1. Τα δεδομένα που εισέρχονται στο δίκτυο από κάποια πηγή πληροφορίας, μεταφέρονται μέσω ενδιάμεσων κόμβων στον προκαθορισμένο δέκτη.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "1. Τα δεδομένα που εισέρχονται στο δίκτυο από κάποια πηγή πληροφορίας, μεταφέρονται μέσω ενδιάμεσων κόμβων στον προκαθορισμένο δέκτη."

Transcript

1 1.Ποιο απο τα παρακατω δεν ισχυει στα δικτυα μεταγωγης; 1. Τα δεδομένα που εισέρχονται στο δίκτυο από κάποια πηγή πληροφορίας, μεταφέρονται μέσω ενδιάμεσων κόμβων στον προκαθορισμένο δέκτη. 2. Οι κόμβοι διακινούν τα δεδομένα προς τον προορισμό τους αποφασίζοντας ή όχι για την αποτελεσματική διακίνησή τους. 3. Το εκπεμπόμενο σήμα μπορεί να λαμβάνεται από όλους τους συνδρομητές αρκεί να έχουν την κατάλληλη συσκευή πρόσβασης. 4. Για την αύξηση της αξιοπιστίας του δικτύου, οι κόμβοι συνδέονται με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει εναλλακτικός δρόμος μεταξύ των τερματικών σημείων. Στη μεταγωγη κυκλωματος ενα καναλι διατιθεται σε2 συνδρομητες που επικοινωνουν καθ ολη τη διαρκεια της επικοινωνιας τους και καταργειται με τη ληξη αυτης π.χ τηλεφωνικο δικτυο.οποτε η προσβαση στο καναλι επικοινωνιας δεν ανοιχτη σ ολους τους συνδρομητες (Οπως στα δικτυα ανοικτης προσβασης)μονο σ αυτους που επικοινωνουν. 2.Κατά την τεχνική μεταγωγής πακέτων, για ποιον λόγο οι ενδιάμεσοι κόμβοι πρέπει να έχουν επεξεργαστική ικανότητα για τη μετάδοση των πακέτων; 1. Για να τοποθετούν τα πακέτα στην αρχική τους σειρά. 2. Για να εκτελούν τον τεμαχισμό των πακέτων. 3. Για να παρέχουν ένα φυσικό κανάλι επικοινωνίας. 4. Για να αποφασίζουν για τη διαδρομή που θα διανύσει το κάθε πακέτο.για να αποφασίζουν για τη διαδρομή που θα διανύσει το κάθε Με τη μεθοδο datagram καθε πακετο αντιμετωπιζεται σαν ενα ολοκληρωμενο μηνυμα.καθε κομβος που το παραλαμβανει επιλεγει ποιος θα ειναι ο επομενος ετσι λοιπον οι κομβοι πρεπει να γνωριζουν τη δομη του δικτυου και να εχουν επεξεργαστικη ικανοτητα. 3.Ποιο από τα παρακάτω δεν ισχύει στη μέθοδο εικονικού κυκλώματος στα δίκτυα μεταγωγής; 1. Ο δρόμος που θα ακολουθήσουν τα πακέτα καθορίζεται μια φορά στην αρχή. 2. Πριν αρχίσει η αποστολή των πακέτων αποκαθίσταται μία σταθερή νοητή σύνδεση μεταξύ των δύο συνδρομητών. 3. Η εξασφάλιση της ύπαρξης ελεύθερου δρόμου γίνεται με την ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ των δύο συνδρομητών. 4. Οι ενδιάμεσοι κόμβοι απαιτείται να έχουν πληροφορίες για την κατάσταση του δικτύου. Στην τεχνικη αυτη οι ενδιαμεσοι κομβοι δεν απαιτειται να εχουν πληροφοριες απ την αρχη για την κατασταση του δικτυου αφου δεν αποφασιζουν για τη δρομολογηση των μυνηματων απλα τα διακινουν στο προορισμο τους. 4.Ποια θεωρείτε ως την ιδανικότερη μέθοδο για τη μετάδοση τηλεοπτικού σήματος; 1. Τη μεταγωγή κυκλώματος. 2. Τη μεταγωγή πακέτων.

2 3. Τη μεταγωγή μηνύματος. 4. Τη μεταγωγή φωνής. Η μεταγωγη κυκλωματος ειναι ιδανικη για μεγαλης διαρκειας συνεχη σηματα επειδη δεν απαιτειται καμια επεξεργασια των σηματων που θα καθυστερουσε τη μεταδοση. 5.Ποια θεωρείτε ως την ιδανικότερη μέθοδο για τη μετάδοση σημάτων μικρής διάρκειας; 1. Τη μεταγωγή κυκλώματος. 2. Τη μεταγωγή πακέτων. 3. Τη μεταγωγή μηνύματος. 4. Τη μεταγωγή φωνής. Στη μεταδοση σηματων μικρης διαρκειας η μεταγωγη πακετων ενδεικνυται γιατι παρουσιαζει μεγαλυτερη αξιοπιστεια σε περιπτωσεις βλαβης το μηνυμα θα φτασει απο εναλακτικες διαδρομες στο παραληπτη. 6.Ποια θεωρείτε ως την πιο αξιόπιστη μέθοδο για τη μετάδοση ενός μηνύματος; 1. Τη μεταγωγή κυκλώματος. 2. Την τεχνική αυτοδύναμων πακέτων (datagram). 3. Την τεχνική εικονικών κυκλωμάτων (virtual circuits). 4. Τη μεταγωγή φωνής. Η μεταγωγη πακετων παρουσιαζει μεγαλυτερη αξιοπιστεια σε περιπτωσεις βλαβης το μηνυμα θα φτασει απο εναλακτικες διαδρομες στο παραληπτη. 7. Ποιο από τα παρακάτω δεν αποτελεί χαρακτηριστικό των δικτύων μεταγωγής; 1. Οι κόμβοι του δικτύου αποφασίζουν για την αποτελεσματική διακίνηση των δεδομένων. 2. Οι κόμβοι του δικτύου έχουν επεξεργαστική ικανότητα για την προώθηση των δεδομένων. 3. Υπάρχει εναλλακτικός δρόμος μεταξύ των τερματικών σημείων του δικτύου. 4. Το μέσο επικοινωνίας είναι κοινό για όλους τους συνδρομητές.το μέσο επικοινωνίας είναι κοινό για όλους τους συνδρομητές. Αυτο αποτελει χαρακτηριστικο των Δικτυων πολλαπλης προσβασης και οχι των δικτυων μεταγωγης. 8.Ποια τεχνική εξασφαλίζει μεγαλύτερη αξιοπιστία σε ένα τηλεπικοινωνιακό δίκτυο; 1. Η μεταγωγή πακέτων. 2. Η τεχνική εικονικού κυκλώματος. 3. Η τεχνική αυτοδύναμων πακέτων (datagram).

3 4. Η μεταγωγή μηνύματος. Η μεταγωγη πακετων παρουσιαζει μεγαλυτερη αξιοπιστεια σε περιπτωσεις βλαβης το μηνυμα θα φτασει απο εναλακτικες διαδρομες στο παραληπτη. 9.Σε μία τηλεφωνική Το ρεύμα του μικροφώνου θα είναι μηδενικό. 2. Η ευαισθησία του μικροφώνου θα είναι μικρή. 3. Θα εμφανίζονται και άλλοι όροι αρμονικών. 4. Θα υπάρξει μεγάλη απώλεια ισχύος. Θα εμφανιζονται αλλοι οροι αρμονικων στη παραπανω διαταξη οι οποιες εξαρτωνται απο τις αντιστοιχες αντιστασεις Rm(μικροφωνου) και Rt(υπολοιπου κυκλωματος μικροφωνου). Οσο Rm<Rt τοσο μικροτερη παραμορφωση αλλα και λιγοτερη η ευαισθησια του μικροφωνου. 10.Στο παρακάτω σχήμα... Ποια από τις παρακάτω λειτουργίες δεν εκτελείται στο ακουστικό; 1. Σε κατάσταση ηρεμίας η μεμβράνη έλκεται συνεχώς από το μαγνητικό πεδίο του μόνιμου μαγνήτη. 2. Όταν μεταβαλλόμενο ηλεκτρικό ρεύμα περάσει από τα πηνία του ηλεκτρομαγνήτη, δημιουργείται ένα αντίστοιχο μεταβαλλόμενο μαγνητικό πεδίο που ενισχύει ή μειώνει το υπάρχον μαγνητικό πεδίο. 3. Η μεμβράνη πάλλεται στη διπλάσια συχνότητα με αυτήν του μεταβαλλόμενου ηλεκτρικού ρεύματος. 4. Ο μόνιμος μαγνήτης έχει το πλεονέκτημα να αυξάνει την ευαισθησία του ακουστικού. Η μεμβρανεται παλλεται στην ιδια συχνοτητα μ αυτη του μεταβαλλομενου ηλεκτρικου ρευματος. 11.Σε μία τηλεφωνική συσκευή, ποιο από τα παρακάτω δεν θα συνέβαινε εάν το μικρόφωνο συνδεόταν σε σειρά με το ακουστικό και στη συνέχεια ο συνδυασμός αυτός συνδεόταν απ' ευθείας στην τηλεφωνική γραμμή; 1. Θα υπήρχε περιορισμένη μετάδοση ενέργειας από το μικρόφωνο στο ακουστικό. 2. Το συνεχές ρεύμα που χρειάζεται το μικρόφωνο για τη λειτουργία του θα περνούσε αναγκαστικά και από το ακουστικό προκαλώντας προβλήματα στη γραμμική λειτουργία του. 3. To εναλλασσόμενο ρεύμα που παράγεται στο μικρόφωνο κατά την εκπομπή, θα περνούσε από το ακουστικό και θα προκαλούσε αυτακουστικότητα. 4. Θα υπήρχε κακή προσαρμογή του μικροφώνου και του ακουστικού στη γραμμή, με αποτέλεσμα η τηλεφωνική συσκευή να μην λειτουργεί αποδοτικά. Δεν υπαρχει καποιος λογος περιορισμενης μεταδοσης ενεργειας στη παραπανο συνδεσμολογια αντιθετα τα 2,3,4 θα συμβουν.

4 12.Σε μία τηλεφωνική συσκευή, τι επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση ισορροπημένου μετασχηματιστή μεταξύ μικροφώνου και ακουστικού; 1. Διαχωρισμός της κατεύθυνσης εκπομπής και λήψης του ακουστικού σήματος. 2. Μειωμένη κατανάλωση ισχύος. 3. Μείωση ανώτερων αρμονικών. 4. Αποφυγή σπινθήρων Στο παρακάτω σχήμα... Ποια είναι η λειτουργία του επαφέα nsi; 1. Η επίτευξη υψηλότερου ρεύματος παλμών στο συνδρομητικό βρόχο. 2. Η διακοπή και αποκατάσταση του συνδρομητικού βρόχου τόσες φορές 3. Η καταστολή των δύο επιπλέον παλμών (εφ' όσον υπάρχουν) απ' όσους περιέχει το καλούμενο ψηφίο. 4. Η παρεμπόδιση των παλμών κλήσης από το να φτάσουν στο ακουστικό. Η λειτουργεια του επαφεα nsi ειναι να διακοπτεται και να αποκαθισταται ο συνδρομητικος βροχος τοσες φορες οσες μοναδες περιεχει το καλουμενο ψηφιο. 14.Στο παρακάτω σχήμα... Ποια είναι η λειτουργία του επαφέα nsr; 1. Η επίτευξη υψηλότερου ρεύματος παλμών στο συνδρομητικό βρόχο. 2. Η διακοπή και αποκατάσταση του συνδρομητικού βρόχου δύο φορές παραπάνω, από τις μονάδες που περιέχει το καλούμενο ψηφίο. 3. Η καταστολή των δύο τελευταίων παλμών από αυτούς που παράγει ο nsi. 4. Η παρεμπόδιση των παλμών κλήσης από το να φτάσουν στο ακουστικό. Επειδη ο επαφεας nsi ανοιγει και κλεινει 2 φορες παραπανω η λειτουργια του nsr ειναι βραχυκυκλωνει τους 2 τελευταιους παλμους του nsi. 15.To κύκλωμα μιας... Ποιος από τους παρακάτω επαφείς πετυχαίνει υψηλότερο ρεύμα παλμών στο συνδρομητικό βρόχο κατά τη λειτουργία του; 1. nsi. 2. nsr. 3. Ο nsa. 4. Ο U. 5. Ο επαφεας nsa βραχυκυκλωνει τη διαταξη του μικροφωνου με το μετασχηματιστη.ετσι πετυχαινεται υψηλοτερο ρευμα στο συνδρομητικο βροχο.

5 16.(βγαινει καθαρα απ το σχημα μονο...) Ο επαφεας nsi εχει σχηματισει 5 παλμους στο παραπανω σχημα οποτε αφου ο nsr σβηνει τους 2 τελευταιους το ψηφιο που σχηματιστικε ειναι το Για ποιο λόγο οι παλμοσειρές για τα διάφορα ψηφία πρέπει να διαχωρίζονται μεταξύ τους με ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον 500 ms; 1. Για να δημιουργηθεί το ηχόσημα επιλογής. 2. Για να καταπνίγονται οι δύο τελευταίοι παλμοί κάθε ψηφίου. 3. Για να αναγνωρίζεται το τέλος της παλμοσειράς κάθε ψηφίου. 4. Για να αρχίσει η χρέωση της συνδιάλεξης. Γιατι χρειαζεται καποιος επαρκης χρονος για να λειτουργησουν τα συστηματα του κεντρου.αυτος ο χρονς εξασφαλιζεται με την καταπνιξη των 2 τελευταιων παλμων καθως και με την τεχνητη αυξηση της διαδρομης κατα τη περιστροφη του δισκου. 18.Ποιο από τα παρακάτω δεν αποτελεί πλεονέκτημα της τηλεφωνικής συσκευής με πληκτρολόγιο; 1. H εύκολη, αξιόπιστη και γρήγορη επιλογή του συνδρομητικού αριθμού. 2. Ο συνδρομητικός αριθμός μπορεί να μεταβιβαστεί στο τηλεφωνικό κέντρο υπό μορφή παλμοσειρών. 3. Ο συνδρομητικός αριθμός μπορεί να μεταβιβαστεί στο τηλεφωνικό κέντρο υπό μορφή ακουστικών συχνοτήτων. 4. Η μείωση του βάρους της συσκευής. Οι τηλεφωνικες συσκευες με πληκ/γιο στελνουν ενα συνδυασμο σηματων ο οποιος αντιστοιχει στο ψηφιο που πιεστηκε ο συνδυασμος αυτος αποκωδικοποιηται και μετατρεπεται σε παλμοσειρες για να φτασει στο κεντρο. 19.Πώς μπορεί να χαρακτηριστεί ένα τηλεφωνικό κέντρο; 1. Ως μία γραμμή μεταφοράς. 2. Ως ένα φίλτρο. 3. Ως μία συσκευή μετάδοσης. 4. Ως μία συσκευή μεταγωγής. Το τηλεφωνικο κεντρο ειναι μια συσκευη μεταγωγης που δρομολογει τις κλησεις μεταξυ συνδρομητων. 20.Ποια από τις παρακάτω κατηγορίες τηλεφωνικών συστημάτων χαρακτηρίζεται ως σύστημα έμμεσης επιλογής; 1. Eκείνη στην οποία τα ζευκτικά όργανα του κέντρου καθοδηγούνται κατ' ευθείαν με τις παλμοσειρές που αποστέλλονται από τον καλούντα συνδρομητή.

6 2. Εκείνη στην οποία οι παλμοσειρές οδηγούνται και αποθηκεύονται σε μία κεντρική διάταξη καθοδηγήσεως στο τηλεφωνικό κέντρο 3. Εκείνη στην οποία οι παλμοσειρές υφίστανται ενίσχυση. 4. Εκείνη στην οποία οι παλμοσειρές μετατρέπονται σε αναλογικά σήματα. Το συστημα που περιγραφεται ειναι εμμεσης επιλογης γιατι τα ζευτικα οργανα δε καθοδηγουνται απ ευθειας απ τις παλμοσειρες. 21.Ποιο είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα του ραβδεπαφικού επιλογικού συστήματος; 1. Η χρήση περιστροφικών επιλογέων ταχείας κίνησης. 2. Η χρήση υψοστροφικών επιλογέων. 3. Η χρήση κλησιθήρων. 4. Η χρήση ηλεκτρονόμων για τη σύνδεση των εισερχόμενων με τις απερχόμενες γραμμές. Το ραβδεπαφικο επιλογικο συστημα χρησιμοποιει ηλεκτρονομους για τη συνδεση τον εισερχομενων με τις απερχομενες γραμμες στα σημεια διασταυρωσεως. Κλησισθηρες->κινητηριακο συστημα υψοστροφικοι επ->βηματοπορικο συς. Περιστροφικοι επ->rotatry συστημα. 22.Ποια από τις παρακάτω λειτουργίες δεν εκτελούν οι επιλογείς ενός τηλεφωνικού κέντρου; 1. Αναζήτηση ελεύθερης γραμμής. 2. Αποστολή ρεύματος κλήσεως στον καλούμενο συνδρομητή. 3. Δημιουργία παλμών που αντιστοιχεί σε κάθε ψηφίο που επιλέγεται. 4. Αποστολή ηχοσήματος 'ελευθέρου' ή 'κατειλημμένου' στον καλούμενο συνδρομητή. Αυτη η λειτουργια γινεται απ τον επιλογεα nsi της τηλ. Συσκευης και οχι απ τους επιλογεις του τηλ κεντρου 23.Κατά τη λειτουργία ενός αυτομάτου τηλεφωνικού κέντρου, πότε αποστέλλεται το ηχόσημα ελευθέρου, από το τηλεφωνικό κέντρο στον καλούντα συνδρομητή; 1. Όταν πραγματοποιείται η διαδικασία της δοκιμής στο τηλεφωνικό κέντρο. 2. Όταν πραγματοποιείται η διαδικασία της κατάληψης στο τηλεφωνικό κέντρο. 3. Όταν ο καλούμενος συνδρομητής είναι κατειλημμένος. 4. Όταν ο καλούμενος συνδρομητής δεν είναι κατειλημμένος. Μονο σ αυτη τη περιπτωση αποστελεται ηχοσημα ελευθερου και εφοσον εχει ηδη βρει ελευθερη γραμμη ο επιλογεας.

7 24.Ποια από τις παρακάτω λειτουργίες δεν αποτελεί βασική λειτουργία ενός αυτομάτου τηλεφωνικού κέντρου; 1. Η αποστολή ενός ψηφίου υπό μορφή ακουστικών συχνοτήτων. 2. Η φραγή μιας τηλεφωνικής γραμμής. 3. Η αποστολή ηχοσήματος κατειλημμένου στον καλούντα συνδρομητή. 4. Η τελοχρέωση μιας συνδιάλεξης. Αυτο αποτελει λειτουργια των συγχρονων τηλ συσκευων και οχι του τηλεφωνικου κεντρου. 25.Ποιο από τα παρακάτω δεν αποτελεί πλεονέκτημα των ηλεκτρονικών τηλεφωνικών κέντρων; 1. Η δυνατότητα σύνδεσης με υπόκεντρα. 2. Η μείωση του χρόνου εγκατάστασης και δοκιμής. 3. Η προσφορά πολλών νέων υπηρεσιών. 4. Η ευελιξία στην εισαγωγή νέας τεχνολογίας. 26.Ποιο είναι το πλεονέκτημα των ηλεκτρονικών τηλεφωνικών κέντρων με ενταμιευμένο πρόγραμμα (SPC); 1. Τυποποίηση του λογισμικού (software) του κέντρου. 2. Τυποποίηση του υλικού (hardware) του κέντρου. 3. Τυποποίηση του λογισμικού (software) και του υλικού (hardware) του κέντρου Επειδη οι μεταβλητες ελεγχου εχου αποθηκευτει στα προγραματα (software) το κατασκευαστικο μερος εχει γινει ανεξαρτητο εφαρμογης. 27.Στο παρακάτω διάγραμμα... Ποιο από τα παρακάτω δεν ισχύει στη μέθοδο καταμερισμού του φορτίου; 1. Oι δύο μονάδες CPU λειτουργούν ανεξάρτητα η μία από την άλλη και λαμβάνουν το μερίδιό τους από το φορτίο που προσφέρεται στο κέντρο. 2. Όταν γίνεται μία τηλεφωνική κλήση, το κάθε CPU αποθηκεύει τα στοιχεία της κλήσεως και στη μνήμη του άλλου CPU. 3. Ένα CPU μπορεί να αναλάβει μόνο το μισό φορτίο του κέντρου. Οχι τα τηλεφωνικα κέντρα με ενταμιευμένο πρόγραμμα (SPC) και πολύπλεξη χώρου ειναι σχεδιασμενα ετσι ωστε σε περιπτωση βλαβης της μια CPU η αλλη να μπορει να αποπερατωσει τη συνδεση & να αναλαβει ολοκληρο το φορτιο. 28.Ποιο από τα παρακάτω δεν είναι αληθές κατά τη λειτουργία ενός τηλεφωνικού κέντρου με πολύπλεξη χρόνου;

8 1. Γίνεται χρήση βαθυπερατών φίλτρων. 2. Γίνεται χρήση δύο ειδικών ταμιευτών. 3. Η διαβίβαση όλων των σημάτων είναι συνεχής. 4. Απαιτείται ένας αγωγός ομιλίας. Η διαβιβαση των σηματων δεν ειναι συνεχης αλλα απο καθε σημα λαμβανονται δειγματα σε τακτα χρονικα διαστηματα Δt που αντιστοιχουν στο στιγμιαιο πλατος του σηματος. 29.Η μέγιστη διάρκεια Δt που χρειάζεται για να μεταδοθεί μία μέγιστη συχνότητα του σήματος fmax δίνεται από το θεώρημα δειγματοληψίας ως (Δt)max=1/(2fmax). Αν θεωρηθεί ότι η μέγιστη συχνότητα ομιλίας είναι 3400 Hz, η διάρκεια κάθε παλμού δειγματοληψίας είναι 1 μsec, η απόστασή του από τον επόμενο είναι επίσης 1 μsec και ότι σε ένα πλήθος συνδρομητών το 20% ομιλούν, ποιος είναι θεωρητικά ο αριθμός των συνδρομητών που μπορούν να εξυπηρετηθούν σε ένα τηλεφωνικό κέντρο που λειτουργεί με τη μέθοδο πολύπλεξης χρόνου; συνδρομητές συνδρομητές συνδρομητές συνδρομητές. Δt=1/6800=147μsec ανα 2μsec(διαρκεια και αποσταση παλμου δηγματοληψιας) =73,5*100=7350/20=367,5 (λογο του 20%). 30.Ποιο από τα παρακάτω δεν αποτελεί χαρακτηριστικό των ηλεκτρονικών τηλεφωνικών κέντρων με πολύπλεξη χώρου; 1. Η χρήση ενταμιευμένου προγράμματος ελέγχου (stored program control). 2. Η λειτουργία του μικροσυγχρονισμού (microsynchronisation). 3. Η τυποποίηση του λογισμικού (software) του κένρου. 4. Η χρήση ηλεκτρονόμων για τη δρομολόγηση των κλήσεων. Δεν ισχυει η τυποποιηση του λογισμικου αντιθετα ισχυει η τυποποιηση του υλικου. 31.Ένα συνδρομητικό κέντρο τύπου Ericsson AXE-10, Ποια από τις παρακάτω λειτουργίες δεν πραγματοποιείται στην ψηφιακή συνδρομητική βαθμίδα SSS-D; 1. Mετατροπή του αναλογικού σήματος των συνδρομητικών γραμμών σε ψηφιακό και αντίστροφα. 2. Διασύνδεση (switching) για τη σύνδεση ενός συνδρομητή με ένα κανάλι προς το επιλογικό πεδίο (Group Switch - GS). 3. Συγκέντρωση - Διασπορά (Concentration - Expansion) της κίνησης.

9 4. Σύνδεση εισερχόμενων με εξερχόμενες γραμμές. Εξ ορισμου. 32.Το διάγραμμα μιας συνδρομητικής βαθμίδας Ericsson AXE-10 Κατά τη λειτουργία της διασύνδεσης (switching), ποιο από τα παρακάτω δεν ισχύει; 1. Kάθε συνδρομητής έχει το ατομικό του συνδρομητικό κανάλι στο Internal PCM σύστημα, στο οποίο έχει πρόσβαση για να δώσει ή να πάρει δείγματα φωνής. 2. Δείγματα φωνής από το συνδρομητικό κανάλι του Internal PCM συστήματος μεταφέρονται σε ένα κανάλι του Εxternal PCM συστήματος. 3. H διασύνδεση (switching) γίνεται στο Group Switch. Οχι η διασυνδεση γινεται στο Extension Module time switch 33.Για ποιο λόγο δημιουργήθηκαν τα υπόκεντρα; 1. Για τη μείωση της κατανάλωσης ισχύος του τηλεπικοινωνιακού δικτύου. 2. Για τις περιπτώσεις όπου υπάρχει μικρός σχετικά αριθμός απομακρυσμένων συνδρομητών. 3. Για την προσφορά περισσότερων υπηρεσιών στους συνδρομητές. 4. Για την αποφυγή παρεμβολών. Επειδη θα ηταν ασυμφορο οικονομικα να συνδεονταν με τα υπαρχοντα κεντρα λογω μεγαλων αποστασεων αλλα ουτε ο αριθμος τους δικαιολογει δημιουργεια νεων κεντρων. 33.Σε ποιες περιοχές χρησιμοποιούνται τα Αστικά Κομβικά Κέντρα; 1. Σε περιοχές με μικρό αριθμό συνδρομητών. 2. Σε περιοχές με μέσο αριθμό συνδρομητών. 3. Σε περιοχές με μεγάλο αριθμό συνδρομητών. Εξ ορισμου. 35.Ποιο από τα παρακάτω ισχύει στα αυτόματα ιδιωτικά τηλεφωνικά κέντρα; 1. Όλη η τηλεπικοινωνιακή κίνηση διεκπεραιώνεται αυτόματα από τους συνδρομητές. 2. Όλη η τηλεπικοινωνιακή σύνδεση πραγματοποιείται με τη βοήθεια τηλεφωνητή. 3. Η εισερχόμενη και εξερχόμενη κίνηση διεκπεραιώνεται από τηλεφωνητή, αλλά οι εσωτερικές συνδέσεις πραγματοποιούνται από τους συνδρομητές. 4. Η εισερχόμενη κίνηση εξυπηρετείται από τηλεφωνητή και η υπόλοιπη τηλεπικοινωνιακή σύνδεση αυτόματα από τους συνδρομητές.

10 Εξ ορισμου. 36.Γιατί ο αριθμός των ζευκτικών γραμμών που συνδέουν τα υπόκεντρα είναι πολύ μικρότερος από το συνολικό αριθμό των συνδρομητικών γραμμών του κάθε υπόκεντρου; 1. Για να μειωθεί η απόσβεση στις γραμμές. 2. Για να μειωθεί η συνακρόαση μεταξύ των συνδρομητών. 3. Για να μειωθεί η κατανάλωση ισχύος στο δίκτυο. 4. Επειδή οι συνδρομητές δεν πραγματοποιούν κλήσεις συγχρόνως. Εξ ορισμου. 37.Ποιο είναι το πλεονέκτημα και ποιο είναι το μειονέκτημα της πολυγωνικής σύνδεσης μεταξύ υπεραστικών κέντρων; 1. Πλεονέκτημα: χαμηλή απόσβεση, μειονέκτημα: ευαισθησία στο θόρυβο. 2. Πλεονέκτημα: χαμηλή κατανάλωση ισχύος, μειονέκτημα: χαμηλή ποιότητα επικοινωνίας. 3. Πλεονέκτημα: υψηλή ταχύτητα τηλεφωνικών συνδέσεων, μειονέκτημα: αυξημένο κόστος συνδιαλέξεων. 4. Πλεονέκτημα: Προσφορά περισσότερων υπηρεσιών, μειονέκτημα: χρήση πολλών ζευκτικών διατάξεων. Πλ:Λογω της μικροτερης δυνατης αποστασης μεταξυ 2 οποιονδηποτε κεντρων.μειον:λογω της χρησης πολλων δεσμων γραμμων(n(n-1)/2). 38.Ποιο από τα παρακάτω ισχύει στην πολυγωνική σύνδεση μεταξύ υπεραστικών τηλεφωνικών κέντρων; 1. Η τηλεφωνική σύνδεση επιτυγχάνεται πολύ γρήγορα. 2. Απαιτούνται λιγότερες υπεραστικές γραμμές. 3. Καταλαμβάνονται πολλές ζευκτικές διατάξεις. 4. Ο θόρυβος στις τηλεφωνικές γραμμές είναι αυξημένος Λογω της μικροτερης δυνατης αποστασης μεταξυ 2 οποιονδηποτε κεντρων. 39.Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η υπεραστική τηλεφωνία κατά τη μετάδοση των τηλεφωνικών σημάτων; 1. Η απόσβεση στις τηλεπικοινωνιακές γραμμές και το κόστος των συνδιαλέξεων.(εξ ορισμου) 2. Η συνακρόαση μεταξύ των συνδρομητών.

11 3. Τα φυσικά εμπόδια. 4. Η αυξημένη κατανάλωση ισχύος του δικτύου. 40.Ποιο από τα παρακάτω κέντρα δεν αποτελεί βαθμίδα του υπεραστικού δικτύου της Ελλάδας; 1. Το τερματικό κέντρο. 2. Το κομβικό κέντρο. 3. Το πρωτεύον κέντρο. 4. Το υπόκεντρο.(εξ ορισμου) 41.Σε ποια σειρά τηλεφωνικών κέντρων αντιστοιχεί το πρόθεμα 3210 του Ν. Σερρών μετά το αρχικό 2; 1. Κύριο κέντρο - Πρωτεύον κέντρο - Κομβικό κέντρο. 2. Πρωτεύον κέντρο - Κύριο κέντρο - Κομβικό κέντρο. 3. Πρωτεύον κέντρο - Κομβικό κέντρο - Κύριο κέντρο. 4. Κομβικό κέντρο - Κύριο κέντρο - Πρωτεύον κέντρο. Γιατι κατ αυτο το τροπο γινεται η αριθμοδοτηση στο υπεραστικο δικτυο της Ελλαδας. 42.Ποιο από τα παρακάτω δεν είναι αληθές όσον αφορά τη χρήση συνεχούς ρεύματος στη σηματοδοσία στην αστική τηλεφωνία; 1. Το συνεχές ρεύμα έχει μηδενική συχνότητα και γι' αυτό δεν γίνεται αντιληπτό από το ανθρώπινο αυτί. 2. Ταυτόχρονα με την ομιλία, μπορούν να μεταδίδονται σήματα συνεχούς ρεύματος, χωρίς να προκαλούν παρενόχληση. 3. Η χρήση συνεχούς ρεύματος συνεπάγεται και μικρότερη κατανάλωση ισχύος. 4. Είναι δυνατή η αλλαγή της πολικότητας του συνεχούς ρεύματος και συνεπώς διπλασιάζεται ο αριθμός των ανεξάρτητων σημάτων τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη σηματοδοσία Ποιο από τα παρακάτω σήματα δεν διακινείται στον συνδρομητικό βρόχο κατά τη σηματοδοσία συνδρομητή - τηλεφωνικού κέντρου; 1. Ύπαρξη τάσης στη γραμμή που δηλώνει ότι ο συνδρομητής έχει σηκώσει το μικροτηλέφωνο και επιθυμεί να αρχίσει μία συνδιάλεξη. 2. Παλμοσειρές ή συνδυασμοί συχνοτήτων που δηλώνουν τον αριθμό που καλείται. 3. Σήμα βλάβης και επίβλεψης της λειτουργίας του δικτύου. 4. Ηχόσημα κλήσης (σήμα κουδουνισμού) που αποστέλλεται στον καλούμενο συνδρομητή. Το συγκεκριμενο σημα μεταδιδεται ως κριτηριο στην αστικη τηλεφωνια και δενα αφορα τον συνδρομητη ουτε και γινεται αντιληπτο απ αυτον.

12 44.Ποιο από τα παρακάτω δεν ισχύει για τα σήματα ζεύξεως (ή κριτήρια); 1. Δεν γίνονται αντιληπτά από τον συνδρομητή. 2. Μπορούν να μεταδίδονται ταυτόχρονα με την ομιλία, χωρίς να προκαλούν παρενόχληση. 3. Διακινούνται μεταξύ του συνδρομητικό κέντρου και της συσκευής του συνδρομητή. 4. Χρησιμοποιούνται στην αστική τηλεφωνία. Τα κριτηρια διακινουνται μεταξυ κεντρων και δεν αφορουν τους συνδρομητες του τηλ δικτυου. 45.Ποιο από τα παρακάτω δεν ανήκει στα κριτήρια (ή σήματα ζεύξης) συνεχούς ρεύματος στην αστική τηλεφωνία; 1. Το ηχόσημα κλήσης (σήμα κουδουνισμού) που αποστέλλεται στον καλούμενο συνδρομητή. 2. Η κατάληψη μιας γραμμής. 3. Η δοκιμή για την ανεύρεση ελεύθερης γραμμής. 4. Η τελοχρέωση. Δεν ειναι κριτηριο ειναι σημα συνδρομητη-τηλ. Κεντρου. 46. Ποιο από τα παρακάτω δεν ανήκει στα κριτήρια (ή σήματα ζεύξης) συνεχούς ρεύματος στην αστική τηλεφωνία; 1. Το ηχόσημα έναρξης επιλογής που αποστέλλεται στον καλούντα συνδρομητή. 2. Η κατάληψη μιας γραμμής. 3. Η έναρξη της συνδιάλεξης. 4. Η απόλυση της κλήσης. Δεν ειναι κριτηριο ειναι σημα συνδρομητη-τηλ. Κεντρου. 47.Ποιο από τα παρακάτω δεν συμβαίνει στη σηματοδοσία κοινού καναλιού; 1. H ταχύτητα διακίνησης των σημάτων ελέγχου είναι υψηλή. 2. Υπάρχει κίνδυνος σε περίπτωση βλάβης, να καταρρεύσει το σύστημα των συνδιαλέξεων. 3. Πολλοί χρήστες μπορούν να χρησιμοποιούν την ίδια διάταξη ελέγχου ταυτόχρονα με άλλους χρήστες. 4. Κάθε συνδιάλεξη έχει το δικό της ξεχωριστό κανάλι σηματοδοσίας. (εξ ορισμου)

13 48.Ποιο από τα παρακάτω δεν αποτελεί μειονέκτημα στη σηματοδοσία καναλιού στην υπεραστική τηλεφωνία; 1. Χρειάζονται ειδικά κυκλώματα για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα διακόπτεται η σύνδεση από συχνότητες ομιλίας. 2. Δεν μπορεί να γίνει σηματοδοσία κατά τη διάρκεια της ομιλίας, αλλά μόνο στο διάστημα της αποκατάστασης και της λύσης της τηλεφωνικής σύνδεσης. 3. Εκτός από τους 4 αγωγούς ομιλίας των δύο κατευθύνσεων, χρειάζεται ένα επιπλέον ζεύγος αγωγών για το κανάλι σηματοδοσίας. 4. Δημιουργούνται παρεμβολές μεταξύ του καναλιού ομιλίας και του καναλιού σηματοδοσίας. Οχι γιατι χρησιμοποιηται ενα επιπλεον ενα ξεχωριστο ζευγος αγωγων για το καναλι σηματοδοσιας. 49.Ποιο από τα παρακάτω δεν αποτελεί πλεονέκτημα στη σηματοδοσία κοινού καναλιού; 1. H υψηλή ταχύτητα διακίνησης των σημάτων ελέγχου. 2. Ο χρόνος επίτευξης της ζεύξεως είναι πολύ μικρός. 3. Για τη σύνδεση των καναλιών ομιλίας χρειάζεται η σύνδεση μόνο των 4 αγωγών ομιλίας. 4. Πολλοί χρήστες μπορούν να χρησιμοποιούν την ίδια διάταξη ελέγχου ταυτόχρονα με άλλους χρήστες, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να μπερδευτούν τα σήματα ελέγχου. Οχι γιατι χρησιμοποιηται ενα επιπλεον ζευγος αγωγων για το καναλι σηματοδοσιας 50.Τι από τα παρακάτω συμβαίνει στη σηματοδοσία ακουστικών συχνοτήτων στην υπεραστική τηλεφωνία; 1. Χρησιμοποιείται ένα σήμα συχνότητας μικρότερης των 300 Hz. 2. Χρησιμοποιείται ένα σήμα συχνότητας μεγαλύτερης των 3400 Hz. 3. Χρησιμοποιείται ένα σήμα συχνότητας μεταξύ 300 Hz και 3400 Hz. (εξ ορισμου) 51.Ποιο από τα παρακάτω δεν ισχύει στη σηματοδοσία ακουστικών συχνοτήτων; 1. Χρησιμοποιούνται συνήθως μία ή δύο συχνότητες μεγαλύτερες από 2000 Ηz. 2. Για τη σύνδεση καναλιών ομιλίας χρειάζεται η σύνδεση μόνο των 4 αγωγών ομιλίας. 3. Χρειάζονται ειδικά κυκλώματα για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα διακόπτεται η σύνδεση από συχνότητες ομιλίας. 4. Μπορεί να γίνει σηματοδοσία κατά τη διάρκεια της ομιλίας. Οχι μονο κατα την αποκατασταση και τη λυση της συνδεσεως.

14 52.Ποιο από τα παρακάτω συμβαίνει στη σηματοδοσία κοινού καναλιού; 1. Κάθε συνδιάλεξη έχει το δικό της κανάλι σηματοδοσίας. 2. Το κανάλι σηματοδοσίας είναι το ίδιο με το κανάλι ομιλίας. 3. Το κανάλι σηματοδοσίας είναι παράλληλο με το κανάλι ομιλίας. 4. Υπάρχει ένα κανάλι σηματοδοσίας για μεγάλο αριθμό συνδιαλέξεων.(εξ ορισμου) 53.Ποιο από τα παρακάτω δεν αποτελεί πλεονέκτημα στη σηματοδοσία κοινού καναλιού; 1. H υψηλή ταχύτητα διακίνησης των σημάτων ελέγχου. 2. Ο χρόνος επίτευξης της ζεύξεως είναι πολύ μικρός. 3. Για τη σύνδεση των καναλιών ομιλίας χρειάζεται η σύνδεση μόνο των 4 αγωγών ομιλίας. 4. Πολλοί χρήστες μπορούν να χρησιμοποιούν την ίδια διάταξη ελέγχου ταυτόχρονα με άλλους χρήστες, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να μπερδευτούν τα σήματα ελέγχου. Χρειαζεται και ενα κοινο καναλι σηματοδοσιας. 54.Ποιο από τα παρακάτω δεν μπορεί να επιτύχει ταυτόχρονα ένας χρήστης που διαθέτει βασική πρόσβαση (BRA-64 kb/s) στο δίκτυο ISDN; 1. Δύο ανεξάρτητες τηλεφωνικές γραμμές και μια επικοινωνία δεδομένων χαμηλής ταχύτητας. 2. Μία οπτική τηλεφωνία και μία τηλεφωνική επικοινωνία.(εξ ορισμου) 3. Μία οπτική τηλεφωνία και επικοινωνία δεδομένων χαμηλής ταχύτητας. 4. Οποιεσδήποτε δύο ανεξάρτητες επικοινωνίες και επικοινωνία δεδομένων χαμηλής ταχύτητας. 55.Πόσες ταυτόχρονες τηλεφωνικές επικοινωνίες (πλην της οπτικής) μπορεί να επιτύχει ταυτόχρονα ένας χρήστης που διαθέτει πρόσβαση πρωτεύοντος ρυθμού (PRA - 30 B+D κανάλια) στο δίκτυο ISDN; (εξ ορισμου) Πόσες ταυτόχρονες επικοινωνίες οπτικής τηλεφωνίας μπορεί να επιτύχει ταυτόχρονα ένας χρήστης που διαθέτει πρόσβαση πρωτεύοντος ρυθμού (PRA - 30 B+D κανάλια) στο δίκτυο ISDN; Γιατι απαιτουνται 2 καναλια και την οπτικη τηλεφωνια ενα για τον ηχο και ενα για την εικονα.

15 57.Ποια είναι η χρησιμότητα του καναλιού D σε ένα δίκτυο ISDN; 1. Εξασφαλίζει την επικοινωνία οπτικής τηλεφωνίας. 2. Εξασφαλίζει τη μετάδοση δεδομένων χωρίς λάθη. 3. Παρέχει τη σηματοδοσία του δικτύου.(εξ ορισμου) 4. Επιτρέπει τη σύνδεση του δικτύου ISDN με ένα ιδιωτικό τηλεφωνικό κέντρο. 58.Ποια είναι η λειτουργία του τερματικού προσαρμογέα (ΤΑ) σε ένα δίκτυο ISDN; 1. Δίνει στο συνδρομητή την ευχέρεια να χρησιμοποιήσει τις αναλογικές του συσκευές με το δίκτυο ISDN.(εξ ορισμου) 2. Παρέχει ρυθμό μετάδοσης 64 kb/s. 3. Μετατρέπει τη δισύρματη συνδρομητική γραμμή σε τετρασύρματη και καθιστά ψηφιακή τη γραμμή. 4. Παρακολουθεί την ποιότητα της μετάδοσης. 59.Ποιο από τα παρακάτω ισχύει για τη διάταξη του 'τερματισμού του δικτύου' (ΝΤ) σε ένα δίκτυο ISDN; 1. Δίνει στο συνδρομητή την ευχέρεια να χρησιμοποιήσει τις αναλογικές του συσκευές με το δίκτυο ISDN. 2. Παρέχει ρυθμό μετάδοσης 64 kb/s. 3. Μετατρέπει τη δισύρματη συνδρομητική γραμμή σε τετρασύρματη και καθιστά ψηφιακή τη γραμμή.(εξ ορισμου) 4. Παρακολουθεί την ποιότητα της μετάδοσης. 60.Για ποιο λόγο εκτελείται η λειτουργία ενεργοποίησης - απενεργοποίησης σε ένα δίκτυο ISDN; 1. Για να μην καταναλίσκουν άσκοπα ενέργεια οι συσκευές του δικτύου.(εξ ορισμου) 2. Για να εργάζονται μόνο τα τερματικά ελάχιστης εξυπηρέτησης. 3. Για να επιτυγχάνεται ο ρυθμός μετάδοσης των 2 Mbits/sec. 4. Για να επιτυγχάνεται ο συγχρονισμός του δικτύου. 61 Ποιο από τα παρακάτω δεν θεωρείται πρόβλημα κατά τη μετάδοση δεδομένων σε ένα δίκτυο ISDN; 1. Η σηματοδοσία του αναλογικού δικτύου πάνω στο οποίο συνδέεται το ISDN. 2. Οι διατάξεις μεταγωγής. 3. Η ποικιλία των σημερινών καλωδιώσεων από άποψη μήκους, διάμετρο καλωδίου, είδος καλωδίου. 4. Η ταχύτητα μετάδοσης.????????????????????????????????????????????????????

16 62.Ποιο είναι το μέγιστο επιτρεπόμενο μήκος της παθητικής συνδρομητικής αρτηρίας σε ένα δίκτυο ISDN, όταν συνδέονται σ' αυτήν 4 τερματικές συσκευές; 500 m.(εξ ορισμου) 750 m m m. Με αποσταση οχι μεγαλυτερη των 50μ μεταξυ τους 63.Σε ένα δίκτυο ISDN ποιο από τα παρακάτω δεν εκτελούν οι υπηρεσίες φορέα; 1. Πραγματοποιούν συνδέσεις μεταξύ ISDN τερματικών. 2. Καθορίζουν τις απαιτήσεις του δικτύου μετάδοσης/μεταγωγής σε ταχύτητα. 3. Καθορίζουν τον τρόπο μετάδοσης/μεταγωγής για τη συγκεκριμένη κλήση για τη συγκεκριμένη επικοινωνία. Αυτος ο ρολος ανηκει αποκλειστικα στις τηλευπηρεσιες 64.Ποια από τις παρακάτω λειτουργίες εκτελεί η υπηρεσία της διεπιλογής σε ένα δίκτυο ISDN; 1. Επιτρέπει σε έναν ISDN συνδρομητή, ο οποίος διαθέτει ένα αυτόματο δευτερεύον κέντρο ISDN, να μπορεί να κληθεί από άλλον συνδρομητή σε κάποιες ή όλες από τις εσωτερικές του γραμμές απ' ευθείας, χωρίς την παρεμβολή τηλεφωνήτριας.(εξ ορισμου) 2. Επιτρέπει σε έναν ΙSDN συνδρομητή, όταν καλείται, να μπορεί να επεκτείνει την αριθμοδότησή του πέραν του κανονικού αριθμού που του έχει παραχωρηθεί, με έναν συμπληρωματικό δευτερεύοντα αριθμό. 3. Επιτρέπει σε έναν ISDN συνδρομητή, είτε έχει καλέσει είτε έχει κληθεί, να μπορεί να βάλει σε αναμονή τον συνομιλητή του και να καλέσει κάποιον άλλον. 4. Επιτρέπει σε έναν ISDN συνδρομητή, την αναδρομολόγηση των εισερχομένων κλήσεων που δέχεται, σε κάποιο άλλο νούμερο. Αιτιολογηση 65.Ποιο από τα παρακάτω ισχύει στη συμπληρωματική υπηρεσία της 'απαγόρευσης παρουσίασης ταυτότητας συνδεδεμένου αριθμού' στο δίκτυο ISDN; 1. Ο συνδρομητής που καλείται δεν μπορεί να δει στην οθόνη της συσκευής του τον αριθμό του συνδρομητή που τον καλεί. 2. Ο συνδρομητής που καλείται δεν μπορεί να ειδοποιηθεί με ηχητικό σήμα ή οπτική ένδειξη στην οθόνη της συσκευής του.

17 3. Ο συνδρομητής που καλείται, απαγορεύει τη μεταβίβαση και απεικόνιση του συνδρομητικού του αριθμού, στην ΙSDN συσκευή του καλούντος 4. Ο καλών συνδρομητής δεν ενημερώνεται για τον αριθμό του συνδρομητή με τον οποίο συνομιλεί (δηλαδή για τον καταληκτικό αριθμό της κλήσης που πραγματοποίησε). Ενα παραδειγμα χρησιμοτητα της ειναι σε περιπτωσεις εκτροπης οπου δε θελουμε ο καλουντας να γνωριζει το τηλ του προορισμου της εκτροπης αυτη υπηρεσια μπορει να ειναι μονιμως ενεργοποιημενη η με επιλεκττικη ενεργοποιηση. 66. Ποιο από τα παρακάτω δεν ισχύει σε ένα δίκτυο ΑΤΜ; 1. Παρέχει μεγάλη και ευέλικτη χωρητικότητα.?????? 2. Παρέχει καλύτερη αξιοποίηση των πόρων του δικτύου. 3. Παρέχει ευρύ φάσμα υπηρεσιών. 4. Επιτρέπει στον χρήστη να δεσμεύει το δίκτυο σε μόνιμη βάση. Οχι αντιθετα του επιτρεπει να το δεσμευει για το χρονο που το χρησιμοποιει 67.Ποιο από τα παρακάτω επίπεδα του μoντέλου αναφοράς πρωτοκόλλων του ΑΤΜ είναι απαραίτητο για τη μεταφορά πληροφοριών του συνδρομητή μέσω του δικτύου; 1. Το επίπεδο ελέγχου. 2. Το επίπεδο του χρήστη. 3. Το επίπεδο διαχείρισης. 4. Το επίπεδο προσαρμογής. +λειτουργιες ελεγχου 68.Ποιο από τα παρακάτω επίπεδα στο μοντέλο αναφοράς πρωτοκόλλων του δικτύου ΑΤΜ είναι αναγκαίο για τη διατήρηση των λειτουργιών του δικτύου; 1. To επίπεδο του χρήστη. 2. Το επίπεδο της διαχείρισης. 3. To επίπεδο του ελέγχου. Αφου ειναι υπευθυνο για τη διαχειριση και αλλων επιπεδων 69.Ποιο από τα παρακάτω επίπεδα του μοντέλου αναφοράς πρωτοκόλλων του ΑΤΜ είναι αναγκαίο για τον έλεγχο ροής δεδομένων και τη διόρθωση σφαλμάτων; 1. Το επίπεδο ελέγχου.

18 2. Το επίπεδο του χρήστη. 3. Το επίπεδο διαχείρισης. 4. Το επίπεδο προσαρμογής. Το επιπεδο του χρηστη εκτος απο τη μεταφορα πληροφοριων του χρηστη εκτελει και τις παραπανω λειτουργιες. 70.Ποιο από τα παρακάτω επίπεδα του μοντέλου αναφοράς πρωτοκόλλων του ΑΤΜ είναι απαραίτητο για τη μεταφορά πληροφοριών σηματοδοσίας; 1. Το επίπεδο ελέγχου. 2. Το επίπεδο του χρήστη. 3. Το επίπεδο διαχείρισης. 4. Το επίπεδο προσαρμογής. Που περιλαμβανει :αποκατασταση της κλησης ελεγχο της συνδεσης,επιβλεψη της κλησης και απολυση της. 71.Ποια από τις παρακάτω λειτουργίες δεν εκτελεί το στρώμα ΑΤΜ σε ένα δίκτυο ΑΤΜ; 1. Μεταφορά πληροφοριών. 2. Γενικό έλεγχο ροής στη διεπαφή χρήστη-δικτύου (User-Network Interface, UNI). 3. Δημιουργία / εξαγωγή της επικεφαλίδας. 4. Πολυπλεξία / αποπολυπλεξία κυψελών. Με τη μεταφορα των πληροφοριων ασχολειται μονο το φυσικο στρωμα. 72.Ποια από τις παρακάτω λειτουργίες δεν εκτελεί το στρώμα ΑΤΜ σε ένα δίκτυο ΑΤΜ; 1. Απεικόνιση των VPI/VCI της κυψέλης. 2. Διαχείριση των κυψελών που περιέχουν λάθη. 3. Δημιουργία / εξαγωγή της επικεφαλίδας. 4. Πολυπλεξία / αποπολυπλεξία κυψελών. Το AAL διαχειριζεται τις κυψελες που περιεχουν λαθη οχι το ATM. 73.Ποια από τις παρακάτω λειτουργίες δεν εκτελεί το στρώμα ΑΤΜ σε ένα δίκτυο ΑΤΜ; 1. Δημιουργία/εξαγωγή της επικεφαλίδας των ΑΤΜ κυψελών.

19 2. Πολυπλεξία/αποπολυπλεξία των ΑΤΜ κυψελών. 3. Απεικόνιση των VPI/VCI των ΑΤΜ κυψελών. 4. Διαχείριση λάθος δρομολογημένων ΑΤΜ κυψελών Το AAL διαχειριζεται τις κυψελες που εχουν δρομολογηθει λαθος οχι το ATM. 74.Ti από τα παρακάτω δεν διαχειρίζεται το στρώμα προσαρμογής ΑΤΜ (ΑΑL); 1. Tις χαμένες και τις λάθος δρομολογημένες κυψέλες. 2. Tις κυψέλες που περιέχουν λάθη. 3. Τη δημιουργία της επικεφαλίδας. 4. Τις απαιτήσεις ποιότητας υπηρεσίας (Quality of Service - QoS) του χρήστη. Αυτη τη λειτουργια την πραγματοποιει το ΑΤΜ(ΑΤΜ) 75.Ποια από τις παρακάτω λειτουργίες δεν εκτελεί το στρώμα AAL σε ένα δίκτυο ΑΤΜ; 1. Διαχειρίζεται τα λάθη μετάδοσης. 2. Παρέχει λειτουργίες ελέγχου ροής για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις ποιότητας υπηρεσίας του χρήστη. 3. Εκτελεί γενικό έλεγχο ροής στη διεπαφή χρήστη-δικτύου (UNI). 4. Παρέχει λειτουργίες ελέγχου χρονισμού για την επαναδόμηση του σήματος του χρήστη. Αυτη τη λειτουργια την πραγματοποιει το ΑΤΜ 76.Ποια από τις παρακάτω λειτουργίες δεν εκτελεί το φυσικό στρώμα σε ένα δίκτυο ΑΤΜ; 1. Τη λειτουργία αποσύζευξης του ρυθμού των κυψελών. 2. Τη λειτουργία ανίχνευσης μιας κυψέλης. 3. Τη λειτουργία της ζεύξης ιδεατού καναλιού (Virtual Channel Link, VCL). 4. Τη λειτουργία δημιουργίας και εξαγωγής του πλαισίου μετάδοσης. Αυτο αποτελει μορφη συνδεσης ενος ΑΤΜ και οχι λειτουργια του φυσικου στρωματος. 77.Ποια από τις παρακάτω λειτουργίες δεν εκτελείται στα πεδία της επικεφαλίδας μίας κυψέλης ΑΤΜ; 1. Έλεγχος φυσικής πρόσβασης των κυψελών στο δίκτυο.

20 2. Έλεγχος αν το ωφέλιμο φορτίο περιέχει πληροφορίες του χρήστη ή αν περιέχει πληροφορίες του δικτύου. 3. Καθορισμός της προτεραιότητας της κυψέλης. 4. Δόμηση των κυψελών σε πλαίσια μετάδοσης. Η δομηση των κυψελων μεσα στα πλαισια μεταδοσης πραγματοποιειται απο το φυσικο στρωμα ενα ΑΤΜ και δεν εκτελειται στα πεδια της επικεφαλιδας μιας κυψελης. 78.Tι από τα παρακάτω αποτελεί η ζεύξη ιδεατής διαδρομής (VPL) σε ένα δίκτυο ΑΤΜ; 1. Ένα μέσον για μονόφορη μεταφορά ΑΤΜ κυψελών μεταξύ ενός σημείου όπου εκχωρείται η ταυτότητα του ιδεατού καναλιού (VCI) και ενός άλλου σημείου, στο οποίο η ταυτότητα μεταφράζεται ή αφαιρείται. 2. Μία ομάδα ζεύξεων ιδεατών κυκλωμάτων που έχουν όλες την ίδια ταυτότητα ιδεατής διαδρομής (VPI), μεταξύ του σημείου όπου εκχωρείται η ταυτότητα της ιδεατής διαδρομής (VPI) και ενός άλλου σημείου, όπου η ταυτότητα αυτή μεταφράζεται ή αφαιρείται. 3. Μία αλληλουχία ζεύξεων ιδεατών κυκλωμάτων που εκτείνεται μεταξύ δύο σημείων στα οποία γίνεται πρόσβαση στο στρώμα ΑΑL. Oι συνδέσεις αυτές αφορούν στα ΑΤΜ κέντρα αλλά δεν αφορούν στους ΑΤΜ κόμβους. 79.Tι από τα παρακάτω αποτελεί η ζεύξη ιδεατού καναλιού (VCL) σε ένα δίκτυο ΑΤΜ; 1. Μία ομάδα ζεύξεων ιδεατών κυκλωμάτων που έχουν όλες την ίδια ταυτότητα ιδεατής διαδρομής (VPI), μεταξύ του σημείου όπου εκχωρείται η ταυτότητα της ιδεατής διαδρομής (VPI) και ενός άλλου σημείου, όπου η ταυτότητα αυτή μεταφράζεται ή αφαιρείται. 2. Ένα μέσον για μονόφορη μεταφορά ΑΤΜ κυψελών μεταξύ ενός σημείου όπου εκχωρείται η ταυτότητα του ιδεατού καναλιού (VCI) και ενός άλλου σημείου, στο οποίο η ταυτότητα μεταφράζεται ή αφαιρείται. 3. Μία αλληλουχία ζεύξεων ιδεατών κυκλωμάτων που εκτείνεται μεταξύ δύο σημείων στα οποία γίνεται πρόσβαση στο στρώμα ΑΑL 80.Ποιο από τα παρακάτω δεν αποτελεί όφελος από τη χρήση των ιδεατών κυκλωμάτων σε ένα δίκτυο ΑΤΜ; 1. Το μεταβλητό μέγεθος της κυψέλης ανάλογα με τις απαιτήσεις κάθε υπηρεσίας. 2. Η απλοποίηση του μηχανισμού της δρομολόγησης μετά τη δημιουργία του νοητού μονοπατιού. 3. Η διάκριση μεταξύ των διαφορετικών ροών κυκλοφορίας. 4. Η διάκριση των καναλιών του δικτύου καθαρής πληροφορίας από την πληροφορία ελέγχου. 81.Ποιος από τους παρακάτω παράγοντες δεν λαμβάνεται υπόψη για τον διαχωρισμό των υπηρεσιών σε κατηγορίες σε ένα δίκτυο ΑΤΜ; 1. Απαίτηση για συσχέτιση χρονισμού μεταξύ αφετηρίας και προορισμού. 2. Ρυθμός μετάδοσης, σταθερός ή μεταβλητός. 3. Αριθμός σφαλμάτων στη μονάδα του χρόνου.

21 4. Είδος ζεύξεως, συνδεσιμική (connection - oriented) ή ασυνδεσιμική (connectionless). 82.Ποιο από τα παρακάτω δεν ισχύει σε μία σύνδεση ιδεατής διαδρομής ή ιδεατού καναλιού σε ένα δίκτυο ΑΤΜ; 1. Όλες οι υπηρεσίες υψηλού ή χαμηλού, σταθερού ή μεταβλητού ρυθμού μεταφοράς γίνονται με ομοιογενή τρόπο. 2. Το σταθερό μέγεθος του κυττάρου στο δίκτυο ΑΤΜ, καθιστά ευκολότερη τη δυνατότητα να οριοθετηθεί η διακύμανση στην καθυστέρηση κατά μήκος του συστήματος. 3. Απαιτείται μόνο μια ελάχιστη λειτουργικότητα στη μεταγωγή στους κόμβους. 4. Δεν μπορούν να υποστηριχθούν υπηρεσίες πραγματικού χρόνου (φωνή, video) και εφαρμογές σταθερής ροής bits. To ATM δικτυο απαιτει ελαχιστει λειτουργικοτητα στη μεταγωγη στους κομβους και αντιμετωπιζει την υψηλη ταχυτητα με χαμηλη καθυστερηση πραγμα σημαντικο για υπηρεσιες πραγματικου χρονου οπως φωνη,video. 83.Ποια κατηγορία δεν συμπεριλαμβάνεται στις τεχνικές ελέγχου ροής σε ένα δίκτυο ΑΤΜ; 1. Ο προληπτικός έλεγχος. 2. Ο έλεγχος της πολυπλεξίας των κυψελών.(εξ ορισμου) 3. Ο αντιδραστικός έλεγχος. 4. Ο συμβουλευτικός έλεγχος. 84.Ποιο από τα παρακάτω δεν εκτελείται κατά τον συμβουλευτικό έλεγχο σε περίπτωση συνωστισμού πακέτων, στο δίκτυο ATM; 1. Οι πόροι του δικτύου κατανέμονται κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να εξισορροπείται η ποιότητα υπηρεσιών (QoS). 2. Οι πόροι του δικτύου κατανέμονται κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να εξισορροπείται ο βαθμός χρησιμοποίησης του δικτύου, με την οριοθέτηση του αριθμού των κλήσεων στο δίκτυο. 3. Γίνονται έλεγχοι που στηρίζονται στον ρυθμό αποστολής των bits. 4. Το δίκτυο γνωρίζει τα χαρακτηριστικά της τρέχουσας κυκλοφορίας και τα χαρακτηριστικά της νέας, μετά την άφιξη της νέας κυψέλης ΑΤΜ. Αυτος ο ελεγχος αποτελει παραδειγμα του αντιδρααστικου ελεγχου και οχι του συμβουλευτικου 85.Ποιο από τα παρακάτω δεν είναι αληθές; 1. Το STM είναι αποδοτικό για υπηρεσίες σταθερού ρυθμού αλλά πολυδάπανο για υπηρεσίες που εμφανίζουν ριπές κίνησης. 2. Το ΑΤΜ έχει τη δυνατότητα να διαθέτει δυναμικά τη χωρητικότητα (δηλαδή το εύρος ζώνης της ζεύξης) σε πρώτη ζήτηση. 3. Η ΑΤΜ επικοινωνία μπορεί να εξασφαλίσει υπηρεσίες ευρείας ζώνης και ελεύθερου τύπου μεταφορά πληροφοριών για το χρήστη και το δίκτυο.

22 4. Τα ΑΤΜ πακέτα δεν μπορούν να διατεθούν στις υπηρεσίες κατ' απαίτησιν. Τα ΑΤΜ πακετα διατιθονται κατ απαιτηση δημιουργοντας μια δυναμικη και απεριοριστη ποικιλια ρυθμων μεταδοσης. 86.Για ποιον λόγο οι οπτικές ίνες παρέχουν πολύ μεγάλο εύρος ζώνης; 1. Επειδή παρουσιάζουν χαμηλές απώλειες μετάδοσης. 2. Επειδή λειτουργούν σε πολύ υψηλή συχνότητα φέροντος κύματος. 3. Επειδή ο πυρήνας τους έχει υψηλότερο δείκτη διάθλασης από το περίβλημά τους. 4. Επειδή επιτρέπουν τη διάδοση πολλών ρυθμών. Πχ για ενα ομοαξονικο καλωδιο με συχνοτητα 5Ghz και ευρος ζωνης 10% ειναι 500Μhz σε μια οπτικη ινα με συχνοτητα 10^14Ηz θα ειναι ΜHz δηλ φορες μεγαλυτερο 87.Για ποιον λόγο μία οπτική ίνα είναι ανθεκτική σε παρεμβολή και συνακρόαση ηλεκτρικών σημάτων; 1. Επειδή αποτελείται από αγώγιμο υλικό. 2. Επειδή αποτελείται από μονωτικό υλικό. 3. Επειδή διαθέτει κατάλληλα φίλτρα. 4. Επειδή ακτινοβολεί ενέργεια προς τον περιβάλλοντα χώρο. η οπτική ίνα δεν είναι μεταλλικός αγωγός αλλά κατασκευάζεται από γυαλί ή πλαστικό, την καθιστά ιδιαίτερα ανθεκτική σε ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές, θόρυβο, παρεμβολές 88.Σε ποια από τις παρακάτω περιπτώσεις είναι σχετικά χαμηλό το κόστος εγκατάστασης οπτικής ίνας; 1. Στη διασύνδεση ορεινών περιοχών. 2. Στη διασύνδεση νησιωτικών περιοχών. 3. Στη διασύνδεση πεδινών περιοχών. 4. Στη διασύνδεση ηπείρων. Επειδη για την εγκατασταση οπτικων ινων απαιτειται εκσκαφη και η υποβρυχια εγκατασταση τους ειναι ιδιεταιρα δαπανηρη η μονη συμφερουσα οικονομικα περιπτωση ειναι αυτη των πεδινων περιοχων. 89. Ποια από τις παρακάτω γραμμές μεταφοράς παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ευλυγισία; 1. Ο κυματοδηγός. 2. Το ομοαξονικό καλώδιο. 3. Η οπτική ίνα. 4. Η ταινιογραμμή.

23 90.Ποιο από τα παρακάτω συμβαίνει κατά τη διάδοση του φωτός σε μία οπτική ίνα, όταν η γωνία πρόσπτωσης στη διαχωριστική επιφάνεια πυρήνα-περιβλήματος είναι μεγαλύτερη της κρίσιμης γωνίας; 1. Ολική εσωτερική ανάκλαση. 2. Μερική εσωτερική ανάκλαση. 3. Ακτινοβολία του φωτός προς τον περιβάλλοντα χώρο. 4. Διάδοση του φωτός με μεγάλες απώλειες Ποιο από τα παρακάτω δεν είναι αληθές για τις οπτικές ίνες βηματικού δείκτη - πολλαπλού ρυθμού; 1. Χρησιμοποιούν μη-σύμφωνες οπτικές πηγές (π.χ. διόδους εκπομπής φωτός - LED), οι οποίες είναι δύσκολο να συζευχθούν με ίνες απλού ρυθμού. 2. Επιτρέπουν τη διάδοση ενός μόνο ρυθμού, γεγονός που εξαλείφει τη διασπορά του σήματος. 3. Έχουν μεγαλύτερο αριθμητικό άνοιγμα και διάμετρο πυρήνα, γεγονός που παρέχει εύκολη σύζευξη με οπτικές πηγές. 4. Οι απαιτήσεις απαιτούν πολύ μικρές ανοχές στις διαστάσεις των συνδετήρων που τις συνδέουν. Αυτο ισχυει στις ινες βηματικου δεκτη απλου και οχι πολλαπλου ρυθμου. 97.Τι ονομάζεται κανονικοποιημένη συχνότητα αποκοπής Vc στις ίνες πολλαπλού ρυθμού; 1. Η συχνότητα κάτω από την οποία οι ρυθμοί διάδοσης παύουν να διαδίδονται. 2. Η συχνότητα πάνω από την οποία οι ρυθμοί διάδοσης παύουν να διαδίδονται. 3. Η συχνότητα πάνω από την οποία εξαλείφεται η διασπορά παλμών. 4. Η συχνότητα κάτω από την οποία εξαλείφεται η διασπορά παλμών. 5. Ο αριθμός των ρυθμών που διαδίδονται εξαρτάται από τις φυσικές παραμέτρους της ίνας (δείκτες διάθλασης, ακτίνα πυρήνα) και τα μήκη κύματος του διαδιδόμενου φωτός, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στην κανονικοποιημένη συχνότητα V της ίνας 98. Για ποιον λόγο οι οπτικές ίνες διαβαθμισμένου δείκτη - πολλαπλού ρυθμού παρουσιάζουν πολύ μικρότερη διασπορά από τις ίνες βηματικού δείκτη - πολλαπλού ρυθμού; 1. Επειδή παρέχουν μικρότερη κατανάλωση οπτικής ισχύος.

24 2. Επειδή παρουσιάζουν μικρότερες απώλειες λόγω κάμψης. 3. Λόγω του προφίλ του δείκτη διάθλασης. 4. Λόγω της διάδοσης ενός μόνο ρυθμού σε αυτές. Ουσιαστικα σ αυτου του τυπου τις οπ ινες οι ακτινες που ταξιδευουν κοντα στο πυρηνα της οπ ινας διανυουν μικροτερη συνολικα αποσταση αλλα λογο του υψηλοτερου δεικτη διαθλασης με μικροτερη ταχτυτητα αντιθετα αυτες που ειναι μακρυτερα απ το κεντρο κανουν μεγαλυτερες αποστασεις αλλα με πιο μεγαλες ταχυτητες λογο του μικρου δεικτη διαθλασης ετσι επιτυγχανεται αυξυμενη διασπορα. 99. Ποιος από τους παρακάτω μηχανισμούς δεν είναι υπεύθυνος για την εξασθένιση του σήματος μέσα στις οπτικές ίνες; 1. Το υλικό της ίνας. 2. Η πιθανή καμπύλωση της ίνας. 3. Η μετατροπή του φωτός σε ηλεκτρικό ρεύμα μέσα στην οπτική ίνα. 4. Η ακτινοβολία λόγω σύζευξης των ρυθμών διάδοσης στην ίνα. 5. Το φως ρευμα δε γινεται χωρις φωτοβολταικα 100.Τι ονομάζεται διασυμβολική παρεμβολή κατά τη μετάδοση παλμών σε μία οπτική ίνα; 1. Η παρεμβολή ηλεκτρικού παλμού σε μία οπτική ίνα. 2. Η παρεμβολή ηχητικού παλμού σε μία οπτική ίνα. 3. Η παρεμβολή οπτικού παλμού από μία γειτονική οπτική ίνα. 4. Η διεύρυνση και επικάλυψη ενός οπτικού παλμού με τους γειτονικούς του.(εξ ορισμου)

Αιτιολογηση: Αυτο αποτελει χαρακτηριστικο των Δικτυων πολλαπλης προσβασης και οχι των δικτυων μεταγωγης.

Αιτιολογηση: Αυτο αποτελει χαρακτηριστικο των Δικτυων πολλαπλης προσβασης και οχι των δικτυων μεταγωγης. 1.Ποιο απο τα παρακατω δεν ισχυει στα δικτυα μεταγωγης; > Το εκπεμπόμενο σήμα μπορεί να λαμβάνεται από όλους τους συνδρομητές αρκεί να έχουν την κατάλληλη συσκευή πρόσβασης. Στη μεταγωγη κυκλωματος ενα

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών. και Μετάδοσης

Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών. και Μετάδοσης Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών και Μετάδοσης Δρ. Δημήτριος Ευσταθίου Επίκουρος Καθηγητής & Δρ. Στυλιανός Π. Τσίτσος Επίκουρος Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών. και Μετάδοσης

Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών. και Μετάδοσης Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών και Μετάδοσης Δρ. Δημήτριος Ευσταθίου Επίκουρος Καθηγητής & Δρ. Στυλιανός Π. Τσίτσος Επίκουρος Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών. και Μετάδοσης

Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών. και Μετάδοσης Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών και Μετάδοσης Δρ. Δημήτριος Ευσταθίου Επίκουρος Καθηγητής & Δρ. Στυλιανός Π. Τσίτσος Επίκουρος Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET Κεφάλαιο 4: Τεχνικές Μετάδοσης ΜΕΤΑΓΩΓΗ Τεχνική µεταγωγής ονομάζεται ο τρόπος µε τον οποίο αποκαθίσταται η επικοινωνία ανάµεσα σε δύο κόµβους με σκοπό την

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών. και Μετάδοσης

Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών. και Μετάδοσης Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών και Μετάδοσης Δρ. Δημήτριος Ευσταθίου Επίκουρος Καθηγητής Δίκτυα Τηλεπ/νιών και Μετάδοσης Το εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 4 ο

Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 4 ο Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 4 ο Τα επικοινωνιακά δίκτυα και οι ανάγκες που εξυπηρετούν Για την επικοινωνία δύο συσκευών απαιτείται να υπάρχει μεταξύ τους σύνδεση από σημείο

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών. και Μετάδοσης

Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών. και Μετάδοσης Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών και Μετάδοσης Δρ. Δημήτριος Ευσταθίου Επίκουρος Καθηγητής & Δρ. Στυλιανός Τσίτσος Επίκουρος Καθηγητής Δίκτυα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η

Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών Σελ. 9-50 Γεώργιος Γιαννόπουλος ΠΕ19, ggiannop (at) sch.gr http://diktya-epal-b.ggia.info/ Creative Commons License 3.0 Share-Alike Σύνδεση από σημείο

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η. Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών

Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η. Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών Τι είναι επικοινωνία; Είναι η διαδικασία αποστολής πληροφοριών από ένα πομπό σε κάποιο δέκτη. Η Τηλεπικοινωνία είναι η επικοινωνία από απόσταση (τηλε-).

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών. και Μετάδοσης

Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών. και Μετάδοσης Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών και Μετάδοσης Δρ. Δημήτριος Ευσταθίου Επίκουρος Καθηγητής & Δρ. Στυλιανός Π. Τσίτσος Επίκουρος Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

6.1 Επεκτείνοντας το δίκτυο 6.2 Επιλεγόμενες τηλεφωνικές γραμμές modems Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα Βασική χρήση

6.1 Επεκτείνοντας το δίκτυο 6.2 Επιλεγόμενες τηλεφωνικές γραμμές modems Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα Βασική χρήση 6.1 Επεκτείνοντας το δίκτυο Τοπικά δίκτυα (LAN): επικοινωνία με περιορισμένη απόσταση κάλυψης (μικρή εμβέλεια) Δίκτυα Ευρείας Περιοχής (WAN): επικοινωνία σε ευρύτερη γεωγραφική κάλυψη. Από την άποψη του

Διαβάστε περισσότερα

ιαδίκτυα & Ενδοδίκτυα Η/Υ

ιαδίκτυα & Ενδοδίκτυα Η/Υ ιαδίκτυα & Ενδοδίκτυα Η/Υ ΑΤΜ ΚΑΙ FRAME RELAY (Kεφ. 11) ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ATM ΛΟΓΙΚΕΣ ΖΕΥΞΕΙΣ ΑΤΜ ΚΕΛΙΑ ΑΤΜ ΜΕΤΑ ΟΣΗ ΚΕΛΙΩΝ ΑΤΜ Βιβλίο Μαθήµατος: Επικοινωνίες Υπολογιστών & εδοµένων, William Stallings,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο : EIΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΙΚΤΥΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο : EIΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΙΚΤΥΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο : EIΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΙΚΤΥΑ 1.1 Γενικά ίκτυο τηλεπικοινωνιών είναι ένα σύστηµα επικοινωνιών το οποίο διαθέτει: α)πολύπλοκες τηλεπικοινωνιακές συσκευές που χρησιµοποιούνται από κοινού

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Επικοινωνιών ΙΙ: ATM

Δίκτυα Επικοινωνιών ΙΙ: ATM Δίκτυα Επικοινωνιών ΙΙ: ATM Δρ. Απόστολος Γκάμας Διδάσκων (407/80) gkamas@uop.gr Δίκτυα Επικοινωνιών ΙΙ Διαφάνεια 1 1 Θέματα διάλεξης Στόχοι ΑΤΜ Αρχιτεκτονική ΑΤΜ Κατακόρυφα επίπεδα (planes) Οριζόντια

Διαβάστε περισσότερα

ιαδίκτυα & Ενδοδίκτυα Η/Υ

ιαδίκτυα & Ενδοδίκτυα Η/Υ ιαδίκτυα & Ενδοδίκτυα Η/Υ (Kεφ. 10) ΑΡΧΕΣ ΜΕΤΑΓΩΓΗΣ ΠΑΚΕΤΩΝ Τεχνική Μεταγωγής Μέγεθος Πακέτου Σύγκριση Μεταγωγής Κυκλώµατος και Μεταγωγής Πακέτου Εξωτερική και Εσωτερική Λειτουργία Βιβλίο Μαθήµατος: Επικοινωνίες

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις κεφαλαίου 16 Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα

Σημειώσεις κεφαλαίου 16 Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα Σημειώσεις κεφαλαίου 16 Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Ένα σύστημα ηλεκτρονικής επικοινωνίας αποτελείται από τον πομπό, το δίαυλο (κανάλι) μετάδοσης και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 3 3.0 ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΕΝΟΤΗΤΑ 3 3.0 ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 3 3.0 ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Όπως είναι ήδη γνωστό, ένα σύστημα επικοινωνίας περιλαμβάνει τον πομπό, το δέκτη και το κανάλι επικοινωνίας. Στην ενότητα αυτή, θα εξετάσουμε τη δομή και τα χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο πραγματικός κόσμος είναι ένας αναλογικός κόσμος. Όλα τα μεγέθη παίρνουν τιμές με άπειρη ακρίβεια. Π.χ. το ηλεκτρικό σήμα τάσης όπου κάθε

Διαβάστε περισσότερα

Μέσα Μετάδοσης. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 7 ο

Μέσα Μετάδοσης. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 7 ο Μέσα Μετάδοσης Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 7 ο Εισαγωγή Το μέσο μετάδοσης αποτελεί τη φυσική σύνδεση μεταξύ του αποστολέα και του παραλήπτη της πληροφορίας σε οποιοδήποτε σύστημα επικοινωνίας. Είναι

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεφωνικό Σύστημα και Μετάδοση Δεδομένων Μάνος Ρουμελιώτης Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Τηλεφωνικό Σύστημα και Μετάδοση Δεδομένων Μάνος Ρουμελιώτης Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Τηλεφωνικό Σύστημα και Μετάδοση Δεδομένων Μάνος Ρουμελιώτης Πανεπιστήμιο Μακεδονίας http://www.etl.uom.gr/mr/ 18/10/2004 1 Μέσα Μετάδοσης Διαφόρων τύπων χάλκινα καλώδια Οπτικές ίνες Ασύρματη μετάδοση 18/10/2004

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3: Ερωτήσεις - Ασκήσεις. 1. Σε ποιες κατηγορίες διακρίνουμε τα μέσα μετάδοσης; 2. Ποια είναι τα ενσύρματα μέσα μετάδοσης:

Κεφάλαιο 3: Ερωτήσεις - Ασκήσεις. 1. Σε ποιες κατηγορίες διακρίνουμε τα μέσα μετάδοσης; 2. Ποια είναι τα ενσύρματα μέσα μετάδοσης: Κεφάλαιο 3: Ερωτήσεις - Ασκήσεις 1. Σε ποιες κατηγορίες διακρίνουμε τα μέσα μετάδοσης; 2. Ποια είναι τα ενσύρματα μέσα μετάδοσης: 3. Ποια είναι τα ασύρματα μέσα μετάδοσης; 4. Ποια τα βασικότερα μειονεκτήματα

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών. και Μετάδοσης

Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών. και Μετάδοσης Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών και Μετάδοσης Δρ. Δημήτριος Ευσταθίου Επίκουρος Καθηγητής & Δρ. Στυλιανός Π. Τσίτσος Επίκουρος Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών. και Μετάδοσης

Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών. και Μετάδοσης Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών και Μετάδοσης Σύστημα μετάδοσης με οπτικές ίνες Tο οπτικό φέρον κύμα μπορεί να διαμορφωθεί είτε από αναλογικό

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 5: To Μοντέλο Αναφοράς O.S.I.

Μάθημα 5: To Μοντέλο Αναφοράς O.S.I. Μάθημα 5: To Μοντέλο Αναφοράς O.S.I. 5.1 Γενικά Τα πρώτα δίκτυα χαρακτηρίζονταν από την «κλειστή» αρχιτεκτονική τους με την έννοια ότι αυτή ήταν γνωστή μόνο στην εταιρία που την είχε σχεδιάσει. Με τον

Διαβάστε περισσότερα

Βαρουτάς Δημήτρης Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών

Βαρουτάς Δημήτρης Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Τηλεπικοινωνιακά Ψηφιακά Δίκτυα Ενότητα 4: Εξέλιξη Συστημάτων Μεταγωγής, δίκτυα συστημάτων μεταγωγής και συστήματα μεταγωγής με διαίρεση χρόνου, Ψηφιακή μεταγωγή Βαρουτάς Δημήτρης Σχολή Θετικών Επιστημών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 4 4.0 ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η τηλεφωνία είναι ένα βασικό και πολύ διαδεδομένο ηλεκτρολογικό επικοινωνιακό σύστημα. Η τηλεφωνία είναι από τα παλαιότερα ηλεκτρολογικά επικοινωνιακά συστήματα. Το τηλέφωνο

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεφωνία. Έλεγχος Κλήσεων (Call Control) Ακ. Έτος

Τηλεφωνία. Έλεγχος Κλήσεων (Call Control) Ακ. Έτος Τηλεφωνία Έλεγχος Κλήσεων (Call Control) Αναλογική Τηλεφωνία - Βασικά Plain Old Telephone Service (POTS) Καλών Καλούμενος Δίκτυο Νέες υπηρεσίες (service logic) στην πλευρά του καλούντος: τριμερείς κλήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα ATM. Τεχνολογία Πολυμέσων και Πολυμεσικές Επικοινωνίες 21-1

Δίκτυα ATM. Τεχνολογία Πολυμέσων και Πολυμεσικές Επικοινωνίες 21-1 Δίκτυα ATM Εισαγωγή Εικονικά κυκλώματα Πακέτα και κελιά Δρομολόγηση και προώθηση Ιεραρχία πρωτοκόλλων Επίπεδα προσαρμογής Ποιότητα υπηρεσίας Υποστήριξη IP Τεχνολογία Πολυμέσων και Πολυμεσικές Επικοινωνίες

Διαβάστε περισσότερα

Ερώτηση 1 η μεταγωγής κυκλώματος? : Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της. Ερώτηση 2 η : Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της μεταγωγής μηνύματος?

Ερώτηση 1 η μεταγωγής κυκλώματος? : Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της. Ερώτηση 2 η : Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της μεταγωγής μηνύματος? Μετάδοση Δεδομένων Δίκτυα Υπολογιστών 68 Ερώτηση 1 η μεταγωγής κυκλώματος? : Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της Απάντηση : Στα δίκτυα μεταγωγής κυκλώματος (circuit switching networks), η μετάδοση των

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1. Έστω ότι θέλετε να συνδέσετε 20 υπολογιστές με συνδέσεις από σημείο σε σημείο (point-to-point), ώστε να είναι δυνατή η επικοινωνία όλων

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεφωνία. Έλεγχος Κλήσεων (Call Control) Ακ. Έτος

Τηλεφωνία. Έλεγχος Κλήσεων (Call Control) Ακ. Έτος Τηλεφωνία Έλεγχος Κλήσεων (Call Control) Αναλογική Τηλεφωνία - Βασικά Plain Old Telephone Service (POTS) Καλών Καλούμενος Δίκτυο Νέες υπηρεσίες (service logic) στην πλευρά του καλούντος: τριμερείς κλήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών. και Μετάδοσης

Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών. και Μετάδοσης Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών και Μετάδοσης Δρ. Δημήτριος Ευσταθίου Επίκουρος Καθηγητής & Δρ. Στυλιανός Π. Τσίτσος Επίκουρος Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Νέες Επικοινωνιακές Τεχνολογίες

Νέες Επικοινωνιακές Τεχνολογίες Νέες Επικοινωνιακές Τεχνολογίες Λύσεις Θεμάτων http://nop33.wordpress.com Τι ορίζουμε ως Τοπικό Δίκτυο Υπολογιστών; Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των Τοπικών Δικτύων; Ποιες οι βασικές τοπολογίες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 7.4 Πρωτόκολλο Μέχρι τώρα περιγράψαμε συνδέσεις, που χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο TCP. Θυμηθείτε, ότι το TCP είναι υπεύθυνο για το τεμαχισμό των μηνυμάτων σε τμήματα και την επανασύνδεση τους στον προορισμό.

Διαβάστε περισσότερα

ΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ασκήσεις για το φυσικό στρώμα. λ από τον ρυθμό μετάδοσής της. Υποθέτοντας ότι ο κόμβος A

ΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ασκήσεις για το φυσικό στρώμα. λ από τον ρυθμό μετάδοσής της. Υποθέτοντας ότι ο κόμβος A ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧ. ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ασκήσεις για το φυσικό στρώμα 1. Στο δίκτυο

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υψηλών Ταχυτήτων Ενότητα 3: Integrated Services Digital Network - ISDN

Δίκτυα Υψηλών Ταχυτήτων Ενότητα 3: Integrated Services Digital Network - ISDN Δίκτυα Υψηλών Ταχυτήτων Ενότητα 3: Integrated Services Digital Network - ISDN Μιχάλας Άγγελος Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Bασική διάταξη τηλεπικοινωνιακού συστήµατος οπτικών ινών

Bασική διάταξη τηλεπικοινωνιακού συστήµατος οπτικών ινών ΕΙ ΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ - διαφάνεια 1 - Bασική διάταξη τηλεπικοινωνιακού συστήµατος οπτικών ινών ιαµορφωτής Ηλεκτρικό Σήµα Ποµπός Οπτικό Σήµα Οπτική Ίνα διαµορφωτής: διαµορφώνει τη φέρουσα συχνότητα

Διαβάστε περισσότερα

3. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των επιλεγόμενων τηλεφωνικών γραμμών; Είναι πολύ διαδεδομένες Εχουν μικρό κόστος

3. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των επιλεγόμενων τηλεφωνικών γραμμών; Είναι πολύ διαδεδομένες Εχουν μικρό κόστος 6.1 Επεκτείνοντας το δίκτυο 1. Να αναφέρετε ονομαστικά τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στις υπηρεσίες δικτύων ευρείας περιοχής; Οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στις υπηρεσίες δικτύων ευρείας περιοχής

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα : Τεχνολογία Ηλεκτρονικών

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρωµένα ικτυακά ΣυστήµαταΚορµού (Backbone Networks)

Ολοκληρωµένα ικτυακά ΣυστήµαταΚορµού (Backbone Networks) Ολοκληρωµένα ικτυακά ΣυστήµαταΚορµού (Backbone Networks) Βασικές τεχνολογίες για δίκτυα κορµού (backbone networks) ο συνδυασµός της οπτικής τεχνολογίας WDM µε δικτυακές τεχνολογικές βαθµίδες υψηλοτέρων

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3-3.1 Μέσα Μετάδοσης

Κεφάλαιο 3-3.1 Μέσα Μετάδοσης Κεφάλαιο 3-3.1 Μέσα Μετάδοσης Γεώργιος Γιαννόπουλος, ΠΕ19 ggiannop (at) sch.gr σελ. 71-80 - http://diktya-epal-b.ggia.info/ Creative Commons License 3.0 Share-Alike Εισαγωγή: Μέσο Μετάδοσης Είναι η φυσική

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ασκήσεις για το φυσικό στρώμα

ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ασκήσεις για το φυσικό στρώμα ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧ. ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ασκήσεις για το φυσικό στρώμα 1. Μήνυμα μήκους

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υψηλών Ταχυτήτων Ενότητα 5: Automated Teller Machine- ΑΤΜ (1)

Δίκτυα Υψηλών Ταχυτήτων Ενότητα 5: Automated Teller Machine- ΑΤΜ (1) Δίκτυα Υψηλών Ταχυτήτων Ενότητα 5: Automated Teller Machine- ΑΤΜ (1) Μιχάλας Άγγελος Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

ΙΚΤΥΑ ΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Ασκήσεις για τη διαχείριση ραδιοδιαύλων

ΙΚΤΥΑ ΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Ασκήσεις για τη διαχείριση ραδιοδιαύλων ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧ. ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΙΚΤΥΑ ΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ασκήσεις για τη διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

Δεύτερη Σειρά Ασκήσεων

Δεύτερη Σειρά Ασκήσεων Δεύτερη Σειρά Ασκήσεων ΑΣΚΗΣΗ 1 Από ένα αθόρυβο κανάλι 4 khz παίρνουμε δείγματα κάθε 1 msec. - Ποιος είναι ο μέγιστος ρυθμός μετάδοσης δεδομένων; - Πώς μεταβάλλεται ο μέγιστος ρυθμός μετάδοσης δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα ΙΙ. Κεφάλαιο 7

Δίκτυα ΙΙ. Κεφάλαιο 7 Δίκτυα ΙΙ Κεφάλαιο 7 Στο κεφάλαιο αυτό παρουσιάζεται ο τρόπος επικοινωνίας σε ένα δίκτυο υπολογιστών. Το κεφάλαιο εστιάζεται στο Επίπεδο Δικτύου του OSI (το οποίο είδατε στο μάθημα της Β Τάξης). Οι βασικές

Διαβάστε περισσότερα

Διασύνδεση τοπικών δικτύων

Διασύνδεση τοπικών δικτύων Κεφάλαιο 10 Διασύνδεση τοπικών δικτύων ------------------------- Μάθημα 10.1 : Αρχές διασύνδεσης τοπικών δικτύων Μάθημα 10.2 : Επιλογή τοπικού δικτύου και μέσου μετάδοσης Μάθημα 10.3 : Επιλογή τοπικού

Διαβάστε περισσότερα

ιαδίκτυα & Ενδοδίκτυα Η/Υ

ιαδίκτυα & Ενδοδίκτυα Η/Υ ιαδίκτυα & Ενδοδίκτυα Η/Υ (κεφ. 9) ροµολόγηση σε ίκτυα Μεταγωγής Κυκλώµατος Σηµατοδοσία Ελέγχου Λειτουργίες Σηµατοδοσίας Τοποθεσία Σηµατοδοσίας Σηµατοδοσία Κοινού Καναλιού Σύστηµα Σηµατοδοσίας Νο 7 Βιβλίο

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεφωνία. Νοήμον Δίκτυο

Τηλεφωνία. Νοήμον Δίκτυο Τηλεφωνία Νοήμον Δίκτυο Intelligent Network (IN) Το νοήμον δίκτυο: η ευφυΐα εξάγεται από τα τηλεφωνικά κέντρα και τοποθετείται σε κόμβους (υπολογιστές) που κατανέμονται σε όλο το δίκτυο Ευφυΐα = πρόσβαση

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα : Τεχνολογία Ηλεκτρονικών

Διαβάστε περισσότερα

Βασίλειος Κοντογιάννης ΠΕ19

Βασίλειος Κοντογιάννης ΠΕ19 Ενότητα3 Επικοινωνία και Διαδίκτυο Κεφ8: Δίκτυα Υπολογιστών 8.1 Επικοινωνία και Δίκτυα Υπολογιστών Τι εννοούμε με τον όρο δίκτυο; Εννοούμε ένα σύνολο αντικειμένων (π.χ. τηλεφώνων, υπολογιστών) ή ανθρώπων

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1. Εισαγωγή στις βασικές έννοιες των ικτύων ΗΥ

Ενότητα 1. Εισαγωγή στις βασικές έννοιες των ικτύων ΗΥ Ενότητα 1 Εισαγωγή στις βασικές έννοιες των ικτύων ΗΥ Εύρος Ζώνης και Ταχύτητα Μετάδοσης Η ταχύτητα µετάδοσης [εύρος ζώνης (banwidth)] των δεδοµένων αποτελεί ένα δείκτη επίδοσης των δικτύων και συνήθως

Διαβάστε περισσότερα

ίκτυα Υπολογιστών και Επικοινωνία ίκτυα Υπολογιστών & Επικοινωνία ΙΑΛΕΞΗ 8 Η Παντάνο Ρόκου Φράνκα 1 ιάλεξη 8: Το Φυσικό Επίπεδο

ίκτυα Υπολογιστών και Επικοινωνία ίκτυα Υπολογιστών & Επικοινωνία ΙΑΛΕΞΗ 8 Η Παντάνο Ρόκου Φράνκα 1 ιάλεξη 8: Το Φυσικό Επίπεδο ίκτυα Υπολογιστών & Επικοινωνία ΙΑΛΕΞΗ 8 Η ιδάσκουσα: Παντάνο Ρόκου Φράνκα Παντάνο Ρόκου Φράνκα 1 ιάλεξη 8 η : Το Φυσικό Επίπεδο Το Φυσικό Επίπεδο ιάδοση Σήµατος Ηλεκτροµαγνητικά Κύµατα Οπτικές Ίνες Γραµµές

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Βελώνης Γεώργιος ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ. Μάθημα 5ο. Βελώνης Γεώργιος - 1ο Τ.Ε.Ε. Κατερίνης. Καθηγητής Πληροφορικής ΠΕ20 5-1

ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Βελώνης Γεώργιος ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ. Μάθημα 5ο. Βελώνης Γεώργιος - 1ο Τ.Ε.Ε. Κατερίνης. Καθηγητής Πληροφορικής ΠΕ20 5-1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Βελώνης ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ Μάθημα 5ο Βελώνης - 1ο Τ.Ε.Ε. Κατερίνης Καθηγητής Πληροφορικής ΠΕ20 5-1 Σύνδεση με το Internet PSTN, ISDN, xdsl, Leased Line 5-2 Τρόποι Σύνδεσης 1. Σύνδεση μέσω

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Ιωάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής ioannis@di.uoa.gr. http://www.di.uoa.gr/~ioannis/courses.html Password: edi

ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Ιωάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής ioannis@di.uoa.gr. http://www.di.uoa.gr/~ioannis/courses.html Password: edi ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ιωάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής ioannis@di.uoa.gr http://www.di.uoa.gr/~ioannis/courses.html Password: edi Δίκτυα Επικ. - Κεφ. 1 ( Καθ. Ι. Σταυρακάκης, Τμήμα Πληροφ. & Τηλεπικ. - Ε.Κ.Π.Α.)

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Ευρείας Περιοχής

Δίκτυα Ευρείας Περιοχής Κεφάλαιο 6 Δίκτυα Ευρείας Περιοχής 6.6 Frame Relay 6.7 ATM 6.8 xdsl 6.9 Εικονικά ιδιωτικά δίκτυα 6.10 Κριτήρια Επιλογής τεχνολογιών WAN Σελ. 205-216 Γεώργιος Γιαννόπουλος ΠΕ19, ggiannop (at) sch.gr ΕΣΠΕΡΙΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υψηλών Ταχυτήτων Ενότητα 4: Frame Relay

Δίκτυα Υψηλών Ταχυτήτων Ενότητα 4: Frame Relay Δίκτυα Υψηλών Ταχυτήτων Ενότητα 4: Frame Relay Μιχάλας Άγγελος Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Ι. Σημειώσεις Θεωρίας

ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Ι. Σημειώσεις Θεωρίας Ινστιτούτα Επαγγελματική Κατάρτισης ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Ι Σημειώσεις Θεωρίας Επιμέλεια: Ματθές Δημήτριος Αθήνα 2017 Μάθημα 1: Βασικές Έννοιες στα Δίκτυα Υπολογιστών 1.1 Δίκτυο Υπολογιστών Ένα δίκτυο είναι

Διαβάστε περισσότερα

Πολυπλεξία. http://diktya-epal-b.ggia.info Creative Commons License 3.0 Share-Alike

Πολυπλεξία. http://diktya-epal-b.ggia.info Creative Commons License 3.0 Share-Alike Πολυπλεξία Ανάλυση σημάτων στο πεδίο χρόνου, συχνότητας, πολυπλεξία διαίρεσης συχνότητας, πολυπλεξία διαίρεσης χρόνου (1.6 ενότητα σελ 19-20, 29-30 και στοιχεία από 2.1 ενότητα σελ. 52-58). http://diktya-epal-b.ggia.info

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3 Πολυπλεξία

Κεφάλαιο 3 Πολυπλεξία Κεφάλαιο 3 Πολυπλεξία Μάθημα 3.1: Μάθημα 3.2: Μάθημα 3.3: Πολυπλεξία επιμερισμού συχνότητας χρόνου Συγκριτική αξιολόγηση τεχνικών πολυπλεξίας Στατιστική πολυπλεξία Μετάδοση Δεδομένων Δίκτυα Υπολογιστών

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών. και Μετάδοσης

Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών. και Μετάδοσης Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών και Μετάδοσης Δρ. Δημήτριος Ευσταθίου Επίκουρος Καθηγητής & Δρ. Στυλιανός Π. Τσίτσος Επίκουρος Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα : Τεχνολογία Ηλεκτρονικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΣΥΝΧΡΟΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΣΥΝΧΡΟΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΣΥΝΧΡΟΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Επιβλέπων καθηγητής:τσιαντης Λεωνίδας Τμήμα τηλεπληροφορικής και διοίκησης Τ.ε.ι Ηπειρου Άρτα 2005 Σπουδαστές: Κοτρώτσιος Λουκάς Παλιάτσας θεόδωρος Θέματα Επίπεδα

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών. και Μετάδοσης

Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών. και Μετάδοσης Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών και Μετάδοσης Δρ. Δημήτριος Ευσταθίου Επίκουρος Καθηγητής & Δρ. Στυλιανός Π. Τσίτσος Επίκουρος Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Ιωάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής Password: edi

ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Ιωάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής  Password: edi ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ιωάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής ioannis@di.uoa.gr http://www.di.uoa.gr/~ioannis/courses.html Password: edi Δίκτυα Επικ. - Κεφ. 1 ( Καθ. Ι. Σταυρακάκης, Τμήμα Πληροφ. & Τηλεπικ. - Ε.Κ.Π.Α.)

Διαβάστε περισσότερα

Οι βασικές βαθμίδες του συστήματος των δορυφορικών επικοινωνιών δίνονται στο παρακάτω σχήμα :

Οι βασικές βαθμίδες του συστήματος των δορυφορικών επικοινωνιών δίνονται στο παρακάτω σχήμα : Εισαγωγικά Τα δορυφορικά δίκτυα επικοινωνίας αποτελούν ένα σημαντικό τμήμα των σύγχρονων τηλεπικοινωνιακών συστημάτων. Οι δορυφόροι παρέχουν τη δυνατότητα κάλυψης μεγάλων γεωγραφικών περιοχών. Η δυνατότητα

Διαβάστε περισσότερα

1. Ως προς τον χρήστη το WAN εµφανίζεται να λειτουργεί κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο µε το LAN.

1. Ως προς τον χρήστη το WAN εµφανίζεται να λειτουργεί κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο µε το LAN. 1 Ερωτήσεις σωστό-λάθος 1. Ως προς τον χρήστη το WAN εµφανίζεται να λειτουργεί κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο µε το LAN. 2. Μια εταιρεία συνήθως εγκαθιστά και διαχειρίζεται από µόνη της τις γραµµές WAN. 3.

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεφωνία. Νοήμον Δίκτυο

Τηλεφωνία. Νοήμον Δίκτυο Τηλεφωνία Νοήμον Δίκτυο Intelligent Network (IN) Το νοήμον δίκτυο: η ευφυΐα εξάγεται από τα τηλεφωνικά κέντρα και τοποθετείται σε κόμβους (υπολογιστές) που κατανέμονται σε όλο το δίκτυο Ευφυΐα = πρόσβαση

Διαβάστε περισσότερα

6.1 Επεκτείνοντας το δίκτυο

6.1 Επεκτείνοντας το δίκτυο 6.1 Επεκτείνοντας το δίκτυο 1. Να αναφέρετε ονοµαστικά τις τεχνολογίες που χρησιµοποιούνται στις υπηρεσίες δικτύων ευρείας περιοχής; Οι τεχνολογίες που χρησιµοποιούνται στις υπηρεσίες δικτύων ευρείας περιοχής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ (14) Π. Φουληράς

ΔΙΚΤΥΑ (14) Π. Φουληράς ΔΙΚΤΥΑ (14) Π. Φουληράς Συνδεσμική Δικτύωση και ΑΤΜ Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 οι τηλεφωνικές εταιρείες διεπίστωσαν ότι η επικοινωνία φωνής θα απέφερε σταδιακά μειωμένο περιθώριο κέρδους Απεφάσισαν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Κεφάλαιο 6 KTYA EYPEAΣ ΠEPOXHΣ 6.5SDN Τατελευταία χρόνια εµφανίστηκε µεγάλη ζήτηση για παροχή υπηρεσιώνήχου, εικόνας, video, δεδοµένων. Οι διάφοροι τηλεπικοινωνιακοί φορείς προσπαθώντας να ικανοποιήσουν

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών. και Μετάδοσης

Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών. και Μετάδοσης Τεχνοογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Τμήμα Πηροφορικής & Επικοινωνιών Δίκτυα Τηεπικοινωνιών και Μετάδοσης Ίνες βηματικού δείκτη (step index fibres) Ίνα βηματικού δείκτη: απότομη (βηματική) μεταβοή του

Διαβάστε περισσότερα

Παράδοση: Δευτέρα 6 Οκτωβρίου Ονοματεπώνυμο:.

Παράδοση: Δευτέρα 6 Οκτωβρίου Ονοματεπώνυμο:. Παράδοση: Δευτέρα 6 Οκτωβρίου Ονοματεπώνυμο:. 1 Ερωτήσεις σωστό-λάθος 1. Ως προς τον χρήστη το WAN εμφανίζεται να λειτουργεί κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο με το LAN. 2. Μια εταιρεία συνήθως εγκαθιστά και

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπο Αναφοράς Open Systems Interconnection (OSI) Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 5 ο

Πρότυπο Αναφοράς Open Systems Interconnection (OSI) Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 5 ο Πρότυπο Αναφοράς Open Systems Interconnection (OSI) Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 5 ο Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου Για να ανταλλάξουν δεδομένα δύο σταθμοί, εκτός από την ύπαρξη διαδρομής μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή Στοιχεία Θεωρίας

Εισαγωγή Στοιχεία Θεωρίας Εισαγωγή Σκοπός της άσκησης αυτής είναι η εισαγωγή στην τεχνογνωσία των οπτικών ινών και η μελέτη τους κατά τη διάδοση μιας δέσμης laser. Συγκεκριμένα μελετάται η εξασθένιση που υφίσταται το σήμα στην

Διαβάστε περισσότερα

Αναδρομή- PCM Ιεραρχίες PDH-SDH. Τα κυκλώματα που χρησιμοποιούν διαφορετική διόδευση μετάδοσης σε κάθε κατεύθυνση καλούνται κανάλια.

Αναδρομή- PCM Ιεραρχίες PDH-SDH. Τα κυκλώματα που χρησιμοποιούν διαφορετική διόδευση μετάδοσης σε κάθε κατεύθυνση καλούνται κανάλια. Συστήματα Μετάδοσης Αναδρομή- PCM Ιεραρχίες PDH-SDH ΜΕΤΑΔΟΣΗ - 1 Ένα Σύστημα Μετάδοσης παρέχει κυκλώματα μεταξύ των κόμβων του δικτύου. Τα κυκλώματα που χρησιμοποιούν διαφορετική διόδευση μετάδοσης σε

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα. Επικοινωνίες εδοµένων: Τρόποι Μετάδοσης και Πρωτόκολλα. Εισαγωγή

Περιεχόµενα. Επικοινωνίες εδοµένων: Τρόποι Μετάδοσης και Πρωτόκολλα. Εισαγωγή Επικοινωνίες εδοµένων: Τρόποι Μετάδοσης και Πρωτόκολλα Περιεχόµενα Εισαγωγή Επικοινωνία εδοµένων Αναλογική vs. Ψηφιακή Μετάδοση ιαµόρφωση σήµατος Κανάλια επικοινωνίας Κατεύθυνση και ρυθµοί µετάδοσης Ασύγχρονη

Διαβάστε περισσότερα

ΟΠΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΧΗΜΕΙΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΙΜΠΙΖΗΣ ΝΙΚΟΛΑΣ ΠΑΞΙΝΟΣ

ΟΠΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΧΗΜΕΙΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΙΜΠΙΖΗΣ ΝΙΚΟΛΑΣ ΠΑΞΙΝΟΣ ΟΠΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΧΗΜΕΙΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΙΜΠΙΖΗΣ ΝΙΚΟΛΑΣ ΠΑΞΙΝΟΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΟΠΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ Τι είναι οι οπτικές ίνες λοιπόν; Οι οπτικές ίνες, είναι πολύ λεπτά νήματα από πλαστικό ή γυαλί, όπου

Διαβάστε περισσότερα

ιαδίκτυα & Ενδοδίκτυα Η/Υ

ιαδίκτυα & Ενδοδίκτυα Η/Υ ιαδίκτυα & Ενδοδίκτυα Η/Υ ρ Θεοδώρου Παύλος pavlos@aegean.gr Βιβλίο Μαθήµατος: Επικοινωνίες Υπολογιστών & εδοµένων, William Stallings, 6/e, 2000. ΕΥ - κεφ.9 (1/2) ρ Παύλος Θεοδώρου 1 Εισαγωγή Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Λύση: Λύση:

Εισαγωγή. Λύση: Λύση: Εισαγωγή 1. Μία συλλογή πέντε δρομολογητών πρόκειται να συνδεθεί με ένα υποδίκτυο σημείου προς σημείο. Μεταξύ κάθε ζεύγους δρομολογητών, οι σχεδιαστές μπορούν να τοποθετήσουν είτε μια γραμμή υψηλής ταχύτητας

Διαβάστε περισσότερα

Μέσα Μετάδοσης-Κατασκευή καλωδίου τύπου CAT 5

Μέσα Μετάδοσης-Κατασκευή καλωδίου τύπου CAT 5 Εργαστήριο 6 ΑΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΑ Η/Υ Μέσα Μετάδοσης-Κατασκευή καλωδίου τύπου CAT 5 1. Στόχος Στόχος της παρούσης εργαστηριακής συνάντησης

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 2. Φυσικό Στρώµα: Μέσα & Τεχνικές Μετάδοσης

Ενότητα 2. Φυσικό Στρώµα: Μέσα & Τεχνικές Μετάδοσης Ενότητα 2 Φυσικό Στρώµα: Μέσα & Τεχνικές Μετάδοσης Εισαγωγή στις βασικές έννοιες των δικτύων υπολογιστών ικτυακός Καταµερισµός Εργασίας Το υπόδειγµα του Internet Εξοπλισµός ικτύου Κατηγοριοποίηση ικτύων

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών (Ενότητα Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου)

Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών (Ενότητα Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου) Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών (Ενότητα 1.7 - Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου) Πρωτόκολλο είναι ένα σύνολο κανόνων που πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι σταθμοί εργασίας σε ένα δίκτυο ώστε να μπορούν

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Θεωρία

Δίκτυα Θεωρία Δίκτυα Θεωρία 2016-17 Κεφάλαιο 1 1. Ποια είναι τα επίπεδα που χρησιμοποιεί το μοντέλο αναφοράς για τη Διασύνδεση Ανοικτών Συστημάτων (OSI); i. Φυσικό Επίπεδο ii. επίπεδο Ζεύξης ή Σύνδεσης Δεδομένων iii.

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 3: Τοπολογίες Δικτύων

Μάθημα 3: Τοπολογίες Δικτύων Μάθημα 3: Τοπολογίες Δικτύων 3.1 Γενικά Με το όρο τοπολογία δικτύου αναφερόμαστε στον τρόπο με τον οποίο συνδέονται οι κόμβοι ενός δικτύου. Οι τοπολογίες διακρίνονται σε φυσικές και λογικές. Οι φυσικές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2003 ΗΜΗΤΡΗΣ ΖΗΣΙΑ ΗΣ 2003 ηµήτρης Ζησιάδης Απαγορεύεται η χρησιµοποίηση όλου ή µέρους του υλικού αυτού σε οποιαδήποτε µορφή (ούτε και σε φωτοαντίγραφα) ή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙ ΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΘΕΜΑΤΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟ ΩΝ

ΕΙ ΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΘΕΜΑΤΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟ ΩΝ ΕΙ ΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΘΕΜΑΤΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟ ΩΝ α. Τι ονοµάζουµε διασπορά οπτικού παλµού σε µια οπτική ίνα; Ποια φαινόµενα παρατηρούνται λόγω διασποράς; (Αναφερθείτε σε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 5ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 5ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 5ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ 14. Ποιος είναι ο ρόλος των καρτών δικτύου (Network Interface Card, NIC); Απάντηση: Οι κάρτες δικτύου χρησιμοποιούνται για να συνδέσουν

Διαβάστε περισσότερα

Συσκευές Τηλεπικοινωνιών και Δικτύωσης. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 9 ο

Συσκευές Τηλεπικοινωνιών και Δικτύωσης. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 9 ο Συσκευές Τηλεπικοινωνιών και Δικτύωσης Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 9 ο Εισαγωγή Ένα δίκτυο αποτελείται από ενεργά και παθητικά στοιχεία. Στα παθητικά στοιχεία εντάσσονται τα καλώδια και τα εξαρτήματα

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 4: Πρότυπα, Πρωτόκολλα & Υπηρεσίες

Μάθημα 4: Πρότυπα, Πρωτόκολλα & Υπηρεσίες Μάθημα 4: Πρότυπα, Πρωτόκολλα & Υπηρεσίες 4.1 Γενικά Σκοπός ενός δικτύου υπολογιστών είναι οι χρήστες να έχουν τη δυνατότητα να διαμοιράζονται πληροφορίες και συσκευές του δικτύου. Η σχεδίαση και η ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

ΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Ιωάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής Password: edi

ΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Ιωάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής  Password: edi ΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ιωάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής ioannis@di.uoa.gr http://www.di.uoa.gr/~ioannis/courses.html Password: edi ίκτυα Επικ. - Κεφ. 1 ( Καθ. Ι. Σταυρακάκης, Τµήµα Πληροφ. & Τηλεπικ. - Ε.Κ.Π.Α.)

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα : Τεχνολογία Ηλεκτρονικών

Διαβάστε περισσότερα

Κινητές Επικοινωνίες & Τηλεπικοινωνιακά Δίκτυα

Κινητές Επικοινωνίες & Τηλεπικοινωνιακά Δίκτυα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Κινητές Επικοινωνίες & Τηλεπικοινωνιακά Δίκτυα Ενότητα: Δίκτυα Ψηφιακής Τηλεφωνίας Σαββαΐδης Στυλιανός Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

Παναγιώτης Μαθιόπουλος Ph.D.

Παναγιώτης Μαθιόπουλος Ph.D. ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Παναγιώτης Μαθιόπουλος Ph.D. Καθηγητής Ψηφιακών Επικοινωνιών Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΕΚΠΑ Professor (1989 2003) Department of Electrical and Computer Engineering The

Διαβάστε περισσότερα

Ethernet Ethernet ΙΕΕΕ CSMA/CD

Ethernet Ethernet ΙΕΕΕ CSMA/CD Ethernet Τα τοπικά δίκτυα είναι συνήθως τύπου Ethernet ή λέμε ότι ακολουθούν το πρότυπο ΙΕΕΕ 802.3 Ακολουθούν το μηχανισμό CSMA/CD (Πολλαπλή πρόσβαση με Ακρόαση Φέροντος και Ανίχνευση Συγκρούσεων). Πολλαπλή

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ

ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ 1 o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΘΕΜΑ 1 ο Α) Ποια είναι τα βασικά στοιχεία, τα οποία χαρακτηρίζουν το ISDN; Η ψηφιακή μετάδοση. Όλα τα σήματα μεταδίδονται σε ψηφιακή μορφή απ' άκρη σ' άκρη του δικτύου,

Διαβάστε περισσότερα

Project ΒΑΣΔΕΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΡΟΔΙΤΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΙΦΑΚΗΣ ΣΙΦΗΣ ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 8/1/12

Project ΒΑΣΔΕΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΡΟΔΙΤΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΙΦΑΚΗΣ ΣΙΦΗΣ ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 8/1/12 Project ΒΑΣΔΕΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΡΟΔΙΤΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΙΦΑΚΗΣ ΣΙΦΗΣ ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 8/1/12 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή 3 2. Δίκτυα Επικοινωνίες Κάποιες Συμβουλές 4,5 3. Σταθμοί βάσης και κυψέλες..6,7,8 4. Λειτουργίες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ. Θέμα πτυχιακής: Voice over IP. Ονοματεπώνυμο: Κόκκαλη Αλεξάνδρα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ. Θέμα πτυχιακής: Voice over IP. Ονοματεπώνυμο: Κόκκαλη Αλεξάνδρα ΠΤΥΧΙΑΚΗ Θέμα πτυχιακής: Voice over IP Ονοματεπώνυμο: Κόκκαλη Αλεξάνδρα Εισαγωγή στην Υπηρεσία Voice over IP Το Voice over IP (VoIP) είναι μια καινούργια τεχνολογία η οποία προσφέρει φωνητική συνομιλία

Διαβάστε περισσότερα