ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ"

Transcript

1 ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Σημειώσεις Management

2 Management ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Διοίκηση Σελ. 9 προσαρμόζω τη συμπεριφορά Η εισαγωγή επιθέτων -> άμυνα σ αυτό το επίθετο άρνηση σε μια επιχ/ση -> συμπεριφέρομαι όπως χρειάζεται για το ρόλο που αναλαμβάνω οι ταμπέλες -> κάνουν τον άλλο αμυνόμενο δεν ακούει αυτό που του λες συμβουλές -> λάθος -> εναλλακτικές λύσεις όχι το εγώ στη θέση σου θα έκανα αυτό... -> κατά βάθος υποβαθμίζει τον άλλο λάθος -> να βλέπεις μόνο λογικά -> και συναίσθημα διαίσθηση -> πείρα έλλειμμα ακρόασης ακρόαση -> το μήνυμα το μετατρέπω σε νόημα ακούω -> δηλώνει βούληση, επιλογή βιολογική ακρόαση -> συμβαίνει ούτως ή άλλως κακοί ακροατές -> αυτοί που νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα Δεν πρέπει να στερούμε του εαυτού μας από πληροφορίες. Όταν ακούς κάποιον με προσοχή : α) μαθαίνεις β) δείχνεις ότι θεωρείς τον άλλο σημαντικό του δίνεις δύναμη. Δεν είναι σίγουρο ότι το μήνυμα θα το λάβει ο δέκτης όπως θέλει ο πομπός. Για να διαπιστωθεί αν έχει κατανοηθεί θα πρέπει να προωθηθεί η ανάδραση για να μην υπάρχει σύγχυση. Ανάδραση: το χρυσάφι της επικοινωνίας Λάθος επικοινωνία λόγω προκαταλήψεων (παγιωμένες απόψεις που μπήκαν στο κεφάλι μου σε εποχές που δεν μπορούν να το ελέγξουν και δεν την αναθεωρούν). Γενικεύσεις: προκαταλήψεις, κουκουλώνουν τα προβλήματα, συσκότιση.

3 Κατηγοριοποιήσεις: κοινωνικό επίπεδο αισθητικά αν μας αρέσει συμπεριφορά έξυπνος ή όχι Όταν λέμε έχω διαίσθηση πως δεν μ αρέσει αυτό είναι ουσιαστικά καμουφλαρισμένες προκαταλήψεις. Εμπόδια: θέλουμε δεν θέλουμε παρεμβαίνουν στην επικοινωνία μας εμπόδια. 1. Οι λέξεις είναι σύμβολα τα οποία δεν τα ορίζουμε / ερμηνεύουμε όλοι με τον ίδιο τρόπο. Ο γραπτός λόγος είναι ο χειρότερος τρόπος επικοινωνίας. Προφορικός λόγος: πλεονέκτημα άμεσης ανάδρασης. Αυτοί που φοβούνται για τη θέση τους δεν είναι υγιής επικοινωνία, δεν έχει στυλ. α) προφορικός λόγος (πιο σημαντικός) β) τηλεφωνικός λόγος (λιγότερο σημαντικός) γ) γραπτός λόγος (ο πιο άχρηστος) 2. Διακόπτω, δεν αφήνω να ολοκληρώσει ο άλλος, επικοινωνιακό λάθος (οι πολιτικοί επιλέγουν να διακόπτουν γιατί τους συμφέρει). Αγένεια: δεν με υπολογίζει, με υποτιμά. Όταν νιώθεις υποτιμημένος δεν συνεργάζεσαι. 3. Δεν ακούν και δε βλέπουν παρά μόνο αυτά που θέλουν. Όταν καταλήγεις σε κάτι μετά είναι δύσκολο να ξεβολευτούμε. Ο καθένας εστιάζει σε αυτό που τον ενδιαφέρει. 4. Μας προδίδουν οι αισθήσεις μας. Όταν ένα μήνυμα δεν είναι σαφές καλύπτεται από τον δέκτη όπως αυτός θέλει (έτσι όπως τον βολεύει). 5. Στην επικοινωνία υπάρχει ένα σωστό timing. 6. Κενά όταν δεν έχω ανάδραση. Το μέτρο επικοινωνίας είναι ο δέκτης, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τον δέκτη. Χαρακτήρας: οι αξίες που συνδέουν όλες τις συμπεριφορές μας. 10. Αμυντικότητα: καταστρέφει την επικοινωνία, εισπράττεις μόνο δικαιολογίες. Το Management (ή Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων) είναι η δραστηριότητα εκείνη κατά την οποία εργάζεται κανείς μαζί και μέσω άλλων ανθρώπων για την επίτευξη, τόσο των στόχων του οργανισμού, όσο και των στόχων των μελών που το απαρτίζουν. Έμφαση στον ανθρώπινο παράγοντα μέσα στους οργανισμούς Έμφαση στην επίτευξη του αποτελέσματος (δηλαδή στην επίτευξη των στόχων). Η επίτευξη των στόχων (γενικότερων) του οργανισμού πρέπει να ενοποιείται με την επίτευξη των στόχων (ατομικών) των μελών που απαρτίζουν τον οργανισμό. Ο επιχειρηματίας είναι αυτός που συντονίζει τους 3 σημαντικούς συντελεστές παραγωγής (φύση, εργασία, κεφάλαιο) Το management δίνει έμφαση στον ανθρώπινο παράγοντα γιατί είναι ο πιο δύσκολος παράγοντας διοικήσεως, είναι έμψυχος όχι άψυχος όπως οι υπόλοιποι. Η μη επίτευξη στόχων οδηγεί σε ζημιές για την επιχείρηση. Κάθε μέλος του οργανισμού έχει ένα συγκεκριμένο στόχο που αν τον υλοποιήσει επιτυχώς οδηγεί μετά την ενοποίηση όλων των επιμέρους επιτυχών αποτελεσμάτων στο επιθυμητό.

4 Πώς συνδέεται η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα με την διοικητική εργασία (θέμα που του αρέσει να βάζει). Αρχή της αποτελεσματικότητας Επίτευξη των αντικειμενικών στόχων MANAGEMENT Αρχή της αποδοτικότητας Επίτευξη αντικειμενικών στόχων με τις ελάχιστες ανεπιθύμητες συνέπειες ή κόστος Ελαχιστοποίηση του κόστους των επιχ. πόρων Λειτουργίες (με λογική σειρά) 1. Προγραμματισμός (διαδικασία λήψης (Planning) αποφάσεων από τους Καθορισμός στόχων εναλλακτικούς τρόπους, 2. Οργάνωση (Οργανογράμματα) προτύπων. αποφασίζω την καλύτερη (Organising) για το στόχο μου) Δημιουργία οργανωτικής δομής Σχέσεις εξουσίας και ευθύνης και κανάλια επιχειρ. επικοινωνίας. 3. Στελέχωση (Starting) Πλήρωση θέσεων οργανωτικής δομής επιλογή, αξιολόγηση και ανάπτυξη ατόμων που προβλέπονται 4. Διεύθυνση και Ηγεσία σ αυτήν. (Leading) Αποτελεσματικός τρόπος του Διοικείν. Αναγνώριση και ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων. 5. Έλεγχος (Controlling) Μέτρηση αποτελεσμάτων έναντι στόχων (προτύπων).

5 Οργάνωση: Το οργανόγραμμα δείχνει τις θέσεις εργασίας, τις σχέσεις εξουσίας και ευθύνης (τα όρια μέσα στα οποία κινείται) και τις σχέσεις εργασιακής επικοινωνίας (μια συγκεκριμένη εντολή ακολουθεί μια δεδομένη πορεία [κανάλια επικ.] η οποία μπορεί να είναι οριζόντια, κάθετη [π.χ. μεταξύ των διευθυντών των τμημάτων]...). Στελέχωση: Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Καθορισμός μισθών. Διαδικασίες πριν (προγραμματισμός ανθρώπινου δυναμικού) και μετά την πρόσληψη προσωπικού. Διεύθυνση και Ηγεσία: Στόχος να βγάλει ο εργαζόμενος τον καλύτερό του εαυτό. Πρέπει (δεν συμβαδίζει όμως πάντα) αυτός που διευθύνει να είναι και ηγέτης. Δείχνει τους τρόπους με τους οποίους ο διευθυντής ή ηγέτης να διοικεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πρέπει να τους παρέχει κίνητρα, αναγνωρισιμότητα ηθική (πρωτοβουλίες που δίνονται στον εργαζόμενο), υλική (χρήματα). Έλεγχος: Μετρά το τελικό αποτέλεσμα έναντι του στόχου. Κλείνει τη διοικητική εργασία και αρχίζει πάλι από την αρχή. Πληροφορεί αν το πρόγραμμα πήγε καλά. Δύο τρόποι ελέγχου: 1. Αποτέλεσμα Στόχος : σύγκριση 2. (Πληροφόρηση) Πρόβλεψη αποτελέσματος διορθωτικές κινήσεις επιθυμητό αποτέλεσμα. Το καθένα απ αυτά έχει επιμέρους διαδικασίες για να υλοποιηθεί. Έννοια της Οικονομικής Μονάδας ή Οικον. Οργανισμού Οικονομική μονάδα ή οικον. οργανισμό ονομάζουμε τη μονάδα ή τον οργανισμό εκείνο που συγκεντρώνει τους συντελεστές παραγωγής (φύση, εργασία, κεφάλαιο) με σκοπό την παραγωγή υλικών αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών προκειμένου να ικανοποιηθούν συγκεκριμένες ανθρώπινες ανάγκες. Στοιχεία που συνθέτουν την οικονομική μονάδα ή οικον. οργανισμό Ο συνδυασμός των συντελεστών της παραγωγής ανεξάρτητα από το ποσοστό συμμετοχής τους στην παραγωγική μονάδα. Ο συστηματικός και ορθολογικός προσδιορισμός αυτών (κατάλληλη μεταξύ τους τυπική, χρονική και ποσοτική σχέση και συνάφεια) δηλαδή η εφαρμογή της οικονομικής αρχής ή του οικονομικού αξιώματος. Το τελικό επιδιωκόμενο αποτέλεσμα του πιο πάνω συνδυασμού που συνίσταται στην κάλυψη των ανθρωπίνων αναγκών. Διακρίσεις οικονομικών παραγωγικών μονάδων 1. Ανάλογα με τον φορέα (Ιδιοκτήτη) α) Ιδιωτικές (νομικό ή φυσικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου) β) Δημόσιες (κράτος ή ν.π.δ.δ. ή οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης) γ) Μεικτές (συνεργασία προσώπων ιδιωτ. Και δημοσίου δικαίου)

6 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΓΝΩΡΙΣΜΑΤΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 1. Ανήκουν σ ένα άτομο ή μια μικρή ομάδα ατόμων. Τα Διευθυντικά Στελέχη είναι συνήθως και ιδιοκτήτες της επιχείρησης. 2. Το κεφάλαιο της επιχείρησης προέρχεται από ένα άτομο ή μια ομάδα ατόμων (ίδια κεφάλαια). Η πρόσβαση στην αγορά κεφαλαίου είναι δύσκολη. 3. Το σχετικό μέγεθος που καθορίζεται από το μερίδιο της αγοράς το οποίο κατέχει η επιχείρηση είναι μικρό (μικρή κυριαρχία στον παραγωγικό κλάδο της). 4. Υπάρχει έλλειψη προσωπικού με επαρκείς δυνατότητες να προσφέρει όλη τη γκάμα των διευθυντικών / διοικητικών εργασιών. 5. Έχει περιορισμένες δυνατότητες στον τομέα της έρευνας (Ε & Α) και ανάπτυξης και μάλλον μεγαλύτερο προσανατολισμό προς τις πρακτικές εφαρμογές. 6. Είναι συνήθως εντάσεως εργασίας. 7. Έχει ελάχιστα αναπτυγμένο σύστημα καθορισμένων τιμών. ΤΟΜΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΜΕ 1. Παροχή υπηρεσιών 2. Λιανικό εμπόριο 3. Γεωργικές εκμεταλλεύσεις 4. Χονδρικό εμπόριο και μεταποίηση ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΜΕ 1. Αξιοποίηση επιχειρηματικού ταλέντου 2. Συμβολή στην πληρέστερη απασχόληση των συντελεστών παραγωγής και κυρίως των φυσικών πόρων και ανθρώπινου δυναμικού. S.O.S.!! Β) Κατηγορίες επιχειρήσεων από άποψη μεγέθους 1) Μικρές 2) Μεσαίες 3) Μεγάλες Κριτήρια Μεγεθών a) Μεγέθη φυσικά ή τεχνικά b) Το σύνολο του απασχολούμενου κεφαλαίου c) Το μέγεθος του κύκλου εργασιών d) Ο όγκος της παραγωγής e) Ο αριθμός των μονάδων παραγωγής f) Ο αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού (ευρύτατα χρησιμοποιούμενα κριτήρια σε Ε.Ε. και Ελλάδα)

7 Γ) Κατηγορίες επιχειρήσεων με την περιουσιακή τους διάρθρωση 1) Εντάσεως πάγιας περιουσίας 2) Εντάσεως κυκλοφορούσας περιουσίας (συμπεριλαμβανομένων περιουσιακών διαθεσίμων) Δ) Διάκριση επιχειρήσεων ανάλογα με τη νομική τους μορφή α) Ατομικές β) Εταιρίες β1) Προσωπικές (ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες, συμμετοχικές) β2) Απρόσωπες ή Κεφαλαιουχικές (εταιρίες περιορισμένης ευθύνης ΕΠΕ, ανώνυμες εταιρίες ΑΕ) ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ Επιχείρηση είναι η ποριστική (ιδιωφελής) εκείνη οικονομική μονάδα η οποία συνδυάζοντας κατάλληλα τους συντελεστές παραγωγής (φύση, κεφάλαιο, εργασία) για την παραγωγή υλικών αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών και τη διάθεσή τους στο καταναλωτικό κοινό, αποσκοπεί στην πραγματοποίηση του μέγιστου κέρδους. Το κέρδος αυτό συνήθως αποτελεί ένα πλεόνασμα μεγαλύτερο από τη συνηθισμένη αμοιβή της διοικητικής ή εκτελεστικής εργασίας και εξασφαλίζει την κάλυψη του επιχειρηματικού κινδύνου. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ 1. Η εφαρμογή της οικονομικής αρχής 2. Η μεγιστοποίηση του κέρδους 3. Ο επιχειρηματικός κίνδυνος 4. Η επιχειρηματική αυτοτέλεια 5. Η οργανωτική δομή Οι μεγάλες επιχειρήσεις προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν την αβεβαιότητα στην αγορά με τη μέθοδο marketing. ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Α) Κατηγορίες επιχειρήσεων από άποψη αντικειμενικής απασχόλησης 1) πρωτογενής 2) δευτερογενής 3) τριτογενής

8 Το τεχνικό επιδιωκόμενο αποτέλεσμα του πιο πάνω συνδυασμού το οποίο πρέπει να συνίσταται στην κάλυψη των ανθρώπινων αναγκών. Διακρίσεις οικονομικών παραγωγικών μονάδων 1. Ανάλογα με τον φορέα (Ιδιοκτήτη) α) Ιδιωτικές (νομικό ή φυσικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου) β) Δημόσιες (κράτος ή ν.π.δ.δ. ή οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης) γ) Μεικτές (συνεργασία προσώπων ιδιωτ. Και δημοσίου δικαίου) 2. Ανάλογα με τον επιδιωκόμενο σκοπό ή περιεχόμενο δράσης α) εξισωτικές οικονομικές μονάδες ή κοινωφελούς χαρακτήρα (μη επιδίωξη πλεονάσματος εσόδων έναντι) β) κτητικές ή προσαυξητικές (επιδίωξη πλεονάσματος εσόδων, αλλά το πραγματοποιούμενο κέρδος προορίζεται για την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του σκοπού του ή της διεύρυνση της δράσης του π.χ. ένα Δημοτικό θέατρο) 3. Κερδοσκοπικές ή ποριστικές (επιδίωξη πλεον. εσόδων δηλ. κέρδος το οποίο περιέρχεται στον ιδιοκτήτη / επιχειρηματία, π.χ. μία ιδιωτική επιχ.) Ερωτήσεις για εξετάσεις: 1) Ποια είναι η έννοια και η διάκριση οικον. μονάδων; 2) Τι γνωρίζετε για τις διοικητικές λειτουργίες; 3) Μεγάλη ικανότητα προσαρμογής σε μεταβαλλόμενες καταστάσεις και πληρέστερη εξυπηρέτηση του καταναλωτικού κοινού. 4) Άμεση εποπτεία του προσωπικού. 5) Μεγάλη συμβολή στον τομέα καινοτομιών. 6) Δημιουργία θέσεων εργασίας. 7) Διευκόλυνση μεγάλων επιχειρήσεων. 8) Η διαδικασία της βαθμιαίας ανάπτυξης και εξέλιξης σε μεγάλη επιχείρηση έχει πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας. ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΤΩΝ ΜΜΕ 1) Η ύφεση του ιδιοκτήτη για σκληρή εργασία. 2) Η ύπαρξη επαρκούς ζήτησης. 3) Η διοικητική ικανότητα του επιχειρηματία.

9 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ ΤΩΝ ΜΜΕ 1) Έλλειψη διοικητικής ικανότητας και σε αρκετές περιπτώσεις αδιαφορία από μέρους του επιχειρηματία. 2) Έλλειψη επαρκών χρηματικών κεφαλαίων και η περιορισμένη πιστωτική επιφάνεια ή δυνατότητες χρηματοδότησης. 3) Έλλειψη αποτελεσματικού ελέγχου. ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 1) Η αλματώδης πρόοδος των επιστημών και της τεχνολογίας. 2) Η ανάγκη για επικράτηση στην αγορά και αντιμετώπιση του ανταγωνισμού. 3) Η γενικότερη οικονομική πρόοδος και η δυνατότητα συγκέντρωσης και διοχέτευσης στην παραγωγική διαδικασία τεράστιων κεφαλαίων. ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 1) Δυνατότητα χρησιμοποίησης εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας. 2) Δυνατότητα υιοθέτησης και εφαρμογής σύγχρονων μεθόδων παραγωγής. 3) Δυνατότητα διάθεσης κεφαλαίων για επιστημονική έρευνα. 4) Δυνατότητα καταμερισμού της εργασίας (εξειδίκευση). 5) Δυνατότητα προμήθειας υλικών μέσων με ευνοϊκούς όρους 6) Δυνατότητα διενέργειας επιστημονικού marketing. 7) Αυξημένη πιστοληπτική ικανότητα (ικανότητα να δανείζουν).

10 * SOS Επιχειρ. Περιβάλλον Διεθνές Περιβάλλον Κοινοτικό Περιβάλλον ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ Τράπεζες ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ Προμηθευτές Επιχείρηση Συνδικάτα Εργατικές Ενώσεις ΠΟΛΙΤΙΚΟ Πελάτες ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ Μη ελεγχόμενες μεταβλητές δεν μπορεί να τις επηρεάσει η επιχ. : πολιτικό, οικονομικό κτλ Κοινοτικοί Παράγοντες a. Δημογραφική κατάσταση και τάσεις. b. Εργασιακή ηθική και προσωπικές αξίες. c. Κοινωνικές Ομάδες Πίεσης (Οικολόγοι, Ένωση Καταναλωτών). Πολιτικοί Παράγοντες a. Το νομικό καθεστώς. b. Ο βαθμός της πολιτικής σταθερότητας. Οικονομικοί Παράγοντες a. Η γενικότερη οικονομική κατάσταση (ύψος πληθωρισμού και επιτοκίων, ποσοστά ανεργίας, φορολογική πολιτική). b. Οι ανταγωνιστές και οι προμηθευτές. c. Οι πελάτες της επιχείρησης. [Σε περίπτωση κυρίως ολιγοπωλίου πρέπει να γίνεται έρευνα, π.χ. αμοιβή εργαζομένων, τιμή προϊόντος κτλ.]

11 Τεχνολογικοί Παράγοντες a. Διαδικασία νεωτερισμού (πηγή της νέας τεχνολογίας) b. Διαδικασία μεταφοράς της τεχνολογίας ( ο τρόπος με τον οποίο η νέα τεχνολογία εισάγεται στην επιχείρηση) c. Βαθμιαία αυξανόμενος νεωτερισμός (εισαγωγή της νέας τεχνολογίας με μικρά βήματα ή αυξήσεις) [Αν γνωρίζουν το πελατολόγιό της, τρόπους ικανοποίησης πελατών, το προϊόν να βρίσκεται στη σωστή αγορά, μορφή, χρόνο. Σημαντικό ρόλο η επιλογή του target group από το marketing.] Πολιτικοί Παράγοντες a. Οι συνεχείς αλλαγές μιας χώρας δεν ευνοούν την ανάπτυξη, την επέκταση ή εγκατάσταση μιας επιχείρησης λόγω κοινωνικών αναταραχών. Τεχνολογικοί Παράγοντες a. Δεν χρειάζεται η ανανέωση κεφαλαίου (καινούργιας τεχνολογίας) πάντα, μπορεί κάποια να αρκεστεί π.χ. στα φτηνά εργατικά χέρια. Νέα τεχνολογία: την παράγει η επιχείρηση ή την εισάγει b. Ο άνθρωπος αντιστέκεται στη νέα τεχνολογία. Καχυποψία απασχόλησης. Η επιχείρηση πρέπει να πείσει τους ανθρώπους ότι η νέα τεχνολογία είναι ωφέλιμη για την επιχείρηση και κατ επέκταση και των εργαζομένων. c. Με τον τρόπο αυτό γίνεται πιο εύκολη η αποδοχή της νέας τεχνολογίας απ τους εργαζομένους. Εσωτερικό Περιβάλλον Χρηματοδοτικοί Πόροι (ίδιο / μετοχικό κεφάλαιο, αποθεματικά [ποσοστά αδιανέμητων κερδών], πιστωτικά κεφάλαια) a. Εξασφάλιση των απαραίτητων πηγών χρηματοδότησης με τους καλύτερους όρους -> απαιτεί έρευνα. b. Σωστή κατανομή κεφαλαίων στις διάφορες επιχ. λειτουργίες. Φυσικοί Πόροι (εγκαταστάσεις, μηχανολογικός εξοπλισμός, μηχανισμός διανομής, αποθέματα κλπ) a. Περιοδική εκτίμηση απόκτησης και χρήσης των φυσικών πόρων (προσοχή μην ξεμείνουν από πρώτες ύλες). b. Αποτελεσματική πολιτική απογραφή. Ανθρώπινοι Πόροι a. Απόκτηση αναγκαίου προσωπικού. b. Τοποθέτηση των κατάλληλων προσώπων στην κατάλληλη θέση. c. Παροχή κατάλληλων κινήτρων για αποτελεσματική ανθρώπινη απόδοση. d. Έλεγχος της ανθρώπινης απόδοσης. Έλεγχος δεν σημαίνει τιμωρία.

12 Τεχνολογικοί Πόροι a. Επιλογή του κατάλληλου επιπέδου τεχνολογίας σε συνάρτηση με τους στόχους της επιχείρησης. b. Κατάλληλο επίπεδο ικανότητας και δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού που θα εφαρμόσει τη νέα τεχνολογία. Στάδια ολοκλήρωσης Προγραμματισμού Α ΣΤΑΔΙΟ Προγραμματισμός 1) Διάγνωση και ανάλυση ευκαιριών για επιχείρημα τιμή δράσμ. / έρευνα επιχ. κατάστασης πριν αποφασίσω το προϊόν που θα παράγω. a. Με τις υπάρχουσες συνθήκες αγοράς, ανταγωνισμού, προτιμήσεων καταναλωτών, πλεονεκτημάτων και αδυναμιών. 2) Καθορισμός Αντικειμενικών Στόχων (να αντιστοιχούν με τις δυνατότητες / μέσα επιχ.) a. Πού θέλουμε να βρεθούμε, τι επιδιώκουμε να πετύχουμε και πότε. Β ΣΤΑΔΙΟ 1) Διαμόρφωση Πολιτικής ή καθορισμός Γενικών Κατευθυντήριων Κανόνων (Αυταρχικός / Δημοκρατικός τρόπος) a. Καθορισμός ενός συστήματος γενικών οδηγιών και κατευθύνσεων για τη δημιουργία ενός πλαισίου μέσα στο οποίο θα κινηθούν τα διοικητικά στελέχη για τη λήψη των αποφάσεών τους. 2) Αναγνώριση και προσδιορισμός των Εναλλακτικών Τρόπων Δράσης a. Ποιες είναι οι περισσότερα υποσχόμενες εναλλακτικές λύσεις (ή τρόποι δράσης) για την εκπλήρωση των αντικειμενικών μας στόχων. 3) Αξιολόγηση των Εναλλακτικών Τρόπων Δράσης a. Ποια εναλλακτική λύση (ή τρόπο δράσης) θα μας δώσει την καλύτερη ευκαιρία να ανταποκριθούμε στους στόχους μας. Γ ΣΤΑΔΙΟ 1) Επιλογή του (καλύτερου) Τρόπου Δράσης Κατάρτιση του Τελικού Προγράμματος a. Επιλογή της πορείας δράσης που τελικά θα Δ, Ε, ΣΤ ΣΤΑΔΙΑ => διαδικασία λήψης αποφάσεων [επιμέρους λειτουργία]

13 Εισαγωγή στη Διοικητική των Επιχειρήσεων Στάδια Προγραμματισμού ---> Καθορισμός στόχων (ολοκλήρωσης της διοικητικής λειτουργίας του) ΣΤΑΔΙΟ ΠΡΩΤΟ: Διάγνωση και ανάλυση ευκαιρίας για επιχειρηματική δράση. Με τις υπάρχουσες συνθήκες αγοράς, ανταγωνισμού, προτιμήσεων, καταναλωτών, πλεονεκτημάτων και αδυναμιών. ΣΤΑΔΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ: Καθορισμός αντικειμενικών στόχων. Πού θέλουμε να βρεθούμε, τι επιδιώκουμε να επιτύχουμε και πότε. ΣΤΑΔΙΟ ΤΡΙΤΟ: Διαμόρφωση πολιτικής ή καθορισμός γενικών κατευθυντήριων κανόνων. Καθορισμός ενός συστήματος γενικών οδηγιών και κατευθύνσεων για τη δημιουργία ενός πλαισίου μέσα στο οποίο θα κινηθούν τα διοικητικά στελέχη για τη λήψη των αποφάσεών τους. ΣΤΑΔΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ: Αναγνώριση και προσδιορισμός των εναλλακτικών τρόπων δράσης. (ΣΤΑΔΙΑ Δ, Ε, ΣΤ ->συμπεριλαμβάνονται στον προγραμματισμό, διαδικασία λήψης αποφάσεων) Ποιες είναι οι περισσότερα υποσχόμενες εναλλακτικές λύσεις (ή τρόποι δράσης) για την εκπλήρωση των αντικειμενικών μας στόχων. ΣΤΑΔΙΟ ΠΕΜΠΤΟ: Αξιολόγηση των εναλλακτικών τρόπων δράσης. Ποια εναλλακτική λύση (ή τρόπος δράσης) θα μας δώσει την καλύτερη ευκαιρία να ανταποκριθούμε στους στόχους μας. ΣΤΑΔΙΟ ΕΚΤΟ: Επιλογή του (καλύτερου) τρόπου δράσης κατάρτιση του τελικού προγράμματος. Επιλογή της πορείας δράσης που τελικά θα ακολουθήσουμε. ΣΤΑΔΙΟ ΕΒΔΟΜΟ: Εφαρμογή του προγράμματος δράσης. Λήψη των απαραίτητων μέσων και ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου το πρόγραμμα που επιλέχθηκε να εφαρμοστεί με επιτυχία. ΣΤΑΔΙΟ ΟΓΔΟΟ: Έλεγχος του προγράμματος. Σύγκριση των πραγματικών αποτελεσμάτων με τα αναμενόμενα (πρότυπα) και επαναπληροφόρηση (πηγή του προγραμματισμού). «Ποια τα βήματα του προγραμματισμού. Σχολιάστε συνοπτικά» Για εξετάσεις «Τι σημαίνει επαναπληροφόρηση» Συνεχής ενημέρωση της πηγής του προγραμματισμού για το πώς πηγαίνει το πρόγραμμα. Στόχων της εφαρμογής προγραμμάτων. Εφαρμογή μέγιστης απόδοσης με τη μικρότερη θυσία

14 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΡΟΓΡ/ΤΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ (αν ο στόχος θέλει να καλύψει όλη την επιχείρηση ή μόνο κάποιο τμήμα της) Στρατηγικά Λειτουργικά (τα στρατηγικά περικλείουν τα λειτουργικά) ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ βραχυχρόνια ή βραχυπρόθεσμα προγράμματα μακροχρόνια ή μακροπρόθεσμα προγράμματα ΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΕΥΚΑΜΨΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ελαστικά ή μη αναπροσαρμοζόμενα αναπροσαρμοζόμενα (ή άκαμπτα) ή (ή εύκαμπτα) μη ελαστικά «Ποιες βασικές κατηγορίες προγραμμάτων». Σχολιάστε συνοπτικά. (Μαλακή Διοίκηση) Ανθρώπινη Συμπεριφορά Διοικούμε καλύτερα όταν έχουμε συνεργασία - επικοινωνία αποτελεσματικότητα και προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Για να γίνει κάτι τέτοιο είναι απαραίτητη η καλή επικοινωνία. Προκαταλήψεις Π.χ. αναπηρία: αυθορμητισμός Δεν είναι πλεονέκτημα γιατί δεν μπορεί να ελέγξει τον εαυτό του. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τι θα συμβεί αλλά μπορούμε να ελέγξουμε πώς θα αντιδράσουμε. * Ανάλογα με το τι θα διαλέξουμε να κάνουμε θα μας κάνει επιτυχημένους ή όχι. Αυτοέλεγχος: βασική αρχή διοίκησης

15 Ανθρώπινη Επικοινωνία: πομπός-δέκτης (που εναλλάσσονται διαρκώς). Δεν έχει σημασία μόνο τι λέω αλλά και πώς το λέω (μεγαλύτερη σημασία έχει το ύφος) Αν αντιδράσω με τρόπο που να με κάνει να νιώσω καλά τότε «θεωρούμαι» αποτυχημένος ενώ αν αντιδράσω σκεφτόμενος το λόγο που βρίσκομαι στην επιχείρηση «θεωρούμαι» επιτυχημένος. Management Αρχική οργανωτική δομή μιας επιχείρησης Σελ.180 ιδιοκτήτης / διευθυντής (επιχειρηματίας) Εργαζόμενοι Στάδιο 1 ο : Σκοπός της Οργανωτικής Μονάδας. Καθορισμός του έργου που πρέπει να εκτελεστεί. Στάδιο 2 ο : Καταμερισμός της εργασίας (εξειδίκευση) Λήψη αποφάσεων σχετικά με το τι πρέπει να γίνει προκειμένου να υλοποιηθεί ο σκοπός της μονάδας. Δηλαδή ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν, ποιος θα τις αναλάβει, καθώς και τι εξουσία απαιτείται να έχει ώστε να ολοκληρώσει το συγκεκριμένο έργο. Στάδιο 3 ο : Στελέχωση Το στάδιο αυτό, σαν μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή δραστηριότητα, αφορά τον προσδιορισμό του είδους, το βαθμό εμπειρίας και τον αριθμό των ατόμων που απαιτούνται για την εκτέλεση και ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου. Δημιουργία της απαραίτητης Οργανωτικής Δομής δηλαδή του οργανογράμματος στο οποίο απεικονίζονται οι απαραίτητες επιχειρησιακές επικοινωνίες καθώς και οι σχέσεις εξουσίας και ευθύνης. Αναφερθείτε συνοπτικά στα βήματα ή στάδια της οργάνωσης. Τι απεικονίζει το οργανόγραμμα; θέσεις εργασίας σχέσεις εξουσίας και ευθύνης απεικονίζει τις επιχειρησιακές επικοινωνίες

16 Top Manager Organization Levels Middle Manager 4 στάδια Όσο μεγαλύτερη First late Manager η επιχ. τόσο περισσότερα στάδια Operatives Manager Το οργανόγραμμα είναι στατικό γιατί ο στόχος είναι σταθερός. Αν μεταβληθεί ο στόχος αλλάζει το οργανόγραμμα Εξουσία ευθύνης Στελέχη Δ επιπέδου Γενικός Δ/ντής ή Διευθύνων Σύμβουλος αντιστραμμένη πυραμίδα Στελέχη Γ Επιπέδου απ την -//- Διευθυντικά Στελέχη διοικητικής ιεραρχίας Προϊστάμενοι Τμημάτων Εποπτικά Στελέχη SOS!!! (Υπαγορεύει το οργανόγραμμα) Τυπική οργάνωση Μια οργάνωση είναι τυπική όταν οι δραστηριότητες δύο ή περισσότερων ατόμων συντονίζονται συνειδητά προς την επίτευξη ενός δοσμένου αντικειμενικού σκοπού. Τυπική οργάνωση υπάρχει όταν τα άτομα: a) είναι ικανά να επικοινωνήσουν μεταξύ τους b) είναι πρόθυμα να ενεργήσουν c) έχουν ένα κοινό σκοπό Αρχές που κάνουν αποτελεσματική μια τυπική οργάνωση: 1. Αρχή της ενότητας των αντικειμενικών σκοπών: Μια οργανωτική δομή είναι αποτελεσματική, αν διευκολύνει τη συμβολή των ατόμων στην επίτευξη των αντικειμενικών σκοπών της επιχείρησης. 2. Αρχή της αποδοτικότητας: Μια οργανωτική δομή είναι αποτελεσματική, αν διευκολύνει την εκπλήρωση των αντικειμενικών σκοπών με τις ελάχιστες ανεπιθύμητες συνέπειες ή κόστος. Διοίκηση με αυταρχικό τρόπο δε θέλουν άτυπη οργάνωση γιατί δε θέλουν να αναλαμβάνει ο υπάλληλος πρωτοβουλίες.

17 Τι γνωρίζετε για την άτυπη οργάνωση; Άτυπη οργάνωση Άτυπη οργάνωση θεωρείται κάθε κοινή προσωπική δραστηριότητα χωρίς συνειδητό κοινό σκοπό αν κ αυτή συμβάλλει πιθανότατα σε κοινά αποτελέσματα. Η άτυπη οργάνωση συνυπάρχει με την τυπική και αναφέρεται στις σχέσεις μεταξύ των ατόμων που εργάζονται στον ίδιο οργανισμό ή επιχείρηση. Η άτυπη οργάνωση αποτελείται από ομάδες ατόμων που δημιουργούνται για να καλύψουν διάφορες ανάγκες των μελών τους. Οι μεταξύ των μελών σχέσεις δημιουργούνται αυθόρμητα στα πλαίσια της παρουσίας τους στην επιχείρηση. Προσδιοριστικοί παράγοντες για τη συγκρότηση τέτοιων άτυπων οργανώσεων σχέσεων οι οποίες μάλιστα δεν εμφανίζονται σε κανένα οργανωτικό διάγραμμα ή οργανόγραμμα μπορεί να είναι οι διάφοροι κοινοί σκοποί, τα κοινά ενδιαφέροντα ή οι κοινές αντιλήψεις των ατόμων που συγκροτούν κάποια ομάδα. Η άτυπη οργάνωση πολλές φορές μπορεί να βοηθήσει έμμεσα στην επιτυχία των στόχων ενός οργανισμού ή μιας επιχείρησης αφού μέσα από μια τέτοια σχέση μπορεί άτυπα να συζητηθούν, να διατυπωθούν και να ανταλλαχθούν απόψεις για την πορεία ή τα τυχόν προβλήματα του οργανισμού ή της επιχείρησης. Τι είναι η διαγραμματική παρουσίαση; Τμηματοποίηση Ο όρος τμήμα (department) προσδιορίζει μία διακεκριμένη περιοχή, διεύθυνση ή κλάδο μιας επιχείρηση, πάνω στον οποίο έχει εξουσία ένα διοικητικό στέλεχος για την εκτέλεση ορισμένων δραστηριοτήτων. Ένα τμήμα με τη γενική χρήση του όρου, μπορεί να είναι η διεύθυνση παραγωγής, το τμήμα πωλήσεων, ο τομέας της έρευνας αγοράς κλπ. Έτσι ένας αντιπρόεδρος μπορεί να ηγείται σ ένα κλάδο, ένας διευθυντής σ ένα τμήμα, ένα στέλεχος σ ένα τομέα και ένας προϊστάμενος σ ένα γραφείο. Η τμηματοποίηση επομένως αναφέρεται στην ομαδοποίηση των εξειδικευμένων ή συγγενών δραστηριοτήτων σε λειτουργικές οργανωτικές μονάδες, προκειμένου να επιτευχθούν κατά τρόπο αποτελεσματικό οι στόχοι της επιχείρηση. Με την ομαδοποίηση των δραστηριοτήτων μιας επιχείρησης οι διευθύνσεις, τομείς, τμήματα και θέσεις εργασίας, η οργανωτική δομή της επιχείρησης μπορεί να επεκταθεί απεριόριστα. Γενικός Διευθυντής Δ/ντής Δ/ντής Δ/ντής Δ/ντής Marketing χρηματικών παραγωγής προσωπικού υπηρεσιών

18 SOS Μέθοδοι μεταβίβασης εξουσίας και ευθύνης με ποιο τρόπο οι προϊστάμενοι αναθέτουν καθήκοντα. Γραμμική: η πιο κλασσική. Μειονέκτημα: όταν f πολλά επίπεδα διοικητικής ιεραρχίας. (όταν έχω τέτοιο ερώτημα κάνω ένα οποιοδήποτε οργανόγραμμα) Λειτουργική: στηρίζεται στην αρχή εξειδίκευσης της εργασίας. Ένας υφιστάμενος δέχεται εντολές από περισσότερους από έναν προϊσταμένους αρκεί να συμπίπτουν οι εξειδικεύσεις τους δεν είναι πολύ διαδεδομένη σύγχυση αρμοδιοτήτων Γραμμική επιτελική: μεταβίβαση εντολών γραμμικά αλλά στα ανώτατα επίπεδα εμπειρογνώμονας κατευθύνει τα διοικητικά στελέχη. Χρησιμοποιείται από μεγάλες πολυεθνικές. Μέθοδος επιτροπών και συμβουλίων. Management Σελ (από φωτοτυπίες) Ηγεσία Ηγέτες στις επιχειρήσεις Να μπορεί να διοικεί όχι σαν απλός προϊστάμενος αλλά να εμπνέει τους άλλους. Ηγεσία δε συνδέεται με το υψηλότερο επίπεδο της ιεραρχίας ιδιότητα όχι διαχρονική. αναφέρεται σε μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο δε διδάσκεται μόνο με την πείρα. Ρόλοι: 1) διαχειριστικός να διοικείς και να διαπραγματεύεσαι με χαρτιά το πρώτο επίπεδο της ιεραρχίας 2) διοικητικός... η διαχειριστική δουλειά 3) top management ηγετικός ασχολείται μόνο με το μέλλον της... καθόλου διαχειριστικό ρόλο. Γεννιέσαι ή γίνεσαι ηγέτης? Δεν έχει αποδειχτεί. Δεν είναι γραμμένη η ικανότητα της ηγεσίας σε κανένα DNA. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να αναπτύξουν ικανότητες ηγεσίας. μέχρι 5-6 χρονών αποκτάται χαμηλή ή υψηλή αυτοπεποίθηση να ρισκάρω στη ζωή, να τολμώ... λύνω προβλήματα σκέφτομαι πείρα επεξεργασία των λαθών μη ικανός άνθρωπος κάνει συνεχώς τα ίδια λάθη ικανός άνθρωπος κάνει λάθη αλλά όχι τα ίδια οι άλλοι αυτοί που πιστεύουν σε σένα, πρόσωπα που δείχνουν μεγάλη εμπιστοσύνη σε σένα. Τύχη το σημείο που η ευκαιρία συναντά την προετοιμασία. Αυτό που μόνοι μας δημιουργούμε όταν είμαστε καλά προετοιμασμένοι. Να μπορώ να αναγνωρίσω ότι μια κατάσταση είναι εκμεταλλεύσιμη. Την ευκαιρία τη βλέπουν μόνο όσοι έχουν προετοιμαστεί καλά. Παιδεία οι περισσότεροι ηγέτες έχουν ευρύτατη παιδεία όχι εξειδίκευση.

19 Αυτογνωσία η ανάγκη ενός ανθρώπου να ξεκαθαρίσει τι θέλει να πετύχει στη ζωή του. Στόχοι τους βάζει ένα άτομο που έχει αυτογνωσία. Αν εστιάσεις σε κάτι παύουν να υπάρχουν κίνδυνοι. ΘΕΩΡΙΑ ΧΑΡΑΚΤ/ΚΩΝ Εξυπνάδα : ευφυής για να είσαι ηγέτης. (λίγο πάνω απ το μέσο όρο) Πρωτοβουλία:διπλή έννοια πρόβλεψη και να βρω πριν συμβούν τα γεγονότα. Προδραστικότητα Αυτοπεποίθηση: ψύχραιμος στα γεγονότα ό,τι και να συμβεί. «ελικόπτερο»: δηλώνει την ικανότητα ενός ανθρώπου να βλέπει τα γεγονότα σφαιρικά όχι λεπτομέρεια ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΥΛ Θεωρία χ: η άποψη ότι οι εργαζόμενοι είναι απατεώνες αν το πιστεύεις αυτό ο τρόπος που διοικείς είναι αυταρχικός. Θεωρία ψ: το αντίθετο. Πιστεύουν ότι η δουλεία είναι πηγή αυταρχίας. Εργαζόμενοι επαγγελματίες Στην πραγματικότητα οι άνθρωποι είναι κάτι ενδιάμεσο με τάση προς μία απ τις δύο κατευθύνσεις (χ,ψ) ΜΟΝΤΕΛΟ ADAIO: ηγεσία συνδυασμός έργο- άτομο- ομάδα αν ισορροπήσουν επιτυχία Έργο = αποτελέσματα Άτομο = έμπνευση,βοήθεια,ατομικές σχέσεις Ομάδα = συνεργασία των ατόμων

20 Management Παρακίνηση μεταβατική κατάσταση Χρησιμοποιείται για να μειώσει τη ν εργασιακή στεναχώρια ή για να αυξήσει την εργασιακή ικανοποίηση για να μη χάσει τους καλούς εργαζόμενους. Σελ.16 Τι κάνει η επιχείρηση / εταιρεία μετράει 30% στην ικανοποίηση του εργαζομένου το 70% απ τον προϊστάμενο και την εργασία προϊστάμενος αναπληροφόρηση του λέω σε τι δεν πάει καλά όχι κριτική εκχωρεί περισσότερες αρμοδιότητες- να αναθέτει σε άλλους δουλειά αναπτύσσει ανθρώπους δίνει ευκαιρίες να μάθει. Σελ.17 Άλλο λύνω προβλήματα ικανότητα διανοητική Άλλο παίρνω αποφάσεις επιλέγω μια λύση και την εφαρμόζω. *επιστήμονες-σύμβουλοι Δε μπορείς να διδάξεις κάποιον να παίρνει σωστές αποφάσεις η αποφασιστικότητα αποκτάται με την πείρα και πιο συγκεκριμένα τα λάθη από προηγούμενες αποφάσεις ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ: 2: ορισμός του προβλήματος να το ψάξεις μέσα από συμπτώματα και να βρω την ουσία του τι πρέπει να λύσεις. 4: δημιουργούμε πολλαπλές λύσεις καινοτομικές ή δημιουργικές λύσεις. Β. Ελέγχω το αποτέλεσμα Αν δεν πάει καλά ένα σχέδιο πρέπει να έχω κουράγιο να το αναθεωρήσω. Τα προγράμματα είναι για να παραβιάζονται-οι στόχοι για να υλοποιούνται. Οι καλύτερες αποφάσεις παίρνονται από ομάδες (θεωρητικό-πρακτικό) Σελ.18 Επιπτώσεις και στο οργανωτικό και στο διαδικαστικό μέρος. Η απόφαση έχει επιπτώσεις σε άλλους ανθρώπους - στο οργανόγραμμα - στη διαδικασία Management Παρακινώ: δίπλα Υποκινώ: από κάτω Παρακινώ = «σπρώξιμο» ώστε κάποιος να κάνει κάτι Εσωτερική ώθηση = να το πάρει απόφαση κάποιος μόνος του Εργασία = ετεροπροσδιοριζόμενη - Αν κάτι είναι δικό μου παρακινούμαι να γίνω καλύτερος - Αν πάλι δεν είναι, είναι σχετικό να το κάνω

21 Όταν οι άνθρωποι έχουν συγκεκριμένα οφέλη από τη δουλειά τους, αποφασίζουν να γίνουν πιο παραγωγικοί. 1) Θεωρία της ικανοποιήσεως Στηρίζεται στις καλύτερες συνθήκες εργασίας 2) Θεωρία των κινήτρων Κίνητρα = επιβραβεύσεις στους εργαζομένους ώστε να εργαστούν καλύτερα. Δεν έχει αποδώσει όμως 3) Θεωρία αναγκών ή ενστίκτων Πρωταρχικός στόχος είναι η ικανοποίηση των αναγκών *Σύμφωνα με τον Maslow υπάρχουν 5 ειδών ανάγκες a) Φυσιολογικές-Βιολογικές b) Ασφάλεια c) Κοινωνικές σχέσεις d) Κύρος - εξουσία - αναγνώριση e) Αυτοπραγμάτευση *Άνθρωποι τείνουν να ικανοποιούν ανάγκες *Θεωρία Mc Cleelland: οι άνθρωποι έχουν 3 ανάγκες 1. Ισχύς 2. Επιτεύγματα 3. Σχέσεις Ισχύει σήμερα σε όλες τις επιχειρήσεις. Είναι η πιο αποδεκτή θεωρία. *Θεωρία του Shinner Αν κάποιος είναι πολύ αποτελεσματικός στη δουλειά του και τον επιβραβεύσουμε κοντά χρονικά και μπροστά σε άλλους, τότε αυτός θα τείνει να κάνει το ίδιο. Οι άνθρωποι χρειάζονται εναύσματα για να επιβιώσουν. *Θεωρία Herzberg Σε μια εταιρεία τα πράγματα που παρακινούν έναν άνθρωπο και αυτά που τον δυσαρεστούν ανήκουν σε 2 διαφορετικές ομάδες. Θετικά = παράγοντες παρακίνηση Αρνητικά = παράγοντες υγιεινής Για να παρακινήσουμε τους ανθρώπους 1. θα εξαλείψετε τη δυσαρέσκεια 2. θα του κάνετε πιο παραγωγικούς θα χρησιμοποιούμε τους παράγοντες υποκίνησης Γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να εντοπιστεί η δυσαρέσκεια των εργαζομένων. Θεωρία δικαιοσύνης a) Η μεγαλύτερη αιτία δυσαρέσκειας θεωρείται η αμοιβή b) Δεύτερη μεγαλύτερη αιτία η συμπεριφορά του προϊσταμένου Οι εργαζόμενοι συγκρίνουν την αμοιβή τους εσωτερικά (με τους συνεργάτες τους στην ίδια δουλειά). Εξωτερική σύγκριση (τι παίρνουν άλλοι με τα ίδια προσόντα σε άλλες εταιρείες)

3 ο Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο Α. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

3 ο Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο Α. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ 3 ο Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο ΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ Α. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ Ερωτήσεις της µορφής «σωστό λάθος» Να χαρακτηρίσετε µε Σ (σωστό) ή µε Λ (λάθος) καθεµιά από τις παρακάτω προτάσεις. 1. Ένα ιδιωτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Διοίκηση Επιχειρήσεων Έννοια του Μάνατζμεντ Ικανότητες των Μάνατζερ Στόχοι του Μάνατζμεντ Βασικές Λειτουργίες του Μάνατζμεντ Σχεδιασμός Οργάνωση Διεύθυνση Έλεγχος Εφαρμογή του Μάνατζμεντ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 (ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 (ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 (ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ) Να σημειώσετε με Σ (σωστό) ή Λ (λάθος) στο τέλος των προτάσεων: 1. Η ύπαρξη των παραγόντων «υγιεινής» ή «διατήρησης» (κατά τον Herzberg) δημιουργεί ευχαρίστηση

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονη Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Σύγχρονη Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων. Σύγχρονη Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων. 1.1.2 : Ο ρόλος των Οικονομικών Οργανισμών. (Τι είναι οι Οικονομικοί Οργανισμοί;). Οι Οικονομικοί Οργανισμοί είναι οργανωμένες μορφές δραστηριότητας οι οποίοι

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων

Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Ε π α ν α λ η π τ ι κ ά θ έ μ α τ α Χριστουγέννων Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις Σωστές ή Λάθος 1. Το θεσμικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο λειτουργεί

Διαβάστε περισσότερα

H Έννοια και η Φύση του Προγραμματισμού. Αθανασία Καρακίτσιου, PhD

H Έννοια και η Φύση του Προγραμματισμού. Αθανασία Καρακίτσιου, PhD H Έννοια και η Φύση του Προγραμματισμού Αθανασία Καρακίτσιου, PhD 1 Η Διαδικασία του προγραμματισμού Προγραμματισμός είναι η διαδικασία καθορισμού στόχων και η επιλογή μιας μελλοντικής πορείας για την

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι βιομηχανία. Εικόνα 1. Εικόνα 2

Τι είναι βιομηχανία. Εικόνα 1. Εικόνα 2 Τι είναι βιομηχανία Η βιομηχανία είναι ένα οργανωμένο σύστημα παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών σε μεγάλη ποσότητα. Οι βιομηχανικές, παραγωγικές μονάδες ή μονάδες παροχής υπηρεσιών χρειάζεται να θεωρηθούν

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 3ο. I. Μάνατζµεντ - Ορισµοί. H Εξέλιξη του Μάνατζµεντ Οι Λειτουργίες του Μάνατζµεντ

ΜΑΘΗΜΑ 3ο. I. Μάνατζµεντ - Ορισµοί. H Εξέλιξη του Μάνατζµεντ Οι Λειτουργίες του Μάνατζµεντ ΜΑΘΗΜΑ 3ο Μάνατζµεντ - Ορισµοί H Εξέλιξη του Μάνατζµεντ Οι Λειτουργίες του Μάνατζµεντ I. Μάνατζµεντ - Ορισµοί... η τέχνη να φέρνεις εις πέρας κάθε έργο µε τη στήριξη και την συµµετοχή ατόµων οργανωµένων

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγικές Έννοιες Επιχειρηματικότητας

Εισαγωγικές Έννοιες Επιχειρηματικότητας Εισαγωγικές Έννοιες Επιχειρηματικότητας Μάθημα 2 1 Εισαγωγή Χαρακτηριστικά στοιχεία της επιχείρησης ως οργανισμού Συστατικά μέρη και το περιβάλλον της επιχείρησης Διάφορες μορφές επιχειρήσεων που λειτουργούν

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία Επιχειρηματικότητας ΙΙ

Στοιχεία Επιχειρηματικότητας ΙΙ Στοιχεία Επιχειρηματικότητας ΙΙ Νικόλαος Μυλωνίδης Απρίλιος 2007 1 Η έννοια του Επιχειρηματία Αναλαμβάνει δράση Συνδυάζει καινοτομικά και δημιουργικά τους συντελεστές της παραγωγής Παράγει προϊόντα και

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ. Ηγεσία

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ. Ηγεσία ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ Ηγεσία Διδάσκουσα: Αφροδίτη Δαλακούρα ΔΙΟΙΚΗΣΗ: ΟΙ ΡΟΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥ ΗΓΕΤΗΣ MANAGER COACH 1 Κλασική-μηχανιστική αντίληψη Το παλιό μοντέλο διοίκησης: οικονομικές-υλικές

Διαβάστε περισσότερα

2.2. Η έννοια της Διοίκησης

2.2. Η έννοια της Διοίκησης 2.2. Η έννοια της Διοίκησης 1) Εισαγωγή (ιστορία, ορισμός, παραδείγματα) Η ανάγκη της διοίκησης εμφανίστηκε από τότε που οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να σχηματίσουν ομάδες και ήταν απαραίτητη για τον συντονισμό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 3ο. I. Μάνατζµεντ - Ορισµοί. H Εξέλιξη του Μάνατζµεντ Οι Λειτουργίες του Μάνατζµεντ

ΜΑΘΗΜΑ 3ο. I. Μάνατζµεντ - Ορισµοί. H Εξέλιξη του Μάνατζµεντ Οι Λειτουργίες του Μάνατζµεντ ΜΑΘΗΜΑ 3ο Μάνατζµεντ - Ορισµοί H Εξέλιξη του Μάνατζµεντ Οι Λειτουργίες του Μάνατζµεντ I. Μάνατζµεντ - Ορισµοί... η τέχνη να φέρνεις εις πέρας κάθε έργο µε τη στήριξη και την συµµετοχή ατόµων οργανωµένων

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3 ο ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ

Κεφάλαιο 3 ο ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ Κεφάλαιο 3 ο ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ 1. Διεύθυνση Να σημειώσετε με κύκλο την απάντηση που πιστεύετε ότι ταιριάζει στην κάθε περίπτωση: 1. Ηγέτης είναι το άτομο εκείνο το οποίο: Α. ελέγχει τους υφιστάμενους

Διαβάστε περισσότερα

Α.2. Οι κάθετες ομάδες μπορεί να είναι διαρκείς (μόνιμες) ή προσωρινές ΜΟΝΑΔΕΣ 3

Α.2. Οι κάθετες ομάδες μπορεί να είναι διαρκείς (μόνιμες) ή προσωρινές ΜΟΝΑΔΕΣ 3 ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 1/3/2015 ΟΜΑΔΑ Α Για τις παρακάτω προτάσεις, από Α.1. μέχρι και Α.5. να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της καθεμιάς

Διαβάστε περισσότερα

Προτεινόμενα θέματα στο μάθημα Αρχές οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων. ΟΜΑΔΑ Α: Ερωτήσεις Σωστού Λάθους

Προτεινόμενα θέματα στο μάθημα Αρχές οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων. ΟΜΑΔΑ Α: Ερωτήσεις Σωστού Λάθους Προτεινόμενα θέματα στο μάθημα Αρχές οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων ΟΜΑΔΑ Α: Ερωτήσεις Σωστού Λάθους Στις παρακάτω προτάσεις να γράψετε δίπλα στον αριθμό της καθεμιάς τη λέξη Σωστό αν κρίνετε ότι

Διαβάστε περισσότερα

Μπιτζένης Π. Αριστείδης. Οργανισμός είναι ένα σύνολο οργανωμένων ανθρώπων που εργάζονται μαζί για την ολοκλήρωση ενός κοινού σκοπού

Μπιτζένης Π. Αριστείδης. Οργανισμός είναι ένα σύνολο οργανωμένων ανθρώπων που εργάζονται μαζί για την ολοκλήρωση ενός κοινού σκοπού Μπιτζένης Π. Αριστείδης 1 1 Οργανισμός είναι ένα σύνολο οργανωμένων ανθρώπων που εργάζονται μαζί για την ολοκλήρωση ενός κοινού σκοπού 2 1 1) Υπάρχει ξεκάθαρος σκοπός (στόχος-οι) 2) Απαρτίζονται από ανθρώπους

Διαβάστε περισσότερα

Παρακίνηση των Εργαζομένων Αποδοχή των Αλλαγών Ηγεσία

Παρακίνηση των Εργαζομένων Αποδοχή των Αλλαγών Ηγεσία Παρακίνηση των Εργαζομένων Αποδοχή των Αλλαγών Ηγεσία 1 Κίνητρα για τους Εργαζόμενους Η αποτελεσματικότητα κάθε εργαζομένου είναι συνάρτηση των προσόντων που απαιτεί η θέση του περιεχόμενου της εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρηματικότητα. Εισαγωγή σε μια γνωστή άγνωστη έννοια. Δημήτρης Βέργαδος Συντονιστής Επικοινωνίας ΣΕΒ

Επιχειρηματικότητα. Εισαγωγή σε μια γνωστή άγνωστη έννοια. Δημήτρης Βέργαδος Συντονιστής Επικοινωνίας ΣΕΒ Επιχειρηματικότητα Εισαγωγή σε μια γνωστή άγνωστη έννοια Δημήτρης Βέργαδος Συντονιστής Επικοινωνίας ΣΕΒ Τι είναι επιχειρηματικότητα; Επιχειρηματικότητα είναι η διαδικασία δημιουργίας μιας νέας επιχειρηματικής

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών ΝΙΚΟΛΑΟΣ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ 3

Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών ΝΙΚΟΛΑΟΣ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ 3 Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών ΕΠΙΜΕΕΙΑ: ΝΙΚΟΑΟ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΟΓΟ ΠΡΟΟΜΟΙΩΗ ΔΙΑΓΩΝΙΜΑΤΩΝ 3 Κεφάλαιο 3 ο ΔΙΕΥΘΥΝΗ ΠΑΡΑΚΙΝΗΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΟΜΑΔΩΝ Ομάδα Α Ερωτήσεις ωστού άθους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Μ.Μ.Ε. Διακρίσεις Επιχειρήσεων

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Μ.Μ.Ε. Διακρίσεις Επιχειρήσεων ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Μ.Μ.Ε. Διακρίσεις Επιχειρήσεων ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Σπουδαιότητα Μ.Μ.Ε. Αποτελούν την κινητήρια δύναμη ανάπτυξης και καινοτομίας σε όλες τις οικονομίες Σε χώρες με υψηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοοικονομική Διοίκηση Ι

Χρηματοοικονομική Διοίκηση Ι Χρηματοοικονομική Διοίκηση Ι Σύνολο- Περιεχόμενο Μαθήματος Ζιώγας Ιώαννης Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

Περικλέους Σταύρου Χαλκίδα Τ: & F: W:

Περικλέους Σταύρου Χαλκίδα Τ: & F: W: & 6937016375 Προς: Μαθητές Α, Β & Γ Λυκείου / Κάθε ενδιαφερόμενο Αγαπητοί Φίλοι Όπως σίγουρα γνωρίζετε, από τον Ιούνιο του 2010 ένα νέο «ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ» λειτουργεί και στη Χαλκίδα. Στο Φροντιστήριό μας, κάνοντας

Διαβάστε περισσότερα

α) Υψηλές πωλήσεις σημαίνουν ανάπτυξη της παραγωγικής λειτουργίας, που είναι προϋπόθεση για να αναπτυχθούν και οι άλλες δύο βασικές λειτουργίες.

α) Υψηλές πωλήσεις σημαίνουν ανάπτυξη της παραγωγικής λειτουργίας, που είναι προϋπόθεση για να αναπτυχθούν και οι άλλες δύο βασικές λειτουργίες. ΟΜΑΔΑ Α ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΤΕΤΑΡΤΗ 16/04/2014 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Μεσαίες

Διαβάστε περισσότερα

22/2/2014 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Επιστήμη Διοίκησης Επιχειρήσεων. Πότε εμφανίστηκε η ανάγκη της διοίκησης;

22/2/2014 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Επιστήμη Διοίκησης Επιχειρήσεων. Πότε εμφανίστηκε η ανάγκη της διοίκησης; ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Πότε εμφανίστηκε η ανάγκη της διοίκησης; Κεφάλαιο 2 ο Η επιστήμη της Διοίκησης των Επιχειρήσεων Όταν το άτομο δημιούργησε ομάδες. Για ποιο λόγο

Διαβάστε περισσότερα

Εισηγητής Δρ. Αβραάμ Παπασταθόπουλος. Δρ. Αβραάμ Παπασταθόπουλος

Εισηγητής Δρ. Αβραάμ Παπασταθόπουλος. Δρ. Αβραάμ Παπασταθόπουλος Εισηγητής Δύναμη: Η πιθανότητα που έχει ο «άνθρωπος» να είναι σε θέση να «περάσει» τις δικές του επιθυμίες μέσα από μία κοινωνική σχέση παρά την αντίσταση. Εξουσία: Η εξουσία ορίζεται ως το νόμιμο δικαίωμα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Μάθηµα 2ο: Επιχείρηση και Περιβάλλον

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Μάθηµα 2ο: Επιχείρηση και Περιβάλλον ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Μάθηµα 2ο: Επιχείρηση και Περιβάλλον Ι. ü Γιατί µας ενδιαφέρουν? ü Κριτήρια για την διάκριση των επιχειρήσεων είναι: (α) ο τοµέας της οικονοµίας στον οποίον δραστηριοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων

Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Ονοματεπώνυμο: 4 Ο ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ (Ενότητες: 3.3.1-3.3.2) Τμήμα: Α Ομάδα Α1. Στις παρακάτω προτάσεις να γράψεις στο τετράδιό σου τον αριθμό της κάθε μιας πρότασης και δίπλα του τη λέξη Σωστό, αν

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός και στρατηγική διοίκηση. 4 ο Κεφάλαιο

Προγραμματισμός και στρατηγική διοίκηση. 4 ο Κεφάλαιο Προγραμματισμός και στρατηγική διοίκηση 4 ο Κεφάλαιο Μαθησιακοί στόχοι (1) Μετά τη μελέτη του κεφαλαίου, θα είστε σε θέση να: 1. Συνοψίσετε τα βασικά βήματα σε οποιαδήποτε διαδικασία προγραμματισμού. 2.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Κεφάλαιο 2 ο

ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Κεφάλαιο 2 ο ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ Κεφάλαιο 2 ο Η Επιστήμη της Διοίκησης των Επιχειρήσεων 2.1. Εισαγωγικές έννοιες Ο επιστημονικός κλάδος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΛΑΜΙΑΣ. Ενθάρρυνση Επιχειρηματικών Δράσεων, Καινοτομικών Εφαρμογών και Μαθημάτων Επιλογής Φοιτητών ΤΕΙ Λάρισας - Λαμίας PLEASE ENTER

ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΛΑΜΙΑΣ. Ενθάρρυνση Επιχειρηματικών Δράσεων, Καινοτομικών Εφαρμογών και Μαθημάτων Επιλογής Φοιτητών ΤΕΙ Λάρισας - Λαμίας PLEASE ENTER ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΛΑΜΙΑΣ Ενθάρρυνση Επιχειρηματικών Δράσεων, Καινοτομικών Εφαρμογών και Μαθημάτων Επιλογής Φοιτητών ΤΕΙ Λάρισας - Λαμίας PLEASE ENTER ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 «ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Ηγεσία. Ηγετικοί τύποι Διευθυντικό πλέγμα

Ηγεσία. Ηγετικοί τύποι Διευθυντικό πλέγμα Ηγεσία Ηγετικοί τύποι Διευθυντικό πλέγμα Ηγεσία 1 η διδακτική ώρα Στόχοι της διδακτικής ενότητας 1. Να προσδιορίσουμε την έννοια του ηγέτη. 2. Να περιγράφουμε τις διαφορές μεταξύ του Προϊστάμενου-ηγέτη

Διαβάστε περισσότερα

Απελευθερώστε τη δυναμική της επιχείρησής σας

Απελευθερώστε τη δυναμική της επιχείρησής σας Απελευθερώστε τη δυναμική της επιχείρησής σας Εφαρμοσμένες ΛΥΣΕΙΣ για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Εκπαιδευτικά Σεμινάρια Ανάπτυξη Πωλήσεων Ανδρόμαχος Δημητροκάλλης, MBA Management

Διαβάστε περισσότερα

Προτεινόμενα θέματα. στο μάθημα. Αρχές οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων

Προτεινόμενα θέματα. στο μάθημα. Αρχές οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων Προτεινόμενα θέματα στο μάθημα Αρχές οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων ΟΜΑΔΑ Α: Ερωτήσεις Σωστού Λάθους Στις παρακάτω προτάσεις να γράψετε δίπλα στον αριθμό της καθεμιάς τη λέξη Σωστό αν κρίνετε ότι

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή στη Διοίκηση Επιχειρήσεων

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή στη Διοίκηση Επιχειρήσεων ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή στη Διοίκηση Επιχειρήσεων Ερωτήσεις Στόχοι 1 ου Μαθήµατος Ø Ποιες είναι οι προκλήσεις στον εργασιακό χώρο σήµερα; Ø Πώς είναι οι οργανισµοί στο νέο

Διαβάστε περισσότερα

3.3. Η λειτουργία της Διεύθυνσης

3.3. Η λειτουργία της Διεύθυνσης 3.3. Η λειτουργία της Διεύθυνσης 3.3.1. Εισαγωγή Πολύ σημαντική λειτουργία της επιχείρησης Περιλαμβάνει πολλές επιμέρους διαδικασίες, απαραίτητες για: την υλοποίηση των στόχων την ανάπτυξη των επιχειρηματικών

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ Γ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ Ι ΜΑΘΗΜΑ 2 ο

ΔΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ Γ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ Ι ΜΑΘΗΜΑ 2 ο ΔΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ Γ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ Ι ΜΑΘΗΜΑ 2 ο 1. Γενικά για την επιχείρηση Η επιχείρηση αποτελεί ένα στοιχείο της κοινωνίας μας, το ίδιο σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Η έννοια της επιχείρησης. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Η έννοια της επιχείρησης. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Η έννοια της επιχείρησης 1 Κάθε οικονομικό σύστημα λειτουργεί με στόχο την ικανοποίηση των αναγκών των καταναλωτών. Μέσα σε αυτό υπάρχουν οργανισμοί, δημόσιοι και ιδιωτικοί, τράπεζες, επιχειρήσεις,

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού. Παίγνια Αποφάσεων 9 ο Εξάμηνο

Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού. Παίγνια Αποφάσεων 9 ο Εξάμηνο Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού Ορισμός (1/2) Η Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού αποτελεί ένα από τα βασικότερα τμήματα μιας εταιρείας και στόχο έχει τις απαραίτητες ενέργειες για την εργασιακή και προσωπική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΞΥΛΟΥ & ΕΠΙΠΛΟΥ ΜΕΡΟΣ Α

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΞΥΛΟΥ & ΕΠΙΠΛΟΥ ΜΕΡΟΣ Α ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΞΥΛΟΥ - ΕΠΙΠΛΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΞΥΛΟΥ & ΕΠΙΠΛΟΥ ΜΕΡΟΣ Α Δρ. Ιωάννης Παπαδόπουλος Καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλίας

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Διοίκησης Επιχειρήσεων

Αρχές Διοίκησης Επιχειρήσεων Σημειώσεις Αρχές Διοίκησης Επιχειρήσεων Βελισσαρίου Ευστάθιος Καθηγητής 1. Ιστορική εξέλιξη της επιστήμης του management Ο όρος management μπορεί να αποδοθεί στα ελληνικά ως «Οργάνωση και Διοίκηση». Ο

Διαβάστε περισσότερα

9. Κάθε στρατηγική επιχειρηματική μονάδα αποφασίζει για την εταιρική στρατηγική που θα εφαρμόσει. α. Λάθος. β. Σωστό.

9. Κάθε στρατηγική επιχειρηματική μονάδα αποφασίζει για την εταιρική στρατηγική που θα εφαρμόσει. α. Λάθος. β. Σωστό. 1. Με ποιους τρόπους επωφελούνται οι καταναλωτές από τις οικονομίες κλίμακας; (πολλαπλής επιλογής / δύο σωστές απαντήσεις) α. Αυξάνονται τα κέρδη των επιχειρήσεων. β. Οι τιμές, αρκετές φορές, μειώνονται.

Διαβάστε περισσότερα

Μάρκετινγκ Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών

Μάρκετινγκ Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών Μάρκετινγκ Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών Ενότητα 13: Οργάνωση του μάρκετινγκ στις τράπεζες Δρ. Καταραχιά Ανδρονίκη Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρησιακή Στρατηγική. Αριστοµένης Μακρής

Επιχειρησιακή Στρατηγική. Αριστοµένης Μακρής Στρατηγική Εφαρµογή ιαχείριση κατά την καθηµερινή λειτουργία Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρµενίζουµε Μέτρηση και αξιολόγηση απόδοσης 1. Πρωταρχικά πρέπει να καθοριστούν τα επιθυµητά επίπεδα απόδοσης

Διαβάστε περισσότερα

Θεματική Ενότητα: ΔΕΟ 11 Εισαγωγή στη Διοικητική Επιχειρήσεων και Οργανισμών. 1 η Γραπτή Εργασία. Ενδεικτικές Απαντήσεις

Θεματική Ενότητα: ΔΕΟ 11 Εισαγωγή στη Διοικητική Επιχειρήσεων και Οργανισμών. 1 η Γραπτή Εργασία. Ενδεικτικές Απαντήσεις Πρόγραμμα Σπουδών: Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών Θεματική Ενότητα: ΔΕΟ 11 Εισαγωγή στη Διοικητική Επιχειρήσεων και Οργανισμών Ακαδημαϊκό Έτος: 2018-19 1 η Γραπτή Εργασία Ενδεικτικές Απαντήσεις Θέμα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Αναδημοσίευση από τις παρουσιάσεις Α) Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΘΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ T SWOT ANALYSIS - Μάθημα: Πολεοδομική και Οικιστική Ανάπτυξη και Πολιτική Β) Βαγής Σαμαθρακής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΟ 11 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ

ΔΕΟ 11 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ Τόμος Α : Βασικές Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Κεφάλαιο 1: Βασικές έννοιες & θεωρίες της διοικητικής επιστήμης Ενότητα 1.1: Η έννοια της οργάνωσης ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού ή Διοίκηση Προσωπικού. Η Στελέχωση 1

Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού ή Διοίκηση Προσωπικού. Η Στελέχωση 1 Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού ή Διοίκηση Προσωπικού Η Στελέχωση 1 Με τον όρο στελέχωση εννοούνται εκείνες οι λειτουργίες που διασφαλίζουν ότι η οργάνωση έχει στο παρόν, και θα έχει στο κοντινό μέλλον,

Διαβάστε περισσότερα

Management. Νικόλαος Μυλωνίδης Μάθημα 3 1 24/2/2010

Management. Νικόλαος Μυλωνίδης Μάθημα 3 1 24/2/2010 Management Νικόλαος Μυλωνίδης Μάθημα 3 1 Εισαγωγή Έννοια και Περιεχόμενο του Μάνατζμεντ Ποια είναι τα διοικητικά στελέχη και ποιος ο ρόλος τους στα διάφορα επίπεδα της ιεραρχίας Βάσικες δραστηριότητες

Διαβάστε περισσότερα

25o Μονοπάτι Επιχειρηματικότητας

25o Μονοπάτι Επιχειρηματικότητας 25o Μονοπάτι Επιχειρηματικότητας MANAGEMENT Γενικές Αρχές Αθήνα Μάιος 2017 prepared by Anagnostou Andreas prepared for Θέματα που αναλύονται Η έννοια και γενικές αρχές του Management Επιχείρηση & Management

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτες Περιπτώσεων. Επιχειρησιακή Στρατηγική. Αριστοµένης Μακρής

Μελέτες Περιπτώσεων. Επιχειρησιακή Στρατηγική. Αριστοµένης Μακρής Μελέτες Περιπτώσεων Έχω στην υπηρεσία µου έξη τίµιους ανθρώπους. Τα ονόµατά τους είναι Τι, Γιατί, Πότε, Πώς, Πού και Ποιος. R. Kipling Τι Πότε Πού Γιατί Πώς Ποιος Στόχοι της µεθοδολογίας 1. Υποβοήθηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ Ενότητα 6η: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Κεφάλαιο 3 ο

ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Κεφάλαιο 3 ο ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ Κεφάλαιο 3 ο Διεύθυνση-Παρακίνηση 3.1. Ηγεσία-Βασικές έννοιες Η επιτυχία των επιχειρήσεων ή των οργανισμών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΥΠΕΤ - Κινητοποίηση Ανθρώπινου Δυναμικού/ Διαχείριση Ανθρωπίνων Πόρων

ΤΥΠΕΤ - Κινητοποίηση Ανθρώπινου Δυναμικού/ Διαχείριση Ανθρωπίνων Πόρων ΤΥΠΕΤ - Κινητοποίηση Ανθρώπινου Δυναμικού/ Διαχείριση Ανθρωπίνων Πόρων Διαπροσωπικές Σχέσεις στο Χώρο Εργασίας: Παρακίνηση Ενδυνάμωση - Επαναπληροφόρηση Στόχοι Εκπαιδευτικού Προγράμματος Να διερευνήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Του κ. Κωνσταντίνου Γαγλία Γενικού Διευθυντή του BIC Αττικής

Του κ. Κωνσταντίνου Γαγλία Γενικού Διευθυντή του BIC Αττικής Του κ. Κωνσταντίνου Γαγλία Γενικού Διευθυντή του BIC Αττικής ΒΑΣΙΚΟΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΩΝ CLUSTERS Με σκοπό τον εντοπισμό των βασικών παραγόντων επιτυχίας

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2014 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2014 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ε_3.Ο λ3τ(ε) ΤΑΞΗ: ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΑΘΗΜΑ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ (2ος Κύκλος) ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ηµεροµηνία: Μ. Τετάρτη 16 Απριλίου 2014 ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΟΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Μάθηµα 5ο: Θεµελιώδεις Αρχές της Οργάνωσης και Οργανωτικός Σχεδιασµός. Ερωτήσεις Μελέτης Στόχοι Μαθήµατος 6

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Μάθηµα 5ο: Θεµελιώδεις Αρχές της Οργάνωσης και Οργανωτικός Σχεδιασµός. Ερωτήσεις Μελέτης Στόχοι Μαθήµατος 6 ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Μάθηµα 5ο: Θεµελιώδεις Αρχές της Οργάνωσης και Οργανωτικός Σχεδιασµός Ερωτήσεις Μελέτης Στόχοι Μαθήµατος 6 Ø Τι είναι η οργάνωση ως διοικητική λειτουργία; Ø Ποιες είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Μάθηµα 6ο: Θεµελιώδεις Αρχές της Οργάνωσης και Οργανωτικός Σχεδιασµός

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Μάθηµα 6ο: Θεµελιώδεις Αρχές της Οργάνωσης και Οργανωτικός Σχεδιασµός ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Μάθηµα 6ο: Θεµελιώδεις Αρχές της Οργάνωσης και Οργανωτικός Σχεδιασµός Ερωτήσεις Μελέτης Στόχοι Μαθήµατος 6 Ø Τι είναι η οργάνωση ως διοικητική λειτουργία; Ø Ποιες είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ MANAGEMENT

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ MANAGEMENT MANAGEMENT ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΣΩΣΤΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΟΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ MANAGEMENT 1.ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

5 η Διδακτική Ενότητα Οι βασικές αρχές και η σημασία της Διοίκησης του Ανθρώπινου Δυναμικού στην περίπτωση των τουριστικών επιχειρήσεων

5 η Διδακτική Ενότητα Οι βασικές αρχές και η σημασία της Διοίκησης του Ανθρώπινου Δυναμικού στην περίπτωση των τουριστικών επιχειρήσεων ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ Πρόγραμμα επικαιροποίησης γνώσεων αποφοίτων ΑΕΙ στην οργάνωση, διοίκηση τουριστικών επιχειρήσεων και στην προώθηση τουριστικών προορισμών 5 η Διδακτική Ενότητα Οι βασικές αρχές και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «Από την εκπαίδευση και την κατάρτιση στην επαγγελματική ζωή. Διεθνείς τάσεις και προοπτικές»

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «Από την εκπαίδευση και την κατάρτιση στην επαγγελματική ζωή. Διεθνείς τάσεις και προοπτικές» ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «Από την εκπαίδευση και την κατάρτιση στην επαγγελματική ζωή. Διεθνείς τάσεις και προοπτικές» ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2017 ΕΙΣΗΓΗΣΗ «Ο Ρόλος της Ηγεσίας της Διεύθυνσης

Διαβάστε περισσότερα

Προσόντα με υψηλή αξία για τους εργοδότες σε σχέση με την αναπηρία

Προσόντα με υψηλή αξία για τους εργοδότες σε σχέση με την αναπηρία Προσόντα με υψηλή αξία για τους εργοδότες σε σχέση με την αναπηρία Απρίλιος 2013 Χαρακτηριστικά που ζητούν οι εργοδότες αναπηρία Πως θα όριζες τη λέξη προσόν ή τη λέξη δεξιότητα ; Και τι εννοούν οι εργοδότες

Διαβάστε περισσότερα

Προτεινόμενα θέματα. στο μάθημα. Αρχές οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων

Προτεινόμενα θέματα. στο μάθημα. Αρχές οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων Προτεινόμενα θέματα στο μάθημα Αρχές οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων ΟΜΑΔΑ Α: Ερωτήσεις Σωστού Λάθους Στις παρακάτω προτάσεις να γράψετε δίπλα στον αριθμό της καθεμιάς τη λέξη Σωστό αν κρίνετε ότι

Διαβάστε περισσότερα

Οργανωσιακός Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού

Οργανωσιακός Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού Οργανωσιακός Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΑΡΟΥΤΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΚΑΡΓΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΏΝ ΔΙΚΤΥΩΝ 2016-2017 Περίγραμμα Μαθήματος

Διαβάστε περισσότερα

2 ο Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο Α. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

2 ο Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο Α. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ 2 ο Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Α. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ Ερωτήσεις της µορφής «σωστό λάθος» Να χαρακτηρίσετε µε Σ (σωστό) ή µε Λ (λάθος) καθεµιά από τις παρακάτω προτάσεις.

Διαβάστε περισσότερα

1. Το μοντέλο των πέντε δυνάμεων του Porter αναλύει το μάκρο-περιβάλλον. α. Λάθος. β. Σωστό. Απάντηση: α. Λάθος.

1. Το μοντέλο των πέντε δυνάμεων του Porter αναλύει το μάκρο-περιβάλλον. α. Λάθος. β. Σωστό. Απάντηση: α. Λάθος. 1. Το μοντέλο των πέντε δυνάμεων του Porter αναλύει το μάκρο-περιβάλλον. α. Λάθος. β. Σωστό. Απάντηση: α. Λάθος. 2. Ποια από τις παρακάτω επιλογές δεν περιλαμβάνεται στην ανάλυση του μάκρο-περιβάλλοντος;

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ 1ο Παράδειγµα Κριτηρίου Αξιολόγησης ΣΚΟΠΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ: Η αξιολόγηση της γνώσης του µαθητή σχετικά µε το περιεχόµενο της παραγράφου 1.3. Λειτουργίες της επιχείρησης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ. Εισαγωγή στην Στρατηγική. Στρατηγική Ανάλυση του Εξωτερικού Περιβάλλοντος. Στρατηγική Ανάλυση του Εσωτερικού Περιβάλλοντος

ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ. Εισαγωγή στην Στρατηγική. Στρατηγική Ανάλυση του Εξωτερικού Περιβάλλοντος. Στρατηγική Ανάλυση του Εσωτερικού Περιβάλλοντος Κων/νος Μακρής ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ Εισαγωγή στην Στρατηγική Στρατηγική Ανάλυση του Εξωτερικού Περιβάλλοντος Στρατηγική Ανάλυση του Εσωτερικού Περιβάλλοντος Εργαλεία για Ανάλυση Στρατηγικής Θεωρίες Στρατηγικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ «ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ»

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ «ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ» ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ «ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ» 1. Ποια από τις παρακάτω αποτελεί την πλέον σημαντική πρόκληση που χαρακτηρίζει το σημερινό παγκόσμιο επιχειρηματικό περιβάλλον; α) Ομοιομορφία προϊόντων και υπηρεσιών. β)

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών ΝΙΚΟΛΑΟΣ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ 2.

Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών ΝΙΚΟΛΑΟΣ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ 2. Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών ΕΠΙΜΕΕΙΑ: ΝΙΚΟΑΟ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΟΓΟ ΠΡΟΟΜΟΙΩΗ ΔΙΑΓΩΝΙΜΑΤΩΝ 2 Κεφάλαιο 2 ο Η Επιστήμη της Διοίκησης των Επιχειρήσεων Ομάδα Α Ερωτήσεις ωστού

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (THE MATRIX)

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (THE MATRIX) ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ PLAY4GUIDANCE ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (THE MATRIX) Συγγραφέας: Jan M. Pawlowski, Hochschule Ruhr West (HRW) Page 1 of 7 Κατηγορία Ικανότητας Περιγραφή Ικανότητας Περιγραφή του επιπέδου επάρκειας

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση και Διοίκηση Πωλήσεων Τι είναι η Οργάνωση και Διοίκηση των Πωλήσεων:

Οργάνωση και Διοίκηση Πωλήσεων Τι είναι η Οργάνωση και Διοίκηση των Πωλήσεων: Οργάνωση και Διοίκηση Πωλήσεων Τι είναι η Οργάνωση και Διοίκηση των Πωλήσεων: Μία από τις σημαντικότερες λειτουργίες της επιχείρησης είναι αυτή των πωλήσεων, καθώς αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ επιχείρησης

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση ανθρωπίνων Πόρων

Διοίκηση ανθρωπίνων Πόρων Διοίκηση ανθρωπίνων Πόρων Ενότητα 1: Εισαγωγικές Έννοιες Δρ. Καταραχιά Ανδρονίκη Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

Η λειτουργία της Οργάνωσης Σημαίνει τη διαδικασία δημιουργίας μιας οργανωτικής δομής

Η λειτουργία της Οργάνωσης Σημαίνει τη διαδικασία δημιουργίας μιας οργανωτικής δομής ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΩΡΟΣ ΜΑΥΡΙΑΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2016 Η λειτουργία της Οργάνωσης Σημαίνει τη διαδικασία δημιουργίας μιας οργανωτικής δομής Ο όρος Οργανωτική Δομή Περιγράφει

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο : Διεύθυνση (Ηγεσία)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο : Διεύθυνση (Ηγεσία) ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : Οργάνωση & Διοίκηση ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο : Διεύθυνση (Ηγεσία) ΟΜΑΔΑ Α Για τις προτάσεις Α.1 μέχρι και Α.6, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της καθεμιάς και δίπλα σε κάθε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΙΙ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΙΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΙΙ Ακ. έτος 2013-14 ΗΓΕΣΙΑ ΗΓΕΤΕΣ ΚΑΙ ΗΓΕΣΙΑ Ηγέτης: Το άτομο που στο πλαίσιο ενός συνόλου ασκεί την μεγαλύτερη επιρροή στα υπόλοιπα μέλη (δεν ταυτίζεται πάντα με την

Διαβάστε περισσότερα

Οργανωτική Θεωρία και Οργανωσιακή Συμπεριφορά

Οργανωτική Θεωρία και Οργανωσιακή Συμπεριφορά ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Οργανωτική Θεωρία και Οργανωσιακή Συμπεριφορά Ενότητα 1: Οργανωτικός Σχεδιασμός Ευγενία Πετρίδου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

Λήψη Αποφάσεων και Πληροφορίες

Λήψη Αποφάσεων και Πληροφορίες Λήψη Αποφάσεων και Πληροφορίες Διαδικασία λήψεως αποφάσεων Δεδομένα - πληροφορίες και managers Πληροφοριακά συσυστήματα και οργανισμοί Λάθη και επιλογές κατα τη λήψη αποφάσεων 1 1 Είδη αποφάσεων - προβληµάτων

Διαβάστε περισσότερα

Η Θεωρία των Διεθνών Μετακινήσεων Κεφαλαίου

Η Θεωρία των Διεθνών Μετακινήσεων Κεφαλαίου Η Θεωρία των Διεθνών Μετακινήσεων Κεφαλαίου Περιεχόμενα Κεφαλαίου Η Ανάπτυξη της Διεθνούς Επιχειρηματικής Δραστηριότητας Τρόποι Άσκησης της Διεθνούς Επιχειρηματικής Δραστηριότητας και Ανάλυση των Πλεονεκτημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Η επιχειρηματική ιδέα και η εταιρία spin off. Βασίλης Μουστάκης Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης vmoustakis@gmail.com

Η επιχειρηματική ιδέα και η εταιρία spin off. Βασίλης Μουστάκης Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης vmoustakis@gmail.com Η επιχειρηματική ιδέα και η εταιρία spin off Βασίλης Μουστάκης Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης vmoustakis@gmail.com Έρευνα αγοράς (Ι) Ανάγκη στην αγορά (κάτι που η αγορά θέλει αλλά δεν το έχει) Σύλληψη και

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτη ενότητα: «Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ»

Πρώτη ενότητα: «Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» Πρώτη ενότητα: «Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» Επιχειρηματίας είναι ο άνθρωπος που κινητοποιεί τους απαραίτητους πόρους και τους εκμεταλλεύεται παραγωγικά για την υλοποίηση μιας επιχειρηματικής ευκαιρίας με σκοπό

Διαβάστε περισσότερα

Για τις προτάσεις Α.7 έως Α.9 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα του το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Για τις προτάσεις Α.7 έως Α.9 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα του το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. Οργάνωση & Διοίκηση ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο: Διεύθυνση, Παρακίνηση ΟΜΑΔΑ Α Για τις προτάσεις Α.1 μέχρι και Α.6, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της καθεμιάς και δίπλα σε κάθε αριθμό τη λέξη Σωστό, αν η πρόταση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΥΠΙΚΗ ΚΑΙ ΑΤΥΠΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΤΥΠΙΚΗ ΚΑΙ ΑΤΥΠΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΥΠΙΚΗ ΚΑΙ ΑΤΥΠΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ Καθηγητής Π. Φωτήλας Λέκτορας Ι. Γιαννατσής ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ/ΤΥΠΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ Ο όρος «οργάνωση» έχει διττή σημασία: Κοινωνική: Ένωση ατόμων που χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα μέσα εργάζονται

Διαβάστε περισσότερα

«καθορισμός μακροχρόνιων στόχων και σκοπών μιας επιχείρησης και ο. «διαμόρφωση αποστολής, στόχων, σκοπών και πολιτικών»

«καθορισμός μακροχρόνιων στόχων και σκοπών μιας επιχείρησης και ο. «διαμόρφωση αποστολής, στόχων, σκοπών και πολιτικών» ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ Ε.ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ - 1 ΤΟΜΟΣ A ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ Τι είναι η στρατηγική; «καθορισμός μακροχρόνιων στόχων και σκοπών μιας επιχείρησης και ο προσδιορισμός των μέσων για την επίτευξη τους»

Διαβάστε περισσότερα

Ο όρος «Χρηματοδότηση» περιλαμβάνει δύο οικονομικές δραστηριότητες.

Ο όρος «Χρηματοδότηση» περιλαμβάνει δύο οικονομικές δραστηριότητες. Κεφάλαιο 3ο Χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων 3.1. Η φύση και ο ρόλος της χρηματοδότησης 3.1.1 Γενικά Ο όρος «Χρηματοδότηση» περιλαμβάνει δύο οικονομικές δραστηριότητες. Η 1 η έχει ως στόχο την απόκτηση

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ BUSINESS PLAN

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ BUSINESS PLAN ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ BUSINESS PLAN Business Plan (Γραπτή Τελική Εταιρική Αναφορά) Το business plan (γραπτή αναφορά) είναι η ολοκληρωμένη και αναλυτική αποτύπωση της επιχειρηματικής σας ιδέας με τρόπο που να

Διαβάστε περισσότερα

1 ο Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο Α. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

1 ο Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο Α. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ 1 ο Κ Ε Φ Α Α Ι Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΕΙ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΜΟΙ Α. ΕΡΩΤΗΕΙ ΚΕΙΤΟΥ ΤΥΠΟΥ Ερωτήσεις της µορφής «σωστό λάθος» Να χαρακτηρίσετε µε (σωστό) ή µε (λάθος) καθεµιά από τις παρακάτω προτάσεις. 1. Κάθε σύνολο ανθρώπων

Διαβάστε περισσότερα

Ηγεσία. 12 ο Κεφάλαιο

Ηγεσία. 12 ο Κεφάλαιο Ηγεσία 12 ο Κεφάλαιο Μαθησιακοί στόχοι (1) Μετά τη μελέτη του κεφαλαίου, θα είστε σε θέση να: 1. Κατανοήσετε τι σημαίνει να είσαι ηγέτης. 2. Συνοψίσετε τι θέλουν οι άνθρωποι και τι χρειάζονται οι επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ - ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ -ΠΑΡΑΚΙΝΗΣΗ -ΗΓΕΣΙΑ -ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ -ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΟΜΑΕΣ Η Διοίκηση (ή το μάνατζμεντ) των Ανθρώπινων Πόρων (HRM) μπορεί να ορισθεί ως η διαδικασία επίτευξης των

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Μάθηµα 4ο: α. To Περιβάλλον της Επιχείρησης β. Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Μάθηµα 4ο: α. To Περιβάλλον της Επιχείρησης β. Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Μάθηµα 4ο: α. To Περιβάλλον της Επιχείρησης β. Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη Το Περιβάλλον της Επιχείρησης q Οι οικονοµικοί οργανισµοί βρίσκονται µέσα σε ένα περιβάλλον που

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. Επιµέλεια: Οµάδα Οικονοµολόγων της Ώθησης

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. Επιµέλεια: Οµάδα Οικονοµολόγων της Ώθησης ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Επιµέλεια: Οµάδα Οικονοµολόγων της Ώθησης 8 Μα ου 2011 1 Τετάρτη 18 Μα ου 2011 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΟΜΑ Α Α Α1. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο ΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ( σελίδες σχολικού βιβλίου 123 127, έκδοση 2014 : σελίδες 118 122 ) 3.3 ιεύθυνση 3.3.1 Ηγεσία Βασικές έννοιες Οι επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΩΛΗΣΕΩΝ

Μάθημα: ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2007 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΙΙ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΩΛΗΣΕΩΝ Παρασκευή

Διαβάστε περισσότερα

ΗΓΕΣΙΑ. Καθηγητής Π. Φωτήλας Λέκτορας Ι. Γιαννατσής ΗΓΕΤΕΣ ΚΑΙ ΗΓΕΣΙΑ

ΗΓΕΣΙΑ. Καθηγητής Π. Φωτήλας Λέκτορας Ι. Γιαννατσής ΗΓΕΤΕΣ ΚΑΙ ΗΓΕΣΙΑ ΗΓΕΣΙΑ Καθηγητής Π. Φωτήλας Λέκτορας Ι. Γιαννατσής ΗΓΕΤΕΣ ΚΑΙ ΗΓΕΣΙΑ Ηγέτης: Το άτομο που στο πλαίσιο ενός συνόλου ασκεί την μεγαλύτερη επιρροή στα υπόλοιπα μέλη (δεν ταυτίζεται πάντα με την τυπική θέση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 5 Ο. Η Λειτουργία της Οργάνωσης. Ι. Η Έννοια και η Φύση της Οργάνωσης 05/04/2016

ΜΑΘΗΜΑ 5 Ο. Η Λειτουργία της Οργάνωσης. Ι. Η Έννοια και η Φύση της Οργάνωσης 05/04/2016 ΜΑΘΗΜΑ 5 Ο Η Λειτουργία της Οργάνωσης Ι. Η Έννοια και η Φύση της Οργάνωσης Με τον όρο οργάνωση εννοούµε την εξεύρεση τρόπων και µεθόδων που θα συνενώσουν τα διαφορετικά ενδιαφέροντα των µελών ενός οργανισµού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΠΣ Διοίκηση Υπηρεσιών Γιώργος Παπαγιαννάκης, PhD Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Θεματική Ενότητα: Οργανωτική Δομή και Στρατηγική Αλλαγή Οι διαφάνειες ακολουθούν την

Διαβάστε περισσότερα

Έννοιες. Επιχειρηματικότητα είναι η διαδικασία μέσω της οποίας ένας ή περισσότεροι του ενός ανθρώπου, δημιουργούν και αναπτύσσουν μία επιχείρηση.

Έννοιες. Επιχειρηματικότητα είναι η διαδικασία μέσω της οποίας ένας ή περισσότεροι του ενός ανθρώπου, δημιουργούν και αναπτύσσουν μία επιχείρηση. Womens Business Gerasimos Tzamarelos, PhD 27 November 2014 Έννοιες Επιχειρηματικότητα είναι η διαδικασία μέσω της οποίας ένας ή περισσότεροι του ενός ανθρώπου, δημιουργούν και αναπτύσσουν μία επιχείρηση.

Διαβάστε περισσότερα

Καθηγητής Π. Φωτήλας Λέκτορας Ι. Γιαννατσής

Καθηγητής Π. Φωτήλας Λέκτορας Ι. Γιαννατσής ΗΓΕΣΙΑ Καθηγητής Π. Φωτήλας Λέκτορας Ι. Γιαννατσής ΗΓΕΤΕΣ ΚΑΙ ΗΓΕΣΙΑ Ηγέτης: Το άτομο που στο πλαίσιο ενός συνόλου ασκεί την μεγαλύτερη επιρροή στα υπόλοιπα μέλη (δεν ταυτίζεται πάντα με την τυπική θέση

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρησιακή Στρατηγική και Πολιτική Ο σκελετός της ιοίκησης

Επιχειρησιακή Στρατηγική και Πολιτική Ο σκελετός της ιοίκησης και Πολιτική Ο σκελετός της ιοίκησης Η Αλίκη στη χώρα των θαυµάτων Αυτό εξαρτάται από το πού θέλεις να φτάσεις Μπορείς να µου πεις προς τα πού πρέπει να πάω; Επιτυχηµένοι Αποτυχηµένοι Οργανισµοί Επιτυχηµένοι

Διαβάστε περισσότερα