Ιούνιος - Σεπτέμβριος 2014

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ιούνιος - Σεπτέμβριος 2014"

Transcript

1 ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΧΙΟΥ «ΚΟΡΑΗΣ» Ιούνιος - Σεπτέμβριος 2014 Παράθυρο στην Παιδεία, τον Πολιτισμό

2 Σ τις αναπτυγμένες κοινωνίες, οι Δημόσιες Βιβλιοθήκες αποτελούν μαζί με τη δημόσια εκπαίδευση, στυλοβάτες Παιδείας και δημοκρατίας. Όσοι λένε πως σε μια διαδικτυακή εποχή δε χρειάζονται Βιβλιοθήκες, πλανώνται πλάνην οικτράν. Ο ρεαλισμός των αριθμών, τους διαψεύδει. Σήμερα, το 80% των Αμερικανών εφήβων έχουν κάρτα Βιβλιοθήκης κι οι Ευρωπαίοι τούς συναγωνίζονται. Πώς, όμως, και εμείς θα πετύχουμε τα παραπάνω ποσοστά; Η απάντηση είναι μία και μοναδική. Δεν επιδέχεται παραφράσεις και παρερμηνείες. Μια Βιβλιοθήκη υπηρετεί το σκοπό της, την αποστολή της, όταν παράγει έργο, παρέχει υπηρεσίες, εξυπηρετεί το κοινό, αφυπνίζει την κοινωνία και προπαντός τους νέους. Είναι αυτό που ονομάζουμε στροφή και σύνδεση της Βιβλιοθήκης με την κοινωνία σε τοπικά, εθνικά και διεθνή πλαίσια. Η Βιβλιοθήκη δεν μπορεί να αποτελεί μουσειακό χώρο, ένα επιβλητικό μουντό ελιτίστικο μουσείο-μπαρόκ. Πρέπει να έχει ανοιχτές τις πόρτες της στην κοινωνία, να είναι ανοιχτή σε νέες ιδέες. Χρειαζόμαστε, όσο ποτέ άλλοτε, τη σωματική και ψυχική επαφή-αλεξιφάρμακο στο μοναχικό ηλεκτρονικό κόσμο μας. Σ αυτά τα πλαίσια στόχων, αξιών και οραμάτων δρα, προγραμματίζει και οιακίζει το νέο Εφορευτικό Συμβούλιο αμέσως μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του.

3 Η κρίση είναι λέξη ελληνική. Σημαίνει απόφαση. Σε τούτη την ολική κρίση οικονομική, θεσμική, κοινωνική οι παράμετροι Παιδεία, Ιστορία, παράδοση, πολιτισμός συνιστούν κραυγαλέο έλλειμμα και ζητούμενο. Ας αδράξουμε, λοιπόν, την ευκαιρία για μια πραγματική επανάσταση στους παραπάνω τομείς, μέσα από τον πραγματικό κίνδυνο που αρκυωρεί και ελλοχεύει αδυσώπητα. Σε τούτη την «επανάσταση» η Βιβλιοθήκη «Κοραής», οι Δημόσιες Βιβλιοθήκες, ας αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος με ό,τι τούτο συνεπάγεται για τον τόπο. Ποτέ δεν υπήρξε τόσο επίκαιρος ο διαχρονικός κορυφαίος διδάσκαλος του Γένους και πρωτεργάτης του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, Αδαμάντιος Κοραής: «Τρόπον μεταβολής της Ελλάδος από την κατάστασιν εις την οποίαν ευρίσκεται την σήμερον ούτ εστοχάσθην ποτέ ούτε στοχάζομαι δυνατόν άλλον, παρά την Παιδείαν» Ο Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου Χρίστος Στεργ. Μπελλές

4 Ιούλιος - Αύγουστος Εκπαιδευτικά Προγράμματα 1. «Μύθοι Αισώπου» Για παιδιά προσχολικής ηλικίας ευτέρα, Επιμέλεια - ιδασκαλία: Κυριακή Καραμούζου, Ιστορικός - Αρχαιολόγος για παιδιά Πληροφορίες - ηλώσεις Συμμετοχής: στη Βιβλιοθήκη, (τηλ.: , εσωτ. 2). Οικονομική συνεισφορά το συμβολικό ποσό των 5 ανά παιδί, ανεξάρτητα από τα προγράμματα που θα παρακολουθήσει. Τα παραμύθια ιστορώ / Τους μύθους ξεδιαλέγω Στολνώ το ψέμα όσο μπορώ / Και την αλήθια λέγω. (Ιωάννης Βηλαράς) Μύθοι που έχουν ιδιαίτερη χάρη, θαυμαστή απλότητα κι άφταστη διδακτικότητα, παρμένοι από την καθημερινή ζωή και τη φύση με χαρακτήρα ηθικοδιδακτικό, συμβολικό κι αλληγορικό. Ας μάθουμε, λοιπόν, διαβάζοντας και παίζοντας! 2. «Νικηφόρος Βρεττάκος, ο ποιητής της αγάπης» Για παιδιά Ε, Στ ημοτικού και Γυμνασίου ευτέρα, Επιμέλεια - ιδασκαλία: Παναγιώτα Γαλάτουλα, Εκπαιδευτικός Ξενάγηση στο αρχειακό υλικό (οπτικοακουστικό, έντυπο και φωτογραφικό) της Βιβλιοθήκης της Σπάρτης, που αφορά στο Λάκωνα ποιητή του εμβληματικού στίχου «αγαπώ, άρα υπάρχω». Εξοικείωση με τη δημιουργική ανάγνωση-ερμηνευτική των ποιημάτων του και γνωριμία με τις έννοιες αγάπη, ειρήνη, μητέρα, Παναγιά, φύση - Ταΰγετος κ.α. Θα γίνουν μικροί δημιουργοί και θα νιώσουν την πλημμύρα των συναισθημάτων με τα οποία κατακλύζονται οι ποιητές κατά τη διάρκεια της έμπνευσής τους. 3. «Μαθαίνουμε να ζούμε μαζί» Για παιδιά ημοτικού και Γυμνασίου ευτέρα, Επιμέλεια - ιδασκαλία: Ελευθερία Μπινίκου, Ψυχολόγος Τι σημαίνει να νιώθεις διαφορετικός; Πώς αισθάνεται κάποιος που οι άλλοι τον αντιμετωπίζουν σαν διαφορετικό; Και όμως όλοι μας είμαστε διαφορετικοί, αλλά ταυτόχρονα μοναδικοί! Το ζήτημα της διαφορετικότητας και της αποδοχής από τον ίδιο μας τον εαυτό, αλλά και από τις κοινωνικές ομάδες που ανήκουμε, προσεγγίζεται μέσω δημιουργικών δραστηριοτήτων, θεατρικής έκφρασης και αξιοποίησης χαρακτηριστικών που ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας.

5 Ιούλιος - Αύγουστος Εκπαιδευτικά Προγράμματα για παιδιά 4. «Οι πίνακες μιλούν με τα παιδιά» Για παιδιά προσχολικής ηλικίας και Α ημοτικού Τρίτη, Επιμέλεια - ιδασκαλία: Ελευθερία Μπινίκου, Ψυχολόγος Στους χώρους της Πινακοθήκης της Βιβλιοθήκης τα παιδιά του σήμερα ανακαλύπτουν μέσα στους πίνακες τα πρόσωπα των παιδιών του χθες. Οι μικροί περιηγητές εξερευνούν και εξοικειώνονται με τους χώρους της. Με αφορμή τα θέματα και το περιεχόμενο των έργων, τα παιδιά παρακινούνται σε μίμηση, σε βιωματική ανακάλυψη των διαφορών της εποχής από τη δική μας, καθώς και σε εικαστικές δραστηριότητες. Με το παιχνίδι ανακαλύπτουν τον εαυτό τους και τα ενδιαφέροντά τους. 5. «Τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου» Για παιδιά ημοτικού Τρίτη, Επιμέλεια - ιδασκαλία: Κυριακή Καραμούζου, Ιστορικός - Αρχαιολόγος Ας γνωρίσουμε μαζί με τα παιδιά μέσα από οπτικοακουστικό υλικό «Τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου», σημαντικά μνημεία που καταγράφηκαν σαν μεγαλουργήματα της εποχής. Μέσα από διαφάνειες και συζήτηση θα ταξιδέψουμε στο χρόνο κατασκευής τους, ακμής τους, παρακμής τους, μα και καταστροφής τους. Όλα αυτά μέσα από το πλούσιο υλικό της Βιβλιοθήκης μας. 6. «Το γεράκι ο Κωνσταντής και ο γάιδαρος ο Φώτης» Για παιδιά, Ε, Στ ημοτικού και Γυμνασίου Τρίτη, Επιμέλεια - ιδασκαλία: Ξένια Φύλλα, Συγγραφέας Έχει περάσει από τότε μισός αιώνας! Όμως δεν έχω καταφέρει να βρω ποιος άραγε είναι ο φταίχτης για τη συμφορά που βρήκε το γάιδαρο τον Φώτη. Μπορεί να φταίνε τα ψηλά βουνά που δίνουν καταφύγιο στα άγρια γεράκια; Μπορεί να έφταιξαν οι φίλοι του πατέρα που τον μέθυσαν ένα βράδυ; Μπορεί Ποιος αλήθεια να είναι ο ένοχος; Παιδιά βοηθήστε με να τον βρω. Με αφορμή τη διήγηση της ιστορίας τα παιδιά θα «μεταφερθούν στην ύπαιθρο του νησιού, που διαδραματίστηκε η ιστορία πριν 50 χρόνια», θα μοιραστούν σκέψεις και ιδέες και συνθέτοντας θα εξελίξουν το μύθο με την ανατρεπτική σκέψη τους. Στην προσπάθεια να ανακαλύψουν τον ένοχο, καλούνται να δώσουν λύσεις και απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν στην καταστροφική παρέμβαση του ανθρώπου στους νόμους της φύσης.

6 Ιούλιος - Αύγουστος Εκπαιδευτικά Προγράμματα για παιδιά 7. «O θαυμαστός κόσμος των παραμυθιών» Για παιδιά προσχολικής ηλικίας Τετάρτη, Επιμέλεια - ιδασκαλία: Αργυρώ Γεωργαρούδη, Βιβλιοθηκονόμος Με το χαμόγελό σας, ελάτε να ταξιδέψουμε στον κόσμο των παραμυθιών της Βιβλιοθήκης μας με μουσικές, ζωγραφιές και παιχνίδια, σε ένα πρόγραμμα με στόχο την παιδική φιλαναγνωσία. 8. «Γνωριμία με τον κόσμο μιας ξεχωριστής Βιβλιοθήκης» Για παιδιά Α, Β, Γ ημοτικού Τετάρτη, Επιμέλεια - ιδασκαλία: Πολυξένη Βαράκλα, Εκπαιδευτικός Καλλιτεχνική επιμέλεια υλικού: Μαρία Βαστιάνου, Bιβλιοθηκονόμος Στόχος η εξοικείωση των παιδιών με τη Βιβλιοθήκη μας. Ξενάγηση στο Μουσείο Αργέντη, περίπατος γνωριμίας με τις βοτσαλωτές αυλές και το πρόγραμμα θα ολοκληρώνεται με ποικίλες δραστηριότητες. 9. «Περιβαλλολογώντας» Για παιδιά ημοτικού Τετάρτη, Επιμέλεια - ιδασκαλία: Σταύρος Σπυράκης, Εκπαιδευτικός, Ηθοποιός Σε συνδυασμό αφήγησης, παιχνιδιού και δράσεων τα παιδιά γνωρίζουν τα δάση και τις πολλαπλές περιβαλλοντικές, κοινωνικές, πολιτιστικές και οικονομικές λειτουργίες τους. 10. «ημιουργώ την πόλη που θα ήθελα να ζω» Για παιδιά ημοτικού Πέμπτη, Επιμέλεια - ιδασκαλία: Ευριδίκη Κατσάλα, Οικονομολόγος Πώς βλέπουν, άραγε, την πόλη μας τα παιδικά μάτια; Την πόλη που ζουν, παίζουν, μαθαίνουν, κινούνται; Τα παιδιά διαμορφώνουν το περιβάλλον που θα ήθελαν να ζήσουν και να μεγαλώσουν αναπτύσσοντας το αισθητήριο της κριτικής και την ικανότητα της αντιμετώπισης αισθητικών αλλαγών. Μέσα από δραστηριότητες θα αποτυπώσουν οράματα στέλνοντας τα δικά τους μηνύματα για μια ιδανική πόλη.

7 Ιούλιος - Αύγουστος Εκπαιδευτικά Προγράμματα για παιδιά 11. Κουκλοθέατρο: «Γλυκόξινη αγάπη» Για παιδιά προσχολικής ηλικίας Πέμπτη, Επιμέλεια - ιδασκαλία: Μαρία Φαφαλιού, Συγγραφέας Η συγγραφέας μέσα από ένα κουκλοθεατρικό δρώμενο θα παρουσιάσει στα παιδιά το παραμύθι της «Γλυκόξινη αγάπη», μια γλυκιά ιστορία αγάπης που θα τη χαρούν πολύ! Θα ακολουθήσουν εργαστήρια και παιχνίδια! 12. «Το λιλαδωτό» Για παιδιά ημοτικού και Γυμνασίου Πέμπτη, Επιμέλεια - ιδασκαλία: Αλεξάνδρα Σταματουλάκη, Εκπαιδευτικός Ελάτε να προσεγγίσουμε το λαϊκό μας πολιτισμό, μέσα από τις βοτσαλωτές αυλές, να συναντήσουμε, στοιχεία που απόμειναν στο χώρο και μαρτυρούν την αίσθηση του μέτρου και της αρμονίας. Να κατανοήσουμε και να εκτιμήσουμε την αξία τους, να προτείνουμε πρακτικές για την ανάδειξη και προστασία τους και να εκφραστούμε καλλιτεχνικά μέσα από το παιχνίδι, τη ζωγραφική, αλλά και την κατασκευή βοτσαλωτού. 13. «Παραμυθογραφίες» Για παιδιά Α, Β, Γ ημοτικού Παρασκευή, Επιμέλεια - ιδασκαλία: Μαρία-Άννα Φυριππή, Ιστορικός Μαγικό ταξίδι στον κόσμο των παραμυθιών, που συνδυάζει αφήγηση και ζωγραφική με διαδραστικά στοιχεία και ενεργή συμμετοχή των παιδιών. Στόχος η κοινωνικοποίηση και η καλλιέργεια της φαντασίας των παιδιών. Ας ταξιδέψουμε με όμορφες ιστορίες ζωγραφίζοντας με τα πιο φωτεινά και καλοκαιρινά χρώματα. 14. «Αφηγούμαι με το σώμα» Για παιδιά ημοτικού και Γυμνασίου Παρασκευή, Επιμέλεια - ιδασκαλία: Αρκαδία Ψάλτη, Ηθοποιός, Σκηνοθέτης Χρησιμοποιώντας το σώμα μας ως βασικό σκηνικό αντικείμενο σχηματίζουμε έναν ολόκληρο χώρο που μέσα του φτιάχνουμε μια μικρή ιστορία. Μέσα από σωματική έκφραση, ρυθμό και φαντασία, δράσεις και αντιδράσεις, δημιουργούμε, συνθέτουμε εικόνες που επικοινωνούν την ιστορία μας στους θεατές. Ένα ταξίδι αναζήτησης μιας κοινής ιστορίας και η χαρά της αφήγησής της.

8 Σάββατο 2, Τετάρτη 6 Αυγούστου Εκπαίδευση - Πολιτισμός Μάθημα Τοπικής Ιστορίας Επιμέλεια- ιδασκαλία: Χρίστος Στεργ. Μπελλές, ρ Ιστορίας, Πρόεδρος Βιβλιοθήκης εν μπορείς να ζεις και να πεθαίνεις σ ένα γενέθλιο τόπο και να αγνοείς την Ιστορία του και τη δική σου, τις ρίζες του και τις δικές σου, αφού η Ιστορία διδάσκει, διαπαιδαγωγεί, ενώνει, γιγαντώνει, εκδικείται, μα κι αποτελεί εφαλτήριο στο αύριο. Το μάθημα γίνεται με την αρωγή εικόνων (χαλκογραφίες, γκραβούρες, πίνακες εποχής, σύγχρονες φωτογραφίες κ.ά.), γεγονός που συντελεί στην άμεση και αποτελεσματική κατανόηση της Τοπικής Ιστορίας. Νένητα, 2 Αυγούστου, ώρα: σε συνεργασία με το Μορφωτικό Εκπολιτιστικό και Αθλητικό Σύλλογο «η Βοκαριά» Μεστά, 6 Αυγούστου, ώρα: σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεστών Το καστροχώρια - μαστιχοχώρια Νένητα και Μεστά από το χειρόγραφο του Francisco Lupazzulo το 1639 (πηγή: Βιβλιοθήκη «Κοραής»).

9 Τετάρτη 13 Αυγούστου Συναυλία Αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη ( ) Αφιέρωμα στο μεγάλο συνθέτη, στιχουργό, δεξιοτέχνη του μπουζουκιού και τραγουδιστή, Βασίλη Τσιτσάνη, με τη συμμετοχή του γιού του, Κώστα Τσιτσάνη, διανθισμένο με πλούσιο αρχειακό υλικό. Τραγουδούν: Γιώργος Μαργαρίτης, Πίτσα Παπαδοπούλου, Στέλιος ιονυσίου και η Φωτεινή άρρα. Την ορχήστρα διευθύνουν οι μαέστροι: Κώστας Νικολόπουλος και Γιώργος Παγιάτης. Μπουζούκι: Μανώλης Καραντίνης. Επιμέλεια: Κώστας Μπαλαχούτης. Η Βιβλιοθήκη, κορυφαίο πνευματικό κέντρο του τόπου στα πλαίσια μιας νέας αφήγησης και στροφής στην κοινωνία θεσμοθέτησε συναυλίες αφιερωμένες στο λαϊκό τραγούδι, στο λαϊκό μας μουσικό πολιτισμό. Την απαρχή αποτέλεσε η συναυλία-αφιέρωμα στον «αδευτέρωτο» Στέλιο Καζαντζίδη (Καλοκαίρι 2012). Ακολούθησε ο Μάνος Λοΐζος (Καλοκαίρι 2013) απ τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες. Και τώρα μνημονεύουμε Βασίλη Τσιτσάνη, «το μεγαλύτερο κατά Μίκη Θεοδωράκη δημιουργό λαϊκών τραγουδιών στη χώρα μας», τον αδιαμφισβήτητο θεμελιωτή του λαϊκού τραγουδιού, που πατώντας στο ρεμπέτικο δημιούργησε το κοινωνικό λαϊκό τραγούδι. Άλλαξε τα δεδομένα, επηρέασε και διαμόρφωσε την πορεία και την εξέλιξη της ελληνικής μουσικής. Πάνω του «στηρίχθηκαν» ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Μίκης Θεοδωράκης για να δημιουργήσουν το «έντεχνο» λαϊκό τραγούδι. Ώρα: 21.30, στο ημοτικό Στάδιο Χίου Εισιτήριο 10,00 - Προπώληση: Βιβλιοθήκη και είσοδος Απλωταριάς

10 Σάββατο 16 Αυγούστου Θεατρική Παράσταση «Η γυναίκα της Ζάκυθος» Βασισμένη στο έργο του ιονύσιου Σολωμού, σε σκηνοθεσία ήμου Αβδελιώδη Πρωταγωνιστούν: Όλια Λαζαρίδου, ανάη Ρούσσου και Κατερίνα Χαρμάνη Το Ελληνικό Φεστιβάλ και το «ιάζωμα» σε συνεργασία με τη ημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής» παρουσιάζουν τη θεατρική παράσταση «Η γυναίκα της Ζάκυθος». Ο Σολωμός σχεδίασε και άρχισε να γράφει το έργο το 1826 στη Ζάκυνθο, βλέποντας με συναισθήματα πόνου και απέραντης συμπάθειας τις προσφυγοπούλες γυναίκες από το πολιορκημένο Μεσολόγγι που επαιτούσαν ζητώντας τρόφιμα και χρήματα για τους έγκλειστους άντρες τους να αντιμετωπίζουν κατάμουτρα τη λεκτική βία, την προσβολή και την ταπείνωση από μια δύσμορφη, εξαθλιωμένη γυναίκα. Με το έργο αυτό ο Σολωμός αφήνει το φως και ανιχνεύει το σκοτάδι Ώρα: 21.30, στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» Εισιτήριο 15,00 - Προπώληση: tickets.greekfestival.gr και Βιβλιοθήκη «Κοραής»

11 Σάββατο 23 Αυγούστου Θεατρική Παράσταση «Ανθρώπων δεινά» Η Βιβλιοθήκη, σε συνεργασία με τη Θεατρική Ομάδα «Ρότα» του Πολιτιστικού Επιμορφωτικού Συλλόγου Νεοχωρίου «Άγιος Μηνάς», παρουσιάζει το θεατρικό έργο «Ανθρώπων εινά», σε σκηνοθεσία Σταύρου Σπυράκη. Πρόκειται για μια θεατρική σύνθεση με κείμενα που περιγράφουν ιστορίες ανθρώπων σε δύσκολες οικονομικά, κοινωνικά και συναισθηματικά συνθήκες με σαφείς αναφορές στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Μια παράσταση που θα δοκιμάσει ηθοποιούς και θεατές, οδηγώντας τους στην κάθαρση. Μια ποιητική ματιά, γεμάτη αισθαντικότητα και λυρισμό με κείμενα, της ιδώς Σωτηρίου, του Μπρεχτ, του Σεφέρη, του Αναγνωστάκη, του ήμου, του Λειβαδίτη, του Ροΐδη, του Σινόπουλου και άλλων δημιουργών που αναφέρονται σε ανθρώπους που ζουν σε βαρύ κοινωνικό πλαίσιο, αλλά και ανθρώπους που ζουν συναισθηματικά απομονωμένοι». Ένας ύμνος στον άνθρωπο και τα ΕΙΝΑ του. Ώρα 21.00, στις Oινούσσες Είσοδος Ελεύθερη ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΠΥΡΑΚΗΣ ΑΝΝΑ ΑΜΥΓ ΑΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΥΓΟΥΣΤΗ ΜΗΝΑΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΑΡΓΥΡΩ ΓΕΩΡΓΑΡΟΥ Η ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΙΑΜΑΝΤΑΣ ΦΩΤΕΙΝΗ ΘΛΙΒΙΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΚΑΡΙΝΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ ΚΛΑ ΙΑ ΕΡΜΙΟΝΗ ΚΟΡΜΑΛΟΥ ΒΑΣΣΑ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ Η ΤΕΡΥ ΜΑΝΩΛΑΚΗ ΑΡΓΥΡΩ ΜΙΚΕ Η ΓΙΑΝΝΗΣ ΞΥ ΑΣ ΤΟΥΛΑ ΣΑΛΑΓΑΡΑ ΕΛΕΝΗ ΤΑΡΣΑΝΗ

12 Σάββατο 30 Αυγούστου Απονομή Βραβεύσεις Βραβείων 2ου Πανελλήνιου Λογοτεχνικού ιαγωνισμού Ώρα: 21.00, στη Βιβλιοθήκη Εκδήλωση-Βράβευση στα πλαίσια του 2ου ετήσιου Πανελλήνιου ιαγωνισμού ποίησης και διηγήματος. Πρόκειται για θεσμό αντάξιο του κύρους και της αποστολής της Βιβλιοθήκης με συγκινητική συμμετοχή του κόσμου από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Ο διαγωνισμός έχει την παρακάτω δομή: ιαγωνισμός Ποίησης από 19 χρόνων και άνω ιαγωνισμός ιηγήματος από 19 χρόνων και άνω Τοπικός ιαγωνισμός Ποίησης από 14 έως 18 χρόνων Τοπικός ιαγωνισμός ιηγήματος από 14 έως 18 χρόνων Εννεαμελής επιτροπή από διακεκριμένους κριτές (Ακαδημαϊκούς, Καθηγητές Πανεπιστημίου, Λυκείου, Λογοτέχνες, ημοσιογράφους) αξιολογεί τους διαγωνιζόμενους. Αποσπάσματα των βραβευμένων έργων θα απαγγείλουν γνωστοί ηθοποιοί. Πρόκειται για μια ξεχωριστή λογοτεχνική βραδιά. Από την απονομή βραβείων του 1ου Λογοτεχνικού ιαγωνισμού. Βιβλιοθήκη, 31 Αυγούστου 2013.

