Συνέχειες, ασυνέχειες, ρήξεις στη σχέση Ελλήνων-Γερµανών: από το Β Παγκόσµιο Πόλεµο και την Κατοχή στον Ψυχρό Πόλεµο και την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Συνέχειες, ασυνέχειες, ρήξεις στη σχέση Ελλήνων-Γερµανών: από το Β Παγκόσµιο Πόλεµο και την Κατοχή στον Ψυχρό Πόλεµο και την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση"

Transcript

1 Συνέχειες, ασυνέχειες, ρήξεις στη σχέση Ελλήνων-Γερµανών: από το Β Παγκόσµιο Πόλεµο και την Κατοχή στον Ψυχρό Πόλεµο και την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση Δηµήτρης Κ. Αποστολόπουλος* Εισαγωγή. Το τραύµα του Πολέµου και της γερµανικής κατοχής Στο πλαίσιο της οικονοµικής και ευρύτερης κρίσης των τελευταίων ετών, µε την Ελλάδα να προβάλλεται ως ο «φτωχός συγγενής» και το «µαύρο πρόβατο» της Ευρώπης και η Γερµανία ως ισχυρός παίκτης µε πρωταρχικό (και για κάποιους αυταρχικό) ρόλο στις εξελίξεις, η διερεύνηση της συνέχειας στη σχέση Ελλήνων-Γερµανών µετά το Β Παγκόσµιο Πόλεµο αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, την ώρα µάλιστα που η σηµερινή διαρκής αναφορά στην κυβέρνηση του Βερολίνου έχει πολλές φορές προεκτάσεις στο παρελθόν της γερµανικής κατοχής. Στη µελέτη αυτή υποστηρίζεται ότι µετά το σοκ που προκάλεσε στη συναναστροφή Ελλήνων και Γερµανών η γερµανική εισβολή του Απριλίου 1941 και τα τριάµισι χρόνια κατοχής κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσµίου Πολέµου, από τη δεκαετία του 1950 οικοδοµήθηκε σε νέες βάσεις µία στενή σχεδόν αδιατάρακτη σχέση, µε µηδαµινές ασυνέχειες. Η ναζιστική κατοχή αποτελεί ασφαλώς τη µεγαλύτερη ρήξη στη σχέση µεταξύ Ελλάδας και Γερµανίας στη νεότερη ιστορία. Τα στρατιωτικά αντίποινα, καθώς και η οικονοµική εξαθλίωση και η πείνα, που ήλθαν ως αποτέλεσµα της εκµετάλλευσης της χώρας από τις δυνάµεις κατοχής θα παρέµεναν για δεκαετίες στη µνήµη των Ελλήνων. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ όταν οι Γερµανοί αποχώρησαν από τη χώρα το φθινόπωρο του 1944, εκατοντάδες χωριά και επαρχιακές πόλεις ήταν ολοκληρωτικά κατεστραµµένες, ένα εκατοµµύριο πολίτες ήταν άστεγοι, λειτουργούσε µόνο το ¼ του σιδηροδροµικού δικτύου και όλες οι δηµόσιες υποδοµές, µεταξύ των οποίων τα τόσο σηµαντικά για τη χώρα λιµάνια, είχαν υποστεί µεγάλες ζηµιές. 1 Η πρώτη µεταπολεµική περίοδος Ωστόσο, αυτή η κληρονοµιά του Β Παγκοσµίου Πολέµου δεν κράτησε µακριά την Ελλάδα από τη Γερµανία στα µεταπολεµικά χρόνια. Καθοριστικό ήταν ότι και τα δύο κράτη βρέθηκαν στο ίδιο στρατόπεδο, αυτό του δυτικού συνασπισµού και µάλιστα στην πρώτη * Δηµήτρης Κ. Αποστολόπουλος, Ερευνητής Γ Βαθµίδας του Κέντρου Ερεύνης της Ιστορίας του Νεωτέρου Ελληνισµού της Ακαδηµίας Αθηνών (ΚΕΙΝΕ), Διδάκτωρ του Τµήµατος Ιστορίας του Τεχνικού Πανεπιστηµίου του Βερολίνου 1 (Fleischer 1986, 117), (Fleischer 1998, 65 κ.ε.), (Eichholtz 1999, 45) και (Ιστορία του Ελληνικού Έθνους-ΙΣΤ-2000, 63).

2 γραµµή της αντιπαράθεσης µε τον αντίπαλο σοβιετικό κόσµο, στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέµου. Ταυτόχρονα, οι διµερείς σχέσεις επηρεάζονταν καθ όλη τη διάρκεια της πρώτης µεταπολεµικής περιόδου υπό την κυριαρχία των οικονοµικών συµφερόντων των δυο χωρών. Η καταστροφή της Ελλάδας και η ανοικοδόµησή της προώθησε ιδιαιτέρως τη σταδιακή και συνεχή ανάπτυξη των ελληνογερµανικών επαφών. Η Γερµανία αποτελούσε δυνατό εµπορικό προµηθευτή και µπορούσε να υποστηρίξει την Ελλάδα στην εκµετάλλευση πρώτων υλών και στη δηµιουργία βιοµηχανικής και δηµόσιας υποδοµής. Αν και για τη Γερµανία οι οικονοµικές παράµετροι των σχέσεων ήταν ιδιαίτερα ελκυστικές, µια και η βιοµηχανία της (που βρισκόταν και αυτή σε φάση ανάρρωσης) εξοικονοµούσε οφέλη από την ελληνική ανοικοδόµηση, πρώτη προτεραιότητα της Βόννης δεν ήταν τα οικονοµικά συµφέροντα. Οι δυτικογερµανικές κυβερνήσεις έβλεπαν στην Ελλάδα εξαιτίας γεωπολιτικών, γεωστρατηγικών και ιδεολογικών λόγων έναν «ακρογωνιαίο λίθο του ΝΑΤΟ», µια έπαλξη απέναντι στον κοµµουνισµό. Για τη Βόννη προέκυπτε µάλιστα και το ανεκτίµητο πλεονέκτηµα, ότι όλες οι ελληνικές µεταπολεµικές κυβερνήσεις (Αλέξανδρου Παπάγου, Κωνσταντίνου Καραµανλή, Γεωργίου Παπανδρέου) υποστήριζαν χωρίς επιφύλαξη σε διεθνές επίπεδο την οµοσπονδιακή κυβέρνηση στο Γερµανικό Ζήτηµα. 2 Πολύ νωρίς µετά τον πόλεµο η Δυτική Γερµανία θέλησε να δείξει στην πράξη την καλή της θέληση, προκειµένου οι παλιοί εχθροί, µεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, να µπορέσουν να ξεχάσουν τις φρικαλεότητες του πολέµου. Δεν ήταν τυχαίο, ότι µια από τις έξι πρώτες διπλωµατικές αποστολές που έστειλε η νεοσύστατη Οµοσπονδιακή Δηµοκρατία της Γερµανίας έφτανε στα τέλη του 1950 στην Αθήνα. Λίγο νωρίτερα τον Οκτώβριο του 1950 ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, Γεώργιος Παπανδρέου, είχε επισκεφθεί τη Δυτική Γερµανία στο πλαίσιο γενικότερων οικονοµικών επαφών και ειδικότερα προκειµένου να ξανακερδίσουν τα ελληνικά καπνά την παραδοσιακή τους θέση στη γερµανική αγορά. 3 Τρία χρόνια αργότερα, στις 11 Νοεµβρίου 1953 υπογράφτηκε η πρώτη µεταπολεµική ελληνογερµανική σύµβαση για οικονοµική συνεργασία, µε την οποία θα άρχιζαν γερµανικές εταιρίες να συµµετέχουν στην ανοικοδόµηση της ελληνικής οικονοµίας (εκµετάλλευση 2 (Apostolopoulos 2004, 136). 3 (Εµπορική Συµφωνία, στη γερµανική γλώσσα - Abkommen über den Warenverkehr zwischen der Bundesrepublik Deutschland und dem Königreich Griechenland und Protokoll zum Abkommen über den Warenverkehr zwischen der Bundesrepublik Deutschland und dem Königreich Griechenland, στο Πολιτικό Αρχείο του Γερµανικού Υπουργείου των Εξωτερικών - Politisches Archiv des Auswärtigen Amtes / στο εξής: PA AA, Ref. 304, Bd. 891) και (Υπόµνηµα της Ελληνικής Πρεσβείας στη Βόννη - Aide-Mémoire, 15. Oktober 1951 seitens der griechischen Botschaft in Bonn, στο: PA AA, Bestand B2).

3 κοιτασµάτων λιγνίτη στην Πτολεµαΐδα, δηµιουργία διυλιστηρίων πετρελαίου κλπ.) 4 και την άνοιξη του επόµενου έτους (Μάρτιος 1954) ο καγκελάριος Κόνραντ Άντεναουερ (Konrad Adenauer) ήταν ο πρώτος Γερµανός κυβερνήτης που επισκέφτηκε την Ελλάδα. 5 Την επίσκεψη του Άντεναουερ ανταπέδωσε λίγους µήνες αργότερα ο Έλληνας πρωθυπουργός, στρατηγός Αλέξανδρος Παπάγος, ο οποίος µάλιστα το 1943 είχε ο ίδιος µεταφερθεί αιχµάλωτος και φυλακιστεί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης Φλόσενµπουργκ (Flossenburg) και Νταχάου (Dachau). 6 Δέκα µόλις χρόνια µετά τη λήξη της γερµανικής κατοχής διαφαίνονταν ξεκάθαρα από ελληνικής πλευράς, τουλάχιστον από τους συντηρητικούς πολιτικούς κύκλους και το παλάτι, οι συµπάθειες προς τη Γερµανία παρά το πρόσφατο ακόµα τότε παρελθόν του πολέµου. Η ανταλλαγή επισκέψεων, που συνεχίστηκε µε την επίσκεψη του Γερµανού Προέδρου Τέοντορ Χόυς (Theodor Heuss) στην Ελλάδα και την σε ανταπόδοση αυτής επίσκεψη του ελληνικού βασιλικού ζεύγους στη Γερµανία το 1956, έδειχνε ξεκάθαρα, ότι στο επίπεδο τουλάχιστον των πολιτικών ελίτ οι µεταπολεµικές διµερείς σχέσεις είχαν βελτιωθεί αισθητά. Το ίδιο έτος (17 Μαΐου 1956) υπογράφτηκε ελληνογερµανική συµφωνία µε την οποία ξανάρχισαν επισήµως οι πολιτισµικές διµερείς σχέσεις, που είχαν διακοπεί από τον πόλεµο. Το σύµφωνο ρύθµιζε µεταξύ άλλων τις δυνατότητες εργασίας του Γερµανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Αθήνα, την επαναλειτουργία των Γερµανικών Σχολών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και την άδεια λειτουργίας πολιτισµικών ινστιτούτων και στις δύο χώρες. 7 Είναι βέβαιο, ότι η συµπόρευση των δύο χωρών δεν θα ήταν εφικτή, αν δεν υπήρχαν συγκεκριµένες προϋποθέσεις, όπως η προσκόλληση στη Δύση και η πίστη στην Ευρωπαϊκή Ιδέα, οι οποίες επηρέασαν σε µεγάλο βαθµό τις σχέσεις τους. Το Γερµανικό Ζήτηµα και η σύγκρουση των δύο αντίπαλων συνασπισµών βρίσκονταν στο επίκεντρο της διεθνούς πολιτικής και αυτή η ατµόσφαιρα θα επηρέαζε έντονα τις ελληνογερµανικές σχέσεις. Η Ελλάδα έγινε µέλος του ΝΑΤΟ το 1952 µαζί µε την Τουρκία, κατά το δεύτερο κύµα της διεύρυνσης της Συµµαχίας προκειµένου να αντιµετωπίσει τον «κοµµουνιστικό κίνδυνο», αλλά και η Δυτική Γερµανία επωφελήθηκε από την κλιµάκωση της αντιπαράθεσης 4 (Ανακοίνωση της Υπηρεσίας Τύπου και Πληροφοριών της Οµοσπονδιακής Κυβέρνησης - Τίτλος: Deutsch-griechisches Abkommen unterzeichnet. Deutsche Industrie beteiligt sich an der Verwirklichung des griechischen Aufbauplans, στο: Bulletin des Presse- und Informationsamtes der Bundesregierung, 13. November 1953). 5 (Bulletin des Presse- und Informationsamtes der Bundesregierung, , Nr. 47, σελ. 377). 6 (Bulletin des Presse- und Informationsamtes der Bundesregierung, , Nr. 118, σελ. 1059) και (Diplomatische Korrespondenz, Jahrgang IV, Nr. 37, ). 7 (Κείµενο της Συµφωνίας στη γερµανική γλώσσα - Text des Kulturabkommens von 1956, στο: Jahrbuch der auswärtigen Kulturbeziehungen 1964, σελ ).

4 ανατολικού-δυτικού µπλοκ και δείχνοντας πίστη στον «ελεύθερο» κόσµο εισήλθε στο ΝΑΤΟ το 1955, κερδίζοντας µία µόλις δεκαετία µετά τη λήξη του πολέµου και την εθνική της κυριαρχία, η οποία µέχρι τότε περιοριζόταν αυστηρά από το καθεστώς της συµµαχικής κατοχής. Δύο χρόνια αργότερα (1957) η Γερµανία του Κόνραντ Άντεναουερ θα γινόταν ένα από τα έξι ιδρυτικά µέλη της ΕΟΚ. Ήταν η περίοδος, κατά την οποία ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Καραµανλής, θεώρησε αναγκαία τη συνεργασία µε την Οµοσπονδιακή Δηµοκρατία της Γερµανίας, αναγνωρίζοντάς την ως µεγάλη δύναµη τουλάχιστον οικονοµική στην καρδιά της Ευρώπης και θέλοντας να εξαργυρώσει το ρόλο της Ελλάδας, ως πιο προωθηµένου στην Ανατολή «προµαχώνα» του «ελεύθερου κόσµου». Τη µεγαλύτερη τοµή στις µεταπολεµικές ελληνογερµανικές σχέσεις αποτελεί η επίσκεψη του Καραµανλή στη Βόννη (Νοέµβριος 1958), η οποία αποτέλεσε µεγάλη επιτυχία στο οικονοµικό επίπεδο, µε τη χορήγηση δανείου ύψους 200 εκ. µάρκων και την παροχή επενδύσεων (ύψους 100 εκ.) και επιπλέον τεχνικής βοήθειας. Με αυτή τη βοήθεια προς την Ελλάδα η γερµανική κυβέρνηση θέλησε να ενισχύσει τη δεξιά κυβέρνηση Καραµανλή, η οποία βρισκόταν σε δύσκολη θέση και αποµόνωση λόγω του Κυπριακού. Γι αυτό και για πρώτη φορά και παρά την αντίδραση του υπουργού των οικονοµικών χορηγήθηκε πίστωση καλυπτόµενη από τον οµοσπονδιακό προϋπολογισµό. Έτσι, δηµιουργήθηκε για την Ελλάδα η προοπτική να µετριάσει κάπως την οικονοµική και ταυτόχρονα πολιτική εξάρτηση από τις Η.Π.Α. 8 Το ζήτηµα των εγκληµατιών πολέµου και των πολεµικών αποζηµιώσεων Οι διαπραγµατεύσεις του 1958 επιβεβαίωσαν ότι Ελλάδα και Γερµανία εναρµονίζονταν σε επίπεδο ιδεολογικοπολιτικό και εγκαινίασαν µια νέα φάση στις διµερείς σχέσεις, όχι µόνο λόγω της οικονοµικής ενίσχυσης που σήµαινε πολλά για την Αθήνα, την ώρα που άλλες δυτικές Δυνάµεις της γύριζαν την πλάτη λόγω του Κυπριακού, αλλά και γιατί το θέµα των εγκληµατιών πολέµου και η επίκαιρη τότε υπόθεση Μέρτεν ξεκαθαρίστηκαν οριστικά κλείνοντας αυτό το κεφάλαιο της αντιπαράθεσης µε το πολεµικό παρελθόν. Δύο µήνες µετά την επίσκεψή του στη Γερµανία ο Καραµανλής, παρά τις αντιδράσεις στο εσωτερικό πολιτικό 8 (Apostolopoulos 2004, 77), («Ανακοινωθέν επί τη επισκέψει του Έλληνος πρωθυπουργού», Νοέµβριος 1958, στο: Ίδρυµα Κωνσταντίνος Καραµανλής, Αρχείο Κωνσταντίνου Καραµανλή, Φάκελος 7 Α /001046) και (Bulletin des Presse- und Informationsamtes der Bundesregierung, , Nr. 210, σελ. 2085).

5 σκηνικό, πέρασε νόµο στην ελληνική Βουλή, µε τον οποίο η ελληνική πλευρά παραιτούνταν από τη δίωξη εγκληµατιών πολέµου. 9 Σε αντίθεση µε το θέµα των εγκληµατιών πολέµου, η γερµανική πλευρά δεν κατάφερε, όπως ήταν προγραµµατισµένο, κατά την επίσκεψη Καραµανλή το 1958, να αποσπάσει από τον Έλληνα πρωθυπουργό την υπόσχεσή του για µια οριστική παραίτηση της ελληνικής πλευράς από τις αξιώσεις για πολεµικές αποζηµιώσεις. 10 Η προβληµατική των πολεµικών αποζηµιώσεων είχε απασχολήσει από τα πρώτα µεταπολεµικά χρόνια τις ελληνικές κυβερνήσεις και φυσικά τη δηµοσιότητα. Οι απαιτήσεις της ελληνικής πλευράς από το Β Παγκόσµιο Πόλεµο, όπου σηµαντικό ρόλο έπαιζαν οι πιστώσεις, τις οποίες έλαβε το Τρίτο Ράιχ από την Τράπεζα της Ελλάδος κατά τη διάρκεια της κατοχής (το γνωστό κατοχικό δάνειο), απορρίπτονταν συνεχώς από τη γερµανική πλευρά µε την υπόδειξη του συµφώνου του Λονδίνου της 27 ης Φεβρουαρίου 1953, το οποίο απάλλασσε τη Γερµανία από την καταβολή πολεµικών αποζηµιώσεων από τον Β Παγκόσµιο Πόλεµο µέχρι την οριστική ρύθµιση του Γερµανικού Ζητήµατος (µέχρι δηλαδή τη γερµανική επανένωση). 11 Μοναδική εξαίρεση στο ζήτηµα των αποζηµιώσεων αποτελεί η Συµφωνία της 18 ης Μαρτίου 1960, µε την οποία η γερµανική κυβέρνηση διέθεσε στην Ελλάδα ως «εθελούσια επανόρθωση» και όχι ως πολεµική αποζηµίωση για να µη δηµιουργηθεί προηγούµενο το συµβολικό ποσό των 115 εκ. µάρκων ως παροχή αποκλειστικά στα θύµατα του ναζισµού (κυρίως προς Έλληνες πολίτες εβραϊκής καταγωγής). 12 Η σύνδεση της Ελλάδας µε την ΕΟΚ Από τη δεκαετία του 1960 (και µέχρι σήµερα) οι ελληνογερµανικές σχέσεις εξελίσσονται στο πλαίσιο της ενωµένης Ευρώπης. Όταν στις 9 Ιουλίου 1961 υπογράφτηκε η συµφωνία σύνδεσης της Ελλάδας µε την Ευρωπαϊκή Οικονοµική Κοινότητα, που τέθηκε σε ισχύ την 1 η Νοεµβρίου 1962 και ήταν η πρώτη συµφωνία σύνδεσης της Κοινότητας µε τρίτο κράτος, η κυβέρνηση της Αθήνας αναγνώριζε ότι η Γερµανία έδειξε ιδιαίτερη κατανόηση για τις ανάγκες της Ελλάδας κατά τη διάρκεια των διαπραγµατεύσεων. 13 Η Βόννη θεωρούσε την Ελλάδα ακρογωνιαίο λίθο του ΝΑΤΟ και την υποστήριξε απέναντι στους άλλους εταίρους 9 (Υπόµνηµα της πρεσβείας της Οµοσπονδιακής Δηµοκρατίας της Γερµανίας στην Αθήνα, στο οποίο επισυνάπτεται το κείµενο του νόµου / Bericht der Botschaft der BRD in Athen - Nr. 238/59, , στο: PA AA, Ref. 206, Bd. 133) και (Meynaud 1965, 409). 10 (Fleischer 1999) 11 (Surmann 1999, 116) 12 (Bulletin des Presse- und Informationsamtes der Bundesregierung, , Nr. 55, σελ. 533), (Frankfurter Allgemeine Zeitung, ) και (The Times-London, ).

6 της Κοινότητας µε υποδειγµατικό τρόπο. Αλλά και σε πρακτικό επίπεδο η σηµασία της σύνδεσης για τις ελληνο-γερµανικές εµπορικές σχέσεις ήταν σαφής, µια και η Δυτική Γερµανία δεν ήταν µόνο ο πιο σηµαντικός εξαγωγέας προϊόντων για την Ελλάδα και ο δεύτερος πιο σηµαντικός εισαγωγέας προϊόντων από την Ελλάδα, αλλά και γιατί µεταξύ των χωρών της Ε.Ο.Κ. ήταν ο πιο σηµαντικός εµπορικός εταίρος. Παράλληλα, η Βόννη φαινόταν πρόθυµη να ανταποκριθεί και πάλι µε παροχή πιστώσεων και τεχνικής βοήθειας στις ανάγκες για δηµιουργία υποδοµών στην Ελλάδα, όπως συνέβη το 1962 µε την παροχή πίστωσης 150 εκ. µάρκων και τεχνικής βοήθειας, προκειµένου να κατασκευαστεί εργοστάσιο εκµετάλλευσης του λιγνίτη στη Μεγαλόπολη για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύµατος. 14 Σε κάθε περίπτωση η οµοσπονδιακή κυβέρνηση δήλωνε πρόθυµη να παράσχει τεχνική βοήθεια και η ελληνική κυβέρνηση έδινε προτεραιότητα στις γερµανικές εταιρείες σε διαγωνισµούς για την ανάληψη δηµοσίων έργων. Εξάλλου, η γερµανική πλευρά θα υποστήριζε τα επόµενα χρόνια τις ελληνικές επιθυµίες για εναρµόνιση της ελληνικής γεωργίας µε τα άλλα κράτη µέλη της Ε.Ο.Κ και µάλιστα θα δεχόταν το 1965 να βελτιώσει τους όρους του δανείου του 1958 κατεβάζοντας το επιτόκιο από 6 σε 4 %, αναδιαµορφώνοντας τις τοκοχρεολυτικές δόσεις σύµφωνα µε τις επιθυµίες της ελληνικής κυβέρνησης. 15 Οι διµερείς σχέσεις κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγµαταρχών Η επιβολή δικτατορικού καθεστώτος στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1967 προκάλεσε σχετική αµηχανία στη Βόννη, η οποία όµως διατήρησε την επαφή µε την Αθήνα, προκειµένου να διασφαλιστούν τα ίδια γερµανικά συµφέροντα, την ώρα που και η κυβέρνηση των συνταγµαταρχών δεν αποστασιοποιήθηκε ουσιαστικά από την οικονοµική πολιτική των προηγούµενων κυβερνήσεων, δείχνοντας πρόθυµη να συνεργάζεται οικονοµικά µόνο µε τη Δύση. 16 Πάντως, ιδιαίτερα µετά το 1969, σαφής ήταν εκ µέρους της γερµανικής κυβέρνησης η καταδίκη του δικτατορικού καθεστώτος και η ξεκάθαρη θέση υπέρ της αποκατάστασης της 13 (Svolopoulos 1990, 137) και (Frankfurter Allgemeine Zeitung, , τίτλος άρθρου: Erfüllte griechische Wünsche. Anerkennung für das Verständnis der deutschen Verhandlungspartner ). 14 (Bulletin des Presse- und Informationsamtes der Bundesregierung, , Nr. 139, σελ. 1196) και (Handelsblatt ), (Die Welt ) και (Frankfurter Allgemeine Zeitung ). 15 (Επιστολή του Οµοσπονδιακού Υπουργού Οικονοµίας προς τον Έλληνα Υπουργό Συντονισµού, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, / Brief des Bundesministers für Wirtschaft an Seine Exzellenz den Koordinationsminister des Königreichs Griechenland, Herrn Konstantin Mitsotakis, vom 6. Dezember 1965, στο: PA AA, Ref. I A 4, Bd. 312). 16 (Έκθεση του Γερµανού Πρέσβη Σλίτερ µε θέµα την ανάλυση της κατάστασης µετά το στρατιωτικό πραξικόπηµα της 21 ης Απριλίου / Aufzeichnung des Botschafters Schlitter, Betreff: Griechenland; hier: Analyse der Lage nach dem Militärputsch vom 20./21. April 1967, , στο: PA AA, Bestand B 150).

7 Δηµοκρατίας στην Ελλάδα. Δεν ήταν, εξάλλου, λίγοι και οι επώνυµοι που είχαν ζητήσει και λάβει άσυλο στη Γερµανία. Αδιαµφισβήτητη, εξάλλου, ήταν η ηθική συµπαράσταση και αλληλεγγύη, αλλά και η πρακτική βοήθεια στους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες εργαζόµενους στη Γερµανία, στους χιλιάδες φοιτητές και επιστήµονες. 17 Έτσι, ενώ η στενή συνεργασία σε επίπεδο κυβερνήσεων είχε εδραιωθεί από τα τέλη της δεκαετίας του 1950, η περίοδος της επταετίας έδωσε την ευκαιρία οι δύο χώρες να έρθουν πιο κοντά σε επίπεδο λαών και µεµονωµένων ατόµων. Η µεταπολίτευση στην Ελλάδα και η ευρωπαϊκή ενοποίηση Όταν έπεσε η δικτατορία τον Ιούλιο του 1974, µε τραγικές συνέπειες για τη χώρα στο µέτωπο του Κυπριακού, ο Κωνσταντίνος Καραµανλής κλήθηκε να επαναφέρει τη χώρα σε συνθήκες δηµοκρατικής νοµιµότητας, ασφάλειας και ανάπτυξης. Σε αυτή την κρίσιµη ιστορική συγκυρία και υπό την απειλή πολέµου µε την Τουρκία ο Καραµανλής θεώρησε και πάλι τη γερµανική υποστήριξη πρωταρχικής σηµασίας. Το Μάιο του 1975 πραγµατοποίησε επίσηµη επίσκεψη στη Βόννη, όπου συνάντησε για πρώτη φορά τον καγκελάριο Χέλµουτ Σµιτ (Helmut Schmidt). Στις µεταξύ τους συζητήσεις ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε χωρίς περιστροφές άµεση οικονοµική βοήθεια, προκειµένου να καλύψει τα ελλείµµατα που είχε κληροδοτήσει στη χώρα του η χούντα, καθώς και την προχρηµατοδότηση τεσσάρων υποβρυχίων, τα οποία θεωρούσε άµεση προτεραιότητα του εξοπλιστικού προγράµµατος της Ελλάδας στις νέες συνθήκες που διαµορφώνονταν στο Αιγαίο. 18 Ο Γερµανός καγκελάριος έδειξε εµπιστοσύνη στον Καραµανλή και ανταποκρίθηκε στα αιτήµατά του, παρέχοντας οικονοµική και στρατιωτική βοήθεια στην Ελλάδα. Μάλιστα, η αναλογία παροχής στρατιωτικού εξοπλισµού από γερµανική πλευρά σε Ελλάδα-Τουρκία έφτασε σε αναλογία 3 προς 5 (µε κάποιες αποκλίσεις κατά καιρούς), ιδιαίτερα ευνοϊκή για την Ελλάδα αν αναλογιστεί κανείς την έκταση και τον πληθυσµό των δύο χωρών. 19 Σηµαντική, εξάλλου, την περίοδο εκείνη ήταν η συνεισφορά της Δυτικής Γερµανίας στο δύσκολο δρόµο της Ελλάδας προς την πλήρη ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Οικονοµική Κοινότητα. Όπως και στις αντίστοιχες διαπραγµατεύσεις δύο περίπου δεκαετίες νωρίτερα για τη σύνδεση της Ελλάδας µε την ΕΟΚ, έτσι και για την υπογραφή της Συνθήκης της 28 ης Μαΐου 1979, που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 1981, η γερµανική στάση ήταν καθοριστική. Έτσι, αν χωρίς τον Κόνραντ Άντεναουερ η Ελλάδα δεν θα γινόταν το πρώτο συνδεδεµένο µέλος της ΕΟΚ το 1962, χωρίς τον Χέλµουτ Σµιτ δεν θα γινόταν µέλος της 17 (Ματζουράνης Την περίοδο της δικτατορίας 1998, 9) 18 (Schmidt 1990, 402) και (Σβολόπουλος, 1997, 381) 19 (Αποστολόπουλος 2007, 54)

8 Κοινότητας µε πλήρη δικαιώµατα και υποχρεώσεις. 20 Παρά τις οικονοµοτεχνικές δυσκολίες, ο Δυτικογερµανός Καγκελάριος τάχθηκε για πολιτικούς λόγους υπέρ της ένταξης της Ελλάδας στην Κοινότητα. Το σηµαντικότερο ρόλο για αυτό το αποτέλεσµα έπαιξαν ασφαλώς οι διαπροσωπικές σχέσεις. Η προσωπική σχέση του Καραµανλή µε τον Σµιτ (όπως στο παρελθόν µε τον Άντεναουερ), ο σεβασµός, η κατανόηση και η φιλία που αναπτύχθηκε µεταξύ τους και επηρεαζόταν θετικά και από το Γάλλο πρόεδρο Ζισκάρ ντ Εστέν (Valéry Giscard d' Estaing), ήταν στοιχεία καθοριστικά όσον αφορά την τήρηση συγκεκριµένης στάσης εκ µέρους της Γερµανίας. Στο εξής Ελλάδα και Γερµανία θα παρέµεναν στενά συνδεδεµένες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Αν και κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 το κλίµα άλλαξε προς το χειρότερο απέναντι στην Ελλάδα, λόγω της αρνητικής εικόνας που είχε σχηµατιστεί σε ευρωπαϊκούς κύκλους και ιδιαίτερα στη Γερµανία απέναντι στον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου, οι δύο χώρες προχωρούσαν πλέον αναγκαστικά χέρι-χέρι στο δρόµο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ο ίδιος ο σοσιαλδηµοκράτης ιδεολογικά συγγενής προς το ΠΑΣΟΚ Χέλµουτ Σµιτ περιγράφει µε δυσφορία σε βιβλίο του την τακτική του Ανδρέα Παπανδρέου, πριν αλλά και µετά την εκλογή του, να κατηγορεί µε ευκολία τη Γερµανία και άλλες σύµµαχες χώρες για τις πολιτικές και οικονοµικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας του. Ωστόσο στις δύσκολες ώρες απαιτούσε την υποστήριξη της Βόννης στην αντιπαράθεση µε την Τουρκία, ή απαιτούσε την οικονοµική ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας κατά τρόπο που συνιστούσε συµπεριφορά προκλητική. 21 Στο κλίµα αυτό γίνεται κατανοητή και η διένεξη µεταξύ Παπανδρέου και Χέλµουτ Κολ (Helmut Kohl) διαδόχου του Σµιτ σε διάσκεψη κορυφής της Ευρωπαϊκής Κοινότητας στα τέλη του 1984, όταν ο τελευταίος αρνήθηκε να αυξήσει το χρηµατικό ποσό ενίσχυσης προβληµατικών περιοχών των µεσογειακών χωρών. 22 Η φιλική σχέση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη µε τον Χέλµουτ Κολ, έδωσε νέα πνοή στη σχέση των δύο χωρών, όταν ο πρώτος έγινε πρωθυπουργός το Η ελληνική κυβέρνηση χαιρέτισε εγκάρδια την επανένωση των δύο Γερµανιών την ίδια χρονιά και ο Χέλµουτ Κολ παρέστη ο ίδιος στις εκδηλώσεις µε αφορµή την επέτειο της Μάχης της Κρήτης, ένα έτος αργότερα. 23 Παρά την καλύτερη επικοινωνία των δύο πλευρών, η αναστάτωση στα Βαλκάνια στις αρχές εκείνης της δεκαετίας, έδειξε ότι διαµετρικά αντίθετα ήταν τα γερµανικά και τα ελληνικά συµφέροντα. Η Γερµανία επέµενε στην άµεση αναγνώριση από 20 (Kontogeorgis 1991, 56) 21 (Schmidt 1990, 409) 22 (Der Spiegel, , σελ. 25) 23 (Europa-Archiv, Zeitschrift für Internationale Politik, 1990, z106 και 1991, z125)

9 πλευράς Ευρωπαϊκής Κοινότητας των δηµοκρατιών της Σλοβενίας και της Κροατίας, την ώρα που η Ελλάδα υποστήριζε τη διατήρηση µίας οµοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας. Μάλιστα το γεγονός ότι η Γερµανία πρωτοστάτησε, το Φεβρουάριο του 1993, στις διαπραγµατεύσεις ανάµεσα σε Αθήνα και Σκόπια και ο Γερµανός υπουργός των Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ (Klaus Kinkel) υπήρξε ο εµπνευστής της συµβιβαστικής ονοµασίας FYROM (Former Yugoslavian Republic Of Macedonia-Πρώην Γιουγκοσλαβική Δηµοκρατία της Μακεδονίας-ΠΓΔΜ) που τελικά υιοθετήθηκε για το κράτος των Σκοπίων, προκάλεσε ποικίλα σχόλια για το ρόλο της Γερµανίας στη σύγχρονη Ευρώπη και τη φιλία της προς την Ελλάδα, δηµιουργώντας, τουλάχιστον σε επίπεδο κοινής γνώµης, µία κάπως αρνητική ατµόσφαιρα. Προφανώς, τα σχόλια για το ρόλο της Βόννης σχετίζονταν εκτός από τη συµβιβαστική της πρόταση στο Μακεδονικό και µε την ουδέτερη στάση που είχε τηρήσει απέναντι στην αντιπαράθεση της Ελλάδας µε την Τουρκία στις δύο δεκαετίες που είχαν µεσολαβήσει από το 1974 και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. 24 Γενικά, πάντως, τη δεκαετία του 1990 οι επαφές των δύο χωρών έλαβαν χώρα µέσα σε θετικό κλίµα, παρά τη µη υποστήριξη της Γερµανίας στα ελληνικά εθνικά θέµατα, αλλά και κάποιες άλλες ατυχείς στιγµές των διµερών σχέσεων, όπως το επεισόδιο που δηµιουργήθηκε το 1993 όταν ο τότε αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος δήλωσε ότι «η Γερµανία είναι γίγαντας µε µυαλό µικρού παιδιού», προκαλώντας την έντονη αντίδραση της γερµανικής κυβέρνησης και την επιµονή του Κλάους Κίνκελ να ζητήσει ο οµόλογος του δηµόσια συγγνώµη. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 το θετικό κλίµα των διµερών επαφών επιβεβαιώθηκε µε τον πιο καθοριστικό τρόπο στο πλαίσιο της Ενωµένης Ευρώπης, από την θετική στάση της κυβέρνησης Γκέρχαρντ Σρέντερ (Gerhard Schröder) στις διαπραγµατεύσεις για την ένταξη της Ελλάδας στην Οικονοµική και Νοµισµατική Ένωση, που ολοκληρώθηκαν το Έτσι, το ξεκίνηµα του 21 ου αιώνα βρήκε τις δύο χώρες να ανήκουν στο στενό πυρήνα της Ενωµένης Ευρώπης, έχοντας κοινό νόµισµα. Με τον τρόπο αυτό ολοκληρώθηκε µία µακρά πορεία τεσσάρων και πλέον δεκαετιών διµερούς συνεργασίας και γερµανικής υποστήριξης προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης : εξωτερική πολιτική, οικονοµία, πολιτισµός Από τη µελέτη του πρωτογενούς αρχειακού υλικού (διµερείς συµβάσεις, υποµνήµατα συνοµιλιών, εκθέσεις πρέσβεων κλπ.) και άλλων πηγών της µεταπολεµικής περιόδου (εφηµερίδες, αποµνηµονεύµατα πολιτικών ανδρών) διαπιστώνουµε ότι µετά τη ρήξη που 24 (Αποστολόπουλος 2007, 58)

10 έφερε η ναζιστική κατοχή, οικοδοµήθηκε σε νέες βάσεις µία σταθερή και συνεχής σχέση των δύο χωρών. Μπορεί σε ζητήµατα εξωτερικής πολιτικής (ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, Μακεδονικό) η Γερµανία να µην εγκατέλειψε επί της ουσίας ποτέ την αυστηρά ουδέτερη στάση της απέναντι στην Ελλάδα, αφού αυτή υπαγορευόταν τόσο από τις διεθνείς υποχρεώσεις της, όσο και από τα ίδια συµφέροντα. Ωστόσο, καθοριστική ήταν η θετική στάση της σε όλα τα στάδια της πορείας της Ελλάδας προς την Ενωµένη Ευρώπη, ενώ και στο οικονοµικό πεδίο η συνεργασία των δύο χωρών υπήρξε ιδιαίτερα στενή. Η Γερµανία υπήρξε διαχρονικά µέχρι σήµερα ο κυριότερος εµπορικός εταίρος της Ελλάδας, συντηρώντας µία παράδοση που υπήρχε και προπολεµικά, ενώ από αυτήν προέρχεται µεγάλο µέρος των ξένων επενδύσεων που έχουν γίνει στη χώρα. Στην παραδοσιακή οικονοµική-εµπορική συνεργασία των δύο πλευρών πρέπει να συνυπολογίσει κανείς την παρουσία πολλών Γερµανών τουριστών στην Ελλάδα τις τελευταίες αρκετές δεκαετίες και εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων µεταναστών στη Γερµανία σε όλη τη µεταπολεµική περίοδο, κυρίως από το 1960 και µετά. 25 Μάλιστα, η παρουσία Ελλήνων εργαζοµένων στη Γερµανία, µετά από µία εικοσαετία σηµαντικής µείωσης έχει και πάλι αυξητική τάση στα χρόνια της οικονοµικής κρίσης. Αν στην πολιτική και την οικονοµία προσθέσει κανείς και τη διµερή συνεργασία σε πνευµατικό επίπεδο τόσο από γερµανικά ιδρύµατα στην Ελλάδα (όπως το Γερµανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών το οποίο ιδρύθηκε το 1874, το ινστιτούτο Goethe και οι Γερµανικές Σχολές Αθηνών και Θεσσαλονίκης), όσο και από τα νεοελληνικά ινστιτούτα σε αρκετά πανεπιστήµια (Βερολίνου, Μονάχου, Κολωνίας) και από τη γερµανική εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών (Arbeitsgemeinschaft für Neogräzistik in der Bundesrepublik Deutschland), που από το 1988 προωθεί την έρευνα και την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου στα γερµανικά πανεπιστήµια, 26 αντιλαµβανόµαστε ότι παρά τις όποιες διακυµάνσεις κυρίως στο επικοινωνιακό επίπεδο των διµερών σχέσεων στο πλαίσιο της πρόσφατης κρίσης είναι τελικά πολλά αυτά που παραδοσιακά κρατούν ενωµένες τις δύο χώρες σε διµερές επίπεδο, αλλά και στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικογένειας. Συµπεράσµατα Από την ουσιαστικά µοναδική ρήξη στη σχέση των δύο λαών, κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, παραµένει ως κατάλοιπο το ανοικτό ακόµα ζήτηµα των πολεµικών αποζηµιώσεων και κυρίως του κατοχικού δανείου. Αν και η γερµανική πλευρά αποφεύγει µε κάθε τρόπο τη σχετική συζήτηση, αδιαµφισβήτητο γεγονός είναι ότι η Ελλάδα ποτέ δεν 25 (Ματζουράνης, Μετανάστες 1998, 8) 26 (Δηµάδης 1998, 18)

11 αποζηµιώθηκε ουσιαστικά για την πλήρη καταστροφή της κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσµίου Πολέµου. Έλαβε, ασφαλώς, οικονοµική βοήθεια από την Ευρώπη µεταπολεµικά, µεγάλο µέρος της οποίας προερχόταν από τη συνεισφορά της Γερµανίας στον κοινοτικό προϋπολογισµό, αλλά και βοήθεια απευθείας από την οµοσπονδιακή κυβέρνηση στο πλαίσιο οικονοµικών διαπραγµατεύσεων. Επρόκειτο, ωστόσο, για πιστώσεις, που έπρεπε να επιστραφούν, για έργα υποδοµής από τα οποία επωφελήθηκε η γερµανική βαριά βιοµηχανία και άλλες γερµανικές επιχειρήσεις. Λόγω της Συµφωνίας του Λονδίνου του 1953, που αναφέρθηκε παραπάνω, η Αθήνα δεν µπορούσε να εγείρει αξιώσεις για πολεµικές επανορθώσεις µέχρι το 1990 και µετά τη γερµανική επανένωση το ζήτηµα µπήκε στο «ψυγείο», µε τις οµοσπονδιακές κυβερνήσεις να επικαλούνται τον µισό και πλέον αιώνα που πέρασε από τον πόλεµο, τη µεγάλη γερµανική συµµετοχή στον κοινοτικό προϋπολογισµό από τον οποίο λαµβάνει επιδοτήσεις η Ελλάδα κλπ. Ακόµα και αυτά τα επιχειρήµατα, όµως, δεν απαντούν στην µη αποπληρωµή εκ µέρους της ενιαίας Γερµανίας του κατοχικού δανείου, το οποίο δεν έχει σχέση µε πολεµικές αποζηµιώσεις και αποτελεί τραπεζική πράξη, ανάµεσα στο Τρίτο Ράιχ και την κατεχόµενη Ελλάδα. Στο πλαίσιο της σηµερινής οικονοµικής και κοινωνικής κρίσης που µαστίζει ιδιαίτερα την Ελλάδα, αλλά όχι µόνον, τα διδάγµατα από την ουσιαστικά συνεχή και αδιατάρακτη σχέση Ελλήνων-Γερµανών µεταπολεµικά αποδεικνύονται πολύτιµα, ιδιαίτερα τις ώρες που κάποιες φωνές και από τις δύο πλευρές, κυρίως από δηµοσιογραφικούς κύκλους, προσπαθούν να καθιερώσουν λάθος στερεότυπα και να δηµιουργήσουν µία εικόνα του ενός λαού προς τον άλλον, η οποία απέχει από την πραγµατικότητα. Οι σηµερινοί Έλληνες πρέπει να λάβουν υπόψη ότι αφενός η στενή συνεργασία µε τη Γερµανία υπήρξε επιλογή όλων των µεταπολεµικών κυβερνήσεων (ΕΡΕ, Ένωση Κέντρου, Νέα Δηµοκρατία, ΠΑΣΟΚ) για πολιτικούς και οικονοµικούς λόγους, αφετέρου για να φτάσει η Ελλάδα να ανήκει σήµερα στο στενό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έλαβε σε διάφορες χρονικές περιόδους την καθοριστική υποστήριξη της Γερµανίας: του Κόνραντ Άντεναουερ (για την υπογραφή της Συµφωνίας Σύνδεσης µε την ΕΟΚ το 1961), του Χέλµουτ Σµιτ (για την υπογραφή της Συνθήκης Ένταξης στην ΕΟΚ το 1979) και του Γκέρχαρντ Σρέντερ (για την ένταξη στην Οικονοµική και Νοµισµατική Ένωση το 2000). Προφανώς, η παραµονή στο στενό πυρήνα της ευρωπαϊκής οικογένειας και η στήριξη αυτής της πολιτικής που χρονολογείται από το δεύτερο µισό της δεκαετίας του 1950, καθώς και η αγαστή συνεργασία µε τη Γερµανία σε όλους τους τοµείς έχει για την Ελλάδα µόνο πλεονεκτήµατα. Από την άλλη πλευρά η γερµανική κοινή γνώµη και η κυβέρνηση του Βερολίνου δεν πρέπει να παραγνωρίζουν τα οικονοµικά οφέλη που προκύπτουν για την ίδια τη Γερµανία

12 από τη στήριξη αδύναµων χωρών της ευρωζώνης. Εξάλλου, το παρελθόν του καταστροφικού Β Παγκοσµίου Πολέµου δεν είναι τόσο µακριά, όσο οι σύγχρονοι Γερµανοί θέλουν να νοµίζουν. Σε συνάρτηση µε το παρελθόν αυτό πρέπει να λαµβάνεται υπόψη τόσο το γεγονός ότι µεταπολεµικά η διεθνής κοινότητα αντιµετώπισε µε επιείκεια την ηττηµένη Γερµανία, όσο και το ότι χώρες που υπέστησαν καταστροφές από τον πόλεµο όχι µόνον δεν αποζηµιώθηκαν, αλλά έδειξαν µεταπολεµικά καλή θέληση απέναντι στους πρώην αντιπάλους τους. Στη σηµερινή δύσκολη και πολύπλοκη συγκυρία, που δεν αγγίζει µόνο την Ελλάδα, αλλά µεγάλο µέρος της Ευρώπης και κατά συνέπεια και τη Γερµανία, είναι προς όφελος όλων οι δύο χώρες να παραµείνουν αλληλέγγυες στην αντιµετώπιση κοινών προβληµάτων και στην επίτευξη κοινών στόχων. Πηγές Αρχεία Πολιτικό Αρχείο Γερµανικού Υπουργείου Εξωτερικών [Politisches Archiv des Auswärtigen Amtes (PA AA)] Αρχείο Ιδρύµατος Κωνσταντίνος Καραµανλής, ΙΚΚ. Δηµοσιευµένες αρχειακές πηγές Bulletin des Presse- und Informationsamtes der Bundesregierung Jahrbuch der auswärtigen Kulturbeziehungen Europa-Archiv, Zeitschrift für Internationale Politik Diplomatische Korrespondenz Βιβλιογραφία Apostolopoulos, Dimitrios K.: Die griechisch-deutschen Nachkriegsbeziehungen, historische Hypothek und moralischer Kredit. Die bilateralen politischen und ökonomischen Beziehungen unter besondere Berücksichtigung des Zeitraums Peter Lang, Frankfurt a.m. (u.a.) Αποστολόπουλος, Δηµήτρης Κ.: «Η διαµόρφωση µίας νέας δυναµικής: οι ελληνογερµανικές σχέσεις από το 1974 ως σήµερα. Στρατηγικές σχέσεις, πολιτική συνεργασία και πολιτισµικοί δεσµοί». Γεωστρατηγική, τεύχος 10 ο / Ιανουάριος-Απρίλιος 2007: Δηµάδης, Κωνσταντίνος Α.: «Οι νεοελληνικές σπουδές σήµερα». Καθηµερινή / ΕΠΤΑ ΗΜΕΡΕΣ, Αφιέρωµα: η µετανάστευση στη Γερµανία, 13/12/1998: Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, τόµος ΙΣΤ, Εκδοτική Αθηνών, Αθήνα Ματζουράνης, Γιώργος Ξ.: «Την περίοδο της δικτατορίας. Στη Γερµανία οργανώθηκαν οι µεγαλύτερες αντιχουντικές εκδηλώσεις». Καθηµερινή / ΕΠΤΑ ΗΜΕΡΕΣ, Αφιέρωµα: η µετανάστευση στη Γερµανία, 13/12/1998: 9. Ματζουράνης, Γιώργος Ξ.: «Μετανάστες στη Γερµανία. Από γκάσταρµπαϊτερ στη δεκαετία του 60, πολίτες της ενωµένης Ευρώπης σήµερα» Καθηµερινή / ΕΠΤΑ ΗΜΕΡΕΣ, Αφιέρωµα: η µετανάστευση στη Γερµανία, 13/12/1998: 5-8. Eichholtz, Dietrich: Widerstand und Repressalien. Erscheinungsformen unter dem Ausbeutungs- und Zwangsarbeiterregime der deutschen Okkupationsmacht 1943/44. Στο: Loukia Droulia und Hagen Fleischer (Hrsg.), Von Lidice bis Kalavryta. Widerstand und Besatzungsterror. Studien zur Repressalienpraxis im Zweiten Weltkrieg. Berlin, Metropol Verlag 1999:

13 Fleischer, Hagen: Im Kreuzschatten der Mächte. Griechenland : Okkupation Resistance Kollaboration, Peter Lang, Frankfurt a. M., Bern, New York, Fleischer, Hagen: Die deutsche Militärverwaltung in Griechenland. Στο: Wolfgang Benz, Johannes Houwink ten Cate, Gerhard Otto (Hrsg.) Die Bürokratie der Okkupation. Strukturen der Herrschaft und Verwaltung im besetzten Europa, Berlin, Metropol Verlag 1998: Fleischer, Hagen: Der lange Schatten des Krieges, στην Athener Zeitung, Kontogeorgis, Georgios L.: Die Wirtschafts- und Handelsbeziehungen zwischen Griechenland und der Bundesrepublik Deutschland, στο: Griechenland und die Bundesrepublik Deutschland im Rahmen Nachkriegseuropas, (Πρακτικά του συνεδρίου του Institute for Balkan Studies), Θεσσαλονίκη 1991: Meynaud, Jean: Les Forces Politiques en Grèce, Lausanne, Etudes de science politique Schmidt, Helmut: Die Deutschen und ihre Nachbarn: Menschen und Mächte II, Berlin, Siedler Verlag Σβολόπουλος, Κων. (γεν. επιµ.): Κωνσταντίνος Καραµανλής. Αρχείο. Γεγονότα και Κείµενα, τόµος 8 ος, Αθήνα, Εκδοτική Αθηνών Svolopoulos, Konstantin: Greece s Entry into the Community in its Historical Perspective. Στο: Hänsel, Bernhard (Hrsg.), Die Entwicklung Griechenlands und die deutsch-griechischen Beziehungen im 19. und 20. Jahrhundert. Südosteuropa-Studien, Bd.46, 1990: Surmann, Rolf und Dieter Schröder (Hrsg.): Der lange Schatten der NS-Diktatur. Texte zur Debatte um Raubgold und Entschädigung, RAT: Reihe Antifaschistischer Texte, Hamburg / Münster, UNRAST Verlag Τύπος Η Καθηµερινή, Athener Zeitung, Der Spiegel, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Handelsblatt, Die Welt, The Times (London)

Το ιστορικό πλαίσιο: η Ελλάδα και η. Γερµανία στα πρώτα µεταπολεµικά χρόνια

Το ιστορικό πλαίσιο: η Ελλάδα και η. Γερµανία στα πρώτα µεταπολεµικά χρόνια Μεταδιδακτορική έρευνα µε θέµα: «Η Οµοσπονδιακή ηµοκρατία της Γερµανίας και η ικτατορία των συνταγµαταρχών 1967-1974: διµερείς σχέσεις και ζητήµατα δηµοκρατικής νοµιµότητας» (Τελική Έκθεση) Το ιστορικό

Διαβάστε περισσότερα

Σύγκρουση και συνεργασία μέσα στην Ευρώπη: η σχέση Ελλάδας-Γερμανίας

Σύγκρουση και συνεργασία μέσα στην Ευρώπη: η σχέση Ελλάδας-Γερμανίας 1 Δρ. Δημήτρης Κ. Αποστολόπουλος Ιστορικός Πολιτικός Επιστήμων Ερευνητής Γ Βαθμίδας του Κέντρου Ερεύνης της Ιστορίας του Νεωτέρου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών Σύγκρουση και συνεργασία μέσα στην Ευρώπη:

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑ.Λ. (ΟΜΑ Α Β ) 2012 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑ.Λ. (ΟΜΑ Α Β ) 2012 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑ.Λ. (ΟΜΑ Α Β ) 2012 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α1 ΟΜΑ Α ΠΡΩΤΗ Να δώσετε το περιεχόµενο των παρακάτω διεθνών συµφωνιών: α. Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου (1878) β. Σύµφωνο Μολότοφ Ρίµπεντροπ (1939) γ. Συνθήκη

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 29 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912)

Ενότητα 29 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912) Ενότητα 29 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι 1912-1913 Ιστορία Γ Γυμνασίου Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912) Χρονολόγιο 1897-1908 Μακεδόνικος Αγώνας 1912-1913 Βαλκανικοί πόλεμοι 1914-1918 Α' Παγκόσμιος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥΡΚΙΑ. Αξιολογώντας το παρελθόν και το παρόν, προβλέποντας το μέλλον

ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥΡΚΙΑ. Αξιολογώντας το παρελθόν και το παρόν, προβλέποντας το μέλλον ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥΡΚΙΑ Αξιολογώντας το παρελθόν και το παρόν, προβλέποντας το μέλλον ΣΥΣΤΗΜΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΛΟΓΟΙ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΕΝΑ «ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ» ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ «Το ευρωπαϊκό big-bang, η απόφαση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ "ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ "

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΩΝ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ" ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ "ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ 1911-1913" Κεφάλαιο 5 Ο χάρτης των Βαλκανίων

Διαβάστε περισσότερα

Η Ελλάδα από το 1914 ως το 1924

Η Ελλάδα από το 1914 ως το 1924 Γ. ΕΡΓΑΣΙΕΣ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ (ενδεικτικά παραδείγµατα) Η Ελλάδα από το 1914 ως το 1924 Με βάση τα στοιχεία που παρέχει το κεφάλαιο ΚΒ του σχολικού σας βιβλίου (σσ. 73-119) να συντάξετε έναν χρονολογικό πίνακα

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΓΛΗΣ ΠΟΛΥΜΕΡΗΣ. Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

ΒΟΓΛΗΣ ΠΟΛΥΜΕΡΗΣ. Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Βιογραφικό σημείωμα Ο Πολυμέρης Βόγλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και εκπόνησε τη διατριβή του στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο

Διαβάστε περισσότερα

Ορισµένες διαστάσεις της εξωτερικής πολιτικής της Γαλλίας

Ορισµένες διαστάσεις της εξωτερικής πολιτικής της Γαλλίας Ορισµένες διαστάσεις της εξωτερικής πολιτικής της Γαλλίας Τα κυριότερα χαρακτηριστικά της εξωτερικής πολιτικής της Γαλλίας είναι η συνέχεια στόχων και στρατηγικών επιλογών στη βάση των πολιτικών αντιλήψεων

Διαβάστε περισσότερα

Νίκος Μαραντζίδης Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Νίκος Μαραντζίδης Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Νίκος Μαραντζίδης Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Η σχέση της ελληνικής κοινωνίας με την Ευρώπη και η στάση της κοινής γνώμης γύρω από το ζήτημα «Ευρώπη» είναι τόσο παλιά όσο και η συγκρότηση της ΕΟΚ στα τέλη

Διαβάστε περισσότερα

Θα αποτελέσει η Κροατία το 28 ο μέλος της Ε.Ε.;

Θα αποτελέσει η Κροατία το 28 ο μέλος της Ε.Ε.; 1 Ενημερωτικό Σημείωμα # 04 / Απρίλιος 2011 Θα αποτελέσει η Κροατία το 28 ο μέλος της Ε.Ε.; της Σύλβιας Ράντου M.Sc. στις Ευρωπαϊκές Σπουδές Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δόκιμης Ερευνήτριας Κ.Ε.ΔΙΑ.

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για τις γερμανικές αποζημιώσεις ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Αθήνα, 10 Μαρτίου 2015 Ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για τις γερμανικές αποζημιώσεις Κυρία Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές, Παίρνω σήμερα το λόγο στην ιστορική

Διαβάστε περισσότερα

Όταν τα διαγράμματα «μιλούν»*

Όταν τα διαγράμματα «μιλούν»* Η ΥΠΟΘΕΣΗ «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ» 13 Αντί Εισαγωγής Όταν τα διαγράμματα «μιλούν»* Στο διάστημα από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι το Μάιο του 2010, η Ελλάδα δέχτηκε μια πρωτοφανή χρηματοπιστωτική επίθεση, που οδήγησε

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία Γιάννου Παπαντωνίου. «Ελλάδα Τουρκία στον 21 ο αιώνα»

Ομιλία Γιάννου Παπαντωνίου. «Ελλάδα Τουρκία στον 21 ο αιώνα» Ομιλία Γιάννου Παπαντωνίου στην εκδήλωση των ΚΕΠΠ, υπό την αιγίδα του ΥΠΕΞ, με θέμα: «Ελλάδα Τουρκία στον 21 ο αιώνα» Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010 Είναι ιδιαίτερη χαρά που απευθύνομαι

Διαβάστε περισσότερα

Όταν η Ελλάδα χάριζε χρέη προς τη δυτική Γερμανία πριν 60 χρόνια

Όταν η Ελλάδα χάριζε χρέη προς τη δυτική Γερμανία πριν 60 χρόνια Όταν η Ελλάδα χάριζε χρέη προς τη δυτική Γερμανία πριν 60 χρόνια Η φωτογραφία αυτή είναι ιστορική!!! Την αφιερώνουμε στον Γερμανικό Λαό για να νικήσει την λήθη του... Ασφαλώς ισχύει (δυστυχώς) και το αλάνθαστο

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία στο συνέδριο "Νοτιοανατολική Ευρώπη :Κρίση και Προοπτικές" (13/11/2009) Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΔΥΤΙΚΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

Ομιλία στο συνέδριο Νοτιοανατολική Ευρώπη :Κρίση και Προοπτικές (13/11/2009) Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΔΥΤΙΚΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε. Ομιλία στο συνέδριο "Νοτιοανατολική Ευρώπη :Κρίση και Προοπτικές" (13/11/2009) Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΔΥΤΙΚΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΔΟΧΗ ΑΛΛΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ Κύριοι Υπουργοί, Κύριοι Πρέσβεις,

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα: Πολιτισμός της μνήμης και συνεργασία νέων 15.-17.9.2012 στην Παραμυθιά

Ημερίδα: Πολιτισμός της μνήμης και συνεργασία νέων 15.-17.9.2012 στην Παραμυθιά Πάνελ 1: Σύγχρονη μετάδοση της ιστορίας από νέους για νέους - Τι κάνει ένα μνημείο ελκυστικό για νέους? - Πως μπορεί να διαμορφωθεί η ιστορική-πολιτική παιδεία? - Τι μπορούν να κάνουν οι νέοι για την ενθυμίση?

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΒΙΕΤΝΑΜ. Εργασία της μαθήτριας Έλλης Βελέντζα για το πρόγραμμα ΣινΕφηβοι

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΒΙΕΤΝΑΜ. Εργασία της μαθήτριας Έλλης Βελέντζα για το πρόγραμμα ΣινΕφηβοι Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΒΙΕΤΝΑΜ Εργασία της μαθήτριας Έλλης Βελέντζα για το πρόγραμμα ΣινΕφηβοι Ο πόλεμος του Βιετνάμ(1965-1975) ήταν η μεγαλύτερη ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Δύσης και Ανατολής κατά την διάρκεια του

Διαβάστε περισσότερα

Εναρκτήρια ομιλία της Αντιπροέδρου ΕΚ και ευρωβουλευτού Άννυς Ποδηματά στο Συνέδριο του Economist στην Κύπρο με τίτλο:

Εναρκτήρια ομιλία της Αντιπροέδρου ΕΚ και ευρωβουλευτού Άννυς Ποδηματά στο Συνέδριο του Economist στην Κύπρο με τίτλο: Εναρκτήρια ομιλία της Αντιπροέδρου ΕΚ και ευρωβουλευτού Άννυς Ποδηματά στο Συνέδριο του Economist στην Κύπρο με τίτλο: «Συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης: ποια είναι η επόμενη μέρα για την Κύπρο με τη

Διαβάστε περισσότερα

3 O ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ «Η συμβολή της Κύπρου στη νέα Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Στρατηγική»

3 O ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ «Η συμβολή της Κύπρου στη νέα Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Στρατηγική» 3 O ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ «Η συμβολή της Κύπρου στη νέα Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Στρατηγική» ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ HILTON PARK 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014 ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΥΛΛΟΥΡΗ 1 Αγαπητέ κύριε

Διαβάστε περισσότερα

Ενδεικτικές απαντήσεις στα θέματα της Ιστορίας. κατεύθυνσης των Πανελλαδικών εξετάσεων 2014

Ενδεικτικές απαντήσεις στα θέματα της Ιστορίας. κατεύθυνσης των Πανελλαδικών εξετάσεων 2014 Θέμα Α1 Ενδεικτικές απαντήσεις στα θέματα της Ιστορίας κατεύθυνσης των Πανελλαδικών εξετάσεων 2014 ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ Α) Με τη βιομηχανική επανάσταση καθώς η κατοχή γης έπαυε προοδευτικά να είναι πηγή εξουσίας

Διαβάστε περισσότερα

Βραβείο Πρωτοποριακής Δημιουργίας Γιάννος Κρανιδιώτης,

Βραβείο Πρωτοποριακής Δημιουργίας Γιάννος Κρανιδιώτης, Βραβείο Πρωτοποριακής Δημιουργίας Γιάννος Κρανιδιώτης, Εκδήλωση απονομής του Βραβείου για το 2014 στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο Ομιλία:

Διαβάστε περισσότερα

Η κρίση της Αυτοκρατορίας των Αψβούργων Η ιταλική και γερμανική ενοποίηση. Φύλλο Εργασίας

Η κρίση της Αυτοκρατορίας των Αψβούργων Η ιταλική και γερμανική ενοποίηση. Φύλλο Εργασίας Η κρίση της Αυτοκρατορίας των Αψβούργων Η ιταλική και γερμανική ενοποίηση Φύλλο Εργασίας 1. Αφού συμβουλευτείτε τη σελίδα 44 του βιβλίου σας καθώς και το χάρτη που παρατίθεται, να συμπληρώσετε την πιο

Διαβάστε περισσότερα

Η δήλωση της Μπρατισλάβας

Η δήλωση της Μπρατισλάβας Μπρατισλάβα, 16 Σεπτεμβρίου 2016 Η δήλωση της Μπρατισλάβας Σήμερα, συναντιόμαστε στην Μπρατισλάβα σε μια κρίσιμη στιγμή για το ευρωπαϊκό μας σχέδιο. Στη σύνοδο κορυφής των 27 κρατών μελών στην Μπρατισλάβα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΦΙΛΟΙ, ΗΠΑ ΤΟΥΡΚΙΑ, 1979-2000 15 ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΦΙΛΟΙ, ΗΠΑ ΤΟΥΡΚΙΑ, 1979-2000 15 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΦΙΛΟΙ, ΗΠΑ ΤΟΥΡΚΙΑ, 1979-2000 15 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ιστορία της στρατηγικής συνεργασίας ΗΠΑ Τουρκίας έχει μια διάρκεια εβδομήντα πέντε χρόνων, κατά την οποία οι διμερείς σχέσεις γνώρισαν ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Από το ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων του Επιμελητηρίου το έτος 2009 θα αναφερθούν εδώ τα βασικότερα σημεία.

Από το ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων του Επιμελητηρίου το έτος 2009 θα αναφερθούν εδώ τα βασικότερα σημεία. 4. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ Από το ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων του Επιμελητηρίου το έτος 2009 θα αναφερθούν εδώ τα βασικότερα σημεία. ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Το 2009 ξεκίνησε με τις εξαιρετικά προσφιλείς

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία της υπουργού Εξωτερικών, κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, στην παρουσίαση του βιβλίου

Ομιλία της υπουργού Εξωτερικών, κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, στην παρουσίαση του βιβλίου Ομιλία της υπουργού Εξωτερικών, κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, στην παρουσίαση του βιβλίου «Παγκόσμια Ευρώπη: οι Διεθνείς Διαστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης» Αθήνα 30 Ιανουαρίου 2007 1 Προσφωνήσεις. Αυτή την

Διαβάστε περισσότερα

πριν, έχουν καλυτερέψει, έχουν χειροτερέψει, ή έχουν παραµείνει στάσιµες;

πριν, έχουν καλυτερέψει, έχουν χειροτερέψει, ή έχουν παραµείνει στάσιµες; Οι σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας, σε σύγκριση µε ένα χρόνο πριν, έχουν καλυτερέψει, έχουν χειροτερέψει, ή έχουν παραµείνει στάσιµες; Έχουν παραµείνει στάσιµες 64 6 Έχουν καλυτερέψει Έχουν χειροτερέψει 18 12

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΙΚΗ ΠΡΑΞΗ. AF/CE/LB/el 1

ΤΕΛΙΚΗ ΠΡΑΞΗ. AF/CE/LB/el 1 ΤΕΛΙΚΗ ΠΡΑΞΗ AF/CE/LB/el 1 Οι πληρεξούσιοι: ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΒΕΛΓΙΟΥ, ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΝΙΑΣ, ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ, ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ, ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η αγορά τροφίμων ακολουθεί τη ζήτηση και η ζήτηση τις ενισχύσεις

Η αγορά τροφίμων ακολουθεί τη ζήτηση και η ζήτηση τις ενισχύσεις >> ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Φράντς Φίσλερ, πρώην Επίτροπος Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Η αγορά τροφίμων ακολουθεί τη ζήτηση και η ζήτηση τις ενισχύσεις Επενδύσεις και συνεργασίες τα αντίδοτα στην κρίση Με την αποσύνδεση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚZ Η ΕΛΛΑ Α ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟ Ο 1940-1949. ο θρίαµβος της εθνικής αντίστασης και η τραγωδία του εµφυλίου πολέµου

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚZ Η ΕΛΛΑ Α ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟ Ο 1940-1949. ο θρίαµβος της εθνικής αντίστασης και η τραγωδία του εµφυλίου πολέµου ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚZ Η ΕΛΛΑ Α ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟ Ο 1940-1949 ο θρίαµβος της εθνικής αντίστασης και η τραγωδία του εµφυλίου πολέµου 180 Α. ΚΛΕΙΣΤΕΣ Ή ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ (ενδεικτικά παραδείγµατα) Ερωτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ 2.1 Εισαγωγή Η έρευνα διεξήχθη κατά την χρονική περίοδο Φεβρουαρίου έως και Ιουνίου του 2003. Ο συνολικός αριθµός των ευρωπαίων πολιτών που απάντησε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΔΡΙΟ Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΩΝ ΚΑΙ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΕΔΡΙΟ Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΩΝ ΚΑΙ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΩΝ ΚΑΙ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αίθουσα της Γερουσίας, Βουλή των Ελλήνων Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014, Παρασκευή 21 και Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Πέμπτη

Διαβάστε περισσότερα

Ποιος πρέπει, άραγε, να κυβερνά; Ο λαός; Οι. πλούσιοι; Οι γενικής αποδοχής, Ο ικανότερος; Ένας φωτισµένος δικτάτορας; Καθεµία από αυτές

Ποιος πρέπει, άραγε, να κυβερνά; Ο λαός; Οι. πλούσιοι; Οι γενικής αποδοχής, Ο ικανότερος; Ένας φωτισµένος δικτάτορας; Καθεµία από αυτές Ποιος πρέπει, άραγε, να κυβερνά; Ο λαός; Οι πλούσιοι; Οι γενικής αποδοχής, Ο ικανότερος; Ένας φωτισµένος δικτάτορας; Καθεµία από αυτές τις λύσεις εµφανίζει την ίδια αδυναµία µε τις υπόλοιπες. Οπότε τι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ δια χειρός Dr. Ε. Φραγκεδάκη ISBN: 978-960-93-3811-0 SAPPHO SOFT Dr. Ε. Φραγκεδάκη ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ 109 5. Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Μάριος Βρυωνίδης Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Εθνικός Συντονιστής Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας

Μάριος Βρυωνίδης Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Εθνικός Συντονιστής Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας Μάριος Βρυωνίδης Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Εθνικός Συντονιστής Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας Χριστίνα Παπασολομώντος Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Μέλος Ομάδας Συντονισμού για Ευρωπαϊκή Κοινωνική Έρευνα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ο H ΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ 6.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ο H ΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ 6.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ο H ΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ 6.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Μετά από δέκα χρόνια διαπραγµατεύσεις και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου της Κοπεγχάγης (12-13 εκεµβρίου 2002), η Ευρωπαϊκή Ένωση αναµένει

Διαβάστε περισσότερα

Απάντηση. Γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή Ομοσπονδιακό Έντυπο 18/451. 18η κοινοβουλευτική περίοδος 06/02/2014

Απάντηση. Γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή Ομοσπονδιακό Έντυπο 18/451. 18η κοινοβουλευτική περίοδος 06/02/2014 Γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή Ομοσπονδιακό Έντυπο 18/451 18η κοινοβουλευτική περίοδος 06/02/2014 Απάντηση της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης στην Μικρή Επερώτηση των βουλευτών Ulla Jelpke, Jan Korte, Sevim Dağdelen

Διαβάστε περισσότερα

Ναζισµός. Περιλαµβάνει έντονα στοιχεία: Ρατσισµού Αντισηµιτισµού (=κατά των Εβραίων) Δικτατορίας

Ναζισµός. Περιλαµβάνει έντονα στοιχεία: Ρατσισµού Αντισηµιτισµού (=κατά των Εβραίων) Δικτατορίας Ναζισµός Ο Β' Παγκόσµιος Πόλεµος είχε ως αποτέλεσµα την εµφάνιση µιας πολιτικής ιδεολογίας που εφαρµόστηκε στην Γερµανία, αλλά και σε κάποιες άλλες χώρες και ονοµάστηκε Ναζισµός ή Γερµανικός εθνικοσοσιαλισµός

Διαβάστε περισσότερα

Απασχόληση και πολιτισµός, πυλώνες κοινωνικής συνοχής και ένταξης των µεταναστών για µια βιώσιµη Ευρώπη

Απασχόληση και πολιτισµός, πυλώνες κοινωνικής συνοχής και ένταξης των µεταναστών για µια βιώσιµη Ευρώπη ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟ ΙΟΙΚΗΣΗ ΚΥΚΛΑ ΩΝ Επιτροπή των Περιφερειών ιάσκεψη µε θέµα Απασχόληση και πολιτισµός, πυλώνες κοινωνικής

Διαβάστε περισσότερα

Η στρατηγική πολύ μικρής κρατικής δύναμης: η περίπτωση της Κύπρου Στο διεθνές σύστημα δεν υπάρχουν μόνο οι μεγάλες δυνάμεις αλλά επίσης υπάρχουν

Η στρατηγική πολύ μικρής κρατικής δύναμης: η περίπτωση της Κύπρου Στο διεθνές σύστημα δεν υπάρχουν μόνο οι μεγάλες δυνάμεις αλλά επίσης υπάρχουν Η στρατηγική πολύ μικρής κρατικής δύναμης: η περίπτωση της Κύπρου Στο διεθνές σύστημα δεν υπάρχουν μόνο οι μεγάλες δυνάμεις αλλά επίσης υπάρχουν μεσαίες, μικρές ή και πολύ μικρές δυνάμεις. Παρόλο που η

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ 2020

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ 2020 Εισηγητής: Γ. Ζαγκλιβερινός, ιευθυντής Ανθρώπινου υναµικού, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ 2020 ΧΗΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Ιστορικά η Χηµική Βιοµηχανία αποτελεί έναν από τους βασικότερους

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακές Σπουδές στη Γερμανία. Αγοραστός Δημήτρης

Μεταπτυχιακές Σπουδές στη Γερμανία. Αγοραστός Δημήτρης Μεταπτυχιακές Σπουδές στη Γερμανία Αγοραστός Δημήτρης Πληροφορίες Γερμανική Πρεσβεία Σύνδεσμος Ψυχολόγων Γερμανίας ( www.dgps.de) German Academic Exchange Service ( www.daad.com) http://www.graduateshotline.com/europe/de.html

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Α Γ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 3 ΩΡΕΣ. Επιμέλεια : Ιωάννα Καλαϊτζίδου

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Α Γ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 3 ΩΡΕΣ. Επιμέλεια : Ιωάννα Καλαϊτζίδου ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Α Γ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 3 ΩΡΕΣ Επιμέλεια : Ιωάννα Καλαϊτζίδου Θέμα Α1 Να σημειώσετε στο τέλος κάθε πρότασης Σ (Σωστό) αν θεωρείτε ότι η πρόταση είναι σωστή ή Λ(Λάθος) αν

Διαβάστε περισσότερα

Ρ Η Μ Α Τ Ι Κ Η Δ Ι Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Ρ Η Μ Α Τ Ι Κ Η Δ Ι Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η Αρ. Φακέλου.: Ku 622.00/3 (Παρακαλούμε να αναφέρεται στην απάντηση) Αριθμός Ρημ. Διακ: 22/14 2 αντίγραφα Συνημμένα: -2- ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ Ρ Η Μ Α Τ Ι Κ Η Δ Ι Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η Η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας

Διαβάστε περισσότερα

Α.1.1. Να δώσετε το περιεχόµενο των παρακάτω όρων: α. Βενιζελισµός. β. Φεντερασιόν. γ. Πεδινοί. Μονάδες 12

Α.1.1. Να δώσετε το περιεχόµενο των παρακάτω όρων: α. Βενιζελισµός. β. Φεντερασιόν. γ. Πεδινοί. Μονάδες 12 ! " Α.1.1. Να δώσετε το περιεχόµενο των παρακάτω όρων: α. Βενιζελισµός. β. Φεντερασιόν. γ. Πεδινοί. Μονάδες 12 Α1.2. Να αντιστοιχίσετε τα γράµµατα της στήλης Α µε αυτά της στήλης Β. # Α. Σύνταγµα του 1844

Διαβάστε περισσότερα

Από τον ευρωβουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ιωάννη Κουκιάδη, αντιπρόεδρο της. Επιτροπής Νοµικών Θεµάτων και Εσωτερικής Αγοράς

Από τον ευρωβουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ιωάννη Κουκιάδη, αντιπρόεδρο της. Επιτροπής Νοµικών Θεµάτων και Εσωτερικής Αγοράς Από τον ευρωβουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ιωάννη Κουκιάδη, αντιπρόεδρο της Επιτροπής Νοµικών Θεµάτων και Εσωτερικής Αγοράς εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση µε αφορµή την τροπολογία που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της

Διαβάστε περισσότερα

Reprisals Remembered: German-Greek Conflict and Car Sales during the Euro Crisis

Reprisals Remembered: German-Greek Conflict and Car Sales during the Euro Crisis Reprisals Remembered: German-Greek Conflict and Car Sales during the Euro Crisis Βασιλική Φούκα Hans-Joachim Voth Abstract Κατά τη διάρκεια της κρίσης του ελληνικού χρέους μετά το 2010, η γερμανική κυβέρνηση

Διαβάστε περισσότερα

Ιωάννα Σπηλιοπούλου Μόνιμη Επίκουρος Καθηγήτρια, «Αρχαιογνωσία και Ιστορία του Πολιτισμού»

Ιωάννα Σπηλιοπούλου Μόνιμη Επίκουρος Καθηγήτρια, «Αρχαιογνωσία και Ιστορία του Πολιτισμού» Ιωάννα Σπηλιοπούλου Μόνιμη Επίκουρος Καθηγήτρια, «Αρχαιογνωσία και Ιστορία του Πολιτισμού» Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών Παλαιό Στρατόπεδο Ανατολικό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΕΣ ΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΩΝ ΜΕΡΩΝ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

ΚΟΙΝΕΣ ΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΩΝ ΜΕΡΩΝ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ 443 der Beilagen XXIII. GP - Staatsvertrag - 85 griechische Erklärungen (Normativer Teil) 1 von 13 ΚΟΙΝΕΣ ΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΡΟΝΤΩΝ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΩΝ ΜΕΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΩΝ ΜΕΡΩΝ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ AF/EEE/BG/RΟ/DC/el

Διαβάστε περισσότερα

κατεύθυνση της εξάλειψης εθνοκεντρικών και άλλων αρνητικών στοιχείων που υπάρχουν στην ελληνική εκπαίδευση έτσι ώστε η εκπαίδευση να λαμβάνει υπόψη

κατεύθυνση της εξάλειψης εθνοκεντρικών και άλλων αρνητικών στοιχείων που υπάρχουν στην ελληνική εκπαίδευση έτσι ώστε η εκπαίδευση να λαμβάνει υπόψη ΕΙΣΑΓΩΓΗ Είναι γνωστό ότι, παραδοσιακά, όπως άλλα εκπαιδευτικά συστήματα έτσι και το ελληνικό στόχευαν στην καλλιέργεια και ενδυνάμωση της εθνοπολιτιστικής ταυτότητας. Αυτό κρίνεται θετικό, στο βαθμό που

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΡΡΗΤΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

ΑΠΟΡΡΗΤΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟΡΡΗΤΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ Του Χρήστου Μηνάγια minagias@gmail.com, τηλ. 6948260485 Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις ΚΑ ΜΟΣ (τηλ. 2310252320, Ερµού 48 Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 54623)

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΦΑΚΕΛΟΣ ΟΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΦΑΚΕΛΟΣ ΟΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΦΑΚΕΛΟΣ ΟΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 110398 2015-2016 ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΟΣΧΟΝΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ι. ΘΕΜΑΤΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ - ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ. για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ. για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016 Επωνυμία εταιρείας ΚΑΠΑ RESEARCH A.E. ΑΡ. ΜΗΤΡ : 5 Επωνυμία εντολέα Σκοπός δημοσκόπησης Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά δείγματος Μέγεθος δείγματος/

Διαβάστε περισσότερα

Παρασκηνιακά παιχνίδια της Άγκυρας

Παρασκηνιακά παιχνίδια της Άγκυρας 1 Του Χρήστου Μηνάγια Παρασκηνιακά παιχνίδια της Άγκυρας 04 Απριλίου 2012 www.geostrategy.gr Στο άρθρο του συντάκτη του παρόντος, µε τίτλο «Εκβιασµοί, απειλές και αυθαιρεσίες από την Άγκυρα στην Ανατολική

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ. Παρουσίαση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης στην Κύπρο:

Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ. Παρουσίαση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης στην Κύπρο: Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ Ο όρος μετανάστευση (migration), τόσο στις κοινωνικές επιστήμες όσο και στο Διεθνές Δίκαιο αναφέρεται στην, για διάφορους λόγους, γεωγραφική μετακίνηση ανθρώπων είτε μεμονωμένα είτε κατά

Διαβάστε περισσότερα

2. Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ: Η ΘΕΣΜΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ

2. Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ: Η ΘΕΣΜΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ 2. Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ: Η ΘΕΣΜΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ 2.1 Προσδιοριστικοί παράγοντες των εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος. Μια «ψευδώνυμη χώρα». Το Reich και η Ευρώπη από το 1871 μέχρι σήμερα. Πρώτα ας ξεκαθαρίσουμε τις έννοιες

Πρόλογος. Μια «ψευδώνυμη χώρα». Το Reich και η Ευρώπη από το 1871 μέχρι σήμερα. Πρώτα ας ξεκαθαρίσουμε τις έννοιες Πρόλογος Μια «ψευδώνυμη χώρα». Το Reich και η Ευρώπη από το 1871 μέχρι σήμερα. Πρώτα ας ξεκαθαρίσουμε τις έννοιες Μπαίνοντας στο καλοκαίρι του 2011, ο στραγγαλισμός της Ελλάδας φτάνει κυριολεκτικά στο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ «ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2012», Βρυξέλλες 16 Οκτωβρίου 2012

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ «ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2012», Βρυξέλλες 16 Οκτωβρίου 2012 ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ «ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2012», Βρυξέλλες 16 Οκτωβρίου 2012 Κύριοι Πρόεδροι, Κύριε Πρόεδρε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Διαβάστε περισσότερα

Q-Cities Δίκτυο Πόλεων για την Ποιότητα, «Δραστηριότητα & Προοπτική»

Q-Cities Δίκτυο Πόλεων για την Ποιότητα, «Δραστηριότητα & Προοπτική» Q-Cities Δίκτυο Πόλεων για την Ποιότητα, «Δραστηριότητα & Προοπτική» Δρ. Μιχάλης Χρηστάκης Γενικός Γραμματέας Δήμου Αμαρουσίου Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης»

Διαβάστε περισσότερα

Το 1953 το σύνταγμα αναθεωρήθηκε και οι 2 βουλές έγιναν μία με 179 έδρες, ενώ δόθηκε στις γυναίκες το δικαίωμα συμμετοχής στην κυβέρνηση.

Το 1953 το σύνταγμα αναθεωρήθηκε και οι 2 βουλές έγιναν μία με 179 έδρες, ενώ δόθηκε στις γυναίκες το δικαίωμα συμμετοχής στην κυβέρνηση. Στους ναπολεόντειους πολέμους, η Δανία υπήρξε σύμμαχος του Μεγάλου Ναπολέοντα με αποτέλεσμα κατά την ειρήνη του Κίελου (1813) να χάσει τη Νορβηγία, που παραχωρήθηκε στην Σουηδία. Το 1864 ο Γερμανός Βίσμαρκ,

Διαβάστε περισσότερα

17. 12.2008-20. 03. 2009. «...ανέφερα εγγράφως...» Διάρκεια Έκθεσης: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

17. 12.2008-20. 03. 2009. «...ανέφερα εγγράφως...» Διάρκεια Έκθεσης: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΜΝΗΜΕΙΩΝ «...ανέφερα εγγράφως...» ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ Διάρκεια Έκθεσης: 17. 12.2008-20. 03. 2009 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΜΝΗΜΕΙΩΝ Το αρχειακό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ PARLEMETER: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ 2015 ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ EE28 ΕΘΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ PARLEMETER: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ 2015 ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ EE28 ΕΘΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ PARLEMETER: 2015 ΕΘΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ 1 PARLEMETER: 2015 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟΥ Η περιφερειακή ανάλυση που ακολουθεί βασίζεται στις έρευνες του Ευρωβαρομέτρου του Ευρωπαϊκού

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Οκτωβρίου Ίδρυμα Ευγενίδου, Αθήνα

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Οκτωβρίου Ίδρυμα Ευγενίδου, Αθήνα ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ 17 o Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας Ενέργεια & Ανάπτυξη 2012 30-31 Οκτωβρίου 2012 Ίδρυμα Ευγενίδου, Αθήνα Έντιμε Κύριε Υπουργέ, Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, Είναι

Διαβάστε περισσότερα

Η στρατηγική πολύ µικρής κρατικής δύναµης: Η περίπτωση της Κύπρου

Η στρατηγική πολύ µικρής κρατικής δύναµης: Η περίπτωση της Κύπρου 1 Η στρατηγική πολύ µικρής κρατικής δύναµης: Η περίπτωση της Κύπρου Στο διεθνές σύστηµα δεν υπάρχουν µόνο οι µεγάλες δυνάµεις αλλά επίσης υπάρχουν µεσαίες, µικρές ή και πολύ µικρές δυνάµεις. Βέβαια η διαµόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

1 Δεκεµβρίου 2012: Ωριµάζει, λήγει, οµόλογο αξίας 250 εκατοµµυρίων Ευρώ.

1 Δεκεµβρίου 2012: Ωριµάζει, λήγει, οµόλογο αξίας 250 εκατοµµυρίων Ευρώ. ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙΤΕΥΧΘΗΚΕ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΣΤΙΣ 26 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012 Α. Οι δόσεις θα καταβληθούν στις 13 Δεκεµβρίου 2012. Οι δόσεις που θα

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας Δεοντολογίας του Γραφείου Διασύνδεσης με εργοδοτικούς οργανισμούς και εργοδότες

Κώδικας Δεοντολογίας του Γραφείου Διασύνδεσης με εργοδοτικούς οργανισμούς και εργοδότες Κώδικας Δεοντολογίας του Γραφείου Διασύνδεσης με εργοδοτικούς οργανισμούς και εργοδότες ΑΡΘΡΟ 1 ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Τα άρθρα του παρόντος κώδικα ρυθμίζουν τις σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στα Γραφεία

Διαβάστε περισσότερα

Κύριε Αντιπρόεδρε του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Κύριε Αντιπρόεδρε της Επιτροπής των Περιφερειών, Αγαπητοί SME Envoys, Κυρίες - Κύριοι,

Κύριε Αντιπρόεδρε του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Κύριε Αντιπρόεδρε της Επιτροπής των Περιφερειών, Αγαπητοί SME Envoys, Κυρίες - Κύριοι, ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ομιλία του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλή Συλικιώτη, στο Συνέδριο SME Assembly, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012 και ώρα 10:10

Διαβάστε περισσότερα

στη Βουλγαρία και µετά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1 η Ιανουαρίου 2007, κάτω από τον πιο εύγλωττο τίτλο Σύγχρονη

στη Βουλγαρία και µετά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1 η Ιανουαρίου 2007, κάτω από τον πιο εύγλωττο τίτλο Σύγχρονη Σύγχρονη Βουλγαρία: Από το Ανατολικό Μπλοκ στην Ευρωπαϊκή Ένωση Πρόλογος Το παρόν βιβλίο προέκυψε µέσα από συζητήσεις που ξεκίνησαν στα τέλη του 2008 στη Σόφια γύρω από την αναγκαιότητα πρόσβασης του ελληνικού

Διαβάστε περισσότερα

Η κρίση γεννά κεντρικές οικονομικές διοικήσεις*

Η κρίση γεννά κεντρικές οικονομικές διοικήσεις* 116 ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Η κρίση γεννά κεντρικές οικονομικές διοικήσεις* Στο άρθρο με τίτλο «Κρίσεις: Είναι δυνατόν να αποτελούν κατασκευασμένο προϊόν;» εξετάστηκε η προκληθείσα, από μια ομάδα μεγάλων τραπεζιτών

Διαβάστε περισσότερα

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ PRESIDENT OF THE HELLENIC PARLIAMENT TO THE SECOND GREEK EU PRESIDENCY CONFERENCE «Europe and the Arab World: Strengthening political, business and investment

Διαβάστε περισσότερα

Κώστας Σημίτης Ομιλία στην εκδήλωση για την αίτηση ένταξης της Ελλάδας στο Ευρώ

Κώστας Σημίτης Ομιλία στην εκδήλωση για την αίτηση ένταξης της Ελλάδας στο Ευρώ Κώστας Σημίτης Ομιλία στην εκδήλωση για την αίτηση ένταξης της Ελλάδας στο Ευρώ Ζάππειο Μέγαρο, Αθήνα, 9 Μαρτίου 2000 Σήμερα είναι μια ιστορική στιγμή για την χώρα. Η αίτηση ένταξης στην ΟΝΕ σηματοδοτεί

Διαβάστε περισσότερα

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Παπαντωνίου, τον Πρόεδρο του Κέντρου Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής για την πρόσκληση την οποία μου απηύθυνε να έρθω

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Παπαντωνίου, τον Πρόεδρο του Κέντρου Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής για την πρόσκληση την οποία μου απηύθυνε να έρθω Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Παπαντωνίου, τον Πρόεδρο του Κέντρου Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής για την πρόσκληση την οποία μου απηύθυνε να έρθω στο σημερινό Συνέδριο. Να ευχαριστήσω τους πρέσβεις της

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινες Ιστορίες. «...ανέφερα εγγράφως...» Διάρκεια Έκθεσης:

Χάρτινες Ιστορίες. «...ανέφερα εγγράφως...» Διάρκεια Έκθεσης: Χάρτινες Ιστορίες Ένα εκπαιδευτικό πρόγραµµα για µαθητές και µαθήτριες του γυµνασίου µε αφορµή την έκθεση «...ανέφερα εγγράφως...» «...ανέφερα εγγράφως...» ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΟΥΣΒΙΤΣ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ 4/4/2014. Πρώτη θα συζητηθεί η με αριθμό 760/1-4-204 επίκαιρη ερώτηση του

Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΟΥΣΒΙΤΣ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ 4/4/2014. Πρώτη θα συζητηθεί η με αριθμό 760/1-4-204 επίκαιρη ερώτηση του Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΟΥΣΒΙΤΣ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ 4/4/2014 Πρώτη θα συζητηθεί η με αριθμό 760/1-4-204 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Επαμεινώνδα Μαριά προς τον Υπουργό Εξωτερικών,

Διαβάστε περισσότερα

Τις τελευταίες µέρες γίνεται πολύς λόγος για τις παρακολουθήσεις των τηλεφώνων. Πόσο σηµαντικό θεωρείτε, πολιτικά, αυτό το ζήτηµα;

Τις τελευταίες µέρες γίνεται πολύς λόγος για τις παρακολουθήσεις των τηλεφώνων. Πόσο σηµαντικό θεωρείτε, πολιτικά, αυτό το ζήτηµα; ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ Τις τελευταίες µέρες γίνεται πολύς λόγος για τις παρακολουθήσεις των τηλεφώνων. Πόσο σηµαντικό θεωρείτε, πολιτικά, αυτό το ζήτηµα; 23 9 7 6 Πολύ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ο.Ε.Φ.Ε ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΜΑ Α Α

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ο.Ε.Φ.Ε ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΜΑ Α Α ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ο.Ε.Φ.Ε. 2004 ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ Α 1 ΟΜΑ Α Α α. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν µε την ένδειξη Σωστό ή Λάθος. α) Το 1840 η χωρητικότητα

Διαβάστε περισσότερα

2.2 Οργάνωση και ιοίκηση (Μάνατζµεντ -Management) 2.2.1. Βασικές έννοιες 2.2.2 Ιστορική εξέλιξη τον µάνατζµεντ.

2.2 Οργάνωση και ιοίκηση (Μάνατζµεντ -Management) 2.2.1. Βασικές έννοιες 2.2.2 Ιστορική εξέλιξη τον µάνατζµεντ. 2.2 Οργάνωση και ιοίκηση (Μάνατζµεντ -Management) 2.2.1. Βασικές έννοιες Έχει παρατηρηθεί ότι δεν υπάρχει σαφής αντίληψη της σηµασίας του όρου "διοίκηση ή management επιχειρήσεων", ακόµη κι από άτοµα που

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ 2011-2012 ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΜΚΕ)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ 2011-2012 ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΜΚΕ) ΕΠΙ ΧΕΙΡ Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ 2011-2012 ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΜΚΕ) ΜΑΤΙ ΚΟ ΤΗ ΤΑ Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράµµατος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση»

Διαβάστε περισσότερα

ELLINIKI GNOMI Die Zeitung der Griechen in Europa.» Blog Archive» Δίκτυο για την ενίσχυση της συνεργασίας µεταξύ των Ελλήνων και Γερµανών

ELLINIKI GNOMI Die Zeitung der Griechen in Europa.» Blog Archive» Δίκτυο για την ενίσχυση της συνεργασίας µεταξύ των Ελλήνων και Γερµανών elliniki-gnomi.eu ELLINIKI GNOMI Die Zeitung der Griechen in Europa.» Blog Archive» Δίκτυο για την ενίσχυση της συνεργασίας µεταξύ των Ελλήνων και Γερµανών ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΡΕΠΟΡΤΑΖ By Elliniki Gnomi on November

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 26 Ιουλίου 2000

Αθήνα, 26 Ιουλίου 2000 ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ & ΙΑΙΤΗΣΙΑΣ Ε ΡΑ: Πλατεία Βικτωρίας 7, Αθήνα 10434 88 14 922 88 15 393 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: Πολυτεχνείου 21, Θεσσαλονίκη 54626 517 128 517 119 Προς: Αθήνα, 26 Ιουλίου 2000 1. Οµοσπονδία Ασφαλιστικών

Διαβάστε περισσότερα

12 Ο ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ

12 Ο ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε γενικευμένη κρίση. Οικονομική κρίση, που την κάνει να ισορροπεί επικίνδυνα στο χείλος της οικονομικής καταστροφής. Πολιτική κρίση, με την άρση εμπιστοσύνης στα πολιτικά

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Η ελληνική εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα στην Ελλάδα.

Θέμα: Η ελληνική εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα στην Ελλάδα. 1 4/11/2016 Σύσκεψη φορέων του λαϊκού κινήματος Θέμα: Η ελληνική εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα στην Ελλάδα. Συναγωνιστές και Συναγωνίστριες, Ευχαριστούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΑΔΑ ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

ΕΛΛΑΔΑ ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ Ιδρυτική διακήρυξη Η Ελλάδα βιώνει για άλλη μια φορά μια εθνική τραγωδία που απειλεί την κοινωνία με διάλυση και υπονομεύει την ίδια την υπόσταση του έθνους. Η χώρα παγιδευμένη στη μέγγενη παράνομων διεθνών

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΜΑΔΑ Α

ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΜΑΔΑ Α ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΜΑΔΑ Α ΘΕΜΑ Α.1 Α.1.1 Να δώσετε το περιεχόμενο των ακόλουθων όρων: α. Κλήριγκ β. Οργανισμός γ. Οργανικός Νόμος 1900 ΜΟΝΑΔΕΣ 15 Α.1.2 Να αντιστοιχίσετε κάθε δεδομένο της

Διαβάστε περισσότερα

10 χρόνια από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση: διδάγματα και προοπτικές

10 χρόνια από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση: διδάγματα και προοπτικές Europe at Schools through Art and Simulation (EuropeStARTS) 11 Μαΐου 2014 10 χρόνια από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση: διδάγματα και προοπτικές Ευαγόρας Λ. Ευαγόρου Λέκτορας

Διαβάστε περισσότερα

ΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Το ίκτυο Οινοποιών Νοµού Ηρακλείου ιδρύθηκε ως αστική µη κερδοσκοπική εταιρεία τον Νοέµβριο του 2006 και αποτελεί την κύρια συλλογική, συγκροτηµένη και συντονισµένη έκφραση

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος. Λαζαρίδης. Συντονισµός Ελλ.-Γερµ. Συνεργασίας

Χρήστος. Λαζαρίδης. Συντονισµός Ελλ.-Γερµ. Συνεργασίας Χρήστος. Λαζαρίδης Συντονισµός Ελλ.-Γερµ. Συνεργασίας 1. Γενικά 2. DGV 2.1 Πρόγραµµα συνεδρίων 2.2 Συνεργασίες πόλεων 3. Επόµενες ράσεις 300.000 Έλληνες ζουν στην Γερµανία 45.000 Γερµανοί ζουν στην Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΗΘΙΚΗΣ ΣΤΟΝ Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ. Χρήση: Γραπτών Ιστορικών πηγών Έργων τέχνης Ιστορικών ντοκουµέντων µαρτυριών (YouTube)

ΙΣΤΟΡΙΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΗΘΙΚΗΣ ΣΤΟΝ Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ. Χρήση: Γραπτών Ιστορικών πηγών Έργων τέχνης Ιστορικών ντοκουµέντων µαρτυριών (YouTube) ΙΣΤΟΡΙΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΗΘΙΚΗΣ ΣΤΟΝ Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ Ενότητες: 46 (Οργάνωση, Κατεχόµενης Ευρώπης) και 48 (Κατοχή, Αντίσταση) Υπεύθυνες: Κοσκοσά Π. Πόγα Ν. όριζα Α. Χρήση: Γραπτών Ιστορικών πηγών

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιο είναι το μήνυμά σας προς την κινεζική κυβέρνηση;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιο είναι το μήνυμά σας προς την κινεζική κυβέρνηση; Συνέντευξη στο πρακτορείο ειδήσεων XINHUA 28/9/2009 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φέτος τον Οκτώβριο, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας θα διοργανώσει έναν μεγάλο εορτασμό για την 60 η επέτειο από την ίδρυσή της. Ποιο είναι

Διαβάστε περισσότερα

(/) Αρχική (/gr/) Ειδήσεις (/new s/) Επιχειρήσεις (/new s/companies/) Δάνεια 150 εκατ. ευρώ για μικρομεσαίους μέσω ΕΤΕπ

(/) Αρχική (/gr/) Ειδήσεις (/new s/) Επιχειρήσεις (/new s/companies/) Δάνεια 150 εκατ. ευρώ για μικρομεσαίους μέσω ΕΤΕπ Αρχική (/gr/) Ειδήσεις (/new s/) Επιχειρήσεις (/new s/companies/) Δάνεια 150 εκατ. ευρώ για μικρομεσαίους μέσω ΕΤΕπ 11/11/2013-06:10 μμ (/) Τέσσερις συμβάσεις για τη χρηματοδότηση με συνολικά 550 εκατ.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Να δώσετε το περιεχόμενο των ακόλουθων όρων: επάλληλα δικαιώματα επί της γης, εκδοτικό δικαίωμα, Μεγάλη Ιδέα.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Να δώσετε το περιεχόμενο των ακόλουθων όρων: επάλληλα δικαιώματα επί της γης, εκδοτικό δικαίωμα, Μεγάλη Ιδέα. ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ /Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 6/9/2015 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Να δώσετε το περιεχόμενο των ακόλουθων όρων: επάλληλα δικαιώματα επί της γης, εκδοτικό δικαίωμα, Μεγάλη Ιδέα. (ΜΟΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα για τις σχέσεις Ελλάδος Ηνωμένων Πολιτειών

Έρευνα για τις σχέσεις Ελλάδος Ηνωμένων Πολιτειών Έρευνα για τις σχέσεις Ελλάδος Ηνωμένων Πολιτειών στα πλαίσια της εκδήλωσης What s Next Κεφαλαιοποιώντας τον θετικό αντίκτυπο της πρόσφατης επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Washington 23 Μαρτίου 2010 Βασικά

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΟΣ. ακόμα υπό κατοχή ακόμα διαιρεμένη 1974-2014

ΚΥΠΡΟΣ. ακόμα υπό κατοχή ακόμα διαιρεμένη 1974-2014 ΚΥΠΡΟΣ ακόμα υπό κατοχή ακόμα διαιρεμένη 1974-2014 ΦΩΤΟ: Κάτια Χριστοδούλου 1974-2014 ΚΥΠΡΟΣ ΑΚΟΜΑ ΥΠΟ ΚΑΤΟΧΗ, ΑΚΟΜΑ ΔΙΑΙΡΕΜΕΝΗ Τα αποτελέσματα της στρατιωτικής εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο LEGACY MAGAZINE

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο LEGACY MAGAZINE Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο LEGACY MAGAZINE 1) Κύριε Λυγερέ, παρά την δυσχερή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Κύπρος, επικρατεί ακόμα μια νότα αισιοδοξίας λόγω των υδρογονανθράκων... Με

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσκληση απασχόλησης στο έργο ''Πανδέκτης: Ψηφιακός θησαυρός πρωτογενών τεκµηρίων ελληνικής ιστορίας και πολιτισµού''

Πρόσκληση απασχόλησης στο έργο ''Πανδέκτης: Ψηφιακός θησαυρός πρωτογενών τεκµηρίων ελληνικής ιστορίας και πολιτισµού'' Πρόσκληση απασχόλησης στο έργο ''Πανδέκτης: Ψηφιακός θησαυρός πρωτογενών τεκµηρίων ελληνικής ιστορίας και πολιτισµού'' Οι παρακάτω προσκλήσεις εντάσσονται στο Έργο «ΠΑΝ ΕΚΤΗΣ Νο2- Ψηφιακός Θησαυρός Πρωτογενών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ. Προς τη Βουλή των Ελλήνων

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ. Προς τη Βουλή των Ελλήνων ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ στο σχέδιο νόµου «Κύρωση της Συµφωνίας µεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δηµοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δηµοκρατίας της Βουλγαρίας περί Διασυνοριακής Αστυνοµικής Συνεργασίας» Προς

Διαβάστε περισσότερα

Μπροστά στην πρόκληση της Μεταλιγνιτικής περιόδο

Μπροστά στην πρόκληση της Μεταλιγνιτικής περιόδο + Δήμος Κοζάνης Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας Λευτέρης Ιωαννίδης Δήμαρχος Κοζάνη 12-2-16 Μπροστά στην πρόκληση της Μεταλιγνιτικής περιόδο + Το παρελθόν: Πρώτες μονάδες την δεκαετία του 1950. Αναγκαιότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΕΣ ΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΩΝ ΜΕΡΩΝ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

ΚΟΙΝΕΣ ΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΩΝ ΜΕΡΩΝ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΚΟΙΝΕΣ ΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΩΝ ΜΕΡΩΝ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΚΟΙΝΗ ΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Τα συµβαλλόµενα µέρη τονίζουν τη σηµασία της έγκαιρης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΟΜΑ Α Α

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΟΜΑ Α Α ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2007 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΟΜΑ Α Α ΘΕΜΑ Α1 Α.1.1. Πώς αντιμετώπισαν

Διαβάστε περισσότερα