Αντιδάνεια: η αρχαιόθεµη τραγωδία του Στρίντµπεργκ Hellas και η άγνωστη µεταφραστική τύχη της στην Ελλάδα. Μαρία Σεχοπούλου

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Αντιδάνεια: η αρχαιόθεµη τραγωδία του Στρίντµπεργκ Hellas και η άγνωστη µεταφραστική τύχη της στην Ελλάδα. Μαρία Σεχοπούλου"

Transcript

1 Αντιδάνεια: η αρχαιόθεµη τραγωδία του Στρίντµπεργκ Hellas και η άγνωστη µεταφραστική τύχη της στην Ελλάδα Μαρία Σεχοπούλου Αποτελεί γεγονός ότι ο Σουηδός Αύγουστος Στρίντµπεργκ παραµένει περισσότερο γνωστός µόνο µέσα από ένα µέρος της δραµατουργίας του είτε µέσα από τα θεατρικά έργα του, που εντάσσονται στην αποκαλούµενη νατουραλιστική περίοδό του, όπως η Δεσποινίς Τζούλια, ο Πατέρας, κ.ά, είτε µέσα από έργα όπως το Ονειρόδραµα και τα έργα δωµατίου ( Kammarspel ) που εγγράφονται στην a posteriori θεωρούµενη εξπρεσιονιστική περίοδο, µε τον ίδιο ως προπάτορα του εξπρεσιονισµού. Ωστόσο η εκτενής παραγωγή, που ο Σουηδός συγγραφέας άφησε πίσω του εδώ και έναν αιώνα, καλύπτει µία πολυποίκιλη κλίµακα ενδιαφερόντων, διαδοχή πειραµατισµών και υπηρέτηση διαφορετικών ειδών. Ο πολυκύµαντος προσωπικός βίος του, οι ιδεολογικοί και φιλοσοφικοί µετασχηµατισµοί µέσα από τους οποίους διέρχεται, οι έντονες µεταπτώσεις και οι ψυχολογικές εµµονές που σφραγίζουν το έργο του, απολήγουν για τον Στρίντµπεργκ σε µία διαρκή αναζήτηση µορφής και περιεχοµένου, η οποία µεταχειρίζεται όλα τα είδη του γραπτού λόγου για να εκφραστεί. Ανάµεσα στη θηριώδη σε έκταση παραγωγή του, ένα σηµαντικό µέρος καλύπτεται από τις απόπειρες του δηµιουργού να προσεγγίσει τη σουηδική και παγκόσµια ιστορία και να γράψει για αυτήν, χρησιµοποιώντας τόσο ιστορικά εργαλεία όσο και µυθοπλασία, στοχεύοντας συχνά σε µία φιλοσοφία της ιστορίας µέσα από διηγήµατα και θεατρικά έργα. Παράλληλα, η σχέση του Στρίντµπεργκ µε την ιστορία δεν περιορίζεται αποκλειστικά στον διόλου ευκαταφρόνητο αριθµό ιστορικών δραµάτων που συγγράφει κατά καιρούς, 1 ο οποίος µπορεί να συγκριθεί αριθµητικά µονάχα µε τον αντίστοιχο κύκλο έργων του Shakespeare. 2 Οι αναφορές σε ιστορικά πρόσωπα και συµβάντα διαχέονται εξάλλου τόσο στα δραµατικά όσο και στα µη δραµατικά κείµενά του. Συχνότερα, βέβαια, τα ιστορικά τεκταινόµενα συνιστούν µόνον την πρόφαση, τον αδρό σκελετό µέσα στον οποίο ο συγγραφέας διοχετεύει την έµπνευση και τους προβληµατισµούς του. Το ενδιαφέρον του Στρίντµπεργκ δεν περιορίζεται στην ιστορία της πατρίδας του, για την οποία γράφει αρκετές τραγωδίες µε ήρωες κοµβικά ιστορικά πρόσωπα (όπως για παράδειγµα η Βασίλισσα Χριστίνα), αλλά στρέφεται επίσης στην αρχαιότητα, σε ορισµένα µάλιστα κείµενά του αντλεί τη θεµατολογία του από την αρχαία Ελλάδα. Ανάµεσα σε αυτά ξεχωρίζουν οι δύο τραγωδίες που συνέγραψε µε αρχαιόθεµα µοτίβα, σε διαφορετικές στιγµές Σεχοπούλου Μαρία, Δρ. Θεατρολογίας, Πανεπιστήµιο Αθηνών (marsehop@yahoo.com). 1 (Robinson 1998, 55) 2 the heritage of Swedish history plays he did complete is comparable only to Shakespeare s cycle of English history plays. (Wikander 2009, 122). Για τα ιστορικά δράµατα του συγγραφέα, βλ. την εκτενή µελέτη τού Walter Johnson, µε τίτλο Strindberg and the Historical Drama, University of Washington Press, Seattle 1963.

2 της ζωής του. Ήδη από τη νεότητά του συγγράφει το 1870, σε ανοµοιοκατάληκτο στίχο, την τραγωδία Ερµιόνη (Hermione), µε τον εναλλακτικό τίτλο Η Ελλάδα σε πτώση (Det sjunkande Hellas). Το νεανικό του πόνηµα πραγµατεύεται την αποτυχηµένη απόπειρα της οµώνυµης ηρωίδας του έργου να δολοφονήσει τον Φίλιππο της Μακεδονίας, τον οποίο στην κρίσιµη στιγµή όµως ερωτεύεται. Η επόµενη αρχαιόθεµη τραγωδία του Στρίντµπεργκ δεν θα αποτελέσει ένα πρωτόλειο, όπως η Ερµιόνη, αλλά θα γραφτεί χρόνια αργότερα, στην ωριµότητα τού συγγραφέα. Υπό τον τίτλο Ελλάς (Hellas) ή αλλιώς γνωστή και ως Σωκράτης (Socrates), η τραγωδία αυτή θα παρουσιάσει σε δεκαεννέα εικόνες τη φθίνουσα πορεία της άλλοτε κραταιάς Αθήνας, την εποχή του Περικλή, µε κεντρικό άξονα τον Σωκράτη. Ο θαυµασµός του Στρίντµπεργκ για τον αρχαίο φιλόσοφο δεν έρχεται όψιµα στη ζωή του Σουηδού συγγραφέα: ήδη από το 1887 αναφέρει σε επιστολή του ότι επιθυµεί να γράψει για τον Σωκράτη. 3 Όµως η συγγραφή της συγκεκριµένης τραγωδίας θα λάβει χώρα πολλά χρόνια µετά την Ερµιόνη και ύστερα από την κρίσιµη καµπή στη ζωή του Στρίντµπεργκ, που σφράγισε το έργο του και έµεινε γνωστή ως «η κρίση της κόλασης» (Infernokris). Στα 1903 ο Σουηδός δραµατουργός φιλοδοξεί να προχωρήσει στη συγγραφή ιστορικών δραµάτων, που θα απεικονίζουν εύγλωττα την προσωπική του θεώρηση για τον ρου της ιστορίας, όπου θα διαφαίνεται η φιλοσοφική διάσταση της αυτενέργειας της θέλησης. Ο Στρίντµπεργκ αντιλαµβάνεται την ιστορία σε µία διαρκή συγχρονία ανεξάρτητα από το πότε λαµβάνουν χώρα τα εκάστοτε συµβάντα, όλα συντείνουν, για τον συγγραφέα, στο γεγονός ότι υπάρχει πίσω από αυτά µία συνειδητή θέληση, που επιθυµεί και άρα πραγµατώνει. 4 Γύρω από αυτούς τους προβληµατισµούς δηµοσιεύει από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο του 1903 µία σειρά από άρθρα στη Σουηδική εφηµερίδα Svenska Dagbladet υπό τον γενικό τίτλο Ο µυστικισµός της Ιστορίας (Världhistoriens mystik). 5 Με τον ίδιο στόχο κατά νου ξεκινά να γράφει µέσα στην ίδια χρονιά τα αποκαλούµενα Θεατρικά έργα παγκόσµιας ιστορίας (Världhistoriska dramer). Το αποτέλεσµα είναι µία τριλογία, που, όπως τη σχεδιάζει αρχικά, βασίζεται σε τρεις αντιπροσωπευτικές µορφές, τον Μωυσή, τον Σωκράτη και τον Χριστό. Δεν λείπουν µάλιστα και φιλόδοξες βλέψεις του δηµιουργού να επεκταθεί κατόπιν και σε άλλα ιστορικά πρόσωπα, βλέψεις που τελικώς δεν θα τελεσφορήσουν. Ο Στρίντµπεργκ δεν µένει όµως ικανοποιηµένος από τη δραµατουργική µορφοποίηση των τριών ήδη ολοκληρωµένων δραµάτων. Έτσι, τα σχεδιάσµατα αυτά, οι τρεις 3 Fattad av livliga sympatier för Socrates, drömmer jag i dag att göra pjäs av honom i modern översättning, [«Κυριευµένος από έντονη συµπάθεια για τον Σωκράτη, ονειρεύοµαι σήµερα να γράψω ένα έργο για εκείνον σε σύγχρονη εκδοχή»] γράφει στον Axel Lundegård τον Δεκέµβριο του (Ollén 1982, 494). 4 (Svensson 2001, 24). Ψήγµατα των ιδεών αυτών απαντώνται σε κείµενά του και νωρίτερα (Carlson 1982, 89). 5 (Robinson 1996, 212-3)

3 δηλαδή τραγωδίες µε τίτλους Μέσα από την έρηµο προς τη γη της επαγγελίας (Genom öknar till arfland), Ελλάς (Hellas) και Ο αµνός και το κτήνος (Lammet och vilddjuret), που θα παρουσίαζαν ως κεντρικά πρόσωπα τον Μωυσή, τον Σωκράτη και τον Χριστό αντίστοιχα, όχι µόνο τελικά εγκαταλείπονται αλλά και παραµένουν ανέκδοτες έως τον θάνατό του. 6 Θα εκδοθούν τελικώς και οι τρεις µαζί το 1918, έξι χρόνια µετά τον θάνατο του συγγραφέα, στη συλλογή ανέκδοτων κειµένων του, από τα κατάλοιπά του. Ωστόσο ο κύκλος των τραγωδιών παγκόσµιας ιστορίας θα αποτελέσει έναν ακόµα πειραµατισµό του Στρίντµπεργκ µε τη δραµατουργική µορφή, µια σειρά πλατωνικών διαλόγων, ένα θέατρο ιδεών και λόγου που δεν εστιάζει στη δράση. 7 Αποτελούν κατ ουσίαν «στριντµπεργκικές φανταστικές συνοµιλίες σε συγκεκριµένο φόντο [ ] σχεδιασµένες κυρίως για να αναγνωσθούν στο θέατρο». 8 Το Hellas ολοκληρώνεται ταχύτατα, µόλις µέσα σε µία εβδοµάδα, µε τους συνήθεις ρυθµούς του µανικού συγγραφέα. Ο Στρίντµπεργκ κατόπιν θα προόριζε µάταια την τραγωδία για τη σκηνή του Intima teatern, ωστόσο στο πνεύµα αυτό και για τη διευκόλυνση της σκηνικής πραγµάτωσης, οι οδηγίες του θα καθόριζαν γρήγορες τοµές, µε λιτά µέσα, µε τη χρήση της αυλαίας κι ένα σταθερό σκηνικό. Αν και οι πολλές εναλλαγές του δραµατικού χώρου µάς µεταφέρουν από τον Παρθενώνα στον κήπο µπροστά από το σπίτι του Αλκιβιάδη, ακόµα και στη Σπάρτη ή την Περσία, έως και τη φυλακή όπου πεθαίνει ο Σωκράτης, οι σκηνικές εναλλαγές περιορίζονταν στη χρήση λιτών µέσων για να τις επισηµάνουν. 9 Στις δεκαεννέα σκηνές του πολυπρόσωπου έργου παρελαύνουν, εκτός από τον Σωκράτη, ο Πλάτωνας, ο Περικλής, ο Αλκιβιάδης, ο Φειδίας, ο Πρωταγόρας, ο Νικίας, ο Ευριπίδης και ο Αριστοφάνης, η Ξανθίππη και η Ασπασία, ο Κλέωνας και ο Άνυτος, από τη Σπάρτη ο Άγις και ο Λύσανδρος ακόµα και ο Πέρσης Τισσαφέρνης. Οι ήρωες διαλέγονται γύρω από το θείο, την πολιτεία και τη δηµοκρατία. Ακόµα και ο µισογυνισµός του Ευριπίδη αποτελεί αντικείµενο διαλόγου, µε την Ασπασία να µνηµονεύει ως επιχείρηµα στίχους από τον Ιππόλυτο. Αν και η µάχη των δύο φύλων αποτελεί γνώριµο µοτίβο στο έργο του Στρίντµπεργκ, κάτι που θυµίζει η σκιαγράφηση της σχέσης του Σωκράτη µε την Ξανθίππη, η περιγραφή της Ασπασίας από την αντίθετη πλευρά αγγίζει το όριο της εξιδανίκευσης. 10 Το έργο ολοκληρώνεται µε τον θάνατο του Σωκράτη, ενώ νωρίτερα έχουν προηγηθεί οι θάνατοι 6 (Strindberg 1918, 7-56, , αντίστοιχα). Η παγκόσµια πρεµιέρα του Hellas θα δοθεί στο Nationaltheater στο Mannheim της Γερµανίας, στις , όπου η κριτική θα σταθεί αυστηρή στους ιστορικούς αναχρονισµούς του έργου. Θα ακολουθήσει παρουσίασή του στο Stadsteatern στο Hannover, στις Η σουηδική πρεµιέρα θα δοθεί πολύ αργότερα, στο Dramatikerstudion, στις Βλ. Ollén 1982, και Robinson 2008, (Johnson 1963, Πρβλ. Puchner 2010, 76-9). 8 They are Strindbergian imaginary conversations with specific background; [ ] and they are designed primarily for reading aloud in the theatre. (Johnson 1962, 241). 9 (Strindberg 1918, 195-7) 10 (Mitchell 2012, 10)

4 του Φειδία, του Περικλή, του Κλέωνα, του Νικία και του Αλκιβιάδη. Οι διάλογοι είναι κοφτοί και σύντοµοι και συχνά διακατέχονται από έναν πικρό, κυνικό και σκωπτικό τόνο. Παρά την ολοκλήρωση των τριών τραγωδιών, ο Στρίντµπεργκ εξ ανάγκης εγκαταλείπει γρήγορα τις βλέψεις για τη δραµατουργική περάτωση µίας µεγάλης σύνθεσης ιστορικών δραµάτων που θα εστίαζαν και θα σύστηναν προβληµατισµούς µίας φιλοσοφικοθρησκευτικής κατεύθυνσης. Στρέφεται ξανά στον αφηγηµατικό λόγο, κυριότερα εξαιτίας µιας «µεγαλύτερης ζήτησης της αγοράς για σύντοµα πεζά». 11 Με αφετηρία και πάλι την παγκόσµια ιστορία, ολοκληρώνει δύο χρόνια αργότερα, στα 1905, µία συλλογή σύντοµων ιστοριών, οι οποίες εκτυλίσσονται χρονικά από την εποχή του Μωυσή έως την τελευταία ηµέρα της Γαλλικής επανάστασης. Κάτω από τον γενικό τίτλο Ιστορικές µινιατούρες (Historiska miniatyrer), συµπεριλαµβάνει και τα δραµατουργικά σχεδιάσµατα των τριών τραγωδιών, µετασχηµατίζοντάς τα πια σε αφηγηµατικό λόγο. Οι δεκαεννέα σκηνές της τραγωδίας Hellas µεταποιούνται σε τρία αφηγηµατικά µέρη, υπό τους τίτλους Hemicykeln i Athen («Το ηµικύκλιο των Αθηνών»), 12 Alkibiades («Αλκιβιάδης») 13 και Sokrates («Σωκράτης»). 14 Οι διαφορές, ωστόσο, ανάµεσα στην τραγωδία Ελλάς, που εντάσσεται σε ένα καθαρά διαλογικό θέατρο των ιδεών, και στην αφηγηµατική µορφή, που συµπεριλαµβάνεται στις Ιστορικές µινιατούρες, είναι απειροελάχιστες. Στην πραγµατικότητα οι διάλογοι της τραγωδίας διατηρούνται ανέπαφοι και µεταφέρονται αυτούσιοι στο τριµερές αφήγηµα, ενώ προστίθενται ορισµένα επεξηγηµατικά αφηγηµατικά µέρη. 15 Ο Σουηδός συγγραφέας σίγουρα δεν επιδίδεται σε ένα κυνήγι συλλογής ιστορικών πληροφοριών, 16 γεγονός που συνήθως του καταλογίζεται ως προς την πραγµατική ιστορική αξία του τελικού αποτελέσµατος. Ωστόσο στην περίπτωση της αρχαιόθεµης τραγωδίας του, Hellas, δεν παραλείπει να δώσει έµφαση σε σειρά ιστορικών πληροφοριών. 17 Παρά τους αναχρονισµούς και τα χρονικά άλµατα, που απαντώνται στην εξιστόρηση των γεγονότων, η καθαρά διαλογική, όπως και η αφηγηµατική µορφή του έργου, παρουσιάζει αρκετή ακρίβεια στην καταγραφή των επιµέρους ιστοριών των ονοµαστών προσώπων που παρουσιάζει. 11 There are also numerous examples of Strindberg reworking his plays into stories because of greater market demand of short prose : Ståhle 1998, (Strindberg 1917, 28-59) 13 (Strindberg 1917, 60-74) 14 (Strindberg 1917, 75-80) 15 (Lamm 1971, 460) 16 Ο Martin Lamm (1971, 460), αναφερόµενος στα υπόλοιπα διηγήµατα του Historiska Miniatyrer, τονίζει ότι: «Δεν υπήρχε, φυσικά, χρόνος για ιστορική έρευνα προφανώς διέτρεξε µόνο κάποιο λαϊκό ανάγνωσµα για την παγκόσµια ιστορία και επέλεξε προσωπικότητες και τυχαία περιστατικά». ( There was, of course, no time for historical research; apparently all he did was skim through a popular text on world history and select personalities and anecdotes at random ). 17 Οι τρεις τραγωδίες που µεταποιούνται σε αφηγήµατα, έχουν άλλωστε φιλοτεχνηθεί δύο χρόνια νωρίτερα (1903) από τα υπόλοιπα διηγήµατα του Historiska Miniatyrer (1905). Πέραν αυτού, η µορφή του Σωκράτη έχει και άλλοτε απασχολήσει τον Στρίντµπεργκ. Βλ. Ollfors 2007, και Lundgren 1980,

5 Πλέκοντας το υφάδι αυτών των επιµέρους σωστών πληροφοριών, ο Στρίντµπεργκ οδηγείται αναπόφευκτα στην ποιητική αδεία του τελικού αποτελέσµατος. Οι βλέψεις του συγγραφέα δεν στρέφονται προς µία ιστορική προσέγγιση, αλλά προς µία προσωπική φιλοσοφική θεώρηση των ιστορικών προσώπων για τα οποία επιλέγει να µιλήσει, ανάγοντάς τα σε µοχλούς κατανόησης εθνικών και παγκόσµιων εξελίξεων. 18 Παραδεχόµενος την αδυναµία του να γράψει µία καθαρή φιλοσοφία της ιστορίας, καθώς µία τέτοια γραφή του φαίνεται στεγνή, στρέφεται προς άλλες µορφές λόγου. 19 Για τον Στρίντµπεργκ η παγκόσµια ιστορία σταδιακά εκπίπτει από το όνειρο της χρυσής εποχής της στην εποχή όπου όλες οι µικρότητες, οι κακίες και τα µίση των ανθρώπων συνιστούν την εποχή του σιδήρου. 20 Ωστόσο αυτό που τον απασχολεί δεν είναι η έκπτωση από την παραδείσια νηφαλιότητα, αλλά το υπαρκτό θεϊκό σχέδιο πίσω από την ιστορία, που σαν ένα αόρατο χέρι κατευθύνει και γίνεται ορατό µέσα από τα ιστορικά τεκταινόµενα. 21 Ο Στρίντµπεργκ τόνιζε τη σηµασία της ενότητας τού Ιστορικές µινιατούρες, θεωρώντας τις επιµέρους ιστορίες από µόνες τους χωρίς στόχο και χωρίς αξία, λόγω του αποδεικτικού τους χαρακτήρα. Η λειτουργία της συλλογής στον αναγνώστη µπορούσε να αποδώσει µόνο σωρευτικά, ως πολυφωνικές παραλλαγές πάνω στο ίδιο κεντρικό µοτίβο, ως σύνολο ενιαίο, και όχι µεµονωµένα, ως επιµέρους διηγήµατα. 22 Ωστόσο, οι τρεις τραγωδίες που µεταπλάθονται και εντάσσονται στις Ιστορικές µινιατούρες διατηρούν επιµέρους στοιχεία που δεν απαντώνται στα υπόλοιπα διηγήµατα του βιβλίου. Για παράδειγµα, ως συνδετικός κρίκος ανάµεσα στα έργα της τριλογίας λειτουργεί το πρόσωπο του περιπλανώµενου Ιουδαίου ( der ewige Jude ), το οποίο έχει κάνει την εµφάνισή του και σε προγενέστερα έργα του Σουηδού δηµιουργού. Ο άλλοτε αποκαλούµενος Αχασβήρος στο µυθιστόρηµα Μονάχος (Ensam), 23 στο θεατρικό έργο µε θέµα την αρχαία Ελλάδα µετονοµάζεται σε Καρτάφιλο, εξακολουθώντας ωστόσο να εικονίζει τον περιπλανώµενο Ιουδαίο, ένα πρόσωπο που παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τα τεκταινόµενα σε διαφορετικές χρονικές ακολουθίες. Η κοµβική παρουσία του στη θεατρική τριλογία δεν διατηρεί τη συνοχή της στο Ιστορικές µινιατούρες. Μολονότι µεταφέρεται αυτούσια στα σηµεία όπου η δραµατουργία µετατρέπεται σε αφήγηµα, ωστόσο η παρουσία του εξασθενεί και σταδιακά εκλείπει ολωσδιόλου στα υπόλοιπα διηγήµατα της συλλογής (Wikander 2009, 121) 19 Βλ. την επιστολή του στον Γερµανό µεταφραστή του, Emil Schering, της 1 ης Δεκεµβρίου 1902 (Robinson 1992, 699). 20 (Carlson 1988, 27-40) 21 (Svensson 2001, 28) 22 (Lamm 1971, 460 και Carlson Harry G. 1988, 33) 23 (Σεχοπούλου 2014, 179) 24 (Svensson 2001, 27)

6 Θα πρέπει να επισηµάνουµε ότι ούτε οι τρεις προαναφερθείσες τραγωδίες, αλλά ούτε το πεζογραφικό Ιστορικές µινιατούρες αποτελούν ένα από τα δηµιουργήµατα του συγγραφέα που έχουν αξιολογηθεί επαρκώς, ούτε κι έχουν τύχει πολλών µεταφράσεων σε άλλες γλώσσες, ακόµα και έως σήµερα, καθιστώντας έτσι τις ελληνικές µεταφράσεις που θα µνηµονευθούν παρακάτω περισσότερο αξιοσηµείωτες. Με χρονική απόσταση περίπου είκοσι χρόνων δηµοσιεύονται δύο µεταφραστικές αποδόσεις του ίδιου στριντµπεργκικού κειµένου στο ίδιο περιοδικό, τη Νέα Εστία: µε τίτλο το «Ηµικύκλιο της Αθήνας» από τον Νώντα Έλατο και το «Ηµικύκλιο των Αθηνών» από τον Θεµιστοκλή Αθανασιάδη-Νόβα. Η µετάφραση του Νώντα Έλατου, δηµοσιεύεται το 1936 σε τρία συνεχόµενα τεύχη, 25 ενώ του Θεµιστοκλή Αθανασιάδη-Νόβα το 1955 σε ένα. 26 Και οι δύο µεταφραστές µεταφέρουν στην πραγµατικότητα όχι µόνο µία, αλλά τρεις συνεχόµενες ιστορίες από τις Ιστορικές µινιατούρες του Στρίντµπεργκ, δηλαδή το «Ηµικύκλιο των Αθηνών», τον «Αλκιβιάδη» και τον «Σωκράτη», που στην πραγµατικότητα προέρχονται, όπως είδαµε, από την τραγωδία Ελλάς. Και οι δύο διατηρούν ως ενιαίο τίτλο το «Ηµικύκλιο», απαλείφοντας τους τίτλους «Αλκιβιάδης» και «Σωκράτης». Παράλληλα κανείς από τους δύο Έλληνες µεταφραστές δεν µνηµονεύει το γεγονός ότι το αφηγηµατικό «Ηµικύκλιο» προέρχεται από την ιστορική τραγωδία του Στρίντµπεργκ. Ο Επαµεινώνδας Γ. Παπαµιχαήλ, µε το ψευδώνυµο Νώντας Έλατος, υπογράφει την πρώτη εκδοχή από το Ιστορικές µινιατούρες. Ο γεννηµένος στα 1871, δηµοτικιστής δηµοδιδάσκαλος, σπουδάζει παιδαγωγικά και φιλοσοφία, κατά τη διάρκεια των ετών , στο Μόναχο και την Ιένα της Γερµανίας. Κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα διορίζεται επιθεωρητής δηµοτικών σχολείων, παραιτείται, όµως, τη χρονιά της κρίσιµης ιστορικής καµπής του 1922, για να επιστρέψει στα αγαπηµένα του σχολικά θρανία. Η µεγαλύτερη συµβολή του αποµένει το γεγονός ότι «υπήρξεν ο πρώτος συγγραφεύς βιβλίου εις δηµοτικήν γλώσσαν, ήτοι του αλφαβηταρίου εκδοθέντος το έτος 1917, µετά την εκπαιδευτικήν µεταρρύθµισιν». 27 Η αγάπη του για τη δηµοτική γλώσσα εκφράζεται επίσης µε τη συµµετοχή του στον «Εκπαιδευτικό όµιλο», ενώ για τα αλφαβητάρια συνεργάζεται παράλληλα µε τον Ανδρέα Καρκαβίτσα. Εκτός από το «Ηµικύκλιο της Αθήνας», µεταφράζει και πάλι για τη Νέα Εστία, ένα ακόµα απόσπασµα από τις Ιστορικές µινιατούρες. 28 Πρόκειται για το αφήγηµα µε τίτλο «Ο Μεγάλος» ( Den store ), 29 που αναφέρεται στον Μεγάλο Πέτρο της Ρωσίας (Strindberg August, , , ) 26 (Στρίντµπεργκ, ) 27 Βλ. σχετικά το λήµµα «Παπαµιχαήλ Επαµεινώνδας», στο Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ήλιου, σ (Strindberg August, ) 29 (Strindberg August 1917, )

7 «Ο Μεγάλος», είναι ένα διήγηµα κατά πολύ συντοµότερο, γραµµένο εξ αρχής αφηγηµατικά, χωρίς εκτενή διαλογικά µέρη, όπως το «Ηµικύκλιο». Ο δεύτερος Έλληνας µεταφραστής του «Ηµικύκλιου», είναι ο Θεµιστοκλής Αθανασιάδης-Νόβας, µικρότερος αδελφός του πολιτικού και ποιητή Γεώργιου Αθανασιάδη- Νόβα, γνωστού µε το λογοτεχνικό ψευδώνυµο Γεώργιος Αθάνας. Γεννηµένος ο Θεµ. Αθανασιάδης-Νόβας στα 1895 στη Ναύπακτο, σπουδάζει νοµικά στην Αθήνα και πολιτικές επιστήµες, επίσης στην Ιένα της Γερµανίας. Αρθρογραφεί από νωρίς, 31 δηµοσιεύει θεατρικές κριτικές, 32 γράφει θεατρικά µελετήµατα, 33 µεταφράζει θεατρικά έργα, 34 ενώ παράλληλα πραγµατοποιεί πολλά ταξίδια στο εξωτερικό. Η ταξιδιωτική του βαλίτσα φτάνει έως τον Βόρειο Πόλο, 35 ενώ περιοδεύει και στις Σκανδιναβικές χώρες και γράφει ταξιδιωτικά κείµενα. 36 Ανάµεσα στα διάφορα ενδιαφέροντά του, η µορφή του Σωκράτη φαίνεται να έχει και άλλοτε απασχολήσει τον Αθανασιάδη-Νόβα. 37 Στο τεύχος που δηµοσιεύεται το «Ηµικύκλιο», ο Νόβας δηµοσιεύει επίσης και µία µετάφραση κειµένου τού Thomas Mann για τον Στρίντµπεργκ, 38 προς επίρρωση της αξίας και της ιδιοµορφίας του συγγραφέα. Μολονότι οι δύο συγκεκριµένοι Έλληνες µεταφραστές δεν καταπιάνονται έκτοτε µε το έργο του Στρίντµπεργκ και παρουσιάζουν ένα λογοτεχνικό θραύσµα και όχι το σύνολο του Ιστορικές µινιατούρες, οι διαδοχικές µεταφράσεις, που φιλοξενεί η Νέα Εστία, δεν στερούνται σηµασίας για τη γενικότερη υποδοχή του Σουηδού συγγραφέα στην Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι η επιλογή, όπως διαφαίνεται, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αρχαιόθεµη υπόθεση του έργου, οι δύο αυτές µεταφράσεις µαρτυρούν τη γνώση του συνόλου των Ιστορικών µινιατούρων, από την οποία αποσπούν το µέρος του «Ηµικύκλιου των Αθηνών». Ίσως αποτελεί δυστύχηµα το γεγονός ότι και οι δύο Έλληνες µεταφραστές φέρονται να αγνοούν το γεγονός ότι το αποκαλούµενο «Ηµικύκλιο», που επιλέγουν και οι δύο να 30 Ο Πέτρος της Ρωσίας παρουσιάζεται από τον Στρίντµπεργκ µεγάλος σε όλα, στο φυσικό παράστηµα, στα πάθη, στην ορµή. Απεικονίζεται µε όλη την αντρική ρώµη, που θαύµαζε ο συγγραφέας, αλλά και µε µία άκρατη κυκλοθυµία, που ξαφνιάζει, τροµάζει, έλκει και απωθεί διαρκώς τον περίγυρό του. Η χρονική στιγµή που επιλέγει ο Στρίντµπεργκ να τοποθετήσει τη δράση είναι όταν ο Πέτρος κτίζει µε όνειρα την Πετρούπολη, καταπνίγει µία εξέγερση, ενώ παράλληλα καταδικάζεται σε θάνατο ο πρωτότοκος γιος και διάδοχός του. Βλ. Meidal Björn 1998, «Συνεργάστηκε µε τις εφηµερίδες Ακρόπολις, Ελεύθερον Βήµα, Ελεύθερος Τύπος, Η Καθηµερινή, Πολιτεία κ.ά [ ] Συνεργάστηκε επίσης µε τα περιοδικά Ελλάς, Μεγάλη Ελλάς, Νεολόγος Πάτρας και Παρνασσός» (Πούχνερ & Λύσσαρη 2007, σ. 19). 32 (Αθανασιάδης-Νόβας 1956) 33 (Αθανασιάδης-Νόβας 1963) 34 «Επίσης µετέφρασε για το θέατρο το Αχ, αυτά τα φαντάσµατα του Εδουάρδου ντε Φίλιππο, που παίχθηκε από το θέατρο Κουν και το Νησί µε τα κατσίκια του Ούγγου Μπέττι, που παίχθηκε από το Εθνικό» (Διοµατάρη 1968, 204). 35 (Αθανασιάδης-Νόβας 1932) 36 (Αθανασιάδης-Νόβας 1964) 37 (Αθανασιάδης-Νόβας 1965, ). Όπως σηµειώνεται στην έκδοση πρόκειται για µετάφραση κειµένου του Αυστριακού ιστορικού και κριτικού Egon Friedell, που πρωτοδηµοσιεύτηκε στο περιοδικό Ελληνική Δηµιουργία, τχ. 24, (Μαν, 198-9)

8 µεταφράσουν, προϋπάρχει επίσης ως στριντµπεργκική τραγωδία. Ενδεχοµένως, εάν υπογραµµιζόταν η ύπαρξη της αυτόνοµης προγενέστερης δραµατουργικής µορφής να δινόταν µεγαλύτερη βαρύτητα στις δύο σηµαντικές αυτές µεταφράσεις, ίσως ακόµα και θεατρικά. Η κοινή γερµανική παιδεία, όµως, οδηγεί και τους δύο στη µετάφραση απάντων του Στρίντµπεργκ από τον Emil Schering. 39 Αν και διαθέτουν ένα ανάλογο υπόβαθρο µε αυτό του Ιωάννη Ε. Χρυσάφη, του κατεξοχήν µεταφραστή του Στρίντµπεργκ απευθείας από τα σουηδικά, στερούνται ωστόσο της γνώσης της σκανδιναβικής γλώσσας και µίας γενικότερης εποπτείας του στριντµπεργκικού έργου. Αποµένει, ως κοινός παρανοµαστής, ο δηµοτικισµός που τόσο ο Χρυσάφης όσο και ο Νώντας Έλατος και ο Θεµιστοκλής Αθηνασιάδης-Νόβας πρεσβεύουν, µε τον οποίο το όνοµα του Στρίντµπεργκ έχει συνδεθεί απαρέγκλιτα ήδη από την εποχή των πρώτων µεταφράσεων των έργων του στα ελληνικά από τον Γιάννη Καµπύση και τον Κωνσταντίνο Χατζόπουλο, συνιστώντας έτσι µια αξιοπρόσεκτη συνέχεια. Βιβλιογραφία Carlson, Harry G., Strindberg and the Dream of the Golden Age: The Poetics of History, στο Strindberg s Dramaturgy, Stockenström Göran ed., Almqvist & Wiksell International, Stockholm 1988, σσ Carlson, Harry Gilbert, Strindberg and the poetry of myth, University of California Press, Berceley California Johnson, Walter, Strindberg and the Historical Drama, University of Washington Press, Seattle Lamm, Martin, August Strindberg, Carlson Harry G. trans. ed., Benjamin Blom, New York Lundgren, Lars O., Den visaste i antiken. Strindberg om Socrates, στο Den svenske Sokrates. Sokratesbilden från Rydelius till Gyllensten, Svenska Humanistiska Förbundet, Hilding Hansson i distr., Lund 1980, σσ Meidal, Björn, Strindberg s Russia Cultural History, Nihilism, Historical Metaphysics and Antimilitarism, στο Strindberg: the Moscow Papers, Robinson Michael ed., Strindbergssällskapet, Stockholm 1998, σσ Mitchell, Joseph C., A Strindbergian Foray into Ancient Greece: Hermione and Hellas, ATINER S Conference, Athens 2012, paper series no ART Ollén, Gunnar, Strindbergs dramatik, Sveriges radio förlag, Stockholm Ollfors, Anders, August Strindberg och den grekiska-romerska antiken, Paul Åströms förlag, Sävedalen Puchner, Martin, The Drama of Ideas: Platonic Provocations in Theater and Philosophy, Oxford University Press, Oxford Robinson, Michael (trans. ed.), Strindberg s letters, , Vol. 2, Athlone Press Ltd., London Robinson, Michael (trans., ed., transl.), Selected essays by August Strindberg, Cambridge University Press, Cambridge Robinson, Michael, An International Annotated Bibliography of Strindberg Studies , Vol. II The plays, comp., annot., and ed. by Michael Robinson, Modern Humanities Research Association, London Robinson, Michael, Studies in Strindberg, Norvik Press, Norwich (Strindberg 1908)

9 Ståhle, Sjönell Barbro, Sådant skräp som ger mig bröd: Strindberg s Short-Story Writing, στο Strindberg: the Moscow Papers, Robinson Michael ed., Strindbergssällskapet, Stockholm 1998, σσ Strindberg, August, «Ο Μεγάλος», Νέα Εστία, τόµ. 22, τχ. 253, , σσ Strindberg, August, «Το Ηµικύκλιο της Αθήνας (από τις Ιστορικές Μινιατούρες)», Νέα Εστία, τόµ. 20, τχ. 236, , σσ / τόµ. 20, τχ. 237, , σσ / τόµ. 20, τχ. 238, , σσ Strindberg, August, Historische Miniaturen, [Novellen, Bd. 7, Strinbergs Werke, Abt. 3], Mu ller, Mu nchen Strindberg, August, Historiska Miniatyrer, στη σειρά <Samlade Skrifter av August Strindberg>, τόµ. 42, Albert Bonniers förlag, Stockholm Strindberg, August, Samlade otryckta skrifter af August Strindberg: Dramatiska arbeten, del. 1, Albert Bonniers förlag, Stockholm Svensson, Conny, Strindberg on World History, στο Strindberg and Fiction, Rossholm Göran, Ståhle Sjönell Barbro, Westin Boel eds., Almqvist & Wiksell International, Stockholm 2001, σσ Wikander, Matthew H., Out of Egypt: Strindberg s Historical Drama, στο The Cambridge Companion to August Strindberg, Robinson Michael ed., Cambridge University Press, New York 2009, σσ Αθανασιάδης-Νόβας, Θεµ., «Σωκράτης», στο Ανάλεκτα, Διοµατάρη Ουράνα επιµ., εκδ. Ι. Σιδέρης, Αθήνα 1965, σσ Αθανασιάδης-Νόβας, Θεµ., Αθηναϊκή δραµατουργία: κριτική του θεάτρου, χ.ε. [Φ. Κωνσταντινίδη-Κ. Μιχαλά], Αθήνα Αθανασιάδης-Νόβας, Θεµ., Ένα µήνα στο Βόρειο Πόλο: Νορβηγία, Φιορδ, Λαππωνία, Φαιρόαι Νήσοι, Ισλανδία, Σπιστµβέργη, Βόρειος Πόλος, χ.ε., Αθήνα Αθανασιάδης-Νόβας, Θεµ., Θεατρικά µελετήµατα, χ.ε. [Φ. Κωνσταντινίδη-Κ. Μιχαλά], Αθήνα Αθανασιάδης-Νόβας, Θεµ., Περιπλανήσεις, χ.ε., Διοµατάρη Ουράνα επιµ., Αθήνα Ανων., «Παπαµιχαήλ Επαµεινώνδας», στο Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ήλιου, τόµ. 15, Έκδοσις της εγκυκλοπαιδικής θεωρήσεως «Ήλιος», Αθήνα χχ., σ Διοµατάρη, Ουράνα, «Αθανασιάδης Νόβας Θεµιστοκλής», στο Μεγάλη εγκυκλοπαίδεια της νεοελληνικής λογοτεχνίας (από το 10 ο αιώνα µ.χ. µέχρι σήµερα), τόµ. 1, εκδ. οίκος Χάρη Πάτση, Αθήνα 1968, σσ Μαν, Τόµας, «Τα γεγονότα και τα ζητήµατα: Στρίντµπεργκ», Νέα Εστία, τόµ. 57, τχ. 662, , σσ Πούχνερ, Βάλτερ & Λύσσαρη, Χριστίνα, «Αθανασιάδης Νόβας Θεµιστοκλής», στο Λεξικό Νεοελληνικής λογοτεχνίας: πρόσωπα, έργα, ρεύµατα, όροι, Πατάκης, Αθήνα 2007, σ. 19. Σεχοπούλου, Μαρία, Η πρόσληψη του Αύγουστου Στρίντµπεργκ στην Ελλάδα. Μεταφράσεις - παραστάσεις, Διδακτορική διατριβή, Τµήµα Θεατρικών Σπουδών Φιλοσοφική σχολή ΕΚΠΑ, Αθήνα Στρίντµπεργκ, Αύγουστος, «Το Ηµικύκλιο των Αθηνών, ιστορικό διήγηµα», Νέα Εστία, τόµ. 57, τχ. 662, , σσ

Οι συγγραφείς του τεύχους

Οι συγγραφείς του τεύχους Οι συγγραφείς του τεύχους Οι συγγραφείς του τεύχους [ 109 ] Ο Θανάσης Αγάθος είναι λέκτορας Νεο ελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται

Διαβάστε περισσότερα

Παραλογή: Του Νεκρού Αδελφού (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου, σσ )

Παραλογή: Του Νεκρού Αδελφού (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου, σσ ) 1. ΚΕΙΜΕΝΟ Παραλογή: Του Νεκρού Αδελφού (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου, σσ. 17-21) 2. ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ 2.1. Παραδείγµατα ερωτήσεων ελεύθερης ανάπτυξης 1. Ποιο πρόσωπο προβάλλεται στους πέντε πρώτους στίχους και

Διαβάστε περισσότερα

Αιτιολογική έκθεση. µεγάλων δυσκολιών που η κρίση έχει δηµιουργήσει στον εκδοτικό χώρο και στους

Αιτιολογική έκθεση. µεγάλων δυσκολιών που η κρίση έχει δηµιουργήσει στον εκδοτικό χώρο και στους Αιτιολογική έκθεση Η Επιτροπή Κρατικών Bραβείων Λογοτεχνικής Μετάφρασης εργάστηκε για τα βραβεία του 2013, όπως και την προηγούµενη χρονιά, έχοντας επίγνωση α. των µεγάλων δυσκολιών που η κρίση έχει δηµιουργήσει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ: 1 η σκηνή: στίχοι 1-82

ΠΡΟΛΟΓΟΣ: 1 η σκηνή: στίχοι 1-82 ΠΡΟΛΟΓΟΣ: 1 η σκηνή: στίχοι 1-82 1.Α. Ο ρόλος και η λειτουργία του Προλόγου ως δομικό στοιχείο της τραγωδίας: Ο πρόλογος μιας τραγωδίας αποτελεί τα πρώτο από τα απαγγελλόμενα μέρη και εκτελείται από τους

Διαβάστε περισσότερα

Από τον Όμηρο στον Αισχύλο: Η Τριλογία του Αχιλλέα

Από τον Όμηρο στον Αισχύλο: Η Τριλογία του Αχιλλέα Από τον Όμηρο στον Αισχύλο: Η Τριλογία του Αχιλλέα Ερευνητικό έργο με συνεργαζόμενους φορείς το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας της Ακαδημίας Αθηνών & τη Δραματική Σχολή του Εθνικού

Διαβάστε περισσότερα

Νεοελληνική Λογοτεχνία. Β Λυκείου

Νεοελληνική Λογοτεχνία. Β Λυκείου Νεοελληνική Λογοτεχνία Β Λυκείου Γεώργιος Βιζυηνός (1849-1896) 1896) (Νέα Αθηναϊκή Σχολή) Έλληνας πεζογράφος, ποιητής και λόγιος. Θεωρείται από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της νεοελληνικής λογοτεχνίας

Διαβάστε περισσότερα

Ένα γόνιμο μέλλον. στο παρόν και πνευματικές ιδιότητες που εκδηλώνουν οι Έλληνες όταν κάνουν τα καλά τους έργα

Ένα γόνιμο μέλλον. στο παρόν και πνευματικές ιδιότητες που εκδηλώνουν οι Έλληνες όταν κάνουν τα καλά τους έργα 1 Ένα γόνιμο μέλλον Ένα γόνιμο μέλλον χρειάζεται μια καλή συνείδηση στο παρόν και πνευματικές ιδιότητες που εκδηλώνουν οι Έλληνες όταν κάνουν τα καλά τους έργα Χρειαζόμαστε οι Έλληνες να συνδεθούμε πάλι

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Μαθήματος: Εισαγωγή στην παιδική λογοτεχνία. Κωδικός Μαθήματος: ΓΛ0307. Διδάσκων: Διδάσκουσα: Τσιλιμένη Τασούλα, tsilimeni@uth.

Τίτλος Μαθήματος: Εισαγωγή στην παιδική λογοτεχνία. Κωδικός Μαθήματος: ΓΛ0307. Διδάσκων: Διδάσκουσα: Τσιλιμένη Τασούλα, tsilimeni@uth. Τίτλος Μαθήματος: Εισαγωγή στην παιδική λογοτεχνία Κωδικός Μαθήματος: ΓΛ0307 Διδάσκων: Διδάσκουσα: Τσιλιμένη Τασούλα, tsilimeni@uth.gr Είδος Μαθήματος: Υποχρεωτικό Εξάμηνο: 1 ο και 2 ο Μονάδες ECTS: 6

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑΥΛΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑΥΛΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΞΕΤΑΣΤΕΑΥΛΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ 2017 2018 ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑΑ ΛΥΚΕΙΟΥ 1. Οι αντιλήψεις για το Θεό Σ.15 2. Επί του Όρους ομιλία Σ.37-38 3. Χωρία της Καινής Διαθήκης Σ. 46 4. Άσκηση συμπλήρωσης κενών από το βιβλίο. Σ.50

Διαβάστε περισσότερα

Δ ΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ Ν ΕΟΕΛΛΗΝΙΣΤΡΙΑ Ε ΛΣΗ Μ ΑΘΙΟΠΟΥΛΟΥ -Τ ΟΡΝΑΡΙΤΟΥ

Δ ΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ Ν ΕΟΕΛΛΗΝΙΣΤΡΙΑ Ε ΛΣΗ Μ ΑΘΙΟΠΟΥΛΟΥ -Τ ΟΡΝΑΡΙΤΟΥ Τ ΙΜΗΤΙΚΗ Ε ΚΔ ΗΛΩΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ Δ ΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ Ν ΕΟΕΛΛΗΝΙΣΤΡΙΑ Ε ΛΣΗ Μ ΑΘΙΟΠΟΥΛΟΥ -Τ ΟΡΝΑΡΙΤΟΥ Λίγες εκδηλώσεις θα ήταν τόσο κατάλληλες για να τιµηθεί η παγκόσµια ηµέρα του βιβλίου, η 23η Απριλίου, όσο εκείνη

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι το αρχείο Γεωργακά;

Τι είναι το αρχείο Γεωργακά; Τι είναι το αρχείο Γεωργακά; 0 Είναι ένα λεξικογραφικό αρχείο δυόμιση εκατομμυρίων δελτίων, προϊόν συστηματικής και ακαταπόνητης αποδελτίωσης της νέας ελληνικής γλώσσας που πραγματοποιήθηκε υπό την εποπτεία

Διαβάστε περισσότερα

Φιλομήλα Λαπατά: συνέντευξη στην Μαρία Χριστοδούλου

Φιλομήλα Λαπατά: συνέντευξη στην Μαρία Χριστοδούλου Φιλομήλα Λαπατά: συνέντευξη στην Μαρία Χριστοδούλου December 13, 2018 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ Η αναγνωρισμένη και καταξιωμένη συγγραφέας στο χώρο της Φιλομήλα Λαπατά κάνει την εμφάνισή της με το νέο της

Διαβάστε περισσότερα

ηµοτικό τραγούδι: [Της έσπως] (25 εκεµβρίου 1803) (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου, σσ )

ηµοτικό τραγούδι: [Της έσπως] (25 εκεµβρίου 1803) (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου, σσ ) 1. KEIMENO ηµοτικό τραγούδι: [Της έσπως] (25 εκεµβρίου 1803) (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου, σσ. 105-106) 2. ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ 2.1. Παραδείγµατα ερωτήσεων ελεύθερης ανάπτυξης 1. α) Ποιο όνοµα ακούγεται κατ επανάληψη

Διαβάστε περισσότερα

Γεννήθηκε το 1883 στο Ηράκλειο της Κρήτης Υπήρξε φιλόσοφος, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας Έργα: µυθιστορήµατα, ποίηση, θεατρικά,

Γεννήθηκε το 1883 στο Ηράκλειο της Κρήτης Υπήρξε φιλόσοφος, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας Έργα: µυθιστορήµατα, ποίηση, θεατρικά, http://www.amis-kazantzaki.gr./ Γεννήθηκε το 1883 στο Ηράκλειο της Κρήτης Υπήρξε φιλόσοφος, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας Έργα: µυθιστορήµατα, ποίηση, θεατρικά, ταξιδιωτικά Τα πιο γνωστά του έργα: Αναφορά

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός για Εκπαιδευτικούς

Οδηγός για Εκπαιδευτικούς Οδηγός για Εκπαιδευτικούς Οδηγός για Εκπαιδευτικούς Λίγα λόγια για το βιβλίο Ένα παράξενο τηλεγράφημα τραβάει τη δεκατετράχρονη Έιμι Κέιχιλ και τον μικρότερο αδερφό της, Νταν, μέχρι τα βάθη της Ρωσίας,

Διαβάστε περισσότερα

ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ, ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ, ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ, ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Μάθημα: «Επιχειρηματικότητα» Εξάμηνο: 8 ο Κουτούγερα Άννα Λίτου Ζωή Διαδικτυακή, φιλολογικού περιεχομένου εφαρμογή για κινητά και ηλεκτρονικές ταμπλέτες (tablets).

Διαβάστε περισσότερα

Τρόπος αξιολόγησης των μαθητών/-τριών στις ενδοσχολικές εξετάσεις: προαγωγικές, απολυτήριες και ανακεφαλαιωτικές

Τρόπος αξιολόγησης των μαθητών/-τριών στις ενδοσχολικές εξετάσεις: προαγωγικές, απολυτήριες και ανακεφαλαιωτικές Τρόπος αξιολόγησης των μαθητών/-τριών στις ενδοσχολικές εξετάσεις: προαγωγικές, απολυτήριες και ανακεφαλαιωτικές των δύο κλάδων της «Ελληνικής Γλώσσας»: Νέα Ελληνική Γλώσσα/Νεοελληνική Γλώσσα και Νέα Ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

Μακρυγιάννης: Αποµνηµονεύµατα (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου σσ. 185-188)

Μακρυγιάννης: Αποµνηµονεύµατα (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου σσ. 185-188) 1. ΚΕΙΜΕΝΟ Μακρυγιάννης: Αποµνηµονεύµατα (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου σσ. 185-188) 2. ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ 2.1. Παραδείγµατα ερωτήσεων ελεύθερης ανάπτυξης 1. α) Ποιες σκέψεις διατυπώνει ο Μακρυγιάννης στο εξεταζόµενο

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ , ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Λ. ΜΑΛΑΦΑΝΤΗΣ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΤΑ ΚΑΤΣΙΚΗ - ΓΚΙΒΑΛΟΤ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΠΟΡΕΙΑ ΑΘΗΝΑ 2001 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η οριοθέτηση της παιδικής λογοτεχνίας σε σχέση με την

Διαβάστε περισσότερα

Θεοφανία Ανδρονίκου Βασιλάκη: "Θέλω κάποια στιγμή να γράψω ένα μυθιστόρημα που να έχει όλα τα είδη"

Θεοφανία Ανδρονίκου Βασιλάκη: Θέλω κάποια στιγμή να γράψω ένα μυθιστόρημα που να έχει όλα τα είδη Θεοφανία Ανδρονίκου Βασιλάκη: "Θέλω κάποια στιγμή να γράψω ένα μυθιστόρημα που να έχει όλα τα είδη" Στο βιβλίο χρησιμοποιείτε πολυπρόσωπες αφηγήσεις μέσα στην κεντρική πλοκή ώστε να μιλήσετε για την ίδια

Διαβάστε περισσότερα

15/9/2009. 1880 ποίηση & πεζογραφία στρέφονται προς νέες κατευθύνσεις Νέα εκφραστικά μέσα

15/9/2009. 1880 ποίηση & πεζογραφία στρέφονται προς νέες κατευθύνσεις Νέα εκφραστικά μέσα Νέα Αθηναϊκή Σχολή Λογοτεχνία Β Λυκείου Εισαγωγή Επιμέλεια: Τ. Γιακουμάτου www.netschoolbook.gr 1880 ποίηση & πεζογραφία στρέφονται προς νέες κατευθύνσεις Νέα εκφραστικά μέσα Εσωτερική αναδιάρθρωση κράτους-στόχος

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Θεοτόκης: Η Τιµή και το Χρήµα (Κ.Ν.Λ. Γ Λυκείου, σσ. 108-120)

Κωνσταντίνος Θεοτόκης: Η Τιµή και το Χρήµα (Κ.Ν.Λ. Γ Λυκείου, σσ. 108-120) 1. ΚΕΙΜΕΝΟ Κωνσταντίνος Θεοτόκης: Η Τιµή και το Χρήµα (Κ.Ν.Λ. Γ Λυκείου, σσ. 108-120) 2. ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ 2.1. Στοιχεία που αφορούν στο συγγραφέα, λογοτεχνικό περιβάλλον και λοιπά γραµ- µατολογικά

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΟΜΙΛΟΥ

ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΟΜΙΛΟΥ ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΟΜΙΛΟΥ Σχ. Έτος: 2014 15 ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ: ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΤΙΤΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ: NEΩΤΕΡΟ ΘΕΑΤΡΟ «Η ΦΟΝΙΣΣΑ» : Μια άλλη ανάγνωση ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΒΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΒΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΒΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Μόνο με το αίσθημα μπορείς να διδάξεις. Αν καθήσεις στην έδρα η ποίηση θα φύγει από το παράθυρο. «Κώστας Μόντης» Βασικές αρχές: 1) Το λογοτεχνικό

Διαβάστε περισσότερα

Ν ε ο ε λ λ η ν ι κ ή ς Λ ο γ ο τ ε χ ν ί α ς. Θεματική ενότητα: «Οικουμενικές αξίες και Λογοτεχνία» ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ν ε ο ε λ λ η ν ι κ ή ς Λ ο γ ο τ ε χ ν ί α ς. Θεματική ενότητα: «Οικουμενικές αξίες και Λογοτεχνία» ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 Σχολική Χρονιά 2012-2013 Κ ε ί μ ε ν α Ν ε ο ε λ λ η ν ι κ ή ς Λ ο γ ο τ ε χ ν ί α ς Θεματική ενότητα: «Οικουμενικές αξίες και Λογοτεχνία» ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Κείμενα προς συνανάγνωση συνεξέταση Έριχ Μαρία

Διαβάστε περισσότερα

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ NIKI KERAMEUS. Head of education, research and religious affairs sector, New Democracy

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ NIKI KERAMEUS. Head of education, research and religious affairs sector, New Democracy THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ NIKI KERAMEUS Head of education, research and religious affairs sector, New Democracy SECOND YOUTH SUMMIT THE FUTURE WORKPLACE: THE NEW JOBS THE NEW SKILLS The youth takes over ΠΕΜΠΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ : ΚΟΙΝ.: Ι. ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

ΠΡΟΣ : ΚΟΙΝ.: Ι. ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΤΜΗΜΑ Α Να διατηρηθεί μέχρι... Βαθμός Ασφαλείας...

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΚΘΕΣΗ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ

Η ΕΚΘΕΣΗ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ Ημερομηνία Ανάρτησης: 12/12/2014 Η ΕΚΘΕΣΗ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ Η έκθεση καταγράφει και παρουσιάζει αντιπροσωπευτικές, συχνά εμβληματικές εικόνες και ντοκουμέντα που υπογραμμίζουν τον καίριο ρόλο

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Ρίτσος: Ανυπόταχτη Πολιτεία (Κ.Ν.Λ. Γ Λυκείου, σσ. 51-53)

Γιάννης Ρίτσος: Ανυπόταχτη Πολιτεία (Κ.Ν.Λ. Γ Λυκείου, σσ. 51-53) 1. ΚΕΙΜΕΝΟ Γιάννης Ρίτσος: Ανυπόταχτη Πολιτεία (Κ.Ν.Λ. Γ Λυκείου, σσ. 51-53) 2. ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ 2.1. Στοιχεία που αφορούν στο συγγραφέα, λογοτεχνικό περιβάλλον και λοιπά γραµ- µατολογικά στοιχεία:

Διαβάστε περισσότερα

Βιτσέντζου Κορνάρου: Ερωτόκριτος β. [Ήρθεν η ώρα κι ο καιρός] (στίχοι 767-818) (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου, σσ. 80-82)

Βιτσέντζου Κορνάρου: Ερωτόκριτος β. [Ήρθεν η ώρα κι ο καιρός] (στίχοι 767-818) (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου, σσ. 80-82) 1. KEIMENO Βιτσέντζου Κορνάρου: Ερωτόκριτος β. [Ήρθεν η ώρα κι ο καιρός] (στίχοι 767-818) (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου, σσ. 80-82) 2. ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ 2.1. Παραδείγµατα ερωτήσεων ελεύθερης ανάπτυξης 1. Σε ποιο

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα και συγγραφείς της νεοελληνικής λογοτεχνίας

Κείμενα και συγγραφείς της νεοελληνικής λογοτεχνίας Κείμενα και συγγραφείς της νεοελληνικής λογοτεχνίας 1830-1880 Διδάσκων: Αναπλ. Καθηγητής Ιωάννης Παπαθεοδώρου 1 η ενότητα: «Εισαγωγή στα ρομαντικά χρόνια» Ρομαντισμός. Η ανάδυση του μυθιστορήματος. Χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ, ΚΡΙΤΙΚΕΣ Κ.Α. ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΓΛΥΠΤΗ. Μιχάλη Κευγά. ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ:http://www.mkevgas.gr/ Ιστοσελίδα:

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ, ΚΡΙΤΙΚΕΣ Κ.Α. ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΓΛΥΠΤΗ. Μιχάλη Κευγά. ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ:http://www.mkevgas.gr/ Ιστοσελίδα: ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ, ΚΡΙΤΙΚΕΣ Κ.Α. ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΓΛΥΠΤΗ Μιχάλη Κευγά ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ:http://www.mkevgas.gr/ Ιστοσελίδα: http://www.mkevgas.gr/ Ιστοσελίδα: http://www.mkevgas.gr/ Ιστοσελίδα:

Διαβάστε περισσότερα

Περί Μελαγχολίας. Διδάσκων: Αναπλ. Καθηγητής Δημήτριος Καργιώτης. 6 η ενότητα: «Το δεύτερο ήμισυ του 19ου αιώνα»

Περί Μελαγχολίας. Διδάσκων: Αναπλ. Καθηγητής Δημήτριος Καργιώτης. 6 η ενότητα: «Το δεύτερο ήμισυ του 19ου αιώνα» Περί Μελαγχολίας Διδάσκων: Αναπλ. Καθηγητής Δημήτριος Καργιώτης 6 η ενότητα: «Το δεύτερο ήμισυ του 19ου αιώνα» Περιγραφή θεματικής ενότητας: Εκδοχές του θέματος της μελαγχολίας έτσι όπως το διαχειρίστηκαν

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. Αθηνών), Κρατικό Αρχείο και Βιβλιοθήκη «Μαξίμ Γκόρκι» 3. Σεπτέμβριος 2008 Έρευνα στην Οδησσό (υπό την αιγίδα της Ακαδημίας

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. Αθηνών), Κρατικό Αρχείο και Βιβλιοθήκη «Μαξίμ Γκόρκι» 3. Σεπτέμβριος 2008 Έρευνα στην Οδησσό (υπό την αιγίδα της Ακαδημίας ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Ονοματεπώνυμο: ΙΡΕΝΑ ΜΠΟΓΚΝΤΑΝΟΒΙΤΣ (IRENA BOGDANOVIĆ) Τόπος γέννησης: ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ, ΣΕΡΒΙΑ Υπηκοότητα: ΣΕΡΒΙΚΗ Τηλέφωνα: 211 21 35 777, 6977 12 89 05 e-mail: irena_athens@yahoo.gr, ibogdanovic@slavstud.uoa.gr

Διαβάστε περισσότερα

1. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΌΝΟΜΑ: ΜΑΡΙΑ ΕΠΩΝΥΜΟ: ΚΛΑΔΑΚΗ ΌΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΠΑΤΕΡΑ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΜΗΤΕΡΑΣ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: ΡΟΔΟΣ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ:

1. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΌΝΟΜΑ: ΜΑΡΙΑ ΕΠΩΝΥΜΟ: ΚΛΑΔΑΚΗ ΌΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΠΑΤΕΡΑ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΜΗΤΕΡΑΣ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: ΡΟΔΟΣ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ: 1. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΌΝΟΜΑ: ΜΑΡΙΑ ΕΠΩΝΥΜΟ: ΚΛΑΔΑΚΗ ΌΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΠΑΤΕΡΑ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΜΗΤΕΡΑΣ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: ΡΟΔΟΣ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ: ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ 8 ΙΑΛΥΣΟΣ,

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο: Ονοματεπώνυμο Μαθητή: Ημερομηνία: 20/11/2017 Επιδιωκόμενος Στόχος: 70/100. Ι. Μη λογοτεχνικό κείμενο

Κεφάλαιο: Ονοματεπώνυμο Μαθητή: Ημερομηνία: 20/11/2017 Επιδιωκόμενος Στόχος: 70/100. Ι. Μη λογοτεχνικό κείμενο Μάθημα/Τάξη: Ν. Γλώσσα Γ' ΕΠΑΛ Κεφάλαιο: Ονοματεπώνυμο Μαθητή: Ημερομηνία: 20/11/2017 Επιδιωκόμενος Στόχος: 70/100 Ι. Μη λογοτεχνικό κείμενο Τον Μάιο του 2017 δημοσιοποιήθηκαν αποτελέσματα έρευνας του

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στις Επιστήμες της Αγωγής

Εισαγωγή στις Επιστήμες της Αγωγής Εισαγωγή στις Επιστήμες της Αγωγής Τα παιδαγωγικά-εκπαιδευτικά αιτήματα στην Ελλάδα Αλεξάνδρα Ανδρούσου - Βασίλης Τσάφος Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΑΠΗ) Τέλος 19ου Αρχές 20ου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ - ΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ - ΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ - ΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ Υπάρχει µεγάλη ποικιλία θεµάτων που θα µπορούσαν να δοθούν ως συνθετικές δηµιουργικές εργασίες. Όποιο θέµα όµως και να δοθεί, θα ήταν καλό να έχει ως στόχο τη στροφή του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η Περίληψη είναι μικρής έκτασης κείμενο, με το οποίο αποδίδεται συμπυκνωμένο το περιεχόμενο ενός ευρύτερου κειμένου. Έχει σαν στόχο την πληροφόρηση των άλλων, με λιτό και περιεκτικό τρόπο, για

Διαβάστε περισσότερα

«Από την έρευνα στη διδασκαλία» Δημοτική Βιβλιοθήκη Κερατσινίου - Δραπετσώνας Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

«Από την έρευνα στη διδασκαλία» Δημοτική Βιβλιοθήκη Κερατσινίου - Δραπετσώνας Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015 Ε Λ Λ Η Σ 8 Β Ε Ρ Ο Ι Α 59132 Τ. 2 3 3 1-502003 w w w. f u t u r e l i b r a r y. g r Ζ Α Λ Ο Κ Ω Σ Τ Α 4 Α Θ Η Ν Α 1 0 6 7 1 Τ. 2 1 5 5-518150 i n f o @ f u t u r e l i b r a r y. g r «Από την έρευνα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ 21o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΑΥΓΕΤΟΥ 60, 11255 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ.: 2102020224 2102114500 email: mail@21lyk-athin.att.sch.gr ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2017-2018 Αντιπροσωπία

Διαβάστε περισσότερα

Κριτικη της Maria Kleanthous Kouzapa για το βιβλίο : " ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ " του Γιώργου Παπαδόπουλου-Κυπραίου

Κριτικη της Maria Kleanthous Kouzapa για το βιβλίο :  ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ  του Γιώργου Παπαδόπουλου-Κυπραίου Ημερομηνία 13/07/2015 Μέσο Συντάκτης Link http://vivliopareas.blogspot.gr/ Μαρία Κλεάνθους Κουζάπα http://vivliopareas.blogspot.gr/2015/07/maria-kleanthous-kouzapa_40.html Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2015 Κριτικη

Διαβάστε περισσότερα

Γ. Σεφέρης: Η Τέχνη και η εποχή (Κ.Ν.Λ. Γ Λυκείου, σσ )

Γ. Σεφέρης: Η Τέχνη και η εποχή (Κ.Ν.Λ. Γ Λυκείου, σσ ) 1. ΚΕΙΜΕΝΟ Comment: 2. ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ Γ. Σεφέρης: Η Τέχνη και η εποχή (Κ.Ν.Λ. Γ Λυκείου, σσ. 230-232) 2.1. Στοιχεία που αφορούν στο συγγραφέα, λογοτεχνικό περιβάλλον και λοιπά γραµ- µατολογικά

Διαβάστε περισσότερα

Οι συγγραφείς της Παλαιάς Διαθήκης: άνθρωποι εμπνευσμένοι από το Θεό.

Οι συγγραφείς της Παλαιάς Διαθήκης: άνθρωποι εμπνευσμένοι από το Θεό. Οι συγγραφείς της Παλαιάς Διαθήκης: άνθρωποι εμπνευσμένοι από το Θεό. Το διάγραμμα του χρόνου Εποχή Αβραάμ Θάνατος Μ. Αλεξάνδρου Γέννηση Ιησού Χριστού Άλωση Κων/πολης 2000 1900 1800 1700 1600 1500 1400

Διαβάστε περισσότερα

ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΡΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΚΑΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ. ΤΑΞΙΝΟΜΙΚΟ και ΤΑΞΙΘΕΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΡΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΚΑΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ. ΤΑΞΙΝΟΜΙΚΟ και ΤΑΞΙΘΕΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΡΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΚΑΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΤΑΞΙΝΟΜΙΚΟ και ΤΑΞΙΘΕΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΑΞΙΝΟΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Dewey Decimal Classification (DDC) Οι βιβλιοθήκες σπουδαστήρια της Φιλοσοφικής Σχολής χρησιμοποιούν

Διαβάστε περισσότερα

Κριτήρια και αποφάσεις σχετικά με την Προμήθεια Βιβλίων στο πλαίσιο του Προγράμματος της Φιλαναγνωσίας

Κριτήρια και αποφάσεις σχετικά με την Προμήθεια Βιβλίων στο πλαίσιο του Προγράμματος της Φιλαναγνωσίας Κριτήρια και αποφάσεις σχετικά με την Προμήθεια Βιβλίων στο πλαίσιο του Προγράμματος της Φιλαναγνωσίας Για τις ανάγκες του Προγράμματος «Καινοτόμες δράσεις ενίσχυσης της φιλαναγνωσίας των μαθητών» που

Διαβάστε περισσότερα

Έφυγε ο Δάσκαλος Σαράντος Καργάκος

Έφυγε ο Δάσκαλος Σαράντος Καργάκος 14 Ιανουαρίου 2019 Έφυγε ο Δάσκαλος Σαράντος Καργάκος / Επικαιρότητα Σήμερα, Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019, αναπαύθηκε μια σπουδαία προσωπικότητα των Γραμμάτων και της Ιστορίας, ο Δάσκαλος Σαράντος Καργάκος.

Διαβάστε περισσότερα

Φίλες και φίλοι, Αγαπημένε μου Γιαννάκη Μάτση,

Φίλες και φίλοι, Αγαπημένε μου Γιαννάκη Μάτση, Χαιρετισμός Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την παρουσίαση του βιβλίου της Δόξας Κωμοδρόμου «Κυριάκος Μάτσης Η φυσιογνωμία ενός στοχαστή που τάχθηκε στον αγώνα της ΕΟΚΑ 16 Νοεμβρίου 2017 Φίλες και φίλοι,

Διαβάστε περισσότερα

Η Σόφη Θεοδωρίδου στο arive.gr

Η Σόφη Θεοδωρίδου στο arive.gr Η Σόφη Θεοδωρίδου στο arive.gr συνέντευξη πωλίνα_ταϊγανίδου Με αφορμή την παρουσίαση του νέου της βιβλίου, Στεφάνι από ασπάλαθο Λίγα λόγια για το έργο: Μια όμορφη καλοκαιρινή μέρα του 1939, η Κασσιανή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ 3 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ 2016 2017 ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ Α ΤΑΞΗΣ 1. πίστη και αγάπη, έννοια και περιεχόμενο της χριστιανικής. 2.Συνολική θεώρηση της διδασκαλίας του Αγίου Κοσμά για την

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονος χορός: Ιστορία, εκπαίδευση, σύνθεση και χορογραφία. Ενότητα 9: Χοροθέατρο Γαλάνη Μαρία (Μάρω) PhD Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης

Σύγχρονος χορός: Ιστορία, εκπαίδευση, σύνθεση και χορογραφία. Ενότητα 9: Χοροθέατρο Γαλάνη Μαρία (Μάρω) PhD Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Σύγχρονος χορός: Ιστορία, εκπαίδευση, σύνθεση και χορογραφία Ενότητα 9: Χοροθέατρο Γαλάνη Μαρία (Μάρω) PhD Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης 1 Σκοπός της ενότητας Γνωριμία με την τέχνη του χοροθεάτρου

Διαβάστε περισσότερα

Καλύτερη-Βαθύτερη γνωριμία με την τέχνη της λογοτεχνίας. Ενδελεχής μελέτη της σχέσης λογοτεχνίας και κινηματογράφου.

Καλύτερη-Βαθύτερη γνωριμία με την τέχνη της λογοτεχνίας. Ενδελεχής μελέτη της σχέσης λογοτεχνίας και κινηματογράφου. Καλύτερη-Βαθύτερη γνωριμία με την τέχνη της λογοτεχνίας. Ενδελεχής μελέτη της σχέσης λογοτεχνίας και κινηματογράφου. Εύρεση κοινών στοιχείων των δύο αυτών μορφών τέχνης. Είναι κλασσικό βιβλίο. Ενδιαφέρουσα

Διαβάστε περισσότερα

Ο Μικρός Βορράς σε συνεργασία µε το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Διοργανώνουν επιµορφωτικό-βιωµατικό Σεµινάριο. Εισήγηση: Τάσος Ράτζος

Ο Μικρός Βορράς σε συνεργασία µε το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Διοργανώνουν επιµορφωτικό-βιωµατικό Σεµινάριο. Εισήγηση: Τάσος Ράτζος Ο Μικρός Βορράς σε συνεργασία µε το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Διοργανώνουν επιµορφωτικό-βιωµατικό Σεµινάριο µε θέµα «ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ Ο ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΔΡΑΣΗ» «όλη η Ελένη σε µία ώρα» Εισήγηση: Τάσος

Διαβάστε περισσότερα

Διάρκεια: 2Χ80 Προτεινόμενη τάξη: Δ -Στ Εισηγήτρια: Χάρις Πολυκάρπου

Διάρκεια: 2Χ80 Προτεινόμενη τάξη: Δ -Στ Εισηγήτρια: Χάρις Πολυκάρπου ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Θεατρικό Εργαστήρι: Δημιουργία δραματικών πλαισίων με αφορμή μαθηματικές έννοιες. Ανάπτυξη ικανοτήτων για επικοινωνία μέσω του θεάτρου και του δράματος. Ειδικότερα αναφορικά με τις παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

Ο ελληνικός αυλός στην κλασική και στην ελληνιστική εποχή σύμφωνα με τις γραπτές, τις αρχαιολογικές και τις εικονογραφικές πηγές

Ο ελληνικός αυλός στην κλασική και στην ελληνιστική εποχή σύμφωνα με τις γραπτές, τις αρχαιολογικές και τις εικονογραφικές πηγές α/α α/α Α.Μ. ΟΜΑΔΑ Α 1 Ο ελληνικός αυλός στην κλασική και στην ελληνιστική εποχή σύμφωνα με τις γραπτές, τις αρχαιολογικές και τις εικονογραφικές πηγές 1013201399004 2 Το γλωσσικό ιδίωμα των Δαρνακοχωρίων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΟΥΝ ΤΣΟΥ. Οι διακεκριμένοι καθηγητές Στρατηγικής Αθανάσιος Πλατιάς και Κωνσταντίνος. Δελτίο Τύπου. Εκδόσεις: Διαθέσιμο από:

ΣΟΥΝ ΤΣΟΥ. Οι διακεκριμένοι καθηγητές Στρατηγικής Αθανάσιος Πλατιάς και Κωνσταντίνος. Δελτίο Τύπου. Εκδόσεις: Διαθέσιμο από: ΣΟΥΝ ΤΣΟΥ Πολεμική Στρατηγική Κείμενα: Αθανάσιος Πλατιάς, Κωνσταντίνος Κολιόπουλος ISBN: 978-960-531-342-5 Τιμή: 18,02 ευρώ Σελίδες: 280 Σχήμα: 17 x 24 Γλώσσα: Ελληνικά, Ημερομηνία κυκλοφορίας: 2015 Εκδόσεις:

Διαβάστε περισσότερα

Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Αυτοβιογραφία

Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Αυτοβιογραφία Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Αυτοβιογραφία Ποιά ηρωικά χαρακτηριστικά έχει η ηρωίδα κατά τη γνώμη σας; Κατά τη γνώμη μου και μόνο που χαρακτηρίζουμε την Ελισάβετ Μουτζάν Μαρτινέγκου ηρωίδα δείχνει ότι

Διαβάστε περισσότερα

2 - µεταδιηγητικό ή υποδιηγητικό επίπεδο = δευτερεύουσα αφήγηση που εγκιβωτίζεται στη κύρια αφήγηση, π.χ η αφήγηση του Οδυσσέα στους Φαίακες για τις π

2 - µεταδιηγητικό ή υποδιηγητικό επίπεδο = δευτερεύουσα αφήγηση που εγκιβωτίζεται στη κύρια αφήγηση, π.χ η αφήγηση του Οδυσσέα στους Φαίακες για τις π 1 ΟΡΟΙ ΑΦΗΓΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ Εστίαση (πρόκειται για τη σχέση του αφηγητή µε τα πρόσωπα της ιστορίας). Μηδενική = όταν έχουµε αφηγητή έξω από τη δράση (αφηγητής παντογνώστης). Εξωτερική = ο αφηγητής γνωρίζει

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ

Γ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Γ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016, Ναύπλιο Κεντρικά Διδακτήρια, Αίθουσα «Λήδα Τασοπούλου» 1 10.30-11.00

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του φωτός σαν παραμύθι

Η ιστορία του φωτός σαν παραμύθι Η ιστορία του φωτός σαν παραμύθι περιγραφή της δράσης Χρήστος Γκοτζαρίδης Φυσικός ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΤΑΡΤΙΚΗ ΦΑΣΗ Μικρή Περιγραφή: Οι μαθητές θα παρακολουθήσουν μία ιστορία, για την εξέλιξη των

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Διαλέξεων ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ

Πρόγραμμα Διαλέξεων ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ Πρόγραμμα Διαλέξεων ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ Κύκλος επτά (7) διαλέξεων, με την συμμετοχή εννέα (9) κορυφαίων ομιλητών, με κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα την πρωτοποριακή σκέψη. Στόχος των ομιλιών είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ουίλλιαµ Σαίξπηρ: «Σονέτο XVIII» (Ν.Ε.Λ. Β Λυκείου, Α5, σσ. 54-55)

Ουίλλιαµ Σαίξπηρ: «Σονέτο XVIII» (Ν.Ε.Λ. Β Λυκείου, Α5, σσ. 54-55) 1. ΚΕΙΜΕΝΟ Ουίλλιαµ Σαίξπηρ: «Σονέτο XVIII» (Ν.Ε.Λ. Β Λυκείου, Α5, σσ. 54-55) 2. ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ 2.1. Στοιχεία που αφορούν στο συγγραφέα, λογοτεχνικό περιβάλλον και λοιπά γραµµατολογικά στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Αντιγόνη Σοφοκλέους. Στ

Αντιγόνη Σοφοκλέους. Στ «5η Διημερίδα (αλληλο-)διδακτικής. Διδάσκοντας με λογισμό και με όνειρο. Έμπνευση και Δημιουργία στη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων στο Γυμνάσιο και το Λύκειο. Σχολικό έτος 2016-17.» Διοργάνωση:

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. 5η Ενότητα: Συζητώντας για την εργασία και το επάγγελμα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1. Εισαγωγικά κείμενα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. 5η Ενότητα: Συζητώντας για την εργασία και το επάγγελμα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1. Εισαγωγικά κείμενα ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγικά κείμενα 2. Βαθμοί επιθέτων και επιρρημάτων Η σύγκριση 3. Το β συνθετικό Λεξιλόγιο 4. Οργάνωση και συνοχή της περιγραφής και της αφήγησης 5. Δραστηριότητες παραγωγής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Πέμπτη, 13/12/2018. Νέο Μουσείο Ακρόπολης, Αμφιθέατρο. 17:00-18:30 και 19:00-20:30

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Πέμπτη, 13/12/2018. Νέο Μουσείο Ακρόπολης, Αμφιθέατρο. 17:00-18:30 και 19:00-20:30 1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ------ Αθήνα, Πέμπτη 6/12/2018 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Πέμπτη, 13/12/2018 Νέο Μουσείο Ακρόπολης, Αμφιθέατρο 17:00-18:30 και 19:00-20:30 Πώς

Διαβάστε περισσότερα

Το παιχνίδι των δοντιών

Το παιχνίδι των δοντιών Το παιχνίδι των δοντιών Ρία Φελεκίδου Εικόνες: Γεωργία Στύλου Εκπαιδευτικό υλικό από τη συγγραφέα του βιβλίου [1] EΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ - ΤΑΞΙΔΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Διαβάστε περισσότερα

Απαγορεύεται η οποιαδήποτε μερική ή ολική ανατύπωση χωρίς την άδεια του εκδότη

Απαγορεύεται η οποιαδήποτε μερική ή ολική ανατύπωση χωρίς την άδεια του εκδότη Συντονισμός έργου: Μαρία Λαγογιάννη, Δρ Αρχαιολόγος Σουζάνα Χούλια-Καπελώνη, Αρχαιολόγος Γενική επιμέλεια: Έλενα Μπαζίνη, Αρχαιολόγος Επιστημονική τεκμηρίωση-αρχική ιδέα σεναρίου: Έλενα Μπαζίνη, Αρχαιολόγος

Διαβάστε περισσότερα

«Πώς υφαίνεται ο χρόνος»: Ένα μυθιστόρημα για το παρελθόν που επιστρέφει και...

«Πώς υφαίνεται ο χρόνος»: Ένα μυθιστόρημα για το παρελθόν που επιστρέφει και... «Πώς υφαίνεται ο χρόνος»: Ένα μυθιστόρημα για το παρελθόν που επιστρέφει και... «Πώς υφαίνεται ο χρόνος»: Ένα μυθιστόρημα για το παρελθόν που επιστρέφει και κάθε γυναίκα πρέπει να διαβάσει 10 Απριλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Θρησκευτικά B Δημοτικού (Μέρος Α ) Ομορφος κόσμος ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Θρησκευτικά Β Δημοτικού Ομορφος κόσμος (Μέρος A ) Συγγραφική ομάδα:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 IOYNIOY 2001 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ : ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 IOYNIOY 2001 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ : ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 IOYNIOY 2001 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ : ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΕΙΜΕΝΟ: Πολύς λόγος έχει γίνει για τα ποικίλα συνθήματα που βλέπουμε

Διαβάστε περισσότερα

Λέσχη ανάγνωσης «Η ιστορία του γάτου που έμαθε σε ένα γλάρο να πετάει», Λουίς Σεπούλβεδα

Λέσχη ανάγνωσης «Η ιστορία του γάτου που έμαθε σε ένα γλάρο να πετάει», Λουίς Σεπούλβεδα Λέσχη ανάγνωσης «Η ιστορία του γάτου που έμαθε σε ένα γλάρο να πετάει», Λουίς Σεπούλβεδα Μικροί λογοτέχνες: Ολυμπιάδα Σωκράτους, Μαρία Κωστέα, Β5 Γυμνάσιο Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου Σχολική χρονιά: 2012-2013

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Πολυράκης: «Ο Μαρίνος Αντύπας πέτυχε να αφυπνίσει τους αγρότες»

Γιώργος Πολυράκης: «Ο Μαρίνος Αντύπας πέτυχε να αφυπνίσει τους αγρότες» Ο συγγραφέας στο νέο του μυθιστόρημα γράφει για το αγροτικό ζήτημα στη Θεσσαλία και την κατάσταση που είχε οδηγήσει στο Κιλελέρ Γιώργος Πολυράκης: «Ο Μαρίνος Αντύπας πέτυχε να αφυπνίσει τους αγρότες» 13

Διαβάστε περισσότερα

«Το Πορτοκάλι με την Περόνη» υλικό εργασίας

«Το Πορτοκάλι με την Περόνη» υλικό εργασίας «Το Πορτοκάλι με την Περόνη» υλικό εργασίας θεατρικές ασκήσεις και δημιουργικές δραστηριότητες Συμπεριλαμβάνεται CD με φωτογραφικό υλικό Το πορτοκάλι με την περόνη: υλικό εργασίας θεατρικές ασκήσεις και

Διαβάστε περισσότερα

Α' ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 1 η σκηνή: στίχοι 437-494

Α' ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 1 η σκηνή: στίχοι 437-494 Α' ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 1 η σκηνή: στίχοι 437-494 1.α. Από τον Πρόλογο στο Επεισόδιο: Η Ελένη, μαζί με τις γυναίκες που αποτελούν το Χορό του δράματος, μπαίνουν μέσα στο παλάτι προκειμένου να ζητήσουν πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Επικοινωνία ΣυνΚίνησις 2155304973, 6973933877 info@sinkinisis.com www.sinkinisis.com ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σύλλογος Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας «σὺν Ἀθηνᾷ»

Σύλλογος Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας «σὺν Ἀθηνᾷ» Σύλλογος Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας «σὺν Ἀθηνᾷ» Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2016 Κατερίνα Δ. Χατζοπούλου Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΣ ΣΥΜΒΑΣΗ Η ανθρώπινη γλώσσα, ως μέρος της πραγματικότητας απασχόλησε τόσο

Διαβάστε περισσότερα

Με την ολοκλήρωση του μαθήματος ο διδασκόμενος αναμένεται να είναι σε θέση να:

Με την ολοκλήρωση του μαθήματος ο διδασκόμενος αναμένεται να είναι σε θέση να: Τίτλος Μαθήματος: ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗΣ Κωδικός Μαθήματος: MUS 651 Κατηγορία Μαθήματος: (Υποχρεωτικό/Επιλεγόμενο) Υποχρεωτικό Επίπεδο Μαθήματος: (πρώτου, δεύτερου

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ .1 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ Τηλεόραση & Φιλαναγνωσία ΚΕΙΜΕΝΟ Ένα σηµαντικό ζήτηµα που αφορά τις σχέσεις τηλεόρασης και προτιµήσεων του κοινού συνδέεται µε τις επιδράσεις των

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ (ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ)

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ (ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ (ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ) ΑΘΗΝΑ 1999 ΜΕΡΟΣ Α Οµάδα Σύνταξης Άννα ηµητροκάλη,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕ3. Η Καινή Διαθήκη Α: Τα Ευαγγέλια και οι Πράξεις των Αποστόλων

ΔΕ3. Η Καινή Διαθήκη Α: Τα Ευαγγέλια και οι Πράξεις των Αποστόλων ΔΕ3. Η Καινή Διαθήκη Α: Τα Ευαγγέλια και οι Πράξεις των Αποστόλων 1. Ποια είναι τα βιβλία της Καινής Διαθήκης 1. Ιστορικά Ευαγγέλια 1. κατά Ματθαίον 2. κατά Μάρκον 3. κατά Λουκάν 4. κατά Ιωάννην 5.Πράξεις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ Ο παιδαγωγός, συγγραφέας, εκδότης Χάρης Σ. Πάτσης γεννήθηκε στις 30 Ιουνίου 1913. Είναι µια κορυφαία µορφή ανάµεσα στον πνευµατικό, λογοτεχνικό και εκδοτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΡΑΣΗ ΕΚΘΕΣΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΕΚΦΡΑΣΗ ΕΚΘΕΣΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Το δοκίµιο περιλαµβάνει την εισαγωγή, την πειθώ, τη γλώσσα και την οργάνωση του δοκιµίου. Εισαγωγή στο δοκίµιο Δοκίµιο ονοµάζεται το είδος του πεζού λόγου που έχει µέση έκταση, ποικιλία θεµάτων (κοινωνικού,

Διαβάστε περισσότερα

AΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

AΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ AΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Τρόποι διδασκαλίας Κατ οίκον εργασία Γραπτή Αξιολόγηση ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ (Α) Αρχαία Ελληνική Γλώσσα (Β) Αρχαιογνωσία: (αρχαίο κείμενο από μετάφραση) MH EΞΕΤΑΖΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Γνωστική Ψυχολογία: Οι ανώτερες γνωστικές διεργασίες

Γνωστική Ψυχολογία: Οι ανώτερες γνωστικές διεργασίες Γνωστική Ψυχολογία: Οι ανώτερες γνωστικές διεργασίες ΤΟΠΟΣ Επιστημονικές Εκδόσεις Επιμέλεια-Διόρθωση: Μαρία Αποστολοπούλου Εξώφυλλο: ΜΟΤΙΒΟ Α.Ε. 2014 Εκδόσεις Τόπος & Νίκος Μακρής, Μπετίνα Ντάβου, Θανάσης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ/-ΩΝ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ/-ΩΝ - ΖΩΝΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ - ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ/-ΩΝ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ Κούκιας ΠΕ 18.03 Λογιστικής Θεόδωρος 1. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ 1.1 ΤΙΤΛΟΣ Προβάλλω τον τόπο μου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΡΙΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΡΙΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Σ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 ΔΕΥΤΕΡΑ 19/1 Αγγλικά ΙΙ & IV B1, Β2 Σπηλιοπούλου Εισαγωγή στη θεατρολογία (Νεότερο θέατρο) Σαµπατακάκης (Ροϊλού) Εισαγωγή στην ιστορία και θεωρία του

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΟ ΟΙ ΑΡΕΤΕΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ

ΚΕΙΜΕΝΟ ΟΙ ΑΡΕΤΕΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑΔΑ A') ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΤΡΙΤΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2012 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΕΙΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. 22/5/2012 INTERNATIONAL SCHOOL OF ATHENS Κεφαλληνού Λουκία

ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. 22/5/2012 INTERNATIONAL SCHOOL OF ATHENS Κεφαλληνού Λουκία ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 22/5/2012 INTERNATIONAL SCHOOL OF ATHENS Κεφαλληνού Λουκία Γιώργος Θεοτοκάς Κωνσταντινούπολη 1905- Αθήνα 1966 Αργώ (Θέλω γράμματα) 1 Γραμματολογικά

Διαβάστε περισσότερα

Τα μοτίβα της πεζογραφίας του Βιζυηνού του Αμάραντου Αφεντουλίδη Κυρίαρχα στοιχεία: Ο ρομαντισμός, η βαθιά θρησκευτικότητα, το έντονο συναίσθημα, η αχαλίνωτη φαντασία. Εκείνο, όμως, το στοιχείο που διακρίνει

Διαβάστε περισσότερα

Ο συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος μιλά στο onlarissa.gr: Τίποτε στη ζωή δεν είναι άσπρο-μαύρο

Ο συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος μιλά στο onlarissa.gr: Τίποτε στη ζωή δεν είναι άσπρο-μαύρο Ο συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος μιλά στο onlarissa.gr: Τίποτε στη ζωή δεν είναι άσπρο-μαύρο Δημοσιεύθηκε στις: 10 Ιουνίου 2018, 10:53 Πολυγραφότατος, σχεδόν μια εικοσαετία στα ελληνικά γράμματα, ο Γιάννης

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. Π ρ ο σ ω π ι κ ά σ τ ο ι χ ε ί α

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. Π ρ ο σ ω π ι κ ά σ τ ο ι χ ε ί α ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Π ρ ο σ ω π ι κ ά σ τ ο ι χ ε ί α Επώνυμο: Όνομα: Ημερομηνία γεννήσεως: Τόπος γεννήσεως: Διεύθυνση: Αριθμός τηλεφώνου: e-mail: Αριθμός fax: Επάγγελμα: Α ρ β α ν ί τ η Α ι κ α τ ε ρ

Διαβάστε περισσότερα

Bauhaus 19 - Bauhaus Open House. Πρόγραμμα για Παιδιά και Εφήβους ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ-ΗΧΟΙ-ΧΡΩΜΑΤΑ-ΚΙΝΗΣΗ ΛΕΥΚΟΙ ΚΥΒΟΙ-ΦΩΣ-ΣΚΙΑ 4 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Bauhaus 19 - Bauhaus Open House. Πρόγραμμα για Παιδιά και Εφήβους ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ-ΗΧΟΙ-ΧΡΩΜΑΤΑ-ΚΙΝΗΣΗ ΛΕΥΚΟΙ ΚΥΒΟΙ-ΦΩΣ-ΣΚΙΑ 4 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ Δελτίο Τύπου 24/01/2019 Bauhaus 19 - Bauhaus Open House Πρόγραμμα για Παιδιά και Εφήβους ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ-ΗΧΟΙ-ΧΡΩΜΑΤΑ-ΚΙΝΗΣΗ ΛΕΥΚΟΙ ΚΥΒΟΙ-ΦΩΣ-ΣΚΙΑ 4 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ----------------------------------------------------------------------------

Διαβάστε περισσότερα

Οµιλία του Προέδρου Valéry GISCARD d ESTAING. Στα εγκαίνια της λατείας Jacqueline de Romilly. Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Παρισίων

Οµιλία του Προέδρου Valéry GISCARD d ESTAING. Στα εγκαίνια της λατείας Jacqueline de Romilly. Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Παρισίων 1 Οµιλία του Προέδρου Valéry GISCARD d ESTAING Στα εγκαίνια της λατείας Jacqueline de Romilly Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Παρισίων Αθήνα --- ευτέρα 16 Σε τεµβρίου 2013 2 Κύριε ήµαρχε, Κυρία Πρόεδρε του

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαιολογία των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων (480 π.χ. - 1ος αι. π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος

Αρχαιολογία των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων (480 π.χ. - 1ος αι. π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος [IA12] ΚΛΑΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ Β Αρχαιολογία των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων (480 π.χ. - 1ος αι. π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος Τι είναι Aρχαιολογία; Η επιστήμη της αρχαιολογίας: Ασχολείται με την περισυλλογή,

Διαβάστε περισσότερα

Κ. Θεοτόκη: «Ο Κατάδικος» (Κ.Ν.Λ. Β Λυκείου, σσ. 218-223)

Κ. Θεοτόκη: «Ο Κατάδικος» (Κ.Ν.Λ. Β Λυκείου, σσ. 218-223) 1. ΚΕΙΜΕΝΟ: Κ. Θεοτόκη: «Ο Κατάδικος» (Κ.Ν.Λ. Β Λυκείου, σσ. 218-223) 2. ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ 2.1. Στοιχεία που αφορούν στο συγγραφέα, λογοτεχνικό περιβάλλον και λοιπά γραµµατολογικά στοιχεία: 1. Ποια

Διαβάστε περισσότερα

ελιές, παστά ψάρια, και σπάνια από κρέας, κυρίως στην Αθήνα.

ελιές, παστά ψάρια, και σπάνια από κρέας, κυρίως στην Αθήνα. Η τροφή της Αρχαϊκής οικογένειας ήταν αποτελούνταν από λαχανικά, ελιές, παστά ψάρια, και σπάνια από κρέας, κυρίως στην Αθήνα. Η ενδυμασία των Αρχαίων Ελλήνων ήταν κομψή, αλλά όχι εξεζητημένη. Το βασικό

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΠΑΛ

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΠΑΛ Μη Λογοτεχνικό κείµενο Το νόηµα της εργασίας ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Η επιλογή επαγγέλµατος αποτελεί σηµαντική απόφαση στη ζωή του κάθε ατόµου και για να είναι σωστή θα πρέπει να ταυτίζεται µε τα ενδιαφέροντα,

Διαβάστε περισσότερα

Πώς γράφω µία σωστή περίληψη; Για όλες τις τάξεις Γυµνασίου και Λυκείου

Πώς γράφω µία σωστή περίληψη; Για όλες τις τάξεις Γυµνασίου και Λυκείου Πώς γράφω µία σωστή περίληψη; Για όλες τις τάξεις Γυµνασίου και Λυκείου Για να γράψω μία περίληψη πρέπει να ακολουθήσω συγκεκριμένα βήματα! Δεν είναι δύσκολο, απλά θέλει εξάσκηση! Καταρχάς τι είναι µία

Διαβάστε περισσότερα

Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος :11

Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος :11 Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος 2017-11:11 Από τη Μαίρη Γκαζιάνη Ο ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει γράψει περίπου

Διαβάστε περισσότερα

Η ΤΑΞΗ ΩΣ «ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ» «ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ»

Η ΤΑΞΗ ΩΣ «ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ» «ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ» Η ΤΑΞΗ ΩΣ «ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ» «ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ» Στόχοι: Η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας, η ανάπτυξη, δηλαδή, μέσα στην τάξη-λογοτεχνικό εργαστήρι εσωτερικών κινήτρων, ώστε να εδραιωθεί μια σταθερότερη

Διαβάστε περισσότερα