Η Νέα Εστία του Γρ. Ξενόπουλου και τα Ιταλικά Γράμματα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η Νέα Εστία του Γρ. Ξενόπουλου και τα Ιταλικά Γράμματα"

Transcript

1 Η ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ ΤΟΥ ΓΡ. ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΙΤΑΛΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ Η Νέα Εστία του Γρ. Ξενόπουλου και τα Ιταλικά Γράμματα Σοφία Βαφειάδου Πασχαλινού This article presents a representative portion of my doctoral thesis concerning Italian literature in the Athenian periodical Nea Estia from 1927 to the end of the 20th century. More than 500 Italian texts described and analyzed, are invaluable in terms of structure and presentation of the periodical itself, and for the greater aesthetic of Hellenic periodical literature, as well as for Hellenic comparative literature in general. The inclusion of Italian letters in Nea Estia in the specific period supplies much of the spirit of the Italian Renaissance which has continued to influence Italian thought and letters even up to the present time and which dynamically enriches the often prescriptive forms of Hellenic cultural production. As Greek scholars argue, Italian letters are the most closely aligned to the Hellenic. Rather than separating the two cultures, the historical and political conflicts between Italy and Greece operate in combination towards an unending reciprocation of ideas and ideals from ancient to modern times. Δημιουργία και συντελεστές Από τα μακροβιότερα περιοδικά του 20ου αιώνα, το δεκαπενθήμερο λογοτεχνικό περιοδικό Νέα Εστία, με άρτιας εμφάνισης για την εποχή σελίδες, ξεκινά την πορεία του στην ελληνική πνευματική ζωή το 1927 με ιδρυτή τον Γρηγόριο Ξενόπουλο και αντανακλά άλλοτε of Greek Studies, Flinders University April 2003", Flinders 549 University Department of Languages - Modern Greek:

2 ΣΟΦΙΑ ΒΑΦΕΙΑΔΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟΥ περισσότερο κι άλλοτε λιγότερο το λογοτεχνικό και κριτικό κλίμα, ως αντιπροσωπευτικός δείκτης των τάσεων για εβδομήντα τρία χρόνια του 20ου αιώνα. Στα 1933 συνδιευθυντής του περιοδικού γίνεται ο Πέτρος Χάρης. Για την Ελλάδα της εποχής, με αναγνωστικό κοινό περιορισμένο, λόγω των κοινωνικο-οικονομικών συγκυριών, η κυκλοφορία της Νέας Εστίας θεωρείται ένα επίτευγμα. Παρόλο που κατά το μεγαλύτερο διάστημα το περιοδικό εκπροσωπούσε τη συντήρηση και χαρακτηρίστηκε παραδοσιακό 1 στις σελίδες του κατά καιρούς δημοσιεύτηκαν και πρωτοποριακά κείμενα, δοκίμια κριτικής και άρθρα που συνέβαλλαν στην επιστημονική έρευνα. 2 Το περιοδικό, από την εναρκτήρια ακόμη περίοδο ζωής του, δεν λειτούργησε ως αμιγώς λογοτεχνικό έντυπο, αλλά με πολιτιστική γενικότερα ύλη απευθύνεται σε ευρύτερο του φιλολογικού και κριτικού κοινό: στην ύλη του περιλαμβάνονται εικαστικά και καλλιτεχνικά θέματα, γίνονται αναφορές σε προσωπικότητες των θετικών επιστημών, της φιλοσοφίας, κ.λπ. To 1991, σε Διεθνές Συνέδριο στη Ρώμη, ο καθηγητής της Ιταλικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γερ. Ζώρας παρουσιάζει ορισμένα στοιχεία του πολυδιάστατου χαρακτήρα διαφόρων ελληνικών λογοτεχνικών περιοδικών ανάμεσά τους και η Νέα Εστία και σημειώνει τη σχέση τους με τις καλές τέχνες και το γενικότερο εικαστικό τους χαρακτήρα. 3 Ως έντυπο πολιτιστικής γενικότερα ύλης, αλλά με αισθητό κέντρο βάρους στη λογοτεχνία, αποτέλεσε ένα έργο ζωής και έναν εκδοτικό άθλο, αφού ακόμη και στη τετραετία του Β Παγκοσμίου Πολέμου κυκλοφορούσε ανελλιπώς. Η Νέα Εστία για τους παραπάνω λόγους αποτέλεσε αναμφισβήτητα έναν από τους αντιπροσωπευτικότερους δείκτες των πνευματικών τάσεων του 20ου αιώνα 4 και ακόμη και σήμερα το έργο της δεν έχει αξιολογηθεί και αποτιμηθεί επιστημονικά, όπως άλλωστε των 1 Βλ. σχετικό σχολιασμό: Μαστροδημήτρης, 1998, 2η: Βαφειάδου Πασχαλινού, Σοφία, 2002: Ζώρας, 1999: Βλ. και το άρθρο στην ιταλική, σχετικό με τα ελληνικά λογοτεχνικά περιοδικά, Zoras, : Βαφειάδου Πασχαλινού, Σοφία, 2002:115. of Greek Studies, Flinders University April 2003", Flinders 550University Department of Languages - Modern Greek:

3 Η ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ ΤΟΥ ΓΡ. ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΙΤΑΛΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ περισσοτέρων λογοτεχνικών περιοδικών. Ευτυχώς όμως, τα τελευταία χρόνια άρχισε να υπάρχει σχετικό ενδιαφέρον για το ρόλο των περιοδικών στην ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας και γίνονται σχετικές μελέτες αρκετές είναι αδημοσίευτες διδακτορικές διατριβές καθώς και αφιερώματα περιοδικών 5 που έχουν ως αποτέλεσμα την αποκατάστασή τους και την αξιολόγηση που τους πρέπει στην ιστορία της νεοελληνικής φιλολογίας. Κριτική και ιδεολογική ταυτότητα Ο Απ. Σαχίνης, το 1951, στο Προσεγγίσεις-Δοκίμια Κριτικής αναφέρεται με πολύ θετικά σχόλια στη παρουσία της Νέας Εστίας για τα 25 έως τότε χρόνια:...τον Απρίλιο του 1927, σε μια στείρα για τα ελληνικά γράμματα περίοδο, όταν οι παλαιότεροι λογοτέχνες μας άρχισαν να υποχωρούν από το προσκήνιο και οι νεότεροι ήταν ακόμα ανύπαρκτοι, ο Γρηγόριος Ξενόπουλος είχε την ευτυχισμένη έμπνευση να ιδρύσει ένα δεκαπενθήμερο λογοτεχνικό περιοδικό, που το ονόμασε Νέα Εστία.... Για το χαρακτήρα του περιοδικού παρατηρεί:...στα πρώτα χρόνια της έκδοσής του το περιοδικό ήταν συντηρητικό και δεν ευνοούσε πολύ τα νέα ρεύματα και τους νέους λογοτέχνες, παρόλο που από τη πρώτη στιγμή στηριζόταν στη τακτική συνεργασία των κριτικών της γενιάς του Με ένθερμα λόγια σχολιάζει και τη παρουσία του Πέτρου Χάρη ως συνδιευθυντή του περιοδικού και από το 1935 ως μόνου διευθυντή:...το 1933, χρονιά κατά την οποία μπαίνει συνδιευθυντής με τον Ξενόπουλο ο Πέτρος Χάρης, η Νέα Εστία αποκτά νέα ζωή: αρτιότερη ενημέρωση, εκλεκτότερη συνεργασία, πιο ζωντανή συμμετοχή στη σύγχρονη πνευματική ζωή. Τέλος, το 1935, όταν ο Πέτρος Χάρης αναλαμβάνει μόνος τη διεύθυνση του περιοδικού, και πάλι νέα πρόοδος και νέα βελτίωση σημειώνεται: οι σελίδες αυξάνονται, οι συνεργάτες διαλέγονται από έναν πλατύτερο κύκλο πνευματικών ανθρώπων, η ποιότητα ανεβαίνει.... Και συνεχίζει:...γνωρίζει να διαλέγει, να εμπνέει και να συγκεντρώνει γύρω του 5 Βλ. και Ζωγραφίδου, Ζώζη. 1999:17, υποσημ. 4. of Greek Studies, Flinders University April 2003", Flinders 551 University Department of Languages - Modern Greek:

4 ΣΟΦΙΑ ΒΑΦΕΙΑΔΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟΥ συνεργάτες, ξέρει να ξεχωρίζει το καλό, το ουσιαστικό και το κύριο, δεν φοβάται την εντατική εργασία.... Γενικότερα για το περιοδικό αναφέρει:...mε την κανονικότητα της έκδοσής της και την πληρότητα της ενημέρωσής της παρέχει στον αναγνώστη, που θέλει να μελετήσει τη λογοτεχνική κίνηση της περασμένης περιόδου, έναν άρτιο πίνακα όλων των εκδηλώσεων της λογοτεχνίας μας. Βεβαίως δεν λείπει και η αρνητική κριτική, που τις περισσότερες φορές στηρίζεται σε επισφαλείς ή λανθασμένες πληροφορίες, όπως το ότι η Νέα Εστία ήταν κλειστή και αρνητική για τους νέους. 6 Οι σχέσεις της Νέας Εστίας με τα διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά χαρα κτηρίζονται ουδέτερες σε γενικές γραμμές, χωρίς να λείπουν οι αντιθέσεις. 7 Για τους αναγνώστες των λογοτεχνικών περιοδικών της εποχής, τους λογοτεχνικούς κύκλους αλλά και τους σύγχρονους ερευνητές είναι ωστόσο σαφή ορισμένα ιδεολογικά χαρακτηριστικά και οι θέσεις των περιοδικών, όπως για παράδειγμα τα ανανεωτικά και νεωτερίζοντα περιοδικά Επιθεώρηση Τέχνης, Ελεύθερα Γράμματα, κ.ά. και συντηρητικά όπως η Αγγλοελληνική Επιθεώρηση, κ.ά. Σε όλο το φάσμα της εβδομηκονταετίας, αλλά κυρίως μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, κάθε περιοδικό πρόβαλε την ιδεολογία του και οι σχέσεις πνευματικής σύμπνοιας ή αντιπαλότητας εκφράζονταν ελεύθερα. 8 Από την προπολεμική στη μεταπολεμική εποχή, πολλοί λογοτέχνες και κριτικοί μεταστράφηκαν ιδεολογικά από χώρο σε χώρο και, όπως είναι φυσικό, επηρέασαν το ιδεολογικό πλαίσιο που κινείται το κά θε περιοδικό. Από την ίδρυσή της έως και τα χρόνια της δικτατορίας, θα λέγαμε πως η Νέα Εστία εξέφρασε τον φιλελεύθερο ουμανισμό και ιδεαλισμό της αστικής διανόησης. Σε κρίσιμες συγκυρίες, η Νέα Εστία τήρησε και πρόβαλε μία στάση ιδεολογικής ουδετερότητας και φαίνεται πως η επιλογή των κειμένων και άρθρων ήταν σχετική, σε 6 Αργυρίου, 1988: Όπως της ιδεολογικής αντιπαράθεσής της με την Ελληνική Δημιουργία, βλ. και Τζιόβας, 1989: Γαραντούδης, 2002: of Greek Studies, Flinders University April 2003", Flinders 552University Department of Languages - Modern Greek:

5 Η ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ ΤΟΥ ΓΡ. ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΙΤΑΛΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ γενικές γραμμές, όμως υπήρχε μία αισθητική γραμμή στο περιοδικό που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί συντηρητική, 9 από το γεγονός και μόνο πως απέναντι στα κατά καιρούς αιτήματα του κοινωνικού και πολιτικού γίγνεσθαι δεν ελάμβανε μαχητική και σαφή θέση. Για πολλούς από τους κριτικούς και μελετητές, που συνεργάζονταν με πάνω από ένα περιοδικά, το κοινό μπορούσε εύκολα να συμπεράνει τις ιδεολογικές θέσεις τους. 10 Επειδή μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάποια συστηματική μελέτη από τους φιλολόγους για τις ιδεολογικές θέσεις των εν λόγω περιοδικών, είναι αρκετά επισφαλές να καταλήξουμε σε οριστικά συμπεράσματα. Όμως, από ενδείξεις και διάφορες λεπτομέρειες που εντοπίσθηκαν θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε πως η Νέα Εστία δεν επεδίωξε να συνδεθεί με πολιτικο κοινωνικές συγκυρίες. Όμως, από τις επιλογές της ύλης του περιοδικού, την αποσιώπηση διαφόρων λογοτεχνικών δρώμενων, την επιλογή συγκεκριμένων συγγραφέων και ποιητών, κ.λπ., μπορούμε να συμπεράνουμε ορισμένα σημεία της ιδεολογικής του ταυτότητας, παρ όλα αυτά χρειάζεται προσεκτική ανάλυση και βαθιά συγκριτική γνώση της ιστορικο-πολιτικο-ιδεολογικής βάσης δεδομένων της κάθε εποχής στην οποία ανήκει το περιοδικό. Αναμφισβήτητα, η ιδεολογία, η θεωρία και η ιστορία επηρεάζουν την κοινωνιστική λογοτεχνία κάθε εποχής, οπότε και τα περιοδικά που τη συνοδεύουν. 11 Έντονες αλληλεπιδράσεις λογοτεχνίας-ιδεολογίας εντοπίζονται σε περιοδικά με ανανεωτικές και νεωτερίζουσες τάσεις όπως προανέφερα, 12 αλλά για 9 Βλ. και Μαστροδημήτρης, 1998:38. Σχετικά με το ρόλο της Νέας Εστίας στην ελληνική πνευματική ζωή από το 1927 ως σήμερα. 10 Ορισμένοι συνεργάτες της Νέας Εστίας εξέφρασαν έντονα τις απόψεις τους σε άλλα περιοδικά, με αποτέλεσμα να χαρακτηρισθούν, όπως για παράδειγμα ο Κ. Ουράνης, που εξέφρασε τον θαυμασμό του προς την Αγγλία, στην Αγγλοελληνική Επιθεώρηση, τον Μάρτιο του 1945, τόμ. 1, σ. 5, τρεις μήνες μετά τα Δεκεμβριανά. Βλ. και Τζιόβας Δημήτρης Οι μεταμορφώσεις του εθνισμού και το ιδεολόγημα της ελληνικότητας στο μεσοπόλεμο, Οδυσσέας, Αθήνα 1989 σ για τις διαφορές που ξεσπούν ανάμεσα στους κριτικούς, ποιητές, ιστορικούς, κ.λπ., και σε διάφορα περιοδικά. 11 Βλ. και Μερακλήs, 1987: Όπως τα Νεοελληνικά Γράμματα ( ), τα Ελεύθερα Γράμματα του Δημ. Φωτιάδη (1945 κ.ε.), οι Πρωτοπόροι και οι Νέοι Πρωτοπόροι ( ), η Αναγέννηση of Greek Studies, Flinders University April 2003", Flinders 553 University Department of Languages - Modern Greek:

6 ΣΟΦΙΑ ΒΑΦΕΙΑΔΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟΥ τη Νέα Εστία δεν υπάρχουν σαφείς καταγραφές ή μαρτυρίες, ούτε από τις επιλογές της ύλης, ούτε από την επιλογή των συνεργατών, αλλά ούτε και από το ύφος των κειμένων. Οπωσδήποτε, όμως, υπάρχει μία γενική αίσθηση και τάση κοσμοπολιτισμού του περιοδικού, ακόμα και από τα εικαστικά θέματα στις σελίδες του, τις αναφορές στον κινηματογράφο, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, κ.λπ. Επίσης, ο ευρύς κύκλος συνεργατών, ελλήνων και ξένων, που ανήκουν σε διαφορετικούς κόσμους κοσμοθεωριών και κουλτούρας, προσδίδει έμμεσα ή ενισχύει αυτόν το χαρακτηρισμό. Η παρουσία του περιοδικού και οι συνεργάτες Η Νέα Εστία υιοθετεί και καλλιεργεί το τεύχος-αφιέρωμα που εισήγαγε το περιοδικό Εστία και που φαίνεται πως ενθουσίαζε τον Ξενόπουλο χωρίς να έχει την απαιτούμενη επίδραση και απήχηση στο κοινό 13 και προσθέτει στο ενεργητικό της σημαντικά πολυσέλιδα τιμητικά αφιερώματα (4 έως 8 το χρόνο και από το 1938 το Χριστουγεννιάτικο Αφιέρωμα), τα οποία εξαντλούνταν και είχαν έκτακτη ζήτηση. Στην πλειονότητά τους συνδέονται με επετειακά γεγονότα: γέννηση, θάνατος, διάκριση, κ.λπ. Με το πέρασμα του χρόνου και πληθαίνοντας οι επέτειοι γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο το να παρακολουθήσει το περιοδικό όλες τις επετείους και όλα τα πρόσωπα, αλλά τα κριτήρια επιλογής παραμένουν η προσφορά, το χρέος και η οφειλή προς τους τιμώμενους και τους αναγνώστες, σύμφωνα με τη κρίση του εκδότη, όπως φαίνεται και από τους προλόγους των αφιερωμάτων. Αξίζει να σημειωθεί πως, όπως και στα περισσότερα περιοδικά, οι συνεργάτες της Νέας Εστίας δεν ήταν αμειβόμενοι, δεν είχαν δηλαδή επαγγελματική σχέση με το περιοδικό όπως έχουν οι περισσότεροι συνεργάτες με τη σημερινή μορφή. Το επιτελείο των συνεργατών του Γληνού ( ) και η Επιθεώρηση Τέχνης ( ) Βλ. και το αφιέρωμα στην Επιθεώρηση Τέχνης στο Διαβάζω 67/ Καρπόζηλου, 1982:15. of Greek Studies, Flinders University April 2003", Flinders 554University Department of Languages - Modern Greek:

7 Η ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ ΤΟΥ ΓΡ. ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΙΤΑΛΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ της Νέας Εστίας προέρχεται από το Διαπλασιακό περιβάλλον των κοινωνικών εκδηλώσεων και γιορτών, των συναντήσεων και συζητήσεων, των βαθύτερων δεσμών φιλίας και πνευματικής καλλιέργειας ενός φυτώριου προσωπικοτήτων του χώρου των τεχνών και των επιστημών, ορισμένοι από τους οποίους αποτέλεσαν μελλοντικούς εκπροσώπους των γραμμάτων και των τεχνών του νεοελληνικού μας πολιτισμού. Ο Γρ. Ξενόπουλος, χωρίς ποτέ να παρουσιάζεται ως διδάσκαλος, δείχνοντας μόνο τρόπους σκέψεις, άνοιξε το δρόμο στη λογοτεχνία και τη διανόηση διαλέγοντας αυτό το θαυμαστό τρόπο μετάδοσης γνώσεων, μέσα ακόμη κι από τη ζωντανή επικοινωνία των συντελεστών της παραγωγής του εντύπου. Το περιοδικό, μαζί με έλληνες επιφανείς μελετητές και καθηγητές, όπως οι Γ. Αθανασιάδης- Νόβας, Γ. Ε. Τυπάλδος, Ε. Μόσχος, Κ. Τσάτσος, Μ. Μανούσακας, Γ. Ζώρας, ευρυμαθείς λογίους και μεταφραστές όπως οι Μελισσάνθη, Μ. Δαλμάτη, Εύα Κοππ, συνεργάζεται με μία σειρά αλλοδαπών εκλεκτών συντελεστών, όπως οι Endrè Horvàth, Bruno Lavagnini, Andrè Mirambel, R. Saurel, F. M. Pontani, M. Vitti, κ.ά., συνθέτοντας τους σταθμούς της σχέσης του περιοδικού με τη Νεοελληνική Φιλολογία. Μακροχρόνιοι συνεργάτες του περιοδικού υπήρξαν οι: Γ. Πράτσικας, Ισμ. Παπανικολάου, Κ. Αλέπης, Γ. Σπαταλάς, Θ. Μακρής, Άρ. Δικταίος, Ιούλ. Καΐμης, Τ. Μπάρλας, κ.ά., που έδωσαν μεταφράσεις έργων της ιταλικής λογοτεχνίας από το Μεσαίωνα ως τον 20ο αιώνα στο ελληνικό κοινό. Ο πλούτος και η πολυμορφία τόσο στη γλώσσα όσο και στις τέχνες, χαρακτηρίζουν το περιοδικό αναπόσπαστο κομμάτι της νεοελληνικής πνευματικής μας παράδοσης. Μέσα από τα μεταφράσματα πεζών, ποιητικών και θεατρικών κειμένων παρουσιάζεται μεγάλο μέρος της ξένης λογοτεχνικής παραγωγής: μεταφρασμένα έργα από τις ευρωπαϊκές αλλά και τις λιγότερο διαδεδομένες γλώσσες, όπως τα ιρανικά, τσέχικα, ινδικά, ουγγρικά, βουλγάρικα, τουρκικά, αφρικανικά, κ.λπ., αποτελούν πρόσφορο υλικό μελέτης για τους ειδικούς επιστήμονες. of Greek Studies, Flinders University April 2003", Flinders 555 University Department of Languages - Modern Greek:

8 ΣΟΦΙΑ ΒΑΦΕΙΑΔΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟΥ Η παρουσία των ιταλικών γραμμάτων στις σελίδες της Νέας Εστίας Ειδικότερα για τα ιταλικά γράμματα τον μοναδικό τομέα τόσο στενά συνδεδεμένο πνευματικά με την ελληνική λογοτεχνία και πολιτισμό οι σελίδες της Νέας Εστίας αποτελούν φορέα γνώσης μίας τόσο κοντινής μας πραγματικότητας με κοινό πολιτισμό και διαφορετική επίσημη γλώσσα. Εξετάζοντας τις περιπτώσεις της Ιταλικής Γραμματείας, που έχουν δημοσιευθεί με τη μορφή μεταφράσεων, άρθρων, δοκιμίων κριτικής, μελετημάτων, βιβλιοκρισιών, σχολιασμού ευκαιριακών γεγονότων και την παρουσίαση Ιταλών λογοτεχνών και λογίων από το 1927 έως το τέλος του αιώνα, διανύουμε όλο το φάσμα της πνευματικής Ιταλίας από το Μεσαίωνα ως τη σύγχρονη εποχή. Στις σελίδες από το πρώτο κιόλας τεύχος του νεοϊδρυθέντος περιοδικού, παρουσιάζονται τα παραπάνω με ιδιαίτερη ευαισθησία και φροντίδα, οφειλόμενη ίσως και στη Ζακυνθινή καταγωγή του Γρ. Ξενόπουλου, με όσα εκείνη φέρει. Το Ιόνιο αποτέλεσε άλλωστε τη γέφυρα των δύο πολιτισμών και παρά τις αρνητικές ιστορικές συγκυρίες που αντιμετώπισαν οι δύο χώρες, οι πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και πνευματικές τους εξελίξεις είχαν διαχρονικές επιρροές και αλληλεπιδράσεις. Η Ελλάδα στις αρχές του 20ου αι., διανύοντας μία συντηρητική οικονομικά περίοδο, γνωρίζει την ιταλική λογοτεχνία σε μεγάλο βαθμό από τις μεταφράσεις και τις δημοσιεύσεις που γίνονται στις σελίδες και τα αφιερώματα των σημαντικότερων λογοτεχνικών περιοδικών. Η Ελλάδα στις αρχές του 20ου αι., διανύοντας μία συντηρητική οικονομικά περίοδο, γνωρίζει την ιταλική λογοτεχνία, στο μεγαλύτερο βαθμό, από τις μεταφράσεις και τις δημοσιεύσεις των λογοτεχνικών περιοδικών. Σε μία εποχή σημαδεμένη από τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922) και την ανακήρυξη της Ελληνικής Δημοκρατίας (1924), που στο χώρο των γραμμάτων κυριαρχεί η μορφή του Παλαμά (ο οποίος μελετά νέες τάσεις της ιταλικής λογοτεχνίας και συγγράφει μελέτες που αφορούν Ιταλούς λογοτέχνες)14... και της γενιάς του 30, η παρουσία της Νέας Εστίας, που κυκλοφορεί ανά δεκαπενθήμερο, of Greek Studies, Flinders University April 2003", Flinders 556University Department of Languages - Modern Greek:

9 Η ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ ΤΟΥ ΓΡ. ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΙΤΑΛΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ γίνεται αρκετά αισθητή και κυριαρχεί στις συντροφιές των λογίων της εποχής. Η παρουσία των Ιταλικών Γραμμάτων στις σελίδες της, μετά την καταγραφή και μελέτη των λημμάτων κρίνεται εντυπωσιακή, λαμβάνοντας υπ όψη τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συντελέστηκε το δημοσιευμένο υλικό, και αποτελεί πνευματικό πλούτο τόσο για τη μεταφρασεολογία και τη συγκριτική φιλολογία όσο και για τη διανόηση των δύο γειτονικών χωρών. 14 Ενδεικτικά αναφέρονται στη συνέχεια, χρονολογικά, ορισμένα λήμματα, για να δώσουν τη σχετική θεματική χροιά προσώπων και γεγονότων: το 1933 ο Μ. Θ. Λάσκαρης δημοσιεύει στη Νέα Εστία μελέτη για τον Κοραή και το Manzoni, 15 ο Π. Νιρβάνας γράφει κριτικό άρθρο για το φουτουρισμό με αφορμή την επίσκεψη του ιδρυτή του Marinetti. 16 Σχέσεις φιλίας μεταξύ Ελλήνων και Ιταλών συγγραφέων και ποιητών, όπως του Σαραντάρη με τον Ungaretti, του Montale με τον Σεφέρη, ο θαυμασμός του Ungaretti για τον Καβάφη, και άλλων, ενισχύουν τους πνευματικούς δεσμούς των δύο λογοτεχνιών. H απονομή του Νομπέλ Λογοτεχνίας στο Luigi Pirandello τo 1934, αλλά κι ο θάνατός του δύο χρόνια αργότερα αποτελούν αφορμή για τη συγγραφή μελετημάτων από τους συνεργάτες της Νέας Εστίας. Επίσης, από της σελίδες της την εποχή αυτή περνούν παλαιότεροι αλλά και σύγχρονοι Ιταλοί λογοτέχνες: Ludovico Ariosto, Giovanni Pascoli, Grazia Deledda, Giacomo Leopardi, Gabriele D Annunzio, Guido Gozzano, Giovanni Verga, Giovanni Carducci, κ.ά. Σημαντικές οι προσπάθειες των Bruno Lavagnini να μεταφράσει ποιήματα από 14 Σχετικό δημοσίευμα Βαφειάδου Πασχαλινού, Σοφία Πνευματική ζεύξη Ελλάδος- Ιταλίας μέσα από τις σελίδες της Νέας Εστίας στον 20ο αιώνα Νέα Πορεία, Ιαν.- Μάρτιος 2002, /237 σ , όπου αναφέρονται ενδεικτικά αρκετά λήμματα και σχολιάζεται η σημασία της παρουσίας τους. 15 Νέα Εστία 13, 1933: Ποιήματα που απέστειλε ο Manzoni στον Κοραή κατά τα νεανικά του χρόνια. 16 Νέα Εστία 13, 1933: Με αφορμή την επίσκεψη του Marinetti στην Ελλάδα, ενώ το 1940 δημοσιεύεται συγκριτική μελέτη του Γεωργίου Ζώρα για τον Κάλβο και το Φώσκολο Νέα Εστία 27, 1940: Σχετικά με τη φιλία των ομοϊδεατών λογίων, βασισμένο στην αλληλογραφία τους. of Greek Studies, Flinders University April 2003", Flinders 557 University Department of Languages - Modern Greek:

10 ΣΟΦΙΑ ΒΑΦΕΙΑΔΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟΥ τις Σκιές του Λ. Πορφύρα 17 και Ν. Καζαντζάκη να μεταφράσει Dante. 18 Κατά τη μεταπολεμική περίοδο περίοδο προσπάθειας πολιτικής ανοικοδόμησης και οικονομικής ανάπτυξης για την Ελλάδα σε κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας, η γενιά των λογοτεχνών σημαδεύεται από τα βιώματα του Ιταλο-Ελληνικού Πολέμου, της Κατοχής και του Εμφυλίου. Το 1948 ο Giuseppe Ungaretti γνωρίζεται με τον Οδυσσέα Ελύτη και ξεκινά η φιλία τους. Ο Σεφέρης γοητεύεται από την ποιητική τέχνη του Dante και όταν στα 1946 γράφει την Κίχλη ο Λίνος Πολίτης την θεωρεί αινιγματική. Η Θεία Κωμωδία γίνεται αντικείμενο μελέτης για τους ποιητές της εποχής (Ζωή Καρέλλη, Ρίτα Μπούμπη-Παπά, κ.ά.) και επηρεάζει έντονα τους στίχους τους. To 1953 o Ηλίας Βενέζης μιλά για ιταλικό θέατρο 19 και ο Bruno Lavagnini για τον κοινό πολιτισμό και την αμοιβαιότητα των λαών, 20 θεματολογώντας το 1955 σχετικά με το έργο των Σικελιανού- Παλαμά-Καβάφη. 21 Το 1954 ο Filippo Maria Pontani μαρτυρεί το ενδιαφέρον του για τα Νεοελληνικά Γράμματα και ο Λίνος Πολίτης σχολιάζει άρθρο του με τίτλο Σολωμός-Βαρβιάνης. 22 Στα 1962 ο καθ. Γ. Ζώρας δημοσιεύει στη Νέα Εστία μελέτη σχετικά με τις παλαιότερες επιδράσεις του Δάντη στη νεοελληνική λογοτεχνία. 23 Επίσης, το 1963 δημοσιεύεται μελέτη για το Leopardi, ποιητή του πεσσιμι- 17 Νέα Εστία 18, 1935: Πρόκειται για τη μετάφραση 12 ποιημάτων. 18 Νέα Εστία 17, 1935: και Νέα Εστία 17, 1935: Σχετικά με την έμμετρη μετάφραση 100 ασμάτων του Δάντη από τον Ν. Καζαντζάκη, πρωτότυπη προσπάθεια η οποία σχολιάστηκε αρνητικά στην εποχή της ενώ σήμερα θεωρείται αποτέλεσμα εξαιρετικής έμπνευσης. 19 Νέα Εστία 54, 1953: Νέα Εστία 53, 1953: Νέα Εστία 58, 1955: 970. Σχετικά με την έκδοση του Νεοελληνικού Τρίπτυχου. 22 Νέα Εστία 58, 1955: Εξηγείται η απόρριψη της ιδέας να υιοθετηθεί η κριτική έκδοση των χειρογράφων του Σολωμού από την Ακαδημία Αθηνών. Παράλληλα, ένας ξεχωριστός πνευματικός άνθρωπος δημοσιεύει τον Οκτώβριο του 1954, στο περιοδικό Rassegna Di Cultura e Scolastica, έτ. 8, αρ. 10, άρθρο του που μαρτυρεί το ενδιαφέρον του για τα Νεοελληνικά Γράμματα. 23 Νέα Εστία 71, 1962: Παράθεση σημαντικών στοιχείων για ευρύτερη μελέτη. of Greek Studies, Flinders University April 2003", Flinders 558University Department of Languages - Modern Greek:

11 Η ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ ΤΟΥ ΓΡ. ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΙΤΑΛΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ σμού 24 και ο Γεώργιος Ζώρας κάνει κριτική αναφορά του έργου του Καβάφη στην Ιταλία. 25 Το 1965 το περιοδικό τιμά με αφιέρωμα το Δάντη. Είναι γεγονός πως το ενδιαφέρον για την ιταλική λογοτεχνία που εκδηλώνεται κατά τη μεταπολεμική περίοδο από τη Νέα Εστία, είναι κατά πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με τα υπόλοιπα περιοδικά της εποχής. Στα δύσκολα χρόνια που περνά η Ελλάδα έρχεται να προστεθεί το στρατιωτικό πραξικόπημα και η Κυπριακή τραγωδία. Τις σελίδες της Νέας Εστίας γεμίζουν κυρίως οι μεταφράσεις έργων των Ungaretti, Moravia, Luzi, Quasimodo (Νομπέλ Λογοτεχνίας 1959) και Pirandello. Το 1969 η L. Marcheselli δημοσιεύει κριτική αναφορά για τη σχέση των Marinetti-Καβάφη από τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο. 26 Το 1970 ο Bruno Lavagnini εκδίδει στη Φλωρεντία τη μελέτη του για την Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. 27 Δηλαδή, παρόλο τον περιορισμό στην έκφραση αυτό το διάστημα, υπάρχει ποιητική δραστηριότητα με σημαντικές παρουσίες. Από το 1974 διανύεται μία μεταπολιτευτική περίοδος απόλυτης εκφραστικής ελευθερίας, με τη γλωσσική μεταρρύθμιση του 1976 και την επισημοποίηση της δημοτικής γλώσσας. Ενδιαφέρουσες μελέτες, όπως του Κ. Ε. Λασσιθιωτάκη για το Secretum του Πετράρχη 28 και της A. Dosi σχετική με την ποίηση του Michelangelo δημοσιεύονται στη Νέα Εστία. 29 Με την απονομή του Νομπέλ Λογοτεχνίας το 1975 στον Eugenio 24 Νέα Εστία 74, 1963: Σχετικά με τη ζωή, τους στοχασμούς, το έργο και την εποχή του πεσσιμισμού. 25 Νέα Εστία 74, 1963:1576. Πρόκειται για μία κριτική αναφορά στις μεταφράσεις, στις μελέτες και την κριτική για το έργο του Καβάφη στην Ιταλία. 26 Νέα Εστία 86, 1969: Πρόκειται για μία αναφορά στις σχέσεις του φουτουριστή λογοτέχνη και του Έλληνα ποιητή πριν από τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο. 27 Νέα Εστία 87, 1970:134. Πρόκειται για τη συμβολή και την επιστημονική προσφορά του Lavagnini στην πνευματική ιστορία του νέου ελληνισμού. Από τις εκδόσεις Sansoni της Φλωρεντίας, Νέα Εστία 97, 1975: Μελέτημα για τα φιλοσοφικά δοκίμια και το φιλοσοφικό έργο του Πετράρχη. 29 Νέα Εστία 99, 1976: Πρόκειται για κριτικό δοκίμιο που αναφέρεται στις ομοιότητες και τις διαφορές των έργων του Πετράρχη και του Μιχαήλ Άγγελου. of Greek Studies, Flinders University April 2003", Flinders 559 University Department of Languages - Modern Greek:

12 ΣΟΦΙΑ ΒΑΦΕΙΑΔΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟΥ Montale και λίγο αργότερα με αφορμή το θάνατό του δημοσιεύονται μελέτες και κείμενα αφιερωμένα στο έργο του. Το 1978 ο Πέτρος Χάρης αφιερώνει τεύχος του περιοδικού για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Foscolo. 30 Ακόμη, συνεχίζεται το ενδιαφέρον για τον Giacomo Leopardi με αφιέρωμα στη μνήμη του και μελέτες για την ποίησή του. Όμως, έντονο είναι το ενδιαφέρον και για τους σύγχρονους Ιταλούς ποιητές και συγγραφείς: δημοσιεύονται μελέτες, ομιλίες, άρθρα για τους Ignazio Silone και Italo Calvino. 31 Με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Filippo T. Marinetti δημοσιεύεται σχετική μελέτη του Κ. Ασημακόπουλου για το φουτουρισμό στη λογοτεχνία. Λίγο αργότερα, ο ίδιος μελετητής θα δημοσιεύσει μελέτημα για τον Giovanni Verga. 32 Στα 1986, ο Κωνσταντίνος Τσάτσος και ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος γράφουν στη Νέα Εστία για τον Alessandro Manzoni. 33 Ο καθ. Εμμ. Κριαράς δημοσιεύει κριτικό άρθρο για τις ιταλικές επιδράσεις σε παλαιότερα ελληνικά κείμενα το Σημαντικές αναφορές επίσης γίνονται στο έργο του G. Leopardi, 35 ενώ ο Παν. Χρ. Χατζηγάκης δημοσιεύει μελέτη για τον Gabriele D Annunzio. 36 Μεγάλη απήχηση επίσης, κατά τη διάρκεια όλης της ανωτέρω περιόδου, έχει το έργο του Luigi 30 Νέα Εστία 104, 1978: Nέα Εστία 104, 1978:1251. Προσωπική αναφορά του Κ. Ασημακόπουλου για τον Ιταλό δημιουργό. Επίσης και Νέα Εστία 115, 1984: Με αφορμή την παρουσίαση του έργου του Ιταλού συγγραφέα στο Ιταλικό Ινστιτούτο Αθηνών. 32 Νέα Εστία 119, 1986: Κριτικό μελέτημα για τον μεγάλο δάσκαλο και πρόδρομο των ιταλικών γραμμάτων. 33 Νέα Εστία 119, 1986: και Νέα Εστία 119, 1986: Ομιλία του Κ. Τσάτσου στην Ακαδημία Αθηνών, στις Νέα Εστία 122, 1987: Κείμενο που πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Εποχές και τώρα αναδημοσιεύεται με προσθήκες και σημειώσεις. 35 Νέα Εστία 123, 1988: Πρόκειται για την ομιλία του Mario Luzi στο Recanati, τόπο καταγωγής του Leopardi, τον Ιούνιο του 1987, για την επέτειο των 150 χρόνων από το θάνατό του. 36 Νέα Εστία 124, 1988: Επετειακό άρθρο για τη ζωή και την αποτίμηση του έργου του D Annunzio στην Ελλάδα. of Greek Studies, Flinders University April 2003", Flinders 560University Department of Languages - Modern Greek:

13 Η ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ ΤΟΥ ΓΡ. ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΙΤΑΛΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ Pirandello. 37 Σύγχρονοι Ιταλοί πεζογράφοι όπως ο Alberto Moravia, ο Italo Calvino και ο Cezare Pavese μεταφράζονται στα ελληνικά, καθώς επίσης και πολλοί άλλοι λιγότερο γνωστοί λογοτέχνες. Σε όλη αυτή την περίοδο, των δύο δεκαετιών, η προσπάθεια παρουσίασης της ιταλικής λογοτεχνίας υπήρξε εντονότερη και η Νέα Εστία αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους φορείς αυτής της προσπάθειας. Με έντονο ενδιαφέρον για την ιταλική λογοτεχνία, με μόνιμους συνεργάτες-μεταφραστές, 38 ιδίως κατά τη περίοδο , πρόσφερε στο αναγνωστικό κοινό και στους μελετητές σημαντικό μέρος της ιταλικής λογοτεχνικής παραγωγής. Θεωρώντας ιδιαίτερα σημαντική την παρουσία της ιταλικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα καθ όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα, με τις δημοσιεύσεις μεταφρασμένων κειμένων και το σχολιασμό των επιδράσεων που άσκησαν αμφίδρομα η ιταλική και η ελληνική λογοτεχνία και κουλτούρα, παρατίθεται έργο ανεκτίμητης επιστημονικής αξίας για τους μελετητές. Για περαιτέρω έρευνα, ο συσχετισμός του υλικού της Νέας Εστίας με εκείνο άλλων ανάλογων εντύπων της εποχής (Νέα Γράμματα, Επιθεώρηση Τέχνης, Νεοελληνικά Γράμματα, κ.λπ.) θα προσθέσει στοιχεία για πληρέστερη κατανόηση και αξιολόγηση του θέματος. Αλλά και για τους μεταφρασεολόγους, το υλικό αποδεικνύεται ιδιαίτερα πρόσφορο για μελέτη: χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί ο Dante Alighieri και το έργο του Θεία Κωμωδία, που μεταφράστηκε και μεταφράζεται σε όλο τον κόσμο, ξανά και ξανά, ως προς τη θέση και τη σημασία που έχει για την εξελικτική πορεία της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Η ο Ούγκο Φώσκολο και ο Πετράρχης, οι οποίοι είναι επίσης πολυμεταφρασμένοι συγγραφείς στο πέρασμα των αιώνων. Σχετικά με την επιλογή των τιμώμενων προσωπικοτήτων θα λέγαμε πως, στην Ελλάδα παρατηρείται η γενικότερη αποδοχή συγγραφέων 37 Εκτενέστερη αναφορά από τον G. Schiro στην αίθουσα Παρνασσός, στις Νέα Εστία 101, 1977: Αναφέρω ενδεικτικά ορισμένους συνεργάτες που μετέφρασαν από την ιταλική γλώσσα: Μαργαρίτα Δαλμάτη, Άρης Δικταίος, Ξενοφών Καρακάλος, Εύα Κοππ, Θεόδωρος Μακρής, Ρίτα Μπούμη-Παπά, Ισμήνη Παπανικολάου, Μαρίνος Σιγούρος, Γεράσιμος Σπαταλάς, Παναγιώτης Χατζηγάκης. of Greek Studies, Flinders University April 2003", Flinders 561 University Department of Languages - Modern Greek:

14 ΣΟΦΙΑ ΒΑΦΕΙΑΔΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟΥ μετά από κάποια βράβευσή τους και την καθιέρωσή τους στο εξωτερικό, όπως ο Alberto Moravia, o Salvatore Quasimodo, ή όταν έχουν αποτελέσει πρότυπο άλλων συγγραφέων, όπως ο Gabriele D Annunzio. Βέβαια, στον εκδοτικό χώρο γενικότερα πάντα πρώτοι στις προτιμήσεις είναι οι κλασσικοί συγγραφείς, τόσο στον τομέα της ποίησης όσο και της πεζογραφίας. Όμως, στα περιοδικά, που απευθύνονται σε πιο περιορισμένο και ειδικότερου επιπέδου κοινό, και άλλοι, κυρίως σύγχρονοι, λογοτέχνες γίνονται γνωστοί μέσα από τις σελίδες τους. Σημαντικό κριτήριο σύγκρισης, επίσης, αποτελεί η μεγάλη αύξηση μεταφράσεων μετά τη μεταπολίτευση καθώς επεκτείνεται και η εκδοτική παραγωγή. Στο σημείο αυτό, ίσως πρέπει να γίνει αναφορά στην άνιση δημοσίευση μεταφρασμένης πεζογραφίας αντί ποίησης (η οποία αντίθετα βρίσκει διέξοδο μέσω των περιοδικών), αφού η τελευταία δεν ελκύει ιδιαίτερα τους εκδότες, φαινόμενο που παρατηρείται και σήμερα. 39 Πνευματικοί δεσμοί Ελλάδας-Ιταλίας όπως παρουσιάζονται στη Νέα Εστία H απήχηση και η επίδραση των λογίων της Ιταλίας στα Νεοελληνικά Γράμματα κατά τον 20ο αι. αποτελούν εκτός από πηγή ακατέργαστου λογοτεχνικού πλούτου, βάση για εμπεριστατωμένες επιστημονικές μελέτες γύρω από την Ιταλική Γραμματεία και τις σχέσεις της με την Ελληνική. Πιο συγκεκριμένα, εξετάζοντας τις περιπτώσεις της Ιταλικής Γραμματείας, που έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό Νέα Εστία, με τη μορφή μεταφράσεων, άρθρων, δοκιμίων κριτικής, μελετημάτων, βιβλιοκρισιών, σχολιασμού ευκαιριακών γεγονότων και την παρουσίαση Ιταλών λογοτεχνών και λογίων από το 1927 έως το τέλος του αιώνα, διανύει κανείς όλο το φάσμα της πνευματικής Ιταλίας από το μεσαίωνα έως τη σύγχρονη εποχή. Συσχετίζοντας με το πλαίσιο της ελληνικής λογοτεχνικής, ιδεολογικής και ιστορικο-κοινωνικής πραγματικότητας της περιόδου ανακαλύπτουμε τις στενές και 39 Ζωγραφίδου, 1999: of Greek Studies, Flinders University April 2003", Flinders 562University Department of Languages - Modern Greek:

15 Η ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ ΤΟΥ ΓΡ. ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΙΤΑΛΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ευδόκιμες σχέσεις των πνευματικών δεσμών των δύο χωρών, παρά τις αρνητικές ιστορικές συγκυρίες που αντιμετώπισαν. Όπως φαίνεται, το Ιόνιο αποτέλεσε τη γέφυρα των δύο πολιτισμών και οι πολιτικές, οικονομικές, πνευματικές και κοινωνικές εξελίξεις των δύο χωρών είχαν διαχρονικές επιρροές και αλληλεπιδράσεις, παρ όλες τις ιστορικές αντιξοότητες που ίσως ανέστειλαν ή ματαίωσαν ιδιαίτερα στη περίοδο του ελληνοιταλικού πολέμου άλλες εκδοτικές δραστηριότητες, ορισμένες διαπροσωπικές σχέσεις πολλών ελλήνων και ιταλών πνευματικών ανθρώπων ενίσχυσαν τους δεσμούς των δύο λαών ξεπερνώντας ό,τι παροδικό τους χώριζε. Η Νέα Εστία φιλοξένησε ορισμένες από αυτές τις ενδείξεις πνευματικής σχέσης, οριοθετώντας μακροπρόθεσμα τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της και το πνευματικό ευρύ ιδεολόγημά της, παραδίδοντας αθροιστικά ένα εντυπωσιακό σύνολο στους συγκριτικούς γραμματολόγους. of Greek Studies, Flinders University April 2003", Flinders 563 University Department of Languages - Modern Greek:

16 ΣΟΦΙΑ ΒΑΦΕΙΑΔΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟΥ Βιβλιογραφία Αργυρίου, 1988 Αλ. Αργυρίου, Η μεταπολεμική πεζογραφία. Από τον πόλεμο του 40 ως τη δικτατορία του 67, Τόμ. Α, Σοκόλης, Αθήνα. Βαφειάδου Πασχαλινού, 2002 Σ. Βαφειάδου Πασχαλινού, Το πολυμορφικό έργο του Γρ. Ξενόπουλου Grecia y la Tradiciòn clasica, Tomo I. (Actas del Congresso de Neohelenistas de Iberoamerica, VII Jornadas de Literatura Neogriega, La Laguna, 30 de Octubre-3 de Noviembre de 2001), Servicio de Publicacionew, Universidad de La Laguna, Tenerife. Γαραντούδης, 2002 Ε. Γαραντούδης, Τα μεταπολεμικά λογοτεχνικά περιοδικά Νέα Εστία τ. 151, σ Ζωγραφίδου, 1999 Ζ. Ζωγραφίδου, Η παρουσία της Ιταλικής Λογοτεχνίας στην Ελλάδα Παρατηρητής, Θεσσαλονίκη. Ζώρας, 1999 Γερ. Ζώρας, Θύβρις. Σύλλαβος Μελετημάτων Ελληνο-Ιταλικού Θεματο λογίου, Δόμος, Αθήνα. Zoras, 1993 Ger. Zoras, Aspetti multiculturali nelle principali riviste letterarie greche Ιταλοελληνικά ΙV, , Istituto Universitario Orientale, Napoli. Kαρπόζηλου, 1982 Μ. Καρπόζηλου, Αφιερώματα περιοδικών. Συμβολή στη καταγραφή τους ( ), Ε.Λ.Ι.Α., Αθήνα. Μαστροδημήτρης, 1998 Π. Δ. Μαστροδημήτρης, Ανάλεκτα Νεοελληνικής Φιλολογίας, Νεφέλη, Αθήνα. Μερακλής, 1987 Μερακλής, Μ. Γ., Πηγές Της κοινωνιστικής Λογοτεχνίας, Νέα Εστία τ. 122: Τζιόβας, 1989 Δ. Τζιόβας, Οι μεταμορφώσεις του εθνισμού και το ιδεολόγημα της ελληνικότητας στο μεσοπόλεμο, Οδυσσέας, Αθήνα. of Greek Studies, Flinders University April 2003", Flinders 564University Department of Languages - Modern Greek:

Οι συγγραφείς του τεύχους

Οι συγγραφείς του τεύχους Οι συγγραφείς του τεύχους Οι συγγραφείς του τεύχους [ 109 ] Ο Θανάσης Αγάθος είναι λέκτορας Νεο ελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΕΞΑΜΗΝΑ (Ακαδημαϊκό Έτος ) 1 Ιταλική Γλώσσα Ι 66ΙΤΑ001 Α. Σπίνουλα

ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΕΞΑΜΗΝΑ (Ακαδημαϊκό Έτος ) 1 Ιταλική Γλώσσα Ι 66ΙΤΑ001 Α. Σπίνουλα 1 ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΕΞΑΜΗΝΑ (Ακαδημαϊκό Έτος 2015- Α ΕΞΑΜΗΝΟ 1 Ιταλική Γλώσσα Ι 66ΙΤΑ001 Α. Σπίνουλα 2 Ιταλική Ιστορία και Πολιτισμός Ι 66ΙΤΑ012 I. Τσόλκας 3 Ιστορία της Ιταλικής Λογοτεχνίας Ι 66ΙΤΑ011

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΕΞΑΜΗΝΑ. (Ακαδημαϊκό Έτος ) ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ. 1. Ιταλική γλώσσα Ι 66ΙΤΑ001 A.

