Το Ωδείο Αθηνών ως καθοριστικός φορέας πολιτισµικής διαµόρφωσης. Αλέξανδρος Χαρκιολάκης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Το Ωδείο Αθηνών ως καθοριστικός φορέας πολιτισµικής διαµόρφωσης. Αλέξανδρος Χαρκιολάκης"

Transcript

1 Το Ωδείο Αθηνών ως καθοριστικός φορέας πολιτισµικής διαµόρφωσης Αλέξανδρος Χαρκιολάκης Η απαρχή της ιστορίας του Ωδείου Αθηνών βρίσκεται στον 19ο αιώνα και στην ίδρυσή του Μουσικού και Δραµατικού Συλλόγου στην Αθήνα το Παρόλο που το Ωδείο Αθηνών δεν διατηρεί τα πρωτεία της -κατά κάποιο τρόπο- θεσµοθετηµένης µουσικής παιδείας στον ευρύτερο Ελλαδικό χώρο καθώς είχε προηγηθεί η Ιόνιος Ακαδηµία στη Κέρκυρα το 1824 όπου διδασκόταν µουσική µε έµφαση στην εκκλησιαστική της εκδοχή µε δάσκαλο τον Ιωάννη Αριστείδη 1, υπήρχαν οι διάφορες φιλαρµονικές στα Ιόνια νησιά που λειτουργούσαν ήδη από το 1815 και προσέφεραν µουσική παιδεία µε σηµαντικότερη ίσως τη συµβολή της Φιλαρµονικής Εταιρείας Κερκύρας από το 1840 µέχρι σήµερα αλλά κι άλλες προσπάθειες από συλλόγους στην Αθήνα όπως της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας που παρείχε µουσική παιδεία ως µάθηµα στα πλαίσια του προγράµµατος σπουδών για την εκπαίδευση νέων δασκάλων 2. Eν τούτοις η ιστορία του Ωδείου αντανακλά κατά ένα µεγάλο µέρος τη σύγχρονη µουσική ιστορία της χώρας. Η δηµιουργία του Ωδείου κατέστη δυνατή λόγω της ύπαρξης ενός αριθµού σηµαντικών ανθρώπων που είδαν ότι υπήρχε µία ανάγκη για συστηµατική µουσική παιδεία στην Ελλάδα. Από την πρώτη στιγµή, η συντεταγµένη πολιτεία της εποχής στάθηκε αρωγός στη προσπάθεια του Μουσικού και Δραµατικού Συλλόγου προσφέροντας άµεση αναγνώριση στα αιτήµατα του συλλόγου, διαθέτοντας χώρο για να στεγασθούν οι δραστηριότητές του. Όπως αναφέρεται και στο Ιδρυτικό Διάταγµα Συστάσεως του Μουσικού και Δραµατικού Συλλόγου: "Δια την υπηρεσίαν του Συλλόγου και την διδασκαλίαν της µουσικής και των δραµάτων, τείθεµεν εις την διάθεσιν αυτού την ως κατάστηµα της Σχολής των Τεχνών χρησιµεύουσαν ήδη δηµοσίαν οικοδοµήν µετά των παραρτηµάτων αυτής" 3. Η ιδρυτική πράξη του συλλόγου ήταν µία πρωτοβουλία του Αλέξανδρου Κουµουνδούρου, πρωθυπουργού της εποχής, και του Γρηγόριου Παπαδόπουλου, τµηµατάρχη του Υπουργείου των Εξωτερικών. Το πρώτο καταστατικό περιέγραφε επακριβώς τους στόχους του συλλόγου: σύσταση ωδείου, συγκρότηση θεάτρου, καταρτισµός δραµατολογίου, υποτροφίες σε άριστους µαθητές, µετεκπαίδευση στο εξωτερικό, -το σηµαντικότερο- τακτικές συναυλίες. Το πρώτο διοικητικό συµβούλιο απαρτιζόταν από ανθρώπους όπως ο Μάρκος Ρενιέρης, ο Τιµολέων Φιλήµων και ο Χαρίλαος Τρικούπης αλλά κι άλλους σηµαντικούς αθηναίους της εποχής. Αλέξανδρος Χαρκιολάκης, MIAM - Istanbul Technical University. 1 (Ρωµανού 2006, 48-51) 2 (Romanou and Barbaki, 57-84) 3 (Ωδείον Αθηνών 1996, 6)

2 Το Ωδείο ξεκίνησε να λειτουργεί µε πέντε δασκάλους κι έφορο τον Αλέξανδρο Κατακουζηνό, συνθέτη και µαέστρο της χορωδίας του ανακτορικού παρεκκλησίου του Αγίου Γεωργίου. Στο ωδείο λειτουργούσε και δραµατική σχολή από το πρώτο έτος λειτουργίας του. Μία από τις προτεραιότητες του Ωδείου ήταν και η σύσταση ορχήστρας, ένα γεγονόςορόσηµο για την αθηναϊκή, αλλά και την ελληνική, µουσική ζωή. Αργότερα, κι όπως θα δούµε παρακάτω, από την ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών θα σχηµατιστεί η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Η οικονοµική δυσπραγία του συλλόγου που στηριζόταν κυρίως στις συνδροµές των µελών του αλλά και στην οικονοµική βοήθεια του κράτους η οποία ήταν έτσι κι αλλιώς πενιχρή µε βάσει τις οικονοµικές δυνατότητες της επίσηµης πολιτείας, έκανε την ιδέα του Ωδείου να φθίνει. Από την άλλη όµως, κανείς δεν µπορεί να παραγνωρίσει ότι τα πρώτα αυτά χρόνια στο Ωδείο γίνονταν συναυλίες 4, φοιτούσαν παιδιά, νέες και νέοι δωρεάν, υπήρχαν µαθητές από το ορφανοτροφείο Χατζηκώστα και γενικά η φιλανθρωπική και καλλιτεχνική πτυχή της δράσης του Συλλόγου και του Ωδείου εκπληρωνόταν µε τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Φυσικά, αυτό που έπασχε ήταν το εκπαιδευτικό κοµµάτι καθώς οι διαθέσιµοι δάσκαλοι ήταν λίγοι ενώ οι µαθητές αυξάνονταν. Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά το σχολικό έτος δίδασκαν επτά και οι µαθητές ήταν 188. Με έτος ίδρυσης το 1872 το Ωδείο Αθηνών καθίσταται αρχαιότερο από σηµαντικές µουσικές ακαδηµίες που λειτουργούν µέχρι και σήµερα: για παράδειγµα η Ανώτερη µουσική Ακαδηµία του Αµβούργου ιδρύθηκε το 1873 ενώ η περίφηµη Ακαδηµία Santa Cecilia της Ρώµης το Δυστυχώς όµως η υπεροχή του Ωδείου Αθηνών περιορίζεται σε αυτό µονάχα το στατιστικό στοιχείο. Η µουσική παιδεία στην Ελλάδα, και ειδικά στον ωδειακό χώρο, πέρασε από πολλά κύµατα, παρέµεινε στάσιµη ή ετεροπροσδιορίστηκε µε αποτέλεσµα σήµερα αρκετά από τα ωδεία να παράγουν αξιόλογο διδακτικό έργο µεν αλλά στην ουσία να έχουν εξαιρετικά µικρή συνεισφορά στη καλλιτεχνική ζωή της πόλης ή της περιοχής τους, µε ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις φυσικά. Επανέρχοµαι στο Ωδείο Αθηνών κι εξετάζω την περίοδο που ξεκινά µε την ανάληψη της διεύθυνσης από τον Γεώργιο Νάζο το Την εποχή που ανέλαβε ο Νάζος, το Ωδείο βρισκόταν σε µία κατάσταση τέλµατος καθώς το γενικότερο πλαίσιο σπουδών παρέµενε φτωχό, ενώ η διείσδυση του Ωδείου και του έργου του στη κοινωνία παρέµενε σε ένα στάσιµο επίπεδο για αρκετά χρόνια 5. Η έλλειψη ικανών καθηγητών οι οποίοι θα µπορούσαν 4 (Μπαρούτας 1992, 23-71) 5 (Samson 2013, 256)

3 να προσφέρουν εκτεταµένο καλλιτεχνικό, εκτός από διδακτικό, έργο έπαιζε καθοριστικό λόγο. Ο Γεώργιος Νάζος σπούδασε µουσική στο Μόναχο και προερχόταν από µεγαλοαστική οικογένεια. Ενεργοποιώντας τις γνωριµίες του κατόρθωσε να εξασφαλίσει σειρά δωρεών από ευεργέτες όπως ο Ανδρέας Συγγρός και ο Γεώργιος Αβέρωφ. Μάλιστα, η Καίτη Ρωµανού και η Μαρία Μπαρµπάκη στο άρθρο τους Music Education in Nineteenth Century Greece: Its institutions and their contribution to urban musical life αναφέρουν ότι ο Συγγρός αναµίχθηκε προσωπικά στην επιλογή του νέου διευθυντή του Ωδείου υποδεικνύοντας τον Νάζο ως τον πλέον κατάλληλο γι' αυτή τη θέση 6. Ο Νάζος επέφερε σηµαντικές αλλαγές στο πρόγραµµα σπουδών, και ουσιαστικά στη νοοτροπία του Ωδείου. Υιοθετήθηκε το ρεπερτόριο που διδασκόταν στις γερµανικές ακαδηµίες, ενώ ξεκίνησε µια συστηµατική προσπάθεια για την προσέλκυση ικανού διδακτικού προσωπικού από το εξωτερικό που θα µπορούσε να προσφέρει µία υψηλού επιπέδου µουσική παιδεία. Επίσης, η καλλιτεχνική δράση του ωδείου διευρύνθηκε και η πρώτη συναυλία ορχήστρας αποτελούµενη από σπουδαστές και καθηγητές του ιδρύµατος έλαβε χώρα στις 29 Μαΐου 1893 όπου παίχθηκε το Stabat Mater του Περγκολέζι µε ορχήστρα εγχόρδων, χορωδία και µαέστρο τον Γεώργιο Νάζο. Οι πρώτοι απόφοιτοι µε βάση το νέο σύστηµα που είχε εισάγει ο Νάζος έλαβαν το δίπλωµά τους το Ανάµεσά τους και η Έφη Εµπεδοκλέους (ή Εµπεδοκλή) η οποία προσλήφθηκε αµέσως στο Ωδείο ως δασκάλα πιάνου απολαµβάνοντας το προνόµιο να είναι η πρώτη γυναίκα που δίδαξε εκεί. Σηµαντική πρέπει να χαρακτηριστεί και η δωρεά του Γεωργίου Αβέρωφ ο οποιός µε τη διαθήκη του κληροδότησε ένα αρκετά µεγάλο ποσό στο Ωδείο. Το απόσπασµα από τη διαθήκη του αναφέρει: "Αφίνω (sic) τέσσαρα µερίδια, εις το εν Αθήναις ιδρυµένον Ωδείον, ινά [...] χρησιµεύσωσι: 1 ον ) Εις την σύστασιν δραµατικού και µουσικού διαγωνισµού, εναλλάξ ανά παν έτος, προς βράβευσιν πρωτοτύπου δράµατος ή µουσικής συνθέσεως, εχόντων ελληνικήν υπόθεσιν αρχαίαν ή νέαν. Ο διαγωνισµός θα ονοµάζεται Αβερώφειος. 2 ον ) Εις έκθεσιν των βραβευµένων έργων. 3 ον ) Εις τελειοποίησιν δι υποτροφιών των αριστούχων ηθοποιών ή µουσουργών, εκ των διακρινοµένων εις µουσικό όργανον είτε εν Ελλάδι, είτε εις Ευρώπην αποστελλοµένων" 7. Το αβερώφειο κληροδότηµα έδινε σηµαντικούς πόρους στο Ωδείο όχι µόνο για να επιτελέσει ακόµη καλύτερα το διδακτικό του έργο µε τις υποτροφίες αλλά και για να προσφέρει µία ουσιαστική διέξοδο σε συνθέτες και δραµατουργούς και 6 (Romanou and Barbaki, 83) 7 Διαθήκη Γεωργίου Αβέρωφ, (Πρόσβαση στις 31/12/2014)

4 µάλιστα θέτοντας τον περιορισµό τα έργα να έχουν ελληνική υπόθεση. Αξίζει να σηµειωθεί ότι τα χρήµατα από το κληροδότηµα άργησαν να αποδοθούν καθ' ολοκληρία στο Ωδείο (αυτό συνέβη περίπου 7 χρόνια µετά το θάνατο του Αβέρωφ) λόγω της αργής διαδικασίας εκκαθάρισης της τεράστιας περιουσίας του ευεργέτη. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Δροσίνης "Η δε επ ονόµατι του Μουσικού και Δραµατικού Συλλόγου [Σ.Σ. πρόκειται για τον σύλλογο που διαχειριζόταν το Ωδείο Αθηνών] κατάθεσις εις την Εθνικήν Τράπεζαν τεσσάρων µεριδίων εκ της περιουσίας του Γεωργίου Αβέρωφ γίνεται κατά δόσεις και εφ όσον προχωρεί η εκκαθάρισις" 8. Μετά την οριστική καταβολή του κληροδοτήµατος Αβέρωφ τα κεφάλαια του Ωδείου ανέρχονταν σε ,79 δραχµές βάσει του ισολογισµού του Αυτό που είναι σίγουρο και γνωρίζουµε είναι ότι από το 1909 έως το 1925 διοργανώθηκαν συνολικά οκτώ δραµατικοί και τέσσερις µουσικοί «Αβερώφειοι Διαγωνισµοί» 9. Ενδεικτικά αναφέρω ότι νικητές υπήρξαν ο Γεώργιος Αξιώτης µε το τραγούδι του Το όνειρο το 1917, ο Γεώργιος Σκλάβος µε το λυρικό του δράµα Λεστενίτσα το 1925 σε δύο από τους τέσσερις µουσικούς διαγωνισµούς και ο Ιωάννης Πολέµης για το θεατρικό του έργο Βασιλιάς Ανήλιαγος σε έναν από τους θεατρικούς διαγωνισµούς και συγκεκριµένα το Δεν έλειψαν φυσικά και οι διαξιφισµοί για την εγκυρότητα των διαγωνισµών και για το αν τηρούνται οι κανόνες επιλογής σύµφωνα µε τις επιθυµίες του διαθέτη. Κατά καιρούς υπήρχαν άρθρα σε εφηµερίδες από συνθέτες όπως ο Σπυρίδων Φιλίσκος Σαµάρας και ο Γεώργιος Λαµπελέτ που παρουσίαζαν τη διοίκηση του Ωδείου ότι χρησιµοποιεί τα χρήµατα του κληροδοτήµατος για να καλύψει άλλες ανάγκες ενώ το Ωδείο υπερασπιζόταν τη θέση του θεωρώντας ότι κάποιοι διαγωνισµοί κυρήχθηκαν άγονοι επειδή τα έργα που υποβλήθηκαν ξέφευγαν από το πνεύµα της διαθήκης του Αβέρωφ. Γεγονός πάντως ήταν ότι από το 1909 έως και το 1925 διεξήχθησαν συνολικά δώδεκα δραµατικοί και µουσικοί διαγωνισµοί. Η έτερη δραστηριότητα που χρηµατοδοτούνταν από το Κληροδότηµα Αβέρωφ ήταν οι σπουδές εντός των τειχών του Ωδείου αλλά και στο εξωτερικό. Μία έρευνα στο αρχείο του Ωδείου Αθηνών και πιο συγκεκριµένα στα δελτία πεπραγµένων φανερώνει αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά µε το κληροδότηµα. Το πρώτο σχολικό έτος κατά το οποίο δόθηκαν υποτροφίες από το Κληροδότηµα Αβέρωφ ήταν εκείνο του όπου 273 µαθητές φοίτησαν δωρεάν στο Ωδείο, εκ των οποίων οι 78 ήταν τακτικοί µαθητές ενώ οι υπόλοιποι 195 ήταν έκτακτοι µαθητές της λαϊκής εσπερινής χορωδίας. Κατά το ίδιο έτος οι µαθητές του Ωδείου ήταν συνολικά 477. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δελτίο πεπραγµένων «Η Αβερώφειος υποτροφία παρέχεται εις µαθητάς και µαθητρίας απόρους, 8 (Δροσίνης 1938, 87) 9 (Ωδείον Αθηνών 1996, 24)

5 φοιτήσαντες επί εν τουλάχιστον έτος εν τω Ωδείω και επιδείξαντας κατά το διάστηµα τούτο µουσικήν ιδιοφυΐαν αφ ενός, επιµέλειαν και διαγωγήν αρίστην αφ ετέρου» 10. Οι αριθµοί των ευεργετούµενων σπουδαστών κατά τα πρώτα χρόνια είναι αρκετά υψηλοί και κυµαίνονται γύρω στους 200 ή και περισσότερους µαθητές κατ έτος µε τάση αύξησης από το σχολικό έτος όπου βλέπουµε 288 µαθητές να ευεργετούνται από την εν λόγω υποτροφία. Το παρουσιάζεται ένας από τους µεγαλύτερους αριθµούς υποτρόφων µε συνολικά 310 µαθητές να ευεργετούνται από το Κληροδότηµα Αβέρωφ. Στο Δελτίο Πεπραγµένων του έτους κανείς βρίσκει στοιχεία για την πορεία υποτρόφων που βρίσκονται στην αλλοδαπή. Μαθαίνουµε λοιπόν ότι ο Αχιλλέας Παπαδηµητρίου, βιολοντσελίστας, επέστρεψε στην Ελλάδα από το Παρίσι µετά από διετείς σπουδές ύστερα από χορήγηση Αβερώφειου υποτροφίας και διορίσθηκε αµέσως καθηγητής βιολοντσέλου και µέλος της Συµφωνικής Ορχήστρας του Ωδείου Αθηνών, ο Φρειδερίκος Βολωνίνης, βιολονίστας, βρίσκεται στο Παρίσι και λαµβάνει υποτροφία 300 δραχµών κάθε µήνα η οποία παρατάθηκε για µια χρονιά ακόµη, ότι η Αντιγόνη Κοψιδά, βιολονίστα, µετέβη στο Παρίσι κάνοντας χρήση της Αβερώφειου υποτροφίας που της είχε χορηγηθεί το 1914 και η οποία είχε ανασταλεί λόγω του Α Παγκοσµίου Πολέµου, και ότι ο Δηµήτρης Μητρόπουλος λαµβάνει υποτροφία υπό τον Εµµανουήλ Μπενάκη αλλά και εκ του Αβερώφειου Κληροδοτήµατος για να τελειοποιήσει τις σπουδές του στη σύνθεση. Επίσης, την ίδια χρονιά αναφέρεται και η χορήγηση Αβερώφειου υποτροφίας στους Κωνσταντίνο Μυλωνά (για συνέχιση των σπουδών του στην Ιταλία) και στους Νίκο Σκαλκώτα (βιολί), Χαράλαµπο Κρητικό (πιάνο) και Δηµήτριο Βασιλά (βιολί) για συνέχιση των σπουδών τους στη Γερµανία 11. Παρόµοιες αναφορές και για άλλους σπουδαστές γίνονται και σε Δελτία Πεπραγµένων επόµενων ετών. Η ραγδαία πτώση των µαθητών που απολαµβάνουν την εν λόγω υποτροφία ξεκινά από το ακαδηµαϊκό έτος Στο δελτίο πεπραγµένων εκείνης της χρονιάς βλέπουµε ότι οι υπότροφοι είναι πλέον , ενώ το αµέσως επόµενο έτος οι υπότροφοι είναι πλέον µονάχα 40. Το ακαδηµαϊκό έτος ο αριθµός των υποτρόφων συρρικνώνεται περαιτέρω, ύστερα µάλιστα και από τη χορήγηση 15 υποτροφιών σε µαθητές από το Ορφανοτροφείο Χατζηκώστα, µία αλτρουιστική χειρονοµία από πλευράς της διοίκησης του Ωδείου Αθηνών. Στο Δελτίο Πεπραγµένων του ακαδηµαϊκού έτους υπάρχει και η τελευταία εγγραφή υποτρόφων του Αβερώφειου Κληροδοτήµατος. 10 (Δελτίο Πεπραγµένων Σχολικού Έτους , 28) 11 (Δελτίο Πεπραγµένων Σχολικού Έτους , 11-12) 12 (Δελτίο Πεπραγµένων Σχολικού Έτους , άνευ σελιδαρίθµησης)

6 Η επιτακτική ανάγκη για τη δηµιουργία ορχηστρικού συνόλου πέρασε από πολλές φάσεις µέχρι την σταθεροποίησή του. Η πρώτη αµιγώς συµφωνική συναυλία έγινε στις 19 Μαρτίου 1894 µε µαέστρο τον Ριχάρδο Μπονιτσιόλι, έναν από τους µετακληθέντες µουσικούς δασκάλους που πλέον έβρισκαν δουλειά στην Ελλάδα µετά από πρόσκληση του Νάζου. Η ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών θα σταθεροποιηθεί γύρω στα 1911, τρία χρόνια µετά την έλευση του Αρµάνδου Μαρσίκ που ήταν ένας εξαιρετικά προικισµένος µουσικός και πρώτος δάσκαλος του Δηµήτρη Μητρόπουλου. Κατά τα επόµενα 31 χρόνια η ορχήστρα θα έχει µια σχετικά σταθερή παρουσία άλλοτε αυτόνοµη κι άλλοτε σε συνεργασία µε ορχηστρικά σύνολα άλλων ωδείων που είχαν στο µεταξύ δηµιουργηθεί. Από το πόντιουµ της ορχήστρας του Ωδείου Αθηνών πέρασαν µουσικοί όπως ο Ιωσήφ Μπουστίντουι, ο Ιβάν Μπούντνικωφ, ο Φρανκ Σουαζύ και ο Δηµήτρης Μητρόπουλος ως κατά καιρούς µόνιµοι µαέστροι της. Παράλληλα, οι µετακλήσεις συµπεριελάµβαναν πολύ µεγάλα ονόµατα του διεθνούς στερεώµατος όπως Μπρούνο Βάλτερ, Χέρµπερτ φον Κάραγιαν, Καρλ Σούριχτ και πολλοί άλλοι και διάσηµους σολίστες όπως ο Σνάµπελ, ο Καζάλς, ο Πιατιγκόρσκι κ.ά. Παρουσίες που λάµπρυναν και ανέπτυξαν το µουσικό κριτήριο του κοινού. Τελικά, η Ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών µετεξελίχθηκε το 1942 στη Κρατική Ορχήστρα Αθηνών εν τω µέσω της Κατοχής 13. Αξίζει να γίνει αναφορά και στη δραµατική σχολή του Ωδείου Αθηνών η οποία έχει γνωρίσει πρωτόγνωρη ακµή κατά την εξαετία όταν δηµιουργήθηκε το "Θέατρον Ωδείου" υπό τη σκέπη του οποίου ανέβαιναν παραστάσεις στο Βασιλικό Θέατρο 14. Δυστυχώς ο ξεχωριστός αυτός οργανισµός που είχε κατά κάποιον τρόπο ανεξαρτητοποιηθεί από το Ωδείο Αθηνών έπαψε να λειτουργεί µετά την αποχώρηση του Νάζου, παρόλο που η δραµατική σχολή του Ωδείου λειτουργεί µέχρι και σήµερα. Η µελοδραµατική σχολή του Ωδείου υπήρξε φυτώριο τραγουδιστών που συνετέλεσε στη δηµιουργία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η λειτουργία της ξεκίνησε ουσιαστικά και κανονικά το 1903 όταν τη διεύθυνσή της ανέλαβε η Φιλιµπέρτ Φεράλντι και µετά την αποχώρησή της ο Κίµων Τριανταφύλλου κι αργότερα ο Κωστής Νικολάου. Η µελοδραµατική σχολή ανέβαζε ολόκληρα οπερατικά έργα και δεν περιοριζόταν πλέον στις απλές µαθητικές συναυλίες δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία σε νέους τραγουδιστές να αναδειχθούν. Κι αυτή όµως η δραστηριότητα του Ωδείου ξεκίνησε να φθίνει από το 1930 κι έπειτα όταν ο Κωστής Νικολάου παραιτήθηκε. Ένα από τα πάγια αιτήµατα του Ωδείου ήταν η παραχώρηση χώρου για την αυτοτελή του στέγαση. Η στέγασή του στην οδό Πειραιώς δεν προσέφερε ικανοποιητική λύση κι 13 (Τζάθα 1990, 17-28) 14 (Ωδείον Αθηνών 1996, 26-30)

7 έπρεπε να αναζητηθεί µία άλλη. Διαδοχικές δωρεές µετά θάνατον από τον Κοργιαλένιο και τον Ψύχα δεν µπόρεσαν να αξιοποιηθούν καταλλήλως λόγω της σαθρής κατάστασης της ελληνικής οικονοµίας η οποία συχνά-πυκνά οδηγούσε σε υποτιµήσεις της αξίας των χρεογράφων και της δραχµής. Ουσιαστικότερη βοήθεια αποδείχθηκε το κληροδότηµα Σταθάτου το οποίο αποσφραγίστηκε το Εκεί η Αθηνά Σταθάτου άφηνε ένα µεγάλο µέρος της περιουσίας της για να ανεγερθεί κτίριο για το Ωδείο. Κάτι που όµως δεν έµελλε να γίνει παρά περίπου 40 χρόνια αργότερα κι ακόµη κι αυτή η ανέγερση παραµένει σήµερα ηµιτελής 15. Ένα ωδείο, ένα µουσικό ίδρυµα χρειάζεται χώρους και παίζει τον δικό του ρόλο στο χωροθεσία της πόλης. Για παράδειγµα, η µη ύπαρξη ικανοποιητικού χώρου συναυλιών σίγουρα αποδυναµώνει τις διάφορες σχολές του ωδείου ώστε να παρουσιάσουν τη τέχνη τους, αποξενώνει το Ωδείο από την καλλιτεχνική ζωή και ουσιαστικά το καταδικάζει να λειτουργεί µονάχα ως εκπαιδευτικό κι όχι ως καλλιτεχνικό ίδρυµα. Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω, προσπάθησα να δείξω πως το ωδείο µε την πολυποίκιλη δραστηριότητά του συνέβαλλε πολλαπλά στην ενδυνάµωση της καλλιτεχνίας στην Ελλάδα από την ηµέρα της ίδρυσής του. Ένα ιστορικό ωδείο όπως το Ωδείο Αθηνών, ειδικά στην Αθήνα του 19ου και των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα, είχε έναν ρόλο να παίξει πέραν του παιδευτικού. Οι απόφοιτοί του ήταν οι εν δυνάµει αυριανοί µουσικοί που στελέχωσαν ορχήστρες, δίδασκαν τους νεώτερους, παρήγαγαν έργο ανεκτίµητο όσον αφορά τη δηµιουργία. Ταυτόχρονα το ωδείο είχε µία έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα τουλάχιστον µέχρι τα µέσα της δεκαετίας του '40 κυρίως µέσα από τις πάµπολλες συµφωνικές συναυλίες του. Παρόµοιες ιστορίες κι ανακοινώσεις, έστω και σε µικρότερη κλίµακα, θα µπορούσαν να έχουν γραφτεί και για άλλα ιστορικά ωδεία της Ελλάδας όπως το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό και το Ελληνικό αλλά κι άλλα. Πιστεύω ότι αυτό που θα καταδεικνυόταν µέσα από αυτές τις αφηγήσεις είναι η καίρια συµβολή τους, που κατά περιόδους ίσως να ήταν και η µοναδική µουσική δραστηριότητα σε µια πόλη ή σε µια περιοχή, στην ελληνική µουσική ζωή. Βιβλιογραφία Romanou Kaiti and Maria Barbaki: "Music education in Nineteenth-Century Greece: Its institutions and their contribution to urban musical life". Nineteenth-Century Music Review vol. 8, issue 1 (2011), Samson, Jim: Music in the Balkans. Brill, Δελτίο Πεπραγµένων Σχολικού Έτους Ωδείο Αθηνών, Δελτίο Πεπραγµένων Σχολικού Έτους Ωδείο Αθηνών, Δελτίο Πεπραγµένων Σχολικού Έτους Ωδείο Αθηνών, Δροσίνης, Γεώργιος: Γεώργιος Νάζος και το Ωδείον Αθηνών. Εστία, (Ωδείον Αθηνών 1996, 35-42)

8 Μπαρούτας, Κώστας: Η µουσική ζωή στην Αθήνα το 19ο αιώνα. Φίλιππος Νάκας, Ρωµανού, Καίτη: Έντεχνη Ελληνική µουσική στους νεότερους χρόνους. Κουλτούρα, Τζάθα, Χριστίνα: Γραµµατεύς εκτός ορχήστρας, µικρό χρονικό της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Γκοβόστης, Ωδείον Αθηνών. Μουσικός και Δραµατικός Σύλλογος, 1996.

Η ίδρυση τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Η ιδέα Η ίδρυση της Φ.Ε. Η ανταπόκριση

Η ίδρυση τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Η ιδέα Η ίδρυση της Φ.Ε. Η ανταπόκριση Η ίδρυση τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Η ιδέα Η ίδρυση της Φ.Ε. Η ανταπόκριση Η Φ.Ε. ιδρύει το πρώτο σχολείο θηλέων Το πρώτο σχολείο θηλέων Ίδρυση νηπιαγωγείου Ίδρυση βιβλιοθήκης Η πρώτη αναγνώριση Το

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη περίπτωσης του πολιτιστικού θεσμού των. ημητρίων στην Θεσσαλονίκη. Ο τρόπος που ο θεσμός. εκφράζει την πολιτιστική ταυτότητα της πόλης.

Μελέτη περίπτωσης του πολιτιστικού θεσμού των. ημητρίων στην Θεσσαλονίκη. Ο τρόπος που ο θεσμός. εκφράζει την πολιτιστική ταυτότητα της πόλης. ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ Σχολή Μουσικής Τεχνολογίας Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής Πτυχιακή εργασία με θέμα: Μελέτη περίπτωσης του πολιτιστικού θεσμού των ημητρίων στην Θεσσαλονίκη. Ο τρόπος που ο θεσμός εκφράζει

Διαβάστε περισσότερα

8. Ε κ δ η λ ώ σ ε ι ς ε ξ ω τ ε ρ ι κ ο ύ. 1 5. Π ο λ ι τ ι σ τ ι κ ό π α ρ α τ η ρ η τ ή ρ ι ο. 3 8. Μ ο υ σ ι κ ο λ ο γ ι κ ή έ ρ ε υ ν α

8. Ε κ δ η λ ώ σ ε ι ς ε ξ ω τ ε ρ ι κ ο ύ. 1 5. Π ο λ ι τ ι σ τ ι κ ό π α ρ α τ η ρ η τ ή ρ ι ο. 3 8. Μ ο υ σ ι κ ο λ ο γ ι κ ή έ ρ ε υ ν α Διμηνιαία έκδοση της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών Τεύχος 47, Ιούλιος - Αύγουστος 2011 Bi-monthly magazine of the Greek Composers Union. V.Sofias av. & Kokkali str. 115 21 Athens Tel. & fax +30 210 72 56 607.

Διαβάστε περισσότερα

"Τα μουσικά σύνολα στα μουσικά σχολεία" Φοιτήτρια: Τζανάκη Ερασμία Υπεύθυνος καθηγητής: Μάρκος Σκούλιος

Τα μουσικά σύνολα στα μουσικά σχολεία Φοιτήτρια: Τζανάκη Ερασμία Υπεύθυνος καθηγητής: Μάρκος Σκούλιος "Τα μουσικά σύνολα στα μουσικά σχολεία" Φοιτήτρια: Τζανάκη Ερασμία Υπεύθυνος καθηγητής: Μάρκος Σκούλιος Άρτα 2011 Αντί προλόγου Όταν ήμουν ακόμα μαθήτρια του Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου το 2006, το κυρίαρχο

Διαβάστε περισσότερα

8. Ε κ δ η λ ώ σ ε ι ς ε ξ ω τ ε ρ ι κ ο ύ. 2 0. Π ο λ ι τ ι σ τ ι κ ό π α ρ α τ η ρ η τ ή ρ ι ο. 2 1. Δ ό μ ν α Σ α μ ί ο υ - α φ ι έ ρ ω μ α

8. Ε κ δ η λ ώ σ ε ι ς ε ξ ω τ ε ρ ι κ ο ύ. 2 0. Π ο λ ι τ ι σ τ ι κ ό π α ρ α τ η ρ η τ ή ρ ι ο. 2 1. Δ ό μ ν α Σ α μ ί ο υ - α φ ι έ ρ ω μ α Διμηνιαία έκδοση της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών Τεύχος 52, Μάιος - Ιούνιος 2012 Bi-monthly magazine of the Greek Composers Union. V.Sofias av. & Kokkali str. 115 21 Athens Tel. & fax +30 210 72 56 607.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΕΛΙΑΜΕΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α 14. OI ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΠΟΥ ΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ΣΗΜΕΡΑ: ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΒΑΣΙΚΩΝ Ε ΟΜΕΝΩΝ

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΕΛΙΑΜΕΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α 14. OI ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΠΟΥ ΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ΣΗΜΕΡΑ: ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΒΑΣΙΚΩΝ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΕΛΙΑΜΕΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α 14. OI ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΠΟΥ ΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ΣΗΜΕΡΑ: ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΒΑΣΙΚΩΝ Ε ΟΜΕΝΩΝ Oµάδα Έρευνας του ΕΛΙΑΜΕΠ ΑΘΗΝΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2006 ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η παρούσα

Διαβάστε περισσότερα

7. ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ (ΠΕ6)

7. ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ (ΠΕ6) 7. ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ (ΠΕ6) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 7. ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ (ΠΕ6)... i 7.1 Εισαγωγή... 7-1 7.2 Θεσµικό Πλαίσιο... 7-2 7.2.1 Η Φοιτητική Λέσχη του ΕΜΠ... 7-2 7.3 ιοικητική Υποδοµή για τη

Διαβάστε περισσότερα

Η Κοινότητα πρέπει να γίνει κοσμοπολίτικη

Η Κοινότητα πρέπει να γίνει κοσμοπολίτικη ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ` B. ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΑΔΗΣ «Θέλουμε όλη την παροικία κοντά μας» ΣΕΛ. 8-9 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ` Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Η Κοινότητα πρέπει να γίνει κοσμοπολίτικη ΣΕΛ. 6 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ` Γ. ΜΠΟΥΖΜΠΑΣ Μια ζωή στα σχολεία

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία. Μαρίτα Τσαλκιτζόγλου. Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου: Τα πρώτα χρόνια (1957-66)

Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία. Μαρίτα Τσαλκιτζόγλου. Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου: Τα πρώτα χρόνια (1957-66) Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία Μαρίτα Τσαλκιτζόγλου Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου: Τα πρώτα χρόνια (1957-66) Θεσσαλονίκη, Μάιος 2009 Τμήμα Θεάτρου, Σχολή Καλών Τεχνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ...3 ΜΕΡΟΣ Α...5 ΕΙΣΑΓΩΓΗ...5

ΠΡΟΛΟΓΟΣ...3 ΜΕΡΟΣ Α...5 ΕΙΣΑΓΩΓΗ...5 ΠΡΟΛΟΓΟΣ...3 ΜΕΡΟΣ Α...5 ΕΙΣΑΓΩΓΗ...5 1. ΟΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΕΝΙΚΑ...6 1,1 Σημαντικοί σταθμοί στην ιστορία των χρηματοδοτήσεων...6 1.2 Γενικοί κανόνες χρηματοδοτήσεων..8 2. Η ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΠΙΣΤΗ...11

Διαβάστε περισσότερα

Σοφία Μαυροπούλου. Επόπτρια Σιδηρούλα Ζιώγου-Καραστεργίου

Σοφία Μαυροπούλου. Επόπτρια Σιδηρούλα Ζιώγου-Καραστεργίου Σοφία Μαυροπούλου Προφίλ των γυναικών εκπαιδευτικών πριν και µετά την ενσωµάτωση των Νέων Χωρών (1909-1914) µε βάση τα Φ.Ε.Κ. διορισµού: καταγραφή και ανάλυση των δεδοµένων Επόπτρια Σιδηρούλα Ζιώγου-Καραστεργίου

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΦΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΙ (1974-2004) ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑΝΘΗ

Θέμα: Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΦΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΙ (1974-2004) ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑΝΘΗ Ονοματεπώνυμο: ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑΝΘΗ Θέμα: Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΦΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΙ (1974-2004) Επόπτρια: Ζιώγου-Καραστεργίου Σιδηρούλα, Καθηγήτρια Παιδαγωγικής Θεσσαλονίκη, 2006 1 στους

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών & Καλλιτεχνικών Σχολείων 1 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ & ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΑ

Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών & Καλλιτεχνικών Σχολείων 1 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ & ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΑ Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών & Καλλιτεχνικών Σχολείων 1 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ & ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΑ Του 2 ου Επιστηµονικού Συνεδρίου µε θέµα: Μουσική Παιδεία & Μουσικά Σχολεία:

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Επαγγελματικών Δεξιοτήτων του Εκπαιδευτικού Προσωπικού

Ανάπτυξη Επαγγελματικών Δεξιοτήτων του Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ανάπτυξη Επαγγελματικών Δεξιοτήτων του Εκπαιδευτικού Προσωπικού DG Education and Culture Leonardo Εταιρικές Σχέσεις Centro Andaluz de Programas Europeos - SPAIN ΕΡΓΟΝ Κ.Ε.Κ. ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ 2010-2012

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ 2010-2012 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ 2010-2012 Ο Πρύτανης Τριαντάφυλλος Α.Δ. Αλμπάνης Οι Αντιπρυτάνεις Γεώργιος Δ. Καψάλης Ισαάκ Η. Λαγαρής Βενετσάνος Γ. Μαυρέας ΙΩΑΝΝΙΝΑ 15-10-2012

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΜΠΟΥΚΙΤΑ ΡΟΚΣΟΛΑΝΑ

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΜΠΟΥΚΙΤΑ ΡΟΚΣΟΛΑΝΑ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2014-2015 ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΕΥΕΡΓΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΟΘΩΝΑΣ ΣΤΑΘΑΤΟΣ: Ο ΒΙΟΣ ΚΑΙ Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ» ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΜΠΟΥΚΙΤΑ ΡΟΚΣΟΛΑΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Καλλιτεχνική Εκπαίδευση και Κοινωνικοποίηση στην Εποχή της Παγκοσμιοποίησης: Η Περίπτωση των Μουσικών Εκπαιδευτηρίων

Καλλιτεχνική Εκπαίδευση και Κοινωνικοποίηση στην Εποχή της Παγκοσμιοποίησης: Η Περίπτωση των Μουσικών Εκπαιδευτηρίων Πρακτικά του 2 ου διεθνούς συνεδρίου κοινωνιολογίας Κοινωνιολογία: Μάθημα Ελευθερίας Θεσσαλονίκη: Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων, International Sociological Association (RC26), Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1872-1934 Πληροφορίες και ειδήσεις

Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1872-1934 Πληροφορίες και ειδήσεις ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΟΥΝΟΥΠΗΣ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1872-1934 Πληροφορίες και ειδήσεις «τα αγαπημένα μας τραγούδια ήσαν τα πατριωτικά, όπως π.χ. το λυγερόν και κοπτερόν

Διαβάστε περισσότερα

ΙV. ΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΙV. ΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΙV. ΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: 1.0 Πρωτοβάθµια και ευτεροβάθµια Εκπαίδευση 2.0 ευτεροβάθµια Εκπαίδευση 3.0 Τριτοβάθµια Εκπαίδευση 4.0 Ειδική Αγωγή 24 ΙV. ΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΠΙΣΤΗ

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ: ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ Η ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΧΑΡΤΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. Πρώτος Εξεταστικός Κύκλος

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ Η ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΧΑΡΤΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. Πρώτος Εξεταστικός Κύκλος ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Στρασβούργο, 27 Σεπτεµβρίου 2006 ECRML (2006) 3 ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ Η ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΧΑΡΤΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Πρώτος Εξεταστικός Κύκλος Α. Έκθεση της

Διαβάστε περισσότερα

Τ. Ε. Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΛΑΪΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Τ. Ε. Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΛΑΪΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Τ. Ε. Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΛΑΪΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ : «Η ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ, ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΠΙΚΟ ΤΥΠΟ» Πτυχιακή εργασία

Διαβάστε περισσότερα

Το μαντολίνο στην Κρήτη Μια πρώτη προσέγγιση

Το μαντολίνο στην Κρήτη Μια πρώτη προσέγγιση ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΑΪΚΗΣ & ΠΑΡΑ ΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Το μαντολίνο στην Κρήτη Μια πρώτη προσέγγιση Μιχάλης Κονταξάκης Επόπτρια

Διαβάστε περισσότερα

Διερεύνηση του Κοινωνικού και Παιδαγωγικού Ρόλου του Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου. Πανελλαδική Έρευνα με τις Απόψεις Γονέων και Εκπαιδευτικών

Διερεύνηση του Κοινωνικού και Παιδαγωγικού Ρόλου του Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου. Πανελλαδική Έρευνα με τις Απόψεις Γονέων και Εκπαιδευτικών Διερεύνηση του Κοινωνικού και Παιδαγωγικού Ρόλου του Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Πανελλαδική Έρευνα με τις Απόψεις Γονέων και Εκπαιδευτικών Η ερευνητική ομάδα Δημουλάς Κωνσταντίνος (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ) Κωνσταντίνου

Διαβάστε περισσότερα

Η χρηµατοδότηση της επαγγελµατικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Ελλάδα

Η χρηµατοδότηση της επαγγελµατικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Ελλάδα Η χρηµατοδότηση της επαγγελµατικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Ελλάδα Περιγραφή του συστήµατος χρηµατοδότησης Ι. Τσεκούρας Μ. Σταµπουλής Μ. Λιτσαρδάκης Cedefop Panorama series; 90 Λουξεµβούργο: Υπηρεσία

Διαβάστε περισσότερα

ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ:

ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΜΗΜΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ, ΣΛΑΒΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ Π.Μ.Σ.: Σπουδές στις Γλώσσες και τον Πολιτισµό των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Διαβάστε περισσότερα

Ντοκιμαντέρ. Maria Callas

Ντοκιμαντέρ. Maria Callas Α.Τ.Ε.Ι. Κρήτης Τμήμα Μηχανικών Μουσικής Τεχνολογίας & Ακουστικής Παράρτημα Ρεθύμνου Πτυχιακή Εργασία θέμα Ντοκιμαντέρ Maria Callas Η ζω ή κ α ι τ ο έ ρ γ ο τ η ς Φοιτήτρια: Βασιλική Σταυροπούλου Α.Μ.:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑ ΟΣ

ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑ ΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑ ΟΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ:ΜΑΝΩΛΙ ΗΣ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΗΣ 184/03 ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΧΑΤΖΗΣ Α.

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης

Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Σχολή Θετικών & Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μαθηματικών Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης Ηράκλειο Δεκέμβριος 2009 2 Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης, Δεκέμβριος 2009 Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟ: Μελέτη του Εθελοντισµού στην Ελλάδα

ΕΡΓΟ: Μελέτη του Εθελοντισµού στην Ελλάδα ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΕΙ ΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΚΟΝ ΥΛΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ Έδρα: Τρίπολη ΕΡΓΟ: Μελέτη του Εθελοντισµού στην Ελλάδα Ανάδοχος Mindwell A.E. Λ. Συγγρού 377, Π. Φάληρο 1 ο ΠΑΡΑ ΟΤΕΟ ΕΡΓΟΥ Η Υφιστάµενη

Διαβάστε περισσότερα