τροφική αλυσίδα. διατροφή»

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "τροφική αλυσίδα. διατροφή»"

Transcript

1

2 Μικρή περιγραφή: Γνωριμία με την υγιεινή διατροφή, με τροφές που περιέχουν θρεπτικές ουσίες, παρουσίαση καλών διατροφικών συνηθειών, της διαδικασίας πρόσληψης της τροφής, διατροφικές συνήθειες από τα αρχαία χρόνια, υποσισιτισμός. Λεξιλόγιο: φρούτα, λαχανικά, σιτάρι ψωμί, μαγιά, σιμιγδάλι ζυμαρικά, υγιεινή διατροφή, μάσηση, κατάποση, γεύση, πέψη, υποσιτισμός, εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής, θρεπτικές ουσίες, βιταμίνες, τροφική αλυσίδα. Κοινό που απευθύνεται:η διδακτική ενότητα «Υγιεινή διατροφή» απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού Γ - Στ τάξης Ηλικία: : ετών. Περιβάλλον: Σχολείο, λαϊκή αγορά συνοικίας, σούπερ μάρκετ, εργοστάσιο παρασκευής ψωμιού και ζυμαρικών. Χρονική διάρκεια: Πριν την επίσκεψη: : 5 διδακτικές ώρες Επίσκεψη: : 4 διδακτικές ώρες Μετά την επίσκεψη: : 1 διδακτική ώρα

3 Τεχνικές απαιτήσεις: Video projector,computer, φουρνάκι ψησίματος. Υπόβαθρο εκπαιδευτικού: Επαρκή κατάρτιση στο χειρισμό των Νέων Τεχνολογιών στην εκπαίδευση, στη συγκέντρωση πληροφοριών και δημιουργία παρουσιάσεων, στην ικανότητα συνδυασμού ήχου, κίνησης και εικόνας. Να διαθέτει φαντασία, δημιουργικότητα και ευαισθησία. Σύνδεση με διδακτέα ύλη: Μπορεί να αναλυθεί σε διαθεματική προσέγγιση με τα μαθήματα της γλώσσας,της ιστορίας,των θρησκευτικών κ.α. Διδακτικοί στόχοι: Να κατανοήσουν οι μαθητές την αξία της υγιεινής διατροφής και ν αποβάλουν τυχόν άσχημες διατροφικές συνήθειες.

4 Ενεργοποίηση της δημιουργικότητας, της κριτικής σκέψης και της φαντασίας των μαθητών που ουσιαστικοποιεί τη μάθηση και συμβάλλει στην ανάπτυξη της αυτονομίας του παιδιού. Καλλιέργεια των δεξιοτήτων της παρατήρησης, της αντίληψης, της τάσης για εξερεύνηση, της πρόβλεψης, της ταξινόμησης, της περιγραφής και της συσχέτισης. Ανάπτυξη της ικανότητας της ελεύθερης έκφρασης των ιδεών και της ορθής διατύπωσης συμπερασμάτων. Ένταξη στη μαθητική ομάδα όλων των μαθητών για την απόκτηση δεξιοτήτων αυτοελέγχου, συνεργασίας ανάπτυξης υγιών διαπροσωπικών σχέσεων και επικοινωνίας. Ευαισθητοποίηση και προβληματισμός των μαθητών απέναντι σε αρνητικά κοινωνικά φαινόμενα. Σύνδεση της σχολικής γνώσης με την καθημερινή ζωή και τα ενδιαφέροντα των παιδιών.

5 Να ταξινομήσουν οι μαθητές τις τροφές και να πληροφορηθούν για τη σημασία τους στην ανάπτυξη και στην υγεία του ανθρώπου. Να παρατηρήσουν τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, να συνδέσουν τα όργανα του πεπτικού συστήματος με τις λειτουργίες τους και ν ανακαλύψουν τον τρόπο με τον οποίο συνεργάζονται. Να πληροφορηθούν για την αξία της παραδοσιακής, μεσογειακής διατροφής και ν αποκτήσουν σωστές διατροφικές συνήθειες. Να ευαισθητοποιηθούν σε κοινωνικά προβλήματα:υποσιτισμός στις φτωχές χώρες. Να μάθουν πώς να φυλάγονται από τους διατροφικούς κινδύνους. Να ανταλλάξουν συνταγές και να μαγειρέψουν υγιεινά φαγητά στο σπίτι. Να συζητήσουν,να να ετοιμάσουν ερωτηματολόγια και να τα απαντήσουν,συζητώντας στις ομάδες τους.

6 . Μπορεί να αναλυθεί σε διαθεματική προσέγγιση με τα μαθήματα: Γλώσσα Ιστορία Γεωγραφία Θρησκευτικά Βιολογία- Ανθρωπολογία Αισθητική Αγωγή Μουσική

7 Διαθεματική προσέγγιση ΙΣΤΟΡΙΑ. ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ. ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Το πεπτικό σύστημα. Υγιεινή διατροφή. Τροφές-θρεπτικές ουσίες. Καλές διατροφικές συνήθειες. Υγιεινή των δοντιών. Πειράματα. Οι αβγοκέφαλοι. ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Ερωτηματολόγιο Διασκέδαση. Ζήτω τα φρουτάκια. Η μουσμουλιά. Τα κεράσια

8 Γνωρίζουμε τι έτρωγαν οι αρχαίοι Έλληνες από πληροφορίες σε ποιήματα της εποχής. Καμία τροφή δεν αναφέρεται πιο συχνά από το ψάρι. Ο λαόςέτρωγεκρέας μόνο στις θρησκευτικές γιορτές. Το μόνο ζεστό φαγητό της ημέρας ήταν το βραδινό. Συνήθως, σερβιριζόταν με δύο τρόπους, με ψάρι και λαχανικά στην αρχή και ακολουθούσε τυρί, κουλούρες, ραπανάκια και ξερά φρούτα. Ως επιδόρπιο έτρωγαν μέλι.

9 Ο μέσος Ρωμαίος πολίτης έτρωγε λίγο κρέας. Η κυριότερη τροφή ήταν το σιταρένιο αλεύρι που το ζύμωναν ψωμί, καθώς και ο χυλός. Τους άρεσε να τρώνε λαχανικά και φρούτα, αυγά και τυρί. Για ζάχαρη χρησιμοποιούσαν παντού το μέλι. Όσοι δεν ήθελαν να μαγειρεύουν σπίτι τους, μπορούσαν να πάνε το φαγητό τους στο δημόσιο αρτοποιείο.

10 Στα συμπόσια οι πλούσιοι Ρωμαίοι έτρωγαν και έπιναν υπερβολικά. Οι καλεσμένοι μπορούσαν να γευθούν επτά σειρές φαγητών. Μια μικρή στρατιά από σκλάβους περιποιόταν τους πλούσιους την ώρα που έτρωγαν. Ένας ή δύο σκλάβοι με σκούπες από φτερά παγωνιού στα χέρια είχαν για μοναδική τους δουλειά να διώχνουν τις μύγες μακριά από τα φαγητά.

11 Η εικονιστική παράσταση απεικονίζει δύο Αιγυπτίους που χρησιμοποιούν μαϊμούδες εκπαιδευμένες, για να τους βοηθάνε στη συλλογή σύκων. Εκτός από σύκα οι Αιγύπτιοι απολάμβαναν ρόδια, χουρμάδες και σταφύλια. Το ψωμί και η μπύρα ήταν η βασική τροφή των Αιγυπτίων. Έτρεφαν ζώα, πρόβατα και κατσίκια των οποίων απολάμβαναν το κρέας. Επίσης έτρωγαν λαχανικά, όσπρια και φρούτα. Το βοδινό κρέας ήταν το αγαπημένο πιάτο τους. Όμως, δεν το απολάμβαναν παρά σε εξαιρετικές περιστάσεις. Οι Αιγύπτιοι ήταν αριστοτέχνες στην κατασκευή κρασιού.

12 Η διατροφή τους στηρίζεται στην κατανάλωση λίπους και πρωτεϊνών προερχόμενων από τα παχιά ψάρια, όπως μπακαλιάρος, σκουμπρί, ρέγγα, σολομός, πέρκες, πέστροφες, φώκιες, φάλαινες καθώς και από άγρια πουλιά και ταράνδους. Η διατροφή τους περιλαμβάνει: ρύζι, πράσινο τσάι, σόγια, φύκια, κοτόπουλα, πάπιες, γαλοπούλες, φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής αλέσεως, όσπρια, καρυκεύματα, μπαχαρικά, μυρωδικά και γλυκόξινες γεύσεις.

13 Στην Αγία Γραφή ενθαρρύνεται η κατανάλωση φυτικής τροφής. Η κρεοφαγία επιτρέπεται, εκτός των απαγορευμένων ημερών. Η σωματική καθαριότητα απαγορεύει την κατάχρηση οινοπνευματωδών ποτών, ενώ η νηστεία αποτελεί έμπρακτη απόδειξη πίστης. Συχνές αναφορές με συμβολικές σημασίες είναι αυτές της αμπέλου, του οίνου, του άρτου, των ιχθύων, του λαδιού, του γάλακτος και του μελιού.

14 Η κατασκευή τους είναι πολύ απλή.κόψτεγιατιςβάσειςτων αυγών λωρίδες απο χαρτί κανσόν, με μήκος 15 εκ. και ύψος 2,5 έως 3 εκ. Ζωγραφίστε τις λωρίδες και κολλήστε τες, για να σχηματίσουν έναν κύλινδρο. Ζωγραφίστετααυγάμε ξυλομπογιές ή μαρκαδόρους. Οι αυγοκέφαλοι χρειάζονται και καπέλα. Τα καπέλα θα γίνουν και αυτά από χαρτόνι.

15 Ζήτω τα τα φρουτάκια. Είμαστε γλυκά φρουτάκια Δροσερά και ζουμερά Βιταμίνες στα παιδάκια Δίνουμε μ απλοχεριά Ζήτω τα φρουτάκια. Τα καλοκαιρινά! Ζήτω τα φρουτάκια. Τα εξωτικά. Είμαστε μες την φρεσκάδα Δίνουμε τη νοστιμάδα Και όταν έρθει η λιακάδα Τη χαιρόμαστε για πάντα.

16 Η τσαχπίνα μουσμουλιά. Το δέντρο που μεγάλωσα Το λένε μουσμουλιά Παντού το συναντάς Σε πόλεις και χωριά Στις άσπρες τις αυλές Στις μακρινές κορφές Όπου ψάξεις θα βρεις Μούσμουλα, μουσμουλιές Μουσμουλίτσα είμαι φίνα Μουσμουλίτσα η τσαχπίνα

17 Τα κόκκινα κεράσια. Μες τον Μάη ξεπροβάλλουν Κόκκινα και στρογγυλά Τα κεράσια που γλυκαίνουν Νέους, γέρους και παιδιά. Είναι πάντα τραγανά Μα και τόσο δα μικρά Τα κεράσια ξετρελαίνουν Νέους, γέρους και παιδιά.

18 Καλοκαιρινά φρούτα. Καλοκαίρι-καλοκαίρι Φρούτα ωραία που μας φέρνεις Καρπουζάκια-φραουλίτσες Μουσμουλάκια-μπανανίτσες Είσαι εσύ η ξεγνοιασιά Ηλιαχτίδα και χαρά Δίνεις φρέσκα κερασάκια Δίνεις και βερυκοκάκια

19 1. Προβολή video 2. Αντιστοίχηση έννοιας- εικόνας 2. Ερωτηματολόγιο 3.Καταιγισμός ιδεών ( Brainstorming) 4.Συζήτηση- Συγκέντρωση ιδεών

20 Δραστηριότητες για την εκμαίευση ερωτήσεων Πρόκληση ενδιαφέροντος 1. Προβολή διαφανειών ήχος και εικόνα 2. Διερεύνηση προηγούμενων γνώσεων των μαθητών 3. Αφόρμηση με τη συμπλήρωση εργασιών

21 Υγιεινή διατροφή. Ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται καθημερινά πάνω από 50 διαφορετικά συστατικά για να λειτουργήσει σωστά! Αυτά τα παίρνει από όλες τις τροφές. Οι τροφές περιέχουν όλες τις θρεπτικές ουσίες, τις οποίες έχει ανάγκη το σώμα μας για να μεγαλώσει, να κρατηθεί σε φόρμα, να κινηθεί, να σκεφθεί, να διαβάσει.

22 ΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ. Θρεπτικές ουσίες είναι οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες, οι βιταμίνες, τα λίπη, τα άλατα, το νερό, κ.α. Όλες αυτές, άλλες σε μεγαλύτερη και άλλες σε μικρότερη ποσότητα, βρίσκονται στα περισσότερα τρόφιμα που χρησιμοποιούμε καθημερινά.

23 Καλές διατροφικές συνήθειες. Το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί είναι οι καλύτεροι φίλοι της υγείας μας. Περιέχουν ασβέστιο, μαγνήσιο, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και βιταμίνες. Το ασβέστιο βοηθά στο χτίσιμο ενός γερού οργανισμού και είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των οστών και των δοντιών.

24 1. Δραστηριότητες για την εκμαίευση ερωτήσεων Εκμαίευση ερωτήσεων 2. Ερωτηματολόγιο: Συμπλήρωση, συγκέντρωση στοιχείων 3.Καταιγισμός ιδεών ( Brainstorming) 4.Τα παιδιά θέτουν τις δικές τους ερωτήσεις

25 Οι ιδέες των παιδιών Τι Τι τρως τρως για για πρωινό; πρωινό; Πού Πού πηγαίνουν πηγαίνουν οι οι μασημένες μασημένες τροφές; τροφές; Γιατί Γιατίπρέπει πρέπεινα να μασάμε μασάμεκαλά καλάτην την τροφή τροφήμας; Τι εννοούμε όταν λέμε ότι πρέπει να τρεφόμαστε σωστά; Μπορείς Μπορείς να να ζήσεις ζήσεις χωρίς χωρίς τροφή; τροφή; Γιατί; Γιατί; Ποιεςτροφέςείναι Ποιεςτροφέςείναι χρήσιμες χρήσιμεςκαι και γιατί; γιατί; Τι Τικοιτάμε κοιτάμεστη στη συσκευασία συσκευασίατους;

26 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ. 1..Συνηθίζετε να καταναλώνετε έτοιμα φαγητά, όπως: φαστ φουντ, κονσέρβες, κ.α. α..συχνά γ..πάντα β..μερικές φορές δ..ποτέ 2..Τρώτε τηγανιτά φαγητά α..συχνά γ..πάντα β..μερικές φορές δ..ποτέ 3..Συνηθίζετε να τρώτε, όταν: α..κινείστε β..διαβάζετε γ..βλέπετε τηλεόραση 4..Τρώτε βιαστικά: α..συχνά γ..πάντα β..μερικές φορές δ..ποτέ 5..Θα προτιμούσατε ένα φρούτο ή μια σοκολάτα για πρωϊνό; α..σοκολάτα β..φρούτο 6..Σημειώστε μερικές από τις αγαπημένες σας τροφές: Ποιες τροφές νομίζετε ότι είναι υγιεινές; 8..Στο σχολείο τρώτε: α..γαριδάκια, πατατάκια, γλυκά β..σάντουιτς, κουλούρι, φρούτα 9..Παίρνετε ένα πλήρες πρωϊνό πριν φύγετε για το σχολείο; α..συχνά γ..πάντα β..μερικές φορές δ..ποτέ 10..Το ημερήσιο διατροφικό σας πρόγραμμα, περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων; β..μερικές φορές δ..ποτέ 11..πλένετε τα χέρια σας πριν το φαγητό; α..συχνά γ..πάντα β..μερικές φορές δ..ποτέ Να μελετήσετε τα ερωτηματολόγια και να σχολιάσετε. Να κάνετε κατάλογο των βλαβερών και των υγιεινών τροφών. Να συζητήσετε για τη σπουδαιότητα πλυσίματος των χεριών πριν το φαγητό.

27 Ενεργή διερεύνηση Πρόταση αρχικών υποθέσεων ή προβλέψεων Πείραμα 1 «Μάσηση και κατάποση» Πείραμα 2 «Πέψη» Αντιστοίχιση εννοιών

28 Μάσηση και κατάποση. Υλικά Σταγονόμετρο. Χυμός φρούτων με έντονη γεύση. Πείραμα: «η ύγρανση της τροφής στο στόμα». Βάλτε λίγο χυμό φρούτου στο σταγονόμετρο. Αφήστε να στάξουν λίγες σταγόνες σε διαφορετικά σημεία της γλώσσας σας. Περιγράψτε στην ομάδα σας τι ακριβώς αισθάνεσθε.

29 Πέψη. Πείραμα: Ξέρετε ότι κατά την πέψη της τροφής παράγονται φυσαλίδες αερίων που κάνουν χαρακτηριστικούς ήχους; Θέλετε να τους ακούσετε; Τοποθετήστε το μικρόφωνο ακίνητο στην κοιλιά σας, όπως το κορίτσι της φωτογραφίας και μαγνητοφωνήστε ένα λεπτό κάθε φορά. Σε ποιο σημείο της κοιλιάς σας είναι πιο δυνατοί οι ήχοι; Να συζητήσετε στην ομάδα σας, να γράψετε τις παρατηρήσεις σας και να τις ανακοινώσετε.

30 Το πεπτικό μας σύστημα. ΣΤΟΜΑ 1 2 ΟΙΣΟΦΑΓΟΣ ΣΤΟΜΑΧΙ ΣΥΚΩΤΙ ΠΑΓΚΡΕΑΣ ΛΕΠΤΟ ΕΝΤΕΡΟ 7 6 ΠΑΧΥ ΕΝΤΕΡΟ Ενώνούμε τους σωστούς αριθμούς με τις λέξεις.

31 Το πεπτικό σύστημα. Η επεξεργασία των τροφών που παίρνει ο άνθρωπος, και ο διαχωρισμός των συστατικών του σε χρήσιμα (θρεπτικές ουσίες) και άχρηστα, γίνεται στο πεπτικό σύστημα. Οι θρεπτικές ουσίες απορροφώνται από τον οργανισμό, ενώ οι άχρηστες αποβάλλονται. Η διαδικασία μετατροπής της τροφής σε πιο απλά συστατικά, που να μπορούν να απορροφηθούν από το έντερο, λέγεται πέψη.

32 Οιμασημένεςτροφέςπερνούν στον οισοφάγο, ο οποίος μεταφέρει το φαγητό στο στομάχι. Εκεί οι τροφές πολτοποιούνται με τη βοήθεια του γαστρικού υγρού. Ο πολτός αυτός καταλήγει στο λεπτό έντερο. Όλαταθρεπτικά συστατικά περνούν στο αίμα και απορροφώνται απ τον οργανισμό, ενώ οι άχρηστες ουσίες αποβάλλονται απ το παχύ έντερο.

33 Αν ένα δόντι είναι χαλασμένο ή έχει τερηδόνα, ο οδοντογιατρός το θεραπεύει και το σφραγίζει. Μετά από κάθε γεύμα τρία λεπτά βούρτσισμα μας γλιτώνουν από την τερηδόνα, την οποία δημιουργεί και η ζάχαρη. Όταν βουρτσίζουμε από το ούλο προς το δόντι, τα υπολείμματα τωντροφώνφεύγουν. Αυτή η κίνηση πρέπει να επαναλαμβάνεται 5 φορές στις εσωτερικές και στις εξωτερικές πλευρές.

34 Ενεργή διερεύνηση Σχεδιασμός και καθοδήγηση Ερευνας Προβολή βίντεο: φρούτα και λαχανικά, δημητριακά και ζυμαρικά Εικονική πραγματικότητα:επίσκεψη στην αγορά και σε εργοστάσιο παρασκευής ζυμαρικών

35 Φρούτα και λαχανικά.

36 Δημητριακά και ζυμαρικά.

37 Δημιουργία- Συγκέντρωση στοιχείων από παρατήρηση Υγιεινές τροφές Ομάδες τροφών Πεπτικό σύστημα

38 Να συζητήσετε στην ομάδα σας και να ταιριάξετε με βελάκια τις τροφές με τα θρεπτικά συστατικά. ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ (π.χ. μήλο ) ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ (π.χ. πατάτες ) ΛΙΠΗ (π.χ. λάδι ) ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ(π.χ. τυρί )

39 Βρείτε τη σωστή λέξη και δείτε αν απαντήσατε σωστά. Για να διατηρηθούμε στη ζωή,έχουμε ανάγκη από ενέργεια, την οποία προσλαμβάνουμε με τις Η επεξεργασία των τροφών από τον οργανισμό, λέγεται και γίνεται στο Τα όργανα του πεπτικού συστήματος είναι η στοματική κοιλότητα, οι , ο , το , το λεπτό και το έντερο καθώς και διάφοροι αδένες όπως το πάγκρεας και το Τροφές Πέψη Πεπτικό σύστημα Σιελογόνοι αδένες Οισοφάγος Στομάχι Έντερο Παχύ Συκώτι

40 ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ. ΣΤΟΜΑ ΣΙΕΛΟΓΟΝΟΙ ΑΔΕΝΕΣ ΟΙΣΟΦΑΓΟΣ ΣΤΟΜΑΧΙ ΣΥΚΩΤΙ ΠΑΓΚΡΕΑΣ ΛΕΠΤΟ ΕΝΤΕΡΟ ΠΑΧΥ ΕΝΤΕΡΟ 1)Γίνεται η μάσηση της τροφής. 2)Οι τροφές μετατρέπονται σε πολτό. 3)Από εδώ οι τροφές περνούν για να πάνε στο στομάχι. 4)Παράγουν σάλιο. 5)Εδώ φτάνουν οι άχρηστες ουσίες και αποβάλλονται. 6)Παράγεται η χολή 7)Από εδώ τα χρήσιμα θρεπτικά στοιχεία περνούν στο αίμα. 8)Παράγει το παγκρεατικό υγρό.

41 Συζήτηση ΕρμηνείαΕρμηνεία αποτελεσμάτων ΚριτικήΚριτική σκέψη Δημιουργικές δραστηριότητες Ανάπτυξη φαντασίας και δημιουργικότητας Ελεύθερη έκφραση

42 Συζητήστε και βρείτε ποιες τροφές είναι υγιεινές και γιατί.

43 Ο καλός διαιτολόγος. Να συζητήσετε στην ομάδα σας και να συμπληρώσετε το πρόγραμμα. το δικό σας υγιεινό εβδομαδιαίο ΔΕΥΤΕΡΑ. ΤΡΙΤΗ. ΤΕΤΑΡΤΗ. ΠΕΜΠΤΗ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΥΡΙΑΚΗ. Γάλα Ψωμί με μέλι. Χυμός. Ψάρι, σαλάτα, μια φέτα φωμί, μήλο. Σαλάτα, Γιαούρτι, φρούτα.

44 Τι να βάλουμε στο δίσκο για να έχουμε ένα πλήρες μεσημεριανό γεύμα για ένα μαθητή της Ε δημ. που αθλείται ; Τι άλλο έχεις να προτείνεις ;

45 Συνταγές μαγειρικής Σε ένα τηγάνι αντικολλητικό με λίγο λάδι τηγανίζουμε 2 πιπεριές και ½ κιλό μανιτάρια, αφού τα ψιλοκόψουμε. Στη συνέχεια, προσθέτουμε 6 αυγά,, 1 κούπα γάλα και 1 φλυτζάνι κασέρι τριμμένο. Ρίχνουμε αλατοπίπερο και σκεπάζουμε το τηγάνι με το καπάκι. Η ομελέτα μας είναι έτοιμη και τη σερβίρουμε ζεστή ή κρύα! Γράψε μια συνταγή που μπορείς Να εκτελέσεις μαζί με τους φίλους Σου.

46 Συζήτηση Θεώρηση άλλων πιθανών ερμηνειών Προβληματισμός Ενσυναίσθηση Κριτική σκέψη

47 Διαφορές στη διατροφή μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών. Στις ανεπτυγμένες χώρες υπάρχει μια τεράστια αφθονία τροφίμων. Η κακή διατροφή και κυρίως η κατανάλωση λιπαρών τροφών δημιουργεί προβλήματα στην υγεία των ανθρώπων. Αντίθετα στις φτωχές χώρες του τρίτου κόσμου, δεν υπάρχουν αρκετά τρόφιμα και τα παιδιά πεθαίνουν από πείνα και υποσιτισμό. Να συζητήσετε και να προτείνετε λύσεις για τα παραπάνω προβλήματα

