ÐÁÃÊÏÓÌÉÁ ÇÌÅÑÁ ÔÇÓ ÊÁÑÄÉÁÓ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ÐÁÃÊÏÓÌÉÁ ÇÌÅÑÁ ÔÇÓ ÊÁÑÄÉÁÓ"

Transcript

1 ÐÁÃÊÏÓÌÉÁ ÇÌÅÑÁ ÔÇÓ ÊÁÑÄÉÁÓ 28 Óåðôåìâñßïõ 2008 Γνωρίστε τους κινδύνους, προστατεύστε την καρδιά σας!

2

3 Η γνώση είναι δύναμη. Και στην περίπτωσή μας στην κυριολεξία σώζει ζωές. Με απλές αλλαγές στην καθημερινότητά μας βελτιώνουμε την ποιότητα της ζωής μας αλλά και προφυλάσσουμε την καρδιά μας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας 7,1 εκ. άνθρωποι χάνονται κάθε χρόνο από υπέρταση, 4,9 εκ. εξαιτίας του καπνίσματος, 4,4 εκ. από διαταραχές των λιπιδίων (χοληστερίνη), 2,7 εκ. από μη κατανάλωση φυτικών προϊόντων, 2,6 εκ. από παχυσαρκία και 1,9 εκ. από απουσία σωματικής άσκησης Είναι λοιπόν, τεράστια η σημασία των προληπτικών εξετάσεων. Γενικά οι καρδιολογικές εξετάσεις απεικονίζουν την κατάσταση των στεφανιαίων αρτηριών του μυοκαρδίου, και των βαλβίδων τη στιγμή την οποία γίνονται. Μπορούν με σημαντική πιθανότητα να προδιαγράψουν την πορεία του ασθενούς όταν είναι παθολογικές. εν μπορούν όμως να προδιαγράψουν το μέλλον ενός ανθρώπου όταν είναι φυσιολογικές. Το μέλλον προδιαγράφεται από τα γονίδιά του και τον τρόπο ζωής του... Μπορούμε και πρέπει οι ίδιοι να κάνουμε πολλά για τον εαυτό μας, για την καρδιά μας. Πρέπει όμως κι η Πολιτεία να υιοθετήσει νομοθετικές ρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σ έναν άλλο τρόπο ζωής. Σε αλλαγή του τρόπου που εργάζεται, κινείται, ασκείται και διατρέφεται ο σύγχρονος Έλληνας. Να βοηθήσει τον πολίτη να υιοθετήσει ένα πιο «φυσικό», πιο ανθρωποκεντρικό τρόπο ζωής... ημήτριος Κρεμαστινός Καθηγητής Καρδιολογίας Παν/μίου Αθηνών Πρόεδρος Eλληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

4

5 Οι παράγοντες που «σκοτώνουν» την καρδιά μας

6 Η υπέρταση Η υψηλή πίεση επηρεάζει τη ζωή περισσότερων του 1 δισεκατομμυρίου ανθρώπων παγκοσμίως. Η συστολική (μεγάλη) πίεση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 120 mmhg και η διαστολική (μικρή) τα 80 mm/hg. Για να διαγνωστεί η υπέρταση χρειάζεται συνεχής καταγραφή της πίεσης επί ένα εικοσιτετράωρο με ειδικό μηχάνημα (Holter) και ο ασθενής να ακολουθήσει τις συνήθεις του δραστηριότητες. Ο υπερτασικός πρέπει ουσιαστικά να αλλάξει τον τρόπο ζωής και τη διατροφή του. Πρέπει ιδιαιτέρως να προσέξει την κατανάλωση αλατιού. Αρκεί μια μικρή (κατά 3 γραμμάρια) μείωση της καθημερινής ποσότητας αλατιού που χρησιμοποιούμε και οι θάνατοι από εγκεφαλικά θα μειωθούν κατά 20% ενώ εκτιμάται και μείωση πάνω από 15% των θανάτων από καρδιοπάθειες! Αν με την μεταβολή του διαιτολόγιου και την ομαλοποίηση του τρόπου ζωής του (βάδισμα 3-4 χιλιόμετρα την ημέρα, φυσιολογικό βάρος, απογευματινή ανάπαυση, φυσιολογικός νυκτερινός ύπνος) δεν ρυθμιστεί η πίεσή του τότε ο υπερτασικός ασθενής πρέπει με τη βοήθεια του γιατρού του να χρησιμοποιήσει τα σύγχρονα αντιυπερτασικά φάρμακα.

7 Το κάπνισμα Μια «μαύρη» πρωτιά των Ελλήνων. Μια ολέθρια εξάρτηση, καταστροφική για την υγεία μας. Παρ όλες τις συνεχείς προσπάθειες ενημέρωσης παραμένουμε αμετανόητοι με συνέπεια η χώρα μας να φιγουράρει στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη όσον αφορά στην θνησιμότητα από εμφράγματα του μυοκαρδίου και εγκεφαλικά επεισόδια. Κι όμως απαιτείται μία και μόνο απόφαση. Η οριστική διακοπή του. Αλλά και η αποφασιστικότητα της Πολιτείας στην απαγόρευση του στους δημόσιους χώρους και στην περιφρούρηση του μέτρου με αυστηρές κυρώσεις. Κι αυτό γιατί πρέπει σε όλους τους τόνους να επισημανθεί πως ο παθητικός καπνιστής κινδυνεύει εξ ίσου με τον καπνιστή. Σύμφωνα με μελέτη από την Β Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική που έχει έδρα το «ΑΤΤΙΚΟΝ» Νοσοκομείο οι καπνιστές που παθαίνουν έμφραγμα του μυοκαρδίου και συνεχίζουν να καπνίζουν, έχουν τριπλάσια πιθανότητα να υποστούν νέο έμφραγμα μέσα σε 10 χρόνια σε σύγκριση πάντα με αυτούς που το έχουν διακόψει. Η ίδια μελέτη έδειξε ότι το 95% των ατόμων κάτω των 35 ετών που παθαίνουν έμφραγμα είναι βαρείς καπνιστές.

8 Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία με συνεχείς καμπάνιες, τηλεοπτικά σπότς προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο και με παρεμβάσεις της προς το Υπουργείο Υγείας απαίτησε: 1. Απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους. 2. Απαγόρευση του καπνίσματος και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. (με υψηλά πρόστιμα για τους ιδιοκτήτες τους που δεν φροντίζουν για τη συμμόρφωση των εργαζομένων τους). 3. Ενσωματωμένες στο ωρολόγιο πρόγραμμα ώρες για την ανάπτυξη του θέματος σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης αρχίζοντας από το δημοτικό σχολείο. 4. ημιουργία ερευνητικών ομάδων στα πανεπιστήμια για την έρευνα της αποτελεσματικότητας των μέτρων με στατιστικές μελέτες. 5. Ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης όσων επιθυμούν να σταματήσουν το κάπνισμα. 6. Απαγόρευση του καπνίσματος στους οδηγούς των μέσων συγκοινωνίας και φυσικά στα ταξί. 7. Απαγόρευση του καπνίσματος και σε ημι-ανοιχτούς χώρους όπως σταθμοί τρένων, λεωφορείων, μεγάλα εμπορικά κέντρα. 8. Την ουσιαστική παρέμβαση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου για να ξεκαθαρίσει από τον καπνό -τουλάχιστον αυτού του είδους- η τηλεοπτική μας πραγματικότητα. 9. Από τις καταναλωτικές οργανώσεις να αναλάβουν ρόλο στην πάλη κατά του καπνίσματος. 10. Απαγόρευση του καπνίσματος και στις παραλίες μας.

9 Η υπερχοληστερολαιμία Η χοληστερίνη είναι συστατικό απαραίτητο για τη φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου κυττάρου. Είναι απαραίτητη για τη σύνθεση ορμονών και γενικότερα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Όταν η χοληστερίνη περιέχει υψηλό ποσοστό LDL (κακής χοληστερόλης) και χαμηλό ποσοστό HDL (καλής χοληστερόλης) προκαλεί σκλήρυνση του τοιχώματος των αρτηριών και δημιουργεί αθηρωματικές πλάκες (στενώσεις) στο τοίχωμα αυτό. Φυσιολογική τιμή της χοληστερίνης είναι κάτω από 200mg. Της «κακής» χοληστερόλης < 100mg/dl, και της «καλής» χοληστερόλης > 40 mg/dl για τους άντρες και >50mg/dl για τις γυναίκες. Προσοχή στην παραπληροφόρηση! ιαφημίζονται τρόφιμα, και φυτικά σκευάσματα, πολλές φορές και με επιστημονική αρωγή, που δήθεν προφυλάσσουν από τους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει η υψηλή τιμή χοληστερίνης. Όλες αυτές οι ουσίες προκαλούν το πολύ μια μικρή μείωση της χοληστερίνης περί το 10%. Κι είναι επικίνδυνο να πιστεύει κάποιος πως καταναλώνοντας διάφορες τέτοιες ουσίες θα μπορέσει να προστατευτεί. Πάντως υπάρχουν χημικές ουσίες που δεν χαρακτηρίζονται φάρμακα και που μπορούν να επιτύχουν την ελάττωσή της (φυτικές στερόλες, λεκιθίνη). Τα τριγλυκερίδια αποτελούν έναν ακόμα επικίνδυνο εχθρό. Οι αυξημένες τιμές τους προκαλούν αθηροσκλήρωση των αρτηριών και στεφανιαία νόσο. Οι φυσιολογικές τιμές των τριγλυκεριδίων είναι <150mg/dl. Η αύξηση της χοληστερίνης και των τριγλυκερίδιων αντιμετωπίζεται ουσιαστικά με φυσικό τρόπο ζωής και όταν κριθεί απαραίτητο από τον ιατρό με φαρμακευτική αγωγή (στατίνες).

10 Ο διαβήτης Ο σακχαρώδης διαβήτης θεωρείται η κατ εξοχήν πάθηση καταστροφής όλων των αρτηριών. Η πειθαρχία του διαβητικού στη δίαιτα και την θεραπευτική αγωγή είναι η μόνη που τον προφυλάσσει από τις επικίνδυνες επιπλοκές. Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πρέπει να είναι < 100 mg/dl. Η παχυσαρκία Η καταπολέμηση της πρέπει να αρχίζει από την παιδική ηλικία. Έχει πλέον αποδειχθεί πως δεν κινδυνεύουμε μόνο από την ποσότητα του λίπους που είναι αποθηκευμένο στο σώμα μας. Πρέπει να προσέξουμε και πού αυτό είναι αποθηκευμένο. Αν παίρνετε βάρος γύρω από το στομάχι (σχήμα σώματος: μήλο) τότε αντιμετωπίζετε μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό ή διαβήτη από κάποιον που παίρνει βάρος στην περιοχή των γοφών και των γλουτών (σχήμα σώματος: αχλάδι). Η περιφέρεια μέσης πρέπει να είναι < 102 cm στους άντρες και < 88 cm στις γυναίκες.

11 Η λύση; Κοινό μυστικό. ίαιτα και άσκηση. Να προτιμάτε φρούτα, λαχανικά, προϊόντα πλούσια σε φυτικές ίνες αποφεύγοντας τις πρόχειρες τροφές και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη. Να προσέχετε τον τρόπο μαγειρέματος. Αποφύγετε το τηγάνισμα. Απαιτούνται τρία πλήρη γεύματα την ημέρα σε τακτικές ώρες. Ιδιαίτερη σημασίας είναι το πρωινό. Πίνετε τουλάχιστον 6-8 ποτήρια νερό την ημέρα Περιορίστε την καφεΐνη Έχει μεγάλη σημασία να χάσετε βάρος σταδιακά. Περπάτημα, ποδήλατο, κάθε είδους σπορ. Εργαστείτε στον κήπο Πηγαίνετε για ψώνια με τα πόδια Ανεβείτε από τις σκάλες Γραφτείτε σε γυμναστήριο Αναζητήστε το πλησιέστερο πάρκο για να τρέξετε μαζί με τα παιδιά σας όσο συχνότερα μπορείτε Ελαττώστε σταδιακά της ώρες παρακολούθησης τηλεόρασης. Ο δεκάλογος προστασίας κάθε ατόμου Να τρέφεται με βάση τη μεσογειακή δίαιτα Να περπατά 3-5 χλμ. καθημερινά Να έχει φυσιολογική πίεση Να έχει φυσιολογικό βάρος Να έχει φυσιολογικό σάκχαρο Να έχει φυσιολογική χοληστερίνη Να έχει φυσιολογική CRP Να έχει φυσιολογικό ινωδογόνο και αιμοπετάλια Να μην καπνίζει Να μην είναι χρήστης εξαρτησιογόνων ουσιών (ναρκωτικών)an notiem perum sid critis. Fuium tas

12 Γνωρίστε τους κινδύνους, προστατεύστε την καρδιά σας! Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία Ποταμιανού 6, Αθήνα τηλ.: , fax: Mε την ευγενική χορηγία της