Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων"

Transcript

1 Έκδοση της 05/05/2015 Μηνιαία Μεταβολή εικτών ιεθνών Χρηματιστηρίων, Απρίλιος % -4% -2% 0% 2% 4% 6% 8% 10% Μηνιαία Μεταβολή εικτών Χρηματιστηρίου Αθηνών, Απρίλιος 2015 NIKKEI 225 SMI BEL20 CAC 40 XETRA DAX FTSE 100 NASDAQ Cmp S&P 500 DJ Industrial ΤΡ (Τραπεζικός) FTSEA (Αγοράς) FTSEΜ (Mid Cap) Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων ιεθνής Οικονομία Στο 3,4% διαμορφώθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2014, σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες προβλέψεις του ιεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Έναντι των αντίστοιχων περσινών προβλέψεων, οι προοπτικές των ανεπτυγμένων οικονομιών παρουσιάζονται βελτιωμένες, ενώ αντίθετα, οι ρυθμοί ανάπτυξης των αναδυόμενων και αναπτυσσόμενων οικονομιών αναμένονται χαμηλότεροι. Σε 57 έχουν ανέλθει οι χώρες που θα συμμετάσχουν στην ίδρυση της νέας Ασιατικής Τράπεζας Υποδομών (AIIB) που προωθεί η Κίνα, με τις ΗΠΑ να εξακολουθούν να εκφράζουν ενστάσεις στο εγχείρημα. Η.Π.Α. Σημαντική κάμψη σημείωσε η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ κατά το α τρίμηνο 2015, με τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, τις χαμηλές ενεργειακές τιμές αλλά και το ισχυρό δολάριο να περιορίζουν το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ σε 0,2% Ευρώπη Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιοποιήθηκαν στις 5/5/2015, οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας παρουσιάζουν σαφή βελτίωση, με τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που παρατηρήθηκαν στα τέλη του 2014 να διατηρούνται. Εντός του Απριλίου ανακοινώθηκαν τα πρώτα τέσσερα έργα που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων. Το συνολικό ύψος των προγραμμάτων που θα χρηματοδοτήσει το Ταμείο εκτιμάται στα 315 δισ. ευρώ για την περίοδο Στόχος της Ε.Ε. είναι το Ταμείο να λειτουργεί πολλαπλασιαστικά ώστε για κάθε ευρώ δημοσίου χρήματος που θα επενδύεται, να δημιουργούνται πρόσθετες επενδύσεις ύψους σχεδόν 15 ευρώ. 0% 5% 10% 15% 20% FTSE (Large Cap) Γ (Γενικός είκτης) Ελλάδα Επί τα χείρω αναθεωρήθηκαν οι προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ εκτιμάται σε 0,5% για το 2015, ενώ το αντίστοιχο μέγεθος βάσει των προγενέστερων προβλέψεων ήταν 2,5%.

2 Παγκόσμια Οικονομία Έκθεση ΝΤ προοπτικές της διεθνούς οικονομίας Στο 3,4% διαμορφώθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2014, σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες προβλέψεις του ιεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Έναντι των αντίστοιχων περσινών προβλέψεων, οι προοπτικές των ανεπτυγμένων οικονομιών παρουσιάζονται βελτιωμένες, ενώ αντίθετα, οι ρυθμοί ανάπτυξης των αναδυόμενων και αναπτυσσόμενων οικονομιών αναμένονται χαμηλότεροι, αντικατοπτρίζοντας τις δυσμενέστερες προοπτικές των μεγαλύτερων εκ των αναδυόμενων αγορών και των εξαγωγέων πετρελαίου. Συγκεκριμένα, η παγκόσμια ανάπτυξη εκτιμάται να ανέλθει σε 3,5% το 2015 και σε 3,8% το 2016 σύμφωνα με την έκθεση του ΝΤ. Οι κίνδυνοι για την παγκόσμια ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα δείχνουν πιο εξισορροπημένοι σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση του ΝΤ (Οκτώβριος 2014), ωστόσο δεν έχουν εξαλειφθεί. Σύμφωνα με την έκθεση, η πτώση των τιμών του πετρελαίου θα μπορούσε να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα περισσότερο, ενώ οι γεωπολιτικές εντάσεις και ο παρατεταμένος χαμηλός πληθωρισμός/αποπληθωρισμός εξακολουθούν να αποτελούν απειλές για την ανάκαμψη. Ο ρυθμός ανάπτυξης των προηγμένων οικονομιών αναμένεται να διαμορφωθεί σε 2,4% τόσο το 2015 όσο και το Όσον αφορά τις αναδυόμενες οικονομίες το αντίστοιχο ποσοστό αναμένεται να διαμορφωθεί σε 4,3% και 4,7% αντίστοιχα. Στον πίνακα που ακολουθεί καταγράφονται οι προβλέψεις του ΝΤ για την πορεία των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη για την περίοδο : Ρυθμός Ανάπτυξης, % ΗΠΑ 3,1% 3,1% Κίνα 6,8% 6,3% Γερμανία 1,6% 1,7% Ινδία 7,5% 7,5% Ιαπωνία 1,0% 1,2% Ρωσία -3,8% -1,1% Πηγή: ΝΤ Ασιατική Τράπεζα Υποδομών Σε 57 έχουν ανέλθει οι χώρες που θα συμμετάσχουν στην ίδρυση της νέας Ασιατικής Τράπεζας Υποδομών (AIIB) που προωθεί η Κίνα, με τις ΗΠΑ να εκφράζουν ενστάσεις στο εγχείρημα. Οι τελευταίες χώρες των οποίων εγκρίθηκε η συμμετοχή όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών της Κίνας στα μέσα Απριλίου είναι η Σουηδία, το Ισραήλ, η Νότια Αφρική, το Αζερμπαϊτζάν, η Ισλανδία, η Πορτογαλία και η Πολωνία. Στη νέα επενδυτική Τράπεζα συμμετέχουν ήδη οι 16 από τις 20 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των χωρών BRICS. Εκτός σχήματος προς το παρόν είναι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, το Μεξικό και η Ιαπωνία. Η υπό ίδρυση Τράπεζα θα έχει έδρα τη Σαγκάη με βασικό μέτοχο την Κίνα, και αναμένεται να λειτουργήσει στον αντίποδα της Παγκόσμιας Τράπεζας, μέσω της οποίας οι ΗΠΑ ασκούν εδώ και 70 χρόνια επιρροή στην Ασία.

3 Ρωσία Κατά 2,2% συρρικνώθηκε η οικονομία της Ρωσίας κατά το πρώτο 3μηνο του έτους, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών της χώρας. Η μείωση αυτή του ΑΕΠ είναι η πρώτη που καταγράφεται από το 2009, αποδίδεται δε στην πίεση των κυρώσεων που έχει επιβάλει η ύση στη Ρωσία, στην κρίση που ξέσπασε στην Ουκρανία, στην πτώση της τιμής του πετρελαίου αλλά και στην υποτίμηση του ρουβλίου. Οι απώλειες που έχουν ήδη καταγραφεί στις εξαγωγές της χώρας το 2015 υπολογίζονται σε 25 δισ. ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται το μέγεθος αυτό να πολλαπλασιαστεί εντός του έτους. Ιαπωνία Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιαπωνίας κατά μία βαθμίδα προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, μειώνοντας την αξιολόγηση της Ιαπωνίας από Α+ σε Α, με σταθερή προοπτική. Σύμφωνα με την νέα αξιολόγηση, η Ιαπωνία πλέον κατατάσσεται 5 βαθμίδες μακριά από την κορυφαία αξιολόγηση (ΑΑΑ). Ισοτιμία Ευρώ/ ολαρίου- Εμπορεύματα Ισοτιμία Ευρώ- ολαρίου 31/12/2014-5/5/2015 1,25 1,2 1,15 1,1 1,05 1 0,95 Ισοτιμία Ευρώ ολαρίου Με αυξομειώσεις κινήθηκε η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου κατά τον Απρίλιο σε επίπεδα ελαφρώς καλύτερα από τον προηγούμενο μήνα, με την ισοτιμία να κυμαίνεται από 1,06 έως 1,09 δολ./ευρώ κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του μήνα και ανάκαμψη κατά τις τελευταίες ημέρες πάνω από το 1,10 δολ./ευρώ. Η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου άνοιξε τον Απρίλιο στα 1,076 δολ./ευρώ, μένοντας σε επίπεδα κοντά του 1,06 δολ./ευρώ έως τα μέσα του μηνός κυρίως λόγω των αυξημένων ανησυχιών γύρω από το ελληνικό ζήτημα καθώς και τα διφορούμενα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την οικονομία της Ευρωζώνης. Προς τα τέλη του μηνός το ευρώ έλαβε ώθηση από την αναθεώρηση των εκτιμήσεων ότι η Ελλάδα θα οδεύσει προς συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους της, εκτιμήσεις που οδήγησαν την ισοτιμία πάνω από το όριο του 1,10 δολ./ευρώ αγγίζοντας το 1,1224 δολ/ευρώ στις 30 του μηνός.

