ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΙΤΕΑΣ-Β ΛΥΚΕΙΟΥ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ-ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΩΣ ΜΕΣΟ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΑΠΌ ΤΟ ΧΘΕΣ ΩΣ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΙΤΕΑΣ-Β ΛΥΚΕΙΟΥ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ-ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΩΣ ΜΕΣΟ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΑΠΌ ΤΟ ΧΘΕΣ ΩΣ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ"

Transcript

1 ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΙΤΕΑΣ-Β ΛΥΚΕΙΟΥ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ-ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΩΣ ΜΕΣΟ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΑΠΌ ΤΟ ΧΘΕΣ ΩΣ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ Η Ιστορία της Φωτογραφίας Οι φωτογραφικές µηχανές από το παρελθόν έως και σήµερα: Υπάρχουν φωτογραφίες που είναι πραγµατικά έργα τέχνης, άλλες που είναι ιστορικές µαρτυρίες, φωτογραφίες που µπορούν να µεταβάλουν την διάθεση και τα συναισθήµατα ενός ανθρώπου σε λίγα µονο λεπτά και φωτογραφίες που έριξαν κυβερνήσεις. Συνεπώς, η αποτύπωση της εικόνας σε χαρτί αποτελεί µια από τις σηµαντικότερες εφευρέσεις του ανθρώπινου πολιτισµού και µια τεχνολογική και επιστηµονική εξέλιξη. Eίναι µια διαφορετική µορφή τέχνης. Μια ιστορική αναδροµή στην εξέλιξη της φωτογραφίας, από τα αρχαιοελληνικά χρόνια µέχρι και σήµερα είναι σίγουρα ενδιαφέρουσα. Γύρω στο 350 π.κ.ε. Ο Αριστοτέλης περιγράφει τον τρόπο που λειτουργεί η camera obscura, η απλούστερη µορφή µηχανής, που στην ουσία καθρεπτίζει την εικόνα που βλέπουµε από το σκόπευτρο. Το µ.κ.ε. Ο Άραβας σοφός Αλχαζέν, µετέφρασε την περιγραφή της µηχανής του Αριστοτέλη στη γλώσσα του για τον λαό του. Το 1490 η camera obscura ήταν η πρώτη µεταφερόµενη φωτογραφική κατασκευή. εν µπορούµε να την πούµε ακριβώς φωτογραφική µηχανή, διότι δεν διέθετε φιλµ και φακό. Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, γνώριζε και πιθανότατα χρησιµοποιούσε τις δυνατότητες αυτής της κατασκευής. Το 1530 ο Ντανιέλ Μπαρµπάρο τοποθέτησε πρώτος τον φακό στην camera obscura για καλύτερα αποτελέσµατα. Το 1550 ο Τζιρόλαµο Καρντάνο τοποθέτησε στο φακό και το µηχανισµό των διαφραγµάτων για να πετυχαίνει µεγαλύτερη ευκρίνεια. Το 1558 ο Τζιοβάνι Μπατίστα Ντέλα Πόρτα, στο βιβλίο του που ασχολείται µε τη φύση, σχεδιάζει και δίνει πλήρη περιγραφή της camera obscura. Το 1604 ο Ιταλός, φυσικός, Άγγελος Σάλα, παρατήρησε ότι κάποιες ενώσεις του αργύρου, άλλαζαν χρώµα στο φως του ήλιου, µαύριζαν. εν βρήκε όµως κάποιο τρόπο για να διατηρήσει αυτήν την αλλαγή. Γύρω στο φαίνεται ότι εµφανίστηκε η πρώτη φορητή µηχανή σε λογικές διαστάσεις, ώστε να µεταφέρεται απο δύο άτοµα, camera obscura, πρόγονος της σηµερινής φωτογραφικής µηχανής. Τη χρησιµοποιούσε ο αυστριακής καταγωγής αστρονόµος Γιόχαν Κέπλερ. Με αυτή σκιτσάριζε σε µεγάλο µέγεθος χαρτιού τοπία µε µεγάλη ακρίβεια. Στην κυριολεξία έστηνε µια σκηνή σε ένα χώρο, κλείνονταν µέσα και σχεδίαζε µε το λίγο φως που περνούσε µέσα από το υποτυπώδες οπτικό σύστηµα. Σήµερα το κάνουµε απλά µε ένα κλικ.

2 Το 1676 έχουµε την πρώτη µηχανή µε µεταβλητή εστιακή απόσταση και καθρέπτη αναστροφής της εικόνας, κατασκευή του Γιόχαν Στουρµ, γερµανού µαθηµατικού. Μετά τα πράγµατα δείχνουν πως φωτοµηχανικά δεν µπορούσαν να γίνουν πολλά πράγµατα ακόµη, χρειαζόταν και η χηµεία. Μέχρι την εµφάνιση της δαγεροτυπίας (είδος φωτογραφικής αποτύπωσης οι µηχανές αυτές χρησιµοποιούσαν απλό χαρτί, πάνω στο οποίο σκιτσάριζαν το είδωλο. Πολλοί ζωγράφοι βρήκαν την κατασκευή αυτή πολύτιµη στο να σχεδιάζουν µε ακρίβεια εικόνες µε προοπτική και τοπία. Είναι µυστήριο όµως γιατί αργότερα µερικοί από αυτούς δεν δέχονταν τη φωτογραφία ως µορφή τέχνης. Το 1725 ένας ακόµη ερευνητής, ο Γερµανός Ιωάννης Σουλτζ, κατάφερε να πάρει µια εφήµερη φωτογραφία χρησιµοποιώντας άλατα αργύρου, που άφηνε να εκτεθούν στο φως του ήλιου. Το 1800 ο Σερ Γουίλιαµ Χέρσελ ανακαλύπτει την υπέρυθρη ακτινοβολία. Σήµερα έχουµε το υπέρυθρο φιλµ που δίνει φωτογραφίες µε βάση τον υπέρυθρο φωτισµό, γι αυτό και τα αποτελέσµατα είναι διαφορετικά από αυτό που βλέπουν τα µάτια µας. Το 1802 οι Ντάουι και Γουέντζγουντ καταφέρνουν να εκτυπώσουν περιγράµµατα διαφόρων αντικειµένων, χωρίς τη χρήση φωτογραφικής µηχανής ή µηχανής εκτύπωσης. Τα είδωλα αυτά δεν µπορούν ακόµη να τα σταθεροποιήσουν µε τη στερέωση που θα ανακαλυφθεί λίγα χρόνια αργότερα. Το 1816 ο Νιεπς παίρνει τις πρώτες πειραµατικές φωτογραφίες αντικειµένων, χωρίς φωτογραφική µηχανή, που ακόµη όµως δεν µπορεί να σταθεροποιήσει. Το 1821 ο Σερ Τζον Χέρσελ χρησιµοποιεί το υποσουλφίτ (βασικό συστατικό του στερεωτή, το θειοθειϊκό νάτριο) και πετυχαίνει να σταθεροποιήσει το είδωλο. Η πραγµατική εφαρµογή όµως της χρήσης αυτής θα έρθει αργότερα (1839). Το 1826 ο Νιεπς είναι ο πρώτος που κατάφερε να καταγράψει εικόνες µε τη βοήθεια του φωτός και να τις διατηρεί. Ο πρώτος αυτός φωτογράφος πέθανε σαν όλους τους πρωτοπόρους, φτωχός και άγνωστος. Το 1829 ο Νιεπς και ο Νταγκέρ υπογράφουν ένα συµβόλαιο συνεργασίας και αρχίζουν να ενηµερώνουν ο ένας τον άλλον για την πρόοδό τους πάνω στη φωτογραφία. Το 1833 ο Φοξ Ταµπλότ στην Αγγλία ήταν ακόµη ένας ανήσυχος µαθηµατικός, που είχε τις ίδιες ιδέες µε τον Νταγκέρ και τον Νιεπς, αλλά αγνοούσε τι είχαν καταφέρει. Κατάφερε να πάρει αρνητικές φωτογραφίες σε χαρτί και να τις σταθεροποιήσει. Το 1835 η πρώτη αρνητική φωτογραφία του Τάλµποτσε χαρτί, το παράθυρο του σπιτιού του, ήταν γεγονός. Το 1837 ο Νταγκέρ χρησιµοποιεί το θαλασσινό αλάτι για να σταθεροποιεί τις δαγεροτυπίες του.το 1839 είναι η χρονιά δηµοσιοποίησης της εφεύρεσης της φωτογραφίας στη Γαλλία. Η Ακαδηµία των Επιστηµών αναγνωρίζει επίσηµα τη µέθοδο του Νταγκέρ (Daguerre). Το 1839 ένας ακόµη Γάλλος, δηµόσιος υπάλληλος, ο Ιππόλυτος Μπαγιάρ, κατάφερε να παίρνει θετικές φωτογραφίες σε χαρτί και να παρουσιάσει την πρώτη φωτογραφική έκθεση. Το 1840 ο Γουόλκοτ ανοίγει το πρώτο φωτογραφείο στη Νέα Υόρκη για φωτογράφηση πορτρέτων. Σχεδιάζεται ο πρώτος φωτογραφικός φακός που έγινε µε µαθηµατικούς τύπους και κατασκευάστηκε λίγο αργότερα από τον Βοϊκτλάιντερ.

3 Το 1841 ο Τάµπλοτ είχε τελειοποιήσει την εφεύρεσή του, οι χρόνοι έκθεσης ήταν περίπου 30 δευτερόλεπτα και έβγαζε ανάτυπα ξαναφωτογραφίζοντας την πρώτη αρνητική φωτογραφία. Ο Τάµπλοτ αποκτά την ευρεσιτεχνία της φωτογραφικής µεθόδου του αρνητικό/θετικό πάνω σε χαρτιά ιωδιούχου αργύρου. Την πατέντα του ονοµάζει καλοτυπία (από το ελληνικό κάλλος). Το 1843, τέσσερα χρόνια µετά την αναγνώριση της εφεύρεσης της φωτογραφίας στη Γαλλία, έχουµε και στην Αγγλία ένα σηµαντικό φωτογράφο, τον Οκτάβιο Χιλ. Οι φωτογραφίες του ακόµη και σήµερα θεωρούνται αξεπέραστες. Μια ακόµη φωτογραφική µέθοδος, αυτή της καλοτυπίας, ανακαλύφθηκε από τον Φοξ Τάµπλοτ, περίπου την ίδια εποχή µε τη δαγεροτυπία. Το 1844 εκδίδει ο Τάµπλοτ το πρώτο του βιβλίο µε φωτογραφίες. Το 1846 ο Γάλλος, χηµικός, Λουδοβίκος Μενάρ, ανακάλυψε ότι η νιτρική κυτταρίνη, όταν διαλυόταν σε µίγµα οινοπνεύµατος και αιθέρα, έδινε ένα κολλώδες υγρό. Αυτό, όταν στέγνωνε γινόταν µια σκληρή, άχρωµη και διάφανη ουσία, το γνωστό ως κολλόδιο. Στην αρχή χρησιµοποιήθηκε στη χειρουργική. Το 1847 έχουµε την πρώτη πλάκα, το πρώτο αρνητικό φιλµ σε τζάµι. Παρουσιάστηκε στη Γαλλική Ακαδηµία Επιστηµών, από τον Άµπελ Νιέπς. Ήταν εύθραυστο και βαρύ υλικό και για τη συγκράτηση της ευαίσθητης στο φως επίστρωσης, είχε χρησιµοποιηθεί λεύκωµα αυγού. Την ίδια χρονιά τελειοποιείται η µέθοδος της καλοτυπίας. Το 1848 ο Νιέπς ντε Σαιν Βίκτορ χρησιµοποιεί το γυαλί σαν βάση των αρνητικών. Το 1849 ο Σερ Ντ. Μπριούστερ, ανακαλύπτει το στερεοσκόπιο Το 1850 ο Άγγλος, χηµικός, Ροβέρτος Μπίγκχαµ, πάντρεψε το κολλόδιο µε τη φωτογραφία. Οι πλάκες αυτές φωτογράφιζαν όσο ακόµη το κολλόδιο ήταν σε υγρή µορφή, κάτι που δεν ήταν άνετο για ένα φωτογράφο στη δουλειά του. Το καλό όµως ήταν οι σύντοµοι χρόνοι έκθεσης, γύρω στα πέντε δευτερόλεπτα. Το 1851 οι Σκοτ και Άρτσερ, αντικατέστησαν τη µέθοδο του υγρού κολλοδίου µε πλάκες, που έγινε το κύριο σύστηµα φωτογράφησης για αρκετά χρόνια µετά. Οι Γουίπλ και Τζόουνς ανακαλύπτουν µια παρόµοια µέθοδο στην Αµερική, όπου το πίσω µέρος του γυαλιού ήταν βαµµένο µαύρο, για να φαίνεται η φωτογραφία σαν θετική Το 1852 ο Α. Μάρτιν και η φεροτυπία του είναι µια παραλλαγή της αµβροτυπίας, αλλά επάνω σε µαυρισµένο µέταλλο, την ίδια χρονιά, έχουµε και την πρώτη στερεοσκοπική µηχανή µε δύο φακούς, φτιαγµένη από τον Ντάνκερ. Το 1853 αναφέρεται ιστορικά σαν το πρώτο, γνωστό επαγγελµατικό φωτογραφικό εργαστήριο, αυτό του Γάλλου Ναντάρ στο Παρίσι. Το 1853 τη χρονιά αυτή έχουµε το πρώτο φωτογραφείο του Φίλιππου Μάργαρη στην Αθήνα και τις πρώτες καλοτυπίες τραβηγµένες από Έλληνα φωτογράφο. Το 1855 έχουµε φωτογραφίες από τον πόλεµο στην Κριµαία, από τους Ρότζερ Φέντον και Τζέιµς Ρόµπερτσον (οι πρώτοι πολεµικοί φωτορεπόρτερ). Την ίδια χρονιά ο Πουατεβίν τυπώνει φωτολιθογραφίες επάνω σε πέτρα. Η µέθοδος αυτή είναι γνωστή σαν µέθοδος εκτύπωσης διχρωµικού καλίου Το 1856 η πρώτη σειρά αεροφωτογραφιών από αερόστατο.

