ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ ΗΛΕΙΑΣ ΤΟ H ΝΕΑ ΚΑΡΕΤΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΦΙΓΑΛΕΙΑ - ΚΑΡΕΤΤΑ ΜΑΣ ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ 2η Τηλεδιάσκεψη

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ ΗΛΕΙΑΣ ΤΟ H ΝΕΑ ΚΑΡΕΤΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΦΙΓΑΛΕΙΑ - ΚΑΡΕΤΤΑ ΜΑΣ ΜΟΥΣΙΚΗ - ΧΟΡΟΣ 2η Τηλεδιάσκεψη"

Transcript

1

2 Νέα Φιγαλεία Αρχάνες

3

4 ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ ΗΛΕΙΑΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΑΣ HΝΕΑ ΦΙΓΑΛΕΙΑ ΚΑΡΕΤΤΑ -ΚΑΡΕΤΤΑ 2η Τηλεδιάσκεψη ΜΟΥΣΙΚΗ -ΧΟΡΟΣ

5 ΤΟΝ ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΕΤΕ ΤΟΠΟ ΜΑΣ

6 Στην ατέλειωτη παραλία του κυπαρισσιακού κόλπου, τα κύµατα σµιλεύουν τους χρυσαφένιους αµµόλοφους.

7 Αλλάκαιότανοαέραςκοπάζει, ηθάλασσάµας είναι απίθανη. Παιδιά, ελάτε να βυθιστούµε στην απέραντη πισίνα του Ιονίου.

8 Στο ηλιοβασίλεµα, µπείτε γρήγορα στη θάλασσα και κολυµπήστε προς τον πορφυρό ορίζοντα. Το θέαµα είναι µοναδικό.

9 Στουςµαγευτικούςκαταρράκτεςτουποταµού «ηνέδα», εκείπουλουζότανηνύµφη, αξίζεινακάνετεµιαβουτιά.

10 Μετά τους καταρράκτες, κατεβείτε στο ποτάµι για πεζοπορία. Τα νερά είναι παγωµένα, αλλά ίσως σε κάποια σπηλιά να δείτε την ίδια τη Νέδα!

11 Kάνετε µία στάση στη Φάρµα του Νώε, στο Κάτω Σαµικό. Στη λιµνούλα που θα συναντήσετε, αυτός ο λευκός κύκνος φλερτάρει µε τη µαύρη χήνα.

12 Παρατηρήστε πόσο ορµητικά είναι τα νερά στο φράγµα του Αλφειού! Το µεγαλύτερο ποτάµι της Πελοποννήσου δίνει τα νερά του για το πότισµα των καλλιεργειών.

13 Στον Ερύµανθο, το µεγαλύτερο παραπόταµο του Αλφειού, µη φοβηθείτε ότι θα πεταχτεί ξαφνικά µπροστά σας από τους πυκνούς θάµνους ο ερυµάνθιος κάπρος. Τον εξολόθρευσε πριν από χρόνια ο Ηρακλής!

14 Στις πηγές του Κλαδέου, ρωτήστε τον παραπόταµο του Αλφειούανείναιοίδιοςθεόςπουσέρνεταικάτωδεξιά, στο ανατολικό αέτωµα του ναού του ία στην Ολυµπία.

15 Αυτή είναι η τεχνητή λίµνη του φράγµατος του Πηνειού. ΘυµόσαστεότιµετανεράτουποταµούαυτούοΗρακλής καθάρισε τους στάβλους του Αυγεία;

16 Πεινάσατε; Στο γραφικό λιµάνι του Κατακόλου γευτείτε τα ολόφρεσκα φρεσκοτηγανισµένα ψαράκια του Ιονίου.

17 ΤοδρυόδασοςτηςΦολόης, νακαικάτιπουδενέχεινερό! Οφείλεται, όµως στο νερό. Πώς αλλιώς φαντάζεστε ότι υπάρχει αυτή η τόσο πλούσιαβλάστησηστηνηλεία, ανόχιχάρηστηβροχή;

18 Κοιτάξτε αυτό το µοναδικό σµίξιµο λίµνης και θάλασσας. Ανάµεσά τους εκτείνεται το πανέµορφο δάσος της Στροφυλιάς.

19 Στο κέντρο της λίµνης του Καϊάφα, δεσπόζει ένα νησάκι µε το εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης. Από εκεί ξεκινάνε οι νεαροί αθλητές για θαλάσσιο σκι, από εκεί και τα γεροντάκια για ιαµατικά λουτρά!

20 Από το νησάκι, ένα βαρκάκι θα σας µεταφέρει απέναντι, στα ιαµατικά λουτρά του Καϊάφα, ενώ τα σύννεφα ίσως να καθρεφτίζονται στη λίµνη.

21 Στα καταπράσινα νερά των ιαµατικών λουτρών, το θειάφι µυρίζει σαν κρόκος αυγού. Μπείτε στα ζεστά λουτρά, αλειφτείτε µε λάσπη και αφεθείτε στις ευεργετικές της ιδιότητες.

22 Αν βραδιάζει, καθώς θα αφήνετε πίσω σας τη λίµνη, ρίξτε µια τελευταία µατιά προς αυτήν. Θα αναρωτηθείτε σίγουρα αν αυτό που βλέπετε είναι όνειρο ή αλήθεια.

23 ΒΙΝΤΕΟ Ο ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΡΧΕΛΩΝ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΚΑΡΕΤΤΑ-ΚΑΡΕΤΤΑ

24 Στον Αϊ Γιαννάκη, 15 λεπτά από τη Φιγαλεία, λειτουργεί ο περιβαλλοντικός σταθµός ΑΡΧΕΛΩΝ. Ο Αρχέλων είναι σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας.

25 Ηθαλάσσιαχελώναχρειάζεταιπροστασία.

26 Οι σοβαρότερες απειλές για τις καρέτα- καρέττα είναι η τουριστική ανάπτυξητωνπαραλιώνκαιητυχαίασύλληψησεαλιευτικάεργαλεία. O Aρχέλωνπεριθάλπειτιςτραυµατισµένεςκαιάρρωστεςχελώνες.

27 Ο Αρχέλων παρακολουθεί κάθε χρόνο συστηµατικά την τεράστια παραλία του κυπαρισσιακού κόλπου και προστατεύειχιλιάδεςφωλιές.

28 Γεια σας! Είµαι µια θηλυκή χελώνα καρέττακαρέττα. Εµείς οι θαλάσσιες χελώνες ζούµε το µεγαλύτερο µέρος της ζωής µας στη θάλασσα.

29 Αναπνέουµε, όµως, µε πνεύµονες κι αυτό µας αναγκάζει να ανεβαίνουµε τακτικά στην επιφάνεια, για να πάρουµε αέρα.

30 Καρέττα σηµαίνει κεφάλας. Ναι, είναι αλήθεια ότι έχουµε µεγάλο κεφάλι.

31 Οι θαλάσσιες χελώνες δεν έχουµε την ταχύτητα και την ευκινησία να συλλάβουµε γρήγορα κινούµενη λεία. Γι' αυτό, τρεφόµαστε µε αργοκίνητα ή ακίνητα ζώα: οστρακοειδή, τσούχτρες, αχινούς κ.α.

32 Όπως όλα τα ερπετά, είµαστε ποικιλόθερµες, δηλαδή χρησιµοποιούµε τη θερµότητα του περιβάλλοντος ως την κύρια πηγή συντήρησηςτηςθερµότητάςµας.

33 Είµαστε ακίνδυνες. Άµα βρεθείτε δίπλα µας µη φοβηθείτε, αλλά παίξτε µαζί µας!

34 Όταν έρθει η ώρα της αναπαραγωγής, οι ενήλικες χελώνες µεταναστεύουµε προς τις περιοχές ωοτοκίας. Κατά τη διάρκεια της µετανάστευσης ζευγαρώνουµε.

35 Οι θηλυκές µόνο, λίγο µετά το ζευγάρωµα, προσεγγίζουµε τις παραλίες για να σκάψουµε φωλιές καινααφήσουµετααυγάµας.

36 Αφού αφήσουµε το νερό, αναβαίνουµε στην παραλία, για να βρούµε ένα σηµείο κατάλληλο για τη φωλιά µας. Μόλις το βρούµε, σκάβουµε µια τρύπα σε σχήµα φιάλης, τον αυγοθάλαµο.οαριθµόςτωναυγώνπουγεννάµεείναι

37 Τα αυγά εκκολάπτονται σε 7-10 εβδοµάδες, ανάλογα µε τη θερµοκρασία της άµµου. Καθώς οι νεοσσοί βγαίνουν από τααυγά, αγωνίζονταινααναρριχηθούνστηνεπιφάνεια.

38 Οι νεοσσοί περιµένουν, έως ότου η άµµος δροσίσει τη νύχτα ή νωρίς το πρωί, και τότε εξέρχονται µαζικά και τρέχουν προς τη θάλασσα.

39 Τοφωςτωναστεριώντουςοδηγείπροςτονερό.

40 Για τις πρώτες 24 ώρες κολυµπούν συνέχεια προς τοανοιχτόπέλαγος.

41 Έξω, στην ανοιχτή θάλασσα, αφήνονται να παρασυρθούν από τα ρεύµατα.

42 Την επόµενη άνοιξη, οι θηλυκές χελώνες θα ξαναγυρίσουµε στη στεριά όπου γεννηθήκαµε, για να ωοτοκήσουµεκαινασυνεχιστείοκύκλοςτηςζωής.