ΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ Α ΕΝΙΚΩΝ ΤΡΙΧΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ ΣΤΑ ΦΥΛΛΑ ΤΟΥ ΙΚΤΑΜΟΥ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ Α ΕΝΙΚΩΝ ΤΡΙΧΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ ΣΤΑ ΦΥΛΛΑ ΤΟΥ ΙΚΤΑΜΟΥ"

Transcript

1 ΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ Α ΕΝΙΚΩΝ ΤΡΙΧΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ ΣΤΑ ΦΥΛΛΑ ΤΟΥ ΙΚΤΑΜΟΥ Αρτέµιος Μ. Μποζαµπαλίδης Εργαστήριο Βοτανικής, Τµήµα Βιολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκη ΠΕΡΙΛΗΨΗ Τα φύλλα του δικτάµου φέρουν στην επιφάνειά τους ένα πλήθος από αδενικές τρίχες, στις οποίες παράγεται το αιθέριο έλαιο. Κάθε αδενική τρίχα αποτελείται από ένα κύτταρο βάσης, ένα κύτταρο µίσχου και µια δωδεκακύτταρη κεφαλή. Η οντογένεση της τρίχας ξεκινάει από ένα αρχικό επιδερµικό κύτταρο, το οποίο µε µια σειρά διαιρέσεων δίνει το τελικό αδενικό σώµα. Παρατηρήσεις µε το ηλεκτρονικό µικροσκόπιο έδειξαν ότι η παραγωγή του αιθερίου ελαίου λαµβάνει χώρα στα κύτταρα της κεφαλής. Κατά την έκκριση, στο θεµελιώδες πλάσµα των κυττάρων εµφανίζονται πολυάριθµα ελαιοσταγονίδια, τα οποία µετακινούνται προς την κορυφή της κεφαλής, και στη συνέχεια αποχύνονται σε ένα χώρο που δηµιουργείται ανάµεσα από τα τοιχώµατα και την ανασηκωµένη εφυµενίδα. Όταν ολοκληρωθεί η έκκριση, τα αδενικά κύτταρα αποδιοργανώνονται.

2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το δίκταµο είναι ένα ενδηµικό φυτό της Κρήτης που αναπτύσσεται σε βραχώδεις περιοχές µε υψόµετρο m. Έχει ένα µέσο ύψος περίπου 35 εκ. και σε κάθε γόνατο του βλαστού του φέρει ένα ζευγάρι φύλλα, σταυρωτά τοποθετηµένα ως προς τα υπερκείµενα και υποκείµενα ζευγάρια. Τα φύλλα έχουν περίπου το ίδιο µήκος και πλάτος (γύρω στα 2 εκ.) και η επιφάνειά τους είναι πυκνά επικαλυµµένη από µηαδενικές τρίχες που της προσδίνουν µια βελούδινη όψη. Εκτός από τις µη-αδενικές τρίχες, υπάρχουν και αδενικές τρίχες, οι οποίες παράγουν ένα αιθέριο έλαιο µε το χαρακτηριστικό άρωµα του δικτάµου. Το αιθέριο έλαιο έχει οικονοµική σηµασία και χρησιµοποιείται στην οινοποιία (µαρτίνι) και στην κοσµετολογία. Χηµικές αναλύσεις που έγιναν στο αιθέριο έλαιο έδειξαν ότι το κύριο συστατικό του είναι η καρβακρόλη (60-80% περίπου) (Skrubis 1979, Katsiotis & Oikonomou 1986). Στην παρούσα εργασία µελετήθηκε το δίκταµο όχι από φαρµακευτική ή χηµική άποψη, αλλά από βιολογική. Πιο συγκεκριµένα, µελετήθηκαν οι αδενικές τρίχες που παράγουν το αιθέριο έλαιο. Με το οπτικό µικροσκόπιο ερευνήθηκε η ανατοµία των τριχών και τα διαδοχικά στάδια της ανάπτυξής τους. Με το ηλεκτρονικό µικροσκόπιο σάρωσης ερευνήθηκε η εξωτερική µορφολογία τους και µε το ηλεκτρονικό µικροσκόπιο διέλευσης ερευνήθηκαν οι µεταβολές που λαµβάνουν χώρα στο εσωτερικό των αδενικών κυττάρων κατά τα στάδια πριν από την έκκριση του αιθερίου ελαίου, κατά την έκκριση και µετά την έκκριση. Εντοπίστηκαν τα ενδοκυτταρικά στοιχεία που είναι υπεύθυνα για τη βιοσύνθεση του εκκρίµατος και προσδιορίστηκε η πορεία / οδός της απέκκρισης του προϊόντος. ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟ ΟΙ Πλήρως αναπτυγµένα φύλλα δικτάµου (Origanum dictamnus L.) κόπηκαν σε µικρά κοµµατάκια και υπέστησαν χηµική προστερέωση µε µίγµα 2,5% γλουταρικής αλδεύδης και 2% παραφορµαλδεύδης. Ακολούθησε µεταστερέωση µε 1% τετροξείδιο του οσµίου και διαδοχική αφυδάτωση µε αυξανόµενη συγκέντρωση αιθανόλης. Στη συνέχεια τα δείγµατα εµποτίστηκαν και εγκλείστηκαν σε εποξειδική ρητίνη Spurr. Από τα δείγµατα λήφθηκαν σε υπερµικροτόµο Reichert OmU 2 ηµίλεπτες τοµές (πάχους 1 µm) για το οπτικό µικροσκόπιο (Zeiss photomicroscope III) και υπέρλεπτες τοµές (πάχους 80 nm) για το ηλεκτρονικό µικροσκόπιο (JEOL 100B).

