Ελληνική εκπαιδευτική πολιτική για την τεχνική εκπαίδευση: από την πολιτική των προθέσεων στη νοµοθεσία ( ) Ευαγγελία Καλεράντε

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ελληνική εκπαιδευτική πολιτική για την τεχνική εκπαίδευση: από την πολιτική των προθέσεων στη νοµοθεσία (1860-2013) Ευαγγελία Καλεράντε"

Transcript

1 Ελληνική εκπαιδευτική πολιτική για την τεχνική εκπαίδευση: από την πολιτική των προθέσεων στη νοµοθεσία ( ) Εισαγωγή Ευαγγελία Καλεράντε Στο άρθρο µας εξετάζεται συγκριτικά η εκπαιδευτική πολιτική του ελληνικού κράτους για την τεχνική εκπαίδευση αναδεικνύοντας το σύνθετο περιβάλλον στο οποίο διαµορφώνεται η εκπαιδευτική κουλτούρα. Ειδικότερα, διερευνάται πώς η ανορθολογική σχεδιοποίησή της, που εντάσσεται σε ένα µοντέλο ανισορροπίας του εκπαιδευτικού συστήµατος, αναπαράγει την απαξίωση και την υποτίµηση της τεχνικής εκπαίδευσης. Παρουσιάζουµε τις προθέσεις των κυβερνήσεων ως σύνθετο πολιτικό λόγο, που ενθυλακώνει το λόγο των οµάδων πίεσης, τις διεθνείς τάσεις και τις απόψεις των διανοούµενων. Προσπαθούµε να αποµυθοποιήσουµε την κυρίαρχη άποψη για τη µονοσήµαντη εκπαιδευτική πολιτική, αναδεικνύοντας τη συγχώνευση των τάσεων που ρητά ή υπόρρητα διαµορφώνουν µια «απολιθωµένη φόρµουλα» τεχνικής εκπαίδευσης. Επικεντρωνόµαστε στις µεταβολές της τεχνικής εκπαίδευσης, που πραγµατοποιούνται µε τις νοµοθετικές ρυθµίσεις και παρακολουθούµε το θεωρητικό επαναπροσδιορισµό και την επιλεκτική απορρόφηση ιδεολογικών σχηµάτων για την επιστηµονική και την τεχνική πρόοδο. Μας ενδιαφέρει, πώς εναλλακτικές εκπαιδευτικές προτάσεις ενσωµατώνονται στην εκπαιδευτική νοµοθεσία και διαµορφώνουν τον κυρίαρχο λόγο για την εκπαιδευτική κατάσταση στην τεχνική εκπαίδευση. Ταυτόχρονα, αναζητείται το «αµετάφραστο» περιεχόµενο της πολιτικής των προθέσεων, που τελικά δεν εκφράζεται στην νοµοθεσία. Η εξέλιξη της νοµοθεσίας για την τεχνική εκπαίδευση αποτυπώνει τις ευρύτερες διχοτοµήσεις µεταξύ των δυο ανοµοιογενών τύπων εκπαίδευσης, της γενικής και της τεχνικής, που διαµορφώνει και θεσµοποιεί κατηγοριοποιήσεις ατόµων µέσα από µια εκπαιδευτική κουλτούρα, που εννοιολογεί αναγκαιότητες και αποκλεισµούς. Παράλληλα, µε τη νοµοθεσία διερευνώνται εκπαιδευτικά έντυπα σε διαφορετικές περιόδους, που φαίνεται ότι ως κειµενικός λόγος προτρέπει σε εκπαιδευτικές αλλαγές και εκφράζει ένα σύµπλεγµα αρχών και θέσεων µε δεσµευτικό χαρακτήρα, ανάλογα µε το ρόλο της οµάδας ή των οµάδων σε µια οπερασιοναλιστική θεώρηση της εκπαιδευτικής κατάστασης. Επίκεντρο της εισήγησής µας θα είναι η σχέση µεταξύ της νοµοθεσίας ως θεσµικού κειµένου και των οµάδων που διατυπώνουν προθέσεις και των εκπαιδευτικών που υλοποιούν την νοµοθεσία. Έτσι, θα προβάλλουµε και θα νοηµατοδοτήσουµε την πολιτική των προθέσεων ως διαµορφούµενη κατάσταση, τη νοµοθεσία ως πολιτική Ευαγγελία Καλεράντε, Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστήµιο Δυτικής Μακεδονίας - Χωρίς οικονοµική στήριξη του Πανεπιστήµιου ή άλλου φορέα.

2 συγκρότηση ή συσχέτιση και το σύµπλεγµα των εφαρµογών των αρχών και θέσεων της νοµοθεσίας από τους εκπαιδευτικούς, ως βάση αυτονόµησης ή αποδοχής. Θεωρητικές εκπαιδευτικές διαστάσεις στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστηµα Στο άρθρο µας ασχολούµαστε µε την εξέλιξη της τεχνικής εκπαίδευσης, όπως αυτή διαµορφώνεται από το 1860 έως το Προσπαθούµε να διασυνδέσουµε τα διαφορετικά θεωρητικά παραδείγµατα, που εννοιολογούν τη κατασκευή ενός ειδικού µοντέλου εκπαίδευσης. Απεικονίζεται η συµβολική αλληλόδραση εσωτερικών, πολιτισµικών, πολιτικών και οικονοµικών θέσεων σε άµεση συσχέτιση µε εξωτερικές επιρροές. Παρουσιάζεται το ζήτηµα της τεχνολογικής εκπαίδευσης µέσα σε διεκπαιδευτικές κατανοήσεις, που λειτουργούν στην µικρο-εκπαιδευτική πραγµατικότητα και στην µακρο-εκπαιδευτική πολιτική (Catts, Falk & Wallace, 2011). Θεωρητικά η τεχνική εκπαίδευση εντάσσεται στη γενικότερη προσέγγιση της εκπαιδευτικής πολιτικής για τη διαµόρφωση και λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήµατος. Μας ενδιαφέρουν οι κανονικότητες που διαµορφώνονται µέσω της νοµοθεσίας, που εκφράζουν τις έλλογες πρακτικές οργάνωσης της τεχνικής εκπαίδευσης. Οι εκάστοτε κατασκευές της τεχνικής εκπαίδευσης σχετίζονται µε κρυφούς κώδικες και πρακτικές, που συµβάλλουν στη διαµόρφωση των κοινωνικών υποκειµένων µε την έννοια ότι διαµορφώνουν επαγγελµατικούς ρόλους, που σε συµβολικό επίπεδο σχηµατοποιούν ταυτότητες µέσω του αντίστοιχου κοινωνικού status. Τα θεωρητικά παραδείγµατα της τεχνικής εκπαίδευσης σχετίζονται µε θεωρητικές παραδόσεις για την τεχνική εκπαίδευση στην Ελλάδα (Δενδρινού- Αντωνακάκη, 1959, ώστε να αναδεικνύονται οι πολιτικές και κοινωνικές δοµές, που παρέχουν δυνατότητες είτε ενίσχυσης ή αποδοχής της τεχνικής της εκπαίδευσης είτε ακύρωσης της µε τους περιορισµούς που θέτονται. Η τεχνική εκπαίδευση στην Ελλάδα φαίνεται να θεσµοποιείται µε βάση τα κανονιστικά προαπαιτούµενα του εκπαιδευτικού προσανατολισµού (Δηµαράς, 3-8) και των λειτουργικών απαιτήσεων του τεχνικού τοµέα σε ένα πολιτικό παίγνιο που άλλοτε προκρίνεται η αποκέντρωση των ατόµων από την τεχνική εκπαίδευση και άλλοτε η επανακέντρωση τους στους τεχνικούς τοµείς. Έτσι, διαµορφώνεται µια ιδιότυπη µορφή εκπαίδευσης, η οποία δεν χαρακτηρίζεται από τη συνέχεια και από τη συνέπεια, αντίθετα λειτουργούν ρευστές στρατηγικές, χαλαρές διαδράσεις σε µια επιλεκτική σύνδεση και επανασύνδεση πολιτικών, κοινωνικών και πολιτισµικών στοιχείων. Η εκπαιδευτική νοµοθεσία ως θεσµοποιηµένος λόγος αναδεικνύει τις στρεβλώσεις της εκπαιδευτικής πολιτικής, τις κυµαινόµενες πολιτικές εννοιολογήσεις, τα συµβολικά κατασκευασµένα συµφέροντα είτε των οµάδων είτε του κράτους, που τελικά καταλήγουν σε νοµοθετικές πρακτικές άρθρωσης, ώστε να κατασκευάζεται µια µορφή εκπαιδευτικής πολιτικής για την τεχνική εκπαίδευση.

3 Η νοµοθετική εξέλιξη επικαιροποιεί πολιτικές στιγµές και εκπαιδευτικές θέσεις µέσα σε ένα πλαίσιο ανταγωνισµών που σχετίζονται µε την αλλαγή ή την υπεράσπιση συγκεκριµένων ρόλων. Για παράδειγµα θα µπορούσαµε να αναφερθούµε στον πολιτικό συγκρουσιακό λόγο της φιλοσοφικής σχολής, ως συµβολική κατασκευή οµάδας συµφερόντων, που εκτυλίσσουν στον ιστορικό χρόνο σενάρια για την εκπαίδευση ως πολιτικές αφηγήσεις συντήρησης και αναπαραγωγής του ίδιου µοντέλου εκπαίδευσης, που βασίζεται σε ιδεολογήµατα για την ελληνικότητα, την πολιτισµική συνέχεια, δίνοντας έµφαση στην εγγραφή λόγων µε την προβολή της καθαρεύουσας ως γλώσσας που ως συµβολικό στοιχείο εκφράζει ένα σύστηµα νοηµάτων για την ιστορική συνέχεια του ελληνισµού, την πολιτισµική παράδοση, την πολιτική ηθική µέσω και της συµβολαιοποίησης της θρησκείας, ώστε χώρος, χρόνος και γλώσσα να απεικονίζουν ως κειµενισµό τον ερµηνευόµενο διανοητισµό, όπως παρουσιάζεται από τους θεωρητικούς της φιλοσοφικής σχολής. Οι συµβατικές θέσεις για την γλώσσα και οι εγγενείς κανόνες λειτουργίας της τεχνικής εκπαίδευσης, καθώς και η διαµορφούµενη κουλτούρα για τους επαγγελµατικούς χώρους, ρόλους και ταυτότητες, σταδιακά αποδοµούν πολιτικές και στόχους για µια αποτελεσµατική τεχνική εκπαίδευση. Φαίνεται ότι το γενικότερο σύστηµα ανορθόδοξης λειτουργίας του οικονοµικού µοντέλου σε συσχέτιση µε τη συνάρθρωση δυσλειτουργιών στην εκπαίδευση, µέσα σε µια γενικότερη κουλτούρα υποβάθµισης των τεχνικών επαγγελµάτων ακύρωσε την οργάνωση και λειτουργία της τεχνικής εκπαίδευσης (Νικολινάκος, 1977; Πεσµαζόγλου, 1987). Ειδικότερα, δοµικές και λειτουργικές πραγµατικότητες συσχετιζόµενες µε θεωρητικές και εµπειρικές ελλείψεις κατασκεύασαν µια τυπική µορφή τεχνικής εκπαίδευσης, που δεν βασίστηκε στην επιστηµονική κατανόηση της τεχνικής εκπαίδευσης και ούτε συνδέθηκε µε τις έλλογες πρακτικές λειτουργίας της οικονοµίας, δηλαδή δεν εντάχθηκε µέσα στις ανταγωνιστικές, αντιθετικές πρακτικές οργάνωσης και λειτουργίας των επαγγελµατικών χώρων. Η θεωρητική προσέγγιση που διακρίνει το εκπαιδευτικό σύστηµα διεισδύει σε όλους τους τοµείς και στην τεχνική εκπαίδευση αποπροσανατολίζοντας το ρόλο της, παρουσιάζοντας την ως ένα εναλλακτικό µοντέλο εκπαίδευσης διαµορφώνοντας «εκπαιδευτικά επεισόδια» στην εξέλιξη της, ώστε σταδιακά να µην διακρίνεται από τον άλλο τύπο εκπαίδευσης. Προθέσεις και πρακτικές για την τεχνική επαγγελµατική εκπαίδευση Από την ίδρυση του ελληνικού κράτους έχουµε τις πρώτες αποσπασµατικές προσπάθειες για την ίδρυση τεχνικών σχολών. Φαίνεται το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται κυρίως στο γεωργικό κλάδο 1, ενώ µεµονωµένες περιπτώσεις έχουµε και για την ίδρυση εµπορικών σχολών 2. Σε επίπεδο πολιτικής για την εκπαίδευση, στα νοµοσχέδια του 1899 και του 1913 αρχίζουν να προβάλλονται τα αστικά 1 Βλ. (Ενδεικτικά) Ν. ΑΖ της 28 Μαΐου/ 10 Ιουνίου 1846, Περί συστάσεως γεωργικού σχολείου εις Τίρυνθον. 2 Βλ. (Ενδεικτικά) Ν. ΒΑ της 18/23 Ιουλίου 1903, Περί συστάσεως εµπορικών σχολών.

