ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ"

Transcript

1 ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Σημειώσεις Management

2 Management ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Διοίκηση Σελ. 9 προσαρμόζω τη συμπεριφορά Η εισαγωγή επιθέτων -> άμυνα σ αυτό το επίθετο άρνηση σε μια επιχ/ση -> συμπεριφέρομαι όπως χρειάζεται για το ρόλο που αναλαμβάνω οι ταμπέλες -> κάνουν τον άλλο αμυνόμενο δεν ακούει αυτό που του λες συμβουλές -> λάθος -> εναλλακτικές λύσεις όχι το εγώ στη θέση σου θα έκανα αυτό... -> κατά βάθος υποβαθμίζει τον άλλο λάθος -> να βλέπεις μόνο λογικά -> και συναίσθημα διαίσθηση -> πείρα έλλειμμα ακρόασης ακρόαση -> το μήνυμα το μετατρέπω σε νόημα ακούω -> δηλώνει βούληση, επιλογή βιολογική ακρόαση -> συμβαίνει ούτως ή άλλως κακοί ακροατές -> αυτοί που νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα Δεν πρέπει να στερούμε του εαυτού μας από πληροφορίες. Όταν ακούς κάποιον με προσοχή : α) μαθαίνεις β) δείχνεις ότι θεωρείς τον άλλο σημαντικό του δίνεις δύναμη. Δεν είναι σίγουρο ότι το μήνυμα θα το λάβει ο δέκτης όπως θέλει ο πομπός. Για να διαπιστωθεί αν έχει κατανοηθεί θα πρέπει να προωθηθεί η ανάδραση για να μην υπάρχει σύγχυση. Ανάδραση: το χρυσάφι της επικοινωνίας Λάθος επικοινωνία λόγω προκαταλήψεων (παγιωμένες απόψεις που μπήκαν στο κεφάλι μου σε εποχές που δεν μπορούν να το ελέγξουν και δεν την αναθεωρούν). Γενικεύσεις: προκαταλήψεις, κουκουλώνουν τα προβλήματα, συσκότιση.

3 Κατηγοριοποιήσεις: κοινωνικό επίπεδο αισθητικά αν μας αρέσει συμπεριφορά έξυπνος ή όχι Όταν λέμε έχω διαίσθηση πως δεν μ αρέσει αυτό είναι ουσιαστικά καμουφλαρισμένες προκαταλήψεις. Εμπόδια: θέλουμε δεν θέλουμε παρεμβαίνουν στην επικοινωνία μας εμπόδια. 1. Οι λέξεις είναι σύμβολα τα οποία δεν τα ορίζουμε / ερμηνεύουμε όλοι με τον ίδιο τρόπο. Ο γραπτός λόγος είναι ο χειρότερος τρόπος επικοινωνίας. Προφορικός λόγος: πλεονέκτημα άμεσης ανάδρασης. Αυτοί που φοβούνται για τη θέση τους δεν είναι υγιής επικοινωνία, δεν έχει στυλ. α) προφορικός λόγος (πιο σημαντικός) β) τηλεφωνικός λόγος (λιγότερο σημαντικός) γ) γραπτός λόγος (ο πιο άχρηστος) 2. Διακόπτω, δεν αφήνω να ολοκληρώσει ο άλλος, επικοινωνιακό λάθος (οι πολιτικοί επιλέγουν να διακόπτουν γιατί τους συμφέρει). Αγένεια: δεν με υπολογίζει, με υποτιμά. Όταν νιώθεις υποτιμημένος δεν συνεργάζεσαι. 3. Δεν ακούν και δε βλέπουν παρά μόνο αυτά που θέλουν. Όταν καταλήγεις σε κάτι μετά είναι δύσκολο να ξεβολευτούμε. Ο καθένας εστιάζει σε αυτό που τον ενδιαφέρει. 4. Μας προδίδουν οι αισθήσεις μας. Όταν ένα μήνυμα δεν είναι σαφές καλύπτεται από τον δέκτη όπως αυτός θέλει (έτσι όπως τον βολεύει). 5. Στην επικοινωνία υπάρχει ένα σωστό timing. 6. Κενά όταν δεν έχω ανάδραση. Το μέτρο επικοινωνίας είναι ο δέκτης, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τον δέκτη. Χαρακτήρας: οι αξίες που συνδέουν όλες τις συμπεριφορές μας. 10. Αμυντικότητα: καταστρέφει την επικοινωνία, εισπράττεις μόνο δικαιολογίες. Το Management (ή Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων) είναι η δραστηριότητα εκείνη κατά την οποία εργάζεται κανείς μαζί και μέσω άλλων ανθρώπων για την επίτευξη, τόσο των στόχων του οργανισμού, όσο και των στόχων των μελών που το απαρτίζουν. Έμφαση στον ανθρώπινο παράγοντα μέσα στους οργανισμούς Έμφαση στην επίτευξη του αποτελέσματος (δηλαδή στην επίτευξη των στόχων). Η επίτευξη των στόχων (γενικότερων) του οργανισμού πρέπει να ενοποιείται με την επίτευξη των στόχων (ατομικών) των μελών που απαρτίζουν τον οργανισμό. Ο επιχειρηματίας είναι αυτός που συντονίζει τους 3 σημαντικούς συντελεστές παραγωγής (φύση, εργασία, κεφάλαιο) Το management δίνει έμφαση στον ανθρώπινο παράγοντα γιατί είναι ο πιο δύσκολος παράγοντας διοικήσεως, είναι έμψυχος όχι άψυχος όπως οι υπόλοιποι. Η μη επίτευξη στόχων οδηγεί σε ζημιές για την επιχείρηση. Κάθε μέλος του οργανισμού έχει ένα συγκεκριμένο στόχο που αν τον υλοποιήσει επιτυχώς οδηγεί μετά την ενοποίηση όλων των επιμέρους επιτυχών αποτελεσμάτων στο επιθυμητό.

4 Πώς συνδέεται η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα με την διοικητική εργασία (θέμα που του αρέσει να βάζει). Αρχή της αποτελεσματικότητας Επίτευξη των αντικειμενικών στόχων MANAGEMENT Αρχή της αποδοτικότητας Επίτευξη αντικειμενικών στόχων με τις ελάχιστες ανεπιθύμητες συνέπειες ή κόστος Ελαχιστοποίηση του κόστους των επιχ. πόρων Λειτουργίες (με λογική σειρά) 1. Προγραμματισμός (διαδικασία λήψης (Planning) αποφάσεων από τους Καθορισμός στόχων εναλλακτικούς τρόπους, 2. Οργάνωση (Οργανογράμματα) προτύπων. αποφασίζω την καλύτερη (Organising) για το στόχο μου) Δημιουργία οργανωτικής δομής Σχέσεις εξουσίας και ευθύνης και κανάλια επιχειρ. επικοινωνίας. 3. Στελέχωση (Starting) Πλήρωση θέσεων οργανωτικής δομής επιλογή, αξιολόγηση και ανάπτυξη ατόμων που προβλέπονται 4. Διεύθυνση και Ηγεσία σ αυτήν. (Leading) Αποτελεσματικός τρόπος του Διοικείν. Αναγνώριση και ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων. 5. Έλεγχος (Controlling) Μέτρηση αποτελεσμάτων έναντι στόχων (προτύπων).

5 Οργάνωση: Το οργανόγραμμα δείχνει τις θέσεις εργασίας, τις σχέσεις εξουσίας και ευθύνης (τα όρια μέσα στα οποία κινείται) και τις σχέσεις εργασιακής επικοινωνίας (μια συγκεκριμένη εντολή ακολουθεί μια δεδομένη πορεία [κανάλια επικ.] η οποία μπορεί να είναι οριζόντια, κάθετη [π.χ. μεταξύ των διευθυντών των τμημάτων]...). Στελέχωση: Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Καθορισμός μισθών. Διαδικασίες πριν (προγραμματισμός ανθρώπινου δυναμικού) και μετά την πρόσληψη προσωπικού. Διεύθυνση και Ηγεσία: Στόχος να βγάλει ο εργαζόμενος τον καλύτερό του εαυτό. Πρέπει (δεν συμβαδίζει όμως πάντα) αυτός που διευθύνει να είναι και ηγέτης. Δείχνει τους τρόπους με τους οποίους ο διευθυντής ή ηγέτης να διοικεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πρέπει να τους παρέχει κίνητρα, αναγνωρισιμότητα ηθική (πρωτοβουλίες που δίνονται στον εργαζόμενο), υλική (χρήματα). Έλεγχος: Μετρά το τελικό αποτέλεσμα έναντι του στόχου. Κλείνει τη διοικητική εργασία και αρχίζει πάλι από την αρχή. Πληροφορεί αν το πρόγραμμα πήγε καλά. Δύο τρόποι ελέγχου: 1. Αποτέλεσμα Στόχος : σύγκριση 2. (Πληροφόρηση) Πρόβλεψη αποτελέσματος διορθωτικές κινήσεις επιθυμητό αποτέλεσμα. Το καθένα απ αυτά έχει επιμέρους διαδικασίες για να υλοποιηθεί. Έννοια της Οικονομικής Μονάδας ή Οικον. Οργανισμού Οικονομική μονάδα ή οικον. οργανισμό ονομάζουμε τη μονάδα ή τον οργανισμό εκείνο που συγκεντρώνει τους συντελεστές παραγωγής (φύση, εργασία, κεφάλαιο) με σκοπό την παραγωγή υλικών αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών προκειμένου να ικανοποιηθούν συγκεκριμένες ανθρώπινες ανάγκες. Στοιχεία που συνθέτουν την οικονομική μονάδα ή οικον. οργανισμό Ο συνδυασμός των συντελεστών της παραγωγής ανεξάρτητα από το ποσοστό συμμετοχής τους στην παραγωγική μονάδα. Ο συστηματικός και ορθολογικός προσδιορισμός αυτών (κατάλληλη μεταξύ τους τυπική, χρονική και ποσοτική σχέση και συνάφεια) δηλαδή η εφαρμογή της οικονομικής αρχής ή του οικονομικού αξιώματος. Το τελικό επιδιωκόμενο αποτέλεσμα του πιο πάνω συνδυασμού που συνίσταται στην κάλυψη των ανθρωπίνων αναγκών. Διακρίσεις οικονομικών παραγωγικών μονάδων 1. Ανάλογα με τον φορέα (Ιδιοκτήτη) α) Ιδιωτικές (νομικό ή φυσικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου) β) Δημόσιες (κράτος ή ν.π.δ.δ. ή οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης) γ) Μεικτές (συνεργασία προσώπων ιδιωτ. Και δημοσίου δικαίου)

6 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΓΝΩΡΙΣΜΑΤΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 1. Ανήκουν σ ένα άτομο ή μια μικρή ομάδα ατόμων. Τα Διευθυντικά Στελέχη είναι συνήθως και ιδιοκτήτες της επιχείρησης. 2. Το κεφάλαιο της επιχείρησης προέρχεται από ένα άτομο ή μια ομάδα ατόμων (ίδια κεφάλαια). Η πρόσβαση στην αγορά κεφαλαίου είναι δύσκολη. 3. Το σχετικό μέγεθος που καθορίζεται από το μερίδιο της αγοράς το οποίο κατέχει η επιχείρηση είναι μικρό (μικρή κυριαρχία στον παραγωγικό κλάδο της). 4. Υπάρχει έλλειψη προσωπικού με επαρκείς δυνατότητες να προσφέρει όλη τη γκάμα των διευθυντικών / διοικητικών εργασιών. 5. Έχει περιορισμένες δυνατότητες στον τομέα της έρευνας (Ε & Α) και ανάπτυξης και μάλλον μεγαλύτερο προσανατολισμό προς τις πρακτικές εφαρμογές. 6. Είναι συνήθως εντάσεως εργασίας. 7. Έχει ελάχιστα αναπτυγμένο σύστημα καθορισμένων τιμών. ΤΟΜΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΜΕ 1. Παροχή υπηρεσιών 2. Λιανικό εμπόριο 3. Γεωργικές εκμεταλλεύσεις 4. Χονδρικό εμπόριο και μεταποίηση ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΜΕ 1. Αξιοποίηση επιχειρηματικού ταλέντου 2. Συμβολή στην πληρέστερη απασχόληση των συντελεστών παραγωγής και κυρίως των φυσικών πόρων και ανθρώπινου δυναμικού. S.O.S.!! Β) Κατηγορίες επιχειρήσεων από άποψη μεγέθους 1) Μικρές 2) Μεσαίες 3) Μεγάλες Κριτήρια Μεγεθών a) Μεγέθη φυσικά ή τεχνικά b) Το σύνολο του απασχολούμενου κεφαλαίου c) Το μέγεθος του κύκλου εργασιών d) Ο όγκος της παραγωγής e) Ο αριθμός των μονάδων παραγωγής f) Ο αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού (ευρύτατα χρησιμοποιούμενα κριτήρια σε Ε.Ε. και Ελλάδα)

7 Γ) Κατηγορίες επιχειρήσεων με την περιουσιακή τους διάρθρωση 1) Εντάσεως πάγιας περιουσίας 2) Εντάσεως κυκλοφορούσας περιουσίας (συμπεριλαμβανομένων περιουσιακών διαθεσίμων) Δ) Διάκριση επιχειρήσεων ανάλογα με τη νομική τους μορφή α) Ατομικές β) Εταιρίες β1) Προσωπικές (ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες, συμμετοχικές) β2) Απρόσωπες ή Κεφαλαιουχικές (εταιρίες περιορισμένης ευθύνης ΕΠΕ, ανώνυμες εταιρίες ΑΕ) ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ Επιχείρηση είναι η ποριστική (ιδιωφελής) εκείνη οικονομική μονάδα η οποία συνδυάζοντας κατάλληλα τους συντελεστές παραγωγής (φύση, κεφάλαιο, εργασία) για την παραγωγή υλικών αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών και τη διάθεσή τους στο καταναλωτικό κοινό, αποσκοπεί στην πραγματοποίηση του μέγιστου κέρδους. Το κέρδος αυτό συνήθως αποτελεί ένα πλεόνασμα μεγαλύτερο από τη συνηθισμένη αμοιβή της διοικητικής ή εκτελεστικής εργασίας και εξασφαλίζει την κάλυψη του επιχειρηματικού κινδύνου. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ 1. Η εφαρμογή της οικονομικής αρχής 2. Η μεγιστοποίηση του κέρδους 3. Ο επιχειρηματικός κίνδυνος 4. Η επιχειρηματική αυτοτέλεια 5. Η οργανωτική δομή Οι μεγάλες επιχειρήσεις προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν την αβεβαιότητα στην αγορά με τη μέθοδο marketing. ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Α) Κατηγορίες επιχειρήσεων από άποψη αντικειμενικής απασχόλησης 1) πρωτογενής 2) δευτερογενής 3) τριτογενής

