Β Εβδοµάδα. ΙΣΤΟΡΙΑ και ΟΠΤΙΚΗ του ΓΥΑΛΙΟΥ. ιαφάνεια 1. ιαφάνεια 2. ιαφάνεια 3 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ. Β εξαµήνου ΑΡ. ΧΑΝ ΡΙΝΟΣ, DO, MPhil, cphd.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Β Εβδοµάδα. ΙΣΤΟΡΙΑ και ΟΠΤΙΚΗ του ΓΥΑΛΙΟΥ. ιαφάνεια 1. ιαφάνεια 2. ιαφάνεια 3 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ. Β εξαµήνου ΑΡ. ΧΑΝ ΡΙΝΟΣ, DO, MPhil, cphd."

Transcript

1 1 ΙΣΤΟΡΙΑ και ΟΠΤΙΚΗ του ΓΥΑΛΙΟΥ Β εξαµήνου ΑΡ. ΧΑΝ ΡΙΝΟΣ, DO, MPhil, cphd. Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας 2 ΙΣΤΟΡΙΑ και ΟΠΤΙΚΗ του ΓΥΑΛΙΟΥ Β Εβδοµάδα ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ 3 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Φ? Σ;

2 4 5 Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΠΟΧΗ Οι αρχαίοι Έλληνες, από πολύ παλιά είχαν θεοποιήσει το φως και τον ήλιο τον ταύτιζαν µε τον θεό Απολλύοντα, αργότερα ο Όµηρος τον αποκαλεί «θεό του φωτός», Φοίβο Απόλλωνα. Χωρίς σηµαντικές αλλαγές, ασπάζονται και µεταφέρουν την ίδια αντίληψη περί φωτός, τόσο ο Αναξαγόρας ( π.χ. ) όσο και ο Εµπεδοκλής ( π.χ.) Ο? ηµόκριτος ( π.χ.), πρώτος υποστήριξε ότι «το φως ήταν µια ενέργεια αποκλειστικά εξωτερικής προέλευσης» Ο Αριστοτέλης ( π.χ.) δεχόταν την θεωρία για διείσδυση φωτεινών ακτινών από τον έξω κόσµο. 6 Ο Πλάτων ( π.χ.) τοποθετούσε την όραση πολύ ψηλά και την ξεχώριζε από τις άλλες αισθήσεις, καλώντας την «πολυτελέστατη». Το πρώτο βιβλίο της αρχαιότητας, που πραγµατεύεται το φως, είναι η Οπτική του Ευκλείδη ( π.χ.) µε τις περίφηµες επτά προτάσεις για το φως. Ο Αρχιµήδης ( π.χ.), η µεγαλύτερη διάνοια της αρχαιότητας, που σήκωσε το ανάστηµα του στον Πλατωνικό απαγορευτισµό. Μεγάλος οπαδός της έρευνας και του πειραµατισµού ο Αρχιµήδης, εισήγαγε στη µελέτη του «καινά δαιµόνια», αυστηρά απαγορευµένα από τον Πλάτωνα.

3 7 Η ΟΠΤΙΚΗ ΣΤΗ Ρ? ΜΑΪΚΗ ΚΑΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΕΠΟΧΗ ΤΟ ΙΣΛΑΜ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΑΒΕΣ Στην Ρωµαϊκή περίοδο παρατηρούµε πλήρη κατάπτωση των Επιστηµών, επειδή οι Ρωµαίοι περιφρονούσαν τις Επιστήµες και τις θεωρούσαν ανάξιες για έναν πολεµικό λαό. Βεβαίως, διακρίνουµε ένα πολιτισµό, αλλά ήταν δανεικός από άλλους λαούς, Από τους Ετρούσκους παρέλαβαν τον τρόπο ζωής, Από τους Αιγυπτίους δανείστηκαν την µνηµειώδη αρχιτεκτονική και την αποχέτευση. Η επαφή όµως µε τον Ελληνικό πολιτισµό τους άφησε κατάπληκτους. Παρά ταύτα η επιστήµη της Οπτικής παρέµεινε σε µαρασµό, µέχρι που οι Άραβες υπέταξαν την Κωνσταντινούπολη (Al Mamoun µ.χ.) και απλώθηκαν µέχρι την Β. Αφρική και τα Πυρηναία. 8 Οι Άραβες, παρά τα αντίθετα υποστηριζόµενα, βελτίωσαν και τις υπάρχουσες δοξασίες για την όραση. Ο Ibn al Haytham ( µ.χ.) πιο γνωστός σαν Alhazen ή Alhacen, στα βιβλία του Opticae Thesaurius και De Luce δίνει την πρώτη άρτια ανατοµική περιγραφή του οφθαλµού. Ακόµη ο Alhazen δίνει στην Οπτική του, εκτός από την πλήρη ανατοµική περιγραφή του οφθαλµού, λεπτοµερή ανάπτυξη της διάθλασης, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει σταθερή σχέση µεταξύ της ακτίνας που προσπίπτει και της ακτίνας που διαθλάται. 9 Την πνευµατική σιγή του Μεσαίωνα τάραξε µια µεγαλοφυής προσωπικότητα, ο Φραγκισκανός µοναχός Roger Bacon ( ), διδάκτωρ του Πανεπιστηµίου των Παρισίων, Ο Bacon στην «Perspectiva» του παρουσιάζει την θεωρία της όρασης και την ανάγκη ύπαρξης φακού εντός του οφθαλµού. Κορυφαίοι της Αναγέννησης στον χώρο της Οπτικής, ήταν ο Leonardo da Vinci ( ), ο Μαυρόλυκος ( ) και ο Vesalius ( ).

4 10 Ο Galileo Galilei ( ) Και µετά τον Γαλιλαίο φθάνουµε στον Rene Descartes ( ) ο οποίος κτύπησε στη ρίζα του τόσο τον Αριστοτελισµό, όσο και τον Σχολαστικισµό, µε την αποκαλούµενη προς τιµή του «Καρτεσιανή αµφιβολία». Στο έργο του Traité de l homme, έδωσε πλήρη περιγραφή της διάθλασης των ακτίνων µέσα στον οφθαλµό. Ακόµη ήταν ο πρώτος που υποστήριξε πως η αναστροφή της εικόνας δεν γίνεται στο αµφιβληστροειδή αλλά στο χίασµα. 11 ΘΕ? ΡΙΕΣ ΚΑΙ ΝΟΜΟΙ. Ο Sir Isaac Newton ( ) ή Νεύτων στην προσπάθειά του να ερµηνεύσει απλά οπτικά φαινόµενα, όπως είναι η σκιά και η παρασκιά, η ανάκλαση του φωτός κ.α., φαινόµενα που εξηγούνται µε την αρχή της ευθύγραµµης διάδοσης του φωτός στα οµογενή και ισότροπα οπτικά µέσα, διετύπωσε την παρακάτω θεωρία: «Το φως αποτελείται από µικρότατα υλικά σωµατίδια που εκπέµπουν σώµατα που φωτοβολούν. Τα σωµάτια αυτά, κινούνται µε µεγάλη ταχύτητα και πέφτοντας στο µάτι, το διεγείρουν και προκαλούν το αίσθηµα της όρασης. Κατά την πρόσπτωσή τους, τα σωµατίδια αυτά συµπεριφέρονται σαν ελαστικές σφαίρες όταν προσπίπτουν σε λείες επιφάνειες». 12 Ο Ολλανδός Φυσικός Christiaan Huygens ( ) το 1678 διετύπωσε την οµώνυµη θεωρία του, για την φύση του φωτός (αρχή του Huygens). «Κατά την διάδοση του κύµατος κάθε σηµείο ισοφασικής επιφάνειας (µετώπου) µπορεί να θεωρηθεί σαν σηµειακή πηγή, που εκπέµπει δευτερογενή κύµατα, που διαδίδονται µε την ταχύτητα του κύµατος στο µέσο. Τα δευτερογενή αυτά κύµατα συµβάλλουν µεταξύ τους και αλληλοαναιρούνται σε όλα τ άλλα σηµεία, εκτός από τα σηµεία της περιβάλλουσας (κοινή εφαπτόµενη στις στοιχειώδεις σφαιρικές ισοφασικές επιφάνειες). Έτσι αυτή η περιβάλλουσα είναι η νέα ισοφασική επιφάνεια».

5 13 Η Ηλεκτροµαγνητική θεωρία υποστηρίζει ότι το φως είναι ηλεκτροµαγνητικά κύµατα, που ξεκινάνε από την πηγή τους και προχωρούν κατά τη διεύθυνση που διαδίδεται το φως. Η ορθότητα της θεωρίας του James Clerk Maxwell ( ), απεδείχθη πειραµατικά από τον Hertz που παρήγαγε, µε την βοήθεια ταχέων ηλεκτρικών ταλαντώσεων, κύµατα της αυτής φύσεως µε το φως, αλλά µε πολύ µικρότερη συχνότητα (το φως έχει τόσο µεγάλη συχνότητα, ώστε είναι αδύνατο να δηµιουργηθεί τεχνητά µε υψίσυχνες ταλαντώσεις σε ηλεκτρικά κυκλώµατα). 14 Ο Max Karl Ernst Ludwig Planck ( ) διετύπωσε το 1900 την θεωρία των Quanta (Κβάντα), σύµφωνα µε την οποία, η ενέργεια ακτινοβολεί ασυνεχώς και µάλιστα µε την µορφή στοιχειωδών ποσών ενέργειας, τα οποία ονοµάζουµε κβάντα ενέργειας. Αντί, δηλαδή, η ενέργεια που µεταβιβάζεται µε ένα ηλεκτροµαγνητικό κύµα να είναι κατανεµηµένη στο χώρο σε όλη την έκταση του ηλεκτρικού και του µαγνητικού πεδίου, διαδίδεται µε την µορφή συγκεντρωµένων ποσοτήτων ενέργειας, των κβάντων. 15 Ο Albert Einstein ( ), επέκτεινε τις προτάσεις αυτές του Planck και στην περίπτωση του φωτός, ονόµασε δε τα κβάντα φωτός µε τον όρο «Φωτόνια». Στα µικρότερα µήκη κύµατος, η ηλεκτροµαγνητική ακτινοβολία τείνει να είναι στην συµπεριφορά της "σωµατιδιακή", ενώ στα µεγαλύτερα µήκη κύµατος η συµπεριφορά της είναι "κυµατική". Το ορατό τµήµα καταλαµβάνει µια ενδιάµεση θέση εκδηλώνοντας συνάµα κυµατική και σωµατιδιακή συµπεριφορά σε ποικίλες διαβαθµίσεις.

6 16 ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΦΑΣΜΑ ΚΑΙ ΧΡ? ΜΑΤΑ Οι Ηλεκτροµαγνητικές Ακτινοβολίες διαδίδονται µε κύµατα ταχύτητας c = ± 0,2 Km/sec (ΕDGΕ, 1956) ίδιας συχνότητας ν (ή µήκους κύµατος λ) και φάσης, τα οποία αποτελούνται από ένα µεταβαλλόµενο ηλεκτρικό και ένα µεταβαλλόµενο µαγνητικό πεδίο, κάθετα µεταξύ τους και κάθετα στη διεύθυνση του κύµατος. Το συνολικό ηλεκτροµαγνητικό φάσµα περιγράφεται από την εξίσωση: όπου Ε η ενέργεια των στοιχειωδών ποσών (φωτονίων) και h η σταθερά δράσεως του Plank. 17 ΤΟ ΟΡΑΤΟ ΦΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣ 18 Η πιο έντονη ηλιακή ενέργεια συγκεντρώνεται σε µια µικρή δέσµη ακτινοβολιών που παράγουν το ορατό φως, από το βραχύτερο υπεριώδες των 400 nm, µέχρι το µακρότερο των ερυθρών κυµάτων 750 nm. Πέραν αυτών είναι το υπεριώδες από 400 µέχρι 10 nm και το υπέρυθρο, από 750 µέχρι nm.

7 19 Σχετική ευαισθησία οφθαλµού και µήκος κύµατος. 20 ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΚΑΙ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ H γη περιβάλλεται από ένα ατµοσφαιρικό στρώµα που µας προστατεύει από βλάβες ένεκα της ακτινοβολίας. Είναι η οζονόσφαιρα, ένα στρώµα όζοντος, που αρχίζει περίπου 10 µίλια πάνω από την επιφάνεια της γης και εκτείνεται για 20 µίλια προς τα πάνω (15-40 χιλιόµετρα). 21 ΒΛΑΒΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΟΞΕΙΑ Φ? ΤΟΚΕΡΑΤΙΤΙ? Α ΚΑΙ ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙ? Α, που χαρακτηρίζεται από κοκκίνισµα του µατιού, φωτοφοβία, αίσθηµα ξένου σώµατος, αίσθηµα ξηρότητας, δακρύρροια, κάψιµο στα µάτια και βλεφαρόσπασµο. ΧΡΟΝΙΑ ΚΕΡΑΤΙΤΙ? Α, όπου προσβάλλεται ο κερατοειδής κατά µήκος της βλεφαρικής σχισµής, ΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΕΣ ΑΛΛΟΙ? ΣΕΙΣ (επιβολβικές, όπως το πτερύγιο και το στεάτιο). ΥΠΕΡΚΕΡΑΤ? ΣΗ ΚΑΙ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΠΕΦΥΚΟΤΑ, που κάτω από ορισµένες συνθήκες είναι δυνατόν να µεταπέσει σε καρκίνωµα. ΒΛΑΒΕΣ ΣΤΟΝ ΦΑΚΟ - Οι υπεριώδεις ακτίνες είναι δυνατόν να προκαλέσουν καταρράκτη. ΒΛΑΒΕΣ ΣΤΟΝ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙ? Η ειδικά µετά από εγχείρηση για καταρράκτη.

8 22 Άτοµα που έχουν περισσότερη ανάγκη να προστατευθούν από την Ηλιακή Ακτινοβολία, είναι: 23 Πιθανόν να δηµιουργηθούν στον αµφιβληστροειδή τραύµατα κάτω από ορισµένες συνθήκες, όπως σε πιλότους, σε στρατιώτες κ.α. Φωτο-κερατίτιδα και Φωτο-επιπεφυκίτιδα Εντρόπιον και Πτερύγιον 24 Η ΥΠΕΡΙΩ ΗΣ ΣΤΗΝ ΓΗ ΚΑΙ ΤΟ ΙΑΣΤΗΜΑ

9 25 ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΚΑΙ ΟΦΘΑΛΜΟΣ 26 ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΛΗΨΗ ( ΙΑ-) ΚΟΡΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΑΣΗΣ ΚΑΝΟΝΑΣ (µετράκι) ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΚΟΡΟΜΕΤΡΟ ΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ «0» ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΠΙΣΤΕΡΗΣ ΙΡΙ ΑΣ ΜΟΝΟΦΘΑΛΜΙΚΗ ΜΕΤΡΑΜΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΕΞΙΑΣ ΙΡΙ ΑΣ ΓΙΑ ΜΑΚΡΙΑ ΓΙΑ ΚΟΝΤΑ 0 -> 64 = ΚΟΡΙΚΗ 64mm ΜΑΚΡΙΑ 64 - ΚΟΝΤΑ ΜΕΤΡΗΣΗ ΚΟΡΙΚΗΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΚΑΝΟΝΑ Τοποθετείστε τον πελάτη απέναντι σας σε απόσταση τεντωµένου βραχίονα ( Ι ) Κρατήστε το µετράκι σας (βαθµολογηµένο κανόνα ή χάρακα) κατά µήκος µπροστά από τη γέφυρα του σκελετού, πάνω από τη µύτη του πελάτη, µε τηνένδειξηµηδέν «περίπου» µπροστά από την κόρη του δεξιού του µατιού (σχήµα Ι).

10 28 Κλείστε το δεξί σας µάτι και ζητείστε από τον πελάτη να εστιάσει στο ανοικτό αριστερό σας µάτι, ενώ και σεις κοιτάτε σε ευθεία µπροστά το δεξί µάτι του πελάτη (Για µεγαλύτερη ακρίβεια, µπορείτε να φωτίσετε το δεξί µάτι του πελάτη µε ένανφακό-στυλό, που θα κρατάτε λίγο πιο κάτω από το αριστερό σας µάτι και να αναζητήσετε την ανάκλαση της δέσµης στην κόρη). Ευθυγραµµίστε το «0» του κανόνα ακριβώς κάτω από την κόρη 29 Χωρίς να µετακινήσετε τον κανόνα, ζητείστε από τον πελάτη να κοιτάξει το δεξί σας µάτι (που το κρατάτε ανοικτό και κοιτάτε το αριστερό µάτι του πελάτη). ( ΙΙ ) Με το δεξί σας µάτι, διαβάστε το µήκος ακριβώς κάτω από την κόρη του αριστερού µατιού του πελάτη (ή την ανάκλαση σχήµα ΙΙ). Η ένδειξη αυτή αποτελεί την κορική απόσταση (PDreading του πελάτη. 30 Σε περίπτωση διαφορετικής διαµέτρου ίριδας, η µέτρηση πρέπει να γίνεται όπως στο σχήµα.

11 31 Συνοπτική µέτρηση µε τη χρήση κανόνα 32 Τύπος αυτόµατου κοροµέτρου. Παρέχει δυνατότητα µονόφθαλµης µέτρησης αλλά και για διαφορετικές αποστάσεις (µακριά-κοντά)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3. Οπτικά όργανα. Α. Οι βασικοί νόµοι της Οπτικής

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3. Οπτικά όργανα. Α. Οι βασικοί νόµοι της Οπτικής ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Οπτικά όργανα 3.1 Η φύση του φωτός Α. Οι βασικοί νόµοι της Οπτικής Το φως είναι ηλεκτροµαγνητικά κύµατα που διαδίδονται στο χώρο. ηλαδή, µεταβολές ηλεκτρικού και µαγνητικού πεδίου που διαδίδονται

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Υλικό Φυσικής-Χημείας 1 ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Υλικό Φυσικής-Χημείας 2 Το Φως 1) Δέσμη λευκού φωτός προσπίπτει στην επιφάνεια ενός πρίσματος όπως δείχνει το σχήμα και κατά την έξοδο από

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΜΑΤΑ. Επαλληλία 48. Συμβολή 49. Στάσιμα κύματα 52. Ηλεκτρομαγνητικά κύματα 55. Ανάκλαση και διάθλαση 63. Διασκεδασμός 70. Σύνοψη 72.

ΚΥΜΑΤΑ. Επαλληλία 48. Συμβολή 49. Στάσιμα κύματα 52. Ηλεκτρομαγνητικά κύματα 55. Ανάκλαση και διάθλαση 63. Διασκεδασμός 70. Σύνοψη 72. ΚΥΜΑΤΑ 2 Επαλληλία 48 Συμβολή 49 Στάσιμα κύματα 52 Ηλεκτρομαγνητικά κύματα 55 Ανάκλαση και διάθλαση 63 Διασκεδασμός 70 Σύνοψη 72 Ασκήσεις 74 Εικ. 2.1 Κύμα στην επιφάνεια της θάλασσας. 2-1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η έννοια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΘΛΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ

ΠΕΡΙΘΛΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΕΡΙΘΛΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ Ένα μονοχρωματικό, οδεύον, επίπεδο, κύμα μπορεί να παρασταθεί με ημιτονοειδές κύμα συγκεκριμένης συχνότητας και πλάτους που διαδίδεται με σταθερή ταχύτητα v ίση

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανικά και Κλασσικά Ανάλογα της Σύγχρονης Φυσικής

Μηχανικά και Κλασσικά Ανάλογα της Σύγχρονης Φυσικής ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Μεταπτυχιακή Ειδίκευση Καθηγητών Φυσικών Επιστηµών ιπλωµατική Εργασία της Ευθυµίας- Βικτωρίας Σιούτα Σύµβουλος Καθηγητής: ΣΠΥΡΟΣ ΕΥΣΤ. ΤΖΑΜΑΡΙΑΣ Μηχανικά και Κλασσικά Ανάλογα

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών Τμήμα Φυσικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης Εισαγωγή στην Ηλεκτρονική Μικροσκοπία

Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών Τμήμα Φυσικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης Εισαγωγή στην Ηλεκτρονική Μικροσκοπία Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών Τμήμα Φυσικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης Εισαγωγή στην Ηλεκτρονική Μικροσκοπία Καθ. Γεώργιος Κυριακίδης Δρ. Βασίλειος Μπίνας Ηράκλειο 2014 Εισαγωγή στην Ηλεκτρονική Μικροσκοπία

Διαβάστε περισσότερα

Περίθλαση από ακµή και από εµπόδιο.

Περίθλαση από ακµή και από εµπόδιο. ρ. Χ. Βοζίκης Εργαστήριο Φυσικής ΙΙ 63 6. Άσκηση 6 Περίθλαση από ακµή και από εµπόδιο. 6.1 Σκοπός της εργαστηριακής άσκησης Σκοπός της άσκησης αυτής, καθώς και των δύο εποµένων, είναι η γνωριµία των σπουδαστών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Θέμα: ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ Τίτλος: Η ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΡΥΝΕΙ ΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. ΤΟ ΦΩΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1: ΘΕΡΜΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ

Κεφάλαιο 1: ΘΕΡΜΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ Κεφάλαιο 1: ΘΕΡΜΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ 1.1 Εισαγωγή Στο κεφάλαιο αυτό θα αναφερθούμε στις ιδιότητες και στους θεμελιώδεις νόμους της ακτινοβολίας και στη συνέχεια, στο Κεφάλαιο 2 θα εξετάσουμε την μετάδοση θερμότητας

Διαβάστε περισσότερα

Εναλλακτικές ιδέες των µαθητών

Εναλλακτικές ιδέες των µαθητών Εναλλακτικές ιδέες των µαθητών Αντωνίου Αντώνης, Φυσικός antoniou@sch.gr, http://users.att.sch.gr/antoniou Απόδοση στα ελληνικά της µελέτης του Richard P. Olenick, καθηγητή Φυσικής του University of Dallas.

Διαβάστε περισσότερα

Οι δύο θεμελιώδεις παράμετροι προσδιορισμού της ταχύτητας του φωτός στο κενό: Διηλεκτρική σταθερά ε0 Μαγνητική διαπερατότητα μ0

Οι δύο θεμελιώδεις παράμετροι προσδιορισμού της ταχύτητας του φωτός στο κενό: Διηλεκτρική σταθερά ε0 Μαγνητική διαπερατότητα μ0 Οι δύο θεμελιώδεις παράμετροι προσδιορισμού της ταχύτητας του φωτός στο κενό: Διηλεκτρική σταθερά ε0 Μαγνητική διαπερατότητα μ0 1 c 0 0 Όταν το φως αλληλεπιδρά με την ύλη, το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο του

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικό διαγώνισµα στα Κύµατα

Επαναληπτικό διαγώνισµα στα Κύµατα ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ 1 Επαναληπτικό διαγώνισµα στα Κύµατα Θέµα 1 0 Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις 1-4 και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Διαβάστε περισσότερα

Οι καθρέφτες και οι φακοί

Οι καθρέφτες και οι φακοί Οι καθρέφτες και οι φακοί Οι καθρέφτες και οι φακοί 111 Επιστηµονικό µέρος ΦΩΣ Το φως είναι ηλεκτροµαγνητική ακτινοβολία (ηλεκτροµαγνητικό κύµα) που η ταχύτητα του στο κενό είναι περίπου 300.000 Km/sec.

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ - Β ΐΚΡί ΐ». Ο -'-*"' ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ * f S 'j ΒΙΒΛΙΟ Κ % -; - ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΑΘΗΝΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ II: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΩΣ 15 15

ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ II: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΩΣ 15 15 ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ II: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΩΣ 15 15 1 Αποτελείται το φως από ακτίνες σωματιδίων; 15 1.α Η σωματιδιακή θεωρία του Νεύτωνα για το φως 15 1.β Το πείραμα του Φουκώ συνέκρινε την ταχύτητα του φωτός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ ΑΠΟ ΘΕΡΜΟΚΑΜΕΡΑ

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ ΑΠΟ ΘΕΡΜΟΚΑΜΕΡΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ ΑΠΟ ΘΕΡΜΟΚΑΜΕΡΑ ΡΟΓΚΟΤΗΣ ΣΑΒΒΑΣ Επιβλέπων: Χατζηαθανασίου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ Η βασική πηγή ενέργειας της ατµόσφαιρας είναι ο ήλιος. Πολύ µικρά ποσά προέρχονται από τα άστρα, το εσωτερικό της γης και από διάφορες ανθρωπογενείς δραστηριότητες.

Διαβάστε περισσότερα

7 σειρά ασκήσεων. Για την επίλυση των προβλημάτων να θεωρηθούν γνωστά: σταθερά του Planck 6,63 10-34 J s, ταχύτητα του φωτός στον αέρα 3 10 8 m/s

7 σειρά ασκήσεων. Για την επίλυση των προβλημάτων να θεωρηθούν γνωστά: σταθερά του Planck 6,63 10-34 J s, ταχύτητα του φωτός στον αέρα 3 10 8 m/s η 7 σειρά ασκήσεων Για την επίλυση των προβλημάτων να θεωρηθούν γνωστά: σταθερά του Planck 6,63 10-34 J s, ταχύτητα του φωτός στον αέρα 3 10 8 m/s 1. Εξηγήστε γιατί, όταν φως διαπερνά μία διαχωριστική

Διαβάστε περισσότερα

Πολυτεχνείο Κρήτης Τµήµα Μηχανικών Περιβάλλοντος. ιπλωµατική εργασία

Πολυτεχνείο Κρήτης Τµήµα Μηχανικών Περιβάλλοντος. ιπλωµατική εργασία Πολυτεχνείο Κρήτης Τµήµα Μηχανικών Περιβάλλοντος ιπλωµατική εργασία Οι επιδράσεις της ηλιακής δραστηριότητας στη γη ελήµπασης Παναγιώτης Επιβλέπων καθηγητής Βασίλειος Γκέκας ΧΑΝΙΑ 2009 1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Ο σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ

Α.Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ Α.Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ Επιβλέπων Καθηγητής: Δρ. Ιωαννίδης Γεώργιος Αναπληρωτής Καθηγητής Σπουδαστής: Κουμερτάς Σεραφείμ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ & ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ & ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας Τμήμα Οπτικής & Οπτομετρίας ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ & ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Σημειώσεις για το Μάθημα «Εργονομία και Φωτισμός περιβάλλοντος» Του Ζ εξαμήνου των φοιτητών Οπτικής &

Διαβάστε περισσότερα

Γ. Παπανικολάου Γ. Καλλίρης. Ηλεκτρονικά ΜΜΕ Τηλεόραση

Γ. Παπανικολάου Γ. Καλλίρης. Ηλεκτρονικά ΜΜΕ Τηλεόραση Γ. Παπανικολάου Γ. Καλλίρης Ηλεκτρονικά ΜΜΕ Τηλεόραση Θεσσαλονίκη - 2003 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑ ΡΟΜΗ...3 ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ...3 Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ...6 Η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α...9 1. ΦΩΣ, ΟΡΑΣΗ & ΧΡΩΜΑ...11

