Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων - Χειμερινό Εξάμηνο Καθηγητής Δ. Γουνόπουλος

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων - Χειμερινό Εξάμηνο Καθηγητής Δ. Γουνόπουλος"

Transcript

1 Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων - Χειμερινό Εξάμηνο Καθηγητής Δ. Γουνόπουλος Άσκηση 1 - Προθεσμία: 9 Δεκ Σκοπός της εργασίας αυτής είναι η κατανόηση της εσωτερικής λειτουργίας των Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων όσον αφορά τη διαχείριση σε επίπεδο μπλοκ (block) αλλά και ως προς τη διαχείριση σε επίπεδο εγγραφών. Επίσης, μέσω της εργασίας θα γίνει αντιληπτό το κατά πόσο μπορεί να βελτιώσει την απόδοση ενός Συστήματος Διαχείρησης Βάσεων Δεδομένων (ΣΔΒΔ) η ύπαρξη ευρετηρίων πάνω στις εγγραφές. Πιο συγκεκριμένα, στα πλαίσια της 1η εργασίας θα υλοποιήσετε ένα σύνολο συναρτήσεων που διαχειρίζονται αρχεία που δημιουργήθηκαν βάσει στατικού κατακερματισμού (Hash Table) και ένα σύνολο συναρτήσεων που διαχειρίζονται αρχεία που δημιουργήθηκαν βάσει επεκτατού κατακερματισμού (Εxtendible Hash Table). Οι συναρτήσεις που καλείστε να υλοποιήσετε αφορούν τη διαχείριση εγγραφών και τη διαχείριση ευρετηρίων. Η υλοποίησή τους θα γίνει πάνω από το επίπεδο διαχείρισης μπλοκ υποχρεωτικά, το οποίο δίνεται έτοιμο ως βιβλιοθήκη. Τα πρωτότυπα (definitions) των συναρτήσεων που καλείστε να υλοποιήσετε όσο και των συναρτήσεων της βιβλιοθήκης επιπέδου μπλοκ δίνονται στη συνέχεια, μαζί με επεξήγηση για τη λειτουργικότητα που θα επιτελεί η κάθε μία. Η διαχείριση των αρχείων στατικού κατακερματισμού γίνεται μέσω των συναρτήσεων με το πρόθεμα HΤ_, ενώ των αρχείων επεκτατού κατακερματισμού με το πρόθεμα ΕT_. Τόσο τα αρχεία στατικού κατακερματισμού όσο και τα αρχεία επεκτατού κατακερματισμού έχουν μέσα εγγραφές τις οποίες διαχειρίζεστε μέσω των κατάλληλων συναρτήσεων. Οι εγγραφές είναι της ίδιας μορφής και για τους δύο τύπους αρχείων και συγκεκριμένα έχουν τη μορφή που δίνεται στη συνέχεια. typedef struct{ int id, char name[15], char surname[20], char city[25]; }Record; Το πρώτο μπλοκ (block) κάθε αρχείου (είτε στατικού κατακερματισμού, είτε επεκτατού κατακερματισμού), περιλαμβάνει ειδική πληροφορία σχετικά με το ίδιο το αρχείο. Η πληροφορία αυτή χρησιμεύει στο να αναγνωρίσει κανείς αν πρόκειται για αρχείο στατικού ή επεκτατού κατακερματισμού, σε πληροφορία που αφορά το πεδίο κατακερματισμού για τα αντίστοιχα αρχεία κ.λπ.

2 Στη συνέχεια δίνεται ένα παράδειγμα των εγγραφών που θα προστίθενται στα αρχεία που θα δημιουργείτε με την υλοποίησή σας. Εγγραφές με τις οποίες μπορείτε να ελέγξετε το πρόγραμμά σας θα δοθούν υπό μορφή αρχείων κειμένου μαζί με κατάλληλες συναρτήσεις main στο eclass του μαθήματος. {15, Giorgos, Dimopoulos, Ioannina } {4, Antonia, Papadopoulou, Athina } {300, Yannis, Yannakis, Thessaloniki } Συναρτήσεις BF (Block File) Στη συνέχεια, περιγράφονται οι συναρτήσεις που αφορούν το επίπεδο από block, πάνω στο οποίο θα βασιστείτε για την υλοποίηση των συναρτήσεων που ζητούνται. Η υλοποίηση των συναρτήσεων αυτών θα δοθεί έτοιµη µε τη µορφή βιβλιοθήκης. Στο αρχείο κεφαλίδας BF.h που θα σας δοθεί υπάρχουν τα πρωτότυπα των συναρτήσεων µαζί µε σχόλια για το πώς δουλεύουν και το µέγεθος ενός µπλοκ που είναι BF_BLOCK_SIZE, ίσο µε 512 bytes. void BF_Init() Με τη συνάρτηση BF_Init πραγµατοποιείται η αρχικοποίηση του επιπέδου BF. int BF_CreateFile ( char* filename /* όνοµα αρχείου */ ) Η συνάρτηση BF_CreateFile δηµιουργεί ένα αρχείο µε όνοµα filename το οποίο αποτελείται από block. Αν το αρχείο υπάρχει ήδη το παλιό αρχείο διαγράφεται. Σε περίπτωση επιτυχούς εκτέλεσης της συνάρτησης επιστρέφεται 0, ενώ σε περίπτωση αποτυχίας, επιστρέφεται ένας αρνητικός αριθµός. Αν θέλετε να δείτε το είδος του λάθους µπορείτε να καλέσετε τη συνάρτηση BF_PrintError. int BF_OpenFile ( char* filename /* όνοµα αρχείου */ ) Η συνάρτηση BF_OpenFile ανοίγει ένα υπάρχον αρχείο από block µε όνοµα filename. Σε περίπτωση επιτυχίας, επιστρέφεται το αναγνωριστικό του αρχείου, ενώ σε περίπτωση αποτυχίας, επιστρέφεται ένας αρνητικός αριθµός. Αν θέλετε να δείτε το είδος του λάθους µπορείτε να καλέσετε τη συνάρτηση BF_PrintError. int BF_CloseFile ( int filedesc /* αναγνωριστικό αρχείου block */ ) Η συνάρτηση BF_CloseFile κλείνει το ανοιχτό αρχείο µε αναγνωριστικό αριθµό filedesc. Σε περίπτωση επιτυχίας επιστρέφει 0, ενώ σε περίπτωση αποτυχίας, επιστρέφεται ένας αρνητικός αριθµός. Αν θέλετε να δείτε το είδος του λάθους µπορείτε να καλέσετε τη συνάρτηση BF_PrintError. int BF_GetBlockCounter ( int filedesc /* αναγνωριστικό αρχείου block */ ) Η συνάρτηση Get_BlockCounter δέχεται ως όρισµα τον αναγνωριστικό αριθµό filedesc ενός ανοιχτού αρχείου από block και βρίσκει τον αριθµό των διαθέσιµων block του, τον οποίο και επιστρέφει σε περίπτωση επιτυχούς εκτέλεσης. Σε περίπτωση αποτυχίας, επιστρέφεται ένας αρνητικός αριθµός. Αν θέλετε να δείτε το είδος του λάθους µπορείτε να καλέσετε τη συνάρτηση BF_PrintError.

3 int BF_AllocateBlock ( int filedesc /* αναγνωριστικό αρχείου block */ ) Με τη συνάρτηση BF_AllocateBlock δεσµεύεται ένα καινούριο block για το αρχείο µε αναγνωριστικό αριθµό filedesc. Το νέο block αρχικοποιείται µε µηδενικά και δεσµεύεται πάντα στο τέλος του αρχείου, οπότε ο αριθµός του block είναι BF_GetBlockCounter(fileDesc) - 1. Σε περίπτωση επιτυχίας επιστρέφει 0, ενώ σε περίπτωση αποτυχίας, επιστρέφεται ένας αρνητικός αριθµός. Αν θέλετε να δείτε το είδος του λάθους µπορείτε να καλέσετε τη συνάρτηση BF_PrintError. int BF_ReadBlock ( int filedesc, /* αναγνωριστικό αρχείου block */ int blocknumber, /* ο αριθµός ενός δεσµευµένου block µέσα στο αρχείο */ void** block /* δείκτης στα δεδοµένα του block (αναφορά) */ ) Η συνάρτηση BF_ReadBlock βρίσκει το block µε αριθµό blocknumber του ανοιχτού αρχείου µε αναγνωριστικό αριθµό filedesc. Η µεταβλητή block αποτελεί ένα δείκτη στα δεδοµένα του block, το οποίο θα πρέπει να έχει δεσµευτεί. Σε περίπτωση επιτυχίας, επιστρέφει 0, ενώ σε περίπτωση αποτυχίας, επιστρέφεται ένας αρνητικός αριθµός. Αν θέλετε να δείτε το είδος του λάθους µπορείτε να καλέσετε τη συνάρτηση BF_PrintError. int BF_WriteBlock ( int filedesc, /* αναγνωριστικό αρχείου block */ int blocknumber /* ο αριθµός ενός δεσµευµένου block µέσα στο αρχείο */ ) Η συνάρτηση BF_WriteBlock γράφει στο δίσκο το δεσµευµένο block µε αριθµό blocknumber του ανοιχτού αρχείου µε αναγνωριστικό αριθµό filedesc. Σε περίπτωση επιτυχίας, επιστρέφει 0, ενώ σε περίπτωση αποτυχίας, επιστρέφεται ένας αρνητικός αριθµός. Αν θέλετε να δείτε το είδος του λάθους µπορείτε να καλέσετε τη συνάρτηση BF_PrintError. void BF_PrintError ( char* message /* µήνυµα προς εκτύπωση */ ) Η συνάρτηση BF_PrintError βοηθά στην εκτύπωση των σφαλµάτων που δύναται να υπάρξουν µε την κλήση συναρτήσεων του επιπέδου αρχείου block. Εκτυπώνεται στο stderr το message ακολουθούµενο από µια περιγραφή του πιο πρόσφατου σφάλµατος. Συναρτήσεις HT (Hash Table) Στη συνέχεια περιγράφονται οι συναρτήσεις που καλείστε να υλοποιήσετε στα πλαίσια της εργασίας αυτής και που αφορούν το αρχείο στατικού κατακερματισμού. int HT_CreateIndex ( char *filename, /* όνομα αρχείου */ char attrtype, /* τύπος πεδίου-κλειδιού: 'c', 'i' */ char* attrname, /* όνομα πεδίου-κλειδιού */ int attrlength, /* μήκος πεδίου-κλειδιού */ int buckets /* αριθμός κάδων κατακερματισμού*/ )

4 Η συνάρτηση HT_CreateIndex χρησιμοποιείται για τη δημιουργία και κατάλληλη αρχικοποίηση ενός άδειου αρχείου κατακερματισμού με όνομα filename. Σε περίπτωση που εκτελεστεί επιτυχώς, επιστρέφεται 0, ενώ σε διαφορετική περίπτωση -1. HT_info* HT_OpenIndex ( char *filename /* όνομα αρχείου */ ) Η συνάρτηση HT_OpenIndex ανοίγει το αρχείο με όνομα filename και διαβάζει από το πρώτο μπλοκ την πληροφορία που αφορά το αρχείο κατακερματισμού. Κατόπιν, ενημερώνετε μια δομή όπου κρατάτε όσες πληροφορίες κρίνετε αναγκαίες για το αρχείο αυτό προκειμένου να μπορείτε να επεξεργαστείτε στη συνέχεια τις εγγραφές του. Μια ενδεικτική δομή με τις πληροφορίες που πρέπει να κρατάτε δίνεται στη συνέχεια: typedef struct { int filedesc; /* αναγνωριστικός αριθμός ανοίγματος αρχείου από το επίπεδο block */ char attrtype; /* ο τύπος του πεδίου που είναι κλειδί για το συγκεκριμένο αρχείο, 'c' ή'i' */ char* attrname; /* το όνομα του πεδίου που είναι κλειδί για το συγκεκριμένο αρχείο */ int attrlength; /* το μέγεθος του πεδίου που είναι κλειδί για το συγκεκριμένο αρχείο */ long int numbuckets; /* το πλήθος των κάδων του αρχείου κατακερματισμού */ } HT_info; Όπου attrtype, attrname, και attrlength αφορούν το πεδίο κλειδί, filedesc είναι ο αναγνωριστικός αριθμός του ανοίγματος του αρχείου, όπως επιστράφηκε από το επίπεδο διαχείρισης μπλοκ, και numbuckets είναι το πλήθος των κάδων που υπάρχουν στο αρχείο. Αφού ενημερωθεί κατάλληλα η δομή πληροφοριών του αρχείου, την επιστρέφετε. Σε περίπτωση που συμβεί οποιοδήποτε σφάλμα, επιστρέφεται τιμή NULL. Αν το αρχείο που δόθηκε για άνοιγμα δεν αφορά αρχείο κατακερματισμού, τότε αυτό επίσης θεωρείται σφάλμα. int HT_CloseIndex ( HT_info* header_info ) Η συνάρτηση HT_CloseIndex κλείνει το αρχείο που προσδιορίζεται μέσα στη δομή header_info. Σε περίπτωση που εκτελεστεί επιτυχώς, επιστρέφεται 0, ενώ σε διαφορετική περίπτωση -1. Η συνάρτηση είναι υπεύθυνη και για την αποδέσμευση της μνήμης που καταλαμβάνει η δομή που περάστηκε ως παράμετρος, στην περίπτωση που το κλείσιμο πραγματοποιήθηκε επιτυχώς. int HT_InsertEntry ( HT_info header_info, /* επικεφαλίδα του αρχείου*/ Record record /* δομή που προσδιορίζει την εγγραφή */ ) Η συνάρτηση HT_InsertEntry χρησιμοποιείται για την εισαγωγή μίας εγγραφής στο αρχείο κατακερματισμού. Οι πληροφορίες που αφορούν το αρχείο βρίσκονται στη δομή header_info, ενώ η εγγραφή προς εισαγωγή προσδιορίζεται από τη δομή record. Σε περίπτωση που εκτελεστεί επιτυχώς, επιστρέφεται 0, ενώ σε διαφορετική περίπτωση -1. int HT_GetAllEntries ( HT_info header_info, /* επικεφαλίδα του αρχείου */ void *value /* τιμή του πεδίου-κλειδιού προς αναζήτηση */) Η συνάρτηση αυτή χρησιμοποιείται για την εκτύπωση όλων των εγγραφών που υπάρχουν στο αρχείο κατακερματισμού οι οποίες έχουν τιμή στο πεδίο-κλειδί ίση με value. Η πρώτη δομή δίνει πληροφορία

5 για το αρχείο κατακερματισμού, όπως αυτή είχε επιστραφεί από την HT_OpenIndex. Για κάθε εγγραφή που υπάρχει στο αρχείο και έχει τιμή στο πεδίο-κλειδί (όπως αυτό ορίζεται στην HT_info) ίση με value, εκτυπώνονται τα περιεχόμενά της (συμπεριλαμβανομένου και του πεδίου-κλειδιού). Να επιστρέφεται επίσης το πλήθος των blocks που διαβάστηκαν μέχρι να βρεθούν όλες οι εγγραφές. Σε περίπτωση επιτυχίας επιστρέφει το πλήθος των εγγραφών που τυπώθηκαν, ενώ σε περίπτωση λάθους επιστρέφει -1. Συναρτήσεις ΕT (Extendible Hash Table) Στην συνέχεια περιγράφονται οι συναρτήσεις που καλείστε να υλοποιήσετε και αφορούν στο επίπεδο αρχείων επεκτατού κατακερματισμού. int ΕH_CreateIndex ( char *filename, /* όνομα αρχείου */ char* attrname, /* το όνομα του πεδίου που είναι το κλειδί για το συγκεκριμένο αρχείο */ char attrtype, /* τύπος πεδίου-κλειδιού: 'c', 'i' */ int attrlength, /* μήκος πεδίου-κλειδιού */ int depth /* το ολικό βάθος ευρετηρίου επεκτατού κατακερματισμού */ ) Η συνάρτηση EH_CreateIndex χρησιμοποιείται για τη δημιουργία και την κατάλληλη αρχικοποίηση ενός άδειου αρχείου επεκτατού κατακερματισμού με όνομα filename. Σε περίπτωση επιτυχίας επιστρέφει 0, ενώ σε περίπτωση αποτυχίας επιστρέφει -1. ΕH_info* ΕH_OpenIndex ( char *filename /* όνομα αρχείου προς άνοιγμα */ ) Η συνάρτηση ΕH_OpenIndex ανοίγει το αρχείο με όνομα filename και διαβάζει την μετα-πληροφορία του αρχείου επεκτατού κατακερματισμού. Κατόπιν, ενημερώνει μια δομή όπου κρατούνται όσες πληροφορίες κρίνετε απαραίτητες προκειμένου να μπορείτε να επεξεργαστείτε στη συνέχεια τις εγγραφές του. Μια ενδεικτική δομή με τέτοιες πληροφορίες δίνεται στη συνέχεια: typedef struct { int filedesc; /* αναγνωριστικός αριθμός ανοίγματος αρχείου από το επίπεδο block */ char* attrname; /* το όνομα του πεδίου που είναι το κλειδί για το συγκεκριμένο αρχείο */ char attrtype, /* τύπος πεδίου-κλειδιού: 'c', 'i' */ int attrlength, /* μήκος πεδίου-κλειδιού */ int depth /* το ολικό βάθος ευρετηρίου επεκτατού κατακερματισμού */ } ΕH_info; Όπου attrname, attrtype και attrlength αφορούν το πεδίο-κλειδί, filedesc είναι ο αναγνωριστικός αριθμός του ανοίγματος του αρχείου, όπως επιστράφηκε από το επίπεδο διαχείρισης μπλοκ και depth είναι το ολικό βάθος του ευρετηρίου επεκτατού κατακερματισμού. Σε περίπτωση επιτυχίας επιστρέφει τη δομή πληροφοριών του αρχείου, ενώ σε περίπτωση αποτυχίας επιστρέφει τιμή NULL. Αν το αρχείο που δοθηκε για άνοιγμα δεν αφορά αρχείο επεκτατού κατακερματισμού, τότε αυτό επίσης θεωρείται σφάλμα.

6 int ΕH_CloseIndex ( ΕH_info* header_info /* πληροφορίες του αρχείου προς κλείσιμο */ ) Η συνάρτηση ΕH_CloseIndex κλείνει το αρχείο επεκτατού κατακερματισμού που προσδιορίζεται με τη δομή header_info. Η συνάρτηση είναι υπεύθυνη και για την αποδέσμευση της μνήμης που καταλαμβάνει η δομή που περάστηκε ως παράμετρος, στην περίπτωση που το κλείσιμο πραγματοποιήθηκε επιτυχώς. Σε περίπτωση επιτυχίας επιστρέφει 0, ενώ σε διαφορετική περίπτωση -1. int ΕH_InsertEntry ( ΕH_info* header_info, /* επικεφαλίδα του αρχείου*/ Record record /* δομή που προσδιορίζει την εγγραφή */ ) Η συνάρτηση ΕH_InsertEntry εισάγει μία εγγραφή στο αρχείο επεκτατού κατακερματισμού, σύμφωνα και με την αντίστοιχη θεωρία. Οι πληροφορίες που αφορούν στο αρχείο βρίσκονται στη δομή header_info, όπως αυτές επιστράφηκαν από την ΕH_OpenIndex, ενώ η εγγραφή προς εισαγωγή δίνεται στην παράμετρο record. Σε περίπτωση που εκτελεστεί επιτυχώς, επιστρέφει 0, ενώ σε διαφορετική περίπτωση -1. int ΕH_GetAllEntries ( ΕH_info header_info, /* επικεφαλίδα του αρχείου */ void *value /* τιμή του πεδίου-κλειδιού προς αναζήτηση */ ) Η συνάρτηση αυτή χρησιμοποιείται για την εκτύπωση όλων των εγγραφών που υπάρχουν στο αρχείο επεκτατού κατακερματισμού οι οποίες έχουν τιμή στο πεδίο-κλειδί ίση με value. Η παράμετρος header_info δίνει πληροφορίες για το αρχείο κατακερματισμού, όπως είχαν επιστραφεί από την ΕH_OpenIndex. Για κάθε εγγραφή του αρχείου με τιμή στο πεδίο-κλειδί ίση με value, εκτυπώνονται τα περιεχόμενά της (συμπεριλαμβανομένου και του πεδίου-κλειδιού). Να επιστρέφεται επίσης το πλήθος των blocks που διαβάστηκαν μέχρι να βρεθούν όλες οι εγγραφές. Σε περίπτωση επιτυχίας επιστρέφει το πλήθος των εγγραφών που τυπώθηκαν, ενώ σε περίπτωση λάθους επιστρέφει -1. Αφου υλοποιήσετε τις συναρτήσεις κατακερματισμού, να τις αξιολογήσετε ως προς: α) Το πόσα blocks έχει ένα αρχείο, β) Το ελάχιστο, το μέσο και το μέγιστο πλήθος εγγραφών που έχει κάθε bucket ενός αρχείου, γ) Το μέσο αριθμό των blocks που έχει κάθε bucket, και δ) Το πλήθος των buckets που έχουν μπλοκ υπερχείλισης, και πόσα μπλοκ είναι αυτά για κάθε bucket. Για το σκοπό αυτό, να υλοποιήσετε τη συνάρτηση: int HashStatistics ( char* filename /* όνομα του αρχείου που ενδιαφέρει */ ) Η συνάρτηση διαβάζει το αρχείο με όνομα filename και τυπώνει τα στατιστικά που αναφέρθηκαν προηγουμένως. Σε περίπτωση επιτυχίας επιστρέφει 0, ενώ σε περίπτωση λάθους επιστρέφει -1. Παράδοση εργασίας Η εργασία είναι ομαδική 2 ατόμων. Ημερομηνία Παράδοσης: 9 Δεκ Γλώσσα υλοποίησης : C / C++

7 Παραδοτέα : Τα αρχεία πηγαίου κώδικα (sources) και τα αντίστοιχα αρχεία κεφαλίδας (headers), readme αρχείο με περιγραφή / σχόλια πάνω στην υλοποίησή σας. Καθώς και τις αντίστοιχες main συναρτήσεις με τις οποίες δοκιμάσατε την λειτουργικότητα του κώδικα σας. Για απορίες, κάντε signup εδώ: piazza.com/uoa.gr/fall2016/18

Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων - Χειμερινό Εξάμηνο Καθηγητής Δ. Γουνόπουλος

Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων - Χειμερινό Εξάμηνο Καθηγητής Δ. Γουνόπουλος Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων - Χειμερινό Εξάμηνο 2018 2019 Καθηγητής Δ. Γουνόπουλος Άσκηση 1/2 - Προθεσμία: 18 Ιαν. 2019 Σκοπός της εργασίας αυτής είναι η κατανόηση

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες K18 - Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων Εαρινό Εξάμηνο

Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες K18 - Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων Εαρινό Εξάμηνο Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες K18 - Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων Εαρινό Εξάμηνο 2009 2010 Καθηγητής Δ. Γουνόπουλος Άσκηση 2 Σε συνέχεια της πρώτης άσκησης, σκοπός της δεύτερης εργασίας είναι η

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες K18 - Υλοποίηση Συστηµάτων Βάσεων εδοµένων Εαρινό Εξάµηνο 2009 2010

Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες K18 - Υλοποίηση Συστηµάτων Βάσεων εδοµένων Εαρινό Εξάµηνο 2009 2010 Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες K18 - Υλοποίηση Συστηµάτων Βάσεων εδοµένων Εαρινό Εξάµηνο 2009 2010 Καθηγητής. Γουνόπουλος Άσκηση 1 Σκοπός της εργασίας αυτής είναι η κατανόηση της εσωτερικής λειτουργίας

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων - Χειμερινό Εξάμηνο Καθηγητής Δ. Γουνόπουλος

Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων - Χειμερινό Εξάμηνο Καθηγητής Δ. Γουνόπουλος Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων - Χειμερινό Εξάμηνο 2016 2017 Καθηγητής Δ. Γουνόπουλος Άσκηση 2 - Εξωτερική Ταξινόμηση Παράδοση: 20/01/2017 Σκοπός της εργασίας αυτής

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες K18 - Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων Εαρινό Εξάμηνο

Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες K18 - Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων Εαρινό Εξάμηνο Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες K18 - Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων Εαρινό Εξάμηνο 2011 2012 Καθηγητές Μ. Χατζόπουλος, Δ. Γουνόπουλος Άσκηση 1 Παράδοση 4 Μαϊου Σκοπός της εργασίας αυτής είναι η κατανόηση

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες. K18 - Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων Εαρινό Εξάμηνο

Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες. K18 - Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων Εαρινό Εξάμηνο Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες K18 - Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων Εαρινό Εξάμηνο 2010 2011 Δ. Γουνόπουλος Ι. Ιωαννίδης Άσκηση 1: Συγχώνευση Εγγραφών Δυαδικών Αρχείων Προθεσμία: 2 Μαΐου 2011, 5:00μμ

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες

Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες K18 Υλοποίηση Συστηµάτων Βάσεων εδοµένων Εαρινό Εξάµηνο 2012 2013 Καθηγητές. Γουνόπουλος, I. Iωαννίδης Άσκηση 2 Παράδοση: 31/5 Ο σκοπός της εργασίας αυτής είναι η κατανόηση

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες. K18 - Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων Χειμερινό Εξάμηνο

Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες. K18 - Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων Χειμερινό Εξάμηνο Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες K18 - Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων Χειμερινό Εξάμηνο 2015 2016 Ι. Ιωαννίδης Άσκηση 3: Αποθήκευση κατά στήλες Προθεσμία: 25 Ιανουαρίου 2016, 11:59μμ Ο σκοπός της εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες K18 - Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων Χειμερινό Εξάμηνο M. Χατζόπουλος. Προθεσμία: 19/01/2015

Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες K18 - Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων Χειμερινό Εξάμηνο M. Χατζόπουλος. Προθεσμία: 19/01/2015 Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες K18 - Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων Χειμερινό Εξάμηνο 2013 2014 M. Χατζόπουλος Προθεσμία: 19/01/2015 Σκοπός της εργασίας είναι η κατανόηση της εσωτερικής λειτουργίας

Διαβάστε περισσότερα

'Ασκηση 1: Στατικός Κατακερματισμός. Εισαγωγή. Ρουτίνες υλοποίησης κατακερματισμού. (Ημερομηνία Παράδοσης: Παρασκευή, 16/5/2008, 5μμ) HT_Init()

'Ασκηση 1: Στατικός Κατακερματισμός. Εισαγωγή. Ρουτίνες υλοποίησης κατακερματισμού. (Ημερομηνία Παράδοσης: Παρασκευή, 16/5/2008, 5μμ) HT_Init() Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες K18 Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων Εαρινό Εξάμηνο 2008 Αν. Καθηγητής Δημήτρης Γουνόπουλος Καθηγητής Γιάννης Ιωαννίδης 'Ασκηση 1: Στατικός Κατακερματισμός (Ημερομηνία

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες. K18 - Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων Εαρινό Εξάμηνο

Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες. K18 - Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων Εαρινό Εξάμηνο Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες K18 - Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων Εαρινό Εξάμηνο 2010 2011 Δ. Γουνόπουλος Ι. Ιωαννίδης Άσκηση 2: Υλοποίηση Ευρετηρίου Β+ Δένδρου Προθεσμία: 6 Ιουνίου 2011, 11:59μμ

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες K25 Ανάπτυξη Λογισμικού Εαρινό Εξάμηνο 2008 Καθηγητής Γιάννης Ιωαννίδης. Μέρος 2ο: Επίπεδο Ευρετηρίου Β+ Δένδρων

Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες K25 Ανάπτυξη Λογισμικού Εαρινό Εξάμηνο 2008 Καθηγητής Γιάννης Ιωαννίδης. Μέρος 2ο: Επίπεδο Ευρετηρίου Β+ Δένδρων Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες K25 Ανάπτυξη Λογισμικού Εαρινό Εξάμηνο 2008 Καθηγητής Γιάννης Ιωαννίδης Μέρος 2ο: Επίπεδο Ευρετηρίου Β+ Δένδρων (Ημερομηνία Παράδοσης: Δευτέρα 5/5/2008, 11:59μμ Εισαγωγή Στο

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες K25 Ανάπτυξη Λογισμικού Εαρινό Εξάμηνο 2008 Καθηγητής Γιάννης Ιωαννίδης. Επίπεδο Αρχείου Μπλοκ

Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες K25 Ανάπτυξη Λογισμικού Εαρινό Εξάμηνο 2008 Καθηγητής Γιάννης Ιωαννίδης. Επίπεδο Αρχείου Μπλοκ Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες K25 Ανάπτυξη Λογισμικού Εαρινό Εξάμηνο 2008 Καθηγητής Γιάννης Ιωαννίδης Μέρος 1 ο: Επίπεδο Αρχείου Μπλοκ ( Ημερομηνία Παράδοσης: Δευτέρα 31/3/2008, 11:59 μμ Εισαγωγή Το επίπεδο

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες K25 Ανάπτυξη Λογισμικού Εαρινό Εξάμηνο 2008 Καθηγητής Γιάννης Ιωαννίδης. Επίπεδο Αρχείου Εγγραφών

Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες K25 Ανάπτυξη Λογισμικού Εαρινό Εξάμηνο 2008 Καθηγητής Γιάννης Ιωαννίδης. Επίπεδο Αρχείου Εγγραφών Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες K25 Ανάπτυξη Λογισμικού Εαρινό Εξάμηνο 2008 Καθηγητής Γιάννης Ιωαννίδης Επίπεδο Αρχείου Εγγραφών Εισαγωγή Το επίπεδο Αρχείου Εγγραφών δίνει ρουτίνες για τη διαχείριση αδόμητων

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Ι. Είσοδος/Έξοδος. Δημήτρης Μιχαήλ. Ακ. Έτος 2009-2010. Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Προγραμματισμός Ι. Είσοδος/Έξοδος. Δημήτρης Μιχαήλ. Ακ. Έτος 2009-2010. Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Προγραμματισμός Ι Είσοδος/Έξοδος Δημήτρης Μιχαήλ Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Ακ. Έτος 2009-2010 Είσοδος/Έξοδος Μέχρι τώρα όποτε θέλαμε να διαβάσουμε χρησιμοποιούσαμε πάντα

Διαβάστε περισσότερα

Δομημένος Προγραμματισμός. Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων

Δομημένος Προγραμματισμός. Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων Δομημένος Προγραμματισμός Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων www.bpis.teicrete.gr Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων www.bpis.teicrete.gr 2 Ορισμός

Διαβάστε περισσότερα

Δυναμικός Κατακερματισμός. Βάσεις Δεδομένων Ευαγγελία Πιτουρά 1

Δυναμικός Κατακερματισμός. Βάσεις Δεδομένων Ευαγγελία Πιτουρά 1 Δυναμικός Κατακερματισμός Βάσεις Δεδομένων 2017-2018 1 Κατακερματισμός Πρόβλημα στατικού κατακερματισμού: Έστω Μ κάδους και r εγγραφές ανά κάδο - το πολύ Μ * r εγγραφές (αλλιώς μεγάλες αλυσίδες υπερχείλισης)

Διαβάστε περισσότερα

Δυναμικός Κατακερματισμός. Βάσεις Δεδομένων Ευαγγελία Πιτουρά 1

Δυναμικός Κατακερματισμός. Βάσεις Δεδομένων Ευαγγελία Πιτουρά 1 Δυναμικός Κατακερματισμός Βάσεις Δεδομένων 2018-2019 1 Κατακερματισμός Πρόβλημα στατικού κατακερματισμού: Έστω Μ κάδους και r εγγραφές ανά κάδο - το πολύ Μ * r εγγραφές (αλλιώς μεγάλες αλυσίδες υπερχείλισης)

Διαβάστε περισσότερα

Δυναμικός Κατακερματισμός. Βάσεις Δεδομένων Ευαγγελία Πιτουρά 1

Δυναμικός Κατακερματισμός. Βάσεις Δεδομένων Ευαγγελία Πιτουρά 1 Δυναμικός Κατακερματισμός 1 Κατακερματισμός Τι αποθηκεύουμε στους κάδους; Στα παραδείγματα δείχνουμε μόνο την τιμή του πεδίου κατακερματισμού Την ίδια την εγγραφή (ως τρόπος οργάνωσης αρχείου) μέγεθος

Διαβάστε περισσότερα

#include <stdlib.h> Α. [-128,127] Β. [-127,128] Γ. [-128,128]

#include <stdlib.h> Α. [-128,127] Β. [-127,128] Γ. [-128,128] ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ Εξετάσεις Α Περιόδου 2017 (27/1/2017) ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:................................................................................ Α.Μ.:...............................................

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Ι. Εγγραφές. Δημήτρης Μιχαήλ. Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Προγραμματισμός Ι. Εγγραφές. Δημήτρης Μιχαήλ. Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Προγραμματισμός Ι Εγγραφές Δημήτρης Μιχαήλ Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Η Ανάγκη Ομαδοποίησης Πολλές φορές έχουμε πληροφορίες διαφορετικού τύπου οι οποίες όμως έχουν μεγάλη

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Υπολογιστών & Υπολογιστική Φυσική

Προγραμματισμός Υπολογιστών & Υπολογιστική Φυσική ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Προγραμματισμός Υπολογιστών & Υπολογιστική Φυσική Ενότητα 8: Αρχεία και Δομές Νικόλαος Στεργιούλας Τμήμα Φυσικής Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών

Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Δομημένος Προγραμματισμός Ενότητα 5(γ): Εργαστηριακή Άσκηση Αναπλ. Καθηγητής: Κωνσταντίνος Στεργίου Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2016-2017 ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΞΑΜΗΝΟΥ Ποιος πρέπει να ολοκληρώσει αυτή την εργασία? Φοιτητές έτους >= 2 που

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Ι. Δυναμική Διαχείριση Μνήμης. Δημήτρης Μιχαήλ. Ακ. Έτος 2011-2012. Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Προγραμματισμός Ι. Δυναμική Διαχείριση Μνήμης. Δημήτρης Μιχαήλ. Ακ. Έτος 2011-2012. Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Προγραμματισμός Ι Δυναμική Διαχείριση Μνήμης Δημήτρης Μιχαήλ Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Ακ. Έτος 2011-2012 Ανάγκη για Δυναμική Μνήμη Στατική Μνήμη Μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαμε

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο Αλφαριθμητικές Σειρές Χαρακτήρων (Strings) (Διάλεξη 20) 1) Strings στη C

Κεφάλαιο Αλφαριθμητικές Σειρές Χαρακτήρων (Strings) (Διάλεξη 20) 1) Strings στη C Κεφάλαιο 9.1-9.2 Αλφαριθμητικές Σειρές Χαρακτήρων (Strings) (Διάλεξη 20) 1) Strings στη C Ένα string είναι μία ακολουθία αλφαριθμητικών χαρακτήρων, σημείων στίξης κτλ. Π.χ. Hello How are you? 121212 *Apple#123*%

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Η/Υ (ΤΛ2007 )

Προγραμματισμός Η/Υ (ΤΛ2007 ) Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τ.Ε.Ι. Κρήτης Προγραμματισμός Η/Υ (ΤΛ2007 ) Δρ. Μηχ. Νικόλαος Πετράκης (npet@chania.teicrete.gr) Ιστοσελίδα Μαθήματος: https://eclass.chania.teicrete.gr/ Εξάμηνο: Εαρινό 2015-16

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο 9: Αρχεία

Εργαστήριο 9: Αρχεία Εργαστήριο 9: Αρχεία Στην ενότητα αυτή θα μελετηθούν τα εξής επιμέρους θέματα: - Αρχεία, Είσοδος/Έξοδος από/προς αρχεία - Δυαδικά αρχεία - Παραδείγματα ΕΠΛ035 Δομές Δεδομένων και Αλγόριθμοι για Ηλ. Μηχ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΤΕΡΗ ΑΣΚΗΣΗ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΤΕΡΗ ΑΣΚΗΣΗ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΤΕΡΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΑΘΗΜΑ ΒΑΣΕΙΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΑΚΑ. ΕΤΟΣ 2012-13 Ι ΑΣΚΟΝΤΕΣ Ιωάννης Βασιλείου Καθηγητής, Τοµέας Τεχνολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΗΥ240: Δομές Δεδομένων Εαρινό Εξάμηνο Ακαδημαϊκό Έτος 2017 Διδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου Προγραμματιστική Εργασία - 2o Μέρος

ΗΥ240: Δομές Δεδομένων Εαρινό Εξάμηνο Ακαδημαϊκό Έτος 2017 Διδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου Προγραμματιστική Εργασία - 2o Μέρος ΗΥ240: Δομές Δεδομένων Εαρινό Εξάμηνο Ακαδημαϊκό Έτος 2017 Διδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου Προγραμματιστική Εργασία - 2o Μέρος Ημερομηνία Παράδοσης: Δευτέρα, 15 Μαΐου 2017, ώρα 23:59. Τρόπος Παράδοσης:

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη και Σχεδίαση Λογισμικού

Ανάπτυξη και Σχεδίαση Λογισμικού Ανάπτυξη και Σχεδίαση Λογισμικού Η γλώσσα προγραμματισμού C Γεώργιος Δημητρίου Αλφαριθμητικά και Αρχεία Αλφαριθμητικά (strings) Αρχεία (files) τα βασικά στοιχεία Αλφαριθμητικά της C Συμβολοσειρές (= ακολουθίες

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες K25 Ανάπτυξη Λογισμικού Εαρινό Εξάμηνο 2008 Καθηγητής Γιάννης Ιωαννίδης

Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες K25 Ανάπτυξη Λογισμικού Εαρινό Εξάμηνο 2008 Καθηγητής Γιάννης Ιωαννίδης Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες K25 Ανάπτυξη Λογισμικού Εαρινό Εξάμηνο 2008 Καθηγητής Γιάννης Ιωαννίδης Μέρος 3ο: Επίπεδο Λειτουργικότητας Χρήστη (Ημερομηνία Παράδοσης: Τρίτη 17/6/2008, 11:59μμ) Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

HY-486 Αρχές Κατανεμημένου Υπολογισμού Εαρινό Εξάμηνο

HY-486 Αρχές Κατανεμημένου Υπολογισμού Εαρινό Εξάμηνο HY-486 Αρχές Κατανεμημένου Υπολογισμού Εαρινό Εξάμηνο 2016-2017 Δέυτερη Προγραμματιστική Εργασία Προθεσμία παράδοσης: 19/6/2017 1. Γενική Περιγραφή Στην δεύτερη προγραμματιστική εργασία καλείστε να υλοποιήσετε

Διαβάστε περισσότερα

Δομημένος Προγραμματισμός (ΤΛ1006)

Δομημένος Προγραμματισμός (ΤΛ1006) Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης Σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τομέας Αυτοματισμού και Πληροφορικής Δομημένος Προγραμματισμός (ΤΛ1006) Δρ. Μηχ. Νικόλαος Πετράκης, Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Δυναμικός Κατακερματισμός. Βάσεις Δεδομένων Ευαγγελία Πιτουρά 1

Δυναμικός Κατακερματισμός. Βάσεις Δεδομένων Ευαγγελία Πιτουρά 1 Δυναμικός Κατακερματισμός Βάσεις Δεδομένων 2013-2014 Ευαγγελία Πιτουρά 1 Κατακερματισμός Τι αποθηκεύουμε στους κάδους; Στα παραδείγματα δείχνουμε μόνο την τιμή του πεδίου κατακερματισμού Την ίδια την εγγραφή

Διαβάστε περισσότερα

HY-486 Αρχές Κατανεμημένου Υπολογισμού

HY-486 Αρχές Κατανεμημένου Υπολογισμού HY-486 Αρχές Κατανεμημένου Υπολογισμού Εαρινό Εξάμηνο 2016-2017 Πρώτη Προγραμματιστική Εργασία Προθεσμία παράδοσης: Τρίτη 2/5 στις 23:59. 1. Γενική Περιγραφή Στην πρώτη προγραμματιστική εργασία καλείστε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ Ακαδημαϊκό έτος ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ #5

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ Ακαδημαϊκό έτος ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ #5 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ Ακαδημαϊκό έτος 2001-2002 ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ #5 «Προγραμματισμός Η/Υ» - Τετράδιο Εργαστηρίου #5 2 Γενικά Στο Τετράδιο #5 του Εργαστηρίου θα ασχοληθούμε με πιο προχωρημένα θέματα υλοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

ΗΥ486 - Αρχές Κατανεμημένου Υπολογισμού Εαρινό Εξάμηνο Δεύτερη Προγραμματιστική Εργασία

ΗΥ486 - Αρχές Κατανεμημένου Υπολογισμού Εαρινό Εξάμηνο Δεύτερη Προγραμματιστική Εργασία ΗΥ486 - Αρχές Κατανεμημένου Υπολογισμού Εαρινό Εξάμηνο 2015-2016 Δεύτερη Προγραμματιστική Εργασία Γενική περιγραφή Στη δεύτερη προγραμματιστική εργασία καλείστε να υλοποιήσετε ένα διομότιμο σύστημα (Peer-to-

Διαβάστε περισσότερα

ΗΥ240: οµές εδοµένων Χειµερινό Εξάµηνο Ακαδηµαϊκό Έτος Παναγιώτα Φατούρου. Προγραµµατιστική Εργασία 3 ο Μέρος

ΗΥ240: οµές εδοµένων Χειµερινό Εξάµηνο Ακαδηµαϊκό Έτος Παναγιώτα Φατούρου. Προγραµµατιστική Εργασία 3 ο Μέρος Πανεπιστήµιο Κρήτης, Τµήµα Επιστήµης Υπολογιστών 6 εκεµβρίου 2008 ΗΥ240: οµές εδοµένων Χειµερινό Εξάµηνο Ακαδηµαϊκό Έτος 2008-09 Παναγιώτα Φατούρου Προγραµµατιστική Εργασία 3 ο Μέρος Ηµεροµηνία Παράδοσης:

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Η/Υ 1 (Εργαστήριο)

Προγραμματισμός Η/Υ 1 (Εργαστήριο) Προγραμματισμός Η/Υ 1 (Εργαστήριο) Ενότητα 2: Δομή ενός προγράμματος C Καθηγήτρια Εφαρμογών: Τσαγκαλίδου Ροδή Τμήμα: Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Κλάσεις και Αντικείμενα Αναφορές

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Κλάσεις και Αντικείμενα Αναφορές ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Κλάσεις και Αντικείμενα Αναφορές Μαθήματα από το lab Υπενθύμιση: Η άσκηση ζητούσε να υλοποιήσετε μία κλάση vector που να διαχειρίζεται διανύσματα οποιουδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

ΗΥ240: Δομές Δεδομένων Εαρινό Εξάμηνο Ακαδημαϊκό Έτος 2018 Διδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου Προγραμματιστική Εργασία - 2o Μέρος

ΗΥ240: Δομές Δεδομένων Εαρινό Εξάμηνο Ακαδημαϊκό Έτος 2018 Διδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου Προγραμματιστική Εργασία - 2o Μέρος ΗΥ240: Δομές Δεδομένων Εαρινό Εξάμηνο Ακαδημαϊκό Έτος 2018 Διδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου Προγραμματιστική Εργασία - 2o Μέρος Ημερομηνία Παράδοσης: Δευτέρα, 14 Μαΐου 2018, ώρα 23:59 Τρόπος Παράδοσης: Χρησιμοποιώντας

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Ι. Προχωρημένα Θέματα. Δημήτρης Μιχαήλ. Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Προγραμματισμός Ι. Προχωρημένα Θέματα. Δημήτρης Μιχαήλ. Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Προγραμματισμός Ι Προχωρημένα Θέματα Δημήτρης Μιχαήλ Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Ανακατεύθυνση Εισόδου/Εξόδου Συνήθως η τυπική είσοδος ενός προγράμματος (stdin) προέρχεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 9: Συμβολοσειρές και Ορίσματα Γραμμής Εντολής

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 9: Συμβολοσειρές και Ορίσματα Γραμμής Εντολής ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 9: Συμβολοσειρές και Ορίσματα Γραμμής Εντολής Στο εργαστήριο αυτό θα δούμε πώς ορίζονται και πώς χρησιμοποιούνται οι συμβολοσειρές στην C. Επίσης, θα μελετήσουμε κάποιες από τις συναρτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Δομημένος Προγραμματισμός. Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων

Δομημένος Προγραμματισμός. Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων Δομημένος Προγραμματισμός Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων www.bpis.teicrete.gr Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων www.bpis.teicrete.gr 2 Διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

Δομημένος Προγραμματισμός. Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων

Δομημένος Προγραμματισμός. Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων Δομημένος Προγραμματισμός Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων www.bpis.teicrete.gr Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων www.bpis.teicrete.gr 2 Δομές Δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 8.7. Πολυδιάστατοι Πίνακες (Διάλεξη 19)

Κεφάλαιο 8.7. Πολυδιάστατοι Πίνακες (Διάλεξη 19) Κεφάλαιο 8.7 Πολυδιάστατοι Πίνακες (Διάλεξη 19) Πολυδιάστατοι πίνακες Μέχρι τώρα μιλούσαμε για Μονοδιάστατους Πίνακες. ή π.χ. int age[5]= {31,28,31,30,31; για Παράλληλους πίνακες, π.χ. int id[5] = {1029,1132,1031,9991,1513;

Διαβάστε περισσότερα

Δομές Δεδομένων. Καθηγήτρια Μαρία Σατρατζέμη. Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής. Δομές Δεδομένων. Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής

Δομές Δεδομένων. Καθηγήτρια Μαρία Σατρατζέμη. Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής. Δομές Δεδομένων. Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής Ενότητα 5: Δείκτες και Δυναμική Δέσμευση- Αποδέσμευση Μνήμης στη C/ Υλοποίηση ΑΤΔ Συνδεδεμένη Λίστα με δείκτες /Ένα πακέτο για τον ΑΤΔ Συνδεδεμένη Λίστα Καθηγήτρια Μαρία Σατρατζέμη Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

(Κεφάλαιο 2.7 και 12) Αρχεία στην C. (Διάλεξη 15)

(Κεφάλαιο 2.7 και 12) Αρχεία στην C. (Διάλεξη 15) (Κεφάλαιο 2.7 και 12) Αρχεία στην C (Διάλεξη 15) 14-1 Επανάληψη στην Αποθήκευση (Storage) Για να αποθηκεύσουμε δεδομένα από ένα πρόγραμμα, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την Δευτερεύουσα Μνήμη 14-2 Επανάληψη

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή εκτελέσιμου κώδικα σε διεργασίες

Εισαγωγή εκτελέσιμου κώδικα σε διεργασίες 0x375 - Thessaloniki Tech Talks Sessions Event 0x2 19 Μαρτίου 2010 Περιεχόμενα 1 Εισαγωγή 2 Η κλήση συστήματος ptrace 3 Νήματα 4 Το πρόγραμμα εισαγωγής κώδικα prez 5 Επίλογος Γιατί; Πολλές φορές θέλουμε

Διαβάστε περισσότερα

Δομημένος Προγραμματισμός (ΤΛ1006)

Δομημένος Προγραμματισμός (ΤΛ1006) Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης Σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τομέας Αυτοματισμού και Πληροφορικής Δομημένος Προγραμματισμός (ΤΛ1006) Δρ. Μηχ. Νικόλαος Πετράκης, Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Ι (ΗΥ120)

Προγραμματισμός Ι (ΗΥ120) Προγραμματισμός Ι (ΗΥ120) Διάλεξη 3: Είσοδος / Έξοδος, Βασικοί Τύποι, Δήλωση Μεταβλητών Ένα Ακόμα Παράδειγμα #include int main(int argc, char* argv[]) { } putchar('h'); putchar('e'); putchar('l');

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Δρ. Θεόδωρος Γ. Λάντζος

Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Δρ. Θεόδωρος Γ. Λάντζος Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Δρ. Θεόδωρος Γ. Λάντζος http://www.teiser.gr/icd/staff/lantzos lantzos@teiser.gr Κανόνες Ομαλής Λειτουργίας Ερχόμαστε στην ώρα μας Δεν καπνίζουμε και τρώμε εντός της αίθουσας

Διαβάστε περισσότερα

Δυναμική δέσμευση και αποδέσμευση μνήμης. Προγραμματισμός II 1

Δυναμική δέσμευση και αποδέσμευση μνήμης. Προγραμματισμός II 1 Δυναμική δέσμευση και αποδέσμευση μνήμης Προγραμματισμός II 1 lalis@inf.uth.gr Γιατί χρειάζεται η δυναμική μνήμη; Οι απαιτήσεις του προγράμματος σε μνήμη μπορεί να είναι άγνωστες την ώρα της συγγραφής

Διαβάστε περισσότερα

Προγραµµατιστική Εργασία 1 ο Μέρος

Προγραµµατιστική Εργασία 1 ο Μέρος Πανεπιστήµιο Κρήτης, Τµήµα Επιστήµης Υπολογιστών 4 Νοεµβρίου 2011 ΗΥ240: οµές εδοµένων Χειµερινό Εξάµηνο Ακαδηµαϊκό Έτος 2011-12 ιδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου Προγραµµατιστική Εργασία 1 ο Μέρος Ηµεροµηνία

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός ΙI (Θ)

Προγραμματισμός ΙI (Θ) Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κεντρικής Μακεδονίας - Σέρρες Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Προγραμματισμός ΙI (Θ) Δρ. Δημήτρης Βαρσάμης Επίκουρος Καθηγητής Μάρτιος 2017 Δρ. Δημήτρης Βαρσάμης Μάρτιος 2017

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡ Χ Ε Ι Α Κ Ε Ι Μ Ε Ν Ο Υ (text files)

ΑΡ Χ Ε Ι Α Κ Ε Ι Μ Ε Ν Ο Υ (text files) ΑΡ Χ Ε Ι Α Κ Ε Ι Μ Ε Ν Ο Υ (text files) Αρχείο είναι μια συλλογή δεδομένων του ίδιου τύπου. Ενα αρχείο αποθηκεύεται στην περιφερειακή μνήμη (σκληρό δίσκο, δισκέττα). Τα αρχεία είναι μόνιμα. Τα δεδομένα

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασιακός Προγραμματισμός

Διαδικασιακός Προγραμματισμός Τμήμα ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Διαδικασιακός Προγραμματισμός Διάλεξη 13 η Δομές & Ενώσεις Οι διαλέξεις βασίζονται στο βιβλίο των Τσελίκη και Τσελίκα C: Από τη Θεωρία στην Εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

Linear Hashing. Linear vs other Hashing

Linear Hashing. Linear vs other Hashing Linear Hashing Τµήµα Πληροφορικής & Τηλ/νών, ΕΚΠΑ Υλοποίηση Συστηµάτων Βάσεων εδοµένων http://www.di.uoa.gr/~k18 Linear vs other Hashing Σεαντίθεσηµετοστατικόκατακερµατισµό, τα buckets αυξάνονται καθώς

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ Ακαδημαϊκό έτος 2001-2002 ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ #4

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ Ακαδημαϊκό έτος 2001-2002 ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ #4 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ Ακαδημαϊκό έτος 2001-2002 ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ #4 «Προγραμματισμός Η/Υ» - Τετράδιο Εργαστηρίου #4 2 Γενικά Στο Τετράδιο #4 του Εργαστηρίου θα αναφερθούμε σε θέματα διαχείρισης πινάκων

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο ΙV: Δείκτες και πίνακες. 4.1 Δείκτες.

Κεφάλαιο ΙV: Δείκτες και πίνακες. 4.1 Δείκτες. Κεφάλαιο ΙV: Δείκτες και πίνακες. 4.1 Δείκτες. Η C, όπως έχουμε αναφέρει, είναι μια γλώσσα προγραμματισμού υψηλού επιπέδου η οποία αναπτύχθηκε για πρώτη φορά το 1972 από τον Dennis Ritchie στα AT&T Bell

Διαβάστε περισσότερα

Κεφ.11: Ευρετήρια και Κατακερματισμός

Κεφ.11: Ευρετήρια και Κατακερματισμός Κεφ.11: Ευρετήρια και Κατακερματισμός Database System Concepts, 6 th Ed. See www.db-book.com for conditions on re-use Κεφ. 11: Ευρετήρια-Βασική θεωρία Μηχανισμοί ευρετηρίου χρησιμοποιούνται για την επιτάχυνση

Διαβάστε περισσότερα

Δομημένος Προγραμματισμός

Δομημένος Προγραμματισμός ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Δομημένος Προγραμματισμός Ενότητα: Συναρτήσεις θεωρία Δ. Ε. Μετάφας Τμ. Ηλεκτρονικών Μηχ. Τ.Ε. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Α. unsigned int Β. double. Γ. int. unsigned char x = 1; x = x + x ; x = x * x ; x = x ^ x ; printf("%u\n", x); Β. unsigned char

Α. unsigned int Β. double. Γ. int. unsigned char x = 1; x = x + x ; x = x * x ; x = x ^ x ; printf(%u\n, x); Β. unsigned char ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ Εξετάσεις Β Περιόδου 2015 (8/9/2015) ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:................................................................................ Α.Μ.:...............................................

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΗΓΜΕΝΟΙ ΜΙΚΡΟΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΕΣ PROJECT 2: MEMORY MANAGEMENT

ΠΡΟΗΓΜΕΝΟΙ ΜΙΚΡΟΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΕΣ PROJECT 2: MEMORY MANAGEMENT ΠΡΟΗΓΜΕΝΟΙ ΜΙΚΡΟΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΕΣ PROJECT 2: MEMORY MANAGEMENT ΘΕΩΡΙΑ Στο project αυτό έχουμε υλοποιήσει τις βασικές συναρτήσεις της stdlib της C malloc και free Η συνάρτηση malloc είναι η void *malloc(int

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασιακός Προγραμματισμός

Διαδικασιακός Προγραμματισμός Τμήμα ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Διαδικασιακός Προγραμματισμός Διάλεξη 14 η Διαχείριση Μνήμης και Δομές Δεδομένων Οι διαλέξεις βασίζονται στο βιβλίο των Τσελίκη και Τσελίκα C: Από τη

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία Αρχείων Κειµένου

Επεξεργασία Αρχείων Κειµένου Επεξεργασία Αρχείων Κειµένου Στην ενότητα αυτή θα µελετηθούν τα εξής επιµέρους θέµατα: Αρχεία Κειµένου Γενικά Συναρτήσεις Επεξεργασίας Αρχείων Κειµένου ΕΠΛ 132 Αρχές Προγραµµατισµού ΙΙ 1 Αρχεία Γενικά

Διαβάστε περισσότερα

CloudBox!: Ένα εργαλείο cloud αποθήκευσης αρχείων με κατανεμημένο τρόπο

CloudBox!: Ένα εργαλείο cloud αποθήκευσης αρχείων με κατανεμημένο τρόπο CloudBox!: Ένα εργαλείο cloud αποθήκευσης αρχείων με κατανεμημένο τρόπο Project Phase 1 ΗΥ - 335α Χειμερινό εξάμηνο 2012-2013 Διδάσκουσα: Παπαδοπούλη Μαρία Υπεύθυνος βοηθός: Σουρλίγκας Μανώλης, surligas@csd.uoc.gr

Διαβάστε περισσότερα

Δομημένος Προγραμματισμός. Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων

Δομημένος Προγραμματισμός. Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων Δομημένος Προγραμματισμός Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων www.bpis.teicrete.gr Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων www.bpis.teicrete.gr 2 Αναφορά

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικά Θέματα Προγραμματισμού

Ειδικά Θέματα Προγραμματισμού Ειδικά Θέματα Προγραμματισμού Ενότητα 3: Τύποι Δεδομένων - Τελεστές Μιχάλας Άγγελος Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 2: Επανάληψη Προγραμματισμού Συμβολοσειρές (strings) Διδάσκων: Παναγιώτης Ανδρέου

Διάλεξη 2: Επανάληψη Προγραμματισμού Συμβολοσειρές (strings) Διδάσκων: Παναγιώτης Ανδρέου Διάλεξη 2: Επανάληψη Προγραμματισμού Συμβολοσειρές (strings) Στην ενότητα αυτή θα μελετηθούν τα εξής επιμέρους θέματα: Εισαγωγή στις έννοιες: - Εισαγωγικές Έννοιες σε Strings - Πίνακες από Strings - Συναρτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Αντικειμενοστραφής Προγραμματισμός I (5 ο εξ) Εργαστήριο #2 ο : Ανατομία προγραμμάτων εφαρμογών, η

Αντικειμενοστραφής Προγραμματισμός I (5 ο εξ) Εργαστήριο #2 ο : Ανατομία προγραμμάτων εφαρμογών, η Αντικειμενοστραφής Προγραμματισμός I (5 ο εξ) Εργαστήριο #2 ο : Ανατομία προγραμμάτων εφαρμογών, η μέθοδος main(), εμφάνιση μηνυμάτων, Java προγράμματα που εκτελούν αριθμητικές πράξεις Γαβαλάς Δαμιανός

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις - Μελέτες περίπτωσης για το μάθημα Προγραμματισμός II

Ασκήσεις - Μελέτες περίπτωσης για το μάθημα Προγραμματισμός II Ασκήσεις - Μελέτες περίπτωσης για το μάθημα Προγραμματισμός II (1) Να καταστρωθεί πρόγραμμα, το οποίο θα διαβάζει δύο αλφαριθμητικά από το πληκτρολόγιο και θα τα μεταβιβάζει στη συνάρτηση str_index(char

Διαβάστε περισσότερα

Alternative to Balanced Trees, Comms of the ACM, 33(6), June 1990,

Alternative to Balanced Trees, Comms of the ACM, 33(6), June 1990, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Μια σημείωση από τον Α. Δελή για το άρθρο: W. Pugh, Skip Lists: A Probabilistic Alternative to Balanced Trees, Comms of the ACM, 33(), June 10,

Διαβάστε περισσότερα

Μεθόδων Επίλυσης Προβλημάτων

Μεθόδων Επίλυσης Προβλημάτων ΕΠΛ 032.3: 3: Προγραμματισμός Μεθόδων Επίλυσης Προβλημάτων Αχιλλέας Αχιλλέως, Τμήμα Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Κύπρου Email: achilleas@cs.ucy.ac.cy Κεφάλαιο 14 Αλφαριθμητικές Σειρές Χαρακτήρων (Strings)

Διαβάστε περισσότερα

S, (5, -3, 34, -23, 7) ( /, @, *, _

S, (5, -3, 34, -23, 7) ( /, @, *, _ 1 Τι είναι αρχείο Οι πληροφορίες που καλείται να διαχειριστεί ο Η/Υ είναι τόσες πολλές που η μνήμη του δεν φτάνει να τις επεξεργαστεί όλες μαζί. Γι αυτό τον λόγο αποθηκεύονται σε μονάδες αποθήκευσης (π.χ

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι υποπρόγραμμα; Τμήμα προγράμματος το οποίο επιτελεί ένα αυτόνομο υπολογιστικό έργο (γράφεται χωριστά από το υπόλοιπο πρόγραμμα)

Τι είναι υποπρόγραμμα; Τμήμα προγράμματος το οποίο επιτελεί ένα αυτόνομο υπολογιστικό έργο (γράφεται χωριστά από το υπόλοιπο πρόγραμμα) Τι είναι υποπρόγραμμα; Τμήμα προγράμματος το οποίο επιτελεί ένα αυτόνομο υπολογιστικό έργο (γράφεται χωριστά από το υπόλοιπο πρόγραμμα) Επικοινωνία Το υποπρόγραμμα δέχεται τιμές από το πρόγραμμα Επιστρέφει,

Διαβάστε περισσότερα

Λύβας Χρήστος Αρχική επιµέλεια Πιτροπάκης Νικόλαος και Υφαντόπουλος Νικόλαος

Λύβας Χρήστος Αρχική επιµέλεια Πιτροπάκης Νικόλαος και Υφαντόπουλος Νικόλαος ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ IΙ Λύβας Χρήστος chrislibas@ssl-unipi.gr Αρχική επιµέλεια Πιτροπάκης Νικόλαος και Υφαντόπουλος Νικόλαος >_ FILE SYSTEM >_ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ >_ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ? >_ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ +- chmod

Διαβάστε περισσότερα

Τα δεδομένα (περιεχόμενο) μιας βάσης δεδομένων αποθηκεύεται στο δίσκο

Τα δεδομένα (περιεχόμενο) μιας βάσης δεδομένων αποθηκεύεται στο δίσκο Κατακερματισμός 1 Αποθήκευση εδομένων (σύνοψη) Τα δεδομένα (περιεχόμενο) μιας βάσης δεδομένων αποθηκεύεται στο δίσκο Παραδοσιακά, μία σχέση (πίνακας/στιγμιότυπο) αποθηκεύεται σε ένα αρχείο Αρχείο δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Λειτουργικών Συστημάτων 8o εξάμηνο, Ροή Υ, ΗΜΜΥ

Εργαστήριο Λειτουργικών Συστημάτων 8o εξάμηνο, Ροή Υ, ΗΜΜΥ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Λειτουργικών Συστημάτων 8o εξάμηνο, Ροή Υ, ΗΜΜΥ Σχεδιασμός και υλοποίηση υποδομής σημείωσης διεργασιών στον

Διαβάστε περισσότερα

Η-Υ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ. Εργαστήριο 1 Εισαγωγή στη C. Σοφία Μπαλτζή s.mpaltzi@di.uoa.gr

Η-Υ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ. Εργαστήριο 1 Εισαγωγή στη C. Σοφία Μπαλτζή s.mpaltzi@di.uoa.gr Η-Υ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Εργαστήριο 1 Εισαγωγή στη C Σοφία Μπαλτζή s.mpaltzi@di.uoa.gr Διαδικαστικά Ιστοσελίδα μαθήματος: http://eclass.uoa.gr/courses/f30/ Υποχρεωτική παρακολούθηση: Παρασκευή 14:00 16:00 στην

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση αρχείων: πως είναι τοποθετηµένες οι εγγραφές ενός αρχείου όταν αποθηκεύονται στο δίσκο

Οργάνωση αρχείων: πως είναι τοποθετηµένες οι εγγραφές ενός αρχείου όταν αποθηκεύονται στο δίσκο Κατακερµατισµός 1 Οργάνωση Αρχείων (σύνοψη) Οργάνωση αρχείων: πως είναι τοποθετηµένες οι εγγραφές ενός αρχείου όταν αποθηκεύονται στο δίσκο 1. Αρχεία Σωρού 2. Ταξινοµηµένα Αρχεία Φυσική διάταξη των εγγραφών

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 18η: Διαχείρηση Αρχείων

Διάλεξη 18η: Διαχείρηση Αρχείων Διάλεξη 18η: Διαχείρηση Αρχείων Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Κρήτης Εισαγωγή στην Επιστήμη Υπολογιστών Πρατικάκης (CSD) Αρχεία CS100, 2015-2016 1 / 24 Η βιβλιοθήκη Εισόδου/Εξόδου Στο stdioh

Διαβάστε περισσότερα

Διδάσκων: Κωνσταντίνος Κώστα Διαφάνειες: Δημήτρης Ζεϊναλιπούρ

Διδάσκων: Κωνσταντίνος Κώστα Διαφάνειες: Δημήτρης Ζεϊναλιπούρ Διάλεξη 2:Αλφαριθμητικές Σειρές Χαρακτήρων (Strings)- Επανάληψη Στην ενότητα αυτή θα μελετηθούν τα εξής επιμέρους θέματα: Εισαγωγικές Έννοιες σε Strings(Αρχικοποίηση, Ανάγνωση & Εκτύπωση) Πίνακες από Strings

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΣΗ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ Όλγα Γκουντούνα

ΛΥΣΗ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ Όλγα Γκουντούνα ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ 2011-12 ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ Ιωάννης Βασιλείου Καθηγητής Τιμολέων Σελλής Καθηγητής Άσκηση 1

Διαβάστε περισσότερα

Αντικειμενοστραφής Προγραμματισμός I(5 ο εξ) Εργαστήριο #2 ο : Ανατομία προγραμμάτων εφαρμογών, η

Αντικειμενοστραφής Προγραμματισμός I(5 ο εξ) Εργαστήριο #2 ο : Ανατομία προγραμμάτων εφαρμογών, η Αντικειμενοστραφής Προγραμματισμός I(5 ο εξ) Εργαστήριο #2 ο : Ανατομία προγραμμάτων εφαρμογών, η μέθοδος main(), εμφάνιση μηνυμάτων, Java προγράμματα που εκτελούν αριθμητικές πράξεις 2 Ανατομία ενός προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Ενότητα 14 Δυναμική διαχείριση μνήμης Πανεπιστήμιο Αιγαίου Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων Στατική δέσμευση μνήμης Με τη δήλωση απλών μεταβλητών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 9: Συμβολοσειρές και Ορίσματα Γραμμής Εντολής

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 9: Συμβολοσειρές και Ορίσματα Γραμμής Εντολής ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 9: Συμβολοσειρές και Ορίσματα Γραμμής Εντολής Στο εργαστήριο αυτό θα δούμε πώς ορίζονται και πώς χρησιμοποιούνται οι συμβολοσειρές στην C. Επίσης, θα μελετήσουμε κάποιες από τις συναρτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός ΙΙ Εαρινό εξάμηνο Εργασία 3 Βιβλιοθήκη για λειτουργίες σε γράφους

Προγραμματισμός ΙΙ Εαρινό εξάμηνο Εργασία 3 Βιβλιοθήκη για λειτουργίες σε γράφους Εργασία 3 Βιβλιοθήκη για λειτουργίες σε γράφους Αναπτύξτε μια βιβλιοθήκη για την δημιουργία / διαχείριση γράφων και την υποστήριξη βασικών λειτουργιών αναζήτησης σε αυτούς. Η βιβλιοθήκη πρέπει να υποστηρίζει

Διαβάστε περισσότερα

Α' Εξάμηνο ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΔΟΜΗΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ

Α' Εξάμηνο ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΔΟΜΗΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ Α' Εξάμηνο ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΔΟΜΗΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ Εργαστήριο 9η εβδομάδα. Κοζάνη, 2 Δεκεμβρίου 2008. Δίνονται παραδείγματα που αποσαφηνίζουν και συμπληρώνουν όσα αναφέρθηκαν στο μάθημα σχετικά με τις δομές

Διαβάστε περισσότερα

Μεθόδων Επίλυσης Προβλημάτων

Μεθόδων Επίλυσης Προβλημάτων ΕΠΛ 032.3: 3: Προγραμματισμός Μεθόδων Επίλυσης Προβλημάτων Αχιλλέας Αχιλλέως, Τμήμα Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Κύπρου Email: achilleas@cs.ucy.ac.cy Κεφάλαιο 10 Αρχεία στην C Επανάληψη στην Αποθήκευση (Storage)

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Δομές Δεδομένων

Προγραμματισμός Δομές Δεδομένων Προγραμματισμός Δομές Δεδομένων Προγραμματισμός Δομές Δεδομένων (Data Structures) Καινούργιοι τύποι δεδομένων που αποτελούνται από την ομαδοποίηση υπαρχόντων τύπων δεδομένων Ομαδοποίηση πληροφορίας που

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο 2ο. Περίγραμμα Εργαστηριακής Άσκησης

Εργαστήριο 2ο. Περίγραμμα Εργαστηριακής Άσκησης Γλώσσες Προγραμματισμού Εργαστήριο 2ο Τύποι Δεδομένων - Είσοδος / Έξοδος Εργαστήριο 2ο Περίγραμμα Εργαστηριακής Άσκησης Εργαστήριο 2ο...1 Θεωρία εργαστηρίου...2 Τύποι δεδομένων...2 Η συνάρτηση printf()...3

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Ι (ΗΥ120)

Προγραμματισμός Ι (ΗΥ120) Προγραμματισμός Ι (ΗΥ120) Διάλεξη 9: Συναρτήσεις Ορισμός συναρτήσεων () { /* δήλωση μεταβλητών */ /* εντολές ελέγχου/επεξεργασίας */ o Μια συνάρτηση ορίζεται δίνοντας

Διαβάστε περισσότερα

Δομημένος Προγραμματισμός

Δομημένος Προγραμματισμός ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Δομημένος Προγραμματισμός Ενότητα: Αλφαριθμητικά θεωρία Δ. Ε. Μετάφας Τμ. Ηλεκτρονικών Μηχ. Τ.Ε. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Κατακερµατισµός. Οργάνωση Αρχείων (σύνοψη) Οργάνωση αρχείων: πως είναι τοποθετημένες οι εγγραφές ενός αρχείου όταν αποθηκεύονται στο δίσκο

Κατακερµατισµός. Οργάνωση Αρχείων (σύνοψη) Οργάνωση αρχείων: πως είναι τοποθετημένες οι εγγραφές ενός αρχείου όταν αποθηκεύονται στο δίσκο Κατακερµατισµός 1 Οργάνωση Αρχείων (σύνοψη) Οργάνωση αρχείων: πως είναι τοποθετημένες οι εγγραφές ενός αρχείου όταν αποθηκεύονται στο δίσκο 1. Αρχεία Σωρού 2. Ταξινομημένα Αρχεία Φυσική διάταξη των εγγραφών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 3. Προθεσµία: 7/1/2014, 22:00

ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 3. Προθεσµία: 7/1/2014, 22:00 ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 3 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2013-2014 Προθεσµία: 7/1/2014, 22:00 Περιεχόµενα Διαβάστε πριν ξεκινήσετε Εκφώνηση άσκησης 1 Οδηγίες αποστολής άσκησης Πριν ξεκινήσετε (ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΗΥ240: Δομές Δεδομένων Εαρινό Εξάμηνο Ακαδημαϊκό Έτος Προγραμματιστική Εργασία - 2o Μέρος

ΗΥ240: Δομές Δεδομένων Εαρινό Εξάμηνο Ακαδημαϊκό Έτος Προγραμματιστική Εργασία - 2o Μέρος Πανεπιστήµιο Κρήτης Τµήµα Επιστήµης Υπολογιστών, 4 Μαρτίου 2019 ΗΥ240: Δομές Δεδομένων Εαρινό Εξάμηνο Ακαδημαϊκό Έτος 2018-2019 Προγραμματιστική Εργασία - 2o Μέρος Ημερομηνία Παράδοσης: Δευτέρα, 13 Μαϊου

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Ι (ΗΥ120)

Προγραμματισμός Ι (ΗΥ120) Προγραμματισμός Ι (ΗΥ120) Διάλεξη 3: Είσοδος / Έξοδος, Βασικοί Τύποι, Δήλωση Μεταβλητών Βασικοί τύποι της C 2 Όνομα Τύπος / Κωδικοποίηση Μέγεθος (bytes) char Χαρακτήρας 1 int Ακέραιος 2 ή 4 (*) float Πραγματικός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ «ΔΟΜΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ»

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ «ΔΟΜΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ «ΔΟΜΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ» ΗΜΕΡ.ΑΝΑΘΕΣΗΣ: Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015 ΗΜΕΡ.ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ: Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016 Διδάσκοντες:

Διαβάστε περισσότερα