Ειδικές και Μαθησιακές Προσεγγίσεις Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης 6 Φεβρουαρίου ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ειδικές και Μαθησιακές Προσεγγίσεις Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης 6 Φεβρουαρίου 2010 - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ"

Transcript

1 Επιστηµονικό συνέδριο: ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN: Ειδικές και Μαθησιακές Προσεγγίσεις Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης 6 Φεβρουαρίου ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Προσκεκληµένοι οµιλητές: Ζιούδρου Εβίτα, Κλινική Γλωσσολόγος, Ειδικευµένη στα προβλήµατα Λόγου & Μάθησης, Μέλος Linguist Association Μ. Βρετανίας & International Association of Speech Therapists and Phoniatrs (IALP) Μαρινόπουλος Ιωάννης, Ειδικός Παιδοχειρουργός, Μέλος της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Εταιρίας Χειρουργών Παίδων Γιαννοπούλου Ελισσάβετ, Κλινική Ψυχολόγος, Αµ. Επιστηµονικός Συνεργάτης Κέντρου Μαθησιακών υσκολιών Ιπποκράτειου Νοσοκοµείου Θεσσαλονίκης Τσαρουχά Χάιδω, Λογοθεραπεύτρια Κέντρου Μαθησιακών υσκολιών Ιπποκράτειου Νοσοκοµείου Θεσσαλονίκης, Ειδικευµένη στις Μαθησιακές υσκολίες ιοργάνωση: Με την ευγενική υποστήριξη:

2 Εισαγωγή Το Σύνδροµο Down αποτελεί συχνή γενετική διαφοροποίηση, (1/ παιδιά γεννιέται παρουσιάζοντας την συµπτωµατολογία της συνδροµής) Είναι αδιαµφισβήτητο γεγονός ότι το Σύνδροµο Down συνιστά µία από τις κυριότερες αιτίες νοητικής υστέρησης στον κόσµο, δεν σχετίζεται µε την φυλή, το έθνος την θρησκεία ή κοινωνικοοικονοµικούς παράγοντες και προκαλεί καθυστέρηση της σωµατικής ψυχικής ανάπτυξης και της γλώσσας. Επίσης, ακόµα είναι άγνωστοι οι ακριβείς παράγοντες που προκαλούν την γενετική µετάλλαξη και δεν υπάρχει πρωτογενής πρόληψη. Η πιθανότητα µίας γέννησης παιδιού µε σύνδροµο Down είναι πιο µεγάλη καθώς αυξάνεται η ηλικία της µητέρας παρόλα αυτά 80% των παιδιών µε σύνδροµο Down γεννιούνται από γυναίκες κάτω των 35 ετών. Παρόλα αυτά είναι αλήθεια ότι: Παρατηρείται µεγάλη διαφοροποίηση νοητικών ικανοτήτων και σωµατικής ανάπτυξης σε άτοµα µε σύνδροµο Down.Κάθε άτοµο έχει µοναδική προσωπικότητα, ικανότητες και ταλέντα. Τα άτοµα µε σύνδροµο Down ωφελούνται από το ζεστό οικογενειακό περιβάλλον την πρώιµη παρέµβαση, την ένταξη, την ιατρική φροντίδα και την θετική κοινωνική συµπεριφορά Σαν ενήλικες πολλά άτοµα µε σύνδροµο Down βρίσκουν δουλειά είναι ανεξάρτητα και έχουν ευκαιρίες αναψυχής στην κοινωνία Με γνώµονα τα παραπάνω, ποιες είναι οι σωστές βάσεις για ορθολογιστικό εκπαιδευτικό σχεδιασµό της παρέµβασης του εκπαιδευτικού και των άλλων ειδικών που υποστηρίζουν το παιδί που παρουσιάζει σύνδροµο Down; Πολλοί είναι οι παράγοντες που διαδραµατίζουν σηµαντικό ρόλο στην συγκεκριµένη περίπτωση. Οι γνώσεις µας πρέπει να διευρυνθούν, η αξιολόγηση µας να είναι ακριβής, η παρέµβαση άµεση και πολύπλευρη, η συνεργασία µεταξύ µας ανεµπόδιστη. Πάνω από όλα υπέρτατος στόχος στην υπόθεση αυτή, είναι η κοινωνική ένταξη του παιδιού µε σύνδροµο Down.Οι προκλήσεις για να συµβεί αυτό είναι πολλές, αλλά η ανταµοιβή είναι τεράστια. Ένα σιωπηρό αλλά παντοδύναµο µήνυµα στέλνεται στα άλλα παιδιά για τα άτοµα µε αναπηρίες όταν τα αποµονώνουµε. Έτσι τα παιδιά µας µε αναπηρία σαν ενήλικες είναι αόρατοι αποµονωµένοι. Αντίθετα όταν παιδιά µε αναπηρίες ενσωµατώνονται στο σχολείο αισθάνονται ότι κάπου ανήκουν και πραγµατικά κάπου ανήκουν. Στόχος του συνεδρίου είναι να εφοδιαστούν οι συµµετέχοντες -παιδαγωγοί, εκπαιδευτικοί, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, επιστήµονες της αγωγής, ψυχολόγοι, γυµναστές και φοιτητές- µε γνώσεις θεωρητικές αλλά και πρακτικές που θα υποστηρίξουν το έργο τους. Εβίτα Ζιούδρου, Κλινική Γλωσσολόγος Eιδικευµένη στα προβλήµατα Λόγου & Μάθησης,Μέλος Linguist Association Μ. Βρετανίας & International Association of Speech Therapists and Phoniatrs (IALP)

3 Αναλυτικό Πρόγραµµα συνεδρίου ΣΥΝ ΡΟΜΟ DOWN: ΕΙ ΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ : ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ : ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ : Α ΕΝΟΤΗΤΑ Κλινική και γενετική του Συνδρόµου Down. Σύνοδες παθήσεις και νοσηρότητα Εισηγητής: Μαρινόπουλος Ιωάννης, Ειδικός Παιδοχειρουργός, Μέλος της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Εταιρίας Χειρουργών Παίδων. - Παρουσίαση της εικόνας, της συµπτωµατολογίας και των συνοδών παθήσεων του Συνδρόµου Down : Β ΕΝΟΤΗΤΑ Ποιες είναι οι δυσκολίες που συναντούν τα παιδιά που παρουσιάζουν αναπτυξιακή καθυστέρηση Εισηγήτρια: Τσαρουχά Χάιδω, Λογοθεραπεύτρια Κέντρου Μαθησιακών υσκολιών Ιπποκράτειου Νοσοκοµείου Θεσσαλονίκης, Ειδικευµένη στις Μαθησιακές υσκολίες. - Γνωστικά ελλείµµατα και πως µπορούµε να τα βοηθήσουµε να ανταπεξέλθουν στο σχολικό και εξωσχολικό περιβάλλον : Γ ΕΝΟΤΗΤΑ Συναισθηµατικές ιαταραχές των Παιδιών µε Σύνδροµο Down και των Οικογενειών τους Εισηγήτρια: Γιαννοπούλου Ελισσάβετ, Κλινική Ψυχολόγος, Αµ. Επιστηµονικός Συνεργάτης Κέντρου Μαθησιακών υσκολιών Ιπποκράτειου Νοσοκοµείου Θεσσαλονίκης. - Ψυχοσυναισθηµατικές δυσκολίες που παρατηρούνται στο παιδί µε Σύνδροµο Down και στην οικογένεια του. Η συµβουλευτική διαδικασία που κύριο µέληµα της έχει την εξοµάλυνση των δυσκολιών και την εφαρµογή αµιγών απόψεων διαπαιδαγώγησης για να είναι οι γονείς σύµµαχοι της εκπαιδευτικής διαδικασίας : coffee break : ΕΝΟΤΗΤΑ Σχεδιασµός του προγράµµατος της θεραπευτικής παρέµβασης Εισηγήτρια: Εβίτα Ζιούδρου, Κλινική Γλωσσολόγος, ειδικευµένη στα προβλήµατα Λόγου & Μάθησης, µέλος Linguist Association Μ. Βρετανίας & International Association of Speech Therapists and Phoniatrs (IALP) - Το βασικό υπόβαθρο των αρχών που διέπουν τον σχεδιασµό της παρέµβασης. Συνεργασία και καταµερισµός εργασίας ανάµεσα στις ειδικότητες λογοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, ειδικού παιδαγωγού, γυµναστή, φυσιοθεραπευτή, κ.α : Ε ΕΝΟΤΗΤΑ Πρωτόκολλα Συνέντευξης-Αξιολόγησης Συµβουλευτικής Εισηγήτριες: Τσαρουχά Χάιδω, Λογοθεραπεύτρια, Γιαννοπούλου Ελισσάβετ, Κλινική Ψυχολόγος. - Λήψη Ιστορικού, Αξιολόγηση, Ψυχοµετρικά Τεστ, Συµβουλευτική : ΣΤ ΕΝΟΤΗΤΑ Ενδεικτικά Πλάνα συνεδριών /Πρακτικές εφαρµογές Εισηγήτρια: Εβίτα Ζιούδρου, Κλινική Γλωσσολόγος, ειδικευµένη στα προβλήµατα Λόγου & Μάθησης, µέλος Linguist Association Μ. Βρετανίας & International Association of Speech Therapists and Phoniatrs (IALP) - Στρατηγικές προσέγγισης του παιδιού, καταµερισµός χρόνου της συνεδρίας, ασκήσεις µε παραδείγµατα και απαραίτητα εποπτικά υλικά για να οργανωθεί η συνεδρία : Στρογγυλή Τράπεζα- ερωτήσεις : Παραλαβή βεβαιώσεων Λήξη ηµερίδας