4 αιτήµατα για ένα οργανωµένο σύστηµα εκπαίδευσης όπου το ζήτηµα της τεχνικής και επαγγελµατικής εκπαίδευσης συνδέεται και µε την πολιτική µείωσης του αναλφαβητισµού, την ίδρυση λαϊκής εκπαίδευσης και τη θεσµοποιηµένη εκπαίδευση και για τα δυο φύλα. Στο «Πρώτον Ελληνικόν Εκπαιδευτικόν Συνέδριον»(1904) γίνεται αναφορά σε ένα µοντέλο τεχνικής εκπαίδευσης, που θα απευθύνεται σε αυτούς, που θα εργαστούν σε εµπορικούς και βιοµηχανικούς τοµείς. Σε αυτό το Συνέδριο έµµεσα ασκείται κριτική για τη µονοµερή οργάνωση των επαγγελµατικών ιδρυµάτων κυρίως των γεωργικών σχολείων, των εµπορικών σχολών αλλά και των ναυτικών σχολών. Η κριτική εστιάζεται στην ατελή εκπαίδευση που δεν ικανοποιεί το αίτηµα για την επαρκή µόρφωση των µαθητών, αλλά ούτε και την ανάγκη του κράτους σε ανθρώπινο παραγωγικό δυναµικό. Οι εισηγητές εκφράζουν εκπαιδευτικούς προβληµατισµούς για την οργάνωση αποτελεσµατικής επαγγελµατικής εκπαίδευσης, αλλά επισηµαίνουν την αδυναµία οργάνωσης της από το κράτος, στις παρούσες οικονοµικές συνθήκες. Είναι καθοριστικό ότι αυτήν την περίοδο διατυπώνεται η ανάγκη συµβολής των ιδιωτών στην τεχνική εκπαίδευση, καθώς και η παράλληλη αξιοποίηση εθνικών δωρεών 3, προκειµένου το κράτος µελλοντικά να οργανώσει την επαγγελµατική εκπαίδευση. Στο στάδιο αυτό «νοµιµοποιείται» η ιδιωτική πρωτοβουλία, ως προς την ανάληψη και οργάνωση της επαγγελµατικής εκπαίδευσης, ταυτόχρονα όµως το κράτος προτείνεται να αποκτήσει το ρόλο του συντονιστή, ρυθµιστή της εκπαιδευτικής δραστηριότητας των ιδιωτών. Η προστασία και υποστήριξη των σχετικών ιδρυµάτων εµπεριέχει τον έλεγχο και εκτιµάται ως στάδιο προετοιµασίας του κράτους πριν από τη συστηµατική οργάνωση της επαγγελµατικής εκπαίδευσης. Η πρόταση για την αξιοποίηση µελλοντικά των εθνικών δωρεών από το κράτος µε στόχο την οργάνωση δηµόσιων επαγγελµατικών σχολών σχετίζεται µε την αργή βιοµηχανική ανάπτυξη της χώρας και τον µεταπρατικό της χαρακτήρα (Τσουκαλάς, 1986), ώστε να µη θεωρείται αναγκαία «επένδυση» από το κράτος η ανάληψη πρωτοβουλίας για την παροχή παράλληλης κατεύθυνσης σπουδών προς τις θεωρητικές. Αν στο πρώτο συνέδριο τονίζεται η αναγκαιότητα οργάνωσης της τεχνικής επαγγελµατικής εκπαίδευσης, κυρίως στα νοµοσχέδια του 1913 προσδιορίζεται η ανάγκη οργανωµένης κρατικής µέριµνας για τη µορφή αυτής της εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο της πρότασης για οργανωµένη τεχνολογική εκπαίδευση απορρίπτονται οι αποσπασµατικές επιλογές, που λειτουργούσαν συµπληρωµατικά στο υπάρχον εκπαιδευτικό σύστηµα. Ουσιαστικά γίνεται λόγος για ένα κρατικό «εκπαιδευτικό δίκτυο», που θα αποβλέπει στην εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναµικού. Οι εκπαιδευτικές προτάσεις του 1913 είναι απόρροια των οικονοµικών εκτιµήσεων και θέσεων για αλλαγή των οικονοµικών επιλογών µε τη στήριξη και ενδυνάµωση της βιοµηχανίας. Μετά τους βαλκανικούς πολέµους, παράλληλα µε την αύξηση της 3 Βλ. Γ. Γιαβάση, Μ. Βολονάκη, (Υποµνήµατα), περ. Εθνική Αγωγή, πβ, ετ.α, 1904.

5 εσωτερικής αγοράς, παρατηρείται και αύξηση της ζήτησης των βιοµηχανικών προϊόντων, που δεν µπορεί να ικανοποιηθεί λόγω της διεθνούς ύφεσης. Την περίοδο αυτή ενισχύεται η βιοµηχανία αν και το εµπορικό, εφοπλιστικό και τραπεζιτικό κεφάλαιο έχει πάντα την πρωτοκαθεδρία (Κορδάτος, 1989). Η παρουσία του Βενιζέλου, καθώς και η αξιοποίηση των διανοουµένων στο σχεδιασµό της εκπαιδευτικής πολιτικής εκφράζονται µε τις νεωτερικές απόψεις σχετικά µε την εκπαίδευση. Την περίοδο αυτή το κράτος θεωρείται απαραίτητο να αναλάβει και να συντονίσει την εκπαίδευση των νηπίων, των γυναικών, και των «λαϊκών» στρωµάτων. Προτείνεται η ανάληψη από το κράτος των εκπαιδευτικών αυτών τοµέων, που συντόνιζαν οι ιδιώτες. Η ανάληψη της τεχνικο-επαγγελµατικής εκπαίδευσης από το κράτος παρουσιάζεται στα πλαίσια ενός µελετηµένου εκπαιδευτικού σχεδίου που συνδέεται µε την παροχή αρωγής στη βιοµηχανία 4, το εµπόριο, τη βιοτεχνία και τη γεωργία, ώστε να αναπτυχθούν µε την εξασφάλιση κατάλληλου προσωπικού και να επιτευχθεί και η µείωση της µετανάστευσης 5. Η επαγγελµατική εκπαίδευση σύµφωνα µε τον εισηγητή (Δ.Γληνό) είναι αναγκαία προκειµένου να αποφευχθεί η «υπερπαραγωγή» πτυχιούχων που «ρίπτονται στην κοινωνία [ως] πνευµατικοί προλετάριοι.». Τα νοµοσχέδια του 1913 δεν θα ψηφιστούν, αλλά θα αξιοποιηθούν, όπως θα δούµε, ως βάση για το µεθοδικότερο σχεδιασµό της επαγγελµατικής εκπαίδευσης από την κυβέρνηση Βενιζέλου µε τη µεταρρύθµιση του Το 1920 θα µπορούσε να θεωρηθεί σηµαντικός χρόνος- αφετηρία για την προσπάθεια οργάνωσης µιας µορφής γεωργικής εκπαίδευσης 6 και παράλληλα φαίνεται να σχεδιάζεται µια αντίστοιχη µορφή ναυτιλιακής εκπαίδευσης. Αρχίζει να συσχετίζεται η οργάνωση του πρωτογενούς τοµέα µε την οργάνωση αντίστοιχης εκπαίδευσης. Στην πρωτοβάθµια εκπαίδευση εισάγονται γνωστικές ενότητες, που σχετίζονται µε παροχή υποτυπωδών γνώσεων για την καλλιέργεια φυτών. Ως πρακτική εφαρµογή των θεωρητικών γνώσεων οργανώνονται οι σχολικοί κήποι. Αυτή τη περίοδο προωθείται µια υποτυπώδης διαβαθµισµένη γεωργική εκπαίδευση, που περιλαµβάνει τη κατώτερη δίχρονη µορφή πρακτικής εκπαίδευσης και τη µέση τρίχρονη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση µετά τη δεύτερη τάξη του γυµνασίου. Παράλληλα στις µεγάλες επαρχιακές πόλεις λειτουργούν πρακτικά γεωργικά σχολεία, που παρέχουν εξειδίκευση σε γεωργικούς τοµείς. Με σύγχρονους όρους θα µπορούσαµε να αναφερθούµε και στα µεταβατικά «κυριακά γεωργικά σχολεία», που 4 Πρβλ. «Μόλις όµως η βιοµηχανία προήχθη και ήρχισεν εφαρµόζουσα νεωτέρας µεθόδους [ ] αµέσως παρουσιάσθη η δυσχέρια της επιτοπίου εξευρέσεως τεχνικώς µορφωµένου εργατικού προσωπικού, ούτως ηναγκάσθησαν οι βιοµηχανικοί κλάδοι [ ] να µετακαλέσωσι ειδικούς εργάτας εκ του εξωτερικού» (Ζολώτας, 1926). 5 «Παρ ηµίν χιλιάδες [ ] αγροτών κατ έτος µη ανοιβοµένων αρκούντως εκ της µητρός γης [ ] φεύγουσιν πέραν του ωκεανού προς αναζήτησιν τύχης». (Καλεράντε, 2005γ). 6 Βλ. (Ενδεικτικά) Ν της 27 Ιανουαρίου/ 3 Φεβρουαρίου 1920, Περί µέσων γεωργικών σχολών και κυρώσεως των από 31 Ιουλίου και 23 Σεπτεµβρίου 1919 ΝΔ. Ν της 25 Μαρτίου/ 7 Απριλίου 1920, Περί πρακτικού γεωργικού σχολείου Γόρτυνος Μεσσαράς Κρήτης. Ν της 1/24 Ιουνίου 1920, Περί κατώτερων Πρακτικών Γεωργικών Σχολείων.

6 είναι σεµιναριακού τύπου εκπαίδευση και πιθανά µια στοιχειώδης µορφή δια βίου κατάρτισης. Στο ζήτηµα της ναυτικής εκπαίδευσης η ίδρυση της πρώτης δηµόσιας σχολής εµπορικής ναυτιλίας το υποδηλώνει το ενδιαφέρον για τις ναυτιλιακές σχολές, που σχετίζεται και µε την αντίστοιχη οικονοµική οργάνωση 8. Αργότερα, η εµπορική εκπαίδευση ως οργανωµένος τύπος δηµόσιας εκπαίδευσης από το 1937 θα απασχολήσει το Υπουργείο Παιδείας (Καλεράντε, 2005β). Στην εξέλιξη της εµπορικής εκπαίδευσης η διαφοροποίηση µαθηµάτων και οργάνωσης των εµπορικών σχολών θα δικαιολογήσει τη µετονοµασία τους σε οικονοµικά γυµνάσια το 1961 και µε τη µεταρρύθµιση του τα οικονοµικά γυµνάσια θα λειτουργήσουν ως ισότιµα γυµνάσια µε τους άλλους τύπους των γυµνασίων (Μπουζάκης, 2002). Μια διαφορετική µορφή τεχνικής εκπαίδευσης προτείνεται στη µεταρρύθµιση του 1929 όπου εκφράζεται το αίτηµα της µαζικής εκπαίδευσης, που συνδέεται µε την αφοµοίωση του αγροτικού πληθυσµού των νέων χωρών, αλλά και του εργατικού δυναµικού στη διαδικασία της καπιταλιστικής παραγωγής. Στο Ν. 5197/1931 «περί επαγγελµατικής εκπαιδεύσεως» 9 αναπτύσσεται η ιδεολογική θέση της κυβέρνησης, σχετικά µε την επαγγελµατική εκπαίδευση και προβάλλονται οι φιλελεύθερες απόψεις για την εκπαίδευση και την εργασία, όπου η επαγγελµατική κατάρτιση συµπληρώνεται µε την πειθαρχηµένη εργασιακή αντίληψη. Στο πλαίσιο αυτό ουσιαστικά υποστηρίζεται, η αναγκαιότητα της τεχνικο-επαγγελµατικής εκπαίδευσης µε στόχο τη µεγιστοποίηση της υπεραξίας ( Μαρξ, 1972). Με το νόµο αυτό διαβαθµίζεται η τεχνική και επαγγελµατική εκπαίδευση σε κατωτέρα, µέση και ανωτέρα. Επίσης προσδιορίζεται η διάρκεια της φοίτησης, οι παρεχόµενες γνώσεις και το είδος της κατάρτισης. Η όλη πολιτική θεωρείται ορθολογική, στην πρώιµη αξιοποίηση «ανθρώπινου κεφαλαίου» (Schultz, 1971), καθώς το σχολείο καλείται να συµβάλλει µεθοδικά στην παραγωγική διαδικασία. Αυτή η εκπαιδευτική διεργασία και επιλογή στα νοµοθετήµατα του 1929 συναρτάται µε τις συγκεκριµένες λειτουργίες του εκπαιδευτικού συστήµατος µε την οπτική του οικονοµικού ενδιαφέροντος. Για την αποτελεσµατικότερη οργάνωση της τεχνικο-επαγγελµατικής εκπαίδευσης θα θεωρηθεί απαραίτητη η συµβολή των φορέων. Με τροποποίηση των εξωτερικών συνιστωσών (Τερζή, 1981) και µε µεταρρύθµιση των λειτουργικών δοµών του συστήµατος, όπως η αυστηρή ιεραρχία και ο έλεγχος, προωθείται έµµεσα µια τυπική απελευθέρωση του συστήµατος µε τη νοµοθετική ρύθµιση που καθορίζει τους οργανωµένους φορείς Δήµους, Κοινότητες, Επιµελητήρια και Επαγγελµατικά 7 Βλ. (Ενδεικτικά) ΝΔ της 14 Σεπτεµβρίου/ 17 Οκτωβρίου 1925 (ΦΕΚ Α 310), Περί Ναυτικής Εκπαιδεύσεως. ΠΔ της 11 Ιουνίου/ 14 Ιουλίου 1927 (ΦΕΚ Α 143), Περί Ναυτικής Εκπαιδεύσεως. Ν της 8/10 Απριλίου 1930 (ΦΕΚ Α 106), Περί συστάσεως Σχολής Εµπορικής Ναυτιλίας. 8 Πρβλ. Από το 1926 από το Υπουργείο Εθνικής Οικονοµίας εκδίδονται ετήσιες εκθέσεις στατιστικών αποτελεσµάτων µε τίτλο: Στατιστική της Εκπαιδεύσεως: Τεχνική- Επαγγελµατική Εκπαίδευσις. Ο πρώτος τόµος περιλαµβάνει το έτος (Αρχεία Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας). 9 Ν. 5197/7 Αυγούστου 1931 «Περί Επαγγελµατικής Εκπαιδεύσεως» ΦΕΚ 259.

7 Σωµατεία, ως πυρήνες της τεχνικής εκπαίδευσης, καθώς τους δίνει τη δυνατότητα ίδρυσης σχολών. Πρόκειται για ένα σύστηµα, όπου εξασφαλίζεται η πλατιά συµµετοχή στη διαµόρφωση των αποφάσεων σύµφωνα µε γενικές κατευθύνσεις που επιτρέπουν την ανάληψη πρωτοβουλιών µε σχετική αυτονοµία των τοπικών κρατικών οργάνων διαµορφώνοντας ένα σύστηµα οριζόντιας οργάνωσης, όπου ο έλεγχος ασκείται από την ίδια την κοινωνία. Είναι αξιοσηµείωτο ότι στη µεταρρύθµιση του 1929 για την καλύτερη οργάνωση της τεχνικο-επαγγελµατικής εκπαίδευσης θα θεωρηθεί απαραίτητη η παρακολούθηση των συστηµάτων ανάλογης εκπαίδευσης της Γερµανίας και του Βελγίου. Για το σκοπό αυτό ο Γ. Παπανδρέου θα ζητήσει την έγκριση δαπάνης προκειµένου να µεταβεί ο Κ. Παπαζαχαρίου, Επιθεωρητής Εµπορικής Εκπαίδευσης, στη Γερµανία και ο Κ. Λαµπίρης, Διευθυντής της Βαλιανείου Εµπορικής Σχολής, στο Βέλγιο 10. Την περίοδο αυτή διαπιστώνεται ιδιαίτερος προβληµατισµός για την οργάνωση δικτύου επαγγελµατικής εκπαίδευσης σε κατώτερες και µέσες επαγγελµατικές σχολές, προκειµένου να λειτουργήσει αποτελεσµατικά η ενιαία επαγγελµατική εκπαίδευση. Η γενικότερη πολιτική στην επαγγελµατική εκπαίδευση το 1929 εκφράζεται µε την οργάνωση των δηµόσιων επαγγελµατικών σχολών. Προωθείται η επαγγελµατική κατάρτιση, ως µορφωτική λειτουργία µε στόχο να παράσχει στους εκπαιδευόµενους στοιχεία επαγγελµατικής µόρφωσης, όσο και στοιχεία γενικότερης γνώσης (Κακούρος 1932, 7-16) για την κατανόηση του κόσµου και την ένταξη τους στην κοινωνία. Επιδιώκεται ο συνδυασµός των δυο προκειµένου να δηµιουργούνται προϋποθέσεις εξασφάλισης, µέσω της γνώσης, της ικανότητας προσαρµογής στις µεταβαλλόµενες οικονοµικές συνθήκες. Αργότερα την περίοδο είναι χαρακτηριστικό ότι και στις δυο µεταρρυθµίσεις που πραγµατοποιούνται την τετραετία η κυβέρνηση Μεταξά επιδιώκει να περιορίσει την πρόσβαση στη Μέση Εκπαίδευση. Με µια διαφορετική οπτική η Κυβέρνηση Μεταξά συνδέει την τεχνικο-επαγγελµατική εκπαίδευση µε τη µείωση των αποφοίτων πανεπιστηµιακών σχολών. Το διανοητικό προλεταριάτο το θεωρεί επικίνδυνο διότι «οδηγεί εις την απελπισίαν και τον Κοµµουνισµόν» (Μεταξάς, 1969, 267). Αντίθετα, το 1913 ο Δ. Γληνός εκτιµούσε ότι η επαγγελµατική εκπαίδευση ήταν αναγκαία προκειµένου να αποφευχθεί η «υπερπαραγωγή» πτυχιούχων που «ρίπτονται στην κοινωνία [ως] πνευµατικοί προλετάριοι». Δηλαδή η κυβέρνηση Μεταξά, προτάσσει του οικονοµικού κριτηρίου, που ήταν σύνηθες στις φιλελεύθερες κυβερνήσεις, το πολιτικό κριτήριο. Ενδεικτικά, η γεωργική εκπαίδευση που θα εφαρµόσει η κυβέρνηση Μεταξά, χαρακτηρίζεται από τη διαφορετική της οργάνωση ως προς τη νοµοθεσία του Η διαφορετική πολιτική της κυβέρνησης Μεταξά συνίσταται στη δηµιουργία φορέων, που αποβλέπουν στην προβολή των πολιτικών θέσεων της κυβέρνησης στην ύπαιθρο και λιγότερο στην προώθηση τεχνογνωσίας και κατάρτισης των αγροτών. Την ίδια 10 Γενικό ταµείο Επαγγελµατικής Εκπαίδευσης, Συνεδρίαση 6 η, 9 Νοεµβρίου 1930, Αρχείο Υπουργείου Παιδείας (καταγραφή ΚΕΕ Α/Α87/1627).

8 περίοδο θα θεωρηθεί απαραίτητη η διακίνηση εντύπων µε προτάσεις για την οργάνωση της γεωργίας και κτηνοτροφίας. Ένα από τα έντυπα, που θα κυκλοφορήσουν σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθµίδες, είναι µια γεωργοκτηνοτροφική επιθεώρηση, η «Αγροτική» 11. Τα θέµατα της επικεντρώνονται σε απόψεις περί «αγροτικού πολιτισµού», καθώς και στις σχέσεις των αγροτών µε το καθεστώς. Χαρακτηριστική είναι η ανάλυση ζητηµάτων οικονοµικής πολιτικής, όπου επιχειρείται η εκλαΐκευση θεωριών και προτάσεων για την οικονοµία. Στο ζήτηµα της τεχνικής εκπαίδευσης εµπλέκεται και η πολιτική οργάνωση της ΕΟΝ. Στις επαρχιακές πόλεις οργανώνονται εργαστήρια που παρέχουν επαγγελµατική εξειδίκευση και υποκαθιστούν την αδυναµία του κράτους να ιδρύσει τεχνικές σχολές. Τη συγκεκριµένη περίοδο η ΕΟΝ συνδυάζει τον πολιτικό της ρόλο µε µια ιδιότυπη εκπαιδευτική αποστολή (Καλεράντε, 2005β). Προβληµατισµοί για την οργάνωση της Δηµόσιας Τεχνικής Εκπαίδευσης Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τη δεκαετία του 50 προβληµατισµοί για την τεχνική εκπαίδευση, που εντάσσονται στο ριζοσπαστικό παράδειγµα οργάνωσης και λειτουργίας του κράτους (Χατζηβασιλείου, 2010). Το θέµα της ανασυγκρότησης της εκπαίδευσης αφορά και την οργάνωση της τεχνικής εκπαίδευσης. Τα διαφορετικά µοντέλα τεχνικής εκπαίδευσης της Ευρώπης παρουσιάζονται σε εκπαιδευτικά έντυπα 12. Ήδη εκπαιδευτικοί που έχουν πραγµατοποιήσει µεταπτυχιακές σπουδές, κυρίως µέσω του Ι.Κ.Υ. δραστηριοποιούνται και εκφράζουν απόψεις για γενικότερα θέµατα εκπαίδευσης 13. Αργότερα, τα νοµοσχέδια του 1959 µπορούν να ενταχθούν στην πληρέστερη επιχειρηµατολογία για την οργάνωση τεχνικής εκπαίδευσης 14, όµως δεν φαίνεται να απαγκιστρώνονται από τη θέση της µεµονωµένης, αποσπασµατικής προώθησης ενός σχεδίου τεχνικής εκπαίδευσης, που αν και ερµηνεύεται ως αναγκαιότητα για την οικονοµική ανάπτυξη, τελικά, δεν φαίνεται να προωθείται αντίστοιχη επαγγελµατική 11 ΑΝ. 770/3-13 Ιουλίου 1937 «Περί των σχολείων της Μέσης Εκπαιδεύσεως», ΦΕΚ 263, αρ Βλ. Το Δελτίον Υπηρεσίας Μελετών και Συντονισµού ( ). Από το 1955 λειτουργεί η υπηρεσία συντονισµού και µελετών του Υπουργείου Παιδείας. Το Δελτίο επικεντρώνεται στη προώθηση ζητηµάτων για την τεχνική εκπαίδευση. Είναι σηµαντικό ότι προβάλλει τα πορίσµατα συνεδρίων και εκπαιδευτικών ερευνών. Φαίνεται ένας από τους στόχους να είναι η προώθηση µιας εξωστρεφούς πολιτικής για την τεχνική εκπαίδευση µε πρόταση το Υπουργείο Παιδείας να λάβει υπόψη του τις διεθνείς εξελίξεις στον τοµέα της εθνικής εκπαίδευσης. Βλ. (Ενδεικτικά) Νίκη Δενδρινού- Αντωνακάκη «Συνέδριον επί των εκπαιδευτικών σχέσεων των χωρών του ΝΑΤΟ», τχ. 3. τοµ. Β (1958), «21ον Διεθνές Συνέδριον της Δηµόσιας Εκπαιδεύσεως της UNESCO», τχ. 5. τοµ. Γ (1959),, «Η διάρθρωσις της τεχνικής εκπαιδεύσεως εις το εξωτερικό», τχ. 28. τοµ. ΣΤ (1964), Καίτη Χρυσοχόου-Δήµητρακοπούλου «Η εκπαίδευσις εις την Γερµανίαν» τχ. 7. τοµ. Γ (1959),, «Έκθεσις εις την επιστηµονικήν επιτροπήν επιστηµονικού και τεχνικού προσωπικού του ΟΟΣΑ», τχ. 23. τοµ. ΣΤ (1964). 13 Πρβλ. Νίκη Δενδρινού- Αντωνακάκη ( ). Πραγµατοποίησε σπουδές στην Αµερική (Πανεπιστήµιο Columbia) από το 1946 έως το 1954 κάνοντας µεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στην εκπαίδευση. Το θέµα του διδακτορικού της είχε να κάνει µε την διοικητική αναδιοργάνωση της ελληνικής εκπαίδευσης, προτείνοντας πρωτοποριακές για την εποχή της µεθόδους, και ήταν η πρώτη ελληνίδα που απόκτησε ποτέ τον τίτλο του διδάκτορα σε αµερικανικό πανεπιστήµιο. 14 Βλ. (Ενδεικτικά) Ιδρύθηκαν µέσες σχολές Τεχνικών Βοηθών- Εργοδηγών, Πειραµατικό Γενικό Γυµνάσιο. Ιδρύθηκε η Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. (Ανθογαλίδου- Βασιλακάκη, 1980)

9 κουλτούρα, δηλαδή περιορίζεται σε θεωρητικές προσεγγίσεις, προσπαθώντας να αναδείξει µια µορφή σχολείου, που είναι µια παραλλαγή του θεωρητικού γενικού σχολείου. Δηµιουργούνται δηµόσιες µέσες σχολές, οι οποίες προβλέπεται να οργανωθούν σε πρακτικό επίπεδο µε εργαστήρια, ώστε να ανταποκρίνονται στις προσδιορισµένες ανάγκες για την επαγγελµατική εκπαίδευση, που τελικά δεν επιτυγχάνεται Το νοµοθετικό ενδιαφέρον περιορίζεται στη µέση τεχνική εκπαίδευση, ενώ δεν υπάρχει σύνδεση µέσης και ανώτατης τεχνικής εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα, διαµορφώνεται µια κατάσταση πόλωσης µεταξύ των ατόµων που εµπλέκονται στην τεχνική εκπαίδευση, αναφορικά µε το ζήτηµα των επαγγελµατικών δικαιωµάτων ζήτηµα που διαιωνίζεται µε παρεµφερές περιεχόµενο µέχρι και σήµερα. Παρατηρείται ότι το θέµα της τεχνικής εκπαίδευσης, αν και προωθείται νοµοθετικά, δεν διαµορφώνονται εκπαιδευτικές και πολιτικές συνθήκες, οι οποίες να ενισχύσουν µια µορφή τεχνικής εκπαίδευσης, που θα συµβάλει σε ένα νέο παράδειγµα τεχνικής ανάπτυξης, δηλαδή και αυτή τη περίοδο συνεχίζεται ο θεωρητικός προσανατολισµός και η τεχνική εκπαίδευση απευθύνεται στο πληθυσµό των µαθητών που αποτυγχάνουν στο γυµνάσιο. Έτσι, τα τεχνικά σχολεία στιγµατίζονται ως σχολεία των κατώτερων κοινωνικών στρωµάτων. Στη µεταρρύθµιση του 1964 το ζήτηµα της τεχνικής εκπαίδευσης επανεξετάζεται µέσα σε διαφορετικά ιδεολογικο-πολιτικά πλαίσια. Η ανάγκη αξιοποίησης του ανθρώπινου παράγοντα και ο εκσυγχρονισµός των προγραµµάτων για µια αποτελεσµατική τεχνική εκπαίδευση συσχετίζονται µε την οικονοµική ανάπτυξη σε µια προσπάθεια προώθησης της ιδέας ότι η θεωρητική και η τεχνική κατεύθυνση εκπαίδευσης είναι ισότιµες (Προβατά, 2002). Επίσης µε σύγχρονους όρους προβάλλεται η έννοια της καινοτοµίας και της επιχειρηµατικότητας. Η έννοια της καινοτοµίας παρουσιάζεται ως προϋπόθεση για τον οικονοµικό εκσυγχρονισµό και η έννοια της επιχειρηµατικότητας διασυνδέεται µε τον οικονοµικό τοµέα αλλά και µε την προσωπική, δηµιουργική σχέση του ανθρώπου µε την ύλη. Αυτό που επιδιώκεται είναι η τεχνική πρόοδος και ως προϋπόθεση τίθεται η αξιοποίηση ανθρώπινου δυναµικού που θα ενταχθεί στους οικονοµικούς τοµείς ορίζοντας µέσα σε αυτούς και την ατοµική του πρόοδο. Η διαφορά από τη µεταρρύθµιση του 50 βρίσκεται στην ανάδειξη του ατόµου, της δυναµικής και της προσωπικής του συγκρότησης. Η τεχνική εκπαίδευση εκτιµάται ότι θα τον βοηθήσει να δηµιουργήσει, να ικανοποιηθεί ο ίδιος και να λειτουργήσει µέσα σε ένα οικονοµικό χώρο, σε ένα διεθνές περιβάλλον που αλλάζει. Στη µεταρρύθµιση του 1950 το κέντρο ήταν η ανάπτυξη της οικονοµίας (Senes, 1958), τα άτοµα παρουσιάζονταν σαν µονάδες σε µια διεκπεραίωση ενός οικονοµικού σχεδίου (Βογιατζής, 1961). Ειδικά, για την τεχνική εκπαίδευση στη µεταρρύθµιση του 1964 αναδεικνύονται ιδέες, θέσεις και επιδιώξεις, που συνδυάζουν οικονοµικές µε ουµανιστικές αρχές σε ένα µοντέλο δηµοκρατικής λειτουργίας 15 και ταυτόχρονης 15 Βλ. (Ενδεικτικά) Εισηγητική έκθεση, Επί του Σχεδίου Νόµου «Περί της Τεχνικής Εκπαιδεύσεως», Προς την Βουλή των Ελλήνων (Μάιος, 1965).

