Το Ωδείο Αθηνών ως καθοριστικός φορέας πολιτισµικής διαµόρφωσης. Αλέξανδρος Χαρκιολάκης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Το Ωδείο Αθηνών ως καθοριστικός φορέας πολιτισµικής διαµόρφωσης. Αλέξανδρος Χαρκιολάκης"

Transcript

1 Το Ωδείο Αθηνών ως καθοριστικός φορέας πολιτισµικής διαµόρφωσης Αλέξανδρος Χαρκιολάκης Η απαρχή της ιστορίας του Ωδείου Αθηνών βρίσκεται στον 19ο αιώνα και στην ίδρυσή του Μουσικού και Δραµατικού Συλλόγου στην Αθήνα το Παρόλο που το Ωδείο Αθηνών δεν διατηρεί τα πρωτεία της -κατά κάποιο τρόπο- θεσµοθετηµένης µουσικής παιδείας στον ευρύτερο Ελλαδικό χώρο καθώς είχε προηγηθεί η Ιόνιος Ακαδηµία στη Κέρκυρα το 1824 όπου διδασκόταν µουσική µε έµφαση στην εκκλησιαστική της εκδοχή µε δάσκαλο τον Ιωάννη Αριστείδη 1, υπήρχαν οι διάφορες φιλαρµονικές στα Ιόνια νησιά που λειτουργούσαν ήδη από το 1815 και προσέφεραν µουσική παιδεία µε σηµαντικότερη ίσως τη συµβολή της Φιλαρµονικής Εταιρείας Κερκύρας από το 1840 µέχρι σήµερα αλλά κι άλλες προσπάθειες από συλλόγους στην Αθήνα όπως της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας που παρείχε µουσική παιδεία ως µάθηµα στα πλαίσια του προγράµµατος σπουδών για την εκπαίδευση νέων δασκάλων 2. Eν τούτοις η ιστορία του Ωδείου αντανακλά κατά ένα µεγάλο µέρος τη σύγχρονη µουσική ιστορία της χώρας. Η δηµιουργία του Ωδείου κατέστη δυνατή λόγω της ύπαρξης ενός αριθµού σηµαντικών ανθρώπων που είδαν ότι υπήρχε µία ανάγκη για συστηµατική µουσική παιδεία στην Ελλάδα. Από την πρώτη στιγµή, η συντεταγµένη πολιτεία της εποχής στάθηκε αρωγός στη προσπάθεια του Μουσικού και Δραµατικού Συλλόγου προσφέροντας άµεση αναγνώριση στα αιτήµατα του συλλόγου, διαθέτοντας χώρο για να στεγασθούν οι δραστηριότητές του. Όπως αναφέρεται και στο Ιδρυτικό Διάταγµα Συστάσεως του Μουσικού και Δραµατικού Συλλόγου: "Δια την υπηρεσίαν του Συλλόγου και την διδασκαλίαν της µουσικής και των δραµάτων, τείθεµεν εις την διάθεσιν αυτού την ως κατάστηµα της Σχολής των Τεχνών χρησιµεύουσαν ήδη δηµοσίαν οικοδοµήν µετά των παραρτηµάτων αυτής" 3. Η ιδρυτική πράξη του συλλόγου ήταν µία πρωτοβουλία του Αλέξανδρου Κουµουνδούρου, πρωθυπουργού της εποχής, και του Γρηγόριου Παπαδόπουλου, τµηµατάρχη του Υπουργείου των Εξωτερικών. Το πρώτο καταστατικό περιέγραφε επακριβώς τους στόχους του συλλόγου: σύσταση ωδείου, συγκρότηση θεάτρου, καταρτισµός δραµατολογίου, υποτροφίες σε άριστους µαθητές, µετεκπαίδευση στο εξωτερικό, -το σηµαντικότερο- τακτικές συναυλίες. Το πρώτο διοικητικό συµβούλιο απαρτιζόταν από ανθρώπους όπως ο Μάρκος Ρενιέρης, ο Τιµολέων Φιλήµων και ο Χαρίλαος Τρικούπης αλλά κι άλλους σηµαντικούς αθηναίους της εποχής. Αλέξανδρος Χαρκιολάκης, MIAM - Istanbul Technical University. a.charkiolakis@gmail.com 1 (Ρωµανού 2006, 48-51) 2 (Romanou and Barbaki, 57-84) 3 (Ωδείον Αθηνών 1996, 6)

2 Το Ωδείο ξεκίνησε να λειτουργεί µε πέντε δασκάλους κι έφορο τον Αλέξανδρο Κατακουζηνό, συνθέτη και µαέστρο της χορωδίας του ανακτορικού παρεκκλησίου του Αγίου Γεωργίου. Στο ωδείο λειτουργούσε και δραµατική σχολή από το πρώτο έτος λειτουργίας του. Μία από τις προτεραιότητες του Ωδείου ήταν και η σύσταση ορχήστρας, ένα γεγονόςορόσηµο για την αθηναϊκή, αλλά και την ελληνική, µουσική ζωή. Αργότερα, κι όπως θα δούµε παρακάτω, από την ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών θα σχηµατιστεί η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Η οικονοµική δυσπραγία του συλλόγου που στηριζόταν κυρίως στις συνδροµές των µελών του αλλά και στην οικονοµική βοήθεια του κράτους η οποία ήταν έτσι κι αλλιώς πενιχρή µε βάσει τις οικονοµικές δυνατότητες της επίσηµης πολιτείας, έκανε την ιδέα του Ωδείου να φθίνει. Από την άλλη όµως, κανείς δεν µπορεί να παραγνωρίσει ότι τα πρώτα αυτά χρόνια στο Ωδείο γίνονταν συναυλίες 4, φοιτούσαν παιδιά, νέες και νέοι δωρεάν, υπήρχαν µαθητές από το ορφανοτροφείο Χατζηκώστα και γενικά η φιλανθρωπική και καλλιτεχνική πτυχή της δράσης του Συλλόγου και του Ωδείου εκπληρωνόταν µε τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Φυσικά, αυτό που έπασχε ήταν το εκπαιδευτικό κοµµάτι καθώς οι διαθέσιµοι δάσκαλοι ήταν λίγοι ενώ οι µαθητές αυξάνονταν. Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά το σχολικό έτος δίδασκαν επτά και οι µαθητές ήταν 188. Με έτος ίδρυσης το 1872 το Ωδείο Αθηνών καθίσταται αρχαιότερο από σηµαντικές µουσικές ακαδηµίες που λειτουργούν µέχρι και σήµερα: για παράδειγµα η Ανώτερη µουσική Ακαδηµία του Αµβούργου ιδρύθηκε το 1873 ενώ η περίφηµη Ακαδηµία Santa Cecilia της Ρώµης το Δυστυχώς όµως η υπεροχή του Ωδείου Αθηνών περιορίζεται σε αυτό µονάχα το στατιστικό στοιχείο. Η µουσική παιδεία στην Ελλάδα, και ειδικά στον ωδειακό χώρο, πέρασε από πολλά κύµατα, παρέµεινε στάσιµη ή ετεροπροσδιορίστηκε µε αποτέλεσµα σήµερα αρκετά από τα ωδεία να παράγουν αξιόλογο διδακτικό έργο µεν αλλά στην ουσία να έχουν εξαιρετικά µικρή συνεισφορά στη καλλιτεχνική ζωή της πόλης ή της περιοχής τους, µε ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις φυσικά. Επανέρχοµαι στο Ωδείο Αθηνών κι εξετάζω την περίοδο που ξεκινά µε την ανάληψη της διεύθυνσης από τον Γεώργιο Νάζο το Την εποχή που ανέλαβε ο Νάζος, το Ωδείο βρισκόταν σε µία κατάσταση τέλµατος καθώς το γενικότερο πλαίσιο σπουδών παρέµενε φτωχό, ενώ η διείσδυση του Ωδείου και του έργου του στη κοινωνία παρέµενε σε ένα στάσιµο επίπεδο για αρκετά χρόνια 5. Η έλλειψη ικανών καθηγητών οι οποίοι θα µπορούσαν 4 (Μπαρούτας 1992, 23-71) 5 (Samson 2013, 256)

3 να προσφέρουν εκτεταµένο καλλιτεχνικό, εκτός από διδακτικό, έργο έπαιζε καθοριστικό λόγο. Ο Γεώργιος Νάζος σπούδασε µουσική στο Μόναχο και προερχόταν από µεγαλοαστική οικογένεια. Ενεργοποιώντας τις γνωριµίες του κατόρθωσε να εξασφαλίσει σειρά δωρεών από ευεργέτες όπως ο Ανδρέας Συγγρός και ο Γεώργιος Αβέρωφ. Μάλιστα, η Καίτη Ρωµανού και η Μαρία Μπαρµπάκη στο άρθρο τους Music Education in Nineteenth Century Greece: Its institutions and their contribution to urban musical life αναφέρουν ότι ο Συγγρός αναµίχθηκε προσωπικά στην επιλογή του νέου διευθυντή του Ωδείου υποδεικνύοντας τον Νάζο ως τον πλέον κατάλληλο γι' αυτή τη θέση 6. Ο Νάζος επέφερε σηµαντικές αλλαγές στο πρόγραµµα σπουδών, και ουσιαστικά στη νοοτροπία του Ωδείου. Υιοθετήθηκε το ρεπερτόριο που διδασκόταν στις γερµανικές ακαδηµίες, ενώ ξεκίνησε µια συστηµατική προσπάθεια για την προσέλκυση ικανού διδακτικού προσωπικού από το εξωτερικό που θα µπορούσε να προσφέρει µία υψηλού επιπέδου µουσική παιδεία. Επίσης, η καλλιτεχνική δράση του ωδείου διευρύνθηκε και η πρώτη συναυλία ορχήστρας αποτελούµενη από σπουδαστές και καθηγητές του ιδρύµατος έλαβε χώρα στις 29 Μαΐου 1893 όπου παίχθηκε το Stabat Mater του Περγκολέζι µε ορχήστρα εγχόρδων, χορωδία και µαέστρο τον Γεώργιο Νάζο. Οι πρώτοι απόφοιτοι µε βάση το νέο σύστηµα που είχε εισάγει ο Νάζος έλαβαν το δίπλωµά τους το Ανάµεσά τους και η Έφη Εµπεδοκλέους (ή Εµπεδοκλή) η οποία προσλήφθηκε αµέσως στο Ωδείο ως δασκάλα πιάνου απολαµβάνοντας το προνόµιο να είναι η πρώτη γυναίκα που δίδαξε εκεί. Σηµαντική πρέπει να χαρακτηριστεί και η δωρεά του Γεωργίου Αβέρωφ ο οποιός µε τη διαθήκη του κληροδότησε ένα αρκετά µεγάλο ποσό στο Ωδείο. Το απόσπασµα από τη διαθήκη του αναφέρει: "Αφίνω (sic) τέσσαρα µερίδια, εις το εν Αθήναις ιδρυµένον Ωδείον, ινά [...] χρησιµεύσωσι: 1 ον ) Εις την σύστασιν δραµατικού και µουσικού διαγωνισµού, εναλλάξ ανά παν έτος, προς βράβευσιν πρωτοτύπου δράµατος ή µουσικής συνθέσεως, εχόντων ελληνικήν υπόθεσιν αρχαίαν ή νέαν. Ο διαγωνισµός θα ονοµάζεται Αβερώφειος. 2 ον ) Εις έκθεσιν των βραβευµένων έργων. 3 ον ) Εις τελειοποίησιν δι υποτροφιών των αριστούχων ηθοποιών ή µουσουργών, εκ των διακρινοµένων εις µουσικό όργανον είτε εν Ελλάδι, είτε εις Ευρώπην αποστελλοµένων" 7. Το αβερώφειο κληροδότηµα έδινε σηµαντικούς πόρους στο Ωδείο όχι µόνο για να επιτελέσει ακόµη καλύτερα το διδακτικό του έργο µε τις υποτροφίες αλλά και για να προσφέρει µία ουσιαστική διέξοδο σε συνθέτες και δραµατουργούς και 6 (Romanou and Barbaki, 83) 7 Διαθήκη Γεωργίου Αβέρωφ, (Πρόσβαση στις 31/12/2014)

4 µάλιστα θέτοντας τον περιορισµό τα έργα να έχουν ελληνική υπόθεση. Αξίζει να σηµειωθεί ότι τα χρήµατα από το κληροδότηµα άργησαν να αποδοθούν καθ' ολοκληρία στο Ωδείο (αυτό συνέβη περίπου 7 χρόνια µετά το θάνατο του Αβέρωφ) λόγω της αργής διαδικασίας εκκαθάρισης της τεράστιας περιουσίας του ευεργέτη. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Δροσίνης "Η δε επ ονόµατι του Μουσικού και Δραµατικού Συλλόγου [Σ.Σ. πρόκειται για τον σύλλογο που διαχειριζόταν το Ωδείο Αθηνών] κατάθεσις εις την Εθνικήν Τράπεζαν τεσσάρων µεριδίων εκ της περιουσίας του Γεωργίου Αβέρωφ γίνεται κατά δόσεις και εφ όσον προχωρεί η εκκαθάρισις" 8. Μετά την οριστική καταβολή του κληροδοτήµατος Αβέρωφ τα κεφάλαια του Ωδείου ανέρχονταν σε ,79 δραχµές βάσει του ισολογισµού του Αυτό που είναι σίγουρο και γνωρίζουµε είναι ότι από το 1909 έως το 1925 διοργανώθηκαν συνολικά οκτώ δραµατικοί και τέσσερις µουσικοί «Αβερώφειοι Διαγωνισµοί» 9. Ενδεικτικά αναφέρω ότι νικητές υπήρξαν ο Γεώργιος Αξιώτης µε το τραγούδι του Το όνειρο το 1917, ο Γεώργιος Σκλάβος µε το λυρικό του δράµα Λεστενίτσα το 1925 σε δύο από τους τέσσερις µουσικούς διαγωνισµούς και ο Ιωάννης Πολέµης για το θεατρικό του έργο Βασιλιάς Ανήλιαγος σε έναν από τους θεατρικούς διαγωνισµούς και συγκεκριµένα το Δεν έλειψαν φυσικά και οι διαξιφισµοί για την εγκυρότητα των διαγωνισµών και για το αν τηρούνται οι κανόνες επιλογής σύµφωνα µε τις επιθυµίες του διαθέτη. Κατά καιρούς υπήρχαν άρθρα σε εφηµερίδες από συνθέτες όπως ο Σπυρίδων Φιλίσκος Σαµάρας και ο Γεώργιος Λαµπελέτ που παρουσίαζαν τη διοίκηση του Ωδείου ότι χρησιµοποιεί τα χρήµατα του κληροδοτήµατος για να καλύψει άλλες ανάγκες ενώ το Ωδείο υπερασπιζόταν τη θέση του θεωρώντας ότι κάποιοι διαγωνισµοί κυρήχθηκαν άγονοι επειδή τα έργα που υποβλήθηκαν ξέφευγαν από το πνεύµα της διαθήκης του Αβέρωφ. Γεγονός πάντως ήταν ότι από το 1909 έως και το 1925 διεξήχθησαν συνολικά δώδεκα δραµατικοί και µουσικοί διαγωνισµοί. Η έτερη δραστηριότητα που χρηµατοδοτούνταν από το Κληροδότηµα Αβέρωφ ήταν οι σπουδές εντός των τειχών του Ωδείου αλλά και στο εξωτερικό. Μία έρευνα στο αρχείο του Ωδείου Αθηνών και πιο συγκεκριµένα στα δελτία πεπραγµένων φανερώνει αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά µε το κληροδότηµα. Το πρώτο σχολικό έτος κατά το οποίο δόθηκαν υποτροφίες από το Κληροδότηµα Αβέρωφ ήταν εκείνο του όπου 273 µαθητές φοίτησαν δωρεάν στο Ωδείο, εκ των οποίων οι 78 ήταν τακτικοί µαθητές ενώ οι υπόλοιποι 195 ήταν έκτακτοι µαθητές της λαϊκής εσπερινής χορωδίας. Κατά το ίδιο έτος οι µαθητές του Ωδείου ήταν συνολικά 477. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δελτίο πεπραγµένων «Η Αβερώφειος υποτροφία παρέχεται εις µαθητάς και µαθητρίας απόρους, 8 (Δροσίνης 1938, 87) 9 (Ωδείον Αθηνών 1996, 24)

5 φοιτήσαντες επί εν τουλάχιστον έτος εν τω Ωδείω και επιδείξαντας κατά το διάστηµα τούτο µουσικήν ιδιοφυΐαν αφ ενός, επιµέλειαν και διαγωγήν αρίστην αφ ετέρου» 10. Οι αριθµοί των ευεργετούµενων σπουδαστών κατά τα πρώτα χρόνια είναι αρκετά υψηλοί και κυµαίνονται γύρω στους 200 ή και περισσότερους µαθητές κατ έτος µε τάση αύξησης από το σχολικό έτος όπου βλέπουµε 288 µαθητές να ευεργετούνται από την εν λόγω υποτροφία. Το παρουσιάζεται ένας από τους µεγαλύτερους αριθµούς υποτρόφων µε συνολικά 310 µαθητές να ευεργετούνται από το Κληροδότηµα Αβέρωφ. Στο Δελτίο Πεπραγµένων του έτους κανείς βρίσκει στοιχεία για την πορεία υποτρόφων που βρίσκονται στην αλλοδαπή. Μαθαίνουµε λοιπόν ότι ο Αχιλλέας Παπαδηµητρίου, βιολοντσελίστας, επέστρεψε στην Ελλάδα από το Παρίσι µετά από διετείς σπουδές ύστερα από χορήγηση Αβερώφειου υποτροφίας και διορίσθηκε αµέσως καθηγητής βιολοντσέλου και µέλος της Συµφωνικής Ορχήστρας του Ωδείου Αθηνών, ο Φρειδερίκος Βολωνίνης, βιολονίστας, βρίσκεται στο Παρίσι και λαµβάνει υποτροφία 300 δραχµών κάθε µήνα η οποία παρατάθηκε για µια χρονιά ακόµη, ότι η Αντιγόνη Κοψιδά, βιολονίστα, µετέβη στο Παρίσι κάνοντας χρήση της Αβερώφειου υποτροφίας που της είχε χορηγηθεί το 1914 και η οποία είχε ανασταλεί λόγω του Α Παγκοσµίου Πολέµου, και ότι ο Δηµήτρης Μητρόπουλος λαµβάνει υποτροφία υπό τον Εµµανουήλ Μπενάκη αλλά και εκ του Αβερώφειου Κληροδοτήµατος για να τελειοποιήσει τις σπουδές του στη σύνθεση. Επίσης, την ίδια χρονιά αναφέρεται και η χορήγηση Αβερώφειου υποτροφίας στους Κωνσταντίνο Μυλωνά (για συνέχιση των σπουδών του στην Ιταλία) και στους Νίκο Σκαλκώτα (βιολί), Χαράλαµπο Κρητικό (πιάνο) και Δηµήτριο Βασιλά (βιολί) για συνέχιση των σπουδών τους στη Γερµανία 11. Παρόµοιες αναφορές και για άλλους σπουδαστές γίνονται και σε Δελτία Πεπραγµένων επόµενων ετών. Η ραγδαία πτώση των µαθητών που απολαµβάνουν την εν λόγω υποτροφία ξεκινά από το ακαδηµαϊκό έτος Στο δελτίο πεπραγµένων εκείνης της χρονιάς βλέπουµε ότι οι υπότροφοι είναι πλέον , ενώ το αµέσως επόµενο έτος οι υπότροφοι είναι πλέον µονάχα 40. Το ακαδηµαϊκό έτος ο αριθµός των υποτρόφων συρρικνώνεται περαιτέρω, ύστερα µάλιστα και από τη χορήγηση 15 υποτροφιών σε µαθητές από το Ορφανοτροφείο Χατζηκώστα, µία αλτρουιστική χειρονοµία από πλευράς της διοίκησης του Ωδείου Αθηνών. Στο Δελτίο Πεπραγµένων του ακαδηµαϊκού έτους υπάρχει και η τελευταία εγγραφή υποτρόφων του Αβερώφειου Κληροδοτήµατος. 10 (Δελτίο Πεπραγµένων Σχολικού Έτους , 28) 11 (Δελτίο Πεπραγµένων Σχολικού Έτους , 11-12) 12 (Δελτίο Πεπραγµένων Σχολικού Έτους , άνευ σελιδαρίθµησης)

6 Η επιτακτική ανάγκη για τη δηµιουργία ορχηστρικού συνόλου πέρασε από πολλές φάσεις µέχρι την σταθεροποίησή του. Η πρώτη αµιγώς συµφωνική συναυλία έγινε στις 19 Μαρτίου 1894 µε µαέστρο τον Ριχάρδο Μπονιτσιόλι, έναν από τους µετακληθέντες µουσικούς δασκάλους που πλέον έβρισκαν δουλειά στην Ελλάδα µετά από πρόσκληση του Νάζου. Η ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών θα σταθεροποιηθεί γύρω στα 1911, τρία χρόνια µετά την έλευση του Αρµάνδου Μαρσίκ που ήταν ένας εξαιρετικά προικισµένος µουσικός και πρώτος δάσκαλος του Δηµήτρη Μητρόπουλου. Κατά τα επόµενα 31 χρόνια η ορχήστρα θα έχει µια σχετικά σταθερή παρουσία άλλοτε αυτόνοµη κι άλλοτε σε συνεργασία µε ορχηστρικά σύνολα άλλων ωδείων που είχαν στο µεταξύ δηµιουργηθεί. Από το πόντιουµ της ορχήστρας του Ωδείου Αθηνών πέρασαν µουσικοί όπως ο Ιωσήφ Μπουστίντουι, ο Ιβάν Μπούντνικωφ, ο Φρανκ Σουαζύ και ο Δηµήτρης Μητρόπουλος ως κατά καιρούς µόνιµοι µαέστροι της. Παράλληλα, οι µετακλήσεις συµπεριελάµβαναν πολύ µεγάλα ονόµατα του διεθνούς στερεώµατος όπως Μπρούνο Βάλτερ, Χέρµπερτ φον Κάραγιαν, Καρλ Σούριχτ και πολλοί άλλοι και διάσηµους σολίστες όπως ο Σνάµπελ, ο Καζάλς, ο Πιατιγκόρσκι κ.ά. Παρουσίες που λάµπρυναν και ανέπτυξαν το µουσικό κριτήριο του κοινού. Τελικά, η Ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών µετεξελίχθηκε το 1942 στη Κρατική Ορχήστρα Αθηνών εν τω µέσω της Κατοχής 13. Αξίζει να γίνει αναφορά και στη δραµατική σχολή του Ωδείου Αθηνών η οποία έχει γνωρίσει πρωτόγνωρη ακµή κατά την εξαετία όταν δηµιουργήθηκε το "Θέατρον Ωδείου" υπό τη σκέπη του οποίου ανέβαιναν παραστάσεις στο Βασιλικό Θέατρο 14. Δυστυχώς ο ξεχωριστός αυτός οργανισµός που είχε κατά κάποιον τρόπο ανεξαρτητοποιηθεί από το Ωδείο Αθηνών έπαψε να λειτουργεί µετά την αποχώρηση του Νάζου, παρόλο που η δραµατική σχολή του Ωδείου λειτουργεί µέχρι και σήµερα. Η µελοδραµατική σχολή του Ωδείου υπήρξε φυτώριο τραγουδιστών που συνετέλεσε στη δηµιουργία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η λειτουργία της ξεκίνησε ουσιαστικά και κανονικά το 1903 όταν τη διεύθυνσή της ανέλαβε η Φιλιµπέρτ Φεράλντι και µετά την αποχώρησή της ο Κίµων Τριανταφύλλου κι αργότερα ο Κωστής Νικολάου. Η µελοδραµατική σχολή ανέβαζε ολόκληρα οπερατικά έργα και δεν περιοριζόταν πλέον στις απλές µαθητικές συναυλίες δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία σε νέους τραγουδιστές να αναδειχθούν. Κι αυτή όµως η δραστηριότητα του Ωδείου ξεκίνησε να φθίνει από το 1930 κι έπειτα όταν ο Κωστής Νικολάου παραιτήθηκε. Ένα από τα πάγια αιτήµατα του Ωδείου ήταν η παραχώρηση χώρου για την αυτοτελή του στέγαση. Η στέγασή του στην οδό Πειραιώς δεν προσέφερε ικανοποιητική λύση κι 13 (Τζάθα 1990, 17-28) 14 (Ωδείον Αθηνών 1996, 26-30)

7 έπρεπε να αναζητηθεί µία άλλη. Διαδοχικές δωρεές µετά θάνατον από τον Κοργιαλένιο και τον Ψύχα δεν µπόρεσαν να αξιοποιηθούν καταλλήλως λόγω της σαθρής κατάστασης της ελληνικής οικονοµίας η οποία συχνά-πυκνά οδηγούσε σε υποτιµήσεις της αξίας των χρεογράφων και της δραχµής. Ουσιαστικότερη βοήθεια αποδείχθηκε το κληροδότηµα Σταθάτου το οποίο αποσφραγίστηκε το Εκεί η Αθηνά Σταθάτου άφηνε ένα µεγάλο µέρος της περιουσίας της για να ανεγερθεί κτίριο για το Ωδείο. Κάτι που όµως δεν έµελλε να γίνει παρά περίπου 40 χρόνια αργότερα κι ακόµη κι αυτή η ανέγερση παραµένει σήµερα ηµιτελής 15. Ένα ωδείο, ένα µουσικό ίδρυµα χρειάζεται χώρους και παίζει τον δικό του ρόλο στο χωροθεσία της πόλης. Για παράδειγµα, η µη ύπαρξη ικανοποιητικού χώρου συναυλιών σίγουρα αποδυναµώνει τις διάφορες σχολές του ωδείου ώστε να παρουσιάσουν τη τέχνη τους, αποξενώνει το Ωδείο από την καλλιτεχνική ζωή και ουσιαστικά το καταδικάζει να λειτουργεί µονάχα ως εκπαιδευτικό κι όχι ως καλλιτεχνικό ίδρυµα. Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω, προσπάθησα να δείξω πως το ωδείο µε την πολυποίκιλη δραστηριότητά του συνέβαλλε πολλαπλά στην ενδυνάµωση της καλλιτεχνίας στην Ελλάδα από την ηµέρα της ίδρυσής του. Ένα ιστορικό ωδείο όπως το Ωδείο Αθηνών, ειδικά στην Αθήνα του 19ου και των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα, είχε έναν ρόλο να παίξει πέραν του παιδευτικού. Οι απόφοιτοί του ήταν οι εν δυνάµει αυριανοί µουσικοί που στελέχωσαν ορχήστρες, δίδασκαν τους νεώτερους, παρήγαγαν έργο ανεκτίµητο όσον αφορά τη δηµιουργία. Ταυτόχρονα το ωδείο είχε µία έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα τουλάχιστον µέχρι τα µέσα της δεκαετίας του '40 κυρίως µέσα από τις πάµπολλες συµφωνικές συναυλίες του. Παρόµοιες ιστορίες κι ανακοινώσεις, έστω και σε µικρότερη κλίµακα, θα µπορούσαν να έχουν γραφτεί και για άλλα ιστορικά ωδεία της Ελλάδας όπως το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό και το Ελληνικό αλλά κι άλλα. Πιστεύω ότι αυτό που θα καταδεικνυόταν µέσα από αυτές τις αφηγήσεις είναι η καίρια συµβολή τους, που κατά περιόδους ίσως να ήταν και η µοναδική µουσική δραστηριότητα σε µια πόλη ή σε µια περιοχή, στην ελληνική µουσική ζωή. Βιβλιογραφία Romanou Kaiti and Maria Barbaki: "Music education in Nineteenth-Century Greece: Its institutions and their contribution to urban musical life". Nineteenth-Century Music Review vol. 8, issue 1 (2011), Samson, Jim: Music in the Balkans. Brill, Δελτίο Πεπραγµένων Σχολικού Έτους Ωδείο Αθηνών, Δελτίο Πεπραγµένων Σχολικού Έτους Ωδείο Αθηνών, Δελτίο Πεπραγµένων Σχολικού Έτους Ωδείο Αθηνών, Δροσίνης, Γεώργιος: Γεώργιος Νάζος και το Ωδείον Αθηνών. Εστία, (Ωδείον Αθηνών 1996, 35-42)

8 Μπαρούτας, Κώστας: Η µουσική ζωή στην Αθήνα το 19ο αιώνα. Φίλιππος Νάκας, Ρωµανού, Καίτη: Έντεχνη Ελληνική µουσική στους νεότερους χρόνους. Κουλτούρα, Τζάθα, Χριστίνα: Γραµµατεύς εκτός ορχήστρας, µικρό χρονικό της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Γκοβόστης, Ωδείον Αθηνών. Μουσικός και Δραµατικός Σύλλογος, 1996.

ΛΟΓΙΑΔΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ. Γνωστικό Αντικείμενο: Διεύθυνση Ορχήστρας Βαθμίδα: Καθηγητής

ΛΟΓΙΑΔΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ. Γνωστικό Αντικείμενο: Διεύθυνση Ορχήστρας Βαθμίδα: Καθηγητής ΛΟΓΙΑΔΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ Γνωστικό Αντικείμενο: Διεύθυνση Ορχήστρας Βαθμίδα: Καθηγητής email: miltoslog@yahoo.gr Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε θεωρητικά και πιάνο στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και Χαλανδρίου, αποσπώντας

Διαβάστε περισσότερα

Όργανα του Π.Μ.Σ. Προσωπικό. Εισαγωγή υποψηφίων στο Π.Μ.Σ.