4 Ηµεροµηνία, ώρες και τόπος διεξαγωγής Ηµεροµηνία διεξαγωγής: Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010 Ώρα προσέλευσης: π.µ π.µ. Τόπος ιεξαγωγής: Θεσσαλονίκη Χώρος διεξαγωγής: Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Μέγαρο Μπίλλη / πλατεία Ιπποδροµίου µε Τσιµισκή) Εισηγητές Εβίτα Ζιούδρου Η Εβίτα Ζιούδρου είναι Κλινική Γλωσσολόγος και Υπεύθυνη των Κέντρων Λόγου και Μάθησης PlasisWorld. Ξεκίνησε να ενδιαφέρεται για τις σχέσεις των ανθρώπων µέσω του προφορικού-γραπτού λόγου και την επικοινωνία από τα σχολικά της χρόνια. Το ενδιαφέρον αυτό την ώθησε σε σπουδές λογοθεραπείας στην Πάδοβα της Ιταλίας. Ξεκίνησε να εργάζεται σαν λογοθεραπεύτρια αρχικά στο ΕΛΠΙ Α (Μονάδα Αποκατάστασης Παιδιών µε Αυτισµό), έπειτα στο Σύλλογο Βαρήκοων Παιδιών Θεσσαλονίκης και στο 2ο δηµοτικό Σχολείο Κατερίνης. Παράλληλα, δηµιούργησε το δικό της χώρο που ονόµασε ΕΚΦΡΑΣΗ (Κέντρο Αποκατάστασης Προβληµάτων Λόγου στην Θεσσαλονίκη). Ακολούθως, αποφοίτησε από το τµήµα της Γλωσσολογίας του Πανεπιστηµίου του Μάντσεστερ της Αγγλίας όπου και συνέχισε µεταπτυχιακές σπουδές µε θέµα τις Πολυαισθητηριακές Αναπηρίες. Συµµετείχε σε πολυάριθµες εκδηλώσεις που στόχο είχαν την επιµόρφωση και την αναβάθµιση των συνθηκών εκπαίδευσης και διαβίωσης των φοιτητών. Γυρίζοντας στην Ελλάδα εργάσθηκε στο 1ο ηµοτικό Τριλόφου Θεσσαλονίκης και παράλληλα συντόνισε πολυάριθµες σχολές γονέων σε Σχολεία και σε Παιδικούς Σταθµούς. Σταδιακά οργάνωσε το Κέντρο Λόγου και Μάθησης PlasisWorld, επιθυµώντας να συγκροτήσει µία οµάδα ειδικών που µε αγάπη και αφοσίωση θα προσπαθούν για την ανάπτυξη της επικοινωνίας των ατόµων που απευθύνονται σ αυτούς. Η κα Ζιούδρου έχει ειδικό ενδιαφέρον στη διάγνωση και αντιµετώπιση υσκολιών Επικοινωνίας & Λόγου και στη υσφαγία, στα πλαίσια των οποίων και έχει ανακοινώσει εργασίες σε Παγκόσµια και Πανελλαδικά Συνέδρια. Παράλληλα, έχει συµµετάσχει σε πολυάριθµα συνέδρια και σαν οµιλητής, γράφει άρθρα στον ηµερήσιο και περιοδικό τύπο και παρουσιάζεται σε τηλεοπτικές εκποµπές µε θέµα το αντικείµενο της. Είναι ενεργό µέλος του UK Linguist Association, του IALP International Association of Speech Therapists and Phoniatrs, του British Graduate Society of Thessaloniki και του TOWER (Thessaloniki Woman Organisation for Women s Employment & Recourses).

5 Μαρινόπουλος Ιωάννης Ο Γιάννης Μαρινόπουλος γεννήθηκε το 1964 στην πόλη της Κατερίνης. Το 1981 µετοίκησε µε την οικογένεια του στη Θεσσαλονίκη. Όταν αποφοίτησε από το λύκειο το Σεπτέµβρη του 1981 εγγράφηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστηµίου της Πάδοβα της Ιταλίας όπου και φοίτησε για ένα έτος. Μετεγράφη µετά από επιτυχείς εξετάσεις στο 2 ο έτος στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης όπου και ολοκλήρωσε τις σπουδές του µέχρι την απόκτηση του Πτυχίου Ιατρικής το Αµέσως µετά στρατεύθηκε και µε το τέλος της 18µηνης υποχρεωτικής θητείας του το 1990 εργάσθηκε σαν Αγροτικός Ιατρός στην περιοχή της Σκύδρας Αριδαίας. Το 1992 ξεκίνησε την ειδικότητα του σαν Χειρουργός στον Γενικό Νοσοκοµείο Θεσσαλονίκης Άγιος ηµήτριος, 5/92-5/95. Το 1995 συνέχισε την ειδίκευση του σαν Χειρουργός Παιδιών στο Γενικό Νοσοκοµείο Θεσσαλονίκης Γ.Γεννηµατάς, 15/7/95 31/1/97. Ήδη από την 30/01/96 ενεγράφη στον Ιατρικό Σύλλογο του Ηνωµένου Βασιλείου (GMC No ) και το Φεβρουάριο του 1997 κατέλαβε µισθωτή θέση ιατρού και για 6 µήνες εκπαιδεύτηκε στην Επείγουσα Ιατρική στο Νοσοκοµείο Bedford, 5/2/97 4/8/97. Ακολούθησαν 6 µήνες εκπαίδευσης στην Ορθοπεδική και Τραυµατιολογία στο Νοσοκοµείο Bedford, 5/8/97 4/2/98 καθώς και 6 µήνες εκπαίδευση στην Ωτορινολαρυγγολογία στο ίδιο Νοσοκοµείο, 5/2/98-3/8/98. Από την 4/8/98 έως και την 3/8/99 εργάστηκε και εκπαιδεύτηκε για 12 µήνες στη Νεογνική Χειρουργική στο Νοσοκοµείο Παίδων St Mary's Manchester και αµέσως µετά ακολούθησαν 12 µήνες εκπαίδευσης στην Χειρουργική Παίδων στο Νοσοκοµείο Παίδων Βooth Hall Manchester, 4/8/99-4/8/2000. Ο Γιάννης Μαρινόπουλος µετεκπαιδεύτηκε στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική Certificate Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής Παίδων Dundee 2000, στα Επείγοντα, Certificate Αναζωογόνησης του Χειρουργικού τραυµατία ATLS, στη Χειρουργική Certificate Βασικών Χειρουργικών τεχνικών BSS Royal College of Surgeons Λονδίνο Τέλος υποβλήθηκε στις µεταπτυχιακές εξετάσεις Χειρουργικής MRCS Part I τον Απρίλιο του Μιλάει άπταιστα Αγγλικά, Γερµανικά και Ιταλικά, γλώσσες στις οποίες και κατέχει επίσηµη πιστοποίηση σε επίπεδο First Certificate. Το καλοκαίρι του 2000 επέστρεψε και εγκαταστάθηκε µόνιµα µε την οικογένεια του στη Θεσσαλονίκη, όπου και διατηρεί Παιδοχειρουργικό Ιατρείο επί της Εθνικής Αµύνης 32Α και χειρουργεί µε επιτυχία σε νεωτεριστικούς τοµείς και µε σύγχρονες τεχνικές νεογνά και παιδιά σε δύο µεγάλες ιδιωτικές κλινικές της πόλης. Εξακολουθεί να εκπαιδεύεται τακτικά µέσω σεµιναρίων, παράλληλα αρθρογραφεί για περιοδικά επιστηµονικού περιεχοµένου, όπως αυτό του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, διατηρεί blog επιστηµονικού και άλλου περιεχοµένου στο διαδίκτυο καθώς και τον ιστότοπο του ο οποίος σκοπό έχει την ορθή πληροφόρηση και υποστήριξη του κοινού στα θέµατα ειδικότητας του. Γιαννοπούλου Ελισσάβετ Η Γιαννοπούλου Ελισσάβετ είναι Ψυχολόγος, Αµ. Επιστηµονικός Συνεργάτης στο «Ειδικό Αναπτυξιολογικό Εργαστήριο Μαθησιακών υσκολιών», της 3 ης Παιδιατρικής Κλινικής, Γ.Π.Ν. Ιπποκράτειο, από το Αποφοίτησε το 1996 από το τµήµα Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης. Συνέχισε τις σπουδές της και ειδικεύθηκε στις Ψυχοµετρικές οκιµασίες καθώς και στην Κλινική Ψυχοθεραπεία. Από το 2005 ως το 2006, υπήρξε Συντονίστρια προγράµµατος Αγωγής Υγείας µε διακριτικό τίτλο: «Ενηµέρωση, Πρόληψη, Αντιµετώπιση της Παχυσαρκίας στους εφήβους»( Ε.Ι.Ν.,ΕΠΕΑΕΚ, Επιτροπή Ερευνών Α.Π.Θ.) στα πλαίσια του ικτύου Αγωγής Υγείας Β/θµιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας. Από το 2006 ως το 2009 υπήρξε Συντονίστρια σε ερευνητικό πρόγραµµα

6 «Πρωτογενής πρόληψη παχυσαρκίας στην νηπιακή ηλικία». ιοργανωτής: Γ Παιδιατρική κλινική ΑΠΘ, ΓΠΝ Ιπποκράτειο υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και µε τη συνεργασία του τµήµατος Προσχολικής Αγωγής Α.Π.Θ. και το Εργαστήριο Υγιεινής ιατροφής και Άθλησης Α.Π.Θ. Από το 2005 ως το 2009 συνεργάστηκε µε το Θεραπευτήριο Ασκληπιός (Ψυχιατρική Κλινική και Κέντρο Αποκατάστασης στο Ν. Ηµαθίας. Από το 2004 διατηρεί ιδιωτικό γραφείο στην Αλεξάνδρεια Ηµαθίας ενώ συνεργάζεται και µε κέντρα, διάγνωσης και αντιµετώπισης δυσκολιών της παιδικής και εφηβικής ηλικίας στη Θεσσαλονίκη. Έχει υπάρξει Εισηγήτρια σε συνέδρια, ηµερίδες µε πιο πρόσφατα το 3 ο Συνέδριο του Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων, Αλεξανδρούπολη Μαρτίου 2009, µε θέµα : Η Αναπτυξιολογική Εκτίµηση του παιδιού ( το τεστ νοηµοσύνης WISC III) την ηµερίδα που διοργάνωσε η ιεύθυνση Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης για τους εκπαιδευτικούς µε τίτλο «Θέµατα Ψυχικής Υγείας στο σχολείο», µε θέµα: Μαθησιακές υσκολίες, Ανίχνευση και Αντιµετώπιση στο σχολικό περιβάλλον. Είναι Αρθρογράφος σε 2 εβδοµαδιαίες εφηµερίδες του Ν.Ηµαθίας. Έχει οργανώσει πολλές ενηµερωτικές συναντήσεις µε γονείς σε παιδικούς σταθµούς και δηµοτικά σχολεία. Είναι µέλος της Ελληνικής Εταιρίας Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής της Υγείας. Τσαρουχά Χάιδω Η Τσαρουχά Χάιδω είναι Λογοπεδικός-Ειδική Παιδαγωγός, ειδικευµένη στις Μαθησιακές υσκολίες και εργάζεται στο Ειδικό Αναπτυξιολογικό Εργαστήριο Μαθησιακών υσκολιών, της 3 ης Παιδιατρικής Κλινικής, Γ.Π.Ν. Ιπποκράτειο από το Είναι πτυχιούχος του Πανεπιστηµίου της Σόφιας Klinment Obrinski στη Σχολή της ηµοτικής και Προσχολικής Παιδαγωγικής, Τµήµα για παιδιά µε ειδικές ανάγκες. Τίτλος: Ειδικός σε ψυχοκινητικές διαταραχές, ειδικότητα ΛΟΓΟΠΕ ΙΚΟΣ. Εργάσθηκε ως λογοπεδικός στο Ευρωπαϊκό πρόγραµµα STRIDE 445 από το Μάρτιο του 1992 εώς τον Ιούνιο του 1994 στο Εργαστήριο υσλεξίας και Οφθαλµοκίνησης καθώς και στο Κέντρο Ακοής και Οµιλίας που βρίσκονται στο Νοσοκοµείο ΑΧΕΠΑ. Κατά την περίοδο 1994 προσέφερε άµισθα τις υπηρεσίες της στη λειτουργία των Εξωτερικών Ιατρείων της ΩΡΛ και Παιδιατρικής Κλινικής µε αντικείµενο «ιαταραχές της οµιλίας» στο Νοµαρχιακό Γενικό Νοσοκοµείο Θεσσαλονίκης «Γ. Γεννηµατάς». Το έτος 1996 προσλήφθηκε στο ίδρυµα ΚΕΠΕΠ «Άγιος ηµήτριος», όπου εργάστηκε ως το έτος Το ίδρυµα φιλοξενεί νέους µε βαριές σωµατικές και νοητικές αναπηρίες. Από το 1996 ως το 2006 προσέφερε τις υπηρεσίες της στους µαθητές του 6 ου Ειδικού Νηπιαγωγείου και 4 ου Ειδικού Νηπιαγωγείου, που στεγάζονται στο χώρο του ιδρύµατος. Συµµετείχε σε πολλά συνέδρια και παρουσιάσεις στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

7 Παροχές Σε όλους τους συµµετέχοντες παρέχεται: Πιστοποιητικό παρακολούθησης Σχετικό επιστηµονικό υλικό σε ψηφιακή µορφή Φάκελος συνέδρου Μπλοκ σηµειώσεων Στυλό Μπουφέ Προεγγραφές - Εγγραφές: φοιτητές επαγγελµατίες/ιδιώτες Προεγγραφές µέχρι 3/2/2010: Απευθείας εγγραφή την ηµέρα του συνεδρίου: 75 για όλες τις κατηγορίες και εφόσον υπάρχει διαθεσιµότητα θέσεων Πληροφορίες για κράτηση και δέσµευση θέσης ηλώνοντας συµµετοχή είτε τηλεφωνικά είτε µέσω διαδικτύου στο link (http://www.e-employ.gr/application.php) πραγµατοποιείτε µια προκράτηση θέσης. Η συµµετοχή σας στην εκδήλωση θεωρείται δεδοµένη µόνο µε εµπρόθεσµη προπληρωµή του κόστους στον τραπεζικό λογαριασµό της εταιρείας που είναι ο ακόλουθος: ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ αριθµός λογαριασµού κατάθεσης ΙΒΑΝ GR δικαιούχος EMPLOY Ως αιτιολογία κατάθεσης συµπληρώνετε τον κωδικό Ν10 και το ονοµατεπώνυµο σας και κρατάτε το αποδεικτικό της τραπέζης το οποίο επιδεικνύετε κατά την προσέλευση σας (µαζί µε το φοιτητικό πάσο ή το βιβλιάριο σπουδών για τους φοιτητές) στη γραµµατεία του συνεδρίου την ηµέρα διεξαγωγής.