4 Το 1857 η πρώτη αεροφωτογράφηση µε αερόστατο από τον Ναντάρ, πάνω από το Παρίσι. Ο Ναντάρ κατάφερε και τράβηξε συνολικά 70 φωτογραφίες. Έχουµε την πρώτη στεγνή πλάκα. Το 1861 ο Μάξουελ και η πρώτη έγχρωµη αναπαραγωγή µε χρήση τριών µαυρόασπρων διαφανειών µε τη χρήση φίλτρων των τριών βασικών χρωµάτων. Το 1865 ο Χουάιτ χρησιµοποιεί τη σκόνη µαγνησίου στην πρώτη φορητή, τεχνητή φωτιστική πηγή. Το πρώτο φλας είναι πραγµατικότητα. Το 1866 ο Μ. Σάντζεζ κατασκευάζει φωτογραφικό χαρτί µε βαριούχο επίστρωση. Το 1868 έχουµε τη µέθοδο έγχρωµης εκτύπωσης µε την αφαιρετική τριχρωµία. Οι Ντουκός ντι Χάουρον (Ducow dy Hauron) και Γκρος έφτασαν σχεδόν µαζί στην περιγραφή αυτής της µεθόδου, από διαφορετικό δρόµο. Το 1870 ο Νταγκρόν τυπώνει τις πρώτες µικροφωτογραφίες και τις εµπιστεύεται σε ταχυδροµικά περιστέρια κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Παρισιού. Την ίδια χρονιά, η εφηµερίδα New York Daily Graphic, παίρνει τον πρώτο µόνιµο φωτορεπόρτερ στο προσωπικό της. Το 1871 ο Μάντοξ κατασκευάζει τις πρώτες στεγνές πλάκες µε επικάλυψη βρωµιούχου αργύρου και ζελατίνας. Το 1872 ο Ζιλό ανακαλύπτει τη φωτοτσιγκογραφία (φωτογραφική προσβολή πλάκας ψευδαργύρου). Το 1873 ο Βόγκελ πετυχαίνει µε την προσθήκη χρωστικών ουσιών να κάνει το µαυρόασπρο φιλµ ευαίσθητο και στο πράσινο. Το 1879 κατασκευάζονται οι πρώτες γυάλινες πλάκες βιοµηχανικής παραγωγής από τον Γεώργιο Ίστµαν. Το 1880 έχουµε την πρώτη εκτύπωση φωτογραφίας σε εφηµερίδα µε τη µέθοδο της φωτοτσιγκογραφίας. Το 1882 αρχίζει η βιοµηχανική παραγωγή ορθοχρωµατικών πλακών Το 1885 ξεκινά το πρώτο φωτογραφικό κίνηµα για φυσικότητα µε τον Πίτερ Έµερσον. Το 1888 το πρώτο φιλµ (αµερικάνικο) Ίστµαν και τη χρονιά αυτή έχουµε την πρώτη Kodak µε ρολό φιλµ. Η πρώτη, προσιτή στον κόσµο φωτογραφική µηχανή του 1888, που παρουσίασε ο Γεώργιος Ίστµαν. To 1889 κυκλοφορεί ο πρώτος αναστιγµατικός φακός από το εργοστάσιο Zeiss.Tο πρώτο φιλµ που µπορεί να φορτιστεί στη φωτογραφική µηχανή, ακόµη και σε φως ηµέρας. Το 1890 ο Χάρτερ & ο Ντρίφιλντ, οι πατέρες της φωτογραφικής φωτοµετρίας. Το 1891 από τον Maxwell και τον βοηθό του Thomas Sutton και η µέθοδος έγχρωµης φωτογραφίας. Το 1895 στο Παρίσι γίνεται η πρώτη κινηµατογραφική προβολή, γνωστή ως «The Factory» Το 1896 για πρώτη φορά γκαλερί τέχνης παρουσιάζει φωτογραφίες.

5 Το 1904 ο Αύγουστος Λουµιέρ πήρε την πρώτη έγχρωµη φωτογραφία. Το 1906 ο Ράτεν και ο Γουέινράιτ, παρουσίασαν την πρώτη παγχρωµατική πλάκα. Το 1908 η πρώτη τηλεφωτογραφία είναι γεγονός. Το : Έχουµε την πρώτη από τα 30 δοκιµαστικά µοντέλα της πλέον διάσηµης φωτογραφικής µηχανής µικρού µεγέθους, τη γνωστή Leica και από το 1925 έχουµε µαζική παραγωγή.ο Ρούντολφ Φίσερ παρουσίασε την πρώτη εµουλσιόν µε τρεις έγχρωµες επιστρώσεις, µία για κάθε χρώµα. Έχουµε µαζικές φωτογραφικές εκτυπώσεις µε θέµατα µόδας στο περιοδικό Vogue. Το 1916 κυκλοφορεί το πρώτο Agfachrome από την Agfa (φιλµ). Το 1920 ο Άλφρεντ Στίγκλιτζ και µια παρέα φωτογράφων της εποχής, δηµιουργούν ακόµη ένα φωτογραφικό κίνηµα. Ο αναστιγµατικός φακός Tessar, είναι ακόµη ένα ιστορικό φωτογραφικό επίτευγµα που υπάρχει ακόµη και σήµερα σε φωτογραφικές µηχανές. Έχουµε επίσης το πρώτο τρίφυλλο µεταλλικό κλείστρο. Το : ο Ε. Μπέλιν είναι ο άνθρωπος που πετυχαίνει να εκπέµψει και πάρει εικόνα µε τη βοήθεια ασυρµάτου. Η πρώτη Leica κυκλοφορεί στη Γερµανία και είναι η µηχανή που µε την ποιότητά της και το µικρό της µέγεθος έδωσε στο φωτογράφο τη µεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και σιγουριά µέχρι σήµερα. Η Ermanox είναι ακόµη µια αξιόλογη µηχανή, αγαπητή σε πολλούς φωτογράφους της εποχής αυτής, για το πολύ φωτεινό της φακό. Το 1928 ακόµη µια ιστορική φωτογραφική µηχανή κυκλοφορεί στη Γερµανία, η Rolleiflex, που είναι φτιαγµένη από τους Φρανκ και Χάιντεκε. Χρησιµοποιεί µεγαλύτερο φιλµ από τη Leica. Το 1932 ιδρύεται το γκρουπ F64 που µέλη του είναι φωτογράφοι σαν τον Άσελ Άνταµς, Γουέστον, Ντοροθέα Λανγκ που άφησαν µερικές από τις οµορφότερες φωτογραφίες.έχουµε και το πρώτο φωτοηλεκτρικό φωτόµετροweston. Το 1935 το πρώτο έγχρωµο, θετικό φιλµ για έγχρωµες διαφάνειες, το Kodachrome, από το εργαστήριο ερευνών του Ίστµαν είναι πραγµατικότητα χάρη στους Λεοπόλδο Μέινς και Λεοπόλδο Γκοντόφσκι. Επίσης την ίδια χρονιά έχουµε από τον Λαπόρτ το πρώτο ηλεκτρονικό φλας. Το 1936 παρουσιάζεται η πρώτη µέθοδος παρασκευής έγχρωµης διαφάνειας από τους Μέινς και Κοντόφσκι, που λίγο αργότερα θα γίνει το πρώτο έγχρωµο θετικό φιλµ για διαφάνειες, το Kodachrome. Παρουσιάζονται δύο σηµαντικές φωτογραφικές µηχανές: η Exacta, που είναι και η πρώτη µονορεφλέξ για φιλµ 24 36, και η Argus. Το : Η φωτογραφία µπαίνει στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη. Κυκλοφορεί το έγχρωµο φωτογραφικό χαρτί AgfaColor για εκτύπωση έγχρωµων φωτογραφιών. Κυκλοφορεί το πρώτο Ektachrome έγχρωµο, θετικό φιλµ της Kodak. Το 1948 κυκλοφορεί η πρώτη Polaroid. Ο Dennis Gabor διατυπώνει τη βασική θεωρία της ολογραφίας. Iδρύεται το ποιο γνωστό φωτοειδησεογραφικό πρακτορείο στον κόσµο, το Magnum. Το : Γίνεται η πρώτη έκθεση φωτογραφικών στην Κολωνία της Γερµανίας, η Photokina. Έχουµε τις πρώτες φωτογραφίες της γης από δορυφόρο.

6 Το 1963 κυκλοφορεί η µέθοδος εκτύπωσης έγχρωµων φωτογραφιών από έγχρωµες, θετικές διαφάνειες (Cibachrome). Το : Ιδρύεται στο Παρίσι το φωτοειδησεογραφικό πρακτορείο Gamma. Στην Αρλ γίνεται η πρώτη διεθνής φωτογραφική συνάντηση. Ιδρύεται το πρακτoρείο Sigma. Το 1997 βλέπουµε τις πρώτες ψηφιακές φωτογραφίες από τον Άρη. Η πρώτη φωτογραφία: Το 1816 ο Γάλλος εφευρέτης Joseph -Nicephone Niepce τράβηξε την πρώτη φωτογραφία που έγινε γνωστή µε τον τίτλο θεά από το παράθυρο του. Ο ίδιος την ονόµασε retinas (Αµφιβληστροειδείς χιτώνας µατιού). Ήταν ένα αρνητικό και η εικόνα εξαφανίστηκε επειδή στο φως της ηµέρας γίνεται απολύτως µαύρο. Απεικονίζει ένα αγροτικό σπίτι στην Γαλλία, τραβήχτικε συµπτωµατικά και απαίτησε 8 ώρες για να εµφανισθεί. Το 1826 κατάφερε να σταθεροποιήσει την εικόνα πάνω στο χαρτί. Έτσι άρχισε η τεχνολογία που επιτρέπει σήµερα να καταγράφονται εικόνες ανθρώπων, γεγονότων γεωγραφικών περιοχών και διευκολύνεται η επικοινωνία. Η µέθοδός του ονοµάστηκε ηλιογραφία. Παράλληλα, ο Νταγκέρ, αλληλογραφεί µε τον Νιεπς και αναπτύσσει και αυτός τη µέθοδό του, που µας έδωσε τις θαυµάσιες δαγεροτυπίες. Σήµερα, η τεράστια γκάµα από φωτογραφικές µηχανές και όλα τα είδη που τις συνοδεύουν, έχουν οδηγήσει πολύ κόσµο στην επαγγελµατική ή ερασιτεχνική ενασχόληση µε τον τοµέα της φωτογραφίας. Υπάρχουν αυτοί που προτιµούν την «παραδοσιακή» φωτογραφική µηχανή ή αλλιώς αναλογική φωτογραφική µηχανή. Από την άλλη είναι οι λάτρεις της ψηφιακής τεχνολογίας και των ψηφιακών φωτογραφικών µηχανών. Ανάλογα λοιπόν µε τις προσωπικές προτιµήσεις του καθενός, µε την οικονοµική δυνατότητα και τις ανάγκες του, µπορεί να επιλέξει ανάµεσα σε µια τεράστια γκάµα προϊόντων από φωτογραφικές µηχανές (αναλογικές ή ψηφιακές) και των αξεσουάρ που τις συνοδεύουν. Oι Πρωτοπόροι της Φωτογραφίας ANGELO SALA ( ) Αυτοδίδακτος χηµικός, πειραµατίστηκε µε τα άλατα του αργύρου και το 1614 δηµοσίευσε ότι ο νιτρικός άργυρος και το χαρτί που ήταν τυλιγµένος, µαύρισαν εξαιτίας του ήλιου. Παρόµοιες παρατηρήσεις είχε κάνει και ο Robert Boyle άλλα είχε δώσει την λανθασµένη εξήγηση, ότι αυτό συµβαίνει εξαιτίας του αέρα και όχι εξαιτίας του ηλιακού φωτός. JOHANN HEINRICH SCHULZE ( ) Γερµανός καθηγητής στο πανεπιστήµιο του Altdorf απέδειξε πειραµατικά ότι ο νιτρικός άργυρος µαυρίζει στο φως και όχι εξαιτίας της θερµότητας. Και είναι ο πρώτος που έκανε φωτογράµµατα µε µάσκες από χαρτί. Τα αποτελέσµατα του ήταν προσωρινά γιατί δεν είχε βρει τρόπο να στερεώνει τις εικόνες του. Οι τόσο σηµαντικές παρατηρήσεις του, που άνοιξαν τον δρόµο για την ανακάλυψη της φωτογραφίας, δεν έγιναν γνωστές παρά µόνο µετά τον θάνατό του.

7 CARL WILLIAM SCHEELE ( ) Σουηδός επιστήµονας, στην ουσία αυτοδίδακτος. ουλεύοντας βοήθος σε φαρµακείο έδειξε το ταλέντο του στη χηµεία από πολύ νωρίς. Παρόλο που του προτάθηκε να συνεχίσει τις σπούδες του στο Λονδίνο ή στο Βερολίνο λειτούργησε ένα φαρµακείο στο Kφping που έζησε όλη του την ζωή και εκεί έκανε όλες τις σηµαντικές ανακαλύψεις του. Τόν ενδιέφεραν τα θέµατα της Χηµικής ανάλυσης. Ασχολήθηκε και µε τη δράση του φωτός στα άλατα του αργύρου, και άνοιξε τον δρόµο για τη χηµεία της φωτογραφίας καθώς τα πειράµατα περιγράφονται και καταγράφονται µε πιο επιστηµονικό τρόπο και η δηµοσιεύση τους αποτελεί δυνατό όπλο στα χέρια των επόµενων ερευνητών. JOSEPH NICEPHORE NIEPCE ( ) εν είναι περίεργο που την πρώτη φωτογραφική εικόνα την σταθεροποίησε αυτός ο Γάλλος πολυπράγµων εφευρέτης, το 1826.Την µέθοδο του την ονόµασε "ηλιογραφία" και προσπαθούσε από το 1814 να πετύχει κάτι αντίστοιχο. Πρακτικά η µέθοδος του ήταν δύσχρηστη, γιατί απαιτούσε µεγάλους χρόνους έκθεσης (είναι χαρακτηριστική η 8ωρη έκθεση που χρειάστηκε η πρώτη γνωστή σε εµάς, φωτογραφία του). Το συµβόλαιο συνεργασίας που υπέγραψε το 1829 µε τον Daguerre, αποτελεί ορόσηµο για την φωτογραφία, παρόλο που ο Daguerre ανάπτυξε µια δικιά του φωτογραφική µέθοδο, µετά τον θάνατο του Niepce το THOMAS WEDGWOOD ( ) Παρά τα προβλήµατα υγείας και την διακοπή των σπουδών του,ο ιδιοφυής γιός του γνωστού κεραµίστα Josef Wedwood, πειραµατίζετε µε τον νιτρικό άργυρο µε σκοπό να καταγράψει φωτογράµµατα και εικόνες από την camera opscura. Tα καταφέρνει µε την βοήθεια του φίλου του Davy, έναν απο τους σηµαντικότερους χηµικούς όλων των εποχών. Το µόνο πρόβληµα ήταν ότι δεν µπόρεσε να βρεί τρόπο να στερεώσει τις εικόνες του, και είχε την ατυχία λόγω των προβληµάτων της υγείας του, η ζωή του να είναι σύντοµη. Έτσι τις εικόνες του, (οι περισσότερες φωτογράµµατα) µπορούσε να τις παρατηρεί µόνο κάτω από πολύ χαµηλό φώς, γιατί διαφορετικά µαύριζαν. SIR HUMPHRY DAVY ( ) Το χηµικό µυαλό, φίλος και βοηθός του Wedgwood στις προσπάθειες του. Το 1802 δηµοσίευσαν τα αποτελέσµατα των πειραµατισµών τους και ο Davy τα παρουσίασε στην Royal society. Παρόλο που ο Davy έλυσε διάφορα προβλήµατα και έκανε πολλές σηµαντικές ανακαλύψεις στη χηµεία, δεν µπόρεσε ούτε αυτός να λύσει το πρόβληµα της στερέωσης των εικόνων. LOUIS JACQUES MANDE DAGUERRE ( ) Ξεκίνησε σαν αρχιτέκτονας, µετά ζωγράφος και κατασκευαστής θεατρικών σκηνικών, δική του επινόηση είναι το diorama. Χρησιµοποιούσε πολύ συχνά την camera obscura σαν βοήθηµα στην

8 ζωγραφική του και του έγινε έµµονη ιδέα να καταγράψει τις εικόνες µε κάποιο χηµικό και εύκολο τρόπο. Το 1826 έµαθε για τα πειράµατα του Niepce και το 1829 υπέγραψε µαζί του ένα συµβόλαιο συνεργασίας για την ανάπτυξη µιας φωτογραφικής µεθόδου. Μετά τον θάνατο του Niepce συνέχισε µόνος του και µε επιµονή ανακάλυψε µια διαφορετική µέδοθο, πρακτικότερη, που την ονόµασε Daguerreotype. Η ανακοίνωση της µεθόδου του στην Γαλλική ακαδηµία επιστηµών τον Αύγουστο του 1839 από τον Arago, η αγορά της µεθόδου από την Γαλλική κυβέρνηση και το "δωρισµά" της σε όλο τον κόσµο, θεωρείται η επίσηµη αρχή της φωτογραφίας και χάρισε στον Daguerre κύρος και χρήµατα. SIR JOHN FREDERICK WILLIAM HERSCHEL ( ) O John Herscel είναι µάλλον ο τελευταίος πανεπιστήµονας, ο ιδανικός αναγεννησιακός άνθρωπος, ακατάλληλος για τη βιοµηχανική εποχή. Έβαλε το χέρι του και το µυαλό του στις περισσότερες αρχικές µεθόδους της φωτογραφίας και δεν καταχώρησε ούτε µια πατέντα, σε αντίθεση µε τον φίλο του Talbot που µέσα στον πυρετό του ανταγωνισµού, καταχωρούσε ως δικές του ευρεσιτεχνίες, τις ιδέες άλλων. Θα µπορούσε να τα έχει κάνει όλα όσα χρειάζονταν για την εφεύρεση της φωτογραφίας µόνος του, αλλά αυτός ο πολυτάλαντος " sportsman " των επιστηµών, την χρειάζονταν µάλλον λιγότερο από όλους τους άλλους πρωτοπόρους της φωτογραφίας, καθώς ανάµεσα στα πολλά ταλέντα του περιλαµβάνονταν και το πολύ καλό σχέδιο. Η ενασχόληση του µε την επιστήµη και τις τέχνες ήταν ολόκληρη η ζωή του. WILLIAM HENRY FOX TALBOT ( ) Φιλόλογος, Αιγυπτιολόγος, µαθηµατικός, κλασικιστής, φυσικός, µεταφραστής της σφηνοειδούς γραφής των Χαλδαίων, µε τις εφευρέσεις του στην φωτογραφία έβαλε τις βάσεις για την ανάπτυξη αυτής της τέχνης και επιστήµης, για τα επόµενα 150 χρόνια. Μετά από ένα ταξίδι στη Ιταλία όπου χρησιµοποίησε µια camera lucida για να σχεδιάσει διάφορα τοπία της λίµνης Como και την δυσκολία που είχε στο σχέδιο, αποφάσισε να βρεί έναν πιό εύκολο τρόπο να καταγράφει εικόνες. Και το πέτυχε σχετικά σύντοµα, ήδη το 1835 καταφέρνει να φωτογραφήσει το πρώτο αρνητικό, το γνωστό παράθυρο. Μεγάλη του ανακάλυψη η ύπαρξη της "λανθάνουσας εικόνας" που µειώνει πάρα πολύ τους χρόνους έκθεσης. Με την βοήθεια του φίλου του Herschel τις συµβούλες και τις παρενέσεις του, φτάνει σε εντυπωσιακά απότελεσµα που τα ανακοινώνει τον Ιανουάριο του 1839 στην royal society. Από τότε Άγγλοι και Γάλλοι διαφωνούν για το ποιός πρωτοανακοίνωσε την ανακάλυψη της φωτογραφίας. HERCULES FLORΕNCE ( ) Λίγα πράγµατα είναι γνωστά για την ζωή του.το 1824 βρίσκεται στην Βραζιλία και συµµετέχει σε µια επιστηµονική αποστολή στον αµαζόνιο.εκεί τόν πρωτοαπασχολεί να βρεί τρόπους να καταγράψει φωτογραφικά τις εικόνες του ταξιδιού του. Από το 1830 αφιερώνεται στην µελέτη και στους πειραµατισµούς σχετικά µε την φωτογραφία και δίνει στο δικαιώµα στην Βραζιλία να διεκδικει ότι είναι ένας από τους τόπους που ανακαλύφθηκε η φωτογραφία.

9 HIPPOLYTE BAYARD ( ) Ο πιο αδικηµένος πρωτεργάτης της φωτογραφίας. Ανακάλυψε µια απευθείας θετική φωτογραφική µέθοδο. Ήταν ο πρώτος που έκανε µια φωτογραφική έκθεση (και µάλιστα για φιλανθρωπικούς σκοπούς), ό πρώτος που συνδύασε δύο αρνητικά για µια φωτογραφία. Η υπαλληλική σχέση του µε το Γαλλικό κράτος και µια βοήθεια 500 φράγκων που πήρε από τον Arago σαν βοήθεια για την ανάπτυξη της µεθόδου του, απέτρεψαν το να είναι αυτός που θα ανακοίνωνε την εφεύρεση της φωτογραφίας στην Γαλλίκη ακαδηµία επιστηµών. Η απογοήτευση και η στεναχώρια του ήταν απόλυτα δικαιολογηµένες. ANNA ATKINS ( ) Μπορούµε να την θεωρήσουµε σαν την πρώτη γυναίκα φωτογράφο. Σπούδασε βοτανολογία σε µια εποχή που η πρόσβαση στην επιστήµη και στις σπουδές για τις γυναίκες, ήταν σχεδόν αδύνατη. Το 1841 ήρθε σε επαφή µε Talbot τον που ήταν φίλος του πατέρα της. Αµέσως κατάλαβε τις δυνατότητες που έδινε η φωτογραφία στην επιστηµονική έρευνα και καταγραφή. ούλεψε µε την µέθοδο της κυανοτυπίας - µια τεχνική που µόλις είχε ανακαλύψει ο John Herschel - που µάλλον της είχε φανεί ευκολότερη. Χάρη στην σταθερότητα της κυανοτυπίας σώζονται πολλές από τις εικόνες της. Τον Οκτώβριο του 1843 έγινε η πρώτη έκδοση του βιβλίου της "British Algae:Cyanotype Impressions" που ολοκληρώθηκε σε µια περίοδο 10 χρόνων και προηγήθηκε του "The Pencil of Nature" του Talbot και είναι η πρώτη φωτογραφική έκδοση. Η φωτογραφική µηχανή Η σύγχρονη φωτογραφική µηχανή είναι συνδυασµός εξειδικευµένων τεχνολογιών από τρεις τοµείς, των λεπτοκ της οπτικής και, αφενός της χηµικής τεχνολογίας, αφετέρου της µικροηλεκτρονικής. Η ιστορία της, αν και ξεκιν ουσιαστικά στα µέσα του 19ου αιώνα, έχει ρίζες στους αρχαίους πολιτισµούς, π.χ. της Κίνας και της Ελλάδας, σχετίζεται µε το σκοτεινό θάλαµο (camera obscura, pinhole camera) που περιγράφει ήδη ο Αριστοτέλης! Σε ένα θάλαµο (κλειστό κουτί) µε µια µικρή τρύπα σε επίπεδη επιφάνειά του, εισέρχεται το φως και απεικονίζει στην από την τρύπα επιφάνεια ένα αντεστραµένο είδωλο του εξωτερικού κόσµου. Αριστερά: Αρχή λειτουργίας της camera obsura σε βιβλίο του 16ου αιώνα, Μέση και εξιά: Καλλιτέχνες του 1 ζωγραφίζουν τις εικόνες των ειδώλων που απεικονίζονται σε σκοτεινούς θαλάµους της εποχής (Με πάτηµα σ βγαίνουν µεγαλύτερες) Αυτή η αρχή αξιοποιήθηκε κατά την Αναγέννηση για την καταγραφή εικόνων, όπου ο καλλιτέχνης «περνάει» µολύβι ή χρώµατα τα ίχνη των προβαλλόµενων ειδώλων. Κατά το 16ο αιώνα τοποθετήθηκε στη µικρή οπή ένα συγκεντρωτικός φακός, ο οποίος βελτίωνε σηµαντικά την οπτική ποιότητα του απεικονιζόµενου ειδώλου. Ανα

10 ο Κέπλερ σχεδίαζε τοπία µε σηµαντική ακρίβεια, αξιοποιώντας αυτή την αρχή. Το 17ο αιώνα κατασκευάστηκα φορητοί θάλαµοι, οι οποίοι έδωσαν ανεξαρτησία κινήσεων στους καλλιτέχνες. Η ιδέα της απεικόνισης του κόσ επιφάνεια είναι λοιπόν παλιά, παρέµενε µόνο το πρόβληµα πώς θα αποτυπωθεί µόνιµα αυτή η εικόνα σε ένα χα Αριστερά: Σύγχρονη camera obsura µε φακό, Μέση και εξιά: Σύγχρονες εικόνες παρατήρησης αντικειµέν απεικόνισής του στην camera obscura (Με πάτηµα στις εικόνες βγαίνουν µεγαλύτερες) Στις αρχές του 17ου αιώνα διαπίστωσε ο Ιταλός φυσικός Angelo Sala ( ) ότι κάποια άλατα του αργύρ µαυρίζουν στο φως του ήλιου, δεν ήταν όµως σε θέση να σταµατήσει αυτή τη διεργασία και να διατηρήσει µια του γκρι. Το 18ο αιώνα υπήρχε ήδη σηµαντική εµπειρία σε θέµατα ευαισθησίας διαφόρων χηµικών αλάτων στ 'Αγγλοι Thomas Wedgwood ( ) και Humphrey Davy ( ) χρησιµοποίησαν αυτά τα υλικά για αποτυπώσουν τα περιγράµµατα προσώπων, πινάκων ζωγραφικής κ.ά. Όλες οι γνωστές αποτυπώσεις της εποχή όµως σταθερότητα, γιατί µετά την εµφάνιση της εικόνας συνεχιζόταν το µαύρισµα της χηµικής επίστρωσης. Το έτος 1827 πέτυχε ο Γάλλος φυσικός Joseph Nicephore Niepce (Νιέπς, ) να δηµιουργήσει µε χρήσ σκοτεινού θαλάµου και αρκετά µεγάλο χρόνο έκθεσης (περίπου 8 ώρες!) µια σταθερή εικόνα, την οποία ονόµα heliographie (ηλιογραφία). Ο Νιέπς άρχισε να ενδιαφέρεται για τη φωτογραφία και τη φωτοµηχανική αναπαρα εικόνων από τα τέλη του 18ου αιώνα. Πειραµατίστηκε για µερικές δεκαετίες µε µηχανικά, χηµικά και οπτικά θ µέχρι που παρουσίασε την πρώτη ηλιογραφία του. Το 1829 άρχισε να συνεργάζεται µε τον σκηνογράφο Louis Mande Daguerre (Νταγκέρ, ), µε στόχο να βελτιώσουν την ποιότητα των ηλιογραφιών. Οι δύο συνε παρουσίασαν το 1831 εικόνες αποτυπωµένες σε χάλκινες πλάκες επιστρωµένες µε ιωδιούχο άργυρο. η εµφάνισ στη συνέχεια µε ατµούς υδραργύρου. Και σ' αυτά τα δείγµατα όµως δεν ήταν δυνατή η σταθεροποίηση και η ε συνέχιζε να µαυρίζει όσο έµενε στο ηλιακό φως. Τελική επιτυχία είχε ο Νταγκέρ, µετά το θάνατο του Νιέπς, µε πλάκες αργύρου και χλωριούχο νάτριο (µαγειρι ως σταθεροποιητή, µια επινόηση των 'Αγγλων John Frederick Herschel (Χέρσελ, ) και William Hen Talbot (Τάλµποτ, ). Οι εικόνες του Νταγκέρ ονοµάστηκαν νταγκεροτυπίες, είχαν όµως το µειονέκτη µία αποτελούσε µοναδικό δείγµα, αφού στις πλάκες χαλκού και αργότερα γυαλιού εµφανιζόταν απ' ευθείας η λ θετική εικόνα. Η ιδέα αρνητικού-θετικού οφείλεται στον Τάλµποτ, µε την οποία έγινε δυνατή η απεριόριστη αν θετικών από µια αρνητική χάρτινη πλάκα. Ο χρόνος έκθεσης της επίστρωσης ιωδιούχου αργύρου για τις καλοτ (calotypies), όπως ονοµάστηκαν οι δηµιουργίες του Τάλµποτ, ήταν αρχικά περίπου 30 δευτερόλεπτα. Σταδιακά αυτός ο χρόνος σε µερικά δευτερόλεπτα. Το έτος 1839 παρουσίασαν ο Νταγκέρ και ο Τάλµποτ τις δηµιουργίες σχεδόν ταυτόχρονα σε ευρύτερο κοινό και εντυπωσίασαν.

11 Πρώτη & εύτερη: Πρώτες µηχανές νταγκεροτυπίας (~1840), Τρίτη: Voigtlaender του 1850 µε φυσούν µεταβαλλόµενο µήκος σκοτεινού θαλάµου, Τέταρτη: Στερεοσκοπική του Jules Dubosq, 1851 (Με πάτηµα στ βγαίνουν µεγαλύτερες) Πρώτη: Thomas Sutton, 1860, εύτερη: Έγχρωµη φωτογράφηση L.Ducos du Hauron, 1873, Τρίτη & Τέτα Lancaster & Son, 1888 & 1889, (Με πάτηµα στις εικόνες βγαίνουν µεγαλύτερες) Οι εξελίξεις ήταν στη συνέχεια ραγδαίες, γιατί πολλοί τεχνικοί και καλλιτέχνες σε πολλές χώρες αναζητούσαν µικρά και µεγάλα προβλήµατα που παρουσιάζονταν κάθε στιγµή. Ο 'Αγγλος καλλιτέχνης Frederick Scott Arch ) παρήγαγε το έτος 1851 αρνητικά πάνω σε γυάλινα πλακίδια, των οποίων η χηµική επεξεργασία έπ γίνεται πριν στεγνώσουν, γι' αυτό ήταν απαραίτητο να υπάρχει κοντά ένα εργαστήριο. Από εργασίες Γάλλων κ χηµικών είχε προκύψει το κολόδιο, ένα διάλυµα νιτρικής κυτταρίνης σε µίγµα οινοπνεύµατος και αιθέρα. Αυτό χρησιµοποιήθηκε, µετά από διάφορες βελτιώσεις στη σύστασή του για την παραγωγή αρνητικών. Με χρήση το και του συρόµενου από άλογα εµφανιστηρίου του 'Αρτσερ, περιφερόταν ο φωτογράφος Mathew B. Brady (18 στα πεδία µαχών του αµερικάνικου εµφύλιου πολέµου και δηµιούργησε µια µεγάλη συλλογή από φωτογραφίε σηµαντική ιστορική αξία. Λόγω της δυσκολίας του χειρισµού του κολόδιου και της ανάγκης για σύντοµη επεξεργασία των αρνητικών, α οι ερευνητές σε όλες τις χώρες εντατικά ένα νέο υλικό που θα έδινε τη δυνατότητα αναπαραγωγής θετικών από αρνητικό και µε κάποια άνεση χρόνου. Ο 'Αγγλος χηµικός Joseph Swan ( ) ανακάλυψε ότι η φωτοευ του βρωµιούχου αργύρου αυξάνει µε τη θερµοκρασία και το έτος 1879 απέκτησε ευρεσιτεχνία για τις πρώτες σ πλάκες µε επικάλυψη βρωµιούχου αργύρου και ζελατίνας. Μεταξύ 1848 και 1860 δηµιούργησαν οι Γάλλοι φυ Alexandre Bequerel, πατέρας του νοµπελίστα φυσικού και Abel Niepce de Saint-Victor ( ), ανιψιός τ πρωτοπόρου Joseph Niepces, την πρώτη, αν και ασταθή, έγχρωµη φωτογραφία. Το έτος 1891 κατάφερε ο Gab Lippmann ( ), διάσηµος επιστήµονας από το Λουξεµβούργο, να σταθεροποιήσει µια έγχρωµη φωτογ µεγάλο χρονικό διάστηµα. Ο ίδιος ερευνητής εισήγαγε τη φωτογραφική µηχανή ως καταγραφικό όργανο για τα µεταβολές µηχανικών και άλλων φαινοµένων. Περί το 1883 επινόησε ο Αµερικάνος βιοµήχανος George Eastman (Ήστµαν, ) το αρνητικό φιλµ σε ταινίας και ίδρυσε το έτος 1880 την εταιρία Kodak, η οποία εξειδικεύτηκε στην παραγωγή και το εµπόριο φιλµ τυλιγµένων σε καρούλι, όπως τα γνωρίζουµε σήµερα. Τα φιλµ αυτά τοποθετούνταν σε ειδική κάµερα που είχε κιβωτίου, την οποία κατασκεύαζε επίσης η εταιρία αυτή. Με τη διάδοση του τυλιγµένου φιλµ άρχισε η εποχή τ χρήσης φωτογραφικών µηχανών και από ερασιτέχνες. Οι συνεχείς βελτιώσεις στο µηχανικό, τον οπτικό και το τοµέα, µετέτερεψαν τη φωτογράφηση σε µια πολύ διαδεδοµένη απασχόληση για επαγγελµατίες φωτογράφους, καλλιτέχνες και ερασιτέχνες.

