ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ & ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΜΟΝΟΣΑΚΧΑΡΙΤΩΝ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ & ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΜΟΝΟΣΑΚΧΑΡΙΤΩΝ"

Transcript

1 ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ & ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΜΟΝΟΣΑΚΧΑΡΙΤΩΝ

2

3

4

5 Οι μονοσακχαρίτες αποτελούν τους απλούστερους υδατάνθρακες. Ως δε υδατάνθρακες ορίζουμε τα οργανικά βιομόρια, των οποίων ο χημικός τύπος αποτελείται από άτομα άνθρακα και μόρια ύδατος. Από χημική άποψη οι υδατάνθρακες είναι πολυ-υδροξυ καρβονυλικές ενώσεις. Είναι δε η επικρατέστερη ποσοτικά ομάδα μορίων στη φύση, αφού αποτελούν >0% του ξηρού βάρους της γης. Η D-γλυκόζη είναι ο απλούστερος και πλέον διαδεδομένος μονοσακχαρίτης (υδατάνθρακας).

6

7 Εάν ένας μονοσακχαρίτης είναι πολυ-υδροξυαλδεΰδη, τότε χαρακτηρίζεται ως αλδόζη, ενώ όταν είναι πολυ-υδροξυκετόνη αναφέρεται ως κετόζη. Επίσης, ανάλογα με τον αριθμό ατόμων που περιέχει ένας μονοσακχαρίτης αυτός είναι δυνατόν να αναφέρεται ως τριόζη (για τρία άτομα ), τετρόζη (για τέσσερα άτομα ), πεντόζη (για πέντε άτομα ) κλπ. Για παράδειγμα, μια πολυ-υδροξυκετόνη με τέσσερα άτομα είναι μια κετοτετρόζη.

8 Ονοματολογία μονοσακχαριτών Οι μονοσακχαρίτες ονομάζονται αποκλειστικά με εμπειρικές ονομασίες, οι οποίες είναι επιστημονικά αποδεκτές και έχουν καθιερωθεί στη διεθνή βιβλιογραφία. Για παράδειγμα, στο παρακάτω σχήμα παρουσιάζονται οι συντακτικοί τύποι και η ονομασίες ορισμένων χαρακτηριστικών μονοσακχαριτών.. D-ριβόζη D-φρουκτόζη D-γλυκόζη D-γαλακτόζη

9 Στερεοϊσομέρεια μονοσακχαριτών Κάθε μόριο μονοσακχαρίτη που εμπεριέχει ν αριθμό ασύμμετρων ατόμων, είναι δυνατόν να υφίσταται ως ν στερεοϊσομερείς μορφές. Για παράδειγμα, οι αλδοπεντόζες περιέχουν ασύμμετρα άτομα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν = 8 στερεοϊσομερείς μορφές τους. Από αυτές, τέσσερις είναι διαφορετικά μόρια, όπως φαίνεται στο σχήμα, D-ριβόζη D-αραβινόζη D-ξυλόζη D-λυξόζη ενώ οι υπόλοιπες αποτελούν τις εναντιομερείς μορφές εκάστου μορίου (τις L-μορφές), όπως φαίνεται στο επόμενο σχήμα.

10 D-ριβόζη D-αραβινόζη D-ξυλόζη D-λυξόζη L-ριβόζη L-αραβινόζη L-ξυλόζη L-λυξόζη Έτσι, έχουμε συνολικά ζεύγη εναντιομερών. Δομικά, θα πρέπει να τονιστεί ότι όσα ισομερή δεν έχουν μεταξύ τους σχέση ειδώλου αντικειμένου, αποτελούν διαστερεομερείς μορφές.

11 Τέλος, τα στερεοϊσομερή που διαφέρουν μόνο στη διάταξη ενός ασύμμετρου ατόμου, ονομάζονται επιμερή. Για παράδειγμα, η D-ριβόζη είναι επιμερής με την D-αραβινόζη στον άνθρακα (- επιμερές), ενώ η D-ξυλόζη είναι επιμερής της στον άνθρακα (- επιμερές). Υπενθυμίζεται ότι η αρίθμηση των μορίων ξεκινά από τον άνθρακα της ομάδας που έχει προτεραιότητα (καρβονυλομάδα). D-ριβόζη D-αραβινόζη D-ξυλόζη

12

13 Στη συνέχεια δίνεται ένα παράδειγμα μετατροπής της προβολής Fischer της D-γλυκεραλδεϋδης (μια τριόζης) σε στερεοχημικό τύπο, για να προσδιοριστεί η R ή S στερεοαπεικόνισή της: D- (I) (II) Αναλυτικότερα, η προβολή Fischer προέρχεται από τη στερεοχημική δομή Ι, στην οποία οι κατακόρυφοι δεσμοί είναι πίσω από το επίπεδο του χαρτιού και οι οριζόντιοι μπροστά (προς το μέρος σας). Άρα, εάν κρατώντας τον σταθερό στρέψουμε το μόριο έτσι ώστε οι δύο δεσμοί πάνω και δεξιά να πέσουν πάνω στο επίπεδο, τότε η μεν ομάδα θα βρεθεί πίσω από το επίπεδο το δε Η μπροστά. Με τον τρόπο αυτό θα προκύψει η ζητούμενη εναλλακτική στερεοχημική δομή ΙΙ.

14 Για να προσδιοριστεί η στερεοαπεικόνιση της δομής ΙΙ κρατάμε σταθερό το δεσμό - και αλλάζουμε τις θέσεις των τριών άλλων υποκαταστατών (ισοδυναμεί με μία απλή περιστροφή γύρω από τον άξονα του δεσμού - κατά 09 ο ), οπότε προκύπτει η δομή ΙΙΙ, η προτεραιότητα των υποκαταστατών της οποίας δείχνει απλά ότι το μόριο έχει R-στερεοαπεικόνιση. (I) (II) (III) R-

15 Σημείωση: Οι συμβολισμοί των μονοσακχαριτών ως D ή L (ή οι αντίστοιχοι ως R και S) με κανένα τρόπο δεν δηλώνουν τη φορά της στροφής του πολωμένου φωτός (δεξιόστροφη ή αριστερόστροφη), αλλά μόνο ότι το μόριο ως καθαρό εναντιομερές έχει την ικανότητα να στρέφει το πολωμένο φως. Η φορά στροφής του φωτός για έκαστο εναντιομερές είναι δυνατό να προσδιοριστεί μόνο πειραματικά.

16 Ένας μονοσακχαρίτης χαρακτηρίζεται ως D ή L, ανάλογα με τη θέση της υδροξυλομάδας που φέρει το ασύμμετρο άτομο που είναι στην πλέον απομακρυσμένη θέση από τη χαρακτηριστική ομάδα (καρβονυλομάδα). D-ριβόζη L-φρουκτόζη Έτσι, εάν η συγκεκριμένη υδροξυλομάδα είναι προς τα δεξιά, το μόριο χαρακτηρίζεται ως D (πχ η αλδοπεντόζη D-ριβόζη). Όταν η υδροξυλομάδα είναι προς τα αριστερά, τότε το μόριο χαρακτηρίζεται ως L (πχ η κετοεξόζη L-φρουκτόζη).

17 Επίσης, θα πρέπει να τονιστεί ότι η D και L διάταξη του ιδίου μορίου αντιστοιχεί σε δυο διαστερομερεις μορφές του. Για παράδειγμα, στο ακόλουθο σχήμα δίνονται οι δυο διαστερομερείς μορφές της ριβόζης και της φρουκτόζης. D-ριβόζη L-ριβόζη D-φρουκτόζη L-φρουκτόζη Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί ότι όλοι οι μονοσακχαρίτες που απαντώνται στα βιολογικά συστήματα έχουν D-στερεοαπεικόνιση.

18

19

20 Αντιδράσεις μονοσακχαριτών Οι μονοσακχαρίτες περιέχουν υδροξυλομάδες και μια καρβονυλομάδα, με αποτέλεσμα να δίνουν αρκετές από τις αντιδράσεις που χαρακτηρίζουν τις ομάδες αυτές. Συγκεκριμένα, οι μονοσακχαρίτες υπεισέρχονται στις παρακάτω αντιδράσεις: Αναγωγή Η καρβονυλομάδα των μονοσακχαριτών ανάγεται με καταλυτική υδρογόνωση (ή αναγωγή με NaB ), δίνοντας τις αντίστοιχες αλδιτόλες (πολυ-υδροξυ-αλκοόλες) /Pd D-γλυκόζη D-σορβιτόλη (αλδιτόλη)

21 Εξυπακούεται ότι η αναγωγή των αντίστοιχων κετοζών θα δώσει ως προϊόν ένα μίγμα δυο ισομερών αλδιτολών, αφού η αναγωγή της κετονομάδας δημιουργεί ένα νέο ασύμμετρο άτομο. Για παράδειγμα, η αναγωγή της D-φρουκτόζης θα οδηγήσει στο σχηματισμό μίγματος D-σορβιτόλης και D-μανιτόλης (αλδιτόλη, - ισομερής της D-σορβιτόλης). NaB + D-φρουκτόζη D-σορβιτόλη D-μανιτόλη

22 Οξείδωση Με την επίδραση ενός ήπιου οξειδωτικού (πχ υδατικό διάλυμα Br ), η αλδεϋδομάδα των αλδοζών μετατρέπεται σε καρβοξυλομάδα, δίνοντας το αντίστοιχο αλδονικό οξύ. Br / -Br D-γλυκόζη D-γλυκονικό οξύ (αλδονικό οξύ) Είναι βέβαια ευνόητο ότι επειδή δεν είναι δυνατόν να οξειδωθεί η κετονόμαδα, και οι κετόζες δεν είναι δυνατόν να δώσουν υπό τις δεδομένες συνθήκες την αντίδραση αυτή.

23 Όταν όμως η συγκεκριμένη αντίδραση λάβει χώρα σε βασικό περιβάλλον (πχ με το αντιδραστήριο Tollens), τότε οι κετόζες ταυτομερειώνεται προς τις αντίστοιχες αλδόζες. Οπότε είναι πλέον δυνατό να οξειδωθούν δίνοντας αλδονικά οξέα. Για παράδειγμα, σε βασικό περιβάλλον η D-φρουκτόζη ενολοποιείται και μέσω της αντίστοιχης ενόλης μετατρέπεται προς τις αντίστοιχες - επιμερείς αλδόζες, D-γλυκόζη και D-μανόζη: - / - / + D-φρουκτόζη Ενόλη D-γλυκόζη D-μανόζη

24 Στη συνέχεια, οι αλδόζες αυτές οξειδώνονται δίνοντας τα αντίστοιχα αλδονικά οξέα σύμφωνα με το παρακάτω σχήμα: + + D-γλυκόζη D-μανόζη D-γλυκονικό οξύ D-μανονικό οξύ (αλδονικά οξέα)

25 Όταν όμως η αντίδραση οξείδωσης λάβει χώρα με την επίδραση ισχυρού οξειδωτικού (πχ N ), τότε οξειδώνεται και η πρωτοταγής υδοξυλομάδα. Έτσι, συντίθεται το αντίστοιχο δικαρβοξυλικό οξύ (αλδαρικό οξύ). N Δ D-γλυκόζη D-γλυκαρικό οξύ (αλδαρικό οξύ)

26 Επιμήκυνση ανθρακαλυσίδας μονοσακχαριτών Η ανθρακαλυσίδα ενός μονοσακχαρίτη μπορεί να επιμηκυνθεί κατά ένα άτομο με αντίδραση της αλδεϋδομάδας του με υδροκυάνιο, η οποία δίνει την αντίστοιχη κυανυδρίνης και στη συνέχεια τη μετατροπή του νιτριλίου σε αλδεϋδη. Η μέθοδος αυτή είναι γνωστή ως μέθοδος Kiliani-Fischer και οδηγεί στη σύνθεση μίγματος δυο - επιμερών μονοσακχαριτών που διαθέτουν ένα άτομο επιπλέον στην ανθρακαλυσίδα τους.

27 Για παράδειγμα, μια τετρόζη (η D-ερυθρόζη), μετατρέπεται στην αντίστοιχη κυανυδρίνη που διαθέτει ένα επιπλέον (μίγμα δυο στερεοϊσομερών, αφού σχηματίζεται ένα νέο ασύμμετρο άτομο ). Στη συνέχεια, η κυανομάδα μετατρέπεται σε αλδεϋδομάδα δίνοντας τις δυο επιμερείς πεντόζες (D-ριβόζη και D-αραβινόζη). N N N + D-ερυθρόζη.,Pd/BaS. +, D-ριβόζη + D-αραβινόζη

28 Αποικοδόμηση ανθρακαλυσίδας μονοσακχαριτών Η ελάττωση της ανθρακαλυσίδας ενός μονοσακχαρίτη κατά ένα άτομο καλείται αποικοδόμηση και είναι γνωστή ως διάσπαση Ruff. Η μέθοδος αναφέρεται στην οξείδωση ενός μονοσακχαρίτη σε αλδονικό οξύ, την αποκαρβοξυλίωση του σχετικού άλατος και τέλος την οξείδωση της πρωτοταγούς αλκοόλης που προκύπτει. Θα πρέπει να τονιστεί ότι η εφαρμογή της μεθόδου αυτής σε δυο ανώτερα - επιμερή οδηγεί στη σύνθεση του ιδίου μονοσακχαρίτη, ο οποίος διαθέτει ένα άτομο λιγότερο στην ανθρακαλυσίδα του.

29 Για παράδειγμα, η αποικοδόμηση των δυο - επιμερών πεντοζών (Dριβόζη και D-αραβινόζη) οδηγεί στη σύνθεση της ίδιας κατώτερης τετρόζης (D-ερυθρόζης). - a ++ D-ριβόζη. Br /. a() - a ++,Fe + D-ερυθρόζη D-αραβινόζη

30 Κυκλική δομή μονοσακχαριτών Έως τώρα οι μονοσακχαρίτες παρουσιάστηκαν ως μόρια που έχουν αποκλειστικά τη δομή της ανοιχτής αλυσίδας. Τα πειραματικά όμως δεδομένα έδειξαν ότι η δομή αυτή δεν αποτελεί την κύρια τους μορφή. Άλλωστε είναι χαρακτηριστικό το πειραματικό εύρημα ότι σε ένα μόριο με ν ασύμμετρα άτομα, τελικά αντιστοιχούν ν+ ισομερή. Η εξήγηση για την παρατήρηση αυτή ανάγεται στο γεγονός ότι ένας μονοσακχαρίτης υφίσταται κυρίως σε κυκλική μορφή, η οποία είναι προϊόν ενδομοριακής αντίδρασης της καρβονυλομάδας με μια υδροξυλομάδα. Έτσι, προκύπτει η κυκλική μορφή της αντίστοιχης ημιακετάλης. Η κυκλική αυτή μορφή έχει έναν επιπλέον ασύμμετρο, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο αριθμός των ισομερών του μορίου.

31

32

33

34 Για παράδειγμα, στο μόριο της D-γλυκόζης η αλδεϋδομάδα αντιδρά με την πλέον απομακρυσμένη δευτεροταγή υδροξυλομάδα δίνοντας την αντίστοιχη κυκλική ημιακετάλη, α-d-γλυκόζη D-γλυκόζη β-d-γλυκόζη Με αποτέλεσμα να σχηματιστούν δυο νέες ισομερείς κυκλικές μορφές, οι οποίες καλούνται ανωμερείς. Οι δυο αυτές μορφές διαφέρουν ως προς τον προσανατολισμό της υδροξυλομάδας που έχει δεσμό με το νέο ασύμμετρο, o οποίος καλείται ανωμερικός. Εάν η υδροξυλομάδα είναι προς τα δεξιά, τότε το μόριο είναι το α ανωμερές (α-d-γλυκόζη). Όταν η υδροξυλομάδα είναι προς τα αριστερά, τότε το μόριο είναι το β ανωμερές (β-d-γλυκόζη).

35

36

37 Σε ένα υδατικό διάλυμα, οι τρεις αυτές μορφές (δυο κυκλικές μια άκυκλη) βρίσκονται σε ισορροπία. Για τη γλυκόζη το ποσοστό της άκυκλης μορφής είναι μόνο 0,0%, ενώ το β-ανωμερές υφίσταται σε διπλάσια συγκέντρωση σε σχέση με το α-ανωμερές (6% έναντι 6%). α-d-γλυκόζη D-γλυκόζη β-d-γλυκόζη Είναι βέβαια αξιοσημείωτο ότι στις αντιδράσεις των μονοσακχαριτών συμμετέχει μόνο η άκυκλη μορφή, της οποίας το μικρό ποσοστό είναι επαρκές για να λάβει χώρα η αντίδραση, αφού με την πρόοδο της αντίδρασης η ισορροπία μετατοπίζεται προς την πλευρά της μορφής αυτής.

38 Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι τρεις αυτές μορφές ενός μονοσακχαρίτη έχουν διαφορετικές φυσικές ιδιότητες, όπως για παράδειγμα η τιμή της στροφικής τους ικανότητας. Έτσι, η α-d-γλυκόζη στρέφει το πολωμένο φως κατά +, ο, ενώ η β-d-γλυκόζη κατά +8,7 ο. Είναι όμως χαρακτηριστικό ότι όταν μια ποσότητα καθαρής α-dγλυκόζης διαλυθεί σε νερό, η τιμή της στροφικής της ικανότητας μειώνεται συνεχώς με την πάροδο του χρόνου από τους +, ο έως τους +,7 ο, τιμή στην οποία και σταθεροποιείται. Αντίστοιχα, η τιμή της στροφικής ικανότητας ενός υδατικού διαλύματος β-d-γλυκόζης αυξάνεται συνεχώς με την πάροδο του χρόνου από τους +8,7 ο έως τους +,7 ο. Το φαινόμενο αυτό (δηλαδή της προοδευτικής μεταβολής της τιμής της στροφικής ικανότητας ενός κυκλικού σακχάρου, έως ότου σταθεροποιηθεί σε μια νέα τιμή) ονομάζεται πολυστροφισμός.

39 Το φαινόμενο του πολυστροφισμού εξηγείται από το γεγονός ότι σε ένα υδατικό διάλυμα η μια ανωμερική κυκλική μορφή (πχ. η α-dγλυκόζη) μετατρέπεται προοδευτικά, μέσω της άκυκλης μορφής, στην άλλη (β-d-γλυκόζη), σύμφωνα με το παρακάτω σχήμα: α-d-γλυκόζη D-γλυκόζη β-d-γλυκόζη Έτσι διαφοροποιείται και η στροφική ικανότητα του διαλύματος, η οποία ισορροπεί στην τιμή που αντιστοιχεί στη χημική ισορροπία μεταξύ των δυο μορφών.

40 Απεικονίσεις μονοσακχαριτών Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως οι μονοσακχαρίτες ευρίσκονται κατά κύριο λόγο με την κυκλική τους μορφή, ως αποτέλεσμα της ενδομοριακής αντίδρασης της καρβονυλομάδας με μια υδροξυλομάδα. Το μέγεθος του ετεροκυκλικού δακτυλίου καθορίζεται από την υδροξυλομάδα του αντιδρά, η οποία με τη σειρά της εξαρτάται από τη σταθερότητα του δακτυλίου που αναμένεται να σχηματιστεί. Οι σταθερότερες μορφές αντιστοιχούν σε εξαμελείς (πυρανόζες) και πενταμελείς δακτυλίους (φουρανόζες).

41

42 Εκτός από τον κλασσικό τρόπο απεικόνισης ενός μονοσακχαρίτη που έχετε ήδη διδαχθεί (προβολές Fischer), ένας εναλλακτικός τρόπος απεικόνισης των μορίων αυτών αναφέρεται στο σχεδιασμό του εξαμελούς πυρανικού δακτυλίου κάθετα στο επίπεδο του χαρτιού, με προοπτική έτσι ώστε οι τρεις μπροστινοί δεσμοί (παχιές γραμμές) να πλησιάζουν προς τα εσάς ενώ οι τρεις πίσω δεσμοί (απλές γραμμές) να απομακρύνονται από εσάς (προβολή aworth). Σε μια τέτοια απεικόνιση, το άτομο Ο του δακτυλίου τοποθετείται πάντα στην πίσω και δεξιά γωνία, ενώ συνήθως απεικονίζονται μόνο οι δεσμοί που φέρουν ΟΗ, οι οποίοι σχεδιάζονται κάθετα στο επίπεδο του δακτυλίου (παράλληλοι προς τη επίπεδο του χαρτιού). Έτσι, οι δεσμοί στον - και - είναι ουσιαστικά πάνω στο επίπεδο το χαρτιού.

43 Τέλος, είναι χαρακτηριστικό ότι οι ΗΟ-ομάδες που βρίσκονται στα δεξιά της προβολής Fischer σχεδιάζονται κάτω από το επίπεδο του δακτυλίου ενώ αυτοί που είναι προς τα αριστερά σχεδιάζονται πάνω από το επίπεδο του δακτυλίου. Για παράδειγμα, στο παρακάτω σχήμα απεικονίζεται η α-d-γλυκόζη ως προβολές κατά Fischer και aworth: προβολή Fischer προβολή aworth

44 στροφή κατά 90 ο και προβολή D-γλυκόζη α-d-γλυκόζη

45 Με αντίστοιχο τρόπο (προβολή aworth) απεικονίζονται και οι πενταμελείς δακτύλιοι (φουρανόζες), στις οποίες το Ο απεικονίζεται στο κέντρο πίσω από το επίπεδο, ο - (ανωμερικός) στη δεξιά πλευρά του μορίου και η υδροξυμεθυλομάδα στην αριστερή πλευρά του δακτυλίου. Εννοείται ότι ισχύει ο κανόνας που τοποθετεί τα ΟΗ της δεξιάς πλευράς του μορίου στην προβολή Fischer προς τα κάτω στην προβολή aworth και αντίστοιχα της αριστερής πλευράς του μορίου στην προβολή Fischer προς τα επάνω στην προβολή aworth. Για παράδειγμα, στο παρακάτω σχήμα απεικονίζεται το μόριο της β-dριβόζης ως προβολές κατά Fischer και aworth. προβολή Fischer προβολή aworth

46 Η απεικόνιση των κυκλικών μορφών των μονοσακχαριτών με προβολές κατά aworth επιτρέπει την εύκολη αναγνώριση των cis ή trans ΟΗ. Υστερεί όμως σε ακρίβεια, αφού δεν αναπαριστάνεται επαρκώς η διάταξη των ατόμων στο χώρο και δεν απεικονίζεται η διαφορά σταθερότητας μεταξύ των δυο κυκλικών μορφών. Μια μορφή απεικόνισης που πληροί τις προϋποθέσεις αυτές, είναι ο σχεδιασμός των μορίων αυτών με τη διαμόρφωση ανακλίντρου. Ο τρόπος σχεδιασμού και απεικόνισης των δεσμών είναι ίδιος με αυτόν που διδαχθήκατε για το κυκλοεξάνιο Στην απεικόνιση αυτή οι δεσμοί είναι είτε αξονικοί (κατακόρυφοι -πάνω ή κάτω- από το επίπεδο του δακτυλίου) ή ισημερινοί (είναι στο επίπεδο του δακτυλίου). διαμόρφωση ανακλίντρου

47 Για να μετατραπεί μια προβολή aworth σε ανάκλιντρο, θα πρέπει η δεξιά πλευρά του μορίου να γείρει προς τα κάτω (σχηματίζοντας το πόδι του ανακλίντρου) και η αριστερή προς τα πάνω (η πλάτη). Επιπλέον, τα ΟΗ που είναι προς τα κάτω τοποθετούνται σε θέσεις (αξονικές ή ισημερινές) κάτω από το μέσο επίπεδο του ανακλίντρου, ενώ τα ΟΗ που είναι προς τα πάνω σε θέσεις πάνω από το μέσο επίπεδο του ανακλίντρου. Τέλος, η ογκώδης υδροξυμεθυλομάδα τοποθετείται σε ισημερινή θέση. Στο επόμενο σχήμα παρουσιάζεται η μετατροπή της α-d-γλυκόζης από δομή προβολής aworth σε ανάκλιντρο. 6 προβολή aworth α-d-γλυκόζης 6 6 διαμόρφωση ανακλίντρου α-d-γλυκόζης

48 Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι ένας δεσμός πάνω (ή κάτω) από το επίπεδο του εξαμελούς δακτυλίου στη προβολή aworth δε σημαίνει απαραίτητα ότι θα είναι αξονικός (ή ισημερινός) δεσμός στη διαμόρφωση ανακλίντρου. Η αξονική ή ισημερινή διευθέτηση ενός δεσμού στο ανάκλιντρο εξαρτάται από τη θέση του στη διαμόρφωση ανακλίντρου. Για παράδειγμα, στον - της προβολής aworth το υδροξύλιο είναι προς τα κάτω και στη διαμόρφωση ανακλίντρου είναι αξονικό. Αντίστοιχα όμως στον - της προβολής aworth το ΟΗ είναι επίσης προς τα κάτω, αλλά στη διαμόρφωση ανακλίντρου είναι ισημερινό!! προβολή Fischer προβολή aworth διαμόρφωση ανακλίντρου

49 Παρότι σχεδιάστηκε μόνο μια μορφή ανακλίντρου, στην πραγματικότητα υφίστανται δυο διαφορετικές διαμορφώσεις ανακλίντρου. Για παράδειγμα, το μόριο της α-d-γλυκόζης είναι δυνατόν να υφίσταται ως οι δυο μορφές, η Α και η Β: A Από αυτές, η Α είναι η σταθερότερη (επικρατέστερη), αφού σε αυτήν οι ογκωδέστεροι υποκαταστάτες (εκτός του ανωμερικού ΟΗ) είναι σε ισημερινή θέση, με αποτέλεσμα η διαμόρφωση αυτή να έχει τις λιγότερες αλληλεπιδράσεις, άρα και τη μικρότερη ενέργεια. Τέλος, είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το ανωμερές του μορίου αυτού, η β-d-γλυκόζη είναι ακόμα σταθερότερο μόριο, αφού έχει και το ανωμερικό ΟΗ σε ισημερινή θέση. Το μόριο αυτό έχει όλους τους ογκώδεις υποκαταστάτες σε ισημερινή θέση με αποτέλεσμα να είναι η επικρατέστερη στη φύση αλδοεξόζη. B

50 Έτσι, είναι χαρακτηριστικό ότι το ανωμερές του μορίου αυτού, η β-dγλυκόζη είναι ένα ακόμα σταθερότερο μόριο, αφού έχει και το ανωμερικό ΟΗ σε ισημερινή θέση. Το μόριο αυτό διαθέτει όλους τους ογκώδεις υποκαταστάτες σε ισημερινή θέση, με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα σταθερό (αφού έχει την ελάχιστη δυνατή δυναμική ενέργεια). Για το λόγο αυτό αποτελεί την επικρατέστερη αλδοεξόζη στη φύση. β-d-γλυκόζη

51

52 Σχηματισμός γλυκοζιτών Η αντίδραση της κυκλικής μορφής ενός μονοσακχαρίτη (ημιακετάλη) με αλκοόλη δίνει την αντίστοιχη κετάλη. Στην περίπτωση αυτή το προϊόν αναφέρεται ως γλυκοζίτης, ο δε νέος δεσμός αναφέρεται ως γλυκοζιτικός. Τέλος, η ένωση ονομάζεται χρησιμοποιώντας την κατάληξη «οζίτης» αντί «όζη». Για παράδειγμα, η β-d-μανόζη αντιδρώντας με τη μεθανόλη δίνει τον αντίστοιχο μεθυλογλυκοζίτη (D-μεθυλο-μανοπυρανοζίτης), ο οποίος είναι δυνατόν να έχει την α ή β διαμόρφωση, αφού βάσει του μηχανισμού που αναλύεται στο διδακτ. βιβλίο (σελ. 6) η αλκοόλη είναι δυνατόν να προσβάλει το ενδιάμεσο και από τις δυο πλευρές του μορίου. / +

53 Η σχηματισμός ενός γλυκοζίτη έχει ως επακόλουθο τη σταθεροποίηση της δομής, αφού πλέον η ΟΗ του ανωμερικού άνθρακα είναι προστατευμένη, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η μετατροπή της κυκλικής μορφής σε άκυκλη. Άμεση συνέπεια είναι η αδυναμία των μορίων αυτών να δώσουν τις αντιδράσεις των μονοσακχαριτών, αφού το μόριο δεν φέρει πλέον την αλδεϋδομάδα που είναι η δραστική ομάδα της άκυκλης μορφής και συμμετέχει στις χαρακτηριστικές αντιδράσεις των μονοσακχαριτών (οξείδωση, συμπύκνωση με φαινυλυδραζίνη κλπ).

54 ΣΥΝΘΕΤΟΙ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΑ

55 Ως δισακχαρίτες ορίζονται οι υδατάνθρακες των οποίων το μόριο αποτελείται από δυο απλούς μονοσακχαρίτες. Η σύνδεση των δυο μονοσακχαριτών γίνεται μέσω ενός ομοιοπολικού δεσμού ο οποίος συνδέει το ημιακεταλικό ΟΗ του ενός με μια υδροξυλομάδα του άλλου. Δηλαδή συνδέονται μέσω ενός γλυκοζιτικού δεσμού. Δισακχαρίτες Για παράδειγμα, στο επόμενο σχήμα απεικονίζεται ένας δισακχαρίτης ο οποίος αποτελείται από δυο μόρια β-d-γλυκόζης, τα οποία είναι συνδεδεμένα με ένα γλυκοζιτικό δεσμό. 6

56 Στο μόριο αυτό έχουμε να παρατηρήσουμε τα παρακάτω:. Ο γλυκοζιτικός δεσμός είναι β(,6)-διάταξης, δηλαδή τα δυο μόρια γλυκόζης συνδέονται με γλυκοζιτικό δεσμό μεταξύ των - και -6 με β-διάταξη.. Το μόριο ονομάζεται ως β-d-γλυκοπυρανοζυλο-(,6)-β-dγλυκο πυρανόζη (αφού και οι δυο μονοσακχαρίτες υφίστανται ως εξαμελείς πυρανακοί δακτύλιοι με β ανωμερική διάταξη).. Το ανωμερικό ΟΗ του δεύτερου σακχάρου είναι ελεύθερο, άρα υπό κατάλληλες συνθήκες είναι ικανό να μετατραπεί στην άκυκλη μορφή με αποτέλεσμα να δίνει το φαινόμενο του πολυστροφισμού και όλες τις αντιδράσεις των σακχάρων. Για παράδειγμα, μπορεί έχει αναγωγικές ιδιότητες (μπορεί να ανάγει το αντιδραστήριο Tollens). 6

57 Ο γνωστός δισακχαρίτης κελοβιόζη που παραλαμβάνεται από την υδρόλυση της κυτταρίνης αποτελείται από δυο μόρια D-γλυκόζης, τα οποία όμως είναι συνδεδεμένα με γλυκοζιτικό δεσμό β(,)- διάταξης, όπως φαίνεται στο παρακάτω σχήμα: Αναλυτικότερα, η κελοβιόζη αποτελείται από δυο μόρια D-γλυκόζης που συνδέονται με γλυκοζιτικό δεσμό β-διάταξης μεταξύ των - και -. Επειδή το δεύτερο σάκχαρο είναι μίγμα των δυο ανωμερών μορφών (στον -), το μόριο ονομάζεται ως D-γλυκοπυρανοζυλο-β-(,)-Dγλυκοπυρανόζη (χωρίς να διευκρινίζεται το ανωμερές). Τέλος, επειδή το ανωμερικό ΟΗ του δεύτερου σακχάρου είναι ελεύθερο, και το μόριο αυτό είναι ικανό να μετατραπεί στην άκυκλη μορφή δίνοντας τον πολυστορφισμό και τις αντιδράσεις των σακχάρων.

58 Ο πλέον όμως γνωστός δισακχαρίτης είναι η σακχαρόζη, το μόριο της οποίας αποτελείται από τους μονοσακχαρίτες α- D-γλυκόζη και β-d-φρουκτόζη, οι οποίοι συνδέονται μέσω ενός (α, β) γλυκοζιτικού δεσμού, όπως φαίνεται στο διπλανό σχήμα: Αναλυτικότερα, η σακχαρόζη ονομάζεται ως α-d-γλυκοπυρανοζυλο- (,)-β-d-φρουκτοφουρανόζη (αφού το πρώτο μόριο είναι υπό τη μορφή πυρανικού δακτυλίου, ενώ το δεύτερο μόριο είναι ως πενταμελής φουρανικός δακτύλιος). Τέλος, στο μόριο αυτό κανένας από τους δυο μονοσακχαρίτες δεν υφίσταται ως ημιακετάλη, οπότε δεν είναι δυνατόν κανένας από τους δακτυλίους να μετατραπεί σε άκυκλη μορφή. Έτσι, η σακχαρόζη δεν δίνει το φαινόμενο του πολυστροφισμού, ούτε τις αντιδράσεις των σακχάρων.

59 Πολυσακχαρίτες Ως πολυσακχαρίτες ορίζονται οι υδατάνθρακες των οποίων το μόριο περιέχει από δέκα έως πολλές χιλιάδες μόρια μονοσακχαριτών, οι οποίοι είναι συνδεδεμένοι με γλυκοζιτικούς δεσμούς. Οι πολυσακχαρίτες διακρίνονται σε:. Ομοπολυσακχαρίτες (ή ομογλυκάνες), οι οποίοι αποτελούνται από αποκλειστικά ένα τύπο μονοσακχαρίτη, και. Ετεροπολυσακχαρίτες (ή γλυκάνες), οι οποίοι περιέχουν τουλάχιστον δυο διαφορετικούς μονοσακχαρίτες.

60 Κάθε τύπος πολυσακχαρίτη είναι δυνατόν να είναι γραμμικός (οι μονοσακχαρίτες που το συνιστούν είναι συνδεδεμένοι γραμμικά) Σ Σ Σ Σ Σ Σ ή διακλαδισμένος, δηλαδή να περιέχει και διακλαδώσεις. Σ Σ Σ Σ Σ Σ Σ Σ Σ Σ

61 Οι πολυσακχαρίτες βρίσκονται σε όλα σχεδόν τα βιολογικά συστήματα (φυτικά και ζωικά), συνιστώντας είτε τον συνεκτικό ιστό των οργανισμών τους ή την αποθήκη ενέργειάς τους. Ποσοτικά, οι επικρατέστεροι στη φύση πολυσακχαρίτες είναι το άμυλο, το γλυκογόνο και η κυτταρίνη. Το άμυλο βρίσκεται σε αφθονία στους φυτικούς ιστούς της πατάτας, του ρυζιού, του καλαμποκιού, στο αλεύρι κλπ. Αποτελείται από ένα μίγμα δυο διαφορετικών πολυσκαχαριτών, της αμυλόζης (0%) και της αμυλοπηκτίνης (80%).

62 Η αμυλόζη είναι ένας γραμμικός ομοπολυσακχαρίτης, δηλαδή αποτελείται από χιλιάδες μόρια του ιδίου μονοσακχαρίτη (α-dγλυκόζη) που είναι συνδεδεμένα γραμμικά μέσω α(,)- γλυκοζιτικών δεσμών.

63 Αντίθετα, η αμυλοπηκτίνη είναι ένας διακλαδισμένος ομοπολυσακχαρίτης, ο οποίος αποτελείται από χιλιάδες μόρια του ιδίου μονοσακχαρίτη (α-d-γλυκόζη) που είναι συνδεδεμένα γραμμικά μέσω α(,)-γλυκοζιτικών δεσμών. Τα γραμμικά μέρη διακλαδίζονται συνδεόμενα με άλλους κλάδους μέσω α(,6)-γλυκοζιτικών δεσμών 6

64 Η αμυλοπηκτίνη αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μακρομόρια της φύσης, αφού απαρτίζεται από περίπου 0 6 μόρια α-d-γλυκόζης. Το γλυκογόνο είναι επίσης ένας ομοπολυσακχαρίτης που έχει παρόμοια δομή με αυτή της αμυλοπηκτίνης. Διαφέρει όμως στο γεγονός ότι έχει περισσότερες διακλαδώσεις (μια ανά 0 μόρια α-dγλυκόζης, σε σύγκριση με την αμυλοπηκτίνη που έχει μια διακλάδωση ανά μόρια α-d-γλυκόζης). Κύριος ρόλος του γλυκογόνου στους ζωικούς οργανισμούς είναι η χρησιμοποίησή του ως προσωρινής αποθήκης α-d-γλυκόζης, η οποία και είναι διαθέσιμη για την περίπτωση που ο οργανισμός θα χρειαστεί ενέργεια.

65 Η κυτταρίνη είναι ένας γραμμικός ομοπολυσακχαρίτης που αποτελεί το κυριότερο δομικό συστατικό των φυτών. Αποτελείται από χιλιάδες μόρια του ιδίου μονοσακχαρίτη (β-d-γλυκόζη) που είναι συνδεδεμένα γραμμικά μέσω β(,)-γλυκοζιτικών δεσμών. Οι γλυκοζιτικοί δεσμοί των πολυσκαχαριτών υδρολύονται με τη δράση των αντίστοιχων ενζύμων (γλυκοζιδάσες), παρέχοντας την πολύτιμη D-γλυκόζη στους οργανισμούς. Είναι όμως χαρακτηριστικό ότι -σε αντίθεση με τα υπόλοιπα ζώα- ο ανθρώπινος οργανισμός περιέχει μόνο α-γλυκοζιδάση, με αποτέλεσμα να είναι σε θέση να διασπά (πέπτει) μόνο το άμυλο και το γλυκογόνο. Αντίθετα τα ζώα περιέχουν και β-γλυκοζιδάση, με αποτέλεσμα να μπορούν να πέπτουν και την κυτταρίνη.

66 Μια ακόμα ουσιαστική διαφορά μεταξύ αμύλου και κυτταρίνης έγκειται στο γεγονός ότι οι β(,)-γλυκοζιτικοί δεσμοί της κυτταρίνης έχουν τη δυνατότητα σχηματισμού ενδομοριακών δεσμών υδρογόνου. Ενδομοριακοί δεσμοί Η της κυτταρίνης Αντίθετα στο άμυλο η διάταξη των α(,)-γλυκοζιτικών δεσμών δεν παρέχει τέτοια δυνατότητα, με αποτέλεσμα στο μόριο αυτό να σχηματίζονται πολλοί δεσμοί υδρογόνου μεταξύ των υδροξυλομάδων και του ύδατος. Έτσι, το άμυλο σε αντίθεση με την κυτταρίνη- είναι υδατοδιαλυτό.

67 Η χυτίνη είναι ένας ακόμα γραμμικός ομοπολυσακχαρίτης που συναντάται συχνά και αποτελεί το δομικό συστατικών των οστρακοειδών και το εξωτερικό περίβλημα των εντόμων. Από δομική άποψη, το μόριο έχει μεγάλη ομοιότητα με την κυτταρίνη με τη διαφορά ότι συνίσταται από τον μονοσακχαρίτη β-d-γλυκοζαμίνη (β-d-γλυκόζη στην οποία το υδροξύλιο του - έχει αντικατασταθεί με την Ν-ακετυλαμινο ομάδα). N N N

68 Ετεροπολυσακχαρίτες Ως ετεροπολυσακχαρίτες ορίζονται οι πολυσκαχαρίτες των οποίων το μόριο αποτελείται από τουλάχιστον δυο διαφορετικών ειδών μονοσακχαρίτες. Η σημανικότερη ίσως κατηγορία ετεροπολυσακχαριτών με ιδιαίτερο βιολογικό ρόλο είναι οι γλυκοζαμινογλυκάνες, οι οποίες είναι μόρια που απαρτίζονται από επαναλαμβανόμενες (μια ή περισσότερες) μονάδες δισακχαριτών. Ο τύπος μιας γλυκοζαμινογλυκάνης καθορίζεται από τις αντίστοιχες δομές των δισακχαριτών, οι οποίοι αποτελούν το δομικό της λίθο.

69 Οι δομές των μονοσακχαριτών που συνδυαζόμενοι παρέχουν τους δισακχαρίτες που αποτελούν τους δομικούς λίθους των γλυκοζαμινογλυκανών παρουσιάζονται στο παρακάτω σχήμα: D-γλυκουρονικό οξύ L-ιδουρονικό οξύ N N Ν-ακετυλο-D-γλυκοζαμίνη Ν-ακετυλο-D-γαλακτοζαμίνη

70 Μια από τις χαρακτηριστικότερες γλυκοζαμινογλυκάνες είναι το υαλουρονικό οξύ. Η δομή της δισακχαριτικής μονάδας του μορίου αυτού παρουσιάζεται στο παρακάτω σχήμα: N β(,)-γλυκοζιτικός δεσμός D-γλυκουρονικό οξύ Ν-ακετυλο-D-γλυκοζαμίνη Το υαλουρονικό οξύ βρίσκεται στον εξωκυττάριο χώρο πολλών ζωικών ιστών, ενώ αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό των αρθρώσεων. Το μόριο αυτό, σε συνδυασμό με άλλα μεγαλομόρια, συντηρεί την ικανότητα λίπανσης και διατήρησης ύδατος στους ιστούς.

71 Η ηπαρίνη είναι ένας ακόμα πολυσακχαρίτης με σημαντικό βιολογικό ρόλο, αφού έχει σημαντικές αντιπηκτικές ιδιότητες (χρησιμοποιείται ως φάρμακο). Το μόριο αυτό εντοπίζεται στα κύτταρα των τοιχωμάτων των αρτηριών και έχει σημαντικότατο ρόλο στην δημιουργία ή όχι αθηρωματικής πλάκας. Από δομική άποψη η ηπαρίνη -όπως παρουσιάζεται στο παρακάτω σχήμα- αποτελείται από επαναλαμβανόμενς μονάδες τριών μονοσακχαριτών: S N S (6,Ν)-δισουλφονιωμένη D-γλυκοζαμίνη -σουλφονιωμένo L-ιδουρονικό οξύ S S (6,Ν)-δισουλφονιωμένη D-γλυκοζαμίνη N S D-γλυκουρονικό οξύ

72 Ένα ακόμα μόριο του τύπου αυτού -που όμως διαθέτει μικρότερη αντιπηκτική δράση- είναι η θειϊκή ηπαράνη η οποία διαφέρει της ηπαράνης καθώς περιέχει μικρότερο ποσοστό L-ιδουρονικού οξέος και Ν-σουλφονιωμένης-D-γλυκοζαμίνης. Άλλοι πολυσακχαρίτες που απαντώνται σε βιολογικά συστήματα είναι η θειϊκή χονδροϊτίνη και η θειϊκή δερματάνη, των οποίων τα δομικά χαρακτηριστικά παρουσιάζονται στις σελίδες 6 & 6 του διδακτικού σας βιβλίου.

73 ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΟΝΟΣΑΚΧΑΡΙΤΕΣ - ΣΥΝΘΕΤΟΙ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΑ

74 Άσκηση - Συμπληρώσετε τις παρακάτω αντιδράσεις δίνοντας τις δομές και τα ονόματα των προϊόντων. Για τα προϊόντα των αντιδράσεων α, β, γ και ε να δώσετε τις προβολές κατά Fischer και για τα προϊόντα της δ τη διαμόρφωση ανακλίντρου. Σχεδιάστε απαραίτητα και τις αντίστοιχες δομές των αρχικών ενώσεων (σακχάρων). α. D-γαλακτόζη + Br (υδατικό διάλυμα) γ. D-μανόζη + ΗΝΟ δ. β-d-γλυκόζη + / l ε. D-αραβινόζη. N. /Pd - BaS. l/

75 Απάντηση - α α. D-γαλακτόζη + Br (υδατικό διάλυμα) Br / D-γαλακτόζη D-γαλακτονικό οξύ

76 γ. D-μανόζη + ΗΝΟ Απάντηση - γ D-μανόζη N D-μαναρικό οξύ

77 Απάντηση - δ δ. β-d-γλυκόζη + / l /l + β-d-γλυκoπυρανόζη β-d-μεθυλογλυκοπυρανοζίτης α-d-μεθυλογλυκoπυρανοζίτης

78 ε. D-αραβινόζη Απάντηση - ε. N. /Pd - BaS. l/. N. /Pd-BaS. + / D-αραβινόζη D-γλυκόζη D-μανόζη +

79 Άσκηση - Εξηγείστε για ποιο λόγο ένα υδατικό διάλυμα D-γλυκόζης περιέχει περισσότερη β-d-γλυκοπυρανόζη από την α-d-γλυκοπυρανόζη (σχεδιάστε απαραιτήτως τις κατάλληλες δομές).

80 Απάντηση - Η σταθερότητα της διαμόρφωσης του κάθε ανωμερούς καθορίζει και το ποσοστό του στην ισορροπία. Η β-d-γλυκοπυρανόζη φέρει όλες τις ομάδες (- και ) σε ισημερινή θέση, ενώ η α-dγλυκοπυρανόζη φέρει μόνο τέσσερις ομάδες (τρεις ΟΗ και μια ) σε ισημερινή θέση, ενώ η ΟΗ του - κατέχει αξονική θέση. Συνεπώς, η β-d-γλυκοπυρανόζη είναι περισσότερο σταθερή από την α-d-γλυκοπυρανόζη και το επικρατέστερο ανωμερές σε υδατικό διάλυμα D-γλυκόζης. β-d-γλυκοπυρανόζη α-d-γλυκοπυρανόζη

81 Άσκηση - Ανάλυση αλκαλικού διαλύματος D-φρουκτόζης έδειξε την παρουσία τριών μονοσακχαριτών. Δώστε τα ονόματα και τις προβολές κατά Fischer των εν λόγω μονοσακχαριτών. Είναι δυνατόν υπό αλκαλικές συνθήκες να οξειδωθεί η D-φρουκτόζη;

82 Απάντηση - Η D-φρουκτόζη είναι μια κετοεξόζη, η οποία σε αλκαλικό περιβάλλον ευρίσκεται σε ισορροπία με την αντίστοιχη ενολική της μορφή Ι. Μέσω της μορφής αυτής μπορούν εύκολα να προκύψουν οι δύο ισομερείς προς την D-φρουκτόζη αλδοεξόζες, η D-γλυκόζη και η D- μανόζη. = = - / + D-φρουκτόζη I D-γλυκόζη D-μανόζη

83 Παρά το γεγονός ότι η D-φρουκτόζη ως κετόζη δεν είναι δυνατόν να οξειδωθεί από ήπια οξειδωτικά μέσα, εντούτοις σε αλκαλικές συνθήκες είδαμε ότι είναι δυνατό να μετατραπεί στις αντίστοιχες επιμερείς αλδόζες (D-γλυκόζη και D-μανόζη). Οι τελευταίες είναι αλδοεξόζες, άρα φέρουν μια αλδεϋδομάδα και είναι πλέον ικανές να υποστούν οξείδωση υπό την επίδραση ενός ήπιου οξειδωτικού. = = - / + D-φρουκτόζη I D-γλυκόζη D-μανόζη

84 Άσκηση - α. Δώστε τον τύπο της D-γλυκόζης με προβολική γραφή κατά Fischer. Στη συνέχεια δώστε τον αντίστοιχο τύπο της D-γαλακτόζης (ισομερές σάκχαρο στον -), την προβολή του μορίου αυτού κατά aworth και το τύπο του ως ανακλίντρου. β. Δώστε τον τύπο του α-d-μεθυλογαλακτοπυρανοζίτη και διευκρινίστε εάν αυτός είναι δυνατόν να οξειδωθεί σε υδατικό διάλυμα βρομίου.

85 Απάντηση -α Ο τύπος της D-γλυκόζης με προβολική μορφή κατά Fischer είναι: Αντίστοιχα, η D-γαλακτόζη (το - επιμερές της) θα έχει τον παρακάτω τύπο: 6 6

86 Η γραφή αυτή κατά Fischer του μορίου της D-γαλακτόζης μπορεί να μετατραπεί σε προβολή κατά aworth, βάζοντας τα υδροξύλια που είναι στην δεξιά πλευρά του μορίου στην κάτω πλευρά του επιπέδου που ορίζει ο πυρανικός δακτύλιος, ενώ τα υδροξύλια που είναι στην αριστερή πλευρά τοποθετούνται πάνω από το επίπεδο. Τέλος, στον - δημιουργείται ένας νέος ασύμμετρος του οποίου η στερεοχημεία δεν είναι καθορισμένη (είναι μίγμα δυο ανωμερών): 6 6

87 Η προβολή κατά aworth του μορίου της D-γαλακτόζης μπορεί να μετατραπεί σε ανάκλιντρο, μετακινώντας τους άνθρακες και (προς τα επάνω και κάτω αντίστοιχα) για να σχηματιστεί το ανάκλιντρο και βάζοντας τα υδροξύλια που είναι στην κάτω πλευρά του επιπέδου που ορίζει ο πυρανικός δακτύλιος στη δομή aworth, στους υποκαταστάτες (αξονικούς ή ισημερινούς) που είναι προς την κάτω πλευρά του ανακλίντρου. Αντίστοιχα, τα υδροξύλια που είναι πάνω από το επίπεδο στη δομή aworth, τοποθετούνται στους υποκαταστάτες που είναι προς την πάνω πλευρά του ανακλίντρου: 6

88 Απάντηση -β Ο α-μεθυλογαλακτοπυρανοζίτης αντιστοιχεί με το μεθυλιωμένο α- ανωμερές της προβολής ανακλίντρου της D-γαλακτόζης που παρουσιάστηκε προηγουμένως. Έτσι έχει τη μορφή που παρουσιάζεται στο επόμενο σχήμα: α-μεθυλογαλακτοπυρανοζίτης

89 Άσκηση -6 Ποιο είναι το μειονέκτημα της διαδικασίας που ονομάζεται ανοικοδόμηση αλδοζών; Εξηγείστε την απάντησή σας δίνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τις αντιδράσεις που απαιτούνται και τα προϊόντα που παράγονται κατά την ανοικοδόμηση της D-γλυκόζης.

90 Απάντηση -6 Το πρώτο βήμα της συνθετικής αλληλουχίας που ονομάζεται ανοικοδόμηση σακχάρου, αναφέρεται στην αντίδραση της αλδεϋδομάδας τους με υδροκυάνιο. Η αντίδραση αυτή δίνει ως προϊόν την αντίστοιχη κυανυδρίνη. Με τον τρόπο όμως αυτό δημιουργείται ένας επιπλέον ασύμμετρος, άρα δυο ισομερή στον - προϊόντα. 6 D-γλυκόζη N N N 6 7

91 Στη συνέχεια, η ομάδα του νιτριλίου μετατρέπεται σε αλδεϋδομάδα, οδηγώντας στη σύνθεση της αντίστοιχης αλδοεπτόζης, πάντα όμως ως μίγμα δυο σακχάρων (επιμερών στον -). Το τελευταίο αυτό γεγονός (παραλαβή του προϊόντος ανοικοδόμησης ως μίγμα δυο επιμερών) αποτελεί και το κύριο μειονέκτημα της μεθόδου αυτής N + N.,Pd/BaS. +,

92 Άσκηση -7 Δώστε τους τύπους ενός διασκχαρίτη που έχει αναγωγικές ιδιότητες και ενός που δεν διαθέτει, εξηγώντας τους λόγους της διαφορετικής τους συμπεριφοράς.

93 Απάντηση -7 Η λακτόζη αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ανάγοντα δισακχαρίτη. Το μόριό της περιέχει μια μονάδα D-γαλακτόζης και μια μονάδα D-γλυκόζης οι οποίες έχουν συνδεθεί με ένα β(,)- γλυκοζιτικό δεσμό. Έτσι η μονάδα της D-γλυκόζης έχει μορφή ημιακετάλης, δηλαδή μπορεί εύκολα να μετατραπεί στην άκυκλη μορφή, η οποία όμως διαθέτει μια αλδεϋδομάδα που μπορεί να οξειδωθεί εύκολα.

