Εναρκτήρια οµιλία στην Παν-Χειµαρριώτικη Συνδιάσκεψη Κ. Πόλος Τσακάλης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Εναρκτήρια οµιλία στην Παν-Χειµαρριώτικη Συνδιάσκεψη Κ. Πόλος Τσακάλης"

Transcript

1 Εναρκτήρια οµιλία στην Παν-Χειµαρριώτικη Συνδιάσκεψη Κ. Πόλος Τσακάλης Αξιότιµοι κυρίες και κύριοι, συµµετέχοντες στην Παν-Χειµαρριώτικη Συνδιάσκεψη 2005! Βρίσκοµαι στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να κηρύξω την έναρξη των εργασιών αυτής της Συνδιάσκεψης. Οι διοργανωτές έκαναν την πρώτη απόπειρα για την ίδρυση της ένωσης όλων των Χιµαριωτών και των σχετικών συλλόγων που δρουν στην παραλιακή περιοχή Παλιάσα Νίβιτσα. Η προσδοκία τους ήταν και παραµένει ενιαία κι ευγενική κατά την ταπεινή άποψή µας: η έναρξη του εποικοδοµητικού διαλόγου που θα συµπεριλάβει όλους τους Χειµαρριώτες και τους άλλους κατοίκους της παραλίας, οι οποίοι, όπως επιµένει και το λαϊκό τραγούδι, είναι «της πένας και του τουφεκιού» και έχει απώτερη στόχευση την αύξηση της ευηµερίας και της ακεραιότητας όλων των έξοχων κατοίκων τους. Θα ήθελα να συγχαρώ εξ ονόµατός σας τους πρωτεργάτες αυτής της πρωτοβουλίας, ευχόµενος να τύχει ευγενούς αποδοχής και συνέχειας. Συγχαρητήρια, λοιπόν, στους διοργανωτές της παρούσας εκδήλωσης: στο ήµο Χειµάρρας, τους συλλόγους «Χειµαρριώτικη Κοινότητα» και «Ανεξάρτητοι ιανοούµενοι της Χειµάρρας», που έδωσαν πνοή και σάρκα σ αυτή την εκδήλωση. Ιδιαίτερα συγχαρητήρια ανήκουν στο διευθυντή του προγράµµατος, κ. Νίκο Πάνο, στο ήµαρχο της Χειµάρρας, κ. Βασίλη Μπολάνο και στους κυρίους Θόδωρη Μπολάνο, Ηρακλή Γκιτσάλη και Πρίαµο Μπολάνο, οι οποίοι συνέλαβαν την ιδέα κι οργάνωσαν αυτή τη Συνδιάσκεψη. Ας τους χαιρετήσουµε όλους µε ένα χειροκρότηµα. Ιδιαίτερα συγχαρητήρια έχουν ως αποδέκτες τους σηµερινούς επίτιµους προσκεκληµένους: τα δικά µας αδέρφια που κατοικούν στη Χειµάρρα και που έφτασαν από µακριά, προσφέροντας τη δική τους θυσία γι αυτή τη σύναξη. Τους ευχαριστούµε που µας τίµησαν µε τον ερχοµό τους, γιατί είναι αυτοί που ηγούνται της αντίστασης για τη διαφύλαξη όλων των θετικών αξιών που αντιπροσωπεύει η Χειµάρρα και η ευρύτερη Παραλία. Τα ίδια συγχαρητήρια ανήκουν και σε όλους τους Χειµαρριώτες της ιασποράς, από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Ελλάδα κ.α., τους χαιρετισµούς των οποίων θα έχουµε την ευκαιρία να αναγνώσουµε σε ειδική σύνοδο. Επίσης συγχαίρουµε τις οργανώσεις «Μπρεγκντέτι» και «Ιδιοκτησία µε ικαιοσύνη», µε τις οποίες µας συνδέουν κοινοί στόχοι. Χαιρετίζουµε τους αξιότιµους βουλευτές της Βουλής που µας τιµούν µε την

2 παρουσία τους σήµερα, ευελπιστώντας πως θα έχουν αυτιά να µας ακούσουν, φωνή για να µιλήσουν και καρδιά για να µας νιώσουν. Οι εισηγητές της Συνδιάσκεψης και οι οµάδες εργασίας που εκπροσωπούν, Χειµαρριώτες και προσκεκληµένοι, έκαναν αξιέπαινη προεργασία κι αξίζουν συγχαρητηρίων, εκφράζοντας συνάµα την εµπιστοσύνη ότι οι οµιλίες που έχουν προετοιµάσει θα ακουστούν µε προσοχή, αφού πρόκειται για ενδιαφέρουσες εισηγήσεις που έχουν τη σφραγίδα έξοχων επαγγελµατιών. Εν κατακλείδι, θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες στους οικονοµικούς χορηγούς και τους ηθικούς συµπαραστάτες αυτής της εκδήλωσης. Πρώτον, το Πρόγραµµα των Μικρών Χορηγιών της Επιτροπής για τη ηµοκρατία της Πρεσβείας των ΗΠΑ, τους κυρίους Καµπράλ, Πιστόλι και Τσούκο για την αµέριστη βοήθεια για την εξασφάλιση αυτής της χορηγίας, ευελπιστώντας ότι αυτή η χρηµατοδότηση δεν θα είναι και η τελευταία. εύτερον, όλους τους επιχειρηµατίες της περιοχής, οι οποίοι προσέφεραν τη βοήθειά τους, χωρίς την οποία η σύναξη αυτή δεν θα πραγµατοποιείτο: τους κυρίους Πετράκη Κόκα, Νικολάκη Νερέντζη, Θανάση Ζµπόγκο, Πετράκη Μπέλη, Φώτο Ζµπόγκο και την Εµπορική Εθνική Τράπεζα. Επιτρέψτε µου, εξ ονόµατός σας, να κηρύξω την έναρξη των εργασιών της Παν-Χειµαρριώτικης Συνδιάσκεψης 2005, δίνοντας στη συνέχεια το λόγο στο ήµαρχο της Χειµάρρας, κ. Βασίλη Μπολάνο. Οµιλία του ήµαρχου της Χειµάρρας, κ. Βασίλη Μπολάνου Αξιότιµοι αδέρφια Χειµαρριώτες! Αξιότιµοι προσκεκληµένοι των κρατικών ιδρυµάτων! Αξιότιµοι κα. Πιστόλι και εκπρόσωποι της Πρεσβείας των ΗΠΑ! Κυρίες και κύριοι! Οι πολιτικές και οικονοµικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή δεν θα πρέπει να µας αφήσουν αδιάφορους και καθιστούν αναγκαία αυτή τη σύναξη. Λόγω των ιστορικών αλλαγών που έλαβαν χώρα µετά το 1991 σε όλη τη Νότιο-Ανατολική Ευρώπη, αναπόσπαστο τµήµα της οποίας είναι και η Αλβανία, προβάλλει ως αναγκαιότητα και η ανασυγκρότηση της δικής µας κοινότητας ώστε να διαφυλάξουµε την πολιτισµική µας κληρονοµιά και να στηρίξουµε την οικονοµική µας ανάπτυξη σε βάθος χρόνου.

3 Φρονούµε ότι η µεταβατική περίοδος, την οποία διέρχονται όλες οι πρώην κοµµουνιστικές χώρες των Βαλκανίων, θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια ακόµα. Καθήκον µας είναι να προλάβουµε τις καταστάσεις, όπως αυτές διαµορφώνονται, µε σύγχρονα προγράµµατα που θα επηρεάσουν θετικά τη µακροοικονοµική ανάπτυξη, µε καλύτερο συντονισµό και προσαρµογή στην ιστορική και οικονοµική πραγµατικότητα, καθώς και στις ανάγκες του τόπου. Τα προβλήµατα που ανέκυψαν τα έχουµε καταγράψει. Αυτό που απαιτείται είναι η σύνταξη µιας όσο πιο αποτελεσµατικής στρατηγικής στις εξής κατευθύνσεις: 1-Παιδεία Οι απαιτήσεις της σύγχρονης ανάπτυξης καθιστούν αναγκαία τη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόµενης παιδείας µέσα από ορισµένες πρωτοβουλίες του Υπουργείου Παιδείας. Λαµβάνοντας υπόψη τον προσανατολισµό και τις ανάγκες ανάπτυξης της περιοχής της Παραλίας, προτείνουµε το άνοιγµα του κλάδου γεωργικής και τουριστικής κατεύθυνσης στη Μέση Σχολή της Χειµάρρας. Παράλληλα, δεν θα µπορούσε κανείς να διανοηθεί την ένταξη της Αλβανίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια και στο ΝΑΤΟ, χωρίς την επαναλειτουργία του σχολείου στη µητρική ελληνική γλώσσα στη Χειµάρρα. 2-Αναπτυξη της γεωργίας Η Χειµάρρα είναι περιοχή, όπου η δενδροκαλλιέργεια αποτελεί το βασικό κλάδο της γεωργικής ανάπτυξης, µε προεξέχουσα την καλλιέργεια των ελαιόδεντρων. Σ αυτό τον τοµέα υπάρχει εδραιωµένη παράδοση. Σ όλη την περιοχή το 1991 υπήρχαν πορτοκαλιές, συκιές, κλήµατα, ελαιόδεντρα κλπ. Σήµερα, όλος αυτός ο πλούτος που κληροδοτήσαµε καταστρέφεται κι όλοι µας είµαστε µάρτυρες αυτής της οδυνηρής κατάστασης. Αρνητικές ήταν οι επιπτώσεις από την εφαρµογή του νόµου για τη διανοµή της γης σε όλη την παραλία, οδηγώντας τον τόπο σε συνταγµατικό χάος. Πρόκειται για ένα θέµα που σχετίζεται αδιάρρηκτα µε τη σωστή επίλυση του βασικού προβλήµατος της ιδιοκτησίας πάνω στη γη και που θα πρέπει να ληφθεί υπ όψη και η άποψη της χειµαρριώτικης κοινότητας, η οποία συναινετικά όλα αυτά τα χρόνια της µετάβασης οδηγήθηκε στην καλλιέργεια της γης ιδιοκτησία των προπάππων µας. Ασφαλώς, στο θέµα αυτό η σηµερινή σύναξη θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα, γιατί, πράγµατι, µονοπολεί το ενδιαφέρον της κοινότητας µας στην Αλβανία και στο εξωτερικό και δεν θα µπορούσε να επιλυθεί µη λαµβανόµενης υπ όψη της απόψεως του πληθυσµού της Χειµάρρας, σηµαντικού παράγοντα στη λήψη και την εφαρµογή των αποφάσεων.

4 3-Τουριστική ανάπτυξη Το πολεοδοµικό χάος, που έχει εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα, οδηγεί σε κατάρρευση τον τουριστικό κλάδο. Τα συµφέροντα ορισµένων οµίλων και η αδιαφορία των αρµοδίων θεσµών και ιδρυµάτων επιβαρύνουν από µέρα σε µέρα την κατάσταση και στην περιοχή της Παραλίας. εν θα µπορούσαµε να µην αναφέρουµε τις περιπτώσεις των «πιλοτικών» ζωνών, όπως στην Κακοµιά, Πόρτο Παλέρµο και Παλιάσα, όπου µε αφορµή δήθεν την τουριστική ανάπτυξη, ορισµένοι επιτήδειοι επιχειρούν να ιδιοποιηθούν µεγάλες επιφάνειες. Αλλά µε συνεχή αντίσταση, όπως στην περίπτωση του χωριού Νίβιτσα, θα ακυρωθεί κάθε άδικη απόπειρα που εποφθαλµεί την κατοχή ιδιοκτησιών. Από την άλλη, η ανάπτυξη του τουρισµού συνδέεται άµεσα µε προγράµµατα αναβάθµισης των υποδοµών και την εκπόνηση πολεοδοµικών µελετών για όλη την περιοχή. Για να γίνει πράξη όµως η ανάπτυξη αυτή, προϋπόθεση είναι η επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, επιστρέφοντας στο ιδιοκτησιακό καθεστώς που ισχύε πριν το Κυρίες και κύριοι Άποψή µου είναι ότι ασπίδα αυτής της στρατηγικής θα πρέπει να είναι το Σύµφωνο Σταθερότητας, το οποίο αποδέχτηκε κι εφήρµοσε και η αλβανική κυβέρνηση. Μόνο κατ αυτόν τον τρόπο θα µπορέσουµε να εφαρµόσουµε ρεαλιστικές πολιτικές και σύγχρονες αποτελεσµατικές πραχτικές προς το συµφέρον του λαού της Χειµάρρας. Προς αυτή την κατεύθυνση θα έπρεπε να αναφέρουµε τη συµβολή του ΟΑΣΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Πρεσβειών των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας, της Ελλάδας κλπ. Κάποιος, ίσως να αναρωτηθεί: «Έχουµε χρόνο για τέτοια επιτεύγµατα;». Φρονώ ότι ναι. Η Κοινότητα της Χειµάρρας διαθέτει το ανθρώπινο δυναµικό για την εφαρµογή των προγραµµάτων που θα εγγυηθούν την πολιτισµική συνέχεια και την µακρο-οικονοµική ανάπτυξη. Η σύναξη αυτή, για να αποδειχθεί αποτελεσµατική, θα πρέπει, αφού ακούσουµε τις ιδέες και τις απόψεις των δικών µας ανθρώπων, οι οποίοι διαπρέπουν σε διάφορους τοµείς της επιστήµης και της ζωής, να συγκροτηθεί η οµάδα πρωτοβουλίας της συνδιάσκεψης, η οποία θα ψηφιστεί και θα έχει αποστολή: 1-Το συντονισµό της εργασίας όλων των οµάδων που λειτουργούν στην Παραλία για την εφαρµογή των διαφόρων µελετών και σχεδίων.

5 2-Την ενοποίηση των κινήσεων ώστε να αναλαµβάνονται πρωτοβουλίες και να επιλύονται όλα τα προβλήµατα που ανακύπτουν στην Παραλία. Καταλήγοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω την κα. Μάρσι Ρις, την Πρέσβυ των ΗΠΑ για τη φροντίδα που επέδειξε για την διοργάνωση της συνδιάσκεψης και µέσω της κυρίας Πρέσβεως και την Κυβέρνηση των ΗΠΑ. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εκείνους που στήριξαν οικονοµικά τη συνδιάσκεψη και την οµάδα διοργάνωσης, η οποία έλαβε όλα τα µέτρα εκείνα που θα συµβάλλουν για την επιτυχή έκβαση της σύναξης αυτής. Επιτυχίες στη συνδιάσκεψη. Σας ευχαριστώ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΧΙΜΑΡΑΣ: ΟΙ ΠΟΡΟΙ, ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ. Καθηγ. ρ. Πρίαµος ΜΠΟΛΑΝΟΣ Περίληψη Η περιοχή της Χειµάρρας εκτείνεται στη Νοτιοδυτική Αλβανία. Είναι γνωστή και ως η Άνω Παραλία ή η Ριβιέρα της Αλβανίας. Το όνοµά της κατάγεται από αρχαίο οικισµό της Χαονίας, γνωστός από τον V αιώνα, µε το όνοµα Himaera. Όντας αυτόχθονες στα εδάφη τους, οι Χειµαρριώτες διακρίθηκαν για την αιώνια αντίσταση κατά των κατακτητών και κατά των αδικιών, για την εγκαθίδρυση του κράτους δικαίου και την εφαρµογή στην πράξη των ελευθεριών και των δηµοκρατικών δικαιωµάτων. Αν και διαθέτει καλές φυσικές, κλιµατικές και οικολογικές συνθήκες, η Χειµάρρα, δεν γνώρισε, ακόµη και σήµερα, την αναµενόµενη ανάπτυξη. Σήµερα, ο κάτοικος της Χειµάρρας καταναλώνει κατά µέσον όρο 110 Ευρώ υλικά αγαθά κατά κεφαλή το µήνα κι αξίζει να τονίσουµε ότι δεν µπορεί να γίνει καµιά σύγκριση µε την κατανάλωση κατά τη διάρκεια του κοµµουνιστικού καθεστώτος. Εν τω µεταξύ, για την αγορά τους, ο κάτοικος της Χειµάρρας διαθέτει έσοδα που δηµιουργούνται στην περιοχή µόνο 7 χιλιάδες λεκ, είτε κάτι παραπάνω από 2 δολλάρια κατά κεφαλή το µήνα. Το υπόλοιπο ποσό, γύρω στο 50% της κατανάλωσης καλύπτεται από χρηµατικά έσοδα που δηµιουργούνται εκτός της περιοχής, αλλά που καταναλώνονται εντός της.

6 Αν στηριχτούµε στις παραγωγικές δυνάµεις και τους άφθονους πόρους που κατέχει η Χειµάρρα για την ανάπτυξή της, υφίστανται όλες οι δυνατότητες να εξασφαλιστούν 18 χιλιάδες λεκ είτε 150 Ευρώ µηνιαίως κατά κεφαλή. Το γεγονός ότι σήµερα δεν έχουν γίνει πραγµατικότητα αυτοί οι δείκτες, έγκειται σε ένα ευρύτερο σύνολο εξωγενών παραγόντων, που δεν εξαρτούνται από τους Χειµαρριώτες όπως: η µη σωστή επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ακίνητης περιουσίας βάσει της αρχής της κληρονοµιάς, η µαζική έξοδος του εργατικού δυναµικού λόγω της µετανάστευσης που συν τοις άλλοις διαστρέβλωσε και τη δηµογραφική δοµή του πληθυσµού, η παρεµπόδιση των ξένων και ντόπιων χορηγών κι επενδυτών να επενδύσουν τα δικά τους χρήµατα για την πρόοδο της Χειµάρρας, η µη εφαρµογή της νοµοθεσίας «για τις ελεύθερες οικονοµικές ζώνες» και τις «παραχωρήσεις έργων», πράγµα που δεν διευκόλυνε τις ξένες επενδύσεις, η µη εφαρµογή ευνοϊκών µέτρων για τους ντόπιους επιχειρηµατίες, οι βασικές ελλείψεις στις υποδοµές κλπ. Η Χειµάρρα είναι µια πολύχρωµη ανθοδέσµη λουλουδιών, όπου όλοι µαζί οι Χειµαρριώτες συνθέτουν εκείνο που λέγεται Χειµάρρα «Το λουλούδι του Βιλαέτι». Για την ανάπτυξη και την ακεραιότητά της απαιτείται η δουλειά κάθε Χειµαριώτη, αλλά και όλων µαζί, ανεξάρτητα από τον τόπο διανοµής και τον χώρο εργασίας του. Μόνο µε πλήρη συναίνεση, εξασφαλίζοντας την κοινωνική αλληλεγγύη όλων των πολιτικών και κοινωνικών φορέων, των µη κυβερνητικών οργανώσεων και της κοινωνίας των πολιτών, θα µπορέσουµε να πετύχουµε την ανάπτυξη και την πρόοδο της Χειµάρρας, σε τέτοιο σηµείο που δύσκολα θα το οραµατίζονταν και θα το προέβλεπαν ακόµη και οι πλέον βαθυστόχαστοι οραµατιστές. Μόνο έτσι θα έχουµε εκπληρώσει την ιστορική µας αποστολή έναντι των µελλοντικών γενεών. Τουριστική ανάπτυξη της Χειµάρρας. Η κατάσταση, η προοπτική και προτάσεις Ηρακλής Γκιτσάλης, Ματίλντα Αντώνη Νάτσιου, Αινέας Κούµης, Στέφος Μάτος Οι εισηγητές αναλύουν την κατάσταση και τις τάσεις της ανάπτυξης του τουρισµού στην περιοχή της παραλίας του Ιονίου και στη Χειµάρρα. Στο πόνηµα εξετάζονται οι συνθήκες που θα πρέπει να πληροί η περιοχή της Χειµάρρας για την ανάδειξη του τουρισµού σε «ηγετική βιοµηχανία» µέσα από στρατηγικές που έχουν συνταχθεί, είτε µέσα από µελλοντικές

7 στρατηγικές. Τα στοιχεία που διαθέτουν οι τουριστικοί πράκτορες κάνουν λόγο ότι µελλοντικά στη Χειµάρρα θα υπάρξει ραγδαία άνοδος τους αριθµού των τουριστών. Έτσι, αν ο αριθµός των τουριστών τα τελευταία χρόνια κυµαίνονταν στις ανά τουριστική περίοδο, εντός του 2020 αυτός ο αριθµός θα ανέλθει σε , εκ των οποίων το 70% αναµένεται να είναι αλβανοί. Στο πόνηµα γίνονται αναφορές και συστάσεις για τις κατηγορίες των τουριστών που θα µπορούσαν να επισκεφτούν τη Χειµάρρα, στις σηµερινές δυνατότητες σε καταλύµατα και τις παρεχόµενες υπηρεσίες στα πλαίσια των µεσογειακών αγορών. Επίσης γίνεται αναφορά στο είδος τουρισµού που θα µπορούσε να παράσχει η περιοχή του τουρισµού ηλιοθεραπείας και θαλάσσης, του οικοτουρισµού και του πολιτιστικού τουρισµού, προσδίδοντας σηµασία στην ανάπτυξη του σταθερού τουρισµού. Οι εισηγητές προσδίδουν σηµασία και στους ανασταλτικούς παράγοντες για την ανάπτυξη του τουρισµού στην περιοχή, εµµένοντας ιδιαίτερα στο µη κατοχυρωµένο ιδιοκτησιακό καθεστώς που έχει άµεση σχέση µε την ανάπτυξη του τουρισµού. Επίσης σηµαντικό είναι και το αναπτυξιακό πρόγραµµα της περιοχής, το οποίο θα πρέπει να λάβει υπόψη τις αντιλήψεις περί οικονοµικής ανάπτυξης, το σεβασµό των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος και τον εκµηδενισµό των αρνητικών παραγόντων. Η εµπειρία της Βελιπόγια για την ανάπτυξη του τοπικού τουρισµού Ismail Beka, GTZ Ο εισηγητής ενηµερώνει το ακροατήριο σχετικά µε την εµπειρία της εργασίας του GTZ στην περιοχής της Βελιπόγια, εξετάζοντας ιδιαίτερα την ανάπτυξη του τουρισµού σ αυτή την περιοχή ως παράδειγµα γενίκευσης και σε άλλες τουριστικές περιοχές. Η Ανάλυση SWOT (τα ισχυρά σηµεία, τα αδύνατα σηµεία, οι δυνατότητες, οι κίνδυνοι) που εφαρµόστηκε µε εκπροσώπους όλων των οµίλων των συµφερόντων έφερε στο φως τις απόψεις τους για την κατάσταση και τους τρόπους που προτείνουν για την επίλυση των δυσκολιών. Πάνω σ αυτή τη βάση, το GTZ έχει αναλάβει και πρωτοβουλίες που στοχεύουν την τµηµατική βελτίωση αυτών των αδυναµιών, όπως π.χ. η έκδοση του δελτίου «Ενηµέρωση για τον τουρισµό στη Βελιπόγια», το πρόγραµµα για την καθαριότητα της περιοχής της πλαζ στη Βελιπόγια, το πρόγραµµα γεωργικής αγοράς που αντιπροσωπεύει µια απλή αγορά όπου οι αγρότες παραγωγοί πωλούν τα δικά τους νωπά

8 προϊόντα, η καµπάνια PR (Public relations) ως πολύ σηµαντική καµπάνια για παροχή ενηµέρωσης, καθώς και η πρόταση για το πρόγραµµα PPP από κοινού µε την Κοινότητα Βελιπόγια και τους ντόπιους επιχειρηµατίες για το περιβάλλον (τον καθαρισµό των απορριµµάτων, τις αποχετεύσεις και τα κοινοτικά λουτρά). Η Γεωργία στη Χειµάρρα και την Παραλία η κατάσταση και προτάσεις για το µέλλον Καθηγ. ρ. Αρτάν Γκίκα, όκτορας ηµήτρης Παναγιώτης, Αν. Καθηγ. Θανάσης Ρούτσης, Αν. Καθηγ. Χριστάκης Γιώργης Περίληψη Η γεωργία, µαζί µε τον τουρισµό είναι από τους βασικούς αναπτυξιακούς κλάδους της οικονοµίας της Χειµάρρας. Στην εισήγησή τους οι εισηγητές αναλύουν την κατάσταση και τις προοπτικές ανάπτυξης της γεωργίας στην περιοχή της Χειµάρρας και της παραλίας ευρύτερα. Ξεχωριστή θέση κατέχει η καλλιέργεια των ελαιόδεντρων, η οποία, µαζί µε τον τουρισµό, θεωρούνται συγκριτικά πλεονεκτήµατα σε σχέση µε τις υπόλοιπες περιοχές της Αλβανίας. Το ελαιόλαδο είναι από τα βασικά προϊόντα της περιοχής, περιζήτητο και στη ντόπια αγορά, αλλά και για εξαγωγές. Η ποιότητα είναι ο βασικός δείκτης αυτού του προϊόντος, γι αυτό και προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους παραγωγούς, αλλά κι από τις µονάδες επεξεργασίας. Η ποιότητα, εξαρτούµενη από πολλούς παράγοντες, είναι εκείνη που θα παίξει σηµαντικό ρόλο για τις τιµές και την αξία της αγοράς. Σήµερα το ελαιόλαδο ανήκει στα προϊόντα, γύρω από τα οποία υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον και µεγάλη συζήτηση παγκοσµίως για τις µορφές και τους δείκτες πιστοποίησης. Έτσι, το ελαιόλαδο της Χειµάρρας, έχοντας ένα ισχυρο πιστοποιητικό ποιότητας, θα µπορέσει να αντέξει και να αναδειχθεί στην παγκόσµια αγορά, η οποία έχει τους δικούς της κανόνες ανταγωνισµού. Η αύξηση των εξαγωγών του προϊόντος θα έχει θετικό αντίκτυπο και προς την ξένη, αλλά και προς την εγχώρια αγορά, πράγµα που θα δηµιουργήσει κίνητρα για τους παραγωγούς. Συν τοις άλλοις, σηµασία έχει και η αύξηση των υποπροϊόντων υψηλής αξίας από το ελαιόλαδο, όπως π.χ. τα αρωµατικά έλαια, αξιοποιώντας τις ιδιότητες etero-vajore της περιοχής, όπως της ρίγανης, βασιλικού, rozmarines. Η επεξεργασία της pastes της ελιάς είτε του

9 σαπουνιού µε ελαιόλαδο, θα ήταν µια πρόταση για την αύξηση των αξιών που θα αποκοµίζαµε απ αυτή την καλλιέργεια. Τα άλλα φρουτόδεντρα είναι επίσης περιουσία που θα πρέπει να εξεταστεί µε ενδιαφέρον. Στους αµπελώνες και την αύξηση της ποιότητας του κρασιού και της ρακής θα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή οι κάτοικοι της παραλίας, αφού πρόκειται για βασικά ποτά που έχουν άµεση σχέση µε την τουριστική ανάπτυξη, βασικός κι αυτός αναπτυξιακός κλάδος για την οικονοµία της Χειµάρρας κι όλης της παραλίας. Τα νοικοκυριά έχουν αισθανθεί τελευταία το µαρασµό του κλάδου των εσπεριδοειδών. Στο πόνηµα γίνεται εκτενή αναφορά στους τρόπους και τα µέτρα που θα πρέπει να εφαρµοστούν, ώστε να αντικασταθούν οι πορτοκαλιές και οι λεµονιές που τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί µεγάλες ζηµιές. Και η κτηνοτροφία ανήκει στους βασικούς κλάδους, αφού τα προϊόντα και υποπροϊόντα της διακρίνονται για υψηλές διαιτολογικές ιδιότητες και είναι πλούσια σε πρωτεϊνες. Το γάλα και το τυρί είναι δύο από τα προϊόντα, στα οποία θα πρέπει να δοθεί η δέουσα σηµασία, αν αναλογιστεί κανείς ότι έχουν µεγάλη ζήτηση κατά την διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Επίσης το µέλι ανήκει στα προϊόντα που χρήζουν διαφήµισης, γιατί διατηρεί υψηλές αξίες σε όλη την παραλία. Κάνοντας σωστή εκτίµηση και σωστή χρήση αυτών των προϊόντων, δηµιουργούνται σταθερές βάσεις για την ανάπτυξη του οικοτουρισµού σε όλη την περιοχή της παραλίας. Στην εισήγηση γίνεται αναφορά και για τα µειονεκτήµατα της γεωργικής παραγωγής. Για τους εισηγητές, «γόρδιος δεσµός» παραµένει η επίλυση του θέµατος των ιδιοκτησιών, σοβαρό εµπόδιο για την οικονοµική ανάπτυξη της περιοχής. Επίσης, στην εισήγηση τονίζεται ότι κερδίζει έδαφος η ιδέα για τη δηµιουργία συνεταιρισµών µε βάση τα νοικοκυριά, που δεν θα έχει τις ιδιότητες των σοσιαλιστικών συνεταιρισµών, αλλά που θα αυξήσει την αποτελεσµατικότητα της γεωργικής παραγωγής στη Χειµάρρα και την ευρύτερη περιοχή της παραλίας. Σχέδιο ιδέα για την ανάπτυξη του σύγχρονου τουρισµού στον ευρύτερο παραλιακό χώρο «Λογαράς Παλιάσα ρυµάδες» Ν. Πάνος, Σ. Θεοδωριάνης, Ρ. Κονόµης, Α. Φράσερι, Κ. Γιώργη, Π. Πάνος Περίληψη

10 Ο παραλιακός χώρος «Λογαράς Παλιάσα Χειµάρρα» είναι από τις πιο όµορφες και πιο ενδιαφέρουσες περιοχές της Ριβιέρας του Ιονίου. Ο εν λόγω χώρος ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη φυσική τελειότητα, µε µεγάλες αισθητικές και οικονοµικές αξίες για την τουριστική ανάπτυξη. Σ αυτή την ανακοίνωση, παράλληλα µε την εκτίµηση των συνολικών τουριστικών πόρων, απεικονίζονται περιληπτικά τα αποτελέσµατα της σηµερινής γενικής οικονοµικο-κοινωνικής διάγνωσης της περιοχής, προτείνοντας συνάµα και λεπτοµερή πλατφόρµα της ανάπτυξης και της διαχείρισης για το κοντινό και το απώτερο µέλλον στη µορφή ενός Σχεδίου Ιδέας. Η καταγραφή του γενικού τουριστικού δυναµικού της περιοχής, συµπεριλαµβάνει και τους φυσικούς πόρους (ανάγλυφο, κλίµα, υδρογραφία, τοπία κλπ) και την ιστορική-πολιτισµική κληρονοµιά (αρχαίοι οικισµοί, µονές, εκκλησίες, πολιτιστικές παραδόσεις κλπ). Στο πόνηµα γίνεται αναφορά στις σηµερινές περιβαλλοντικές συνθήκες της περιοχής, καθώς και στη γενικότερη κοινωνική και οικονοµική ανάπτυξή της. Αυτές οι σηµαντικές πτυχές µελετούνται σε αµοιβαία αλληλεπίδραση ανάµεσά τους, αλλά και οριοθετηµένες από τις νοµικές πολιτικές που σχετίζονται µε το θέµα της ιδιοκτησίας πάνω στη γη. Η µη επιστροφή της γης στους νόµιµους κατόχους της τα τελευταία 15 χρόνια, έχει οδηγήσει σε εντατικά µεταναστατευτικά κύµατα τον ενεργό πληθυσµό, προκαλώντας κατ αυτόν τον τρόπο δηµογραφικά και κοινωνικά προβλήµατα ιδιαίτερα οξυµένα. Σαν συνέπεια, η σηµερινή περιβαλλοντική εικόνα της περιοχής παρουσιάζεται αρκετά ανησυχητική και προβληµατική. Υπάρχουν ζηµιές στις καλλιεργηµένες εκτάσεις, αλλά και βλάβες στο αρδευτικό δίκτυο. Αυτή η ασυνήθιστη κατάσταση επιφέρει την αλλαγή και την υποβάθµιση σε ευρεία κλίµακα της βιοποικιλίας. Στα αγροτικά νοικοκυριά διαπιστώνονται ζηµιές και βλάβες στις κατοικίες, τους δρόµους, τα πολιτιστικά µνηµεία, λόγω της µη συντήρησης και της εγκατάλειψής τους. Των νέων οικοδοµών δεν προηγούνται ξεκάθαρα σχέδια και προγράµµατα ανάπτυξης και διαχείρισης. Η σηµερινή πολεοδοµική κατάσταση µε την παντελή έλλειψη δικτύου αποχέτευσης και διαχείρισης των αστικών υδάτων, συγκέντρωσης κι επεξεργασίας των απορριµµάτων, την έλλειψη ολοκληρωµένου δικτύου εφοδιασµού µε πόσιµο νερό, τον ανεπαρκή φωτισµό κλπ., αναδεικνύουν µια κατάσταση αρκετά προβληµατική για όλη την περιοχή. Η αστική ρύπανση σε µια περιοχή όπου είναι έντονα τα καρστικά φαινόµενα, συνοδεύεται µε ισχυρή κι ιδιαίτερα αισθητή επίδραση στη γενικότερη ρύπανση του φυσικού περιβάλλοντος και ιδάιτερα του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής.

11 Στην πλατφόρµα που προτείνεται και που έχει τη µορφή Σχεδίου Ιδέας, συµπεριλαµβάνονται σειρά συγκεκριµένων και σύγχρονων µέτρων για την περιοχή «Λογοράς-Παλιάσα- ρυµάδες» για την ανάπτυξη τουρισµού υψηλού επιπέδου και σύνθετου του είδους: balnear-ekologjik- Agroturiëem. Η περιβαλλοντική αποκατάσταση και η πλατφόρµα για σταθερή οικονοµικο-κοινωνική ανάπτυξη του παραλιακού χώρου Σπήλαιο Χειµάρρα (Ιόνιο Πέλαγος). Ν. Πάνος, Σ. Θεοδωριάνης, Β. Μουστάκης, Μ. Σαντζάκου, Π. Μπολάνος, Χ. Χάσκο, Θ. Μπολάνος Ο θαλάσσιος κόλπος του Σπήλαιου-Χειµάρρας, όσον αφορά στις υδροµορφολογικές διαστάσεις και τις φυσικές αξίες, αποτελεί µία από τις πιο όµορφες και σηµαντικότερες ζώνες της Παραλίας. Κατά µήκος της ανατολικής ακτής αυτού του µεγάλου θαλάσσιου κόλπου, εκτείνεται η ανοιχτή και λευκή-χαλικώδη πλαζ του Σπήλαιου, καθώς και ένα από τα σηµαντικότερα αστικά διαµερίσµατα της πόλης της Χειµάρρας. Στο βόρειο τµήµα αυτού του παραλιακού χώρου του Ιονίου βρίσκεται και η εκβολή του Ρυακιού του Σπήλαιου. Η υδροφόρος λεκάνη αυτού του ρυακιού, συσσωρεύει τα νερά όλων των πλαγιών των βουνών που περιστοιχίζουν την περιοχή. Αυτή η λεκάνη µε έκταση F=12,5 χλµ 2 έχει ως ιδιοµορφία το έντονο ορεινό ανάγλυφο. Όσον αφορά στα υψοµετρικά µεγέθη, αυτά αρχίζουν από το µηδενικό υψόµετρο της θάλασσας στην παραλία (όπου βρίσκεται και η εκβολή του ρυακιού) και αγγίζουν τα 1200 έως 1300 µέτρα. Χαρακτηριστική ιδιότητα της υδροφόρου λεκάνης του Ρυακιού του Σπήλαιου είναι η µεγάλη ένταση των ατµοσφαιρικών βροχοπτώσεων. Οι µέγιστες βροχοπτώσεις ανά 24-ωρο, υπολογιζόµενες µε δείκτη ασφάλειας p=1% σ αυτή τη λεκάνη, προκύπτουν στην τιµή των 400 mm και συγκαταλέγονται στις πιο υψηλές τιµές της αλβανικής επικράτειας. Οι εντατικές βροχοπώσεις, το επικλινές του εδάφους, η λιγοστή xλωρίδα κ.α. στην υδροφόρο λεκάνη του Ρυακιού του Σπήλαιου, ευνοούν σε µεγάλο βαθµό την εµφάνιση των µέγιστων υδάτινων ροών. Moduli της µέγιστης υδάτινης ροής, υπολογιζόµενο µε δείκτη ασφάλειας p=1% σ αυτή τη λεκάνη, προκύπτει 12 m 3 /sek km 2. Η εντονη ροή, συχνά προκαλεί µέγιστες καταστροφικές πληρότητες και πληµµύρες, διάβρωση και καθίζηση, καθώς και µεταφορά αδρανών υλικών. Αυτό επιφέρει ως συνέπεια την υποβάθµιση του γεωγραφικού

12 τοπίου και την έντονη ερήµωση των ευρύτερων ζωνών του κόλπου. Σ αυτά τα πλαίσια θα αναφέρουµε τις µέγιστες πληρότητες του Φεβρουαρίου 1935, του Οκτωβρίου 1964 κλπ., που προκάλεσαν πληµµύρες και σηµαντικές βλάβες στη λεκάνη και στην πόλη του Σπήλαιου. Λαµβάνοντας υπόψη κι εκτιµώντας το σύνολο των ειδικών περιβαλλοντικών συνθηκών της υδροφόρου λεκάνης του Ρυακιού Σπήλαιου-Χειµάρρας, φρονούµε ότι πληρεί όλους τους όρους για να θεωρηθεί ειδικό φυσικό αντικείµενο υψηλού βαθµού επικινδυνότητας και γι αυτό το λόγο θα έπρεπε να είχε αποκτήσει το επίσηµo καθεστώς των προστατευόµενων φυσικών εδαφών. Παράλληλα µε την εκτίµηση των περιβαλλοντικών συνθηκών του Κόλπου του Σπήλαιου-Χειµάρρας καθώς και των γύρω φυσικών χώρων, στην εν λόγω ανακοίνωση προτείνονται σειρά µέτρων που έχουν χαρακτήρα αποτιµητικό, ιδεο-προγραµµατικό και παρεµβατικό για την περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής ώστε, να εξασφαλιστεί σταθερή οικονοµικοκοινωνική ανάπτυξη. Η εξακρίβωση, η εκτίµηση και οι δυνατότητες χρήσης της ανανεώσιµης ενέργειας στην παραλία του Ιονίου Σ. Θεοδωριάνης, Ν. Πάνος, Π. Μπερµπέρης, Ρ. Αλέτι, Β. Μουστάκης, Μ. Ράπος Τα τελευταία χρόνια, στη χώρα µας διαφαίνεται ξεκάθαρα η αυξανόµενη τάση για την αξιοποίηση και την ανάπτυξη του θερινού ή του χειµερινού τουρισµού. Σ αυτά τα πλαίσια, ως προς τις τουριστικές αξίες και οµορφιές, η Ριβιέρα του Ιονίου Πελάγους κατέχει ιδιαίτερη θέση. Ο αριθµός των θαµώνων, ντόπιων και ξένων, έχει πολλαπλασιαστεί από χρόνο σε χρόνο, πράγµα που υποκινεί το ενδιαφέρον για επενδύσεις στον τουρισµό, τον ξενοδοχειακό τοµέα και τις υπηρεσίες. Παράλληλα, η απαίτηση για ποιοτικό τουρισµό έφερε στην επιφάνεια βασικές ελλείψεις στον τοµέα των υποδοµών, ελλείψεις στο δηµόσιο σύστηµα προστασίας και καλής συντήρησης του περιβάλλοντος, ελλείψεις στο νοµοθετικό πλαίσιο κλπ., γεγονός που θέτει σε κίνδυνο και προκαλεί βλάβες σε σύντοµο χρονικό διάστηµα στις τουριστικές αξίες. Η ραγδαία αύξηση των χρηστών ηλεκτρικής ενέργειας καθιστά πιο έντονη την ανάγκη εξασφάλισης πηγών ενέργειας. Για τη βελτίωση του ενεργειακού ισοζυγίου, παράλληλα µε τον εφοδιασµό από το εθνικό σύστηµα παροχής που ήταν και παραµένει και στο µέλλον βασικός προµηθευτής για όλη την περιοχή, η προσοχή θα πρέπει να

13 στραφεί και προς τις εναλλακτικές πηγές, κυρίως τις ανανεώσιµες. Στην έρευνα απεικονίζονται εκτιµήσεις, που στηρίζονται σε δικές µας µετρήσεις για τις ενεργειακές δυνατότητες που δηµιουργούνται από την εκµετάλλευση των υδάτινων πόρων, την ηλιακή ενέργεια, την ενέργεια του ανέµου και την ενέργεια που παράγεται από τη βιοµάζα. Στην έρευνα αναλύεται η ενεργειακή κατάσταση στην παραλιακή περιοχή Λογαρά- ρυµάδες-χειµάρρα, οι πηγές, οι ανάγκες και η σηµερινή κάλυψή τους, οι προβλέψεις για την µελλοντική ανάπτυξη, οι πόροι και οι δυνατότητες της περιοχής για την εκµετάλλευση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον περισσότερο στις ανανεώσιµες πηγές. Για το µέλλον εναπόκειται να υπάρξει µία ιεράρχιση στην επιλογή προτεραιοτήτων εκµετάλλευσης των ανανεώσιµων πηγών ενέργειας ώστε να αξιοποιηθούν αυτές οι πηγές, κάνοντας ταυτοχρόνως αποτελεσµατική οικονοµική διαχείριση. Σκέψεις για τη συγκρότηση της υγειονοµικής υπηρεσίας στην περιοχή της Χειµάρρας ρ. Νίκος Νεστούρης, όκτορας Σωτήρης ηµολέας. ρ. Γιάννης Γκιόκας, Τωµάς Κουµίου Αντικείµενο της εισήγησης είναι η ιστορική αναδροµή και οι σχετικές απόψεις που συνδέονται µε την πορεία και τη συγκρότηση της υγειονοµικής υπηρεσίας στην περιοχή της Χειµάρρας. Οι εισηγητές δίνουν ένα εξαντλητικό πλαίσιο του ανθρώπινου δυναµικού στην περιοχή της Χειµάρρας σε όλους τους κλάδους της ιατρικής τους πτυχιούχους ιατρούς, αλλά και τους λαϊκούς, τους νοσηλευτές, φαρµακοποιούς και τους ειδικούς διαφόρων ειδικοτήτων. Η πολυετής εµπειρία της λαϊκής ιατρικής που στηρίζεται στην πείρα και τη χρήση των ιατρικών φαρµάκων, η ανάπτυξη της ιατρικής µέσα στο χρόνο, που καταδεικνύουν και σ αυτόν τον τοµέα το µέγιστο ενδιαφέρον των Χιµαριωτών για την παιδεία, είναι αντικείµενο µελέτης σ αυτή την εισήγηση, αναφερόµενοι και σε συγκεκριµένα ονόµατα που διακρίθηκαν στους αντίστοιχους τοµείς, µη αγνοώντας ούτε τους ονοµαστούς ιατρούς, αλλά ούτε και τους νεότερους στον τοµέα της ιατρικής. Οι εισηγητές αναφέρονται στην ανάπτυξη της ιατρικής ανά τους αιώνες, αποδίδοντας ιδιαίτερη σηµασία στις εξελίξεις των τελευταίων ετών.

14 Υπό την οπτική γωνία αυτή εκείνοι προτείνουν και µία στρατηγική για την ανάπτυξη του υγειονοµικού συστήµατος, λαµβάνοντας υπόψη τις νέες τάσεις της οικονοµικής ανάπτυξης της περιοχής, όπως π.χ. η προτεραιότητα στην τουριστική ανάπτυξη, η αύξηση του µέσου όρου ηλικίας των µόνιµων κατοίκων της περιοχής και η τυπολογία των ασθενειών στην περιοχή. Προτείνεται επίσης η δραστηριοποίηση της υγειονοµικής υπηρεσίας σε άµεση συνάρτηση µε τον τουρισµό, εστιάζοντας την προσοχή στις υγειονοµικές αξίες του κλιµατικού τουρισµού, του οικοτουρισµού και του ορεινού τουρισµού. Επίσης, προτείνεται και η µέγιστη χρήση της ηλιοθεραπείας, της υδροθεραπείας, των αµµολούτρων, των µασάζ και της φυσικής σφυρηλάτησης. Ειδική θέση στην εισήγηση κατέχει και η πρόταση για την οργανωτική συγκρότηση της υγειονοµικής υπηρεσίας, συγκεντρώνοντας τις εξειδικευµένες υπηρεσίες και αποκεντρώνοντας τις υπηρεσίες πρωτοβάθµιας υγειονοµικής εξυπηρέτησης. Ο κίνδυνος υποβάθµισης του περιβάλλοντος και η σύνταξη µίας στρατηγικής για την προστασία της παραλίας της Χειµάρρας Μηχανικοί Κοσµάς Κοτσάνης, Γκέντι Κρεµύδας, Νιχάτ Ντραγκότι Γενική ιεύθυνση ασικής Υπηρεσίας Η παράκτια περιοχή του νότου διαθέτει φυσικό πλούτο και βιοποικιλία, καθώς επίσης πολιτιστικούς παραδοσιακούς και αρχαιολογικούς θησαυρούς που πρέπει να διατηρηθούν και να γίνει σώφρων χρήση τους προς το συµφέρον όλης της περιοχής. Η περιοχή της Χειµάρρας βρίσκεται σε µία έκταση εκταρίων. Αποτελείται από µία ποικιλία οικοσυστηµάτων, συµπεριλαµβανοµένων δασών, λιβαδιών, ελαιώνων, βραχωδών ακτών, εκβολών ποταµών και χειµάρρων. Μερικές οικολογικά σηµαντικές περιοχές είναι ακόµη παρθένες και χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα από τη διοίκηση, τόσο την τοπική όσο και την κεντρική, ειδικά όσον αφορά στην διαφύλαξή τους και στην βιώσιµη χρήση τους. Τα χωριά ρυµάδες, Παλάσσα, Βουνό, Χειµάρρα, Κηπαρό, Κούδεσι, Πήλιουρι, Ηλιάσι έχουν πλήθος παραδοσιακών, πολιτιστικών, αρχαιολογικών και ιστορικών θησαυρών που πρέπει να οριοθετηθούν και να διαφυλαχθούν. Αυτή η κληρονοµιά δηµιουργεί ευκαιρίες για την ανάπτυξη της περιοχής της Χειµάρρας, δεδοµένης µάλιστα της αναπτυσσόµενης αγοράς για τουρισµό και για δραστηριότητες οικολογικού τουρισµού.

15 Η µελλοντική ανάπτυξη της περιοχής συνυφαίνεται µε την παρούσα κατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και την διατήρησή του, καθώς και τη δυνατότητά του να απορροφήσει τις συνέπειες των ανθρώπινων αναπτυξιακών δραστηριοτήτων. Τα περιβαλλοντικά θέµατα της περιοχής έχουν τόσο την οικολογική, όσο και την κοινωνικοοικονοµική πτυχή τους. Θα πρέπει να προσδιορισθούν και να εφαρµοσθούν για αυτά προσήκοντα µέτρα συντήρησης από την τοπική αυτοδιοίκηση, µε τη στήριξη των κέντρων λήψης απόφασης στα διάφορα επίπεδα. Υπάρχει έντονη ανάγκη συντονισµού µεταξύ των ενδιαφεροµένων θεσµών και µερών, προκειµένου να εφαρµοσθούν και να υλοποιηθούν επιτυχώς δραστηριότητες που αποσκοπούν στη συντήρηση της φύσης. Η παράκτια περιοχή της Χειµάρρας χρειάζεται πρόγραµµα δράσης για την προστασία της βιοποικιλίας και την οριοθέτηση των διαφόρων προστατευοµένων περιοχών, ανάλογα µε τις οικολογικές συνθήκες και τις απαιτήσεις για βιώσιµη χρήση. Η διατήρηση της φύσης θα πρέπει να χρησιµεύει ως οδηγός αρχή για τον εντοπισµό των δυνητικών τουριστικών δραστηριοτήτων και των παρεµβάσεων υποδοµής που θα έχουν τις ελάχιστες δυνατές συνέπειες στον πλούτο βιοποικιλίας της περιοχής και θα διατηρούν το φυσικό τοπίο, τα διάφορα οικοσυστήµατα και τα πρότυπα χρήσης γης. Η υποβάθµιση της φύσης δηµιουργεί πραγµατικές ανησυχίες για τη περιοχή της Χειµάρρας και γι αυτό είναι σηµαντικό ο καθένας να εργασθεί στην κατεύθυνση µίας βιώσιµης κοινωνικοοικονοµικής ανάπτυξης της περιοχής. Η οικονοµική ανάπτυξη της περιοχής θα συνεχίσει να προωθεί την µετανάστευση προς αυτήν. Τούτο θα οδηγήσει σε αυξηµένα πληθυσµιακά νούµερα µε υψηλότερες απαιτήσεις για στέγαση και για φυσικούς πόρους. Η διαδικασία αστικοποίησης αυτών των περιοχών συνδέεται στενά µε περιβαλλοντικές συνέπειες και γι αυτό η επιτυχηµένη µελλοντική ανάπτυξη ασφαλώς χρειάζεται την εκπόνηση και εφαρµογή υγιών περιβαλλοντικών πολιτικών, κατά τρόπο που να ισορροπεί την κοινωνικοοικονοµική ανάπτυξη µε τις απαιτήσεις για την προστασία της βιοποικιλίας και της φύσης. Η παιδεία στη Χειµάρρα: το σχολείο και η κατάστασή του Καθήκοντα για το µέλλον Μάρκος Γκικόπουλης, Λεωνίδας Πρίφτης

16 Οι εισηγητές επικεντρώνονται σε ορισµένες πτυχές της ιστορίας και της παιδείας στην περιοχή της Χειµάρρας, φέρνοντας ενδιαφέροντα στοιχεία για τις εξελίξεις των τελευταίων ετών και προτείνοντας διεξόδους. Η εισήγηση καταγράφει τα επιτεύγµατα στην ανάπτυξη της περιοχής, αρχής γενοµένης µε το πρώτο γνωστό σχολείο που άνοιξε στη σηµερινή επικράτεια της Αλβανίας το Η ιστορία του ελληνικού, αλλά και του αλβανικού σχολείου, εξετάζονται κι αναλύονται σ αυτή την εισήγηση συµβάλλοντας κατ αυτόν τον τρόπο και στην πολεµική που αναπτύσσεται γύρω απ αυτό το θέµα. Εξετάζονται λεπτοµερώς οι περίοδοι ανάπτυξης της παιδείας µε αποκορύφωµα τα τελευταία χρόνια του 20ου αιώνα, τα οποία προκάλεσαν και ζηµιές στις σχολικές υποδοµές, αλλά και µείωση του επιπέδου διδασκαλίας. Η ανάλυση που γίνεται αναφέρεται και σε καθήκοντα που προβάλλονται για τη βελτίωση της εκπαίδευσης στη Χειµάρρα. Οι εισηγητές συστήνουν ότι οι προοπτικές οικονοµικής ανάπτυξης απαιτούν ώστε στη Χειµάρρα ν ανοίξει τουριστική περιφερειακή σχολή. Επίσης, συστήνεται και η ενσωµάτωση των νέων, προερχόµενων από τις βορειοανατολικές περιοχές της Αλβανίας που εργάζονται στη Χειµάρρα, λόγω της χαµηλής κατάρτισής τους. Όλα θα εξαρτηθούν και από την εκπαιδευτική πολιτική του κράτους, αλλά ειδικό ρόλο θα παίξει και το εκπαιδευτικό προσωπικό που ασχολείται µε τη διαπαιδαγώγιση και τη διδασκαλία των µαθητών. Η καλή εκπλήρωση αυτής της φιλοσοφίας απαιτεί την ψυχική, µεθοδικο-διδακτική και επιστηµονική αφιέρωση των δασκάλων. Ειδικότερα, οι δάσκαλοι θα πρέπει να δουν τον εαυτό τους ως διορατικοί διανοούµενοι, συνεχιστές της παράδοσης των προκατόχων τους υπό νέες συνθήκες και ενώπιον νέων προκλήσεων. Μερικές συστάσεις για την άνοδο της αποτελεσµατικότητας του µάρκετιγκ στην περιοχή της Χειµάρρας εκ µέρους του ήµου Χειµάρρας Σταύρος ΜΑΡΚΟΣ Περίληψη Στην εισήγηση απεικονίζονται ορισµένες προτάσεις προς την τοπική διοίκηση και την κοινότητα της Χειµάρρας µε στόχο την προβολή της περιοχής. Έτσι, προτείνεται η ίδρυση ενός Συµβουλευτικού Φόρουµ στο

17 ήµο και σε κάθε κοινότητα χωριού, στη µορφή του Συµβουλίου των Σοφών βάσει της χειµαρριώτικης πείρας. Ο ήµος της Χειµάρρας πρέπει να προκηρύξει διαγωνισµό µε όλες τις χειµαριώτικες κοινότητες ώστε να επιλεγεί και να αποφασιστεί όσο το δυνατόν συντοµότερο το έµβληµα και η σηµαία του. Η Χειµάρρα έχει προσωπικότητες διεθνούς εµβέλειας και ως εκ τούτου θα πρέπει να γίνουν προτάσεις στο ήµο Χειµάρρας για την απονοµή του τίτλου «Επίτιµος ηµότης» σε όλους εκείνους που προσπάθησαν να κρατήσουν ψηλά το όνοµα και την υπόληψη του Χειµαρριώτη όπως στην Αλβανία, έτσι και ανά τον κόσµο σε δύσκολους καιρούς και στιγµές της ιστορίας. Επίσης, η Χειµάρρα και το κάθε χωριό θα πρέπει να έχει το µουσείο της, στο οποίο θα απεικονίζονται οι πραγµατικές αξίες ανά τους αιώνες και θα πρέπει επίσης ν αρχίσει η αρχειοθέτηση των ιστορικών αξιών µέσα από φωτογραφικό υλικό και την καταγραφή του έγγραφου ιστορικού υλικού. Συν τοις άλλοις, το κάθε σπίτι στα χωριά της Χειµάρρας, έχει και συντηρεί τις δικές του πολιτιστικές, τουριστικές και ιστορικές αξίες. Γι αυτό το λόγο ο ήµος Χειµάρρας θα πρέπει να καταγράψει και να εξασφαλίσει χρηµατοδοτήσεις για τη διαφύλαξη, τη µελέτη και την αναστήλωση αυτών των σπιτιών και µε δικά του κονδύλια, αλλά και µε χορηγίες ξένων και ντόπιων. Θα πρέπει να δηµιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, ώστε τα ΜΜΕ της Χειµάρρας να έχουν προσβάσεις και συνεργασίες και το web-site Himarrior να αναδειχτεί ως σηµείο συνάντησης όλων των Χειµαρριωτών σε κάθε σηµείο του πλανήτη. Επίσης, θα πρέπει να εξασφαλιστούν χρηµατοδοτήσεις για την αποτελεσµατική λειτουργία της τοπικής τηλεόρασης στη Χειµάρρα. Επίσης, προτείνεται ο ορισµός µιας ηµέρας κι ενός χώρου όπου θα έχουν τη δυνατότητα να συγκεντρώνονται (το αντάµωµα των Χειµαρριωτών) όλοι οι Χειµαρριώτες και θα έχουν τη δυνατότητα όχι µόνο να αναταµώνουν, αλλά και να ανταλλάξουν τις απόψεις τους για την πρόοδο της περιοχής. Να συνδυαστεί η έναρξη της τουριστικής περιόδου µε την γιορτή της ελιάς και να θεωρηθούν γεγονότα εθνικής προβολής τα δύο βασικά προϊόντα της περιοχής. Θα πρέπει να γίνουν συγκεκριµένα βήµατα για τον Τουριστικό Οδηγό της Χειµάρρας και να υποστηριχτεί ο ήµος Χειµάρρας για την τοποθέτηση στα κοινοτικά της όρια τρίγλωσσων πινακίδων (αλβανικά, ελληνικά κι αγγλικά), µέσω των οποίων θα διαφηµίζεται ο πολιτισµός και οι ιστορικές αξίες της περιοχής της Χειµάρρας. Η αποκέντρωση της Χειµάρρας από την Αυλώνα και τους Αγίους Σαράντα θα πρέπει να εξεταστεί και ως µέσο για την καλύτερη εξυπηρέτηση

18 των δηµοτών. Εξετάζοντας τις ιστορικές, εδαφικές, πολιτισµικές, θρησκευτικές και κοινοτικές αξίες προτείνεται στις τοπικές διοικητικές αρχές να δουν µε προτεραιότητα την ένωση του ήµου Χειµάρρας και της Επαρχίας Λουκόβου σε ενιαία διοικητική µονάδα, ώστε ο ήµος Χειµάρρας να αποκτήσει το καθεστώς της Περιφέρειας. Η χειµαρριώτικη διασπορά, σε συνεργασία µε το ήµο της Χειµάρρας θα πρέπει να καταρτίσουν την ενιαία ληξιαρχική κατάσταση των Χειµαρριωτών. Αυτό θα εξυπηρετούσε πάνω απ όλα την αρµονία και θα δηµιουργούσε τη δυνατότητα σε κάθε Χειµαρριώτη να νιώθει ισότιµος στο σπίτι και τη γη του. Μια έρευνα για την οικονοµική, κοινωνική και τουριστική προοπτική της περιοχής της Χειµάρρας. Ιδρυµα για την Επίλυση των ιενέξεων Εισηγητής: Ολτιόν Κανταϊφτσίου Περίπου σε όλα τα άτοµα που έδωσαν συνέντευξη, ατοµικά ή οµαδικά, κυριαρχεί η άποψη ότι η τουριστική και η γενικότερη ανάπτυξη της Παραλίας, θα επιτευχθεί αφού πρώτα εξασφαλιστεί οριστική και σταθερή λύση πάνω στο θέµα των ιδιοκτησιών. Γύρω στο 90% των ατόµων που ερωτήθηκαν, απάντησαν ότι η ιδιοκτησία θα πρέπει να επιστραφεί στον ιδιοκτήτη της κι αυτό µπορεί να γίνει µε ειδική τροπολογία στο νοµοσχέδιο για τις περιουσίες. Γύρω στο 10% εκφράζουν την άποψη ότι για τη διανοµή της γης θα πρέπει να γίνει σεβαστός ο νόµος Όλοι οι ερωτηθέντες υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν ελεύθερες περιουσίες στην περιοχή της Χειµάρρας και των γύρω χωριών και, σαν συνέπεια, κάθε επένδυση που θα γίνει θα πρέπει να γίνει µε τη συγκατάθεση και τη συνεργασία της κοινότητας και των κατοίκων της περιοχής. Το 100% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι δεν θα µπορέσει να υπάρξει µεγάλη ανάπτυξη του τουρισµού στην περιοχή χωρίς επενδύσεις για τη βελτίωση των υποδοµών, αρχής γενοµένης µε τη διαπλάτυνση και την ασφαλτόστρωση των κεντρικών οδικών αξόνων και συνεχίζοντας µε τη διάνοιξη εσωτερικών δρόµων στα χωριά, την ανακατασκευή ή την κατασκευή υδραγωγείων για τους κατοίκους των χωριών και, τέλος, θεωρείται σηµαντική η επένδυση που θα πρέπει να γίνει για την ανακαίνιση του δικτύου διανοµής ηλεκτρικής ενέργειας.

19 Σχετικά µε το ερώτηµα για το είδος του τουρισµού που θα πρέπει να αναπτυχθεί στην περιοχή της Χειµάρρας η πλειοψηφία των ερωτηθέντων επιλέγουν τον οικοτουρισµό σε συνδυασµό µε τον πολιτιστικό τουρισµό και µόνο λίγοι έχουν την άποψη ότι θα πρέπει να συνδυάζεται η ανάπτυξη του οικοτουρισµού µε τον ξενοδοχειακό τουρισµό, είτε µε τον τουρισµό που προσφέρουν τα τουριστικά χωριά. Οι ερωτηθέντες σκέφτονται ότι δεν θα µπορούσε να υπάρξει αναπτυξιακή τουριστική προοπτική στην περιοχή της Χειµάρρας χωρίς να υπάρξει σαφής στρατηγική για την προστασία του περιβάλλοντος και της επεξεργασίας των αστικών λυµάτων. Παράλληλα, προτείνουν ότι η επεξεργασία των αστικών λυµάτων θα πρέπει να γίνει βάσει των σύγχρονων µεθόδων οργανικής επεξεργασίας και σε απόσταση από τα αστικά κέντρα. Εξετάζοντας τις απόψεις που προέκυψαν από τις απαντήσεις των ερωτηθέντων, καταγράφεται σαφέστατα η υπόδειξη που κάνουν οι κάτοικοι της περιοχής για πολεοδοµικά σχέδια που να στηρίζονται στη σύγχρονη πείρα, αποφεύγοντας τις κατασκευές χωρίς προγραµµατισµό και χωρίς άδεια οικοδοµής στην τουριστική περιοχή. Το δίκτυο ενηµέρωσης και διαφήµισης των φυσικών και πολιτισµικών πόρων της περιοχής της Χειµάρρας, βάσει των υποδείξεων των ερωτηθέντων θα πρέπει να οργανωθεί καλύτερα από τους φορείς της τοπικής εξουσίας και τα κεντρικά ιδρύµατα όπως το Υπουργείο Τουρισµού, Πολιτισµού, Νεολαίας και Αθλητισµού. Οι ερωτηθέντες κάτοικοι, εκφράζοντας παράλληλα και την ευρύτερη άποψη των κατοίκων της περιοχής, υποδεικνύουν ώστε η κάθε πρωτοβουλία κι επένδυση που θα γίνει στην περιοχή της Χειµάρρας, θα πρέπει να γίνεται συµβουλευόµενοι την κοινότητα για την αποφυγή κάθε παρερµηνείας, σύγκρουσης η πιθανής διένεξης. Το πρόβληµα µε το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην Παραλία και οι απόψεις για την επίλυσή του, εξεταζόµενο ως η βασική δυνατότητα για την οικονοµική ανάπτυξη της περιοχής.

20 ρ. Πόλο Τσιακάλης, Λεωνίδας Παπάς, Μίστος ήµας, ρ. Πετράκης Μίλιος, Αναπλ. Καθηγ. Χριστάκης Γιώργης Η ιδιοκτησία και η εξασφάλιση του τίτλου ιδιοκτησίας ως βάση για την οικονοµική ανάπτυξη, την ευηµερία και την κοινωνική γαλήνη είναι ο στόχος της εισήγησης. Οι εισηγητές περιγράφουν την ιστορία των ιδιοκτησιών στην περιοχή της Χειµάρρας ως σαφέστατο παράδειγµα του σεβασµού της µικρής ιδιοκτησίας πάνω στη γη, κατά τη διάρκεια όλης της ιστορίας, συµπεριλαµβανοµένης και της εποχής πριν τη σοσιαλιστική συνεταιριστικοποίηση, αποδεικνύοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτησιών στην περιοχή ανήκει στην κατηγορία των µικρών ιδιοκτησιών. Ειδική αναφορά γίνειται στην εξέλιξη του ιδιοκτησιακού θέµατος µετά την ψήφιση του νόµου 7501, ο οποίος επιχείρησε να εγκαθιδρύσει νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, χωρίς το σεβασµό των παλιών τίτλων ιδιοκτησίας προ του Στην περιοχή της Χειµάρρας δεν έτυχε οµοιόµορφης εφαρµογής και µε την πάροδο του χρόνο αυξήθηκε και η αντίδραση εναντίον του. Στην εισήγηση αναφέρθηκαν τα στοιχεία που συνέλεξε ο ήµος Χειµάρρας, βάσει των οποίων ο νόµος 7501 δεν εφαρµόστηκε µε συνέπεια. Έτσι, ενώ επωφελήθηκαν απ την εφαρµογή αυτού του νόµου άτοµα είτε 30% περισσότεροι από τη νοµική υποχρέωση, δεν επωφελήθηκαν άλλα 902 άτοµα (34%), τα οποία θα έπρεπε να είχαν επωφεληθεί αν ο νόµος είχε εφαρµοστεί µε συνέπεια. Στα χωριά που εφάρµοσαν του νόµο 7501, όπως το Κηπαρό, σηµειώθηκαν σοβαρές αποκλίσεις στο σεβασµό της νόρµας διανοµής κατά κεφαλή, όπου ορισµένοι πήραν µέχρι 5 φορές περισσότερο γη από τους άλλους, όπως επίσης έχουν διανεµηθεί έως 85 εκτάρια βοσκοτόπια βάσει το νόµου 7501, που αφορά µόνο τη γεωργική γη πρόκειται για παραβιάσεις που επισηµαίνει και ο Ανώτερος Κρατικός Έλεγχος. Όλα τα στοιχεία οδηγούν στο συµπέρασµα ότι ο νόµος 7501 δεν εφαρµόστηκε στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, αλλά και όταν εφαρµόστηκε, εφαρµόστηκε κακώς. Στην εισήγηση γίενται αναφορά και στην αντιστοιχία αποζηµίωσης επιστροφής. Λαµβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η πλειοψηφία των οικογενειών της Χειµάρρας είχαν µέλη τους που µετανάστευσαν (είτε στο εσωτερικό της Αλβανίας είτε στο εξωτερικό της), προκύπτει ότι η πλειοψηφία των οικογενειών είναι αντικείµενο χρηµατικής ή φυσικής αποζηµίωσης. Λόγω της εκτίµησης των τουριστικών εδαφών (εκτίµηση που αγγίζει τα Ευρώ το τετραγωνικό µέτρο, ενώ η γεωργική γη εκτιµάται 3 Ευρώ το τετραγωνικό µέτρο), ένας κατά προσέγγιση υπολογισµός θα ήταν ότι η χρηµατική αποζηµίωση των Χειµαρριωτών θα κοστίσει στο κράτος

21 418 εκατοµµύρια έως 2,2 δισεκατοµµύρια Ευρώ. Εν τω µεταξύ, στην περίπτωση της φυσικής αποζηµίωσης, τα που ανακοινώνονται από το αλβανικό κράτος ότι είναι ελεύθερα εδάφη για να χρησιµοποιηθούν για αποζηµίωση, θα αρκούσαν µόνο για να αποζηµιωθούν οικογένειες Χειµαρριωτών, ήτοι µόνο το ήµισυ του συνολικού τους αριθµού. Ένα στοιχείο ειδικό, το οποίο θα πρέπει να εκτιµηθεί, είναι και το κατάλληλο κλίµα συναίνεσης, που σηµείωσε το αποκορύφωµα σε δύο σηµαντικές συγκεντρώσεις, µία στην Παλιάσα στις 15 Αυγούστου 2005 και µία άλλη στο Κηπαρό στις 25 Οκτωβρίου 2005, όπου «οριστικοποιήθηκε» η νοοτροπία της επιστροφής στην «περιουσία των προπαππούδων». Βασιζόµενοι στην εν λόγω ανάλυση, οι εισηγητές αγγίζουν τις τρεις προτάσεις ώστε να εφαρµοστεί η επιστροφή της ιδιοκτησίας στους νόµιµους ιδιοκτήτες: α) η κατάργηση του νόµου 7501, β) η τροποποίηση του νόµου 9235 καθώς και γ) η εφαρµογή της συναινετικής απόφασης του πληθυσµού. Η πρόταση της εφαρµογής της συναίνεσης του πληθυσµού, προϋποθέτει µε τη σειρά την ανακοίνωση της ακυρότητας της διανοµής της γης που έγινε από τις επιτροπές διανοµής της γης σε εφαρµογή του νόµου 7501, την ανασύνταξη των επιτροπών διανοµής της γης, την αναδιανοµή της γης βάσει της παλιάς ιδιοκτησίας και τη διενέργεια της αρχικής καταγραφής, πράγµα που θα οδηγούσε στη δηµιουργία της λειτουργικής αγοράς της γης και την ασφάλεια της ιδιοκτησίας. Σε κάθε άλλη περίπτωση, το κράτος θα επωµιστεί µε υψηλό οικονοµικό βάρος, η παραλία θα παραµείνει ως χώρος που αναγεννά διενέξεις και ως τέτοιος θα θεωρείται ακατάλληλη περιοχή για κάθε θετική εξέλιξη που αφορά την οικονοµική ανάπτυξη, η παραλία θα χάσει έτσι σταδιακά την αυτοχθονία της, αφού θα κρατήσει µακριά τη νεολαία που θα είναι το νέο αίµα για την αναζωογόνηση τη περιοχής, η περιοχή, γρήγορα ή αργά, θα πέσει στα νύχια της οικονοµικής µαφίας. Η περιοχή σύντοµα θα γίνει βάση διακίνησης λευκής σαρκός και τροµοκρατίας, εξαιτίας της στρατηγικής θέσης-κλειδί που κατέχει, άλλωστε τα παραδείγµατα ήδη υπάρχουν και όλοι είµαστε µάρτυρες όλα αυτά από κοινού δεν παύουν να είναι αρνητικά φαινόµενα για την οικονοµική ανάπτυξη της Χειµάρρας.

ΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Το ίκτυο Οινοποιών Νοµού Ηρακλείου ιδρύθηκε ως αστική µη κερδοσκοπική εταιρεία τον Νοέµβριο του 2006 και αποτελεί την κύρια συλλογική, συγκροτηµένη και συντονισµένη έκφραση

Διαβάστε περισσότερα

Georgios Tsimtsiridis

Georgios Tsimtsiridis Sustainable Touristic Development in the Municipality of Almopia Georgios Tsimtsiridis Vice Mayor of Almopia Δήμος Αλμωπίας Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη Η τουριστική ανάπτυξη σε οποιαδήποτε μορφή της προϋποθέτει

Διαβάστε περισσότερα

8. Συµπεράσµατα Προτάσεις

8. Συµπεράσµατα Προτάσεις 8. Συµπεράσµατα Προτάσεις Όπως φάνηκε από όλα τα παραπάνω ο οικότοπος των Μεσογειακών Εποχικών Λιµνίων αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτηµα των περιοχών µελέτης και η διατήρηση του µπορεί να συνδυαστεί άµεσα

Διαβάστε περισσότερα

Εισήγηση της ΓΓΠΠ Αγγέλας Αβούρη στην ενημερωτική συνάντηση για τη δημιουργία Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης (23-11-06)

Εισήγηση της ΓΓΠΠ Αγγέλας Αβούρη στην ενημερωτική συνάντηση για τη δημιουργία Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης (23-11-06) Εισήγηση της ΓΓΠΠ Αγγέλας Αβούρη στην ενημερωτική συνάντηση για τη δημιουργία Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης (23-11-06) Η χώρα μας είναι ένας από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ. Δήμος Σοφάδων ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

ΣΧΕΔΙΟ. Δήμος Σοφάδων ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2014-2019 Δήμος Σοφάδων ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ 79 ΕΝΤΥΠΟ ΕΠ_08: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ 2.1. ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΟΦΑΔΩΝ Ο Δήμος Σοφάδων, όπως διαμορφώθηκε μετά

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΣΤΡΑΣ. Ζητήματα ανάπτυξης: παραγωγικές προοπτικές και προστασία των φυσικών πόρων

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΣΤΡΑΣ. Ζητήματα ανάπτυξης: παραγωγικές προοπτικές και προστασία των φυσικών πόρων ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΣΤΡΑΣ Ζητήματα ανάπτυξης: παραγωγικές προοπτικές και προστασία των φυσικών πόρων 1 Η «σύγχρονη» έννοια της ανάπτυξης Στηρίζεται στην βασική παραδοχή της αειφορίας, που επιτάσεις την στενή σχέση

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΔΗΜΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

Ο ΔΗΜΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΕΛΕΝΗ ΜΑΙΣΤΡΟΥ 1 Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΛΕΝΗ ΜΑΙΣΤΡΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2016 1ο ερώτημα Γιατί και με ποιους όρους η προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς ενός

Διαβάστε περισσότερα

Ελλάδα Επιχειρησιακό πρόγραµµα : Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη

Ελλάδα Επιχειρησιακό πρόγραµµα : Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη MEMO/07/499 Βρυξέλλες, 26 Νοεµβρίου 2007 Ελλάδα Επιχειρησιακό πρόγραµµα 2007-2013: Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη 1. Επιχειρησιακό πρόγραµµα «Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη» 2007-2013: πρόγραµµα στο

Διαβάστε περισσότερα

Η Έννοια της Εταιρικής Σχέσης & τα νέα Χρηματοδοτικά Εργαλεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Η Έννοια της Εταιρικής Σχέσης & τα νέα Χρηματοδοτικά Εργαλεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Η Έννοια της Εταιρικής Σχέσης & τα νέα Χρηματοδοτικά Εργαλεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Δρ. Ράλλης Γκέκας Επιστημονικός Συνεργάτης ΚΕΔΕ Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Δημάρχων & Δημοτικών Συμβούλων Πρόγραμμα Επιμόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΚΟΝΙΤΣΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΚΟΝΙΤΣΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΚΟΝΙΤΣΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΚΟΝΙΤΣΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΚΟΝΙΤΣΑΣ 2015-2019 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ Τι είναι το Ε.Π. του Δήμου και ποιος είναι ο σκοπός του Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (Ε.Π.) είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που

Διαβάστε περισσότερα

2.2 Οργάνωση και ιοίκηση (Μάνατζµεντ -Management) 2.2.1. Βασικές έννοιες 2.2.2 Ιστορική εξέλιξη τον µάνατζµεντ.

2.2 Οργάνωση και ιοίκηση (Μάνατζµεντ -Management) 2.2.1. Βασικές έννοιες 2.2.2 Ιστορική εξέλιξη τον µάνατζµεντ. 2.2 Οργάνωση και ιοίκηση (Μάνατζµεντ -Management) 2.2.1. Βασικές έννοιες Έχει παρατηρηθεί ότι δεν υπάρχει σαφής αντίληψη της σηµασίας του όρου "διοίκηση ή management επιχειρήσεων", ακόµη κι από άτοµα που

Διαβάστε περισσότερα

Στόχοι: Ο Ευρώτας να γίνει το ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτηµα στην αναπτυξιακή πορεία της περιοχής

Στόχοι: Ο Ευρώτας να γίνει το ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτηµα στην αναπτυξιακή πορεία της περιοχής Τεχνολογίες Φιλικές προς το Περιβάλλον για Αγροτική Ανάπτυξη Στόχοι: Ο Ευρώτας να γίνει το ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτηµα στην αναπτυξιακή πορεία της περιοχής Ενσωµάτωση του σχεδιασµού τους στα διαχειριστικά

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωµένη στην πολυµορφία EL A8-0228/2/αναθ. Τροπολογία. Peter Liese και άλλοι

EL Eνωµένη στην πολυµορφία EL A8-0228/2/αναθ. Τροπολογία. Peter Liese και άλλοι 2.9.2015 A8-0228/2/αναθ. 2 Παράγραφος 18 18. καλεί την Επιτροπή να αναγνωρίσει τη σηµασία του ανθρώπινου δικαιώµατος στο νερό και την αποχέτευση, καθώς και να αναγνωρίσει ότι το νερό αποτελεί δηµόσιο αγαθό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α

ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α Όλγα Ιακωβίδου, Καθηγήτρια ΑΠΘ Τµήµα Γεωπονίας, Τοµέας Αγροτικής Οικονοµίας Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης e-mail:olg@agro.auth.gr Ο αγροτουρισµός,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ Επιστημονικός υπεύθυνος: καθ. Χ. Κοκκώσης Εργαστήριο Περιβάλλοντος και Χωρικού

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Σχέδιο Στρατηγικής Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας για την 4η προγραµµατική περίοδο. Σχόλια του WWF Ελλάς στο 3 ο προσχέδιο Μάιος 2006

Εθνικό Σχέδιο Στρατηγικής Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας για την 4η προγραµµατική περίοδο. Σχόλια του WWF Ελλάς στο 3 ο προσχέδιο Μάιος 2006 Εθνικό Σχέδιο Στρατηγικής Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας για την 4η προγραµµατική περίοδο Σχόλια του WWF Ελλάς στο 3 ο προσχέδιο Μάιος 2006 Γενικά σχόλια Το κείµενο παρουσιάζεται σε γενικές γραµµές ικανοποιητικό

Διαβάστε περισσότερα

Προστασία και αειφόρος ανάπτυξη ορεινών οικισμών. Η περίπτωση του αγίου Λαυρεντίου

Προστασία και αειφόρος ανάπτυξη ορεινών οικισμών. Η περίπτωση του αγίου Λαυρεντίου Προστασία και αειφόρος ανάπτυξη ορεινών οικισμών. Η περίπτωση του αγίου Λαυρεντίου Ελένη Μαΐστρου, αρχιτέκτων, ομ. καθηγήτρια ΕΜΠ Προστασία και αειφόρος ανάπτυξη ορεινών οικισμών. Τα στοιχεία που συγκροτούν

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός στην εκδήλωση για την συμπλήρωση 20 χρόνων από την αδελφοποίηση των Δήμων Ηρακλείου και Λεμεσού

Χαιρετισμός στην εκδήλωση για την συμπλήρωση 20 χρόνων από την αδελφοποίηση των Δήμων Ηρακλείου και Λεμεσού Ηράκλειο, Τρίτη 28/04/2009 Χαιρετισμός στην εκδήλωση για την συμπλήρωση 20 χρόνων από την αδελφοποίηση των Δήμων Ηρακλείου και Λεμεσού Κυρίες και κύριοι, Αισθάνομαι και αισθανόμαστε όλοι ιδιαίτερη χαρά

Διαβάστε περισσότερα

«ΣΧΕΔΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ» Ιωάννης Αναστασάκης, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Αυτεπιστασίας & Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων

«ΣΧΕΔΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ» Ιωάννης Αναστασάκης, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Αυτεπιστασίας & Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων «ΣΧΕΔΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ» Ιωάννης Αναστασάκης, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Αυτεπιστασίας & Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΣΟΑΠ Το Σχέδιο Ολοκληρωμένων Αστικών Παρέμβασεων

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία του καθηγητού Χρήστου Σ. Ζερεφού, ακαδημαϊκού Συντονιστού της ΕΜΕΚΑ

Ομιλία του καθηγητού Χρήστου Σ. Ζερεφού, ακαδημαϊκού Συντονιστού της ΕΜΕΚΑ Ομιλία του καθηγητού Χρήστου Σ. Ζερεφού, ακαδημαϊκού Συντονιστού της ΕΜΕΚΑ Οι επιμέρους μελέτες ανέδειξαν τον πλούτο των φυσικών πόρων που διαθέτει η χώρα μας αλλά και τους κινδύνους που απειλούν το φυσικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗΣ 2014-2020

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗΣ 2014-2020 ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗΣ 2014-2020 Οι νέοι κανόνες και η νομοθεσία που διέπουν τον επόμενο γύρο επένδυσης από την πολιτική συνοχής της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020 υιοθετήθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ (Α ΦΑΣΗ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ (Α ΦΑΣΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ 2014-2019 (Α ΦΑΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ) Αξιότιμοι συνάδελφοι, Οι Δήμοι, στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΟΥ ΕΡΕΤΡΙΑΣ 2014-2019 ΗΜΟΣΙΑ ΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ Α ΦΑΣΗΣ «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ» ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΟΥ ΕΡΕΤΡΙΑΣ 2014-2019 ΗΜΟΣΙΑ ΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ Α ΦΑΣΗΣ «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ» ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΟΥ ΕΡΕΤΡΙΑΣ 2014-2019 ΗΜΟΣΙΑ ΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ Α ΦΑΣΗΣ «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ» ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Φύλο Άνδρας Γυναίκα Ηλικία 18-30 30-65 65-και πάνω Περιοχή Κατοικίας: Προσωπικά Στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Προστατεύει το. περιβάλλον. Αλλάζει τη. ζωή μας.

Προστατεύει το. περιβάλλον. Αλλάζει τη. ζωή μας. Προστατεύει το περιβάλλον Αλλάζει τη ζωή μας www.epperaa.gr www.ypeka.gr Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007-2013 αξιοποιεί τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Με την αξιοποίηση των ΑΠΕ αναδεικνύεται

Διαβάστε περισσότερα

Ποσοστό στη.. του Μέτρου. Ποσό (σε ΕΥΡΩ)

Ποσοστό στη.. του Μέτρου. Ποσό (σε ΕΥΡΩ) ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΛΤΙΟ ΜΕΤΡΟΥ 7.3 : «ΕΜΠΟΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ» Α. ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΕΤΡΟΥ Κ.Π.Σ. 2000-2006 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΡΟ Αγροτική Ανάπτυξη Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 2014 2020

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 2014 2020 ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ 1 1. ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ 1.1 Αναφερθείτε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ ΚΑΙ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΚΑΙ ΛΙΒΑΔΙΩΝ

ΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ ΚΑΙ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΚΑΙ ΛΙΒΑΔΙΩΝ ΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ ΚΑΙ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΚΑΙ ΛΙΒΑΔΙΩΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Δήμος Λάρνακας Δήμος Λιβαδιών

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΤΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΤΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΤΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 8-9 Δεκεμβρίου 2016 Κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Βουλής των

Διαβάστε περισσότερα

1. H ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ Στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες η ύπαιθρος κατέχει εξέχουσα θέση στον πολιτισµό της χώρας και στην ψυχή των κατοίκων της,

1. H ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ Στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες η ύπαιθρος κατέχει εξέχουσα θέση στον πολιτισµό της χώρας και στην ψυχή των κατοίκων της, ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2002 Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΩΣ ΜΟΧΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ Ολγα Ιακωβίδου Αν. Καθηγήτρια, Τµήµα Γεωπονίας, ΑΠΘ. 1. H ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ Στις περισσότερες

Διαβάστε περισσότερα

Eκπαίδευση για τη βιώσιμη ανάπτυξη και αναλυτικό πρόγραμμα

Eκπαίδευση για τη βιώσιμη ανάπτυξη και αναλυτικό πρόγραμμα Eκπαίδευση για τη βιώσιμη ανάπτυξη και αναλυτικό πρόγραμμα Οι παρακάτω διαφάνειες αποτελούν προϊόν μελέτης και αποδελτίωσης του Προγράμματος Σπουδών Περιβάλλον και Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη Υποχρεωτικής

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισµός του κ. ιονύση Νικολάου, Γενικού ιευθυντή του ΣΕΒ. «Ενεργός Γήρανση: Ένα Κοινωνικό Συµβόλαιο Αλληλεγγύης µεταξύ των Γενεών»

Χαιρετισµός του κ. ιονύση Νικολάου, Γενικού ιευθυντή του ΣΕΒ. «Ενεργός Γήρανση: Ένα Κοινωνικό Συµβόλαιο Αλληλεγγύης µεταξύ των Γενεών» Χαιρετισµός του κ. ιονύση Νικολάου, Γενικού ιευθυντή του ΣΕΒ στην Ηµερίδα της ΟΚΕ µε θέµα: «Ενεργός Γήρανση: Ένα Κοινωνικό Συµβόλαιο Αλληλεγγύης µεταξύ των Γενεών» 6 Μαρτίου 2008 Αθήνα, Παλαιά Βουλή 0

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2 : Γενικά χαρακτηριστικά στοιχεία του Νοµού

Κεφάλαιο 2 : Γενικά χαρακτηριστικά στοιχεία του Νοµού VII σελίδα Πρόλογος - Ευχαριστίες Περιεχόµενα V VII 0. Εισαγωγή 1 Κεφάλαιο 1 : Ιστορική Εξέλιξη 1.1 Αρχαίοι χρόνοι 5 1.2 Βυζαντινή Περίοδος 6 1.3 Οθωµανική Κυριαρχία 7 1.4 Αφετηρία της σύγχρονης περιόδου

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης για τη διαμόρφωση των κατευθύνσεων Αναπτυξιακής Στρατηγικής Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020

Πρόταση Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης για τη διαμόρφωση των κατευθύνσεων Αναπτυξιακής Στρατηγικής Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 Πρόταση Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης για τη διαμόρφωση των κατευθύνσεων Αναπτυξιακής Στρατηγικής Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 2020 Γεν. Διευθυντής Αναπτυξιακού Κώστας Καλούδης Αναπτυξιακού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΗΜΟΥ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΗΜΟΥ ΗΜΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ 6 ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 57- ΕΛΑΣΣΟΝΑ ΤΚ 40200 Τηλ. 2493350224, 2493022610 Fax 2493022310 Ιστοσελίδα:www.elassona.gov.gr Email: dimoselassonas@hol.gr ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Πριν όµως περάσω στο θέµα που µας απασχολεί, θα ήθελα µε λίγα λόγια να σας µιλήσω για το ρόλο του Επιµελητηρίου Μεσσηνίας.

Πριν όµως περάσω στο θέµα που µας απασχολεί, θα ήθελα µε λίγα λόγια να σας µιλήσω για το ρόλο του Επιµελητηρίου Μεσσηνίας. Οµιλία του Προέδρου του Επιµελητηρίου Μεσσηνίας κ. Γ. Καραµπάτου στο Α.Τ.Ε.Ι. Καλαµάτας µε θέµα: «Η ανάγκη συνεργασίας µεταξύ Επιµελητηρίου και Πανεπιστηµίων µέσω των γραφείων διασύνδεσης» Τρίτη, 30 Σεπτεµβρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ομιλία της Υπουργού Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας κας Φάνης Πάλλη-Πετραλιά στο Διεθνές Συνέδριο «Η κλιματική αλλαγή ως πρόκληση για τις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ Πανελληνιά Ένωση Νέων Αγροτών ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών έχει προτείνει μια σειρά από λύσεις για την εν γένει ανασυγκρότηση της πρωτογενούς παράγωγης Ειδικότερα:

Διαβάστε περισσότερα

43,97 % 43,97 % 1698/2005,

43,97 % 43,97 % 1698/2005, 5.3.3. Άξονας 3: Ποιότητα ζωής στις αγροτικές περιοχές και διαφοροποίηση της αγροτικής οικονοµίας Κατά τη Γ Προγραµµατική Περίοδο στο πλαίσιο του µονοταµειακού Επιχειρησιακού Προγράµµατος (Ε.Π.) «Αγροτική

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό δελτίο για το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης για την Ελλάδα

Ενημερωτικό δελτίο για το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης για την Ελλάδα Ενημερωτικό δελτίο για το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020 για την Ελλάδα Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) για την Ελλάδα εγκρίθηκε επίσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 11 Δεκεμβρίου 2015,

Διαβάστε περισσότερα

αντιπροσωπεύουν περίπου το τέσσερα τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού διαμορφώνονται νέες συνθήκες και δεδομένα που απαιτούν νέους τρόπους

αντιπροσωπεύουν περίπου το τέσσερα τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού διαμορφώνονται νέες συνθήκες και δεδομένα που απαιτούν νέους τρόπους Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο Εργαστήριο με θέμα «Παιδική φτώχεια και ευημερία : 'Έμφαση στην κατάσταση των παιδιών μεταναστών στην Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Ένωση» 17 Οκτωβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Συζητάμε σήμερα για την πράσινη επιχειρηματικότητα, ένα θέμα πού θα έπρεπε να μας έχει απασχολήσει πριν από αρκετά χρόνια.

Συζητάμε σήμερα για την πράσινη επιχειρηματικότητα, ένα θέμα πού θα έπρεπε να μας έχει απασχολήσει πριν από αρκετά χρόνια. Ομιλία του Προέδρου του ΣΘΕΒ κ. Νίκου Ρώμνιου με θέμα Πράσινη Επιχειρηματικότητα στην Εκδήλωση της ΕΕΔΕ (Τμήμα Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος) με θέμα «Πράσινη Επιχειρηματικότητα Περιβαλλοντικά Πρότυπα»

Διαβάστε περισσότερα

ράσεις περιβαλλοντικού ισοζυγίου»

ράσεις περιβαλλοντικού ισοζυγίου» ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Οδηγός ιαχείρισης Χρηµατοδοτικού Προγράµµατος «Αστική Αναζωογόνηση 2012-2015 / ράσεις περιβαλλοντικού ισοζυγίου» εκέµβριος 2014

Διαβάστε περισσότερα

Άνθρωπος και δοµηµένο περιβάλλον

Άνθρωπος και δοµηµένο περιβάλλον ΤΕΤΑΡΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Άνθρωπος και δοµηµένο περιβάλλον Α. Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής Επιλέξετε τη σωστή από τις παρακάτω προτάσεις, θέτοντάς την σε κύκλο. 1. Το περιβάλλον γίνεται ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΕΣ α) όταν µέσα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 2003-2005 Δύο χρόνια μετά την ιδρυτική του Συνέλευση το Δίκτυο, μέσα στα πλαίσια των αξόνων που αυτή έθεσε και με βάση τη μέχρι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΤΑ ΤΟ 2013 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΤΑ ΤΟ 2013 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΤΑ ΤΟ 2013 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012 1 Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του αγροδιατροφικού τομέα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2007-2013 «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» (ΠΑΑ) Άξονας 3 3 ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ 2012-2014 ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ Η διασυνοριακή θέση του Δήμου, αποτελεί μέγιστο πλεονέκτημα και δεν πρέπει να δίνει τροφή σε ξενοφοβικά στερεότυπα,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. Ιωάννα Καταπίδη, PhD, Research Fellow, University of Birmingham

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. Ιωάννα Καταπίδη, PhD, Research Fellow, University of Birmingham ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ιωάννα Καταπίδη, PhD, Research Fellow, University of Birmingham Περιεχόμενο Ορισμοί Παραδοσιακοί οικισμοί στην Ελλάδα Κριτήρια επιλογής και δημιουργίας των οικισμών

Διαβάστε περισσότερα

Η Ηλεκτρονική ιακυβέρνηση. στις Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές

Η Ηλεκτρονική ιακυβέρνηση. στις Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές Η Ηλεκτρονική ιακυβέρνηση στις Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές 1 Εισαγωγή Οι σύγχρονες τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνίας (Information and Communication Technology, I.C.T.) καθώς και οι ηλεκτρονικές

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός και έργο της Ειδικής Επιτροπής/Παρατηρητηρίου Ανασυγκρότησης

Σκοπός και έργο της Ειδικής Επιτροπής/Παρατηρητηρίου Ανασυγκρότησης Συγκρότηση Ειδικής μη μόνιμης Επιτροπής ονομαζόμενης «Παρατηρητήριο Ανασυγκρότησης», για την ανασυγκρότηση των περιοχών που τμήματά τους επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές, στο πλαίσιο της αρχής της

Διαβάστε περισσότερα

Διοικήσαμε επενδύοντας στην ανάπτυξη και εμβάθυνση του δημοκρατικού διαλόγου, της διαφάνειας και της χρηστής διαχείρισης των οικονομικών μας πόρων

Διοικήσαμε επενδύοντας στην ανάπτυξη και εμβάθυνση του δημοκρατικού διαλόγου, της διαφάνειας και της χρηστής διαχείρισης των οικονομικών μας πόρων Το 2014 αποτέλεσε για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, χρονιά σταθμό. Υπήρξε η αφετηρία της υλοποίησης του οράματός μας για μια Περιφέρεια που θα είναι σημείο αναφοράς. Πιστέψαμε στη συνένωση δυνάμεων.

Διαβάστε περισσότερα

Κείµενο διαπραγµάτευσης για την «πολυεπίπεδη διακυβέρνηση»

Κείµενο διαπραγµάτευσης για την «πολυεπίπεδη διακυβέρνηση» Κείµενο διαπραγµάτευσης για την «πολυεπίπεδη διακυβέρνηση» Ο Ευρωπαϊκός Όµιλος Εδαφικής Συνεργασίας ΕΟΕΣ Αµφικτυονία διοργάνωσε διήµερη συνάντηση εργασίας µε Θέµα τη Λευκή Βίβλο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση,

Διαβάστε περισσότερα

Εγκύκλιος. Οδηγίες εφαρµογής του άρθρου 3 παρ. 1 περ. δ(x) του Ν. 3299/2004 ( επενδυτικά σχέδια δηµιουργίας χώρων κοινωνικών και πολιτιστικών

Εγκύκλιος. Οδηγίες εφαρµογής του άρθρου 3 παρ. 1 περ. δ(x) του Ν. 3299/2004 ( επενδυτικά σχέδια δηµιουργίας χώρων κοινωνικών και πολιτιστικών ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΕΝ ΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΝΙΚΗ /ΝΣΗ Ι ΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝ ΥΣΕΩΝ /ΝΣΗ ΕΓΚΡΙΣΗΣ & ΕΛΕΓΧΟΥ Ι ΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝ ΥΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης. Ειδικά Πλαίσια για. Βιομηχανία

Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης. Ειδικά Πλαίσια για. Βιομηχανία ΗΜΕΡΙΔΑ TEE «Ορυκτός Πλούτος και Τοπικές Κοινωνίες» Θέμα: Χωρικός Σχεδιασμός και Αξιοποίηση Ορυκτού Πλούτου: Συγκλίσεις και αποκλίσεις μεταξύ χωρικών επιπέδων Κάρκα Λένα Αρχιτέκτων Μηχ Ε.Μ.Π. - Δρ Γεωγραφίας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΟΝΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ Ε.Π. «EΘΝΙΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΩΝ 2007-2013»

ΑΞΟΝΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ Ε.Π. «EΘΝΙΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΩΝ 2007-2013» ΑΞΟΝΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ Ε.Π. «EΘΝΙΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΩΝ 2007-2013» ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 1 «Μέσο-μακροπρόθεσμη στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού που υφίσταται τις συνέπειες απρόβλεπτων τοπικών η

Διαβάστε περισσότερα

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να μιλήσουμε για μία εθνική υπόθεση, την αξιοποίηση του Ορυκτού Πλούτου της χώρας μας.

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να μιλήσουμε για μία εθνική υπόθεση, την αξιοποίηση του Ορυκτού Πλούτου της χώρας μας. Κυρίες και κύριοι, Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να μιλήσουμε για μία εθνική υπόθεση, την αξιοποίηση του Ορυκτού Πλούτου της χώρας μας. Μία πλουτοπαραγωγική πηγή πολλών δισεκατομμυρίων, που η Ελλάδα του χθες,

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟ ΟΜΗΣ

«ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟ ΟΜΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΛΤΙΟ ΜΕΤΡΟΥ 7.8 : «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟ ΟΜΗΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ» Α. ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΕΤΡΟΥ Κ.Π.Σ. 2000-2006 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΡΟ Αγροτική

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντικές διαδρομές στα ίχνη του παρελθόντος, αναζητώντας ένα βιώσιμο μέλλον. Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λαυρίου

Περιβαλλοντικές διαδρομές στα ίχνη του παρελθόντος, αναζητώντας ένα βιώσιμο μέλλον. Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λαυρίου Περιβαλλοντικές διαδρομές στα ίχνη του παρελθόντος, αναζητώντας ένα βιώσιμο μέλλον Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λαυρίου Θεματικά Δίκτυα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΤΟΠΙΚΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΕΘΝΙΚΑ ΔΙΕΘΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Τ Α ΣΤ Σ Ι Τ Κ Ι Ο Π ΕΡ Ε Ι Ρ Β Ι ΑΛΛ Λ Ο Λ Ν

Τ Α ΣΤ Σ Ι Τ Κ Ι Ο Π ΕΡ Ε Ι Ρ Β Ι ΑΛΛ Λ Ο Λ Ν ΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ο χώρος µπορεί να διακριθεί σε 2 κατηγορίες το δοµηµένοαστικόχώρο και το µη αστικό, µη δοµηµένο ύπαιθρο αγροτικό ή δασικό χώρο. Αστικός χώρος = ήλιος, αέρας, το νερό, η πανίδα, η χλωρίδα,

Διαβάστε περισσότερα

Η Διημερίδα υλοποείται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία», μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος

Η Διημερίδα υλοποείται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία», μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Η Διημερίδα υλοποείται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία», μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», με τη συγχρηματοδότηση

Διαβάστε περισσότερα

Οι υδατικοί πόροι αποτελούν σημαντικό οικονομικό, αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό πόρο.

Οι υδατικοί πόροι αποτελούν σημαντικό οικονομικό, αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό πόρο. Ολοκληρωμένη Διαχείριση Υδατικών πόρων Από την Οδηγία 2000/60 στη διαχείριση σε επίπεδο υδατικής λεκάνης Σωκράτης Φάμελλος Χημικός Μηχανικός MSc Αντιδήμαρχος Θέρμης Οι υδατικοί πόροι αποτελούν σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Ελλάδα Επιχειρησιακό πρόγραµµα 2007-13: Θεσσαλία Στερεά Ελλάδα Ήπειρος

Ελλάδα Επιχειρησιακό πρόγραµµα 2007-13: Θεσσαλία Στερεά Ελλάδα Ήπειρος MEMO/07/506 Βρυξέλλες, 26 Νοεµβρίου 2007 Ελλάδα Επιχειρησιακό πρόγραµµα 2007-13: Θεσσαλία Στερεά Ελλάδα Ήπειρος 1. Επιχειρησιακό πρόγραµµα «Θεσσαλία Στερεά Ελλάδα Ήπειρος» - Πρόγραµµα στο πλαίσιο των στόχων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ (ΕΠΙ ΤΗΣ Β ΦΑΣΗΣ - Β1 ΣΤΑΔΙΟΥ ΤΟΥ Γ.Π. Σ. ΔΗΜΟΥ ΣΥΚΙΩΝΙΩΝ)

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ (ΕΠΙ ΤΗΣ Β ΦΑΣΗΣ - Β1 ΣΤΑΔΙΟΥ ΤΟΥ Γ.Π. Σ. ΔΗΜΟΥ ΣΥΚΙΩΝΙΩΝ) ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ Κ. ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ (ΕΠΙ ΤΗΣ Β ΦΑΣΗΣ - Β1 ΣΤΑΔΙΟΥ ΤΟΥ Γ.Π. Σ. ΔΗΜΟΥ ΣΥΚΙΩΝΙΩΝ) ΤΩΝ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ Σε σχέση με την πρόταση του μελετητή

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΡΕΙΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΛΙΒΑΔΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΦΟΡΕΙΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΛΙΒΑΔΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΦΟΡΕΙΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΛΙΒΑΔΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΦΟΡΕΙΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΛΙΒΑΔΙΩΝ Σε όλες σχεδόν τις προηγμένες λιβαδοπονικά χώρες του κόσμου τα λιβάδια ανήκουν σε ιδιώτες, όπως και οι γεωργικές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου 18.7.2013 2013/2097(INI) ΣΧΕ ΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά µε τη διατήρηση της παραγωγής γάλακτος στις ορεινές περιοχές, στις µειονεκτικές

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εισαγωγή. Αειφορία και Τουρισμός. 1.1 Σκοπός και Περίγραμμα τoυ Βιβλίου... 26

Περιεχόμενα. Εισαγωγή. Αειφορία και Τουρισμός. 1.1 Σκοπός και Περίγραμμα τoυ Βιβλίου... 26 κεφάλαιο 1 Εισαγωγή 1.1 Σκοπός και Περίγραμμα τoυ Βιβλίου... 26 κεφάλαιο 2 Αειφορία και Τουρισμός 2.0 Εισαγωγή... 29 2.1 Ανησυχία για το Μέλλον της Ανθρωπότητας... 30 2.2 Ιστορική Αναδρομή... 33 2.3 Ορισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ»

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ» «H AΠΑΣΧΟΛΗΣΗ A ΩΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ» Ημερίδα του ΠΑΣΥΠΚΑ «Δράσεις ένταξης των κινητικά αναπήρων στην παραγωγική διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

04/29/15. ΜΑΘΗΜΑ 8ο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

04/29/15. ΜΑΘΗΜΑ 8ο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 04/29/15 ΜΑΘΗΜΑ 8ο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Παρενέργειες από την ανάπτυξη του τουρισµού Νέοι χώροι για τουριστικές εγκαταστάσεις (δάση, ακτές) Ρύπανση

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 20-21 Νοεμβρίου 2014 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Αθήνα, 20-21 Νοεμβρίου 2014 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ Αθήνα, 20-21 Νοεμβρίου 2014 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ Oι πολυάριθμοι φορείς της κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας που συμμετείχαν και συνεργάστηκαν στο Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, 20-21 Νοεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΥΨΗΛΗΣ ΕΝΘΑΛΠΙΑΣ

ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΥΨΗΛΗΣ ΕΝΘΑΛΠΙΑΣ Πιστοί στη δέσμευση μας για την προστασία του μοναδικού και ευαίσθητου περιβάλλοντος του νησιού μας και σύμφωνοι με τις αρχές της αειφόρους και βιώσιμης ανάπτυξης, εργαστήκαμε και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση «Θαλάσσιος Τουρισμός»

Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση «Θαλάσσιος Τουρισμός» Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση «Θαλάσσιος Τουρισμός» Η ολοκληρωμένη προσέγγιση για μια βιώσιμη τοπική ανάπτυξη» Κωνσταντίνος Σέρβος Αντιδήμαρχος Λευκάδας Κοινωνικοοικονομικό προφίλ περιοχής Δήμου Λευκάδας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ. Ιδέες από το Αναπτυξιακό Συνέδριο

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ. Ιδέες από το Αναπτυξιακό Συνέδριο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ Ιδέες από το Αναπτυξιακό Συνέδριο εκέµβριος 2005 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Από τη διενέργεια του Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Περιφέρειας, αλλά και από τις επιµέρους συσκέψεις για

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Δήμος Σοφάδων ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Δήμος Σοφάδων ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2014-2019 Δήμος Σοφάδων ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 90 ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Με την ολοκλήρωση της Α φάσης του Επιχειρησιακού Προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Η Μελέτη Περίπτωσης για τη Σύρο: Υλοποιημένες δράσεις και η επιθυμητή συμβολή φορέων του νησιού

Η Μελέτη Περίπτωσης για τη Σύρο: Υλοποιημένες δράσεις και η επιθυμητή συμβολή φορέων του νησιού Κείμενο εργασίας στα πλαίσια του ερευνητικού έργου WASSERMed Η Μελέτη Περίπτωσης για τη Σύρο: Υλοποιημένες δράσεις και η επιθυμητή συμβολή φορέων του νησιού Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ Μονάδα Διαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

Αυτορρύθμιση στις αγροτικές περιοχές/ύπαιθρος

Αυτορρύθμιση στις αγροτικές περιοχές/ύπαιθρος Αυτορρύθμιση στις αγροτικές περιοχές/ύπαιθρος Πώς μπορεί να καλυφθεί η απουσία του κράτους; Κρίνα Μπελεάν Δικηγόρος ΔΣ Χανίων Περιβαλλοντολόγος, MSc Στην Ελλάδα, οι κατ εξοχήν αγροτικές περιοχές καταλαμβάνουν

Διαβάστε περισσότερα

Νησιώτικο περιβάλλον, Νησιωτική-Θαλάσσια χωροταξία και Βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη: Το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας νησιωτικών περιοχών

Νησιώτικο περιβάλλον, Νησιωτική-Θαλάσσια χωροταξία και Βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη: Το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας νησιωτικών περιοχών ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΖΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑΣ, 26-27 ΜΑΙΟΥ 2017 Νησιώτικο περιβάλλον, Νησιωτική-Θαλάσσια χωροταξία και Βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη: Το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας

Διαβάστε περισσότερα

Η παράκτια ζώνη και η ανθεκτικότητα στην αύξηση στάθμης της θάλασσας.

Η παράκτια ζώνη και η ανθεκτικότητα στην αύξηση στάθμης της θάλασσας. [ Αρχιτεκτονική τοπίου και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή με τη συμβολή της χωρικής ανάλυσης. Η παράκτια ζώνη και η ανθεκτικότητα στην αύξηση στάθμης της θάλασσας. [ Ευθυμία Σταματοπούλου Αρχιτέκτων

Διαβάστε περισσότερα

ενεργειακό περιβάλλον

ενεργειακό περιβάλλον Προστατεύει το ενεργειακό περιβάλλον Αλλάζει τη ζωή μας www.epperaa.gr www.ypeka.gr Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007-2013 Το ΕΠΠΕΡΑΑ δημιουργεί ένα βιώσιμο Ενεργειακό Περιβάλλον βελτιώνει την

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ 7 ο ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2011-2012 ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ: ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ Σ. ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ-ΚΟΛΩΝΙΑ, ΛΕΚΤΟΡΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακό Συνέδριο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. για την νέα Προγραμματική Περίοδο 2014 2020

Αναπτυξιακό Συνέδριο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. για την νέα Προγραμματική Περίοδο 2014 2020 Αναπτυξιακό Συνέδριο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ για την νέα Προγραμματική Περίοδο 2014 2020 23 04 2013 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΠΠΕΡΑΑ «Το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΥΠΟ ΥΛΙΚΟ 4 ης ΙΑΛΕΞΗΣ

ΕΝΤΥΠΟ ΥΛΙΚΟ 4 ης ΙΑΛΕΞΗΣ ΕΝΤΥΠΟ ΥΛΙΚΟ 4 ης ΙΑΛΕΞΗΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Τα τελευταία χρόνια η ενδογενής ανάπτυξη, η αξιοποίηση δηλαδή του ενδογενούς φυσικού και πολιτιστικού πλούτου καθώς και του ανθρώπινου δυναµικού του κάθε τόπου,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ» Ποσοστό στη.. του Μέτρου. Ποσό (σε ΕΥΡΩ)

ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ» Ποσοστό στη.. του Μέτρου. Ποσό (σε ΕΥΡΩ) ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΛΤΙΟ ΜΕΤΡΟΥ 7.2 «ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ» Α. ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΕΤΡΟΥ Κ.Π.Σ. 2000-2006 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΡΟ Αγροτική Ανάπτυξη Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου

Διαβάστε περισσότερα

Αγαπητοί Σύνεδροι, Αγαπητοί Φίλοι,

Αγαπητοί Σύνεδροι, Αγαπητοί Φίλοι, Αγαπητοί Σύνεδροι, Αγαπητοί Φίλοι, Ο ίδιος ο όρος του αγροτουρισμού παραπέμπει στα συνθετικά της αγροτικής δραστηριότητας και του τουρισμού. Αυτό συχνά δημιουργεί σύγχυση ως προς το τι είναι τελικά ο αγροτουρισμός,

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΠΑΡΗ ΝΙΚΟΛΕΤΑ 60/01 ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΠΑΛΑΤΟΣ ΑΘ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2011

ΗΜΠΑΡΗ ΝΙΚΟΛΕΤΑ 60/01 ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΠΑΛΑΤΟΣ ΑΘ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2011 ΗΜΠΑΡΗ ΝΙΚΟΛΕΤΑ 60/01 ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΠΑΛΑΤΟΣ ΑΘ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2011 Εννοιολογικό περιεχόμενο του Αγροτουρισμού H ανάδειξη και στήριξη: της ήπιας και μικρής κλίμακας προσφοράς

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ. Μαρία Κιτριλάκη ΠΕ04.04

ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ. Μαρία Κιτριλάκη ΠΕ04.04 ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Μαρία Κιτριλάκη Διαχείριση φυσικών περιοχών Η σύγχρονη αντίληψη για τη διαχείριση των φυσικών περιοχών δεν κυριαρχείται από την παλαιότερη τακτική της εξάντλησης αλλά από

Διαβάστε περισσότερα

ηµόσια διαβούλευση για το Σύµφωνο των ηµάρχων

ηµόσια διαβούλευση για το Σύµφωνο των ηµάρχων ηµόσια διαβούλευση για το Σύµφωνο των ηµάρχων Το «Σύµφωνο των ηµάρχων» αποτελεί µία φιλόδοξη πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δίνοντας το προβάδισµα σε πρωτοπόρους δήµους της Ευρώπης να αµβλύνουν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ: ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ ΑΘΗΝΑ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ: ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ ΑΘΗΝΑ k a k Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα Πληροφόρηση, Τεκμηρίωση και Συντονισμός των Δικτύων Πληροφόρησης ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ: ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ ΑΘΗΝΑ 14-16.06.2006 "Η Στρατηγική της Λισσαβόνας:

Διαβάστε περισσότερα

Ορισμός Οινικού Τουρισμού

Ορισμός Οινικού Τουρισμού Οινικός Τουρισμός Εισαγωγικά Το κρασί είναι συνδεδεµένο µε την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισµού και µπορεί να αποτελέσει κίνητρο για µετακινήσεις µε σκοπό τη γνωριµία µαζί του Τα ίδια τα αµπέλια, από

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙ ΑΣ «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ : ΕΗ

ΕΦΗΜΕΡΙ ΑΣ «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ : ΕΗ Χαιρετισµός Προέδρου ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε. κου Παναγιώτη Γιαννόπουλου Εκδήλωση ΕΒΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙ ΑΣ «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ : ΕΗ «Ενέργεια Φωτοβολταϊκά πάρκα» Τετάρτη 18 Απριλίου 2007 Κύριοι Υπουργοί, Κυρίες

Διαβάστε περισσότερα

Μεταφορά Καινοτομίας και Τεχνογνωσίας σε Επίπεδο ΟΤΑ

Μεταφορά Καινοτομίας και Τεχνογνωσίας σε Επίπεδο ΟΤΑ ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑ «Διακυβέρνηση και καινοτομία: μοχλός αειφόρου ανάπτυξης, διαχείρισης και προστασίας των φυσικών πόρων» Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013 Μεταφορά Καινοτομίας και Τεχνογνωσίας σε Επίπεδο ΟΤΑ ΑΝΤΩΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος 15

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος 15 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος 15 1 ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ: ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ 17 1.1 Διαστάσεις και παράμετροι διαμόρφωσης των χαρακτηριστικών της τουριστικής ανάπτυξης 17 1.1.1 Χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

Οι δυνατότητες για τουριστική ανάπτυξη της περιοχής είναι μεγάλες λόγω της πλουσιότατης πολιτιστικής κληρονομιάς την οποία και προσπαθούμε να αναδείξο

Οι δυνατότητες για τουριστική ανάπτυξη της περιοχής είναι μεγάλες λόγω της πλουσιότατης πολιτιστικής κληρονομιάς την οποία και προσπαθούμε να αναδείξο ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η Π.Ε. Νήσων είναι μεγάλη σε έκταση (συνολικά 860 τ.χλμ), αλλά μη συμπαγής και απομακρυσμένη. Ξεκινάει από την Σαλαμίνα και καταλήγει στα Αντικύθηρα. Με εκτεταμένο ανάγλυφο, προβληματικό οδικό

Διαβάστε περισσότερα

n0e-sport Project number: IEE/12/017/S

n0e-sport Project number: IEE/12/017/S n0e-sport Project number: IEE/12/017/S12.666718 ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ για Αθλητικές Εγκαταστάσεις Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας για Αθλητικές Εγκαταστάσεις Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΟΝΑΣ 2 : Βιώσιμη Ανάπτυξη με αναβάθμιση του περιβάλλοντος και αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Κρήτη (ΕΤΠΑ)

ΑΞΟΝΑΣ 2 : Βιώσιμη Ανάπτυξη με αναβάθμιση του περιβάλλοντος και αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Κρήτη (ΕΤΠΑ) ΑΞΟΝΑΣ 1 : Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας της Κρήτης (ΕΤΠΑ) ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΑΞΟΝΑΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΠΕΔΙΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙΙ ενδεικτικά έργα και δράσεις ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ορεινή µορφολογία, ακραίες καιρικές συνθήκες, µικρή

Ορεινή µορφολογία, ακραίες καιρικές συνθήκες, µικρή ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ορεινή περιοχή Καλαβρύτων - Ανατολικής Αιγιαλείας) ΟΡΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ / ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Γεωµορφολογικά κλιµατικά χαρακτηριστικά Ορεινή µορφολογία,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΩΡΩΠΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΩΡΩΠΟΥ Η Γνώμη σου Μετράει

ΔΗΜΟΣ ΩΡΩΠΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΩΡΩΠΟΥ Η Γνώμη σου Μετράει ΔΗΜΟΣ ΩΡΩΠΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΩΡΩΠΟΥ 2012 2014 Η Γνώμη σου Μετράει Οκτώβριος 2011 Α. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 1 Ονοματεπώνυμο (προαιρετικό). Δημοτική Τοπική Κοινότητα.. Δημότης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ Η ΗΑΒΙΤΑΤ AGENDA ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Τον Ιούνιο του 1996, στη Δεύτερη Παγκόσμια Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τους Ανθρώπινους Οικισμούς (HABITAT II) που πραγματοποιήθηκε στην

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ Αριθµ. 18183/02.04.2007 (ΦΕΚ 534/13.04.2007 τεύχος Β ) Περιεχόµενο, δοµή και τρόπος υποβολής των επιχειρησιακών προγραµµάτων των Οργανισµών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α βαθµού. Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ 2007

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ 2007 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ 2007 ΑΠΑΝΤΗΣΗ κυρίου Κώστα Σκανδαλίδη 1. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα