Εναρκτήρια οµιλία στην Παν-Χειµαρριώτικη Συνδιάσκεψη Κ. Πόλος Τσακάλης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Εναρκτήρια οµιλία στην Παν-Χειµαρριώτικη Συνδιάσκεψη Κ. Πόλος Τσακάλης"

Transcript

1 Εναρκτήρια οµιλία στην Παν-Χειµαρριώτικη Συνδιάσκεψη Κ. Πόλος Τσακάλης Αξιότιµοι κυρίες και κύριοι, συµµετέχοντες στην Παν-Χειµαρριώτικη Συνδιάσκεψη 2005! Βρίσκοµαι στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να κηρύξω την έναρξη των εργασιών αυτής της Συνδιάσκεψης. Οι διοργανωτές έκαναν την πρώτη απόπειρα για την ίδρυση της ένωσης όλων των Χιµαριωτών και των σχετικών συλλόγων που δρουν στην παραλιακή περιοχή Παλιάσα Νίβιτσα. Η προσδοκία τους ήταν και παραµένει ενιαία κι ευγενική κατά την ταπεινή άποψή µας: η έναρξη του εποικοδοµητικού διαλόγου που θα συµπεριλάβει όλους τους Χειµαρριώτες και τους άλλους κατοίκους της παραλίας, οι οποίοι, όπως επιµένει και το λαϊκό τραγούδι, είναι «της πένας και του τουφεκιού» και έχει απώτερη στόχευση την αύξηση της ευηµερίας και της ακεραιότητας όλων των έξοχων κατοίκων τους. Θα ήθελα να συγχαρώ εξ ονόµατός σας τους πρωτεργάτες αυτής της πρωτοβουλίας, ευχόµενος να τύχει ευγενούς αποδοχής και συνέχειας. Συγχαρητήρια, λοιπόν, στους διοργανωτές της παρούσας εκδήλωσης: στο ήµο Χειµάρρας, τους συλλόγους «Χειµαρριώτικη Κοινότητα» και «Ανεξάρτητοι ιανοούµενοι της Χειµάρρας», που έδωσαν πνοή και σάρκα σ αυτή την εκδήλωση. Ιδιαίτερα συγχαρητήρια ανήκουν στο διευθυντή του προγράµµατος, κ. Νίκο Πάνο, στο ήµαρχο της Χειµάρρας, κ. Βασίλη Μπολάνο και στους κυρίους Θόδωρη Μπολάνο, Ηρακλή Γκιτσάλη και Πρίαµο Μπολάνο, οι οποίοι συνέλαβαν την ιδέα κι οργάνωσαν αυτή τη Συνδιάσκεψη. Ας τους χαιρετήσουµε όλους µε ένα χειροκρότηµα. Ιδιαίτερα συγχαρητήρια έχουν ως αποδέκτες τους σηµερινούς επίτιµους προσκεκληµένους: τα δικά µας αδέρφια που κατοικούν στη Χειµάρρα και που έφτασαν από µακριά, προσφέροντας τη δική τους θυσία γι αυτή τη σύναξη. Τους ευχαριστούµε που µας τίµησαν µε τον ερχοµό τους, γιατί είναι αυτοί που ηγούνται της αντίστασης για τη διαφύλαξη όλων των θετικών αξιών που αντιπροσωπεύει η Χειµάρρα και η ευρύτερη Παραλία. Τα ίδια συγχαρητήρια ανήκουν και σε όλους τους Χειµαρριώτες της ιασποράς, από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Ελλάδα κ.α., τους χαιρετισµούς των οποίων θα έχουµε την ευκαιρία να αναγνώσουµε σε ειδική σύνοδο. Επίσης συγχαίρουµε τις οργανώσεις «Μπρεγκντέτι» και «Ιδιοκτησία µε ικαιοσύνη», µε τις οποίες µας συνδέουν κοινοί στόχοι. Χαιρετίζουµε τους αξιότιµους βουλευτές της Βουλής που µας τιµούν µε την

2 παρουσία τους σήµερα, ευελπιστώντας πως θα έχουν αυτιά να µας ακούσουν, φωνή για να µιλήσουν και καρδιά για να µας νιώσουν. Οι εισηγητές της Συνδιάσκεψης και οι οµάδες εργασίας που εκπροσωπούν, Χειµαρριώτες και προσκεκληµένοι, έκαναν αξιέπαινη προεργασία κι αξίζουν συγχαρητηρίων, εκφράζοντας συνάµα την εµπιστοσύνη ότι οι οµιλίες που έχουν προετοιµάσει θα ακουστούν µε προσοχή, αφού πρόκειται για ενδιαφέρουσες εισηγήσεις που έχουν τη σφραγίδα έξοχων επαγγελµατιών. Εν κατακλείδι, θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες στους οικονοµικούς χορηγούς και τους ηθικούς συµπαραστάτες αυτής της εκδήλωσης. Πρώτον, το Πρόγραµµα των Μικρών Χορηγιών της Επιτροπής για τη ηµοκρατία της Πρεσβείας των ΗΠΑ, τους κυρίους Καµπράλ, Πιστόλι και Τσούκο για την αµέριστη βοήθεια για την εξασφάλιση αυτής της χορηγίας, ευελπιστώντας ότι αυτή η χρηµατοδότηση δεν θα είναι και η τελευταία. εύτερον, όλους τους επιχειρηµατίες της περιοχής, οι οποίοι προσέφεραν τη βοήθειά τους, χωρίς την οποία η σύναξη αυτή δεν θα πραγµατοποιείτο: τους κυρίους Πετράκη Κόκα, Νικολάκη Νερέντζη, Θανάση Ζµπόγκο, Πετράκη Μπέλη, Φώτο Ζµπόγκο και την Εµπορική Εθνική Τράπεζα. Επιτρέψτε µου, εξ ονόµατός σας, να κηρύξω την έναρξη των εργασιών της Παν-Χειµαρριώτικης Συνδιάσκεψης 2005, δίνοντας στη συνέχεια το λόγο στο ήµαρχο της Χειµάρρας, κ. Βασίλη Μπολάνο. Οµιλία του ήµαρχου της Χειµάρρας, κ. Βασίλη Μπολάνου Αξιότιµοι αδέρφια Χειµαρριώτες! Αξιότιµοι προσκεκληµένοι των κρατικών ιδρυµάτων! Αξιότιµοι κα. Πιστόλι και εκπρόσωποι της Πρεσβείας των ΗΠΑ! Κυρίες και κύριοι! Οι πολιτικές και οικονοµικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή δεν θα πρέπει να µας αφήσουν αδιάφορους και καθιστούν αναγκαία αυτή τη σύναξη. Λόγω των ιστορικών αλλαγών που έλαβαν χώρα µετά το 1991 σε όλη τη Νότιο-Ανατολική Ευρώπη, αναπόσπαστο τµήµα της οποίας είναι και η Αλβανία, προβάλλει ως αναγκαιότητα και η ανασυγκρότηση της δικής µας κοινότητας ώστε να διαφυλάξουµε την πολιτισµική µας κληρονοµιά και να στηρίξουµε την οικονοµική µας ανάπτυξη σε βάθος χρόνου.

3 Φρονούµε ότι η µεταβατική περίοδος, την οποία διέρχονται όλες οι πρώην κοµµουνιστικές χώρες των Βαλκανίων, θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια ακόµα. Καθήκον µας είναι να προλάβουµε τις καταστάσεις, όπως αυτές διαµορφώνονται, µε σύγχρονα προγράµµατα που θα επηρεάσουν θετικά τη µακροοικονοµική ανάπτυξη, µε καλύτερο συντονισµό και προσαρµογή στην ιστορική και οικονοµική πραγµατικότητα, καθώς και στις ανάγκες του τόπου. Τα προβλήµατα που ανέκυψαν τα έχουµε καταγράψει. Αυτό που απαιτείται είναι η σύνταξη µιας όσο πιο αποτελεσµατικής στρατηγικής στις εξής κατευθύνσεις: 1-Παιδεία Οι απαιτήσεις της σύγχρονης ανάπτυξης καθιστούν αναγκαία τη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόµενης παιδείας µέσα από ορισµένες πρωτοβουλίες του Υπουργείου Παιδείας. Λαµβάνοντας υπόψη τον προσανατολισµό και τις ανάγκες ανάπτυξης της περιοχής της Παραλίας, προτείνουµε το άνοιγµα του κλάδου γεωργικής και τουριστικής κατεύθυνσης στη Μέση Σχολή της Χειµάρρας. Παράλληλα, δεν θα µπορούσε κανείς να διανοηθεί την ένταξη της Αλβανίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια και στο ΝΑΤΟ, χωρίς την επαναλειτουργία του σχολείου στη µητρική ελληνική γλώσσα στη Χειµάρρα. 2-Αναπτυξη της γεωργίας Η Χειµάρρα είναι περιοχή, όπου η δενδροκαλλιέργεια αποτελεί το βασικό κλάδο της γεωργικής ανάπτυξης, µε προεξέχουσα την καλλιέργεια των ελαιόδεντρων. Σ αυτό τον τοµέα υπάρχει εδραιωµένη παράδοση. Σ όλη την περιοχή το 1991 υπήρχαν πορτοκαλιές, συκιές, κλήµατα, ελαιόδεντρα κλπ. Σήµερα, όλος αυτός ο πλούτος που κληροδοτήσαµε καταστρέφεται κι όλοι µας είµαστε µάρτυρες αυτής της οδυνηρής κατάστασης. Αρνητικές ήταν οι επιπτώσεις από την εφαρµογή του νόµου για τη διανοµή της γης σε όλη την παραλία, οδηγώντας τον τόπο σε συνταγµατικό χάος. Πρόκειται για ένα θέµα που σχετίζεται αδιάρρηκτα µε τη σωστή επίλυση του βασικού προβλήµατος της ιδιοκτησίας πάνω στη γη και που θα πρέπει να ληφθεί υπ όψη και η άποψη της χειµαρριώτικης κοινότητας, η οποία συναινετικά όλα αυτά τα χρόνια της µετάβασης οδηγήθηκε στην καλλιέργεια της γης ιδιοκτησία των προπάππων µας. Ασφαλώς, στο θέµα αυτό η σηµερινή σύναξη θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα, γιατί, πράγµατι, µονοπολεί το ενδιαφέρον της κοινότητας µας στην Αλβανία και στο εξωτερικό και δεν θα µπορούσε να επιλυθεί µη λαµβανόµενης υπ όψη της απόψεως του πληθυσµού της Χειµάρρας, σηµαντικού παράγοντα στη λήψη και την εφαρµογή των αποφάσεων.

4 3-Τουριστική ανάπτυξη Το πολεοδοµικό χάος, που έχει εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα, οδηγεί σε κατάρρευση τον τουριστικό κλάδο. Τα συµφέροντα ορισµένων οµίλων και η αδιαφορία των αρµοδίων θεσµών και ιδρυµάτων επιβαρύνουν από µέρα σε µέρα την κατάσταση και στην περιοχή της Παραλίας. εν θα µπορούσαµε να µην αναφέρουµε τις περιπτώσεις των «πιλοτικών» ζωνών, όπως στην Κακοµιά, Πόρτο Παλέρµο και Παλιάσα, όπου µε αφορµή δήθεν την τουριστική ανάπτυξη, ορισµένοι επιτήδειοι επιχειρούν να ιδιοποιηθούν µεγάλες επιφάνειες. Αλλά µε συνεχή αντίσταση, όπως στην περίπτωση του χωριού Νίβιτσα, θα ακυρωθεί κάθε άδικη απόπειρα που εποφθαλµεί την κατοχή ιδιοκτησιών. Από την άλλη, η ανάπτυξη του τουρισµού συνδέεται άµεσα µε προγράµµατα αναβάθµισης των υποδοµών και την εκπόνηση πολεοδοµικών µελετών για όλη την περιοχή. Για να γίνει πράξη όµως η ανάπτυξη αυτή, προϋπόθεση είναι η επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, επιστρέφοντας στο ιδιοκτησιακό καθεστώς που ισχύε πριν το Κυρίες και κύριοι Άποψή µου είναι ότι ασπίδα αυτής της στρατηγικής θα πρέπει να είναι το Σύµφωνο Σταθερότητας, το οποίο αποδέχτηκε κι εφήρµοσε και η αλβανική κυβέρνηση. Μόνο κατ αυτόν τον τρόπο θα µπορέσουµε να εφαρµόσουµε ρεαλιστικές πολιτικές και σύγχρονες αποτελεσµατικές πραχτικές προς το συµφέρον του λαού της Χειµάρρας. Προς αυτή την κατεύθυνση θα έπρεπε να αναφέρουµε τη συµβολή του ΟΑΣΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Πρεσβειών των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας, της Ελλάδας κλπ. Κάποιος, ίσως να αναρωτηθεί: «Έχουµε χρόνο για τέτοια επιτεύγµατα;». Φρονώ ότι ναι. Η Κοινότητα της Χειµάρρας διαθέτει το ανθρώπινο δυναµικό για την εφαρµογή των προγραµµάτων που θα εγγυηθούν την πολιτισµική συνέχεια και την µακρο-οικονοµική ανάπτυξη. Η σύναξη αυτή, για να αποδειχθεί αποτελεσµατική, θα πρέπει, αφού ακούσουµε τις ιδέες και τις απόψεις των δικών µας ανθρώπων, οι οποίοι διαπρέπουν σε διάφορους τοµείς της επιστήµης και της ζωής, να συγκροτηθεί η οµάδα πρωτοβουλίας της συνδιάσκεψης, η οποία θα ψηφιστεί και θα έχει αποστολή: 1-Το συντονισµό της εργασίας όλων των οµάδων που λειτουργούν στην Παραλία για την εφαρµογή των διαφόρων µελετών και σχεδίων.

5 2-Την ενοποίηση των κινήσεων ώστε να αναλαµβάνονται πρωτοβουλίες και να επιλύονται όλα τα προβλήµατα που ανακύπτουν στην Παραλία. Καταλήγοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω την κα. Μάρσι Ρις, την Πρέσβυ των ΗΠΑ για τη φροντίδα που επέδειξε για την διοργάνωση της συνδιάσκεψης και µέσω της κυρίας Πρέσβεως και την Κυβέρνηση των ΗΠΑ. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εκείνους που στήριξαν οικονοµικά τη συνδιάσκεψη και την οµάδα διοργάνωσης, η οποία έλαβε όλα τα µέτρα εκείνα που θα συµβάλλουν για την επιτυχή έκβαση της σύναξης αυτής. Επιτυχίες στη συνδιάσκεψη. Σας ευχαριστώ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΧΙΜΑΡΑΣ: ΟΙ ΠΟΡΟΙ, ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ. Καθηγ. ρ. Πρίαµος ΜΠΟΛΑΝΟΣ Περίληψη Η περιοχή της Χειµάρρας εκτείνεται στη Νοτιοδυτική Αλβανία. Είναι γνωστή και ως η Άνω Παραλία ή η Ριβιέρα της Αλβανίας. Το όνοµά της κατάγεται από αρχαίο οικισµό της Χαονίας, γνωστός από τον V αιώνα, µε το όνοµα Himaera. Όντας αυτόχθονες στα εδάφη τους, οι Χειµαρριώτες διακρίθηκαν για την αιώνια αντίσταση κατά των κατακτητών και κατά των αδικιών, για την εγκαθίδρυση του κράτους δικαίου και την εφαρµογή στην πράξη των ελευθεριών και των δηµοκρατικών δικαιωµάτων. Αν και διαθέτει καλές φυσικές, κλιµατικές και οικολογικές συνθήκες, η Χειµάρρα, δεν γνώρισε, ακόµη και σήµερα, την αναµενόµενη ανάπτυξη. Σήµερα, ο κάτοικος της Χειµάρρας καταναλώνει κατά µέσον όρο 110 Ευρώ υλικά αγαθά κατά κεφαλή το µήνα κι αξίζει να τονίσουµε ότι δεν µπορεί να γίνει καµιά σύγκριση µε την κατανάλωση κατά τη διάρκεια του κοµµουνιστικού καθεστώτος. Εν τω µεταξύ, για την αγορά τους, ο κάτοικος της Χειµάρρας διαθέτει έσοδα που δηµιουργούνται στην περιοχή µόνο 7 χιλιάδες λεκ, είτε κάτι παραπάνω από 2 δολλάρια κατά κεφαλή το µήνα. Το υπόλοιπο ποσό, γύρω στο 50% της κατανάλωσης καλύπτεται από χρηµατικά έσοδα που δηµιουργούνται εκτός της περιοχής, αλλά που καταναλώνονται εντός της.

6 Αν στηριχτούµε στις παραγωγικές δυνάµεις και τους άφθονους πόρους που κατέχει η Χειµάρρα για την ανάπτυξή της, υφίστανται όλες οι δυνατότητες να εξασφαλιστούν 18 χιλιάδες λεκ είτε 150 Ευρώ µηνιαίως κατά κεφαλή. Το γεγονός ότι σήµερα δεν έχουν γίνει πραγµατικότητα αυτοί οι δείκτες, έγκειται σε ένα ευρύτερο σύνολο εξωγενών παραγόντων, που δεν εξαρτούνται από τους Χειµαρριώτες όπως: η µη σωστή επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ακίνητης περιουσίας βάσει της αρχής της κληρονοµιάς, η µαζική έξοδος του εργατικού δυναµικού λόγω της µετανάστευσης που συν τοις άλλοις διαστρέβλωσε και τη δηµογραφική δοµή του πληθυσµού, η παρεµπόδιση των ξένων και ντόπιων χορηγών κι επενδυτών να επενδύσουν τα δικά τους χρήµατα για την πρόοδο της Χειµάρρας, η µη εφαρµογή της νοµοθεσίας «για τις ελεύθερες οικονοµικές ζώνες» και τις «παραχωρήσεις έργων», πράγµα που δεν διευκόλυνε τις ξένες επενδύσεις, η µη εφαρµογή ευνοϊκών µέτρων για τους ντόπιους επιχειρηµατίες, οι βασικές ελλείψεις στις υποδοµές κλπ. Η Χειµάρρα είναι µια πολύχρωµη ανθοδέσµη λουλουδιών, όπου όλοι µαζί οι Χειµαρριώτες συνθέτουν εκείνο που λέγεται Χειµάρρα «Το λουλούδι του Βιλαέτι». Για την ανάπτυξη και την ακεραιότητά της απαιτείται η δουλειά κάθε Χειµαριώτη, αλλά και όλων µαζί, ανεξάρτητα από τον τόπο διανοµής και τον χώρο εργασίας του. Μόνο µε πλήρη συναίνεση, εξασφαλίζοντας την κοινωνική αλληλεγγύη όλων των πολιτικών και κοινωνικών φορέων, των µη κυβερνητικών οργανώσεων και της κοινωνίας των πολιτών, θα µπορέσουµε να πετύχουµε την ανάπτυξη και την πρόοδο της Χειµάρρας, σε τέτοιο σηµείο που δύσκολα θα το οραµατίζονταν και θα το προέβλεπαν ακόµη και οι πλέον βαθυστόχαστοι οραµατιστές. Μόνο έτσι θα έχουµε εκπληρώσει την ιστορική µας αποστολή έναντι των µελλοντικών γενεών. Τουριστική ανάπτυξη της Χειµάρρας. Η κατάσταση, η προοπτική και προτάσεις Ηρακλής Γκιτσάλης, Ματίλντα Αντώνη Νάτσιου, Αινέας Κούµης, Στέφος Μάτος Οι εισηγητές αναλύουν την κατάσταση και τις τάσεις της ανάπτυξης του τουρισµού στην περιοχή της παραλίας του Ιονίου και στη Χειµάρρα. Στο πόνηµα εξετάζονται οι συνθήκες που θα πρέπει να πληροί η περιοχή της Χειµάρρας για την ανάδειξη του τουρισµού σε «ηγετική βιοµηχανία» µέσα από στρατηγικές που έχουν συνταχθεί, είτε µέσα από µελλοντικές

7 στρατηγικές. Τα στοιχεία που διαθέτουν οι τουριστικοί πράκτορες κάνουν λόγο ότι µελλοντικά στη Χειµάρρα θα υπάρξει ραγδαία άνοδος τους αριθµού των τουριστών. Έτσι, αν ο αριθµός των τουριστών τα τελευταία χρόνια κυµαίνονταν στις ανά τουριστική περίοδο, εντός του 2020 αυτός ο αριθµός θα ανέλθει σε , εκ των οποίων το 70% αναµένεται να είναι αλβανοί. Στο πόνηµα γίνονται αναφορές και συστάσεις για τις κατηγορίες των τουριστών που θα µπορούσαν να επισκεφτούν τη Χειµάρρα, στις σηµερινές δυνατότητες σε καταλύµατα και τις παρεχόµενες υπηρεσίες στα πλαίσια των µεσογειακών αγορών. Επίσης γίνεται αναφορά στο είδος τουρισµού που θα µπορούσε να παράσχει η περιοχή του τουρισµού ηλιοθεραπείας και θαλάσσης, του οικοτουρισµού και του πολιτιστικού τουρισµού, προσδίδοντας σηµασία στην ανάπτυξη του σταθερού τουρισµού. Οι εισηγητές προσδίδουν σηµασία και στους ανασταλτικούς παράγοντες για την ανάπτυξη του τουρισµού στην περιοχή, εµµένοντας ιδιαίτερα στο µη κατοχυρωµένο ιδιοκτησιακό καθεστώς που έχει άµεση σχέση µε την ανάπτυξη του τουρισµού. Επίσης σηµαντικό είναι και το αναπτυξιακό πρόγραµµα της περιοχής, το οποίο θα πρέπει να λάβει υπόψη τις αντιλήψεις περί οικονοµικής ανάπτυξης, το σεβασµό των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος και τον εκµηδενισµό των αρνητικών παραγόντων. Η εµπειρία της Βελιπόγια για την ανάπτυξη του τοπικού τουρισµού Ismail Beka, GTZ Ο εισηγητής ενηµερώνει το ακροατήριο σχετικά µε την εµπειρία της εργασίας του GTZ στην περιοχής της Βελιπόγια, εξετάζοντας ιδιαίτερα την ανάπτυξη του τουρισµού σ αυτή την περιοχή ως παράδειγµα γενίκευσης και σε άλλες τουριστικές περιοχές. Η Ανάλυση SWOT (τα ισχυρά σηµεία, τα αδύνατα σηµεία, οι δυνατότητες, οι κίνδυνοι) που εφαρµόστηκε µε εκπροσώπους όλων των οµίλων των συµφερόντων έφερε στο φως τις απόψεις τους για την κατάσταση και τους τρόπους που προτείνουν για την επίλυση των δυσκολιών. Πάνω σ αυτή τη βάση, το GTZ έχει αναλάβει και πρωτοβουλίες που στοχεύουν την τµηµατική βελτίωση αυτών των αδυναµιών, όπως π.χ. η έκδοση του δελτίου «Ενηµέρωση για τον τουρισµό στη Βελιπόγια», το πρόγραµµα για την καθαριότητα της περιοχής της πλαζ στη Βελιπόγια, το πρόγραµµα γεωργικής αγοράς που αντιπροσωπεύει µια απλή αγορά όπου οι αγρότες παραγωγοί πωλούν τα δικά τους νωπά

8 προϊόντα, η καµπάνια PR (Public relations) ως πολύ σηµαντική καµπάνια για παροχή ενηµέρωσης, καθώς και η πρόταση για το πρόγραµµα PPP από κοινού µε την Κοινότητα Βελιπόγια και τους ντόπιους επιχειρηµατίες για το περιβάλλον (τον καθαρισµό των απορριµµάτων, τις αποχετεύσεις και τα κοινοτικά λουτρά). Η Γεωργία στη Χειµάρρα και την Παραλία η κατάσταση και προτάσεις για το µέλλον Καθηγ. ρ. Αρτάν Γκίκα, όκτορας ηµήτρης Παναγιώτης, Αν. Καθηγ. Θανάσης Ρούτσης, Αν. Καθηγ. Χριστάκης Γιώργης Περίληψη Η γεωργία, µαζί µε τον τουρισµό είναι από τους βασικούς αναπτυξιακούς κλάδους της οικονοµίας της Χειµάρρας. Στην εισήγησή τους οι εισηγητές αναλύουν την κατάσταση και τις προοπτικές ανάπτυξης της γεωργίας στην περιοχή της Χειµάρρας και της παραλίας ευρύτερα. Ξεχωριστή θέση κατέχει η καλλιέργεια των ελαιόδεντρων, η οποία, µαζί µε τον τουρισµό, θεωρούνται συγκριτικά πλεονεκτήµατα σε σχέση µε τις υπόλοιπες περιοχές της Αλβανίας. Το ελαιόλαδο είναι από τα βασικά προϊόντα της περιοχής, περιζήτητο και στη ντόπια αγορά, αλλά και για εξαγωγές. Η ποιότητα είναι ο βασικός δείκτης αυτού του προϊόντος, γι αυτό και προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους παραγωγούς, αλλά κι από τις µονάδες επεξεργασίας. Η ποιότητα, εξαρτούµενη από πολλούς παράγοντες, είναι εκείνη που θα παίξει σηµαντικό ρόλο για τις τιµές και την αξία της αγοράς. Σήµερα το ελαιόλαδο ανήκει στα προϊόντα, γύρω από τα οποία υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον και µεγάλη συζήτηση παγκοσµίως για τις µορφές και τους δείκτες πιστοποίησης. Έτσι, το ελαιόλαδο της Χειµάρρας, έχοντας ένα ισχυρο πιστοποιητικό ποιότητας, θα µπορέσει να αντέξει και να αναδειχθεί στην παγκόσµια αγορά, η οποία έχει τους δικούς της κανόνες ανταγωνισµού. Η αύξηση των εξαγωγών του προϊόντος θα έχει θετικό αντίκτυπο και προς την ξένη, αλλά και προς την εγχώρια αγορά, πράγµα που θα δηµιουργήσει κίνητρα για τους παραγωγούς. Συν τοις άλλοις, σηµασία έχει και η αύξηση των υποπροϊόντων υψηλής αξίας από το ελαιόλαδο, όπως π.χ. τα αρωµατικά έλαια, αξιοποιώντας τις ιδιότητες etero-vajore της περιοχής, όπως της ρίγανης, βασιλικού, rozmarines. Η επεξεργασία της pastes της ελιάς είτε του

9 σαπουνιού µε ελαιόλαδο, θα ήταν µια πρόταση για την αύξηση των αξιών που θα αποκοµίζαµε απ αυτή την καλλιέργεια. Τα άλλα φρουτόδεντρα είναι επίσης περιουσία που θα πρέπει να εξεταστεί µε ενδιαφέρον. Στους αµπελώνες και την αύξηση της ποιότητας του κρασιού και της ρακής θα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή οι κάτοικοι της παραλίας, αφού πρόκειται για βασικά ποτά που έχουν άµεση σχέση µε την τουριστική ανάπτυξη, βασικός κι αυτός αναπτυξιακός κλάδος για την οικονοµία της Χειµάρρας κι όλης της παραλίας. Τα νοικοκυριά έχουν αισθανθεί τελευταία το µαρασµό του κλάδου των εσπεριδοειδών. Στο πόνηµα γίνεται εκτενή αναφορά στους τρόπους και τα µέτρα που θα πρέπει να εφαρµοστούν, ώστε να αντικασταθούν οι πορτοκαλιές και οι λεµονιές που τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί µεγάλες ζηµιές. Και η κτηνοτροφία ανήκει στους βασικούς κλάδους, αφού τα προϊόντα και υποπροϊόντα της διακρίνονται για υψηλές διαιτολογικές ιδιότητες και είναι πλούσια σε πρωτεϊνες. Το γάλα και το τυρί είναι δύο από τα προϊόντα, στα οποία θα πρέπει να δοθεί η δέουσα σηµασία, αν αναλογιστεί κανείς ότι έχουν µεγάλη ζήτηση κατά την διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Επίσης το µέλι ανήκει στα προϊόντα που χρήζουν διαφήµισης, γιατί διατηρεί υψηλές αξίες σε όλη την παραλία. Κάνοντας σωστή εκτίµηση και σωστή χρήση αυτών των προϊόντων, δηµιουργούνται σταθερές βάσεις για την ανάπτυξη του οικοτουρισµού σε όλη την περιοχή της παραλίας. Στην εισήγηση γίνεται αναφορά και για τα µειονεκτήµατα της γεωργικής παραγωγής. Για τους εισηγητές, «γόρδιος δεσµός» παραµένει η επίλυση του θέµατος των ιδιοκτησιών, σοβαρό εµπόδιο για την οικονοµική ανάπτυξη της περιοχής. Επίσης, στην εισήγηση τονίζεται ότι κερδίζει έδαφος η ιδέα για τη δηµιουργία συνεταιρισµών µε βάση τα νοικοκυριά, που δεν θα έχει τις ιδιότητες των σοσιαλιστικών συνεταιρισµών, αλλά που θα αυξήσει την αποτελεσµατικότητα της γεωργικής παραγωγής στη Χειµάρρα και την ευρύτερη περιοχή της παραλίας. Σχέδιο ιδέα για την ανάπτυξη του σύγχρονου τουρισµού στον ευρύτερο παραλιακό χώρο «Λογαράς Παλιάσα ρυµάδες» Ν. Πάνος, Σ. Θεοδωριάνης, Ρ. Κονόµης, Α. Φράσερι, Κ. Γιώργη, Π. Πάνος Περίληψη

10 Ο παραλιακός χώρος «Λογαράς Παλιάσα Χειµάρρα» είναι από τις πιο όµορφες και πιο ενδιαφέρουσες περιοχές της Ριβιέρας του Ιονίου. Ο εν λόγω χώρος ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη φυσική τελειότητα, µε µεγάλες αισθητικές και οικονοµικές αξίες για την τουριστική ανάπτυξη. Σ αυτή την ανακοίνωση, παράλληλα µε την εκτίµηση των συνολικών τουριστικών πόρων, απεικονίζονται περιληπτικά τα αποτελέσµατα της σηµερινής γενικής οικονοµικο-κοινωνικής διάγνωσης της περιοχής, προτείνοντας συνάµα και λεπτοµερή πλατφόρµα της ανάπτυξης και της διαχείρισης για το κοντινό και το απώτερο µέλλον στη µορφή ενός Σχεδίου Ιδέας. Η καταγραφή του γενικού τουριστικού δυναµικού της περιοχής, συµπεριλαµβάνει και τους φυσικούς πόρους (ανάγλυφο, κλίµα, υδρογραφία, τοπία κλπ) και την ιστορική-πολιτισµική κληρονοµιά (αρχαίοι οικισµοί, µονές, εκκλησίες, πολιτιστικές παραδόσεις κλπ). Στο πόνηµα γίνεται αναφορά στις σηµερινές περιβαλλοντικές συνθήκες της περιοχής, καθώς και στη γενικότερη κοινωνική και οικονοµική ανάπτυξή της. Αυτές οι σηµαντικές πτυχές µελετούνται σε αµοιβαία αλληλεπίδραση ανάµεσά τους, αλλά και οριοθετηµένες από τις νοµικές πολιτικές που σχετίζονται µε το θέµα της ιδιοκτησίας πάνω στη γη. Η µη επιστροφή της γης στους νόµιµους κατόχους της τα τελευταία 15 χρόνια, έχει οδηγήσει σε εντατικά µεταναστατευτικά κύµατα τον ενεργό πληθυσµό, προκαλώντας κατ αυτόν τον τρόπο δηµογραφικά και κοινωνικά προβλήµατα ιδιαίτερα οξυµένα. Σαν συνέπεια, η σηµερινή περιβαλλοντική εικόνα της περιοχής παρουσιάζεται αρκετά ανησυχητική και προβληµατική. Υπάρχουν ζηµιές στις καλλιεργηµένες εκτάσεις, αλλά και βλάβες στο αρδευτικό δίκτυο. Αυτή η ασυνήθιστη κατάσταση επιφέρει την αλλαγή και την υποβάθµιση σε ευρεία κλίµακα της βιοποικιλίας. Στα αγροτικά νοικοκυριά διαπιστώνονται ζηµιές και βλάβες στις κατοικίες, τους δρόµους, τα πολιτιστικά µνηµεία, λόγω της µη συντήρησης και της εγκατάλειψής τους. Των νέων οικοδοµών δεν προηγούνται ξεκάθαρα σχέδια και προγράµµατα ανάπτυξης και διαχείρισης. Η σηµερινή πολεοδοµική κατάσταση µε την παντελή έλλειψη δικτύου αποχέτευσης και διαχείρισης των αστικών υδάτων, συγκέντρωσης κι επεξεργασίας των απορριµµάτων, την έλλειψη ολοκληρωµένου δικτύου εφοδιασµού µε πόσιµο νερό, τον ανεπαρκή φωτισµό κλπ., αναδεικνύουν µια κατάσταση αρκετά προβληµατική για όλη την περιοχή. Η αστική ρύπανση σε µια περιοχή όπου είναι έντονα τα καρστικά φαινόµενα, συνοδεύεται µε ισχυρή κι ιδιαίτερα αισθητή επίδραση στη γενικότερη ρύπανση του φυσικού περιβάλλοντος και ιδάιτερα του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής.

11 Στην πλατφόρµα που προτείνεται και που έχει τη µορφή Σχεδίου Ιδέας, συµπεριλαµβάνονται σειρά συγκεκριµένων και σύγχρονων µέτρων για την περιοχή «Λογοράς-Παλιάσα- ρυµάδες» για την ανάπτυξη τουρισµού υψηλού επιπέδου και σύνθετου του είδους: balnear-ekologjik- Agroturiëem. Η περιβαλλοντική αποκατάσταση και η πλατφόρµα για σταθερή οικονοµικο-κοινωνική ανάπτυξη του παραλιακού χώρου Σπήλαιο Χειµάρρα (Ιόνιο Πέλαγος). Ν. Πάνος, Σ. Θεοδωριάνης, Β. Μουστάκης, Μ. Σαντζάκου, Π. Μπολάνος, Χ. Χάσκο, Θ. Μπολάνος Ο θαλάσσιος κόλπος του Σπήλαιου-Χειµάρρας, όσον αφορά στις υδροµορφολογικές διαστάσεις και τις φυσικές αξίες, αποτελεί µία από τις πιο όµορφες και σηµαντικότερες ζώνες της Παραλίας. Κατά µήκος της ανατολικής ακτής αυτού του µεγάλου θαλάσσιου κόλπου, εκτείνεται η ανοιχτή και λευκή-χαλικώδη πλαζ του Σπήλαιου, καθώς και ένα από τα σηµαντικότερα αστικά διαµερίσµατα της πόλης της Χειµάρρας. Στο βόρειο τµήµα αυτού του παραλιακού χώρου του Ιονίου βρίσκεται και η εκβολή του Ρυακιού του Σπήλαιου. Η υδροφόρος λεκάνη αυτού του ρυακιού, συσσωρεύει τα νερά όλων των πλαγιών των βουνών που περιστοιχίζουν την περιοχή. Αυτή η λεκάνη µε έκταση F=12,5 χλµ 2 έχει ως ιδιοµορφία το έντονο ορεινό ανάγλυφο. Όσον αφορά στα υψοµετρικά µεγέθη, αυτά αρχίζουν από το µηδενικό υψόµετρο της θάλασσας στην παραλία (όπου βρίσκεται και η εκβολή του ρυακιού) και αγγίζουν τα 1200 έως 1300 µέτρα. Χαρακτηριστική ιδιότητα της υδροφόρου λεκάνης του Ρυακιού του Σπήλαιου είναι η µεγάλη ένταση των ατµοσφαιρικών βροχοπτώσεων. Οι µέγιστες βροχοπτώσεις ανά 24-ωρο, υπολογιζόµενες µε δείκτη ασφάλειας p=1% σ αυτή τη λεκάνη, προκύπτουν στην τιµή των 400 mm και συγκαταλέγονται στις πιο υψηλές τιµές της αλβανικής επικράτειας. Οι εντατικές βροχοπώσεις, το επικλινές του εδάφους, η λιγοστή xλωρίδα κ.α. στην υδροφόρο λεκάνη του Ρυακιού του Σπήλαιου, ευνοούν σε µεγάλο βαθµό την εµφάνιση των µέγιστων υδάτινων ροών. Moduli της µέγιστης υδάτινης ροής, υπολογιζόµενο µε δείκτη ασφάλειας p=1% σ αυτή τη λεκάνη, προκύπτει 12 m 3 /sek km 2. Η εντονη ροή, συχνά προκαλεί µέγιστες καταστροφικές πληρότητες και πληµµύρες, διάβρωση και καθίζηση, καθώς και µεταφορά αδρανών υλικών. Αυτό επιφέρει ως συνέπεια την υποβάθµιση του γεωγραφικού

12 τοπίου και την έντονη ερήµωση των ευρύτερων ζωνών του κόλπου. Σ αυτά τα πλαίσια θα αναφέρουµε τις µέγιστες πληρότητες του Φεβρουαρίου 1935, του Οκτωβρίου 1964 κλπ., που προκάλεσαν πληµµύρες και σηµαντικές βλάβες στη λεκάνη και στην πόλη του Σπήλαιου. Λαµβάνοντας υπόψη κι εκτιµώντας το σύνολο των ειδικών περιβαλλοντικών συνθηκών της υδροφόρου λεκάνης του Ρυακιού Σπήλαιου-Χειµάρρας, φρονούµε ότι πληρεί όλους τους όρους για να θεωρηθεί ειδικό φυσικό αντικείµενο υψηλού βαθµού επικινδυνότητας και γι αυτό το λόγο θα έπρεπε να είχε αποκτήσει το επίσηµo καθεστώς των προστατευόµενων φυσικών εδαφών. Παράλληλα µε την εκτίµηση των περιβαλλοντικών συνθηκών του Κόλπου του Σπήλαιου-Χειµάρρας καθώς και των γύρω φυσικών χώρων, στην εν λόγω ανακοίνωση προτείνονται σειρά µέτρων που έχουν χαρακτήρα αποτιµητικό, ιδεο-προγραµµατικό και παρεµβατικό για την περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής ώστε, να εξασφαλιστεί σταθερή οικονοµικοκοινωνική ανάπτυξη. Η εξακρίβωση, η εκτίµηση και οι δυνατότητες χρήσης της ανανεώσιµης ενέργειας στην παραλία του Ιονίου Σ. Θεοδωριάνης, Ν. Πάνος, Π. Μπερµπέρης, Ρ. Αλέτι, Β. Μουστάκης, Μ. Ράπος Τα τελευταία χρόνια, στη χώρα µας διαφαίνεται ξεκάθαρα η αυξανόµενη τάση για την αξιοποίηση και την ανάπτυξη του θερινού ή του χειµερινού τουρισµού. Σ αυτά τα πλαίσια, ως προς τις τουριστικές αξίες και οµορφιές, η Ριβιέρα του Ιονίου Πελάγους κατέχει ιδιαίτερη θέση. Ο αριθµός των θαµώνων, ντόπιων και ξένων, έχει πολλαπλασιαστεί από χρόνο σε χρόνο, πράγµα που υποκινεί το ενδιαφέρον για επενδύσεις στον τουρισµό, τον ξενοδοχειακό τοµέα και τις υπηρεσίες. Παράλληλα, η απαίτηση για ποιοτικό τουρισµό έφερε στην επιφάνεια βασικές ελλείψεις στον τοµέα των υποδοµών, ελλείψεις στο δηµόσιο σύστηµα προστασίας και καλής συντήρησης του περιβάλλοντος, ελλείψεις στο νοµοθετικό πλαίσιο κλπ., γεγονός που θέτει σε κίνδυνο και προκαλεί βλάβες σε σύντοµο χρονικό διάστηµα στις τουριστικές αξίες. Η ραγδαία αύξηση των χρηστών ηλεκτρικής ενέργειας καθιστά πιο έντονη την ανάγκη εξασφάλισης πηγών ενέργειας. Για τη βελτίωση του ενεργειακού ισοζυγίου, παράλληλα µε τον εφοδιασµό από το εθνικό σύστηµα παροχής που ήταν και παραµένει και στο µέλλον βασικός προµηθευτής για όλη την περιοχή, η προσοχή θα πρέπει να

13 στραφεί και προς τις εναλλακτικές πηγές, κυρίως τις ανανεώσιµες. Στην έρευνα απεικονίζονται εκτιµήσεις, που στηρίζονται σε δικές µας µετρήσεις για τις ενεργειακές δυνατότητες που δηµιουργούνται από την εκµετάλλευση των υδάτινων πόρων, την ηλιακή ενέργεια, την ενέργεια του ανέµου και την ενέργεια που παράγεται από τη βιοµάζα. Στην έρευνα αναλύεται η ενεργειακή κατάσταση στην παραλιακή περιοχή Λογαρά- ρυµάδες-χειµάρρα, οι πηγές, οι ανάγκες και η σηµερινή κάλυψή τους, οι προβλέψεις για την µελλοντική ανάπτυξη, οι πόροι και οι δυνατότητες της περιοχής για την εκµετάλλευση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον περισσότερο στις ανανεώσιµες πηγές. Για το µέλλον εναπόκειται να υπάρξει µία ιεράρχιση στην επιλογή προτεραιοτήτων εκµετάλλευσης των ανανεώσιµων πηγών ενέργειας ώστε να αξιοποιηθούν αυτές οι πηγές, κάνοντας ταυτοχρόνως αποτελεσµατική οικονοµική διαχείριση. Σκέψεις για τη συγκρότηση της υγειονοµικής υπηρεσίας στην περιοχή της Χειµάρρας ρ. Νίκος Νεστούρης, όκτορας Σωτήρης ηµολέας. ρ. Γιάννης Γκιόκας, Τωµάς Κουµίου Αντικείµενο της εισήγησης είναι η ιστορική αναδροµή και οι σχετικές απόψεις που συνδέονται µε την πορεία και τη συγκρότηση της υγειονοµικής υπηρεσίας στην περιοχή της Χειµάρρας. Οι εισηγητές δίνουν ένα εξαντλητικό πλαίσιο του ανθρώπινου δυναµικού στην περιοχή της Χειµάρρας σε όλους τους κλάδους της ιατρικής τους πτυχιούχους ιατρούς, αλλά και τους λαϊκούς, τους νοσηλευτές, φαρµακοποιούς και τους ειδικούς διαφόρων ειδικοτήτων. Η πολυετής εµπειρία της λαϊκής ιατρικής που στηρίζεται στην πείρα και τη χρήση των ιατρικών φαρµάκων, η ανάπτυξη της ιατρικής µέσα στο χρόνο, που καταδεικνύουν και σ αυτόν τον τοµέα το µέγιστο ενδιαφέρον των Χιµαριωτών για την παιδεία, είναι αντικείµενο µελέτης σ αυτή την εισήγηση, αναφερόµενοι και σε συγκεκριµένα ονόµατα που διακρίθηκαν στους αντίστοιχους τοµείς, µη αγνοώντας ούτε τους ονοµαστούς ιατρούς, αλλά ούτε και τους νεότερους στον τοµέα της ιατρικής. Οι εισηγητές αναφέρονται στην ανάπτυξη της ιατρικής ανά τους αιώνες, αποδίδοντας ιδιαίτερη σηµασία στις εξελίξεις των τελευταίων ετών.

14 Υπό την οπτική γωνία αυτή εκείνοι προτείνουν και µία στρατηγική για την ανάπτυξη του υγειονοµικού συστήµατος, λαµβάνοντας υπόψη τις νέες τάσεις της οικονοµικής ανάπτυξης της περιοχής, όπως π.χ. η προτεραιότητα στην τουριστική ανάπτυξη, η αύξηση του µέσου όρου ηλικίας των µόνιµων κατοίκων της περιοχής και η τυπολογία των ασθενειών στην περιοχή. Προτείνεται επίσης η δραστηριοποίηση της υγειονοµικής υπηρεσίας σε άµεση συνάρτηση µε τον τουρισµό, εστιάζοντας την προσοχή στις υγειονοµικές αξίες του κλιµατικού τουρισµού, του οικοτουρισµού και του ορεινού τουρισµού. Επίσης, προτείνεται και η µέγιστη χρήση της ηλιοθεραπείας, της υδροθεραπείας, των αµµολούτρων, των µασάζ και της φυσικής σφυρηλάτησης. Ειδική θέση στην εισήγηση κατέχει και η πρόταση για την οργανωτική συγκρότηση της υγειονοµικής υπηρεσίας, συγκεντρώνοντας τις εξειδικευµένες υπηρεσίες και αποκεντρώνοντας τις υπηρεσίες πρωτοβάθµιας υγειονοµικής εξυπηρέτησης. Ο κίνδυνος υποβάθµισης του περιβάλλοντος και η σύνταξη µίας στρατηγικής για την προστασία της παραλίας της Χειµάρρας Μηχανικοί Κοσµάς Κοτσάνης, Γκέντι Κρεµύδας, Νιχάτ Ντραγκότι Γενική ιεύθυνση ασικής Υπηρεσίας Η παράκτια περιοχή του νότου διαθέτει φυσικό πλούτο και βιοποικιλία, καθώς επίσης πολιτιστικούς παραδοσιακούς και αρχαιολογικούς θησαυρούς που πρέπει να διατηρηθούν και να γίνει σώφρων χρήση τους προς το συµφέρον όλης της περιοχής. Η περιοχή της Χειµάρρας βρίσκεται σε µία έκταση εκταρίων. Αποτελείται από µία ποικιλία οικοσυστηµάτων, συµπεριλαµβανοµένων δασών, λιβαδιών, ελαιώνων, βραχωδών ακτών, εκβολών ποταµών και χειµάρρων. Μερικές οικολογικά σηµαντικές περιοχές είναι ακόµη παρθένες και χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα από τη διοίκηση, τόσο την τοπική όσο και την κεντρική, ειδικά όσον αφορά στην διαφύλαξή τους και στην βιώσιµη χρήση τους. Τα χωριά ρυµάδες, Παλάσσα, Βουνό, Χειµάρρα, Κηπαρό, Κούδεσι, Πήλιουρι, Ηλιάσι έχουν πλήθος παραδοσιακών, πολιτιστικών, αρχαιολογικών και ιστορικών θησαυρών που πρέπει να οριοθετηθούν και να διαφυλαχθούν. Αυτή η κληρονοµιά δηµιουργεί ευκαιρίες για την ανάπτυξη της περιοχής της Χειµάρρας, δεδοµένης µάλιστα της αναπτυσσόµενης αγοράς για τουρισµό και για δραστηριότητες οικολογικού τουρισµού.

15 Η µελλοντική ανάπτυξη της περιοχής συνυφαίνεται µε την παρούσα κατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και την διατήρησή του, καθώς και τη δυνατότητά του να απορροφήσει τις συνέπειες των ανθρώπινων αναπτυξιακών δραστηριοτήτων. Τα περιβαλλοντικά θέµατα της περιοχής έχουν τόσο την οικολογική, όσο και την κοινωνικοοικονοµική πτυχή τους. Θα πρέπει να προσδιορισθούν και να εφαρµοσθούν για αυτά προσήκοντα µέτρα συντήρησης από την τοπική αυτοδιοίκηση, µε τη στήριξη των κέντρων λήψης απόφασης στα διάφορα επίπεδα. Υπάρχει έντονη ανάγκη συντονισµού µεταξύ των ενδιαφεροµένων θεσµών και µερών, προκειµένου να εφαρµοσθούν και να υλοποιηθούν επιτυχώς δραστηριότητες που αποσκοπούν στη συντήρηση της φύσης. Η παράκτια περιοχή της Χειµάρρας χρειάζεται πρόγραµµα δράσης για την προστασία της βιοποικιλίας και την οριοθέτηση των διαφόρων προστατευοµένων περιοχών, ανάλογα µε τις οικολογικές συνθήκες και τις απαιτήσεις για βιώσιµη χρήση. Η διατήρηση της φύσης θα πρέπει να χρησιµεύει ως οδηγός αρχή για τον εντοπισµό των δυνητικών τουριστικών δραστηριοτήτων και των παρεµβάσεων υποδοµής που θα έχουν τις ελάχιστες δυνατές συνέπειες στον πλούτο βιοποικιλίας της περιοχής και θα διατηρούν το φυσικό τοπίο, τα διάφορα οικοσυστήµατα και τα πρότυπα χρήσης γης. Η υποβάθµιση της φύσης δηµιουργεί πραγµατικές ανησυχίες για τη περιοχή της Χειµάρρας και γι αυτό είναι σηµαντικό ο καθένας να εργασθεί στην κατεύθυνση µίας βιώσιµης κοινωνικοοικονοµικής ανάπτυξης της περιοχής. Η οικονοµική ανάπτυξη της περιοχής θα συνεχίσει να προωθεί την µετανάστευση προς αυτήν. Τούτο θα οδηγήσει σε αυξηµένα πληθυσµιακά νούµερα µε υψηλότερες απαιτήσεις για στέγαση και για φυσικούς πόρους. Η διαδικασία αστικοποίησης αυτών των περιοχών συνδέεται στενά µε περιβαλλοντικές συνέπειες και γι αυτό η επιτυχηµένη µελλοντική ανάπτυξη ασφαλώς χρειάζεται την εκπόνηση και εφαρµογή υγιών περιβαλλοντικών πολιτικών, κατά τρόπο που να ισορροπεί την κοινωνικοοικονοµική ανάπτυξη µε τις απαιτήσεις για την προστασία της βιοποικιλίας και της φύσης. Η παιδεία στη Χειµάρρα: το σχολείο και η κατάστασή του Καθήκοντα για το µέλλον Μάρκος Γκικόπουλης, Λεωνίδας Πρίφτης

16 Οι εισηγητές επικεντρώνονται σε ορισµένες πτυχές της ιστορίας και της παιδείας στην περιοχή της Χειµάρρας, φέρνοντας ενδιαφέροντα στοιχεία για τις εξελίξεις των τελευταίων ετών και προτείνοντας διεξόδους. Η εισήγηση καταγράφει τα επιτεύγµατα στην ανάπτυξη της περιοχής, αρχής γενοµένης µε το πρώτο γνωστό σχολείο που άνοιξε στη σηµερινή επικράτεια της Αλβανίας το Η ιστορία του ελληνικού, αλλά και του αλβανικού σχολείου, εξετάζονται κι αναλύονται σ αυτή την εισήγηση συµβάλλοντας κατ αυτόν τον τρόπο και στην πολεµική που αναπτύσσεται γύρω απ αυτό το θέµα. Εξετάζονται λεπτοµερώς οι περίοδοι ανάπτυξης της παιδείας µε αποκορύφωµα τα τελευταία χρόνια του 20ου αιώνα, τα οποία προκάλεσαν και ζηµιές στις σχολικές υποδοµές, αλλά και µείωση του επιπέδου διδασκαλίας. Η ανάλυση που γίνεται αναφέρεται και σε καθήκοντα που προβάλλονται για τη βελτίωση της εκπαίδευσης στη Χειµάρρα. Οι εισηγητές συστήνουν ότι οι προοπτικές οικονοµικής ανάπτυξης απαιτούν ώστε στη Χειµάρρα ν ανοίξει τουριστική περιφερειακή σχολή. Επίσης, συστήνεται και η ενσωµάτωση των νέων, προερχόµενων από τις βορειοανατολικές περιοχές της Αλβανίας που εργάζονται στη Χειµάρρα, λόγω της χαµηλής κατάρτισής τους. Όλα θα εξαρτηθούν και από την εκπαιδευτική πολιτική του κράτους, αλλά ειδικό ρόλο θα παίξει και το εκπαιδευτικό προσωπικό που ασχολείται µε τη διαπαιδαγώγιση και τη διδασκαλία των µαθητών. Η καλή εκπλήρωση αυτής της φιλοσοφίας απαιτεί την ψυχική, µεθοδικο-διδακτική και επιστηµονική αφιέρωση των δασκάλων. Ειδικότερα, οι δάσκαλοι θα πρέπει να δουν τον εαυτό τους ως διορατικοί διανοούµενοι, συνεχιστές της παράδοσης των προκατόχων τους υπό νέες συνθήκες και ενώπιον νέων προκλήσεων. Μερικές συστάσεις για την άνοδο της αποτελεσµατικότητας του µάρκετιγκ στην περιοχή της Χειµάρρας εκ µέρους του ήµου Χειµάρρας Σταύρος ΜΑΡΚΟΣ Περίληψη Στην εισήγηση απεικονίζονται ορισµένες προτάσεις προς την τοπική διοίκηση και την κοινότητα της Χειµάρρας µε στόχο την προβολή της περιοχής. Έτσι, προτείνεται η ίδρυση ενός Συµβουλευτικού Φόρουµ στο

17 ήµο και σε κάθε κοινότητα χωριού, στη µορφή του Συµβουλίου των Σοφών βάσει της χειµαρριώτικης πείρας. Ο ήµος της Χειµάρρας πρέπει να προκηρύξει διαγωνισµό µε όλες τις χειµαριώτικες κοινότητες ώστε να επιλεγεί και να αποφασιστεί όσο το δυνατόν συντοµότερο το έµβληµα και η σηµαία του. Η Χειµάρρα έχει προσωπικότητες διεθνούς εµβέλειας και ως εκ τούτου θα πρέπει να γίνουν προτάσεις στο ήµο Χειµάρρας για την απονοµή του τίτλου «Επίτιµος ηµότης» σε όλους εκείνους που προσπάθησαν να κρατήσουν ψηλά το όνοµα και την υπόληψη του Χειµαρριώτη όπως στην Αλβανία, έτσι και ανά τον κόσµο σε δύσκολους καιρούς και στιγµές της ιστορίας. Επίσης, η Χειµάρρα και το κάθε χωριό θα πρέπει να έχει το µουσείο της, στο οποίο θα απεικονίζονται οι πραγµατικές αξίες ανά τους αιώνες και θα πρέπει επίσης ν αρχίσει η αρχειοθέτηση των ιστορικών αξιών µέσα από φωτογραφικό υλικό και την καταγραφή του έγγραφου ιστορικού υλικού. Συν τοις άλλοις, το κάθε σπίτι στα χωριά της Χειµάρρας, έχει και συντηρεί τις δικές του πολιτιστικές, τουριστικές και ιστορικές αξίες. Γι αυτό το λόγο ο ήµος Χειµάρρας θα πρέπει να καταγράψει και να εξασφαλίσει χρηµατοδοτήσεις για τη διαφύλαξη, τη µελέτη και την αναστήλωση αυτών των σπιτιών και µε δικά του κονδύλια, αλλά και µε χορηγίες ξένων και ντόπιων. Θα πρέπει να δηµιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, ώστε τα ΜΜΕ της Χειµάρρας να έχουν προσβάσεις και συνεργασίες και το web-site Himarrior να αναδειχτεί ως σηµείο συνάντησης όλων των Χειµαρριωτών σε κάθε σηµείο του πλανήτη. Επίσης, θα πρέπει να εξασφαλιστούν χρηµατοδοτήσεις για την αποτελεσµατική λειτουργία της τοπικής τηλεόρασης στη Χειµάρρα. Επίσης, προτείνεται ο ορισµός µιας ηµέρας κι ενός χώρου όπου θα έχουν τη δυνατότητα να συγκεντρώνονται (το αντάµωµα των Χειµαρριωτών) όλοι οι Χειµαρριώτες και θα έχουν τη δυνατότητα όχι µόνο να αναταµώνουν, αλλά και να ανταλλάξουν τις απόψεις τους για την πρόοδο της περιοχής. Να συνδυαστεί η έναρξη της τουριστικής περιόδου µε την γιορτή της ελιάς και να θεωρηθούν γεγονότα εθνικής προβολής τα δύο βασικά προϊόντα της περιοχής. Θα πρέπει να γίνουν συγκεκριµένα βήµατα για τον Τουριστικό Οδηγό της Χειµάρρας και να υποστηριχτεί ο ήµος Χειµάρρας για την τοποθέτηση στα κοινοτικά της όρια τρίγλωσσων πινακίδων (αλβανικά, ελληνικά κι αγγλικά), µέσω των οποίων θα διαφηµίζεται ο πολιτισµός και οι ιστορικές αξίες της περιοχής της Χειµάρρας. Η αποκέντρωση της Χειµάρρας από την Αυλώνα και τους Αγίους Σαράντα θα πρέπει να εξεταστεί και ως µέσο για την καλύτερη εξυπηρέτηση

18 των δηµοτών. Εξετάζοντας τις ιστορικές, εδαφικές, πολιτισµικές, θρησκευτικές και κοινοτικές αξίες προτείνεται στις τοπικές διοικητικές αρχές να δουν µε προτεραιότητα την ένωση του ήµου Χειµάρρας και της Επαρχίας Λουκόβου σε ενιαία διοικητική µονάδα, ώστε ο ήµος Χειµάρρας να αποκτήσει το καθεστώς της Περιφέρειας. Η χειµαρριώτικη διασπορά, σε συνεργασία µε το ήµο της Χειµάρρας θα πρέπει να καταρτίσουν την ενιαία ληξιαρχική κατάσταση των Χειµαρριωτών. Αυτό θα εξυπηρετούσε πάνω απ όλα την αρµονία και θα δηµιουργούσε τη δυνατότητα σε κάθε Χειµαρριώτη να νιώθει ισότιµος στο σπίτι και τη γη του. Μια έρευνα για την οικονοµική, κοινωνική και τουριστική προοπτική της περιοχής της Χειµάρρας. Ιδρυµα για την Επίλυση των ιενέξεων Εισηγητής: Ολτιόν Κανταϊφτσίου Περίπου σε όλα τα άτοµα που έδωσαν συνέντευξη, ατοµικά ή οµαδικά, κυριαρχεί η άποψη ότι η τουριστική και η γενικότερη ανάπτυξη της Παραλίας, θα επιτευχθεί αφού πρώτα εξασφαλιστεί οριστική και σταθερή λύση πάνω στο θέµα των ιδιοκτησιών. Γύρω στο 90% των ατόµων που ερωτήθηκαν, απάντησαν ότι η ιδιοκτησία θα πρέπει να επιστραφεί στον ιδιοκτήτη της κι αυτό µπορεί να γίνει µε ειδική τροπολογία στο νοµοσχέδιο για τις περιουσίες. Γύρω στο 10% εκφράζουν την άποψη ότι για τη διανοµή της γης θα πρέπει να γίνει σεβαστός ο νόµος Όλοι οι ερωτηθέντες υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν ελεύθερες περιουσίες στην περιοχή της Χειµάρρας και των γύρω χωριών και, σαν συνέπεια, κάθε επένδυση που θα γίνει θα πρέπει να γίνει µε τη συγκατάθεση και τη συνεργασία της κοινότητας και των κατοίκων της περιοχής. Το 100% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι δεν θα µπορέσει να υπάρξει µεγάλη ανάπτυξη του τουρισµού στην περιοχή χωρίς επενδύσεις για τη βελτίωση των υποδοµών, αρχής γενοµένης µε τη διαπλάτυνση και την ασφαλτόστρωση των κεντρικών οδικών αξόνων και συνεχίζοντας µε τη διάνοιξη εσωτερικών δρόµων στα χωριά, την ανακατασκευή ή την κατασκευή υδραγωγείων για τους κατοίκους των χωριών και, τέλος, θεωρείται σηµαντική η επένδυση που θα πρέπει να γίνει για την ανακαίνιση του δικτύου διανοµής ηλεκτρικής ενέργειας.

19 Σχετικά µε το ερώτηµα για το είδος του τουρισµού που θα πρέπει να αναπτυχθεί στην περιοχή της Χειµάρρας η πλειοψηφία των ερωτηθέντων επιλέγουν τον οικοτουρισµό σε συνδυασµό µε τον πολιτιστικό τουρισµό και µόνο λίγοι έχουν την άποψη ότι θα πρέπει να συνδυάζεται η ανάπτυξη του οικοτουρισµού µε τον ξενοδοχειακό τουρισµό, είτε µε τον τουρισµό που προσφέρουν τα τουριστικά χωριά. Οι ερωτηθέντες σκέφτονται ότι δεν θα µπορούσε να υπάρξει αναπτυξιακή τουριστική προοπτική στην περιοχή της Χειµάρρας χωρίς να υπάρξει σαφής στρατηγική για την προστασία του περιβάλλοντος και της επεξεργασίας των αστικών λυµάτων. Παράλληλα, προτείνουν ότι η επεξεργασία των αστικών λυµάτων θα πρέπει να γίνει βάσει των σύγχρονων µεθόδων οργανικής επεξεργασίας και σε απόσταση από τα αστικά κέντρα. Εξετάζοντας τις απόψεις που προέκυψαν από τις απαντήσεις των ερωτηθέντων, καταγράφεται σαφέστατα η υπόδειξη που κάνουν οι κάτοικοι της περιοχής για πολεοδοµικά σχέδια που να στηρίζονται στη σύγχρονη πείρα, αποφεύγοντας τις κατασκευές χωρίς προγραµµατισµό και χωρίς άδεια οικοδοµής στην τουριστική περιοχή. Το δίκτυο ενηµέρωσης και διαφήµισης των φυσικών και πολιτισµικών πόρων της περιοχής της Χειµάρρας, βάσει των υποδείξεων των ερωτηθέντων θα πρέπει να οργανωθεί καλύτερα από τους φορείς της τοπικής εξουσίας και τα κεντρικά ιδρύµατα όπως το Υπουργείο Τουρισµού, Πολιτισµού, Νεολαίας και Αθλητισµού. Οι ερωτηθέντες κάτοικοι, εκφράζοντας παράλληλα και την ευρύτερη άποψη των κατοίκων της περιοχής, υποδεικνύουν ώστε η κάθε πρωτοβουλία κι επένδυση που θα γίνει στην περιοχή της Χειµάρρας, θα πρέπει να γίνεται συµβουλευόµενοι την κοινότητα για την αποφυγή κάθε παρερµηνείας, σύγκρουσης η πιθανής διένεξης. Το πρόβληµα µε το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην Παραλία και οι απόψεις για την επίλυσή του, εξεταζόµενο ως η βασική δυνατότητα για την οικονοµική ανάπτυξη της περιοχής.

20 ρ. Πόλο Τσιακάλης, Λεωνίδας Παπάς, Μίστος ήµας, ρ. Πετράκης Μίλιος, Αναπλ. Καθηγ. Χριστάκης Γιώργης Η ιδιοκτησία και η εξασφάλιση του τίτλου ιδιοκτησίας ως βάση για την οικονοµική ανάπτυξη, την ευηµερία και την κοινωνική γαλήνη είναι ο στόχος της εισήγησης. Οι εισηγητές περιγράφουν την ιστορία των ιδιοκτησιών στην περιοχή της Χειµάρρας ως σαφέστατο παράδειγµα του σεβασµού της µικρής ιδιοκτησίας πάνω στη γη, κατά τη διάρκεια όλης της ιστορίας, συµπεριλαµβανοµένης και της εποχής πριν τη σοσιαλιστική συνεταιριστικοποίηση, αποδεικνύοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτησιών στην περιοχή ανήκει στην κατηγορία των µικρών ιδιοκτησιών. Ειδική αναφορά γίνειται στην εξέλιξη του ιδιοκτησιακού θέµατος µετά την ψήφιση του νόµου 7501, ο οποίος επιχείρησε να εγκαθιδρύσει νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, χωρίς το σεβασµό των παλιών τίτλων ιδιοκτησίας προ του Στην περιοχή της Χειµάρρας δεν έτυχε οµοιόµορφης εφαρµογής και µε την πάροδο του χρόνο αυξήθηκε και η αντίδραση εναντίον του. Στην εισήγηση αναφέρθηκαν τα στοιχεία που συνέλεξε ο ήµος Χειµάρρας, βάσει των οποίων ο νόµος 7501 δεν εφαρµόστηκε µε συνέπεια. Έτσι, ενώ επωφελήθηκαν απ την εφαρµογή αυτού του νόµου άτοµα είτε 30% περισσότεροι από τη νοµική υποχρέωση, δεν επωφελήθηκαν άλλα 902 άτοµα (34%), τα οποία θα έπρεπε να είχαν επωφεληθεί αν ο νόµος είχε εφαρµοστεί µε συνέπεια. Στα χωριά που εφάρµοσαν του νόµο 7501, όπως το Κηπαρό, σηµειώθηκαν σοβαρές αποκλίσεις στο σεβασµό της νόρµας διανοµής κατά κεφαλή, όπου ορισµένοι πήραν µέχρι 5 φορές περισσότερο γη από τους άλλους, όπως επίσης έχουν διανεµηθεί έως 85 εκτάρια βοσκοτόπια βάσει το νόµου 7501, που αφορά µόνο τη γεωργική γη πρόκειται για παραβιάσεις που επισηµαίνει και ο Ανώτερος Κρατικός Έλεγχος. Όλα τα στοιχεία οδηγούν στο συµπέρασµα ότι ο νόµος 7501 δεν εφαρµόστηκε στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, αλλά και όταν εφαρµόστηκε, εφαρµόστηκε κακώς. Στην εισήγηση γίενται αναφορά και στην αντιστοιχία αποζηµίωσης επιστροφής. Λαµβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η πλειοψηφία των οικογενειών της Χειµάρρας είχαν µέλη τους που µετανάστευσαν (είτε στο εσωτερικό της Αλβανίας είτε στο εξωτερικό της), προκύπτει ότι η πλειοψηφία των οικογενειών είναι αντικείµενο χρηµατικής ή φυσικής αποζηµίωσης. Λόγω της εκτίµησης των τουριστικών εδαφών (εκτίµηση που αγγίζει τα Ευρώ το τετραγωνικό µέτρο, ενώ η γεωργική γη εκτιµάται 3 Ευρώ το τετραγωνικό µέτρο), ένας κατά προσέγγιση υπολογισµός θα ήταν ότι η χρηµατική αποζηµίωση των Χειµαρριωτών θα κοστίσει στο κράτος

21 418 εκατοµµύρια έως 2,2 δισεκατοµµύρια Ευρώ. Εν τω µεταξύ, στην περίπτωση της φυσικής αποζηµίωσης, τα που ανακοινώνονται από το αλβανικό κράτος ότι είναι ελεύθερα εδάφη για να χρησιµοποιηθούν για αποζηµίωση, θα αρκούσαν µόνο για να αποζηµιωθούν οικογένειες Χειµαρριωτών, ήτοι µόνο το ήµισυ του συνολικού τους αριθµού. Ένα στοιχείο ειδικό, το οποίο θα πρέπει να εκτιµηθεί, είναι και το κατάλληλο κλίµα συναίνεσης, που σηµείωσε το αποκορύφωµα σε δύο σηµαντικές συγκεντρώσεις, µία στην Παλιάσα στις 15 Αυγούστου 2005 και µία άλλη στο Κηπαρό στις 25 Οκτωβρίου 2005, όπου «οριστικοποιήθηκε» η νοοτροπία της επιστροφής στην «περιουσία των προπαππούδων». Βασιζόµενοι στην εν λόγω ανάλυση, οι εισηγητές αγγίζουν τις τρεις προτάσεις ώστε να εφαρµοστεί η επιστροφή της ιδιοκτησίας στους νόµιµους ιδιοκτήτες: α) η κατάργηση του νόµου 7501, β) η τροποποίηση του νόµου 9235 καθώς και γ) η εφαρµογή της συναινετικής απόφασης του πληθυσµού. Η πρόταση της εφαρµογής της συναίνεσης του πληθυσµού, προϋποθέτει µε τη σειρά την ανακοίνωση της ακυρότητας της διανοµής της γης που έγινε από τις επιτροπές διανοµής της γης σε εφαρµογή του νόµου 7501, την ανασύνταξη των επιτροπών διανοµής της γης, την αναδιανοµή της γης βάσει της παλιάς ιδιοκτησίας και τη διενέργεια της αρχικής καταγραφής, πράγµα που θα οδηγούσε στη δηµιουργία της λειτουργικής αγοράς της γης και την ασφάλεια της ιδιοκτησίας. Σε κάθε άλλη περίπτωση, το κράτος θα επωµιστεί µε υψηλό οικονοµικό βάρος, η παραλία θα παραµείνει ως χώρος που αναγεννά διενέξεις και ως τέτοιος θα θεωρείται ακατάλληλη περιοχή για κάθε θετική εξέλιξη που αφορά την οικονοµική ανάπτυξη, η παραλία θα χάσει έτσι σταδιακά την αυτοχθονία της, αφού θα κρατήσει µακριά τη νεολαία που θα είναι το νέο αίµα για την αναζωογόνηση τη περιοχής, η περιοχή, γρήγορα ή αργά, θα πέσει στα νύχια της οικονοµικής µαφίας. Η περιοχή σύντοµα θα γίνει βάση διακίνησης λευκής σαρκός και τροµοκρατίας, εξαιτίας της στρατηγικής θέσης-κλειδί που κατέχει, άλλωστε τα παραδείγµατα ήδη υπάρχουν και όλοι είµαστε µάρτυρες όλα αυτά από κοινού δεν παύουν να είναι αρνητικά φαινόµενα για την οικονοµική ανάπτυξη της Χειµάρρας.

ΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Το ίκτυο Οινοποιών Νοµού Ηρακλείου ιδρύθηκε ως αστική µη κερδοσκοπική εταιρεία τον Νοέµβριο του 2006 και αποτελεί την κύρια συλλογική, συγκροτηµένη και συντονισµένη έκφραση

Διαβάστε περισσότερα

8. Συµπεράσµατα Προτάσεις

8. Συµπεράσµατα Προτάσεις 8. Συµπεράσµατα Προτάσεις Όπως φάνηκε από όλα τα παραπάνω ο οικότοπος των Μεσογειακών Εποχικών Λιµνίων αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτηµα των περιοχών µελέτης και η διατήρηση του µπορεί να συνδυαστεί άµεσα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α

ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α Όλγα Ιακωβίδου, Καθηγήτρια ΑΠΘ Τµήµα Γεωπονίας, Τοµέας Αγροτικής Οικονοµίας Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης e-mail:olg@agro.auth.gr Ο αγροτουρισµός,

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης για τη διαμόρφωση των κατευθύνσεων Αναπτυξιακής Στρατηγικής Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020

Πρόταση Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης για τη διαμόρφωση των κατευθύνσεων Αναπτυξιακής Στρατηγικής Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 Πρόταση Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης για τη διαμόρφωση των κατευθύνσεων Αναπτυξιακής Στρατηγικής Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 2020 Γεν. Διευθυντής Αναπτυξιακού Κώστας Καλούδης Αναπτυξιακού

Διαβάστε περισσότερα

Εισήγηση της ΓΓΠΠ Αγγέλας Αβούρη στην ενημερωτική συνάντηση για τη δημιουργία Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης (23-11-06)

Εισήγηση της ΓΓΠΠ Αγγέλας Αβούρη στην ενημερωτική συνάντηση για τη δημιουργία Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης (23-11-06) Εισήγηση της ΓΓΠΠ Αγγέλας Αβούρη στην ενημερωτική συνάντηση για τη δημιουργία Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης (23-11-06) Η χώρα μας είναι ένας από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Σχέδιο Στρατηγικής Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας για την 4η προγραµµατική περίοδο. Σχόλια του WWF Ελλάς στο 3 ο προσχέδιο Μάιος 2006

Εθνικό Σχέδιο Στρατηγικής Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας για την 4η προγραµµατική περίοδο. Σχόλια του WWF Ελλάς στο 3 ο προσχέδιο Μάιος 2006 Εθνικό Σχέδιο Στρατηγικής Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας για την 4η προγραµµατική περίοδο Σχόλια του WWF Ελλάς στο 3 ο προσχέδιο Μάιος 2006 Γενικά σχόλια Το κείµενο παρουσιάζεται σε γενικές γραµµές ικανοποιητικό

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΔΗΜΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

Ο ΔΗΜΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΕΛΕΝΗ ΜΑΙΣΤΡΟΥ 1 Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

«ΣΧΕΔΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ» Ιωάννης Αναστασάκης, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Αυτεπιστασίας & Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων

«ΣΧΕΔΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ» Ιωάννης Αναστασάκης, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Αυτεπιστασίας & Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων «ΣΧΕΔΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ» Ιωάννης Αναστασάκης, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Αυτεπιστασίας & Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΣΟΑΠ Το Σχέδιο Ολοκληρωμένων Αστικών Παρέμβασεων

Διαβάστε περισσότερα

Στόχοι: Ο Ευρώτας να γίνει το ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτηµα στην αναπτυξιακή πορεία της περιοχής

Στόχοι: Ο Ευρώτας να γίνει το ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτηµα στην αναπτυξιακή πορεία της περιοχής Τεχνολογίες Φιλικές προς το Περιβάλλον για Αγροτική Ανάπτυξη Στόχοι: Ο Ευρώτας να γίνει το ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτηµα στην αναπτυξιακή πορεία της περιοχής Ενσωµάτωση του σχεδιασµού τους στα διαχειριστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΗΜΟΥ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΗΜΟΥ ΗΜΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ 6 ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 57- ΕΛΑΣΣΟΝΑ ΤΚ 40200 Τηλ. 2493350224, 2493022610 Fax 2493022310 Ιστοσελίδα:www.elassona.gov.gr Email: dimoselassonas@hol.gr ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ (Α ΦΑΣΗ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ (Α ΦΑΣΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ 2014-2019 (Α ΦΑΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ) Αξιότιμοι συνάδελφοι, Οι Δήμοι, στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΟΥ ΕΡΕΤΡΙΑΣ 2014-2019 ΗΜΟΣΙΑ ΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ Α ΦΑΣΗΣ «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ» ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΟΥ ΕΡΕΤΡΙΑΣ 2014-2019 ΗΜΟΣΙΑ ΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ Α ΦΑΣΗΣ «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ» ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΟΥ ΕΡΕΤΡΙΑΣ 2014-2019 ΗΜΟΣΙΑ ΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ Α ΦΑΣΗΣ «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ» ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Φύλο Άνδρας Γυναίκα Ηλικία 18-30 30-65 65-και πάνω Περιοχή Κατοικίας: Προσωπικά Στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία του καθηγητού Χρήστου Σ. Ζερεφού, ακαδημαϊκού Συντονιστού της ΕΜΕΚΑ

Ομιλία του καθηγητού Χρήστου Σ. Ζερεφού, ακαδημαϊκού Συντονιστού της ΕΜΕΚΑ Ομιλία του καθηγητού Χρήστου Σ. Ζερεφού, ακαδημαϊκού Συντονιστού της ΕΜΕΚΑ Οι επιμέρους μελέτες ανέδειξαν τον πλούτο των φυσικών πόρων που διαθέτει η χώρα μας αλλά και τους κινδύνους που απειλούν το φυσικό

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΤΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΤΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΤΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 8-9 Δεκεμβρίου 2016 Κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Βουλής των

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2 : Γενικά χαρακτηριστικά στοιχεία του Νοµού

Κεφάλαιο 2 : Γενικά χαρακτηριστικά στοιχεία του Νοµού VII σελίδα Πρόλογος - Ευχαριστίες Περιεχόµενα V VII 0. Εισαγωγή 1 Κεφάλαιο 1 : Ιστορική Εξέλιξη 1.1 Αρχαίοι χρόνοι 5 1.2 Βυζαντινή Περίοδος 6 1.3 Οθωµανική Κυριαρχία 7 1.4 Αφετηρία της σύγχρονης περιόδου

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΥΨΗΛΗΣ ΕΝΘΑΛΠΙΑΣ

ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΥΨΗΛΗΣ ΕΝΘΑΛΠΙΑΣ Πιστοί στη δέσμευση μας για την προστασία του μοναδικού και ευαίσθητου περιβάλλοντος του νησιού μας και σύμφωνοι με τις αρχές της αειφόρους και βιώσιμης ανάπτυξης, εργαστήκαμε και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε

Διαβάστε περισσότερα

Η Έννοια της Εταιρικής Σχέσης & τα νέα Χρηματοδοτικά Εργαλεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Η Έννοια της Εταιρικής Σχέσης & τα νέα Χρηματοδοτικά Εργαλεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Η Έννοια της Εταιρικής Σχέσης & τα νέα Χρηματοδοτικά Εργαλεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Δρ. Ράλλης Γκέκας Επιστημονικός Συνεργάτης ΚΕΔΕ Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Δημάρχων & Δημοτικών Συμβούλων Πρόγραμμα Επιμόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα

Η Ηλεκτρονική ιακυβέρνηση. στις Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές

Η Ηλεκτρονική ιακυβέρνηση. στις Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές Η Ηλεκτρονική ιακυβέρνηση στις Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές 1 Εισαγωγή Οι σύγχρονες τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνίας (Information and Communication Technology, I.C.T.) καθώς και οι ηλεκτρονικές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ 2007

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ 2007 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ 2007 ΑΠΑΝΤΗΣΗ κυρίου Κώστα Σκανδαλίδη 1. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΥΠΟ ΥΛΙΚΟ 4 ης ΙΑΛΕΞΗΣ

ΕΝΤΥΠΟ ΥΛΙΚΟ 4 ης ΙΑΛΕΞΗΣ ΕΝΤΥΠΟ ΥΛΙΚΟ 4 ης ΙΑΛΕΞΗΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Τα τελευταία χρόνια η ενδογενής ανάπτυξη, η αξιοποίηση δηλαδή του ενδογενούς φυσικού και πολιτιστικού πλούτου καθώς και του ανθρώπινου δυναµικού του κάθε τόπου,

Διαβάστε περισσότερα

Η Διημερίδα υλοποείται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία», μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος

Η Διημερίδα υλοποείται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία», μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Η Διημερίδα υλοποείται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία», μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», με τη συγχρηματοδότηση

Διαβάστε περισσότερα

2.2 Οργάνωση και ιοίκηση (Μάνατζµεντ -Management) 2.2.1. Βασικές έννοιες 2.2.2 Ιστορική εξέλιξη τον µάνατζµεντ.

2.2 Οργάνωση και ιοίκηση (Μάνατζµεντ -Management) 2.2.1. Βασικές έννοιες 2.2.2 Ιστορική εξέλιξη τον µάνατζµεντ. 2.2 Οργάνωση και ιοίκηση (Μάνατζµεντ -Management) 2.2.1. Βασικές έννοιες Έχει παρατηρηθεί ότι δεν υπάρχει σαφής αντίληψη της σηµασίας του όρου "διοίκηση ή management επιχειρήσεων", ακόµη κι από άτοµα που

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗΣ 2014-2020

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗΣ 2014-2020 ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗΣ 2014-2020 Οι νέοι κανόνες και η νομοθεσία που διέπουν τον επόμενο γύρο επένδυσης από την πολιτική συνοχής της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020 υιοθετήθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ Η ΗΑΒΙΤΑΤ AGENDA ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Τον Ιούνιο του 1996, στη Δεύτερη Παγκόσμια Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τους Ανθρώπινους Οικισμούς (HABITAT II) που πραγματοποιήθηκε στην

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΟΝΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ Ε.Π. «EΘΝΙΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΩΝ 2007-2013»

ΑΞΟΝΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ Ε.Π. «EΘΝΙΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΩΝ 2007-2013» ΑΞΟΝΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ Ε.Π. «EΘΝΙΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΩΝ 2007-2013» ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 1 «Μέσο-μακροπρόθεσμη στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού που υφίσταται τις συνέπειες απρόβλεπτων τοπικών η

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ»

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ» «H AΠΑΣΧΟΛΗΣΗ A ΩΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ» Ημερίδα του ΠΑΣΥΠΚΑ «Δράσεις ένταξης των κινητικά αναπήρων στην παραγωγική διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

Συμμετοχή του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Δίκτυο του Mare Nostrum: Συνάντηση στο Συνέδριο της Βαλένσια

Συμμετοχή του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Δίκτυο του Mare Nostrum: Συνάντηση στο Συνέδριο της Βαλένσια Συμμετοχή του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Δίκτυο του Mare Nostrum: Συνάντηση στο Συνέδριο της Βαλένσια Στις 24-26 Νοέμβρη, ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχε στην τελική συνεδρίαση του προγράμματος του Mare Nostrum, που έλαβε χώρα

Διαβάστε περισσότερα

Σχήµα 1: Βιβλιοθηκονόµοι που παρακολούθησαν το συνέδριο ανά είδος βιβλιοθήκης

Σχήµα 1: Βιβλιοθηκονόµοι που παρακολούθησαν το συνέδριο ανά είδος βιβλιοθήκης 2 ο Πανελλήνιο Συνέδριο ηµοτικών Βιβλιοθηκών: Τα πρώτα συµπεράσµατα Για την Επιστηµονική Επιτροπή Σταµατίνα Τσάφου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τµήµα Βιβλιοθηκονοµίας & Συστηµάτων Πληροφόρησης ΤΕΙ Αθήνας stsafou@teiath.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΚΟΝΙΤΣΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΚΟΝΙΤΣΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΚΟΝΙΤΣΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΚΟΝΙΤΣΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΚΟΝΙΤΣΑΣ 2015-2019 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ Τι είναι το Ε.Π. του Δήμου και ποιος είναι ο σκοπός του Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (Ε.Π.) είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που

Διαβάστε περισσότερα

Οι δυνατότητες για τουριστική ανάπτυξη της περιοχής είναι μεγάλες λόγω της πλουσιότατης πολιτιστικής κληρονομιάς την οποία και προσπαθούμε να αναδείξο

Οι δυνατότητες για τουριστική ανάπτυξη της περιοχής είναι μεγάλες λόγω της πλουσιότατης πολιτιστικής κληρονομιάς την οποία και προσπαθούμε να αναδείξο ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η Π.Ε. Νήσων είναι μεγάλη σε έκταση (συνολικά 860 τ.χλμ), αλλά μη συμπαγής και απομακρυσμένη. Ξεκινάει από την Σαλαμίνα και καταλήγει στα Αντικύθηρα. Με εκτεταμένο ανάγλυφο, προβληματικό οδικό

Διαβάστε περισσότερα

Ευρώπη 2020 Αναπτυξιακός προγραμματισμός περιόδου 2014-2020 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012

Ευρώπη 2020 Αναπτυξιακός προγραμματισμός περιόδου 2014-2020 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Ευρώπη 2020 Αναπτυξιακός προγραμματισμός περιόδου 2014-2020 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012 Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονία Θράκη»

Διαβάστε περισσότερα

Οι υδατικοί πόροι αποτελούν σημαντικό οικονομικό, αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό πόρο.

Οι υδατικοί πόροι αποτελούν σημαντικό οικονομικό, αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό πόρο. Ολοκληρωμένη Διαχείριση Υδατικών πόρων Από την Οδηγία 2000/60 στη διαχείριση σε επίπεδο υδατικής λεκάνης Σωκράτης Φάμελλος Χημικός Μηχανικός MSc Αντιδήμαρχος Θέρμης Οι υδατικοί πόροι αποτελούν σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Αναδεικνύω τον τόπο μου μέσα από την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

Αναδεικνύω τον τόπο μου μέσα από την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Αναδεικνύω τον τόπο μου μέσα από την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Σοφία Τσιροπούλου Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Έβρου softsi@sch.gr ΠΕΡΙΛΗΨΗ Στην παρούσα εργασία

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοδότηση δράσεων στον Τομέα του Περιβάλλοντος. Προγραμματική Περίοδος 2014-2020

Χρηματοδότηση δράσεων στον Τομέα του Περιβάλλοντος. Προγραμματική Περίοδος 2014-2020 Χρηματοδότηση δράσεων στον Τομέα του Περιβάλλοντος Προγραμματική Περίοδος 2014-2020 ΠΟΡΟΙ Π.Π 2014-2020 ΕΠ - ΥΜΕ - ΠΕΡΑΑ (ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ) ΤΑΜΕΙΟ ΚΑΤΑΝΟΜΕΣ ΠΟΡΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΕ ΠΕΠ ΣΥΝΔΡΟΜΗ

Διαβάστε περισσότερα

Management. Νικόλαος Μυλωνίδης Μάθημα 3 1 24/2/2010

Management. Νικόλαος Μυλωνίδης Μάθημα 3 1 24/2/2010 Management Νικόλαος Μυλωνίδης Μάθημα 3 1 Εισαγωγή Έννοια και Περιεχόμενο του Μάνατζμεντ Ποια είναι τα διοικητικά στελέχη και ποιος ο ρόλος τους στα διάφορα επίπεδα της ιεραρχίας Βάσικες δραστηριότητες

Διαβάστε περισσότερα

Τ Α ΣΤ Σ Ι Τ Κ Ι Ο Π ΕΡ Ε Ι Ρ Β Ι ΑΛΛ Λ Ο Λ Ν

Τ Α ΣΤ Σ Ι Τ Κ Ι Ο Π ΕΡ Ε Ι Ρ Β Ι ΑΛΛ Λ Ο Λ Ν ΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ο χώρος µπορεί να διακριθεί σε 2 κατηγορίες το δοµηµένοαστικόχώρο και το µη αστικό, µη δοµηµένο ύπαιθρο αγροτικό ή δασικό χώρο. Αστικός χώρος = ήλιος, αέρας, το νερό, η πανίδα, η χλωρίδα,

Διαβάστε περισσότερα

αειφορία και περιβάλλον

αειφορία και περιβάλλον ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Αειφορία και Περιβάλλον ΠΟΜ 215 Ι ΑΡΧΕΣ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ http://www.evangelosakylas.weebly.com Ευάγγελος Ακύλας Αειφορία

Διαβάστε περισσότερα

Ορεινή µορφολογία, ακραίες καιρικές συνθήκες, µικρή

Ορεινή µορφολογία, ακραίες καιρικές συνθήκες, µικρή ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ορεινή περιοχή Καλαβρύτων - Ανατολικής Αιγιαλείας) ΟΡΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ / ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Γεωµορφολογικά κλιµατικά χαρακτηριστικά Ορεινή µορφολογία,

Διαβάστε περισσότερα

ηµόσια διαβούλευση για το Σύµφωνο των ηµάρχων

ηµόσια διαβούλευση για το Σύµφωνο των ηµάρχων ηµόσια διαβούλευση για το Σύµφωνο των ηµάρχων Το «Σύµφωνο των ηµάρχων» αποτελεί µία φιλόδοξη πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δίνοντας το προβάδισµα σε πρωτοπόρους δήµους της Ευρώπης να αµβλύνουν

Διαβάστε περισσότερα

Νοικοκύρεμα, οικονομική περισυλλογή, αύξηση παραγωγικότητας, ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Νοικοκύρεμα, οικονομική περισυλλογή, αύξηση παραγωγικότητας, ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Σε συνεργασία με το δημοτικό συμβούλιο, αρμόδιους φορείς και πρόσωπα, δεσμευόμαστε ότι στις πρώτες ενενήντα μέρες ανάληψης της δημαρχίας από εμάς, θα φροντίσουμε ώστε να τροχιοδρομηθούν οι διαδικασίες

Διαβάστε περισσότερα

Φορείς ιαχείρισης: Βασικό εργαλείο ιακυβέρνησης στην εφαρµογή πολιτικών προστασίας Ι.. Παντής & Τογρίδου Σ. Α.

Φορείς ιαχείρισης: Βασικό εργαλείο ιακυβέρνησης στην εφαρµογή πολιτικών προστασίας Ι.. Παντής & Τογρίδου Σ. Α. Φορείς ιαχείρισης: Βασικό εργαλείο ιακυβέρνησης στην εφαρµογή πολιτικών προστασίας Ι.. Παντής & Τογρίδου Σ. Α. Τοµέας Οικολογίας, Τµήµα Βιολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης Υφιστάµενη κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Ελλάδα Επιχειρησιακό πρόγραµµα 2007-13: Θεσσαλία Στερεά Ελλάδα Ήπειρος

Ελλάδα Επιχειρησιακό πρόγραµµα 2007-13: Θεσσαλία Στερεά Ελλάδα Ήπειρος MEMO/07/506 Βρυξέλλες, 26 Νοεµβρίου 2007 Ελλάδα Επιχειρησιακό πρόγραµµα 2007-13: Θεσσαλία Στερεά Ελλάδα Ήπειρος 1. Επιχειρησιακό πρόγραµµα «Θεσσαλία Στερεά Ελλάδα Ήπειρος» - Πρόγραµµα στο πλαίσιο των στόχων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΤΑ ΤΟ 2013 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΤΑ ΤΟ 2013 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΤΑ ΤΟ 2013 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012 1 Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του αγροδιατροφικού τομέα

Διαβάστε περισσότερα

Συζητάμε σήμερα για την πράσινη επιχειρηματικότητα, ένα θέμα πού θα έπρεπε να μας έχει απασχολήσει πριν από αρκετά χρόνια.

Συζητάμε σήμερα για την πράσινη επιχειρηματικότητα, ένα θέμα πού θα έπρεπε να μας έχει απασχολήσει πριν από αρκετά χρόνια. Ομιλία του Προέδρου του ΣΘΕΒ κ. Νίκου Ρώμνιου με θέμα Πράσινη Επιχειρηματικότητα στην Εκδήλωση της ΕΕΔΕ (Τμήμα Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος) με θέμα «Πράσινη Επιχειρηματικότητα Περιβαλλοντικά Πρότυπα»

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΟ ΕΡΓΩΝ - ΡΑΣΕΩΝ

ΣΧΕ ΙΟ ΕΡΓΩΝ - ΡΑΣΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΗΜΟΣ ΑΡΧΑΝΩΝ ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ ΣΧΕ ΙΟ ΕΡΓΩΝ - ΡΑΣΕΩΝ ΗΜΟΥ ΑΡΧΑΝΩΝ ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ ΕΤΟΥΣ 2012 ΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011 1 ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ & ΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Αποστολή του ήµου Αρχανών - Αστερουσίων,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 2014 2020

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 2014 2020 ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ 1 1. ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ 1.1 Αναφερθείτε

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ οικ /07 (ΦΕΚ 1574 Β/ )

ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ οικ /07 (ΦΕΚ 1574 Β/ ) ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ οικ. 43886/07 (ΦΕΚ 1574 Β/17-8-2007) ΘΕΜΑ : «Καθορισμός των αναγκαίων στοιχείων της οικονομοτεχνικής μελέτης για τη σύσταση ή μετατροπή Επιχειρήσεων ΟΤΑ και του ελέγχου αυτής.» Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΛΑΓΏΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ

ΑΛΛΑΓΏΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΟΙ ΕΠΙ ΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΏΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΛΙΕΙΑ ρ. Κώστας Παπακωνσταντίνου τ /ντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων τ. /ντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων Ελληνικό

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟ ΟΜΗΣ

«ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟ ΟΜΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΛΤΙΟ ΜΕΤΡΟΥ 7.8 : «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟ ΟΜΗΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ» Α. ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΕΤΡΟΥ Κ.Π.Σ. 2000-2006 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΡΟ Αγροτική

Διαβάστε περισσότερα

Προκλήσεις, προτάσεις και προοπτικές της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής. του Τάσου Χανιώτη 1

Προκλήσεις, προτάσεις και προοπτικές της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής. του Τάσου Χανιώτη 1 Οι προκλήσεις Προκλήσεις, προτάσεις και προοπτικές της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής του Τάσου Χανιώτη 1 Η σημαντικότερη πρόκληση που αντιμετωπίζει μακροπρόθεσμα η Ευρωπαϊκή γεωργία και η Κοινή Γεωργικής

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ Αριθµ. 18183/02.04.2007 (ΦΕΚ 534/13.04.2007 τεύχος Β ) Περιεχόµενο, δοµή και τρόπος υποβολής των επιχειρησιακών προγραµµάτων των Οργανισµών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α βαθµού. Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ,

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίες και Κύριοι, Σήµερα η ανταγωνιστικότητα δεν είναι πλέον θέµα κόστους, αλλά θέµα ποιότητας και υψηλής προστιθέµενης αξίας.

Κυρίες και Κύριοι, Σήµερα η ανταγωνιστικότητα δεν είναι πλέον θέµα κόστους, αλλά θέµα ποιότητας και υψηλής προστιθέµενης αξίας. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ Κυρίες και Κύριοι, Με ιδιαίτερη χαρά απευθύνοµαι σε ένα τόσο εκλεκτό ακροατήριο και θέλω να συγχαρώ τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία τους. Είναι πράγµατι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ ΚΑΙ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΚΑΙ ΛΙΒΑΔΙΩΝ

ΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ ΚΑΙ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΚΑΙ ΛΙΒΑΔΙΩΝ ΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ ΚΑΙ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΚΑΙ ΛΙΒΑΔΙΩΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Δήμος Λάρνακας Δήμος Λιβαδιών

Διαβάστε περισσότερα

The energy market in Europe-«The role of the Greek DSO- HEDNO» Nikolaos Chatziargyriou, President and CEO of HEDNO

The energy market in Europe-«The role of the Greek DSO- HEDNO» Nikolaos Chatziargyriou, President and CEO of HEDNO The energy market in Europe-«The role of the Greek DSO- HEDNO» Nikolaos Chatziargyriou, President and CEO of HEDNO 19thRoundtable with the Government of Greece-The Economist Kυρίες και Κύριοι Πριν ξεκινήσω

Διαβάστε περισσότερα

Καθηγητής Χάρης Κοκκώσης

Καθηγητής Χάρης Κοκκώσης ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ Καθηγητής Χάρης Κοκκώσης Τουρισµός Κλιµατική Αλλαγή Επιπτώσεις της Κλιµατικής Αλλαγής στον Τουρισµό Πράσινη Οικονοµία και Τουρισµός ράσεις Προσαρµογής Τουρισµός µ Η Ευρώπη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΥΛΩΝΕΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

ΠΥΛΩΝΕΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΥΛΩΝΕΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Θα κατατάξουμε τις Θεματικές Ενότητες που απαρτίζουν μια Βιώσιμη κοινότητα σε τέσσερες Πυλώνες Βιωσιμότητας. Ο λόγος είναι αφ ενός μεν η διευκόλυνση στη κατηγοροποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ & ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ & ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ & ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΔΡ. ΡΑΛΛΗΣ ΓΚΕΚΑΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ SKEPSIS Παρουσίαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Πλαστήρα, Νοέμβριος 2014 ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗ

Διαβάστε περισσότερα

Περιφέρεια Κρήτης Ενεργειακό Κέντρο

Περιφέρεια Κρήτης Ενεργειακό Κέντρο Περιφέρεια Κρήτης Ενεργειακό Κέντρο Ευρωπαϊκό έργο BIOSIRE του προγράµµατος «Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη» «Προώθηση των Βιοκαυσίµων και των Ηλεκτρικών Οχηµάτων για Βιώσιµες Μεταφορές σε Τουριστικές

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ. Σελίδα από του ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ. Σελίδα από του ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ 1. Εισαγωγή Το παρόν Σύµφωνο Συνεργασίας (στο εξής αναφερόµενο ως Σύµφωνο ) υπογράφτηκε στις /5/2016, από τους φορείς που παρατίθενται στο Παράρτηµα (όπου περιλαµβάνονται τα πλήρη στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2007-2013 «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» (ΠΑΑ) Άξονας 3 3 ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ Εκτός από το γεγονός ότι όπως και αποδείχθηκε από την προηγούµενη οικονοµική ανάλυση η λειτουργία του ΒΙΟΠΑ Πτολεµαΐδας, αναµένεται να είναι οικονοµικά

Διαβάστε περισσότερα

«Η Οδηγία Πλαίσιο Κοινοτικής Δράσης στον τομέα πολιτικής υδάτων»

«Η Οδηγία Πλαίσιο Κοινοτικής Δράσης στον τομέα πολιτικής υδάτων» «Η Οδηγία Πλαίσιο Κοινοτικής Δράσης στον τομέα πολιτικής υδάτων» (ΟΔΗΓΙΑ 2000/60/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΠΙΣΗ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό δελτίο για το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης για την Ελλάδα

Ενημερωτικό δελτίο για το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης για την Ελλάδα Ενημερωτικό δελτίο για το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020 για την Ελλάδα Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) για την Ελλάδα εγκρίθηκε επίσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 11 Δεκεμβρίου 2015,

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακό Συνέδριο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. για την νέα Προγραμματική Περίοδο 2014 2020

Αναπτυξιακό Συνέδριο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. για την νέα Προγραμματική Περίοδο 2014 2020 Αναπτυξιακό Συνέδριο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ για την νέα Προγραμματική Περίοδο 2014 2020 23 04 2013 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΠΠΕΡΑΑ «Το

Διαβάστε περισσότερα

https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/941cb9fc-5bbf-4c9e-aefd-6b18fc083b9a?draftid= d-d be6f- 7e7a2c858b73&surveylanguage=EL&serverEnv=

https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/941cb9fc-5bbf-4c9e-aefd-6b18fc083b9a?draftid= d-d be6f- 7e7a2c858b73&surveylanguage=EL&serverEnv= Δημόσια διαβούλευση στο πλαίσιο του ελέγχου καταλληλότητας της νομοθεσίας της ΕΕ για τη φύση (οδηγίες για τα πτηνά και τους οικοτόπους) https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/941cb9fc-5bbf-4c9e-aefd-6b18fc083b9a?draftid=3396364d-d304-4358-be6f-

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 20-21 Νοεμβρίου 2014 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Αθήνα, 20-21 Νοεμβρίου 2014 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ Αθήνα, 20-21 Νοεμβρίου 2014 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ Oι πολυάριθμοι φορείς της κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας που συμμετείχαν και συνεργάστηκαν στο Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, 20-21 Νοεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εισαγωγή. Αειφορία και Τουρισμός. 1.1 Σκοπός και Περίγραμμα τoυ Βιβλίου... 26

Περιεχόμενα. Εισαγωγή. Αειφορία και Τουρισμός. 1.1 Σκοπός και Περίγραμμα τoυ Βιβλίου... 26 κεφάλαιο 1 Εισαγωγή 1.1 Σκοπός και Περίγραμμα τoυ Βιβλίου... 26 κεφάλαιο 2 Αειφορία και Τουρισμός 2.0 Εισαγωγή... 29 2.1 Ανησυχία για το Μέλλον της Ανθρωπότητας... 30 2.2 Ιστορική Αναδρομή... 33 2.3 Ορισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΟΥΒΑΡΗ ΣΤΑΥΡΙΑΝΗ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ 2014

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΟΥΒΑΡΗ ΣΤΑΥΡΙΑΝΗ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ 2014 ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΟΥΒΑΡΗ ΣΤΑΥΡΙΑΝΗ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ 2014 ΘΕΜΑ : «Η Θεωρητική και Κριτική Διάσταση των Εναλλακτικών και Ειδικών Μορφών Τουρισμού στην Ελλάδα» ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΙ 1. Η πρώτη τουριστική περίοδος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ 2007-2010, Β ΦΑΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2008 ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ 2007-2010, Β ΦΑΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2008 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η παρούσα έκθεση αποτελεί την τέταρτη έκδοση της Β Φάσης του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας μέχρι το 2010. Αντικείμενο του τεύχους είναι ο Επιχειρησιακός και Οικονομικός

Διαβάστε περισσότερα

Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Ι.Π. Μεσολογγίου

Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Ι.Π. Μεσολογγίου Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Ι.Π. Μεσολογγίου Το Γραφείο Τουριστικής Ανάπτυξης στόχο έχει: την συλλογή προτάσεων για την αναβάθμιση της εικόνας της πόλης και την υλοποίηση αυτών, δημιουργώντας μία τουριστική

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΝΤΥΠΟ ΥΛΙΚΟ 1 ΗΣ ΙΑΛΕΞΗΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ι. ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Τουρισµός είναι η επίσκεψη ενός τόπου της ηµεδαπής ή αλλοδαπής µε σκοπό την ξεκούραση ή ψυχαγωγία

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΜΑΪΟΥ 2015 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α1. Το κείµενο αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 18 Φεβρουαρίου 2013 Εισήγηση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιάννη ΜΑΧΑΙΡΙ Η Θέμα: Ενεργειακή Πολιτική Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Η ενέργεια μοχλός Ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 2014-2020 1 Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 20.461.530,00 ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ: 31.03.2016,

Διαβάστε περισσότερα

Η σύσταση ενός DMO ως Προϋπόθεση Αειφορίας για τον Τουρισµό της Ρόδου

Η σύσταση ενός DMO ως Προϋπόθεση Αειφορίας για τον Τουρισµό της Ρόδου Η σύσταση ενός DMO ως Προϋπόθεση Αειφορίας για τον Τουρισµό της Ρόδου ρ. ηµήτρης Κούτουλας Ειδικός Σύµβουλος Τουριστικού Μάρκετινγκ ιδάσκων Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστηµίου E-Mail: d.koutoulas@ba.aegean.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΥΠΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΥ ΕΡΓΟΥ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ JESSICA

ΕΝΤΥΠΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΥ ΕΡΓΟΥ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ JESSICA ΕΝΤΥΠΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΥ ΕΡΓΟΥ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ JESSICA ΗΜ/ΝΙΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ : 13/1/2012 ΗΜ/ΝΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ : 13/1/2012 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΔΗΜΟΣ: ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΥ ΕΡΓΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

Το νέο τοπίο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και ο ρόλος του Διαχειριστή Δικτύου Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ)

Το νέο τοπίο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και ο ρόλος του Διαχειριστή Δικτύου Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) Ιωάννης Μάργαρης Αντιπρόεδρος ΔΣ ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. Διαχειριστής Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε. Το νέο τοπίο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και ο ρόλος του Διαχειριστή Δικτύου Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) ανάγκη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ- ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. m npcf ρπμμη ψβ tjw σ^πτυξπι

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ- ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. m npcf ρπμμη ψβ tjw σ^πτυξπι ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ- ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2007-2013 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΣΠΑ 2007-2013 m npcf ρπμμη ψβ tjw σ^πτυξπι ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ : ΚΟΡΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ^ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ Ε.Υ. ΕΝΔΙΑΜΕΣΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

«Υποστηρίξτε τη δράση µας»

«Υποστηρίξτε τη δράση µας» «Υποστηρίξτε τη δράση µας» 1 Λαιµός, 18 Φεβρουαρίου 2012 Αγαπητοί φίλοι, υποστηρικτές και συνεργάτες, Το Πολιτιστικό Τρίγωνο Πρεσπών είναι πάνω από 11 χρόνια σηµείο αναφοράς για νέους από την ευρύτερη

Διαβάστε περισσότερα

Πριν όµως περάσω στο θέµα που µας απασχολεί, θα ήθελα µε λίγα λόγια να σας µιλήσω για το ρόλο του Επιµελητηρίου Μεσσηνίας.

Πριν όµως περάσω στο θέµα που µας απασχολεί, θα ήθελα µε λίγα λόγια να σας µιλήσω για το ρόλο του Επιµελητηρίου Μεσσηνίας. Οµιλία του Προέδρου του Επιµελητηρίου Μεσσηνίας κ. Γ. Καραµπάτου στο Α.Τ.Ε.Ι. Καλαµάτας µε θέµα: «Η ανάγκη συνεργασίας µεταξύ Επιµελητηρίου και Πανεπιστηµίων µέσω των γραφείων διασύνδεσης» Τρίτη, 30 Σεπτεµβρίου

Διαβάστε περισσότερα

LEADER. καινοτόμα προσέγγιση στην τοπική ανάπτυξη

LEADER. καινοτόμα προσέγγιση στην τοπική ανάπτυξη LEADER καινοτόμα προσέγγιση στην τοπική ανάπτυξη LEADER από το 1991 έως σήμερα LEADER I 25 ΟΤΔ Η αρχή μίας νέας προσέγγισης - ολοκληρωμένη και πολυτομεακή ανάπτυξη- Πειραματική εφαρμογή LEADER II 52 ΟΤΔ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ. Ιδέες από το Αναπτυξιακό Συνέδριο

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ. Ιδέες από το Αναπτυξιακό Συνέδριο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ Ιδέες από το Αναπτυξιακό Συνέδριο εκέµβριος 2005 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Από τη διενέργεια του Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Περιφέρειας, αλλά και από τις επιµέρους συσκέψεις για

Διαβάστε περισσότερα

Η Προοπτική Ανάπτυξης του Κυπριακού Τουρισµού µέσω των PPPs Αντώνης Πασχαλίδης Υπουργός Εµπορίου, Βιοµηχανίας και Τουρισµού 1 Τι είναι οι Συµπράξεις ηµοσίου Ιδιωτικού Τοµέα; PPP s: είναι ευρέως γνωστές,

Διαβάστε περισσότερα

Στόχος του Τμήματος: Οικονομικής & Περιφερειακής Ανάπτυξης (152)

Στόχος του Τμήματος: Οικονομικής & Περιφερειακής Ανάπτυξης (152) Οικονομικής & Περιφερειακής Ανάπτυξης (152) Το Τμήμα: Το Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης ιδρύθηκε το 1989 με αρχική ονομασία «Τμήμα Αστικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης». Ανήκει στην ομάδα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Αθήνα 22.07.2014

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Αθήνα 22.07.2014 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Αθήνα 22.07.2014 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αρχίζει σήμερα, στο Β Θερινό Τμήμα της Βουλής, η συζήτηση του Νομοσχεδίου του υπουργείου Τουρισμού, με τίτλο «Απλούστευση διαδικασιών

Διαβάστε περισσότερα

Εργαλεία του Πολεοδοµικού Σχεδιασµού ΓΠΣ - ΣΧΟΟΑΠ

Εργαλεία του Πολεοδοµικού Σχεδιασµού ΓΠΣ - ΣΧΟΟΑΠ Εργαλεία του Πολεοδοµικού Σχεδιασµού ΓΠΣ - ΣΧΟΟΑΠ ΘΕΟ ΟΣΗΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Τοπ. Μηχ/κός Πολεοδόµος Προϊστάµενος Τµήµατος Σχεδιασµού Οργανισµού Ρυθµιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας ΠΟΛΕΟ ΟΜΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ορισμένα στοιχεία. Ορισμένα στοιχεία. Ορισμένα στοιχεία. Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

Ορισμένα στοιχεία. Ορισμένα στοιχεία. Ορισμένα στοιχεία. Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Ορισμένα στοιχεία Η.Π.Α.: Από την εφαρμογή του θεσμού έχουν εκπονηθεί πλέον των 15.000 ΜΠΕ. Τα τελευταία 10 χρόνια οι ΜΠΕ αριθμούνται σε 1.000 περίπου ετησίως, με πτωτική

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑΥΠΛΙΟ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΗΠΑΛΙΑΠΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑ

ΝΑΥΠΛΙΟ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΗΠΑΛΙΑΠΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑ ΝΑΥΠΛΙΟ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΗΠΑΛΙΑΠΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑ 1 Η ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ 2 Τα εργαλεία ανάγνωσης της ταυτότητας της πόλης. Τα εργαλεία

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ. «Νέες συνεργασίες μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων»

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ. «Νέες συνεργασίες μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων» ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ «Νέες συνεργασίες μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων» ΘΕΜΑ: Η συμβολή της υλοποίησης Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Ανάπτυξης της Υπαίθρου στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών

Διαβάστε περισσότερα

Το Κυπριακό Σηµείο Επαφήσ «Ευρώπη για τουσ Πολίτεσ» συγχρηµατοδοτείται από το Υπουργείο Παιδείασ και Πολιτισµού τησ Κυπριακήσ ηµοκρατίασ (50%) και από την Ευρωπα)κή Επιτροπή (50%) 27 χώρες 495 εκατοµµύρια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΠΙΩΝ: Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΠΙΩΝ: Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΠΙΩΝ: Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Αγαπητοί κυρίες και κύριοι, Η διαφορετικότητα των φυσικών και ανθρώπινων συνθηκών ορίζει τα τοπία των περιοχών μας. Αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΥΛΗ Ε.Ε. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Επικαιροποίηση ΤΑΠ

ΥΛΗ Ε.Ε. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Επικαιροποίηση ΤΑΠ ΥΛΗ Ε.Ε. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Επικαιροποίηση ΤΑΠ 1996-98 Στόχος Σχεδίου Δράσης Ανάδειξη του Πεντελικού ως ενιαίου φυσικού και πολιτιστικού πόρου και η χρήση του ως χώρου υπαίθριας αναψυχής,

Διαβάστε περισσότερα

αντιπροσωπεύουν περίπου το τέσσερα τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού διαμορφώνονται νέες συνθήκες και δεδομένα που απαιτούν νέους τρόπους

αντιπροσωπεύουν περίπου το τέσσερα τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού διαμορφώνονται νέες συνθήκες και δεδομένα που απαιτούν νέους τρόπους Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο Εργαστήριο με θέμα «Παιδική φτώχεια και ευημερία : 'Έμφαση στην κατάσταση των παιδιών μεταναστών στην Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Ένωση» 17 Οκτωβρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΧΟΡΗΓΙΑΣ Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου

ΠΡΟΤΑΣΗ ΧΟΡΗΓΙΑΣ Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου ΠΡΟΤΑΣΗ ΧΟΡΗΓΙΑΣ Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου Μάρτιος 2015 Ι. Φορέας Υλοποίησης Φορέας Υλοποίησης: Διάζωμα Το ΔΙΑΖΩΜΑ είναι ένα σωματείο που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του τέως Υπουργού

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Υδάτινων Πόρων στη Βιομηχανική Δραστηριότητα. Δρ. Σπύρος Ι. Κιαρτζής Πρόεδρος Μόνιμης Επιτροπής Βιομηχανίας & Νέων Υλικών ΤΕΕ/ΤΚΜ

Διαχείριση Υδάτινων Πόρων στη Βιομηχανική Δραστηριότητα. Δρ. Σπύρος Ι. Κιαρτζής Πρόεδρος Μόνιμης Επιτροπής Βιομηχανίας & Νέων Υλικών ΤΕΕ/ΤΚΜ Διαχείριση Υδάτινων Πόρων στη Βιομηχανική Δραστηριότητα Δρ. Σπύρος Ι. Κιαρτζής Πρόεδρος Μόνιμης Επιτροπής Βιομηχανίας & Νέων Υλικών ΤΕΕ/ΤΚΜ Διαχείριση Υδάτινων Πόρων αύξηση του πληθυσμού του πλανήτη κλιματικές

Διαβάστε περισσότερα

Εργαλεία του Πολεοδοµικού Σχεδιασµού ΓΠΣ - ΣΧΟΟΑΠ

Εργαλεία του Πολεοδοµικού Σχεδιασµού ΓΠΣ - ΣΧΟΟΑΠ Εργαλεία του Πολεοδοµικού Σχεδιασµού ΓΠΣ - ΣΧΟΟΑΠ Θ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ Τοπ. Μηχ/κός Πολεοδόµος Προϊστάµενος Τµήµατος Σχεδιασµού Οργανισµού Ρυθµιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας ΕΠΙΠΕ Α ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ-KYΠΡΟΣ Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ-KYΠΡΟΣ Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ-KYΠΡΟΣ 2014-2020 1 Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 16.000.000,00 ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ: 15.03.2016, 15:00 ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ: ΕΛΛΑΔΑ:

Διαβάστε περισσότερα

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να μιλήσουμε για μία εθνική υπόθεση, την αξιοποίηση του Ορυκτού Πλούτου της χώρας μας.

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να μιλήσουμε για μία εθνική υπόθεση, την αξιοποίηση του Ορυκτού Πλούτου της χώρας μας. Κυρίες και κύριοι, Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να μιλήσουμε για μία εθνική υπόθεση, την αξιοποίηση του Ορυκτού Πλούτου της χώρας μας. Μία πλουτοπαραγωγική πηγή πολλών δισεκατομμυρίων, που η Ελλάδα του χθες,

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτεμάχιο προς πώληση, 165 στρεμμάτων στην παραλία Ορκός της Κέας (Τζιας) στις Κυκλάδες ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ

Αγροτεμάχιο προς πώληση, 165 στρεμμάτων στην παραλία Ορκός της Κέας (Τζιας) στις Κυκλάδες ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ Αγροτεμάχιο προς πώληση, 165 στρεμμάτων στην παραλία Ορκός της Κέας (Τζιας) στις Κυκλάδες ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ Κέα 2009 Αγροτεμάχιο 165 στρέμματα, ιδανικό για επένδυση στις Κυκλάδες

Διαβάστε περισσότερα

4η Συνεδρία. της Επιτροπής Παρακολούθησης των. Επιχειρησιακών Προγραμμάτων των. Διαρθρωτικών Ταμείων και του Ταμείου Συνοχής

4η Συνεδρία. της Επιτροπής Παρακολούθησης των. Επιχειρησιακών Προγραμμάτων των. Διαρθρωτικών Ταμείων και του Ταμείου Συνοχής ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ 4η Συνεδρία της Επιτροπής Παρακολούθησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων των Διαρθρωτικών Ταμείων και του Ταμείου Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2007-2013 Εισαγωγική

Διαβάστε περισσότερα