1 ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΑΜΑΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "1 ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΑΜΑΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ"

Transcript

1 1 ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΑΜΑΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ Η συμβολή της Ιαματικής Ιατρικής στην επιλογή των Ιατρών ως συμπληρωματικό θεραπευτικό σχήμα 2-4 Οκτωβρίου 2015 Ξενοδοχείο «ΓΑΛΗΝΗ», Κ. Βούρλα Υπό την Αιγίδα Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος Οργανωτική Επιτροπή Πρόεδρος Κουσκούκης Κωνσταντίνος Καθηγητής Δερματολογίας Νομικός Επιτροπής Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων Μέλη Οι ομιλητές και οι Συντονιστές του Συνεδρίου

2 Μήνυμα Προέδρου Οργανωτικής Επιτροπής Η Ιαματική Ιατρική αποτελεί εναλλακτική προσέγγιση της κλασικής Ιατρικής ως συμπληρωματικό θεραπευτικό σχήμα στην επιλογή των θεραπόντων Ιατρών, αντιπροσωπεύοντας την καθιερωμένη στο εξωτερικό υδροθεραπευτική και βιοκλιματολογία, γνωστές ειδικότητες που υπήρχαν και στην Ελλάδα έως και το Η καθιέρωση και επικαιροποίηση της Ιαματικής Ιατρικής επιβάλλεται αφενός από την απαίτηση των ασθενών διεθνώς για εφαρμογή εναλλακτικών και συμπληρωματικών θεραπειών, αφετέρου από την ένταξή της στη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (Νόμος 4238/2014) και τις διατάξεις περί διακίνησης ασθενών εντός της Ε.Ε. (Νόμος 4123/13). Ο Τουρισμός Υγείας αφορά στην πρόληψη, διατήρηση, θεραπεία, ανάρρωση και αποκατάσταση της υγείας με σύγχρονες ιατρικές μεθόδους ή με φυσικές μεθόδους, συνδυάζοντας παράλληλα την ξεκούραση, τη χαλάρωση και τη διασκέδαση. Η βασική ιδέα είναι η πνευματική, ψυχική και συναισθηματική αναζωογόνηση του ατόμου, μακριά από την καθημερινή ρουτίνα, σε ένα όμορφο χαλαρωτικό περιβάλλον. Η υγεία, η ευεξία, η δύναμη και η ομορφιά συγκαταλέγονται, από καταβολής κόσμου, μεταξύ των πολυτιμότερων αγαθών της ζωής. Από καταβολής κόσμου, η υγεία, η ευεξία, η δύναμη και η ομορφιά συγκαταλέγονται, μεταξύ των πολυτιμότερων αγαθών της ζωής. Ειδικά στην αρχαία Ελλάδα, η φροντίδα της υγείας, όχι μόνο του σώματος αλλά και της ψυχής και του πνεύματος, αποτέλεσε σημαντικό τμήμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Χωρίς αμφιβολία, ένας υγιεινός τρόπος ζωής με τη βοήθεια και της προληπτικής ιατρικής μπορεί να αποτρέψει πλήθος προβλημάτων, που αφορούν όχι μόνο στην υγεία του ατόμου που νοσεί, αλλά και στην οικονομία της χώρας του, που επιβαρύνεται με τη δαπάνη για την αποκατάσταση της υγείας του. Επιπλέον, η ύπαρξη σημαντικών ιαματικών πηγών στον ελλαδικό χώρο μαζί με το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον και κλίμα, παρέχει μεγάλες δυνατότητες, ώστε με την αξιοποίησή τους, να εξελιχτούν από θερμαλιστικά κέντρα που είναι σήμερα σε κέντρα Ιαματικής Ιατρικής. Η συμμετοχή έγκριτων και καταξιωμένων διεθνώς Ιατρών πολλών Ειδικοτήτων, εξασφαλίζει την επιστημονική καταξίωση της Ιαματικής Ιατρικής, έπειτα από τη συμμετοχική τους διαδικασία, με ομιλίες, συζητήσεις και συμπεράσματα. Η διοργάνωση του «1 ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ιαματικής Ιατρικής» εξυπηρετεί την επιτακτική ανάγκη, της αξιοποίησης των επιστημονικών συμπερασμάτων από δημοσιευμένες εργασίες και Διδακτορικές Διατριβές, και αποφασίστηκε και συνδιοργανώθηκε, με την ελπίδα της περεταίρω ενημέρωσης του Ιατρικού δυναμικού της χώρας, από τον Προέδρο του Ι. Σ.Α. και ΚΕΔΕ κου Πατούλη Γ. καθώς και την Οργανωτική Επιτροπή. Σας προσκαλώ στο «1 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιαματικής Ιατρικής» για διεξοδική συζήτηση και εξαγωγή συμπερασμάτων, με επιστημονική τεκμηρίωση προς όφελος των ασθενών Ο Πρόεδρος Κουσκούκης Κ.

3 Παρασκευή 2 Οκτωβρίου :00-19:00 Προσέλευση - Εγγραφές 19:00-20:00 Τελετή έναρξης Χαιρετισμοί επισήμων 20:00-20:30 1 η Διάλεξη: Ιαματική Υδροθεραπεία. Αντιμετώπιση παθήσεων μυοσκελετικού συστήματος. Πατούλης Γεώργιος, Ορθοπαιδικός, Πρόεδρος Κ.Ε.Δ.Ε - Ι.Σ.Α., Δήμαρχος Αμαρουσίου, 20:30-21:00 2 η Διάλεξη: Ιαματική Ιατρική. Τουρισμός Υγείας Θερμαλισμός. Κουσκούκης Κωνσταντίνος, Καθηγητής Δερματολογίας Νομικός, Πρόεδρος Επιτροπής Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων ΔΕΞΙΩΣΗ Σάββατο 3 Οκτωβρίου :30-11:30 ΣΤΡΟΓΓΥΛH ΤΡΑΠΕΖA Ιαματικές Πηγές Ιαματικά Κέντρα Συντονιστής: Μαρκόπουλος Κωνσταντίνος, Χειρουργός Θώρακος, π. Υπουργός Τουρισμού Η συμβολή του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος στην ανάπτυξη των ιαματικών πηγών. Δανάς Μάρκος, Γεν. Γραμ. Συνδέσμου Δήμων Ιαμ.Πηγών Βιολογική δράση των ιχνοστοιχείων των ιαματικών νερών. Κουσκούκης Αλέξανδρος, MSc, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Υγιεινή Ιαματικών Κέντρων. Κωνσταντινίδης Θεόδωρος Καθηγητής Υγιεινής ΔΠΘ, Πρόεδρος ΕΛΙΝΥΑΕ Ιατρικός Τουρισμός. Τούντας Ιωάννης, Καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής ΕΚΠΑ π. Πρόεδρος ΕΟΦ 11:30-11:45 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ 11:45-13:45 ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Υδροθεραπεία στις παθήσεις του καρδιαγγειακού και αναπνευστικού συστήματος Συντονιστής: Κορωνιώτης Γεώργιος, Καρδιολόγος, Στράτηγος ΕΛΑΣ ε.α.

4 Η συμβολή της υδροθεραπείας στις καρδιαγγειακές παθήσεις. Συκιώτης Ιωάννης, Καρδιολόγος, Δήμαρχος Μώλου-Αγίου Κωνσταντίνου Η ποσιθεραπεία σιδηρούχων νερών στις αιματολογικές παθήσεις. Κοτσιανίδης Ιωάννης Καθηγητής Αιματολογίας ΔΠΘ Η εισπνοθεραπεία στις παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, Χάρδας Νικόλαος, Ωτορινολαρυγγολόγος, Γεν. Αρχίατρος ε.α. Ενδοτυμπανικές πλήσεις σε ωτίτιδες και ρινογενή κώφωση, Γλυκός Γεώργιος Ιατρός Ειδικός Υδροκληματολόγος. 14:00-15:30 ΓΕΥΜΑ 16:30-18:30 ΣΥΜΠΟΣΙΟ Η Υδροθεραπεία σε ρευματολογικές και νευρολογικές παθήσεις Συντονιστής: Σκανδαλάκης Παναγιώτης Καθ. Ανατομίας, Πρόεδρος ΚΕΣΥ Η συμβολή της λουτροθεραπείας και λασποθεραπείας στις αρθρίτιδες Παπαδέλης Παναγιώτης τ. Διευθ. Ορθοπ. Κλιν. ΚΑΤ Η συμβολή της λουτροθεραπείας στις εκφυλιστικές-τραυματικές αλλοιώσεις. Νικολακάκης Νικόλαος Ορθοπεδικός Δ/ντης. ΣΤ Ορθοπ. Κλιν. Ασκληπιείον Η συμβολή της λουτροθεραπείας στις νευρολογικές παθήσεις. Μητσιοκάππα Εύη, Ιατρός φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης Η συμβολή της Υδροθεραπείας στην Ψωριασική Αρθρίτιδα.. Σταυρόπουλος Ευθύμιος, Ρευματολόγος Διευθυντής Ρευματολογικής Κλινικής-Βιοκλινικής. 18:30-18:45 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ 18:45-20:45 ΣΥΜΠΟΣΙΟ Υδροθεραπεία στις δερματοπάθειες και την ιατρική αισθητική Συντονιστής: Ρηγόπουλος Δ. Καθηγητής Δερματολογίας ΕΚΠΑ Εμπειρία της λασποθεραπείας στην ψωρίαση. Εμπειρία από πηλόθεραπευτήριο Κρηνίδων Καβάλας. Dr Καλοκασίδης Κωνσταντίνος, Δερματολόγος Η εισπνοθεραπεία στο αλλεργικό άσθμα, Μακρής Μιχαήλ, Αλλεργιολόγος Επιμ. Α Μον. Αλλεργιολογίας, Νοσ. Αττικόν Η δράση των ιαματικών φυσικών πόρων στην ιατρική αισθητική. Dr.Μανδρέκας Απόστολος, Πλαστικός Χειρουργός Τα ιαματικά νερά ως φάρμακα. Δρακούλης Νικόλαος, Επικ. Καθηγητής Φαρμακολογίας ΕΚΠΑ ΔΕΙΠΝΟ

5 ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ :30-11:30 ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Η ποσιθεραπεία στις παθήσεις γαστρεντερικού και ουροποιητικού συστήματος Συντονιστής: Τρυψιάνης Γρηγόριος, Καθηγητής Ιατρικής Η ποσιθεραπεία στην αντιμετώπιση των παθήσεων του γαστρεντερικού Συστήματος. Κουκλάκης Γεώργιος, Καθ. Γαστρεντερολογίας ΔΠΘ Η ποσιθεραπεία στην αντιμετώπιση παθήσεων ήπατος και χοληφόρων.τυρογιάννης Γεώργιος, Ειδικός Παθολόγος Η ποσιθεραπεία στην αντιμετώπιση των παθήσεων του ουροποιητικού συστήματος, Κόγια Ιωάννης, Ουρολόγος Διευθυντής Ουρολογικής κλινικής Οι ευεργετικές δράσεις του ραδονίου στα διάφορα νοσήματα. Ζησιμόπουλος Αθανάσιος, Αναπ. Καθηγητής Πυρηνικής Ιατρικής ΔΠΘ 11:30-11:45 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ 11:45-13:45 ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Υδροθεραπεία στις γυναικολογικές παθήσεις και στην οδοντιατρική Συντονιστής: Κουσκούκης Κωνσταντίνος, Καθηγητής Δερματολογίας ΔΠΘ Υποβοηθούμενη γονιμοποίηση και θερμαλισμός. Πάντος Κωνσταντίνος, Δρ. Μαιευτήρ Γυναικολόγος, Πρόεδρος GENESIS Η συμβολή της υδροθεραπείας στις γυναικολογικές παθήσεις. Κουμαντάκης Ιωάννης, Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας ΕΚΠΑ Η συμβολή της υδροθεραπείας στην οδοντιατρική. Τομπρής Σταύρος, Δρ. Ιατρός, Οδοντίατρος Γναθοπρόσωποχειρουργός Αντενδείξεις υδροθεραπείας. Κουσκούκης Κωνσταντίνος, Καθηγητής Δερματολογίας ΔΠΘ, Νομικός, Πρόεδρος Επιτροπής Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Γραμματεία συνεδρίου: Ρεντίφη Αναστασία, Γκίνη Μαρία-Αγγελική , Ειδική προσφορά για τους συνέδρους 85 το δίκλινο και 70 το μονόκλινο Τηλ. κρατήσεων: