ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ"

Transcript

1 ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΙΤΛΟΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ: Παρίσι-Νοέμβρης 2005: Η «μάχη» των μεταναστών για Ισότητα ΦΟΙΤΗΤΗΣ: ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α.Μ: ΕΞΑΜΗΝΟ: Ε ΑΘΗΝΑ-2006

2 -1- ΠΑΡΙΣΙ-ΝΟΕΜΒΡΗΣ 2005: Η «ΜΑΧΗ» ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑ Όλα συμβαίνουν ως εάν η ιστορική μοίρα του Παρισιού να σφραγίζεται από επαναστάσεις και εξεγέρσεις που αναγγέλλουν κοσμοϊστορικές μεταβολές. Διακόσια δεκαέξι χρόνια μετά τη Γαλλική Επανάσταση, εκατόν τριάντα τέσσερα μετά την Κομμούνα και τριάντα επτά χρόνια μετά τον Μάη του 1968, η γαλλική πρωτεύουσα αναδεικνύεται και πάλι σε επίκεντρο μιας νέας κοινωνικής έκρηξης. Οι αναλογίες όμως σταματούν εδώ. Η τρέχουσα έκρηξη δεν στοχεύει ούτε στην ανατροπή ενός «παλαιού» καθεστώτος ούτε στην επιβολή μιας νέας σοσιαλιστικής κοινωνίας ούτε στην πειραματική ή παιγνιώδη ανάρρηση της «φαντασίας στην εξουσία». Δεν συμπυκνώνει κοινωνικά αιτήματα, δεν αρθρώνει πολιτικά προστάγματα, δεν αντιστοιχεί σε ιδεολογικά μελήματα, δεν εμπεριέχει καν την προσδοκία ή την ελπίδα της αλλαγής. Οι νέες εξεγέρσεις είναι προϊόντα της απελπισίας. Και γι αυτό ακριβώς δεν αφορούν μόνο τη Γαλλία. Είναι συμπτώματα της εξέλιξης ενός κόσμου ο οποίος νομίζει πως είναι πλέον δυνατόν να πορεύεται αδιαφορώντας για τις αντιφάσεις που γεννά και για τις εκατόμβες που σωρεύονται στις παρυφές του. Εκφράζουν τη βουβή και αναποτελεσματική αγωνία των κατατρεγμένων και καταφρονημένων, την απόγνωση των περιθωριοποιημένων και αποκλεισμένων, εκείνων δηλαδή που βρίσκονται εκτός κοινωνίας και πέραν του συγκροτημένου άστεως. Οι νέες εξεγέρσεις είναι χαρακτηριστικά «προ-αστικές» επειδή ακριβώς είναι εκ προοιμίου «έξω-αστιακές». Η σύντομη αυτή εισήγηση θα εξετάσει τα γεγονότα που για είκοσι μέρες συγκλόνισαν τη Γαλλία τον Νοέμβρη του 2005 και προβλημάτισαν σοβαρά την υπόλοιπη Ευρώπη και θα προσπαθήσει να εντοπίσει εκείνα τα στοιχεία που πέραν από τις εθνικές ιδιαιτερότητες αφορούν στο σύνολό τους τις ευρωπαϊκές κοινωνίες περιλαμβανομένης της ελληνικής κοινωνίας.

3 -2- Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΙΤΗΜΑΤΑ Η ατμόσφαιρα «βάρυνε» το βράδυ της Πέμπτης της 27ης Οκτωβρίου, στο Κλισί, ένα υποβαθμισμένο προάστιο των Παρισίων με μεγάλο αριθμό μεταναστών, όταν σκοτώθηκαν δύο έφηβοι ηλικίας 15 και 17 ετών, αντίστοιχα, που κατάγονταν από την Τυνησία και το Μάλι. Για να αποφύγουν την καταδίωξη της αστυνομίας οι δύο νέοι κατέφυγαν σε ένα υποσταθμό του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, όπου υπέστησαν ηλεκτροπληξία και σκοτώθηκαν επί τόπου. Η απώλεια των δύο νέων έφερε στους δρόμους του Παρισιού εκατοντάδες διαδηλωτές, που επιδόθηκαν στην πυρπόληση αυτοκινήτων, κάδων απορριμάτων και στην πολιορκία γραφείων της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και άλλα δημόσια κτίρια. Από εκείνη τη νύχτα και για δύο συνεχόμενες περίπου εβδομάδες, το σκηνικό αυτό επαναλαμβανόταν. Η 11 η νύχτα τρόμου ήταν η χειρότερη από την έναρξη των επεισοδίων, με τις ταραχές να εξαπλώνονται σε 274 πόλεις, από το Στρασβούργο μέχρι την Μασσαλία μη εξαιρουμένων των τουριστικών περιοχών στην κοιλάδα του Νίγηρα. Περίπου 1400 αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν, 36 αστυνομικοί και απροσδιόριστος αριθμός πολιτών τραυματίστηκαν, ενώ 395 νεαροί συνελήφθησαν. Αστυνομικοί σταθμοί, αποθήκες, σταθμοί λεωφορείων, ακόμη και σχολεία, νοσοκομεία και εκκλησίες αποτέλεσαν στόχους της τυφλής βίας. Συνολικά το πρώτο δεκάμηνο του 2005 σ όλη τη Γαλλία παραδόθηκαν στις φλόγες αυτοκίνητα τα οποία πυρπολήθηκαν από «νεαρούς των προαστίων».

4 -3- ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΣΤΙΚΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ Το θανατηφόρο τραγικό «ατύχημα» των δύο νεαρών Γάλλων πολιτών (χωρίς βέβαια να ξεχνάμε το θάνατο του άλλου Γάλλου πολίτη «εκ καταγωγής αυτού που προκλήθηκε από διαδηλωτές» «ξενικής καταγωγής») αποτέλεσε την αφορμή για να γνωρίσουν αρχικά τα παρισινά προάστια και αργότερα άλλες περιοχές πολλών γαλλικών πόλεων μια αιφνίδια και πρωτότυπη για τη Γαλλία έκρηξη. Το αιφνίδιο και το πρωτότυπο δεν έγκειται στις βίαιες διαδηλώσεις αλλά στην εντατική και τυφλή χρήση της βίας. Οι προγενέστερες εκρήξεις εφηβικής ή νεανικής βίας στη δεκαετία του 1990, σχεδόν πάντα προκαλούμενες από «επεισόδια» συχνά θανατηφόρα από την αστυνομία, δεν συνοδεύονταν αναγκαστικά από εκτεταμένες πράξεις βανδαλισμού. Πρώτο χαρακτηριστικό της νεανικής βίας ήταν το «χρώμα» της. Το μαύρο ή και το μελαψό, συνοδευόμενο με την εργασιακή και κοινωνική περιθωριοποίησή τους. Δεύτερο χαρακτηριστικό ήταν η ηλικία. Η ηλικία των νέων της εξέγερσης ήταν η εφηβεία και μετεφηβεία ορισμένων έγχρωμων νεαρών, με μέσο όρο ηλικίας τα δεκαεπτά χρόνια. Κάποιοι δε απ αυτούς μετείχαν ενεργά και σε άλλες βίαιες μορφές παραβατικότητας. Η παραβατικότητα αναγνωρίζεται πλέον σχεδόν από όλους. Ο Bernard Lunglois, ηγετικό στέλεχος του εβδομαδιαίου αριστερού γαλλικού περιοδικού της ετεροπαγκοσμιοποίησης «Politis»( ), αναγνωρίζει τη βασιμότητα του όρου «vacaille»(«αποβράσματα», «απόβλητα», «η σάρα ή μάρα») που χρησιμοποίησε ο Νικολά Σαρκοζύ για να στιγματίσει τους εξεγερμένους θεωρώντας, ωστόσο, ότι η χρήση του όρου από τα χείλη ενός υπουργού τούς ρατσικοποιεί. Από την πλευρά του ο κοινωνιολόγος Eric Marliere στην εφημερίδα «Le Monde»( ) θα υπολογίσει κατά προσέγγιση το ποσοστό των «παραβατικών» νέων στο 15-20% της «ξενικής καταγωγής» νεανικού πληθυσμού των προαστίων. Τέλος, σύμφωνα με τη γαλλική αστυνομία το 80% των συλληφθέντων νεαρών ήταν «σεσημασμένοι»(le Monde ), πράγμα το οποίο, ωστόσο, ιδιαίτερα μετά τη λήξη της εξέγερσης δεν επιβεβαιώνεται και από δικαστικές πηγές.

5 -4- Αυτοί που συμμετείχαν στα βίαια επεισόδια είναι απόγονοι των μεταναστών, γάλλοι πολίτες. Αυτοί που δεν έχουν «χαρτιά», οι παράνομοι μετανάστες ή αυτοί που έχουν λίγο καιρό εδώ, δεν συμμετέχουν-φοβούνται πολύ. Χαρακτηριστικό τρίτο: είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν μπορούμε να αποδώσουμε στην εξέγερση αυτή το γνώρισμα του «κοινωνικού κινήματος», αφού δεν προβάλλει με οργανωμένο τρόπο, συγκεκριμένα αιτήματα, ούτε βέβαια προτείνει τρόπους υλοποίησης των ανύπαρκτων αιτημάτων τους. Τέταρτο χαρακτηριστικό: η φυλετική αυτή έκρηξη δεν είναι προϊόν μιας ή περισσότερων δημόσιων διαδηλώσεων, αλλά αποτέλεσμα συγκεντρωμένων μικροομάδων οι οποίες αυθόρμητα δρουν τις νυκτερινές ώρες. Ένα πέμπτο χαρακτηριστικό είναι, ότι όλη η δράση των νέων αυτών διακατέχεται από τυφλή βία απότοκη ενός φυλετικού μίσους. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια ενός ταραξία: «αν μια μέρα οργανωθούμε, θα έχουμε χειροβομβίδες, εκρηκτικά, καλάσνικοφ, θα δώσουμε ραντεβού στη Βαστίλη και τότε θα έχουμε πόλεμο»(le Monde ). Έκτο χαρακτηριστικό της «μίνι επανάστασης» είναι ότι οι εξεγέρσεις αυτές «συντονίζονται» δικτυακά μέσω ίντερνετ και κινητών τηλεφώνων. Προνομιούχος χώρος αυτών είναι η γειτονιά, η συνοικία, η τοπική κοινότητα και στόχος υλικά αγαθά του καταναλωτικού τρόπου ζωής, αλλά και κοινωφελείς υπηρεσίες, όπως αυτοκίνητα, μέσα μαζικής μεταφοράς, σχολεία και κοινωνικά κέντρα. Μέσα σε ιστοσελίδες έβαλαν: Φωτογραφίες με φωτιές και κουκούλες και η λεζάντα έγραφε: «Οι Μπούνα και Ζιέντ πέθαναν άδικα. Οι μάγκες του Κλισί καίνε ένα φορτηγάκι μπροστά στα μάτια των μπάτσων. Εσύ ακόμα κάθεσαι;» και άλλες προτροπές όπως: «Τίποτε μα μην μείνει όρθιο», «Καλός μπάτσος είναι ο πυρπολημένος», «Θέμα ημερών να απλωθεί η αντίσταση σε κάθε γειτονιά, ας ενωθούμε» και το πολιτικοποιημένο σύνθημα: «η κυβέρνηση θέλει να μετατρέψει τις γειτονιές μας σε Βαγδάτη» κ.ά.

6 -5- ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ Τα αίτια των ταραχών δεν ήταν ασφαλώς ο θάνατος των δύο νεαρών, οι οποίοι καταδιώκονταν από την αστυνομία και έπαθαν ηλεκτροπληξία, ούτε η αλαζονική αυταρχικότητα του Σαρκοζύ ούτε η «στρουθοκαμηλική» τακτική των γαλλικών κυβερνήσεων που επέλεξαν να «στοιβάξουν» τους έγχρωμους πολίτες της δημοκρατίας σε υποβαθμισμένες, γκετοποιημένες και μη αστυνομευόμενες συνοικίες. Τα πραγματικά αίτια των επεισοδίων είναι «δομικά» και μακροϊστορικά. Το καλοκαίρι του 1983 ξέσπασαν ταραχές παρόμοιες με αυτές του Νοέμβρη του 2005, μικρότερης κλίμακας όμως. Τότε ο Φρανσουά Μιτεράν είχε δεχθεί αντιπροσωπεία των διαδηλωτών και υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει τα προβλήματά τους. Λίγα πράγματα έγιναν στη συνέχεια, η ανεργία παρέμεινε πληγή αγιάτρευτη και οι μετανάστες άρχισαν να κλείνονται όλο και περισσότερο στον κλειστό κόσμο της γειτονιάς τους. «Η βία είναι έκφραση θυμού, αλλά επίσης κραυγή για βοήθεια» λέει τώρα ο Ντεζίρ, σήμερα σοσιαλιστής ευρωβουλευτής. Ένα σοβαρό αίτιο των ταραχών είναι ο κοινωνικός αποκλεισμός. Οι περισσότεροι μετανάστες ζουν σε εργατικές κατοικίες που χτίστηκαν στη δεκαετία του 60. Γάλλοι εργάτες και μετανάστες ζούσαν αρμονικά στις πολυκατοικίες. Η εκπαίδευση ήταν δωρεάν και τα παιδιά κατηχούνταν με τα ιδεώδη της γαλλικής δημοκρατίας: ελευθερία, αδελφότητα, ισότητα. Οι περισσότεροι γηγενείς Γάλλοι μετακόμισαν από τις εργατικές πολυκατοικίες στις αρχές του 80 εκμεταλλευόμενοι ένα κυβερνητικό πρόγραμμα για αγορά κατοικίας. Λίγες οικογένειες μεταναστών είχαν χρήματα για να αγοράσουν σπίτι και έτσι οι περισσότεροι έμειναν στις εργατικές πολυκατοικίες. Έγιναν έτσι τα πρώτα γκέτο. Οι μετανάστες έμαθαν στην πράξη τις διακρίσεις μόνοι τους. «Είσαι Γάλλος στα χαρτιά, Γάλλος όταν πληρώνεις φόρους και πας στο στρατό, για όλα τα υπόλοιπα όμως είσαι Άραβας» λέει ο Χασάν Μαρσονί, 38 ετών, που ήρθε μαζί με τους γονείς του από το Μαρόκο πριν από 30 χρόνια.

7 -6- Ένα άλλο αίτιο είναι η ανεργία. Η βία στα προάστια του Παρισιού ανέδειξε το ψηλό ποσοστό ανεργίας για τους απογόνους των μεταναστών, ποσοστά μοναδικά στη Γαλλία και στο δυτικό κόσμο, όπως τονίζουν ειδικοί σε ζητήματα μετανάστευσης. Σύμφωνα με έρευνα της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της Γαλλίας, το ποσοστό της ανεργίας στους απογόνους μεταναστών που έχουν γεννηθεί στη Γαλλία, ηλικίας μεταξύ 19 και 29 ετών, φθάνει το 30% και είναι τρεις φορές μεγαλύτερο σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο. Υπολογίζεται ότι στη Γαλλία ζουν σήμερα πέντε εκατομμύρια μουσουλμάνοι, οι περισσότεροι από τους οποίους κατάγονται από τη Βόρειο Αφρική. Τα παιδιά τους αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Η ανεργία τους πλήττει σε δυσανάλογο ποσοστό σε σχέση με άλλες κατηγορίες νέων. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και τα ξένα ονόματά τους γίνονται ακόμη μεγαλύτερο εμπόδιο όταν αναζητούν δουλειά. Επιπλέον, τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά μεγαλώνουν σε γειτονιές όπου οι ευκαιρίες προς εργασία είναι δυσεύρετες. Να τι έγραφε η εφημερίδα The International Herald Tribune : «Όταν ο Αμίρ Μερτζούνγκ άρχισε να σπουδάζει διοίκηση επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Κρετέιγ, πίστευε ότι με τα προσόντα που θα αποκτούσε θα ξέφευγε από τη ζωή των θλιβερών εργατικών προαστίων του Παρισιού. Τέσσερα χρόνια αργότερα και αφού έστειλε δεκάδες αιτήσεις για δουλειά στις οποίες δεν έλαβε ποτέ απάντηση, ο Μέρτζουνγκ, 23 ετών, δεν αναζητεί πλέον εργασία σε γραφείο ούτε καν σε εστιατόριο, όπου θα ερχόταν σε άμεση επαφή με πελάτες. Απευθύνεται μόνο σε επιχειρήσεις telemarketing, στόχο να κερδίζει ορισμένα χρήματα ώστε να καταφέρει να ολοκληρώσει τις σπουδές του. «Τουλάχιστον στα τηλεφωνικά κέντρα δεν ενδιαφέρονται αν έχεις αραβικά ή αφρικάνικα χαρακτηριστικά», λέει ο Μέτζουνγκ, Γάλλος αλγερινής καταγωγής». Το φαινόμενο είναι ακόμη πιο έντονο σε 751 γειτονιές, τις οποίες το γαλλικό υπουργείο Εργασίας χαρακτηρίζει «προβληματικές». Ανάμεσα σε αυτές είναι και οι συνοικίες, των οποίων οι κάτοικοι συμμετείχαν στις ταραχές. Σε σύνολο 2.7

8 -7- εκατομμυρίων νέων κάτω των 25 ετών που ζουν εκεί, το ποσοστό της ανεργίας ανήλθε πέρυσι στο 36%, σε σύγκριση με το 21% για την ίδια ηλικιακή ομάδα στην υπόλοιπη επικράτεια. Η φτώχεια και η χαμηλού επιπέδου εκπαίδευση εξηγούν μόνο ως ένα βαθμό τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στους μετανάστες και τα παιδιά τους. «Υπάρχει όμως και κάτι άλλο», τονίζει ο Γκι Ντεσπλαντ της εφημερίδας Insee, που αναφέρεται στις αναρίθμητες περιπτώσεις νέων, που στέλνουν τα βιογραφικά τους με φωτογραφία και δεν λαμβάνουν ποτέ απάντηση. Απογοητευμένος που δεν του απαντούν στις αιτήσεις για δουλειά, ο Μέτζουνγκ, που αναφέραμε πιο πάνω, κανόνισε με ένα φίλο του «γνήσιο» Γάλλο, τον Πιέρ Μεριζό, που έχει τα ίδια προσόντα με αυτόν, να υποβάλει και εκείνος αιτήσεις για τις ίδιες θέσεις εργασίας. Ενώ λοιπόν στον Μέτζουνγκ έλεγαν ότι οι θέσεις είχαν καλυφθεί, στον Μεριζό έλεγαν το αντίθετο. Ακόμη ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του γαλλικού εκπαιδευτικού συστήματος είναι ότι κάθε χρόνο, δημιουργεί στρατιές ανέργων, έως και , οι οποίοι είναι φοιτητές που εγκαταλείπουν τις σπουδές τους. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, ο Γάλλος πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν ανακοίνωσε μέτρα στον τομέα της Παιδείας. Μεταξύ άλλων εξήγγειλε αύξηση των υποτροφιών για τα παιδιά που μεγαλώνουν σε προβληματικές γειτονιές, υποσχέθηκε τη δημιουργία τεχνικών προγραμμάτων για τους μαθητές ηλικίας 14 ετών, οι οποίοι δεν έχουν καλές επιδόσεις στο σχολείο και δεσμεύτηκε ότι οι οργανισμοί απασχόλησης θα προσφέρουν θέσεις εργασίας στους νέους που δεν έχουν προσόντα. Άραγε η φωτιά που άναψε στις 27 Οκτωβρίου θα σβήσει οριστικά; Κάποιοι είναι πολύ επιφυλακτικοί και απαισιόδοξοι. Μόνο το πέρασμα του χρόνου θα δείξει.

9 -8- ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο πατέρας Ζαν Πετικλέρ είναι εξειδικευμένος εκπαιδευτικός, συγγραφέας και πρόεδρος του συλλόγου «Λε Βαντόκο», που δραστηριοποιείται στα προάστια του Παρισιού και της Λιόν. Προσπαθεί εδώ και είκοσι χρόνια να σταθεί δίπλα στους νέους, να τους καταλάβει, να τους προσφέρει διεξόδους. Ήταν ανάμεσα τους, όταν ο Ν. Σαρκοζύ τους χαρακτήρισε «αλήτες» και προσπάθησε να περιγράψει την κατάσταση στον πρωθυπουργό ντε Βιλπέν, τον οποίο συνάντησε λίγο μετά την αρχή των επεισοδίων. Κατά τη γνώμη μου λέγει ο πατέρας Πετικλέρ τον πρώτο ρόλο πρέπει να τον παίξουν οι γονείς, γι αυτό και προσπαθούμε να τους επιμορφώσουμε. Η καταστολή είναι λάθος πολιτική. Στο παρελθόν η πολιτεία έδωσε χρήματα για τα προάστια, αξιοποιήθηκαν όμως με λάθος τρόπο. Προσπαθήσαμε να αναβαθμίσουμε τα προάστια, αφήνοντας τα όπως ήταν. Το σωστό είναι να τα ενσωματώσουμε στο κέντρο της πόλης, να φτιάξουμε μια πόλη ομοιόμορφη, χωρίς κέντρο και προάστια. Ακόμη στη Γερμανία, η οποία φιλοξενεί τη μεγαλύτερη κοινότητα μεταναστών( ) δεν ανησυχούν ιδιαίτερα γιατί έχουν υιοθετήσει το σύστημα της πολιτικής ένταξης των μεταναστών επιτυχημένα. Οι κοινωνιολόγοι υποστηρίζουν ότι πουθενά στη Γερμανία δεν υπάρχουν τόσο αποπνικτικοί οικισμοί, όπως στη Γαλλία και ότι ακόμα και οι πιο «προβληματικές» συνοικίες της δεν μπορούν να συγκριθούν με τα εξαθλιωμένα γαλλικά προάστια. Μια άλλη θετική παράμετρος έγκειται στο εκπαιδευτικό σύστημα που παρέχει επαγγελματική κατάρτιση και σε παιδιά που δεν παίρνουν απολυτήριο λυκείου. Μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, η Βρετανία, η οποία έζησε παρόμοιες καταστάσεις κατά τη δεκαετία του 60(χαρακτηριστικός ο τίτλος της Guardian -«Εμείς ζήσαμε αυτή την εβδομάδα 40 χρόνια νωρίτερα») ακολούθησε και αυτή μια διαφορετική πολιτική. Οι Βρετανοί δεν στοίβαξαν τους μετανάστες σε δορυφορικές πόλεις, αλλά προσπάθησαν από την αρχή να τους αναμείξουν με τους ντόπιους.

10 -9- ΤΙ ΕΚΑΝΕ Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΩΝ ΜΑΥΡΩΝ ΣΤΟ ΜΠΡΙΞΤΟΝ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ Πίσω από τα βίαια επεισόδια στο υποβαθμισμένο Νότιο Λονδίνο ήταν παρόμοιες: ρατσισμός και κοινωνικός αποκλεισμός, υψηλή ανεργία, φτώχεια, κακή εκπαίδευση, αδιαφορία της κοινωνίας. Η μεγάλη διαφορά ήταν το πού έγιναν οι ταραχές και όχι το γιατί. Τι έκαναν οι Βρετανοί; Πρώτον, βελτίωσαν την αστυνόμευση στις υποβαθμισμένες περιοχές, φροντίζοντας να προσλάβουν σε όλες τις βαθμίδες των δυνάμεων ασφαλείας περισσότερα μέλη από τις εθνοτικές ομάδες(μαύρους, μουσουλμάνους), κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στη Γαλλία. Δεύτερον, το ύφος της πολιτικής ηγεσίας είναι εντελώς διαφορετικό. «Κανείς, ούτε ο πιο δεξιός πολιτικός σε αυτή τη χώρα, δεν θα τολμούσε να χρησιμοποιήσει τη γλώσσα του Νικολά Σαρκοζύ. Είπε τους νεαρούς αποβράσματα και αλήτες και δίχασε την κοινωνία σε «εμάς» και σε «αυτούς». Είναι περίεργο που ο ακροδεξιός Λεπέν πέρασε στον δεύτερο γύρο στις προεδρικές, είναι περίεργο που ο ρατσισμός αυξάνεται στη Γαλλία;» έγραψε ο Guardian. Ακόμη μια τρίτη σημαντική διαφορά, είναι το γαλλικό μοντέλο ενσωμάτωσης των μεταναστών, το οποίο ζητεί απ όσους επιλέγουν τη Γαλλία ως τόπο διαμονής να ενστερνιστούν τις γαλλικές αξίες και να απαρνηθούν την οποιαδήποτε θρησκευτική ή εθνοτική ιδιαιτερότητα. Η Βρετανία ακολούθησε τον αντίθετο δρόμο, της πολυπολιτισμικότητας, που δίνει έμφαση στις πολιτισμικές διαφορές και στην κοινωνική συνοχή. Κάτι ανάλογο έγινε και στις ΗΠΑ. Ποιο είναι το μεγαλύτερο μάθημα που μπορεί να πάρει η Γαλλία από τη βρετανική εμπειρία; «Υπάρχει μια απάντηση που μπορεί να ακουστεί κυνική, αλλά είναι η πιο αποτελεσματική. Αντί να φιλοσοφεί για τα ιδεώδη της Γαλλικής Επανάστασης και για την ενσωμάτωση, η γαλλική κυβέρνηση, καλά θα κάνει να ασχοληθεί με τα πρακτικά ζητήματα της ανάπτυξης της οικονομίας. Η Βρετανία ξεπέρασε την κρίση του 1981 ακριβώς επειδή η οικονομία της βγήκε από τη μακροχρόνια ύφεση την αμέσως επόμενη πενταετία. Η ανάπτυξη της οικονομίας είναι η πιο αξιόπιστη θεραπεία γράφει στους «Times» ο Ανατόλ Καλέτσκι.

11 -10- ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ Καθώς έσβησαν οι φλόγες στα προάστια των γαλλικών πόλεων, ένας όρος της αγγλικής γλώσσας, που προέρχεται από την άλλη ακτή του Ατλαντικού, εγκαθίσταται στο κέντρο της πολιτικής διαπάλη: «Affirmative action»- ή όπως αποδίδεται συνήθως στην Ευρώπη, «πολιτική των θετικών διακρίσεων». Πρόκειται για το αμερικανικό μοντέλο ενσωμάτωσης των μειονοτήτων που εγκαινιάστηκε επί Τζον Κένεντι και Λίντον Τζόνσον, αναφορικά με τους μαύρους και επεκτάθηκε, τις επόμενες δεκαετίες, στους Ισπανόφωνους, τους Ασιάτες και τις υπόλοιπες φυλετικές μειονότητες. Ο πυρήνας της αμερικανικής στρατηγικής στηρίζεται στην καθιέρωση συγκεκριμένων, ελάχιστων ποσοστών για την πρόσβαση των εν λόγω μειονοτήτων στην αγορά εργασίας, την εκπαίδευση και τους άλλους τομείς της κοινωνικής ζωής. Δηλωμένος θαυμαστής του αμερικανικού μοντέλου, ο φιλόδοξος υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζύ, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ «μιας πολιτικής θετικών διακρίσεων με γαλλικά χρώματα», στις 26 Οκτωβρίου. Από διαφορετική αφετηρία, παρόμοιες θέσεις προσεγγίζει ο σοσιαλιστής Ζακ Λανγκ, ο οποίος προτίθεται, όπως και ο Σαρκοζύ, να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του Η πρόσφατη έκρηξη της βίας στα προάστια ενίσχυσε αυτούς τους προβληματισμούς, αποκαλύπτοντας τις «μαύρες τρύπες» του γαλλικού κοινωνικού μοντέλου. Για την ώρα, οι απόψεις του Σαρκοζύ και του Λανγκ παραμένουν μειοψηφικές και στις δύο μεγάλες πολιτικές οικογένειες. Ο γκωλικός Σιράκ εξέφραζε τη μεγάλη πλειοψηφία των ελίτ στο προχθεσινό διάγγελμα του προς το έθνος όταν αποδοκίμαζε τη «λογική των ποσοστώσεων», η οποία αμφισβητεί την νομική ισότητα όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως φυλής και θρησκείας-ένα από τα ιδεολογικά θεμέλια της Γαλλικής Δημοκρατίας. Η θεσμοθέτηση οποιουδήποτε είδους διακρίσεων, έστω και «θετικών», θα προκαλούσε, για πολλούς, ιστορική οπισθοδρόμηση, προδοσία της δημοκρατικής Επανάστασης, κατακερματισμό της κοινωνίας πολιτών σε ένα χαοτικό μωσαϊκό φυλετικών, εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων. Το πρόβλημα είναι ότι η μυθολογία της ισοπολιτείας συγκρούεται, καιρό τώρα, με μια πολύ λιγότερο ειδυλλιακή πραγματικότητα. Πρόσφατη έρευνα κατάδειξε ότι ένας

12 -11- «βέρος» Γάλλος που στέλνει βιογραφικό σημείωμα σε 100 επιχειρήσεις αναζητώντας θέση εργασίας εξασφαλίζει, κατά μέσον όρο, 78 συνεντεύξεις, ενώ ένας Γάλλος πολίτης που κατάγεται από την Αφρική μόλις 14. Οι περισσότερες αιτήσεις του πηγαίνουν κατευθείαν στον κάλαθο των άχρηστων μόνο και μόνο λόγω του ξενικής προέλευσης ονόματος του. Στην Εθνοσυνέλευση, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ακόμη και στην τηλεόραση, η παρουσία Γάλλων πολιτών με σκουρόχρωμη επιδερμίδα είναι πρακτικά ανύπαρκτη-με μοναδικές εξαιρέσεις κάποιους πετυχημένους τραγουδιστές ή τα αστέρια της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, σαν τον Ζιντάν και τον Ανρί.

