Να το φαν τα ορφανά τα ορφανά και τα φτωχά.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Να το φαν τα ορφανά τα ορφανά και τα φτωχά."

Transcript

1 Οι νοικοκυρές καταβρέχουν την περπερούνα με νερό και δίνουν φιλοδωρήματα (χρήματα, αλεύρι, τυρί, κρέας κ.α.), για να βρέξει και να φυτρώσουν τα σπαρτά και τραγουδούν. Περπερούνα περπατεί και το Θεό παρακαλεί για να βρέξει μια βροχή, μια βροχή, μια σιγανή για να γέν τα σπαρτά μας κι τα καλαμπόκια μας μπάρις, μπάρις τα νιρά, μπάρις, μπάρις τα κρασιά. Περπερούνα τριγυρίζει μέσα στο χωριό γυρίζει. Τον Θεό παρακαλεί για να βρέξει μια βροχή. Για να γίνει το κριθάρι το κριθάρι και το στάρι και το όψιμο κεχρί για να κάνουμε ψωμί. Να το φαν τα ορφανά τα ορφανά και τα φτωχά.

2

3 ΧΡΙΣΤΟΨΩΜΟ

4 Το Χριστόψωμο ή <<ψωμί του Χριστού>> είναι παραδοσιακά το σπουδαιότερο έδεσμα των εορτών του δωδεκαημέρου. Το έφτιαχνε η ελληνίδα νοικοκυρά με ιδιαίτερη ευλάβεια και υπομονή 2-3 ημέρες προ των Χριστουγέννων. Η βασική διαφορά με τα άλλα ψωμιά είναι ο πλούσιος στολισμός του με λογής-λογής κεντήματα (κεντίδια) ή <<πλουμίδια>> όπως ονομάζονται. Η διακόσμηση ποικίλλει από περιοχή σε περιοχή.στα σπίτια των γεωργών ο διάκοσμος εμπνέεται κυρίως από τα αγροτικά εργαλεία.ένα κεφαλαίο Β συμβολίζει το ζυγό του αλετριού (από τη σπορά).ενώ στους κτηνοτρόφους τα σχέδια ήταν από το βουκολικό βίο (πρόβατα,γκλίτσες ). Στο άλλο μισό της επιφάνειας του Χριστόψωμου με <<σωρό>> ζύμης παρίσταται η <<στοίβα>> (θημωνιά), πλαισιωμένη με φύλλα αμπέλου και ελιάς, η προσδοκία για το ερχόμενο καλοκαίρι. Επίσης πολλές φορές απεικονίζεται και το σπίτι στο οποίο και θα έρθει η ευτυχία της χρονιάς. Κάτι που τονίζεται και στα κάλαντα: <<Σ αυτό το σπίτι που ρθαμε πέτρα να μη ραϊσει (ραγίσει) κι ο νοικοκύρης του σπιτιού χίλια χρόνια να ζήσει.>>

5 Απαραίτητα επάνω στο Χριστόψωμο χαραγμένος ο σταυρός για την προστασία της οικογένειας. Η ελληνική οικογένεια αφιερώνει το ψωμί αυτό με ευλάβεια στη Γέννηση του Χριστού που θα στέρξει να μεταβάλλει τα <<πλουμίδια>> σε ευλογημένη πραγμάτια. Στο Μιχαλίτσι της Μικράς Ασίας, το Χριστόψωμο ονομαζόταν Χριστός, ενώ στην Κύπρο είναι γνωστό ως γεννόπιτα. Τα Χριστούγεννα ο νοικοκύρης έπαιρνε το Χριστόψωμο, το σταύρωνε, το έκοβε και το μοίραζε σ όσους παρευρίσκονταν στο χριστουγεννιάτικο ραπέζι.

6 ΥΛΙΚΑ 1 κιλό σκληρό αλεύρι,1 φακελάκι μαγιά,προζύμι,1/2κ.γλ αλάτι,2κ.γλ ζάχαρη,1/2κ.γλ μαχλέπι, 3-4κ.σ. ελαιόλαδο, 2κ.σ.γλυκάνισο, 3-4 κομματάκια μαστίχα θρυμματισμένη, λίγο σουσάμι, λίγο βούτυρο και αλεύρι για το ταψί μας. Μπορούμε να βάλουμε αντί για γλυκάνισο μέλι ή πετιμέζι, ξύσμα πορτοκαλιού και κανέλα.

7 ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Βράζουμε το γλυκάνισο σε 2 φλιτζάνια νερό και κρατάμε το ζουμί. Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο. Ρίχνουμε τη μαγιά, το προζύμι, το αλάτι, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, τη μαστίχα και το μαχλέπι και σιγά σιγά το νερό του γλυκάνισου. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη λεία, ελαστική και μαλακή χωρίς να κολλάει στα χέρια. Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για μισή ώρα. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε το ταψάκι, βάζουμε τη ζύμη και την πατάμε να απλωθεί παντού. Με λίγο ζυμάρι που έχουμε κρατήσει από το κέντρο, φτιάχνουμε δύο κορδόνια τα οποία τα τοποθετούμε πάνω στο ψωμί σε σχήμα Σταυρού. Τα κορδόνια στις άκρες τα ψαλιδίζουμε και τα γυρίζουμε προς τα έξω. Στολίζουμε με καρύδια ή αμύγδαλα ένα στο κέντρο και τέσσερα στις άκρες τα πιέζουμε να μπούνε μέχρι μέσα. Αλείφουμε με ζαχαρόνερο ή με κρόκο + 2 κ.σ γάλα για να κολλήσουν τα κορδόνια και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Με ξερά σύκα, αμύγδαλα, σταφίδες κάνουμε διάφορα σχήματα. Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για μισή με μία ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 o C για μια ώρα.

8 Το ψωμί της <<Κυρά Σαρακοστής>> Ζυμώνεται για τις σαράντα μέρες νηστείας πριν το Πάσχα. Είναι αλμυρό, έχει σχήμα γυναίκας με σταυρωτά τα χέρια,στο κεφάλι της φορούσαν σταυρό για στολίδι, είχε επτά πόδια που τα έκοβαν ένα την εβδομάδα μέχρι να έρθει η Πασχαλιά και κυρίως χωρίς στόμα γιατί νήστευε καιρό.

9 ΛΑΓΑΝΑ

10 Η Λαγάνα είναι άζυμος άρτος, ο οποίος φτιάχνεται με παραδοσιακό τρόπο στην Ελλάδα μόνο μια μέρα το χρόνο, την Καθαρά Δευτέρα. Το όνομά της προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό λάγανον μια πλακωτή ζύμη που παρασκευάζεται από αλεύρι και νερό και σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

11 ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ Για την ψυχή του Λάζαρου οι γυναίκες ζύμωναν πρωί ανήμερα το Σαββάτου του Λαζάρου ειδικά κουλούρια τους λαζάρηδες, τα λαζαρούδια ή και λαζαράκια.

12 Λάζαρο αν δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις, έλεγαν, πίστευαν ότι ο αναστημένος φίλος του Χριστού είχε παραγγείλει: Όποιος ζυμώσει και δε με πλάσει, το φαρμάκι μου να πάρει.... Στα Λαζαράκια έδιναν το σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου όπως ακριβώς παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες. Όσα παιδιά είχε η οικογένεια τόσους Λαζάρηδες έπλαθε και στη θέση των ματιών του έβαζαν δύο γαρύφαλα. Στην Κω οι αρραβωνιασμένες θα έφτιαχναν ένα λαζαράκι σε μεγάλο μεγέθος, γεμισμένο με χίλια δυο καλούδια και κεντημένο σχεδόν σαν τις κουλούρες του γάμου, για να το στείλουν στο γαμπρό.

13 Τα λαζαρούδια πολλές νοικοκυρές τα γέμιζαν με αλεσμένα καρύδια, αμύγδαλα, σύκα, σταφίδες, μέλι, πρόσθεταν πολλά μυρωδικά και τα παιδιά ξετρελαίνονταν να τα τρώνε ζεστά. Συμβολίζουν την ανάσταση του Λαζάρου και τα έδιναν στα παιδιά που έψελναν τα Κάλαντα.

14 Λαμπρόψωμο ή Λαμπροκουλούρα Τα πασχαλινά ψωμιά συμβολίζουν την αναγέννηση της φύσης αλλά και την Ανάσταση του Χριστού. Είναι πολύ εντυπωσιακά, γιατί κοσμούνται με κόκκινα αυγά και με περίτεχνα σχήματα ή διακοσμήσεις που θυμίζουν την άνοιξη και τη βλάστηση, όπως άνθη, ζωάκια, φωλιές πουλιών. Η ονομασία τους διαφέρει από περιοχή σε περιοχή: λαμπροκουλούρες, αβγοκούλλες, κοκόνες, αυγούλες, αφκούλες, περηφανάδια κ.ά. Τα ψωμιά του Πάσχα είναι γλυκά με πολλά υλικά.

15

16 Η λαμπροκουλούρα ετοιμάζεται τη Μ. Πέμπτη, ή το Μ. Σάββατο, για το βράδυ της Ανάστασης. Χρησιμοποιούσαν προζύμι που ετοίμαζαν από τη Μ. Πέμπτη, με βασιλικό του Σταυρού ή αγιασμό. Η λαμπροκουλούρα βρισκόταν σε κάθε πασχαλινό τραπέζι στον Πόντο. Δεν είναι τσουρέκι, μοιάζει με ψωμί αλλά με ιδιαίτερη γεύση. Στο κέντρο μπαίνουν τρία κόκκινα αυγά που συμβολίζουν την Αγία Τριάδα. Παλιά οι νονοί πήγαιναν στα βαπτιστήρια τους το κουλούρι της Λαμπρής, κόκκινα αυγά και το κερί της Ανάστασης.

17 Πίτες ή κουλούρες νυφιάτικες

18 Το βράδυ της Τετάρτης, προ του γάμου, στα σπίτια των νεόνυμφων πήγαιναν κοπέλες για να <<πιάσουν>> το προζύμι για τα ψωμιά του γάμου. Το αλεύρι το κοσκίνιζε στην αρχή ένα αγόρι πρωτότοκο και μετά συνέχιζαν οι κοπέλες. Αυτό γινόταν για να γεννηθεί το πρώτο παιδί αγόρι.

19 Το ψωμί στους γάμους ήταν ιδιαίτερο, το στολίζανε, φτιάχνανε δηλαδή τις κεντητές πίτες. Μία πίτα για τον κουμπάρο και δύο-τρεις για το τραπέζι. Ακόμη ετοιμάζανε και την κουλούρα, ένα στρογγυλό ψωμί με τρύπα στη μέση, που το τραβούσαν οι νεόνυμφοι την ώρα που μπαίνανε στο σπίτι του γαμπρού με τους αγκώνες τους, μέχρι να το κόψουνε στα δύο.

20 Την Παρασκευή το πρωί προ του γάμου, η μάνα της νύφης καλεί τις γυναίκες για να κεντήσουν την πίτα. Μία είναι η αρχηγός που ονομάζεται κεντήστρα και δίνει οδηγίες που θα μπει το κάθε στολίδι. Συνήθως το διακοσμούν με τα σύμβολα της ευγονίας, που διώχνουν το κακό και φέρνουν τύχη στο ζευγάρι, δηλαδή ρόδια, σταφύλια, κουκουνάρια, πουλιά, λουλούδια. Το στόλισμα ξεκινά με ένα μακρύ και λεπτό κορδόνι που μπαίνει γύρω γύρω στην πίτα. Μετά βάζει διάφορα σχέδια τα γαρυφαλάκια γύρω από το κορδόνι.

21 Στη μέση βάζει ένα ωραίο λουλούδι. Μετά τη χωρίζει σε 4 μέρη με κορδόνι από ζυμάρι και μέσα βάζει το σταφύλι που συμβολίζει την πολυτεκνία, βάζει και δύο πουλιά που κρατούν τις βέρες, που συμβολίζουν το ζευγάρι των νεόνυμφων και διάφορα λουλούδια για την ευτυχία. Η μάνα του γαμπρού ή της νύφης παίρνει την πίτα και τη σκεπάζει για να φουσκώσει. Την αλείφει με ένα λευκό πινέλο με αβγό για να γυαλίσει και την ψήνει.

22 Στην Κρήτη η ξομπλιαστή είναι τόσο στολισμένη με τα διάφορα σχέδια, που μοιάζει πραγματικά σαν να είναιμένη.

23 Σε πολλές περιοχές τα προσκλητήρια του γάμου, το δώρο του κουμπάρου, τα κεράσματα των προσκεκλημένων και οι μπομπονιέρες ήταν ψωμιά. Σε άλλες περιοχές ο γαμπρός έδινε ένα ψωμί για να πάρει τη νύφη από την οικογένειά της, ψωμί κρεμούσαν στο φλάμπουρο (σημαία) του γάμου και ένα ψωμί έσπαγε η νύφη στο καινούργιο της σπίτι για να ευτυχήσει το ζευγάρι.

24 Σ όλη τη χρονοβόρα διάρκεια του στολισμού της πίτας οι γυναίκες τραγουδούσαν διάφορα τραγούδια του γάμου. Νύμφη μου καλονύμφη μου το πρώτο ζυμωτό σου, ζάχαρη να ναι τ αλεύρι σου τσάι μέλι το νερό σου... Και όπως γράφει ο ποιητής: Ζυμώνω τ ανασκουμπωτά της πρωτονύμφης χέρια και πλάθω τα πρωτόπλαστα ψωμιά με τις παλάμες μεσ στην καλοπελεκητή πινακωτή-προικιό της. Γ.Δροσίνης

25 ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ

26 Gamille Pissaro ΣΙΤΑΡΙ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ

27 Βίνσεντ Βαν Γκογκ

28 Βίνσεντ Βαν Γκογκ

29 Θ.Χατζημιχαήλ <<Μέγα Αρτοποιείο>>

Τα κύρια συστατικά του ψωμιού είναι : αλεύρι, νερό, αλάτι, μαγιά ή προζύμι.

Τα κύρια συστατικά του ψωμιού είναι : αλεύρι, νερό, αλάτι, μαγιά ή προζύμι. Το ψωμί (άρτος) είναι βασικό είδος τροφίμου με ιδιαίτερη θρεπτική αξία. Ανήκει στην παραδοσιακή διατροφή, ιδιαίτερα αυτής των φτωχών. Το ψωμί είναι η βασική τροφή στην Ευρώπη, αλλά και στους πολιτισμούς

Διαβάστε περισσότερα

145-12_EntypoMyloiKritis:Layout 1 3/19/12 12:32 PM Page 1 συ γνέ τ ςα

145-12_EntypoMyloiKritis:Layout 1 3/19/12 12:32 PM Page 1 συ γνέ τ ςα συ ντα γές ΤΣΟΥΡΕΚΙ Πασχαλινό YΛΙΚΑ Αλεύρι ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ για Τσουρέκι: 1 κιλό (1 πακέτο) Μαγιά: 90 γρ. νωπή ή 27 γρ. ξηρή (3 φακελάκια) Ζάχαρη: 350 γρ. (1 & 1/2 κούπα) Νερό (χλιαρό): 100 γρ. (2/5 κούπας)

Διαβάστε περισσότερα

Το καλύτερο Τσουρέκι - βήμα προς βήμα με βίντεο

Το καλύτερο Τσουρέκι - βήμα προς βήμα με βίντεο Το καλύτερο Τσουρέκι - βήμα προς βήμα με βίντεο Mας το ζητήσατε. Σας το φτιάξαμε. Ξετρελαθήκατε και τώρα ψάχνετε την συνταγή του. Ορίστε λοιπόν το στρογγυλό τσουρέκι που φτιάξαμε παρέα με την κυρία Ελευθερία

Διαβάστε περισσότερα

164_11_EntypoMyloiKritis:Layout 1 3/21/11 11:56 AM Page 24 Συνταγές Συλλογή Δ

164_11_EntypoMyloiKritis:Layout 1 3/21/11 11:56 AM Page 24 Συνταγές Συλλογή Δ Συνταγές Συλλογή Δ Kουλουράκια με Πορτοκάλι Αλεύρι Μύλοι Κρήτης Μαλακό: 1,5 κιλό (1 & 1/2 πακέτο) Βούτυρο: 500 γρ. (2 πακέτα) Ζάχαρη Άχνη: 500 γρ. (2 & 3/4 φλιτζανιού) Χυμός πορτοκαλιού: 300 γρ. (1 & 1/4

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ. Έφη Και Ελένα

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ. Έφη Και Ελένα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ Έφη Και Ελένα Το Χριστόψωμο Χριστόψωμο λέγεται γενικά το ψωμί (καρβέλι) ή κουλούρα που οι Ελληνίδες νοικοκυρές έχουν παρασκευάσει 2-3 ημέρες προ των Χριστουγέννων

Διαβάστε περισσότερα

ΣτρΩΝουµε ΠασχαλινΟ ΤραπΕζι

ΣτρΩΝουµε ΠασχαλινΟ ΤραπΕζι ΣτρΩΝουµε ΠασχαλινΟ ΤραπΕζι ΣτρΩΝουµε ΠασχαλινΟ ΤραπΕζι Το Πάσχα έρχεται παρέα με την Άνοιξη, ανοίγει η διάθεση, ανοίγουμε και το σπίτι μας για να υποδεχθούμε φίλους και συγγενείς. Γύρω από το πασχαλινό

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ. πολίτικη. Συνταγή: Μαρία Κοκάκη YΛΙΚΑ

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ. πολίτικη. Συνταγή: Μαρία Κοκάκη YΛΙΚΑ Συνταγή: Μαρία Κοκάκη ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ YΛΙΚΑ πολίτικη Αλεύρι ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ για Τσουρέκι: 550-600 γρ. (5 κούπες) Ζάχαρη: 150 γρ. (3/5 κούπας) Μαγιά: 45 γρ. νωπή ή 15 γρ. ξηρή (2 φακελάκια) Γάλα φρέσκο (χλιαρό):

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΤΟΥ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΑΡΝΑΒΑ

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΤΟΥ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΑΡΝΑΒΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΤΟΥ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΑΡΝΑΒΑ Καλλιέργεια γης - ψωμί Τρύγος Περιβάλλον Ελιά Νερό Μέλι Καλλιέργεια λαχανικών Διατροφή και υγεία Κεραμική Λαϊκό παραμύθι Παραδοσιακά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Προσπαθήστε να βρείτε λίγο χρόνο και δοκιμάστε να φτιάξετε τα χριστουγεννιάτικα γλυκά της Κωνσταντίνας αυτές τις γιορτές. Θα σας αρέσουν σίγουρα. Και φυσικά μην ξεχάσετε να

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ηµοτικό Σχολείο Κερατσινίου. Ολοήµερο Πληροφορική

1 ο ηµοτικό Σχολείο Κερατσινίου. Ολοήµερο Πληροφορική 1 ο ηµοτικό Σχολείο Κερατσινίου Ολοήµερο Πληροφορική 2011-12 Μεγάλη Σαρακοστή Σαρακοστή λέµε τις 40 µέρες πριν από την Κυριακή του Πάσχα, την περίοδο των επτά εβδοµάδων της νηστείας. Η πρώτη ονοµάζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΩΝ. Αλεξανδρος Δημήτρης

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΩΝ. Αλεξανδρος Δημήτρης ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΩΝ Αλεξανδρος Δημήτρης Το Χριστόξυλο Στα χωριά της βόρειας Ελλάδας, από τις παραμονές των εορτών ο νοικοκύρης ψάχνει στα χωράφια και διαλέγει το πιο όμορφο, το πιο γερό, το πιο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΕΦΑΛΑ ΣΤ 1 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ 4 ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΕΦΑΛΑ ΣΤ 1 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ 4 ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΕΦΑΛΑ ΣΤ 1 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ 4 ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΑΝΕΤΟΝΕ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΚΕΙΚ Πρόκειται για ένα απολαυστικό γλυκό σήμα κατατεθέν των Χριστουγέννων για την Ιταλια. Υλικά:

Διαβάστε περισσότερα

Ανάποδο προφιτερόλ, από τον Ακη και το akispetretzikis.com!

Ανάποδο προφιτερόλ, από τον Ακη και το akispetretzikis.com! Ανάποδο προφιτερόλ, από τον Ακη και το akispetretzikis.com! Aνάποδο προφιτερόλ ή αλλιώς Paris-Brest! Το γλυκό αυτό φτιάχτηκε για πρώτη φορά το 1910 για να τιμήσουν τον αγώνα ποδηλάτου Παρίσι Brest Παρίσι

Διαβάστε περισσότερα

Από τα παιδιά της Γ τάξης του 14/θ Μειονοτικού Σχολείου Κενταύρου

Από τα παιδιά της Γ τάξης του 14/θ Μειονοτικού Σχολείου Κενταύρου Από τα παιδιά της Γ τάξης του 14/θ Μειονοτικού Σχολείου Κενταύρου Η παρούσα εκπαιδευτική δραστηριότητα υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Μαθαίνουμε Παρέα που χρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα

Διαβάστε περισσότερα

Ηπειρώτικη Βασιλόπιτα

Ηπειρώτικη Βασιλόπιτα Ηπειρώτικη Βασιλόπιτα ΥΛΙΚΑ 1κιλό χοιρινό (ψαχνό) από σπάλα, κομμένο σε μικρά κομμάτια ½ κιλό κοτόπουλο 3 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα 1 μεγάλο κρεμμύδι ολόκληρο 2 φλιτζάνια τσαγ. Τραχανά γλυκό 1 ½ φλιτζ.τσαγ.

Διαβάστε περισσότερα

ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΟΥ

ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΟΥ ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΟΥ ΤΑΞΗ Γ 1 ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΟΥΝΑΡΓΟΥ Ομάδα γ ΜΕΛΗ: NΑΤΑΛΙΑ ΚΟΛΑΚΛΙΔΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΠΛΑΝΗ ΙΩΑΝΝΑ ΘΑΝΟΠΟΥΛΟΥ Ι ΩΑΝΝΑ ΚΟΡΜΠΑΚΗ ΑΥΤΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ Ονομάζομαι Ναταλία Κολακλίδη και

Διαβάστε περισσότερα

Μικρές απολαύσεις για κάθε ώρα!

Μικρές απολαύσεις για κάθε ώρα! Μικρές απολαύσεις για κάθε ώρα! Μικρές απολαύσεις για κάθε ώρα! Νέα εποχή, νέο ξεκίνημα! Φέτος οι μέρες μας θα είναι γεμάτες με οικογενειακές στιγμές, βόλτες με φίλους και καινούργιες προκλήσεις. Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Τσουρέκι λουλούδι από την Bianka και τις "Μαγειρικές Διαδρομές"!

Τσουρέκι λουλούδι από την Bianka και τις Μαγειρικές Διαδρομές! Τσουρέκι λουλούδι από την Bianka και τις "Μαγειρικές Διαδρομές"! Πολύ νόστιμο, εμφανίσιμο, αφράτο και εύκολο τσουρέκι! Συστατικά 1 κιλο αλεύρι για τσουρέκια 42 γρ. φρέσκια μαγιά 200 γρ. ζάχαρη 1 2 λίτρου

Διαβάστε περισσότερα

H κουζίνα της Αργεντινής

H κουζίνα της Αργεντινής H κουζίνα της Αργεντινής Αργεντινή Η Αργεντινή είναι μια χώρα που βρίσκεται κυρίως. Στο νότιο μισό της νότιας Αμερικής Το κλίμα: Η κεντρική Αργεντινή έχει θερμά καλοκαίρια με καταιγίδες και ψυχρούς χειμώνες.

Διαβάστε περισσότερα

Βασιλόπιτα τσουρέκι, από την Αργυρώ μας και το argiro.gr!

Βασιλόπιτα τσουρέκι, από την Αργυρώ μας και το argiro.gr! Βασιλόπιτα τσουρέκι, από την Αργυρώ μας και το argiro.gr! Μπορεί το τσουρέκι να θέλει την ώρα του, αλλά αυτή η συνταγή για Βασιλόπιτα τσουρέκι είναι εύκολη! Είναι αφράτη, με μοναδική υφή και γεύση και

Διαβάστε περισσότερα

συλλογή Κ Αλεύρι ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ Σκληρό: 200 γρ. (1 & 1/3 κούπα) Νερό (χλιαρό): 200 γρ. (5/6 κούπα) Γάλα πλήρες αγελαδινό ΒΕΡΟ ΚΡΗΤΙΚΟ (χλιαρό): 200 γρ. (5/6 κούπα) Βούτυρο: 100 γρ. (1/2 κούπα) Αυγό: 5-6

Διαβάστε περισσότερα

Συνταγές της Άνοιξης

Συνταγές της Άνοιξης Μύρισε Άνοιξη και η ΓΙΩΤΗΣ σάς προτείνει µοναδικές συνταγές για το τραπέζι σας! Χρησιµοποιήστε αγαπηµένα προϊόντα ΓΙΩΤΗΣ που σας δίνουν µαγειρικές και ζαχαροπλαστικές λύσεις για τις καθηµερινές απολαύσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΝΤΟΝΑΤΣ. σπιτικά YΛΙΚΑ: ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΝΤΟΝΑΤΣ. σπιτικά YΛΙΚΑ: ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΝΤΟΝΑΤΣ σπιτικά YΛΙΚΑ: Αλεύρι ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ Σκληρό: 800 γρ. (4 κούπες) Νερό (χλιαρό): 125 γρ. (1/2 κούπα) Γάλα (χλιαρό): 190 γρ. (3/4 κούπας) Ζάχαρη: 50 γρ. (1/4 κούπας) Βούτυρο λιωμένο: 50 γρ. (1/4 κούπας)

Διαβάστε περισσότερα

Η νοστιμιά της άνοιξης

Η νοστιμιά της άνοιξης 6 ΑΠΡ/ ΔΕΥΤΕΡΑ Παραδοσιακά πασχαλιάτικα κουλούρια 25 λεπτά 15 λεπτά 6 άτομα 1. Διαλύουμε τις βανίλιες και την αμμωνία μέσα στο γάλα το οποίο είναι χλιαρό. 2. Χτυπάμε το Χωριό Βούτυρο τ. Κερκύρας (ή Βούτυρο