4 Τιμή πετρελαίου Crude (δολ./βαρέλι), 31/12/2014 5/ Πετρέλαιο Στο υψηλότερο επίπεδο του έτους έφθασε τον Απρίλιο η τιμή του πετρελαίου. Στην αρχή του μήνα και εν αναμονή της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ανάμεσα στη διεθνή κοινότητα και το Ιράν, η τιμή του πετρελαίου παρέμενε σε χαμηλά επίπεδα και δεν ξεπέρασε τα 52,14 δολ./βαρέλι (κλείσιμο της 6/4), καθώς οι αναλυτές φοβούνταν ότι μια προκαταρκτική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα αυξήσει περαιτέρω τα αποθέματα και θα ασκήσει πιέσεις στις τιμές. Παρόλα αυτά ακόμα και μετά την επίτευξη προκαταρκτικής συμφωνίας στις 7/4 η τιμή του πετρελαίου σημείωσε ράλι κλείνοντας στις 16/4 στα 56,71 δολ./βαρέλι, καθώς οι αναλυτές εκτίμησαν ότι θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για να διατεθούν μεγάλες ποσότητες ιρανικού αργού στις αγορές, σε συνδυασμό με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν 15/4 τα οποία έκαναν λόγο για μικρότερη των εκτιμήσεων αύξηση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ και για ενίσχυση της ζήτησης σύμφωνα με την ιεθνή Υπηρεσία Ενέργειας. Η άνοδος στην τιμή του πετρελαίου συνεχίστηκε έως τα τέλη Απριλίου, ενώ στις 30/4 η τιμή άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο του έτους κλείνοντας στα 59,63 δολ./βαρέλι υποβοηθούμενη από την υποχώρηση του δολαρίου και τα στοιχεία για μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ. Στις αρχές Μαΐου και πιο συγκεκριμένα στις 4/5 η τιμή υποχώρησε στα 58,93 δολ./βαρέλι μετά την δημοσιοποίηση αρνητικών στοιχείων αναφορικά με την μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα. Τιμή χρυσού (δολ. /ουγγιά), 31/12/2014-5/5/ Χρυσός Αυξομειώσεις παρουσίασε η τιμή του χρυσού καθ όλη τη διάρκεια του Απριλίου ακολουθώντας τις διακυμάνσεις της τιμής του δολαρίου και διαμορφώθηκε στα τέλη του μήνα σε επίπεδα γύρω από τα 1,185 δολ./ουγγιά. Συγκεκριμένα, ο Απρίλιος άνοιξε με την τιμή του χρυσού στα 1, δολ./ουγγιά η οποία κινήθηκε ανοδικά στη συνέχεια, σημειώνοντας την 6/4/2015 την υψηλότερη τιμή του μήνα στα 1, δολ./ουγγιά, λαμβάνοντας ώθηση από την πτώση της ισοτιμίας του δολαρίου. Η ενίσχυση της ισοτιμίας του δολαρίου που ακολούθησε, επέδρασε πτωτικά στην τιμή του χρυσού, η οποία σημείωσε την 24/4/2015 τη χαμηλότερη τιμή του μήνα στα 1, δολ./ουγγιά. Αρνητικά επέδρασε επίσης η εκτίμηση για ενδεχόμενη άνοδο του βασικού επιτοκίου της FED τον Σεπτέμβριο με αποτέλεσμα ο χρυσός να κλείσει τον Απρίλιο στα 1, δολ./ουγγιά.

5 Ρυθμός Ανάπτυξης Νομισματική Πολιτική Ανεργία- Αγορά Εργασίας Αγορά Κατοικιών είκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Η.Π.Α Σημαντική κάμψη σημείωσε η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ κατά το α τρίμηνο 2015, με τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, τις χαμηλές ενεργειακές τιμές αλλά και το ισχυρό δολάριο να περιορίζουν τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ σε 0,2%, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Το ποσοστό αυτό είναι μάλλον απογοητευτικό σε σχέση με το 2,2% που καταγράφηκε στο δ τρίμηνο του προηγούμενου έτους και αποτελεί τον πλέον αδύναμο ρυθμό ανάπτυξης σε διάστημα ενός έτους. Με δεδομένη τη συρρίκνωση του ρυθμού ανάπτυξης κατά τους πρώτους μήνες του έτους, η απόφαση για επικείμενη αύξηση επιτοκίων στις ΗΠΑ φαίνεται να παρατείνεται τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο. Όπως καταγράφεται και στη σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, μετά τη 2ήμερη συνεδρίασή της στις Απριλίου, η αποδυνάμωση της οικονομίας και οι ευμετάβλητες συνθήκες στην αγορά εργασίας είναι εμφανείς, ενώ ο πληθωρισμός διαμορφώνεται σε επίπεδα χαμηλότερα του επίσημου στόχου. Όσο η οικονομία παραμένει σε τροχιά ανάκαμψης από τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης του α 3μήνου, η αύξηση των επιτοκίων μετατίθεται σίγουρα πέραν του Ιουνίου. Επιπλέον, διαφαίνεται ότι η Fed θα εξετάζει ανά συνεδρίαση το χρονοδιάγραμμα αύξησης επιτοκίων. Η αύξηση επιτοκίων μπορεί να καταστεί εφικτή, μόνο εάν διαπιστωθεί περαιτέρω βελτίωση στην απασχόληση και ο πληθωρισμός επανακάμψει στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα. Επίπεδο ρεκόρ κατέγραψαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στα τέλη του Απριλίου στις ΗΠΑ, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο εβδομαδιαίων αιτήσεων των τελευταίων 15 ετών. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας μειώθηκαν κατά στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των κατά την εβδομάδα που έληξε στις 25 Απριλίου, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του Μηνιαία αύξηση κατά 2% σημειώθηκε στις κατασκευές νέων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, με τον εποχιακά προσαρμοσμένο αριθμό των νέων κατοικιών σε ανέγερση να διαμορφώνεται στις , σε σχέση με τις που καταγράφηκαν τελικά για τον Φεβρουάριο. Σε ετήσια βάση, ωστόσο η συγκεκριμένη καταγραφή σημειώνει μείωση κατά 11,5%. Οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών κατά τον Μάρτιο μειώθηκαν κατά 11,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα πέφτοντας στις , αρκετά χαμηλότερα από τις που καταγράφηκαν εν τέλει τον Φεβρουάριο (οι αρχικές μετρήσεις για τον Φεβρουάριο ήταν στις ). Σε ετήσια όμως βάση, τα επίπεδα πωλήσεων κατοικιών του φετινού Μαρτίου σημειώνουν αύξηση κατά σχεδόν 20%. Επανέκαμψε τον Απρίλιο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης University of Michigan / Thomson Reuters ανεβαίνοντας στις 95,9 μονάδες τον Απρίλιο, από τις 93 που είχε καταγράψει τον Μάρτιο. Η αισιοδοξία των καταναλωτών εξαρτάται από τον επί μακρόν χαμηλό πληθωρισμό και τα χαμηλά επιτόκια, και παράλληλα από την σταδιακή βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας.

6 Προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων Ευρωζώνη-PMI Γερμανία Ευρωζώνη Ευρωπαϊκή Ένωση Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιοποιήθηκαν στις 5/5/2015, οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας παρουσιάζουν σαφή βελτίωση, με τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που παρατηρήθηκαν στα τέλη του 2014 να διατηρούνται. Οι παράγοντες που ενισχύουν τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της ευρωπαϊκής ένωσης είναι: α) η πτώση των τιμών του πετρελαίου, που οδήγησε στην αύξηση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και στην ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, β) η διευκολυντική δημοσιονομική πολιτική της ΕΚΤ και των λοιπών κεντρικών τραπεζών των χωρών της Ευρώπης καθώς και γ) η υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Ωστόσο, αστάθμητοι παράγοντες που σχετίζονται με τις γεωπολιτικές εντάσεις στη Ρωσία και τα αυξημένα ποσοστά της ανεργίας σε πολλά κράτη-μέλη μπορούν να ανακόψουν την ανοδική πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας. Συγκεκριμένα, ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη προβλέπεται να επιταχυνθεί από 0,9% το 2014 σε 1,5% το 2015 και 1,9% το Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα αυξηθεί από 1,4% το 2014 σε 1,8% το 2015 και 2,1% το Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί από τα επίπεδα του 0,1% το 2015 σε 1,5% το 2016 τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην Ευρωζώνη, με τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού να απομακρύνεται. Εντός του Απριλίου 2015 ανακοινώθηκαν τα πρώτα τέσσερα έργα που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων. Η συνολική χρηματοδότηση των εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων θα ανέλθει σε 300 εκ. ευρώ και αφορά στην επέκταση ενός αεροδρομίου στην Κροατία, στην κατασκευή 14 κέντρων υγείας στην Ιρλανδία, στην υποστήριξη της βιομηχανικής καινοτομίας στην Ιταλία και στη χρηματοδότηση έρευνας για την υγεία στην Ισπανία. Το συνολικό ύψος των προγραμμάτων που θα χρηματοδοτήσει το Ταμείο εκτιμάται στα 315 δισ. ευρώ για την περίοδο Στόχος της Ε.Ε. είναι το Ταμείο να λειτουργεί πολλαπλασιαστικά ώστε για κάθε ευρώ δημοσίου χρήματος που θα επενδύεται, να δημιουργούνται πρόσθετες επενδύσεις ύψους σχεδόν 15 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, ο σύνθετος δείκτης PMI στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στις 53,3 μονάδες από τις 54 μονάδες που κατέγραψε τελικά τον Μάρτιο. H υποχώρηση του δείκτη δεν ήταν αναμενόμενη για την Ευρωζώνη, αν ληφθούν υπόψη το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ακολουθείται και η αποδυνάμωση της ισοτιμίας του ευρώ που ενισχύουν τις εξαγωγές, όμως προέκυψε από τη μεγάλη πτώση του δείκτη που σημειώθηκε συγκεκριμένα στη Γαλλία και τη Γερμανία κατά τον Απρίλιο. Άνοδο για έκτο συνεχόμενο μήνα κατέγραψε τον Απρίλιο ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος IFO στη Γερμανία φθάνοντας τις 108,6 μονάδες από 107,9 τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα ανέρχονταν στις 108,4 μονάδες. Αυτή είναι η υψηλότερη τιμή του δείκτη από τον Ιούνιο 2014, δείχνοντας ότι η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης, μπαίνει δυναμικά στο β τρίμηνο του έτους.

7 Πληθωρισμός Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε μηδενικά επίπεδα τον Απρίλιο σε ετήσια βάση, σημειώνοντας βελτίωση από τα επίπεδα του -0,1% τον Μάρτιο. Αναφορικά με τις συνιστώσες που συνθέτουν τα επίπεδα τιμών του πληθωρισμού, το μεγαλύτερο ετήσιο ρυθμό αύξησης αναμένεται να παρουσιάσουν οι τιμές των υπηρεσιών και του κλάδου τροφίμων και ποτών, ενώ σε αρνητικά επίπεδα θα κινηθούν οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων. Ανεργία Αμετάβλητα παρέμειναν τα ποσοστά της ανεργίας τον Μάρτιο 2015 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, τόσο στην Ε.Ε όσο και στην Ευρωζώνη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, στην Ε.Ε το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε σταθερό σε 9,8% τον Μάρτιο, και στην Ευρωζώνη σε 11,3%. Κατά τον Μάρτιο, ο συνολικός αριθμός των ανέργων στην Ε.Ε διαμορφώθηκε στα εκατ. άτομα, εκ των οποίων τα εκατ. άτομα κατοικούν σε χώρες της ευρωζώνης. Όσον αφορά στην ανεργία στην πληθυσμιακή ομάδα των νέων (< 25 ετών), τα ποσοστά της ανεργίας διαμορφώθηκαν σε 20,9% στην Ε.Ε. και 22,7% στην Ευρωζώνη, μειωμένα σε ετήσια βάση. (Μάρτιος 2014, Ε.Ε: 22,8%, Ευρωζώνη: 24,2%). είκτης Οικονομικού Κλίματος Ο είκτης Οικονομικού Κλίματος τον Απρίλιο του 2015 παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ε.Ε. Πιο συγκεκριμένα, στην Ευρωζώνη ο δείκτης παρουσίασε μείωση κατά 0,2 μονάδες σε σχέση με τον Μάρτιο και διαμορφώθηκε στις 103,7 μονάδες, ενώ στην Ε.Ε αυξήθηκε κατά 0,3 μονάδες και διαμορφώθηκε στις 106,4 μονάδες από 106,1 μονάδες το Μάρτιο. Ως προς τους επιμέρους δείκτες που συνθέτουν το οικονομικό κλίμα, ο δείκτης των υπηρεσιών παρουσίασε βελτίωση κατά 1,5 μονάδες στην Ε.Ε και 0,6 στην Ευρωζώνη λόγω των θετικών εκτιμήσεων ως προς την εξέλιξη των εργασιών, ενώ οι υπόλοιποι δείκτες παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητοι. είκτης Μ.Ο. έτους 2015 Οικονομικού Κλίματος (ESI) Ιαν. Φεβ. Μαρ. Απρ. E.E. 95, ,8 105,2 106,1 106,4 Ευρωζώνη 93,7 101,3 101,5 102,3 103,9 103,7 Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή

8 Προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας Ελλάδα Επί τα χείρω αναθεώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις προβλέψεις της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη έκθεσή της ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ εκτιμάται σε 0,5% για το 2015, ενώ το αντίστοιχο μέγεθος βάσει των προγενέστερων προβλέψεων ήταν 2,5%. Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαμορφώθηκαν υπό την προϋπόθεση της επίτευξης συμφωνίας της Ελλάδας με τους πιστωτές της καθώς και της αποκατάστασης της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και της ρευστότητας των τραπεζών και του δημοσίου τομέα. Οι εξαγωγές αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω το 2015, καθώς η υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου θα ωφελήσει τους τομείς του τουρισμού και της ναυτιλίας. Ωστόσο, η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα, και η περιορισμένη ρευστότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που επηρεάζεται από τις αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες του δημοσίου, λειτουργούν ανασταλτικά για τις ιδιωτικές επενδύσεις. Το 2016 εκτιμάται ότι οι επενδύσεις θα ανακάμψουν λόγω των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με αποτέλεσμα την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ σε 2,9%. Η ανεργία εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει οριακά το 2015 λόγω της στάσιμης ανάπτυξης και θα διαμορφωθεί σε 25,6% (2014:26,5), ενώ το 2016 θα μειωθεί περαιτέρω σε 23,2%. Ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε αρνητικά επίπεδα για το 2015 της τάξης του -1,5%, λόγω της περιορισμένης εγχώριας ζήτησης και το 2016 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε θετικά επίπεδα ύψους 0,8%. Χρηματοδότηση ελληνικών Τραπεζών από το Ευρωσύστημα Ανεργία Η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από το Ευρωσύστημα έφθασε συνολικά τα 107,2 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου. Αναλυτικά, η ρευστότητα που άντλησαν οι ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA τον Μάρτιο ανήλθε σε 68,5 δισ. ευρώ από 65,6 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο απευθείας δανεισμός από την ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα ίδια περίπου επίπεδα με τον Φεβρουάριο σε 38,67 δισ. ευρώ (02/2015: 38,61 δισ. ευρώ). Λόγω των συνεχιζόμενων εκροών καταθέσεων, η ΕΚΤ αύξησε το όριο άντλησης ρευστότητας μέσω ELA την 29/4/2015 στα 79,6 δισ. ευρώ. Μέσω της επέκτασης της ρευστότητας από τον ELA καλύφθηκε μέρος των καταθέσεων φορέων της γενικής κυβέρνησης που μεταφέρθηκαν από τις εμπορικές τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδος για εκδόσεις repos. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ το ποσοστό της ανεργίας για τον Ιανουάριο 2015 διαμορφώθηκε σε 25,7%, μειωμένο σε ετήσια βάση (Ιανουάριος 2013: 27,2%) και οριακά μειωμένο σε σχέση με τον εκέμβριο 2014 (25,9%). Οι άνεργοι ανήλθαν σε άτομα, με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας να παρατηρείται στους νέους έως 24 ετών (50,1%).

9 Πιστωτική Επέκταση Αποτέλεσμα Κρατικού Προϋπολογισμού είκτης Οικονομικού Κλίματος Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΤτΕ, τον Μάρτιο του 2015 ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα διαμορφώθηκε σε -2,5%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ως προς τα επιμέρους στοιχεία, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις διαμορφώθηκε σε -2,2% από -2,3% τον Φεβρουάριο, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης προς ελεύθερους επαγγελματίες παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκε σε -0,6%. Τέλος, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες παρέμεινε στα επίπεδα του -3,0%, όμοιος με τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για τον Μάρτιο του 2015, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 503 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 448 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014 και του στόχου για έλλειμμα εκατ. ευρώ. Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 92 εκατ. ευρώ ή 0,8% έναντι του στόχου. Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά εκατ. ευρώ έναντι του στόχου ( εκατ. ευρώ). Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2014 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 119 εκατ. ευρώ. O είκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα παρουσίασε τον Απρίλιο σημαντική επιδείνωση, υποχωρώντας στις 92,7 μονάδες από 96,8 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Οι επιμέρους δείκτες που συνθέτουν τον δείκτη οικονομικού κλίματος παρουσίασαν μεγάλη πτώση με εξαίρεση τον δείκτη του λιανικού εμπορίου που παρουσίασε αύξηση κατά 3,5 μονάδες. Η αβεβαιότητα που διατηρείται αναφορικά με τη συνέχιση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας και το περιεχόμενο μιας δυνητικής συμφωνίας με τους εταίρους, αποθαρρύνει την αισιοδοξία που είχε δημιουργηθεί μετά τις εκλογές. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης κατέγραψε πτώση 9,5 μονάδες, καθώς τόσο οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών όσο και εκείνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12μηνο αλλά και την εξέλιξη της ανεργίας επιδεινώνονται ραγδαία. είκτης Οικονομικού Κλίματος- Ελλάδα Μ.Ο. έτους Ιαν. Φεβ. Μαρ. Απρ. Ελλάδα 90,8 99,5 95,3 98,2 96,8 92,7 είκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Μ.Ο. έτους Ιαν. Φεβ. Μαρ. Απρ. Ελλάδα -69,3-54,1-49,3-30,6-31,0-40,5 E.E. -16,4-6,8-5,8-4,4-1,8-2,2 Ευρωζώνη -18,7-10,0-8,5-6,7-3,7-4,6 Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή

10 Τιμές Κλεισίματος διεθνών χρηματιστηρίων 31/3/ /4/2015 Μεταβολή από DJ , , ,52 0,10% S&P , , ,51 1,29% NASDAQ 4.736, , ,42 4,34% FTSE , , ,63 6,01% DAX , , ,38 16,82% CAC , , ,49 18,11% BEL , , ,18 11,84% SMI 8.983, , ,12 1,04% NIKKEI , , ,01 11,86% ιακύμανση είκτη Nasdaq, 31/12/2014 5/5/ ιακύμανση είκτη S&P, 31/12/2014 5/5/ ιεθνή Χρηματιστήρια Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα οι βασικές κεφαλαιαγορές των Η.Π.Α παρουσίασαν μικρές μεταβολές, κλείνοντας τον Απρίλιο με οριακές θετικές επιδόσεις που κυμάνθηκαν κάτω της μονάδας στο κλείσιμο του μήνα. Το θετικό επενδυτικό κλίμα που διαμορφώθηκε σταδιακά από την ροή των ικανοποιητικών αποτελεσμάτων α τριμήνου για τις περισσότερες εισηγμένες, καθώς και από την μηνιαία άνοδο των τιμών ενέργειας, μετριάστηκε εν τέλει από την διαρκή ανησυχία για πιθανή άνοδο των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα και από τις καθοδικές αναθεωρήσεις των προβλέψεων της διεθνούς ανάπτυξης. Και οι τρείς βασικοί δείκτες των αμερικάνικων αγορών σημείωσαν ισχνή κερδοφορία, με τον Dow Jones 30 να καταγράφει άνοδο 0,36% τον 4/2015 έναντι αντίστοιχης καθόδου 0,91% του προηγούμενου μήνα. Η βελτίωση του S&P 500 υπολογίζεται σε 0,85%, καλύπτοντας το ίδιο σχεδόν ποσοστό καθόδου που σημειώθηκε τον προηγούμενο μήνα. Για τον δείκτη Nasdaq Composite τα κέρδη διαμορφώθηκαν σε ποσοστό 0,82% (έναντι καθόδου 0,32% του Μαρτίου). Εντούτοις, παρά την μετριοπαθή άνοδο, σημειώθηκαν νέα ιστορικά ρεκόρ εντός του Απριλίου για τους S&P 500 και Nasdaq Composite. Τα μακροοικονομικά μεγέθη που ανακοινώθηκαν εντός του μηνός κινήθηκαν σε αρνητική κατεύθυνση, χωρίς ωστόσο να προκαλείται κάθοδος στις μετοχικές αποτιμήσεις, καθώς η επενδυτική κοινότητα εξέλαβε πως τα μέτρια ή αρνητικά οικονομικά δεδομένα σε συνδυασμό με τα χαμηλά επίπεδα πληθωρισμού συντείνουν στην διατήρηση επί μακρόν των επιτοκίων της Federal Reserves στα τωρινά πολύ χαμηλά επίπεδα του 0,25%.Το στοιχείο όμως που δημιούργησε την μεγαλύτερη ανησυχία αναφορικά με τη συνολική πορεία και της προοπτικές της αμερικάνικης οικονομίας, αναφέρεται στην μεγάλη μείωση του Α.Ε.Π στο 0,2% το α 3μηνο 2015 έναντι 2,2% του δ 3μηνου Το αρνητικό κλίμα επιβαρύνθηκε ακόμα περισσότερο από την αρνητική αναθεώρηση των προβλέψεων ανάπτυξης της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις αναδυόμενες οικονομίες της ανατολικής Ασίας και την Κίνα. Η δυναμική επίδοση των βασικών ευρωπαϊκών αγορών κατά το α 3μηνο 2015 ανακόπηκε τον Απρίλιο, με τους περισσότερους δείκτες να κινούνται πτωτικά. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε ο γερμανικός δείκτης DAX 30 που έκλεισε τον μήνα με πτώση 4,28%. Οι εν λόγω ποσοστιαίες απώλειες είναι αντίστοιχες της ανόδου του προηγούμενου μήνα, και ακολουθούν σωρευτική απόδοση κατά 23,03% που παρουσίασε το α 3μηνο ο γερμανικός δείκτης. Ο βελγικός δείκτης BEL 20 υποχώρησε σε ποσοστό 1,39% έναντι οριακής ανόδου τον 3/2015, ενώ κάτω της ποσοστιαίας μονάδας μεταβολή παρουσίασαν ο γαλλικός CAC 40 (άνοδος 0,26%) και ο ελβετικός SMI (μείωση 0,57%). Παρά τις αρνητικές μακροοικονομικές δημοσιεύσεις για την βρετανική οικονομία, ο δείκτης FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 2,77% καλύπτοντας τις προηγούμενες απώλειες του 2,50%. Το στοιχείο που διατήρησε για έναν ακόμη μήνα κλίμα σκεπτικισμού και απαισιοδοξίας στην ευρωζώνη εντοπίζεται στην δύσκολη πορεία των διαβουλεύσεων μεταξύ της Ελληνικής πλευράς και των δανειστών, ενώ από την άλλη πλευρά συνεχίσθηκαν να παραμένουν ελκυστικές οι ευρωπαϊκές μετοχές εξαιτίας του εκτεταμένου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

11 Τιμές κλεισίματος δεικτών Χρηματιστηρίου Αθηνών ιακύμανση Γενικού είκτη, 31/12/2014 5/5/ /3/15 30/4/15 Μεταβολή από Γ.Δ. 826,18 775,46 822,88-0,40% FTSE (Large 264,86 230,00 245,27 Cap) -7,40% FTSEΜ (Mid Cap) 773,03 799,04 809,48 4,72% FTSEA (Αγοράς) 636,14 557,16 592,64-6,84% ΔΤΡ (Τραπεζικός) 961,80 562,41 651,18-32,30% ιακύμανση είκτη Τραπεζών, 31/12/2014 5/5/ Χρηματιστήριο Αθηνών Στις 822,88 μονάδες έκλεισε ο Γενικός είκτης του Χρηματιστηρίου Αξιών τον Απρίλιο καταγράφοντας κέρδη 6,12% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και συνολικές απώλειες 32% από την αρχή του έτους. Ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης FT25 έκλεισε στις 245,27 μονάδες κυρίως λόγω της ισχυρής αντίδρασης του τραπεζικού κλάδου με επαναφορά του Τραπεζικού είκτη από τις 450 μονάδες στις 651,18 και απόδοση 15,83%, προσβλέποντας σε συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους ενδεχόμενο που θα δώσει ώθηση σε μετοχές και δείκτες για έναν επόμενο ανοδικό κύκλο. Από τους επιμέρους κλάδους ο τραπεζικός είναι αυτός που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος και των επενδυτικών κεφαλαίων. Αυτό αποτυπώνεται και στις συναλλαγές των τελευταίων συνεδριάσεων, όπου ο μέσος ημερήσιος τζίρος στις τραπεζικές μετοχές έχει αυξηθεί σχεδόν 30-35% με προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης καθώς μεγάλα χαρτοφυλάκια αγοράζουν μετοχές του κλάδου. Τεχνικά, ο Τραπεζικός είκτης έχει περιθώριο ανοδικής κίνησης της τάξεως του 10-15% εάν καταφέρει να κατοχυρώσει τις μονάδες με την προϋπόθεση βέβαια πως οι εξελίξεις στο ευρωπαϊκό μέτωπο θα είναι ευνοϊκές. Σύμφωνα με τους αναλυτές η αύξηση των συναλλαγών, σε εβδομαδιαία μέτρηση, σε τίτλους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης καταδεικνύουν το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον και τις προσδοκίες ορισμένων επενδυτικών κύκλων για την εξεύρεση λύσης χωρίς ωστόσο να αποκλείεται ένας νέος κύκλος διόρθωσης σε περίπτωση εμπλοκής των διαπραγματεύσεων.

12 Σύνθεση Συνολικού Ενεργητικού Α/Κ Funds of Funds 12,0% Μικτά 17,4% Σύνθετα 12,3% Ομολογιακά 21,3% ιαχείρισης ιαθεσίμων 17,0% Μετοχικά 20,0% Σύνθεση Συνολικού Ενεργητικού Α/Κ 30/4/15 Ελλάδα Αμοιβαία Κεφάλαια Το συνολικό ενεργητικό της ελληνικής αγοράς Α/Κ, διαμορφώθηκε στα 7,46 δισ. ευρώ τον Απρίλιο από 7,09 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, αυξημένο κατά 5,29% ή 375 εκατ. ευρώ και με καθαρές εισροές κεφαλαίων της τάξης των 329,058 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο 12μηνου, οι 7 μήνες είχαν θετικές ροές με το σύνολο των εισροών στα +902,46 εκατ. ευρώ και το ενεργητικό των Α/Κ της ελληνικής αγοράς να έχει αυξηθεί κατά +587 εκατ. ευρώ. Οι εισροές συνεχίστηκαν για 4ο συνεχόμενο μήνα λόγω της μετατροπής καταθέσεων σε Α/Κ ιαχείρισης ιαθεσίμων Βραχυπρόθεσμης ιάρκειας με έδρα εξωτερικού από μια κυρίως ΑΕ ΑΚ. Συνεχίστηκαν οι εκροές στα ελληνικά Μετοχικά Α/Κ, αλλά με μειωμένη ένταση, ενώ στα ελληνικά Ομολογιακά Α/Κ οι ροές του μήνα είχαν θετικό πρόσημο. Πιο συγκεκριμένα, για τους 4 πρώτους μήνες του έτους, οι καθαρές ροές στα ελληνικά Ομολογιακά Α/Κ είναι -18,45 εκατ. ευρώ και στα ελληνικά Μετοχικά Α/Κ -6,08 εκατ. ευρώ. Την πρώτη θέση στις εκροές καταλαμβάνουν για έναν ακόμη μήνα τα Α/Κ ιαχείρισης ιαθεσίμων (-13,046 εκατ. ευρώ), ενώ για 4ο μήνα υπήρξε αύξηση των Α/Κ ιαχείρισης ιαθεσίμων Βραχυπρόθεσμης ιάρκειας (+175,097 εκατ. ευρώ). Μεγάλες εισροές κεφαλαίων καταγράφηκαν τον Απρίλιο στα Funds of Funds Μικτά (+69,799 εκατ. ευρώ), με τους επενδυτές να έχουν τοποθετήσει από την αρχή του έτους περί τα 267,25 εκατ. ευρώ στην κατηγορία. Η αβεβαιότητα στο εσωτερικό παραμένει και οι επενδυτές Α/Κ ξεκίνησαν κάποιες μικρές τοποθετήσεις κυρίως μέσω ομολογιακών Α/Κ. Η προτίμηση των επενδυτών για το εξωτερικό παραμένει ισχυρή, όπως και η επιλογή τοποθέτησης κεφαλαίων με μηδενική προοπτική εσόδου, σε διεθνή Α/Κ ιαχείρισης ιαθεσίμων. Funds of Funds 14,56% Μικτά 14,57% Σύνθετα 8,02% Ομολογιακ ά 18,92% ιαχείρισης ιαθεσίμων 27,41% Μετοχικά 16,52% ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ ΑΜΟΙΒΑΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ (ποσά σε ευρώ) 31/12/ /3/ /4/2015 Μεταβολή (1) (2) (3) (3)/(2) (3)/(1) ιαχείρισης ιαθεσίμων ,37% 98,43% Μετοχικά ,20% 2,11% Ομολογιακά ,05% 9,81% Μικτά ,55% 3,44% Funds of Funds ,47% 49,18% Σύνθετα ,04% -19,29% ΣΥΝΟΛΟ ,29% 23,45% Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών Τα κείμενα της Μηνιαίας Ανασκόπησης επιμελήθηκαν οι Α.Βασκούδη, Α.Μ. Καλογιαννίδη, Μ. Κουλιδάκου, Ε. Κουνδουράκης, Χ. Μπεκιάρη,. Σαλτογιάννης και Σ. Στυλιανίδης. Τρόπος χρήσης Μηνιαίας Ανασκόπησης Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών - Αποκλεισμός ευθύνης: Το παρόν δελτίο δημοσιεύεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και βασίζεται σε πληροφορίες που προέρχονται από έγκυρους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και αναλυτές και στις οποίες το ευρύ κοινό έχει άμεση πρόσβαση. Οι πληροφορίες που παρέχονται με το παρόν δελτίο στους χρήστες / επισκέπτες μέσω του διαδικτυακού μας τόπου, δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση, ευθέως ή εμμέσως, παρότρυνση, συμβουλή ή προτροπή για τη διενέργεια οποιασδήποτε επενδυτικής ή άλλης πράξης με οικονομικό αποτέλεσμα. Η παροχή των στοιχείων και των πληροφοριών έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών / επισκεπτών να ενεργήσουν, αφού αξιολογήσουν τις παρεχόμενες πληροφορίες, κατά τη κρίση τους, βασιζόμενοι στην προσωπική τους βούληση, αποκλειόμενης οποιασδήποτε δικής μας ευθύνης, σύμφωνα και με τους γενικούς όρους και επισημάνσεις που περιέχονται στην ιστοσελίδα της Attica Bank. Μετά τη δημοσίευση του δελτίου, είναι δυνατόν να επέλθουν αλλαγές και διαφοροποιήσεις στις πληροφορίες και τα στοιχεία που περιέχονται σε αυτό. Η Attica Bank ενδέχεται να έχει εκδώσει εκθέσεις που αποκλίνουν ή διαφοροποιούνται από τα στοιχεία που παρατίθενται στο παρόν δελτίο.

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Έκδοση της 3/7/2014 Σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη προχώρησε η Παγκόσμια Τράπεζα, σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων Έκδοση της 04/06/2015 Μηνιαία Μεταβολή εικτών ιεθνών Χρηματιστηρίων, Μάιος 2015-2% 0% 2% 4% 6% 8% 10% Μηνιαία Μεταβολή εικτών Χρηματιστηρίου Αθηνών, Μάιος 2015 NIKKEI 225 SMI BEL20 CAC 40 XETRA DAX FTSE

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ Σεπτέμβριος 2006 ΗΠΑ: Αμετάβλητα στο 5,25% διατήρησε τα επιτόκια η Fed στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, λόγω των ενδείξεων επιβράδυνσης της οικονομίας και συγκράτησης

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων Μηνιαία Μεταβολή Δεικτών Διεθνών Χρηματιστηρίων, Ιούλιος 2015 Κίνα Έκδοση της 07/08/2015 Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων NIKKEI 225 SMI BEL20 CAC 40 XETRA DAX Συρρίκνωση παρουσίασε η βιομηχανική

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ Ιούλιος 2006 Ημερομηνία έκδοσης 3/8/2006 ΗΠΑ: Πρόβλεψη του επικεφαλής της Fed, Β. Bernanke, για υποχώρηση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης των τελευταίων ετών κυρίως

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ Ιανουάριος 2007 Έκδοση 1-2-2007 ΗΠΑ: Αμετάβλητα στο 5,25% διατήρησε, όπως αναμενόταν, τα επιτόκια η FED στη συνεδρίασή της στις 31/1 εκτιμώντας ότι στο επίπεδο

