ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ"

Transcript

1 ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΙΤΛΟΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ: Παρίσι-Νοέμβρης 2005: Η «μάχη» των μεταναστών για Ισότητα ΦΟΙΤΗΤΗΣ: ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α.Μ: ΕΞΑΜΗΝΟ: Ε ΑΘΗΝΑ-2006

2 -1- ΠΑΡΙΣΙ-ΝΟΕΜΒΡΗΣ 2005: Η «ΜΑΧΗ» ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑ Όλα συμβαίνουν ως εάν η ιστορική μοίρα του Παρισιού να σφραγίζεται από επαναστάσεις και εξεγέρσεις που αναγγέλλουν κοσμοϊστορικές μεταβολές. Διακόσια δεκαέξι χρόνια μετά τη Γαλλική Επανάσταση, εκατόν τριάντα τέσσερα μετά την Κομμούνα και τριάντα επτά χρόνια μετά τον Μάη του 1968, η γαλλική πρωτεύουσα αναδεικνύεται και πάλι σε επίκεντρο μιας νέας κοινωνικής έκρηξης. Οι αναλογίες όμως σταματούν εδώ. Η τρέχουσα έκρηξη δεν στοχεύει ούτε στην ανατροπή ενός «παλαιού» καθεστώτος ούτε στην επιβολή μιας νέας σοσιαλιστικής κοινωνίας ούτε στην πειραματική ή παιγνιώδη ανάρρηση της «φαντασίας στην εξουσία». Δεν συμπυκνώνει κοινωνικά αιτήματα, δεν αρθρώνει πολιτικά προστάγματα, δεν αντιστοιχεί σε ιδεολογικά μελήματα, δεν εμπεριέχει καν την προσδοκία ή την ελπίδα της αλλαγής. Οι νέες εξεγέρσεις είναι προϊόντα της απελπισίας. Και γι αυτό ακριβώς δεν αφορούν μόνο τη Γαλλία. Είναι συμπτώματα της εξέλιξης ενός κόσμου ο οποίος νομίζει πως είναι πλέον δυνατόν να πορεύεται αδιαφορώντας για τις αντιφάσεις που γεννά και για τις εκατόμβες που σωρεύονται στις παρυφές του. Εκφράζουν τη βουβή και αναποτελεσματική αγωνία των κατατρεγμένων και καταφρονημένων, την απόγνωση των περιθωριοποιημένων και αποκλεισμένων, εκείνων δηλαδή που βρίσκονται εκτός κοινωνίας και πέραν του συγκροτημένου άστεως. Οι νέες εξεγέρσεις είναι χαρακτηριστικά «προ-αστικές» επειδή ακριβώς είναι εκ προοιμίου «έξω-αστιακές». Η σύντομη αυτή εισήγηση θα εξετάσει τα γεγονότα που για είκοσι μέρες συγκλόνισαν τη Γαλλία τον Νοέμβρη του 2005 και προβλημάτισαν σοβαρά την υπόλοιπη Ευρώπη και θα προσπαθήσει να εντοπίσει εκείνα τα στοιχεία που πέραν από τις εθνικές ιδιαιτερότητες αφορούν στο σύνολό τους τις ευρωπαϊκές κοινωνίες περιλαμβανομένης της ελληνικής κοινωνίας.

3 -2- Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΙΤΗΜΑΤΑ Η ατμόσφαιρα «βάρυνε» το βράδυ της Πέμπτης της 27ης Οκτωβρίου, στο Κλισί, ένα υποβαθμισμένο προάστιο των Παρισίων με μεγάλο αριθμό μεταναστών, όταν σκοτώθηκαν δύο έφηβοι ηλικίας 15 και 17 ετών, αντίστοιχα, που κατάγονταν από την Τυνησία και το Μάλι. Για να αποφύγουν την καταδίωξη της αστυνομίας οι δύο νέοι κατέφυγαν σε ένα υποσταθμό του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, όπου υπέστησαν ηλεκτροπληξία και σκοτώθηκαν επί τόπου. Η απώλεια των δύο νέων έφερε στους δρόμους του Παρισιού εκατοντάδες διαδηλωτές, που επιδόθηκαν στην πυρπόληση αυτοκινήτων, κάδων απορριμάτων και στην πολιορκία γραφείων της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και άλλα δημόσια κτίρια. Από εκείνη τη νύχτα και για δύο συνεχόμενες περίπου εβδομάδες, το σκηνικό αυτό επαναλαμβανόταν. Η 11 η νύχτα τρόμου ήταν η χειρότερη από την έναρξη των επεισοδίων, με τις ταραχές να εξαπλώνονται σε 274 πόλεις, από το Στρασβούργο μέχρι την Μασσαλία μη εξαιρουμένων των τουριστικών περιοχών στην κοιλάδα του Νίγηρα. Περίπου 1400 αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν, 36 αστυνομικοί και απροσδιόριστος αριθμός πολιτών τραυματίστηκαν, ενώ 395 νεαροί συνελήφθησαν. Αστυνομικοί σταθμοί, αποθήκες, σταθμοί λεωφορείων, ακόμη και σχολεία, νοσοκομεία και εκκλησίες αποτέλεσαν στόχους της τυφλής βίας. Συνολικά το πρώτο δεκάμηνο του 2005 σ όλη τη Γαλλία παραδόθηκαν στις φλόγες αυτοκίνητα τα οποία πυρπολήθηκαν από «νεαρούς των προαστίων».

4 -3- ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΣΤΙΚΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ Το θανατηφόρο τραγικό «ατύχημα» των δύο νεαρών Γάλλων πολιτών (χωρίς βέβαια να ξεχνάμε το θάνατο του άλλου Γάλλου πολίτη «εκ καταγωγής αυτού που προκλήθηκε από διαδηλωτές» «ξενικής καταγωγής») αποτέλεσε την αφορμή για να γνωρίσουν αρχικά τα παρισινά προάστια και αργότερα άλλες περιοχές πολλών γαλλικών πόλεων μια αιφνίδια και πρωτότυπη για τη Γαλλία έκρηξη. Το αιφνίδιο και το πρωτότυπο δεν έγκειται στις βίαιες διαδηλώσεις αλλά στην εντατική και τυφλή χρήση της βίας. Οι προγενέστερες εκρήξεις εφηβικής ή νεανικής βίας στη δεκαετία του 1990, σχεδόν πάντα προκαλούμενες από «επεισόδια» συχνά θανατηφόρα από την αστυνομία, δεν συνοδεύονταν αναγκαστικά από εκτεταμένες πράξεις βανδαλισμού. Πρώτο χαρακτηριστικό της νεανικής βίας ήταν το «χρώμα» της. Το μαύρο ή και το μελαψό, συνοδευόμενο με την εργασιακή και κοινωνική περιθωριοποίησή τους. Δεύτερο χαρακτηριστικό ήταν η ηλικία. Η ηλικία των νέων της εξέγερσης ήταν η εφηβεία και μετεφηβεία ορισμένων έγχρωμων νεαρών, με μέσο όρο ηλικίας τα δεκαεπτά χρόνια. Κάποιοι δε απ αυτούς μετείχαν ενεργά και σε άλλες βίαιες μορφές παραβατικότητας. Η παραβατικότητα αναγνωρίζεται πλέον σχεδόν από όλους. Ο Bernard Lunglois, ηγετικό στέλεχος του εβδομαδιαίου αριστερού γαλλικού περιοδικού της ετεροπαγκοσμιοποίησης «Politis»( ), αναγνωρίζει τη βασιμότητα του όρου «vacaille»(«αποβράσματα», «απόβλητα», «η σάρα ή μάρα») που χρησιμοποίησε ο Νικολά Σαρκοζύ για να στιγματίσει τους εξεγερμένους θεωρώντας, ωστόσο, ότι η χρήση του όρου από τα χείλη ενός υπουργού τούς ρατσικοποιεί. Από την πλευρά του ο κοινωνιολόγος Eric Marliere στην εφημερίδα «Le Monde»( ) θα υπολογίσει κατά προσέγγιση το ποσοστό των «παραβατικών» νέων στο 15-20% της «ξενικής καταγωγής» νεανικού πληθυσμού των προαστίων. Τέλος, σύμφωνα με τη γαλλική αστυνομία το 80% των συλληφθέντων νεαρών ήταν «σεσημασμένοι»(le Monde ), πράγμα το οποίο, ωστόσο, ιδιαίτερα μετά τη λήξη της εξέγερσης δεν επιβεβαιώνεται και από δικαστικές πηγές.

5 -4- Αυτοί που συμμετείχαν στα βίαια επεισόδια είναι απόγονοι των μεταναστών, γάλλοι πολίτες. Αυτοί που δεν έχουν «χαρτιά», οι παράνομοι μετανάστες ή αυτοί που έχουν λίγο καιρό εδώ, δεν συμμετέχουν-φοβούνται πολύ. Χαρακτηριστικό τρίτο: είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν μπορούμε να αποδώσουμε στην εξέγερση αυτή το γνώρισμα του «κοινωνικού κινήματος», αφού δεν προβάλλει με οργανωμένο τρόπο, συγκεκριμένα αιτήματα, ούτε βέβαια προτείνει τρόπους υλοποίησης των ανύπαρκτων αιτημάτων τους. Τέταρτο χαρακτηριστικό: η φυλετική αυτή έκρηξη δεν είναι προϊόν μιας ή περισσότερων δημόσιων διαδηλώσεων, αλλά αποτέλεσμα συγκεντρωμένων μικροομάδων οι οποίες αυθόρμητα δρουν τις νυκτερινές ώρες. Ένα πέμπτο χαρακτηριστικό είναι, ότι όλη η δράση των νέων αυτών διακατέχεται από τυφλή βία απότοκη ενός φυλετικού μίσους. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια ενός ταραξία: «αν μια μέρα οργανωθούμε, θα έχουμε χειροβομβίδες, εκρηκτικά, καλάσνικοφ, θα δώσουμε ραντεβού στη Βαστίλη και τότε θα έχουμε πόλεμο»(le Monde ). Έκτο χαρακτηριστικό της «μίνι επανάστασης» είναι ότι οι εξεγέρσεις αυτές «συντονίζονται» δικτυακά μέσω ίντερνετ και κινητών τηλεφώνων. Προνομιούχος χώρος αυτών είναι η γειτονιά, η συνοικία, η τοπική κοινότητα και στόχος υλικά αγαθά του καταναλωτικού τρόπου ζωής, αλλά και κοινωφελείς υπηρεσίες, όπως αυτοκίνητα, μέσα μαζικής μεταφοράς, σχολεία και κοινωνικά κέντρα. Μέσα σε ιστοσελίδες έβαλαν: Φωτογραφίες με φωτιές και κουκούλες και η λεζάντα έγραφε: «Οι Μπούνα και Ζιέντ πέθαναν άδικα. Οι μάγκες του Κλισί καίνε ένα φορτηγάκι μπροστά στα μάτια των μπάτσων. Εσύ ακόμα κάθεσαι;» και άλλες προτροπές όπως: «Τίποτε μα μην μείνει όρθιο», «Καλός μπάτσος είναι ο πυρπολημένος», «Θέμα ημερών να απλωθεί η αντίσταση σε κάθε γειτονιά, ας ενωθούμε» και το πολιτικοποιημένο σύνθημα: «η κυβέρνηση θέλει να μετατρέψει τις γειτονιές μας σε Βαγδάτη» κ.ά.

6 -5- ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ Τα αίτια των ταραχών δεν ήταν ασφαλώς ο θάνατος των δύο νεαρών, οι οποίοι καταδιώκονταν από την αστυνομία και έπαθαν ηλεκτροπληξία, ούτε η αλαζονική αυταρχικότητα του Σαρκοζύ ούτε η «στρουθοκαμηλική» τακτική των γαλλικών κυβερνήσεων που επέλεξαν να «στοιβάξουν» τους έγχρωμους πολίτες της δημοκρατίας σε υποβαθμισμένες, γκετοποιημένες και μη αστυνομευόμενες συνοικίες. Τα πραγματικά αίτια των επεισοδίων είναι «δομικά» και μακροϊστορικά. Το καλοκαίρι του 1983 ξέσπασαν ταραχές παρόμοιες με αυτές του Νοέμβρη του 2005, μικρότερης κλίμακας όμως. Τότε ο Φρανσουά Μιτεράν είχε δεχθεί αντιπροσωπεία των διαδηλωτών και υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει τα προβλήματά τους. Λίγα πράγματα έγιναν στη συνέχεια, η ανεργία παρέμεινε πληγή αγιάτρευτη και οι μετανάστες άρχισαν να κλείνονται όλο και περισσότερο στον κλειστό κόσμο της γειτονιάς τους. «Η βία είναι έκφραση θυμού, αλλά επίσης κραυγή για βοήθεια» λέει τώρα ο Ντεζίρ, σήμερα σοσιαλιστής ευρωβουλευτής. Ένα σοβαρό αίτιο των ταραχών είναι ο κοινωνικός αποκλεισμός. Οι περισσότεροι μετανάστες ζουν σε εργατικές κατοικίες που χτίστηκαν στη δεκαετία του 60. Γάλλοι εργάτες και μετανάστες ζούσαν αρμονικά στις πολυκατοικίες. Η εκπαίδευση ήταν δωρεάν και τα παιδιά κατηχούνταν με τα ιδεώδη της γαλλικής δημοκρατίας: ελευθερία, αδελφότητα, ισότητα. Οι περισσότεροι γηγενείς Γάλλοι μετακόμισαν από τις εργατικές πολυκατοικίες στις αρχές του 80 εκμεταλλευόμενοι ένα κυβερνητικό πρόγραμμα για αγορά κατοικίας. Λίγες οικογένειες μεταναστών είχαν χρήματα για να αγοράσουν σπίτι και έτσι οι περισσότεροι έμειναν στις εργατικές πολυκατοικίες. Έγιναν έτσι τα πρώτα γκέτο. Οι μετανάστες έμαθαν στην πράξη τις διακρίσεις μόνοι τους. «Είσαι Γάλλος στα χαρτιά, Γάλλος όταν πληρώνεις φόρους και πας στο στρατό, για όλα τα υπόλοιπα όμως είσαι Άραβας» λέει ο Χασάν Μαρσονί, 38 ετών, που ήρθε μαζί με τους γονείς του από το Μαρόκο πριν από 30 χρόνια.

7 -6- Ένα άλλο αίτιο είναι η ανεργία. Η βία στα προάστια του Παρισιού ανέδειξε το ψηλό ποσοστό ανεργίας για τους απογόνους των μεταναστών, ποσοστά μοναδικά στη Γαλλία και στο δυτικό κόσμο, όπως τονίζουν ειδικοί σε ζητήματα μετανάστευσης. Σύμφωνα με έρευνα της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της Γαλλίας, το ποσοστό της ανεργίας στους απογόνους μεταναστών που έχουν γεννηθεί στη Γαλλία, ηλικίας μεταξύ 19 και 29 ετών, φθάνει το 30% και είναι τρεις φορές μεγαλύτερο σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο. Υπολογίζεται ότι στη Γαλλία ζουν σήμερα πέντε εκατομμύρια μουσουλμάνοι, οι περισσότεροι από τους οποίους κατάγονται από τη Βόρειο Αφρική. Τα παιδιά τους αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Η ανεργία τους πλήττει σε δυσανάλογο ποσοστό σε σχέση με άλλες κατηγορίες νέων. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και τα ξένα ονόματά τους γίνονται ακόμη μεγαλύτερο εμπόδιο όταν αναζητούν δουλειά. Επιπλέον, τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά μεγαλώνουν σε γειτονιές όπου οι ευκαιρίες προς εργασία είναι δυσεύρετες. Να τι έγραφε η εφημερίδα The International Herald Tribune : «Όταν ο Αμίρ Μερτζούνγκ άρχισε να σπουδάζει διοίκηση επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Κρετέιγ, πίστευε ότι με τα προσόντα που θα αποκτούσε θα ξέφευγε από τη ζωή των θλιβερών εργατικών προαστίων του Παρισιού. Τέσσερα χρόνια αργότερα και αφού έστειλε δεκάδες αιτήσεις για δουλειά στις οποίες δεν έλαβε ποτέ απάντηση, ο Μέρτζουνγκ, 23 ετών, δεν αναζητεί πλέον εργασία σε γραφείο ούτε καν σε εστιατόριο, όπου θα ερχόταν σε άμεση επαφή με πελάτες. Απευθύνεται μόνο σε επιχειρήσεις telemarketing, στόχο να κερδίζει ορισμένα χρήματα ώστε να καταφέρει να ολοκληρώσει τις σπουδές του. «Τουλάχιστον στα τηλεφωνικά κέντρα δεν ενδιαφέρονται αν έχεις αραβικά ή αφρικάνικα χαρακτηριστικά», λέει ο Μέτζουνγκ, Γάλλος αλγερινής καταγωγής». Το φαινόμενο είναι ακόμη πιο έντονο σε 751 γειτονιές, τις οποίες το γαλλικό υπουργείο Εργασίας χαρακτηρίζει «προβληματικές». Ανάμεσα σε αυτές είναι και οι συνοικίες, των οποίων οι κάτοικοι συμμετείχαν στις ταραχές. Σε σύνολο 2.7

8 -7- εκατομμυρίων νέων κάτω των 25 ετών που ζουν εκεί, το ποσοστό της ανεργίας ανήλθε πέρυσι στο 36%, σε σύγκριση με το 21% για την ίδια ηλικιακή ομάδα στην υπόλοιπη επικράτεια. Η φτώχεια και η χαμηλού επιπέδου εκπαίδευση εξηγούν μόνο ως ένα βαθμό τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στους μετανάστες και τα παιδιά τους. «Υπάρχει όμως και κάτι άλλο», τονίζει ο Γκι Ντεσπλαντ της εφημερίδας Insee, που αναφέρεται στις αναρίθμητες περιπτώσεις νέων, που στέλνουν τα βιογραφικά τους με φωτογραφία και δεν λαμβάνουν ποτέ απάντηση. Απογοητευμένος που δεν του απαντούν στις αιτήσεις για δουλειά, ο Μέτζουνγκ, που αναφέραμε πιο πάνω, κανόνισε με ένα φίλο του «γνήσιο» Γάλλο, τον Πιέρ Μεριζό, που έχει τα ίδια προσόντα με αυτόν, να υποβάλει και εκείνος αιτήσεις για τις ίδιες θέσεις εργασίας. Ενώ λοιπόν στον Μέτζουνγκ έλεγαν ότι οι θέσεις είχαν καλυφθεί, στον Μεριζό έλεγαν το αντίθετο. Ακόμη ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του γαλλικού εκπαιδευτικού συστήματος είναι ότι κάθε χρόνο, δημιουργεί στρατιές ανέργων, έως και , οι οποίοι είναι φοιτητές που εγκαταλείπουν τις σπουδές τους. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, ο Γάλλος πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν ανακοίνωσε μέτρα στον τομέα της Παιδείας. Μεταξύ άλλων εξήγγειλε αύξηση των υποτροφιών για τα παιδιά που μεγαλώνουν σε προβληματικές γειτονιές, υποσχέθηκε τη δημιουργία τεχνικών προγραμμάτων για τους μαθητές ηλικίας 14 ετών, οι οποίοι δεν έχουν καλές επιδόσεις στο σχολείο και δεσμεύτηκε ότι οι οργανισμοί απασχόλησης θα προσφέρουν θέσεις εργασίας στους νέους που δεν έχουν προσόντα. Άραγε η φωτιά που άναψε στις 27 Οκτωβρίου θα σβήσει οριστικά; Κάποιοι είναι πολύ επιφυλακτικοί και απαισιόδοξοι. Μόνο το πέρασμα του χρόνου θα δείξει.

9 -8- ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο πατέρας Ζαν Πετικλέρ είναι εξειδικευμένος εκπαιδευτικός, συγγραφέας και πρόεδρος του συλλόγου «Λε Βαντόκο», που δραστηριοποιείται στα προάστια του Παρισιού και της Λιόν. Προσπαθεί εδώ και είκοσι χρόνια να σταθεί δίπλα στους νέους, να τους καταλάβει, να τους προσφέρει διεξόδους. Ήταν ανάμεσα τους, όταν ο Ν. Σαρκοζύ τους χαρακτήρισε «αλήτες» και προσπάθησε να περιγράψει την κατάσταση στον πρωθυπουργό ντε Βιλπέν, τον οποίο συνάντησε λίγο μετά την αρχή των επεισοδίων. Κατά τη γνώμη μου λέγει ο πατέρας Πετικλέρ τον πρώτο ρόλο πρέπει να τον παίξουν οι γονείς, γι αυτό και προσπαθούμε να τους επιμορφώσουμε. Η καταστολή είναι λάθος πολιτική. Στο παρελθόν η πολιτεία έδωσε χρήματα για τα προάστια, αξιοποιήθηκαν όμως με λάθος τρόπο. Προσπαθήσαμε να αναβαθμίσουμε τα προάστια, αφήνοντας τα όπως ήταν. Το σωστό είναι να τα ενσωματώσουμε στο κέντρο της πόλης, να φτιάξουμε μια πόλη ομοιόμορφη, χωρίς κέντρο και προάστια. Ακόμη στη Γερμανία, η οποία φιλοξενεί τη μεγαλύτερη κοινότητα μεταναστών( ) δεν ανησυχούν ιδιαίτερα γιατί έχουν υιοθετήσει το σύστημα της πολιτικής ένταξης των μεταναστών επιτυχημένα. Οι κοινωνιολόγοι υποστηρίζουν ότι πουθενά στη Γερμανία δεν υπάρχουν τόσο αποπνικτικοί οικισμοί, όπως στη Γαλλία και ότι ακόμα και οι πιο «προβληματικές» συνοικίες της δεν μπορούν να συγκριθούν με τα εξαθλιωμένα γαλλικά προάστια. Μια άλλη θετική παράμετρος έγκειται στο εκπαιδευτικό σύστημα που παρέχει επαγγελματική κατάρτιση και σε παιδιά που δεν παίρνουν απολυτήριο λυκείου. Μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, η Βρετανία, η οποία έζησε παρόμοιες καταστάσεις κατά τη δεκαετία του 60(χαρακτηριστικός ο τίτλος της Guardian -«Εμείς ζήσαμε αυτή την εβδομάδα 40 χρόνια νωρίτερα») ακολούθησε και αυτή μια διαφορετική πολιτική. Οι Βρετανοί δεν στοίβαξαν τους μετανάστες σε δορυφορικές πόλεις, αλλά προσπάθησαν από την αρχή να τους αναμείξουν με τους ντόπιους.

10 -9- ΤΙ ΕΚΑΝΕ Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΩΝ ΜΑΥΡΩΝ ΣΤΟ ΜΠΡΙΞΤΟΝ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ Πίσω από τα βίαια επεισόδια στο υποβαθμισμένο Νότιο Λονδίνο ήταν παρόμοιες: ρατσισμός και κοινωνικός αποκλεισμός, υψηλή ανεργία, φτώχεια, κακή εκπαίδευση, αδιαφορία της κοινωνίας. Η μεγάλη διαφορά ήταν το πού έγιναν οι ταραχές και όχι το γιατί. Τι έκαναν οι Βρετανοί; Πρώτον, βελτίωσαν την αστυνόμευση στις υποβαθμισμένες περιοχές, φροντίζοντας να προσλάβουν σε όλες τις βαθμίδες των δυνάμεων ασφαλείας περισσότερα μέλη από τις εθνοτικές ομάδες(μαύρους, μουσουλμάνους), κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στη Γαλλία. Δεύτερον, το ύφος της πολιτικής ηγεσίας είναι εντελώς διαφορετικό. «Κανείς, ούτε ο πιο δεξιός πολιτικός σε αυτή τη χώρα, δεν θα τολμούσε να χρησιμοποιήσει τη γλώσσα του Νικολά Σαρκοζύ. Είπε τους νεαρούς αποβράσματα και αλήτες και δίχασε την κοινωνία σε «εμάς» και σε «αυτούς». Είναι περίεργο που ο ακροδεξιός Λεπέν πέρασε στον δεύτερο γύρο στις προεδρικές, είναι περίεργο που ο ρατσισμός αυξάνεται στη Γαλλία;» έγραψε ο Guardian. Ακόμη μια τρίτη σημαντική διαφορά, είναι το γαλλικό μοντέλο ενσωμάτωσης των μεταναστών, το οποίο ζητεί απ όσους επιλέγουν τη Γαλλία ως τόπο διαμονής να ενστερνιστούν τις γαλλικές αξίες και να απαρνηθούν την οποιαδήποτε θρησκευτική ή εθνοτική ιδιαιτερότητα. Η Βρετανία ακολούθησε τον αντίθετο δρόμο, της πολυπολιτισμικότητας, που δίνει έμφαση στις πολιτισμικές διαφορές και στην κοινωνική συνοχή. Κάτι ανάλογο έγινε και στις ΗΠΑ. Ποιο είναι το μεγαλύτερο μάθημα που μπορεί να πάρει η Γαλλία από τη βρετανική εμπειρία; «Υπάρχει μια απάντηση που μπορεί να ακουστεί κυνική, αλλά είναι η πιο αποτελεσματική. Αντί να φιλοσοφεί για τα ιδεώδη της Γαλλικής Επανάστασης και για την ενσωμάτωση, η γαλλική κυβέρνηση, καλά θα κάνει να ασχοληθεί με τα πρακτικά ζητήματα της ανάπτυξης της οικονομίας. Η Βρετανία ξεπέρασε την κρίση του 1981 ακριβώς επειδή η οικονομία της βγήκε από τη μακροχρόνια ύφεση την αμέσως επόμενη πενταετία. Η ανάπτυξη της οικονομίας είναι η πιο αξιόπιστη θεραπεία γράφει στους «Times» ο Ανατόλ Καλέτσκι.

11 -10- ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ Καθώς έσβησαν οι φλόγες στα προάστια των γαλλικών πόλεων, ένας όρος της αγγλικής γλώσσας, που προέρχεται από την άλλη ακτή του Ατλαντικού, εγκαθίσταται στο κέντρο της πολιτικής διαπάλη: «Affirmative action»- ή όπως αποδίδεται συνήθως στην Ευρώπη, «πολιτική των θετικών διακρίσεων». Πρόκειται για το αμερικανικό μοντέλο ενσωμάτωσης των μειονοτήτων που εγκαινιάστηκε επί Τζον Κένεντι και Λίντον Τζόνσον, αναφορικά με τους μαύρους και επεκτάθηκε, τις επόμενες δεκαετίες, στους Ισπανόφωνους, τους Ασιάτες και τις υπόλοιπες φυλετικές μειονότητες. Ο πυρήνας της αμερικανικής στρατηγικής στηρίζεται στην καθιέρωση συγκεκριμένων, ελάχιστων ποσοστών για την πρόσβαση των εν λόγω μειονοτήτων στην αγορά εργασίας, την εκπαίδευση και τους άλλους τομείς της κοινωνικής ζωής. Δηλωμένος θαυμαστής του αμερικανικού μοντέλου, ο φιλόδοξος υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζύ, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ «μιας πολιτικής θετικών διακρίσεων με γαλλικά χρώματα», στις 26 Οκτωβρίου. Από διαφορετική αφετηρία, παρόμοιες θέσεις προσεγγίζει ο σοσιαλιστής Ζακ Λανγκ, ο οποίος προτίθεται, όπως και ο Σαρκοζύ, να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του Η πρόσφατη έκρηξη της βίας στα προάστια ενίσχυσε αυτούς τους προβληματισμούς, αποκαλύπτοντας τις «μαύρες τρύπες» του γαλλικού κοινωνικού μοντέλου. Για την ώρα, οι απόψεις του Σαρκοζύ και του Λανγκ παραμένουν μειοψηφικές και στις δύο μεγάλες πολιτικές οικογένειες. Ο γκωλικός Σιράκ εξέφραζε τη μεγάλη πλειοψηφία των ελίτ στο προχθεσινό διάγγελμα του προς το έθνος όταν αποδοκίμαζε τη «λογική των ποσοστώσεων», η οποία αμφισβητεί την νομική ισότητα όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως φυλής και θρησκείας-ένα από τα ιδεολογικά θεμέλια της Γαλλικής Δημοκρατίας. Η θεσμοθέτηση οποιουδήποτε είδους διακρίσεων, έστω και «θετικών», θα προκαλούσε, για πολλούς, ιστορική οπισθοδρόμηση, προδοσία της δημοκρατικής Επανάστασης, κατακερματισμό της κοινωνίας πολιτών σε ένα χαοτικό μωσαϊκό φυλετικών, εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων. Το πρόβλημα είναι ότι η μυθολογία της ισοπολιτείας συγκρούεται, καιρό τώρα, με μια πολύ λιγότερο ειδυλλιακή πραγματικότητα. Πρόσφατη έρευνα κατάδειξε ότι ένας

12 -11- «βέρος» Γάλλος που στέλνει βιογραφικό σημείωμα σε 100 επιχειρήσεις αναζητώντας θέση εργασίας εξασφαλίζει, κατά μέσον όρο, 78 συνεντεύξεις, ενώ ένας Γάλλος πολίτης που κατάγεται από την Αφρική μόλις 14. Οι περισσότερες αιτήσεις του πηγαίνουν κατευθείαν στον κάλαθο των άχρηστων μόνο και μόνο λόγω του ξενικής προέλευσης ονόματος του. Στην Εθνοσυνέλευση, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ακόμη και στην τηλεόραση, η παρουσία Γάλλων πολιτών με σκουρόχρωμη επιδερμίδα είναι πρακτικά ανύπαρκτη-με μοναδικές εξαιρέσεις κάποιους πετυχημένους τραγουδιστές ή τα αστέρια της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, σαν τον Ζιντάν και τον Ανρί.

13 -12- ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ; Δεκάδες «μικρές πόλεις» έχουν, εδώ και καιρό, χαράξει τα «σύνορα» τους μέσα σε λίγα οικοδομικά τετράγωνα γύρω από την πλατεία Ομονοίας, το Μεταξουργείο, την Κυψέλη, το Παγκράτι: Πολωνοί στη Μιχαήλ Βόδα, Ρώσοι στην Κουμουνδούρου και Έλληνες Μουσουλμάνοι στο Γκάζι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, το 2015 ο πληθυσμός της Ελλάδας θα είναι 14 εκατομμύρια εκ των οποίων το 20% θα είναι αλλοδαποί από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ε.Ε, η οποία έχει μία τόσο πολυπληθή εθνικότητα μεταναστών, τους Αλβανούς, που αποτελούν το 56% του συνόλου των αλλοδαπών. Η αναλογία των δύο φύλων στις διάφορες εθνικότητες δεν είναι σταθερή: ορισμένες ασιατικές μειονότητες(πακιστάν, Μπαγκλαντές, Ινδία) έχουν σχεδόν μόνο ανδρικό πληθυσμό. Αντίθετα, από Ουκρανία, Μολδαβία και Φιλιππίνες ο γυναικείος πληθυσμός στην Ελλάδα φθάνει στο 70%. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση αλλοδαπών παρατηρείται στο κέντρο της Αθήνας, με ανθρώπους(17% επί του συνόλου της επικράτειας), ενισχύοντας την άποψη ότι μελλοντική γκετοποίηση τους δεν είναι καθόλου απίθανη. Γι αυτό και ο πρόεδρος του ΙΜΕΠΟ, Αλέξανδρος Ζαβός, εξηγεί ότι «κρίνεται αναγκαίο να ληφθούν μέτρα για να αποφευχθεί η γκετοποίηση. Τα μέτρα αυτά μπορεί να είναι η δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέπουν τη μεταστέγαση των μεταναστών σε καλύτερες περιοχές, η διευκόλυνση τους στις συναλλαγές με το τραπεζικό σύστημα, καθώς και η συμμετοχή τους σε ειδικότερα προγράμματα, που να καλύπτουν τις ανάγκες τους και σε άλλες περιοχές της χώρας». Προφανώς με μια τέτοια πολιτική ο κοινωνικός αποκλεισμός και ο χωροταξικός διαχωρισμός θα έδιναν τη θέση τους σε μια ζωντανή πολυπολιτισμική κοινωνία. Υπάρχει όμως, μια τέτοια πολιτική; Το παράδειγμα του Γκαζιού δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας: περίπου μουσουλμάνοι ζουν σε συνθήκες απομόνωσης χρόνια τώρα. Η από τριετίας έκθεση της ΜΚΟ «κλίμακα» περιγράφει την κατάσταση:

14 -13- Χωροταξικές αλλαγές: «Τα φαινόμενα κοινωνικής περιθωριοποίησης διαρκώς πολλαπλασιάζονται. Καλλιεργούνται από την ανεργία, την εξαθλίωση, την απόγνωση και τις συνεπεία των οικονομικών προβλημάτων- κακές διαπροσωπικές σχέσεις. Πολλοί άντρες περνούν όλη τη μέρα στα καφενεία. Τα ποσοστά αλκοολισμού και χρήσης εθιστικών ουσιών, ιδιαίτερα στους νέους διαρκώς αυξάνονται. Συνεπώς, η αύξηση της παραβατικότητας καθίσταται αναπόφευκτη». Ο καθηγητής χωροταξίας και πρόεδρος του Συλλόγου Πολεοδόμων, Ηλίας Μπεριάτος, μας λέει: «Στην Ελλάδα και ειδικά στην Αθήνα, τα φαινόμενα του χωροταξικού διαχωρισμού υπήρχαν και πριν από την έλευση των μεταναστών. Η εισροή πολλών ξένων όξυνε τα προβλήματα. «Σήμερα σε πολλές συνοικίες, στην Κυψέλη ή στο Παγκράτι, τα μαγαζιά των μεταναστών πληθαίνουν. Δίπλα από το εμπορικό τρίγωνο, κάτω από την οδό Αθηνάς, ολόκληροι δρόμοι έχουν «καταληφθεί» από καταστήματα μεταναστών. Στο Μεταξουργείο και γύρω από το Γκάζι η σύνθεση του πληθυσμού έχει αλλάξει δραματικά. Τα «βρόμικα» επαγγέλματα τα ασκούν πλέον οι μετανάστες. Στην Αθήνα του 2005, όπως στο Παρίσι από το 1980». Παιδιά στερημένα: Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, όλο «το παιχνίδι θα παιχτεί» με τη δεύτερη γενιά μεταναστών. Αν, δηλαδή, θα υιοθετηθεί μια πολιτική που θα τους ενσωματώσει ή θα τους απομονώσει. Μια γενιά, που τώρα ανδρώνεται. Στα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας εμφανίζονται αλλοδαποί και παλιννοστούντες ομογενείς μαθητές, που στην πλειονότητα τους φοιτούν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Στη μελέτη του αναπληρωτή καθηγητή Βασίλη Καρύδη «Έγκλημα και Μετανάστευση», μια από τις πιο βασικές επισημάνσεις είναι: «Ήδη παιδιά γεννιούνται και μεγαλώνουν υπό την σκιά της παρανομίας σε ένα κοινωνικό μικρο-περιβάλλον περιθωριοποίησης και ένα ηθικό κλίμα αποσύνθεσης. Είναι ενδεχόμενο όταν ανδρωθούν να διεκδικήσουν όσα η κοινωνία τούς στέρησε και τους οφείλει με τον μόνο τρόπο που θα γνωρίζουν και θα είναι γι αυτούς ψυχολογικά και κοινωνικά εφικτός: την ένταξη σε δομημένες υποκουλτούρες και γενικότερα την αντικοινωνική και εγκληματική εκτροπή». Όσον αφορά τις παραμέτρους που δημιουργούν συνθήκες για έξαρση της εγκληματικότητας καταγράφονται: Η «εγκληματοποίηση» της μεταναστευτικής κοινότητας

15 -14- Η εντονότερη αστυνομική επιτήρηση των μεταναστών Η μεγαλύτερη ευκολία ως προς την επιβολή προσωρινής κράτησης σε μετανάστες Η εντονότερη, σε σχέση με τις άλλες εθνοτικές ομάδες, εμπλοκή των Αλβανών δεύτερης γενιάς με το σύστημα ποινικής καταστολής ΕΠΙΛΟΓΟΣ Κοινή είναι πλέον η πεποίθηση ότι μετά τις ταραχές του Νοέμβρη στο Παρίσι, η επόμενη μέρα θα βρει μια πολύ διαφορετική Γαλλία, ενδεχομένως και μια πολύ διαφορετική Ευρώπη. Το δίδαγμα από την αμερικανική εμπειρία δείχνει πως η Γαλλία θα έχει ένα μακρύ και κακοτράχαλο δρόμο μπροστά της μέχρι να διαμορφώσει την κοινωνία της, έτσι που να έχει «παιδιά μεταναστών» ως διευθύνοντες σύμβουλους σε επιχειρήσεις, στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο, να κατέχουν ανώτατες θέσεις στην κυβέρνηση και την πολιτική. Δημιουργεί κάποια ελπίδα η δήλωση του Γάλλου πρόεδρου Ζακ Σιράκ: «Δεν θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε τίποτα που να αντέχει στον χρόνο αν δείξουμε ανοχή απέναντι στον ρατσισμό, στη μισαλλοδοξία, στην κατάχρηση εξουσίας αν δεν καταπολεμήσουμε αυτό το κοινωνικό δηλητήριο που λέγεται διακρίσεις». Θα μπορέσουν όμως οι πολιτικοί να περιορίσουν την ανεργία, να οργανώσουν και να χρηματοδοτήσουν τα δίκτυα κοινωνικής προστασίας, να κάνουν δίκαιη κατανομή του εισοδήματος; Όπως λέει και ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, καθηγητής της Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Το Βήμα»( ): «Ο θρίαμβος του φιλελευθερισμού συνεπέφερε την αποδυνάμωση των συνδικάτων και τη βαθμιαία «προσαρμογή» των σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων στις απαιτήσεις του αγοραίου ανταγωνισμού. Υπό τις παρούσες συνθήκες καιανεξάρτητα από τις αποχρώσεις, τα όρια της παρέμβασης των εθνικών κρατών συρρικνώνονται. Η

16 -15- δημοκρατική εναλλαγή των κατεστημένων κομμάτων εξουσίας στη διακυβέρνηση των περισσοτέρων ευρωπαϊκών χωρών δεν συνεπιφέρει μείζονες αλλαγές στα προτασσόμενα κοινωνικοοικονομικά πρότυπα. Έτσι, η αύξουσα αναξιοπιστία της πολιτικής εκφράζει μια νέα διάχυτη κοινωνική και ιδεολογική «ορθοδοξία»: στο εξής τα άτομα εμφανίζονται ως αποκλειστικά «υπεύθυνα» για τη μοίρα και την προκοπή τους. Οι προσδοκίες και η απελπισία τους δεν αφορούν παρά μόνο τους «ιδιωτικούς» εαυτούς τους. Όλοι πρέπει να αμείβονται ανάλογα με την ικανότητα τους, την τύχη τους και την «εμπορευσιμότητα» των «προσόντων» τους, όλοι καλούνται να πληρώσουν αγόγγυστα το τίμημα της «αποτυχίας» τους και όλοι οφείλουν να συμμορφωθούν προς τον τυφλό νόμο της αγοράς, έστω και αν η αγορά αυτή αδιαφορεί και τους απορρίπτει. Έτσι, οι έμπρακτες διαμαρτυρίες απηχούν γνωσιακές ή ηθικές ατομικές «ελλείψεις». Εφεξής, η έμπρακτη διαμαρτυρία ή η ανομική έκρηξη στιγματίζονται όχι μόνο ως απαράδεκτες αλλά και ως εξ αντικειμένου αλυσιτελείς. Οι μη πειθήνιοι απελπισμένοι είναι παραβάτες της κυρίαρχης κοινωνικής λογικής. Η υλοποίηση του οράματος της «κοινωνικής συνοχής» είναι αδύνατη δίχως μια θεμελιώδη πολιτική, πολιτιστική και ταξική συναίνεση ανάμεσα σε όλες τις συνιστώσες της κοινωνίας».

Οι Νέοι/ες και η στάση τους απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι Νέοι/ες και η στάση τους απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση Οι Νέοι/ες και η στάση τους απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση VPRC Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 1/2 Ανάθεση: ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Σκοπός της έρευνας: Η διερεύνηση των απόψεων μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1 ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ Δ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ

ΑΡΧΗ 1 ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ Δ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΑΡΧΗ 1 ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ Δ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΔΕΥΤΕΡΑ 9 ΜΑΪΟΥ 2016 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΩΣ ΜΕΣΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΜΗ ΒΙΑΣ ΤΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΓΗΓΕΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΩΣ ΜΕΣΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΜΗ ΒΙΑΣ ΤΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΓΗΓΕΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΩΣ ΜΕΣΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΜΗ ΒΙΑΣ ΤΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΓΗΓΕΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Νικόλαος Χ. Μπέκας Greek classroom of Masterστην "Κοινωνική Παιδαγωγική και μάχη ενάντια στη νεανική

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ»

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» «ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» ΤΑΞΗ Γ1 2 ο Δ Σ ΓΕΡΑΚΑ ΔΑΣΚ:Αθ.Κέλλη ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Κατά τη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς η τάξη μας ασχολήθηκε με την ανάγνωση και επεξεργασία λογοτεχνικών βιβλίων

Διαβάστε περισσότερα

OPMH. κοντά στο µαθητή!

OPMH. κοντά στο µαθητή! ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ HMEΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α A ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α Β ) ΠΕΜΠΤΗ 29 ΜΑΪΟΥ 2014 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Διαβάστε περισσότερα

Στάσεις και αντιλήψεις της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στους μετανάστες

Στάσεις και αντιλήψεις της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στους μετανάστες Στάσεις και αντιλήψεις της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στους μετανάστες Θεωρητικό πλαίσιο και ανάλυση αποτελεσμάτων της πανελλαδικής ποσοτικής έρευνας VPRC Φεβρουάριος 2007 13106 / Διάγραμμα 1 Γενικοί

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ. Εργασία. των μαθητών της Α3 τάξης του 2 ου Γυμνασίου Ελευσίνας

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ. Εργασία. των μαθητών της Α3 τάξης του 2 ου Γυμνασίου Ελευσίνας ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ Εργασία των μαθητών της Α3 τάξης του 2 ου Γυμνασίου Ελευσίνας ΑΓΓΕΛΟΥ ΠΑΠΠΑ ΜΕΡΑΜΠΙ ΤΣΑΝΑΒΑ Ελευσίνα, Μάιος 2012 ΟΡΙΣΜΟΣ Κοινωνικός ρατσισμός ή κοινωνικός αποκλεισμός είναι ο υποτιμητικός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΘΗΝΑ

ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΘΗΝΑ [1] ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΘΗΝΑ Επεξεργασία & ανάλυση στοιχείων: Δήμητρα Αντωνοπούλου * Στο σεμινάριο επιμόρφωσης «Διακρίσεις σε βάρος των νέων. Το πρόβλημα και η αντιμετώπισή του» που πραγματοποίησε η «ΕΠΑΝΟΔΟΣ»

Διαβάστε περισσότερα

KΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

KΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ KΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΓΕΝΙΚΑ Η τελευταία πενταετία (2009-2014)υπήρξε δύσκολη για την Ελλάδα. Η οικονομική κρίση οδήγησε σε ραγδαία αύξηση ορισμένων κοινωνικών προβλημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης ΤΥΠΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 13/5/2013 1/7/2013 ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ ΤΥΧΑΙΑ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ ΜΕΓΕΘΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εργαζόμενος - Εργοδότης

Εργαζόμενος - Εργοδότης Οικονομική δραστηριότητα στην Αρχαία Ελλάδα Εργαζόμενος - Εργοδότης Καταναλωτή Επενδυτές Εργαστήρι 1 Η Πρώτη του Μάη δεν είναι αργία είναι απεργία Εικόνες από την απεργία στο Σικάγο 1886 8ώρες δουλειά

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΥΠΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 12/04/2013 30/06/2013 ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ ΤΥΧΑΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Οι τρεις πολιτικές και κοινωνικές κρίσεις που σηµάδεψαν τη γαλλική κοινωνία και πολιτική ζωή την πρόσφατη χρονική περίοδο

Οι τρεις πολιτικές και κοινωνικές κρίσεις που σηµάδεψαν τη γαλλική κοινωνία και πολιτική ζωή την πρόσφατη χρονική περίοδο Οι τρεις πολιτικές και κοινωνικές κρίσεις που σηµάδεψαν τη γαλλική κοινωνία και πολιτική ζωή την πρόσφατη χρονική περίοδο Η γαλλική κοινωνία και η γαλλική πολιτική ζωή σηµαδεύτηκαν τον τελευταίο χρόνο

Διαβάστε περισσότερα

Κας. ΜΑΡΙΕΤΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ

Κας. ΜΑΡΙΕΤΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Κας. ΜΑΡΙΕΤΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ Στην Έναρξη του Εθνικού Διαλόγου Παιδείας ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2005 Κύριε Πρωθυπουργέ,

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Καταναλωτικής λ ή Εμπιστοσύνηςύ. Ιούλιος 2012

Έρευνα Καταναλωτικής λ ή Εμπιστοσύνηςύ. Ιούλιος 2012 Έρευνα Καταναλωτικής λ ή Εμπιστοσύνηςύ 1 ΤΥΠΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 19/4/2012 25/6/2012 ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ ΤΥΧΑΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Μάριος Βρυωνίδης Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Εθνικός Συντονιστής Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας

Μάριος Βρυωνίδης Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Εθνικός Συντονιστής Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας Μάριος Βρυωνίδης Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Εθνικός Συντονιστής Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας Χριστίνα Παπασολομώντος Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Μέλος Ομάδας Συντονισμού για Ευρωπαϊκή Κοινωνική Έρευνα

Διαβάστε περισσότερα

Στη Β Αθήνας. Νίκος Δένδιας. Μπορεί! Υποψήφιος Βουλευτής Β Αθήνας

Στη Β Αθήνας. Νίκος Δένδιας. Μπορεί! Υποψήφιος Βουλευτής Β Αθήνας Στη Β Αθήνας Νίκος Δένδιας Μπορεί! Υποψήφιος Βουλευτής Β Αθήνας Στη Β Αθήνας Νίκος Δένδιας Μπορεί! 11 βασικές θέσεις του Νίκου Δένδια, για τους πολίτες της Β Αθήνας Έχουμε ένα μεγάλο πατριωτικό καθήκον

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης 1 ΤΥΠΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Ιανουάριος Μάρτιος 2013 ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΤΙΚΗ. Οκτώβριος 2014

ΑΤΤΙΚΗ. Οκτώβριος 2014 ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΥΠΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 09/07/2013 30/09/2013 ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ ΤΥΧΑΙΑ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ ΜΕΓΕΘΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α. Ο συγγραφέας αναφέρεται στην ανεργία των ντόπιων που οφείλεται στη μετανάστευση αλλοδαπών, γεγονός

Διαβάστε περισσότερα

Τι σημαίνει αστικά πεδία σε μετάβαση για εσάς και την καλλιτεχνική σας δημιουργία;

Τι σημαίνει αστικά πεδία σε μετάβαση για εσάς και την καλλιτεχνική σας δημιουργία; Τι σημαίνει αστικά πεδία σε μετάβαση για εσάς και την καλλιτεχνική σας δημιουργία; Δύσκολη ερώτηση Για την καλλιτεχνική μου δημιουργία δεν παίζει κανένα ρόλο. Αυτό που με πικραίνει είναι ότι έζησα την

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΙ ΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΜΕΣΩΝ ΑΠΟΓΟΝΩΝ ΤΟΥΣ

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΙ ΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΜΕΣΩΝ ΑΠΟΓΟΝΩΝ ΤΟΥΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑ OΣ Πειραιάς, Αύγουστος 2009 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΙ ΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΜΕΣΩΝ ΑΠΟΓΟΝΩΝ ΤΟΥΣ Η Γενική Γραµµατεία

Διαβάστε περισσότερα

Η Ευρώπη και το Ισλάμ: Οκτώ Μύθοι

Η Ευρώπη και το Ισλάμ: Οκτώ Μύθοι Η Ευρώπη και το Ισλάμ: Οκτώ Μύθοι Aστέρης Χουλιάρας Καθηγητής Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Bernard Lewis: «Europe would turn Muslim by the end of this century,

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης 1 ΤΥΠΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ97 ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Ιανουάριος Μάρτιος 2013 ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ ΤΥΧΑΙΑ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Συζητάμε σήμερα τη σύσταση μίας ανεξάρτητης διοικητικής Αρχής για την. αξιολόγηση της εκπαίδευσης. Άρα, με κάποιο τρόπο συζητάμε το ζήτημα της

Συζητάμε σήμερα τη σύσταση μίας ανεξάρτητης διοικητικής Αρχής για την. αξιολόγηση της εκπαίδευσης. Άρα, με κάποιο τρόπο συζητάμε το ζήτημα της ΜΑΡΙΑ ΡΕΠΟΥΣΗ Συζητάμε σήμερα τη σύσταση μίας ανεξάρτητης διοικητικής Αρχής για την αξιολόγηση της εκπαίδευσης. Άρα, με κάποιο τρόπο συζητάμε το ζήτημα της αξιολόγησης. Θέλω να θέσω ένα ερώτημα και νομίζω

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΥΠΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 2/10/2013-21/12/2013 ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ ΤΥΧΑΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Οκτώβριος 2013 ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΥΠΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 4/7/2013-25/9/2013 ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Ιανουάριος ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΥΠΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 2/10/2013 21/12/2013 ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

αντιπροσωπεύουν περίπου το τέσσερα τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού διαμορφώνονται νέες συνθήκες και δεδομένα που απαιτούν νέους τρόπους

αντιπροσωπεύουν περίπου το τέσσερα τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού διαμορφώνονται νέες συνθήκες και δεδομένα που απαιτούν νέους τρόπους Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο Εργαστήριο με θέμα «Παιδική φτώχεια και ευημερία : 'Έμφαση στην κατάσταση των παιδιών μεταναστών στην Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Ένωση» 17 Οκτωβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Τράπεζας Θεμάτων ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ:ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΥΠΟΣ Μ.Μ.Ε

Κείμενα Τράπεζας Θεμάτων ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ:ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΥΠΟΣ Μ.Μ.Ε ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Κείμενα Τράπεζας Θεμάτων ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ:ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΥΠΟΣ Μ.Μ.Ε 18251/18351/20220 [Η (παρα)πληροφόρηση στο Διαδίκτυο] 18234/18275/20215 [Ο εθισμός στην τηλεόραση]

Διαβάστε περισσότερα

Σας καλωσορίζω και φέτος στην εκδήλωση μας που πραγματοποιείται με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας.

Σας καλωσορίζω και φέτος στην εκδήλωση μας που πραγματοποιείται με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας. Άνοιγμα Μαρίνας Κούκου Εκδήλωση 10 Μαρτίου 2014 ΠΕΟ Αγαπητές συναδέλφισσες και συνάδελφοι, Σας καλωσορίζω και φέτος στην εκδήλωση μας που πραγματοποιείται με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας.

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ 2 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Μάθημα : «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ» Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τους μαθητές του 2 ου Γυμνασίου Μυτιλήνης με την καθοδήγηση της

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ HMEΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑΔΑ A ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΠΕΜΠΤΗ 29 ΜΑΪΟΥ 2014 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups INTERVIEWS REPORT February / March 2012 - Partner: Vardakeios School of Hermoupolis - Target group: Immigrants, women 1 η συνέντευξη Από την Αλβανία Το 2005 Η γλώσσα. Ήταν δύσκολο να επικοινωνήσω με τους

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική με κοινωνικό πρόσωπο - Daveti Home Brokers Sunday, 10 February 2013 11:55. Του Στράτου Ιωακείμ

Αρχιτεκτονική με κοινωνικό πρόσωπο - Daveti Home Brokers Sunday, 10 February 2013 11:55. Του Στράτου Ιωακείμ Του Στράτου Ιωακείμ Η Αρχιτεκτονική Χωρίς Σύνορα είναι Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση, μέλος του διεθνούς μη κυβερνητικού, μη κερδοσκοπικού οργανισμού ASF international (Architecture Sans Frontieres International).

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ: 2012

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ: 2012 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Πειραιάς, 13 Μαρτίου 2014 ΕΡΕΥΝΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ: 2012 Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοινώνει τα αποτελέσµατα της Έρευνας Εκπαίδευσης Ενηλίκων,

Διαβάστε περισσότερα

1. Γυναίκα & Απασχόληση

1. Γυναίκα & Απασχόληση 1. Γυναίκα & Απασχόληση Παρά τα βήματα προόδου τα οποία έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, τόσο σε θεσμικό επίπεδο (νομοθετικό έργο), όσο και στην ανάπτυξη «ειδικευμένων πολιτικών και δράσεων» καταπολέμησης

Διαβάστε περισσότερα

European Year of Citizens 2013 Alliance

European Year of Citizens 2013 Alliance European Year of Citizens 2013 Alliance MANIFESTO Η ενεργός συμμετοχή του ευρωπαίου πολίτη είναι άμεσα συνδεδεμένη με την επιδίωξη των Ευρωπαϊκών συλλογικών στόχων και αξιών που προβλέπονται στις Συνθήκες

Διαβάστε περισσότερα

Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2011

Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2011 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 5 Σεπτεμβρίου 2014 Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2011 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ Εσωτερική μετανάστευση Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Ιανουάριος 2014 ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΥΠΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ2 ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝNΗΣΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 2/10/2013 21/12/2013

Διαβάστε περισσότερα

Συνεντεύξεις «πρόσωπο με πρόσωπο (face to face). Κοινές ερωτήσεις για όλους τους συμμετέχοντες.

Συνεντεύξεις «πρόσωπο με πρόσωπο (face to face). Κοινές ερωτήσεις για όλους τους συμμετέχοντες. Κεντρικά ερωτήματα: Ποιες είναι οι διαστάσεις της συζήτησης για την κρίση στο Δημόσιο Διάλογο; Ήταν η υιοθέτηση του πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα και η ένταξη της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης μονόδρομος

Διαβάστε περισσότερα

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα.

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα. Ήρθε ένας νέος μαθητής στην τάξη. Όλοι τον αποκαλούν ο «καινούριος». Συμφωνείς; 1 Δεν είναι σωστό να μη φωνάζουμε κάποιον με το όνομά του. Είναι σαν να μην τον αναγνωρίζουμε. Σωστά. Έχει όνομα και με αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομική κρίση και μετανάστευση κοινωνικο-οικονομικοί παράμετροι και τρόποι διαχείρισης. Γρηγόρης Νεοκλέους Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Οικονομική κρίση και μετανάστευση κοινωνικο-οικονομικοί παράμετροι και τρόποι διαχείρισης. Γρηγόρης Νεοκλέους Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Οικονομική κρίση και μετανάστευση κοινωνικο-οικονομικοί παράμετροι και τρόποι διαχείρισης Γρηγόρης Νεοκλέους Πανεπιστήμιο Λευκωσίας 1 Παγκοσμιοποίηση και μετανάστευση Η παγκοσμιοποίηση δεν είναι νέο φαινόμενο.

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ Α1 α. σχολικό βιβλίο, σελ. 46. Φεντερασιόν: ήταν μεγάλη πολυεθνική εργατική οργάνωση της Θεσσαλονίκης, με πρωτεργάτες σοσιαλιστές από την ανοικτή σε νέες ιδέες

Διαβάστε περισσότερα

Νεανική γυναικεία επιχειρηματικότητα. Άννα Ευθυμίου Δικηγόρος Εντεταλμένη Σύμβουλος σε Θέματα Νεολαίας στο Δήμο Θεσσαλονίκης Πρόεδρος ΜΚΟ ΝΕΟΙ

Νεανική γυναικεία επιχειρηματικότητα. Άννα Ευθυμίου Δικηγόρος Εντεταλμένη Σύμβουλος σε Θέματα Νεολαίας στο Δήμο Θεσσαλονίκης Πρόεδρος ΜΚΟ ΝΕΟΙ Νεανική γυναικεία επιχειρηματικότητα Άννα Ευθυμίου Δικηγόρος Εντεταλμένη Σύμβουλος σε Θέματα Νεολαίας στο Δήμο Θεσσαλονίκης Πρόεδρος ΜΚΟ ΝΕΟΙ Ορισμός επιχειρηματικότητας κάθε προσπάθεια για δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

Αυξάνονται τα µονοµελή νοικοκυριά

Αυξάνονται τα µονοµελή νοικοκυριά Το Βήµα 13/01/2002 Αυξάνονται τα µονοµελή νοικοκυριά * Η γήρανση του πληθυσµού και οι αλλαγές στην αγορά εργασίας αποθαρρύνουν τους νέους για τη δηµιουργία οικογένειας Της ΜΑΡΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Η ηρωίδα στην

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Οκτώβριος Ιούλιος Οκτώβριος 1 ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΥΠΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ ΠΡΟΣ: ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ, ΣΥΛΛΟΓΟ «ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ», ΔΟΕ

ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ ΠΡΟΣ: ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ, ΣΥΛΛΟΓΟ «ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ», ΔΟΕ ΠΡΟΣ: ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ, ΣΥΛΛΟΓΟ «ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ», ΔΟΕ ΣΤΗΝ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ» ΚΑΙ ΑΙΡΕΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΤΟ ΠΥΣΠΕ ΛΑΚΩΝΙΑΣ Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας

Διαβάστε περισσότερα

Ένωση Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ)

Ένωση Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ) Ένωση Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ) Η ΟΓΕ αγωνίζεται από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της για την αναγνώριση της κοινωνικής αξίας της μητρότητας. Η στήριξη του νέου ζευγαριού, και ιδιαίτερα της γυναίκας

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EB79.5) ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2014 Τμήμα Parlemètre ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ-ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EB79.5) ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2014 Τμήμα Parlemètre ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ-ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ Ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EB79.5) Βρυξέλλες, Νοέμβριος 2013 ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2014 Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ στις μερες μας

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ στις μερες μας ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ στις μερες μας 1 ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ Ρατσισμός είναι να θεωρούμε κάποια άλλη ομάδα ανθρώπων ως κατώτερη ή ακόμη και άξια περιφρόνησης, λόγω της φυλετικής ή εθνικής τους καταγωγής. Αιτία του

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗ. Λ. ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΣ Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών. Ινστιτούτο Διπλωματίας και Διεθνών Σχέσεων 3/12/12

ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗ. Λ. ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΣ Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών. Ινστιτούτο Διπλωματίας και Διεθνών Σχέσεων 3/12/12 ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗ Λ. ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΣ Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Ινστιτούτο Διπλωματίας και Διεθνών Σχέσεων 3/12/12 Η Εικόνα της Κρίσης όπως την αντιλαμβανόμαστε (λανθασμένα) Όταν σκεπτόμαστε ή μιλούμε

Διαβάστε περισσότερα

Η καμπάνια του ΟΗΕ HeforShe - Ένα κίνημα αλληλεγγύης ανδρών και γυναικών για την ισότητα των φύλων

Η καμπάνια του ΟΗΕ HeforShe - Ένα κίνημα αλληλεγγύης ανδρών και γυναικών για την ισότητα των φύλων Η καμπάνια του ΟΗΕ HeforShe - Ένα κίνημα αλληλεγγύης ανδρών και γυναικών για την ισότητα των φύλων Μελίνα Δασκαλάκη, Δικηγόρος, Δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων. Καλημέρα σας, Καλοσωρίζω όλους και

Διαβάστε περισσότερα

«Ενισχύοντας την κοινωνική ένταξη των μαθητών με διαφορετική πολιτισμική προέλευση»

«Ενισχύοντας την κοινωνική ένταξη των μαθητών με διαφορετική πολιτισμική προέλευση» Έργο: «Ένταξη παιδιών παλιννοστούντων και αλλοδαπών στο σχολείο - για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Γυμνάσιο)» Επιμορφωτικό Σεμινάριο «Ενισχύοντας την κοινωνική ένταξη των μαθητών με διαφορετική πολιτισμική

Διαβάστε περισσότερα

FloReTo Μοντέλο εκτίμησης ζημιών πλημμυρικών φαινομένων

FloReTo Μοντέλο εκτίμησης ζημιών πλημμυρικών φαινομένων ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ FloReTo Μοντέλο εκτίμησης ζημιών πλημμυρικών φαινομένων Επιστημονικός Υπεύθυνος Επίκ. Καθηγήτρια MSc Δρ. Δρ. Νίκη Ευελπίδου Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος,

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Γεώργιος Κ. Ζάχος Διευθυντής Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Δρ. Γεώργιος Κ. Ζάχος Διευθυντής Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ο ρόλος των Δημοσίων Βιβλιοθηκών στην ενίσχυση της Κοινωνικής Συνοχής Δρ. Γεώργιος Κ. Ζάχος Διευθυντής Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων 1 Κύρια σημεία της παρουσίασης Ρόλοι των Δημοσίων Βιβλιοθηκών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1. Ποιο από τα παρακάτω αποτυπώνει τη διαμονή σας, αυτό το ακαδημαϊκό έτος;

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1. Ποιο από τα παρακάτω αποτυπώνει τη διαμονή σας, αυτό το ακαδημαϊκό έτος; ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Το παρόν ερωτηματολόγιο αφορά έρευνα για τις συνήθειες των φοιτητών. Οι πληροφορίες που θα συγκεντρωθούν μένουν αυστηρά προσωπικές και χρησιμοποιούνται μόνο για στατιστικούς λόγους. Σας

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία Τμήματος στη Θεσσαλονίκη του Τομέα Ανάπτυξης Γυναικών Μάνατζερ Επιχειρηματιών της ΕΕΔΕ Τμήμα Μακεδονίας

Δημιουργία Τμήματος στη Θεσσαλονίκη του Τομέα Ανάπτυξης Γυναικών Μάνατζερ Επιχειρηματιών της ΕΕΔΕ Τμήμα Μακεδονίας Δημιουργία Τμήματος στη Θεσσαλονίκη του Τομέα Ανάπτυξης Γυναικών Μάνατζερ Επιχειρηματιών της ΕΕΔΕ Τμήμα Μακεδονίας Με πολύ μεγάλη επιτυχία και με επίσημη προσκεκλημένη τη Γενική Πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη

Διαβάστε περισσότερα

H Υφιστάμενη Κατάσταση των Νέων στην Κύπρο. Νοέμβριος 2015

H Υφιστάμενη Κατάσταση των Νέων στην Κύπρο. Νοέμβριος 2015 H Υφιστάμενη Κατάσταση των Νέων στην Κύπρο Νοέμβριος 2015 Ατζέντα 1. Εισαγωγή 2. Γενικά Στοιχεία Ερωτηθέντων 3. Εκπαίδευση και Κατάρτιση 4. Νεανική Απασχόληση και Επιχειρηματικότητα 5. Κοινωνική Ένταξη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ Ο ρόλος της Δια βίου Μάθησης στην καταπολέμηση των εκπαιδευτικών και κοινωνικών ανισοτήτων. Τοζήτηματωνκοινωνικώνανισοτήτωνστηνεκπαίδευσηαποτελείένα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΚΕΙΜΕΝΟ. «Πλαταίνοντας το έθνος»

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΚΕΙΜΕΝΟ. «Πλαταίνοντας το έθνος» ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Β ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 06/04/2014 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΚΕΙΜΕΝΟ «Πλαταίνοντας το έθνος» Παλαιότερα, οι μετακινήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΚΕ ΕΛΛΑΔΑΣ, κ. Χρήστου ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ TRESMED 4 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 10-11/9/2012

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΚΕ ΕΛΛΑΔΑΣ, κ. Χρήστου ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ TRESMED 4 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 10-11/9/2012 ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΚΕ ΕΛΛΑΔΑΣ, κ. Χρήστου ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ TRESMED 4 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 10-11/9/2012 Αγαπητοί συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι, Σας ευχαριστώ όλους που ήρθατε στη χώρα μας και

Διαβάστε περισσότερα

Οι στάσεις των Ελλήνων πολιτών απέναντι στη Μετανάστευση

Οι στάσεις των Ελλήνων πολιτών απέναντι στη Μετανάστευση Οι στάσεις των Ελλήνων πολιτών απέναντι στη Μετανάστευση Μεταβολές 2008-2009 Ιούνιος 2009 PI0960/ Διάγραμμα 1 Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ *Η έρευνα του 2008 δημοσιεύθηκε στην ειδική έκδοση του ECONOMIST, Μάρτιος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Y404. ΔΙΜΕΠΑ: ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Β ΦΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΜΑΘΗΤΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΛΕΜΟΝΙΔΗΣ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΗΡΑΚΛΗΣ ΑΕΜ: 3734 Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

ἔστω www.esto.gr Πολιτικές (α)συνέχειες

ἔστω www.esto.gr Πολιτικές (α)συνέχειες ἔστω www.esto.gr Πολιτικές (α)συνέχειες ἔστω info [at] esto.gr www.esto.gr/contact i n f o [at] e s t o. g r η Χούντα δεν ανατράπηκε ποτέ και από κανέναν, η Χούντα απλά παρέδωσε την εξουσία ορκίζοντας

Διαβάστε περισσότερα

ἔστω Πολιτικές (α)συνέχειες Δεν θέλω Θ(ου) www.esto.gr Ριζοσπαστικός συνωστισμός Μετανοείτε! www.esto.gr Θεωρία: Δεν βγάζω άκρη Ή ανασα ή σιωπή

ἔστω Πολιτικές (α)συνέχειες Δεν θέλω Θ(ου) www.esto.gr Ριζοσπαστικός συνωστισμός Μετανοείτε! www.esto.gr Θεωρία: Δεν βγάζω άκρη Ή ανασα ή σιωπή Δεν θέλω Θ(ου) Ένας είναι ο εχθρός, ο αντικατοπτρισμός. Θεωρία: Δεν βγάζω άκρη Την Τσίτα την είδαμε, ο Ταρζάν μας λείπει. Ριζοσπαστικός συνωστισμός Παρίση(ς) - Μόσχα. Τώρα και στο Αργοστόλι. Μετανοείτε!

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ Η ΗΑΒΙΤΑΤ AGENDA ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Τον Ιούνιο του 1996, στη Δεύτερη Παγκόσμια Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τους Ανθρώπινους Οικισμούς (HABITAT II) που πραγματοποιήθηκε στην

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Α ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Α ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Α ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Η διδακτέα ύλη περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενότητες του βιβλίου των κ.κ. Μάραντου και Θεριανού: ΚΕΦ. 1: Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 1.1 Άνθρωπος:

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία με θέμα: ''Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΕΣΣΔ, ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΠΙΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ''

Ομιλία με θέμα: ''Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΕΣΣΔ, ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΠΙΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ'' Ομιλία με θέμα: ''Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΕΣΣΔ, ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΠΙΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ'' Ζήνων Σατραζέμης Πρόεδρος Δ.Σ Δήμου Κατερίνης, Διευθυντής

Διαβάστε περισσότερα

Ποσοτική Μελέτη για την Διερεύνηση Αναγκών των Μεταναστών. Τμήμα Έρευνας

Ποσοτική Μελέτη για την Διερεύνηση Αναγκών των Μεταναστών. Τμήμα Έρευνας Ποσοτική Μελέτη για την Διερεύνηση Αναγκών των Μεταναστών Τμήμα Έρευνας Κοινωνιοδημογραφικά Χαρακτηριστικά ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ 2 1,6 % 1 8,9 2 % 1 4,8 6 % 1 2,1 6 % 6,7 6 % 8,1 1 % 8,1 1 % 1,3 5 % 2,7 % 1,3 5 %

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΡΑΣΗ ΕΚΘΕΣΗ B ΛΥΚΕΙΟΥ Επιμέλεια Θεμάτων και Απαντήσεων: Δημελά Ελεονώρα ΘΕΜΑΤΑ ΚΕΙΜΕΝΟ

ΕΚΦΡΑΣΗ ΕΚΘΕΣΗ B ΛΥΚΕΙΟΥ Επιμέλεια Θεμάτων και Απαντήσεων: Δημελά Ελεονώρα ΘΕΜΑΤΑ ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΚΦΡΑΣΗ ΕΚΘΕΣΗ B ΛΥΚΕΙΟΥ Επιμέλεια Θεμάτων και Απαντήσεων: Δημελά Ελεονώρα ΘΕΜΑΤΑ Πόσο ισχυρό είναι το «ισχυρό φύλο» σήμερα; Γιατί οι άντρες, αν και ελέγχουν τη διακυβέρνηση, τη βιομηχανία και

Διαβάστε περισσότερα

Υποστήριξη της λειτουργίας των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ)

Υποστήριξη της λειτουργίας των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ) Υποστήριξη της λειτουργίας των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΝΤΑΞΗΣ ΥΠΗΚΟΩΝ ΤΡΙΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ

Διαβάστε περισσότερα

Εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα της γυναίκας εν μέσω οικονομικής κρίσης

Εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα της γυναίκας εν μέσω οικονομικής κρίσης Αθήνα, 09/03/2011 ΑΡΘΡΟ της Αικ. Ζαφείρη Καμπίτση Επιτ. Γεν. Διευθυντού ΟΑΕΕ Τ. Προέδρου Δ.Σ ΤΑΠΟΤΕ ΘΕΜΑ : Εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα της γυναίκας εν μέσω οικονομικής κρίσης Ι. Είναι γνωστό

Διαβάστε περισσότερα

Η βιομηχανική επανάσταση ήταν ένα σύνθετο σύστημα κοινωνικών, οικονομικών, τεχνικών, πολιτισμικών και πνευματικών μεταβολών. Η βιομηχανική επανάσταση

Η βιομηχανική επανάσταση ήταν ένα σύνθετο σύστημα κοινωνικών, οικονομικών, τεχνικών, πολιτισμικών και πνευματικών μεταβολών. Η βιομηχανική επανάσταση Η βιομηχανική επανάσταση ήταν ένα σύνθετο σύστημα κοινωνικών, οικονομικών, τεχνικών, πολιτισμικών και πνευματικών μεταβολών. Η βιομηχανική επανάσταση ξεκίνησε στα τέλη του 18 ου αιώνα από την Μ.Βρετανία.

Διαβάστε περισσότερα

Συντάχθηκε απο τον/την Administrator Τετάρτη, 16 Οκτώβριος :21 - Τελευταία Ενημέρωση Τετάρτη, 16 Οκτώβριος :40

Συντάχθηκε απο τον/την Administrator Τετάρτη, 16 Οκτώβριος :21 - Τελευταία Ενημέρωση Τετάρτη, 16 Οκτώβριος :40 1. Υπάρχουν πολλές μορφές βίας και τυραννικών καθεστώτων. Τι το ιδιαίτερο έχει ο ναζισμός; α) Οι διάφορες μορφές βίας και τυραννίας δεν σου επιτρέπουν να μιλάς, να ενεργείς, να σκέφτεσαι, να μαθαίνεις

Διαβάστε περισσότερα

Βία + Εκφοβισμός στο σχολείο συζήτηση με αφορμή την ημέρα αντιμετώπισης της ενδοσχολικής βίας

Βία + Εκφοβισμός στο σχολείο συζήτηση με αφορμή την ημέρα αντιμετώπισης της ενδοσχολικής βίας Βία + Εκφοβισμός στο σχολείο συζήτηση με αφορμή την ημέρα αντιμετώπισης της ενδοσχολικής βίας 6 Μαρτίου 2013 Τελευταίο Θρανίο Καθηγητές Εν Δράσει Κόσμος Χωρίς Πολέμους και Βία ΟΜΟΦΟΒΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2015 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΓΡΙΒΑ ΕΛΕΝΗ 5/2/2015 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αυτό το portfolio φτιάχτηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ. 2 η Ομάδα Ε3 (2012-2013): Λαγουβάρδος Οδυσσέας, Mόρφη Δανάη, Μπέλλας Στέφανος, Παθιάκης Μιχάλης, Πολυχρονοπούλου Νεφέλη, Φόστερ Κλάους,

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ. 2 η Ομάδα Ε3 (2012-2013): Λαγουβάρδος Οδυσσέας, Mόρφη Δανάη, Μπέλλας Στέφανος, Παθιάκης Μιχάλης, Πολυχρονοπούλου Νεφέλη, Φόστερ Κλάους, ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ 2 η Ομάδα Ε3 (2012-2013): Λαγουβάρδος Οδυσσέας, Mόρφη Δανάη, Μπέλλας Στέφανος, Παθιάκης Μιχάλης, Πολυχρονοπούλου Νεφέλη, Φόστερ Κλάους, Mάρτιος 2013 1 Περιεχόμενα Εισαγωγή Ορισμός και είδη Ρατσισμού

Διαβάστε περισσότερα

Το μέλλον της εργασίας

Το μέλλον της εργασίας Κείμενο Το μέλλον της εργασίας - 16382 Η επανάσταση της πληροφορικής και της υψηλής τεχνολογίας, που διαδέχτηκε τη βιομηχανική επανάσταση, επέφερε ρηξικέλευθες I αλλαγές στο είδος και στη σύνθεση των επαγγελμάτων.

Διαβάστε περισσότερα

Μαίρη Κουτσελίνη, Καθηγήτρια Εκ μέρους της Πρωτοβουλίας για την Ενίσχυση της γυναικείας παρουσίας στην πολιτική ζωή.

Μαίρη Κουτσελίνη, Καθηγήτρια Εκ μέρους της Πρωτοβουλίας για την Ενίσχυση της γυναικείας παρουσίας στην πολιτική ζωή. Μαίρη Κουτσελίνη, Καθηγήτρια Εκ μέρους της Πρωτοβουλίας για την Ενίσχυση της γυναικείας παρουσίας στην πολιτική ζωή. Οι λόγοι άνισης παρουσίας της γυναίκας στην πολιτική ζωή Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Έρευνας

Διαβάστε περισσότερα

«Πολιτική Συγκυρία και Εκλογικές Τάσεις» VPRC Δεκέμβριος 2008 Δ.1

«Πολιτική Συγκυρία και Εκλογικές Τάσεις» VPRC Δεκέμβριος 2008 Δ.1 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ VPRC Δεκέμβριος 2008 Δ.1 Εκτίμηση Εκλογικού Αποτελέσματος Δ.2 ΠΡΟΘΕΣΗ ΨΗΦΟΥ Εκτίμηση Εκλογικού Αποτελέσματος Δεκέμβριος 2008 37.5 31.0 Διαφορά ΠΑΣΟΚ - ΝΔ: : 6,5%

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής. Ευχαριστώ πολύ κύριε συνάδελφε, για την ευκαιρία που μου δίνετε να

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής. Ευχαριστώ πολύ κύριε συνάδελφε, για την ευκαιρία που μου δίνετε να ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε. Ευχαριστώ πολύ κύριε συνάδελφε, για την ευκαιρία που μου δίνετε να ξεκαθαρίσουμε κάποια ζητήματα. Θα ξεκινήσω από

Διαβάστε περισσότερα

Διαφορετικότητα Στα Ελληνικά Σχολεία: Θεωρία Και Πράξη Καθ. Άννα Τριανταφυλλίδου, European University Institute, Florence

Διαφορετικότητα Στα Ελληνικά Σχολεία: Θεωρία Και Πράξη Καθ. Άννα Τριανταφυλλίδου, European University Institute, Florence Διαφορετικότητα Στα Ελληνικά Σχολεία: Θεωρία Και Πράξη Καθ. Άννα Τριανταφυλλίδου, European University Institute, Florence Αντιμέτωπα με την εθνική και πολιτισμική διαφορετικότητα, τα σχολεία μπορούν είτε

Διαβάστε περισσότερα

Πανευρωπαϊκή έρευνα. ΣΗΜΕΙΩΜΑ / 5 Μαρτίου 2014 Βία κατά των γυναικών

Πανευρωπαϊκή έρευνα. ΣΗΜΕΙΩΜΑ / 5 Μαρτίου 2014 Βία κατά των γυναικών ΣΗΜΕΙΩΜΑ / 5 Μαρτίου 2014 Βία κατά των γυναικών Πανευρωπαϊκή έρευνα 1. Γιατί έγινε η έρευνα για τη βία κατά των γυναικών; Παρά τον σημαντικό αντίκτυπο της βίας κατά των γυναικών, σε πολλά κράτη μέλη της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΦΥΛΩΝ Β. Η ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΕΝΗ ΝΙΝΑ-ΠΑΖΑΡΖΗ ΑΝ. ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΦΥΛΩΝ Β. Η ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΕΝΗ ΝΙΝΑ-ΠΑΖΑΡΖΗ ΑΝ. ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΦΥΛΩΝ Β. Η ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΕΝΗ ΝΙΝΑ-ΠΑΖΑΡΖΗ ΑΝ. ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΘΗΝΑ 2004 1 2 Απασχόληση και ανεργία των γυναικών: το χάσμα

Διαβάστε περισσότερα

Προσχέδιο του Προγράμματος Πολυπολιτισμικών Συνεργασιών

Προσχέδιο του Προγράμματος Πολυπολιτισμικών Συνεργασιών Προσχέδιο του Προγράμματος Πολυπολιτισμικών Συνεργασιών (Συνοπτική έκδοση για μετάφραση) 2015 2018 Yarra City Council 1. Εισαγωγή Αυτό το προσχέδιο είναι η δέσμευση του Δήμου για την υιοθέτηση μιας χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΕΡΓΙΑ ΟΡΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΜΟΡΦΕΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

ΑΝΕΡΓΙΑ ΟΡΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΜΟΡΦΕΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΑΝΕΡΓΙΑ ΟΡΙΣΜΟΣ Η κατάσταση έλλειψης εργασίας, κατά την οποία υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, προσφέρονται λίγες θέσεις εργασίας, ενώ υπάρχουν πάρα πολλοί ενδ9ιαφερόμενοι. Είναι έννοια

Διαβάστε περισσότερα

«4.1.1. Δημογραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά των αποφοίτων

«4.1.1. Δημογραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά των αποφοίτων Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΠΤΠΕ) ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ: Η φοιτήτρια Δάφνη Καλογεράκη εκπόνησε κατά το ακαδ. έτος 2010-2011 την πτυχιακή εργασία:

Διαβάστε περισσότερα

Σύνολο δεικτών. Δημιουργήθηκε από την ΑΝΤΙΓΟΝΗ. Στο πλαίσιο του έργου DARE-Net Desegregation and Action for Roma in Education Network

Σύνολο δεικτών. Δημιουργήθηκε από την ΑΝΤΙΓΟΝΗ. Στο πλαίσιο του έργου DARE-Net Desegregation and Action for Roma in Education Network ΑΝΤΙΓΟΝΗ - Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ - ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ Πτολεμαίων 29Α, 6 ος όροφος, 54630 Θεσσαλονίκη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑ OΣ Πειραιάς, Μάρτιος 2009 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ Η Γενική Γραµµατεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος ανακοινώνει

Διαβάστε περισσότερα

«Πλαίσιο. Άσκησης Κοινωνικής Πολιτικής. Ηνωμένο Βασίλειο» Ηνωμένο Βασίλειο ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

«Πλαίσιο. Άσκησης Κοινωνικής Πολιτικής. Ηνωμένο Βασίλειο» Ηνωμένο Βασίλειο ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ «Πλαίσιο Άσκησης Κοινωνικής Πολιτικής από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο Ηνωμένο Βασίλειο» ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Διακίδης Ισίδωρος, Αντιδήμαρχος Haringey Λονδίνο Ηνωμένο Βασίλειο

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ο - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ 2.4 Το σοσιαλιστικό σύστημα ή η σχεδιασμένη οικονομία

Διαβάστε περισσότερα

Εμείς τα παιδιά θέλουμε να γνωρίζουμε την τέχνη και τον πολιτισμό του τόπου μας και όλου του κόσμου.

Εμείς τα παιδιά θέλουμε να γνωρίζουμε την τέχνη και τον πολιτισμό του τόπου μας και όλου του κόσμου. Εισαγωγή Το Παγκύπριο Κίνημα ΕΔΟΝόπουλων δημιουργήθηκε το 1960. Πρωταρχικός του στόχος είναι η προσφορά και η στήριξη του παιδιού στην Κυπριακή κοινωνία. Το Κίνημα ΕΔΟΝόπουλων, μέσα από τις εβδομαδιαίες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Επικοινωνία ΣυνΚίνησις 2155304973, 6973933877 info@sinkinisis.com www.sinkinisis.com ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:

ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Η κατηγοριοποίηση των θεμάτων της ΤΡΑΠΕΖΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ στο μάθημα της ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ έγινε με βάση την τρέχουσα πορεία της ύλης στο μάθημα, αλλά και με βάση τη ροή της ύλης,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ο Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ. 8.1 Εισαγωγή

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ο Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ. 8.1 Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ο Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ 8.1 Εισαγωγή Στο κεφάλαιο αυτό της έρευνάς µας θα ασχοληθούµε µε το συνεχώς αυξανόµενο πρόβληµα της µετανάστευσης. Η παράνοµη µετανάστευση αποτελεί µία ακόµη

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ 1 ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, Αγαπητοί συνάδελφοι, Ισότητα. Ένα θέμα με τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις μεσούσης μάλιστα της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02 Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 0 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΟΦΙΑ Γ. ΑΣΛΑΝΙΔΟΥ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ από την Οπτικοακουστική στην Ψηφιακή Αγωγή

ΣΟΦΙΑ Γ. ΑΣΛΑΝΙΔΟΥ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ από την Οπτικοακουστική στην Ψηφιακή Αγωγή ΣΟΦΙΑ Γ. ΑΣΛΑΝΙΔΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ από την Οπτικοακουστική στην Ψηφιακή Αγωγή 1. ΤΠΕ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΟ ΧΑΣΜΑ (DIGITAL DIVIDE) Η ψηφιακή τεχνολογία πάνω στην οποία στηρίζονται οι Τεχνολογίες της Πληροφορίας

Διαβάστε περισσότερα