Διαβάστε περισσότερα

Πίτα χωριάτικη με κιμά, μελιτζάνα και πράσο

Πίτα χωριάτικη με κιμά, μελιτζάνα και πράσο Πίτες Πίτα χωριάτικη με κιμά, μελιτζάνα και πράσο Υλικά (για 20 άτομα) Γέμιση ½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο και χοιρινό ανάμεικτο 300 γρ μελιτζάνες 200 γρ πράσα αλάτι, πιπέρι, ρίγανη Ζύμη 800 γρ αλεύρι για όλες

Διαβάστε περισσότερα

Υλικά για την ζύμη. 230 γρ. αλεύρι για πίτες. ½ κ.γ αλάτι. ½ κ.γ ζάχαρη. 30 γρ. βούτυρο σε κύβους. 30 γρ. ηλιέλαιο. 110 γρ. περίπου χλιαρό νερό

Υλικά για την ζύμη. 230 γρ. αλεύρι για πίτες. ½ κ.γ αλάτι. ½ κ.γ ζάχαρη. 30 γρ. βούτυρο σε κύβους. 30 γρ. ηλιέλαιο. 110 γρ. περίπου χλιαρό νερό Μπουγάτσα σοκολάτας Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που να μην λατρεύει την Μπουγάτσα ή να μη έχει φάει έστω μια φορά. Εμένα μου αρέσει πολύ και κάποιες φορές, όταν πάω Θεσσαλονίκη, χαζεύω σε μαγαζιά αυτούς

Διαβάστε περισσότερα

Project A 2. Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ Σπηλιώτη Μαρία ΠΕ10 Θέμα: Πολίτικη και Μεγαρίτικη Κουζίνα

Project A 2. Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ Σπηλιώτη Μαρία ΠΕ10 Θέμα: Πολίτικη και Μεγαρίτικη Κουζίνα Project A 2 Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ Σπηλιώτη Μαρία ΠΕ10 Θέμα: Πολίτικη και Μεγαρίτικη Κουζίνα Αλμυρές και γλυκές συνταγές 1.Παραδοσιακή Γαλόπιτα Βασικά συστατικά της συνταγής είναι: Φύλλο κρούστας Αλεύρι σταρένιο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΤΟΝΕ. Χριστουγεννιάτικο

ΠΑΝΕΤΟΝΕ. Χριστουγεννιάτικο ΠΑΝΕΤΟΝΕ Χριστουγεννιάτικο YΛΙΚΑ: Αλεύρι ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ για Τσουρέκι: 500 γρ. (μισό πακέτο) Μαγιά: 50 γρ. νωπή ή 18 γρ. ξηρή (2 φακελάκια) Ζάχαρη: 100 γρ. (2/5 κούπας) Γάλα χλιαρό: 150 γρ. (3/5 κούπας) Βούτυρο:

Διαβάστε περισσότερα

Το Σάββατο του Λαζάρου θεωρείται μέρα του θανάτου και της ζωής.

Το Σάββατο του Λαζάρου θεωρείται μέρα του θανάτου και της ζωής. Το Σάββατο του Λαζάρου θεωρείται μέρα του θανάτου και της ζωής. Σε κάποια χωριά μάλιστα οι αγρότες δεν μαζεύουν τη σοδιά τους γιατί φοβούνται ότι οι καρποί της γης φέρουν τον θάνατο μέσα τους. O Λάζαρος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΑΣΤΗΡΙ, ΤΑΨΙ. Έβαζαν πάνω τα καρβέλια να φουσκώσουν.

ΠΛΑΣΤΗΡΙ, ΤΑΨΙ. Έβαζαν πάνω τα καρβέλια να φουσκώσουν. ΣΚΑΦΙΔΙ Το χρησιμοποιούσαν για να κάνουν το ζυμάρι. Έπρεπε εκεί να ετοιμάσουν το αλεύρι, να αναπιαστεί το προζύμι και να γίνει ο ζυμωτός, δηλαδή το ζυμάρι. Μετά το τέλος του ζυμωτού η σκάφη πλενόταν και

Διαβάστε περισσότερα

Εύκολη Ζύμη σαν Σφολιάτα

Εύκολη Ζύμη σαν Σφολιάτα Εύκολη Ζύμη σαν Σφολιάτα Ξέρω πόσο πολύ σας αρέσουν οι πίτες, σας έχω εύκολη ζύμη να την φτιάξετε όλοι. Πολλές φορές μου ζητάτε κάτι απλό, γιατί δεν μπορείτε να ανοίξετε φύλλο για πίτα. Η συνταγή που θα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΖΥΜΙ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΟ Ή ΓΙΑ ΨΩΜΙ ΜΕ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

ΠΡΟΖΥΜΙ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΟ Ή ΓΙΑ ΨΩΜΙ ΜΕ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΦΥΤΕΥΣΗ ΠΑΤΑΤΑΣ ΦΥΤΕΥΣΗ ΗΛΙΑΝΘΟΥ ΦΥΤΩΡΙΟ Οι ζυμομύκητες, γνωστοί και ως βλαστομύκητες, ζύμες ή μαγιά, είναι μονοκύτταροι οργανισμοί, οι οποίοι ανήκουν στο βασίλειο των μυκήτων. Μέχρι σήμερα έχουν αναγνωριστεί

Διαβάστε περισσότερα

Μεσογειακή διατροφή είναι όρος που επινοήθηκε από τον φυσιολόγο Άνσελ Κις για να περιγράψει το μοντέλο διατροφής, το οποίο ακολουθούσαν οι λαοί των

Μεσογειακή διατροφή είναι όρος που επινοήθηκε από τον φυσιολόγο Άνσελ Κις για να περιγράψει το μοντέλο διατροφής, το οποίο ακολουθούσαν οι λαοί των Μεσογειακή διατροφή είναι όρος που επινοήθηκε από τον φυσιολόγο Άνσελ Κις για να περιγράψει το μοντέλο διατροφής, το οποίο ακολουθούσαν οι λαοί των μεσογειακών χωρών που συμπεριλαμβάνονταν στη Μελέτη των

Διαβάστε περισσότερα

γιορτινά (περίπου 45 κομμάτια)

γιορτινά (περίπου 45 κομμάτια) ΦΙΟΓΚΑΚΙΑ γιορτινά (περίπου 45 κομμάτια) YΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ Αλεύρι ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ Σκληρό: 600 γρ. (3 φλιτζάνια) Αυγά: 3 Τσικουδιά: 1 φλιτζανάκι του καφέ Μπέικιν πάουντερ: 5 γρ. (1 κουταλάκι) ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

Καλh αρχh και καλeς ετοιμασiες!

Καλh αρχh και καλeς ετοιμασiες! Τα µαθήµατα ξεκίνησαν στο σχολείο της ΓΙΩΤΗΣ! Κρατήστε σηµειώσεις γιατί στο νέο, φθινοπωρινό Τετράδιο Συνταγών µαθαίνουµε να ετοιµάζουµε αλµυρά και γλυκά σνακ για το κολατσιό όλης της οικογένειας. «Back

Διαβάστε περισσότερα

Μεσογειακή Διατροφή. Γιώργος Γρηγορίου

Μεσογειακή Διατροφή. Γιώργος Γρηγορίου Μεσογειακή Διατροφή Γιώργος Γρηγορίου Μεσογειακή διατροφή είναι όρος που επινοήθηκε από τον φυσιολόγο Άνσελ Κις για να περιγράψει το μοντέλο διατροφής, το οποίο ακολουθούσαν οι λαοί των μεσογειακών χωρών

Διαβάστε περισσότερα

737_10_EntypoMyloiKritis:Layout 1 11/16/10 10:43 AM Page 1 Συνταγές Συλλογή Γ

737_10_EntypoMyloiKritis:Layout 1 11/16/10 10:43 AM Page 1 Συνταγές Συλλογή Γ Συνταγές Συλλογή Γ Μπισκοτάκια με Φουντούκι Υλικά Αλεύρι Μύλοι Κρήτης για Όλες τις Χρήσεις: 250 γρ. Ζάχαρη: 150 γρ. Βούτυρο: 100 γρ. (2/5 του πακέτου) Φουντούκια αλεσμένα: 200 γρ. Μπέικιν πάουντερ: 5 γρ.

Διαβάστε περισσότερα

Παραδοσιακές συνταγές μέσα από τα ήθη και έθιμα του τόπου

Παραδοσιακές συνταγές μέσα από τα ήθη και έθιμα του τόπου Παραδοσιακές συνταγές μέσα από τα ήθη και έθιμα του τόπου Ξεκινώντας την προσπάθεια μας, να ενεργοποιήσουμε τους μαθητές μέσα από αυτό το νέο μάθημα, για τα Ελληνικά σχολεία, επιλέξαμε τον πιο «γλυκό»

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ (Ε1) ΣΤΗΝ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ (Ε1) ΣΤΗΝ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ (Ε1) ΣΤΗΝ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ Την ημέρα του γάμου μαζεύονται οι κοπέλες στο σπίτι της νύφης και την ντύνουν. Μετά η μάνα της, της πλένει τα πόδια για να

Διαβάστε περισσότερα

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 ο και στρώνουμε με λαδόκολλα 2 μεγάλα ταψιά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 ο και στρώνουμε με λαδόκολλα 2 μεγάλα ταψιά. 350 γρ. νιφάδες βρώμης 200 γρ. κρέμα γάλακτος 100 γρ. ζάχαρη καστανή 100 γρ. μέλι 2 μήλα μεσαίου μεγέθους, τριμμένα στο μούλτι 80 γρ. αποξηραμένα cranberries ½ κ.γ. κανέλα 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού 1 κ.γ.

Διαβάστε περισσότερα

Αστεράτα τυροπιτάκια τρικολόρε

Αστεράτα τυροπιτάκια τρικολόρε Αστεράτα τυροπιτάκια τρικολόρε Τα τυροπιτάκια είναι για κάποιους μπελαλίδικη δουλειά για αυτό και προμηθεύονται έτοιμα από το σούπερ μάρκετ κάνοντας κακό στην τσέπη τους. Σήμερα στην κουζίνα του HAPPY

Διαβάστε περισσότερα

Συνταγές Συλλογή Β. Σύντομα κοντά σας! ΜΙΓΜΑ ΓΙΑ. ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΨΩΜΙ Το Μίγμα για Χωριάτικο Ψωμί

Συνταγές Συλλογή Β. Σύντομα κοντά σας! ΜΙΓΜΑ ΓΙΑ. ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΨΩΜΙ Το Μίγμα για Χωριάτικο Ψωμί Σύντομα κοντά σας! ΜΙΓΜΑ ΓΙΑ ΚΕΪΚ ΚΑΙ ΜΑΦΙΝ Το Μίγμα για Κέικ και Μάφιν παράγεται από επιλεγμένες πρώτες ύλες και αποτελεί την ιδανική επιλογή για εύκολη παρασκευή σπιτικών κέικ και μάφιν. Το μόνο που

Διαβάστε περισσότερα

Συνταγές. για Πασχαλινές δημιουργίες.

Συνταγές. για Πασχαλινές δημιουργίες. Συνταγές για Πασχαλινές δημιουργίες Ένα πρακτικό εργαλείο που φέρνει μικρούς και μεγάλους στην κουζίνα Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις Δημιουργήσαμε για όλους εσάς έναν χώρο διαδραστικό που ελπίζουμε να γίνει

Διαβάστε περισσότερα

Ο τρόπος αυτός διατροφής κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια, καθώς πλήθος μελετών δείχνουν ότι οι κάτοικοι Μεσογειακών περιοχών

Ο τρόπος αυτός διατροφής κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια, καθώς πλήθος μελετών δείχνουν ότι οι κάτοικοι Μεσογειακών περιοχών ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΣΙΑΤΤΑΛΑΣ Η Παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή, ύστερα από μελέτες και στη χώρα μας και αλλού, έχει αποδειχτεί η πιο υγιεινή διατροφή. Η Μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από τις διατροφικές συνήθειες

Διαβάστε περισσότερα

Λαγάνα μυρωδάτη με ελιές και λιαστές ντομάτες

Λαγάνα μυρωδάτη με ελιές και λιαστές ντομάτες Λαγάνα μυρωδάτη με ελιές και λιαστές ντομάτες Αγαπάμε την Λαγάνα! Τόσο που δε θέλουμε να περιμένουμε μία φορά τον μήνα για να τη φάμε! Επειδή στους φούρνους συνήθως βρίσκεις Λαγάνα μόνο την Καθαρά Δευτέρα

Διαβάστε περισσότερα

5 Συνταγές με τους πιο νόστιμους λουκουμάδες

5 Συνταγές με τους πιο νόστιμους λουκουμάδες 5 Συνταγές με τους πιο νόστιμους λουκουμάδες Οι λουκουμάδες (και τα ντόνατς) αποτελούν κάποια από τα δημοφιλέστερα γλυκά το τελευταίο διάστημα. Γεμιστοί με λεμόνι, με πραλίνα και κρέμα ή απλά με μπόλικο

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ. SOU Zheleznik Stara Zagora

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ. SOU Zheleznik Stara Zagora ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ SOU Zheleznik Stara Zagora Koleda (Στο κυριλλικό αλφάβητο: коледа) είναι η σλαβική λέξη για τα Χριστούγεννα, που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα στη Βουλγαρία. Μερικοί πιστεύουν

Διαβάστε περισσότερα

Comenius Programme Τρεις παραδοσιακές συνταγές από την Ελλάδα

Comenius Programme Τρεις παραδοσιακές συνταγές από την Ελλάδα Comenius Programme Τρεις παραδοσιακές συνταγές από την Ελλάδα ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΥΛΙΚΑ 1κιλό μελιτζάνες 160 γρ. ελαιόλαδο 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 450 γρ. κιμά 1 ποτήρι άσπρο κρασί 350 γρ. ντομάτες ψιλοκομμένες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΒΙΒΛΙΑΡΑΚΙ ΣΥΝΤΑΓΩΝ ΤΟΥ Γ 3

ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΒΙΒΛΙΑΡΑΚΙ ΣΥΝΤΑΓΩΝ ΤΟΥ Γ 3 ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΒΙΒΛΙΑΡΑΚΙ ΣΥΝΤΑΓΩΝ ΤΟΥ Γ 3 Ένα κακό της ελληνικής εκπαίδευσης είναι το γεγονός ότι, παρόλο το πλήθος των γιορτών που έχουμε σαν λαός, δεν τις γιορτάζουμε με την απαραίτητη οργάνωση και ευχαρίστηση.

Διαβάστε περισσότερα

Υλικά: καλής ποιότητας καλαμποκάλευρο (1 κιλό το πολύ), 2-3 λίτρα νερό, αλάτι. Εκτέλεση:

Υλικά: καλής ποιότητας καλαμποκάλευρο (1 κιλό το πολύ), 2-3 λίτρα νερό, αλάτι. Εκτέλεση: Υλικά: καλής ποιότητας καλαμποκάλευρο (1 κιλό το πολύ), 2-3 λίτρα νερό, αλάτι Γεμίζουμε μια κατσαρόλα μέχρι τη μέση με νερό (γύρω στα 2-3 λίτρα). Ρίχνουμε αλάτι στο νερό και τ'αφήνουμε να βράσει. (Η κατσαρόλα

Διαβάστε περισσότερα

Ζυμώνετε τα συστατικά όλα μαζί για να γίνουν μία ζύμη. Τα αφήνετε σκεπασμένα επί 3 ώρες. Κατόπιν τα απλώνετε για την επακόλουθη επεξεργασία.

Ζυμώνετε τα συστατικά όλα μαζί για να γίνουν μία ζύμη. Τα αφήνετε σκεπασμένα επί 3 ώρες. Κατόπιν τα απλώνετε για την επακόλουθη επεξεργασία. ΒΑΣΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΖΥΜΗΣ Ζύμη για γεμιστό πιτάκι 1,5 kg αλεύρι 15 g αλάτι 250 g βούτυρο ή λίπος 3/8 l νερό Ζυμώνετε τα συστατικά όλα μαζί για να γίνουν μία ζύμη. Τα αφήνετε σκεπασμένα επί 3 ώρες. Κατόπιν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΚΟΛΟ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΟ ΡΥΖΟΓΑΛΟ της Ελπίδας Αρτοπούλου ΥΛΙΚΑ ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

ΕΥΚΟΛΟ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΟ ΡΥΖΟΓΑΛΟ της Ελπίδας Αρτοπούλου ΥΛΙΚΑ ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΕΥΚΟΛΟ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΟ ΡΥΖΟΓΑΛΟ της Ελπίδας Αρτοπούλου 4 κούπες γάλα ½ κούπα ρύζι γλασέ λίγο αλάτι ½ κούπα ζάχαρη 1 βανίλια 2 κουτ. του γλυκού κορν-φλάουρ κανέλα Βάζουµε το ρύζι να βράσει στην κατσαρόλα µε

Διαβάστε περισσότερα

Αμερικάνικη κολοκυθόπιτα, από την Δήμητρα και τον Λευτέρη του Foodstates.gr!

Αμερικάνικη κολοκυθόπιτα, από την Δήμητρα και τον Λευτέρη του Foodstates.gr! Αμερικάνικη κολοκυθόπιτα, από την Δήμητρα και τον Λευτέρη του Foodstates.gr! Όλοι μας γνωρίζουμε το πάθος των Αμερικάνων για την κολοκύθα! Ειδικά τα τελευταία χρόνια που το Halloween εμφανίζεται και γιορτάζεται

Διαβάστε περισσότερα

Όλα είναι πιο λαµπερά το Πάσχα, γι' αυτό άλλωστε αυτή η γιορτή λέγεται και Λαµπρή! Τα χρώµατα της φύσης είναι πιο έντονα, ο ήλιος πιο φωτεινός, τα

Όλα είναι πιο λαµπερά το Πάσχα, γι' αυτό άλλωστε αυτή η γιορτή λέγεται και Λαµπρή! Τα χρώµατα της φύσης είναι πιο έντονα, ο ήλιος πιο φωτεινός, τα Όλα είναι πιο λαµπερά το Πάσχα, γι' αυτό άλλωστε αυτή η γιορτή λέγεται και Λαµπρή! Τα χρώµατα της φύσης είναι πιο έντονα, ο ήλιος πιο φωτεινός, τα οικογενειακά τραπέζια γεµάτα µε πρόσωπα που ακτινοβολούν

Διαβάστε περισσότερα

Μαγειρεύουµε οικογενειακά!

Μαγειρεύουµε οικογενειακά! Μαγειρεύουµε οικογενειακά! Μαγειρεύουµε οικογενειακά! Το φθινόπωρο ήρθε για τα καλά! Και αναµφισβήτητα είναι η εποχή που σηµατοδοτεί τα νέα ξεκινήµατα. Ας κάνουµε λοιπόν όλοι µαζί ένα γευστικό ξεκίνηµα

Διαβάστε περισσότερα

Πασχαλινά έθιμα: Μεγάλη Εβδομάδα και Λαμπρή

Πασχαλινά έθιμα: Μεγάλη Εβδομάδα και Λαμπρή Πασχαλινά έθιμα: Μεγάλη Εβδομάδα και Λαμπρή Οι μέρες εναλλαγής συναισθημάτων αυτές της Μεγάλης Εβδομάδας. Θλίψη, θρήνος, προσμονή και ελπίδα εναλλάσσονται. Και οι Έλληνες αποτυπώνουν αυτά τα συναισθήματα

Διαβάστε περισσότερα

Συνταγές του Chef Άκη Πετρετζίκη για την Schär

Συνταγές του Chef Άκη Πετρετζίκη για την Schär Συνταγές του Chef Άκη Πετρετζίκη για την Schär Carrot Cake 140 γρ. βούτυρο μαλακωμένο, 200 γρ. ζάχαρη, 250 γρ. τριμμένο καρότo, 140 γρ. σταφίδα σουλτανίνα, 2 αυγά, 200 γρ. αλεύρι Schär Mix C, 1 κ.γ. κανέλα,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΣΕΦ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΟΙ ΣΕΦ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΣΥΝΤΑΓΕΣ Οι Μύλοι Κρήτης χρόνια τώρα βρίσκονται δίπλα σε κάθε επαγγελματία αλλά και ερασιτέχνη, που αγαπά την γαστρονομία και ταξιδεύει γαστρονομικά σε παραδοσιακές και πιο μοντέρνες γεύσεις. Με υλικά αγνά και

Διαβάστε περισσότερα

Σφακιανές πίτες (Κρήτη) Βήμα βήμα

Σφακιανές πίτες (Κρήτη) Βήμα βήμα Σφακιανές πίτες (Κρήτη) Βήμα βήμα Οι σφακιανές πίτες εκτός από παραδοσιακή συνταγή είναι νοστιμότατη και για αυτό και εμείς δεν παραλείπουμε να σας την δείξουμε βήμα βήμα μιας και είναι από τις πιο ιδιαίτερες

Διαβάστε περισσότερα

ΖΑΧΡΑ ΙΜΠΡΑΧΗΜ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΖΑΣ

ΖΑΧΡΑ ΙΜΠΡΑΧΗΜ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΖΑΣ Θυµάσαι το παραµύθι της γιαγιάς για την 28 η Οκτωβρίου; Μάζεψε τους φίλους σου και διηγήσου το. Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένας γίγαντας που ζούσε στο δικό του σπίτι. Ένα

Διαβάστε περισσότερα

Ένα cookbook φέρνει την άνοιξη!

Ένα cookbook φέρνει την άνοιξη! Η ΓΙΩΤΗΣ υποδέχεται το Πάσχα με τις πιο ανοιξιάτικες γεύσεις! Με ένα cookbook γεμάτο νόστιμες, παραδοσιακές συνταγές που θα απολαύσετε εσείς και οι αγαπημένοι σας τις γιορτινές ημέρες. Γευστικές πίτες,

Διαβάστε περισσότερα

Χριστουγεννιάτικο χωριό βήμα. Παπαχαραλάμπους steliosparliaros.gr!

Χριστουγεννιάτικο χωριό βήμα. Παπαχαραλάμπους steliosparliaros.gr! Χριστουγεννιάτικο χωριό βήμα βήμα, από την Εβίτα Παπαχαραλάμπους και το steliosparliaros.gr! Ώρα για χειροτεχνία με ένα χιονισμένο χριστουγεννιάτικο χωριό από μπισκότα και γλάσο! Η Εβίτα Παπαχαραλάμπους

Διαβάστε περισσότερα

MANITAPIA ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΕΝΑ ΜΕ ΤΥΡΙ LIGHT ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΥΤΟ

MANITAPIA ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΕΝΑ ΜΕ ΤΥΡΙ LIGHT ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΥΤΟ MANITAPIA ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΕΝΑ ΜΕ ΤΥΡΙ LIGHT ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΥΤΟ ΥΛΙΚΑ για την σάλτσα ντομάτας 1 κονσέρβα ψιλοκομμένη ντομάτα 1/2 κουταλάκι γλυκού αποξηραμένη ρίγανη 1 κουτάλι σούπας ελαιόλαδο αλάτι και πιπέρι ΥΛΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Βασιλόπιτα της γεύσης και της καλοτυχίας!

Βασιλόπιτα της γεύσης και της καλοτυχίας! Η Βασιλόπιτα της γεύσης και της καλοτυχίας! Μια πίτα με ιστορία αιώνων Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία των ιστορικών το έθιμο της βασιλόπιτας ανάγεται στα προχριστιανικά χρόνια και συγκεκριμένα στη

Διαβάστε περισσότερα

Κόλιντα (Colinda) : Τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα είναι ενα παραδοσιακό λαϊκό τραγούδι, που το λένε παιδιά, έφηβοι και άντρες για να γιορτάσουν τα

Κόλιντα (Colinda) : Τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα είναι ενα παραδοσιακό λαϊκό τραγούδι, που το λένε παιδιά, έφηβοι και άντρες για να γιορτάσουν τα Κόλιντα (Colinda) : Τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα είναι ενα παραδοσιακό λαϊκό τραγούδι, που το λένε παιδιά, έφηβοι και άντρες για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα και την πρωτοχρονιά. Colindul românesc: Το

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΣΕΦ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΥΛΛΟΓΗ Ι

ΟΙ ΣΕΦ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΥΛΛΟΓΗ Ι ΟΙ ΣΕΦ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΥΛΛΟΓΗ Ι ΠΑΣΧΟΚΟΥΛΟΥΡΟ ΥΛΙΚΑ (για ένα πασχοκούλουρο) 325 γρ. Αλεύρι για Τσουρέκι ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ 20 γρ. μαγιά 90 γρ. ζάχαρη 80 γρ. βούτυρο αγελάδος 60 ml Γάλα Αγελαδινό Βέρο Κρητικό

Διαβάστε περισσότερα

Το Τριώδιο ή αλλιώς Αποκριά είναι μια περίοδος 3 εβδομάδων που γιορτάζουμε κάθε χρόνο πριν από τη Σαρακοστή του Πάσχα.

Το Τριώδιο ή αλλιώς Αποκριά είναι μια περίοδος 3 εβδομάδων που γιορτάζουμε κάθε χρόνο πριν από τη Σαρακοστή του Πάσχα. Το Τριώδιο ή αλλιώς Αποκριά είναι μια περίοδος 3 εβδομάδων που γιορτάζουμε κάθε χρόνο πριν από τη Σαρακοστή του Πάσχα. Το Τριώδιο το τοποθετούμε χρονικά ως εξής: Πάσχα Τριώδιο ή Αποκριά Σαρακοστή Η λέξη

Διαβάστε περισσότερα

Χριστουγεννιάτικες συνταγές. Γλυκών και φαγητών

Χριστουγεννιάτικες συνταγές. Γλυκών και φαγητών Χριστουγεννιάτικες συνταγές Γλυκών και φαγητών Υλικά: Αλεξάνδρα Α1 ΤΡΟΥΦΑΚΙΑ 200 γρ. κουβερτούρα 1 φλυτζάνι τσαγιού νερό ζεστό 2 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη άχνη 3 κουταλιές σούπας βιτάμ λίγο λικέρ 2 πακέτα

Διαβάστε περισσότερα

Ήθη, έθιμα και παραδόσεις. Α τάξη 63 ο Γυμνάσιο Αθηνών

Ήθη, έθιμα και παραδόσεις. Α τάξη 63 ο Γυμνάσιο Αθηνών Ήθη, έθιμα και παραδόσεις Α τάξη 63 ο Γυμνάσιο Αθηνών Ήθη, έθιμα και παραδόσεις Οι μαθητές της Α τάξης στο μάθημα της Οικιακής Οικονομίας, μέσα σε μια προσπάθεια να γνωριστούν καλύτερα, αλλά και να γνωρίσουν

Διαβάστε περισσότερα

Η νοστιμιά της άνοιξης

Η νοστιμιά της άνοιξης 2 ΜΑΡ/ ΔΕΥΤΕΡΑ Αρακάς με λαχανικά 1. Καθαρίζετε τον αρακά και τον πλένετε. 2. Σοτάρετε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο και όταν γίνει διάφανο προσθέτετε τον αρακά. Τον σοτάρετε για λίγο. 3. Ρίχνετε στην κατσαρόλα

Διαβάστε περισσότερα

Για το καλό του χρόνου οι νοικοκυρές τοποθετούσαν στο τραπέζι ξηρούς καρπούς, ένα κλαδί ελιάς και μία κούπα μέλι. Τα γλυκά των Χριστουγέννων και της

Για το καλό του χρόνου οι νοικοκυρές τοποθετούσαν στο τραπέζι ξηρούς καρπούς, ένα κλαδί ελιάς και μία κούπα μέλι. Τα γλυκά των Χριστουγέννων και της Μέλι Μέλι και Παράδοση Όπως και στη αρχαιότητα, έτσι και σήμερα, το μέλι έχει και συμβολική σημασία. Πιο αναλυτικά: Το μέλι το χρησιμοποιούσαν στις γιορτές ως σύμβολο γονιμότητας και ευζωίας. Μέλι με καρύδια

Διαβάστε περισσότερα

Ψωμί για κάθε γούστο Tortillas Μεξικό Η Ιταλική τσιαπάτα Ινδικό Naan

Ψωμί για κάθε γούστο Tortillas Μεξικό Η Ιταλική τσιαπάτα Ινδικό Naan Ψωμί για κάθε γούστο Το ψωμί είναι η βάση της διατροφής πολλών λαών του κόσμου Η διαφορά από χώρα σε χώρα είναι συνήθως το βασικό συστατικό παρασκευής του Παραδοσιακά ο κάθε λαός έφτιαχνε ψωμί με ότι σιτηρά

Διαβάστε περισσότερα

Λ Ερωτήσεις & απαντήσεις για τον αρτοπαρασκευαστή Πρόβληµα Αιτία Λύση Η συσκευή ή η οθόνη δεν λειτουργούν Καπνός βγαίνει από τον κάδο ψησίµατος ή τις διεξόδους Το ψωµί βουλιάζει στη µέση και είναι υγρό

Διαβάστε περισσότερα

Τούρτα προφιτερόλ από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»!

Τούρτα προφιτερόλ από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»! Τούρτα προφιτερόλ από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»! Μια τούρτα που πραγματικά έλειπε από το συνταγολόγιο μου. Τούρτα προφιτερόλ. Αυτό το υπέροχο γλύκισμα που όλοι λατρεύουμε, τώρα

Διαβάστε περισσότερα

Με Ελαιόλαδο & Πράσινες Ελιές ΚΤΨ 330γρ ΨΗΜ 300γρ ΚΤΨ 450γρ ΨΗΜ 400γρ. ΚΤΨ 340γρ ΨΗΜ 300γρ ΚΤΨ 400γρ ΨΗΜ 350γρ

Με Ελαιόλαδο & Πράσινες Ελιές ΚΤΨ 330γρ ΨΗΜ 300γρ ΚΤΨ 450γρ ΨΗΜ 400γρ. ΚΤΨ 340γρ ΨΗΜ 300γρ ΚΤΨ 400γρ ΨΗΜ 350γρ FAMILY Κλασικές Γεύσεις Μαλακή Ψίχα, Πλούσια Γεύση & Φρεσκάδα Μαργαρίτα ΚΤΨ 470γρ ΨΗΜ 420γρ ΚΤΨ 400γρ ΨΗΜ 350γρ ΨΗΣ 180 0 23 24 min ΨΗΣ 180 0 18 20 min Ελιόψωμο Φραντζόλα Ολικής Με Ελαιόλαδο & Πράσινες

Διαβάστε περισσότερα

Μαστίχα και μαστέλο μαζί στο σαγανάκι

Μαστίχα και μαστέλο μαζί στο σαγανάκι Μαστίχα και μαστέλο μαζί στο σαγανάκι ½ κιλό γαρίδες 1 ποτήρι άσπρο κρασί 1 φρέσκο κρεμμυδάκι 1 μικρή καυτερή πιπεριά ¼ κατσικίσιο τυρί μαστέλο ½ κουταλάκι θυμάρι 1 πρέζα αλάτι 2 κουταλιές ελαιόλαδο Σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΛΑΦΙ ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ Υλικά: 1 ½ ποτήρι κριθαράκι 4 ποτήρια νερό 2 ντοµάτες τριµµένες αλάτι 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο λίγο χαλούµι Βάζετε το νερό να βράσει µαζί µε το λάδι και ρίχνετε τις τριµµένες ντοµάτες

Διαβάστε περισσότερα

Xριστούγεννα όλο µαγεία... και στο τραπέζι επιτυχία!

Xριστούγεννα όλο µαγεία... και στο τραπέζι επιτυχία! Xριστούγεννα όλο µαγεία... και στο τραπέζι επιτυχία! Χριστούγεννα όλο µαγεία και στο τραπέζι επιτυχία! Η χριστουγεννιάτικη μαγεία είναι παντού: στην ατμόσφαιρα, στο σπίτι μας και στην καρδιά μας! Για την

Διαβάστε περισσότερα

συνταγές της επιτυχίας!

συνταγές της επιτυχίας! Οι συνταγές της επιτυχίας! Οι συνταγές της επιτυχίας! Πανέτοιµοι να υποδεχτούµε το φθινόπωρο στην κουζίνα και να δηµιουργήσουµε γεύσεις µε προϊόντα ΓΙΩΤΗΣ, για σίγουρη επιτυχία και σίγουρη οικονοµία! Με

Διαβάστε περισσότερα

Ημέρες Πάσχα στην Πεδιάδα

Ημέρες Πάσχα στην Πεδιάδα Ημέρες Πάσχα στην Πεδιάδα Οι άνθρωποι στους Αποστόλους κρατάνε τα έθιμα 30.04.2013 Ένα από τα έθιμα στους Αποστόλους είναι η φουνάρα πάνω στην οποία καίγεται ο Ιούδας. Παλαιοτέρα μάλιστα υπήρχε μεγάλος

Διαβάστε περισσότερα

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ:

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ: ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ: Παραδοσιακές Συνταγές της Λήμνου 1. Μελιτζανοσαλάτα 2. Κριθαρένιος ντάκος Λήμνου 3. Κολοκυθοκεφτέδες 4. Πιπεριές γεμιστές με καλαθάκι Λήμνου 5. Πετεινός με τα φλωμάρια 6. Ψευτοπετεινός

Διαβάστε περισσότερα

Γέμιση με μανιτάρια. Εκτέλεση:

Γέμιση με μανιτάρια. Εκτέλεση: Γέμιση με μανιτάρια Η γέμιση είναι μια υπόθεση που είμαι σίγουρος πως απασχολεί αυτή τη στιγμή κάθε Ελληνίδα νοικοκυρά. Σήμερα ήρθα να δώσω λύση σε όσες στερέψατε από ιδέες αλλά και σε όσες θέλετε να κάνετε

Διαβάστε περισσότερα

Για ακόµα περισσότερες συνταγές, επισκεφτείτε το

Για ακόµα περισσότερες συνταγές, επισκεφτείτε το Επιτέλους Πάσχα! Η φύση µυρίζει άνοιξη και η κουζίνα µας λαχταριστές πασχαλινές λιχουδιές! Είτε στην πόλη, είτε στο χωριό, τα έθιµα και οι παραδόσεις τηρούνται ευλαβικά αλλά και νέες συνταγές ξεφυτρώνουν

Διαβάστε περισσότερα

ποιότητα που γεύεστε Αγαπημένη συνταγούλα με τον ζουμερό καβουρμά μας!

ποιότητα που γεύεστε Αγαπημένη συνταγούλα με τον ζουμερό καβουρμά μας! ποιότητα που γεύεστε με τον ζουμερό καβουρμά μας! 10 για την προετοιμασία Υλικά (χορταστική συνταγή για 3-4 άτομα) 1 «Καβουρμά μοσχαρίσιο Μπαντάκ» 1 πακέτο ψιλά μακαρόνια 1 ματσάκι φρέσκο μαϊντανό 4 κουταλιές

Διαβάστε περισσότερα

Τούρτα δίχρωμη, παραδοσιακή, ελαφριά, η αλλιώς τούρτα του «παλιού» ζαχαροπλάστη από το «Taste of life by Betty»

Τούρτα δίχρωμη, παραδοσιακή, ελαφριά, η αλλιώς τούρτα του «παλιού» ζαχαροπλάστη από το «Taste of life by Betty» Τούρτα δίχρωμη, παραδοσιακή, ελαφριά, η αλλιώς τούρτα του «παλιού» ζαχαροπλάστη από το «Taste of life by Betty» Υλικά : 1 παντεσπάνι κακάο 1 δόση κρέμα ζαχαροπλαστικής Για το σιρόπι : 200 γρ. ζάχαρη 200

Διαβάστε περισσότερα

Παλαιά Χριστουγεννιάτικα Έθιµα

Παλαιά Χριστουγεννιάτικα Έθιµα Χριστουγεννιάτικα Έθιµα της Πολωνίας Παλαιά Χριστουγεννιάτικα Έθιµα Παλαιά Χριστουγεννιάτικα Έθιµα Για τους Πολωνούς, η παραµονή των Χριστουγέννων είναι µέρα οικογενειακής συγκέντρωσης και συµφιλίωσης.

Διαβάστε περισσότερα

για τους µαθητές της 1ης ηµοτικού ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Τµήµα Ιατρικής Τοµέας Κοινωνικής Ιατρικής Κλινική Προληπτικής Ιατρικής και ιατροφής

για τους µαθητές της 1ης ηµοτικού ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Τµήµα Ιατρικής Τοµέας Κοινωνικής Ιατρικής Κλινική Προληπτικής Ιατρικής και ιατροφής για τους µαθητές της 1ης ηµοτικού ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Τµήµα Ιατρικής Τοµέας Κοινωνικής Ιατρικής Κλινική Προληπτικής Ιατρικής και ιατροφής ΗΡΑΚΛΕΙΟ 2006 1 Αυτό το βιβλίο εργασίας ανήκει στ... µαθητ Αντώνης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΕΜΜΥΔΟΣΟΥΠΑ (ΓΑΛΛΙΑ)

ΚΡΕΜΜΥΔΟΣΟΥΠΑ (ΓΑΛΛΙΑ) ΚΡΕΜΜΥΔΟΣΟΥΠΑ (ΓΑΛΛΙΑ) ΥΛΙΚΑ 50γρ. Βούτυρο 3κ.σ ελαιόλαδο 800γρ. Καθαρισμένα κρεμμύδια 1κ.γ ζάχαρη,2κ.γ αλεύρι 200ml κρασί λεύκο 1κ.γ θυμάρι,1 φύλλο δάφνη 2lt ζωμό βοδινό ζεστό 2 σκελίδες σκόρδο,30ml cognac

Διαβάστε περισσότερα

Σφακιανές πίτες (Κρήτη) Βήμα βήμα

Σφακιανές πίτες (Κρήτη) Βήμα βήμα Σφακιανές πίτες (Κρήτη) Βήμα βήμα Οι σφακιανές πίτες εκτός από παραδοσιακή συνταγή είναι νοστιμότατη και για αυτό και εμείς δεν παραλείπουμε να σας την δείξουμε βήμα βήμα μιας και είναι από τις πιο ιδιαίτερες

Διαβάστε περισσότερα

Απίθανη, θεϊκή σοκολατόπιτα από τον Αλέξη Επιθυμιάδη και το alwayshungry.gr!

Απίθανη, θεϊκή σοκολατόπιτα από τον Αλέξη Επιθυμιάδη και το alwayshungry.gr! Απίθανη, θεϊκή σοκολατόπιτα από τον Αλέξη Επιθυμιάδη και το alwayshungry.gr! Αυτή η συνταγή για σοκολατόπιτα θα εντυπωσιάσει όλους τους λάτρεις της σοκολάτας! Έψαχνα καιρό για μία μοναδική συνταγή ενός

Διαβάστε περισσότερα

Η νοστιμιά της άνοιξης

Η νοστιμιά της άνοιξης 23 ΜΑΡ/ ΔΕΥΤΕΡΑ 30 λεπτά 90 λεπτά 30 άτομα δύσκολη Για τη ζύμη: 1 κιλό αλεύρι (½ κιλό σταρένιο- ½ κιλό άσπρο) 1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο Χωριό Κλασικό ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι κοφτό 2 φλιτζάνια

Διαβάστε περισσότερα

Μυστικά για Τσουρέκια χωρίς Ζύμωμα

Μυστικά για Τσουρέκια χωρίς Ζύμωμα Μυστικά για Τσουρέκια χωρίς Ζύμωμα Τι σας έχω; δεν είναι συνταγή αλλά θα σας βοηθήσει να φτιάξετε τέλεια τσουρέκια. Θα σας πω όλα τα μυστικά, για τα τσουρέκια μου χωρίς ζύμωμα. Ότι μπορώ να σκεφτώ, που

Διαβάστε περισσότερα

Βασιλόπιτα joconde, από τον εκπληκτικό Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»!

Βασιλόπιτα joconde, από τον εκπληκτικό Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»! Βασιλόπιτα joconde, από τον εκπληκτικό Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»! Φέτος σας έφτιαξα άλλη μια βασιλόπιτα. Βασιλόπιτα joconde, (γιοκόντ), μια αλλιώτικη βασιλόπιτα, για αλλιώτικα γούστα.

Διαβάστε περισσότερα

OI ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΣ. ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 4 ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ Β 2

OI ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΣ. ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 4 ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ Β 2 OI ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 4 ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ Β 2 Μηλόπιτα κυρίας Βασιλικής Προετοιμασία Βάζουμε σε ένα μπολ πέντε (5) μήλα κομμένα σε φέτες με λίγο BRANDY, λίγη ζάχαρη

Διαβάστε περισσότερα

Αστεράτα τυροπιτάκια τρικολόρε

Αστεράτα τυροπιτάκια τρικολόρε Αστεράτα τυροπιτάκια τρικολόρε Τα τυροπιτάκια είναι για κάποιους μπελαλίδικη δουλειά για αυτό και προμηθεύονται έτοιμα από το σούπερ μάρκετ κάνοντας κακό στην τσέπη τους. Σήμερα στην κουζίνα του HAPPY

Διαβάστε περισσότερα

Επίσκεψη στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης

Επίσκεψη στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Επίσκεψη στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Την Πέµπτη 24 του Οκτώβρη επισκεφτήκαµε το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης που βρίσκεται σε ένα χωριό της Πάφου τη Γεροσκήπου. Εκεί έχει πολλά αντικείµενα που χρησιµοποιούσαν οι

Διαβάστε περισσότερα

Μπισκότα βουτύρου με αλμυρή καραμέλα και σοκολάτα, από την Ιωάννα Σταμούλου και το sweetly!

Μπισκότα βουτύρου με αλμυρή καραμέλα και σοκολάτα, από την Ιωάννα Σταμούλου και το sweetly! Μπισκότα βουτύρου με αλμυρή καραμέλα και σοκολάτα, από την Ιωάννα Σταμούλου και το sweetly! Το πεντανόστιμα δεν φτάνει, γιατί τα αδικεί λίγο αυτά τα μπισκότα. Ζύμη τριφτή και βουτυράτη, αλμυρή καραμέλα

Διαβάστε περισσότερα

Συνταγές γεμάτες νοστιμιά!

Συνταγές γεμάτες νοστιμιά! Συνταγές γεμάτες νοστιμιά! Πατατοσαλάτα με Tulip Chopped Ham 200 γρ. Tulip Chopped Ham κομμένο σε κύβους 2 μέτριου μεγέθους πατάτες, βρασμένες και ξεφλουδισμένες 50 γρ. βρασμένο μπιζέλι Χοντροκομμένα

Διαβάστε περισσότερα

Πολλά γλυκά. Λαζαράκια (από την Δάφνη Ζορμπά του Ε1)

Πολλά γλυκά. Λαζαράκια (από την Δάφνη Ζορμπά του Ε1) Πολλά γλυκά Λαζαράκια (από την Δάφνη Ζορμπά του Ε1) 1 κιλό αλεύρι ¾ του ποτηριού ελαιόλαδο 1 ποτήρι ζάχαρη 1,5 με 2 ποτήρια ζουμί από βρασμένη κανέλα σε χλιαρή θερμοκρασία 1,5 φακελάκι ξερή μαγιά 1 κουταλάκι

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΑ ΤΥΡΙΝΗΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

ΗΜΕΡΑ ΤΥΡΙΝΗΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ ΗΜΕΡΑ ΤΥΡΙΝΗΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στα πλαίσια του μαθήματος Αγωγή Υγείας του Nέου Αναλυτικού Προγράμματος, οι μαθητές και οι δάσκαλοι της Στ τάξης αποφάσισαν να αναβιώσουν παραδοσιακές κυπριακές γεύσεις.

Διαβάστε περισσότερα