antifa str τεύχος 8ο, αθήνα 12/09

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "antifa str antifastr@yahoo.com τεύχος 8ο, αθήνα 12/09"

Transcript

1 antifa str τεύχος 8ο, αθήνα 12/09

2 NO need for MERCY Η ιστορία του είχε χοντρά-ψιλά ως εξής: σε έρευνα ρουτίνας από ασφαλίτες σ' αυτόν και την παρέα του, απαντούσε στις βλακώδεις ερωτήσεις των μπάτσων με την ίδια παρρησία που θα είχε οποιοσδήποτε άλλος στην ηλικία του και μεγαλωμένος σ' αυτόν τον τόπο (και μάλιστα έχοντας καταφέρει να εισαχθεί και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, κάτι αρκετά δύσκολο για μετανάστη, ιδίως πρώτης γενιάς) μπροστά σε μια έρευνα άνευ λόγου. Όταν λέμε παρρησία δεν την εννοούμε βέβαια σαν κάτι ξεχωριστό, απλά σαν φυσικότητα, σαν έλλειψη φόβου - και γιατί να φοβηθεί κάποιος όταν δεν υπάρχει τίποτα για να τον κατηγορήσουν; Έτσι λοιπόν η έρευνα εξελισσόταν ομαλά, όμως μόνο μέχρι το σημείο που οι μπάτσοι είδαν το αλβανικό όνομά του στα χαρτιά. Τότε άφησαν την έρευνα και καταπιάστηκαν με τη σωματική βία ξύλο για να ζητήσει συγγνώμη. Γιατί; Προφανώς - γιατί κανένας αληθινός λόγος δεν ακούστηκε - επειδή δεν είχε ικετευτικό ούτε τρομαγμένο βλέμμα, επειδή δεν τους είχε δώσει τη χαρά να νιώσουν ότι από αυτούς εξαρτιόταν η μοίρα του. Η άρνησή του να υπακούσει στην αλλοπρόσαλλη φασιστική απαίτησή τους απαντιόταν με περισσότερο ξύλο, μέχρι τον τραυματισμό του. Αυτή η ιστορία δεν έχει να πει κάτι το διαφορετικό από τόσες και τόσες άλλες που έχουν εξελιχθεί σ' αυτά τα μέρη της στυγνής εκμετάλλευσης όποιου βρεθεί σε θέση αδυναμίας. Κι οι μπάτσοι στη συγκεκριμένη περίπτωση έκαναν ακριβώς αυτό που κάθε γουρούνι, με στολή ή χωρίς, δεν παραλείπει ποτέ: το να υπενθυμίσουν και με τη βία να προσπαθήσουν να χαράξουν στη συνείδηση των αδύναμων αυτήν τη θέση αδυναμίας, το σκυμμένο κεφάλι που πρέπει να έχουν για να υποδέχονται τα δεινά σαν πεπρωμένο και οτιδήποτε άλλο σαν ευεργεσία, το μάθημα που θα πρέπει να ξέρουν καλά όταν θα έρθει η ώρα και της δικής τους εκμετάλλευσης. Αφού λοιπόν δεν έχει αυτή η ιστορία κάτι το διαφορετικό, εμείς την αναφέρουμε όχι σαν μια ακόμα μαρτυρία για πράγματα ήδη γνωστά σε όσους έχουν την ελάχιστη ευαισθησία ακοής και όρασης για να τα αντιληφθούν. Αλλά για τον εξής λόγο: η παραπάνω εξιστόρηση έγινε στον κύκλο μιας παρέας μεταναστών, όχι στα πλαίσια μιας συζήτησης αλληλοβοήθειας, αλλά στην κουβέντα μιας φιλικής συγκέντρωσης. Κι αυτή η αφήγηση δεν γινόταν με το ύφος της περιγραφής ενός δράματος ο αφηγητής μετέδιδε την παλιά του - εξαιρετικά δυσάρεστη - εμπειρία με πολύ χιούμορ στους φίλους του, τη διασκέδαζε αυτός και μαζί του όλη η παρέα. Το ίδιο έκαναν και με τις υπόλοιπες αφηγήσεις που ακολούθησαν, για εμπειρίες της βίας των κρατικών οργάνων, δεν τις ανέφεραν για να πέσουν σε περισυλλογή αλλά για να γελάσουν και γελούσαν.

3 Όποιος ψάξει να βρει την καταγωγή αυτού του γέλιου και οδηγηθεί στην υποτίμηση του μεγέθους της βίας των περιστατικών (ότι εντάξει μωρέ, για να το διασκεδάζουν τώρα θα πει ότι δεν τους έκαναν και τίποτα τότε), θα του αξίζει να εισπράξει μια γερή αντίστοιχη δόση για να δει πιο καθαρά τα πράγματα, ενώ όποιος τη βρει στις ψυχολογίζουσες θεωρίες για απώθηση και τα σχετικά, θα επαληθεύσει απλώς αυτό που τον ενδιαφέρει, τις θεωρίες του. Για εμάς αυτή η αντιμετώπιση της παρέας, το γέλιο της, είναι κάτι ουσιαστικό. Το σημερινό χιούμορ του αλλοτινού πιτσιρικά μετανάστη που δεχόταν τα χτυπήματα των μπάτσων, όταν αφορά αυτό το ίδιο γεγονός, είναι η απόδειξη ότι το αποτέλεσμα που επεδίωκαν δεν πραγματοποιήθηκε. Ο φόβος δεν εγκαταστάθηκε μέσα του, η ευκολία ή η δυσκολία της εκμετάλλευσής του θα παραμείνει επίδικο αντικείμενο κι ας αποπειράθηκαν τα κρατικά αποβράσματα (που, όπως φανταζόμαστε, θα αποτελούν μειοψηφία ανάμεσα σε όλα τα υπόλοιπα πρόθυμα αποβράσματα της κοινωνίας) να δώσουν από νωρίς μια δραστική λύση. Δεν είμαστε στη σκέψη του ούτε των άλλων μελών της παρέας για να ισχυριζόμαστε ότι η βία δεν τους πτόησε. Στο γέλιο τους όμως βλέπουμε την κατανίκηση της προσπάθειας καθήλωσής τους μέσω του τρόμου. Το γέλιο αυτό είναι ουσιαστικό και για έναν ακόμα παραπλήσιο λόγο: γιατί ξορκίζει τον οίκτο τον οποίο έχουν πρόχειρο πολλοί "ευαίσθητοι" μπροστά σε τέτοιες περιπτώσεις. Αλίμονο αν είχε την ανάγκη οίκτου αυτός κι αυτή που πορεύονται μέσα από όλες αυτές τις δυσκολίες για να φτάσουν κάποια στιγμή να μπορούν να γελάσουν μ' αυτές. Ο οίκτος και τα συναισθήματα συμπόνιας του συρμού συντελούν στην αναμόχλευση της φρίκης, το γέλιο όμως της παρέας δηλώνει την υπέρβασή της και το χλευασμό εκείνων που τους την προκάλεσαν. Κι αν κάπου θα ταίριαζε τίμια συμπαράσταση, θα ήταν στην ενδεχόμενη επιθυμία αυτός ο χλευασμός να συμπληρωθεί με κάποιο βαθμό επιστροφής της βίας στους πρωτεργάτες της. Χωρίς οίκτο.

4 Ας πούμε πρώτα λίγα για την πόλη: βρισκεται στη δυτική γερμανία, στην πλούσια βιομηχανική περιοχή της Ruhr. Εκεί λοιπόν είχαν βρει δυνατότητα να κυκλοφορούν και να κάνουν τους τραμπουκισμούς τους ντόπιοι νεοναζί συνήθως με ενισχύσεις από το σύνολο της χώρας. Πιο γνωστή επίθεσή τους ήταν η δολοφονία του πάνκη Thomas Schulz το Είχαν ανακηρύξει το υποβαθμισμένο προάστιο Dorstfeld σαν "εθνικό κέντρο" για την ευρύτερη περιοχή κι εκεί άνοιξαν υπό εναλλασσόμενες ονομασίες και διευθύνσεις ένα διαδικτυακό μαγαζί για να πουλάνε τα άθλια μπιχλιμπίδια τους σ' όλη τη γερμανία και να κάνουν τις μαζώξεις τους όταν οι αντιφασίστες/τριες τους κυνήγαγαν από τα άλλα σημεία συνεύρεσής τους. Αν συνυπολογίσει κανείς ότι στην τοπική αυτοδιοίκηση είχαν εκλεγεί και τρεις εκπρόσωποι του ακροδεξιού DVU κι ότι οι μπάτσοι συστηματικά παραβλέπουν τις εγκληματικές ενέργειές τους κυρίως εναντίον μεταναστών (και όσες έφθαναν στα δικαστήρια αντιμετωπίζονταν με το γάντι), οι ναζήδες ένιωθαν σχετικά άνετα στην πόλη. Με αποτέλεσμα εκεί να προσπαθούν να οργανώνουν τη Nationale Antikriegstag, ετήσια διαδήλωση τους ενάντια στον πόλεμο (των Η.Π.Α. βέβαια, γιατί είναι και αντιαμερικάνοι!). Και το θράσος τους φέτος ήταν τέτοιο που 250 από δαύτους επιτέθηκαν στην πρωτομαγιάτικη διαδήλωση του DGB (σα να λέμε της ΓΣΕΕ). Όμως κάθε χρόνο παίρνουν οι γλόμποι την απάντησή τους από τον οργανωμένο αντιφασισμό. Φέτος ωστόσο η διοργάνωση της Antikriegstag που είχε κληθεί για τις 5 του σεπτέμβρη που πέρασε, κυριολεκτικά σβήστηκε απ' το χάρτη! Ήδη από την αρχή του έτους (δηλαδή πριν την επίθεση στο DGB κι όχι σαν απάντηση σ' αυτή) αντιφασιστικές συλλογικότητες είχαν ξεκινήσει την προετοιμασία των απαντήσεων σε περίπτωση που οι ναζήδες θα αποκτούσαν την επιθυμία να παρελάσουν. Με περισσότερες από 20 εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα και χιλιάδες flyers, πλακάτ και πανό είχαν κάνει από πριν γνωστές τις διαθέσεις εναντίωσης στη σχεδιαζόμενη εθνικιστική διαδήλωση. Σχημάτισαν την Ένωση-S5 που κάλεσε δύο διαδηλώσεις, μία για την παρασκευή 4-9, δηλαδή την προηγούμενη του φασιστικού καλέσματος και μία για τις 5-9, την ίδια μέρα. Επίσης οργάνωσαν κέντρο πληροφόρησης με άμεση τηλεφωνική και διαδικτυακή επικοινωνία, ραδιοφωνικές εκπομπές, κέντρο συνεννόησης και διαμονής όσων θα έρχονταν από άλλες πόλεις κ.α.. Στις διαδηλώσεις κάλεσαν επίσης πολλές άλλες συλλογικότητες (μέχρι και το DGB θεώρησε καλό να κινητοποιηθεί - είχε κι ένα αναπάντητο πέσιμο στην πλάτη του - και μπροστά σε τόση δυναμική κι ο δήμος του Dortmund κάλεσε - ειρηνικό βέβαια - αντιναζιστικό φεστιβάλ στις 5 του μηνός).

5 ΣΤΟ Dortmund ΤΟ καλοκαίρι ΚΡΑΤΗΣΕ και το ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ! Το ένα από τα δύο καλέσματα των αντιφασιστών/τριών στην απογευματινή διαδήλωση της 4-9 είχε για μότο "Να νικήσουμε τον εθνικισμό! Να σπάσουμε τα σύνορα! Ενάντια σε κυριαρχία, λαό και πατρίδα" και το άλλο "Ο κυριότερος εχθρός είναι η ίδια η πατρίδα! Ενάντια σε έθνος, πόλεμο και ναζιστές!" και απαντούσαν στην κίβδηλη συσχέτιση εθνικισμού και αντιπολεμικού πνεύματος που έχουν βρει για νέο πρόταγμα οι οργανώσεις των νεοναζί αντιφασίστες/τριες όργωσαν τους δρόμους της πόλης και έφθασαν μετά από αψιμαχίες με τους μπάτσους ξανά στο κέντρο της. Και τη νύχτα τα πράγματα είχαν ένταση με συμπλοκές αντιφασιστών με ομάδες νεοναζί και καταστροφές των αυτοκινήτων των τελευταίων ενώ βρέθηκε και λαμπαδιάστηκε και το τζιπ του Dietrich Surmann, αρχηγίσκου των νεοναζί στο Dortmund. Και το σάββατο στις 5 του μηνός κορυφώθηκε η αντιφασιστική παρουσία με 2000 κόσμο στην πρωινή συναυλία στην πλατεία του δικαστικού μεγάρου. Στο τέλος της συναυλίας ο κόσμος μπήκε σε σχηματισμό διαδήλωσης με πάνω από 2300 άτομα, η οποία βγήκε από την περιοχή του δικαστηριακού συγκροτήματος και βρέθηκε αντιμέτωπη με μεγάλη αστυνομική δύναμη που ήθελε να αποτρέψει τον κόσμο να μπει στο κέντρο της πόλης. Δυναμικές συμπλοκές ακολούθησαν για να μην επιτευχθεί ο σκοπός τον μπάτσων και πράγματι δεν επιτεύχθηκε. Μ' όλα αυτά (κι αν μπουν στο λογαριασμό κι οι εκδηλώσεις των κ ο μ μ ά τ ω ν - σ υ ν δ ι κ ά τ ω ν - δ ή μ ο υ ) ελάχιστος χώρος είχε μείνει στα νεοναζιστικά κωθώνια. Περιορισμένοι σε ένα πάρκο στην άκρη της πόλης 600 γλόμποι με καταρρακωμένες διαθέσεις έληξαν τη συγκέντρωσή τους πέντε ώρες πριν το δηλωμένο αρχικό πλάνο τους. Η οργανωμένη δράση των αντιφασιστών/τριών τους στέρησε οποιαδήποτε δυνατότητα κεντρικής προβολής τους κι ούτε καν τους άφησε να νιώσουν ασφαλείς στο υποτιθέμενο "δικό τους" προάστιο, το Dorstfeld. Τα συλλυπητήριά μας, και του χρόνου χειρότερα! Κι όσο για τους γερμανούς συντρόφους, θα φωνάξουμε μαζί τους Viva Antifa!

6 ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΗ...

7 ... ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΑΗ

8 Στις 31 του ιουλίου που πέρασε η 18χρονη Caster Semenya από τη Ν. Αφρική σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ στα 800m γυναικών. Ήδη από τότε άρχισε να γίνεται λόγος για το ότι πέρα από γυναικεία είχε και ανδρικά αναπαραγωγικά όργανα. Το χρυσό μετάλλιό της όμως στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στις 19 του αυγούστου έκανε την αυστραλία να προσβάλει υπέρ δικής της αθλήτριας τη νίκη της Semenya με την αιτιολογία ότι δεν ήταν γυναίκα και δε θα έπρεπε να αγωνίζεται μαζί με τις γυναίκες. Από τότε τα πράγματα πήραν επιστημονικομπάτσικη πορεία. Η Semenya αναγκάστηκε να υποβληθεί σε εξετάσεις, με τις οποίες θα έβγαινε το πόρισμα για το ποιο είναι το φύλο της. Αυτά μπορεί να φαίνονται όχι και τόσο δραματικά στα αυτιά κάποιου που αφενός έχει συνηθίσει να ακούει για τις παραξενιές που παίζουν συνήθως στο χώρο του αθλητισμού αφετέρου αποδέχεται ούτως ή άλλως την αλήθεια και την αναγκαιότητα των εξετάσεων κάθε είδους. Και οι δύο όμως παραδοχές είναι κάλπικες. Η πρώτη γιατί ενώ πολλοί "υπεραθλητές" δεν μπορούν να θεωρηθούν σωματικά "κανονικοί" (άλλος έχει υπερμεγέθη καρδιά, άλλος τεράστιο βηματισμό, άλλος εξαιρετική ευλυγισία στους καρπούς κ.ο.κ.), κι οι σωματικές ιδιαιτερότητές τους γίνονται αποδεκτές σαν παραξενιές της φύσης ή και σαν πηγές ταλέντου, αυτή η αποδοχή ωστόσο αφορά μόνο τον ανδρικό αθλούμενο πληθυσμό. Στις περιπτώσεις όμως των γυναικών "υπεραθλητριών" κανείς δεν αποδέχεται πλέον μια ιδιαιτερότητα αλλά καταδικάζει μια ανωμαλία. Και το πιο συνηθισμένο είναι αυτή την "ανωμαλία" να τη συσχετίζει με το φύλο. Έτσι είναι μεγάλος ο αριθμός αθλητριών που κατηγορούνταν για υπερβολικό ανδρισμό ή ελλιπή θηλυκότητα. Σαν αυτή η μομφή να μειώνει τις ικανότητες τους σε έναν αθλητισμό που ούτως ή άλλως μετράει ΣΩΜΑΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΝΑ ΤΑ ΟΡΙΖΟΥΝΕ επιδόσεις: "ναι εντάξει, τρέχει γρήγορα, αλλά κοίτα την, μοιάζει με άνδρα". Κι η δεύτερη παραδοχή για τις εξετάσεις δεν ευσταθεί, καθώς εξετάσεις φύλου δεν υπάρχουν. Δηλαδή δεν υπάρχει μια στάνταρ διαδικασία στην οποία κάποιοι με άσπρες ρόμπες θα αναλύσουν ουσίες, θα μετρήσουν, θα ξύσουν τα κεφάλια τους και θα αναφωνήσουν: "Είναι Άντρας!" ή "Είναι Γυναίκα!". Ανέκαθεν βέβαια υπήρχε και στον αθλητισμό η αγωνία να επιβεβαιώνεται η αυστηρή κοινωνική διάκριση των φύλων. Για πολλά χρόνια στις ολυμπιάδες οι αθλήτριες όφειλαν να παρελαύνουν γυμνές μπροστά σε μέλη της οργάνωσης. Αργότερα και μέχρι και σήμερα το ρόλο αυτό θα παίζει ο έλεγχος των γυναικείων χρωμοσωμάτων, αν και έχει αναγνωρισθεί ότι δεν αποδεικνύει τίποτα για το φύλο - μόνο στην ολυμπιάδα του 1996 υπήρξαν 8 περιπτώσεις γυναικών με ΧΥ στο χρωμόσωμα (αντί του αναμενόμενου ΧΧ) και σε όλες επιτράπηκε να αγωνιστούν - και πουθενά δεν οδήγησε και στην περίπτωση της Semenya. Για να αποφευχθούν τα γενικότερα σχετικά προβλήματα που κρατούν από παλιά, κι επειδή ως γνωστόν λόγω του ντοπαρίσματος κλειτορίδες γίνονται πέη και το αντίστροφο, οι ειδικοί του αθλητισμού επέτρεψαν να αγωνίζονται και άτομα που έχουν αλλάξει φύλο, στους ολυμπιακούς του 2004 (λέτε η αρχαιοελληνική ομοφυλοφιλική παράδοση να τους ενέπνευσε;). Υπό την προϋπόθεση βέβαια να έχουν σταθεροποιηθεί φανερά σε ένα φύλο. Ο ατσάλινος νόμος της κανονικότητας των σωμάτων πρέπει να παραμείνει απαράβατος. Αλλά τίποτα από όλα αυτά δε λύνει το ζήτημα της Semenya. Αν αυτή είχε αποκτήσει ανδρικά γεννητικά όργανα λόγω ντοπαρίσματος, μάλλον δε θα υπήρχε πρόβλημα. Όλες οι εξετάσειςπατέντες στις οποίες την υποβάλλουν, όπως η μέτρηση τεστοστερόνης, υπονοούν τη μομφή του ντοπαρίσματος αφού ακολουθούν κατά γράμμα την τελετουργία της. Το παράλογο όλης αυτής της διαδικασίας είναι η ποινή για την αμφισβήτηση της δυικότητας των φύλων. Και καθρεφτίζει τη μανιώδη αγωνία τους να μετατρέψουν ένα ζήτημα σφικτά δεμένο με τους κοινωνικούς καταναγκασμούς σε πρόβλημα που λύνεται κάτω απ' το επιστημονικό μικροσκόπιο.

9 Εν αναμονή της επιστροφής του γερμανικού γκοθομέταλ συγκροτήματος ραμστάην κάποιος θα περίμενε ηχητική και οπτική ικανοποίηση. Κατόπιν χρόνιας απουσίας τους καθώς και βλέποντας και κρίνοντας από τις προηγούμενες δουλειές τους όλο και κάποιες ιδέες θα είχανε να αφηγηθούν βρε παιδί μου. Η επιστροφή τους, λοιπόν, ξεκίνησε με το σίνγκλ και βίντεο κλιπ (german) pussy σε μετάφραση (γερμανικό) μουνί. Το περιεχόμενο είναι κάμποσες ιστορίες από τα κλασικά πορνό για παράδειγμα 0 ο άντρας ο πετυχημένος, ο πάρτι άνιμαλ, ο πλεημπόης, ο έτσι συναντά τη γυναικάρα που διψάει να τον "πάρει". Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους τα μέλη της μπάντας όπου με σώματα στιβαρά και ρωμαλέα πέη γαμάνε τις γκόμενες ρίχνοντας σπέρμα για φινάλε. Επιπλέον, ξελαρυγγιάζονται φωνάζοντας τη λέξη γερμανία όπου κατά τη διάρκεια της κραυγής κυματίζουνε περίτρανα μεγάλες σημαίες της εν λόγω χώρας. Ενδιαφέρον είναι πως ο τραγουδιστής απαγγέλει από τα μικρόφωνα μιμούμενος τον χίτλερ. Όλο αυτό οδήγησε στη λογοκρισία του κομματιού. Το τραγούδι έχει γερμανικούς και αγγλικούς στίχους. Επίσης, αυτό το βίντεο κλιπ μπορούσες να το δεις μόνο από ένα γερμανικό σάητ με τσόντες εκεί που δηλαδή σε παρέπεμπε το επίσημο σάητ των ραμστάην. S E X F O R M O N E Y Γ Ι Α Τ Ι Π Ε Ι Ν Α Μ Ε H O N E Y Το συγκρότημα είναι γνωστό για τα κάπως "ψαγμένα", "σκοτεινά" βίντεο κλιπ συμβαδίζοντας με το ύφος των στίχων τους. Στίχοι που πολλές φορές μιλάνε για το σεξ περιγράφοντας ερμαφρόδιτες, σαδομαζοχιστικές, ανθρωποφαγικές, αιμομικτικές κουλουπού καταστάσεις. Προς τα έξω, η άποψη που ακούγεται είναι πως το pussy είναι σαρκαστικό, μία κριτική στη γερμανική πορνοβιομηχανία. Από την αρχή μέχρι το τέλος το όλο πράγμα είναι αντιγραφή μίας τσόντας. Πως η πιστή αναπαράσταση μιας τσόντας προκαλεί σαρκασμό είναι μέγα μυστήριο. Τα μέλη της μπάντας βγήκαν μάγκες αφού και γαμάνε και κάνουνε κριτική στο γαμήσι και πρωτοπορούνε στο να κυκλοφορούνε κάτι τόσο γραφικό που κανείς "διάσημος" δεν τολμά να βγάλει. Καθησυχάζουν το κοινό τους με το να τους λένε πως μια κριτική ασκούνε και, παράλληλα, χαϊδεύουν τα αφτιά, τα μάτια κ.ά. σε ένα άλλο κοινό που το λιγότερο που θα πάρουνε απ' το τελευταίο είναι φήμη. Από τη γέννηση του διαδικτύου, άνθισε η διακίνηση της μουσικής με αποτέλεσμα να έχουνε πέσει οι πωλήσεις των σιντί. Η εποχή που διανύουμε θέλει τις δισκογραφικές εταιρίες να ψάχνουνε τρόπους να βγάλουνε χρήμα από παντού για να ξεφύγουνε από τον πάτο που οι ελάχιστες πωλήσεις έχουνε ρίξει τις εταιρείες. Ο τρόπος αυτή τη φορά ήταν να τα τσεπώσουνε διαφημίζοντας ένα πορνοσάητ. Αυτό είχε ξαναγίνει στο παρελθόν με την πίτσιζ (τραγουδίστρια που ασχολείται επίσης με το σεξ) και το set it off όπου είχανε βγει δύο βίντεο κλιπ ένα συνηθισμένο και το δεύτερο διαφήμιζε (γερμανικό) τσοντοσάητ. Ως γνωστό, τα σινγκλ πουλάνε ανεξάρτητα από τα άλμπουμ και τα συγκροτήματα. Με τον ντόρο που έγινε για το λογοκριμένο, πιασάρικο, με αγγλογερμανικούς στοίχους τραγούδι, κατέληξε να γίνει σουξέ πουλώντας αντίτυπα του σινγκλ αυγατίζοντας τα λεφτά στις τσέπες της δισκογραφικής. Εν τω μεταξύ, δεν έπρεπε να αφήσουνε παραπονεμένο το ναζί κοινό. Βρήκαν ευκαιρία να υψώσουνε, σαρκαστικά πάντα, τις σημαίες του πρώην "άριου" έθνους και να μιμηθούν τον νεκρό ναζί χίτλερ. Οι γερμανοί που έχουνε ρετσινιά μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο δεν βγαίνουνε με σημαίες εύκολα προς τα έξω. Αν το κάνεις όμως σαρκαστικά, περνάει στο ντούκου. Στις μέρες μας που για να είσαι ορατός υπάρχει ζόρι, οι ραμστάην τραβάνε μαλακία και οι δισκογραφικές γεμίζουνε ευρώ. Περιμένουμε σε τι άλλο καραγκιοζιλίκι το εμπόριο θα ωθήσει τις εταιρίες και τους "καλλιτέχνες" να κάνουνε.

10 Οι τελευταίες εποχές, περιβάλλονται από έναν καθωσπρεπισμό και μία ωραιοπάθεια σπαζοκόκκαλη. Πρέπει το κάθε άτομο να επενδύσει πολλά: χρόνο, χρήμα, μόχθο, στερήσεις. Όλα αυτά στο βωμό του αισθητικά αποδεκτού σώματος που πάει αυτοκόλλητα με μία σιχαμένη ευγένεια. Εντάξει, έτσι είναι συγκροτημένα τα άτομα στην κοινωνία και ειδικότερα στις κουλτούρες της Δύσης. Το καλαίσθητο είναι συνδεδεμένο άρρηκτα με το έι τι εμ. Ο χαρακτήρας του κάθε ατόμου έχει ριζωμένη την ηθική η οποία δεν απομακρύνεται από την ηθική του συνόλου και η οποία ορίζει τη συμπεριφορά και οριοθετεί τις πράξεις ενός ατόμου. Το άτομο βαπτίζεται ως κανονικό εφόσον ακολουθεί όλα τα παραπάνω. Η ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥ ΦΡΙΚ Το να διαφέρεις εξωτερικά και εσωτερικά από το κανονικό σε αποκλείει από τις διαδικασίες της κοινωνίας, όπως το να βρεις εργασία. Εκτός κι αν βρίσκεσαι σε ένα περιβάλλον, μία κοινότητα με όμοιούς σου, έναν "εναλλακτικό" χώρο. Δε βρίσκεις εύκολα δουλεία αν πας με τα πίρσινγκ, τα τατουάζ, το "έτσι" μαλλί κοτσάροντας τα στο αφεντικό, που, πιχι, για να πουλάς τσίχλες απαιτεί να φοράς τακούνι. Τα τατουάζ τα κρύβεις, τα πίρσινγκ στην τσέπη βάζεις, το μαλλί το κατεβάζεις, φτάνεις στα όρια του κανονικού και ίσως βρεις καμία δουλίτσα, κάποτε. Βέβαια, οι όσοι προλετάριοι έχουνε επιπλέον και πιο ρυτιδιασμένα πρόσωπα τρώνε πόρτα με συνοπτικές διαδικασίες. Είναι κοινωνικά απαράδεκτο να μην έχεις κάνει καριέρα μέχρι τα σαράντα (ειδικά αν δεν υπάρχει η δικαιολογία της τεκνοποίησης και της οικογένειας). Το να διαφέρει, λοιπόν, κάποιος εξωτερικά και εσωτερικά τον κάνει φρικιό. Γίνεται φρικιό μπροστά σε μια κοινωνία στην οποία δεν έχει άλλον τρόπο να υπάρχει. Οι διαφορετικοί επιβιώνουν λοιπόν ως φρικιά κι επιβιώνοντας μπορεί να φτιάχνουν και υποκουλτούρες, ας πάρουμε σαν παράδειγμα το πανκ. Ο τρόπος ζωής των πανκιών είναι τελείως αντικομφορμιστικός. Η εμφάνιση τους προκαλεί αυτομάτως την ταύτισή τους με αντιναζί, αντιεξουσιαστικές, "διαφορετικές" συμπεριφορές. Η κοινωνία τους εντάσσει στο περιθώριό της. Αλλά ακόμα και τα φρικιά-πάνκηδες θα μπορούσαν να σοκαριστούν από μια ακόμα πιο έντονη διαφορετικότητα. Ένα τέτοιο παράδειγμα ήταν ο gg allin στις ήπα. Όταν το '77 πρωτοεμφανίστηκε στην πανκ σκηνή, έπεσαν οι τρίχες από τις μοϊκάνες των πάνκηδων. Ανακούφιζε το άντερο του στη σκηνή, γεύονταν το έδεσμα του πρωκτού του και το μοιραζότανε με το κοινό του. Χτυπούσε τον κόσμο, τον εαυτό του, αυτοσοδομιζότανε. Σόκαρε με αυτήν την προβολή του σώματος σε ρόλο αξιοζήλευτα ασήμαντο. Σόκαρε τόσο που τα ίδια πανκιά, υπερασπιστές της διαφορετικότητας, τον αποκαλούσανε κουήρ (περίεργος, πούστης), όπως ομοίως έπραττε και ο λοιπός αμερικάνικος λαός. Κοντολογίς κανείς σχεδόν δε δέχονταν τη διαφορετικότητα του ούτε η ίδια του η κουλτούρα. (Φυσικά όσο και να σόκαρε άλλο τόσο ενέπνευσε. Παράδειγμα είναι μία συναυλία του το '93 όπου εκατό πανκιά "μπαχάλεψαν" τις γύρω γειτονιές της νέας υόρκης με τη λήξη της συναυλίας). Οι αντικομφορμιστές μια χαρά μπορούνε να "κομφορμίζονται".

11 Αν κοιτάξουμε όμως τριγύρω μας, ο κόσμος είναι γεμάτος φρικιά. Παραμορφωμένοι, "άσχημοι", αλλόκοτοι, "ελαττωματικοί". Για λόγους επιβίωσης, για να μπορέσουνε να αντέξουν την κοινωνική περιθωριοποίηση, τα απανταχού παρόντα φρικιά αναπτύσσουνε ιδιαίτερες προσωπικότητες. Ο περίγυρός τους κάνει δεχτά τα άτομα αυτά, για την κοινωνία είναι πάτος όμως. Είναι παραδείγματα προς αποφυγήν, υποκείμενα για χλευασμό. Τέτοια φρικιά χρησιμοποιεί στα σόου της η πάνια. Η μέινστριμ κουλτούρα έχει καταφέρει να βγάλει λεφτά μέχρι και από τον πιο "αποκρουστικό" ξεδοντιάρη, χαράσσοντας παράλληλα στη συνείδηση του καθενός ότι χωρίς κανονική οδοντοστοιχία δεν έχει θέση παρά στο περιθώριο. Το φρικ δεν αφορά μόνο την εμφάνιση αλλά και τη συμπεριφορά, είναι κι αυτή που απαγορεύεται από τη σοκαρισμένη πλειοψηφία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το συνήθειο των μεταναστών από χώρες της ασίας να περπατάνε χέρι-χέρι δύο άντρες ως ένδειξη της φιλίας τους. Προηγήθηκε πολύ δούλεμα, κράξιμο, άγρια βλέμματα από τα ντόπια ηθικά άτομα ώστε πλέον οι ασιάτες στις δυτικές χώρες σπάνια να τολμούν να κρατηθούνε δημόσια. Η συμπεριφορά τους είναι φρικ γιατί η εξατομίκευση έχει φτάσει στο πετσί των "πολιτισμένων" κρατών. Κάθε αχρείαστη χειρονομία, βλέμμα δηλώνει παράλογη, περιττή έκφραση. Δηλώνει πως ο άλλος είναι φρικιό, μη κανονικός. Χρήζει καταστολής. Είτε λεκτική καταστολή έτσι ώστε το φρικιό να μπει πίσω στο όριο του κανονικού. Είτε το τσουβαλιάζει στις διάφορες ομάδες "ιδιαιτερότητας" που έχουνε φτιαχτεί για να είναι τα πάντα ορισμένα. Είτε μέσω της ψυχιατρικής, στις τραβηγμένες περιπτώσεις, που με τα χάπια το επαναφέρει στη αποδεκτή και άκακη ντάγκλα. Είτε ασκώντας σωματική βία. Γιατί μέσα σ' αυτήν την κοινωνία, μη κανονικός σημαίνει αδύναμος. Κάποιος που είναι εύκολο θύμα στις ορέξεις των "κανονικοποιών". Για να μην πηγαίνουμε μακριά, πρόσφατα, είναι στα μυαλά όλων ο σαματάς που ξεκίνησε στον άγιο παντελεήμονα. Σύσσωμη η ελληνική κοινωνία (δεξιοί και αριστεροί) συμφωνούνε πως οι μετανάστες ζούνε σε απαράδεκτες συνθήκες στα σπίτια τους (χωρίς νερό πχ.). Αυτό που δεν αναφέρει κανείς είναι πως όλοι οι πενηντάρηδες και βάλε έλληνες σε τέτοιες συνθήκες μεγάλωσαν. Ξυπόλητοι, παιδιά, γονείς, πεθερικά μοιράζονταν ένα δωμάτιο, διατηρούσανε ζωντανά στις αυλές τους, φορούσανε μπαλωμένα ρούχα, μπάνιο δύο-τρεις φορές το χρόνο (χειρότερες ακόμα συνθήκες βίωναν οι έλληνες στην ξενιτιά). Τώρα όμως που έχουν αφήσει αυτή τη ζωή πίσω τους κι έχουνε ανέβει ταξικό επίπεδο, δείχνουν πως δεν μπορούν να υπομείνουν ούτε την αισθητική που συνοδεύει μια τέτοια ζωή. Ενοχλούνται από τους μετανάστες επειδή διαφέρει ο τρόπος διαβίωσης τους, οι συνήθειές τους, η συλλογική τους κουλτούρα. Οι μετανάστες είναι τα φρικιά της εποχής μας. Το σίγουρο είναι πως τα φρικιά είναι ζωτικά στο μάτι και θεραπευτικά στην ψυχοσύνθεσή μας. Πόσο απολυτρωτικά θα ήταν αν η ίδια η ψυχοσύνθεση μας εκδηλώνονταν με μη κανονικές συμπεριφορές.

12 σκατά και εμετοί σε όλους στη βουλή

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Επιμέλεια εργασίας: Παναγιώτης Γιαννόπουλος Περιεχόμενα Ερώτηση 1 η : σελ. 3-6 Ερώτηση 2 η : σελ. 7-9 Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 2 Ερώτηση 1 η Η συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

Τι σημαίνει αστικά πεδία σε μετάβαση για εσάς και την καλλιτεχνική σας δημιουργία;

Τι σημαίνει αστικά πεδία σε μετάβαση για εσάς και την καλλιτεχνική σας δημιουργία; Τι σημαίνει αστικά πεδία σε μετάβαση για εσάς και την καλλιτεχνική σας δημιουργία; Δύσκολη ερώτηση Για την καλλιτεχνική μου δημιουργία δεν παίζει κανένα ρόλο. Αυτό που με πικραίνει είναι ότι έζησα την

Διαβάστε περισσότερα

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα.

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα. Ήρθε ένας νέος μαθητής στην τάξη. Όλοι τον αποκαλούν ο «καινούριος». Συμφωνείς; 1 Δεν είναι σωστό να μη φωνάζουμε κάποιον με το όνομά του. Είναι σαν να μην τον αναγνωρίζουμε. Σωστά. Έχει όνομα και με αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Το κυνηγί της φώκιας νέο index Το κυνήγι της φώκιας...2 Λεξιλόγιο...2 Ερωτήσεις...4 Κείμενο...5 Το κυνήγι της φώκιας...5

Το κυνηγί της φώκιας νέο index Το κυνήγι της φώκιας...2 Λεξιλόγιο...2 Ερωτήσεις...4 Κείμενο...5 Το κυνήγι της φώκιας...5 Το κυνηγί της φώκιας νέο index Το κυνήγι της φώκιας...2 Λεξιλόγιο...2 Ερωτήσεις...4 Κείμενο...5 Το κυνήγι της φώκιας....5 Page 1Τ Το κυνήγι της φώκιας Λεξιλόγιο Καταλαβαίνεις τις λέξεις; 1. Ολοκληρώνομαι

Διαβάστε περισσότερα

ΟΥΙΛΙΑΜ ΛΑΝΤΕΪ συνέντευξη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη

ΟΥΙΛΙΑΜ ΛΑΝΤΕΪ συνέντευξη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη Ημερομηνία 25/2/2015 Μέσο Συντάκτης Link diastixo.gr Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης http://diastixo.gr/sinentefxeis/xenoi/3524-william-landay ΟΥΙΛΙΑΜ ΛΑΝΤΕΪ συνέντευξη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη Δημοσιεύτηκε

Διαβάστε περισσότερα

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν.

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Αποστόλη Λαμπρινή (brines39@ymail.com) ΔΥΝΑΜΗ ΨΥΧΗΣ Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Θα σε χτυπάνε, θα σε πονάνε,

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος Ασφαλώς Κυκλοφορώ (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού Tάξη & Τμήμα:... Σχολείο:... Ημερομηνία:.../.../200... Όνομα:... Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (για τους μαθητές Γυμνασίων, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ, Καλλιτεχνικών, Μουσικών, Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.)

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (για τους μαθητές Γυμνασίων, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ, Καλλιτεχνικών, Μουσικών, Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.) Ημερομηνία:.. Σχολείο:. Τάξη:. ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (για τους μαθητές Γυμνασίων, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ, Καλλιτεχνικών, Μουσικών, Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.) Πρόλογος Αγαπητέ/ή μαθητή/τρια, Το ερωτηματολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι.

Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι. ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΙΑΣ ΠΑΡΕΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι. Αμέσως χάρηκαν πολύ, αλλά κι απογοητεύτηκαν ταυτόχρονα όταν έμαθαν ότι θα ήταν ένα

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

Στον κόσμο με την Thalya

Στον κόσμο με την Thalya Γρηγόρης Μπελαβίλας Στον κόσμο με την Thalya Συνέντευξη: Τσέκος Αθανάσιος Tι σάς κάνει να γράφετε μουσική? Ο βασικός λογος είναι ότι οι μουσικές που γράφω μού αρέσουν πολύ πιό πολύ από τίς μουσικές τών

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του Φερδινάνδου Συγγραφέας: Μούνρω Λιφ. Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου

Η ιστορία του Φερδινάνδου Συγγραφέας: Μούνρω Λιφ. Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου Η ιστορία του Φερδινάνδου Συγγραφέας: Μούνρω Λιφ. Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου Μια φορά κι έναν καιρό στην Ισπανία υπήρχε ένας μικρός ταύρος που το όνομά του ήταν Φερδινάνδος. Όλοι οι άλλοι μικροί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Μπορεί να υπάρχει ρατσισμός στου κόσμου τις πατρίδες Όμως εγώ θα αντιδρώ γιατί έχω ελπίδες

Μπορεί να υπάρχει ρατσισμός στου κόσμου τις πατρίδες Όμως εγώ θα αντιδρώ γιατί έχω ελπίδες Συμμετοχή στην εκδήλωση «Ο πλούτος της διαφορετικότητας» Στις 20-4-2013 μαθητές του γ/σίου Ν. Αλικαρνασσού πραγματοποίησαν στην πλατεία Ελευθερίας διάφορες δράσεις στα πλαίσια του προγράμματος με θέμα

Διαβάστε περισσότερα

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς A...Τα αισθήματα και η ενεργεία που δημιουργήθηκαν μέσα μου ήταν μοναδικά. Μέσα στο γαλάζιο αυτό αυγό, ένιωσα άτρωτος, γεμάτος χαρά και αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε περισσότερα

Ταξίδι στις ρίζες «Άραγε τι μπορεί να κρύβεται εδώ;»

Ταξίδι στις ρίζες «Άραγε τι μπορεί να κρύβεται εδώ;» Ταξίδι στις ρίζες Είχε φτάσει πια η μεγάλη ώρα για τα 6 αδέρφια Ήταν αποφασισμένα να δώσουν απάντηση στο ερώτημα που τόσα χρόνια τα βασάνιζε! Η επιθυμία τους ήταν να μάθουν την καταγωγή τους και να συλλέξουν

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Ο Ηλίας ανεβαίνει Ψηλά Ψηλότερα Κάθε Μάρτιο, σε μια Χώρα Κοντινή, γινόταν μια Γιορτή! Η Γιορτή των Χαρταετών. Για πρώτη φορά,

Διαβάστε περισσότερα

«Πούλα τα όσο θες... πούλα ας πούµε το καλάµι από 200 ευρώ, 100. Κατάλαβες;»

«Πούλα τα όσο θες... πούλα ας πούµε το καλάµι από 200 ευρώ, 100. Κατάλαβες;» «Πούλα τα όσο θες... πούλα ας πούµε το καλάµι από 200 ευρώ, 100. Κατάλαβες;» Οπου (Α) ο καλούµενος - χρήστης της υπ' αριθ. 698... (µέλος της Χ.Α.) Οπου (Β) ο καλών Ηµεροµηνία: 20/09/2013 Εναρξη: 22:12':00''

Διαβάστε περισσότερα

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups INTERVIEWS REPORT February / March 2012 - Partner: Vardakeios School of Hermoupolis - Target group: Immigrants, women 1 η συνέντευξη Από την Αλβανία Το 2005 Η γλώσσα. Ήταν δύσκολο να επικοινωνήσω με τους

Διαβάστε περισσότερα

Εάν όμως πείτε να κάνετε το πάρτι γενεθλίων στο σπίτι ή τον κήπο σας, τα πράγματα δυσκολέυουν. Πρέπει να οργανώσετε μόνοι σας ένα σωρό πράγματα.

Εάν όμως πείτε να κάνετε το πάρτι γενεθλίων στο σπίτι ή τον κήπο σας, τα πράγματα δυσκολέυουν. Πρέπει να οργανώσετε μόνοι σας ένα σωρό πράγματα. Ιδέες για Γενέθλια παιδιών Πόσες φορές σπάσατε το κεφάλι σας, που να κάνετε το πάρτι γενεθλίων των παιδιών σας; Στο σπίτι, στον κήπο ή τελικά σε κάποιον παιδότοπο; Εάν επιλέξετε έναν παιδότοπο, τα πράγματα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΗ Γ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ από τη δασκάλα Στέλλα Σάββα Παττίδου

ΤΑΞΗ Γ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ από τη δασκάλα Στέλλα Σάββα Παττίδου ΤΑΞΗ Γ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ από τη δασκάλα Στέλλα Σάββα Παττίδου ΚΕΙΜΕΝΙΚΟ ΕΙΔΟΣ:ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Θέμα: Περιγραφή προσώπου Τίτλος: «ο παππούς μου» Α. ΠΡΟΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ 1. Φάση Αυθεντικοποίησης (3Χ40 λεπτά) Προβληματισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΣΕΡΒΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ένα καλό σέρβις είναι ένα από τα πιο σημαντικά χτυπήματα επειδή μπορεί να δώσει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην αρχή του πόντου. Το σέρβις είναι το πιο σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής. Αγαπητέ συνάδελφε, ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση. Κατ αρχάς θα πρέπει

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής. Αγαπητέ συνάδελφε, ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση. Κατ αρχάς θα πρέπει ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Αγαπητέ συνάδελφε, ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση. Κατ αρχάς θα πρέπει να σας πω ότι στο αρχείο μου έχω έγγραφη

Διαβάστε περισσότερα

2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ»

2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ» 2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ» Δεν είχε καλά χαράξει και η κυρία Μαίρη άνοιξε το μαγαζί. Πέταξε τα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Όμορφος κόσμος

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Όμορφος κόσμος ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Όμορφος κόσμος Φροντίζουμε όλα τα πλάσματα Η Αγία Μελανγκέλ: η προστάτιδα του περιβάλλοντος Εξακόσια χρόνια μετά τη γέννηση του Χριστού, γεννήθηκε στα καταπράσινα δάση της Ιρλανδίας μια

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ ΣΤΟ 46 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ ΣΤΟ 46 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ. 22-3-2011 ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ ΣΤΟ 46 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ. 1. Εισαγωγή 2. Η Πρώτη Συνάντηση της Ομάδας Μαθητών. 3. Η Δεύτερη

Διαβάστε περισσότερα

Ούτε η δραχμή, ούτε το ευρώ, αλλά ο ρατσισμός είναι το δυνατότερο νόμισμα στην ελλάδα!

Ούτε η δραχμή, ούτε το ευρώ, αλλά ο ρατσισμός είναι το δυνατότερο νόμισμα στην ελλάδα! Ούτε η δραχμή, ούτε το ευρώ, αλλά ο ρατσισμός είναι το δυνατότερο νόμισμα στην ελλάδα! (ένα κείμενο του antifa negative για το σουηδικό περιοδικό Tidningen Brand http://tidningenbrand.se/) Στις τελευταίες

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

Διάβαστε αναλυτικά την συνέντευξη που έδωσε στην Stadio, ο Χαράλαμπος Λυκογιάννης.

Διάβαστε αναλυτικά την συνέντευξη που έδωσε στην Stadio, ο Χαράλαμπος Λυκογιάννης. Διάβαστε αναλυτικά την συνέντευξη που έδωσε στην Stadio, ο Χαράλαμπος Λυκογιάννης. Στην αρχή της σεζόν ήσουν μεταξύ ομάδας νέων και πρώτης ομάδας. Τι σκεφτόσουν τότε για την εξέλιξη της χρονιάς; Στην αρχή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑΑΝΤΙ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ: «Ο ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΤΑ ΡΟΔΑ» ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΔΑΜ

ΣΑΑΝΤΙ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ: «Ο ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΤΑ ΡΟΔΑ» ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΔΑΜ ΣΑΑΝΤΙ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ: «Ο ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΤΑ ΡΟΔΑ» ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΔΑΜ Τα παιδιά του Αδάμ είναι τα άκρα ενός σώματος, Μοιράζονται όλα την ίδια ρίζα. Όταν ένα άκρο περνάει τις μέρες του

Διαβάστε περισσότερα

1 / 15 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 3 ης Γυµνασίου. Μάρτιος 2007

1 / 15 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 3 ης Γυµνασίου. Μάρτιος 2007 1 / 15 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Έρευνα υποστηριζόµενη από τη Γενική ιεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισµού της Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράµµατος Σωκράτης «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

O ΣΚΡΟΥΤΖ ΚΑΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

O ΣΚΡΟΥΤΖ ΚΑΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ O ΣΚΡΟΥΤΖ ΚΑΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ Σκρουτζ, κυρίες του Φιλανθρωπικού Σωματείου, παιδιά που λένε τα κάλαντα, οι συγγενείς του Εμπενίζερ Σκρουτζ, το πνεύμα των προηγούμενων

Διαβάστε περισσότερα

e-seminars Αναπτύσσομαι 1 Προσωπική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων

e-seminars Αναπτύσσομαι 1 Προσωπική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων e-seminars Πρωτοποριακή Συνεχής Επαγγελματική και Προσωπική Εκπαίδευση Προσωπική Βελτίωση Αναπτύσσομαι 1 e Seminars Copyright Seminars & Consulting Page 1 Περιεχόμενα 1. Γιατί είναι απαραίτητη η ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΦΑΣΗ 1 η )

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΦΑΣΗ 1 η ) ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΦΑΣΗ 1 η ) 1 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ JACKSON POLLOCK ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ WILLIAM WRIGHT ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 1950. Το καλοκαίρι του 1950 o δημοσιογράφος William Wright πήρε μια πολύ ενδιαφέρουσα ηχογραφημένη

Διαβάστε περισσότερα

Ο χαρούμενος βυθός. Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα.

Ο χαρούμενος βυθός. Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα. Ο χαρούμενος βυθός Σχόλιο [D2]: Σπανουδάκης Κύματα Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα. Ψαροτουφεκάδες, δύτες και ψαράδες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ - Α,α,α,α,α,α,α! ούρλιαξε η Νεφέλη - Τρομερό! συμπλήρωσε η Καλλιόπη - Ω, Θεέ μου! αναφώνησα εγώ - Απίστευτα τέλειο! είπε η Ειρήνη και όλες την κοιτάξαμε λες και είπε

Διαβάστε περισσότερα

(συνέντευξη: ραδιοφωνικός σταθμός Αθήνα, 9.84, ο σφυγμός της μέρας, 06/02/08)

(συνέντευξη: ραδιοφωνικός σταθμός Αθήνα, 9.84, ο σφυγμός της μέρας, 06/02/08) (συνέντευξη: ραδιοφωνικός σταθμός Αθήνα, 9.84, ο σφυγμός της μέρας, 06/02/08) Φ.Κ.: ας επιστρέψουμε τώρα στο μεγάλο θέμα της ημέρας σε παγκόσμια κλίμακα, της Αμερικάνικές προκριματικές εκλογές. Πήραμε

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ»

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» «ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» ΤΑΞΗ Γ1 2 ο Δ Σ ΓΕΡΑΚΑ ΔΑΣΚ:Αθ.Κέλλη ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Κατά τη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς η τάξη μας ασχολήθηκε με την ανάγνωση και επεξεργασία λογοτεχνικών βιβλίων

Διαβάστε περισσότερα

Η τέχνη της συνέντευξης Martes, 26 de Noviembre de 2013 12:56 - Actualizado Lunes, 17 de Agosto de 2015 18:06

Η τέχνη της συνέντευξης Martes, 26 de Noviembre de 2013 12:56 - Actualizado Lunes, 17 de Agosto de 2015 18:06 No hay traducción disponible. του Χουάν Μαγιόργκα 4 ΠΡΟΣΩΠΑ: 3 Γυναίκες (γιαγιά, μητέρα και εγγονή) και ένας άντρας γύρω στα 30. Το τελευταίο έργο του μεγάλου Ισπανού δραματουργού που ανέβηκε στο Εθνικό

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2015 Βία και ανεκτικότητα

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2015 Βία και ανεκτικότητα ΥΠΟΠΑΙΘ Εφορεία Αρχαιοτήτων Φλώρινας Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας -ΤΕΕΤ Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2015 Βία και ανεκτικότητα 26.9-31.10.2015 παρουσίαση Παναγιώτα Περδικάρη Χριστίνα Παναγιωτίδου

Διαβάστε περισσότερα

Γυμνάσιο Αγ. Βαρβάρας Λεμεσού. Τίτλος Εργασίας: Έμαθα από τον παππού και τη

Γυμνάσιο Αγ. Βαρβάρας Λεμεσού. Τίτλος Εργασίας: Έμαθα από τον παππού και τη Γυμνάσιο Αγ. Βαρβάρας Λεμεσού Σχολείο Ετος: 2013-2014 Τίτλος Εργασίας: Έμαθα από τον παππού και τη γιαγιά μου Όνομα Μαθήτριας: Νικολέττα Χρίστου Τάξη: Γ 4 Όνομα Καθηγήτριας: Σταυρούλας Ιωάννου Λεμεσός

Διαβάστε περισσότερα

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!»

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!» 26 σχεδιασε μια ΦωτογρΑΦιΑ τήσ προσκλήσήσ που ελαβεσ Απο τον ΔΑσκΑλο σου. παρουσιασε το λογοτυπο και το σλογκαν που χρήσιμοποιει το σχολειο σου για τήν εβδομαδα κατα τήσ παρενοχλήσήσ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε.

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. ιστορίες της 17 ιστορίες της Πρωτοχρονιάς Παραμύθια: Βαλερί Κλες, Έμιλι-Ζιλί Σαρμπονιέ, Λόρα Μιγιό, Ροζέ-Πιερ Μπρεμό, Μονίκ Σκουαρσιαφικό, Καλουάν, Ιμπέρ Μασουρέλ, Ζαν Ταμπονί-Μισεράτσι, Πολ Νέισκενς,

Διαβάστε περισσότερα

Κάποτε θα ρθουν. και επειδή είναι σίγουρο πλέον, έχε το νου σου στο παιδί!!

Κάποτε θα ρθουν. και επειδή είναι σίγουρο πλέον, έχε το νου σου στο παιδί!! Κάποτε θα ρθουν και επειδή είναι σίγουρο πλέον, έχε το νου σου στο παιδί!! 1 / 6 (ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ) Αφού πρώτα μάς έχωσαν μέσα στα σπίτια μας στερώντας μας την εργασία, αφού μετά μάς έβαλαν ενοίκιο προς το κράτος

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02 Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ

Διαβάστε περισσότερα

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ Μη µου µιλάς γι' αυτά που ξεχνάω Μη µε ρωτάς για καλά κρυµµένα µυστικά Και µε κοιτάς... και σε κοιτώ... Κι είναι η στιγµή που δεν µπορεί να βγεί απ' το µυαλό Φυσάει... Κι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Τρύπες. PDF Created with deskpdf PDF Writer - Trial :: http://www.docudesk.com

Τρύπες. PDF Created with deskpdf PDF Writer - Trial :: http://www.docudesk.com Τρύπες Γιάννης Αγγελάκας: φωνή Γιώργος Καρράς: µπάσσο - φωνητικά Μπάµπης Παπαδόπουλος: κιθάρες- φωνητικά Ασκληπιός Ζαµπέτας: κιθάρες Γιώργος Τόλιος: τύµπανα ηµιουργήθηκαν το 1983 όταν ο Γιώργος Καρράς

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική Πόλεμος για το νερό Συγγραφική ομάδα Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική 3 ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου Τάξη ΣΤ1 Θεσσαλονίκη 2006 ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ Άκουγα

Διαβάστε περισσότερα

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 4 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 4 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Ήταν ο Σοτός στην τάξη και η δασκάλα σηκώνει την Αννούλα στον χάρτη και τη ρωτάει: Αννούλα, βρες μου την Αμερική. Σην βρίσκει η Αννούλα και ρωτάει μετά τον Σοτό η δασκάλα: -Σοτέ, ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β Ελένη ΚΑΜΠΕΡΗ - ΤΖΟΥΡΙΑΔΟΥ Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Σταυρούλα ΠΑΝΤΑΖΗ Νηπιαγωγός ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2004 1 λίγα λόγια για τις δραστηριότητες Στο τεύχος αυτό περιλαμβάνονται:

Διαβάστε περισσότερα

Συμπτώματα συνεξάρτησης

Συμπτώματα συνεξάρτησης Συμπτώματα συνεξάρτησης Οι συνεξαρτητικές συμπεριφορές είναι αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές. Το συνεξαρτητικό άτομο προσπαθεί να βοηθήσει τους άλλους καταστρέφοντας τον εαυτό του. Τέτοιου είδους συμπεριφορές

Διαβάστε περισσότερα

Μάλλον αγαπάς το ποδόσφαιρο, νομίζεις ότι είναι η ζωή σου και ότι σε ολοκληρώνει συναισθηματικά και σωματικά σαν άνθρωπο.

Μάλλον αγαπάς το ποδόσφαιρο, νομίζεις ότι είναι η ζωή σου και ότι σε ολοκληρώνει συναισθηματικά και σωματικά σαν άνθρωπο. Του George Kakourides* Μπορεί να ονειρεύεσαι ότι κάποτε θα παίζεις σε ένα γήπεδο γεμάτο με φιλάθλους, ένταση και γκολ. Μπορεί να ονειρεύεσαι ολόκληρο γήπεδο να φωνάζει ρυθμικά το όνομα σου. Θέλεις να γίνεις

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Β1 1 Επίπεδο Β1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 40 λεπτά Ερώτημα 1 (6 μονάδες) Διαβάζετε σ ένα περιοδικό οδηγίες για να μάθουν σωστά τα παιδιά σας σκι. Το περιοδικό όμως είναι παλιό κι έτσι βλέπετε καθαρά μόνο

Διαβάστε περισσότερα

Εκπομπή του αφιερώματος «Διασκέδασε το Μυαλό σου»

Εκπομπή του αφιερώματος «Διασκέδασε το Μυαλό σου» Εκπομπή του αφιερώματος «Διασκέδασε το Μυαλό σου» Ο Tim Shaw είναι κολλημένος με την επιστήμη και θέλει να ξέρει τα πάντα γύρω από αυτήν. Στον δεύτερο κύκλο της σειράς (η οποία αλλάζει όνομα), βγάζει την

Διαβάστε περισσότερα

Πως όμως τα ταλεντάκια της Παιανίας κατάφεραν μέσα σε μερικούς μόλις μήνες να γίνουν μέλη της πρώτης ομάδας του «τριφυλλιού»;

Πως όμως τα ταλεντάκια της Παιανίας κατάφεραν μέσα σε μερικούς μόλις μήνες να γίνουν μέλη της πρώτης ομάδας του «τριφυλλιού»; Η νέα ποδοσφαιρική χρονιά ξεκίνησε για τον Παναθηναϊκό με πολλές δυσκολίες, καθώς δεν υπήρχε η οικονομική άνεση για ακριβές κινήσεις... Έτσι, ο Ζεσουάλδο Φερέιρα αποφάσισε να δουλέψει ακόμα περισσότερο

Διαβάστε περισσότερα

Αν δούµε κάπου τα παρακάτω σήµατα πώς θα τα ερµηνεύσουµε; 2. Πού µπορείτε να συναντήσετε αυτό το σήµα; (Κάθε σωστή απάντηση 1 βαθµός)

Αν δούµε κάπου τα παρακάτω σήµατα πώς θα τα ερµηνεύσουµε; 2. Πού µπορείτε να συναντήσετε αυτό το σήµα; (Κάθε σωστή απάντηση 1 βαθµός) ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 Φύλλο εργασίας 1 Ερµηνεύουµε σύµβολα! Αν δούµε κάπου τα παρακάτω σήµατα πώς θα τα ερµηνεύσουµε; Επικοινωνούµε έτσι κι αλλιώς 26 2. Πού µπορείτε να συναντήσετε αυτό το σήµα; Σύνολο: (Κάθε σωστή.

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Αθλήματα σπορ

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Αθλήματα σπορ Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Αθλήματα σπορ Ενότητα: Αθλητισμός (3 Φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Α1, Α2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 6 ώρες (3 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή: 1. Για τον διδάσκοντα: 1 υπολογιστής με

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20. «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20. «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20 «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια εδώ Δεκαοχτώ ψωμιά

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός»

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 «Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» (Πόντος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΧΩ ΜΙΑ ΙΔΕΑ Προσπαθώντας να βρω θέμα για την εργασία σχετικά με την Δημοκρατία, έπεσα σε τοίχο. Διάβαζα και ξαναδιάβαζα, τις σημειώσεις μου και δεν

ΕΧΩ ΜΙΑ ΙΔΕΑ Προσπαθώντας να βρω θέμα για την εργασία σχετικά με την Δημοκρατία, έπεσα σε τοίχο. Διάβαζα και ξαναδιάβαζα, τις σημειώσεις μου και δεν ΕΧΩ ΜΙΑ ΙΔΕΑ Προσπαθώντας να βρω θέμα για την εργασία σχετικά με την Δημοκρατία, έπεσα σε τοίχο. Διάβαζα και ξαναδιάβαζα, τις σημειώσεις μου και δεν έφτανα πουθενά. Στο μυαλό, μου έρχονταν διάφορες ιδέες:

Διαβάστε περισσότερα

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ Πήγα στην αγορά με τα πουλιά Κι αγόρασα πουλιά Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα λουλούδια Κι αγόρασα λουλούδια Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα σιδερικά

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΙΚΡΗ ΕΛΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΗΤΕΧΝΗ ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ» ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΟΜΑΔΑ ΣΤ (ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤ ΤΑΞΗΣ)

Η ΜΙΚΡΗ ΕΛΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΗΤΕΧΝΗ ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ» ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΟΜΑΔΑ ΣΤ (ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤ ΤΑΞΗΣ) Η ΜΙΚΡΗ ΕΛΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΗΤΕΧΝΗ ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ» ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΟΜΑΔΑ ΣΤ (ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤ ΤΑΞΗΣ) Μια φορά κι ένα καιρό ήταν ένα μακρινό χωριό σε μια χώρα πανέμορφη. Τα σπίτια του ήταν μικρά και παραμυθένια.

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος προγράμματος: «Παιχνίδια στο χθες, παιχνίδια στο σήμερα, παιχνίδια δίχως σύνορα» Υπεύθυνη προγράμματος: Μπότη Ευαγγελή Εκπαιδευτικός που

Τίτλος προγράμματος: «Παιχνίδια στο χθες, παιχνίδια στο σήμερα, παιχνίδια δίχως σύνορα» Υπεύθυνη προγράμματος: Μπότη Ευαγγελή Εκπαιδευτικός που Τίτλος προγράμματος: «Παιχνίδια στο χθες, παιχνίδια στο σήμερα, παιχνίδια δίχως σύνορα» Υπεύθυνη προγράμματος: Μπότη Ευαγγελή Εκπαιδευτικός που συμμετέχει: Κακάρη Κωνσταντίνα Παρακολουθώντας τα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ

Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ EURO RUN www.nea-trapezogrammatia-euro.eu Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ - 2 - Η Άννα και ο Αλέξης είναι συμμαθητές και πολύ καλοί φίλοι. Μπλέκουν πάντοτε σε φοβερές καταστάσεις.

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΕΠΕΑΚ

ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΕΠΕΑΚ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΕΠΕΑΕΚ 381 ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΕΠΕΑΚ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: ΤΟ επόμενο θέμα είναι πολύ σημαντικό. Μας απασχολεί πάρα πολύ, μόνο ως προφήτες όμως μπορούμε να λειτουργήσουμε. Έχει

Διαβάστε περισσότερα

4/6/2014 Α.μ.E.A και εργασία

4/6/2014 Α.μ.E.A και εργασία 1 4/6/2014 Α.μ.E.A και εργασία «Αν κρίνεις ένα ψάρι από την ικανότητά του να σκαρφαλώνει στα βουνά, θα περάσεις μια ζωή πιστεύοντας πως το ψάρι είναι ηλίθιο» έλεγε Αϊνστάιν και μ έκανε να σκεφτώ, πόσοι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

Εμείς τα παιδιά θέλουμε να γνωρίζουμε την τέχνη και τον πολιτισμό του τόπου μας και όλου του κόσμου.

Εμείς τα παιδιά θέλουμε να γνωρίζουμε την τέχνη και τον πολιτισμό του τόπου μας και όλου του κόσμου. Εισαγωγή Το Παγκύπριο Κίνημα ΕΔΟΝόπουλων δημιουργήθηκε το 1960. Πρωταρχικός του στόχος είναι η προσφορά και η στήριξη του παιδιού στην Κυπριακή κοινωνία. Το Κίνημα ΕΔΟΝόπουλων, μέσα από τις εβδομαδιαίες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΘΕΜΑΤΟΣ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΘΕΜΑΤΟΣ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΘΕΜΑΤΟΣ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Μαρία Λαγουδάκη ΠΕ19 ΣΕΛ. 1 1 Ο ΜΑΘΗΜΑ: 12/11/2013 7 η ώρα Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στο εργαστήριο Πληροφορικής. Αρχικά δόθηκαν πληροφορίες σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

Ο γιος του ψαρά. κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει...

Ο γιος του ψαρά. κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει... Ο γιος του ψαρά κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει... ια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας ψαράς που δεν είχε παιδιά. Κάποια μέρα, εκεί που πήγαινε με

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά: Αριθμητική και Άλγεβρα. Μάθημα 3 ο, Τμήμα Α. Τρόποι απόδειξης

Μαθηματικά: Αριθμητική και Άλγεβρα. Μάθημα 3 ο, Τμήμα Α. Τρόποι απόδειξης Μαθηματικά: Αριθμητική και Άλγεβρα Μάθημα 3 ο, Τμήμα Α Ο πυρήνας των μαθηματικών είναι οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να συλλογιζόμαστε στα μαθηματικά. Τρόποι απόδειξης Επαγωγικός συλλογισμός (inductive)

Διαβάστε περισσότερα

Ο Μιχάλης Κάσιαλος γεννήθηκε στην Άσσια. Ήταν γεωργός, αργότερα όμως έμαθε και την τέχνη του τσαγκάρη. Μερικά αρχαία Ελληνικά νομίσματα, που βρήκε

Ο Μιχάλης Κάσιαλος γεννήθηκε στην Άσσια. Ήταν γεωργός, αργότερα όμως έμαθε και την τέχνη του τσαγκάρη. Μερικά αρχαία Ελληνικά νομίσματα, που βρήκε Ελισσαιος καβαζη Ο Μιχάλης Κάσιαλος γεννήθηκε στην Άσσια. Ήταν γεωργός, αργότερα όμως έμαθε και την τέχνη του τσαγκάρη. Μερικά αρχαία Ελληνικά νομίσματα, που βρήκε μια μέρα στο χωράφι του, έδωσαν στην

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ

Διαβάστε περισσότερα

κάνουμε τι; Γιατί άμα είναι να είμαστε απλώς ενωμένοι, αυτό λέγεται παρέα. Εγώ προτιμώ να παράγουμε ένα Έργο και να δούμε.

κάνουμε τι; Γιατί άμα είναι να είμαστε απλώς ενωμένοι, αυτό λέγεται παρέα. Εγώ προτιμώ να παράγουμε ένα Έργο και να δούμε. Εισήγηση του Ν. Λυγερού στη 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας "Οι προκλήσεις του 21ου αιώνα, η ποντιακή νεολαία και ο ρόλος της στο οικουμενικό περιβάλλον". Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η καλλιέργεια της ικανότητας για γραπτή έκφραση πρέπει να αρχίζει από την πρώτη τάξη. Ο γραπτός λόγος χρειάζεται ως μέσο έκφρασης. Βέβαια,

Διαβάστε περισσότερα

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 2 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 2 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ Βάζει η δασκάλα εργασία για το σπίτι, να ρωτήσουν πως γεννιούνται τα παιδιά. - Μαμά, μαμά, λέει ο Σοτός μόλις πήγε σπίτι, η δασκάλα μας είπε να σας ρωτήσουμε πως γεννιούνται τα παιδιά. - Δεν μπορώ τώρα,

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΡΚΕΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ» Ο Ηρακλειώτης τραγουδοποιός και ερμηνευτής Γιώργος Σταυρακάκης μιλά στην «Π»

«ΑΡΚΕΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ» Ο Ηρακλειώτης τραγουδοποιός και ερμηνευτής Γιώργος Σταυρακάκης μιλά στην «Π» «ΑΡΚΕΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ» Ο Ηρακλειώτης τραγουδοποιός και ερμηνευτής Γιώργος Σταυρακάκης μιλά στην «Π» [Συνέντευξη στη Σοφία Τσεντελιέρου, Εφημερίδα «Πατρίς» (20/12/2004)]

Διαβάστε περισσότερα

Η λεοπάρδαλη, η νυχτερίδα ή η κουκουβάγια βλέπουν πιο καλά μέσα στο απόλυτο σκοτάδι;

Η λεοπάρδαλη, η νυχτερίδα ή η κουκουβάγια βλέπουν πιο καλά μέσα στο απόλυτο σκοτάδι; ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Η λεοπάρδαλη, η νυχτερίδα ή η κουκουβάγια βλέπουν πιο καλά μέσα στο απόλυτο σκοτάδι; Κανένα από αυτά τα ζώα. Στο απόλυτο σκοτάδι είναι αδύνατο να δει κανείς ο,τιδήποτε. Ποια δουλειά

Διαβάστε περισσότερα

Βία + Εκφοβισμός στο σχολείο συζήτηση με αφορμή την ημέρα αντιμετώπισης της ενδοσχολικής βίας

Βία + Εκφοβισμός στο σχολείο συζήτηση με αφορμή την ημέρα αντιμετώπισης της ενδοσχολικής βίας Βία + Εκφοβισμός στο σχολείο συζήτηση με αφορμή την ημέρα αντιμετώπισης της ενδοσχολικής βίας 6 Μαρτίου 2013 Τελευταίο Θρανίο Καθηγητές Εν Δράσει Κόσμος Χωρίς Πολέμους και Βία ΟΜΟΦΟΒΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α

Διαβάστε περισσότερα

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω.

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω. 1 Εδώ και λίγες μέρες, ένα από τα πάνω δόντια μου κουνιόταν και εγώ το πείραζα με τη γλώσσα μου και μερικές φορές με πονούσε λίγο, αλλά συνέχιζα να το πειράζω. Κι έπειτα, χτες το μεσημέρι, την ώρα που

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Γιατί είναι χρήσιμο το παρόν βιβλίο. Πώς να ζήσετε 150 χρόνια µε Υγεία

Εισαγωγή. Γιατί είναι χρήσιμο το παρόν βιβλίο. Πώς να ζήσετε 150 χρόνια µε Υγεία Εισαγωγή «Όποιος έχει υγεία, έχει ελπίδα. Και όποιος έχει ελπίδα, έχει τα πάντα.» Τόμας Κάρλαϊλ Γιατί είναι χρήσιμο το παρόν βιβλίο Ο πατέρας μου είναι γιατρός, ένας από τους καλύτερους παθολόγους που

Διαβάστε περισσότερα

Μεγάλο βραβείο, μεγάλοι μπελάδες. Μάνος Κοντολέων. Εικονογράφηση: Τέτη Σώλου

Μεγάλο βραβείο, μεγάλοι μπελάδες. Μάνος Κοντολέων. Εικονογράφηση: Τέτη Σώλου Συλλογή Περιστέρια 148 Εικονογράφηση εξωφύλλου: Εύη Τσακνιά 1. Το σωστό γράψιμο Έχεις προσέξει πως κάποια βιβλία παρακαλούμε να μην τελειώσουν ποτέ κι άλλα, πάλι, από την πρώτη κιόλας σελίδα τα βαριόμαστε;

Διαβάστε περισσότερα

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας...

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Διαβάστε αποσπασματικά το παραμύθι: Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Το παραμύθι είναι και για αγοράκι αλλά, για της ανάγκες του δείγματος σας παρουσιάζουμε πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα

Διαβάστε περισσότερα

Οι γυναίκες μπορεί να περάσουν ώρες ή ακόμα και μέρες χωρίς να έχουν οποιαδήποτε σεξουαλική σκέψη

Οι γυναίκες μπορεί να περάσουν ώρες ή ακόμα και μέρες χωρίς να έχουν οποιαδήποτε σεξουαλική σκέψη Ο ανδρικός και ο γυναικείος εγκέφαλος διαφέρουν χημικά και θυμικά, με αποτέλεσμα οι άνδρες και οι γυναίκες να βλέπουν τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία. Τα διαφορετικά συναισθήματα των δύο φύλων

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

Κατερίνα Κατράκη. Παράθυρο. Ποίηση

Κατερίνα Κατράκη. Παράθυρο. Ποίηση Κατερίνα Κατράκη Παράθυρο Ποίηση ΠΑΡΑΘΥΡΟ Κατερίνα Κατράκη Διορθώσεις: Χαρά Μακρίδη Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ι. Κορίδης Σελιδοποίηση: Ζωή Ιωακειμίδου Χαρακτικό εξωφύλλου - Προμετωπίδα: Βάσω Κατράκη Σχεδιασμός

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους Μάθημα 1 Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους μήνες και θα μοιραστούμε πολλά! Ας γνωριστούμε λοιπόν. Ο καθένας από εμάς ας πει λίγα λόγια για τον

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες διαχείρισης του θυμού και της επιθετικότητας των παιδιών:

Οδηγίες διαχείρισης του θυμού και της επιθετικότητας των παιδιών: Οδηγίες διαχείρισης του θυμού και της επιθετικότητας των παιδιών: 1. Αν αισθάνεστε ως γονείς πως δεν έχετε καταφέρει να αντιμετωπίζετε ικανοποιητικά τον θυμό του παιδιού σας, ξεκινήστε να διαβάζετε, να

Διαβάστε περισσότερα

Ποσοτική Μελέτη για την Διερεύνηση Αναγκών των Μεταναστών. Τμήμα Έρευνας

Ποσοτική Μελέτη για την Διερεύνηση Αναγκών των Μεταναστών. Τμήμα Έρευνας Ποσοτική Μελέτη για την Διερεύνηση Αναγκών των Μεταναστών Τμήμα Έρευνας Κοινωνιοδημογραφικά Χαρακτηριστικά ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ 2 1,6 % 1 8,9 2 % 1 4,8 6 % 1 2,1 6 % 6,7 6 % 8,1 1 % 8,1 1 % 1,3 5 % 2,7 % 1,3 5 %

Διαβάστε περισσότερα

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ Τί σε απασχολεί; Διάβασε τον κατάλογο που δίνουμε παρακάτω και, όταν συναντήσεις κάποιο θέμα που απασχολεί κι εσένα, πήγαινε στις σελίδες που αναφέρονται εκεί. Διάβασε τα κεφάλαια, που θα βρεις σ εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

Στέφανος Λίβος: «Η συγγραφή δεν είναι καθημερινή ανάγκη για μένα. Η έκφραση όμως είναι!»

Στέφανος Λίβος: «Η συγγραφή δεν είναι καθημερινή ανάγκη για μένα. Η έκφραση όμως είναι!» Ημερομηνία 27/4/2015 Μέσο Συντάκτης Link www.thinkover.gr Ανδριάνα Βούτου http://www.thinkover.gr/2015/04/27/stefanos-livos/ Στέφανος Λίβος: «Η συγγραφή δεν είναι καθημερινή ανάγκη για μένα. Η έκφραση

Διαβάστε περισσότερα

σόκ. Σιώπησε και έφυγε μετανιωμένος χωρίς να πει τίποτα, ούτε μια λέξη.» Σίμος Κάρμιος Λύκειο Λειβαδιών Σεπτέμβριος 2013

σόκ. Σιώπησε και έφυγε μετανιωμένος χωρίς να πει τίποτα, ούτε μια λέξη.» Σίμος Κάρμιος Λύκειο Λειβαδιών Σεπτέμβριος 2013 Εμπειρίες που αποκόμισα από το Διήμερο Σεμινάριο που αφορά στην ένταξη Παιδιών με Απώλεια Ακοής στη Μέση Γενική και Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση Είχα την τύχη να συμμετάσχω στο διήμερο σεμινάριο

Διαβάστε περισσότερα

e-seminars Πουλάω 1 Επαγγελματική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων

e-seminars Πουλάω 1 Επαγγελματική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων e-seminars Πρωτοποριακή Συνεχής Επαγγελματική και Προσωπική Εκπαίδευση Επαγγελματική Βελτίωση Πουλάω 1 e Seminars Copyright Seminars & Consulting Page 1 Περιεχόμενα 1. Η καταναλωτική συμπεριφορά των πελατών

Διαβάστε περισσότερα

Το ψέμα είναι ένας εύκολος τρόπος να αποφύγεις την πραγματικότητα : συνέντευξη του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη στο elniplex

Το ψέμα είναι ένας εύκολος τρόπος να αποφύγεις την πραγματικότητα : συνέντευξη του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη στο elniplex Το ψέμα είναι ένας εύκολος τρόπος να αποφύγεις την πραγματικότητα : συνέντευξη του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη στο elniplex Η Έμη Σίνη μεγάλωσε στη Ρόδο, σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Μετσόβιο

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΕΓΓΟΝΟΣ: Παππού, γιατί προτιμάς να βάζεις κανέλα και όχι κύμινο στα σουτζουκάκια; ΠΑΠΠΟΥΣ: Το κύμινο είναι κομματάκι δυνατό. Κάνει τους ανθρώπους να κλείνονται

Διαβάστε περισσότερα

Angry Birds Stella 2009 2014 Rovio Entertainment Ltd. All Rights Reserved.

Angry Birds Stella 2009 2014 Rovio Entertainment Ltd. All Rights Reserved. Η Στέλλα και οι φίλες της πάντα ενώνουν τις δυνάμεις τους για να βρίσκουν όχι μόνο δημιουργικές αλλά και αστείες λύσεις στα προβλήματά τους. Όλες τους έχουν ως κύριο σκοπό να προστατέψουν τη φιλία τους

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ IΙ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: ΔΑΚΤΥΛΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕ ΤΗ

Διαβάστε περισσότερα