ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ «ΠΟΥ ΝΑΙ Η ΜΑΝΑ ΣΟΥ ΜΩΡΗ»

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ «ΠΟΥ ΝΑΙ Η ΜΑΝΑ ΣΟΥ ΜΩΡΗ»"

Transcript

1 ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ «ΠΟΥ ΝΑΙ Η ΜΑΝΑ ΣΟΥ ΜΩΡΗ» Σ/ΦΟΙ ΚΑΙ Σ/ΣΕΣ Το βιβλίο που παρουσιάζουμε σήμερα επανεκδίδεται από τη Σύγχρονη Εποχή. Πρωτοκυκλοφόρησε το 1986 και από τότε έχει πουλήσει πάνω από 80 χιλιάδες αντίτυπα ή και παραπάνω και αυτό μόνο από την προηγούμενη επανέκδοση του. Η Δήμητρα Πέτρουλα γεννήθηκε στη Μάνη, (Μονή Τσίγκου ή Πετρουλιάνικα). Από πολύ μικρή έγραφε και γράφει ποιήματα. Το «Πού ναι η μάνα σου, μωρή;» είναι το πρώτο βιβλίο της που εκδόθηκε στην Ελλάδα και μεταφράστηκε στα τουρκικά και στα αραβικά. Έχει εκδώσει επίσης το μυθιστόρημα Θρύλοι της Αραβίας Η ξένη και την ανθολογία ποιημάτων Ψυχοδάκρυα. Σήμερα έχουμε την τιμή να είναι παρούσα η συντρόφισσα Δήμητρα Πέτρουλα και την ευχαριστούμε. Τα βασικά σημεία του βιβλίου θα μας τα πει η ίδια. Έχει ενδιαφέρον να δούμε πως έχει αντιμετωπιστεί το βιβλίο από διάφορους «κριτικούς» πριν μπούμε όμως σε αυτό καθεαυτό το περιεχόμενο του. Σ/ΦΟΙ ΚΑΙ Σ/ΣΕΣ Πολλοί έχουν μιλήσει για τον εμφύλιο. Όσοι δεν τον παρουσιάζουν ως ακατανόητο τυχοδιωκτισμό της ηγεσίας του ΚΚΕ, τον παρουσιάζουν ως έναν αδερφοκτόνο πόλεμο, ως ένα «κακό που επιβλήθηκε απέξω». Είναι όμως έτσι; Ασφαλώς και όχι. Ο εμφύλιος πόλεμος είναι η πιο χρυσή σελίδα στην ιστορία του ΚΚΕ και του λαού μας. Ποτέ άλλοτε στην ελληνική ιστορία η αστική τάξη δεν τρόμαξε περισσότερο. Ο εμφύλιος πόλεμος είναι ταξική σύγκρουση, είναι ένοπλος αγώνας μεταξύ σοσιαλισμού και καπιταλισμού. Γράφει ένας κριτικός για το βιβλίο της Πέτρουλα προσπαθώντας να φέρει το βιβλίο στα μέτρα του:

2 «Πρώτο και ακροτελεύτιο από τα άρθρα του Ελληνικού Συντάγματος "Θεμέλιο του πολιτεύματος, είναι η λαϊκή κυριαρχία. Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τον Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα... Η τήρησή του (Συντάγματος) επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων. Φτάσαμε στην Ελλάδα για ακόμη μια φορά να ακούσουμε το γνωστό, ανατριχιαστικό του παρελθόντος 'ΠΟΥ 'ΝΑΙ Η ΜΑΝΑ ΣΟΥ ΜΩΡΗ;''... Το Σύνταγμα λοιπόν μας καλεί σε αντίσταση!!!» Ας δούμε τα πράγματα χρονολογικά. Το αστικό Σύνταγμα είχαν οι Πετρουλιάνοι, οι κομμουνιστές, οι αγωνιστές στο μυαλό τους όταν πολεμούσαν; Με την κατοχή της Ελλάδας από τα στρατεύματα της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Βουλγαρίας, το 1941, ο ελληνικός λαός γνώρισε δύσκολες μέρες. Ο δυνάμεις της αστικής τάξης δεν είχαν ενιαίες επιλογές, πράγμα εντελώς φυσιολογικό, αφού τα ιδιαίτερα συμφέροντα τμημάτων της διαφέρουν. Άλλοι διάλεξαν το δρόμο της φυγής στη Μέση Ανατολή, άλλοι της συνεργασίας και της βοήθειας προς τον κατακτητή για τη δημιουργία κατοχικού κράτους, ένα μικρό επίσης τμήμα της ίδρυσε στρατιωτικοπολιτικές οργανώσεις με κυριότερη τον ΕΔΕΣ που ουσιαστικά έκαναν αντιεαμικό, αντικομμουνιστικό αγώνα. Οι κομμουνιστές, μέσα από τις φυλακές, τις εξορίες και την παρανομία που τους είχε ρίξει προηγουμένως η δικτατορία του Μεταξά, δραπέτευαν, ανασύνταξαν τις δυνάμεις τους, ανασυγκρότησαν το ΚΚΕ και μπήκαν μπροστά για την οργάνωση της αντίστασης του λαού. Μέσα από σκληρούς αγώνες, δημιουργήθηκε το ΕΑΜ (27 Σεπτέμβρη 1941) ως κοινωνική πολιτική συμμαχία της εργατικής τάξης, των φτωχών στρωμάτων της αγροτιάς και μεσαίων στρωμάτων της πόλης. Στις 16 Φλεβάρη 1942 δημιουργήθηκε το ένοπλο τμήμα του, ο ΕΛΑΣ, και στις 23 Φλεβάρη 1943 η ΕΠΟΝ.

3 Το ΚΚΕ υπήρξε η ψυχή, η καθοδηγητική δύναμη και ο κύριος αιμοδότης της ΕΑΜικής Αντίστασης. Το ΕΑΜ έσωσε το λαό από την πείνα, πρωτοστάτησε στην απελευθέρωση της Ελλάδας. Η απελευθέρωση της χώρας βρήκε τον ελληνικό λαό τραυματισμένο, αλλά περήφανο και αισιόδοξο για το μέλλον του. Είχε κερδίσει την περηφάνια του στα πεδία των μαχών. Νέες μεγάλες δυσκολίες περίμεναν το λαϊκό κίνημα. Το κύριο πρόβλημα της αστικής τάξης δεν ήταν η δικαίωση των αγώνων του λαού, αλλά η διασφάλιση των συμφερόντων τους στη μεταπολεμική Ελλάδα, η αποκατάσταση της αστικής εξουσίας τους. Έπρεπε να αφοπλιστεί το ένοπλο λαϊκό δημοκρατικό κίνημα, να συντριβεί το ΚΚΕ. Σε συνεργασία με τις στρατιωτικές δυνάμεις της Μ. Βρετανίας, σχεδίασαν την πλήρη συντριβή κάθε πνεύματος αντίστασης και λαϊκής δικαίωσης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. Το επιχείρησαν το Δεκέμβρη του 1944 με τις ένοπλες δολοφονικές επιθέσεις κατά του λαού της Αθήνας. Συνέχισαν και μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας. Κατέφυγαν σε ένα άνευ προηγουμένου πογκρόμ ενάντια στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, στα μέλη του ΚΚΕ. Πάνω από 166 συμμορίες δολοφονούσαν, βίαζαν, τρομοκρατούσαν στην ελληνική ύπαιθρο. Με βάση την αντικομμουνιστική νομοθεσία του Μεταξά, που παρέμεινε σχεδόν άθικτη, το Δεκέμβρη του 1945 ήταν φυλακισμένοι αγωνιστές και υπό δίωξη με δικαστικά εντάλματα Ένα χρόνο από την απαράδεκτη υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας, ο απολογισμός ήταν φρικιαστικός: Πάνω από δολοφονίες, τρομοκρατικές πράξεις, συλλήψεις. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Ρέντης στις 10 Δεκέμβρη 1945 ανακοίνωσε ότι μέχρι τότε είχαν διωχτεί

4 ΕΑΜίτες, για υποτιθέμενα κατοχικά αδικήματα, απ' αυτούς βρίσκονταν ήδη στις φυλακές ως υπόδικοι ή κατάδικοι και ότι υπήρχαν άλλες δικογραφίες αδιεκπεραίωτες. Ως τα μέσα του Αυγούστου του 1946, είχαν εκδοθεί και επιβληθεί 33 θανατικές ποινές και 39 καταδίκες σε ισόβια, ενώ ως τα τέλη του Οκτώβρη είχαν εξοριστεί πολίτες. Η αστική τάξη λοιπόν αξιοποίησε τα πάντα για να διατηρήσει το εκμεταλλευτικό σύστημα της, έπαιξε με όλες τις εφεδρείες: κυβερνήσεις, στρατός, κρατικές οργανώσεις, Ειδική Ασφάλεια, Αστυνομία Πόλεων, Χωροφυλακή, υπουργεία, δοσίλογοι, μέρος του αστικού πολιτικού και επιστημονικού κόσμου, καθώς και διάφορα κατακάθια της κοινωνίας. Είχε λειτουργήσει με πρόβλεψη και σχέδιο. Δημιούργησε τα «Τάγματα Ασφαλείας», την ομάδα Χ. Τον Μάρτη του 1946 οι φασιστικές συμμορίες ήταν 206 σε όλη την Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία της εποχής. Οι ομάδες αυτές δεν ήταν ξεκομμένες από το επίσημο κράτος ήταν γέννημα θρέμμα του, πάντα αξιοποιήσιμες πότε για να τρομοκρατούν το λαϊκό κίνημα, πότε για να το πολεμούν ανοιχτά, πότε για να κάνουν το βρώμικο παιχνίδι των αφεντικών, πάντα για να σώσουν τον καπιταλισμό. Πάντα υπάρχουν λοιπόν και τα μακριά χέρια του συστήματος και του κράτους του. Τους ενοχλούσε βέβαια και τότε η «ακρότητα» τους αλλά την ίδια ώρα μπαινόβγαιναν στα Υπουργεία. Δεν λέμε σύντροφοι ότι το «ελευθέρας» του αρχιδολοφόνου Κατσαρέα στο υπουργείο Εσωτερικών είναι το ίδιο με τις συνομιλίες Μπαλτάκου-Κασιδιάρη. Έχει όμως και τις ομοιότητες του. Διαχρονικά όμως οι φασιστικές ομάδες είναι γεννημένες και εκτρεφόμενες από το σύστημα. Και σύστημα είναι οι εκμεταλλευτικές σχέσεις παραγωγής, η αστική τάξη και τα αφεντικά, οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, το κράτος και οι μηχανισμοί του, τα σχολεία του, τα κόμματα του αστικού πολιτικού κόσμου.

5 Αυτά διαχρονικά πότε απλώνουν και πότε μαζεύουν τους φασίστες. Αυτό έχει αποδειχτεί στη Γερμανία του 30, στην Ελλάδα του 40, στην Ελλάδα και την Ουκρανία του σήμερα. Όταν άλλωστε ο Μιχαλολιάκος δήλωνε πως: «Τα Τάγματα Ασφαλείας ήταν μια εθνική οργάνωση που πολέμησε τον κομμουνισμό...τα Τάγματα Ασφαλείας κρατήσανε τα πράγματα το Δεκέμβρη και ήταν εθνικοί αγωνιστές» αυτό ακριβώς έχει στο νου του -να δώσει διαπιστευτήρια- και όχι απλά να αναζωπυρώσει τα φασιστικά αντανακλαστικά των απόγονων των δοσίλογων. Οι δοσίλογοι, οι γερμανοτσολιάδες, οι Χίτες, οι ταγματασφαλίτες ήταν το μακρύ χέρι του συστήματος της τότε εποχής, αυτό συνεχίζουν αν είναι και σήμερα οι πολιτικοί τους απόγονοι, οι χρυσαυγίτες. To KKE και τότε λοιπόν σ/φοι και σ/σες κατάγγειλε το καθεστώς των διώξεων και του τρόμου, διοργάνωσε μαζικές διαμαρτυρίες, ενθάρρυνε το λαό. Στις 22 Αυγούστου του 1945 ο γενικός γραμματέας Νίκος Ζαχαριάδης, σε συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, τόνισε ανάμεσα στα άλλα: «Η υπομονή μας έχει όρια. Και αυτά τα όρια είναι το λαϊκό συμφέρον. Δηλώνουμε και προειδοποιούμε πως, αν η κατάσταση αυτή δεν αλλάξει σύντομα και ριζικά προς μια ομαλή δημοκρατική εσωτερική εξέλιξη, θα απαντήσουμε στις πόλεις, στα χωριά και στα βουνά, με τα ίδια μέσα, που μας χτυπούν. Εκατοντάδες χιλιάδες μπρατσωμένα, ροζιασμένα χέρια τίμιων Ελλήνων δουλευτάδων ζητούν να απαντήσουν ανοιχτά στις δολοφονίες και στις ατιμίες. Τους συγκρατεί μόνο η λαϊκή δημοκρατική πειθαρχία. Μα, αυτό που σήμερα συγκρατούμε με τα δόντια, αύριο, με τη μοναρχική ασυδοσία, θα γίνει επιτακτικό εθνικό καθήκον... Και αν το υπέρτατο συμφέρον του λαού το απαιτήσει, στις βουνοκορφές και στους λόγγους θα ξαναντηχήσει το τροπαιοφόρο "Εμπρός ΕΛΑΣ για την Ελλάδα"».

6 Το λαϊκό κίνημα εκείνων των χρόνων βρέθηκε μπροστά στο δίλημμα: Υποταγή ή οργάνωση της πάλης και αντεπίθεση, τις αλυσίδες ή τα όπλα. Μέσα σ' αυτό το κλίμα τρομοκρατίας, το 1946 συγκροτούνται Ομάδες Δημοκρατικών Ενόπλων Καταδιωκόμενων Αγωνιστών (ΟΔΕΚΑ) με περιορισμένο σκοπό: την Προστασία της ζωής του λαού από τις εγκληματικές διώξεις του κράτους. Τέτοιες ομάδες αναπτύχθηκαν στα Πιέρια, στον Ολυμπο, Θεσσαλία, Βέρμιο, Πάικο, Κεντρική Μακεδονία, Χάσια, Βόιο, Γράμμο, Βίτσι, Ηπειρο, Ρούμελη, Δυτική Μακεδονία, και ασφαλώς στο Μοριά-στην Πελοπόννησο. Δεκάδες στην αρχή, εκατοντάδες πιο ύστερα πήραν άλλοι για πρώτη και άλλοι για δεύτερη φορά τον τιμημένο δρόμο του βουνού. Περήφανοι αγωνιστές της Αντίστασης, που παρέδωσαν τα τιμημένα όπλα τους μετά τη Βάρκιζα, ξανατράβαγαν τα γνώριμα γι' αυτούς μονοπάτια της λευτεριάς. Ετσι ξαναγεννήθηκε το καινούριο αντάρτικο ενάντια στους εγχώριους και ξένους νέους κατακτητές. Στις 31 του Μάρτη του 1946, στο Λιτόχωρο δίνεται το πρώτο οργανωμένο χτύπημα. Σημαίνει η καμπάνα του καινούριου ένοπλου αγώνα. Οι 33 του Λιτόχωρου άρχισαν να πληθαίνουν. Γεννιέται ο ΔΣΕ. Στα μέσα του Ιούνη 1946 δημιουργούνται τα τοπικά αρχηγεία Μακεδονίας, Θεσσαλίας, στις περιφέρειες Ολύμπου, Κισσάβου, Πιερίων, Βοΐου, Γράμμου, Χασίων. Στις 28 Οκτωβρίου 1946 στην Τσούκα Αντιχασίων ιδρύεται το Γενικό Αρχηγείο Ανταρτών. Στις 27 Δεκέμβρη 1946 οι αντάρτικες δυνάμεις μετονομάζονται σε ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΕΛΛΑΔΑΣ. Στα 3,5 χρόνια του αγώνα του, ο ΔΣΕ έδωσε πάνω από 400 μικρές και μεγάλες μάχες. Ποτέ τόσοι λίγοι, άοπλοι, σχεδόν πεινασμένοι και αποκομμένοι, κρατώντας ψηλά τη σημαία του αγώνα επί τρία χρόνια και πέντε μήνες, δεν πολέμησαν εναντίον τόσων πολλών, πάνοπλων, χορτάτων και διασυνδεμένων με ποταμούς εφοδίων. Ο αγώνας του ΔΣΕ, ανεξάρτητα από την τελική του έκβαση, ήταν αγώνας δίκαιος, απελευθερωτικός, αντιιμπεριαλιστικός για τη

