Αποκωδικοποιώντας το Βιβλίο της Ζωής: Η δημόσια εικόνα του γονιδιώματος στον ελληνικό Τύπο

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Αποκωδικοποιώντας το Βιβλίο της Ζωής: Η δημόσια εικόνα του γονιδιώματος στον ελληνικό Τύπο"

Transcript

1 Αποκωδικοποιώντας το Βιβλίο της Ζωής: Η δημόσια εικόνα του γονιδιώματος στον ελληνικό Τύπο Κωνσταντίνος Μορφάκης Υποψήφιος διδάκτωρ Τμήμα Μεθοδολογίας, Θεωρίας και Ιστορίας της Επιστήμης, ΕΚΠΑ Υπότροφος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης Στις 26 Ιουνίου 2000 πραγματοποιείται μέσω μιας οργανωμένης μιντιακής εκδήλωσης η ανακοίνωση της ολοκλήρωσης του πρώτου προσχεδίου του ανθρώπινου γονιδιώματος, παρουσία του αμερικανού Προέδρου Bill Clinton και του βρετανού πρωθυπουργού Tony Blair. Η ολοκλήρωση του μεγάλου αυτού διεθνούς προγράμματος την άνοιξη του 2003, η χαρτογράφηση των γονιδιωμάτων πληθώρα οργανισμών και η δημόσια προσοχή που έλαβαν αυτές οι ανακαλύψεις στον Τύπο έχουν συντελέσει στην αλλαγή της σχέσης μεταξύ της επιστήμης και της κοινωνίας. Η μελέτη του γονιδιώματος μπορεί πραγματικά να ειδωθεί ως μια μεταφορά της επιστήμης από τα πανεπιστημιακά εργαστήρια και ερευνητικά κέντρα σε ολοένα και περισσότερους νέους τομείς της κοινωνίας. Από την οικονομία στην κοινωνιολογία, από την επιστημολογική ομιλία στη βιοηθική συζήτηση, από την ιατρική στη βασική έρευνα, σε όλους αυτούς τους τομείς το γονιδίωμα γίνεται κύριο θέμα συζήτησης και τροφής για τη σκέψη. Σε αυτό το πλαίσιο «τα μέσα ενημέρωσης ενεργούν ως μεσίτες μεταξύ της επιστήμης και του κοινού, πλαισιώνοντας την κοινωνική πραγματικότητα για τους αναγνώστες τους και διαμορφώνοντας τη δημόσια συνείδηση για τα σχετικά με την επιστήμη γεγονότα. Αποτελούν για πολλούς αναγνώστες, η μόνη προσιτή πηγή πληροφορίας για την επιστήμη και την τεχνολογία. Μέσω της επιλογής ειδήσεων, οι δημοσιογράφοι βοηθούν να τεθεί η ημερήσια διάταξη για τη δημόσια πολιτική. Μέσω των πληροφοριών που μεταβιβάζουν για τους κινδύνους, μπορεί να έχουν επιπτώσεις στη χρηματιστηριακή αξία των βιοτεχνολογικών επιχειρήσεων και την αξία των προϊόντων που παράγουν. Και μέσω της παρουσίασης των ειδήσεων επιστήμης τα μέσα ενημέρωσης επηρεάζουν τη δημόσια εικόνα και στάση απέναντι στην επιστήμη»1. 1 Nelkin Dorothy 2001, σελ.205.

2 Στόχος της παρούσας ανακοίνωσης είναι να παρουσιάσει τα βασικά αποτελέσματα μιας εστιασμένης περιπτωσιολογικής μελέτης καταγραφής των δημόσιων εικόνων που (ανα)παράγονται σχετικά με την ανάλυση του γονιδιώματος του ανθρώπου και άλλων οργανισμών, σε δυο ηγετικές ελληνικές εφημερίδες ΤΟ ΒΗΜΑ και ΤΑ ΝΕΑ. Η αρχική έρευνα καλύπτει μια περίοδο 30 χρόνων από το 1980 έως το Με βάση τα μεθοδολογικά εργαλεία που διαθέτουμε επιχειρήθηκε μια ποσοτική και ποιοτική ανάλυση των ειδησεογραφικών αναφορών 3. Παράλληλα χρησιμοποιώντας στοιχεία από την θεωρία πλαισίωσης και την ανάλυση περιεχομένου σε συνδυασμό με τα εργαλεία που μας προσφέρουν οι Σπουδές Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΣΕΤ), στοχεύσαμε στην πληρέστερη κατανόηση της δημόσιας εικόνα που διαμορφώνεται για την ανάλυση του γονιδιώματος. Στο εικονιζόμενο διαγράμματος, παρουσιάζεται μια χρονολογική σειρά των δημοσιογραφικών αναφορών ανά εφημερίδα. Διακρίνουμε εδώ ότι η προεξοχή της κάλυψης φτάνει στο μέγιστο το έτος 2000 (ανακοίνωση του πρώτου προσεγγιστικού χάρτη του ανθρώπινου γονιδιώματος) και έπειτα έχουμε μια πτωτική τάση στις ειδησεογραφικές αναφορές που περιορίζονται σε ειδήσεις σχετικά με την αποκωδικοποίηση του γονιδιώματος φυτών, ζώων και εντόμων καθώς και την ανάπτυξη νέων προγραμμάτων που σφραγίζουν την μεταγονιδιακή εποχή (χάρτης επιγενώματος, χάρτης απλοτύπων, εγκυκλοπαίδεια DNA κ.α.). 2 Η επιλογή του χρονικού διαστήματος έγινε για να καλύψει όλο το φάσμα από την έναρξη του Προγράμματος για το Ανθρώπινο Γονιδίωμα τη δεκαετία του 1980, την ολοκλήρωσή του το 2003 και τα μετέπειτα προγράμματα ανάλυσης του γονιδιώματος άλλων οργανισμών (ζώων, φυτών εντόμων κ.α.). Για λόγους πληρέστερης εξέτασης έχουμε χωρίσει το χρονικό αυτό διάστημα σε τρεις περιόδους: α) , β) και γ) Με τον όρο ειδησεογραφική αναφορά εννοούμε κάθε έντυπο δημοσίευμα που περιλαμβάνει, πρωτοσέλιδα, κύρια άρθρα, άρθρα γνώμης, ειδικά άρθρα, μονόστηλα, λεζάντες, αναφορές, ειδικά αφιερώματα και εκδόσεις, ένθετα, επιστολές αναγνωστών, εικόνες, φωτογραφίες, γραφήματα και πίνακες, εικονογραφήσεις, γελοιογραφίες και γενικά όλο τον γραπτό (texual) και οπτικό (visual) υλικό που μπορεί να δημοσιευθεί σε μια εφημερίδα. Σε αυτό το πλαίσιο αναζητήθηκαν δημοσιεύματα που περιείχαν τις λέξεις-κλειδιά χαρτογράφηση ή πρόγραμμα ή αποκωδικοποίηση γονιδιώματος. Εξετάζεται το σύνολο της εφημερίδας, κύριο σώμα και ένθετα, εκτός από τα ένθετα περιοδικά που διανέμονται μαζί με την εφημερίδα. Επίσης διερευνώνται όλα τα επιμέρους τμήματα της εφημερίδας, πολιτική, διεθνή, κόσμος, επιστήμη-τεχνολογία, υγεία, πολιτισμός, αθλητικά, οικονομία-ανάπτυξη. Η αναζήτηση περιεχομένου με τις παραπάνω λέξεις κλειδιά οδήγησε σε 175 αναφορές στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ και σε 118 στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ (σύνολο 293 αναφορές).

3 Διάγραμμα 70 Αριθμός αναφορών TO BHMA TA NEA Τα βασικά χαρακτηριστικά της δημόσιας εικόνας και της ειδησεογραφικής κάλυψης της χαρτογράφησης του γονιδιώματος μπορούμε να συνοψιστούν στα ακόλουθα: Η κυρίαρχη πλαισίωση της χαρτογράφησης του γονιδιώματος με βάση τη συχνότητα εμφάνισης των πλαισίων είναι α) της τεχνοεπιστημονικής προόδου και της χρησιμότητας που προκύπτουν από αυτή, β) των ηθικών ανησυχιών, κινδύνων και της δημόσιας υπευθυνότητας και γ) της οικονομικής προοπτικής και του ανταγωνισμού. Τα δυο πρώτα πλαίσια εμφανίζονται καθ όλη τη διάρκεια της περιόδου ενώ το πλαίσιο της οικονομικής προοπτικής και του ανταγωνισμού μόνο από τις δεκαετίες και , όπου αρχίζουν να δραστηριοποιούνται μεγάλες εταιρείες βιοτεχνολογίας στην ανάλυση του γονιδιώματος, προσδοκώντας οικονομικά οφέλη από την υψηλού κόστους επένδυση που πραγματοποιούν. Η πλαισίωση που συναντάμε στον ελληνικό τύπο είναι ίδια με την πλαισίωση που συναντάμε και στα άρθρα του διεθνή τύπου με ελάχιστες διακυμάνσεις στα διάφορα εθνικά πλαίσια4. Με βάση αυτή τη πλαισίωση η δημόσια εικόνα στην ελληνική περίπτωση είναι θετική ως προς την αποδοχή της χαρτογράφησης των γονιδιωμάτων. 4 Σχετικά δες Riechert 1995, Costa 2003, Calsamiglia and Van Dijk 2004, O Mahony and Schäfer 2005, Henderson and Kitzinger 2007.

4 Ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώνεται η δημόσια εικόνα της ανάλυσης του γονιδιώματος επιδρά σημαντικά στον τρόπο με το οποίο το αναγνωστικό κοινό εκλαμβάνει τη σχέση μεταξύ μοριακής βιολογίας, γενετικής και επιστήμης της πληροφορικής και των ηλεκτρονικών υπολογιστών5. Μέσα από το δημοσιογραφικό λόγο π.χ. τη χρήση των μεταφορών της αποκωδικοποίησης / αποκρυπτογράφησης του γονιδιώματος, αλλά και μια σειρά άρθρων οι αναγνώστες σχηματίζουν την εικόνα της παράλληλης και κοινής πορείας μεταξύ μοριακής βιολογίας και επιστήμης των υπολογιστών. Διαβάζουμε χαρακτηριστικά: «Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του Προγράμματος για το Ανθρώπινο Γονιδίωμα (Human Genome Project) άνοιξε διάπλατα τον δρόμο για την μακροημέρευση της πιο πετυχημένης συνεργασίας των τελευταίων δεκαετιών: ο συνεταιρισμός πληροφορικής και βιολογίας έδειξε για μια ακόμα φορά ποια επιστημονικά και τεχνολογικά θέματα θα κυριαρχήσουν στο κοντινό μας μέλλον»6. «Η βιοπληροφορική, η επιστήμη που προέκυψε από το πάντρεμα της βιολογίας και της πληροφορικής, αναπτύχθηκε παράλληλα με την εξέλιξη του προγράμματος του ανθρώπινου γονιδιώματος και αποτελεί σήμερα αναγκαία προϋπόθεση για την εξέλιξη της βιολογίας»7. 5 Παρότι η αλληλοσύνδεση μοριακής βιολογίας και πληροφορικής δηλώνεται ήδη από τη δεκαετία του 1950 όταν αρχίζουν να αναπτύσσονται οι δυο αυτοί επιστημονικοί κλάδοι, η έλευση των προγραμμάτων ανάλυσης του γονιδιώματος του ανθρώπου και άλλων οργανισμών κάνει αυτήν τη σύνδεση περισσότερο έντονη μέσω της δημόσιας εικόνα που διαμορφώνεται για αυτά τα προγράμματα από τα μέσα ενημέρωσης και τον Τύπο. Σχετικά με την κοινή πορεία γενετικής και πληροφορικής ο Jeremy Rifkin σημειώνει: «το 1953, μόλις εφτά χρόνια αφότου οι μηχανικοί έβαλαν στη πρίζα και γύρισαν το διακόπτη στον πρώτο υπολογιστή που λειτούργησε στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας, στη Φιλαδέλφεια τον ENIAC (Electronic Numerical Integrator and Computer) οι Τζέιμς Ουότσον και Φράνσις Κρικ ανάγγειλαν ότι είχαν ανακαλύψει τη διπλή έλικα του DNA, ξεκλειδώνοντας τη πόρτα που οδηγεί στα μυστικά του εσωτερικού κόσμου της βιολογίας. Το ίδιο σημαντική με την ανακάλυψη ήταν και η γλώσσα που χρησιμοποίησαν για να την περιγράψουν. Δανειζόμενοι μεταφορικά σχήματα και όρους από το νέο επιστημονικό πεδίο της κυβερνητικής και τις επιστήμες της πληροφορικής που μόλις άνοιγαν τα φτερά τους, οι Ουότσον και Κρίκ αναφέρθηκαν στην ελικοειδή φύση του γονιδίου σαν ένα κώδικα, που προγραμματίζεται με χημικές πληροφορίες, οι οποίες πρέπει να αποκρυπτογραφηθούν» (Rifkin1998, σελ. 353) και συνεχίζει «από την απαρχή της επανάστασης στη γενετική, ο ηλεκτρονικός υπολογιστής προσέφερε την προεξέχουσα μεταφορά και η γλώσσα των υπολογιστών προσέφερε την κατάλληλη εξήγηση για την κατανόηση της λειτουργίας των βιολογικών διαδικασιών» (Rifkin1998, σελ. 353). 6 ΤΟ ΒΗΜΑ 23/8/2000, σελ ΤΟ ΒΗΜΑ 14/2/2001, σελ.14.

5 Αυτή η δημόσια εικόνα της κοινής πορείας των δυο επιστημονικών κλάδων που οδηγούν στην ανάπτυξη της Βιοπληροφορικής 8 ενισχύεται και με το εικονογραφικό υλικό που πλαισιώνει τα υπό εξέταση άρθρα. Ας εξετάσουμε δυο παραδείγματα: Στην παρακάτω φωτογραφία9 η πλακέτα με τα δείγματα DNA που κρατά ο νεαρός ερευνητής, παρότι είναι ένα συνηθισμένο εργαστηριακό εργαλείο οικείο στους μοριακούς βιολόγους εδώ και χρόνια, μπορεί να παρομοιαστεί από τους αναγνώστες ως μια δισκέτα ηλεκτρονικού υπολογιστή (εικόνα 1). Επίσης, ο τρόπος που έχει ληφθεί η φωτογραφία με πρώτο πλάνο την πλακέτα και σε δεύτερο πλάνο τον ερευνητή, μας φανερώνει ότι σημασία έχει αυτή και ο «κώδικας του DNA που εμπεριέχει» και όχι ο επιστήμονας που εξετάσει τα δεδομένα που θα προκύψουν και θα εξάγει τα συμπεράσματα του έπειτα από έρευνα. Είναι σαν όλα να εμπεριέχονται γραμμένα σε αυτή την πλακέτα και ο επιστήμονας απλά θα διαβάσει το περιεχόμενο της. Εικόνα 1 Η δεύτερη φωτογραφία (εικόνα 2) εκλαμβάνεται και πάλι από το μέσο αναγνώστη σαν ο χάρτης του γονιδιώματος να συμπυκνώνεται σε ένα απλό τσιπάκι10, παρότι στη 8 Σχετικά με την Βιοπληροφορική στο Καφάτος Φώτης Κ., «Μια επαναστατική προοπτική: η ανασυγκρότηση της Βιολογίας και η σύγκλιση με την Ιατρική» στο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας Stefanbson Hallodor (ανθολόγηση παρουσίαση), Το μέλλον των Βιοεπιστημών, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης 2006, σελ ΤΑ ΝΕΑ 1-2/7/2000, σελ ΤΑ ΝΕΑ 24/11/2006, σελ.47.

6 φωτογραφία απεικονίζεται μια κοινή πλακέτα με δείγματα DNA που χρησιμοποιείται συχνά στην ανάλυση του γονδιώματος. Εικόνα 2 Αυτή η ισχυρή αλληλοσύνδεση μοριακής βιολογίας και πληροφορικής που επισημαίνουμε παραπάνω έχει επιπτώσεις στο τρόπο με τον οποίο αλλάζει η δημόσια εικόνα του βιολογικού εργαστηρίου κατά τη διάρκεια ανάπτυξης των προγραμμάτων ανάλυσης του γονιδιώματος, η οποία γίνεται έντονα αισθητή στο δημοσιογραφικό λόγο. Είναι χαρακτηριστικό το άρθρο της δημοσιογράφου Ιωάννας Σουφλερής, «Η επανάσταση της Βιολογίας», στο οποίο διαβάζουμε: «Από τις αρχές της δεκαετίας 90 ως το τέλος της, η τεχνογνωσία και η υλικοτεχνική υποδομή ενός εργαστηρίου βιολογίας είχαν αλλάξει ριζικά. Μηχανές αντικατέστησαν το βοηθητικό προσωπικό και ηλεκτρονικοί υπολογιστές επεξεργάζονται δεδομένα με όλο και μεγαλύτερες ταχύτητες»11. Αλλά και η εικονογράφηση των άρθρων ενισχύει αυτή την αλλαγή εικόνας του βιολογικού εργαστηρίου. Ας εξετάσουμε αρχικά τη φωτογραφία (εικόνα 3) από το πρώτο άρθρο σχετικά με το γονιδίωμα που δημοσιεύεται στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ το Στη φωτογραφία αυτή βλέπουμε τους επιστήμονες να εργάζονται σε ένα κλασικό βιολογικό εργαστήριο, όπου κυριαρχούν τα φιαλίδια, οι πιπέτες, οι δοκιμαστικοί σωλήνες, το μικροσκόπιο, τα δοχεία με τα αντιδραστήρια κτλ. Οι επιστήμονες εκτελούν τα πειράματα χειρονακτικά, πειράματα που απαιτούν επιδεξιότητα και λεπτούς χειρισμούς από μέρους τους, όπου οι επιστημονικές καριέρες χτίζονταν πάνω σε ένα δοκιμαστικό σωλήνα και ένα μικροσκόπιο ΤΟ ΒΗΜΑ 4/6/2000, σελ.58. ΤΑ ΝΕΑ 23/2/1985, σελ.38.

7 Εικόνα 3 Εικόνα 4 Η εικόνα αυτή αλλάζει ριζικά με την έλευση του Προγράμματος για το Ανθρώπινο Γονιδίωμα. Η δημόσια εικόνα του σύγχρονου βιολογικού εργαστηρίου συμπυκνώνεται στη φωτογραφία του άρθρου «Η επανάσταση στη Βιολογία»13. Στη φωτογραφία αυτή (εικόνα 4) βλέπουμε την τεχνικό Zuneba Nuri μπροστά στις κονσόλες υπολογιστών που πραγματοποιούν την ανάλυση του γονιδιώματος. Οι διαφορές με την προηγούμενη φωτογραφία είναι εμφανείς. Εδώ δεν υπάρχει τίποτα πέρα από τους υπολογιστές και τα πανίσχυρα προγράμματα ανάγνωσης του DNA. Ούτε δοκιμαστικοί σωλήνες, ούτε μικροσκόπια, ούτε πιπέτες ούτε φιαλίδια. Όλα αφήνονται όχι στους επιδέξιους χειρισμούς και την ικανότητα των μοριακών βιολόγων αλλά στην υπολογιστική ισχύ των υπολογιστών. Παράλληλα υπάρχει μια και ακόμη διαφορά όσον αφορά τη δημόσια εικόνα του ίδιου του μοριακού βιολόγου. Ενώ στην εικόνα 3 παρατηρούμε μόνο άντρες επιστήμονες εντός του εργαστηρίου βιολογίας στην εικόνα 4 βλέπουμε μια γυναίκα να χειρίζεται όλα τα μηχανήματα ανάλυσης. Αυτή η αλλαγή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις έμφυλες σπουδές επιστήμης και τεχνολογίας 14 και το πώς οι γυναίκες κατέκτησαν μια θέση στο βιολογικό εργαστήριο. Καθώς δεν είναι ο χώρος 13 ΤΟ ΒΗΜΑ 4/6/2000, σελ.58. Για μια σύντομη επισκόπηση των έμφυλων σπουδών (gender studies) στην επιστήμη και τεχνολογία δες το Perez Sedeno Eulallia, «Κοινωνικό Φύλο: ο αδύναμος κρίκος στην Ε.Τ.Κ», στο Cutcliffe Stephen H. and Mitcham Carl, Θεωρήσεις Επιστήμης, Τεχνολογίας, Κοινωνίας, Ελληνικά Γράμματα 2008, σελ

8 για την ανάπτυξη ενός τόσο μεγάλου θέματος, εδώ επισημαίνουμε μόνο την αλλαγή στη δημόσια εικόνα της γυναίκας βιολόγου όπως αναδείχθηκε από το υπό εξέταση υλικό15. Οι μεταφορές που χρησιμοποιούνται στην περιγραφή του γονιδιώματος παρουσιάζουν μια συνέχεια στον αφηγηματικό λόγο και τη δημοσιογραφική ρητορική16. Αυτές οι μεταφορές και αναλογίες δεν ήταν απαραιτήτως νέες, αλλά αναπτύχθηκαν από ένα υπάρχον ρεπερτόριο και συμπεριλήφθηκαν για να προωθήσουν μια ιδιαίτερη άποψη της επιστήμης. Μερικές φορές, εντούτοις, οι μεταφορές και οι αναλογίες μπορούν να χρησιμεύσουν για να αυξηθούν μάλλον παρά να διαλύσουν τη σύγχυση μεταξύ των επιστημόνων, των μέσων ενημέρωσης και του κοινού17. Οι βασικές μεταφορές που εντοπίζουμε στο υπό ανάλυση υλικό των δυο εφημερίδων, σύμφωνα με τη συχνότητα εμφάνισής τους είναι οι ακόλουθες: α) του γενετικού κώδικας και της αποκρυπτογράφησης / αποκωδικοποίησή του, β) του γενετικός χάρτης και της χαρτογράφηση του γονιδιώματος, γ) του γενετικού αλφάβητου, της γενετικής γλώσσας και της γραμματικής της, του γενετικού κειμένου και της ανάγνωσης του, δ) του Βιβλίου της Ζωής και ε) της γενετικής ανάλυσης. Η γλώσσα, οι εκφράσεις και πολλές φορές η ρητορική που χρησιμοποιείται από τους συντάκτες των άρθρων σε ένα μεγάλο ποσοστό υποθάλπει ένα έντονο γενετικό ντετερμινισμό. Όπως πολύ εύστοχα επισημαίνει ο βιολόγος Richard Lewontin «ούτε μια εβδομάδα δεν περνά χωρίς την ανακοίνωση στον Τύπο κάποιας ενδεχόμενης γενετικής αιτίας μιας ανθρώπινης αρρώστιας η οποία μετά από διερεύνηση μπορεί να οδηγήσει τελικά σε θεραπεία. Κανένα αναγνωστικό κοινό δεν μένει ασυγκίνητο από τέτοιους ισχυρισμούς»18. Η σύνδεση ενός γονιδίου με μια ασθένεια γίνεται συχνά ειδησεογραφικός τίτλος στις εφημερίδες. Αυτό αποτελεί μια δημοσιογραφική πρακτική που στοχεύει στο να προκληθεί τόσο το ενδιαφέρον του αναγνώστη όσο και για να τονιστεί η σημασία του επιστημονικού επιτεύγματος της χαρτογράφησης του γονιδιώματος και των χρωματοσωμάτων που το αποτελούν. Κατά αυτόν τον τρόπο 15 Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της σχέση του Maurice Wilkins και της Rosalind (Rosy) Franklin κατά την περίοδο όπου γίνονταν προσπάθειες κατανόησης της δομής του DNA. Δες Watson James D., Η διπλή έλικα, Τροχαλία 1990, σελ.30-31,195 και Σχετικά με το ρόλο των μεταφορών δες Christidou, Dimopoulos and Koulaidis 2004, Nerlich and Hellsten 2004, Brandt 2005, Gogorosi 2005, Doring 2005, Hellsten 2005, Rödder Nerlich and Clarke 2003, σελ Lewontin 2002, σελ.154.

9 όμως δημιουργούνται λανθασμένες εικόνες για το ρόλο που τα γονίδια παίζουν στη διαμόρφωση του ατόμου. Ένα χαρακτηριστικό φαινόμενο που παρατηρείται είναι η αλλαγή πνεύματος που συντελείται όταν οι συντάκτες μιας εφημερίδας μεταφέρουν ή εκλαϊκεύουν ένα επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύεται στα περιοδικά Science και Nature. Συχνά ο ευρείας κυκλοφορίας τύπος που ενδιαφέρεται για την είδηση που θα προκαλέσει το αναγνωστικό κοινό είναι λιγότερο προσεκτικός στις διατυπώσεις του από ότι οι συντάκτες ενός επιστημονικού άρθρου. Έτσι παρατηρείται το φαινόμενο όταν οι επιστήμονες μιλούν για τον πιθανό γενετικό παράγοντα που επιδρά στη εκδήλωση μίας νόσου ή συμπεριφοράς, οι δημοσιογράφοι να μεταγράφουν αυτή την έκφραση ως διαβεβαίωση για την ύπαρξη του γονίδιου της νόσου ή της συμπεριφοράς19. Τέλος, ένα ακόμα χαρακτηριστικό της ειδησεογραφικής κάλυψης που αφορά τη χαρτογράφησης του γονιδιώματος είναι η πρακτική των δημοσιογράφων να τονίζουν, δίνοντας πολλές φορές υπερβολική έμφαση, στη συμμετοχή και συμβολή ελλήνων επιστημόνων και ερευνητών στην πραγματοποίηση των ανακαλύψεων στη γενετική. Η τάση αύτη έχει να κάνει πιθανώς με λόγους τόνωσης της εθνικής συνείδησης και θετικής αξιολόγησης της συμμετοχής ελλήνων ή ελληνικής καταγωγής επιστημόνων στις σύγχρονες επαναστατικές ανακαλύψεις. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ειδικά τη περίοδο η Ελλάδα έχει διαμορφώσει μια θετική δημόσια εικόνα σε διεθνές επίπεδο, τόσο λόγο της οικονομικής της ανάπτυξης και τη συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ) όσο και με την επιτυχή οργάνωση και διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το Αυτή η θετική εικόνα στους τομείς της οικονομίας και του πολιτισμού έρχεται να συμπληρωθεί από τους δημοσιογράφους από μια εξίσου θετική συμβολή της χώρας και στο τομέα των επιστημονικών ανακαλύψεων. Από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η προβολή του ελληνικής καταγωγής επιστήμονα Άρη Πατρινού, ενός από τους τρεις επικεφαλής του Προγράμματος Ανθρώπινου Γονιδιώματος. Συμπερασματικά, αυτή η δημοσιογραφική πρακτική συμβάλει στη δημιουργία ενός συλλογικού φαντασιακού της εθνικής συνέχειας από τους αρχαίους φιλοσόφους και «επιστήμες» (Ιπποκράτη, 19 Για τον τρόπο μεταφοράς ενός επιστημονικού ευρήματος από τα περιοδικά του επιστημονικού τύπου στις εφημερίδες δες το Kua Eunice, Reder Michael and Grossel J. Martha, «Sience in the news: a study of reporting genomics», Public Understanding of Science, vol.13 no.3 (2004), pp

10 Αριστοτέλη, Δημόκριτο κ.α.) ως τους νεοέλληνες απογόνους τους, οποίοι συμμετέχουν ενεργά στην απομάγευση του κόσμου μέσω της επιστημονικής λογικής. Βιβλιογραφία Brandt Christina, «Genetic Code, Text, and Scripture: Metaphors and Narration in German Molecular Biology», Science in Context, vol.18 no.4 (2005), pp Calsamiglia Helena, van Dijk Teuna, «Popularization discourse and knowledge about the genome», Discourse & Society, Vol. 15 no.4 (2004), pp Christidou Vasilia, Dimopoulos Kostas, Koulaidis Vasilis, «Constructing social representations of science and technology: the role of metaphors in the press and the popular scientific magazines», Public Understanding of Science, vol.13 no4 (2004), pp Doring Martin, «A sequence of factishes : the media-metaphorical knowledge dynamics structuring the German press coverage of the human genome», New Genetics and Society, vol. 24 no. 3 (2005), Gogorosi Eleni, «Untying the Gordian knot of creation: metaphors for the Human Genome Project in Greek newspapers», New Genetics and Society, vol.24 no.3 (2005), pp Hellsten Iina, «From sequencing to annotating: extending the metaphor of the book of life from genetics to genomics», New Genetics and Society, vol.24 no.3 (2005), pp Henderson Lesley and Kitzinger Jenny, «Orchestrating a science event : the case of the Human Genome Project», New Genetics and Society, vol.26 no.1 (2007), pp Kua Eunice, Reder Michael and Grossel J. Martha, «Science in the news: a study of reporting genomics», Public Understanding of Science, vol.13 no3 (2004), pp Lewontin Richard, Δεν είναι απαραίτητα έτσι. Το όνειρο του ανθρώπινου γονιδιώματος και άλλες πλάνες, Εκδόσεις Κάτοπτρο Nelkin Dorothy, «Beyond Risk. Reporting about genetics in the post-asilomar press», Perspectives in Biology and Medicine, vol.44 no. 2 (2001), pp

11 Nerlich Brigitte, Hellsten Iina, «Genomics: shifts in metaphorical landscape between 2000 and 2003», New Genetics and Society, Vol. 23, No. 3, December 2004, Nerlich D. and Clarke D.C., «Anatomy of media event: how arguments clashed in the 2001 human cloning debate», New Genetics and Society, vol.22 no.1 (2003), pp O Mahony Patrick and Schäfer Mike Steffen, «The Book of Life in the Press: Comparing German and Irish Media Discourse on Human Genome Research», Social Studies of Science, vol.35 no.1 (2005), pp Perez Sedeno Eulallia, «Κοινωνικό Φύλο: ο αδύναμος κρίκος στην Ε.Τ.Κ», στο Cutcliffe Stephen H. and Mitcham Carl, Θεωρήσεις Επιστήμης, Τεχνολογίας, Κοινωνίας, Ελληνικά Γράμματα 2008, σελ Riechert Bonnie P, «Science, Society, and the Media: Associated Press Coverage of the Human Genome Project», paper presented at the 18th Annual Communications Research Symposium, The University of Tennessee, College of Communications, Knoxville, 10 March Jeremy Rifkin, Ο αιώνας της βιοτεχνολογίας. Γενετικό εμπόριο και η αυγή του θαυμαστού καινούργιου κόσμου, «Νέα Σύνορα» - Α. Α. Λιβάνη Simone Rödder, «Reassessing the concept of a medialization of science: a story from the book of life», Public Understanding of Science, vol.18 no.4 (2009) pp Tullia Costa, The Human Genome Project and the media. Case study: the relation between genetics and the media, Journal of Science Communication, vol.2 issue 1 (2003). Watson James D., Η διπλή έλικα, Τροχαλία Καφάτος Φώτης Κ., «Μια επαναστατική προοπτική: η ανασυγκρότηση της Βιολογίας και η σύγκλιση με την Ιατρική» στο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας Stefanbson Hallodor (ανθολόγηση παρουσίαση), Το μέλλον των Βιοεπιστημών, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης 2006, σελ