13 Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου Βιβλιοπαρουσίαση Ώρα: 21.00, στη Βιβλιοθήκη Τις ποιητικές συλλογές, του Χρίστου Στεργ. Μπελλέ, «ηιάνειρα» και «Ίμερος» παρουσιάζουν ο κριτικός - φιλόλογος Κώστας Γεωργουσόπουλος και ο φιλόλογος Βασίλης Μερμηγκούσης. Απαγγέλουν οι: Γιάννης Φέρτης, Γιάννης Ζαφείρης, Μπάμπης Σαχτούρης, Αρκαδία Ψάλτη, Ευγενία Ασλανίδη και Λεμονιά Σταματουλάκη. «Οι σπάνιες λέξεις και τα ρήματα ηχούν σαν καμπανάκι που μας επαναφέρει στην 3χιλιετή παράδοση και γλώσσα μας, που χάρη στους ποιητές μας διατηρήθηκε στην επιφάνεια της θάλασσας να ιριδίζει σαν το Αιγαίο, όταν ο ήλιος και η σελάνα καθρεπτίζονται σ αυτό, κάτω άπ το βλέμμα του Βιγλάτορα και Φρυκτωρού και Πρωτομάστορα και Αλάστορα Θεού όταν περσεύει η αγάπη» Βασίλης Βασιλικός «Συνδέω, το Χρίστο, με την Ποίηση και τη Μουσική, με τη Θρησκεία και τη Φιλοσοφία, με την Πατρότητα και τον Έρωτα, με την Τέχνη και την Παιδαγωγική, με την αδάμαστη προσφορά του στην ανάπτυξη του Ήθους και της Λογικότητας, της Αρετής και της Πνευματικότητας, της Ιστορίας και της Γλώσσας. Τούτος ο αγαπητικός της γλώσσας, ο από στίχων φιλόσοφος, χρωστά πολλά στην ποίηση κι η ποίηση σ εκείνον» Ιωάννης Ν. Αυγουστής «Χαράσσει τομές ο Χρίστος Μπελλές με την ποίησή του. Θέλει μ αυτή να εκφράσει την veritatem aeternam, την αιώνια αλήθεια. Γλωσσοπλάστης ο ίδιος με πυκνό νοηματικά λόγο, δε σε κουράζει, νιώθεις την ανάγκη να μην τελείωνε το κάθε ποίημά του. εν αντιγράφει, δε μιμείται, πρωτοτυπεί, όπως οι μεγάλοι δημιουργοί. ικαιούται να πει: η ποίησή μου είμαι εγώ»... Μαρία-Ελευθερία Γιατράκου

14 Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου ιάλεξη Ώρα: 20.00, στη Βιβλιοθήκη Λέανδρος Ρακιντζής «Πολυνομία - κακονομία - ανομία» Πολυνομία, κακονομία, ανομία, στην ουσία κατά την κοινή συνείδηση πρόκειται περί του ενός και ιδίου ζητήματος, ιδωμένου από διαφορετικές πλευρές, που όμως συγχέεται τόσο πολύ στα διαχωριστικά όρια σε σημείο, που όλα επικαλύπτονται. 1. Πολυνομία είναι η έλλειψη κωδικοποιημένης νομοθεσίας και η ύπαρξη πολλών, συχνά αντικρουόμενων νόμων για το ίδιο θέμα. 2. Κακονομία όταν ασκείται η διοίκηση με κακούς νόμους. 3. Ανομία είναι: α) κυριολεκτικά η έλλειψη ή ανυπαρξία συστήματος νόμων, τάξεως β) κοινωνιολογικά κατάσταση κοινωνικής αποδιοργάνωσης και έλλειψη κοινωνικής συνοχής γ) η παράβαση νόμου, η παράνομη πράξη. Θα εξετάσουμε πώς οι καταστάσεις έχουν εισχωρήσει στον καθημερινό μας βίο, στο κοινωνικό μας σύστημα, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και πόσο βαθειά τους επηρεάζουν, ποιες οι συνέπειες βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, ως και τις παράπλευρες απώλειες στην εξέλιξη της πολιτείας και της κοινωνίας και πώς οι αρνητικές αυτές καταστάσεις μπορούν να εξαλειφθούν.

15 Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου Περιπατητική ιαδρομή Ώρα εκκίνησης: 08.30, από τη Βιβλιοθήκη «Άγιος Γιάννης - Άγιο Γάλας» με την καθοδήγηση του Γιώργου Χαλάτση Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα ιστορική διαδρομή με αξιόλογα μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς και της φύσης, μήκους περίπου μέτρων και διάρκειας μιας ώρας, που ενώνει τον εγκαταλελειμμένο από το 1960 οικισμό του Αγίου Γιάννη με το Άγιο Γάλας. Ξεκινώντας από τον Άγιο Γιάννη, ακολουθούμε το μονοπάτι που περνάει από τις πλαγιές της Αμανής γεμάτες άγρια χαμηλή βλάστηση, δρυς και σπάρτους. Κατεβαίνοντας αγναντεύουμε πανοραμικά το Αιγαίο, τα Ψαρά και το Άγιο Γάλας. Φτάνουμε στον τελικό μας προορισμό την Παναγιά την Αγιογαλούσαινα και το σπήλαιο, αφού έχουμε κατεβεί τα εκατόν δέκα περίπου σκαλοπάτια που οδηγούν από το χωριό στην Παναγιά και έχουμε περάσει από το εκκλησάκι του Αγίου Θαλαλαίου, από τον οποίο είχε λάβει το χωριό το πρώτο όνομά του.

16 Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου Θεατρική Παράσταση «Σοπενχάουερ» Μονόλογος του Θεοδόση Πελεγρίνη, Καθηγητή Φιλοσοφίας, Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών με ερμηνεία του ίδιου. Ένας ηλικιωμένος ρακοσυλλέκτης, γυρίζοντας από τη νυχτερινή γύρα του στο σπίτι, διαπιστώνει ότι έχει χάσει το κλειδί της εξώπορτας. Περιμένοντας να ξημερώσει, για να καλέσει τον κλειδαρά, μονολογεί, με παραληρηματικό τρόπο. Μέσα από το μονόλογό του αποκαλύπτεται ότι ήταν παιδί πλούσιας οικογένειας, που εγκατέλειψε την θέση του υφηγητού στο πανεπιστήμιο λόγω της αποτυχίας του να προσελκύει τους φοιτητές στις παραδόσεις του. Η έλλειψη αγάπης από τους γονείς και τους γύρω του τον ώθησε να γίνει ρακοσυλλέκτης και να στρέψει την αγάπη του στα πράγματα που μαζεύει από δω κι από κει. Μέσα από το παραλήρημά του αναδεικνύεται η πίστη του στη θέληση ως κυρίαρχη δύναμη στον κόσμο και στην αξία της μουσικής. Αυτές κι άλλες αναφορές του έργου παραπέμπουν με έκδηλα υπαινικτικό τρόπο στη ζωή και τη διδασκαλία του Σοπενχάουερ δίνοντας, έτσι, τη δυνατότητα στο θεατή να επικοινωνήσει αβίαστα με το μεγάλο Γερμανό φιλόσοφο. Το έργο πρωτοανέβηκε στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στο πλαίσιο της επιτυχημένης θεατρικής σειράς «Η φιλοσοφία στη σκηνή». Ώρα: 21.30, στη Βιβλιοθήκη Είσοδος Ελεύθερη

17 Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου Περιπατητική ιαδρομή Ώρα εκκίνησης: 09.00, από τη Βιβλιοθήκη «Ολύμποι-Μεστά» με την καθοδήγηση του Γιώργου Χαλάτση Πρόκειται για μια διαδρομή μήκους περίπου μέτρων και διάρκειας 1,5 ώρας, που ενώνει τα δύο μεσαιωνικά καστροχώρια-μαστιχοχώρια, τα Μεστά και τους Ολύμπους. Ξεκινώντας από τους Ολύμπους, διασχίζουμε την κατάφυτη από σχίνους, ελιές και συκιές, πεδιάδα. Ανηφορίζουμε την πλαγιά και φτάνουμε στο ξωκλήσι του Αγίου Αντωνίου, το ψηλότερο σημείο της διαδρομής με υπέροχη θέα (βόρεια οι τέσσερις ανεμόμυλοι και δυτικά τα Μεστά και η θάλασσα). Κατηφορίζοντας συναντάμε το παλιό υδραγωγείο με τα πέτρινα πηγάδια και την πηγή. Ο παλιός λιθόστρωτος δρόμος που ένωνε τους δύο μεσαιωνικούς οικισμούς μάς οδηγεί στα Μεστά. Θα γίνει ιστορική αναδρομή (μάθημα Τοπικής Ιστορίας) από τον ιστορικό Χρίστο Στεργ. Μπελλέ, Πρόεδρο της Βιβλιοθήκης, σχετικά με τα δύο καστροχώρια και το προϊόν της μαστίχας, που στιγμάτισε την κοινωνικοοικονομική ζωή τους. Η συγκομιδή της μαστίχας. Ξυλογραφία του Emile Bayrd, σύμφωνα με πρόχειρα σκίτσα του γιατρού Ad. Testevuide, 1877 (πηγή: Βιβλιοθήκη «Κοραής»).

18 Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος Επανέκδοση τρίτομου «Η Χίος παρά τοις Γεωγράφοις και Περιηγηταίς» Στους στόχους του Εφορευτικού Συμβουλίου προέχουσα θέση κατέχει και η επανέκδοση αξιόλογων βιβλίων της Βιβλιοθήκης, ώστε να γίνουν αποφασιστικό εργαλείο στα χέρια του ερευνητή, του ενδιαφερόμενου, του λαού γενικά, μα και να αποφευχθεί ο κίνδυνος «εξαφάνισης του είδους» από τους ποικιλώνυμους εχθρούς, με πρώτο και δεινότερο τον άνθρωπο. Ξεκινούμε με την επανέκδοση του μνημειώδους και «πολυταλαιπωρημένου» έργου των: Φιλίππου Π. Αργέντη και Στίλπωνος Π. Κυριακίδου: «Η ΧΙΟΣ ΠΑΡΑ ΤΟΙΣ ΓΕΩΓΡΑ- ΦΟΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΗΓΗΤΑΙΣ», που τυπώθηκε το 1946 στην Αθήνα, στο τυπογραφείο «Εστία». Είναι τρίτομο και αφορά στην κοινωνικοοικονομική ζωή του νησιού, από τον όγδοο μέχρι τον εικοστό αιώνα, διανθισμένο με 78 γκραβούρες μεγάλης αξίας και ιστορικότητας που αφορούν στη Χίο και την εγγύς περιοχή. Οι αναφορές και εντυπώσεις των εν γένει περιηγητών γίνεται στη γλώσσα τους και ακολουθεί η μετάφρασή τους στην ελληνική. «Η παράθεσις της μεταφράσεως», όπως υποστηρίζουν οι συγγραφείς, «σκοπόν έχει να καταστήσει τα κείμενα προσιτά και εις ευρύτερον κύκλον, και ιδία εις τον χια- Η πόλη της Χίου, το λιμάνι και το κάστρο με τους πύργους του, μέσα στο οποίο απεικονίζονται εκκλησίες, κτίρια και κατοικίες, όπως και μέρος της ατοίχιστης πόλης. Επί Γενουατοκρατίας το παραπάνω λιμάνι υπήρξε κορυφαίο διαμετακομιστικό κέντρο της ανατολικής Μεσογείου. Από το χειρόγραφο Insularium Illustratum Henrici Martelli Germani, 1470 (πηγή: Συλλογή Αργέντη, Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής»).