10 εναρµόνισης µε τα αιτήµατα της δεκαετίας του 60, όπως διαµορφώνονται στο ευρωπαϊκό και παγκόσµιο πεδίο (Καλεράντε2005α, ). Την περίοδο της δικτατορίας αυξήθηκαν οι τεχνικές σχολές και ιδρύθηκαν και τα Κ.Α.Τ.Ε.Ε, που από το καθεστώς προβλήθηκαν ως ο νέος τύπος ανώτερης τεχνικής επαγγελµατικής εκπαίδευσης (Μπουζάκης, 2002). Παρατηρήθηκε ότι ως τύπος εκπαίδευσης αποδυναµώθηκε από ότι θα συνέδεε την τεχνική εκπαίδευση µε τη δηµοκρατία, τον ανθρωπισµό και τη συγκρότηση πολιτικών υποκειµένων, που θα εργάζονταν για την οικονοµική πρόοδο και την κοινωνική ευηµερία. Η οργάνωση των Κ.Α.Τ.Ε.Ε. εξυπηρέτησε στενά τα συντεχνιακά συµφέροντα οµάδων, που έχουν σκοπό να ελέγξουν πολιτικές διαδικασίες και να ενισχύσουν ένα πελατειακό σύστηµα απασχόλησης καθηγητών σε µια ανώτερη µορφή εκπαίδευσης. Αργότερα στη µεταπολίτευση κυρίως η κυβέρνηση Α. Παπανδρέου θα εντάξει την τεχνική εκπαίδευση σε ένα ενοποιηµένο σχέδιο αναµόρφωσης της εκπαίδευσης επαναφέροντας σε συζήτηση αιτήµατα που είχαν παρουσιαστεί το 64 (Κασσωτάκης, 1985) για τη δηµοκρατική οργάνωση της κοινωνίας, για την κοινωνική ισότητα και τον ανθρωπισµό σε ένα µοντέλο προσδιορισµού των ατόµων µε βάση το έργο µε το οποίο συντελούν στην ευηµερία του κοινωνικού συνόλου (Δηµαράς 1995, ). Προβλήθηκε η συλλογικότητα και η αποδοτικότητα σε σχέση µε τη δυναµική της κοινωνίας και τη δυναµική της χώρας. Στόχος ήταν η ανατροπή ενός διαβαθµισµένου συστήµατος ανισότητας, ώστε οι χειρονακτικές εργασίες να συσχετιστούν µε το δηµιουργικό έργο σε µια διαφορετική αφήγηση για την εµπράγµατη συµµετοχή των ατόµων στην κοινωνική και πολιτική ζωή (Gray & Herr, 1997). Ο κοινωνικός και πολιτικός µετασχηµατισµός συσχετίζεται µε τη διαµόρφωση ενός άλλου τύπου εκπαίδευσης και µια συνθετική προσέγγιση διαφορετικών απόψεων για την τεχνική εκπαίδευση, όπου η τεχνική εκπαίδευση θεωρείται προϋπόθεση για τον εκσυγχρονισµό της οικονοµίας (Βεργόπουλος 1986, ). Ταυτόχρονα η οικονοµία ως µέσο µε εργαλειακή χρήση διαµορφώνει κοινωνικά και πολιτικά υποκείµενα µε γνώση µέσα από την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους µε την επιµέλη κατάρτιση τους. Ειδικά, η περίοδος της πρώτης δεκαετίας του ΠΑΣΟΚ οριοθετείται µε τις πολιτικές εκπαιδευτικές παρεµβάσεις (Κασιµάτη, 1981) και µετασχηµατισµούς των εκπαιδευτικών δοµών, διαδικασιών και λειτουργιών (Καλεράντε2011, ). Στη µεταρρυθµιστική προσπάθεια του 1985 θα παρουσιαστεί ένα ενοποιηµένο σχέδιο που καλύπτει όλες τις βαθµίδες εκπαίδευσης (Μπουζάκης, 1991) και εν µέρει αποτυπώνονται οι αρχικοί στόχοι για µια αποτελεσµατική τεχνική εκπαίδευση που να κινείται παράλληλα προς την γενική εκπαίδευση, η οποία να έχει βαθµίδες, να παρέχει γενικές γνώσεις και να είναι αξιόπιστη. Η περίοδος από το 1990 έως το 2013 χαρακτηρίζεται από την αναποτελεσµατική προσπάθεια οργάνωσης της µέσης τεχνικής εκπαίδευσης. Τα τεχνικά λύκεια, οι τεχνικές σχολές και τα Ι.Ε.Κ. φαίνεται να έχουν αποτύχει διότι δεν είναι επιλέξιµα από τους µαθητές όλων των κοινωνικών στρωµάτων. Τα τεχνικά σχολεία θεωρούνται

11 σχολεία υποβαθµισµένα από τις οικογένειες και ειδικά µετά την πρόσφατη κατάργηση 53 ειδικοτήτων των τεχνικών σχολείων µε αφορµή την οικονοµική κρίση, φαίνεται να αποδυναµώνονται και πιθανά αναζητείται νέο µοντέλο τεχνικής εκπαίδευσης. Τα τεχνικά λύκεια µε τους διαφορετικούς τίτλους που τους δόθηκαν από το 1990 έως το 2013 παλινωδούν σε παρωχηµένες µορφές λειτουργίας, εγκλωβισµένα σε υποτυπώδη υλικοτεχνική υποδοµή, παρέχοντας κυρίως αναποτελεσµατική θεωρητική εκπαίδευση, η οποία δεν συνδέεται µε αντίστοιχη πρακτική σε εργαστήρια ή χώρους εργασίας. Σήµερα, για την οργάνωση αποτελεσµατικής τεχνικής εκπαίδευσης, που να ενσωµατώνονται τα αιτήµατα για την κοινωνία της γνώσης, τη δια βίου κατάρτιση, την αποτελεσµατική εκπαίδευση που να συνδυάζει τον ουµανισµό µε την αγορά εργασίας (Finch & Crunkilton, 1998). Ίσως επιβάλλεται η µελέτη µιας άλλης µορφής τεχνικής εκπαίδευσης, που πιθανά να απεγκλωβιστεί από την υποβαθµισµένη τεχνική εκπαίδευση, όπως λειτουργεί σήµερα, προκειµένου να εναρµονιστούν οι στόχοι που προβάλλονται από τις κυβερνήσεις της καινοτοµίας και της επιχειρηµατικότητας µε τη δοµική οργάνωση τεχνικών σχολείων, που θα καλλιεργούν το ενδιαφέρον και τη δηµιουργικότητα. Συµπεράσµατα Η τεχνική εκπαίδευση ως θεσµικό πλαίσιο από το 1860 έως το 2013 χαρακτηρίζεται από αποσπασµατικές και ασύνδετες πολιτικές επιβολής µορφών τεχνικής εκπαίδευσης. Η εκπαιδευτική κουλτούρα υποβαθµίζει την τεχνική εκπαίδευση σε µια γενικότερη κουλτούρα σύνδεσης της εκπαίδευσης µε το κοινωνικό status µέσω της επαγγελµατικής ενασχόλησης στον τριτογενή τοµέα. Ειδικότερα, οι θεωρητικοί προσανατολισµοί βασίζονται σε καθολικές γενικότητες για το ρόλο της τεχνικής εκπαίδευσης στην ανάπτυξη της οικονοµίας και στην αλλαγή του προσανατολισµού σπουδών, δηλαδή την αποδέσµευση από την µονόπλευρη θεωρητική εκπαίδευση. Η τεχνική εκπαίδευση θεωρήθηκε ότι µπορεί να διαµορφώσει µια άλλη συµπεριφορά των ατόµων και να προσανατολίσει άτοµα προς τους τεχνικούς τοµείς. Από το 2000 δόθηκε έµφαση στη προβολή της καινοτοµίας και της επιχειρηµατικότητας. Παρατηρήθηκε µια προσπάθεια αλλαγής των επαγγελµατικών ρόλων, ώστε να φυσικοποιηθούν επαγγελµατικές επιλογές εκτός του τριτογενή οικονοµικού τοµέα. Η προβολή των εννοιών καινοτοµία και επιχειρηµατικότητα συνδέθηκε µε την προβολή των ιδεατών τύπων επένδυσης σε µια µορφή εκπαίδευσης που θα διαµόρφωνε επιλογές που να εντάσσονται σε αντίστοιχους επαγγελµατικούς ρόλους στο πρωτογενή ή δευτερογενή τοµέα. Διαµορφώθηκαν θεωρητικές εκπαιδευτικές προσεγγίσεις για ένα τύπο αντισυµβατικού homo economicus (Wang & King, 2008), που ως homo rationalis ειδικά κατά τη περίοδο κρίσης µετά τη συρρίκνωση του τριτογενή τοµέα θα επέλεγε να µεγιστοποιήσει την ωφέλεια του από το εκπαιδευτικό σύστηµα µέσω της επιλογής τεχνικών τοµέων.

12 Παρατηρήθηκε αδυναµία οργάνωσης της τεχνικής εκπαίδευσης ώστε ο σχεδιασµός της να µη συνδυαστεί µε την πρακτική λειτουργία της και τη διασύνδεση της µε τους επαγγελµατικούς χώρους. Οι υποθέσεις για µια αποτελεσµατική τεχνική εκπαίδευση εξακολουθούν να µη θεωρούνται δεδοµένες, καθώς η οργάνωση της τεχνικής εκπαίδευσης είναι αποσυνδεδεµένη από το φυσικό της χώρο, τους χώρους εργασίας. (Μήλιος, 1977; Μουζέλης, 1978). Ο εκπαιδευτικός προσανατολισµός δεν βασίστηκε στην αναµόρφωση της ταυτότητας των εκπαιδευόµενων. Η διαµόρφωση των προτιµήσεων και των επιλογών βασίστηκε σε ένα σύνολο στρατηγικών και ερµηνευτικών στοιχείων, που οδηγούν τα άτοµα είτε στην ανεργία είτε στην άµεση ή έµµεση επιλογή τοµέων που σχετίζονται µε τις υπηρεσίες. Εκπαιδευτικοί και εκπαιδευόµενοι στην τεχνική εκπαίδευση διαµόρφωσαν εργαλειακούς προσανατολισµούς διαχείρισης της γνώσης χωρίς να µπορούν να δοµήσουν στάσεις και συµπεριφορές, που να ανταποκρίνονται στο πλαίσιο οργάνωσης µιας αποτελεσµατικής τεχνικής εκπαίδευσης. Οι µιµήσεις ξένων προτύπων, η συµβατική θεωρητική θεσµοποίηση κανόνων οργάνωσης και δοµής της τεχνικής εκπαίδευσης διαµόρφωσαν ένα µοντέλο τεχνικής εκπαίδευσης, που βασίζεται σε θεωρητική γνώση επιφανειακά νοήµατα, δεν αναδιαµορφώνει µια αντιθεωρητική κουλτούρα, αντίθετα οι εκπαιδευτικές διασυνδέσεις τόσο σε επίπεδο γνωστικών αντικειµένων, όσο και διασυνδέσεων µεταξύ των εκπαιδευτικών φορέων ενισχύει την ταύτιση του µε µια συµβατικής µορφής εκπαίδευση. Ένα ζήτηµα που πρέπει να απασχολήσει την εκπαιδευτική πολιτική είναι ότι στη µακρόχρονη πορεία λειτουργίας της τεχνικής εκπαίδευσης τα τεχνικά σχολεία στιγµατίστηκαν ως σχολεία των κατώτερων κοινωνικών στρωµάτων, των περιθωριακών και των ατόµων που δεν είχαν τα προαπαιτούµενα για να ενταχθούν σε ένα «κανονικό» γενικό σχολείο (Φραγκουδάκη, 9-22). Εποµένως, παρατηρείται ότι οι πραγµατικές διαδικασίες οργάνωσης και συγκρότησης των τεχνικών σχολείων ρητά ή υπόρρητα εµπλέκονται στις διαδικασίες συγκρότησης αναπαραγωγής του ταξικού συστήµατος και µάλιστα την περίοδο από το 2000 και έπειτα συντελούν στη µεγιστοποίηση της ανεργίας αυτών των ατόµων και στη ταυτόχρονη περιθωριοποίηση τους. Ο τύπος γνώσης που αποκτούν τα άτοµα δεν εντάσσεται στις λειτουργικές υποδηλώσεις των επαγγελµατικών απαιτήσεων της αγοράς. Οι δεξιότητες και η µορφή κατάρτισης τους δεν µπορούν να ενταχθούν στις δοµικές ανάγκες του συστήµατος (Sarkees-Wircenski & Scott, 2003). Μετά τις πρόσφατες ακυρώσεις τεχνικών τοµέων στα τεχνικά επαγγελµατικά λύκεια η υποβάθµιση των σχολείων είναι αναντίστοιχη µε την θεωρητική προβολή του εκσυγχρονισµού της οικονοµίας και της τεχνικής εκπαίδευσης που προβάλλεται από τις κυβερνήσεις, που επισηµαίνουν την προσαρµογή τους στις ευρωπαϊκές, εκπαιδευτικές, θεσµικές καινοτοµίες. Παρατηρείται ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις ακολουθούν µια επιλεκτική πολιτική σχετικά µε την εκπαίδευση, δεν υπάρχει ένα οργανωµένο µοντέλο τεχνικής εκπαίδευσης και µάλιστα σε περίοδο οικονοµικής κρίσης τα άτοµα των κατώτερων κοινωνικών στρωµάτων που ωθούνται στην τεχνική εκπαίδευση εντάσσονται σε ένα µοντέλο εκπαίδευσης που δεν λειτουργεί και δεν

13 δηµιουργούνται προϋποθέσεις αλλαγής του κοινωνικού τους status καθώς δεν υπάρχει µια τάση σύγκλισης των εκπαιδευτικών δοµών µε τις αντίστοιχες οικονοµικές, πολιτικές και πολιτισµικές δοµές (Ηλιού, 1990; Καζαµίας, 1983). Στην ουσία δεν λειτουργεί η αρχή της δηµοκρατικής «συγκρότησης», διότι διαµορφώνεται µια ενίσχυση των µορφών κοινωνικής ανισότητας µέσω της απουσίας διορατικής τεχνικής εκπαίδευσης. Στα κατώτερα κοινωνικά στρώµατα που εντάσσονται στην τεχνική εκπαίδευση συµπεριλαµβάνεται και µεγάλος αριθµός µεταναστών, που φαίνεται να εγκλωβίζονται σε µια αναποτελεσµατική µορφή εκπαίδευσης, που δεν τους δίνει τη δυνατότητα να εργαστούν ούτε στη χώρα καταγωγής ούτε στη χώρα υποδοχής. Έτσι αποδυναµώνονται και οι µηχανισµοί ενσωµάτωσης και προσαρµογής στην κοινωνία µε την αύξηση των ατόµων που εντάσσονται στις ευάλωτες οµάδες και σταδιακά περιθωριοποιούνται. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εξέλιξη ίδρυσης επαγγελµατικών σχολών 16 από ιδιώτες που παρατηρείται την τελευταία πενταετία, όπως και των ιδιωτικών κολεγίων µετά την παραχώρηση επαγγελµατικών δικαιωµάτων στους αποφοίτους. Ίσως βρισκόµαστε σε µια περίοδο αναίρεσης του δηµόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης και το κράτος εγχωρεί σταδιακά την τεχνική εκπαίδευση σε ιδιώτες και πιθανά επανερχόµαστε σε παρωχηµένα µοντέλα τεχνικής εκπαίδευσης. Βιβλιογραφία Ανθογαλίδου- Βασιλακάκη, Θεοπούλα: Η οργάνωση της Γενικής και Επαγγελµατικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα πριν και µετά τη µεταρρύθµιση του Ιωάννινα: Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων Βεργόπουλος, Κώστας: «Οικονοµική κρίση και εκσυγχρονισµός στην Ελλάδα και στον Ευρωπαϊκό νότο». Στο: Μάνεσης Αριστόβουλος, Βεργόπουλος Κώστας, Βερεµής Θάνος κ.α. (Επιµ.), Η Ελλάδα σε εξέλιξη. Αθήνα: Εξάντας, 1986: Βογιατζής, Γεώργιος: Η Επαγγελµατική εκπαίδευσις, θεµέλιον της οικονοµικής αναπτύξεως της χώρας. Αθήνα: Εθνικό Τυπογραφείο Catts, Ralph, Falk, Ian & Wallace, Ruth: Vocational Learning. London: Springer Δενδρινού- Αντωνακάκη, Νίκη: Κλασσική και Τεχνική Παιδεία. Αθήνα 1959 Δηµαράς, Αλέξης: «Υπουργείο Παιδείας και εκπαιδευτική πολιτική». Σύγχρονα Θέµατα 4 (1979):3-8. Δηµαράς, Αλέξης: «Εκπαιδευτική µεταρρύθµιση », στο Αποστολόπουλος Δηµήτρης (Επιµ.), Νεοελληνική παιδεία και κοινωνία: πρακτικά Διεθνούς Συνεδρίου αφιερωµένου στη µνήµη του Κ. Θ. Δηµαρά. Αθήνα: Οµιλος Μελέτης Ελληνικού Διαφωτισµού 1995: Finch, Curtis & Crunkilton, John: Curriculum Development in Vocational and Technical Education. New York: Pearson Gray, Kenneth & Herr, Edwin: Workforce Education. New York: Pearson Ζολώτας, Ξενοφών: Η Ελλάς εις το στάδιον της εκβιοµηχανίσεως. Αθήναι: Ελευθερουδάκης Βλ. (Ενδεικτικά) Τη δηµιουργία ναυτικών σχολών επαγγελµατικής τεχνικής κατάρτισης (ΝΕΚΕ). Οι κανονιστικές διατάξεις απορρέουν από το Ν. 3153/2003.

14 Ηλιού, Μαρία: Εκπαιδευτική και κοινωνική δυναµική. Αθήνα: Πορεία Καζαµίας, Ανδρέας: «Η εκπαιδευτική κρίση στην Ελλάδα και τα παράδοξα της: µια ιστορική- συγκριτική θεώρηση» Πρακτικά Ακαδηµίας Αθηνών 58, Κακούρος, Ευάγγελος (1932). «Η προοπτική του λαϊκού σχολείου» Επετηρίς της Δηµοτικής Εκπαιδεύσεως. Αθήναι: Δηµητράκος 1932: Καλεράντε Ευαγγελία: «Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, η νεωτερική πρόταση της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου. Τα αιτήµατα των «κλειστών» οµαδοποιήσεων σε ένα «ανοιχτό» σύστηµα παιδείας». Στο: Ρήγος, Άλκης, Σεφεριάδης, Σεραφείµ & Χατζηβασιλείου, Ευάνθης (Επιµ.), Η σύντοµη δεκαετία του 60. Αθήνα: Καστανιώτη 2005α: Καλεράντε Ευαγγελία: Εκπαιδευτική Πολιτική του Ι. Μεταξά: Ιστορική και Κοινωνιολογική Διερεύνηση. Αθήνα 2005β (διατριβή). Καλεράντε Ευαγγελία: Εκπαιδευτική πολιτική της πρώτης κυβέρνησης Ε. Βενιζέλου: Τα νοµοσχέδια του Αθήνα :Σίσυφος 2005γ. Καλεράντε, Ευαγγελία «Η διαλεκτική των εκπαιδευτικών αλλαγών: Η περίπτωση της πολιτικής βούλησης στη νοµοθετική ρύθµιση του µονοτονικού συστήµατος» Στο: Πρακτικά Ελληνική γλώσσα και εκπαίδευση 2011: Κασιµάτη, Κούλα: «Βιοµηχανία και εκπαίδευση». Οικονοµία και Κοινωνία 16 (1981). Κασσωτάκης, Μιχάλης: Η προσπάθεια ανάπτυξης της Μέσης Τεχνικής- Επαγγελµατικής Εκπαίδευσης κατά την περίοδο και η αποτυχία της: µια ερµηνευτική προσέγγιση. Ρέθυµνο Κορδάτος, Γιάννης: Εισαγωγή στην Ιστορία της Ελληνικής Κεφαλαιοκρατίας. Αθήνα: Επικαιρότητα Μαρξ, Καρλ: Μισθωτοί, Εργασία και Κεφάλαιο. Αθήνα: Σύγχρονη Εποχή Μεταξάς, Ιωάννης: Λόγοι και Σκέψεις τόµ. Α. Αθήνα: Γκοβόστη 1969, 267. Μήλιος, Γιάννης: «Η στροφή προς την Τεχνική Εκπαίδευση». Ο Πολίτης 13 (1977). Μουζέλης, Νίκος: Νεοελληνική Κοινωνία: Όψεις Υπανάπτυξης. Αθήνα: Εξάντας Μπουζάκης, Σήφης: «Εκπαιδευτικές µεταρρυθµίσεις κατά τη δεκαετία του 80: µια αναλυτική-ερµηνευτική προσέγγιση των νέων προσπαθειών και των νέων αδιεξόδων». Στο: Κανάκης Ιωάννης & Πυργιωτάκης, Ιωάννης (Επιµ.), Παγκόσµια Κρίση στην Εκπαίδευση. Ανάτυπο. Αθήνα: Gutenberg Μπουζάκης, Σήφης: Εκπαιδευτικές Μεταρρυθµίσεις στην Ελλάδα. τοµ. Β. Αθήνα: Gutenberg Νικολινάκος, Μάριος: Εξάρτηση και οικονοµική ανάπτυξη. Αθήνα: Νέα Σύνορα Πεσµαζόγλου, Στέφανος: Εκπαίδευση και Ανάπτυξη στην Ελλάδα , το ασύµπτωτο µιας σχέσης. Αθήνα: Θεµέλιο Προβατά, Ανθή: Ιδεολογικά Ρεύµατα Πολιτικά Κόµµατα και Εκπαιδευτική Μεταρρύθµιση ( ). Αθήνα: Gutenberg Sarkees-Wircenski, Michelle & Scott, John: Special Populations in Career and Technical Education. United States: Amer Technical Pub Senes, James: Η επαγγελµατική εκπαίδευσις εν Ελλάδι. Αθήνα: ΕΛΚΕΠΑ Schultz, Theodore: Investment in Human Capital. London: MacMillan Τερζής, Νίκος: «Απόψεις για την εκπαιδευτική µεταρρύθµιση». Φιλόλογος 23 (1981). Τσουκαλάς, Κωνσταντίνος: Κράτος, Κοινωνία, Εργασία στη µεταπολεµική Ελλάδα. Αθήνα: Θεµέλιο Φραγκουδάκη, Άννα: «Η τεχνική εκπαίδευση και η µυθολογία της». Σύγχρονα Θέµατα 4 (1979): 9-22.

15 Χατζηβασιλείου, Ευάνθης: Ελληνικός Φιλελευθερισµός. Αθήνα: Πατάκη Wang, Victor & King, Kathleen: Building Workforce Competencies in Career and Technical Education. United States: Information Age Publishing 2008.

Η διαπολιτισμική διάσταση των φιλολογικών βιβλίων του Γυμνασίου: διδακτικές προσεγγίσεις

Η διαπολιτισμική διάσταση των φιλολογικών βιβλίων του Γυμνασίου: διδακτικές προσεγγίσεις Έργο: «Ένταξη παιδιών παλιννοστούντων και αλλοδαπών στο σχολείο - για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Γυμνάσιο)» Επιμορφωτικό Σεμινάριο Η διαπολιτισμική διάσταση των φιλολογικών βιβλίων του Γυμνασίου: διδακτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ

ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 4: «Αναβάθμιση των συστημάτων αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης και επαγγελματικής εκπαίδευσης και σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας στις 8 Περιφέρειες Σύγκλισης» Στρατηγική

Διαβάστε περισσότερα

Θέσεις της Γ.Σ.Ε.Ε προς το ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ

Θέσεις της Γ.Σ.Ε.Ε προς το ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Θέσεις της Γ.Σ.Ε.Ε προς το ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ H Γ.Σ.Ε.Ε υλοποιώντας την κοινωνική της δέσµευση για διαρκή διάλογο για τα θέµατα της εκπαίδευσης, συµµετέχει ενεργά στον εθνικό διάλογο για την παιδεία

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάπτυξη της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και ο νέος ρόλος των εκπαιδευτών

Η ανάπτυξη της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και ο νέος ρόλος των εκπαιδευτών Η ανάπτυξη της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και ο νέος ρόλος των εκπαιδευτών Καθώς οι σύγχρονες κοινωνίες μεταλλάσσονται και εξελίσσονται διαρκώς, η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: «Εκπαίδευση και Δια βίου Μάθηση» Εκτενής Σύνοψη. Αθήνα

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: «Εκπαίδευση και Δια βίου Μάθηση» Εκτενής Σύνοψη. Αθήνα Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: «Εκπαίδευση και Δια βίου Μάθηση» Εκτενής Σύνοψη Αθήνα Απρίλιος 2008 Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια βίου Μάθηση» Στις επόμενες σελίδες γίνεται μια πρώτη προσπάθεια

Διαβάστε περισσότερα

1. Γένεση, καταβολές καιεξέλιξητηςπε

1. Γένεση, καταβολές καιεξέλιξητηςπε 1. Γένεση, καταβολές καιεξέλιξητηςπε Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση γεννιέται. Πότε; Η ΠΕ γεννιέται και διαµορφώνεται σε αυτόνοµο πεδίο στις δεκαετίες 1960 1970 Πώς; Προέρχεται από τη συνειδητοποίηση του

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Εσωτερικοποίηση του πολιτιστικού υποσυστήματος και εκπαίδευση: Talcott Parsons

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Εσωτερικοποίηση του πολιτιστικού υποσυστήματος και εκπαίδευση: Talcott Parsons Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Εσωτερικοποίηση του πολιτιστικού υποσυστήματος και εκπαίδευση: Talcott Parsons Διδάσκων: Δρ. Βασίλης Ντακούμης 1 Διάγραμμα της παρουσίασης Μάθημα 3ο (σελ. 67-79) 2 Talcott

Διαβάστε περισσότερα

«Κοινωνία σε κρίση, αυτοδιοίκηση σε δράση»

«Κοινωνία σε κρίση, αυτοδιοίκηση σε δράση» Συνέδριο «Κοινωνία σε κρίση, αυτοδιοίκηση σε δράση» Έκθεση ΠΟΛΙΣ, Θεσσαλονίκη 21-22 / 11/ 2013 «Κοινωνικές Δράσεις στη Νέα Προγραμματική Περίοδο» Αγγελική Ωραιοπούλου Προϊσταμένη ΕΔΑ Περιφέρειας Κεντρικής

Διαβάστε περισσότερα

CLLD / LEADER ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Π.Α.Α ΜΕΤΡΟ 19. ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

CLLD / LEADER ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Π.Α.Α ΜΕΤΡΟ 19. ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ CLLD / LEADER ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Π.Α.Α. 2014-2020 ΜΕΤΡΟ 19. ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ πρώην 1 Ανάπτυξη μέσω του CLLD / LEADER Η Εθνική Οικονομία αναπτύσσεται

Διαβάστε περισσότερα

Η κοινωνική και πολιτική οργάνωση στην Αρχαία Ελλάδα

Η κοινωνική και πολιτική οργάνωση στην Αρχαία Ελλάδα ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ (Θεωρητική Κατεύθυνση) Η κοινωνική και πολιτική οργάνωση στην Αρχαία

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Χωροταξικού Σχεδιασμού. 10 η Διάλεξη Όραμα βιώσιμης χωρικής ανάπτυξης Εισήγηση: Ελένη Ανδρικοπούλου

Εργαστήριο Χωροταξικού Σχεδιασμού. 10 η Διάλεξη Όραμα βιώσιμης χωρικής ανάπτυξης Εισήγηση: Ελένη Ανδρικοπούλου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διδακτική ομάδα: Ελένη Ανδρικοπούλου, Γρηγόρης Καυκαλάς 10 η Διάλεξη Όραμα βιώσιμης χωρικής ανάπτυξης Εισήγηση: Ελένη Ανδρικοπούλου Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπα-πειραματικά σχολεία

Πρότυπα-πειραματικά σχολεία Πρότυπα-πειραματικά σχολεία 1. Τα πρότυπα-πειραματικά: ένα ιστορικό Τα πειραματικά σχολεία (στα οποία εντάχθηκαν με το Ν. 1566/85 και τα ιστορικά πρότυπα σχολεία) έχουν μακρά ιστορία στον τόπο μας. Τα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ TOY ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΠΡΟΤΑΣΗ TOY ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΜΕΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗ TOY ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Αθήνα, 13 Ιανουαρίου 2009 www.wikipolitics.gr http://programma.pasok.gr ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΑΣΟΚ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ Το ΠΑΣΟΚ έχει θέσει

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ Τ.Ε.Φ.Α.Α.

ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ Τ.Ε.Φ.Α.Α. ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ Τ.Ε.Φ.Α.Α. Η δυνατότητα για εργασιακή απασχόληση αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους δείκτες κοινωνικής καταξίωσης και αποδοχής του ατόμου από το κοινωνικό

Διαβάστε περισσότερα

Το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα

Το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα Το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα Δομή Το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα διαρθρώνεται σε τρεις διαδοχικές βαθμίδες: την Πρωτοβάθμια, τη Δευτεροβάθμια και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Η Εκπαίδευση στην Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος: The nation, Europe and the world: Textbooks and Curricula in Transition

Τίτλος: The nation, Europe and the world: Textbooks and Curricula in Transition ACADEMIA ISSN, 2241-1402 http://hepnet.upatras.gr Volume 4, Number 1, 2014 BOOK REVIEW Τίτλος: The nation, Europe and the world: Textbooks and Curricula in Transition Συγγραφέας: Hanna Schlisser, Yasemin

Διαβάστε περισσότερα

«Χώροι για ανάπτυξη κοινωνικής συνοχής»

«Χώροι για ανάπτυξη κοινωνικής συνοχής» «Χώροι για ανάπτυξη κοινωνικής συνοχής» Κύριοι Υπουργοί, του Χρήστου Πολυζογώπουλου Προέδρου της ΓΣΕΕ Κύριοι Βουλευτές, Κυρίες και κύριοι, Φίλες και φίλοι, Θα ήθελα καταρχήν εκ µέρους της ΓΣΕΕ να ευχαριστήσω

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Βεμπεριανές απόψεις για την Εκπαίδευση Διδάσκων: Δρ. Βασίλης Ντακούμης 1 Διάγραμμα της παρουσίασης Μάθημα 12ο (σελ. 274 282) 2 Max Weber (1864 1920) Βεμπεριανές απόψεις για

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ 1 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές, θα σας μεταφέρω στον κόσμο της Έρευνας. Ένα τομέα που μαζί με την Παιδεία για αυτή την κυβέρνηση βρίσκεται ψηλά

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία του Κωνσταντίνου Τσουτσοπλίδη Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων, στην

Ομιλία του Κωνσταντίνου Τσουτσοπλίδη Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων, στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ & ΑΛΛΩΝ ΠΟΡΩΝ Ομιλία του Κωνσταντίνου Τσουτσοπλίδη Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ. Ιδέες από το Αναπτυξιακό Συνέδριο

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ. Ιδέες από το Αναπτυξιακό Συνέδριο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ Ιδέες από το Αναπτυξιακό Συνέδριο εκέµβριος 2005 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Από τη διενέργεια του Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Περιφέρειας, αλλά και από τις επιµέρους συσκέψεις για

Διαβάστε περισσότερα

Ενέργεια 2.4.2 : Πρακτική Άσκηση και Γραφεία Διασύνδεσης Η παρούσα Ενέργεια στοχεύει, μέσω δύο διακριτών παρεμβάσεων, στην ουσιαστική σύζευξη της

Ενέργεια 2.4.2 : Πρακτική Άσκηση και Γραφεία Διασύνδεσης Η παρούσα Ενέργεια στοχεύει, μέσω δύο διακριτών παρεμβάσεων, στην ουσιαστική σύζευξη της Ενέργεια 2.4.2 : Πρακτική Άσκηση και Γραφεία Διασύνδεσης Η παρούσα Ενέργεια στοχεύει, μέσω δύο διακριτών παρεμβάσεων, στην ουσιαστική σύζευξη της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Η πρώτη παρέμβαση αφορά

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑTΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΣΑΠΗΣ Επιμέλεια 7 o Διήμερο Διαλόγου για τη Διδασκαλία των Μαθηματικών 15 & 16 Μαρτίου 2008 Ομάδα Έρευνας της Μαθηματικής Εκπαίδευσης ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ i ΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

Δομές Ειδικής Αγωγής στην Δευτεροβάθμια. Εκπαίδευση και Εκπαιδευτική Ηγεσία: ο ρόλος. του Διευθυντή μέσα από το υπάρχον θεσμικό.

Δομές Ειδικής Αγωγής στην Δευτεροβάθμια. Εκπαίδευση και Εκπαιδευτική Ηγεσία: ο ρόλος. του Διευθυντή μέσα από το υπάρχον θεσμικό. Δομές Ειδικής Αγωγής στην Δευτεροβάθμια 1 Εκπαίδευση και Εκπαιδευτική Ηγεσία: ο ρόλος του Διευθυντή μέσα από το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο Δρ. Αργύριος Θ. Αργυρίου Διευθυντής Εκπαίδευσης Περιφερειακής ενότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» 2014-2020. Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» 2014-2020. Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» 2014-2020 Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση Οι Άξονες Προτεραιότητας 6,7,8,και 9 περιλαµβάνουν τις παρεµβάσεις του τοµέα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Δ. ΠΥΛΑΙΑΣ-ΧΟΡΤΙΑΤΗ Απρίλιος 2012 Ανάλυση της Τοπικής Αγοράς Εργασίας 1. Περιγραφή των βασικών χαρακτηριστικών της περιοχής παρέμβασης στην οποία θα εφαρμοστεί το προτεινόμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ. «Μεικτά» Συστήματα Καπιταλισμού και η Θέση της Ελλάδας

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ. «Μεικτά» Συστήματα Καπιταλισμού και η Θέση της Ελλάδας ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ «Μεικτά» Συστήματα Καπιταλισμού και η Θέση της Ελλάδας Η θεωρία VoC, βασίζεται σε σημαντικό βαθμό στην ανάλυση των δύο βασικών μοντέλων καπιταλισμού των φιλελεύθερων

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματικές Προοπτικές. Επιστημόνων Κοινωνικής Πολιτικής στην Εκπαίδευση. Πρόεδρος Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Επαγγελματικές Προοπτικές. Επιστημόνων Κοινωνικής Πολιτικής στην Εκπαίδευση. Πρόεδρος Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο Επαγγελματικές Προοπτικές Επιστημόνων Κοινωνικής Πολιτικής στην Εκπαίδευση Καθηγητής Ιορδάνης Ψημμένος, Πρόεδρος Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο Καθηγητής Βασίλειος Χατζόπουλος, Πρόεδρος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ. 9 Απριλίου 2013

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ. 9 Απριλίου 2013 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 9 Απριλίου 2013 ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Η ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΩΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ» ΑΠΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα. Διαπολιτισμική Εκπαίδευση: εκπαιδευτική πολιτική, κοινωνία, σχολείο ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ

Ημερίδα. Διαπολιτισμική Εκπαίδευση: εκπαιδευτική πολιτική, κοινωνία, σχολείο ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ Έργο: Ένταξη παιδιών παλιννοστούντων και αλλοδαπών στο σχολείο - για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Γυμνάσιο) Επιστημονική υπεύθυνη: Καθηγήτρια Ζωή Παπαναούμ Ημερίδα Διαπολιτισμική Εκπαίδευση: εκπαιδευτική

Διαβάστε περισσότερα

Επιτροπή Φύλου και Ισότητας στο ΑΠΘ: Σκοποί και στόχοι

Επιτροπή Φύλου και Ισότητας στο ΑΠΘ: Σκοποί και στόχοι ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΥΛΟΥ & ΙΣΟΤΗΤΑΣ Α.Π.Θ. Ε-mail: isotita-comm@auth.gr Θεσσαλονίκη 23 /3/2015 Επιτροπή Φύλου και Ισότητας στο ΑΠΘ: Σκοποί και στόχοι Η Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

Η πόλη κινείται κάνουμε μαζί το επόμενο βήμα!

Η πόλη κινείται κάνουμε μαζί το επόμενο βήμα! 1 Η πόλη κινείται κάνουμε μαζί το επόμενο βήμα! Η Ευρώπη αλλάζει. Η Χώρα επαναπροσδιορίζεται. Ο Δήμος Κοζάνης σε μετάβαση. Επιλογή μας, αλλά και αναγκαιότητα, η αλλαγή. Αλλαγή που σημαίνει κίνηση! Η πόλη

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργικές Εφαρμογές και Εκπαίδευση για την Αειφόρο Αγροτική Ανάπτυξη

Γεωργικές Εφαρμογές και Εκπαίδευση για την Αειφόρο Αγροτική Ανάπτυξη Γεωργικές Εφαρμογές και Εκπαίδευση για την Αειφόρο Αγροτική Ανάπτυξη Α. Κουτσούρης Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών koutsouris@aua.gr Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Tο ανθρώπινο στοιχείο είναι μοναδικής σημασίας

Διαβάστε περισσότερα

Συντοµογραφίες 11 Πρόλογος 13 Εισαγωγή 15

Συντοµογραφίες 11 Πρόλογος 13 Εισαγωγή 15 Πίνακας περιεχοµένων Συντοµογραφίες 11 Πρόλογος 13 Εισαγωγή 15 1. Ανθρωπογεωγραφία 19 2. Οι εξελίξεις στην οικονοµία 37 2.1. Ο πρωτογενής τοµέας της οικονοµίας 37 Tεχνογνωσία, συνέχειες, τοµές 55 2.2.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ Ενότητα: Το Παραπρόγραμμα ή κρυφό Αναλυτικό Πρόγραμμα Διδάσκων: Κατσαρού Ελένη ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝEΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Κοινωνίες αγροτικού τύπου (παραδοσιακές, στατικές κοινωνίες)

ΓΕΝEΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Κοινωνίες αγροτικού τύπου (παραδοσιακές, στατικές κοινωνίες) ΓΕΝEΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Κοινωνίες αγροτικού τύπου (παραδοσιακές, στατικές κοινωνίες) Αξίες αδιαµφισβήτητες από γενιά σε γενιά Οι σχέσεις καθορισµένες από ήθη και έθιµα Εξωτερική ηθική Κοινωνίες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Δ. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ Απρίλιος 2012 Ανάλυση της Τοπικής Αγοράς Εργασίας 1. Περιγραφή των βασικών χαρακτηριστικών της περιοχής παρέμβασης στην οποία θα εφαρμοστεί

Διαβάστε περισσότερα

«Στρατηγική Ανάπτυξης Δεξιοτήτων του Ανθρώπινου Δυναμικού των Επιχειρήσεων» Χρήστος Α. Ιωάννου, Διευθυντής Τομέας Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας ΣΕΒ

«Στρατηγική Ανάπτυξης Δεξιοτήτων του Ανθρώπινου Δυναμικού των Επιχειρήσεων» Χρήστος Α. Ιωάννου, Διευθυντής Τομέας Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας ΣΕΒ «Στρατηγική Ανάπτυξης Δεξιοτήτων του Ανθρώπινου Δυναμικού των Επιχειρήσεων» Χρήστος Α. Ιωάννου, Διευθυντής Τομέας Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας ΣΕΒ Γιατί χρειαζόμαστε μία στρατηγική ανάπτυξης δεξιοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακό στην Κοινωνική Εργασία

Μεταπτυχιακό στην Κοινωνική Εργασία Μεταπτυχιακό στην Κοινωνική Εργασία Εισαγωγικό Μήνυμα Καλώς ήλθατε στο εξ αποστάσεως πρόγραμμα «Μεταπτυχιακό στην Κοινωνική Εργασία». Αποστολή του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στη Κοινωνική Εργασία

Διαβάστε περισσότερα

Erasmus + EUROPEAN LANGUAGE LABEL ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ 2016

Erasmus + EUROPEAN LANGUAGE LABEL ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ 2016 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ------ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ (Ι.Κ.Υ.) ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Erasmus

Διαβάστε περισσότερα

Φύλο και διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών

Φύλο και διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών Πηγή: Δημάκη, Α. Χαϊτοπούλου, Ι. Παπαπάνου, Ι. Ραβάνης, Κ. Φύλο και διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών: μια ποιοτική προσέγγιση αντιλήψεων μελλοντικών νηπιαγωγών. Στο Π. Κουμαράς & Φ. Σέρογλου (επιμ.). (2008).

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτοβουλία για την Καινοτομία

Πρωτοβουλία για την Καινοτομία Πρωτοβουλία για την Καινοτομία Ολοκληρωµένα Προγράµµατα, Πρωτοβουλίες και Δικτυώσεις για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων Καινοτομίας Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Ενότητα 6: Εισαγωγή στην Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Επίκ. Καθηγητής: Νίκος Φωτόπουλος e-mail: nfotopoulos@uowm.gr Τηλ. Επικοινωνίας: 23850-55150

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Η θέση της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Πληροφορικής Επιμέλεια κειμένου: Δ.Σ. ΠΕΚαΠ κατόπιν δημόσιας διαβούλευσης των μελών της Ένωσης από 20/07/2010. Τελική έκδοση κειμένου:

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Συγκρουσιακές Θεωρήσεις Διδάσκων: Δρ. Βασίλης Ντακούμης 1 Διάγραμμα της παρουσίασης Μάθημα 5ο (σελ. 128 136) Οι θέσεις του Althusser Οι θέσεις του Gramsci 2 Karl Marx (1818-1883)

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκή Ένωση και διακυβέρνηση: η σημασία της πολιτειακής παιδείας στην επαγγελματική κατάρτιση και η συμβολή της στην αειφόρο ανάπτυξη.

Ευρωπαϊκή Ένωση και διακυβέρνηση: η σημασία της πολιτειακής παιδείας στην επαγγελματική κατάρτιση και η συμβολή της στην αειφόρο ανάπτυξη. Ευρωπαϊκή Ένωση και διακυβέρνηση: η σημασία της πολιτειακής παιδείας στην επαγγελματική κατάρτιση και η συμβολή της στην αειφόρο ανάπτυξη. Δρ. Ευάγγελος Ταλιούρης Πολιτικός Επιστήμονας (MSc, MPP, PhD)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α

ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α Όλγα Ιακωβίδου, Καθηγήτρια ΑΠΘ Τµήµα Γεωπονίας, Τοµέας Αγροτικής Οικονοµίας Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης e-mail:olg@agro.auth.gr Ο αγροτουρισµός,

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΟ, ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

ΦΥΛΟ, ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ Κογκίδου ήµητρα Χαιρετισµός στην ηµερίδα του Παιδαγωγικού Τµήµατος ηµοτικής Εκπαίδευσης στο Α.Π.Θ. ΦΥΛΟ, ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ Κατά τα δύο προηγούµενα ακαδηµαϊκά έτη το Α.Π.Θ. προσφέρει

Διαβάστε περισσότερα

3ο Ενημερωτικό Δελτίο του έργου EU-WATER Διακρατική ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων στη γεωργία http://www.eu-water.eu Αειφορική Αγροτική Ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση Το πρόγραμμα EU.WATER

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΕΜΠ ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Πρόγραμμα Διατμηματικών Μεταπτυχιακών Σπουδών Εξειδίκευσης ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Σοφία

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 1 Δεκεμβρίου 2010 (02.12) (OR. en) 16558/10 SAN 259 SOC 782 ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 1 Δεκεμβρίου 2010 (02.12) (OR. en) 16558/10 SAN 259 SOC 782 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 1 Δεκεμβρίου 2010 (02.12) (OR. en) 16558/10 SAN 259 SOC 782 ΣΗΜΕΙΩΜΑ της : προς : Θέμα : Επιτροπής των Μόνιμων Αντιπροσώπων (1ο τμήμα) το Συμβούλιο Προετοιμασία

Διαβάστε περισσότερα

Επιμορφωτικό Σεμινάριο: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ :

Επιμορφωτικό Σεμινάριο: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ : ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ - ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ-ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ-ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ Τομέας Παιδαγωγικής Εργαστήριο Πειραματικής Παιδαγωγικής Ακαδημαϊκό έτος: 2014-2015

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισµός του Γενικού ιευθυντή του ΣΕΒ κ. ιονύση Νικολάου. Στο 1 ο Συνέδριο του ΙΕΠΑΣ µε θέµα : «ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ»

Χαιρετισµός του Γενικού ιευθυντή του ΣΕΒ κ. ιονύση Νικολάου. Στο 1 ο Συνέδριο του ΙΕΠΑΣ µε θέµα : «ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ» Χαιρετισµός του Γενικού ιευθυντή του ΣΕΒ κ. ιονύση Νικολάου Στο 1 ο Συνέδριο του ΙΕΠΑΣ µε θέµα : «ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ» Τετάρτη 5 Νοεµβρίου 2008 1 Κυρίες και κύριοι, Η σύγχρονη

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ. κ. ΘΑΝΑΣΗ ΛΑΒΙ Α

ΟΜΙΛΙΑ. κ. ΘΑΝΑΣΗ ΛΑΒΙ Α ΟΜΙΛΙΑ του ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ του ΣΕΒ κ. ΘΑΝΑΣΗ ΛΑΒΙ Α στην ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟ ΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ της ΒΟΥΛΗΣ Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2007 Κυρίες και κύριοι βουλευτές, Η ραγδαία επέκταση της παγκοσµιοποίησης σε όλα τα

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισµός Προέδρου ΕΕΤΤ, Εµµ. Γιακουµάκη. Σε ένα διαρκώς µεταβαλλόµενο περιβάλλον οι οργανισµοί που θα επιβιώσουν είναι

Χαιρετισµός Προέδρου ΕΕΤΤ, Εµµ. Γιακουµάκη. Σε ένα διαρκώς µεταβαλλόµενο περιβάλλον οι οργανισµοί που θα επιβιώσουν είναι Χαιρετισµός Προέδρου ΕΕΤΤ, Εµµ. Γιακουµάκη Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι, Αθήνα 23.6.04 Σε ένα διαρκώς µεταβαλλόµενο περιβάλλον οι οργανισµοί που θα επιβιώσουν είναι εκείνοι που διαρκώς θα εξελίσσονται,

Διαβάστε περισσότερα

Μάριος Βρυωνίδης Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Εθνικός Συντονιστής Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας

Μάριος Βρυωνίδης Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Εθνικός Συντονιστής Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας Μάριος Βρυωνίδης Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Εθνικός Συντονιστής Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας Χριστίνα Παπασολομώντος Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Μέλος Ομάδας Συντονισμού για Ευρωπαϊκή Κοινωνική Έρευνα

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα με θέμα «Επιχειρηματολογία ως μέσο ανάπτυξης κριτικής σκέψης: εφαρμογές στο πλαίσιο των Αναλυτικών Προγραμμάτων»

Ημερίδα με θέμα «Επιχειρηματολογία ως μέσο ανάπτυξης κριτικής σκέψης: εφαρμογές στο πλαίσιο των Αναλυτικών Προγραμμάτων» ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ UCLAN CYPRUS ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ Ημερίδα με θέμα «Επιχειρηματολογία ως μέσο ανάπτυξης κριτικής σκέψης: εφαρμογές στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

10 ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΛΜΕ

10 ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΛΜΕ 10 ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΛΜΕ «Ο ρόλος του Λυκείου και η Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση» Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ αποφάσισε να διοργανώσει το 10 ο Εκπαιδευτικό Συνέδριο με θέμα: «Ο ρόλος του Λυκείου και

Διαβάστε περισσότερα

Πριν όµως περάσω στο θέµα που µας απασχολεί, θα ήθελα µε λίγα λόγια να σας µιλήσω για το ρόλο του Επιµελητηρίου Μεσσηνίας.

Πριν όµως περάσω στο θέµα που µας απασχολεί, θα ήθελα µε λίγα λόγια να σας µιλήσω για το ρόλο του Επιµελητηρίου Μεσσηνίας. Οµιλία του Προέδρου του Επιµελητηρίου Μεσσηνίας κ. Γ. Καραµπάτου στο Α.Τ.Ε.Ι. Καλαµάτας µε θέµα: «Η ανάγκη συνεργασίας µεταξύ Επιµελητηρίου και Πανεπιστηµίων µέσω των γραφείων διασύνδεσης» Τρίτη, 30 Σεπτεµβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Ποιότητας Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πατρών

Πολιτική Ποιότητας Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πατρών Πολιτική Ποιότητας Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πατρών Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών (ΤΟΕ) του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνεργασία με την Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) και τις αρμόδιες

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών MA in Education (Education Sciences) ΑΣΠΑΙΤΕ-Roehampton ΠΜΣ MA in Education (Education Sciences) Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Εκπαίδευση (Επιστήμες της Αγωγής),

Διαβάστε περισσότερα

δεν έχεις αλλάξει το δάσκαλο, είναι μάταια η προσπάθειά σου. Εάν αλλάξεις το

δεν έχεις αλλάξει το δάσκαλο, είναι μάταια η προσπάθειά σου. Εάν αλλάξεις το ΜΑΡΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗ Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, «αν αλλάξεις όλα τα άλλα και δεν έχεις αλλάξει το δάσκαλο, είναι μάταια η προσπάθειά σου. Εάν αλλάξεις το δάσκαλο και τίποτα άλλο να μην αλλάξεις,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ: ΘΕΜΑ: ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΜΕ Π.Π.Σ. ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ (αναθεωρημένη)

ΠΡΟΣ: ΘΕΜΑ: ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΜΕ Π.Π.Σ. ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ (αναθεωρημένη) ΠΡΟΣ: Α.Π. :20 ΑΘΗΝΑ 12/02/2016 τον Πρόεδρο της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων Καθηγητή κ. Κ. Γαβρόγλου ΘΕΜΑ: ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΜΕ Π.Π.Σ. ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Βιοµηχανική ιδιοκτησία & παραγωγή καινοτοµίας Ο ρόλος του µηχανικού

Βιοµηχανική ιδιοκτησία & παραγωγή καινοτοµίας Ο ρόλος του µηχανικού Βιοµηχανική ιδιοκτησία & παραγωγή καινοτοµίας Ο ρόλος του µηχανικού ρ. Σπύρος Ι. Κιαρτζής Πρόεδρος Μόνιµης Επιτροπής Βιοµηχανίας & Νέων Υλικών ΤΕΕ/ΤΚΜ Καινοτοµία & Κοινωνία της Γνώσης Το τρίπτυχο καινοτοµία,

Διαβάστε περισσότερα

Η Ερευνητική Στρατηγική

Η Ερευνητική Στρατηγική Η Ερευνητική Στρατηγική Ο τομέας της Υγείας Η σύγχρονη έρευνα στον τομέα της υγείας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης σκοπεύει να εξασφαλίσει την πρόσβαση όσων ζουν στα κράτημέλη σε υγειονομική περίθαλψη υψηλής

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα Διαλόγου. Συντονιστές: Βαγγέλης Ανάγνου, Δανάη-Μερόπη Βαϊκούση & Δημήτρης Βεργίδης

Θέμα Διαλόγου. Συντονιστές: Βαγγέλης Ανάγνου, Δανάη-Μερόπη Βαϊκούση & Δημήτρης Βεργίδης Θέμα Διαλόγου «ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ ΣΤΑ ΣΔΕ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΣΠΕΡΙΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» Συντονιστές: Βαγγέλης Ανάγνου, Δανάη-Μερόπη Βαϊκούση & Δημήτρης Βεργίδης Θέματα για συζήτηση: [Μπορείτε να συμμετάσχετε, στέλνοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Πολιτισμική Ετερότητα, Ιδιότητα του Πολίτη και Δημοκρατία: Εμπειρίες, Πρακτικές και Προοπτικές. Αθήνα, 7 8 Μαΐου 2010

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Πολιτισμική Ετερότητα, Ιδιότητα του Πολίτη και Δημοκρατία: Εμπειρίες, Πρακτικές και Προοπτικές. Αθήνα, 7 8 Μαΐου 2010 ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Πληροφορίες : Παρθένης Χρήστος Τηλ. : 210-7277516 Δ/νση : Πανεπιστημιούπολη, Ιλίσια 157 84, Αθήνα Fax : 210-7277440 Email : information@keda.gr ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ»

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ» ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

«ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΣΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ ΠΕΔΙΟ»

«ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΣΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ ΠΕΔΙΟ» «ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΣΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ ΠΕΔΙΟ» ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ «ΘΡΙΑΣΊΑ ΝΈΕΣ ΓΥΝΑΊΚΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΉΜΗΣ ΣΤΗΝ ΑΠΑΣΧΌΛΗΣΗ» Συντονιστής φορέας

Διαβάστε περισσότερα

Ίδρυση Ιδιωτικού μη Κερδοσκοπικού Επαγγελματικού Λυκείου Ναυτικής Κατεύθυνσης Τ.E.E.N.S.

Ίδρυση Ιδιωτικού μη Κερδοσκοπικού Επαγγελματικού Λυκείου Ναυτικής Κατεύθυνσης Τ.E.E.N.S. «Οραματιζόμαστε τη σχολική αυτή μονάδα, ως μία κυψέλη μάθησης, γνώσης και αριστείας που θα προετοιμάζει και θα γαλουχεί από τρυφερή ηλικία νέους και νέες, για να γίνουν μια μέρα οι ηγέτες, που τόσο έχει

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικε ςκαιευρωπαι κε ς Πολιτικε ςστοντομεάτηςδια βιόυμα θησης. Παράλληλα Κείµενα

Εθνικε ςκαιευρωπαι κε ς Πολιτικε ςστοντομεάτηςδια βιόυμα θησης. Παράλληλα Κείµενα Εθνικε ςκαιευρωπαι κε ς Πολιτικε ςστοντομεάτηςδια βιόυμα θησης Παράλληλα Κείµενα Θεσμοί, όργανα και της ευρωπαϊκής πολιτικής Hεκπαιδευτικήπολιτικήκαιτασυστήματαδιαβίου εκπαίδευσης στη σύγχρονη Ευρώπη σε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος 15

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος 15 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος 15 1 ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ: ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ 17 1.1 Διαστάσεις και παράμετροι διαμόρφωσης των χαρακτηριστικών της τουριστικής ανάπτυξης 17 1.1.1 Χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ. Συνδιοργανωτές: Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης Δυτικής Ελλάδας Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας.

ΔΕΛΤΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ. Συνδιοργανωτές: Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης Δυτικής Ελλάδας Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας. ΔΕΛΤΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ Συνδιοργανωτές: Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης Δυτικής Ελλάδας Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας. ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ Η παρουσίαση σύγχρονων διδακτικών προσεγγίσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Διδάσκουσα: Μαρία Δασκολιά Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήμα Φ.Π.Ψ. Εαρινό εξάμηνο 2018-2019 ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Η επιστημονική

Διαβάστε περισσότερα

«Π.Α.Ι.Δ.Ε.Ι.Α. ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ»

«Π.Α.Ι.Δ.Ε.Ι.Α. ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ» «Π.Α.Ι.Δ.Ε.Ι.Α. ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ» Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ Π.Α.Ι.Δ.Ε.Ι.Α. ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΜΕΛΩΔΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΤΟΝΩΝ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑΤΩΝ. ΤΑ ΑΡΧΙΚΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ: Προσωπικότητα Αξίες Ιδέες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για το 2007 και Καταληκτικές Ημερομηνίες

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για το 2007 και Καταληκτικές Ημερομηνίες ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για το και Καταληκτικές Ημερομηνίες Το Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης -2013 απευθύνεται σε όλους τους τομείς και επίπεδα εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH. Δελτίο Τύπου

ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH. Δελτίο Τύπου ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH Τσάμη Καρατάσου 11, 117 42 Αθήνα, Tηλ.: 210 92 11 200-10, Fax: 210 92 33 977, www.iobe.gr 11 Tsami Karatassou, 117

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΠΕ

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΠΕ Leonardo da Vinci Leonardo Project: A EUROPEAN OBSERVATORY ON THE USE OF ICT-SUPPORTED LIFE LONG LEARNING BY SMES, MICRO-ENTERPRISES AND THE SELF-EMPLOYED IN RURAL AREAS ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΜΣ «ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΔΙΑΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΜΣ «ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΑΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΜΣ «ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΤΙ Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & O ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ;

ΓΙΑΤΙ Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & O ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ; Συμπόσιο για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Αθήνα 15/16 Απριλίου 2011-04-28 Τριανταφύλλου Ελένη Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Β/θμιας Ν. Χαλκιδικής ΓΙΑΤΙ Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & O ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Το Όραμα του Πανεπιστημίου Πειραιώς είναι: να είναι ένα Ίδρυμα διεθνούς κύρους στο σύγχρονο Ακαδημαϊκό Χάρτη και να αναγνωρίζεται για: την αριστεία στην εκπαίδευση και

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 7: «Ενίσχυση της δια βίου εκπαίδευσης ενηλίκων στις 8 Περιφέρειες Σύγκλισης»

ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 7: «Ενίσχυση της δια βίου εκπαίδευσης ενηλίκων στις 8 Περιφέρειες Σύγκλισης» ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 7: «Ενίσχυση της δια βίου εκπαίδευσης ενηλίκων στις 8 Περιφέρειες Σύγκλισης» Στρατηγική Η διεύρυνση της συμμετοχής του ανθρώπινου δυναμικού σε δράσεις δια βίου εκπαίδευσης για την

Διαβάστε περισσότερα

Ευρώπη 2020 Αναπτυξιακός προγραμματισμός περιόδου 2014-2020 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012

Ευρώπη 2020 Αναπτυξιακός προγραμματισμός περιόδου 2014-2020 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Ευρώπη 2020 Αναπτυξιακός προγραμματισμός περιόδου 2014-2020 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012 Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονία Θράκη»

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. Δρ. Γιώργος Μαγγόπουλος

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. Δρ. Γιώργος Μαγγόπουλος Παράρτημα Βόλου ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Δρ. Γιώργος Μαγγόπουλος ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Πώς ορίζεται η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Αναλυτικό πρόγραμμα Σκοποί στόχοι Περιεχόμενα Διδακτική

Διαβάστε περισσότερα

Αικατερίνη Πετροπούλου Βιβλιοθήκη, Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου

Αικατερίνη Πετροπούλου Βιβλιοθήκη, Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου Παγκόσµια ηµέρα βιβλιοθηκών: ακαδηµαϊκές βιβλιοθήκες, εκπαιδευτική κοινότητα, τοπική κοινωνία Αικατερίνη Πετροπούλου Βιβλιοθήκη, Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου Παγκόσµια ηµέρα βιβλιοθηκών Ο εορτασµός µιας παγκόσµιας

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική της Πληροφορικής

Διδακτική της Πληροφορικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 3: Η Πληροφορική στην Ελληνική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση - Γυμνάσιο Σταύρος Δημητριάδης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 10: «Ενίσχυση του ανθρώπινου κεφαλαίου για την προαγωγή της έρευνας και της καινοτομίας στις 8 Περιφέρειες Σύγκλισης»

ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 10: «Ενίσχυση του ανθρώπινου κεφαλαίου για την προαγωγή της έρευνας και της καινοτομίας στις 8 Περιφέρειες Σύγκλισης» ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 10: «Ενίσχυση του ανθρώπινου κεφαλαίου για την προαγωγή της έρευνας και της καινοτομίας στις 8 Περιφέρειες Σύγκλισης» Στρατηγική Η ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου μέσω α) της προώθησης

Διαβάστε περισσότερα

Επιδιώξεις της παιδαγωγικής διαδικασίας. Σκοποί

Επιδιώξεις της παιδαγωγικής διαδικασίας. Σκοποί Επιδιώξεις της παιδαγωγικής διαδικασίας Σκοποί Θεματικές ενότητες Διαμόρφωση των σκοπών της αγωγής Ιστορική εξέλιξη των σκοπών της αγωγής Σύγχρονος προβληματισμός http://users.uoa.gr/~dhatziha/ Διαφάνεια:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙ ΙΚΟ ΜΕΡΟΣ: ΚΛΑ ΟΣ ΠΕ02 (78 ώρες)

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙ ΙΚΟ ΜΕΡΟΣ: ΚΛΑ ΟΣ ΠΕ02 (78 ώρες) ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙ ΙΚΟ ΜΕΡΟΣ: ΚΛΑ ΟΣ ΠΕ02 (78 ώρες) 1.α 3 ώρες Η εισαγωγή των ΤΠΕ στην εκπαίδευση και τη διδασκαλία των φιλολογικών µαθηµάτων Επισκόπηση

Διαβάστε περισσότερα

Δίπλωμα στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ (Diploma of Social Entrepreneurship)

Δίπλωμα στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ (Diploma of Social Entrepreneurship) Δίπλωμα στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ (Diploma of Social Entrepreneurship) Οι αιτήσεις ξεκίνησαν (1ος κύκλος εγγραφών μέχρι 20 Ιουνίου 2015) Έναρξη μαθημάτων: 29 Σεπτεμβρίου 2015 Επιστημονικές υπεύθυνες:

Διαβάστε περισσότερα

Οι θέσεις της «Πρωτοβουλίας για την Παιδεία και την Ανάπτυξη»

Οι θέσεις της «Πρωτοβουλίας για την Παιδεία και την Ανάπτυξη» Οι θέσεις της «Πρωτοβουλίας για την Παιδεία και την Ανάπτυξη» Ημερίδα: «Επαγγελματική Εκπαίδευση και Ανάπτυξη» 1 ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Α.Π.Θ. - 10 Δεκεμβρίου 2016 Κωνσταντίνος Καλτσάς ΠΡΩ.ΠΑΙΔΕΙ.Α. Σχολικός

Διαβάστε περισσότερα

OΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Βασικά συµπεράσµατα

OΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Βασικά συµπεράσµατα OΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Βασικά συµπεράσµατα 1. Καταγράφεται σαφής σχέση µεταξύ µορφωτικού επιπέδου και οικονοµικής κατάστασης. Κατά την εξέταση του επιπέδου εκπαίδευσης, ξεκινώντας από τον αναλφαβητισµό

Διαβάστε περισσότερα

Η υποστήριξη της επαγγελματικής μάθησης στη σχολική μονάδα: Ο ρόλος του ηγέτη

Η υποστήριξη της επαγγελματικής μάθησης στη σχολική μονάδα: Ο ρόλος του ηγέτη Η υποστήριξη της επαγγελματικής μάθησης στη σχολική μονάδα: Ο ρόλος του ηγέτη Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου Ευριπίδου Διευθύντρια Παιδαγωγικού Ινστιτούτου 4 Ιουνίου, 2016 Περιεχόμενο παρουσίασης Α. Πραγματικότητες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Νάκου Αλεξάνδρα Εισαγωγή στις Επιστήμες της Αγωγής Ο όρος ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ δημιουργεί μία αίσθηση ασάφειας αφού επιδέχεται πολλές εξηγήσεις. Υπάρχει συνεχής διάλογος και προβληματισμός ακόμα

Διαβάστε περισσότερα

Σ Υ Ν Ε Σ Μ Ο Σ Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Ω Ν Β Ι Ο Μ Η Χ Α Ν Ι Ω Ν. Χαιρετισµός. κ. Οδυσσέα Κυριακόπουλου. Προέδρου του ΣΕΒ. στην Ηµερίδα που διοργανώνει

Σ Υ Ν Ε Σ Μ Ο Σ Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Ω Ν Β Ι Ο Μ Η Χ Α Ν Ι Ω Ν. Χαιρετισµός. κ. Οδυσσέα Κυριακόπουλου. Προέδρου του ΣΕΒ. στην Ηµερίδα που διοργανώνει Σ Υ Ν Ε Σ Μ Ο Σ Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Ω Ν Β Ι Ο Μ Η Χ Α Ν Ι Ω Ν Χαιρετισµός κ. Οδυσσέα Κυριακόπουλου Προέδρου του ΣΕΒ στην Ηµερίδα που διοργανώνει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο µε θέµα: «Οικονοµία Επιχειρηµατικότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ (Κ.Ε.Θ.Ι.)

ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ (Κ.Ε.Θ.Ι.) ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ (Κ.Ε.Θ.Ι.) ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (Π.Ι.Ε.)

Διαβάστε περισσότερα

https://www.pirateparty.gr/forum/viewtopic.p hp?f=176&t=5198&start=10#p69404

https://www.pirateparty.gr/forum/viewtopic.p hp?f=176&t=5198&start=10#p69404 ΑΡΧΕΣ https://www.pirateparty.gr/forum/viewtopic.p hp?f=176&t=5198&start=10#p69404 Όλο το καταστατικό 2.1 Άμεσης Δημοκρατίας 2.2.1 Άμεσης Δημοκρατίας Μαζική αλλαγή. Οι αλλαγές στο 2.1 και 2.2.1 είναι στις

Διαβάστε περισσότερα

12 Ο ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΧΟΡΟΣ στην εκπαιδευση

12 Ο ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΧΟΡΟΣ στην εκπαιδευση προλογοσ Το βιβλίο αυτό αποτελεί καρπό πολύχρονης ενασχόλησης με τη θεωρητική μελέτη και την πρακτική εφαρμογή του παραδοσιακού χορού και γράφτηκε με την προσδοκία να καλύψει ένα κενό όσον αφορά το αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

Εισήγηση της ΓΓΠΠ Αγγέλας Αβούρη στην ενημερωτική συνάντηση για τη δημιουργία Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης (23-11-06)

Εισήγηση της ΓΓΠΠ Αγγέλας Αβούρη στην ενημερωτική συνάντηση για τη δημιουργία Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης (23-11-06) Εισήγηση της ΓΓΠΠ Αγγέλας Αβούρη στην ενημερωτική συνάντηση για τη δημιουργία Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης (23-11-06) Η χώρα μας είναι ένας από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα