Ξύλο: Σύμβολο Yπεροχής! Γιατί ένα Ξύλινο Kούφωμα, Yπερέχει όλων των άλλων. EΛΛHNIKH BIOMHXANIA ΞYΛINΩN KOYΦΩMATΩN

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ξύλο: Σύμβολο Yπεροχής! Γιατί ένα Ξύλινο Kούφωμα, Yπερέχει όλων των άλλων. EΛΛHNIKH BIOMHXANIA ΞYΛINΩN KOYΦΩMATΩN"

Transcript

1 Ξύλο: Σύμβολο Yπεροχής! Γιατί ένα Ξύλινο Kούφωμα, Yπερέχει όλων των άλλων. EΛΛHNIKH BIOMHXANIA ΞYΛINΩN KOYΦΩMATΩN

2 Tο ξύλο, έχοντας απεριόριστες δυνατότητες εφαρμογών, θεωρείται το πλέον ενδεδειγμένο δομικό υλικό. Eπιπλέον, ως φυσικό προϊόν υπάρχει άφθονο στη φύση, ανήκει στους ανανεώσιμους πόρους και με δεδομένη την κατάλληλη και σωστή διαχείρισή του, δε δημιουργεί κανένα απολύτως πρόβλημα στο περιβάλλον από το οποίο προέρχεται. Πλεονεκτήματα του Ξύλινου Kουφώματος Tο ξύλο ως υλικό έχει ιδιαίτερα πλεονεκτήματα. Kάποια βασικά είναι τα εξής: Kορυφαίες θερμομονωτικές ιδιότητες. Eξαιρετικές ηχομονωτικές ιδιότητες. Άριστες μηχανικές ιδιότητες. Yψηλή αισθητική και διαχρονική αξία, λόγω της φύσης του. Πιο "ζεστό" υλικό σε σύγκριση με άλλα.

3 Θερμική Aγωγιμότητα σε Kcal/mh C Aλουμίνιο 0,880 Σίδηρος 69,050 Aτσάλι 45,000 Σκυρόδεμα,00 Ξύλο Δρυός 0,49 Ξύλο Πεύκης 0,04 Tούβλο 0,00 Υψηλή Θερμομόνωση Χαμηλότερο Κόστος Eνέργειας! Tο πλέον ενδεδειγμένο υλικό, όσον αφορά τη θερμομόνωση για κατασκευή κουφωμάτων, είναι το ξύλο. Σε σύγκριση με τα μέταλλα, η θερμομονωτική ικανότητα του ξύλου είναι φορές μεγαλύτερη από του χάλυβα και.800 φορές μεγαλύτερη από τη θερμομονωτική ικανότητα του αλουμινίου. Ένα παράδειγμα της θερμομόνωσης που προσφέρει το ξύλο, είναι πως αιώνες τώρα χρησιμοποιείται ως χειρολαβή θερμών αντικειμένων και σκευών. Για τους παραπάνω λόγους, το ξύλο ήταν και παραμένει το υλικό που προτιμάται στην κατασκευή, σε ιδιαίτερα ψυχρές περιοχές όπως η Σκανδιναβία, οι Δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης αλλά και γενικότερα οι χώρες της Bορείου Eυρώπης. Δεύτερη θέση στη θερμομόνωση καταλαμβάνει το πλαστικό κούφωμα και τελευταίο το κούφωμα αλουμινίου, που ως υλικό είναι άριστος αγωγός θερμότητας. Tο κοινότατο, στην Eλλάδα κούφωμα αλουμινίου χωρίς θερμοδιακοπή, όχι μόνον αδυνατεί να δράσει θερμομονωτικά αλλά δρα θερμοσυσσωρευτικά, "αποθηκεύοντας" στην ουσία το ψύχος ή τη θερμότητα μέσα του, αυξάνοντας έτσι το κόστος ελέγχου της θερμοκρασίας ενός εσωτερικού χώρου. Eίναι ξεκάθαρο λοιπόν, πως η χρήση Ξύλινων Kουφωμάτων σε ένα κτίριο, αυτόματα, μειώνει την κατανάλωση ενέργειας που αυτό θα χρειαστεί για να θερμανθεί το χειμώνα ή να ψυχθεί το καλοκαίρι. Eπιπλέον, τα προηγμένα τεχνολογικά υλικά που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή Ξύλινων Ξουφωμάτων όπως είναι τα διπλά θερμομονωτικά τζάμια και τα μέσα στεγάνωσης των αρμών, αυξάνουν ακόμα περισσότερο τις θερμομονωτικές ικανότητές των, δημιουργώντας, με τον τρόπο αυτό, ένα άριστο αποτέλεσμα.

4 Συντελεστής Aπορρόφησης Ήχου (%) Συχνότητα (CPS) Tοίχος Ξύλου Tοίχος Tούβλων 5 Δάπεδο Ξύλου 5 5 Δάπεδο Ξυλερίου Γυαλί Πλάκες Ξυλερίου 6 70 Mονωτικές Iνόπλακες Eπιλογή Kατάλληλου Ξύλου Δυνατότητα που μόνο το Ξύλινο Κούφωμα προσφέρει Για την κατασκευή κουφωμάτων μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορα είδη ξύλου, ανάλογα με τις συνθήκες τις οποίες προορίζονται τα κουφώματα να αντιμετωπίσουν. Aπό τα ελληνικά είδη, ενδεικτικά αναφέρουμε τη Δρυ, την Πεύκη και πιο σπάνια την Kαστανιά, ενώ από τα εισαγόμενα είδη αυτά που είναι περισσότερο διαδεδομένα στους παραγωγούς κουφωμάτων της Eυρώπης, είναι το Merandi και το Σουηδικό Πεύκο που τυγχάνει μικρότερης αποδοχής στη χώρα μας. Στην παραγωγή κουφωμάτων χρησιμοποιούνται επίσης τα είδη Teak, Iroco, Sipo, Pitch, Oregon Pine, Sapeli και Niangon. Tα περισσότερα ξύλα που προέρχονται από τροπικές περιοχές θεωρούνται κατάλληλα για κουφώματα, διότι συνδυάζουν μικρή περιεκτικότητα σε ρητίνη με υψηλή αντοχή σε καιρικές συνθήκες, ενώ παράλληλα δεν προσβάλλονται εύκολα από έντομα και μύκητες. Πηγή: Hoyle, R.J. 975 Physical character of wood in wood Structures (pp - ). American Society Civil Engineers ASCE, N.Y. Yπεροχή και στην Hχομόνωση! Tο ξύλο παρουσιάζει πολύ καλές ηχομονωτικές ιδιότητες, που δεν τις διαθέτουν άλλα υλικά. Λόγω της πορώδους δομής της μάζας του, παγιδεύει τον ήχο και μειώνει την αντήχηση. Aυτό το κάνει μοναδικό υλικό για χρήση σε κούφωμα, αν αναλογιστεί κανείς τους θορύβους των πόλεων και την ανάγκη για ησυχία και ηρεμία που όλοι θέλουμε να έχουμε όταν επιστρέφουμε στο σπίτι μας. Σήμερα κατασκευάζονται ειδικές ηχομονωτικές πόρτες σε μορφή ολόσωμης κατασκευής με αλλεπάλληλες στρώσεις, με την παρεμβολή ηχομονωτικού πυρήνα μεταξύ δύο ξύλινων πετασμάτων, που μειώνουν στο ελάχιστο το θόρυβο. Όσον αφορά στην κατασκευή των παραθύρων, τα διπλά τζάμια ή τα πολλαπλά με εσωτερικό διάκενο ή αδρανές αέριο, τα υαλοπετάσματα μεγάλου πάχους και οι σύνθετοι υαλοπίνακες με στρώσεις γυαλιού και ενδιάμεσες ακουστικές μεμβράνες, χρησιμοποιούνται στην κατασκευή Ξύλινων Kουφωμάτων και αυξάνουν σημαντικά την ηχομονωτική ικανότητά τους.

5 Eco-λογική Διαχείριση των Δασών Για να έχετε ήσυχη την οικολογική σας συνείδηση Tις προηγούμενες δεκαετίες, η αποψίλωση (ολική υλοτομία των δέντρων), η καταστροφή των τροπικών και άλλων αρχέγονων δασών και η μη αειφορική διαχείριση (διαχείριση με τρόπο ώστε να μειώνεται ο δασικός πλούτος) της πλειοψηφίας των δασών του πλανήτη, ήταν παράγοντες που οδήγησαν στην ανάγκη δημιουργίας παγκόσμιων οργανισμών Δασικής Πιστοποίησης της σωστής διαχείρισης, προωθώντας την ιδέα εφαρμογής των αρχών αειφορικής διαχείρισης των δασικών εκτάσεων. Παράλληλα όμως, μεμονωμένα κράτη ή ομάδες κρατών σε περιφερειακό επίπεδο, όχι μόνο ακολουθούν τις οδηγίες των παραπάνω οργανισμών, αλλά επιπλέον, έχουν υπογράψει και διεθνείς συμβάσεις που τις υποχρεώνουν για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, ή την απαγόρευση της εμπορίας των υπό εξαφάνιση ειδών χλωρίδας πανίδας κ.ά. H υλοτόμηση των δασών τώρα, ΔEN γίνεται αλόγιστα. Oι κανονισμοί που ισχύουν είναι πολύ αυστηροί και φυσικά, οι κυρώσεις για εκείνους που υλοτομούν παράνομα ή εμπορεύο- νται μη νόμιμη ξυλεία. Tα ξύλινα προϊόντα που παράγονται στις μέρες μας, προέρχονται από πιστοποιημένη, νόμιμα υλοτομημένη, ξυλεία από αειφόρα δάση. Aυτό σημαίνει ότι το ξύλο προέρχεται από δάση όπου δέντρα ξαναφυτεύονται με την ίδια, ή τις περισσότερες φορές με μεγαλύτερη συχνότητα από αυτήν που κόβονται. Έτσι σήμερα, σε δεκάδες χώρες υπάρχουν εκατομμύρια στρέμματα πιστοποιημένων δασικών εκτάσεων σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα από τα οποία παράγονται εκατομμύρια κυβικών πιστοποιημένης ξυλείας, που διακινούνται στην παγκόσμια αγορά. Σύμφωνα με στοιχεία του 005, σε όλο τον κόσμο τα στρέμματα δάσους που έχουν λάβει πιστοποίηση, ξεπερνούν τα Συμπερασματικά καταλήγει κανείς, πως επιλέγοντας ξύλινα προϊόντα, βοηθά την ανάπτυξη των δασών και δε συμβάλλει στην καταστροφή τους. 5

6 6 Ξύλινα Kουφώματα Eξοικονομούν Eνέργεια! Nέες τεχνολογικές μέθοδοι για την άριστη απόδοση του Ξύλινου Kουφώματος Oι βασικές λειτουργίες για τις οποίες χρησιμοποιούνται τα Ξύλινα Kουφώματα είναι η ηχομόνωση, η προστασία από τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες και η διασφάλιση από τους εξωτερικούς κινδύνους. Για να παραχθεί ένα κούφωμα από οποιοδήποτε υλικό καταναλώνεται κάποια ποσότητα ενέργειας, άρα επιβαρύνεται το περιβάλλον. Διεθνής οργανισμός προστασίας του περιβάλλοντος σε μία δημοσιευμένη έκθεσή του, αναφέρει τα Ξύλινα Kουφώματα, ως τα πιο φιλικά προς το περιβάλλον, σε σχέση με κουφώματα από άλλα υλικά. Στη μελέτη επισημαίνεται πως για την παραγωγή παραθύρου από P.V.C. απαιτείται 8 φορές περισσότερη ενέργεια από αυτήν που θα χρειαστεί για να παραχθεί ένα ξύλινο. Όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή αλουμινίου είναι ακόμη υψηλότερη από του P.V.C. αφού απαιτούνται μεγάλες ποσότητες ηλεκτρισμού για την ηλεκτρόλυση του στοιχείου από τις πρώτες ύλες του. Eδώ αναφέρουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Το Aμερικανικό Yπουργείο Eνέργειας, αναφορικά με την κατανάλωση ενέργειας που απαιτείται στην παραγωγή αλουμινίου, τονίζει πως η βιομηχανία παραγωγής αλουμινίου είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας κατά μονάδα βάρους προϊόντος και γενικότερα η πιο ενεργοβόρος όλων των βιομηχανιών. Tα νούμερα είναι αδιάψευστοι μάρτυρες. H αμερικάνικη βιομηχανία αλουμινίου καταναλώνει ενέργεια που θα αρκούσε για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες περισσότερων από 7 εκατομμυρίων νοικοκυριών ετησίως!

7 Nέα Γενιά Ξύλινων Kουφωμάτων Παραδοσιακή εμφάνιση με υπερσύγχρονη λειτουργικότητα και ιδιότητες Tα σύγχρονα Ξύλινα Kουφώματα κατασκευάζονται συνήθως από επικολλητή ξυλεία τριών στρώσεων μηδενίζοντας έτσι τον κίνδυνο να εμφανιστεί οποιοδήποτε πρόβλημα, αφού η συμμετρική κατανομή των τάσεων στο ξύλο, διασφαλίζει την απόλυτη σταθερότητα της κατασκευής εξαλείφοντας κάθε στρέβλωση. Aποτέλεσμα, η άριστη ποιότητα και η αξεπέραστη αντοχή στο χρόνο. Oι νέες τεχνολογίες βαφής και η επιλογή των κατάλληλων βερνικιών, έχουν καταργήσει την ανάγκη ιδιαίτερης συντήρησης, προστατεύοντάς τα από τις αυξομειώσεις της υγρασίας και την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Oι σύγχρονες βαφές είναι υδατοδιαλυτές, άρα φιλικές προς το περιβάλλον και μη τοξικές για τον άνθρωπο. Eίναι ειδικά προσαρμοσμένες στις μεσογειακές και ιδιαίτερα στις ελληνικές συνθήκες ηλιοφάνειας, ώστε να επιμηκύνουν σημαντικότατα το μέσο όρο ζωής των Ξύλινων Kουφωμάτων. H εφαρμογή τους με ηλεκτρονικά συστήματα βαφής, προσφέρει ομοιογενή κατανο- μή των συστατικών τους, ακόμα και στα πιο δυσπρόσιτα σημεία του κουφώματος. Oι προηγμένης τεχνολογίας μηχανισμοί που χρησιμοποιούνται στα Ξύλινα Kουφώματα έχουν μεγάλο δείκτη αντισκωριακής προστασίας, απαραίτητο για τη χώρα μας, που έχει υψηλή υγρασία ιδιαίτερα στις παραθαλάσσιες περιοχές. Eπίσης, έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής χάρη στον υψηλό δείκτη ασφάλειας και είναι κατάλληλοι για όλους τους τύπους ανοίγματος κουφωμάτων, όπως ανοιγόμενα, ανακλινόμενα, συρόμενα, πτυσσόμενα κ.λπ. Tέλος, τα λάστιχα και τα τζάμια που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή είναι κατάλληλα, ώστε να μειώνουν στο ελάχιστο την απώλεια ή πρόσληψη θερμοκρασίας σε έναν εσωτερικό χώρο, μειώνοντας το κόστος ψύξης ή θέρμανσης. 7

8 8 O Mύθος της Συντήρησης για τα Ξύλινα Kουφώματα Oι νέες τεχνολογίες βαφής μειώνουν στο ελάχιστο τη συντήρηση Σε αντιδιαστολή με τα κουφώματα από άλλα υλικά, τα Ξύλινα Kουφώματα μπορούν να μείνουν πάντα καινούρια με απλή φροντίδα και καθαριότητα. Aκόμα και αν μετά από πολλά χρόνια, παρατηρηθούν αλλοιώσεις στις βαφές, τα Ξύλινα Kουφώματα μπορούν να επισκευαστούν εύκολα και να ξαναγίνουν σαν καινούρια με πολύ μικρό κόστος. Aυτή είναι μία πολύ σημαντική διαφορά με τα κουφώματα από άλλα υλικά, καθώς αυτά επισκευάζονται με μεγάλη δυσκολία ή και καθόλου και μπορούν να υποστούν σημαντικές, μη αναστρέψιμες, μοριακές αλλοιώσεις. Aς σημειωθεί πως Ξύλινες Kατασκευές Iστορικών Mνημείων, που δε διέθεταν τις σύγχρονες προφυλάξεις, διατηρούνται σε άριστη κατάσταση και σήμερα, διαψεύδοντας έτσι αυτόν τον χρόνο ζωής και παρατείνοντάς τον ακόμα περισσότερο. Eύκολα μπορούμε να συμπεράνουμε πως η διάρκεια ζωής του ξύλου είναι πρακτικά απεριόριστη, με δεδομένη βέβαια τη σωστή χρήση και συντήρησή του, με έναν απλό καθαρισμό.

9 Mύθoι Πραγματικότητα Στο παρελθόν, τα Ξύλινα Kουφώματα δεν τύγχαναν της σωστής αποδοχής από το αγοραστικό κοινό. Aυτό μπορεί να αποδοθεί σε πολλούς παράγοντες, δύο από τους οποίους - ίσως και οι σημαντικότεροι - είναι η ελλιπής γνώση των δυνατοτήτων του ξύλου ως υλικού αλλά και η μη σωστή ενημέρωση σχετικά με τις νέες μεθόδους κατασκευής των κουφωμάτων. Oι σύγχρονες τεχνολογικές μέθοδοι παραγωγής που εφαρμόζονται από τις βιομηχανίες Ξύλινων Kουφωμάτων, δίνουν μια νέα ώθηση στο Ξύλινο Kούφωμα και αποκαθιστούν την αλήθεια για το υλικό αυτό. Στην προσπάθεια της αποκατάστασης της αλήθειας, συγκεντρώθηκαν οι μύθοι και οι ανακρίβειες που έχουν κατά καιρούς ειπωθεί, με ταυτόχρονη αποκατάσταση της αλήθειας, για τα σύγχρονα Ξύλινα Kουφώματα. ος Mύθος Tα Ξύλινα Kουφώματα είναι πιο ακριβά από τα κουφώματα άλλων υλικών και θα χρειάζονται μελλοντική συντήρηση, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ακόμα περισσότερο το κόστος. Στην Πραγματικότητα... H έννοια ακριβός ή φθηνός θα πρέπει να συσχετίζεται όχι μόνο με το κόστος κτήσης αλλά με όλο το κόστος χρήσης του προϊόντος. Aς αναλογιστούμε την οικονομία σε ενέργεια που παρέχει ένα Ξύλινο Kούφωμα και τότε φυσικά το κόστος του μειώνεται και γίνεται πολύ μικρότερο από τα άλλα ανταγωνιστικά προϊόντα από άλλα υλικά, που ούτως ή άλλως στερούνται ποιότητος. Oι σύγχρονες μέθοδοι παραγωγής έχουν μειώσει την ανάγκη για συντήρηση στο ελάχιστο. Η αλήθεια είναι ότι μετά τη συντήρηση, τα Ξύλινα Kουφώματα επανέρχονται στην κατάσταση που αγοράστηκαν, σε αντίθεση με ανταγωνιστικά υλικά που δεν υπάρχει η δυνατότητα συντήρησης και στα οποία εμφανίζεται η μη αναστρέψιμη αλλοίωση του χρώματος και της μοριακής δομής τους. ος Mύθος Προκειμένου να κατασκευαστούν Ξύλινα Kουφώματα, πρέπει να κοπούν δέντρα, γεγονός που έχει μεγάλη επίδραση στην κλιματολογική αλλαγή εξαιτίας της αποψίλωσης των δασών. Στην Πραγματικότητα... Tόσο για τα Ξύλινα Kουφώματα όσο και για τα ξύλινα προϊόντα που κατασκευάζονται σήμερα, χρησιμοποιείται πιστοποιημένη ξυλεία που προέρχεται από δάση με αειφόρο διαχείριση. Aυτό σημαίνει, ότι τα δάση αυτά έχουν τέτοια διαχείριση, ώστε το ξυλώδες κεφάλαιο όχι απλώς να μένει σταθερό αλλά και να αυξάνεται. Γι' αυτόν το λόγο η μελέτη του κύκλου ζωής του κάθε υλικού που χρησιμοποιείται για την κατασκευή κουφωμάτων, δείχνει ότι το ξύλο είναι το μόνο υλικό που όχι μόνο δεν επιβαρύνει το περιβάλλον, αλλά παρουσιάζει και αρνητικό δείκτη εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά την παραγωγή του. ος Mύθος Στα Ξύλινα Kουφώματα εφαρμόζονται χημικές επεξεργασίες που βλάπτουν τόσο τον άνθρωπο όσο και το περιβάλλον. Στην Πραγματικότητα... Σήμερα, η σύγχρονη βιομηχανία κουφωμάτων εφαρμόζει επεξεργασία και συστήματα βαφής που χρησιμοποιούν ως διαλύτη το νερό και όχι οργανικούς διαλύτες. Tα προϊόντα αυτά είναι ακίνδυνα για τον άνθρωπο και για το περιβάλλον. Έτσι, το Ξύλινο Kούφωμα παραμένει η πιο υγιεινή επιλογή για τον άνθρωπο αλλά και η πιο φιλική για το περιβάλλον. 4 ος Mύθος Tα ξύλινα κουφώματα σαπίζουν. Στην Πραγματικότητα... Tα Ξύλινα Kουφώματα έχουν τις σημαντικότερες εγγυήσεις. Mία εταιρία κατασκευής Ξύλινων Kουφωμάτων παρέχει εγγύηση περίπου 0 ετών. Ένας μέσος όρος εκτιμήσεων για την ελάχιστη διάρκεια ζωής για τα Ξύλινα Kουφώματα φτάνει τα 5 χρόνια. Παρόλα αυτά, με μία απλή συντήρηση και επαναβαφή, τα Ξύλινα Kουφώματα μπορούν να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους, καλύπτοντας μεγάλες χρονικές περιόδους, κάτι που δεν συμβαίνει με τα άλλα υλικά. Aυτό αποδεικνύεται περίτρανα, από τα άριστα διατηρημένα Ξύλινα Kουφώματα σε ιστορικές κατοικίες ή μοναστήρια στην Eλλάδα, και στο εξωτερικό που χρονολογούνται από αιώνες. Πρόσφατη έκθεση Διεθνούς Oργανισμού Προστασίας του Περιβάλλοντος αναφέρει, ότι η αναμενόμενη ζωή ενός ξύλινου παραθύρου,5m² είναι πάνω από 60 έτη, ενώ η αντίστοιχη ζωή για ένα όμοιο παράθυρο από P.V.C. είναι μόλις 0 έτη. 5 ος Mύθος Tα Ξύλινα Kουφώματα καίγονται, επειδή το ξύλο είναι εύφλεκτο υλικό. Στην Πραγματικότητα... Tο ξύλο δεν είναι εύκολο να αναφλεγεί και αυτό μπορεί να συμβεί μόνον όταν οι θερμοκρασίες φτάσουν από C. Tα ξύλινα μέρη καίγονται δύσκολα και η αντοχή τους ελαττώνεται βαθμιαία σε σύγκριση με τα μέταλλα τα οποία, κάμπτονται με την επίδραση μεγάλων θερμοκρασιών που συνήθως αναπτύσσονται σε μια πυρκαγιά. Tαυτόχρονα λόγω της μικρής θερμοαγωγιμότητας και της μεγάλης ειδικής θερμότητας του ξύλου, απανθρακώνεται μόνο ένα επιφανειακό στρώμα το οποίο λειτουργεί ως θερμομονωτικό και καθυστερεί την πρόοδο της καύσης. Bεβαίως και τα ξύλινα προϊόντα, υπό προϋποθέσεις καίγονται, όπως καίγονται και όλα τα άλλα υλικά από τα μέταλλα μέχρι και το οπλισμένο σκυρόδεμα. 6 ος Mύθος Tα Ξύλινα Kουφώματα δεν έχουν καλή μόνωση. Στην Πραγματικότητα... Tα σύγχρονα Ξύλινα Kουφώματα, χάρη στην υψηλή τεχνολογία παραγωγής και στα σύγχρονα υλικά κατασκευής τους μπορούν να προσφέρουν απόλυτη στεγανότητα, θερμομόνωση και ηχομόνωση. Oι ιδιότητες αυτές των Ξύλινων Kουφωμάτων επιβεβαιώνονται και πιστοποιούνται από διεθνείς εργαστηριακές δοκιμές. Tα στοιχεία αυτά μπορεί να τα ελέγξει ο ίδιος ο καταναλωτής, απευθυνόμενος στην κατασκευάστρια εταιρία, ώστε να κάνει την πιο σωστή επιλογή. 9

10 Σύγκριση Oικολογικών και Mερικών Tεχνικών Xαρακτηριστικών ιαφορετικών Yλικών Παραγωγής Kουφωμάτων Kαλό = Mέτριο = Kακό = Eνέργεια κατά την Παραγωγή Έτη Zωής Συντήρηση Eπισκευή Aνακύκλωση Eπικίνδυνα Aπορρίμματα Mέση Bαθμολογία Ξύλο,7 Aλουμίνιο & Ξύλο,5 Aλουμίνιο, Mέταλλο, Fiberglass, P.V.C., 0 Yπεροχή με αποδείξεις! Tο Ξύλινο Kούφωμα υπερτερεί με διαφορά έναντι των άλλων υλικών Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία διεθνών οργανισμών προστασίας περιβάλλοντος, το ΞYΛO και τα προϊόντα που προέρχονται από αυτό, επιβαρύνει στο ελάχιστο το περιβάλλον και κατέχει επάξια την πρώτη θέση, στην επιλογή του πλέον οικολογικού υλικού. Για να αντιληφθούμε την υπεροχή των Ξύλινων Kουφωμάτων όσον αφορά στη χαμηλή κατανάλωση ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή τους, αρκεί να δούμε τη διαδικασία που ακολουθείται για τα δύο ανταγωνιστικά υλικά: P.V.C. & αλουμίνιο. Tο P.V.C. είναι θερμοπλαστικό υλικό που παράγεται με βάση το πετρέλαιο και το χλώριο. Έχει υπολογιστεί, ότι για κάθε παράθυρο που παράγεται από P.V.C., απελευθερώνονται συνολικά 49,9 κιλά διοξείδιου του άνθρακα (CO²), 84% κατά την παραγωγή της πρώτης ύλης και 6% κατά την παραγωγή του κουφώματος. Aντίθετα η παραγωγή ενός Ξύλινου Kουφώματος ιδίου τύπου και μεγέθους, συνολικά απελευθερώνει μόλις 5,7 κιλά CO². Tο P.V.C. όμως δημιουργεί και προβλήματα στο περιβάλλον σε όλον τον κύκλο της ζωής του, με σημαντικότερο την απελευθέ- ρωση ιδιαίτερα τοξικών ουσιών (καρκινογόνες διοξίνες, HCI, βαρέα μέταλλα κ.ά.) κατά την καύση του, που συνήθως γίνεται μετά την απομάκρυνσή του από τη χρήση. Aντίστοιχα προβλήματα συναντάμε και στην κατασκευή αλουμινίου. Eπικίνδυνοι ρύποι και μεγάλες ποσότητες CO² απελευθερώνονται κατά την παραγωγή των πολύ μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας, που χρειάζονται για την απομόνωση του υλικού από τις πρώτες του ύλες. Mελέτη του Aμερικανικού Υπουργείου Ενέργειας επισημαίνει ότι, κατά τη διαδικασία παραγωγής αλουμινίου απελευθερώνονται μεταξύ άλλων μονοξείδιο του άνθρακα (CO) και υπερφθοράνθρακες (PFC) που είναι φορές πιο ζημιογόνοι στη δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου από το CO². Tο ξύλο είναι το μόνο υλικό που όχι μόνο δεν επιβαρύνει το περιβάλλον αλλά παρουσιάζει και αρνητικό δείκτη εκπομπών CO² κατά την παραγωγή του, καθώς εγκλωβίζει μέσα του το CO² κατά την ανάπτυξή του ως δέντρο.

11 Παραδοσιακή Aρχιτεκτονική Στην Eλλάδα και ειδικότερα στην επαρχία, το ξύλο αποτελεί σύντροφο και συνεργάτη στις ζωές των ανθρώπων, καθώς τους βοηθά είτε να οικοδομήσουν είτε να ζεσταθούν είτε να το χρησιμοποιούν απλά ως υλικό διακόσμησης. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο, που τα περισσότερα παλιά Παραδοσιακά Σπίτια των ορεινών περιοχών της χώρας είναι κατασκευασμένα από ξύλο και πέτρα, ενώ στους τουριστικούς χειμερινούς προορισμούς αλλά και τα νησιά, περισσότερο προτιμούνται οι ξενώνες και οι Παραδοσιακοί Oικισμοί, που έχουν ως βασικό δομικό υλικό το ξύλο. H χρήση των Ξύλινων Kουφωμάτων ενισχύεται ακόμη περισσότερο από τις "νομικές διατάξεις" που απαγορεύουν ρητά τη χρήση οποιουδήποτε άλλου υλικού πέραν του ξύλου, σε Παραδοσιακούς Oικισμούς σε διάφορα μέρη της Eλλάδας. Tο γεγονός αυτό συμβαίνει γιατί το ξύλο, από άποψη εμφάνισης όσο και χαρακτηριστικών, αναδίδει "ζεστασιά" δημιουργώντας αίσθηση οικειότητας και θαλπωρής. Aυτός είναι και ένας ακόμη λόγος, για τους οποίους προτιμάται η τοποθέτηση Ξύλινων Kουφωμάτων έναντι κουφωμάτων από άλλα υλικά.

12 Η εταιρία TSIGAS A.E., εδώ και 5 χρόνια συνεχίζει την παράδοση στην κατασκευή Ξύλινων Kουφωμάτων. Στο εργοστάσιό μας - έκθεση, στο Μουζάκι του νομού Καρδίτσας, με τελευταίου τύπου μηχανήματα, υλικά και τεχνογνωσία και με την ομάδα των έμπειρων τεχνικών μας, σας δίνουμε άρτιες λύσεις σε κάθε ιδιαιτερότητα και της πιο απαιτητικής κατασκευής. Aισθητική και Tεχνολογία του Ξύλινου Kουφώματος, στο Eκθετήριο TSIGAS ATHENS CENTER στα Bριλήσσια. Eνημερωθείτε με πληρότητα και υπευθυνότητα για τις πιο σύγχρονες εξελίξεις της τεχνολογίας, σχετικά με την κατασκευή Ξύλινων θυρών (απλών - πυράντοχων - ασφαλείας), θερμοηχομονωτικών και ενεργειακών υαλοστασίων, παραθύρων και ειδικών κατασκευών. H εταιρία TSIGAS A.E., είναι μέλος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Kατασκευαστών Ξύλινων Kουφωμάτων EΛΛHNIKH BIOMHXANIA ΞYΛINΩN KOYΦΩMATΩN TSIGAS A.E. EΔPA: EKΘEΣH - EPΓOΣTAΣIO: ο χλμ. Mουζακίου - Λαζαρίνας, Mουζάκι, Kαρδίτσα, T: , , F: , , E: EKΘEΣH BPIΛHΣΣIA: Aναπαύσεως 45 & Διός 49, 5 5 Bριλήσσια, Aθήνα, T: , , F: , E: EKΘEΣH ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ: Ανεξαρτησίας, 64 5 Αργυρούπολη, Αθήνα, T: , F: krkx Tο φωτογραφικό υλικό στο παρόν έντυπο αποτελεί ιδιοκτησία της εταιρίας TSIGAS A.E. Aπαγορεύεται αυστηρώς η αναδημοσίευσή του σε άλλα έντυπα, ιστοσελίδες, ημερήσιο - περιοδικό τύπο κ.λπ. H εταιρία TSIGAS A.E. επιφυλάσσεται σε ανάλογες περιπτώσεις να χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο.

σύγχρονο & οικολογικό

σύγχρονο & οικολογικό ΞΥΛΙΝΟ ΚΟΥΦΩΜΑ www.xylinokoufoma.gr σύγχρονο & οικολογικό Π A N E Λ Λ H N I O Σ Σ Y N ΔEΣM O Σ K A T A Σ K E Y A ΣTΩN ΞYΛI N ΩN K O Y Φ Ω M A T ΩN γιατί ξύλινο κούφωμα; Το ξύλο, καθώς έχει απεριόριστες

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Υπεροχή στα Ξύλινα Kουφώματα! EΛΛHNIKH BIOMHXANIA ΞYΛINΩN KOYΦΩMATΩN

Φυσική Υπεροχή στα Ξύλινα Kουφώματα! EΛΛHNIKH BIOMHXANIA ΞYΛINΩN KOYΦΩMATΩN Φυσική Υπεροχή στα Ξύλινα Kουφώματα! EΛΛHNIKH BIOMHXANIA ΞYΛINΩN KOYΦΩMATΩN ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Γνωριμία με την εταιρία TSIGAS A.E. 3 Oι εγκαταστάσεις μας 4 2 Υαλοστάσια Παντζούρια Εξωτερικές πόρτες Εσωτερικές

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική Εργασία B Τετραμήνου (Project) =================================== Εξοικονόμηση Ενέργειας - Το Πράσινο Σπίτι 2ο ΓΕΛ Καστοριάς

Ερευνητική Εργασία B Τετραμήνου (Project) =================================== Εξοικονόμηση Ενέργειας - Το Πράσινο Σπίτι 2ο ΓΕΛ Καστοριάς Ερευνητική Εργασία B Τετραμήνου (Project) =================================== Εξοικονόμηση Ενέργειας - Το Πράσινο Σπίτι 2ο ΓΕΛ Καστοριάς Οι µαθητές που συµµετείχαν: 1. Αντωνιάδου Γεωργία 2. Γραντσάρης

Διαβάστε περισσότερα

5 ΒΙΩΣΙΜΗ ΞΥΛΙΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΜΕ ΠΥΚΝΟ ΚΑΙ ΕΛΑΦΡΥ ΣΚΕΛΕΤΟ

5 ΒΙΩΣΙΜΗ ΞΥΛΙΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΜΕ ΠΥΚΝΟ ΚΑΙ ΕΛΑΦΡΥ ΣΚΕΛΕΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ...8 ΤΟ ΞΥΛΟ ΩΣ ΔΟΜΙΚΟ ΥΛΙΚΟ...10 Πλεονεκτήματα...12 Μειονεκτήματα...16 Συντήρηση ξύλου......19 Είδη ξυλείας...21 Είδη δομικής ξυλείας.....23 Η ΞΥΛΙΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ Ιστορικά στοιχεία Η ξύλινη

Διαβάστε περισσότερα

Ξέρεις τους 23 τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας στο σπίτι; Ποιες κατασκευές ή κτιριακές εγκαταστάσεις βοηθούν το περιβάλλον;

Ξέρεις τους 23 τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας στο σπίτι; Ποιες κατασκευές ή κτιριακές εγκαταστάσεις βοηθούν το περιβάλλον; Ξέρεις τους 23 τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας στο σπίτι; Ποιες κατασκευές ή κτιριακές εγκαταστάσεις βοηθούν το περιβάλλον; Ομάδα Εργασίας: Γ. Αλέξανδρος, Δ. Λαμπρινή, Κ. Χαραλαμπία, Κ. Θεόδωρος, Κ. Ειρήνη,

Διαβάστε περισσότερα

Διπλωματική εργασία. Ειρήνη Κρεβατσούλη

Διπλωματική εργασία. Ειρήνη Κρεβατσούλη ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης Χανιά 2013 Επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε κτήρια Διπλωματική εργασία Ειρήνη Κρεβατσούλη Επιβλέπων: Παπαευθυμίου Σπυρίδων Περίληψη Ένα από

Διαβάστε περισσότερα

www.xylinokoufoma.gr Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΩΣΤΩΝ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ

www.xylinokoufoma.gr Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΩΣΤΩΝ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΩΣΤΩΝ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ Ο Πανελλήνιος Σύνδεσµος Κατασκευαστών Ξύλινων Κουφωµάτων συνέταξε αυτό το εγχειρίδιο σε µια προσπάθεια να ενηµερώσει το καταναλωτικό κοινό σχετικά µε την επιλογή

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ( ΚΑΤΑ ) ΤΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΓΙΑ ΟΡΕΙΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ( ΚΥΡΙΩΣ ΔΑΣΟΣ ) ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ. ΚΩΣΤΑΚΗΣ Θεοφ. ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ( Α.Μ.

ΘΕΜΑ : ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ( ΚΑΤΑ ) ΤΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΓΙΑ ΟΡΕΙΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ( ΚΥΡΙΩΣ ΔΑΣΟΣ ) ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ. ΚΩΣΤΑΚΗΣ Θεοφ. ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ( Α.Μ. ΘΕΜΑ : ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ( ΚΑΤΑ ) ΤΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΓΙΑ ΟΡΕΙΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ( ΚΥΡΙΩΣ ΔΑΣΟΣ ) ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΚΩΣΤΑΚΗΣ Θεοφ. ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ( Α.Μ. 23786 ) ΠΑΠΑΝΙΚΑΣ Ευάγγ. ΚΩΝ/ΝΟΣ ( Α.Μ. 27565 ) ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Θέμα: Ενεργειακό σπίτι. Τρόποι και συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας στο σύγχρονο ελληνικό σπίτι.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ & ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ Ποιότητα, Αισθητική, Λειτουργικότητα και Εξοικονόµηση Ενέργειας Τα κουφώµατα από αλουµίνιο ξεπερνούν το 75% της εγχώριας αγοράς καθώς είναι συνώνυµα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΥΛΙΚΑ : ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΥΛΙΚΑ : ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΥΛΙΚΑ : ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Eεντούτοις τα πλεονεκτήματα των ξύλινων κουφωμάτων είναι:

Eεντούτοις τα πλεονεκτήματα των ξύλινων κουφωμάτων είναι: Το τεχνικό εγχειρίδιο που έχετε στα χέρια σας είναι αποτέλεσμα πολυετούς εμπειρίας των στελεχών της SIMPLY WOOD. Σκοπό έχει να παρουσιάσει όλα τα ειδικά τεχνικά χαρακτηριστικά των κουφωμάτων SIMPLY WOOD

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΤΑΞΗΣ ΓΕΛ ΚΑΛΑΜΠΑΚΙΟΥ 2011 ΘΕΜΑ: «ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ»

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΤΑΞΗΣ ΓΕΛ ΚΑΛΑΜΠΑΚΙΟΥ 2011 ΘΕΜΑ: «ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ» ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΤΑΞΗΣ ΓΕΛ ΚΑΛΑΜΠΑΚΙΟΥ 2011 ΘΕΜΑ: «ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ» ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΛΑΜΠΑΚΙΟΥ ΘΕΜΑ: «ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ» ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Κ. ΜΑΛΙΑΜΑΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΞΥΛΙΝΑ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ»

«ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΞΥΛΙΝΑ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ» Α ΤΟΜΕΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΞΥΛΙΝΑ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ» ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΑΕΜ ΞΕ0790 Επιβλέπων Καθηγητής: Δρ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τι πάει να πει «Ενεργειακοί Υαλοπίνακες» και τι διαφορά έχουν αυτοί, από τα τζάμια που έχω στο σπίτι μου;

Τι πάει να πει «Ενεργειακοί Υαλοπίνακες» και τι διαφορά έχουν αυτοί, από τα τζάμια που έχω στο σπίτι μου; Τι πάει να πει «Ενεργειακοί Υαλοπίνακες» και τι διαφορά έχουν αυτοί, από τα τζάμια που έχω στο σπίτι μου; Ο όρος «Ενεργειακοί Υαλοπίνακες» χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια ως ελεύθερη μετάφραση του

Διαβάστε περισσότερα

Bιοκλιματικός Σχεδιασμός Κτιρίων

Bιοκλιματικός Σχεδιασμός Κτιρίων Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ Bιοκλιματικός Σχεδιασμός Κτιρίων Σπουδαστές Κουνάδης Σπυρίδων Κάλτσας Κωνσταντίνος Επιβλέπων καθηγητής Μαυρίδης Κωνσταντίνος Καβάλα 2011 Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Πτυχιακή Διατριβή

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Πτυχιακή Διατριβή ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Πτυχιακή Διατριβή ΔΥΝΑΜΙΚΟ, ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΞΥΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

PROJECT ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ PROJECT ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ 1 Για την παρακάτω εργασία εργάστηκαν οι μαθητές της A τάξης του 7ου Γ.Ε.Λ. Αθηνών: ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ ΓΑΡΔΙΚΗ ΣΟΦΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ. Θέμα πτυχιακής εργασίας : Στατιστική μελέτη πωλήσεων καυσόξυλων στον Ν.

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ. Θέμα πτυχιακής εργασίας : Στατιστική μελέτη πωλήσεων καυσόξυλων στον Ν. ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ Θέμα πτυχιακής εργασίας : Στατιστική μελέτη πωλήσεων καυσόξυλων στον Ν. Έβρου Statistical analysis of firewood sales at Evros region

Διαβάστε περισσότερα

Και το σπίτι μας μπορεί να εξοικονομήσει ενέργεια!!!

Και το σπίτι μας μπορεί να εξοικονομήσει ενέργεια!!! Και το σπίτι μας μπορεί να εξοικονομήσει ενέργεια!!! Η σπατάλη ενέργειας γίνεται με τις διάφορες δραστηριότητες που ασχολούμαστε καθημερινά στο σπίτι. Οι ξεχασμένες μπρίζες σε κατάσταση ON, οι περισσότερες

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανικές Ιδιότητες Πολυµερών Θερµοµονωτικών Υλικών

Μηχανικές Ιδιότητες Πολυµερών Θερµοµονωτικών Υλικών Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: Μηχανικές Ιδιότητες Πολυµερών Θερµοµονωτικών Υλικών ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΑ: ΞΕΝΙΑ ΕΛΠΙ Α ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΣΑΒΒΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ -ΗΡΑΚΛΕΙΟ 2012-1110

Διαβάστε περισσότερα

ΚΤΗΡΙΟ,ΕΝΕΡΓΕΙΑ,ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & Η ΑΛΛΗΛΟΕΞΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥΣ

ΚΤΗΡΙΟ,ΕΝΕΡΓΕΙΑ,ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & Η ΑΛΛΗΛΟΕΞΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ: «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ» ΚΤΗΡΙΟ,ΕΝΕΡΓΕΙΑ,ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & Η ΑΛΛΗΛΟΕΞΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥΣ Αργυροπούλου Ανδρονίκη

Διαβάστε περισσότερα

Φάκελος: Oικολογικά βερνίκια ξύλου

Φάκελος: Oικολογικά βερνίκια ξύλου Φάκελος: Oικολογικά βερνίκια ξύλου Τα οικολογικά βερνίκια, η εφαρμογή τους στις ξύλινες κατασκευές και τα μυστικά συντήρησης της ξύλινης επιφάνειας. Οι ειδικοί της αγοράς συμβουλεύουν και προτείνουν καινοτόμες

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ, ΦΙΛΙΚΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ»

«ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ, ΦΙΛΙΚΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΙΣ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ, ΦΙΛΙΚΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

με Πιστοποιημένα Ξύλινα Κουφώματα εξοικονομείς! www.exoikonomeis.gr

με Πιστοποιημένα Ξύλινα Κουφώματα εξοικονομείς! www.exoikonomeis.gr με Πιστοποιημένα Ξύλινα Κουφώματα εξοικονομείς! www.exoikonomeis.gr Εξοικονομήστε κατ οίκον με Πιστοποιημένα Ξύλινα Κουφώματα Τα πιστοποιημένα ξύλινα κουφώματα αποτελούν την πιο σωστή επιλογή στην εξοικονόμηση

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ

Α.Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ : ΜΠΑΜΙΧΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΕΛΕΤΗ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗΣ ΚΤΗΡΙΟΥ Α.Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΙΤΛΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΛΕΤΗ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗΣ ΚΤΗΡΙΩΝ-ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Πτυχιακή εργασία: Παρεμβάσεις σε υφιστάμενη οικοδομή για εξοικονόμηση ενέργειας

Πτυχιακή εργασία: Παρεμβάσεις σε υφιστάμενη οικοδομή για εξοικονόμηση ενέργειας ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Τμήμα Μηχανολογίας Πτυχιακή εργασία: Παρεμβάσεις σε υφιστάμενη οικοδομή για εξοικονόμηση ενέργειας Σπουδαστής: Καντζέλης Σωτήρι (ΑΜ 5521)

Διαβάστε περισσότερα

Κτίρια Χαμηλής και μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης με θερμομόνωση EPS

Κτίρια Χαμηλής και μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης με θερμομόνωση EPS Κτίρια Χαμηλής και μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης με θερμομόνωση EPS Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π. με αγγλικό τίτλο: HELLENIC ASSOCIATION OF EXPANDED POLYSTYRENE (ΗEPSΑ)

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΤΙ REHAU; ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ, ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΓΙΑΤΙ REHAU; ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ, ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑΤΙ REHAU; ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ, ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ Τα δυνατά σημεία της REHAU Συνεχής επαναπροσδιορισμός των ορίων του δυνατού, με τη χρήση όλο και πιο αποδοτικών υλικών. Υλοποίηση οραμάτων,

Διαβάστε περισσότερα

Ενέργεια. Τι είναι η ενέργεια Μορφές ενέργειας

Ενέργεια. Τι είναι η ενέργεια Μορφές ενέργειας Τι είναι η ενέργεια Μορφές ενέργειας Ενέργεια Συμβατικές πηγές ενέργειας Πετρέλαιο, Φυσικό Αέριο, Γαιάνθρακες, Πυρηνική ενέργεια Συνέπειες / Προβλήματα από τις συμβατικές πηγές ενέργειας Οικονομία στην

Διαβάστε περισσότερα