antifa str τεύχος 8ο, αθήνα 12/09

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "antifa str antifastr@yahoo.com τεύχος 8ο, αθήνα 12/09"

Transcript

1 antifa str τεύχος 8ο, αθήνα 12/09

2 NO need for MERCY Η ιστορία του είχε χοντρά-ψιλά ως εξής: σε έρευνα ρουτίνας από ασφαλίτες σ' αυτόν και την παρέα του, απαντούσε στις βλακώδεις ερωτήσεις των μπάτσων με την ίδια παρρησία που θα είχε οποιοσδήποτε άλλος στην ηλικία του και μεγαλωμένος σ' αυτόν τον τόπο (και μάλιστα έχοντας καταφέρει να εισαχθεί και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, κάτι αρκετά δύσκολο για μετανάστη, ιδίως πρώτης γενιάς) μπροστά σε μια έρευνα άνευ λόγου. Όταν λέμε παρρησία δεν την εννοούμε βέβαια σαν κάτι ξεχωριστό, απλά σαν φυσικότητα, σαν έλλειψη φόβου - και γιατί να φοβηθεί κάποιος όταν δεν υπάρχει τίποτα για να τον κατηγορήσουν; Έτσι λοιπόν η έρευνα εξελισσόταν ομαλά, όμως μόνο μέχρι το σημείο που οι μπάτσοι είδαν το αλβανικό όνομά του στα χαρτιά. Τότε άφησαν την έρευνα και καταπιάστηκαν με τη σωματική βία ξύλο για να ζητήσει συγγνώμη. Γιατί; Προφανώς - γιατί κανένας αληθινός λόγος δεν ακούστηκε - επειδή δεν είχε ικετευτικό ούτε τρομαγμένο βλέμμα, επειδή δεν τους είχε δώσει τη χαρά να νιώσουν ότι από αυτούς εξαρτιόταν η μοίρα του. Η άρνησή του να υπακούσει στην αλλοπρόσαλλη φασιστική απαίτησή τους απαντιόταν με περισσότερο ξύλο, μέχρι τον τραυματισμό του. Αυτή η ιστορία δεν έχει να πει κάτι το διαφορετικό από τόσες και τόσες άλλες που έχουν εξελιχθεί σ' αυτά τα μέρη της στυγνής εκμετάλλευσης όποιου βρεθεί σε θέση αδυναμίας. Κι οι μπάτσοι στη συγκεκριμένη περίπτωση έκαναν ακριβώς αυτό που κάθε γουρούνι, με στολή ή χωρίς, δεν παραλείπει ποτέ: το να υπενθυμίσουν και με τη βία να προσπαθήσουν να χαράξουν στη συνείδηση των αδύναμων αυτήν τη θέση αδυναμίας, το σκυμμένο κεφάλι που πρέπει να έχουν για να υποδέχονται τα δεινά σαν πεπρωμένο και οτιδήποτε άλλο σαν ευεργεσία, το μάθημα που θα πρέπει να ξέρουν καλά όταν θα έρθει η ώρα και της δικής τους εκμετάλλευσης. Αφού λοιπόν δεν έχει αυτή η ιστορία κάτι το διαφορετικό, εμείς την αναφέρουμε όχι σαν μια ακόμα μαρτυρία για πράγματα ήδη γνωστά σε όσους έχουν την ελάχιστη ευαισθησία ακοής και όρασης για να τα αντιληφθούν. Αλλά για τον εξής λόγο: η παραπάνω εξιστόρηση έγινε στον κύκλο μιας παρέας μεταναστών, όχι στα πλαίσια μιας συζήτησης αλληλοβοήθειας, αλλά στην κουβέντα μιας φιλικής συγκέντρωσης. Κι αυτή η αφήγηση δεν γινόταν με το ύφος της περιγραφής ενός δράματος ο αφηγητής μετέδιδε την παλιά του - εξαιρετικά δυσάρεστη - εμπειρία με πολύ χιούμορ στους φίλους του, τη διασκέδαζε αυτός και μαζί του όλη η παρέα. Το ίδιο έκαναν και με τις υπόλοιπες αφηγήσεις που ακολούθησαν, για εμπειρίες της βίας των κρατικών οργάνων, δεν τις ανέφεραν για να πέσουν σε περισυλλογή αλλά για να γελάσουν και γελούσαν.

3 Όποιος ψάξει να βρει την καταγωγή αυτού του γέλιου και οδηγηθεί στην υποτίμηση του μεγέθους της βίας των περιστατικών (ότι εντάξει μωρέ, για να το διασκεδάζουν τώρα θα πει ότι δεν τους έκαναν και τίποτα τότε), θα του αξίζει να εισπράξει μια γερή αντίστοιχη δόση για να δει πιο καθαρά τα πράγματα, ενώ όποιος τη βρει στις ψυχολογίζουσες θεωρίες για απώθηση και τα σχετικά, θα επαληθεύσει απλώς αυτό που τον ενδιαφέρει, τις θεωρίες του. Για εμάς αυτή η αντιμετώπιση της παρέας, το γέλιο της, είναι κάτι ουσιαστικό. Το σημερινό χιούμορ του αλλοτινού πιτσιρικά μετανάστη που δεχόταν τα χτυπήματα των μπάτσων, όταν αφορά αυτό το ίδιο γεγονός, είναι η απόδειξη ότι το αποτέλεσμα που επεδίωκαν δεν πραγματοποιήθηκε. Ο φόβος δεν εγκαταστάθηκε μέσα του, η ευκολία ή η δυσκολία της εκμετάλλευσής του θα παραμείνει επίδικο αντικείμενο κι ας αποπειράθηκαν τα κρατικά αποβράσματα (που, όπως φανταζόμαστε, θα αποτελούν μειοψηφία ανάμεσα σε όλα τα υπόλοιπα πρόθυμα αποβράσματα της κοινωνίας) να δώσουν από νωρίς μια δραστική λύση. Δεν είμαστε στη σκέψη του ούτε των άλλων μελών της παρέας για να ισχυριζόμαστε ότι η βία δεν τους πτόησε. Στο γέλιο τους όμως βλέπουμε την κατανίκηση της προσπάθειας καθήλωσής τους μέσω του τρόμου. Το γέλιο αυτό είναι ουσιαστικό και για έναν ακόμα παραπλήσιο λόγο: γιατί ξορκίζει τον οίκτο τον οποίο έχουν πρόχειρο πολλοί "ευαίσθητοι" μπροστά σε τέτοιες περιπτώσεις. Αλίμονο αν είχε την ανάγκη οίκτου αυτός κι αυτή που πορεύονται μέσα από όλες αυτές τις δυσκολίες για να φτάσουν κάποια στιγμή να μπορούν να γελάσουν μ' αυτές. Ο οίκτος και τα συναισθήματα συμπόνιας του συρμού συντελούν στην αναμόχλευση της φρίκης, το γέλιο όμως της παρέας δηλώνει την υπέρβασή της και το χλευασμό εκείνων που τους την προκάλεσαν. Κι αν κάπου θα ταίριαζε τίμια συμπαράσταση, θα ήταν στην ενδεχόμενη επιθυμία αυτός ο χλευασμός να συμπληρωθεί με κάποιο βαθμό επιστροφής της βίας στους πρωτεργάτες της. Χωρίς οίκτο.

4 Ας πούμε πρώτα λίγα για την πόλη: βρισκεται στη δυτική γερμανία, στην πλούσια βιομηχανική περιοχή της Ruhr. Εκεί λοιπόν είχαν βρει δυνατότητα να κυκλοφορούν και να κάνουν τους τραμπουκισμούς τους ντόπιοι νεοναζί συνήθως με ενισχύσεις από το σύνολο της χώρας. Πιο γνωστή επίθεσή τους ήταν η δολοφονία του πάνκη Thomas Schulz το Είχαν ανακηρύξει το υποβαθμισμένο προάστιο Dorstfeld σαν "εθνικό κέντρο" για την ευρύτερη περιοχή κι εκεί άνοιξαν υπό εναλλασσόμενες ονομασίες και διευθύνσεις ένα διαδικτυακό μαγαζί για να πουλάνε τα άθλια μπιχλιμπίδια τους σ' όλη τη γερμανία και να κάνουν τις μαζώξεις τους όταν οι αντιφασίστες/τριες τους κυνήγαγαν από τα άλλα σημεία συνεύρεσής τους. Αν συνυπολογίσει κανείς ότι στην τοπική αυτοδιοίκηση είχαν εκλεγεί και τρεις εκπρόσωποι του ακροδεξιού DVU κι ότι οι μπάτσοι συστηματικά παραβλέπουν τις εγκληματικές ενέργειές τους κυρίως εναντίον μεταναστών (και όσες έφθαναν στα δικαστήρια αντιμετωπίζονταν με το γάντι), οι ναζήδες ένιωθαν σχετικά άνετα στην πόλη. Με αποτέλεσμα εκεί να προσπαθούν να οργανώνουν τη Nationale Antikriegstag, ετήσια διαδήλωση τους ενάντια στον πόλεμο (των Η.Π.Α. βέβαια, γιατί είναι και αντιαμερικάνοι!). Και το θράσος τους φέτος ήταν τέτοιο που 250 από δαύτους επιτέθηκαν στην πρωτομαγιάτικη διαδήλωση του DGB (σα να λέμε της ΓΣΕΕ). Όμως κάθε χρόνο παίρνουν οι γλόμποι την απάντησή τους από τον οργανωμένο αντιφασισμό. Φέτος ωστόσο η διοργάνωση της Antikriegstag που είχε κληθεί για τις 5 του σεπτέμβρη που πέρασε, κυριολεκτικά σβήστηκε απ' το χάρτη! Ήδη από την αρχή του έτους (δηλαδή πριν την επίθεση στο DGB κι όχι σαν απάντηση σ' αυτή) αντιφασιστικές συλλογικότητες είχαν ξεκινήσει την προετοιμασία των απαντήσεων σε περίπτωση που οι ναζήδες θα αποκτούσαν την επιθυμία να παρελάσουν. Με περισσότερες από 20 εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα και χιλιάδες flyers, πλακάτ και πανό είχαν κάνει από πριν γνωστές τις διαθέσεις εναντίωσης στη σχεδιαζόμενη εθνικιστική διαδήλωση. Σχημάτισαν την Ένωση-S5 που κάλεσε δύο διαδηλώσεις, μία για την παρασκευή 4-9, δηλαδή την προηγούμενη του φασιστικού καλέσματος και μία για τις 5-9, την ίδια μέρα. Επίσης οργάνωσαν κέντρο πληροφόρησης με άμεση τηλεφωνική και διαδικτυακή επικοινωνία, ραδιοφωνικές εκπομπές, κέντρο συνεννόησης και διαμονής όσων θα έρχονταν από άλλες πόλεις κ.α.. Στις διαδηλώσεις κάλεσαν επίσης πολλές άλλες συλλογικότητες (μέχρι και το DGB θεώρησε καλό να κινητοποιηθεί - είχε κι ένα αναπάντητο πέσιμο στην πλάτη του - και μπροστά σε τόση δυναμική κι ο δήμος του Dortmund κάλεσε - ειρηνικό βέβαια - αντιναζιστικό φεστιβάλ στις 5 του μηνός).

5 ΣΤΟ Dortmund ΤΟ καλοκαίρι ΚΡΑΤΗΣΕ και το ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ! Το ένα από τα δύο καλέσματα των αντιφασιστών/τριών στην απογευματινή διαδήλωση της 4-9 είχε για μότο "Να νικήσουμε τον εθνικισμό! Να σπάσουμε τα σύνορα! Ενάντια σε κυριαρχία, λαό και πατρίδα" και το άλλο "Ο κυριότερος εχθρός είναι η ίδια η πατρίδα! Ενάντια σε έθνος, πόλεμο και ναζιστές!" και απαντούσαν στην κίβδηλη συσχέτιση εθνικισμού και αντιπολεμικού πνεύματος που έχουν βρει για νέο πρόταγμα οι οργανώσεις των νεοναζί αντιφασίστες/τριες όργωσαν τους δρόμους της πόλης και έφθασαν μετά από αψιμαχίες με τους μπάτσους ξανά στο κέντρο της. Και τη νύχτα τα πράγματα είχαν ένταση με συμπλοκές αντιφασιστών με ομάδες νεοναζί και καταστροφές των αυτοκινήτων των τελευταίων ενώ βρέθηκε και λαμπαδιάστηκε και το τζιπ του Dietrich Surmann, αρχηγίσκου των νεοναζί στο Dortmund. Και το σάββατο στις 5 του μηνός κορυφώθηκε η αντιφασιστική παρουσία με 2000 κόσμο στην πρωινή συναυλία στην πλατεία του δικαστικού μεγάρου. Στο τέλος της συναυλίας ο κόσμος μπήκε σε σχηματισμό διαδήλωσης με πάνω από 2300 άτομα, η οποία βγήκε από την περιοχή του δικαστηριακού συγκροτήματος και βρέθηκε αντιμέτωπη με μεγάλη αστυνομική δύναμη που ήθελε να αποτρέψει τον κόσμο να μπει στο κέντρο της πόλης. Δυναμικές συμπλοκές ακολούθησαν για να μην επιτευχθεί ο σκοπός τον μπάτσων και πράγματι δεν επιτεύχθηκε. Μ' όλα αυτά (κι αν μπουν στο λογαριασμό κι οι εκδηλώσεις των κ ο μ μ ά τ ω ν - σ υ ν δ ι κ ά τ ω ν - δ ή μ ο υ ) ελάχιστος χώρος είχε μείνει στα νεοναζιστικά κωθώνια. Περιορισμένοι σε ένα πάρκο στην άκρη της πόλης 600 γλόμποι με καταρρακωμένες διαθέσεις έληξαν τη συγκέντρωσή τους πέντε ώρες πριν το δηλωμένο αρχικό πλάνο τους. Η οργανωμένη δράση των αντιφασιστών/τριών τους στέρησε οποιαδήποτε δυνατότητα κεντρικής προβολής τους κι ούτε καν τους άφησε να νιώσουν ασφαλείς στο υποτιθέμενο "δικό τους" προάστιο, το Dorstfeld. Τα συλλυπητήριά μας, και του χρόνου χειρότερα! Κι όσο για τους γερμανούς συντρόφους, θα φωνάξουμε μαζί τους Viva Antifa!

6 ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΗ...

7 ... ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΑΗ

8 Στις 31 του ιουλίου που πέρασε η 18χρονη Caster Semenya από τη Ν. Αφρική σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ στα 800m γυναικών. Ήδη από τότε άρχισε να γίνεται λόγος για το ότι πέρα από γυναικεία είχε και ανδρικά αναπαραγωγικά όργανα. Το χρυσό μετάλλιό της όμως στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στις 19 του αυγούστου έκανε την αυστραλία να προσβάλει υπέρ δικής της αθλήτριας τη νίκη της Semenya με την αιτιολογία ότι δεν ήταν γυναίκα και δε θα έπρεπε να αγωνίζεται μαζί με τις γυναίκες. Από τότε τα πράγματα πήραν επιστημονικομπάτσικη πορεία. Η Semenya αναγκάστηκε να υποβληθεί σε εξετάσεις, με τις οποίες θα έβγαινε το πόρισμα για το ποιο είναι το φύλο της. Αυτά μπορεί να φαίνονται όχι και τόσο δραματικά στα αυτιά κάποιου που αφενός έχει συνηθίσει να ακούει για τις παραξενιές που παίζουν συνήθως στο χώρο του αθλητισμού αφετέρου αποδέχεται ούτως ή άλλως την αλήθεια και την αναγκαιότητα των εξετάσεων κάθε είδους. Και οι δύο όμως παραδοχές είναι κάλπικες. Η πρώτη γιατί ενώ πολλοί "υπεραθλητές" δεν μπορούν να θεωρηθούν σωματικά "κανονικοί" (άλλος έχει υπερμεγέθη καρδιά, άλλος τεράστιο βηματισμό, άλλος εξαιρετική ευλυγισία στους καρπούς κ.ο.κ.), κι οι σωματικές ιδιαιτερότητές τους γίνονται αποδεκτές σαν παραξενιές της φύσης ή και σαν πηγές ταλέντου, αυτή η αποδοχή ωστόσο αφορά μόνο τον ανδρικό αθλούμενο πληθυσμό. Στις περιπτώσεις όμως των γυναικών "υπεραθλητριών" κανείς δεν αποδέχεται πλέον μια ιδιαιτερότητα αλλά καταδικάζει μια ανωμαλία. Και το πιο συνηθισμένο είναι αυτή την "ανωμαλία" να τη συσχετίζει με το φύλο. Έτσι είναι μεγάλος ο αριθμός αθλητριών που κατηγορούνταν για υπερβολικό ανδρισμό ή ελλιπή θηλυκότητα. Σαν αυτή η μομφή να μειώνει τις ικανότητες τους σε έναν αθλητισμό που ούτως ή άλλως μετράει ΣΩΜΑΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΝΑ ΤΑ ΟΡΙΖΟΥΝΕ επιδόσεις: "ναι εντάξει, τρέχει γρήγορα, αλλά κοίτα την, μοιάζει με άνδρα". Κι η δεύτερη παραδοχή για τις εξετάσεις δεν ευσταθεί, καθώς εξετάσεις φύλου δεν υπάρχουν. Δηλαδή δεν υπάρχει μια στάνταρ διαδικασία στην οποία κάποιοι με άσπρες ρόμπες θα αναλύσουν ουσίες, θα μετρήσουν, θα ξύσουν τα κεφάλια τους και θα αναφωνήσουν: "Είναι Άντρας!" ή "Είναι Γυναίκα!". Ανέκαθεν βέβαια υπήρχε και στον αθλητισμό η αγωνία να επιβεβαιώνεται η αυστηρή κοινωνική διάκριση των φύλων. Για πολλά χρόνια στις ολυμπιάδες οι αθλήτριες όφειλαν να παρελαύνουν γυμνές μπροστά σε μέλη της οργάνωσης. Αργότερα και μέχρι και σήμερα το ρόλο αυτό θα παίζει ο έλεγχος των γυναικείων χρωμοσωμάτων, αν και έχει αναγνωρισθεί ότι δεν αποδεικνύει τίποτα για το φύλο - μόνο στην ολυμπιάδα του 1996 υπήρξαν 8 περιπτώσεις γυναικών με ΧΥ στο χρωμόσωμα (αντί του αναμενόμενου ΧΧ) και σε όλες επιτράπηκε να αγωνιστούν - και πουθενά δεν οδήγησε και στην περίπτωση της Semenya. Για να αποφευχθούν τα γενικότερα σχετικά προβλήματα που κρατούν από παλιά, κι επειδή ως γνωστόν λόγω του ντοπαρίσματος κλειτορίδες γίνονται πέη και το αντίστροφο, οι ειδικοί του αθλητισμού επέτρεψαν να αγωνίζονται και άτομα που έχουν αλλάξει φύλο, στους ολυμπιακούς του 2004 (λέτε η αρχαιοελληνική ομοφυλοφιλική παράδοση να τους ενέπνευσε;). Υπό την προϋπόθεση βέβαια να έχουν σταθεροποιηθεί φανερά σε ένα φύλο. Ο ατσάλινος νόμος της κανονικότητας των σωμάτων πρέπει να παραμείνει απαράβατος. Αλλά τίποτα από όλα αυτά δε λύνει το ζήτημα της Semenya. Αν αυτή είχε αποκτήσει ανδρικά γεννητικά όργανα λόγω ντοπαρίσματος, μάλλον δε θα υπήρχε πρόβλημα. Όλες οι εξετάσειςπατέντες στις οποίες την υποβάλλουν, όπως η μέτρηση τεστοστερόνης, υπονοούν τη μομφή του ντοπαρίσματος αφού ακολουθούν κατά γράμμα την τελετουργία της. Το παράλογο όλης αυτής της διαδικασίας είναι η ποινή για την αμφισβήτηση της δυικότητας των φύλων. Και καθρεφτίζει τη μανιώδη αγωνία τους να μετατρέψουν ένα ζήτημα σφικτά δεμένο με τους κοινωνικούς καταναγκασμούς σε πρόβλημα που λύνεται κάτω απ' το επιστημονικό μικροσκόπιο.

9 Εν αναμονή της επιστροφής του γερμανικού γκοθομέταλ συγκροτήματος ραμστάην κάποιος θα περίμενε ηχητική και οπτική ικανοποίηση. Κατόπιν χρόνιας απουσίας τους καθώς και βλέποντας και κρίνοντας από τις προηγούμενες δουλειές τους όλο και κάποιες ιδέες θα είχανε να αφηγηθούν βρε παιδί μου. Η επιστροφή τους, λοιπόν, ξεκίνησε με το σίνγκλ και βίντεο κλιπ (german) pussy σε μετάφραση (γερμανικό) μουνί. Το περιεχόμενο είναι κάμποσες ιστορίες από τα κλασικά πορνό για παράδειγμα 0 ο άντρας ο πετυχημένος, ο πάρτι άνιμαλ, ο πλεημπόης, ο έτσι συναντά τη γυναικάρα που διψάει να τον "πάρει". Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους τα μέλη της μπάντας όπου με σώματα στιβαρά και ρωμαλέα πέη γαμάνε τις γκόμενες ρίχνοντας σπέρμα για φινάλε. Επιπλέον, ξελαρυγγιάζονται φωνάζοντας τη λέξη γερμανία όπου κατά τη διάρκεια της κραυγής κυματίζουνε περίτρανα μεγάλες σημαίες της εν λόγω χώρας. Ενδιαφέρον είναι πως ο τραγουδιστής απαγγέλει από τα μικρόφωνα μιμούμενος τον χίτλερ. Όλο αυτό οδήγησε στη λογοκρισία του κομματιού. Το τραγούδι έχει γερμανικούς και αγγλικούς στίχους. Επίσης, αυτό το βίντεο κλιπ μπορούσες να το δεις μόνο από ένα γερμανικό σάητ με τσόντες εκεί που δηλαδή σε παρέπεμπε το επίσημο σάητ των ραμστάην. S E X F O R M O N E Y Γ Ι Α Τ Ι Π Ε Ι Ν Α Μ Ε H O N E Y Το συγκρότημα είναι γνωστό για τα κάπως "ψαγμένα", "σκοτεινά" βίντεο κλιπ συμβαδίζοντας με το ύφος των στίχων τους. Στίχοι που πολλές φορές μιλάνε για το σεξ περιγράφοντας ερμαφρόδιτες, σαδομαζοχιστικές, ανθρωποφαγικές, αιμομικτικές κουλουπού καταστάσεις. Προς τα έξω, η άποψη που ακούγεται είναι πως το pussy είναι σαρκαστικό, μία κριτική στη γερμανική πορνοβιομηχανία. Από την αρχή μέχρι το τέλος το όλο πράγμα είναι αντιγραφή μίας τσόντας. Πως η πιστή αναπαράσταση μιας τσόντας προκαλεί σαρκασμό είναι μέγα μυστήριο. Τα μέλη της μπάντας βγήκαν μάγκες αφού και γαμάνε και κάνουνε κριτική στο γαμήσι και πρωτοπορούνε στο να κυκλοφορούνε κάτι τόσο γραφικό που κανείς "διάσημος" δεν τολμά να βγάλει. Καθησυχάζουν το κοινό τους με το να τους λένε πως μια κριτική ασκούνε και, παράλληλα, χαϊδεύουν τα αφτιά, τα μάτια κ.ά. σε ένα άλλο κοινό που το λιγότερο που θα πάρουνε απ' το τελευταίο είναι φήμη. Από τη γέννηση του διαδικτύου, άνθισε η διακίνηση της μουσικής με αποτέλεσμα να έχουνε πέσει οι πωλήσεις των σιντί. Η εποχή που διανύουμε θέλει τις δισκογραφικές εταιρίες να ψάχνουνε τρόπους να βγάλουνε χρήμα από παντού για να ξεφύγουνε από τον πάτο που οι ελάχιστες πωλήσεις έχουνε ρίξει τις εταιρείες. Ο τρόπος αυτή τη φορά ήταν να τα τσεπώσουνε διαφημίζοντας ένα πορνοσάητ. Αυτό είχε ξαναγίνει στο παρελθόν με την πίτσιζ (τραγουδίστρια που ασχολείται επίσης με το σεξ) και το set it off όπου είχανε βγει δύο βίντεο κλιπ ένα συνηθισμένο και το δεύτερο διαφήμιζε (γερμανικό) τσοντοσάητ. Ως γνωστό, τα σινγκλ πουλάνε ανεξάρτητα από τα άλμπουμ και τα συγκροτήματα. Με τον ντόρο που έγινε για το λογοκριμένο, πιασάρικο, με αγγλογερμανικούς στοίχους τραγούδι, κατέληξε να γίνει σουξέ πουλώντας αντίτυπα του σινγκλ αυγατίζοντας τα λεφτά στις τσέπες της δισκογραφικής. Εν τω μεταξύ, δεν έπρεπε να αφήσουνε παραπονεμένο το ναζί κοινό. Βρήκαν ευκαιρία να υψώσουνε, σαρκαστικά πάντα, τις σημαίες του πρώην "άριου" έθνους και να μιμηθούν τον νεκρό ναζί χίτλερ. Οι γερμανοί που έχουνε ρετσινιά μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο δεν βγαίνουνε με σημαίες εύκολα προς τα έξω. Αν το κάνεις όμως σαρκαστικά, περνάει στο ντούκου. Στις μέρες μας που για να είσαι ορατός υπάρχει ζόρι, οι ραμστάην τραβάνε μαλακία και οι δισκογραφικές γεμίζουνε ευρώ. Περιμένουμε σε τι άλλο καραγκιοζιλίκι το εμπόριο θα ωθήσει τις εταιρίες και τους "καλλιτέχνες" να κάνουνε.

10 Οι τελευταίες εποχές, περιβάλλονται από έναν καθωσπρεπισμό και μία ωραιοπάθεια σπαζοκόκκαλη. Πρέπει το κάθε άτομο να επενδύσει πολλά: χρόνο, χρήμα, μόχθο, στερήσεις. Όλα αυτά στο βωμό του αισθητικά αποδεκτού σώματος που πάει αυτοκόλλητα με μία σιχαμένη ευγένεια. Εντάξει, έτσι είναι συγκροτημένα τα άτομα στην κοινωνία και ειδικότερα στις κουλτούρες της Δύσης. Το καλαίσθητο είναι συνδεδεμένο άρρηκτα με το έι τι εμ. Ο χαρακτήρας του κάθε ατόμου έχει ριζωμένη την ηθική η οποία δεν απομακρύνεται από την ηθική του συνόλου και η οποία ορίζει τη συμπεριφορά και οριοθετεί τις πράξεις ενός ατόμου. Το άτομο βαπτίζεται ως κανονικό εφόσον ακολουθεί όλα τα παραπάνω. Η ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥ ΦΡΙΚ Το να διαφέρεις εξωτερικά και εσωτερικά από το κανονικό σε αποκλείει από τις διαδικασίες της κοινωνίας, όπως το να βρεις εργασία. Εκτός κι αν βρίσκεσαι σε ένα περιβάλλον, μία κοινότητα με όμοιούς σου, έναν "εναλλακτικό" χώρο. Δε βρίσκεις εύκολα δουλεία αν πας με τα πίρσινγκ, τα τατουάζ, το "έτσι" μαλλί κοτσάροντας τα στο αφεντικό, που, πιχι, για να πουλάς τσίχλες απαιτεί να φοράς τακούνι. Τα τατουάζ τα κρύβεις, τα πίρσινγκ στην τσέπη βάζεις, το μαλλί το κατεβάζεις, φτάνεις στα όρια του κανονικού και ίσως βρεις καμία δουλίτσα, κάποτε. Βέβαια, οι όσοι προλετάριοι έχουνε επιπλέον και πιο ρυτιδιασμένα πρόσωπα τρώνε πόρτα με συνοπτικές διαδικασίες. Είναι κοινωνικά απαράδεκτο να μην έχεις κάνει καριέρα μέχρι τα σαράντα (ειδικά αν δεν υπάρχει η δικαιολογία της τεκνοποίησης και της οικογένειας). Το να διαφέρει, λοιπόν, κάποιος εξωτερικά και εσωτερικά τον κάνει φρικιό. Γίνεται φρικιό μπροστά σε μια κοινωνία στην οποία δεν έχει άλλον τρόπο να υπάρχει. Οι διαφορετικοί επιβιώνουν λοιπόν ως φρικιά κι επιβιώνοντας μπορεί να φτιάχνουν και υποκουλτούρες, ας πάρουμε σαν παράδειγμα το πανκ. Ο τρόπος ζωής των πανκιών είναι τελείως αντικομφορμιστικός. Η εμφάνιση τους προκαλεί αυτομάτως την ταύτισή τους με αντιναζί, αντιεξουσιαστικές, "διαφορετικές" συμπεριφορές. Η κοινωνία τους εντάσσει στο περιθώριό της. Αλλά ακόμα και τα φρικιά-πάνκηδες θα μπορούσαν να σοκαριστούν από μια ακόμα πιο έντονη διαφορετικότητα. Ένα τέτοιο παράδειγμα ήταν ο gg allin στις ήπα. Όταν το '77 πρωτοεμφανίστηκε στην πανκ σκηνή, έπεσαν οι τρίχες από τις μοϊκάνες των πάνκηδων. Ανακούφιζε το άντερο του στη σκηνή, γεύονταν το έδεσμα του πρωκτού του και το μοιραζότανε με το κοινό του. Χτυπούσε τον κόσμο, τον εαυτό του, αυτοσοδομιζότανε. Σόκαρε με αυτήν την προβολή του σώματος σε ρόλο αξιοζήλευτα ασήμαντο. Σόκαρε τόσο που τα ίδια πανκιά, υπερασπιστές της διαφορετικότητας, τον αποκαλούσανε κουήρ (περίεργος, πούστης), όπως ομοίως έπραττε και ο λοιπός αμερικάνικος λαός. Κοντολογίς κανείς σχεδόν δε δέχονταν τη διαφορετικότητα του ούτε η ίδια του η κουλτούρα. (Φυσικά όσο και να σόκαρε άλλο τόσο ενέπνευσε. Παράδειγμα είναι μία συναυλία του το '93 όπου εκατό πανκιά "μπαχάλεψαν" τις γύρω γειτονιές της νέας υόρκης με τη λήξη της συναυλίας). Οι αντικομφορμιστές μια χαρά μπορούνε να "κομφορμίζονται".

11 Αν κοιτάξουμε όμως τριγύρω μας, ο κόσμος είναι γεμάτος φρικιά. Παραμορφωμένοι, "άσχημοι", αλλόκοτοι, "ελαττωματικοί". Για λόγους επιβίωσης, για να μπορέσουνε να αντέξουν την κοινωνική περιθωριοποίηση, τα απανταχού παρόντα φρικιά αναπτύσσουνε ιδιαίτερες προσωπικότητες. Ο περίγυρός τους κάνει δεχτά τα άτομα αυτά, για την κοινωνία είναι πάτος όμως. Είναι παραδείγματα προς αποφυγήν, υποκείμενα για χλευασμό. Τέτοια φρικιά χρησιμοποιεί στα σόου της η πάνια. Η μέινστριμ κουλτούρα έχει καταφέρει να βγάλει λεφτά μέχρι και από τον πιο "αποκρουστικό" ξεδοντιάρη, χαράσσοντας παράλληλα στη συνείδηση του καθενός ότι χωρίς κανονική οδοντοστοιχία δεν έχει θέση παρά στο περιθώριο. Το φρικ δεν αφορά μόνο την εμφάνιση αλλά και τη συμπεριφορά, είναι κι αυτή που απαγορεύεται από τη σοκαρισμένη πλειοψηφία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το συνήθειο των μεταναστών από χώρες της ασίας να περπατάνε χέρι-χέρι δύο άντρες ως ένδειξη της φιλίας τους. Προηγήθηκε πολύ δούλεμα, κράξιμο, άγρια βλέμματα από τα ντόπια ηθικά άτομα ώστε πλέον οι ασιάτες στις δυτικές χώρες σπάνια να τολμούν να κρατηθούνε δημόσια. Η συμπεριφορά τους είναι φρικ γιατί η εξατομίκευση έχει φτάσει στο πετσί των "πολιτισμένων" κρατών. Κάθε αχρείαστη χειρονομία, βλέμμα δηλώνει παράλογη, περιττή έκφραση. Δηλώνει πως ο άλλος είναι φρικιό, μη κανονικός. Χρήζει καταστολής. Είτε λεκτική καταστολή έτσι ώστε το φρικιό να μπει πίσω στο όριο του κανονικού. Είτε το τσουβαλιάζει στις διάφορες ομάδες "ιδιαιτερότητας" που έχουνε φτιαχτεί για να είναι τα πάντα ορισμένα. Είτε μέσω της ψυχιατρικής, στις τραβηγμένες περιπτώσεις, που με τα χάπια το επαναφέρει στη αποδεκτή και άκακη ντάγκλα. Είτε ασκώντας σωματική βία. Γιατί μέσα σ' αυτήν την κοινωνία, μη κανονικός σημαίνει αδύναμος. Κάποιος που είναι εύκολο θύμα στις ορέξεις των "κανονικοποιών". Για να μην πηγαίνουμε μακριά, πρόσφατα, είναι στα μυαλά όλων ο σαματάς που ξεκίνησε στον άγιο παντελεήμονα. Σύσσωμη η ελληνική κοινωνία (δεξιοί και αριστεροί) συμφωνούνε πως οι μετανάστες ζούνε σε απαράδεκτες συνθήκες στα σπίτια τους (χωρίς νερό πχ.). Αυτό που δεν αναφέρει κανείς είναι πως όλοι οι πενηντάρηδες και βάλε έλληνες σε τέτοιες συνθήκες μεγάλωσαν. Ξυπόλητοι, παιδιά, γονείς, πεθερικά μοιράζονταν ένα δωμάτιο, διατηρούσανε ζωντανά στις αυλές τους, φορούσανε μπαλωμένα ρούχα, μπάνιο δύο-τρεις φορές το χρόνο (χειρότερες ακόμα συνθήκες βίωναν οι έλληνες στην ξενιτιά). Τώρα όμως που έχουν αφήσει αυτή τη ζωή πίσω τους κι έχουνε ανέβει ταξικό επίπεδο, δείχνουν πως δεν μπορούν να υπομείνουν ούτε την αισθητική που συνοδεύει μια τέτοια ζωή. Ενοχλούνται από τους μετανάστες επειδή διαφέρει ο τρόπος διαβίωσης τους, οι συνήθειές τους, η συλλογική τους κουλτούρα. Οι μετανάστες είναι τα φρικιά της εποχής μας. Το σίγουρο είναι πως τα φρικιά είναι ζωτικά στο μάτι και θεραπευτικά στην ψυχοσύνθεσή μας. Πόσο απολυτρωτικά θα ήταν αν η ίδια η ψυχοσύνθεση μας εκδηλώνονταν με μη κανονικές συμπεριφορές.

12 σκατά και εμετοί σε όλους στη βουλή

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Επιμέλεια εργασίας: Παναγιώτης Γιαννόπουλος Περιεχόμενα Ερώτηση 1 η : σελ. 3-6 Ερώτηση 2 η : σελ. 7-9 Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 2 Ερώτηση 1 η Η συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

Τι σημαίνει αστικά πεδία σε μετάβαση για εσάς και την καλλιτεχνική σας δημιουργία;

Τι σημαίνει αστικά πεδία σε μετάβαση για εσάς και την καλλιτεχνική σας δημιουργία; Τι σημαίνει αστικά πεδία σε μετάβαση για εσάς και την καλλιτεχνική σας δημιουργία; Δύσκολη ερώτηση Για την καλλιτεχνική μου δημιουργία δεν παίζει κανένα ρόλο. Αυτό που με πικραίνει είναι ότι έζησα την

Διαβάστε περισσότερα

Αντί ανταπόκρισης από την διαδήλωση ενάντια στην κουλτούρα του βιασμού [12 Νοεμβρίου 2016]

Αντί ανταπόκρισης από την διαδήλωση ενάντια στην κουλτούρα του βιασμού [12 Νοεμβρίου 2016] Αντί ανταπόκρισης από την διαδήλωση ενάντια στην κουλτούρα του βιασμού [12 Νοεμβρίου 2016] provo.gr/antirape_cult/ Athos Simonetis 15/11/2016 1/43 2/43 3/43 4/43 5/43 6/43 7/43 8/43 9/43 10/43 11/43 12/43

Διαβάστε περισσότερα

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια Δευτέρα, Ιουνίου 16, 2014 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΞΙΑΣ ΚΡΑΛΛΗ Η Μεταξία Κράλλη είναι ένα από τα δημοφιλέστερα πρόσωπα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Μετά την κυκλοφορία του πρώτου της βιβλίου, "Μια φορά

Διαβάστε περισσότερα

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. ''

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. '' 1. '' Τίποτα δεν είναι δεδομένο. '' 2. '' Η μουσική είναι η τροφή της ψυχής. '' 3. '' Να κάνεις οτι έχει νόημα για σένα, χωρίς όμως να παραβιάζεις την ελευθερία του άλλου. '' 4. '' Την πραγματική μόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα.

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα. Ήρθε ένας νέος μαθητής στην τάξη. Όλοι τον αποκαλούν ο «καινούριος». Συμφωνείς; 1 Δεν είναι σωστό να μη φωνάζουμε κάποιον με το όνομά του. Είναι σαν να μην τον αναγνωρίζουμε. Σωστά. Έχει όνομα και με αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ. Εργασία. των μαθητών της Α3 τάξης του 2 ου Γυμνασίου Ελευσίνας

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ. Εργασία. των μαθητών της Α3 τάξης του 2 ου Γυμνασίου Ελευσίνας ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ Εργασία των μαθητών της Α3 τάξης του 2 ου Γυμνασίου Ελευσίνας ΑΓΓΕΛΟΥ ΠΑΠΠΑ ΜΕΡΑΜΠΙ ΤΣΑΝΑΒΑ Ελευσίνα, Μάιος 2012 ΟΡΙΣΜΟΣ Κοινωνικός ρατσισμός ή κοινωνικός αποκλεισμός είναι ο υποτιμητικός

Διαβάστε περισσότερα

Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 1

Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 1 1 a) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. αν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους.

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Κάθεται στο παράθυρο του δωματίου της και σκέφτεται, στεναχωρημένη τους παλιούς της φίλους και συμμαθητές.

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ 1η Σελίδα Η Γιώτα θα πάει για πρώτη φορά κατασκήνωση. Φαντάζεται πως θα περάσει πολύ άσχημα μακριά από τους γονείς και τα παιχνίδια της για μια ολόκληρη εβδομάδα. Αγχώνεσαι ή νοιώθεις άβολα όταν είσαι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΟ. Πέμπτη 19 Νοεμβρίου Αγαπητή Κίττυ,

ΚΕΙΜΕΝΟ. Πέμπτη 19 Νοεμβρίου Αγαπητή Κίττυ, ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2000 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ : ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ Αγαπητή Κίττυ, ΚΕΙΜΕΝΟ Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 1942

Διαβάστε περισσότερα

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός;

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός; 1 α) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. αν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος Ασφαλώς Κυκλοφορώ (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού Tάξη & Τμήμα:... Σχολείο:... Ημερομηνία:.../.../200... Όνομα:... Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς

Διαβάστε περισσότερα

Το κυνηγί της φώκιας νέο index Το κυνήγι της φώκιας...2 Λεξιλόγιο...2 Ερωτήσεις...4 Κείμενο...5 Το κυνήγι της φώκιας...5

Το κυνηγί της φώκιας νέο index Το κυνήγι της φώκιας...2 Λεξιλόγιο...2 Ερωτήσεις...4 Κείμενο...5 Το κυνήγι της φώκιας...5 Το κυνηγί της φώκιας νέο index Το κυνήγι της φώκιας...2 Λεξιλόγιο...2 Ερωτήσεις...4 Κείμενο...5 Το κυνήγι της φώκιας....5 Page 1Τ Το κυνήγι της φώκιας Λεξιλόγιο Καταλαβαίνεις τις λέξεις; 1. Ολοκληρώνομαι

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 7. πίνακας του Γιώργου Ιακωβίδη

Ενότητα 7. πίνακας του Γιώργου Ιακωβίδη Ενότητα 7 πίνακας του Γιώργου Ιακωβίδη Αφηγούμαστε πώς περάσαμε σε μια συναυλία Περιγράφουμε μουσικά όργανα και πώς κατασκευάζονται Απαγγέλλουμε και τραγουδάμε στίχους Περιγράφουμε έργα τέχνης Αναγνωρίζουμε

Διαβάστε περισσότερα

Μήνυμα από τους μαθητές του Ε1. Σ αυτούς θέλουμε να αφιερώσουμε τα έργα μας. Τους έχουν πάρει τα πάντα. Ας τους δώσουμε, λοιπόν, λίγη ελπίδα»

Μήνυμα από τους μαθητές του Ε1. Σ αυτούς θέλουμε να αφιερώσουμε τα έργα μας. Τους έχουν πάρει τα πάντα. Ας τους δώσουμε, λοιπόν, λίγη ελπίδα» Μήνυμα από τους μαθητές του Ε1 «Εμείς, τα παιδιά της Ε1 τάξης, κάναμε μερικά έργα με θέμα τους πρόσφυγες, για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας σ αυτούς τους κυνηγημένους ανθρώπους. Τους κυνηγάει ο πόλεμος

Διαβάστε περισσότερα

ΟΥΙΛΙΑΜ ΛΑΝΤΕΪ συνέντευξη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη

ΟΥΙΛΙΑΜ ΛΑΝΤΕΪ συνέντευξη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη Ημερομηνία 25/2/2015 Μέσο Συντάκτης Link diastixo.gr Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης http://diastixo.gr/sinentefxeis/xenoi/3524-william-landay ΟΥΙΛΙΑΜ ΛΑΝΤΕΪ συνέντευξη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη Δημοσιεύτηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (για τους μαθητές Γυμνασίων, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ, Καλλιτεχνικών, Μουσικών, Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.)

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (για τους μαθητές Γυμνασίων, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ, Καλλιτεχνικών, Μουσικών, Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.) Ημερομηνία:.. Σχολείο:. Τάξη:. ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (για τους μαθητές Γυμνασίων, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ, Καλλιτεχνικών, Μουσικών, Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.) Πρόλογος Αγαπητέ/ή μαθητή/τρια, Το ερωτηματολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι.

Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι. ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΙΑΣ ΠΑΡΕΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι. Αμέσως χάρηκαν πολύ, αλλά κι απογοητεύτηκαν ταυτόχρονα όταν έμαθαν ότι θα ήταν ένα

Διαβάστε περισσότερα

Μπορεί να υπάρχει ρατσισμός στου κόσμου τις πατρίδες Όμως εγώ θα αντιδρώ γιατί έχω ελπίδες

Μπορεί να υπάρχει ρατσισμός στου κόσμου τις πατρίδες Όμως εγώ θα αντιδρώ γιατί έχω ελπίδες Συμμετοχή στην εκδήλωση «Ο πλούτος της διαφορετικότητας» Στις 20-4-2013 μαθητές του γ/σίου Ν. Αλικαρνασσού πραγματοποίησαν στην πλατεία Ελευθερίας διάφορες δράσεις στα πλαίσια του προγράμματος με θέμα

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του Φερδινάνδου Συγγραφέας: Μούνρω Λιφ. Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου

Η ιστορία του Φερδινάνδου Συγγραφέας: Μούνρω Λιφ. Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου Η ιστορία του Φερδινάνδου Συγγραφέας: Μούνρω Λιφ. Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου Μια φορά κι έναν καιρό στην Ισπανία υπήρχε ένας μικρός ταύρος που το όνομά του ήταν Φερδινάνδος. Όλοι οι άλλοι μικροί

Διαβάστε περισσότερα

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου - από τον Φουάτ σε τρεις εταιρίες χρήματα... μπλου μπρουμέλ, άλλη μια P.A κάπως έτσι και άλλη μία που μου είχες πει

Διαβάστε περισσότερα

κι η τιμωρία των κατηγορουμένων. Βέβαια, αν δεν έχεις πάρει καθόλου βάρος, αυτό θα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος

κι η τιμωρία των κατηγορουμένων. Βέβαια, αν δεν έχεις πάρει καθόλου βάρος, αυτό θα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος 14 Φτάνοντας λοιπόν ο Νικήτας σε μια από τις γειτονικές χώρες, εντυπωσιάστηκε από τον πλούτο και την ομορφιά της. Πολλά ποτάμια τη διέσχιζαν και πυκνά δάση κάλυπταν τα βουνά της, ενώ τα χωράφια ήταν εύφορα

Διαβάστε περισσότερα

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν.

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Αποστόλη Λαμπρινή (brines39@ymail.com) ΔΥΝΑΜΗ ΨΥΧΗΣ Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Θα σε χτυπάνε, θα σε πονάνε,

Διαβάστε περισσότερα

Πένυ Παπαδάκη : «Με οδηγούν και οι ίδιοι οι ήρωες στο τέλος που θα ήθελαν» Τετάρτη, 29 Μάρτιος :13

Πένυ Παπαδάκη : «Με οδηγούν και οι ίδιοι οι ήρωες στο τέλος που θα ήθελαν» Τετάρτη, 29 Μάρτιος :13 Πένυ Παπαδάκη : «Με οδηγούν και οι ίδιοι οι ήρωες στο τέλος που θα ήθελαν» Τετάρτη, 29 Μάρτιος 2017-11:13 Από τη Μαίρη Γκαζιάνη Η συγγραφέας Πένυ Παπαδάκη καταπιάνεται με ένα ακόμα κοινωνικό θέμα στο νέο

Διαβάστε περισσότερα

«Πούλα τα όσο θες... πούλα ας πούµε το καλάµι από 200 ευρώ, 100. Κατάλαβες;»

«Πούλα τα όσο θες... πούλα ας πούµε το καλάµι από 200 ευρώ, 100. Κατάλαβες;» «Πούλα τα όσο θες... πούλα ας πούµε το καλάµι από 200 ευρώ, 100. Κατάλαβες;» Οπου (Α) ο καλούµενος - χρήστης της υπ' αριθ. 698... (µέλος της Χ.Α.) Οπου (Β) ο καλών Ηµεροµηνία: 20/09/2013 Εναρξη: 22:12':00''

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΗ Γ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ από τη δασκάλα Στέλλα Σάββα Παττίδου

ΤΑΞΗ Γ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ από τη δασκάλα Στέλλα Σάββα Παττίδου ΤΑΞΗ Γ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ από τη δασκάλα Στέλλα Σάββα Παττίδου ΚΕΙΜΕΝΙΚΟ ΕΙΔΟΣ:ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Θέμα: Περιγραφή προσώπου Τίτλος: «ο παππούς μου» Α. ΠΡΟΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ 1. Φάση Αυθεντικοποίησης (3Χ40 λεπτά) Προβληματισμός

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Β - Γ Δημοτικού

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος Ασφαλώς Κυκλοφορώ (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Β - Γ Δημοτικού Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Β - Γ Δημοτικού Tάξη & Τμήμα:... Σχολείο:... Ημερομηνία:.../.../200... Όνομα:... Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς

Διαβάστε περισσότερα

Co-funded by the European Union Quest

Co-funded by the European Union Quest 1 Καλωσορίσατε στο παιχνίδι "Δώσε το στον επόμενο". Co-funded by the European Union Ένα εργαλείο για να σας βοηθήσει να γνωρίσετε μια δικαιοσύνη φιλική προς το παιδί Παίκτες Ηλικία 14-18 4-6 Χρονών Βάλτε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ ΣΤΟ 46 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ ΣΤΟ 46 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ. 22-3-2011 ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ ΣΤΟ 46 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ. 1. Εισαγωγή 2. Η Πρώτη Συνάντηση της Ομάδας Μαθητών. 3. Η Δεύτερη

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία του Θοδωρή Μάρκου Α 3 Γυμνασίου. στο λογοτεχνικό ανάγνωσμα. «ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΜΕ ΦΤΕΡΑ» της Μαρίας Παπαγιάννη

Εργασία του Θοδωρή Μάρκου Α 3 Γυμνασίου. στο λογοτεχνικό ανάγνωσμα. «ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΜΕ ΦΤΕΡΑ» της Μαρίας Παπαγιάννη Εργασία του Θοδωρή Μάρκου Α 3 Γυμνασίου στο λογοτεχνικό ανάγνωσμα «ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΜΕ ΦΤΕΡΑ» της Μαρίας Παπαγιάννη Α ομάδα 1. Στο βιβλίο παρουσιάζονται δύο διαφορετικοί κόσμοι. Ο πραγματικός κόσμος της Ρόζας,

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο ΕΝΕΡΓΟΊ ΚΑΙ ΥΠΕΎΘΥΝΟΙ ΠΟΛΊΤΕΣ Ο ΣΕΒΑΣΜΌΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΆΛΛΟΥΣ ERASMUS +

Εγχειρίδιο ΕΝΕΡΓΟΊ ΚΑΙ ΥΠΕΎΘΥΝΟΙ ΠΟΛΊΤΕΣ Ο ΣΕΒΑΣΜΌΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΆΛΛΟΥΣ ERASMUS + Εγχειρίδιο 2016-2017 ΕΝΕΡΓΟΊ ΚΑΙ ΥΠΕΎΘΥΝΟΙ ΠΟΛΊΤΕΣ Ο ΣΕΒΑΣΜΌΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΆΛΛΟΥΣ ΙΑΚΟ Ε Ρ Ε Φ Ι Ρ Ε B Π Σ ΥΚΩΣΙΑ Ε Λ Ο Ι Σ Α ΜΝ ΓΥ ERASMUS + Bullying and Cyber bullying: How to Prevent and Fight the violence

Διαβάστε περισσότερα

Πώς θα κάνω το παιδί μου να αγαπήσει το σχολείο;

Πώς θα κάνω το παιδί μου να αγαπήσει το σχολείο; Ημερομηνία 28/09/2015 Μέσο Συντάκτης Link clickatlife.gr Χριστίνα Χρυσανθοπούλου http://www.clickatlife.gr/euzoia/story/63076/pos-tha-kano-to-paidi-mou-naagapisei-to-sxoleio ΕΥΖΩΙΑ Πώς θα κάνω το παιδί

Διαβάστε περισσότερα

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups INTERVIEWS REPORT February / March 2012 - Partner: Vardakeios School of Hermoupolis - Target group: Immigrants, women 1 η συνέντευξη Από την Αλβανία Το 2005 Η γλώσσα. Ήταν δύσκολο να επικοινωνήσω με τους

Διαβάστε περισσότερα

Η συγγραφέας Γιώτα Γουβέλη και «Η πρώτη κυρία» Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου :21

Η συγγραφέας Γιώτα Γουβέλη και «Η πρώτη κυρία» Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου :21 Ημερομηνία 12/12/2015 Μέσο Συντάκτης Link http://now24.gr/ Μαίρη Γκαζιάνη http://now24.gr/i-singrafeas-giota-gouveli-ke-i-proti-kiria/ Η συγγραφέας Γιώτα Γουβέλη και «Η πρώτη κυρία» Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Ο Ηλίας ανεβαίνει Ψηλά Ψηλότερα Κάθε Μάρτιο, σε μια Χώρα Κοντινή, γινόταν μια Γιορτή! Η Γιορτή των Χαρταετών. Για πρώτη φορά,

Διαβάστε περισσότερα

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις;

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις; Πρόλογος Όταν ήμουν μικρός, ούτε που γνώριζα πως ήμουν παιδί με ειδικές ανάγκες. Πώς το ανακάλυψα; Από τους άλλους ανθρώπους που μου έλεγαν ότι ήμουν διαφορετικός, και ότι αυτό ήταν πρόβλημα. Δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

Ταξίδι στις ρίζες «Άραγε τι μπορεί να κρύβεται εδώ;»

Ταξίδι στις ρίζες «Άραγε τι μπορεί να κρύβεται εδώ;» Ταξίδι στις ρίζες Είχε φτάσει πια η μεγάλη ώρα για τα 6 αδέρφια Ήταν αποφασισμένα να δώσουν απάντηση στο ερώτημα που τόσα χρόνια τα βασάνιζε! Η επιθυμία τους ήταν να μάθουν την καταγωγή τους και να συλλέξουν

Διαβάστε περισσότερα

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς A...Τα αισθήματα και η ενεργεία που δημιουργήθηκαν μέσα μου ήταν μοναδικά. Μέσα στο γαλάζιο αυτό αυγό, ένιωσα άτρωτος, γεμάτος χαρά και αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε περισσότερα

Από τους μαθητές/τριές Μπεγκέγιαγ γ Χριστιάνα Παπαδάκης Χριστόφορος Παπαδάκης Π Κωνσταντίνος Ροδουσάκης Μάνος Ραφτοπούλου Πόπη

Από τους μαθητές/τριές Μπεγκέγιαγ γ Χριστιάνα Παπαδάκης Χριστόφορος Παπαδάκης Π Κωνσταντίνος Ροδουσάκης Μάνος Ραφτοπούλου Πόπη BULLING Από τους μαθητές/τριές έ Μπεγκέγιαγ γ Χριστιάνα Παπαδάκης Χριστόφορος Παπαδάκης Π Κωνσταντίνος Ροδουσάκης Μάνος Ραφτοπούλου Πόπη Δεν έχουν όλες οι πόλεις του κόσμου ειρήνη! Κάποιες έχουν πόλεμο.

Διαβάστε περισσότερα

Η γυναίκα με τα χέρια από φως

Η γυναίκα με τα χέρια από φως ΛIΛH ΛAMΠPEΛΛH Σειρά: Κι αν σου μιλώ με Παραμύθια... Η γυναίκα με τα χέρια από φως Εφτά παραμύθια σχέσης από την προφορική παράδοση Τρεις τρίχες λύκου Ζούσε κάποτε, σ ένα μικρό χωριό, ένας άντρας και μια

Διαβάστε περισσότερα

«Η απίστευτη αποκάλυψη του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε»

«Η απίστευτη αποκάλυψη του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε» «Η απίστευτη αποκάλυψη του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε» της Άννας Κουππάνου Στις σελίδες που ακολουθούν υπάρχουν δραστηριότητες σχετικά με το βιβλίο: «Η απίστευτη αποκάλυψη του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε» Οι δραστηριότητες

Διαβάστε περισσότερα

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη διαβάζω ιστορίες Αποστολή Κρυμμένος Θησαυρός Λίνα Σωτηροπούλου Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη 11 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Το δώρο της γιαγιάς Μόλις χτύπησε το ξυπνητήρι, με έπιασε πανικός. Δεν μπορούσα να καταλάβω για ποιον

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Αγαπητέ μαθητή/ αγαπητή μαθήτρια, Διεξάγουμε μια έρευνα και θα θέλαμε να μάθουμε την άποψή σου για τo περιβάλλον μάθησης που επικρατεί στην τάξη σου. Σε παρακαλούμε

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν λανθασμένα ότι δεν είναι «ψυχικά δυνατοί». Άλλοι μπορεί να φοβούνται μήπως δεν «φανούν» ψυχικά δυνατοί στο περιβάλλον τους.

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν λανθασμένα ότι δεν είναι «ψυχικά δυνατοί». Άλλοι μπορεί να φοβούνται μήπως δεν «φανούν» ψυχικά δυνατοί στο περιβάλλον τους. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν λανθασμένα ότι δεν είναι «ψυχικά δυνατοί» Άλλοι μπορεί να φοβούνται μήπως δεν «φανούν» ψυχικά δυνατοί στο περιβάλλον τους Η αυτοεικόνα μας «σχηματίζεται» ως ένα σχετικά σταθερό

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ»

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» «ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» ΤΑΞΗ Γ1 2 ο Δ Σ ΓΕΡΑΚΑ ΔΑΣΚ:Αθ.Κέλλη ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Κατά τη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς η τάξη μας ασχολήθηκε με την ανάγνωση και επεξεργασία λογοτεχνικών βιβλίων

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Όμορφος κόσμος

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Όμορφος κόσμος ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Όμορφος κόσμος Φροντίζουμε όλα τα πλάσματα Η Αγία Μελανγκέλ: η προστάτιδα του περιβάλλοντος Εξακόσια χρόνια μετά τη γέννηση του Χριστού, γεννήθηκε στα καταπράσινα δάση της Ιρλανδίας μια

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογική εξήγηση των δυσκολιών στην ανθρώπινη επικοινωνία - Νικόλαος Γ. Βακόνδιος - Ψυχολόγ

Βιολογική εξήγηση των δυσκολιών στην ανθρώπινη επικοινωνία - Νικόλαος Γ. Βακόνδιος - Ψυχολόγ Οι άνθρωποι κάνουμε πολύ συχνά ένα μεγάλο και βασικό λάθος, νομίζουμε ότι αυτό που λέμε σε κάποιον άλλον, αυτός το εκλαμβάνει όπως εμείς το εννοούσαμε. Νομίζουμε δηλαδή ότι ο «δέκτης» του μηνύματος το

Διαβάστε περισσότερα

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός;

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός; 1α) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. Aν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

1 / 15 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 3 ης Γυµνασίου. Μάρτιος 2007

1 / 15 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 3 ης Γυµνασίου. Μάρτιος 2007 1 / 15 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Έρευνα υποστηριζόµενη από τη Γενική ιεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισµού της Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράµµατος Σωκράτης «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

I N T E R V I E W S 1 3 / 1 2 / Ο Γιούνας Γιούνασον θέλει να πηδήξεις από το παράθυρο και να εξαφανιστείς

I N T E R V I E W S 1 3 / 1 2 / Ο Γιούνας Γιούνασον θέλει να πηδήξεις από το παράθυρο και να εξαφανιστείς I N T E R V I E W S 1 3 / 1 2 / 2 0 1 6 Ο Γιούνας Γιούνασον θέλει να πηδήξεις από το παράθυρο και να εξαφανιστείς ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΗΣΤΟΥ Μιλήσαμε με τον συγγραφέα του best seller των 10 εκατομμυρίων αντιτύπων

Διαβάστε περισσότερα

Οι γνώμες είναι πολλές

Οι γνώμες είναι πολλές Η Ψυχολογία στη Φυσική Αγωγή στο πλαίσιο του σχολικού περιβάλλοντος ΚασταμονίτηςΚωνσταντίνος Ψυχολόγος Οι γνώμες είναι πολλές Πολλές είναι οι γνώμες στο τι προσφέρει τελικά ο αθλητισμός στην παιδική ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

: 20cmX15cm ( ), 40cmX15 (ANOIKTO) 01 E. Μια γκρίζα εκδροµή

: 20cmX15cm ( ), 40cmX15 (ANOIKTO) 01 E. Μια γκρίζα εκδροµή 01 E Μια γκρίζα εκδροµή 02 03 Ένα βράδυ, γύρω στις 03:00 π.μ. ο Φίλιππος, 17 ετών, κάλεσε στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056. Ήταν ένα δύσκολο βράδυ για εκείνον, παραμονές των τελικών

Διαβάστε περισσότερα

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ''

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 1 2 Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 3 Τα λουλούδια χωρίς όνομα, τα έχει ο καθένας από μας, αλλά δεν το ξέρουμε. Δεν μας μαθαίνουν τίποτα και ψάχνουμε μόνοι μας άσκοπα να βρούμε κάτι, για να

Διαβάστε περισσότερα

Μέλισσες και Κηφήνες

Μέλισσες και Κηφήνες Μέλισσες και Κηφήνες 21.01.2016 Σήμερα είχα μια πολύ ενδιαφέρουσα μέρα στο γραφείο. Ανοίγοντας την αλληλογραφία, ανάμεσα στις επιστολές από δικαστήρια και δημόσιες υπηρεσίες, ήταν και το ετήσιο φιρμάνι.

Διαβάστε περισσότερα

Στον κόσμο με την Thalya

Στον κόσμο με την Thalya Γρηγόρης Μπελαβίλας Στον κόσμο με την Thalya Συνέντευξη: Τσέκος Αθανάσιος Tι σάς κάνει να γράφετε μουσική? Ο βασικός λογος είναι ότι οι μουσικές που γράφω μού αρέσουν πολύ πιό πολύ από τίς μουσικές τών

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν διάφορα και σημαντικά προβλήματα. Ένα από αυτά είναι ο πόλεμος που έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη νερού, φαγητού και ιατρικής περίθαλψης και το χειρότερο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ - Α,α,α,α,α,α,α! ούρλιαξε η Νεφέλη - Τρομερό! συμπλήρωσε η Καλλιόπη - Ω, Θεέ μου! αναφώνησα εγώ - Απίστευτα τέλειο! είπε η Ειρήνη και όλες την κοιτάξαμε λες και είπε

Διαβάστε περισσότερα

Επιλέγω τα συναισθήματα που βιώνω, και αποφασίζω για τον στόχο που θέλω να πετύχω.

Επιλέγω τα συναισθήματα που βιώνω, και αποφασίζω για τον στόχο που θέλω να πετύχω. Η ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΒΛΕΠΕΙΣ - Από το Κεφάλαιο 21, II. THE RESPONSIBILITY FOR SIGHT - 1. Έχουμε πει επανειλημμένα το πόσα λίγα σου ζητούνται για να μάθεις αυτά τα μαθήματα. Είναι η ίδια μικρή προθυμία που

Διαβάστε περισσότερα

ISSP 1998 Religion II. - Questionnaire - Cyprus

ISSP 1998 Religion II. - Questionnaire - Cyprus ISSP 1998 Religion II - Questionnaire - Cyprus Για σας. Είμαστε από το Κέντρο Ερευνών του Cyprus College. Kάνουμε μια διεθνή έρευνα για κοινωνικές και ηθικές αντιλήψεις. Η έρευνα αυτή γίνεται ταυτόχρονα

Διαβάστε περισσότερα

Ο Δημήτρης Βολονάκης, είναι από τον Αύγουστο του 2011 ο προπονητής της ομάδας Κ20 του ΟΦΗ.

Ο Δημήτρης Βολονάκης, είναι από τον Αύγουστο του 2011 ο προπονητής της ομάδας Κ20 του ΟΦΗ. Ο Δημήτρης Βολονάκης, είναι από τον Αύγουστο του 2011 ο προπονητής της ομάδας Κ20 του ΟΦΗ. Μετά από συμφωνία με το Νίκο Μαχλά την εποχή εκείνη, ο Δημήτρης Βολονάκης αποχώρησε από τον πάγκο του Αλμυρού

Διαβάστε περισσότερα

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου Δύο Σε μια σπουδαία αρχαία πόλη που την έλεγαν Ουρούκ, ζούσε ένας νεαρός βασιλιάς, ο Γκιλγκαμές. Πατέρας του Γκιλγκαμές ήταν ο βασιλιάς Λουγκαλμπάντα και μητέρα του η

Διαβάστε περισσότερα

Όταν σκέφτεσαι το ξεκίνημά σου ποιος παράγοντας θεωρείς ότι ήταν ο πιο καθοριστικός για να «πάρουν μπρος» τα πράγματα;

Όταν σκέφτεσαι το ξεκίνημά σου ποιος παράγοντας θεωρείς ότι ήταν ο πιο καθοριστικός για να «πάρουν μπρος» τα πράγματα; Τι εισαγωγικό να γράψεις για έναν καλλιτέχνη που εδώ και χρόνια είναι από τους πιο αγαπημένους του ελληνικού κοινού; Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης όχι μόνο «πουλάει» αλλά ανανεώνει τη σχέση του με το κοινό με

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι ο εκφοβισμός; Μαργώση Μαρία ΠΕ02, Καψάλης Αλέξανδρος ΠΕ18 1ο ΕΠΑΛ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

Τι είναι ο εκφοβισμός; Μαργώση Μαρία ΠΕ02, Καψάλης Αλέξανδρος ΠΕ18 1ο ΕΠΑΛ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ Τι είναι ο εκφοβισμός; Ο εκφοβισμός δεν είναι μικρό ζήτημα. H χώρα μας βρίσκετε στην 4η θέση σε περιστατικά που αφορούν σχολικούς εκφοβισμούς με ποσοστό 31,98%. Πιο αναλυτικά, στην πρώτη θέση είναι η Λιθουανία

Διαβάστε περισσότερα

Κάποτε θα ρθουν. και επειδή είναι σίγουρο πλέον, έχε το νου σου στο παιδί!!

Κάποτε θα ρθουν. και επειδή είναι σίγουρο πλέον, έχε το νου σου στο παιδί!! Κάποτε θα ρθουν και επειδή είναι σίγουρο πλέον, έχε το νου σου στο παιδί!! 1 / 6 (ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ) Αφού πρώτα μάς έχωσαν μέσα στα σπίτια μας στερώντας μας την εργασία, αφού μετά μάς έβαλαν ενοίκιο προς το κράτος

Διαβάστε περισσότερα

Εάν όμως πείτε να κάνετε το πάρτι γενεθλίων στο σπίτι ή τον κήπο σας, τα πράγματα δυσκολέυουν. Πρέπει να οργανώσετε μόνοι σας ένα σωρό πράγματα.

Εάν όμως πείτε να κάνετε το πάρτι γενεθλίων στο σπίτι ή τον κήπο σας, τα πράγματα δυσκολέυουν. Πρέπει να οργανώσετε μόνοι σας ένα σωρό πράγματα. Ιδέες για Γενέθλια παιδιών Πόσες φορές σπάσατε το κεφάλι σας, που να κάνετε το πάρτι γενεθλίων των παιδιών σας; Στο σπίτι, στον κήπο ή τελικά σε κάποιον παιδότοπο; Εάν επιλέξετε έναν παιδότοπο, τα πράγματα

Διαβάστε περισσότερα

Στυλιανή Ανή Χρόνη, Ph.D. Λέκτορας ΤΕΦΑΑ, ΠΘ, Τρίκαλα

Στυλιανή Ανή Χρόνη, Ph.D. Λέκτορας ΤΕΦΑΑ, ΠΘ, Τρίκαλα ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΘΛΗΤΕΣ & ΑΘΛΗΤΡΙΕΣ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Στυλιανή Ανή Χρόνη, Ph.D. Λέκτορας ΤΕΦΑΑ, ΠΘ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΙΚΡΗ ΕΛΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΗΤΕΧΝΗ ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ» ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΟΜΑΔΑ ΣΤ (ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤ ΤΑΞΗΣ)

Η ΜΙΚΡΗ ΕΛΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΗΤΕΧΝΗ ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ» ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΟΜΑΔΑ ΣΤ (ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤ ΤΑΞΗΣ) Η ΜΙΚΡΗ ΕΛΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΗΤΕΧΝΗ ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ» ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΟΜΑΔΑ ΣΤ (ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤ ΤΑΞΗΣ) Μια φορά κι ένα καιρό ήταν ένα μακρινό χωριό σε μια χώρα πανέμορφη. Τα σπίτια του ήταν μικρά και παραμυθένια.

Διαβάστε περισσότερα

Η τέχνη της συνέντευξης Martes, 26 de Noviembre de 2013 12:56 - Actualizado Lunes, 17 de Agosto de 2015 18:06

Η τέχνη της συνέντευξης Martes, 26 de Noviembre de 2013 12:56 - Actualizado Lunes, 17 de Agosto de 2015 18:06 No hay traducción disponible. του Χουάν Μαγιόργκα 4 ΠΡΟΣΩΠΑ: 3 Γυναίκες (γιαγιά, μητέρα και εγγονή) και ένας άντρας γύρω στα 30. Το τελευταίο έργο του μεγάλου Ισπανού δραματουργού που ανέβηκε στο Εθνικό

Διαβάστε περισσότερα

(συνέντευξη: ραδιοφωνικός σταθμός Αθήνα, 9.84, ο σφυγμός της μέρας, 06/02/08)

(συνέντευξη: ραδιοφωνικός σταθμός Αθήνα, 9.84, ο σφυγμός της μέρας, 06/02/08) (συνέντευξη: ραδιοφωνικός σταθμός Αθήνα, 9.84, ο σφυγμός της μέρας, 06/02/08) Φ.Κ.: ας επιστρέψουμε τώρα στο μεγάλο θέμα της ημέρας σε παγκόσμια κλίμακα, της Αμερικάνικές προκριματικές εκλογές. Πήραμε

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. "Είμαι ο ίδιος μέσα και έξω από την τάξη; Γιατί;" Υπεύθυνη καθηγήτρια: Τζωρτζάτου Μάρια

ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Είμαι ο ίδιος μέσα και έξω από την τάξη; Γιατί; Υπεύθυνη καθηγήτρια: Τζωρτζάτου Μάρια ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ "Είμαι ο ίδιος μέσα και έξω από την τάξη; Γιατί;" Υπεύθυνη καθηγήτρια: Τζωρτζάτου Μάρια Εισαγωγική Παρουσίαση από την υπεύθυνη καθηγήτρια. Με το παραπάνω θέμα ασχολήθηκαν κατά

Διαβάστε περισσότερα

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το Α' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη Σμπώκου

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το Α' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη Σμπώκου Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το Α' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη Σμπώκου - Έλα - πέρασες μια φορά ε; Σε είδα σε μια στιγμή αλλά δεν ήμουν βέβαιος, δεν με είδες; - πέρασα με το αμάξι και έκανα

Διαβάστε περισσότερα

- Γιατρέ, πριν την εγχείρηση δεν είχατε μούσι... - Δεν είμαι γιατρός. Ο Αγιος Πέτρος είμαι...

- Γιατρέ, πριν την εγχείρηση δεν είχατε μούσι... - Δεν είμαι γιατρός. Ο Αγιος Πέτρος είμαι... - Γιατρέ, πριν την εγχείρηση δεν είχατε μούσι... - Δεν είμαι γιατρός. Ο Αγιος Πέτρος είμαι... - Γιατρέ, βλέπω μπλε και πράσινους κόκκους.. - Οφθαλμίατρο έχετε δει; - Οχι! Μόνο μπλε και πράσινους κόκκους...

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑ «Συνέργειες Αποβλήτων και Πόρων προς την κατεύθυνση της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα και στις Μεσογειακές Χώρες»

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑ «Συνέργειες Αποβλήτων και Πόρων προς την κατεύθυνση της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα και στις Μεσογειακές Χώρες» ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑ «Συνέργειες Αποβλήτων και Πόρων προς την κατεύθυνση της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα και στις Μεσογειακές Χώρες» Εισήγηση ΠΑΝΔΟΙΚΟ Θέμα: Η Κυκλική Οικονομία με την Πολυγωνική Λογική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΧΩ ΜΙΑ ΙΔΕΑ Προσπαθώντας να βρω θέμα για την εργασία σχετικά με την Δημοκρατία, έπεσα σε τοίχο. Διάβαζα και ξαναδιάβαζα, τις σημειώσεις μου και δεν

ΕΧΩ ΜΙΑ ΙΔΕΑ Προσπαθώντας να βρω θέμα για την εργασία σχετικά με την Δημοκρατία, έπεσα σε τοίχο. Διάβαζα και ξαναδιάβαζα, τις σημειώσεις μου και δεν ΕΧΩ ΜΙΑ ΙΔΕΑ Προσπαθώντας να βρω θέμα για την εργασία σχετικά με την Δημοκρατία, έπεσα σε τοίχο. Διάβαζα και ξαναδιάβαζα, τις σημειώσεις μου και δεν έφτανα πουθενά. Στο μυαλό, μου έρχονταν διάφορες ιδέες:

Διαβάστε περισσότερα

Πως όμως τα ταλεντάκια της Παιανίας κατάφεραν μέσα σε μερικούς μόλις μήνες να γίνουν μέλη της πρώτης ομάδας του «τριφυλλιού»;

Πως όμως τα ταλεντάκια της Παιανίας κατάφεραν μέσα σε μερικούς μόλις μήνες να γίνουν μέλη της πρώτης ομάδας του «τριφυλλιού»; Η νέα ποδοσφαιρική χρονιά ξεκίνησε για τον Παναθηναϊκό με πολλές δυσκολίες, καθώς δεν υπήρχε η οικονομική άνεση για ακριβές κινήσεις... Έτσι, ο Ζεσουάλδο Φερέιρα αποφάσισε να δουλέψει ακόμα περισσότερο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΣΕΡΒΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ένα καλό σέρβις είναι ένα από τα πιο σημαντικά χτυπήματα επειδή μπορεί να δώσει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην αρχή του πόντου. Το σέρβις είναι το πιο σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής. Αγαπητέ συνάδελφε, ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση. Κατ αρχάς θα πρέπει

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής. Αγαπητέ συνάδελφε, ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση. Κατ αρχάς θα πρέπει ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Αγαπητέ συνάδελφε, ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση. Κατ αρχάς θα πρέπει να σας πω ότι στο αρχείο μου έχω έγγραφη

Διαβάστε περισσότερα

Μουσικά όργανα. Κουδουνίστρα. Υλικά κατασκευής: Περιγραφή κατασκευής: Λίγα λόγια γι αυτό:

Μουσικά όργανα. Κουδουνίστρα. Υλικά κατασκευής: Περιγραφή κατασκευής: Λίγα λόγια γι αυτό: Μουσικά όργανα Κουδουνίστρα Υλικά κατασκευής: 5 άδεια κουτιά από φωτογραφικό φιλμ ένα παλιό ξύλινο σκουπόξυλο 5 καρφάκια με κεφάλι σποράκια πετραδάκια, χάντρες σέγα σφυρί Περιγραφή κατασκευής: Με τη σέγα

Διαβάστε περισσότερα

@ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ. Η φωνή της μητέρας του ακούστηκε από την πόρτα του δωματίου, όπου στεκόταν.

@ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ. Η φωνή της μητέρας του ακούστηκε από την πόρτα του δωματίου, όπου στεκόταν. @ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ - Μα καλά παιδί μου, φίλους δεν έχεις να βγεις έξω; Τι κάνεις όλη μέρα στο σπίτι; Η φωνή της μητέρας του ακούστηκε από την πόρτα του δωματίου, όπου στεκόταν. Είχε βαρεθεί την εικόνα του γιού

Διαβάστε περισσότερα

Ντέλια Βελκουλέσκου: Μα Πολ εσύ ήσουν εκείνος που το πρότεινε αυτό. Είναι πολύ δύσκολο να υπαναχωρήσω τώρα.

Ντέλια Βελκουλέσκου: Μα Πολ εσύ ήσουν εκείνος που το πρότεινε αυτό. Είναι πολύ δύσκολο να υπαναχωρήσω τώρα. Πόλ Τόμσεν: Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι θέτουμε μια ημερομηνία για την επιστροφή της αποστολής, ενώ ενδεχομένως δεν θα έχουμε μια συμφωνία στο εσωτερικό της Τρόικας για το πώς θα προχωρήσουμε. Ντέλια

Διαβάστε περισσότερα

2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ»

2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ» 2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ» Δεν είχε καλά χαράξει και η κυρία Μαίρη άνοιξε το μαγαζί. Πέταξε τα

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Προγράμματος: Καταπολεμώντας τον Εκφοβισμό: Ένα Ολιστικό Σχολικό Πρόγραμμα. Αρχικά Προγράμματος: ComBuS

Τίτλος Προγράμματος: Καταπολεμώντας τον Εκφοβισμό: Ένα Ολιστικό Σχολικό Πρόγραμμα. Αρχικά Προγράμματος: ComBuS Τίτλος Προγράμματος: Καταπολεμώντας τον Εκφοβισμό: Ένα Ολιστικό Σχολικό Πρόγραμμα Αρχικά Προγράμματος: ComBuS Αριθμός Προγράμματος: JUST/2014/RDAP/AG/BULL/7698 Αυτό το υλικό έχει εκδοθεί με την οικονομική

Διαβάστε περισσότερα

Ο χαρούμενος βυθός. Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα.

Ο χαρούμενος βυθός. Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα. Ο χαρούμενος βυθός Σχόλιο [D2]: Σπανουδάκης Κύματα Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα. Ψαροτουφεκάδες, δύτες και ψαράδες

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΦΑΣΗ 1 η )

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΦΑΣΗ 1 η ) ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΦΑΣΗ 1 η ) 1 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ JACKSON POLLOCK ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ WILLIAM WRIGHT ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 1950. Το καλοκαίρι του 1950 o δημοσιογράφος William Wright πήρε μια πολύ ενδιαφέρουσα ηχογραφημένη

Διαβάστε περισσότερα

Διάβαστε αναλυτικά την συνέντευξη που έδωσε στην Stadio, ο Χαράλαμπος Λυκογιάννης.

Διάβαστε αναλυτικά την συνέντευξη που έδωσε στην Stadio, ο Χαράλαμπος Λυκογιάννης. Διάβαστε αναλυτικά την συνέντευξη που έδωσε στην Stadio, ο Χαράλαμπος Λυκογιάννης. Στην αρχή της σεζόν ήσουν μεταξύ ομάδας νέων και πρώτης ομάδας. Τι σκεφτόσουν τότε για την εξέλιξη της χρονιάς; Στην αρχή

Διαβάστε περισσότερα

Από εκεί που μείναμε στα προγνωστικά

Από εκεί που μείναμε στα προγνωστικά Από εκεί που μείναμε στα προγνωστικά Από εκεί που μείναμε το Σαββατοκύριακο στα προγνωστικά της Δευτέρας Καλημέρα σας, αν και δεν έγινε το απόλυτο των προτάσεων μας χτες, είχαμε μία πολύ καλή συγκομιδή,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ Τερψιχόρη Γκιόκα Μέλος ΠΟΔ Αττικής Η «Συμβουλευτική Ψυχολογία» είναι ο εφαρμοσμένος κλάδος της Ψυχολογίας, ο οποίος διευκολύνει την δια βίου προσωπική

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02 Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ: Η ΘΕΣΗ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ: Η ΘΕΣΗ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Το ερωτικό παιχνίδι του άντρα και της γυναίκας είναι μια μικρή εκδήλωση του παιχνιδιού όλης της ζωής. Το ζευγάρι γνωρίζει και ζει τους κραδασμούς που το διαπερνούν, συμμετέχοντας έτσι στις δονήσεις του

Διαβάστε περισσότερα

Κ ώ δ ι κ α ς Σ υ μ π ε ρ ι φ ο ρ ά ς ΚΜΣ Σχολική Χρονιά

Κ ώ δ ι κ α ς Σ υ μ π ε ρ ι φ ο ρ ά ς ΚΜΣ Σχολική Χρονιά Κ ώ δ ι κ α ς Σ υ μ π ε ρ ι φ ο ρ ά ς ΚΜΣ Σχολική Χρονιά 2014-2015 Το σχολείο πρέπει να δείχνει στα παιδιά ποιου είδους συμπεριφορά αναμένεται από αυτά. Ο κώδικας συμπεριφοράς καταρτίζεται από το Κεντρικό

Διαβάστε περισσότερα

Οι γυναίκες μπορεί να περάσουν ώρες ή ακόμα και μέρες χωρίς να έχουν οποιαδήποτε σεξουαλική σκέψη

Οι γυναίκες μπορεί να περάσουν ώρες ή ακόμα και μέρες χωρίς να έχουν οποιαδήποτε σεξουαλική σκέψη Ο ανδρικός και ο γυναικείος εγκέφαλος διαφέρουν χημικά και θυμικά, με αποτέλεσμα οι άνδρες και οι γυναίκες να βλέπουν τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία. Τα διαφορετικά συναισθήματα των δύο φύλων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις;

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Μια χαρά είμαι. Εσύ; ΑΡΗΣ Κι εγώ πολύ καλά. Πάρα πολύ καλά! ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Σε βλέπω

Διαβάστε περισσότερα

Ούτε η δραχμή, ούτε το ευρώ, αλλά ο ρατσισμός είναι το δυνατότερο νόμισμα στην ελλάδα!

Ούτε η δραχμή, ούτε το ευρώ, αλλά ο ρατσισμός είναι το δυνατότερο νόμισμα στην ελλάδα! Ούτε η δραχμή, ούτε το ευρώ, αλλά ο ρατσισμός είναι το δυνατότερο νόμισμα στην ελλάδα! (ένα κείμενο του antifa negative για το σουηδικό περιοδικό Tidningen Brand http://tidningenbrand.se/) Στις τελευταίες

Διαβάστε περισσότερα

Τρύπες. PDF Created with deskpdf PDF Writer - Trial :: http://www.docudesk.com

Τρύπες. PDF Created with deskpdf PDF Writer - Trial :: http://www.docudesk.com Τρύπες Γιάννης Αγγελάκας: φωνή Γιώργος Καρράς: µπάσσο - φωνητικά Μπάµπης Παπαδόπουλος: κιθάρες- φωνητικά Ασκληπιός Ζαµπέτας: κιθάρες Γιώργος Τόλιος: τύµπανα ηµιουργήθηκαν το 1983 όταν ο Γιώργος Καρράς

Διαβάστε περισσότερα