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Σύµφωνα µε στοιχεία που δηµοσίευσε ο ΟΟΣΑ, το α 3µηνο του 2014 ο ρυθµός ανάπτυξης στις χώρες µέλη του διαµορφώθηκε στο 0,4%,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ Μάρτιος 2006 ΗΠΑ: Στο 4,75% αύξησε τα επιτόκιά της για 15 η συνεχόμενη φορά η FED στη συνεδρίασή της στις 28/3. Προεξοφλείται νέα αύξηση κατά 0,25% στη συνεδρίαση

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Για πρώτη φορά από το 1872, όταν ξεπέρασαν τη βρετανική οικονομία παραμένοντας έκτοτε στην κορυφή, οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να χάσουν

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Η.Π.Α. Με ρυθµό 3,2% αναπτύχθηκε η αµερικανική οικονοµία το δ τρίµηνο του 2013, ενισχυµένη κυρίως από την µεγαλύτερη άνοδο των καταναλωτικών δαπανών

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων Μηνιαία Μεταβολή Δεικτών Διεθνών Χρηματιστηρίων, Φεβρουάριος 2015 NIKKEI 225 SMI BEL20 CAC 40 XETRA DAX FTSE 100 NASDAQ Cmp S&P 500 DJ Industrial Έκδοση της 03/03/2015 Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΗΝΙΙΑΙΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΙΚΟΝΟΜΙΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΙΞΕΩΝ Εκδοση 7/5/2008 ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Στο 3,7% αναμένεται να διαμορφωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2008 σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ Έκδοση 5/1/2007 ΗΠΑ: Στην τελευταία έκθεση του ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης προβλέπει σταθερό κόστος χρήματος στις ΗΠΑ για το 2007 και διατήρηση

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 6/6/2013 Η.Π.Α. Σε ακόµη χαµηλότερο ποσοστό αναθεωρήθηκε ο ρυθµός ανάπτυξης του αµερικανικού ΑΕΠ για το α τρίµηνο του 2013, καθώς επαναϋπολογίστηκε

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων Έκδοση της 3/2/2015 Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων Μηνιαία Μεταβολή εικτών ιεθνών Χρηματιστηρίων, Ιανουάριος 2015-8% -6% -4% -2% 0% 2% 4% 6% 8% Μηνιαία Μεταβολή εικτών Χρηματιστηρίου Αθηνών,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ Έκδοση 6/8/2007 ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ: Τα προβλήματα στην αμερικανική αγορά στεγαστικής πίστης, η αναβολή ή η ματαίωση έκδοσης ομολογιακών δανείων για τη χρηματοδότηση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ Έκδοση 6-3-2008 ΗΠΑ: Η FED φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει στη μείωση των επιτοκίων στο 2,5% εν όψει της επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας, παρά την

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Η.Π.Α. Καλύτερα των αρχικών εκτιµήσεων ήταν, τελικώς, τα στοιχεία για το ΑΕΠ του β τριµήνου στις ΗΠΑ, καθώς αναθεωρήθηκαν ανοδικά τα στοιχεία για

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ Έκδοση 2-10-2007 ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ: Θετικά κινήθηκαν οι διεθνείς αγορές μετοχών το τελευταίο 15μερο του Σεπτεμβρίου, μετά την απόφαση της Fed για μείωση των επιτοκίων

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ Μάιος 2006 ΗΠΑ: Τα μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ παραμένουν μικτά, γεγονός που δυσκολεύει τη Fed να τοποθετηθεί σχετικά με το θέμα της μελλοντικής εξέλιξης

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 5/3/2013 Η.Π.Α. Σε ισχύ τέθηκαν και επίσηµα οι αυτόµατες περικοπές στον προϋπολογισµό της οµοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, ελλείψει συµφωνίας

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 6/12/2013 Η.Π.Α. το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των Η.Π.Α. ενισχύθηκε στο γ τρίµηνο κατά 3,6%. Το µέγεθος αυτό αποτελεί ανοδική αναθεώρηση

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Η.Π.Α. Χειρότερα των εκτιµήσεων ήταν τα στοιχεία για το ΑΕΠ των ΗΠΑ το α τρίµηνο του 2013. Ειδικότερα, σύµφωνα µε τα στοιχεία του υπουργείου Εµπορίου,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ Έκδοση 5-11-2007 ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ: Βαθύτερη από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί αποδεικνύεται η κρίση στις πιστωτικές αγορές με μεγάλες διεθνείς τράπεζες και επενδυτικούς

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ Έκδοση 8-1-2008 ΗΠΑ: Σε μείωση των επιτοκίων κατά 25 μ.β. στο 4,25% προέβη η Fed κατά τη συνεδρίασή της στις 11/12. Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνάντησης, η κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων Μηνιαία Μεταβολή Δεικτών Διεθνών Χρηματιστηρίων, Ιούνιος 2015 Διεθνής Οικονομία Έκδοση της 08/07/2015 Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων -8% -6% -4% -2% 0% 2% 4% 6% 8% 10% NIKKEI 225 SMI BEL20 CAC

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων Έκδοση της 03/04/2015 Μηνιαία Μεταβολή Δεικτών Διεθνών Χρηματιστηρίων, Μάρτιος 2015-4% -2% 0% 2% 4% 6% 8% 10% NIKKEI 225 SMI BEL20 CAC 40 XETRA DAX FTSE 100 Μηνιαία Μεταβολή Δεικτών Χρηματιστηρίου Αθηνών,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ Έκδοση 3/12/2007 ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ: Η πιστωτική κρίση που εκδηλώθηκε με αφορμή τα προβλήματα των subprime στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ, οδηγεί πλέον και σε κρίση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ Έκδοση 2/7/2007 ΗΠΑ: Αμετάβλητα, στο 5,25%, για όγδοη κατά σειρά συνεδρίαση, διατήρησε τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια των ΗΠΑ η Federal Reserve στη συνεδρίαση της 28/6.

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 7/4/2014 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Με ρυθµό 7,1% αναµένεται να αναπτυχθούν οι οικονοµίες της Ανατολικής Ασίας το 2014 σύµφωνα µε τις προβλέψεις

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 10/9/2014 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Το ποσοστό της ανεργίας στις 34 χώρες-µέλη του ΟΟΣΑ, αυξήθηκε στο 7,4% τον Ιούλιο έναντι 7,3% τον Ιούνιο,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ Έκδοση 4-9-2007 ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ: Η κρίση ρευστότητας στις χρηματοπιστωτικές αγορές είχε σαν αποτέλεσμα στα μέσα του Αυγούστου οι αγορές να χάσουν όλα τα κέρδη του

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 3/10/2014 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επί τα χείρω αναθεώρησε τις εκτιμήσεις του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας στην ενδιάμεση έκθεση

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Εκδοση της 12/4/2010

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Εκδοση της 12/4/2010 Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Εκδοση της 12/4/2010 ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ : Ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 1,9% το α 3μηνο και 2,3% το β 3μηνο του έτους προβλέπει για τις χώρες του

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 12/7/2011 ΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Επιβράδυνση του ρυθµού ανάπτυξης των µεγαλύτερων οικονοµιών του πλανήτη (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ρωσία) προβλέπει ο

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 8/6/2010

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 8/6/2010 Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 8/6/2010 ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: Μέσο ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ 2,7% για τις χώρες μέλη του προβλέπει ο ΟΟΣΑ, με σημαντικές όμως διαφοροποιήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Η.Π.Α. Για τρίτη φορά αναθεωρήθηκε το αµερικανικό ΑΕΠ για το δ τρίµηνο του 2012, το οποίο σύµφωνα µε τη νέα µέτρηση έφτασε το 0,4%, κινήθηκε δηλαδή

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 4/11/2013 Η.Π.Α. Κατέληξαν, τελικώς, σε συµφωνία στις 16 Οκτωβρίου τα δυο µεγάλα κόµµατα στις ΗΠΑ προκειµένου να αποφευχθεί η γενικευµένη

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων Μηνιαία Μεταβολή εικτών ιεθνών Χρηµατιστηρίων, Αύγουστος 2015 ιεθνής Οικονοµία Έκδοση της 10/09/2015 Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων NIKKEI 225 SMI BEL20 CAC 40 XETRA DAX FTSE 100 NASDAQ Cmp S&P

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων Μηνιαία Μεταβολή εικτών ιεθνών Χρηµατιστηρίων, Σεπτέµβριος 2015 ιεθνής Οικονοµία Έκδοση της 05/10/2015 Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων NIKKEI 225 SMI BEL20 CAC 40 XETRA DAX FTSE 100 NASDAQ Cmp