7 Λαϊκή, την εργατική Εξουσία, για έναν κόσμο καλύτερο, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Από τα ιδανικά αυτά πήγαζε το απαράμιλλο ηθικό και η υπεροχή των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ. Σ/ΦΟΙ ΚΑΙ Σ/ΣΕΣ, ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΦΙΛΕΣ ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΠΩΣ ΕΓΙΝΑΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ Η Πελοπόννησος έζησε τις δικές της μεγάλες στιγμές αυτά τα χρόνια, με δική της, τεράστια συμβολή σε αυτόν τον αγώνα. Στην Πελοπόννησο έδρασε η 3 η Μεραρχία του ΔΣΕ. Το Κόμμα και η 3 η Μεραρχία, ανέπτυξαν πλούσια δράση, μέσα σε φοβερά αντίξοες συνθήκες. Δόθηκαν πολλές μάχες, από τις οποίες χαρακτηριστικές είναι η επίθεση στις φυλακές της Σπάρτης, η μάχη της Χαλανδρίτσας ή μάχη της Πάτρας - όπως είναι γνωστή -, η μάχη της Βαμβακούς στην περιοχή της Καλαμάτας, στα Τρόπαια και αλλού. Σε όλες τις γωνιές του Μοριά αναπτύχθηκε πλούσια δράση, με κύρια ορμητήρια τους 3 ορεινούς όγκους Ταύγετο-Πάρνωνα- Μαίναλο. Η 3η Μεραρχία που έδρασε στην Πελοπόννησο, ήταν η πιο ηρωική. Και αυτό γιατί όλοι οι μαχητές γνώριζαν πως έβαζαν το κεφάλι τους στον ντορβά καθώς αν κάτι δεν πήγαινε καλά ήταν από χέρι χαμένοι αφού ουσιαστικά δεν υπήρχε δίοδος διαφυγής. Η γεωγραφική θέση και μορφολογία του εδάφους, σε συνδυασμό με την έλλειψη ναυτικού και αεροπορίας, καθιστούσε αδύνατη την οργανωμένη και μαζική διαφυγή τους. Έπρεπε στον κλειστό τους χώρο ή να νικήσουν ή να πεθάνουν. «Ούτε πουλί πετάμενο δεν μπορεί να φύγει από το Μοριά χωρίς να το δεις» λένε οι παλιοί αγωνιστές. Παρά το γεγονός ότι μετά τη Βάρκιζα η περιοχή μετατράπηκε σε βασίλειο των χιτών με ό,τι αυτό συνεπαγόταν

8 για τους ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ, τα στελέχη και τους οπαδούς του κόμματος Παρά το γεγονός ότι ο ΔΣΠ ήταν κατά κάποιο τρόπο υποχρεωμένος να λειτουργήσει σχεδόν αυτόνομα, χωρίς δηλαδή εύκολη σύνδεση με τον βασικό κορμό της υπόλοιπης Ελλάδας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται κατάφερε το φθινόπωρο του 1948 να ελέγχει τα 2/3 της Πελοποννήσου, με τη συνολική του δύναμη να αγγίζει τους μαχητές, όταν την ίδια στιγμή ο αντίπαλος είχε περισσότερους από άντρες με υπέρτερο στρατιωτικό υλικό, χώρια τη δύναμη της Χωροφυλακής και τους χίτες. Ήταν τέτοια η αποτελεσματικότητα και η ισχύς του ΔΣΠ που η κυβέρνηση και ο αστικός στρατός- με υποδείξεις των αξιωματικών των ΗΠΑ - αναγκάστηκε να αλλάξει 5 διοικητές. Οι πολιτικοί παράγοντες της κυβέρνησης των Αθηνών, μέχρι και ο ίδιος ο βασιλιάς, όταν επισκέπτονταν την Πελοπόννησο χρησιμοποιούσαν μόνο τη θαλάσσια οδό καθώς δεν τολμούσαν να χρησιμοποιήσουν επ' ουδενί το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο του Μοριά. Σ/ΦΟΙ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ Οι μαχητές αυτοί νικήθηκαν ουσιαστικά από την έλλειψη πυρομαχικών που τόσο ταλαιπωρούσε το ΔΣΕ, ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο, καθώς και την έλλειψη εφεδρειών. Η αδυναμία εξοπλισμού με πυρομαχικά και είδη πρώτης ανάγκης αποτέλεσε τη βασική αιτία που ο ΔΣΠ ηττήθηκε νωρίτερα σε σχέση με τις άλλες Μεραρχίες του ΔΣΕ. Οι τρεις συνεχόμενες αποτυχίες για ανεφοδιασμό του ΔΣΠ με πολεμικό υλικό το φθινόπωρο του 1948 αποτέλεσαν την ταφόπλακά του. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στις 27/12/1948 ο στρατηγός Τσακαλώτος και ο υποστράτηγος Πετζόπουλος απομόνωσαν την περιοχή Πελοποννήσου από την υπόλοιπη Ελλάδα, με τμήματα του κυβερνητικού στρατού που ήλεγχαν τις οδικές και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, διατάσσοντας ταυτόχρονα τη σύλληψη δημοκρατικών πολιτών, οι οποίοι, μέσα σε μια

9 νύχτα, μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, που δημιούργησαν μέσα στην περιοχή Πελοποννήσου, η κατάσταση έγινε ασφυκτική. Οι περισσότεροι εξάντλησαν και την τελευταία σφαίρα του όπλου τους πριν πέσουν νεκροί. Κατάφεραν να διασωθούν μερικές εκατοντάδες μαχητών μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες. Πολύ πριν φτάσουν σε αυτή την κατάσταση, από τις αρχές του 1948 ακόμη, τόσο οι ηγέτες του ΔΣΠ όσο και οι μαχητές θεωρούσαν ως αποτυχημένες τις μάχες εκείνες, γιατί, παρά το γεγονός ότι κατατρόπωναν τον αντίπαλο, δεν κατάφερναν να αντικαταστήσουν τα πυρομαχικά που ξόδεψαν στις επιχειρήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις διαταγές επιχειρήσεων των τμημάτων της Πελοποννήσου συναντά κανείς πάντοτε - προς το τέλος - δύο γραμμές, που γράφουν: Ανεφοδιασμός σε πυρομαχικά: Από τον εχθρό. Επιμελητεία: Από τον εχθρό. Οι δυνάμεις του ΔΣΠ, παρά τον ηρωισμό των μαχητών και μαχητριών του, αποκομμένες από την υπόλοιπη Ελλάδα, και χωρίς τα απαιτούμενα πολεμοφόδια, ηττήθηκαν τελικά από τις υπέρτερες δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού. Στα τέλη του Αυγούστου - αρχές Σεπτέμβρη του 1949, ο ΔΣΕ είχε αποσυρθεί στην Αλβανία. Στην Πελοπόννησο, στις αρχές Αυγούστου σκοτώθηκαν οι Ρογκάκος, Λάτσης και Φούρκας στον Πάρνωνα και ο Πέρδικας στο Μαίναλο. Μετά τις δραματικές αυτές εξελίξεις, ο Στέφανος Γκιουζέλης (σ.σ. αρχηγός του ΔΣΠ) προσανατολίστηκε στη διαφυγή του ίδιου, του Κονταλώνη και της ομάδας Καμαρινού στην Αλβανία, χρησιμοποιώντας βενζινόπλοιο από τις ακτές του Μεσσηνιακού Κόλπου, αλλά στις 4 του Σεπτέμβρη 1949, όταν η μικρή ομάδα κινούνταν από Λουσίνα προς την κοιλάδα του Ευρώτα, έπεσε σε ενέδρα στην τοποθεσία «Λάτα» του χωριού Καστανιά (Καστόρι) και σκοτώθηκε. Από τα ανώτερα και ανώτατα στελέχη του ΔΣΠ, μόλις δύο κατάφεραν να διασωθούν.

10 Οι προσωπικές ιστορίες και των δύο για το πώς κατάφεραν να γλιτώσουν από του χάρου τα δόντια ξεπερνούν κάθε φαντασία. Έχει αξία να διαβάσει κανείς το βιβλίο του Αρίστου Καμαρινού για να δει εκτός των άλλων και αυτή την ιστορία. Ο τελευταίος ελεύθερος αντάρτης του ΔΣΕ στο Μοριά, ο Ετεοκλής Δουμουλάκης, βρέθηκε νεκρός σε μια σπηλιά πάνω από το χωριό Μπάλα Μεσσηνίας, το 1952, τρία χρόνια μετά την ήττα του ΔΣΕ Σ/ΦΟΙ ΚΑΙ Σ/ΣΕΣ, Τα γεγονότα του βιβλίου έχουν επίκεντρο τη Μάνη, γενικότερα το νομό Λακωνίας. Εκεί όπου είχαμε κάποια περιστατικά, πολεμικές επιχειρήσεις και δράσεις που ξεχωρίζουν κατά την τριετία του εμφυλίου, γενικά κατά τη δεκαετία Ας δούμε κάποια από αυτά: Στην Λακωνία το 1944 γίνεται η εξόντωση του Γερμανού στρατηγού στους Μολάους μετά από εντολή του Νίκου Μπελογιάννη. Αντίποινα αυτής της εξόντωσης ήταν η εκτέλεση των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή. Ο ίδιος ο Νίκος Μπελογιάννης αναφέρει σχετικά: «Τον Απρίλη του 1944 στη Λακωνία, τότε που ήταν η περίοδος που οι σύμμαχοι ετοίμαζαν την απόβαση στη Δυτική Ευρώπη, το δεύτερο μέτωπο, για να παραπλανηθούν οι Γερμανοί, έδωσε εντολή εδώ πέρα το Στρατηγείο της Μ. Ανατολής, έδωσε εντολή στον ΕΛΑΣ, να αρχίσει μία έντονη δράση κατά των Γερμανών, με σκοπό ακριβώς αυτοί να παραπλανηθούν. Και πραγματικά άρχισε αυτή η δράση. Οι Γερμανοί νόμισαν ότι μπορεί κάτι να συμβεί εδώ πέρα και άρχισαν να παίρνουν μέτρα και ειδικότερα στη Νότια Πελοπόννησο πιο πολύ. Εκείνη την περίοδο ακριβώς στη Λακωνία πήρα μία πληροφορία ότι θα περάσει ένας Γερμανός στρατηγός με το επιτελείο του και ένα τμήμα γερμανικό για να επιθεωρήσει τα έργα που γίνονταν στη Νότια Πελοπόννησο και με ρώτησαν οι Αγγλοι τι θα κάνουμε, θα τους χτυπήσουμε ή όχι. Και η ερώτηση αυτή είχε το νόημά της, γιατί ένα Γερμανό στρατηγό θα τον πληρώναμε πολύ ακριβά. Σε τέτοιες στιγμές δε χωρούν δισταγμοί και αδίσταχτα είπα, χτυπήστε τους. Για

11 αντίποινα οι Γερμανοί τουφέκισαν 200 στελέχη του Κόμματος στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής από το Χαϊδάρι. Αυτή ήταν η δική μας δράση. Και αυτές τις εκατόμβες προσφέραμε. Ετσι αγαπάμε εμείς την Ελλάδα, με την καρδιά μας και με το αίμα μας». Ένα άλλο από τα πολλά γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία της Λακωνίας και του λαϊκού κινήματος είναι η απελευθέρωση των 230 κρατούμενων αγωνιστών από τις φυλακές της Σπάρτης στις 13 του Φλεβάρη του 1947 μετά από αριστοτεχνική επιχείρηση των δυνάμεων του ΔΣΕ. Αυτή η πολεμική κίνηση είχε διεθνές αντίκτυπο και έγινε χωρίς καμιά απώλεια. Γράφει ο Νίκος Μπελογιάννης ως πολιτικός επίτροπος πλέον του ΔΣΠ: «Η επιχείρηση της Σπάρτης μπορεί εδώ να αναφερθεί σαν ένα καλό παράδειγμα από την πλευρά: 1) Της καλής εκλογής του στόχου 2) Της συγκέντρωσης πάνω σ' αυτόν πολύ υπέρτερων δυνάμεων με ταυτόχρονη απασχόληση και σύγχυση σ' όλους τους άλλους τομείς της εχθρικής διάταξης 3) Της παραπλάνησης του εχθρού και 4) Του αιφνιδιασμού. Το κύριο πρόβλημα που απασχολούσε τότε το Αρχηγείο Πελοποννήσου ήταν η αύξηση της δύναμής του με εθελοντές μαχητές. Η καλύτερη λύση ήταν η απελευθέρωση των αγωνιστών από τις φυλακές της Σπάρτης. Το Αρχηγείο προσανατόλισε αμέσως προς τη Σπάρτη όλες σχεδόν τις δυνάμεις του. Το μεσημέρι της 22 του Φλεβάρη μία γερή ομάδα ανταρτών εμφανίστηκε επιδειχτικά σ' ένα χωριό 5 χιλιόμετρα προς Νότο της Σπάρτης. Οι μοναρχοφασίστες αμέσως κινητοποίησαν δυνάμεις κι άρχισαν να καταδιώκουν την ομάδα, που τους παράσυρε δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από την πόλη. Τη νύχτα της ίδιας μέρας εκδηλώθηκε αιφνιδιαστικά η επίθεση ενάντια στη Σπάρτη από βόρεια κατεύθυνση. Οι κύριες δυνάμεις επιτέθηκαν στις φυλακές και οι υπόλοιπες απασχολούσαν τα άλλα σημεία στήριξης της εχθρικής άμυνας, ενώ άλλες μικροομάδες είχαν εισδύσει παντού στην πόλη και προκαλούσαν σύγχυση και πανικό στον εχθρό. Ετσι ο αντικειμενικός σκοπός πραγματοποιήθηκε χωρίς μεγάλη δυσκολία. Ας σημειωθεί επίσης ότι η διοίκηση σε συνεργασία με τα στελέχη-

12 εκτελεστές, είχε προβλέψει και όλες σχεδόν τις λεπτομέρειες, καθώς και όλες τις πιθανές εξελίξεις της επιχείρησης». Άλλο περιστατικό είναι η απελευθέρωση των κρατουμένων από τις φυλακές του Γυθείου στις 21 του Φλεβάρη του 1948 μετά από επιχείρηση των ανταρτών. Στις φυλακές του Γυθείου ξεχύθηκαν στις 22 του Μάρτη 1947 πάνοπλοι χιτοσυμμορίτες και εκτέλεσαν ομαδικά 31 κρατούμενους αγωνιστές. Άλλους 8 εκτέλεσαν αφού τους απήγαγαν από τα κρατητήρια της Χωροφυλακής. Είχε προηγηθεί τα Χριστούγεννα του '46 καλά οργανωμένη επίθεση των χιτοτρομοκρατών στους 300 κρατουμένους της ίδιας φυλακής, οι οποίοι σώθηκαν μόνο και μόνο χάρη στα μέτρα αυτοπροστασίας που είχαν λάβει. Σ/ΦΟΙ ΚΑΙ Σ/ΣΕΣ Μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας το λαϊκοδημοκρατικό κίνημα της Πελοποννήσου δέχτηκε εκείνη την περίοδο ένα ισχυρό πλήγμα από τις κυβερνητικές δυνάμεις και τις παρακρατικές συμμορίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αθήνα, τη βιτρίνα της «αστικής δημοκρατίας» εκείνης της περιόδου, είχαν καταφύγει Μεσσήνιοι και άλλοι τόσοι Λάκωνες αγωνιστές, καθώς και καταδιωκόμενοι από τους άλλους νομούς του Μοριά. Μετά τη δολοφονία δύο μελών του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ και την αναγκαστική φυγή πολλών άλλων μελών του στην Αθήνα, στην Πελοπόννησο έμειναν μόνο δύο μέλη του. Ο Νίκος Μπελογιάννης και ο Βαγγέλης Ρογκάκος, οι οποίοι τον Ιούλη του 1946, συγκροτώντας τις πρώτες ένοπλες ομάδες στη Λακωνία, έβαλαν τα θεμέλια του Δημοκρατικού Στρατού Πελοποννήσου. Την περίοδο Φλεβάρης - Ιούλης 1946, ισχυρό πλήγμα δέχτηκε και η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ, έπειτα από το «Κίνημα Μαγγανά» (20/01/1946), όπως καθιερώθηκε να λέγεται από το αστικό κράτος η αιματηρή εισβολή της συμμορίας Μαγγανά στην Καλαμάτα.

13 Η κατάληψη της πόλης από την ένοπλη συμμορία του Μαγγανά, του ανθρώπου που είχε καταδικαστεί μάλιστα σε ισόβια δεσμά για συνεργασία με τους ναζί, καθώς και το τρομοκρατικό όργιο που ακολούθησε (δολοφονίες, ληστείες, βιασμοί, ξυλοδαρμοί, βασανιστήρια, συλλήψεις ΕΛΑΣιτών, κομμουνιστών) έγιναν με την απόλυτη ανοχή της κυβέρνησης, αν όχι με την παρότρυνσή της. Η μόνη που κατάφερε να διατηρήσει τις Οργανώσεις της, παρά το τρομοκρατικό όργιο την εποχή εκείνη, ήταν η ΝΕ Λακωνίας του ΚΚΕ, η οποία στην κατάλληλη στιγμή, όταν οι ένοπλες συμμορίες ετοιμάζονταν να μπουν στη Σπάρτη, ανέπτυξε επιθετική τακτική και κατάφερε έτσι όχι μόνο να διατηρήσει τις θέσεις της σε όλη τη Λακωνία, αλλά και να μετατρέψει τις ολιγομελείς ομάδες των καταδιωκόμενων αγωνιστών, που είχαν καταφύγει στον Πάρνωνα και στον Ταϋγετο, σε ένοπλα τμήματα, τα οποία εξελίχτηκαν στην πορεία στο ΔΣΠ. Γραμματέας της ηρωικής αυτής ΝΕ ήταν ο Βαγγέλης Ρογκάκος και μέλη της οι Μήτσος Κοττής, Λυκούργος Γιαννούκος, Νίκος Λάτσης Αθηνά Μπενέκου, Χριστόφορος Κώνστας, Γιώργης Παπαδόπουλος, Χρήστος Κακούρος, Βαγγέλης Πετρακάκος, Ανδρέας Καβαλλιεράκης, και Κοσμάς Αναστασόπουλος. Κανένας από τους ηρωικούς αυτούς κομμουνιστές δεν επέζησε. Από αυτούς ξεκινάει η δράση του Δημοκρατικού Στρατού και στην Πελοπόννησο, ειδικά στην περιοχή της Σπάρτης και γενικά της Λακωνίας Σ/ΦΟΙ ΚΑΙ Σ/ΣΕΣ ΓΕΝΝΗΜΑ-ΘΡΕΜΜΑ ΛΟΙΠΟΝ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΔΟΥΛΩΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΤΡΟΥΛΙΑΝΟΙ, ΟΙ ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ. Με συγκίνηση θυμόμαστε τη συντρόφισσα Δήμητρα όταν στις 23 Νοέμβρη του 2008 στη Σπάρτη εκπροσωπόντας την οικογένεια των Πετρουλιάνων μας είπε ότι: «Το 99,9% του ΔΣ Πελοποννήσου δολοφονήθηκε ή εκτελέστηκε με στημένες δίκες. Οργίαζαν οι χίτες

14 σε όλη τη Λακωνία και ιδιαίτερα στη Μάνη. Δεν ξέφυγε κανένας λόγω του Ισθμού της Κορίνθου. Εδώ έγινε πραγματική γενοκτονία των κομμουνιστών κι όλων όσοι αντιστάθηκαν στους Γερμανούς». Σ/ΦΟΙ ΚΑΙ Σ/ΣΕΣ Ας πούμε μόνο δυο κουβέντες για το βιβλίο που παρουσιάζουμε σήμερα ''Πού 'ναι η μάνα σου μωρή;'' είναι η ερώτηση που κάνει ο χίτης σε ένα τετράχρονο κορίτσι. Σκοπός είναι να βρεί τη μάνα του και να την δολοφονήσει. Αυτή η ερώτηση στέκεται πάνω απ' το κεφάλι ενός τετράχρονου παιδιού το 1946 και έπειτα, προσπαθώντας να καταλάβει γιατί όλοι εκτονώνουν επάνω του τα σκοτάδια της ψυχής τους - αυτό το παιδί είναι η συγγραφέας του βιβλίου, η Δήμητρα Πέτρουλα. Το σόι της συγγραφέως δολοφονήθηκε σχεδόν στο σύνολό του από τους Χίτες Η αφήγησή ξεκινά με την σοκαριστική περιγραφή της εν ψυχρώ δολοφονίας της μάνας της μπροστά στα μάτια της, το Γενάρη του '46. Λίγο πριν η μάνα της δίνει τη δική της ευχή: «Μπεμπέκα μου, Μπεμπέκα μου, αν ζήσεις τ' όνομά μας να κρατάς πάντα ψηλά. Ορκίσου μου... Ορκίσου μου...» Μα τι μου λέει, τι μου λέει, θα κουραστώ, Θε μου, θα κουραστώ! Πώς μπορώ να κρατάω μια ζωή, μια σανίδα γραμμένη με τ' όνομα ΠΕΤΡΟΥΛΑ, πάντα ψηλά. Θα κουραστώ. Θα κουραστούνε τα χέρια μου και θα μου πέσει χάμω η σανίδα με τ' όνομα. Η μικρή όμως έχει υποσχεθεί και τον λόγο της δεν τον πήρε πίσω. Ακολουθεί η δολοφονία της οικογένειάς της: αδέρφια, θείοι και ξαδέρφια, ακόμα και ο σκύλος του σπιτιού πυροβολούνται, βασανίζονται, ξεκοιλιάζονται από τους Χίτες για να εκδικηθούν τον αντάρτη πατέρα της Δήμητρας, τον Σωτήρη Πέτρουλα. «Μαρτύρα, μωρή, πού 'ναι ο πατέρας σου και θα σ' αμολήσω». Λέει ο χίτης. «Οχι. Οχι, βρε! Ξέρω, αλλά δε μαρτυράω» απαντά.

15 Μα κι αυτός ουρλιάζει: «Μαρτύρα, μωρή», και βρίζει χυδαία τη μάνα της, τον πατέρα της, όλο το Πετρουλαίικο. Κι αυτή σκέφτεται: «Τίποτα δε θα σου μαρτυρήσω... Πόσες μαχαιριές; Ακόμα τις έχω. Για το Σωτήρακά μου τίποτα δε μαρτύρησα. Όσοι από το σόι γλύτωσαν τη σφαγή πήραν τα βουνά, αφήνοντας τη μικρή να περιπλανιέται για μέρες ανάμεσα στα πτώματα και να κοιμάται αγκαλιά με το νεκρό της σκύλο. Όταν τελικά την περιμαζεύει μια θεία της από άλλο χωριό, το μόνο που έχει να της προσφέρει είναι ξύλο, προσβολές, κατάρες, περιφρόνηση - και ξοπίσω οι Χίτες, δηλαδή το αστικό κράτος να συνεχίζουν το αιματηρό τους έργο δολοφονώντας γυναικόπαιδα. Το κυνηγητό συνεχίζεται χρόνια ολόκληρα: από σπίτι σε σπίτι, από το χωριό στον Πειραιά, οικογένειες διαλυμένες και παιδιά ορφανά τρέχουν σαν τα αγρίμια να σώσουν τις ζωές τους, με την ελπίδα ότι ανάμεσα στα κτήνη θα υπάρξει ένα λιγότερο κτήνος να τους δείξει έλεος... Η αφήγηση γίνεται στην ντόπια λαλιά της Μάνης. Κι αυτό γιατί η συντρόφισσα Δήμητρα δεν έγραψε λογοτεχνία, ξεκλείδωσε την ψυχή της και την τραυματική παιδική της ηλικία που την κράταγε κρυφή από πείσμα, γιατί δεν ήθελε οι διώκτες της να την δουν να λυγίζει. Είναι λοιπόν αυτό το βιβλίο και κάτι σαν ύμνος για τη λαική, την πραγματικά αδούλωτη Μάνη. Γράφει η συντρόφισσα στο βιβλίο: (...) Ο πατέρας μου, σ' όλη τη διάρκεια της Κατοχής, πολέμαγε τους Γερμανούς. Ητανε ΕΛΑΣίτης κι αυτός κι ο αδερφός μου ο Αντώνης. Οταν τέλειωσε ο πόλεμος, ο πατέρας μου κι ο αδερφός μου - τουλάχιστον όσο εγώ μπορούσα να θυμάμαι - δε μένανε ταχτικά στο σπίτι μας. Τους κυνηγάγανε, λέει, οι Χίτες. Αλλά οι Χίτες ήτανε μαζί με τους Γερμανούς και πολεμάγανε τους ΕΛΑΣίτες. Τώρα ο πόλεμος είχε τελειώσει. Ετσι έλεγε ο πατέρας. Οι Γερμανοί είχανε φύγει, το 'λεγε κι αυτό ο πατέρας. Κι ο πατέρας μου δεν έλεγε ποτέ ψέματα. Ισα ίσα, τόνε άκουγα που έλεγε σε κάτι μεγάλα παιδιά ένα βράδυ, πως μόνο οι σκλάβοι λένε ψέματα... Αλήθεια, τι θα πει σκλάβος;... Ο πατέρας έλεγε πως οι Χίτες είναι

16 προδότες, πως δεν είναι Μανιάτες. Γιατί οι Μανιάτες είναι όλοι παλικάρια και όλοι πολεμάγανε τους Γερμανούς. Ενώ οι Χίτες μαζί με τους Γερμανούς σκοτώνανε τους Μανιάτες, και πιο πολύ όσους Μανιάτες ήτανε ΕΛΑΣίτες κι ΕΠΟΝίτες. Αλλά ο πόλεμος είχε τελειώσει. Οι Γερμανοί είχανε φύγει... Γιατί όμως είχανε μείνει οι Χίτες και γιατί κυνηγάγανε τον πατέρα μου και τον Αντώνη; Ο κατάλογος των 42 νεκρών μελών της οικογένειας Πέτρουλα στο τέλος του βιβλίου δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης των όσων περιγράφει. Εκείνο όμως που εκπλήσσει αν και για εμάς είναι αναμενόμενο είναι ότι, μέσα απ' όλο αυτό το αίμα και τα βάσανα, η οπτική του βιβλίου είναι θετική και αισιόδοξη. Κλείνοντας να πούμε το εξής. Γράφει η συντρόφισσα Δήμητρα για το βιβλίο της. «Το βιβλίο μου πίστευα πως ήθελα να γράψω για πολλούς λόγους: Σαν μνημόσυνο για τους σκοτωμένους μου, σαν σιωπηλό μοιρολόι, σαν κλάμα που στάλαζε γραμμή από την ψυχή μου, σαν ξέσπασμα στο παράπονο γιατί αναγκάστηκα να περάσω τόσο φοβερά παιδικά χρόνια και να ζήσω τρέχοντας κι όχι αργά και φυσιολογικά. Σαν παράκληση στους ανθρώπους της προόδου, ώστε να κάνουν το παν για να μην έρχονται και πουθενά τέτοια φοβερά χρόνια. Σαν γέλιο πικρό κι ειρωνικό στους θύτες, όταν και όποτε προσπαθούνε και αποτολμούνε να βγούνε θύματα. Τελικά, πίστεψα πως είχα υποχρέωση να το γράψω σαν ελάχιστη ανταπόδοση στην πολύτιμη και συνάμα βαριά κληρονομιά που μου αφήσανε οι σκοτωμένοι μου γονείς και τα αδέρφια μου. Τη ζωή τους τη χαρίσανε όπου εκείνοι πιστεύανε πως έπρεπε. Αδιαφιλονίκητο δικαίωμά τους. Σε μένα όμως, είτε το ήθελα είτε όχι, αφήσανε το σκοτωμό τους. Έτσι αποφάσισα να γράψω ρωτώντας κι όλους όσους δεχτήκανε και δέχονται την ίδια με μένα κληρονομιά, όπου κι αν βρίσκονται, είτε στην Αφρική, ή όπου αλλού. Τι θα την κάνουμε αυτή μας τη βαριά κληρονομιά;» Εμείς συντρόφισσα σου λέμε ότι αυτή την κληρονομιά θα την κάνουμε ακούραστο αγώνα για το δίκιο και την εξουσία του λαού μας.

17