ΕΜΒΟΛΙΑ: Επιδημιολογική θεώρηση- Εφαρμογές -Προοπτικές. ΧΑΡΙΛΑΟΣ Κ. ΚΟΥΤΗΣ MD, MPH, MSc, PhD Καθηγητής Υγιεινής, Επιδημιολογίας & Δημόσιας Υγείας

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΜΒΟΛΙΑ: Επιδημιολογική θεώρηση- Εφαρμογές -Προοπτικές. ΧΑΡΙΛΑΟΣ Κ. ΚΟΥΤΗΣ MD, MPH, MSc, PhD Καθηγητής Υγιεινής, Επιδημιολογίας & Δημόσιας Υγείας"

Transcript

1 ΕΜΒΟΛΙΑ: Επιδημιολογική θεώρηση- Εφαρμογές -Προοπτικές ΧΑΡΙΛΑΟΣ Κ. ΚΟΥΤΗΣ MD, MPH, MSc, PhD Καθηγητής Υγιεινής, Επιδημιολογίας & Δημόσιας Υγείας

2 ΕΜΒΟΛΙΟ Εμβόλιο είναι : ένα εναιώρημα εξασθενημένων η νεκρών μικροοργανισμών ή τοξίνη αυτών η ανασυνδιασθέντα, από τα οποία αφαιρέθηκε η λοιμογόνος ή τοξική δράση και παρέμεινε η αντιγονική εισαγόμενο δε στο οργανισμό, για την πρόληψη νόσου, ενεργοποιεί το (ΔΕΣ) ανοσοποιητικό σύστημα που μπορεί να καταπολεμήσει την νόσο (χυμική κυτταρική).

3 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ: Με τον όρο εμβολιασμός, εννοούμε την διαδικασία εισαγωγής ενός εμβολίου στον οργανισμό για την δημιουργία αντίστοιχης ανοσίας. Σκοπός του είναι η επαγωγή προστατευτικής ανοσίας για τον συγκεκριμένο αιτιολογικό παράγοντα.

4 ΗΘΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΗΘΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ I. ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ II. III. IV. ΑΓΑΘΟΕΡΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗ ΚΑΚΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

5 ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Τίθεται το ζήτημα: ΠΩΣ Η ΚΡΑΤΟΥΣΑ ΑΠΟΨΗ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΟΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΘΑ ΠΛΗΣΙΑΣΕΙ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΤΩΝ ΟΠΑΔΩΝ ΠΟΥ ΑΝΤΙΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ; Μια παθητική αντίδραση μπορεί να εθεωρείτο ότι βάζει σε κίνδυνο την υγεία της κοινωνίας, αντίθετα μία εν τω βάθει προσέγγιση μπορεί να απειλούσε τις αξίες της ατομικής ελευθερίας και την ελευθερία έκφρασης που τρέφουμε με αγάπη.

6 Αρχές ανοσοποίησης Δια διαφόρων οδών (στοματική, υποδόρια, ενδομυϊκή,κα ) εισάγουμε στον οργανισμό κάποιο αντιγόνο το οποίο αναγνωρίζεται ως ξένο από το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό έχει την ενεργοποίηση της χυμικής και κυτταρικής ανοσολογικής απόκρισης και την ειδική για το συγκεκριμένο αντιγόνο ανοσολογικής μνήμης. Η ανοσολογική μνήμη επιτυγχάνεται μέσω μνημονικών Β και Τ λεμφοκυττάρων τα οποία σε νέα επαφή με το αντιγόνο προκαλούν τελικά ταχύτατη παραγωγή. Τελικό αποτέλεσμα είναι ο έλεγχος της λοίμωξης.

7 Βασική δομή εμβολίων Το εμβόλιο επί της ουσίας είναι μια φαρμακευτική ουσία που αποτελείται από: Το αντιγόνο που θα προκαλέσει την ανοσοαπάντηση Ουσίες που ευνοούν και ενισχύουν την ανοσοαπάντηση όπως έκδοχα και άλλα Συντηρητικά όπως η θειομερσάλη Άλλα επιπρόσθετα μόρια, σταθεροποιητές, κλπ

8 Το αντιγόνο μπορεί να έχει μια από τις παρακάτω μορφές: Τοξίνη όπως στα εμβόλια διφθερίτιδας και τετάνου Ζωντανός τροποποιημένος και εξασθενημένος μικροοργανισμός όπως στα εμβόλια της πολιομυελίτιδας, της γρίπης, κ.α Αδρανοποιημένος νεκρός ιός όπως στο εμβόλιο της Ηπατίτιδας Α Ζωντανό εξασθενημένο βακτήριο όπως στο BCG ή στο εμβόλιο της χολέρας Νεκρό βακτήριο όπως στο εμβόλιο του μηνιγγιτιδοκόκκου Γενετικά τροποποιημένο αντιγόνο με τμήματα ιών και βακτηρίων όπως Ηπατίτιδας Β και έναντι του HPV. Πολυσακχαριδικό αντιγόνο συνδεδεμένο με πρωτεΐνη όπως στο εμβόλιο του αιμοφίλου Β κ.α

9 Τα εμβόλια στα οποία το αντιγόνο είναι ζωντανός εξασθενημένος ιός ή βακτήριο, προκαλούν ισχυρή χυμική και κυτταρική ανοσία. Με τα εμβόλια στα οποία το αντιγόνο είναι νεκρός ιός, βακτήριο, πολυσακχαριδικό ή πεπτιδικό τμήμα του μικροοργανισμού, συνήθως προκαλείται ασθενέστερη χυμική ανοσία και ελάχιστη ή και καθόλου κυτταρική ανοσία.

10 ΑΡΧΑΪΑ ΕΛΛΑΔΑ Ο Θουκυδίδης αν και δεν ήταν ιατρός περιέγραψε πως κατά τον λοιμό των Αθηνών το 430π.Χ., όσοι προσβάλλονταν από την νόσο και επεβίωναν, δεν νοσούσαν ξανά. (Θουκυδίδης, Ιστορίαι 2,74-54)

11 Τα πρώτα εμβόλια Το πρώτο εμβόλιο παρασκευάσθηκε το 1796 από τον βρετανό ιατρό Edward Jenner( ) ο οποίος παρατήρησε ότι οι γυναίκες που άρμεγαν αγελάδες και νοσούσαν από την ήπια ασθένεια της δαμαλίτιδας, δεν νοσούσαν ποτέ από ευλογιά. Ο Jenner χρησιμοποίησε υγρό από φλύκταινες δαμαλίτιδας και δια σκαριφισμού εμβολίασε ένα αγόρι, τον James Phillips. Το αγόρι αυτό ήλθε σε επαφή με άτομα που νοσούσαν με ευλογιά και δεν νόσησε. Το πρώτο εμβόλιο ήταν γεγονός. Από την αγελάδα που στα λατινικά ονομάζεται vacca, προήλθε και η ονομασία του εμβολίου στα Αγγλικά Γαλλικά κλπ, vaccine. Την ονομασία αυτή εισήγαγε ο Pasteur.

12 Τον Ιούλιο του 1885, η μητέρα ενός εννιάχρονου αγοριού από την Αλσατία, του Joseph Meister, απευθύνθηκε για βοήθεια στον L. Pasteur. Πηγαίνοντας στο σχολείο, το παιδί υπέστη επίθεση και 14 δαγκώματα από ένα «τρελό» σκυλί. Αποφασίστηκε ότι το παιδί αντιμετώπιζε σχεδόν σίγουρο θάνατο και έτσι άρχισε ένα πρόγραμμα ανοσοποίησης που κράτησε δέκα ημέρες. Το παιδί επέζησε και ο Pasteur έγραψε στην οικογένεια του ότι «...πρόκειται ίσως για ένα από τα σπουδαιότερα ιατρικά γεγονότα του αιώνα». Αυτή ήταν η αυγή μιας νέας εποχής στην προληπτική ιατρική.

13 Σύγχρονη τεχνολογία-βιοβελόνες Η τεχνολογία των βιοβελονών είναι μία τεχνολογία χορήγησης εμβολίων που αναπτύσσεται στην Ολλανδία. Πρόκειται για μια μέθοδο που βασίζεται στην χρήση μικρού μεγέθους (1 εκ) βιοδιασπώμενων εμφυτευμάτων. Τα εμφυτεύματα είναι σαν μικροσκοπικές βελόνες ικανές να φέρουν εντός τους την αναγκαία ποσότητα εμβολίου. Η μέθοδος είναι ταχύτατη, ανώδυνη, ασφαλής, αποτελεσματική ειδικά για μαζικούς εμβολιασμούς καθώς η συσκευή χορήγησης χωρά ως 60 βιοβελόνες και δεν καταλείπονται μολυσματικά υλικά. Η τεχνολογία των βιοβελονών αποτελεί εναλλακτική μέθοδο χορήγηση εμβολίων.

14 ΝΕΑ ΕΜΒΟΛΙΑ- ΠΡΟΠΤΙΚΕΣ Εμβόλια για μη λοιμώδη νοσήματα Εμβόλια και καρκίνος Εμβόλια και αυτοάνοσα νοσήματα Εμβόλια και αλλεργίες Εμβόλια και νευροεκφυλιστικά νοσήματα Εμβόλια κατά της αθηρωμάτωσης Εμβόλια για την αντιμετώπιση του εθισμού σε ουσίες

15 Αντιεμβολιαστικό κίνημα Ο εμβολιασμός αντιμετωπίζεται από μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού τόσο στα αναπτυσσόμενα όσο και στα αναπτυγμένα κράτη σαν κάτι μη ασφαλές ή μη αναγκαίο. Θέτει σε κίνδυνο τόσο τα άτομα που αρνούνται τον εμβολιασμό όσο και την κοινότητα στο ανοσιακό τείχος της οποίας δημιουργούνται ρήγματα. Προϋπόθεση για να είναι ένα εμβολιαστικό πρόγραμμα επιτυχές, είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κάλυψη του πληθυσμού με το εμβόλιο και ο επιπολασμός του να πέφτει χαμηλά ώστε τελικά να μην κινδυνεύουν και όσα άτομα εντός της κοινότητας δεν έχουν ανοσία. Αυτό φυσικά προϋποθέτει ότι δεν πρέπει να ξεπεραστεί ποτέ εντός της κοινότητας μια κρίσιμη μάζα ανθρώπων που είναι επίνοσα.

16 ΑΠΟΔΟΧΗ Το θέμα της αποδοχής ή μη του εμβολιασμού είναι ένα συνεχές με τους ανθρώπους που αποδέχονται πλήρως τα οφέλη του εμβολιασμού και που ενεργά επιδιώκουν τον εμβολιασμό των ιδίων και των παιδιών τους να βρίσκονται στο ένα άκρο και εκείνους που αρνούνται κατηγορηματικά τον εμβολιασμό στο άλλο. Στο ενδιάμεσο υπάρχουν όσοι απλά παθητικά υπακούουν στο υποχρεωτικό του εμβολιασμού, εκείνοι που είναι δύσπιστοι για τα οφέλη του και εκείνοι που παραλείπουν εμβόλια για τα οποία έχουν ενδοιασμούς που σχετίζονται με θέματα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας.

17 Ευσυνείδητος αντιρρησίας Το 1896 στην έκθεσή της η Επιτροπή υποστήριζε ότι, ο εμβολιασμός δρα προστατευτικά κατά της ευλογιάς, αλλά για χάρη και της αντιτιθέμενης πλευράς, συνέστησε την κατάργηση της ποινής. Το 1898 μία νέα Εμβολιαστική Κίνηση απέσυρε τις ποινές και εισήγαγε μία πρόταση που υπαγόταν στη συνείδηση του εκάστοτε γονέα, επιτρέποντας στον τελευταίο που δεν πίστευε στην αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών ή στην ασφάλεια που αυτοί προσέφεραν, να αποκτήσει ένα πιστοποιητικό εξαιρέσεως. Αυτή η πράξη εισήγαγε και την ιδέα του «ευσυνείδητου αντιρρησία» στο Αγγλικό δίκαιο.

18 Αίτια αντιεμβολιαστικού κινήματος 1. Λοιμώδη δεν υπάρχουν πλέον στην κοινότητα. ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ 2. Η αύξηση του αριθμού των εμβολίων. 3. Η αύξηση του αριθμού των εμβολίων που εφαρμόζεται με συστάσεις ή και νόμους του κράτους. Οι θεωρίες συνομωσίας. 4. Ο «Καταναλωτής» (γονείς παιδιών, ενήλικες) έχει γνώσεις για θέματα υγείας (ο ιατρικός πατερναλισμός εξέλιπε). 5. Η παραπληροφόρηση με την νέα τεχνολογία διαδίδεται με αστραπιαία ταχύτητα Ψευδεπίγραφες μελέτες συνέδεσαν το εμβόλιο της ηπατίτιδας Β με την σκλήρυνση κατά πλάκας τη δεκαετία του 1990 συνέπεια τη διακοπή του καθολικού εμβολισμού για τη νόσο στη Γαλλία. 6. Οι ποικίλες θρησκευτικές πεποιθήσεις. Οι ορθόδοξοι προτεστάντες στην Ολλανδία, και οι Amish στις ΗΠΑ 7. Το κίνημα της νέας εποχής (New Age) που ανέκυψε τα τελευταία χρόνια με εξάπλωση πολλών εναλλακτικών θεραπειών.

19 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ-ΕΜΒΟΛΙΑ - ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΣΗ Επίτευξη ανοσίας/συλλογική ανοσία Μη ειδική Άμυνα οργανισμού Ειδική

20 Ειδική Άμυνα- Ανοσιακή απάντηση Χυμική ανοσία: παραγωγή αντισωμάτων IgG Κυτταρική ανοσία: Ευαισθητοποιημένα λεμφοκύτταρα

21 Είδη Ανοσίας Παθητική Ενεργητική Μητέρα παιδί Αντιοροί Από φυσική λοίμωξη Με εμβόλια - παιδιά - ενήλικες

22 10-11 αι. στην Κ. Ασία εισπνοή ή μικρονυγμοί υλικού από τις φλύκταινες της ευλογιάς, 1978 Edward Jenner ευλογιά 1885 Louis Pasteur-λύσσα 1888 με τοξίνη έναντι τετάνου και διφθερίτιδος έναντι φυματίωσης 1940 κοκκύτη 1955 Salk πολιομυελίτιδας, 1960 ιλαράς παρωτίτιδος ερυθράς και

23 Αδρανοποιημένοι μικροοργανισμοί (κοκκύτης, IPV) Ζώντες εξασθενημένοι (BCG, OPV) Τοξινογόνοι (Διφθερίτιδα, Τέτανος) Συνθετικά (ανασυνδιασμένο Ηπατίτιδας Β) Πολυπεπτιδικά (Πνευμονιόκοκκος) Συνδεδεμένα Γονιδιακά

24 Συνδυασμοί εμβολίων Οι συχνότεροι χρησιμοποιούμενοι συνδυασμοί εμβολίων είναι: DT (διφθερίτις τέτανος), DTP (διφθερίτις, τέτανος, κοκκύτης), MMR (ιλαρά, παρωτίτιδα, ερυθρά), Τετραδύναμο DTP-HepB (διφθερίτις, τέτανος, κοκκύτης, Ηπατίτιδα Β), Πενταδύναμο: διφθερίτις, τέτανος, ακυταρικό κοκκύτη (ap), αιμόφιλου τύπου β (Ηιb), πολιομυελίτιδας IPV - ενέσιμο.

25 Ταυτόχρονη ανοσοποίηση Οι συνδυασμοί ταυτόχρονης χορήγησης που έχουν δοκιμασθεί και θεωρούνται αποτελεσματικοί και ασφαλείς είναι: DTP και Sabin, DTP, Sabin και MMR, DTP ή DTaP και, DTP, Sabin, MMR, Hib και HBV, Γρίπης και πολυσακχαριδικού εμβολίου του πνευμονιοκόκκου.

26 Αντενδείξεις εμβολιασμού Οι γενικές αντενδείξεις εμβολιασμού είναι: Πυρετός ή πρόσφατη οξεία λοίμωξη Τοπική ή γενική αντίδραση σε προηγούμενη δόση Η προωρότητα δεν αποτελεί αντένδειξη εμβολιασμού ή η αλλεργία (εκτός από αυγό). Εμβόλια με ζωντανούς μικροοργανισμούς δεν χορηγούνται σε ασθενείς με ανοσοκαταστολή ή με ανοσοκατασταλτική θεραπεία ή σε αλλεργικά άτομα σε αυγό ή σε έγκυες γυναίκες.

27 Εμβόλια που κυκλοφορούν διεθνώς Έναντι Έναντι Ηπατίτιδας Α HAV Μηνιγγιτιδόκοκκου τύπου C (συζευγμένο) MCC Ηπατίτιδας Β HBV Μηνιγγιτιδόκοκκου τύπου Α (συζευγμένο) Men A Διφθερίτιδας-Τετάνου-ολοκ.Κοκκύτη (παιδιών) DTwP Διφθερίτιδας-Τετάνου-ακυτ.Κοκκύτη (παιδιών) DTaP Διφθερίτιδας-Τετάνου-ακυτ.Κοκκύτη (ενηλίκων) dtap Διφθερίτιδας-Τετάνου (παιδιών) Διφθερίτιδας-Τετάνου (ενηλίκων) TD Td Μηνιγγιτιδόκοκκου A / C ή A/C/Y/W135 (Πολυσακχαριδικό) Πνευμονιόκοκκου (πολυσακχαριδικό) PCV Πνευμονιόκοκκου (συζευγμένο) Τετάνου Τ Αιμόφιλου τύπου b (συζευγμένο) Hib Κοκκύτη (ολοκυτταρικό) P Ανεμοβλογιάς Var Πολιομυελίτιδας (πόσιμο - Sabin) Πολιομυελίτιδας (ενδομυικό- Sabin) OPV IPV Ιλαράς -Παρωτίτιδας-Ερυθράς MMR Rota-ιού Ιλαράς Ερυθράς Παρωτίτιδας Ιού ανθρώπινου κονδυλώματος HPV και HPV Χολέρας Τυφοειδούς πυρετού Φυματίωσης BCG Κίτρινου πυρετού Γρίππης INFL Ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας

28 Εμβόλια σε τελική φάση της διαδικασίας παραγωγής (στάδιο 3) Εμβόλια έναντι : Προοπτικές -Εφαρμογές Εντεροτοξινογόνου E.coli (ETEC) Σιγκέλλας (S. dysenteriae) Αναπνευστιού συγκυτιακού ιού (RSV) Ιού Σοβαρού Οξέως Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS) Ιού ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) Ανοσολογικής Ανεπάρκειας AIDS Νόσος Γαστρεντερίτιδα Γαστρεντερίτιδα Βρογχιολίτιδα Διάμεσος Πνευμονία Σύνδρομο Επίκτητης Πλασμώδιου Ελονοσίας Πυρετού Δυτικού Νείλου Λεϊσμάνιας Ελικοβακτηριδίου του Πυλωρού Ελονοσία Σύνδρομο «γρίππης» Λεϊσμανίαση Δωδεκαδακτυλικό έλκος

29 Αποδοτικότητα εμβολίων (efficacy) Αποδοτικότητα ενός εμβολίου είναι η ικανότητά του να παράγει προστατευτικά αντισώματα. Ένα εμβόλιο για να πάρει άδεια κυκλοφορίας, προαπαιτούνται μελέτες για την αποδοτικότητα του. Τα στοιχεία λαμβάνονται από ελεγχόμενες μελέτες πεδίου (controlled studies) στις οποίες λαμβάνεται μέριμνα να ελεγχθούν όλες οι παράμετροι εμβολιασμού «κάτω όμως από ιδανικές συνθήκες». Στις μελέτες αυτές τα εμβόλια δίδονται σε υγιή άτομα τα οποία έχουν κατά κανόνα καλύτερη ανοσιακή απάντηση.

30 Αποτελεσματικότητα εμβολίων (effectiveness) Η αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου (δηλαδή η συνέχιση της αποδοτικότητας του στην πράξη) είναι μια διαφορετική παράμετρος που περιγράφει την ικανότητα του εμβολίου να παρέχει προστασία «κάτω από τις συνθήκες ενός κανονικού εμβολιαστικού προγράμματος». Αντανακλά τη «λειτουργία» του εμβολίου στον πραγματικό «πληθυσμό στόχο». Προβλήματα στην φύλαξη, διακίνηση ανασύσταση ή χορήγηση του εμβολίου επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα όταν χορηγείται το εμβόλιο στον πληθυσμό. Για το λόγο αυτό η αποτελεσματικότητα είναι συνήθως μικρότερη από την αποδοτικότητα.

31 Ασφάλεια εμβολίων (safety) Όσον αφορά την ασφάλεια των εμβολίων δηλαδή τις ανεπιθύμητες ενέργειες η προσεκτική μελέτη των «αντενδείξεων» που αναγράφονται σε κάθε εμβόλιο μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο των ανεπιθύμητων ενεργειών. Η ασφάλεια ενός νέου εμβολίου εκτιμάται από κλινικές μελέτες πριν δοθεί σε ευρεία χρήση.

32 ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΩΝ ΣΥΜΒΑΜΑΤΩΝ Είναι μια από τις σημαντικότερες δράσεις των Ιατρών Φαρμακοποιών, Νοσηλευτών και Επισκεπτών Υγείας. Ιδιαίτερα των Ιατρών και των Φαρμακοποιών που καλούνται πολλές φορές να πραγματοποιήσουν οι ίδιοι τον εμβολιασμό και να καταγράψουν με λεπτομέρεια κάθε σύμβαμα.

33 Σχήμα ψυχρής αλυσίδας εμβολίων Η «παραδοσιακή» ψυχρή αλυσίδα Καθημερινή ανανέωση των παγοκυψελών Ομάδα + μεταφορέας εμβολίων.αυτοκινούμενο ψυγείο-φορητό ψυγείο Διατήρηση σε αποθήκη ή ψυγείο που καταγράφετε ηλεκτρονικά η θερμοκρασία Περιφερειακή αποθήκευση σύγχρονοι και ασφαλείς χώροι Iισοθερμικό δοχείο ψύξης Πάντα παγωμένες οι παγοθήκες

34 Δείκτης «λήξεως» εμβολίων Το τετράγωνο στο εσωτερικό είναι φωτεινότερο από το εξωτερικό δαχτυλίδι Χρησιμοποίησε το εμβόλιο, εάν δεν έχει φθάσει η ημερομηνία λήξης Το τετράγωνο στο εσωτερικό είναι σκουρότερο αλλά ακόμα φωτεινότερο από το εξωτερικό δαχτυλίδι Χρησιμοποίησε το εμβόλιο, εάν δεν έχει φθάσει η ημερομηνία λήξης Σημείο Απόρριψης : Το τετράγωνο στο εσωτερικό είναι ίδιο με το εξωτερικό δαχτυλίδι ΜΗΝ Χρησιμοποίησεις το εμβόλιο Πέρα από το Σημείο Απόρριψης : Το τετράγωνο στο εσωτερικό είναι σκουρότερο από το εξωτερικό δαχτυλίδι ΜΗΝ Χρησιμοποίησεις το εμβόλιο

35 Βασικοί εμβολιασμοί Σήμερα όλα τα κράτη, στα πλαίσια της υποχρέωση τους να διαφυλάττουν την υγεία του πληθυσμού, έχουν καθιερώσει πρόγραμμα βασικών εμβολιασμών το οποίο συνήθως ονομάζεται «Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού National Immunization Programme ή «εμβολιασμοί ρουτίνας» ή «βασικοί εμβολιασμοί» Τα εμβόλια που περιλαμβάνει κάθε χώρα στο εθνικό της πρόγραμμα καθορίζονται από τα Επιδημιολογικά στοιχεία των νόσων στον πληθυσμό (Δημοπαθολογική κλίμακα) και την αντίστοιχη οικονομική δυνατότητα της χώρας.

36 Οι βασικοί εμβολιασμοί γίνονται κυρίως στην βρεφική ηλικία και ολοκληρώνονται έως το 20 έτος. Ο ΠΟΥ δίδει τις γενικές κατευθύνσεις για το χρονοδιάγραμμα χορήγησης κάθε εμβολίου. Σύμφωνα με τις υποδείξεις του ΠΟΥ μέχρι την ηλικία του ενός έτους πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι έγκυρες δόσεις των βασικών

37 Στις αναπτυσσόμενες φτωχές χώρες οι βασικοί εμβολιασμοί, σύμφωνα με τις υποδείξεις του ΠΟΥ περιλαμβάνουν τα εμβόλια έναντι της διφθερίτιδας, τετάνου, πολιομυελίτιδας, κοκκύτη, ιλαράς, και φυματίωσης. Στο πρόγραμμα αυτό των έξι βασικών εμβολίων προσετέθη το 1993 και το εμβόλιο έναντι της ηπατίτιδας Β.

38 Ειδικά προγράμματα εμβολιασμών Εθνικές Ημέρες Εμβολιασμών-(National Immunization Days) (NID s). Εμβολιασμοί από πόρτα σε πόρτα (σκούπα) (mopping up vaccinations). Μαζικοί εμβολιασμοί (mass vaccinations).(μεγάλου ηλικιακού εύρους) Εμβολιασμοί «προηγούμενων γενεών» (Catch up vaccinations).(κάθε 4-5 χρόνια /μη απάντηση/χαμένες δόσεις) Εμβολιασμοί ομάδων υψηλού κινδύνου.

39 Εμβολιαστική κάλυψη (vaccine coverage) Ως εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών ο ΠΟΥ καθορίζει τα ποσοστά των πλήρως εμβολιασμένων παιδιών με έγκυρες δόσεις για κάθε ένα από τα βασικά εμβόλια μέχρι το 1ο έως και το 2ο έτος της ηλικίας. Οι στόχοι του ΠΟΥ για παγκόσμια εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών έως το 2000 ήταν 90% ή 95% για τις έγκυρες δόσεις των βασικών εμβολίων.

40 Τρόποι παρακολούθησης της εμβολιαστικής κάλυψης α) δηλώσεις των εμβολιαστικών κέντρων από τις διάφορες υπηρεσίες υγείας β) δηλώσεις ιδιωτών γιατρών που εκτελούν εμβολιασμούς; γ) από την εισαγωγή και κατανάλωση εμβολίων δ) από τις καταγραφές των βιβλιαρίων υγείας των παιδιών ε) από ειδικές μελέτες και έρευνες.

41 Συλλογική Ανοσία (Herd immunity) Η συλλογική ανοσία ή ανοσία αγέλης ή ανοσιακό τείχος αποτελεί βασικό στόχο κάθε κράτους. Η υψηλή συλλογική ανοσία λειτουργεί ως προστατευτικό φράγμα (τείχος) για την αποφυγή εκδήλωσης επιδημιών.

42 Συλλογική ανοσία (Herd Immunity) Επίνοσος πληθυσμός Εμβολιασμένος πληθυσμός Ανοσιακό τείχος

43 Νομικό καθεστώς εμβολιασμών Σε αρκετές άλλες χώρες οι εμβολιασμοί δεν είναι νομικά υποχρεωτικοί, αλλά «συνιστώμενοι» μολονότι πολλές φορές οι βασικοί εμβολιασμοί αναφέρονται και ως «υποχρεωτικοί εμβολιασμοί».

44 Το κόστος των εμβολίων Διεθνής συνεργασία Οι υπηρεσίες Δημόσιας υγείας αντιμετωπίζουν συνέχεια το πρόβλημα του κόστους των εμβολίων, ιδιαίτερα με την ανάπτυξη πολλών και νέας τεχνολογίας εμβολίων.

45 Κόστος όφελος προγραμμάτων ανοσοποίησης 12,8 χιλ.παιδιά εμβολιάστηκαν στην Κένυα(2002) Αποτέλεσμα: αποτροπή από ιλαρά 12 εκ $ κέρδος από έξοδα σε υπηρεσίες υγείας σε 10 χρόνια ΗΠΑ: 1 δόση εμβολίου μεταφράζεται σε κέρδος 2 έως 27 $ από έξοδα σε υπηρεσίες υγείας.

46 Τί είναι «η ανοσοποίηση ρουτίνας» Το σύνολο των ανθρώπινων και λογιστικών δραστηριοτήτων/ των γεγονότων για να εξασφαλιστεί η κανονική Παράδοση, η χορήγηση των εμβολίων & ο έλεγχος της ασφάλειας τους.

47 Πως προσεγγίζει ο ΠΟΥ: Τμήματα του συστήματος ανοσοποίησης ρουτίνας Ανεφοδιασμός εμβολίων & Ποιότητα Διοικητική μέριμνα Παροχή υπηρεσιών Επιτήρηση Υπεράσπιση & Επικοινωνία

48 Τα Τμήματα που πρέπει να συνεργασθούν Προγραμματισμός Διαχείριση Συντονισμός Επίβλεψη Εκπαίδευση Αγωγή υγείας Ενημέρωση πληθυσμού Χρηματοδότηση

49 Δραστηριότητες Πολιτείας Ανεφοδιασμός εμβολίων & Ποιότητα Σε Εθνικό και τοπικό επίπεδο Σύσταση Εθνικής αρχής Προμήθεια Ποιότητα Τοπική παραγωγή Στρατηγικές για τη διεθνή προμήθεια Οικονομική ασφάλεια της αγοράς Προγραμματισμός ανεφοδιασμού (εμβόλια, σύριγγες) Υποδομές κτηριολογικές και εξοπλισμού Επίπεδο υγειονομικής μονάδος Έγκαιρος Προγραμματισμός ανεφοδιασμού

50 Δραστηριότητες Πολιτείας και Τ.Α Εθνικό επίπεδο. Πολιτική προμηθειών Ασφάλεια εγχύσεων Διάθεση αποβλήτων υγειονομικής περίθαλψης Κρύα αλυσίδα Εθνικός κεντρικός χώρος κατάψυξης Διαχείριση εμβολίων/ανεφοδιασμού Διαχείριση μεταφορών Τοπικό Επίπεδο Εμβόλια που έχουν τοπικό χαρακτήρα Σε επίπεδο υγειονομικής μονάδας Διαχείριση εμβολίων/ανεφοδιασμού Αυστηρή τήρηση στην Κρύα αλυσίδα Ορθή και ασφαλής Μεταφορά Να φτάσει το εμβόλιο στον πληθυσμό Διοικητική μέριμνα

51 Δραστηριότητες. Εθνικό επίπεδο Πρότυπα & οδηγίες Ορισμοί νόσων Συστήματα διαχείρισης στοιχείων Εργαστηριακές υπηρεσίες Επιτήρηση Επίπεδο υγειονομικής μονάδος Νόσος, παρακολούθηση συμβαμάτων Αποθέματα εμβολίων Διαχείρηση αρχείου καταγραφών Register Tally sheets

52 Δραστηριότητες Εθνικό και τοπικό επίπεδο Πολιτική ενίσχυσης υγειονομικών μονάδων (προσωπικό, υλικοτεχνικά) Σε επίπεδο μονάδων Προγράμματα εμβολιασμών Ανάλογα με την σύνθεση του πληθυσμού και την Δημοπαθολογική κλίμακα Παροχή υπηρεσιών

53 Ο «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ" 8. βασικά συστατικά στοιχεία 1. Προγραμματισμός 2. Διαχείριση 3. Συντονισμός 4. Επίβλεψη 5. Εκπαίδευση Κατάρτιση 6. Αγωγή υγείας 7. Ενημέρωση πληθυσμού 8. Χρηματοδότηση

54 ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Στην Ελλάδα ακολουθούνται οι συστάσεις του ΠΟΥ για τα εμβόλια που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Αυτά τα εμβόλια χορηγούνται δωρεάν από τις υπηρεσίες υγείας ή καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία από το Στο Υπουργείο Υγείας λειτουργεί η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών η οποία εισηγείται την ένταξη νέων εμβολίων στο Εθνικό Πρόγραμμα.

55 Εθνικό Πρόγραμμα εμβολιασμών στην Ελλάδα - Χρονοδιάγραμμα ΗΛΙΚΙΑ ΕΜΒΟΛΙΟ 2 μηνών 4 μηνών 6 μηνών 15 μηνών 18 μηνών 4-6 ετών ετών DTaP DTaP DTaP DTaP DTaP DTaP Td IPV IPV IPV IPV IPV IPV Hib Hib Hib Hib Hib HepB HepB HepB HepB MMR MMR MMR Men-C* MenC * Δεν είναι υποχρεωτικό

56 Στη χώρα μας σήμερα οι βασικοί εμβολιασμοί θεωρούνται από τις υπηρεσίες υγείας «ως συνιστώμενοι» μολονότι υπάρχουν νόμοι και υγειονομικές διατάξεις περί υποχρεωτικών εμβολιασμών οι οποίοι δεν έχουν ανακληθεί μέχρι σήμερα αλλά έχουν ατονίσει. Υγειονομικές διατάξεις υπάρχουν για την Πολιομυελίτιδα (1964), Ιλαρά (1981), Ερυθρά- Παρωτίτιδα (1989), Ηπατίτιδα Β (1997).

57 «Βιβλιάριο Υγείας του Παιδιού»(Σ.Δοξιάδης) Aποτελεί ένα είδος «διαβατηρίου» για κάθε παιδί. Στο βιβλιάριο αυτό καταγράφονται οι εμβολιασμοί του παιδιού (δόσεις, ημερομηνίες, κ.α.) και τα σημαντικά γεγονότα που αφορούν το ατομικό ιστορικό του παιδιού. Από το βιβλιάριο φαίνεται η τυχόν παράλειψη βασικών δόσεων, αναμνηστικών δόσεων και μπορεί να υπολογισθεί η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού Το βιβλιάριο υγείας ζητείται κατά τη εγγραφή των παιδιών στο σχολείο.

58 Η εμβολιαστική κάλυψη του γηγενή Ελληνικού πληθυσμού άγγιζε τα αποδεκτά όρια για τα περισσότερα εμβόλια του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών. Υπάρχουν ομάδες παιδικού πληθυσμού που θεωρούνται ως ομάδες υψηλού κινδύνου για τις οποίες δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία. Στις ομάδες αυτές περιλαμβάνονται κυρίως παιδιά μετακινούμενων πληθυσμών (π.χ.αθίγγανοι), παιδιά λαθρομεταναστών, παράνομων οικονομικών μεταναστών.

59 Αποτελέσματα Πανελλαδικής μελέτης εμβολιαστικής κάλυψης, 2001 και -7 Εμβόλιο δόση % εμβολιασμένων Διφθερίτιδα-Τέτανος, 3 δόσεις έως 1 έτους 94, Διφθερίτιδα-Τέτανος, 4 δόσεις έως 2 ετών 82, Κοκκύτης, 3 δόσεις έως 1 έτους 94,6 94,4 Κοκκύτης, 4 δόσεις έως 2 ετών 82,4 82,2 Πολιομυελίτιδα, 3 δόσεις έως 1 έτους 93,5 93,9 Πολιομυελίτιδα, 4 δόσεις έως 2 ετών 80, Ιλαρά, 1 δόση έως 2 ετών 88, Ερυθρά, 1 δόση έως 2 ετών 88,6 Παρωτίτιδα, 1 δόση έως 2 ετών 88,6 Ηπατίτιδα Β, πλήρως έως ηλικία 2 ετών 80,3 Αιμόφιλου ινφλουέντσας b, πλήρης εμβολιασμός έως 2 ετών 73,4 Μηνιγγιτιδόκοκκου C, πλήρης εμβολιασμός 23,2

60 Τι είναι ταξιδιωτική ιατρική;

61 the art of travel medicine is selecting the necessary prevention strategy without unnecessary adverse events, cost or inconvenience (Steffen, 1994) «η τέχνη της ταξιδιωτικής ιατρικής επιλέγει την απαραίτητη στρατηγική πρόληψης χωρίς περιττές ανεπιθύμητες ενέργειες, κόστος ή ταλαιπωρία»

62 Ταξιδιώτες από τις βιομηχανοποιημένες περιοχές στις αναπτυσσόμενες περιοχές 1999 (ΠΟY) 2.8 USA / Canada 35.2 million Europe 25.0 million Japan 11.4 mio AUS / NZ 3.3 million Total: n million travelers million travelers ~ 80 million travelers

63 Παγκοσμιοποίηση της υγείας και της ασφάλειας Επηρρεάζει Υγεία των Εμπόριο και υγεία πληθυσμών σε τοπικό επίπεδο Influenza Συστήματα υγείας Terrorism SARS Tsunami Τα παθογόνα ταξιδεύουν τόσο γρήγορα όσο τα εμπορεύματα: δεν υπάρχουν σύνορα

64 Συμβουλευτικές ιστοσελίδες ταξιδιωτών CDC Travel Health, see MASTA, see TRAVAX, see Shorelands, see

65 ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΤΑΞΙΔΙΩΤΩΝ Για τους ταξιδιώτες τα νοσήματα στα οποία πιθανόν να εκτεθούν και για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια μπορεί να καταταγούν σε 4 κατηγορίες ανάλογα με τον τρόπο μετάδοσής τους. 1. Μετάδοση από την οδό κόπρανα στόμα (εντερική οδός): Ηπατίτιδα Α, Τυφοειδής πυρετός, Χολέρα, Πολιομυελίτιδα. 2. Μετάδοση αερογενώς ή με σταγονίδια: Φυματίωση, Μηνιγγίτιδα, Γρίπη. 3. Μετάδοση με κουνούπια: Κίτρινος πυρετός, Ιαπωνική εγκεφαλίτιδα. 4. Άλλοι τρόποι μετάδοσης: Λύσσα, Τέτανος, Ηπατίτιδα Β κ.α.

66 ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΤΑΞΙΔΙΩΤΩΝ 1. Του κίτρινου πυρετού για είσοδο στις χώρες της Κεντρικής Αμερικής και Υποσαχάριας Αφρικής. 2. Της Μηνιγγιτιδοκοκκικής Μηνιγγίτιδας. 3. Της χολέρας.

67 Συνιστώμενοι εμβολιασμοί Ηπατίτιδας Α. Τυφοειδούς πυρετού. Ηπατίτιδας Β. Ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας. Εγκεφαλίτιδας κροτώνων (Tick born). Πολιομυελίτιδα. Τέτανος. Γρίπης Πνευμονιόκοκκου.

68 ΝΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕΣΩ ΔΟΜΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΗΣ ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΗΘΙΚΗΣ ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΑ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

69 Βιβλιογραφία * Edelman et al (Επιμέλεια Φ. Μπαμπάτσικου, Ε. Πολυχρονόπουλος, Χ.Κουτής): Προαγωγή της Υγείας σε όλο το Εύρος της Ζωής Εκδ. Παρισιάνου 2009 * Kerry Gardiner, J. Malcolm Harrington (Επιμέλεια Φ. Μπαμπάτσικου, Χ.Κουτής) Υγιεινής της Εργασίας Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Παρισιάνου 2009 * Farmer R (Επιμέλεια Φ. Μπαμπάτσικου, Χ.Κουτής) Lectures Notes Επιδημιολογία & Ιατρική Δημόσιας Υγείας Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Παρισιάνου 2010 * Κουρέα- Κρεμαστινού Τζένη. Δημόσια Υγεία. Εκδόσεις Τεχνόγραμμα * Κουτής Χ. Ειδική Επιδημιολογία Διδακτικές Σημειώσεις Εκδ.ΤΕΙ 2010 * Abiri, R., Valdiani, A., Maziah, M., Shaharuddin,N.A., Sahebi, M., Yusof, Z.Y., Atabaki,N., Talei, D.(2015). A Critical Review of the Concept of Transgenic Plants: Insights into Pharmaceutical Biotechnology and Molecular Farming. Curr Issues Mol Biol. 18: * Κουτής Χ. Ηπατίτιδα Β και Π.Κ.Η Εκδόσεις Ελλην 1995 * Κουτής Χ. Υγειονομική Νομοθεσία Εκδόσεις Ελλην 1995

ΘΕΜΑ Αντιμετώπιση παθογόνων μικροοργανισμών με εμβόλια και ορούς

ΘΕΜΑ Αντιμετώπιση παθογόνων μικροοργανισμών με εμβόλια και ορούς ΘΕΜΑ Αντιμετώπιση παθογόνων μικροοργανισμών με εμβόλια και ορούς Ονόματα: Γωγώ Μουρίζι Έρικα Μπαλίου Τμήμα: Γ 3 Τί ονομάζουμε εμβόλια; ΕΜΒΟΛΙΑ Εμβόλια ονομάζονται τα σκευάσματα εκείνα, που χορηγούμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΒΟΛΙΑ. Dr.ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

ΕΜΒΟΛΙΑ. Dr.ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΕΜΒΟΛΙΑ Dr.ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ Ο εμβολιασμός είναι η απλή και η πλέον αποτελεσματική στρατηγική να προάγεις την υγεία. Τα εμβόλια και το καθαρό νερό είναι οι δυο

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργητική Ανοσοποίηση. Παθητική Ανοσοποίηση

Ενεργητική Ανοσοποίηση. Παθητική Ανοσοποίηση Νοσοκομείο Παίδων «η ΑγίαΣοφία» Ενεργητική Ανοσοποίηση Παθητική Ανοσοποίηση Μαρία Κανάριου Ιανουάριος 2008 Τμήμα Ανοσολογίας- Ιστοσυμβατότητας Αδρό σχήμα της απάντησης του ανοσιακού συστήματος Αντιγόνα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΒΟΛΙΑ. Dr.ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

ΕΜΒΟΛΙΑ. Dr.ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΕΜΒΟΛΙΑ Dr.ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ Ο εμβολιασμός είναι η απλή και η πλέον αποτελεσματική στρατηγική να προάγεις την υγεία. Τα εμβόλια και το καθαρό νερό είναι οι δυο

Διαβάστε περισσότερα

Εμβολιασμό χρειάζονται και οι ενήλικες

Εμβολιασμό χρειάζονται και οι ενήλικες Ο εμβολιασμός προλαμβάνει 2-3 εκατομμύρια θανάτους παιδιών κάθε χρόνο Αρκετοί ενήλικες δεν γνωρίζουν ότι ο εμβολιασμός συνεχίζεται και στην ενήλικη ζωή Ανδρέας Κωνσταντόπουλος* Εμβολιασμό χρειάζονται και

Διαβάστε περισσότερα

Τύποι ανοσίας. Ενεργητική ανοσία Εμβόλιο. Γιαννακοπούλου Αμαλία

Τύποι ανοσίας. Ενεργητική ανοσία Εμβόλιο. Γιαννακοπούλου Αμαλία Τύποι ανοσίας Ενεργητική ανοσία Εμβόλιο Γιαννακοπούλου Αμαλία Γνωρίζεις κάποια από τις παρακάτω ασθένειες; Διφθερίτιδα Κοκίτης Πολιομυελίτιδα Ιλαρά Παρωτίτιδα (μαγουλάδες) Ερυθρά Ίσως όχι, γιατί δεν νοσούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΘΟΓΟΝΩΝ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΜΕ ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΙ ΟΡΟΥΣ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΘΟΓΟΝΩΝ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΜΕ ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΙ ΟΡΟΥΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΘΟΓΟΝΩΝ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΜΕ ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΙ ΟΡΟΥΣ ΟΝΟΜΑ:ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΕΠΙΘΕΤΟ:ΠΡΙΦΤΗ ΤΑΞΗ:Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΜΗΜΑ: 4 ΗΜ/ΝΙΑ: 11/10/2013 ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΘΟΓΟΝΟΥΣ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ Ένας μικροοργανισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών (24 30 Απριλίου 2016)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών (24 30 Απριλίου 2016) Αθήνα, 25 Απριλίου 2016 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών (24 30 Απριλίου 2016) Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάθε χρόνο αφιερώνει την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου στα νοσήματα που προλαμβάνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ. Dr. Αθανάσιος Ν. Φίλιας Επιμελητής Α Παιδιατρικής Κλινικής Καραμάνδανειο Νοσοκομείο Παίδων Πατρών

ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ. Dr. Αθανάσιος Ν. Φίλιας Επιμελητής Α Παιδιατρικής Κλινικής Καραμάνδανειο Νοσοκομείο Παίδων Πατρών ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ Dr. Αθανάσιος Ν. Φίλιας Επιμελητής Α Παιδιατρικής Κλινικής Καραμάνδανειο Νοσοκομείο Παίδων Πατρών Δύο παρεμβάσεις επέφεραν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στη δημόσια Υγεία ΤΟ ΚΑΘΑΡΟ

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Δρακόπουλος 1 ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ - ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. ΚΕΦ.1.3 ΘΕΜΑΤΑ (ομάδα Δ)

Γιάννης Δρακόπουλος 1 ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ - ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. ΚΕΦ.1.3 ΘΕΜΑΤΑ (ομάδα Δ) Γιάννης Δρακόπουλος 1 1. ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ - ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΕΦ.1.3 ΘΕΜΑΤΑ (ομάδα Δ) 2. Μετά την είσοδο κάποιου είδους αντιγόνου σε έναν άνθρωπο, δεν παρουσιάζονται

Διαβάστε περισσότερα

Ενδεχόμενες μεταβολές στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών

Ενδεχόμενες μεταβολές στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενδεχόμενες μεταβολές στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Μ. Θεοδωρίδου Ομ. Καθηγήτρια ΕΚΠΑ Ετήσιο Συνέδριο Ελληνικού κολλεγίου Παιδιάτρων Αθήνα 16-17 Φεβρουαρίου 2019 Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών (ΕΠΕ)

Διαβάστε περισσότερα

DTaP DTaP DTaP DTaP DTaP DTaP DTaP Tdap- IPV. Hib Hib Hib Hib Hib Hib Hib τύπου b (Hib) 3 Πολιομυελίτιδας αδρανοποιημένο (IPV) 4 Πνευμονιόκοκκου

DTaP DTaP DTaP DTaP DTaP DTaP DTaP Tdap- IPV. Hib Hib Hib Hib Hib Hib Hib τύπου b (Hib) 3 Πολιομυελίτιδας αδρανοποιημένο (IPV) 4 Πνευμονιόκοκκου Πίνακας 1. Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων 2015* Ηλικία 1 2 4 6 12 15 18 19-23 2-3 4-6 7-10 Γέννηση Εμβόλιο μηνός ετών ετών ετών Ηπατίτιδας Β (γέννηση) HepB HepB HepB HepB 3 ή 4 δόσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ. Δρ. Δ.ΛΑΓΓΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ. Δρ. Δ.ΛΑΓΓΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ Δρ. Δ.ΛΑΓΓΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ Ανοσία άμυνα έναντι λοιμογόνων παραγόντων ιmmunitas: άτρωτος Διάκριση Μη ειδική ( φαγοκύτταρα,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ

ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ 1 Πίνακας 1. Χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών για ενήλικες Εμβόλιο Ηλικία 19-26 ετών 27-49 ετών 50-59 ετών 60-64 ετών 65 ετών Γρίπης 1 1 δόση ετησίως 1 δόση ετησίως Τετάνου, Διφθερίτιδας,

Διαβάστε περισσότερα

Εμβόλια : Συχνά Ερωτήματα & Απαντήσεις

Εμβόλια : Συχνά Ερωτήματα & Απαντήσεις Εμβόλια : Συχνά Ερωτήματα & Απαντήσεις Τί είναι εμβόλια; Ο Εμβολιασμός είναι ένας τρόπος προστασίας από σοβαρές μεταδοτικές ασθένειες. Το «αμυντικό» σύστημα του ανθρώπου που έχει εμβολιαστεί, μπορεί τις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΑΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΤΕΡΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΑΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΤΕΡΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΑΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΤΕΡΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ Μιχαήλ Κοραλία, Τσίφτης Γεώργιος, Τσουμάκας Κων/νος, Ανδρουλάκης Ιωάννης, Παυλοπούλου Ιωάννα Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΒΟΛΙΑ. Dr.ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

ΕΜΒΟΛΙΑ. Dr.ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΕΜΒΟΛΙΑ Dr.ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ Ο εμβολιασμός είναι η απλή και η πλέον αποτελεσματική στρατηγική να προάγεις την υγεία. Τα εμβόλια και το καθαρό νερό είναι οι δυο

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστημιακό Έτος: Αριθμός Διατριβής: 4040

Πανεπιστημιακό Έτος: Αριθμός Διατριβής: 4040 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αγακίδης Χαράλαμπος Ακαδημαϊκός Υπότροφος Α Παιδιατρική Κλινική Α.Π.Θ.

Αγακίδης Χαράλαμπος Ακαδημαϊκός Υπότροφος Α Παιδιατρική Κλινική Α.Π.Θ. Αγακίδης Χαράλαμπος Ακαδημαϊκός Υπότροφος Α Παιδιατρική Κλινική Α.Π.Θ. Πότε απασχολούν οι εμβολιασμοί ασθενών με ΓΕ προβλήματα? Σε ασθενείς με ανοσοκαταστολή, είτε για αντιμετώπιση της φλεγμονώδους πάθησης,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ZAΡΦΤΖΙΑΝ ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ZAΡΦΤΖΙΑΝ ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ZAΡΦΤΖΙΑΝ ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ KEΦΑΛΑΙΟ 1ο 1. Οι παρακάτω καμπύλες αναφέρονται σε συγκεντρώσεις αντισωμάτων σε τρια

Διαβάστε περισσότερα

«Ιστορική αναδρομή, εμβόλια και ταξιδιωτική ιατρική»

«Ιστορική αναδρομή, εμβόλια και ταξιδιωτική ιατρική» «Ιστορική αναδρομή, εμβόλια και ταξιδιωτική ιατρική» Εμβολιασμός Ιπποκράτης Η αξία και η υπεροχή της πρόληψης έναντι της θεραπείας ήταν γνωστή και διατυπωμένη ήδη από την εποχή του Ιπποκράτη. Εμβολιασμός

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΟΝΟΚΛΩΝΙΚΑ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ. Εργαστήριο Γενετικής, ΓΠΑ

ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΟΝΟΚΛΩΝΙΚΑ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ. Εργαστήριο Γενετικής, ΓΠΑ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΟΝΟΚΛΩΝΙΚΑ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ Στάδια μικροβιακής λοίμωξης δημιουργία αποικίας σε εξωτερική επιφάνεια διείσδυση στον οργανισμό τοπική μόλυνση συστηματική (γενικευμένη) μόλυνση H σημασία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ 2018-2019 Εμβόλιο 19-26 27-59 60-64 65 Γρίπης 1 δόση ετησίως 1 δόση ετησίως Td/Tdap Υποκαταστήστε μία δόση Td με Tdap ή Tdap-IPV, στη συνέχεια Td κάθε 10 χρόνια MMR

Διαβάστε περισσότερα

(Με την παράκληση να ενημερωθούν όλοι οι ασφαλιστικοί φορείς αρμοδιότητας σας)

(Με την παράκληση να ενημερωθούν όλοι οι ασφαλιστικοί φορείς αρμοδιότητας σας) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ Α Πληροφορίες: Ε. Γκαρέτσου Ταχ. Διεύθυνση: Αριστοτέλους 19 Ταχ. Κώδικας: 101 87 Τηλέφωνο:,2132161327

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΣΗ

ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΣΗ Κυριακή Μασσέλου Ανοσολογικό Εργαστήριο και Εθνικό Κέντρο Ιστοσυμβατότητας ΠΓΝΑ Γ. Γεννηματάς Ιστορική αναδρομή Πρώτη προσπάθεια εμβολιασμού (Jenner, 1798) Τροποποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Η αποτελεσµατικότητα των εµβολίων µέχρι σήµερα. Μαρία Χατζηστυλιανού Παιδίατρος-Ανοσολόγος Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ

Η αποτελεσµατικότητα των εµβολίων µέχρι σήµερα. Μαρία Χατζηστυλιανού Παιδίατρος-Ανοσολόγος Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ Η αποτελεσµατικότητα των εµβολίων µέχρι σήµερα Μαρία Χατζηστυλιανού Παιδίατρος-Ανοσολόγος Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ Η αποτελεσµατικότητα των εµβολίων µέχρι σήµερα Η βελτίωση του επιπέδου υγείας θνησιµότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΛΥΣΗ ΚΕΦ. 1ο

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΛΥΣΗ ΚΕΦ. 1ο ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΛΥΣΗ ΚΕΦ. 1ο ΟΜΑΔΑ Α 1. Ένας άνθρωπος μολύνεται από έναν ιό για πρώτη φορά. Το παρακάτω διάγραμμα απεικονίζει τις συγκεντρώσεις αντιγόνων και αντισωμάτων αυτού του ανθρώπου κατά τη διάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

Ανοσολογική απόκριση στην λοίμωξη Ενεργητική και παθητική ανοσοποίηση Εμβόλια

Ανοσολογική απόκριση στην λοίμωξη Ενεργητική και παθητική ανοσοποίηση Εμβόλια Ανοσολογική απόκριση στην λοίμωξη Ενεργητική και παθητική ανοσοποίηση Εμβόλια Ιωσήφ Παπαπαρασκευάς Βιοπαθολόγος, Επίκουρος Καθηγητής Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ ipapapar@med.uoa.gr Ανοσία

Διαβάστε περισσότερα

Εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών στην Ελλάδα Θεανώ Γεωργακοπούλου Παιδίατρος - Λοιμωξιολόγος, MPH, PhD

Εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών στην Ελλάδα Θεανώ Γεωργακοπούλου Παιδίατρος - Λοιμωξιολόγος, MPH, PhD Εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών στην Ελλάδα Θεανώ Γεωργακοπούλου Παιδίατρος - Λοιμωξιολόγος, MPH, PhD Υπεύθυνη Τμήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης Επιδημίες από VPD παγκοσμίως VPD= Νοσήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ZAΡΦΤΖΙΑΝ ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ KEΦΑΛΑΙΟ 1ο

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ZAΡΦΤΖΙΑΝ ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ KEΦΑΛΑΙΟ 1ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ZAΡΦΤΖΙΑΝ ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ KEΦΑΛΑΙΟ 1ο 1. Οι παρακάτω καμπύλες αναφέρονται σε συγκεντρώσεις αντισωμάτων σε τρια

Διαβάστε περισσότερα

Συστάσεις εμβολιασμού εφήβων, ενηλίκων και εγκύων Δημήτρης Καφετζής Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής ΕΚΠΑ

Συστάσεις εμβολιασμού εφήβων, ενηλίκων και εγκύων Δημήτρης Καφετζής Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής ΕΚΠΑ Συστάσεις εμβολιασμού εφήβων, ενηλίκων και εγκύων 2017 Δημήτρης Καφετζής Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής ΕΚΠΑ Ηνωμένες Πολιτείες http://www.cdc.gov/vaccines/hcp/acip-recs/index.html Αλλαγές του προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ

ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ Αρ.Πρωτ.Γ1α/Γ.Π.οικ.6050/22-01-2015 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ Α Πληροφορίες: Ε. Γκαρέτσου

Διαβάστε περισσότερα

Εμβόλιο Ηπατίτιδας Β

Εμβόλιο Ηπατίτιδας Β Εμβόλιο Ηπατίτιδας Β ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ Είστε σίγουροι πως έχετε πάρει τα κατάλληλα μέτρα για να προστατευτείτε από την ηπατίτιδα Β; ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ! ΕΜΒΟΛΙΑΣΟΥ! ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥ! ΕΜΒΟΛΙΟ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ Β Γνωρίζετε

Διαβάστε περισσότερα

(Με την παράκληση να ενημερωθούν όλοι οι ασφαλιστικοί φορείς αρμοδιότητας σας)

(Με την παράκληση να ενημερωθούν όλοι οι ασφαλιστικοί φορείς αρμοδιότητας σας) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ Α Πληροφορίες: Ε. Γκαρέτσου Ταχ. Διεύθυνση: Αριστοτέλους 19 Ταχ. Κώδικας: 101 87 Τηλέφωνο:,2132161327

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 Ο ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΘΕΡΙΝΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 10/11/2013

ΘΕΜΑ 1 Ο ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΘΕΡΙΝΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 10/11/2013 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΘΕΡΙΝΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 10/11/2013 ΘΕΜΑ 1 Ο Να επιλέξετε την φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις: 1. Οι αποικοδομητές είναι:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ & ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2017

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ & ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2017 ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ & ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2017 Πίνακας 1. Αριθμός δηλωθέντων κρουσμάτων στο σύστημα Υποχρεωτικής Δήλωσης Νοσημάτων (ΥΔΝ) στο σύνολο της χώρας με ημερομηνία

Διαβάστε περισσότερα

να ταράξουν την λειτουργία των ιστών και των οργάνων του; α. τη θέση τους στο ανθρώπινο σώμα β. την γενικευμένη ή εξειδικευμένη δράση

να ταράξουν την λειτουργία των ιστών και των οργάνων του; α. τη θέση τους στο ανθρώπινο σώμα β. την γενικευμένη ή εξειδικευμένη δράση Ερωτήσεις κατανόησης της θεωρίας του 1 ο κεφαλαίου (συνέχεια) 1. Από τι εξαρτάται η επιβίωση του ανθρώπου και ποιοι εξωτερικοί παράγοντες θα μπορούσαν να ταράξουν την λειτουργία των ιστών και των οργάνων

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτοπαθείς Ανοσοανεπάρκειες και Εμβολιασμοί

Πρωτοπαθείς Ανοσοανεπάρκειες και Εμβολιασμοί Πρωτοπαθείς Ανοσοανεπάρκειες και Εμβολιασμοί Ευαγγελία Φαρμάκη Παιδιατρικό Ανοσολογικό και Ρευματολογικό Κέντρο Αναφοράς 1 η Παιδιατρική Κλινική, ΑΠΘ Πρωτοπαθείς Ανοσοανεπάρκειες (ΠΑΑ) (διαταραχές της

Διαβάστε περισσότερα

ΣΟΙΧΕΙΑ ΠΑΙΔΙΑΣΡΙΚΗ ΕΜΒΟΛΙΑ

ΣΟΙΧΕΙΑ ΠΑΙΔΙΑΣΡΙΚΗ ΕΜΒΟΛΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑ Σα εμβόλια είναι ένα άλλο πολύ σημαντικό θέμα που αφορά άμεσα την υγεία του παιδιού. Σα τελευταία χρόνια έχουν συμβάλει τα μέγιστα για την βελτίωση της υγείας και την αποφυγή πολλών ασθενειών των

Διαβάστε περισσότερα

Συνημμένα.: Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών & Εφήβων σελ 13- Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

Συνημμένα.: Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών & Εφήβων σελ 13- Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΜΗΜΑ Α Πληροφορίες: Ε. Γκαρέτσου Ταχ. Διεύθυνση: Αριστοτέλους 19 Ταχ.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ 1. Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ 1. Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ Α Πληροφορίες: Ε. Γκαρέτσου Ταχ. Διεύθυνση: Αριστοτέλους 19 Ταχ. Κώδικας: 101 87 Τηλέφωνο:,2132161327

Διαβάστε περισσότερα

Εμβολιασμός Βρεφών και Παιδιών που Ταξιδεύουν Δαμιανός Μένεγας, Παιδίατρος, Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»

Εμβολιασμός Βρεφών και Παιδιών που Ταξιδεύουν Δαμιανός Μένεγας, Παιδίατρος, Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» Δαμιανός Μένεγας, Παιδίατρος, Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» Ο αριθμός των παιδιών που ταξιδεύουν προς διάφορους διεθνείς προορισμούς αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Παρά το γεγονός ότι στα περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 1 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 1 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 1 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Επιλέξτε τη σωστή απάντηση: Το τρυπανόσωμα προκαλεί α. δυσεντερία β. ελονοσία γ. ασθένεια του ύπνου δ. χολέρα Τα ενδοσπόρια σχηματίζονται από β. φυτά γ. ιούς δ. πρωτόζωα Η σύφιλη

Διαβάστε περισσότερα

Θέµατα Πανελληνίων Βιολογίας Γ.Π Άµυνα - Ανοσία

Θέµατα Πανελληνίων Βιολογίας Γ.Π Άµυνα - Ανοσία 2012 Α2. Τα φαγοκύτταρα παράγονται α. στο νωτιαίο µυελό β. στο θύµο αδένα γ. στους λεµφαδένες δ. στον ερυθρό µυελό των οστών. Α3. Το συµπλήρωµα και η προπερδίνη συµβάλλουν στην καταπολέµηση α. των ιών

Διαβάστε περισσότερα

Η διατύπωση σχετικά με την κύηση και τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς θα πρέπει να είναι η ακόλουθη:

Η διατύπωση σχετικά με την κύηση και τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς θα πρέπει να είναι η ακόλουθη: Παραρτημα III Τροποποιήσεις που πρέπει να περιληφθούν στα σχετικά τμήματα των περιλήψεων των χαρακτηριστικών του προϊόντος και των φύλλων οδηγιών χρήσης 48 Τροποποιήσεις που πρέπει να περιληφθούν στα σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (ΘΕΡΙΝΑ) ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 15/11/2015

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (ΘΕΡΙΝΑ) ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 15/11/2015 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (ΘΕΡΙΝΑ) ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 15/11/2015 ΘΕΜΑ Α Να επιλέξετε την φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις: Α1. Η φαγοκυττάρωση

Διαβάστε περισσότερα

Η εμβολιαστική κατάσταση για την ιλαρά στην Ελλάδα. Επικαιροποιημένες οδηγίες ενόψει της επιδημίας.

Η εμβολιαστική κατάσταση για την ιλαρά στην Ελλάδα. Επικαιροποιημένες οδηγίες ενόψει της επιδημίας. Η εμβολιαστική κατάσταση για την ιλαρά στην Ελλάδα. Επικαιροποιημένες οδηγίες ενόψει της επιδημίας. Ε. Σμυρνάκης Επίκουρος Καθηγητής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Ιατρικής Εκπαίδευσης Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΑΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 21/12/2011. 1. Όλες τις Υ.ΠΕ. της χώρας. Πληροφορίες: Αν. Παπανδρέου (Με την υποχρέωση να ενημερωθούν

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 21/12/2011. 1. Όλες τις Υ.ΠΕ. της χώρας. Πληροφορίες: Αν. Παπανδρέου (Με την υποχρέωση να ενημερωθούν ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΞ.ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 21/12/2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Αριθ. Πρωτ.Υ1/Γ.Π.οικ.140958 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αντιπνευμονιοκοκκικός εμβολιασμός

Αντιπνευμονιοκοκκικός εμβολιασμός Αντιπνευμονιοκοκκικός εμβολιασμός Μια υποτιμημένη ασπίδα προστασίας Παναγιώτης Ζώης Όλγα Καράμπαλη Ιδιώτες Πνευμονολόγοι Πνευμονιοκοκκική νόσος Προκαλείται: από τον πνευμονιόκοκκο (Streptococcus pneumoniae)

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΔΙΟΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ UNICEF ΤΡΙΤΗ 28 ΜΑΪΟΥ 2013

ΡΑΔΙΟΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ UNICEF ΤΡΙΤΗ 28 ΜΑΪΟΥ 2013 ΡΑΔΙΟΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ UNICEF ΤΡΙΤΗ 28 ΜΑΪΟΥ 2013 Για τον Εμβολιασμό των Παιδιών ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΔΕΚΑΔΩΝ ΡΑΔΙΟΣΤΑΘΜΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ Φωτογραφία: UNICEF/NYHQ2011-0572/Halawani Στηρίξτε την εκστρατεία της UNICEF

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Α: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Α: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Α: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ Τι είναι η ηπατίτιδα Α; Η ηπατίτιδα Α είναι μια νόσος του ήπατος που προκαλείται από τον ιό της ηπατίτιδας Α.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΞΕIΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟU ΣΥΣΤHΜΑΤΟΣ

ΟΞΕIΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟU ΣΥΣΤHΜΑΤΟΣ ΟΞΕIΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟU ΣΥΣΤHΜΑΤΟΣ (Σύντομη ενημέρωση από ERS - ELF) Οι οξείες λοιμώξεις κατώτερου αναπνευστικού συστήματος περιλαμβάνουν την πνευμονία (λοίμωξη της κυψελίδας του πνεύμονα),

Διαβάστε περισσότερα

«Φυσιολογική» ανοσοανεπάρκεια

«Φυσιολογική» ανοσοανεπάρκεια 6 η Μετεκπαιδευτική διημερίδα παιδιατρικών λοιμώξεων «Ειδικές» ομάδες Εμβολιασμοί σε ειδικές ομάδες παιδιών Βάνα Σπούλου Eπίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Α Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

μαθητικό φροντιστήριο

μαθητικό φροντιστήριο σύγχρονο Φάσμα group προπαρασκευή για μαθητικό φροντιστήριο Γραβιάς 85 ΚΗΠΟΥΠΟΛΗ 50.51.557 50.56.296 25ης Μαρτίου 74 ΠΛ.ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ 50.50.658 50.60.845 25ης Μαρτίου 111 ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ 50.27.990 50.20.990 Πρωτεσιλάου

Διαβάστε περισσότερα

Εμβόλιο ηπατίτιδας Α

Εμβόλιο ηπατίτιδας Α Ανδρούλα Παυλή, Γενικός Ιατρός Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων Αιτιολογία ηπατίτιδας Α: Προκαλείται από τον ιό της ηπατίτιδας Α (HAV), ιός RNA 27-nm (picrnavirus) Μετάδοση: Ο ιός της ηπατίτιδας Α

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογία Γ Ενιαίου Λυκείου Γενικής Παιδείας

Βιολογία Γ Ενιαίου Λυκείου Γενικής Παιδείας Ερωτήσεις κλειστού τύπου που τέθηκαν στις πανελλήνιες εξετάσεις (2000-2014) και αφορούν το 1 ο κεφάλαιο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ. (σελ. 31-49) Α. Να βάλετε σε κύκλο το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση

Διαβάστε περισσότερα

Αντιφυµατικός εµβολιασµός.

Αντιφυµατικός εµβολιασµός. Αντιφυµατικός εµβολιασµός. ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Γ.Ε.:Γ32/1878/2-11-07 Σας κοινοποιούµε την υπ αριθ. πρωτ. Υ1/Γ.Π./126769/19.10.07 εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας & Κοιν/κής Αλληλεγγύης, σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

Εμβόλιο Ηπατίτιδας Β

Εμβόλιο Ηπατίτιδας Β Εμβόλιο Ηπατίτιδας Β ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ Είστε σίγουροι πως έχετε πάρει τα κατάλληλα μέτρα για να προσατευτείτε από την ηπατίτιδα Β; ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ! ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΙΤΕ! ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙΤΕ! ΕΜΒΟΛΙΟ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΠΑΙΔΙΟΥ

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΔΗΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ Ζωγράφου.. Αρ. Πρωτ.: ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ 1. ΚΡΑΤΕΡΟΥ & ΑΛΚΑΙΟΥ 42 ΤΗΛ.: 210 77.86.529 2. ΚΡΙΝΩΝ 24 ΤΗΛ.: 210 77.97.585 3. Λ. ΠΑΠΑΓΟΥ 104 ΤΗΛ.: 210 77.75.538

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ & ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2018

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ & ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2018 ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ & ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2018 Πίνακας 1. Αριθμός δηλωθέντων κρουσμάτων στο σύστημα Υποχρεωτικής Δήλωσης Νοσημάτων (ΥΔΝ) στο σύνολο της χώρας με ημερομηνία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΑ ΘΕΩΡΙΑ 1 Ο ΜΑΘΗΜΑ

ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΑ ΘΕΩΡΙΑ 1 Ο ΜΑΘΗΜΑ ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΑ ΘΕΩΡΙΑ 1 Ο ΜΑΘΗΜΑ ΑΝΟΣΙΑ Η ανοσία (α- στερητικό + νόσος) είναι η ικανότητα ενός οργανισμού να αμύνεται ενάντια σε κάποιον εξωτερικό βλαπτικό παράγοντα και να μην υφίσταται τις συνέπειές του.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦ. 4.3 ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ

ΚΕΦ. 4.3 ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΚΕΦ. 4.3 ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ Εξωτερικοί και Εσωτερικοί Αμυντικοί Μηχανισμοί Ο κόσμος που μας περιβάλλει είναι γεμάτος μικρόβια, άλλα παθογόνα και άλλα όχι. Ο οργανισμός μας, για να προστατευτεί από τα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΑΡΧΕΣ ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΡΧΕΣ ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Χρειάζεται η µελέτη της ανοσολογία; Εµβόλια Άµυνα κατά µικροοργανισµών Ανοσολογικές ασθένειες Αλλεργίες - υπερευαισθησίες, αυτοανοσίες, ανοσοανεπάρκειες,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΙΔΗΜΙΩΝ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ. Ε. ΑΡΧΟΝΤΙΔΟΥ Προϊσταμένη Ν.Λ. Π. Γ. Ν. ΑΛΕΞ/ΠΟΛΙΣ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΙΔΗΜΙΩΝ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ. Ε. ΑΡΧΟΝΤΙΔΟΥ Προϊσταμένη Ν.Λ. Π. Γ. Ν. ΑΛΕΞ/ΠΟΛΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΙΔΗΜΙΩΝ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ Ε. ΑΡΧΟΝΤΙΔΟΥ Προϊσταμένη Ν.Λ. Π. Γ. Ν. ΑΛΕΞ/ΠΟΛΙΣ Α.. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΠΙΔΗΜΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΛΟΙΜΩΔΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ Απομάκρυνση

Διαβάστε περισσότερα

Εμβόλια Χημειοπροφύλαξη ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2010

Εμβόλια Χημειοπροφύλαξη ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2010 Εμβόλια Χημειοπροφύλαξη ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2010 Ορισμοί Εμβόλιο: Βιολογική ουσία Πρόληψη νόσου Πρόληψη επιπλοκών Μετρίαση/εξάλειψη συμπτωμάτων Ενεργητική ή παθητική Ανοσολογική απάντηση η Χημειοπροφύλαξη Βιολογική

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1(ΥΓΕΙΑ-ΑΝΘΡΩΠΟΣ)

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1(ΥΓΕΙΑ-ΑΝΘΡΩΠΟΣ) ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΤΜΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1(ΥΓΕΙΑ-ΑΝΘΡΩΠΟΣ) Να βάλετε σε κύκλο το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση ή στη φράση που συμπληρώνει σωστά την πρόταση: 1. Οι ιοί αποτελούνται

Διαβάστε περισσότερα

Εγκύκλιο εξέδωσε το υπουργείο Υγείας, με οδηγίες για την αντιμετώπιση της εποχικής γρίπης.

Εγκύκλιο εξέδωσε το υπουργείο Υγείας, με οδηγίες για την αντιμετώπιση της εποχικής γρίπης. Εγκύκλιο εξέδωσε το υπουργείο Υγείας, με οδηγίες για την αντιμετώπιση της εποχικής γρίπης. Ειδικότερα στην εγκύκλιο σημειώνεται: Α. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Η διαχρονική παρακολούθηση

Διαβάστε περισσότερα

συζευγμένο πολυσακχαριδικό πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο (13-δύναμο, προσροφημένο)

συζευγμένο πολυσακχαριδικό πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο (13-δύναμο, προσροφημένο) EMA/90006/2015 EMEA/H/C/001104 Περίληψη EPAR για το κοινό συζευγμένο πολυσακχαριδικό πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο (13-δύναμο, προσροφημένο) Το παρόν έγγραφο αποτελεί σύνοψη της Ευρωπαϊκής Δημόσιας Έκθεσης

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ Απαντήσεις του κριτηρίου αξιολόγησης στη βιολογία γενικής παιδείας 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΘΕΜΑ 1 ο Να γράψετε τον αριθμό καθεμίας από τις ημιτελείς προτάσεις 1 έως και 5, και δίπλα σε αυτόν το γράμμα που αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

Εβδομαδιαία Έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης σε σημεία φροντίδας υγείας προσφύγων/μεταναστών

Εβδομαδιαία Έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης σε σημεία φροντίδας υγείας προσφύγων/μεταναστών ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης Για επικοινωνία: Τηλ: 210 5212 054, Φαξ: 210 8818 868 E-mail: epid@keelpno.gr (Επιδημιολογική

Διαβάστε περισσότερα

Διερεύνηση μιας υδατογενούς ή τροφικής επιδημικής έκρηξης

Διερεύνηση μιας υδατογενούς ή τροφικής επιδημικής έκρηξης Watermicro Πρόγραμμα Κατάρτισης Εξ αποστάσεως (Distance learning course) Διερεύνηση μιας υδατογενούς ή τροφικής επιδημικής έκρηξης Τάνια Αρβανιτίδου-Βαγιωνά Καθηγήτρια, ΑΠΘ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

4. ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥΣ

4. ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥΣ 4.1 Ομοιόσταση 4.2 Ασθένειες 4. ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥΣ 4.3 Αμυντικοί μηχανισμοί του ανθρώπινου οργανισμού 4.4 Τρόποι ζωής και ασθένειες Μάρθα Καρβουνίδου ΠΕ1404

Διαβάστε περισσότερα

Εμβόλιο Ανεμευλογιάς

Εμβόλιο Ανεμευλογιάς Εμβόλιο Ανεμευλογιάς ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ Είστε σίγουροι ότι έχετε πάρει τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης απο την ανεμευλογιά; ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ! ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΙΤΕ! ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙΤΕ! ΕΜΒΟΛΙΟ Ανεμευλογιάς Θυμηθείτε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1 1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ σκόνη και διαλύτης για ενέσιμο διάλυμα σε προγεμισμένη σύριγγα. Συζευγμένο εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου

Διαβάστε περισσότερα

Εμβολιασμοί Δημήτρης Καφετζής Καθηγητής Παιδιατρικής

Εμβολιασμοί Δημήτρης Καφετζής Καθηγητής Παιδιατρικής Εμβολιασμοί 2018 Δημήτρης Καφετζής Καθηγητής Παιδιατρικής Ηνωμένες Πολιτείες Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για παιδιά και εφήβους Με την αφαίρεση 2 δόσεων μηνιγγ. C κάτω του έτους, μειώνεται η συμφόρηση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΙΛΑΡΑΣ ΣΕ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

ΜΕΛΕΤΗ ΙΛΑΡΑΣ ΣΕ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕΛΕΤΗ ΙΛΑΡΑΣ ΣΕ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Α. ΓΕΩΡΓΑΚΗ, Β. ΠΑΠΑΔΟΥΛΗ, Ε. ΚΟΥΣΟΥΛΗ, Κ. ΠΟΛΥΜΕΡΗ, Δ. ΓΚΑΝΤΙΔΟΥ, Α. ΓΕΡΟΓΙΩΚΑΣ, Π. ΧΑΤΖΗΑΣΤΡΟΣ, Ν. ΡΕΚΛΕΙΤΗ, Κ. ΘΕΜΕΛΗ -ΔΙΓΑΛΑΚΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ & ΕΝΛ Γ.Ν.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ, ΜΑΙΟΣ 2013

ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ, ΜΑΙΟΣ 2013 ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ & ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ, ΜΑΙΟΣ 2013 Πίνακας 1. Αριθμός δηλωθέντων κρουσμάτων στο σύστημα Υποχρεωτικής Δήλωσης Νοσημάτων (ΥΔΝ) στο σύνολο της χώρας με ημερομηνία

Διαβάστε περισσότερα

Εβδομαδιαία Έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης σε σημεία φροντίδας υγείας προσφύγων/μεταναστών

Εβδομαδιαία Έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης σε σημεία φροντίδας υγείας προσφύγων/μεταναστών ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης Για επικοινωνία: Τηλ: 210 5212 054, Φαξ: 210 8818 868 E-mail: epid @keelpno.gr (Επιδημιολογική

Διαβάστε περισσότερα

Φαρµακευτική Ανοσολογία. Απαραίτητο συµπλήρωµα στο κεφ. 8

Φαρµακευτική Ανοσολογία. Απαραίτητο συµπλήρωµα στο κεφ. 8 Φαρµακευτική Ανοσολογία Απαραίτητο συµπλήρωµα στο κεφ. 8 Προφύλαξη Εµβόλια Παθητική µεταφορά της ανοσίας Εµβολιασµός (Η διέγερση προστατευτικών απαντήσεων της επίκτητης ανοσίας κατά µικροοργανισµών, µέσω

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΑΘΗΝΑ ΣΟΥΡΔΗ, ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ- ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΟΣ, ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΑΘΗΝΑ ΣΟΥΡΔΗ, ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ- ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΟΣ, ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ 2 η Ημερίδα Καλοκαίρι και Υγεία ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΑΘΗΝΑ ΣΟΥΡΔΗ, ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ- ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΟΣ, ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ 27 Μαΐου 2015 Βασικά επίπεδα προετοιμασίας του ταξιδιώτη 1. Εκτίμηση της γενικής κατάστασης

Διαβάστε περισσότερα

Νεότερες απόψεις για τα εμβόλια παιδιών και ενηλίκων. Dr. Σοφία Καραγιαννοπούλου-Κόγιου Παιδίατρος, Συντονίστρια-Διευθύντρια Κέντρου Υγείας Θέρμης

Νεότερες απόψεις για τα εμβόλια παιδιών και ενηλίκων. Dr. Σοφία Καραγιαννοπούλου-Κόγιου Παιδίατρος, Συντονίστρια-Διευθύντρια Κέντρου Υγείας Θέρμης Νεότερες απόψεις για τα εμβόλια παιδιών και ενηλίκων Dr. Σοφία Καραγιαννοπούλου-Κόγιου Παιδίατρος, Συντονίστρια-Διευθύντρια Κέντρου Υγείας Θέρμης «Κάλλιον το προλαμβάνειν, ή το θεραπεύειν» Η αξία και η

Διαβάστε περισσότερα

Εβδομαδιαία Έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης σε σημεία φροντίδας υγείας προσφύγων/μεταναστών

Εβδομαδιαία Έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης σε σημεία φροντίδας υγείας προσφύγων/μεταναστών ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης Για επικοινωνία: Τηλ: 210 5212 054, Φαξ: 210 8818 868 E-mail: epid@keelpno.gr (Επιδημιολογική

Διαβάστε περισσότερα

Εβδομαδιαία Έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης σε σημεία φροντίδας υγείας προσφύγων/μεταναστών

Εβδομαδιαία Έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης σε σημεία φροντίδας υγείας προσφύγων/μεταναστών ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης Για επικοινωνία: Τηλ: 210 5212 054, Φαξ: 210 8818 868 E-mail: epid@keelpno.gr (Επιδημιολογική

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗ/ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΧΛΑΜΥΔΙΑ Αιτία : βακτήρια Πρόληψη : Η χρήση προφυλακτικού Μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης

ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗ/ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΧΛΑΜΥΔΙΑ Αιτία : βακτήρια Πρόληψη : Η χρήση προφυλακτικού Μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗ/ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΧΛΑΜΥΔΙΑ Αιτία : βακτήρια Πρόληψη : Η χρήση προφυλακτικού Μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης Αυξημένες εκκρίσεις από τα γεννητικά όργανα ή τον πρωκτό.

Διαβάστε περισσότερα

Επιδημίες μετά από φυσικές καταστροφές. Εξηντάρης Ορφέας Φωτεινή Μυτιληναίου

Επιδημίες μετά από φυσικές καταστροφές. Εξηντάρης Ορφέας Φωτεινή Μυτιληναίου Επιδημίες μετά από φυσικές καταστροφές Εξηντάρης Ορφέας Φωτεινή Μυτιληναίου Σκοπός Εργασίας Η καταγραφή των επιδημιών που προκαλούνται μετά από φυσικές καταστροφές καθώς και οι τρόποι και τα μέσα αντιμετώπισης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΑΜΥΝΑΣ

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΑΜΥΝΑΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΑΜΥΝΑΣ Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής: επιλέξτε το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή συνέχεια της πρότασης. 1. Δυσμενές χημικό περιβάλλον στην επιδερμίδα προκαλείται από:

Διαβάστε περισσότερα

Εβδομαδιαία Έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης σε σημεία φροντίδας υγείας προσφύγων/μεταναστών

Εβδομαδιαία Έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης σε σημεία φροντίδας υγείας προσφύγων/μεταναστών ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης Για επικοινωνία: Τηλ: 21 5212 54, Φαξ: 21 8818 868 E-mail: epid@keelpno.gr (Επιδημιολογική

Διαβάστε περισσότερα

Εβδομαδιαία Έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης σε σημεία φροντίδας υγείας προσφύγων/μεταναστών

Εβδομαδιαία Έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης σε σημεία φροντίδας υγείας προσφύγων/μεταναστών ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης Για επικοινωνία: Τηλ: 210 5212 054, Φαξ: 210 8818 868 E-mail: epid@keelpno.gr (Επιδημιολογική

Διαβάστε περισσότερα

Εβδομαδιαία Έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης σε σημεία φροντίδας υγείας προσφύγων/μεταναστών

Εβδομαδιαία Έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης σε σημεία φροντίδας υγείας προσφύγων/μεταναστών ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης Για επικοινωνία: Τηλ: 210 5212 054, Φαξ: 210 8818 868 E-mail: epid@keelpno.gr (Επιδημιολογική

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (ΘΕΡΙΝΑ) ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 15/11/2015

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (ΘΕΡΙΝΑ) ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 15/11/2015 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (ΘΕΡΙΝΑ) ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 15/11/2015 ΘΕΜΑ Α Να επιλέξετε την φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις: Α1. Η φαγοκυττάρωση

Διαβάστε περισσότερα

1.1 & 1.2 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ & ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

1.1 & 1.2 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ & ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ 1.1 & 1.2 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ & ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Μεθοδολογία Ασκήσεων Ασκήσεις µε διαγράµµατα που απεικονίζουν τη µεταβολή του αριθµού µικροβίων Συνήθως: Ζητείται να σχολιάσουµε

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΜΥΝΑ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΜΥΝΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΜΥΝΑ 1. Σε ένα πειραματόζωο τη χρονική στιγμή t1 γίνεται ένεση με το αντιγόνο Α και τη χρονική στιγμή t2 γίνεται ένεση με τα αντιγόνα Α και Β

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο και Εμβολιασμοί. Καθ. Αθανάσιος Τσακρής

Εργαστήριο και Εμβολιασμοί. Καθ. Αθανάσιος Τσακρής Εργαστήριο και Εμβολιασμοί Καθ. Αθανάσιος Τσακρής Σημαντικός ο Ρόλος του Εργαστηρίου στη Δημόσια Υγεία,για Νοσήματα που Προλαμβάνονται με τον Εμβολιασμό Στη Διάγνωση και έγκαιρη αντιμετώπιση: Μοριακή ανίχνευση

Διαβάστε περισσότερα

«τι συμβαίνει στην εφηβεία;»

«τι συμβαίνει στην εφηβεία;» «τι συμβαίνει στην εφηβεία;» ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΜΟΝΑΔΑ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (Μ.Ε.Υ.) Β ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ «Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» Διευθυντής : Καθηγητής Δημήτριος Καφετζής Επιστημονική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ Α Πληροφορίες: Ε. Γκαρέτσου Ταχ. Διεύθυνση: Αριστοτέλους 19 Ταχ. Κώδικας: 101 87 Τηλέφωνο:,2132161327

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ Εθνική μελέτη κατάστασης εμβολιασμού των παιδιών στην Ελλάδα, 2012

ΕΚΘΕΣΗ Εθνική μελέτη κατάστασης εμβολιασμού των παιδιών στην Ελλάδα, 2012 ΕΚΘΕΣΗ Εθνική μελέτη κατάστασης εμβολιασμού των παιδιών στην Ελλάδα, 2012 Τ. Παναγιωτόπουλος 1, Δ. Παπαμιχαήλ 1, Δ. Σταύρου 4, Δ. Λάγγας 1, Μ. Γαβανά 2, Α. Σαλονικιώτη 1, Β. Γκόγκογλου 1, Γ. Θεοχαρόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

Η επιδημία ιλαράς στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Μάγδα Γαβανά Αν. Αντιπρόεδρος ΚΕΕΛΠΝΟ Μεταδιδακτορική Επιστημονική Συνεργάτης Ιατρικής ΑΠΘ

Η επιδημία ιλαράς στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Μάγδα Γαβανά Αν. Αντιπρόεδρος ΚΕΕΛΠΝΟ Μεταδιδακτορική Επιστημονική Συνεργάτης Ιατρικής ΑΠΘ Η επιδημία ιλαράς στην Ευρώπη και την Ελλάδα Μάγδα Γαβανά Αν. Αντιπρόεδρος ΚΕΕΛΠΝΟ Μεταδιδακτορική Επιστημονική Συνεργάτης Ιατρικής ΑΠΘ H ιλαρά είναι ιογενής λοίμωξη υψηλής μεταδοτικότητας που οφείλεται

Διαβάστε περισσότερα

Εβδομαδιαία Έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης σε σημεία φροντίδας υγείας προσφύγων/μεταναστών

Εβδομαδιαία Έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης σε σημεία φροντίδας υγείας προσφύγων/μεταναστών ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης Για επικοινωνία: Τηλ: 210 5212 054, Φαξ: 210 8818 868 E-mail: epid@keelpno.gr (Επιδημιολογική

Διαβάστε περισσότερα

Εμβόλια σε ασθενείς με ανοσοανεπάρκεια

Εμβόλια σε ασθενείς με ανοσοανεπάρκεια Εμβόλια σε ασθενείς με ανοσοανεπάρκεια Χ. Περδικογιάννη Λέκτορας (εκλ Επικ Καθηγήτρια) Παιδιατρικής Πανεπιστήμιο Κρήτης 6 Ο Συμπόσιο για Πρωτοπαθείς Ανοσοανεπάρκειες Παιδιατρική Ανοσολογία 27-04-2018 Εμβόλια

Διαβάστε περισσότερα