8 Σηµαντική σηµείωση: Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας, παρακαλούµε µην προχωρήσετε σε πληρωµή εάν προηγουµένως δεν έχετε δηλώσει τηλεφωνική ή ηλεκτρονική συµµετοχή, καθώς ο αριθµός των θέσεων είναι περιορισµένος και θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας. Πολιτική ακυρώσεων Ακυρώσεις θέσεων και επιστροφή του ποσού γίνονται δεκτές µέχρι και 10 ηµέρες πριν την ηµεροµηνία διεξαγωγής, και εφόσον ειδοποιηθεί εγκαίρως τηλεφωνικά το αρµόδιο τµήµα της εταιρείας, σε διαφορετική περίπτωση το ποσό παρακρατείται εξ ολοκλήρου. Μετά το πέρας του συγκεκριµένου χρονικού διαστήµατος γίνονται δεκτές µόνο αντικαταστάσεις συµµετοχών και όχι επιστροφή χρηµάτων. γραµµατεία συνεδρίου Για δηλώσεις συµµετοχής και οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση, παρακαλούµε επικοινωνήστε µε τη γραµµατεία του συνεδρίου. Τ F M. Url. Ώρες επικοινωνίας: 10:00 έως 19:00 καθηµερινά από ευτέρα-παρασκευή LIFELONG LEARNING PROFESSIONAL ORIENTATION

ΠΟΛΥΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚH ΑΝΑΠΗΡΙA: ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ χώρος διεξαγωγής: PORTO PALACE HOTEL 6-7 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010 - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΠΟΛΥΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚH ΑΝΑΠΗΡΙA: ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ χώρος διεξαγωγής: PORTO PALACE HOTEL 6-7 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010 - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ιήµερο Πρακτικό Σεµινάριο Ειδικής Αγωγής: ΠΟΛΥΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚH ΑΝΑΠΗΡΙA: ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ χώρος διεξαγωγής: PORTO PALACE HOTEL 6-7 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010 - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Επιστηµονικά υπεύθυνη: Εβίτα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΕΙ ΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ:

ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΕΙ ΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ: επιστηµονική ηµερίδα: ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΕΙ ΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ: Τρόποι Συνεργασίας Σχολείου & Οικογένειας Εγκαταστάσεις New York College 27 Φεβρουαρίου 2010 - ΑΘΗΝΑ ρ Τσιµπιδάκη Ασηµίνα ιδάσκουσα Ειδικής Αγωγής ΠΤ Ε

Διαβάστε περισσότερα

15 2010 - Προσκεκληµένη οµιλήτρια:

15 2010 - Προσκεκληµένη οµιλήτρια: µ µ : : µ - 15 2010 - Προσκεκληµένη οµιλήτρια:. µ Υπό την αιγίδα: Χορηγός επικοινωνίας ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η διάλεξη θα αναφερθεί στα σωµατικά χαρακτηριστικά, το νευροψυχολογικό προφίλ, και στα χαρακτηριστικά της

Διαβάστε περισσότερα

EMPLOYΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ

EMPLOYΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ EMPLOYΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ επιστηµονική ηµερίδα: Κλινική διατροφή: Πρόληψη, Υποστήριξη και Αντιµετώπιση Χρόνιων Νοσηµάτων Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης Προσκεκληµένοι οµιλητές: Βασιλάκου

Διαβάστε περισσότερα

8 Μαϊου 2010 - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Δ ρ. Εµµανουηλίδου Καλλιόπη. Βιωµατικό σεµινάριο: Δ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΓΧΟΥΣ

8 Μαϊου 2010 - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Δ ρ. Εµµανουηλίδου Καλλιόπη. Βιωµατικό σεµινάριο: Δ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΓΧΟΥΣ Βιωµατικό σεµινάριο: Δ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΓΧΟΥΣ 8 Μαϊου 2010 - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Επιστηµονικά υπεύθυνη: Δ ρ. Εµµανουηλίδου Καλλιόπη MEd, MEd, MSc, Cert.Couns., PhD Επιστηµονική συνεργάτης Α.Π.Θ.! Δ ιοργάνωση: Χορηγός

Διαβάστε περισσότερα

Κωφοί & Βαρήκοοι Μαθητές: Ψυχοπαιδαγωγική Προσέγγιση

Κωφοί & Βαρήκοοι Μαθητές: Ψυχοπαιδαγωγική Προσέγγιση επιµορφωτική ηµερίδα: Κωφοί & Βαρήκοοι Μαθητές: Ψυχοπαιδαγωγική Προσέγγιση Εγκαταστάσεις OTEACADEMY 24 Απριλίου 2010 - ΑΘΗΝΑ Προσκεκληµένη εισηγήτρια: ρ. Χατζοπούλου Μαριάννα Ειδική παιδαγωγός για κωφά

Διαβάστε περισσότερα

αίθουσα Αλέξανδρος 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2009

αίθουσα Αλέξανδρος 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2009 επιστημονική ημερίδα: ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΔΙΑΧΥΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ αίθουσα Αλέξανδρος 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2009 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ Συντονιστής - Επιστημονική Επιμέλεια: Στέργιος Νότας D.P.MGR., κλινικός ψυχολόγος

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΠΡΟΣΟΧΗΣ & ΣΥΝΔΡΟΜΟ ASPERGER αμφιθέατρο Δ.Ε.Υ.Α.Λ.

ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΠΡΟΣΟΧΗΣ & ΣΥΝΔΡΟΜΟ ASPERGER αμφιθέατρο Δ.Ε.Υ.Α.Λ. επιστημονική ημερίδα: ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΠΡΟΣΟΧΗΣ & ΣΥΝΔΡΟΜΟ ASPERGER αμφιθέατρο Δ.Ε.Υ.Α.Λ. 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009 - ΛΑΡΙΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ εισηγητές: Καθηγητής Γεώργιος Θ. Παυλίδης Καθηγητής Μαθησιακών Δυσκολιών

Διαβάστε περισσότερα

Μοντέλα Διδασκαλίας & Μαθητές με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες

Μοντέλα Διδασκαλίας & Μαθητές με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες επιστημονική ημερίδα Σάββατο 2 Μαρτίου 2013 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Μοντέλα Διδασκαλίας & Μαθητές με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες Προσκεκλημένη ομιλήτρια: Δρ Γιάννακα Νατάσσα Διδάκτορας Κλινικής Ψυχολογίας Ψυχοπαθολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΠΥ & ΣΥΝΝΟΣΗΡΟΤΗΤΑ ΜΕ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ Διάγνωση & Παρέμβαση

ΔΕΠΥ & ΣΥΝΝΟΣΗΡΟΤΗΤΑ ΜΕ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ Διάγνωση & Παρέμβαση Επιμορφωτικό Πρόγραμμα ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΔΕΠΥ & ΣΥΝΝΟΣΗΡΟΤΗΤΑ ΜΕ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ Διάγνωση & Παρέμβαση Προσκεκλημένη Ομιλήτρια Ζηκοπούλου Όλγα Ψυχολόγος Υπ. Διδ. Πανεπιστημίου Μακεδονίας Πιστοποιημένο Κέντρο

Διαβάστε περισσότερα

ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ & ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ. Σάββατο 20 - Κυριακή 21 Μαρτίου 2010 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Δρ Μπρίνια Βασιλική

ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ & ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ. Σάββατο 20 - Κυριακή 21 Μαρτίου 2010 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Δρ Μπρίνια Βασιλική Επιμορφωτικό σεμινάριο υποψηφίων ΑΣΕΠ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ & ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Metropolitan Hotel Σάββατο 20 - Κυριακή 21 Μαρτίου 2010 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Προσκεκλημένη εισηγήτρια:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 2015

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 2015 Διήμερο Πρακτικό Επιμορφωτικό Σεμινάριο ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ + ΔΕΠΥ & Συννοσηρότητα με Μαθησιακές

Διαβάστε περισσότερα

επιστημονική ημερίδα: εγκαταστάσεις New York College 9 Μαΐου 2009 - ΑΘΗΝΑ

επιστημονική ημερίδα: εγκαταστάσεις New York College 9 Μαΐου 2009 - ΑΘΗΝΑ επιστημονική ημερίδα: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΤΑΞΗ εγκαταστάσεις New York College 9 Μαΐου 2009 - ΑΘΗΝΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ Επιστημονική Επιμέλεια: Δρ Εμμανουηλίδου

Διαβάστε περισσότερα

Μάρτιος Απρίλιος Μάιος 2014

Μάρτιος Απρίλιος Μάιος 2014 Μάρτιος Απρίλιος Μάιος 2014 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Τρίμηνο Πρόγραμμα Δια Βιου Εκπαίδευσης Εκπαίδευση & Επιμόρφωση Φροντιστών Βρεφών-Νηπίων-Παιδιών (BABYSITTERS TRAINING) Προσκεκλημένη ομιλήτρια: Δρ Γιάννακα Νατάσσα

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική Μεθοδολογία:

Διδακτική Μεθοδολογία: Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014, Αθήνα Διδακτική Μεθοδολογία: Σχεδιασμός - Διεξαγωγή και Αξιολόγηση της Διδασκαλίας Εισηγητής: Δρ. Ιγνάτιος Καράμηνας Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ Εκπαιδευτής Ενηλίκων Επιστ. Συνεργάτης

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικές Διδασκαλίας για Παιδιά & Εφήβους με Νοητική Καθυστέρηση

Στρατηγικές Διδασκαλίας για Παιδιά & Εφήβους με Νοητική Καθυστέρηση Επιμορφωτικό Σεμινάριο Στρατηγικές Διδασκαλίας για Παιδιά & Εφήβους με Νοητική Καθυστέρηση Εισηγήτρια: Δήμητρα Β. Κατσαρού Φιλόλογος, Msc, Med, MAst, PhDst Ερευνήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Δυσλεξία Μαθησιακές Δυσκολίες: Αίτια, Διάγνωση & Αντιμετώπιση Τεστ & Μέθοδος Παυλίδη

Δυσλεξία Μαθησιακές Δυσκολίες: Αίτια, Διάγνωση & Αντιμετώπιση Τεστ & Μέθοδος Παυλίδη Δυσλεξία Μαθησιακές Δυσκολίες: Αίτια, Διάγνωση & Αντιμετώπιση Τεστ & Μέθοδος Παυλίδη Επιστημονική Ημερίδα Σάββατο 8 Μαρτίου 2014 - Ιωάννινα Στους συμμετέχοντες χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης 1. Γενική

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικών Μαθησιακών Δυσκολιών σε παιδιά & εφήβους

Ειδικών Μαθησιακών Δυσκολιών σε παιδιά & εφήβους Επιμορφωτικό Σεμινάριο: Προσέγγιση των Ειδικών Μαθησιακών Δυσκολιών σε παιδιά & εφήβους Εισηγήτρια: Δρ Φουστάνα Αγγελική Ειδική Παιδαγωγός, Επιστημονική συνεργάτης ΕΚΠΑ, Ερευνήτρια Katholieke Universiteit

Διαβάστε περισσότερα

Στους συμμετέχοντες χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης

Στους συμμετέχοντες χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης «Διάσπαση Προσοχής Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ- Υ) Αίτια, Διάγνωση & Αντιμετώπιση: ΤΕΣΤ & ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗ» Επιστημονική Ημερίδα Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014 - Ρέθυμνο Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014 - Ηράκλειο Στους

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 2015. Η Διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών σε Μαθητές με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες. Τα Αρχαία γίνονται παιχνίδι

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 2015. Η Διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών σε Μαθητές με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες. Τα Αρχαία γίνονται παιχνίδι Διήμερο Πρακτικό Επιμορφωτικό Σεμινάριο ΗΡΑΚΛΕΙΟ ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Η Διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών σε

Διαβάστε περισσότερα

Δυσλεξία & Δυσαριθμησία:

Δυσλεξία & Δυσαριθμησία: 22-23 Νοεμβρίου 2014 Αθήνα Δυσλεξία & Δυσαριθμησία: θεωρητική προσέγγιση, προγράμματα αξιολόγησης και αντιμετώπισης Εισηγήτρια: Δρ Φουστάνα Αγγελική Ειδική Παιδαγωγός, Επιστημονική συνεργάτης ΕΚΠΑ, Ερευνήτρια

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαίδευση Ενηλίκων & Δια Βίου Μάθηση:

Εκπαίδευση Ενηλίκων & Δια Βίου Μάθηση: Επιμορφωτικό Πρόγραμμα ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Εκπαίδευση Ενηλίκων & Δια Βίου Μάθηση: Πρακτικές Εφαρμογές Μικροδιδασκαλίας Προσκεκλημένη Επιμορφώτρια Ρούσου Σοφία MA, MSc, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων Πιστοποιημένο Κέντρο

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Επικοινωνιακών Ικανοτήτων σε παιδιά με αυτισμό

Ανάπτυξη Επικοινωνιακών Ικανοτήτων σε παιδιά με αυτισμό Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014, Ιωάννινα Ανάπτυξη Επικοινωνιακών Ικανοτήτων σε παιδιά με αυτισμό Εισηγητής: Κωνσταντίνος Μ. Ντίνας PhD τ. Επιστημονικός συνεργάτης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ειδικός Παιδαγωγός

Διαβάστε περισσότερα

ΔΥΣΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ - ΔΥΣΓΡΑΦΙΑ: Αντιμετώπιση, Διαχείριση & Υποστήριξη

ΔΥΣΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ - ΔΥΣΓΡΑΦΙΑ: Αντιμετώπιση, Διαχείριση & Υποστήριξη Επιμορφωτικό Σεμινάριο ΠΑΤΡΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 2014-2015 ΔΥΣΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ - ΔΥΣΓΡΑΦΙΑ: Αντιμετώπιση, Διαχείριση & Υποστήριξη Προσκεκλημένη Ομιλήτρια Δρ Φουστάνα Αγγελική Ειδική Παιδαγωγός,

Διαβάστε περισσότερα

Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2014 WEBINAR

Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2014 WEBINAR Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2014 WEBINAR Πρόγραμμα Δια Βίου Εκπαίδευσης Εκπαίδευση & Επιμόρφωση Φροντιστών Βρεφών-Νηπίων-Παιδιών (BABYSITTERS TRAINING) Μοναδική - Πιστοποιημένη Εκπαίδευση από την Employ Συγκριτικά

Διαβάστε περισσότερα