12 Φωτογραφίες των δεκαετιών 1840 και Η εφεύρεση της φωτογραφικής µηχανής και η ανάπτυξή της, µαζί µε την τέχνη που συνεπάγεται η χρήση της, πολλαπλές επιπτώσεις στην οικονοµία και την κοινωνία. Καταρχήν επηρεάστηκαν ευνοϊκά οι συναφείς τεχνικο λεπτοµηχανικής, της οπτικής και της χηµείας, στη συνέχεια δηµιουργήθηκαν νέα επαγγέλµατα και θέσεις εργα τεχνικό και καλλιτεχνικό τοµέα. Μια ακόµα, απρόβλεπτη επίδραση προέκυψε για την τέχνη της ζωγραφικής, ό καλλιτέχνες, έχοντας από πολύ καιρό αναπτύξει τις τεχνικές και τα υλικά της τέχνης τους σε πολύ υψηλό βαθµ έχοντας πετύχει επί 5-6 αιώνες θαυµαστά έργα µε την αποτύπωση προσώπων, αντικειµένων και της φύσης, βρ µπροστά σε µια εφεύρεση, η οποία ήταν σε θέση να αποτυπώνει ακριβέστερα και ανά πάσα στιγµή τον υπαρκτ Ο ζωγράφος Giovanni Antonio Canal ( ), ο επωνοµαζόµενος Canaletto, ζωγράφιζε τα τοπία της Βενε τέτοια µεγάλη ακρίβεια, σαν να επρόκειτο, µε τη δική µας ορολογία, για τεχνικά σχέδια. Σήµερα αξιοποιούν οι τους πίνακές του για να εκτιµήσουν πόσο ανέβηκε η στάθµη της θάλασσας ή πόσο βυθίστηκε η Βενετία κατά τ 300 χρόνια. Αυτή η αποτύπωση της πραγµατικότητας έπαψε πια να απασχολεί τους ζωγράφους, αφού υπήρχε τεχνική συσκευή που την αποτύπωνε πολύ ακριβέστερα. Γι' αυτό η ζωγραφική άλλαξε: οι ζωγράφοι υπέκυψαν στη γοητεία του φωτογραφικού στιγµιότυπου (instantane) η στιγµιαία εικόνα και απέβλεπαν µε τη ζωγραφική, αρχικά στην απόδοση των στιγµιαίων εντυπώσεων (ιµπρεσ που εισέπρατταν από τον πραγµατικό κόσµο, στη συνέχεια δε, µεταχειριζόµενοι την τέχνη ως µέσο διαµαρτυρ καταγραφή των προεκτάσεων (εξπρεσιονισµός) του πραγµατικού προς το υποσυνείδητο, το ονειρικό και το άλο Claude Monet ( ) αποκαλούσε τη ζωγραφική του instantaneite από το instantane. Στην ιστορία του π ήταν η πρώτη φορά που µια τεχνική εφεύρεση και οι εξελίξεις της, επηρέασαν όχι πια τα µέσα ενός σηµαντικο καλλιτεχνικού κλάδου, αλλά το ίδιο το περιεχόµενό του. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ. ΦΑΚΟΣ: Ίσως και το πιο σηµαντικό τµήµα µιας µηχανής είναι ο φακός. Όσο καλύτερος είναι ο φακός τόσο καλύτερη είναι η φωτογραφική µηχανή. Ορισµένοι τύποι φακών κοχλιώνονται στη φωτογραφική µηχανή, ενώ άλλοι αφαιρούνται και τοποθετούνται µε συστροφή. Οι φακοί διαφέρουν ως προς το µήκος της εστιακής αποστάσεως. Εστιακή απόσταση είναι η απόσταση

13 µεταξύ του κέντρου του φακού και του φιλµ. Όσο µεγαλώνει η εστιακή απόσταση, τόσο πιο πολύ µεγεν8ύνει ο φακός, αλλά το οπτικό πεδίο µειώνεται. Υπάρχουν πολλοί τύποι φακών: είτε κανονικοί, είτε βραχείας αποστάσεως, είτε µακράς αποστάσεως. Ένας φακός ο οποίος είναι κανονικός, βλέπει περίπου ό,τι βλέπει το ανθρώπινο µάτι. Ένας φακός βραχείας αποστάσεως για ειδικές περιπτώσεις είναι ο υπερευριγώνιος φακός,γνωστός ως µάτι ψαριού. Αντίθετα µε τους φακούς µε σταθερές εστιακές αποστάσεις, οι φακοί µεταβαλλόµενης αποστάσεως (zoom)επιτρέπουν στον φωτογράφο να αλλάξει εστιακή απόσταση αναλόγως των περιστάσεων. Για την φωτογράφιση πολύ µικρών αντικειµένων είναι ιδανικοί οι φακοί µάκρο, οι οποίοι σου επιτρέπουν να φωτογραφίσεις κάτι που είναι µικρό όσο ένα µυρµήγκι, κατά τρόπο ώστε να φαίνεται µεγαλύτερο από µία µπάλα ποδοσφαίρου. Οι φακοί λοιπόν είναι το πιο σηµαντικό µέρος του εξοπλισµού. Οι φωτογράφοι όµως χρησιµοποιούν πολλά άλλα πράγµατα για να λαµβάνουν καλές φωτογραφίες. ΦΩΤΟΜΕΤΡΑ : εν µπορείς να φωτογραφίσεις χωρίς φώς. Μπορεί να είναι φυσικό φώς (ηλίου) ή τεχνητό φώς, αλλά θα πρέπει να υπάρχει ένα από αυτά τα δύο. Πολλές φωτογραφικές µηχανές έχουν ενσωµατωµένα φωτόµετρα τα οποία µετρούν την ποσότητα του φωτός που ανά πάσα στιγµή υπάρχει. Για πιο ακριβείς µετρήσεις οι φωτογράφοι χρησιµοποιούν ανεξάρτητα φωτόµετρα χειρός. Τα φωτόµετρα προσπίπτοντος φωτισµού µετρούν την ποσότητα του φωτός που πέφτει πάνω στο αντικείµενο. Τα φωτόµετρα ανακλάσεως φωτισµού µετρούν τη ποσότητα του φωτός που ανακλάται από το αντικείµενο. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ : Είναι δύο ειδών :συνεχούς φωτισµού και φωτισµού υπό µορφής λάµψεων(φλας ). Ο συνεχείς φωτισµός συγκεντρώσεως µπορεί να είναι είτε φωτισµός διαχύσεως είτε φωτισµός συγκεντρώσεως. Το ηλεκτρονικό φλάς ή στραβοσκόπιο, φωτίζει το αντικείµενο µόνο τη συγκεκριµένη στιγµή που λαµβάνεται η φωτογραφία. Γενικά οι φωτογράφοι χρησιµοποιούν ως πρόσθετο εξοπλισµό τους σωλήνες επεκτάσεως, τα φίλτρα, τα φωτόµετρα, το τρίποδο το καλώδιο ελέγχου φωτοφράκτη (ντεκλανσέρ) και την θήκη της µηχανής. Ορισµένες φορές οι φωτογράφοι προσαρµόζουν φίλτρα στους φακούς των φωτογραφικών µηχανών. Τα φίλτρα αποκλείουν τη διέλευση φωτός ορισµένων µηκών κύµατος. Υπάρχουν τρείς βασικοί τύποι φίλτρων. Φωτοαντιθέσεως,ειδικών εφέ και διορθώσεως.στην ασπρόµαυρη φωτογραφία χρησιµοποιούνται φίλτρα φωτοαντιθέσεως για να τονιστούν ορισµένες περιοχές τις φωτογραφίας.για παράδειγµα ένα κίτρινο φίλτρο αντιθέσεως χρησιµοποιηµένο µε ασπρόµαυρο φιλµ, θα κάνει τα άσπρα σύννεφα πιο ορατά σε γαλανό ουρανό. Τα φίλτρα ειδικών εφέ χρησιµοποιούνται για τη δηµιουργία ενός ευρέους πεδίο ελκυστικών εικόνων εικόνων όπως εκρήξεις του ηλίου ή κατοπτρικές εικόνες. Τα φίλτρα χρωµατικής διόρθωσης µε τα έγχρωµα φιλµ για να διορθώσουν τα ανεπιθύµητα αποτελέσµατα από κάθε είδος φωτισµού που χρησιµοποιείται. Για παράδειγµα σε ένα φιλµ που σχεδιάστηκε για φυσικό (ηλιακό) φωτισµό και χρησιµοποιήθηκε µε φώς δωµατίου, ένα φίλτρο χρωµατικής διόρθωσης µπορεί να βελτιώσει τα αποτελέσµατα. Οι φωτογράφοι δεν µπορούν να θεωρούν ένα καλό φίλτρο για να το αφήσουν µόνιµα στο φακό. ΤΟ ΝΤΕΚΛΑΝΣΕΡ: Είναι ένα χρήσιµο εργαλείο που προσαρµόζεται στο φωτοφράκτη της φωτογραφικής µηχανής. Αν η φωτογραφική µηχανή είναι τοποθετηµένη σε µια βάση, ο φωτογράφος µπορεί να πάρει µια φωτογραφία χωρίς καν να την ακουµπήσει. Έτσι αποφεύγεται το κούνηµα της φωτογραφικής µηχανής,όταν χρησιµοποιείς χαµηλές ταχύτητες φωτοφράκτη. Στις χαµηλές ταχύτητες κάθε κίνηση θα θάµπωνε την φωτογραφία.

14 Ο ΤΡΙΠΟ ΑΣ: Είναι µια βάση µε τρία πόδια που συγκρατεί τη φωτογραφική µηχανή ενώ γίνεται η φωτογράφιση. Οι τρίποδες µπορούν να διπλωθούν, κι έτσι µετακινούνται εύκολα από µέρος σε µέρος. Βάσεις µε ένα πόδι είναι επίσης διαθέσιµες. ΘΗΚΗ: Η θήκη προστατεύει την φωτογραφική µηχανή από φυσιολογική φθορά. Μπορεί να είναι απλή(π.χ κάλυµα από δέρµα ή πλαστικό)ή µπορεί να είναι µεγάλη και ισχυρή (π.χ µια βαλίτσα). Γενικά οι απετιτικοί ερασιτέχνες φωτογράφοι µεταφέρουν τον εξοπλισµό τους σε ένα µεγάλο σάκο για φωτογραφικές µηχανές. Οι επαγγελµατίες φωτογράφοι όµως µεταφέρουν µεγάλες βαλίτσες γεµάτες εξοπλισµό. ΜΙΣΚΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ : 2 η ΕΡΓΑΣΙΑ PROJECT (12/12/13) Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ Της ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΑ ΠΕΡΙΟ ΙΚΑ Η χρησιµότητα της φωτογραφίας είναι αδιαπραγµάτευτη και απαραίτητη για πάρα πολλούς επαγγελµατικούς τοµείς (συγγραφείς, δηµοσιογράφοι, εκδότες στηρίζονται σε αυτήν) και όχι µόνο. Ένας από τους τοµείς αυτούς είναι εκείνος των περιοδικών, αφού είναι γεγονός πως δεν θα ήταν ιδιαίτερα ελκυστικά χωρίς τις φωτογραφίες. Αυτό ισχύει γιατί ως γνωστόν τα περιοδικά είναι φτιαγµένα για να ξεκουράζουν σε µεγάλο βαθµό τους δέκτες και δευτερευόντως για να τους ενηµερώνουν για διάφορα ζητήµατα που αφορούν κυρίως καλλιτεχνικούς αλλά και κοινωνικοπολιτικούς χώρους. Επιπλέον αποτελούν αδιάσειστα στοιχεία για τα λεγόµενα των δηµοσιογράφων αφού µπορούν να τεκµηριώσουν κάθε µια από τις λέξεις αλλά και τις ειδήσεις που δηµοσιεύουν. Καθώς όπως πολύ σωστά έχει πει ο Έντουαρντ Γουέστον, ένας διάσηµος αµερικανός φωτογράφος που έδρασε τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα και επηρέασε πολλούς συναδέλφους του, «Μόνο µε προσπάθεια µπορεί κάποιος να εξαναγκάσει τη φωτογραφική µηχανή να πει ψέµατα, είναι τίµιο µέσο!» Τέλος η φωτογραφία έχει την δυνατότητα να βοηθάει τους αναγνώστες να σιγουρευτούν για τα πρόσωπα που αναφέρονται στο άρθρο ή για οτιδήποτε άλλο για το οποίο µπορεί να γίνεται λόγος

15 (περιοχή, κτήριο. Even t ).

16 Η Χρησιµότητα Της Φωτογραφίας Στην Καθηµερινή Ζωή

17 Η φωτογραφία στις µέρες µας παίζει σηµαντικό ρόλο. Όλα όσα υπάρχουν γύρω µας, εφηµερίδες, περιοδικά, τηλεόραση περικλείονται από εικόνες. Ο φακός της φωτογραφίας εστιάζει στην εικόνα στοχεύοντας την σε αυτό που βλέπει και µε το φως, ζωγραφίζει το φιλµ. Εξάλλου η λέξη φωτογραφία προέρχεται από τις λέξεις φως και γραφή. Όπως ο ήλιος φωτίζει τη γη, όπως όλα γύρω µας περιτριγυρίζονται από φως και δεν µπορεί να υπάρξει ζωή χωρίς φως, χωρίς τα χρώµατα που δίνουν κίνηση σε κάθε τι σηµαντικό ή ασήµαντο έτσι και η χρησιµότητα της φωτογραφίας στην καθηµερινή µας ζωή είναι πολύ σηµαντική εκτός από την ακουστική και την εικονική εικόνα. Χωρίς τα φωτορεπορτάζ µπορεί να µην τραβούσε την προσοχή των ανθρώπων στον ίδιο βαθµό. Επίσης αποτυπώνει ιδιαίτερες στιγµές της ζωής µας, δηµιουργούνται αναµνήσεις από το πέρασµα των χρόνων. Άρα µε λίγα λόγια είναι πολύ σηµαντικό να υπάρχει εικόνα και χρώµα στην ζωή µας για να µας φτιάχνει την διάθεση και για να διευρύνει την φαντασία και να οξύνει την κριτική µας σκέψη.