94 Η σακχαρόζη, ένας δισακχαρίτης που περιέχει μια μονάδα D-γλυκόζης και μια μονάδα D-φρουκτόζης οι οποίες έχουν συνδεθεί με ένα (α,β)- γλυκοζιτικό δεσμό, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα μη ανάγοντα δισακχαρίτη. Στο μόριο αυτό και οι δυο μονοσακχαρίτες έχουν το γλυκοζυτικό δεσμό στους ανωμερικούς τους άνθρακες, με αποτέλεσμα καμία από τις μονάδες που απαρτίζουν το μόριο να έχει τη μορφή της ημιακετάλης. Έτσι, δεν μπορούν να μετατραπούν σε άκυκλες μορφές, η οποίες έχουν τη δυνατότητα να οξειδωθούν.

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ & ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΜΟΝΟΣΑΚΧΑΡΙΤΩΝ

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ & ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΜΟΝΟΣΑΚΧΑΡΙΤΩΝ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ & ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΜΟΝΟΣΑΚΧΑΡΙΤΩΝ Οι μονοσακχαρίτες αποτελούν τους απλούστερους υδατάνθρακες. Ως δε υδατάνθρακες ορίζουμε τα οργανικά βιομόρια, των οποίων ο χημικός τύπος αποτελείται από άτομα

Διαβάστε περισσότερα

Bιομόρια : Υδατάνθρακες (1)

Bιομόρια : Υδατάνθρακες (1) Bιομόρια : Υδατάνθρακες () C δομή, ταξινόμηση C απεικονίσεις, διαμορφώσεις C αντιδράσεις Bιομόρια : Υδατάνθρακες (2) C ταξινόμηση - δομή C η γλυκόζη ήταν ο πρώτος απλός υδατάνθρακας που απομονώθηκε σε

Διαβάστε περισσότερα

Οργανικές ενώσεις με το γενικό τύπο C n (H 2 O) n υδρίτες του άνθρακα πολυυδροξυαλδεϋδες ή πολυυδροξυκετόνες. σάκχαρα

Οργανικές ενώσεις με το γενικό τύπο C n (H 2 O) n υδρίτες του άνθρακα πολυυδροξυαλδεϋδες ή πολυυδροξυκετόνες. σάκχαρα Οργανικές ενώσεις με το γενικό τύπο C n (H 2 O) n υδρίτες του άνθρακα πολυυδροξυαλδεϋδες ή πολυυδροξυκετόνες Ονομάζονται και σακχαρίτες μονοσακχαρίτες δισακχαρίτες ολιγοσακχαρίτες πολυσακχαρίτες σάκχαρα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Γενικό Τμήμα Εργαστήριο Χημείας, Καθηγητής Μόσχος Πολυσίου ΣΑΚΧΑΡΑ

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Γενικό Τμήμα Εργαστήριο Χημείας, Καθηγητής Μόσχος Πολυσίου ΣΑΚΧΑΡΑ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Γενικό Τμήμα Εργαστήριο Χημείας, Καθηγητής Μόσχος Πολυσίου ΣΑΚΧΑΡΑ ΣΑΚΧΑΡΑ Σάκχαρα ή υδατάνθρακες Τι είναι; Πολυυδροξυαλδεΰδες ή πολυυδροξυκετόνες ή ουσίες που όταν υδρολύονται

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χημεία. Κεφάλαιο 26: Βιομόρια: υδατάνθρακες

Οργανική Χημεία. Κεφάλαιο 26: Βιομόρια: υδατάνθρακες Οργανική Χημεία Κεφάλαιο 26: Βιομόρια: υδατάνθρακες 1. Γενικά Ενώσεις που απαντούν σε κάθε ζωντανό οργανισμό Άμυλο και ζάχαρη στις τροφές και κυτταρίνη στο ξύλο, χαρτί και βαμβάκι είναι καθαροί υδατάνθρακες

Διαβάστε περισσότερα

MAΘΗΜΑ 3 ο Υ ΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

MAΘΗΜΑ 3 ο Υ ΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ MAΘΗΜΑ ο Υ ΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ Γλυκόζη ρα. Κουκουλίτσα Αικατερίνη Χηµικός Εργαστηριακός Συνεργάτης Τ.Ε.Ι Αθήνας ckoukoul@teiath.gr Απλοί υδατάνθρακες ή Μονοσακχαρίτες Σύνθετοι υδατάνθρακες γλυκόζη σακχαρόζη φρουκτόζη

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χηµεία. Κεφάλαιο 26: Βιοµόρια: υδατάνθρακες

Οργανική Χηµεία. Κεφάλαιο 26: Βιοµόρια: υδατάνθρακες Οργανική Χηµεία Κεφάλαιο 26: Βιοµόρια: υδατάνθρακες 1. Γενικά Ενώσεις που απαντούν σε κάθε ζωντανό οργανισµό Άµυλο και ζάχαρη στις τροφές και κυτταρίνη στο ξύλο, χαρτί και βαµβάκι είναι καθαροί υδατάνθρακες

Διαβάστε περισσότερα

Βιομόρια: υδατάνθρακες

Βιομόρια: υδατάνθρακες Οργανική Χημεία Πέτρος Ταραντίλης Αναπληρωτής Καθηγητής Εργαστήριο Χημείας, Ιερά Οδός 75, 118 55 Αθήνα, e-mail: ptara@aua.gr, Τηλ.: 210 529 4262, Fax: 210 529 4265 1 Βιομόρια: υδατάνθρακες 2 Εισαγωγή -

Διαβάστε περισσότερα

C n (H 2 O) ν 22/11/2016 2

C n (H 2 O) ν 22/11/2016 2 22/11/2016 1 1 C n (H 2 O) ν 22/11/2016 2 Εκτιμάται πως ετησίως παράγονται 100 δισεκατομμύρια τόνοι υδατανθράκων με τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης 22/11/2016 3 δεν μπορούν να υδρολυθούν σε άλλα μικρότερα

Διαβάστε περισσότερα

Μεγαλομόρια. Τα περισσότερα από τα μόρια των ενώσεων που έχουν ως τώρα αναφερθεί είναι απλά, αφού αποτελούνται από λίγα σχετικά, μόρια.

Μεγαλομόρια. Τα περισσότερα από τα μόρια των ενώσεων που έχουν ως τώρα αναφερθεί είναι απλά, αφού αποτελούνται από λίγα σχετικά, μόρια. Μεγαλομόρια Τα περισσότερα από τα μόρια των ενώσεων που έχουν ως τώρα αναφερθεί είναι απλά, αφού αποτελούνται από λίγα σχετικά, μόρια. Υπάρχει όμως ένας μεγάλος αριθμός φυσικών, συνθετικών και τεχνητών

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 20 Υδατάνθρακες

Κεφάλαιο 20 Υδατάνθρακες Κεφάλαιο 20 Υδατάνθρακες Σύνοψη Οι υδατάνθρακες ή σάκχαρα ταξινομούνται σε μονοσακχαρίτες, ολιγοσακχαρίτες και πολυσακχαρίτες. Οι μονοσακχαρίτες είναι πολυαλκοόλες που περιέχουν αλδεϋδομάδα (CH=O) ή κετονομάδα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ. Άσκηση 4 η : Ταυτοποίηση Σακχάρων. ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Εργαστήριο Χημείας

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ. Άσκηση 4 η : Ταυτοποίηση Σακχάρων. ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Εργαστήριο Χημείας Άσκηση 4 η : Ταυτοποίηση Σακχάρων ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1. Εκχύλιση - Διήθηση Διαχωρισμός-Απομόνωση 2. Φασματοφωτομετρία Ποσοτικός Προσδιορισμός 3. Χρωματογραφία Διαχωρισμός-Απομόνωση 4. Ταυτοποίηση Σακχάρων Χαρακτηριστικές

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 Υδατάνθρακες

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 Υδατάνθρακες ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 Υδατάνθρακες Οι υδατάνθρακες είναι σημαντικά καύσιμα μόρια, αλλά παίζουν και πολλούς άλλους βιοχημικούς ρόλους, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας ενάντια σε δυνάμεις με υψηλή κρούση. Ο χόνδρος

Διαβάστε περισσότερα

γλυκόζη Υδατάνθρακες φρουκτόζη

γλυκόζη Υδατάνθρακες φρουκτόζη γλυκόζη Υδατάνθρακες φρουκτόζη Υδατάνθρακες Οργανικές ενώσεις με το γενικό τύπο C n (H 2 O) n υδρίτες του άνθρακα πολυυδροξυαλδεΰδες ή πολυυδροξυκετόνες Ονομάζονται και σακχαρίτες μονοσακχαρίτες δισακχαρίτες

Διαβάστε περισσότερα

Διαλέξεις Χημείας Αγγελική Μαγκλάρα, PhD Εργαστήριο Κλινικής Χημείας Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Διαλέξεις Χημείας Αγγελική Μαγκλάρα, PhD Εργαστήριο Κλινικής Χημείας Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Διαλέξεις Χημείας -2014 Αγγελική Μαγκλάρα, PhD Εργαστήριο Κλινικής Χημείας Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Πηγές διατροφικών υδατανθράκων Σύνθετες καρβονυλικές ενώσεις: πολυ-υδροξυαλδεΰδες και

Διαβάστε περισσότερα

9 ΒΑΣΙΚΕΣ ΧΗΜΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ

9 ΒΑΣΙΚΕΣ ΧΗΜΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ 9 ΒΑΣΙΚΕΣ ΧΗΜΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ Στόχος της άσκησης: Κατανόηση της χημικής σύστασης των υδατανθράκων (μονοσακχαριτών και πολυσακχαριτών). Τρόποι δόμησης των πολυσακχαριτών από μονοσακχαρίτες,

Διαβάστε περισσότερα

BIOXHMEIA, TOMOΣ I ΠANEΠIΣTHMIAKEΣ EKΔOΣEIΣ KPHTHΣ

BIOXHMEIA, TOMOΣ I ΠANEΠIΣTHMIAKEΣ EKΔOΣEIΣ KPHTHΣ BIOXHMEIA, TOMOΣ I ΠANEΠIΣTHMIAKEΣ EKΔOΣEIΣ KPHTHΣ Υδατάνθρακες βιολογικά μόρια με την μεγαλύτερη αναλογία στην φύση Ποιοι είναι οι βασικοί ρόλοι των υδατανθράκων; 1. Αποθήκες ενέργειας (άμυλο, γλυκογόνο),

Διαβάστε περισσότερα

Aπό το βιβλίο µε τίτλο: Food Chemistry (H.-D. Belitz, W. Grosch & P. Schieberle), 4 th Edition, 2009, Springer, New York ΟΜΗ ΓΛΥΚΟΖΗΣ

Aπό το βιβλίο µε τίτλο: Food Chemistry (H.-D. Belitz, W. Grosch & P. Schieberle), 4 th Edition, 2009, Springer, New York ΟΜΗ ΓΛΥΚΟΖΗΣ Aπό το βιβλίο µε τίτλο: Food Chemistry (H.-D. Belitz, W. Grosch & P. Schieberle), 4 th Edition, 2009, Springer, New York ΟΜΗ ΓΛΥΚΟΖΗΣ οµή της D-γλυκόζης (προβολή κατά Fischer) και των δυο ανωµερών της

Διαβάστε περισσότερα

Τα χημικά στοιχεία που είναι επικρατέστερα στους οργανισμούς είναι: i..

Τα χημικά στοιχεία που είναι επικρατέστερα στους οργανισμούς είναι: i.. ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ «XHMIKH ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ» ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΑΙ Η ΧΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ Α. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ 1. Όταν αναφερόμαστε στον όρο «Χημική Σύσταση του Κυττάρου», τί νομίζετε ότι

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη προσδιορισµού δοµής

Μελέτη προσδιορισµού δοµής Δισακχαρίτες Μελέτη προσδιορισµού δοµής 1. Είναι ανάγων ή όχι; 2. Ταυτοποίηση µονοσακχαριτών που προκύπτουν µε όξινη υδρόλυση ή ενζυµική διάσπαση 3. Εύρεση είδους γλυκοζιτικού δεσµού µε ένζυµα Μαλτάση

Διαβάστε περισσότερα

8.1. Γενικά για τα σάκχαρα

8.1. Γενικά για τα σάκχαρα Σ ά κ χ α ρ α 8.1. Γενικά για τα σάκχαρα Τα σάκχαρα είναι μία από τις βασικές ομάδες βιομορίων. Αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των οργανικών ουσιών στη Γη, ενώ είναι η πλέον σημαντική πηγή ενέργειας για

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11: Υδατάνθρακες

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11: Υδατάνθρακες ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11: Υδατάνθρακες Υδατάνθρακες βιολογικά μόρια με την μεγαλύτερη αναλογία στην φύση Ποιοι είναι οι βασικοί ρόλοι των υδατανθράκων; Δομικός ρόλος Καύσιμα Εξωκυττάριο υγρό πλούσιο σε εκκρινόμενους

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογία Γενικής Παιδείας Β Λυκείου

Βιολογία Γενικής Παιδείας Β Λυκείου Απρίλιος Μάιος 12 Βιολογία Γενικής Παιδείας Β Λυκείου Βιολογία Γενικής Παιδείας Β Λυκείου (Ερωτήσεις που παρουσιάζουν ενδιαφέρον) 1. Τι είναι τα βιομόρια και ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά τους; Βιομόρια

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ. 23/10/2015 Δ.Δ. Λεωνίδας

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ. 23/10/2015 Δ.Δ. Λεωνίδας ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ Οι υδατάνθρακες έχουν ευρεία διάδοση στη φύση και είναι σημαντικά συστατικά των τροφίμων καθώς αποτελούν πηγή ενέργειας για τον οργανισμό, αλλά και στοιχεία δομής (άμυλο, γλυκογόνο,

Διαβάστε περισσότερα

Περίληψη Κεφαλαίων 6 & 7

Περίληψη Κεφαλαίων 6 & 7 Περίληψη Κεφαλαίων 6 & 7 Αλκένια: υδρογονάνθρακες µε 1 ή περισσότερους διπλούς δεσµούς Παρεµπόδιση περιστροφής γύρω από δ.δ. cis-trans ισοµέρεια (Ε ή Ζ) Αλκένια δίνουν αντιδράσεις ηλεκτρονιόφιλης προσθήκης

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ Χαρακτηριστικά των σακχάρων που αξιοποιούνται στην εξέταση των τροφίμων Οπτική ενεργότητα Απορρόφηση ακτινοβολίας εγγύς και μέσου υπερύθρου Τάση των προϊόντων της όξινης

Διαβάστε περισσότερα

Ρόλος Υδατανθρακών. Μονοσακχαρίτες Ολιγοσακχαρίτες, Πολυσακχαρίτες

Ρόλος Υδατανθρακών. Μονοσακχαρίτες Ολιγοσακχαρίτες, Πολυσακχαρίτες Ρόλος Υδατανθρακών Καύσιµα, αποθήκες ενέργειας, µεταβολικά ενδιάµεσα Δοµικά στοιχεία RNA, DNA, κυτταρικού τοιχώµατος φυτών & βακτηρίων Μεσολαβητές κυτταρικών αλληλεπιδράσεων Μονοσακχαρίτες Ολιγοσακχαρίτες,

Διαβάστε περισσότερα

Υποδειγματικά Λυμένα Προβλήματα Κεφαλαίου 4

Υποδειγματικά Λυμένα Προβλήματα Κεφαλαίου 4 ΔΟΜΗ, ΔΡΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ STRUTURE, REATIVITY AND MEANISM IN ORGANI EMISTRY Διονύσης Α. Παπαϊωάννου Καθηγητής Οργανικής Χημείας Dionysios A. Papaioannou Professor of Organic

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΙΣΟΜΕΡΕΙΑ

ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΙΣΟΜΕΡΕΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΙΣΟΜΕΡΕΙΑ 1 Ισομέρεια, ή ισομερισμός (ως αποτέλεσμα επιδράσεων), λέγεται το φαινόμενο κατά το οποίο δύο ή περισσότερες χημικές ενώσεις αν και αποτελούνται από τα ίδια χημικά στοιχεία, του αυτού

Διαβάστε περισσότερα

7.9 Αντιδράσεις που δηµιουργούν ένα στερεογονικό κέντρο

7.9 Αντιδράσεις που δηµιουργούν ένα στερεογονικό κέντρο 7.9 Αντιδράσεις που δηµιουργούν ένα στερεογονικό κέντρο Πολλές αντιδράσεις µετατρέπουν µη χειρόµορφα αντιδρώντα σε χειρόµορφα προϊόντα. Εν τούτοις, είναι σηµαντικό να αναγνωρίσουµε, οτι εάν όλα τα συστατικά

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογικά Μακρομόρια

Βιολογικά Μακρομόρια Βιολογικά Μακρομόρια Στυλιανός Χαμηλάκης 2011 Υδατάνθρακες Με το γενικό όρο «υδατάνθρακες» χαρακτηρίζονται πολύ-υδροξυλιωμένα παράγωγα αλδεϋδών και κετονών, προϊόντα συμπύκνωσης αυτών καθώς και περισσότερο

Διαβάστε περισσότερα

Προβλήματα Οργανικής Χημείας

Προβλήματα Οργανικής Χημείας Γράψτε ένα αποδεκτό όνομα κατά IUPA για τα παρακάτω μόρια (να γίνει όπου προκύπτει χαρακτηρισμός E ή Z και cis ή trans). 1. 2. 3. 4 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. Πέτρος Α. Ταραντίλης 1 Ποια από τα παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗ: αφαίρεση ενός μορίου νερού - σύνθεση ενός διμερούς ΥΔΡΟΛΥΣΗ : προσθήκη ενός μορίου νερού - διάσπαση του διμερούς στα συστατικά του

ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗ: αφαίρεση ενός μορίου νερού - σύνθεση ενός διμερούς ΥΔΡΟΛΥΣΗ : προσθήκη ενός μορίου νερού - διάσπαση του διμερούς στα συστατικά του ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗ: αφαίρεση ενός μορίου νερού - σύνθεση ενός διμερούς ΥΔΡΟΛΥΣΗ : προσθήκη ενός μορίου νερού - διάσπαση του διμερούς στα συστατικά του ΤΑ ΜΟΝΟΜΕΡΗ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΟΜΟΙΟΠΟΛΙΚΟ ΔΕΣΜΟ. 1. ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΜΑΚΡΟΘΡΕΠΤΙΚΑ (C, H, N, O) 96% ΜΙΚΡΟΘΡΕΠΤΙΚΑ (πχ. Na, K, P, Ca, Mg) 4% ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ (Fe, I) 0,01%

ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΜΑΚΡΟΘΡΕΠΤΙΚΑ (C, H, N, O) 96% ΜΙΚΡΟΘΡΕΠΤΙΚΑ (πχ. Na, K, P, Ca, Mg) 4% ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ (Fe, I) 0,01% ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΜΑΚΡΟΘΡΕΠΤΙΚΑ (C, H, N, O) 96% ΜΙΚΡΟΘΡΕΠΤΙΚΑ (πχ. Na, K, P, Ca, Mg) 4% ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ (Fe, I) 0,01% Ο άνθρακας, το υδρογόνο, το οξυγόνο και το άζωτο συμμετέχουν, σε σημαντικό βαθμό, στη

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χημεία. Κεφάλαια 20 & 21: Καρβοξυλικά οξέα, παράγωγα τους και αντιδράσεις ακυλο υποκατάστασης

Οργανική Χημεία. Κεφάλαια 20 & 21: Καρβοξυλικά οξέα, παράγωγα τους και αντιδράσεις ακυλο υποκατάστασης Οργανική Χημεία Κεφάλαια 20 & 21: Καρβοξυλικά οξέα, παράγωγα τους και αντιδράσεις ακυλο υποκατάστασης 1. Καρβοξυλικά οξέα Σημαντικά ακυλο (-COR) παράγωγα Πλήθος καρβοξυλικών ενώσεων στη φύση, π.χ. οξικό

Διαβάστε περισσότερα

O H ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ

O H ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Οργανική Σύνθεση. Στερεοχημεία-Μηχανισμοί (Μάθημα 629, Επιλεγόμενο) Διδάσκων :Κ.Χ.Φρούσιος Τμηματικές Εξετάσεις 08 ΣΕΠ 2010 Διάρκεια εξέτασης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΜΥΛΟ Ζελατινοποίηση αμύλου. Άσκηση 4 η Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων

ΑΜΥΛΟ Ζελατινοποίηση αμύλου. Άσκηση 4 η Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων ΑΜΥΛΟ Ζελατινοποίηση αμύλου Άσκηση 4 η Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων Θεωρητικό μέρος Υδατάνθρακες Άμυλο Ζελατινοποίηση αμύλου Υδατάνθρακες Αποτελούνται από: Άνθρακα (C) Οξυγόνο (O) Υδρογόνο

Διαβάστε περισσότερα

Είναι σημαντικές επειδή: Αποτελούν βασικά δοµικά συστατικά του σώµατος Εξυπηρετούν ενεργειακές ανάγκες Ασκούν έλεγχο σε όλες τις βιοχηµικές διεργασίες

Είναι σημαντικές επειδή: Αποτελούν βασικά δοµικά συστατικά του σώµατος Εξυπηρετούν ενεργειακές ανάγκες Ασκούν έλεγχο σε όλες τις βιοχηµικές διεργασίες ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 2: Η ΧΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ 2.1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΧΗΜΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ, 5 9 (απλή αναφορά) 2.2 ΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ Η ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΣΗΜΑΣΙΑ, 9 14 (απλή αναφορά), 2.4 ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ, σελ. 20 36 Οργανικές Ουσίες

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χημεία. Κεφάλαιο 17 & 18: Αλκοόλες, θειόλες, αιθέρες και εποξείδια

Οργανική Χημεία. Κεφάλαιο 17 & 18: Αλκοόλες, θειόλες, αιθέρες και εποξείδια Οργανική Χημεία Κεφάλαιο 17 & 18: Αλκοόλες, θειόλες, αιθέρες και εποξείδια 1. Αλκοόλες Ενώσεις που περιέχουν ομάδες υδροξυλίου συνδεδεμένες με κορεσμένα άτομα άνθρακα υβριδισμού sp 3 Βάσει παραπάνω ορισμού,

Διαβάστε περισσότερα

1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση:

1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση: ΘΕΜΑ 1o 1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση: Η σταθερά Κ w στους 5 ο C έχει τιµή 10-14 : α. µόνο στο καθαρό νερό β. σε οποιοδήποτε υδατικό διάλυµα γ. µόνο σε υδατικά

Διαβάστε περισσότερα

Φροντιστήριο Εργαστηρίου Βιοχημείας II. Βερούτη Σοφία, Υποψήφια διδάκτωρ Κ.Α.Δημόπουλος, Καθηγητής

Φροντιστήριο Εργαστηρίου Βιοχημείας II. Βερούτη Σοφία, Υποψήφια διδάκτωρ Κ.Α.Δημόπουλος, Καθηγητής Φροντιστήριο Εργαστηρίου Βιοχημείας II Βερούτη Σοφία, Υποψήφια διδάκτωρ Κ.Α.Δημόπουλος, Καθηγητής 1 Ορισμός Βιολογικός ρόλος Κατάταξη Απομόνωση Ποιοτικός και ποσοτικός προσδιορισμός Εργαστηριακή άσκηση

Διαβάστε περισσότερα

αποτελούν το 96% κ.β Ποικιλία λειτουργιών

αποτελούν το 96% κ.β Ποικιλία λειτουργιών ΧΗΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΘΕΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ 92 στοιχεία στο φλοιό της Γης 27 απαραίτητα για τη ζωή H, Ο, Ν, C αποτελούν το 96% κ.β S, Ca, P, Cl, K, Na, Mg αποτελούν το 4% κ.β. Fe, I Ιχνοστοιχεία αποτελούν

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα 30 μικρομόρια που συνιστούν τα πρόδρομα μόρια των βιομακρομορίων; Πώς μπορούν να ταξινομηθούν;

Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα 30 μικρομόρια που συνιστούν τα πρόδρομα μόρια των βιομακρομορίων; Πώς μπορούν να ταξινομηθούν; Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα 30 μικρομόρια που συνιστούν τα πρόδρομα μόρια των βιομακρομορίων; Πώς μπορούν να ταξινομηθούν; Γενικά Για να προσδιορίσουμε τα 30 πρόδρομα μόρια των βιομακρομορίων θα πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΦΥΤΩΝ. Ανίχνευση αμύλου σε φυτικούς ιστούς με διάλυμα ιωδίου. ΔΗΜΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ Δρ.

ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΦΥΤΩΝ. Ανίχνευση αμύλου σε φυτικούς ιστούς με διάλυμα ιωδίου. ΔΗΜΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ Δρ. ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΦΥΤΩΝ Ανίχνευση αμύλου σε φυτικούς ιστούς με διάλυμα ιωδίου ΔΗΜΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ Δρ. Γεωπόνος Ανίχνευση αμύλου σε φυτικούς ιστούς με διάλυμα ιωδίου Γενικά Το άμυλο

Διαβάστε περισσότερα

Me O N H C 2. S D 2 χειρική δοµή. R εναντιοµερές

Me O N H C 2. S D 2 χειρική δοµή. R εναντιοµερές ΠΡΟΒΛΗΜΑ 1.1 Απάντηση/ ανάλυση Για την επεξεργασία του συγκεκριµένου προβλήµατος είναι κατάλληλες οι απεικονίσεις κατά Newmman κάθετα στο διφαινυλικό δεσµό. Εάν επιπλέον δεχθούµε ότι το αµιδικό σύστηµα

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλικοί υδρογονάνθρακες

Κυκλικοί υδρογονάνθρακες Κυκλικοί υδρογονάνθρακες C 2 Y C 2 Y C 2 C 2 C n 2n+2 C n 2n : Κορεσμένοι = Ισομερή των αλκενίων C n 2n C n 2n-2 : Μονοακόρεστοι = ισομερή των αλκινίων 1 1. Καύση Αντιδράσεις Αλκανίων C 3 -C 2 -C 3 + 5

Διαβάστε περισσότερα

Επικ.. Καθηγήτρια Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων Τμήμα Χημείας, Παν/μιο Πάτρα 2017

Επικ.. Καθηγήτρια Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων Τμήμα Χημείας, Παν/μιο Πάτρα 2017 Υδατάνθρακες-1 ο μέρος Αργυρώ Μπεκατώρου Επικ.. Καθηγήτρια Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων Τμήμα Χημείας, Παν/μιο Πατρών Πάτρα 2017 ! Οι πιο διαδεδομένες οργανικές ενώσεις στη Γή Κεντρικός ρόλος στο μεταβολισμό

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ. Τα χημικά μόρια που οικοδομούν τους οργανισμούς

ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ. Τα χημικά μόρια που οικοδομούν τους οργανισμούς ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ Τα χημικά μόρια που οικοδομούν τους οργανισμούς Μελέτη φαινομένου της ζωής o Η μελέτη του φαινομένου της ζωής ξεκινά από το μοριακό επίπεδο δηλαδή από τα χημικά μόρια που οικοδομούν

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ_ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ_ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ 5 Α. ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1. Όταν πεινάτε το πρωί και θέλετε να φάτε κάτι που να σας χορτάσει τι θα προτιμήσετε από τα παρακάτω:(το κριτήριο ΔΕΝ θα είναι γευστικό) φρούτα, γάλα, ψωμί, αλαντικά,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΛΕΞΙΟΣ ΒΛΑΜΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ. εαρινό εξάμηνο

ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΛΕΞΙΟΣ ΒΛΑΜΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ. εαρινό εξάμηνο ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΛΕΞΙΟΣ ΒΛΑΜΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ εαρινό εξάμηνο Σκοπός του μαθήματος: βασικές γνώσεις για βιοχημικές διεργασίες στα τρόφιμα Υδατάνθρακες

Διαβάστε περισσότερα

Το νερό και οι ιδιότητές του Οι µοναδικές φυσικοχηµικές ιδιότητες του νερού οφείλονται στο ότι:

Το νερό και οι ιδιότητές του Οι µοναδικές φυσικοχηµικές ιδιότητες του νερού οφείλονται στο ότι: Το νερό και οι ιδιότητές του Οι µοναδικές φυσικοχηµικές ιδιότητες του νερού οφείλονται στο ότι: το µόριο του είναι πολύ µικρό, είναι πολικό και µεταξύ των µορίων του σχηµατίζονται δεσµοί υδρογόνου. Οι

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ 1 ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ -Χαρακτηριστική ομάδα: ονομάζεται ένα άτομο ή μια ομάδα ατόμων στην οποία οφείλονται οι περισσότερες ιδιότητες της ένωσης στην οποία ανήκει. ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1. ΘΕΜΑ 2. NH 2 H 2. Σχηματίζεται γρήγορα. Σταθερότερο

ΘΕΜΑ 1. ΘΕΜΑ 2. NH 2 H 2. Σχηματίζεται γρήγορα. Σταθερότερο ΘΕΜΑ 1. Πείραμα Α. Ενα μείγμα ισομοριακών ποσοτήτων κυκλοεξανόνης,φουρφουράλης και σεμικαρβαζιδίου βράζεται με αναρροή σε διαλύτη αιθανόλη επι εξι ώρες,ψύχεται και η σεμικαρβαζόνη που αποβάλεται απομονώνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Οργάνωση της ζωής βιολογικά συστήματα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Οργάνωση της ζωής βιολογικά συστήματα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Οργάνωση της ζωής βιολογικά συστήματα 1.1 Τα μόρια της ζωής Καινούριες γνώσεις Ποια μόρια συμμετέχουν στη δομή και στις λειτουργίες των οργανισμών. Ποια είναι η σημασία του νερού για τη ζωή

Διαβάστε περισσότερα

Υδατάνθρακες Οι υδατάνθρακες βιοσυντίθενται από τα φυτά μέσω της φωτοσύνθεσης. Το ηλιακό φως προσφέρει την απαιτούμενη ενέργεια, και το διοξείδιο του

Υδατάνθρακες Οι υδατάνθρακες βιοσυντίθενται από τα φυτά μέσω της φωτοσύνθεσης. Το ηλιακό φως προσφέρει την απαιτούμενη ενέργεια, και το διοξείδιο του Υδατάνθρακες Οι υδατάνθρακες βιοσυντίθενται από τα φυτά μέσω της φωτοσύνθεσης. Το ηλιακό φως προσφέρει την απαιτούμενη ενέργεια, και το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας μετατρέπεται σε γλυκόζη. Η

Διαβάστε περισσότερα

Αργυρώ Μπεκατώρου. Επικ. Καθηγήτρια Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων Τμήμα Χημείας, Παν/μιο Πατρών Πάτρα 2017

Αργυρώ Μπεκατώρου. Επικ. Καθηγήτρια Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων Τμήμα Χημείας, Παν/μιο Πατρών Πάτρα 2017 Υδατάνθρακες-2 ο μέρος Αργυρώ Μπεκατώρου Επικ. Καθηγήτρια Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων Τμήμα Χημείας, Παν/μιο Πατρών Πάτρα 2017 Ετεροπολυσακχαρίτες Φυτοβλέννες Ουσίες που έχουν την ιδιότητα να διογκώνονται

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογία Β Λυκείου θέματα

Βιολογία Β Λυκείου θέματα Ι. Οι υδατάνθρακες διακρίνονται σε μονοσακχαρίτες, δισακχαρίτες και πολυσακχαρίτες. α) Να αναφέρετε από δύο παραδείγματα μονοσακχαριτών, δισακχαριτών και πολυσακχαριτών. (6μ) β) Σε ένα κύτταρο συναντώνται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΟΧΗΜΕΙΑΣ ΥΠΟΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΩΝ ΚΥΚΛΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ (cis trans ισοµέρεια)

ΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΟΧΗΜΕΙΑΣ ΥΠΟΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΩΝ ΚΥΚΛΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ (cis trans ισοµέρεια) relst1 1 ΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΟΧΗΜΕΙΑΣ ΥΠΟΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΩΝ ΚΥΚΛΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ (cis trans ισοµέρεια) Οι θέσεις των διάφορων υποκαταστατών ενός κυκλικού µορίου µε αναφορά στο επίπεδο του δακτυλίου,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΛΕΞΙΟΣ ΒΛΑΜΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ. εαρινό εξάμηνο

ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΛΕΞΙΟΣ ΒΛΑΜΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ. εαρινό εξάμηνο ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΛΕΞΙΟΣ ΒΛΑΜΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ εαρινό εξάμηνο Σκοπός του μαθήματος: βασικές γνώσεις για βιοχημικές διεργασίες στα τρόφιμα Υδατάνθρακες

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ

ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 4 Η ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ 1 Υδατάνθρακες Τα σάκχαρα είναι μία από τις βασικές ομάδες βιομορίων. Αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των οργανικών ουσιών στη Γη, ενώ είναι η πλέον

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χηµεία. Κεφάλαιο 17 & 18: Αλκοόλες, θειόλες, αιθέρες και εποξείδια

Οργανική Χηµεία. Κεφάλαιο 17 & 18: Αλκοόλες, θειόλες, αιθέρες και εποξείδια Οργανική Χηµεία Κεφάλαιο 17 & 18: Αλκοόλες, θειόλες, αιθέρες και εποξείδια 1. Αλκοόλες Ενώσεις που περιέχουν οµάδες υδροξυλίου συνδεδεµένες µε κορεσµένα άτοµα άνθρακα υβριδισµού sp 3 Βάσει παραπάνω ορισµού,

Διαβάστε περισσότερα

KΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Χημική σύσταση του κυττάρου. Να απαντήσετε σε καθεμιά από τις παρακάτω ερωτήσεις με μια πρόταση:

KΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Χημική σύσταση του κυττάρου. Να απαντήσετε σε καθεμιά από τις παρακάτω ερωτήσεις με μια πρόταση: KΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Χημική σύσταση του κυττάρου Ενότητα 1.1: Χημεία της ζωής Ενότητα 2.1: Μακρομόρια Να απαντήσετε σε καθεμιά από τις παρακάτω ερωτήσεις με μια πρόταση: 1. Για ποιο λόγο θεωρείται αναγκαία η σταθερότητα

Διαβάστε περισσότερα

τα βιβλία των επιτυχιών

τα βιβλία των επιτυχιών Τα βιβλία των Εκδόσεων Πουκαμισάς συμπυκνώνουν την πολύχρονη διδακτική εμπειρία των συγγραφέων μας και αποτελούν το βασικό εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιούν οι μαθητές των φροντιστηρίων μας. Μέσα από

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ-ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤ./Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 27/01/2013 ΘΕΜΑ Α

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ-ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤ./Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 27/01/2013 ΘΕΜΑ Α ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ-ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤ./Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 27/01/2013 ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α.1 έως Α.3 να γράψετε το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση δίπλα στον αριθμό

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιάστε τύπους ανακλίντρων για τις ενώσεις Α και Β και εξηγήστε σχετικά. Yπόδειξη : Η αντίδραση Μichael θεωρείται γενικά αντιστρεπτή αντίδραση.

Σχεδιάστε τύπους ανακλίντρων για τις ενώσεις Α και Β και εξηγήστε σχετικά. Yπόδειξη : Η αντίδραση Μichael θεωρείται γενικά αντιστρεπτή αντίδραση. 1 1 H 3 C H 3 C αναγωγή H 3 C H 3 C H H ± A B Η διφαινυλική κετόνη Α εµφανίζει ατροποϊσοµέρεια και σε συνήθη θερµοκρασία µπορεί να αναλυθεί σε δυο σταθερές έναντιοµερικές µορφές. 1. Χαρακτηρίστε τις πλευρές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 2ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ. 1.4 Να μεταφέρετε στο τετράδιό σας τις παρακάτω χημικές εξισώσεις, σωστά συμπληρωμένες:

ΑΡΧΗ 2ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ. 1.4 Να μεταφέρετε στο τετράδιό σας τις παρακάτω χημικές εξισώσεις, σωστά συμπληρωμένες: ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) 2008 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) 2008 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) 2008 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1ο Για τις ερωτήσεις 1.1 και 1.2 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα

Διαβάστε περισσότερα

1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση:

1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση: ΘΕΜΑ 1o 1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση: Η σταθερά Κ w στους 25 ο C έχει τιµή 10-14 : α. µόνο στο καθαρό νερό β. σε οποιοδήποτε υδατικό διάλυµα γ. µόνο σε

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 ο 1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση:

ΘΕΜΑ 1 ο 1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση: ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2001 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) : ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΘΕΜΑ 1 ο 1.1. Να γράψετε στο τετράδιό

Διαβάστε περισσότερα

5 o Μάθημα (α) Οργανική Χημεία Θεωρία Μαθήματα Ακαδημαϊκού Έτους

5 o Μάθημα (α) Οργανική Χημεία Θεωρία Μαθήματα Ακαδημαϊκού Έτους Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων, Πολυτεχνική Σχολή Οργανική Χημεία Θεωρία Μαθήματα Ακαδημαϊκού Έτους 2017-2018 5 o Μάθημα (α) Γαλάνη Απ. Αγγελική, Χημικός PhD Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό,

Διαβάστε περισσότερα

Υδατάνθρακες Οι υδατάνθρακες βιοσυντίθενται από τα φυτά μέσω της φωτοσύνθεσης. Το ηλιακό φως προσφέρει την απαιτούμενη ενέργεια, και το διοξείδιο του

Υδατάνθρακες Οι υδατάνθρακες βιοσυντίθενται από τα φυτά μέσω της φωτοσύνθεσης. Το ηλιακό φως προσφέρει την απαιτούμενη ενέργεια, και το διοξείδιο του Υδατάνθρακες Οι υδατάνθρακες βιοσυντίθενται από τα φυτά μέσω της φωτοσύνθεσης. Το ηλιακό φως προσφέρει την απαιτούμενη ενέργεια, και το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας μετατρέπεται σε γλυκόζη. Η

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ. 1. (α) Ποιο μόριο απεικονίζεται στο σχεδιάγραμμα; (β) Ποια είναι η απλούστερη μορφή του R;

ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ. 1. (α) Ποιο μόριο απεικονίζεται στο σχεδιάγραμμα; (β) Ποια είναι η απλούστερη μορφή του R; ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ 1. (α) Ποιο μόριο απεικονίζεται στο σχεδιάγραμμα; (β) Ποια είναι η απλούστερη μορφή του R; (γ) Ποιο μέρος του μορίου προσδίδει σε αυτό όξινες ιδιότητες; (δ) Ποιο μέρος του μορίου προσδίδει

Διαβάστε περισσότερα

Χηµεία-Βιοχηµεία Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου 2001

Χηµεία-Βιοχηµεία Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου 2001 Χηµεία-Βιοχηµεία Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου 2001 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Ζήτηµα 1ο 1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση: Η σταθερά Κ w στους 25 ο C έχει τιµή 10-14 : α.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 2ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ. 1.4 Να μεταφέρετε στο τετράδιό σας τις παρακάτω χημικές εξισώσεις σωστά συμπληρωμένες: καταλύτες

ΑΡΧΗ 2ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ. 1.4 Να μεταφέρετε στο τετράδιό σας τις παρακάτω χημικές εξισώσεις σωστά συμπληρωμένες: καταλύτες ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 27 ΜΑΪΟΥ 2008 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ.-ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ.-ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ.-ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ 1. Τοποθετείστε στο διάγραμμα που ακολουθεί, τους όρους: σύνθεση, υδρόλυση, μακρομόριο, μονομερή. Ερμηνεύστε το διάγραμμα. Η -Q-

Διαβάστε περισσότερα

καρβοξυλικά οξέα μεθυλοπροπανικό οξύ

καρβοξυλικά οξέα μεθυλοπροπανικό οξύ 112 4.1. Κορεσμένα μονο - Αιθανικό οξύ Γενικά Τα κορεσμένα μονο προκύπτουν θεωρητικά από τα αλκάνια, αν αντικαταστήσουμε ένα άτομο υδρογόνου με τη ρίζα καρβοξύλιο -COOH. Έχουν το γενικό τύπο: C ν H 2ν+1

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 17 Αλδεΰδες-Κετόνες

Κεφάλαιο 17 Αλδεΰδες-Κετόνες Κεφάλαιο 17 Αλδεΰδες-Κετόνες Σύνοψη Οι αλδεΰδες και οι κετόνες είναι οργανικές ενώσεις που έχουν λειτουργική ομάδα το καρβονύλιο (C=O). Στις αλδεΰδες το καρβονύλιο συνδέεται με ένα άτομο Η και στις κετόνες

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χημεία. Πέτρος Ταραντίλης Επίκουρος Καθηγητής Εργαστήριο Χημείας, Γενικό Τμήμα, Τηλ.: , Fax:

Οργανική Χημεία. Πέτρος Ταραντίλης Επίκουρος Καθηγητής Εργαστήριο Χημείας, Γενικό Τμήμα,   Τηλ.: , Fax: Πέτρος Ταραντίλης Επίκουρος Καθηγητής Εργαστήριο Χημείας, Γενικό Τμήμα, Ιερά Οδός 75, 118 55 Αθήνα, e-mail: ptara@aua.gr, Τηλ.: 210 529 4262, Fax: 210 529 4265 Θεωρία -Ύλη μαθήματος Ανθρακας-ταξινόμηση

Διαβάστε περισσότερα

10 o Μάθημα. Οργανική Χημεία Θεωρία Μαθήματα Ακαδημαϊκού Έτους

10 o Μάθημα. Οργανική Χημεία Θεωρία Μαθήματα Ακαδημαϊκού Έτους Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων, Πολυτεχνική Σχολή Οργανική Χημεία Θεωρία Μαθήματα Ακαδημαϊκού Έτους 2017-2018 10 o Μάθημα Γαλάνη Απ. Αγγελική, Χημικός PhD Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό,

Διαβάστε περισσότερα

Χηµεία-Βιοχηµεία Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου 2001

Χηµεία-Βιοχηµεία Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου 2001 Ζήτηµα 1ο Χηµεία-Βιοχηµεία Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου 2001 1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση: Η σταθερά Κ w στους 25 ο C έχει τιµή 10-14 : α. µόνο στο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ ΜΑΓΙΑΤΗΣ ΤΡΟΠΟΙ ΓΡΑΦΗΣ ΣΑΚΧΑΡΩΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΑΚΧΑΡΩΝ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΦΑΣΜΑΤΩΝ Η-NMR

ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ ΜΑΓΙΑΤΗΣ ΤΡΟΠΟΙ ΓΡΑΦΗΣ ΣΑΚΧΑΡΩΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΑΚΧΑΡΩΝ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΦΑΣΜΑΤΩΝ Η-NMR ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΜΕΑΣ ΦΑΡΜΑΚΟΓΝΩΣΙΑΣ ΤΡΟΠΟΙ ΓΡΑΦΗΣ ΣΑΚΧΑΡΩΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΑΚΧΑΡΩΝ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΦΑΣΜΑΤΩΝ Η-NMR ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ ΜΑΓΙΑΤΗΣ ΤΡΟΠΟΙ ΓΡΑΦΗΣ ΣΑΚΧΑΡΩΝ C

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ. Καρβουντζή Ηλιάνα Βιολόγος

Η ΧΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ. Καρβουντζή Ηλιάνα Βιολόγος Η ΧΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ Χημικά στοιχεία που συνθέτουν τους οργανισμούς Ο C, το H 2, το O 2 και το N 2 είναι τα επικρατέστερα στους οργανισμούς σε ποσοστό 96% κ.β. Γιατί; Συμμετέχουν σε σημαντικό βαθμό στη σύνθεση

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 5. Σάκχαρα. 5.1 Σκοπός της άσκησης Εισαγωγή-Θεωρητικό Μέρος Γενικά περί υδατανθράκων Κατηγορίες υδατανθράκων

Άσκηση 5. Σάκχαρα. 5.1 Σκοπός της άσκησης Εισαγωγή-Θεωρητικό Μέρος Γενικά περί υδατανθράκων Κατηγορίες υδατανθράκων Άσκηση 5 Σάκχαρα 5.1 Σκοπός της άσκησης 5. 2 Εισαγωγή-Θεωρητικό Μέρος 5. 2. 1 Γενικά περί υδατανθράκων 5. 2. 2 Κατηγορίες υδατανθράκων 5. 2. 3 Ονοµατολογία υδατανθράκων 5. 2. 4 Μονοσακχαρίτες 5. 2. 4.

Διαβάστε περισσότερα

5. Αντιδράσεις οξείδωσης και αναγωγής

5. Αντιδράσεις οξείδωσης και αναγωγής 5. Αντιδράσεις οξείδωσης και αναγωγής Τι ονομάζεται οξείδωση και τι αναγωγή; Οξείδωση είναι η αύξηση του αριθμού οξείδωσης ατόμου ή ιόντος Αναγωγή είναι η ελάττωση του αριθμού οξειδώσεως ατόμου ή ιόντος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ. Τι γνωρίζετε για τους υδατάνθρακες;

ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ. Τι γνωρίζετε για τους υδατάνθρακες; 1 ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ Το κύτταρο αποτελείται από χηµικές ενώσεις, στις οποίες περιλαµβάνονται τα µικρά βιολογικά µόρια και τα βιολογικά µακροµόρια. Στα µικρά βιολογικά µόρια ανήκουν, τα ανόργανα στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

BΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ

BΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ BΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ 1. ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ 2. BΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ Ι. ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΑ ΙΙ. ΧΗΜΙΚΟΙ ΔΕΣΜΟΙ ΙΙΙ. ΜΑΚΡΟΜΟΡΙΑ ΣΤΑ ΚΥΤΤΑΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ( Ε.Κ.Φ.Ε ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ( Ε.Κ.Φ.Ε ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ( Ε.Κ.Φ.Ε ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Θέμα: ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΑΜΥΛΟΥ - ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ (άσκηση 8 του εργαστηριακού οδηγού) Μέσος χρόνος πειράματος: 45 λεπτά Α. ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ. Τεχνολογία και ποιοτικός έλεγχος πρόσθετων και

ΤΕΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ. Τεχνολογία και ποιοτικός έλεγχος πρόσθετων και ΤΕΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ Τεχνολογία και ποιοτικός έλεγχος πρόσθετων και γλυκαντικών υλών Κόρδης Κλέαρχος Ντέτσκας Νίκος Σταμπολίδης Θησέας Τσακαλάκης Βασίλειος Τασάκχαρα είναι μία από

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2. Copyright The McGraw-Hill Companies, Inc. 2011 Utopia Publishing, All rights reserved

Κεφάλαιο 2. Copyright The McGraw-Hill Companies, Inc. 2011 Utopia Publishing, All rights reserved Κεφάλαιο 2 1 Copyright The McGraw-Hill Companies, Inc. 2011 Utopia Publishing, All rights reserved ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΜΟΡΙΑΚΗ ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΖΩΝΤΑΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ «Οργανική» ένωση αναφέρεται σε ενώσεις του C Συμμετέχουν

Διαβάστε περισσότερα

Περίληψη Κεφαλαίου 2

Περίληψη Κεφαλαίου 2 Περίληψη Κεφαλαίου 2 Οργανικά µόρια: πολικούς οµοιοπολικούς δεσµούς λόγω ασύµµετρης κατανοµής e - (διαφορετική ηλεκτροαρνητικότητας ατόµων) Κάποιες ενώσεις υποδηλώνονται µε δοµές συντονισµού οι οποίες

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 ο 1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση:

ΘΕΜΑ 1 ο 1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση: ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2001 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ): ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ:

Διαβάστε περισσότερα

1.2. Να γράψετε στο τετράδιό σας την παρακάτω πρόταση. συμπλήρωσή της. Από τα παρακάτω ζεύγη ουσιών ρυθμιστικό διάλυμα είναι το α. HF / NaF.

1.2. Να γράψετε στο τετράδιό σας την παρακάτω πρόταση. συμπλήρωσή της. Από τα παρακάτω ζεύγη ουσιών ρυθμιστικό διάλυμα είναι το α. HF / NaF. ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΕΥΤΕΡΑ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2002 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) ΧΗΜΕΙΑ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΘΕΜΑ 1 ο 1.1. Να γράψετε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΒΟΞΥΛΙΚΑ ΟΞΕΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΑ

ΚΑΡΒΟΞΥΛΙΚΑ ΟΞΕΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΚΑΡΒΟΞΥΛΙΚΑ ΟΞΕΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΑ Εισαγωγή στα Καρβοξυλικά Οξέα Ονοματολογία των Καρβοξυλικών Οξέων Δομή και Ιδιότητες των Καρβοξυλικών Οξέων Παρασκευή των Καρβοξυλικών Οξέων Αντιδράσεις των Καρβοξυλικών Οξέων

Διαβάστε περισσότερα

Καρβονυλικές ενώσεις. Επίκουρος καθηγητής Χρήστος Παππάς

Καρβονυλικές ενώσεις. Επίκουρος καθηγητής Χρήστος Παππάς Επίκουρος καθηγητής Χρήστος Παππάς 1 Καρβονυλικές λειτουργική ομάδα το C=O. ονομάζονται οι ενώσεις οι οποίες περιέχουν ως αλδεΰδες κετόνες οξέα C O Χλωρίδια οξέων εστέρες αμίδια 2 Δομή καρβονυλίου - Δραστικότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 ο 1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση:

ΘΕΜΑ 1 ο 1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση: ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2001 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ): ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ

Διαβάστε περισσότερα

Ανακτήθηκε από την ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ http://edu.klimaka.gr ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ

Ανακτήθηκε από την ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ http://edu.klimaka.gr ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) 2009 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) 2009 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1ο ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) 2009 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Για τις ερωτήσεις 1.1 και 1.2 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΒΟΞΥΛΙΚΑ ΟΞΕΑ Ονοματολογία κατά IUPAC

ΚΑΡΒΟΞΥΛΙΚΑ ΟΞΕΑ Ονοματολογία κατά IUPAC ΚΑΡΒΟΞΥΛΙΚΑ ΟΞΕΑ Καρβοξυλικά Οξέα ΚΑΡΒΟΞΥΛΙΚΑ ΟΞΕΑ Ονοματολογία κατά IUPA Ονομασία μητρικής ένωσης : 1. Η μακρύτερη ανθρακική αλυσίδα που περιέχει την καρβοξυλομάδα. λαμβάνεται ως η βασική δομή (η καρβοξυλομάδα

Διαβάστε περισσότερα

ΗΝΟ 3 ΝΗ 3 Η 2 Ο Μονάδες 3 β) Ποιο από τα παραπάνω ζεύγη, στο ίδιο υδατικό διάλυµα, µπορεί να αποτελέσει ρυθµιστικό διάλυµα; Μονάδες 2 ΑΠ.

ΗΝΟ 3 ΝΗ 3 Η 2 Ο Μονάδες 3 β) Ποιο από τα παραπάνω ζεύγη, στο ίδιο υδατικό διάλυµα, µπορεί να αποτελέσει ρυθµιστικό διάλυµα; Μονάδες 2 ΑΠ. ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΥΤΕΡΑ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2000 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΕΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ): ΧΗΜΕΙΑ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΘΕΜΑ 1 ο Να γράψετε στο τετράδιό σας

Διαβάστε περισσότερα

Αντιδράσεις οξείδωσης αναγωγής οργανικών ενώσεων.

Αντιδράσεις οξείδωσης αναγωγής οργανικών ενώσεων. Αντιδράσεις οξείδωσης αναγωγής οργανικών ενώσεων. Οξείδωση είναι η αύξηση του αριθμού οξείδωσης ατόμου ή ιόντος. Αναγωγή είναι η ελάττωση του αριθμού οξείδωσης ατόμου ή ιόντος. Στην οργανική οξείδωση είναι

Διαβάστε περισσότερα