3 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ Τα φύλλα του δικτάµου, όπως είπαµε προηγούµενα, είναι περίπου στρογγυλά και φέρονται σταυρωτά κατά ζευγάρια στα γόνατα των βλαστών (Εικ. 1). Είναι ιδιαίτερα τριχωτά, εξαιτίας των πολυάριθµων µη-αδενικών τριχών που υπάρχουν στην επιφάνεια τους (Εικ. 2). Οι µη-αδενικές τρίχες είναι επιµήκεις, πολυκύτταρες, διακλαδιζόµενες, µε οξύληκτα άκρα. Ανάµεσα στις µη-αδενικές τρίχες φέρονται διάσπαρτες αδενικές τρίχες, οι οποίες παράγουν το αιθέριο έλαιο. Οι αδενικές τρίχες είναι δύο τύπων, ογκώδεις µακροκέφαλες (ΑΤ1) και κοντές µικροκέφαλες (ΑΤ2) (Εικ. 2). Το αιθέριο έλαιο παράγεται κυρίως από τις µακροκέφαλες τρίχες. Παρατηρήσεις σε εφαπτοµενικές τοµές φύλλων έδειξαν ότι στην πάνω επιφάνεια ενός φύλλου υπάρχουν περίπου 1210 µακροκέφαλες τρίχες και στην κάτω 1470 (Bosabalidis 1990). Κάθε µακροκέφαλη τρίχα αποτελείται από ένα κύτταρο βάσης, ένα υπερκείµενο κύτταρο µίσχου και µια ογκώδη κεφαλή (Εικ. 3). Η κεφαλή φέρει 12 κύτταρα, από τα οποία τα 8 µεγαλύτερα είναι περιφερειακά διαταγµένα και τα 4 µικρότερα βρίσκονται στο κέντρο (Bosabalidis & Tsekos 1982). Το αιθέριο έλαιο παράγεται στα κύτταρα της κεφαλής και απεκκρίνεται σε ένα χώρο που δηµιουργείται στην κορυφή της κεφαλής ανάµεσα από τα κυτταρικά τοιχώµατα και την ανασηκωµένη εφυµενίδα (Εικ. 3). Η ιστοχηµική µέθοδος ανίχνευσης του λιπόφιλου προϊόντος µε τη βιοχρωστική Sudan Black B, έδειξε την παρουσία αιθερίου ελαίου στα κύτταρα της κεφαλής και στον υπεφυµενιδικό χώρο (σκούρο χρώµα) (Εικ. 4). Η ανάλυση του αναπτυξιακού προτύπου των µακροκέφαλων αδενικών τριχών έδειξε ότι κάθε τέτοια τρίχα προκύπτει από ένα αρχικό επιδερµικό κύτταρο, το οποίο είναι ογκωδέστερο από τα γύρω του επιδερµικά κύτταρα (Εικ. 5). Στο κύτταρο αυτό ο πυρήνας προοδευτικά µεταναστεύει προς τα πάνω (Εικ. 6, 7) κάτι που οδηγεί σε µια ασύµµετρη διαίρεση µε δύο θυγατρικά κύτταρα (Εικ. 8). Το κάτω κύτταρο είναι το µελλοντικό κύτταρο της βάσης της τρίχας, ενώ το πάνω κύτταρο ξαναδιαιρείται δίνοντας άλλα δύο θυγατρικά κύτταρα (Εικ. 9). Το κάτω κύτταρο είναι το κύτταρο του µίσχου της τρίχας, ενώ το πάνω θολωτό κύτταρο είναι το µητρικό κύτταρο της κεφαλής. Το τελευταίο υφίσταται µια σειρά από διαδοχικές διαιρέσεις (Εικ. 10, 11) διαµορφώνοντας τη δωδεκακύτταρη κεφαλή. Μόλις ολοκληρωθούν οι κυτταροδιαιρέσεις, αρχίζει η έκκριση του αιθερίου ελαίου. Αυτό συγκεντρώνεται αρχικά σε ένα µικρό υπεφυµενιδικό χώρο (Εικ. 12), ο οποίος αργότερα γίνεται ογκώδης και µοιάζει µε µια µεγάλη κύστη στην κορυφή της

4 τρίχας (Εικ. 13). Μετά την ολοκλήρωση της εκκριτικής διαδικασίας, η αδενική τρίχα αποδιοργανώνεται και νεκρώνεται (Εικ. 14). Η µελέτη µε το ηλεκτρονικό µικροσκόπιο έδειξε ότι λίγο πριν από την έναρξη της έκκρισης, στα αδενικά κύτταρα της κεφαλής της τρίχας αυξάνεται έντονα ο αριθµός των µιτοχονδρίων (Εικ. 15). Τα µιτοχόνδρια θα παράγουν την ενέργεια που απαιτείται για να πραγµατοποιηθεί η έκκριση, η οποία είναι µια ενεργός διαδικασία. Τα πλαστίδια δεν περιέχουν ένα οργανωµένο σύστηµα µεµβρανών, αλλά µόνο µερικά διάσπαρτα κυκλικά θυλακοειδή και σκούρες ελασµατοειδείς δοµές. Όταν αρχίσει η έκκριση, στο θεµελιώδες πλάσµα των αδενικών κυττάρων εµφανίζονται πολυάριθµα σταγονίδια αιθερίου ελαίου, διαφόρων µεγεθών (Εικ. 16). Με βάση πρόσφατες µελέτες (Bick & Lange 2003), από τα συστατικά του αιθερίου ελαίου, τα σεσκιτερπένια παράγονται στο θεµελιώδες πλάσµα, τα δε µονοτερπένια στα πλαστίδια. Επειδή µέσα στα πλαστίδια δεν παρατηρούνται σταγονίδια αιθερίου ελαίου, είναι πιθανόν τα µονοτερπένια να εξέρχονται από τα πλαστίδια στο θεµελιώδες πλάσµα, όπου µαζί µε τα σεσκιτερπένια συγκροτούν το τελικό εκκρινόµενο προϊόν. Κατά τη πορεία της έκκρισης, το αιθέριο έλαιο διοχετεύεται προς τα κορυφαία τοιχώµατα της κεφαλής της τρίχας, τα οποία αφού διαπεράσει συγκεντρώνεται σε ένα χώρο κάτω από την ανασηκωµένη εφυµενίδα (Εικ. 17). Όταν ολοκληρωθεί η έκκριση, τα αδενικά κύτταρα προοδευτικά αποδιοργανώνονται. Συµπτώµατα της αποδιοργάνωσης αυτής είναι η καταστροφή του πυρήνα και των άλλων οργανιδίων, η πλασµόλυση του κυτοπλάσµατος, η αναδίπλωση των κυτταρικών τοιχωµάτων, κλπ. (Εικ. 18). Η αδενική τρίχα, παρά την αποδιοργάνωση του περιεχοµένου των κυττάρων της, διατηρεί την οντότητα της και παραµένει στην επιφάνεια του φύλλου, έχοντας στην κορυφή της την «κύστη» µε το αιθέριο έλαιο. Τα ώριµα φύλλα (2 εκ.) φέρουν µόνο τέτοιες αποδιοργανωµένες τρίχες, ενώ τα νεαρά (1-2 χιλ.) φέρουν τρίχες σε διάφορα στάδια ανάπτυξης (Εικ. 5-14).

5 ΥΠΟΤΙΤΛΟΙ ΕΙΚΟΝΩΝ Εικ. 1. Μακροσκοπική εικόνα φυλλοφόρων βλαστών δικτάµου. Εικ. 2. Η επιφάνεια του φύλλου του δικτάµου, όπως φαίνεται µε το ηλεκτρονικό µικροσκόπιο σάρωσης. Υπάρχουν µη-αδενικές τρίχες (ΜΤ), καθώς και αδενικές τρίχες δύο ειδών, µακροκέφαλες (ΑΤ1) και µικροκέφαλες (ΑΤ2). Εικ. 3. Κατά µήκος τοµή (ανατοµία) µακροκέφαλης αδενικής τρίχας. Αποτελείται από ένα κύτταρο βάσης (ΚΒ), ένα κύτταρο µίσχου (ΚΜ) και µια πολυκύτταρη κεφαλή (ΚΚ). Στην κορυφή της κεφαλής, η εφυµενίδα ανασηκώνεται και σχηµατίζει µια κύστη (ΥΧ) στην οποία συγκεντρώνεται το αιθέριο έλαιο. Εικ. 4. Ιστοχηµική χρώση αδενικής τρίχας µε τη βιοχρωστική Sudan black B. Το αιθέριο έλαιο ανιχνεύεται στην κεφαλή και στον υπεφυµενιδικό χώρο (σκούρο χρώµα). Εικ ιαδοχικά στάδια ανάπτυξης µακροκέφαλης αδενικής τρίχας (ΑΚΑ= αρχικό κύτταρο αδενικής τρίχας, ΚΒ= κύτταρο βάσης, ΚΚ= αρχικό κύτταρο κεφαλής, ΚΜ= κύτταρο µίσχου, ΥΧ= υπεφυµενιδικός χώρος). Εικ. 15. Λίγο πριν από την έκκριση, συγκέντρωση στα κύτταρα της κεφαλής πολυάριθµων µιτοχονδρίων (ΜΤ) που χρησιµεύουν ως πηγές ενέργειας. Τα πλαστίδια (ΠΛ) είναι τυπικοί λευκοπλάστες. Εικ. 16. Σταγονίδια αιθερίου ελαίου (ΑΕ) διαφόρων µεγεθών, τα οποία παράγονται στα κύτταρα της κεφαλής κατά την έναρξη της έκκρισης. Εικ. 17. Σε φάση προχωρηµένης έκκρισης, ανάµεσα από την ανασηκωµένη εφυµενίδα (ΕΦ) και το κυτταρικό τοίχωµα (ΚΤ) δηµιουργείται ένας χώρος, στον οποίο συγκεντρώνεται το αιθέριο έλαιο (σκουρόχρωµο). Εικ. 18. Αποδιοργανωµένα αδενικά κύτταρα κεφαλής, µετά την ολοκλήρωση της έκκρισης. Ο πυρήνας (ΠΡ- διακεκοµµένη γραµµή) και τα άλλα οργανίδια έχουν αποδιοργανωθεί και τα κυτταρικά τοιχώµατα (ΚΤ) είναι αναδιπλωµένα. (Οι αριθµοί στις µπάρες όλων των εικόνων αντιστοιχούν σε µm)

6 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Bick J.A. & Lange B.M Metabolic cross talk between cytosolic and plastidial pathways of isoprenoid biosynthesis: unidirectional transport of intermediates across the chloroplast envelope membrane. Arch. Biochem. Biophys. 415, Bosabalidis A.M Quantitative aspects of Origanum dictamnus L. glandular scales Bot. Helv. 100, Bosabalidis A.M. & Tsekos I Glandular scale development and essential oil secretion in Origanum dictamnus L. Planta 156, Katsiotis S. & Oikonomou G.N Vergleichende Untersuchung verschiedener wildwachsender und in Kreta angebauter Muster von Origanum dictamnus L. Sci. Pharm. 54, Skrubis B Origanum dictamnus L., a Greek native plant. J. Ethnopharm. 1,

7

8

9

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΕΠΙ ΡΑΣΗ NaCl ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Μορφολογία και Φυσιολογία Φυτών

Μορφολογία και Φυσιολογία Φυτών ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡ/ΜΑ ΔΡΑΜΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ και ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Μορφολογία και Φυσιολογία Φυτών Εργαστηριακές Σημειώσεις Μάρθα Λαζαρίδου -Αθανασιάδου Καθηγήτρια ΤΕΙ 2009 Σελίδα 1 ΠΙΝΑΚΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Γεωµετρική Μοντελοποίηση και Εντοπισµός του ιαµεµβρανικού Τµήµατος σε ιαµεβρανικές Πρωτεΐνες τύπου β-βαρελιού ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ του Ιωάννη Κ. Βαλαβάνη (Ηλεκτρολόγου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΟΧΙΑΚΗ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΗ ΑΙΘΕΡΙΩΝ ΕΛΑΙΩΝ ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟΥ

ΕΠΟΧΙΑΚΗ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΗ ΑΙΘΕΡΙΩΝ ΕΛΑΙΩΝ ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟΥ 1 ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΕΠΟΧΙΑΚΗ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΕΤΙΚΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΣΑΡΡΗΣ Φ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 1 of 164 http://www.agrool.gr Το σύγγραµµα αυτό δεν φιλοδοξεί να καλύψει πλήρως τα αντικείµενα της κυτταρικής Βιολογίας και Μενδελιανής

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας 1: Τα είδη της sectio Amαrαcus και η εξάπλωσή τους. Ο. boissieri Ietswaart Τουρκία. Ο. calcarαtum Jussieu Ελλάδα

Πίνακας 1: Τα είδη της sectio Amαrαcus και η εξάπλωσή τους. Ο. boissieri Ietswaart Τουρκία. Ο. calcarαtum Jussieu Ελλάδα «Η γαλήνη αναδύεται από το στοχασµό της τάξης...» Umberto Eco Ο δίκταµος, Origanum dictamnus L., ανήκει στην οικογένεια Labiatae. Το γένος αυτό περιλαµβάνει σαράντα εννιά taxa (είδη, υποείδη και ποικιλίες),

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΑΙΘΕΡΙΩΝ ΕΛΑΙΩΝ ΠΕΝΤΕ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΣΤΗ ΜΥΚΗΛΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΒΛΑΣΤΗΣΗ ΚΟΝΙΔΙΩΝ ΤΩΝ ΜΥΚΗΤΩΝ Penicillium expansum ΚΑΙ Aspergillus niger

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΑΙΘΕΡΙΩΝ ΕΛΑΙΩΝ ΠΕΝΤΕ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΣΤΗ ΜΥΚΗΛΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΒΛΑΣΤΗΣΗ ΚΟΝΙΔΙΩΝ ΤΩΝ ΜΥΚΗΤΩΝ Penicillium expansum ΚΑΙ Aspergillus niger ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Τύποι φυτικών κυττάρων & ιστών II

Τύποι φυτικών κυττάρων & ιστών II Τύποι φυτικών κυττάρων & ιστών II Στηρικτικοί ιστοί Οι στηρικτικοί ιστοί παρέχουν μηχανική στήριξη και προστασία Κολλέγχυμα Σκληρέγχυμα Κολλέγχυμα Παρέχει στήριξη και μηχανική αντοχή σε νεαρά κυρίως φυτά

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας Τομέας Βιολογίας Φυτών. Ασκήσεις Γενικής Βοτανικής. Γ. Αϊβαλάκις, Γ. Καραμπουρνιώτης, Κ. Φασσέας

Τμήμα Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας Τομέας Βιολογίας Φυτών. Ασκήσεις Γενικής Βοτανικής. Γ. Αϊβαλάκις, Γ. Καραμπουρνιώτης, Κ. Φασσέας Τμήμα Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας Τομέας Βιολογίας Φυτών Ασκήσεις Γενικής Βοτανικής Γ. Αϊβαλάκις, Γ. Καραμπουρνιώτης, Κ. Φασσέας Αθήνα 2008 1 Οι φοιτητές μπορούν να έχουν πρόσβαση σε φωτογραφίες από αντικείμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΚΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑΣ ΦΥΤΩΝ

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΚΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΚΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΕΦΥΜΕΝΙΔΙΚΟΥ ΕΚΚΡΙΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ DITTRICHIA VISCOSA

Διαβάστε περισσότερα

Cartilage Histology - Ιστολογία Χόνδρινου Ιστού

Cartilage Histology - Ιστολογία Χόνδρινου Ιστού Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τμήμα: Μηχανολόγων Μηχανικών Τομέας: Κατασκευών Και Αυτόματου Ελέγχου Cartilage Histology - Ιστολογία Χόνδρινου Ιστού Λεκανίδης Στέφανος 02109669 Ποταμίτης Κόμης Ελευθέριος