18

19 Παππά Παναγιώτα Η Χρήση Της Εικόνας Στα Φυλλάδια Η τέχνη της εικόνας έχει πολλά πλεονεκτήµατα στα φυλλάδια. Η χρήση της εικόνας γίνεται για σκοπούς πειστικότητας τις περισσότερες φορές. Συµβάλλει πολύ και στην διαφήµιση καθώς και λόγω των χρωµάτων και των συµβόλων που χρησιµοποιεί µπορεί το µήνυµα να µεταδοθεί καλύτερα, γρηγορότερα και τις περισσότερες φορές αποτελεσµατικά. Ένα άλλο θετικό που προσφέρει η εικόνα είναι να ζωντανεύει την είδηση. Όµως πέρα από τα θετικά, υπάρχουν και πολλά αρνητικά που πρέπει να τονιστούν. Πρώτον µπορεί κάποιοι να προβάλλουν ψεύτικες εικόνες οι οποίες πολλές φορές δεν αντιπροσωπεύουν την πραγµατικότητα. Ακόµα η εικόνα µπορεί εύκολα να αποπλανήσει τον αναγνώστη καθιστώντας τον ευάλωτο. Με λίγα λόγια η χρήση της εικόνας σε αυτόν τον τοµέα ευνοεί κυρίως καθώς µε την ζωντάνια, τα έντονα χρώµατα και την πειστικότητα που βγάζει προς τα έξω η είδηση γίνεται πιο πειστική και πιο ενδιαφέρουσα.

20

21

22

23

24 Τσέλλου Γιωταρήνα

25 Η Χρήση Της Εικόνας Στο Βιβλίο Χρησιµοποιούµε εικόνες στα βιβλία για ποικίλους λόγους. Όλοι οι άνθρωποι µετά από πολύωρη µελέτη και κατά την διάρκεια ανάγνωσης ενός βιβλίου κουράζονται και έτσι µία εικόνα τους βο ηθά να χαλαρώσουν και να µπορέσουν να επανέλθουν στην ασχολία τους. Επίσης µία εικόνα πολλές φορές ενθαρρύνει τον αναγνώστη να συνεχίσει το διάβασµα, καθώς ένα βιβλίο µόνο µε κείµενο και δίχως εικόνες µπορεί να γίνει και βαρετό, αλλά επίσης δεν βοηθάει τον αναγνώστη να κατανοήσει το περιεχόµενο του κειµένου. Εξού και η έκφραση µία εικόνα ίσον µε χίλιες λέξεις. Έπειτα υπάρχουν και ορισµένα βιβλία όπως,παραδείγµατος χάρη, µαγειρικής, βοτανικής και άλλα, στα οποία η εικόνα είναι απαραίτητη. Χωρίς αυτήν την εικόνα ο αναγνώστης δεν µπορεί να γνωρίζει τι υλικά χρειάζεται για να µαγειρέψει ή τι βότανα χρειάζεται να χρησιµοποιήσει. Μία εικόνα δηλαδή µπορεί να επεξηγεί ή να απεικονίζει το κείµενο.

26

27 Τσακίρης Ευθύµιος

28 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ Η ιστορία του ανθρώπινου είδους είναι στενά συνδεδεµένη µε τη θάλασσα και µε δραστηριότητες δίπλα και µέσα σε αυτή, ήταν φυσικό λοιπόν µε την ανακάλυψη της φωτογραφίας το ενδιαφέρον των πρώτων φωτογράφων γρήγορα να στραφεί και στην προσπάθεια καταγραφής εικόνων µέσα στο νερό. Όπως και στην ανακάλυψη της φωτογραφίας έτσι και στην υποβρύχια φωτογραφία Γάλλοι και Άγγλοι ερίζουν για το ποιος τράβηξε την πρώτη φωτογραφία, αλλά όλα δείχνουν ότι ένας Άγγλος ο William Thopmson τράβηξε την πρώτη υποβρύχια φωτογραφία τον Φεβρουάριο του Ο Thopson αν και δικηγόρος διακρίθηκε σε πολλούς τοµείς σαν "ερασιτέχνης φυσιοδίφης" όσον αφορά τη θαλάσσια ζωή, ειδικά τα φύκια και τα θαλάσσια µαλάκια και χρησιµοποίησε από νωρίς το καινούργιο µέσο της φωτογραφίας για τις ανάγκες καταγραφής των παρατηρήσεων του. Παρ όλα αυτά η ιδέα για την υποβρύχια φωτογραφία του ήρθε σαν ένα φτηνό µέσο παρατήρησης της αντοχής και της κατάστασης των υποβρύχιων κατασκευών, παρατηρώντας µια αποβάθρα που την έδερναν τα κύµατα. Αντίστοιχους πειραµατισµούς έκαναν και ο γερµανός Ludwig Bauer, ο γάλλος Ernest Bazin και πολλοί άλλοι µέχρι να φτάσουµε στις πρώτες υποβρύχιες φωτογραφίες που σώζονται µέχρι σήµερα και θεωρούνται η επίσηµη γέννηση της υποβρύχιας φωτογραφίας το Ο Louis Boutan και ο Joseph David, φωτογράφος ο πρώτος, µηχανικός ο δεύτερος κέρδισαν µεγάλη αναγνώριση µε αυτή τη πρώτη σειρά από υποβρύχιες φωτογραφίες που τράβηξαν στον κόλπο Banyuls και οι εκθέσεις που χρειάστηκαν ήταν γύρω στη µισή ώρα. Από τότε και µετά η υποβρύχια φωτογραφία γνώρισε αργή αλλά σταθερή ανάπτυξη. Ο Γάλλος Etienne Peau χρησιµοποίησε υποβρύχιες φωτογραφίες που τράβαγε ο ίδιος σαν συνοδευτικό υλικό των άρθρων του για την θαλάσσια βιολογία. Ο Άγγλος χειρούργος Francis Ward έκανε µια φωτογραφιών σε γλυκό νερό από το 1908 ως το Ο Αµερικάνος John Ernest Williamson έκανε την πρώτη υποβρύχια κινηµατογραφική ταινία το 1915 και φωτογραφίες δράσης φωτογραφίζοντας καρχαρίες να επιτίθενται σε

29 νεκρά άλογα που ο ίδιος είχε ρίξει στο νερό. Οι Αµερικανοί William Longley και Charles Martin το 1926 έκαναν µια σειρά θαυµάσιες φωτογραφίες στην καραϊβική για λογαριασµό του National Geographic. Η βελτίωση των καταδυτικών συσκευών από τον Yves Le Prieur βοήθησε τους πρωτοπόρους φωτογράφους και κινηµατογραφιστές να µπορούν να παραµένουν περισσότερο στο νερό και σε όλο και πιο µεγάλα βάθη και τα αποτελέσµατα ήταν όλο και καλύτερα. Ο ίδιος µαζί µε τον Jean Painleve ίδρυσαν το 1934 ένα σύλλογο φίλων της κατάδυσης µε µεγάλο υποβρύχιο εξοπλισµό σε φωτογραφικές και κινηµατογραφικές µηχανές ("Club des sous-l'eau"). Στα χρόνια που ακολουθούν δύο ονόµατα θα κυριαρχήσουν στην υποβρύχια φωτογραφία και των δύο η συµβολή είναι τεράστια. Ο Αυστριακός Hans Hass και ο Γάλλος Ζακ- Yves Cousteau. Ο Hans Hass γεννήθηκε το 1919 στην Βιέννη. Η πρώτη του επαφή µε την Μεσόγειο στις καλοκαιρινές του διακοπές το 1937 στη νότιο Γαλλία, του άλλαξε τη ζωή. Είµαστε ακόµη σε µια εποχή που οι βυθοί είναι ανεξερεύνητοι και τυλιγµένοι από µυστήριο για τα θαύµατα αλλά και τους κινδύνους που κρύβουν. Αυτός ο κίνδυνος είναι που κάνει τον Hass να ασχοληθεί µε τις καταδύσεις αρχικά. Οι περιγραφές του για την οµορφιά του βυθού πίσω στους φίλους του στην Βιέννη, δύσκολα γίνονται πιστευτές και έτσι αποφασίζει να φωτογραφίζει αυτά που βλέπει για να έχει αποδεικτικό υλικό. Παράτολµος καθώς είναι δεν διστάζει να διακινδυνεύσει και τη ζωή του εκεί που οι άλλοι και ειδικά οι επιστήµονες του καιρού του δεν τολµάνε. Γρήγορα όµως ένα επικίνδυνο άθληµα µετατρέπεται σε πολύ σοβαρή επιστηµονική εργασία. Ένα σκάφος που κατόρθωσε να εξοπλίσει χάνεται µαζί µε την περιουσία του στην δίνη του Β Παγκόσµιου Πολέµου αλλά δεν απογοητεύεται, µε πίστη στα όνειρα του κατορθώνει να εξοπλίσει ένα σκάφος και να φύγει για δυο µακρινές αποστολές στον Ειρηνικό και στον Ινδικό ωκεανό. Πολλές ήταν και οι βελτιώσεις που έκανε στις καταδυτικές συσκευές του καιρού του. Το 1949 σε συνεργασία µε την εταιρεία Franke & Heidecke έφτιαξε µια υποβρύχια θήκη για

30 µια από τις καλύτερες φωτογραφικές µηχανές όλων των εποχών,την διοπτική Rolleiflex 6 X 6 και την ονόµασε Rolleimarin. Τα επιστηµονικά αποτελέσµατα εκείνων των ταξιδιών έκαναν Hans Hass διάσηµο. Από τότε και µετά έγραψε πολλά βιβλία, γύρισε πολλές ταινίες και έγραψε πολλά άρθρα που εξακολουθούν να είναι πηγή έµπνευσης για τον κόσµο των καταδύσεων και επηρέασαν όλες τις επόµενες γενιές φωτογράφων και κινηµατογραφιστών. Η βασική του διαφορά από τον επόµενο διάσηµο ερευνητή των βυθών, τον Ζακ- Yves Cousteau είναι ότι από την αρχή στηρίχτηκε στις δικές του αποκλειστικά δυνάµεις, χωρίς καµία κυβερνητική ή άλλη βοήθεια. Ο Ζακ - Yves Cousteau γεννήθηκε το 1910 και από νωρίς τον τράβηξαν η θάλασσα και οι µηχανολογικές κατασκευές. Όµως το σχολείο δεν µπορούσε να προκαλέσει το ενδιαφέρον αυτού του ανήσυχου πνεύµατος και έτσι προκαλούσε µόνο φασαρία. Σαν λύση οι γονείς του τον έκλεισαν οικότροφο σε ένα πολύ καλό σχολείο. Σε αυτό το περιβάλλον ο Ζακ- Yves τα πήγε πολύ καλά και κατάφερε να εισαχθεί αριστούχος στην Ναυτική ακαδηµία. Το 1933 κατετάγη σαν µόνιµος αξιωµατικός στο Γαλλικό πολεµικό Ναυτικό είναι η εποχή που ταυτόχρονα ασχολείται µε τις υποβρύχιες εξερευνήσεις και µε την βελτίωση των υποβρύχιων αναπνευστικών συσκευών. Στην διάρκεια του πολέµου πολεµάει και σαν κατάσκοπος και του απονέµονται διάφορα µετάλλια όµως ποτέ δεν εγκαταλείπει τις υποβρύχιες ενασχολήσεις του και το 1943 επινοούν µαζί µε τον µηχανικό Emile Gagnan το aqualung που επιτρέπει στους δύτες να µείνουν µέσα στο νερό για ώρες. Το 1950 αγοράζει το διάσηµο Kalypsο, που το µετατρέπει σε σκάφος ωκεανογραφικών εξερευνήσεων. Το σκάφος και ο κυβερνήτης του τα επόµενα χρόνια γίνονται ο µύθος της υποθαλάσσιας εξερεύνησης. Οι πρώτες δύο κινηµατογραφικές του ταινίες το 1956 Ο σιωπηλός κόσµος" και "Ο κόσµος δίχως ήλιο" τον καθιέρωσαν και του έδωσαν την απαραίτητη φήµη και τα χρήµατα να συνεχίσει το έργο του. Φεύγει από το Γαλλικό ναυτικό και γίνεται διευθυντής του ωκεανογραφικού µουσείου του Μονακό και συγκροτεί την ερευνητική του οµάδα στην Τουλόν. Φέρνει καινοτοµίες στον καταδυτικό εξοπλισµό και κατασκευάζει την πρώτη υποβρύχια φωτογραφική µηχανή 135 µαζί µε τον Βέλγο εφευρέτη και σχεδιαστή Jean De

31 Wouters, την Kalypso Phot που αποτελεί το πρότυπο για την σειρά Nikonos της Nikon. Από κει και πέρα η φήµη του απογειώνεται, δεν µπορώ να φανταστώ ότι υπάρχει παιδί που δεν µαγεύτηκε από κάποιο ντοκυµαντέρ του Cousteau από αυτά που τράβηξε για την τηλεόραση το διάστηµα Τα ονόµατα υποβρύχιος κόσµος, εξερεύνηση και Ζακ- Yves Cousteau είναι συνυφασµένα. Η υποβρύχια φωτογραφία γνωρίζει άνθιση στις µέρες µας και έχει πολλά να µας προσφέρει σε συγκινήσεις, συναισθήµατα και οµορφιά. Σε όλες τις χώρες υπάρχουν πολλοί καλοί φωτογράφοι που ασχολούνται µε την υποβρύχια φωτογραφία. Και στην Ελλάδα υπάρχουν φωτογράφοι πάρα πολύ καλοί που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από τα µεγάλα ονόµατα της υποβρύχιας φωτογραφίας και τους πρωτοπόρους. Χαρακτηριστικό παράδειγµα είναι η δουλειά της Σου Παπαδάκου που έχει χαρακτηριστεί "ποιήτρια των βυθών" (όποιος έχει δει έστω και µερικές φωτογραφίες της καταλαβαίνει εύκολα το γιατί).

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42

43

44

45

46

47

48

Χρονολόγιο της ιστορίας της φωτογραφίας ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Χρονολόγιο της ιστορίας της φωτογραφίας ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ Προιστορία Keywords: Αριστοτέλης και Camera Obscura, Αλχαζέν και Αραβική Μετάφραση της Camera Obscura, Leonardo da Vinci και µεταφερόµενη Camera Obscura, Daniel

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία της φωτογραφίας:

Η ιστορία της φωτογραφίας: 1 Η ιστορία της φωτογραφίας: Σκοτεινός θάλαμος. (camera obscura) Πρωτοπόροι της φωτογραφίας. Η πρώτη χημική φωτογραφία. Δαγγεροτυπία. Έγχρωμη φωτογραφία. Ψηφιακή εποχή. Ομάδα Μελέτης: 1) Αντωνοπούλου Μελίνα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή - Πρόλογος. 3. Κεφάλαιο 2: Είδη φωτογραφίας... 4. Κεφάλαιο 3: Πρωτοπόροι φωτογραφίας. 5. Κεφάλαιο 5: Βραβεία Pulitzer 9

Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή - Πρόλογος. 3. Κεφάλαιο 2: Είδη φωτογραφίας... 4. Κεφάλαιο 3: Πρωτοπόροι φωτογραφίας. 5. Κεφάλαιο 5: Βραβεία Pulitzer 9 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή - Πρόλογος. 3 Κεφάλαιο 2: Είδη φωτογραφίας... 4 Κεφάλαιο 3: Πρωτοπόροι φωτογραφίας. 5 Κεφάλαιο 5: Βραβεία Pulitzer 9 Κεφάλαιο 6: Ερευνητικά Ερωτήματα.. 12 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ I Β Ενιαίου Λυκείου. (μάθημα ενδιαφέροντος)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ I Β Ενιαίου Λυκείου. (μάθημα ενδιαφέροντος) ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ I Β Ενιαίου Λυκείου (μάθημα ενδιαφέροντος) 1 ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ Με τη διδασκαλία του μαθήματος επιδιώκεται η μύηση των μαθητών στον κόσμο της φωτογραφίας ώστε να: 1. Αντιλαμβάνονται οι

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΜHΧ. KEIMENO: Ανχης (ΠΖ) Ευθύμιος Αγγελής ΑΣΔΥΣ/ΔΙΔΣΕ

ΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΜHΧ. KEIMENO: Ανχης (ΠΖ) Ευθύμιος Αγγελής ΑΣΔΥΣ/ΔΙΔΣΕ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΜHΧΑΝH ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΜHΧΑΝHΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙ ΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΜHΧ KEIMENO: Ανχης (ΠΖ) Ευθύμιος Αγγελής ΑΣΔΥΣ/ΔΙΔΣΕ 106 ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Στην διάθεση του ανθρώπου να ανακαλύψει την αποτύπωση της κινούµενης εικόνας, κυρίαρχο ρόλο αποτέλεσε ο κόσµος των

Διαβάστε περισσότερα

Κινητό Τηλέφωνο. Δέσποινα-Μαλεβή. Μαθήτρια Α1 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος

Κινητό Τηλέφωνο. Δέσποινα-Μαλεβή. Μαθήτρια Α1 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος Κινητό Τηλέφωνο Δέσποινα-Μαλεβή Μαθήτρια Α1 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος Καθηγητής Πληροφορικής Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης 1.Περίληψη

Διαβάστε περισσότερα

Β2.6 Άλλες Περιφερειακές Συσκευές και Κάρτες Επέκτασης

Β2.6 Άλλες Περιφερειακές Συσκευές και Κάρτες Επέκτασης Β2.6 Άλλες Περιφερειακές Συσκευές και Κάρτες Επέκτασης Τι θα μάθουμε σήμερα: Να αναγνωρίζουμε και να ονομάζουμε άλλες περιφερειακές συσκευές και κάρτες επέκτασης Να εντοπίζουμε τα κύρια χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

Στα 1849 ο Sir David Brewster περιγράφει τη μακροσκοπική μηχανή λήψης και παράγονται οι πρώτες στερεοσκοπικές φωτογραφίες (εικ. 5,6).

Στα 1849 ο Sir David Brewster περιγράφει τη μακροσκοπική μηχανή λήψης και παράγονται οι πρώτες στερεοσκοπικές φωτογραφίες (εικ. 5,6). ΣΤΕΡΕΟΣΚΟΠΙΑ Η στερεοσκοπία είναι μια τεχνική που δημιουργεί την ψευδαίσθηση του βάθους σε μια εικόνα. Στηρίζεται στο ότι η τρισδιάστατη φυσική όραση πραγματοποιείται διότι κάθε μάτι βλέπει το ίδιο αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΣΧΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ και ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ (Λ Ε Φ Κ Κ)

ΛΕΣΧΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ και ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ (Λ Ε Φ Κ Κ) ΛΕΣΧΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ και ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ (Λ Ε Φ Κ Κ) www.lefkk.gr μαθήματα φωτογραφίας Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ Τα μάτια μας αποτελούν το κυριότερο αισθητήριο όργανο. Αντιλαμβανόμαστε το περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

Μικρό εργαστήριο Οπτικής

Μικρό εργαστήριο Οπτικής Μικρό εργαστήριο Οπτικής Επίπεδοι καθρέπτες Μπορεί κάποιος εκπαιδευτικός να βρει εύκολα στα τζαμάδικα της περιοχής του επίπεδους καθρέπτες για το εργαστήριο του σχολείου του. Ο τζαμάς κατά πάσα πιθανότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΘΕΜΑ: Επεξεργασία φωτογραφίας Αρχές λειτουργίας φωτογραφικών μηχανών

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΘΕΜΑ: Επεξεργασία φωτογραφίας Αρχές λειτουργίας φωτογραφικών μηχανών ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΘΕΜΑ: Επεξεργασία φωτογραφίας Αρχές λειτουργίας φωτογραφικών μηχανών 1ο ΓΕΛ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ-ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ ΤΜΗΜΑ: PR-4 ΜΑΘΗΤΕΣ: ΣΟΦΙΑΝΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΑΟΥΣΙΔΗΣ ΤΙΜΟΛΕΩΝ ΤΖΑΦΕΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΟΜΠΑΝΗ ΘΩΜΑΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η νέα ενότητα χρωμάτων για το μάθημα των καλλιτεχνικών: "Winterbild"

Η νέα ενότητα χρωμάτων για το μάθημα των καλλιτεχνικών: Winterbild Η νέα ενότητα χρωμάτων για το μάθημα των καλλιτεχνικών: "Winterbild" Καλλιτεχνική ζωγραφική με τις νερομπογιές Κ12 Με την Pelikan η ζωγραφική γίνεται μια μοναδική εμπειρία: Αυτός είναι και ο λόγος για

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογικό περιβάλλον. Ορισμοί της Τεχνολογίας. Σχέση Τεχνολογίας και Επιστήμης. Επιπτώσεις της Τεχνολογίας. ΕΙΣΑΓΩΓΗ στην ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τεχνολογικό περιβάλλον. Ορισμοί της Τεχνολογίας. Σχέση Τεχνολογίας και Επιστήμης. Επιπτώσεις της Τεχνολογίας. ΕΙΣΑΓΩΓΗ στην ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Ορισμοί της Τεχνολογίας Τεχνολογικό περιβάλλον ΕΙΣΑΓΩΓΗ στην ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Σχέση Τεχνολογίας και Επιστήμης Επιπτώσεις της Τεχνολογίας Ορισμός σχολικού βιβλίου για την Τεχνολογία Με την ευρεία έννοια του όρου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΦΩΣ. Ο φωτισμός μπορεί να υπογραμμίσει σημαντικές λεπτομέρειες ή να τις κρύψει

ΤΟ ΦΩΣ. Ο φωτισμός μπορεί να υπογραμμίσει σημαντικές λεπτομέρειες ή να τις κρύψει ΤΟ ΦΩΣ Ο φωτισμός μπορεί να υπογραμμίσει σημαντικές λεπτομέρειες ή να τις κρύψει Μπορεί να κολακέψει ένα αντικείμενο, τονίζοντας κάποια θετικά χαρακτηριστικά ή να υποβαθμίσει τα λιγότερο ελκυστικά Η τηλεόραση

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ Εν Αθήναις e-book 2012

ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ Εν Αθήναις e-book 2012 ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ Εν Αθήναις e-book 2012 Συγγραφέας: dimdom 2 ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ Εν Αθήναις e-book 2012 ΦΑΚΟΙ Τό φῶς ἀπό τά κοντινά ἀντικείμενα συγκλίνει πίσω ἀπό τό φακό, στό ἐπίπεδό

Διαβάστε περισσότερα

Γεωμετρία και ολογραφία

Γεωμετρία και ολογραφία Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Εργαστήριο γεωμετρικών απεικονίσεων του χώρου Γεωμετρία και ολογραφία Βαλληνδρά Βασιλική Μαρίνη Μαρία Μιχαηλίδου Βασιλική Παπαδοπούλου Σοφία Πρέντου

Διαβάστε περισσότερα

«Εισαγωγή στη Ψηφιακή Φωτογραφία» Σηµειώσεις για το Μάθηµα «Οπτική Επικοινωνία» Χειµερινού Εξαµήνου. Ειρήνη Γιανναρά

«Εισαγωγή στη Ψηφιακή Φωτογραφία» Σηµειώσεις για το Μάθηµα «Οπτική Επικοινωνία» Χειµερινού Εξαµήνου. Ειρήνη Γιανναρά «Εισαγωγή στη Ψηφιακή Φωτογραφία» Σηµειώσεις για το Μάθηµα «Οπτική Επικοινωνία» Χειµερινού Εξαµήνου Ειρήνη Γιανναρά ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΨΗΦΙΑΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Η ψηφιακή φωτογραφία είναι το αποτέλεσµα της καταγραφής εικόνων

Διαβάστε περισσότερα

Το κινητό τηλέφωνο. Θάνος Ψαρράς. Μαθητής Β4 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος

Το κινητό τηλέφωνο. Θάνος Ψαρράς. Μαθητής Β4 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος Το κινητό τηλέφωνο Θάνος Ψαρράς Μαθητής Β4 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος Καθηγητής Πληροφορικής Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης Η παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ από τον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ από τον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ από τον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού Σταύρος Κούλας Γραφίστας - Πώς ορίζεται το επάγγελμά σας, και ποιες είναι οι παραλλαγές του; H γραφιστική είναι ένα επάγγελμα που ορίζει τη σχέση του ανθρώπου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 2Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 2Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 2Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ 1. Να αναφέρετε μερικές από τις σημαντικότερες εξελίξεις και εφευρέσεις στην ιστορία των συστημάτων επικοινωνίας. Η ανακάλυψη του κινητού τυπογραφικού

Διαβάστε περισσότερα

F LIGHT II TUNNELS 2014

F LIGHT II TUNNELS 2014 F LIGHT TUNNELS 2014 II ΗΛΙΟΛΟΥΣΤΟ ΣΠΙΤΙ Σε περιπτώσεις όπου θέλουμε να παρέχουμε φυσικό φως, αλλά οι συνθήκες δεν ευνοούν την εγκατάσταση κάθετων παραθύρων ή παραθύρων στέγης μία αποτελεσματική λύση είναι

Διαβάστε περισσότερα

Τα εργαλεια και τα υλικα τα οποια θα εχουµε για αυτη την µελετη θα ειναι:

Τα εργαλεια και τα υλικα τα οποια θα εχουµε για αυτη την µελετη θα ειναι: Απώλειες MAF - Μόνωση Εισαγωγής 08/11/2005, 17:25 Τα εργαλεια και τα υλικα τα οποια θα εχουµε για αυτη την µελετη θα ειναι: Μονωτικο υλικο, υαλοϋφασµα µε επικαλυψη αλουµινιου. Πολυµετρο µε προεκταση αισθητηρα

Διαβάστε περισσότερα

ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗ

ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗ http://www.samsung.com/gr/article/revealing-the-secrets-of-taking-night-time-photos Παρουσίαση: Θάνος Παπαδημητρίου Η νυχτερινή φωτογραφία είναι πραγματικά γοητευτική. Τα υπέροχα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Το θέλαμε πολύ και τελικά το καταφέραμε. «Διακτινιστήκαμε» στο CERN!Μαζί μας έξι ακόμα γυμνάσια και λύκεια απ όλη την Ελλάδα.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Το θέλαμε πολύ και τελικά το καταφέραμε. «Διακτινιστήκαμε» στο CERN!Μαζί μας έξι ακόμα γυμνάσια και λύκεια απ όλη την Ελλάδα. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 2 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ Το θέλαμε πολύ και τελικά το καταφέραμε. «Διακτινιστήκαμε» στο CERN!Μαζί μας έξι ακόμα γυμνάσια και λύκεια απ όλη την Ελλάδα. Μέχρι πριν από κάποια χρόνια αυτό θα ήταν

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 4.10: Οπτικά Αποθηκευτικά Μέσα

Μάθημα 4.10: Οπτικά Αποθηκευτικά Μέσα Κεφάλαιο 4 ο Ο Προσωπικός Υπολογιστής Μάθημα 4.10: Οπτικά Αποθηκευτικά Μέσα Όταν ολοκληρώσεις το κεφάλαιο θα μπορείς: Να εξηγείς τις αρχές λειτουργίας των οπτικών αποθηκευτικών μέσων. Να περιγράφεις τον

Διαβάστε περισσότερα

I AM YOUR 1 NIKKOR FINDER

I AM YOUR 1 NIKKOR FINDER I AM YOUR FINDER I AM VISUAL PERFECTION Οι φωτογραφικές μηχανές συστήματος Nikon 1 σάς χαρίζουν έναν υπέροχο τρόπο να αποτυπώνετε την ταχύτητα της ζωής. Με απόδοση εκπληκτικής ταχύτητας, εντυπωσιακή ποιότητα

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακοί Υαλοπίνακες

Ενεργειακοί Υαλοπίνακες Ενεργειακοί Υαλοπίνακες Μπορεί η οικολογική προσέγγιση μιας πιο λελογισμένης χρήσης των ενεργειακών πόρων του πλανήτη να προσπαθεί εδώ και πολλά χρόνια να μας πείσει για μια οικονομικότερη χρήση των πηγών

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Project σε 2 βασικές τεχνικές φωτογραφίας! Αγγελοπούλου Αφροδίτη Αρμάου Αλίκη Αναγνωστοπούλου Φωτεινή Γαλάνη Χρυσάνθη Γκοντζή Ελένη

Παρουσίαση Project σε 2 βασικές τεχνικές φωτογραφίας! Αγγελοπούλου Αφροδίτη Αρμάου Αλίκη Αναγνωστοπούλου Φωτεινή Γαλάνη Χρυσάνθη Γκοντζή Ελένη Παρουσίαση Project σε 2 βασικές τεχνικές φωτογραφίας! Αγγελοπούλου Αφροδίτη Αρμάου Αλίκη Αναγνωστοπούλου Φωτεινή Γαλάνη Χρυσάνθη Γκοντζή Ελένη Καθηγητης: κ.μαυροειδής Τμήμα: Α1 Το βάθος πεδίου (Depth of

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Πολυτεχνική Σχολή ΘΕΜΑΤΙΚΗ : ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Πολυτεχνική Σχολή ΘΕΜΑΤΙΚΗ : ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης ΘΕΜΑΤΙΚΗ : ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ιωάννης Φαρασλής Τηλ : 24210-74466, Πεδίον Άρεως, Βόλος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Ο μαγικός κόσμος της φωτογραφίας

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Ο μαγικός κόσμος της φωτογραφίας ΑΝΑΞΑΓΟΡΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ο μαγικός κόσμος της φωτογραφίας Τμήμα: Α4 2014-2015 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πλάνο εργασιών Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΦΙΛΜ ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ Χ ΑΝΑΤΟΜΙΚΟ ΘΕΜΑ ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΦΙΛΜ ΧΗΜΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ Χ ΑΝΑΤΟΜΙΚΟ ΘΕΜΑ ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΦΙΛΜ ΧΗΜΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ Χ ΑΝΑΤΟΜΙΚΟ ΘΕΜΑ ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΦΙΛΜ ΧΗΜΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ Η ακτινοβολία χ που εξέρχεται από το σώμα, αλληλεπιδρά με το φθορίζον στρώμα της ΕΠ, μετατρέπεται

Διαβάστε περισσότερα

TFT TV. Τι είναι οι TFT και πως λειτουργούν;

TFT TV. Τι είναι οι TFT και πως λειτουργούν; TFT TV Τι είναι οι TFT και πως λειτουργούν; Η ετυμολογία του όρου TFT (Thin Film Transistor ή τρανζίστορ λεπτού φιλμ) μας παραπέμπει στο δομικό στοιχείο ελέγχου της οθόνης, που είναι το τρανζίστορ. Οι

Διαβάστε περισσότερα

Compact Digital Cameras

Compact Digital Cameras Compact Digital Cameras How-to and tips Φωτογραφική οµάδα «Πολύµορφο» Πάτρα, Ιανουάριος 2012 ηµήτρης Σ. Compact ψηφιακή µηχανή Βασικά πλεονεκτήµατα: 1. Μικρότερο κόστος από τις D-SLR 2. Μικρότερο µέγεθος

Διαβάστε περισσότερα

Κυρούδη Λαμπρινή. Η επίδραση του φωτός στην ανάπτυξη των φυτών

Κυρούδη Λαμπρινή. Η επίδραση του φωτός στην ανάπτυξη των φυτών Κυρούδη Λαμπρινή Η επίδραση του φωτός στην ανάπτυξη των φυτών ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ Η έρευνα αυτή διαπραγματεύεται, θέλοντας να εξηγήσει τα εξής θέματα:- Ο ρόλος του φωτός στην ανάπτυξη των φυτών-

Διαβάστε περισσότερα

Μιχάλης Μακρή EFIAP. www.michalismakri.com

Μιχάλης Μακρή EFIAP. www.michalismakri.com Μιχάλης Μακρή EFIAP www.michalismakri.com Γιατί κάποιες φωτογραφίες είναι πιο ελκυστικές από τις άλλες; Γιατί κάποιες φωτογραφίες παραμένουν κρεμασμένες σε γκαλερί για μήνες ή και για χρόνια για να τις

Διαβάστε περισσότερα

Prj. 4 : Τέχνη + Επάγγελμα + Μαθηματικά + Τεχνολογία = ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Prj. 4 : Τέχνη + Επάγγελμα + Μαθηματικά + Τεχνολογία = ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Prj. 4 : Τέχνη + Επάγγελμα + Μαθηματικά + Τεχνολογία = ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Υπόθεμα ομάδας 2: ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ Μέλη ομάδας : Χρήστος Φωτογλίδης Παρασκευάς Στρατηγούσης Χρήστος Τόρε Δημήτριος Ταραμάς Ιωάννης

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό υλικό στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Chain Reaction: Α sustainable approach to inquiry based Science Education

Εκπαιδευτικό υλικό στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Chain Reaction: Α sustainable approach to inquiry based Science Education Εκπαιδευτικό υλικό στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Chain Reaction: Α sustainable approach to inquiry based Science Education «Πράσινη» Θέρμανση Μετάφραση-επιμέλεια: Κάλλια Κατσαμποξάκη-Hodgetts

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ Η διάρθρωση των µαθηµάτων της δ/νσης φωτογραφίας, αποτελείται από οκτώ θεµατικές ενότητες: οι δύο, αφορούν ζητήµατα της στατικής/καλλιτεχνικής-φωτογραφίας (still-photography)

Διαβάστε περισσότερα

Γνωριμία με τη φωτογραφική έκφραση για παιδιά του Δημοτικού

Γνωριμία με τη φωτογραφική έκφραση για παιδιά του Δημοτικού Μένης Θεοδωρίδης Γνωριμία με τη φωτογραφική έκφραση για παιδιά του Δημοτικού Η μικρή εισαγωγή στη φωτογραφική έκφραση για παιδιά 6-12 χρόνων που ακολουθεί, γράφτηκε με σκοπό να ενθαρρύνει τους εκπαιδευτικούς

Διαβάστε περισσότερα

Τράπεζα θεμάτων Νέας Ελληνικής Γλώσσας Β Λυκείου GI_V_NEG_0_18247

Τράπεζα θεμάτων Νέας Ελληνικής Γλώσσας Β Λυκείου GI_V_NEG_0_18247 Τράπεζα θεμάτων Νέας Ελληνικής Γλώσσας Β Λυκείου GI_V_NEG_0_18247 Κείμενο [Η επίδραση της τηλεόρασης στην ανάγνωση] Ένα σημαντικό ερώτημα που αφορά τις σχέσεις τηλεόρασης και προτιμήσεων του κοινού συνδέεται

Διαβάστε περισσότερα

Επιλέγοντας τον σωστό φακό

Επιλέγοντας τον σωστό φακό Επιλέγοντας τον σωστό φακό Αφού έχομε επιλέξει την κάμερα κλειστόυ κυκλώματος, το επόμενο βήμα είναι να επιλέξουμε το σωστό φακό και τα σωστά υλικά για το σύστημα σας. Αυτός ο σύντομος οδηγός στοχεύει

Διαβάστε περισσότερα

Περίθλαση από ακµή και από εµπόδιο.

Περίθλαση από ακµή και από εµπόδιο. ρ. Χ. Βοζίκης Εργαστήριο Φυσικής ΙΙ 63 6. Άσκηση 6 Περίθλαση από ακµή και από εµπόδιο. 6.1 Σκοπός της εργαστηριακής άσκησης Σκοπός της άσκησης αυτής, καθώς και των δύο εποµένων, είναι η γνωριµία των σπουδαστών

Διαβάστε περισσότερα

Λένα Μαντά : «Προσπαθώ να μην πονέσω κάποιον, παρά να του οφείλω μια συγνώμη»

Λένα Μαντά : «Προσπαθώ να μην πονέσω κάποιον, παρά να του οφείλω μια συγνώμη» Λένα Μαντά : «Προσπαθώ να μην πονέσω κάποιον, παρά να του οφείλω μια συγνώμη» Συνέντευξη στην Ελευθερία Καμπούρογλου Το «Μια συγνώμη για το τέλος» είναι η νέα συγγραφική δουλειά της Λένας Μαντά, που μόλις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΟΠΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΟΠΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΟΠΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ Άσκηση 4. Διαφράγματα. Θεωρία Στο σχεδιασμό οπτικών οργάνων πρέπει να λάβει κανείς υπόψη και άλλες παραμέτρους πέρα από το πού και πώς σχηματίζεται το είδωλο ενός

Διαβάστε περισσότερα

Ηλιακός φούρνος. Εργασία 2 ου τετραμήνου 2013 Πατεράκης Σταύρος

Ηλιακός φούρνος. Εργασία 2 ου τετραμήνου 2013 Πατεράκης Σταύρος Ηλιακός φούρνος Εργασία 2 ου τετραμήνου 2013 Πατεράκης Σταύρος 1. Περιγραφή: Ο ηλιακός φούρνος είναι μια συσκευή η οποία χρησιμοποιεί την ενέργεια του Ήλιου και μόνο για την παρασκευή του φαγητού μας ή

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Περιμένης Κυριάκος Καθηγητής Τεχνολογίας Υπ/ντής 3 ου ΓΕΛ Κερατσινίου perimeniskiriakos@windowslive.

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Περιμένης Κυριάκος Καθηγητής Τεχνολογίας Υπ/ντής 3 ου ΓΕΛ Κερατσινίου perimeniskiriakos@windowslive. Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Περιμένης Κυριάκος Καθηγητής Τεχνολογίας Υπ/ντής 3 ου ΓΕΛ Κερατσινίου perimeniskiriakos@windowslive.com Ο Ρόλος του Εκπαιδευτικού Στηρίζει τους μαθητές στην αξιοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Προειδοποιητικοί κανόνες (Considerations before judgment)

Προειδοποιητικοί κανόνες (Considerations before judgment) Προειδοποιητικοί κανόνες (Considerations before judgment) της έσποινας Γιαννακοπούλου Ένα ευαίσθητο κεφάλαιο, που φαίνεται ότι δεν έχει κατανοηθεί πλήρως από τους ασκούντες την Ωριαία, είναι οι προειδοποιητικοί

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΥΜΒΑΤΙΚΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ

ΤΟ ΣΥΜΒΑΤΙΚΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΤΟ ΣΥΜΒΑΤΙΚΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ Της µαθήτριας Χρυσαφίδου Ξανθής, τµήµατος β3 γυµνασίου Επιβλέπων εκπαιδευτικός: κ. Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος Το τηλέφωνο είναι µια από τις εκατοντάδες συσκευές που έχει εφεύρει

Διαβάστε περισσότερα

Καλοκαίρι για παιδιά-εφήβους και ενήλικες στο ΙΜΚ

Καλοκαίρι για παιδιά-εφήβους και ενήλικες στο ΙΜΚ Δελτίο Τύπου 26/5/15 Καλοκαίρι για παιδιά-εφήβους και ενήλικες στο ΙΜΚ Τέσσερεις κύκλοι εργαστηρίων-σεμιναρίων για όλες τις ηλικίες Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, με

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΚΟΠΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ. Μιχάλης Αρφαράς

ΙΑΚΟΠΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ. Μιχάλης Αρφαράς ΙΑΚΟΠΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ Μιχάλης Αρφαράς «ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ ΓΕΝΝΑΕΙ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΚΙΕΣ, Ο ΗΛΙΟΣ ΤΙΣ ΕΠΙΜΟΝΕΣ.» Η προσωπική διαδροµή του Μιχάλη Αρφαρά έχει να κάνει µε τη ΣΚΙΑ. Η γέννησή του σε µια χώρα σαν την Ελλάδα,

Διαβάστε περισσότερα

Δημόσια Ελληνική Αστρονομική Εγκυκλοπαίδεια www.astronomia.gr

Δημόσια Ελληνική Αστρονομική Εγκυκλοπαίδεια www.astronomia.gr Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Δημόσια Ελληνική Αστρονομική Εγκυκλοπαίδεια www.astronomia.gr Ανδρέας Παπαλάμπρου Παναγιώτης Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος-Νεκτάριος Γουργουλιάτος Νικόλας-Ρικάρδο Καβαλιέρο Αστρονομική

Διαβάστε περισσότερα

«Πούλα τα όσο θες... πούλα ας πούµε το καλάµι από 200 ευρώ, 100. Κατάλαβες;»

«Πούλα τα όσο θες... πούλα ας πούµε το καλάµι από 200 ευρώ, 100. Κατάλαβες;» «Πούλα τα όσο θες... πούλα ας πούµε το καλάµι από 200 ευρώ, 100. Κατάλαβες;» Οπου (Α) ο καλούµενος - χρήστης της υπ' αριθ. 698... (µέλος της Χ.Α.) Οπου (Β) ο καλών Ηµεροµηνία: 20/09/2013 Εναρξη: 22:12':00''

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΔΕΤΕΡΗ ΜΑΣΚΑ ΣΤΗΝ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΔΕΤΕΡΗ ΜΑΣΚΑ ΣΤΗΝ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΔΕΤΕΡΗ ΜΑΣΚΑ ΣΤΗΝ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΥΛΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ με τον ΚΩΣΤΑ ΦΙΛΙΠΠΟΓΛΟΥ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2002 Κατέγραψε η Ελένη Σαματά 3 Από την Ουδέτερη Μάσκα στη Θεατρική Δημιουργία Υλικό Σεμιναρίου

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητα 2: Το αλμυρό νερό

Δραστηριότητα 2: Το αλμυρό νερό Παγκόσμιο πείραμα για το Διεθνές Έτος Χημείας Δραστηριότητα 2: Το αλμυρό νερό Το μεγαλύτερο ποσοστό του νερού στον πλανήτη, για την ακρίβεια το 95% είναι αλμυρό νερό, δηλ. περιέχει άλατα. Σε αυτή τη δραστηριότητα

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας Ε τάξη Σχολικό έτος: 2012-13

Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας Ε τάξη Σχολικό έτος: 2012-13 Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας Ε τάξη Σχολικό έτος: 2012-13 Εκπαιδευτικό πρόγραμμα που επιμελήθηκε η δασκάλα της τάξης Κυριακή Αμαραντίδου Οκτώβριος 2012 1 Με αφορμή τα 100 χρόνια από την

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 32 Φως: Ανάκλασηκαι ιάθλαση. Copyright 2009 Pearson Education, Inc.

Κεφάλαιο 32 Φως: Ανάκλασηκαι ιάθλαση. Copyright 2009 Pearson Education, Inc. Κεφάλαιο 32 Φως: Ανάκλασηκαι ιάθλαση Γεωµετρική θεώρηση του Φωτός Ανάκλαση ηµιουργίαειδώλουαπόκάτοπτρα. είκτης ιάθλασης Νόµος του Snell Ορατό Φάσµα και ιασπορά Εσωτερική ανάκλαση Οπτικές ίνες ιάθλαση σε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΣΤΟ GRAFFITI ΚΑΙ ΣΤΟ TATTOO. Αγγελόπουλος Βασίλης

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΣΤΟ GRAFFITI ΚΑΙ ΣΤΟ TATTOO. Αγγελόπουλος Βασίλης ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΣΤΟ GRAFFITI ΚΑΙ ΣΤΟ TATTOO Αγγελόπουλος Βασίλης Το γκράφιτι βρίσκεται πολλά χρόνια στην ζωή μας. Είτε το καταλαβαίνουμε είτε όχι οι τοίχοι γύρω μας είναι γεμάτοι από αυτά δίνοντας χρώμα και ζωντάνια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Η ψυχολογία των αθλητών και η άμεση σχέση της με την προπόνηση και τη φυσικοθεραπεία

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Η ψυχολογία των αθλητών και η άμεση σχέση της με την προπόνηση και τη φυσικοθεραπεία ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 1. Κριτήρια Επιλογής Θέματος キ キ キ キ ενδιαφέρον απόκτηση γνώσεων και πληροφοριών διαμόρφωση απόψεων για το θέμα φιλομάθεια για τη ψυχολογία των αθλητών 2. Τίτλος της έρευνας Η ψυχολογία

Διαβάστε περισσότερα

Τι σημαίνει αστικά πεδία σε μετάβαση για εσάς και την καλλιτεχνική σας δημιουργία;

Τι σημαίνει αστικά πεδία σε μετάβαση για εσάς και την καλλιτεχνική σας δημιουργία; Τι σημαίνει αστικά πεδία σε μετάβαση για εσάς και την καλλιτεχνική σας δημιουργία; Δύσκολη ερώτηση Για την καλλιτεχνική μου δημιουργία δεν παίζει κανένα ρόλο. Αυτό που με πικραίνει είναι ότι έζησα την

Διαβάστε περισσότερα

Πάρης Αναγνωστόπουλος

Πάρης Αναγνωστόπουλος Η σχολή FOCUS ιδρύθηκε το 1985. Αφιερωμένη αποκλειστικά στη φωτογραφική εκπαίδευση εφαρμόζει από την αρχή ένα τριετές πρόγραμμα σπουδών. Από το 1993 περιλαμβάνει στο πρόγραμμα της νέα μέσα όπως το βίντεο,

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΚΥ ΤΣΑΛΑΜΑΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΤΟΠΙΑ

ΒΙΚΥ ΤΣΑΛΑΜΑΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΤΟΠΙΑ ΒΙΚΥ ΤΣΑΛΑΜΑΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΤΟΠΙΑ «Πλάθω τις εικόνες μου χαράζοντας κατευθείαν πάνω στο υλικό μου, όπως ο ζωγράφος σχεδιάζει ή πλάθει τις εικόνες του πάνω στον καμβά.» Η Βίκυ Τσαλαματά γεννήθηκε στην Αθήνα και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ 6 ΑΝΟΙΓΜΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ 12 ΦΙΛΟΙ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 17 ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΑΣ ΣΕΛΙΔΑ 28 ΑΠΟΡΡΗΤΟ, ΑΣΦΑΛΕΙΑ & ΑΛΛΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ 40

ΕΙΣΑΓΩΓΗ 6 ΑΝΟΙΓΜΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ 12 ΦΙΛΟΙ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 17 ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΑΣ ΣΕΛΙΔΑ 28 ΑΠΟΡΡΗΤΟ, ΑΣΦΑΛΕΙΑ & ΑΛΛΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ 40 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 6 ΑΝΟΙΓΜΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ 12 ΦΙΛΟΙ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 17 ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΑΣ ΣΕΛΙΔΑ 28 ΑΠΟΡΡΗΤΟ, ΑΣΦΑΛΕΙΑ & ΑΛΛΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ 40 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΜΑΔΩΝ ΚΑΙ ΣΕΛΙΔΩΝ 64 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

National Eye Institute Visual Functioning Questionnaire-25 (VFQ-25)

National Eye Institute Visual Functioning Questionnaire-25 (VFQ-25) ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑΣ National Eye Institute Visual Functioning Questionnaire-25 (VFQ-25) Version 2000 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

Μεταφορά Ενέργειας με Ακτινοβολία

Μεταφορά Ενέργειας με Ακτινοβολία ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Εργαστηριακή Άσκηση: Μεταφορά Ενέργειας με Ακτινοβολία Σκοπός της Εργαστηριακής Άσκησης: Να προσδιοριστεί ο τρόπος με τον οποίο μεταλλικά κουτιά με επιφάνειες διαφορετικού

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο για το πώς να: Φτιάξετε το δικό σας Ηλεκτρονικό Υπολογιστή

Εγχειρίδιο για το πώς να: Φτιάξετε το δικό σας Ηλεκτρονικό Υπολογιστή Εγχειρίδιο για το πώς να: Φτιάξετε το δικό σας Ηλεκτρονικό Υπολογιστή Από τον ρ. Φίλιππος ειδικό σύµβουλο συνοµωσιών και εκπαιδευτή αστροναυτών για το λαµπρό έθνος του Καζακστάν. Υπολογιστής από τι αποτελείται:

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα Ομάδας:... Μέλη της ομάδας :...... Τάξη:... Ημερομηνία επίσκεψης:...

Όνομα Ομάδας:... Μέλη της ομάδας :...... Τάξη:... Ημερομηνία επίσκεψης:... Φυτά της Αλυκής και προσαρμογές στην Ξηρασία Όνομα Ομάδας:... Μέλη της ομάδας :...... Σχολείο:... Τάξη:... Ημερομηνία επίσκεψης:... Καταγραφή Περιβαλλοντικών συνθηκών Καλή σας μέρα. Ονομάζομαι Άγγελος

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργική Φωτογράφηση

Δημιουργική Φωτογράφηση Φωτογραφική Ομάδα «Πολύμορφο» 2η Παρουσίαση: Δημιουργική Φωτογράφηση Πάτρα, Νοέμβρης 2010 Σύνοψη Παρουσίαση 1η: Βασικοί κανόνες αισθητικής στη φωτογραφία. Παρουσίαση 2η: Τεχνικές Δημιουργικής Φωτογράφησης.

Διαβάστε περισσότερα

Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς «ΝΗΡΕΑΣ»

Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς «ΝΗΡΕΑΣ» Εργαστήριο δικτύωσης σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με θέμα: «Η συναισθηματική νοημοσύνη και η επίδρασή της στην εκπαιδευτική διαδικασία» 6 7 Μαΐου 2014 Κέντρο Πρόληψης των

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ

ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ µυωπία υπερµετρωπία αστιγµατισµός πρεσβυωπία ξεχάστε τα γυαλιά σας ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ Έχουν περάσει πάνω από 20 χρόνια από τότε που εφαρμόστηκε το excimer laser για τη διόρθωση

Διαβάστε περισσότερα

Περίθλαση από µία σχισµή.

Περίθλαση από µία σχισµή. ρ. Χ. Βοζίκης Εργαστήριο Φυσικής ΙΙ 71 7. Άσκηση 7 Περίθλαση από µία σχισµή. 7.1 Σκοπός της εργαστηριακής άσκησης Σκοπός της άσκησης είναι η γνωριµία των σπουδαστών µε την συµπεριφορά των µικροκυµάτων

Διαβάστε περισσότερα

Προετοιμασία κάρτες ξεκινήματος μένουν κλειστές. Κανόνες παιξίματος.

Προετοιμασία κάρτες ξεκινήματος μένουν κλειστές. Κανόνες παιξίματος. Κάπου στο Λονδίνο κρύβεται ο αυτόνομος Χ. Η Σέκλαντ Γιάρντ έχει στη διαθεσή της δύο, τρεις ως πέντε σεκίτες για να τον εντοπίσουν. Κινούνται με ταξί, μετρό ή λεωφορείο κι έχουν στη διάθεση τους ορισμένα

Διαβάστε περισσότερα

SUPER THERM ΘΕΩΡΙΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ

SUPER THERM ΘΕΩΡΙΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ Αυτό το σεμινάριο έχει απλώς ως στόχο να δώσει μερικά από τα βασικά της Θερμοδυναμικής, και πως σχετίζεται με τη μόνωση και με τη μόνωση με κεραμικά επιχρίσματα. Η θερμότητα μεταφέρεται με τους παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

Νίκος Κεσσανλής Από την ύλη στην εικόνα

Νίκος Κεσσανλής Από την ύλη στην εικόνα Νίκος Κεσσανλής Από την ύλη στην εικόνα ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ 1 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα:

Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα: Ημερομηνία:. Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα: Στο σχολείο, στο μάθημα των φυσικών, οι μαθητές παρατηρούν, ενδιαφέρονται, ερευνούν και, με πειράματα, ανακαλύπτουν.

Διαβάστε περισσότερα

Μια οµαδικοαναλυτική άποψη για την ιστορία και το χρόνο

Μια οµαδικοαναλυτική άποψη για την ιστορία και το χρόνο Η παρακάτω εργασία παρουσιάστηκε στο εισαγωγικό σεµινάριο στα οµαδικά δυναµικά στην Ελληνική Εταιρεία Οµαδικής Ανάλυσης και Ψυχοθεραπείας, τον Ιανουάριο του 2000. Στην οµάδα που συνεργάστηκε µαζί µου για

Διαβάστε περισσότερα

Τριμηνιαίο ενημερωτικό Η.R. Newsletter. 14o ΤΕΥΧΟΣ

Τριμηνιαίο ενημερωτικό Η.R. Newsletter. 14o ΤΕΥΧΟΣ Τριμηνιαίο ενημερωτικό Η.R. Newsletter 14o ΤΕΥΧΟΣ Πληροφορίες: Ευαγγελία Ίσαρη Evangelia.Isari@adecco.com 210 6930490 Αγαπητοί συνεργάτες, Το 14o τεύχος του HR Newsletter της Adecco είναι αφιερωμένο στην

Διαβάστε περισσότερα

ένας τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά για αξίες και συναισθήματα»

ένας τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά για αξίες και συναισθήματα» Ημερομηνία 8/4/2015 Μέσο Συντάκτης Link http://artpress.sundaybloody.com/ Βασίλης Κάργας http://goo.gl/di6ugf Μαρίνα Γιώτη, συγγραφέαςεικονογράφος : «Τα παραμύθια είναι ένας τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικό Άρθρο AN002 JAN-2006

Τεχνικό Άρθρο AN002 JAN-2006 Τεχνικό Άρθρο JAN-2006 ιαφορικοί Θερµοστάτες Η βασικότερη ενεργειακή πηγή των τελευταίων αιώνων, τα ορυκτά καύσιµα, βρίσκονται χρονικά πολύ κοντά στην οριστική τους εξάντληση. Ταυτόχρονα η αλόγιστη χρήση

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τι κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου;

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τι κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου; Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τι κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου; Ενότητα: Ελεύθερος χρόνος διασκέδαση (2 Φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Α1, Α2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 4 ώρες (2 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή:

Διαβάστε περισσότερα

Ο Καταστατικός Χάρτης της Γης

Ο Καταστατικός Χάρτης της Γης Ο Καταστατικός Χάρτης της Γης Προσαρµογή για παιδιά Εισαγωγή Η γη είναι το σπίτι µας - Ζούµε σε µια πολύ σηµαντική εποχή και πρέπει να προστατεύσουµε τη Γη. - Όλοι οι λαοί του κοσµού φτιάχνουν µια µεγάλη

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Γ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ Γ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ» 2000-2006 ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ: 1 - ΠΑΙ ΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΕΤΡΟ: 1.3 ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ, ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑ ΕΙΞΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Ε Δημοτικού 13 Μαΐου 2012 Ονοματεπώνυμο: Δημοτικό Σχολείο:.

Ε Δημοτικού 13 Μαΐου 2012 Ονοματεπώνυμο: Δημοτικό Σχολείο:. Ε Δημοτικού 13 Μαΐου 2012 Ονοματεπώνυμο: Δημοτικό Σχολείο:. Συντομογραφίες: β.μαθ.ε βιβλίο Μαθητή Ε τάξης τ.εργ.ε τετράδιο Εργασιών Ε τάξης Παρατήρησε τα παρακάτω σκίτσα στα οποία εικονίζονται «επικίνδυνες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΦΘΟΡΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΦΘΟΡΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΦΘΟΡΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ Τα μνημεία που συναντάμε στους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, είναι φτιαγμένα με δομικούς λίθους διαφόρων πετρωμάτων, συνήθως ασβεστολίθων και μαρμάρων,

Διαβάστε περισσότερα

6. Τα αλογόνα. Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός

6. Τα αλογόνα. Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός 6. Τα αλογόνα Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός Σκοπός του μαθήματος: Να εντοπίζουμε τη θέση των αλογόνων στον περιοδικό πίνακα Να αναφέρουμε τις κυριότερες ιδιότητες των αλογόνων

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ

Θέμα: ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Θέμα: ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ & ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ Σύνταξη κειμένου: Μαρία Ν. Δανιήλ, Αρχιτέκτων

Διαβάστε περισσότερα

1 http://didefth.gr/mathimata

1 http://didefth.gr/mathimata Πυρηνική Ενέργεια Οι ακτινοβολίες που προέρχονται από τα ραδιενεργά στοιχεία, όπως είναι το ουράνιο, έχουν µεγάλο ενεργειακό περιεχόµενο, µ' άλλα λόγια είναι ακτινοβολίες υψηλής ενέργειας. Για παράδειγµα,

Διαβάστε περισσότερα

Νεοελληνική Γλώσσα Β Λυκείου ΚΑΛΥΒΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΙΩΑΝΝΑ

Νεοελληνική Γλώσσα Β Λυκείου ΚΑΛΥΒΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΙΩΑΝΝΑ ΚΩΔΙΚΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ: 18673 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 16/12/2014 ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: ΚΑΛΥΒΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΙΩΑΝΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ Α. Ο συγγραφέας του παρόντος κειμένου παρουσιάζει τον προβληματισμό του αναφορικά με

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ & ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗΣ. Β' Τάξη Γενικού Λυκείου

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ & ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗΣ. Β' Τάξη Γενικού Λυκείου ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ & ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗΣ Β' Τάξη Γενικού Λυκείου Ομάδα συγγραφής: Κων/νος Γαβρίλης, καθηγητής Μαθηματικών Β/θμιας Εκπαίδευσης. Μαργαρίτα Μεταξά, Δρ. Αστροφυσικής, καθηγήτρια Φυσικής του Τοσιτσείου-Αρσακείου

Διαβάστε περισσότερα

Γενική οργάνωση σεναρίου. 1. Προαπαιτούμενες γνώσεις και πρότερες γνώσεις των μαθητών

Γενική οργάνωση σεναρίου. 1. Προαπαιτούμενες γνώσεις και πρότερες γνώσεις των μαθητών Παράρτημα 1: Τεχνική έκθεση τεκμηρίωσης σεναρίου Το εκπαιδευτικό σενάριο που θα σχεδιαστεί πρέπει να συνοδεύεται από μια τεχνική έκθεση τεκμηρίωσής του. Η τεχνική αυτή έκθεση (με τη μορφή του παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

9. Τοπογραφική σχεδίαση

9. Τοπογραφική σχεδίαση 9. Τοπογραφική σχεδίαση 9.1 Εισαγωγή Το κεφάλαιο αυτό εξετάζει τις παραμέτρους, μεθόδους και τεχνικές της τοπογραφικής σχεδίασης. Η προσέγγιση του κεφαλαίου γίνεται τόσο για την περίπτωση της συμβατικής

Διαβάστε περισσότερα

γραμματισμό των νηπίων Μέρος 5ο: Παιχνίδια

γραμματισμό των νηπίων Μέρος 5ο: Παιχνίδια Η αξιοποίηση του ονόματος του παιδιού για το γραμματισμό των νηπίων Μέρος 5ο: Παιχνίδια Μαρία Θεοδωρακάκου Νηπιαγωγός, ΜΤΕΕΑ maria.theodorakakou@gmail.com Η παρουσίαση αναπτύχθηκε για την πλατφόρμα Ταξίδι

Διαβάστε περισσότερα

Ο Φώτης και η Φωτεινή

Ο Φώτης και η Φωτεινή Καλλιόπη Τσακπίνη Ο Φώτης και η Φωτεινή Μια ιστορία για ένα παιδί με αυτισμό Επιστημονική επιμέλεια: Σοφία Μαυροπούλου Εικονογράφηση: Κατερίνα Μητρούδα Βόλος 2007 Περιεχόμενα Προλογικό σημείωμα...1 Ο

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Πατρών Πολυτεχνική σχολή Τμήμα Χημικών Μηχανικών Ακαδημαϊκό Έτος 2007-20082008 Μάθημα: Οικονομία Περιβάλλοντος για Οικονομολόγους Διδάσκων:Σκούρας Δημήτριος ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ. Έρευνα-επιλογή: Μαρτίνα Λόος Μετάφραση-επιµέλεια: Βασιλική Καντζάρα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ. Έρευνα-επιλογή: Μαρτίνα Λόος Μετάφραση-επιµέλεια: Βασιλική Καντζάρα Έρευνα-επιλογή: Μαρτίνα Λόος Μετάφραση-επιµέλεια: Βασιλική Καντζάρα ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ Εισαγωγή Το παρόν κείµενο περιλαµβάνει ορισµένα µόνο ονόµατα γνωστών µαθηµατικών από την ιστορία της επιστήµης. Η έρευνα

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΙΑΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ - ΚΟΥΤΙ v.2b. οδηγίες κατασκευής και χρήσης parathirofyllo@riseup.net

ΗΛΙΑΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ - ΚΟΥΤΙ v.2b. οδηγίες κατασκευής και χρήσης parathirofyllo@riseup.net ΗΛΙΑΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ - ΚΟΥΤΙ v.2b οδηγίες κατασκευής και χρήσης parathirofyllo@riseup.net ΥΛΙΚΑ 4 κομμάτια κόντρα-πλακέ Αν βρείτε πάχους 8mm χρησιμοποιείστε αυτές τις διαστάσεις: 37 Χ 50 εκ (βάση) 37 X 45 εκ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΩΣΤΗΣ ΚΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ Α 2

ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΩΣΤΗΣ ΚΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ Α 2 ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΩΣΤΗΣ ΚΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ Α 2 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ INTERNET Το Internet είναι ένα πλέγμα από εκατομμύρια διασυνδεδεμένους υπολογιστές που εκτείνεται σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη και παρέχει τις υπηρεσίες

Διαβάστε περισσότερα

Movie Maker (Δημιουργία βίντεο)

Movie Maker (Δημιουργία βίντεο) Movie Maker (Δημιουργία βίντεο) - Με πόσους τρόπους μπορούμε να διηγηθούμε μια ιστορία; - Μπορούμε να την πούμε ο ένας στον άλλο. - Μπορούμε να την γράψουμε. - Μπορούμε να τη ζωγραφίσουμε κομμάτι-κομμάτι.

Διαβάστε περισσότερα