Κατανοώντας το θάνατο και τη δωρεά

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Κατανοώντας το θάνατο και τη δωρεά"

Transcript

1 Κατανοώντας το θάνατο και τη δωρεά 1

2 Κατανοώντας το θάνατο και τη δωρεά 2 Organ & Tissue Authority 2012 Τηλέφωνο: Φαξ: enquiries@donatelife.gov.au

3 Α ν διαβάζετε αυτό το βιβλιαράκι ίσως είναι επειδή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο έχει πεθάνει, ή αναμένεται ότι θα πεθάνει σύντομα. Ίσως να σας έχει ζητηθεί να σκεφτείτε σοβαρά τη δωρεά οργάνων ή ιστών. Αυτή είναι μια σημαντική και σπάνια ευκαιρία που μπορεί να βοηθήσει άλλους που έχουν ανάγκη τη μεταμόσχευση. Μερικές οικογένειες έχουν ήδη συζητήσει τη δωρεά οργάνων και ιστών και ίσως να γνωρίζουν τις επιθυμίες του αγαπημένου τους προσώπου. Άλλες οικογένειες που δεν έχουν συζητήσει για τη δωρεά θα χρειαστεί να πάρουν κάποια απόφαση σχετικά με το αν το αγαπημένο τους πρόσωπο θα γίνει δωρητής. Αυτό το βιβλιαράκι παρέχει πληροφορίες για να βοηθήσουν εσάς και την οικογένειά σας στο να πάρετε κάποια απόφαση σχετικά με τη δωρεά που ταιριάζει σε εσάς και το αγαπημένο σας πρόσωπο. 3 Υπάρχουν πολλά άτομα που μπορούν να υποστηρίξουν εσάς και την οικογένειά σας σε αυτή τη διαδικασία. Εκτός από τις ιατρικές και νοσηλευτικές ομάδες, ίσως να έχετε ήδη γνωρίσει άλλα άτομα υποστήριξης στο νοσοκομείο όπως είναι οι κοινωνικοί λειτουργοί, ποιμαντορικοί φροντιστές ή ειδικοί για τη δωρεά οργάνων και ιστών. Ο ρόλος αυτών των ατόμων είναι να σας βοηθούν και να σας παράσχουν περισσότερες πληροφορίες. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η δωρεά θα προχωρήσει μόνο όταν έχει δοθεί η συγκατάθεση του ασθενή, της οικογένειας του ασθενή, ή σε ορισμένες πολιτείες από κάποιο Εξουσιοδοτημένο Άτομο του νοσοκομείου αν δεν είναι εφικτή η επαφή με την οικογένεια.

4 4 Κατανοώντας το θάνατο και τη δωρεά

5 δωρεά οργάνων και ιστών σχετίζεται με την αφαίρεση οργάνων και ιστών από κάποιο Η άτομο που έχει πεθάνει (ο δωρητής) και τη μεταμόσχευσή τους σε κάποιο άτομο που, σε πολλές περιπτώσεις, είναι πολύ άρρωστo ή πεθαίνει (ο λήπτης). Τα όργανα που μπορούν να μεταμοσχευθούν συμπεριλαμβάνουν την καρδιά, τους πνεύμονες, το συκώτι, τα νεφρά, το έντερο και το πάγκρεας. Οι ιστοί που μπορούν να μεταμοσχευθούν συμπεριλαμβάνουν τις βαλβίδες της καρδιάς και άλλους ιστούς καρδιάς, οστών, τενόντων, συνδέσμων, επιδερμίδας και μέρη του ματιού όπως τον κερατοειδή χιτώνα ή και τον σκληρό χιτώνα του ματιού. Αυτό το βιβλιαράκι θα σας παράσχει μερικές πληροφορίες σχετικά με τη δωρεά οργάνων και ιστών και την κατανόηση από φυσικής άποψης του τι σημαίνει ο θάνατος. 5 Θα πρέπει να διαπιστωθεί ο θάνατος πριν γίνει η δωρεά. Ο θάνατος μπορεί να διαπιστωθεί με δύο τρόπους: Ο εγκεφαλικός θάνατος συμβαίνει όταν ο εγκέφαλος κάποιου ατόμου σταματά μόνιμα να λειτουργεί. Ο καρδιακός θάνατος συμβαίνει όταν η καρδιά κάποιου ατόμου σταματά μόνιμα να λειτουργεί. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τη διαφορά μεταξύ του εγκεφαλικού θανάτου και του καρδιακού θανάτου. Ο τρόπος που πεθαίνει κάποιο άτομο επηρεάζει το πώς μπορεί να γίνει η διαδικασία της δωρεάς και ποια όργανα και ιστοί μπορούν να δωριθούν.

6 6 Εγκεφαλικός θάνατος Ο εγκεφαλικός θάνατος συμβαίνει όταν ο εγκέφαλος έχει καταστραφεί τόσο πολύ που σταματά να λειτουργεί ολοκληρωτικά και μόνιμα. Αυτό μπορεί να συμβεί ως αποτέλεσμα κάποιου σοβαρού τραύματος στο κεφάλι, αιματώματος του εγκεφάλου από συμφόρηση ή αιμορραγία, μόλυνση ή όγκο στον εγκέφαλο, ή από έλλειψη οξυγόνου στον εγκέφαλο. Όπως και με οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος, ο εγκέφαλος διογκώνεται όταν τραυματίζεται. Ο εγκέφαλος περιέχεται εντός ενός δύσκαμπτου δοχείου, το κρανίο, που υπό κανονικές συνθήκες τον προστατεύει από βλάβη αλλά περιορίζει επίσης και το πόσο μπορεί ο εγκέφαλος να μεγαλώσει όταν αρχίζει να διογκώνεται. Αυτό διαφέρει από άλλα μέρη του σώματος, όπως είναι ένας τραυματισμένος αστράγαλος, που μπορεί να συνεχίσει να πρήζεται χωρίς περιορισμό. Αν ο εγκέφαλος συνεχίζει να διογκώνεται (να πρήζεται), δημιουργείται πίεση εντός του κρανίου που δημιουργεί μόνιμες ζημιογόνες επιδράσεις. Το πρήξιμο θέτει πίεση στο εγκεφαλικό στέλεχος, το σημείο όπου ο εγκέφαλος συνδέεται με το νωτιαίο μυελό στο πίσω μέρος του λαιμού. Το εγκεφαλικό στέλεχος ελέγχει πολλές λειτουργίες που είναι αναγκαίες για τη ζωή, συμπεριλαμβανομένων της αναπνοής, του ρυθμού της καρδιάς, της αρτηριακής πίεσης και της θερμοκρασίας του σώματος.

7 Καθώς αυξάνεται η διόγκωση του εγκεφάλου, η πίεση εντός του κρανίου αυξάνεται σε σημείο που τα αιμοφόρα αγγεία που συνδέονται με τους εγκεφαλικούς ιστούς πολτοποιούνται. Σταδιακά το αίμα που περιέχει οξυγόνο, σταματάει να ρέει προς τον εγκέφαλο (δείτε το Διάγραμμα 1). Χωρίς αίμα και οξυγόνο, τα εγκεφαλικά κύτταρα πεθαίνουν. Αντίθετα προς άλλα κύτταρα του σώματος, τα εγκεφαλικά κύτταρα δεν μπορούν να ξαναμεγαλώσουν ή να αναρρώσουν. Αν πεθάνουν τα εγκεφαλικά κύτταρα, ο εγκέφαλος αυτού του ατόμου δεν θα λειτουργήσει ποτέ ξανά, και έτσι το άτομο πεθαίνει, και αυτός ονομάζεται «εγκεφαλικός θάνατος». 7 Κρανίο Υπαραχνοειδής χώρος Κρανίο Υπαραχνοειδής χώρος Εγκεφαλικό στέλεχος Παρεγκεφαλίδα Κυκλοφορία αίματος προς τον εγκέφαλο Νωτιαίος μυελός Παρεγκεφαλίδα Εγκεφαλικό στέλεχος Κυκλοφορία αίματος προς τον εγκέφαλο Νωτιαίος μυελός Κανονικός Εγκέφαλος Διάγραμμα Diagram 11 Διογκωμένος Εγκέφαλος

8 8 Ο εγκέφαλος και το εγκεφαλικό στέλεχος ελέγχουν πολλές από τις ζωτικές λειτουργίες του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένου του αναπνευστικού. Όταν κάποιο άτομο έχει υποστεί κάποιο εγκεφαλικό τραύμα, το συνδέουν με ένα μηχάνημα που ονομάζεται συσκευή αναπνευστικής υποστήριξης, η οποία κυκλοφορεί οξυγόνο στους πνεύμονες τεχνητά. Το οξυγόνο στη συνέχεια αντλείται σ όλο το υπόλοιπο του σώματος από την καρδιά. Οι καρδιακοί παλμοί δεν εξαρτώνται από τον εγκέφαλο, αλλά ελέγχονται από έναν φυσικό βηματοδότη στην καρδιά που λειτουργεί όταν λαμβάνει οξυγόνο. Καθώς η συσκευή αναπνευστικής υποστήριξης παρέχει οξυγόνο στο σώμα, το στήθος του ατόμου θα συνεχίσει να ανεβαίνει και να πέφτει προσδίδοντάς του την εμφάνιση ότι αναπνέει, η καρδιά του θα συνεχίσει να χτυπά και η θερμοκρασία του σώματος του ατόμου θα είναι ζεστή στην αφή. Αυτά τα σημάδια μπορούν να κάνουν την κατανόηση του εγκεφαλικού θανάτου δύσκολη. Ωστόσο, ακόμα και με συνεχόμενη αναπνευστική υποστήριξη, η καρδιά δεν μπορεί να χτυπά για πάντα και σταδιακά θα σταματήσει να λειτουργεί. Πώς γνωρίζουν οι γιατροί ότι ο εγκέφαλος κάποιου ατόμου έχει πεθάνει; Τα άτομα που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο είναι υπό τη συνεχή παρακολούθηση από τις εξειδικευμένες ιατρικές και νοσηλευτικές ομάδες που τα φροντίζουν και παρακολουθούνται στενά για μεταβολές στην κατάστασή τους. Υπάρχει ένας αριθμός σωματικών αλλαγών που εκδηλώνονται όταν πεθαίνει ο εγκέφαλος. Αυτές συμπεριλαμβάνουν την απώλεια αντίδρασης στο φως από την κόρη του οφθαλμού, ανικανότητα αναπνοής χωρίς τη χρήση της συσκευής αναπνευστικής υποστήριξης και μείωση των καρδιακών παλμών, της αρτηριακής πίεσης και της θερμοκρασίας του σώματος.

9 Όταν η ιατρική ομάδα παρατηρήσει αυτές τις μεταβολές θα διενεργήσει κλινικές δοκιμασίες εγκεφαλικού θανάτου για να διαπιστωθεί εάν ο εγκέφαλος έχει ή δεν έχει σταματήσει να λειτουργεί. Δύο γιατροί ανώτερου βαθμού θα διεξάγουν ανεξάρτητα την ίδια σειρά κλινικών δοκιμασιών δίπλα από το κρεβάτι του ατόμου. Οι γιατροί που διεξάγουν τον έλεγχο εγκεφαλικού θανάτου θα διερευνήσουν για να δουν αν το άτομο έχει οποιαδήποτε: αντίδραση σε οδυνηρό ερέθισμα αντίδραση στο φως από την κόρη του ματιού αντίδραση ανοιγοκλείματος του ματιού όταν αυτό αγγίζεται αντίδραση κίνησης του ματιού όταν τοποθετηθεί κρύο παγωμένο νερό στο ακουστικό κανάλι αντίδραση βήχα ή αναγούλας όταν το πίσω μέρος του λαιμού αγγιχθεί ικανότητα αναπνοής όταν το άτομο αποσυνδέεται από τη συσκευή αναπνευστικής υποστήριξης. 9 Αν το άτομο δεν αντιδράσει σε όλες αυτές τις δοκιμασίες, σημαίνει ότι ο εγκέφαλός του έχει σταματήσει να λειτουργεί και το άτομο έχει πεθάνει. Παρ ότι το άτομο έχει πεθάνει, η καρδιά θα χτυπάει ακόμα επειδή το οξυγόνο εξακολουθεί να φτάνει στην καρδιά με τη βοήθεια της συσκευής αναπνευστικής υποστήριξης.

10 10 Υπάρχουν φορές που τα τραύματα του ασθενή σημαίνουν ότι δεν επιδέχονται όλες αυτές τις κλινικές δοκιμασίες εγκεφαλικού θανάτου. Για παράδειγμα, σοβαρά τραύματα στο πρόσωπο μπορεί να περιορίσουν την πρόσβαση στα μάτια ή στα αυτιά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, γίνονται ιατρικές ακτινογραφικές εξετάσεις για να ελεγχθεί το αν υπάρχει οποιαδήποτε ροή αίματος στον εγκέφαλο. Αυτές ίσως συμπεριλαμβάνουν εξετάσεις όπως ο χρωστικός έλεγχος των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο (εγκεφαλική αγγειογραφία ή ακτινογραφία αιμάτωσης του εγκέφαλου). Το προσωπικό του νοσοκομείου θα σας ενημερώσει περαιτέρω αν αυτές οι εξετάσεις είναι αναγκαίες). Τι γίνεται αφότου έχει διαπιστωθεί ο εγκεφαλικός θάνατος; Μόλις διαπιστωθεί ο εγκεφαλικός θάνατος, ο ασθενής θα παραμείνει συνδεδεμένος με τη συσκευή αναπνευστικής υποστήριξης καθώς μέλη της ιατρικής ομάδας θα συζητούν με την οικογένεια του ατόμου σχετικά με τα επόμενα βήματα. Αυτά θα συμπεριλάβουν τις τελευταίες επιθυμίες του ατόμου, την ευκαιρία δωρεάς οργάνων και ιστών και επιλογή χρόνου για την αφαίρεση της συσκευής αναπνευστικής υποστήριξης. Αν η οικογένεια είναι υπέρ της δωρεάς, θα γίνουν τα πάντα δυνατά έτσι ώστε να εκπληρωθούν αυτές οι επιθυμίες. Η χρονική διάρκεια ποικίλει καθώς η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Ίσως πάρει μέχρι και 24 ώρες για να ολοκληρωθούν οι αναγκαίες ετοιμασίες για τη δωρεά. Το άτομο θα παραμείνει συνδεδεμένο με τη συσκευή αναπνευστικής υποστήριξης κατά τη διάρκεια αυτή για να διατηρηθεί η κυκλοφορία αίματος και οξυγόνου στα όργανα. Σε μερικές περιπτώσεις απαιτείται η χρήση φαρμάκων για να διασφαλιστεί ότι τα όργανα παραμένουν κατάλληλα για δωρεά. Αν γίνει σαφές ότι τα όργανα δεν είναι πλέον κατάλληλα για δωρεά, υπάρχει ακόμα πιθανότητα να μπορεί να γίνει δωρεά ιστών των ματιών, καρδιάς, οστών και επιδερμίδας.

11 Όταν οι ετοιμασίες για δωρεά έχουν ολοκληρωθεί, το άτομο θα μεταφερθεί στο χειρουργείο για την εγχείριση αφαίρεσης οργάνων. Η συσκευή αναπνευστικής υποστήριξης θα αφαιρεθεί κατά τη διάρκεια της εγχείρησης. Αν δεν υποστηρίζεται η δωρεά, ο γιατρός θα μιλήσει με την οικογένεια σχετικά με την αφαίρεση της συσκευής αναπνευστικής υποστήριξης. Όταν αφαιρεθεί η συσκευή αναπνευστικής υποστήριξης, η καρδιά του ατόμου θα σταματήσει λόγω της έλλειψης οξυγόνου, και η επιδερμίδα του θα κρυώσει και θα χλομιάσει γιατί δεν κυκλοφορεί πλέον το αίμα στο σώμα. Πάντα διατηρούνται η φροντίδα και ο σεβασμός κατά τη διάρκεια της πορείας του τέλους της ζωής, ανεξάρτητα από το αν επιλεχθεί ή όχι η δωρεά. 11

12 12 Καρδιακός θάνατος Ο καρδιακός θάνατος συμβαίνει όταν το άτομο σταματάει να αναπνέει και η καρδιά του σταματάει να χτυπά. Αυτό μπορεί να συμβεί μετά από μια ξαφνική ασθένεια ή ατύχημα, ή μπορεί να είναι στο τελευταίο στάδιο μιας μακροχρόνιας ασθένειας. Μπορεί επίσης να συμβεί όταν κάποιο άτομο υποστεί κάποιο τραύμα στο κεφάλι που δεν προκαλεί το θάνατο του εγκεφάλου τους, αλλά παραμένει τόσο σοβαρό έτσι ώστε το άτομο δεν μπορεί να αναπνεύσει κανονικά από μόνο του για να διατηρήσει τον καρδιακό παλμό. Κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας στιγμής, η συσκευή αναπνευστικής υποστήριξης αντικαθιστά τεχνητά την ικανότητα αναπνοής του ατόμου για να διατηρεί τους χτύπους της καρδιάς και για να κυκλοφορεί το οξυγόνο στο σώμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η διακοπή της ενεργούς θεραπείας μπορεί να γίνει μόνο όταν η συνεχόμενη θεραπεία δεν παρέχει την προοπτική ανάρρωσης, ο θάνατος είναι αναπόφευκτος και ο ασθενής βρίσκεται στο τέλος της ζωής. Η προτεραιότητα είναι επομένως η παροχή ανακουφιστικής φροντίδας με απαλλαγή από πόνο και ταλαιπωρία και η φροντίδα φιλευσπλαχνίας για το τέλος της ζωής. Πάντα γίνεται συζήτηση και συμφωνία με την οικογένεια (και τον ασθενή αν είναι δυνατόν) για τη διακοπή ενεργούς θεραπείας. Μόνο όταν έχει παρθεί αυτή η απόφαση, γίνεται στη συνέχεια οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με τη δωρεά αφότου έχει επέλθει ο καρδιακός θάνατος.

13 Τι γίνεται στη συνέχεια αφότου οι γιατροί πιστέψουν ότι η καρδιά του ασθενή θα σταματήσει να χτυπά; Όταν οι γιατροί έχουν διαπιστώσει ότι η συνεχόμενη θεραπεία με τη συσκευή αναπνευστικής υποστήριξης δεν θα κάνει το άτομο καλύτερα, θα μιλήσουν με την οικογένεια του ατόμου σχετικά με τα επόμενα βήματα συμπεριλαμβανομένων των επιθυμιών του ατόμου για μετά το τέλος της ζωής του και την αφαίρεση των βοηθημάτων που δεν λειτουργούν όπως τη συσκευή αναπνευστικής υποστήριξης. Όταν αφαιρεθεί η συσκευή αναπνευστικής υποστήριξης, η αναπνοή του ατόμου δεν θα έχει πια τη δυνατότητα να στείλει οξυγόνο στην καρδιά. Η καρδιά θα σταματήσει να χτυπά επειδή δεν θα λαμβάνει πια οξυγόνο και στη συνέχεια όλα τα άλλα όργανα θα σταματήσουν να λειτουργούν, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου και το άτομο θα πεθάνει. Αν οι γιατροί αναμένουν ότι το άτομο θα σταματήσει να αναπνέει και θα πεθάνει εντός 90 λεπτών από την αφαίρεση της συσκευής αναπνευστικής υποστήριξης, ίσως παρουσιαστεί η ευκαιρία για τη δωρεά οργάνων και ιστών. Η δωρεά μετά από τον καρδιακό θάνατο είναι μόνο εφικτή εντός αυτής της 90λεπτης περιόδου, επειδή όταν η συσκευή αναπνευστικής υποστήριξης αφαιρεθεί, το οξυγόνο και το αίμα σταματούν να κυκλοφορούν στο σώμα. Τα όργανα και οι ιστοί θα αρχίσουν στη συνέχεια να φθείρονται καθώς χρειάζονται αίμα και οξυγόνο για να παραμείνουν κατάλληλα για δωρεά. 13

14 14 Αν η οικογένεια υποστηρίζει τη δωρεά, θα γίνουν τα πάντα δυνατά για να διασφαλιστεί ότι αυτές οι επιθυμίες θα εκπληρωθούν. Ωστόσο, μπορεί να καταστεί πολύ δύσκολο να προβλεφθεί η ακριβής χρονική διάρκεια που θα περάσει μέχρι να πεθάνει το άτομο από την αφαίρεση της συσκευής αναπνευστικής υποστήριξης και άλλων φαρμάκων που ίσως να το υποστηρίζουν. Ορισμένοι ασθενείς πεθαίνουν εντός 10 με 20 λεπτών, και η δωρεά μπορεί να καταστεί εφικτή. Άλλοι ίσως να μην πεθάνουν μέχρι και μετά από μερικές ώρες. Αν συμβεί αυτό, η δωρεά οργάνων δεν θα είναι πλέον εφικτή, όμως ίσως να είναι εφικτή ακόμα η δωρεά ιστών των ματιών, της καρδιάς, των οστών και της επιδερμίδας. Αν δεν υποστηρίζεται η δωρεά από την οικογένεια, ο γιατρός θα μιλήσει με την οικογένεια σχετικά με την αφαίρεση της συσκευής αναπνευστικής υποστήριξης. Όταν αφαιρεθεί η συσκευή αναπνευστικής υποστήριξης, η καρδιά του ατόμου θα σταματήσει να χτυπά λόγω έλλειψης οξυγόνου και η επιδερμίδα του θα γίνει κρύα και χλομή επειδή δεν κυκλοφορεί πλέον αίμα στο σώμα. Πάντα διατηρούνται η φροντίδα και ο σεβασμός κατά τη διάρκεια της πορείας του τέλους της ζωής, ανεξάρτητα από το αν θα επιλεχθεί ή όχι η δωρεά.

15 Η διαδικασία της δωρεάς και περισσότερες πληροφορίες 15

16 Όταν η δωρεά είναι εφικτή, το άτομο που έχει πεθάνει θα μεταφερθεί στο χειρουργείο για εγχείριση. Παρακάτω είναι κάποιες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία της δωρεάς. 16 Τι περιλαμβάνει η διαδικασία εγχείρισης για δωρεά; Η εγχείριση δωρεάς διενεργείται με την ίδια φροντίδα όπως και σε οποιαδήποτε άλλη εγχείριση, και η μεταχείριση του σώματος του ατόμου γίνεται πάντα με σεβασμό και αξιοπρέπεια. Αυτή η εγχείριση εκτελείται από υψηλά εξειδικευμένους χειρουργούς και ειδικούς υγείας. Ίσως κληθούν εξειδικευμένοι γιατροί και οι ομάδες τους από άλλα νοσοκομεία για να κάνουν την εγχείριση. Όπως και με άλλες εγχειρίσεις, θα γίνει κάποια χειρουργική τομή έτσι ώστε να ληφθούν τα όργανα, και αυτή η τομή στη συνέχεια θα κλειστεί και θα καλυφθεί με επίδεσμο. Ανάλογα με ποια όργανα και ποιοι ιστοί θα δωριθούν, η εγχείριση μπορεί να διαρκέσει από 3 έως 8 ώρες για να ολοκληρωθεί. Τι γίνεται μετά από την εγχείριση; Μετά από την εγχείριση, τα δωρηθέντα όργανα θα μεταφερθούν από το χειρουργείο σε νοσοκομεία όπου θα γίνει η μεταμόσχευση. Μπορεί να κάνει διακανονισμό αν το επιθυμεί η οικογένεια για να δει το αγαπημένο της πρόσωπο μετά την εγχείριση.

17 Το άτομο θα έχει άλλη όψη; Όταν πεθαίνει κάποιο άτομο, είναι συνηθισμένο να φαίνεται χλομό και η επιδερμίδα του να είναι παγωμένη στην αφή, καθώς το αίμα και το οξυγόνο δεν κυκλοφορούν πλέον στο σώμα. Ωστόσο, η εγχείριση δωρεάς δεν έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές αλλαγές στην εμφάνιση του ατόμου. Η χειρουργική τομή που έγινε κατά τη διάρκεια της εγχείρισης θα κλειστεί και θα καλυφθεί όπως και σε οποιαδήποτε άλλη εγχείριση και δεν θα φαίνεται κάτω από τα ρούχα του ατόμου. Θα επηρεαστούν οι ετοιμασίες για την κηδεία; Η δωρεά οργάνων και ιστών δεν επηρεάζει τις ετοιμασίες για την κηδεία. Είναι εφικτή η εξέταση της σορού και η κηδεία με ανοιχτό φέρετρο. Αν χρειαστεί ιατροδικαστική έρευνα, ίσως καθυστερήσει τις ετοιμασίες για την κηδεία. 17

18 18 Πότε απαιτείται ιατροδικαστική έρευνα; Για ορισμένους θανάτους, όπως είναι οι θάνατοι από μη φυσιολογικά αίτια ή στην περίπτωση που η αιτία θανάτου είναι άγνωστη, απαιτείται από το νόμο να ερευνηθούν από τον Ιατροδικαστή της πολιτείας ή επικράτειας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ίσως χρειαστεί να γίνει ιατροδικαστική αυτοψία. Το προσωπικό του νοσοκομείου θα το συζητήσει με την οικογένεια αν αυτό προκύψει. Τα περισσότερα Ιατροδικαστικά Γραφεία πολιτειών και επικρατειών παρέχουν πρόσβαση σε συμβούλους που μπορούν να παράσχουν περισσότερο λεπτομερείς πληροφορίες και υποστήριξη σχετικά με τη διαδικασία στην περίπτωση που απαιτείται η διεξαγωγή ιατροδικαστικής έρευνας. Η οικογένεια έχει τη δυνατότητα να αλλάξει γνώμη σχετικά με την απόφαση για δωρεά; Ναι. Η οικογένεια μπορεί να αλλάξει τη γνώμη της σχετικά με τη δωρεά οποιαδήποτε στιγμή μέχρι τη στιγμή που ο ασθενής μεταφέρεται στο χειρουργείο. Ποιες είναι οι θρησκευτικές απόψεις σχετικά με τη δωρεά; Οι περισσότερες κύριες θρησκείες υποστηρίζουν τη δωρεά οργάνων και ιστών. Αν κάποια οικογένεια έχει οποιαδήποτε ερωτήματα που θα ήθελε να συζητήσει, το προσωπικό του νοσοκομείου μπορεί να της παράσχει επιπρόσθετες πληροφορίες, και να τα τη βοηθήσει να έρθει σε επαφή με τον θρησκευτικό της ηγέτη.

19 Η οικογένεια του ατόμου υποχρεούται να πληρώσει για το κόστος της δωρεάς; Όχι. Δεν υπάρχει οικονομικό κόστος για την οικογένεια όταν έχει πιστοποιηθεί επίσημα ο θάνατος. Ποια όργανα και ποιοι ιστοί θα δωριθούν; Το προσωπικό του νοσοκομείου θα συζητήσει με την οικογένεια για τη δυνατότητα καταλληλότητας δωρεάς των οργάνων και ιστών. Αυτό θα εξαρτηθεί από την ηλικία του ατόμου, το ιατρικό ιστορικό και τις περιστάσεις του θανάτου του. Θα ζητηθεί από την οικογένεια να πιστοποιήσει για ποια όργανα και ποιους ιστούς συμφωνεί να γίνει η δωρεά. Θα της ζητηθεί να υπογράψει ένα έντυπο έγκρισης όπου θα καταγράφονται λεπτομερώς αυτές οι πληροφορίες. 19 Έχει λόγο η οικογένεια του ατόμου για το ποιος θα λάβει τα όργανα και τους ιστούς; Όχι. Η διανομή των οργάνων και ιστών αποφασίζεται από ομάδες μεταμόσχευσης σύμφωνα με τα εθνικά πρωτόκολλα. Αυτά βασίζονται σε έναν αριθμό κριτηρίων, συμπεριλαμβανομένων των καταλόγων αναμονής και στο ποιος είναι ο πιο ταιριαστός υποψήφιος λήπτης, για να διασφαλιστεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα από τη δωρεά. 1 Οργανισμός Μεταμόσχευσης Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας Μεταμόσχευση Οργάνων από Αποβιώσαντες Δωρητές: Ομόφωνη Αναφορά για τα Κριτήρια Καταλληλότητας και Πρωτόκολλα Κατανομής.

20 Υπάρχει η βεβαιότητα ότι θα μεταμοσχευθούν τα όργανα του ατόμου; Αν η οικογένεια υποστηρίζει τη δωρεά, θα γίνει οτιδήποτε είναι δυνατόν να διασφαλιστεί ότι αυτές οι επιθυμίες θα εκπληρωθούν. Ωστόσο, κατά τη στιγμή της δωρεάς μπορεί μερικές φορές να διασαφηνιστεί ότι τα όργανα που προορίζονται για δωρεά δεν είναι στην πραγματικότητα κατάλληλα για μεταμόσχευση. Το προσωπικό του νοσοκομείου θα το συζητήσει αυτό με την οικογένεια αν προκύψει. 20 Είναι πάντα επιτυχής η μεταμόσχευση; Η Αυστραλία αναγνωρίζεται διεθνώς για τις επιτυχείς μεταμοσχεύσεις και τη μακροχρόνια επιβίωση των ληπτών της. Όπως και με οποιαδήποτε εγχείριση, υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι που σχετίζονται με εγχειρήσεις μεταμόσχευσης, ωστόσο, η πλειοψηφία των ληπτών ωφελούνται σε μεγάλο βαθμό από τα μοσχεύματά τους και έχουν την ικανότητα ως αποτέλεσμα να ζήσουν πλήρως και ενεργά τη ζωή τους. Η οικογένεια θα λάβει πληροφορίες σχετικά με τους ασθενείς που έχουν επωφεληθεί από τη δωρεά; Η αυστραλιανή νομοθεσία απαγορεύει το μοίρασμα πληροφοριών ταυτοποίησης μεταξύ του γιατρού και της οικογένειας του λήπτη. Ωστόσο, το αρμόδιο προσωπικό για τη δωρεά θα παράσχει συνεχόμενη ενημέρωση για το ποια όργανα και ποιοι ιστοί μεταμοσχεύθηκαν, και για την πρόοδο των ληπτών. Η οικογένεια του δότη και ο λήπτης μοσχευμάτων μπορούν να γράφουν ανώνυμες επιστολές μεταξύ τους μέσω της υπηρεσίας δωρεάς στην πολιτεία ή επικράτεια όπου κατοικούν.

21 Ποιες υπηρεσίες στήριξης διατίθενται για την οικογένεια του δότη; Το αρμόδιο προσωπικό για τη δωρεά θα εξακολουθεί να διατηρεί επαφή με την οικογένεια και θα παράσχει συνεχόμενη υποστήριξη και ενημέρωση. Οι υπηρεσίες δωρεάς των πολιτειών και επικρατειών μπορούν να παράσχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υποστήριξης και φροντίδας τεθλιμμένων. Μπορείτε να βρείτε λεπτομέρειες για επικοινωνία με την υπηρεσία δωρεάς στη δική σας πολιτεία ή επικράτεια στο πίσω μέρος από αυτό το βιβλιαράκι. 21

22 22 Contacts DonateLife ACT Canberra Hospital Yamba Drive, Garran ACT 2605 Phone: Fax: DonateLife NSW Level 6, 4 Belgrave Street Kogarah NSW 2217 Phone: Fax: donatelifensw@donatelife.gov.au DonateLife NT 1st Floor, Royal Darwin Hospital Rocklands Drive, Tiwi NT 0810 Phone: Fax: donatelife@nt.gov.au DonateLife QLD Building 1, Level 4 Princess Alexandra Hospital Ipswich Road Woolloongabba QLD 4102 Phone: Fax: donatelife@health.qld.gov.au DonateLife SA Level 6, 45 Grenfell Street Adelaide SA 5000 Phone: Fax: donatelifesa@health.sa.gov.au DonateLife TAS Hobart Corporate Centre Level 3, 85 Macquarie Street Hobart TAS 7000 Phone: Fax: donatelifetasmania@dhhs.tas.gov.au DonateLife VIC Level 2, Argyle Place South Carlton VIC 3053 Phone: Fax: donatelife@redcross.org.au DonateLife WA Suite 3, 311 Wellington Street Perth WA 6000 Phone: Fax: donatelife@health.wa.gov.au

23 Κατανοώντας το θάνατο και τη δωρεά 23

24 24

Τι είναι ο διαβήτης; What is diabetes? - Greek

Τι είναι ο διαβήτης; What is diabetes? - Greek Μιλώντας για τον διαβήτη Αρ. 42 Αναθεωρήθηκε τον Αύγουστο 2010 Τι είναι ο διαβήτης; What is diabetes? - Greek Ο διαβήτης είναι η ονομασία που δίνεται σε μια ομάδα διαφορετικών παθήσεων στις οποίες υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA)

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Με την ευγενική χορηγία της Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA)

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Με την ευγενική χορηγία της Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη

Διαβάστε περισσότερα

Πώς λειτουργεί το μάτι

Πώς λειτουργεί το μάτι TM ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Πώς λειτουργεί το μάτι Κατανόηση της λειτουργίας του ματιού Όταν μαθαίνουμε για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, έχει σημασία να καταλάβουμε πώς λειτουργεί το υγιές μάτι. Το οπτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ Eurotherm3235 ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΕΚ ΟΣΗ 8, 9 Μαΐου 2012

ΜΕΛΕΤΗ Eurotherm3235 ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΕΚ ΟΣΗ 8, 9 Μαΐου 2012 Ευρωπαϊκής µελέτη της θεραπευτικής υποθερµία (32-35 C) για µείωση της ενδοκράνιας πίεσης µετά από τραυµατική κρανιοεγκεφαλική κάκωση. ΜΕΛΕΤΗ Eurotherm3235 ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΕΚ ΟΣΗ 8, 9 Μαΐου 2012 Ανώτερος Ερευνητικός

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ Yasminelle επικαλυμμένα με λεπτό υμένιο δισκία 0,02 mg / 3 mg Ethinylestradiol / Drospirenone Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού

Διαβάστε περισσότερα

Γενετικός Έλεγχος για Λόγους Υγείας

Γενετικός Έλεγχος για Λόγους Υγείας Γενετικός Έλεγχος για Λόγους Υγείας ΚΆΤΩ ΑΠΌ ΠΟΙΕΣ ΣΥΝΘΉΚΕΣ ΠΡΟΒΛΈΠΕΤΑΙ Ο ΓΕΝΕΤΙΚΌΣ ΈΛΕΓΧΟΣ; ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΉ ΓΕΝΕΤΙΚΉ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΉ ΤΙ ΨΆΧΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΝΕΤΙΚΌ ΈΛΕΓΧΟ; Η ΔΙΚΉ ΣΑΣ ΑΠΌΦΑΣΗ Γενετικός Έλεγχος

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Η υπογραφή αυτής της συµφωνίας για τη διασφάλιση. Λειτουργία βάσει της ελληνικής νοµοθεσίας και της ευρωπαϊκής οδηγίας για τις τράπεζες κρυοσυντήρησης

Η υπογραφή αυτής της συµφωνίας για τη διασφάλιση. Λειτουργία βάσει της ελληνικής νοµοθεσίας και της ευρωπαϊκής οδηγίας για τις τράπεζες κρυοσυντήρησης H Omnigen είναι µια από τις πιο σύγχρονες εταιρίες βιοτεχνολογίας στην Ελλάδα. ραστηριοποιείται στο χώρο της φύλαξης βλαστοκυττάρων και των κυτταρικών θεραπειών µε τη χρήση πρωτοποριακών µεθόδων, µε τελικό

Διαβάστε περισσότερα

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Νοέμβριος 2014

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Νοέμβριος 2014 Το παρόν εγχειρίδιο αποτελεί συλλογή αποσπασμάτων από εκδόσεις διεθνών, περιφερειακών και εθνικών φορέων και οργανισμών, που έχουν διατεθεί στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για τους σκοπούς

Διαβάστε περισσότερα

Πως δουλεύουν τα γονίδια;

Πως δουλεύουν τα γονίδια; Τι είναι τα γονίδια; Τα γονίδια είναι οι ενεργές υποµονάδες του DNA. Το DNA είναι µια απέραντη βάση δεδοµένων χηµικών πληροφοριών που περιέχει όλες τις απαραίτητες οδηγίες για την δηµιουργία όλων των πρωτεϊνών

Διαβάστε περισσότερα

Ο Κώδικάς μας για Υπεύθυνη Επιχειρηματική Πρακτική

Ο Κώδικάς μας για Υπεύθυνη Επιχειρηματική Πρακτική Ο Κώδικάς μας για Υπεύθυνη Πρακτική CSL Limited Ιούλιος 2013 Περιεχόμενα > < Προηγούμενη σελίδα Περιεχόμενα Επόμενη σελίδα > Ο Κώδικάς μας για Υπεύθυνη Πρακτική Εστίαση στον Πελάτη. Καινοτομία. Ακεραιότητα.

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Ποιότητας για τις υπηρεσίες μακροχρόνιας φροντίδας

Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Ποιότητας για τις υπηρεσίες μακροχρόνιας φροντίδας Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Ποιότητας για τις υπηρεσίες μακροχρόνιας φροντίδας Αρχές και κατευθυντήριες γραμμές για την ευημερία και την αξιοπρέπεια των ηλικιωμένων που έχουν ανάγκη για φροντίδα και βοήθεια Λένε

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνοντας να ζούμε με τη διπολική διαταραχή: Συνοδευτικός οδηγός

Μαθαίνοντας να ζούμε με τη διπολική διαταραχή: Συνοδευτικός οδηγός Μαθαίνοντας να ζούμε με τη διπολική διαταραχή: Συνοδευτικός οδηγός Περιεχόμενα Εισαγωγή 4 Κεφάλαιο 1 Η ζωή με διπολική διαταραχή 7 Κεφάλαιο 2 Έχω διπολική διαταραχή; 11 Κεφάλαιο 3 Αναζητώντας τη διάγνωση

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίωση με μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα (MΔΣ)

Η Βίωση με μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα (MΔΣ) Σκοπός του φυλλαδίου δεν είναι να αντικαταστήσει τις συμβουλές του γιατρού σας, ο οποίος σας εξέτασε και διέγνωσε την πάθησή σας. Μη διστάσετε να ρωτήσετε το γιατρό ή νοσηλευτή σας για ο,τιδήποτε που τυγχάνει

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνής Σύνδεσµος ΙΨΔ. ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή

Διεθνής Σύνδεσµος ΙΨΔ. ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή Διεθνής Σύνδεσµος ΙΨΔ ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή Τι είναι η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (ΙΨΔ); Φανταστείτε ότι το µυαλό σας µένει κολληµένο σε µια συγκεκριµένη σκέψη

Διαβάστε περισσότερα

Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας στο Εργασιακό Περιβάλλον

Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας στο Εργασιακό Περιβάλλον Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας στο Εργασιακό Περιβάλλον - Οδηγός για εργαζομένους - EΔΠΥΧΕ Περιεχόμενα 1. Γιατί η ψυχική υγεία στην εργασία είναι σημαντική για όλους... σελ. 04 2. Τι μπορείτε να κάνετε για

Διαβάστε περισσότερα

www.bolanis.gr Χειρουργός Ιωάννης Κ. Μπολάνης Νόσος Crohn Επιμέλεια Ιωάννης Κ. Μπολάνης Χειρουργός.

www.bolanis.gr Χειρουργός Ιωάννης Κ. Μπολάνης Νόσος Crohn Επιμέλεια Ιωάννης Κ. Μπολάνης Χειρουργός. Επιμέλεια. Μετάφραση από την Αγγλική έκδοση του NACC Ίλια Δαούση. Τηλ.: 210 72.10.000, Κιν.: 6945 588 540, Περιεχόμενα Περιεχόμενα... 2 Τι είναι η Νόσος του Crohn;... 3 Πως λειτουργεί το πεπτικό σύστημα;...

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία;

Τι είναι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία; ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ Τι είναι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία; Ορισμοί και πηγές Τα ηλεκτρικά πεδία δημιουργούνται από διαφορές της τάσης: όσο μεγαλύτερη είναι η τάση, τόσο ισχυρότερο είναι το πεδίο που δημιουργείται.

Διαβάστε περισσότερα

Ο τρόπος εργασίας μας. Κώδικας δεοντολογίας για τον Όμιλο Belron

Ο τρόπος εργασίας μας. Κώδικας δεοντολογίας για τον Όμιλο Belron Ο τρόπος εργασίας μας Κώδικας δεοντολογίας για τον Όμιλο Belron Περιεχόμενα Ο τρόπος εργασίας μας Ο τρόπος εργασίας μας μεταξύ μας με άλλους Ο τρόπος διαχείρισης της επιχείρησης Επικοινωνία & πηγές μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Εξυπηρέτησης Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) και Ατόμων με Μειωμένη Κινητικότητα (ΑΜΚ)

Οδηγός Εξυπηρέτησης Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) και Ατόμων με Μειωμένη Κινητικότητα (ΑΜΚ) Οδηγός Εξυπηρέτησης Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) και Ατόμων με Μειωμένη Κινητικότητα (ΑΜΚ) ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Περιεχόμενα Πρόλογος 2 Εισαγωγή 3 Τι είναι η αναπηρία; 4 Ποια είναι τα άτομα με αναπηρία;

Διαβάστε περισσότερα

ΡΕΥΜΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ. Γενικά Τι είναι η ρευµατολογία και τι ο ρευµατισµός

ΡΕΥΜΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ. Γενικά Τι είναι η ρευµατολογία και τι ο ρευµατισµός ΡΕΥΜΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ Γενικά Τι είναι η ρευµατολογία και τι ο ρευµατισµός Η ρευµατολογία είναι ο κλάδος (ειδικότητα) της ιατρικής επιστήµης που ασχολείται µε την παθολογία των νοσηµάτων (αρθρίτιδα και ρευµατισµός)

Διαβάστε περισσότερα

Χωρίς χαρτιά, χωρίς υγεία; Πρώτο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για την Πρόσβαση στην Περίθαλψη

Χωρίς χαρτιά, χωρίς υγεία; Πρώτο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για την Πρόσβαση στην Περίθαλψη , pas de pas d papiers,sažd em sažde? Se Keine Papiere t? Keine Papi, no G.P?Νο I. Χωρίς χαρτιά, χωρίς υγεία;, no G. sanida in sanidad? si Πρώτο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για την Πρόσβαση στην Περίθαλψη

Διαβάστε περισσότερα

Μια ασφαλής χειρουργική επέμβαση: Καισαρική τομή της Κων/νας Γιαννιώτη, Συντονίστριας της Ομάδας Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού & Μητρότητας Ζακύνθου

Μια ασφαλής χειρουργική επέμβαση: Καισαρική τομή της Κων/νας Γιαννιώτη, Συντονίστριας της Ομάδας Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού & Μητρότητας Ζακύνθου Μια ασφαλής χειρουργική επέμβαση: Καισαρική τομή της Κων/νας Γιαννιώτη, Συντονίστριας της Ομάδας Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού & Μητρότητας Ζακύνθου Τις τελευταίες δεκαετίες το ποσοστό των καισαρικών τομών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΤΕ ΤΗ ΔΙΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΨΥΧΙΚΕΣ ΣΑΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

ΑΝΑΠΤΥΞΤΕ ΤΗ ΔΙΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΨΥΧΙΚΕΣ ΣΑΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΤΕ ΤΗ ΔΙΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΨΥΧΙΚΕΣ ΣΑΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ Μετάφραση: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΟΥΞΗΣ Επιμέλεια κειμένων: ΝΕΣΤΟΡΑΣ ΧΟΥΝΟΣ Επιμέλεια - συντονισμός έκδοσης: ΝΙΚΟΣ ΚΟΜΝ. ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Σχεδιασμός εξωφύλλου: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑ

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑ Εισαγωγή Στη σύγχρονη εποχή μας, αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών που χρησιμοποιούνται στον οικιακό

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδια για εκπροσώπους Ευρωπαϊκών Συμβουλίων Εργαζομένων. 01 Πώς θα κάνετε τις συναντήσεις σας πιο επιτυχημένες

Εγχειρίδια για εκπροσώπους Ευρωπαϊκών Συμβουλίων Εργαζομένων. 01 Πώς θα κάνετε τις συναντήσεις σας πιο επιτυχημένες Εγχειρίδια για εκπροσώπους Ευρωπαϊκών Συμβουλίων Εργαζομένων 01 Πώς θα κάνετε τις συναντήσεις σας πιο επιτυχημένες Εισαγωγή Από το 1994 οι εργαζόμενοι σε πολυεθνικές εταιρείες έχουν το δικαίωμα πληροφόρησης

Διαβάστε περισσότερα