Όργανα του Π.Μ.Σ. Προσωπικό. Εισαγωγή υποψηφίων στο Π.Μ.Σ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Όργανα του Π.Μ.Σ Συντονιστική Επιτροπή Η Συντονιστική Επιτροπή, σύμφωνα με τον Ν. 3685/2008 (άρθρο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ Α: ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ (ανά κωδικό θέσης) Τόπος Εκτέλεσης Ειδικότητα Διάρκεια σύμβασης

ΠΙΝΑΚΑΣ Α: ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ (ανά κωδικό θέσης) Τόπος Εκτέλεσης Ειδικότητα Διάρκεια σύμβασης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΠΕTΡΟΥΠΟΛΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ υπ' αριθμ. ΣΜΕ 8 /2017 για τη σύναψη ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΕΡΓΟΥ Πετρούπολη, 22-12-2017 Αριθ.πρωτ.: 25737 Ο ΔΗΜΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ Έχοντας υπόψη: 1.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ ΕΡΤ ΣΑΒΒΑΤΟ. ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ και ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ 20.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ ΕΡΤ ΣΑΒΒΑΤΟ. ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ και ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ 20. ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ ΕΡΤ 23 ΣΑΒΒΑΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ και Χορωδίας της ΕΡΤ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ 20.30 ΣΟΛΙΣΤ Μαριλένα Στριφτόμπολα - Σοπράνο Άρτεμις Μπόγρη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΧΑΛΚΙ ΙΚΗΣ ΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ταχ. /νση: 630 75 Ιερισσός Ιερισσός, 10-10-2016 Τηλ.: 2377 0 21130, 23770 21121 Αρ.Πρωτ: 414 Fax: 2377 0 21132 E mail:aristoteleio@dimosaristoteli.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ- MUSIC THERAPY

ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ- MUSIC THERAPY ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ- MUSIC THERAPY Μουσικοθεραπεία είναι η κλινική και τεκμηριωμένη χρήση της μουσικής από ειδικευμένο θεραπευτή, ο οποίος με επιστημονικές μεθόδους αξιοποιεί τις ιδιαίτερες συναισθηματικές,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ Α: ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ (ανά κωδικό θέσης) Τόπος Εκτέλεσης Ειδικότητα Διάρκεια σύμβασης

ΠΙΝΑΚΑΣ Α: ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ (ανά κωδικό θέσης) Τόπος Εκτέλεσης Ειδικότητα Διάρκεια σύμβασης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΠΕTΡΟΥΠΟΛΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ υπ' αριθμ. ΣΜΕ 5/2018 για τη σύναψη ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΕΡΓΟΥ ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ Πετρούπολη 31-12-2018 Αριθ. πρωτ.: 20133 Ο ΔΗΜΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Όργανα του Π.Μ.Σ. Προσωπικό. Εισαγωγή υποψηφίων στο Π.Μ.Σ.

Όργανα του Π.Μ.Σ. Προσωπικό. Εισαγωγή υποψηφίων στο Π.Μ.Σ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Όργανα του Π.Μ.Σ Συντονιστική Επιτροπή Η Συντονιστική Επιτροπή, σύμφωνα με τον Ν. 3685/2008 (άρθρο

Διαβάστε περισσότερα

ΩΔΕΙΟΝ "ΝΙΚΟΣ ΣΚΑΛΚΩΤΑΣ"

ΩΔΕΙΟΝ ΝΙΚΟΣ ΣΚΑΛΚΩΤΑΣ ΩΔΕΙΟΝ "ΝΙΚΟΣ ΣΚΑΛΚΩΤΑΣ" Αναγνωρισμένο από το κράτος 33 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ... Διδάσκονται όλα τα είδη Ενόργανης, Θεωρητικής και Φωνητικής Μουσικής Αγίας Λαύρας 95 210-2232339 210-2287555 www.odeio-nikos-skalkotas.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. Συνδιοργάνωση: Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. «Επτανησιακή Όπερα και Μουσικό Θέατρο έως το 1953»

ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. Συνδιοργάνωση: Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. «Επτανησιακή Όπερα και Μουσικό Θέατρο έως το 1953» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Συνδιοργάνωση: Κρατική Ορχήστρα Αθηνών Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Συνέδριο στο πλαίσιο του 6 ου Κύκλου

Διαβάστε περισσότερα

409 Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη)

409 Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη) 409 Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη) Σκοπός Το Τμήμα προσφέρει προγράμματα εφαρμοσμένων μουσικών σπουδών στα πρότυπα των Ανωτάτων Μουσικών Ακαδημιών (Musikhochschule) και παρέχει

Διαβάστε περισσότερα

31.5 ΔΕΎΤΕΡΗ ΣΥΝΑΥΛΊΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ 31 ΜΑΐΟΥ 2019 ΏΡΑ 20:30 ΙGOR STRAVINSKY ( ) C.F. RAMUZ ( ) Η ΙΣΤΟΡΊΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΏΤΗ (πλήρης) Η Θεατρική

31.5 ΔΕΎΤΕΡΗ ΣΥΝΑΥΛΊΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ 31 ΜΑΐΟΥ 2019 ΏΡΑ 20:30 ΙGOR STRAVINSKY ( ) C.F. RAMUZ ( ) Η ΙΣΤΟΡΊΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΏΤΗ (πλήρης) Η Θεατρική 31.5 ΔΕΎΤΕΡΗ ΣΥΝΑΥΛΊΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ 31 ΜΑΐΟΥ 2019 ΏΡΑ 20:30 ΙGOR STRAVINSKY (1882 1971) C.F. RAMUZ (1878 1947) Η ΙΣΤΟΡΊΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΏΤΗ (πλήρης) Η Θεατρική διάσταση μιας μοναδικής μουσικής εμπειρίας KYKLOS

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΒΕΝΕΟΞΙΨ-ΚΞ0. ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΝΕΑΠΟΛΗΣ - ΣΥΚΕΩΝ (ΚΕΥΝΣ) ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚOΥ 11 ου ΤΗΣ 04/12/2012 ΣΥΝΕ ΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ.Σ.

ΑΔΑ: ΒΕΝΕΟΞΙΨ-ΚΞ0. ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΝΕΑΠΟΛΗΣ - ΣΥΚΕΩΝ (ΚΕΥΝΣ) ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚOΥ 11 ου ΤΗΣ 04/12/2012 ΣΥΝΕ ΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ.Σ. ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΝΕΑΠΟΛΗΣ - ΣΥΚΕΩΝ (ΚΕΥΝΣ) ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚOΥ 11 ου ΤΗΣ 04/12/2012 ΣΥΝΕ ΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ.Σ. Αρ. Απόφασης 104/2012 Στο Γραφείο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών

Διαβάστε περισσότερα

Ακαδημαϊκό έτος ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ ΣΤΟ ΒΙΟΛΙ. Ποσό υποτροφίας: δρχ.

Ακαδημαϊκό έτος ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ ΣΤΟ ΒΙΟΛΙ. Ποσό υποτροφίας: δρχ. Ακαδημαϊκό έτος 2000-2001 ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ ΣΤΟ ΒΙΟΛΙ Ποσό υποτροφίας: 3.500.000 δρχ. Ημερομηνίες Δημοσίευσης της προκήρυξης: Σάββατο 16/10/1999 εφημερίδα ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, Κυριακή 17/10/1999 εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Κυριακή

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ 1 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ Η ποιότητα της μουσικής παιδείας ΝΕΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΝΕΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ Από τη φετινή χρονιά το Δημοτικό μας Ωδείο διευρύνεται με νέα τμήματα διδασκαλίας πνευστών

Διαβάστε περισσότερα

Χορτιάτη. Επιχείρησης Πολιτισµού Αθλητισµού Περιβάλλοντος του ήµου Πυλαίας-Χορτιάτη, που

Χορτιάτη. Επιχείρησης Πολιτισµού Αθλητισµού Περιβάλλοντος του ήµου Πυλαίας-Χορτιάτη, που Αριθ. Πρωτ.1027/23.09.2014 Πρακτικό Αξιολόγησης και Επιλογής για την προκήρυξη µε αριθ. πρωτ.837/09.09.2014 για την πρόσληψη Καλλιτεχνικού ιευθυντή του ηµοτικού Ωδείου Πυλαίας-Χορτιάτη της Κοινωφελούς

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις της ΕΛΣ. Αλέξανδρος Ευκλείδης Σκηνοθέτης Δρ. Θεατρολογίας 11/05/2014

Εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις της ΕΛΣ. Αλέξανδρος Ευκλείδης Σκηνοθέτης Δρ. Θεατρολογίας 11/05/2014 Εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις της ΕΛΣ Αλέξανδρος Ευκλείδης Σκηνοθέτης Δρ. Θεατρολογίας 11/05/2014 Η Εθνική Λυρική Σκηνή επενδύει στην εκπαίδευση για τη δημιουργία αφενός μιας νέας γενιάς Ελλήνων

Διαβάστε περισσότερα

Live ANEMA E CORE. Στους ρυθμούς της Μεσογείου. Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Live ANEMA E CORE. Στους ρυθμούς της Μεσογείου. Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013 Live ANEMA E CORE Στους ρυθμούς της Μεσογείου Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013 Τραγούδια με άξονα τις μελωδίες και τους ρυθμούς της Μεσογείου παρουσιάζει το μουσικό σύνολο Anema e Core, στο Black Duck, την Παρασκευή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ταχ. Δ/νση: 630 75 Ιερισσός Ιερισσός, 13-10-2015 Τηλ.: 2377 0 21130, 23770 21121 Αρ.Πρωτ: 345 Fax: 2377 0 21132 E mail:aristoteleio@dimosaristoteli.gr

Διαβάστε περισσότερα

Το Καστρί, μέχρι το 1960 ονομαζόταν Άγιος Νικόλαος και ήταν το μεγαλύτερο από τα Καστριτοχώρια.

Το Καστρί, μέχρι το 1960 ονομαζόταν Άγιος Νικόλαος και ήταν το μεγαλύτερο από τα Καστριτοχώρια. Το Καστρί, μέχρι το 1960 ονομαζόταν Άγιος Νικόλαος και ήταν το μεγαλύτερο από τα Καστριτοχώρια. Στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν δημιουργήθηκαν οι πρώτοι Δήμοι στην Ελλάδα ο Άγιος Νικόλαος, το σημερινό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Παγκόσµιο Θέατρο: Πράξη - Δραµατουργία - Θεωρία ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΕΩΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμ. αποφ. 9/ 2019 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Αριθμ. αποφ. 9/ 2019 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Ελληνική Δημοκρατία Νομός Ευβοίας ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΘΛΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΝΠΔΔ Δήμου Χαλκιδέων Ταχ. Δνση: ΦΑΡΜΑΚΙΔΟΥ 15 ΧΑΛΚΙΔΑ _ τκ 34100 ΠΛΗΡ: κ. Φώτης Γκούνης ΤΗΛ. 2221351140

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Βαθµός Ασφαλείας: Να διατηρηθεί µέχρι: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Α Α: ---- ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ ΓΕΝΙΚΗ /ΝΣΗ ΙΟΙΚ. ΚΑΙ ΟΙΚΟΝ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΟΥΣ -ΜΥΚΗΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΟΥΣ -ΜΥΚΗΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΟΥΣ -ΜΥΚΗΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΜΑ : 2 ον ΑΠΟΦΑΣΗ : 80/2015 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Από το πρακτικό της υπ αριθμ. 5 ης Συνεδρίασης του Δημοτικού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΟΠΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ.ΠΟ. ΣΧΟΛΕΣ 1. ΣΧΟΛΗ ΠΙΑΝΟΥ 2. ΣΧΟΛΗ ΕΓΧΟΡΔΩΝ: βιολί, βιόλα, βιολοντσέλο, κοντραμπάσο.

ΕΠΟΠΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ.ΠΟ. ΣΧΟΛΕΣ 1. ΣΧΟΛΗ ΠΙΑΝΟΥ 2. ΣΧΟΛΗ ΕΓΧΟΡΔΩΝ: βιολί, βιόλα, βιολοντσέλο, κοντραμπάσο. 1 ΣΧΟΛΕΣ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ Δ.Ω.Λ. ΕΠΟΠΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ.ΠΟ. ΣΧΟΛΕΣ 1. ΣΧΟΛΗ ΠΙΑΝΟΥ 2. ΣΧΟΛΗ ΕΓΧΟΡΔΩΝ: βιολί, βιόλα, βιολοντσέλο, κοντραμπάσο. 3. ΣΧΟΛΗ ΠΝΕΥΣΤΩΝ: φλάουτο, όμποε, κλαρινέτο, φαγκότο, σαξόφωνο,

Διαβάστε περισσότερα

www.kalymnikifilia.gr

www.kalymnikifilia.gr Η επιρροή του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας στη διαμόρφωση του ρωσικού εκπαιδευτικού συστήματος (το παράδειγμα των Εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Μόσχας) ΒΑΝΤΙΜ ΓΙΑΡΟΒΟÏ Kαθηγητής μουσικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΜΕΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Ταχ. Δ/νση : Θεμιστοκλέους 87 Αθήνα Ταχ.Κώδικας : 10681 Πληροφορίες : Χαράλαμπος Ράπτης Τηλέφωνο : 2103307648 Fax

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΛΑΪΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2017-2018 α. ως προς τη θέση με Κωδικό Π.Υ.:

Διαβάστε περισσότερα

Π ΡΑ Κ Τ Ι ΚΟ Ε Π Ι Τ Ρ Ο Π Η Σ Ε Π Ι Λ Ο Γ Η Σ Κ Α Λ Λ Ι Τ Ε Χ Ν Ι ΚΟ Υ Π Ρ Ο Σ Ω Π Ι ΚΟ Υ

Π ΡΑ Κ Τ Ι ΚΟ Ε Π Ι Τ Ρ Ο Π Η Σ Ε Π Ι Λ Ο Γ Η Σ Κ Α Λ Λ Ι Τ Ε Χ Ν Ι ΚΟ Υ Π Ρ Ο Σ Ω Π Ι ΚΟ Υ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Αριθμ. Πρωτ. 59253/01.11.2016 Π ΡΑ Κ Τ Ι ΚΟ Ε Π Ι Τ Ρ Ο Π Η Σ Ε Π Ι Λ Ο Γ Η Σ Κ Α Λ Λ Ι Τ Ε Χ Ν Ι ΚΟ Υ Π Ρ Ο Σ Ω Π Ι ΚΟ Υ Στα Τρίκαλα και στο Δημοτικό

Διαβάστε περισσότερα

Από τα έσοδα του κληροδοτήµατος Ιωάννη Αποστολίδη, κατόπιν επιλογής, φοιτητή όλων των Σχολών και των Τµηµάτων των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών

Από τα έσοδα του κληροδοτήµατος Ιωάννη Αποστολίδη, κατόπιν επιλογής, φοιτητή όλων των Σχολών και των Τµηµάτων των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Σέρρες 26 / 2 / 2015 ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ Αρ. Πρωτ.: 8783 ΗΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ /ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΟ ΩΝ & ΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ Ταχ. ιεύθυνση : Κ. Καραµανλή 1 Πληρ.: Κελεφού Αµαλία Τηλ.:

Διαβάστε περισσότερα

17 έως 21 Απριλίου 2019 «Μουσική και Κινηματογράφος» Νίκος Κυπουργός

17 έως 21 Απριλίου 2019 «Μουσική και Κινηματογράφος» Νίκος Κυπουργός «Έτσι γεννήθηκε η μουσική του κινηματογράφου, θα έλεγε κανείς. Από τη σιωπή. Και η μουσική αυτή υπήρξε στην αρχή λίγο σκοτάδι, τίτλοι ηχητική περιγραφή του ονείρου, πράξη ζωής και θάνατος, ενέργεια, νίκη,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ. Εταίροι: Νοµικός Ιωάννης του Μηνά, και Αλκης Κορνήλιος του ηµητρίου. Άρθρο 1

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ. Εταίροι: Νοµικός Ιωάννης του Μηνά, και Αλκης Κορνήλιος του ηµητρίου. Άρθρο 1 ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ Ακριβές αντίγραφο από το πρωτότυπο που κατετέθην στα βιβλία εταιρειών του Πρωτοδικείου Αθηνών µε αυξ. Αριθµό 5427 το οποίο θεωρήθηκε για την νόµιµη σήµανση, Αθήνα, 6 Απριλίου 2006. Εταίροι:

Διαβάστε περισσότερα

(β) Αρμοδιότητες Τμήματος Πολιτισμού Αθλητισμού & Παιδείας (Αρμοδιότητες σε θέματα Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης) 1. Μεριµνά για την εξασφάλιση των

(β) Αρμοδιότητες Τμήματος Πολιτισμού Αθλητισμού & Παιδείας (Αρμοδιότητες σε θέματα Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης) 1. Μεριµνά για την εξασφάλιση των (β) Αρμοδιότητες Τμήματος Πολιτισμού Αθλητισμού & Παιδείας (Αρμοδιότητες σε θέματα Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης) 1. Μεριµνά για την εξασφάλιση των κατάλληλων υλικοτεχνικών υποδοµών για την προσχολική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. Ο Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. «Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Φιλιατών» (Ο.Κ.Π.Π.Π.Α.ΔΗ.Φ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. Ο Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. «Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Φιλιατών» (Ο.Κ.Π.Π.Π.Α.ΔΗ.Φ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ - ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ Ο.Κ.Π.Π.Π.Α.ΔΗ.Φ. Ταχ. Δ/νση: Ελευθ. Βενιζέλου 8 46300 Φιλιάτες ΤΗΛ.: 26643 60116-122

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΤΡΙΑΝΤΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΒΙΟΛΙ - ΒΙΟΛΑ

ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΤΡΙΑΝΤΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΒΙΟΛΙ - ΒΙΟΛΑ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΤΡΙΑΝΤΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΒΙΟΛΙ - ΒΙΟΛΑ Το Δ.Σ. του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, το οποίο διαχειρίζεται το Κληροδότημα Αλ. Τριάντη, προκηρύσσει δύο υποτροφίες για

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ Κρίνουµε πως είναι χρήσιµο να απαντήσουµε σε σχόλια

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ 17/2019 ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 157

ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ 17/2019 ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 157 ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΣΗΣ ΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ ----------------------- ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ 55, 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΤΗΛ. 26510 83940. 83950. FAX 26510 75784 www.pkdi.gr E-mail:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΒΛΕΖ9-ΔΑΩ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΗ

ΑΔΑ: ΒΛΕΖ9-ΔΑΩ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΔΑ: ΒΛΕΖ9-ΔΑΩ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Α/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ο Μικρός Βορράς σε συνεργασία µε το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Διοργανώνουν επιµορφωτικό-βιωµατικό Σεµινάριο. Εισήγηση: Τάσος Ράτζος

Ο Μικρός Βορράς σε συνεργασία µε το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Διοργανώνουν επιµορφωτικό-βιωµατικό Σεµινάριο. Εισήγηση: Τάσος Ράτζος Ο Μικρός Βορράς σε συνεργασία µε το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Διοργανώνουν επιµορφωτικό-βιωµατικό Σεµινάριο µε θέµα «ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ Ο ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΔΡΑΣΗ» «όλη η Ελένη σε µία ώρα» Εισήγηση: Τάσος

Διαβάστε περισσότερα

Πάτρα 2013 Μια ανασκόπηση του 22 ου Φεστιβάλ Κιθάρας

Πάτρα 2013 Μια ανασκόπηση του 22 ου Φεστιβάλ Κιθάρας Πάτρα 2013 Μια ανασκόπηση του 22 ου Φεστιβάλ Κιθάρας Λίζα, Ευάγγελος, Sabrina, Goran Ένα ακόμη Φεστιβάλ Κιθάρας στην Πάτρα είναι πια παρελθόν και ο απολογισμός του δεν μπορεί παρά να μας γεμίζει ενθουσιασμό.

Διαβάστε περισσότερα

Μία ανθολογία τραγουδιών που αναδεικνύουν την πολυχρωμία των χαρακτηριστικών ήχων της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου

Μία ανθολογία τραγουδιών που αναδεικνύουν την πολυχρωμία των χαρακτηριστικών ήχων της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου Μία ανθολογία τραγουδιών που αναδεικνύουν την πολυχρωμία των χαρακτηριστικών ήχων της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου Βαγγέλης Τρίγκας ΜΠΟYΖΟYΚΙ, TΡΑΓΟYΔΙ Θόδωρος Μπρουτζάκης ΠΙAΝΟ Μαργαρίτα Καραμολέγκου

Διαβάστε περισσότερα

Βαγγέλης Τρίγκας Ensemble

Βαγγέλης Τρίγκας Ensemble Βαγγέλης Τρίγκας Ensemble Βαγγέλης Τρίγκας Ensemble Μουσική Παράσταση Optima Ο Βαγγέλης Τρίγκας και το μουσικό του σύνολο παρουσιάζουν τη μουσική παράσταση Optima. Ο σολίστ και συνθέτης ανθολογεί τραγούδια

Διαβάστε περισσότερα

1. Παρουσίες 2. Τραγούδι «Ο Πλάτανος» µουσική Γ. Κάρβελλος, στίχοι Κ. Καρνέρας 2

1. Παρουσίες 2. Τραγούδι «Ο Πλάτανος» µουσική Γ. Κάρβελλος, στίχοι Κ. Καρνέρας 2 ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ Πάφος: Γυµνάσιο Αγ. Θεοδώρου 3/9/09 Λάρνακα: ιανέλλειο Γυµνάσιο 4/9/09 Λεµεσός: Λανίτειο Λύκειο Α 7/9/09 Λευκωσία: Παγκύπριο Γυµνάσιο 8/9/09 11:30 π.µ. 13:30π.µ. 1 1. Παρουσίες 2.

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Υλικό για µαθητές/τριες Γυµνασίου και Λυκείου Εισαγωγή στην Ορχήστρα Παρακολούθηση συναυλιών

Εκπαιδευτικό Υλικό για µαθητές/τριες Γυµνασίου και Λυκείου Εισαγωγή στην Ορχήστρα Παρακολούθηση συναυλιών Εκπαιδευτικό Υλικό για µαθητές/τριες Γυµνασίου και Λυκείου Εισαγωγή στην Ορχήστρα Παρακολούθηση συναυλιών Αγαπητοί/τές Μαθητές και Μαθήτριες, Μέσα από αυτή την παρουσίαση Θα γνωρίσετε: τη Συµφωνική Ορχήστρα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΗΜΟΥ ΠΥΛΑΙΑΣ -ΧΟΡΤΙΑΤΗ

ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΗΜΟΥ ΠΥΛΑΙΑΣ -ΧΟΡΤΙΑΤΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΗΜΟΥ ΠΥΛΑΙΑΣ -ΧΟΡΤΙΑΤΗ (Κ.Ε.Π.Α.Π) Απ. Σαµανίδη 21 Πανόραµα ΤΚ 55236 τηλ: 2313.301099, fax: 3210346760 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ Αριθ. Πρωτ. 1630/21.07.2016

Διαβάστε περισσότερα

Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο 1. ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ. Κουφάλια 25 Αυγούστου 2017

Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο 1. ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ. Κουφάλια 25 Αυγούστου 2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ Δ/ΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ, ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ & ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ & ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ Κουφάλια 25

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. Για την πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. Για την πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΘΕΡΜΗΣ (Δ.Ε.Π.Π.Α.Θ.) Θέρμη 03-09-2014 ----------------------------------------------------- Αριθμ. Πρωτ.:1745 Καραολή Δημητρίου &

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Ωρολόγιο Πρόγραμμα των μαθημάτων των Α, Β και Γ τάξεων Μουσικού Γυμνασίου και των Α, Β και Γ τάξεων Γενικού Μουσικού Λυκείου» Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΘΕΜΑ: «Ωρολόγιο Πρόγραμμα των μαθημάτων των Α, Β και Γ τάξεων Μουσικού Γυμνασίου και των Α, Β και Γ τάξεων Γενικού Μουσικού Λυκείου» Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. Για την πρόσληψη Καλλιτεχνικού ιευθυντή µε σύµβαση µίσθωσης έργου στο ηµοτικό Ωδείο του Ν.Π... ήµου Βοΐου ( έως ένα έτος ).

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. Για την πρόσληψη Καλλιτεχνικού ιευθυντή µε σύµβαση µίσθωσης έργου στο ηµοτικό Ωδείο του Ν.Π... ήµου Βοΐου ( έως ένα έτος ). ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΣΟΤΥΛΙ 12 / 12 / 2016 ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ Ν.Π... ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, Αριθµ. Πρωτ. 1066 ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΗΜΟΥ ΒΟΪΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Για την πρόσληψη Καλλιτεχνικού ιευθυντή

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Πάρου 2018

Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Πάρου 2018 Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Πάρου 2018 Τετάρτη 11 έως Κυριακή 15 Απριλίου Στις Λεύκες της Πάρου Master Classes Συναυλίες Διαγωνισμοί στο όμορφο νησί της Πάρου, στον παραδοσιακό οικισμό των Λευκών κοντά στο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΠΑΚ: ΑΡΙΣΤΕΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ - ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ «ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΤΕΠΑΚ»

ΤΕΠΑΚ: ΑΡΙΣΤΕΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ - ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ «ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΤΕΠΑΚ» ΤΕΠΑΚ: ΑΡΙΣΤΕΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ - ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ «ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΤΕΠΑΚ» ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΕΠΑΚ 4 ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ. της εδρεύουσας στην Πάτρα εταιρίας με την επωνυμία. Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείον Πατρών

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ. της εδρεύουσας στην Πάτρα εταιρίας με την επωνυμία. Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείον Πατρών ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ της εδρεύουσας στην Πάτρα εταιρίας με την επωνυμία Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείον Πατρών που ιδρύθηκε το 1892 με πρωτοβουλία του Δήμου Πατρέων. Όπως αυτό τροποποιήθηκε κατά τις Γενικές

Διαβάστε περισσότερα

1. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ

1. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ «Στέλιος Ορφανουδάκης» Έκδοση 4 Ιούλιος 2011 Το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύµατος Τεχνολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Φαινόμενο στη Γεωργιανή Τέχνη

Ελληνικό Φαινόμενο στη Γεωργιανή Τέχνη Ελληνικό Φαινόμενο στη Γεωργιανή Τέχνη NINO BADASHVILI Φιλόλογος Γεωργία Με την ευκαιρία της Συνάντησης, θα ήθελα να επισημάνω κάποια ίσως άγνωστα στοιχεία που είναι ιστορικά ορόσημα στις ελληνογεωργιανές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Γραφείο Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Γραφείο Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αγ. Δημήτριος, 12-03-2012 Ψωμί και τριαντάφυλλα το σύνθημα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, πιο επίκαιρο από ποτέ 155 χρόνια μετά Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας,

Διαβάστε περισσότερα

08.10 15.10-22.10-29.10 05.11 12.11 19.11 26.11. Τετάρτη 8, 15, 22 & 29 Οκτωβρίου, 5, 12,19 & 26 Νοεμβρίου 17:00

08.10 15.10-22.10-29.10 05.11 12.11 19.11 26.11. Τετάρτη 8, 15, 22 & 29 Οκτωβρίου, 5, 12,19 & 26 Νοεμβρίου 17:00 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Εκπαιδευτικά προγράμματα Ελεύθερο Εργαστήρι Μουσικής Παιδείας 08.10 15.10-22.10-29.10 05.11 12.11 19.11 26.11 ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΥΠΟΤΡΟΦΩΝ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΡΙΩΝ (3) ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΟΣ «ΛΕΩΝΙΔΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ»

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΥΠΟΤΡΟΦΩΝ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΡΙΩΝ (3) ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΟΣ «ΛΕΩΝΙΔΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ------ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ (Ι.Κ.Υ.) ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΥΠΟΤΡΟΦΩΝ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΡΙΩΝ (3) ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΑΠΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. Για την πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. Για την πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΘΕΡΜΗΣ (Δ.Ε.Π.Π.Α.Θ.) Θέρμη 10-09-2014 ----------------------------------------------------- Αριθμ. Πρωτ.:1847 Καραολή Δημητρίου &

Διαβάστε περισσότερα

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, αφού επί συνόλου έντεκα (11) µελών, παρίστανται τα επτά (7) µέλη, ήτοι οι :

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, αφού επί συνόλου έντεκα (11) µελών, παρίστανται τα επτά (7) µέλη, ήτοι οι : ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΗΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΗΜΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΟΠΑΠ /νση Πύλη Αγίου Νικολάου-Φαληράκι Τηλ.26610-25085-45981,Fax 26610-45981 email : dopapk@yahoo.gr Α Π Ο Σ Π Α

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ Λαμία, 29 Σεπτεμβρίου 2014

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ Λαμία, 29 Σεπτεμβρίου 2014 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΛΑΜΙΕΩΝ ΝΟΜΟΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ Λαμία, 29 Σεπτεμβρίου 2014 Ταχ.Δ/νση: Αχιλλέως & Δυοβουνιώτη Ταχ.Κώδικας: 351 00 Λαμία Τηλέφωνα: 22310 52807, 28884 Αριθμ. Fax: 22310

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα του συνεδρίου ήταν «Ο Πολιτισμός ως Αντίδοτο στην Κρίση»