13 -12- ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ; Δεκάδες «μικρές πόλεις» έχουν, εδώ και καιρό, χαράξει τα «σύνορα» τους μέσα σε λίγα οικοδομικά τετράγωνα γύρω από την πλατεία Ομονοίας, το Μεταξουργείο, την Κυψέλη, το Παγκράτι: Πολωνοί στη Μιχαήλ Βόδα, Ρώσοι στην Κουμουνδούρου και Έλληνες Μουσουλμάνοι στο Γκάζι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, το 2015 ο πληθυσμός της Ελλάδας θα είναι 14 εκατομμύρια εκ των οποίων το 20% θα είναι αλλοδαποί από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ε.Ε, η οποία έχει μία τόσο πολυπληθή εθνικότητα μεταναστών, τους Αλβανούς, που αποτελούν το 56% του συνόλου των αλλοδαπών. Η αναλογία των δύο φύλων στις διάφορες εθνικότητες δεν είναι σταθερή: ορισμένες ασιατικές μειονότητες(πακιστάν, Μπαγκλαντές, Ινδία) έχουν σχεδόν μόνο ανδρικό πληθυσμό. Αντίθετα, από Ουκρανία, Μολδαβία και Φιλιππίνες ο γυναικείος πληθυσμός στην Ελλάδα φθάνει στο 70%. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση αλλοδαπών παρατηρείται στο κέντρο της Αθήνας, με ανθρώπους(17% επί του συνόλου της επικράτειας), ενισχύοντας την άποψη ότι μελλοντική γκετοποίηση τους δεν είναι καθόλου απίθανη. Γι αυτό και ο πρόεδρος του ΙΜΕΠΟ, Αλέξανδρος Ζαβός, εξηγεί ότι «κρίνεται αναγκαίο να ληφθούν μέτρα για να αποφευχθεί η γκετοποίηση. Τα μέτρα αυτά μπορεί να είναι η δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέπουν τη μεταστέγαση των μεταναστών σε καλύτερες περιοχές, η διευκόλυνση τους στις συναλλαγές με το τραπεζικό σύστημα, καθώς και η συμμετοχή τους σε ειδικότερα προγράμματα, που να καλύπτουν τις ανάγκες τους και σε άλλες περιοχές της χώρας». Προφανώς με μια τέτοια πολιτική ο κοινωνικός αποκλεισμός και ο χωροταξικός διαχωρισμός θα έδιναν τη θέση τους σε μια ζωντανή πολυπολιτισμική κοινωνία. Υπάρχει όμως, μια τέτοια πολιτική; Το παράδειγμα του Γκαζιού δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας: περίπου μουσουλμάνοι ζουν σε συνθήκες απομόνωσης χρόνια τώρα. Η από τριετίας έκθεση της ΜΚΟ «κλίμακα» περιγράφει την κατάσταση:

14 -13- Χωροταξικές αλλαγές: «Τα φαινόμενα κοινωνικής περιθωριοποίησης διαρκώς πολλαπλασιάζονται. Καλλιεργούνται από την ανεργία, την εξαθλίωση, την απόγνωση και τις συνεπεία των οικονομικών προβλημάτων- κακές διαπροσωπικές σχέσεις. Πολλοί άντρες περνούν όλη τη μέρα στα καφενεία. Τα ποσοστά αλκοολισμού και χρήσης εθιστικών ουσιών, ιδιαίτερα στους νέους διαρκώς αυξάνονται. Συνεπώς, η αύξηση της παραβατικότητας καθίσταται αναπόφευκτη». Ο καθηγητής χωροταξίας και πρόεδρος του Συλλόγου Πολεοδόμων, Ηλίας Μπεριάτος, μας λέει: «Στην Ελλάδα και ειδικά στην Αθήνα, τα φαινόμενα του χωροταξικού διαχωρισμού υπήρχαν και πριν από την έλευση των μεταναστών. Η εισροή πολλών ξένων όξυνε τα προβλήματα. «Σήμερα σε πολλές συνοικίες, στην Κυψέλη ή στο Παγκράτι, τα μαγαζιά των μεταναστών πληθαίνουν. Δίπλα από το εμπορικό τρίγωνο, κάτω από την οδό Αθηνάς, ολόκληροι δρόμοι έχουν «καταληφθεί» από καταστήματα μεταναστών. Στο Μεταξουργείο και γύρω από το Γκάζι η σύνθεση του πληθυσμού έχει αλλάξει δραματικά. Τα «βρόμικα» επαγγέλματα τα ασκούν πλέον οι μετανάστες. Στην Αθήνα του 2005, όπως στο Παρίσι από το 1980». Παιδιά στερημένα: Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, όλο «το παιχνίδι θα παιχτεί» με τη δεύτερη γενιά μεταναστών. Αν, δηλαδή, θα υιοθετηθεί μια πολιτική που θα τους ενσωματώσει ή θα τους απομονώσει. Μια γενιά, που τώρα ανδρώνεται. Στα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας εμφανίζονται αλλοδαποί και παλιννοστούντες ομογενείς μαθητές, που στην πλειονότητα τους φοιτούν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Στη μελέτη του αναπληρωτή καθηγητή Βασίλη Καρύδη «Έγκλημα και Μετανάστευση», μια από τις πιο βασικές επισημάνσεις είναι: «Ήδη παιδιά γεννιούνται και μεγαλώνουν υπό την σκιά της παρανομίας σε ένα κοινωνικό μικρο-περιβάλλον περιθωριοποίησης και ένα ηθικό κλίμα αποσύνθεσης. Είναι ενδεχόμενο όταν ανδρωθούν να διεκδικήσουν όσα η κοινωνία τούς στέρησε και τους οφείλει με τον μόνο τρόπο που θα γνωρίζουν και θα είναι γι αυτούς ψυχολογικά και κοινωνικά εφικτός: την ένταξη σε δομημένες υποκουλτούρες και γενικότερα την αντικοινωνική και εγκληματική εκτροπή». Όσον αφορά τις παραμέτρους που δημιουργούν συνθήκες για έξαρση της εγκληματικότητας καταγράφονται: Η «εγκληματοποίηση» της μεταναστευτικής κοινότητας

15 -14- Η εντονότερη αστυνομική επιτήρηση των μεταναστών Η μεγαλύτερη ευκολία ως προς την επιβολή προσωρινής κράτησης σε μετανάστες Η εντονότερη, σε σχέση με τις άλλες εθνοτικές ομάδες, εμπλοκή των Αλβανών δεύτερης γενιάς με το σύστημα ποινικής καταστολής ΕΠΙΛΟΓΟΣ Κοινή είναι πλέον η πεποίθηση ότι μετά τις ταραχές του Νοέμβρη στο Παρίσι, η επόμενη μέρα θα βρει μια πολύ διαφορετική Γαλλία, ενδεχομένως και μια πολύ διαφορετική Ευρώπη. Το δίδαγμα από την αμερικανική εμπειρία δείχνει πως η Γαλλία θα έχει ένα μακρύ και κακοτράχαλο δρόμο μπροστά της μέχρι να διαμορφώσει την κοινωνία της, έτσι που να έχει «παιδιά μεταναστών» ως διευθύνοντες σύμβουλους σε επιχειρήσεις, στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο, να κατέχουν ανώτατες θέσεις στην κυβέρνηση και την πολιτική. Δημιουργεί κάποια ελπίδα η δήλωση του Γάλλου πρόεδρου Ζακ Σιράκ: «Δεν θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε τίποτα που να αντέχει στον χρόνο αν δείξουμε ανοχή απέναντι στον ρατσισμό, στη μισαλλοδοξία, στην κατάχρηση εξουσίας αν δεν καταπολεμήσουμε αυτό το κοινωνικό δηλητήριο που λέγεται διακρίσεις». Θα μπορέσουν όμως οι πολιτικοί να περιορίσουν την ανεργία, να οργανώσουν και να χρηματοδοτήσουν τα δίκτυα κοινωνικής προστασίας, να κάνουν δίκαιη κατανομή του εισοδήματος; Όπως λέει και ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, καθηγητής της Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Το Βήμα»( ): «Ο θρίαμβος του φιλελευθερισμού συνεπέφερε την αποδυνάμωση των συνδικάτων και τη βαθμιαία «προσαρμογή» των σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων στις απαιτήσεις του αγοραίου ανταγωνισμού. Υπό τις παρούσες συνθήκες καιανεξάρτητα από τις αποχρώσεις, τα όρια της παρέμβασης των εθνικών κρατών συρρικνώνονται. Η

16 -15- δημοκρατική εναλλαγή των κατεστημένων κομμάτων εξουσίας στη διακυβέρνηση των περισσοτέρων ευρωπαϊκών χωρών δεν συνεπιφέρει μείζονες αλλαγές στα προτασσόμενα κοινωνικοοικονομικά πρότυπα. Έτσι, η αύξουσα αναξιοπιστία της πολιτικής εκφράζει μια νέα διάχυτη κοινωνική και ιδεολογική «ορθοδοξία»: στο εξής τα άτομα εμφανίζονται ως αποκλειστικά «υπεύθυνα» για τη μοίρα και την προκοπή τους. Οι προσδοκίες και η απελπισία τους δεν αφορούν παρά μόνο τους «ιδιωτικούς» εαυτούς τους. Όλοι πρέπει να αμείβονται ανάλογα με την ικανότητα τους, την τύχη τους και την «εμπορευσιμότητα» των «προσόντων» τους, όλοι καλούνται να πληρώσουν αγόγγυστα το τίμημα της «αποτυχίας» τους και όλοι οφείλουν να συμμορφωθούν προς τον τυφλό νόμο της αγοράς, έστω και αν η αγορά αυτή αδιαφορεί και τους απορρίπτει. Έτσι, οι έμπρακτες διαμαρτυρίες απηχούν γνωσιακές ή ηθικές ατομικές «ελλείψεις». Εφεξής, η έμπρακτη διαμαρτυρία ή η ανομική έκρηξη στιγματίζονται όχι μόνο ως απαράδεκτες αλλά και ως εξ αντικειμένου αλυσιτελείς. Οι μη πειθήνιοι απελπισμένοι είναι παραβάτες της κυρίαρχης κοινωνικής λογικής. Η υλοποίηση του οράματος της «κοινωνικής συνοχής» είναι αδύνατη δίχως μια θεμελιώδη πολιτική, πολιτιστική και ταξική συναίνεση ανάμεσα σε όλες τις συνιστώσες της κοινωνίας».

ΠΑΡΙΣΙ ΝΟΕΜΒΡΗΣ 2005 «ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ» ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ Ή ΓΑΛΛΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ;

ΠΑΡΙΣΙ ΝΟΕΜΒΡΗΣ 2005 «ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ» ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ Ή ΓΑΛΛΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ; ΠΑΡΙΣΙ ΝΟΕΜΒΡΗΣ 2005 Η «μάχη» των μεταναστών για Ισότητα «ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ» ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ Ή ΓΑΛΛΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ; ΠΩΣ ΑΡΧΙΣΕ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2005: ΣΤΟ ΚΛΙΣΙ, ΠΡΟΑΣΤΙΟ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ: : 2 ΝΕΟΙ ΚΑΤΑΔΙΩΚΟΜΕΝΟΙ ΑΠΟ

Διαβάστε περισσότερα

Οι Νέοι/ες και η στάση τους απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι Νέοι/ες και η στάση τους απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση Οι Νέοι/ες και η στάση τους απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση VPRC Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 1/2 Ανάθεση: ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Σκοπός της έρευνας: Η διερεύνηση των απόψεων μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1 ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ Δ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ

ΑΡΧΗ 1 ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ Δ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΑΡΧΗ 1 ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ Δ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΔΕΥΤΕΡΑ 9 ΜΑΪΟΥ 2016 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΑΓΕΣ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΠΑΤΗΣΙΩΝ

ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΑΓΕΣ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Ο φόβος του εγκλήματος Η εγκληματικότητα στην Ελλάδα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΝ ΓΝΩΡΙΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΩΝ ΠΑΤΗΣΙΩΝ (ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ) Πολεοδομική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΩΣ ΜΕΣΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΜΗ ΒΙΑΣ ΤΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΓΗΓΕΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΩΣ ΜΕΣΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΜΗ ΒΙΑΣ ΤΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΓΗΓΕΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΩΣ ΜΕΣΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΜΗ ΒΙΑΣ ΤΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΓΗΓΕΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Νικόλαος Χ. Μπέκας Greek classroom of Masterστην "Κοινωνική Παιδαγωγική και μάχη ενάντια στη νεανική

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε ένα βήμα μπροστά Είμαστε όλοι ίσοι όμως μερικοί είναι πιο ίσοι από άλλους

Κάντε ένα βήμα μπροστά Είμαστε όλοι ίσοι όμως μερικοί είναι πιο ίσοι από άλλους Κάντε ένα βήμα μπροστά Είμαστε όλοι ίσοι όμως μερικοί είναι πιο ίσοι από άλλους Παιχνίδι ρόλων για τα ανθρώπινα δικαιώματα από το Compasito «Μικρή Πυξίδα» Εγχειρίδιο εκπαίδευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ»

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» «ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» ΤΑΞΗ Γ1 2 ο Δ Σ ΓΕΡΑΚΑ ΔΑΣΚ:Αθ.Κέλλη ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Κατά τη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς η τάξη μας ασχολήθηκε με την ανάγνωση και επεξεργασία λογοτεχνικών βιβλίων

Διαβάστε περισσότερα

Στάσεις και αντιλήψεις της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στους μετανάστες

Στάσεις και αντιλήψεις της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στους μετανάστες Στάσεις και αντιλήψεις της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στους μετανάστες Θεωρητικό πλαίσιο και ανάλυση αποτελεσμάτων της πανελλαδικής ποσοτικής έρευνας VPRC Φεβρουάριος 2007 13106 / Διάγραμμα 1 Γενικοί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΘΗΝΑ

ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΘΗΝΑ [1] ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΘΗΝΑ Επεξεργασία & ανάλυση στοιχείων: Δήμητρα Αντωνοπούλου * Στο σεμινάριο επιμόρφωσης «Διακρίσεις σε βάρος των νέων. Το πρόβλημα και η αντιμετώπισή του» που πραγματοποίησε η «ΕΠΑΝΟΔΟΣ»

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Πολίτης: «Τα καταφέραμε σε πιο δύσκολες εποχές, θα τα καταφέρουμε και τώρα»

Γιώργος Πολίτης: «Τα καταφέραμε σε πιο δύσκολες εποχές, θα τα καταφέρουμε και τώρα» Ο συγγραφέας στο νέο του βιβλίο παρουσιάζει μια ορθολογική θέαση της κρίσης Γιώργος Πολίτης: «Τα καταφέραμε σε πιο δύσκολες εποχές, θα τα καταφέρουμε και τώρα» 23 Jan 201611.00 ΜΕΓΕΝΘΥΝΣΗ Συνέντευξη στη

Διαβάστε περισσότερα

OPMH. κοντά στο µαθητή!

OPMH. κοντά στο µαθητή! ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ HMEΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α A ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α Β ) ΠΕΜΠΤΗ 29 ΜΑΪΟΥ 2014 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης ΤΥΠΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 13/5/2013 1/7/2013 ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ ΤΥΧΑΙΑ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ ΜΕΓΕΘΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης 1 ΤΥΠΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 30/10/2012 4/1/2013 ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ ΤΥΧΑΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων τα παιδιά θα διαπιστώσουν ότι άλλα παιδιά προχώρησαν µπροστά, άλλα έµειναν πίσω και άλλα είναι κάπου στη µέση. Στο σηµε

Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων τα παιδιά θα διαπιστώσουν ότι άλλα παιδιά προχώρησαν µπροστά, άλλα έµειναν πίσω και άλλα είναι κάπου στη µέση. Στο σηµε «Κοινότητα για το Ευρωπαϊκό Έτος Καταπολέµησης της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισµού» ραστηριότητα 1 η : «Ανακαλύπτοντας συµπεριφορές και στάσεις απέναντι στην Φτώχεια και τον Κοινωνικό αποκλεισµό»

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ. Εργασία. των μαθητών της Α3 τάξης του 2 ου Γυμνασίου Ελευσίνας

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ. Εργασία. των μαθητών της Α3 τάξης του 2 ου Γυμνασίου Ελευσίνας ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ Εργασία των μαθητών της Α3 τάξης του 2 ου Γυμνασίου Ελευσίνας ΑΓΓΕΛΟΥ ΠΑΠΠΑ ΜΕΡΑΜΠΙ ΤΣΑΝΑΒΑ Ελευσίνα, Μάιος 2012 ΟΡΙΣΜΟΣ Κοινωνικός ρατσισμός ή κοινωνικός αποκλεισμός είναι ο υποτιμητικός

Διαβάστε περισσότερα

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups INTERVIEWS REPORT February / March 2012 - Partner: Vardakeios School of Hermoupolis - Target group: Immigrants, women 1 η συνέντευξη Από την Αλβανία Το 2005 Η γλώσσα. Ήταν δύσκολο να επικοινωνήσω με τους

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΥΠΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 12/04/2013 30/06/2013 ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ ΤΥΧΑΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Καταναλωτικής λ ή Εμπιστοσύνηςύ. Ιούλιος 2012

Έρευνα Καταναλωτικής λ ή Εμπιστοσύνηςύ. Ιούλιος 2012 Έρευνα Καταναλωτικής λ ή Εμπιστοσύνηςύ 1 ΤΥΠΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 19/4/2012 25/6/2012 ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ ΤΥΧΑΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

KΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

KΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ KΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΓΕΝΙΚΑ Η τελευταία πενταετία (2009-2014)υπήρξε δύσκολη για την Ελλάδα. Η οικονομική κρίση οδήγησε σε ραγδαία αύξηση ορισμένων κοινωνικών προβλημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης 1 ΤΥΠΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Ιανουάριος Μάρτιος 2013 ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μάριος Βρυωνίδης Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Εθνικός Συντονιστής Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας

Μάριος Βρυωνίδης Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Εθνικός Συντονιστής Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας Μάριος Βρυωνίδης Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Εθνικός Συντονιστής Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας Χριστίνα Παπασολομώντος Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Μέλος Ομάδας Συντονισμού για Ευρωπαϊκή Κοινωνική Έρευνα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ & ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ & ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ & ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Γ Ι Ο Υ Λ Η Π Α Π Α Δ Ι Α Μ Α Ν Τ Α Κ Η Η Μ Ε Ρ Ι Δ Α Δ Ι Α Π Ο Λ Ι Τ Ι Σ Μ Ι Κ Η Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Σ Η : Μ Ε Τ

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενο : Μ.Μ.Ε. και ρατσισμός

Κείμενο : Μ.Μ.Ε. και ρατσισμός ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ- ΕΚΦΡΑΣΗ 21 Β Λυκείου Γεν. Παιδείας Ον\ μο :. 18\01\2015 Κείμενο : Μ.Μ.Ε. και ρατσισμός Υπάρχουν ήδη ορισμένες αξιόλογες μελέτες και εμπειρικές έρευνες που ασχολούνται με το θέμα

Διαβάστε περισσότερα

Φορέας Ανάπτυξης Ανθρώπινου και Κοινωνικού Κεφαλαίου

Φορέας Ανάπτυξης Ανθρώπινου και Κοινωνικού Κεφαλαίου ΣΧΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΤΩΝ ΡΟΜΑ ΖΕΦΥΡΙΟΥ, ΑΧΑΡΝΩΝ, ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ Με αφορμή το περιστατικό

Διαβάστε περισσότερα

ISSP 1998 Religion II. - Questionnaire - Cyprus

ISSP 1998 Religion II. - Questionnaire - Cyprus ISSP 1998 Religion II - Questionnaire - Cyprus Για σας. Είμαστε από το Κέντρο Ερευνών του Cyprus College. Kάνουμε μια διεθνή έρευνα για κοινωνικές και ηθικές αντιλήψεις. Η έρευνα αυτή γίνεται ταυτόχρονα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΤΙΚΗ. Οκτώβριος 2014

ΑΤΤΙΚΗ. Οκτώβριος 2014 ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΥΠΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 09/07/2013 30/09/2013 ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ ΤΥΧΑΙΑ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ ΜΕΓΕΘΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κας. ΜΑΡΙΕΤΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ

Κας. ΜΑΡΙΕΤΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Κας. ΜΑΡΙΕΤΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ Στην Έναρξη του Εθνικού Διαλόγου Παιδείας ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2005 Κύριε Πρωθυπουργέ,

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης 1 ΤΥΠΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ97 ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Ιανουάριος Μάρτιος 2013 ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ ΤΥΧΑΙΑ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Για 100 εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο, αυτή τη χρονιά δεν χτύπησε το κουδούνι του σχολείου, απλούστατα γιατί δεν πηγαίνουν σχολείο επειδή δουλεύουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΚΓΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ. Κράτος Πρόνοιας, Δεξιότητες και Εκπαίδευση

ΣΥΚΓΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ. Κράτος Πρόνοιας, Δεξιότητες και Εκπαίδευση ΣΥΚΓΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ Κράτος Πρόνοιας, Δεξιότητες και Εκπαίδευση Όπως είδαμε, η θεωρία των προνοιακών παραγωγικών συστημάτων (welfare production regimes WPR), συνδέει το μοντέλο καπιταλισμού

Διαβάστε περισσότερα

Η Ευρώπη και το Ισλάμ: Οκτώ Μύθοι

Η Ευρώπη και το Ισλάμ: Οκτώ Μύθοι Η Ευρώπη και το Ισλάμ: Οκτώ Μύθοι Aστέρης Χουλιάρας Καθηγητής Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Bernard Lewis: «Europe would turn Muslim by the end of this century,

Διαβάστε περισσότερα

Συζητάμε σήμερα τη σύσταση μίας ανεξάρτητης διοικητικής Αρχής για την. αξιολόγηση της εκπαίδευσης. Άρα, με κάποιο τρόπο συζητάμε το ζήτημα της

Συζητάμε σήμερα τη σύσταση μίας ανεξάρτητης διοικητικής Αρχής για την. αξιολόγηση της εκπαίδευσης. Άρα, με κάποιο τρόπο συζητάμε το ζήτημα της ΜΑΡΙΑ ΡΕΠΟΥΣΗ Συζητάμε σήμερα τη σύσταση μίας ανεξάρτητης διοικητικής Αρχής για την αξιολόγηση της εκπαίδευσης. Άρα, με κάποιο τρόπο συζητάμε το ζήτημα της αξιολόγησης. Θέλω να θέσω ένα ερώτημα και νομίζω

Διαβάστε περισσότερα

e- EΚΦΡΑΣΗ- ΕΚΘΕΣΗ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ για ΤΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ εξετάσεις Γ λυκείου ΕΠΑ.Λ.

e- EΚΦΡΑΣΗ- ΕΚΘΕΣΗ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ για ΤΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ εξετάσεις Γ λυκείου ΕΠΑ.Λ. ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ για ΤΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ εξετάσεις Γ λυκείου ΕΠΑ.Λ. ΜΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ Ποτέ, πια, πόλεμος! Μετά τις οδυνηρές εμπειρίες του τελευταίου Παγκοσμίου Πολέμου, θα περίμενε κανείς

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΥΠΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 2/10/2013-21/12/2013 ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ ΤΥΧΑΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το μυθιστόρημα «Ο δρόμος για τον παράδεισο είναι μακρύς» της Μαρούλας Κλιάφα

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το μυθιστόρημα «Ο δρόμος για τον παράδεισο είναι μακρύς» της Μαρούλας Κλιάφα Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το μυθιστόρημα «Ο δρόμος για τον παράδεισο είναι μακρύς» της Μαρούλας Κλιάφα Προς τους αναγνώστες Στο σχολικό εγχειρίδιο Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Α Γυμνασίου υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Οκτώβριος 2013 ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΥΠΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 4/7/2013-25/9/2013 ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Ιανουάριος ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΥΠΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 2/10/2013 21/12/2013 ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εργαζόμενος - Εργοδότης

Εργαζόμενος - Εργοδότης Οικονομική δραστηριότητα στην Αρχαία Ελλάδα Εργαζόμενος - Εργοδότης Καταναλωτή Επενδυτές Εργαστήρι 1 Η Πρώτη του Μάη δεν είναι αργία είναι απεργία Εικόνες από την απεργία στο Σικάγο 1886 8ώρες δουλειά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α. Ο συγγραφέας αναφέρεται στην ανεργία των ντόπιων που οφείλεται στη μετανάστευση αλλοδαπών, γεγονός

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΙ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ Μέρος Α

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΙ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ Μέρος Α ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΙ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

«Πολιτική Συγκυρία και Εκλογικές Τάσεις» VPRC Δεκέμβριος 2008 Δ.1

«Πολιτική Συγκυρία και Εκλογικές Τάσεις» VPRC Δεκέμβριος 2008 Δ.1 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ VPRC Δεκέμβριος 2008 Δ.1 Εκτίμηση Εκλογικού Αποτελέσματος Δ.2 ΠΡΟΘΕΣΗ ΨΗΦΟΥ Εκτίμηση Εκλογικού Αποτελέσματος Δεκέμβριος 2008 37.5 31.0 Διαφορά ΠΑΣΟΚ - ΝΔ: : 6,5%

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΕΙΝΑ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ. * Να τραφούν σωστά ώστε να σκεφτούν και να ενεργήσουν κατάλληλα.

Η ΠΕΙΝΑ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ. * Να τραφούν σωστά ώστε να σκεφτούν και να ενεργήσουν κατάλληλα. Η ΠΕΙΝΑ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ ΑΙΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΠΕΙΝΑ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ Υπάρχουν πολλοί και αλληλοεμπλεκόμενοι παράγοντες που επηρεάζουν το πρόβλημα. Ωστόσο, η πείνα καθαυτή μπορεί να προκληθεί από δύο απλούς λόγους. α)ο πρώτος

Διαβάστε περισσότερα

Ικμπάλ Μασί ( ) Ένα παιδί ήρωας

Ικμπάλ Μασί ( ) Ένα παιδί ήρωας Ικμπάλ Μασί (1982 1995) Ένα παιδί ήρωας Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΙΚΜΠΑΛ Ο Ικμπάλ Μασίχ, γεννήθηκε στο Πακιστάν το 1982. Στην ηλικία των τεσσάρων, πουλήθηκε από την οικογένειά του σαν σκλάβος σε ένα ταπητουργείο για ένα

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EB79.5) ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2014 Τμήμα Parlemètre ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ-ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EB79.5) ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2014 Τμήμα Parlemètre ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ-ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ Ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EB79.5) Βρυξέλλες, Νοέμβριος 2013 ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2014 Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

Νεανική γυναικεία επιχειρηματικότητα. Άννα Ευθυμίου Δικηγόρος Εντεταλμένη Σύμβουλος σε Θέματα Νεολαίας στο Δήμο Θεσσαλονίκης Πρόεδρος ΜΚΟ ΝΕΟΙ

Νεανική γυναικεία επιχειρηματικότητα. Άννα Ευθυμίου Δικηγόρος Εντεταλμένη Σύμβουλος σε Θέματα Νεολαίας στο Δήμο Θεσσαλονίκης Πρόεδρος ΜΚΟ ΝΕΟΙ Νεανική γυναικεία επιχειρηματικότητα Άννα Ευθυμίου Δικηγόρος Εντεταλμένη Σύμβουλος σε Θέματα Νεολαίας στο Δήμο Θεσσαλονίκης Πρόεδρος ΜΚΟ ΝΕΟΙ Ορισμός επιχειρηματικότητας κάθε προσπάθεια για δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΟΣ - ΝΕΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ. Συντάχθηκε απο τον/την el.pi. Παρασκευή, 01 Απρίλιος :02 - sigmalive.

ΚΥΠΡΟΣ - ΝΕΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ. Συντάχθηκε απο τον/την el.pi. Παρασκευή, 01 Απρίλιος :02 - sigmalive. sigmalive.com Με την ελπίδα μιας άνετης και καλοπληρωμένης θέσης στο δημόσιο ή στην εκπαιδευτική υπηρεσία, πολλοί από τους νέους μας ακολουθούν σπουδές που τους οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στις τάξεις

Διαβάστε περισσότερα

Στερεότυπα φύλου στις επαγγελματικές επιλογές των νέων γυναικών

Στερεότυπα φύλου στις επαγγελματικές επιλογές των νέων γυναικών Στερεότυπα φύλου στις επαγγελματικές επιλογές των νέων γυναικών Τ Ο Γ Υ Ν Α Ι Κ Ε Ι Ο Π Ρ Ο ς Ω Π Ο Τ Η ς Ε Π Ι Χ Ε Ι Ρ Η Μ Α Τ Ι Κ Ο Τ Η Τ Α ς ς Τ Ο Ν. Κ Ι Λ Κ Ι ς Τ Ε Τ Α Ρ Τ Η 8 Μ Α Ρ Τ Ι Ο Υ 2 0 1

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Ιανουάριος 2014 ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΥΠΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ2 ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝNΗΣΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 2/10/2013 21/12/2013

Διαβάστε περισσότερα

Τι σημαίνει αστικά πεδία σε μετάβαση για εσάς και την καλλιτεχνική σας δημιουργία;

Τι σημαίνει αστικά πεδία σε μετάβαση για εσάς και την καλλιτεχνική σας δημιουργία; Τι σημαίνει αστικά πεδία σε μετάβαση για εσάς και την καλλιτεχνική σας δημιουργία; Δύσκολη ερώτηση Για την καλλιτεχνική μου δημιουργία δεν παίζει κανένα ρόλο. Αυτό που με πικραίνει είναι ότι έζησα την

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της φτώχειας

Παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της φτώχειας Παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της φτώχειας Με τον όρο φτώχεια αναφερόμαστε στην οικονομική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από έλλειψη επαρκών πόρων για την ικανοποίηση βασικών ανθρώπινων αναγκών. Απόλυτη φτώχεια

Διαβάστε περισσότερα

Συνεντεύξεις «πρόσωπο με πρόσωπο (face to face). Κοινές ερωτήσεις για όλους τους συμμετέχοντες.

Συνεντεύξεις «πρόσωπο με πρόσωπο (face to face). Κοινές ερωτήσεις για όλους τους συμμετέχοντες. Κεντρικά ερωτήματα: Ποιες είναι οι διαστάσεις της συζήτησης για την κρίση στο Δημόσιο Διάλογο; Ήταν η υιοθέτηση του πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα και η ένταξη της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης μονόδρομος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΥΝΤΡΟΦΙΣΣΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟ 2011

ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΥΝΤΡΟΦΙΣΣΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟ 2011 ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΥΝΤΡΟΦΙΣΣΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟ 2011 Στις 2 Νοέμβρη 2016 έχει οριστεί στο Εφετείο ύστερα από αναβολές- η δίκη της συντρόφισσας Λήδας Σοφιανού

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο: Ονοματεπώνυμο Μαθητή: Ημερομηνία: 20/11/2017 Επιδιωκόμενος Στόχος: 70/100. Ι. Μη λογοτεχνικό κείμενο

Κεφάλαιο: Ονοματεπώνυμο Μαθητή: Ημερομηνία: 20/11/2017 Επιδιωκόμενος Στόχος: 70/100. Ι. Μη λογοτεχνικό κείμενο Μάθημα/Τάξη: Ν. Γλώσσα Γ' ΕΠΑΛ Κεφάλαιο: Ονοματεπώνυμο Μαθητή: Ημερομηνία: 20/11/2017 Επιδιωκόμενος Στόχος: 70/100 Ι. Μη λογοτεχνικό κείμενο Τον Μάιο του 2017 δημοσιοποιήθηκαν αποτελέσματα έρευνας του

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΠΙΔΑ. Είμαι 8 χρονών κα μένω στον καταυλισμό μαζί με άλλες 30 οικογένειες.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΠΙΔΑ. Είμαι 8 χρονών κα μένω στον καταυλισμό μαζί με άλλες 30 οικογένειες. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΠΙΔΑ Είμαι 8 χρονών κα μένω στον καταυλισμό μαζί με άλλες 30 οικογένειες. Μέχρι πριν λίγες μέρες βρισκόμουν στο χωριό μου το Ριζοκάρπασο, αλλά μετά την εισβολή ήρθαμε με την μητέρα μου

Διαβάστε περισσότερα

21 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα για

21 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα για 21 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα για Επειδή άλλη μάνα με γέννησε και σ άλλη γλώσσα άκουσες εσύ τα όμορφα παιδικά σου παραμύθια μη με φωνάζεις «ξένο» το ψωμί σου δε διαφέρει απ το δικό μου το χέρι σου είναι όμοιο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΙ ΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΜΕΣΩΝ ΑΠΟΓΟΝΩΝ ΤΟΥΣ

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΙ ΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΜΕΣΩΝ ΑΠΟΓΟΝΩΝ ΤΟΥΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑ OΣ Πειραιάς, Αύγουστος 2009 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΙ ΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΜΕΣΩΝ ΑΠΟΓΟΝΩΝ ΤΟΥΣ Η Γενική Γραµµατεία

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Τράπεζας Θεμάτων ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ:ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΥΠΟΣ Μ.Μ.Ε

Κείμενα Τράπεζας Θεμάτων ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ:ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΥΠΟΣ Μ.Μ.Ε ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Κείμενα Τράπεζας Θεμάτων ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ:ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΥΠΟΣ Μ.Μ.Ε 18251/18351/20220 [Η (παρα)πληροφόρηση στο Διαδίκτυο] 18234/18275/20215 [Ο εθισμός στην τηλεόραση]

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT Β 1 ΓΕΛ. Θέμα: Μετανάστευση Καθηγήτρια: Στέλλα Τσιακμάκη

PROJECT Β 1 ΓΕΛ. Θέμα: Μετανάστευση Καθηγήτρια: Στέλλα Τσιακμάκη PROJECT Β 1 ΓΕΛ Θέμα: Μετανάστευση Καθηγήτρια: Στέλλα Τσιακμάκη ΟΡΙΣΜΟΣ Μετανάστευση ονομάζεται η γεωγραφική μετακίνηση ανθρώπων είτε μεμονωμένα είτε κατά ομάδες. Υπάρχουν δυο είδη μετανάστευσης : 1. Η

Διαβάστε περισσότερα

Co-funded by the European Union Quest. Quest

Co-funded by the European Union Quest. Quest 1 Καλωσορίσατε στο παιχνίδι "Δώσε το στον επόμενο!" Co-funded by the European Union Ένα εργαλείο για να σας βοηθήσει να γνωρίσετε μια δικαιοσύνη φιλική προς το παιδί Παίκτες Ηλικία 14-18 4-6 2 Χρονών Βάλτε

Διαβάστε περισσότερα

Μετανάστευση, μειονότητες, ανθρώπινα δικαιώματα

Μετανάστευση, μειονότητες, ανθρώπινα δικαιώματα 02.2016 1 ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙ ΕΡΕΥΝΑ - ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ Μετανάστευση, μειονότητες, ανθρώπινα δικαιώματα Γ 2 Περιεχόμενα Ταυτότητα της έρευνας 03 Γ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ, ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ, ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ 2 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Μάθημα : «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ» Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τους μαθητές του 2 ου Γυμνασίου Μυτιλήνης με την καθοδήγηση της

Διαβάστε περισσότερα

Οι στάσεις των Ελλήνων πολιτών απέναντι στη Μετανάστευση

Οι στάσεις των Ελλήνων πολιτών απέναντι στη Μετανάστευση Οι στάσεις των Ελλήνων πολιτών απέναντι στη Μετανάστευση Μεταβολές 2008-2009 Ιούνιος 2009 PI0960/ Διάγραμμα 1 Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ *Η έρευνα του 2008 δημοσιεύθηκε στην ειδική έκδοση του ECONOMIST, Μάρτιος

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ V PRC «Συνδικαλισμός, συνδικάτα και συνδικαλιστική συμμετοχή στη συγκυρία της οικονομικής κρίσης», ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Αντικείμενο της παρούσας έρευνας αποτέλεσε η διερεύνηση του βαθμού συνδικαλιστικής

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Οκτώβριος Ιούλιος Οκτώβριος 1 ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΥΠΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑς ΤΟΥς ΕΦΗΒΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΑ: ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ. Κουσερή Γεωργία

ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑς ΤΟΥς ΕΦΗΒΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΑ: ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ. Κουσερή Γεωργία ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑς ΤΟΥς ΕΦΗΒΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΑ: ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Κουσερή Γεωργία Φιλόλογος Δρ. Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ΚΕΡΚΥΡΑ ΜΑΙΟΣ 2017 Περιεχόμενα της παρουσίασης Το ιστορικό ερώτημα Το

Διαβάστε περισσότερα

Μνημόνιο & Χρέος: Ένας χρόνος μετά

Μνημόνιο & Χρέος: Ένας χρόνος μετά Μνημόνιο & Χρέος: Ένας χρόνος μετά Τι έχει αλλάξει. Τι πιστεύει σήμερα η ελληνική κοινή γνώμη Πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΣΚΑΪ Μάιος 2011 Διάγραμμα 1 Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: ΑΝΑΘΕΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

Γενικό Λύκειο Ζεφυρίου Τμήματα : Α1 Α2

Γενικό Λύκειο Ζεφυρίου Τμήματα : Α1 Α2 Γενικό Λύκειο Ζεφυρίου Τμήματα : Α1 Α2 1 Τα Δικαιώματα Των Παιδιών Μαθητές : Νίκος Τσουκανάς Σπύρος Κούφαλης Αναστάσης Παπαχρήστος Σπύρος Φραγκούλης Τάσος Χούσος Εκπαιδευτικοί Δρεπανόπουλος Νίκος, Γυμναστής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΑΡΩΓΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ 1) ΚΟΙΝΟΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ 2) ΑΠΟΦΥΓΗ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΥΘΟΥΣ Ο

Διαβάστε περισσότερα

Αναμνήσεις της Κωνσταντίνας από τη Γερμανία. Κατερίνα Προκοπίου

Αναμνήσεις της Κωνσταντίνας από τη Γερμανία. Κατερίνα Προκοπίου Αναμνήσεις της Κωνσταντίνας από τη Γερμανία Αλκη Ζέη http://www.ekebi.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=node&cnode=462&t=78 http://www.alkizei.com/ Κατερίνα Προκοπίου https://www.youtube.com/watch?v=ksyzbbgs4qw

Διαβάστε περισσότερα

Ι. Πανάρετος.: Καλησπέρα κυρία Γουδέλη, καλησπέρα κύριε Ρουμπάνη.

Ι. Πανάρετος.: Καλησπέρα κυρία Γουδέλη, καλησπέρα κύριε Ρουμπάνη. (Συνέντευξη του Ι. Πανάρετου στην Νίνα Γουδέλη και τον Γρηγόρη Ρουμπάνη για τα θέματα της Παιδείας (Μήπως ζούμε σ άλλη χώρα;, ραδιοφωνικός σταθμός Αθήνα, 9.84) Ν. Γουδέλη: Καλησπέρα κύριε Πανάρετε. Γ.

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Γιακουμάκη. Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Γιακουμάκη

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Γιακουμάκη. Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Γιακουμάκη Ρατσισμός Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, 1963 Απόσπασμα από το λόγο:«έχω ένα όνειρο» «Έχω ένα όνειρο ότι κάποια μέρα τα τέσσερα μικρά παιδειά μου θα ζήσουν σε μια χώρα όπου δε θα κρίνονται από την απόχρωση του δέρματός

Διαβάστε περισσότερα

Τα βασικά δικαιώματα μπορούμε να τα χωρίσουμε σε 4 ομάδες:

Τα βασικά δικαιώματα μπορούμε να τα χωρίσουμε σε 4 ομάδες: Ας δούμε μια τυπική μέρα στη ζωή ενός παιδιού... Ξυπνά το πρωί, τρώει το πρόγευμα του, πάει σχολείο (αν και ίσως με κάποια παράπονα..!), έρχεται πίσω στο σπίτι, απολαμβάνει το μεσημεριανό του, κάνει την

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

1. Η πορεία της Ελληνικής Οικονομίας, Αξιολόγηση και Προσδοκία

1. Η πορεία της Ελληνικής Οικονομίας, Αξιολόγηση και Προσδοκία 1. Η πορεία της Ελληνικής Οικονομίας, Αξιολόγηση και Προσδοκία Οι πολίτες θεωρούν ότι η πορεία της Ελληνικής Οικονομίας χειροτέρευσε το διάστημα διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα (πολύ και λίγο 55.7%), και

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη Έναρξη λειτουργίας Γραφείου Ενημέρωσης ΑΜΕΑ

Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη Έναρξη λειτουργίας Γραφείου Ενημέρωσης ΑΜΕΑ Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη Έναρξη λειτουργίας Γραφείου Ενημέρωσης ΑΜΕΑ Κυρίες και κύριοι Αγαπητοί εργαζόμενοι Φίλες και φίλοι Θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας σήμερα εδώ, στο

Διαβάστε περισσότερα

Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα Περιόδου Χριστουγέννων

Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα Περιόδου Χριστουγέννων Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα Περιόδου Χριστουγέννων Τίτλος βιβλίου: «Μέχρι το άπειρο κι ακόμα παραπέρα» Συγγραφέας: Άννα Κοντολέων Εκδόσεις: Πατάκη ΕΡΓΑΣΙΕΣ: 1. Ένας έφηβος, όπως είσαι εσύ, προσπαθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΚΕΙΜΕΝΟ. «Πλαταίνοντας το έθνος»

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΚΕΙΜΕΝΟ. «Πλαταίνοντας το έθνος» ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Β ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 06/04/2014 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΚΕΙΜΕΝΟ «Πλαταίνοντας το έθνος» Παλαιότερα, οι μετακινήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα.

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα. Ήρθε ένας νέος μαθητής στην τάξη. Όλοι τον αποκαλούν ο «καινούριος». Συμφωνείς; 1 Δεν είναι σωστό να μη φωνάζουμε κάποιον με το όνομά του. Είναι σαν να μην τον αναγνωρίζουμε. Σωστά. Έχει όνομα και με αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Στη Β Αθήνας. Νίκος Δένδιας. Μπορεί! Υποψήφιος Βουλευτής Β Αθήνας

Στη Β Αθήνας. Νίκος Δένδιας. Μπορεί! Υποψήφιος Βουλευτής Β Αθήνας Στη Β Αθήνας Νίκος Δένδιας Μπορεί! Υποψήφιος Βουλευτής Β Αθήνας Στη Β Αθήνας Νίκος Δένδιας Μπορεί! 11 βασικές θέσεις του Νίκου Δένδια, για τους πολίτες της Β Αθήνας Έχουμε ένα μεγάλο πατριωτικό καθήκον

Διαβάστε περισσότερα

αντιπροσωπεύουν περίπου το τέσσερα τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού διαμορφώνονται νέες συνθήκες και δεδομένα που απαιτούν νέους τρόπους

αντιπροσωπεύουν περίπου το τέσσερα τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού διαμορφώνονται νέες συνθήκες και δεδομένα που απαιτούν νέους τρόπους Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο Εργαστήριο με θέμα «Παιδική φτώχεια και ευημερία : 'Έμφαση στην κατάσταση των παιδιών μεταναστών στην Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Ένωση» 17 Οκτωβρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΝΕΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. 2 ο Λύκειο Αμαρουσίου Β Τάξη 1 ο project Σχολικό Έτος: Υπεύθυνη καθηγήτρια: κα Σπανού

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΝΕΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. 2 ο Λύκειο Αμαρουσίου Β Τάξη 1 ο project Σχολικό Έτος: Υπεύθυνη καθηγήτρια: κα Σπανού ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΝΕΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 2 ο Λύκειο Αμαρουσίου Β Τάξη 1 ο project Σχολικό Έτος: 2016-2017 Υπεύθυνη καθηγήτρια: κα Σπανού ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ Εργασία των μαθητριών: Ανθούλα

Διαβάστε περισσότερα

Οι τρεις πολιτικές και κοινωνικές κρίσεις που σηµάδεψαν τη γαλλική κοινωνία και πολιτική ζωή την πρόσφατη χρονική περίοδο

Οι τρεις πολιτικές και κοινωνικές κρίσεις που σηµάδεψαν τη γαλλική κοινωνία και πολιτική ζωή την πρόσφατη χρονική περίοδο Οι τρεις πολιτικές και κοινωνικές κρίσεις που σηµάδεψαν τη γαλλική κοινωνία και πολιτική ζωή την πρόσφατη χρονική περίοδο Η γαλλική κοινωνία και η γαλλική πολιτική ζωή σηµαδεύτηκαν τον τελευταίο χρόνο

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενο-παρουσίαση της Φιλόλογου του Γυμνασίου Καλυβίων κ. Σωτηρίας Κοκορέα.

Κείμενο-παρουσίαση της Φιλόλογου του Γυμνασίου Καλυβίων κ. Σωτηρίας Κοκορέα. Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014 Κείμενο-παρουσίαση της Φιλόλογου του Γυμνασίου Καλυβίων κ. Σωτηρίας Κοκορέα. «Αγαπητοί συνάδελφοι και μαθητές, Σήμερα η ημέρα είναι αφιερωμένη στο σχολικό αθλητισμό με ειδικότερο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΦΤΩΧΕΙΑ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΟΡΙΣΜΟΣ Με τον όρο φτώχεια αναφερόμαστε στην οικονομική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από έλλειψη επαρκών πόρων για την ικανοποίηση βασικών ανθρώπινων αναγκών. Το κατώφλι

Διαβάστε περισσότερα

ἔστω Πολιτικές (α)συνέχειες Δεν θέλω Θ(ου) www.esto.gr Ριζοσπαστικός συνωστισμός Μετανοείτε! www.esto.gr Θεωρία: Δεν βγάζω άκρη Ή ανασα ή σιωπή

ἔστω Πολιτικές (α)συνέχειες Δεν θέλω Θ(ου) www.esto.gr Ριζοσπαστικός συνωστισμός Μετανοείτε! www.esto.gr Θεωρία: Δεν βγάζω άκρη Ή ανασα ή σιωπή Δεν θέλω Θ(ου) Ένας είναι ο εχθρός, ο αντικατοπτρισμός. Θεωρία: Δεν βγάζω άκρη Την Τσίτα την είδαμε, ο Ταρζάν μας λείπει. Ριζοσπαστικός συνωστισμός Παρίση(ς) - Μόσχα. Τώρα και στο Αργοστόλι. Μετανοείτε!

Διαβάστε περισσότερα

ἔστω www.esto.gr Πολιτικές (α)συνέχειες

ἔστω www.esto.gr Πολιτικές (α)συνέχειες ἔστω www.esto.gr Πολιτικές (α)συνέχειες ἔστω info [at] esto.gr www.esto.gr/contact i n f o [at] e s t o. g r η Χούντα δεν ανατράπηκε ποτέ και από κανέναν, η Χούντα απλά παρέδωσε την εξουσία ορκίζοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ/ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ/ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ/ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΟΥ (ΚΜΟΠ) ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ The project Move on -

Διαβάστε περισσότερα

Αυξάνονται τα µονοµελή νοικοκυριά

Αυξάνονται τα µονοµελή νοικοκυριά Το Βήµα 13/01/2002 Αυξάνονται τα µονοµελή νοικοκυριά * Η γήρανση του πληθυσµού και οι αλλαγές στην αγορά εργασίας αποθαρρύνουν τους νέους για τη δηµιουργία οικογένειας Της ΜΑΡΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Η ηρωίδα στην

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής. Ευχαριστώ πολύ κύριε συνάδελφε, για την ευκαιρία που μου δίνετε να

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής. Ευχαριστώ πολύ κύριε συνάδελφε, για την ευκαιρία που μου δίνετε να ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε. Ευχαριστώ πολύ κύριε συνάδελφε, για την ευκαιρία που μου δίνετε να ξεκαθαρίσουμε κάποια ζητήματα. Θα ξεκινήσω από

Διαβάστε περισσότερα

Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες

Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες ΑΛΚΗ ΖΕΗ ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ: ΚΥΔΩΝΑΚΗ ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ, ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΝΕΦΕΛΗ Η Κωνσταντίνα είναι το μόνο παιδί που έχουν αποκτήσει οι γονείς της, όχι όμως και το μόνο εγγόνι που έχει αποκτήσει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ: 2012

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ: 2012 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Πειραιάς, 13 Μαρτίου 2014 ΕΡΕΥΝΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ: 2012 Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοινώνει τα αποτελέσµατα της Έρευνας Εκπαίδευσης Ενηλίκων,

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02 Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 0 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα 2 Ερμηνείες Τυπολογιών

Παράρτημα 2 Ερμηνείες Τυπολογιών Παράρτημα 2 Ερμηνείες Τυπολογιών Πατρίς, Θρησκεία & Οργή Πατρίς, θρησκεία & οργή : Αντιτίθενται έντονα στην ΕΕ και στο ευρώ, και θεωρούν ότι η χώρα έχει βγει ζημιωμένη σε όλους τους τομείς από την είσοδό

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ρόλος του Κριτικού Στοχασμού στη Μάθηση και Εκπαίδευση Ενηλίκων

Ο Ρόλος του Κριτικού Στοχασμού στη Μάθηση και Εκπαίδευση Ενηλίκων ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ο Ρόλος του Κριτικού Στοχασμού στη Μάθηση και Εκπαίδευση Ενηλίκων Ενότητα 8: Η Συνειδητοποίηση μέσα από τον Κριτικό Στοχασμό Γιώργος Κ.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕ 800 Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης (κοινωνικοποίηση διαπολιτισμικότητα)

ΚΕ 800 Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης (κοινωνικοποίηση διαπολιτισμικότητα) ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΕ 800 Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης (κοινωνικοποίηση διαπολιτισμικότητα) Ενότητα 10: Μοντέλα εκπαίδευσης μειονοτήτων Αναστασία Κεσίδου

Διαβάστε περισσότερα

Κουίζ για το μισθολογικό. χάσμα μεταξύ των δυο. φύλων. Καλωσορίσατε στο κουίζ για το μισθολογικό. φύλων!

Κουίζ για το μισθολογικό. χάσμα μεταξύ των δυο. φύλων. Καλωσορίσατε στο κουίζ για το μισθολογικό. φύλων! Αυτό το σύντομο κουίζ χρησιμοποιεί ερωτήσεις ανοιχτού τύπου για να εξηγήσει τα αίτια και τον αντίκτυπο του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των δυο φύλων στην ΕΕ. Περιλαμβάνει επίσης λεπτομέρειες για το πού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΧΗ ΑΣΗΜΙΝΑ ΣΑΝΤ ΒΙΚΥ ΣΚΙΑΔΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΓΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Α 4 Α ΛΥΚΕΙΟ. Υπεύθυνη καθηγήτρια : κα Βαγιανού

ΠΑΧΗ ΑΣΗΜΙΝΑ ΣΑΝΤ ΒΙΚΥ ΣΚΙΑΔΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΓΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Α 4 Α ΛΥΚΕΙΟ. Υπεύθυνη καθηγήτρια : κα Βαγιανού ΠΑΧΗ ΑΣΗΜΙΝΑ ΣΑΝΤ ΒΙΚΥ ΣΚΙΑΔΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΓΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Α 4 Α ΛΥΚΕΙΟ Υπεύθυνη καθηγήτρια : κα Βαγιανού Η αρμονική συμβίωση δύο ή περισσότερων πολιτισμών, οι οποίοι συνήθως δεν

Διαβάστε περισσότερα

Η παιδεία με τα μάτια των εκπαιδευτικών

Η παιδεία με τα μάτια των εκπαιδευτικών Εμείς δεν βλέπουμε ένα απλό σχεδιάγραμμα. Βλέπουμε τον τρόπο να αναπτύξετε το brand σας. Για εμάς έρευνα δεν είναι παράθεση αποτελεσμάτων. Για αυτό και θέλουμε να ερευνούμε σε βάθος, αξιοποιώντας την πολύχρονη

Διαβάστε περισσότερα

FloReTo Μοντέλο εκτίμησης ζημιών πλημμυρικών φαινομένων

FloReTo Μοντέλο εκτίμησης ζημιών πλημμυρικών φαινομένων ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ FloReTo Μοντέλο εκτίμησης ζημιών πλημμυρικών φαινομένων Επιστημονικός Υπεύθυνος Επίκ. Καθηγήτρια MSc Δρ. Δρ. Νίκη Ευελπίδου Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος,

Διαβάστε περισσότερα

Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος :11

Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος :11 Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος 2017-11:11 Από τη Μαίρη Γκαζιάνη Ο ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει γράψει περίπου

Διαβάστε περισσότερα