Αναλυτικό πρόγραμμα. Θεσσαλονίκη, 06/05/2015. Αγαπητοί γονείς,

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Αναλυτικό πρόγραμμα. Θεσσαλονίκη, 06/05/2015. Αγαπητοί γονείς,"

Transcript

1 Θεσσαλονίκη, 06/05/2015 Αγαπητοί γονείς, Σας προσκαλούμε την Κυριακή από τις 10:00 ως τις 16:00 στον καταπράσινο κήπο του Σχολείου μας για μια μέρα γεμάτη με παιχνίδια, αγώνες, εκπαιδευτικές παρουσιάσεις, μουσική, χορό, θέατρο, εικαστικές δημιουργίες, barbecue και εκπλήξεις για τις μαμάδες, που γιορτάζουν. Συμμετέχουν όλοι οι μαθητές του Νηπιαγωγείου μας και του Δημοτικού μας με διαθεματικές εργασίες που εκπόνησαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς καθώς και τα τριάντα διαφορετικά τμήματα δημιουργικής απασχόλησης (clubs) των Εκπαιδευτηρίων μας. Ώρες Τμήμα Αναλυτικά Αναλυτικό πρόγραμμα 10:00 Ακαδημία Τένις Mini tennis Α και Β τάξη (γήπεδο μπάσκετ) 10:00 Ακαδημία Ποδοσφαίρου Μαθητών Νηπιαγωγείου 11:00 Ακαδημία Τένις Αγωνιστική ομάδα Γ, Δ, Ε και Στ τάξη (γήπεδο μπάσκετ) Οι μαθητές της Ακαδημίας Τένις της Α και Β τάξης θα παρουσιάσουν τενιστικά αγωνιστικά παιχνίδια βασισμένα στις αρχές της τεχνικής του τένις και στο τέλος θα βραβευτούν για την προσπάθειά τους. Φιλικός αγώνας μεταξύ των μαθητών της Ακαδημίας Ποδοσφαίρου του Νηπιαγωγείου μας. Η Ακαδημία Ποδοσφαίρου των Εκπαιδευτηρίων μας συμμετέχει με επτά (7) ομάδες στα πρωταθλήματα των ακαδημιών του Νομού Θεσσαλονίκης. Οι μαθητές της Ακαδημίας Τένις της Γ, Δ, Ε και Στ τάξης θα αγωνιστούν και θα επιδείξουν την τεχνική του τένις στα βασικά χτυπήματα που έχουν διδαχθεί. Οι μαθητές της Ε και Στ τάξης και οι μαθητές της αγωνιστικής ομάδας θα αγωνισθούν μεταξύ τους. Στο τέλος όλοι θα βραβευτούν για την προσπάθειά τους.

2 10:40 Ακαδημία Ποδοσφαίρου Μαθητών Δημοτικού 11:15 Τμήμα Tae Kwon Do (σάλα Νηπιαγωγείου) Οι αθλητές της Ακαδημίας Ποδοσφαίρου του Σχολείου μας, σε μια εκδήλωση που η ψυχαγωγία έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, θα μας παρουσιάσουν τις αθλητικές τους ικανότητες σε μια επίδειξη δεξιοτήτων. Όλοι οι αθλητές του Τμήματος TAE KWON DO των Προτύπων που κατέχουν άσπρη μέχρι μαύρη ζώνη καθώς και αθλητές συνεργαζόμενων συλλόγων θα διαγωνιστούν σε poomse, τεχνικές ποδιών, χεριών και θραύση ξύλων. 11:30 Τμήμα Θεατρικής Αγωγής Α τάξης Τα παιδιά του Τμήματος Θεατρικής Αγωγής της Α τάξης θα παρουσιάσουν το έργο της Στέλλας Μιχαηλίδου «Ο γάιδαρος ο Μένιος, ο παραχαϊδεμένος». Ένα έμμετρο χιουμοριστικό παραμύθι με θέμα την ανατροφή και τα όρια στη σχέση μητέρας και παιδιού. Η υπερπροστατευτική μαμά του γαϊδάρου του Μένιου του παραχαϊδεμένου, με την «αγάπη» της χωρίς συγκρατημό, έκανε το γαϊδούρι της γάιδαρο σωστό! Χαϊδεύοντάς τον υπερβολικά τον εμποδίζει να μεγαλώσει και τον οδηγεί σε απομόνωση μέχρι τη στιγμή που Οι θεατρικές ομάδες των μεγαλύτερων τάξεων θα παρουσιάσουν τις θεατρικές παραστάσεις τους στους 15 ους Θεατρικούς Μαθητικούς Αγώνες «Ακτίς Ονείρου» από 19 έως 24 Μαΐου που διοργανώνουν τα Εκπαιδευτήριά μας. 11:30 Τμήμα Σκάκι Ανοιχτό πρωτάθλημα Σκάκι των μαθητών του Σχολείου σύμφωνα με την προκήρυξη των αγώνων. Θα συμμετάσχουν και οι αθλητές των Εκπαιδευτηρίων μας που έλαβαν την 1 η θέση στα Διανομαρχιακά και την 3 η θέση στα Πανελλήνια Ομαδικά Σχολικά Πρωταθλήματα καθώς και οι αθλητές μας που έλαβαν σημαντικές διακρίσεις στα Ατομικά Διανομαρχιακά και Πανελλήνια Πρωταθλήματα. 12:00 Ακαδημία Τένις junior tennis Αγωνιστικό χαρακτήρα θα έχουν τα κινητικά τενιστικά παιχνίδια των μαθητών του Νηπιαγωγείου που συμμετέχουν στο πρόγραμμα junior tennis. Στο τέλος όλοι οι μαθητές θα βραβευτούν για την προσπάθειά τους. 12:30 Τμήμα Θεατρικού Παιχνιδιού Νηπιαγωγείου και Τμήμα Θεατρικής Αγωγής Β και Γ Δημοτικού Θεατρικό παιχνίδι με θέμα: «Τα βοτσαλάκια» Οι μαθητές των Νηπίων, της Β και Γ τάξης του Δημοτικού παίζουν και αυτοσχεδιάζουν. Μέσα από το ελεύθερο παιχνίδι τους αναπαράγουν σκηνές και πράξεις που αντλούν από την εμπειρία και τη φαντασία τους. 12:50-13:15 Τμήμα Χορού Zumba kids (γήπεδο μπάσκετ) Υποδεχόμαστε την άνοιξη και φέτος με χορό. Τα Προνήπια μας μεταφέρουν στη Χαβάη με ένα αγαπημένο παιδικό τραγούδι ενώ τα παιδιά της Α και Β τάξης του Δημοτικού μας μαγεύουν με ένα εντυπωσιακό flamenco. Στο τέλος όλα τα παιδιά, μικρά και μεγάλα, χορεύουν παρέα ένα τραγούδι με τον δικό τους μοναδικό τρόπο. Το Τμήμα Χορού Γ, Δ, Ε και Στ τάξης του Δημοτικού θα παρουσιάσει το πρόγραμμα που ετοίμασε για το 17 ο Φεστιβάλ Γενικής Γυμναστικής του Δήμου Θεσσαλονίκης.

3 13:00 Ακαδημία Τένις Multi Junior Sports 13:00 Τμήμα Χορωδίας και Ορχήστρας 13:30 Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Παιδικού Σταθμού Μουσική Προπαιδεία Νηπιαγωγείου Εργαστήρι Ωδείου Δημοτικού Οι μαθητές του Παιδικού Σταθμού και των Προνηπίων με κινητικές δεξιότητες ανάλογες της ηλικίας τους θα προσεγγίσουν διάφορες αθλητικές δραστηριότητες. Στο τέλος θα βραβευτούν για την προσπάθειά τους. Canzone arrabbiata Τραγουδάω για όποιον δεν έχει τύχη, τραγουδάω για μένα. Οργισμένο τραγούδι λέω για τούτο το φεγγάρι ενάντια σε σένα, Ενάντια σε όποιον είναι πλούσιος και δεν το ξέρει, σ όποιον λερώνει την αλήθεια Τραγουδάω για τον ήλιο που θα έρθει, θα πάει στη δύση και θ ανέβει στην ανατολή. Το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι του Παιδικού Σταθμού σας καλωσορίζει και σας προσκαλεί στον Μαγικό του Κήπο!! Εκεί που τα πουλιά, τα δέντρα και τα λουλούδια είχαν μείνει μαρμαρωμένα όλο τον χειμώνα και τώρα ήρθε η ώρα να ζωντανέψουν και να μας δείξουν την ομορφιά τους. Η άνοιξη έφτασε! Οι μαθητές και οι δάσκαλοι του Εργαστηρίου Ωδείου και της Μουσικής Προπαιδείας καλωσορίζουν την πιο ωραία εποχή του χρόνου μουσικά. Τα μικρά μουσικά μας σύνολα που αποτελούνται από κιθάρα, πιάνο, βιολί, βιολοντσέλο θα ερμηνεύσουν τραγούδια ελληνικά και ξένα καθώς και κομμάτια από την κλασσική μουσική φιλολογία. Σας περιμένουμε να διασκεδάσουμε αυτή την ανοιξιάτικη μέρα όλοι μαζί. Παράλληλες Εκδηλώσεις στη Γιορτή της Άνοιξης Τμήμα Εικαστικής Αγωγής Δημοτικού και Ζωγραφικής Νηπίων Και τη φετινή χρονιά το ταξίδι μας σε χώρες πολύχρωμες, σε κόσμους ονειρικούς υπήρξε μαγικό! Δημιουργήσαμε τα έργα μας με φαντασία και μεράκι, βάζοντας ο καθένας την προσωπική του πινελιά, εμπνευσμένοι από σπουδαία κινήματα και μεγάλους ζωγράφους: Ιμπρεσιονισμός (Claude Monet- Σπουδή στα νούφαρα), Φωβισμός (Henri Matisse και άλλοι εκπρόσωποί του), μελετήσαμε μια σειρά έργων του Maurice Vlaminck (φωβιστής ζωγράφος) και δημιουργήσαμε τους δικούς μας πίνακες. Με θέμα «Είμαι παιδί και ονειρεύομαι», ζωγραφίσαμε, σχεδιάσαμε και απεικονίσαμε τη χαρά της ζωής. Οι μαθητές της Α και Β τάξης δημιουργήσαμε μια πολύ όμορφη σειρά με ΗΛΙΟΥΣ, με θέμα «Της δικαιοσύνης ΗΛΙΕ νοητέ», με μικτή τεχνική πλαστελίνη-ακουαρέλα-λαδοπαστέλ. Μάθαμε να κάνουμε σκίτσο, να σχεδιάζουμε αναλογίες προσώπου και σώματος, ζώα και νεκρή φύση. Τα ταλέντα μας στο κόμικ εκφράστηκαν με τον δικό μας ιδιαίτερο τρόπο. «Φτιάχνω μια αφίσα» και η έμπνευση από γωνιές του Παρισιού, της Βενετίας, των ελληνικών νησιών βοήθησαν να δημιουργηθούν πολύχρωμες πρωτότυπες αφίσες! Σε λίγο το φετινό ταξίδι μας στη χώρα της τέχνης και της δημιουργίας ολοκληρώνεται και εμείς, οι μικροί ζωγράφοι όλων των τάξεων, σας παρουσιάζουμε μερικά μόνο από τα έργα μας στην έκθεση Ζωγραφικής μας. Στις 12:50 τα Τμήματα Εικαστικής Αγωγής του Δημοτικού και Ζωγραφικής των Νηπίων προσκαλούν τα παιδιά του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού και τους γονείς στην αυλή του Σχολείου, στον χώρο που βρίσκεται το τρενάκι μας, για να την ομορφύνουμε ζωγραφίζοντάς την με χρώματα και θέματα του καλοκαιριού.

4 Παράλληλα, θα λειτουργεί έκθεση ζωγραφικής με θέμα «Είμαι παιδί και ονειρεύομαι». Τα έργα της έκθεσης φιλοτεχνήθηκαν από τους μαθητές όλων των τάξεων του Σχολείου μας στο μάθημα της Εικαστικής Αγωγής του ωρολόγιου προγράμματος. Τμήμα Πληροφορικής και Πολυμέσων Στην Αίθουσα Πληροφορικής και Πολυμέσων, από τις 10:00 ως τις 11:00, οι μαθητές του Τμήματος Πληροφορικής και πολυμέσων των τάξεων Β και Γ σας περιμένουν για να σας διηγηθούν πώς σώθηκε ο φούρναρης στην «Αποστολή Κάτω Ραχούλα». Επίσης θα σας παρουσιάσουν τα κόμικ που έφτιαξαν για την αγαπημένη τους ταινία και θα απολαύσετε την ηχογραφημένη αφήγηση της ιστορίας της ταινίας από τα ίδια τα παιδιά. Ακόμα, σας περιμένουμε να σας δείξουμε εικόνες από το σπίτι σας, όπως φαίνονται στο street view, και να σας ξεναγήσουμε στη συνεργατική ιστοσελίδα μας, το Wiki των μαθητών του Club Β και Γ τάξης! Από τις 11:00 ως τις 12:00 τα παιδιά του Τμήματος Πληροφορικής και Πολυμέσων της Α τάξης θα σας παρουσιάσουν τις δυνατότητες των προγραμμάτων Microsoft Word και Powerpoint, μέσω των εργασιών που πραγματοποίησαν στο μάθημα. Επίσης θα σας ταξιδέψουν με τις όμορφες ζωγραφιές τους στον βυθό της θάλασσας, στο διάστημα και κάτω στη γη σε μια ροκ συναυλία. Τέλος, θα σας δείξουν μια παρουσίαση με τα γνωστά και αγαπημένα μας minions από την ταινία «Εγώ, ο απαισιότατος» σε καθημερινούς ρόλους και όχι μόνο! Στις 12:00 μπορείτε να προσπαθήσετε κι εσείς να κερδίσετε πίσω τα κομμάτια της «Μυστικής Συνταγής του κυρίου Τρίχα» παίζοντας το παιχνίδι που δημιούργησαν στο Scratch οι μαθητές του club Δ, Ε & ΣΤ τάξης και το παρουσίασαν στο 7ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής. Επίσης, τα παιδιά θα σας δείξουν το παιχνίδι τους «froutomania» που έφτιαξαν στο εργαλείο Game Maker και ήταν η πρώτη τους επαφή με τον προγραμματισμό. Θα προβληθεί το video που δημιούργησαν στο PowToon και παρουσίασαν στο 7ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής με θέμα τον Σχολικό Εκφοβισμό. Επιπλέον, θα μπορείτε να διαβάσετε το comic «Ο Γιάννης και το Μηχάνημα» που έφτιαξαν οι μαθητές του ΣΤ 1 τμήματος στο Pixton για το 7ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής και παρουσιάζει τις καλές και κακές επιπτώσεις των μηχανών στη ζωή των ανθρώπων. European Languages Programme (E.L.P.) Το bilingual πρόγραμμα του Σχολείου ξεκινάει από τον Παιδικό Σταθμό (Little Kiddies English Club) και συνεχίζεται σε όλη τη διάρκεια του Νηπιαγωγείου (Bilingual Kindergarten) καθώς και στο Δημοτικό όπου το πρόγραμμα ολοκληρώνεται ως European Languages Programme. Little Kiddies English Club-Bilingual Kindergarten: Οι μικροί μαθητές θα παρουσιάσουν χειροτεχνίες που έφτιαξαν με αφορμή τη γιορτή της μητέρας. European Languages Programme (αίθουσα Στ 2): Αγγλικό τμήμα: Οι μαθητές που συμμετέχουν θα παρουσιάσουν δείγματα από τις εργασίες τους όπως ομαδικά projects, χειροτεχνίες καθώς και όλο το υλικό που χρησιμοποιήθηκε στη διδασκαλία (βιβλία, booklets, flash-cards, story books). Ακόμη θα υπάρχει εργαστήρι ζωγραφικής και χειροτεχνίας για τη γιορτή της μητέρας. Γερμανικό τμήμα: Οι μαθητές θα παρουσιάσουν κολάζ με θέμα «Fruhling» (Άνοιξη), «Wir uber uns» (Εμείς για εμάς) και κάρτες που έφτιαξαν για τη γιορτή της μητέρας με ευχές στα γερμανικά. Τα παιδιά ασχολήθηκαν με τη θεματική ενότητα «οικογένεια» (Meine Familie) και κάθε μαθητής παρουσίασε τα μέλη της οικογένειάς του και με τη θεματική ενότητα «χόμπυ» (Mein Hobby). Γαλλικό τμήμα: Με αφορμή τη γιορτή της μητέρας (La fête des Mères ) φτιάξαμε κάρτες και γράψαμε ένα ποίημα και ευχές στα γαλλικά, για τις μητέρες των μαθητών μας. Τα παιδιά θα παρουσιάσουν τον εαυτό τους και τα ενδιαφέροντά τους μέσα από μια ιδιαίτερη χειροτεχνία με τίτλο «Mon Portrait» και ένα δείγμα των εργασιών που έχουν κάνει κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

5 Φύση! Ένας κόσμος γνωστός και παράλληλα τόσο άγνωστος. Κάθε γωνιά του και μια πρόκληση για να την εξερευνήσουμε και να ανακαλύψουμε τους θησαυρούς της. Ακολουθήστε μας! Αυτό το καλοκαίρι γινόμαστε survivors και πάμε στο Survival Κids English Summer Camp (S.K.ESC) στα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης. Μια διασκεδαστική, εκπαιδευτική περιπέτεια σε ένα καταπράσινο, προστατευμένο και ασφαλές περιβάλλον! Προσεγγίζουμε την αγγλική γλώσσα με καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας και μεταφέρουμε το σχολείο στη φύση. Μαθαίνουμε bush craft (τεχνικές διαβίωσης και αυτονομίας), ανακαλύπτουμε και αναπτύσσουμε τις σωματικές μας δυνατότητες στο boot camp (στίβος άσκησης και περιπέτειας) του Σχολείου μας και για ένα βράδυ διανυκτερεύουμε κάτω από τα άστρα σε καταφύγιο στο δάσος και αποκτούμε ως εφόδια γνώσεις και δεξιότητες μέσα από αυτή τη συναρπαστική εμπειρία. Στον χώρο του S.K.ESC από τις 10:30 θα λειτουργεί στίβος περιπέτειας με Θιβετιανή γέφυρα, οριζόντια σκαλοπάτια, αιωρούμενο κορμό, οριζόντια διαπέραση και πίστα αναρρίχησης, όπου οι μικροί μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μια γεύση από όσα θα ζήσουν στο Survival Kids English Summer Camp. Οι συνοδοιπόροι μας, τα στελέχη της Χ.Α.Ν.Θ. και οι Βαθμοφόροι του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων θα μοιραστούν με τα μικρά και τα μεγάλα παιδιά την πολύχρονη κατασκηνωτική τους εμπειρία. Οι εκπαιδευτικοί του S.K.ESC θα δημιουργήσουν μαζί με τα παιδιά κατασκευές με υλικά από τη φύση. Οι γυμναστές του S.K.ESC - πρωταθλητές στο Roller hockey Ελλάδος θα βρίσκονται από τις 12:00 έως τις 14:30 στο γήπεδο μπάσκετ του Σχολείου μας, για να δείξουν στα παιδιά τεχνικές του rollerblading και roller hockey (μπορείτε να φέρετε τον δικό σας εξοπλισμό ή να χρησιμοποιήσετε αυτόν του Σχολείου μας). Τμήματα Γερμανικής και Γαλλικής γλώσσας Οι μαθητές του τμήματος Γερμανικής γλώσσας της Ε τάξης θα παρουσιάσουν κολάζ με τίτλο «Das bin ich» (Αυτός είμαι εγώ) και συστήνουν τους εαυτούς τους, χρησιμοποιώντας το λεξιλόγιο που διδάχθηκαν τη φετινή σχολική χρονιά. Οι μαθητές του τμήματος Γερμανικής γλώσσας της Στ τάξης θα παρουσιάσουν τις εκθέσεις τους με θέμα «Mein Tagesablauf» (Η μέρα μου) και «Das war mein Jahr» (Αυτή ήταν η χρονιά μου). Οι μαθητές του τμήματος Γαλλικής γλώσσας της Ε τάξης θα παρουσιάσουν τις εργασίες τους και θα δώσουν πληροφορίες για τις προτιμήσεις τους, την οικογένειά τους, το σχολείο τους και τα αγαπημένα τους παιχνίδια. Επίσης θα φτιάξουν χειροτεχνίες για να τις δωρίσουν στις μητέρες που γιορτάζουν. Τμήμα Γαλλικής γλώσσας Στ τάξης. Στο πλαίσιο της ενότητας «Γνωρίζω και μαθαίνω τον πολιτισμό της Γαλλίας» και ειδικά του Παρισιού, θα παρουσιαστούν εργασίες των μαθητών που έγιναν στην αρχή της σχολικής χρονιάς με θέμα «Αξιοθέατα και Μνημεία της Γαλλίας». Επίσης θα παρουσιαστούν στιχάκια με μηνύματα που έγραψαν οι μαθητές και αφορούν σε θέματα αγάπης, αλληλεγγύης, φιλίας κλπ. με λεξιλόγιο που έχουν διδαχθεί. Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού Τον Φεβρουάριο του 1994 η 19 η Μαΐου ανακηρύχτηκε από τη Βουλή των Ελλήνων Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού κατά την περίοδο Η αναγνώριση αυτή δικαίωσε ηθικά τον ποντιακό ελληνισμό και συνέδεσε τον σύγχρονο ελληνισμό με την ιστορική του μνήμη.

6 Την Κυριακή στο Σχολείο μας από τις 10:00 έως τις 15:00 θα λειτουργεί έκθεση με θέμα: «Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων». Στο πλαίσιο της παράλληλης αυτής εκδήλωσης όσοι γονείς επιθυμούν, μπορούν να συμμετέχουν προσφέροντας ποντιακά εδέσματα (πιροσκί, πισία, ωτία κ.ά.), τα οποία πρέπει να φέρουν στο Σχολείο την Κυριακή μέχρι τις 11:00. Projects και Διαθεματικές εργασίες Νηπιαγωγείου Παιδικού Σταθμού Τα παιδιά σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, ορμώμενα από τα προσωπικά τους ενδιαφέροντα, προσέγγισαν διαθεματικές ενότητες και ανέπτυξαν σχέδια δράσης, τα οποία επεξεργάστηκαν στηριζόμενα στις βασικές αρχές της βιωματικής μάθησης και της ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας. Οι μαθητές μας επέλεξαν να σας παρουσιάσουν έργα από τις παρακάτω θεματικές ενότητες: Τμήματα Προ-Παιδικού και Προ-Προνηπίων «Το Μουσείο πάει σχολείο» «Απ τον ουρανό, στη θάλασσα και στη στεριά με σήματα και φανάρια» «Η Άνοιξη, τα παιδιά, τα πουλιά και τα λουλούδια» Τμήματα Προνηπίων «Ο χορός των λουλουδιών» «Ζουμ ζουμ ζουμ μέλισσες πετούν» «Βάζω χρώμα στη ζωή μου» Τμήματα Νηπίων «Επάγγελμα αρχαιολόγος» «Ήρθε η Άνοιξη γιορτάζουν οι μανούλες» «Γνωρίζοντας τον μικρόκοσμο των εντόμων» Όλες οι τάξεις του Νηπιαγωγείου και του Παιδικού Σταθμού θα παρουσιάσουν έργα με ανακυκλώσιμα υλικά στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Τέχνη με ανακυκλώσιμα υλικά». Projects και Διαθεματικές εργασίες Δημοτικού Οι μαθητές του Δημοτικού θα παρουσιάσουν τις εργασίες που ετοίμασαν στο πλαίσιο της ευέλικτης ζώνης με θέμα «Εγώ, εσύ και όλοι μαζί» προσεγγίζοντάς το διαθεματικά μέσα από τη βιωματική μάθηση, την έρευνα και την τεχνολογία. - Α τάξη: «Είμαστε όλοι μια οικογένεια» Τα παιδιά της Α τάξης στο πλαίσιο της ευέλικτης ζώνης με θέμα «Εγώ, εσύ και όλοι μαζί» ασχολήθηκαν με το πρόγραμμα «Είμαστε όλοι μια οικογένεια». Στόχος του προγράμματος είναι: - Κατανόηση των δεσμών της οικογένειας (συγγενείς) και εντοπισμός διαφορετικών μορφών της - Αντιστοίχιση της οικογένειας με την «οικογένεια του σχολείου» (δασκάλα-μαθητές) - Προσδιορισμός του όρου «ανθρώπινα δικαιώματα» - Β τάξη: «Έλα να γίνουμε φίλοι» Στόχος του προγράμματος είναι η κατανόηση των κοινωνικών σχέσεων και της αλληλεπίδρασής τους. Σκοπός του προγράμματος είναι τα παιδιά μέσα από την τάξη, τη γειτονιά, την παρέα, την οικογένεια να κατανοήσουν και να αποδεχθούν τη διαφορετικότητα. Μέσα από διαθεματική προσέγγιση: - ανάγνωση βιβλίων-παραμυθιών - ζωγραφική απεικόνιση συναισθημάτων - παρακολούθηση ταινιών - δραματοποίηση παραμυθιών και μύθων τα παιδιά προβληματίστηκαν, έμαθαν, δημιούργησαν, και αισθάνθηκαν την ιερότητα και τη δύναμη της φιλίας.

7 - Γ τάξη: «Ανθρώπινα δικαιώματα Συναισθηματική νοημοσύνη» Οι μαθητές της Γ τάξης ασχολήθηκαν με την προάσπιση και διαφύλαξη των δικαιωμάτων των ανθρώπων και ειδικότερα των παιδιών καθώς και με τη συναισθηματική νοημοσύνη, τα συναισθήματα και τη σχέση με τον εαυτό μας και τους άλλους. Μέσα από επιλεγμένα κείμενα των σχολικών βιβλίων (Γλώσσα, Ιστορία, Μελέτη περιβάλλοντος, Θρησκευτικά), βιωματικά παιχνίδια και μαθησιακές δραστηριότητες δημιουργικής έκφρασης και μυθοπλασίας, σε συνεργασία με τις καθηγήτριες Μουσικής και Εικαστικών προσέγγισαν συμπεριφορές που προάγουν τη συνεργασία, τη φιλία και την αλληλοσυμπαράσταση. Ειδικότερα: - συνεργαστήκαμε με ομάδες εθελοντών - διαβάσαμε, συζητήσαμε βιβλία επιλεγμένα από τα παιδιά: «Μικρός Πρίγκιπας», «Ο εγωιστής Γίγαντας», «Το δέντρο που έδινε» και γράψαμε σκέψεις και μοιραστήκαμε συναισθήματα που γεννήθηκαν μέσα από αυτά - παρακολουθήσαμε θεατρικές παραστάσεις με στόχο την κατανόηση και ενδυνάμωση της ισότητας και της φιλίας και στη συνέχεια ζωγραφίσαμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας - φτιάξαμε τα γυαλιά της διαφορετικότητας και γράψαμε συνθήματα στους «τοίχους» με τις αξίες που θέλουμε να κυριαρχούν στη ζωή μας - γράψαμε και ζωγραφίσαμε τα άρθρα των ανθρώπινων δικαιωμάτων και τα παρουσιάσαμε στην τάξη. - Δ τάξη: «Μαθαίνοντας τα παιδιά ν αγαπούν» Οι μαθητές της Δ τάξης συνέχισαν φέτος, στο πλαίσιο της Ευέλικτης ζώνης, το πρόγραμμα «Εγώ, εσύ και όλοι μαζί» και ολοκλήρωσαν με το θέμα «Μαθαίνοντας τα παιδιά ν αγαπούν». Το δικαίωμα και η υποχρέωση ενισχύθηκαν με έννοιες όπως μοίρασμα, βοήθεια, συνεργασία, σεβασμός, αποδοχή. Βιώθηκαν ως συναισθήματα στην καθημερινότητα των παιδιών και προβλήθηκαν σε παιχνίδια με μη ανταγωνιστικές δραστηριότητες. Επιπλέον σε συνέχεια των περσινών δράσεων αναγνωρίστηκαν στερεότυπα και συζητήθηκαν τρόποι για την καταπολέμησή τους. Όλα αυτά αποτυπώθηκαν σε ζωγραφιές, κολάζ και χειροτεχνίες και παρουσιάστηκαν με κατασκευές των παιδιών που αποτυπώνουν τα συμπεράσματα και τις κρίσεις τους από την ενασχόλησή τους με το θέμα. - Ε τάξη: «Συγκρούσεις-Παιδική επιθετικότητα στο σχολείο» Η επιθετικότητα, ο σχολικός εκφοβισμός, η απομόνωση κάποιων μαθητών από την κοινωνικοποίηση του σχολικού συνόλου και οι συγκρούσεις που δημιουργούνται ως αποτέλεσμα τέτοιων καταστάσεων ήταν το αντικείμενο της μελέτης των μαθητών της Ε τάξης. Μέσα στην τάξη μελετήσαμε το έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό που επέλεξαν τα ίδια τα παιδιά. Στη συνέχεια έγραψαν τις εντυπώσεις τους δημιουργώντας ιστορίες περνώντας όλοι διαδοχικά από τον ρόλο του συγγραφέα και του εικονογράφου. - Στ τάξη «Τα δικαιώματα του ανθρώπου» Οι μαθητές της Στ τάξης στο πλαίσιο της Ευέλικτης ζώνης δημιούργησαν comic με τη χρήση του εργαλείου PIXTON και εργασίες σχετικές με τη διαφορετικότητα, τα προβλήματα των παιδιών των προσφύγων και των μεταναστών. Σας περιμένουμε όλους!