antifa str τεύχος 8ο, αθήνα 12/09

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "antifa str antifastr@yahoo.com τεύχος 8ο, αθήνα 12/09"

Transcript

1 antifa str τεύχος 8ο, αθήνα 12/09

2 NO need for MERCY Η ιστορία του είχε χοντρά-ψιλά ως εξής: σε έρευνα ρουτίνας από ασφαλίτες σ' αυτόν και την παρέα του, απαντούσε στις βλακώδεις ερωτήσεις των μπάτσων με την ίδια παρρησία που θα είχε οποιοσδήποτε άλλος στην ηλικία του και μεγαλωμένος σ' αυτόν τον τόπο (και μάλιστα έχοντας καταφέρει να εισαχθεί και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, κάτι αρκετά δύσκολο για μετανάστη, ιδίως πρώτης γενιάς) μπροστά σε μια έρευνα άνευ λόγου. Όταν λέμε παρρησία δεν την εννοούμε βέβαια σαν κάτι ξεχωριστό, απλά σαν φυσικότητα, σαν έλλειψη φόβου - και γιατί να φοβηθεί κάποιος όταν δεν υπάρχει τίποτα για να τον κατηγορήσουν; Έτσι λοιπόν η έρευνα εξελισσόταν ομαλά, όμως μόνο μέχρι το σημείο που οι μπάτσοι είδαν το αλβανικό όνομά του στα χαρτιά. Τότε άφησαν την έρευνα και καταπιάστηκαν με τη σωματική βία ξύλο για να ζητήσει συγγνώμη. Γιατί; Προφανώς - γιατί κανένας αληθινός λόγος δεν ακούστηκε - επειδή δεν είχε ικετευτικό ούτε τρομαγμένο βλέμμα, επειδή δεν τους είχε δώσει τη χαρά να νιώσουν ότι από αυτούς εξαρτιόταν η μοίρα του. Η άρνησή του να υπακούσει στην αλλοπρόσαλλη φασιστική απαίτησή τους απαντιόταν με περισσότερο ξύλο, μέχρι τον τραυματισμό του. Αυτή η ιστορία δεν έχει να πει κάτι το διαφορετικό από τόσες και τόσες άλλες που έχουν εξελιχθεί σ' αυτά τα μέρη της στυγνής εκμετάλλευσης όποιου βρεθεί σε θέση αδυναμίας. Κι οι μπάτσοι στη συγκεκριμένη περίπτωση έκαναν ακριβώς αυτό που κάθε γουρούνι, με στολή ή χωρίς, δεν παραλείπει ποτέ: το να υπενθυμίσουν και με τη βία να προσπαθήσουν να χαράξουν στη συνείδηση των αδύναμων αυτήν τη θέση αδυναμίας, το σκυμμένο κεφάλι που πρέπει να έχουν για να υποδέχονται τα δεινά σαν πεπρωμένο και οτιδήποτε άλλο σαν ευεργεσία, το μάθημα που θα πρέπει να ξέρουν καλά όταν θα έρθει η ώρα και της δικής τους εκμετάλλευσης. Αφού λοιπόν δεν έχει αυτή η ιστορία κάτι το διαφορετικό, εμείς την αναφέρουμε όχι σαν μια ακόμα μαρτυρία για πράγματα ήδη γνωστά σε όσους έχουν την ελάχιστη ευαισθησία ακοής και όρασης για να τα αντιληφθούν. Αλλά για τον εξής λόγο: η παραπάνω εξιστόρηση έγινε στον κύκλο μιας παρέας μεταναστών, όχι στα πλαίσια μιας συζήτησης αλληλοβοήθειας, αλλά στην κουβέντα μιας φιλικής συγκέντρωσης. Κι αυτή η αφήγηση δεν γινόταν με το ύφος της περιγραφής ενός δράματος ο αφηγητής μετέδιδε την παλιά του - εξαιρετικά δυσάρεστη - εμπειρία με πολύ χιούμορ στους φίλους του, τη διασκέδαζε αυτός και μαζί του όλη η παρέα. Το ίδιο έκαναν και με τις υπόλοιπες αφηγήσεις που ακολούθησαν, για εμπειρίες της βίας των κρατικών οργάνων, δεν τις ανέφεραν για να πέσουν σε περισυλλογή αλλά για να γελάσουν και γελούσαν.

3 Όποιος ψάξει να βρει την καταγωγή αυτού του γέλιου και οδηγηθεί στην υποτίμηση του μεγέθους της βίας των περιστατικών (ότι εντάξει μωρέ, για να το διασκεδάζουν τώρα θα πει ότι δεν τους έκαναν και τίποτα τότε), θα του αξίζει να εισπράξει μια γερή αντίστοιχη δόση για να δει πιο καθαρά τα πράγματα, ενώ όποιος τη βρει στις ψυχολογίζουσες θεωρίες για απώθηση και τα σχετικά, θα επαληθεύσει απλώς αυτό που τον ενδιαφέρει, τις θεωρίες του. Για εμάς αυτή η αντιμετώπιση της παρέας, το γέλιο της, είναι κάτι ουσιαστικό. Το σημερινό χιούμορ του αλλοτινού πιτσιρικά μετανάστη που δεχόταν τα χτυπήματα των μπάτσων, όταν αφορά αυτό το ίδιο γεγονός, είναι η απόδειξη ότι το αποτέλεσμα που επεδίωκαν δεν πραγματοποιήθηκε. Ο φόβος δεν εγκαταστάθηκε μέσα του, η ευκολία ή η δυσκολία της εκμετάλλευσής του θα παραμείνει επίδικο αντικείμενο κι ας αποπειράθηκαν τα κρατικά αποβράσματα (που, όπως φανταζόμαστε, θα αποτελούν μειοψηφία ανάμεσα σε όλα τα υπόλοιπα πρόθυμα αποβράσματα της κοινωνίας) να δώσουν από νωρίς μια δραστική λύση. Δεν είμαστε στη σκέψη του ούτε των άλλων μελών της παρέας για να ισχυριζόμαστε ότι η βία δεν τους πτόησε. Στο γέλιο τους όμως βλέπουμε την κατανίκηση της προσπάθειας καθήλωσής τους μέσω του τρόμου. Το γέλιο αυτό είναι ουσιαστικό και για έναν ακόμα παραπλήσιο λόγο: γιατί ξορκίζει τον οίκτο τον οποίο έχουν πρόχειρο πολλοί "ευαίσθητοι" μπροστά σε τέτοιες περιπτώσεις. Αλίμονο αν είχε την ανάγκη οίκτου αυτός κι αυτή που πορεύονται μέσα από όλες αυτές τις δυσκολίες για να φτάσουν κάποια στιγμή να μπορούν να γελάσουν μ' αυτές. Ο οίκτος και τα συναισθήματα συμπόνιας του συρμού συντελούν στην αναμόχλευση της φρίκης, το γέλιο όμως της παρέας δηλώνει την υπέρβασή της και το χλευασμό εκείνων που τους την προκάλεσαν. Κι αν κάπου θα ταίριαζε τίμια συμπαράσταση, θα ήταν στην ενδεχόμενη επιθυμία αυτός ο χλευασμός να συμπληρωθεί με κάποιο βαθμό επιστροφής της βίας στους πρωτεργάτες της. Χωρίς οίκτο.

4 Ας πούμε πρώτα λίγα για την πόλη: βρισκεται στη δυτική γερμανία, στην πλούσια βιομηχανική περιοχή της Ruhr. Εκεί λοιπόν είχαν βρει δυνατότητα να κυκλοφορούν και να κάνουν τους τραμπουκισμούς τους ντόπιοι νεοναζί συνήθως με ενισχύσεις από το σύνολο της χώρας. Πιο γνωστή επίθεσή τους ήταν η δολοφονία του πάνκη Thomas Schulz το Είχαν ανακηρύξει το υποβαθμισμένο προάστιο Dorstfeld σαν "εθνικό κέντρο" για την ευρύτερη περιοχή κι εκεί άνοιξαν υπό εναλλασσόμενες ονομασίες και διευθύνσεις ένα διαδικτυακό μαγαζί για να πουλάνε τα άθλια μπιχλιμπίδια τους σ' όλη τη γερμανία και να κάνουν τις μαζώξεις τους όταν οι αντιφασίστες/τριες τους κυνήγαγαν από τα άλλα σημεία συνεύρεσής τους. Αν συνυπολογίσει κανείς ότι στην τοπική αυτοδιοίκηση είχαν εκλεγεί και τρεις εκπρόσωποι του ακροδεξιού DVU κι ότι οι μπάτσοι συστηματικά παραβλέπουν τις εγκληματικές ενέργειές τους κυρίως εναντίον μεταναστών (και όσες έφθαναν στα δικαστήρια αντιμετωπίζονταν με το γάντι), οι ναζήδες ένιωθαν σχετικά άνετα στην πόλη. Με αποτέλεσμα εκεί να προσπαθούν να οργανώνουν τη Nationale Antikriegstag, ετήσια διαδήλωση τους ενάντια στον πόλεμο (των Η.Π.Α. βέβαια, γιατί είναι και αντιαμερικάνοι!). Και το θράσος τους φέτος ήταν τέτοιο που 250 από δαύτους επιτέθηκαν στην πρωτομαγιάτικη διαδήλωση του DGB (σα να λέμε της ΓΣΕΕ). Όμως κάθε χρόνο παίρνουν οι γλόμποι την απάντησή τους από τον οργανωμένο αντιφασισμό. Φέτος ωστόσο η διοργάνωση της Antikriegstag που είχε κληθεί για τις 5 του σεπτέμβρη που πέρασε, κυριολεκτικά σβήστηκε απ' το χάρτη! Ήδη από την αρχή του έτους (δηλαδή πριν την επίθεση στο DGB κι όχι σαν απάντηση σ' αυτή) αντιφασιστικές συλλογικότητες είχαν ξεκινήσει την προετοιμασία των απαντήσεων σε περίπτωση που οι ναζήδες θα αποκτούσαν την επιθυμία να παρελάσουν. Με περισσότερες από 20 εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα και χιλιάδες flyers, πλακάτ και πανό είχαν κάνει από πριν γνωστές τις διαθέσεις εναντίωσης στη σχεδιαζόμενη εθνικιστική διαδήλωση. Σχημάτισαν την Ένωση-S5 που κάλεσε δύο διαδηλώσεις, μία για την παρασκευή 4-9, δηλαδή την προηγούμενη του φασιστικού καλέσματος και μία για τις 5-9, την ίδια μέρα. Επίσης οργάνωσαν κέντρο πληροφόρησης με άμεση τηλεφωνική και διαδικτυακή επικοινωνία, ραδιοφωνικές εκπομπές, κέντρο συνεννόησης και διαμονής όσων θα έρχονταν από άλλες πόλεις κ.α.. Στις διαδηλώσεις κάλεσαν επίσης πολλές άλλες συλλογικότητες (μέχρι και το DGB θεώρησε καλό να κινητοποιηθεί - είχε κι ένα αναπάντητο πέσιμο στην πλάτη του - και μπροστά σε τόση δυναμική κι ο δήμος του Dortmund κάλεσε - ειρηνικό βέβαια - αντιναζιστικό φεστιβάλ στις 5 του μηνός).

5 ΣΤΟ Dortmund ΤΟ καλοκαίρι ΚΡΑΤΗΣΕ και το ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ! Το ένα από τα δύο καλέσματα των αντιφασιστών/τριών στην απογευματινή διαδήλωση της 4-9 είχε για μότο "Να νικήσουμε τον εθνικισμό! Να σπάσουμε τα σύνορα! Ενάντια σε κυριαρχία, λαό και πατρίδα" και το άλλο "Ο κυριότερος εχθρός είναι η ίδια η πατρίδα! Ενάντια σε έθνος, πόλεμο και ναζιστές!" και απαντούσαν στην κίβδηλη συσχέτιση εθνικισμού και αντιπολεμικού πνεύματος που έχουν βρει για νέο πρόταγμα οι οργανώσεις των νεοναζί αντιφασίστες/τριες όργωσαν τους δρόμους της πόλης και έφθασαν μετά από αψιμαχίες με τους μπάτσους ξανά στο κέντρο της. Και τη νύχτα τα πράγματα είχαν ένταση με συμπλοκές αντιφασιστών με ομάδες νεοναζί και καταστροφές των αυτοκινήτων των τελευταίων ενώ βρέθηκε και λαμπαδιάστηκε και το τζιπ του Dietrich Surmann, αρχηγίσκου των νεοναζί στο Dortmund. Και το σάββατο στις 5 του μηνός κορυφώθηκε η αντιφασιστική παρουσία με 2000 κόσμο στην πρωινή συναυλία στην πλατεία του δικαστικού μεγάρου. Στο τέλος της συναυλίας ο κόσμος μπήκε σε σχηματισμό διαδήλωσης με πάνω από 2300 άτομα, η οποία βγήκε από την περιοχή του δικαστηριακού συγκροτήματος και βρέθηκε αντιμέτωπη με μεγάλη αστυνομική δύναμη που ήθελε να αποτρέψει τον κόσμο να μπει στο κέντρο της πόλης. Δυναμικές συμπλοκές ακολούθησαν για να μην επιτευχθεί ο σκοπός τον μπάτσων και πράγματι δεν επιτεύχθηκε. Μ' όλα αυτά (κι αν μπουν στο λογαριασμό κι οι εκδηλώσεις των κ ο μ μ ά τ ω ν - σ υ ν δ ι κ ά τ ω ν - δ ή μ ο υ ) ελάχιστος χώρος είχε μείνει στα νεοναζιστικά κωθώνια. Περιορισμένοι σε ένα πάρκο στην άκρη της πόλης 600 γλόμποι με καταρρακωμένες διαθέσεις έληξαν τη συγκέντρωσή τους πέντε ώρες πριν το δηλωμένο αρχικό πλάνο τους. Η οργανωμένη δράση των αντιφασιστών/τριών τους στέρησε οποιαδήποτε δυνατότητα κεντρικής προβολής τους κι ούτε καν τους άφησε να νιώσουν ασφαλείς στο υποτιθέμενο "δικό τους" προάστιο, το Dorstfeld. Τα συλλυπητήριά μας, και του χρόνου χειρότερα! Κι όσο για τους γερμανούς συντρόφους, θα φωνάξουμε μαζί τους Viva Antifa!

6 ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΗ...

7 ... ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΑΗ

8 Στις 31 του ιουλίου που πέρασε η 18χρονη Caster Semenya από τη Ν. Αφρική σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ στα 800m γυναικών. Ήδη από τότε άρχισε να γίνεται λόγος για το ότι πέρα από γυναικεία είχε και ανδρικά αναπαραγωγικά όργανα. Το χρυσό μετάλλιό της όμως στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στις 19 του αυγούστου έκανε την αυστραλία να προσβάλει υπέρ δικής της αθλήτριας τη νίκη της Semenya με την αιτιολογία ότι δεν ήταν γυναίκα και δε θα έπρεπε να αγωνίζεται μαζί με τις γυναίκες. Από τότε τα πράγματα πήραν επιστημονικομπάτσικη πορεία. Η Semenya αναγκάστηκε να υποβληθεί σε εξετάσεις, με τις οποίες θα έβγαινε το πόρισμα για το ποιο είναι το φύλο της. Αυτά μπορεί να φαίνονται όχι και τόσο δραματικά στα αυτιά κάποιου που αφενός έχει συνηθίσει να ακούει για τις παραξενιές που παίζουν συνήθως στο χώρο του αθλητισμού αφετέρου αποδέχεται ούτως ή άλλως την αλήθεια και την αναγκαιότητα των εξετάσεων κάθε είδους. Και οι δύο όμως παραδοχές είναι κάλπικες. Η πρώτη γιατί ενώ πολλοί "υπεραθλητές" δεν μπορούν να θεωρηθούν σωματικά "κανονικοί" (άλλος έχει υπερμεγέθη καρδιά, άλλος τεράστιο βηματισμό, άλλος εξαιρετική ευλυγισία στους καρπούς κ.ο.κ.), κι οι σωματικές ιδιαιτερότητές τους γίνονται αποδεκτές σαν παραξενιές της φύσης ή και σαν πηγές ταλέντου, αυτή η αποδοχή ωστόσο αφορά μόνο τον ανδρικό αθλούμενο πληθυσμό. Στις περιπτώσεις όμως των γυναικών "υπεραθλητριών" κανείς δεν αποδέχεται πλέον μια ιδιαιτερότητα αλλά καταδικάζει μια ανωμαλία. Και το πιο συνηθισμένο είναι αυτή την "ανωμαλία" να τη συσχετίζει με το φύλο. Έτσι είναι μεγάλος ο αριθμός αθλητριών που κατηγορούνταν για υπερβολικό ανδρισμό ή ελλιπή θηλυκότητα. Σαν αυτή η μομφή να μειώνει τις ικανότητες τους σε έναν αθλητισμό που ούτως ή άλλως μετράει ΣΩΜΑΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΝΑ ΤΑ ΟΡΙΖΟΥΝΕ επιδόσεις: "ναι εντάξει, τρέχει γρήγορα, αλλά κοίτα την, μοιάζει με άνδρα". Κι η δεύτερη παραδοχή για τις εξετάσεις δεν ευσταθεί, καθώς εξετάσεις φύλου δεν υπάρχουν. Δηλαδή δεν υπάρχει μια στάνταρ διαδικασία στην οποία κάποιοι με άσπρες ρόμπες θα αναλύσουν ουσίες, θα μετρήσουν, θα ξύσουν τα κεφάλια τους και θα αναφωνήσουν: "Είναι Άντρας!" ή "Είναι Γυναίκα!". Ανέκαθεν βέβαια υπήρχε και στον αθλητισμό η αγωνία να επιβεβαιώνεται η αυστηρή κοινωνική διάκριση των φύλων. Για πολλά χρόνια στις ολυμπιάδες οι αθλήτριες όφειλαν να παρελαύνουν γυμνές μπροστά σε μέλη της οργάνωσης. Αργότερα και μέχρι και σήμερα το ρόλο αυτό θα παίζει ο έλεγχος των γυναικείων χρωμοσωμάτων, αν και έχει αναγνωρισθεί ότι δεν αποδεικνύει τίποτα για το φύλο - μόνο στην ολυμπιάδα του 1996 υπήρξαν 8 περιπτώσεις γυναικών με ΧΥ στο χρωμόσωμα (αντί του αναμενόμενου ΧΧ) και σε όλες επιτράπηκε να αγωνιστούν - και πουθενά δεν οδήγησε και στην περίπτωση της Semenya. Για να αποφευχθούν τα γενικότερα σχετικά προβλήματα που κρατούν από παλιά, κι επειδή ως γνωστόν λόγω του ντοπαρίσματος κλειτορίδες γίνονται πέη και το αντίστροφο, οι ειδικοί του αθλητισμού επέτρεψαν να αγωνίζονται και άτομα που έχουν αλλάξει φύλο, στους ολυμπιακούς του 2004 (λέτε η αρχαιοελληνική ομοφυλοφιλική παράδοση να τους ενέπνευσε;). Υπό την προϋπόθεση βέβαια να έχουν σταθεροποιηθεί φανερά σε ένα φύλο. Ο ατσάλινος νόμος της κανονικότητας των σωμάτων πρέπει να παραμείνει απαράβατος. Αλλά τίποτα από όλα αυτά δε λύνει το ζήτημα της Semenya. Αν αυτή είχε αποκτήσει ανδρικά γεννητικά όργανα λόγω ντοπαρίσματος, μάλλον δε θα υπήρχε πρόβλημα. Όλες οι εξετάσειςπατέντες στις οποίες την υποβάλλουν, όπως η μέτρηση τεστοστερόνης, υπονοούν τη μομφή του ντοπαρίσματος αφού ακολουθούν κατά γράμμα την τελετουργία της. Το παράλογο όλης αυτής της διαδικασίας είναι η ποινή για την αμφισβήτηση της δυικότητας των φύλων. Και καθρεφτίζει τη μανιώδη αγωνία τους να μετατρέψουν ένα ζήτημα σφικτά δεμένο με τους κοινωνικούς καταναγκασμούς σε πρόβλημα που λύνεται κάτω απ' το επιστημονικό μικροσκόπιο.

9 Εν αναμονή της επιστροφής του γερμανικού γκοθομέταλ συγκροτήματος ραμστάην κάποιος θα περίμενε ηχητική και οπτική ικανοποίηση. Κατόπιν χρόνιας απουσίας τους καθώς και βλέποντας και κρίνοντας από τις προηγούμενες δουλειές τους όλο και κάποιες ιδέες θα είχανε να αφηγηθούν βρε παιδί μου. Η επιστροφή τους, λοιπόν, ξεκίνησε με το σίνγκλ και βίντεο κλιπ (german) pussy σε μετάφραση (γερμανικό) μουνί. Το περιεχόμενο είναι κάμποσες ιστορίες από τα κλασικά πορνό για παράδειγμα 0 ο άντρας ο πετυχημένος, ο πάρτι άνιμαλ, ο πλεημπόης, ο έτσι συναντά τη γυναικάρα που διψάει να τον "πάρει". Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους τα μέλη της μπάντας όπου με σώματα στιβαρά και ρωμαλέα πέη γαμάνε τις γκόμενες ρίχνοντας σπέρμα για φινάλε. Επιπλέον, ξελαρυγγιάζονται φωνάζοντας τη λέξη γερμανία όπου κατά τη διάρκεια της κραυγής κυματίζουνε περίτρανα μεγάλες σημαίες της εν λόγω χώρας. Ενδιαφέρον είναι πως ο τραγουδιστής απαγγέλει από τα μικρόφωνα μιμούμενος τον χίτλερ. Όλο αυτό οδήγησε στη λογοκρισία του κομματιού. Το τραγούδι έχει γερμανικούς και αγγλικούς στίχους. Επίσης, αυτό το βίντεο κλιπ μπορούσες να το δεις μόνο από ένα γερμανικό σάητ με τσόντες εκεί που δηλαδή σε παρέπεμπε το επίσημο σάητ των ραμστάην. S E X F O R M O N E Y Γ Ι Α Τ Ι Π Ε Ι Ν Α Μ Ε H O N E Y Το συγκρότημα είναι γνωστό για τα κάπως "ψαγμένα", "σκοτεινά" βίντεο κλιπ συμβαδίζοντας με το ύφος των στίχων τους. Στίχοι που πολλές φορές μιλάνε για το σεξ περιγράφοντας ερμαφρόδιτες, σαδομαζοχιστικές, ανθρωποφαγικές, αιμομικτικές κουλουπού καταστάσεις. Προς τα έξω, η άποψη που ακούγεται είναι πως το pussy είναι σαρκαστικό, μία κριτική στη γερμανική πορνοβιομηχανία. Από την αρχή μέχρι το τέλος το όλο πράγμα είναι αντιγραφή μίας τσόντας. Πως η πιστή αναπαράσταση μιας τσόντας προκαλεί σαρκασμό είναι μέγα μυστήριο. Τα μέλη της μπάντας βγήκαν μάγκες αφού και γαμάνε και κάνουνε κριτική στο γαμήσι και πρωτοπορούνε στο να κυκλοφορούνε κάτι τόσο γραφικό που κανείς "διάσημος" δεν τολμά να βγάλει. Καθησυχάζουν το κοινό τους με το να τους λένε πως μια κριτική ασκούνε και, παράλληλα, χαϊδεύουν τα αφτιά, τα μάτια κ.ά. σε ένα άλλο κοινό που το λιγότερο που θα πάρουνε απ' το τελευταίο είναι φήμη. Από τη γέννηση του διαδικτύου, άνθισε η διακίνηση της μουσικής με αποτέλεσμα να έχουνε πέσει οι πωλήσεις των σιντί. Η εποχή που διανύουμε θέλει τις δισκογραφικές εταιρίες να ψάχνουνε τρόπους να βγάλουνε χρήμα από παντού για να ξεφύγουνε από τον πάτο που οι ελάχιστες πωλήσεις έχουνε ρίξει τις εταιρείες. Ο τρόπος αυτή τη φορά ήταν να τα τσεπώσουνε διαφημίζοντας ένα πορνοσάητ. Αυτό είχε ξαναγίνει στο παρελθόν με την πίτσιζ (τραγουδίστρια που ασχολείται επίσης με το σεξ) και το set it off όπου είχανε βγει δύο βίντεο κλιπ ένα συνηθισμένο και το δεύτερο διαφήμιζε (γερμανικό) τσοντοσάητ. Ως γνωστό, τα σινγκλ πουλάνε ανεξάρτητα από τα άλμπουμ και τα συγκροτήματα. Με τον ντόρο που έγινε για το λογοκριμένο, πιασάρικο, με αγγλογερμανικούς στοίχους τραγούδι, κατέληξε να γίνει σουξέ πουλώντας αντίτυπα του σινγκλ αυγατίζοντας τα λεφτά στις τσέπες της δισκογραφικής. Εν τω μεταξύ, δεν έπρεπε να αφήσουνε παραπονεμένο το ναζί κοινό. Βρήκαν ευκαιρία να υψώσουνε, σαρκαστικά πάντα, τις σημαίες του πρώην "άριου" έθνους και να μιμηθούν τον νεκρό ναζί χίτλερ. Οι γερμανοί που έχουνε ρετσινιά μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο δεν βγαίνουνε με σημαίες εύκολα προς τα έξω. Αν το κάνεις όμως σαρκαστικά, περνάει στο ντούκου. Στις μέρες μας που για να είσαι ορατός υπάρχει ζόρι, οι ραμστάην τραβάνε μαλακία και οι δισκογραφικές γεμίζουνε ευρώ. Περιμένουμε σε τι άλλο καραγκιοζιλίκι το εμπόριο θα ωθήσει τις εταιρίες και τους "καλλιτέχνες" να κάνουνε.

10 Οι τελευταίες εποχές, περιβάλλονται από έναν καθωσπρεπισμό και μία ωραιοπάθεια σπαζοκόκκαλη. Πρέπει το κάθε άτομο να επενδύσει πολλά: χρόνο, χρήμα, μόχθο, στερήσεις. Όλα αυτά στο βωμό του αισθητικά αποδεκτού σώματος που πάει αυτοκόλλητα με μία σιχαμένη ευγένεια. Εντάξει, έτσι είναι συγκροτημένα τα άτομα στην κοινωνία και ειδικότερα στις κουλτούρες της Δύσης. Το καλαίσθητο είναι συνδεδεμένο άρρηκτα με το έι τι εμ. Ο χαρακτήρας του κάθε ατόμου έχει ριζωμένη την ηθική η οποία δεν απομακρύνεται από την ηθική του συνόλου και η οποία ορίζει τη συμπεριφορά και οριοθετεί τις πράξεις ενός ατόμου. Το άτομο βαπτίζεται ως κανονικό εφόσον ακολουθεί όλα τα παραπάνω. Η ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥ ΦΡΙΚ Το να διαφέρεις εξωτερικά και εσωτερικά από το κανονικό σε αποκλείει από τις διαδικασίες της κοινωνίας, όπως το να βρεις εργασία. Εκτός κι αν βρίσκεσαι σε ένα περιβάλλον, μία κοινότητα με όμοιούς σου, έναν "εναλλακτικό" χώρο. Δε βρίσκεις εύκολα δουλεία αν πας με τα πίρσινγκ, τα τατουάζ, το "έτσι" μαλλί κοτσάροντας τα στο αφεντικό, που, πιχι, για να πουλάς τσίχλες απαιτεί να φοράς τακούνι. Τα τατουάζ τα κρύβεις, τα πίρσινγκ στην τσέπη βάζεις, το μαλλί το κατεβάζεις, φτάνεις στα όρια του κανονικού και ίσως βρεις καμία δουλίτσα, κάποτε. Βέβαια, οι όσοι προλετάριοι έχουνε επιπλέον και πιο ρυτιδιασμένα πρόσωπα τρώνε πόρτα με συνοπτικές διαδικασίες. Είναι κοινωνικά απαράδεκτο να μην έχεις κάνει καριέρα μέχρι τα σαράντα (ειδικά αν δεν υπάρχει η δικαιολογία της τεκνοποίησης και της οικογένειας). Το να διαφέρει, λοιπόν, κάποιος εξωτερικά και εσωτερικά τον κάνει φρικιό. Γίνεται φρικιό μπροστά σε μια κοινωνία στην οποία δεν έχει άλλον τρόπο να υπάρχει. Οι διαφορετικοί επιβιώνουν λοιπόν ως φρικιά κι επιβιώνοντας μπορεί να φτιάχνουν και υποκουλτούρες, ας πάρουμε σαν παράδειγμα το πανκ. Ο τρόπος ζωής των πανκιών είναι τελείως αντικομφορμιστικός. Η εμφάνιση τους προκαλεί αυτομάτως την ταύτισή τους με αντιναζί, αντιεξουσιαστικές, "διαφορετικές" συμπεριφορές. Η κοινωνία τους εντάσσει στο περιθώριό της. Αλλά ακόμα και τα φρικιά-πάνκηδες θα μπορούσαν να σοκαριστούν από μια ακόμα πιο έντονη διαφορετικότητα. Ένα τέτοιο παράδειγμα ήταν ο gg allin στις ήπα. Όταν το '77 πρωτοεμφανίστηκε στην πανκ σκηνή, έπεσαν οι τρίχες από τις μοϊκάνες των πάνκηδων. Ανακούφιζε το άντερο του στη σκηνή, γεύονταν το έδεσμα του πρωκτού του και το μοιραζότανε με το κοινό του. Χτυπούσε τον κόσμο, τον εαυτό του, αυτοσοδομιζότανε. Σόκαρε με αυτήν την προβολή του σώματος σε ρόλο αξιοζήλευτα ασήμαντο. Σόκαρε τόσο που τα ίδια πανκιά, υπερασπιστές της διαφορετικότητας, τον αποκαλούσανε κουήρ (περίεργος, πούστης), όπως ομοίως έπραττε και ο λοιπός αμερικάνικος λαός. Κοντολογίς κανείς σχεδόν δε δέχονταν τη διαφορετικότητα του ούτε η ίδια του η κουλτούρα. (Φυσικά όσο και να σόκαρε άλλο τόσο ενέπνευσε. Παράδειγμα είναι μία συναυλία του το '93 όπου εκατό πανκιά "μπαχάλεψαν" τις γύρω γειτονιές της νέας υόρκης με τη λήξη της συναυλίας). Οι αντικομφορμιστές μια χαρά μπορούνε να "κομφορμίζονται".

11 Αν κοιτάξουμε όμως τριγύρω μας, ο κόσμος είναι γεμάτος φρικιά. Παραμορφωμένοι, "άσχημοι", αλλόκοτοι, "ελαττωματικοί". Για λόγους επιβίωσης, για να μπορέσουνε να αντέξουν την κοινωνική περιθωριοποίηση, τα απανταχού παρόντα φρικιά αναπτύσσουνε ιδιαίτερες προσωπικότητες. Ο περίγυρός τους κάνει δεχτά τα άτομα αυτά, για την κοινωνία είναι πάτος όμως. Είναι παραδείγματα προς αποφυγήν, υποκείμενα για χλευασμό. Τέτοια φρικιά χρησιμοποιεί στα σόου της η πάνια. Η μέινστριμ κουλτούρα έχει καταφέρει να βγάλει λεφτά μέχρι και από τον πιο "αποκρουστικό" ξεδοντιάρη, χαράσσοντας παράλληλα στη συνείδηση του καθενός ότι χωρίς κανονική οδοντοστοιχία δεν έχει θέση παρά στο περιθώριο. Το φρικ δεν αφορά μόνο την εμφάνιση αλλά και τη συμπεριφορά, είναι κι αυτή που απαγορεύεται από τη σοκαρισμένη πλειοψηφία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το συνήθειο των μεταναστών από χώρες της ασίας να περπατάνε χέρι-χέρι δύο άντρες ως ένδειξη της φιλίας τους. Προηγήθηκε πολύ δούλεμα, κράξιμο, άγρια βλέμματα από τα ντόπια ηθικά άτομα ώστε πλέον οι ασιάτες στις δυτικές χώρες σπάνια να τολμούν να κρατηθούνε δημόσια. Η συμπεριφορά τους είναι φρικ γιατί η εξατομίκευση έχει φτάσει στο πετσί των "πολιτισμένων" κρατών. Κάθε αχρείαστη χειρονομία, βλέμμα δηλώνει παράλογη, περιττή έκφραση. Δηλώνει πως ο άλλος είναι φρικιό, μη κανονικός. Χρήζει καταστολής. Είτε λεκτική καταστολή έτσι ώστε το φρικιό να μπει πίσω στο όριο του κανονικού. Είτε το τσουβαλιάζει στις διάφορες ομάδες "ιδιαιτερότητας" που έχουνε φτιαχτεί για να είναι τα πάντα ορισμένα. Είτε μέσω της ψυχιατρικής, στις τραβηγμένες περιπτώσεις, που με τα χάπια το επαναφέρει στη αποδεκτή και άκακη ντάγκλα. Είτε ασκώντας σωματική βία. Γιατί μέσα σ' αυτήν την κοινωνία, μη κανονικός σημαίνει αδύναμος. Κάποιος που είναι εύκολο θύμα στις ορέξεις των "κανονικοποιών". Για να μην πηγαίνουμε μακριά, πρόσφατα, είναι στα μυαλά όλων ο σαματάς που ξεκίνησε στον άγιο παντελεήμονα. Σύσσωμη η ελληνική κοινωνία (δεξιοί και αριστεροί) συμφωνούνε πως οι μετανάστες ζούνε σε απαράδεκτες συνθήκες στα σπίτια τους (χωρίς νερό πχ.). Αυτό που δεν αναφέρει κανείς είναι πως όλοι οι πενηντάρηδες και βάλε έλληνες σε τέτοιες συνθήκες μεγάλωσαν. Ξυπόλητοι, παιδιά, γονείς, πεθερικά μοιράζονταν ένα δωμάτιο, διατηρούσανε ζωντανά στις αυλές τους, φορούσανε μπαλωμένα ρούχα, μπάνιο δύο-τρεις φορές το χρόνο (χειρότερες ακόμα συνθήκες βίωναν οι έλληνες στην ξενιτιά). Τώρα όμως που έχουν αφήσει αυτή τη ζωή πίσω τους κι έχουνε ανέβει ταξικό επίπεδο, δείχνουν πως δεν μπορούν να υπομείνουν ούτε την αισθητική που συνοδεύει μια τέτοια ζωή. Ενοχλούνται από τους μετανάστες επειδή διαφέρει ο τρόπος διαβίωσης τους, οι συνήθειές τους, η συλλογική τους κουλτούρα. Οι μετανάστες είναι τα φρικιά της εποχής μας. Το σίγουρο είναι πως τα φρικιά είναι ζωτικά στο μάτι και θεραπευτικά στην ψυχοσύνθεσή μας. Πόσο απολυτρωτικά θα ήταν αν η ίδια η ψυχοσύνθεση μας εκδηλώνονταν με μη κανονικές συμπεριφορές.

12 σκατά και εμετοί σε όλους στη βουλή

Τι σημαίνει αστικά πεδία σε μετάβαση για εσάς και την καλλιτεχνική σας δημιουργία;

Τι σημαίνει αστικά πεδία σε μετάβαση για εσάς και την καλλιτεχνική σας δημιουργία; Τι σημαίνει αστικά πεδία σε μετάβαση για εσάς και την καλλιτεχνική σας δημιουργία; Δύσκολη ερώτηση Για την καλλιτεχνική μου δημιουργία δεν παίζει κανένα ρόλο. Αυτό που με πικραίνει είναι ότι έζησα την

Διαβάστε περισσότερα

Μπορεί να υπάρχει ρατσισμός στου κόσμου τις πατρίδες Όμως εγώ θα αντιδρώ γιατί έχω ελπίδες

Μπορεί να υπάρχει ρατσισμός στου κόσμου τις πατρίδες Όμως εγώ θα αντιδρώ γιατί έχω ελπίδες Συμμετοχή στην εκδήλωση «Ο πλούτος της διαφορετικότητας» Στις 20-4-2013 μαθητές του γ/σίου Ν. Αλικαρνασσού πραγματοποίησαν στην πλατεία Ελευθερίας διάφορες δράσεις στα πλαίσια του προγράμματος με θέμα

Διαβάστε περισσότερα

2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ»

2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ» 2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ» Δεν είχε καλά χαράξει και η κυρία Μαίρη άνοιξε το μαγαζί. Πέταξε τα

Διαβάστε περισσότερα

«Πούλα τα όσο θες... πούλα ας πούµε το καλάµι από 200 ευρώ, 100. Κατάλαβες;»

«Πούλα τα όσο θες... πούλα ας πούµε το καλάµι από 200 ευρώ, 100. Κατάλαβες;» «Πούλα τα όσο θες... πούλα ας πούµε το καλάµι από 200 ευρώ, 100. Κατάλαβες;» Οπου (Α) ο καλούµενος - χρήστης της υπ' αριθ. 698... (µέλος της Χ.Α.) Οπου (Β) ο καλών Ηµεροµηνία: 20/09/2013 Εναρξη: 22:12':00''

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20. «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20. «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20 «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια εδώ Δεκαοχτώ ψωμιά

Διαβάστε περισσότερα

Εάν όμως πείτε να κάνετε το πάρτι γενεθλίων στο σπίτι ή τον κήπο σας, τα πράγματα δυσκολέυουν. Πρέπει να οργανώσετε μόνοι σας ένα σωρό πράγματα.

Εάν όμως πείτε να κάνετε το πάρτι γενεθλίων στο σπίτι ή τον κήπο σας, τα πράγματα δυσκολέυουν. Πρέπει να οργανώσετε μόνοι σας ένα σωρό πράγματα. Ιδέες για Γενέθλια παιδιών Πόσες φορές σπάσατε το κεφάλι σας, που να κάνετε το πάρτι γενεθλίων των παιδιών σας; Στο σπίτι, στον κήπο ή τελικά σε κάποιον παιδότοπο; Εάν επιλέξετε έναν παιδότοπο, τα πράγματα

Διαβάστε περισσότερα

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ Πήγα στην αγορά με τα πουλιά Κι αγόρασα πουλιά Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα λουλούδια Κι αγόρασα λουλούδια Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα σιδερικά

Διαβάστε περισσότερα

Στον κόσμο με την Thalya

Στον κόσμο με την Thalya Γρηγόρης Μπελαβίλας Στον κόσμο με την Thalya Συνέντευξη: Τσέκος Αθανάσιος Tι σάς κάνει να γράφετε μουσική? Ο βασικός λογος είναι ότι οι μουσικές που γράφω μού αρέσουν πολύ πιό πολύ από τίς μουσικές τών

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ

Διαβάστε περισσότερα

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups INTERVIEWS REPORT February / March 2012 - Partner: Vardakeios School of Hermoupolis - Target group: Immigrants, women 1 η συνέντευξη Από την Αλβανία Το 2005 Η γλώσσα. Ήταν δύσκολο να επικοινωνήσω με τους

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικός εκφοβισμός Στο σχολείο μας υλοποιήθηκε ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας. Εισηγήτρια ήταν η Παπαδημητρίου Αλεξάνδρα.

Σχολικός εκφοβισμός Στο σχολείο μας υλοποιήθηκε ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας. Εισηγήτρια ήταν η Παπαδημητρίου Αλεξάνδρα. Σχολικός εκφοβισμός Στο σχολείο μας υλοποιήθηκε ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας. Εισηγήτρια ήταν η Παπαδημητρίου Αλεξάνδρα. Η εισήγηση ξεκινά με μια συζήτηση με τα παιδιά για την

Διαβάστε περισσότερα

Μάλλον αγαπάς το ποδόσφαιρο, νομίζεις ότι είναι η ζωή σου και ότι σε ολοκληρώνει συναισθηματικά και σωματικά σαν άνθρωπο.

Μάλλον αγαπάς το ποδόσφαιρο, νομίζεις ότι είναι η ζωή σου και ότι σε ολοκληρώνει συναισθηματικά και σωματικά σαν άνθρωπο. Του George Kakourides* Μπορεί να ονειρεύεσαι ότι κάποτε θα παίζεις σε ένα γήπεδο γεμάτο με φιλάθλους, ένταση και γκολ. Μπορεί να ονειρεύεσαι ολόκληρο γήπεδο να φωνάζει ρυθμικά το όνομα σου. Θέλεις να γίνεις

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΕΠΕΑΚ

ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΕΠΕΑΚ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΕΠΕΑΕΚ 381 ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΕΠΕΑΚ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: ΤΟ επόμενο θέμα είναι πολύ σημαντικό. Μας απασχολεί πάρα πολύ, μόνο ως προφήτες όμως μπορούμε να λειτουργήσουμε. Έχει

Διαβάστε περισσότερα

Ο Μιχάλης Κάσιαλος γεννήθηκε στην Άσσια. Ήταν γεωργός, αργότερα όμως έμαθε και την τέχνη του τσαγκάρη. Μερικά αρχαία Ελληνικά νομίσματα, που βρήκε

Ο Μιχάλης Κάσιαλος γεννήθηκε στην Άσσια. Ήταν γεωργός, αργότερα όμως έμαθε και την τέχνη του τσαγκάρη. Μερικά αρχαία Ελληνικά νομίσματα, που βρήκε Ελισσαιος καβαζη Ο Μιχάλης Κάσιαλος γεννήθηκε στην Άσσια. Ήταν γεωργός, αργότερα όμως έμαθε και την τέχνη του τσαγκάρη. Μερικά αρχαία Ελληνικά νομίσματα, που βρήκε μια μέρα στο χωράφι του, έδωσαν στην

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ Μη µου µιλάς γι' αυτά που ξεχνάω Μη µε ρωτάς για καλά κρυµµένα µυστικά Και µε κοιτάς... και σε κοιτώ... Κι είναι η στιγµή που δεν µπορεί να βγεί απ' το µυαλό Φυσάει... Κι είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

Εκπομπή του αφιερώματος «Διασκέδασε το Μυαλό σου»

Εκπομπή του αφιερώματος «Διασκέδασε το Μυαλό σου» Εκπομπή του αφιερώματος «Διασκέδασε το Μυαλό σου» Ο Tim Shaw είναι κολλημένος με την επιστήμη και θέλει να ξέρει τα πάντα γύρω από αυτήν. Στον δεύτερο κύκλο της σειράς (η οποία αλλάζει όνομα), βγάζει την

Διαβάστε περισσότερα

e-seminars Αναπτύσσομαι 1 Προσωπική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων

e-seminars Αναπτύσσομαι 1 Προσωπική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων e-seminars Πρωτοποριακή Συνεχής Επαγγελματική και Προσωπική Εκπαίδευση Προσωπική Βελτίωση Αναπτύσσομαι 1 e Seminars Copyright Seminars & Consulting Page 1 Περιεχόμενα 1. Γιατί είναι απαραίτητη η ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Ο χαρούμενος βυθός. Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα.

Ο χαρούμενος βυθός. Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα. Ο χαρούμενος βυθός Σχόλιο [D2]: Σπανουδάκης Κύματα Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα. Ψαροτουφεκάδες, δύτες και ψαράδες

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΡΑΓΚΜΠΥ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ

ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΡΑΓΚΜΠΥ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΡΑΓΚΜΠΥ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (με βάση τις οδηγίες της CMAS) Σύντομη περιγραφή του παιχνιδιού: Το υποβρύχιο ράγκμπυ είναι ένα τρισδιάστατο άθλημα που παίζεται κάτω από την επιφάνεια του νερού,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ

Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ EURO RUN www.nea-trapezogrammatia-euro.eu Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ - 2 - Η Άννα και ο Αλέξης είναι συμμαθητές και πολύ καλοί φίλοι. Μπλέκουν πάντοτε σε φοβερές καταστάσεις.

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους Μάθημα 1 Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους μήνες και θα μοιραστούμε πολλά! Ας γνωριστούμε λοιπόν. Ο καθένας από εμάς ας πει λίγα λόγια για τον

Διαβάστε περισσότερα

Η χαμηλή αυτοπεποίθηση - Βοηθείστε το παιδί σας. Επιμέλεια football-academies Τρίτη, 27 Μάρτιος 2012

Η χαμηλή αυτοπεποίθηση - Βοηθείστε το παιδί σας. Επιμέλεια football-academies Τρίτη, 27 Μάρτιος 2012 Εισηγήσεις που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά σας - Μια μαγική λέξη που κάνει τους ανθρώπους και κυρίως τα παιδιά να αισθάνονται άνετα, πολύ καλά με τον εαυτό τους και τους άλλους. ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ τα αρνητικά

Διαβάστε περισσότερα

Περικλέους Σταύρου 31 34100 Χαλκίδα Τ: 2221-300524 & 6937016375 F: 2221-300524 @: chalkida@diakrotima.gr W: www.diakrotima.gr

Περικλέους Σταύρου 31 34100 Χαλκίδα Τ: 2221-300524 & 6937016375 F: 2221-300524 @: chalkida@diakrotima.gr W: www.diakrotima.gr Περικλέους Σταύρου 31 34100 Χαλκίδα Τ: 2221-300524 & 6937016375 F: 2221-300524 @: chalkida@diakrotima.gr W: www.diakrotima.gr Προς: Μαθητές Α, Β & Γ Λυκείου / Κάθε ενδιαφερόμενο Αγαπητοί Φίλοι Όπως σίγουρα

Διαβάστε περισσότερα

Βία + Εκφοβισμός στο σχολείο συζήτηση με αφορμή την ημέρα αντιμετώπισης της ενδοσχολικής βίας

Βία + Εκφοβισμός στο σχολείο συζήτηση με αφορμή την ημέρα αντιμετώπισης της ενδοσχολικής βίας Βία + Εκφοβισμός στο σχολείο συζήτηση με αφορμή την ημέρα αντιμετώπισης της ενδοσχολικής βίας 6 Μαρτίου 2013 Τελευταίο Θρανίο Καθηγητές Εν Δράσει Κόσμος Χωρίς Πολέμους και Βία ΟΜΟΦΟΒΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Το να είσαι γονιός δεν είναι εύκολο πράγμα. Δεν υπάρχει ευκαιρία για πρόβα, δεν υπάρχουν σχολεία. Το μόνο που κουβαλάμε

Διαβάστε περισσότερα

e-seminars Εξυπηρετώ 1 Επαγγελματική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων

e-seminars Εξυπηρετώ 1 Επαγγελματική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων e-seminars Πρωτοποριακή Συνεχής Επαγγελματική και Προσωπική Εκπαίδευση Επαγγελματική Βελτίωση Εξυπηρετώ 1 e Seminars Copyright Seminars & Consulting Page 1 Περιεχόμενα 1. Η εξυπηρέτηση ως το πλέον δυναμικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΧΩ ΜΙΑ ΙΔΕΑ Προσπαθώντας να βρω θέμα για την εργασία σχετικά με την Δημοκρατία, έπεσα σε τοίχο. Διάβαζα και ξαναδιάβαζα, τις σημειώσεις μου και δεν

ΕΧΩ ΜΙΑ ΙΔΕΑ Προσπαθώντας να βρω θέμα για την εργασία σχετικά με την Δημοκρατία, έπεσα σε τοίχο. Διάβαζα και ξαναδιάβαζα, τις σημειώσεις μου και δεν ΕΧΩ ΜΙΑ ΙΔΕΑ Προσπαθώντας να βρω θέμα για την εργασία σχετικά με την Δημοκρατία, έπεσα σε τοίχο. Διάβαζα και ξαναδιάβαζα, τις σημειώσεις μου και δεν έφτανα πουθενά. Στο μυαλό, μου έρχονταν διάφορες ιδέες:

Διαβάστε περισσότερα

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική Πόλεμος για το νερό Συγγραφική ομάδα Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική 3 ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου Τάξη ΣΤ1 Θεσσαλονίκη 2006 ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ Άκουγα

Διαβάστε περισσότερα

Στυλιανή Ανή Χρόνη, Ph.D. Λέκτορας ΤΕΦΑΑ, ΠΘ, Τρίκαλα

Στυλιανή Ανή Χρόνη, Ph.D. Λέκτορας ΤΕΦΑΑ, ΠΘ, Τρίκαλα ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΘΛΗΤΕΣ & ΑΘΛΗΤΡΙΕΣ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Στυλιανή Ανή Χρόνη, Ph.D. Λέκτορας ΤΕΦΑΑ, ΠΘ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ποσοτική Μελέτη για την Διερεύνηση Αναγκών των Μεταναστών. Τμήμα Έρευνας

Ποσοτική Μελέτη για την Διερεύνηση Αναγκών των Μεταναστών. Τμήμα Έρευνας Ποσοτική Μελέτη για την Διερεύνηση Αναγκών των Μεταναστών Τμήμα Έρευνας Κοινωνιοδημογραφικά Χαρακτηριστικά ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ 2 1,6 % 1 8,9 2 % 1 4,8 6 % 1 2,1 6 % 6,7 6 % 8,1 1 % 8,1 1 % 1,3 5 % 2,7 % 1,3 5 %

Διαβάστε περισσότερα

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ Τί σε απασχολεί; Διάβασε τον κατάλογο που δίνουμε παρακάτω και, όταν συναντήσεις κάποιο θέμα που απασχολεί κι εσένα, πήγαινε στις σελίδες που αναφέρονται εκεί. Διάβασε τα κεφάλαια, που θα βρεις σ εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικό πλαίσιο Οικογένεια με αυτιστικό παιδί Δώρα Παπαγεωργίου Κλινική Ψυχολόγος

Σχολικό πλαίσιο Οικογένεια με αυτιστικό παιδί Δώρα Παπαγεωργίου Κλινική Ψυχολόγος Σχολικό πλαίσιο Οικογένεια με αυτιστικό παιδί Δώρα Παπαγεωργίου Κλινική Ψυχολόγος Η απώλεια του «ονειρεμένου παιδιού» Οι γονείς βιώνουν μιαν απώλεια. Βιώνουν την απώλεια του παιδιού που έκτισαν μέσα στο

Διαβάστε περισσότερα

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011)

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) 3 ο βραβείο Βασιλεία Παπασταύρου 1 ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ερυθραίας 2 Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ο Καραγκιόζης

Διαβάστε περισσότερα

σόκ. Σιώπησε και έφυγε μετανιωμένος χωρίς να πει τίποτα, ούτε μια λέξη.» Σίμος Κάρμιος Λύκειο Λειβαδιών Σεπτέμβριος 2013

σόκ. Σιώπησε και έφυγε μετανιωμένος χωρίς να πει τίποτα, ούτε μια λέξη.» Σίμος Κάρμιος Λύκειο Λειβαδιών Σεπτέμβριος 2013 Εμπειρίες που αποκόμισα από το Διήμερο Σεμινάριο που αφορά στην ένταξη Παιδιών με Απώλεια Ακοής στη Μέση Γενική και Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση Είχα την τύχη να συμμετάσχω στο διήμερο σεμινάριο

Διαβάστε περισσότερα

Το ψέμα είναι ένας εύκολος τρόπος να αποφύγεις την πραγματικότητα : συνέντευξη του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη στο elniplex

Το ψέμα είναι ένας εύκολος τρόπος να αποφύγεις την πραγματικότητα : συνέντευξη του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη στο elniplex Το ψέμα είναι ένας εύκολος τρόπος να αποφύγεις την πραγματικότητα : συνέντευξη του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη στο elniplex Η Έμη Σίνη μεγάλωσε στη Ρόδο, σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Μετσόβιο

Διαβάστε περισσότερα

Εφηβεία και Πρότυπα. 2)Τη στάση του απέναντι στους άλλους, ενήλικες και συνομηλίκους

Εφηβεία και Πρότυπα. 2)Τη στάση του απέναντι στους άλλους, ενήλικες και συνομηλίκους Εφηβεία και Πρότυπα Τι σημαίνει εφηβεία; Η εφηβεία είναι η περίοδος της ζωής του ανθρώπου που αρχίζει με το τέλος της παιδικής ηλικίας και οδηγεί στην ενηλικίωση. Είναι μια εξελικτική φάση που κατά τη

Διαβάστε περισσότερα

Το κινητό τηλέφωνο. Θάνος Ψαρράς. Μαθητής Β4 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος

Το κινητό τηλέφωνο. Θάνος Ψαρράς. Μαθητής Β4 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος Το κινητό τηλέφωνο Θάνος Ψαρράς Μαθητής Β4 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος Καθηγητής Πληροφορικής Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης Η παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά βιώνουν παιχνίδια από το παρελθόν με τους παππούδες ΦΑΝΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΙΝΕ/ΓΣΕΕ

Τα παιδιά βιώνουν παιχνίδια από το παρελθόν με τους παππούδες ΦΑΝΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Τα παιδιά βιώνουν παιχνίδια από το παρελθόν με τους παππούδες ΦΑΝΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Τα παιχνίδια είναι δημιουργήματα του Ελληνικού πολιτισμού με ρίζες που φτάνουν στην

Διαβάστε περισσότερα

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας...

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Διαβάστε αποσπασματικά το παραμύθι: Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Το παραμύθι είναι και για αγοράκι αλλά, για της ανάγκες του δείγματος σας παρουσιάζουμε πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία για το Συνέδριο στην Κύπρο, «Εμπορία Γυναικών με σκοπό την Εργασιακή Εκμετάλλευση στην Οικιακή Εργασία»

Ομιλία για το Συνέδριο στην Κύπρο, «Εμπορία Γυναικών με σκοπό την Εργασιακή Εκμετάλλευση στην Οικιακή Εργασία» Λευκωσία, 12/06/2015 Ομιλία για το Συνέδριο στην Κύπρο, «Εμπορία Γυναικών με σκοπό την Εργασιακή Εκμετάλλευση στην Οικιακή Εργασία» Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση Είμαι χαρούμενη που βρίσκομαι εδώ,

Διαβάστε περισσότερα

KIDSCREEN-27. Ερωτηµατολόγιο Υγείας για Παιδιά και Νέους. Έκδοση για Παιδιά και Εφήβους. 8 έως 18 ετών

KIDSCREEN-27. Ερωτηµατολόγιο Υγείας για Παιδιά και Νέους. Έκδοση για Παιδιά και Εφήβους. 8 έως 18 ετών KIDSCREEN-27 Ερωτηµατολόγιο Υγείας για Παιδιά και Νέους Έκδοση για Παιδιά και Εφήβους 8 έως 18 ετών Page 1 of 5 Γειά σου, Ηµεροµηνία: Μήνας Χρόνος Πώς είσαι; Πως νιώθεις; Αυτά είναι τα πράγµατα που θα

Διαβάστε περισσότερα

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα.

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. 1. Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. Καιρό είχες να ρθεις, Κλουζ, μου είπε ο κύριος Κολχάαζε, ανοιγοκλείνοντας το ψαλίδι του επικίνδυνα κοντά στο αριστερό μου αυτί. Εγώ τα αγαπώ τ αυτιά μου. Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ από τον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ από τον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ από τον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού Σταύρος Κούλας Γραφίστας - Πώς ορίζεται το επάγγελμά σας, και ποιες είναι οι παραλλαγές του; H γραφιστική είναι ένα επάγγελμα που ορίζει τη σχέση του ανθρώπου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ Με τους μαθητές τις μαθήτριες και τη δασκάλα της P2ELa 2013-2014 Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ- ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Μια μέρα ξεκινήσαμε από τις Βρυξέλλες

Διαβάστε περισσότερα

Κεντρική Βιβλιοθήκη. Δομοκού 2 Σταθμός Λαρίσης ΤΚ.10440 Τηλ. 210-8810884 email:publibrath@yahoo.gr

Κεντρική Βιβλιοθήκη. Δομοκού 2 Σταθμός Λαρίσης ΤΚ.10440 Τηλ. 210-8810884 email:publibrath@yahoo.gr Κεντρική Βιβλιοθήκη Δομοκού 2 Σταθμός Λαρίσης ΤΚ.10440 Τηλ. 210-8810884 email:publibrath@yahoo.gr Δευτέρα 16 Ιουνίου, 11:00-1:00, το πρωί Πνευστά και κρουστά. Αντίθετοι κόσμοι κοινές μελωδίες Με τη συνοδεία

Διαβάστε περισσότερα

4/6/2014 Α.μ.E.A και εργασία

4/6/2014 Α.μ.E.A και εργασία 1 4/6/2014 Α.μ.E.A και εργασία «Αν κρίνεις ένα ψάρι από την ικανότητά του να σκαρφαλώνει στα βουνά, θα περάσεις μια ζωή πιστεύοντας πως το ψάρι είναι ηλίθιο» έλεγε Αϊνστάιν και μ έκανε να σκεφτώ, πόσοι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. του Prem Rawat

ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. του Prem Rawat ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ του Prem Rawat TΙΣ ΠΡΟΑΛΛΕΣ σκεφτόμουν τι είναι η ειρήνη. Και κατάλαβα κάτι: η ειρήνη είναι το άρωμα. Όταν ο Θεός βρίσκεται κοντά σου, αναδύεται αυτό το άρωμα. Είναι εξαίσιο. Είναι όμορφο.

Διαβάστε περισσότερα

Όταν τα διαγράμματα «μιλούν»*

Όταν τα διαγράμματα «μιλούν»* Η ΥΠΟΘΕΣΗ «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ» 13 Αντί Εισαγωγής Όταν τα διαγράμματα «μιλούν»* Στο διάστημα από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι το Μάιο του 2010, η Ελλάδα δέχτηκε μια πρωτοφανή χρηματοπιστωτική επίθεση, που οδήγησε

Διαβάστε περισσότερα

Μάθετε στο παιδί σας τον Κανόνα των Εσωρούχων.

Μάθετε στο παιδί σας τον Κανόνα των Εσωρούχων. 1. Μάθετε στο παιδί σας τον Κανόνα των Εσωρούχων. Υπολογίζεται ότι περίπου ένα στα πέντε παιδιά πέφτει θύμα σεξουαλικής βίας, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής κακοποίησης. Μπορείτε να βοηθήσετε να μη

Διαβάστε περισσότερα

e-seminars Ηγούμαι 1 Επαγγελματική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων

e-seminars Ηγούμαι 1 Επαγγελματική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων e-seminars Πρωτοποριακή Συνεχής Επαγγελματική και Προσωπική Εκπαίδευση Επαγγελματική Βελτίωση Ηγούμαι 1 e Seminars Copyright Seminars & Consulting Page 1 Τι είναι Ηγεσία «Η Ηγεσία, δεν είναι θέση! γιαυτό

Διαβάστε περισσότερα

Στις Πανελλαδικές Χωρίς Στρες. Πόλυ Κυπραίου i

Στις Πανελλαδικές Χωρίς Στρες. Πόλυ Κυπραίου i Στις Πανελλαδικές Χωρίς Στρες Πόλυ Κυπραίου i Αγαπητέ υποψήφιε, αγαπητή υποψήφια, Παρακάτω θα βρεις απλές αλλά πολύ σηµαντικές οδηγίες, που σκοπό έχουν να σε προστατέψουν από το υπερβολικό στρες, ώστε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΕΣ

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΕΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΕΣ Αγγελική Γουδέλη, 2011 Κοινωνικό Άγχος Αμηχανία Φόβος Το κοινωνικό άγχος, ή αλλιώς κοινωνική φοβία, θεωρείται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ. Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα

ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ. Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ Κωνσταντίνα Αστερίου Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα μαγαζιά να αγοράσει χριστουγεννιάτικα δώρα και στολίδια για το δένδρο. Η πόλη είναι πανέμορφα στολισμένη.

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Ο ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Ο ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Η Έρευνα μας Ο Εθισμός στο Διαδίκτυο 2008-2010 Γενικότερα τι σημαίνει ο εθισμός, ειδικότερα τι σημαίνει εθισμός στο Διαδίκτυο και πως αυτό ορίζεται; Ως εθισμός αντιμετωπίζεται

Διαβάστε περισσότερα

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι.

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι. 0001 00:00:11:17 00:00:13:23 Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18 Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10 Ναι. 0004 00:01:06:17 00:01:07:17 Σου έδειξα τη φωτογραφία; 0005 00:01:07:17 00:01:10:10

Διαβάστε περισσότερα

Εννέα χρόνια έχουν περάσει από τότε που δημιουργήθηκαν τα τμήματα υποδομής του ΟΦΗ, με τη σημερινή τους μορφή, το καλοκαίρι του 2005.

Εννέα χρόνια έχουν περάσει από τότε που δημιουργήθηκαν τα τμήματα υποδομής του ΟΦΗ, με τη σημερινή τους μορφή, το καλοκαίρι του 2005. Εννέα χρόνια έχουν περάσει από τότε που δημιουργήθηκαν τα τμήματα υποδομής του ΟΦΗ, με τη σημερινή τους μορφή, το καλοκαίρι του 2005. Ένας από τους ανθρώπους που ξεκίνησαν τότε τη νέα αυτή προσπάθεια,

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του!

Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του! Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του! Όλοι οι γονείς, αλλά ιδιαίτερα οι μονογονείς, έχουν ένα άγχος παραπάνω σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του παιδιού τους. Μία φίλη διαζευγμένη με ένα κοριτσάκι

Διαβάστε περισσότερα

Εγώ έχω δικαιώματα, εσύ έχεις δικαιώματα, αυτός/αυτή έχει δικαιώματα... Εισαγωγή στα Δικαιώματα του Παιδιoύ

Εγώ έχω δικαιώματα, εσύ έχεις δικαιώματα, αυτός/αυτή έχει δικαιώματα... Εισαγωγή στα Δικαιώματα του Παιδιoύ Εγώ έχω δικαιώματα, εσύ έχεις δικαιώματα, αυτός/αυτή έχει δικαιώματα... Εισαγωγή στα Δικαιώματα του Παιδιoύ Όλοι έχουν δικαιώματα. Επιπλέον, σαν αγόρι ή κορίτσι ηλικίας κάτω των 18 ετών, έχεις ορισμένα

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Αθλήματα σπορ

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Αθλήματα σπορ Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Αθλήματα σπορ Ενότητα: Αθλητισμός (3 Φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Α1, Α2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 6 ώρες (3 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή: 1. Για τον διδάσκοντα: 1 υπολογιστής με

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 0 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ

Διαβάστε περισσότερα

Η Αλφαβητοχώρα. Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα. A sea of words 5 th year

Η Αλφαβητοχώρα. Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα. A sea of words 5 th year Η Αλφαβητοχώρα Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα Η μέρα έμοιαζε συνηθισμένη στην Αλφαβητοχώρα. Ο κύριος ې διαφήμιζε τα φρέσκα λαχανικά του στο μανάβικο δείχνοντας με καμάρι πως το μαρούλι είχε ακόμα την πρωινή

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήρι 2: Εν αρχή ην ο λόγος των κοινοτήτων

Εργαστήρι 2: Εν αρχή ην ο λόγος των κοινοτήτων Εργαστήρι 2: Εν αρχή ην ο λόγος των κοινοτήτων Στο εργαστήρι αυτό οι μαθητές καλούνται να παρουσιάσουν ένα θεατρικό διάλογο και να προβληματιστούν για τα κριτήρια επιλογής των αντιπροσώπων τους στα μαθητικά

Διαβάστε περισσότερα

Μιχάλης Μακρή EFIAP. www.michalismakri.com

Μιχάλης Μακρή EFIAP. www.michalismakri.com Μιχάλης Μακρή EFIAP www.michalismakri.com Γιατί κάποιες φωτογραφίες είναι πιο ελκυστικές από τις άλλες; Γιατί κάποιες φωτογραφίες παραμένουν κρεμασμένες σε γκαλερί για μήνες ή και για χρόνια για να τις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ Συμπληρωματικό ερωτηματολόγιο Β Πράσινο ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ F-2-F Β (4 ος Γύρος 2008) Οδηγ. Προς ΣΥΝΕΝΤΕΥΚΤΗ: AN ΤO ΕΡΩΤΩΜΕΝΟ ΑΤΟΜΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΡΑΣ, ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΗΝ GF1. ΑΝ

Διαβάστε περισσότερα

Λένα Μαντά : «Προσπαθώ να μην πονέσω κάποιον, παρά να του οφείλω μια συγνώμη»

Λένα Μαντά : «Προσπαθώ να μην πονέσω κάποιον, παρά να του οφείλω μια συγνώμη» Λένα Μαντά : «Προσπαθώ να μην πονέσω κάποιον, παρά να του οφείλω μια συγνώμη» Συνέντευξη στην Ελευθερία Καμπούρογλου Το «Μια συγνώμη για το τέλος» είναι η νέα συγγραφική δουλειά της Λένας Μαντά, που μόλις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΟΙ ΦΥΤΟΥΛΕΣ #2 - ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ Τίτλος πρωτοτύπου: The Odd Squad - Zero Tolerance Συγγραφέας: Michael Fry Μετάφραση: Χαρά Γιαννακοπούλου Διόρθωση: Αντωνία Κιλεσσοπούλου Text and illustrations

Διαβάστε περισσότερα

AMC Career Office. Ξεκίνα δυναµικά! Απογείωσε την Καριέρα σου! www.amc.edu.gr

AMC Career Office. Ξεκίνα δυναµικά! Απογείωσε την Καριέρα σου! www.amc.edu.gr AMC Career Office Ξεκίνα δυναµικά! Απογείωσε την Καριέρα σου! www.amc.edu.gr AMC Career Office: τι είναι; Οι πανεπιστημιακές σπουδές δεν είναι απλά θέμα απόκτησης ενός καλού πτυχίου, από ένα αξιόλογο

Διαβάστε περισσότερα

H ροκ μουσική και η επίδρασή της στην σημερινή κουλτούρα.

H ροκ μουσική και η επίδρασή της στην σημερινή κουλτούρα. H ροκ μουσική και η επίδρασή της στην σημερινή κουλτούρα. Δεκαετία του 50 - Η Εμφάνιση της ροκ μουσικής και η ανταπόκριση από τον κόσμο. Το πασίγνωστο αυτό μουσικό είδος το οποίο προέρχεται απο το συνδυασμό

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τι κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου;

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τι κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου; Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τι κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου; Ενότητα: Ελεύθερος χρόνος διασκέδαση (2 Φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Α1, Α2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 4 ώρες (2 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή:

Διαβάστε περισσότερα

Η Ηγεσία Κάνει τη Διαφορά: Κρίση, Αυτογνωσία, Αναγέννηση

Η Ηγεσία Κάνει τη Διαφορά: Κρίση, Αυτογνωσία, Αναγέννηση Η Ηγεσία Κάνει τη Διαφορά: Κρίση, Αυτογνωσία, Αναγέννηση Χαρίδημος Τσούκας Καθηγητής Στρατηγικής Διοίκησης στην Έδρα Columbia Ship Management, Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης,

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

TO ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

TO ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ TO ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ Η λέξη ΠΑΙΧΝΊΔΙ προέρχεται από την λέξη παίχτης παίζω παις. Με την έννοια παιχνίδι ορίζουμε την κατ εξοχήν αυθόρμητη και ενδιαφέρουσα δραστηριότητα των παιδιών που έχει ως στόχο

Διαβάστε περισσότερα

Γράμμα σ έναν νέο θεραπευτή

Γράμμα σ έναν νέο θεραπευτή Γράμμα σ έναν νέο θεραπευτή ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η τελική εργασία ως επιστέγασμα της τετραετούς πορείας στην εκπαίδευση είναι μια σκέψη που μπαίνει στον πρώτο χρόνο. Είναι μια σκέψη που ζυμώνεται, προκαλεί απορία,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΕΦΕΡΛΗΣ συγγραφέας του βιβλίου ΚΑΡΚΙΝΟΣ: ΔΑΣΚΑΛΟΣ & ΦΙΛΟΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΕΦΕΡΛΗΣ συγγραφέας του βιβλίου ΚΑΡΚΙΝΟΣ: ΔΑΣΚΑΛΟΣ & ΦΙΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΕΦΕΡΛΗΣ συγγραφέας του βιβλίου ΚΑΡΚΙΝΟΣ: ΔΑΣΚΑΛΟΣ & ΦΙΛΟΣ 15 Views December 18, 2014 Συνέντευξη στην Ιουλία Ιωάννου «Η γνώση είναι προσωπική εμπειρία, όλα τα άλλα είναι απλώς πληροφορίες». Το

Διαβάστε περισσότερα

Η χρήση ναρκωτικών έχει τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, ωστόσο ο εθισμός στα ναρκωτικά είναι πάθηση που μπορεί να θεραπευτεί.

Η χρήση ναρκωτικών έχει τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, ωστόσο ο εθισμός στα ναρκωτικά είναι πάθηση που μπορεί να θεραπευτεί. 1 Η χρήση ναρκωτικών έχει τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, ωστόσο ο εθισμός στα ναρκωτικά είναι πάθηση που μπορεί να θεραπευτεί. Η θεραπεία απεξάρτησης μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα στο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΜΑΣ. Προσφέρεται ΜΟΝΟ στο μπουκάλι των 700ml και συσκευάζεται σε κιβώτια των 6 τεμχ.

ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΜΑΣ. Προσφέρεται ΜΟΝΟ στο μπουκάλι των 700ml και συσκευάζεται σε κιβώτια των 6 τεμχ. ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΜΑΣ H Colombiana Negra είναι ένα ποτό που σίγουρα θα συνεπάρει Μαύρο ρούμι στους 27% αλκοόλ σε συνδιασμό με πινελιές από μέλι και αρωματικά μπαχαρικά. Πίνεται ιδανικά σε ποτήρι με πάγο με ένα

Διαβάστε περισσότερα

17.Α.ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 1 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Α.ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 1 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Μια φορά η δασκάλα του Τοτού του είπε να γράψει 3 προτάσεις. Όταν πήγε σπίτι του ρωτάει τη μαμά του που έκανε δουλειές: - Μαμά πες μου μια πρόταση. - Άσε με τώρα, δεν μπορώ. Ο Τοτός τη γράφει. Μετά πηγαίνει

Διαβάστε περισσότερα

Μάχη Νικολάρα: Δεν ακούγεται και πολύ δημιουργικό αυτό, έτσι όπως το περιγράφετε.

Μάχη Νικολάρα: Δεν ακούγεται και πολύ δημιουργικό αυτό, έτσι όπως το περιγράφετε. Μάχη Νικολάρα: Θα μιλήσουμε για τον τομέα της εκπαίδευσης από μια άλλη σκοπιά. Οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας εχθές ανέτρεψαν κατά κάποιο τρόπο τον προγραμματισμό αυτής της εκπομπής, όμως όλα

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Τι είναι ''social media''; Τι είναι ο εθισμός; Τι είναι εθισμός στο διαδίκτυο;

Εισαγωγή. Τι είναι ''social media''; Τι είναι ο εθισμός; Τι είναι εθισμός στο διαδίκτυο; Εισαγωγή Τι είναι ''social media''; Ως μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) ορίζονται τα μέσα, τα οποία αλληλεπιδρούν μεταξύ ομάδων ανθρώπων μέσω των διαδικτυακών κοινοτήτων. Υπάρχουν διάφορες μορφές

Διαβάστε περισσότερα

Ζήτησε να συναντηθούμε νύχτα. Το φως της μέρας τον

Ζήτησε να συναντηθούμε νύχτα. Το φως της μέρας τον Μια φωνή τρυφερή και ευάλωτη Ζήτησε να συναντηθούμε νύχτα. Το φως της μέρας τον ενοχλούσε, είπε. Η νύχτα είναι πιο τρυφερή, πιο ευάλωτη. Η φωνή του χανόταν. Μια φωνή τρυφερή και ευάλωτη, σαν τη νύχτα του

Διαβάστε περισσότερα

Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟΥ 1980

Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟΥ 1980 [δημοσιεύθηκε στο τεύχος 19] Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟΥ 1980 Εκ μέρους της Σύμπραξης, ο Ν. Χατζητρύφων ρώτησε ένα παλαιότερο μέλος της θεσσαλονικιώτικης ομοφυλοφιλικής κοινότητας, τον Κώστα (επιθύμησε την ανωνυμία)

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Επικοινωνία ΣυνΚίνησις 2155304973, 6973933877 info@sinkinisis.com www.sinkinisis.com ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ A ΛΥΚΕΙΟΥ

ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ A ΛΥΚΕΙΟΥ Κύρια έννοια: Φιλία ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ A ΛΥΚΕΙΟΥ «Ποια πρέπει να είναι τα κριτήρια επιλογής των φίλων µας;» ευτερεύουσες έννοιες: Κριτήρια επιλογής Ζητούµενο: Το θέµα Φιλία αποκαλείται το κοινωνικό συναίσθηµα

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΦΩΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΪ ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ

Ο ΦΩΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΪ ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ Ο ΦΩΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΪ ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ Βασισμένο στο ομώνυμο διήγημα της Ελισάβετ Κουκουμάκα ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΣΩΠΑ 1. Φώτης 2. Μαμά 3. Δεσποινίς Σούλα 4. Οφθαλμίατρος 5. Μπαμπάς 6. Πετράκης 7. Παιδί της

Διαβάστε περισσότερα

Ένα πρόγραμμα ομαλής μετάβασης που πραγματοποιήθηκε στην Αυλίδα.

Ένα πρόγραμμα ομαλής μετάβασης που πραγματοποιήθηκε στην Αυλίδα. Ένα πρόγραμμα ομαλής μετάβασης που πραγματοποιήθηκε στην Αυλίδα. Το πρόγραμμα βασίστηκε στο αναπτυξιακό οικολογικό μοντέλο (εισήγηση, Έφη Γουργιώτου, λέκτορα στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης,

Διαβάστε περισσότερα

Πως μπορώ να υποστηρίξω τον άνθρωπό μου. να αντιμετωπίσει το λέμφωμα;

Πως μπορώ να υποστηρίξω τον άνθρωπό μου. να αντιμετωπίσει το λέμφωμα; Πως μπορώ να υποστηρίξω τον άνθρωπό μου να αντιμετωπίσει το λέμφωμα; Το λέμφωμα είναι δυνητικά ιάσιμη νόσος Με την επιστημονική συνεργασία του Αιματολογικού Τμήματος, Γ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής,

Διαβάστε περισσότερα

«Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr»

«Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr» Επεξήγηση web site με λογικό διάγραμμα «Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr» Web : www.e-base.gr E-mail : support@e-base.gr Facebook : Like Twitter : @ebasegr Πολλοί άνθρωποι

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ "ΆΡΙΣΤΑ"

Η ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ ΆΡΙΣΤΑ 1 Μια πρωτοβουλία: Η ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ "ΆΡΙΣΤΑ" Το όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ενημερώνει όλους τους χρήστες του Οδικού δικτύου και συγκεκριμένα

Διαβάστε περισσότερα

Σιδερένιες γροθιές, χάρτινες άγκυρες

Σιδερένιες γροθιές, χάρτινες άγκυρες Νικόλας Ελπινιώτης Σιδερένιες γροθιές, χάρτινες άγκυρες Μια ποιητική συλλογή για την κρίση και την διέξοδο από αυτή Αθήνα 2014 Copyright Νίκος Κοκκοράκης, 2014 Επιτρέπεται η αναδηµοσίευση και η αναπαραγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Θετικός Συγκριτικός Υπερθετικός τις λίγες απλώς παχιοί άνω. 3) Να συμπληρώσεις τα παρακάτω κενά ώστε το κείμενο να είναι σωστά ορθογραφημένο.

Θετικός Συγκριτικός Υπερθετικός τις λίγες απλώς παχιοί άνω. 3) Να συμπληρώσεις τα παρακάτω κενά ώστε το κείμενο να είναι σωστά ορθογραφημένο. ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΕΜΑΤΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ 2014 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:... Όνομα πατρός:... Τηλέφωνα επικοινωνίας:.. Σχολείο προέλευσης:.. 1) Να γράψεις ένα σύνθετο επίθετο υπερθετικού βαθμού

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΔΕΠ-Υ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ

ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΔΕΠ-Υ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΔΕΠ-Υ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ Βασισμένο στο 17 Illustrations That Are Incredibly Real For Anyone With ADD Http://www.buzzfeed.com Aug. 18, 2015 Caroline Kee BuzzFeed Staff Μετάφραση, προσαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΜΑ, ΘΑ ΜΕ ΘΗΛΑΣΕΙΣ;

ΜΑΜΑ, ΘΑ ΜΕ ΘΗΛΑΣΕΙΣ; ΜΑΜΑ, ΘΑ ΜΕ ΘΗΛΑΣΕΙΣ; Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται από τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας (Ν. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και από τις διεθνείς συμβάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Μιμίκα Κρανάκη, Ένα τόπι χρωματιστό

Μιμίκα Κρανάκη, Ένα τόπι χρωματιστό Μιμίκα Κρανάκη, Ένα τόπι χρωματιστό Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Α Γυμνασίου Απαντήσεις ερωτήσεων σχολικού βιβλίου σχ. βιβλίο (σελ. 184) Γυμνάσιο: 9.000 μαθήματα με βίντεο-διδασκαλία για όλο το σχολικό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013. Χρόνος: 1 ώρα. Οδηγίες

ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013. Χρόνος: 1 ώρα. Οδηγίες ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΤΑΞΗ Α ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ 19/05/2013 Χρόνος: 1 ώρα Οδηγίες 1. Έλεγξε ότι το γραπτό που έχεις μπροστά σου αποτελείται από τις σελίδες 1-11. 2. Όλες τις

Διαβάστε περισσότερα

Greek Translations of Brad Yates Videos

Greek Translations of Brad Yates Videos Greek Translations of Brad Yates Videos Contents: Allowing and Receiving Feeling Betrayed Tapping with Brad Yates Allowing and Receiving http://www.youtube.com/watch?v=4iftrjbas5o Translation by Vicky

Διαβάστε περισσότερα