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 5/8/2014 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Την 1/8 σε κατάσταση χρεοκοπίας κήρυξε την Αργεντινή η Διεθνής Ένωση Συμβάσεων Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA),

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 6/2/2013 Η.Π.Α. Οριακή, ωστόσο απροσδόκητη, συρρίκνωση παρουσίασε η αµερικανική οικονοµία το τελευταίο τρίµηνο του 2012, κάτι για πρώτη

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 4/7/2012 ΕΥΡΩΠΗ Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά ήταν τα αποτελέσµατα της Συνόδου Κορυφής της 28-29 Ιουνίου, καθώς οι ηγέτες της Eυρωζώνης συµφώνησαν

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 6/12/2012 Η.Π.Α. Νέο πλάνο, το οποίο προβλέπει αυξηµένα φορολογικά έσοδα χωρίς αύξηση του συντελεστή φόρου εισοδήµατος, µε 10ετή χρονικό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ Απρίλιος 2006 ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ: Υποχώρηση στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά μηνών σημείωσε το δολάριο έναντι των κυριότερων ευρωπαϊκών νομισμάτων (ευρώ,

Διαβάστε περισσότερα

Πτώση στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2011 για τον χρυσό

Πτώση στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2011 για τον χρυσό Weekly Financial Report Δευτέρα 15- -04-2013 Πτώση 4,1% στο χαμηλότερο επίπεδο από την 1η Ιουλίου του 2011 σημείωσε ο χρυσός καθώς τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις και την καταναλωτική εμπιστοσύνη

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 6/8/2013 Μηνιαία Μεταβολή εικτών ιεθνών Χρηµατιστηρίων, Ιούλιος 2013 Η.Π.Α. Ανάπτυξη 1,7% εµφάνισε η αµερικανική οικονοµία στο β τρίµηνο

Διαβάστε περισσότερα

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal Ελεγχόμενη από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αριθμός Αδείας: 3/73/7.5.1996 Αριστείδου 9, Αθήναι, Tηλ. 210-3899400, Fax. 210-3216574 Τεύχος 836 16/08/2011 ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών ΕΛΛΑ Α Η αδυναµία έκφρασης οποιασδήποτε βάσιµης εκτίµησης του αποτελέσµατος των εκλογών της 6/5, φέρνει και πάλι στην επιφάνεια σενάρια εξόδου της

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 8/1/2013 Η.Π.Α. Υπερψηφίστηκε, τελικώς, από την αµερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων η συµφωνία µεταξύ ηµοκρατικών και Ρεπουµπλικάνων, η

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 7/9/2012 Η.Π.Α. Η αµερικανική οικονοµία αναπτύχθηκε κατά το β τρίµηνο µε ελαφρώς ισχυρότερο ρυθµό από ό,τι είχε αρχικά εκτιµηθεί και συγκεκριµένα

Διαβάστε περισσότερα

Επιτόκια: Ρυθμός ανάπτυξης:

Επιτόκια: Ρυθμός ανάπτυξης: ΜΗΝΙΙΑΙΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΙΚΟΝΟΜΙΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΙΞΕΩΝ Εκδοση 3/6/2008 ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Η αύξηση του πληθωρισμού που προκαλείται από την αύξηση των τιμών της ενέργειας, ενισχύει την άποψη ότι η FED και η ΕΚΤ

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών ΕΛΛΑΔΑ Στο 5% αναμένεται να διαμορφωθεί ο ρυθμός ύφεσης της ελληνικής οικονομίας το 2012, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ. Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στις 9/3 το

Διαβάστε περισσότερα

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal Ελεγχόμενη από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αριθμός Αδείας: 3/73/7.5.1996 Κλεισόβης 8, Αθήναι, Tηλ. 210-3899400, Fax. 210-3216574 Τεύχος 825 24/05/2011 ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Η.Π.Α. Με ρυθµό 1,5% σε ετησιοποιηµένη βάση αναπτύχθηκε η αµερικανική οικονοµία στο β τρίµηνο του 2012, σύµφωνα µε την ανακοίνωση του υπουργείου

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 8/2/2011

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 8/2/2011 Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 8/2/2011 ΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: Το αµερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε µε ετήσιο ρυθµό 3,2% στο δ 3µηνο του 2010, ωθούµενο από την αύξηση των καταναλωτικών

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία:

Έκθεση του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία: ΜΗΝΙΙΑΙΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΙΚΟΝΟΜΙΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΙΞΕΩΝ Εκδοση 8/10/2009 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Την επιστροφή της παγκόσμιας οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά επιβεβαιώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε πρόσφατη

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση που εξέδωσε ο ΟΟΣΑ τον Νοέμβριο, η παγκόσμια οικονομία χαρακτηρίζεται από στασιμότητα, κυρίως

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Η.Π.Α. Απογοητευτικά ήταν, τελικώς, τα αναθεωρηµένα στοιχεία για το ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά το α' τρίµηνο του έτους, σύµφωνα µε τα τελευταία στοιχεία του

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 6/6/2012 ΕΥΡΩΠΗ Στην Ισπανία µετατοπίζεται πλέον το κέντρο βάρους της κρίσης της Ευρωζώνης, καθώς η ανάγκη κρατικής στήριξης της τέταρτης

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 5/3/2012

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 5/3/2012 Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 5/3/2012 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ISDA: Το πρόγραµµα αναδιάρθρωσης για την Ελλάδα δεν αποτελεί πιστωτικό γεγονός Με οµόφωνη απόφασή της, η

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ 1 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 218 Χορηγός: 18 Ιανουαρίου 219 2 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα από το 1981 Έρευνες

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 7/11/2012 Η.Π.Α. Αντιµέτωπος µε τον «δηµοσιονοµικό γκρεµό» είναι πλέον ο επανεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Οµπάµα, καθώς καλείται

Διαβάστε περισσότερα

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal Ελεγχόμενη από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αριθμός Αδείας: 3/73/7.5.1996 Αριστείδου 9, Αθήναι, Tηλ. 210-3899400, Fax. 210-3216574 Τεύχος 843 10/10/2011 ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 5/10/2012 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: ΚΙΝΑ Νέες ενδείξεις επιβράδυνσης της ανάπτυξης της κινεζικής οικονοµίας εµφανίστηκαν, µε το δείκτη PMI

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 9/1/2012 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Οι κυβερνήσεις των μεγαλύτερων χωρών του κόσμου έχουν να διαχειριστούν ποσό μεγαλύτερο των 7,6 τρισ. δολαρίων

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 4/10/2013 Η.Π.Α. Εντολή στις οµοσπονδιακές υπηρεσίες να αρχίσουν την εκτέλεση των σχεδίων για διακοπή της λειτουργίας τους (shutdown)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ 1 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 218 Χορηγός: 8 Νοεμβρίου 218 2 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα από το 1981 Έρευνες

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 4/11/2014 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Στις 30/10 η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) ανακοίνωσε την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ 1 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΜΑΙΟΣ 219 Χορηγός: 12 Ιουνίου 219 2 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα από το 1981 Έρευνες Οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal Ελεγχόμενη από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αριθμός Αδείας: 3/73/7.5.1996 Αριστείδου 9, Αθήναι, Tηλ. 210-3899400, Fax. 210-3216574 Τεύχος 828 14/06/2011 ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας: Αγορά κατοικιών:

Μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας: Αγορά κατοικιών: ΜΗΝΙΙΑΙΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΙΚΟΝΟΜΙΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΙΞΕΩΝ Εκδοση 8/1/2009 ΔΙΕΘΝΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: Με δεδομένη την ύφεση σε παγκόσμιο επίπεδο για το 2009, οι κυβερνήσεις επεξεργάζονται πρόσθετα μέτρα στήριξης

Διαβάστε περισσότερα

Η συγκεκριµένη ποσοστιαία αύξηση είναι υψηλότερη σε σύγκριση µε την αρχική πρόβλεψη για άνοδο του ΑΕΠ κατά 0,6% το 2014.

Η συγκεκριµένη ποσοστιαία αύξηση είναι υψηλότερη σε σύγκριση µε την αρχική πρόβλεψη για άνοδο του ΑΕΠ κατά 0,6% το 2014. Εβδοµαδιαία ανασκόπηση 09/02-13/02/2015 Άκρως ενδιαφέρουσα αναµένεται η συνάντηση στο Eurogroup της ευτέρας όπου η Ελλάδα ευελπιστεί σε αµοιβαία σύγκλιση και λύση στο θέµα διαχείρισης του χρέους. Οι τεχνικές

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 3/8/2011 ΗΠΑ: Η διαφωνία της πολιτικής ηγεσίας των ΗΠΑ σχετικά µε την αύξηση του ορίου του χρέους της χώρας ενόψει της κρίσιµης ηµεροµηνίας

Διαβάστε περισσότερα

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal Ελεγχόμενη από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αριθμός Αδείας: 3/73/7.5.1996 Κλεισόβης 8, Αθήναι, Tηλ. 210-3899400, Fax. 210-3216574 Τεύχος 811 14/02/2011 ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones

Διαβάστε περισσότερα

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal Ελεγχόμενη από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αριθμός Αδείας: 3/73/7.5.1996 Αριστείδου 9, Αθήναι, Tηλ. 210-3899400, Fax. 210-3216574 Τεύχος 858 23/01/2012 ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones

Διαβάστε περισσότερα

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal Ελεγχόμενη από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αριθμός Αδείας: 3/73/7.5.1996 Κλεισόβης 8, Αθήναι, Tηλ. 210-3899400, Fax. 210-3216574 Τεύχος 819 11/04/2011 ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones

Διαβάστε περισσότερα

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal Ελεγχόμενη από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αριθμός Αδείας: 3/73/7.5.1996 Αριστείδου 9, Αθήναι, Tηλ. 210-3899400, Fax. 210-3216574 Τεύχος 868 02/04/2012 ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones

Διαβάστε περισσότερα

Εβδοµαδιαία ανασκόπηση 05/01-11/01/2015

Εβδοµαδιαία ανασκόπηση 05/01-11/01/2015 Εβδοµαδιαία ανασκόπηση 05/01-11/01/2015 Στο επίκεντρο των οικονοµικών αναλυτών σε παγκόσµιο επίπεδο βρίσκεται η πολιτική κρίση στην Ελλάδα τα πιθανά ενδεχόµενα στην πορεία της χώρας ανάλογα µε την έκβαση

Διαβάστε περισσότερα

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal Ελεγχόμενη από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αριθμός Αδείας: 3/73/7.5.1996 Κλεισόβης 8, Αθήναι, Tηλ. 210-3899400, Fax. 210-3216574 Τεύχος 822 03/05/2011 ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones

Διαβάστε περισσότερα

Δελτίο τύπου. Το 2016 η ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας

Δελτίο τύπου. Το 2016 η ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας Δελτίο τύπου Λευκωσία, 13 Μαρτίου 2015 Το 2016 η ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας Αναθεωρούνται οι προβλέψεις της ΕΥ για την πορεία του κυπριακού ΑΕΠ το 2015 από αύξηση 0,3% σε μείωση 0,4%. Για το 2016

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 7/9/2011 ΗΠΑ: Μείωση του ρυθµού ανάπτυξης και βουτιά του δείκτη καταναλωτικής εµπιστοσύνης Οι προοπτικές για την οικονοµία των ΗΠΑ εξακολουθούν

Διαβάστε περισσότερα

1. Ξένα Χρηματιστήρια

1. Ξένα Χρηματιστήρια Ελεγχόμενη από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αριθμός Αδείας: 3/73/7.5.1996 Κλεισόβης 8, Αθήναι, Tηλ. 210-3899400, Fax. 210-3216574 Τεύχος 804 21/12/2010 ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 1. Ξένα Χρηματιστήρια Σταθεροποίηση,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ 1 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΙΟΥΛΙΟΣ 219 Χορηγός: 27 Αυγούστου 219 2 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα από το 1981 Έρευνες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 8 η Μελετη «Εξελιξεις και Τασεις της Αγορας»

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 8 η Μελετη «Εξελιξεις και Τασεις της Αγορας» ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 8 η Μελετη «Εξελιξεις και Τασεις της Αγορας» Το βασικό συμπέρασμα: Η επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων μετά την ανακήρυξη του δημοψηφίσματος στο τέλος του Ιουνίου διέκοψε την ασθενική

Διαβάστε περισσότερα

Εβδομαδιαία ανασκόπηση 29/03-05/03/2015

Εβδομαδιαία ανασκόπηση 29/03-05/03/2015 Εβδομαδιαία ανασκόπηση 29/03-05/03/2015 Στην πώληση εξάμηνων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, ύψους 875 εκατ. ευρώ, θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών την Τετάρτη, 8 Απριλίου, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός

Διαβάστε περισσότερα

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal Ελεγχόμενη από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αριθμός Αδείας: 3/73/7.5.1996 Αριστείδου 9, Αθήναι, Tηλ. 210-3899400, Fax. 210-3216574 Τεύχος 850 28/11/2011 ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ευτέρα 6 Μαίου 2002 Οι Εξελίξεις του Απριλίου 2002 Ο µήνας Απρίλιος χαρακτηρίσθηκε γενικά από µία σταθερότητα στις διεθνείς αγορές οµολόγων. Μέσα στην εξεταζόµενη περίοδο παρατηρήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΗΝΙΙΑΙΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΙΚΟΝΟΜΙΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΙΞΕΩΝ Εκδοση 2/9/2008 ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια οικονομία για το 2008 και το

Διαβάστε περισσότερα

Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον κατά το 2013 και η Ελλάδα

Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον κατά το 2013 και η Ελλάδα Βασικές διαπιστώσεις Μέρος Πρώτο Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον κατά το 2013 και η Ελλάδα Η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα παρέμεινε ασθενής και επιβραδύνθηκε περαιτέρω το 2013 (2,9% από 3,2% το

Διαβάστε περισσότερα

Φθινοπωρινές Οικονομικές Προβλέψεις 2014: Αργή ανάκαμψη με πολύ χαμηλό πληθωρισμό

Φθινοπωρινές Οικονομικές Προβλέψεις 2014: Αργή ανάκαμψη με πολύ χαμηλό πληθωρισμό Φθινοπωρινές Οικονομικές Προβλέψεις 2014: Αργή ανάκαμψη με πολύ χαμηλό πληθωρισμό Οι φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ισχνή οικονομική ανάπτυξη για το υπόλοιπο του

Διαβάστε περισσότερα

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal Ελεγχόμενη από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αριθμός Αδείας: 3/73/7.5.1996 Αριστείδου 9, Αθήναι, Tηλ. 210-3899400, Fax. 210-3216574 Τεύχος 851 05/12/2011 ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟ ΣΧΗΜΑ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ 2 ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΕΠΙΠΕΔΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ & ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ, ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΧΗΜΑ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ 4 Η ΔΙΑΦΑΙΝΟΜΕΝΗ ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

ΣΤΟ ΣΧΗΜΑ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ 2 ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΕΠΙΠΕΔΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ & ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ, ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΧΗΜΑ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ 4 Η ΔΙΑΦΑΙΝΟΜΕΝΗ ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ Μέλος του Χ.Α, ελεγχόμενο από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αριθμός Αδείας: 3/73/7.5.1996 Κλεισόβης 8, Αθήναι, Tηλ. 210-3899400, Fax. 210-3216574 Τεύχος 773 13/04/2010 ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ Εισαγωγή Εκτιμούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ 1 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 218 Χορηγός: 14 Δεκεμβρίου 218 2 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα από το 1981 Έρευνες

Διαβάστε περισσότερα

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal Ελεγχόμενη από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αριθμός Αδείας: 3/73/7.5.1996 Κλεισόβης 8, Αθήναι, Tηλ. 210-3899400, Fax. 210-3216574 Τεύχος 815 14/03/2011 ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones

Διαβάστε περισσότερα

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal Ελεγχόμενη από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αριθμός Αδείας: 3/73/7.5.1996 Αριστείδου 9, Αθήναι, Tηλ. 210-3899400, Fax. 210-3216574 Τεύχος 831 11/07/2011 ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 28/2/2014 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Σύσταση για εξεύρεση λύσεων στο πρόβλημα αύξησης της παραγωγικότητας απευθύνει ο ΟΟΣΑ προς τις χώρες του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 7 η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς»

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 7 η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς» ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 7 η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς» Εισαγωγή: Η 7η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς» εκπονήθηκε από το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων τον Οκτώβριο

Διαβάστε περισσότερα

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal Ελεγχόμενη από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αριθμός Αδείας: 3/73/7.5.1996 Αριστείδου 9, Αθήναι, Tηλ. 210-3899400, Fax. 210-3216574 Τεύχος 854 27/12/2011 ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones

Διαβάστε περισσότερα

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal Ελεγχόμενη από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αριθμός Αδείας: 3/73/7.5.1996 Αριστείδου 9, Αθήναι, Tηλ. 210-3899400, Fax. 210-3216574 Τεύχος 829 20/06/2011 ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones

Διαβάστε περισσότερα