ΠΛΟΙΑ. Ειρήνη Πετράκη Δασκάλα Σύμβουλος ΣΧ.Τ.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΛΟΙΑ. Ειρήνη Πετράκη Δασκάλα Σύμβουλος ΣΧ.Τ."

Transcript

1 ΠΛΟΙΑ Ειρήνη Πετράκη Δασκάλα Σύμβουλος ΣΧ.Τ.

2 ΠΛΟΙΑ Το πλοίο (αρχαία ελληνική: η ναυς) είναι μια ειδική κατασκευή (ναυπήγημα), σχεδιασμένη για να κινείται με ασφάλεια στο νερό, για μεταφορά προσώπων ή πραγμάτων, ρυμούλκηση, αλιεία, αναψυχή, επιστημονικές έρευνες, αθλητισμό ή άλλο σκοπό.

3 ΕΙΔΗ ΠΛΟΙΩΝ Με βάση το φορτίο που κουβαλούν τα πλοία χωρίζονται σε: 1. Επιβατηγά πλοία (υπερωκεάνια, κρουαζιερόπλοια, φέρρυ-μποτς και σύγχρονα ταχύπλοα, όπως τα αεριωθούμενα, τα υδροπτέρυγα, τα καταμαράν κ.α.). 2. Φορτηγά πλοία ξηρού και υγρού φορτίου, όπως δεξαμενόπλοια, πετρελαιοφόρα, τσιμεντοφόρα, κ.α.

4 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ 1. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, γύρω στο 9000 π. Χ. εμφανίζονται τα πρώτα πλωτά σκάφη που αποτελούσαν βασικά διαμορφωμένους κορμούς δέντρων και σχεδίες που επέπλεαν στο νερό. Αυτές οι κατασκευές κινούνταν με τη βοήθεια των υδάτινων ρευμάτων ή με κουπιά.

5 2. Γύρω στο 4000 π. Χ., πιθανόν στην Μεσοποταμία, εμφανίστηκαν τα πανιά. Η εφεύρεση των πανιών για την χρήση της δύναμης του αέρα για κίνηση είχε ως αποτέλεσμα να κατασκευαστούν τα πρώτα πραγματικά μεγάλα πλοία, όπως η μυθική Αργώ της Αργοναυτικής Εκστρατείας που ήταν ένα πενηντάκωπο (με 50 κουπιά) πλοίο με πανιά.

6 3. Στον Ελληνικό χώρο γύρω στο 500 π. Χ. όταν οι Αθηναίοι και Κορίνθιοι βρίσκουν την χρυσή τομή μεταξύ μεγέθους, ευελιξίας, ταχύτητας και όγκου και δημιουργούν την πασίγνωστη τριήρη. Το σκάφος αυτό διαθέτει τρεις σειρές από κουπιά και τετράγωνο πανί για την κίνηση σε μεγάλες αποστάσεις, ενώ διαθέτει και μεταλλικό έμβολο, το οποίο της επιτρέπει να εμβολίζει τα εχθρικά πλοία σε ναυμαχίες.

7 4. Κατά τη ρωμαϊκή περίοδο κατασκευάζονται οι Ρωμαϊκές γαλέρες, οι οποίες ήταν χαμηλά πλοία με κουπιά στις δυο πλευρές που τα χειρίζονταν σκλάβοι κωπηλάτες που κωπηλατούσαν με το ρυθμό τυμπάνου. Στο μεσαίωνα στις χώρες της Ευρώπης, οι γαλέρες, μεγαλώνουν περισσότερο και τα κουπιά αντικαθιστούνται από πολλαπλά ιστία με πανιά. Πρωτοπόροι σε αυτόν τον τομέα εμφανίζονται οι Άγγλοι, οι Βενετοί και οι Ίβηρες (Βίκινγκς). Με τέτοια πλοία μεγάλοι θαλασσοπόροι, όπως ο Κολόμβος, διέσχισαν τους ωκεανούς και εξερεύνησαν την υφήλιο κατά το 15ο -16ο αιώνα.

8 5. Το 1807 η κατασκευή του πρώτου ατμόπλοιου από τον Αμερικανό Ρόμπερτ Φούλτον αποτέλεσε επανάσταση για τη ναυσιπλοΐα. Μετά το 1870, η χρησιμοποίηση του ατμού και του σίδερου επέφεραν σημαντικές τροποποιήσεις και στα πλοία. Το πρώτο πρότυπο θωρηκτό θεωρείται το αγγλικό "Ντρέντνοτ" που κατασκευάστηκε το 1906.

9 6. Στις αρχές του 20ού αι. άρχισε να χρησιμοποιείται για την κίνηση των πλοίων η μηχανή εσωτερικής καύσης (ντιζελομηχανή) που σταδιακά αντικατέστησε τις μηχανές ατμού. Η τεράστια τεχνολογική εξέλιξη του 20ού αι. επέτρεψε την κατασκευή πλοίων με μεγάλες διαστάσεις και ταχύτητα, εξοπλισμένων επιπλέον με σύγχρονα όργανα και μηχανήματα που κάνουν το ταξίδι ευκολότερο και ασφαλέστερο.

10 7. Η συνεχής τελειοποίηση οδήγησε στην κατασκευή πλοίων που κινούνται με ατομική ενέργεια. Έτσι, το 1955 κατασκευάστηκε το πρώτο πυρηνικό υποβρύχιο, το αμερικανικό "Ναυτίλος". Από τότε, πολλά πλοία, κυρίως πολεμικά, χρησιμοποιούν για την κίνησή τους την πυρηνική ενέργεια.

11 Μηχανοκίνητα σκάφη

12 Μέρη πλοίου 1:Πλώρη 2:Βολβοειδής πλώρη 3:Άγκυρα 4:Έξαλα πλοίου 5:Έλικας και Πηδάλιο 6:Πρύμνη 7:Καπνοδόχος 8:Μεσόστεγο ή Γέφυρα πλοίου 9:Κατάστρωμα

13 Γνωρίζατε ότι ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ, 1912 Ο Τιτανικός ήταν ένα βρετανικό υπερωκεάνιο επιβατικό πλοίο, που στην εποχή του αποτέλεσε ένα θαύμα της ναυπηγικής. Ενσωμάτωνε πολλές καινοτομίες και πολυτέλειες για την εποχή του. Χαρακτηριζόταν και ως το «αβύθιστο πλοίο». Δυστυχώς, ο Τιτανικός βυθίστηκε στο παρθενικό του ταξίδι τις 15 Απριλίου 1912 όταν συγκρούστηκε με ένα παγόβουνο στον Ατλαντικό Ωκεανό. Πέθαναν άνθρωποι, ενώ 705 διασώθηκαν. Το ατύχημα θεωρείται μια από τις χειρότερες ναυτικές τραγωδίες. Το ναυάγιο του πλοίου εκ τότε παραμένει στον πυθμένα της θάλασσας, σε βάθος μέτρων. ΑLLURE OF THE SEA, 2013 Το «Allure of the Seas», καμάρι των ναυπηγείων της νοτιοκορεάτικης εταιρείας STX, απόκτησε πρόσφατα το ρεκόρ του μεγαλυτέρου υπερωκεανίου στον κόσμο. Έχει μήκος 361 μέτρα, πλάτος 66 μέτρα και διαθέτει 16 καταστρώματα. Η κατασκευή του κόστισε 1 δις. ευρώ. Το υπερωκεάνιο αναπτύσσει ταχύτητα 20 κόμβων (37 χλμ/ώρα), έχει πλήρωμα 2100 μελών και μπορεί να φιλοξενήσει 6360 επιβάτες. Ενδιαφέρον επίσης είναι το γεγονός ότι έχει εκτόπισμα πέντε φορές μεγαλύτερο του «Τιτανικού».

14 Τι κάνει ένα πλοίο να επιπλέει Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα πλοία παρόλο το τεράστιο βάρος τους δεν βυθίζονται; Πώς δεξαμενόπλοια, αεροπλανοφόρα, κρουαζιερόπλοια, επιπλέουν σαν χάρτινα καραβάκια; Όσο και να φαίνεται απίστευτο όλα ξεκίνησαν σε μια μπανιέρα ναι μάλιστα!! Στην μπανιέρα του Αρχιμήδη, ο όποιο ανακάλυψε την Άνωση. Όταν ένα σώμα είναι βυθισμένο σε ένα υγρό, το υγρό ασκεί στο σώμα μια δύναμη προς τα πάνω, η οποία σπρώχνει το σώμα προς την επιφάνεια και λέγεται ΑΝΩΣΗ. Η Άνωση που ασκείται σε ένα σώμα ισούται με το βάρος του υγρού που εκτοπίζεται από το σώμα. Κάθε πλοίο λοιπόν, σχεδιάζεται έτσι ώστε να εκτοπίζει βάρος νερού ίσο με το βάρος του. Η άνωση τότε που είναι ίση με το βάρος του σώματος, ωθεί το σώμα προς την επιφάνεια και το πλοίο επιπλέει!!