Ετυμολογικά είναι «αρχή και τεκτονική».

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ετυμολογικά είναι «αρχή και τεκτονική»."

Transcript

1 Αρχιτεκτονική ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ : Κωνσταντίνος Κυπρής

2 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ Ετυμολογικά είναι «αρχή και τεκτονική». Είναι η τέχνη και επιστήμη που αντικείμενό της είναι ο σχεδιασμός κτηρίων, κατασκευών και περιβάλλοντος χώρου όπου ζί ζεί ο άνθρωπος. Η αρχιτεκτονική αντιπροσωπεύει τον πολιτισμό κάθε κοινωνίας και είναι ένα απο τα αρχαιότερα επαγγέλματα. Μητέρα των τεχνών.

3 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ Είναι η στοχαστική δημιουργία χώρου. (Louis Kahn)

4 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ Από τον αρχαίο κόσμο μέχρι τον σύγχρονο, εξαιρετικά δείγματα αρχιτεκτονικής αποτυπώνουν τον πολιτισμό του ανθρώπου πάνω στον πλανήτη μας.

5 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ Είναι ο τεχνολόγος επιστήμοναςδημιουργός που ασχολείται με το σχεδιασμό του δομημένου και περιβάλλοντος χώρου. Προσόντα: δημιουργικότητα, καλλιτεχνική ευαισθησία, αντίληψη του χώρου, τεχνική κατάρτιση, επικοινωνιακή και οργανωτική ικανότητα, μεθοδικότητα, υπευθυνότητα.

6 ΣΠΟΥ ΕΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ γίνονται σε αναγνωρισμένο αγ ωρσμέ από το ΕΤΕΚ πανεπιστημιακό ίδρυμα. Κύριες χώρες προτίμησης σπουδών στο εξωτερικό είναι η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο. Στην Κύπρο προσφέρονται σπουδές Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου,, καθώς και σε άλλα Ιδιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

7 ΣΠΟΥ ΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Το Πανεπιστήμιο Κύπρου για τη χρονιά 2014 /2015 αριθμεί περίπου 185 φοιτητές στον κλάδο σπουδών Αρχιτεκτονικής. Τα Ιδιωτικά Ακαδημαϊκά Ιδρύματα Κύπρου για τη χρονιά 2014 /2015 αριθμούν περίπου 485 φοιτητές στον κλάδο σπουδών Αρχιτεκτονικής. Σε όλα τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα της Κύπρου τη χρονιά 2014/2015 έχουν εισαχθεί περίπου 105 πρωτοετείς φοιτητές στον κλάδο σπουδών Αρχιτεκτονικής.

8 ΣΠΟΥ ΕΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ Καλλιέργεια ικανότητας σύλληψης και σύνθεσης αρχιτεκτονικών ιδεών που να ικανοποιούν συγχρόνως αισθητικές,λειτουργικές και τεχνικές απαιτήσεις. Απόκτηση γνώσεων της ιστορίας και των θεωριών της αρχιτεκτονικής, όπως και των συναφών τεχνών, τεχνολογιών και επιστημών. Απόκτηση γνώσεων Πολεοδομίας. Κ ό ίδ έ Κατανόηση των αμφίδρομων σχέσεων ανάμεσα στους ανθρώπους, το δομημένο χώρο και το περιβάλλον.

9 ΣΠΟΥ ΕΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ Kατανόηση ό του επαγγέλματος του αρχιτέκτονα και του ρόλου του στην κοινωνία. Ανάπτυξη ικανότητας, χάρη στην οποία ο αρχιτέκτονας να δημιουργεί μέσα στα πλαίσια που ορίζονται απο οικονομικούς και κατασκευαστικούς περιορισμούς, όπως επίσης και απο το νομοθετικό πλαίσιο της χώρας που εργάζεται.

10 ΕΞΑΣΚΗΣΗ ΕΠΑΓΕΛΜΑΤΟΣ Η εξάσκηση του επαγγέλματος του Αρχιτέκτονα στην Κύπρο προϋποθέτει εγγραφή στο ΕΤΕΚ δηλαδή το ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΠΡΟΥ. Τo ΕΤΕΚ είναι ο θεσμοθετημένος Τεχνικός Σύμβουλος της Πολιτείας και οργανισμός όλων των Κυπρίων Μηχανικών. Το Επιμελητήριο έχει σκοπό την προαγωγή και ανάπτυξη της επιστήμης στους διάφορους τομείς που σχετίζονται με την ειδικότητα των μελών του, της μηχανικής και της τεχνολογίας. Το ΕΤΕΚ εκδίδει τις άδειες εξάσκησης επαγγέλματος των Μηχανικών.

11 ΕΞΑΣΚΗΣΗ ΕΠΑΓΕΛΜΑΤΟΣ Οι ειδικότητες Μηχανικής Επιστήμης, στις οποίες εγγράφονται τα μέλη ΕΤΕΚ είναι οι ακόλουθες: 1.αρχιτεκτονική 2.πολιτική μηχανική 3.μηχανολογική μηχανική 4.ηλεκτρολογική μηχανική 5.ηλεκτρονικήλ ή μηχανική 6.χημική μηχανική 7.μηχανική μεταλλείων και εφηρμοσμένης γεωλογίας 8.αγρονομική-τοπογραφική μηχανική 9.επιμέτρηση και εκτίμηση γης 10.πολεοδομία-χωροταξίαμ χ ρ ξ

12 ΕΞΑΣΚΗΣΗ ΕΠΑΓΕΛΜΑΤΟΣ Εγγραφή στο ΕΤΕΚ προυποθέτει ότι το πανεπιστημιακό προσόν στην Αρχιτεκτονική είναι αναγνωρισμένο από το αρμόδιο σώμα χώρας έκδοσης για σκοπούς άσκησης επαγγέλματος στην Αρχιτεκτονική και είναι αναγνωρισμένο από το ΕΤΕΚ. Επίσης η εγγραφή στο ΕΤΕΚ ης η γγρ φή προϋποθέτει ένα χρόνο πρακτικής εξάσκησης στην Αρχιτεκτονική.

13 ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ Το 1990 ο αριθμός των Αρχιτεκτόνων ήταν 870 ενώ το 2000 ο αριθμός ήταν Σήμερα αριθμούνται 1825 εγγεγραμμένοι Αρχιτέκτονες.

14 ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ Ελεύθερος επαγγελματίας Εργοδοτούμενος σε αρχιτεκτονικά γραφεία ή εργοληπτικές εταιρείες ημόσια Υπηρεσία Ημικρατικοί Οργανισμοί Τοπική Αυτοδιοίκηση Εταιρείες ανάπτυξης γής Εταιρείες οικοδομικών υλικών Ακαδημαϊκά Ιδρύματα Ελεύθερη διακίνηση στις χώρες της Ε.Ε

15 ΑΝΑΘΕΣΗ ΕΡΓΩΝ οικιστικά εκπαίδευσης τουριστικά υγείας αθλητισμού γραφείων εμπορικά βιομηχανικά χώρων λατρείας πολιτισμού και αναψυχής στρατιωτικά συντήρησης και αναστήλωσης υπαίθριων χώρων κλίμακας αστικού σχεδιασμού κ.λπ.

16 Οικιστικά κατοικίες πολυκατοικίες

17 Εκπαίδευσης σχολεία χ πανεπιστήμια

18 Τουριστικά ξενοδοχεία

19 Υγείας νοσοκομεία μ κλινικές

20 Αθλητισμού γήπεδα γυμναστήρια

21 Γραφείων γραφεία εταιρειών υπουργεία

22 Εμπορικά καταστήματα εμπορικά κέντρα

23 Βιομηχανικά εργοστάσια αποθήκες

24 Χώρων λατρείας ναοί

25 Πολιτισμού και αναψυχής θέατρα κινηματογράφοι μουσεία εστιατόρια

26 Στρατιωτικά στρατόπεδα

27 Συντήρησης και αναστήλωσης διατηρητέα μνημεία

28 Υπαίθριων χώρων Αρχιτεκτονική τοπίου πάρκα πλατείες

29 Κλίμακας αστικού σχεδιασμού αναπλάσεις περιοχών

30 .κ.λ.π. (σχεδιασμός βιομηχανικών αντικειμένων, σκηνογραφία)

31 ΑΠΟΛΑΒΕΣ οι μισθοί των αρχιτεκτόνων κυμαίνονται εκκρεμεί η κατοχύρωση των ελάχιστων επαγγελματικών αμοιβών από το κράτος

32 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ημιουργικότητα. Κοινωνικότητα. Συνεχής αναζήτηση γνώσεων για νέες αντιλήψεις, τεχνολογίες, υλικά και τεχνικές. Έντονος και απαιτητικός ρυθμός εργασίας.

33 Η Αρχιτεκτονική είναι τρόπος ζωής

34 Ευχαριστούμε ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΚΥΠΡΟΥ: TΗΛ , ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΠΡΟΥ: TΗΛ ,