48 Ο υποσιτισμός σκοτώνει παιδιά το χρόνο. Ηφτώχειακαιηπείνα απλώνονται σε όλο και περισσότερες γωνιές της γης και στενεύουν τα όρια της ελπίδας μας. Πρόκειται για μιατραγωδίαπου διαδραματίζεται σε έναν κόσμο πολιτισμένο με ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, που θα μπορούσε να προσφέρει περίθαλψη και στοργή Αν κάποιος από εσάς γινόταν πρωθυπουργός της χώρας για 24 ώρες, τι θα έκανε για να γλιτώσει τα παιδιά από την απειλή του υποσιτισμού;

49 Ανάδραση Παρουσίαση ερμηνείας Παιχνίδι ρόλων Μουσικοκινητική

50 1. Μην καταστρέφεις το σώμα σου, Κλερ Ράινερ, Εκδ. Χαρταετός Το σώμα μας, Κλερ Ράινερ, Εκδ. Χαρταετός Το σώμα, Εκδ. Άμμος Ανθρώπινο σώμα, Ερευνητές 5. Παιχνιδομαγειρέματα Μαστρομιχαλάκη,Βούκανου 6. Πασχαλινές ιδέες και κατασκευές, Εκδ. Βασιλείου. 7. Μικρή εγκυκλοπαίδεια ΑΜΜΟΣ LAROUSSE «το σώμα» 8. Οδηγός για παιδιά «το ανθρώπινο σώμα».δρ. Ναόμι Κραφτ 9. «Όλες οι λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού» εκ. Πατάκη. 10.«Το ανθρώπινο σώμα» βιβλιοτετράδια για σαϊνια εκ. Πατάκη 11.«Ανακαλύπτω το σώμα» Steve Parker. Ερευνητές. ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ: ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ:α) «VITA», ΤΕΎΧΟΣ 72,Απρίλιος 2003 σελ » «Τα μυστικά της Ελληνικής μεσογειακής διατροφής» β) «30 ημέρες υγείας», ΤΕΥΧΟΣ 9,Σεπτέμβριος 2003 σελ. 54 «Πώς λειτουργεί το πεπτικό σύστημα»

51

Πρόληψη της εφηβικής παχυσαρκίας σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου

Πρόληψη της εφηβικής παχυσαρκίας σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου Πρόληψη της εφηβικής παχυσαρκίας σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου σε απασχολεί η εμφάνισή σου; Στην εφηβεία, ο οργανισμός αναπτύσσεται με γρήγορο ρυθμό και οι ανάγκες για τροφή είναι αυξημένες. Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΟ 1. Hλίας Mαμαλάκης, H γαστρονομία της Mεσογείου, Eκδόσεις Road (διασκευή)

ΚΕΙΜΕΝΟ 1. Hλίας Mαμαλάκης, H γαστρονομία της Mεσογείου, Eκδόσεις Road (διασκευή) ΚΕΙΜΕΝΟ 1 Hλίας Mαμαλάκης, H γαστρονομία της Mεσογείου, Eκδόσεις Road (διασκευή) 1 Mικρή ιστορία της γαστρονομίας και της μαγειρικής (εκδ. Eρμείας) διασκευή 2 Λεξικά 1. Διαβάστε προσεκτικά τις πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΒΡΕΦΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ Σχολικό έτος: 2013-2014 Υπεύθυνος καθηγητής: Μανασής Βασίλης ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Βασιλείου Ευηάννα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑ ΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Α. Υ.: ΙΑΤΡΟΦΗ

ΣΤΑ ΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Α. Υ.: ΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Α. Υ.: ΙΑΤΡΟΦΗ 1. Ενηµερώνουµε τους µαθητές για το θέµα που θα ασχοληθούµε. ίνουµε πληροφορίες για το πώς θα εργαστούµε, για πόσο χρόνο κλπ. 2. ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ &

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 2: Εξερευνώντας το Πεπτικό μας Σύστημα

ΕΝΟΤΗΤΑ 2: Εξερευνώντας το Πεπτικό μας Σύστημα ΕΝΟΤΗΤΑ 2: Εξερευνώντας το Πεπτικό μας Σύστημα Α. Διδακτικό πλαίσιο Τίτλος ενότητας: Εξερευνώντας το Πεπτικό μας Σύστημα Παιδαγωγική Προσέγγιση: Προβληματοκεντρική μάθηση με προκαθορισμένη πορεία δραστηριοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

για μαθητές Δημοτικού

για μαθητές Δημοτικού ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ: «Τα μυστικά της υγείας για μικρούς μαθητές» για μαθητές Δημοτικού Διαφάνεια 1: Η παρουσίαση έχει ως σκοπό να εξηγήσει στα παιδιά ποιες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ Υπεύθυνη καθηγήτρια: Παχιαδάκη Άννα Ομάδα μαθητών Β Τάξης Λυκείου: Αλεβυζάκη Ευανθία, Καλαγασίδη Βάλια, Καλοειδάς Αντώνης, Λεμονάκης Μάριος,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΛΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΙΚΤΥΟ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ. Θέµα οµπρέλα : Πρόσω ολοταχώς για το ευ ζην. Σχολικό έτος 2004-2005

ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΛΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΙΚΤΥΟ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ. Θέµα οµπρέλα : Πρόσω ολοταχώς για το ευ ζην. Σχολικό έτος 2004-2005 ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΛΑ Σχολικό έτος 2004-2005 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΙΚΤΥΟ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ Θέµα οµπρέλα : Πρόσω ολοταχώς για το ευ ζην Θέµα εργασίας Ε. Λ. Λάλα: Mεσογειακή διατροφή και άσκηση Τάξη

Διαβάστε περισσότερα

Οικιακή Οικονομία Δημοτική Εκπαίδευση. Διαδίκτυο

Οικιακή Οικονομία Δημοτική Εκπαίδευση. Διαδίκτυο Επιμορφωτικό Υποστηρικτικό Υλικό για την ενσωμάτωση των ΤΠΕ στη μαθησιακή διαδικασία Θέμα Οικιακή Οικονομία Δημοτική Εκπαίδευση Εργαλείο Διαδίκτυο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Τομέας Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ SOCRATES- COMENIUS ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ SOCRATES- COMENIUS ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ SOCRATES- COMENIUS ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ Τζήκου Βασιλική 1 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: SOCRATESCOMENIUS ΘΕΜΑ: ΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Τίτλος προγράμματος ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Τζήκου Βασιλική ΕΚΠ/ΚΗ ΜΟΝΑΔΑ:8ο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: «Οι διατροφικές συνήθειες των νοσηλευτών/τριών στο ΠΑΓΝΗ Ηρακλείου» ΜΑΚΡΗ ΜΑΡΙΑ ΠΛΙΓΚΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ Επιβλέπων καηγητής: Παχούμη Δέσποινα ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ Σπουδάστρια:

Διαβάστε περισσότερα

Φωτογραφία εξωφύλλου: Πανσέληνος στο Αιγαίο* * Όλες οι φωτογραφίες του εγχειριδίου προέρχονται από το προσωπικό αρχείο της Ματίνας Στάππα-Μουρτζίνη

Φωτογραφία εξωφύλλου: Πανσέληνος στο Αιγαίο* * Όλες οι φωτογραφίες του εγχειριδίου προέρχονται από το προσωπικό αρχείο της Ματίνας Στάππα-Μουρτζίνη Αγωγή Υγείας Βασιικέές Αρχέές -- Σχεεδιιασμός Προγγράμματτος Φωτογραφία εξωφύλλου: Πανσέληνος στο Αιγαίο* * Όλες οι φωτογραφίες του εγχειριδίου προέρχονται από το προσωπικό αρχείο της Ματίνας Στάππα-Μουρτζίνη

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Διατροφή ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ Διατροφή ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Ο ΟΡΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Για την ανάπτυξη μας, για τις δραστηριότητες μας, για όλες τις λειτουργίες του οργανισμού μας χρειαζόμαστε ενέργεια, την οποία παίρνουμε καθημερινά από τις τροφές.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΓΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΓΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ 2ο ΛΥΚΕΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΓΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Μαθητές: Β ΤΑΞΗΣ 2ου ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ Επιβλέπων καθηγητής: Σταμάτης Προκόπης Σχολικό έτος: 2013-2014 1 ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1η Μπαλαμπάνου Ιωάννα-Μαρία

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Συγκριτική μελέτη διατροφικών συνηθειών ανάμεσα σε μια αγροτική (Τύλισος) και μια τουριστική περιοχή (Κοκκίνη Χάνι) του νομού Ηρακλείου.

ΘΕΜΑ: Συγκριτική μελέτη διατροφικών συνηθειών ανάμεσα σε μια αγροτική (Τύλισος) και μια τουριστική περιοχή (Κοκκίνη Χάνι) του νομού Ηρακλείου. ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ : ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ : ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΘΕΜΑ: Συγκριτική μελέτη διατροφικών συνηθειών ανάμεσα σε μια αγροτική (Τύλισος) και μια τουριστική περιοχή ( ) του νομού Ηρακλείου. Ονοματεπώνυμο Σπουδαστών:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Η Ομάδα Αγωγής Υγείας ΕΝΑ ΜΑΓΕΥΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Η Ομάδα Αγωγής Υγείας ΕΝΑ ΜΑΓΕΥΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ολύ πριν ξεκινήσει το ταξίδι της ωής στη αγευτική ώρα των εύσεων, ξεκίνησε ο προβληματισμός της ομάδας γωγής γείας του εοντείου υκείου ατησίων. τόχος μας είναι η πρόληψη και ο περιορισμός φαινομένων, που

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΕΦΗΒΩΝ. Τρώω υγιεινά, παίζω και γυμνάζομαι. ΣΤΟΧΕΥΩ Ένα υγιές βάρος & ισορροπημένες συνήθειες διατροφής και σωματικής δραστηριότητας

ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΕΦΗΒΩΝ. Τρώω υγιεινά, παίζω και γυμνάζομαι. ΣΤΟΧΕΥΩ Ένα υγιές βάρος & ισορροπημένες συνήθειες διατροφής και σωματικής δραστηριότητας ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΕΦΗΒΩΝ Τρώω υγιεινά, παίζω και γυμνάζομαι ΣΤΟΧΕΥΩ Ένα υγιές βάρος & ισορροπημένες συνήθειες διατροφής και σωματικής δραστηριότητας Η εφηβεία είναι η φάση της ζωής στην οποία οι περισσότεροι από

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ. ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ. Kαθημερινά η διατροφή μας αλλάζει, δυστυχώς εις βάρος της υγείας μας, καθώς φεύγουμε από παραδοσιακούς τρόπους ζωής και εμπλεκόμαστε στους ρυθμούς που μας επιβάλλει η σύγχρονη

Διαβάστε περισσότερα

Η πηλιορείτισσα γιαγιά θυμάται... ΒΟΤΑΝΑ ΙΑ ΠΑΣΑΝ ΝΟΣΟΝ

Η πηλιορείτισσα γιαγιά θυμάται... ΒΟΤΑΝΑ ΙΑ ΠΑΣΑΝ ΝΟΣΟΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ Η πηλιορείτισσα γιαγιά θυμάται... ΒΟΤΑΝΑ ΙΑ ΠΑΣΑΝ ΝΟΣΟΝ Calendula

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ» ΣΥΝΤΑΚΤΡΙΕΣ:

Διαβάστε περισσότερα

«Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» Με την συμβολή της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης

«Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» Με την συμβολή της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης Τρώω υγιεινά, παίζω και γυµνάζοµαι ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ «Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Με την συμβολή της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης Εισαγωγή Στην παιδική και

Διαβάστε περισσότερα

Θαλάσσια Πολιτική και Αλιεία

Θαλάσσια Πολιτική και Αλιεία Θαλάσσια Πολιτική και Αλιεία Πίνακας περιεχομένων 01. ΕΙΣΑΓΩΓΗ σ. 2 02. ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ σ. 4 03. ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ σ. 5 Βήμα 1: Προετοιμασία εργαστηρίου παρουσίασης των υδατοκαλλιεργειών

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή. Τα πάντα που πρέπει να ξέρεις για την σωστή σου διατροφή! Fitnet The fitness network 1

Διατροφή. Τα πάντα που πρέπει να ξέρεις για την σωστή σου διατροφή! Fitnet The fitness network 1 Διατροφή Τα πάντα που πρέπει να ξέρεις για την σωστή σου διατροφή! Fitnet The fitness network 1 2 Fitnet The fitness network 1. Διατροφή Η διατροφή αποτελεί μοναδικό παράγοντα για την ανάπτυξη του σώματος,

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Παρέμβασης

Εγχειρίδιο Παρέμβασης ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ: ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ, ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Εγχειρίδιο Παρέμβασης Πρωινό - Ενδιάμεσα Γεύματα - Καθιστική

Διαβάστε περισσότερα

«Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» Με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης

«Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» Με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης Τρώω υγιεινά, παίζω και γυµνάζοµαι ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ «Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης Εισαγωγή Στην παιδική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ Φοιτήτρια:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ Γ. ΖΩΗ Γ Δημοτικού Σχολικό έτος 2011-2012

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ Γ. ΖΩΗ Γ Δημοτικού Σχολικό έτος 2011-2012 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ Γ. ΖΩΗ Γ Δημοτικού Σχολικό έτος 2011-2012 Γεια σας παιδιά! Είμαστε οι μαθητές της Γ Δημοτικού. Γράψαμε αυτό το περιοδικό για να σας ενημερώσουμε για την υγιεινή διατροφή. Αλήθεια, ξέρετε

Διαβάστε περισσότερα

«ESCAPE: Μία εκπαιδευτική Αθλητική Πρόκληση για την ενίσχυση της αυτογνωσίας των μαθητών»

«ESCAPE: Μία εκπαιδευτική Αθλητική Πρόκληση για την ενίσχυση της αυτογνωσίας των μαθητών» 6 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ «ESCAPE: Μία εκπαιδευτική Αθλητική Πρόκληση για την ενίσχυση της αυτογνωσίας των μαθητών» ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΘΛΗΤΗ ΑΓΩΝΑ ΔΡΟΜΟΥ ΠΑΤΡΑ, 2013 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ\ 1)

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική Εργασία Α τάξη Γενικού Λυκείου Κρεστένων. Μεσογειακή Διατροφή: είμαστε ό,τι τρώμε

Ερευνητική Εργασία Α τάξη Γενικού Λυκείου Κρεστένων. Μεσογειακή Διατροφή: είμαστε ό,τι τρώμε Ερευνητική Εργασία Α τάξη Γενικού Λυκείου Κρεστένων Οκτώβριος 2011 Ιανουάριος 2012 1 Τίτλος Ερευνητική εργασία (Project) της Α τάξης Γενικού Λυκείου Κρεστένων Οκτώβριος 2011 Ιανουάριος 2012 Επιβλέπων καθηγητής:

Διαβάστε περισσότερα