19 κόν λαόν, διότι έχομεν την ιδέαν ότι η ιστορία, και ιδίως η τοπική, εάν πράγματι εκπληροί κάποιον σκοπόν και παρέχει τινά ωφέλειαν εις την πνευματικήν και την κοινωνικήν ζωήν του ανθρώπου, δεν πρέπει να περιορίζεται μόνον εις τους ολίγους, τους ερευνητάς, διότι εν τοιαύτη περιπτώσει θα απέβαινε περιττή και άσκοπος περιέργεια, αλλά να καθίσταται κτήμα των πολλών, κτήμα του έθνους». Το έργο αποτελεί, ακόμη, πλούσια πηγή της φυσικής γεωγραφίας και των φυσιογραφικών εν γένει επιστημών, καθώς και της ανθρωπογεωγραφίας, της εθνογραφίας, της ιστορίας του πολιτισμού, καθώς και της πολιτικής ιστορίας, εξωτερικής και εσωτερικής. Η τιμή και των τριών τόμων (658, 708 και 688 σελίδων αντίστοιχα) ανέρχεται στο ποσό των 120. Λόγω του περιορισμένου αριθμού αντιτύπων και του μεγάλου ενδιαφέροντος, γίνονται προεγγραφές με καταβολή 20. Το νησί της Χίου, με την ομώνυμη πρωτεύουσα, το λιμάνι και το κάστρο της, από το χειρόγραφο Insularium Illustratum Henrici Martelli Germani, 1470 (πηγή: Συλλογή Αργέντη, Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής»).

20 Ίδρυση Ελεύθερου Πανεπιστημίου ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΧΙΟΥ «ΚΟΡΑΗΣ» Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής» αποτελεί Η την πλουσιότερη και πιο αξιόλογη Βιβλιοθήκη του τόπου, μετά εκείνη των Αθηνών και μια από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης. Ιδρύθηκε το 1792, σαν παράρτημα της Μεγάλης Σχολής της Χίου και διαθέτει αμύθητο πνευματικό πλούτο: ανεκτίμητες συλλογές βιβλίων (υπολογίζονται σε τόμους, μεταξύ των οποίων και η δωρεά του Μεγάλου Ναπολέοντα προς τιμήν του Αδαμάντιου Κοραή «Déscription de l Egypte», αποτελούμενη από 14 εικονογραφημένους τόμους, έκδοσης ), χειρογράφων, περιοδικών, εφημερίδων, πινάκων, νομισμάτων, κειμηλίων και χαρτών, που δώρισαν ο Αδαμάντιος Κοραής και τόσοι άλλοι μεγάλοι πνευματικοί άνθρωποι σύγχρονοί του και μη, τόσο της ημεδαπής, όσο και της αλλοδαπής. Σήμερα, oραματιζόμαστε τη Βιβλιοθήκη μας, παγκόσμιο πολιτιστικό, εκπαιδευτικό, ερευνητικό, πνευματικό κέντρο, όπου η βασική αφήγησή του θα ασπάζεται τις πανανθρώπινες, διαχρονικές ιδέες του Κοραή, αυτές της Παιδείας, της ηθικής, της ανεξαρτησίας, της ελευθερίας. Ιδέες που θα σεργιανίζουν στις γειτονιές του κόσμου χέρι-χέρι με κείνες της ανθρωπιστικής, κλασικής Παιδείας, της γλώσσας, της παράδοσης, της Ιστορίας, του πολιτισμού, αυτό που διαφορετικά και επιγραμματικά ονομάζουμε «προγόνους». Σ αυτά τα πλαίσια στόχων, αξιών και οραμάτων δρα, προγραμματίζει και οιακίζει το Εφορευτικό Συμβούλιο απ την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του. Σ

21 αυτά τα πλαίσια και η δημιουργία του «Ελεύθερου Πανεπιστημίου της Δ. Κ. Ι. Βιβλιοθήκης Χίου Κοραής», ενός θεσμού-πυρήνα παραγωγής μάθησης, δοκιμασμένου κι επιτυχημένου διεθνώς και στα καθημάς από το «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο της Στοάς Βιβλίου», στην Αθήνα, που μπήκε στον όγδοο χρόνο λειτουργίας του, με πλατιά απήχηση στην κοινωνία και επικεφαλής τον Καθηγητή Γεώργιο Μπαμπινιώτη. Το Ελεύθερο Πανεπιστήμιό μας μπορεί να δώσει ευκαιρία και δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο ανεξαρτήτως ηλικίας, μορφωτικού επιπέδου και επαγγελματικής ενασχόλησης να διευρύνει τους ορίζοντες σκέψης, γνώσης, κρίσης, πνευματικής αναζήτησης με σειρές μορφωτικών μαθημάτων πάνω σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα. Πρόκειται για θεσμό-εργαλείο στην προοπτική της δια βίου μάθησης, ένα αλεξιφάρμακο στη λυγρή και πεζή καθημερνότητα των δίσεκτων χρόνων που βιώνουμε και στο σύγχρονο δόγμα της μη-σκέψης. Επίλεκτα μέλη της ελληνικής και διεθνούς πανεπιστημιακής κοινότητας και άλλοι διαπρεπείς στο χώρο τους επιστήμονες, καλλιτέχνες, δημιουργοί γενικά, θα κληθούν να προσφέρουν στους ενδιαφερόμενους έγκυρες κατασταλαγμένες γνώσεις, αλλά και προβληματισμούς για κάθε διδασκόμενο γνωστικό αντικείμενο που αναφέρεται: στην Επιστήμη, τη Θρησκεία, την Ιστορία, τη Φιλοσοφία, την Κοινωνιολογία, την Ψυχολογία, την Ποίηση, τη Λογοτεχνία, το Αρχαίο Δράμα, το Θέατρο, τον Κινηματογράφο, την Παράδοση, τον Πολιτισμό, τη Λαογραφία, την Tοπική Iστορία, τις σχέσεις γονέων - παιδιών, τις μαθησιακές δυσκολίες, τα ναρκωτικά, κ. ά. Θεμελιώνουμε και κτίζουμε πέραν των άλλων το «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» με τη διαπίστωση πως τα μορφωτικά μαθήματά του πληρούν ανάγκες που για λόγους που δεν είναι του παρόντος δεν μπόρεσαν να καλύψουν τα ποικιλώνυμα και ποικιλόβαθμα εκπαιδευτικά ιδρύματα, παρά το γεγονός πως η ανάγκη τους είναι επιτακτική από την ίδια τη ζωή, την επιστήμη, την εποχή. Καρπός και στόχος της εκπαίδευσης από το «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο της Δ. Κ. Ι. Βιβλιοθήκης Χίου Κοραής», είναι η Παιδεία, που αποτελεί την πνευματική και ηθική αγωγή του ανθρώπου και δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των εγγραμμάτων. Αναρίθμητοι οι χωρίς Παιδεία εγγράμματοι. Μιλάμε για την Παιδεία, που ο διαχρονικός κορυφαίος Διδάσκαλος του Γένους και πρωτεργάτης του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, Αδαμάντιος Κοραής, έχει τη δική του αΐδιο αφήγηση: «Τρόπον μεταβολής της Ελλάδος από την κατάστασιν εις την οποίαν ευρίσκεται την σήμερον ούτ εστοχάσθην ποτέ ούτε στοχάζομαι δυνατόν άλλον, παρά την Παιδείαν» Ο Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου Χρίστος Στεργ. Μπελλές ΣΗΜ.: Θα ακολουθήσει ειδικό έντυπο με εναργείς λεπτομέρειες και όρους συμμετοχής, καθώς και το πρόγραμμα του 1ου Κύκλου Σπουδών, που αφορά στην περίοδο Οκτώβριος- εκέμβριος 2014.

22 Πρόσκληση εκδήλωσης Ανακοινώσεις ενδιαφέροντος Xορήγηση υποτροφιών «Μαρίας Παν. Σπανούδη», διαθέτιδος διαμερίσματος στην Αθήνα Το Εφορευτικό Συμβούλιο της Βιβλιοθήκης, σεβόμενο τη βούληση της διαθέτιδος Μαρίας Παν. Σπανούδη και λαμβάνοντας υπόψη τις αντικειμενικές συνθήκες της χειμαζόμενης πατρίδας, αφού επισκεύασε και ανακαίνισε το επί της Ιπποκράτους 92 στην Αθήνα, χορηγηθέν διαμέρισμα, το παραχωρεί υπό μορφή υποτροφιών σε 3 φοιτητές ή φοιτήτριες για δωρεάν διαμονή σε ατομικά δωμάτια πλήρως εξοπλισμένα για το ακαδημαϊκό έτος Οι υποτροφίες αφορούν σε νεοεισαχθέντες/νεοεισαχθείσες στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, με το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων 2014 και κριτήρια επιλογής: τη σειρά επιτυχίας, το ατομικό και οικογενειακό εισόδημα, καθώς και την κοινωνική και οικογενειακή κατάσταση των αιτούντων. Απαραίτητη προϋπόθεση να είναι μόνιμοι κάτοικοι Χίου και το τμήμα που εισήχθησαν και θα φοιτήσουν να βρίσκεται στην Αθήνα ή τον Πειραιά. Οι αιτήσεις με τα δικαιολογητικά θα κατατεθούν στη γραμματεία της Βιβλιοθήκης μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων. Θα ακολουθήσει αναλυτική προκήρυξη. Πληροφορίες στο τηλ (εσωτ. 2).

23 Οι Δημόσιες Βιβλιοθήκες αποτελούν κοιτίδα Παιδείας, δημοκρατίας και πολιτισμού. Προσπαθούν μέσα στις ιδιαίτερα σήμερα αντίξοες αντιπνευματικές συνθήκες και συγκυρίες να επιτελέσουν το ρόλο τους: να συγκεντρώσουν και να καταγράψουν τον πνευματικό πλούτο που συσσωρεύτηκε από τις προηγούμενες γενεές και παράλληλα για να μη μείνει κενό γράμμα περιεχομένου να τον διαδώσουν στις επόμενες. Αυτό προσπαθεί να πετύχει η Βιβλιοθήκη «Κοραής», η Βιβλιοθήκη μας, που είναι η δεύτερη μετά την Εθνική Βιβλιοθήκη της Αθήνας, με ιστορία άνω των 200 χρόνων (από το 1792), με ανεκτίμητο πλούτο χειρογράφων και κωδίκων. Είναι η Βιβλιοθήκη κιβωτός των κειμηλίων του έθνους, με τις Συλλογές Βιβλίων πολύ μεγάλων πνευματικών ανθρώπων (Κοραή, Ψυχάρη, Καλβοκορέση, Θεοτοκά, Αργέντη, Παϊδούση, Μαρκετάκη κ.ά). Για να μη μείνει αυτός ο πλούτος «στα ράφια», ανεκμετάλλευτος, εδώ και ένα χρόνο με το νέο Εφορευτικό Συμβούλιο πραγματοποιείται στροφή και σύνδεση της Βιβλιοθήκης μας με την κοινωνία και ιδιαίτερα τους νέους. Το ανά χείρας φυλλάδιο είναι ενδεικτικό των στόχων και της φιλοσοφίας μας, που αγκαλιάζει μεταξύ άλλων: προγράμματα για να γνωρίσουν τα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας τη Βιβλιοθήκη, μαθήματα Τοπικής και Σύγχρονης Ιστορίας σε σχολεία και ενήλικες, τιμητικές εκδηλώσεις και αφιερώματα, επισκέψεις του Βιβλιοαυτοκινήτου σε χωριά, σχολεία, γηροκομεία, φυλακές, νοσηλευτικά ιδρύματα, εκδρομές σε ιστορικούς τόπους, μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις, επισκέψεις και εθελοντική εργασία στη Βιβλιοθήκη κλπ. Σήμερα ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί να αναδείξουμε τη Βιβλιοθήκη μας φάρο φωτεινό που θα φωτίζει τη Xίο, την Ελλάδα, την Ευρώπη, τον κόσμο όλο Το μπορούμε Αναστάσιος Σαρρής Προϊστάμενος Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Χίου «Κοραής»

24 Οραματιζόμαστε τη Βιβλιοθήκη μας, παγκόσμιο, πολιτιστικό, εκπαιδευτικό, ερευνητικό, πνευματικό κέντρο, όπου η βασική αφήγησή του θα ασπάζεται τις πανανθρώπινες, διαχρονικές ιδέες του Κοραή, αυτές της Παιδείας, της ηθικής, της ανεξαρτησίας, της ελευθερίας. Ιδέες που θα σεργιανίζουν στις γειτονιές του κόσμου χέρι-χέρι με κείνες της ανθρωπιστικής, κλασικής Παιδείας, της γλώσσας, της παράδοσης, της Ιστορίας, του πολιτισμού, αυτό που διαφορετικά και επιγραμματικά ονομάζουμε «προγόνους». Το Εφορευτικό Συμβούλιο

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Το έργο υλοποιείται με δωρεά από το ΕΠΜ_2014 Εκπαιδευτικό Έργο «Το Κινητό Μουσείο»

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής θα διδάσκεται από φέτος στην Ε και Στ Δημοτικού. Πρόκειται για μάθημα βιωματικού χαρακτήρα, με κύριο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ «ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ» Αγγελικής Χατζημιχάλη 6, Πλάκα, τηλ. 2103243987

ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ «ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ» Αγγελικής Χατζημιχάλη 6, Πλάκα, τηλ. 2103243987 ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ «ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ» Αγγελικής Χατζημιχάλη 6, Πλάκα, τηλ. 2103243987 Εκπαιδευτικά προγράμματα μουσειακής αγωγής για σχολικές ομάδες Σχολικό έτος 2015 2016 Οι εξειδικευμένες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΕΝΗ Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ 34ΟΥ ΠΦΕΘΚ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΕΝΗ Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ 34ΟΥ ΠΦΕΘΚ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Τις εντυπώσεις τους από την οργάνωση του 34 ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας (που πραγματοποιεί η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού από 9 έως 18 Μαρτίου στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2013

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2013 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2013 ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013, ώρα 20:30 «Ο Καραγκιόζης Πειρατής» ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013, ώρα 21:30 ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ με θέμα

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτιστικά Γεγονότα 2008

Πολιτιστικά Γεγονότα 2008 Πολιτιστικά Γεγονότα 2008 Ρόδος, µια Πόλη Τέχνης και Πολιτισµού Ο Πολιτισµός ήταν πάντα ένα αναπόσπαστο κοµµάτι της ζωή στην Ρόδο. Ο Δήµος Ροδίων οργανώνει καθ όλη την διάρκεια της χρονιάς, µε έµφαση στους

Διαβάστε περισσότερα

Eργαστήρια για παιδιά 19,20 Ιανουαρίου στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης. Παραμυθοσάββατα. Βιωματικό εργαστήρι για παιδιά 2-4 ετών

Eργαστήρια για παιδιά 19,20 Ιανουαρίου στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης. Παραμυθοσάββατα. Βιωματικό εργαστήρι για παιδιά 2-4 ετών Eργαστήρια για παιδιά 19,20 Ιανουαρίου στο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης Παραμυθοσάββατα Βιωματικό εργαστήρι για παιδιά 2-4 ετών Βιωματικά εργαστήρια για παιδιά από 2-4 ετών, τα παιδιά μέσα από διασκεδαστικές

Διαβάστε περισσότερα

Α. Δράσεις που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «Πάφος 2017»

Α. Δράσεις που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «Πάφος 2017» ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ ΣΤΟΧΟΣ 3 ος : Η αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου του συνόλου των κατοίκων της Ευρώπης και η ανάδειξη των κοινών στοιχείων και της πολυμορφίας των ευρωπαϊκών πολιτισμών, μέσα από πολιτιστικές

Διαβάστε περισσότερα

ANAKOINΩΣΗ ΤΥΠΟΥ. Η Σοφία η μέλισσα ταξίδεψε και έπαιξε με παιδιά έξι Δημοτικών σχολείων στις επαρχίες της Κύπρου. Λευκωσία, 7 Δεκεμβρίου 2015

ANAKOINΩΣΗ ΤΥΠΟΥ. Η Σοφία η μέλισσα ταξίδεψε και έπαιξε με παιδιά έξι Δημοτικών σχολείων στις επαρχίες της Κύπρου. Λευκωσία, 7 Δεκεμβρίου 2015 ANAKOINΩΣΗ ΤΥΠΟΥ Επικοινωνία: Γραφείο Επικοινωνίας Τομέας Προώθησης και Προβολής, Πανεπιστήμιο Κύπρου Τηλ. 22894304 ηλ. διεύθυνση: prinfo@ucy.ac.cy ιστοσελίδα: www.pr.ucy.ac.cy ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Λευκωσία,

Διαβάστε περισσότερα

χρόνια. Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

χρόνια. Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών 1837-2017 180 χρόνια Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ: 1837-2017 / 180 χρόνια Βασικοί άξονες Θεματολογία Σκοπός Βασικοί άξονες (1) Η συμβολή του ΕΚΠΑ στην επιστήμη και στην έρευνα. Η

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΥΣΕΙΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΜΟΥΣΕΙΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Για την σχολική χρονιά 2014-2015 πραγματοποιούνται τα κάτωθι προγράμματα : Α) ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ Γερμανικού και Μυλλέρου Μεταξουργείο Δήλωση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Επεξηγήσεις συμβόλων/αρχικών γραμμάτων: ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ 2009-10 Υ= Υποχρεωτικό Κ= ενότητα μαθημάτων «Κοινωνία και Εκπαίδευση» Ε= Κατ

Διαβάστε περισσότερα

χρόνια. Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

χρόνια. Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών 1837-2017 180 χρόνια Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ: 1837-2017 / 180 χρόνια Επετειακό έμβλημα Βασικοί άξονες Θεματολογία Σκοπός Επετειακό έμβλημα Επετειακό έμβλημα και λογότυπος Επετειακός

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Το έργο υλοποιείται με δωρεά από το Σύντομη περιγραφή Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Διαβάστε περισσότερα

Ταξιδεύοντας με την ελληνική μυθολογία. Εκπαιδευτική επίσκεψη - Γ τάξη

Ταξιδεύοντας με την ελληνική μυθολογία. Εκπαιδευτική επίσκεψη - Γ τάξη Ταξιδεύοντας με την ελληνική μυθολογία Εκπαιδευτική επίσκεψη - Γ τάξη Το Ίδρυμα Πολιτισμού «Ανδρέας Λεντάκης» διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα με ποικίλη θεματολογία, για όλες τις τάξεις του δημοτικού

Διαβάστε περισσότερα

Αντιγόνη Σοφοκλέους. Στ

Αντιγόνη Σοφοκλέους. Στ «5η Διημερίδα (αλληλο-)διδακτικής. Διδάσκοντας με λογισμό και με όνειρο. Έμπνευση και Δημιουργία στη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων στο Γυμνάσιο και το Λύκειο. Σχολικό έτος 2016-17.» Διοργάνωση:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΙΦΝΟ ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ - ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2011

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΙΦΝΟ ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ - ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2011 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΙΦΝΟ ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ - ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2011 Κυριακή 29 Μαΐου Εξόρμηση εθελοντικών καθαρισμών των ακτών της Σίφνου Τόπος Συγκέντρωσης: πλατεία Αρτεμώνα Ώρα: 11:00 Οργάνωση: ΔΗ.Κ.Ε.Σ.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014-2015*

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014-2015* ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014-2015* ΔΕΥΤΕΡΑ 19/1 ΤΡΙΤΗ 20/1 ΤΕΤΑΡΤΗ 21/1 ΠΕΜΠΤΗ 22/1 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23/1 ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

OPEN DAY: Ενημέρωση γνωριμία

OPEN DAY: Ενημέρωση γνωριμία Διεύθυνση Σπουδών: Μισέλ Φάις, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου 13ος Κύκλος Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής Διόρθωσης Επιμέλειας Κειμένων Εικονογράφησης OPEN DAY: Ενημέρωση γνωριμία Σάββατο 21 Οκτωβρίου, στις 12.00

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

ηµιουργική Ψυχολογική Γραφή

ηµιουργική Ψυχολογική Γραφή ηµιουργική Ψυχολογική Γραφή Ζωντανά βιβλία, της Ιωάννας Ν. Τριπερίνα, Ψυχολόγου, MSc, µε ιστορίες που µάς δίνουν το έναυσµα να τις βιώσουµε, δραµατοποιήσουµε, συζητήσουµε, διαβάσουµε, ώστε να µάθουµε και

Διαβάστε περισσότερα

«Λουλουδάκι μου π ανθείς, πες μου τι φορεσιά φορείς!» Μέσα από το ποίημα του Κωστή Παλαμά «Γεια σας τριαντάφυλλα»

«Λουλουδάκι μου π ανθείς, πες μου τι φορεσιά φορείς!» Μέσα από το ποίημα του Κωστή Παλαμά «Γεια σας τριαντάφυλλα» «Λουλουδάκι μου π ανθείς, πες μου τι φορεσιά φορείς!» Μέσα από το ποίημα του Κωστή Παλαμά «Γεια σας τριαντάφυλλα» Αρτηνού Δήμητρα, ΠΕ 70 (τοποθέτηση /Δ/ντρια) Καρκανιά Γεωργία, ΠΕ 70 (απόσπαση από 10ο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2019-2020 Τριάντα χρόνια η καρδιά της Λευκωσίας! Οι άνθρωποι του το ανέδειξαν και ο κόσμος το αγάπησε Τριάντα χρόνια η καρδιά της Λευκωσίας! Φέτος είναι μια ξεχωριστή χρονιά

Διαβάστε περισσότερα

Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα Περιόδου Χριστουγέννων

Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα Περιόδου Χριστουγέννων Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα Περιόδου Χριστουγέννων Τίτλος βιβλίου: «Μέχρι το άπειρο κι ακόμα παραπέρα» Συγγραφέας: Άννα Κοντολέων Εκδόσεις: Πατάκη ΕΡΓΑΣΙΕΣ: 1. Ένας έφηβος, όπως είσαι εσύ, προσπαθεί

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου

Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου Σάββατο 10 Ιουλίου έως Κυριακή 25 Ιουλίου Έκθεση αγιογραφίας από 25 Αγιογράφους - μέλη της Πανελλήνιας Εταιρίας Λόγου και Τέχνης (Π.Ε.Λ.Τ.) Στο Παλιό Σχολείο του Κάστρου Ώρες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ

ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛ Μήνυμα Μιχάλη Χατζημιχαήλ για τον εθελοντισμό Όταν ένας συνάνθρωπος μας ή μια ομάδα ανθρώπων γύρω μας χρειάζεται βοήθεια κι εμείς αρνηθούμε, τότε οι λέξεις αλληλεγγύη, ανιδιοτέλεια,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ. (Δημιουργικές συναντήσεις και αμφίδρομες σχέσεις με αφορμή ένα διήγημα)

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ. (Δημιουργικές συναντήσεις και αμφίδρομες σχέσεις με αφορμή ένα διήγημα) ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ (Δημιουργικές συναντήσεις και αμφίδρομες σχέσεις με αφορμή ένα διήγημα) Αλεξάνδρα Μυλωνά, φιλόλογος-σκηνοθέτις-συγγραφέας Ελένη Παπαδοπούλου, φιλόλογος ΜΑ-εκπαιδευτικός

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Επεξηγήσεις συμβόλων/αρχικών γραμμάτων:

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Επεξηγήσεις συμβόλων/αρχικών γραμμάτων: ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ 2009-10 Υ= Υποχρεωτικό Ε= Κατ επιλογήν υποχρεωτικό Επεξηγήσεις συμβόλων/αρχικών γραμμάτων: Κ= ενότητα μαθημάτων «Κοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων Ιούλιος - Αύγουστος 2014 Δήμου Ναυπακτίας

Πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων Ιούλιος - Αύγουστος 2014 Δήμου Ναυπακτίας Πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων Ιούλιος - Αύγουστος 2014 Δήμου Ναυπακτίας 20 14 Δημοτικές Ενότητες: Είσοδος Ελεύθερη Ναυπάκτου, Αντιρρίου, Χάλκειας Αποδοτίας, Πλατάνου, Πυλήνης Όμορφες βραδιές καλοκαιριού,

Διαβάστε περισσότερα

Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών: «Η τέχνη στην αγωγή των παιδιών και των νέων»

Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών: «Η τέχνη στην αγωγή των παιδιών και των νέων» 16/01/2019 Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών: «Η τέχνη στην αγωγή των παιδιών και των νέων» Αυτοκέφαλες Εκκλησίες / Εκκλησία της Ελλάδος Με αφορμή την εορτή των Τριών Ιεραρχών, το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και ακόμη περισσότερα εmotions!

Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και ακόμη περισσότερα εmotions! Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και ακόμη περισσότερα εmotions! Σεπτέμβριος Νοέμβριος 2017 Οικογενειακά προγράμματα και εκπαιδευτικές δράσεις, Σάββατα και Κυριακές, στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΡΙΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ Ή ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΛΙΩΣ. με τη χρηματοδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΡΙΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ Ή ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΛΙΩΣ. με τη χρηματοδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΡΙΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ Ή ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΛΙΩΣ με τη χρηματοδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.. γιατί στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά χτυπά η καρδιά της θεατρικής παιδείας Το Τρίτο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Επικοινωνία ΣυνΚίνησις 2155304973, 6973933877 info@sinkinisis.com www.sinkinisis.com ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Με τα μάτια του παππού και της γιαγιάς. 63o Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης. Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας- Θράκης

Με τα μάτια του παππού και της γιαγιάς. 63o Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης. Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας- Θράκης Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας- Θράκης 63o Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Με τα μάτια του παππού και της γιαγιάς 1 Σχολείο: 63 ο Δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης Συμμετέχοντες Τάξη / Τμήμα: ΣΤ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Θρησκευτικά B Δημοτικού (Μέρος Α ) Ομορφος κόσμος ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Θρησκευτικά Β Δημοτικού Ομορφος κόσμος (Μέρος A ) Συγγραφική ομάδα:

Διαβάστε περισσότερα

«To be or not to be»

«To be or not to be» ΤοθέατροστηνΚω «To be or not to be» Όνομα Ομάδας:I'm Shakespeare and Ι know it Ονόματα: Βασίλης Ζήβας Αγγελική Καλαματιανού Ιωάννα Μακρυπούλια Άννα-Μαρία Μπούζη Άννα-Μαρίαα Σαρούκου Μάθημα: Ερευνητική

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Μαθαίνοντας από γενιά σε γενιά»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Μαθαίνοντας από γενιά σε γενιά» ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Με επιτυχία και αξιοσημείωτη συμμετοχή διεξήχθη η Ημερίδα για τη Διαγενεακή Μάθηση με τίτλο «Μαθαίνοντας από γενιά σε γενιά» που πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο

Διαβάστε περισσότερα

«ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟ»

«ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟ» Σέρρες, 1 Μαρτίου 2014 «ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟ» Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της για το 2013-2014

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Τίτλος προγράμματος: «Ταξίδι στην Παραμυθοχώρα» Τάξη: Α Εκπαιδευτικός: Βασιλική Αντωνογιάννη Σχολικό έτος: 2013-14 Σύνολο μαθητών

Διαβάστε περισσότερα

9/7 31/7 Θεατρική παράσταση ΟΜΑΔΑΣ 33 «ΕΞΟΔΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ»

9/7 31/7 Θεατρική παράσταση ΟΜΑΔΑΣ 33 «ΕΞΟΔΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ» 9/7 31/7 Θεατρική παράσταση ΟΜΑΔΑΣ 33 «ΕΞΟΔΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ» Πολλές φορές ο μόνος τρόπος για να αφηγηθείς τη δική σου ιστορία είναι μέσα από τις ιστορίες των άλλων. Ίσως ο μόνος τρόπος για να μιλήσεις για το

Διαβάστε περισσότερα

Για παιδιά 5-8 ετών. Με προεγγραφή. Στη Βιβλιοθήκη.

Για παιδιά 5-8 ετών. Με προεγγραφή. Στη Βιβλιοθήκη. Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Τρίπολης Δολιανών 1,Τ.Κ. 22100 2710-224238 Δευτέρα - Παρασκευή 7:00-15:00 28 εκδηλώσεις 16 Ιουνίου, 6:00-8:00, το απόγευμα Η μέρα της γνώσης και όχι της αμάθειας. Το κουτί των

Διαβάστε περισσότερα

Θεµατολογία: 1. Όλου του κόσµου τα παιχνίδια: Ένα ταξίδι που χαρτογραφεί την ιστορία του παιχνιδιού 2. Ελληνικά παραδοσιακά παιχνίδια: Παιχνίδια από ά

Θεµατολογία: 1. Όλου του κόσµου τα παιχνίδια: Ένα ταξίδι που χαρτογραφεί την ιστορία του παιχνιδιού 2. Ελληνικά παραδοσιακά παιχνίδια: Παιχνίδια από ά Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Τ Ι Κ Α Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Α 2 0 1 6-2 0 1 7 Τα εκπαιδευτικά προγράµµατα έχουν σκοπό να βοηθήσουν τα παιδιά να γνωρίσουν και να κατανοήσουν ένα θέµα, συνδυάζοντας το παιχνίδι µε τη γνώση.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σχ. Έτος: ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ: 6oΓΕΛ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σχ. Έτος: ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ: 6oΓΕΛ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σχ. Έτος:2015-2016ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ: 6oΓΕΛ ΑΓΡΙΝΙΟΥ Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝOY ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚOY ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΔΙΑΤΙΘΕΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Θεατρικό Παιχνίδι και Δραματοποίηση

Θεατρικό Παιχνίδι και Δραματοποίηση Θεατρικό Παιχνίδι και Δραματοποίηση 1 Βιωματικό Πρόγραμμα Επιμόρφωσης: Θεατρικό Παιχνίδι και Δραματοποίηση Διάρκεια: 5 μήνες (αναλογία σε ώρες 50) Ημέρες & ώρες μαθημάτων: 2 Σάββατα το μήνα (10:00-14:00)

Διαβάστε περισσότερα

Μαρούλα Κλιάφα Μελίνα Κ Γεράσιμος Κ.: Μάριος Κ.

Μαρούλα Κλιάφα Μελίνα Κ Γεράσιμος Κ.: Μάριος Κ. Την Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2017, η συγγραφέας Μαρούλα Κλιάφα επισκέφτηκε το σχολείο μας και συναντήθηκε με τους μαθητές και τις μαθήτριες του Α2, Β1, Β5. Οι μαθητές/ριες του Α2 ασχολήθηκαν στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΘΗΝΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΟ ΧΩΡΟΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Το πολύτεχνο είναι ένα καλλιτεχνικό εργαστήριο που προσφέρει εκπαιδευτικά και καλλιτεχνικά προγράμματα σε μαθητές ηλικίας 2 έως 9 ετών τα οποία είναι

Διαβάστε περισσότερα

Α.Π.Θ. Α.Π.Θ. Διά Βίου Μάθησης. Μάθησης. Ποίηση και Θέατρο Αρχαία Ελλάδα

Α.Π.Θ. Α.Π.Θ. Διά Βίου Μάθησης. Μάθησης. Ποίηση και Θέατρο Αρχαία Ελλάδα Α.Π.Θ. Α.Π.Θ. Πρόγραµµα Πρόγραµµα Διά Βίου Μάθησης Μάθησης Ποίηση και Θέατρο στην Ποίηση και Θέατρο στην Αρχαία Ελλάδα Αρχαία Ελλάδα + Στόχος του προγράμματος Το πρόγραμμα επιμόρφωσης Ποίηση και Θέατρο

Διαβάστε περισσότερα

OPΓANΩΣH: ΠOΛITIΣTIKOΣ ΣYΛΛOΓOΣ ΓEPΓEPHΣ. Στο Pούβα... Γιορτές της φύσης & των ανθρώπων! Γιορτές της φύσης. & των ανθρώπων!

OPΓANΩΣH: ΠOΛITIΣTIKOΣ ΣYΛΛOΓOΣ ΓEPΓEPHΣ. Στο Pούβα... Γιορτές της φύσης & των ανθρώπων! Γιορτές της φύσης. & των ανθρώπων! OPΓANΩΣH: ΠOΛITIΣTIKOΣ ΣYΛΛOΓOΣ ΓEPΓEPHΣ Στο Pούβα... Γιορτές της φύσης Γιορτές της φύσης & των ανθρώπων! & των ανθρώπων! συνδιοργάνωση Kαλοκαίρι 2012 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΡΓΕΡΗΣ Και να αδερφέ μου που

Διαβάστε περισσότερα

Ο Μικρός Βορράς σε συνεργασία µε το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Διοργανώνουν επιµορφωτικό-βιωµατικό Σεµινάριο. Εισήγηση: Τάσος Ράτζος

Ο Μικρός Βορράς σε συνεργασία µε το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Διοργανώνουν επιµορφωτικό-βιωµατικό Σεµινάριο. Εισήγηση: Τάσος Ράτζος Ο Μικρός Βορράς σε συνεργασία µε το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Διοργανώνουν επιµορφωτικό-βιωµατικό Σεµινάριο µε θέµα «ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ Ο ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΔΡΑΣΗ» «όλη η Ελένη σε µία ώρα» Εισήγηση: Τάσος

Διαβάστε περισσότερα

334 Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Δυτ. Μακεδονίας (Φλώρινα)

334 Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Δυτ. Μακεδονίας (Φλώρινα) 334 Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Δυτ. Μακεδονίας (Φλώρινα) Ιστορικό Σημείωμα γαι την Παιδαγωγική Σχολή Φλώρινας Η Παιδαγωγική Ακαδημία Φλώρινας ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 1941, δηλ. κατά την διάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

ΙΟΥΝΗΣ Πέμπτη :

ΙΟΥΝΗΣ Πέμπτη : ΙΟΥΝΗΣ 2017 Παρασκευή 16-6-2017: (19:00) Γιορτή έναρξης. Πόσα διαφορετικά πράγματα, λέξεις, έννοιες μπορεί να είναι ένα σημείο. Στη βιβλιοθήκη ψάχνουμε, ανακαλύπτουμε, ζωγραφίζουμε, φωτογραφίζουμε διαφορετικά

Διαβάστε περισσότερα

Όμιλος Παραμύθι και Αφήγηση. Βασιλική Αντωνογιάννη Δασκάλα. Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας. bantonog@yahoo.gr

Όμιλος Παραμύθι και Αφήγηση. Βασιλική Αντωνογιάννη Δασκάλα. Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας. bantonog@yahoo.gr Όμιλος Παραμύθι και Αφήγηση Βασιλική Αντωνογιάννη Δασκάλα Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας bantonog@yahoo.gr Εισαγωγή Τίτλος: «Παραμύθι και Αφήγηση» Υλοποίηση: στο πλαίσιο του νέου θεσμού

Διαβάστε περισσότερα

Στολίζουμε τη βιβλιοθήκη με τις ευχές σας. Φέρτε μία χριστουγεννιάτικη μπάλα και γράψτε την χριστουγεννιάτικη ευχή σας!

Στολίζουμε τη βιβλιοθήκη με τις ευχές σας. Φέρτε μία χριστουγεννιάτικη μπάλα και γράψτε την χριστουγεννιάτικη ευχή σας! ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΡΑΜΠΟΥΡΝΑΚΙ Ο δημιουργικός κόσμος των βιβλιοθηκών τον Δεκέμβριο! Η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι δωρεάν με προεγγραφή. Μπορείτε να γραφτείτε με τη φυσική σας παρουσία

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2015-16

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2015-16 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2015-1 Υπενθυμίζουμε στους φοιτητές ότι οι Πρωτοετείς και Δευτεροετείς φοιτητές (εισακτέοι από το ακ.

Διαβάστε περισσότερα

«Ανακαλύπτοντας τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Επαρχίας Ελασσόνας»- Μια διδακτική προσέγγιση

«Ανακαλύπτοντας τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Επαρχίας Ελασσόνας»- Μια διδακτική προσέγγιση «Ανακαλύπτοντας τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Επαρχίας Ελασσόνας»- Μια διδακτική προσέγγιση Μαρία Θ. Παπαδοπούλου, PhD Σχολική Σύμβουλος 6 ης Περιφέρειας Π.Ε. ν. Λάρισας Ελασσόνα, 7 Νοεμβρίου 2015

Διαβάστε περισσότερα

Η διαπολιτισμική διάσταση των φιλολογικών βιβλίων του Γυμνασίου: διδακτικές προσεγγίσεις

Η διαπολιτισμική διάσταση των φιλολογικών βιβλίων του Γυμνασίου: διδακτικές προσεγγίσεις Έργο: «Ένταξη παιδιών παλιννοστούντων και αλλοδαπών στο σχολείο - για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Γυμνάσιο)» Επιμορφωτικό Σεμινάριο Η διαπολιτισμική διάσταση των φιλολογικών βιβλίων του Γυμνασίου: διδακτικές

Διαβάστε περισσότερα

Υπεύθυνη Επιστημονικού Πεδίου Χρυσή Χατζηχρήστου

Υπεύθυνη Επιστημονικού Πεδίου Χρυσή Χατζηχρήστου «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21 ου αιώνα) Νέο Πρόγραμμα Σπουδών, Οριζόντια Πράξη» MIS: 295450 Υποέργο 1: «Εκπόνηση Προγραμμάτων Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οδηγών για τον εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Καλοκαιρινή εκστρατεία με τίτλο: «ιαδρομές με πυξίδα τη Βιβλιοθήκη»

Καλοκαιρινή εκστρατεία με τίτλο: «ιαδρομές με πυξίδα τη Βιβλιοθήκη» Μαρούσι, 28 Ιουνίου 2012 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Καλοκαιρινή εκστρατεία με τίτλο: «ιαδρομές με πυξίδα τη Βιβλιοθήκη» από το Τμήμα Βορέειου Βιβλιοθήκης της /νσης Εποπτείας ΝΠ ήμου Αμαρουσίου σε συνεργασία με τη Future

Διαβάστε περισσότερα

Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος :11

Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος :11 Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος 2017-11:11 Από τη Μαίρη Γκαζιάνη Ο ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει γράψει περίπου

Διαβάστε περισσότερα

2013.20 ΧΡΟΝΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΗΛΟΥ

2013.20 ΧΡΟΝΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΗΛΟΥ 2013.20 ΧΡΟΝΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ Α/ Α ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΙΤΛΟΣ ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΧΩΡΟΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗΣ ΕΙΣΟ ΔΟΣ 1 10 ΜΑΪΟΥ 2013 ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 2 22 ΜΑΪΟΥ 2013 ΕΚΘΕΣΗ ΠΛΑΚΙΩΤΙΚΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο project «Ματιές που ακούνε»

Σχέδιο project «Ματιές που ακούνε» Σχέδιο project «Ματιές που ακούνε» Ειδικό Νηπιαγωγείο & Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κωφών Βαρήκοων Πάτρας Συνολικός χρόνος: 4 μήνες Ηλικιακή Ομάδα: Διευθυντής σχολείου: 5-18 ετών Αγγελική Νικολοπούλου Συμμετέχοντες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΡΩΜΕΝΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2013 ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΤΑΦΡΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΡΩΜΕΝΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2013 ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΤΑΦΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΡΩΜΕΝΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2013 ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΤΑΦΡΟΥ ευτέρα 1 Ιουλίου 2013, 21.00 Συναυλία Μάνος Μαλαξιανάκης ευτέρα 8 ως και Πέµπτη 11 Ιουλίου 2013, 21.30 Θεατρική Παράσταση «Υπάρχει και Φιλότιµο»

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ & ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ 2017 ΠΑΙΔΙΚΗ-ΕΦΗΒΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΙΟΥΝΙΟΣ

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ & ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ 2017 ΠΑΙΔΙΚΗ-ΕΦΗΒΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΙΟΥΝΙΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ & ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ 2017 ΠΑΙΔΙΚΗ-ΕΦΗΒΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΙΟΥΝΙΟΣ Παρασκευή 16/6 17.30-19.00 Γιορτή Έναρξης Στη βιβλιοθήκη ψάχνουμε, ανακαλύπτουμε, ζωγραφίζουμε,

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις της ΕΛΣ. Αλέξανδρος Ευκλείδης Σκηνοθέτης Δρ. Θεατρολογίας 11/05/2014

Εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις της ΕΛΣ. Αλέξανδρος Ευκλείδης Σκηνοθέτης Δρ. Θεατρολογίας 11/05/2014 Εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις της ΕΛΣ Αλέξανδρος Ευκλείδης Σκηνοθέτης Δρ. Θεατρολογίας 11/05/2014 Η Εθνική Λυρική Σκηνή επενδύει στην εκπαίδευση για τη δημιουργία αφενός μιας νέας γενιάς Ελλήνων

Διαβάστε περισσότερα

Πέρασαν ήδη δέκα δημιουργικά χρόνια από

Πέρασαν ήδη δέκα δημιουργικά χρόνια από (αναγνωρισμένο από το Υ.Π.Ε.Π.Θ.) 10 χρόνια δημιουργίας για τα παιδιά, με τα παιδιά! Πέρασαν ήδη δέκα δημιουργικά χρόνια από την πρώτη μέρα που δημιουργήθηκε ο Πρότυπος Παιδικός Σταθμός «Παιδική Πολιτεία-

Διαβάστε περισσότερα

«ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΙΟΥΛΙΟ»

«ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΙΟΥΛΙΟ» «ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΙΟΥΛΙΟ» Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών συμμετέχει για 4 η συνεχή χρονιά στην καλοκαιρινή εκστρατεία για παιδιά που φέτος οργανώνει

Διαβάστε περισσότερα

Το Θέατρο στο Δημοτικό Σχολείο Θεατρική Παράσταση: «Οι μύθοι του Αισώπου»

Το Θέατρο στο Δημοτικό Σχολείο Θεατρική Παράσταση: «Οι μύθοι του Αισώπου» ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Σχολείο : 14 ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης Τίτλος/Θέμα Προγράμματος Το Θέατρο στο Δημοτικό Σχολείο Θεατρική Παράσταση: «Οι μύθοι του Αισώπου» Τάξεις ή Τμήματα συμμετοχής:

Διαβάστε περισσότερα

www.kalymnikifilia.gr

www.kalymnikifilia.gr Η επιρροή του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας στη διαμόρφωση του ρωσικού εκπαιδευτικού συστήματος (το παράδειγμα των Εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Μόσχας) ΒΑΝΤΙΜ ΓΙΑΡΟΒΟÏ Kαθηγητής μουσικής

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Επιμέλεια εργασίας: Παναγιώτης Γιαννόπουλος Περιεχόμενα Ερώτηση 1 η : σελ. 3-6 Ερώτηση 2 η : σελ. 7-9 Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 2 Ερώτηση 1 η Η συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών

Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών Γιατί ακόμα και όταν η αγάπη είναι δεδομένη, η επικοινωνία είναι κάτι που μαθαίνεται* *Προγράμματα βασισμένα στην «Επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ.

Η ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ. Στην κεντρική είσοδο σας υποδέχονται με τα τραγούδια τους τα παιδιά της χορωδίας του Δημοτικού σχολείου και ο όμιλος μουσικής του Γυμνασίου. Επίσης, θα συναντήσετε την ομάδα μαθητών Smilers που καλύπτουν

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων Ιούλιος - Αύγουστος 2013 Δήμου Ναυπακτίας

Πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων Ιούλιος - Αύγουστος 2013 Δήμου Ναυπακτίας Πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων Ιούλιος - Αύγουστος 2013 Δήμου Ναυπακτίας Δημοτικές Ενότητες: Είσοδος Ελεύθερη Ναυπάκτου, Αντιρρίου, Χάλκειας Αποδοτίας, Πλατάνου, Πυλήνης Ο Δήμος Ναυπακτίας διαθέτει

Διαβάστε περισσότερα

«ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ»

«ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ» «ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ» Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της για το 2016-2017 διοργανώνει δράσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ 1 ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ 2016-2017 ΛΥΚΕΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ ΠΕΜΠΤΗ, 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016 ΜΑΡΙΑ ΠΟΛΥΔΩΡΟΥ, Β.Δ.Α ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ 2 ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ολοι είμαστε αδέλφια

Ολοι είμαστε αδέλφια ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Θρησκευτικά Γ Δημοτικού (Μέρος Α ) Ολοι είμαστε αδέλφια ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Θρησκευτικά Γ Δημοτικού Ολοι είμαστε αδέλφια (Μέρος A )

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΔΕΣ ΠΕΡΒΟΛΙ ΟΜΟΡΦΟ: Ο κόσμος μας, ένα στολίδι. Τοκμακίδου Ελπίδα

ΓΙΑ ΔΕΣ ΠΕΡΒΟΛΙ ΟΜΟΡΦΟ: Ο κόσμος μας, ένα στολίδι. Τοκμακίδου Ελπίδα ΓΙΑ ΔΕΣ ΠΕΡΒΟΛΙ ΟΜΟΡΦΟ: Ο κόσμος μας, ένα στολίδι Τοκμακίδου Ελπίδα ΠΣ Δημοτικού Κοινωνική διαμεσολάβηση Βιωματική μάθηση Οικοδόμηση της γνώσης «η δημιουργία νοήματος έχει αποδεσμευτεί από την αποκλειστική

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός. Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Χαιρετισμός. Αγαπητές φίλες και φίλοι, Χαιρετισμός Αγαπητές φίλες και φίλοι, Με μεγάλη μας χαρά, σας παρουσιάζουμε τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που έχει σχεδιάσει ο Δήμος μας με την επιμέλεια του Ν.Π. ΑΡΙΣΤΟΔΙΚΟΣ και σε συνεργασία με Συλλόγους

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ΜΑΡΤΙΟΣ- ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014'

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ΜΑΡΤΙΟΣ- ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014' ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ΜΑΡΤΙΟΣ- ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014' Φ Ε Β Ρ Ο Υ Α Ρ Ι Ο Σ Τετάρτη 05 Φεβρουαρίου 2014, ώρα: 18:00 μ.μ. ΗΜΕΡΙΔΑ υπό την Αιγίδα του Δήμου Πεντέλης με Θέμα: «Ο Ρόλος της

Διαβάστε περισσότερα

160 Επιστημών Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία Θράκης (Αλεξανδρούπολη)

160 Επιστημών Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία Θράκης (Αλεξανδρούπολη) 160 Επιστημών Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία Θράκης (Αλεξανδρούπολη) Σκοπός Σκοπός του Τμήματος είναι η παιδαγωγική κατάρτιση ατόμων, που θα ασχοληθούν με την εκπαίδευση και αγωγή παιδιών προσχολικής

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήρια για όλους από χρονών

Εργαστήρια για όλους από χρονών Εργαστήρια Σαββατοκύριακων Σεπτεμβρίου 2019 για παιδιά για εφήβους και ΕΝΗΛΙΚΕΣ μαζί Τα Σαββατοκύριακα του Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Συναισθημάτων, μετά τη λειτουργία της διαδραστικής έκθεσης «Στο Παλάτι

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. Απαντήσεις Θεμάτων Πανελληνίων Εξετάσεων Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΟΜΑΔΑ Α )

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. Απαντήσεις Θεμάτων Πανελληνίων Εξετάσεων Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΟΜΑΔΑ Α ) 29 Μαΐου 2014 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Απαντήσεις Θεμάτων Πανελληνίων Εξετάσεων Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΟΜΑΔΑ Α ) Α1. Ο συγγραφέας του κειμένου αναφέρεται στη σημασία του δημιουργικού σχολείου στη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Η πολυπόθητη μέρα για την εκδρομή μας στην Κωνσταντινούπολη είχε φτάσει! Βαλίτσες, φωτογραφικές μηχανές, τα λόγια που είχε να μάθει ο καθένας από όσους συμμετέχουμε

Διαβάστε περισσότερα

2 Ο Νηπιαγωγείο Ν. Επιβατών

2 Ο Νηπιαγωγείο Ν. Επιβατών 2 Ο Νηπιαγωγείο Ν. Επιβατών Οι άθλοι του Ηρακλή Παρουσίαση πολιτιστικού προγράμματος που εκπονήθηκε κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2015-2016 από τις νηπιαγωγούς Ελένη Χαραλαμπίδου και Αγγελική Φαναριώτου

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ. ΑΠΟ:

Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ. ΑΠΟ: Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΑΠΟ: alexandra2005@yahoo.gr ΠΡΟΣ:elenitsasiop@gmail.com ΘΕΜΑ: Κυριακή, στο σπίτι μου! 1 Άσκηση

Διαβάστε περισσότερα

Το μυστήριο της ανάγνωσης

Το μυστήριο της ανάγνωσης Βενετία Αποστολίδου Το μυστήριο της ανάγνωσης Γιατί κάποιοι διαβάζουν και κάποιοι όχι; Είναι σημαντική η ανάγνωση; Γιατί μας αρέσει η ανάγνωση; Τι είναι η φιλαναγνωσία; Τα σημερινά παιδιά διαβάζουν; Η

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΟΠΑΝΔΑ συμμετέχει στις δράσεις Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου Νοέμβριος 2018

Ο ΟΠΑΝΔΑ συμμετέχει στις δράσεις Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου Νοέμβριος 2018 Ο ΟΠΑΝΔΑ συμμετέχει στις δράσεις Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου Νοέμβριος 2018 Με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων συμμετέχει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων και

Διαβάστε περισσότερα

21 Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Δρ. Νάσια Δακοπούλου

21 Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Δρ. Νάσια Δακοπούλου 21 Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Δρ. Νάσια Δακοπούλου Υποστήριξη στην αποτελεσματική διαχείριση του αναλυτικού προγράμματος μέσα από την υλοποίηση ενεργητικών διδακτικών τεχνικών. Γνωριμία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014-2015

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014-2015 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014-2015 Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ Κατηγορία ECTS Εισαγωγή στην Παιδαγωγική Επιστήμη Υποχρεωτικό 6 Ελληνική Γλώσσα Υποχρεωτικό 6 Η Ιστορία και η Διδακτικής της Υποχρεωτικό 6

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Α ΕΒΔΟΜΑΔΑ (5-9/10/2015) ΤΗΣ Β ΔΕΚΑΠΕΝΘΗΜΕΡΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ»

ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Α ΕΒΔΟΜΑΔΑ (5-9/10/2015) ΤΗΣ Β ΔΕΚΑΠΕΝΘΗΜΕΡΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ» ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Α ΕΒΔΟΜΑΔΑ (5-9/10/2015) ΤΗΣ Β ΔΕΚΑΠΕΝΘΗΜΕΡΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ» Η πρώτη εβδομάδα του δεύτερου κύκλου της Εκπαίδευσης «ΜΑΖΙ & ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ» πραγματοποιήθηκε από τις 5 έως

Διαβάστε περισσότερα

Θεατρικό Εργαστήρι Στο Κέντρο της Πόλης

Θεατρικό Εργαστήρι Στο Κέντρο της Πόλης Θεατρικό Εργαστήρι Στο Κέντρο της Πόλης Σαββάτο 8/5/2010 και Κυριακή 9/5/2010 Ώρα 10.30-13.30μμ Για παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού «ΤΑ ΖΩΑ ΖΗΤΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥΣ» Ο κύκλος παιδικών εργαστηρίων «Τα Ζώα

Διαβάστε περισσότερα

3. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΕΚΤΟΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - ΤΡΟΠΟΣ EΝΤΑΞΗΣ

3. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΕΚΤΟΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - ΤΡΟΠΟΣ EΝΤΑΞΗΣ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στο πλαίσιο του εορτασμού των 180 χρόνων από τη δημιουργία του Πανεπιστημίου μας, το E- Learning του ΕΚΠΑ σε συνεργασία με το Μουσείο Ιστορίας του ΕΚΠΑ σχεδίασαν και προσφέρουν δωρεάν το e-learning

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΩΝ Α.Π.Θ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΚΘΕΣΗΣ

ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΩΝ Α.Π.Θ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΚΘΕΣΗΣ Θεσσαλονίκη, 18 Σεπτεμβρίου 2018 Αριθ. Πρωτοκόλλου: 3228 ΠΡΟΣ: Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης ΘΕΜΑ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΝΕΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Φιλαναγνωσία Δραστηριότητες. Χρύσα Κουράκη (Ph.D) Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Ανατολικής Αττικής

Φιλαναγνωσία Δραστηριότητες. Χρύσα Κουράκη (Ph.D) Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Ανατολικής Αττικής Φιλαναγνωσία Δραστηριότητες Χρύσα Κουράκη (Ph.D) Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Ανατολικής Αττικής Φιλαναγνωσία - Aimer lire Η θετικά προσδιορισμένη σχέση του αναγνώστη με το βιβλίο ως το κατεξοχήν είδος

Διαβάστε περισσότερα

«Εκπαιδευτικές δραστηριότητες: κυνήγι θησαυρού»

«Εκπαιδευτικές δραστηριότητες: κυνήγι θησαυρού» «Εκπαιδευτικές δραστηριότητες: κυνήγι θησαυρού» Η ταξινόµηση µνηµείων σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες αναζήτησης. Παιχνίδι θησαυρού: «Ο Πλάτων ταξιδεύει στην περιοχή σου! Ένα φανταστικό ταξίδι...» Αθανασία

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Δ. Λεμπέσης: «Σαν να μεταφέρω νιτρογλυκερίνη σε βαγονέτο του 19ου αιώνα» Τα βιβλία του δεν διαβάζονται από επιβολή αλλά από αγάπη

Γιώργος Δ. Λεμπέσης: «Σαν να μεταφέρω νιτρογλυκερίνη σε βαγονέτο του 19ου αιώνα» Τα βιβλία του δεν διαβάζονται από επιβολή αλλά από αγάπη Γιώργος Δ. Λεμπέσης: «Σαν να μεταφέρω νιτρογλυκερίνη σε βαγονέτο του 19ου αιώνα» Τα βιβλία του δεν διαβάζονται από επιβολή αλλά από αγάπη ΝΑΤΑΣΑ ΚΑΡΥΣΤΙΝΟΥ 21.06.2017-12:28 Η «Ψαρόσουπα», «Το χρυσό μολύβι»,

Διαβάστε περισσότερα

Η Στέγη ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη

Η Στέγη ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη Εκπαίδευση Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ Η Στέγη ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη 18, 19 & 20 Δεκεμβρίου 2015 Μουσικό εργαστήριο για παιδιά που βρίσκονται στο αυτιστικό φάσμα. Το εργαστήριο πραγματοποιείται για

Διαβάστε περισσότερα

Διδάσκων Κατηγορία (ΠΣ ) ΠΝΕ142 Εισαγωγή στην Εκπαιδευτική Πολιτική ΝΑΙ Μπάκας Θωμάς Ε.Υ. Ενότητα 1. Παιδαγωγικής 1 4

Διδάσκων Κατηγορία (ΠΣ ) ΠΝΕ142 Εισαγωγή στην Εκπαιδευτική Πολιτική ΝΑΙ Μπάκας Θωμάς Ε.Υ. Ενότητα 1. Παιδαγωγικής 1 4 Τίτλ ΠΝΕ142 Εισαγωγή στην Εκπαιδευτική Πολιτική Μπάκας Θωμάς Ε.Υ. Ενότητα 1. Παιδαγωγικής 1 4 ΠΝΕ402 Εισαγωγή στη Φιλοσοφία Αποστολόπουλ Χαράλαμπ Επιλογής 1 4 ΠΝΕ129 Σύγχρονες τάσεις στην Προσχολική Διδάκτωρ

Διαβάστε περισσότερα

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ Εκκλησιαστικό Μουσείο Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ Εκκλησιαστικό Μουσείο Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ Εκπολιτιστικό Σωματείο «Πρόοδος» Καλλιμασιάς Μουσικοχορευτική θεατρική εκδήλωση με θέμα τον «Μισεμό» την εκδήλωση θα συνοδεύει η ορχήστρα των Αδελφών Αυγουστίδη - Πρόοδος 20:30 ΠΕΜΠΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΔΟΣ Β έως ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΡΙΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ 2014

ΠΕΡΙΟΔΟΣ Β έως ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΡΙΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ 2014 Κυριακή, 6 Ιουλίου Άφιξη στην Αθήνα. Μεταφορά στο Ξενοδοχείο Κέρασμα και συνάντηση με τους υπέυθυνους των Θερινών Σχολείων Δείπνο - Διανυκτέρευση 08:30-09.30 Πρωϊνό 09:30-10:00 του Ιδρύματος Ωνάση. Η Στέγη

Διαβάστε περισσότερα

Συντάχθηκε απο τον/την admin Δευτέρα, 16 Ιούνιος :03 - Τελευταία Ενημέρωση Δευτέρα, 16 Ιούνιος :08

Συντάχθηκε απο τον/την admin Δευτέρα, 16 Ιούνιος :03 - Τελευταία Ενημέρωση Δευτέρα, 16 Ιούνιος :08 Δεκάδες είναι και φέτος οι ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που μπορούν να παρακολουθήσουν οι κάτοικοι και οι παραθεριστές του νησιού στο Αίγινας. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο Σύλλογος Φίλων του Λαογραφικού

Διαβάστε περισσότερα