Γραφικά Υπολογιστών. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Γραφικά Υπολογιστών. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης"

Transcript

1 Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΣΤ Εξάμηνο Δρ Κωνσταντίνος Δεμερτζής

2 1 η Ενότητα Εισαγωγικά Θέματα

3

4

5 Αξιολόγηση Μαθήματος Τρόποι αξιολόγησης Γραπτή Εξέταση 70% Τελική γραπτή εξέταση στην ύλη του μαθήματος Εργασία 30% Προγραμματισμός OpenGL WebGL Three.js HTML5 CSS3 Phaser Σχεδίαση Μοντέλου 3ds Max Maya???

6

7

8 Ποια πλευρά του προσώπου είναι αληθινή,

9 11 Συστήματα επεξεργασίας και απεικόνισης γραφικών ΗΥ 2 Ανυσματικά & ψηφιδωτά γραφικά. Χρωματικά μοντέλα 3 47 Αλγόριθμοι δημιουργίας γραφικής πληροφορίας Συντεταγμένες Αποκοπές Μετασχηματισμοί 5 Χώροι παρατήρησης και προβολικές απεικονίσεις 3D 6 OpenGL WebGL HTML5 5 7 Λογισμικό γραφικής απεικόνισης (3ds Max Maya)

10 Σύνοψη Μαθήματος ü Ανάλυση των βασικών θεμάτων που σχετίζονται με τα γραφικά υπολογιστών και την επεξεργασία των εικόνων. ü Διάκριση μεταξύ ψηφιογραφικών εικόνων (bitmap graphics) και διανυσματικών γραφικών (vector graphics). ü Διαδικασία ψηφιοποίησης και εξήγηση χαρακτηριστικών, όπως η ανάλυση και το βάθος χρώματος. ü Παρουσίαση των μοντέλων αναπαράστασης χρωμάτων RGB, CMY, κτλ. ü Υπολογισμός του μέγεθος των εικόνων bitmap και ειδικά θέματα, όπως η διαφάνεια, το δεικτοδοτούμενο χρώμα και η συμπίεση. ü Μελέτη των δημοφιλών μορφοτύπων, BMP, JPEG, PNG κ.α. και παρουσίαση των γνωστότερων εμπορικών και ελευθέρων εργαλείων λογισμικού επεξεργασία τους. ü Τα διανυσματικά γραφικά και θέματα, όπως ο τρόπος δημιουργίας τους, οι ομοιότητές τους και οι διαφορές τους με τις εικόνες bitmap, οι δημοφιλείς μορφές αρχείων και το λογισμικό εργασίας τους. ü Παρουσίαση των χαρακτηριστικών του υλικού για ψηφιοποίηση, επεξεργασία, προβολή και εκτύπωση των εικόνων.

11 Εισαγωγή ü Τα γραφικά υπολογιστών είναι: ü Η δημιουργία, ο χειρισμός και η αποθήκευση γεωμετρικών αντικειμένων (μοντελοποίηση) και των εικόνων τους (rendering). ü Η απεικόνιση αυτών των εικόνων σε οθόνες ή σε συσκευές εκτύπωσης. ü Η επεξεργασία των εικόνων. ü Θέματα που αφορούν GUIs, συστήματα αφής κατά την αλληλεπίδραση του ανθρώπου με του υπολογιστή, οθόνες κ.τ.λ. ü Η σύνθεση με εικόνες πραγματικών η φανταστικών αντικειμένων από τα μοντέλα τους που δημιουργούνται με τη βοήθεια υπολογιστών. ü Χρησιμοποιούνται: ü Games Movies (παρέχονται λύσεις που συνδυάζουν χαμηλό κόστος και υψηλή ποιότητα. Επιδιώκεται η αποφυγή υψηλού υπολογιστικού κόστους και τεχνασμάτων. ü Ιατρική απεικόνιση και επιστημονική οπτικοποίηση (κατασκευή μοντέλων). ü Σχεδίαση (CAD) (μικρότερου χρόνου κύκλοι σχεδίασης που οδηγούν σε ταχύτερα συστήματα).

12 Εισαγωγή ü Σχετιζόμενες περιοχές: ü Το υλικό (συσκευές εισόδου, εξόδου, Η/Υ, συσκευές απεικόνισης, υλικό επεξεργασίας, επεξεργαστές γραφικών, κ.τ.λ.). ü Η μοντελοποίηση δηλαδή η διαδικασία με την οποία δημιουργείται ένα μοντέλο αντικειμένου φυσικού ή φανταστικού. ü Η διαδικασία παραγωγής μιας εικόνας από ένα μοντέλο με τη βοήθεια προγραμμάτων σε υπολογιστή (rendering). ü Kινούμενα σχέδια ή συνθετικές ταινίες (computer animation). ü Η αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπου και υπολογιστή. ü Η επιστημονική οπτικοποίηση (scientific visualization). ü Ερευνητικά Πεδία: ü Αναγνώριση Προτύπων - Μηχανική Όραση ü Γραφικά Ιστοσελίδων - Διεπαφή Χρήστη ü Μοντελοποίηση φυσικών φαινομένων ü Γραφικά στην Ιατρική ü Τεχνητή Ζωή

13 Εισαγωγή ü Κάρτες γραφικών: ü Οι σύγχρονες κάρτες γραφικών απαλλάσσουν τη CPU από το φόρτο επεξεργασίας και επιταχύνουν την απεικόνιση με τη βοήθεια των GPUs. ü Οι GPUs είναι μαζικά παράλληλοι επεξεργαστές. Πολλές ΜΗ ΓΡΑΦΙΚΕΣ εφαρμογές σήμερα προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την ισχύ των GPUs.

14 Εισαγωγή ü Χαρακτηριστικά καρτών γραφικών: ü Πλάτος διαύλου μνήμης (Memory Bus Width) ü Ρολόι Μνήμης (Memory Clock) ü Ρολόι Πυρήνα (Core Clock) ü Raster Operations Pipelines (ROPs) (μεταφέρουν pixel στο buffer) ü Texture Mapping Unit (TMU) ü Τύπος Μνήμης (Memory Type) ü Vertex Processors (Vertex Shader Units) ü Pixel Processors (Pixel Shader Units) ü Geometry Shaders - 3D API ü RAMDAC (Random Access Memory Digital to Analog Converter) ü Διεπαφή Διαύλου (Bus Interface) ü Cuda cores/stream processors ü Συνδεσμολογία: VGA, DVI, HDMI, Displayport ü Single/Double precision compute power

15 Εισαγωγή ü Η εικόνα αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό μέσο παρουσίασης και μετάδοσης μηνυμάτων σε όλες τις σύγχρονες διαδικτυακές και πολυμεσικές εφαρμογές. ü Οι ψηφιακές εικόνες διακρίνονται σε δυο κατηγορίες: ü Οι ψηφιογραφικές (ή αλλιώς χαρτογραφικές ή γραφικά πλέγματος) (bitmap ή raster graphics). Οι ψηφιογραφικές εικόνες ή πιο απλά τα γραφικά bitmap, όπως αναφέρονται, δημιουργούνται από ένα σύνολο κουκκίδων που ονομάζονται εικονοστοιχεία (pixels picture elements). ü Οι διανυσματικές (vector graphics). Τα διανυσματικά γραφικά δημιουργούνται από επιμέρους σχήματα (π.χ. γραμμές, κύκλους, ορθογώνια) στα οποία εφαρμόζονται διάφοροι μαθηματικοί μετασχηματισμοί, διαφορετικά χρώματα και υφές. ü Η χρήση εικόνων εγείρει πολλά θέματα που ποικίλουν από τον τρόπο ψηφιοποίησης και τον τρόπο αναπαράστασης του χρώματος, ως τη μορφή αποθήκευσης και τη συμπίεση των εικόνων.

16 Ψηφιοποίηση (digitization) ü Η ψηφιοποίηση εικόνων είναι μετατροπή φωτογραφιών και σχεδίων από αναλογική σε ψηφιακή μορφή για περαιτέρω επεξεργασία. ü Η αρχική πληροφορία μετατρέπεται σε ακολουθίες δυαδικών ψηφίων. ü Ο τρόπος αναπαράστασης των ψηφιακών δεδομένων και ο αποθηκευτικός χώρος που απαιτείται, εξαρτάται από τη μορφή αποθήκευσης των δεδομένων, την ύπαρξη ή όχι χρώματος και τις διαστάσεις της εικόνας. ü Κατά τη ψηφιοποίηση, πρέπει οι συνεχείς τιμές του αναλογικού σήματος να προσεγγιστούν σε κάποιες τιμές του ψηφιακού σήματος. ü Η ψηφιοποίηση επιτυγχάνεται σε δύο στάδια: ü Διακριτοποίηση (discretization) ή δειγματοληψία (sampling), είναι η διαδικασία λήψης, σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, τιμών του αναλογικού σήματος που θεωρητικά, έχουν άπειρη ακρίβεια σε αυτή τη φάση. ü Κβάντιση (quantization), είναι η διαδικασία στρογγυλοποίησης των αριθμητικών τιμών των δειγμάτων σε ένα προκαθορισμένο σύνολο σημάτων, έτσι ώστε να μπορεί να αντιστοιχιστούν σε μία τιμή (ψηφιακό ισοδύναμο) των αρχικών αναλογικών δειγμάτων.

17 Οι αποχρώσεις εντός του λευκού πλαισίου είναι συνεχείς, δηλαδή αναλογικές, δηλαδή υπάρχει συνέχεια στις χρωματικές αποχρώσεις και κατά τη δειγματοληψία, λαμβάνονται οι τιμές χρώματος σε κάποια από τα διαδοχικά pixels.

18 Η κβάντιση ισοδυναμεί με μετατροπή παρόμοιων διαδοχικών χρωμάτων σε μία απόχρωση, διότι δεν μπορούν να αναπαρασταθούν στον υπολογιστή οι θεωρητικά άπειρες αποχρώσεις του αναλογικού χρώματος. Αν σε μια εικόνα έχουμε τη δυνατότητα χρήσης μόνο 4 δυαδικών αριθμών, 00, 01, 10, 11, τότε όλα τα δείγματα, ανεξάρτητα από το πόσα είναι, πρέπει να αναπαρασταθούν με αυτούς τους αριθμούς. Έτσι, οι σκουρόχρωμες αποχρώσεις πχ μπορεί να αναπαρασταθούν με τον αριθμό 00. Δηλαδή, το αποτέλεσμα της κβάντισης θα είναι επαναλαμβανόμενες ακολουθίες από τους 4 δυαδικούς αριθμούς.

19 Ψηφιοποίηση (digitization) ü Οι δύο φάσεις μπορεί να γίνονται ταυτόχρονα ή να γίνονται σε διαφορετικό χρόνο, με τη διαδικασία της δειγματοληψίας φυσικά να προηγείται της κβάντισης. ü Η διαδικασία της ψηφιοποίησης αναφέρεται και ως μετατροπή σήματος από αναλογικό σε ψηφιακό (ADC Analog to Digital Conversion), ενώ η αντίστροφη διαδικασία ονομάζεται μετατροπή σήματος από ψηφιακό σε αναλογικό (DAC Digital to Analog Conversion). ü Η διαδικασία και το αποτέλεσμα της ψηφιοποίησης εξαρτάται από την επιθυμητή ανάλυση (resolution) της παραγόμενης εικόνας, την ύπαρξη χρώματος και το βάθος χρώματος (color depth). ü Οι ίδιοι παράγοντες επηρεάζουν το μέγεθος και την ευκρίνεια εικόνων και σχεδίων που δημιουργούνται απευθείας στον υπολογιστή με τα κατάλληλα προγράμματα επεξεργασίας εικόνων.

20 Ανάλυση και διαστάσεις ü Κατά τη ψηφιοποίηση κάθε δείγμα που λαμβάνεται αναπαρίσταται τελικά με μια δυαδική τιμή, που συμβολίζει το χρώμα ενός pixel σε ένα σημείο της εικόνας. ü Όσο περισσότερα pixels υπάρχουν, τόσο μεγαλύτερη είναι η ευκρίνεια της εικόνας. ü Ο αριθμός των pixels στη μονάδα του μήκους αναφέρεται ως ανάλυση (resolution) της εικόνας και εκφράζεται σε pixels ανά ίντσα (ppi pixels per inch). ü Οι διαστάσεις της εικόνας αναφέρονται ως το γινόμενο των pixels ανά διάσταση, π.χ. 800x600 (έχει 800 pixels οριζοντίως και 600 καθέτως = pixels). ü Στην περίπτωση που γνωρίζουμε τις διαστάσεις και την ανάλυση αναφέρεται σε ppi, τότε πρέπει να γνωρίζουμε και τις διαστάσεις της εικόνας, ώστε να βρούμε το συνολικό αριθμό pixels πχ μια εικόνα μεγέθους 8x6 ίντσες και 72 ppi, έχει 8x72 = 576 pixels οριζοντίως και 6x72 = 432 pixels καθέτως (8x72x6x72 = pixels).

21 25 ppi (60x39 pixels) 50 ppi (120x78 pixels) 300 ppi (413x270 pixels) Όσο αυξάνει η ανάλυση, η εικόνα εμφανίζεται με υψηλότερη ευκρίνεια Στην περίπτωση χαμηλής ανάλυσης η μεγέθυνση των εικόνων έχει ως αποτέλεσμα την αλλοίωσή τους. Η υψηλή ανάλυση αυξάνει γενικά την ευκρίνεια των εικόνων σε διάφορες διαστάσεις αλλά αυξάνει και το μέγεθος των αρχείων καθώς υπάρχουν περισσότερα pixels για τα οποία πρέπει να αποθηκεύονται πληροφορίες.

22 Megapixel ü Ένα Megapixel (MP) ισούται με 1 εκατομμύριο pixels και χρησιμοποιείται για να εκφράσει τον αριθμό pixels σε μια εικόνα, αλλά και για να εκφράσει τον αριθμό που μπορεί να συλλάβει μία κάμερα ή να προβάλλει μία οθόνη. ü Για παράδειγμα, 10 Mp σημαίνει περίπου 10 εκατομμύρια pixels. Η ανάλυση της συσκευής είναι σε αυτή την περίπτωση 4096x2400 pixels = pixels. ü Πόσα Megapixels χρειαζόμαστε σε μια φωτογραφική μηχανή, ώστε οι φωτογραφίες να εκτυπώνονται σε καλή ανάλυση, ü Μια φωτογραφία 10x15cm (περίπου 4x6") χρειάζεται περίπου pixel για εκτύπωση σε ανάλυση 300 ppi. ü Δηλαδή, χρειάζονται περίπου 3 MP για τη συγκεκριμένη εκτύπωση. ü Για μεγαλύτερης διάστασης φωτογραφίες, π.χ. 18x23 εκ. και 20x30 εκ., χρειάζονται 4-6 MP. ü Σε μια φωτογραφική μηχανή παίζει ρόλο η ποιότητα κατασκευής, ο φακός, η νυχτερινή λήψη, οι λειτουργίες της φωτογραφικής μηχανής, κτλ.

23 Βάθος χρώματος (color depth) ü Το βάθος χρώματος ή βάθος bit (bit depth), αφορά τον αριθμό των δυαδικών ψηφίων που χρησιμοποιούνται για την αναπαράσταση των χρωμάτων των pixel της εικόνας. Όσο μεγαλύτερο είναι το βάθος χρώματος, δηλ. ο αριθμός των ψηφίων που χρησιμοποιούνται για κάθε χρώμα, τόσο περισσότερες χρωματικές αποχρώσεις μπορεί να περιέχει μία εικόνα. Αν το βάθος χρώματος είναι n, τότε μπορούν να κωδικοποιηθούν 2 n αποχρώσεις. ü Eικόνες με 24 bit (8 bit x RGB) (true color) επιτρέπουν αποχρώσεις. ü Οι εικόνες με βάθος χρώματος 16 bit ονομάζονται High Color ή HiColor. ü Η περίπτωση των 30+ ως βάθος χρώματος ονομάζεται deep color.

24 Φως και Χρώμα ü Φάσμα Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας

25 Φως και Χρώμα ü Η Φασματική Κατανομή Ισχύος (Spectral Power Distribution, SPD) του φωτός είναι μια συνάρτηση P(λ) που καθορίζει την ισχύ του φωτός σε κάθε μήκος κύματος.

26 Φως και Χρώμα ü Το φως που προσπίπτει σε ένα αντικείμενο μπορεί να απορροφηθεί μερικά ή ολικά από το αντικείμενο ανάλογα με τις φυσικές ιδιότητές του που σχετίζονται με την ανάκλαση, τη διάθλαση, τη διάχυση και την απορρόφηση του φωτός.

27 Τρισδιάστατοι Χώροι Χρωμάτων ü Οι τρεις τύποι των κωνίων (L-cones, είναι περισσότερο ευαίσθητοι στο κόκκινο φως 610 nm, M-cones, είναι περισσότερο ευαίσθητοι στο πράσινο φως 560 nm και S-cones, είναι περισσότερο ευαίσθητοι στο μπλε φως 430 nm) υποθέτουν ότι το χρώμα είναι μια τρισδιάστατη ποσότητα.

28 Γραμμικοί Χώροι Χρωμάτων ü Τα χρώματα σε ένα 3D χώρο χρωμάτων μπορούν να περιγραφούν ως γραμμικοί συνδυασμοί τριών βασικών χρωμάτων που ονομάζονται πρωτεύοντα.

29 Χρωματικά μοντέλα ü Τα χρωματικά μοντέλα περιγράφουν πώς μπορούν να κωδικοποιηθούν ως πλειάδες αριθμών τα χρώματα. ü Οι αριθμητικές αυτές παράμετροι είναι συνήθως τρεις και προσδιορίζουν τις χρωματικές αποχρώσεις ως σύνθεση των τριών βασικών παραμέτρων. ü Η παραγωγή σύνθετου χρώματος βασίζεται στην τριχρωματική θεωρία (tristimulus), η οποία θεωρεί ότι κάθε χρώμα μπορεί να παραχθεί με προσθετική ανάμιξη τριών βασικών χρωμάτων (κόκκινο, το πράσινο και το μπλε). ü Η θεωρία βασίζεται στο πώς αντιλαμβανόμαστε το χρώμα μέσω του αμφιβληστροειδούς, ως διαφορετικά μήκη κύματος που διαχωρίζονται σε μικρά, μεσαία και μεγάλα μήκη κύματος.

30 Χρωματικό μοντέλο RGB ü Βασίζεται στη θεωρία της τριπλής διέγερσης της όρασης (tristimulus theory), σύμφωνα με την οποία τα μάτια αντιλαμβάνονται τη διέγερση με τη βοήθεια των κωνίων με μέγιστη ευαισθησία περίπου στα 630 nm (red), 530 nm (green) και 450 nm (blue). ü Στα εργαλεία λογισμικού, ο καθορισμός των χρωματικών αποχρώσεων με βάση το μοντέλο RGB γίνεται με καθορισμό της αναλογίας του R, G και B με μια τιμή από 0 ως 255 για κάθε χρώμα (000 μαύρο και λευκό). ü Στην περίπτωση καθορισμού χρωμάτων στις ιστοσελίδες, αναφέρονται στο 16δικό. ü Σε αυτή την περίπτωση, ο 16δικός αριθμός αποτελείται από 3 δυάδες αριθμών, όπου το 1ο ζεύγος αριθμών αναφέρεται στο R, το 2ο ζεύγος στο G καιοι 2 τελευταίοι αριθμοί στο B (άσπρο FF.FF.FF και μαύρο ). ü Η συνηθισμένη απόδοση χρωμάτων για το RGB είναι 8 bits ανά χρωματικό κανάλι, 3Χ8 = 24 bits ανά pixel που σημαίνει 224 διαφορετικούς συνδυασμούς χρωμάτων. ü Το δυναμικό εύρος των εντάσεων του ματιού επιτρέπει τη διάκριση των διαβαθμίσεων. ü Με τα τρία πρωτεύοντα, κάθε χρώμα μπορεί να περιγραφεί με τρεις τιμές.

31 Χρωματικό μοντέλο RYB ü Το αφαιρετικό χρωματικό μοντέλο RYB χρησιμοποιεί ως βασικά χρώματα τα Κόκκινο (Red), το Κίτρινο (Yellow) και το Μπλε (Blue), με τα οποία δημιουργούνται τα εξής: ü Πορτοκαλί (Orange) = Κόκκινο + Κίτρινο ü Πράσινο (Green) = Κίτρινο + Μπλε ü Μωβ (Violet) = Μπλε + Κόκκινο Χρωματικό μοντέλο CMY & CMYK ü Το χρωματικό μοντέλο CMY (Cyan, Magenta, Yellow). ü Τα χρώματα δημιουργούνται με τοποθέτηση ποσοστού καθενός από τα βασικά χρώματα πάνω σε μια λευκή επιφάνεια.

32 Από το RGB στο CMY

33 Χρωματικά μοντέλα που βασίζονται στη χροιά και τη φωτεινότητα ü Οι οθόνες ΗΥ και οι ΤV λειτουργούν με το χρωματικό μοντέλο RGB, ενώ τα εκτυπωτικά μηχανήματα με βάση το CMYK. ü Αυτοί οι τρόποι περιγραφής δεν είναι τόσο εύκολοι για τον προσδιορισμό χρωμάτων σε πολλές καταστάσεις, πχ, αν κάποιος ερωτηθεί για το χρώμα που επιθυμεί σε κάποιο αυτοκίνητο, τότε θα αναφέρει το βασικό χρώμα και έπειτα πόσο ανοιχτό ή σκούρο θα είναι το χρώμα αυτό. ü Έχει δημιουργηθεί το χρωματικό μοντέλο HSB και οι παραλλαγές του HSL και HSI. ü Στο βίντεο χρησιμοποιούνται και άλλα χρωματικά μοντέλα, όπως π.χ. το YUV όπου το Υ αναφέρεται στη φωτεινότητα (luminance) και οι συνιστώσες U και V αφορούν στην χρωματική πληροφορία (chrominance). ü Το χρωματικό μοντέλο HSB (Hue, Saturation, Brightness) αποτελείται από τις συνιστώσες Απόχρωση ή Χροιά (Hue), Κορεσμός ή Χρωματική καθαρότητα (Saturation) και Φωτεινότητα (Brightness). ü Το μοντέλο HSB αναφέρεται συχνά και ως HSV (Hue, Saturation, Value).

34 Χρωματικά μοντέλα που βασίζονται στη χροιά και τη φωτεινότητα ü Η χροιά προσδιορίζει το βασικό χρώμα (π.χ. κόκκινο) της απόχρωσης. Εκφράζεται ως ένας βαθμός από 0ο ως 360ο. ü Ο κορεσμός είναι η καθαρότητα ή ένταση του χρώματος και αναφέρεται στο βαθμό απουσίας του λευκού φωτός από ένα χρώμα και προσδιορίζεται ως ποσοστό %. ü Η φωτεινότητα είναι το μέτρο της φωτεινής έντασης ενός χρώματος. Χαμηλή φωτεινότητα σημαίνει σκούρο χρώμα, ενώ υψηλή φωτεινότητα σημαίνει ανοιχτό χρώμα.

35 Φάσμα χρωμάτων (Color gamut) ü Το φάσμα ή γκάμα ή κλίμακα χρωμάτων (color gamut) ενός χρωματικού μοντέλου ή μιας συσκευής απεικόνισης ή εκτύπωσης είναι το υποσύνολο των χρωματικών αποχρώσεων που μπορούν απεικονιστούν σε αυτό το χρωματικό μοντέλο ή να αναπαραχθούν στη συσκευή. ü Κάθε χρωματικό μοντέλο δεν μπορεί να απεικονίσει τις ίδιες ακριβώς αποχρώσεις, οπότε όταν ψηφιοποιείται μια εικόνα ή μετατρέπεται σε διαφορετικό χρωματικό μοντέλο, π.χ. από RGB σε CMYK, τότε το φάσμα δυνατών αποχρώσεων αλλάζει και κάποια από τα αρχικά χρώματα αποδίδονται με παραπλήσια χρώματα. ü Η φασματική καμπύλη (color spectrum), δείχνει τα ορατά χρώματα.

36 Ψηφιογραφικές εικόνες (Bitmap) ü Οι bitmap εικόνες αποτελούνται από ένα σύνολο pixel που διατάσσονται στο επίπεδο (διάταξη από pixels) και έτσι σχηματίζεται η τελική εικόνα. ü Ουσιαστικά είναι ένας πίνακας, όπου κάθε κελί αποτελεί ένα pixel της εικόνας. ü Ο πίνακας αναφέρεται και ως χάρτης, γι αυτό και οι εικόνες αναφέρονται και ως χαρτογραφικές. ü Κάθε pixel έχει ένα χρώμα και τελικά οι εικόνες δημιουργούνται ως ένα σύνολο από pixel που έχουν κάποιο χρώμα και κάποια θέση στο χάρτη των pixel. ü Για κάθε χαρτογραφική εικόνα αποθηκεύεται σε ψηφιακή μορφή το χρώμα και η θέση κάθε pixel πάνω στο χάρτη. ü Υπάρχουν προβλήματα με τον τρόπο παρουσίασης κεκλιμένων γραμμών. Σε εικόνες με υφή πρέπει να λαμβάνονται μέτρα για την αποφυγή φαινομένων ταύτισης (aliasing). Το πρόβλημα προκύπτει κατά τη δειγματοληψία εικόνων υψηλής ανάλυσης.

37 Μέγεθος εικόνων bitmap ü Το μέγεθος των ασυμπίεστων εικόνων bitmap εξαρτάται από τις διαστάσεις της εικόνας, την ανάλυση της εικόνας και το βάθος χρώματος. ü Tο μέγεθος εξαρτάται από τα pixels της εικόνας και τον αριθμό bits ανά pixel. ü Ανεξάρτητα από το σχήμα τους, καταλαμβάνουν το χώρο ενός ορθογωνίου παραλληλογράμμου και ακόμη και οι λευκές περιοχές, που ανάλογα με το φόντο στο οποίο τοποθετούνται μπορεί να είναι αντιληπτές, αυξάνουν το μέγεθος. ü Μια εικόνα με 10x5 ίντσες, οριζόντιας και κάθετης ανάλυσης 96 ppi και βάθους χρώματος 8 bits ισούται με: (10x5) x (96x96) x 8 = bit ü Διαιρώντας το αποτέλεσμα διά 8, έχουμε το μέγεθος της εικόνας σε bytes ίσο με Περαιτέρω διαίρεση δια 1024 δίνει μέγεθος εικόνας ίσο με 450ΚΒ. ü Η ίδια εικόνα με 300 ppi οριζοντίως και καθέτως και 8 bit βάθος χρώματος έχει μέγεθος περίπου 4,30ΜΒ. ü Αν το βάθος χρώματος είναι πραγματικό, δηλ. 24 bit, τότε το μέγεθος της εικόνας αυξάνεται σε 12,9ΜΒ.

38 Μέγεθος εικόνων bitmap ü Σε περίπτωση που έχουμε το πλάτος και το ύψος σε εκατοστά, πρέπει να το μετατρέψουμε σε ίντσες με βάση τη σχέση: ίντσα = 2,54 εκατοστά. ü Αν γνωρίζουμε απευθείας το σύνολο των pixels της εικόνας, τότε απλά πολλαπλασιάζουμε τον αριθμό αυτό με το βάθος χρώματος. ü Στο παράδειγμά, η εικόνα 10x5x96x96 αποτελείται από pixels. Με βάθος χρώματος 8bit το μέγεθός της είναι x8 bits = bits = bytes = 450 KB 0,44MB. ü Το τελικό μέγεθος μιας εικόνας εξαρτάται όμως και από άλλους παράγοντες με βασικότερο τη μορφή (μορφότυπο ή φορμά format) η οποία θα επιλεχθεί για την αποθήκευση της εικόνας. Τα μορφότυπα αποτελούν συγκεκριμένους τρόπους αποθήκευσης των δεδομένων εικόνας. ü Μορφότυπα όπως το BMP, δεν υποστηρίζουν συμπίεση και το μέγεθός τους υπολογίζεται με βάση τα όσα ειπώθηκαν παραπάνω. ü Στην περίπτωση της μορφής αποθήκευσης JPEG υπάρχει δυνατότητα μεγάλης συμπίεσης με μικρή απώλεια πληροφορίας.

39 Ειδικά θέματα ψηφιογραφικών εικόνων Indexed color (δεικτοδοτούμενο χρώμα) ü Το δεικτοδοτούμενο χρώμα αφορά στη δυνατότητα χρήσης 256 ή λιγότερων χρωμάτων για την αναπαράσταση των χρωματικών αποχρώσεων της εικόνας. Στην περίπτωση αυτή, η παλέτα των χρωμάτων που χρησιμοποιούνται αποθηκεύεται χωριστά, σε σχέση με τις πληροφορίες της εικόνας και περιέχει συνήθως τα κύρια χρώματα της ψηφιακής εικόνας. ü Η χρήση indexed color εξασφαλίζει μικρότερο μέγεθος αρχείων και ίδια εμφάνιση των εικόνων, αλλά δεν ενδείκνυται για εικόνες με χιλιάδες αποχρώσεις, λόγω του περιορισμού των 256 χρωμάτων.

40 Διαφάνεια (transparency) ü Ο όρος διαφάνεια αναφέρεται στη δυνατότητα κάποιων μορφών εικόνων να μην εμφανίζουν ένα χρώμα. Συνήθως η διαφάνεια αφορά το χρώμα του φόντου της εικόνας, έτσι ώστε, όταν εμφανίζεται σε φόντο με διαφορετικό χρωματισμό, να μην εμφανίζεται το πλαίσιο της εικόνας. ü Η διαφάνεια επιτυγχάνεται με ορισμό ενός χρώματος ως διαφανούς και υποστηρίζεται από κάποιες μορφές αρχείων, όπως π.χ. εικόνες μορφής GIF και PNG. Τα εικονοστοιχεία που αντιστοιχούν στο διαφανές χρώμα, δεν εμφανίζονται, αλλά στη θέση τους εμφανίζεται το χρώμα του φόντου πάνω στο οποίο προβάλλεται η εικόνα.

41 Κανάλια εικόνας και κανάλι Άλφα ü Με τον όρο κανάλια (channels) σε μια εικόνα αναφερόμαστε, ουσιαστικά, στα βασικά χρώματα του χρωματικού μοντέλου που χρησιμοποιείται, πχ, αν χρησιμοποιείται το RGB, τότε η εικόνα έχει τρία κανάλια Red, Green και Blue. Σε κάθε κανάλι καθορίζεται πόσο από το αντίστοιχο χρώμα χρησιμοποιείται, καθώς και άλλες παράμετροι που αφορούν το συγκεκριμένο χρώμα. Τελικά, η εικόνα συντίθεται από τις πληροφορίες των τριών καναλιών.

42 Κανάλια εικόνας και κανάλι Άλφα ü Το κανάλι Άλφα (Alpha channel) είναι ένα επιπλέον κανάλι που χρησιμοποιείται στις εικόνες και περιέχει πληροφορίες για τη διαφάνεια των pixels. ü Η ύπαρξη του συγκεκριμένου καναλιού επιτρέπει τη μερική διαφάνεια (partial transparency) των βασικών Red, Green και Blue καναλιών της εικόνας. ü Στην περίπτωση που η μορφή αποθήκευσης υποστηρίζει το κανάλι Alpha, το χρωματικό μοντέλο αναφέρεται ως RGBA. ü Ρυθμίζοντας κατάλληλα το συγκεκριμένο κανάλι, μπορούμε να έχουμε διαφάνεια σε περισσότερα από ένα χρώματα σε σχέση με την κλασική έννοια της διαφάνειας. ü Έτσι, υπάρχει η δυνατότητα πιο ομοιόμορφου συνδυασμού πολλών εικόνων, όπου δεν θα είναι διακριτά τα όρια των εικόνων.

43 Dithering ü Dithering είναι η τεχνική επίτευξης μεγαλύτερης ποικιλίας χρωμάτων στις εικόνες με περιορισμένη παλέτα χρωμάτων, ώστε να υπάρξουν περισσότερες διαβαθμίσεις. Σε μια εικόνα στην οποία εφαρμόζεται κάποια τεχνική dithering, τα μη διαθέσιμα χρώματα προσεγγίζονται με διασπορά των υπολοίπων. Το ανθρώπινο μάτι αντιλαμβάνεται τη διασπορά των χρωμάτων ως μείξη τους και συνεπώς ως νέες αποχρώσεις. Υπάρχουν διαφορετικές τεχνικές dithering με διαφορετική ποιότητα η καθεμία, αν και το αποτέλεσμα είναι συνήθως μια πιο «τραχιά» εμφάνιση των εικόνων που έχουν τελικά και μικρότερο μέγεθος.

44 Συμπίεση (compression) ü H συμπίεση των πληροφοριών των εικόνων εφαρμόζετε, ώστε να έχουν μικρότερο μέγεθος και καλή ποιότητα. ü Οι αλγόριθμοι συμπίεσης διακρίνονται σε: ü Απωλεστικούς (lossy) αλγορίθμους συμπίεσης, όπου αφαιρούνται μη ουσιώδεις πληροφορίες από την εικόνα. Οι πληροφορίες αυτές αφορούν λεπτομέρειες της εικόνας που δεν μπορούν να γίνουν εύκολα αντιληπτές από το ανθρώπινο μάτι. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να πετύχουμε υψηλούς λόγους συμπίεσης, π.χ. 10:1, με μικρή απώλεια πληροφορίας και πολύ καλό αποτέλεσμα. Χαρακτηριστικός απωλεστικός αλγόριθμος συμπίεσης είναι ο JPEG, οποίος χωρίζει την εικόνα σε τμήματα των 8x8 pixels τα οποία συμπιέζει. Λειτουργεί πιο αποτελεσματικά σε φωτογραφίες και όχι σε σχέδια. Έχει διαφόρους τρόπους λειτουργίας, μεταξύ των οποίων και η δυνατότητα συμπίεσης χωρίς απώλεια πληροφορίας, αλλά με μικρή συμπίεση.

45 Συμπίεση (compression) ü Οι αλγόριθμοι συμπίεσης διακρίνονται σε: ü Μη απωλεστικούς (lossless) αλγόριθμους, οι οποίοι συμπιέζουν τις εικόνες χωρίς απώλεια πληροφορίας. Επιτυγχάνουν μικρή συμπίεση, αλλά η αρχική εικόνα αναπαρίσταται πιστά κατά την αποσυμπίεση. Οι πιο δημοφιλείς αλγόριθμοι οι οποίοι υποστηρίζονται από τα πρότυπα TIFF, GIF, PSD είναι: ü LZW (Lempel-Ziv Welch), ο οποίος αντικαθιστά ολόκληρες λέξεις ή φράσεις με σύμβολα και δημιουργεί ένα λεξικό αντιστοίχισης των λέξεων και φράσεων με σύμβολα ü Run Length Encoding (RLE), ο οποίος ανιχνεύει επαναλαμβανόμενες σειρές χαρακτήρων στα δεδομένα και τις αντικαθιστά χρησιμοποιώντας μόνο δύο bytes, ένα για τον χαρακτήρα και ένα για τον αριθμό εμφανίσεων του χαρακτήρα. ü Huffman, όπου κάθε χαρακτήρας δεν έχει σταθερό μήκος, αλλά μεταβλητό, με τους πιο συχνά εμφανιζόμενους χαρακτήρες να χρησιμοποιούνται μόνο 2-3 bits, ενώ για τους υπόλοιπους περισσότερα bits (μέχρι 8 ή 16).

46 Ιστόγραμμα εικόνας ü Το ιστόγραμμα είναι μια γραφική απεικόνιση της κατανομής των χρωμάτων σε μία εικόνα. Προβάλλει τον αριθμό των pixels ανά απόχρωση της εικόνας. Ο οριζόντιος άξονας αναπαριστά τις χρωματικές διαβαθμίσεις της εικόνας, ενώ ο κάθετος άξονας τον αριθμό των pixels κάθε απόχρωσης. Όσο πιο απλωμένο είναι ένα ιστόγραμμα στον οριζόντιο άξονα, τόσο περισσότερες αποχρώσεις έχει η εικόνα. Αν το ιστόγραμμα είναι εντοπισμένο σε μια μικρή περιοχή, η εικόνα έχει χαμηλή αντίθεση και η ποιότητα της εικόνας είναι χαμηλή. ü Γενικά, με τη χρήση ιστογραμμάτων μπορούν να γίνουν διορθώσεις στη φωτεινότητα και την αντίθεση των χρωμάτων της εικόνας. Τα ιστογράμματα μπορεί να φανούν πολύ χρήσιμα, γιατί μας βοηθούν να εξάγουμε συμπεράσματα και για τη μορφή μιας εικόνας.

47 Μορφές αρχείων εικόνων bitmap ü BMP ü JPEG ü JPEG 2000 ü JPEG XR και JPEG LS ü GIF ü PNG ü TIFF ü PSD ü PSPIMAGE και CPT ü SGI

48 Λογισμικό επεξεργασίας ψηφιακών εικόνων ü Adobe Photoshop ü Corel Photo-PAINT ü Corel PaintShop Pro ü GIMP

49 Συνήθεις λειτουργίες επεξεργασίας εικόνων ü Οι εφαρμογές διαχείρισης εικόνων bitmap παρέχουν πολλές δυνατότητες επεξεργασίας των ψηφιογραφικών εικόνων, όπως: ü Μετατροπή σε άλλη μορφή ü Αλλαγή μεγέθους (image resize) ü Περικοπή ή ξάκρισμα (cropping) ü Απομάκρυνση αντικειμένων στην εικόνα (clone tool) ü Εφαρμογή φίλτρων ü Επιλεκτική αλλαγή χρώματος και διόρθωση χρωμάτων ü Αλλαγή ανάλυσης, βάθους χρώματος και χρωματικού μοντέλου ü Περιστροφή ή αλλαγή προσανατολισμού εικόνας ü Επεξεργασία εικόνων σε επίπεδα ü Συνδυασμός πολλών εικόνων ü Εκτύπωση εικόνων

50 Διανυσματικά γραφικά (vector graphics) ü Αντίθετα με τα ψηφιογραφικά γραφικά που δημιουργούνται από την παράθεση pixels, τα διανυσματικά γραφικά αποτελούνται από ένα σύνολο σχημάτων, τα οποία περιγράφονται με μαθηματικό τρόπο. Τα σχήματα αυτά μπορεί να είναι απλά (π.χ. κύκλοι ή τετράγωνα) ή σύνθετες καμπύλες γραμμές, με διάφορα χρώματα και σκιές τα οποία καταλήγουν σε εξαιρετικές συνθέσεις. ü Η δημιουργία των διανυσματικών γραφικών βασίζεται στον καθορισμό των γεωμετρικών ιδιοτήτων τους. Πχ, όταν δημιουργούμε έναν κύκλο ως διανυσματική εικόνα, το πρόγραμμα σχεδιάζει τον κύκλο χρησιμοποιώντας τις συντεταγμένες του κέντρου του (x, y) και την ακτίνα του R και δεν τον αντιμετωπίζει ως μια αλληλουχία από pixels. Όλα τα σχήματα απεικονίζονται με γεωμετρικό τρόπο, με τη βοήθεια γραμμών, ορθογωνίων, ελλείψεων ή τόξων. Το λογισμικό επεξεργασίας διανυσματικών γραφικών, π.χ. CorelDraw, υποστηρίζει τη δημιουργία και επεξεργασία σύνθετων σχημάτων μέσω του καθορισμού των ιδιοτήτων τους. ü Σε κάποιες περιπτώσεις το διανυσματικό γραφικό δημιουργείται ιχνογραφώντας (tracing) εικόνες bitmap με σκοπό την αναπαραγωγή των βασικών καμπυλών και γραμμών του αρχικού σχήματος σε διανυσματική μορφή.

51 Ομοιότητες διανυσματικών και ψηφιογραφικών γραφικών ü Τα διανυσματικά γραφικά, αν και δημιουργούνται με διαφορετικό τρόπο, έχουν κάποια κοινά στοιχεία με τις εικόνες bitmap. Η ανάλυση, το βάθος χρώματος και το χρωματικό μοντέλο είναι παράμετροι που αφορούν και σε αυτή την περίπτωση. Συνήθως η ανάλυση είναι υψηλή, δηλαδή 300 ppi και το βάθος χρώματος τουλάχιστον 24 bit. Το χρωματικό μοντέλο μπορεί να είναι οποιοδήποτε από αυτά που αναφέρθηκαν νωρίτερα. Επίσης, θέματα όπως το δεικτοδοτούμενο χρώμα, η περικοπή και η περιστροφή των σχημάτων, αλλά και άλλα ζητήματα που θίξαμε νωρίτερα στα γραφικά bitmap, εφαρμόζονται και στα διανυσματικά γραφικά.

52 Διαφορές διανυσματικών και ψηφιογραφικών γραφικών ü Στις ασυμπίεστες χαρτογραφικές εικόνες το μέγεθος είναι ανάλογο των διαστάσεων, της ανάλυσης και του βάθους χρώματος των εικόνων. Στα vector graphics το μέγεθος είναι πολύ μικρότερο, αφού ουσιαστικά πρέπει να αποθηκευτούν πληροφορίες ανά σχήμα και όχι για κάθε pixel. Πχ, σε διανυσματική εικόνα, για έναν κύκλο απαιτείται η καταγραφή πληροφοριών όπως το κέντρο του, η ακτίνα του, το χρώμα γεμίσματος, το χρώμα περιγράμματος και κάποιες λιγοστές επιπλέον πληροφορίες. Στην περίπτωση ύπαρξης κύκλου σε χαρτογραφική εικόνα πρέπει να αποθηκευτεί το χρώμα για κάθε pixel της περιφέρειας και του εσωτερικού του κύκλου, που σημαίνει πολύ μεγαλύτερο μέγεθος. Πχ μια εικόνα BMP 300 ppi και 24 bit βάθος χρώματος μπορεί να καταλαμβάνει χώρο 9,40 ΜΒ, ενώ η ίδια εικόνα, αποθηκευμένη σε διανυσματική μορφή, καταλαμβάνει μόνο 229 KB. ü Τα διανυσματικά γραφικά παρουσιάζουν δυναμικότητα στην επεξεργασία των μεμονωμένων αντικειμένων που τα συνθέτουν, ενώ τα bitmap αποτελούν ένα ενιαίο αντικείμενο και δεν επιτρέπουν τον άμεσο διαχωρισμό των τμημάτων τους, ούτε και την ανεξάρτητη επεξεργασία του κάθε αντικειμένου.

53 Διαφορές διανυσματικών και ψηφιογραφικών γραφικών ü Επιπλέον, στην περίπτωση των διανυσματικών σχημάτων υπάρχει δυνατότητα μεγέθυνσης, σμίκρυνσης και περιστροφής των σχημάτων, χωρίς να προκαλούνται αλλοιώσεις.

54 Τεχνική Anti-aliasing ü Eίναι η τεχνική εξομάλυνσης γραμμών, ώστε να εμφανίζονται ομαλές και χωρίς απότομες διαβαθμίσεις. ü Όταν μια καμπύλη ή διαγώνια γραμμή δεν μπορεί να προσαρμοσθεί και να αποδοθεί με ακρίβεια σε ένα ορθογώνιο πλέγμα στοιχείων, τότε εμφανίζεται με ελαφρά ζιγκ-ζαγκ (aliasing). ü Με την τεχνική Anti-aliasing συμπληρώνονται με επιπλέον pixels, τα εσωτερικά και εξωτερικά σημεία των γραμμών, ώστε να μην εμφανίζονται τα ζιγκ-ζαγκ. ü Τα pixels που συμπληρώνονται έχουν πιο απαλές αποχρώσεις σε σχέση με το βασικό χρώμα της γραμμής, πχ αν η γραμμή είναι μαύρη προστίθενται γκρι pixels.

55 Υλικό για ψηφιοποίηση εικόνων ü Σαρωτές (scanners) ü Ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές (digital cameras)

56 Υλικό για επεξεργασία και προβολή εικόνων ü Κάρτα γραφικών ü Οθόνη

57 Υλικό εκτύπωσης εικόνων ü Εκτυπωτές

58 Μοντελοποίηση με Πολύγωνα ü Βελτιωμένος τρόπος παράστασης γραφικών ιδιαίτερα σε τρισδιάστατα σχήματα. ü Τα γεωμετρικά σχήματα μοντελοποιούνται πρώτα ως ένα σετ από πολύγωνα (ή τρίγωνα) και στη συνέχεια μετατρέπονται σε δισδιάστατες απεικονίσεις. ü Χρησιμοποιείται σχεδόν σε κάθε σύστημα τρισδιάστατων γραφικών (φωτορεαλισμός, animation κ.τ.λ.). ü Ειδικευμένο υλικό (κάρτες γραφικών) για την επεξεργασία των πολυγώνων ή των τριγώνων. ü Ειδικευμένο υλικό για rendering των εικόνων (λαμβάνεται υπόψη ο ρυθμός επεξεργασίας των εικόνων/second).

59 Μοντελοποίηση με Πολύγωνα ü Βασική λειτουργία αφορά τη σχεδίαση ενός απλού τριγώνου. ü Άλλες λειτουργίες αφορούν τον χρωματισμό και τη σκίαση του τριγώνου, η πρόσθεση υφής σε αυτό με σκοπό το αντικείμενο που μοντελοποιείται με πολύγωνα να φαίνεται ρεαλιστικό.

60 Μορφές αρχείων διανυσματικών γραφικών ü WMF ü CDR ü AI ü EPS

61 Μορφές αρχείων διανυσματικών γραφικών ü SVG

62 Λογισμικό επεξεργασίας ü CorelDraw ü Adobe Illustrator ü Inkscape

63 Βιβλιογραφία ü Σ. Καλαφατούδη, Γραφικά με Υπολογιστή, Εκδόσεις Νέων Τεχνολογιών, ü Α. Στυλιάδη, Γραφικά με Η/Υ, Εκδόσεις Ζήτη, ü Θ. Θεοχάρης, Α. Μπέμ, "Γραφικά: Αρχές και Αλγόριθμοι, Εκδόσεις Συμμετρία, ü Γ. Παρασχάκη, Μ. Παπαδοπούλου, Π. Πατιάς, Σχεδίαση με Η/Υ, Εκδόσεις Ζήτη, ü J. D. Foley, A. van Dam, S. K. Feiner, J. F. Hughes, R. L. Phillips, Introduction to Computer Graphics, Addison Wesley, ü D. Hearn, M. P. Baker, Computer Graphics, C version Prentice Hall, ü Chapman, N. & Chapman, J. (2009) Digital Multimedia Hoboken, NJ: Wiley. ü Junaid, S. & Wong, Y.-L. (2012) Digital Media Primer 2nd ed. New Jersey: Prentice Hall. ü Savage, T. M. & Vogel K. E. (2013). An Introduction to Digital Multimedia. Burlington, MA: Jones & Bartlett Learning. ü Λαζαρίνης, Φ. (2007). Τεχνολογίες Πολυμέσων: Θεωρία, Υλικό, Λογισμικό. Αθήνα: Εκδόσεις Κλειδάριθμος. ü Κ. Μουστάκας Ι. Παλιόκας Α. Τσακίρης Δ. Τζοβάρας, (2015), Γραφικά και Εικονική Πραγματικότητα, ISBN: , ü Λαζαρίνης, Φ, (2015), Πολυμέσα, ISBN: ,

Εφαρμογές που συνδυάζουν ταυτόχρονα πολλαπλά μέσα : Κί Κείμενο, Εικόνα, Ήχος, Video, Animation. Στα υπερμέσα η πρόσπέλαση της πληροφορίας γίνεται

Εφαρμογές που συνδυάζουν ταυτόχρονα πολλαπλά μέσα : Κί Κείμενο, Εικόνα, Ήχος, Video, Animation. Στα υπερμέσα η πρόσπέλαση της πληροφορίας γίνεται Τι είναι Πολυμέσα και τι Υπερμέσα Εφαρμογές που συνδυάζουν ταυτόχρονα πολλαπλά μέσα : Κί Κείμενο, Εικόνα, Ήχος, Video, Animation Στα πολυμέσα η προσπέλαση της πληροφορίας γίνεται με γραμμικό τρόπο (προκαθορισμένη

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές Πληροφορικής

Εφαρμογές Πληροφορικής Εφαρμογές Πληροφορικής Κεφάλαιο 11 Πολυμέσα ΜΕΡΟΣ Α 1. Υπερκείμενο Ποιός είναι ο κόμβος, ποιός ο σύνδεσμος και ποιά η θερμή λέξη; 1 2. Υπερμέσα Χαρακτηριστικά Κόμβος (Node) Αποτελεί τη βάση πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ I. 7 η ΔΙΑΛΕΞΗ Γραφικά με Υπολογιστή

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ I. 7 η ΔΙΑΛΕΞΗ Γραφικά με Υπολογιστή ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ - ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ I 7 η ΔΙΑΛΕΞΗ Γραφικά με Υπολογιστή ΧΑΣΑΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

2. Θεωρία Ψηφιακής Εικόνας

2. Θεωρία Ψηφιακής Εικόνας 2. Θεωρία Ψηφιακής Εικόνας Σύνοψη Στο συγκεκριμένο κεφάλαιο γίνεται ανάλυση των βασικών θεμάτων που σχετίζονται με την επεξεργασία των εικόνων. Αρχικά, γίνεται η διάκριση μεταξύ ψηφιογραφικών εικόνων (bitmap

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος...11. Κεφάλαιο 1 Πολυμέσα & Υπερμέσα...13

Πρόλογος...11. Κεφάλαιο 1 Πολυμέσα & Υπερμέσα...13 Περιεχόμενα Πρόλογος...11 Κεφάλαιο 1 Πολυμέσα & Υπερμέσα...13 1. Βασικές Έννοιες...14 Πολυμέσα...14 Αλληλεπιδραστικότητα ή διαδραστικότητα...15 Υπερκείμενο και Υπερμέσα...16 Σύνδεσμοι και Πλοήγηση...19

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνα. Τεχνολογία Πολυμέσων και Πολυμεσικές Επικοινωνίες 05-1

Εικόνα. Τεχνολογία Πολυμέσων και Πολυμεσικές Επικοινωνίες 05-1 Εικόνα Εισαγωγή Ψηφιακή αναπαράσταση Κωδικοποίηση των χρωμάτων Συσκευές εισόδου και εξόδου Βάθος χρώματος και ανάλυση Συμβολική αναπαράσταση Μετάδοση εικόνας Σύνθεση εικόνας Ανάλυση εικόνας Τεχνολογία

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας. Παρουσίαση 12 η. Θεωρία Χρώματος και Επεξεργασία Έγχρωμων Εικόνων

Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας. Παρουσίαση 12 η. Θεωρία Χρώματος και Επεξεργασία Έγχρωμων Εικόνων Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας Παρουσίαση 12 η Θεωρία Χρώματος και Επεξεργασία Έγχρωμων Εικόνων Εισαγωγή (1) Το χρώμα είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας περιγραφής, που συχνά απλουστεύει κατά

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Πολυμέσων. Ενότητα 4: Θεωρία Χρώματος. Θρασύβουλος Γ. Τσιάτσος Τμήμα Πληροφορικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Συστήματα Πολυμέσων. Ενότητα 4: Θεωρία Χρώματος. Θρασύβουλος Γ. Τσιάτσος Τμήμα Πληροφορικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 4: Θεωρία Χρώματος Θρασύβουλος Γ. Τσιάτσος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

5. Η ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΑ ΠΟΛΥΜΕΣΑ

5. Η ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΑ ΠΟΛΥΜΕΣΑ 5. Η ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΑ ΠΟΛΥΜΕΣΑ Η Εικόνα στα Πολυμέσα Μια εικόνα χίλιες λέξεις Εικόνα: Χωρική αναπαράσταση ενός αντικειμένου σε σκηνή δύο ή τριών διαστάσεων Μοντέλο του πραγματικού κόσμου Χρήση εικόνων Τέχνη

Διαβάστε περισσότερα

2.0 ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ-ΟΡΟΛΟΓΙΕΣ

2.0 ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ-ΟΡΟΛΟΓΙΕΣ 2.0 ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ-ΟΡΟΛΟΓΙΕΣ Η σάρωση ενός εγγράφου εισάγει στον υπολογιστή μια εικόνα, ενώ η εκτύπωση μεταφέρει στο χαρτί μια εικόνα από αυτόν. Για να αντιληφθούμε επομένως τα χαρακτηριστικά των σαρωτών

Διαβάστε περισσότερα

Δομικά στοιχεία πολυμέσων: Κείμενο Εικόνα Ήχος Κίνηση Βίντεο

Δομικά στοιχεία πολυμέσων: Κείμενο Εικόνα Ήχος Κίνηση Βίντεο Δομικά στοιχεία πολυμέσων: Κείμενο Εικόνα Ήχος Κίνηση Βίντεο Πρωτογενές υλικό Μια εικόνα μπορεί να εισαχθεί στον υπολογιστή από: σαρωτή (Scanner) ψηφιακή φωτογραφική μηχανή video capture monitor capture

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΤΟΡΕΑΛΙΣΜΟΣ & ΚΙΝΗΣΗ (ΘΕΩΡΙΑ)

ΦΩΤΟΡΕΑΛΙΣΜΟΣ & ΚΙΝΗΣΗ (ΘΕΩΡΙΑ) ΦΩΤΟΡΕΑΛΙΣΜΟΣ & ΚΙΝΗΣΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ : ΝΤΙΝΤΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (MSC) Καθηγητής Εφαρμογών ΚΑΡΔΙΤΣΑ 2013 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΦΩΤΟΑΠΟΔΟΣΗ: ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΟΛΩΝ ΕΚΕΙΝΩΝ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 11 Πολυμέσα

Κεφάλαιο 11 Πολυμέσα Κεφάλαιο 11 Πολυμέσα 1 Εφαρμογές πολυμέσων: πολλές μορφές πληροφορίας, αποθηκευμένες σε ψηφιακή μορφή, με δυνατότητα αλληλεπίδρασης κατά την παρουσίασή τους 11.1 Βασικές έννοιες 11.1.1 Γραμμική και μη

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές που συνδυάζουν ταυτόχρονα πολλαπλά μέσα : Κείμενο, Εικόνα, Ήχος, Video, Animation Στα πολυμέσα η προσπέλαση της πληροφορίας γίνεται με

Εφαρμογές που συνδυάζουν ταυτόχρονα πολλαπλά μέσα : Κείμενο, Εικόνα, Ήχος, Video, Animation Στα πολυμέσα η προσπέλαση της πληροφορίας γίνεται με Τι είναι Πολυμέσακαι τι Υπερμέσα Εφαρμογές που συνδυάζουν ταυτόχρονα πολλαπλά μέσα : Κείμενο, Εικόνα, Ήχος, Video, Animation Στα πολυμέσα η προσπέλαση της πληροφορίας γίνεται με γραμμικό τρόπο (προκαθορισμένη

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 11 Πολυμέσα. Εφ. Πληροφορικής Κεφ. 11 Καραμαούνας Π. 1

Κεφάλαιο 11 Πολυμέσα. Εφ. Πληροφορικής Κεφ. 11 Καραμαούνας Π. 1 Κεφάλαιο 11 Πολυμέσα Εφ. Πληροφορικής Κεφ. 11 Καραμαούνας Π. 1 Εφαρμογές πολυμέσων: πολλές μορφές πληροφορίας, αποθηκευμένες σε ψηφιακή μορφή, με δυνατότητα αλληλεπίδρασης κατά την παρουσίασή τους 11.1

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση με Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές

Σχεδίαση με Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Σχεδίαση με Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές Ενότητα # 10: Χρωματικά μοντέλα στον ΗΥ Καθηγητής Ιωάννης Γ. Παρασχάκης Τμήμα Αγρονόμων & Τοπογράφων

Διαβάστε περισσότερα

Μετάδοση Πολυμεσικών Υπηρεσιών Ψηφιακή Τηλεόραση

Μετάδοση Πολυμεσικών Υπηρεσιών Ψηφιακή Τηλεόραση Χειμερινό Εξάμηνο 2013-2014 Μετάδοση Πολυμεσικών Υπηρεσιών Ψηφιακή Τηλεόραση 4 η Παρουσίαση : Επεξεργασία Εικόνας Διδάσκων: Γιάννης Ντόκας Εισαγωγή στις Έννοιες των Εικόνων Στο χώρο των πολυμέσων χρησιμοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών ΗΥ-474. Ψηφιακή Εικόνα. Χωρική ανάλυση Αρχεία εικόνων

Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών ΗΥ-474. Ψηφιακή Εικόνα. Χωρική ανάλυση Αρχεία εικόνων Ψηφιακή Εικόνα Χωρική ανάλυση Αρχεία εικόνων Ψηφιοποίηση εικόνων Δειγματοληψία περιοδική, ορθογώνια (pixel = picture element) πυκνότητα ανάλογα με τη λεπτομέρεια (ppi) Κβαντισμός τιμών διακριτές τιμές,

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Πολυμέσων. Ενότητα 5: Χαρακτηριστικά Ψηφιακής Εικόνας. Θρασύβουλος Γ. Τσιάτσος Τμήμα Πληροφορικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Συστήματα Πολυμέσων. Ενότητα 5: Χαρακτηριστικά Ψηφιακής Εικόνας. Θρασύβουλος Γ. Τσιάτσος Τμήμα Πληροφορικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 5: Χαρακτηριστικά Ψηφιακής Εικόνας Θρασύβουλος Γ. Τσιάτσος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα # 5: Εικόνα Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα # 5: Εικόνα Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Τεχνολογία Πολυμέσων Ενότητα # 5: Εικόνα Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας Ενότητα 11 η : θεωρία Χρώματος & Επεξεργασία Έγχρωμων Εικόνων

Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας Ενότητα 11 η : θεωρία Χρώματος & Επεξεργασία Έγχρωμων Εικόνων Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας Ενότητα 11 η : θεωρία Χρώματος & Επεξεργασία Έγχρωμων Εικόνων Καθ. Κωνσταντίνος Μπερμπερίδης Πολυτεχνική Σχολή Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής Σκοποί ενότητας Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ Συμπλήρωση κενών 1. Η Λαμπρότητα (Brightness) είναι Υποκειμενικός παράγοντας. 2. Το χρώμα ενός αντικειμένου εξαρτάται από το ίδιο και την φωτεινή πηγή. 3. Το Μάτι είναι πολύ

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι. Ηρακλείου Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας ιδάσκων: Βασίλειος Γαργανουράκης. Ανθρώπινη Όραση - Χρωµατικά Μοντέλα

Α.Τ.Ε.Ι. Ηρακλείου Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας ιδάσκων: Βασίλειος Γαργανουράκης. Ανθρώπινη Όραση - Χρωµατικά Μοντέλα Ανθρώπινη Όραση - Χρωµατικά Μοντέλα 1 Τι απαιτείται για την όραση Φωτισµός: κάποια πηγή φωτός Αντικείµενα: που θα ανακλούν (ή διαθλούν) το φως Μάτι: σύλληψη του φωτός σαν εικόνα Τρόποι µετάδοσης φωτός

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία Χαρτογραφικής Εικόνας

Επεξεργασία Χαρτογραφικής Εικόνας Επεξεργασία Χαρτογραφικής Εικόνας Διδάσκων: Αναγνωστόπουλος Χρήστος Κώδικες μετρήσεων αντικειμένων σε εικόνα Χρωματικά μοντέλα: Munsell, HSB/HSV, CIE-LAB Κώδικες μετρήσεων αντικειμένων σε εικόνες Η βασική

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία Χαρτογραφικής Εικόνας

Επεξεργασία Χαρτογραφικής Εικόνας Επεξεργασία Χαρτογραφικής Εικόνας ιδάσκων: Αναγνωστόπουλος Χρήστος Βασικά στοιχεία εικονοστοιχείου (pixel) Φυσική λειτουργία όρασης Χηµική και ψηφιακή σύλληψη (Κλασσικές και ψηφιακές φωτογραφικές µηχανές)

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Πολυμέσων Ενότητα 1: Εικόνες - Γραφικά. Επικ. Καθηγητής Συνδουκάς Δημήτριος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

Συστήματα Πολυμέσων Ενότητα 1: Εικόνες - Γραφικά. Επικ. Καθηγητής Συνδουκάς Δημήτριος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Συστήματα Πολυμέσων Ενότητα 1: Εικόνες - Γραφικά Επικ. Καθηγητής Συνδουκάς Δημήτριος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιοποίηση και Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας

Ψηφιοποίηση και Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Ψηφιοποίηση και Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας Ενότητα 10: Εισαγωγή στην επεξεργασία εικόνας Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Ελεγκτικής ΤΕΙ Ηπείρου Παράρτημα Πρέβεζας. Πληροφορική Ι ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Δρ.

Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Ελεγκτικής ΤΕΙ Ηπείρου Παράρτημα Πρέβεζας. Πληροφορική Ι ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Δρ. Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Ελεγκτικής ΤΕΙ Ηπείρου Παράρτημα Πρέβεζας Πληροφορική Ι ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Δρ. Γκόγκος Χρήστος Τύποι δεδομένων ιάφοροι τύποι δεδοµένων εδοµένα Κείµενο Αριθµοί Εικόνες

Διαβάστε περισσότερα

1. Εισαγωγή στα πολυμέσα

1. Εισαγωγή στα πολυμέσα 1. Εισαγωγή στα πολυμέσα Σύνοψη Στο τρέχον σύντομο κεφάλαιο γίνεται εισαγωγή στην έννοια των πολυμέσων και τη σχετική ορολογία που εμφανίζεται στη βιβλιογραφία. Ορίζονται, επίσης, οι έννοιες της διαδραστικότητας

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα. ΕΠΛ 422: Συστήµατα Πολυµέσων. Βιβλιογραφία. Πόσες λέξεις αξίζει µια εικόνα; Εικόνα

Περιεχόµενα. ΕΠΛ 422: Συστήµατα Πολυµέσων. Βιβλιογραφία. Πόσες λέξεις αξίζει µια εικόνα; Εικόνα Περιεχόµενα ΕΠΛ 422: Συστήµατα Πολυµέσων Εικόνα ηµιουργία εικόνας Αναπαράσταση Εικόνας Στοιχεία θεωρίας χρωµάτων Χρωµατικά µοντέλα Σύνθεση χρωµάτων Αρχές λειτουργίας οθονών υπολογιστών Βιβλιογραφία Καγιάφας

Διαβάστε περισσότερα

Έγχρωµο και Ασπρόµαυρο Φως

Έγχρωµο και Ασπρόµαυρο Φως Έγχρωµο και Ασπρόµαυρο Φως Χρώµα: κλάδος φυσικής, φυσιολογίας, ψυχολογίας, τέχνης. Αφορά άµεσα τον προγραµµατιστή των γραφικών. Αν αφαιρέσουµε χρωµατικά χαρακτηριστικά, λαµβάνουµε ασπρόµαυρο φως. Μόνο

Διαβάστε περισσότερα

Πολυμεσικές Εφαρμογές

Πολυμεσικές Εφαρμογές Πολυμεσικές Εφαρμογές Ενότητα 4: ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΙΚΟΝΑ Γεώργιος Στυλιαράς Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών ΧΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΟΝΤΕΛΑ Χρωματικά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 2 ΒΑΣΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΤΑ ΣΗΜΑΤΑ ΔΥΟ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ - ΕΙΚΟΝΑΣ

ΑΣΚΗΣΗ 2 ΒΑΣΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΤΑ ΣΗΜΑΤΑ ΔΥΟ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ - ΕΙΚΟΝΑΣ ΑΣΚΗΣΗ 2 ΒΑΣΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΤΑ ΣΗΜΑΤΑ ΔΥΟ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ - ΕΙΚΟΝΑΣ Αντικείμενο: Κατανόηση και αναπαράσταση των βασικών σημάτων δύο διαστάσεων και απεικόνισης αυτών σε εικόνα. Δημιουργία και επεξεργασία των διαφόρων

Διαβάστε περισσότερα

Γραφικά Ι. Ενότητα 1: Εισαγωγή. Θεοχάρης Θεοχάρης Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών

Γραφικά Ι. Ενότητα 1: Εισαγωγή. Θεοχάρης Θεοχάρης Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Γραφικά Ι Ενότητα 1: Εισαγωγή Θεοχάρης Θεοχάρης Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Ενότητα 1 Εισαγωγή Ιστορικά Ιστορική ανασκόπηση : 3 Ιστορικά (2) Ρυθμοί ανάπτυξης CPU και

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα Συστημάτων Πολυμέσων. Ενότητα #3: Ιδιότητες μέσων Διδάσκων: Γεώργιος K. Πολύζος Τμήμα: Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Επιστήμη των Υπολογιστών

Θέματα Συστημάτων Πολυμέσων. Ενότητα #3: Ιδιότητες μέσων Διδάσκων: Γεώργιος K. Πολύζος Τμήμα: Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Επιστήμη των Υπολογιστών Θέματα Συστημάτων Πολυμέσων Ενότητα #3: Ιδιότητες μέσων Διδάσκων: Γεώργιος K. Πολύζος Τμήμα: Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Επιστήμη των Υπολογιστών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ,

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ, ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΠΛ 422: ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ Ακαδηµαϊκό Έτος 2004 2005, Χειµερινό Εξάµηνο Καθ.: Νίκος Τσαπατσούλης ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ Το τρέχον έγγραφο αποτελεί υπόδειγµα τελικής

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή Ασπρόμαυρο Halftoning γάμμα Φως/Χρώμα Χρωματικά Μοντέλα Άλλα. 6ο Μάθημα Χρώμα. Γραφικα. Ευάγγελος Σπύρου

Εισαγωγή Ασπρόμαυρο Halftoning γάμμα Φως/Χρώμα Χρωματικά Μοντέλα Άλλα. 6ο Μάθημα Χρώμα. Γραφικα. Ευάγγελος Σπύρου Εισαγωγή Ασπρόμαυρο Halftoning γάμμα Φως/Χρώμα Χρωματικά Μοντέλα Άλλα Γραφικα Τμήμα Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Ακ Έτος 2016-17 Σύνοψη του σημερινού μαθήματος 1 Εισαγωγή 2 Ασπρόμαυρο Φως 3 Halftoning

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνες και γραφικά. Τεχνολογία Πολυµέσων 05-1

Εικόνες και γραφικά. Τεχνολογία Πολυµέσων 05-1 Εικόνες και γραφικά Περιγραφή στατικών εικόνων Αναπαράσταση γραφικών Υλικό γραφικών Dithering και anti-aliasing Σύνθεση εικόνας Ανάλυση εικόνας Μετάδοση εικόνας Τεχνολογία Πολυµέσων 05-1 Περιγραφή στατικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 1

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 1 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 1 ΒΑΣΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΕΙΚΟΝΑΣ Αντικείμενο: Εισαγωγή στις βασικές αρχές της ψηφιακής επεξεργασίας εικόνας χρησιμοποιώντας το MATLAB και το πακέτο Επεξεργασίας Εικόνας. Περιγραφή και αναπαράσταση

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας

Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας Τι είναι η ψηφιακή εικόνα 1/67 Το μοντέλο της εικόνας ΜίαεικόναπαριστάνεταιαπόέναπίνακαU που κάθε στοιχείο του u(i,j) ονομάζεται εικονοστοιχείο pixel (picture element). Η ανάλυση

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Πολυμέσων. Ενότητα 6: Συμπίεση Ψηφιακής Εικόνας. Θρασύβουλος Γ. Τσιάτσος Τμήμα Πληροφορικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Συστήματα Πολυμέσων. Ενότητα 6: Συμπίεση Ψηφιακής Εικόνας. Θρασύβουλος Γ. Τσιάτσος Τμήμα Πληροφορικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 6: Συμπίεση Ψηφιακής Εικόνας Θρασύβουλος Γ. Τσιάτσος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

DIP_06 Συμπίεση εικόνας - JPEG. ΤΕΙ Κρήτης

DIP_06 Συμπίεση εικόνας - JPEG. ΤΕΙ Κρήτης DIP_06 Συμπίεση εικόνας - JPEG ΤΕΙ Κρήτης Συμπίεση εικόνας Το μέγεθος μιας εικόνας είναι πολύ μεγάλο π.χ. Εικόνα μεγέθους Α4 δημιουργημένη από ένα σαρωτή με 300 pixels ανά ίντσα και με χρήση του RGB μοντέλου

Διαβάστε περισσότερα

ΒΕΣ 04: Συµπίεση και Μετάδοση Πολυµέσων. Περιεχόµενα. Βιβλιογραφία. Εικόνες και Πολυµεσικές Εφαρµογές. Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας.

ΒΕΣ 04: Συµπίεση και Μετάδοση Πολυµέσων. Περιεχόµενα. Βιβλιογραφία. Εικόνες και Πολυµεσικές Εφαρµογές. Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας. ΒΕΣ 04: Συµπίεση και Μετάδοση Πολυµέσων Εικόνα και Πολυµεσικές Εφαρµογές Περιεχόµενα Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας Σηµειακές µέθοδοι Φίλτρα γειτνίασης Γεωµετρικές µέθοδοι Εικόνες και Πολυµεσικές Εφαρµογές

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην τεχνική της ψηφιοποίησης των διαφανειών και των μικροταινιών των χειρογράφων της συλλογής του Π.Ι.Π.Μ

Εισαγωγή στην τεχνική της ψηφιοποίησης των διαφανειών και των μικροταινιών των χειρογράφων της συλλογής του Π.Ι.Π.Μ Εισαγωγή στην τεχνική της ψηφιοποίησης των διαφανειών και των μικροταινιών των χειρογράφων της συλλογής του Π.Ι.Π.Μ Επιμέλεια Άννα Γ. Λυσικάτου «Το αληθινό ταξίδι της ανακάλυψης δε βρίσκεται στην εξερεύνηση

Διαβάστε περισσότερα

1 ο Εργαστήριο Συντεταγμένες, Χρώματα, Σχήματα

1 ο Εργαστήριο Συντεταγμένες, Χρώματα, Σχήματα 1 ο Εργαστήριο Συντεταγμένες, Χρώματα, Σχήματα 1. Σύστημα Συντεταγμένων Το σύστημα συντεταγμένων που έχουμε συνηθίσει από το σχολείο τοποθετούσε το σημείο (0,0) στο σημείο τομής των δυο αξόνων Χ και Υ.

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Τεχνικό σχέδιο με Η/Υ (CAD)

Εισαγωγή στο Τεχνικό σχέδιο με Η/Υ (CAD) Τίτλος μαθήματος: Κωδικός: 13 / 3 o ΕΞΑΜΗΝΟ (ΑΦΠ&ΓΜ) Εισαγωγή στο Τεχνικό σχέδιο με Η/Υ (CAD) Αλεξανδρής Σταύρος stalex@aua.gr Παναγιώτης Παναγάκης ppap@aua.gr Τι είναι το λογισμικό CAD? Είναι η σχεδίαση

Διαβάστε περισσότερα

Γραφικά με Η/Υ / Εισαγωγή

Γραφικά με Η/Υ / Εισαγωγή Γραφικά με Η/Υ Εισαγωγή Πληροφορίες μαθήματος (1/4) Υπεύθυνος μαθήματος: Μανιτσάρης Αθανάσιος, Καθηγητής ιδάσκοντες: Μανιτσάρης Αθανάσιος: email: manits@uom.gr Μαυρίδης Ιωάννης: email: mavridis@uom.gr

Διαβάστε περισσότερα

Γραφικά & Οπτικοποίηση. Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή. Γραφικά & Οπτικοπίηση: Αρχές & Αλγόριθμοι Κεφάλαιο 1

Γραφικά & Οπτικοποίηση. Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή. Γραφικά & Οπτικοπίηση: Αρχές & Αλγόριθμοι Κεφάλαιο 1 Γραφικά & Οπτικοποίηση Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή Ιστορικά Ιστορική ανασκόπηση : 2 Ιστορικά (2) Ρυθμοί ανάπτυξης CPU και GPU 3 Εφαρμογές Ειδικά εφέ για ταινίες & διαφημίσεις Επιστημονική εξερεύνηση μέσω οπτικοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Γεωχωρικές Τεχνολογίες» Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας. Εισηγητής Αναστάσιος Κεσίδης

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Γεωχωρικές Τεχνολογίες» Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας. Εισηγητής Αναστάσιος Κεσίδης Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Γεωχωρικές Τεχνολογίες» Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας Εισηγητής Αναστάσιος Κεσίδης Εισαγωγή Τι είναι η εικόνα; Μια οπτική αναπαράσταση με την μορφή μιας συνάρτησης f(x, y) όπου η

Διαβάστε περισσότερα

Βίντεο και κινούµενα σχέδια

Βίντεο και κινούµενα σχέδια Βίντεο και κινούµενα σχέδια Περιγραφή του βίντεο Ανάλυση του βίντεο Κωδικοποίηση των χρωµάτων Μετάδοση τηλεοπτικού σήµατος Συµβατικά τηλεοπτικά συστήµατα Τεχνολογία Πολυµέσων 06-1 Περιγραφή του βίντεο

Διαβάστε περισσότερα

Διάσταση σε 72 ppi (cm) 640 x 480 0.3 22 x 16. MegaPixels. 1280 x 960 1.3 45 x 33. 1600 x 1200 2.1 56 x 42. 2048 x 1536 3.

Διάσταση σε 72 ppi (cm) 640 x 480 0.3 22 x 16. MegaPixels. 1280 x 960 1.3 45 x 33. 1600 x 1200 2.1 56 x 42. 2048 x 1536 3. ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ Μ. ΧΑΡΙΛΑΟΥ Art & Creative Director Η εργασία με το Photoshop μας επιτρέπει να παράγουμε εικόνες Bitmap. Η εικόνα Bitmap δεν είναι τίποτα άλλο από μία ορθογώνια περιοχή που αναλύεται

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές κωδικοποίησης. Τεχνολογία Πολυμέσων και Πολυμεσικές Επικοινωνίες 08-1

Αρχές κωδικοποίησης. Τεχνολογία Πολυμέσων και Πολυμεσικές Επικοινωνίες 08-1 Αρχές κωδικοποίησης Απαιτήσεις κωδικοποίησης Είδη κωδικοποίησης Κωδικοποίηση εντροπίας Διαφορική κωδικοποίηση Κωδικοποίηση μετασχηματισμών Στρωματοποιημένη κωδικοποίηση Κβαντοποίηση διανυσμάτων Τεχνολογία

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι τα πολυμέσα;

Τι είναι τα πολυμέσα; ΕΝΟΤΗΤΑ Κεφάλαιο 3: Πολυμέσα Α τάξη Λέξεις Κλειδιά: Ανάλυση εικόνας, αναλογικό σήμα, αλληλεπιδραστικότητα (interactivity), βάθος χρώματος, δειγματοληψία, εικονοστοιχείο (pixel), Πολυμέσα (Multimedia),

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις Απαντήσεις επανάληψης κεφ.9 (Πολυμέσα).

Ερωτήσεις Απαντήσεις επανάληψης κεφ.9 (Πολυμέσα). 14 ο Γυμνάσιο Περιστερίου 1 Ερωτήσεις Απαντήσεις επανάληψης κεφ.9 (Πολυμέσα). Μάθημα 9.1 Ο κόσμος των Πολυμέσων 1. Τι είναι μια Εφαρμογή Πολυμέσων. Λογισμικό στο οποίο χρησιμοποιούνται πολλά και διαφορετικά

Διαβάστε περισσότερα

Βίντεο. Τεχνολογία Πολυμέσων και Πολυμεσικές Επικοινωνίες 06-1

Βίντεο. Τεχνολογία Πολυμέσων και Πολυμεσικές Επικοινωνίες 06-1 Βίντεο Εισαγωγή Χαρακτηριστικά του βίντεο Απόσταση θέασης Μετάδοση τηλεοπτικού σήματος Συμβατικά τηλεοπτικά συστήματα Ψηφιακό βίντεο Εναλλακτικά μορφότυπα Τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας Κινούμενες εικόνες

Διαβάστε περισσότερα

Η χρήση του χρώµατος στη χαρτογραφία και στα ΣΓΠ

Η χρήση του χρώµατος στη χαρτογραφία και στα ΣΓΠ Η χρήση του χρώµατος στη χαρτογραφία και στα ΣΓΠ Συµβατική χρήση χρωµάτων στους τοπογραφικούς χάρτες 1/31 Μαύρο: Γκρι: Κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο: Μπλε: Σκούρο µπλε: Ανοιχτό µπλε: βασικές τοπογραφικές

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα # 11: Κωδικοποίηση εικόνων: JPEG Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα # 11: Κωδικοποίηση εικόνων: JPEG Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Τεχνολογία Πολυμέσων Ενότητα # 11: Κωδικοποίηση εικόνων: JPEG Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου

Διαβάστε περισσότερα

Analog vs Digital. Δούρβας Ιωάννης ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΟΥΡΒΑΣ

Analog vs Digital. Δούρβας Ιωάννης ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΟΥΡΒΑΣ Analog vs Digital Δούρβας Ιωάννης Ηλεκτρονικός Υπολογιστής ψηφιακή μηχανή Ο υπολογιστής αποτελείται από ένα σύνολο (εκατομμύρια) ηλεκτρικά κυκλώματα. Για τα ηλεκτρικά κυκλώματα υπάρχουν μόνο 2 καταστάσεις.

Διαβάστε περισσότερα

Η διαδικασία Παραγωγής Συνθετικής Εικόνας (Rendering)

Η διαδικασία Παραγωγής Συνθετικής Εικόνας (Rendering) Υφή Η διαδικασία Παραγωγής Συνθετικής Εικόνας (Rendering) Θέσεις αντικειμένων και φωτεινών πηγών Θέση παρατηρητή 3D Μοντέλα 3Δ Μετασχ/σμοί Μοντέλου 3Δ Μετασχ/σμός Παρατήρησης Απομάκρυνση Πίσω Επιφανειών

Διαβάστε περισσότερα

DIP_01 Εισαγωγή στην ψηφιακή εικόνα. ΤΕΙ Κρήτης

DIP_01 Εισαγωγή στην ψηφιακή εικόνα. ΤΕΙ Κρήτης DIP_01 Εισαγωγή στην ψηφιακή εικόνα ΤΕΙ Κρήτης Πληροφορίες Μαθήματος ιαλέξεις Πέμπτη 12:15 15:00 Αιθουσα Γ7 ιδάσκων:. Κοσμόπουλος Γραφείο: Κ23-0-15 (ισόγειο( κλειστού γυμναστηρίου) Ωρες γραφείου Τε 16:00

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα # 8: Αρχές κωδικοποίησης Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα # 8: Αρχές κωδικοποίησης Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Τεχνολογία Πολυμέσων Ενότητα # 8: Αρχές κωδικοποίησης Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2. Οργάνωση και διαχείριση της Πληροφορίας στον. Υπολογιστή

Κεφάλαιο 2. Οργάνωση και διαχείριση της Πληροφορίας στον. Υπολογιστή ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Κεφάλαιο 2 Οργάνωση και διαχείριση της Πληροφορίας στον Υπολογιστή Δεδομένα και Εντολές πληροφορία δεδομένα εντολές αριθμητικά δδ δεδομένα κείμενο εικόνα Επιλογή Αναπαράστασης

Διαβάστε περισσότερα

2. ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ

2. ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ 2. ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ Περιγραφή πληροφορίας. Η πληροφορία περιγράφεται σαν μία ή περισσότερες χρονικές ή χωρικές μεταβλητές. Μετατρέπει την φυσική ποσότητα σε ηλεκτρικό σήμα To σήμα αναπαριστά το

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗ21 Κεφάλαιο 1. ΠΛΗ21 Ψηφιακά Συστήματα: Τόμος Α Κεφάλαιο: 1 Εισαγωγή

ΠΛΗ21 Κεφάλαιο 1. ΠΛΗ21 Ψηφιακά Συστήματα: Τόμος Α Κεφάλαιο: 1 Εισαγωγή Ψηφιακά Συστήματα: Τόμος Α Κεφάλαιο: 1 Εισαγωγή Στόχοι του κεφαλαίου είναι να γνωρίσουμε: Τι είναι τα Αναλογικά κ τι τα Ψηφιακά Μεγέθη Τι είναι Σήμα, Αναλογικό Σήμα, Ψηφιακό Σήμα Τι είναι Δυαδικό Σήμα

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΥ 100 Εισαγωγή στην Τεχνολογία

ΗΜΥ 100 Εισαγωγή στην Τεχνολογία ΗΜΥ 100 Εισαγωγή στην Τεχνολογία Δρ. Στέλιος Τιμοθέου ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ ΣΗΜΕΡΑ Αναλογικά και ψηφιακά συστήματα Μετατροπή

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 2 Ηλεκτρονική συγγραφή - Πολυµέσα

ΜΑΘΗΜΑ 2 Ηλεκτρονική συγγραφή - Πολυµέσα ΜΑΘΗΜΑ 2 Ηλεκτρονική συγγραφή - Πολυµέσα ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ Ψηφιακή Εικόνα Βασικές Έννοιες Βασικοί Όροι Αναλογικό σε Ψηφιακό Μια εικόνα ψηφιοποιείται µέσα από τις διαδικασίες της δειγµατοληψίας και του

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου. Πληροφορική Ι. Ενότητα 2 : Ψηφιακή Αναπαράσταση Δεδομένων. Δρ.

Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου. Πληροφορική Ι. Ενότητα 2 : Ψηφιακή Αναπαράσταση Δεδομένων. Δρ. 1 Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πληροφορική Ι Ενότητα 2 : Ψηφιακή Αναπαράσταση Δεδομένων Δρ. Γκόγκος Χρήστος 2 Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Ελεγκτικής

Διαβάστε περισσότερα

Συµπίεση Εικόνας: Εισαγωγή, χρωµατικά µοντέλα, βασικές τεχνικές συµπίεσης

Συµπίεση Εικόνας: Εισαγωγή, χρωµατικά µοντέλα, βασικές τεχνικές συµπίεσης ΒΕΣ 04 Συµπίεση και Μετάδοση Πολυµέσων Συµπίεση Εικόνας: Εισαγωγή, χρωµατικά µοντέλα, βασικές τεχνικές συµπίεσης Πόσες λέξεις αξίζει µια εικόνα; Εισαγωγή Εξαρτάται από την εικόνα και τις λέξεις φυσικά!

Διαβάστε περισσότερα

3. ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΥΜΠΙΕΣΗΣ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ

3. ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΥΜΠΙΕΣΗΣ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ 3. ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΥΜΠΙΕΣΗΣ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΑΝΑΓΚΗ ΣΥΜΠΙΕΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Local Multimedia Π.χ. Μία ταινία 90 min απαιτεί 120 GB, και τα σημερινά μέσα αποθήκευσης < 25 GB. Άρα σήμερα είναι αδύνατη η αποθήκευση και η

Διαβάστε περισσότερα

Ηχρήση του χρώµατος στους χάρτες

Ηχρήση του χρώµατος στους χάρτες Ηχρήση του χρώµατος στους χάρτες Συµβατική χρήση χρωµάτων σε θεµατικούς χάρτες και «ασυµβατότητες» Γεωλογικοί χάρτες: Χάρτες γήινου ανάγλυφου: Χάρτες χρήσεων γης: Χάρτες πυκνότητας πληθυσµού: Χάρτες βροχόπτωσης:

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών

Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών Ενότητα 2: Αποθήκευση Δεδομένων: Ψηφιακός Υπολογιστής και Δεδομένα, 2ΔΩ Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης Διδάσκων: Θεόδωρος Τσιλιγκιρίδης Μαθησιακοί Στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

Γραφικά Υπολογιστών. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Γραφικά Υπολογιστών ΣΤ Εξάμηνο. Δρ Κωνσταντίνος Δεμερτζής

Γραφικά Υπολογιστών. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Γραφικά Υπολογιστών ΣΤ Εξάμηνο. Δρ Κωνσταντίνος Δεμερτζής Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ΣΤ Εξάμηνο Δρ Κωνσταντίνος Δεμερτζής η Μετασχηματισμοί kdemertz@fmenr.duth.gr Μετασχηματισμοί Κατά τον σχηματισμό του εικονικού κόσμου

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών. Υπολογιστές και Δεδομένα Κεφάλαιο 2ο Αναπαράσταση Δεδομένων

Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών. Υπολογιστές και Δεδομένα Κεφάλαιο 2ο Αναπαράσταση Δεδομένων Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών Υπολογιστές και Δεδομένα Κεφάλαιο 2ο Αναπαράσταση Δεδομένων 1 Εισαγωγή Ο Υπολογιστής είναι μια μηχανή επεξεργασίας δεδομένων Πριν ασχοληθούμε με την επεξεργασία τους

Διαβάστε περισσότερα

Ιατρική Πληροφορική. Δρ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ.Ε.

Ιατρική Πληροφορική. Δρ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ.Ε. Ιατρική Πληροφορική Δρ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ.Ε. Οι διάφορες τεχνικές απεικόνισης (imaging modalities) της ανθρώπινης ανατομίας περιγράφονται κατά DICOM ως συντομογραφία

Διαβάστε περισσότερα

Τεράστιες ανάγκες σε αποθηκευτικό χώρο

Τεράστιες ανάγκες σε αποθηκευτικό χώρο ΣΥΜΠΙΕΣΗ Τεράστιες ανάγκες σε αποθηκευτικό χώρο Παράδειγμα: CD-ROM έχει χωρητικότητα 650MB, χωρά 75 λεπτά ασυμπίεστου στερεοφωνικού ήχου, αλλά 30 sec ασυμπίεστου βίντεο. Μαγνητικοί δίσκοι χωρητικότητας

Διαβάστε περισσότερα

Αναλογικά & Ψηφιακά Κυκλώματα ιαφάνειες Μαθήματος ρ. Μηχ. Μαραβελάκης Εμ.

Αναλογικά & Ψηφιακά Κυκλώματα ιαφάνειες Μαθήματος ρ. Μηχ. Μαραβελάκης Εμ. Αναλογικά & Ψηφιακά Κυκλώματα ιαφάνειες Μαθήματος ρ. Μηχ. Μαραβελάκης Εμ. 1 Εισαγωγή Αναλογικό σήμα (analog signal): συνεχής συνάρτηση στην οποία η ανεξάρτητη μεταβλητή και η εξαρτημένη μεταβλητή (π.χ.

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ

ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ Α.Τ.Ε.Ι. Ηρακλείου ιδάσκων: Βασίλειος Γαργανουράκης 1 Περιγραφή Μαθήµατος ΘΕΩΡΙΑ Fast Fourier Transform Συνελίξεις Μη Γραµµικοί Μετασχηµατισµοί Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας ΕΜΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση με Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές

Σχεδίαση με Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Σχεδίαση με Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές Ενότητα # 3: Σύγκριση διανυσματικής και ψηφιδωτής μορφής Καθηγητής Ιωάννης Γ. Παρασχάκης Τμήμα Αγρονόμων

Διαβάστε περισσότερα

Έγχρωμο και ασπρόμαυρο φως

Έγχρωμο και ασπρόμαυρο φως Έγχρωμο και ασπρόμαυρο φως Η μελέτη του χρώματος και της αντίληψής του από τον άνθρωπο, είναι κλάδος των: Φυσικής Φυσιολογίας Τέχνης Γραφικών με Υπολογιστή Οπτικοποίησης Το αποτέλεσμα των αλγορίθμων γραφικών

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών ΗΥ-474. Ψηφιακή Εικόνα. Αντίληψη χρωμάτων Συστήματα χρωμάτων Κβαντισμός χρωμάτων

Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών ΗΥ-474. Ψηφιακή Εικόνα. Αντίληψη χρωμάτων Συστήματα χρωμάτων Κβαντισμός χρωμάτων Ψηφιακή Εικόνα Αντίληψη χρωμάτων Συστήματα χρωμάτων Κβαντισμός χρωμάτων Σχηματισμός εικόνων Το φως είναι ηλεκτρομαγνητικό κύμα Το χρώμα προσδιορίζεται από το μήκος κύματος L(x, y ; t )= Φ(x, y ; t ; λ)

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών. Υπολογιστές και Δεδομένα Κεφάλαιο 2ο Αναπαράσταση Δεδομένων

Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών. Υπολογιστές και Δεδομένα Κεφάλαιο 2ο Αναπαράσταση Δεδομένων Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών Υπολογιστές και Δεδομένα Κεφάλαιο 2ο Αναπαράσταση Δεδομένων 1 2.1 Τύποι Δεδομένων Τα δεδομένα σήμερα συναντώνται σε διάφορες μορφές, στις οποίες περιλαμβάνονται αριθμοί,

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Ψυχαγωγικού Λογισμικού και Εικονικοί Κόσμοι Ενότητα 4η - 3Δ γραφικά

Τεχνολογία Ψυχαγωγικού Λογισμικού και Εικονικοί Κόσμοι Ενότητα 4η - 3Δ γραφικά Τεχνολογία Ψυχαγωγικού Λογισμικού και Εικονικοί Κόσμοι Ενότητα 4η - 3Δ γραφικά Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Πληροφορικής, 2015 Κωνσταντίνος Οικονόμου, Επίκουρος Καθηγητής Βασίλειος Κομιανός, Υποψήφιος Διδάκτορας

Διαβάστε περισσότερα

Photoshop CS6. Πλάνο Μαθημάτων. 1. Εισαγωγή στη Χρωματική Θεωρία, την Ψηφιακή εικόνα και Γνωριμία με το Περιβάλλον του

Photoshop CS6. Πλάνο Μαθημάτων. 1. Εισαγωγή στη Χρωματική Θεωρία, την Ψηφιακή εικόνα και Γνωριμία με το Περιβάλλον του Photoshop CS6 Πλάνο Μαθημάτων 1. Εισαγωγή στη Χρωματική Θεωρία, την Ψηφιακή εικόνα και Γνωριμία με το Περιβάλλον του Photoshop CS6. Στο μάθημα αυτό ο εκπαιδευόμενος θα κατανοήσει βασικές έννοιες που έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Αναπαράσταση Μη Αριθμητικών Δεδομένων

Αναπαράσταση Μη Αριθμητικών Δεδομένων Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 2014-15 Αναπαράσταση Μη Αριθμητικών Δεδομένων (κείμενο, ήχος και εικόνα στον υπολογιστή) http://di.ionio.gr/~mistral/tp/csintro/

Διαβάστε περισσότερα

! Δεδομένα: ανεξάρτητα από τύπο και προέλευση, στον υπολογιστή υπάρχουν σε μία μορφή: 0 και 1

! Δεδομένα: ανεξάρτητα από τύπο και προέλευση, στον υπολογιστή υπάρχουν σε μία μορφή: 0 και 1 Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 5-6 Αναπαράσταση Μη Αριθμητικών Δεδομένων (κείμενο, ήχος και εικόνα στον υπολογιστή) http://di.ionio.gr/~mistral/tp/csintro/

Διαβάστε περισσότερα

Αντοχή (ruggedness) στο θόρυβο μετάδοσης Αποτελεσματική αναγέννηση (regeneration) Δυνατότητα ομοιόμορφου σχήματος (uniform format) μετάδοσης Όμως:

Αντοχή (ruggedness) στο θόρυβο μετάδοσης Αποτελεσματική αναγέννηση (regeneration) Δυνατότητα ομοιόμορφου σχήματος (uniform format) μετάδοσης Όμως: ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ Πλεονεκτήματα: Αντοχή (ruggedness) στο θόρυβο μετάδοσης Αποτελεσματική αναγέννηση (regeneration) Δυνατότητα ομοιόμορφου σχήματος (uniform format) μετάδοσης Όμως: Αύξηση απαίτησης εύρους

Διαβάστε περισσότερα

ισδιάστατοι μετασχηματισμοί ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4: ισδιάστατοι γεωμετρικοί μετασχηματισμοί

ισδιάστατοι μετασχηματισμοί ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4: ισδιάστατοι γεωμετρικοί μετασχηματισμοί ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4: ισδιάστατοι γεωμετρικοί μετασχηματισμοί Πολλά προβλήματα λύνονται μέσω δισδιάστατων απεικονίσεων ενός μοντέλου. Μεταξύ αυτών και τα προβλήματα κίνησης, όπως η κίνηση ενός συρόμενου μηχανισμού.

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση με Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές

Σχεδίαση με Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Σχεδίαση με Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές Ενότητα # 7: Αυτόματος σχεδιαστής ψεκασμού Καθηγητής Ιωάννης Γ. Παρασχάκης Τμήμα Αγρονόμων & Τοπογράφων

Διαβάστε περισσότερα

Ήχος. Τεχνολογία Πολυμέσων και Πολυμεσικές Επικοινωνίες 04-1

Ήχος. Τεχνολογία Πολυμέσων και Πολυμεσικές Επικοινωνίες 04-1 Ήχος Χαρακτηριστικά του ήχου Ψηφιοποίηση με μετασχηματισμό Ψηφιοποίηση με δειγματοληψία Κβαντοποίηση δειγμάτων Παλμοκωδική διαμόρφωση Συμβολική αναπαράσταση μουσικής Τεχνολογία Πολυμέσων και Πολυμεσικές

Διαβάστε περισσότερα

Μετάδοση Πολυμεσικών Υπηρεσιών Ψηφιακή Τηλεόραση

Μετάδοση Πολυμεσικών Υπηρεσιών Ψηφιακή Τηλεόραση Χειμερινό Εξάμηνο 2013-2014 Μετάδοση Πολυμεσικών Υπηρεσιών Ψηφιακή Τηλεόραση 5 η Παρουσίαση : Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας Διδάσκων: Γιάννης Ντόκας Σύνθεση Χρωμάτων Αφαιρετική Παραγωγή Χρώματος Χρωματικά

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Λογιστικής. Εισαγωγή στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές. Μαθήματα 6 και 7 Αναπαράσταση της Πληροφορίας στον Υπολογιστή. 1 Στέργιος Παλαμάς

Τμήμα Λογιστικής. Εισαγωγή στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές. Μαθήματα 6 και 7 Αναπαράσταση της Πληροφορίας στον Υπολογιστή. 1 Στέργιος Παλαμάς ΤΕΙ Ηπείρου Παράρτημα Πρέβεζας Τμήμα Λογιστικής Εισαγωγή στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές Μαθήματα 6 και 7 Αναπαράσταση της Πληροφορίας στον Υπολογιστή 1 1. Αριθμοί: Το Δυαδικό Σύστημα Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Πολυμέσων. Ενότητα 3: Εισαγωγικά θέματα Συμπίεσης. Θρασύβουλος Γ. Τσιάτσος Τμήμα Πληροφορικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Συστήματα Πολυμέσων. Ενότητα 3: Εισαγωγικά θέματα Συμπίεσης. Θρασύβουλος Γ. Τσιάτσος Τμήμα Πληροφορικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 3: Εισαγωγικά θέματα Συμπίεσης Θρασύβουλος Γ. Τσιάτσος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική Ι. Μάθημα 9 ο Συμπίεση δεδομένων. Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Ελεγκτικής ΤΕΙ Ηπείρου Παράρτημα Πρέβεζας. Δρ.

Πληροφορική Ι. Μάθημα 9 ο Συμπίεση δεδομένων. Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Ελεγκτικής ΤΕΙ Ηπείρου Παράρτημα Πρέβεζας. Δρ. Οι διαφάνειες έχουν βασιστεί στο βιβλίο «Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών» του B. Forouzanκαι Firoyz Mosharraf(2 η έκδοση-2010) Εκδόσεις Κλειδάριθμος Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Ελεγκτικής ΤΕΙ Ηπείρου

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Γραφικά. Μοντέλο (Πληροφορίες για Περιεχόµενο εικόνας. Επεξεργασία Εικόνων. Εικόνα. Τεχνητή Όραση 1.1. Εργα: : 2000+1 & ΣΚΕΠΣΙΣ (ΕΠΕΑΚ

Εισαγωγή. Γραφικά. Μοντέλο (Πληροφορίες για Περιεχόµενο εικόνας. Επεξεργασία Εικόνων. Εικόνα. Τεχνητή Όραση 1.1. Εργα: : 2000+1 & ΣΚΕΠΣΙΣ (ΕΠΕΑΚ Εισαγωγή Μιάεικόνααξίζει1000 λέξεις : Ανθρώπινοοπτικόκανάλι: 30-40 Μbits/s (=64-85 M λέξεις /min µε 4 γράµµατα/λέξη, 7bits/γράµµα). Γραπτό κείµενο: 600-1200 λέξεις/min. 100.000 αποδοτικότερη επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

Γραφικά µε Η/Υ. Τεχνολογίες Γραφικών & Στοιχεία µαθηµατικών

Γραφικά µε Η/Υ. Τεχνολογίες Γραφικών & Στοιχεία µαθηµατικών Γραφικά µε Η/Υ Τεχνολογίες Γραφικών & Στοιχεία µαθηµατικών Τεχνολογίες Γραφικών 2/ 4 Τεχνολογία παραγωγής συνθετικής εικόνας (Πλεγµατική οθόνη) Πλεγµατική οθόνη (Raster): δισδιάστατο πλέγµα απόpixels Ανάλυση

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική Εφαρμογές Πολυμέσων

Πληροφορική Εφαρμογές Πολυμέσων ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Πληροφορική Εφαρμογές Πολυμέσων Ενότητα 4: Ψηφιακές Εικόνες Ζαχαρούλα Ανδρεοπούλου Τμήμα Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα # 6: Βίντεο Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα # 6: Βίντεο Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Τεχνολογία Πολυμέσων Ενότητα # 6: Βίντεο Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το

Διαβάστε περισσότερα

Αφήγηση Μαρτυρία. Μουσική. Ενίσχυση μηνύματος Μουσική επένδυση Ηχητικά εφέ

Αφήγηση Μαρτυρία. Μουσική. Ενίσχυση μηνύματος Μουσική επένδυση Ηχητικά εφέ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Ο ΗΧΟΣ ΗΧΗΤΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΗΧΟΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ Αφήγηση Μαρτυρία Εκφώνηση Μουσική ΗΧΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΗΧΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Ενίσχυση μηνύματος Μουσική επένδυση Ηχητικά εφέ

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών ΗΥ-474. Ψηφιακό βίντεο. Αναλογικό βίντεο / ψηφιοποίηση Διεπαφές Εκτίμηση κίνησης μπλοκ

Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών ΗΥ-474. Ψηφιακό βίντεο. Αναλογικό βίντεο / ψηφιοποίηση Διεπαφές Εκτίμηση κίνησης μπλοκ Ψηφιακό βίντεο Αναλογικό βίντεο / ψηφιοποίηση Διεπαφές Εκτίμηση κίνησης μπλοκ Αναλογικό βίντεο SECAM PAL NTSC Ρυθμός πλεγμάτων (Hz) 50 50 59,94 Αριθμός ενεργών γραμμών ανά καρέ 576 576 480 Σχήμα εικονοστοιχείου

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Πολυμέσων. Ενότητα 7: Συμπίεση Εικόνας κατά JPEG. Θρασύβουλος Γ. Τσιάτσος Τμήμα Πληροφορικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Συστήματα Πολυμέσων. Ενότητα 7: Συμπίεση Εικόνας κατά JPEG. Θρασύβουλος Γ. Τσιάτσος Τμήμα Πληροφορικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 7: Συμπίεση Εικόνας κατά JPEG Θρασύβουλος Γ. Τσιάτσος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα