Χειμερινό εξάμηνο Πέμπτη 12-3 μμ Αίθουσα: Α31. Διδάσκων: Μ. Φωτιάδης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Χειμερινό εξάμηνο 2012-2013 Πέμπτη 12-3 μμ Αίθουσα: Α31. Διδάσκων: Μ. Φωτιάδης"

Transcript

1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙA (ΑΠΡ 501) Χειμερινό εξάμηνο Πέμπτη 12-3 μμ Αίθουσα: Α31 Διδάσκων: Μ. Φωτιάδης Το μάθημα προσφέρει βασικές γνώσεις για τον κλάδο τής Προϊστορικής Αρχαιολογίας. Παρουσιάζονται συνοπτικά οι επιστημονικοί στόχοι του κλάδου, οι μέθοδοι και τεχνικές τής έρευνας πεδίου, οι εργαστηριακές αναλύσεις στις οποίες υποβάλλονται τα προϊστορικά ευρήματα και οι μέθοδοι με τις οποίες χρονολογούνται. Τονίζεται ο διεπιστημονικός χαρακτήρας της Προϊστορικής Αρχαιολογίας, η εξάρτησή της από επικουρικούς κλάδους, όπως η γεωμορφολογία, η φυσική ανθρωπολογία, και η παλυνολογία. Παρουσιάζεται επίσης η διαδοχή των πολιτισμών στην ηπειρωτική Ελλάδα και στον Αιγαιακό χώρο κατά την Εποχή του Λίθου και την Εποχή τού Χαλκού. Το μάθημα είναι υποχρεωτικό για όλους τούς φοιτητές τού πρώτου έτους σπουδών στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας. Ο τελικός βαθμός βασίζεται σε γραπτές εξετάσεις. ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ Renfrew, Colin και Paul Bahn Αρχαιολογία. Θεωρίες, μεθοδολογία και πρακτικές εφαρμογές. Αθήνα: Ινστιτούτο του Βιβλίου-Α. Καρδαμίτσα. Συντομογραφείται παρακάτω ως Renfrew & Bahn. Treuil, René, Pacal Darcque, Jean-Calude Poursat και Gilles Touchais Οι πολιτισμοί του Αιγαίου. Ινστιτούτο του Βιβλίου-Α. Καρδαμίτσα, Αθήνα. Συντομογραφείται παρακάτω ως Treuil et al.

2 ΜΑΘΗΜΑ 1 Τι ονομάζουμε 'προϊστορική περίοδο'; Πώς διαφοροποιείται από τους ιστορικούς χρόνους; [Απουσία γραπτών πηγών και τι θεωρείται «πηγή»] Πότε άρχισε να γίνεται συστηματικά αυτή η διάκριση; [Παράδειγμα: 'αστροπελέκια'/'ceraunia' και οι 'διάδοχοί' τους, 'λίθινα εργαλεία'] Πού τοποθετείται το χρονικό όριο ανάμεσα στην προϊστορική περίοδο και τους ιστορικούς χρόνους σε διάφορες περιοχές τού κόσμου; Πώς ορίζεται η αρχαιολογία γενικά, και πώς διακρίνεται η προϊστορική αρχαιολογία από εκείνη των ιστορικών χρόνων; [αντικείμενο/χρονικά όρια, αλλά και μέθοδοι]. Πότε 'αρχίζει' η προϊστορία για τους αρχαιολόγους σήμερα; Τι προηγείται και ποιοι επιστημονικοί κλάδοι μελετούν τις παλαιότερες εποχές; Πώς είναι δυνατόν η αρχαιολογία να παράγει πειθαρχημένη, στερεή γνώση για το προϊστορικό παρελθόν τη στιγμή που δεν υπάρχουν γραπτά τεκμήρια γι'αυτό; [Παραδείγματα] Η προϊστορική αρχαιολογία σήμερα. Οι στόχοι τού κλάδου (π.χ., η μελέτη των προϊστορικών κοινωνιών και των μετασχηματισμών τους μέσα στο χρόνο). Η στενή σχέση/συντονισμός με άλλους επιστημονικούς κλάδους (έμφαση στη σχέση με την εθνογραφία, την εθνοαρχαιολογία και την πειραματική αρχαιολογία. Σχέση/συντονισμός με άλλους κλάδους, π.χ. επιστήμες τού φυσικού περιβάλλοντος, σε μελλοντικά μαθήματα). Συζήτηση: Γιατί μπορεί να μας ενδιαφέρει η προϊστορική αρχαιολογία σήμερα; Τι έχει να μας προσφέρει η μελέτη της προϊστορίας; Η 'τοπική σκηνή' και η 'παγκοσμιοποιημένη': η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τα περιοδικά και βιβλία της για το εισαγωγικό μάθημα στην προϊστορική αρχαιολογία. Διαδκτυακοί τόποι, οι αρετές και τα προβλήματά τους. Renfrew & Bahn, Εισαγωγή και Κεφάλαιο 1.

3 ΜΑΘΗΜΑ 2 Σύντομη επισκόπηση τής ιστορίας του κλάδου της προϊστορικής αρχαιολογίας (1850-σήμερα) Το Σύστημα των Τριών Εποχών (C.J. Thomsen, 1836, 1848) Η παλαιότητα του ανθρώπινου είδους (Boucher de Perthes αλλά και John Evans κ.α., 1859) Pre-historic Times (J. Lubbock) 1865 Τροία (και Μυκήνες, Τίρυνθα) και H. Schliemann ( ) Χ. Τσούντας: Κυκλαδικός πολιτισμός, Μυκηναϊκή εποχή, δεκαετία του 1890) και Νεολιθική Θεσσαλία (δεκαετία του 1900). Flinders Petrie, η χρονολόγηση των Μυκηνών και το «Αγαίο» ( ) Κρήτη: Evans κ.α., (δεκαετία του 1900) V.G. Childe και η «Ευρωπαϊκή προϊστορία (εποχή του μεσοπολέμου) Ανάπτυξη τής προϊστορικής αρχαιολογίας από το 1950 και μετά Μεθοδολογικές εξελίξεις: ραδιοχρονολόγηση, εργαστηριακές αναλύσεις διαφόρων ειδών (π.χ., ιχνοστοιχεία αλλά και DNA. Τάυτιση πηγών πρώτης ύλης, ταύτιση βαθμού συγγένειας μεταξύ διαφόρων ειδών του γένους Homo) Θεωρητικές εξελίξεις: η «Νέα Αρχαιολογία» (δεκαετίες του σήμερα «διαδικαστική αρχαιολογία») [διαδικασία/συμπεριφορά] και η «μεταδιαδικαστική αρχαιολογία» (δεκαετίες του ) [έμφαση στο υποκείμενο, ανάλογα με τη θέση του] Ανακαλύψεις (στο Αιγαίο): Ακρωτήρι (Θήρα). Παλαιολιθικές θέσεις. Τα υλικά κατάλοιπα τού προϊστορικού παρελθόντος Ο προϊστορικός αρχαιολόγος αντλεί γνώση για το ανθρώπινο προϊστορικό παρελθόν από τα υλικά κατάλοιπα αυτού του παρελθόντος. Αλλά τι είδους κατάλοιπα Μια χονδροειδής αλλά και χρήσιμη διάκριση: Μνημεία και «απορρίμματα». Συζήτηση: Γιατί μπορεί να μας ενδιαφέρουν τα «απορρίμματα»; Τι πολύτιμο μπορούμε να μάθουμε από τη μελέτη τους; Τέχνεργα και άλλα κατάλοιπα (π.χ.;) Τέχνεργα: διάκριση ανάμεσα σε «κινητά» και «(μόνιμες) κατασκευές»διατήρηση υλικών: Λίθινα εργαλεία (και ίχνη χρήσης). Εδαφολογικό/οικοδομικό υλικό. Κεραμικά. Μεταλλικά. ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΥΛΙΚΑ Οστά/οστέινα τέχνεργα, άλλα ζωικά κατάλοιπα. Ξύλο ως κάρβουνο και ως ξύλο. Φυτικά κατάλοιπα, π.χ., σπόροι και καρποί, φυτικές ίνες/ενδύματα Renfrew & Bahn, Κεφάλαιο 1, και Κεφ. 2, ενότητα «Φυσικές διαδικασίες σχηματισμού...»

4 ΜΑΘΗΜΑ 3 Αρχαιολογική θέση συγκέντρωση αρχαιολογικών καταλοίπων... και περιοχή/σημείο ανθρώπινων δραστηριοτήτων... Στόχος της προϊστορικής αρχαιολογίας είναι να ερμηνεύσει αυτές τις συγκεντρώσεις, να ανασυστήσει δηλαδή τις ανθρώπινες δραστηριότητες των στις οποίες οφείλονται. Περιβάλλον, συνευρήματα (context, «συμφραζόμενα»): Τα υλικά κατάλοιπα του παρελθόντος δεν απαντώνται μεμονωμένα, αλλά (κατά κανόνα) το κάθε αντικείμενο βρίσκεται μαζί με άλλα τα οποία αποτελούν το περιβάλλον του (context). Δηλ., το περιβάλλον ενός αρχαιολογικού αντικειμένου είναι όλα τα αντικείμενα, τέχνεργα και άλλα (έδαφος, κλπ.), με τα οποία το αντικείμενο βρέθηκε μαζί: τα συνευρήματά του. Συζήτηση: Γιατί μπορεί να μας ενδιαφέρει το περιβάλλον ενός αρχαιολογικού αντικειμένου; Δεν μας αρκεί να δούμε το αντικείμενο σε μια βιτρίνα στο μουσείο; Διάκριση ανάμεσα σε φυσικές και ανθρωπογενείς αποθέσεις: Οι αποθέσεις οι οποίες αποτελούν μία αρχαιολογική θέση είναι κατά κανόνα ανθρωπογενείς, έχουν όμως επηρεαστεί/αλλοιωθεί και από φυσικές διαδικασίες. Μια χρήσιμη φράση: το αρχαιολογικό αρχείο τι σημαίνει, και πώς χρησιμοποιείται; (π.χ., «Το αρχαιολογικό αρχείο της Νεολιθικής Πελοποννήσου δεν ευνοεί τέτοιο συμπέρασμα», κ.α. Γιατί οι ανθρωπογενείς αποθέσεις των προϊστορικών χρόνων βρίσκονται τόσο συχνά κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και χρειάζονται ανασκαφή για να αποκαλυφθούν; Διαδικασίες σχηματισμού του αρχαιολογικού αρχείου μιας θέσης, περιοχής, κλπ. Από τον κατοικημένο, ζώντα οικισμό στη δημιουργία αρχαιολογικής θέσης: 1. Τι υλικά μεταφέρουν και αποθέτουν οι κάτοικοι ενός οικισμού μέσα στον οικισμό; (αποθετικές δραστηριότητες) 2. Τι συμβαίνει μακροχρόνια σ αυτά τα υλικά όταν εγκαταλειφθεί ο οικισμός; (μετααποθετικές διαδικασίες). [Συσσώρευση αποθέσεων από διάλυση κατασκευών και κτιρίων. Σχηματισμός γήλοφου («τούμπα», «μαγούλα», «tell»)] Συζήτηση: Γιατί μας ενδιαφέρουν οι μετα-αποθετικές διαδικασίες (και όχι μόνο οι αποθετικές δραστηριότητες των ανθρώπων); Από τον κατοικημένο, ζώντα οικισμό στη θαμμένη (ολικά ή εν μέρει) αρχαιολογική θέση: Ποιες φυσικές διαδικασίες μπορεί να οδηγήσουν στην κάλυψη των ανθρωπογενών αποθέσεων μιας αρχαιολογικής θέσης; Παραδείγματα διαδικασιών. Πλατιά Μαγούλα Ζάρκου: θέση εν μέρει θαμμένη. Από τον κατοικημένο, ζώντα οικισμό στο (σχεδόν) τίποτα: διάβρωση ανθρωπογενών αποθέσεων. Renfrew & Bahn, Κεφάλαιο 2, ενότητες «Βασικές κατηγορίες των αρχαιολογικών μαρτυριών» σχηματισμού...», «Διαδικασίες σχηματισμού» και «Πολιτισμικές διαδικασίες σχηματισμού...» Καρκάνας, Παναγιώτης Εισαγωγικές έννοιες της γεωαρχαιολογίας. Ανάσκαμμα 1,

5 ΜΑΘΗΜΑ 4 Ι. Συγκεφαλαίωση - Οι βασικές έννοιες: αρχαιολογική θέση (συγκέντρωση αρχαιολ. υλικού αλλά και χώρος/σημείο ανθρώπινης δραστηριότητας) περιβάλλον ενός αντικειμένου ή μιας ομάδας αντικειμένων (context, συνευρήματα) φυσικές και ανθρωπογενείς αποθέσεις αρχαιολογικό αρχείο και διαδικασίες σχηματισμού του αρχαιολογικού αρχείου (αρχαιολογία, η επιστήμη που μελετάει τις διαδικασίες σχηματισμού το αρχαιολογικού αρχείου) αποθετικές δραστηριότητες/διαδικασίες και μετα-αποθετικές διαδικασίες (κυρίως φυσικές): ταφή (αλλά και εξαφάνιση) αποθέσεων ή και ολόκληρων θέσεων λόγω διάβρωσης (ισοπέδωσης, εκσκαφής, κλπ) ΙΙ. Αποθέσεις (στρώματα) και στρωματογραφία Στρωματογραφία ως φυσικό φαινόμενο: γεωλογική ιστορία Οι αποθέσεις/στρώματα διακρίνονται από το χρώμα και την υφή τους... [λεπτόκοκκα, μεσόκοκκα, κλπ.]. Η κάθε απόθεση/στρώμα αντιστοιχεί σε ένα αποθετικό επεισόδιο. Επάλληλες αποθέσεις: κάθε απόθεση είναι παλαιότερη από την απόθεση που βρίσκεται από πάνω της και νεότερη από την απόθεση που βρίσκεται από κάτω της. Τα ίδια ισχύουν και για την ανθρωπογενή στρωματογραφία. Αλλά η ανθρωπογενής στρωματογραφία είναι συνήθως πιο περίπλοκη Γιατί; (Συζήτηση) Άσκηση. Με ποια χρονολογική σειρά σχηματίστηκαν οι αποθέσεις που εικονίζονται στο παρακάτω στρωματογραφικό διάγραμμα; ΙΙΙ. Σχετική και απόλυτη χρονολόγηση IV. Τρόποι σχετικής χρονολόγησης με αναφορά στη στρωματογραφία. Έμφαση σε τυπολογικές ακολουθίες. IV. Ραδιομετρικές μέθοδοι απόλυτης χρονολόγησης. Έμφαση στη μέθοδο με 14 C. Άλλες μέθοδοι ( 40 K 40 Ar, σειρές ουρανίου) V. Βαθμονόμηση (διόρθωση) χρονολογήσεων με 14 C, με αναφορά κυρίως σε δενδροχρονολόγηση. Renfrew & Bahn, Κεφάλαιο 4 (Δώστε έμφαση σε μεθόδους που αφορούν στην προϊστορία).

6 ΜΑΘΗΜΑ 5 Έρευνα πεδίου Ι. Ανασκαφή: αποκάλυψη και τεκμηρίωση όχι μεμονωμένων αντικειμένων, αλλά χώρων με κατασκευές, αντικείμενα, κλπ. δηλ. περιβαλλόντων. Μέθοδοι/τεχνικές Οριζόντιες συντεταγμένες (κάνναβος) & κατακόρυφες συντεταγμένες (πάσες & βάθη). Μάρτυρες & παρειές. Στρωματογραφία και η παρακολούθησή της. Συνεχής τεκμηρίωση. Το αρχαιολογικό αρχείο ως παλίμψηστο. [Τι είναι το παλίμψηστο;] Συζήτηση: Θα μπορούσε το παρόν (δηλ. ο υλικός πολιτισμός γύρω μας σήμερα) επίσης να έχει το χαρακτήρα του παλίμψηστου; Ή η ιδέα αυτή ισχύει μόνο για το αρχαιολογικό αρχείο; Σκεφτείτε παραδείγματα. Η συζήτηση αυτή (με παραδείγματα που θα σκεφτείτε) θα συνεχιστεί και στο επόμενο μάθημα. Η (μικρο)-κλίμακα της παρατήρησης. Παράδειγμα: το νεροκόσκινο. Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σε σχέση με το (ξηρό) κοσκίνισμα. Ανασκαφή και δειγματολειψία. Τι θα πει δείγμα ; Στατιστική σημασία τα δείγματα πρέπει να είναι αντιπροσωπευτικά, δηλαδή να αντιπροσωπεύουν ένα πληθυσμό μεγαλύτερο από αυτόν που περιλαμβάνεται στα δείγματα. Tο νεροκόσκινο ως δειγματολειψία... Το πρόβλημα της ανασκαφής παράδειγμα: Çatal Höyük. ΙΙ. Επιφανειακή έρευνα ([surface] survey) Α. Τοπογραφικές έρευνες (κυρίως 19 ος αιώνας): εντοπισμός θέσεων γνωστών ως ονόματα από αρχαίες πηγές Β. Εντατικές επιφανειακές έρευνες (κυρίως 1960-σήμερα): ολική κάλυψη ή αντιπροσωπευτική δειγματολειψία; Μέθοδοι/τεχνικές στις εντατικές επιφανειακές έρευνες Σάρωση όλης της επιφάνειας μιας περιοχής (ή μιας θέσης) με κάνναβο. Σάρωση ενός ποσοστού (π.χ., 10%) της επιφάνειας μιας περιοχής (ή μιας θέσης) με κάνναβο. Δειγματολειψία. [Άκηση: Στόχος ο υπολογισμός του πληθυσμού των θέσεων που υπάρχουν σε μια περιοχή. Μέθοδος: Δειγματολειψία 20%.] Τι μπορούμε να μάθουμε από εντατικές επιφανειακές έρευνες; [Παραδείγματα: έκταση μιας θέσης, αριθμός θέσεων σε μια περιοχή, αυξομειώσεις του αριθμού θέσεων σε μια περιοχή μέσα στο χρόνο (δημογραφικά μεγέθη), συγκρίσεις πυκνότητας θέσεων ανάμεσα σε διάφορες περιοχές.] Renfrew & Bahn, Κεφάλαιο 3, ενότητες «Ανακαλύπτοντας αρχαιολογικές θέσεις...» & «Ανασκαφή».

7 ΜΑΘΗΜΑ 6 Έρευνα πεδίου (συνέχεια) ΙΙΙ. Περιβαλλοντική έρευνα Α. Οι μεταμορφώσεις του φυσικού περιβάλλοντος Γεωμορφολογική και παλυνολογική έρευνα Πλειστόκαινο & Ολόκαινο: οι μεγάλες κλιματικές αλλαγές και οι συνέπειές τους στη βλάστηση, στη διασπορά των ζωικών ειδών και στη στάθμη της θάλασσας. Διεθνείς συντομογραφίες: BP, Ma (ή Mya), ka (ή kya) Π.χ.: 2,5 Ma = 2,5 εκατομμύρια χροόνια πριν από σήμερα. 48 ka = χρόνια πρίν από σήμερα Β. Το φυσικό περιβάλλον ως βιοτικός χώρος. Έμφαση στην εποχιακότητα και η διάκριση ανάμεσα σε μετακινούμενες και εγκατεστημένες κοινότητες (κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες και γεωργοίκτηνοτρόφοι). Πρώτες ύλες και η κατασκευή εργαλείων και σκευών Α. Λίθινα εργαλεία/όπλα 1. Πελεκητά (ή απολεπισμένα) εργαλεία: πρώτες ύλες (διάφορα είδη πυριτόλιθου, οψιανός, κ.α.), μέθοδοι κατασκευής, και χρήσεις. Αναγνώριση ανθρωπογενών απολεπισμάτων (πώς διαφέρουν από κοινές πέτρες;): κάποια τεχνικά χαρακτηριστικά. Λέξεις-κλειδιά (ορολογία): Φλοιός. Κρουστήρας. Πυρήνας απολέπισμα. Φολίδα/λεπίδα. Ράχη κοιλιά. Δευτερογενής επεξεργασία. Τεχνικές απολέπισης, από την πρώτη τους εμφάνιση (2,6 Ma) μέχρι την Εποχή του Χαλκού. Ολδόβια και Αχελαία λιθοτεχνία, τεχνική Levallois, λιθοτεχνία πρισματικών πυρήνων (λεπίδες) Οψιανός (ή οψιδιανός): οι πηγές (λατομεία) και η διακίνησή του στο Αιγαίο και την Εγγύς Ανατολή 2. Τριπτά (ή λειασμένα) εργαλεία: πρώτες ύλες (διάφορα πετρώματα, που επιλέγονται ανάλογα με την επιθυμητή χρήση του υπό κατασκευή εργαλείου), και μέθοδοι κατασκευής. Εργαλεία με κόψη (π.χ., πελέκεις) και άλλα (π.χ., τριβεία, γουδιά και γουδοχέρια, στιλβωτήρες) Από την πρώτη τους εμφάνιση (τελευταίες φάσεις της Παλαιολιθικής περιόδου, περίπου BP) ως τους Ιστορικούς χρόνους. Renfrew & Bahn, Κεφάλαιο 6, ενότητες «Ανασυνθέτοντας το φυτικό περιβάλλον», «Αρχαίες ακτογραμμές», «Ανιχνεύοντας βυθισμένες επιφάνειες...» & «Ανάλυση των πηγών μιας θέσης». Κεφ. 8, ενότητες «Κατασκευή λίθινων εργαλείων», «Αναγνώριση της λειτουργίας των λίθινων εργαλείων...» (δύο ενότητες). Treuil et al., Εισαγωγή, ενότητες Αρχαιολογία και φυσική γεωγραφία, Ο Αιγαιακός χώρος: ένα πλαίσιο και μία ιστορία & Το Αιγαιακό περιβάλλον στη... Επίσης μπορείτε να επισκεφτείτε τον ιστόποπο

8 ΜΑΘΗΜΑ 7 Ι. Πρώτες ύλες και η κατασκευή εργαλείων και σκευών (συνέχεια) Β. Αγγειοπλαστική. Έμφαση στις συνταγές κατασκευής χειροποίητων αγγείων, από την επιλογή/συλλογή του ωμού πηλού ως το ψήσιμο των αγγείων. Σύγκριση με τα τροχήλατα αγγεία (τι είναι το πλεονέκτημα των τελευταίων;) Γ. Άλλες τεχνολογίες: Οικοδομή οικοδομικά υλικά. Μεταλλουργία: από τον καθαρό φυσικό χαλκό στα κράματα ΙΙ. Παλαιολιθική Εποχή Κατώτερη Παλαιολιθική 2,6 Ma 300/100 ka Μέση Παλαιολιθική 300/ ka Ανώτερη Παλαιολιθική ka «Κοινωνίες ομάδων» και τα χαρακτηριστικά τους: Κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες. (Δεν αποθηκεύουν την τροφή τους) Μετακίνηση που ακολουθεί την εποχιακή διαθεσιμότητα των πηγών διατροφής. Μικρό μέγεθος των ομάδων (μερικές δεκάδες άτομα, συχνά πολύ μικρότερο). Μεταβαλλόμενο, ανάλογα με την εποχή. Μικρή κοινωνική διαφοροποίηση ανάμεσα στα μέλη της ομάδας (ηλικία, φύλο) Οι αρχαιολογικές θέσεις της Παλαιολιθικής αντιπροσωπεύουν προσωρινές κατασκηνώσεις, όχι μόνιμες εγκταστάσεις/οικισμούς. Απουσία κτιρίων. Υπαίθριες θέσεις και σπήλαια/βραχοσκεπές Η αφρικανική προέλευση του γένους Homo και ο αποικισμός της Ευρώπης. Έμφαση στους αποικισμούς από H. heidelbergensis (=πρόγονοι των Νεάντερταλ) και H. sapiens. Απολιθώματα και τέχνεργα. ΙΙΙ. Κάποιες σημαντικές αρχαιολογικές θέσεις της Παλαιολιθικής στη περιοχή του Αιγαίου: Πετράλωνα (σπήλαιο, Χαλκιδική) και ο «άνθρωπος των Πετραλώνων» (Η.heidelbergensis), ka Κοκκινόπηλος (υπαίθρια θέση, Ήπειρος), Κατώτερη Παλαιολιθική ka (αλλά και Mέση Παλαιολιθική, με Μουστέριες αιχμές) Ασπροχάλικο (βραχοσκεπή, Ήπειρος), Μέση Παλαιολιθική. Θέση κατάλληλη για καταφύγιο κυνηγών. Εφήμερες αλλά επαναλαμβανόμενες κατασκηνώσεις Πλακιάς, Νότια Κρήτη, πολλές υπαίθριες θέσεις, Κατώτερη & Μέση Παλαιολιθική. Οι παλιότερες ka Tο ζήτημα των θαλάσσιων ταξιδιών Σπήλαιο Λακωνίς Ι, Μάνη, Μέση Παλαιολιθική. Νεάντερταλ ka Σπήλαιο Καστρίτσας, Ήπειρος, Ανώτερη Παλαιολιθική IV. Μεσολιθική Εποχή η συνέχιση του κυνηγετικού-τροφοσυλεκτικού τρόπου ζωής μετά το τέλος του Πλειστοκαίνου, δηλ. μέσα στο Ολόκαινο. Σημαντική θέση: Σπήλαιο Φράνγθης (Αργολίδα) Renfrew & Bahn, Κεφ. 8, ενότητες «Αγγειοπλαστική», «Μη σιδηρούχα μέταλλα» & «Κράματα». Κεφάλαιο 5, Σελ και ενότητες «Ταξινόμηση των κοινωνιών», «Εθνοαρχαιολογία» και «Τεχνικές μελέτης για τις κοινωνίες ομάδων». Ντάρλας Ανδρέας, «Ο ελλαδικός χώρος κατά την Παλαιολιθική Εποχή»

9 ΜΑΘΗΜΑ 8 Ι. Οι απαρχές της γεωργίας/κτηνοτροφίας στην Εγγύς Ανατολή & η εξάπλωσή της στο Αιγαίο. Από μετακινούμενες ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών σε μόνιμους οικισμούς γεωργώνκτηνοτρόφων στην Εγγύς Ανατολή ( π.χ). Η αποθήκευση της τροφής. Κάποιες σημαντικές θέσεις στην Εγγύς Ανατολή: Göbekli Tepe & Çatal Hüyük Οι πρώτες γεωργο-κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις στην Εγγύς Ανατολή (Προκεραμική Νεολιθική, 10η-8η χιλιετία π.χ.). Τα φυτικά και ζωικά είδη που εξημερώθηκαν στην διάρκεια της Προκεραμικής Νεολιθικής: Μονόκοκκο & δίκοκκο σιτάρι, σιτάρι αρτοποιίας (T. aestivum), κριθάρι, μπιζέλι, φακή, ρεβύθι, ρόβι, λινάρι. Βοοειδή, αίγες, πρόβατα, χοίροι, σκύλος. Συζήτηση: Τι εννοούμε με εξημέρωση ; [Μακροχρόνια διαδικασία. Επιλογή. Το εξημερωμένο είδος διαφέρει τόσο μορφολογικά όσο και στη συμπεριφορά του από τον άγριο πρόγονό του. Εξάρτηση του εξημερωμένου είδους από τον άνθρωπο.] Παραδείγματα: Triticum boeoticum > T. monococcum & Bos primigenius > B. taurus. Οι πρώτες γεωργο-κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις στο Αγαίο: πρώιμη 7η χιλιετία π.χ., Προκεραμική ή (καλίτερα) Αρχική Νεολιθική). Κνωσσός: σχεδιασμένος αποικισμός (αλλά από πού;) Άλλες περιοχές: Θεσσαλία (Σέσκλο, Άργισα), Αργολίδα (Φράνγθη) Διαφορές ανάμεσα στην Προκεραμική Νεολιθική της Εγγύς Ανατολής και εκείνη του Αιγαίου ΙΙ. Η Αρχαιότερη (ΑΝ) και η Μέση (ΜΝ) Νεολιθικη στο Αγαίο (6500/ /5300 π.χ) Θεσσαλία και η μεγάλη πυκνότητα των οικισμών (ΑΝ-ΜΝ) Κάποιοι σημαντικοί οικισμοί [χωροταξία-οικήματα. Μέθοδοι δόμησης]: Νέα Νικομήδεια (ΑΝ) Σέσκλο (ΑΝ & ΜΝ) Το μέγεθος του νεολιθικού νοικοκυριού (πρβλ. οικήματα) και η πιθανή σύστασή του. Η εργαλειοθήκη των πρώιμων νεολιθικών νοικοκυριών. Λίθινα εργαλεία αλλά και εργαλεία υφαντικής. Κεραμικά δοχεία: χρηστικά (για αποθήκευση, μαγείρεμα, κλ.π.) ή κυρίως με συμβολική αξία; Η εξέλιξη της αγγειοπλαστικής στην ΑΝ & ΜΝ. Ανταλλαγές και ο χαρακτήρας τους: το παράδειγμα του οψιανού. Συζήτηση: Τι θα μπορούσε να ανταλλάσσεται; και τι εξυπηρετούσαν οι ανταλλαγές; και με τι μεταφορικά μέσα γίνονταν; Οι νεκροί και οι ζωντανοί: ταφές και καύσεις. Ταφές εντός οικισμών αλλά και εκτός ( νεκροταφεία ). Treuil et al., Εισαγωγή, ενότητες Η Εύφορη Ημισέλινος και η λεκάνη του Αιγαίου, & Πρώτο Βιβλίο, Κεφάλαιο 1, Νεολιθική Εποχή. (Οδηγία: Επικεντρωθείτε σε ό,τι αφορά στην ΑΝ και ΜΝ.)

10 ΜΑΘΗΜΑ 9 Ι. Οι όψιμες φάσεις της Νεολιθικής στο Αιγαίο (5400/ /3200 π.χ.) Συνέχειες και ασυνέχειες από τη Μέση στη Νεότερη Νεολιθική (c. 5400/5300 π.χ.). Πολλές νέες εγκαταστάσεις και επέκταση της κατοίκησης σε ξηρότερα εδάφη καθώς και στα μικρά νησιά του Αιγαίου (Κυκλάδες, κ.α.) Τεχνολογικές καινοτομίες στη Νεότερη Νεολιθική (ΝΝ, 5400/ /4500 π.χ.) Νέες κεραμικές τεχνολογίες και (μετά το 5000 π.χ.) τα πρώτα μεταλλικά τέχνεργα (κοσμήματα από χαλκό, όχι κράματα). Οικισμοί και κοινωνική οργάνωση στη Νεότερη ΝΝ. Το Διμήνι (5 η χιλιετία π.χ.) και οι περίβολοί του: οχύρωση ή χωροταξία; Η διαφοροποίηση των νοικοκυριών. Μακρύγιαλος (Ν. Μακεδονία): ημιυπόγειες κατοικίες και τάφροι γύρω από τον οικισμό. Δίκτυα ανταλλαγών μεγάλης εμβέλειας: κοσμήματα από το όστρεο Spondylus gaederopus, από το Αιγαίο στην κεντρική Ευρώπη. ΙΙ. Από τη Νεολιθική στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού Η μακριά φάση της Τελευταίας (ή Τελικής) Νεολιθικής (ΤΝ, 4700/ /3200 π.χ.) Οι μεταμορφώσεις της κεραμικής τεχνολογίας. Πυροτεχνολογία και η διάδοση της κατεργασίας των μετάλλων (χαλκός, χρυσός, άργυρος). Κοσμήματα, και τα πρώτα χάλκινα εργαλεία και όπλα. Εργαστήρια μεταλλουργίας από τη Μακεδονία ως το Γυαλί (Δωδεκάνησος). Νεκροταφείο Βάρνας (ΒΑ Βουλγαρία, π.χ.). Ταφές με μεγάλες ποσότητες χρυσών και άλλων πολύτιμων τέχνεργων: ποια η σημασία τους για την κοινωνική ιεράρχηση; Σημαντικές οχυρωμένες θέσεις της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού (ΠΕΧ, 3300/ π.χ.) στο Αιγαίο: Τροία, Πολιόχνη (Λήμνος), Θερμή (Λέσβος). Οχυρωμένοι οικισμοί των Κυκλάδων (Καστρί Σύρου κ.α.). Κοινωνική οργάνωση/ιεραρχία (έμφαση στην Τροία (Ι & ΙΙ) Η εξέλιξη & γενίκευση της μεταλλουργίας στην ΠΕΧ: ορείχαλκος, όπλα και εργαλεία. «Θησαυροί» ορειχάλκινων αντικειμένων και η σημασία τους. Κοσμήματα. Συζήτηση: Τι μορφή θα μπορούσε να είχαν οι πολεμικές επιχειρήσεις στη Νεολιθική; Τι ίσως άλλαξε στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού; Για το Δημίνι: και Για την ΠΕΧ: Treuil et al., Πρώτο Βιβλίο, Κεφάλαιο ΙΙ, Ενότητα Α, 1, «Το πέρασμα στην Εποχή του Χαλκού: διακοπή ή συνέχεια;» (σελ ). Ενότητα Β («Η εξέλιξη του πολιτισμού»). Ενότητα Γ, 1 («Τα μέσα συντήρησης"). Ενότητα Γ, 2, «Η μεταλλοτεχνία...» και «Η ενδυμασία και η κόσμηση». Ενότητα Γ, 3 («Οι ανταλλαγές»). Επίσης μπορείτε να επισκεφτείτε τον ιστόποπο (για την Τροία) Και να διαβάσετε Κωτσάκης, Κ Παραλιακή περιοχή της Θεσσαλίας. Στο Γ.Α. Παπαθανασόπουλος, επιμ., Νεολιθικός πολιτισμός στην Ελλάδα. Αθήνα: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Ιδρυμα Ν.Π. Γουλανδρή,

11 ΜΑΘΗΜΑ10 Από τα «Κτίρια με διαδρόμους» στα ανακτορικά συγκροτήματα της Κρήτης Ποικιλίες οικιστικών τύπων στην τρίτη χιλιετία π.χ. (ΠΕΧ). Παραδείγματα οικισμών: Τροία (μέγαρα) Σιταγροί (επιμήκεις οικίες) Ζυγουριές (συγκροτήματα) Θερμή, Λιθαρές κλπ. (δρόμοι) Οχυρώσεις & φυσικές ακροπόλεις Διαφοροποιήσεις στο μέγεθος των οικισμών: τι μπορεί να σημαίνουν; «Κεντρικές» & «περιφερειακές» θέσεις. Ιεραρχία οικισμών. Λέρνα (Αργολίδα) Η «Οικία των κεράμων» (2300 π.χ. [;;]). Αρχιτεκτονική και κατασκευαστικές ιδιαιτερότητες. Ο τύπος του «Κτιρίου με διαδρόμους» και η γεωγραφική & χρονολογική διασπορά του (Πελοπόννησος, Αττική, Βοιωτία π.χ. ή κάποιο μέρος αυτής της περιόδου.) Τα σφραγίσματα (Συζήτηση: Τι σκοπό εξυπηρετεί το σφράγισμα;) Τα είδη των «δοχείων» που σφραγίζονταν & τα πιθανά είδη αγαθών που περιείχαν. Η Λέρνα ως κέντρο αναδιανομής αγαθών, αλλά σε τι κλίμακα; Συγκρίσεις με συστήματα ελέγχου της ίδιας εποχής στην Εγγύς Ανατολή. Η Κρήτη στην ΠΕΧ (Πρωτομινωική περίοδος (ΠΜ), π.χ.) Περιφερειακοί οικισμοί (π.χ., Βασιλική, Μύρτος, Τρυπητή) και η ιδιαίτερη θέση του Μόχλου. Οι κυκλικοί τάφοι της Μεσαράς: οικογενιακοί ή κοινοτικοί; Τα πρώτα ανάκτορα στην Κρήτη (Μεσομινωική περίοδος (ΜΜ)) Τι δείχνουν τα ερείπια των ανακτορικών και συναφών κτιρίων για το χαρακτήρα της ανακτορικής κοινωνίας. Έμφαση στη Φαιστό και στα Μάλλια. Αποθήκευση, τελετουργίες/δρώμενα, εργαστήρια/παραγωγή ειδών πολυτελείας. Ανακτορικές κεραμικές. Λογιστική σε ιερογλυφική και σε γραμμική Α γραφή. Η συνοικία Μ των Μαλλίων: σχέση με το ανάκτορο; Ανάκτορα, επαύλεις και οικισμοι στην Κρήτη την εποχή της ακμής της ανακτορικής κοινωνίας (Υστερωμινωική (ΥΜ) Ι περίοδος, 1700/ π.χ) Σε ό,τι αφορα την Πρωτομινωική περίοδο, βλ. Μάθημα 9, ενότητες από Treuil et al. Τα παρακάτω αφορούν στην ανακτοριική περίοδο. Treuil et al., Δεύτερο Βιβλίο, Κεφάλαιο Ι, ενότητα Β («Η οικιστική ανάπτυξη και η εμφάνιση των ανακτόρων»). Ενότητες Γ, 1 («Η πολιτική οργάνωση»), Γ, 2 («Η κοινωνία») και Γ, 4 («Οικινομική οργάνωση και εξωτερικές επαφές». Ενότητα Ε, 1 («Το τέλος των Παλαιών ανακτόρων...». Κεφάλαιο ΙV, ενότητες Β, 1 «Η εξάπλωση της μνημειακής αρχιτεκτονικής» και «Οι νεοανακτορικές πόλεις». Ενότητες Γ, 1 («Οι επαύλεις της ΥΜ Ι φάσης...») και Γ, 2 («Η μινωική κοινωνία στη ΥΜ Ι φάση»)

12 ΜΑΘΗΜΑ11 Η Ύστερη Εποχή του Χαλκού (ΥΕΧ) στον Αιγαιακό κόσμο Οι λακκοειδείς τάφοι των Μυκηνών (ταφικοί περίβολοι Α και Β, 17 ος -16 ος αιώνας π.χ.). Αρχιτεκτονική: κατασκευαστικές καινοτομίες. Οι ταφές: πολυτέλεια και (α) πώς μπορεί να συσσωρεύτηκε; (β) τα χαρακτηριστικά της πολιτικής δύναμης στην εποχή των λακκοειδών τάφων. Θολωτοί τάφοι και η διασπορά τους: ποιοι θάβονταν εκεί; Και που θάβονταν οι υπόλοιποι; Θαλαμοειδείς τάφοι. Οχυρώσεις, πόλεις και ακροπόλεις της ΥΕΧ Τίρυνθα, Μυκήνες. «Κυκλώπεια» τείχη. Γκλά (Βοιωτία). Πύλος. Παυλοπέτρι (Λακωνία) Ανάκτορα Τίρυνθα, Πύλος («ανάκτορο του Νέστορα»), Έμφαση στο ανάκτορο της Πύλου: διοικητικά αρχεία (Γραμμική Β), στρατιωτική δύναμη (άρματα, άλογα, όπλα) και πολυτέλεια (τοιχογραφίες και εορταστικά δείπνα). Παραγωγή και συναλλαγές Έμφαση στην υφαντική: υφάντρες και υφάσματα. Οι μαρτυρίες των πινακίδων (Γραμμική Β) της Πύλου και της Κνωσσού για την υφαντική (μαλλί). Άλλες υλικές μαρτυρίες: υφαντικά βάρη (π.χ., Παυλοπέτρι). Δρόμοι της Μυκηναΐκής εποχής. Επικοινωνίες και μεταφορές. Δίκτυα μικρού και μεγάλου βεληνεκούς. (Έλαια-ψευδόστομοι αμφορείς, αλλά και κεχριμπάρι). Η αξία των μετάλλων. Τάλαντα (χαλκός) και πανοπλίες. Treuil et al., Δεύτερο Βιβλίο, Κεφάλαιο V, Εισαγωγή (σελ ) και ενότητες Α, «Ταφική αρχιτεκτονική και ταφικά έθιμα», «Γλυπτική» & «Όπλα και εργαλεία». Τρίτο Βιβλίο, Κεφάλαιο III, ενότητες Α, «Τα ανάκτορα» & «Οχυρώσεις και ακροπόλεις». Ενότητα Β («Ταφική αρχιτεκτονική και ταφικά έθιμα»). Επίσης μπορείτε να διαβάσετε... Treuil et al., Τρίτο Βιβλίο, Κεφάλαιο III, ενότητες» Γ («Πολιτική, διοικητική και κοινωνική οργάνωση» & Δ («Η οργάνωση της οικονομικής παραγωγής»). Eιδικά για το Παυλοπέτρι, μπορείτε ακόμα να δείτε ένα πρόσφατο ντοκυμανταίρ του BBC. Για να το βρείτε στο Διαδίκτυο, κάντε αναζήτηση με τον όρο «Παυλοπέτρι Λακωνίας».

Χειμερινό εξάμηνο Πέμπτη 12-3 μμ Αίθουσα Α31. Διδάσκων: Μ. Φωτιάδης

Χειμερινό εξάμηνο Πέμπτη 12-3 μμ Αίθουσα Α31. Διδάσκων: Μ. Φωτιάδης ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙA (ΑΠΡ 501) Χειμερινό εξάμηνο 2016-2017 Πέμπτη 12-3 μμ Αίθουσα Α31 Διδάσκων: Μ. Φωτιάδης Το μάθημα προσφέρει βασικές γνώσεις για τον κλάδο τής προϊστορικής αρχαιολογίας.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΟΜΟ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΛΙΘΙΚΗ ΕΩΣ ΤΗ ΡΩΜΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ. Χρονολογία. 100.000 ως 20.000 10.000. 7000 ως 6000. Νεότερη

ΣΥΝΤΟΜΟ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΛΙΘΙΚΗ ΕΩΣ ΤΗ ΡΩΜΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ. Χρονολογία. 100.000 ως 20.000 10.000. 7000 ως 6000. Νεότερη ΣΥΝΤΟΜΟ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΛΙΘΙΚΗ ΕΩΣ ΤΗ ΡΩΜΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ Χρονολογία Ελλάδα - Αιγαίο 100.000 ως 20.000 Μέση και Νεότερη Παλαιολιθική 10.000 Μεσολιθική εποχή 7000 ως 6000 Έναρξη Νεολιθικής 5600 Μέση

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων ( π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος

Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων ( π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος [IA11] ΚΛΑΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ Α Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων (1100-480 π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος Πρώιμοι και Γεωμετρικοί χρόνοι (1100-700 π.χ.) Οι περίοδοι της αρχαίας ελληνικής τέχνης:

Διαβάστε περισσότερα

Νεολιθική εποχή στην Ελλάδα

Νεολιθική εποχή στην Ελλάδα Προϊστορικές Κοινωνίες Νεολιθική εποχή στην Ελλάδα Ντούσκα Ούρεμ-Κώτσου durem@hist.auth.gr Νεολιθική εποχή μόνιμη εγκατάσταση Νεολιθική εποχή Αρχή της παραγωγής της τροφής. Νεολιθική εποχή Αρχή της καλλιέργειας

Διαβάστε περισσότερα

Παλαιολιθική και Μεσολιθική εποχή στην Ελλάδα

Παλαιολιθική και Μεσολιθική εποχή στην Ελλάδα Προϊστορικές Κοινωνίες Παλαιολιθική και Μεσολιθική εποχή στην Ελλάδα Ντούσκα Ούρεμ-Κώτσου durem@hist.auth.gr Οι περίοδοι της Προϊστορίας στην Ελλάδα: Παλαιολιθική εποχή (800.000-10.500 ΠΣ) Μεσολιθική εποχή

Διαβάστε περισσότερα

Νεολιθική εποχή στην Ελλάδα

Νεολιθική εποχή στην Ελλάδα Προϊστορικές Κοινωνίες Νεολιθική εποχή στην Ελλάδα Ντούσκα Ούρεμ-Κώτσου durem@hist.auth.gr «Νεολιθική επανάσταση» και η καταγωγή της Νεολιθικής στην Ελλάδα Στο θέμα της προέλευσης του παραγωγικού τρόπου

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 2 Η Προϊστορική Ανασκαφή

Ενότητα 2 Η Προϊστορική Ανασκαφή Ενότητα 2 Η Προϊστορική Ανασκαφή Α.Μουνδρέα-Αγραφιώτη Προϊστορικές ανασκαφές Αφορούν ανθρώπινες εγκαταστάσεις, από 2,3 εκ. χρόνια πριν, μέχρι 1000 π.χ. 2.300.000-5.000 πριν (Παλαιολιθική, Μεσολιθική και

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ : Π.Χ. ΥΣΤΕΡΗ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ

Ο ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ : Π.Χ. ΥΣΤΕΡΗ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ Ο ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ : 1600 1100 Π.Χ. ΥΣΤΕΡΗ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 1 ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ : Ο ΠΡΩΤΟΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Χώρος : ηηπειρωτικήελλάδααπότηθεσσαλίαωςτην Πελοπόννησο Τα φύλα

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων ( π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος

Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων ( π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος [IA11] ΚΛΑΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ Α Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων (1100-480 π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος Πρώιμοι και Γεωμετρικοί χρόνοι (1100-700 π.χ.) Οι περίοδοι της αρχαίας ελληνικής τέχνης:

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ. διαιρεί τη δράση του ανθρώπου σε: (πριν τη χρήση γραφής) Β. Εποχή των μετάλλων. μέταλλα. Εποχή του χαλκού

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ. διαιρεί τη δράση του ανθρώπου σε: (πριν τη χρήση γραφής) Β. Εποχή των μετάλλων. μέταλλα. Εποχή του χαλκού Σελίδα 1 από 14 η διαιρεί τη δράση του ανθρώπου σε: Α. Εποχή του λίθου ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ (πριν τη χρήση γραφής) ΙΣΤΟΡΙΑ (από την επινόηση και χρήση της γραφής) κατασκευή εργαλείων από λίθο (2.500.000-3.000 π.χ.)

Διαβάστε περισσότερα

ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ Εισαγωγικά: ΟΡΙΣΜΟΣ: Με τον όρο μυκηναϊκός πολιτισμός χαρακτηρίζεται ο προϊστορικός πολιτισμός της ΎστερηςΕποχήςτουΧαλκούαπότο1600-1100 π. Χ. που αναπτύχθηκε κυρίως στην κεντρική

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαιολογική διαχείριση μνημείων,

Αρχαιολογική διαχείριση μνημείων, Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Διαχείριση Μνημείων: Αρχαιολογία, Πόλη και Αρχιτεκτονική Αρχαιολογική διαχείριση μνημείων, ιδιαίτερα σε αστικό και περιαστικό χώρο Διδάσκοντες: Β. Λαμπρινουδάκης

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Ο ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΡΙΑ ΒΕΝΕΤΟΥΛΙΑ, Α1 ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΓΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ, Α1 2015-2016 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΦΟΡΤΣΕΡΑ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΌΣ ΠΟΥ ΈΜΕΙΝΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΊΑ Ο ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μινωικός Πολιτισμός σελ. 23-28

Μινωικός Πολιτισμός σελ. 23-28 Μινωικός Πολιτισμός σελ. 23-28 Να περιγράψετε ένα μινωικό ανάκτορο; Μεγάλα Συγκροτήματα κτιρίων, Είχαν πολλές πτέρυγες-δωματίων, Διοικητικά, Οικονομικά, Θρησκευτικά και Καλλιτεχνικά κέντρα της περιοχής,

Διαβάστε περισσότερα

Ι. ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β': Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ( π.Χ.) 3. Ο ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. - Η Κρήτη κατοικήθηκε για πρώτη φορά τη... εποχή.

Ι. ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β': Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ( π.Χ.) 3. Ο ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. - Η Κρήτη κατοικήθηκε για πρώτη φορά τη... εποχή. Ι. ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β': Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ (3000-1100π.Χ.) 3. Ο ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - Η Κρήτη κατοικήθηκε για πρώτη φορά τη... εποχή. - Ο σημαντικότερος οικισμός ήταν η... - Κατά τη 2 η και 3 η χιλιετία

Διαβάστε περισσότερα

<< ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΩΦΕΛΕΙΕΣ >>

<< ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΩΦΕΛΕΙΕΣ >> 1 Ο ΕΠΑΛ ΝΑΥΠΛΙΟΥ ΤΑΞΗ Α ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 2014 : > ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΜΥΚΗΝΩΝ Από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα. Χτισμένη πάνω

Διαβάστε περισσότερα

Το σύνολο των βραχογραφιών και κάτω λεπτομέρεια

Το σύνολο των βραχογραφιών και κάτω λεπτομέρεια ΠΡΟΝΕΟΛΙΘΙΚΗ ΚΡΗΤΗ Πριν από τις επιφανειακές έρευνες στην περιοχή του Πλακιά και της Πρεβέλης στη νότια Κρήτη, τα μόνα γνωστά προνεολιθικά ευρήματα προέρχονταν από το εσωτερικό του σπηλαίου Ασφέντου στο

Διαβάστε περισσότερα

Διάταξη Θεματικής Ενότητας ΕΛΠ42 / Αρχαιολογία στον Ελληνικό Χώρο

Διάταξη Θεματικής Ενότητας ΕΛΠ42 / Αρχαιολογία στον Ελληνικό Χώρο Διάταξη Θεματικής Ενότητας ΕΛΠ42 / Αρχαιολογία στον Ελληνικό Χώρο Σχολή ΣΑΚΕ Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Πρόγραμμα Σπουδών ΕΛΠΟΛ Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό Θεματική Ενότητα ΕΛΠ42

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΠ 11 - Οι Προϊστορικοί χρόνοι - onlearn.gr - ελπ -εαπ. Ενότητα πρώτη 1.1 : Νεολιθική εποχή (9.000 πΧ στην Εγγύς Ανατολή, 6.000 πΧ στην Ελλάδα): Η Παραγωγική επανάσταση

ΕΛΠ 11 - Οι Προϊστορικοί χρόνοι - onlearn.gr - ελπ -εαπ. Ενότητα πρώτη 1.1 : Νεολιθική εποχή (9.000 πΧ στην Εγγύς Ανατολή, 6.000 πΧ στην Ελλάδα): Η Παραγωγική επανάσταση Κεφάλαιο πρώτο : Οι Προϊστορικοί χρόνοι Ενότητα πρώτη 1.1 : Νεολιθική εποχή (9.000 πχ στην Εγγύς Ανατολή, 6.000 πχ στην Ελλάδα): Η Παραγωγική επανάσταση (Η Γεωργική επανάσταση) Ο άνθρωπος παύει να είναι

Διαβάστε περισσότερα

MIA ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

MIA ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ MIA ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ ΣΤ. ΑΝ ΡΕΟΥ Κ. ΕΥΚΛΕΙ ΟΥ Α. ΚΟΥΣΟΥΛΑΚΟΥ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ, Α.Π.Θ. ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ-ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, Α.Π.Θ. XEEE

Διαβάστε περισσότερα

Προνεολιθική και Νεολιθική Κύπρος

Προνεολιθική και Νεολιθική Κύπρος Προνεολιθική και Νεολιθική Κύπρος Προνεολιθική Περίοδος ή Φάση Ακρωτηρίου: 11000/10000 8200 π.χ. Νεολιθική Περίοδος: 8200 3900/ 3700 π.χ. Ακεραμεική Νεολιθική: 8200 5500 π.χ. Πρωτοκεραμεική Νεολιθική («lacuna»

Διαβάστε περισσότερα

Σήμερα το απόγευμα έγιναν στη Θεόπετρας τα εγκαίνια του Κέντρου Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης Σπηλαίου Θεόπετρας.

Σήμερα το απόγευμα έγιναν στη Θεόπετρας τα εγκαίνια του Κέντρου Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης Σπηλαίου Θεόπετρας. Σήμερα το απόγευμα έγιναν στη Θεόπετρας τα εγκαίνια του Κέντρου Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης Σπηλαίου Θεόπετρας. Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν και μίλησαν οι Βουλευτές κ.κ Παναγιώτα Δριτσέλη, Χρήστος Σιμορέλης,

Διαβάστε περισσότερα

- Η νεολιθική στην Θεσσαλία -

- Η νεολιθική στην Θεσσαλία - Νεολιθική περίοδος στην Β. Ελλάδα - Η νεολιθική στην Θεσσαλία - Ντούσκα Ούρεμ-Κώτσου durem@hist.auth.gr Χρήστος Τσούντας 1901 Alan Wace 1912 Δημήτριος Ρ. Θεοχάρης 1956-1977 Vladimir Milojčić 1955-1977

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων ( π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος

Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων ( π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος [IA11] ΚΛΑΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ Α Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων (1100-480 π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος Πρώιμοι και Γεωμετρικοί χρόνοι (1100-700 π.χ.) (συνέχεια) Οι περίοδοι της αρχαίας ελληνικής

Διαβάστε περισσότερα

Iδεολογία κατά την Εποχή του Χαλκού. Κική Πιλάλη, Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας (1945-2008)

Iδεολογία κατά την Εποχή του Χαλκού. Κική Πιλάλη, Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας (1945-2008) Iδεολογία κατά την Εποχή του Χαλκού Κική Πιλάλη, Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας (1945-2008) Με την αρχή της ΕΧ παρατηρείται μια αλλαγή στη συμβολική έκφραση των προϊστορικών κοινοτήτων στο βόρειο

Διαβάστε περισσότερα

Από τους πρώτους ανθρώπους ως το νεολιθικό πολιτισμό 2.000.000--3000 π.χ. περίπου

Από τους πρώτους ανθρώπους ως το νεολιθικό πολιτισμό 2.000.000--3000 π.χ. περίπου Απο τουσ Πρωτουσ Ανθρωπουσ ωσ το Νεολιθικο Πολιτισμο Κεφάλαιο 1 Από τους πρώτους ανθρώπους ως το νεολιθικό πολιτισμό 2.000.000--3000 π.χ. περίπου H εξέλιξη του ανθρώπου κράτησε εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα Λόγια για τον Μυκηναϊκό Πολιτισμό

Λίγα Λόγια για τον Μυκηναϊκό Πολιτισμό Λίγα Λόγια για τον Μυκηναϊκό Πολιτισμό Με τον όρο Μυκηναϊκός Πολιτισμός χαρακτηρίζεται ο προϊστορικός πολιτισμός της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, που αναπτύχθηκε την περίοδο 1600-1100 π. Χ., κυρίως στην

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα. Ιστορία Κατασκευών

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα. Ιστορία Κατασκευών ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Ιστορία Κατασκευών Ενότητα 2.1: Το Δομικό Σύστημα «ΔΟΚΟΣ ΕΠΙ ΣΤΥΛΩΝ» -Η εφαρμογή του συστήματος κατά την Προϊστορία Δρ Σταματίνα

Διαβάστε περισσότερα

Προϊστορική Αρχαιολογία Γ εξαμήνου. Το Αιγαίο και η Μεσόγειος της 2 ης χιλιετίας π.χ.

Προϊστορική Αρχαιολογία Γ εξαμήνου. Το Αιγαίο και η Μεσόγειος της 2 ης χιλιετίας π.χ. Προϊστορική Αρχαιολογία Γ εξαμήνου Το Αιγαίο και η Μεσόγειος της 2 ης χιλιετίας π.χ. Α Ενότητα: Άνθρωπος και Τοπίο Τροία, πεδιάδα Σκαμάνδρου Ιράκ Ποταμός Ευφράτης Ιορδανία Ιορδάνης και υψίπεδα Μάλτα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΙΜΒΡΟΣ ΚΑΙ Η ΤΕΝΕΔΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΙΜΗ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ

Η ΙΜΒΡΟΣ ΚΑΙ Η ΤΕΝΕΔΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΙΜΗ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ Η ΙΜΒΡΟΣ ΚΑΙ Η ΤΕΝΕΔΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΙΜΗ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΟ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ 3 Η ΧΙΛΙΕΤΙΑ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΧΑΤΖΗΛΙΑΔΟΥ ΜΑΡΙΑ ΕΞΑΜΗΝΟ: Η ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2016-2017

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ Όταν οι μαθητές δημιουργούν

ΟΙ ΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ Όταν οι μαθητές δημιουργούν ΟΙ ΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ Όταν οι μαθητές δημιουργούν ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας στην Α τάξη Γυμνασίου, οι μαθητές μας

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ. Χρωματίστε τη γραμμή του χρόνου Α.. Β.. Γ...

Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ. Χρωματίστε τη γραμμή του χρόνου Α.. Β.. Γ... Χρωματίστε τη γραμμή του χρόνου 1) Καταγράφω τους τρεις (3) σημαντικότερους πολιτισμούς που εμφανίστηκαν στον ελλαδικό χώρο κατά την εποχή του χαλκού: Α.. Β.. Γ... 2) Επιλέξτε ποιες λέξεις της στήλης Β

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΑΛΑΜΑΡΙ ΤΗΣ ΣΚΥΡΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΙΜΗ ΚΑΙ ΜΕΣΗ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ

ΤΟ ΠΑΛΑΜΑΡΙ ΤΗΣ ΣΚΥΡΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΙΜΗ ΚΑΙ ΜΕΣΗ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ΤΟ ΠΑΛΑΜΑΡΙ ΤΗΣ ΣΚΥΡΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΙΜΗ ΚΑΙ ΜΕΣΗ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ Όνομα: Χολέβα Βασιλική Εξάμηνο: Η Μάθημα: Το Αιγαίο κατά την 3η χιλιετία π.χ Διδάσκων: Βλαχόπουλος Ανδρέας ΠΑΛΑΜΑΡΙ I ΠΧ II ΠΑΛΑΜΑΡΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ02 ΥΣΤΕΡΗ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ

ΙΑ02 ΥΣΤΕΡΗ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ΙΑ02 ΥΣΤΕΡΗ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ Από τη Μεσοχαλκή στην Υστεροχαλκή Στην αρχή της ΥΧ περιόδου η εικόνα σε κάθε περιοχή παραμένει η ίδια με τη ΜΧ, με εξαίρεση την Ηπειρωτική Ελλάδα. Κρήτη: η ανακτορική κοινωνία,

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή Χρηματοδοτούμενων Ερευνητικών Έργων 1η Προκήρυξη Ερευνητικών Έργων ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την ενίσχυση Μεταδιδακτόρων Ερευνητών/Τριών

Περιγραφή Χρηματοδοτούμενων Ερευνητικών Έργων 1η Προκήρυξη Ερευνητικών Έργων ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την ενίσχυση Μεταδιδακτόρων Ερευνητών/Τριών Περιγραφή Χρηματοδοτούμενων Ερευνητικών Έργων 1η Προκήρυξη Ερευνητικών Έργων ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την ενίσχυση Μεταδιδακτόρων Ερευνητών/Τριών Τίτλος Ερευνητικού Έργου «Από τους κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες στους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΟΥ ΡΕΒΕΚΚΑ ΓΚΑΡΓΚΑΛΗ ΑΝΘΗ ΚΟΝΤΣΕ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΚΟΥΛΙΟΥΜΠΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΟΥ ΡΕΒΕΚΚΑ ΓΚΑΡΓΚΑΛΗ ΑΝΘΗ ΚΟΝΤΣΕ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΚΟΥΛΙΟΥΜΠΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΟΥ ΡΕΒΕΚΚΑ ΓΚΑΡΓΚΑΛΗ ΑΝΘΗ ΚΟΝΤΣΕ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΚΟΥΛΙΟΥΜΠΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ Η προϊστορία και η ιστορία του ανθρώπου σηματοδοτήθηκαν από τη χρήση των υλικών. Με βάση την τεχνολογική εξέλιξη

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Θεωρία και τη Μέθοδο της Προϊστορικής Αρχαιολογίας. - Επιφανειακή έρευνα Renfrew & Bahn 2001, κεφ. 3

Εισαγωγή στη Θεωρία και τη Μέθοδο της Προϊστορικής Αρχαιολογίας. - Επιφανειακή έρευνα Renfrew & Bahn 2001, κεφ. 3 Εισαγωγή στη Θεωρία και τη Μέθοδο της Προϊστορικής Αρχαιολογίας - Επιφανειακή έρευνα Renfrew & Bahn 2001, κεφ. 3 Ντούσκα Ούρεμ-Κώτσου durem@hist.auth.gr Βασική βιβλιογραφία για την παρούσα διάλεξη Renfrew,

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων ( π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος

Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων ( π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος [IA11] ΚΛΑΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ Α Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων (1100-480 π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος Πηγές και μέθοδοι (συνέχεια) Ο κλασικός αρχαιολόγος ταξινομεί το υλικό του: Κατά χρονική

Διαβάστε περισσότερα

Είναι αυτή η πρώτη πόλη της υτικής Ευρώπης;

Είναι αυτή η πρώτη πόλη της υτικής Ευρώπης; Είναι αυτή η πρώτη πόλη της υτικής Ευρώπης; Μέρος της οχύρωσης Οι αρχαιολογικές ανασκαφές που διενεργούνται στην περιοχή της La Bastida (Totana, Murcia στην Ισπανία) έχουν αποκαλύψει ένα επιβλητικό οχυρωματικό

Διαβάστε περισσότερα

Η χρήση της ελιάς στο Αιγαίο κατά την αρχαιότητα

Η χρήση της ελιάς στο Αιγαίο κατά την αρχαιότητα Η χρήση της ελιάς στο Αιγαίο κατά την αρχαιότητα Μ. Ρούμπου 1, Β. Κυλίκογλου 2, N. Müeller 2 & Ν. Καλογερόπουλος 1 1 Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Επιστήμης Διατολογίας-Διατροφής, Αθήνα 2 Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. Δημόκριτος,Τομέας

Διαβάστε περισσότερα

Ο Οικισμός Σκάρκος της Ίου

Ο Οικισμός Σκάρκος της Ίου Ο Οικισμός Σκάρκος της Ίου Εργασία στο μάθημα: Το Νησιωτικό Αιγαίο κατά την 3 η Χιλιετία π.χ. Παναγιώτης Καπλάνης Επιβλέπων Καθηγητής: Βλαχόπουλος Ανδρέας Εαρινό Εξάμηνο 2015 Η Θέση Η Ίος βρίσκεται στο

Διαβάστε περισσότερα

108 Ιστορίας και Εθνολογίας Θράκης (Κομοτηνή)

108 Ιστορίας και Εθνολογίας Θράκης (Κομοτηνή) 108 Ιστορίας και Εθνολογίας Θράκης (Κομοτηνή) Το Τμήμα ιδρύθηκε το 1990 και άρχισε να λειτουργεί το ακαδημαϊκό έτος 1991-1992. Δέχεται κατ' έτος 200 περίπου φοιτητές. Σκοπός Σκοπός του Τμήματος είναι:

Διαβάστε περισσότερα

Μυκηναϊκός πολιτισμός η τέχνη Η μυκηναϊκή τέχνη διαμορφώθηκε υπό την άμεση επίδραση του μινωικού πολιτισμού. Μετά την παρακμή της μινωικής Κρήτης

Μυκηναϊκός πολιτισμός η τέχνη Η μυκηναϊκή τέχνη διαμορφώθηκε υπό την άμεση επίδραση του μινωικού πολιτισμού. Μετά την παρακμή της μινωικής Κρήτης Μυκηναϊκός πολιτισμός η τέχνη Η μυκηναϊκή τέχνη διαμορφώθηκε υπό την άμεση επίδραση του μινωικού πολιτισμού. Μετά την παρακμή της μινωικής Κρήτης (αρχές του 14ου αι. π.χ.) διαφαίνεται μια απελευθέρωση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. - Γενική Εισαγωγή..2. - Iστορική αναδρομή...3-4. - Περιγραφή του χώρου...5-8. - Επίλογος...9. - Βιβλιογραφία 10

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. - Γενική Εισαγωγή..2. - Iστορική αναδρομή...3-4. - Περιγραφή του χώρου...5-8. - Επίλογος...9. - Βιβλιογραφία 10 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ - Γενική Εισαγωγή..2 - Iστορική αναδρομή....3-4 - Περιγραφή του χώρου.....5-8 - Επίλογος...9 - Βιβλιογραφία 10 1 Γενική Εισαγωγή Επίσκεψη στο Επαρχιακό Μουσείο Πάφου Το Επαρχιακό Μουσείο της

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΑΥΓΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΕΣ ΡΑΣΕΙΣ 2014

ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΑΥΓΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΕΣ ΡΑΣΕΙΣ 2014 ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΑΥΓΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΕΣ ΡΑΣΕΙΣ 2014 Η ΚΘ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων και η Επιστημονική Ομάδα των Ανασκαφών Αυγής οργανώνουν για πέμπτη χρονιά εκπαιδευτικές δράσεις με αφορμή

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΥΤΕΡΑ, ΤΡΙΤΗ, ΤΕΤΑΡΤΗ, ΠΕΜΠΤΗ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, Ι/ΔΠΑ-4_16: Πολιτισμικά Υλικά και Νέες

ΔΕΥΤΕΡΑ, ΤΡΙΤΗ, ΤΕΤΑΡΤΗ, ΠΕΜΠΤΗ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, Ι/ΔΠΑ-4_16: Πολιτισμικά Υλικά και Νέες 09:00-12:00 Μεσαία 1ου ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ 2017-2018

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ. Τάξη Α Γυμνασίου. Ονοματεπώνυμο:... Τμήμα:... Ημερομηνία:... Βαθμός:...

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ. Τάξη Α Γυμνασίου. Ονοματεπώνυμο:... Τμήμα:... Ημερομηνία:... Βαθμός:... ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Τάξη Α Γυμνασίου Ονοματεπώνυμο:... Τμήμα:... Ημερομηνία:... Βαθμός:... Επιμέλεια: Σοφία Τουμασή Μέρος Α : Να απαντήσεις υποχρεωτικά και στις τρεις (3) ερωτήσεις. 1.α) Να γράψεις

Διαβάστε περισσότερα

SCUOLA ARCHEOLOGICA ITALIANA DI ATENE

SCUOLA ARCHEOLOGICA ITALIANA DI ATENE SCUOLA ARCHEOLOGICA ITALIANA DI ATENE Odòs Parthenonos 14-16 GR11742 ATENE Tel. +30 210 9239163-9214024, fax +30 210 9220908 www.scuoladiatene.it Il Direttore Prof. Emanuele Papi direttoresaia@scuoladiatene.it

Διαβάστε περισσότερα

της Φωτιάδου Χαρούλας - Μαρίας

της Φωτιάδου Χαρούλας - Μαρίας της Φωτιάδου Χαρούλας - Μαρίας Κρητικές Γραφές Κρητική Ιερογλυφική Γραμμική Γραφή Α Γραμμική Γραφή Β Παλαιοανακτορική Περίοδο ως και την Α Νεοανακτορική Περίοδο (2000 1700 π.χ.) Κρήτη (Κνωσός, Μάλια, Φαιστός)

Διαβάστε περισσότερα

Νεολιθική Μακεδονία περιβάλλον και άνθρωπος

Νεολιθική Μακεδονία περιβάλλον και άνθρωπος ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Νεολιθική Μακεδονία περιβάλλον και άνθρωπος Ηλίας Πατρινός Αλλαγές στη γεωμορφολογία και την ακτογραμμή στον ελλαδικό χώρο. Η Αιγαΐς. 30.000.000 χρόνια πριν

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαιολογικός κάνναβος και στρωματογραφία

Αρχαιολογικός κάνναβος και στρωματογραφία Αρχαιολογικός κάνναβος και στρωματογραφία Μετά τον εντοπισμό και καθορισμό των αρχαιολογικών θέσεων, καθώς και τη μεταφορά των απαραίτητων υλικών και εργαλείων, το επόμενο σημαντικό στάδιο είναι η ανασκαφή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΦΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΣΤΗ ΜIΝΩΙΚΗ ΚΡΗΤΗ. Η περίπτωση του νεκροταφείου των Αρχανών

ΤΑΦΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΣΤΗ ΜIΝΩΙΚΗ ΚΡΗΤΗ. Η περίπτωση του νεκροταφείου των Αρχανών ΤΑΦΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΣΤΗ ΜIΝΩΙΚΗ ΚΡΗΤΗ Η περίπτωση του νεκροταφείου των Αρχανών Φοιτήτρια: Ιωάννα Χριστοπούλου Μάθημα: " Το Αιγαίο και η Μεσόγειος κατά τη 2η χιλετία π.χ." Διδάσκων: Α. Βλαχόπουλος Τομέας: Αρχαιολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ119 Θεωρητικές και μεθοδολογικές αρχές στη μελέτη της κλασικής τέχνης. Δημήτρης Πλάντζος

ΙΑ119 Θεωρητικές και μεθοδολογικές αρχές στη μελέτη της κλασικής τέχνης. Δημήτρης Πλάντζος ΙΑ119 Θεωρητικές και μεθοδολογικές αρχές στη μελέτη της κλασικής τέχνης Δημήτρης Πλάντζος Αναπαράσταση του κλασικού: Το κλασικό παρελθόν δεν ανασκάπτεται ώστε να μελετηθεί ως αυτόνομη ιστορική οντότητα,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2018-2019 ΠΡΟΣΟΧΗ!ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΧΡΩΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2018-2019 ΠΡΟΣΟΧΗ!ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΧΡΩΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018-2019 Τα μαθήματα της Καθηγήτριας κας Σερεμετάκη θα εξεταστούν στις 30.8.2019:

Διαβάστε περισσότερα

Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Π Ρ Ο Ϊ Σ Τ Ο Ρ Ι Α

Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Π Ρ Ο Ϊ Σ Τ Ο Ρ Ι Α Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Π Ρ Ο Ϊ Σ Τ Ο Ρ Ι Α Ο Ελλαδικός χώρος, με τη μεγάλη γεωμορφολογική ποικιλία που διαθέτει, φιλοξένησε από νωρίς τη ζωή. Οι πρώτοι άνθρωποι που εγκαταστάθηκαν στο χώρο αυτό χρησιμοποίησαν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ:

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018-2019 ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ: 28.08.2019 Τα μαθήματα της Καθηγήτριας κας Σερεμετάκη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑ 10. Η Παλαιοανακτορική Κρήτη (ΜΜΙΒ ΜΜΙΙΙΑ)

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑ 10. Η Παλαιοανακτορική Κρήτη (ΜΜΙΒ ΜΜΙΙΙΑ) ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΙΑ 10 Η Παλαιοανακτορική Κρήτη (ΜΜΙΒ ΜΜΙΙΙΑ) Ίδρυση των πρώτων ανακτορικών κέντρων Κύριο χαρακτηριστικό στην κεραμική η εμφάνιση του καμαραϊκού ρυθμού, ο οποίοςαποτελεί προϊόν των

Διαβάστε περισσότερα

Ανακαλύπτοντας την άυλη πολιτιστική κληρονομιά με αφορμή ένα έθιμο (Το παράδειγμα του εθίμου των Μωμόγερων στην περιοχή της Κοζάνης)

Ανακαλύπτοντας την άυλη πολιτιστική κληρονομιά με αφορμή ένα έθιμο (Το παράδειγμα του εθίμου των Μωμόγερων στην περιοχή της Κοζάνης) Ανακαλύπτοντας την άυλη πολιτιστική κληρονομιά με αφορμή ένα έθιμο (Το παράδειγμα του εθίμου των Μωμόγερων στην περιοχή της Κοζάνης) Σχέδιο Μαθήματος 1: Εισαγωγή στην έννοια της πολιτιστικής κληρονομιάς

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Πρίμπας Ααύγουστος 2017

Γιώργος Πρίμπας Ααύγουστος 2017 Γιώργος Πρίμπας Στην περιοχή της πόλης του Άργους έχει διαπιστωθεί αδιάλειπτη ανθρώπινη παρουσία, με σημαντικές πόλεις και οικισμούς, τα τελευταία πεντέμισι με έξι χιλιάδες χρόνια. Αναπόφευκτο λοιπόν να

Διαβάστε περισσότερα

Εποχή του Χαλκού (3.000 π.χ π.χ.) Μιχαέλα Αλεξανδρίδη

Εποχή του Χαλκού (3.000 π.χ π.χ.) Μιχαέλα Αλεξανδρίδη Εποχή του Χαλκού (3.000 π.χ. 1.100 π.χ.) Μιχαέλα Αλεξανδρίδη Εποχή του Χαλκού Εποχή του Χαλκού Λαοί και πολιτισμοί της Εγγύς Ανατολής Αρχαίοι Ελληνικοί Πολιτισμοί Κυκλαδικός Πολιτισμός Μινωικός Πολιτισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ σελ. βιβλ Μινωικός πολιτισμός ΙΣΤΟΡΙΑ Κ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ σελ. βιβλ Μινωικός πολιτισμός ΙΣΤΟΡΙΑ Κ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ σελ. βιβλ. 60-97 Μινωικός πολιτισμός Γενικές πληροφορίες Τι είναι ο Μινωικός πολιτισμός; Μινωικός πολιτισμός είναι ο πολιτισμός που αναπτύχθηκε την εποχή του χαλκού στην Κρήτη και φέρει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΑΡΙΝΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ 2014 2015

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΑΡΙΝΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ 2014 2015 09:00-12:00 Μεσαία ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΑΡΙΝΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ 2014 2015 ΔΕΥΤΕΡΑ, 08-06-2015 ΤΡΙΤΗ, 09-06-2015 ΤΕΤΑΡΤΗ, 10-06-2015

Διαβάστε περισσότερα

Δομικά υλικά αρχιτεκτονικών μορφών

Δομικά υλικά αρχιτεκτονικών μορφών ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Δομικά υλικά αρχιτεκτονικών μορφών 1. Ιστορική αναδρομή στην τεχνολογία παρασκευής - χρήσης του υλικού στην αρχαιολογία και τέχνη (4 ώρες θεωρία) 2. Αναγνώριση - διάγνωση τεχνικών κατασκευής

Διαβάστε περισσότερα

Στο Πλειόκαινο, περ. 3.500.000 χρόνια: πρώτη εμφάνιση ανθρώπου (Αφρική) -Τεταρτογενές - Πλειστόκαινο = από 2 εκατ. χρόνια-10.000 π.χ.

Στο Πλειόκαινο, περ. 3.500.000 χρόνια: πρώτη εμφάνιση ανθρώπου (Αφρική) -Τεταρτογενές - Πλειστόκαινο = από 2 εκατ. χρόνια-10.000 π.χ. Γεωλογικές Χρονολογίες (ιστορία της γης) Καινοζωϊκός Αιών -Τριτογενές = 65-2 εκατ. χρόνια πριν Τα τέλη του Τριτογενούς: Νεογενές = 20-5 εκατ. χρόνια πριν Τέλος Νεογενούς = Πλειόκαινο = 5-2 εκατ. χρόνια

Διαβάστε περισσότερα

ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ

ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2016-2017 ΚΩΔΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ (ΕΔΙΠ) ΑΙΘΟΥΣΑ ΗΜΕΡΑ ΩΡΕΣ ΑΒΥ 101 Εισαγωγή στη Χριστιανική και Βυζαντινή Αρχαιολογία Π. Ανδρούδης

Διαβάστε περισσότερα

Προϊστορικό Σπήλαιο Θεόπετρας

Προϊστορικό Σπήλαιο Θεόπετρας Προϊστορικό Σπήλαιο Θεόπετρας Στα δυτικά της εθνικής οδού Τρικάλων - Ιωαννίνων, 3χλμ πριν από τα Μετέωρα, ορθώνεται πάνω από το χωριό Θεόπετρα ένας βραχώδης ασβεστολιθικός όγκος, στη βορειοανατολική πλευρά

Διαβάστε περισσότερα

προϊστορικά και πρωτοϊστορικά χρόνια: τα αρχαιοβοτανικά δεδομένα

προϊστορικά και πρωτοϊστορικά χρόνια: τα αρχαιοβοτανικά δεδομένα Η καλλιέργεια των φυτών στην Ελλάδα στα προϊστορικά και πρωτοϊστορικά χρόνια: τα αρχαιοβοτανικά δεδομένα Τάνια Βαλαμώτη, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Τομέας Αρχαιολογίας, Α.Π.Θ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ Καπετάν Βασίλη 1ου ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ 2016-2017 ΔΕΥΤΕΡΑ, 23-01-2017 ΤΡΙΤΗ, 24-01-2017 ΤΕΤΑΡΤΗ, 25-01-2017

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΛΑΙΟΛΙΘΙΚΗ-ΜΕΣΟΛΙΘΙΚΗ ΕΠΟΧΗ (2.000.000 (;)-9.000 π.χ.)

ΠΑΛΑΙΟΛΙΘΙΚΗ-ΜΕΣΟΛΙΘΙΚΗ ΕΠΟΧΗ (2.000.000 (;)-9.000 π.χ.) ΠΑΛΑΙΟΛΙΘΙΚΗ-ΜΕΣΟΛΙΘΙΚΗ ΕΠΟΧΗ (2.000.000 (;)-9.000 π.χ.) Δημιουργία της ζωής Εξέλιξη του Ανθρώπου Απολιθώματα της εξέλιξης των ανθρωπίδων στο Μουσείο Οστεολογίας στην Οκλαχόμα, ΗΠΑ Homo Ηabilis (2,9 εκ.)

Διαβάστε περισσότερα

ΙΔΡΥΜΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ & ΝΤΟΛΛΗΣ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

ΙΔΡΥΜΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ & ΝΤΟΛΛΗΣ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΙΔΡΥΜΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ & ΝΤΟΛΛΗΣ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων Εκπαιδευτικές Μουσειοσκευές Οι Μουσειοσκευές είναι βαλίτσες που ταξιδεύουν από σχολείο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΥΤΕΡΑ, ΤΡΙΤΗ, ΤΕΤΑΡΤΗ, ΠΕΜΠΤΗ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, Κ20: Κλασική. 12Κ31: Κλασική Αρχαιολογία: 12ΕΙ-30

ΔΕΥΤΕΡΑ, ΤΡΙΤΗ, ΤΕΤΑΡΤΗ, ΠΕΜΠΤΗ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, Κ20: Κλασική. 12Κ31: Κλασική Αρχαιολογία: 12ΕΙ-30 1 η εβδομάδα : σελ. 1-4 28/8-1/9 2 η εβδομάδα : σελ. 5-13 4/9-8/9 3η εβδομάδα : σελ. 14-17 11/9-8/9 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ XEIMEΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ XEIMEΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ XEIMEΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2012-2013 ΠΡΟΣΟΧΗ! ΛΟΓΩ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ 1)

Διαβάστε περισσότερα

ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Α. ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Α. ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2018-2019 ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Α. ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β : Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ (3000-1100 π.χ.) 1. ΟΙ ΛΑΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΓΓΥΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ (σελ.

Διαβάστε περισσότερα

Πηγές πληροφόρησης για τη χρήση της ελιάς:

Πηγές πληροφόρησης για τη χρήση της ελιάς: Η χρήση της ελιάς σο στο Αιγαίο κατά την αρχαιότητα Μ. Ρούμπου 1, Β. Κυλίκογλου 2, N. Müeller 2 & Ν. Καλογερόπουλος 1 1 Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής, Διατροφής, Αθήνα

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων ( π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος

Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων ( π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος [IA11] ΚΛΑΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ Α Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων (1100-480 π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος Πρώιμοι και Γεωμετρικοί χρόνοι (1100-700 π.χ.) (συνέχεια) Οι περίοδοι της αρχαίας ελληνικής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ 7 ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ 7 ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ 7 ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ 7 ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ 7 ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ 7 ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ 7

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ 7 ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ 7 ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ 7 ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ 7 ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ 7 ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ 7 ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ 7 ΑΥ-21 ΛΟΓΙΑ - ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ / ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΛΟΓΙΑΣ - ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ ΔΡΙΒΑΛΙΑΡΗ 14/06/201 11.00 ΑΥ-24 ΟΣΤΕΟΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΔΡΙΒΑΛΙΑΡΗ 14/06/201 11.00 ΑΥ-26 ΛΟΓΙΑ ΩΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΔΡΙΒΑΛΙΑΡΗ 14/06/201 11.00 ΑΥΕ-30

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ119 Θεωρητικές και μεθοδολογικές αρχές στη μελέτη της κλασικής τέχνης. Δημήτρης Πλάντζος

ΙΑ119 Θεωρητικές και μεθοδολογικές αρχές στη μελέτη της κλασικής τέχνης. Δημήτρης Πλάντζος ΙΑ119 Θεωρητικές και μεθοδολογικές αρχές στη μελέτη της κλασικής τέχνης Δημήτρης Πλάντζος ΙΑ119: Θεωρητικές και μεθοδολογικές αρχές στη μελέτη της κλασικής τέχνης Το μάθημα προφέρει μια συστηματική και

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Ιστορίας. Ελένη Ζέρβα

Εργασία Ιστορίας. Ελένη Ζέρβα Εργασία Ιστορίας U«Μυκηναϊκός Πολιτισµός» UΜε βάση τις πηγές και τα παραθέµατα Ελένη Ζέρβα Α1 Μελετώντας τον παραπάνω χάρτη παρατηρούµε ότι τα κέντρα του µυκηναϊκού κόσµου ήταν διασκορπισµένα στον ελλαδικό

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση αποτελεσμάτων της ανασκαφής στον Αζοριά (2016)

Έκθεση αποτελεσμάτων της ανασκαφής στον Αζοριά (2016) Περίληψη των εργασιών Έκθεση αποτελεσμάτων της ανασκαφής στον Αζοριά (2016) Οι εργασίες πεδίου στον αρχαιολογικό χώρο του Αζοριά (Καβούσι, Ιεράπετρα), στη βορειοανατολική Κρήτη, διήρκεσαν 11 εβδομάδες,

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΈΤΟΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 03/06/2019

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΈΤΟΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 03/06/2019 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΈΤΟΣ 2018 2019 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 03/06/2019 ΤΑΞΗ: Α ΧΡΟΝΟΣ: 7:45 9:45 Το εξεταστικό δοκίμιο αποτελείται από τρία (3)

Διαβάστε περισσότερα

Μνημειακή Τοπογραφία και Αρχιτεκτονική της Μυκηναϊκής Ελλάδος. Παναγιώτα Πολυχρονάκου Σγουρίτσα Φιλοσοφική Σχολή Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας

Μνημειακή Τοπογραφία και Αρχιτεκτονική της Μυκηναϊκής Ελλάδος. Παναγιώτα Πολυχρονάκου Σγουρίτσα Φιλοσοφική Σχολή Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Μνημειακή Τοπογραφία και Αρχιτεκτονική της Μυκηναϊκής Ελλάδος Παναγιώτα Πολυχρονάκου Σγουρίτσα Φιλοσοφική Σχολή Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Η Αργολίδα κατά τη Μυκηναϊκή περίοδο Η ακρόπολη της Τίρυνθας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ 09:00 12:00 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ Υ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2015 2016 12Ι/ΔΠΑ 4=12Α/ΔΠΑ 4: Πολιτισμικά Αγαθά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ 09:00-12:00 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2015-2016 12Ι/ΔΠΑ-4=12Α/ΔΠΑ-4: Πολιτισμικά

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή Χρηματοδοτούμενων Ερευνητικών Έργων 1η Προκήρυξη Ερευνητικών Έργων ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την ενίσχυση Μεταδιδακτόρων Ερευνητών/Τριών

Περιγραφή Χρηματοδοτούμενων Ερευνητικών Έργων 1η Προκήρυξη Ερευνητικών Έργων ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την ενίσχυση Μεταδιδακτόρων Ερευνητών/Τριών Περιγραφή Χρηματοδοτούμενων Ερευνητικών Έργων 1η Προκήρυξη Ερευνητικών Έργων ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την ενίσχυση Μεταδιδακτόρων Ερευνητών/Τριών Τίτλος Ερευνητικού Έργου «Η καθημερινή ζωή στις κοινότητες της 5ης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ 2018-2019 ΠΡΟΣΟΧΗ!ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ/ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΓΚΡΙ ΑΦΟΡΟΥΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ 2018-2019 ΠΡΟΣΟΧΗ!ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ/ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΓΚΡΙ ΑΦΟΡΟΥΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΥΤΕΡΑ, ΤΡΙΤΗ, ΤΕΤΑΡΤΗ, ΠΕΜΠΤΗ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, Κ20: Κλασική. 12Κ31: Κλασική Αρχαιολογία: 12ΕΙ-30

ΔΕΥΤΕΡΑ, ΤΡΙΤΗ, ΤΕΤΑΡΤΗ, ΠΕΜΠΤΗ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, Κ20: Κλασική. 12Κ31: Κλασική Αρχαιολογία: 12ΕΙ-30 1 η εβδομάδα : σελ. 1-4 28/8-1/9 2 η εβδομάδα : σελ. 5-13 4/9-8/9 3η εβδομάδα : σελ. 14-17 11/9-8/9 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση. Αποκρυπτογράφηση

Χρήση. Αποκρυπτογράφηση Εύρεση Ανακαλύφθηκε στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Κνωσό από τον Άρθουρ Έβανς, που την ονόμασε έτσι επειδή χρησιμοποιούσε γραμμικούς χαρακτήρες (και όχι εικονιστικούς, όπως η μινωική ιερογλυφική γραφή)

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων ( π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος

Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων ( π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος [IA11] ΚΛΑΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ Α Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων (1100-480 π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος Πρώιμοι και Γεωμετρικοί χρόνοι (1100-700 π.χ.) (συνέχεια) Οι περίοδοι της αρχαίας ελληνικής

Διαβάστε περισσότερα

Σφραγίδες και σφραγιστική δραστηριότητα στα νησιά του Αιγαίου κατά την 3 η χιλιετία π.χ. Μαστρογιαννόπουλος Λάμπρος Αρ.

Σφραγίδες και σφραγιστική δραστηριότητα στα νησιά του Αιγαίου κατά την 3 η χιλιετία π.χ. Μαστρογιαννόπουλος Λάμπρος Αρ. Σφραγίδες και σφραγιστική δραστηριότητα στα νησιά του Αιγαίου κατά την 3 η χιλιετία π.χ Μαστρογιαννόπουλος Λάμπρος Αρ.Μητρώου: 10114 Η Νεολιθική Περίοδος Η σφραγιδογλυφία είναι γνωστή στον ελλαδικό χώρο

Διαβάστε περισσότερα

Οι απεικονίσεις των Κρητών (Keftiw) στους τάφους Αιγυπτίων αξιωματούχων και οι σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου και Κρήτης κατά τη Νεοανακτορική περίοδο

Οι απεικονίσεις των Κρητών (Keftiw) στους τάφους Αιγυπτίων αξιωματούχων και οι σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου και Κρήτης κατά τη Νεοανακτορική περίοδο Οι απεικονίσεις των Κρητών (Keftiw) στους τάφους Αιγυπτίων αξιωματούχων και οι σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου και Κρήτης κατά τη Νεοανακτορική περίοδο Παναγιώτης Καπλάνης Διδάσκων: Ανδρέας Βλαχόπουλος Σχέσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΑΛΑΙΟΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ-ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΝΟΤΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΑΛΑΙΟΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ-ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΝΟΤΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΑΛΑΙΟΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ-ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΝΟΤΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Κατά τη δεκαετία 2000-2010 η ΕΠΣΝΕ, παράλληλα προς τις σωστικές ανασκαφές και αυτοψίες της σε σπήλαια και θέσεις παλαιοανθρωπολογικού ενδιαφέροντος,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ 2015-2016 09:00-12:00 Μεσαία ΔΕΥΤΕΡΑ, 18-01-2016 ΤΡΙΤΗ, 19-01-2016 ΤΕΤΑΡΤΗ, 20-01-2016

Διαβάστε περισσότερα

Η Προέλευση των Ελλήνων. Από τους Πελασγούς στους Δωριείς

Η Προέλευση των Ελλήνων. Από τους Πελασγούς στους Δωριείς Η Προέλευση των Ελλήνων Θεωρητικά προβλήματα και το ζήτημα της γλώσσας Από τους Πελασγούς στους Δωριείς Αρχαιολογικά δεδομένα, πολιτισμικές μεταβολές και θεωρίες μεταναστεύσεων Γλώσσα Με βάση τα δεδομένα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Λαογραφία Ορίζεται η επιστήμη που ασχολείται με όλες τις εκφάνσεις του λαϊκού πολιτισμού. Εξετάζει, καταγράφει και ταξινομεί όλα όσα ένας λαός κατά παράδοση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ / ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ / ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ / ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ νέου προγράμματος Α 1 Υ101 Υ Αρχαία Ιστορία Ι Αρχαία Ιστορία Ι (Β Α 2 Υ102 Υ Εισαγωγή στην

Διαβάστε περισσότερα

Μινωικός πολιτισμός. Η ακμή του κρητομινωικού πολιτισμού παρουσιάζεται μεταξύ του 1900 και του 1450 π. Χ.

Μινωικός πολιτισμός. Η ακμή του κρητομινωικού πολιτισμού παρουσιάζεται μεταξύ του 1900 και του 1450 π. Χ. Μινωικός πολιτισμός Η ακμή του κρητομινωικού πολιτισμού παρουσιάζεται μεταξύ του 1900 και του 1450 π. Χ. Μινωικός πολιτισμός Στην ανάπτυξή του συντέλεσαν το εύκρατο - θερμό κλίμα, το εύφορο έδαφος, η μακροχρόνια

Διαβάστε περισσότερα