Διαβάστε περισσότερα

Α. Τ. Ε. Ι ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Α. Τ. Ε. Ι ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α. Τ. Ε. Ι ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΣΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:Ν.ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ 2 3 Η ΧΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ 1. Ποια είναι τα επίπεδα οργάνωσης της ζωής και ποια τα χημικά χαρακτηριστικά της; Στην

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Λιόλιος Φαρµακοποιός, µεταπτυχιακός φοιτητής Τοµέας Φαρµακογνωσίας-Χηµείας Φυσικών Προϊόντων, Τµήµα Φαρµακευτικής, Εθνικό και Καποδιστριακό

Χρήστος Λιόλιος Φαρµακοποιός, µεταπτυχιακός φοιτητής Τοµέας Φαρµακογνωσίας-Χηµείας Φυσικών Προϊόντων, Τµήµα Φαρµακευτικής, Εθνικό και Καποδιστριακό ΤΟ ΙΚΤΑΜΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Χρήστος Λιόλιος Φαρµακοποιός, µεταπτυχιακός φοιτητής Τοµέας Φαρµακογνωσίας-Χηµείας Φυσικών Προϊόντων, Τµήµα Φαρµακευτικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών Αθήνα 2004 Ευχαριστώ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η ΕΠΙ ΡΑΣΗ ΤΩΝ LASER ΚΑΙ IPL ΣΤΟΝ ΤΡΙΧΙΚΟ ΘΥΛΑΚΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΦΩΤΟΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ

ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η ΕΠΙ ΡΑΣΗ ΤΩΝ LASER ΚΑΙ IPL ΣΤΟΝ ΤΡΙΧΙΚΟ ΘΥΛΑΚΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΦΩΤΟΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ- ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΕΠΙ ΡΑΣΗ ΤΩΝ LASER ΚΑΙ IPL ΣΤΟΝ ΤΡΙΧΙΚΟ ΘΥΛΑΚΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Αθηνών Τµήµα Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας Εργαστήριο Φυσιολογίας και Μορφολογίας Φυτών

Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Αθηνών Τµήµα Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας Εργαστήριο Φυσιολογίας και Μορφολογίας Φυτών Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Αθηνών Τµήµα Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας Εργαστήριο Φυσιολογίας και Μορφολογίας Φυτών Μεταβολές των Φωτοσυνθετικών Χαρακτηριστικών των Φύλλων Τριών Ποικιλιών της Αµπέλου κατά τη ιάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

Επίδραση του πλάγιου φωτισμού στη φωτοσύνθεση σε σχέση με την ανατομία των φύλλων. Μελέτη μέσω φθορισμομετρίας χλωροφύλλης

Επίδραση του πλάγιου φωτισμού στη φωτοσύνθεση σε σχέση με την ανατομία των φύλλων. Μελέτη μέσω φθορισμομετρίας χλωροφύλλης Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας Εργαστήριο Φυσιολογίας και Μορφολογίας Φυτών Επίδραση του πλάγιου φωτισμού στη φωτοσύνθεση σε σχέση με την ανατομία των φύλλων. Μελέτη μέσω

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑΣ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΚΕΦΑΛΕΣ ΜΗΡΙΑΙΟΥ ΟΣΤΟΥ ΜΕ ΦΑΣΜΑΤΟΣΚΟΠΙΑ micro-raman

ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑΣ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΚΕΦΑΛΕΣ ΜΗΡΙΑΙΟΥ ΟΣΤΟΥ ΜΕ ΦΑΣΜΑΤΟΣΚΟΠΙΑ micro-raman ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑΣ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΚΕΦΑΛΕΣ ΜΗΡΙΑΙΟΥ ΟΣΤΟΥ ΜΕ ΦΑΣΜΑΤΟΣΚΟΠΙΑ micro-raman Διπλωματική Εργασία για το δίπλωμα ειδίκευσης Υποβληθείσα στο Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΚΟΚΚΟΥ STREPTOCOCCUS FAECIUM

ΘΕΜΑ: ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΚΟΚΚΟΥ STREPTOCOCCUS FAECIUM ΕΛ.ΚΕ.ΠΑ. ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΜΟΝΑ Α ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΘΕΜΑ: ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΚΟΚΚΟΥ STREPTOCOCCUS FAECIUM

Διαβάστε περισσότερα

Οδοντογένεση - Εµβρυολογία του δοντιού

Οδοντογένεση - Εµβρυολογία του δοντιού Οδοντογένεση - Εµβρυολογία του δοντιού Εισαγωγή Στον άνθρωπο, 20 νεογιλά και 32 µόνιµα δόντια αναπτύσσονται κατά την εµβρυϊκή περίοδο από την αλληλεπίδραση των στοµατικών επιθηλιακών κυττάρων και των υποκείµενων

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΑΡΧΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ (Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ. ΙΙ) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ: 2.2.2.α. Αναμόρφωση Προπτυχιακών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΖΩΟΛΟΓΙΑΣ Ι ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΜΥΛΩΝΑΣ ΜΩΥΣΗΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ. Επιµέλεια Λέκτορας ΠΑΥΛΙ ΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΖΩΟΛΟΓΙΑΣ Ι ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΜΥΛΩΝΑΣ ΜΩΥΣΗΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ. Επιµέλεια Λέκτορας ΠΑΥΛΙ ΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΖΩΟΛΟΓΙΑΣ Ι ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΜΥΛΩΝΑΣ ΜΩΥΣΗΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ Επιµέλεια Λέκτορας ΠΑΥΛΙ ΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟ, Νοέµβριος 2002 ΜΕΡΟΣ Α ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΓΕΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ: «Θετικές επιστήµες στη Γεωπονία» ΚΛΑ ΟΣ ΙΙΙ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Παραγωγή - Μορφολογία Ταξινόμηση των Φρούτων και Λαχανικών

Παραγωγή - Μορφολογία Ταξινόμηση των Φρούτων και Λαχανικών Κεφάλαιο 1 Παραγωγή - Μορφολογία Ταξινόμηση των Φρούτων και Λαχανικών Α. Αναγνωστοπούλου Εισαγωγή Η πρόοδος που παρατηρήθηκε, κατά τη διάρκεια του 20 ου αιώνα, στους τεχνολογικούς και κοινωνικο-οικονομικούς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΟΠΤΙΚΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ Μελέτη Επίδρασης Υπεριώδους Ακτινοβολίας σε Λεπτά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ ΦΥΤΩΝ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΚΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΑΘΗΝΑ 2012 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ... 2 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΙΚΤΑΜΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΤΟ ΙΚΤΑΜΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΤΕΖΙΑΣ Σ. ΣΩΤΗΡΙΟΣ Τελειόφοιτος Φοιτητής Φαρµακευτικής ΤΟ ΙΚΤΑΜΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2004 Το ίκταµο της Κρήτης Περιεχόµενα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΦΑΙΝΟΛΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΣΤΟ ΣΤΡΩΜΑ ΤΩΝ ΕΠΙΕΦΥΜΕΝΙ ΙΚΩΝ ΚΗΡΩΝ ΣΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΑ ΕΙ Η

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΦΑΙΝΟΛΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΣΤΟ ΣΤΡΩΜΑ ΤΩΝ ΕΠΙΕΦΥΜΕΝΙ ΙΚΩΝ ΚΗΡΩΝ ΣΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΑ ΕΙ Η ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΚΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΦΑΙΝΟΛΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΣΤΟ ΣΤΡΩΜΑ ΤΩΝ ΕΠΙΕΦΥΜΕΝΙ ΙΚΩΝ ΚΗΡΩΝ ΣΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ - ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ IN VITRO ΤΟΥ ΑΜΥΓ ΑΛΟΡΟ ΑΚΙΝΟΥ Ρ1 ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΓΡΗΓΟΡΙΑ ΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ρ ΑΝ ΡΟΝΙΚΗ Σ. ΠΑΠΟΥΤΣΗ

ρ ΑΝ ΡΟΝΙΚΗ Σ. ΠΑΠΟΥΤΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ - ΓΕΝΕΤΙΚΗ ρ ΑΝ ΡΟΝΙΚΗ Σ. ΠΑΠΟΥΤΣΗ Επικ. Καθηγήτρια Βιολογίας-Γενετικής Α.Τ.Ε.Ι.Θ. Τμήμα Νοσηλευτικής Σ.Ε.Υ.Π. Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2010 «Αν δώσουμε τη δυνατότητα στους αδύνατους

Διαβάστε περισσότερα