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΣ & ΤΕΧΝΗΤΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ Η 4η ΙΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ

ΦΩΣ & ΤΕΧΝΗΤΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ Η 4η ΙΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ Από τον Κώστα Μαθιό Σύµβουλο Φωτισµού του LUCARTE Περιοδικό ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ 1997 ΦΩΣ & ΤΕΧΝΗΤΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ Η 4η ΙΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ Ολη µας η ζωή διέπεται και ρυθµίζεται από την ηµέρα και την νύκτα, από το φώς

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΟΠΤΙΚΗΣ 1

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΟΠΤΙΚΗΣ 1 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΟΠΤΙΚΗΣ 1 1. Εισαγωγή Οπτική είναι το κεφάλαιο της Φυσικής που µελετά την ηλεκτροµαγνητική ακτινοβολία στην περιοχή του ορατού φωτός, τις ιδιότητές της και την αλληλεπίδρασή της µε την ύλη.

Διαβάστε περισσότερα

Κ Β Α Ν Τ Ο Μ Η Χ Α Ν Ι Κ Η Σ

Κ Β Α Ν Τ Ο Μ Η Χ Α Ν Ι Κ Η Σ Β Α Σ Ι Κ Ε Σ Ε Ν Ν Ο Ι Ε Σ Κ Β Α Ν Τ Ο Μ Η Χ Α Ν Ι Κ Η Σ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ - ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΦΑΕΛΟΣ E. ΙΩΑΝΝΗΣ Π Α Τ Ρ Α 0 0 1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η πραγµατοποίηση αυτού του σεµιναρίου στο Πανεπιστήµιο

Διαβάστε περισσότερα

Κ.- Α. Θ. Θωμά. Οπτική

Κ.- Α. Θ. Θωμά. Οπτική Κ.- Α. Θ. Θωμά Οπτική Θεωρίες για τη φύση του φωτός Η ανάγκη διατύπωσης διαφορετικών θεωριών προέρχεται από την παρατήρηση ότι το φώς άλλες φορές συμπεριφέρεται σαν σωματίδιο και άλλοτε σαν κύμα, που είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Κ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Κ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Κ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ONOMA: ΣΤΡΑΤΗΓΗ ΕΙΡΗΝΗ ΑΜ : 718 ONOMA: ΧΡΙΣΤΟΥΛΑΚΗ ΣΤYΛΙΑΝΗ - ΜΑΡΙΑ ΑΜ: 326 ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

2. Γεωµετρική Οπτική. Η Γεωµετρία της Οπτικής. Μαθήµατα Οπτικής

2. Γεωµετρική Οπτική. Η Γεωµετρία της Οπτικής. Μαθήµατα Οπτικής ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΣΗΜΕΛΛΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΟΠΤΙΚΗΣ Μαθήµατα Οπτικής 2. Γεωµετρική Οπτική Η Γεωµετρία της Οπτικής Η Γεωµετρική Οπτική εξετάζει τη διάδοση του φωτός µε τους µηχανισµούς της ανάκλασης και διάθλασης. Οι µηχανισµοί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ: ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ: ΤΜΗΜΑ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ: ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ: ΤΜΗΜΑ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ: ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ: ΤΜΗΜΑ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΞΕΝΕΛΛΗ ΕΙΡΗΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Οπτική, Σύγχρονη, Ατομική & Μοριακή Φυσική για Βιολόγους

Οπτική, Σύγχρονη, Ατομική & Μοριακή Φυσική για Βιολόγους Οπτική, Σύγχρονη, Ατομική & Μοριακή Φυσική για Βιολόγους 011 Σαμουήλ Κοέν Μέρος Α. Οπτική Κ0. Εισαγωγικό Σημείωμα Κυματικής Σελίδα 1. Απλή Αρμονική Ταλάντωση.... Κ0-1 1.1 Ορισμοί... Κ0-1 1. Η Αρχή της

Διαβάστε περισσότερα