8 Το τεχνικό επιδιωκόμενο αποτέλεσμα του πιο πάνω συνδυασμού το οποίο πρέπει να συνίσταται στην κάλυψη των ανθρώπινων αναγκών. Διακρίσεις οικονομικών παραγωγικών μονάδων 1. Ανάλογα με τον φορέα (Ιδιοκτήτη) α) Ιδιωτικές (νομικό ή φυσικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου) β) Δημόσιες (κράτος ή ν.π.δ.δ. ή οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης) γ) Μεικτές (συνεργασία προσώπων ιδιωτ. Και δημοσίου δικαίου) 2. Ανάλογα με τον επιδιωκόμενο σκοπό ή περιεχόμενο δράσης α) εξισωτικές οικονομικές μονάδες ή κοινωφελούς χαρακτήρα (μη επιδίωξη πλεονάσματος εσόδων έναντι) β) κτητικές ή προσαυξητικές (επιδίωξη πλεονάσματος εσόδων, αλλά το πραγματοποιούμενο κέρδος προορίζεται για την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του σκοπού του ή της διεύρυνση της δράσης του π.χ. ένα Δημοτικό θέατρο) 3. Κερδοσκοπικές ή ποριστικές (επιδίωξη πλεον. εσόδων δηλ. κέρδος το οποίο περιέρχεται στον ιδιοκτήτη / επιχειρηματία, π.χ. μία ιδιωτική επιχ.) Ερωτήσεις για εξετάσεις: 1) Ποια είναι η έννοια και η διάκριση οικον. μονάδων; 2) Τι γνωρίζετε για τις διοικητικές λειτουργίες; 3) Μεγάλη ικανότητα προσαρμογής σε μεταβαλλόμενες καταστάσεις και πληρέστερη εξυπηρέτηση του καταναλωτικού κοινού. 4) Άμεση εποπτεία του προσωπικού. 5) Μεγάλη συμβολή στον τομέα καινοτομιών. 6) Δημιουργία θέσεων εργασίας. 7) Διευκόλυνση μεγάλων επιχειρήσεων. 8) Η διαδικασία της βαθμιαίας ανάπτυξης και εξέλιξης σε μεγάλη επιχείρηση έχει πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας. ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΤΩΝ ΜΜΕ 1) Η ύφεση του ιδιοκτήτη για σκληρή εργασία. 2) Η ύπαρξη επαρκούς ζήτησης. 3) Η διοικητική ικανότητα του επιχειρηματία.

9 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ ΤΩΝ ΜΜΕ 1) Έλλειψη διοικητικής ικανότητας και σε αρκετές περιπτώσεις αδιαφορία από μέρους του επιχειρηματία. 2) Έλλειψη επαρκών χρηματικών κεφαλαίων και η περιορισμένη πιστωτική επιφάνεια ή δυνατότητες χρηματοδότησης. 3) Έλλειψη αποτελεσματικού ελέγχου. ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 1) Η αλματώδης πρόοδος των επιστημών και της τεχνολογίας. 2) Η ανάγκη για επικράτηση στην αγορά και αντιμετώπιση του ανταγωνισμού. 3) Η γενικότερη οικονομική πρόοδος και η δυνατότητα συγκέντρωσης και διοχέτευσης στην παραγωγική διαδικασία τεράστιων κεφαλαίων. ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 1) Δυνατότητα χρησιμοποίησης εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας. 2) Δυνατότητα υιοθέτησης και εφαρμογής σύγχρονων μεθόδων παραγωγής. 3) Δυνατότητα διάθεσης κεφαλαίων για επιστημονική έρευνα. 4) Δυνατότητα καταμερισμού της εργασίας (εξειδίκευση). 5) Δυνατότητα προμήθειας υλικών μέσων με ευνοϊκούς όρους 6) Δυνατότητα διενέργειας επιστημονικού marketing. 7) Αυξημένη πιστοληπτική ικανότητα (ικανότητα να δανείζουν).

10 * SOS Επιχειρ. Περιβάλλον Διεθνές Περιβάλλον Κοινοτικό Περιβάλλον ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ Τράπεζες ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ Προμηθευτές Επιχείρηση Συνδικάτα Εργατικές Ενώσεις ΠΟΛΙΤΙΚΟ Πελάτες ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ Μη ελεγχόμενες μεταβλητές δεν μπορεί να τις επηρεάσει η επιχ. : πολιτικό, οικονομικό κτλ Κοινοτικοί Παράγοντες a. Δημογραφική κατάσταση και τάσεις. b. Εργασιακή ηθική και προσωπικές αξίες. c. Κοινωνικές Ομάδες Πίεσης (Οικολόγοι, Ένωση Καταναλωτών). Πολιτικοί Παράγοντες a. Το νομικό καθεστώς. b. Ο βαθμός της πολιτικής σταθερότητας. Οικονομικοί Παράγοντες a. Η γενικότερη οικονομική κατάσταση (ύψος πληθωρισμού και επιτοκίων, ποσοστά ανεργίας, φορολογική πολιτική). b. Οι ανταγωνιστές και οι προμηθευτές. c. Οι πελάτες της επιχείρησης. [Σε περίπτωση κυρίως ολιγοπωλίου πρέπει να γίνεται έρευνα, π.χ. αμοιβή εργαζομένων, τιμή προϊόντος κτλ.]

11 Τεχνολογικοί Παράγοντες a. Διαδικασία νεωτερισμού (πηγή της νέας τεχνολογίας) b. Διαδικασία μεταφοράς της τεχνολογίας ( ο τρόπος με τον οποίο η νέα τεχνολογία εισάγεται στην επιχείρηση) c. Βαθμιαία αυξανόμενος νεωτερισμός (εισαγωγή της νέας τεχνολογίας με μικρά βήματα ή αυξήσεις) [Αν γνωρίζουν το πελατολόγιό της, τρόπους ικανοποίησης πελατών, το προϊόν να βρίσκεται στη σωστή αγορά, μορφή, χρόνο. Σημαντικό ρόλο η επιλογή του target group από το marketing.] Πολιτικοί Παράγοντες a. Οι συνεχείς αλλαγές μιας χώρας δεν ευνοούν την ανάπτυξη, την επέκταση ή εγκατάσταση μιας επιχείρησης λόγω κοινωνικών αναταραχών. Τεχνολογικοί Παράγοντες a. Δεν χρειάζεται η ανανέωση κεφαλαίου (καινούργιας τεχνολογίας) πάντα, μπορεί κάποια να αρκεστεί π.χ. στα φτηνά εργατικά χέρια. Νέα τεχνολογία: την παράγει η επιχείρηση ή την εισάγει b. Ο άνθρωπος αντιστέκεται στη νέα τεχνολογία. Καχυποψία απασχόλησης. Η επιχείρηση πρέπει να πείσει τους ανθρώπους ότι η νέα τεχνολογία είναι ωφέλιμη για την επιχείρηση και κατ επέκταση και των εργαζομένων. c. Με τον τρόπο αυτό γίνεται πιο εύκολη η αποδοχή της νέας τεχνολογίας απ τους εργαζομένους. Εσωτερικό Περιβάλλον Χρηματοδοτικοί Πόροι (ίδιο / μετοχικό κεφάλαιο, αποθεματικά [ποσοστά αδιανέμητων κερδών], πιστωτικά κεφάλαια) a. Εξασφάλιση των απαραίτητων πηγών χρηματοδότησης με τους καλύτερους όρους -> απαιτεί έρευνα. b. Σωστή κατανομή κεφαλαίων στις διάφορες επιχ. λειτουργίες. Φυσικοί Πόροι (εγκαταστάσεις, μηχανολογικός εξοπλισμός, μηχανισμός διανομής, αποθέματα κλπ) a. Περιοδική εκτίμηση απόκτησης και χρήσης των φυσικών πόρων (προσοχή μην ξεμείνουν από πρώτες ύλες). b. Αποτελεσματική πολιτική απογραφή. Ανθρώπινοι Πόροι a. Απόκτηση αναγκαίου προσωπικού. b. Τοποθέτηση των κατάλληλων προσώπων στην κατάλληλη θέση. c. Παροχή κατάλληλων κινήτρων για αποτελεσματική ανθρώπινη απόδοση. d. Έλεγχος της ανθρώπινης απόδοσης. Έλεγχος δεν σημαίνει τιμωρία.

12 Τεχνολογικοί Πόροι a. Επιλογή του κατάλληλου επιπέδου τεχνολογίας σε συνάρτηση με τους στόχους της επιχείρησης. b. Κατάλληλο επίπεδο ικανότητας και δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού που θα εφαρμόσει τη νέα τεχνολογία. Στάδια ολοκλήρωσης Προγραμματισμού Α ΣΤΑΔΙΟ Προγραμματισμός 1) Διάγνωση και ανάλυση ευκαιριών για επιχείρημα τιμή δράσμ. / έρευνα επιχ. κατάστασης πριν αποφασίσω το προϊόν που θα παράγω. a. Με τις υπάρχουσες συνθήκες αγοράς, ανταγωνισμού, προτιμήσεων καταναλωτών, πλεονεκτημάτων και αδυναμιών. 2) Καθορισμός Αντικειμενικών Στόχων (να αντιστοιχούν με τις δυνατότητες / μέσα επιχ.) a. Πού θέλουμε να βρεθούμε, τι επιδιώκουμε να πετύχουμε και πότε. Β ΣΤΑΔΙΟ 1) Διαμόρφωση Πολιτικής ή καθορισμός Γενικών Κατευθυντήριων Κανόνων (Αυταρχικός / Δημοκρατικός τρόπος) a. Καθορισμός ενός συστήματος γενικών οδηγιών και κατευθύνσεων για τη δημιουργία ενός πλαισίου μέσα στο οποίο θα κινηθούν τα διοικητικά στελέχη για τη λήψη των αποφάσεών τους. 2) Αναγνώριση και προσδιορισμός των Εναλλακτικών Τρόπων Δράσης a. Ποιες είναι οι περισσότερα υποσχόμενες εναλλακτικές λύσεις (ή τρόποι δράσης) για την εκπλήρωση των αντικειμενικών μας στόχων. 3) Αξιολόγηση των Εναλλακτικών Τρόπων Δράσης a. Ποια εναλλακτική λύση (ή τρόπο δράσης) θα μας δώσει την καλύτερη ευκαιρία να ανταποκριθούμε στους στόχους μας. Γ ΣΤΑΔΙΟ 1) Επιλογή του (καλύτερου) Τρόπου Δράσης Κατάρτιση του Τελικού Προγράμματος a. Επιλογή της πορείας δράσης που τελικά θα Δ, Ε, ΣΤ ΣΤΑΔΙΑ => διαδικασία λήψης αποφάσεων [επιμέρους λειτουργία]

13 Εισαγωγή στη Διοικητική των Επιχειρήσεων Στάδια Προγραμματισμού ---> Καθορισμός στόχων (ολοκλήρωσης της διοικητικής λειτουργίας του) ΣΤΑΔΙΟ ΠΡΩΤΟ: Διάγνωση και ανάλυση ευκαιρίας για επιχειρηματική δράση. Με τις υπάρχουσες συνθήκες αγοράς, ανταγωνισμού, προτιμήσεων, καταναλωτών, πλεονεκτημάτων και αδυναμιών. ΣΤΑΔΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ: Καθορισμός αντικειμενικών στόχων. Πού θέλουμε να βρεθούμε, τι επιδιώκουμε να επιτύχουμε και πότε. ΣΤΑΔΙΟ ΤΡΙΤΟ: Διαμόρφωση πολιτικής ή καθορισμός γενικών κατευθυντήριων κανόνων. Καθορισμός ενός συστήματος γενικών οδηγιών και κατευθύνσεων για τη δημιουργία ενός πλαισίου μέσα στο οποίο θα κινηθούν τα διοικητικά στελέχη για τη λήψη των αποφάσεών τους. ΣΤΑΔΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ: Αναγνώριση και προσδιορισμός των εναλλακτικών τρόπων δράσης. (ΣΤΑΔΙΑ Δ, Ε, ΣΤ ->συμπεριλαμβάνονται στον προγραμματισμό, διαδικασία λήψης αποφάσεων) Ποιες είναι οι περισσότερα υποσχόμενες εναλλακτικές λύσεις (ή τρόποι δράσης) για την εκπλήρωση των αντικειμενικών μας στόχων. ΣΤΑΔΙΟ ΠΕΜΠΤΟ: Αξιολόγηση των εναλλακτικών τρόπων δράσης. Ποια εναλλακτική λύση (ή τρόπος δράσης) θα μας δώσει την καλύτερη ευκαιρία να ανταποκριθούμε στους στόχους μας. ΣΤΑΔΙΟ ΕΚΤΟ: Επιλογή του (καλύτερου) τρόπου δράσης κατάρτιση του τελικού προγράμματος. Επιλογή της πορείας δράσης που τελικά θα ακολουθήσουμε. ΣΤΑΔΙΟ ΕΒΔΟΜΟ: Εφαρμογή του προγράμματος δράσης. Λήψη των απαραίτητων μέσων και ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου το πρόγραμμα που επιλέχθηκε να εφαρμοστεί με επιτυχία. ΣΤΑΔΙΟ ΟΓΔΟΟ: Έλεγχος του προγράμματος. Σύγκριση των πραγματικών αποτελεσμάτων με τα αναμενόμενα (πρότυπα) και επαναπληροφόρηση (πηγή του προγραμματισμού). «Ποια τα βήματα του προγραμματισμού. Σχολιάστε συνοπτικά» Για εξετάσεις «Τι σημαίνει επαναπληροφόρηση» Συνεχής ενημέρωση της πηγής του προγραμματισμού για το πώς πηγαίνει το πρόγραμμα. Στόχων της εφαρμογής προγραμμάτων. Εφαρμογή μέγιστης απόδοσης με τη μικρότερη θυσία

14 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΡΟΓΡ/ΤΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ (αν ο στόχος θέλει να καλύψει όλη την επιχείρηση ή μόνο κάποιο τμήμα της) Στρατηγικά Λειτουργικά (τα στρατηγικά περικλείουν τα λειτουργικά) ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ βραχυχρόνια ή βραχυπρόθεσμα προγράμματα μακροχρόνια ή μακροπρόθεσμα προγράμματα ΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΕΥΚΑΜΨΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ελαστικά ή μη αναπροσαρμοζόμενα αναπροσαρμοζόμενα (ή άκαμπτα) ή (ή εύκαμπτα) μη ελαστικά «Ποιες βασικές κατηγορίες προγραμμάτων». Σχολιάστε συνοπτικά. (Μαλακή Διοίκηση) Ανθρώπινη Συμπεριφορά Διοικούμε καλύτερα όταν έχουμε συνεργασία - επικοινωνία αποτελεσματικότητα και προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Για να γίνει κάτι τέτοιο είναι απαραίτητη η καλή επικοινωνία. Προκαταλήψεις Π.χ. αναπηρία: αυθορμητισμός Δεν είναι πλεονέκτημα γιατί δεν μπορεί να ελέγξει τον εαυτό του. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τι θα συμβεί αλλά μπορούμε να ελέγξουμε πώς θα αντιδράσουμε. * Ανάλογα με το τι θα διαλέξουμε να κάνουμε θα μας κάνει επιτυχημένους ή όχι. Αυτοέλεγχος: βασική αρχή διοίκησης

15 Ανθρώπινη Επικοινωνία: πομπός-δέκτης (που εναλλάσσονται διαρκώς). Δεν έχει σημασία μόνο τι λέω αλλά και πώς το λέω (μεγαλύτερη σημασία έχει το ύφος) Αν αντιδράσω με τρόπο που να με κάνει να νιώσω καλά τότε «θεωρούμαι» αποτυχημένος ενώ αν αντιδράσω σκεφτόμενος το λόγο που βρίσκομαι στην επιχείρηση «θεωρούμαι» επιτυχημένος. Management Αρχική οργανωτική δομή μιας επιχείρησης Σελ.180 ιδιοκτήτης / διευθυντής (επιχειρηματίας) Εργαζόμενοι Στάδιο 1 ο : Σκοπός της Οργανωτικής Μονάδας. Καθορισμός του έργου που πρέπει να εκτελεστεί. Στάδιο 2 ο : Καταμερισμός της εργασίας (εξειδίκευση) Λήψη αποφάσεων σχετικά με το τι πρέπει να γίνει προκειμένου να υλοποιηθεί ο σκοπός της μονάδας. Δηλαδή ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν, ποιος θα τις αναλάβει, καθώς και τι εξουσία απαιτείται να έχει ώστε να ολοκληρώσει το συγκεκριμένο έργο. Στάδιο 3 ο : Στελέχωση Το στάδιο αυτό, σαν μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή δραστηριότητα, αφορά τον προσδιορισμό του είδους, το βαθμό εμπειρίας και τον αριθμό των ατόμων που απαιτούνται για την εκτέλεση και ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου. Δημιουργία της απαραίτητης Οργανωτικής Δομής δηλαδή του οργανογράμματος στο οποίο απεικονίζονται οι απαραίτητες επιχειρησιακές επικοινωνίες καθώς και οι σχέσεις εξουσίας και ευθύνης. Αναφερθείτε συνοπτικά στα βήματα ή στάδια της οργάνωσης. Τι απεικονίζει το οργανόγραμμα; θέσεις εργασίας σχέσεις εξουσίας και ευθύνης απεικονίζει τις επιχειρησιακές επικοινωνίες

16 Top Manager Organization Levels Middle Manager 4 στάδια Όσο μεγαλύτερη First late Manager η επιχ. τόσο περισσότερα στάδια Operatives Manager Το οργανόγραμμα είναι στατικό γιατί ο στόχος είναι σταθερός. Αν μεταβληθεί ο στόχος αλλάζει το οργανόγραμμα Εξουσία ευθύνης Στελέχη Δ επιπέδου Γενικός Δ/ντής ή Διευθύνων Σύμβουλος αντιστραμμένη πυραμίδα Στελέχη Γ Επιπέδου απ την -//- Διευθυντικά Στελέχη διοικητικής ιεραρχίας Προϊστάμενοι Τμημάτων Εποπτικά Στελέχη SOS!!! (Υπαγορεύει το οργανόγραμμα) Τυπική οργάνωση Μια οργάνωση είναι τυπική όταν οι δραστηριότητες δύο ή περισσότερων ατόμων συντονίζονται συνειδητά προς την επίτευξη ενός δοσμένου αντικειμενικού σκοπού. Τυπική οργάνωση υπάρχει όταν τα άτομα: a) είναι ικανά να επικοινωνήσουν μεταξύ τους b) είναι πρόθυμα να ενεργήσουν c) έχουν ένα κοινό σκοπό Αρχές που κάνουν αποτελεσματική μια τυπική οργάνωση: 1. Αρχή της ενότητας των αντικειμενικών σκοπών: Μια οργανωτική δομή είναι αποτελεσματική, αν διευκολύνει τη συμβολή των ατόμων στην επίτευξη των αντικειμενικών σκοπών της επιχείρησης. 2. Αρχή της αποδοτικότητας: Μια οργανωτική δομή είναι αποτελεσματική, αν διευκολύνει την εκπλήρωση των αντικειμενικών σκοπών με τις ελάχιστες ανεπιθύμητες συνέπειες ή κόστος. Διοίκηση με αυταρχικό τρόπο δε θέλουν άτυπη οργάνωση γιατί δε θέλουν να αναλαμβάνει ο υπάλληλος πρωτοβουλίες.

17 Τι γνωρίζετε για την άτυπη οργάνωση; Άτυπη οργάνωση Άτυπη οργάνωση θεωρείται κάθε κοινή προσωπική δραστηριότητα χωρίς συνειδητό κοινό σκοπό αν κ αυτή συμβάλλει πιθανότατα σε κοινά αποτελέσματα. Η άτυπη οργάνωση συνυπάρχει με την τυπική και αναφέρεται στις σχέσεις μεταξύ των ατόμων που εργάζονται στον ίδιο οργανισμό ή επιχείρηση. Η άτυπη οργάνωση αποτελείται από ομάδες ατόμων που δημιουργούνται για να καλύψουν διάφορες ανάγκες των μελών τους. Οι μεταξύ των μελών σχέσεις δημιουργούνται αυθόρμητα στα πλαίσια της παρουσίας τους στην επιχείρηση. Προσδιοριστικοί παράγοντες για τη συγκρότηση τέτοιων άτυπων οργανώσεων σχέσεων οι οποίες μάλιστα δεν εμφανίζονται σε κανένα οργανωτικό διάγραμμα ή οργανόγραμμα μπορεί να είναι οι διάφοροι κοινοί σκοποί, τα κοινά ενδιαφέροντα ή οι κοινές αντιλήψεις των ατόμων που συγκροτούν κάποια ομάδα. Η άτυπη οργάνωση πολλές φορές μπορεί να βοηθήσει έμμεσα στην επιτυχία των στόχων ενός οργανισμού ή μιας επιχείρησης αφού μέσα από μια τέτοια σχέση μπορεί άτυπα να συζητηθούν, να διατυπωθούν και να ανταλλαχθούν απόψεις για την πορεία ή τα τυχόν προβλήματα του οργανισμού ή της επιχείρησης. Τι είναι η διαγραμματική παρουσίαση; Τμηματοποίηση Ο όρος τμήμα (department) προσδιορίζει μία διακεκριμένη περιοχή, διεύθυνση ή κλάδο μιας επιχείρηση, πάνω στον οποίο έχει εξουσία ένα διοικητικό στέλεχος για την εκτέλεση ορισμένων δραστηριοτήτων. Ένα τμήμα με τη γενική χρήση του όρου, μπορεί να είναι η διεύθυνση παραγωγής, το τμήμα πωλήσεων, ο τομέας της έρευνας αγοράς κλπ. Έτσι ένας αντιπρόεδρος μπορεί να ηγείται σ ένα κλάδο, ένας διευθυντής σ ένα τμήμα, ένα στέλεχος σ ένα τομέα και ένας προϊστάμενος σ ένα γραφείο. Η τμηματοποίηση επομένως αναφέρεται στην ομαδοποίηση των εξειδικευμένων ή συγγενών δραστηριοτήτων σε λειτουργικές οργανωτικές μονάδες, προκειμένου να επιτευχθούν κατά τρόπο αποτελεσματικό οι στόχοι της επιχείρηση. Με την ομαδοποίηση των δραστηριοτήτων μιας επιχείρησης οι διευθύνσεις, τομείς, τμήματα και θέσεις εργασίας, η οργανωτική δομή της επιχείρησης μπορεί να επεκταθεί απεριόριστα. Γενικός Διευθυντής Δ/ντής Δ/ντής Δ/ντής Δ/ντής Marketing χρηματικών παραγωγής προσωπικού υπηρεσιών

18 SOS Μέθοδοι μεταβίβασης εξουσίας και ευθύνης με ποιο τρόπο οι προϊστάμενοι αναθέτουν καθήκοντα. Γραμμική: η πιο κλασσική. Μειονέκτημα: όταν f πολλά επίπεδα διοικητικής ιεραρχίας. (όταν έχω τέτοιο ερώτημα κάνω ένα οποιοδήποτε οργανόγραμμα) Λειτουργική: στηρίζεται στην αρχή εξειδίκευσης της εργασίας. Ένας υφιστάμενος δέχεται εντολές από περισσότερους από έναν προϊσταμένους αρκεί να συμπίπτουν οι εξειδικεύσεις τους δεν είναι πολύ διαδεδομένη σύγχυση αρμοδιοτήτων Γραμμική επιτελική: μεταβίβαση εντολών γραμμικά αλλά στα ανώτατα επίπεδα εμπειρογνώμονας κατευθύνει τα διοικητικά στελέχη. Χρησιμοποιείται από μεγάλες πολυεθνικές. Μέθοδος επιτροπών και συμβουλίων. Management Σελ (από φωτοτυπίες) Ηγεσία Ηγέτες στις επιχειρήσεις Να μπορεί να διοικεί όχι σαν απλός προϊστάμενος αλλά να εμπνέει τους άλλους. Ηγεσία δε συνδέεται με το υψηλότερο επίπεδο της ιεραρχίας ιδιότητα όχι διαχρονική. αναφέρεται σε μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο δε διδάσκεται μόνο με την πείρα. Ρόλοι: 1) διαχειριστικός να διοικείς και να διαπραγματεύεσαι με χαρτιά το πρώτο επίπεδο της ιεραρχίας 2) διοικητικός... η διαχειριστική δουλειά 3) top management ηγετικός ασχολείται μόνο με το μέλλον της... καθόλου διαχειριστικό ρόλο. Γεννιέσαι ή γίνεσαι ηγέτης? Δεν έχει αποδειχτεί. Δεν είναι γραμμένη η ικανότητα της ηγεσίας σε κανένα DNA. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να αναπτύξουν ικανότητες ηγεσίας. μέχρι 5-6 χρονών αποκτάται χαμηλή ή υψηλή αυτοπεποίθηση να ρισκάρω στη ζωή, να τολμώ... λύνω προβλήματα σκέφτομαι πείρα επεξεργασία των λαθών μη ικανός άνθρωπος κάνει συνεχώς τα ίδια λάθη ικανός άνθρωπος κάνει λάθη αλλά όχι τα ίδια οι άλλοι αυτοί που πιστεύουν σε σένα, πρόσωπα που δείχνουν μεγάλη εμπιστοσύνη σε σένα. Τύχη το σημείο που η ευκαιρία συναντά την προετοιμασία. Αυτό που μόνοι μας δημιουργούμε όταν είμαστε καλά προετοιμασμένοι. Να μπορώ να αναγνωρίσω ότι μια κατάσταση είναι εκμεταλλεύσιμη. Την ευκαιρία τη βλέπουν μόνο όσοι έχουν προετοιμαστεί καλά. Παιδεία οι περισσότεροι ηγέτες έχουν ευρύτατη παιδεία όχι εξειδίκευση.

19 Αυτογνωσία η ανάγκη ενός ανθρώπου να ξεκαθαρίσει τι θέλει να πετύχει στη ζωή του. Στόχοι τους βάζει ένα άτομο που έχει αυτογνωσία. Αν εστιάσεις σε κάτι παύουν να υπάρχουν κίνδυνοι. ΘΕΩΡΙΑ ΧΑΡΑΚΤ/ΚΩΝ Εξυπνάδα : ευφυής για να είσαι ηγέτης. (λίγο πάνω απ το μέσο όρο) Πρωτοβουλία:διπλή έννοια πρόβλεψη και να βρω πριν συμβούν τα γεγονότα. Προδραστικότητα Αυτοπεποίθηση: ψύχραιμος στα γεγονότα ό,τι και να συμβεί. «ελικόπτερο»: δηλώνει την ικανότητα ενός ανθρώπου να βλέπει τα γεγονότα σφαιρικά όχι λεπτομέρεια ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΥΛ Θεωρία χ: η άποψη ότι οι εργαζόμενοι είναι απατεώνες αν το πιστεύεις αυτό ο τρόπος που διοικείς είναι αυταρχικός. Θεωρία ψ: το αντίθετο. Πιστεύουν ότι η δουλεία είναι πηγή αυταρχίας. Εργαζόμενοι επαγγελματίες Στην πραγματικότητα οι άνθρωποι είναι κάτι ενδιάμεσο με τάση προς μία απ τις δύο κατευθύνσεις (χ,ψ) ΜΟΝΤΕΛΟ ADAIO: ηγεσία συνδυασμός έργο- άτομο- ομάδα αν ισορροπήσουν επιτυχία Έργο = αποτελέσματα Άτομο = έμπνευση,βοήθεια,ατομικές σχέσεις Ομάδα = συνεργασία των ατόμων

20 Management Παρακίνηση μεταβατική κατάσταση Χρησιμοποιείται για να μειώσει τη ν εργασιακή στεναχώρια ή για να αυξήσει την εργασιακή ικανοποίηση για να μη χάσει τους καλούς εργαζόμενους. Σελ.16 Τι κάνει η επιχείρηση / εταιρεία μετράει 30% στην ικανοποίηση του εργαζομένου το 70% απ τον προϊστάμενο και την εργασία προϊστάμενος αναπληροφόρηση του λέω σε τι δεν πάει καλά όχι κριτική εκχωρεί περισσότερες αρμοδιότητες- να αναθέτει σε άλλους δουλειά αναπτύσσει ανθρώπους δίνει ευκαιρίες να μάθει. Σελ.17 Άλλο λύνω προβλήματα ικανότητα διανοητική Άλλο παίρνω αποφάσεις επιλέγω μια λύση και την εφαρμόζω. *επιστήμονες-σύμβουλοι Δε μπορείς να διδάξεις κάποιον να παίρνει σωστές αποφάσεις η αποφασιστικότητα αποκτάται με την πείρα και πιο συγκεκριμένα τα λάθη από προηγούμενες αποφάσεις ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ: 2: ορισμός του προβλήματος να το ψάξεις μέσα από συμπτώματα και να βρω την ουσία του τι πρέπει να λύσεις. 4: δημιουργούμε πολλαπλές λύσεις καινοτομικές ή δημιουργικές λύσεις. Β. Ελέγχω το αποτέλεσμα Αν δεν πάει καλά ένα σχέδιο πρέπει να έχω κουράγιο να το αναθεωρήσω. Τα προγράμματα είναι για να παραβιάζονται-οι στόχοι για να υλοποιούνται. Οι καλύτερες αποφάσεις παίρνονται από ομάδες (θεωρητικό-πρακτικό) Σελ.18 Επιπτώσεις και στο οργανωτικό και στο διαδικαστικό μέρος. Η απόφαση έχει επιπτώσεις σε άλλους ανθρώπους - στο οργανόγραμμα - στη διαδικασία Management Παρακινώ: δίπλα Υποκινώ: από κάτω Παρακινώ = «σπρώξιμο» ώστε κάποιος να κάνει κάτι Εσωτερική ώθηση = να το πάρει απόφαση κάποιος μόνος του Εργασία = ετεροπροσδιοριζόμενη - Αν κάτι είναι δικό μου παρακινούμαι να γίνω καλύτερος - Αν πάλι δεν είναι, είναι σχετικό να το κάνω

21 Όταν οι άνθρωποι έχουν συγκεκριμένα οφέλη από τη δουλειά τους, αποφασίζουν να γίνουν πιο παραγωγικοί. 1) Θεωρία της ικανοποιήσεως Στηρίζεται στις καλύτερες συνθήκες εργασίας 2) Θεωρία των κινήτρων Κίνητρα = επιβραβεύσεις στους εργαζομένους ώστε να εργαστούν καλύτερα. Δεν έχει αποδώσει όμως 3) Θεωρία αναγκών ή ενστίκτων Πρωταρχικός στόχος είναι η ικανοποίηση των αναγκών *Σύμφωνα με τον Maslow υπάρχουν 5 ειδών ανάγκες a) Φυσιολογικές-Βιολογικές b) Ασφάλεια c) Κοινωνικές σχέσεις d) Κύρος - εξουσία - αναγνώριση e) Αυτοπραγμάτευση *Άνθρωποι τείνουν να ικανοποιούν ανάγκες *Θεωρία Mc Cleelland: οι άνθρωποι έχουν 3 ανάγκες 1. Ισχύς 2. Επιτεύγματα 3. Σχέσεις Ισχύει σήμερα σε όλες τις επιχειρήσεις. Είναι η πιο αποδεκτή θεωρία. *Θεωρία του Shinner Αν κάποιος είναι πολύ αποτελεσματικός στη δουλειά του και τον επιβραβεύσουμε κοντά χρονικά και μπροστά σε άλλους, τότε αυτός θα τείνει να κάνει το ίδιο. Οι άνθρωποι χρειάζονται εναύσματα για να επιβιώσουν. *Θεωρία Herzberg Σε μια εταιρεία τα πράγματα που παρακινούν έναν άνθρωπο και αυτά που τον δυσαρεστούν ανήκουν σε 2 διαφορετικές ομάδες. Θετικά = παράγοντες παρακίνηση Αρνητικά = παράγοντες υγιεινής Για να παρακινήσουμε τους ανθρώπους 1. θα εξαλείψετε τη δυσαρέσκεια 2. θα του κάνετε πιο παραγωγικούς θα χρησιμοποιούμε τους παράγοντες υποκίνησης Γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να εντοπιστεί η δυσαρέσκεια των εργαζομένων. Θεωρία δικαιοσύνης a) Η μεγαλύτερη αιτία δυσαρέσκειας θεωρείται η αμοιβή b) Δεύτερη μεγαλύτερη αιτία η συμπεριφορά του προϊσταμένου Οι εργαζόμενοι συγκρίνουν την αμοιβή τους εσωτερικά (με τους συνεργάτες τους στην ίδια δουλειά). Εξωτερική σύγκριση (τι παίρνουν άλλοι με τα ίδια προσόντα σε άλλες εταιρείες)

ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΜΑΣΤΕΡ

ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΜΑΣΤΕΡ ΣΧΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ «Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ)» ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΜΑΣΤΕΡ «Σύγχρονη Διευθυντική και Ελεγκτική Λειτουργία: Η περίπτωση της Περιφέρειας

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Α.Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Α.Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΣΤΟΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΚΛΑΔΟ, ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ SBOKOS HOTEL GROUP (SHG) ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Εισηγητής: Σαλούστρου Μαρία έσποινα, 2707 Ραπτάκη Στυλιανή, 3070. Επιβλέπων: Κουκάκης Γεώργιος

Εισηγητής: Σαλούστρου Μαρία έσποινα, 2707 Ραπτάκη Στυλιανή, 3070. Επιβλέπων: Κουκάκης Γεώργιος ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Νέες Τεχνικές Επιλογής Προσωπικού ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Εισηγητής: Σαλούστρου Μαρία έσποινα, 2707 Ραπτάκη Στυλιανή,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ Πτυχιακή. Γκαρέτσα Νίκη, 2004 Α.Τ.Ε.Ι ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ Πτυχιακή εργασία Γκαρέτσα Νικολέτα, Εξάμηνο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Η Επιχείρηση Με τον όρο επιχείρηση ως μια οικονομική μονάδα, εννοούμε τους κάθε φύσεως συστηματικούς συνδυασμούς των παραγωγικών συντελεστών, όπως είναι το έδαφος, το κεφάλαιο,

Διαβάστε περισσότερα

Α.Π.Θ. Α.Π.Θ. Οδηγός Επιχειρηματικότητας του Γραφείου. Διασύνδεσης Α.Π.Θ. Οδηγός Επιχειρηματικότητας

Α.Π.Θ. Α.Π.Θ. Οδηγός Επιχειρηματικότητας του Γραφείου. Διασύνδεσης Α.Π.Θ. Οδηγός Επιχειρηματικότητας Οδηγός Επιχειρηματικότητας του Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ. Οδηγός Επιχειρηματικότητας του Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ. Οδηγός Επιχειρηματικότητας του Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ. Οδηγός Επιχειρηματικότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1o. Βλέπε κεφάλαιο 10 (σελ 182 188) από Μπουραντά.

ΘΕΜΑ 1o. Βλέπε κεφάλαιο 10 (σελ 182 188) από Μπουραντά. ΘΕΜΑ 1o 1.1. Σύμφωνα με τυχόν προσωπικές εμπειρίες σας από την καθημερινή πρακτική και αφού μελετήσετε το Κεφάλαιο 6 (Τόμος Α ΕΑΠ), σχετικά με τη λειτουργία ελέγχου, να απαντήσετε αν συμφωνείτε με την

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Αλεξάνδρα Βασιλική Π. Αλεξανδράκη Σημαντικοί Όροι: Υγεία, Σύστημα Υγείας, Υπηρεσίες Υγείας, Διαθεσιμότητα, Προσπελασιμότητα,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Σπουδάστρια: Σιδηροπούλου Αλεξάνδρα Α.Μ: 082/07 ΘΕΜΑ: «Βασικοί Άξονες Οργάνωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΟΡΙΣΜΟΣ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΗΣ «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ» ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η διατύπωση, η διαμόρφωση και η αξιολόγηση της στρατηγικής της οποιασδήποτε επιχείρησης

Διαβάστε περισσότερα

Business Strategy Development Training No. LLP-LDV-TOI-2011-LT-0093 1

Business Strategy Development Training No. LLP-LDV-TOI-2011-LT-0093 1 Το έργο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρούσα δημοσίευση δεσμεύει μόνο τις απόψεις του συντάκτη της και η Επιτροπή δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για οποιαδήποτε χρήση

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ

Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ : «Η σημασία ί ττου συμμ εεττο χχ ι κκού managemen tt σττι ι ςς Τράπ εε ζζ εε ςς γγ ια ι ττη νν αύ ξξηση

Διαβάστε περισσότερα

Το Marketing άρχισε ήδη εδώ και καιρό να διεισδύει στις ελληνικές τράπεζες και η

Το Marketing άρχισε ήδη εδώ και καιρό να διεισδύει στις ελληνικές τράπεζες και η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Του: Γιάννη Πορφυρίδη* Περίληψη Το Marketing άρχισε ήδη εδώ και καιρό να διεισδύει στις ελληνικές τράπεζες και η

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος 4. Εισαγωγή 5

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος 4. Εισαγωγή 5 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος 4 Εισαγωγή 5 ΜΕΡΟΣ Α ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 1.1 Δραστηριότητες της λογιστικής κόστους 8 1.2 Παράγοντες που επηρεάζουν τα συστήματα κοστολόγησης 8 1.3 Έννοια του κόστους 1.4 Ορισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ O ΤΟΜΕΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ KEIMENO ΠΡΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΙΟΥΛΙΟΣ 2013 Μήνυμα Εκτελεστικού Αντιπροέδρου ΣΕΒ Νέες, διατηρήσιμες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΣΕ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΚΑΙ. Ανάλυση μεθόδων ανάπτυξης και εκπαίδευσης ανωτέρων στελεχών στους δύο

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΣΕ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΚΑΙ. Ανάλυση μεθόδων ανάπτυξης και εκπαίδευσης ανωτέρων στελεχών στους δύο ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΣΕ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ Ανάλυση μεθόδων ανάπτυξης και εκπαίδευσης ανωτέρων στελεχών στους δύο κλάδους επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών (Ξενοδοχεία-Εταιρίες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ Α. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ Στις παρακάτω προτάσεις, να υπογραμμίσετε τη λέξη Σωστό, αν η πρόταση είναι σωστή, ή Λάθος, αν η πρόταση είναι λανθασμένη. 1. Η εξέλιξη της

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Διπλωματική Εργασία

ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Διπλωματική Εργασία ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Διπλωματική Εργασία Κοινό πλαίσιο αξιολόγησης (ΚΠΑ) Εργαλείο Διοίκησης Ολικής Ποιότητας στη Δημόσια Διοίκηση Βελτιώνοντας μία δημόσια

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ (Κ.Π.Α.) COMMON ASSESSMENT FRAMEWORK (CAF)

ΚΟΙΝΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ (Κ.Π.Α.) COMMON ASSESSMENT FRAMEWORK (CAF) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΟΙΝΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ (Κ.Π.Α.) COMMON

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργώ τη δική μου επιχείρηση

Δημιουργώ τη δική μου επιχείρηση ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Δημιουργώ τη δική μου επιχείρηση ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας Σπυρίδων Δ. Κοττώρης Υπεύθυνος διαμόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ : ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΟΥ

ΣΧΟΛΗ : ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΟΥ ΣΧΟΛΗ : ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΟΥ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ : ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ: ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ ΑΜΑΛΙΑ Μάρτιος 2005 I ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ Στον

Διαβάστε περισσότερα

«ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ»

«ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ» «ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ» Οδηγός ανάπτυξης εξαγωγών Δεκέμβριος 2014 ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρωπαϊκό Ταμείο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ. Η ΕΠΙ ΡΑΣΗ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟ ΜΑΚΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ. Η ΕΠΙ ΡΑΣΗ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟ ΜΑΚΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ. Η ΕΠΙ ΡΑΣΗ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟ ΜΑΚΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: ΓΑΛΑΝΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Π.Μ.Σ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ Νεανική Επιχειρηματικότητα Διδάσκων: Αριστείδης Μπιτζένης

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Π.Μ.Σ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ Νεανική Επιχειρηματικότητα Διδάσκων: Αριστείδης Μπιτζένης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Π.Μ.Σ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ Νεανική Επιχειρηματικότητα Διδάσκων: Αριστείδης Μπιτζένης Θέμα: Επιχειρηματικό Σχέδιο «Δημιουργία Παιδικού Σταθμού Δροσοσταλίδες» Contents

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ ΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟ ΟΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΠΩΣ ΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟ ΟΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ: ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΜΗΜΑ: ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΟΥΒΑ ΓΕΩΡΓΙΑ AM: 3624 ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ: ΓΑΛΑΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΠΩΣ ΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ

Διαβάστε περισσότερα

Πτυχιακή. ικανοποίηση των εργαζομένων σε ξενοδοχειακές μονάδες. στα 4* και 5* ξενοδοχεία της Λεμεσού

Πτυχιακή. ικανοποίηση των εργαζομένων σε ξενοδοχειακές μονάδες. στα 4* και 5* ξενοδοχεία της Λεμεσού ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Πτυχιακή Παράγοντες που επηρεάζουν την παρακίνηση και η ικανοποίηση των εργαζομένων σε ξενοδοχειακές μονάδες στα 4* και 5* ξενοδοχεία της

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ: ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ: ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ: ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ελένη Γ. Νύκταρη Υποβληθείσα για το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ»

ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ (Ε Μ.B.Α.) ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΙΤΛΟ : «Ο ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ & Η

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελεσματική Ηγεσία στην Εργασία

Αποτελεσματική Ηγεσία στην Εργασία ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Αποτελεσματική Ηγεσία στην Εργασία ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας Νικόλαος Φωτόπουλος Υπεύθυνος διαμόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ - ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ - ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ - ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΖΙΑΝΟΥΜΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΧΥΖ ΑΛΙΝΑ-ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ ΠΡΕΒΕΖΑ 2012

Διαβάστε περισσότερα