Κεφάλαιο 8 Σουλτανάτο του Οµάν

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Κεφάλαιο 8 Σουλτανάτο του Οµάν"

Transcript

1 Κεφάλαιο 8 Σουλτανάτο του Οµάν Umān) - Sultanat سلطنة ع مان)

2

3 Εικ. 8.1 Το µεγάλο τζαµί του Σουλτάνου Qaboos µπορεί να φιλοξενήσει µέχρι και προσκυνητές. 1 Η χώρα των µαχαιριών khanjar, των µουσουλµάνων Ιµπάντι, το Σουλτανάτο του Οµάν. Το Οµάν «κλείνει» γεωγραφικά τον Περσικό Κόλπο µε τα στενά της Χουρµούζης και βρέχεται τόσο από τον Κόλπο του Οµάν, όσο και από την Αραβική θάλασσα. Άλλοτε παγκόσµιος κόµβος για το εµπόριο όπλων και σκλάβων, σήµερα είναι µια πετρελαιοπαραγωγός χώρα, όχι όµως τόσο εύπορη όσο π.χ. τα Η.Α.Ε. Απόλυτος κυρίαρχος της χώρας είναι ο Σουλτάνος Qaboos που τυγχάνει πανεθνικής αποδοχής επειδή έχει εφαρµόσει πολλά κοινωνικά προγράµµατα ανάπτυξης. Η χώρα είναι η µόνη ισλαµική χώρα στον κόσµο που στη συντριπτική πλειοψηφία της οι πολίτες πιστεύουν στο δόγµα του Ισλάµ Ιµπάντι. Το συγκεκριµένο δόγµα δεν είναι τόσο συντηρητικό όσο το Σουνιτικό ή το Σιιτικό. 1 (πηγή :

4

5 8.1 - Γεωπολιτικά Στοιχεία Εικ Η γεωγραφική θέση του Σουλτανάτου του Οµάν (πηγή: wikipedia.org). Το Σουλτανάτο του Οµάν βρίσκεται στη νοτιοανατολική ακτή της αραβικής χερσονήσου. Συνορεύει µε τα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα στα βορειοδυτικά, τη Σαουδική Αραβία στη δύση, και την Υεµένη στα νοτιοδυτικά. Βρέχεται από την αραβική θάλασσα στο νότο και την ανατολή, και τον κόλπο του Οµάν στα βορειοανατολικά. Η χώρα έχει επίσης ένα κοµµάτι γης στην κορυφή της χερσονήσου Μουσαντάµ, που ουσιαστικά είναι περικυκλωµένο γεωγραφικά από τα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα. Πρωτεύουσα της χώρας είναι το Μουσκάτ, που βρίσκεται στο οµώνυµο Κυβερνείο. Ο πληθυσµός (2006) αγγίζει τις και µεγαλύτερη πόλη είναι η πρωτεύουσα Μουσκάτ µε κατοίκους. Ο ρυθµός αύξησης του πληθυσµού είναι περίπου 3,2%. Άλλες µεγάλες πόλεις είναι οι Salalah Nizwa, Sohar και η Sur. Η χώρα καλύπτει έκταση τετραγωνικών χιλιοµέτρων, µια έκταση περίπου µιάµιση φορά αυτής της Ελλάδας. Έχει ακτογραµµές χιλιοµέτρων (βλ.-13). Η χερσόνησος Musandam, που έχει µια στρατηγική θέση στο στενό της Χουρµούζης (Hormuz), χωρίζεται (από το υπόλοιπο του Οµάν) από τα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα, είναι ένα exclave. Ένα exclave είναι µια περιοχή που ανήκει σε µια πολιτική οντότητα, αλλά δε συνδέεται µε αυτή από έδαφος (τα νησιά δε µετριούνται) και περιβάλλεται από άλλες πολιτικές οντότητες. Το Οµάν έχει άλλο ένα exclave, αυτή τη φορά µέσα στο έδαφος των Η.Α.Ε., γνωστό ως Wadi-e-Madhah. Βρίσκεται µεταξύ της χερσονήσου Musandam και του Οµάν.

6 Το Οµάν διακρίνεται σε 3 κυβερνεία (muhafazah) και σε 5 διαµερίσµατα (mintaqat), τα οποία µε τη σειρά τους υποχωρίζονται σε επαρχίες (wilayat). Τα Κυβερνεία είναι τα ακόλουθα: Muscat, Musandam και Dhofar. Και τα διαµερίσµατα: Ad Dakhiliyah, Al Batinah, Al Wusta, Ash Sharqiyah και το Az Zahirah. Στο ακόλουθο σχήµα φαίνεται γεωγραφικά η διοικητική διάκριση. Εικ. 8.3 Τα 3 Κυβερνεία και τα 5 διοικητικά διαµερίσµατα στο Οµάν (πηγή: wikipedia.org). Μια απέραντη πεδιάδα ερήµων καλύπτει το µεγαλύτερο µέρος του κεντρικού Οµάν, µε σειρά βουνών κατά µήκος του Βορρά και της νοτιοανατολικής ακτής, όπου βρίσκονται οι κύριες πόλεις της χώρας. Το κλίµα του Οµάν είναι καυτό και ξηρό στην ενδοχώρα και υγρό κατά µήκος της ακτής. Το υψηλότερο σηµείο της χώρας αγγίζει τα µέτρα υψόµετρο και βρίσκεται στα βόρεια της χώρας στο Jebel Shams. Η θερµοκρασία κυµαίνεται εν γένει µεταξύ 10 µε 40 βαθµούς Κελσίου (βλ.- 14). Επίσηµη γλώσσα είναι η Αραβική. Επίσης οµιλούνται τα Αγγλικά, τα Baluchi (Ιρανική διάλεκτος που οµιλείται από µια µειονότητα Σουαχίλι) και τα Urdu. Ο αλφαβητισµός αγγίζει το 75,8% και η µέση προσδόκιµη ηλικία είναι τα 73,2 έτη ζωής. Επίσηµη θρησκεία είναι η ισλαµική. Αναλυτικά, ο πληθυσµός

7 κατανέµεται σε 75% Μουσουλµάνους Ιµπαντί * (Al-Ibādiyyah) και σε µικρότερα ποσοστά σε Σουνίτες Μουσουλµάνους, Σιίτες Μουσουλµάνους και Ινδουιστές (βλ.- 13). Οι εθνότητες που απαρτίζουν τον πληθυσµό είναι βασικά Άραβες, Baluchi (ιθαγενείς Σουαχίλι), Ινδοί, Πακιστανοί, από τη Σρι Λάνκα και το Μπαγκλαντές. Επίσης, πολλοί Ευρωπαίοι ζούνε και εργάζονται στη χώρα. Το νόµισµα της χώρας είναι το Ριγιάλ (Omani Riyal - OAR) και η συναλλαγµατική ισοτιµία του έναντι του Ευρώ στις 16 Αυγούστου 2006 ήταν (βλ.-11): 1 EUR = 0, OAR 1 OAR = 2,03574 EUR Εικ.8.4 Το Ριγιάλ, το νόµισµα του Οµάν (πηγή: wikipedia.org). Στην Εικόνα 8.5 φαίνεται διαγραµµατικά (βλ.-12) η πορεία του νοµίσµατος έναντι του Euro για ένα διάστηµα 12 µηνών (29/08/05 22/08/06). Τον εκέµβριο του 2001, το Συµβούλιο Συνεργασίας των χωρών του Κόλπου (στο οποίο συµµετέχει το Οµάν) συµφώνησε να καθιερωθεί από τον Ιανουάριο του 2010 ένα κοινό νέο νόµισµα στη περιοχή που θα ονοµάζεται δηνάριο. * Ισλαµικό όγµα που διαχωρίζεται από το Σιιτικό και το Σουνιτικό, µόνο στο Σουλτανάτο του Οµάν εµφανίζεται σε τόσο µεγάλη συγκέντρωση πληθυσµού.

8 Εικ. 6.5 Η πορεία του Ριάλ του Οµάν έναντι του Ευρώ για το διάστηµα 29/08/05 22/08/06 (πηγή: Το µέσο ετήσιο εισόδηµα είναι $ δολάρια, µικρό σχετικά µε τις πλούσιες χώρες της περιοχής (βλ.-13) Ιστορία Το σουλτανάτο του Οµάν ήταν παλιότερα γνωστό µε το σουµερικό όνοµά Magan. Το Οµάν αποτελούσε µια από τις Σατραπείες της περσικής αυτοκρατορίας. Ενσωµατώθηκε σε εκείνη την αυτοκρατορία περίπου το 563π.Χ. Τον 3 ο αιώνα µ.χ. ενσωµατώθηκε στην Σασσανική Αυτοκρατορία (Περσική κι αυτή). Οι πρώτες αραβικές φυλές άρχισαν να εγκαθίστανται στο Οµάν εκείνη την εποχή. Το 632, οι Sassanids έχασαν τη δύναµή τους και η αραβική κυριαρχία στο Οµάν καθιερώθηκε. Το 751, οι Ιµπαντί Μουσουλµάνοι (Ibadhi) καθιέρωσαν το οµώνυµο ισλαµικό δόγµα στο Οµάν. Το Οµάν είναι η µόνη χώρα στον ισλαµικό κόσµο µε έναν πληθυσµό πλειοψηφίας Ibadhi. Το δόγµα του Ιµπαντισµού (Ibadhism) είναι γνωστό για το "µέτριο συντηρητισµό του".

9 Το Οµάν ήταν για αιώνες κέντρο για τους εµπόρους. Το 1508, το κυριότερο λιµάνι (και σηµερινή πρωτεύουσα) το Μουσκάτ, καταλήφθηκε από τους Πορτογάλους. Οι οχυρώσεις που χτίστηκαν κατά τη διάρκεια της πορτογαλικής κατοχής δεσπόζουν ακόµα στο Μουσκάτ. Η επιρροή της Πορτογαλίας υπερίσχυσε για περισσότερο από έναν αιώνα, ωσότου κατακτήθηκε από τους Οθωµανούς το Οι Οθωµανοί διώχτηκαν το 1741 από τον Ahmad ibn Said. Εντούτοις, το Οµάν καταλήφθηκε από την Περσία µεταξύ 1743 και Στις αρχές του 19 ου αιώνα, το Οµάν ήταν το ισχυρότερο κράτος στην Αραβία και είχε σηµαντική παρουσία στην ανατολική αφρικανική ακτή µε κατοχές στο Baluchistan (επαρχία του Ιράν) και στη Ζανζιβάρη (νησί στη Κεντρική Αφρική απέναντι από την Τανζανία!). Το Οµάν ήταν το αντικείµενο του Γαλλοβρετανικού ανταγωνισµού καθ' όλη τη διάρκεια του 18 ου αιώνα. Τελικά το 1891, το Οµάν έγινε βρετανικό προτεκτοράτο, και παρέµεινε έτσι ως το Μετά από την ανακάλυψη του πετρελαίου στο εσωτερικό, µια µεγάλη σύγκρουση πέντε ετών ξέσπασε το 1954, όταν ο ιµάµης ηγήθηκε µιας εξέγερσης ενάντια στις προσπάθειες του σουλτάνου να επεκτείνει τον κυβερνητικό έλεγχο στο εσωτερικό του Οµάν. Οι εξεγερµένοι νικήθηκαν το 1959 µε βρετανική βοήθεια. Στις αρχές της δεκαετίας του '60, ο ιµάµης, που εξορίστηκε στη Σαουδική Αραβία, έλαβε την υποστήριξη από τους οικοδεσπότες του και άλλες αραβικές κυβερνήσεις (αυτή η υποστήριξη τελείωσε στη δεκαετία του '80). Το 1964, µια επανάσταση αυτονόµησης άρχισε στην επαρχία Dhofar. Βοηθούµενοι από κοµµουνιστικές και αριστερές κυβερνήσεις όπως αυτή της Υεµένης, οι επαναστάτες διαµόρφωσαν το Μέτωπο Απελευθέρωσης Dhofar, το οποίο συγχωνεύτηκε αργότερα µε το Λαϊκό Μαρξιστικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση του Οµάν και του Αραβικού Περσικού Κόλπου (PFLOAG) και άρχισαν το αντάρτικο. Η δηλωµένη πρόθεση του PFLOAG ήταν να νικηθούν όλα τα παραδοσιακά αραβικά καθεστώτα του Περσικού Κόλπου. Στα µέσα του 1974, το PFLOAG µετονοµάστηκε σε Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση του Οµάν (PFLO). Στις 23 Ιουλίου του 1970, µε τη βοήθεια των Βρετανών ο σηµερινός Σουλτάνος Qabus ibn Said al-said κατέλαβε την εξουσία, µε ένα πραξικόπηµα στο Παλάτι, ενάντια στον πατέρα του(!), το Σουλτάνο Said ibn Taymur, ο οποίος πέθανε αργότερα εξόριστος στο Λονδίνο.

10 Ένα από τα πρώτα µέτρα του νέου Σουλτάνου ήταν να καταργηθούν πολλοί από τους σκληρούς περιορισµούς του πατέρα του, που είχαν αναγκάσει χιλιάδες Οµανούς να αφήσουν τη χώρα, και να προσφερθεί αµνηστία στους αντιπάλους του προηγούµενου καθεστώτος, πολλοί από τους οποίους επέστρεψαν στο Οµάν. Καθιέρωσε επίσης µια σύγχρονη κυβερνητική δοµή και εγκαινίασε ένα σηµαντικό πρόγραµµα ανάπτυξης για να αναβαθµίσει τις εκπαιδευτικές και τις υγειονοµικές εγκαταστάσεις, να χτίσει µια σύγχρονη υποδοµή, και να αναπτύξει τους φυσικούς πόρους της χώρας. Τον Οκτώβριο του 1983, η απειλή των ανταρτών της PFLO µίκρυνε περισσότερο µε την σταθεροποίηση των διπλωµατικών σχέσεων µεταξύ της Υεµένης (όπου είχαν καταλήξει οι εναποµείναντες αντάρτες της PFLO) και του Οµάν. Μάλιστα, η Υεµένη σταµάτησε την προπαγάνδα και τις ανατρεπτικές δραστηριότητες ενάντια στο Οµάν. Από την άλλη, το 1987, το Οµάν άνοιξε πρεσβεία στο Άντεν, την πρωτεύουσα της Υεµένης. Τον Νοέµβριο του 1996, ο σουλτάνος Qaboos παρουσίασε το «βασικό καταστατικό του κράτους», το πρώτο γραπτό «Σύνταγµα του Οµάν». Τον Οκτώβριο του 2003 διενεργήθηκε στη χώρα το δηµοψήφισµα Majlis Al-shura στο οποία είχαν δικαίωµα ψήφου όλοι οι άνδρες και οι γυναίκες άνω των 21 ετών. Περίπου Οµανοί, το 74% των εγγραµµένων ψηφοφόρων, συµµετείχαν στο δηµοψήφισµα (βλ.-14, 15, 24, 41 και 42) Πολιτικό Πλαίσιο Το πολίτευµα του Σουλτανάτου του Οµάν είναι η µοναρχία, δηλαδή η εξουσία κληρονοµείται από γενιά σε γενιά µέσα στην επικρατούσα οικογένεια των Αl-Said. Ο εκάστοτε Σουλτάνος του Οµάν είναι ο απόλυτος µονάρχης του Κράτους. Σηµερινός Σουλτάνος είναι ο Qabus ibn Said al-said, ο οποίος συνάµα είναι και Πρωθυπουργός, Υπουργός Άµυνας, Εξωτερικών και Οικονοµικών! Το σουλτανάτο δεν έχει πολιτικά κόµµατα. Στις 6 Νοεµβρίου του 1996 επικυρώθηκε το πρώτο Σύνταγµα της χώρας, το οποίο απαγορεύει την ύπαρξη κοµµάτων (βλ.-15). Τον Νοέµβριο του 1991, ο Σουλτάνος καθιέρωσε το Majlis Al-shura (το Συµβουλευτικό Συµβούλιο) σε µια προσπάθεια να συστηµατοποιηθεί και να διευρυνθεί η δηµόσια συµµετοχή στην κυβέρνηση. Το Συµβουλευτικό Συµβούλιο

11 χρησιµεύει ως ένας αγωγός πληροφοριών µεταξύ των ανθρώπων και των κυβερνητικών υπουργείων. Έχει την εξουσιοδότηση να αναθεωρήσει τα σχέδια της οικονοµικής και κοινωνικής νοµοθεσίας που προετοιµάζονται από τα υπουργεία. Όπως και σε πολλές αραβικές χώρες του Κόλπου, υφίστανται και στο Οµάν τα δηµοτικά συµβούλια, τα επονοµαζόµενα majlis, όπου ο κάθε υπήκοος µπορεί να συµµετέχει και να πει τη γνώµη του. Το δικαστικό σύστηµα του Οµάν παραδοσιακά έχει βασιστεί στον Ισλαµικό Νόµο τη Shari'a δηλαδή τους νόµους του Κορανίου και τις προφορικές διδασκαλίες του Προφήτη Μωάµεθ. Ο πρώτος Ποινικός Κώδικας του Οµάν θεσπίστηκε το Το 1999, τα βασιλικά διατάγµατα τοποθέτησαν ολόκληρο το σύστηµα δικαστηρίων (δικαστές, εµπορικό δίκαιο, Shari'a και αστικά δικαστήρια) υπό την επίβλεψη του Υπουργείου ικαιοσύνης. Το Οµάν διατηρεί µικρό, αλλά επαγγελµατικό στρατό. Αν και το Οµάν απολαµβάνει έναν υψηλό βαθµό εσωτερικής σταθερότητας, οι περιφερειακές εντάσεις συνέπεια των πολέµων του Κόλπου, του πολέµου Ιράν-Ιράκ, των ανταρτών της PFLO συνεχίζουν να απαιτούν τις µεγάλες αµυντικές δαπάνες. Το 2005, το Οµάν διέθεσε $2,98 δισεκατοµµύρια δολάρια για την υπεράσπισή του - περίπου το 28,6% του συνολικού προϋπολογισµού του (βλ.-14). Όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική, όταν κατέλαβε την εξουσία ο σουλτάνος Qaboos το 1970, το Οµάν είχε περιορισµένες επαφές µε τον έξω κόσµο, συµπεριλαµβανοµένων των γειτονικών αραβικών κρατών. Μόνο δύο χώρες, το Ηνωµένο Βασίλειο και η Ινδία, διατηρούσαν διπλωµατική παρουσία στη χώρα! Κατά τη διάρκεια της περιόδου του ψυχρού πολέµου, το Οµάν απέφυγε τις σχέσεις µε τις κοµµουνιστικές χώρες λόγω της κοµµουνιστικής υποστήριξης στην εξέγερση στην επαρχία Dhofar. Το 1979, το Οµάν υποστήριξε τις συµφωνίες του Camp David και ήταν ένα από τα τρία κράτη της Αραβικής Ένωσης, µαζί µε τη Σοµαλία και το Σουδάν, που δεν χάλασαν τις σχέσεις τους µε την Αίγυπτο µετά από την υπογραφή της Αιγυπτιακής-Ισραηλινής Συνθήκης Ειρήνης το ίδιο έτος. Κατά τη διάρκεια του πολέµου Ιράν-Ιράκ, το Οµάν διατήρησε τις διπλωµατικές σχέσεις και µε τις δύο πλευρές υποστηρίζοντας έντονα τα ψηφίσµατα του Συµβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. που απαιτούσαν ένα τέλος στον πόλεµο.

12 Από το 1996 ως το 2000, το Οµάν και το Ισραήλ αντάλλαξαν εµπορικά γραφεία. Ωστόσο, µετά από λαϊκές διαδηλώσεις, το Οµάν έκλεισε το ισραηλινό εµπορικό γραφείο τον Οκτώβριο του 2000 αµέσως µετά την έναρξη της εύτερης Ιntifada. Σήµερα το Οµάν διατηρεί πολύ στενούς δεσµούς µε το Ηνωµένο Βασίλειο, µε τις Ηνωµένες Πολιτείες, αλλά και µε την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα τελευταία χρόνια, το Οµάν έχει αναλάβει διπλωµατικές πρωτοβουλίες στις κεντρικές ασιατικές δηµοκρατίες και ιδιαίτερα στο Καζακστάν, όπου συµµετέχει σε ένα πρόγραµµα κατασκευής αγωγών πετρελαίου. Η χώρα στηρίζει και ενισχύει το ρόλο του Οργανισµού Ηνωµένων Εθνών (Ο.Η.Ε.), είναι ενεργός µέλος της Παγκόσµιας Τράπεζας, του ιεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου, της UNESCO, του ΟΠΕΚ, του ΟΑΠΕΚ, του Αραβικού Συµβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Arab Gulf Cooperation Council AGCC), της Ένωσης Αραβικών Χωρών (League of Arab States) κ.α Κοινωνία - Πολιτισµός Αν και το Ιµπάντι, το δόγµα του Ισλάµ που επικρατεί στο Οµάν, είναι αρκετά φιλελεύθερο σε σύγκριση µε το Σουνιτικό ή το Σιιτικό, οι δυτικές επιρροές στη χώρα είναι αρκετά περιορισµένες. Για παράδειγµα, το οινόπνευµα είναι µόνο διαθέσιµο σε µερικά ξενοδοχεία και λίγα εστιατόρια. Στη χώρα υπάρχει σηµαντικό πρόβληµα µε το εµπόριο σαρκός. Το ελλιπές νοµοθετικό πλαίσιο επιτρέπει σε επιτήδειους να εκµεταλλεύονται την ανάγκη των οικονοµικών µεταναστών στη χώρα, ιδίως των γυναικών που καταφτάνουν από την Ινδία και το Πακιστάν. Η θέση της γυναίκας στο Οµάν δεν είναι τόσο περιορισµένη, όσο είναι για παράδειγµα στη συντηρητική Σαουδική Αραβία. Οι γυναίκες µπορούν να έχουν δίπλωµα και να οδηγούν, να σπουδάζουν σε µεικτά πανεπιστήµια και να καταλαµβάνουν θέσεις εξουσίας µέχρι και το υπουργικό αξίωµα. Σήµερα το Υπουργείο Παιδείας διοικείται από γυναίκα. Ωστόσο βάση νόµου, αρχηγός του κράτους δεν επιτρέπεται να γίνει γυναίκα (βλ.-41). Από το 1970, η κυβέρνηση έχει δώσει υψηλή προτεραιότητα στην εκπαίδευση για να αναπτύξει ένα εγχώριο εργατικό δυναµικό, το οποίο θεωρεί

13 παράγοντα ζωτικής σηµασίας στην οικονοµική και κοινωνική πρόοδο της χώρας. Το 1986, άνοιξε το πρώτο πανεπιστήµιο του Οµάν: το Πανεπιστήµιο του Σουλτάνου Qaboos (βλ.-43). Άλλα τριτοβάθµια όργανα είναι µια νοµική σχολή, ένα τεχνικό κολλέγιο, ένα οικονοµικό ινστιτούτο, ένα κολλέγιο κατάρτισης εκπαιδευτικών, και ένα ίδρυµα επιστηµών υγείας. Περίπου 250 πλήρεις και µερικές υποτροφίες απονέµονται κάθε έτος για τη µελέτη στο εξωτερικό. Υπάρχουν επίσης, 19 ιδιωτικά κολλέγια και πανεπιστήµια. Από το 1999, η κυβέρνηση έχει αρχίσει µεταρρυθµίσεις στην τριτοβάθµια εκπαίδευση µε σκοπό να ικανοποιήσει τις ανάγκες ενός αυξανόµενου πληθυσµού, του οποίου µόνο ένα µικρό ποσοστό συνεχίζει στα ιδρύµατα τριτοβάθµιας εκπαίδευσης. Ο αλφαβητισµός αγγίζει το 75,8% (βλ.-13). Στον τοµέα της υγείας, το Οµάν έχει δώσει µεγάλη προτεραιότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι µέχρι το πραξικόπηµα του Σουλτάνου Qaboos σε όλη τη χώρα υπήρχε µόνο ένα νοσοκοµείο! Σήµερα η κατάσταση του τοµέα Υγείας έχει βελτιωθεί αρκετά και στους δείκτες θνησιµότητας νεογνών κατέχουν σχετικά χαµηλά ποσοστά παγκοσµίως µε 18,89% 0. Ο προσδόκιµος χρόνος ζωής πλησιάζει τα 73,4 χρόνια (βλ.- 13). Στη χώρα εκδίδονται τόσο αραβόφωνες, όσο κι αγγλόφωνες εφηµερίδες. Επίσης, κυκλοφορούν ελεύθερα και ξένες εφηµερίδες και περιοδικά. Εκπέµπουν 15 ραδιοφωνικοί σταθµοί και 13 τηλεοπτικοί (βλ.-13). Η χώρα είναι µέλος του Παγκόσµιου Οργανισµού Προστασίας της Πνευµατικής Ιδιοκτησίας (World Intellectual Property Organization WIPO). Η κατάληξη των διαδικτυακών τόπων της χώρας είναι το.om και υπάρχει µικρή διείσδυση του Ίντερνετ στον πληθυσµό, περίπου χρήστες το 2005 (βλ.-13). 8.5 Οικονοµία Όταν το Οµάν παρήκµασε από κέντρο εµπορίου όπλων και σκλάβων στο µέσο του 19 ου αιώνα, η οικονοµία στηρίχθηκε αποκλειστικά στη γεωργία, στη βοσκή καµηλών και αιγών, στην αλιεία, και στις παραδοσιακές βιοτεχνίες. Η χώρα φηµίζεται για τα παραδοσιακά µαχαίρια khanjar (χατζάρ) τα οποία εξάγει σε όλο τον κόσµο.

14 Η πρώτη εξαγωγή του Οµανικού πετρελαίου έγινε στις 27 Ιουλίου Σήµερα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο τροφοδοτούν την οικονοµία και τα εισοδήµατα από τα πετρελαιοειδή έχουν επιτρέψει τη δραµατική ανάπτυξη του Οµάν κατά τη διάρκεια των τελευταίων 40 ετών. Το πετρέλαιο αντιπροσωπεύει περίπου 90% των εξαγωγών του Οµάν κι η χώρα είναι η 26 η µεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός στον κόσµο. Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (Α.Ε.Π.) το 2006 αγγίζει τα $34,8 δισεκατοµµύρια δολάρια και τα $ κατά άτοµο (βλ.-13). Σήµερα το Οµάν παράγει περίπου βαρέλια πετρελαίου ανά ηµέρα (bpd) και έχουν υπάρξει σηµαντικές ανακαλύψεις κοιτασµάτων φυσικού αερίου. Ωστόσο, το Οµάν δεν έχει τους απέραντους πόρους πετρελαίου που έχουν µερικοί από τους γείτονές του. Τα κοιτάσµατα είναι περίπου 4,8 δισεκατοµµύρια βαρέλια (βλ.-13). Η κρατική επιχείρηση πετρελαίου ονοµάζεται «Ανάπτυξη Πετρελαίου Οµάν». Το Οµάν και το Μπαχρέιν είναι οι µόνες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες του Κόλπου που δεν είναι µέλη του ΟΠΕΚ. Η κυβέρνηση κινείται µπροστά µε ιδιωτικοποιήσεις και µε την ανάπτυξη του εµπορικού νόµου για να διευκολύνει τις ξένες επενδύσεις. Το Οµάν έγινε µέλος του Παγκόσµιου Οργανισµού Εµπορίου τον Οκτώβριο του 2000 και συνεχίζει να τροποποιεί τις οικονοµικές και εµπορικές πρακτικές του για να προσαρµοστεί στα διεθνή πρότυπα. Στις 20 Ιουλίου 2006, ο αµερικανικός Οίκος των Αντιπροσώπων (House of Representatives) ενέκρινε συµφωνία απελευθέρωσης των συναλλαγών µεταξύ των δυο κρατών. Η γεωργία και η αλιεία είναι ο παραδοσιακός τρόπος της ζωής στο Οµάν. Η παραγωγή καρυδών, µάνγκο, αλφάλφα, σίτου και µπανανών αυξάνονται. Το ίδιο και η εκτροφή βοοειδών (κυρίως στο Dhofar) και η παραγωγή πουλερικών. Οι εξαγωγές ψαριών (σκουµπρί, τόνος, γαρίδες, αστακός κ.ά.) και οστρακόδερµων είναι σηµαντικές (2,1% του ΑΕΠ). Κύριοι εισαγωγείς προϊόντων του Οµάν είναι οι ακόλουθες: Ιαπωνία (22,1%), Κίνα (15,2%), Ταϊλάνδη (12,6%), Νότια Κορέα (19,9%), Η.Π.Α. (9,4%). Σε µια προσπάθεια να διαφοροποιηθεί η οικονοµία, στις αρχές της δεκαετίας του '80, η κυβέρνηση έχτισε εγκαταστάσεις µεταλλείας και καθαρισµού χαλκού στο Sohar. Άλλα µεγάλα βιοµηχανικά προγράµµατα εν εξελίξει περιλαµβάνουν εγκαταστάσεις καθαρισµού πετρελαίου, εγκαταστάσεις λιπάσµατος και µεθανόλης,

15 χύτη αργιλίου και δύο εργοστάσια τσιµέντου. Οι βιοµηχανικές ζώνες στο Rusayl και στο Sohar επιδεικνύουν τις ελαφριές βιοµηχανίες της χώρας. Τέλος, το µάρµαρο, ο ασβεστόλιθος, και ο γύψος µπορούν να αποδειχθούν εµπορικά βιώσιµοι κλάδοι στο µέλλον (βλ.-41 και 44). Οι Άµεσες Ξένες Επενδύσεις (Foreign Direct Investments F.D.I.) υπολογίζεται ότι το 2005 (βλ.-18) έφτασαν στο επίπεδο των $789,4 εκατοµµυρίων δολαρίων. Στον ακόλουθο πίνακα φαίνονται οι κλάδοι στους οποίους επενδύονται τα περισσότερα κεφάλαια. Επιχειρήσεις και Οικονοµικές Υπηρεσίες 24% Βαριά Βιοµηχανία 19% Χηµικά, Πλαστικά και Πολυµερή 15% Ιδιοκτησία, Τουρισµός και Ψυχαγωγία 10% Εξοπλισµός Μεταφορών 8% Καταναλωτικά Αγαθά 7% Logistics & ιανοµή 3% Ηλεκτρονικά προιόντα 2% Πηγή: Ιούνιος 2006 Εικ.8.5 Κατανοµή Α.Ξ.Ε. ανά κλάδο στο Οµάν. Τα κυβερνητικά προγράµµατα προσφέρουν ευνοϊκά δάνεια και προωθούν την οικοδόµηση νέων βιοµηχανικών περιοχών. Η κυβέρνηση δίνει τη µεγαλύτερη έµφαση στην «Omanization» του εργατικού δυναµικού, ιδιαίτερα στις τραπεζικές εργασίες, τα ξενοδοχεία κ.ά. ηλαδή επιδιώκει τη στελέχωση των επιχειρήσεων µε Οµανούς πολίτες. Προς το στόχο αυτό, είναι υποχρεωτικό κάθε επιχείρηση να στελεχώνεται από 60% Οµανούς υπαλλήλους (βλ.-41). 8.6 Επιχειρηµατική ραστηριοποίηση στο Οµάν. υστυχώς το Σουλτανάτο του Οµάν δεν εκπροσωπείται από κάποια πρεσβεία στην Ελλάδα. Η πλησιέστερη πρεσβεία είναι αυτή της Ρώµης (βλ.-30). Σηµαντική πηγή πληροφοριών για τη χώρα αποτελεί το διαδίκτυο, καθώς υπάρχουν αρκετές ιστοσελίδες υπουργείων, οργανισµών κτλ. Στο Παράρτηµα 8 µπορεί κανείς να συλλέξει πληροφορίες της χώρας µέσω των διαφόρων ιστοσελίδων που παραθέτονται.

16 ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΟΜΑΝ ΣΤΗ ΡΩΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΟ ΟΜΑΝ /νση : Via. Della Camillluccia 625, /νση : P.O. Βox 175, Muscat 117 Post Code 135 Rome Τηλ.: (00 396) Τηλ.: (00968) , Fax : (00396) Fax : (00968) , Επίτιµος Γενικός Πρόξενος: Saad Suhail Al Muhaini Bahwan Οι δυο χώρες διατηρούν οµαλές και αρµονικές διµερείς σχέσεις κι ο ετήσιος όγκος των ελληνικών εξαγωγών στο Οµάν το 2005 (βλ.-20) ανήρθε στα 7,1 εκατοµµύρια ευρώ (αύξηση 508% από το 2004!) και οι εισαγωγές στα 5,5 εκατοµµύρια ευρώ (αύξηση 0,5% από το 2004). Η γραφειοκρατία και η δωροδοκία είναι σηµαντικά προβλήµατα στην κυβέρνηση του Οµάν, εν µέρει λόγω της µη αξιοκρατικής πλήρωσης των θέσεων των υψηλών αξιωµατούχων, και εν µέρει επειδή όλη η κυβερνητική χρηµατοδότηση ελέγχεται από το Υπουργείο Οικονοµικών, που δηµιουργούν µια µεγάλη λειτουργική δυσχέρεια. Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα αποθαρρυντικό πρόβληµα επειδή περισσότερο από 50% της οικονοµίας διοχετεύεται µέσω των κυβερνητικών οργάνων και των συµβάσεων. Αντίθετα µε τα γειτονικά Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα που έχουν µια αυστηρή νοµοθεσία στις συµβάσεις του ιδιωτικού τοµέα, στο Οµάν καµία προστασία ή εγγύηση δεν υπάρχει για να κρατήσει τα κυβερνητικά όργανα υπεύθυνα στην ικανοποίηση των όρων των διαφόρων συµφωνιών. Λόγω αυτών των προβληµάτων, πολλά διεθνή επιχειρηµατικά γραφεία δεν επικροτούν την επιχειρηµατική δραστηριότητα στο Οµάν. Στο Οµάν οποιοσδήποτε ξένος επιχειρηµατίας µπορεί να επιχειρήσει άµεσα χωρίς να είναι υποχρεωτική η ύπαρξη ενός τοπικού συνεταίρου (business partner). Ωστόσο, είναι υποχρεωτικό το 60% των υπαλλήλων της επιχείρησης να είναι πολίτες του Οµάν. Πολλές πληροφορίες µπορεί να βρει κανείς στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Πληροφοριών στη διεύθυνση

17 Το κράτος συµµετέχει ενεργά σε σηµαντικούς παγκόσµιους οργανισµούς, στηρίζει και συµµορφώνεται στα ψηφίσµατά τους. Το Οµάν είναι µέλος του Παγκόσµιου Οργανισµού Εµπορίου και συµµετέχει στην Γενική Συµφωνία ασµών και Εµπορίου (General Agreement on Tariffs and Trade - GATT) κ.ά. Σηµαντική γέφυρα µεταξύ του ιδιωτικού τοµέα και της Κυβέρνησης είναι το Επιµελητήριο Εµπορίου και Βιοµηχανίας του Οµάν (Oman Chamber of Commerce and Industry - OCCI). Βρίσκεται στο διαδίκτυο στη διεύθυνση όπου υπάρχουν σηµαντικές πληροφορίες για το πώς µπορεί κανείς να δραστηριοποιηθεί επιχειρηµατικά στη χώρα. Στη χώρα γίνονται ετησίως πολλές εκθέσεις παγκοσµίου εµβέλειας (βλ.-41). Οι υποδοµές των συνεδριακών κέντρων είναι ικανοποιητικές. Το Oman Exhibition Hall είναι το µεγαλύτερο εκθεσιακό κέντρο της χώρας καλύπτοντας µια έκταση τ.µ. Σηµαντικές εκθέσεις είναι οι ακόλουθες: MUSCAT INTERNATIONAL FAIR, FINE ARTS EXHIBITION, OMAN TRAVEL MARKET, MUSCAT INTERNATIONAL BOOK FAIR, INTERIOR & BUILDEX, MUSCAT FURNITURE EXHIBITION, FASHION & ACCESSORIES FAIR, GULF AGRO FISH & FOOD, GULF ECO, MOTOR SHOW, WOMAN EXHIBITION, HEALTH EXPO κ.ά. 8.7 Πρόσβαση στη χώρα. Η πρόσβαση στη χώρα µπορεί να γίνει βασικά µέσω των τεσσάρων διεθνών αεροδροµίων της - µεγαλύτερο αυτό στην πρωτεύουσα Μουσκάτ (Muscat International Airport). Οι αερογραµµές της χώρας είναι οι Oman Air ( υστυχώς δεν υπάρχει άµεση αεροπορική σύνδεση της Ελλάδας µε το Οµάν. Βασικότερα λιµάνια της χώρας είναι αυτά στις πόλεις Μουσκάτ (Mina' Qabus) και Salalah (Mina Raysout). 8.8 Επίλογος: Γιατί.Ε.. στο Οµάν; Το Σουλτανάτο του Οµάν δεν είναι η πλέον αναπτυσσόµενη οικονοµία του Κόλπου. Επίσης, όπως προαναφέρθηκε, πολλά διεθνή επιχειρηµατικά κέντρα αποθαρρύνουν τις επενδύσεις στη χώρα καθώς δεν υπάρχει συγκεκριµένο νοµοθετικό πλαίσιο για τις επιχειρηµατικές δραστηριότητες. Ωστόσο, το Οµάν έχει

18 κάποιες ιδιαιτερότητες σε σχέση µε τις υπόλοιπες χώρες του Κόλπου που το καθιστούν επιχειρηµατικά ενδιαφέρον. Πρώτα απ όλα, κατέχει ίσως την πλέον στρατηγική θέση στον Περσικό Κόλπο, αφού βρέχεται από τον Περσικό Κόλπο και µάλιστα ελέγχει το στενό της Χουρµούζης (Hormuz), βρέχεται από την Αραβική Θάλασσα, δηλαδή το άνοιγµα της Ερυθράς προς τον Ινδικό Ωκεανό και τέλος είναι τόσο κοντά στις χώρες του Κόλπου, όσο κοντά είναι και στο Πακιστάν και την Ινδία! Επίσης, το θρήσκευµα της χώρας διακρίνεται για την ηπιότητά του. Οι µουσουλµάνοι Ιµπάντι δεν πρεσβεύουν τις φονταµενταλιστικές θέσεις των Σιιτών και Σουνιτών Μουσουλµάνων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ένας Οµανός φοιτητής στην Ελλάδα: «Τα πράγµατα στο Οµάν είναι απλά. Μπορείς να προσευχηθείς όποια ώρα της ηµέρας σε βολεύει» Η ηπιότητα του θρησκεύµατος ίσως αποτελεί ένα πλεονέκτηµα για τον φιλόδοξο επιχειρηµατία, καθώς δεν θα συναντήσει εµπόδια που θα προκαλούνται από τη θρησκευτική διαφορετικότητά του. Στο Παράρτηµα 8 υπάρχουν χάρτες της χώρας, στοιχεία επικοινωνίας διαφόρων σηµαντικών υπουργείων, χρήσιµες διαδικτυακές διευθύνσεις και διάφορες χαρακτηριστικές φωτογραφίες του Οµάν.

19 Παράρτηµα Κεφαλαίου 8

20

21 8.1 Χάρτης του Οµάν. Πηγή : U.N. Cartographic Section

22 8.2 Χρήσιµοι διαδικτυακοί τόποι Ministrty of Information Ministry of Commerce and Industry Ministry of National Economy Ministry of Education Ministry of Tourism Ministry of Health Ministry of Finance Ministry of Justice Ministry of Heritage & Culture Επιµελητήριο Βιοµηχανίας κι Εµπορίου Αεροδρόµια Portal (Κόµβος Ιστοσελίδων) Sultan Qaboos University Sohar University

23 8.3 Φωτογραφικό υλικό Εικ. Π Το Σουλτανάτο του Οµάν όπως φαίνεται από το δορυφόρο. Εικ. Π Γυναίκα οµιλητής στο Πανεπιστήµιο του Σουλτάνου.

24 Εικ. Π Παραδοσιακός χορός µε τα φηµισµένα µαχαίρια khanjar. Εικ. Π Άποψη από γυναικεία αγορά. Εικ. Π Φωτογραφία του Σουλτάνου του Οµάν Qabus ibn Said al-said.

25 Εικ. Π Μνηµείο στο Οµάν. Εικ. Π Αεροσκάφος των εθνικών αερογραµµών Oman Air. Εικ. Π Σύναψη µιας ελληνο-οµανικής επιχειρηµατικής συµφωνίας.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΤΖΕΝΤΑ

ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΤΖΕΝΤΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ P.O. BOX 5108, Jeddah 21 422 Tel: 00966 12 66 90 824 E-Mail: ecocom-jeddah@mfa.gr Προϊστάμενος : Θεόδωρος Ξυπολιάς, Σύμβουλος Ο.Ε.Υ. Α 1 Οκτώβριος 2014 ΣΟΥΛΤΑΝΑΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

Τµήµα ιοικητικών Υπηρεσιών Β.Ε.Ο. ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ Θ Ε ΣΣΑΛΟ Ν Τ Κ ΗΣ Αριθ. Πρωτ.

Τµήµα ιοικητικών Υπηρεσιών Β.Ε.Ο. ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ Θ Ε ΣΣΑΛΟ Ν Τ Κ ΗΣ Αριθ. Πρωτ. Τµήµα ιοικητικών Υπηρεσιών Β.Ε.Ο. Από: Embαssy ο - Office ο Econ. & Com. Affairs Αποστολή: Πέµπτη, 10 Ιουλίου 2014 4:36 µµ Προς: 'Embαssy ο - Ο8 of Econ. & Com. Affairs' Θέµα: Ετήσια

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΣΤΗΝ ΤΖΕΝΤΑ

ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΣΤΗΝ ΤΖΕΝΤΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ P.O. BOX 5108, Jeddah 21 422 Tel: 00966 12 66 90 824 E-Mail: ecocom-jeddah@mfa.gr Προϊστάµενος : Θεόδωρος Ξυπολιάς, Σύµβουλος Ο.Ε.Υ. Α Νοέµβριος 2013 ΣΟΥΛΤΑΝΑΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΙΡΑΝ. Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου

Η ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΙΡΑΝ. Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου Η ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΙΡΑΝ Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου Αλλαγές στο Ενεργειακό Τοπίο Πολλά φαίνεται να αλλάζουν με την πρόσφατη συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν. Είναι φανερό πως

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣΗΜΟ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣΗΜΟ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ Η ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣΗΜΟ Η σημαία της Βουλγαρίας αποτελείται από τρεις ισομεγέθεις οριζόντιες λωρίδες χρώματος λευκού(στην κορυφή), πράσινου και κόκκινου. Το λευκό αντιπροσωπεύει την ειρήνη,

Διαβάστε περισσότερα

Trade Fair at a glance!

Trade Fair at a glance! Πρόσκληση συμμετοχής στη 16η Διεθνή Έκθεση Middle East Organic and Natural Products Expo Dubai- Η μοναδική έκθεση στη Μέση Ανατολή η οποία εστιάζει το ενδιαφέρον της σε προιόντα ανώτερης ποιότητας. Trade

Διαβάστε περισσότερα

Εξήντα δύο εκατομμύρια ευρώ στην Κένυα από την Παγκόσμια Τράπεζα

Εξήντα δύο εκατομμύρια ευρώ στην Κένυα από την Παγκόσμια Τράπεζα Επιλεγμένες Επιχειρηματικές Ειδήσεις από την Κένυα 1 Εξήντα δύο εκατομμύρια ευρώ στην Κένυα από την Παγκόσμια Τράπεζα Το μέγαρο όπου στεγάζονται τα γραφεία της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Ναϊρόμπι. Ο κλάδος

Διαβάστε περισσότερα

«Επιχειρηματικές Ευκαιρίες στα Η.Α.Ε: Dubai, Abu Dhabi, Sharjah»

«Επιχειρηματικές Ευκαιρίες στα Η.Α.Ε: Dubai, Abu Dhabi, Sharjah» «Επιχειρηματικές Ευκαιρίες στα Η.Α.Ε: Dubai, Abu Dhabi, Sharjah» Magdi El Halawani, PhD Ηead of Public Relations, Greece Consolidated Contractors Company A Αντιπρόεδρος Αραβο-ελληνικό Επιμελητήριο Εμπορίου

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5 Εµιράτο του Κατάρ

Κεφάλαιο 5 Εµιράτο του Κατάρ Κεφάλαιο 5 Εµιράτο του Κατάρ Qatar) - Dawlat رطق ةلود) Εικ. 5.1 Το νησί Μαργαριτάρι (µελλοντική άποψη). 1 Ο Γίγαντας του Φυσικού Αερίου, το Κατάρ. Το Κατάρ βρίσκεται στο κέντρο του Περσικού Κόλπου, µια

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ Η σημαία της Αυστραλίας αποτελείται από τρία κύρια σύμβολα, την Union Flag,το Αστέρι της Κοινοπολιτείας και το Σταυρό του Νότου. Το Union Flag θεωρείται γενικά ότι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1. Εισαγωγή 21 Τι είναι η Ιστορία; 21 Τότε και τώρα, εκεί και εδώ 24 Το φυσικό περιβάλλον 28 Λίγη περιγραφική Γεωγραφία 29 Επίλογος 32

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1. Εισαγωγή 21 Τι είναι η Ιστορία; 21 Τότε και τώρα, εκεί και εδώ 24 Το φυσικό περιβάλλον 28 Λίγη περιγραφική Γεωγραφία 29 Επίλογος 32 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εικονογραφήσεις 13 Βιογραφικά 15 Πρόλογος στην 11 η έκδοση 17 1. Εισαγωγή 21 Τι είναι η Ιστορία; 21 Τότε και τώρα, εκεί και εδώ 24 Το φυσικό περιβάλλον 28 Λίγη περιγραφική Γεωγραφία 29 Επίλογος

Διαβάστε περισσότερα

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ MUSTAFA OSMAN ISMAIL ALAMIN MINISTER OF INVESTMENT, REPUBLIC OF SUDAN TO THE SECOND GREEK EU PRESIDENCY CONFERENCE «Europe and the Arab World: Strengthening political, business

Διαβάστε περισσότερα

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ DR ALI OTHMAN BADRI SINDI MINISTER OF PLANNING, KURDISTAN REGION, IRAQ TO THE SECOND GREEK EU PRESIDENCY CONFERENCE «Europe and the Arab World: Strengthening political, business

Διαβάστε περισσότερα

Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική Γεωπολιτικές εξελίξεις, ενεργειακή ασφάλεια και παγκόσµια οικονοµία

Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική Γεωπολιτικές εξελίξεις, ενεργειακή ασφάλεια και παγκόσµια οικονοµία Τετάρτη 20 Απριλίου 2011 www.geostrategy.gr Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική Γεωπολιτικές εξελίξεις, ενεργειακή ασφάλεια και παγκόσµια οικονοµία Οι επιπτώσεις των πρόσφατων εξεγέρσεων Οι πρόσφατες εξεγέρσεις

Διαβάστε περισσότερα

Σύνορα Ιορδανία, Ιράκ, Κουβέιτ, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ομάν, Υεμένη Ερυθρά θάλασσα, Περσικός κόλπος

Σύνορα Ιορδανία, Ιράκ, Κουβέιτ, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ομάν, Υεμένη Ερυθρά θάλασσα, Περσικός κόλπος Σύνορα Ιορδανία, Ιράκ, Κουβέιτ, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ομάν, Υεμένη Ερυθρά θάλασσα, Περσικός κόλπος Πληθυσμός 28,5 εκατομμύρια 5,5 από τα οποία δεν είναι Σαουδάραβες SAGIA Saudi Arabian General

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονα Θέματα Διεθνούς Πολιτικής

Σύγχρονα Θέματα Διεθνούς Πολιτικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Σύγχρονα Θέματα Διεθνούς Πολιτικής Μάθημα 2 ο : Η Αφρική. Το Ισλάμ. Η ανάδυση του Μεσανατολικού ζητήματος Ιωάννης Παπαγεωργίου, Επίκουρος

Διαβάστε περισσότερα

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Πρεσβεία της Ελλάδος στα Η.Α.Ε. Γραφείο Ο.Ε.Υ. Ντουμπάι Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ - Τον 19ο και στις αρχές του 20ού αιώνα στην περιοχή άνθησε η βιομηχανία αλιείας των μαργαριταριών. - Στις

Διαβάστε περισσότερα

Ανατολικη Μεσογειος Επιπτώσεις παγκόσμιων αγορών και τιμων φυσικού αερίου

Ανατολικη Μεσογειος Επιπτώσεις παγκόσμιων αγορών και τιμων φυσικού αερίου Ανατολικη Μεσογειος Επιπτώσεις παγκόσμιων αγορών και τιμων φυσικού αερίου FMW/IENE 6ο Ενεργειακο Συμποσιο, Λευκωσια, 4 Δεκεμβριου 2018 Dr. CHARLES ELLINAS Atlantic Council / CEO e-cnhc 1 Περιεχομενο Επισκοπηση

Διαβάστε περισσότερα

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ ROMAN VASSILENKO DEPUTY MINISTER OF FOREIGN AFFAIRS OF KAZAKHSTAN

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ ROMAN VASSILENKO DEPUTY MINISTER OF FOREIGN AFFAIRS OF KAZAKHSTAN THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ ROMAN VASSILENKO DEPUTY MINISTER OF FOREIGN AFFAIRS OF KAZAKHSTAN THE EU EURASIA-CHINA BUSINESS SUMMIT Building bridges from east to west ΔΕΥΤΕΡΑ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017 1 THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΔΡΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ 2013-2014

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΔΡΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ 2013-2014 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΔΡΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ 2013-2014 1 Συνολική παρουσία Υπουργείου Εξωτερικών ανά τον κόσμο ΓΡΑΦΕΙΑ ΟΕΥ ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ/ ΓΕΝ. ΠΡΟΞΕΝΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

THE ECONOMIST JIANZHONG LU ΟΜΙΛΙΑ FOUNDING CHAIRMAN, SILK ROAD CHAMBER OF INTERNATIONAL COMMERCE (SRCIC), PRESIDENT, TANG WEST MARKET GROUP

THE ECONOMIST JIANZHONG LU ΟΜΙΛΙΑ FOUNDING CHAIRMAN, SILK ROAD CHAMBER OF INTERNATIONAL COMMERCE (SRCIC), PRESIDENT, TANG WEST MARKET GROUP THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ JIANZHONG LU FOUNDING CHAIRMAN, SILK ROAD CHAMBER OF INTERNATIONAL COMMERCE (SRCIC), PRESIDENT, TANG WEST MARKET GROUP THE EU-EURASIA-CHINA BUSINESS SUMMIT Building bridges from east

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ....3 ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 1. Ακαθάριστος κύκλος εργασιών....4 2. Λειτουργικό Κέρδος....7 3. Άποψη για την οικονομική κρίση... 10 4. Τα περισσότερο σημαντικά επιχειρησιακά

Διαβάστε περισσότερα

Πορτογαλία Θρησκείες

Πορτογαλία Θρησκείες Πορτογαλία Θρησκείες 3. α. Εργαστείτε ομαδικά και διαλέξτε μια χώρα για να την παρουσιάσετε στην τάξη. Για μεγαλύτερη ευκολία, μπορείτε να συμπληρώσετε έναν πίνακα όπως ο παραπάνω με τα αντίστοιχα στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΓΥΡΩ ΜΑΣ. Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΓΥΡΩ ΜΑΣ. Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΓΥΡΩ ΜΑΣ Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου Αλλαγές στο Ενεργειακό Τοπίο Πολλά φαίνεται να αλλάζουν γύρω μας. Είναι φανερό πως πολλά δεδομένα που ίσχυαν στις πολιτικές εξελίξεις της Μέσης Ανατολής

Διαβάστε περισσότερα

10995/15 ΑΝ/γπ 1 DG C 2A

10995/15 ΑΝ/γπ 1 DG C 2A Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 20 Ιουλίου 2015 (OR. en) 10995/15 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: με ημερομηνία: 20 Ιουλίου 2015 Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Αντιπροσωπίες

Διαβάστε περισσότερα

2 ο φροντιστήριο στη Γενική Οικονομική Ιστορία. Άννα Κομποθέκρα, 2013.

2 ο φροντιστήριο στη Γενική Οικονομική Ιστορία. Άννα Κομποθέκρα, 2013. 2 ο φροντιστήριο στη Γενική Οικονομική Ιστορία Άννα Κομποθέκρα, 2013. Περιεχόμενα 1. Παρουσίαση στατιστικών σειρών για την περίοδο 1750-1914 των οικονομικών μεταβλητών : 1) πληθυσμός, 2) ΑΕΠ, 3) κατά κεφαλήν

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Κάιρο 10 Ιουλίου 2012 Το επενδυτικό περιβάλλον στην Αίγυπτο 1. Γενικά Η Αίγυπτος είναι ο πρώτος αποδέκτης άµεσων ξένων επενδύσεων

Διαβάστε περισσότερα

Σουλτανάτο του Ομάν Κάστρα της Ερήμου, Μπαχρέιν, 5 ημέρες

Σουλτανάτο του Ομάν Κάστρα της Ερήμου, Μπαχρέιν, 5 ημέρες Ηράκλειο : Ζωγράφου 12 τηλ. 2810 280040-fax 2810281506 Αθήνα : Σαχτούρη 103 Πειραιάς τηλ. 210 3319761 e-mail : roundtravel@roundtravel.gr www.roundtravel.gr Σουλτανάτο του Ομάν Κάστρα της Ερήμου, Μπαχρέιν,

Διαβάστε περισσότερα

Αναρτήθηκε από τον/την Βασιλειάδη Γεώργιο Κυριακή, 20 Μάιος :06 - Τελευταία Ενημέρωση Δευτέρα, 21 Μάιος :08

Αναρτήθηκε από τον/την Βασιλειάδη Γεώργιο Κυριακή, 20 Μάιος :06 - Τελευταία Ενημέρωση Δευτέρα, 21 Μάιος :08 Ο Καναδάς είναι κράτος που καταλαμβάνει το βόρειο άκρο της Βόρειας Αμερικής. Στα ανατολικά βρέχεται από τον Ατλαντικό, στα νότια συνορεύει με τις ΗΠΑ, στα δυτικάβρέχεται από τον Ειρηνικό και συνορεύει

Διαβάστε περισσότερα

MINISTER OF TOURISM, GREECE

MINISTER OF TOURISM, GREECE THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ ELENA KOUNTOURA MINISTER OF TOURISM, GREECE THE EU EURASIA-CHINA BUSINESS SUMMIT Building bridges from east to west ΔΕΥΤΕΡΑ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017 1 THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ ELENA KOUNTOURA

Διαβάστε περισσότερα

Η Αφρική είναι η τρίτη σε μέγεθος ήπειρος του πλανήτη μας, μετά την Ασία και την Αμερική. Η έκτασή της είναι, χωρίς τα νησιά, 29,2 εκατομμύρια τετρ. χ

Η Αφρική είναι η τρίτη σε μέγεθος ήπειρος του πλανήτη μας, μετά την Ασία και την Αμερική. Η έκτασή της είναι, χωρίς τα νησιά, 29,2 εκατομμύρια τετρ. χ Β. Π. Γ. Π. Η Αφρική είναι η τρίτη σε μέγεθος ήπειρος του πλανήτη μας, μετά την Ασία και την Αμερική. Η έκτασή της είναι, χωρίς τα νησιά, 29,2 εκατομμύρια τετρ. χιλιόμετρα, ενώ με τα νησιά φτάνει τα 30,2

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΕΣΒΕΙΑ THΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Γραφείο Ο.Ε.Υ. Μαδρίτη 7.05.2010. Εξωτερικό εμπόριο Ισπανίας για το 2009. Γενικά χαρακτηριστικά

ΠΡΕΣΒΕΙΑ THΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Γραφείο Ο.Ε.Υ. Μαδρίτη 7.05.2010. Εξωτερικό εμπόριο Ισπανίας για το 2009. Γενικά χαρακτηριστικά ΠΡΕΣΒΕΙΑ THΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Γραφείο Ο.Ε.Υ. Μαδρίτη 7.05.2010 Εξωτερικό εμπόριο Ισπανίας για το 2009 Γενικά χαρακτηριστικά Η διεθνής οικονομική κρίση, που άρχισε να πλήττει σοβαρά την παγκόσμια οικονομία από το

Διαβάστε περισσότερα

Δημοκρατία της νότιας Ευρώπης. Επιφάνεια: τ.χμ Πληθυσμός: κατ. Πρωτεύουσα: Ρώμη. Γλώσσα: επίσημη η ιταλική.

Δημοκρατία της νότιας Ευρώπης. Επιφάνεια: τ.χμ Πληθυσμός: κατ. Πρωτεύουσα: Ρώμη. Γλώσσα: επίσημη η ιταλική. ΙΤΑΛΙΑ Δημοκρατία της νότιας Ευρώπης. Επιφάνεια: 301.230 τ.χμ Πληθυσμός: 58.057.477 κατ. Πρωτεύουσα: Ρώμη. Γλώσσα: επίσημη η ιταλική. Ανάμεσα στις αλλόγλωσσες ομάδες είναι η γερμανική, η αλβανική, η ελληνική,

Διαβάστε περισσότερα

EC - EIE Programme - SEIPLED Project. WP 2: «Μεθοδολογία & Εργαλεία» ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

EC - EIE Programme - SEIPLED Project. WP 2: «Μεθοδολογία & Εργαλεία» ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: EC - EIE Programme - SEIPLED Project WP 2: «Μεθοδολογία & Εργαλεία» ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Προσέγγιση σε τοπικό επίπεδο Τοπικές συνθήκες Εμπόδια Συμβουλευτική Επιτροπή Στάδιο Σχεδιασμού Πρόγραμμα εργασίας 1. Προσέγγιση

Διαβάστε περισσότερα

Οι εξαγωγές στη Βόρεια Ελλάδα

Οι εξαγωγές στη Βόρεια Ελλάδα Έρευνα ΕΥ Ελλάδος Οι εξαγωγές στη Βόρεια Ελλάδα Οκτώβριος 2017 Δις ευρώ Το εξωτερικό εμπόριο και η πορεία προς την κρίση Παραδοσιακά, η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από μεγάλα ελλείμματα στο εμπορικό της ισοζύγιο.

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 6. Η κρίση στα Βαλκάνια (σελ )

Κεφάλαιο 6. Η κρίση στα Βαλκάνια (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης 4 η Ενότητα «Η Ελλάδα στον 19 ο αιώνα» 1 Κεφάλαιο 6 Η κρίση στα Βαλκάνια (σελ. 170 173) Στη διάρκεια του 19ου αιώνα η Οθωµανική Αυτοκρατορία αντιµετώπισε πολλά προβλήµατα και άρχισε σταδιακά

Διαβάστε περισσότερα

Η ΓΑΛΛΙΑ ERASMUS + ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Η ΓΑΛΛΙΑ ERASMUS + ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ Η ΓΑΛΛΙΑ ERASMUS + ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2016-2017 ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ Η Γαλλία είναι μία μεγάλη χώρα της δυτικής Ευρώπης. Ο πληθυσμός της ανέρχεται στα 66,6 εκατομμύρια και το νόμισμα της είναι το ευρό.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΟΡΕΙΝΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΚΑΜΤΣΑΤΚΑ

Η ΟΡΕΙΝΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΚΑΜΤΣΑΤΚΑ Η ΟΡΕΙΝΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΚΑΜΤΣΑΤΚΑ ΔΠΜΣ «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΟΡΕΙΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ» ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2014 2015 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΟΥΡΑΣ ΒΑΝΕΣΣΑ ΜΠΟΥΓΙΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης Αμυντικές δαπάνες σε παγκόσμια κλίμακα Εμπόριο Αμυντικού Εξοπλισμού Αμυντικές δαπάνες κρατών-μελών ΝΑΤΟ Αμυντικές

Ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης Αμυντικές δαπάνες σε παγκόσμια κλίμακα Εμπόριο Αμυντικού Εξοπλισμού Αμυντικές δαπάνες κρατών-μελών ΝΑΤΟ Αμυντικές 1o Συνέδριο Οικονομικού Σώματος Αμυντικές Δαπάνες: Διεθνής Πρακτική - Προκλήσεις για το Μέλλον Λγός (Ο) Δημήτριος Μελέτης Δντής ΔΟΙ/71 Α/Μ ΤΑΞ Αθήνα, 22 Φεβ 2018 1 Περίγραμμα Ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 29 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912)

Ενότητα 29 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912) Ενότητα 29 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι 1912-1913 Ιστορία Γ Γυμνασίου Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912) Χρονολόγιο 1897-1908 Μακεδόνικος Αγώνας 1912-1913 Βαλκανικοί πόλεμοι 1914-1918 Α' Παγκόσμιος

Διαβάστε περισσότερα

Από τον ευρωβουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ιωάννη Κουκιάδη, αντιπρόεδρο της. Επιτροπής Νοµικών Θεµάτων και Εσωτερικής Αγοράς

Από τον ευρωβουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ιωάννη Κουκιάδη, αντιπρόεδρο της. Επιτροπής Νοµικών Θεµάτων και Εσωτερικής Αγοράς Από τον ευρωβουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ιωάννη Κουκιάδη, αντιπρόεδρο της Επιτροπής Νοµικών Θεµάτων και Εσωτερικής Αγοράς εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση µε αφορµή την τροπολογία που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 19 - Από την 3η Σεπτεμβρίου 1843 έως την έξωση του Όθωνα (1862) Ιστορία Γ Γυμνασίου

Ενότητα 19 - Από την 3η Σεπτεμβρίου 1843 έως την έξωση του Όθωνα (1862) Ιστορία Γ Γυμνασίου Ενότητα 19 - Από την 3η Σεπτεμβρίου 1843 έως την έξωση του Όθωνα (1862) Ιστορία Γ Γυμνασίου Ο Όθων συνδιαλέγεται με τον έφιππο συνταγματάρχη Δημήτριο Καλλέργη που του ζητά την παραχώρηση συντάγματος Καθιέρωση

Διαβάστε περισσότερα

Τα Αίτια και οι Επιπτώσεις της Διεθνούς Μετανάστευσης. Πραγματικοί Μισθοί, Παγκόσμια Παραγωγή, Ωφελημένοι και Ζημιωμένοι

Τα Αίτια και οι Επιπτώσεις της Διεθνούς Μετανάστευσης. Πραγματικοί Μισθοί, Παγκόσμια Παραγωγή, Ωφελημένοι και Ζημιωμένοι Τα Αίτια και οι Επιπτώσεις της Διεθνούς Μετανάστευσης Πραγματικοί Μισθοί, Παγκόσμια Παραγωγή, Ωφελημένοι και Ζημιωμένοι Η Παγκόσµια Μετανάστευση Το 2010, 214 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν μετανάστες, κατοικούσαν

Διαβάστε περισσότερα

2. ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ Υ ΡΟΣΦΑΙΡΑΣ

2. ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ Υ ΡΟΣΦΑΙΡΑΣ 2. ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ Υ ΡΟΣΦΑΙΡΑΣ 2.1 Ωκεανοί και Θάλασσες. Σύµφωνα µε τη ιεθνή Υδρογραφική Υπηρεσία (International Hydrographic Bureau, 1953) ως το 1999 θεωρούντο µόνο τρεις ωκεανοί: Ο Ατλαντικός, ο Ειρηνικός

Διαβάστε περισσότερα

Τα Αίτια και οι Επιπτώσεις της Διεθνούς Μετανάστευσης. Πραγματικοί Μισθοί, Παγκόσμια Παραγωγή, Ωφελημένοι και Ζημιωμένοι

Τα Αίτια και οι Επιπτώσεις της Διεθνούς Μετανάστευσης. Πραγματικοί Μισθοί, Παγκόσμια Παραγωγή, Ωφελημένοι και Ζημιωμένοι Τα Αίτια και οι Επιπτώσεις της Διεθνούς Μετανάστευσης Πραγματικοί Μισθοί, Παγκόσμια Παραγωγή, Ωφελημένοι και Ζημιωμένοι Καθ. Γ. Αλογοσκούφης, Διεθνής Οικονομική και Παγκόσμια Οικονομία, 2014 Η Παγκόσµια

Διαβάστε περισσότερα

9855/1/19 REV 1 ΝΙΜ/γομ/ΔΠ 1 TREE.2.B

9855/1/19 REV 1 ΝΙΜ/γομ/ΔΠ 1 TREE.2.B Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 12 Ιουνίου 2019 (OR. en) 9855/1/19 REV 1 ENER 285 RELEX 566 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT 2017 ΟΜΑΔΑ: ΑΝΕΣΤΗΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΜΙΧΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΤΙΝΗ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΦΙΔΗΣ

PROJECT 2017 ΟΜΑΔΑ: ΑΝΕΣΤΗΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΜΙΧΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΤΙΝΗ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΦΙΔΗΣ PROJECT 2017 ΟΜΑΔΑ: ΑΝΕΣΤΗΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΜΙΧΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΤΙΝΗ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΦΙΔΗΣ ΑΦΡΙΚΗ Η Αφρική είναι η δεύτερη σε έκταση και πληθυσμό ήπειρος της γης με πληθυσμό περίπου 1 δισ κατοίκους.

Διαβάστε περισσότερα

11 η Διάλεξη «ΔΟΟ ρύθμισης του διεθνούς εμπορίου»

11 η Διάλεξη «ΔΟΟ ρύθμισης του διεθνούς εμπορίου» ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: Διεθνείς Οικονομικοί Οργανισμοί 11 η Διάλεξη «ΔΟΟ ρύθμισης του διεθνούς εμπορίου» ΠΟΕ - Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου. Ο Παγκόσμιος

Διαβάστε περισσότερα

% Μεταβολή 08/07 44.367.891.178 12,13% 9,67% 42.277.469.831 11,21% 6,08% 4.785.906.605 1,31% 3,39% 7.098.635.823 1,88% 7,45%

% Μεταβολή 08/07 44.367.891.178 12,13% 9,67% 42.277.469.831 11,21% 6,08% 4.785.906.605 1,31% 3,39% 7.098.635.823 1,88% 7,45% Εµπορικό Ισοζύγιο Για το, ο όγκος εµπορίου της Ιταλίας ανήλθε σε 743 δισ. ευρώ, εκ των οποίων οι ιταλικές εξαγωγές ήταν 365 δισ. ευρώ και οι εισαγωγές 377 δισ. ευρώ. Το έλλειµµα του εµπορικού ισοζυγίου

Διαβάστε περισσότερα

Η κατάσταση στον Κόσµο σήµερα

Η κατάσταση στον Κόσµο σήµερα Ανθρώπινα δικαιώµατα Η κατάσταση στον Κόσµο σήµερα Περισσότερο από 100 εκατοµµύρια παιδιά, τα περισσότερα κορίτσια, δεν πηγαίνουν καν στο σχολείο. 44 εκατοµµύρια από αυτά ζουν στην Αφρική, 32 εκατοµµύρια

Διαβάστε περισσότερα

Ένας «γυάλινος τοίχος» για τις Ευρωπαίες

Ένας «γυάλινος τοίχος» για τις Ευρωπαίες Το Βήµα 12/10/1997 Ένας «γυάλινος τοίχος» για τις Ευρωπαίες ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΙΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΥΣΚΟΛΙΕΣ Η δεκαετία του 1990 έχει ελάχιστες

Διαβάστε περισσότερα

Θα ήθελα με την σειρά μου να επικεντρωθώ εν συντομία στον. θεσμικό ρόλο της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και

Θα ήθελα με την σειρά μου να επικεντρωθώ εν συντομία στον. θεσμικό ρόλο της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και [1] Κύριε Υπουργέ, Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι Θα ήθελα με την σειρά μου να επικεντρωθώ εν συντομία στον θεσμικό ρόλο της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων που αφορά στην ενίσχυση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ 7/1/2016

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ 7/1/2016 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ 7/1/2016 "YOUR SAFE GATE TO CHINA" FOR EXPORTS OF GOODS & SERVICES ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Αγαπητοί Επιχειρηματίες, Κυρίες & Κύριοι, Η εταιρεία

Διαβάστε περισσότερα

γλυκό νερό που υπάρχει στον κόσμο θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες των ανθρώπων και στο μέλλον βροχοπτώσεις ήταν ομοιόμορφα κατανεμημένες

γλυκό νερό που υπάρχει στον κόσμο θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες των ανθρώπων και στο μέλλον βροχοπτώσεις ήταν ομοιόμορφα κατανεμημένες Το γλυκό νερό που υπάρχει στον κόσμο θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες των ανθρώπων και στο μέλλον, εάν οι βροχοπτώσεις ήταν ομοιόμορφα κατανεμημένες στην επιφάνεια του πλανήτη και αν όλες οι περιοχές

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ & ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ Πάτρα, Αθανάσιος Μακρανδρέου Γεν. Σύμβουλος ΟΕΥ Β

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ & ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ Πάτρα, Αθανάσιος Μακρανδρέου Γεν. Σύμβουλος ΟΕΥ Β ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Β1 Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ & ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ Πάτρα, 23.11.2013 Αθανάσιος Μακρανδρέου Γεν. Σύμβουλος ΟΕΥ Β 1 Συνολική παρουσία

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμός Εργαζόμενων ΕΛΛΑΔΑ & Δ. ΕΥΡΩΠΗ 3 7 1.162 Η.Π.Α. 2 4 1.715 ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ 5 6 1.629 ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ 3 8 1.031 ΣΥΝΟΛΟ 13 24 5.

Αριθμός Εργαζόμενων ΕΛΛΑΔΑ & Δ. ΕΥΡΩΠΗ 3 7 1.162 Η.Π.Α. 2 4 1.715 ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ 5 6 1.629 ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ 3 8 1.031 ΣΥΝΟΛΟ 13 24 5. ΤΙΤΑΝ Α.Ε. ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ Η ΤΙΤΑΝ Α.Ε. είναι ένας Όμιλος εταιριών με μακρόχρονη πορεία στη βιομηχανία τσιμέντου. Ιδρύθηκε το 1902 και η έδρα του βρίσκεται στα Άνω Πατήσια. Ο Όμιλος

Διαβάστε περισσότερα

Αναχωρήσεις: Δεκέμβριος, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος

Αναχωρήσεις: Δεκέμβριος, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος Αναχωρήσεις: Δεκέμβριος, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 8, 12 ημέρες 7/8 Ημέρες ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ Κρουαζιερόπλοιο: MSC Splendida 11/12 Ημέρες ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ Κρουαζιερόπλοιο: MSC Lirica

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσμιο Εκθεσιακό Βαρόμετρο Αποτελέσματα από την έρευνα που διενεργήθηκε τον Ιούνιο του 2012

Παγκόσμιο Εκθεσιακό Βαρόμετρο Αποτελέσματα από την έρευνα που διενεργήθηκε τον Ιούνιο του 2012 Παγκόσμιο Εκθεσιακό Βαρόμετρο Αποτελέσματα από την έρευνα που διενεργήθηκε τον Ιούνιο του 2012 απευθυνόμενη στα μέλη της UFI*,της SISO**, της AFIDA*** και της EXSA**** * Παγκόσμια ** στις ΗΠΑ ***Κεντρική

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονα Θέματα Διεθνούς Πολιτικής

Σύγχρονα Θέματα Διεθνούς Πολιτικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Σύγχρονα Θέματα Διεθνούς Πολιτικής Μάθημα 3 ο : Η Μέση Ανατολή Ιωάννης Παπαγεωργίου, Επίκουρος Καθηγητής, ΑΠΘ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνής Οργανισμός είναι ένα σύνολο κρατών, που δημιουργείται με διεθνή συνθήκη, διαθέτει μόνιμα όργανα νομική προσωπικότητα διαφορετική από τα κράτη

Διεθνής Οργανισμός είναι ένα σύνολο κρατών, που δημιουργείται με διεθνή συνθήκη, διαθέτει μόνιμα όργανα νομική προσωπικότητα διαφορετική από τα κράτη Διεθνείς Οργανισμοί Περιεχόμενα Σελ.3 Τι είναι διεθνής οργανισμός; Σελ.4 Κατηγορίες διεθνών οργανισμών Σελ.5-6 Σημαντικότεροι Διεθνείς Οργανισμοί Σελ.7 Τι είναι Μη Κυβερνητικός Οργανισμός Σελ.8-11 Μ.Κ.Ο

Διαβάστε περισσότερα

Στην Κεντρική Ασία βρίσκεται η έρημος Γκόμπι και της Αραβίας. Στην Αμερική η Μοχάβι(Βόρεια) και η Ατακάμα (Νότια).

Στην Κεντρική Ασία βρίσκεται η έρημος Γκόμπι και της Αραβίας. Στην Αμερική η Μοχάβι(Βόρεια) και η Ατακάμα (Νότια). H ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ Στη Γη υπάρχουν μεγάλες αφιλόξενες άνυδρες εκτάσεις που ονομάζονται έρημοι.καλύπτουν το 1/3 της ξηράς και βρίσκονται κυρίως κοντά στους δύο Τροπικούς ( Αιγόκερω και Καρκίνου) Στην Κεντρική

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορική πατρότητα του όρου «Μεσόγειος θάλασσα» ανήκει στους Λατίνους και μάλιστα περί τα μέσα του 3ου αιώνα που πρώτος ο Σολίνος τη ονομάζει

Η ιστορική πατρότητα του όρου «Μεσόγειος θάλασσα» ανήκει στους Λατίνους και μάλιστα περί τα μέσα του 3ου αιώνα που πρώτος ο Σολίνος τη ονομάζει Η ιστορική πατρότητα του όρου «Μεσόγειος θάλασσα» ανήκει στους Λατίνους και μάλιστα περί τα μέσα του 3ου αιώνα που πρώτος ο Σολίνος τη ονομάζει χαρακτηριστικά «Mare Mediterraneum» ως μεταξύ δύο ηπείρων

Διαβάστε περισσότερα

ιεθνής Επιχειρηµατική ραστηριότητα στις Χώρες του Περσικού Κόλπου Κεφάλαιο 6 Κουβέιτ

ιεθνής Επιχειρηµατική ραστηριότητα στις Χώρες του Περσικού Κόλπου Κεφάλαιο 6 Κουβέιτ Κεφάλαιο 6 Κουβέιτ ) Kuwayt - Dawlat al تيوكلا ةلود ( Εικ. 6.1 - Ο πύργος Madinat al-hareer, η πόλη του Μεταξιού, ύψους 1.001 µέτρων! 1 Το Φρούριο χτισµένο κοντά στο νερό, το Κουβέιτ. Το Κουβέιτ είναι

Διαβάστε περισσότερα

Η εθνική άμυνα σε όλο τον κόσμο καλείται να αντιμετωπίσει ευρεία γκάμα απειλών και προκλήσεων

Η εθνική άμυνα σε όλο τον κόσμο καλείται να αντιμετωπίσει ευρεία γκάμα απειλών και προκλήσεων Δελτίο Τύπου Ημερομηνία: 10 Νοεμβρίου 2015 Υπεύθυνη: Αλεξάνδρα Φιλιππάκη Τηλ: 2106874711 Email: alexandra.filippaki@gr.pwc.com Σελίδες: 5 Η εθνική άμυνα σε όλο τον κόσμο καλείται να αντιμετωπίσει ευρεία

Διαβάστε περισσότερα

18 ος 19 ος αι. ΣΟ ΑΝΑΣΟΛΙΚΟ ΖΗΣΗΜΑ. «Σώστε με από τους φίλους μου!»

18 ος 19 ος αι. ΣΟ ΑΝΑΣΟΛΙΚΟ ΖΗΣΗΜΑ. «Σώστε με από τους φίλους μου!» 18 ος 19 ος αι. ΣΟ ΑΝΑΣΟΛΙΚΟ ΖΗΣΗΜΑ «Σώστε με από τους φίλους μου!» Σο Ανατολικό ζήτημα, ορισμός Είναι το ζήτημα της διανομής των εδαφών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία από τις αρχές του 18ου αιώνα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ H NEA ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΥΛΗ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ H NEA ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΥΛΗ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ Αγαπητοί συνεργάτες, ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ H NEA ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΥΛΗ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ Η εταιρεία GREAT Greek Exports and Trade με χαρά σας προσκαλεί να συμμετάσχετε στην 2 η Δ.Ε. FOODAFRICA Cairo

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ & ΔΙΜΕΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ (ΔΟΔΟΣ)

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ & ΔΙΜΕΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ (ΔΟΔΟΣ) ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ & ΔΙΜΕΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ (ΔΟΔΟΣ) ΔΕΛΤΙΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 1 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ Να γνωρίζεις τις έννοιες γεωγραφικό πλάτος, γεωγραφικό μήκος και πως αυτές εκφράζονται

ΜΑΘΗΜΑ 1 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ Να γνωρίζεις τις έννοιες γεωγραφικό πλάτος, γεωγραφικό μήκος και πως αυτές εκφράζονται ΜΑΘΗΜΑ 1 Π. Γ Κ Ι Ν Η Σ 1. Να γνωρίζεις τις έννοιες γεωγραφικό πλάτος, γεωγραφικό μήκος και πως αυτές εκφράζονται 2. Να μπορείς να δώσεις την σχετική γεωγραφική θέση ενός τόπου χρησιμοποιώντας τους όρους

Διαβάστε περισσότερα

Για την Οικονομική Γεωγραφία

Για την Οικονομική Γεωγραφία Για την Οικονομική Γεωγραφία Από την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ανάπτυξη στον Κόσμο 2009 Δρ. Νίκος Μεταξίδης (nmetaxides@gmail.com ) Τα 3 D της Ανάπτυξης Η αστική ανάπτυξη, η ανθρώπινη κινητικότητα,

Διαβάστε περισσότερα

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ ABBAS ALI AL-NAQI SECRETARY GENERAL, ORGANIZATION OF ARAB PETROLEUM EXPORTING COUNTRIES, STATE OF KUWAIT TO THE SECOND GREEK EU PRESIDENCY CONFERENCE «Europe and the Arab World:

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7 Βασίλειο του Μπαχρέιν

Κεφάλαιο 7 Βασίλειο του Μπαχρέιν Κεφάλαιο 7 Βασίλειο του Μπαχρέιν al-bahrayn) Mamlakat -نيرحبلا ةكلمم) Εικ. 7.1 - The Bahrain Financial Harbor φιλοδοξεί να γίνει το Τραπεζικό και Χρηµατοοικονοµικό κέντρο του Ισλαµικού Κόσµου (µελλοντική

Διαβάστε περισσότερα

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ PANAGIOTIS MIHALOS SECRETARY GENERAL FOR INTERNATIONAL ECONOMIC RELATIONS, MINISTRY OF FOREING AFFAIRS, GREECE TO THE SECOND GREEK EU PRESIDENCY CONFERENCE «Europe and the

Διαβάστε περισσότερα

ERASMUS Δημοτικό Σχολείο Αγίων Τριμιθιάς Χρίστος Τομάζος Στ 2

ERASMUS Δημοτικό Σχολείο Αγίων Τριμιθιάς Χρίστος Τομάζος Στ 2 ERASMUS 1 Δημοτικό Σχολείο Αγίων Τριμιθιάς Χρίστος Τομάζος 17.12.2016 Στ 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Γαλλία 3-7 Ισπανία.. 8-13 Γερμανία 14-20 Ιταλία. 21-25 2 ΓΑΛΛΙΑ: Θέση και σύνορα 4 Κλίμα 5 Πρωτεύουσα. 6 Βιομηχανία...

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ;

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ; ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ; Οικονοµική είναι η µελέτη του τρόπου µε τον οποίο οι άνθρωποι επιλέγουν να κατανείµουν τους σπάνιους πόρους τους. Λόγω της σπανιότητας δεν είναι δυνατόν να εκπληρωθούν όλες

Διαβάστε περισσότερα

12/3/2015. Γιατί Ζάμπια; Πρόκειται για μία χώρα με ιδιαίτερη γεωπολιτική θέση στην υποσαχάρια Αφρική, με έκταση km² (39 η θέση στον κόσμο).

12/3/2015. Γιατί Ζάμπια; Πρόκειται για μία χώρα με ιδιαίτερη γεωπολιτική θέση στην υποσαχάρια Αφρική, με έκταση km² (39 η θέση στον κόσμο). Γιατί Ζάμπια; Πρόκειται για μία χώρα με ιδιαίτερη γεωπολιτική θέση στην υποσαχάρια Αφρική, με έκταση 752.618 km² (39 η θέση στον κόσμο). Ο πληθυσμός ανερχόταν σε 14,3 εκ. το 2012. Πρώην βρετανική αποικία

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί Ζάμπια; Πρόκειται για μία χώρα με ιδιαίτερη γεωπολιτική θέση στην υποσαχάρια Αφρική, με έκταση km² (39 η θέση στον κόσμο).

Γιατί Ζάμπια; Πρόκειται για μία χώρα με ιδιαίτερη γεωπολιτική θέση στην υποσαχάρια Αφρική, με έκταση km² (39 η θέση στον κόσμο). Γιατί Ζάμπια; Πρόκειται για μία χώρα με ιδιαίτερη γεωπολιτική θέση στην υποσαχάρια Αφρική, με έκταση 752.618 km² (39 η θέση στον κόσμο). Ο πληθυσμός ανερχόταν σε 14,3 εκ. το 2012. Πρώην βρετανική αποικία

Διαβάστε περισσότερα

Η 17 η χρονιά της μοναδικής έκθεσης στη Μέση Ανατολή για Φυσικά & Βιολογικά προϊόντα

Η 17 η χρονιά της μοναδικής έκθεσης στη Μέση Ανατολή για Φυσικά & Βιολογικά προϊόντα Η 17 η χρονιά της μοναδικής έκθεσης στη Μέση Ανατολή για Φυσικά & Βιολογικά προϊόντα ORGANIC & NATURAL PRODUCTS EXPO 2019 Ημερομηνία 3-5 Δεκεμβρίου 2019 Ώρες 10:00 18.00 Χώρος Χρόνος Πρόσβαση Dubai Convention

Διαβάστε περισσότερα

Εξωτερικό Εμπόριο Γερμανίας 2016

Εξωτερικό Εμπόριο Γερμανίας 2016 Εξωτερικό Εμπόριο Γερμανίας 2016 Η γερμανική οικονομία, σημειώνοντας το 2016 ρυθμό μεγέθυνσης 1,9% του ΑΕΠ, συνεχίζει να κινείται σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης. Ο τομέας των εξαγωγών, καταγράφοντας από το

Διαβάστε περισσότερα

Χρονολογία ταξιδιού:στις 8 Ιουλίου του 1497 άρχισε και τελείωσε το 1503

Χρονολογία ταξιδιού:στις 8 Ιουλίου του 1497 άρχισε και τελείωσε το 1503 Ονοματεπώνυμο: Βάσκο Ντά Γκάμα Χρονολογία γέννησης:3 Σεπτεμβρίου 1449 Χρονολογία θανάτου:3 Ιανουαρίου 1524 Χρονολογία ταξιδιού:στις 8 Ιουλίου του 1497 άρχισε και τελείωσε το 1503 Ανακαλύψεις: Ανακάλυψε

Διαβάστε περισσότερα

Το 1953 το σύνταγμα αναθεωρήθηκε και οι 2 βουλές έγιναν μία με 179 έδρες, ενώ δόθηκε στις γυναίκες το δικαίωμα συμμετοχής στην κυβέρνηση.

Το 1953 το σύνταγμα αναθεωρήθηκε και οι 2 βουλές έγιναν μία με 179 έδρες, ενώ δόθηκε στις γυναίκες το δικαίωμα συμμετοχής στην κυβέρνηση. Στους ναπολεόντειους πολέμους, η Δανία υπήρξε σύμμαχος του Μεγάλου Ναπολέοντα με αποτέλεσμα κατά την ειρήνη του Κίελου (1813) να χάσει τη Νορβηγία, που παραχωρήθηκε στην Σουηδία. Το 1864 ο Γερμανός Βίσμαρκ,

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία του Αραβοϊσλαμικού Πολιτισμού

Ιστορία του Αραβοϊσλαμικού Πολιτισμού Ιστορία του Αραβοϊσλαμικού Πολιτισμού Ενότητα 10: Αντιαποικιοκρατικά Κινήματα και Αραβικός Εθνικισμός Δημήτριος Σταματόπουλος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

ENOTHTA 1: ΧΑΡΤΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

ENOTHTA 1: ΧΑΡΤΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ 1 ENOTHTA 1: ΧΑΡΤΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Μάθημα 1: Οι έννοιες και θέση 1. Τι ονομάζεται σχετική θέση ενός τόπου; Να δοθεί ένα παράδειγμα. Πότε ο προσδιορισμός της σχετικής θέσης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Έγγραφο συνόδου 20.6.2013 B7-****/2013 ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ εν συνεχεία της ερώτησης για προφορική απάντηση B7-****/2013 σύμφωνα με το άρθρο 115 παράγραφος 5 του Κανονισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Προτεραιότητες Οικονομικής Διπλωματίας Υφυπουργός Εξωτερικών κ.δημήτρης Μάρδας Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Προτεραιότητες Οικονομικής Διπλωματίας Υφυπουργός Εξωτερικών κ.δημήτρης Μάρδας Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Προτεραιότητες Οικονομικής Διπλωματίας 2015 2016 Υφυπουργός Εξωτερικών κ.δημήτρης Μάρδας Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις Άσκηση οικονομικής διπλωματίας με στόχο την Ενίσχυση της Εξωστρέφειας

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΛΟΓΙΑ - ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΓΕΩΛΟΓΙΑ - ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΕΩΛΟΓΙΑ - ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2018 2019 ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ- ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 1 Περιεχόμενα ΕΝΟΤΗΤΑ Α : ΧΑΡΤΕΣ Α1.4 Ποιον χάρτη να διαλέξω;. 3 Α1.3 Η χρήση των χαρτών στην καθημερινή

Διαβάστε περισσότερα

22 Δεκεμβρίου 2014 1

22 Δεκεμβρίου 2014 1 22 Δεκεμβρίου 2014 1 Επιχειρηματικές αποστολές - Επενδύσεις Αποστολές στο εξωτερικό: 66 αποστολές & επαφές με περισσότερες από 1930 επιχειρήσεις 2012: 21 αποστολές, επαφές με περισσότερες από 980 επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2015/2059(INI)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2015/2059(INI) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου 2015/2059(INI) 8.11.2016 ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δημοκρατίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012 (Νο 281 / τεύχος 7ο) ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Βέλγιο Ενημερωτικά δελτία οικονομικών και επιχειρηματικών ειδήσεων, 1-10 & 11-20 Οκτωβρίου 2012 Βουλγαρία 20η Διεθνής Έκθεση για

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα αγοράς κλάδου παραγωγής ιχθυηρών

Έρευνα αγοράς κλάδου παραγωγής ιχθυηρών Έρευνα αγοράς κλάδου παραγωγής ιχθυηρών Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 15 ετών η Ελληνική υδατοκαλλιέργεια, αναπτύχθηκε και ανέδειξε τη χώρα ως τη μεγαλύτερη παραγωγό ιχθύων στην ευρύτερη περιοχή της

Διαβάστε περισσότερα

Η αγορά προϊόντων αλιείας στην Τουρκία

Η αγορά προϊόντων αλιείας στην Τουρκία 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Η αγορά προϊόντων αλιείας στην Τουρκία Η αγορά προϊόντων αλιείας και πιο

Διαβάστε περισσότερα

ΑποτελέσματααπότοπρώτοΠαγκόσμιο Βαρόμετρο για την Οικονομική Κρίση Έρευνα στην Εκθεσιακή Βιομηχανία

ΑποτελέσματααπότοπρώτοΠαγκόσμιο Βαρόμετρο για την Οικονομική Κρίση Έρευνα στην Εκθεσιακή Βιομηχανία ΑποτελέσματααπότοπρώτοΠαγκόσμιο Βαρόμετρο για την Οικονομική Κρίση Έρευνα στην Εκθεσιακή Βιομηχανία Διευθυνόμενη μεταξύ των μελών της UFI* και της SISO** * ** στις ΗΠΑ Φεβρουάριος 2009 1 Πλαίσιο της Έρευνας

Διαβάστε περισσότερα

ΗΕλλάδαΣήμερα, η ΕλλάδαΑύριο. ΕΕΔΕ 11 Δεκεμβρίου 2012

ΗΕλλάδαΣήμερα, η ΕλλάδαΑύριο. ΕΕΔΕ 11 Δεκεμβρίου 2012 ΗΕλλάδαΣήμερα, η ΕλλάδαΑύριο ΕΕΔΕ 11 Δεκεμβρίου 2012 Τρία καίρια ερωτήματα Από που θα έρθει η ανάκαμψη; Ποιες είναι οι απόψεις των επενδυτών γιατοεπιχειρηματικόπεριβάλλον στην Ελλάδα; Πως μπορούμε να μετατρέψουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΡΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΥΕΜΕΝΗ ΛΙΒΥΗ ΙΡΑΚ ΣΟΥΔΑΝ ΣΟΜΑΛΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΗΠΑ ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΑΡΑΒΙΑ

ΣΥΡΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΥΕΜΕΝΗ ΛΙΒΥΗ ΙΡΑΚ ΣΟΥΔΑΝ ΣΟΜΑΛΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΗΠΑ ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΑΡΑΒΙΑ ΥΕΜΕΝΗ ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΛΙΒΥΗ ΣΟΜΑΛΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΓΑΖΑ ΗΠΑ ΙΣΡΑΗΛ ΣΟΥΔΑΝ ΙΡΑΚ ΣΥΡΙΑ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ ΠΑΚΙΣΤΑΝ Έχεις κερδίσει το πρώτο βραβείο Παγκόσμιας Ειρήνης. Πάρε από κάθε παίκτη 2χ. Συμπόνιας.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γ Ανταγωνισµός ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Αυτή είναι η µετάφραση του µέρους του Πίνακα Αποτελεσµάτων για τις κρατικές ενισχύσεις που αφορά την - Επικαιροποίηση Φθινόπωρο

Διαβάστε περισσότερα

Οι λαοί γύρω από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία

Οι λαοί γύρω από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία Οι λαοί γύρω από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία Π Ρ Ο Τ Υ Π Ο Γ Ε Ν Ι Κ Ο Λ Υ Κ Ε Ι Ο Α Ν Α Β Ρ Υ Τ Ω Ν Σ Χ Ο Λ Ι Κ Ο Ε Τ Ο Σ : 2 0 1 7-2 0 1 8 Υ Π Ε Υ Θ Υ Ν Η Κ Α Θ Η Γ Η Τ Ρ Ι Α : Β. Δ Η Μ Ο Π Ο Υ Λ Ο Υ Τ Α

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία για τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο

Στοιχεία για τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ 1 Λονδίνο, 4 Δεκεμβρίου 215 Στοιχεία για τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο Σύμφωνα με τα στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Αγαπητοί φίλοι, Με εκτίμηση Βίκυ Πανταζοπούλου Πρόξενος ε.τ. της Κένυας στην Ελλάδα

Αγαπητοί φίλοι, Με εκτίμηση Βίκυ Πανταζοπούλου Πρόξενος ε.τ. της Κένυας στην Ελλάδα Αγαπητοί φίλοι, Το Σεπτέμβριο (4-6/09/2018) διενεργούνται στο Ναϊρόμπι, πρωτεύουσα της Κένυας, τέσσερις μεγάλες διεθνείς θεματικές εμπορικές εκθέσεις τις οποίες οργανώνει κατ έτος η διεθνής εταιρεία EXPOGROUP.

Διαβάστε περισσότερα

20 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗΣ 1993-2013 ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

20 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗΣ 1993-2013 ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ανδρέας Θεοφάνους 20 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗΣ 1993-2013 ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Η οικονομική κρίση και η πρόκληση της αναβάθμισης 18 Δεκεμβρίου 2013 ΔΟΜΗ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦ. 4. ΟΙ ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

ΚΕΦ. 4. ΟΙ ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΚΕΦ. 4. ΟΙ ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ α. η αραβική εξάπλωση με την καθοδήγηση των δύο πρώτων χαλιφών οι Άραβες εισέβαλαν και κατέκτησαν σε σύντομο χρονικό διάστημα τις πλούσιες χώρες της Εγγύς

Διαβάστε περισσότερα

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί, Κυρίες και Κύριοι,

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί, Κυρίες και Κύριοι, Ομιλία του κ. Philippe Μaystadt, Προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2008 Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί, Κυρίες και Κύριοι, Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που

Διαβάστε περισσότερα