ΔΩΡΕΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ Φ.Α.Α.Θ.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΔΩΡΕΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ Φ.Α.Α.Θ."

Transcript

1 ΔΩΡΕΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ Φ.Α.Α.Θ. Το έργο το οποίο επιτελείται στην Αδελφότητα τα τελευταία τρία χρόνια έχει προσελκύσει, για πρώτη φορά μετά την πάροδο πολλών δεκαετιών, το ενδιαφέρον συμπολιτών μας, οι οποίοι εξετάζουν και συζητούν την περίπτωση προσφοράς περιουσιακών τους στοιχείων στη Φ.Α.Α.Θ. για κοινωφελείς σκοπούς. Για ιστορικούς λόγους επισημαίνεται, ότι η τελευταία δωρεά ακινήτου στην Αδελφότητα πραγματοποιήθηκε το 1924 και αφορούσε σε διώροφη οικία στην οδό Φιλίππου, την οποία προσέφερε η αείμνηστη Αικατερίνη Γεωργιάδου ή Κτενά. Τη συγκεκριμένη οικία αξιοποίησε η Αδελφότητα τη δεκαετία του 1960 με το σύστημα της αντιπαροχής. Έκτοτε, και μετά πάροδο 86 ετών η πρώτη μεγάλη δωρεά ακινήτου η οποία υλοποιήθηκε την περίοδο 1 Ιανουαρίου 31 Δεκεμβρίου 2010, αφορά στην παραχώρηση έκτασης ,00 τ.μ. περίπου, στη Μυτιλήνη, από τον ευγενή συμπολίτη μας κ. Γεράσιμο Τουλιάτο. Η συγκεκριμένη δωρεά έρχεται να προστεθεί στην προηγούμενη σημαντική επιτυχία του Δ.Σ., η οποία αφορά στη δρομολόγηση διαδικασιών παραχώρησης στην Αδελφότητα από το Δήμο Χορτιάτη έκτασης ,00 τ.μ. για την ανοικοδόμηση βρεφονηπιακού σταθμού και σε δεύτερη φάση στην υλοποίηση και άλλων κοινωφελών έργων στον ίδιο χώρο. Η δωρεά του κ. Γ. Τουλιάτου ανακοινώθηκε επίσημα κατά τις εργασίες της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, η οποία συγκλήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2010 και έγινε αποδεκτή με ενθουσιασμό και ευγνωμοσύνη προς τον δωρητή. Κατά τη διάρκεια του 2011 ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του ακινήτου στην Αδελφότητα και ήδη έχουν δρομολογηθεί συζητήσεις για την αξιοποίηση της έκτασης με τον πλέον ωφέλιμο τρόπο τόσο για την Αδελφότητα, όσο και για την τοπική κοινωνία της Μυτιλήνης. Η δεύτερη σημαντική δωρεά ακινήτου υπέρ της Φ.Α.Α.Θ. αφορά στον ευγενή Μακεδόνα Επαμεινώνδα Τεκτονίδη, ο οποίος δώρισε στην Αδελφότητα διαμέρισμα ιδιοκτησίας του στη Θεσσαλονίκη, ευρισκόμενο στην πολυκατοικία της οδού Δουμπιώτη αριθμός 13. Για την ευόδωση της δωρεάς καθοριστική υπήρξε η συνεισφορά του διακεκριμένου μελους της Αδελφότητος κ. Αθανασίου Ευαγγελίδη, προς τον οποίο εκφράζονται θερμές ευχαριστίες. Η ευγνωμοσύνη, όμως αφορά, πρωτίστως, στον Επαμεινώνδα Τεκτονίδη, του οποίου η δωρεά θα προσφέρει θαλπωρή σε αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας. Τέλος, πρέπει να επισημανθεί η περίπτωση κληρονομιάς του Χαριλάου Τάτσικα, ο οποίος, σύμφωνα με αξιόπιστους μάρτυρες κατέλειπε στη διαθήκη του τη σημαντική περιουσία του ή μέρος της στην Αδελφότητα. Για την υπόθεση έχουν πραγματοποιηθεί, ήδη, από το Δ.Σ., δύο έρευνες στο Υποθηκοφυλακείο Θεσσαλονίκης, κατατέθηκε αίτηση παρέμβασης στο Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και συντάχθηκε αναφορά στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών με αίτημα την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.

2 ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΛΗΣΗ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε. Η δυνατότητα άντλησης νέων πόρων για την Αδελφότητα με την εκπόνηση προγραμμάτων των πεδίων της ιατροκοινωνικής έρευνας και των πολιτισμικών δράσεων, των εκπαιδευτικών δικτύων και της βιώσιμης διασυνοριακής ανάπτυξης μέσω επιδοτήσεων έργων από ελληνικές κρατικές υπηρεσίες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, έτυχαν άμεσης προσέγγισης μετά την ανάληψη της διοίκησης της Φ.Α.Α.Θ. από το νυν Διοικητικό Συμβούλιο. Προς την κατεύθυνση αυτή το Δ.Σ., ύστερα από εισήγηση του Προέδρου κ. Θ.Ι. Δαρδαβέση, πραγματοποίησε τα εξής: 1. Αποφάσισε την αναθεώρηση του Καταστατικού της Αδελφότητος, συν τοις άλλοις, για να υπάρχει η δυνατότητα διεκδίκησης και διαχείρισης πόρων από ερευνητικά προγράμματα και επιδοτήσεις. 2. Συγκρότησε ομάδα εργασίας με την επωνυμία «Επιτροπή Ερευνητικών Προγραμμάτων», η οποία πλαισιώθηκε από μέλη της Αδελφότητος με τεχνογνωσία και εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα. 3. Είχε διερευνητικές επαφές με εξειδικευμένες Εταιρείες Συμβούλων και ιδιαίτερα με την εταιρεία «ΑΤΛΑΝΤΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ». Τα προαναφερθέντα υλοποιήθηκαν την περίοδο , ενώ την περίοδο 1 Ιανουαρίου 31 Δεκεμβρίου 2011 κατατέθηκε ο πρώτος φάκελος συμμετοχής της Φ.Α.Α.Θ., ως Project Leader, στο πρόγραμμα «Black Sea Basin », με τα εξής χαρακτηριστικά: α. Τίτλος έργου: Ενίσχυση της πολιτισμικής ταυτότητας της λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας. β. Προτεραιότητα: Υποστήριξη πολιτιστικών και εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών. γ. Μέτρο: Προώθηση πολιτισμικής δικτύωσης και εκπαιδευτικών ανταλλαγών στις κοινότητες της Μαύρης Θάλασσας. δ. Συμμετέχοντες Φορείς: Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης, ως Project Leader, Ελλάδα. Public Library, Βουλγαρία. Ecotourism Association, Αρμενία. Illia State University Art Research Center, Γεωργία. Directorate of National Education, Τουρκία. ε. Προϋπολογισμός έργου:

3 Τον Ιούνιο του 2012 δημοσιοποιήθηκε η αξιολόγηση του φακέλου συμμετοχής της Φ.Α.Α.Θ., η οποία ήταν αρνητική. Κατά την περίοδο 1 Ιανουαρίου 31 Δεκεμβρίου 2012 οι πρωτοβουλίες και οι δραστηριότητες στο συγκεκριμένο πεδίο της Φ.Α.Α.Θ. ήταν οι εξής: 1. Προσελήφθη ως υπάλληλος στη Φ.Α.Α.Θ. η κ. Ελπίδα Σκαντζέλη με προϋπηρεσία και σχετική εμπειρία με σκοπό την ενασχόλησή της, κατά κύριο λόγο, με τον τομέα των ερευνητικών προγραμμάτων και των επιδοτήσεων. 2. Υπεβλήθησαν, με τη συνδρομή του μέλους του Δ.Σ. κ. Παναγιώτη Γ. Ψωνόπουλου φάκελοι αίτησης στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προς αξιολόγηση της Φ.Α.Α.Θ. για την απόκτηση Διαχειριστικής Επάρκειας. Παρελήφθησαν οι σχετικές Βεβαιώσεις Καταχώρησης (Αρ. Πρ. 2778/ και 3554/ ) και την 30 η Αυγούστου 2012 πραγματοποιήθηκε επιτόπιος έλεγχος, στα γραφεία Διοικητικών Υπηρεσιών της Φ.Α.Α.Θ., που αφορούσε στο απασχολούμενο προσωπικό, την υλικοτεχνική υποδομή και την κατάρτιση του προσωπικού, επί του γνωστικού αντικειμένου. Με το υπ αριθμ. 