Eιδική Θεματική Δραστηριότητα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Eιδική Θεματική Δραστηριότητα"

Transcript

1 Eιδική Θεματική Δραστηριότητα Εικονική Επιχείρηση «Τα Σαπουνάκια» 2 ο ΕΠΑΛ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ Β Τάξη Τμήμα: Βο Τομέας: Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών Υπεύθυνοι καθηγητές: Πατσούρη Διονυσία Σεϊντή Δήμητρα Σχολικό Έτος:

2 Μαθητές που συμμετείχαν στην υλοποίηση της ειδικής θεματικής «Τα Σαπουνάκια» ΟΜΑΔΑ Α Τσιχλιά Αθηνά Μπουσάι Τάσος Μοσχόβου Ηρώ Κωνσταντόπουλος Θανάσης Σταθοπούλου Γεωργία ΟΜΑΔΑ Β Κοτσέτα Κωνσταντίνα Κογκάκη Βερόνικα Ζορμπάνου Μάγδα Γιαλαμάς Αντώνης Μάργαρης Δημήτρης ΟΜΑΔΑ Γ Ζαχαροπούλου Φανή Ανδρικοπούλου Αναστασία Τριχά Παυλίνα Μακροπούλου Κλεονίκη Λιαποπούλου Μαρία ΟΜΑΔΑ Δ Μπουτζαρέλη Νίκη Ιωαννίδη Μαρία Τεμπονέρα Μίνα Χόκιας Κωνσταντίνος Κόντης Γιώργος ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΑΤΣΟΥΡΗ ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΣΕΪΝΤΗ ΔΗΜΗΤΡΑ Σχολικό Έτος:

3 Πρόλογος... 4 Διερευνητικά Ερωτήματα... 5 Στελέχωση της επιχείρησης Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών του 2ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας Το σύστημα της επιχείρησης... 7 Όραμα της επιχείρησης... 8 Αποστολή της επιχείρησης... 8 Σκοπός της επιχείρησης... 8 Στόχος της επιχείρησης... 8 Στόχοι που μπορούν να επιτευχθούν σε συλλογικό επίπεδο... 8 Στόχοι που μπορούν να επιτευχθούν σε προσωπικό επίπεδο... 9 Γενικές Πληροφορίες Χρηματοοικονομικό Τμήμα Καταστατικό επιχείρησης Αγορά Μηχανολογικού Εξοπλισμού Υλικά συσκευασίας Ανάλυση Νεκρού Σημείου Οικονομικές καταστάσεις Ισολογισμός Τμήμα Παραγωγής Στόχοι της παραγωγής Εγκαταστάσεις της επιχείρησης Προμήθειες υλικών Διαδικασία Παραγωγής Σχεδιασμός της παραγωγής Προγραμματισμός παραγωγής Διασφάλιση ποιότητας και έλεγχος της παραγωγικής διαδικασίας Αποθήκευση Τμήμα Ανθρωπίνων Πόρων και Δημοσίων Σχέσεων Στόχος Εκπαίδευση Αξιολόγηση και πολιτική Αμοιβών Κοινωνική και Υγειονομική Υποστήριξη Τμήμα Πωλήσεων και Marketing Απολογισμοί των μέχρι τώρα δράσεων και αποτελεσμάτων Τήρηση Αρχείου Συμπεράσματα Οφέλη της Διαθεματικής - Βιοματικής εργασίας Για τους καθηγητές Αδύνατα σημεία: Επίλογος Βιβλιογραφία Σχολικό Έτος:

4 Πρόλογος «Τα Σαπουνάκια» είναι μια νέα εικονική επιχείρηση που αποτελείται από μαθητές του 2 ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας της Β τάξης του τομέα Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών και ιδρύθηκε τον Νοέμβριο 2012 για να καλύψει την ανάγκη των καταναλωτών με αγνά και παραδοσιακά, χειροποίητα προϊόντα, ντόπιας παραγωγής χωρίς χημικά. Αποστολή της επιχείρησης είναι η παραγωγή και η εμπορία Σαπουνιών με αγνά υλικά. Επίσης βοηθά τους μαθητές να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες στην Οικονομική Επιστήμη και Επιχειρηματικότητα και να τους ευαισθητοποιήσει σε θέματα επιχειρηματικής σκέψης και κουλτούρας. Η χρήση υψηλής ποιότητας ελαιολάδου είναι το σήμα κατατεθέν της επιχείρησης που επιτρέπει την δημιουργία σαπουνιών με εξαιρετικές ενυδατικές, καθαριστικές ικανότητες. Τα σαπουνάκια είναι αρωματισμένα με αγνά αιθέρια έλαια (τριαντάφυλλο, λεβάντα, λεμόνι και γιασεμί) και δεν περιέχουν ζωικά λύπη, συντηρητικά και χρωστικές ουσίες. Σχολικό Έτος:

5 Διερευνητικά Ερωτήματα Ποιά είναι η Επιχειρηματική ιδέα; Ποιά είναι η καινοτομία της; Με ποιό τρόπο θα υλοποιηθεί η ιδέα; Γιατί είναι επιτυχημένη η ιδέα; Ποιοί είναι οι πελάτες της; Πως θα χρηματοδοτηθεί η επιχείρησης; Ποιά είναι τα έσοδα που περιμένουμε και σε τι χρονικό διάστημα; Ποιοί είναι οι προμηθευτές; Ποιά είναι η σχέση που έχουμε με τις τράπεζες; Τι τεχνολογία θα χρησιμοποιήσουμε; Ποιά είναι τα προσόντα του ανθρώπινου δυναμικού ; Ποιά είναι η σχέση της επιχείρησης με το εσωτερικό και το εξωτερικό περιβάλλον; Πως θα γίνει η προώθηση των πωλήσεων, με ποιούς πωλητές και με ποιό τρόπο; Σχολικό Έτος:

6 Στελέχωση της επιχείρησης Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών του 2ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας. Οι ιδρυτές της επιχείρησης αποτελούνται από τέσσερεις ομάδες 1) Τμήμα χρηματοοικονομικό με τους παρακάτω μαθητές: Κοτσέτα Κωνσταντίνα Ζορμπάνου Μάγδα Κογκάκη Βερόνικα Μάργαρης Δημήτρης Γιαλαμάς Αντώνης 2)Τμήμα Προμηθειών και Παραγωγής με τους παρακάτω μαθητές: Ζαχαροπούλου Φανή Λιαποπούλου Μαρία Τριχά Παυλίνα Μακροπούλου Κλεονίκη Ανδρικοπούλου Αναστασία 3)Τμήμα Πωλήσεων και Marketing με τους παρακάτω μαθητές: Μπουτζαρέλη Νίκη Ιωαννίδη Μαρία Κόντης Γιώργος Τεμπονέρα Ασήμω Χόκιας Κωνσταντίνος 4)Τμήμα Ανθρώπινων Πόρων και Δημοσίων Σχέσεων με τους παρακάτω μαθητές: Τσιχλιά Αθηνά Σταθοπούλου γεωργία Μοσχόβου Ηρώ Κωνσταντόπουλος Αθανάσιος Σχολικό Έτος:

7 Το σύστημα της επιχείρησης Εισροές Άνθρωποι Κεφάλαιο Πληροφορίες Υλικά κ.λ.π Εκροές Προϊόντα Υπηρεσίες Πληροφορίες κ.λ.π. Σχολικό Έτος:

8 Όραμα της επιχείρησης Όραμα μας είναι η δημιουργία ενός κόσμου, στον οποίο οι επιχειρήσεις δεν θα λειτουργούν αποκομμένες από τις ανθρώπινες αξίες και οι πολίτες σε κανένα μέρος της γης δεν θα χρειάζεται να ζητιανεύουν για να επιβιώσουν και αυτό μπορεί να συμβεί όταν όλοι οι καταναλωτές αναλογισθούμε τις ατομικές μας ευθύνες και υποστηρίζουμε εκείνες τις επιχειρηματικές προσπάθειες που σέβονται τους παραγωγούς των προϊόντων. Αποστολή της επιχείρησης Είναι η εμπορία σαπουνιών με αγνά υλικά. Επιδιώκουμε να δείξουμε στις ημέρες μας ότι υπάρχει θέση στην προώθηση «Ηθικού Επιχειρείν» «Δίκαιου Εμπορίου» και τη στήριξη κάθε παραγωγικής πρωτοβουλίας, που μπορεί να εξασφαλίσει στους πολίτες του υγιεινά και προστατευτικά προϊόντα προς το περιβάλλον. Επιθυμούμε να δείξουμε ότι υπάρχει στις ημέρες μας θέση για αλληλεγγύη, ανθρωπιά παρά τη κρίση που μας μαστίζει. Σκοπός της επιχείρησης Η ανάπτυξη προσωπικών και επιχειρηματικών δεξιοτήτων, ικανοτήτων, η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα επιχειρηματικής σκέψης, κουλτούρας, και ανάπτυξη επιχειρηματικής νοοτροπίας. Η συγκεκριμένη εικονική επιχείρηση στοχεύει στην αναβάθμιση της ποιοτικής διαθεματικής εργασίας, μέσω της ενίσχυσης της με τη χρήση καινοτόμων ιδεών που εξυπηρετούν την σύνδεση της επαγγελματικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Στόχος της επιχείρησης Οι νέοι μαθαίνουν να εργάζονται ομαδικά, να οργανώνουν, να σέβονται το περιβάλλον, να εφαρμόζουν καινοτομίες ή ένα επιχειρηματικό σχέδιο(business plan)να πάρουν εμπειρίες από το εξωτερικό περιβάλλον με επισκέψεις στις συναφείς επιχειρήσεις, να μαθαίνουν την επιχειρηματικότητα, τον επαγγελματισμό και την καλή ποιότητα των προϊόντων. Να μάθουν πως λειτουργεί μια επιχείρηση, να αναπτύξουν νέες δεξιότητες, ομαδικότητα, διεξαγωγή παρουσιάσεων και ολοκληρωμένη εμπειρία με το να παίρνουν ρόλους θέσεων εργασίας στην επιχείρηση. Στόχοι που μπορούν να επιτευχθούν σε συλλογικό επίπεδο Οι μαθητές συνεργάζονται σε όλες τις φάσεις της Εικονικής επιχείρησης (προετοιμασία στην εφαρμογή με την παραγωγή του σαπουνιού),σε θεωρητικό επίπεδο στην παρουσίαση της εργασίας τους, αλλά και σε πρακτικό επίπεδο(κατασκευή σαπουνιού). Καλλιεργούνται διάφορες αρετές όπως η αλληλεγγύη και ο αθέμιτος ανταγωνισμός(άμιλλα). Η όλη αυτή διαδικασία έχει θετικό αντίκτυπο σε όλο το σχολείο τους. Σχολικό Έτος:

9 Οι ομάδες όλων των μαθητών αποκτούν αυτοπεποίθηση, όταν στο τέλος της εργασίας τους βλέπουν τα αποτελέσματα των προσπαθειών τους. Στόχοι που μπορούν να επιτευχθούν σε προσωπικό επίπεδο Οι μαθητές ενισχύουν την αυτογνωσία, την αυτοπεποίθηση, την υπευθυνότητα και την δημιουργικότητα τους. Ενισχύεται η επιχειρηματικής τους σκέψη. Ανοίγονται ορίζοντες στον επαγγελματικό προσανατολισμό και στην κατάρτιση τους. Σχολικό Έτος:

10 Γενικές Πληροφορίες Επωνυμία: «Τα σαπουνάκια» Διεύθυνση: Αμαλιάδα Τέρμα Ναυαρίνου τ.κ Τύπος επιχείρησης: Ατομική Εικονική Επιχείρηση Ημερομηνία ίδρυσης: Νοέμβριος 2012 Προφίλ Επιχείρησης Η επιχείρηση Τα σαπουνάκια είναι μια εικονική επιχείρηση που ιδρύθηκε από τους μαθητές της Β Τάξης του Τομέα Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών. Προϊόντα Τα προϊόντα μας είναι χειροποίητα σαπούνια. Όλες οι πρώτες ύλες είναι ντόπιας παραγωγής και παρασκευάζονται μετά από παραγγελία του πελάτη. Απευθύνονται σε καταναλωτές που ζητούν σαπούνια μα αγνά υλικά. Το προϊόν μας είναι μοναδικό διότι δεν είναι μαζικής παραγωγής, αποθηκεύονται, δεν έχουν ημερομηνία λήξης, δεν περιέχουν επικίνδυνα χημικά και πάνε κατευθείαν από την παραγωγή στην κατανάλωση. Σχολικό Έτος:

11 Χρηματοοικονομικό Τμήμα Καταστατικό επιχείρησης Καταστατικό της Εικονικής επιχείρησης Τα Σαπουνάκια Σύσταση της επιχείρησης και επωνυμία Στην Αμαλιάδα σήμερα Οι μαθητές της Β Τάξης του Τομέα Οικονομίας και Διοίκησης αποφάσισαν να ιδρύσουν εικονική επιχείρηση με την επωνυμία Τα σαπουνάκια. - Η έδρα της επιχείρησης είναι στο χώρο του 2 ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας όπου μας έχουν παραχωρηθεί από το σχολείο 100τ.μ. -Ο σκοπός της επιχείρησης είναι η παραγωγή και η εμπορία χειροποίητων Σαπουνιών με αγνά και ντόπια προϊόντα και να κάνουμε γνωστή την ύπαρξη της επιχείρησης στην ευρύτερη περιοχή. - Η διάρκεια της επιχείρησης ορίζεται για δύο συνεχή σχολικά έτη. -Το κεφάλαιο της επιχείρησης ορίζεται στο ευρώ στο οποίο από τις εισφορές των καθηγητών και των μαθητών και οι διαχειριστές της επιχείρησης ορίζονται οι μαθητές του χρηματοοικονομικού τμήματος :Κοτσέτα Κωνσταντίνα, Ζορμπάνου Μάγδα, Κογκάκη Βέρα, Μάργαρης Δημήτρης, Γιαλαμάς Αντώνης -Στο τέλος κάθε σχολικού έτους συντάσσεται ισολογισμός, απογραφή και κλείνουν τα βιβλία σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Β.Σ. -Οι τέσσερεις ομάδες των μαθητών συμμετέχουν στα Αποτελέσματα χρήσης, Κέρδη Ζημιές ισομερώς Η λύση της επιχείρησης Η επιχείρηση λύεται με την πάροδο του χρόνου των δύον σχολικών ετών. Η εκκαθάριση της επιχείρησης γίνεται από διαχειριστές όπου διεξάγονται εργασίες απαραίτητες για τον σκοπό της ( ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης, εξόφληση υποχρεώσεων προς τρίτους, απόδοση των εισφορών και διανομή του λογιστικού υπολοίπου). Οι συμβαλλόμενοι Μαθητές: ομάδα χρηματοοικονομικών Παραγωγής Marketing Πωλήσεων και διανομής Καθηγητές: Πατσούρη Διονυσία Σεϊντή Δήμητρα -Γνωστοποίηση της έναρξης της εικονικής επιχείρησης στη Δ.Ο.Υ. Αμαλιάδας. -Βεβαίωση εγγραφής της επιχείρησης στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο. -Φορολογική ενημερότητα -Μισθωτήριο για δωρεάν παραχώρηση του χώρου όπου χρησιμοποιούνται για την Παρασκευή Σαπουνιών από τον διευθυντή του σχολείου. Σχολικό Έτος:

12 -Άδειας από την Υγειονομική Υπηρεσία. -Θεώρηση βιβλίων και στοιχείων σύμφωνα με το ΚΦΑΣ. Στόχος ο κύριος σκοπός μας είναι η αύξηση του τζίρου και ταυτόχρονα να μειώσουμε τα σταθερά μας έξοδα. Επίσης να αξιοποιήσουμε τους Οικονομικούς μας πόρους προς ωφέλεια των μαθητών μέσα και έξω από την επιχείρηση. Αγορά Μηχανολογικού Εξοπλισμού Κατσαρόλα τεμάχια δύο Ξύλινη κουτάλα τεμάχια δύο Θερμόμετρο μαγειρικής Ηλεκτρικό αναδευτήρας τεμ. ένα Καλούπια τεμ. 100 Αγορά α υλών Ελαιόλαδο 15κιλά Καυστική σόδα(ποτάσα)2κιλά Απιονισμένο νερό 1δοχείο 5lit. Αιθέρια έλαια 9τεμάχια των 5gr. Υλικά συσκευασίας Διχτάκια και κορδέλα Σελοφάν σε ρολάκια Ειδικό στολισμένο χαρτί τεμ.50 κόλλες Υλικά συσκευασίας Διχτάκια και κορδέλα τεμ 100 Ζελοφάν σε ρολάκια 10 τεμ. Ειδικό στολισμένο χαρτί 50 κόλλες Σχολικό Έτος:

13 Ενεργητικό ΠΑΓΙΑ 1.Κτίρια Μηχανήματα κ λοιπός τεχνολ.εξοπλισμός Έπλιπλα κ Η/Υ 700 ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝΤΑ 1. Α ύλες Υλικά συσκευασίας 40 ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ Ταμείο 200 Σύνολο Ενεργητικού ΠΑΘΗΤΙΚΟ Αρχική Απογραφή ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ιδια κεφάλαια Σύνολο Παθητικού Σχολικό Έτος:

14 Ανάλυση Νεκρού Σημείου Η επιχείρηση ζει σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Ότι προϋπολογίζουμε γι αυτή έχει κάποια πιθανότητα να συμβεί. Μέσο σ αυτή την απροσδιόριστα είναι λογικό να υπολογίζουμε κάποια οικονομικά μεγέθη, με αντίστροφη λογική. Ένα από αυτό είναι το νεκρό σημείο λειτουργίας της επιχείρησης Νεκρό σημείο για την επιχείρηση είναι το αναγκαίο ύψος των πωλήσεων (τζίρου), στο οποίο εάν πραγματοποιήσει η επιχείρηση καλύπτει όλα τα έξοδα, δηλαδή δεν πραγματοποιεί μετά από το σημείο αυτό. «Ίσα βάρκα ίσα νερά» όπως εύστοχα παρατήρησε κάποιος. Εκφράζεται ως αξία πωλήσεων: Σε τι ύφος πωλήσεων (τζίρου) η επιχείρηση δεν πραγματοποιεί ούτε κέρδος, ούτε ζημιά. Υπολογίζουμε ότι το ύφος αυτό θα είναι στα 3.840,00 ΕΥΡΩ. Οικονομικές καταστάσεις Κατάσταση εσόδων Υπολογίζουμε ότι θα έχουμε τζίρο ΕΥΡΩ, τον πρώτο χρόνο λειτουργίας με μεικτό περιθώριο κέρδους 50%. Οι υποχρεώσεις της εταιρείας εξυπηρετούνται από τα ίδια κεφάλαια. Οι προμηθευτές μας πληρώνονται με μετρητά. Η επιχείρηση δεν έχει υποχρεώσεις. Σχολικό Έτος:

15 Ισολογισμός Μέχρι το τέλος του έτους όλες οι οικονομικές υποχρεώσεις θα τακτοποιηθούν και το υπόλοιπο των χρημάτων θα κατανέμεται ισομερώς μεταξύ των ομάδων μαθητών. ΑΡΧΙΚΟΣ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟ Ι. ΠΑΓΙΑ Κεφάλαιο Κτίρια 2000 Ίδιο Κεφάλαιο 2.Μηχανήματα και 800 λοιπός εξοπλισμός 3. Έπιπλα και Η/Υ 700 ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝΤΑ 1. Α ύλες Υλικά 40 συσκευασίας ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ Ταμείο 200 Σύνολο Ενεργητικού 3840 Σύνολο Παθητικού 3840 Σχολικό Έτος:

16 Τμήμα Παραγωγής Στόχοι της παραγωγής Η ανάδειξη καλής ποιότητας στο παραγόμενο προϊόν. Η προμήθεια πρώτων υλών από την ντόπια παραγωγή. Η σταθερότητα και η ασφάλεια των παραγόμενων προϊόντων. Ο σεβασμός προς το περιβάλλον. Η προώθηση των προϊόντων μέσο του διαδικτύου. Οι μαθητές μπαίνουν σε μια βιωματική διαδικασία και αποκτούν εμπειρία. Εγκαταστάσεις της επιχείρησης Το προϊόν παράγεται στο χώρο των 100 τ.μ. το οποίο μας έχει παραχωρήσει το σχολείο από ανθρώπινο δυναμικό τους μαθητές με κατάλληλες γνώσεις και εμπειρίες και με την βοήθεια και συμπαράσταση των καθηγητών τους λαμβάνοντας όλα τα μέτρα ασφαλείας. Προμήθειες υλικών Το ελαιόλαδο είναι ντόπιας παραγωγής και προσφέρθηκε δωρεάν από τους μαθητές και το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων. Τα αιθέρια έλαια αγοράστηκαν από το κατάστημα Hondos Center της περιοχής της Αμαλιάδας. Η καυστική σόδα και το απιονισμένο νερό από το κατάστημα «Νάρνος» στην Αμαλιάδα. Διαδικασία Παραγωγής Διαλύουμε την καυστική σόδα στο νερό, (βάζουμε την σόδα στο νερό)μέσα σε ανοξείδωτη κατσαρόλα ή αφήνουμε το διάλυμα να κρυώσει. Στη συνέχεια ρίχνουμε το ελαιόλαδο ανακατεύουμε συνέχεια με το ηλεκτρικό αναδευτήρα για 15 ή και περισσότερο. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι το μείγμα να πάρει την ποιότητα της μπεσαμέλ στη φάση αυτή ρίχνουμε τα αρωματικά αιθέρια έλαια τα οποία έχουμε διαλύσει σε παγωμένο νερό, προκειμένου να πάρει άρωμα το σαπούνι, ανακατεύουμε συνέχεια προσθέτουμε χλιαρό διάλυμα ζάχαρη και νερό, ανακατεύουμε για λίγα λεπτά ακόμα ή στη συνέχεια το σερβίρουμε,, σε φόρμες, καλούπια ξύλινα. Το αφήνουμε σε σκιερό μέρος για περίπου 2 ημέρες για να στερεοποιηθεί και κατόπιν το βγάζουμε από τα καλούπια. Σχολικό Έτος:

17 ΠΡΟΣΟΧΗ σε όλη την διαδικασία της σαπουνοποίησεις, θα πρέπει να προσέχουμε για την καυστική σόδα είναι επικίνδυνη για έγκαυμα. Επίσης κατά την ανάμειξη του νερού με την σόδα παράγονται αναθυμιάσεις που δεν πρέπει να εισπνέουμε. Κατάλληλα για χρέος τα σαπούνια μας είναι μετά την περίοδο 2 μηνών. Σχεδιασμός της παραγωγής Βασικός στόχος η επιδίωξη του καλύτερου αποτελέσματος αφορά πιο κοντά τους μαθητές όλων των ομάδων, συνεργάστηκαν ομαδικά για το καλύτερο αποτέλεσμα. Αποφάσισαν τι σχήμα θα δώσουν στο προϊόν, τι υλικά συσκευασίας θα χρησιμοποιήσουν Τα σαπούνια έχουν σχήμα καρδιάς, παραλληλόγραμμα και τετράγωνα. Τα υλικά συσκευασίας είναι σελοφάν και μεταξωτές κορδέλες με διάφορα χρώματα. Προγραμματισμός παραγωγής Η παραγωγή χειροποίητων σαπουνιών με αγνά προϊόντα είναι προσιτά προς τους καταναλωτές, προγραμματίζουμε την παραγωγή σαπουνιών για το τρέχον έτος ή προγραμματίζουμε και για το μέλλον. Διασφάλιση ποιότητας και έλεγχος της παραγωγικής διαδικασίας Μαθητές με γνώσεις πάνω στο έλεγχο της παραγωγής τον προϊόντων παρακολουθούν και ελέγχουν όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας σύμφωνα με το προγραμματισμό που έχουν θέσει εξαρχής. Ελέγχουν την ποιότητα των σαπουνιών και τη ποσότητα. Σε περίπτωση που δεν πετύχουν τον αρχικό προγραμματισμό πραγματοποιούν τις κατάλληλες διορθωτικές κινήσεις ώστε τα προϊόντα να είναι σύμφωνα με τις αρχικές προδιαγραφές. Αποθήκευση Ως αποθήκη έχουμε ορίσει στο κτίριο του σχολείου μας ένα χώρο κατάλληλο για τη καλή συντήρηση και προφύλαξη του προϊόντος από υγρασία. Σχολικό Έτος:

18 Σχολικό Έτος:

19 Τμήμα Ανθρωπίνων Πόρων και Δημοσίων Σχέσεων Στόχος Οι ομάδες των μαθητών εργάζονται συλλογικά και δημιουργικά με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον. Δεν έχουν τα απαιτούμενα τεχνικά μέσα. Δεν έχουν τον απαιτούμενο χρόνο γιατί το μάθημα διδάσκεται 2 ώρες την εβδομάδα. Δεν είναι ηθικά σωστό να απευθύνονται στο ευρύτερο κοινό αφού αυτό θα ήταν αθέμιτος ανταγωνισμός στους επαγγελματίες της Αμαλιάδας που βιοπορίζονται από αυτά. Σχολικό Έτος:

20 ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΚΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ «ΤΑ ΣΑΠΟΥΝΑΚΙΑ» ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΚΟΤΣΕΤΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΜΠΟΥΤΖΑΡΕΛΗ ΝΙΚΗ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ MARKETING ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΕΩΝ Κοτσέτα Κωνσταντίνα Κογκάκη Βερόνικα Ζορμπάνου Μάγδα Γιαλαμάς Αντώνης Μάργαρης Δημήτρης Ζαχαροπούλου Φανή Ανδρικοπούλου Αναστασία Τριχά Παυλίνα Μακροπούλου Κλεονίκη Λιαποπούλου Μαρία Μπουτζαρέλη Νίκη Ιωαννίδη Μαρία Τεμπονέρα Μίνα Χόκιας Κωνσταντίνος Κόντης Γιώργος Τσιχλιά Αθηνά Μπουσάι Τάσος Μοσχόβου Ηρώ Κωνσταντόπουλος Αθανάσιος Σταθοπούλου Γεωργία Σχολικό Έτος: ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΑΤΣΟΥΡΗ ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΣΕΪΝΤΗ ΔΗΜΗΤΡΑ

21 Εκπαίδευση Οι μαθητές απέκτησαν εμπειρίες και γνώσεις μέσα από τα μαθήματα που διδάσκονται στον τομέα Οικονομίας και Διοίκησης καθώς και στα μαθήματα ειδικότητας: Αρχές Λογιστηρίου, Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη, Οικονομικά μαθηματικά και μαθήματα πληροφορικής. Απέκτησαν γνώσεις θεωρητικής από το Ηλεκτρονικό Δίκτυο Υπολογιστών που επιτρέπουν την μετάδοση πληροφοριών της εκπαίδευσης. Αξιολόγηση και πολιτική Αμοιβών Οι αμοιβές των εργαζομένων διέπονται από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας αναπροσαρμοσμένες στις σημερινές συνθήκες εργασίας. Η αξιολόγηση των αμοιβών των εργαζομένων εξαρτάται: από την ποιότητα της εργασίας τους από τον ανταγωνισμό μεταξύ των εργαζομένων από την δυνατότητα της επιχείρησης να καταβάλλει υψηλούς μισθούς από τον ανταγωνισμό που δημιουργούν οι άλλες επιχειρήσεις για ορισμένες θέσεις εργασίας. Κοινωνική και Υγειονομική Υποστήριξη Η Διεύθυνση του προσωπικού φροντίζει: Για την εξασφάλιση 1. των συντάξεων 2. των ασφαλίσεων 3. Ιατρική και Νοσοκομειακή περίθαλψη 4. αποζημιώσεις ασθένειας, ανεργίας, δανείων. Οργανώνει κοινωνικά και ψυχαγωγικά προγράμματα για τους εργαζόμενους. Σωστή επικοινωνία Σχολικό Έτος:

22 Τμήμα Πωλήσεων και Marketing Στόχοι Στόχος μας είναι να γίνουμε η πρώτη επιλογή του καταναλωτή για αγνά, φυσικά, χειροποίητα σαπούνια. Στρατηγική Marketing Αγορά-Στόχοι Επιδιώκουμε να κατοχυρώσουμε την θέση μας στην αγορά ως η μοναδική επιχείρηση που παράγει αγνά προϊόντα, με άριστη ποιότητα και με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος. Επίσης θέλουμε να προσεγγίσουμε τον πελάτη να αγοράσει προϊόντα οικονομικά και ποιοτικά. Προϊόντα Είναι χειροποίητα σαπούνια. Περιέχουν αγνά υλικά που είναι ντόπιας παραγωγής χωρίς τοξίνες. Η διαφορά τους από τα σαπούνια του εμπορίου είναι ότι στα δικά μας χρησιμοποιούνται φυσικές πρώτες ύλες που είναι φιλικές προς το δέρμα και το περιβάλλον. Τιμοκατάλογος της Εικονικής Επιχείρησης «Τα Σαπουνάκια» Προϊόν Πληροφορίες Τεμάχια Τιμή Σαπούνια 80 gr Με άρωμα λεβάντα 1 1 Σαπούνια 100 gr Με άρωμα γιασεμί 1 1,30 Σαπούνια Με άρωμα 150 gr τριαντάφυλλο 1 1,50 Προσοχή: Διευθυνόμαστε μόνο στους μαθητές και στους καθηγητές του 2 ου ΕΠΑΛ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ. Το σύνολο των χρημάτων θα διατεθεί με απόλυτη διαφάνεια στην πολυήμερη εκδρομή των μαθητών. Τόπος: Το προϊόν θα πουληθεί σε μεμονωμένους ιδιώτες, μίνι μάρκετ, καταστήματα καλλυντικών, φαρμακεία. Προώθηση Διαφήμισης Θα κάνουμε το προϊόν μας γνωστό με διάφορες τεχνικές προώθησης όπως διαφημιστικά φυλλάδια, μέσω του site μας (2 epalamaliad.ilei.sch.gr/sapounakia) Ο Καταναλωτής για να πεισθεί χρειάζεται να αναγνωρίσει πως το προϊόν είναι κατάλληλο για τη χρήση του και δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα. Αυτό θα το καταφέρουμε με διάφορες επιδείξεις, αλλά και Σχολικό Έτος:

23 προσφέροντας δωρεάν δείγματα. Μέσα από αυτή την διαδικασία ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητά του. Προγράμματα Δράσης προώθηση μέσω διαδικτύου (http://2epalamaliad.ilei.sch.gr/sapounakia) Η διαφήμιση των προϊόντων μέσω περιοδικών, αφισών και διαφημιστικών φυλλαδίων. παρουσίαση των προϊόντων σε τοπική έκθεση «Κερνάμε Ελλάδα» 15-17/2/2013 Αμαλιάδα. ανάρτηση αφισών σε κεντρικά σημεία του σχολείου μας. Διανομή Διαφημιστικών φυλλαδίων στους μαθητές και τους καθηγητές του σχολείου μας. Σχολικό Έτος:

24 Προϋπολογισμός και πρόβλεψη πωλήσεων Σκοπεύουμε ότι οι πωλήσεις μας θα είναι σε ικανοποιητικό βαθμό σχετικά με τις γνωριμίες των μαθητών και την προώθηση του προϊόντος που έχουμε πραγματοποιήσει. Η παρουσίαση των προϊόντων θα γίνει στο χώρο του σχολείου, στο τέλος της σχολικής περιόδου και θα πωληθούν τα προϊόντα σε προσιτές τιμές στους μαθητές τους και στους καθηγητές του σχολείου. Έρευνα Αγοράς Σήμερα ο επιχειρηματικός ανταγωνισμός είναι οξύς. Το Ελληνικό κράτος συνεχίζει να δημιουργεί στρεβλώσεις στην αγορά καταστρατηγώντας τους κανόνες ανταγωνισμού, δυσχεραίνοντας την υγιή ανάπτυξη προϊόντων που θα φτάσουν στους καταναλωτές όταν τα χρειάζονται και στις επιθυμητές ποσότητες. Στην παραγωγή και προώθηση σαπουνιών στην περιοχή μας, ανταγωνισμός υπάρχει όχι όμως μεγάλος, διότι υπάρχει μόνο μια επιχείρηση παραγωγής σαπουνιών. Σκοπεύουμε: Στην αποτελεσματική προώθηση των προϊόντων. Στην πληροφόρηση των καταναλωτών σχετικά με το προϊόν που διατίθεται. Στην προσπάθεια να πεισθούν οι καταναλωτές ότι το προϊόν είναι η καλύτερη εναλλακτική επιλογή για την ικανοποίηση των αναγκών τους. Τα μηνύματα που «εκπέμπονται» με την ιδιότυπη αυτή μορφή επικοινωνίας στους πωλητές και τους αγοραστές επηρεάζουν τη στάση και διαμορφώνουν ευνοϊκή καταναλωτική συμπεριφορά για το προϊόν. Το Σχολικό Έτος:

25 ανταγωνιστικό πλεονέκτημα είναι η τιμή που αποτελεί μέτρο σύγκρισης για τον καταναλωτή σε σχέση με άλλα παρόμοια προϊόντα που κυκλοφορούν και τον βοηθά να αποφασίσει κατάλληλα, ώστε τα χρήματα που διαθέτει για μία αγορά να του παρέχουν την αντίστοιχη ικανοποίηση. Προκειμένου να καταγράψουμε τις προτιμήσεις των καταναλωτών σχετικά με τα σαπούνια πραγματοποιήσαμε έρευνα αγοράς. Σκοπός της έρευνας ήταν η καταγραφή των απόψεων των καταναλωτών του Δήμου Ήλιδας, οι λόγοι που τους οδηγούν στην επιλογή σαπουνιού και πόσο τους επηρεάζουν οι διαδικασίες marketing στο ποιο τελικά σαπούνι και τι ποιότητας θα αγοράσουν. Ως καταλληλότερη μέθοδος για τη συλλογή των στοιχείων επελέγη η κατάρτιση ερωτηματολογίου. Ενδεικτικές ερωτήσεις ερωτηματολογίου: Προτιμάτε χειροποίητα ή βιομηχανικά σαπούνια; Είστε σίγουροι πως τα προϊόντα σαπουνιών που αγοράζετε από την εμπορική αγορά είναι φιλικά προς το περιβάλλον και το δέρμα σας; Ποιος είναι ο βασικός παράγοντας επιλογής σαπουνιού; Ποιο θα ήταν το ερέθισμα δοκιμής ενός καινούριου σαπουνιού; Γραφήματα απαντήσεων καταναλωτών: Σχολικό Έτος:

26 Σχολικό Έτος:

27 Απολογισμοί των μέχρι τώρα δράσεων και αποτελεσμάτων Από τη δοκιμαστική έναρξη λειτουργίας της εικονικής επιχείρησης τον Νοέμβριο 2012 μέχρι σήμερα, έχουν πωληθεί αρκετά τεμάχια σαπουνιών και τα έσοδά μας είναι 280 ευρώ τα οποία θα διατεθούν με κάθε διαφάνεια στους μαθητές της Β τάξης, προκειμένου να συμμετάσχουν στην πολυήμερη εκδρομή του σχολείου. Πλάνο μηχανογράφησης ΣΤΟΧΟΙ: Οι στόχοι της μηχανογράφησης Αύξηση παραγωγικότητας εξοικονόμηση του προσωπικού Η καλύτερη και πιο γρήγορη εξυπηρέτηση των πωλητών Τήρηση Αρχείου Μετά τη συλλογή πληροφοριών θα αρχειοθετηθούν σε ντοσιέ, φακέλους. Θα τηρούνται προθεσμίες. Έχουμε αντλήσει πληροφορίες από διάφορες πηγές και από τους καθηγητές μας. online εργαλεία Διαδίκτυο: 2epal-amaliad.ilei.sch.gr/sapounakia Σχολικό Έτος:

28 Συμπεράσματα Οφέλη της Ειδικής θεματικής - Βιωματικής εργασίας. Η Εικονική Επιχείρηση μας βοήθησε τόσο στο περιεχόμενο,όσο και στη διαδικασία μάθησης. Μέσα σε ένα δυναμικό περιβάλλον ευθυνών που βάζει σε εφαρμογή βασικές οικονομικές έννοιες, οι μαθητές παρά την ηλικία τους, κατάφεραν να δράσουν ως επαγγελματίες, να δείξουν τις ικανότητές τους και να βρουν και να καταλάβουν και να ξεπεράσουν τις αδυναμίες τους. Για τους μαθητές Οι μαθητές μέσω της συμμετοχής τους στη Ειδική θεματική - Βιωματική εργασία, απεκόμισαν οφέλη σε επίπεδο προσωπικών, αλλά και επιχειρηματικών γνώσεων και δεξιοτήτων ήτοι: Ανάπτυξη Δημιουργικού και επιχειρηματικού πνεύματος. Ανάληψη πρωτοβουλιών και ευθυνών. Βελτίωση των επικοινωνιακών τους δεξιοτήτων και της κοινωνικότητάς τους. Απόκτηση ικανοτήτων οργάνωσης και διοίκησης μιας επιχείρησης. Ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησής τους. Εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες. Καλλιέργεια και ανάδειξη ιδιαίτερων κλήσεων και ταλέντων. Διεύρυνση της προσωπικότητάς τους. Εξοικείωση με μεθόδους και διαδικασίες της αγοράς εργασίας και τον τρόπο λειτουργίας μιας επιχείρησης. Ανάπτυξη ικανοτήτων διαχείρισης ενός επιχειρηματικού σχεδίου με σαφής στόχους και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Ενημέρωση για τους επαγγελματικούς κλάδους και για τις συνθήκες ανταγωνισμού Για τους καθηγητές Οι καθηγητές που συμμετείχαν στη Ειδική θεματική - Βιωματική εργασία απεκόμισαν οφέλη τα οποία αφορούν κυρίως θέματα εκπαιδευτικής διαδικασίας, ήτοι: Απόκτηση γνώσεων και εμπειριών σε θέματα επιχειρηματικότητας. Επαφή με την αγορά εργασίας και τον επιχειρηματικό κόσμο και με υπηρεσίες (εκπαιδευτική εκδρομή στη εθνική τράπεζα Αμαλιάδας, επίσκεψη στην επιχείρηση «Κτήμα Μπριτζίκη» στον Πύργο). Αναβάθμιση της μαθησιακής διαδικασίας με τη χρήση καινοτομιών εκπαιδευτικών μεθόδων πέρα από το στερεότυπο πλαίσιο της καθημερινής εκπαιδευτικής λειτουργίας. Αναβάθμιση της εικόνας του σχολείου μας όπου υπηρετούμε. Αδύνατα σημεία: Οι αδυναμίες που παρατηρήθηκαν κατά την υλοποίηση της Ειδικής θεματικής -Βιωματικής εργασίας και επισημάνθηκαν στο πλαίσιο της αξιολόγησης αφορούν τα εξής: Στον περιορισμένο διαθέσιμο χρόνο για την ανάπτυξη της εικονικής επιχείρησης (2 ώρες την εβδομάδα). Σχολικό Έτος:

29 Στην έλλειψη επαρκούς χρόνου για την ολοκλήρωση των διαδικασιών προετοιμασίας, για την εφαρμογή εικονικής επιχείρησης. Στην ανεπάρκεια απαραίτητης υλικοτεχνική υποδομής σε επίπεδο σχολικών μονάδων, καθώς και μη έγκαιρης παροχής αναλώσιμων υλικών και εξοπλισμού στην έλλειψη απαραίτητων σεμιναρίων για την Ειδική θεματική πάνω στις Εικονικές Επιχειρήσεις. Σχολικό Έτος:

30 Επίλογος Οι μαθητές μέσω της εικονικής επιχείρησης «τα σαπουνάκια» που δημιούργησαν, απέκτησαν πολλές και διάφορες εμπειρίες παίρνοντας τους ρόλους-θέσεις υπαλλήλων μέσα στην επιχείρηση. Έμαθαν κατ αρχάς να δουλεύουν σαν ομάδα, να επικοινωνούν μεταξύ τους, να ηγούνται μια ομάδας και να είναι υπεύθυνοι επιχειρηματίες. Οι μαθητές έμαθαν διασκεδάζοντας, όλη η τάξη είχε μετατραπεί σαν μια επιχείρηση, οι καθηγητές εμψύχωναν, συντόνιζαν, καθοδηγούσαν και επόπτευαν. Έμαθαν το σημαντικότερο πώς να επιβιώνουν και να υπερασπίζονται το συμφέρον τους με σωστό τρόπο και πώς να γίνονται επιτυχημένοι επιχειρηματίες. Σχολικό Έτος:

31 Βιβλιογραφία -Σχολικά βιβλία ΕΠΑΛ Επιχειρηματικότητα και ανάπτυξη Αναστάσιου Δ Καραγιάννη-Γεωργι Μ.ΚΟΡΡΕΣ Αντώνιος του Ο.Ε.ΔΔ Σχολικό βιβλίο Αρχές οργάνωσης και Διονύσης επιχειρήσεων Μαρία Βαξεβανίδου, παναγ. Ρεκλείτης. Έκδοση 2012 του. -http://www.sivitanidios.edu.gr/index.asp.δημιουργία εικονικών επιχειρήσεων στα ΤΕΕ, Σιβιτανίδειος Δημόσιων και επαγγελμάτων. -http://news.pathfinder.gr/scitech/ http διαγωνισμός «καλύτερη εικονική επιχείρηση του 2011» -Ολοκληρωμένος οδηγός εφαρμογής δράσεων επαγγελματικών εκπαίδευσης φορέας υλοποίησης Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας(ΕΙΝ)έκδοση Επιχειρηματίες από τα θρανία. Ρεπορτάζ Εφημερίδα «Μακεδονία» 16/3/2012. Σχολικό Έτος:

Αρχές Διοίκησης και Οργάνωση Παραγωγής

Αρχές Διοίκησης και Οργάνωση Παραγωγής Αρχές Διοίκησης και Οργάνωση Παραγωγής 2015-16 Α.Τσίπουρας Εισαγωγή Στόχος του μαθήματος Σύγχρονες παγκόσμιες εξελίξεις, απελευθέρωση αγορών, ηλεκτρονικό εμπόριο Ανταγωνιστικό Περιβάλλον, Taxύτατες αλλαγές

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Η έννοια της επιχείρησης. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Η έννοια της επιχείρησης. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Η έννοια της επιχείρησης 1 Κάθε οικονομικό σύστημα λειτουργεί με στόχο την ικανοποίηση των αναγκών των καταναλωτών. Μέσα σε αυτό υπάρχουν οργανισμοί, δημόσιοι και ιδιωτικοί, τράπεζες, επιχειρήσεις,

Διαβάστε περισσότερα

Η επιχειρηματική ιδέα και η εταιρία spin off. Βασίλης Μουστάκης Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης vmoustakis@gmail.com

Η επιχειρηματική ιδέα και η εταιρία spin off. Βασίλης Μουστάκης Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης vmoustakis@gmail.com Η επιχειρηματική ιδέα και η εταιρία spin off Βασίλης Μουστάκης Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης vmoustakis@gmail.com Έρευνα αγοράς (Ι) Ανάγκη στην αγορά (κάτι που η αγορά θέλει αλλά δεν το έχει) Σύλληψη και

Διαβάστε περισσότερα

Β. ΕΙΣΑΓΩΓΗ : ΣΥΝΟΨΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Β. ΕΙΣΑΓΩΓΗ : ΣΥΝΟΨΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Μέτρο 3.1: Ενθάρρυνση Επιχειρηματικής Δράσης (Ενέργεια 3.1.1) Β. ΕΙΣΑΓΩΓΗ : ΣΥΝΟΨΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Η ελληνική εκπαίδευση δεν έχει δώσει, μέχρι σήμερα την απαιτούμενη βαρύτητα στα θέματα απασχόλησης

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Συνεργασία με το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece (ΣΕΝ/JA Greece)

Θέμα: Συνεργασία με το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece (ΣΕΝ/JA Greece) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ Γ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ Ι ΜΑΘΗΜΑ 2 ο

ΔΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ Γ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ Ι ΜΑΘΗΜΑ 2 ο ΔΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ Γ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ Ι ΜΑΘΗΜΑ 2 ο 1. Γενικά για την επιχείρηση Η επιχείρηση αποτελεί ένα στοιχείο της κοινωνίας μας, το ίδιο σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές αρχές διοίκησης. μιας μικρής επιχείρησης

Γενικές αρχές διοίκησης. μιας μικρής επιχείρησης Γενικές αρχές διοίκησης μιας μικρής επιχείρησης Η επιχείρηση αποτελεί μια παραγωγική - οικονομική μονάδα, με την έννοια ότι συνδυάζει και αξιοποιεί τους συντελεστές παραγωγής (εργασία, κεφάλαιο, γνώση,

Διαβάστε περισσότερα

YΠΟΔΕΙΓΜΑ ΙΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕ09 ΠΕ09

YΠΟΔΕΙΓΜΑ ΙΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕ09 ΠΕ09 YΠΟΔΕΙΓΜΑ ΙΙ - ΖΩΝΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ - ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΚΑΡΙΟΦΥΛΛΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΕ09 ΠΕ09 1. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ 1.1

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 [Δείγμα σημειώσεων για την ύλη[ ]

Κεφάλαιο 1 [Δείγμα σημειώσεων για την ύλη[ ] Κεφάλαιο 1 [Δείγμα σημειώσεων για την ύλη[1.2-1.3] 1.2 Η Επιχείρηση 1.2.1 Εισαγωγικές έννοιες Η Σημασία της Επιχείρησης Η Επιχείρηση αποτελεί ένα στοιχείο της κοινωνίας μας, το ίδιο σημαντικό με την οικογένεια.

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΕΝΟΣ BUSINESS PLAN. Εισαγωγή

ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΕΝΟΣ BUSINESS PLAN. Εισαγωγή ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΕΝΟΣ BUSINESS PLAN Εισαγωγή Η κατάρτιση ενός Επιχειρηματικού Σχεδίου αποτελεί ένα εργαλείο στο οποίο καταγράφεται ουσιαστικά το «Πλάνο Δράσης» της επιχείρησης, τα βήματα που θα

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρομεσαίες

Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρομεσαίες ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρομεσαίες

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΔΟΜΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ Το Επιχειρείν εστί Καινοτομείν

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΔΟΜΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ Το Επιχειρείν εστί Καινοτομείν ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΔΟΜΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ Το Επιχειρείν εστί Καινοτομείν Αποστολή Προς τι το Επιχειρείν; Κύριοι Στόχοι Περιγραφή της Αγοράς Στρατηγική Χρηματοοικονομικές Προβλέψεις Προγράμματα και Δραστηριότητες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙΝΩΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ» (INOV) Ζ ΚΥΚΛΟΣ To Κέντρο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

Management. Νικόλαος Μυλωνίδης Μάθημα 3 1 24/2/2010

Management. Νικόλαος Μυλωνίδης Μάθημα 3 1 24/2/2010 Management Νικόλαος Μυλωνίδης Μάθημα 3 1 Εισαγωγή Έννοια και Περιεχόμενο του Μάνατζμεντ Ποια είναι τα διοικητικά στελέχη και ποιος ο ρόλος τους στα διάφορα επίπεδα της ιεραρχίας Βάσικες δραστηριότητες

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρηµατικός Σχεδιασµός

Επιχειρηµατικός Σχεδιασµός Επιχειρηµατικός Σχεδιασµός Η απόφαση για την έναρξη επιχειρηµατικής δραστηριότητας Η πρώτη βασική ενέργεια (βήµα) είναι η δηµιουργία ενός επιχειρηµατικού σχεδίου. Το επιχειρηµατικό σχέδιο είναι ένα συµβόλαιο

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών

Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» E ΚΥΚΛΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο για Καθηγητές σχετικά με την Επιχειρηματικότητα στο Σχολείο

Ερωτηματολόγιο για Καθηγητές σχετικά με την Επιχειρηματικότητα στο Σχολείο Ερωτηματολόγιο για Καθηγητές σχετικά με την Επιχειρηματικότητα στο Σχολείο Στόχος αυτού του ανώνυμου ερωτηματολόγιου είναι να συγκεντρώσει τις απόψεις των καθηγητών σχετικά με το ενδιαφέρον τους να υλοποιήσουν

Διαβάστε περισσότερα

Ετήσια Έρευνα της ManpowerGroup για την Έλλειψη Ταλέντου στην Ελλάδα - 2013

Ετήσια Έρευνα της ManpowerGroup για την Έλλειψη Ταλέντου στην Ελλάδα - 2013 ManpowerGroup Μεσογείων 2-4 Πύργος Αθηνών 115 27 Αθήνα WWW.MANPOWERGROUP.GR T: 210 32.24.301 Ετήσια Έρευνα της ManpowerGroup για την Έλλειψη Ταλέντου στην Ελλάδα - 2013 Ταυτότητα Έρευνας Δείγμα: Ελλάδα:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΟΥ ΕΡΓΟΥ/ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ:

ΤΙΤΛΟΣ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΟΥ ΕΡΓΟΥ/ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ: ΤΙΤΛΟΣ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΟΥ ΕΡΓΟΥ/ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ: ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ - ΠΕΛΑΤΩΝ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΟΙΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΜΕ ΑΚΡΩΝΥΜΙΟ «ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ - ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ» ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ, ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ

Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ 3 Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΣΥΡΟ-ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 205 Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ (Ένα παραμύθι από μεγάλα παιδιά) Παπαλουκά Κων/να Εκπαιδευτικός Β θμιας Εκπαίδευσης Νηπιοβρεφοκόμος Τσαγκουρνού Ελισάβετ Εκπαιδευτικός

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ- ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ»

«ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ- ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ» ΕΠΙΤΑΓΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ Α.Ε.Ι. ΚΑΙ Τ.Ε.Ι. «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ- ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ» Βασικός στόχος του προγράμματος είναι

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΕΠΑΛ ΑΘΗΝΩΝ. Δημιουργία και Ανάπτυξη Δικτύων Franchise

1 ο ΕΠΑΛ ΑΘΗΝΩΝ. Δημιουργία και Ανάπτυξη Δικτύων Franchise 1 ο ΕΠΑΛ ΑΘΗΝΩΝ Δημιουργία και Ανάπτυξη Δικτύων Franchise 27/03/09 1 Υπεύθυνος Καθηγητής: ΣΚΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Καθηγητής Πληροφορικής ΠΕ20 Ομάδα Μαθητών: 1. ΔΕΝΔΡΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 2. ΔΙΟΝΑ ΝΙΚΟΛΕΤΑ 3. ΖΟΡΜΠΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρήσεις 2.0 & Η Νέα Επιχειρηματικότητα. Επιχειρηματικότητα. Εισηγητής: Βασίλης Δαγδιλέλης

Επιχειρήσεις 2.0 & Η Νέα Επιχειρηματικότητα. Επιχειρηματικότητα. Εισηγητής: Βασίλης Δαγδιλέλης Επιχειρήσεις 2.0 & Η Νέα Επιχειρηματικότητα Επιχειρηματικότητα Εισηγητής: Βασίλης Δαγδιλέλης Ποια είναι η «δημόσια εικόνα» της; Οπωσδήποτε δεν είναι πάντοτε μια έννοια «θετικά φορτισμένη» τουλάχιστον στη

Διαβάστε περισσότερα

[ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΜΑΡΙΝΟΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ] ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΤΕΣΤ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΜΑΔΑ Α

[ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΜΑΡΙΝΟΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ] ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΤΕΣΤ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΜΑΔΑ Α ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΤΕΣΤ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΜΑΔΑ Α Στις παρακάτω προτάσεις, από Α.1. μέχρι και Α.5, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της καθεμιάς και δίπλα του την

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοδότηση σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης: μια γενική προσέγγιση

Χρηματοδότηση σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης: μια γενική προσέγγιση Χρηματοδότηση σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης: μια γενική προσέγγιση (βασισμένη στο μοντέλο στρατηγικής που αναπτύχθηκε για το έργο SEED REG) Ε.Κ.Ε.Τ.Α. Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικό Εμπόριο. Ενότητα 6: Διαχείριση Σχέσεων με Πελάτες Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

Ηλεκτρονικό Εμπόριο. Ενότητα 6: Διαχείριση Σχέσεων με Πελάτες Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Ηλεκτρονικό Εμπόριο Ενότητα 6: Διαχείριση Σχέσεων με Πελάτες Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρηματικότητα. Εισαγωγή σε μια γνωστή άγνωστη έννοια. Δημήτρης Βέργαδος Συντονιστής Επικοινωνίας ΣΕΒ

Επιχειρηματικότητα. Εισαγωγή σε μια γνωστή άγνωστη έννοια. Δημήτρης Βέργαδος Συντονιστής Επικοινωνίας ΣΕΒ Επιχειρηματικότητα Εισαγωγή σε μια γνωστή άγνωστη έννοια Δημήτρης Βέργαδος Συντονιστής Επικοινωνίας ΣΕΒ Τι είναι επιχειρηματικότητα; Επιχειρηματικότητα είναι η διαδικασία δημιουργίας μιας νέας επιχειρηματικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΙΑΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ / ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΕΝΙΑΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ / ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΝΙΑΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ / ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Ο κάθε εκπαιδευτικός λειτουργός αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται κατά την αξιολόγηση του. Για αντικειμενική

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ Βασικές Γνώσεις Διαχείρισης Μικρής Οικονομικής Μονάδας ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ Βασικές Αρχές - Παραδοχές Οικονομικές Καταστάσεις Ταμιακή Διαχείριση Νεκρό Σημείο

Διαβάστε περισσότερα

Η δική σας επιχείρηση!

Η δική σας επιχείρηση! Εκπαίδευση Παροχές Ο δρόμος για την επιτυχία Η δική σας επιχείρηση! Καλώς ήλθατε στην ENJO! Καλώς ήλθατε στην ENJO! Η επιβάρυνση των υπόγειων υδάτων από τα χημικά και ο όγκος των αποβλήτων που αυξανόταν

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση Λογιστικών Καταστάσεων

Ανάλυση Λογιστικών Καταστάσεων ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Ανάλυση Λογιστικών Καταστάσεων Ενότητα #2: Ισολογισμός Πέτρος Καλαντώνης Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ. Θεσσαλονίκη, 10-12 Μαρτίου 2014 ΚΟΙΝΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ. Θεσσαλονίκη, 10-12 Μαρτίου 2014 ΚΟΙΝΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ Θεσσαλονίκη, 10-12 Μαρτίου 2014 ΚΟΙΝΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ Η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Νέων είναι ένα στοιχείο της διαδικασίας του Διαρθρωμένου Διαλόγου που φέρνει σε επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτική Οικονομία. Ενότητα 5: Η λογιστική παρακολούθηση της αγροτικής εκμετάλλευσης

Αγροτική Οικονομία. Ενότητα 5: Η λογιστική παρακολούθηση της αγροτικής εκμετάλλευσης Αγροτική Οικονομία Ενότητα 5: Η λογιστική παρακολούθηση της αγροτικής εκμετάλλευσης Κοντογεώργος Αχιλλέας Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο Startup Basics. Workshop 30 Μαρτίου 2016 μέρος 2ο. Από το Βusiness Model Canvas στο Business Plan

Σεμινάριο Startup Basics. Workshop 30 Μαρτίου 2016 μέρος 2ο. Από το Βusiness Model Canvas στο Business Plan Σεμινάριο Startup Basics Workshop 30 Μαρτίου 2016 μέρος 2ο Από το Βusiness Model Canvas στο Business Plan Τι παρουσιάσαμε μέχρι τώρα : Τα βασικά της Επιχειρηματικότητας (16/3) Τον Καμβά του Επιχειρηματικού

Διαβάστε περισσότερα

Το πρόγραμμα που ταιριάζει στο δικό σας περιβάλλον ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ REFLEXIS ERP: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΛΥΝΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ

Το πρόγραμμα που ταιριάζει στο δικό σας περιβάλλον ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ REFLEXIS ERP: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΛΥΝΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ Το πρόγραμμα που ταιριάζει στο δικό σας περιβάλλον ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ REFLEXIS ERP: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΛΥΝΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ Περιεχόμενα Η εταιρεία Γενικά... 3 Η πορεία της εταιρείας... 4 Προϊόντα... 4 Υπηρεσίες...

Διαβάστε περισσότερα

Η αξιολόγηση ως μηχανισμός ανατροφοδότησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας

Η αξιολόγηση ως μηχανισμός ανατροφοδότησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας Η αξιολόγηση ως μηχανισμός ανατροφοδότησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας Δρ Ειρήνη Ροδοσθένους, ΕΜΕ Φιλολογικών Μαθημάτων Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Αξιολόγηση του μαθητή Βασικός στόχος της αξιολόγησης

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις»

Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις» ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρομεσαίες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σχ. Έτος:

ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σχ. Έτος: ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σχ. Έτος: 2014-2015 ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΓΕΛ Κρανιδίου Τάξη : Β Λυκείου Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Αρωματικά φυτά και βότανα: η δύναμη της φύσης σύμμαχός μας!» ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΩΛΗΣΕΩΝ

Μάθημα: ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2007 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΙΙ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΩΛΗΣΕΩΝ Παρασκευή

Διαβάστε περισσότερα

Απελευθερώστε τη δυναμική της επιχείρησής σας

Απελευθερώστε τη δυναμική της επιχείρησής σας Απελευθερώστε τη δυναμική της επιχείρησής σας Εφαρμοσμένες ΛΥΣΕΙΣ για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Εκπαιδευτικά Σεμινάρια Ανάπτυξη Πωλήσεων Ανδρόμαχος Δημητροκάλλης, MBA Management

Διαβάστε περισσότερα

FixPC ένα παράδειγμα βιωματικής μάθησης και κοινωνικής προσφοράς

FixPC ένα παράδειγμα βιωματικής μάθησης και κοινωνικής προσφοράς Εικονική Επιχείρηση Πληροφορικής του ΕΠΑΛ Πολυγύρου FixPC ένα παράδειγμα βιωματικής μάθησης και κοινωνικής προσφοράς Εργαστήριο Πληροφορικής 3, ΕΠΑΛ Πολυγύρου Σταδίου 1, 63100 Πολύγυρος Tel. 2371022941,

Διαβάστε περισσότερα

Το παιχνίδι της χαράς

Το παιχνίδι της χαράς Ανοιχτό πρόγραμμα εκπαίδευσης Κατερίνα Πουλέα Παιδαγωγός Το παιχνίδι της χαράς Το παιχνίδι της χαράς Αετιδέων 15 & Βουτσινά Χολαργός 6944 773597 Ανοιχτό πρόγραμμα εκπαίδευσης Το Παιδαγωγικό Κέντρο Προσχολικής

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Στρατηγικής και Επιχειρηματικότητας. «Ενισχύοντας τις επιχειρηματικές προθέσεις των νέων»

Εργαστήριο Στρατηγικής και Επιχειρηματικότητας. «Ενισχύοντας τις επιχειρηματικές προθέσεις των νέων» Εργαστήριο Στρατηγικής και Επιχειρηματικότητας Κοδριγκτώνος 12, 210 8203573, 210 8203 803 http://este.dmst.aueb.gr/ «Ενισχύοντας τις επιχειρηματικές προθέσεις των νέων» ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Η προώθηση της

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού

Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού 400 Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού 400.01 Δύο ημέρες 16 ώρες Επιλογή Στελεχών: Ξεχωρίζοντας τους Καλύτερους Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα έχουν σχηματίσει ολοκληρωμένη αντίληψη όλων

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 (Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 (Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 (Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ) Να σημειώσετε το σωστό ή το λάθος στο τέλος των προτάσεων: 1. Λειτουργικός στόχος του σχολείου είναι η μόρφωση των ανθρώπων. 2. Η επιχείρηση αποτελεί κοινωνική οργάνωση, γιατί

Διαβάστε περισσότερα

03/03/2015. Ι. Το Εξωτερικό Περιβάλλον της Επιχείρησης. Το Περιβάλλον της Επιχείρησης. Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων

03/03/2015. Ι. Το Εξωτερικό Περιβάλλον της Επιχείρησης. Το Περιβάλλον της Επιχείρησης. Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ακαδηµαϊκό έτος 2014-2015, Εαρινό Εξάµηνο Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων Μάθηµα 2ο Το Περιβάλλον της

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές και πρακτικές. Δρ Χρυσάνθη Κουμπάρου Σχολική Σύμβουλος Πρόεδρος ΠΑΝ.Σ.ΜΕ.ΚΑ.Δ.Ε.

Αρχές και πρακτικές. Δρ Χρυσάνθη Κουμπάρου Σχολική Σύμβουλος Πρόεδρος ΠΑΝ.Σ.ΜΕ.ΚΑ.Δ.Ε. Αρχές και πρακτικές Δρ Χρυσάνθη Κουμπάρου Σχολική Σύμβουλος Πρόεδρος ΠΑΝ.Σ.ΜΕ.ΚΑ.Δ.Ε. «Βίωμα» Η έννοια του βιώματος συνδέεται με το συγκινησιακό φαινόμενο. Βίωμα είναι η προσωπική εμπειρία που συγκινεί

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΠIΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜEΝΩΝ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΠIΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜEΝΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΠIΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜEΝΩΝ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ 29 ΠΡΟΛΟΓΟΣ 30 ΜΕΡΟΣ 1ο 39 ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ - Ο ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Η ΕΝΝΟΙΑ, Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών ΕΠΙΜΕΕΙΑ: ΝΙΚΟΑΟ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΟΓΟ ΠΡΟΟΜΟΙΩΗ ΔΙΑΓΩΝΙΜΑΤΩΝ 1 Κεφάλαιο 1 ο Επιχειρήσεις και Οργανισμοί Ομάδα Α Ερωτήσεις ωστού άθους Α1) Η έρευνα

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρηµατικότητα στα βιολογικά προϊόντα

Επιχειρηµατικότητα στα βιολογικά προϊόντα Επιχειρηµατικότητα στα βιολογικά προϊόντα Οµάδα µαθητών Μαλτέζου Μαρία Πέτρου Τζούλια Τριανταφύλλου Ηλίας Χασαλεύρη Λίνα Αθήνα, 23 Μαρτίου 2009 Υπεύθυνος εκπαιδευτικός Τάτσης Βαγγέλης Κριτήρια επιλογής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΥΛΑΣ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2014-2015 Α. Επιτροπή Αγωγής Υγείας και Πρόληψης της Παραβατικότητας ΟΝΟΜΑ ΙΔΙΟΤΗΤΑ 1. Γιάννα Κυριαζή

Διαβάστε περισσότερα

Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή

Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή Τα σχέδια μαθήματος αποτελούν ένα είδος προσωπικών σημειώσεων που κρατά ο εκπαιδευτικός προκειμένου να πραγματοποιήσει αποτελεσματικές διδασκαλίες. Περιέχουν πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα Σχέδιο Ετήσιας Έκθεσης Αυτοαξιoλόγησης Υλοποίηση, Παρακολούθηση και

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάλυση της κριτικής διδασκαλίας. Περιεχόμενο ή διαδικασία? Βασικό δίλημμα κάθε εκπαιδευτικού. Περιεχόμενο - η γνώση ως μετάδοση πληροφορίας

Η ανάλυση της κριτικής διδασκαλίας. Περιεχόμενο ή διαδικασία? Βασικό δίλημμα κάθε εκπαιδευτικού. Περιεχόμενο - η γνώση ως μετάδοση πληροφορίας Η ανάλυση της κριτικής διδασκαλίας Περιεχόμενο ή διαδικασία? Βασικό δίλημμα κάθε εκπαιδευτικού Περιεχόμενο - η γνώση ως μετάδοση πληροφορίας Διαδικασία η γνώση ως ανάπτυξη υψηλών νοητικών λειτουργιών (

Διαβάστε περισσότερα

"Ανακαλύπτοντας την ένατη τέχνη...τα κόμικς!"

Ανακαλύπτοντας την ένατη τέχνη...τα κόμικς! ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σχ. Έτος:2015-2016 ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ: 6o ΓΕΛ ΑΓΡΙΝΙΟΥ Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: "Ανακαλύπτοντας την ένατη τέχνη...τα κόμικς!" ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝOY ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚOY

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΙΟΙΚΗΣΗΣ. Γ ΛΥΚΕΙΟΥ τεχνολογικής κατεύθυνσης. Θέµατα και ερωτήσεις κλειστού τύπου Ερωτήσεις του τύπου Σωστό - Λάθος

ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΙΟΙΚΗΣΗΣ. Γ ΛΥΚΕΙΟΥ τεχνολογικής κατεύθυνσης. Θέµατα και ερωτήσεις κλειστού τύπου Ερωτήσεις του τύπου Σωστό - Λάθος Θέµατα και ερωτήσεις κλειστού τύπου Ερωτήσεις του τύπου Σωστό - Λάθος Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής Ερωτήσεις αντιστοίχησης Ερωτήσεις συµπλήρωσης κενών Ερωτήσεις ανάπτυξης Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΙΟΙΚΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Επιχειρηματικότητας ΕΚΠΑ

Εργαστήριο Επιχειρηματικότητας ΕΚΠΑ Εργαστήριο Επιχειρηματικότητας ΕΚΠΑ Για την εξυπηρέτηση εκπαιδευτικών και ερευνητικών αναγκών στην επιχειρηματικότητα, ιδρύθηκε και λειτουργεί στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Άσκηση 1 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ α) Οι Ανδρέου, Δημητρίου και Ιωάννου ιδρύουν Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης την 30/10/2008. Το κεφάλαιο της νεοσυσταθείσας εταιρείας ανέρχεται σε 300.000 και διαιρείται

Διαβάστε περισσότερα

ετών Αποκλειστική δωρεά: Μια δράση του:

ετών Αποκλειστική δωρεά: Μια δράση του: ετών Αποκλειστική δωρεά: Μια δράση του: Πρόγραμμα Δωρεάν Κατάρτισης ΝΕΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ - ΝΕΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ Από το Ινστιτούτο Βιομηχανικής και Επιχειρησιακής Επιμόρφωσης & Κατάρτισης (ΣΕΒ-ΙΒΕΠΕ) Με την ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ 592 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ - ΔΙΑΝΟΜΕΣ ΚΕΡΔΩΝ 7 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΦΟΡΟΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ 7 -Γενικά 7 -Σε ποιές περιπτώσεις επιβάλλεται ο φόρος συγκέντρωσης

Διαβάστε περισσότερα

Μήπως έχουμε ακρίβεια «Ελληνικής κατασκευής;» Γιώργος Μπάλτας Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Μήπως έχουμε ακρίβεια «Ελληνικής κατασκευής;» Γιώργος Μπάλτας Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Μήπως έχουμε ακρίβεια «Ελληνικής κατασκευής;» Γιώργος Μπάλτας Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Ελληνική ιδιαιτερότητα; Οι επισκέπτες της χώρας μας μένουν

Διαβάστε περισσότερα

Ενέργεια 2.4.2 : Πρακτική Άσκηση και Γραφεία Διασύνδεσης Η παρούσα Ενέργεια στοχεύει, μέσω δύο διακριτών παρεμβάσεων, στην ουσιαστική σύζευξη της

Ενέργεια 2.4.2 : Πρακτική Άσκηση και Γραφεία Διασύνδεσης Η παρούσα Ενέργεια στοχεύει, μέσω δύο διακριτών παρεμβάσεων, στην ουσιαστική σύζευξη της Ενέργεια 2.4.2 : Πρακτική Άσκηση και Γραφεία Διασύνδεσης Η παρούσα Ενέργεια στοχεύει, μέσω δύο διακριτών παρεμβάσεων, στην ουσιαστική σύζευξη της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Η πρώτη παρέμβαση αφορά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δρ. Μαυρίδης Δημήτριος ΤΜΗΜΑ: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δρ. Μαυρίδης Δημήτριος ΤΜΗΜΑ: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δρ. Μαυρίδης Δημήτριος ΤΜΗΜΑ: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ 1 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΠΕ ΠΕΡΤΟΥΛΙΟΥ-ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ

ΚΠΕ ΠΕΡΤΟΥΛΙΟΥ-ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ ΚΠΕ ΠΕΡΤΟΥΛΙΟΥ-ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ Σαπούνι Θεωρητικό μέρος Το σαπούνι είναι ένα ουδέτερο μίγμα (άλας) λιπαρών οξέων, κυρίως του παλμιτικού, του στεατικού και του ελαϊκού με νάτριο ή κάλιο (βάσεις). Το άλας αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ. Created with Print2PDF. To remove this line, buy a license at: http://www.binarynow.

Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ. Created with Print2PDF. To remove this line, buy a license at: http://www.binarynow. Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Η ΣΩΣΤΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ. ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία Επιχειρηματικότητας ΙΙ

Στοιχεία Επιχειρηματικότητας ΙΙ Στοιχεία Επιχειρηματικότητας ΙΙ Νικόλαος Μυλωνίδης Απρίλιος 2007 1 Η έννοια του Επιχειρηματία Αναλαμβάνει δράση Συνδυάζει καινοτομικά και δημιουργικά τους συντελεστές της παραγωγής Παράγει προϊόντα και

Διαβάστε περισσότερα

MSc Αντωνία Μανιάτη. Αντωνία Μανιάτη

MSc Αντωνία Μανιάτη. Αντωνία Μανιάτη Αντωνία Μανιάτη Ο όρος δεοντολογία προέρχεται από τη λέξη δέον (του ρήματος δει) που σημαίνει πρέπει, αρμόζει, είναι αναγκαίο και τη λέξη λόγος Ο όρος δεοντολογία επαγγέλματος σημαίνει: διεξαγωγή έργου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ 1. Ορισμός εμπορικής πράξης (σελ.77) 2. Αντικειμενικό, υποκειμενικό, μικτό και σύστημα οργανωμένης επιχείρησης.(σελ.77-79) 3. Πρωτότυπα(φύσει) εμπορικές πράξεις του χερσαίου

Διαβάστε περισσότερα

Η διάρκεια πραγματοποίησης της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής ήταν 2 διδακτικές ώρες

Η διάρκεια πραγματοποίησης της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής ήταν 2 διδακτικές ώρες ΣΧΟΛΕΙΟ Η εκπαιδευτική πρακτική αφορούσε τη διδασκαλία των μεταβλητών στον προγραμματισμό και εφαρμόστηκε σε μαθητές της τελευταίας τάξης ΕΠΑΛ του τομέα Πληροφορικής στα πλαίσια του μαθήματος του Δομημένου

Διαβάστε περισσότερα

Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας,

Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, Παρέμβαση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χριστόδουλου Αντωνιάδη, στο συνέδριο «Αριστοτέλης» της ΕΕΔΕ, στις 28 Νοεμβρίου 2014, στη Θεσσαλονίκη Χρηματοδοτικά Νέα Εργαλεία

Διαβάστε περισσότερα

Specisoft. www.specisoft.gr. Άρθρο: Το Νεκρό Σημείο της Επιχείρησης. Η χρησιμότητά του. Περιεχόμενα. Γενικά. Οι συνιστώσες του Νεκρού Σημείου

Specisoft. www.specisoft.gr. Άρθρο: Το Νεκρό Σημείο της Επιχείρησης. Η χρησιμότητά του. Περιεχόμενα. Γενικά. Οι συνιστώσες του Νεκρού Σημείου Specisoft www.specisoft.gr Άρθρο: Το Νεκρό Σημείο της Επιχείρησης & Η χρησιμότητά του Περιεχόμενα Γενικά Οι συνιστώσες του Νεκρού Σημείου Ο Υπολογισμός του Νεκρού Σημείου Το Νεκρό Σημείο ως δείκτης παραγωγικότητας

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Εκπαίδευσης και Εφαρμογών Λογιστικής. Εισαγωγή στην Χρηματοοικονομική Ανάλυση

Εργαστήριο Εκπαίδευσης και Εφαρμογών Λογιστικής. Εισαγωγή στην Χρηματοοικονομική Ανάλυση Εργαστήριο Εκπαίδευσης και Εφαρμογών Λογιστικής Εισαγωγή στην Χρηματοοικονομική Ανάλυση 1 Χρηματοοικονομική ανάλυση Χρηματοοικονομική Ανάλυση είναι η ανάλυση που σκοπός της είναι: ο προσδιορισμός των δυνατών

Διαβάστε περισσότερα

Η Επιχειρηματικότητα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: Εφαρμογή και Προοπτικές

Η Επιχειρηματικότητα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: Εφαρμογή και Προοπτικές ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΗΜΕΡΙΔΑ Ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Η Επιχειρηματικότητα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: Εφαρμογή και Προοπτικές Δρ. Βασιλική Μπρίνια Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτοβουλία για την Καινοτομία

Πρωτοβουλία για την Καινοτομία Πρωτοβουλία για την Καινοτομία Ολοκληρωµένα Προγράµµατα, Πρωτοβουλίες και Δικτυώσεις για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων Καινοτομίας Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ Ενότητα 6η: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Μαγδαληνή Παπαδοπούλου 6/11/2011

Μαγδαληνή Παπαδοπούλου 6/11/2011 Μαγδαληνή Παπαδοπούλου 6/11/2011 Η Επιχείρηση Η ανάγκη Να βοηθήσουμε τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες να ξεπεράσουν το πρόβλημα της Δυσαριθμησίας* Στόχος Δημιουργία λογισμικού για την έγκαιρη διάγνωση

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Αιγαίου Σχολή Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας Και Επικοινωνίας

Πανεπιστήμιο Αιγαίου Σχολή Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας Και Επικοινωνίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου Σχολή Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας Και Επικοινωνίας Ψηφιακό Περιεχόμενο & Ηλεκτρονικό Εμπόριο (Δ εξάμηνο) Διάλεξη # 7η: Marketing και Διαδίκτυο Το «προϊόν» της

Διαβάστε περισσότερα

Ελένη Σίππη Χαραλάμπους ΕΔΕ Παναγιώτης Κύρου ΕΔΕ

Ελένη Σίππη Χαραλάμπους ΕΔΕ Παναγιώτης Κύρου ΕΔΕ Ελένη Σίππη Χαραλάμπους ΕΔΕ Παναγιώτης Κύρου ΕΔΕ Δομή παρουσίασης Εισαγωγή Έννοια της διαφοροποιημένης διδασκαλίας Γιατί διαφοροποίηση διδασκαλίας; Θετικά αποτελέσματα από την εφαρμογή της διαφοροποιημένης

Διαβάστε περισσότερα

Μάρκετινγκ Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών

Μάρκετινγκ Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών Μάρκετινγκ Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών Ενότητα 4: Σχεδιασμός και έρευνα μάρκετινγκ στις τράπεζες Δρ. Καταραχιά Ανδρονίκη Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

Ελαφριά εφαρμογή benchmarking για όλες τις επιχειρήσεις

Ελαφριά εφαρμογή benchmarking για όλες τις επιχειρήσεις Ελαφριά εφαρμογή benchmarking για όλες τις επιχειρήσεις Τεχνοδιάγνωση Τρέχουσα μελέτη: Σύντομη μελέτη :161 26/10/2013 5:24:50 μμ Copyright υλικού 2013 Μονάδα Καινοτομίας και Συνεργατικών Σχηματισμών ΙΜΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Διοργάνωση εκπ/κού προγράμματος Ρομποτική για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου

ΘΕΜΑ: Διοργάνωση εκπ/κού προγράμματος Ρομποτική για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΙΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Δ/NΣΗ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 1 Ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ταχ. Δ/νση

Διαβάστε περισσότερα

Έννοιες. Επιχειρηματικότητα είναι η διαδικασία μέσω της οποίας ένας ή περισσότεροι του ενός ανθρώπου, δημιουργούν και αναπτύσσουν μία επιχείρηση.

Έννοιες. Επιχειρηματικότητα είναι η διαδικασία μέσω της οποίας ένας ή περισσότεροι του ενός ανθρώπου, δημιουργούν και αναπτύσσουν μία επιχείρηση. Womens Business Gerasimos Tzamarelos, PhD 27 November 2014 Έννοιες Επιχειρηματικότητα είναι η διαδικασία μέσω της οποίας ένας ή περισσότεροι του ενός ανθρώπου, δημιουργούν και αναπτύσσουν μία επιχείρηση.

Διαβάστε περισσότερα

Δυνατότητες Επιχορήγησης επενδυτικών σχεδίων στον Μελισσοκομικό τομέα

Δυνατότητες Επιχορήγησης επενδυτικών σχεδίων στον Μελισσοκομικό τομέα 6ο Συνέδριο Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας Δυνατότητες Επιχορήγησης επενδυτικών σχεδίων στον Μελισσοκομικό τομέα Μιχάλης Σμύρης τηλ: 6932 801986 e-mail :gsmyris@yahoo.gr 12 ος 2014 Περίγραμμα- Ενότητες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΚΟΠΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: Η κατάρτιση των εκπαιδευομένων ώστε να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες

Διαβάστε περισσότερα

DeSqual Ενότητες κατάρτισης 1. Ενδυνάμωση των εξυπηρετούμενων

DeSqual Ενότητες κατάρτισης 1. Ενδυνάμωση των εξυπηρετούμενων DeSqual Ενότητες κατάρτισης 1. Ενδυνάμωση των εξυπηρετούμενων 2 x 4 ώρες Μέτρηση και Βελτίωση Ενδυνάμωσης Ορισμός της Ενδυνάμωσης: Η ενδυνάμωση είναι η διαδικασία της αύξησης της ικανότητας των ατόμων

Διαβάστε περισσότερα

Tίτλος: ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Tίτλος: ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Tίτλος: ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΗΜΕΡΙΑ Επιμέλεια Διόρθωση: Πάολα-Νίκη Ευσταθοπούλου Σχεδιασμός Εξωφύλλου: Ευδοξία Γ. Γωνιάδου Σχεδιασμός Σελιδοποίηση: Θάνος Τσιούσης Διαχωρισμοί

Διαβάστε περισσότερα

Παραδείγματα εγγραφής στο Ημερολόγιο και το Γενικό Καθολικό με τα ακόλουθα λογιστικά γεγονότα:

Παραδείγματα εγγραφής στο Ημερολόγιο και το Γενικό Καθολικό με τα ακόλουθα λογιστικά γεγονότα: Παραδείγματα εγγραφής στο Ημερολόγιο και το Γενικό Καθολικό με τα ακόλουθα λογιστικά γεγονότα: 1. Στις 2/12/2010 αγοράστηκαν εμπορεύματα (εκτυπωτές Η/Υ) αξίας 8000 αντί 6000 με μετρητά 1500, με απλή πίστωση

Διαβάστε περισσότερα

AGENDA ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

AGENDA ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ AGENDA ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟΨΕΩΝ : ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΤΗ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρησιακός Σχεδιασμός & Επιχειρηματικότητα

Επιχειρησιακός Σχεδιασμός & Επιχειρηματικότητα ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Επιχειρησιακός Σχεδιασμός & Επιχειρηματικότητα Ενότητα 4: Επιχειρηματική Ομάδα Νικόλαος Καρανάσιος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Του κ. Κωνσταντίνου Γαγλία Γενικού Διευθυντή του BIC Αττικής

Του κ. Κωνσταντίνου Γαγλία Γενικού Διευθυντή του BIC Αττικής Του κ. Κωνσταντίνου Γαγλία Γενικού Διευθυντή του BIC Αττικής ΒΑΣΙΚΟΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΩΝ CLUSTERS Με σκοπό τον εντοπισμό των βασικών παραγόντων επιτυχίας

Διαβάστε περισσότερα

Αλλάζει τις προτεραιότητες, τόσο σε συλλογικό, όσο και σε ατομικό επίπεδο. Φέρνει αλλαγές στο καταναλωτικό προφίλ και στις συνήθειες των πολιτών.

Αλλάζει τις προτεραιότητες, τόσο σε συλλογικό, όσο και σε ατομικό επίπεδο. Φέρνει αλλαγές στο καταναλωτικό προφίλ και στις συνήθειες των πολιτών. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ, κ. ΓΙΑΝΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΚΑΙ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ ΣΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος του προσωπικού της εκπαίδευσης στη διασφάλιση ποιότητας

Ο ρόλος του προσωπικού της εκπαίδευσης στη διασφάλιση ποιότητας Ο ρόλος του προσωπικού της εκπαίδευσης στη διασφάλιση ποιότητας Προφίλ απαιτούμενων προσόντων και ικανοτήτων του υπεύθυνου ποιότητας και των εκπαιδευτών σε έναν εκπαιδευτικό οργανισμό IDEC Α.Ε. 25.09.2013

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογή Προγράμματος Αγωγής Στοματικής Υγείας»

Εφαρμογή Προγράμματος Αγωγής Στοματικής Υγείας» «Πρακτική Εφαρμογή Προγράμματος Αγωγής Στοματικής Υγείας» Ματίνα Στάππα, Οδοντίατρος Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών Πάρεδρος Αγωγής Υγείας Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Η εφαρμογή των προγραμμάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Λίγα λόγια για εμάς...σελ.2. Επιχειρηματικότητα: έννοια και σημασία σελ.3. Επιχειρηματίας: γεννιέσαι ή γίνεσαι?...σελ.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Λίγα λόγια για εμάς...σελ.2. Επιχειρηματικότητα: έννοια και σημασία σελ.3. Επιχειρηματίας: γεννιέσαι ή γίνεσαι?...σελ. Ιουστινιανού 3, 41222, Λάρισα Τηλ:2410-626945 e-mail: info@entre.gr web site: www.entre.gr ΜΗΝΙΑΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚ ΟΣΗ ΜΑΙΟΣ 2006 ΤΕΥΧΟΣ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Λίγα λόγια για εμάς...σελ.2 Επιχειρηματικότητα: έννοια

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ : Έκρηξη πληροφορικής τεχνολογίας - Χρήση ηλεκτρονικών εργαλείων προσθήκη νέων ανταγωνιστών ηλεκτρονικών παροχών

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ : Έκρηξη πληροφορικής τεχνολογίας - Χρήση ηλεκτρονικών εργαλείων προσθήκη νέων ανταγωνιστών ηλεκτρονικών παροχών ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝOIEΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ MARKETING ΑΞΙΑ ΣΤΟΝ ΠΕΛΑΤΗ IKANOΠΟΙΗΣΗ & ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ KYKΛΟΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ MARKETING ΜΑΡΚΕΤΙΝG ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ - ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ - TARGET GROUPS ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος... 13

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος... 13 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος............................................. 13 Εισαγωγή Τρεις πραγματικές ιστορίες............................17 Πρώτη ιστορία....................................17 Δεύτερη ιστορία..................................

Διαβάστε περισσότερα

Προοπτικές Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης για τον Κυπριακό Οργανισμό Κέντρων Νεότητας.

Προοπτικές Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης για τον Κυπριακό Οργανισμό Κέντρων Νεότητας. Προοπτικές Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης για τον Κυπριακό Οργανισμό Κέντρων Νεότητας. Χριστίνα Νεοφυτίδου Λειτουργός Νεολαίας, Τομέας Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης Τι είναι η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη; Σύνολο

Διαβάστε περισσότερα

Θέλετε να δημιουργήσετε τη δική σας επιχείρηση;

Θέλετε να δημιουργήσετε τη δική σας επιχείρηση; Θέλετε να δημιουργήσετε τη δική σας επιχείρηση; Οπλιστείτε με επιμονή Πιστέψτε στον εαυτό σας Θέστε τους στόχους σας Και προετοιμαστείτε κατάλληλα. Η συνταγή της επιτυχίας λέει ότι αν κάποιος θέλει θα

Διαβάστε περισσότερα

ρ. ιονύσης Σκαρµέας ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΡΕΥΝΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΑΓΟΡΑΣΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΡΟΙΟΝ ΙΑΝΟΜΗ ΠΡΟΒΟΛΗ

ρ. ιονύσης Σκαρµέας ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΡΕΥΝΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΑΓΟΡΑΣΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΡΟΙΟΝ ΙΑΝΟΜΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΡΕΥΝΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΑΓΟΡΑΣΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΡΟΙΟΝ ΙΑΝΟΜΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ Τι είναι Μάρκετινγκ; Ηδιαδικασία σχεδιασµού

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών του Μαθήµατος. A Τάξη 1 ου Κύκλου Τ.Ε.Ε. 2 ώρες /εβδοµάδα. Αθήνα, Απρίλιος 2001

Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών του Μαθήµατος. A Τάξη 1 ου Κύκλου Τ.Ε.Ε. 2 ώρες /εβδοµάδα. Αθήνα, Απρίλιος 2001 Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών του Μαθήµατος A Τάξη 1 ου Κύκλου Τ.Ε.Ε. 2 ώρες /εβδοµάδα Αθήνα, Απρίλιος 2001 Μάθηµα: «Εργασιακό Περιβάλλον». Α. ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ Ι ΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Η διδασκαλία του µαθήµατος,

Διαβάστε περισσότερα