Τον Αύγουστο του 1922 οι κάτοικοι των Σκουπιών μαζί με τη θαυματουργό εικόνα τους αφήχθησαν με το ιστιοφόρο «Άγιος Νικόλαος» στον Μούδρο της Λήμνου, ό

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Τον Αύγουστο του 1922 οι κάτοικοι των Σκουπιών μαζί με τη θαυματουργό εικόνα τους αφήχθησαν με το ιστιοφόρο «Άγιος Νικόλαος» στον Μούδρο της Λήμνου, ό"

Transcript

1 Το χωριό ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 1923, αμέσως μετά την Μικρασιατική καταστροφή από ευσεβείς Μικρασιάτες (αρχικά 40 οικογένειες) που κατάγονταν από τα Ρόδα της Μικράς Ασίας, τα οποία βρίσκονται στην Προποντίδα, στη θάλασσα του Μαρμαρά, στη δυτική ακτή της Κυζικικής χερσονήσου, βόρεια της Αρτάκης. Το χωριό ιδρύθηκε στη θέση «Πρόβλακας» (ετυμολογείται από τις λέξεις πριν+αυλάκι, αναφερόμενες στη διώρυγα στο στενότερο τμήμα της χερσονήσου, που είναι περίπου 2000 μέτρα) 1. Μετά την αρχική εγκατάσταση των προσφύγων από τα Ρόδα της Ανατολής, το νέο χωριό αρχίζει να προσελκύει περισσότερους πρόσφυγες. Μεσολαβεί όμως η ανταλλαγή των πληθυσμών, που ξεκινά στις 14 Ιουνίου Μια μεγάλη ομάδα Καππαδοκών από το «Αντίβαλον» της περιφέρειας Νίγδης (το όνομα του χωριού προέρχεται από το ρήμα «αντιβάλλω» =εναντιώνομαι, λόγω της διαρκούς αντιδικίας που είχαν με τους Τούρκους), φθάνει το 1926 στα Νέα Ρόδα και το χωριό παίρνει την οριστική του μορφή. Ένας σημαντικός αριθμός προσφύγων επίσης φθάνει με ιδιόκτητα καΐκια από τα Σκοπιά ή Σκουπιά που βρίσκονταν στο νησί «Αλώνη», απέναντι και πολύ κοντά στα Ρόδα (το χωριό Σκοπιά-Σκουπιά, επειδή στην αρχαιότητα ήταν κτισμένο επάνω σε ύψωμα, έλαβε το όνομα «σκοπιά» δηλ. παρατηρητήριο). Οι ευλαβείς Σκουπιώτες κατά την Μικρασιατική καταστροφή πήραν μαζί τους τον πολύτιμο θησαυρό και ιερό κειμήλιο, τη θαυματουργό εικόνα της Παναγίας της Σκουπιώτισσας (στο πίσω δε μέρος της εικόνας είναι αγιογραφημένη η παράσταση της Σταυρώσεως).

2 Τον Αύγουστο του 1922 οι κάτοικοι των Σκουπιών μαζί με τη θαυματουργό εικόνα τους αφήχθησαν με το ιστιοφόρο «Άγιος Νικόλαος» στον Μούδρο της Λήμνου, όπου έγινε η προσωρινή εγκατάσταση των κατοίκων. Εκεί παρέδωσαν τη θαυματουργό εικόνα στην εκκλησιαστική επιτροπή του Ιερού Ναού «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου», όπου και παρέμεινε μέχρι και τον Σεπτέμβριο του Τον Οκτώβριο του ιδίου έτους οι ευλαβείς πρόσφυγες των Νέων Ρόδων και των Σκουπιών, που αισθάνοντο ορφανοί χωρίς τη θαυματουργό εικόνα τους, έκαναν ενέργειες, με αποτέλεσμα η θαυματουργός εικόνα μετά πολλών άλλων κειμηλίων να μεταφερθεί διά του πλοίου «Άγιος Γεώργιος» στα Νέα Ρόδα και ο πλοίαρχος Κυριάκος Ιωακείμ Πριακωνάς να τα παραδώσει στην εκκλησιαστική επιτροπή των Νέων Ρόδων με επίσημη απόδειξη παραλαβής της 9 ης Οκτωβρίου 1933, που την υπογράφουν τα μέλη της εκκλησιαστικής επιτροπής των Ν. Ρόδων, Α. Μπούλης, Ιωσήφ Α. Χατζηλίδης και ο πλοίαρχος Πριακωνάς. Η εικόνα αυτή είναι η προστάτιδα των Ν. Ρόδων και αποτελεί μεγάλη ευλογία για το χωριό. Φιλοξενείται στον κεντρικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και του Αγ. Νικολάου που κοσμείται με το πανέμορφο παλαιό, ρωσικό αγιορείτικο τέμπλο, που ήρθε στο χωριό με ενέργειες του μακαριστού Νεοροδίτη Θεοδώρου Ταλέα. Οι ευλαβείς κάτοικοι στις 22 και 23 Αυγούστου, στη γιορτή για τα εννιάμερα της Παναγίας, την τιμούν με λαμπρή θρησκευτική πανήγυρη που προσελκύει πλήθος κόσμου που προσέρχεται, για να προσκυνήσει τη θαυματουργό εικόνα της Παναγίας. Προς τιμήν της οι κάτοικοι διοργανώνουν διήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων με παραδοσιακή τράπεζα, το γνωστό «κουρμπάνι», με χορούς της παλαιάς πατρίδας και διάφορες άλλες εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετέχει πλήθος επισκεπτών από διάφορα μέρη.

3 Στα πιο περίοπτα μέρη του χωριού τους, οι ευλαβείς κάτοικοι των Νέων Ρόδων έχουν κτίσει πανέμορφες εκκλησίες, όπως είναι το εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων, που δεσπόζει πάνω από το γραφικό ψαρολίμανο και το όμορφο εκκλησάκι της Μεταμορφώσεως που δεσπόζει στο ύψωμα του οικισμού Νηρέως, αλλά και το εκκλησάκι του Αγίου Μοδέστου που βρίσκεται στο Λιβάδι. Στην περιοχή των Νέων Ρόδων υπάρχει πλήθος αρχαιολογικών χώρων και ευρημάτων, όπως είναι βυζαντινές βρύσες και αρχαία κτίσματα παλαιών μονών ή Αγιορείτικων μετοχίων. Την περίοδο 866 μ.χ. έως και 1100 περίπου, σε αυτή την περιοχή από την Κομίτσα έως τα σύνορα του Αγίου Όρους και την αρχαία Άκανθο, δημιουργήθηκε ο πρώτος στην Ελλάδα και στην Ευρώπη οργανωμένος Μοναστηριακός Μοναχισμός. Σημειωτέον, μέχρι και το 963 μ.χ. δεν υπήρχε οργανωμένος μοναστηριακός μοναχισμός ούτε καν εντός του Άθωνα.

4 Η Ιερά Μονή Σκορπίου ιδρύθηκε πριν το 980 ανατολικά του Προαύλακα (Ν. Ρόδων) και κοντά στην περιοχή Κομίτσα, εκεί που βρισκόταν το τοπωνύμιο «Σκορπιός» 2. Αριστερά του δρόμου που οδηγεί από τα Νέα Ρόδα στην Κομίτσα, σώζονται επίσης ερείπια από το μονύδριο Πυργούδια του Ιβηρίτικου μετοχίου. Ο πύργος είναι κτίσμα του 12 ου αιώνα 3. Στην ευρύτερη αυτή περιοχή της διώρυγας και του Μετοχίου Πυργούδια τοποθετούνται οι Μονές Αθανασίου, Καρδιογνώστου, Λουκά, Μουστάκωνος, οι οποίες έλαβαν τις ονομασίες τους από τα ονόματα των κτιτόρων (βλ. Σμυρνάκης «Το Άγιον Όρος», σελ.20-21, βλ. Καραμανίδου «Τα Μοναστήρια της Χαλκιδικής, σελ.42). Οι μονές αυτές είχαν ιδρυθεί πολύ πριν το 908. Δεν έχουν όμως εντοπισθεί οι ακριβείς τοποθεσίες, όπου ευρίσκοντο. Στα όρια του Αγίου Όρους και της Κομίτσας είχε ιδρυθεί η Μονή της Υπεραγίας Θεοτόκου του Καλαφάτου. Την τοποθεσία της Μονής τη γνωρίζουμε από το δωρητήριο έγγραφο του 1101/1102 του ηγουμένου αυτής Καλαφάτου προς τον καθηγούμενο της Λαύρας Αθανάσιο (βλ. Αctes de Lavra I, εγγρ.54,17-22). Η αρχαιολογική έρευνα δεν έχει ακόμα ασχοληθεί με τον εντοπισμό της ακριβούς θέσης και αυτής της Μονής. Επίσης η Ιερά Μονή αγίου Ακινδύνου βρισκόταν πλησίον του χωριού Ρουδάβα. Η τοποθεσία του χωριού αυτού ορίζεται στην ευρύτερη περιοχή της Ιερισσού μεταξύ του σημερινού Προαύλακα (Ν. Ρόδων) 4.

5 Επίσης στην περιοχή αυτή είχε ιδρυθεί και η Ιερά Μονή του Αγ.Νικολάου (Ρουδαβά). Αυτή η Μονή τοποθετείται γεωγραφικά στην ευρύτερη περιοχή της Ιερισσού προς τον Προαύλακα (Ν. Ρόδα) 5. Στην περιοχή των Νέων Ρόδων ήταν παλαιότερα κτισμένη η περίφημη πόλη της αρχαίας Σάνης. Οι αναφορές για τη θέση της πόλης και τον ρόλο της κατά τους Μηδικούς πολέμους και τον Πελοποννησιακό πόλεμο, αντλούνται κυρίως από τα έργα των ιστορικών Ηροδότου και Θουκυδίδη και του γεωγράφου Στράβωνα. Οι δύο ιστορικοί προσδιορίζουν τη θέση της αναφέροντας ότι ήταν κτισμένη πάνω στους χαμηλούς λόφους πλησίον της διώρυγας του Ξέρξη, στο στενότερο σημείο της αθωνικής χερσονήσου. O δε Θουκυδίδης δίνει περαιτέρω πληροφορία, πως η πόλη ήταν στραμμένη «εις το προς Εύβοιαν πέλαγος», δηλ. στη δυτική πλευρά της χερσονήσου. Μετά από αρχαιολογικές ανασκαφές νοτιοδυτικά των Νέων Ρόδων, που διενήργησε η ΙΣΤ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από τα αρχαιολογικά ευρήματα, εντόπισε την ύπαρξη του οικισμού της αρχαίας Σάνης στον λόφο που βρίσκεται στην Τρυπητή, αριστερά του δρόμου προς την Ουρανούπολη, σε μικρή απόσταση από την παραλία, όπου και είναι ορατά λείψανα κτιρίων. Η αρχαία Σάνη ήταν αποικία των κατοίκων της Άνδρου στον Ισθμό της Ακτής στα τέλη του 6 ου αιώνα π.χ. Την ίδρυσαν σ αυτή την περιοχή για να υπάρχει άμεση επικοινωνία με τον νότο, εφ όσον η θέση αυτή της έδινε άμεση επικοινωνία με τα άλλα μεγάλα κέντρα της εποχής, αποφεύγοντας τον επικίνδυνο περίπλου του Άθω. Κατόπιν της αρχαιολογικής έρευνας βρέθηκε και το ιερό που σύμφωνα με την έγκριτη αρχαιολόγο της 16 ης Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, κα Μπετίνα Τσιγαρίδα, η οποία ασχολήθηκε με την αρχαιολογική έρευνα της Αρχαίας Σάνης, ανήκει στη «θεότητα» του Απόλλωνος και κτίσθηκε έξω από την κύρια πόλη, αλλά πάντα πλησίον της διώρυγος. Στο κτίριο του ναού που εντοπίσθηκε, υπάρχει έντονη κορινθιακή επιρροή, με εξαιρετικό διάκοσμο, που υποδηλώνει τη σπουδαιότητα του ιερού στην περιοχή, το υψηλό πολιτιστικό και βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της, καθώς και την οικονομική ακμή της πόλης. Μία αποσπασματική επιγραφή του 5 ου αιώνα π.χ. γραμμένη σε ιωνικό αλφάβητο, που βρέθηκε στην περιοχή του ιερού, επιβεβαιώνει την ύπαρξη και τα όρια της αρχαίας Σάνης.

6 Η περιοχή της αρχαίας Σάνης υπέστη δυο μεγάλες καταστροφές μετά από τους Πέρσες: από τους Λακεδαιμονίους το 423 π.χ. και από τους Μακεδόνες το π.χ. και συγκεκριμένα από τον Φίλιππο Β, λόγω της συμμαχίας τους με τους Ολυνθίους. Η ακμή της πάντως ήταν στην ελληνιστική εποχή, όταν ο αδελφός του Κασσάνδρου, Αλέξαρχος, ίδρυσε το 315 π.χ. την αρχαία Ουρανούπολη στην ίδια περιοχή πλησίον της διώρυγας, και ενσωμάτωσε σ αυτήν το ιερό, επισκευάζοντας τα παλιά κτίρια και πλαισιώνοντάς τα με νέα. Αναλυτικές πληροφορίες μπορεί κανείς να δει για τους σπουδαίους αυτούς αρχαιολογικούς χώρους στην ΙΣΤ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και στις πηγές «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδος (βλ. σχετικά και καθώς και κ.λ.π.). Στην περιοχή μεταξύ διώρυγος και Ιερισσού βρέθηκε και το ιερό της αρχαίας Ουρανοπόλεως. Κατά τις ανασκαφές που έγιναν στο ιερό ανακαλύφθηκαν ενδιαφέροντα ευρήματα, όπως λιθοσωρός με ίχνη καύσης από τελετουργίες, μαρμάρινη κεφαλή Ηλίου, μαρμάρινο κεφάλι κοριτσιού κ.λ.π. Στην τοποθεσία σήμερα υπάρχουν τα λείψανα του ναού. Στην περιοχή μεταξύ του μετοχίου της Μονής Ιβήρων Πυργούδια και της περιοχής Κομίτισσας (Κομίτσας), υπήρξε το χωριό της Αλαδιάβας ή Λιαδιάβας,

7 όπως το αποκαλούμε σήμερα. Ο οικισμός αυτός και η θέση του γίνονται γνωστά από μια σειρά επίσημων αθωνικών εγγράφων σχετικών με τα όρια των μετοχίων των Μονών Ιβήρων, Χιλανδαρίου και Βατοπαιδίου, καθώς και από αγοραπωλησίες κτημάτων μεταξύ των μονών και των κατοίκων. Η παρουσία της Αλαδιάβα στην περιοχή αυτή διακόπτεται απότομα γύρω στα 1700 από πειρατική επιδρομή του γνωστού για τη δράση του στην περιοχή Παρθένιου Τζεπέλη (βλ. τεύχος 06/2011 «Αλαδιάβα, «Το ξεχασμένο χωριό»). Επίσης στα αρχεία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος τηρούνται από τις 16 Ιανουαρίου 1916 έγγραφες καταγγελίες της Ι. Μονής Ιβήρων κατά του τότε επισκόπου Ιερισσού, Σωκράτη. Τον κατηγορούν ότι παρότρυνε τους κατοίκους της Ιερισσού να καλλιεργούν μοναστηριακά κτήματα του Ιβηρίτικου μετοχίου στη θέση Αλαδιάβα. Υπάρχει και απάντηση του Μητροπολίτη, η οποία απεστάλη 10 Μαϊου 1916, ο οποίος εξηγεί τις διαφορές που υπήρχαν τον καιρό εκείνο μεταξύ των κατοίκων της Ιερισσού και της Μονής Ιβήρων ως προς την κυριότητα της θέσης Αλαδιάβας και ότι η υπόθεση είχε πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης. Οι κάτοικοι της Αλαδιάβας μετά την ερήμωσή της μετοίκησαν και κατοικούσαν στην Ιερισσό (λόγω του ότι η περιοχή παρείχε μεγαλύτερη ασφάλεια). Στην τελευταία ιστορική φάση της και μέχρι τον σεισμό του 1932, ήταν ενταγμένη στον πολεοδομικό ιστό της Ιερισσού, αποτελώντας βασική δική τους συνοικία στα ΒΑ του πυρήνα της. Εκτείνονταν στη ΒΔ πλευρά του κάστρου της. Πολλές σημερινές οικογένειες της Ιερισσού έλκουν την καταγωγή τους απ αυτή τη συνοικία (βλ. Κύτταρο, τεύχος 7/2011 το Δ. Κύρου «Προστριβές μεταξύ της Μονής των Ιβήρων και του Επισκόπου Ιερισσού και Αγίου Όρους Σωκράτη, για τα κτήματα της Αλαδιάβας στα 1916). Oι κάτοικοι των Νέων Ρόδων που φημίζονται για τη φιλοτιμία τους, τη φιλοπατρία τους, την εργατικότητά τους, την ευλάβεια και προοδευτικότητά τους, μετά από τα πολύ δύσκολα χρόνια της προσφυγιάς, με πόνο έκρυψαν στο βάθος της

8 μνήμης τους τη νοσταλγία για τη χαμένη τους πατρίδα και με την ισχυρή τους θέληση και την Χάρη της Παναγίας της Σκουπιώτισσας, αφού δάμασαν όλες τις δυσκολίες της ξενιτιάς, ανέδειξαν τα Νέα Ρόδα σε έναν μικρό επίγειο παράδεισο. Ασχολήθηκαν κυρίως με την αλιεία διαθέτοντας πολύ καλούς ψαράδες (μάλιστα την τελευταία Δευτέρα του μηνός Ιουλίου κάθε έτους, διοργανώνουν τη «γιορτή της σαρδέλας», όπου προσφέρουν φρέσκια ψητή σαρδέλα σε όλο τον κόσμο, συνοδευόμενη με γλέντι και χορούς). Όντας προκομμένοι άνθρωποι, άρχισαν μεθοδικά να επενδύουν στη γεωργία και να καλλιεργούν παντοιοτρόπως τη γη και σιγά σιγά να προοδεύουν σημαντικά. Ασχολήθηκαν επίσης με την κτηνοτροφία, το εμπόριο και τελευταία λόγω του ότι ο υπόλοιπος κόσμος άρχισε να ανακαλύπτει αυτόν το μικρό παράδεισο που έχει το πλεονέκτημα, να βρέχεται από τη θάλασσα και από τις δυο πλευρές και με τον Ακάνθιο Κόλπο και με τον Σιγγιτικό κόλπο (λόγω του ότι είναι το πιο στενό μέρος της χερσονήσου), ανέπτυξαν την περιοχή και τουριστικά.

9 Οι δαντελωτές ακτές με τους πανέμορφους ορμίσκους, τα καταγάλανα διαυγή νερά, οι ονειρικές αμμώδεις παραλίες της με τις καταγάλανες, -άλλες κοσμοπολίτικες και άλλες παρθένες-, ακτές κάτω από τον χρυσό ζωογόνο ήλιο, φιλοξενούν τους καλοκαιρινούς μήνες ντόπιους και ξένους και τους ξεκουράζουν με τη φυσική ομορφιά του τοπίου τους και με τη φιλόξενη καρδιά τους. Η σπουδαία γεωγραφική θέση, η φυσική ομορφιά των Νέων Ρόδων, σε συνδυασμό με την καλωσύνη των κατοίκων, έχουν καταστήσει ιδανικό προορισμό καλοκαιρινών διακοπών, τον σημερινό οικισμό. Η θαυμάσια ανατολή του ήλιου κάνει τον επισκέπτη να περιμένει με αδημονία τα χαράματα, όταν και αποζημιώνεται από τα βαθυκόκκινα χρώματα και τον δίσκο του ηλίου που ανατέλλει σχηματίζοντας στον Ακάνθιο κόλπο τον χρυσίζοντα ηλιο-διάδρομο.

10 Η ύπαρξη των αρχαίων πόλεων, της αρχαϊκής Σάνης και της ελληνιστικής Ουρανουπόλεως, αλλά και το πλήθος των αρχαίων μονών και αγιορείτικων μετοχίων που αναπτύχθηκαν στην περιοχή από την Κομίτσα έως την Αρχαία Άκανθο από το 866 έως και 1100 μ.χ., καθιστούν όλη αυτή την περιοχή έναν τεράστιο ενιαίο αρχαιολογικό χώρο με σπουδαία κτιριακά αρχαιολογικά λείψανα, επιφανειακά και μη, που περιμένουν την αρχαιολογική σκαπάνη να τα φέρει στο φως και να αναδείξει την αξιόλογη αυτή σπουδαία πολιτισμική κληρονομιά που έχει ρίζες πλέον των ετών. Σχεδόν στο σύνολο της περιοχής υπάρχουν αρχαία κτίσματα, υπολείμματα πύργων κ.λ.π., όπως στη θέση Παλαιόπυργος, δυτικά των Νέων Ρόδων, διακρίνεται τμήμα οχύρωσης ή στην παραλία των Νέων Ρόδων στο σημείο, όπου άρχιζε η διώρυγα από την πλευρά του Ακάνθιου Κόλπου, σώζονται αρχαίοι τοίχοι μέσα στη θάλασσα.

11 Τα Νέα Ρόδα βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση, διότι από εδώ μπορεί ο φιλοξενούμενος να οργανώσει πλήθος επισκέψεων σε γειτονικούς αρχαιολογικούς χώρους, όπως είναι η Μονή Ζυγού, ο Πύργος Προσφορίου στην Ουρανούπολη, η Αρχαία Άκανθος, το κοιμητήριο της αρχαίας Ακάνθου, ο Πύργος της Κρούνας στην Ιερισσό, τα αρχαία Στάγειρα (η γενέτειρα του Αριστοτέλη στην Ολυμπιάδα), ο πύργος του Μαδέμ Αγά, ο πύργος του αρχαίου νομισματοκοπείου, τα αρχαία λουτρά και το Άλσος του Αριστοτέλη στα Νέα Στάγειρα. Μπορεί ακόμα να συμμετάσχει σε προσκύνημα και περίπλου στο Άγιον Όρος και να επισκεφθεί τις Ιερές Μονές και τα Προσκυνήματα της περιοχής, καθώς και να μετάσχει σε περιηγητικές διαδρομές σε δασίσκιους οικολογικούς παραδείσους, όπως είναι το Στρατονικό Όρος με είσοδο από την Στρατονίκη, το όρος Κάκκαβος με είσοδο από τη Μεγάλη Παναγία και ο Χολομώντας με είσοδο από την Αρναία. Ο επισκέπτης μπορεί μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας να προσεγγίσει τα όμορφα νησιά Αμμουλιανή και Δρένια και να ζήσει εκεί απολαυστικές διακοπές. Στον πανέμορφο οικισμό των Ν. Ρόδων ο φιλοξενούμενος επισκέπτης απολαμβάνει φρέσκο ντόπιο ψάρι, θαλασσινούς και άλλους μεζέδες στα γραφικά ταβερνάκια και ουζερί, όμορφες στιγμές στα παραθαλάσσια «καφέ» με θέα το απέραντο γαλάζιο χρώμα της θάλασσας και έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων, που λαμβάνουν χώρα κατά την καλοκαιρινή περίοδο, ή και να επιδοθεί στο ψάρεμα στο γραφικό ψαρολίμανο και τις παραπλήσιες ακτές. Υπάρχουν καταλύματα και ενοικιαζόμενα δωμάτια που ικανοποιούν όλες τις απαιτήσεις. Στις ημέρες μας οι κάτοικοι αγωνίζονται φιλότιμα, ειλικρινά, ολόθυμα για τη διατήρηση και ανάδειξη αυτού του επίγειου παραδείσου, ώστε να τον παραδώσουν σαν πολύτιμη κληρονομιά στα παιδιά και τα εγγόνια τους, αλλά και σε όλους τους Έλληνες όχι μόνο όπως οι ίδιοι τον παρέλαβαν, αλλά πολύ πιο αναβαθμισμένο, για να τον απολαύσουν και αυτοί.

12 Παραθέτουμε στην παρούσα ανάρτησή μας και ένα ολιγόλεπτο βίντεο που κατόπιν αιτήσεως των κατοίκων των Νέων Ρόδων, προβλήθηκε δημοσίως στα Νέα Ρόδα για πρώτη φορά στις 23 Αυγούστου 2016, στις βραδινές πανηγυρικές εκδηλώσεις για την εορτή της Παναγίας της Σκουπιώτισσας, με τίτλο: «Πρόχειρη ματιά αγάπης» ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ : 1. Σ αυτόν τον χώρο το 480 π.χ. έγινε το μεγαλύτερο τεχνικό έργο της αρχαιότητας στην Ελλάδα: η διώρυγα του Ξέρξη. Κατά τους Μηδικούς πολέμους και σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, το 480 π.χ. ο βασιλιάς των Περσών Ξέρξης θέλησε να περάσει τον πολυπληθή στόλο του αποφεύγοντας τον επικίνδυνο περίπλου του Άθωνα, διότι δέκα έτη νωρίτερα -σύμφωνα πάντα με τον Ηρόδοτο- ο στόλος του Μαρδονίου είχε καταστραφεί, καθώς είχαν βυθισθεί 300 τριήρεις και πνίγηκαν στρατιώτες. Έτσι ο Ξέρξης διέταξε και άνοιξαν στο σημείο αυτό μια διώρυγα (η κατασκευή της οποίας κράτησε τρία έτη από το 483 έως το 480), η οποία είχε μήκος περίπου 2000 μ., πλάτος 30 μέτρα και βάθος περί τα 15 μέτρα, που εκτεινόταν από τα σημερινά Νέα Ρόδα μέχρι την Τρυπητή και συνέδεε τον κόλπο της Ιερισσού με τον Σιγγιτικό κόλπο. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο Ξέρξης ανέθεσε τη διάνοιξη της διώρυγος στον επ αδελφή γαμπρό του, Αρταχαίη του Αρταίου, που κατήγετο από το βασιλικό γένος των Αχαιμενιδών, ο οποίος μαζί με τον στρατηγό Βούβαρη, επιστάτησαν επί τρία έτη στο άνοιγμα της διώρυγας. Οι εργάτες στη διάνοιξη της διώρυγας ήταν ένα πλήθος αιχμαλώτων, δούλων από Ασία και Ευρώπη, αλλά και κάτοικοι της περιοχής δούλευαν υπό την απειλή και χρήση μαστιγίου. Ως τεχνίτες με εξειδικευμένες γνώσεις, υπήρχαν μόνο έμπειροι Φοίνικες. Λίγο πριν ολοκληρωθεί το έργο, ο Αρταχαίης αρρώστησε βαριά και πέθανε. Ο Ξέρξης θεώρησε μεν αυτό το γεγονός κακό οιωνό, αλλά όπως τιμούσε και αγαπούσε τον

13 Αρταχαίη εν ζωή, έτσι κι όταν πέθανε του έκανε μεγαλοπρεπέστατη κηδεία και με τιμές τον έθαψε πλησίον της διώρυγος, βάζοντας όλο τον στρατό του να παρελάσει προ του τάφου του και να ρίξει χώμα στον τύμβο του. Μάλιστα ο Ηρόδοτος καταγράφει ότι οι Ακάνθιοι κατά τους μετέπειτα χρόνους τιμούσαν πολύ την μνήμη του Αρταχαίη και κάθε χρόνο έκαναν θυσίες στον τάφο του, μνημονεύοντάς τον σαν τοπικό ήρωα και ευεργέτη, λόγω της συμβολής του στη διάνοιξη της διώρυγας. Μετά τη διάνοιξη της διώρυγας, διήλθαν τα 4500 καράβια και οι τριήρεις του Ξέρξη με περίπου στρατό που μετέφεραν (o Ηρόδοτος αναφέρει ότι επέβαιναν συγκεκριμένα στρατιώτες, πλην φυσικά του στρατού της ξηράς που ήταν «μυριάδες». Συνολικά ο περσικός στρατός αριθμούσε άνω του ενός εκατομμυρίου στρατιώτες). Aφού πέρασαν τα περσικά στρατεύματα τη διώρυγα, ο Ξέρξης άφησε εκεί ισχυρή πολυπληθή φρουρά για τη φύλαξή της (βλ. Ηρόδοτο, βλ. Χρονικά της Χαλκιδικής 1973, σελ , βλ. Το 2008 στα Ν. Ρόδα έγιναν έρευνες από Βρετανούς και Έλληνες μηχανικούς (βλ. και εντοπίσθηκε η ακριβής θέση της διώρυγας και οι διαστάσεις της. Σήμερα έχει υποστεί φυσική επιχωμάτωση στο στενότερο σημείο του Ισθμού διαφαίνονται όμως κατά τόπους καθιζήσεις, που κάνουν εμφανή την ύπαρξη της διώρυγας. 2. (Βλ. Θεοδωρίδης «Πίνακας» σελ. 421, βλ. Καραμανίδου «Τα Μοναστήρια της Χαλκιδικής, σελ ). Οι ιστορικές μαρτυρίες που σχετίζονται με τη μνεία της Μονής, βρίσκονται σε επίσημα ιστορικά έγγραφα που φυλάσσονται στα αρχεία των Μονών του Αγ. Όρους και υπογράφονται από τους κατά καιρούς Ηγουμένους της Μονής του Αγ. Νικολάου. (Ενδεικτικά βλ. σε έγγραφο του 980 επί αυτοκράτορα Βασιλείου Β που φυλάσσεται στην Ι.Μονή Ζωγράφου, μεταξύ άλλων υπογράφει και «Κοσμάς μοναχός και ηγούμενος της Μονής Σκορπίου», βλ. Actes de Zographou, έγγρ.ι, 57-58). Σε πρακτικό του 1009 που φυλάσσεται στα αρχεία της Μονής Χελανδαρίου, αναφέρεται η φιλονικία που υπήρχε μεταξύ των δύο μοναστηριών, της Ι. Μονής Ζυγού και Ι. Μονής Σκορπίου (βλ. Actes de Chilandar, έγγρ.ι, 61-68). Σε έγγραφο που βρίσκεται στα αρχεία της Μονής Μεγίστης Λαύρας επί αυτοκράτορος Ρωμανού Γ του Αργυρού της Μακεδονικής Δυναστείας του έτους 1030, μεταξύ άλλων υπογράφει και «Νικόδημος μοναχός και ηγούμενος της Μονής Σκορπίου» (βλ. Actes de Lavral, έγγρ.αpp.iv, 22) και σε πλήθος άλλων εγγράφων αναφέρεται, τα οποία παραλείπουμε λόγω συντομίας. Τον Μάϊο του 1326 έχοντας περιέλθει η Μονή σε παρακμή, εκδόθηκε χρυσόβουλο από τον αυτοκράτορα Ανδρόνικο Β Παλαιολόγο, με το οποίο επικυρώνεται η παραχώρηση της Μονής του αγίου Νικολάου του Σκορπίου στη Μονή Χελανδαρίου, διότι η εν λόγω Μονή «ημελήθη και κατεβλήθη, τούτο και συνέβαινε τελείως αφανισθήναι δι ού προστάσει και διορίζεται, κατέχειν την τοιαύτην σεβασμίαν μονήν του Χελανδαρίου, το δηλωθέν μονύδριον το του Σκορπίου λεγόμενον, μετά πάντων των προσόντων αυτώ» (βλ. Actes de Chilandar, έγγρ. 110, 18-21). Στο εν λόγω χρυσόβουλο αναφέρεται: «πλησίον του περί την Κομίτισσαν μετοχίου της αυτής μονής του επιλεγομένου Ζυγού, ευρίσκεται μονύδριον εις όνομα τιμώμενον του παμμάκαρος αγίου Νικολάου και επιλεγόμενον Σκορπίου» (βλ. Actes de Chilandar, έγγρ.110, 3-6). Την ίδια αυτή περίοδο τον Μάϊο του 1326, η Μονή Χελανδαρίου στέλνει μια αποστολή μοναχών και λαϊκών και θέτει τα κτηματικά όρια της Μονής Σκορπίου (βλ. Actes de Chilandar, έγγρ.111, 17-30). Από το τέλος του 15 ου αιώνα δεν έχουμε άλλη σχετική αναφορά για τη Μονή Σκορπίου.

14 3. Τα Πυργούδια και ο πύργος που εσώζετο άρτιος το 1839, για πρώτη φορά αναφέρεται το 1259 (βλ. Ι.Α. Παπάγγελος «Περί Πύργων της Χαλκιδικής», Ελληνικό Πανόραμα, τεύχος 18 ο, φθινόπωρο 2000). Περί του Μονυδρίου αυτού σημαντικές πληροφορίες μας δίνει ο θεμελιωτής της βοτανολογίας στην Ευρώπη Ηeinrich-August Crisebach (Γκρίζεμπαχ), ο οποίος το καλοκαίρι του 1839 επισκέφθηκε τον Άθωνα και κατά την επιστροφή του στις 13 Ιουνίου 1839 διερχόμενος την περιοχή, αποτυπώνει τις εντυπώσεις του στο ημερολόγιό του. Μας ενημερώνει ότι φθάνοντας στην περιοχή της διώρυγας διανυκτέρευσε στο Ιβηρίτικο μετόχι Πυργούδια, που το παρουσιάζει να είναι σαν φρούριο ασφαλισμένο για τον φόβο των πειρατών. Τον φιλοξένησαν και είδε έξι μοναχούς που εγκαταβίωναν σ αυτό (βλ. ). 4. (Βλ. Αctes de Lavra I σελ και έγγρ.14, σελ.135). Η Μονή αναφέρεται σε έγγραφο που χρονολογείται το 1008 επί αυτοκράτορος Βασιλείου Β Βουλγαροκτόνου (βλ. Αctes de Lavra Ι, αρ.14, 12-20). Σε έγγραφο της Μεγίστης Λαύρας αναφέρεται ότι η εν λόγω Μονή προσαρτήθηκε ως μετόχι στην Ι. Μονή Μεγίστης Λαύρας (βλ. Αctes de Lavra Ι, έγγρ.14, σελ.135). Άλλη μαρτυρία δεν έχουμε γι αυτή τη Μονή. 5. (Βλ. Αctes de Lavra Ι, έγγρ.14, σελ.135). Η μοναδική μαρτυρία που υπάρχει για τη Μονή του αγίου Νικολάου των Ρουδάβων βρίσκεται στα πρακτικά της Μονής της Μεγίστης Λαύρας (βλ. Αctes de Lavra Ι, έγγρ.29). Πρόκειται για ένα υπόμνημα που συντάσσει το 1035 ο πρώτος του Αγίου Όρους Θεόκτιστος (βλ. Παπαχρυσάνθου, Ο Αθωνικός μοναχισμός, σελ.349), επί αυτοκρατορίας του Μιχαήλ Δ Παφλαγόνος ( ) της Μακεδονικής Δυναστείας. Το υπόμνημα αυτό αναφέρει ότι το Πάσχα του 1035 ο Νικόλαος του Λαρδίτζι, μοναχός της Μονής του αγίου Νικολάου των Ρουδάβων, επιλέγει νέους επιτρόπους για τη Μονή του και ζητά από αυτούς να τη φροντίζουν μετά τον θάνατό του «ὡς ὅτι ἐπίτροποι κατελίφθημεν εἰς τήν μονήν τοῦ ἁγίου Νικολάου τῶν Ρουδάβων παρά Νικολάου μοναχοῦ τοῦ Λαρδίτζι, ὅς παρήγγειλεν ἡμῖν διαζώσης φωνῆς ἵνα προνοηθῶμεν τό αὐτοῦ μοναστήριον» (βλ. Αctes de Lavra Ι, έγγρ.29, 4-5). Μετά το Πάσχα του 1035 ο πρώτος του Αγίου Όρους Θεόκτιστος και ο ηγούμενος Νήφων της Μονής του Ζυγού, στη Γενική Σύναξη όλων των ηγουμένων γνωστοποίησαν ότι εκλέχθηκαν οι επίτροποι της Μονής του αγίου Νικολάου. Το ηγουμενοσυμβούλιο στη συνέχεια της σύναξής του αποφάσισε ομόφωνα την εκλογή του μοναχού και πρεσβυτέρου Βασιλείου ως νέου ηγουμένου της Μονής του αγίου Νικολάου των Ρουδάβων (βλ. Αctes de Lavra Ι, έγγρ.29, 6-8). Σε κατοπινούς χρόνους η Μονή έγινε Μετόχι της Μονής Μεγίστης Λαύρας

Πάσχα στα «πόδια» της Χαλκιδικής Άγιον Όρος, 5 μέρες. 18 22 Απριλίου 2014

Πάσχα στα «πόδια» της Χαλκιδικής Άγιον Όρος, 5 μέρες. 18 22 Απριλίου 2014 Σίνα 14 & Ακαδημίας, τηλ. 210 3642707, φαξ. 201-3642707 e-mail: info@cosmorama.gr Πάσχα στα «πόδια» της Χαλκιδικής Άγιον Όρος, 5 μέρες 18 22 Απριλίου 2014 Μόνο σε εμάς θα βρείτε: Πλούσιες πρωινές ξεναγήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαίος Πύργος Οινόης Αρχαίο Φρούριο Ελευθερών Αρχαιολογικός χώρος Οινόης. Γιώργος Πρίμπας

Αρχαίος Πύργος Οινόης Αρχαίο Φρούριο Ελευθερών Αρχαιολογικός χώρος Οινόης. Γιώργος Πρίμπας Αρχαίος Πύργος Οινόης Αρχαίο Φρούριο Ελευθερών Αρχαιολογικός χώρος Οινόης Γιώργος Πρίμπας Το παρόν φωτογραφικό άλμπουμ είναι ένα αφιέρωμα για τους τρεις μεγάλης αρχαιολογικής αξίας χώρους στην περιοχή

Διαβάστε περισσότερα

Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη

Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη Θεατρικές Παραστάσεις στα νησιά του Βορείου Αιγαίου Λήμνος, Λέσβος, Χίος Καλοκαίρι 2014 «Ένα τραγούδι γυρεύουμε. Το τραγούδι των τραγουδιών καρτερούμε. Το τραγούδι

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΚΡΙΠΟΥ

ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΚΡΙΠΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΚΡΙΠΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η μονή της Παναγίας Σκριπού της Ορχομενιώτισσας της Βοιωτίας, κοντά στον αρχαίο Ορχομενό, περιλαμβάνει το πιο σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Αλέξανδρος Νικολάου, ΒΠΠΓ

Αλέξανδρος Νικολάου, ΒΠΠΓ Αλέξανδρος Νικολάου, ΒΠΠΓ Στην αρχαϊκή εποχή εικάζεται ότι υπήρχε κάποιο είδος θεατρικής κατασκευής στο χώρο που βρίσκονται τα σημερινά ευρήματα του θεάτρου, ενώ στα κλασσικά χρόνια υπήρχε σίγουρα κάποια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΣΤΕΛΛΙΑΝΩΝ «Ο ΚΕΡΑΜΟΣ»

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΣΤΕΛΛΙΑΝΩΝ «Ο ΚΕΡΑΜΟΣ» ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΣΤΕΛΛΙΑΝΩΝ «Ο ΚΕΡΑΜΟΣ» Εικόνα 1.Διαδρομή προς το Καστέλλι Το Καστέλλι (Τοπική Κοινότητα Καστελλίου Φουρνής) βρίσκεται στην Ανατολική Κρήτη και πιο συγκεκριμένα στην περιφέρεια της

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του χωριού μου μέσα από φωτογραφίες

Η ιστορία του χωριού μου μέσα από φωτογραφίες Η ιστορία του χωριού μου μέσα από φωτογραφίες Μία εικόνα είναι χίλιες λέξεις Έτσι έλεγαν οι αρχαίοι Κινέζοι Εμείς, οι μαθητές της Α και Β Τάξης του δημοτικού σχολείου Λισβορίου θα σας πούμε την ιστορία

Διαβάστε περισσότερα

5ήµερη προσκυνηµατική εκδροµή στην Αµοργό

5ήµερη προσκυνηµατική εκδροµή στην Αµοργό 5ήµερη προσκυνηµατική εκδροµή στην Αµοργό Η Αµοργός, το νησί του ''Απέραντου Γαλάζιου'', βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο των Κυκλάδων, σε απόσταση 136 ναυτικών µιλίων από τον Πειραιά. Είναι µακρόστενο

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2016 Εκκλησίες της Σωτήρας. Πρόγραμμα Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων «Συνοδοιπόροι στα ιερά προσκυνήματα του τόπου μας»

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2016 Εκκλησίες της Σωτήρας. Πρόγραμμα Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων «Συνοδοιπόροι στα ιερά προσκυνήματα του τόπου μας» ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2016 Εκκλησίες της Σωτήρας Πρόγραμμα Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων «Συνοδοιπόροι στα ιερά προσκυνήματα του τόπου μας» ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγία Θέκλα Βρίσκεται 7χλμ νότια από το κέντρο της Σωτήρας.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΔΙΟΝ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Το Δίον ήταν μια αρχαιότατη πόλη στρατηγικής σημασίας και μια από τις πιο φημισμένες μακεδονικές πολιτείες. Η γεωγραφική θέση

Διαβάστε περισσότερα

Τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου Χαρίδης Φίλιππος

Τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου Χαρίδης Φίλιππος Τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου Χαρίδης Φίλιππος 1. Η μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας Η τεράστια αυτή πυραμίδα είναι το αρχαιότερο από τα εφτά θαύματα του Αρχαίου Κόσμου, αλλά είναι το μόνο που διασώζετε 4.000χ.Όταν

Διαβάστε περισσότερα

Τα προσκυνήματα του Δεκαπενταύγουστου από την Τήνο μέχρι την Αμοργό

Τα προσκυνήματα του Δεκαπενταύγουστου από την Τήνο μέχρι την Αμοργό Τα προσκυνήματα του Δεκαπενταύγουστου από την Τήνο μέχρι την Αμοργό Όπου και να βρεθεί κανείς τον Δεκαπενταύγουστο μοσχοβολά η χάρη Της. Αυτή θα σε οδηγήσει να ανάψεις ένα κερί και να γιορτάσεις μαζί Της

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Ιερό Αφροδίτης Π α ν α γ ι ώ τ η ς Ν ε ο φ ύ τ ο υ Β 2 Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μαρία Χατζημιχαήλ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Γενική Εισαγωγή..σελ.3 Ιστορική αναδρομή..σελ.3 Περιγραφή του χώρου.σελ.4

Διαβάστε περισσότερα

Από τα παιδιά της Β 2

Από τα παιδιά της Β 2 Από τα παιδιά της Β 2 Γιαλούσα Η Γιαλούσα βρίσκεται στην Καρπασία. Είναι κοντά στο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα. Το χωριό οφείλει το όνομα του στη θέση του, που είναι δίπλα από τη θάλασσα. Οι κάτοικοι

Διαβάστε περισσότερα

Η Ιερά Μονή της Αγίας Μαρίνας από τα σπουδαιότερα προσκυνήματα σε όλο τον ελλαδικό χώρο

Η Ιερά Μονή της Αγίας Μαρίνας από τα σπουδαιότερα προσκυνήματα σε όλο τον ελλαδικό χώρο 17/07/2019 Η Ιερά Μονή της Αγίας Μαρίνας από τα σπουδαιότερα προσκυνήματα σε όλο τον ελλαδικό χώρο / Ιερές Μονές Η Ιερά Μονή της Αγίας Μαρίνας με το αγίασμα και τη θαυματουργική εικόνα της αγίας βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ

ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Το Κάστρο των Ιπποτών είναι ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της Κω. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό και επιβλητικό είναι ένα από τα αξιοθέατα που κάθε επισκέπτης του νησιού πρέπει να

Διαβάστε περισσότερα

Κυριότερες πόλεις ήταν η Κνωσός, η Φαιστός, η Ζάκρος και η Γόρτυνα

Κυριότερες πόλεις ήταν η Κνωσός, η Φαιστός, η Ζάκρος και η Γόρτυνα Ηφαίστειο της Θήρας Η Μινωική Κρήτη λόγω της εμπορικής αλλά και στρατηγικής θέσης της έγινε γρήγορα μεγάλη ναυτική και εμπορική δύναμη. Οι Μινωίτες πωλούσαν τα προϊόντα τους σε όλη τη Μεσόγειο με αποτέλεσμα

Διαβάστε περισσότερα

«Μίνι» νησιώτικη απόδραση στο νησί του φιστικιού, τη διαχρονική Αίγινα! (Κυριακή 15/9)

«Μίνι» νησιώτικη απόδραση στο νησί του φιστικιού, τη διαχρονική Αίγινα! (Κυριακή 15/9) «Μίνι» νησιώτικη απόδραση στο νησί του φιστικιού, τη διαχρονική Αίγινα! (Κυριακή 15/9) Επειδή η επιστροφή το Σεπτέμβριο από το μεγάλο ελληνικό καλοκαίρι πέφτει κάπως «βαριά» εμείς θα προσπαθήσουμε να παρατείνουμε

Διαβάστε περισσότερα

Θα χορηγηθούν Mόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης

Θα χορηγηθούν Mόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης Θα χορηγηθούν Mόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης Διοικητικό Συμβούλιο Πρόεδρος: Χ. Παπαφράγκος Αντιπρόεδρος: Ε. Σκληρός Γραμματέας/Ταμίας: Α. Σωτηρόπουλος Μέλη: Φ. Καρακώστας Σ. Σκούρτης Πρόλογος

Διαβάστε περισσότερα

Το Φρούριο της Καντάρας. Κατεχόμενη Κύπρος

Το Φρούριο της Καντάρας. Κατεχόμενη Κύπρος Το Φρούριο της Καντάρας Κατεχόμενη Κύπρος Εισαγωγή Το φρούριο της Καντάρας αποτελεί ένα από τα τρία σημαντικά κάστρα κτισμένα πάνω στην οροσειρά του Πενταδάκτυλου στην επαρχία Αμμοχώστου στην κατεχόμενη

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ Α1 Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ Α1 Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ Α1 Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΧΟΙΡΟΚΟΙΤΙΑΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΑΓΙΑΣ ΝΑΠΑΣ ΕΝΕΤΙΚΑ ΤΕΙΧΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

Διαβάστε περισσότερα

Έτσι ήταν η Θεσσαλονίκη στην αρχαιότητα - Υπέροχη ψηφιακή απεικόνιση

Έτσι ήταν η Θεσσαλονίκη στην αρχαιότητα - Υπέροχη ψηφιακή απεικόνιση Έτσι ήταν η Θεσσαλονίκη στην αρχαιότητα - Υπέροχη ψηφιακή απεικόνιση - Με την βοήθεια της τεχνολογίας αρχαιολόγοι κατάφεραν να απεικονίσουν την Θεσσαλονίκη της αρχαιότητας - Μια ζηλευτή πόλη με Ιππόδρομο,

Διαβάστε περισσότερα

Περπατώντας στην ªÂÛ ÈˆÓÈÎ fiïë

Περπατώντας στην ªÂÛ ÈˆÓÈÎ fiïë Περπατώντας στην ªÂÛ ÈˆÓÈÎ fiïë Σπάνια έχει κάποιος την ευκαιρία να διαβεί 2400 χρόνια ιστορίας, συγκεντρωµένα σε µια έκταση 58,37 εκταρίων που περικλείεται ανάµεσα στα τείχη της Μεσαιωνικής Πόλης. Έναν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΔΡΟΛΙΑ 7 η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία Αγιάς. Ανάδειξη και αξιοποίηση.

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΔΡΟΛΙΑ 7 η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία Αγιάς. Ανάδειξη και αξιοποίηση. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΔΡΟΛΙΑ 7 η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία Αγιάς. Ανάδειξη και αξιοποίηση. Στρατηγική θέση της Αγιάς Η περιοχή της Αγιάς χαρακτηρίζεται κυρίως από την εύφορη κοιλάδα

Διαβάστε περισσότερα

Περίληψη ηµιουργία έντυπου και ψηφιακού υλικού για την Τουριστική Προβολή του ήµου Νέας Προποντίδας.

Περίληψη ηµιουργία έντυπου και ψηφιακού υλικού για την Τουριστική Προβολή του ήµου Νέας Προποντίδας. Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α Από το υπ αρ. 4/2011 πρακτικό Συνεδριάσεων Τ.Σ. της Τοπικής Κοινότητας Ν.Σιλάτων του ήµου Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής 7/2011 Απόφ. Αριθ. Περίληψη ηµιουργία έντυπου και ψηφιακού υλικού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΡΑΔΙΟΤΑΞΙ TAXIWAY

ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΡΑΔΙΟΤΑΞΙ TAXIWAY ΠΕΡΙΓΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΡΑΔΙΟΤΑΞΙ TAXIWAY Αξιότιμοι συνεργάτες. Το Ραδιοταξί Taxiway με στόλο 1200 συμβατικά ταξί, 2 ειδικά διαμορφωμένα ταξί α.μ.ε.α και ένα 9θέσιο ιδιόκτητο πολυτελές ταξί, αποτελεί τη μεγαλύτερη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ (σελ.84-97) Α. Βασιλεία α. Δικαίωμα να ψηφίζουν για ζητήματα της πόλης είχαν όλοι οι πολίτες, ακόμα και οι πιο φτωχοί

ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ (σελ.84-97) Α. Βασιλεία α. Δικαίωμα να ψηφίζουν για ζητήματα της πόλης είχαν όλοι οι πολίτες, ακόμα και οι πιο φτωχοί 1. Να αντιστοιχήσετε τις λέξεις της στήλης Α με αυτές της στήλης Β. Α Β Α. Βασιλεία α. Δικαίωμα να ψηφίζουν για ζητήματα της πόλης είχαν όλοι οι πολίτες, ακόμα και οι πιο φτωχοί Β. Αριστοκρατία β. Κριτήριο

Διαβάστε περισσότερα

32. Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει μεγάλη ακμή

32. Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει μεγάλη ακμή 32. Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει μεγάλη ακμή Η Θεσσαλονίκη, από τα πρώτα βυζαντινά χρόνια, είναι η δεύτερη σημαντική πόλη της αυτοκρατορίας. Αναπτύσσει σπουδαία εμπορική, πνευματική και πολιτική κίνηση, την

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιοποίηση, επεξεργασία, προσθήκες, χαρτογραφικό υλικό: Αρχείο Πανοράματος (http://www.apan.gr) Απρίλιος 2014

Ψηφιοποίηση, επεξεργασία, προσθήκες, χαρτογραφικό υλικό: Αρχείο Πανοράματος (http://www.apan.gr) Απρίλιος 2014 Από τα Θρακικά τ. 25 (1956) σσ. 149-158 Άρθρο του Γεώργιου Μαμέλη για την ιδιαίτερη πατρίδα του, το Ξαμίλι ή Εξαμίλιον, ένα μικρό ελληνικό χωριό της Ανατολικής Θράκης / Ευρωπαϊκής Τουρκίας. Ψηφιοποίηση,

Διαβάστε περισσότερα

Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια

Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια κάτοψη, περισσότερους από έναν ορόφους και στιβαρή κατασκευή.

Διαβάστε περισσότερα

Αυτός είναι ο αγιοταφίτης που περιθάλπει τους ασθενείς αδελφούς του. Έκλεισε τα μάτια του Μακαριστού ηγουμένου του Σαραντάριου.

Αυτός είναι ο αγιοταφίτης που περιθάλπει τους ασθενείς αδελφούς του. Έκλεισε τα μάτια του Μακαριστού ηγουμένου του Σαραντάριου. 01/08/2019 Αυτός είναι ο αγιοταφίτης που περιθάλπει τους ασθενείς αδελφούς του. Έκλεισε τα μάτια του Μακαριστού ηγουμένου του Σαραντάριου. Πατριαρχεία / Πατριαρχείο Ιεροσολύμων Ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ, Αλέξανδρος Μπαξεβανάκης, ΒΠΠΓ

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ, Αλέξανδρος Μπαξεβανάκης, ΒΠΠΓ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ, Αλέξανδρος Μπαξεβανάκης, ΒΠΠΓ ΔΙΟΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΟΝΟΜΑΣΤΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Το αρχαίο Δίον του Ολύμπου βρίσκεται 15 χλμ. νότια της Κατερίνης, στους πρόποδες του Ολύμπου δίπλα στο

Διαβάστε περισσότερα

Ο τόπος µας. Το σχολείο µας. Πολιτισµός. Η τάξη µας

Ο τόπος µας. Το σχολείο µας. Πολιτισµός. Η τάξη µας Ο τόπος µας Το σχολείο µας Πολιτισµός Η τάξη µας Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ Ανάµεσα στις ακτές του νοµού Μαγνησίας και τη Σκόπελο και απέναντι από το Πήλιο, βρίσκεται η Σκιάθος, ένα νησί µε έκταση 48 τετραγωνικά χιλιόµετρα.

Διαβάστε περισσότερα

Η κωμόπολη της Μόρφου

Η κωμόπολη της Μόρφου Η κωμόπολη της Μόρφου Γενικές πληροφορίες Η κατεχόμενη, σήμερα, περιοχή της Μόρφου βρίσκεται στην επαρχία Λευκωσίας, στο βορειοδυτικό μέρος της Κύπρου, και είναι μια από τις πιο πλούσιες και όμορφες περιοχές

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ- ΚΑΣΤΟΡΙΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ- ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ- ΚΑΣΤΟΡΙΑ Θεσσαλονίκη-Τέμπη-Καλαμπάκα- Τρίκαλα-Πύλη-Ελάτη-Περτούλι- Μετέωρα-Μέτσοβο-Γρεβενά- Καστοριά-Πρέσπες-Νυμφαίο- Πτολεμαίδα-Κοζάνη-Φλώρινα- Εδεσσα-Νάουσα Αναχωρήσεις: 7/7, 14/7,

Διαβάστε περισσότερα

Το χωριό της Κασσιόπης βρίσκεται 38χμ βόρεια της πόλης της Κέρκυρας, απέναντι από τα παράλια της Αλβανίας.

Το χωριό της Κασσιόπης βρίσκεται 38χμ βόρεια της πόλης της Κέρκυρας, απέναντι από τα παράλια της Αλβανίας. Η Κασσιόπη είναι μια από τις πιο δημοφιλείς περιοχές της βορειοανατολικής ακτής της Κέρκυρας. Αυτό το μικρό γραφικό ψαράδικο χωριό έχει πληθυσμό περίπου 1200 κατοίκους. Η Κασσιόπη είναι το μεγαλύτερο χωριό

Διαβάστε περισσότερα

Μεγάλο Μετέωρο-Το παλαιότερο και μεγαλύτερο από όλα τα μοναστήρια των Μετεώρων

Μεγάλο Μετέωρο-Το παλαιότερο και μεγαλύτερο από όλα τα μοναστήρια των Μετεώρων 05/02/2019 Μεγάλο Μετέωρο-Το παλαιότερο και μεγαλύτερο από όλα τα μοναστήρια των Μετεώρων / Ιερές Μονές Τα Μετέωρα είναι το σημαντικότερο μετά το Άγιο Όρος, μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα. Ανήκουν στο

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομική Προσφορά για την οργάνωση της πενθήμερης εκδρομής της Γ τάξης Λυκείου του Πρότυπου Πειραματικού Γενικού

Οικονομική Προσφορά για την οργάνωση της πενθήμερης εκδρομής της Γ τάξης Λυκείου του Πρότυπου Πειραματικού Γενικού Οικονομική Προσφορά για την οργάνωση της πενθήμερης εκδρομής της Γ τάξης Λυκείου του Πρότυπου Πειραματικού Γενικού Λυκείου Ηρακλείου στη Θεσσαλονίκη Χρόνος πραγματοποίησης εκδρομής: Μεταξύ 23/2/2012 και

Διαβάστε περισσότερα

Τα θέατρα της Αμβρακίας. Ανδρέας Μαυρίκος, ΒΠΠΓ

Τα θέατρα της Αμβρακίας. Ανδρέας Μαυρίκος, ΒΠΠΓ Τα θέατρα της Αμβρακίας Ανδρέας Μαυρίκος, ΒΠΠΓ Αμβρακία Η Αμβρακία, μία από τις αξιολογότερες κορινθιακές αποικίες, ήταν χτισμένη στην περιοχή του Αμβρακικού κόλπου κοντά στην όχθη του ποταμού Άραχθου.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Η Σύρος είναι νησί των Κυκλάδων. Πρωτεύουσά της είναι η Ερμούπολη, η οποία είναι πρωτεύουσα της Περιφέριας Νότιου Αιγαίου αλλά και του πρώην Νομού Κυκλάδων. Η Σύρος αναπτύχθηκε ιδιαίτερα

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνες από τη Σαλαμίνα. Photo Album. by Πρίμπας Γεώργιος. Γιώργος Πρίμπας

Εικόνες από τη Σαλαμίνα. Photo Album. by Πρίμπας Γεώργιος. Γιώργος Πρίμπας Εικόνες από τη Σαλαμίνα Photo Album by Πρίμπας Γεώργιος Γιώργος Πρίμπας Σαλαμίνα. Προηγούμενα σχετικά αφιερώματα: Κυνόσουρα εδώ. Η Σπιναλόγκα του Σαρωνικού εδώ, Το σκεπτικό στη δημιουργία του παρόντος

Διαβάστε περισσότερα

Σουλτανάτο του Ομάν Κάστρα της Ερήμου, Μπαχρέιν, 5 ημέρες

Σουλτανάτο του Ομάν Κάστρα της Ερήμου, Μπαχρέιν, 5 ημέρες Ηράκλειο : Ζωγράφου 12 τηλ. 2810 280040-fax 2810281506 Αθήνα : Σαχτούρη 103 Πειραιάς τηλ. 210 3319761 e-mail : roundtravel@roundtravel.gr www.roundtravel.gr Σουλτανάτο του Ομάν Κάστρα της Ερήμου, Μπαχρέιν,

Διαβάστε περισσότερα

Επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά

Επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά Επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά Η Αγορά ήταν η μεγαλύτερη πλατεία της πόλης. Η πλατεία άρχισε να χρησιμοποιείται ως δημόσιος χώρος από τα αρχαϊκά χρόνια. Μέχρι τότε στην περιοχή υπήρχαν σπίτια και τάφοι. Ο

Διαβάστε περισσότερα

6 ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ ΕΩΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 13 ΙΟΥΛΙΟΥ ΠΑΤΜΟΣ - ΛΕΙΨΟΙ

6 ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ ΕΩΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 13 ΙΟΥΛΙΟΥ ΠΑΤΜΟΣ - ΛΕΙΨΟΙ ΑΘ ΜΩΡΑΙΤΗΣ Ο.Ε. TOURIST AND TRAVEL AGENCY ΠΑΤΡΩΝ 19 ΚΟΡΙΝΘΟΣ ΤΗΛ. : 27410-28588 FAX: 27410-25073 e-mail: moraitis.kor@hotmail.com www.narkissostravel.gr 6 ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ ΕΩΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 13

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΜΠΤΟ. Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Του Αντιστρατήγου ε.α. Παναγιώτη Πανταζή

ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΜΠΤΟ. Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Του Αντιστρατήγου ε.α. Παναγιώτη Πανταζή ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΜΠΤΟ Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Του Αντιστρατήγου ε.α. Παναγιώτη Πανταζή Όταν λέµε Αγία Παρασκευή εννοούµε τη µικρή Εκκλησία, που είναι δυτικά του χωριού στη θέση Παναγία (Παναΐα), την οποία βλέπουµε στην

Διαβάστε περισσότερα

Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας,γι αυτό ονομάζεται Συμπρωτεύουσα. Πήρε το όνομά της από τη γυναίκα του ιδρυτή της,του Κάσσανδρου,που ήταν

Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας,γι αυτό ονομάζεται Συμπρωτεύουσα. Πήρε το όνομά της από τη γυναίκα του ιδρυτή της,του Κάσσανδρου,που ήταν Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας,γι αυτό ονομάζεται Συμπρωτεύουσα. Πήρε το όνομά της από τη γυναίκα του ιδρυτή της,του Κάσσανδρου,που ήταν και αδερφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Τα κάστρα και τα

Διαβάστε περισσότερα

Φρούρια, Κάστρα Κέρκυρα. Παλαιό Φρούριο

Φρούρια, Κάστρα Κέρκυρα. Παλαιό Φρούριο Παλαιό Φρούριο Είναι χτισμένο σε μια δίκορφη φυσική τοποθεσία από τον 16ο αιώνα στην άλλοτε Βυζαντινή πόλη της Κέρκυρας. Το Παλιό φρούριο είναι ένα χαρακτηριστικό σύμβολο της παλιάς πόλης και οι δύο κορυφές

Διαβάστε περισσότερα

Το ηφαίστειο- ναός που αναβλύζει αντί για λάβα, Ορθοδοξία

Το ηφαίστειο- ναός που αναβλύζει αντί για λάβα, Ορθοδοξία 10/08/2019 Το ηφαίστειο- ναός που αναβλύζει αντί για λάβα, Ορθοδοξία / Ορθόδοξες Προβολές Μοναδικό γεωλογικό- θρησκευτικό φαινόμενο αποτελεί στην Ελληνική επικράτεια και πιθανότατα και στην Ευρώπη- ένα

Διαβάστε περισσότερα

ιάπλασn ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΙΟΥΛΙΟΣ νέα Μπολατίου

ιάπλασn ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΙΟΥΛΙΟΣ νέα Μπολατίου : Κυριακής Μεγαλομ. : Ευφημίας Μεγαλομ. : Μαρίνης Μεγαλομ. : Προφήτου Ηλία : Παρασκευής Οσιομ. : Παντελεήμονος Μεγαλομ. Χάλκινο αγαλματίδιο του Οφέλτη, του οποίου ο θάνατος ήταν η αιτία της ίδρυσης των

Διαβάστε περισσότερα

Η Ιερά Μονή Κουδουμά ένας επίγειος παράδεισος στην Κρήτη

Η Ιερά Μονή Κουδουμά ένας επίγειος παράδεισος στην Κρήτη 24/01/2019 Η Ιερά Μονή Κουδουμά ένας επίγειος παράδεισος στην Κρήτη / Ιερές Μονές Η Μονή Κουδουμά, βρίσκεται στη νότια Κρήτη, στα νότια παράλια του Νομού Ηρακλείου. Από το Ηράκλειο απέχει 2-2,5 ώρες, μια

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητικό Συμβούλιο. Πρόλογος

Διοικητικό Συμβούλιο. Πρόλογος Διοικητικό Συμβούλιο Πρόεδρος: Χ. Παπαφράγκος Αντιπρόεδρος: Ε. Σκληρός Γραμματέας/Ταμίας: Α. Σωτηρόπουλος Μέλη: Φ. Καρακώστας Σ. Σκούρτης Πρόλογος Αγαπητοί Συνάδελφοι, Με χαρά σας προσκαλούμε στις 3 προγραμματισμένες

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΟΥΜΕ ΖΩΗ ΣΤΗΝ... ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ. ονούσα και Σχοινούσα Γεωγραφία Ε ηµοτικού

ΙΝΟΥΜΕ ΖΩΗ ΣΤΗΝ... ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ. ονούσα και Σχοινούσα Γεωγραφία Ε ηµοτικού ΙΝΟΥΜΕ ΖΩΗ ΣΤΗΝ... ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ονούσα και Σχοινούσα Γεωγραφία Ε ηµοτικού Τµήµα 5α Tµήµα 5α Οµάδα εργασίας ηµήτρης Λως Μάρκος Λυµπεράκης Ηβιάννα Παπαστάµου Αλίκη Παπακωσταντίνου ΟΝΟΥΣΑ Το βορειότερο νησί

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΠΕΛΑΓΙΑΣ ΑΡΓΥΡΩ ΠΡΟΒΙΔΑΚΗ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΣΛΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΠΑΤΑ ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ

Η ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΠΕΛΑΓΙΑΣ ΑΡΓΥΡΩ ΠΡΟΒΙΔΑΚΗ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΣΛΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΠΑΤΑ ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ Η ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΠΕΛΑΓΙΑΣ ΑΡΓΥΡΩ ΠΡΟΒΙΔΑΚΗ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΣΛΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΠΑΤΑ ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ Μονή της Πελαγίας Ακραιφνίου Βοιωτίας Εισαγωγή Η ομάδα μας ασχολήθηκε με τα τη Μονή της Πελαγίας στο Νομό Βοιωτίας

Διαβάστε περισσότερα

Όταν η Παναγία ευλογεί

Όταν η Παναγία ευλογεί 26/08/2019 Όταν η Παναγία ευλογεί Μητροπολιτικό Έργο / Ι.Μ. Γρεβενών Το Κέντρο Νεότητας της Ι.Μ. Γρεβενών πραγματοποίησε και φέτος την καλοκαιρινή του προσκυνηματική εξόρμηση. Μία εξόρμηση που συμβαίνει

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ. Χ ώ ρο ς Π.ΕΛΛΑΣ. Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ. Χ ώ ρο ς Π.ΕΛΛΑΣ. Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ Χ ώ ρο ς Π.ΕΛΛΑΣ Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας ΥΠΟΜΝΗΜΑ 1. Ο ΙΚΙΑ «ΔΙΟΝΥΣΟΥ» 2. Ο ΙΚΙΑ «ΑΡΠΑΓΗΣ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ» 3. Δ Η Μ Ο Σ ΙΟ ΑΡΧΕΙΟ 4. ΑΓΟΡΑ 5. ΥΠΟΓΕΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013

Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013 Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013 ΔΕΥΤΕΡΑ, 1 Ιουλίου Άφιξη στο ξενοδοχείο Ιλισός και τακτοποίηση στα δωμάτια 17:30 Κέρασμα και συνάντηση με τους υπεύθυνους των Θερινών Σχολείων 20:30-23:00 ΤΡΙΤΗ, 2 Ιουλίου 09:30-10:00

Διαβάστε περισσότερα

ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ

ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑ Η Κέρκυρα είναι ένα από τα ωραιότερα νησιά της Ελλάδας, που με τη πολυσήμαντη ιστορία της, την καταπράσινη ύπαιθρο, τις δαντελένιες ακρογιαλιές και κυρίως με

Διαβάστε περισσότερα

Α Ι Ν Ο Σ ``ΕΛΛΗΝΟΜΟΥΣΕΙΟΝ. έτος ίδρυσης 1976

Α Ι Ν Ο Σ ``ΕΛΛΗΝΟΜΟΥΣΕΙΟΝ. έτος ίδρυσης 1976 Α Ι Ν Ο Σ ``ΕΛΛΗΝΟΜΟΥΣΕΙΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΝΟΥ`` ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ έτος ίδρυσης 1976 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ``ΕΛΛΗΝΟΜΟΥΣΕΙΟΝ ΑΙΝΟΥ`` ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ Εικόνες από την Αίνο Χάρτης ΓΥΣ 1945 Αίνος Ιστορική πόλη Αλησμόνητη πατρίδα

Διαβάστε περισσότερα

Το 1766, το Ναυαρχείο προσέλαβε τον Cook για να διοικήσει ένα επιστημονικό ταξίδι στον Ειρηνικό Ωκεανό. Ο σκοπός του ταξιδιού ήταν να παρατηρήσει και

Το 1766, το Ναυαρχείο προσέλαβε τον Cook για να διοικήσει ένα επιστημονικό ταξίδι στον Ειρηνικό Ωκεανό. Ο σκοπός του ταξιδιού ήταν να παρατηρήσει και Το 1766, το Ναυαρχείο προσέλαβε τον Cook για να διοικήσει ένα επιστημονικό ταξίδι στον Ειρηνικό Ωκεανό. Ο σκοπός του ταξιδιού ήταν να παρατηρήσει και να καταγράψει τη διαμετακόμιση της Αφροδίτης κατά μήκος

Διαβάστε περισσότερα

Η Δράμα προσκυνά την Αγία Ζώνη της Παναγίας μας Δείτε συγκινητικές στιγμές

Η Δράμα προσκυνά την Αγία Ζώνη της Παναγίας μας Δείτε συγκινητικές στιγμές 20/06/2019 Η Δράμα προσκυνά την Αγία Ζώνη της Παναγίας μας Δείτε συγκινητικές στιγμές / Αγιορείτικα Την Αγία Ζώνη υποδέχθηκε με τιμές αρχηγού κράτους η πόλη της Δράμας. Το ιερό θησαύρισμα που κόμισε ο

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ. Γιώργος Ε 1

Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ. Γιώργος Ε 1 Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ Γιώργος Ε 1 ΣΩΤΗΡΑ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ Η Σωτήρα έχει Αγιολογική ονομασία: φέρει το όνομα του Σωτήρος Χριστού. Εξάλλου στις 6 Αυγούστου τελείται μεγάλο πανηγύρι κατά τη γιορτή της Μεταμορφώσεως

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Προτάσεις για την Τουριστική Ανάπτυξη και προβολή της Τοπικής Κοινότητας Στράτου» Κύρια πύλη δευτερεύουσα πύλη πύλη Ακρόπολης Παραποτάμια πύλη

ΘΕΜΑ: «Προτάσεις για την Τουριστική Ανάπτυξη και προβολή της Τοπικής Κοινότητας Στράτου» Κύρια πύλη δευτερεύουσα πύλη πύλη Ακρόπολης Παραποτάμια πύλη ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Στράτος 29-12 - 2011 ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ Αριθμ. Πρωτ.: ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΡΑΤΟY ΠΛΗΡ: Πατσέας Αναστάσιος ΤΗΛ: 6978558904 Π Ρ Ο Σ Κο Αντιδήμαρχο

Διαβάστε περισσότερα

Karystos Beach Front - Εύβοια. οικολογικό συγκρότημα

Karystos Beach Front - Εύβοια. οικολογικό συγκρότημα Karystos Beach Front - Εύβοια οικολογικό συγκρότημα Περιγραφή συγκροτήματος Συγκρότημα τεσσάρων οικολογικών και βιοκλιματικών εξοχικών κατοικιών σε οργανωμένο παραθεριστικό οικισμό, με άμεση πρόσβαση στην

Διαβάστε περισσότερα

Το καράβι της Κερύνειας

Το καράβι της Κερύνειας Το καράβι της Κερύνειας Το αρχαίο Καράβι της Κερύνειας Το 300π.Χ. το αρχαίο εμπορικό πλοίο ξεκινούσε από τη Σάμο απ όπου φόρτωσε κρασί. Αφού πέρασε από τα νησιά Κω και Ρόδο και πήρε αμφορείς ταξίδευε προς

Διαβάστε περισσότερα

Η Βοιωτία θεωρείται από αρχαίους και συγχρόνους ιστορικούς καθώς και γεωγράφους, περιοχή ευνοημένη από τη φύση και τη γεωπολιτική θέση της.

Η Βοιωτία θεωρείται από αρχαίους και συγχρόνους ιστορικούς καθώς και γεωγράφους, περιοχή ευνοημένη από τη φύση και τη γεωπολιτική θέση της. Η Βοιωτία θεωρείται από αρχαίους και συγχρόνους ιστορικούς καθώς και γεωγράφους, περιοχή ευνοημένη από τη φύση και τη γεωπολιτική θέση της. Βρίσκεται στο κέντρο σχεδόν της ελληνικής χερσονήσου, πάνω στο

Διαβάστε περισσότερα

Το ρωμαϊκό κράτος κλονίζεται

Το ρωμαϊκό κράτος κλονίζεται Ι. Η ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΡΩΜΑΪΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ 1. Από τη Ρώμη στη Νέα Ρώμη Ας διαβάσουμε τι θα μάθουμε στο σημερινό μάθημα: Σκοπός: Σκοπός του παρόντος μαθήματος είναι να απαντήσουμε σε ένα «γιατί»: Γιατί χρειάστηκε

Διαβάστε περισσότερα

Το Μεσαιωνικό Κάστρο Λεμεσού.

Το Μεσαιωνικό Κάστρο Λεμεσού. Το Μεσαιωνικό Κάστρο Λεμεσού. 1 Περιεχόμενα: Εισαγωγή σελ.3 Ιστορική αναδρομή σελ.4 Περιγραφή του χώρου σελ.5-7 Βιβλιογραφία σελ.8 Παράρτημα σελ.9-10 2 Εισαγωγή. Στο κέντρο της Λεμεσού υπάρχει το Κάστρο

Διαβάστε περισσότερα

από το 1985. Φορβίων, από προέρχεται Η εκκλησία αποτελεί το αιώνα

από το 1985. Φορβίων, από προέρχεται Η εκκλησία αποτελεί το αιώνα Η εκκλησία της Παναγίας της Φορβιώτισσας, περισσότερο γνωστή ως η Παναγία της Ασίνου, βρίσκεται στις βόρειες υπώρειες της οροσειράς ο του Τροόδους. Είναι κτισμένη στην ανατολική όχθη ενός μικρού χείμαρρου,

Διαβάστε περισσότερα

Προσχέδιο έργου Ανάδειξης των Καταλόγων και της Βιβλιοθήκης της Ιεράς Μονής Καρακάλλου (Δεκέμβριος 2008)

Προσχέδιο έργου Ανάδειξης των Καταλόγων και της Βιβλιοθήκης της Ιεράς Μονής Καρακάλλου (Δεκέμβριος 2008) Προσχέδιο έργου Ανάδειξης των Καταλόγων και της Βιβλιοθήκης της Ιεράς Μονής Καρακάλλου (Δεκέμβριος 2008)

Διαβάστε περισσότερα

Παναγία Σουμελά, Μάνα και Προστάτης του Ελληνισμου

Παναγία Σουμελά, Μάνα και Προστάτης του Ελληνισμου Παναγία Σουμελά, Μάνα και Προστάτης του Ελληνισμου 19 Μαΐου ημέρα μνήμης Στο πανέμορφο βουνό της Μακεδονίας Βέρμιο, στη καταπράσινη πλαγιά της Καστανιάς στη Βέροια, ανακαλύπτεις με συγκίνηση, ύστερα από

Διαβάστε περισσότερα

Αναρτήθηκε από τον/την Δρομπόνης Σωτήριος Πέμπτη, 18 Απρίλιος :48 - Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 18 Απρίλιος :49

Αναρτήθηκε από τον/την Δρομπόνης Σωτήριος Πέμπτη, 18 Απρίλιος :48 - Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 18 Απρίλιος :49 Στις 17 Απριλίου 2013 επισκεφθήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων. Η αρχαιολόγος κα Τσάλκου (την οποία θερμά ευχαριστούμε) μας παρουσίασε τα πολύ εντυπωσιακά ευρήματα της περιοχής μας δίνοντάς μας αναλυτικές

Διαβάστε περισσότερα

33 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΣΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Ε2 2013-2014 1

33 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΣΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Ε2 2013-2014 1 ΕΝΑ ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΓΕΜΑΤΟ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ. 33 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΣΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Ε2 2013-2014 1 Εικόνα 1 Εικόνα 2 Ρωμαϊκές λεγεώνες

Διαβάστε περισσότερα

1 η Θεματική ενότητα- Μπορούν οι άνθρωποι να εικονίζουν το Θεό; 1. Δώστε τον ορισμό της εικόνας.

1 η Θεματική ενότητα- Μπορούν οι άνθρωποι να εικονίζουν το Θεό; 1. Δώστε τον ορισμό της εικόνας. 1 η Θεματική ενότητα- Μπορούν οι άνθρωποι να εικονίζουν το Θεό; 1. Δώστε τον ορισμό της εικόνας. 2. Ποια η έννοια της λέξεως είδωλο στο θρησκευτικό τομέα; 3. Ποιο από τα παρακάτω αποτελούν μορφές σύγχρονης

Διαβάστε περισσότερα

Η ευλογημένη συνάντηση.

Η ευλογημένη συνάντηση. Η ευλογημένη συνάντηση. Μετά το τέλος μιας δύσκολης εξεταστικής περιόδου, η παρέα των παιδιών του λυκείου του Ναού μας συναντήθηκε για μια ακόμα φορά, πριν τις καλοκαιρινές διακοπές. Η χαρά των παιδιών

Διαβάστε περισσότερα

Οδοιπορικό Μητρoπολίτου Σύμης στο Άγιον Όρος

Οδοιπορικό Μητρoπολίτου Σύμης στο Άγιον Όρος 15/02/2019 Οδοιπορικό Μητρoπολίτου Σύμης στο Άγιον Όρος Μητροπολιτικό Έργο / Ι.Μ. Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελορίζου Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης καί Καστελλορίζου κ. Χρυσόστομος

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτιστικό Πρόγραμμα Υπεύθυνες καθηγήτριες Καραμπελιά Καλλιόπη Παπαγεωργίου Μαρία

Πολιτιστικό Πρόγραμμα Υπεύθυνες καθηγήτριες Καραμπελιά Καλλιόπη Παπαγεωργίου Μαρία Πολιτιστικό Πρόγραμμα Υπεύθυνες καθηγήτριες Καραμπελιά Καλλιόπη Παπαγεωργίου Μαρία Τα Μετέωρα είναι ένα σύμπλεγμα από τεράστιους σκοτεινόχρωμους βράχους από ψαμμίτη οι οποίοι υψώνονται έξω από την Καλαμπάκα,

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομική Προσφορά για την οργάνωση πενθήμερης εκδρομή της Γ τάξης Λυκείου του 4ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου στη Θεσσαλονίκη

Οικονομική Προσφορά για την οργάνωση πενθήμερης εκδρομή της Γ τάξης Λυκείου του 4ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου στη Θεσσαλονίκη Οικονομική Προσφορά για την οργάνωση πενθήμερης εκδρομή της Γ τάξης Λυκείου του 4ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου στη Θεσσαλονίκη Μάρτιος 2012 Η Προσφορά ισχύει για ελάχιστη συμμετοχή 95 μαθητών και 5 συνοδών

Διαβάστε περισσότερα

Οι Άγιοι της Θεσσαλονίκης.

Οι Άγιοι της Θεσσαλονίκης. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Οι Άγιοι της. Ενότητα 1: Θεσσαλονίκη: Ιστορικά και Πολιτισµικά Χαρακτηριστικά Συµεών Πασχαλίδης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

Λάζαρος: Ο μοναδικός Άνθρωπος με δύο τάφους

Λάζαρος: Ο μοναδικός Άνθρωπος με δύο τάφους 20/04/2019 Λάζαρος: Ο μοναδικός Άνθρωπος με δύο τάφους / Ορθόδοξες Προβολές Ο Λάζαρος με τις αδελφές του ζούσαν στη Βηθανία ένα χωριό που βρισκόταν περίπου δεκαπέντε στάδια (τρία χιλιόμετρα) ανατολικά

Διαβάστε περισσότερα

Κρυστάλλινες ακτές, μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, ονειρική θέα, μεσογειακή κουζίνα, χαλαρές βόλτες, κοντινές αποδράσεις σε νησιά, γραφικά χωριά

Κρυστάλλινες ακτές, μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, ονειρική θέα, μεσογειακή κουζίνα, χαλαρές βόλτες, κοντινές αποδράσεις σε νησιά, γραφικά χωριά blue green greece Κρυστάλλινες ακτές, μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, ονειρική θέα, μεσογειακή κουζίνα, χαλαρές βόλτες, κοντινές αποδράσεις σε νησιά, γραφικά χωριά και βουνό. Χτισμένη αμφιθεατρικά πλάι

Διαβάστε περισσότερα

Αριστοτέλειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αριστοτέλη, 630 75 Ιερισσός Χαλκιδικής 23770 21121-21130 23770 21132 aristoteleio@dimosaristoteli.

Αριστοτέλειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αριστοτέλη, 630 75 Ιερισσός Χαλκιδικής 23770 21121-21130 23770 21132 aristoteleio@dimosaristoteli. Ιερισσός, 17 Νοεμβρίου 2015 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Για πρώτη φορά η ιστορία της Αρναίας στην οθόνη Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015, στις 12.00 το μεσημέρι στην Αίθουσα Μητροπολίτη Σωκράτη στην Αρναία Η Εφορεία Αρχαιοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Εκεί που φυλάσσονται τα γράμματα του Γέρου του Μοριά

Εκεί που φυλάσσονται τα γράμματα του Γέρου του Μοριά 11/02/2019 Εκεί που φυλάσσονται τα γράμματα του Γέρου του Μοριά / Ιερές Μονές Η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου κοντά στη Στεμνίτσα και τη Δημητσάνα Αρκαδίας είναι επιβλητικές και προκαλούν δέος. Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Συγκινητικές στιγμές στη Δράμα- Οι πιστοί προσκυνούν την Αγία Ζώνη της Παναγίας και ζητούν ευλογία

Συγκινητικές στιγμές στη Δράμα- Οι πιστοί προσκυνούν την Αγία Ζώνη της Παναγίας και ζητούν ευλογία 21/06/2019 Συγκινητικές στιγμές στη Δράμα- Οι πιστοί προσκυνούν την Αγία Ζώνη της Παναγίας και ζητούν ευλογία / Αγιορείτικα Την Αγία Ζώνη υποδέχθηκε χθες με τιμές αρχηγού κράτους η πόλη της Δράμας. Από

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα εκδρομής ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ

Πρόγραμμα εκδρομής ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ Πρόγραμμα εκδρομής ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ Προορισμός: 3-5 Πηγάδια Το χιονοδρομικό κέντρο των τεσσάρων εποχών Το χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια βρίσκεται στην δυτική πλευρά του όρους Βέρμιο σε υψόμετρο 1430-2005

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Από την εποχή του εσποτάτου της Ηπείρου στα Βυζαντινά χρόνια στο νησί των Ιωαννίνων δημιουργήθηκαν Μονές και Ησυχαστήρια, που με την πάροδο του χρόνου η φήμη, αλλά

Διαβάστε περισσότερα

Συντάχθηκε απο τον/την Administrator Δευτέρα, 11 Μάρτιος :50 - Τελευταία Ενημέρωση Τετάρτη, 02 Μάρτιος :46

Συντάχθηκε απο τον/την Administrator Δευτέρα, 11 Μάρτιος :50 - Τελευταία Ενημέρωση Τετάρτη, 02 Μάρτιος :46 4o Πιλοτικό Γυμνάσιο Χίου Τμήμα: Γ1 Σχολικό Έτος: 2012-2013 Μάθημα: Τοπική Ιστορία Μαθητές: Κυτριλάκη Καίτη, Κουγιούλης Περικλής, Λαγός Πάρης και Μαδωνής Πέτρος Καθηγητής: κ. Καρατζάς Κων/νος (ΠΕ01) Εργασία

Διαβάστε περισσότερα

Ι. ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β': Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ( π.Χ.) 3. Ο ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. - Η Κρήτη κατοικήθηκε για πρώτη φορά τη... εποχή.

Ι. ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β': Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ( π.Χ.) 3. Ο ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. - Η Κρήτη κατοικήθηκε για πρώτη φορά τη... εποχή. Ι. ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β': Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ (3000-1100π.Χ.) 3. Ο ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - Η Κρήτη κατοικήθηκε για πρώτη φορά τη... εποχή. - Ο σημαντικότερος οικισμός ήταν η... - Κατά τη 2 η και 3 η χιλιετία

Διαβάστε περισσότερα

Ταξίδι στην Καβάλα. Σχεδιάστηκε με το trip planner του emtgreece.com. Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι, τώρα.

Ταξίδι στην Καβάλα. Σχεδιάστηκε με το trip planner του emtgreece.com. Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι, τώρα. Ταξίδι στην Καβάλα Σχεδιάστηκε με το trip planner του emtgreece.com. Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι, τώρα. Ταξίδι στην Καβάλα Παρασκευή, 28 Αύγουστος 2015 Παραλία Άσπρης Άμμου Αφήνοντας την πόλη της Καβάλας

Διαβάστε περισσότερα

Η ανασκαφή της Καλαυρείας

Η ανασκαφή της Καλαυρείας Η ανασκαφή της Καλαυρείας Οι πρώτες ανασκαφές στο ιερό του Ποσειδώνα στην Καλαυρεία, το βορειότερο νησί του Πόρου, έλαβε χώρα το 1894. Δύο Σουηδοί αρχαιολόγοι, ο Samuel (Sam) Wide και ο Lennart Kjellberg,

Διαβάστε περισσότερα

Υπάρχει ο μαγικός κόσμος των μνημείων του Αρχαίου Ελληνικού κόσμου Οι σιωπηλοί αυτοί μάρτυρες του παρελθόντος

Υπάρχει ο μαγικός κόσμος των μνημείων του Αρχαίου Ελληνικού κόσμου Οι σιωπηλοί αυτοί μάρτυρες του παρελθόντος Υπάρχει ο μαγικός κόσμος των μνημείων του Αρχαίου Ελληνικού κόσμου Οι σιωπηλοί αυτοί μάρτυρες του παρελθόντος ΑΠΛΟΤΗΤΑ και ΜΕΓΑΛΕΙΟ... Στο θέατρο τα δύο αυτά χαρακτηριστικά συνδυάζονται με τον καλύτερο

Διαβάστε περισσότερα

Ένα ξεχασμένο θέατρο. (το Ρωμαϊκό Ωδείο) Έφη Νικολοπούλου, ΒΠΠΓ

Ένα ξεχασμένο θέατρο. (το Ρωμαϊκό Ωδείο) Έφη Νικολοπούλου, ΒΠΠΓ Ένα ξεχασμένο θέατρο. (το Ρωμαϊκό Ωδείο) Έφη Νικολοπούλου, ΒΠΠΓ Στο ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας στη Κρήτη, έχουν εντοπιστεί από τους αρχαιολόγους τέσσερις θεατρικοί χώροι διαφορετικών εποχών.

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα «Αναποφάσιστοι» : Αθανασοπούλου Ναταλία, Μανωλίδου Εβίτα, Μήτση Βασιλική, Στέφα Αναστασία

Ομάδα «Αναποφάσιστοι» : Αθανασοπούλου Ναταλία, Μανωλίδου Εβίτα, Μήτση Βασιλική, Στέφα Αναστασία Ομάδα «Αναποφάσιστοι» : Αθανασοπούλου Ναταλία, Μανωλίδου Εβίτα, Μήτση Βασιλική, Στέφα Αναστασία Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Λακωνίας. Το όνομα «Μονεμβασιά» προέρχεται από τις λέξεις «Μόνη Έμβασις»

Διαβάστε περισσότερα

ΒΩΜΟΣ ΤΟΥ ΙΟΝΥΣΟΥ ΑΡΧΑΙΟ ΙΚΑΡΙΟΝ

ΒΩΜΟΣ ΤΟΥ ΙΟΝΥΣΟΥ ΑΡΧΑΙΟ ΙΚΑΡΙΟΝ ΒΩΜΟΣ ΤΟΥ ΙΟΝΥΣΟΥ ΑΡΧΑΙΟ ΙΚΑΡΙΟΝ Ἐριχθονίου δὲ ἀποθανόντος καὶ ταφέντος ἐν τῷ αὐτῷ τεµένει τῆς Ἀθηνᾶς Πανδίων ἐβασίλευσεν, ἐφ οὗ ηµήτηρ καὶ ιόνυσος εἰς τὴν Ἀττικὴν ἦλθον. ἀλλὰ ήµητρα µὲν Κελεὸς [εἰς τὴν

Διαβάστε περισσότερα

Στη Ζάβορδα ξαναχτύπησε το σήμαντρο του Κοινόβιου

Στη Ζάβορδα ξαναχτύπησε το σήμαντρο του Κοινόβιου 8 Αυγούστου 2015 Στη Ζάβορδα ξαναχτύπησε το σήμαντρο του Κοινόβιου Θρησκεία / Ιερές Μονές Με λαμπρότητα, αισθήματα δοξολογίας και ευχαριστίας στον Μεταμορφωθέντα Κύριο τελέστηκε φέτος η πανήγυρις του Οσίου

Διαβάστε περισσότερα

Οι Άγιοι της Θεσσαλονίκης.

Οι Άγιοι της Θεσσαλονίκης. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Οι Άγιοι της. Ενότητα 5: Άγιοι Αρχιεπίσκοποι της Συµεών Πασχαλίδης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Της Μαρίας Αποστόλα

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Της Μαρίας Αποστόλα ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Της Μαρίας Αποστόλα Η Ελλάδα υπήρξε από τους πρώτους δέκτες του Χριστιανισμού και τα μνημεία της ελληνικής ορθοδοξίας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής κληρονομιάς, αποτελώντας

Διαβάστε περισσότερα

βρίσκονται τα βοηθητικά δωμάτια και δύο σουίτες. Η μια του προέδρου, όταν μένει σε αυτό, και η άλλη του εκάστοτε υπουργού Μακεδονίας Θράκης, όταν

βρίσκονται τα βοηθητικά δωμάτια και δύο σουίτες. Η μια του προέδρου, όταν μένει σε αυτό, και η άλλη του εκάστοτε υπουργού Μακεδονίας Θράκης, όταν ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ Η Καλαμαριά είναι περιοχή και ομώνυμος Δήμος της Θεσσαλονίκης. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του πολεοδομικού συγκροτήματος της πόλης και η περίμετρός της βρέχεται κατά τα 2/3 από θάλασσα.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. - Γενική Εισαγωγή..2. - Iστορική αναδρομή...3-4. - Περιγραφή του χώρου...5-8. - Επίλογος...9. - Βιβλιογραφία 10

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. - Γενική Εισαγωγή..2. - Iστορική αναδρομή...3-4. - Περιγραφή του χώρου...5-8. - Επίλογος...9. - Βιβλιογραφία 10 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ - Γενική Εισαγωγή..2 - Iστορική αναδρομή....3-4 - Περιγραφή του χώρου.....5-8 - Επίλογος...9 - Βιβλιογραφία 10 1 Γενική Εισαγωγή Επίσκεψη στο Επαρχιακό Μουσείο Πάφου Το Επαρχιακό Μουσείο της

Διαβάστε περισσότερα

Η Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη

Η Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη Η Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ Ε ΤΑΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Σελίδα 1 Κωνσταντινούπολη Η ξακουστή και δοξασµένη πολιτεία, µε τη λαµπρή, χιλιόχρονη ιστορία, που για δέκα αιώνες δέσποζε πρωτεύουσα της

Διαβάστε περισσότερα

17. 12.2008-20. 03. 2009. «...ανέφερα εγγράφως...» Διάρκεια Έκθεσης: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

17. 12.2008-20. 03. 2009. «...ανέφερα εγγράφως...» Διάρκεια Έκθεσης: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΜΝΗΜΕΙΩΝ «...ανέφερα εγγράφως...» ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ Διάρκεια Έκθεσης: 17. 12.2008-20. 03. 2009 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΜΝΗΜΕΙΩΝ Το αρχειακό υλικό

Διαβάστε περισσότερα