Θέμα του συνεδρίου ήταν «Ο Πολιτισμός ως Αντίδοτο στην Κρίση» Συμμετοχή του ΤΕΥ-ΑΤΗΚ στο 37 ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΠΕΕ-ΟΤΕ Το ΤΕΥ-ΑΤΗΚ, μετά από σχετική πρόσκληση, συμμετείχε στις εργασίες του 37 ο Πανελλήνιου Συνεδρίου της Πολιτιστικής Ένωσης Εργαζομένων ΟΤΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ 18/2016 ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 167

ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ 18/2016 ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 167 ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΣΗΣ ΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ ----------------------- ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ 55, 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΤΗΛ. 26510 83940. 83950. FAX 26510 75784 www.pkdi.gr E-mail:

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ) ΛΗΞΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΕΤΩΝ 2014/2015 ΚΑΙ 2015/2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ) ΛΗΞΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΕΤΩΝ 2014/2015 ΚΑΙ 2015/2016 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 5 Οκτωβρίου 2018 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ) ΛΗΞΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΕΤΩΝ ΚΑΙ /2016 Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ)

Διαβάστε περισσότερα

«Χορήγηση βραβείων σχολικών ετών έως »

«Χορήγηση βραβείων σχολικών ετών έως » ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΟΣ Κωνσταντίνου Λέτρου ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ 5 /2017 Η Διαχειριστική Επιτροπή του κληροδοτήματος Κωνσταντίνου Λέτρου, αποτελούμενη από τον Πρόεδρό της, Δήμαρχο

Διαβάστε περισσότερα

Ανακοίνωση αριθμού εισακτέων στην Ανώτατη Εκπαίδευση. για το ακαδημαϊκό έτος

Ανακοίνωση αριθμού εισακτέων στην Ανώτατη Εκπαίδευση. για το ακαδημαϊκό έτος ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ----- ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ----- Ταχ. Δ/νση: Α. Παπανδρέου 37 Τ.Κ. Πόλη: 15180 - Μαρούσι Ιστοσελίδα: www.minedu.gov.gr E-mail:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ Κυριακή 6 Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση Μαρκίδειο Θέατρο Ώρα: 4:30 μ.μ. / Τιμή: 7 Οργανωτής: Ωδείο Άσπας Βασιλείου.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ Κυριακή 6 Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση Μαρκίδειο Θέατρο Ώρα: 4:30 μ.μ. / Τιμή: 7 Οργανωτής: Ωδείο Άσπας Βασιλείου. ΕΚΘΕΣΗ Τρίτη 1 Διάρκεια: 1-6 Δεκεμβρίου Οργανωτής: Αυγουστίνος Κοντός. ΣΥΝΑΥΛΙΑ Πέμπτη 3 Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου με τίτλο: «Το Αναπάντητο Ερώτημα» Σολίστ: Αννίνη Τσιούτη Μαέστρος: Χριστίνα

Διαβάστε περισσότερα

State of Palestine. Diplomatic Representation Athens ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΟ ΑΘΗΝΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ Η ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ

State of Palestine. Diplomatic Representation Athens ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΟ ΑΘΗΝΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ Η ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΟ ΑΘΗΝΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ Η ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ, ΤΗΝ ΡΑΜΑΛΑ, ΤΟΥ ΝΑΜΠΛΟΥΣ, ΤΗΝ ΓΑΖΑ & ΤΗΝ ΒΗΘΛΕΕΜ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΑΧΩΝ Μελίνα Μερκούρη ΠΕΜΠΤΗ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ 2018-19 1. ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΔΡΕΑ ΤΣΑΡΑ (ν) Συνεx ιζόμενες υποτροφίες: 1. Ζαΐμης Σωτήριος του Γεωργίου (2.200,00 ευρώ) 2. Φραντζόλας Χρήστος του Γεωργίου (2.200,00 ευρώ) 3. Παίξος Χαράλαμπος

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ. 2. Προκηρύσσονται δύο ηλικιακές κατηγορίες: Νέοι Κιθαριστές: έως 23 ετών (Γεννημένοι από την 1η Ιανουαρίου 1994 και μετά)

ΟΡΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ. 2. Προκηρύσσονται δύο ηλικιακές κατηγορίες: Νέοι Κιθαριστές: έως 23 ετών (Γεννημένοι από την 1η Ιανουαρίου 1994 και μετά) ΟΡΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ 1. Ανοιχτός σε όλους τους συμμετέχοντες του 12ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κιθάρας Βέροιας (εφεξής "Φεστιβάλ") που δηλώθηκαν ως "διαγωνιζόμενος". 2. Προκηρύσσονται δύο ηλικιακές κατηγορίες: Νέοι

Διαβάστε περισσότερα

Μουσική παράσταση. Άκουσε το τραγούδι μου...

Μουσική παράσταση. Άκουσε το τραγούδι μου... Μουσικό σύνολο Βαγγέλης Τρίγκας Μουσική παράσταση Άκουσε το τραγούδι μου... 2018 Μουσικό σύνολο Βαγγέλης Τρίγκας 2018 Άκουσε το τραγούδι μου... Έτσι τιτλοφορείται η μουσική παράσταση που δίνει ο Βαγγέλης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Εισαγωγή Στο κεφάλαιο αυτό περιγράφεται το σύστηµα των Γενικών Εξετάσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθµια εκπαίδευση το οποίο ίσχυσε την περίοδο 1983-1999 και

Διαβάστε περισσότερα

Καλαμαριά 11/09/2014 Αριθμ.Πρωτ.: 1523

Καλαμαριά 11/09/2014 Αριθμ.Πρωτ.: 1523 Κ.Ε.Δ.ΚΑ. ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ-ΜΙΚΡΟΥΛΕΑ Τ.Κ 55132 - ΤΗΛ.&FAX.2310-455988 ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Πληροφορίες : Μαρία Ψαρρού και Σολομωνίδου Ελισσάβετ Καλαμαριά 11/09/2014 Αριθμ.Πρωτ.:

Διαβάστε περισσότερα

Αγωγή και Εκπαίδευση στη Νεώτερη Ελλάδα

Αγωγή και Εκπαίδευση στη Νεώτερη Ελλάδα Αγωγή και Εκπαίδευση στη Νεώτερη Ελλάδα Στο πλαίσιο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού έγινε σημαντική προσπάθεια Να συσταθούν σχολεία Nα γραφτούν βιβλία Nα εισαχθούν οι θετικές επιστήμες Nα καταπολεμηθεί ο

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΈΚΘΕΣΗ ΈΚΦΡΑΣΗ ΜΟΥΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ»

ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΈΚΘΕΣΗ ΈΚΦΡΑΣΗ ΜΟΥΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ» ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΈΚΘΕΣΗ ΈΚΦΡΑΣΗ ΜΟΥΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ» Δράσεις που υλοποιήθηκαν με την Ε Τάξη του Δημοτικού Σχολείου Καψόχωρας Ιανουάριος Ιούνιος 2013 Συντελεστές προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Προβλήµατα στην έρευνα και µελέτη του έργου των Νεοελλήνων συνθετών και προτάσεις για την επίλυσή τους

Προβλήµατα στην έρευνα και µελέτη του έργου των Νεοελλήνων συνθετών και προτάσεις για την επίλυσή τους 1 Προβλήµατα στην έρευνα και µελέτη του έργου των Νεοελλήνων συνθετών και προτάσεις για την επίλυσή τους Βασική προϋπόθεση για επιτυχηµένη διεξαγωγή και συγγραφή µιας ερευνητικής εργασίας αποτελεί η δυνατότητα

Διαβάστε περισσότερα

Ανοιξιάτικο Φεστιβάλ Μουσικής

Ανοιξιάτικο Φεστιβάλ Μουσικής Ανοιξιάτικο Φεστιβάλ Μουσικής ηµοτικό Ωδείο Αµαρουσίου Επτά συναυλίες από 30 Μαρτίου έως 18 Μαΐου 2008 Αίθουσα Εκδηλώσεων ηµαρχειακού Μεγάρου ήµου Αµαρουσίου Ε ί σ ο δ ο ς ε λ ε ύ θ ε ρ η Ώρα έναρξης συναυλιών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΩΔΕΙΟΥ (38 (8 ΠΕ & 30 ΔΕ) 1. ΣΠΟΥΔΕΣ : ΣΥΝΟΛΟ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΩΔΕΙΟΥ (38 (8 ΠΕ & 30 ΔΕ) 1. ΣΠΟΥΔΕΣ : ΣΥΝΟΛΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΩΔΕΙΟΥ (38 άτομα) (8 ΠΕ & 30 ΔΕ) 1. ΣΠΟΥΔΕΣ : ΣΥΝΟΛΟ 22 μόρια 1.1 Τίτλοι Ωδείων (μέγιστο 7 μόρια) Πτυχίο 1 μόριο Πτυχίο με Άριστα 2 μόρια Δίπλωμα 4 μόρια Δίπλωμα με Άριστα 6 μόρια

Διαβάστε περισσότερα

Π.3.2.5 Πιλοτική εφαρμογή και αξιολόγηση αντιπροσωπευτικού αριθμού σεναρίων από κάθε τύπο σε διαφοροποιημένες εκπαιδευτικές συνθήκες πραγματικής τάξης

Π.3.2.5 Πιλοτική εφαρμογή και αξιολόγηση αντιπροσωπευτικού αριθμού σεναρίων από κάθε τύπο σε διαφοροποιημένες εκπαιδευτικές συνθήκες πραγματικής τάξης Π.3.2.5 Πιλοτική εφαρμογή και αξιολόγηση αντιπροσωπευτικού αριθμού σεναρίων από κάθε τύπο σε διαφοροποιημένες εκπαιδευτικές συνθήκες πραγματικής τάξης Νεοελληνική Γλώσσα Ε Δημοτικού Τίτλος: «Μουσική» Συγγραφή:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΥΠΙΚΑ ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ. ΘΕΣΕΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ Α. Σχολή Χορού 1.Εκπαιδευτικό - καλλιτεχνικό προσωπικό. Τίτλοι σπουδών. Δίπλωμα

ΤΥΠΙΚΑ ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ. ΘΕΣΕΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ Α. Σχολή Χορού 1.Εκπαιδευτικό - καλλιτεχνικό προσωπικό. Τίτλοι σπουδών. Δίπλωμα ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΥΠΙΚΑ ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΘΕΣΕΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ Α. Σχολή Χορού.Εκπαιδευτικό - καλλιτεχνικό προσωπικό Τίτλοι σπουδών. Δίπλωμα για αναγνωρισμένης Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού

Διαβάστε περισσότερα

ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ & ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΕΘΝΗΣ ΘΕΡΙΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ

ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ & ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΕΘΝΗΣ ΘΕΡΙΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ & ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΕΘΝΗΣ ΘΕΡΙΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ Επιστημονικός Υπεύθυνος: Καθ. Δημήτρης Μαραγκόπουλος Η Ακαδημία πραγματοποιείται στο μοναδικής

Διαβάστε περισσότερα

Ο Πρόεδρος της ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΝΕΟΛΑΙΑΣ & ΑΘΛΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ

Ο Πρόεδρος της ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΝΕΟΛΑΙΑΣ & ΑΘΛΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ Ιωάννινα, 01 /09/2014 Αριθμ. Πρωτ. -1096 - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ για την πρόσληψη εκπαιδευτικού-καλλιτεχνικού προσωπικού στα εκπαιδευτικά τμήματα της Κοινωφελούς Επιχείρησης (Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων, Σχολή Κλασικού

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ( ) ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΕΛΗ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ( ) ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΕΛΗ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (1896-1960) ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ολυμπία Ψυχοπαίδη-Φράγκου (Μουσικολογία) ΜΕΛΗ Γιώργος Βλαστός (Πολυφωνία) Ηλίας Γιαννόπουλος (Μεγάλη

Διαβάστε περισσότερα

Φωταγώγηση της Πόλης και του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου Πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου

Φωταγώγηση της Πόλης και του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου Πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου Φωταγώγηση της Πόλης και του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 4.15μ.μ. 5.00μ.μ. Η Ορχήστρα Εγχόρδων Νέων και η Παιδική Χορωδία του Παπαδάκειου Δημοτικού Ωδείου Λεμεσού με τη συμμετοχή της

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ υπ' αριθμ. ΣΟΧ 1/2016 για τη σύναψη ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Ο ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ υπ' αριθμ. ΣΟΧ 1/2016 για τη σύναψη ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Ο ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧ. ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ Πλ. Δημοκρατίας 1, - Τ.Κ. 121 34 Τηλέφωνο: 210.57.01.106, 210.57.83.260 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ, 4/7/2016

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: 69ΔΡΟΛ8Γ-ΙΟΟ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΑΔΑ: 69ΔΡΟΛ8Γ-ΙΟΟ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΘΕΡΜΗΣ (Δ.Ε.Π.Π.Α.Θ.) Θέρμη 29 07 2015 ----------------------------------------------------- Αριθμ. Πρωτ.:1691 Καραολή Δημητρίου &

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγοί και παιδαγωγική σκέψη στον ελληνόφωνο χώρο (18ος αιώνας- Μεσοπόλεμος)

Παιδαγωγοί και παιδαγωγική σκέψη στον ελληνόφωνο χώρο (18ος αιώνας- Μεσοπόλεμος) ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Παιδαγωγοί και παιδαγωγική σκέψη στον ελληνόφωνο χώρο (18ος αιώνας- Μεσοπόλεμος) Ενότητα 6: Διδασκαλείο αρρένων (1834-1864) Ι. Μπεκηρόπουλος,

Διαβάστε περισσότερα

Οµιλητής: Κώστας Χριστοφορίδης, Πρόεδρος Συλλόγου Ιµβρίων Αναγόρευση κ. Μιχάλη Μαυρόπουλου σε Επίτιµο Πρόεδρο του Παναγιότατε, Αξιότιµοι Προσκεκληµένοι, Το δεύτερο πρόσωπο που θα τιµήσουµε σήµερα είναι

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά Αρχεία του Κράτους Αρχεία Νομού Λευκάδας

Γενικά Αρχεία του Κράτους Αρχεία Νομού Λευκάδας Γενικά Αρχεία του Κράτους Αρχεία Νομού Λευκάδας Ελένη Δ. Γράψα Προϊσταμένη Γ.Α.Κ. Αρχείων Ν. Λευκάδας e-mail: mail@gak. lef.sch. g Ιστορικά στοιχεία Τον Ιούλιο του 1684 ο Βενετός αρχιστράτηγος Φραγκίσκος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Ν.Π.Δ.Δ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΘΛΗΣΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ Κορυδαλλός, 28/8/2014 Αρ. Πρωτ.: 306 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Ο «Οργανισμός Άθλησης

Διαβάστε περισσότερα

Eurybase The Information Database on Education Systems in Europe

Eurybase The Information Database on Education Systems in Europe Directorate-General for Education and Culture Eurybase The Information Database on Education Systems in Europe Οργάνωση του εκπαιδευτικού συστήματος στην Ελλάδα 2007/08 European Commission 5.20.5. Καλλιτεχνικά

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΖΑΝΗ Νικολός Δημόπουλος φλάουτο. Ελένη Λιώνα τραγούδι. Διονύσης Μαλλούχος πιάνο. Παναγιώτης Δημόπουλος σύνθεση

ΚΟΖΑΝΗ Νικολός Δημόπουλος φλάουτο. Ελένη Λιώνα τραγούδι. Διονύσης Μαλλούχος πιάνο. Παναγιώτης Δημόπουλος σύνθεση ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΟΖΑΝΗ 20-24.8.2012 Νικολός Δημόπουλος φλάουτο Ελένη Λιώνα τραγούδι Διονύσης Μαλλούχος πιάνο Παναγιώτης Δημόπουλος σύνθεση Valerie Pearson βιολί, ελεύθερος αυτοσχεδιασμός Δημήτρης Δημόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Ι. ΠΡΟΛΟΓΟΣ 9-11 II. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Πίνακας ΜΕΡΟΣ Α' ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣ ΜΟΥ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Ι. ΠΡΟΛΟΓΟΣ 9-11 II. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Πίνακας ΜΕΡΟΣ Α' ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣ ΜΟΥ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Ι. ΠΡΟΛΟΓΟΣ II. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 9-11 13-23 Πίνακας ΜΕΡΟΣ Α' ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣ ΜΟΥ 1. Εκπαιδευτικά ιδρύματα, σχολικές μονάδες, σχολές και τμήματα. Μαθητές, σπουδαστές-φοιτητές,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ KAI ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΝΕΩΝ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ KAI ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΝΕΩΝ Οµιλία του κ. Οδυσσέα Κυριακόπουλου Προέδρου του ΣΕΒ στην εκδήλωση ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ KAI ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΝΕΩΝ 12 Φεβρουαρίου 2004 Ίδρυµα Ευγενίδου 2 Κυρίες και Κύριοι, Βρίσκοµαι στην ευχάριστη θέση να σας

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογή του Αρχείου Ελληνικής Μουσικής της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη»

Συλλογή του Αρχείου Ελληνικής Μουσικής της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» Συλλογή του Αρχείου Ελληνικής Μουσικής της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» Η επιτακτική ανάγκη δηµιουργίας ενός φορέα ειδικού στη συγκέντρωση υλικού σχετικά µε την Ελληνική µουσική

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Από 5 Ιουλίου έως 13 Ιουλίου 2013 Το 31 ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Από 5 Ιουλίου έως 13 Ιουλίου 2013 Το 31 ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Από 5 Ιουλίου έως 13 Ιουλίου 2013 Το 31 ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ Από 5 έως 13 Ιουλίου 2013 θα πραγματοποιηθεί το 31 ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας, κορυφαίος θεσμός του

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ. Συντροφιά με την Κιθάρα ΕΚΔΟΣΗ: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ. Συντροφιά με την Κιθάρα ΕΚΔΟΣΗ: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ Συντροφιά με την Κιθάρα ΕΚΔΟΣΗ: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Συντροφιά με την Κιθάρα ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ Συντροφιά με την Κιθάρα ΑΘΗΝΑ 2011 Έκδοση: c Πνευματικό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ 19/2018 ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 183. Νεολαίας και Άθλησης ήµου Ιωαννιτών»

ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ 19/2018 ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 183. Νεολαίας και Άθλησης ήµου Ιωαννιτών» ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΣΗΣ ΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ ----------------------- ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ 55, 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΤΗΛ. 26510 83940. 83950. FAX 26510 75784 www.pkdi.gr E-mail:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΒΛ1ΓΟΚ6Ξ-5Φ1. ΘΕΜΑ: Προκήρυξη διδακτικού προσωπικού µε σύµβαση ορισµένου

ΑΔΑ: ΒΛ1ΓΟΚ6Ξ-5Φ1. ΘΕΜΑ: Προκήρυξη διδακτικού προσωπικού µε σύµβαση ορισµένου ΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ- ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Αριθµ.Αποφ. 126/2013 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Από το Πρακτικό 13/ 2013 της συνεδρίασης του ιοικητικού Συµβουλίου της ΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤ. ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ 3+3

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤ. ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ 3+3 ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤ. ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ 3+3 Η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑΝΝΙΣΗ γεννήθηκε στην Κατερίνη και σπούδασε Διακόσμηση Εσωτερικών Χώρων και Γραφικές Τέχνες στο Ινστιτούτο WEDER της Ζυρίχης

Διαβάστε περισσότερα

Ο Πρόεδρος της ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΝΕΟΛΑΙΑΣ & ΑΘΛΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ

Ο Πρόεδρος της ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΝΕΟΛΑΙΑΣ & ΑΘΛΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ Ιωάννινα, 26/7/2012 Αριθμ. Πρωτ. -1000- ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ για την πρόσληψη εκπαιδευτικού-καλλιτεχνικού προσωπικού στα εκπαιδευτικά τμήματα της Κοινωφελούς Επιχείρησης (Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων, Σχολή Κλασικού

Διαβάστε περισσότερα