Ηλεκτρικές Δυνάμεις και Πεδία

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ηλεκτρικές Δυνάμεις και Πεδία"

Transcript

1 Ηλεκτρικές Δυνάμεις και Πεδία Εξαιρώντας τη βαρύτητα, τελικά όλες οι δυνάμεις με τις οποίες είμαστε εξοικειωμένοι, οφείλονται σε ηλεκτρομαγνητικές αλληλεπιδράσεις. Ώθηση και έλξη, τριβή, τάση, συμπίεση, διάτμηση, καθώς και ιξώδεις δυνάμεις, έχουν όλες ηλεκτρομαγνητική προέλευση. Άλλες δυνάμεις που μαθαίνουμε είναι επίσης ηλεκτρομαγνητικές, συμπεριλαμβανομένων και των ιστορικά χωριστών ηλεκτρικών και μαγνητικών δυνάμεων, όπως και των διαφόρων δυνάμεων χημικού δεσμού. Το φως και άλλες μορφές (μη πυρηνικής) ακτινοβολίας είναι ηλεκτρομαγνητικής φύσης και μπορούν να εξασκήσουν ηλεκτρομαγνητικές δυνάμεις.

2 ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ Το ηλεκτρικό φορτίο είναι ιδιότητα των στοιχειωδών σωματιδίων και είναι δύο ειδών, θετικό και αρνητικό. Επίσης είναι μέγεθος κβαντισμένο, πάντα πολλαπλάσιο μίας διακριτής, ελάχιστης δυνατής μονάδας. Το κβάντο του ηλεκτρικού φορτίου είναι: e = 1, C και έχει μέτρο ίσο με το φορτίο του ηλεκτρονίου ή του πρωτονίου. Θεωρείται θετικό, άρα το φορτίο του ηλεκτρονίου είναι e. Όλα τα γνωστά σωματίδια βρέθηκαν να έχουν ηλεκτρικά φορτία που είναι πολλαπλάσια του ± e.

3 ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ Σε μακροσκοπική κλίμακα, η ύλη είναι τυπικά ηλεκτρικά ουδέτερη, συνιστώμενη από ουδέτερα άτομα και μόρια. Όμως, επειδή ο αριθμός των μορίων είναι τόσο μεγάλος, ακόμη και ένα σχετικά μικρό ποσοστό φορτισμένων ατόμων ή μορίων (γνωστών ως ιόντα), δίνει σε ένα σώμα ένα καθαρό φορτίο, που μπορεί να οδηγήσει σε μακροσκοπικές ηλεκτρικές δυνάμεις μεταξύ φορτισμένων σωμάτων. Συχνά, ένα σώμα φορτίζεται με μεταφορά ηλεκτρονίων από ένα άλλο σώμα, ώστε το ένα να έχει πλεόνασμα ηλεκτρονίων και το άλλο πλεόνασμα πρωτονίων. Ακόμη, πολλά ουδέτερα μόρια έχουν τα κέντρα θετικού και αρνητικού φορτίου σε διαφορετικές θέσεις (λέγονται πολικά μόρια). Αυτή η διαφορά μπορεί να έχει μόνιμο χαρακτήρα, όπως στο νερό, ή να επάγεται μέσω ηλεκτρικής αλληλεπίδρασης με άλλα σώματα. Oυδέτερα μόρια μπορούν να αλληλεπιδρούν με καθαρά φορτία, ή ακόμη με άλλα πολικά μόρια, αν και οι δυνάμεις που παράγονται είναι ασθενέστερες από αυτές μεταξύ φορτισμένων μορίων.

4 ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ Αρχή διατήρησης του ηλεκτρικού φορτίου Το καθαρό ηλεκτρικό φορτίο ενός απομονωμένου συστήματος παραμένει σταθερό. Η φύση, σαν απόλυτος λογιστής, φαίνεται να είναι εκπληκτικά ακριβής στο να συντηρεί το ολικό φορτίο. Σε κάθε χρονική στιγμή, το ολικό φορτίο ενός συστήματος παραμένει σταθερό, ακόμη κι αν ο αριθμός και η ταυτότητα των σωματιδίων αλλάζουν. Δεν έχει βρεθεί εξαίρεση στη διατήρηση του φορτίου, όσο πολύπλοκο κι αν είναι ένα σύστημα.

5 Το πείραμα του Millikan Προσδιορισμός της τιμής του στοιχειώδους ηλεκτρικού φορτίου Απλό: Απλοί υπολογισμοί: Αναλυτικό:

6 Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ COULOMB Ζεύγος αντίθετων δυνάμεων Coulomb μεταξύ δύο ομόσημων σημειακών φορτίων Ο εκθέτης στο r είναι ακριβώς 2. Προσεκτικά πειράματα τον υπολόγισαν ακριβώς με ακρίβεια 16 δεκαδικών ψηφίων, δηλαδή ένα στα Οι δυνάμεις Coulomb είναι δυνάμεις μακράς εμβέλειας, καθώς μειώνονται κατά 1/r 2, χωρίς να μηδενίζονται θεωρητικά. Στην πραγματικότητα οι δυνάμεις Coulomb δεν εκτείνονται απεριόριστα, διότι πάντα υπάρχουν άλλα γειτονικά φορτία που τείνουν να περιορίσουν την εμβέλεια της δύναμης (θα το επανεξετάσουμε στη συζήτηση για τα φορτία σε διάλυμα).

7 Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ COULOMB Αν τα δύο φορτία είναι στο κενό, η σταθερά k είναι: k = 9, N.m 2 /C 2 αλλά η σταθερά μεταβάλλεται σε διαφορετικά μέσα. Ο νόμος του Coulomb γράφεται συνήθως (για να απλοποιηθούν επόμενες εξισώσεις) συναρτήσει μίας άλλης σταθεράς ε 0, της διαπερατότητας του κενού, όπου k =1/4πε 0 ώστε: ε 0 = 8, C 2 /N.m 2

8 Ηλεκτρική vs βαρυτική δύναμη (στον μικρόκοσμο) Ανάμεσα σε πρωτόνιο και ηλεκτρόνιο που απέχουν 0,1 nm ασκείται ελκτική ηλεκτρική δύναμη με μέτρο : Αν και φαίνεται μικρή δύναμη, στην πραγματικότητα είναι σχετικά μεγάλη, αν τη συγκρίνουμε με τη μετρημένη δύναμη μεταξύ των μορίων της μυοσίνης και της ακτίνης (οι σημαντικότερες πρωτεΐνες που αποτελούν τους μύες), που είναι μερικά piconewtons (10-12 N) Πόσο ισχυρότερη είναι η ηλεκτρική δύναμη μεταξύ ενός πρωτονίου και ενός ηλεκτρονίου από τη μεταξύ τους βαρυτική δύναμη; mp/me = Q p = q e = e Όπου εμπλέκονται ηλεκτρικές δυνάμεις, οι βαρυτικές δυνάμεις μπορούν να παραλειφθούν εντελώς.

9 Από τα σημειακά φορτία στα πραγματικά σώματα Σημειακά φορτία όταν: η απόσταση μεταξύ των σωμάτων είναι πολύ μεγαλύτερη από τις διαστάσεις τους (προσέγγιση σωμάτων ως υλικά σημεία) σφαιρικά αντικείμενα ομοιόμορφα φορτισμένα (με τρόπο σφαιρικά συμμετρικό). Παίρνουμε σαν απόσταση r την απόσταση μεταξύ των κέντρων των σφαιρών, ανεξάρτητα από την απόσταση μεταξύ των επιφανειών τους. Πραγματικό, εκτεταμένο σώμα: Εάν είναι φορτισμένο, π.χ. με μεταφορά φορτίου στην επιφάνειά του, τότε η κατανομή φορτίου στο σώμα θα εξαρτηθεί από τις ηλεκτρικές του ιδιότητες (αγωγός μονωτής ημιαγωγός)

10 ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΠΕΔΙΑ Χρησιμοποιώντας την έννοια του σημειακού φορτίου ελέγχου, που κατά σύμβαση είναι θετικό, μπορούμε να εισάγουμε τον ορισμό του ηλεκτρικού πεδίου σε ένα σημείο του χώρου ως: Άρα οι μονάδες του είναι N/C. Το ηλεκτρικό πεδίο ενός σημειακού φορτίου έχει σφαιρική συμμετρία Το ηλεκτρικό πεδίο στη θέση του q* είναι ανεξάρτητο από το μέτρο του φορτίου ελέγχου, εξαρτώμενο μόνο από τα φορτία που δημιουργούν το και τη θέση τους ως προς το q*. Το ηλεκτρικό πεδίο υπάρχει ανεξάρτητα από την παρουσία ή όχι του φορτίου q* σ αυτή τη θέση.

11 Ηλεκτρικό πεδίο από συνεχή κατανομή ηλεκτρικού φορτίου Για να βρούμε το συνολικό ηλεκτρικό πεδίο που παράγεται από μια συνεχή κατανομή ηλεκτρικού φορτίου, το φορτισμένο αντικείμενο διαιρείται σε μικρά στοιχεία, καθένα από τα οποία προσομοιάζει με ένα σημειακό φορτίο. Το διακριτό άθροισμα ηλεκτρικών πεδίων πρέπει να αντικατασταθεί από συνεχή άθροιση, με αλγεβρικό λογισμό

12 ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΔΙΠΟΛΑ Υπολογισμός ηλεκτρικού πεδίου σε ένα σημείο της μεσοκαθέτου του ευθύγραμμου τμήματος που ενώνει ζεύγος ίσων και αντίθετων φορτίων Λόγω συμμετρίας οι y-συνιστώσες αλληλοαναιρούνται και οι x- συνιστώσες προστίθενται για να δώσουν το συνιστάμενο ηλεκτρικό πεδίο. Το συνολικό ηλεκτρικό πεδίο είναι ίσο με τη συνισταμένη κατά τον άξονα x: Μας ενδιαφέρει η περίπτωση όπου η y >> d. Σ αυτό το όριο, τα ίσα και αντίθετα φορτία είναι γνωστά σαν ηλεκτρικό δίπολο και μπορούμε να αγνοήσουμε τον όρο (d/2) σε σχέση με το y στον παρονομαστή, οπότε:

13 ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΔΙΠΟΛΑ Ορίζεται ως ηλεκτρική διπολική ροπή το γινόμενο p = qd με κατεύθυνση από το αρνητικό προς το θετικό φορτίο. Ένα ηλεκτρικό δίπολο είναι ένα ζεύγος ίσων και αντίθετων φορτίων, με τη μεταξύ τους απόσταση πολύ μικρότερη από την απόσταση από το σημείο παρατήρησης. Ας σημειωθεί πως το ηλεκτρικό πεδίο του διπόλου μειώνεται ταχύτερα (σαν 1/r 3 ) σε σχέση με ένα σημειακό φορτίο (1/r 2 ), κάτι αναμενόμενο λόγω της μερικής εξουδετέρωσης των αντίθετων φορτίων του διπόλου.

14 ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ Το ηλεκτρικό πεδίο είναι ένα παράδειγμα διανυσματικού πεδίου. Σε κάθε σημείο {x,y,z} αντιστοιχίζεται ένα διάνυσμα Ε, του οποίου η τιμή μπορεί να εξαρτάται και από τον χρόνο, Ε (x,y,z,t). Στην περίπτωση στατικών φορτίων, δεν θα υπάρχει εξάρτηση από τον χρόνο και σε κάθε σημείο του χώρου αντιστοιχίζεται ένα σταθερό διάνυσμα.

15 ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ Χρησιμοποιήσαμε ήδη τη χαρτογράφηση ενός διανυσματικού πεδίου όταν συζητήσαμε τη μόνιμη ροή ενός ρευστού και χρησιμοποιήσαμε την έννοια των γραμμών ροής για να απεικονίσουμε το διανυσματικό πεδίο ταχύτητας. Όπως και τώρα, χρειάστηκε να απεικονίσουμε όχι μόνο τα μέτρα των διανυσμάτων, αλλά και τις διευθύνσεις τους. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια αναπαράσταση γνωστή ως γραμμές ηλεκτρικού πεδίου (γραμμές ροής στην περίπτωση των ρευστών). Σύμφωνα με αυτή, σχεδιάζονται περιγράμματα, τα οποία σε κάθε σημείο εφάπτονται στις διευθύνσεις των διανυσμάτων του πεδίου. Για να ενσωματωθεί η πληροφορία του μέτρου των διανυσμάτων, η πυκνότητα των γραμμών είναι ανάλογη του μέτρου του πεδίου σε κάθε περιοχή. Περιοχές με πυκνές γραμμές αντιστοιχούν σε ισχυρά ηλεκτρικά πεδία, ενώ περιοχές χωρίς γραμμές αντιστοιχούν σε ασθενή ή μηδενικά πεδία.

16 ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

17 Ηλεκτρικό πεδίο από συνεχή κατανομή φορτίου Περιπτώσεις με υψηλή συμμετρία και ομοιόμορφη κατανομή θετικού φορτίου Λόγω συμμετρίας, το ηλεκτρικό πεδίο ενός μακρού φορτισμένου σύρματος πρέπει να είναι ακτινικό και να εξαρτάται μόνο από την απόσταση από το σύρμα (μακριά από τα άκρα του).

18 Περίσσεια ηλεκτρονιακού φορτίου σε απομονωμένο αγωγό Επειδή ένας αγωγός έχει ελεύθερα κινούμενα ηλεκτρόνια, αυτά που βρίσκονται σε περίσσεια θα υποστούν απωστικές δυνάμεις μακράς εμβέλειας και πολύ γρήγορα θα κινηθούν προς την επιφάνεια του αγωγού, απ' όπου δεν μπορούν να ξεφύγουν. Στο εσωτερικό ενός στερεού αγωγού το καθαρό φορτίο είναι μηδενικό. Φτάνοντας σ αυτή την ηλεκτροστατική ισορροπία, η κατανομή φορτίου στην επιφάνεια είναι τέτοια ώστε το ηλεκτρικό πεδίο στο εσωτερικό του αγωγού να είναι ακριβώς μηδέν. Αυτό αποδεικνύεται με την εις άτοπο επαγωγή: αν το ηλεκτρικό πεδίο στο εσωτερικό του αγωγού δεν ήταν μηδέν, τα ελεύθερα ηλεκτρόνια θα υπόκεινται σε καθαρή δύναμη και θα κινούνται, σε αντίφαση με την υπόθεση της ηλεκτροστατικής ισορροπίας. Αυτό είναι ένα γενικό αποτέλεσμα: με την επίτευξη της ηλεκτροστατικής ισορροπίας, το καθαρό φορτίο και ηλεκτρικό πεδίο στο εσωτερικό ενός αγωγού είναι μηδέν.

19 Περίσσεια ηλεκτρονιακού φορτίου σε απομονωμένο αγωγό Εάν ο αγωγός είναι απομονωμένος και έχει υψηλή συμμετρία (σφαίρα, κύλινδρος, μεγάλη επίπεδη επιφάνεια, κ.λπ.) τότε το φορτίο κατανέμεται ομοιόμορφα στην επιφάνεια. Εν γένει, το ηλεκτρικό πεδίο κοντά στην εξωτερική επιφάνεια ενός αγωγού είναι κάθετο στην επιφάνεια. (Και πάλι χρησιμοποιούμε το άτοπο: εάν υπήρχε συνιστώσα του παράλληλη με την επιφάνεια, θα υπήρχε καθαρή δύναμη παράλληλη με την επιφάνεια, άρα και καθαρή κίνηση φορτίων, σε αντίφαση με την υπόθεση της ισορροπίας). Κάθε καθαρό φορτίο σε έναν αγωγό κατανέμεται ώστε το ηλεκτρικό πεδίο στο εσωτερικό να είναι μηδέν και στο εξωτερικό να είναι κάθετο στην επιφάνεια. Εάν ο αγωγός δεν έχει συμμετρία, το φορτίο και εξωτερικό ηλεκτρικό πεδίο είναι μεγαλύτερα όπου η καμπυλότητα είναι μεγαλύτερη, δηλαδή όπου η ακτίνα καμπυλότητας είναι μικρότερη.

20 Ηλεκτρικά ουδέτερος αγωγός σε εξωτερικό ηλεκτρικό πεδίο Ακόμη και ένας ουδέτερος αγωγός έχει ελεύθερα ηλεκτρόνια που αποκρίνονται στη δύναμη που παράγει το εξωτερικό ηλεκτρικό πεδίο. Γρήγορα τα ηλεκτρόνια θα κατανεμηθούν δημιουργώντας στο εσωτερικό του αγωγού ένα ηλεκτρικό πεδίο αντίθετο με το εξωτερικό. Τότε επιτυγχάνεται η ηλεκτροστατική ισορροπία, και η σταθερή επιφανειακή κατανομή φορτίου είναι ακριβώς η κατάλληλη ώστε να εξουδετερώνει το εξωτερικό πεδίο στο εσωτερικό του αγωγού. Αρχικό ομοιόμορφο εξωτερικό ηλεκτρικό πεδίο Παραμόρφωση του εξωτερικού πεδίου από ένα μη φορτισμένο μεταλλικό αντικείμενο, ώστε οι γραμμές πεδίου να καταλήγουν κάθετα στην επιφάνεια του αντικειμένου. Τα επαγόμενα φορτία στην μεταλλική επιφάνεια μηδενίζουν το ηλεκτρικό πεδίο στο εσωτερικό του μετάλλου.

21 ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΦΟΡΗΣΗΣ: ΜΑΚΡΟΜΟΡΙΑΚΑ ΦΟΡΤΙΑ ΣΕ ΔΙΑΛΥΜΑ Ηλεκτροφόρηση είναι η εξαναγκασμένη μετακίνηση φορτισμένων σωματιδίων, συνήθως μακρομορίων, σε ένα ηλεκτρικό πεδίο Εάν ένα μακρομόριο έχει καθαρό φορτίο q και εφαρμοστεί ένα σταθερό και ομοιόμορφο εξωτερικό ηλεκτρικό πεδίο Ε, θα ασκηθεί σε αυτό δύναμη F = q E

22 ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΦΟΡΗΣΗΣ: ΜΑΚΡΟΜΟΡΙΑΚΑ ΦΟΡΤΙΑ ΣΕ ΔΙΑΛΥΜΑ Ηλεκτρικές και ιξώδεις δυνάμεις τριβής που δρουν σε ένα μακρομόριο. Με την αποκατάσταση της ισορροπίας, το μόριο θα κινηθεί στο ηλεκτρικό πεδίο με σταθερή ταχύτητα. Την υπολογίζουμε θέτοντας την ολική δύναμη ίση με το μηδέν Η ηλεκτροφορητική κινητικότητα U ορίζεται σαν το πηλίκο της ταχύτητας ως προς το ηλεκτρικό πεδίο είναι μια εσωτερική ιδιότητα του μακρομορίου, που εξαρτάται μόνο από το φορτίο του και τις ιδιότητες τριβής του.

23 ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΦΟΡΗΣΗΣ: ΜΑΚΡΟΜΟΡΙΑΚΑ ΦΟΡΤΙΑ ΣΕ ΔΙΑΛΥΜΑ Φορτίο μακρομορίου σε διαλύτη Μακρομόρια σαν τις πρωτεΐνες ή τα νουκλεικά οξέα, αποτελούνται από πολλές υπομονάδες, καθεμία με πολλές ιονιζόμενες φορτισμένες ομάδες που μπορούν να είναι θετικές, ουδέτερες ή αρνητικές, ανάλογα με το ph (zwitterion ή πολυηλεκτρολύτες). Οι τρεις διαφορετικές ιοντικές μορφές της αλανίνης. Οι πρωτεΐνες, που αποτελούνται από εκατοντάδες αμινοξέα, έχουν μεγάλο αριθμό μεταβαλλόμενων ηλεκτρικών φορτίων, που εξαρτώνται από το ph του περιβάλλοντος. Ρυθμίζοντας το ph, το ολικό φορτίο ενός μακρομορίου μπορεί να γίνει θετικό, αρνητικό ή ουδέτερο. Η τιμή του ph για την οποία ένα συγκεκριμένο μακρομόριο γίνεται ηλεκτρικά ουδέτερο λέγεται ισοηλεκτρικό σημείο. Για τιμές του ph χαμηλότερες του ισοηλεκτρικού σημείου το μακρομόριο έχει θετικό ολικό φορτίο, ενώ για υψηλότερο ph το ολικό φορτίο είναι αρνητικό.

24 ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΦΟΡΗΣΗΣ: ΜΑΚΡΟΜΟΡΙΑΚΑ ΦΟΡΤΙΑ ΣΕ ΔΙΑΛΥΜΑ Μήκος θωράκησης (Debye) Aν και η δύναμη Coulomb είναι μακράς εμβέλειας, συνήθως τα μακρομόρια σε διάλυμα είναι ηλεκτρικά θωρακισμένα εκτός από πολύ χαμηλές τιμές ιοντικής ισχύος Λόγω της έλξης μεταξύ αντίθετων φορτίων, ένα φορτισμένο μακρομόριο σε διάλυμα θα έχει τις φορτισμένες ομάδες του περιβλημένες από μικρά ιόντα αντίθετου φορτίου, τα αντιόντα, που σχηματίζουν ένα νέφος φορτίου που τείνει να εξαλείψει την επίδραση του μακρομοριακού φορτίου πέρα από ένα χαρακτηριστικό μήκος που ονομάζεται μήκος θωράκισης, ή μήκος Debye. Περιοχή ενός μακρομορίου με το περιβάλλον νέφος των αντιόντων. Η συγκέντρωση των αντιόντων είναι συνήθως πολλές τάξεις μεγέθους μεγαλύτερη από αυτή των μακρομορίων. όπου κ είναι η διηλεκτρική σταθερά, χαρακτηριστική των ηλεκτρικών ιδιοτήτων του διαλύτη (για το νερό κ = 80)

25 ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΦΟΡΗΣΗΣ: ΜΑΚΡΟΜΟΡΙΑΚΑ ΦΟΡΤΙΑ ΣΕ ΔΙΑΛΥΜΑ Μήκος θωράκησης (Debye) Πρακτικά, σε ιοντικές συγκεντρώσεις άνω των mm, τα μακρομοριακά φορτία εξουδετερώνονται πλήρως και δεν υπάρχουν ηλεκτρικές αλληλεπιδράσεις με άλλα μακρομόρια σε αποστάσεις μεγαλύτερες του 1 nm. Σε χαμηλότερες ιοντικές συγκεντρώσεις, μπορούν να υπάρξουν αλληλεπιδράσεις μεγαλύτερης εμβέλειας μεταξύ μακρομορίων.

26 ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΦΟΡΗΣΗΣ SDS-PAGE (polyαcrylamide gel electrophoresis) SDS gel electrophoresis SDS PAGE principles - simple animated tutorial 9fQ

27 Iσοηλεκτρική εστίαση ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΦΟΡΗΣΗΣ isoelectric focusing of proteins

28 ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΦΟΡΗΣΗΣ Συχνά η ισοηλεκτρική εστίαση συνδυάζεται με SDS-PAGE στη δισδιάστατη ηλεκτροφόρηση γέλης. Σ αυτή την περίπτωση, πρωτεΐνες στη φυσική τους δομή κινούνται σε μια γέλη με βάθμωση του ph σε μία κατεύθυνση. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η φάση, το ηλεκτρικό πεδίο αλλάζει διεύθυνση κατά 90 και οι πρωτεΐνες κινούνται σε μια νέα γέλη κορεσμένη με SDS και αποδιατακτικά. Τότε οι πρωτεΐνες αποδιατάσσονται, αποκτούν μία επικάλυψη SDS και κινούνται ανάλογα με το μοριακό τους βάρος στη νέα κατεύθυνση. Όταν ολοκληρωθεί κι αυτό, έχει δημιουργηθεί ένας δισδιάστατος χάρτης πρωτεϊνών, ανάλογα με το ισοηλεκτρικό τους σημείο στη μία κατεύθυνση και το μοριακό τους βάρος στην άλλη. Με τον τρόπο αυτό διαχωρίζονται πρωτεΐνες ίδιου ισοηλεκτρικού σημείου ή ίδιου μοριακού βάρους, καθώς πρόκειται για ανεξάρτητες ιδιότητες. Δισδιάστατη ηλεκτροφόρηση γέλης των κυτοπλασματικών πρωτεϊνών ενός βακτηρίου. Η κατακόρυφη κλίμακα είναι το μοριακό βάρος (σε kda) και η οριζόντια κλίμακα είναι το ισοηλεκτρικό σημείο.

29 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι

30 Ηλεκτρικοί Αγωγοί Πιο συνήθη μέλη τα μέταλλα, όπως ο χαλκός, ο σίδηρος ή το αλουμίνιο. Στους αγωγούς, τα εξωτερικά ηλεκτρόνια δεν είναι δέσμια σε κάποιο συγκεκριμένο άτομο, αλλά είναι ελεύθερα να μετακινούνται στο στερεό. Αν και ο αγωγός παραμένει συνολικά ηλεκτρικά ουδέτερος, αυτά τα «ελεύθερα ηλεκτρόνια» μπορούν να μετακινούνται υπό την επίδραση ηλεκτρικών δυνάμεων και να εμφανίζεται η χαρακτηριστική ιδιότητα των αγωγών να επιτρέπουν τη ροή των ηλεκτρονίων. Σε απουσία εξωτερικής ηλεκτρικής δύναμης, τα ελεύθερα ηλεκτρόνια κινούνται τοπικά στο δίκτυο των θετικά φορτισμένων μεταλλικών ιόντων με μια κίνηση τυχαίας διάχυσης, ώστε το στερεό να παραμένει τοπικά ηλεκτρικά ουδέτερο. Όταν μία εξωτερική ηλεκτρική δύναμη εφαρμοστεί σε έναν αγωγό, τα ηλεκτρόνια αμέσως ανταποκρίνονται σε όλο τον αγωγό, παράγοντας ένα ηλεκτρικό ρεύμα, ή ροή ηλεκτρονίων.

31 Ηλεκτρικοί μονωτές ή διηλεκτρικά Υλικά των οποίων τα εξωτερικά ηλεκτρόνια είναι ισχυρά δέσμια των ατόμων και δεν είναι διόλου ελεύθερα να κινηθούν, ακόμη και υπό την επίδραση αρκετά ισχυρών δυνάμεων. Κοινοί μονωτές είναι το καουτσούκ, το ξύλο, το γυαλί και τα περισσότερα πλαστικά. Αυτοί είναι κακοί αγωγοί του ηλεκτρισμού γιατί τα ηλεκτρόνιά τους είναι δέσμια των ατόμων του στερεού πλέγματος.

32 Ημιαγωγοί Έχουν μεικτές ηλεκτρικές ιδιότητες, μερικές φορές συμπεριφερόμενα σαν μονωτές, αλλά επίσης ικανά να άγουν το ηλεκτρικό ρεύμα. Το πυρίτιο και το γερμάνιο είναι τα δυο πιο συνηθισμένα ημιαγωγά υλικά, συμπεριφερόμενα ενδογενώς ως ημιαγωγοί. Σήμερα, σχεδόν όλες οι ηλεκτρικές συσκευές περιέχουν ημιαγωγά υλικά.

33 Αγωγοί - Μονωτές Υλικά που είναι καλοί ηλεκτρικοί αγωγοί είναι και καλοί θερμικοί αγωγοί, ενώ αυτά που είναι καλοί ηλεκτρικοί μονωτές είναι και καλοί θερμικοί μονωτές. Η κίνηση των ελεύθερων ηλεκτρονίων είναι ο κύριος μηχανισμός για τη θερμική αγωγιμότητα (τυχαία κίνηση ή διάχυση ελευθέρων ηλεκτρονίων), όπως και για την ηλεκτρική αγωγιμότητα (κίνηση ολίσθησης ελευθέρων ηλεκτρονίων). Ο αέρας είναι καλός μονωτής, αλλά σε ακραίες συνθήκες, στις οποίες οι ηλεκτρικές δυνάμεις γίνονται πολύ μεγάλες, τα μόρια του αέρα μπορούν να ιονιστούν, σε μια διαδικασία που λέγεται διηλεκτρική κατάρρευση (π.χ. κεραυνός). Ο ιονισμένος αέρας είναι γνωστός σαν πλάσμα, ένα αέριο ιονισμένων σωματιδίων Το καθαρό νερό είναι επίσης ένας καλός μονωτής, γιατί περιέχει λίγα ιόντα για να μεταφέρουν φορτίο. Η συνήθης υψηλή αγωγιμότητα του νερού οφείλεται στην παρουσία ξένων ιόντων, συνήθως αλάτων και μεταλλικών ιόντων.

34 Αγωγοί - Μονωτές Πλεόνασμα ηλεκτρονίων σε ένα σώμα δίνει αρνητικό καθαρό φορτίο, ενώ ένα έλλειμμα ηλεκτρονίων δίνει θετικό καθαρό φορτίο. Το πλεονάζον φορτίο ενός μονωτή παραμένει τοπικό, στην περιοχή όπου αποτέθηκε, συνήθως μετά από επαφή με άλλο φορτισμένο σώμα. Πλεόνασμα φορτίου σε έναν αγωγό προστίθεται στην πυκνότητα ελευθέρων ηλεκτρονίων και γρήγορα κατανέμεται στον αγωγό, καταλήγοντας στην επιφάνειά του

35 PHET: bound-states_el

36 Oι μονωτές ή διηλεκτρικά χαρακτηρίζονται από μια πλήρως συμπληρωμένη εξωτερική ζώνη, που ονομάζεται ζώνη σθένους και ένα μεγάλο ενεργειακό χάσμα μεταξύ των ζωνών Οι αγωγοί χαρακτηρίζονται από μια μερικώς συμπληρωμένη εξωτερική ζώνη ή ζώνη αγωγιμότητας, με πολλές κοντινές διαθέσιμες καταστάσεις στις οποίες μπορούν να διεγερθούν τα ηλεκτρόνια. Μικρές προσθήκες ενέργειας στο στερεό είναι δυνατές, με τα εξώτατα ηλεκτρόνια σε αυτή τη ζώνη αγωγιμότητας να μπορούν να τις δεχθούν και να βρίσκονται κοντά σε άδειες ενεργειακές στάθμες μέσα στη ζώνη. Στους αγωγούς, τα ηλεκτρόνια σθένους δεν είναι ισχυρά συνδεδεμένα με συγκεκριμένα άτομα ή περιοχές μέσα στο στερεό και χαρακτηρίζονται ηλεκτρόνια αγωγιμότητας ή ελεύθερα ηλεκτρόνια, που έχουν τη δυνατότητα να μετακινούνται μέσα σε αυτό υπό την επίδραση ηλεκτρικών δυνάμεων. Στα μέταλλα τα ηλεκτρόνια αυτά λέγεται ότι σχηματίζουν ένα αέριο ελεύθερων ηλεκτρονίων επειδή κατανέμονται ομοιόμορφα μέσα στα όρια του μετάλλου και έχουν κάποια χαρακτηριστικά αερίων. Τα ιοντικά διαλύματα αποτελούν επίσης μια σημαντική κατηγορία καλών αγωγών του ηλεκτρισμού, όμως στην περίπτωση αυτή του ρευστού, το αγώγιμο μέσο είναι το ιόν αντί για το μεμονωμένο ηλεκτρόνιο. Μια τρίτη κατηγορία υλικών παρουσιάζει ενδιάμεση συμπεριφορά μεταξύ των αγωγών και των μονωτών, έχοντας δομή με συμπληρωμένη τη ζώνη σθένους όπως οι μονωτές, αλλά με πολύ μικρότερο ενεργειακό χάσμα, περίπου 1 ev. Τα υλικά αυτά ονομάζονται ημιαγωγοί.

Τμήμα Φυσικής Πανεπιστημίου Κύπρου Χειμερινό Εξάμηνο 2016/2017 ΦΥΣ102 Φυσική για Χημικούς Διδάσκων: Μάριος Κώστα

Τμήμα Φυσικής Πανεπιστημίου Κύπρου Χειμερινό Εξάμηνο 2016/2017 ΦΥΣ102 Φυσική για Χημικούς Διδάσκων: Μάριος Κώστα Τμήμα Φυσικής Πανεπιστημίου Κύπρου Χειμερινό Εξάμηνο 2016/2017 ΦΥΣ102 Φυσική για Χημικούς Διδάσκων: Μάριος Κώστα ΔΙΑΛΕΞΗ 11 Εισαγωγή στην Ηλεκτροδυναμική Ηλεκτρικό φορτίο Ηλεκτρικό πεδίο ΦΥΣ102 1 Στατικός

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ 1 1. ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ Οι αρχαίοι Έλληνες ανακάλυψαν από το 600 π.χ. ότι, το κεχριμπάρι μπορεί να έλκει άλλα αντικείμενα όταν το τρίψουμε με μαλλί.

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΓΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ

ΦΥΣΙΚΗ ΓΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗ ΓΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ Μοντέλο ατόμου m p m n =1,7x10-27 Kg m e =9,1x10-31 Kg Πυρήνας: πρωτόνια (p + ) και νετρόνια (n) Γύρω από τον πυρήνα νέφος ηλεκτρονίων (e -

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Ηλεκτρισμένα σώματα. πως διαπιστώνουμε ότι ένα σώμα είναι ηλεκτρισμένο ; Ηλεκτρικό φορτίο

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Ηλεκτρισμένα σώματα. πως διαπιστώνουμε ότι ένα σώμα είναι ηλεκτρισμένο ; Ηλεκτρικό φορτίο ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 1 Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο Ηλεκτρική δύναμη και φορτίο Ηλεκτρισμένα σώματα 1.1 Ποια είναι ; Σώματα (πλαστικό, γυαλί, ήλεκτρο) που έχουν την ιδιότητα να ασκούν δύναμη σε ελαφρά

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 21 Ηλεκτρικά Φορτία και Ηλεκτρικά Πεδία. Copyright 2009 Pearson Education, Inc.

Κεφάλαιο 21 Ηλεκτρικά Φορτία και Ηλεκτρικά Πεδία. Copyright 2009 Pearson Education, Inc. Κεφάλαιο 21 Ηλεκτρικά Φορτία και Ηλεκτρικά Πεδία Στατικός Ηλεκτρισμός, Ηλεκτρικό Φορτίο και η διατήρηση αυτού Ηλεκτρικό φορτίο στο άτομο Αγωγοί και Μονωτές Επαγόμενα Φορτία Ο Νόμος του Coulomb Το Ηλεκτρικό

Διαβάστε περισσότερα

1η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ. Ηλεκτρικά πεδία

1η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ. Ηλεκτρικά πεδία 1η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Ηλεκτρικά πεδία Ηλεκτρισμός και μαγνητισμός Κλάδος της Φυσικής που μελετάει τα ηλεκτρικά και τα μαγνητικά φαινόμενα. (Σχεδόν) όλα τα φαινομενα που αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις μας οφείλονται

Διαβάστε περισσότερα

1η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ. Ηλεκτρικά φορτία, ηλεκτρικές δυνάμεις και πεδία

1η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ. Ηλεκτρικά φορτία, ηλεκτρικές δυνάμεις και πεδία 1η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Ηλεκτρικά φορτία, ηλεκτρικές δυνάμεις και πεδία Ηλεκτρισμός και μαγνητισμός Κλάδος της Φυσικής που μελετάει τα ηλεκτρικά και τα μαγνητικά φαινόμενα. (Σχεδόν) όλα τα φαινομενα που αντιλαμβανόμαστε

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρικά Κυκλώματα Ι ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

Ηλεκτρικά Κυκλώματα Ι ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ Ηλεκτρικά Κυκλώματα Ι ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ 1 1. ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ Οι αρχαίοι Έλληνες ανακάλυψαν από το 600 π.χ. ότι, το κεχριμπάρι μπορεί να έλκει άλλα αντικείμενα όταν το τρίψουμε με μαλλί.

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρομαγνητισμός. Νίκος Ν. Αρπατζάνης

Ηλεκτρομαγνητισμός. Νίκος Ν. Αρπατζάνης Ηλεκτρομαγνητισμός Νίκος Ν. Αρπατζάνης Εισαγωγή Το άτομο αποτελείται από ένα θετικά φορτισμένο πυρήνα, που περιβάλλεται από αρνητικά φορτισμένα ηλεκτρόνια Άτομο Li πυρήνας με 3 πρωτόνια (+) και 3 ηλεκτρόνια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΦΥΣΙΚΗ ΙΙ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΦΥΣΙΚΗ ΙΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΦΥΣΙΚΗ ΙΙ 1. Οι δυναμικές γραμμές ηλεκτροστατικού πεδίου α Είναι κλειστές β Είναι δυνατόν να τέμνονται γ Είναι πυκνότερες σε περιοχές όπου η ένταση του πεδίου είναι μεγαλύτερη δ Ξεκινούν

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρισμός: Το φορτίο στο εσωτερικό του ατόμου

Ηλεκτρισμός: Το φορτίο στο εσωτερικό του ατόμου Ηλεκτρισμός: Το φορτίο στο εσωτερικό του ατόμου TINA ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 «Ηλεκτρικές αλληλεπιδράσεις -Ηλεκτρικό φορτίο» ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο «Απλά ηλεκτρικά κυκλώματα» ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο «Ηλεκτρική ενέργεια» 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Οι ηλεκτρικές δυνάμεις ασκούνται από απόσταση.

Οι ηλεκτρικές δυνάμεις ασκούνται από απόσταση. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 : Ηλεκτρική δύναμη και φορτίο Ο ηλεκτρισμός ήταν γνωστός από την αρχαιότητα. Ο Θαλής ο Μιλήσιος, σπουδαίος φυσικός φιλόσοφος και μαθηματικός που έζησε στην Ιωνία της Μικρός Ασίας τον 6ο αιώνα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 1 ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ. Κεφάλαιο 1. Ηλεκτρική δύναμη και φορτίο. 1.1 Γνωριμία με την ηλεκτρική δύναμη.

ΕΝΟΤΗΤΑ 1 ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ. Κεφάλαιο 1. Ηλεκτρική δύναμη και φορτίο. 1.1 Γνωριμία με την ηλεκτρική δύναμη. ΕΝΟΤΗΤΑ 1 ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ Κεφάλαιο 1. Ηλεκτρική δύναμη και φορτίο. 1.1 Γνωριμία με την ηλεκτρική δύναμη. 1. Σώματα, όπως ο πλαστικός χάρακας ή το ήλεκτρο, που αποκτούν την ιδιότητα να ασκούν δύναμη σε ελαφρά

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 21 Ηλεκτρικά Φορτία και Ηλεκτρικά Πεδία. Copyright 2009 Pearson Education, Inc.

Κεφάλαιο 21 Ηλεκτρικά Φορτία και Ηλεκτρικά Πεδία. Copyright 2009 Pearson Education, Inc. Κεφάλαιο 21 Ηλεκτρικά Φορτία και Ηλεκτρικά Πεδία Στατικός Ηλεκτρισµός, Ηλεκτρικό Φορτίο και η διατήρηση αυτού Ηλεκτρικό φορτίο στο άτοµο Αγωγοί και Μονωτές Επαγόµενα Φορτία Ο Νόµος του Coulomb Το Ηλεκτρικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 1 ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ. Κεφάλαιο 1. Ηλεκτρική δύναμη και φορτίο. 1.1 Γνωριμία με την ηλεκτρική δύναμη.

ΕΝΟΤΗΤΑ 1 ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ. Κεφάλαιο 1. Ηλεκτρική δύναμη και φορτίο. 1.1 Γνωριμία με την ηλεκτρική δύναμη. ΕΝΟΤΗΤΑ 1 ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ Κεφάλαιο 1. Ηλεκτρική δύναμη και φορτίο. 1.1 Γνωριμία με την ηλεκτρική δύναμη. 1. Ποια σώματα ονομάζονται ηλεκτρισμένα; Ποιες δυνάμεις λέγονται ηλεκτρικές; Σώματα, όπως ο πλαστικός

Διαβάστε περισσότερα

φυσική Βꞌ Λυκείου γενικής παιδείας 1 ο Κεφάλαιο

φυσική Βꞌ Λυκείου γενικής παιδείας 1 ο Κεφάλαιο φυσική Βꞌ Λυκείου γενικής παιδείας ο Κεφάλαιο ΗΛΕΚΤΡΟΣΤΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΣΤΑΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ. Η προέλευση της ονομασίας ηλεκτρισμός Τον 6 ο αιώνα π.χ. οι αρχαίοι Έλληνες ανακάλυψαν

Διαβάστε περισσότερα

Μονάδα μέτρησης του ηλεκτρικού φορτίου στο Διεθνές Σύστημα (S.I.) είναι το προς τιμήν του Γάλλου φυσικού Charles Augustin de Coulomb.

Μονάδα μέτρησης του ηλεκτρικού φορτίου στο Διεθνές Σύστημα (S.I.) είναι το προς τιμήν του Γάλλου φυσικού Charles Augustin de Coulomb. Βασικές έννοιες Τα σώματα μπορούν να αλληλεπιδράσουν ηλεκτρικά. Ο Θαλής ο Μιλήσιος παρατήρησε πρώτος την έλξη μικρών αντικειμένων από ήλεκτρο, αφού πρώτα τριφτεί σε ξηρό ύφασμα. Το φαινόμενο αυτό ονομάστηκε

Διαβάστε περισσότερα

Αγωγιμότητα στα μέταλλα

Αγωγιμότητα στα μέταλλα Η κίνηση των ατόμων σε κρυσταλλικό στερεό Θερμοκρασία 0 Θερμοκρασία 0 Δ. Γ. Παπαγεωργίου Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων dpapageo@cc.uoi.gr http://pc164.materials.uoi.gr/dpapageo

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΕΝΘΕΤΟ σελ. 1. Ηλεκτρικά φορτία

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΕΝΘΕΤΟ σελ. 1. Ηλεκτρικά φορτία ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΕΝΘΕΤΟ σελ. 1 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΕΝΘΕΤΟ 1.1 Θεωρητικό Μέρος Ηλεκτρικά φορτία Τα ηλεκτρισμένα σώματα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Θετικά Ηλεκτρισμένα: Είναι τα σώματα που εμφανίζουν συμπεριφορά όμοια

Διαβάστε περισσότερα

Αγωγιμότητα στα μέταλλα

Αγωγιμότητα στα μέταλλα Η κίνηση των ατόμων σε κρυσταλλικό στερεό Θερμοκρασία 0 Θερμοκρασία 0 Δ. Γ. Παπαγεωργίου Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων dpapageo@cc.uoi.gr http://pc164.materials.uoi.gr/dpapageo

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ GAUSS

ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ GAUSS ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ GAUSS 1 1. ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΡΟΗ O νόμος του Gauss και o νόμος του Coulomb είναι δύο εναλλακτικές διατυπώσεις της ίδιας βασικής σχέσης μεταξύ μιας κατανομής φορτίου και του

Διαβάστε περισσότερα

1. Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές (Σ) ή λανθασμένες (Λ):

1. Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές (Σ) ή λανθασμένες (Λ): 1. Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές (Σ) ή λανθασμένες (Λ): 1) Ηλεκτρισμένα ονομάζουμε τα σώματα τα οποία, αφού τα τρίψουμε έχουν την ιδιότητα να έλκουν μικρά αντικείμενα. 2) Οι ηλεκτρικές

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΡΤΙΟ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

ΦΟΡΤΙΟ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΦΟΡΤΙΟ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ H.D. H.D. Young Πανεπιστημιακή Φυσική Εκδόσεις Παπαζήση Alonso Alonso / Finn Θεμελιώδης Πανεπιστημιακή Φυσική Α. Φίλιππας, Λ. Ρεσβάνης (Μετ.) R. A. Seway Φυσική

Διαβάστε περισσότερα

Σε γαλάζιο φόντο ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΥΛΗ (2013 2014) Σε μαύρο φόντο ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΤΟΣ ΔΙΔΑΚΤΕΑΣ ΥΛΗΣ (2013-2014)

Σε γαλάζιο φόντο ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΥΛΗ (2013 2014) Σε μαύρο φόντο ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΤΟΣ ΔΙΔΑΚΤΕΑΣ ΥΛΗΣ (2013-2014) > Φυσική Γ Γυμνασίου >> Αρχική σελίδα ΗΛΕΚΤΡΙΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙΙ ΦΟΡΤΙΙΟ ΕΕρρωττήήσσεει ιςς ΑΑσσκκήήσσεει ιςς χχωρρί ίςς ααππααννττήήσσεει ιςς (σελ. 1) ΕΕρρωττήήσσεει ιςς ΑΑσσκκήήσσεει ιςς μμεε ααππααννττήήσσεει

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγικό Ένθετο. 2. Ποια σώματα ονομάζονται ηλεκτρισμένα και τι είναι η ηλέκτριση;

Εισαγωγικό Ένθετο. 2. Ποια σώματα ονομάζονται ηλεκτρισμένα και τι είναι η ηλέκτριση; Εισαγωγικό Ένθετο 1. Πως προήλθε η ονομασία ηλεκτρισμός; Τον 6 ο αιώνα π.χ. οι αρχαίοι Έλληνες ανακάλυψαν ότι το ήλεκτρο (κεχριμπάρι), όταν τριβόταν με ένα κομμάτι ύφασμα, αποκτούσε μια παράξενη ιδιότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Ηλεκτρικό Ρεύμα Μέρος 1 ο

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Ηλεκτρικό Ρεύμα Μέρος 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Ηλεκτρικό Ρεύμα Μέρος 1 ο Βασίλης Γαργανουράκης Φυσική ήγ Γυμνασίου Εισαγωγή Στο προηγούμενο κεφάλαιο μελετήσαμε τις αλληλεπιδράσεις των στατικών (ακίνητων) ηλεκτρικών φορτίων. Σε αυτό το κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

Ορίζοντας την δυναμική ενέργεια σαν: Για μετακίνηση του φορτίου ανάμεσα στις πλάκες: Ηλεκτρικό Δυναμικό 1

Ορίζοντας την δυναμική ενέργεια σαν: Για μετακίνηση του φορτίου ανάμεσα στις πλάκες: Ηλεκτρικό Δυναμικό 1 Ηλεκτρική Δυναμική Ενέργεια Ένα ζεύγος παράλληλων φορτισμένων μεταλλικών πλακών παράγει ομογενές ηλεκτρικό πεδίο Ε. Το έργο που παράγεται πάνω σε θετικό δοκιμαστικό φορτίο είναι: W W Fl q y q l q y Ορίζοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΦΟΡΤΙΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΦΟΡΤΙΩΝ 15 Α. ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ COULOMB ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΦΟΡΤΙΩΝ 1. Στο χλωριούχο νάτριο (NaCl) η ελάχιστη απόσταση μεταξύ του ιόντος Να + και του ιόντος του Cl - είναι 2,3.10-10 m. Πόση είναι η

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο Η4. Χωρητικότητα και διηλεκτρικά

Κεφάλαιο Η4. Χωρητικότητα και διηλεκτρικά Κεφάλαιο Η4 Χωρητικότητα και διηλεκτρικά Κυκλώματα και στοιχεία κυκλωμάτων Τα ηλεκτρικά κυκλώματα αποτελούν τη βάση για το μεγαλύτερο μέρος των συσκευών που χρησιμοποιούνται στην κοινωνία μας. Τα ηλεκτρικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ Ι ΗΛΕΚΤΡΟΣΤΑΤΙΚΟ ΠΕ ΙΟ

ΕΝΟΤΗΤΑ Ι ΗΛΕΚΤΡΟΣΤΑΤΙΚΟ ΠΕ ΙΟ ΕΝΟΤΗΤΑ Ι ΗΛΕΚΤΡΟΣΤΑΤΙΚΟ ΠΕ ΙΟ Συστήµατα µονάδων Για το σχηµατισµό ενός συστήµατος µονάδων είναι απαραίτητη η εκλογή ορισµένων µεγεθών που ονοµάζονται θεµελιώδη. Στις επιστήµες χρησιµοποιείται αποκλειστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΛΕΞΗ 2 Νόμος Gauss, κίνηση σε ηλεκτρικό πεδίο. Ι. Γκιάλας Χίος, 28 Φεβρουαρίου 2014

ΔΙΑΛΕΞΗ 2 Νόμος Gauss, κίνηση σε ηλεκτρικό πεδίο. Ι. Γκιάλας Χίος, 28 Φεβρουαρίου 2014 ΔΙΑΛΕΞΗ 2 Νόμος Gauss, κίνηση σε ηλεκτρικό πεδίο Ι. Γκιάλας Χίος, 28 Φεβρουαρίου 214 Ασκηση συνολικό φορτίο λεκτρικό φορτίο Q είναι κατανεμημένο σε σφαιρικό όγκο ακτίνας R με πυκνότητα ορτίου ανάλογη του

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Όπως θα παρατηρήσετε, τα θέματα αφορούν σε θεωρία που έχει διδαχθεί στις παραδόσεις και σε ασκήσεις που είτε προέρχονται από τα λυμένα παραδείγματα του βιβλίου, είτε έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός: Περιγραφή της συμπεριφοράς των νευρικών κυττάρων και ποσοτικά και ποιοτικά.

Σκοπός: Περιγραφή της συμπεριφοράς των νευρικών κυττάρων και ποσοτικά και ποιοτικά. Σκοπός: Περιγραφή της συμπεριφοράς των νευρικών κυττάρων και ποσοτικά και ποιοτικά. Τα νευρικά κύτταρα περιβάλλονται από μία πλασματική μεμβράνη της οποίας κύρια λειτουργία είναι να ελέγχει το πέρασμα

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική για Μηχανικούς

Φυσική για Μηχανικούς Φυσική για Μηχανικούς Εικόνα: Μητέρα και κόρη απολαμβάνουν την επίδραση της ηλεκτρικής φόρτισης των σωμάτων τους. Κάθε μια ξεχωριστή τρίχα των μαλλιών τους φορτίζεται και προκύπτει μια απωθητική δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Στατικός Ηλεκτρισμός

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Στατικός Ηλεκτρισμός ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Στατικός Ηλεκτρισμός Βασίλης Γαργανουράκης Φυσική Γ Γυμνασίου http://users.sch.gr/vgargan g g Φυσική Γ Γυμνασίου Κεφάλαιο 1: Στατικός Ηλεκτρισμός - http://vgargan.gr Τι είναι ο Στατικός Ηλεκτρισμός;

Διαβάστε περισσότερα

(α) 1. (β) Το σύστημα βρίσκεται υπό διαφορά δυναμικού 12 V: U ολ = 1 2 C ολ(δv) 2 = J.

(α) 1. (β) Το σύστημα βρίσκεται υπό διαφορά δυναμικού 12 V: U ολ = 1 2 C ολ(δv) 2 = J. 4 η Ομάδα Ασκήσεων Δύο πυκνωτές C=5 μf και C=40 μf συνδέονται παράλληλα στους ακροδέκτες πηγών τάσης VS=50 V και VS=75 V αντίστοιχα και φορτίζονται Στην συνέχεια αποσυνδέονται και συνδέονται μεταξύ τους,

Διαβάστε περισσότερα

Υλικά Ηλεκτρονικής & Διατάξεις

Υλικά Ηλεκτρονικής & Διατάξεις Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Υλικά Ηλεκτρονικής & Διατάξεις 2 η σειρά διαφανειών Δημήτριος Λαμπάκης ΜΟΡΙΑΚΗ ΔΟΜΗ Μεμονωμένα άτομα: Μόνο τα ευγενή αέρια Μόρια: Τα υπόλοιπα άτομα σχηματίζουν μόρια, γιατί

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρομαγνητισμός. Ηλεκτρικό δυναμικό. Νίκος Ν. Αρπατζάνης

Ηλεκτρομαγνητισμός. Ηλεκτρικό δυναμικό. Νίκος Ν. Αρπατζάνης Ηλεκτρομαγνητισμός Ηλεκτρικό δυναμικό Νίκος Ν. Αρπατζάνης Ηλεκτρικό δυναμικό Θα συνδέσουμε τον ηλεκτρομαγνητισμό με την ενέργεια. Χρησιμοποιώντας την αρχή διατήρησης της ενέργειας μπορούμε να λύνουμε διάφορα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: Απαντήσεις ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 02/11/2014 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ:

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: Απαντήσεις ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 02/11/2014 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: Απαντήσεις ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 02/11/2014 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Τζαγκαράκης Γιάννης, Δημοπούλου Ηρώ, Αδάμη Μαρία, Αγγελίδης Άγγελος, Παπασταμάτης Στέφανος, Τσαβλίδου

Διαβάστε περισσότερα

Δυνάμεις μεταξύ ηλεκτρικών φορτίων ΘΕΜΑ Δ

Δυνάμεις μεταξύ ηλεκτρικών φορτίων ΘΕΜΑ Δ Δυνάμεις μεταξύ ηλεκτρικών φορτίων ΘΕΜΑ Δ 4_15580 Δύο σημειακά ηλεκτρικά φορτία Q 1 = μc και Q = 8 μc, συγκρατούνται ακλόνητα πάνω σε οριζόντιο μονωτικό δάπεδο, στα σημεία Α και Β αντίστοιχα, σε απόσταση

Διαβάστε περισσότερα

Δυνάμεις μεταξύ ηλεκτρικών φορτίων

Δυνάμεις μεταξύ ηλεκτρικών φορτίων Φυσική ενικής Παιδείας Β Λυκείου Δυνάμεις μεταξύ εκτρικών φορτίων- 3. Δυνάμεις μεταξύ εκτρικών φορτίων Φυσική ενικής Παιδείας Β Λυκείου Δυνάμεις μεταξύ εκτρικών φορτίων-. Νόμος του Coulomb Ανάμεσα σε δύο

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικές Σημειώσεις για τη Φυσική Γενικής Παιδείας Β Λυκείου Κεφάλαιο 3.1 Δυνάμεις μεταξύ ηλεκτρικών φορτίων

Επαναληπτικές Σημειώσεις για τη Φυσική Γενικής Παιδείας Β Λυκείου Κεφάλαιο 3.1 Δυνάμεις μεταξύ ηλεκτρικών φορτίων Επαναληπτικές Σημειώσεις για τη Φυσική Γενικής Παιδείας Β Λυκείου Κεφάλαιο 3.1 Δυνάμεις μεταξύ ηλεκτρικών φορτίων 3.1.1 Ο Νόμος του Coulomb Στη φύση εμφανίζονται δύο ειδών φορτία. Θετικό (+) και αρνητικό

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική για Μηχανικούς

Φυσική για Μηχανικούς Φυσική για Μηχανικούς Εικόνα: Μητέρα και κόρη απολαμβάνουν την επίδραση της ηλεκτρικής φόρτισης των σωμάτων τους. Κάθε μια ξεχωριστή τρίχα των μαλλιών τους φορτίζεται και προκύπτει μια απωθητική δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 1η ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ

ΕΝΟΤΗΤΑ 1η ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ 2012 - \ ΕΝΟΤΗΤΑ 1η ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 «Ηλεκτρικές αλληλεπιδράσεις - Ηλεκτρικό φορτίο» ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο «Απλά ηλεκτρικά κυκλώματα» ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο «Ηλεκτρική ενέργεια» ΒΡΕΝΤΖΟΥ ΤΙΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ηλεκτρικό ρεύμα ampere

ηλεκτρικό ρεύμα ampere Ηλεκτρικό ρεύμα Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι ο ρυθμός με τον οποίο διέρχεται ηλεκτρικό φορτίο από μια περιοχή του χώρου. Η μονάδα μέτρησης του ηλεκτρικού ρεύματος στο σύστημα SI είναι το ampere (A). 1 A =

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Φυσικής Τμήματος Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών Τ.Ε.Ι. Λαμίας

Θεωρία Φυσικής Τμήματος Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών Τ.Ε.Ι. Λαμίας Θεωρία Φυσικής Τμήματος Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών Τ.Ε.Ι. Λαμίας Ηλεκτρικό φορτίο Εισαγωγή στην έννοια του Ηλεκτρομαγνητισμού Οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι γνώριζαν ότι όταν τρίψει κανείς

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΕΜΦΕ ΤΟΜΕΑΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗ ΙΙ (ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ Ι) η ΣΕΙΡΑ ΑΣΚΗΣΕΩΝ, Αγωγοί Διηλεκτρικά. Ν. Τράκας, Ι. Ράπτης Ζωγράφου 27.3.

ΣΧΟΛΗ ΕΜΦΕ ΤΟΜΕΑΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗ ΙΙ (ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ Ι) η ΣΕΙΡΑ ΑΣΚΗΣΕΩΝ, Αγωγοί Διηλεκτρικά. Ν. Τράκας, Ι. Ράπτης Ζωγράφου 27.3. ΣΧΟΛΗ ΕΜΦΕ ΤΟΜΕΑΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗ ΙΙ (ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ Ι) 8-9 η ΣΕΙΡΑ ΑΣΚΗΣΕΩΝ Αγωγοί Διηλεκτρικά Ν. Τράκας Ι. Ράπτης Ζωγράφου 7.3.9 Να επιστραφούν λυμένες μέχρι.4.9 οι ασκήσεις 3 4 5 [ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι λύσεις

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική για Μηχανικούς

Φυσική για Μηχανικούς Φυσική για Μηχανικούς Ο νόμος του Gauss Εικόνα: Σε μια επιτραπέζια μπάλα πλάσματος, οι χρωματιστές γραμμές που βγαίνουν από τη σφαίρα αποδεικνύουν την ύπαρξη ισχυρού ηλεκτρικού πεδίου. Με το νόμο του Gauss,

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 7: Μοριακή Δομή

Διάλεξη 7: Μοριακή Δομή Μεμονωμένα άτομα: Μόνο τα ευγενή αέρια Μόρια: Τα υπόλοιπα άτομα σχηματίζουν μόρια Γιατί; Διότι η ολική ενέργεια ενός ευσταθούς μορίου είναι μικρότερη από την ολική ενέργεια των μεμονωμένων ατόμων που αποτελούν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΠΕΔΙΟ 1. Δύο ακίνητα σημειακά ηλεκτρικά φορτία q 1 = - 2 μc και q 2 = + 3 μc, βρίσκονται αντίστοιχα

ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΠΕΔΙΟ 1. Δύο ακίνητα σημειακά ηλεκτρικά φορτία q 1 = - 2 μc και q 2 = + 3 μc, βρίσκονται αντίστοιχα ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΠΕΔΙΟ 1. Δύο ακίνητα σημειακά ηλεκτρικά φορτία q 1 = - 2 μc και q 2 = + 3 μc, βρίσκονται αντίστοιχα στις θέσεις x 1 = - 3 m και x 2 = + 6 m ενός άξονα x'x, όπως φαίνεται στο παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ

ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ Δ (15732) Δύο ακίνητα σημειακά ηλεκτρικά φορτία 2 μc και 3 μc, βρίσκονται αντίστοιχα στις θέσεις 3 m και 6 m ενός άξονα, όπως φαίνεται στο παρακάτω σχήμα. Δ1) Να υπολογίσετε το δυναμικό του ηλεκτρικού

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά στοιχεία Ηλεκτρισμού

Βασικά στοιχεία Ηλεκτρισμού Βασικά στοιχεία Ηλεκτρισμού Ηλεκτρική δύναμη και φορτίο Γνωριμία με την ηλεκτρική δύναμη Ηλεκτρισμένα σώματα: Τα σώματα που όταν τα τρίψουμε πάνω σε κάποιο άλλο σώμα αποκτούν την ιδιότητα να ασκούν δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΔΙΑΦΟΡΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ

ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΔΙΑΦΟΡΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΔΙΑΦΟΡΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ Υποθέστε ότι έχουμε μερικά ακίνητα φορτισμένα σώματα (σχ.). Τα σώματα αυτά δημιουργούν γύρω τους ηλεκτρικό πεδίο. Αν σε κάποιο σημείο Α του ηλεκτρικού πεδίου τοποθετήσουμε ένα

Διαβάστε περισσότερα

Πεδίο, ονομάζεται μια περιοχή του χώρου, όπου σε κάθε σημείο της ένα ορισμένο φυσικό μέγεθος

Πεδίο, ονομάζεται μια περιοχή του χώρου, όπου σε κάθε σημείο της ένα ορισμένο φυσικό μέγεθος ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΠΕΔΙΟ Πεδίο, ονομάζεται μια περιοχή του χώρου, όπου σε κάθε σημείο της ένα ορισμένο φυσικό μέγεθος παίρνει καθορισμένη τιμή. Ηλεκτρικό πεδίο Ηλεκτρικό πεδίο ονομάζεται ο χώρος, που σε κάθε σημείο

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Β ΤΑΞΗ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Β ΤΑΞΗ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Δυνάμεις Μεταξύ Ηλεκτρικών Φορτίων σελ. 1 ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Β ΤΑΞΗ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΦΟΡΤΙΩΝ 1. Ο νόμος του Coulomb. Ηλεκτρικό πεδίο 3. Ηλεκτρική δυναμική ενέργεια 4. Δυναμικό

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΠΗΓΕΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ

ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΠΗΓΕΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΠΗΓΕΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ 1 .1 ΤΟ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΚΙΝΟΥΜΕΝΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ Ας θεωρούμε το μαγνητικό πεδίο ενός κινούμενου σημειακού φορτίου q. Ονομάζουμε τη θέση του φορτίου σημείο πηγής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνσης Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ 3 η Ενότητα ΔΕΣΜΟΙ Δημήτριος Λαμπάκης ΜΟΡΙΑΚΗ ΔΟΜΗ Μεμονωμένα άτομα: Μόνο τα ευγενή αέρια

Διαβάστε περισσότερα

Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com

Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com 1 2.4 Παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται η αντίσταση ενός αγωγού Λέξεις κλειδιά: ειδική αντίσταση, μικροσκοπική ερμηνεία, μεταβλητός αντισ ροοστάτης, ποτενσιόμετρο 2.4 Παράγοντες που επηρεάζουν την

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρομαγνητισμός. Ηλεκτρικό πεδίο νόμος Gauss. Νίκος Ν. Αρπατζάνης

Ηλεκτρομαγνητισμός. Ηλεκτρικό πεδίο νόμος Gauss. Νίκος Ν. Αρπατζάνης Ηλεκτρομαγνητισμός Ηλεκτρικό πεδίο νόμος Gauss Νίκος Ν. Αρπατζάνης Νόμος Gauss Ο νόµος του Gauss εκφράζει τη σχέση μεταξύ της συνολικής ηλεκτρικής ροής που διέρχεται από μια κλειστή επιφάνεια και του φορτίου

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρομαγνητισμός. Μαγνητικό πεδίο. Νίκος Ν. Αρπατζάνης

Ηλεκτρομαγνητισμός. Μαγνητικό πεδίο. Νίκος Ν. Αρπατζάνης Ηλεκτρομαγνητισμός Μαγνητικό πεδίο Νίκος Ν. Αρπατζάνης ύναµη σε ρευµατοφόρους αγωγούς (β) Ο αγωγός δεν διαρρέεται από ρεύμα, οπότε δεν ασκείται δύναμη σε αυτόν. Έτσι παραμένει κατακόρυφος. (γ) Το µαγνητικό

Διαβάστε περισσότερα

Τα σώματα που έχουν ομόσημα ( ομώνυμα ) φορτία απωθούνται ενώ τα σώματα που έχουν ετερόσημα ( ετερώνυμα ) φορτία έλκονται.

Τα σώματα που έχουν ομόσημα ( ομώνυμα ) φορτία απωθούνται ενώ τα σώματα που έχουν ετερόσημα ( ετερώνυμα ) φορτία έλκονται. 1. Ηλεκτρικό φορτίο Ηλεκτρικό φορτίο Q ή ονομάζεται το φυσικό μέγεθος με το οποίο εξηγούνται οι αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στα ηλεκτρισμένα σώματα και γενικότερα το φαινόμενο του ηλεκτρισμού. Μονάδα ηλεκτρικού

Διαβάστε περισσότερα

1.Η δύναμη μεταξύ δύο φορτίων έχει μέτρο 120 N. Αν η απόσταση των φορτίων διπλασιαστεί, το μέτρο της δύναμης θα γίνει:

1.Η δύναμη μεταξύ δύο φορτίων έχει μέτρο 120 N. Αν η απόσταση των φορτίων διπλασιαστεί, το μέτρο της δύναμης θα γίνει: ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ Ηλεκτρικό φορτίο Ηλεκτρικό πεδίο 1.Η δύναμη μεταξύ δύο φορτίων έχει μέτρο 10 N. Αν η απόσταση των φορτίων διπλασιαστεί, το μέτρο της δύναμης θα γίνει: (α)

Διαβάστε περισσότερα

1.4 Τρόποι ηλέκτρισης και μικροσκοπική ερμηνεία. Φυσική Γ' Γυμνασίου

1.4 Τρόποι ηλέκτρισης και μικροσκοπική ερμηνεία. Φυσική Γ' Γυμνασίου 1 1.4 Τρόποι ηλέκτρισης και μικροσκοπική ερμηνεία Φυσική Γ' Γυμνασίου 2 Τρόποι ηλέκτρισης 1. Ηλέκτριση με τριβή: Τρίψιμο δύο ουδέτερων σωμάτων και ταυτόχρονη φόρτιση και των δύο. 2. Ηλέκτριση με επαφή:

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρικό φορτίο Ηλεκτρικό Πεδίο

Ηλεκτρικό φορτίο Ηλεκτρικό Πεδίο Ηλεκτρικό Φορτίο Ν.Coulomb Όπου χρειάζεται στις παρακάτω ασκήσεις θεωρείστε δεδομένες τις τιμές των μεγεθών: k ηλ = 9.10 9 Nm 2 /C 2, e = 1,6.10-19 C, m e = 9,1.10-31 kg, m p = 1,7.10-27 kg, g = 10 m/s

Διαβάστε περισσότερα

13 Γενική Μηχανική 2 Δυνάμεις Nόμοι του Newton 15/9/2014

13 Γενική Μηχανική 2 Δυνάμεις Nόμοι του Newton 15/9/2014 3 Γενική Μηχανική Δυνάμεις Nόμοι του Newton 5/9/04 Η Φυσική της Α Λυκείου σε 8.00 sec. Η έννοια της Δύναμης Οι νόμοι της κίνησης Η έννοια της δύναμης Όταν ένα αντικείμενο αλλάζει την ταχύτητά του (είτε

Διαβάστε περισσότερα

13 Γενική Μηχανική 2 Δυνάμεις Nόμοι του Newton 15/9/2014

13 Γενική Μηχανική 2 Δυνάμεις Nόμοι του Newton 15/9/2014 13 Γενική Μηχανική Δυνάμεις Nόμοι του Newton 15/9/014 Η Φυσική της Α Λυκείου σε 8.100 sec. Η έννοια της Δύναμης Οι νόμοι της κίνησης Η έννοια της δύναμης Όταν ένα αντικείμενο αλλάζει την ταχύτητά του (είτε

Διαβάστε περισσότερα

Από τι αποτελείται ένας πυκνωτής

Από τι αποτελείται ένας πυκνωτής Πυκνωτές Οι πυκνωτές είναι διατάξεις οι οποίες αποθηκεύουν ηλεκτρικό φορτίο. Xρησιµοποιούνται ως «αποθήκες ενέργειας» που µπορούν να φορτίζονται µε αργό ρυθµό και µετά να εκφορτίζονται ακαριαία, παρέχοντας

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Ηλέκτριση: Είναι το φαινόμενο της συγκέντρωσης στατικών (ακίνητων) φορτίων σ ένα σώμα

Εισαγωγή. Ηλέκτριση: Είναι το φαινόμενο της συγκέντρωσης στατικών (ακίνητων) φορτίων σ ένα σώμα Εισαγωγή Φαινόμενα Ηλέκτρισης: Αυτοκίνητο, Η/Υ, πουλόβερ κ.λ.π Ηλέκτριση: Είναι το φαινόμενο της συγκέντρωσης στατικών (ακίνητων) φορτίων σ ένα σώμα Δύο ομάδες ηλεκτρισμένων σωμάτων αυτά που συμπεριφέρονται

Διαβάστε περισσότερα

Στις ερωτήσεις 1 έως 5 επιλέξτε τη σωστή απάντηση.

Στις ερωτήσεις 1 έως 5 επιλέξτε τη σωστή απάντηση. Στις ερωτήσεις 1 έως 5 επιλέξτε τη σωστή απάντηση. 1. Ο νόμος του Coulomb μας δίνει τη δύναμη που αλληλεπιδρούν:: a. Δύο οποιαδήποτε σώματα. b. Περισσότερα από δύο φορτισμένα σώματα. c. Δύο οποιαδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική για Μηχανικούς

Φυσική για Μηχανικούς Φυσική για Μηχανικούς Εικόνα: Μητέρα και κόρη απολαμβάνουν την επίδραση της ηλεκτρικής φόρτισης των σωμάτων τους. Κάθε μια ξεχωριστή τρίχα των μαλλιών τους φορτίζεται και προκύπτει μια απωθητική δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5: Στατικός Ηλεκτρισμός

Κεφάλαιο 5: Στατικός Ηλεκτρισμός Κεφάλαιο 5: Στατικός Ηλεκτρισμός Ο Θαλής ο Μιλήσιος (600 π.χ) παρατήρησε ότι αν τρίψουμε το ήλεκτρο (κεχριμπάρι) με ένα στεγνό μάλλινο ύφασμα αποκτά την ιδιότητα να έλκει μικρά κομματάκια από χαρτί, τρίχες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ-1: ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΠΕΔΙΑ

ΑΣΚΗΣΗ-1: ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΑΣΚΗΣΗ-1: ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΠΕΔΙΑ Ημερομηνία:. ΤΜΗΜΑ:.. ΟΜΑΔΑ:. Ονομ/νυμο: Α.Μ. Συνεργάτες Ονομ/νυμο: Α.Μ. Ονομ/νυμο: Α.Μ. ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ (καθένας με δικά του λόγια, σε όλες τις γραμμές) ΒΑΘΜΟΣ#1: ΥΠΟΓΡΑΦΗ:

Διαβάστε περισσότερα

1. Ηλεκτρικό φορτίο. 2. Ηλεκτρισµό και δοµή τη ύλη

1. Ηλεκτρικό φορτίο. 2. Ηλεκτρισµό και δοµή τη ύλη 1. Ηλεκτρικό φορτίο Ηλεκτρικό φορτίο Q ή ονοµάζεται το φυσικό µέγεθος µε το οποίο εξηγούνται οι αλληλεπιδράσεις ανάµεσα στα ηλεκτρισµένα σώµατα και γενικότερα το φαινόµενο του ηλεκτρισµού. Μονάδα ηλεκτρικού

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική για Μηχανικούς

Φυσική για Μηχανικούς Φυσική για Μηχανικούς Εικόνα: Μητέρα και κόρη απολαμβάνουν την επίδραση της ηλεκτρικής φόρτισης των σωμάτων τους. Κάθε μια ξεχωριστή τρίχα των μαλλιών τους φορτίζεται και προκύπτει μια απωθητική δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική για Μηχανικούς

Φυσική για Μηχανικούς Φυσική για Μηχανικούς Εικόνα: Μητέρα και κόρη απολαμβάνουν την επίδραση της ηλεκτρικής φόρτισης των σωμάτων τους. Κάθε μια ξεχωριστή τρίχα των μαλλιών τους φορτίζεται και προκύπτει μια απωθητική δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτροστατικέςδυνάµεις καιηλεκτρικόπεδίο. Κυριάκος Κουγιουµτζόπουλος 1

Ηλεκτροστατικέςδυνάµεις καιηλεκτρικόπεδίο. Κυριάκος Κουγιουµτζόπουλος 1 Ηλεκτροστατικέςδυνάµεις καιηλεκτρικόπεδίο Κυριάκος Κουγιουµτζόπουλος 1 1 Ηαρχήτου ηλεκτρισµού Ο ηλεκτρισµός είναι σύµφυτος µε την ατοµική δοµή της ύλης. m p m n = 1.673 10 = 1.675 10 7 7 kg kg m e = 9.11

Διαβάστε περισσότερα

Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com

Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ Σκοπός Στο δεύτερο κεφάλαιο θα εισαχθεί η έννοια του ηλεκτρικού ρεύματος και της ηλεκτρικής τάσης,θα μελετηθεί ένα ηλεκτρικό κύκλωμα και θα εισαχθεί η έννοια της αντίστασης.

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο Η1. Ηλεκτρικά πεδία

Κεφάλαιο Η1. Ηλεκτρικά πεδία Κεφάλαιο Η1 Ηλεκτρικά πεδία Ηλεκτρισµός και µαγνητισµός Οι νόµοι του ηλεκτρισµού και του µαγνητισµού έχουν πρωταρχικό ρόλο στη λειτουργία πολλών σύγχρονων συσκευών. Οι ενδοατοµικές και ενδοµοριακές δυνάµεις,

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική για Μηχανικούς

Φυσική για Μηχανικούς Φυσική για Μηχανικούς Ο νόμος του Gauss Εικόνα: Σε μια επιτραπέζια μπάλα πλάσματος, οι χρωματιστές γραμμές που βγαίνουν από τη σφαίρα αποδεικνύουν την ύπαρξη ισχυρού ηλεκτρικού πεδίου. Με το νόμο του Gauss,

Διαβάστε περισσότερα

Δομή ενεργειακών ζωνών

Δομή ενεργειακών ζωνών Ατομικό πρότυπο του Bohr Δ. Γ. Παπαγεωργίου Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων dpapageo@cc.uoi.gr http://pc164.materials.uoi.gr/dpapageo Βασικές αρχές του προτύπου Bohr Θετικά φορτισμένος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Το ηλεκτρικό φορτίο στο εσωτερικό του ατόμου 1. Από τι σωματίδια αποτελούνται τα άτομα σύμφωνα με τις απόψεις των Rutherford και Bohr;

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Το ηλεκτρικό φορτίο στο εσωτερικό του ατόμου 1. Από τι σωματίδια αποτελούνται τα άτομα σύμφωνα με τις απόψεις των Rutherford και Bohr; ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 1.1 Γνωριμία με τη ηλεκτρική δύναμη. 1. Ποιες δυνάμεις λέγονται ηλεκτρικές; Λέμε τις δυνάμεις που ασκούνται μεταξύ σωμάτων που έχουμε τρίψει προηγουμένως δηλαδή σωμάτων ηλεκτρισμένων. 2. Τι

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ GAUSS ΚΕΦ.. 23

ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ GAUSS ΚΕΦ.. 23 ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ GAUSS ΚΕΦ.. 23 Ροή (γενικά): Ηλεκτρική Ροή Η ποσότητα ενός μεγέθους που διέρχεται από μία επιφάνεια. Ε Ε dα dα θ Ε Ε θ Ηλεκτρική ροή dφ Ε μέσω στοιχειώδους επιφάνειας da (αφού da στοιχειώδης

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρομαγνητισμός - Οπτική - Σύγχρονη Φυσική Ενότητα: Ηλεκτρομαγνητισμός

Ηλεκτρομαγνητισμός - Οπτική - Σύγχρονη Φυσική Ενότητα: Ηλεκτρομαγνητισμός Ηλεκτρομαγνητισμός - Οπτική - Σύγχρονη Φυσική Ενότητα: Ηλεκτρομαγνητισμός Βαρουτάς Δημήτρης Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Ηλεκτρισμός και μαγνητισμός Ηλεκτρικά Πεδία Οι

Διαβάστε περισσότερα

Q=Ne. Συνοπτική Θεωρία Φυσικής Γ Γυμνασίου. Q ολ(πριν) = Q ολ(μετά) Η αποτελεσματική μάθηση δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο, δηλαδή ma8eno.

Q=Ne. Συνοπτική Θεωρία Φυσικής Γ Γυμνασίου. Q ολ(πριν) = Q ολ(μετά) Η αποτελεσματική μάθηση δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο, δηλαδή ma8eno. Web page: www.ma8eno.gr e-mail: vrentzou@ma8eno.gr Η αποτελεσματική μάθηση δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο, δηλαδή ma8eno.gr Συνοπτική Θεωρία Φυσικής Γ Γυμνασίου Κβάντωση ηλεκτρικού φορτίου ( q ) Q=Ne Ολικό

Διαβάστε περισσότερα

ηλεκτρικό ρεύµα ampere

ηλεκτρικό ρεύµα ampere Ηλεκτρικό ρεύµα Το ηλεκτρικό ρεύµα είναι ο ρυθµός µε τον οποίο διέρχεται ηλεκτρικό φορτίο από µια περιοχή του χώρου. Η µονάδα µέτρησης του ηλεκτρικού ρεύµατος στο σύστηµα SI είναι το ampere (A). 1 A =

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ. Εργαστήριο Φυσικής IΙ. Μελέτη της απόδοσης φωτοβολταϊκού στοιχείου με χρήση υπολογιστή. 1. Σκοπός. 2. Σύντομο θεωρητικό μέρος

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ. Εργαστήριο Φυσικής IΙ. Μελέτη της απόδοσης φωτοβολταϊκού στοιχείου με χρήση υπολογιστή. 1. Σκοπός. 2. Σύντομο θεωρητικό μέρος ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ 1. Σκοπός Το φωτοβολταϊκό στοιχείο είναι μία διάταξη ημιαγωγών η οποία μετατρέπει την φωτεινή ενέργεια που προσπίπτει σε αυτήν σε ηλεκτρική.. Όταν αυτή φωτιστεί με φωτόνια κατάλληλης συχνότητας

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική για Μηχανικούς

Φυσική για Μηχανικούς Φυσική για Μηχανικούς Ο νόμος του Gauss Εικόνα: Σε μια επιτραπέζια μπάλα πλάσματος, οι χρωματιστές γραμμές που βγαίνουν από τη σφαίρα αποδεικνύουν την ύπαρξη ισχυρού ηλεκτρικού πεδίου. Με το νόμο του Gauss,

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική για Μηχανικούς

Φυσική για Μηχανικούς Φυσική για Μηχανικούς Εικόνα: Μητέρα και κόρη απολαμβάνουν την επίδραση της ηλεκτρικής φόρτισης των σωμάτων τους. Κάθε μια ξεχωριστή τρίχα των μαλλιών τους φορτίζεται και προκύπτει μια απωθητική δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

Δυνάμεις μεταξύ ηλεκτρικών φορτίων

Δυνάμεις μεταξύ ηλεκτρικών φορτίων Δυνάμεις μεταξύ ηλεκτρικών φορτίων Θέμα Β _005 Β. Δύο όμοια ακίνητα θετικά σημειακά ηλεκτρικά φορτία απέχουν απόσταση r μεταξύ τους, όπως φαίνεται r στο σχήμα. Το σημείο Δ βρίσκεται στη μέση της μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρομαγνητισμός. Μαγνητικό πεδίο. Νίκος Ν. Αρπατζάνης

Ηλεκτρομαγνητισμός. Μαγνητικό πεδίο. Νίκος Ν. Αρπατζάνης Ηλεκτρομαγνητισμός Μαγνητικό πεδίο Νίκος Ν. Αρπατζάνης Μαγνητικοί πόλοι Κάθε μαγνήτης, ανεξάρτητα από το σχήμα του, έχει δύο πόλους. Τον βόρειο πόλο (Β) και τον νότιο πόλο (Ν). Μεταξύ των πόλων αναπτύσσονται

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές Νόμος Gauss, Ηλεκτρικά πεδία. Ιωάννης Γκιάλας 7 Μαρτίου 2014

Εφαρμογές Νόμος Gauss, Ηλεκτρικά πεδία. Ιωάννης Γκιάλας 7 Μαρτίου 2014 Εφαρμογές Νόμος Gauss, Ηλεκτρικά πεδία Ιωάννης Γκιάλας 7 Μαρτίου 14 Άσκηση: Ηλεκτρικό πεδίο διακριτών φορτίων Δύο ίσα θετικά φορτία q βρίσκονται σε απόσταση α μεταξύ τους. Να βρεθεί η ακτίνα του κύκλου,

Διαβάστε περισσότερα

4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΜΙΑΣ ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ. Φυσική Γ Γυμνασίου

4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΜΙΑΣ ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ. Φυσική Γ Γυμνασίου Κεφάλαιο 1 Ηλεκτρική δύναμη και φορτίο Φυσική Γ Γυμνασίου Συμπληρώστε τα κενά στις παρακάτω προτάσεις: 1. Σώματα που αποκτούν την ιδιότητα να ασκούν δυνάμεις σε ελαφρά αντικείμενα όταν τα τρίψουμε σε κάποιο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ 1

ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ 1 ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ 1 Ενότητα: ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ Επιμέλεια: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ Τμήμα: ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΤΡΑΣ 5 Μαρτίου 2015 2 ο Φροντιστήριο 1) Ποια είναι τα ηλεκτρόνια σθένους και ποιός ο ρόλος τους;

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΦΟΡΤΙΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΦΟΡΤΙΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΦΟΡΤΙΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 1. Κατά την ηλέκτριση με τριβή μεταφέρονται από το ένα σώμα στο άλλο i. πρωτόνια. ii. ηλεκτρόνια iii iν. νετρόνια ιόντα. 2. Το σχήμα απεικονίζει

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική για Μηχανικούς

Φυσική για Μηχανικούς Φυσική για Μηχανικούς Εικόνα: Μητέρα και κόρη απολαμβάνουν την επίδραση της ηλεκτρικής φόρτισης των σωμάτων τους. Κάθε μια ξεχωριστή τρίχα των μαλλιών τους φορτίζεται και προκύπτει μια απωθητική δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗ ΓΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗ ΓΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗ ΓΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Βιβλιογραφία: H.D.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Κεφάλαιο 2 - Ηλεκτρικό Ρεύμα Επιμέλεια: Αγκανάκης Παναγιώτης, Φυσικός https://physicscourses.wordpress.com/ Με ποιες θεμελιώδεις έννοιες συνδέεται το ηλεκτρικό ρεύμα; Το

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΔΙΑ ΦΥΣΙΚΗΣ

ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΔΙΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΔΙΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΥΛΗ Οτιδήποτε έχει μάζα και καταλαμβάνει χώρο Μάζα είναι η ποσότητα αδράνειας ενός σώματος, μονάδα kilogram (kg) (σύνδεση( δύναμης & επιτάχυνσης) F=m*γ Καταστάσεις της ύλης Στερεά,

Διαβάστε περισσότερα

1.1 Ηλεκτρονικές ιδιότητες των στερεών. Μονωτές και αγωγοί

1.1 Ηλεκτρονικές ιδιότητες των στερεών. Μονωτές και αγωγοί 1. Εισαγωγή 1.1 Ηλεκτρονικές ιδιότητες των στερεών. Μονωτές και αγωγοί Από την Ατομική Φυσική είναι γνωστό ότι οι επιτρεπόμενες ενεργειακές τιμές των ηλεκτρονίων είναι κβαντισμένες, όπως στο σχήμα 1. Σε

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ. Στατικός Ηλεκτρισµός

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ. Στατικός Ηλεκτρισµός ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Στατικός Ηλεκτρισµός 1) Όταν η απόσταση µεταξύ δύο ηλεκτρικών φορτίων υποδιπλασιαστεί, τότε η δύναµη Coulomb µεταξύ τους: α) υποδιπλασιάζεται β) διπλασιάζεται γ) δεν αλλάζει δ) τετραπλασιάζεται

Διαβάστε περισσότερα