8802/ παραχωρήθηκε η έγγραφη Επιβεβαίωση Διαχειριστικής Επάρκειας Τύπου Β και Τύπου Γ (πράξεις χωρίς τεχνικό αντικείμενο και πράξεις που υλοποιούνται με ίδια μέσα, χωρίς τεχνικό αντικείμενο) στη Φ.Α.Α.Θ., η οποία την καθιστά αυτόματα δυνητική Δικαιούχο προγραμμάτων ΕΣΠΑ. 3. Με φροντίδα του Προέδρου κ. Θ.Ι. Δαρδαβέση πραγματοποιήθηκαν διερευνητικές επαφές προς ανάπτυξη συνεργασιών με τους εξής: α. κ. Θεόδωρο Καράολγου, Υπουργό Μακεδονίας Θράκης, κ. Δήμου Κωνσταντίνο, στέλεχος του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης και κ. Βασίλειο Γίδαρη, στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομίας και Τουριστικής Ανάπτυξης, Τμήμα Οικονομίας του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης. β. κ. Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, Διευθύντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού και κ. Μαρία Λαμπριανού, μόνιμη υπάλληλο της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού του ΥΠΑΙΘΠΑ. γ. Με συμβούλους Συστημάτων Ποιότητας και Εθνικών Χρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων (Μπαντής Ιωάννης, Βαλταδώρος Άρης) και με εξειδικευμένες Εταιρείες Συμβούλων («ΑΤΛΑΝΤΙΣ Συμβουλευτική», «ALPHAPLAN Consultants» και «EUROTEC Planning for Developments». 4. Κατατέθηκε φάκελος συμμετοχής της Φ.Α.Α.Θ. ως Project Leader στο «IPA Cross Border Programme » με τα εξής χαρακτηριστικά: α. Τίτλος έργου: Ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας και της εδαφικής συνοχής στη συγκεκριμένη περιοχή του προγράμματος, με στόχο την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης μέσω της διασυνοριακής διασύνδεσης δυνατοτήτων. β. Προτεραιότητα: Οικονομική ανάπτυξη, ενίσχυση των περιβαλλοντικών πηγών και της πολιτιστικής κληρονομιάς στη διασυνοριακή περιοχή.

4 γ. Συμμετέχοντες Φορείς: Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης Supervisor/ Coordinator Δήμος Αλμωπίας Εταίρος, Ελλάδα. Municipality of Sveti Nikole Supervisor/Coordinator European Citizens Activity, Centre for Economic and Social Development Εταίροι, F.Y.R.O.M. δ. Προϋπολογισμός έργου: Τον Οκτώβριο του 2012 οι συμμετέχοντες / αιτούντες στο «IPA Border Programme » ενημερώθηκαν γραπτώς για το «πάγωμα» του προγράμματος, που οφείλεται στην αδυναμία δέσμευσης κοινοτικών κονδυλίων λόγω της διεθνώς εξελισσόμενης οικονομικής κρίσης. Σε κάθε περίπτωση, η εμπλοκή της Φ.Α.Α.Θ. στην εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων προϋποθέτει την εμπέδωση διαφορετικής εργασιακής νοοτροπίας, υπευθυνότητα, συνέπεια και ανάλογη στελέχωση των υπηρεσιών της. Στιγμιότυπο από την παράδοση εκπαιδευτικών βιβλίων αγγλικής γλώσσας στον Αρχιμανδρίτη της Ι.Μ. Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Αθηναγόρα Λουκατάρη και σε νέους Roma της περιοχής του Δενδροποτάμου

5 Η πρόσοψη του ακινήτου επί της οδού Ανδρέου Γεωργίου 13, το οποίο αγοράστηκε από τη Φ.Α.Α.Θ. το 2012 και παραχωρήθηκε στο Δήμο Θεσσαλονίκης για δημιουργία χώρου φιλοξενίας αστέγων. ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ Τα ακίνητα, τα οποία ανήκουν σήμερα στη Φ.Α.Α.Θ., περιήλθαν στην κυριότητά της, κατά κύριο λόγο, με δωρεές ευγενών Μακεδόνων, οι οποίοι εμπιστεύτηκαν τις περιουσίες τους στην Αδελφότητα, πεπεισμένοι για την έντιμη και ορθολογική αξιοποίηση και χρήση τους, προς όφελος των αναξιοπαθούντων. Τα Διοικητικά Συμβούλια της Αδελφότητος έχουν καθήκον έναντι των δωρητών και της κοινωνίας, να μεριμνούν για την επιμελή συντήρηση των ακινήτων της, για τη συνεχή προσπάθεια αξιοποίησής τους και για τη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητάς τους. Το σύνολο των ακινήτων της Αδελφότητος μετρά πολλές δεκαετίες από το χρόνο της ανοικοδόμησής τους και είναι φυσικό να έχουν συσσωρευθεί στις δομές και τις υποδομές τους ποικίλα τεχνικά και λειτουργικά προβλήματα, τα οποία απαιτούν άμεσης και ριζικής αντιμετώπισης. Η εύκολη λύση είναι η παραπομπή του ζητήματος στις καλένδες και ο εφησυχασμός. Η δύσκολη λύση είναι η απόφαση, ο προγραμματισμός, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των απαιτούμενων εργασιών με τους πλέον συμφέροντες όρους για την Αδελφότητα. Το Δ.Σ. αμέσως μετά την εκλογή του στις 30 Μαρτίου 2008 επέλεξε τη δεύτερη λύση και προχώρησε, καθ όλη τη διάρκεια του 2008, στην υλοποίηση σειράς σημαντικών έργων προς αναβάθμιση των ακινήτων της Φ.Α.Α.Θ. Η προσπάθεια συνεχίστηκε αδιάλειπτα την περίοδο , με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν συνολικά τα παρακάτω αναφερόμενα, που αφορούν στα ακίνητα της Αδελφότητος, καθώς και στην επιμέρους χρήση και διάθεσή τους:

6 Ι. ΜΕΓΑΡΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ 38 ΚΑΙ ΚΕΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ (έτος ανοικοδόμησης 1926) Α. ΥΠΟΓΕΙΟΣ ΧΩΡΟΣ: Με βάση μελέτες ειδικών επιστημόνων και Εταιρειών για την αποκατάσταση της στατικής επάρκειας του υπογείου και την ορθολογική αξιοποίησή του, πραγματοποιήθηκαν οι εξής εργασίες: 1. Ενισχύθηκε, με ειδικές κατασκευές και άλλες παρεμβάσεις, η οροφή και η εν γένει στατική επάρκεια του Μεγάρου στον υπόγειο χώρο. 2. Μειώθηκε η στάθμη του δαπέδου από cm και απομακρύνθηκαν τα μπάζα. 3. Απομακρύνθηκαν τα επιχρίσματα και αναδείχθηκε η αρχική τοιχοποιία. 4. Αντικαταστάθηκαν και επαναδιευθετήθηκαν οι κεντρικές σωληνώσεις αποχέτευσης. 5. Αποφασίστηκε η αξιοποίηση του χώρου ως «Αίθουσας Τέχνης» και ύστερα από έρευνα αγοράς, η σχετική μελέτη και επίβλεψη του έργου ανατέθηκε στον αρχιτέκτονα κ. Ν. Σγουρό και συνεργάτες. Τα έργα που πραγματοποιήθηκαν στον συγκεκριμένο χώρο, αφορούν σε ανάδειξη και αποκατάσταση της υπάρχουσας λιθοδομής, στη δημιουργία υποδομών ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροφωτισμού και κλιματισμού, στη δημιουργία δαπέδου με επίστρωση ειδικού υλικού, στη διαμόρφωση της οροφής με γυψοσανίδες, στη δημιουργία W.C. για άτομα με ειδικές δεξιότητες (Α.Μ.Ε.Α.), στην κατασκευή κλιμακοστασίου κ.ά. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια και η έναρξη λειτουργίας της «Αίθουσας Τέχνης» στις 20 Μαΐου Έκτοτε, και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012, πραγματοποιήθηκαν στην «Αίθουσα Τέχνης Φ.Α.Α.Θ.»: α. Δέκα (10) Εκθέσεις Έργων Τέχνης. β. Δύο (2) Εκθέσεις Χαρτών. γ. Μία (1) Έκθεση Θρησκευτικών Κειμηλίων. δ. Μία (1) Έκθεση Ιστορικών Τεκμηρίων. ε. Μία (1) Θεατρική Παράσταση. Β. ΕΙΣΟΔΟΣ ΙΣΟΓΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟΥ Οι τεχνικές εργασίες και οι παρεμβάσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στην είσοδο και το ισόγειο του Μεγάρου, είχαν χαρακτήρα υποστήριξης της στατικής επάρκειας της οικοδομής, βελτίωσης της λειτουργικότητας σε επίπεδο ελέγχου της εισόδου, παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, αναβάθμισης των τηλεφωνικών υποδομών και παρεμβάσεων επί της αισθητικής του χώρου. Οι συγκεκριμένες εργασίες αφορούν στα εξής: 1. Απομάκρυνση πέντε (5) τόνων μπαζών από το ισόγειο του Μεγάρου, με συνέπεια την ταπείνωση του ύψους του επιπέδου κατά 40 cm, από την είσοδο μέχρι το

7 ασανσέρ, με όφελος την απαλλαγή της οικοδομής από περιττά φορτία και την αύξηση του ωφέλιμου ύψους του χώρου. 2. Αύξηση της ισχύος παροχής ρεύματος, μετατόπιση των παροχών, εγκατάσταση μετρητών παροχής ρεύματος για κάθε διαμέρισμα, αντικατάσταση πεπαλαιωμένων μετρητών (χελώνες) και διευθέτηση του χώρου εγκατάστασής τους. 3. Μεταφορά και διακλάδωση των υδρομέτρων της οικοδομής από το πεζοδρόμιο της οδού Αγίας Σοφίας, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ισογείου. 4. Αναβάθμιση του τηλεφωνικού κατανεμητή και διευθέτηση του χώρου του. 5. Προσθήκη τριών βαθμίδων από μάρμαρο στην αρχή του κλιμακοστασίου. 6. Επίστρωση του δαπέδου με πλάκες από γρανίτη. 7. Τοποθέτηση ξύλινων επενδύσεων προς κάλυψη των χώρων των καταμετρητών παροχής ρεύματος και νερού και του τηλεφωνικού κατανεμητή. 8. Κατασκευή γραμματοθυρίδων. 9. Ανάρτηση μαρμάρινης αναθεματικής πλάκας με εγχάρακτα στοιχεία από την ιστορία του Μεγάρου. 10. Ανάρτηση επιγραφής με την επωνυμία και το λογότυπο της Αδελφότητος. 11. Ανάρτηση φωτογραφιών της παλιάς Θεσσαλονίκης σε μεγέθυνση και τυπωμένων, με ειδική τεχνική, σε τζάμια triplex, στους τοίχους που οδηγούν προς τον ανελκυστήρα. 12. Δημιουργία μικρού αποθηκευτικού χώρου δίπλα από τον ανελκυστήρα και κατασκευή ειδικού επίπλου που τοποθετήθηκε εντός, προς φύλαξη των αναλώσιμων και των ειδών υγιεινής καθαριότητας της οικοδομής. 13. Ανακατασκευή της πρόσοψης του κυλικείου. 14. Αναβάθμιση των ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων του κυλικείου. 15. Διάνοιξη ενός παραθύρου άνωθεν της εισόδου του κυλικείου και κάλυψή του με υαλότουβλα προς αύξηση του φυσικού φωτισμού. 16. Κάλυψη με γυψοσανίδες των ηλεκτρολογικών γραμμών και των υδραυλικών σωληνώσεων. 17. Μελέτη και εγκατάσταση φωτισμού. 18. Κατασκευή, πλησίον του ανελκυστήρα, δύο θυρών, μίας ασφαλείας για την πρόσβαση στον υπόγειο χώρο και μίας απλής για τον αποθηκευτικό χώρο. 19. Κατασκευή ξύλινης διακόσμησης περιμετρικά της θύρας του ανελκυστήρα, στο ισόγειο. 20. Κατασκευή εμβληματικής εξώθυρας του Μεγάρου.

8 21. Εγκατάσταση συστήματος θυροτηλεόρασης στην είσοδο. 22. Τοποθέτηση πινακίδων ενιαίου τύπου των χρηστών των διαμερισμάτων του Μεγάρου, στην είσοδο. 23. Τοποθέτηση μεταλλικού διαχωριστικού και υαλοπινάκων για την οριοθέτηση της εισόδου της «Αίθουσας Τέχνης». Γ. ΧΩΡΟΣ ΗΜΙΩΡΟΦΟΥ: Ο χώρος διαμορφώθηκε με τρόπο ώστε η χρήση του να συνδεθεί με τη λειτουργία της Αστικής μη κερδοσκοπικής Εταιρείας με την επωνυμία «Εταιρεία Φίλων Φ.Α.Α.Θ.». Ο συγκεκριμένος χώρος διατέθηκε ως έδρα της συγκεκριμένης Εταιρείας και εντός του 2013 προγραμματίζονται παρεμβάσεις ώστε να αξιοποιηθεί ως πωλητήριο εκδόσεων της Αδελφότητος, ειδών τέχνης κ.ά. Οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στο συγκεκριμένο χώρο, αφορούν στα εξής: α. Ανακατασκευή του πατώματος. β. Δημιουργία υποδομών ηλεκτροφωτισμού και θέρμανσης. γ. Κατασκευή ενός μικρού πάγκου κουζίνας (νιπτήρας και ντουλάπια). δ. Κατασκευή ενός στρογγυλού παραθύρου ε. Τοποθέτηση θύρας ασφαλείας. Δ. ΚΛΙΜΑΚΟΣΤΑΣΙΟ: Οι εργασίες οι οποίες πραγματοποιήθηκαν προς πλήρη αναβάθμιση του κλιμακοστασίου του Μεγάρου, αφορούν στα εξής: 1. Εντοιχίστηκαν όλες οι καλωδιώσεις και οι σωληνώσεις ή επικαλύφθηκαν με γυψοσανίδες. 2. Διευρύνθηκε ο χώρος των θυρών του ανελκυστήρα σε όλους τους ορόφους. 3. Απομακρύνθηκε κάθε περιττή κατασκευή (σκέπαστρο, τοιχία κ.λπ.) από το δώμα, που βρίσκεται αριστερά των πρώτων βαθμίδων του κλιμακοστασίου και μονώθηκε όλη η επιφάνειά του. 4. Αντικαταστάθηκαν όλα τα παράθυρα του κλιμακοστασίου. 5. Αντικαταστάθηκαν οι εξώθυρες δύο διαμερισμάτων με θύρες ασφαλείας, που είναι αντίγραφα των σχεδίων του αρχιτέκτονα Ξ. Παιονίδη. 6. Τοποθετήθηκε θύρα ασφαλείας και νέο παράθυρο στην αποθήκη του ημιορόφου. 7. Τρίφτηκαν και γυαλίστηκαν οι βαθμίδες του κλιμακοστασίου και οι επιφάνειες των μεσοπατωμάτων.

9 8. Αντικαταστάθηκαν τα ετοιμόρροπα επιχρίσματα. 9. Επιχρωματίστηκαν όλοι οι χώροι του κλιμακοστασίου με την τεχνική της «μαλαστούπας», προς επικάλυψη των ατελειών των σοβάδων. 10. Τρίφτηκαν και ελαιοχρωματίστηκαν τα κιγκλιδώματα της σκάλας. 11. Πραγματοποιήθηκε ύστερα από μελέτη, εγκατάσταση νέων φωτιστικών σωμάτων (σποτς, απλίκες κ.λπ.). 12. Έγινε εγκατάσταση θυροτηλεοράσεων σε κάθε διαμέρισμα. 13. Κατασκευάστηκαν και τοποθετήθηκαν πινακίδες ενιαίου τύπου για όλους τους χρήστες των διαμερισμάτων. 14. Αγοράστηκαν και τοποθετήθηκαν ποδόμακτρα ενιαίου τύπου σε κάθε είσοδο διαμερίσματος. Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια των νέων γραφείων Διοίκησης της Φ.Α.Α.Θ. στον 4 ο όροφο του Μεγάρου της Φ.Α.Α.Θ., που πραγματοποιήθηκαν τον Ιανουάριο του Διακρίνονται ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Άνθιμος, η αρχιτέκτονας κ. Β. Μεταλληνού που σχεδίασε και επέβλεψε το έργο, καθώς και μέλη του Δ.Σ. της Φ.Α.Α.Θ. Ε. ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ Φ.Α.Α.Θ.: Με στόχο την εύρυθμη λειτουργία των Διοικητικών Υπηρεσιών και του Δ.Σ. της Αδελφότητος αποφασίστηκε η κατάλληλη διαμόρφωση διαμερίσματος του 4 ου ορόφου του Μεγάρου της Φ.Α.Α.Θ. Ύστερα από έρευνα αγοράς η σχετική μελέτη και επίβλεψη του έργου ανατέθηκε

10 στην αρχιτέκτονα κ. Βιβιάνα Μεταλληνού και συνεργάτες. Τα έργα που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2011 αφορούν σε ανανέωση των ηλεκτρολογικών, ηλεκτρονικών και υδραυλικών υποδομών, στη διαρρύθμιση χώρων υποδοχής, γραφείου προϊσταμένου, γραφείου γραμματείας, λογιστηρίου, χώρου μικρών συσκέψεων, χώρου συνεδριάσεων Δ.Σ., μικρής κουζίνας, χώρου υγιεινής και χώρου εγκατάστασης κεντρικής μονάδος Η/Υ. Οι χώροι εξοπλίστηκαν με γραφεία, καθίσματα και βιβλιοθήκες και οι τοίχοι διακοσμήθηκαν με έργα τέχνης που ανήκουν στη συλλογή της Φ.Α.Α.Θ. Ο χώρος εγκαινιάστηκε στις 18 Ιανουαρίου 2012 με τις ευλογίες του Παναγιώτατου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμου και έκτοτε αποτελεί την έδρα των διοικητικών υπηρεσιών της Αδελφότητος. Με τη δημιουργία του συγκεκριμένου χώρου προσφέρθηκε η δυνατότητα πλήρους ανάπτυξης «Κέντρου Ερευνών της Φ.Α.Α.Θ.» στον 5 ο όροφο του Μεγάρου, ενώ παράλληλα διευκολύνθηκε, σε σημαντικό βαθμό, η εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών της Αδελφότητος. ΣΤ. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΤΗΣ Φ.Α.Α.Θ.: Με στόχο την ανάδειξη των ιστορικών κειμηλίων, των ιερών εικόνων και των έργων τέχνης που έχει στην ιδιοκτησία της η Φ.Α.Α.Θ., καθώς και την εύρυθμη λειτουργία της δανειστικής βιβλιοθήκης, η οποία εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες εκδόσεις, αποφασίστηκε η κατάλληλη διαμόρφωση διαμερίσματος του 4 ου ορόφου του Μεγάρου της Αδελφότητος ως Μουσείου και ως Βιβλιοθήκης. Ύστερα από έρευνα αγοράς η σχετική μελέτη και επίβλεψη του έργου ανατέθηκε στον αρχιτέκτονα κ. Νικόλαο Σγουρό και συνεργάτες. Το έργο πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια του 2012 και αφορά στη δημιουργία: 1. Δύο (2) εκθεσιακών χώρων που εξοπλίστηκαν με ειδικές βιτρίνες και έπιπλα έκθεσης κειμηλίων. 2. Ενός (1) χώρου λειτουργίας δανειστικής βιβλιοθήκης, που εξοπλίστηκε με μία μεγάλη βιβλιοθήκη, δύο τραπέζια αντίκες και καρέκλες αντίκες που περιήλθαν στην Αδελφότητα ύστερα από προσφορές. Επίσης, σε τοίχο του συγκεκριμένου χώρου αναρτήθηκαν επιλεγμένα έργα τέχνης, τα οποία περιήλθαν στην ιδιοκτησία της Φ.Α.Α.Θ. με προσφορές καλλιτεχνών στα πλαίσια της λειτουργίας της «Αίθουσας Τέχνης». 3. Ενός (1) χώρου γραφείου προς χρήση από τον εκάστοτε Πρόεδρο της Φ.Α.Α.Θ. και προς υποδοχή επισήμων, που επισκέπτονται τη Φ.Α.Α.Θ. Στο χώρο αυτό κατασκευάστηκε μία μεγάλη βιβλιοθήκη και τοποθετήθηκαν έπιπλα αντίκες και πίνακες ζωγραφικής που περιήλθαν στην ιδιοκτησία της Φ.Α.Α.Θ. με προσφορές. 4. Μία (1) μικρή κουζίνα. 5. Δύο (2) W.C.