Eιδική Θεματική Δραστηριότητα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Eιδική Θεματική Δραστηριότητα"

Transcript

1 Eιδική Θεματική Δραστηριότητα Εικονική Επιχείρηση «Τα Σαπουνάκια» 2 ο ΕΠΑΛ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ Β Τάξη Τμήμα: Βο Τομέας: Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών Υπεύθυνοι καθηγητές: Πατσούρη Διονυσία Σεϊντή Δήμητρα Σχολικό Έτος:

2 Μαθητές που συμμετείχαν στην υλοποίηση της ειδικής θεματικής «Τα Σαπουνάκια» ΟΜΑΔΑ Α Τσιχλιά Αθηνά Μπουσάι Τάσος Μοσχόβου Ηρώ Κωνσταντόπουλος Θανάσης Σταθοπούλου Γεωργία ΟΜΑΔΑ Β Κοτσέτα Κωνσταντίνα Κογκάκη Βερόνικα Ζορμπάνου Μάγδα Γιαλαμάς Αντώνης Μάργαρης Δημήτρης ΟΜΑΔΑ Γ Ζαχαροπούλου Φανή Ανδρικοπούλου Αναστασία Τριχά Παυλίνα Μακροπούλου Κλεονίκη Λιαποπούλου Μαρία ΟΜΑΔΑ Δ Μπουτζαρέλη Νίκη Ιωαννίδη Μαρία Τεμπονέρα Μίνα Χόκιας Κωνσταντίνος Κόντης Γιώργος ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΑΤΣΟΥΡΗ ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΣΕΪΝΤΗ ΔΗΜΗΤΡΑ Σχολικό Έτος:

3 Πρόλογος... 4 Διερευνητικά Ερωτήματα... 5 Στελέχωση της επιχείρησης Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών του 2ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας Το σύστημα της επιχείρησης... 7 Όραμα της επιχείρησης... 8 Αποστολή της επιχείρησης... 8 Σκοπός της επιχείρησης... 8 Στόχος της επιχείρησης... 8 Στόχοι που μπορούν να επιτευχθούν σε συλλογικό επίπεδο... 8 Στόχοι που μπορούν να επιτευχθούν σε προσωπικό επίπεδο... 9 Γενικές Πληροφορίες Χρηματοοικονομικό Τμήμα Καταστατικό επιχείρησης Αγορά Μηχανολογικού Εξοπλισμού Υλικά συσκευασίας Ανάλυση Νεκρού Σημείου Οικονομικές καταστάσεις Ισολογισμός Τμήμα Παραγωγής Στόχοι της παραγωγής Εγκαταστάσεις της επιχείρησης Προμήθειες υλικών Διαδικασία Παραγωγής Σχεδιασμός της παραγωγής Προγραμματισμός παραγωγής Διασφάλιση ποιότητας και έλεγχος της παραγωγικής διαδικασίας Αποθήκευση Τμήμα Ανθρωπίνων Πόρων και Δημοσίων Σχέσεων Στόχος Εκπαίδευση Αξιολόγηση και πολιτική Αμοιβών Κοινωνική και Υγειονομική Υποστήριξη Τμήμα Πωλήσεων και Marketing Απολογισμοί των μέχρι τώρα δράσεων και αποτελεσμάτων Τήρηση Αρχείου Συμπεράσματα Οφέλη της Διαθεματικής - Βιοματικής εργασίας Για τους καθηγητές Αδύνατα σημεία: Επίλογος Βιβλιογραφία Σχολικό Έτος:

4 Πρόλογος «Τα Σαπουνάκια» είναι μια νέα εικονική επιχείρηση που αποτελείται από μαθητές του 2 ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας της Β τάξης του τομέα Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών και ιδρύθηκε τον Νοέμβριο 2012 για να καλύψει την ανάγκη των καταναλωτών με αγνά και παραδοσιακά, χειροποίητα προϊόντα, ντόπιας παραγωγής χωρίς χημικά. Αποστολή της επιχείρησης είναι η παραγωγή και η εμπορία Σαπουνιών με αγνά υλικά. Επίσης βοηθά τους μαθητές να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες στην Οικονομική Επιστήμη και Επιχειρηματικότητα και να τους ευαισθητοποιήσει σε θέματα επιχειρηματικής σκέψης και κουλτούρας. Η χρήση υψηλής ποιότητας ελαιολάδου είναι το σήμα κατατεθέν της επιχείρησης που επιτρέπει την δημιουργία σαπουνιών με εξαιρετικές ενυδατικές, καθαριστικές ικανότητες. Τα σαπουνάκια είναι αρωματισμένα με αγνά αιθέρια έλαια (τριαντάφυλλο, λεβάντα, λεμόνι και γιασεμί) και δεν περιέχουν ζωικά λύπη, συντηρητικά και χρωστικές ουσίες. Σχολικό Έτος:

5 Διερευνητικά Ερωτήματα Ποιά είναι η Επιχειρηματική ιδέα; Ποιά είναι η καινοτομία της; Με ποιό τρόπο θα υλοποιηθεί η ιδέα; Γιατί είναι επιτυχημένη η ιδέα; Ποιοί είναι οι πελάτες της; Πως θα χρηματοδοτηθεί η επιχείρησης; Ποιά είναι τα έσοδα που περιμένουμε και σε τι χρονικό διάστημα; Ποιοί είναι οι προμηθευτές; Ποιά είναι η σχέση που έχουμε με τις τράπεζες; Τι τεχνολογία θα χρησιμοποιήσουμε; Ποιά είναι τα προσόντα του ανθρώπινου δυναμικού ; Ποιά είναι η σχέση της επιχείρησης με το εσωτερικό και το εξωτερικό περιβάλλον; Πως θα γίνει η προώθηση των πωλήσεων, με ποιούς πωλητές και με ποιό τρόπο; Σχολικό Έτος:

6 Στελέχωση της επιχείρησης Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών του 2ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας. Οι ιδρυτές της επιχείρησης αποτελούνται από τέσσερεις ομάδες 1) Τμήμα χρηματοοικονομικό με τους παρακάτω μαθητές: Κοτσέτα Κωνσταντίνα Ζορμπάνου Μάγδα Κογκάκη Βερόνικα Μάργαρης Δημήτρης Γιαλαμάς Αντώνης 2)Τμήμα Προμηθειών και Παραγωγής με τους παρακάτω μαθητές: Ζαχαροπούλου Φανή Λιαποπούλου Μαρία Τριχά Παυλίνα Μακροπούλου Κλεονίκη Ανδρικοπούλου Αναστασία 3)Τμήμα Πωλήσεων και Marketing με τους παρακάτω μαθητές: Μπουτζαρέλη Νίκη Ιωαννίδη Μαρία Κόντης Γιώργος Τεμπονέρα Ασήμω Χόκιας Κωνσταντίνος 4)Τμήμα Ανθρώπινων Πόρων και Δημοσίων Σχέσεων με τους παρακάτω μαθητές: Τσιχλιά Αθηνά Σταθοπούλου γεωργία Μοσχόβου Ηρώ Κωνσταντόπουλος Αθανάσιος Σχολικό Έτος:

7 Το σύστημα της επιχείρησης Εισροές Άνθρωποι Κεφάλαιο Πληροφορίες Υλικά κ.λ.π Εκροές Προϊόντα Υπηρεσίες Πληροφορίες κ.λ.π. Σχολικό Έτος:

8 Όραμα της επιχείρησης Όραμα μας είναι η δημιουργία ενός κόσμου, στον οποίο οι επιχειρήσεις δεν θα λειτουργούν αποκομμένες από τις ανθρώπινες αξίες και οι πολίτες σε κανένα μέρος της γης δεν θα χρειάζεται να ζητιανεύουν για να επιβιώσουν και αυτό μπορεί να συμβεί όταν όλοι οι καταναλωτές αναλογισθούμε τις ατομικές μας ευθύνες και υποστηρίζουμε εκείνες τις επιχειρηματικές προσπάθειες που σέβονται τους παραγωγούς των προϊόντων. Αποστολή της επιχείρησης Είναι η εμπορία σαπουνιών με αγνά υλικά. Επιδιώκουμε να δείξουμε στις ημέρες μας ότι υπάρχει θέση στην προώθηση «Ηθικού Επιχειρείν» «Δίκαιου Εμπορίου» και τη στήριξη κάθε παραγωγικής πρωτοβουλίας, που μπορεί να εξασφαλίσει στους πολίτες του υγιεινά και προστατευτικά προϊόντα προς το περιβάλλον. Επιθυμούμε να δείξουμε ότι υπάρχει στις ημέρες μας θέση για αλληλεγγύη, ανθρωπιά παρά τη κρίση που μας μαστίζει. Σκοπός της επιχείρησης Η ανάπτυξη προσωπικών και επιχειρηματικών δεξιοτήτων, ικανοτήτων, η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα επιχειρηματικής σκέψης, κουλτούρας, και ανάπτυξη επιχειρηματικής νοοτροπίας. Η συγκεκριμένη εικονική επιχείρηση στοχεύει στην αναβάθμιση της ποιοτικής διαθεματικής εργασίας, μέσω της ενίσχυσης της με τη χρήση καινοτόμων ιδεών που εξυπηρετούν την σύνδεση της επαγγελματικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Στόχος της επιχείρησης Οι νέοι μαθαίνουν να εργάζονται ομαδικά, να οργανώνουν, να σέβονται το περιβάλλον, να εφαρμόζουν καινοτομίες ή ένα επιχειρηματικό σχέδιο(business plan)να πάρουν εμπειρίες από το εξωτερικό περιβάλλον με επισκέψεις στις συναφείς επιχειρήσεις, να μαθαίνουν την επιχειρηματικότητα, τον επαγγελματισμό και την καλή ποιότητα των προϊόντων. Να μάθουν πως λειτουργεί μια επιχείρηση, να αναπτύξουν νέες δεξιότητες, ομαδικότητα, διεξαγωγή παρουσιάσεων και ολοκληρωμένη εμπειρία με το να παίρνουν ρόλους θέσεων εργασίας στην επιχείρηση. Στόχοι που μπορούν να επιτευχθούν σε συλλογικό επίπεδο Οι μαθητές συνεργάζονται σε όλες τις φάσεις της Εικονικής επιχείρησης (προετοιμασία στην εφαρμογή με την παραγωγή του σαπουνιού),σε θεωρητικό επίπεδο στην παρουσίαση της εργασίας τους, αλλά και σε πρακτικό επίπεδο(κατασκευή σαπουνιού). Καλλιεργούνται διάφορες αρετές όπως η αλληλεγγύη και ο αθέμιτος ανταγωνισμός(άμιλλα). Η όλη αυτή διαδικασία έχει θετικό αντίκτυπο σε όλο το σχολείο τους. Σχολικό Έτος:

9 Οι ομάδες όλων των μαθητών αποκτούν αυτοπεποίθηση, όταν στο τέλος της εργασίας τους βλέπουν τα αποτελέσματα των προσπαθειών τους. Στόχοι που μπορούν να επιτευχθούν σε προσωπικό επίπεδο Οι μαθητές ενισχύουν την αυτογνωσία, την αυτοπεποίθηση, την υπευθυνότητα και την δημιουργικότητα τους. Ενισχύεται η επιχειρηματικής τους σκέψη. Ανοίγονται ορίζοντες στον επαγγελματικό προσανατολισμό και στην κατάρτιση τους. Σχολικό Έτος:

10 Γενικές Πληροφορίες Επωνυμία: «Τα σαπουνάκια» Διεύθυνση: Αμαλιάδα Τέρμα Ναυαρίνου τ.κ Τύπος επιχείρησης: Ατομική Εικονική Επιχείρηση Ημερομηνία ίδρυσης: Νοέμβριος 2012 Προφίλ Επιχείρησης Η επιχείρηση Τα σαπουνάκια είναι μια εικονική επιχείρηση που ιδρύθηκε από τους μαθητές της Β Τάξης του Τομέα Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών. Προϊόντα Τα προϊόντα μας είναι χειροποίητα σαπούνια. Όλες οι πρώτες ύλες είναι ντόπιας παραγωγής και παρασκευάζονται μετά από παραγγελία του πελάτη. Απευθύνονται σε καταναλωτές που ζητούν σαπούνια μα αγνά υλικά. Το προϊόν μας είναι μοναδικό διότι δεν είναι μαζικής παραγωγής, αποθηκεύονται, δεν έχουν ημερομηνία λήξης, δεν περιέχουν επικίνδυνα χημικά και πάνε κατευθείαν από την παραγωγή στην κατανάλωση. Σχολικό Έτος:

11 Χρηματοοικονομικό Τμήμα Καταστατικό επιχείρησης Καταστατικό της Εικονικής επιχείρησης Τα Σαπουνάκια Σύσταση της επιχείρησης και επωνυμία Στην Αμαλιάδα σήμερα Οι μαθητές της Β Τάξης του Τομέα Οικονομίας και Διοίκησης αποφάσισαν να ιδρύσουν εικονική επιχείρηση με την επωνυμία Τα σαπουνάκια. - Η έδρα της επιχείρησης είναι στο χώρο του 2 ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας όπου μας έχουν παραχωρηθεί από το σχολείο 100τ.μ. -Ο σκοπός της επιχείρησης είναι η παραγωγή και η εμπορία χειροποίητων Σαπουνιών με αγνά και ντόπια προϊόντα και να κάνουμε γνωστή την ύπαρξη της επιχείρησης στην ευρύτερη περιοχή. - Η διάρκεια της επιχείρησης ορίζεται για δύο συνεχή σχολικά έτη. -Το κεφάλαιο της επιχείρησης ορίζεται στο ευρώ στο οποίο από τις εισφορές των καθηγητών και των μαθητών και οι διαχειριστές της επιχείρησης ορίζονται οι μαθητές του χρηματοοικονομικού τμήματος :Κοτσέτα Κωνσταντίνα, Ζορμπάνου Μάγδα, Κογκάκη Βέρα, Μάργαρης Δημήτρης, Γιαλαμάς Αντώνης -Στο τέλος κάθε σχολικού έτους συντάσσεται ισολογισμός, απογραφή και κλείνουν τα βιβλία σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Β.Σ. -Οι τέσσερεις ομάδες των μαθητών συμμετέχουν στα Αποτελέσματα χρήσης, Κέρδη Ζημιές ισομερώς Η λύση της επιχείρησης Η επιχείρηση λύεται με την πάροδο του χρόνου των δύον σχολικών ετών. Η εκκαθάριση της επιχείρησης γίνεται από διαχειριστές όπου διεξάγονται εργασίες απαραίτητες για τον σκοπό της ( ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης, εξόφληση υποχρεώσεων προς τρίτους, απόδοση των εισφορών και διανομή του λογιστικού υπολοίπου). Οι συμβαλλόμενοι Μαθητές: ομάδα χρηματοοικονομικών Παραγωγής Marketing Πωλήσεων και διανομής Καθηγητές: Πατσούρη Διονυσία Σεϊντή Δήμητρα -Γνωστοποίηση της έναρξης της εικονικής επιχείρησης στη Δ.Ο.Υ. Αμαλιάδας. -Βεβαίωση εγγραφής της επιχείρησης στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο. -Φορολογική ενημερότητα -Μισθωτήριο για δωρεάν παραχώρηση του χώρου όπου χρησιμοποιούνται για την Παρασκευή Σαπουνιών από τον διευθυντή του σχολείου. Σχολικό Έτος:

12 -Άδειας από την Υγειονομική Υπηρεσία. -Θεώρηση βιβλίων και στοιχείων σύμφωνα με το ΚΦΑΣ. Στόχος ο κύριος σκοπός μας είναι η αύξηση του τζίρου και ταυτόχρονα να μειώσουμε τα σταθερά μας έξοδα. Επίσης να αξιοποιήσουμε τους Οικονομικούς μας πόρους προς ωφέλεια των μαθητών μέσα και έξω από την επιχείρηση. Αγορά Μηχανολογικού Εξοπλισμού Κατσαρόλα τεμάχια δύο Ξύλινη κουτάλα τεμάχια δύο Θερμόμετρο μαγειρικής Ηλεκτρικό αναδευτήρας τεμ. ένα Καλούπια τεμ. 100 Αγορά α υλών Ελαιόλαδο 15κιλά Καυστική σόδα(ποτάσα)2κιλά Απιονισμένο νερό 1δοχείο 5lit. Αιθέρια έλαια 9τεμάχια των 5gr. Υλικά συσκευασίας Διχτάκια και κορδέλα Σελοφάν σε ρολάκια Ειδικό στολισμένο χαρτί τεμ.50 κόλλες Υλικά συσκευασίας Διχτάκια και κορδέλα τεμ 100 Ζελοφάν σε ρολάκια 10 τεμ. Ειδικό στολισμένο χαρτί 50 κόλλες Σχολικό Έτος:

13 Ενεργητικό ΠΑΓΙΑ 1.Κτίρια Μηχανήματα κ λοιπός τεχνολ.εξοπλισμός Έπλιπλα κ Η/Υ 700 ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝΤΑ 1. Α ύλες Υλικά συσκευασίας 40 ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ Ταμείο 200 Σύνολο Ενεργητικού ΠΑΘΗΤΙΚΟ Αρχική Απογραφή ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ιδια κεφάλαια Σύνολο Παθητικού Σχολικό Έτος:

14 Ανάλυση Νεκρού Σημείου Η επιχείρηση ζει σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Ότι προϋπολογίζουμε γι αυτή έχει κάποια πιθανότητα να συμβεί. Μέσο σ αυτή την απροσδιόριστα είναι λογικό να υπολογίζουμε κάποια οικονομικά μεγέθη, με αντίστροφη λογική. Ένα από αυτό είναι το νεκρό σημείο λειτουργίας της επιχείρησης Νεκρό σημείο για την επιχείρηση είναι το αναγκαίο ύψος των πωλήσεων (τζίρου), στο οποίο εάν πραγματοποιήσει η επιχείρηση καλύπτει όλα τα έξοδα, δηλαδή δεν πραγματοποιεί μετά από το σημείο αυτό. «Ίσα βάρκα ίσα νερά» όπως εύστοχα παρατήρησε κάποιος. Εκφράζεται ως αξία πωλήσεων: Σε τι ύφος πωλήσεων (τζίρου) η επιχείρηση δεν πραγματοποιεί ούτε κέρδος, ούτε ζημιά. Υπολογίζουμε ότι το ύφος αυτό θα είναι στα 3.840,00 ΕΥΡΩ. Οικονομικές καταστάσεις Κατάσταση εσόδων Υπολογίζουμε ότι θα έχουμε τζίρο ΕΥΡΩ, τον πρώτο χρόνο λειτουργίας με μεικτό περιθώριο κέρδους 50%. Οι υποχρεώσεις της εταιρείας εξυπηρετούνται από τα ίδια κεφάλαια. Οι προμηθευτές μας πληρώνονται με μετρητά. Η επιχείρηση δεν έχει υποχρεώσεις. Σχολικό Έτος:

15 Ισολογισμός Μέχρι το τέλος του έτους όλες οι οικονομικές υποχρεώσεις θα τακτοποιηθούν και το υπόλοιπο των χρημάτων θα κατανέμεται ισομερώς μεταξύ των ομάδων μαθητών. ΑΡΧΙΚΟΣ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟ Ι. ΠΑΓΙΑ Κεφάλαιο Κτίρια 2000 Ίδιο Κεφάλαιο 2.Μηχανήματα και 800 λοιπός εξοπλισμός 3. Έπιπλα και Η/Υ 700 ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝΤΑ 1. Α ύλες Υλικά 40 συσκευασίας ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ Ταμείο 200 Σύνολο Ενεργητικού 3840 Σύνολο Παθητικού 3840 Σχολικό Έτος:

16 Τμήμα Παραγωγής Στόχοι της παραγωγής Η ανάδειξη καλής ποιότητας στο παραγόμενο προϊόν. Η προμήθεια πρώτων υλών από την ντόπια παραγωγή. Η σταθερότητα και η ασφάλεια των παραγόμενων προϊόντων. Ο σεβασμός προς το περιβάλλον. Η προώθηση των προϊόντων μέσο του διαδικτύου. Οι μαθητές μπαίνουν σε μια βιωματική διαδικασία και αποκτούν εμπειρία. Εγκαταστάσεις της επιχείρησης Το προϊόν παράγεται στο χώρο των 100 τ.μ. το οποίο μας έχει παραχωρήσει το σχολείο από ανθρώπινο δυναμικό τους μαθητές με κατάλληλες γνώσεις και εμπειρίες και με την βοήθεια και συμπαράσταση των καθηγητών τους λαμβάνοντας όλα τα μέτρα ασφαλείας. Προμήθειες υλικών Το ελαιόλαδο είναι ντόπιας παραγωγής και προσφέρθηκε δωρεάν από τους μαθητές και το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων. Τα αιθέρια έλαια αγοράστηκαν από το κατάστημα Hondos Center της περιοχής της Αμαλιάδας. Η καυστική σόδα και το απιονισμένο νερό από το κατάστημα «Νάρνος» στην Αμαλιάδα. Διαδικασία Παραγωγής Διαλύουμε την καυστική σόδα στο νερό, (βάζουμε την σόδα στο νερό)μέσα σε ανοξείδωτη κατσαρόλα ή αφήνουμε το διάλυμα να κρυώσει. Στη συνέχεια ρίχνουμε το ελαιόλαδο ανακατεύουμε συνέχεια με το ηλεκτρικό αναδευτήρα για 15 ή και περισσότερο. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι το μείγμα να πάρει την ποιότητα της μπεσαμέλ στη φάση αυτή ρίχνουμε τα αρωματικά αιθέρια έλαια τα οποία έχουμε διαλύσει σε παγωμένο νερό, προκειμένου να πάρει άρωμα το σαπούνι, ανακατεύουμε συνέχεια προσθέτουμε χλιαρό διάλυμα ζάχαρη και νερό, ανακατεύουμε για λίγα λεπτά ακόμα ή στη συνέχεια το σερβίρουμε,, σε φόρμες, καλούπια ξύλινα. Το αφήνουμε σε σκιερό μέρος για περίπου 2 ημέρες για να στερεοποιηθεί και κατόπιν το βγάζουμε από τα καλούπια. Σχολικό Έτος:

17 ΠΡΟΣΟΧΗ σε όλη την διαδικασία της σαπουνοποίησεις, θα πρέπει να προσέχουμε για την καυστική σόδα είναι επικίνδυνη για έγκαυμα. Επίσης κατά την ανάμειξη του νερού με την σόδα παράγονται αναθυμιάσεις που δεν πρέπει να εισπνέουμε. Κατάλληλα για χρέος τα σαπούνια μας είναι μετά την περίοδο 2 μηνών. Σχεδιασμός της παραγωγής Βασικός στόχος η επιδίωξη του καλύτερου αποτελέσματος αφορά πιο κοντά τους μαθητές όλων των ομάδων, συνεργάστηκαν ομαδικά για το καλύτερο αποτέλεσμα. Αποφάσισαν τι σχήμα θα δώσουν στο προϊόν, τι υλικά συσκευασίας θα χρησιμοποιήσουν Τα σαπούνια έχουν σχήμα καρδιάς, παραλληλόγραμμα και τετράγωνα. Τα υλικά συσκευασίας είναι σελοφάν και μεταξωτές κορδέλες με διάφορα χρώματα. Προγραμματισμός παραγωγής Η παραγωγή χειροποίητων σαπουνιών με αγνά προϊόντα είναι προσιτά προς τους καταναλωτές, προγραμματίζουμε την παραγωγή σαπουνιών για το τρέχον έτος ή προγραμματίζουμε και για το μέλλον. Διασφάλιση ποιότητας και έλεγχος της παραγωγικής διαδικασίας Μαθητές με γνώσεις πάνω στο έλεγχο της παραγωγής τον προϊόντων παρακολουθούν και ελέγχουν όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας σύμφωνα με το προγραμματισμό που έχουν θέσει εξαρχής. Ελέγχουν την ποιότητα των σαπουνιών και τη ποσότητα. Σε περίπτωση που δεν πετύχουν τον αρχικό προγραμματισμό πραγματοποιούν τις κατάλληλες διορθωτικές κινήσεις ώστε τα προϊόντα να είναι σύμφωνα με τις αρχικές προδιαγραφές. Αποθήκευση Ως αποθήκη έχουμε ορίσει στο κτίριο του σχολείου μας ένα χώρο κατάλληλο για τη καλή συντήρηση και προφύλαξη του προϊόντος από υγρασία. Σχολικό Έτος:

18 Σχολικό Έτος:

19 Τμήμα Ανθρωπίνων Πόρων και Δημοσίων Σχέσεων Στόχος Οι ομάδες των μαθητών εργάζονται συλλογικά και δημιουργικά με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον. Δεν έχουν τα απαιτούμενα τεχνικά μέσα. Δεν έχουν τον απαιτούμενο χρόνο γιατί το μάθημα διδάσκεται 2 ώρες την εβδομάδα. Δεν είναι ηθικά σωστό να απευθύνονται στο ευρύτερο κοινό αφού αυτό θα ήταν αθέμιτος ανταγωνισμός στους επαγγελματίες της Αμαλιάδας που βιοπορίζονται από αυτά. Σχολικό Έτος:

20 ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΚΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ «ΤΑ ΣΑΠΟΥΝΑΚΙΑ» ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΚΟΤΣΕΤΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΜΠΟΥΤΖΑΡΕΛΗ ΝΙΚΗ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ MARKETING ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΕΩΝ Κοτσέτα Κωνσταντίνα Κογκάκη Βερόνικα Ζορμπάνου Μάγδα Γιαλαμάς Αντώνης Μάργαρης Δημήτρης Ζαχαροπούλου Φανή Ανδρικοπούλου Αναστασία Τριχά Παυλίνα Μακροπούλου Κλεονίκη Λιαποπούλου Μαρία Μπουτζαρέλη Νίκη Ιωαννίδη Μαρία Τεμπονέρα Μίνα Χόκιας Κωνσταντίνος Κόντης Γιώργος Τσιχλιά Αθηνά Μπουσάι Τάσος Μοσχόβου Ηρώ Κωνσταντόπουλος Αθανάσιος Σταθοπούλου Γεωργία Σχολικό Έτος: ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΑΤΣΟΥΡΗ ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΣΕΪΝΤΗ ΔΗΜΗΤΡΑ

21 Εκπαίδευση Οι μαθητές απέκτησαν εμπειρίες και γνώσεις μέσα από τα μαθήματα που διδάσκονται στον τομέα Οικονομίας και Διοίκησης καθώς και στα μαθήματα ειδικότητας: Αρχές Λογιστηρίου, Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη, Οικονομικά μαθηματικά και μαθήματα πληροφορικής. Απέκτησαν γνώσεις θεωρητικής από το Ηλεκτρονικό Δίκτυο Υπολογιστών που επιτρέπουν την μετάδοση πληροφοριών της εκπαίδευσης. Αξιολόγηση και πολιτική Αμοιβών Οι αμοιβές των εργαζομένων διέπονται από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας αναπροσαρμοσμένες στις σημερινές συνθήκες εργασίας. Η αξιολόγηση των αμοιβών των εργαζομένων εξαρτάται: από την ποιότητα της εργασίας τους από τον ανταγωνισμό μεταξύ των εργαζομένων από την δυνατότητα της επιχείρησης να καταβάλλει υψηλούς μισθούς από τον ανταγωνισμό που δημιουργούν οι άλλες επιχειρήσεις για ορισμένες θέσεις εργασίας. Κοινωνική και Υγειονομική Υποστήριξη Η Διεύθυνση του προσωπικού φροντίζει: Για την εξασφάλιση 1. των συντάξεων 2. των ασφαλίσεων 3. Ιατρική και Νοσοκομειακή περίθαλψη 4. αποζημιώσεις ασθένειας, ανεργίας, δανείων. Οργανώνει κοινωνικά και ψυχαγωγικά προγράμματα για τους εργαζόμενους. Σωστή επικοινωνία Σχολικό Έτος:

22 Τμήμα Πωλήσεων και Marketing Στόχοι Στόχος μας είναι να γίνουμε η πρώτη επιλογή του καταναλωτή για αγνά, φυσικά, χειροποίητα σαπούνια. Στρατηγική Marketing Αγορά-Στόχοι Επιδιώκουμε να κατοχυρώσουμε την θέση μας στην αγορά ως η μοναδική επιχείρηση που παράγει αγνά προϊόντα, με άριστη ποιότητα και με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος. Επίσης θέλουμε να προσεγγίσουμε τον πελάτη να αγοράσει προϊόντα οικονομικά και ποιοτικά. Προϊόντα Είναι χειροποίητα σαπούνια. Περιέχουν αγνά υλικά που είναι ντόπιας παραγωγής χωρίς τοξίνες. Η διαφορά τους από τα σαπούνια του εμπορίου είναι ότι στα δικά μας χρησιμοποιούνται φυσικές πρώτες ύλες που είναι φιλικές προς το δέρμα και το περιβάλλον. Τιμοκατάλογος της Εικονικής Επιχείρησης «Τα Σαπουνάκια» Προϊόν Πληροφορίες Τεμάχια Τιμή Σαπούνια 80 gr Με άρωμα λεβάντα 1 1 Σαπούνια 100 gr Με άρωμα γιασεμί 1 1,30 Σαπούνια Με άρωμα 150 gr τριαντάφυλλο 1 1,50 Προσοχή: Διευθυνόμαστε μόνο στους μαθητές και στους καθηγητές του 2 ου ΕΠΑΛ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ. Το σύνολο των χρημάτων θα διατεθεί με απόλυτη διαφάνεια στην πολυήμερη εκδρομή των μαθητών. Τόπος: Το προϊόν θα πουληθεί σε μεμονωμένους ιδιώτες, μίνι μάρκετ, καταστήματα καλλυντικών, φαρμακεία. Προώθηση Διαφήμισης Θα κάνουμε το προϊόν μας γνωστό με διάφορες τεχνικές προώθησης όπως διαφημιστικά φυλλάδια, μέσω του site μας (2 epalamaliad.ilei.sch.gr/sapounakia) Ο Καταναλωτής για να πεισθεί χρειάζεται να αναγνωρίσει πως το προϊόν είναι κατάλληλο για τη χρήση του και δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα. Αυτό θα το καταφέρουμε με διάφορες επιδείξεις, αλλά και Σχολικό Έτος:

23 προσφέροντας δωρεάν δείγματα. Μέσα από αυτή την διαδικασία ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητά του. Προγράμματα Δράσης προώθηση μέσω διαδικτύου ( Η διαφήμιση των προϊόντων μέσω περιοδικών, αφισών και διαφημιστικών φυλλαδίων. παρουσίαση των προϊόντων σε τοπική έκθεση «Κερνάμε Ελλάδα» 15-17/2/2013 Αμαλιάδα. ανάρτηση αφισών σε κεντρικά σημεία του σχολείου μας. Διανομή Διαφημιστικών φυλλαδίων στους μαθητές και τους καθηγητές του σχολείου μας. Σχολικό Έτος:

24 Προϋπολογισμός και πρόβλεψη πωλήσεων Σκοπεύουμε ότι οι πωλήσεις μας θα είναι σε ικανοποιητικό βαθμό σχετικά με τις γνωριμίες των μαθητών και την προώθηση του προϊόντος που έχουμε πραγματοποιήσει. Η παρουσίαση των προϊόντων θα γίνει στο χώρο του σχολείου, στο τέλος της σχολικής περιόδου και θα πωληθούν τα προϊόντα σε προσιτές τιμές στους μαθητές τους και στους καθηγητές του σχολείου. Έρευνα Αγοράς Σήμερα ο επιχειρηματικός ανταγωνισμός είναι οξύς. Το Ελληνικό κράτος συνεχίζει να δημιουργεί στρεβλώσεις στην αγορά καταστρατηγώντας τους κανόνες ανταγωνισμού, δυσχεραίνοντας την υγιή ανάπτυξη προϊόντων που θα φτάσουν στους καταναλωτές όταν τα χρειάζονται και στις επιθυμητές ποσότητες. Στην παραγωγή και προώθηση σαπουνιών στην περιοχή μας, ανταγωνισμός υπάρχει όχι όμως μεγάλος, διότι υπάρχει μόνο μια επιχείρηση παραγωγής σαπουνιών. Σκοπεύουμε: Στην αποτελεσματική προώθηση των προϊόντων. Στην πληροφόρηση των καταναλωτών σχετικά με το προϊόν που διατίθεται. Στην προσπάθεια να πεισθούν οι καταναλωτές ότι το προϊόν είναι η καλύτερη εναλλακτική επιλογή για την ικανοποίηση των αναγκών τους. Τα μηνύματα που «εκπέμπονται» με την ιδιότυπη αυτή μορφή επικοινωνίας στους πωλητές και τους αγοραστές επηρεάζουν τη στάση και διαμορφώνουν ευνοϊκή καταναλωτική συμπεριφορά για το προϊόν. Το Σχολικό Έτος:

25 ανταγωνιστικό πλεονέκτημα είναι η τιμή που αποτελεί μέτρο σύγκρισης για τον καταναλωτή σε σχέση με άλλα παρόμοια προϊόντα που κυκλοφορούν και τον βοηθά να αποφασίσει κατάλληλα, ώστε τα χρήματα που διαθέτει για μία αγορά να του παρέχουν την αντίστοιχη ικανοποίηση. Προκειμένου να καταγράψουμε τις προτιμήσεις των καταναλωτών σχετικά με τα σαπούνια πραγματοποιήσαμε έρευνα αγοράς. Σκοπός της έρευνας ήταν η καταγραφή των απόψεων των καταναλωτών του Δήμου Ήλιδας, οι λόγοι που τους οδηγούν στην επιλογή σαπουνιού και πόσο τους επηρεάζουν οι διαδικασίες marketing στο ποιο τελικά σαπούνι και τι ποιότητας θα αγοράσουν. Ως καταλληλότερη μέθοδος για τη συλλογή των στοιχείων επελέγη η κατάρτιση ερωτηματολογίου. Ενδεικτικές ερωτήσεις ερωτηματολογίου: Προτιμάτε χειροποίητα ή βιομηχανικά σαπούνια; Είστε σίγουροι πως τα προϊόντα σαπουνιών που αγοράζετε από την εμπορική αγορά είναι φιλικά προς το περιβάλλον και το δέρμα σας; Ποιος είναι ο βασικός παράγοντας επιλογής σαπουνιού; Ποιο θα ήταν το ερέθισμα δοκιμής ενός καινούριου σαπουνιού; Γραφήματα απαντήσεων καταναλωτών: Σχολικό Έτος:

26 Σχολικό Έτος:

27 Απολογισμοί των μέχρι τώρα δράσεων και αποτελεσμάτων Από τη δοκιμαστική έναρξη λειτουργίας της εικονικής επιχείρησης τον Νοέμβριο 2012 μέχρι σήμερα, έχουν πωληθεί αρκετά τεμάχια σαπουνιών και τα έσοδά μας είναι 280 ευρώ τα οποία θα διατεθούν με κάθε διαφάνεια στους μαθητές της Β τάξης, προκειμένου να συμμετάσχουν στην πολυήμερη εκδρομή του σχολείου. Πλάνο μηχανογράφησης ΣΤΟΧΟΙ: Οι στόχοι της μηχανογράφησης Αύξηση παραγωγικότητας εξοικονόμηση του προσωπικού Η καλύτερη και πιο γρήγορη εξυπηρέτηση των πωλητών Τήρηση Αρχείου Μετά τη συλλογή πληροφοριών θα αρχειοθετηθούν σε ντοσιέ, φακέλους. Θα τηρούνται προθεσμίες. Έχουμε αντλήσει πληροφορίες από διάφορες πηγές και από τους καθηγητές μας. online εργαλεία Διαδίκτυο: 2epal-amaliad.ilei.sch.gr/sapounakia Σχολικό Έτος:

28 Συμπεράσματα Οφέλη της Ειδικής θεματικής - Βιωματικής εργασίας. Η Εικονική Επιχείρηση μας βοήθησε τόσο στο περιεχόμενο,όσο και στη διαδικασία μάθησης. Μέσα σε ένα δυναμικό περιβάλλον ευθυνών που βάζει σε εφαρμογή βασικές οικονομικές έννοιες, οι μαθητές παρά την ηλικία τους, κατάφεραν να δράσουν ως επαγγελματίες, να δείξουν τις ικανότητές τους και να βρουν και να καταλάβουν και να ξεπεράσουν τις αδυναμίες τους. Για τους μαθητές Οι μαθητές μέσω της συμμετοχής τους στη Ειδική θεματική - Βιωματική εργασία, απεκόμισαν οφέλη σε επίπεδο προσωπικών, αλλά και επιχειρηματικών γνώσεων και δεξιοτήτων ήτοι: Ανάπτυξη Δημιουργικού και επιχειρηματικού πνεύματος. Ανάληψη πρωτοβουλιών και ευθυνών. Βελτίωση των επικοινωνιακών τους δεξιοτήτων και της κοινωνικότητάς τους. Απόκτηση ικανοτήτων οργάνωσης και διοίκησης μιας επιχείρησης. Ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησής τους. Εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες. Καλλιέργεια και ανάδειξη ιδιαίτερων κλήσεων και ταλέντων. Διεύρυνση της προσωπικότητάς τους. Εξοικείωση με μεθόδους και διαδικασίες της αγοράς εργασίας και τον τρόπο λειτουργίας μιας επιχείρησης. Ανάπτυξη ικανοτήτων διαχείρισης ενός επιχειρηματικού σχεδίου με σαφής στόχους και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Ενημέρωση για τους επαγγελματικούς κλάδους και για τις συνθήκες ανταγωνισμού Για τους καθηγητές Οι καθηγητές που συμμετείχαν στη Ειδική θεματική - Βιωματική εργασία απεκόμισαν οφέλη τα οποία αφορούν κυρίως θέματα εκπαιδευτικής διαδικασίας, ήτοι: Απόκτηση γνώσεων και εμπειριών σε θέματα επιχειρηματικότητας. Επαφή με την αγορά εργασίας και τον επιχειρηματικό κόσμο και με υπηρεσίες (εκπαιδευτική εκδρομή στη εθνική τράπεζα Αμαλιάδας, επίσκεψη στην επιχείρηση «Κτήμα Μπριτζίκη» στον Πύργο). Αναβάθμιση της μαθησιακής διαδικασίας με τη χρήση καινοτομιών εκπαιδευτικών μεθόδων πέρα από το στερεότυπο πλαίσιο της καθημερινής εκπαιδευτικής λειτουργίας. Αναβάθμιση της εικόνας του σχολείου μας όπου υπηρετούμε. Αδύνατα σημεία: Οι αδυναμίες που παρατηρήθηκαν κατά την υλοποίηση της Ειδικής θεματικής -Βιωματικής εργασίας και επισημάνθηκαν στο πλαίσιο της αξιολόγησης αφορούν τα εξής: Στον περιορισμένο διαθέσιμο χρόνο για την ανάπτυξη της εικονικής επιχείρησης (2 ώρες την εβδομάδα). Σχολικό Έτος:

29 Στην έλλειψη επαρκούς χρόνου για την ολοκλήρωση των διαδικασιών προετοιμασίας, για την εφαρμογή εικονικής επιχείρησης. Στην ανεπάρκεια απαραίτητης υλικοτεχνική υποδομής σε επίπεδο σχολικών μονάδων, καθώς και μη έγκαιρης παροχής αναλώσιμων υλικών και εξοπλισμού στην έλλειψη απαραίτητων σεμιναρίων για την Ειδική θεματική πάνω στις Εικονικές Επιχειρήσεις. Σχολικό Έτος:

30 Επίλογος Οι μαθητές μέσω της εικονικής επιχείρησης «τα σαπουνάκια» που δημιούργησαν, απέκτησαν πολλές και διάφορες εμπειρίες παίρνοντας τους ρόλους-θέσεις υπαλλήλων μέσα στην επιχείρηση. Έμαθαν κατ αρχάς να δουλεύουν σαν ομάδα, να επικοινωνούν μεταξύ τους, να ηγούνται μια ομάδας και να είναι υπεύθυνοι επιχειρηματίες. Οι μαθητές έμαθαν διασκεδάζοντας, όλη η τάξη είχε μετατραπεί σαν μια επιχείρηση, οι καθηγητές εμψύχωναν, συντόνιζαν, καθοδηγούσαν και επόπτευαν. Έμαθαν το σημαντικότερο πώς να επιβιώνουν και να υπερασπίζονται το συμφέρον τους με σωστό τρόπο και πώς να γίνονται επιτυχημένοι επιχειρηματίες. Σχολικό Έτος:

31 Βιβλιογραφία -Σχολικά βιβλία ΕΠΑΛ Επιχειρηματικότητα και ανάπτυξη Αναστάσιου Δ Καραγιάννη-Γεωργι Μ.ΚΟΡΡΕΣ Αντώνιος του Ο.Ε.ΔΔ Σχολικό βιβλίο Αρχές οργάνωσης και Διονύσης επιχειρήσεων Μαρία Βαξεβανίδου, παναγ. Ρεκλείτης. Έκδοση 2012 του. - εικονικών επιχειρήσεων στα ΤΕΕ, Σιβιτανίδειος Δημόσιων και επαγγελμάτων. - διαγωνισμός «καλύτερη εικονική επιχείρηση του 2011» -Ολοκληρωμένος οδηγός εφαρμογής δράσεων επαγγελματικών εκπαίδευσης φορέας υλοποίησης Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας(ΕΙΝ)έκδοση Επιχειρηματίες από τα θρανία. Ρεπορτάζ Εφημερίδα «Μακεδονία» 16/3/2012. Σχολικό Έτος:

Eιδική Θεματική Δραστηριότητα Εικονική Επιχείρηση «Τα Σαπουνάκια»

Eιδική Θεματική Δραστηριότητα Εικονική Επιχείρηση «Τα Σαπουνάκια» Eιδική Θεματική Δραστηριότητα Εικονική Επιχείρηση «Τα Σαπουνάκια» 2ο ΕΠΑΛ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ Β Τάξη Τμήμα: Βο Τομέας: Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών Υπεύθυνοι καθηγητές: Πατσούρη Διονυσία Σεϊντή Δήμητρα

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Διοίκησης και Οργάνωση Παραγωγής

Αρχές Διοίκησης και Οργάνωση Παραγωγής Αρχές Διοίκησης και Οργάνωση Παραγωγής 2015-16 Α.Τσίπουρας Εισαγωγή Στόχος του μαθήματος Σύγχρονες παγκόσμιες εξελίξεις, απελευθέρωση αγορών, ηλεκτρονικό εμπόριο Ανταγωνιστικό Περιβάλλον, Taxύτατες αλλαγές

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Η έννοια της επιχείρησης. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Η έννοια της επιχείρησης. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Η έννοια της επιχείρησης 1 Κάθε οικονομικό σύστημα λειτουργεί με στόχο την ικανοποίηση των αναγκών των καταναλωτών. Μέσα σε αυτό υπάρχουν οργανισμοί, δημόσιοι και ιδιωτικοί, τράπεζες, επιχειρήσεις,

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 2 ο : Επιχειρηματικό Σχέδιο

Μάθημα 2 ο : Επιχειρηματικό Σχέδιο Επιχειρηματικότητα & Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Μάθημα 2 ο : Επιχειρηματικό Σχέδιο 1 Ορισμοί και Αναγκαιότητα του Επιχειρηματικού Σχεδίου Το Επιχειρηματικό Σχέδιο είναι ένα γραπτό κείμενο

Διαβάστε περισσότερα

Β1. Στο σχολικό βιβλίο Αρχές Οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων και υπηρεσιών σελ

Β1. Στο σχολικό βιβλίο Αρχές Οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων και υπηρεσιών σελ Απαντήσεις πανελλαδικών θεμάτων Μάθημα ειδικότητας ΕΠΑ.Λ. ΑΟΔΕ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ 10/06/2017 ΘΕΜΑ Α Α1 α. Λ β. Σ γ. Σ δ. Σ ε. Λ Α2 1. γ 2. β ΘΕΜΑ Β Β1. Στο σχολικό βιβλίο Αρχές

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ (BUSINESS PLAN)

ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ (BUSINESS PLAN) Το παρακάτω κείμενο προέρχεται από το βιβλίο του Καθηγητή Θάνου Κριεμάδη με τίτλο: Επιχειρηματικότητα και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών, το οποίο εκδόθηκε το 2011 από την Νομική Βιβλιοθήκη.

Διαβάστε περισσότερα

Για δηλώσεις συμμετοχής και Πληροφορίες: Τηλ.: ,

Για δηλώσεις συμμετοχής και Πληροφορίες: Τηλ.: , Η Εκπαίδευση του Φαρμακοποιού και της Ομάδας του σε δύσκολους καιρούς Η αγορά του φαρμακείου αλλάζει δραματικά. Είναι κοινή συνείδηση ότι οι φαρμακοποιοί, βρίσκονται αφενός προ μέτρων που θα μειώσουν αισθητά

Διαβάστε περισσότερα

23/2/2014 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

23/2/2014 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Οικονομική Επιστήμη Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Γιατί δημιουργήθηκε η οικονομική

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της ΑΣΠΑΙΤΕ

Σκοπός της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της ΑΣΠΑΙΤΕ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΣΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΣΙΚΟΣΗΣΑ Α..ΠΑΙ.Σ.Ε. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕ: Γιώργος Μουστάκας email: moke1@aspete.gr ΣΗΛΕΦΩΝΟ: 210-28 96 884 blog: http://mokeaspete.blogspot.com/

Διαβάστε περισσότερα

Η επιχειρηματική ιδέα και η εταιρία spin off. Βασίλης Μουστάκης Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης vmoustakis@gmail.com

Η επιχειρηματική ιδέα και η εταιρία spin off. Βασίλης Μουστάκης Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης vmoustakis@gmail.com Η επιχειρηματική ιδέα και η εταιρία spin off Βασίλης Μουστάκης Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης vmoustakis@gmail.com Έρευνα αγοράς (Ι) Ανάγκη στην αγορά (κάτι που η αγορά θέλει αλλά δεν το έχει) Σύλληψη και

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρομεσαίες

Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρομεσαίες ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρομεσαίες

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ Γ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ Ι ΜΑΘΗΜΑ 2 ο

ΔΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ Γ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ Ι ΜΑΘΗΜΑ 2 ο ΔΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ Γ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ Ι ΜΑΘΗΜΑ 2 ο 1. Γενικά για την επιχείρηση Η επιχείρηση αποτελεί ένα στοιχείο της κοινωνίας μας, το ίδιο σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Συνεργασία με το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece (ΣΕΝ/JA Greece)

Θέμα: Συνεργασία με το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece (ΣΕΝ/JA Greece) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Στόχος της ΜΚΕ της ΑΣΠΑΙΤΕ θα είναι η επέκταση, ενίσχυση και ποιοτική αναβάθμιση των παρεμβάσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΕΝΟΣ BUSINESS PLAN. Εισαγωγή

ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΕΝΟΣ BUSINESS PLAN. Εισαγωγή ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΕΝΟΣ BUSINESS PLAN Εισαγωγή Η κατάρτιση ενός Επιχειρηματικού Σχεδίου αποτελεί ένα εργαλείο στο οποίο καταγράφεται ουσιαστικά το «Πλάνο Δράσης» της επιχείρησης, τα βήματα που θα

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρηματικό σχέδιο BUSINESS PLAN

Επιχειρηματικό σχέδιο BUSINESS PLAN Επιχειρηματικό σχέδιο BUSINESS PLAN Τι είναι το επιχειρηματικό σχέδιο Είναι η οργανωμένη καταγραφή ιδεών, στόχων και σχεδίων δράσεων. Μια νέα επιχείρηση είναι δύσκολο να πετύχει αν είναι «ανοργάνωτη»,

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΔΟΜΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ Το Επιχειρείν εστί Καινοτομείν

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΔΟΜΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ Το Επιχειρείν εστί Καινοτομείν ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΔΟΜΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ Το Επιχειρείν εστί Καινοτομείν Αποστολή Προς τι το Επιχειρείν; Κύριοι Στόχοι Περιγραφή της Αγοράς Στρατηγική Χρηματοοικονομικές Προβλέψεις Προγράμματα και Δραστηριότητες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙΝΩΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ» (INOV) Ζ ΚΥΚΛΟΣ To Κέντρο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις»

Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις» ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρομεσαίες

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο για Καθηγητές σχετικά με την Επιχειρηματικότητα στο Σχολείο

Ερωτηματολόγιο για Καθηγητές σχετικά με την Επιχειρηματικότητα στο Σχολείο Ερωτηματολόγιο για Καθηγητές σχετικά με την Επιχειρηματικότητα στο Σχολείο Στόχος αυτού του ανώνυμου ερωτηματολόγιου είναι να συγκεντρώσει τις απόψεις των καθηγητών σχετικά με το ενδιαφέρον τους να υλοποιήσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Η έννοια της επιχείρησης. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Η έννοια της επιχείρησης. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Η έννοια της επιχείρησης 1 Η επιχείρηση αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο της κοινωνίας μας διότι: α) το 1/3 του χρόνου μας το περνάμε εκεί, β) μας προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες για ικανοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΕΠΑΛ ΑΘΗΝΩΝ. Δημιουργία και Ανάπτυξη Δικτύων Franchise

1 ο ΕΠΑΛ ΑΘΗΝΩΝ. Δημιουργία και Ανάπτυξη Δικτύων Franchise 1 ο ΕΠΑΛ ΑΘΗΝΩΝ Δημιουργία και Ανάπτυξη Δικτύων Franchise 27/03/09 1 Υπεύθυνος Καθηγητής: ΣΚΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Καθηγητής Πληροφορικής ΠΕ20 Ομάδα Μαθητών: 1. ΔΕΝΔΡΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 2. ΔΙΟΝΑ ΝΙΚΟΛΕΤΑ 3. ΖΟΡΜΠΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Τ.Ε.Ι. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Τ.Ε.Ι. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Δρ. Ιωάννης Σ. Τουρτούρας Μηχανικός Παραγωγής & Διοίκησης Δ.Π.Θ. Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΩΝ 2000 2013 : ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο 1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2000 2013 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο : Επιχειρήσεις και οργανισµοί Να απαντήσετε αν είναι σωστή ή λανθασµένη

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε επιλογή, κάθε ενέργεια ή εκδήλωση του νηπιαγωγού κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι σε άμεση συνάρτηση με τις προσδοκίες, που

Κάθε επιλογή, κάθε ενέργεια ή εκδήλωση του νηπιαγωγού κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι σε άμεση συνάρτηση με τις προσδοκίες, που ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι προσδοκίες, που καλλιεργούμε για τα παιδιά, εμείς οι εκπαιδευτικοί, αναφέρονται σε γενικά κοινωνικά χαρακτηριστικά και παράλληλα σε ατομικά ιδιοσυγκρασιακά. Τέτοια γενικά κοινωνικο-συναισθηματικά

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρηματικότητα. Εισαγωγή σε μια γνωστή άγνωστη έννοια. Δημήτρης Βέργαδος Συντονιστής Επικοινωνίας ΣΕΒ

Επιχειρηματικότητα. Εισαγωγή σε μια γνωστή άγνωστη έννοια. Δημήτρης Βέργαδος Συντονιστής Επικοινωνίας ΣΕΒ Επιχειρηματικότητα Εισαγωγή σε μια γνωστή άγνωστη έννοια Δημήτρης Βέργαδος Συντονιστής Επικοινωνίας ΣΕΒ Τι είναι επιχειρηματικότητα; Επιχειρηματικότητα είναι η διαδικασία δημιουργίας μιας νέας επιχειρηματικής

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές αρχές διοίκησης. μιας μικρής επιχείρησης

Γενικές αρχές διοίκησης. μιας μικρής επιχείρησης Γενικές αρχές διοίκησης μιας μικρής επιχείρησης Η επιχείρηση αποτελεί μια παραγωγική - οικονομική μονάδα, με την έννοια ότι συνδυάζει και αξιοποιεί τους συντελεστές παραγωγής (εργασία, κεφάλαιο, γνώση,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ Ενότητα 2: Μάρκετινγκ Στόχοι Αποφάσεις Ιδεολογία Ανάλυση Στρατηγικής Βλαχοπούλου Μάρω Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικό Εμπόριο. Ενότητα 6: Διαχείριση Σχέσεων με Πελάτες Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

Ηλεκτρονικό Εμπόριο. Ενότητα 6: Διαχείριση Σχέσεων με Πελάτες Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Ηλεκτρονικό Εμπόριο Ενότητα 6: Διαχείριση Σχέσεων με Πελάτες Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ. Θεσσαλονίκη, 10-12 Μαρτίου 2014 ΚΟΙΝΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ. Θεσσαλονίκη, 10-12 Μαρτίου 2014 ΚΟΙΝΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ Θεσσαλονίκη, 10-12 Μαρτίου 2014 ΚΟΙΝΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ Η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Νέων είναι ένα στοιχείο της διαδικασίας του Διαρθρωμένου Διαλόγου που φέρνει σε επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

*Μαθητεία - Ασφάλεια και

*Μαθητεία - Ασφάλεια και *Μαθητεία - Ασφάλεια και Υγεία στο Χώρο Εργασίας Ελένη Λαμπροπούλου Αποσπασμένη Εκπαιδευτικός ΠΕ86 ΥΠ.Π.Ε.Θ. Δ/νση Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Τμήμα Γ Μαθητείας ΕΠΑ.Λ. και Μάθησης στο χώρο εργασίας Υγεία

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ- ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ»

«ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ- ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ» ΕΠΙΤΑΓΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ Α.Ε.Ι. ΚΑΙ Τ.Ε.Ι. «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ- ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ» Βασικός στόχος του προγράμματος είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σχ. Έτος:

ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σχ. Έτος: ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σχ. Έτος: 2014-2015 ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΓΕΛ Κρανιδίου Τάξη : Β Λυκείου Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Αρωματικά φυτά και βότανα: η δύναμη της φύσης σύμμαχός μας!» ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Κανόνεςσχεδιασµού (1/2) Οσχεδιασµόςθαπρέπειναέχειπάντοτεως κέντρο τους στόχους και το αντικείµενο µάθησης ΗχρήσητωνΝέωνΤεχνολογιώνθαπρέπεινα γίνεται µ

Κανόνεςσχεδιασµού (1/2) Οσχεδιασµόςθαπρέπειναέχειπάντοτεως κέντρο τους στόχους και το αντικείµενο µάθησης ΗχρήσητωνΝέωνΤεχνολογιώνθαπρέπεινα γίνεται µ Ταδιαθεµατικάσχέδιαεργασίας καιηδράση etwinning Το 1 ο δικτυοκεντρικόσεµινάριογιατηδράση etwinning στηνελλάδα Ιωάννα Κοµνηνού Μαρία Τεντζεράκη ηµήτρης Καρακώστας Κρύστα Ρακαλλίδου Κανόνεςσχεδιασµού (1/2)

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΩΛΗΣΕΩΝ

Μάθημα: ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2007 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΙΙ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΩΛΗΣΕΩΝ Παρασκευή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Διάλεξη 5 ΧΡΗΜΑΤΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ 1 από 35 Το εξωτερικό περιβάλλον της επιχείρησης

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρηµατικός Σχεδιασµός

Επιχειρηµατικός Σχεδιασµός Επιχειρηµατικός Σχεδιασµός Η απόφαση για την έναρξη επιχειρηµατικής δραστηριότητας Η πρώτη βασική ενέργεια (βήµα) είναι η δηµιουργία ενός επιχειρηµατικού σχεδίου. Το επιχειρηµατικό σχέδιο είναι ένα συµβόλαιο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ BUSINESS PLAN

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ BUSINESS PLAN ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ BUSINESS PLAN Business Plan (Γραπτή Τελική Εταιρική Αναφορά) Το business plan (γραπτή αναφορά) είναι η ολοκληρωμένη και αναλυτική αποτύπωση της επιχειρηματικής σας ιδέας με τρόπο που να

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Ι «Η Θεωρητική έννοια της Μεθόδου Project» Αγγελική ρίβα ΠΕ 06

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Ι «Η Θεωρητική έννοια της Μεθόδου Project» Αγγελική ρίβα ΠΕ 06 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Ι «Η Θεωρητική έννοια της Μεθόδου Project» Αγγελική ρίβα ΠΕ 06 1590 1765 η Μέθοδος Project σε σχολές Αρχιτεκτονικής στην Ευρώπη 1765 1880 συνήθης µέθοδος διδασκαλίας - διάδοσή της στην

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση Λογιστικών Καταστάσεων

Ανάλυση Λογιστικών Καταστάσεων ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Ανάλυση Λογιστικών Καταστάσεων Ενότητα #2: Ισολογισμός Πέτρος Καλαντώνης Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρηματικό τητα Δημιουργία Νέων Επιχειρήσεων Επιχειρηματικά Μοντέλα

Επιχειρηματικό τητα Δημιουργία Νέων Επιχειρήσεων Επιχειρηματικά Μοντέλα Πρόγραμμα Eξ Aποστάσεως Eκπαίδευσης (E learning) Επιχειρηματικό τητα Δημιουργία Νέων Επιχειρήσεων Επιχειρηματικά Μοντέλα Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή

Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή Τα σχέδια μαθήματος αποτελούν ένα είδος προσωπικών σημειώσεων που κρατά ο εκπαιδευτικός προκειμένου να πραγματοποιήσει αποτελεσματικές διδασκαλίες. Περιέχουν πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοδότηση σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης: μια γενική προσέγγιση

Χρηματοδότηση σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης: μια γενική προσέγγιση Χρηματοδότηση σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης: μια γενική προσέγγιση (βασισμένη στο μοντέλο στρατηγικής που αναπτύχθηκε για το έργο SEED REG) Ε.Κ.Ε.Τ.Α. Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Management. Νικόλαος Μυλωνίδης Μάθημα 3 1 24/2/2010

Management. Νικόλαος Μυλωνίδης Μάθημα 3 1 24/2/2010 Management Νικόλαος Μυλωνίδης Μάθημα 3 1 Εισαγωγή Έννοια και Περιεχόμενο του Μάνατζμεντ Ποια είναι τα διοικητικά στελέχη και ποιος ο ρόλος τους στα διάφορα επίπεδα της ιεραρχίας Βάσικες δραστηριότητες

Διαβάστε περισσότερα

Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων / Junior Achievement Greece

Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων / Junior Achievement Greece Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων / Junior Achievement Greece JA Worldwide Σήμερα: O μεγαλύτερος οργανισμός εφαρμογής εκπαιδευτικών προγραμμάτων επιχειρηματικότητας στον κόσμο. JA Europe Αποστολή: Υποστηρίζει

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ : Έκρηξη πληροφορικής τεχνολογίας - Χρήση ηλεκτρονικών εργαλείων προσθήκη νέων ανταγωνιστών ηλεκτρονικών παροχών

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ : Έκρηξη πληροφορικής τεχνολογίας - Χρήση ηλεκτρονικών εργαλείων προσθήκη νέων ανταγωνιστών ηλεκτρονικών παροχών ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝOIEΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ MARKETING ΑΞΙΑ ΣΤΟΝ ΠΕΛΑΤΗ IKANOΠΟΙΗΣΗ & ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ KYKΛΟΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ MARKETING ΜΑΡΚΕΤΙΝG ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ - ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ - TARGET GROUPS ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Αιγαίου Σχολή Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας Και Επικοινωνίας

Πανεπιστήμιο Αιγαίου Σχολή Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας Και Επικοινωνίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου Σχολή Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας Και Επικοινωνίας Ψηφιακό Περιεχόμενο & Ηλεκτρονικό Εμπόριο (Δ εξάμηνο) Διάλεξη # 7η: Marketing και Διαδίκτυο Το «προϊόν» της

Διαβάστε περισσότερα

2.1. Χρήση ως σπουδαστής

2.1. Χρήση ως σπουδαστής 2.1. Χρήση ως σπουδαστής 2.1.1. Γενικά Το εκπαιδευτικό παιχνίδι Εικονικές Επιχειρήσεις εξομοιώνει την επιχειρηματική λειτουργία σε ένα εικονικό οικονομικό περιβάλλον. Ο σπουδαστής έχει τον ρόλο ενός νέου

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές και πρακτικές. Δρ Χρυσάνθη Κουμπάρου Σχολική Σύμβουλος Πρόεδρος ΠΑΝ.Σ.ΜΕ.ΚΑ.Δ.Ε.

Αρχές και πρακτικές. Δρ Χρυσάνθη Κουμπάρου Σχολική Σύμβουλος Πρόεδρος ΠΑΝ.Σ.ΜΕ.ΚΑ.Δ.Ε. Αρχές και πρακτικές Δρ Χρυσάνθη Κουμπάρου Σχολική Σύμβουλος Πρόεδρος ΠΑΝ.Σ.ΜΕ.ΚΑ.Δ.Ε. «Βίωμα» Η έννοια του βιώματος συνδέεται με το συγκινησιακό φαινόμενο. Βίωμα είναι η προσωπική εμπειρία που συγκινεί

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο Startup Basics. Workshop 30 Μαρτίου 2016 μέρος 2ο. Από το Βusiness Model Canvas στο Business Plan

Σεμινάριο Startup Basics. Workshop 30 Μαρτίου 2016 μέρος 2ο. Από το Βusiness Model Canvas στο Business Plan Σεμινάριο Startup Basics Workshop 30 Μαρτίου 2016 μέρος 2ο Από το Βusiness Model Canvas στο Business Plan Τι παρουσιάσαμε μέχρι τώρα : Τα βασικά της Επιχειρηματικότητας (16/3) Τον Καμβά του Επιχειρηματικού

Διαβάστε περισσότερα

Διορατικότητα Ερευνητικό κέντρο καινοτομίας ανάπτυξης και προστασίας

Διορατικότητα Ερευνητικό κέντρο καινοτομίας ανάπτυξης και προστασίας ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας Διορατικότητα Ερευνητικό κέντρο καινοτομίας ανάπτυξης και προστασίας

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: Προσθέτει χρόνια στη ζωή αλλά και ζωή στα χρόνια»

«ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: Προσθέτει χρόνια στη ζωή αλλά και ζωή στα χρόνια» «ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: Προσθέτει χρόνια στη ζωή αλλά και ζωή στα χρόνια» 1 ο Γενικό Λύκειο Πάτρας Ερευνητική Εργασία Β Τάξης Σχολικού έτους 2012-2013 Ομάδα Ε Ας φανταστούμε μία στιγμή το σχολείο των ονείρων μας.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΝΕΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΝΕΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΝΕΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ε.δ. αδαμίδης ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Τι είναι «Επιχειρηματικό Σχέδιο»; Ορισμός (;) Το επιχειρηματικό σχέδιο περιγράφει πως θα διοικηθεί

Διαβάστε περισσότερα

ρ. ιονύσης Σκαρµέας ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΡΕΥΝΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΑΓΟΡΑΣΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΡΟΙΟΝ ΙΑΝΟΜΗ ΠΡΟΒΟΛΗ

ρ. ιονύσης Σκαρµέας ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΡΕΥΝΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΑΓΟΡΑΣΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΡΟΙΟΝ ΙΑΝΟΜΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΡΕΥΝΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΑΓΟΡΑΣΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΡΟΙΟΝ ΙΑΝΟΜΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ Τι είναι Μάρκετινγκ; Ηδιαδικασία σχεδιασµού

Διαβάστε περισσότερα

Πωλήσεις. Μπίτης Αθανάσιος 2017

Πωλήσεις. Μπίτης Αθανάσιος 2017 Πωλήσεις Μπίτης Αθανάσιος 2017 Τι είναι πώληση; Πώληση είναι η μεταξύ δύο προσώπων σύμβαση με την οποία ο ένας (πωλητής) αναλαμβάνει την υποχρέωση να μεταβιβάσει την κυριότητα και να παραδώσει, αντί συμφωνημένου

Διαβάστε περισσότερα

Η αξιολόγηση ως μηχανισμός ανατροφοδότησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας

Η αξιολόγηση ως μηχανισμός ανατροφοδότησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας Η αξιολόγηση ως μηχανισμός ανατροφοδότησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας Δρ Ειρήνη Ροδοσθένους, ΕΜΕ Φιλολογικών Μαθημάτων Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Αξιολόγηση του μαθητή Βασικός στόχος της αξιολόγησης

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρήσεις 2.0 & Η Νέα Επιχειρηματικότητα. Επιχειρηματικότητα. Εισηγητής: Βασίλης Δαγδιλέλης

Επιχειρήσεις 2.0 & Η Νέα Επιχειρηματικότητα. Επιχειρηματικότητα. Εισηγητής: Βασίλης Δαγδιλέλης Επιχειρήσεις 2.0 & Η Νέα Επιχειρηματικότητα Επιχειρηματικότητα Εισηγητής: Βασίλης Δαγδιλέλης Ποια είναι η «δημόσια εικόνα» της; Οπωσδήποτε δεν είναι πάντοτε μια έννοια «θετικά φορτισμένη» τουλάχιστον στη

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ Βασικές Γνώσεις Διαχείρισης Μικρής Οικονομικής Μονάδας ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ Βασικές Αρχές - Παραδοχές Οικονομικές Καταστάσεις Ταμιακή Διαχείριση Νεκρό Σημείο

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτοβουλία για την Καινοτομία

Πρωτοβουλία για την Καινοτομία Πρωτοβουλία για την Καινοτομία Ολοκληρωµένα Προγράµµατα, Πρωτοβουλίες και Δικτυώσεις για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων Καινοτομίας Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Δ ι α φ ά ν ε ι ε ς β ι β λ ί ο υ

Δ ι α φ ά ν ε ι ε ς β ι β λ ί ο υ Δ ι α φ ά ν ε ι ε ς β ι β λ ί ο υ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ (ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΣΗΣ) Τι θα δούμε σε αυτό το κεφάλαιο Ορισμός ισολογισμού Ενεργητικό Παθητικό Άσκηση σύνταξης ισολογισμού Ισολογισμός:

Διαβάστε περισσότερα

Συντάχθηκε απο τον/την Konstantina Κυριακή, 06 Μάρτιος :47 - Τελευταία Ενημέρωση Τρίτη, 15 Μάρτιος :36

Συντάχθηκε απο τον/την Konstantina Κυριακή, 06 Μάρτιος :47 - Τελευταία Ενημέρωση Τρίτη, 15 Μάρτιος :36 sigmalive.com «Το 2010 η Ευρώπη να καταστεί η πλέον ανταγωνιστική και δυναμική οικονομία της γνώσης στον κόσμο, ικανή για βιώσιμη ανάπτυξη με περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας και μεγαλύτερη κοινωνική

Διαβάστε περισσότερα

Ετήσια Έρευνα της ManpowerGroup για την Έλλειψη Ταλέντου στην Ελλάδα - 2013

Ετήσια Έρευνα της ManpowerGroup για την Έλλειψη Ταλέντου στην Ελλάδα - 2013 ManpowerGroup Μεσογείων 2-4 Πύργος Αθηνών 115 27 Αθήνα WWW.MANPOWERGROUP.GR T: 210 32.24.301 Ετήσια Έρευνα της ManpowerGroup για την Έλλειψη Ταλέντου στην Ελλάδα - 2013 Ταυτότητα Έρευνας Δείγμα: Ελλάδα:

Διαβάστε περισσότερα

http://www.economics.edu.gr 7

http://www.economics.edu.gr 7 6 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 1.3 Λειτουργίες της Επιχείρησης 1.3.1 Η αλυσίδα των Επιχειρησιακών Λειτουργιών Όπως κάθε οργανισµός, έτσι και η επιχείρηση, προκειµένου να ζήσει, ν ανταποκριθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΒΛ179-ΩΗΡ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΑΔΑ: ΒΛ179-ΩΗΡ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Ε.Π. "ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ" Ταχ. Δ/νση : Κωνσταντινουπόλεως 45-49

Διαβάστε περισσότερα

Απελευθερώστε τη δυναμική της επιχείρησής σας

Απελευθερώστε τη δυναμική της επιχείρησής σας Απελευθερώστε τη δυναμική της επιχείρησής σας Εφαρμοσμένες ΛΥΣΕΙΣ για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Εκπαιδευτικά Σεμινάρια Ανάπτυξη Πωλήσεων Ανδρόμαχος Δημητροκάλλης, MBA Management

Διαβάστε περισσότερα

Β. ΕΙΣΑΓΩΓΗ : ΣΥΝΟΨΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Β. ΕΙΣΑΓΩΓΗ : ΣΥΝΟΨΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Μέτρο 3.1: Ενθάρρυνση Επιχειρηματικής Δράσης (Ενέργεια 3.1.1) Β. ΕΙΣΑΓΩΓΗ : ΣΥΝΟΨΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Η ελληνική εκπαίδευση δεν έχει δώσει, μέχρι σήμερα την απαιτούμενη βαρύτητα στα θέματα απασχόλησης

Διαβάστε περισσότερα

FixPC ένα παράδειγμα βιωματικής μάθησης και κοινωνικής προσφοράς

FixPC ένα παράδειγμα βιωματικής μάθησης και κοινωνικής προσφοράς Εικονική Επιχείρηση Πληροφορικής του ΕΠΑΛ Πολυγύρου FixPC ένα παράδειγμα βιωματικής μάθησης και κοινωνικής προσφοράς Εργαστήριο Πληροφορικής 3, ΕΠΑΛ Πολυγύρου Σταδίου 1, 63100 Πολύγυρος Tel. 2371022941,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΛΑΜΙΑΣ. Ενθάρρυνση Επιχειρηματικών Δράσεων, Καινοτομικών Εφαρμογών και Μαθημάτων Επιλογής Φοιτητών ΤΕΙ Λάρισας - Λαμίας PLEASE ENTER

ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΛΑΜΙΑΣ. Ενθάρρυνση Επιχειρηματικών Δράσεων, Καινοτομικών Εφαρμογών και Μαθημάτων Επιλογής Φοιτητών ΤΕΙ Λάρισας - Λαμίας PLEASE ENTER ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΛΑΜΙΑΣ Ενθάρρυνση Επιχειρηματικών Δράσεων, Καινοτομικών Εφαρμογών και Μαθημάτων Επιλογής Φοιτητών ΤΕΙ Λάρισας - Λαμίας PLEASE ENTER ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 «ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ»

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα Επιχειρηματικότητας

Μάθημα Επιχειρηματικότητας Μάθημα Επιχειρηματικότητας Τίτλος Μαθήματος: «Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις & Καινοτομία» Έτος Διδασκαλίας: 4ο έτος σπουδών, εαρινό εξάμηνο Διδάσκεται σε συνδιδασκαλία με όλα τα τμήματα του Π.Κ. Διδάσκοντες:

Διαβάστε περισσότερα

Θέλετε να δημιουργήσετε τη δική σας επιχείρηση;

Θέλετε να δημιουργήσετε τη δική σας επιχείρηση; Θέλετε να δημιουργήσετε τη δική σας επιχείρηση; Οπλιστείτε με επιμονή Πιστέψτε στον εαυτό σας Θέστε τους στόχους σας Και προετοιμαστείτε κατάλληλα. Η συνταγή της επιτυχίας λέει ότι αν κάποιος θέλει θα

Διαβάστε περισσότερα

Ενέργεια 2.4.2 : Πρακτική Άσκηση και Γραφεία Διασύνδεσης Η παρούσα Ενέργεια στοχεύει, μέσω δύο διακριτών παρεμβάσεων, στην ουσιαστική σύζευξη της

Ενέργεια 2.4.2 : Πρακτική Άσκηση και Γραφεία Διασύνδεσης Η παρούσα Ενέργεια στοχεύει, μέσω δύο διακριτών παρεμβάσεων, στην ουσιαστική σύζευξη της Ενέργεια 2.4.2 : Πρακτική Άσκηση και Γραφεία Διασύνδεσης Η παρούσα Ενέργεια στοχεύει, μέσω δύο διακριτών παρεμβάσεων, στην ουσιαστική σύζευξη της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Η πρώτη παρέμβαση αφορά

Διαβάστε περισσότερα

[ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΜΑΡΙΝΟΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ] ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΤΕΣΤ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΜΑΔΑ Α

[ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΜΑΡΙΝΟΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ] ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΤΕΣΤ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΜΑΔΑ Α ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΤΕΣΤ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΜΑΔΑ Α Στις παρακάτω προτάσεις, από Α.1. μέχρι και Α.5, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της καθεμιάς και δίπλα του την

Διαβάστε περισσότερα

ετών Αποκλειστική δωρεά: Μια δράση του:

ετών Αποκλειστική δωρεά: Μια δράση του: ετών Αποκλειστική δωρεά: Μια δράση του: Πρόγραμμα Δωρεάν Κατάρτισης ΝΕΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ - ΝΕΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ Από το Ινστιτούτο Βιομηχανικής και Επιχειρησιακής Επιμόρφωσης & Κατάρτισης (ΣΕΒ-ΙΒΕΠΕ) Με την ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία Επιχειρηματικότητας ΙΙ

Στοιχεία Επιχειρηματικότητας ΙΙ Στοιχεία Επιχειρηματικότητας ΙΙ Νικόλαος Μυλωνίδης Απρίλιος 2007 1 Η έννοια του Επιχειρηματία Αναλαμβάνει δράση Συνδυάζει καινοτομικά και δημιουργικά τους συντελεστές της παραγωγής Παράγει προϊόντα και

Διαβάστε περισσότερα

Εισηγήτρια: Ε.Δημητριάδου ΕΕΔΙΠ

Εισηγήτρια: Ε.Δημητριάδου ΕΕΔΙΠ Εισηγήτρια: Ε.Δημητριάδου ΕΕΔΙΠ Αποτελεσματικό Δομημένο Περιεκτικό Σύντομο Φιλικό στον χρήστη Ελκυστικό Δεδομένα Πρωτογενή Έρευνα Δευτερογενή Έρευνα Περίληψη Τμήμα Marketing Τμήμα Επιχείρησης Ομάδα Διοίκησης

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές αρχές σχεδιασμού και οργάνωσης Βιωματικών Δράσεων στο Γυμνάσιο. Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φ.Α.

Βασικές αρχές σχεδιασμού και οργάνωσης Βιωματικών Δράσεων στο Γυμνάσιο. Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φ.Α. Βασικές αρχές σχεδιασμού και οργάνωσης Βιωματικών Δράσεων στο Γυμνάσιο Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φ.Α. Βιωματικές Δράσεις Γυμνασίου Στην Α τάξη υλοποιούνται θέματα του διδακτικού αντικειμένου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. 12/3/2018 Μάθημα ΣΤ6061 «Επιχειρησιακός Σχεδιασμός και Διαχείριση Έργων» Δρ.

ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. 12/3/2018 Μάθημα ΣΤ6061 «Επιχειρησιακός Σχεδιασμός και Διαχείριση Έργων» Δρ. ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 12/3/2018 Μάθημα ΣΤ6061 «Επιχειρησιακός Σχεδιασμός και Διαχείριση Έργων» Δρ. Ελένη Καρφάκη Στόχοι: συγκεκριμένα αποτελέσματα προς επίτευξη σε συγκεκριμένο

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ

Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ 3 Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΣΥΡΟ-ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 205 Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ (Ένα παραμύθι από μεγάλα παιδιά) Παπαλουκά Κων/να Εκπαιδευτικός Β θμιας Εκπαίδευσης Νηπιοβρεφοκόμος Τσαγκουρνού Ελισάβετ Εκπαιδευτικός

Διαβάστε περισσότερα

Κρίσιμα θέματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη στο Σχεδιασμό του νέου Τεχνικού - Επαγγελματικού Σχολείου

Κρίσιμα θέματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη στο Σχεδιασμό του νέου Τεχνικού - Επαγγελματικού Σχολείου Κρίσιμα θέματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη στο Σχεδιασμό του νέου Τεχνικού - Επαγγελματικού Σχολείου Αθανάσιος Κονταξής Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ 12 Μηχανολόγος Μηχανικός Δρ Τεχνικής Επικοινωνίας Η σημερινή

Διαβάστε περισσότερα

«Εγγύηση για τη Νεολαία»

«Εγγύηση για τη Νεολαία» Πρόγραμμα ενημέρωσης και κινητοποίησης των Νέων εκτός Απασχόλησης, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης έως 24 ετών για τις προοπτικές ένταξής τους στην Αγορά Εργασίας στους τομείς της της Γαλάζιας Ανάπτυξης και

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικό Εμπόριο. Ενότητα 3: Ηλεκτρονικό Επιχειρηματικό Σχέδιο Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

Ηλεκτρονικό Εμπόριο. Ενότητα 3: Ηλεκτρονικό Επιχειρηματικό Σχέδιο Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Ηλεκτρονικό Εμπόριο Ενότητα 3: Ηλεκτρονικό Επιχειρηματικό Σχέδιο Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρησιακός Σχεδιασμός & Επιχειρηματικότητα

Επιχειρησιακός Σχεδιασμός & Επιχειρηματικότητα ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Επιχειρησιακός Σχεδιασμός & Επιχειρηματικότητα Ενότητα 4: Επιχειρηματική Ομάδα Νικόλαος Καρανάσιος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών

Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» E ΚΥΚΛΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΡΡΥΘΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (Ο.Ε.)

ΟΜΟΡΡΥΘΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (Ο.Ε.) ΟΜΟΡΡΥΘΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (Ο.Ε.) Έννοια και χαρακτηριστικά της Ο.Ε. Σύσταση της Ο.Ε., διατυπώσεις Αντικείμενο της λογιστικής εισφοράς, βασικές λογιστικές εγγραφές, σύσταση της Ο.Ε. Η λογιστική παρακολούθηση της

Διαβάστε περισσότερα

Μαγδαληνή Παπαδοπούλου 6/11/2011

Μαγδαληνή Παπαδοπούλου 6/11/2011 Μαγδαληνή Παπαδοπούλου 6/11/2011 Η Επιχείρηση Η ανάγκη Να βοηθήσουμε τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες να ξεπεράσουν το πρόβλημα της Δυσαριθμησίας* Στόχος Δημιουργία λογισμικού για την έγκαιρη διάγνωση

Διαβάστε περισσότερα

Μάρκετινγκ Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών

Μάρκετινγκ Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών Μάρκετινγκ Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών Ενότητα 4: Σχεδιασμός και έρευνα μάρκετινγκ στις τράπεζες Δρ. Καταραχιά Ανδρονίκη Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

Specisoft. www.specisoft.gr. Άρθρο: Το Νεκρό Σημείο της Επιχείρησης. Η χρησιμότητά του. Περιεχόμενα. Γενικά. Οι συνιστώσες του Νεκρού Σημείου

Specisoft. www.specisoft.gr. Άρθρο: Το Νεκρό Σημείο της Επιχείρησης. Η χρησιμότητά του. Περιεχόμενα. Γενικά. Οι συνιστώσες του Νεκρού Σημείου Specisoft www.specisoft.gr Άρθρο: Το Νεκρό Σημείο της Επιχείρησης & Η χρησιμότητά του Περιεχόμενα Γενικά Οι συνιστώσες του Νεκρού Σημείου Ο Υπολογισμός του Νεκρού Σημείου Το Νεκρό Σημείο ως δείκτης παραγωγικότητας

Διαβάστε περισσότερα

Προηγμένες Υπηρεσίες Τηλεκπαίδευσης στο ΤΕΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ. Νικόλαος Καρανάσιος Επίκουρος Καθηγητής

Προηγμένες Υπηρεσίες Τηλεκπαίδευσης στο ΤΕΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ. Νικόλαος Καρανάσιος Επίκουρος Καθηγητής ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Νικόλαος Καρανάσιος Επίκουρος Καθηγητής Επενδυτές (αυτοί που διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία). Στελέχη με ειδικές δεξιότητες (κλειδιά). Εξωτερικοί Συνεργάτες Κύριοι Χρηματοδότες καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος μαθήματος/συνεδρίας: Επιχειρηματικός Σχεδιασμός ΙΙ Εισηγητής: Ιωάννης Χαραλαμπίδης Σάμος, 03 07 Μαΐου 2014

Τίτλος μαθήματος/συνεδρίας: Επιχειρηματικός Σχεδιασμός ΙΙ Εισηγητής: Ιωάννης Χαραλαμπίδης Σάμος, 03 07 Μαΐου 2014 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ "ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ" «Στήριξη και Ανάδειξη Πολυνησιωτικών ΑΕΙ» ΔΡΑΣΗ 4: Εκπαίδευση και

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας-ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ, ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΠ.

Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας-ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ, ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΠ. Χ. ΑΠ. ΛΑΔΙΑΣ Είναι μια από τις κυριότερες λειτουργίες της διοίκησης ανθρωπίνων πόρων. Η εκπαίδευση είναι η οργανωμένη διαδικασία μάθησης που στοχεύει στην απόκτηση γνώσεων και ικανοτήτων για ένα ορισμένο

Διαβάστε περισσότερα

"Ανακαλύπτοντας την ένατη τέχνη...τα κόμικς!"

Ανακαλύπτοντας την ένατη τέχνη...τα κόμικς! ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σχ. Έτος:2015-2016 ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ: 6o ΓΕΛ ΑΓΡΙΝΙΟΥ Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: "Ανακαλύπτοντας την ένατη τέχνη...τα κόμικς!" ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝOY ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚOY

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ. Creating my own company

ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ. Creating my own company ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ Creating my own company Στόχος του Προγράμματος Το πρόγραμμα με τίτλο «Δημιουργώντας την Δική μου Επιχείρηση» είναι μα πλήρης, αυτόνομη και ολοκληρωμένη εκπαιδευτική

Διαβάστε περισσότερα

YΠΟΔΕΙΓΜΑ ΙΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕ09 ΠΕ09

YΠΟΔΕΙΓΜΑ ΙΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕ09 ΠΕ09 YΠΟΔΕΙΓΜΑ ΙΙ - ΖΩΝΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ - ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΚΑΡΙΟΦΥΛΛΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΕ09 ΠΕ09 1. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ 1.1

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 (Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 (Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 (Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ) Να σημειώσετε το σωστό ή το λάθος στο τέλος των προτάσεων: 1. Λειτουργικός στόχος του σχολείου είναι η μόρφωση των ανθρώπων. 2. Η επιχείρηση αποτελεί κοινωνική οργάνωση, γιατί

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτικές επισκέψεις. Γιώργος Γώγουλος

Διδακτικές επισκέψεις. Γιώργος Γώγουλος Διδακτικές επισκέψεις Γιώργος Γώγουλος Θεσμικό πλαίσιο Αρ.Πρωτ.Φ10/50071/Δ2/24-03-2016/ΥΠΠΕΘ επισημαίνουμε ότι δεν ισχύει η με αρ. πρ. 5181/Γ7/17-01-2012 διευκρινιστική εγκύκλιος και ισχύει αποκλειστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δρ. Μαυρίδης Δημήτριος ΤΜΗΜΑ: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δρ. Μαυρίδης Δημήτριος ΤΜΗΜΑ: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δρ. Μαυρίδης Δημήτριος ΤΜΗΜΑ: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ 1 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Πως αξιολογούν οι φοιτητές το πρόγραμμα επιχειρηματικότητας της. ΜΚΕ ΑΣΠΑΙΤΕ: Συμπεράσματα από την εσωτερική αξιολόγηση

Πως αξιολογούν οι φοιτητές το πρόγραμμα επιχειρηματικότητας της. ΜΚΕ ΑΣΠΑΙΤΕ: Συμπεράσματα από την εσωτερική αξιολόγηση Πως αξιολογούν οι φοιτητές το πρόγραμμα επιχειρηματικότητας της ΜΚΕ ΑΣΠΑΙΤΕ: Συμπεράσματα από την εσωτερική αξιολόγηση Εισηγήτρια: Χαρά Κατελάνου, Μέλος του Επιστημονικού Εποπτικού Συμβουλίου της ΜΚΕ ΑΣΠΑΙΤΕ

Διαβάστε περισσότερα

Του κ. Κωνσταντίνου Γαγλία Γενικού Διευθυντή του BIC Αττικής

Του κ. Κωνσταντίνου Γαγλία Γενικού Διευθυντή του BIC Αττικής Του κ. Κωνσταντίνου Γαγλία Γενικού Διευθυντή του BIC Αττικής ΒΑΣΙΚΟΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΩΝ CLUSTERS Με σκοπό τον εντοπισμό των βασικών παραγόντων επιτυχίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος... 13

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος... 13 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος............................................. 13 Εισαγωγή Τρεις πραγματικές ιστορίες............................17 Πρώτη ιστορία....................................17 Δεύτερη ιστορία..................................

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών ΕΠΙΜΕΕΙΑ: ΝΙΚΟΑΟ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΟΓΟ ΠΡΟΟΜΟΙΩΗ ΔΙΑΓΩΝΙΜΑΤΩΝ 1 Κεφάλαιο 1 ο Επιχειρήσεις και Οργανισμοί Ομάδα Α Ερωτήσεις ωστού άθους Α1) Η έρευνα

Διαβάστε περισσότερα