ΤΜΗΜΑ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΕΞΑΜΗΝΑ. (Ακαδημαϊκό Έτος ) ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ. 1. Ιταλική γλώσσα Ι 66ΙΤΑ001 A. ΤΜΗΜΑ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΕΞΑΜΗΝΑ (Ακαδημαϊκό Έτος 2017-2018) ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ Α ΕΞΑΜΗΝΟ 1. Ιταλική γλώσσα Ι 66ΙΤΑ001 A. Σπίνουλα 2. Ιταλική Ιστορία και Πολιτισμός Ι 66ΙΤΑ012

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΕΞΑΜΗΝΑ. (Ακαδημαϊκό Έτος ) ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ

ΤΜΗΜΑ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΕΞΑΜΗΝΑ. (Ακαδημαϊκό Έτος ) ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΤΜΗΜΑ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΕΞΑΜΗΝΑ (Ακαδημαϊκό Έτος 2016-2017) ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ Α ΕΞΑΜΗΝΟ Ιταλική γλώσσα Ι 66ΙΤΑ001 A. Σπίνουλα 2. Ιταλική Ιστορία και Πολιτισμός Ι 66ΙΤΑ012 Γ.

Διαβάστε περισσότερα

1. ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

1. ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΣΧΟΛΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΦΕ0708 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Ζ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΝ ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΣΜΗΤΕΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ Πρόγραμμα Εξετάσεων

ΕΘΝΙΚΟΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΝ ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΣΜΗΤΕΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ Πρόγραμμα Εξετάσεων ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 204-205 Α ΕΞΑΜΗΝΟ 66ΙΤΑ02 ΙΤΑΛΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 3/08/205 Δευτέρα 6:30 8:30 Αναπληρωτής Π 436 Καθηγητής αγκράτης Γεράσιμος 66ΙΤΑ068 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ 04/09/205 Παρασκευή 09:00

Διαβάστε περισσότερα

Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Ι Σ Μ Ο Σ Μ Α Θ Η Μ Α Τ Ω Ν

Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Ι Σ Μ Ο Σ Μ Α Θ Η Μ Α Τ Ω Ν ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΜΝΕΣ ΝΕΦ 206. Νεοελληνική πεζογραφία (1914 σήμερα) Διδάσκων: Μιχ. Γ. Μπακογιάννης Εαρινό εξάμηνο 2010-2011 Ιστορία της νεοελληνικής πεζογραφίας

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ , ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Λ. ΜΑΛΑΦΑΝΤΗΣ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΤΑ ΚΑΤΣΙΚΗ - ΓΚΙΒΑΛΟΤ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΠΟΡΕΙΑ ΑΘΗΝΑ 2001 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η οριοθέτηση της παιδικής λογοτεχνίας σε σχέση με την

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Μπιντούδης (γεννήθηκε Ο το 1978), μέλος της νεότερης γενιάς νεοελληνιστών του ευρωπαϊκού χώρου, σήμερα λέκτορας Νεοελληνικής Φιλολογίας

Χρήστος Μπιντούδης (γεννήθηκε Ο το 1978), μέλος της νεότερης γενιάς νεοελληνιστών του ευρωπαϊκού χώρου, σήμερα λέκτορας Νεοελληνικής Φιλολογίας Βιβλιο-συγκρίσεις Βιβλιο-Συγκρισεισ [ 101 ] Μια καίρια συμβολή στη μελέτη της «ελληνικής τύχης» του Leopardi Christos Bintoudis, Leopardi in Grecia, Roma, Bulzoni Editore (Saggi di greco moderno Filologia,

Διαβάστε περισσότερα

Γρηγόριος Ξενόπουλος, απόπειρα παρουσίασης της ζωής και του έργου του.

Γρηγόριος Ξενόπουλος, απόπειρα παρουσίασης της ζωής και του έργου του. Γρηγόριος Ξενόπουλος, απόπειρα παρουσίασης της ζωής και του έργου του. Στοιχεία για τη ζωή του Ο Γ. Ξενόπουλος γεννήθηκε στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης το 1867 και πέθανε στην Αθήνα το 1951. Καταγόταν

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι το αρχείο Γεωργακά;

Τι είναι το αρχείο Γεωργακά; Τι είναι το αρχείο Γεωργακά; 0 Είναι ένα λεξικογραφικό αρχείο δυόμιση εκατομμυρίων δελτίων, προϊόν συστηματικής και ακαταπόνητης αποδελτίωσης της νέας ελληνικής γλώσσας που πραγματοποιήθηκε υπό την εποπτεία

Διαβάστε περισσότερα

Διάταξη Θεματικής Ενότητας ΕΛΠ28 / ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ (19ΟΣ ΚΑΙ 20ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ)

Διάταξη Θεματικής Ενότητας ΕΛΠ28 / ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ (19ΟΣ ΚΑΙ 20ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ) Διάταξη Θεματικής Ενότητας ΕΛΠ28 / ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ (19ΟΣ ΚΑΙ 20ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ) Σχολή ΣΑΚΕ Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Πρόγραμμα Σπουδών ΕΛΠΟΛ Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό Θεματική

Διαβάστε περισσότερα

Αιτιολογική έκθεση. µεγάλων δυσκολιών που η κρίση έχει δηµιουργήσει στον εκδοτικό χώρο και στους

Αιτιολογική έκθεση. µεγάλων δυσκολιών που η κρίση έχει δηµιουργήσει στον εκδοτικό χώρο και στους Αιτιολογική έκθεση Η Επιτροπή Κρατικών Bραβείων Λογοτεχνικής Μετάφρασης εργάστηκε για τα βραβεία του 2013, όπως και την προηγούµενη χρονιά, έχοντας επίγνωση α. των µεγάλων δυσκολιών που η κρίση έχει δηµιουργήσει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ 20 ού ΑΙΩΝΑ. Ενότητα 8: Νικόλας Κάλας (μέρος β ) - Εκδοτικές προσπάθειες

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ 20 ού ΑΙΩΝΑ. Ενότητα 8: Νικόλας Κάλας (μέρος β ) - Εκδοτικές προσπάθειες ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ 20 ού ΑΙΩΝΑ Ενότητα 8: Νικόλας Κάλας (μέρος β ) - Εκδοτικές προσπάθειες Άννα-Μαρίνα Κατσιγιάννη Τμήμα Φιλολογίας Σκοποί Ενότητας Βασικός σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά

Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά Καλλιτεχνική επιμέλεια εξωφύλλου ΝΙΚΟΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ Σχεδιασμός & δημιουργία εξωφύλλου ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΚΡΑΚΗΣ [www.alpha2.gr] ISBN έντυπης έκδοσης: 978-960-7948-46-5 ISBN ηλεκτρονικής

Διαβάστε περισσότερα

ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ

ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ Η Ελλάδα έχει παραδοσιακούς δεσμούς με την Ιταλία και συνεργασία μακρά σε θέματα παιδείας και πολιτισμού. Η Φιλοσοφική

Διαβάστε περισσότερα

Η Λογοτεχνία στο Διαδίκτυο

Η Λογοτεχνία στο Διαδίκτυο [Καταγραφή] Η Λογοτεχνία στο Διαδίκτυο Ηλεκτρονικές σελίδες για τη νεοελληνική λογοτεχνία Ηλεκτρονικά Περιοδικά Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Σελίδες Έντυπων Λογοτεχνικών Περιοδικών Περιεχόμενα - # - Α

Διαβάστε περισσότερα

Ιταλικές Σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών: παρελθόν, παρόν και μέλλον

Ιταλικές Σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών: παρελθόν, παρόν και μέλλον Ιταλικές Σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών: παρελθόν, παρόν και μέλλον Η Ελλάδα έχει παραδοσιακούς δεσμούς με την Ιταλία και συνεργασία μακρά σε θέματα παιδείας και πολιτισμού. Η Φιλοσοφική

Διαβάστε περισσότερα

2. Αναγέννηση και ανθρωπισμός

2. Αναγέννηση και ανθρωπισμός κεφάλαιο 6 ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΧΩΡΩΝ ΩΣ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΒΕΣΤΦΑΛΙΑΣ (1453-1648) 2. Αναγέννηση και ανθρωπισμός Ορισμός Πρόκειται για μια γενικότερη πνευματική

Διαβάστε περισσότερα

Το άρθρο είναι δημοσίευμα σε εφημερίδα ή σε περιοδικό που πραγματεύεται ένα ειδικό, επίκαιρο θέμα γενικού ενδιαφέροντος. Με το κύριο άρθρο, που

Το άρθρο είναι δημοσίευμα σε εφημερίδα ή σε περιοδικό που πραγματεύεται ένα ειδικό, επίκαιρο θέμα γενικού ενδιαφέροντος. Με το κύριο άρθρο, που ΑΡΘΡΟ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΙΟ ΑΡΘΡΟ Το άρθρο είναι δημοσίευμα σε εφημερίδα ή σε περιοδικό που πραγματεύεται ένα ειδικό, επίκαιρο θέμα γενικού ενδιαφέροντος. Με το κύριο άρθρο, που δημοσιεύεται στην πρώτη σελίδα, η

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ A N A K O I N Ω Σ Η

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ A N A K O I N Ω Σ Η ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ A N A K O I N Ω Σ Η Δεκτοί με κατατακτήριες εξετάσεις στο Τμήμα Φιλολογίας γίνονται μόνο με εξετάσεις. Ο αριθμός των εισακτέων για το 2015-2016 ορίζεται στους 40

Διαβάστε περισσότερα

Δ ΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ Ν ΕΟΕΛΛΗΝΙΣΤΡΙΑ Ε ΛΣΗ Μ ΑΘΙΟΠΟΥΛΟΥ -Τ ΟΡΝΑΡΙΤΟΥ

Δ ΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ Ν ΕΟΕΛΛΗΝΙΣΤΡΙΑ Ε ΛΣΗ Μ ΑΘΙΟΠΟΥΛΟΥ -Τ ΟΡΝΑΡΙΤΟΥ Τ ΙΜΗΤΙΚΗ Ε ΚΔ ΗΛΩΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ Δ ΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ Ν ΕΟΕΛΛΗΝΙΣΤΡΙΑ Ε ΛΣΗ Μ ΑΘΙΟΠΟΥΛΟΥ -Τ ΟΡΝΑΡΙΤΟΥ Λίγες εκδηλώσεις θα ήταν τόσο κατάλληλες για να τιµηθεί η παγκόσµια ηµέρα του βιβλίου, η 23η Απριλίου, όσο εκείνη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΙΔΕΣ 1 ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Ονοματεπώνυμο : Βαρβάρα Ρούσσου Διεύθυνση : Πενταμόδι Ηρακλείου Κρήτης 70013 Διεύθυνση εργασίας : Πειραματικό Γενικό Λύκειο Ηρακλείου e-mail : broussgr@yahoo.gr τηλεφ : 00306944880702

Διαβάστε περισσότερα

Η διαπολιτισμική διάσταση των φιλολογικών βιβλίων του Γυμνασίου: διδακτικές προσεγγίσεις

Η διαπολιτισμική διάσταση των φιλολογικών βιβλίων του Γυμνασίου: διδακτικές προσεγγίσεις Έργο: «Ένταξη παιδιών παλιννοστούντων και αλλοδαπών στο σχολείο - για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Γυμνάσιο)» Επιμορφωτικό Σεμινάριο Η διαπολιτισμική διάσταση των φιλολογικών βιβλίων του Γυμνασίου: διδακτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΝ ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΣΜΗΤΕΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ Πρόγραμμα Εξετάσεων

ΕΘΝΙΚΟΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΝ ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΣΜΗΤΕΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ Πρόγραμμα Εξετάσεων ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 204-205 Β ΕΞΑΜΗΝΟ 66ΙΤΑ078 ΔΙΑΛΕΚΤΟΛΟΓΙΑ: ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΑ 09/06/205 Τρίτη 6:30 8:30 Επίκουρη M 35 ΙΔΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΙΤΑΛΙΑΣ Καθηγήτρια inniti - Γκώνια Domenica 66ΙΤΑ009 ΙΤΑΛΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

106 Ελληνικής Φιλολογίας Θράκης (Κομοτηνή)

106 Ελληνικής Φιλολογίας Θράκης (Κομοτηνή) 106 Ελληνικής Φιλολογίας Θράκης (Κομοτηνή) Ιστορικό του Τμήματος Το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης ιδρύθηκε με το Π.Δ 365/1993(ΦΕΚ 156/13-9-1993 τεύχος Α') και άρχισε

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΛ ΑΛΙΑΡΤΟΥ Σχ. Έτος ΟΜΑΔΑ: Κατερίνα Αραπίτσα Κατερίνα Βίτση Ειρήνη Γκραμόζι Σοφία Ντασιώτη

ΓΕΛ ΑΛΙΑΡΤΟΥ Σχ. Έτος ΟΜΑΔΑ: Κατερίνα Αραπίτσα Κατερίνα Βίτση Ειρήνη Γκραμόζι Σοφία Ντασιώτη ΓΕΛ ΑΛΙΑΡΤΟΥ Σχ. Έτος 2015-2016 ΟΜΑΔΑ: Κατερίνα Αραπίτσα Κατερίνα Βίτση Ειρήνη Γκραμόζι Σοφία Ντασιώτη Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΡΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΚΑΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ. ΤΑΞΙΝΟΜΙΚΟ και ΤΑΞΙΘΕΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΡΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΚΑΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ. ΤΑΞΙΝΟΜΙΚΟ και ΤΑΞΙΘΕΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΡΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΚΑΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΤΑΞΙΝΟΜΙΚΟ και ΤΑΞΙΘΕΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΑΞΙΝΟΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Dewey Decimal Classification (DDC) Οι βιβλιοθήκες σπουδαστήρια της Φιλοσοφικής Σχολής χρησιμοποιούν

Διαβάστε περισσότερα

- Κωνσταντίνος Δ. Μαλαφάντης. Ο πόλεμος. ' ttbiiif' 'ιίβίϊιιγ' ^ *"'** 1 ' 1 ' 11 ' ' στην ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη <KAOS<\S Ι>ΗΡΟΡ*Η

- Κωνσταντίνος Δ. Μαλαφάντης. Ο πόλεμος. ' ttbiiif' 'ιίβίϊιιγ' ^ *'** 1 ' 1 ' 11 ' ' στην ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη <KAOS<\S Ι>ΗΡΟΡ*Η - Κωνσταντίνος Δ. Μαλαφάντης Ο πόλεμος ' ttbiiif' 'ιίβίϊιιγ' ^ *"'** 1 ' 1 ' 11 ' ' στην ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη

Διαβάστε περισσότερα

13Κ7: Εισαγωγή στην Ιστοριογραφία. Ηρόδοτος (Α Εξάμηνο) 13Κ31_15: Ηρόδοτος - Θουκυδίδης Ξενοφών (Δ Εξάμηνο)

13Κ7: Εισαγωγή στην Ιστοριογραφία. Ηρόδοτος (Α Εξάμηνο) 13Κ31_15: Ηρόδοτος - Θουκυδίδης Ξενοφών (Δ Εξάμηνο) 2014-2015 2015-2016 13Κ1: Εισαγωγή στην Κλασική Φιλολογία - Επισκόπηση της Αρχαίας Ελληνικής Λογοτεχνίας (Α 13Κ2_12: Επισκόπηση της Λατινικής Λογοτεχνίας (με διδασκαλία πεζών κειμένων) (Α 13Κ1: Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Νεοελληνικός Πολιτισμός Ασκήσεις. Γρηγόριος Πασχαλίδης. Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Νεοελληνικός Πολιτισμός Ασκήσεις. Γρηγόριος Πασχαλίδης. Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Νεοελληνικός Πολιτισμός Γρηγόριος Πασχαλίδης Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας Θεσσαλονίκη, Εαρινό 2013-2014 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

ICOM και ΜΟΥΣΕΙΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ

ICOM και ΜΟΥΣΕΙΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ICOM ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ Αγ.Ασωμάτων 15 ΑΘΗΝΑ 105 53 Τηλ./Fax: 210 3219414 www.otenet.gr/icom Email icom@otenet.gr ICOM και ΜΟΥΣΕΙΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων ιδρύθηκε

Διαβάστε περισσότερα

www.kalymnikifilia.gr

www.kalymnikifilia.gr Η επιρροή του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας στη διαμόρφωση του ρωσικού εκπαιδευτικού συστήματος (το παράδειγμα των Εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Μόσχας) ΒΑΝΤΙΜ ΓΙΑΡΟΒΟÏ Kαθηγητής μουσικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ 20 ού ΑΙΩΝΑ. Ενότητα 5: Ελληνικός υπερρεαλισμός. Άννα-Μαρίνα Κατσιγιάννη Τμήμα Φιλολογίας

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ 20 ού ΑΙΩΝΑ. Ενότητα 5: Ελληνικός υπερρεαλισμός. Άννα-Μαρίνα Κατσιγιάννη Τμήμα Φιλολογίας ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ 20 ού ΑΙΩΝΑ Ενότητα 5: Ελληνικός υπερρεαλισμός Άννα-Μαρίνα Κατσιγιάννη Τμήμα Φιλολογίας Σκοποί Ενότητας Βασικός σκοπός της πέμπτης διδακτικής ενότητας

Διαβάστε περισσότερα

Ημερομηνία: Δευτέρα 10 Απριλίου 2017 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες

Ημερομηνία: Δευτέρα 10 Απριλίου 2017 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: Α ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Ημερομηνία: Δευτέρα 10 Απριλίου 2017 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες Μέρος της νεανικής ταυτότητας το ίντερνετ Έφηβοι και διαδίκτυο πάνε μαζί. Το διαδίκτυο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Π Ι Ν Α Κ Ε Σ Α Ν Τ Ι Σ Τ Ο Ι Χ Η Σ Η Σ Μ Α Θ Η Μ Α Τ Ω Ν ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Α. A ντιστοίχηση υποχρεωτικών μαθημάτων φιλοσοφίας ( Ισχύουν

Διαβάστε περισσότερα

Η ΤΑΞΗ ΩΣ «ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ» «ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ»

Η ΤΑΞΗ ΩΣ «ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ» «ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ» Η ΤΑΞΗ ΩΣ «ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ» «ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ» Στόχοι: Η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας, η ανάπτυξη, δηλαδή, μέσα στην τάξη-λογοτεχνικό εργαστήρι εσωτερικών κινήτρων, ώστε να εδραιωθεί μια σταθερότερη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΗΣΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΙΤΛΟΣ

ΠΟΙΗΣΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΙΤΛΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΙΤΛΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ ΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ 1941-1971 ΒΑΛΑΩΡΙΤΗΣ 1821-1879 1 ΒΑΛΑΩΡΙΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΗ 1 ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ, τόμος Α ΒΑΛΑΩΡΙΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΉ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (Π.Μ.Σ.) ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΪΚΕΣ ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ (Λογοτεχνία Ιστορία & Πολιτισμός) Πρόσκληση

Διαβάστε περισσότερα

Τα αρχεία του Αγίου Όρους για την ελληνικότητα της Μακεδονίας

Τα αρχεία του Αγίου Όρους για την ελληνικότητα της Μακεδονίας 11/02/2019 Τα αρχεία του Αγίου Όρους για την ελληνικότητα της Μακεδονίας / Επικαιρότητα Μια ενδιαφέρουσα ομιλία πραγματοποιήθηκε στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, στα πλαίσια των επετειακών εκδηλώσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΡΑΣΗ ΕΚΘΕΣΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΕΚΦΡΑΣΗ ΕΚΘΕΣΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Το δοκίµιο περιλαµβάνει την εισαγωγή, την πειθώ, τη γλώσσα και την οργάνωση του δοκιµίου. Εισαγωγή στο δοκίµιο Δοκίµιο ονοµάζεται το είδος του πεζού λόγου που έχει µέση έκταση, ποικιλία θεµάτων (κοινωνικού,

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΝΥΑΛΙΟ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΛΑΜΠΡΟΥ ΕΝΥΑΛΗ (ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΗ 1848 ΑΘΗΝΑ 1932) ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΤΡΙΒΕΣ»

«ΕΝΥΑΛΙΟ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΛΑΜΠΡΟΥ ΕΝΥΑΛΗ (ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΗ 1848 ΑΘΗΝΑ 1932) ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΤΡΙΒΕΣ» Βασιλική Μήσιου Περί Μεταφράσεως Ποιητών: Θεωρητικές Τοποθετήσεις Ελλήνων Ποιητών του 19ου και 20ού Αιώνα και η Επίδρασή τους στο Μεταφραστικό τους Έργο «ΕΝΥΑΛΙΟ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΛΑΜΠΡΟΥ ΕΝΥΑΛΗ (ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η λειτουργία των Εδρών Νεοελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού και τα προγράμματα Ελληνικών σπουδών στη Λετονία

Η λειτουργία των Εδρών Νεοελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού και τα προγράμματα Ελληνικών σπουδών στη Λετονία Η λειτουργία των Εδρών Νεοελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού και τα προγράμματα Ελληνικών σπουδών στη Λετονία ΣΑΝΤΡΑ ΚΡΟΠΑ Πρόεδρος του Συλλόγου Φιλελλήνων της Λετονίας «Ο Ερμής» Ο ελληνισμός για τον καθένα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Επιλογή κειμένων

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Επιλογή κειμένων EΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Επιλογή κειμένων 31Ε029 Υποχρεωτικό Χειμερινό Εξάμηνο Διδάσκουσα: Αναπλ. Καθηγήτρια

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια μεταφράσεων και εκδοτικός χώρος

Επιμέλεια μεταφράσεων και εκδοτικός χώρος ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Επιμέλεια μεταφράσεων και εκδοτικός χώρος 9 η ενότητα: Προβληματισμοί στο μεταφραστικό έργο Ελένη Κασάπη Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Π Ι Ν Α Κ Ε Σ Α Ν Τ Ι Σ Τ Ο Ι Χ Η Σ Η Σ Μ Α Θ Η Μ Α Τ Ω Ν ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Α. A ντιίχηση υποχρεωτικών μαθημάτων φιλοσοφίας ( Ισχύουν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΩΝ ΒΡΑ ΙΝΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ- ΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ Οκτώβριος 2014-Ιούνιος 2015

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΩΝ ΒΡΑ ΙΝΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ- ΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ Οκτώβριος 2014-Ιούνιος 2015 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΩΝ ΒΡΑ ΙΝΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ- ΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ Οκτώβριος 2014-Ιούνιος 2015 6/10 ευτέρα και ώρα 7.µ.µ. Οµιλητής: ηµήτρης Παπαθανασόπουλος Καθηγητής Φιλολογίας-Συγγραφέας Θέµα:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Περίληψη ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Α. Να αποδώσετε περιληπτικά το περιεχόµενο του κειµένου σε 100-120 λέξεις χωρίς δικά σας σχόλια. Το κείµενο αναφέρεται στις επιπτώσεις της

Διαβάστε περισσότερα

1. ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

1. ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΣΧΟΛΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΦΕ0864 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Η ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ ΚΑΙ Η

Διαβάστε περισσότερα

Ο ελληνικός αυλός στην κλασική και στην ελληνιστική εποχή σύμφωνα με τις γραπτές, τις αρχαιολογικές και τις εικονογραφικές πηγές

Ο ελληνικός αυλός στην κλασική και στην ελληνιστική εποχή σύμφωνα με τις γραπτές, τις αρχαιολογικές και τις εικονογραφικές πηγές α/α α/α Α.Μ. ΟΜΑΔΑ Α 1 Ο ελληνικός αυλός στην κλασική και στην ελληνιστική εποχή σύμφωνα με τις γραπτές, τις αρχαιολογικές και τις εικονογραφικές πηγές 1013201399004 2 Το γλωσσικό ιδίωμα των Δαρνακοχωρίων

Διαβάστε περισσότερα

109 Φιλολογίας Αθήνας

109 Φιλολογίας Αθήνας 109 Φιλολογίας Αθήνας Σκοπός Τα Τμήματα Φιλολογίας σκοπό έχουν να αναδεικνύουν επιστήμονες ικανούς να ερευνούν τον αρχαίο ελληνικό, βυζαντινό και νεοελληνικό κόσμο, όπως αυτός εκφράζεται μέσα από τα φιλολογικά,

Διαβάστε περισσότερα

Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ. Βιβλίο 2 κεφ Βιβλίο 2 κεφ Θουκυδίδης: Βιβλίο 3 κεφ. 70,71,72,73,74,75.

Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ. Βιβλίο 2 κεφ Βιβλίο 2 κεφ Θουκυδίδης: Βιβλίο 3 κεφ. 70,71,72,73,74,75. Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ 1. Εισαγωγή: Θουκυδίδης: σελ. 19-25, 26-28 Ξενοφώντας: σςλ. 29-32 2. Κείμενο: Από πρωτότυπο: Ξενοφώντας: Βιβλίο 2 κεφ. 1 16-32 Βιβλίο 2 κεφ. 2 1-4 Βιβλίο 2 κεφ. 2 16-23

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Π Ι Ν Α Κ Ε Σ Α Ν Τ Ι Σ Τ Ο Ι Χ Η Σ Η Σ Μ Α Θ Η Μ Α Τ Ω Ν ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Α. A ντιστοίχηση υποχρεωτικών μαθημάτων φιλοσοφίας (Ισχύουν

Διαβάστε περισσότερα

Β2. α) 1 ος τρόπος πειθούς: Επίκληση στη λογική Μέσο πειθούς: Επιχείρημα («Να γιατί η αρχαία τέχνη ελευθερίας»)

Β2. α) 1 ος τρόπος πειθούς: Επίκληση στη λογική Μέσο πειθούς: Επιχείρημα («Να γιατί η αρχαία τέχνη ελευθερίας») Α1. ΠΕΡΙΛΗΨΗ Το κείμενο πραγματεύεται το διαχρονικό ρόλο και τη συμβολή της αρχαίας ελληνικής τέχνης σε παγκόσμια κλίμακα. Αρχικά, επισημαίνεται ότι ο καλλιτέχνης προσπαθεί μέσω της τέχνης να αποστασιοποιηθεί

Διαβάστε περισσότερα

Περί Μελαγχολίας. Διδάσκων: Αναπλ. Καθηγητής Δημήτριος Καργιώτης. 6 η ενότητα: «Το δεύτερο ήμισυ του 19ου αιώνα»

Περί Μελαγχολίας. Διδάσκων: Αναπλ. Καθηγητής Δημήτριος Καργιώτης. 6 η ενότητα: «Το δεύτερο ήμισυ του 19ου αιώνα» Περί Μελαγχολίας Διδάσκων: Αναπλ. Καθηγητής Δημήτριος Καργιώτης 6 η ενότητα: «Το δεύτερο ήμισυ του 19ου αιώνα» Περιγραφή θεματικής ενότητας: Εκδοχές του θέματος της μελαγχολίας έτσι όπως το διαχειρίστηκαν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ Σ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017 ΔΕΥΤΕΡΑ 4/9 ΤΡΙΤΗ 5/9 ΤΕΤΑΡΤΗ 6/9 ΠΕΜΠΤΗ 7/9 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8/9 ΚΛΑΔΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ 11:00-15:30 Προφορικές

Διαβάστε περισσότερα

Α ΕΞΑΜΗΝΟ Ημέρα Ώρα Αίθουσα Διδάσκων / Μάθημα. Δευτέρα 19/6/18. Τρίτη 12/6/18 Τρίτη 12/6/18 Τετάρτη 13/6/18. Παρασκευή 15/6/18 29/6/18

Α ΕΞΑΜΗΝΟ Ημέρα Ώρα Αίθουσα Διδάσκων / Μάθημα. Δευτέρα 19/6/18. Τρίτη 12/6/18 Τρίτη 12/6/18 Τετάρτη 13/6/18. Παρασκευή 15/6/18 29/6/18 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Τ Μ Η Μ Α Φ Ι Λ Ο Λ Ο Γ Ι Α Σ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2017 2018 Α ΕΞΑΜΗΝΟ 12-15 Κ9 κ. Βασιλείου, Αρχαία Ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014-2015*

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014-2015* ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014-2015* ΔΕΥΤΕΡΑ 19/1 ΤΡΙΤΗ 20/1 ΤΕΤΑΡΤΗ 21/1 ΠΕΜΠΤΗ 22/1 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23/1 ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

æ Y X A N A Y T I K H K E æ H 1 8 2 Y N A N T H E I M E T O M Y O, T H N T P A ø I A K A I T H N O I H H

æ Y X A N A Y T I K H K E æ H 1 8 2 Y N A N T H E I M E T O M Y O, T H N T P A ø I A K A I T H N O I H H E P I E X O M E N A Πρόλογος: Κώστας Σολδάτος........................... 9 1. ΘΑΝAΣΗΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αρχαιογνωσία, αρχαιολατρία και αντιστάσεις στην ψυχανάλυση.. 13 2. ΠΈΤΡΟΣ ΧΑΡΤΟΚΌΛΛΗΣ: Η προέλευση και η

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ Το κωμικό και η Ποιητική της Ανατροπής

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ Το κωμικό και η Ποιητική της Ανατροπής ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ Το κωμικό και η Ποιητική της Ανατροπής Ενότητα 8 Παρωδία Ι: Θεωρητική προσέγγιση Κατερίνα Κωστίου Τμήμα Φιλολογίας ενότητα 8 «Βατραχομυομαχία»: Σχέδιο του Γιώργου

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί μελετούμε την Αγία Γραφή;

Γιατί μελετούμε την Αγία Γραφή; Γιατί μελετούμε την Αγία Γραφή; Ποιες γνώμες έχετε ακούσει για τη Βίβλο; Τι θα θέλατε να μάθετε γι αυτή; Είναι ένα σπουδαίο βιβλίο Το πιο πολυδιαβασμένο στον κόσμο. Το πρώτο που τυπώθηκε από τον Γουτεμβέργιο

Διαβάστε περισσότερα

Διάταξη Θεματικής Ενότητας ΕΛΠ 21 / Εισαγωγή στην αρχαία Ελληνική και Πρώιμη Βυζαντινή Λογοτεχνία

Διάταξη Θεματικής Ενότητας ΕΛΠ 21 / Εισαγωγή στην αρχαία Ελληνική και Πρώιμη Βυζαντινή Λογοτεχνία Διάταξη Θεματικής Ενότητας ΕΛΠ 21 / Εισαγωγή στην αρχαία Ελληνική και Πρώιμη Βυζαντινή Λογοτεχνία Σχολή ΣΑΚΕ Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Πρόγραμμα Σπουδών ΕΛΠΟΛ Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό

Διαβάστε περισσότερα

334 Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Δυτ. Μακεδονίας (Φλώρινα)

334 Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Δυτ. Μακεδονίας (Φλώρινα) 334 Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Δυτ. Μακεδονίας (Φλώρινα) Ιστορικό Σημείωμα γαι την Παιδαγωγική Σχολή Φλώρινας Η Παιδαγωγική Ακαδημία Φλώρινας ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 1941, δηλ. κατά την διάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορία, σχολείο και μουσείο. Μία εναλλακτική διδακτική προσέγγιση της Λογοτεχνίας στην Α' Λυκείου

Πληροφορία, σχολείο και μουσείο. Μία εναλλακτική διδακτική προσέγγιση της Λογοτεχνίας στην Α' Λυκείου Πληροφορία, σχολείο και μουσείο. Μία εναλλακτική διδακτική προσέγγιση της Λογοτεχνίας στην Α' Λυκείου Παπαγιάννη Μαρία Εκπαιδευτικός 5 ου ΓΕΛ Κέρκυρας Εποχή της πληροφορίας: σταδιακά επιταχυνόμενη αύξηση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΥΣ 2017 2018 Α ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ Α/Α Τίτλος Εισαγωγή στην Κλασική Φιλολογία Α Εξάμηνο ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ Κλασική ΔΙΔΑΣΚΩΝ ΠΑΠΑΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ Αρχαία Ελληνική Θεματογραφία Ι 4. Εισαγωγή στη Βυζαντινή

Διαβάστε περισσότερα

Στέλλα Πριόβολου. Οι ελληνορωµαϊκές ρίζες της Ευρώπης µέσα από τον στοχασµό Ευρωπαίων µελετητών

Στέλλα Πριόβολου. Οι ελληνορωµαϊκές ρίζες της Ευρώπης µέσα από τον στοχασµό Ευρωπαίων µελετητών 001-012:Layout 3 11/17/14 3:24 PM Page 1 Στέλλα Πριόβολου Οι ελληνορωµαϊκές ρίζες της Ευρώπης µέσα από τον στοχασµό Ευρωπαίων µελετητών Οι ελληνορωµαϊκές ρίζες της Ευρώπης µέσα από τον στοχασµό Ευρωπαίων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΒΡΑΧΕΙΩΝ ΛΙΣΤΩΝ

ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΒΡΑΧΕΙΩΝ ΛΙΣΤΩΝ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΒΡΑΧΕΙΩΝ ΛΙΣΤΩΝ Η επιτροπή, αφού αποτίμησε τη στάθμη των μεταφρασμένων έργων στην υπό κρίση περίοδο (2017),

Διαβάστε περισσότερα

Διάταξη Προγράμματος Σπουδών EGL / Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία

Διάταξη Προγράμματος Σπουδών EGL / Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Διάταξη Προγράμματος Σπουδών EGL / Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Σχολή ΣΑΚΕ Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Πρόγραμμα Σπουδών EGL Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Επίπεδο Προπτυχιακό Μεταπτυχιακό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 IOYNIOY 2001 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ : ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 IOYNIOY 2001 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ : ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 IOYNIOY 2001 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ : ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΕΙΜΕΝΟ: Πολύς λόγος έχει γίνει για τα ποικίλα συνθήματα που βλέπουμε

Διαβάστε περισσότερα

Όμηρος. Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία. Επτανησιακή Σχολή

Όμηρος. Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία. Επτανησιακή Σχολή Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Δ Η Μ Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2018 2019 Α ΕΞΑΜΗΝΟ 12-15 Ο.Β. κ. Σύρκου, Αρχαία Ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

ΩΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΡΙΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΕΜΠΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΩΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΡΙΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΕΜΠΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2017-2018 ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ Έναρξη µαθηµάτων εαρινού εξαµήνου 2017-2018: 20.02.2018 Λήξη µαθηµάτων εαρινού εξαµήνου 2017-2018: 01.06.2018 Διεξαγωγή εξετάσεων

Διαβάστε περισσότερα

Αίθουσα Τελετών, Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013, ώρα 19:00μ.μ.

Αίθουσα Τελετών, Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013, ώρα 19:00μ.μ. Ομιλία Πρύτανη, Καθηγητή Κωνσταντίνου Χριστοφίδη 4 η Τελετή Απονομής του Βραβείου του Πανεπιστημίου Κύπρου για την Προσφορά στην Κοινωνία και τον Πολιτισμό Αίθουσα Τελετών, Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013, ώρα

Διαβάστε περισσότερα

Λόγου Παίγνιον Ψυχαγωγία, Τέχνη, Γλώσσα στο σχολείο. Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία. Υπηρεσίες Πολιτιστικής Εκπαίδευσης. Καραϊσκάκη 28, Ψυρρή, Αθήνα

Λόγου Παίγνιον Ψυχαγωγία, Τέχνη, Γλώσσα στο σχολείο. Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία. Υπηρεσίες Πολιτιστικής Εκπαίδευσης. Καραϊσκάκη 28, Ψυρρή, Αθήνα Λόγου Παίγνιον Ψυχαγωγία, Τέχνη, Γλώσσα στο σχολείο Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία Υπηρεσίες Πολιτιστικής Εκπαίδευσης Καραϊσκάκη 28, Ψυρρή, Αθήνα Κατά κοινή αντίληψη στην λογοτεχνία, η μετάφραση οδηγεί

Διαβάστε περισσότερα

Γνωστικό Αντικείμενο Αξιολογητή

Γνωστικό Αντικείμενο Αξιολογητή ΜΗΤΡΩΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΤΟΣ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α. ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΜΕΛΗ ΑΠΌ ΤΟ Α/Α Όνομα Επώνυμο

Διαβάστε περισσότερα

Τµήµα Φιλοσοφίας: Εαρινό εξάµηνο

Τµήµα Φιλοσοφίας: Εαρινό εξάµηνο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2016-2017 ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ Έναρξη µαθηµάτων εαρινού εξαµήνου 2016-2017: 20.02.2017 Λήξη µαθηµάτων εαρινού εξαµήνου 2016-2017: 02.06.2017 Διεξαγωγή εξετάσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ. Πέμπτη, 24 και Παρασκευή, 25 Μαΐου 2018

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ   ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ. Πέμπτη, 24 και Παρασκευή, 25 Μαΐου 2018 1 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ www.philosophical-research.org ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Λ. ΠΙΕΡΡΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2017-2018 ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΤΡΩΝ (22 η ) ΚΑΙ ΣΠΑΡΤΗΣ (13 η ) Πέμπτη, 24 και

Διαβάστε περισσότερα

Οµιλία Όµιλος Εξυπηρετητών 16/02/2013

Οµιλία Όµιλος Εξυπηρετητών 16/02/2013 Οµιλία Όµιλος Εξυπηρετητών 16/02/2013 Κυρίες και Κύριοι, Αγαπητοί Φίλοι και εκλεκτοί προσκεκληµένοι, Για έναν ποιητή και φιλόσοφο όπως ο αείµνηστος Δηµήτρης Κακαλίδης, ο ιδρυτής αυτού του Οµίλου των Εξυπηρετητών,

Διαβάστε περισσότερα

Η Σμύρνη πριν την καταστροφή-συνέντευξη με τον Πέτρο Μεχτίδη

Η Σμύρνη πριν την καταστροφή-συνέντευξη με τον Πέτρο Μεχτίδη 16 Οκτωβρίου 2012 Η Σμύρνη πριν την καταστροφή-συνέντευξη με τον Πέτρο Μεχτίδη / Αφιερώματα / Μικρασιατικά / Συνεντεύξεις άποψη της Σμύρνης από την προκυμαία: Διακρίνονται οι εκκλησίες της Αγ. Φωτεινής,

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΣ. Το κίνημα του ρομαντισμού κυριάρχησε στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα.

ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΣ. Το κίνημα του ρομαντισμού κυριάρχησε στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα. ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΣ Το κίνημα του ρομαντισμού κυριάρχησε στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα. Ο ρομαντισμός προβάλλει το συναίσθημα και τη φαντασία. Στα ποιήματα υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

Α ΕΞΑΜΗΝΟ Ημέρα Ώρα Αίθουσα Διδάσκων / Μάθημα Δευτέρα 22/1/18 Πέμπτη 25/1/18 Δευτέρα 29/1/18 Πέμπτη 1/2/18. Δευτέρα. 5/2/18 Πέμπτη 8/2/17

Α ΕΞΑΜΗΝΟ Ημέρα Ώρα Αίθουσα Διδάσκων / Μάθημα Δευτέρα 22/1/18 Πέμπτη 25/1/18 Δευτέρα 29/1/18 Πέμπτη 1/2/18. Δευτέρα. 5/2/18 Πέμπτη 8/2/17 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Τ Μ Η Μ Α Φ Ι Λ Ο Λ Ο Γ Ι Α Σ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018 ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2017 2018 Α ΕΞΑΜΗΝΟ 9-12 ΠΑΜ 14, ΑΔ, Κ9

Διαβάστε περισσότερα

ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ Α ΕΤΟΥΣ (Β ΕΞΑΜΗΝΟ) ΩΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΡΙΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΕΜΠΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ Α ΕΤΟΥΣ (Β ΕΞΑΜΗΝΟ) ΩΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΡΙΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΕΜΠΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2017-2018 ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ Έναρξη µαθηµάτων εαρινού εξαµήνου 2017-2018: 20.02.2018 Λήξη µαθηµάτων εαρινού εξαµήνου 2017-2018: 01.06.2018 Διεξαγωγή εξετάσεων

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Πλοήγησης στην Ηλεκτρονική Αρχαιογνωσία

Οδηγός Πλοήγησης στην Ηλεκτρονική Αρχαιογνωσία [Βιβλιογραφίες-Ηλεκτρονικές πηγές] Οδηγός Πλοήγησης στην Ηλεκτρονική Αρχαιογνωσία Κλασικές σπουδές και Ενημέρωση Σχολές-Τμήματα - Σχολές-Τμήματα - Ινστιτούτα - Κέντρα ερευνητικά - Ομάδες διαλόγου Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011-2012 09:00-12:00 12:00-15:00 Μεσαία 1ου ορόφου Μεσαία 1ου ορόφου ΔΕΥΤΕΡΑ, 03-09-2012 ΤΡΙΤΗ, 04-09-2012 ΤΕΤΑΡΤΗ,

Διαβάστε περισσότερα

Αξιότιµη κυρία ιευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, αγαπητή Πολυξένη, Αξιότιµες κυρίες, αξιότιµοι κύριοι,

Αξιότιµη κυρία ιευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, αγαπητή Πολυξένη, Αξιότιµες κυρίες, αξιότιµοι κύριοι, Tελετή επίδοσης του παρασήµου του Ιππότη του Τάγµατος Γραµµάτων και Τεχνών στην κα Πολυξένη Αδάµ-Βελένη Θεσσαλονίκη, 14 Μαρτίου 2013 Αξιότιµη κυρία ιευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, αγαπητή

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγοί και παιδαγωγική σκέψη στον ελληνόφωνο χώρο (18ος αιώνας- Μεσοπόλεμος)

Παιδαγωγοί και παιδαγωγική σκέψη στον ελληνόφωνο χώρο (18ος αιώνας- Μεσοπόλεμος) ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Παιδαγωγοί και παιδαγωγική σκέψη στον ελληνόφωνο χώρο (18ος αιώνας- Μεσοπόλεμος) Ενότητα 13: Παιδαγωγική και παιδαγωγικά περιοδικά A.

Διαβάστε περισσότερα

Η Διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας στην Ουκρανία

Η Διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας στην Ουκρανία Η Διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας στην Ουκρανία ΞΕΝΙΑ ΑΡΤΑΜΟΝΟΒΑ Κυριακάτικο Σχολείο της Ελληνικής Κοινότητας του Χαρκόβου (Ουκρανία) Οι κοινωνικές αναταραχές του 20 ου αιώνα επηρέασαν και τις ελληνικές

Διαβάστε περισσότερα

Α Π Α Ν Τ Η Σ Ε Ι Σ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΑΡΑΡΓΥΡΗ ΓΙΟΥΛΑ ΚΟΥΤΡΟΥΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Α Π Α Ν Τ Η Σ Ε Ι Σ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΑΡΑΡΓΥΡΗ ΓΙΟΥΛΑ ΚΟΥΤΡΟΥΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ΚΑΙ Β ) ΤΡΙΤΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2012 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α Π Α Ν Τ Η Σ Ε Ι Σ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΑΡΑΡΓΥΡΗ

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτικό Σενάριο στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γ Γυμνασίου Τίτλος:Στάσεις ζωής στα ποιήματα Όσο μπορείς και Ιθάκη του Κ.

Διδακτικό Σενάριο στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γ Γυμνασίου Τίτλος:Στάσεις ζωής στα ποιήματα Όσο μπορείς και Ιθάκη του Κ. Διδακτικό Σενάριο στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γ Γυμνασίου Τίτλος:Στάσεις ζωής στα ποιήματα Όσο μπορείς και Ιθάκη του Κ. Καβάφη Δημιουργοί: Τσιάμαλος Ηρακλής, Σύμβουλος Φιλολόγων Καραλή Μαρία,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΚΘΕΣΗ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ

Η ΕΚΘΕΣΗ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ Ημερομηνία Ανάρτησης: 12/12/2014 Η ΕΚΘΕΣΗ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ Η έκθεση καταγράφει και παρουσιάζει αντιπροσωπευτικές, συχνά εμβληματικές εικόνες και ντοκουμέντα που υπογραμμίζουν τον καίριο ρόλο

Διαβάστε περισσότερα

«Οι σελίδες αφηγούνται»

«Οι σελίδες αφηγούνται» Πειραματικό Δ.Σ. Φλώρινας Υπεύθυνη εκπαιδευτικός : Πουγαρίδου Παρασκευή Τάξη : Δ «Οι σελίδες αφηγούνται» 1. Θέμα project κριτήρια επιλογής θέματος Η επιλογή του συγκεκριμένου project σχετίζεται άμεσα με

Διαβάστε περισσότερα

Α ΕΤΟΣ: Υποχρεωτικά Μαθήματα χειμερινού εξαμήνου Μόνο για επί πτυχίω φοιτητές/τριες

Α ΕΤΟΣ: Υποχρεωτικά Μαθήματα χειμερινού εξαμήνου Μόνο για επί πτυχίω φοιτητές/τριες ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2016-2017 & ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ Α ΕΤΟΣ: Υποχρεωτικά Μαθήματα χειμερινού εξαμήνου 2016-2017 12.06.2017 Δευτέρα

Διαβάστε περισσότερα

Η συμμετοχή και οι δράσεις του 3 ου ΓΕΛ Ηρακλείου Αττικής στο πρόγραμμα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β Αθήνας «COMENIUS REGIO»

Η συμμετοχή και οι δράσεις του 3 ου ΓΕΛ Ηρακλείου Αττικής στο πρόγραμμα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β Αθήνας «COMENIUS REGIO» Η συμμετοχή και οι δράσεις του 3 ου ΓΕΛ Ηρακλείου Αττικής στο πρόγραμμα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β Αθήνας «COMENIUS REGIO» ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ (2) στο μάθημα των ερευνητικών εργασιών.

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα και συγγραφείς της νεοελληνικής λογοτεχνίας

Κείμενα και συγγραφείς της νεοελληνικής λογοτεχνίας Κείμενα και συγγραφείς της νεοελληνικής λογοτεχνίας 1830-1880 Διδάσκων: Αναπλ. Καθηγητής Ιωάννης Παπαθεοδώρου 1 η ενότητα: «Εισαγωγή στα ρομαντικά χρόνια» Ρομαντισμός. Η ανάδυση του μυθιστορήματος. Χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΝΤΕΧΝΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Το στίγμα της γενιάς του 30 στην ποίηση. Τάσος Λειβαδίτης

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΝΤΕΧΝΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Το στίγμα της γενιάς του 30 στην ποίηση. Τάσος Λειβαδίτης Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού Σχολικό έτος: 2013-2014 ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΝΤΕΧΝΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Το στίγμα της γενιάς του 30 στην ποίηση Τίτος Πατρίκιος Νίκος Καββαδίας Τάσος Λειβαδίτης

Διαβάστε περισσότερα

Ω Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Ο Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Μ Α Θ Η Μ Α Τ Ω Ν Α Ε Τ Ο Υ Σ ( Β Ε Ξ Α Μ Η Ν Ο )

Ω Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Ο Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Μ Α Θ Η Μ Α Τ Ω Ν Α Ε Τ Ο Υ Σ ( Β Ε Ξ Α Μ Η Ν Ο ) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2016-2017 ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ Έναρξη µαθηµάτων εαρινού εξαµήνου 2016-2017: 20.02.2017 Λήξη µαθηµάτων εαρινού εξαµήνου 2016-2017: 02.06.2017 ιεξαγωγή εξετάσεων

Διαβάστε περισσότερα

Νεοελληνικός Πολιτισμός

Νεοελληνικός Πολιτισμός ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 2: Η ταυτότητα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους Γρηγόρης Πασχαλίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ Σχολή

Διαβάστε περισσότερα

Α ΕΤΟΣ: Μαθήματα χειμερινού εξαμήνου Α ΕΤΟΣ: Μαθήματα εαρινού εξαμήνου

Α ΕΤΟΣ: Μαθήματα χειμερινού εξαμήνου Α ΕΤΟΣ: Μαθήματα εαρινού εξαμήνου ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2016-2017 Α ΕΤΟΣ: Μαθήματα χειμερινού εξαμήνου 2016-2017 04.09.2017 Δευτέρα Νεότερη πολιτική φιλοσοφία

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΛΕΞΗ ΕΝΑΤΗ Η ΥΣΤΕΡΗ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΙΑΛΕΞΗ ΕΝΑΤΗ Η ΥΣΤΕΡΗ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΙΑΛΕΞΗ ΕΝΑΤΗ Η ΥΣΤΕΡΗ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ 1. Ύστερη Μεσαιωνική Περίοδος - Η Ύστερη Μεσαιωνική περίοδος ξεκινάει από τον 11 ο αι., ο οποίος σηματοδοτεί την έναρξη μίας διαφορετικής

Διαβάστε περισσότερα

Paper 3 Reading and Understanding 1GK0/3F or 3H

Paper 3 Reading and Understanding 1GK0/3F or 3H Paper 3 Reading and Understanding 1GK0/3F or 3H Φωτεινή Κωστή_ΚΕΑ_14/05/2017 Περιεχόμενο Οι μαθητές εξετάζονται στην ανάγνωση και κατανόηση γραπτού λόγου μέσα από ένα ευρύ φάσμα κειμένων. Το δοκίμιο εξετάζει

Διαβάστε περισσότερα

Το μάθημα της λογοτεχνίας στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Το μάθημα της λογοτεχνίας στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Το μάθημα της λογοτεχνίας στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση Ενότητα 1: Ιστορία του μαθήματος των Νέων Ελληνικών. Οι σκοποί του μαθήματος, τα

Διαβάστε περισσότερα