Διηλεκτρικά, Πυκνωτές και Μεμβράνες

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Διηλεκτρικά, Πυκνωτές και Μεμβράνες"

Transcript

1 Διηλεκτρικά, Πυκνωτές και Μεμβράνες

2 ΣΤΑΤΙΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΑΓΩΓΟΣ παρουσία ηλεκτρικού πεδίου ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΥΛΗΣ Στην ηλεκτροστατική ισορροπία κάθε επιπλέον φορτίο σε έναν αγωγό βρίσκεται στην επιφάνεια και το ηλεκτρικό πεδίο στο εσωτερικό του είναι μηδέν, ακόμα και παρουσία εξωτερικού ηλεκτρικού πεδίου. Επιπλέον, στην ισορροπία το ηλεκτρικό πεδίο στην επιφάνεια του αγωγού είναι πάντα κάθετο στην επιφάνεια, δηλ. η επιφάνεια του αγωγού είναι ισοδυναμική και δεν χρειάζεται έργο για να μετακινηθεί ένα φορτίο πάνω σε αυτήν ή διαμέσου του εσωτερικού του (όπου Ε =0). Παραμόρφωση του εξωτερικού πεδίου από ένα μη φορτισμένο μεταλλικό αντικείμενο, ώστε οι γραμμές πεδίου να καταλήγουν κάθετα στην επιφάνεια του αντικειμένου. Τα επαγόμενα φορτία στην μεταλλική επιφάνεια μηδενίζουν το ηλεκτρικό πεδίο στο εσωτερικό του μετάλλου.

3 Διηλεκτρικά Γενικές ιδιότητες Τα διηλεκτρικά (μονωτές) αποτελούν, μία από τις τρείς μεγάλες κατηγορίες υλικών ως προς τις ηλεκτρικές τους ιδιότητες (οι άλλες δύο είναι οι αγωγοί και οι ημιαγωγοί). Χαρακτηριστικές ιδιότητες: Τα ηλεκτρόνια των ατόμων τους είναι ισχυρά δεσμευμένα σε αυτά. Κατά συνέπεια τα διηλεκτρικά δεν έχουν στη φυσική τους κατάσταση ελεύθερα κινούμενα ηλεκτρόνια στον όγκο τους όπως οι αγωγοί. Κατά τις διαδικασίες φόρτισής τους το καθαρό (πλεονάζον) φορτίο που προσλαμβάνουν είναι δυνατόν να κατανέμεται (ανάλογα με τον τρόπο φόρτισης) τόσο στην επιφάνεια όσο και στο σύνολο του όγκου τους, σε αντίθεση με τους αγωγούς όπου το πλεονάζον φορτίο κατανέμεται μόνο στην επιφάνειά τους. Το πλεονάζον φορτίο ενός διηλεκτρικού δεν μπορεί να κινηθεί ελεύθερα στον όγκο του. Γενικά τα διηλεκτρικά δεν επιτρέπουν, υπό μη καταστροφικές συνθήκες, τη διέλευση φορτίου μέσα από τον όγκο τους. Στη φυσική τους κατάσταση τα μόρια των διηλεκτρικών είναι δυνατόν να εμφανίζουν ή όχι μόνιμες διπολικές ροπές (πολικά και μη πολικά μόρια αντίστοιχα).

4 ΣΤΑΤΙΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΔΙΗΛΕΚΤΡΙΚΑ (ΜΟΝΩΤΕΣ) παρουσία ηλεκτρικού πεδίου Διακρίνουμε δύο είδη διηλεκτρικών, ανάλογα με τη διπολική ροπή των μορίων τους. πολικά διηλεκτρικά (μόρια με μόνιμη διπολική ροπή) μη πολικά διηλεκτρικά (όταν βρεθούν σε ηλεκτρικό πεδίο, τα μόριά τους γίνονται πολικά, με τα ηλεκτρόνια να μετακινούνται, αλλάζοντας τη θέση του κέντρου φορτίου ως προς τον πυρήνα και δημιουργώντας μια επαγόμενη διπολική ροπή. Η έκταση της πόλωσης, που καθορίζει το μέγεθος της διπολικής ροπής, εξαρτάται από τα ιδιαίτερα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά των μορίων).

5 ΣΤΑΤΙΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΥΛΗΣ πολικά διηλεκτρικά Παρουσία ηλεκτρικού πεδίου τα δίπολα θα τείνουν να ευθυγραμμιστούν με το πεδίο σε κάποιο βαθμό. Όμως, όλα τα δίπολα δεν θα ευθυγραμμιστούν πλήρως με το πεδίο εξαιτίας της θερμικής κίνησης που τείνει να τους δώσει τυχαίες διευθύνσεις. Μόνο εάν το εξωτερικό πεδίο είναι αρκετά ισχυρό και/ή η θερμοκρασία αρκετά χαμηλή, θα έχουμε πλήρη σχεδόν ευθυγράμμιση. Ένα δίπολο σε ηλεκτρικό πεδίο θα έχει δυναμική ενέργεια που αντιστοιχεί στο έργο το παραγόμενο από τη ροπή κατά την περιστροφή του διπόλου. Σε ένα ομοιόμορφο ηλεκτρικό πεδίο: - ελάχιστη ενέργεια όταν τα διανύσματα είναι παράλληλα (θ 0 ), κατάσταση ευσταθούς ισορροπίας, - μέγιστη ενέργεια όταν τα διανύσματα είναι αντιπαράλληλα (θ 180 ), κατάσταση ασταθούς ισορροπίας.

6 ΣΤΑΤΙΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΥΛΗΣ Όταν ένα στοιχείο διηλεκτρικού, πολικού ή μη πολικού, τοποθετηθεί σε ηλεκτρικό πεδίο, θα δημιουργηθούν επιφανειακά στρώματα φορτίου (χωρίς καθαρό φορτίο στο εσωτερικό του υλικού), λόγω του προσανατολισμού των μόνιμων ή επαγόμενων διπολικών μορίων. Το αποτέλεσμα είναι η μείωση του ολικού ηλεκτρικού πεδίου στο εσωτερικό του διηλεκτρικού μέσω μερικής θωράκισης. ΔΙΑΦΟΡΑ: Αγωγοί (ηλεκτρόνια ελεύθερα να κινηθούν αποκρινόμενα στο πεδίο και να κατανεμηθούν στην επιφάνεια): το πεδίο στο εσωτερικό μηδενίζεται Μονωτές: η μείωση του πεδίου στο εσωτερικό είναι μόνο μερική. Το ολικό εσωτερικό πεδίο Εnet internal είναι η υπέρθεση του εξωτερικού πεδίου (πράσινο) και του εσωτερικού πεδίου λόγω των επαγόμενων επιφανειακών φορτίων (κόκκινο). Είναι πάντα μειωμένο λόγω της θωράκισης των επαγόμενων φορτίων.

7 ΣΤΑΤΙΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΥΛΗΣ Η μείωση του πεδίου εξαρτάται από το διηλεκτρικό υλικό και χαρακτηρίζεται από τη διηλεκτρική σταθερά κ, έναν αδιάστατο αριθμό που δίνει τον παράγοντα κατά τον οποίο μειώνεται το πεδίο σε σχέση με την τιμή του στο κενό:

8 ΣΤΑΤΙΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΥΛΗΣ Τα μακρομόρια είναι δομές ενδογενώς ισχυρά φορτισμένες, εμβαπτισμένες σε ιοντικό περιβάλλον, είτε στο κύτταρο, είτε σε διάλυμα σταθερού ph στον δοκιμαστικό σωλήνα. Η επιφάνεια του μακρομορίου αναπαρίσταται από την επιφάνεια Van der Waals των επιφανειακών ατόμων. Στο εσωτερικό της επιφάνειας ισχύουν χαμηλές τιμές διηλεκτρικής σταθερά (2-4) ενώ στο εξωτερικό της δίνονται υψηλές τιμές ( 80) που αντιστοιχούν στα υδατικά άτομα του διαλύτη. Που θα είναι ισχυρότερος ένας δεσμός π.χ. υδρογόνου; Στο εσωτερικό ή στην εξωτερική επιφάνεια ενός συμπλόκου πρωτεϊνων; Λυσοζύμη. Η αριστερή εικόνα κωδικοποιείται ως προς την καμπυλότητα και έχει ένα σημαντικό αυλάκι πρόσδεσης για πολυσακχαρίδια, ενώ η δεξιά εικόνα κωδικοποιείται ως προς το ηλεκτρικό φορτίο και δείχνει μια πολύ αρνητική (κόκκινη) περιοχή πρόσδεσης σε μια γενικώς θετική (μπλε) λυσοζύμη.

9 ΠΥΚΝΩΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ Πυκνωτής ονομάζεται ένα σύστημα δύο γειτονικών αγωγών ανάμεσα στους οποίους παρεμβάλλεται μονωτικό υλικό. Αυτό το μονωτικό υλικό μπορεί να είναι αέρας, πλαστικό, κ.α. Οι δύο αγωγοί ονομάζονται οπλισμοί του πυκνωτή, ενώ το παρεμβαλλόμενο υλικό ονομάζεται διηλεκτρικό του πυκνωτή. Βασικό χαρακτηριστικό κάθε πυκνωτή είναι η ιδιότητά του να αποθηκεύει ηλεκτρικό φορτίο, επομένως ηλεκτρική ενέργεια. Όταν ένας πυκνωτής είναι φορτισμένος, οι οπλισμοί του έχουν ηλεκτρικά φορτία κατά μέτρο ίσα και αντίθετα. Ονομάζουμε φορτίο του πυκνωτή (Q c ) το φορτίο του θετικά φορτισμένου οπλισμού του. Μεταξύ των οπλισμών ενός φορτισμένου πυκνωτή αναπτύσσεται διαφορά δυναμικού, την οποία ονομάζουμε τάση του πυκνωτή (V c ). To σταθερό πηλίκο του φορτίου ενός πυκνωτή προς την τάση του ονομάζεται χωρητικότητα του πυκνωτή (C από Capacity) C Q V Η μονάδα χωρητικότητας είναι το Farad (F), όπου 1 F = 1 C/V. Το Farad είναι τεράστιο μέγεθος χωρητικότητας και τιμές από 1 pf έως 1 mf είναι πιο συνήθεις.

10 ΠΥΚΝΩΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ Οι λιπιδικές διπλοστιβάδες των κυτταρικών μεμβρανών μπορούν να παρασταθούν ηλεκτρικά σαν πυκνωτές αφού είναι σάντουιτς αποτελούμενο από δύο στρώματα αγωγού (το επίπεδο των πολικών λιπιδικών κεφαλών) που χωρίζονται από ένα διηλεκτρικό στρώμα (οι υδρόφοβες ουρές). Περιβάλλοντας ένα κύτταρο, η λιπιδική διπλοστιβάδα προσφέρει έναν φραγμό που εξασφαλίζει ένα διαφορετικό περιβάλλον ιόντων και μακρομορίων, σε σχέση με το εξωτερικό κυτταρικό υγρό. Λόγω της διαφορετικής κατανομής ιόντων μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού όλων των ζωντανών κυττάρων, υπάρχει μια διαφορά δυναμικού διαμέσου όλων των κυτταρικών μεμβρανών, γνωστό ως δυναμικό ηρεμίας. Το μέγεθος του δυναμικού εξαρτάται από το είδος του κυττάρου, όμως πάντοτε το εσωτερικό του κυττάρου είναι αρνητικό ως προς το εξωτερικό και η διαφορά δυναμικού είναι της τάξης των 100 mv και δεν μεταβάλλεται πολύ με τον χρόνο.

11 Το έργο που παράγεται κατά τη φόρτιση του πυκνωτή μετατρέπεται σε δυναμική ενέργεια η οποία αποθηκεύεται στην κατανομή των φορτίων και εάν οι δύο πλάκες ενός πυκνωτή συνδεθούν μέσω ενός αγωγού, τα ηλεκτρόνια της αρνητικής πλάκας θα αποκτήσουν κινητική ενέργεια, θα κινηθούν προς τη θετική πλάκα, ουδετεροποιώντας έτσι και τις δύο πλάκες. ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΥΚΝΩΤΗ Χωρητικότητα Πυκνωτή Η χωρητικότητα του πυκνωτή ΔΕΝ εξαρτάται από το φορτίο Q c, ούτε από την τάση του (V c ). Η χωρητικότητα του πυκνωτή είναι δεδομένη, ακόμα και στην περίπτωση που ο πυκνωτής είναι αφόρτιστος. Η χωρητικότητα ενός πυκνωτή εξαρτάται από τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά του και από τη φύση του διηλεκτρικού του, είναι όμως ανεξάρτητη από το υλικό των οπλισμών του. Αν ανάμεσα στις πλάκες του πυκνωτή δεν υπάρχει διηλεκτρικό στρώμα παρά μόνο κενό, η χωρητικότητα του επίπεδου πυκνωτή, δίνεται από τη σχέση (αποδεικνύεται εύκολα): 0 C A d Ένας φορτισμένος πυκνωτής δεν αποθηκεύει μόνο φορτίο, αλλά και ενέργεια: PE U 1 QV 2 1 CV Q C 2

12 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΥΚΝΩΤΗ Ενέργεια αποθηκευμένη στο ηλεκτρικό πεδίο που δημιουργείται ανάμεσα στις δύο πλάκες του πυκνωτή: PE U 1 0 CV 2 2 A C, V Ed 1 A d 0 PE 2 d PE 1 2 0E ( Vol) Ed E Ad 2 0 Θεμελιώδης σχέση για την ενέργεια που αποθηκεύεται στο ηλεκτρικό πεδίο Η ενέργεια ανά μονάδα όγκου ή πυκνότητα ενέργειας, που αποθηκεύεται στο ηλεκτρικό πεδίο είναι ανάλογη του τετραγώνου του πεδίου.

13 ΠΥΚΝΩΤΗΣ ΜΕ ΔΙΗΛΕΚΤΡΙΚΟ Εάν ένα υλικό διηλεκτρικής σταθεράς κ γεμίσει τον χώρο μεταξύ των πλακών του πυκνωτή, τότε το εσωτερικό ηλεκτρικό πεδίο θα μειωθεί κατά έναν παράγοντα κ. Με δεδομένο φορτίο Q στις πλάκες (Q = σταθ.) Αφού V = Ed V V C Q / V C 0 C0 Με έναν καλό μονωτή, η τιμή της χωρητικότητας (C) μπορεί να αυξηθεί σημαντικά. Aν η τάση (V) στα άκρα του πυκνωτή διατηρείται σταθερή με μια μπαταρία, τότε η αύξηση της χωρητικότητας με διηλεκτρικό σημαίνει πως το αποθηκευμένο φορτίο και η αντίστοιχη ενέργεια αυξάνονται κατά έναν παράγοντα κ σε σχέση με την τιμή τους χωρίς διηλεκτρικό. V = σταθ. Q Q 0 PE U 1 QV 2 1 CV 2 2 U 0

14 ΠΥΚΝΩΤΗΣ ΜΕ ΔΙΗΛΕΚΤΡΙΚΟ Η μείωση της πυκνότητας της ενέργειας PE ( Vol) 1 0E 2 2 παρουσία διηλεκτρικού υφίσταται όταν ο πυκνωτής δεν είναι συνδεδεμένος σε κάποια μπαταρία, δηλ. έχει σταθερό φορτίο όντας απομονωμένος και επομένως η τάση και το πεδίο μειώνονται, λόγω της διηλεκτρικής θωράκισης. Στην περίπτωση που είναι συνδεδεμένος με μπαταρία, επιπλέον φορτίο θα μεταφερθεί στις πλάκες, ώστε να παραμείνει η τάση ίση με αυτή της μπαταρίας το αποθηκευμένο φορτίο και η αντίστοιχη ενέργεια αυξάνονται κατά έναν παράγοντα κ.

15 ΚΥΤΤΑΡΙΚΕΣ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ Χωρητικότητα ανά μονάδα επιφάνειας (ειδική χωρητικότητα, C/A) των κυτταρικών μεμβρανών γύρω στο 1μF/cm 2 (παλιός υπολογισμός). Εκτίμηση πάχους μιας άγνωστης κυτταρικής μεμβράνης από τη σχέση: 0 C A d Βασιζόμενοι στο δεδομένο πως οι μεμβράνες περιέχουν λιπίδια και πως τα έλαια έχουν κ 3 Πάχος μεμβράνης d 3nm. Σήμερα ξέρουμε πως οι μεμβράνες συνήθως έχουν πάχος 7,5 nm, αυτή ήταν μια πρώτη εκτίμηση και έδειξε πως το πάχος μιας μεμβράνης μπορεί να είναι συγκρίσιμο με το μήκος ενός μακρομορίου.

16 ΚΥΤΤΑΡΙΚΕΣ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ Λόγω της διαφορετικής κατανομής ιόντων μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού όλων των ζωντανών κυττάρων, υπάρχει μια διαφορά δυναμικού διαμέσου όλων των κυτταρικών μεμβρανών, γνωστό ως δυναμικό ηρεμίας. Το μέγεθος του δυναμικού εξαρτάται από το είδος του κυττάρου, όμως πάντοτε το εσωτερικό του κυττάρου είναι αρνητικό ως προς το εξωτερικό και η διαφορά δυναμικού είναι της τάξης των 100 mv και δεν μεταβάλλεται πολύ με τον χρόνο. Διαφορά δυναμικού για ορισμένες βιολογικές μεμβράνες. Οι αρνητικές τιμές καταδεικνύουν ότι το εξωτερικό της μεμβράνης είναι περισσότερο θετικό από το εσωτερικό. Το pmf (total proton motive force) συμπεριλαμβάνει την επίδραση του ph. Όταν το ph του μέσου μεταβάλλεται, το ηλεκτρικό δυναμικό των μονοκύτταρων οργανισμών αλλάζει ώστε το pmf να διατηρείται στα -100 to -200 mv.

17 ΚΥΤΤΑΡΙΚΕΣ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ A patch of membrane of an excitable cell at rest with part of the surrounding intracellular and extracellular media. The main ions capable of transmembrane flow are potassium (K + ), sodium (Na + ), and chloride (Cl - ). The intracellular ionic composition and extracellular ionic composition are unequal. At the sides of the figure, the sizes of the symbols reflect the proportions of the corresponding ion concentration. The intracellular anion (A - ) is important to the achievement of electroneutrality; however, A - is derived from large immobile and impermeable molecules (KA), and thus A- does not contribute to ionic flow. At rest, the membrane behaves as if it were permeable only to potassium. The ratio of intracellular to extracellular potassium concentration is in the range 30-50:1. (The ions and the membrane not shown in scale.)

18 ΚΥΤΤΑΡΙΚΕΣ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ Ηλεκτρικό πεδίο στο εσωτερικό της μεμβράνης Για V = 0,1 V d = 3 nm, από τη σχέση V = Ε 0 d υπολογίζουμε το Ε 0 Θεωρώντας το εσωτερικό της μεμβράνης διηλεκτρικό με κ = 3, βρίσκουμε E = Ε 0 /κ = 1, V/cm, που είναι μια πολύ υψηλή τιμή. H μέγιστη τιμή του E στον (ξηρό) αέρα είναι 0, V/cm, ενώ υψηλότερα πεδία στον αέρα προκαλούν διηλεκτρική κατάρρευση. Τόσο υψηλά ηλεκτρικά πεδία σε μεμβράνες ευθύνονται για τις σχετικά υψηλές δυνάμεις ασκούμενες σε μακρομόρια εντός των μεμβρανών. Δείχνουν δε πως με κατάλληλη ενεργοποίηση, μεγάλη ποσότητα ενέργειας μπορεί να ελευθερωθεί μέσω της αλληλεπίδρασης με το ηλεκτρικό πεδίο.

19 ΚΥΤΤΑΡΙΚΕΣ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ Κυτταρικές μεμβράνες μοντέλο πυκνωτή ΑΛΛΑ οι ηλεκτρικές τους ιδιότητες είναι πολυπλοκότερες Επιτρέπουν τη ροή φορτίων διά μέσου εξειδικευμένων πόρων, γνωστών ως καναλιών. Στο εσωτερικό μεμβρανών μεγάλων κυττάρων, όπως τα νευρικά ή τα μυϊκά, οι ιδιότητες της μεμβράνης μεταβάλλονται τόσο κατά μήκος της μεμβράνης όσο και συναρτήσει του χρόνου. Οι μεμβράνες δεν είναι απλές παθητικές πλάκες που χωρίζονται από ένα ιδανικό μονωτικό υλικό είναι δυναμικές δομές με πολύπλοκες ηλεκτρικές ιδιότητες, ικανές να μεταβάλλουν γρήγορα το ιοντικό περιβάλλον ενός κυττάρου, να μεταφέρουν μεγάλα μακρομόρια διαμέσου του κυτταρικού φραγμού και να διαδίδουν ηλεκτρικά σήματα σε μεγάλες αποστάσεις.

20 ΚΥΤΤΑΡΙΚΕΣ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ Μεμβρανικό δυναμικό (ή διαμεμβρανικό δυναμικό) είναι η διαφορά μεταξύ του ηλεκτρικού δυναμικού στο κυτταρόπλασμα (V i ) και του ηλεκτρικού δυναμικού στον εξωκυττάριο χώρο (V o ), δηλαδή (V i -V o ). Το μεμβρανικό δυναμικό προκύπτει από την αλληλεπίδραση των ιοντικών διαύλων και των ιοντικών μεταφορέων, οι οποίοι διατηρούν διαφορετικές συγκεντρώσεις ιόντων τόσο στην ενδοκυττάρια, όσο και στην εξωκυττάρια πλευρά της μεμβράνης. Έχει δύο βασικές λειτουργίες: 1. Επιτρέπει στο κύτταρο να λειτουργεί όμοια με μια μπαταρία, παρέχοντας ενέργεια για τη λειτουργία μιας πληθώρας "μοριακών συσκευών", οι οποίες είναι ενσωματωμένες στην κυτταρική μεμβράνη. 2. Οι διακυμάνσεις του χρησιμεύουν, στα ηλεκτρικά διεγέρσιμα κύτταρα (όπως οι νευρώνες), στη μετάδοση σημάτων τόσο μεταξύ διαφορετικών τμημάτων του ίδιου κυττάρου, όσο και μεταξύ διαφορετικών κυττάρων. Το άνοιγμα ή το κλείσιμο ιοντικών διαύλων σε ένα σημείο της μεμβράνης προκαλεί μια τοπική αλλαγή στο μεμβρανικό δυναμικό, γεγονός το οποίο οδηγεί στην ταχύτατη μετακίνηση φορτίων σε άλλα σημεία της μεμβράνης.

21 ΚΥΤΤΑΡΙΚΕΣ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ Μεμβρανικό δυναμικό (ή διαμεμβρανικό δυναμικό) Το μεμβρανικό δυναμικό τόσο στα μη διεγέρσιμα κύτταρα, όσο και στα διεγέρσιμα κύτταρα, που βρίσκονται σε κατάσταση ηρεμίας, έχει μια σχετικά σταθερή τιμή, που ονομάζεται δυναμικό ηρεμίας. (Για τους νευρώνες, τα πιο χαρακτηριστικά διεγέρσιμα κύτταρα, το δυναμικό ηρεμίας κυμαίνεται από 70 έως 80 mv.) Το άνοιγμα και το κλείσιμο ιοντικών διαύλων μπορεί να επάγει μια απόκλιση του μεμβρανικού δυναμικού από το δυναμικό ηρεμίας: - εκπόλωση όταν το δυναμικό στο εσωτερικό του κυττάρου αυξάνεται (π.χ. από 70 mv σε 65 mv), - υπερπόλωση ότων το δυναμικό στο εσωτερικό του κυττάρου γίνεται περισσότερο αρνητικό (π.χ. από 70 mv σε 80 mv).

22 ΚΥΤΤΑΡΙΚΕΣ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ Μεμβρανικά κανάλια Τα μεμβρανικά κανάλια είναι ολοκληρωμένα και εξειδικευμένα συμπλέγματα πρωτεϊνών/σακχάρων/λιπαρών οξέων που ενεργούν ως πόροι με σκοπό τη μεταφορά ιόντων, νερού, ακόμη και μακρομορίων διαμέσου μιας βιολογικής μεμβράνης Υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικών εξειδικευμένων καναλιών στους διαφορετικούς τύπους κυττάρων των θηλαστικών. Απλοποιώντας, μπορούμε να πούμε πως τα κανάλια υπάρχουν σε δύο καταστάσεις, την ανοικτή και την κλειστή, κατά τις οποίες μικρά μόρια ή ιόντα μπορούν ή δεν μπορούν να περάσουν από το κανάλι-πύλη. Ο έλεγχος της κατάστασης ενός καναλιού μπορεί να γίνει: - είτε μέσω εξειδικευμένων φορτίων (έλεγχος μέσω δυναμικού), συναντώνται σε νευρικά και μυικά κύτταρα, - είτε μέσω της πρόσδεσης μικρών μορίων (έλεγχος μέσω προσδέτη), συναντώνται σε νευροδιαβιβαστές και μικρές πρωτεΐνες που εμπλέκονται σε άλλες μορφές μετάδοσης σήματος.

23 ΚΥΤΤΑΡΙΚΕΣ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ Μεμβρανικά κανάλια Παράδειγμα: Κανάλι Νατρίου Στους μυς, υπάρχουν από 50 έως 500 κανάλια Na ανά μm 2 στην επιφάνεια της μεμβράνης. Καθένα από αυτά είναι κανονικά κλειστό, αλλά μπορεί να ανοίξει με μια αλλαγή στο ηλεκτρικό δυναμικό διαμέσου της μεμβράνης. Η ανοικτή κατάσταση διαρκεί λίγο, περίπου 1ms, κατά τη διάρκεια του οποίου περίπου 10 3 ιόντα Na + ρέουν στο κύτταρο από κάθε κανάλι, από τον εξωκυτταρικό χώρο, που είναι πλούσιος σε ιόντα Na +. Όταν το κανάλι είναι ανοικτό, είναι υψηλά επιλεκτικό σε ιόντα Na+, με τα ιόντα Καλίου (K+) να έχουν 11 φορές μικρότερη πιθανότητα διέλευσης.

24 ΚΥΤΤΑΡΙΚΕΣ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ Μεμβρανικά κανάλια Παράδειγμα: Κανάλι Νατρίου Τα κανάλια ανοίγουν αποκρινόμενα σε ένα ερέθισμα που ανιχνεύεται από αισθητήρα. Στα κανάλια Νατρίου το ερέθισμα είναι ένα ηλεκτρικό πεδίο κοντά στο κανάλι, που ανιχνεύεται από μια συλλογή φορτίων και διπόλων που βρίσκονται σε μια συγκεκριμένη ελικοειδή περιοχή καθεμίας από τις τέσσερις υπομονάδες του καναλιού. Έχει βρεθεί ότι υπάρχει μια μικρή κίνηση φορτίου διά μέσου της μεμβράνης, λίγο πριν το άνοιγμα του καναλιού. Αυτά τα φορτία της πύλης κινούνται σε απόκριση του ηλεκτρικού πεδίου του ερεθίσματος και αυτή η αλληλεπίδραση προσφέρει την απαιτούμενη ενέργεια για να ανοίξει το κανάλι. Πειράματα με ποικιλία μονοσθενών ιόντων και αναστολέων του ανοίγματος του καναλιού έδειξαν ότι το κανάλι έχει διάμετρο πόρου 3 με 5 Å, με το εσωτερικό του να περικλείεται από μια ομάδα ατόμων οξυγόνου. Το φίλτρο μεγέθους του πόρου μαζί με την ανάγκη αλληλεπίδρασης με τα αρνητικά φορτία του οξυγόνου παρέχουν την εξειδίκευση του καναλιού Νατρίου. Τα ιόντα Καλίου έχουν διάμετρο 2,66 Å, ενώ τα ιόντα Νατρίου 1,9 Å, επίσης είναι προσεταιρισμένα με ένα τουλάχιστον μόριο νερού, οπότε εμποδίζονται να μπουν στο κανάλι λόγω μεγέθους.

25 ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΚΥΤΤΑΡΙΚΕΣ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ Αν συνδέσουμε τις δύο πλάκες του πυκνωτή με ένα σύρμα (αγωγό), αυτό θα οδηγήσει τα ελεύθερα ηλεκτρόνια στη θετική πλάκα, εκφορτίζοντας τον πυκνωτή. Το ηλεκτρικό ρεύμα στο σύρμα ορίζεται ως η χρονική ροή ηλεκτρικού φορτίου: Ι = Q t Δυο φορτισμένες αγωγές πλάκες συνδεδεμένες με ένα αγωγό σύρμα τη χρονική στιγμή μηδέν. Η κατεύθυνση του ρεύματος είναι, από σύμβαση, αντίθετη με την κατεύθυνση των ηλεκτρονίων. Στο παράδειγμά μας, το ρεύμα ρέει από τη θετική προς την αρνητική πλάκα. Η μονάδα SI για το ρεύμα είναι το Ampere (A), όπου 1 A = 1 C/s Όλο το ελεύθερο φορτίο θα διέλθει από το σύρμα πολύ γρήγορα, με τελικό αποτέλεσμα έναν αφόρτιστο πυκνωτή. Φανερά, το ηλεκτρικό ρεύμα δεν είναι σταθερό, διότι, καθώς το φορτίο φεύγει από τις πλάκες του πυκνωτή, το ηλεκτρικό πεδίο που κινεί τα φορτία μειώνεται. To ηλεκτρικό πεδίο που οδηγεί το ρεύμα διαμέσου του σύρματος, κατά την εκφόρτιση του πυκνωτή, δεν είναι ηλεκτροστατικό πεδίο.

26 ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΚΥΤΤΑΡΙΚΕΣ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ Χωρίς μια πηγή ενέργειας που να διατηρεί καθαρό φορτίο στις πλάκες, τόσο το ηλεκτρικό πεδίο στο σύρμα, όσο και το ρεύμα θα μηδενιστούν γρήγορα. Για να διατηρηθεί η ροή ηλεκτρικού φορτίου, χρειάζεται μια εξωτερική πηγή ενέργειας ανά μονάδα φορτίου (ηλεκτρεγερτική δύναμη, ΗΕΔ, αν και δεν είναι στην πραγματικότητα δύναμη), με τη μορφή μπαταρίας ή πρίζας. Ορίζουμε ως αγωγιμότητα του σύρματος: G = σ A L όπου: σ: η ειδική αγωγιμότητα του σύρματος, μια εγγενής (intrinsic) ιδιότητα του υλικού, Α και L: η διατομή και το μήκος του σύρματος αντίστοιχα και αντίσταση του σύρματος: R = 1 G = 1 L σ A = ρ L A όπου: ρ: η ειδική αντίσταση του υλικού (εγγενής ιδιότητα) = 1/σ

27 ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΚΥΤΤΑΡΙΚΕΣ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ Οι ακροδέκτες της μπαταρίας διατηρούνται σε μια σταθερή διαφορά δυναμικού ΔV μπατ. = V = V + - V - μέσω χημικής ενέργειας. Ένα θετικό φορτίο ΔQ που κινείται από τον θετικό προς τον αρνητικό ακροδέκτη ουσιαστικά κατεβαίνει αυτή την πλαγιά δυναμικού, έτσι ώστε η ελάττωση της δυναμικής ενέργειας είναι: Επειδή σε χρόνο Δt το φορτίο που ρέει στο σύρμα είναι ΔQ = I Δt, ο ρυθμός ελάττωσης της ηλεκτρικής ενέργειας δίνεται από την ηλεκτρική ισχύ P: Στην περίπτωση γραμμικότητας μεταξύ του ρεύματος και της εφαρμοζόμενης τάσης Ι = V/R (νόμος του Ohm)

28 ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΚΥΤΤΑΡΙΚΕΣ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ Τα ηλεκτρικά κυκλώματα μπορούν να αναλυθούν με δύο θεμελιώδεις κανόνες: 1. Η εξίσωση βρόχου του Kirchhoff, που ορίζει ότι η καθαρή διαφορά δυναμικού γύρω από κάθε βρόχο κυκλώματος είναι μηδέν και 2. τον κανόνα του κόμβου, που ορίζει σε κάθε διακλάδωση κυκλώματος το αλγεβρικό άθροισμα των εισερχόμενων και εξερχόμενων ρευμάτων είναι μηδέν. Κύκλωμα RC σε σειρά, με τον πυκνωτή αρχικά φορτισμένο πριν κλείσει ο διακόπτης S που τον συνδέει με την αντίσταση Το απλούστερο μοντέλο, με τη μορφή ισοδύναμου κυκλώματος, για μια βιολογική μεμβράνη σε κατάσταση ηρεμίας είναι το κύκλωμα RC σε σειρά. Έστω ότι ο ισοδύναμος πυκνωτής έχει φορτιστεί (σε μια τάση V 0 = Q 0 /C) και υποθέτουμε ότι στην αρχή των χρόνων ο διακόπτης S κλείνει (αντιστοιχώντας στο άνοιγμα του μεμβρανικού καναλιού), εκφορτίζοντας τον πυκνωτή. Ο πυκνωτής δεν εκφορτίζεται στιγμιαία, αλλά ακολουθεί έναν ρυθμό που καθορίζεται από τις τιμές των R και C. Η αντίσταση R αναπαριστά την πραγματική αντίσταση που συναντά το ιοντικό ρεύμα διασχίζοντας τη μεμβράνη.

29 ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΚΥΤΤΑΡΙΚΕΣ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ Όταν κλείσει ο διακόπτης το ρεύμα θα κινηθεί από την +Q 0 πλευρά του πυκνωτή με τη φορά των δεικτών του ρολογιού κατά μήκος του κυκλώματος. Με τη μέθοδο βρόχων του Kirchhoff, ξεκινώντας από τον διακόπτη S και διατρέχοντας τον βρόχο με τη φορά των δεικτών του ρολογιού, βρίσκουμε: IR + Q C = 0 Επειδή Ι = - dq/dt, από την εξίσωση βρίσκουμε: όπου Q 0 : το αρχικό φορτίο του πυκνωτή και I 0 : το αρχικό ρεύμα όταν κλείνει ο διακόπτης, I 0 = Q 0 /RC. Το γινόμενο RC, έχει διαστάσεις χρόνου και είναι γνωστό σαν σταθερά χρόνου RC, τ = RC. Η τιμή του καθορίζει τον ρυθμό εκφόρτισης του πυκνωτή, όπου το φορτίο, το ρεύμα ή η τάση επάνω στα R ή C μειώνονται στο (1/e) = 0,37 της αρχικής τους τιμής σε χρόνο τ = RC I τ = I και Q τ = Q Φορτίο πυκνωτή ή ρεύμα σε κύκλωμα RC, (κανονικοποιημένες τιμές) για σταθερά χρόνου τ = RC = 15 ms. Οι τάσεις σε αντίσταση και πυκνωτή έχουν την ίδια χρονική εξέλιξη.

30 ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΚΥΤΤΑΡΙΚΕΣ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ Για μεμβράνες σε κατάσταση ηρεμίας, οι σταθερές χρόνου RC κυμαίνονται από 10 μs ως 1 s. Μελετώντας μεμβράνες είναι χρήσιμο να συζητάμε τις ηλεκτρικές τους ιδιότητες για επιφάνειες 1 cm 2. - Eπιφανειακή ειδική χωρητικότητα C/A - Eπιφανειακή ειδική αντίσταση RA. αφού R = ρl/a, λαμβάνουμε RA = ρl (σε Ω.cm 2 ) (C/A)(RA) = RC (σταθερά χρόνου)

31 ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΚΥΤΤΑΡΙΚΕΣ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ Αφού έχει προσδιοριστεί πειραματικά ότι: C/A = 1 μf/cm 2, οι διαφορετικές σταθερές χρόνου αντιστοιχούν σε διαφορετικές τιμές της επιφανειακής ειδικής αντίστασης RA = ρl που κυμαίνονται από 10 έως 10 6 Ω cm 2. Η ευρεία κλίμακα των τιμών της επιφανειακής ειδικής αντίστασης υποδεικνύει μεγάλη μεταβλητότητα τόσο στον αριθμό καναλιών ανά μονάδα επιφάνειας όσο και στον μέσο αριθμό ανοικτών καναλιών σε διαφορετικά κύτταρα.

32 Για δυναμικό ηρεμίας 0,1 V, σταθερά χρόνου τ = 1 ms, επιφανειακή πυκνότητα καναλιών 10 κανάλια/μm 2 (ή 10 9 κανάλια/cm 2 ), υπολογίζεται πως κάθε κανάλι μεταφέρει περίπου ιόντα/s ή 600 μονοσθενή ιόντα στη σταθερά χρόνου του 1 ms. Πειραματικές τιμές για διάφορους τύπους καναλιών δίνουν τιμές αυτής της τάξης έως φορές μεγαλύτερες. Ο αριθμός των ιόντων που περνούν μέσω της μεμβράνης είναι αμελητέος ως προς τη συνολική συγκέντρωση των ιόντων, τόσο στο κυτταρόπλασμα όσο και στο εξωκυτταρικό μέσο, ώστε οι συγκεντρώσεις ιόντων σ αυτά τα μέσα να παραμένουν ουσιαστικά σταθερές ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΚΥΤΤΑΡΙΚΕΣ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ Εκτίμηση πλήθους φορτίων που κινούνται διαμέσου ανοικτού καναλιού και δημιουργούν μεμβρανικό ρεύμα.

33 ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΚΥΤΤΑΡΙΚΕΣ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ Επιλεκτική διαπερατότητα της μεμβράνης σε διάφορους τύπους ιόντων - η πηγή του δυναμικού ηρεμίας Ας υποθέσουμε ότι υπάρχουν μόνο κανάλια K + σε μια μεμβράνη ώστε μόνο αυτά τα ιόντα μπορούν να διαπεράσουν τη μεμβράνη. Τμήμα μεμβράνης (όπου τα κανάλια δεν φαίνονται) διαπερατής μόνο σε K + (κύκλοι) που δείχνει ότι ακόμη και σε ισορροπία, η συγκέντρωση K + είναι υψηλότερη της πλευράς με Cl - (τετράγωνα) εξαιτίας ηλεκτρικών δυνάμεων Εάν ξεκινήσουμε με μια περίσσεια KCl στη μια πλευρά της μεμβράνης, τα ιόντα K + θα έρθουν σε μια ισορροπία διαμέσου της μεμβράνης, στην οποία δεν θα υπάρχει καθαρή ροή ιόντων ακόμα κι αν οι συγκεντρώσεις K + δεν είναι ίσες στις δύο πλευρές της μεμβράνης. H διάχυση μόνη της θα είχε την τάση να οδηγήσει τη συγκέντρωση K + στην ίδια τελική τιμή και στις δύο πλευρές της μεμβράνης. Όμως παρά τη δύναμη διάχυσης, οι ηλεκτρικές ελκτικές δυνάμεις που οφείλονται στην παρουσία περίσσειας αρνητικών ιόντων Χλωρίου (Cl - ), που δεν μπορούν να διαπεράσουν τη μεμβράνη, εξισορροπούν αυτή την τάση προς την ομοιόμορφη συγκέντρωση στην ισορροπία

34 ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΚΥΤΤΑΡΙΚΕΣ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ Επιλεκτική διαπερατότητα της μεμβράνης σε διάφορους τύπους ιόντων - η πηγή του δυναμικού ηρεμίας Αν c είναι η συγκέντρωση και PE και η δυναμική ενέργεια των ιόντων K + στο εξωτερικό (o) και εσωτερικό (i) της μεμβράνης, η εξίσωση ισορροπίας (όμοια με αυτήν που εκφράζει μεταβολές της ελεύθερης ενέργειας Gibbs) είναι: c 0 = e PE 0 PE i RT c i Αν γράψουμε: PE 0 PE i = N A q V = zf V 0 V i = zfv K όπου: Ν Α ο αριθμός Avogadro, z το σθένος ή ο αριθμός φορτίων ανά ιόν και F η σταθερά Faraday (το ηλεκτρικό φορτίο 1 mole ή αλλιώς Ν Α ηλεκτρονίων), έτσι ώστε z F είναι το φορτίο ενός mole ιόντων και V K το δυναμικό ισορροπίας της μεμβράνης που οφείλεται σε ιόντα Καλίου. Λύνοντας ως προς V K και παίρνοντας τον φυσικό λογάριθμο της Εξίσωσης, έχουμε: V K = RT zf ln c 0 c i Eξίσωση του Nernst

35 ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΚΥΤΤΑΡΙΚΕΣ Εξίσωση του Nernst ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ V K = RT zf ln c 0 c i Καθορίζει το δυναμικό ισορροπίας της μεμβράνης που οφείλεται στην ανισορροπία ενός συγκεκριμένου ιόντος και ονομάζεται δυναμικό Nernst. Τυπικές συγκεντρώσεις ιόντων και δυναμικά Nernst (Σκελετικός Μυς Θηλαστικών) Το δυναμικό Nernst αντιπροσωπεύει την κατάσταση ισορροπίας για ένα συγκεκριμένο είδος ιόντων. Εάν το διαμεμβρανικό δυναμικό είναι ίσο με το δυναμικό Nernst V A για ένα είδος ιόντων Α, τότε δεν θα υπάρχει καθαρή ροή ιόντων Α διαμέσου της μεμβράνης ακόμα κι αν η μεμβράνη έχει υψηλή αγωγιμότητα για το Α. Η μη ύπαρξη καθαρής ροής δεν σημαίνει πως τα κανάλια δεν επιτρέπουν τη ροή ιόντων, αλλά ότι οι ροές ιόντων Α προς τις δύο κατευθύνσεις είναι ίσες.

36 ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΚΥΤΤΑΡΙΚΕΣ Δυναμικό Nernst ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ Εάν το διαμεμβρανικό δυναμικό V είναι είτε ψηλότερο είτε χαμηλότερο του δυναμικού Nernst, τότε θα υπάρχει καθαρή ροή προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση, διαμέσου της μεμβράνης, με το ιοντικό ρεύμα να είναι ανάλογο της διαφοράς μεταξύ του πραγματικού δυναμικού και του δυναμικού Nernst γι αυτό το ιόν: I A = G A V V A όπου G A είναι η ιοντική αγωγιμότητα για το ιόν Α και V το πραγματικό διαμεμβρανικό δυναμικό. Εάν μόνο ένα είδος ιόντων μπορεί να περάσει τη μεμβράνη, τότε το μεμβρανικό δυναμικό θα ισορροπήσει στο δυναμικό Nernst αυτού του ιόντος. Στην κατάσταση ηρεμίας, τα ανοικτά κανάλια K + επικρατούν, και το δυναμικό ηρεμίας (V) είναι κοντά στο δυναμικό ισορροπίας για το K + (V Κ ), 0,1 V ώστε ΔV = 0 και Ι Κ = 0.

37 ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΚΥΤΤΑΡΙΚΕΣ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ Ισοδύναμο κύκλωμα των Hodgkin και Huxley για τη μεμβράνη άξονα νευρώνα Αυτή η συμπεριφορά περιγράφεται από ένα μοντέλο με μπαταρία σε σειρά με μια αντίσταση για κάθε είδος ιόντων. Αυτές οι χωριστές μπαταρίες λειτουργούν διαμέσου των μεμβρανών, όταν οι αντίστοιχες σε σειρά αντιστάσεις τους μειώνονται.

38 ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΚΥΤΤΑΡΙΚΕΣ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ Ισοδύναμο κύκλωμα των Hodgkin και Huxley για τη μεμβράνη άξονα νευρώνα ισοδύναμο κύκλωμα των Hodgkin και Huxley. Οι μπαταρίες αναπαριστούν το εξειδικευμένο για κάθε ιόν δυναμικό Nernst και παράγουν εξειδικευμένα ρεύματα. Τα βέλη μέσα στις αντιστάσεις υποδεικνύουν αγωγιμότητα που μεταβάλλεται, καθώς τα κανάλια ανοίγουν ή κλείνουν με κάποιο ερέθισμα. Μόνο τα κανάλια Na + και K + φαίνονται στο σχήμα, με μια αγωγιμότητα διαρροής που αντιστοιχεί σε ροή άλλων ιόντων. Ο δείκτης L υποδεικνύει διαρροή, δηλαδή μια μικρή συνεισφορά στην αγωγιμότητα από άλλα είδη ιόντων. Το συνολικό ρεύμα της μεμβράνης δίνεται από το άθροισμα των τεσσάρων ρευμάτων που φαίνονται, με το ρεύμα του πυκνωτή να είναι: φαίνονται, με το ρεύμα του πυκνωτή να είναι: I C = C V t (από το Q = CV), όπου V η τάση της μεμβράνης.

39 ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΚΥΤΤΑΡΙΚΕΣ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ Ισοδύναμο κύκλωμα των Hodgkin και Huxley για τη μεμβράνη άξονα νευρώνα

Σκοπός: Περιγραφή της συμπεριφοράς των νευρικών κυττάρων και ποσοτικά και ποιοτικά.

Σκοπός: Περιγραφή της συμπεριφοράς των νευρικών κυττάρων και ποσοτικά και ποιοτικά. Σκοπός: Περιγραφή της συμπεριφοράς των νευρικών κυττάρων και ποσοτικά και ποιοτικά. Τα νευρικά κύτταρα περιβάλλονται από μία πλασματική μεμβράνη της οποίας κύρια λειτουργία είναι να ελέγχει το πέρασμα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Όπως θα παρατηρήσετε, τα θέματα αφορούν σε θεωρία που έχει διδαχθεί στις παραδόσεις και σε ασκήσεις που είτε προέρχονται από τα λυμένα παραδείγματα του βιβλίου, είτε έχουν

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ & ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ & ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ & ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑ 1 ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ OHM (ΩΜ) Για πολλά υλικά ο λόγος της πυκνότητας του ρεύματος προς το ηλεκτρικό πεδίο είναι σταθερός και ανεξάρτητος από το ηλεκτρικό

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική για Μηχανικούς

Φυσική για Μηχανικούς Φυσική για Μηχανικούς Χωρητικότητα Εικόνα: Όλες οι παραπάνω συσκευές είναι πυκνωτές, οι οποίοι αποθηκεύουν ηλεκτρικό φορτίο και ενέργεια. Ο πυκνωτής είναι ένα είδος κυκλώματος που μπορούμε να συνδυάσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο Η4. Χωρητικότητα και διηλεκτρικά

Κεφάλαιο Η4. Χωρητικότητα και διηλεκτρικά Κεφάλαιο Η4 Χωρητικότητα και διηλεκτρικά Κυκλώματα και στοιχεία κυκλωμάτων Τα ηλεκτρικά κυκλώματα αποτελούν τη βάση για το μεγαλύτερο μέρος των συσκευών που χρησιμοποιούνται στην κοινωνία μας. Τα ηλεκτρικά

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική για Μηχανικούς

Φυσική για Μηχανικούς Φυσική για Μηχανικούς Ρεύμα και Αντίσταση Εικόνα: Οι γραμμές ρεύματος μεταφέρουν ενέργεια από την ηλεκτρική εταιρία στα σπίτια και τις επιχειρήσεις μας. Η ενέργεια μεταφέρεται σε πολύ υψηλές τάσεις, πιθανότατα

Διαβάστε περισσότερα

Σε έναν επίπεδο πυκνωτή οι μεταλλικές πλάκες έχουν εμβαδό 0,2 m 2, και απέχουν απόσταση 8,85 mm ενώ μεταξύ των οπλισμών του μεσολαβεί αέρας.

Σε έναν επίπεδο πυκνωτή οι μεταλλικές πλάκες έχουν εμβαδό 0,2 m 2, και απέχουν απόσταση 8,85 mm ενώ μεταξύ των οπλισμών του μεσολαβεί αέρας. ΠΥΚΝΩΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΘΕΜΑ Δ Σε έναν επίπεδο πυκνωτή οι μεταλλικές πλάκες έχουν εμβαδό 0,2 m 2, και απέχουν απόσταση 8,85 mm ενώ μεταξύ των οπλισμών του μεσολαβεί αέρας Υπολογίστε τη χωρητικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Η βαθμίδα του ηλεκτρικού πεδίου της μεμβράνης τείνει να συγκρατήσει τα θετικά φορτισμένα ιόντα.

Η βαθμίδα του ηλεκτρικού πεδίου της μεμβράνης τείνει να συγκρατήσει τα θετικά φορτισμένα ιόντα. Τα ιόντα χλωρίου βρίσκονται σε πολύ μεγαλύτερη πυκνότητα στο εξωτερικό παρά στο εσωτερικό του κυττάρου, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται παθητικό ρεύμα εισόδου τους στο κύτταρο. Τα αρνητικά φορτισμένα ιόντα

Διαβάστε περισσότερα

Από τι αποτελείται ένας πυκνωτής

Από τι αποτελείται ένας πυκνωτής Πυκνωτές Οι πυκνωτές είναι διατάξεις οι οποίες αποθηκεύουν ηλεκτρικό φορτίο. Xρησιµοποιούνται ως «αποθήκες ενέργειας» που µπορούν να φορτίζονται µε αργό ρυθµό και µετά να εκφορτίζονται ακαριαία, παρέχοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ Ι ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΗΛΕΚΤΡΙΚΑ

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ Ι ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ Ι ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΗΛΕΚΤΡΙΚΑ 1 1. ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΥΚΝΩΤΕΣ Ένας πυκνωτής είναι μια διάταξη που αποθηκεύει ηλεκτρικό φορτίο. Οι πυκνωτές μπορεί να διαφέρουν σε σχήμα και μέγεθος αλλά

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Φυσικής Πανεπιστημίου Κύπρου Χειμερινό Εξάμηνο 2016/2017 ΦΥΣ102 Φυσική για Χημικούς Διδάσκων: Μάριος Κώστα

Τμήμα Φυσικής Πανεπιστημίου Κύπρου Χειμερινό Εξάμηνο 2016/2017 ΦΥΣ102 Φυσική για Χημικούς Διδάσκων: Μάριος Κώστα Τμήμα Φυσικής Πανεπιστημίου Κύπρου Χειμερινό Εξάμηνο 2016/2017 ΦΥΣ102 Φυσική για Χημικούς Διδάσκων: Μάριος Κώστα ΔΙΑΛΕΞΗ 11 Εισαγωγή στην Ηλεκτροδυναμική Ηλεκτρικό φορτίο Ηλεκτρικό πεδίο ΦΥΣ102 1 Στατικός

Διαβάστε περισσότερα

Μεμβρανική Βιοφυσική

Μεμβρανική Βιοφυσική ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Μεμβρανική Βιοφυσική Οι ηλεκτρικές ιδιότητες της κυτταρικής μεμβράνης Διδάσκων: Λεκ. Χαράλαμπος Λαμπρακάκης 1 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική για Μηχανικούς

Φυσική για Μηχανικούς Φυσική για Μηχανικούς Ρεύμα και Αντίσταση Εικόνα: Οι γραμμές ρεύματος μεταφέρουν ενέργεια από την ηλεκτρική εταιρία στα σπίτια και τις επιχειρήσεις μας. Η ενέργεια μεταφέρεται σε πολύ υψηλές τάσεις, πιθανότατα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΦΥΣΙΚΗ ΙΙ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΦΥΣΙΚΗ ΙΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΦΥΣΙΚΗ ΙΙ 1. Οι δυναμικές γραμμές ηλεκτροστατικού πεδίου α Είναι κλειστές β Είναι δυνατόν να τέμνονται γ Είναι πυκνότερες σε περιοχές όπου η ένταση του πεδίου είναι μεγαλύτερη δ Ξεκινούν

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Ηλεκτρικό Ρεύμα Μέρος 1 ο

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Ηλεκτρικό Ρεύμα Μέρος 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Ηλεκτρικό Ρεύμα Μέρος 1 ο Βασίλης Γαργανουράκης Φυσική ήγ Γυμνασίου Εισαγωγή Στο προηγούμενο κεφάλαιο μελετήσαμε τις αλληλεπιδράσεις των στατικών (ακίνητων) ηλεκτρικών φορτίων. Σε αυτό το κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική για Μηχανικούς

Φυσική για Μηχανικούς Φυσική για Μηχανικούς Ηλεκτρικό Δυναμικό Εικόνα: Οι διαδικασίες που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας προκαλούν μεγάλες διαφορές ηλεκτρικού δυναμικού ανάμεσα στα σύννεφα και στο έδαφος. Το αποτέλεσμα

Διαβάστε περισσότερα

ηλεκτρικό ρεύμα ampere

ηλεκτρικό ρεύμα ampere Ηλεκτρικό ρεύμα Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι ο ρυθμός με τον οποίο διέρχεται ηλεκτρικό φορτίο από μια περιοχή του χώρου. Η μονάδα μέτρησης του ηλεκτρικού ρεύματος στο σύστημα SI είναι το ampere (A). 1 A =

Διαβάστε περισσότερα

Από πού προέρχεται η θερμότητα που μεταφέρεται από τον αντιστάτη στο περιβάλλον;

Από πού προέρχεται η θερμότητα που μεταφέρεται από τον αντιστάτη στο περιβάλλον; 3. ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Ένα ανοικτό ηλεκτρικό κύκλωμα μετατρέπεται σε κλειστό, οπότε διέρχεται από αυτό ηλεκτρικό ρεύμα που μεταφέρει ενέργεια. Τα σπουδαιότερα χαρακτηριστικά της ηλεκτρικής ενέργειας είναι

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική για Μηχανικούς

Φυσική για Μηχανικούς Φυσική για Μηχανικούς Χωρητικότητα Εικόνα: Όλες οι παραπάνω συσκευές είναι πυκνωτές, οι οποίοι αποθηκεύουν ηλεκτρικό φορτίο και ενέργεια. Ο πυκνωτής είναι ένα είδος κυκλώματος που μπορούμε να συνδυάσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική για Μηχανικούς

Φυσική για Μηχανικούς Εικόνα: Επισκευή μιας πλακέτας κυκλωμάτων ενός υπολογιστή. Χρησιμοποιούμε καθημερινά αντικείμενα που περιέχουν ηλεκτρικά κυκλώματα, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων με πολύ μικρότερες πλακέτες από την εικονιζόμενη.

Διαβάστε περισσότερα

1. Ρεύμα επιπρόσθετα

1. Ρεύμα επιπρόσθετα 1. Ρεύμα Ρεύμα είναι οποιαδήποτε κίνηση φορτίων μεταξύ δύο περιοχών. Για να διατηρηθεί σταθερή ροή φορτίου σε αγωγό πρέπει να ασκείται μια σταθερή δύναμη στα κινούμενα φορτία. r F r qe Η δύναμη αυτή δημιουργεί

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΣΤΑΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΣΕ ΤΕΛΕΙΟΥΣ ΑΓΩΓΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ο πυκνωτής είναι μια διάταξη αποθήκευσης ηλεκτρικού φορτίου, επομένως και ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο πυκνωτής είναι μια διάταξη αποθήκευσης ηλεκτρικού φορτίου, επομένως και ηλεκτρικής ενέργειας. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ Ο πυκνωτής Ο πυκνωτής είναι μια διάταξη αποθήκευσης ηλεκτρικού φορτίου, επομένως και ηλεκτρικής ενέργειας. Η απλούστερη μορφή πυκνωτή είναι ο επίπεδος πυκνωτής, ο οποίος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Κεφάλαιο 2 - Ηλεκτρικό Ρεύμα Επιμέλεια: Αγκανάκης Παναγιώτης, Φυσικός https://physicscourses.wordpress.com/ Με ποιες θεμελιώδεις έννοιες συνδέεται το ηλεκτρικό ρεύμα; Το

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική για Μηχανικούς

Φυσική για Μηχανικούς Εικόνα: Επισκευή μιας πλακέτας κυκλωμάτων ενός υπολογιστή. Χρησιμοποιούμε καθημερινά αντικείμενα που περιέχουν ηλεκτρικά κυκλώματα, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων με πολύ μικρότερες πλακέτες από την εικονιζόμενη.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ : ΦΥΣΙΚΗ ΤΑΞΗ : Γ ΤΜΗΜΑ :. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: / / ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ :..ΒΑΘΜΟΣ :

ΜΑΘΗΜΑ : ΦΥΣΙΚΗ ΤΑΞΗ : Γ ΤΜΗΜΑ :. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: / / ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ :..ΒΑΘΜΟΣ : ΜΑΘΗΜΑ : ΦΥΣΙΚΗ ΤΑΞΗ : Γ ΤΜΗΜΑ :. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: / / ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ :..ΒΑΘΜΟΣ : ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Α ΤΡΙΜΗΝΟΥ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ ΣΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ 1 ο : Στις παρακάτω προτάσεις να συμπληρώσετε τα κενά με

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ Ηλεκτρικό κύκλωμα ονομάζεται μια διάταξη που αποτελείται από ένα σύνολο ηλεκτρικών στοιχείων στα οποία κυκλοφορεί ηλεκτρικό ρεύμα. Τα βασικά ηλεκτρικά στοιχεία είναι οι γεννήτριες,

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση Ηλεκτρικών Κυκλωμάτων

Ανάλυση Ηλεκτρικών Κυκλωμάτων Ανάλυση Ηλεκτρικών Κυκλωμάτων Κεφάλαιο 7: Μεταβατική απόκριση κυκλωμάτων RL και RC Οι διαφάνειες ακολουθούν το βιβλίο του Κων/νου Παπαδόπουλου «Ανάλυση Ηλεκτρικών Κυκλωμάτων» ISBN: 9789609371100 κωδ. ΕΥΔΟΞΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Αγωγιμότητα στα μέταλλα

Αγωγιμότητα στα μέταλλα Η κίνηση των ατόμων σε κρυσταλλικό στερεό Θερμοκρασία 0 Θερμοκρασία 0 Δ. Γ. Παπαγεωργίου Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων dpapageo@cc.uoi.gr http://pc164.materials.uoi.gr/dpapageo

Διαβάστε περισσότερα

1.Η δύναμη μεταξύ δύο φορτίων έχει μέτρο 120 N. Αν η απόσταση των φορτίων διπλασιαστεί, το μέτρο της δύναμης θα γίνει:

1.Η δύναμη μεταξύ δύο φορτίων έχει μέτρο 120 N. Αν η απόσταση των φορτίων διπλασιαστεί, το μέτρο της δύναμης θα γίνει: ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ Ηλεκτρικό φορτίο Ηλεκτρικό πεδίο 1.Η δύναμη μεταξύ δύο φορτίων έχει μέτρο 10 N. Αν η απόσταση των φορτίων διπλασιαστεί, το μέτρο της δύναμης θα γίνει: (α)

Διαβάστε περισσότερα

2. Μεμβρανικά δυναμικά του νευρικού κυττάρου

2. Μεμβρανικά δυναμικά του νευρικού κυττάρου 2. Μεμβρανικά δυναμικά του νευρικού κυττάρου Στόχοι κατανόησης: Διαφορά δυναμικού της κυτταρικής μεμβράνης ενός νευρικού κυττάρου: Τί είναι; Πώς δημιουργείται; Ποιά είδη διαφοράς δυναμικού της μεμβράνης

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ Ι ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ Ι ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ Ι ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ 1 1. ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι ροή ηλεκτρικών φορτίων. Θεωρούμε ότι έχουμε για συγκέντρωση φορτίου που κινείται και διέρχεται κάθετα από

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΕΠΑΓΩΓΗ

ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΕΠΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΕΠΑΓΩΓΗ 1 3.1 ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΕΠΑΓΩΓΗΣ Το Σχ. 3.1 δείχνει μερικά από τα πειράματα που πραγματοποίησε o Michael Faraday. Στο Σχ. 3.1(α, β, γ) ένα πηνίο συνδέεται με γαλβανόμετρο.

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική για Μηχανικούς

Φυσική για Μηχανικούς Φυσική για Μηχανικούς Χωρητικότητα Εικόνα: Όλες οι παραπάνω συσκευές είναι πυκνωτές, οι οποίοι αποθηκεύουν ηλεκτρικό φορτίο και ενέργεια. Ο πυκνωτής είναι ένα είδος κυκλώματος που μπορούμε να συνδυάσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική για Μηχανικούς

Φυσική για Μηχανικούς Φυσική για Μηχανικούς Ρεύμα και Αντίσταση Εικόνα: Οι γραμμές ρεύματος μεταφέρουν ενέργεια από την ηλεκτρική εταιρία στα σπίτια και τις επιχειρήσεις μας. Η ενέργεια μεταφέρεται σε πολύ υψηλές τάσεις, πιθανότατα

Διαβάστε περισσότερα

Αγωγιμότητα στα μέταλλα

Αγωγιμότητα στα μέταλλα Η κίνηση των ατόμων σε κρυσταλλικό στερεό Θερμοκρασία 0 Θερμοκρασία 0 Δ. Γ. Παπαγεωργίου Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων dpapageo@cc.uoi.gr http://pc164.materials.uoi.gr/dpapageo

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική για Μηχανικούς

Φυσική για Μηχανικούς Φυσική για Μηχανικούς Ηλεκτρικό Δυναμικό Εικόνα: Οι διαδικασίες που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας προκαλούν μεγάλες διαφορές ηλεκτρικού δυναμικού ανάμεσα στα σύννεφα και στο έδαφος. Το αποτέλεσμα

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ 1 1. ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ Οι αρχαίοι Έλληνες ανακάλυψαν από το 600 π.χ. ότι, το κεχριμπάρι μπορεί να έλκει άλλα αντικείμενα όταν το τρίψουμε με μαλλί.

Διαβάστε περισσότερα

ηλεκτρικό ρεύµα ampere

ηλεκτρικό ρεύµα ampere Ηλεκτρικό ρεύµα Το ηλεκτρικό ρεύµα είναι ο ρυθµός µε τον οποίο διέρχεται ηλεκτρικό φορτίο από µια περιοχή του χώρου. Η µονάδα µέτρησης του ηλεκτρικού ρεύµατος στο σύστηµα SI είναι το ampere (A). 1 A =

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις Βιοφυσικής 1

Σημειώσεις Βιοφυσικής 1 Σημειώσεις Βιοφυσικής 1 Διαπερατότητα διπλοστιβάδας λιπιδίων Όλα τα ζωντανά κύτταρα θα πρέπει να είναι σε θέση να ανταλλάσσουν υλικά (θρεπτικές ουσίες και παραπροϊόντα) με το εξωτερικό τους περιβάλλον,

Διαβάστε περισσότερα

4η Εργασία στο Μάθημα Γενική Φυσική ΙΙΙ - Τμήμα Τ1. Ασκήσεις 4 ου Κεφαλαίου

4η Εργασία στο Μάθημα Γενική Φυσική ΙΙΙ - Τμήμα Τ1. Ασκήσεις 4 ου Κεφαλαίου 4η Εργασία στο Μάθημα Γενική Φυσική ΙΙΙ - Τμήμα Τ Ασκήσεις 4 ου Κεφαλαίου. (α) Βρείτε την ισοδύναμη χωρητικότητα μεταξύ των άκρων α και β της συνδεσμολογίας του σχήματος. Θεωρήστε ότι = 5 μ, = μ, και =

Διαβάστε περισσότερα

στη θέση 1. Κάποια χρονική στιγμή μεταφέρουμε το διακόπτη από τη θέση 1 στη

στη θέση 1. Κάποια χρονική στιγμή μεταφέρουμε το διακόπτη από τη θέση 1 στη ΠΥΚΝΩΤΗΣ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΠΗΓΗ. Στο διπλανό κύκλωμα η πηγή έχει ΗΕΔ = V και ο διακόπτης είναι αρχικά στη θέση. Κάποια χρονική στιγμή μεταφέρουμε το διακόπτη από τη θέση στη θέση και αρχίζουν οι

Διαβάστε περισσότερα

4η Εργασία στο Μάθημα Γενική Φυσική ΙΙΙ - Τμήμα Τ1. Ασκήσεις 4 ου Κεφαλαίου

4η Εργασία στο Μάθημα Γενική Φυσική ΙΙΙ - Τμήμα Τ1. Ασκήσεις 4 ου Κεφαλαίου 4η Εργασία στο Μάθημα Γενική Φυσική ΙΙΙ - Τμήμα Τ Ασκήσεις 4 ου Κεφαλαίου. Ένας επίπεδος πυκνωτής αποτελείται από δύο παράλληλους οπλισμούς, οι οποίοι απέχουν μεταξύ τους.8 mm και έχουν εμβαδόν 7.6 cm

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΝΔΟΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ B ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 7 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2009 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ (6) ΘΕΜΑ 1ο Α. Να

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρομαγνητισμός - Οπτική - Σύγχρονη Φυσική Ενότητα: Ηλεκτρομαγνητισμός

Ηλεκτρομαγνητισμός - Οπτική - Σύγχρονη Φυσική Ενότητα: Ηλεκτρομαγνητισμός Ηλεκτρομαγνητισμός - Οπτική - Σύγχρονη Φυσική Ενότητα: Ηλεκτρομαγνητισμός Βαρουτάς Δημήτρης Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών 7/15/2014 Κυκλώματα και στοιχεία κυκλωμάτων Χωρητικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 21 Ηλεκτρικά Φορτία και Ηλεκτρικά Πεδία. Copyright 2009 Pearson Education, Inc.

Κεφάλαιο 21 Ηλεκτρικά Φορτία και Ηλεκτρικά Πεδία. Copyright 2009 Pearson Education, Inc. Κεφάλαιο 21 Ηλεκτρικά Φορτία και Ηλεκτρικά Πεδία Στατικός Ηλεκτρισμός, Ηλεκτρικό Φορτίο και η διατήρηση αυτού Ηλεκτρικό φορτίο στο άτομο Αγωγοί και Μονωτές Επαγόμενα Φορτία Ο Νόμος του Coulomb Το Ηλεκτρικό

Διαβάστε περισσότερα

Δ1. Δ2. Δ3. Δ4. Λύση Δ1. Δ2. Δ3. Δ4.

Δ1. Δ2. Δ3. Δ4. Λύση Δ1. Δ2. Δ3. Δ4. 1) Δύο αντιστάτες με αντιστάσεις R 1 = 2 Ω, R 2 = 4 Ω, είναι μεταξύ τους συνδεδεμένοι σε σειρά, ενώ ένας τρίτος αντιστάτης R 3 = 3 Ω είναι συνδεδεμένος παράλληλα με το σύστημα των δύο αντιστατών R 1, R

Διαβάστε περισσότερα

ΗΥ-121: Ηλεκτρονικά Κυκλώματα Γιώργος Δημητρακόπουλος. Βασικές Αρχές Ηλεκτρικών Κυκλωμάτων

ΗΥ-121: Ηλεκτρονικά Κυκλώματα Γιώργος Δημητρακόπουλος. Βασικές Αρχές Ηλεκτρικών Κυκλωμάτων Πανεπιστήμιο Κρήτης Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών ΗΥ-121: Ηλεκτρονικά Κυκλώματα Γιώργος Δημητρακόπουλος Άνοιξη 2008 Βασικές Αρχές Ηλεκτρικών Κυκλωμάτων Ηλεκτρικό ρεύμα Το ρεύμα είναι αποτέλεσμα της κίνησης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2.1 Το ηλεκτρικό ρεύμα 1. Με ποιες θεμελιώδεις έννοιες του ηλεκτρισμού συνδέεται το ηλεκτρικό ρεύμα; Με την εμπειρία μας διαπιστώνουμε ότι το ηλεκτρικό ρεύμα

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση Ηλεκτρικών Κυκλωμάτων

Ανάλυση Ηλεκτρικών Κυκλωμάτων Ανάλυση Ηλεκτρικών Κυκλωμάτων Κεφάλαιο 7: Μεταβατική απόκριση κυκλωμάτων RL και RC Οι διαφάνειες ακολουθούν το βιβλίο του Κων/νου Παπαδόπουλου «Ανάλυση Ηλεκτρικών Κυκλωμάτων» ISBN: 9789609371100 κωδ. ΕΥΔΟΞΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτροτεχνία Ηλ. Μηχανές & Εγκαταστάσεις πλοίου Τα στοιχεία του Πυκνωτή και του Πηνίου

Ηλεκτροτεχνία Ηλ. Μηχανές & Εγκαταστάσεις πλοίου Τα στοιχεία του Πυκνωτή και του Πηνίου Το στοιχείο του πυκνωτή (1/2) Αποτελείται από δύο αγώγιμα σώματα (οπλισμοί)ηλεκτρικά μονωμένα μεταξύ τους μέσω κατάλληλου μονωτικού υλικού (διηλεκτρικό υλικό) Η ικανότητα του πυκνωτή να αποθηκεύει ενέργεια

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Το ηλεκτρικό φορτίο στο εσωτερικό του ατόμου 1. Από τι σωματίδια αποτελούνται τα άτομα σύμφωνα με τις απόψεις των Rutherford και Bohr;

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Το ηλεκτρικό φορτίο στο εσωτερικό του ατόμου 1. Από τι σωματίδια αποτελούνται τα άτομα σύμφωνα με τις απόψεις των Rutherford και Bohr; ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 1.1 Γνωριμία με τη ηλεκτρική δύναμη. 1. Ποιες δυνάμεις λέγονται ηλεκτρικές; Λέμε τις δυνάμεις που ασκούνται μεταξύ σωμάτων που έχουμε τρίψει προηγουμένως δηλαδή σωμάτων ηλεκτρισμένων. 2. Τι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 18 ΜΑΪΟΥ 2004 ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ

ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 18 ΜΑΪΟΥ 2004 ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 18 ΜΑΪΟΥ 2004 ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΘΕΜΑ 1ο Για τις ερωτήσεις 1 4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα σε κάθε αριθµό

Διαβάστε περισσότερα

1)Σε ένα πυκνωτή, η σχέση μεταξύ φορτίου Q και τάσης V μεταξύ των οπλισμών του, απεικονίζεται στο διάγραμμα.

1)Σε ένα πυκνωτή, η σχέση μεταξύ φορτίου Q και τάσης V μεταξύ των οπλισμών του, απεικονίζεται στο διάγραμμα. 1)Σε ένα πυκνωτή, η σχέση μεταξύ φορτίου Q και τάσης V μεταξύ των οπλισμών του, απεικονίζεται στο διάγραμμα. Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση. Η χωρητικότητα του πυκνωτή είναι: α. 5 F, β. 1 / 5 μf, γ. 5

Διαβάστε περισσότερα

2π 10 4 s,,,q=10 6 συν10 4 t,,,i= 10 2 ημ 10 4 t,,,i=± A,,, s,,,

2π 10 4 s,,,q=10 6 συν10 4 t,,,i= 10 2 ημ 10 4 t,,,i=± A,,, s,,, 1. Ο πυκνωτής του σχήματος έχει χωρητικότητα C=5μF και φορτίο Q=1μC, ενώ το πηνίο έχει συντελεστή αυτεπαγωγής L=2 mh. Τη χρονική στιγμή t=0 κλείνουμε το διακόπτη και το κύκλωμα εκτελεί ηλεκτρική ταλάντωση.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. Το ιδανικό κύκλωμα LC του σχήματος εκτελεί αμείωτες ηλεκτρικές ταλαντώσεις, με περίοδο

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. Το ιδανικό κύκλωμα LC του σχήματος εκτελεί αμείωτες ηλεκτρικές ταλαντώσεις, με περίοδο ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ Άσκηση 1. Ιδανικό κύκλωμα LC εκτελεί αμείωτες ηλεκτρικές ταλαντώσεις. Να αποδείξετε ότι η στιγμιαία τιμή i της έντασης του ρεύματος στο κύκλωμα δίνεται σε συνάρτηση με το στιγμιαίο

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 24 Χωρητικότητα, Διηλεκτρικά, Αποθήκευση Ηλεκτρικής Ενέργειας. Copyright 2009 Pearson Education, Inc.

Κεφάλαιο 24 Χωρητικότητα, Διηλεκτρικά, Αποθήκευση Ηλεκτρικής Ενέργειας. Copyright 2009 Pearson Education, Inc. Κεφάλαιο 24 Χωρητικότητα, Διηλεκτρικά, Αποθήκευση Ηλεκτρικής Ενέργειας Περιεχόμενα 24 Πυκνωτές Προσδιορισμός Χωρητικότητας Πυκνωτή Παράλληλη και σε σειρά σύνδεση πυκνωτών Αποθήκευση Ηλεκτρικής Ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΘΕΜΑ 1ο ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Στις ερωτήσεις 1-5 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Η αντίσταση ενός µεταλλικού αγωγού που

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΥΕΙ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΕΩΝ 004 ΦΥΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΙ ΕΙΑ ΘΕΜΑ ο Για τις ερωτήσεις -4 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα σε κάθε αριθµό το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΜΟΣ Ι ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΜΟΣ Ι ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1 ΤΟΜΟΣ Ι ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1 1 ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΣΤΑΤΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ 7 1.1 Μονάδες και σύμβολα φυσικών μεγεθών..................... 7 1.2 Προθέματα φυσικών μεγεθών.............................. 13 1.3 Αγωγοί,

Διαβάστε περισσότερα

Νευροφυσιολογία και Αισθήσεις

Νευροφυσιολογία και Αισθήσεις Biomedical Imaging & Applied Optics University of Cyprus Νευροφυσιολογία και Αισθήσεις Διάλεξη 5 Μοντέλο Hodgkin-Huxley (Hodgkin-Huxley Model) Απόκριση στην Έγχυση Ρεύματος 2 Hodgin και Huxley Οι Sir Alan

Διαβάστε περισσότερα

Πυκνωτές και διηλεκτρικά. Ιωάννης Γκιάλας 21 Μαρτίου 2014

Πυκνωτές και διηλεκτρικά. Ιωάννης Γκιάλας 21 Μαρτίου 2014 Πυκνωτές και διηλεκτρικά Ιωάννης Γκιάλας 1 Μαρτίου 014 Μεταλλικά σώματα (τυχαίου σχήματος) που συνδέονται με τους πόλους μίας μπαταρίας Φορτίο πυκνωτή = φορτίο ενός οπλισμού Δυναμικό πυκνωτή η διαφορά

Διαβάστε περισσότερα

Ξεκινώντας από την εξίσωση Poisson για το δυναμικό V στο στατικό ηλεκτρικό πεδίο:

Ξεκινώντας από την εξίσωση Poisson για το δυναμικό V στο στατικό ηλεκτρικό πεδίο: 1 2. Διοδος p-n 2.1 Επαφή p-n Στο σχήμα 2.1 εικονίζονται δύο μέρη ενός ημιαγωγού με διαφορετικού τύπου αγωγιμότητες. Αριστερά ο ημιαγωγός είναι p-τύπου και δεξια n-τύπου. Και τα δύο μέρη είναι ηλεκτρικά

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά στοιχεία Ηλεκτρισμού

Βασικά στοιχεία Ηλεκτρισμού Βασικά στοιχεία Ηλεκτρισμού Ηλεκτρική δύναμη και φορτίο Γνωριμία με την ηλεκτρική δύναμη Ηλεκτρισμένα σώματα: Τα σώματα που όταν τα τρίψουμε πάνω σε κάποιο άλλο σώμα αποκτούν την ιδιότητα να ασκούν δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

Η επαφή p n. Η επαφή p n. Υπενθύμιση: Ημιαγωγός τύπου n. Υπενθύμιση: Ημιαγωγός τύπου p

Η επαφή p n. Η επαφή p n. Υπενθύμιση: Ημιαγωγός τύπου n. Υπενθύμιση: Ημιαγωγός τύπου p Η επαφή p n Τι είναι Που χρησιμεύει Η επαφή p n p n Η διάταξη που αποτελείται από μία επαφή p n ονομάζεται δίοδος. Άνοδος Κάθοδος Δ. Γ. Παπαγεωργίου Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Διαβάστε περισσότερα

Στο μαγνητικό πεδίο του πηνίου αποθηκεύεται ενέργεια. Το μαγνητικό πεδίο έχει πυκνότητα ενέργειας.

Στο μαγνητικό πεδίο του πηνίου αποθηκεύεται ενέργεια. Το μαγνητικό πεδίο έχει πυκνότητα ενέργειας. Αυτεπαγωγή Αυτεπαγωγή Ένα χρονικά μεταβαλλόμενο ρεύμα που διαρρέει ένα κύκλωμα επάγει ΗΕΔ αντίθετη προς την ΗΕΔ από την οποία προκλήθηκε το χρονικά μεταβαλλόμενο ρεύμα.στην αυτεπαγωγή στηρίζεται η λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Β' ΛΥΚΕΙΟΥ 2004

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Β' ΛΥΚΕΙΟΥ 2004 ΦΥΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΙ ΕΙΑ Β' ΛΥΚΕΙΟΥ 004 ΘΕΜΑ ο Για τις ερωτήσεις - 4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα σε κάθε αριθµό το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.. Μια ιδιότητα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 26 DC Circuits-Συνεχή Ρεύματα. Copyright 2009 Pearson Education, Inc.

Κεφάλαιο 26 DC Circuits-Συνεχή Ρεύματα. Copyright 2009 Pearson Education, Inc. Κεφάλαιο 26 DC Circuits-Συνεχή Ρεύματα Περιεχόμενα Κεφαλαίου 26 Ηλεκτρεγερτική Δύναμη (ΗΕΔ) Αντιστάσεις σε σειρά και Παράλληλες Νόμοι του Kirchhoff Κυκλώματα σε Σειρά και Παράλληλα EMF-Φόρτιση Μπαταρίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΕΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΑΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ ΚΙ 2014

ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΕΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΑΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ ΚΙ 2014 ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΕΧΕΙ ΑΝΤΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ http://wwwstudy4examsgr/ ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΕΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΑΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρικό ρεύμα ονομάζουμε την προσανατολισμένη κίνηση των ηλεκτρονίων ή γενικότερα των φορτισμένων σωματιδίων.

Ηλεκτρικό ρεύμα ονομάζουμε την προσανατολισμένη κίνηση των ηλεκτρονίων ή γενικότερα των φορτισμένων σωματιδίων. 2. ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι η κοινή αιτία λειτουργίας μιας πολύ μεγάλης κατηγορίας συσκευών που χρησιμοποιούνται στην καθημερινή μας ζωή, όπως ο ηλεκτρικός λαμπτήρας, ο ηλεκτρικός ανεμιστήρας,

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο Η6. Κυκλώματα συνεχούς ρεύματος

Κεφάλαιο Η6. Κυκλώματα συνεχούς ρεύματος Κεφάλαιο Η6 Κυκλώματα συνεχούς ρεύματος Ανάλυση κυκλωμάτων Τα απλά ηλεκτρικά κυκλώματα μπορεί να περιέχουν μπαταρίες, αντιστάτες, και πυκνωτές σε διάφορες συνδεσμολογίες. Κάποια κυκλώματα μπορούμε να τα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΕΜΦΕ ΤΟΜΕΑΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗ ΙΙ (ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ Ι) η ΣΕΙΡΑ ΑΣΚΗΣΕΩΝ, Αγωγοί Διηλεκτρικά. Ν. Τράκας, Ι. Ράπτης Ζωγράφου 27.3.

ΣΧΟΛΗ ΕΜΦΕ ΤΟΜΕΑΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗ ΙΙ (ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ Ι) η ΣΕΙΡΑ ΑΣΚΗΣΕΩΝ, Αγωγοί Διηλεκτρικά. Ν. Τράκας, Ι. Ράπτης Ζωγράφου 27.3. ΣΧΟΛΗ ΕΜΦΕ ΤΟΜΕΑΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗ ΙΙ (ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ Ι) 8-9 η ΣΕΙΡΑ ΑΣΚΗΣΕΩΝ Αγωγοί Διηλεκτρικά Ν. Τράκας Ι. Ράπτης Ζωγράφου 7.3.9 Να επιστραφούν λυμένες μέχρι.4.9 οι ασκήσεις 3 4 5 [ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι λύσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2.1 ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2.1 ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ 2.1 ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ Τι είναι ; Ηλεκτρικό ρεύμα ονομάζεται η προσανατολισμένη κίνηση των ηλεκτρονίων ή γενικότερα των φορτισμένων σωματιδίων Που μπορεί να

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Φυσικής Πανεπιστημίου Κύπρου Χειμερινό Εξάμηνο 2016/2017 ΦΥΣ102 Φυσική για Χημικούς Διδάσκων: Μάριος Κώστα. ΔΙΑΛΕΞΗ 14 Πυκνωτές Διηλεκτρικά

Τμήμα Φυσικής Πανεπιστημίου Κύπρου Χειμερινό Εξάμηνο 2016/2017 ΦΥΣ102 Φυσική για Χημικούς Διδάσκων: Μάριος Κώστα. ΔΙΑΛΕΞΗ 14 Πυκνωτές Διηλεκτρικά Τμήμα Φυσικής Πανεπιστημίου Κύπρου Χειμερινό Εξάμηνο 2016/2017 ΦΥΣ102 Φυσική για Χημικούς Διδάσκων: Μάριος Κώστα ΔΙΑΛΕΞΗ 14 Πυκνωτές Διηλεκτρικά ΦΥΣ102 1 Πυκνωτές Ένας πυκνωτής αποτελείται από δύο αγωγούς

Διαβάστε περισσότερα

Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com

Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ Σκοπός Στο δεύτερο κεφάλαιο θα εισαχθεί η έννοια του ηλεκτρικού ρεύματος και της ηλεκτρικής τάσης,θα μελετηθεί ένα ηλεκτρικό κύκλωμα και θα εισαχθεί η έννοια της αντίστασης.

Διαβάστε περισσότερα

Διατάξεις ημιαγωγών. Δίοδος, δίοδος εκπομπής φωτός (LED) Τρανζίστορ. Ολοκληρωμένο κύκλωμα

Διατάξεις ημιαγωγών. Δίοδος, δίοδος εκπομπής φωτός (LED) Τρανζίστορ. Ολοκληρωμένο κύκλωμα Δίοδος, δίοδος εκπομπής φωτός (LED) Διατάξεις ημιαγωγών p n Άνοδος Κάθοδος Δ. Γ. Παπαγεωργίου Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Άνοδος Κάθοδος dpapageo@cc.uoi.gr http://pc64.materials.uoi.gr/dpapageo

Διαβάστε περισσότερα

6η Εργαστηριακή Άσκηση Μέτρηση διηλεκτρικής σταθεράς σε κύκλωµα RLC

6η Εργαστηριακή Άσκηση Μέτρηση διηλεκτρικής σταθεράς σε κύκλωµα RLC 6η Εργαστηριακή Άσκηση Μέτρηση διηλεκτρικής σταθεράς σε κύκλωµα RLC Θεωρητικό µέρος Αν µεταξύ δύο αρχικά αφόρτιστων αγωγών εφαρµοστεί µία συνεχής διαφορά δυναµικού ή τάση V, τότε στις επιφάνειές τους θα

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Β' ΛΥΚΕΙΟΥ 2004

ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Β' ΛΥΚΕΙΟΥ 2004 ΦΥΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΙ ΕΙΑ Β' ΛΥΚΕΙΟΥ 004 ΕΚΦΩΝΗΕΙ ΘΕΜΑ ο Για τις ερωτήσεις - 4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα σε κάθε αριθµό το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.. Μια

Διαβάστε περισσότερα

[1] ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΑΞΗ : B ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2017

[1] ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΑΞΗ : B ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2017 [1] ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΑΞΗ : B ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2017 ΘΕΜΑ 1 Ο : Στις παρακάτω ερωτήσεις 1 έως 4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και

Διαβάστε περισσότερα

Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 1999

Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 1999 Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 1999 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1999 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Στις ερωτήσεις 1-4, να γράψετε στο τετράδιό

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρομαγνητισμός. Αυτεπαγωγή. Νίκος Ν. Αρπατζάνης

Ηλεκτρομαγνητισμός. Αυτεπαγωγή. Νίκος Ν. Αρπατζάνης Ηλεκτρομαγνητισμός Αυτεπαγωγή Νίκος Ν. Αρπατζάνης Εξισώσεις Maxwell Στα τέλη του 19 ου αιώνα, οι γνώσεις γύρω απ τα ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία συνοψίζονταν στις εξισώσεις Maxwell: Νόμος Gauss: τα ηλεκτρικά

Διαβάστε περισσότερα

1. Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές (Σ) ή λανθασμένες (Λ):

1. Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές (Σ) ή λανθασμένες (Λ): 1. Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές (Σ) ή λανθασμένες (Λ): 1) Ηλεκτρισμένα ονομάζουμε τα σώματα τα οποία, αφού τα τρίψουμε έχουν την ιδιότητα να έλκουν μικρά αντικείμενα. 2) Οι ηλεκτρικές

Διαβάστε περισσότερα

Ανάστροφη πόλωση της επαφής p n

Ανάστροφη πόλωση της επαφής p n Ανάστροφη πόλωση της επαφής p n Δ. Γ. Παπαγεωργίου Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων dpapageo@cc.uoi.gr http://pc164.materials.uoi.gr/dpapageo Επαφή p n Ανάστροφη πόλωση Πολώνουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑ

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑ Διάχυση Η διάχυση είναι το κύριο φαινόμενο με το οποίο γίνεται η παθητική μεταφορά διαμέσου ενός διαχωριστικού φράγματος Γενικά στη διάχυση ένα αέριο ή

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική για Μηχανικούς

Φυσική για Μηχανικούς Εικόνα: Επισκευή μιας πλακέτας κυκλωμάτων ενός υπολογιστή. Χρησιμοποιούμε καθημερινά αντικείμενα που περιέχουν ηλεκτρικά κυκλώματα, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων με πολύ μικρότερες πλακέτες από την εικονιζόμενη.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Περιοδική υπερκαλιαιμική παράλυση

ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Περιοδική υπερκαλιαιμική παράλυση ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Περιοδική υπερκαλιαιμική παράλυση ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ Αγόρι 6 ετών μεταφέρεται στον οικογενειακό ιατρό από τους γονείς του λόγω εμφάνισης δυσκολίας στην κίνηση των άκρων (άνω και

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο Η5. Ρεύμα και αντίσταση

Κεφάλαιο Η5. Ρεύμα και αντίσταση Κεφάλαιο Η5 Ρεύμα και αντίσταση Ηλεκτρικό ρεύμα Το ηλεκτρικό ρεύμα εμπλέκεται στις πρισσότερες πρακτικές εφαρμογές του ηλεκτρισμού. Τα ηλεκτρικά φορτία κινούνται σε κάποια περιοχή του χώρου. Σε αυτό το

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Φυσικής Πανεπιστημίου Κύπρου Χειμερινό Εξάμηνο 2016/2017 ΦΥΣ102 Φυσική για Χημικούς Διδάσκων: Μάριος Κώστα

Τμήμα Φυσικής Πανεπιστημίου Κύπρου Χειμερινό Εξάμηνο 2016/2017 ΦΥΣ102 Φυσική για Χημικούς Διδάσκων: Μάριος Κώστα Τμήμα Φυσικής Πανεπιστημίου Κύπρου Χειμερινό Εξάμηνο 2016/2017 ΦΥΣ102 Φυσική για Χημικούς Διδάσκων: Μάριος Κώστα ΔΙΑΛΕΞΗ 16 Συνεχή ρεύματα και κανόνες του Kirchhoff ΦΥΣ102 1 Ηλεκτρεγερτική δύναμη Ένα ηλεκτρικό

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΥ 100 Εισαγωγή στην Τεχνολογία Διάλεξη 5

ΗΜΥ 100 Εισαγωγή στην Τεχνολογία Διάλεξη 5 ΗΜΥ 100 Εισαγωγή στην Τεχνολογία Διάλεξη 5 21 Σεπτεμβρίου, 2012 Δρ. Στέλιος Τιμοθέου ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ Τα θέματα μας σήμερα Επανάληψη

Διαβάστε περισσότερα

Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com 1 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Χρησιμοποίησε και εφάρμοσε τις έννοιες που έμαθες:

Διαβάστε περισσότερα

Φ Υ Σ Ι Κ Η Τ Α Ξ Η Σ Β 1 ο υ Κ Υ Κ Λ Ο Υ

Φ Υ Σ Ι Κ Η Τ Α Ξ Η Σ Β 1 ο υ Κ Υ Κ Λ Ο Υ Φ Υ Σ Ι Κ Η Τ Α Ξ Η Σ Β 1 ο υ Κ Υ Κ Λ Ο Υ Ε π ι σ η μ ά ν σ ε ι ς Η Λ Ε Κ Τ Ρ Ι Σ Μ Ο Σ a. Σ τ α τ ι κ ό ς Η λ ε κ τ ρ ι σ µ ό ς Ερ.1 Τι είναι το ηλεκτρικό φορτίο; Απ.1 Κανείς δεν γνωρίζει τι είναι το

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Α ΚΑΙ Β ΛΥΚΕΙΟΥ. Από τη Φυσική της Α' Λυκείου

ΒΑΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Α ΚΑΙ Β ΛΥΚΕΙΟΥ. Από τη Φυσική της Α' Λυκείου ΒΑΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Α ΚΑΙ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Από τη Φυσική της Α' Λυκείου Δεύτερος νόμος Νεύτωνα, και Αποδεικνύεται πειραματικά ότι: Η επιτάχυνση ενός σώματος (όταν αυτό θεωρείται

Διαβάστε περισσότερα

ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ και ΔΙΗΛΕΚΤΡΙΚΑ

ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ και ΔΙΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ και ΔΙΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ Ένας πυκνωτής έχει ως σκοπό να αποθηκεύει ηλεκτρική ενέργεια που μπορεί να ελευθερώνεται με ελεγχόμενο τρόπο σε βραχύ χρονικό διάστημα. Αποτελείται από 2 χωρικά

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ (DC) (ΚΕΦ 26)

ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ (DC) (ΚΕΦ 26) ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ (DC) (ΚΕΦ 26) ΒΑΣΗ για την ΑΝΑΛΥΣΗ: R = V/I, V = R I, I = V/R (Νόμος Ohm) ΙΔΑΝΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ: Αντίσταση συρμάτων και Aμπερομέτρου (A) =, ενώ του Βολτομέτρου (V) =. Εάν η εσωτερική

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΠΗΓΕΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ

ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΠΗΓΕΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΠΗΓΕΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ 1 .1 ΤΟ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΚΙΝΟΥΜΕΝΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ Ας θεωρούμε το μαγνητικό πεδίο ενός κινούμενου σημειακού φορτίου q. Ονομάζουμε τη θέση του φορτίου σημείο πηγής

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογική προσέγγιση της Βιοηλεκτρικής βάσης του νευρικού ενεργού δυναμικού

Μεθοδολογική προσέγγιση της Βιοηλεκτρικής βάσης του νευρικού ενεργού δυναμικού Μεθοδολογική προσέγγιση της Βιοηλεκτρικής βάσης του νευρικού ενεργού δυναμικού ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΚΟΣΜΙΔΗΣ, Ph.D. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ο εγκέφαλος και οι νευρώνες Προσυναπτικά Μετασυναπτικά Ένας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΥΚΝΩΤΕΣ. Ένα τέτοιο σύστημα ονομάζεται πυκνωτής και οι δύο αγωγοί οπλισμοί του πυκνωτή

ΠΥΚΝΩΤΕΣ. Ένα τέτοιο σύστημα ονομάζεται πυκνωτής και οι δύο αγωγοί οπλισμοί του πυκνωτή Δύο κομμάτια μέταλλο (αγωγοί) πολύ κοντά μεταξύ τους αλλά δεν ακουμπούν. Χωρίζονται από αέρα ή αλλο μονωτικό. Φορτίο +Q υπάρχει στον ένα αγωγό και Q στον άλλο οπότε το σύστημα ως σύνολο είναι ουδέτερο.

Διαβάστε περισσότερα

5.1 ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΟΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥ ΙΟΝΤΟΣ ΟΞΥΓΟΝΟΥ, ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ ΚΑΙ ΧΑΛΚΟΥ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΣΗ

5.1 ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΟΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥ ΙΟΝΤΟΣ ΟΞΥΓΟΝΟΥ, ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ ΚΑΙ ΧΑΛΚΟΥ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΣΗ 5.1 ΑΣΚΗΣΗ 5 ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΟΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥ ΙΟΝΤΟΣ ΟΞΥΓΟΝΟΥ, ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ ΚΑΙ ΧΑΛΚΟΥ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΣΗ Α' ΜΕΡΟΣ: Ηλεκτρόλυση του νερού. ΘΕΜΑ: Εύρεση της μάζας οξυγόνου και υδρογόνου που εκλύονται σε ηλεκτρολυτική

Διαβάστε περισσότερα

2.1 Το ηλεκτρικό ρεύμα

2.1 Το ηλεκτρικό ρεύμα Κεφάλαιο 2. Ηλεκτρικό Ρέυμα 2.1 Το ηλεκτρικό ρεύμα 1. Με ποιες θεμελιώδεις έννοιες του ηλεκτρισμού συνδέεται το ηλεκτρικό ρεύμα; Το ηλεκτρικό ρεύμα συνδέεται με τις θεμελιώδεις έννοιες του ηλεκτρισμού:

Διαβάστε περισσότερα

Ανάστροφη πόλωση της επαφής p n

Ανάστροφη πόλωση της επαφής p n Ανάστροφη πόλωση της επαφής p n Δ. Γ. Παπαγεωργίου Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων dpapageo@cc.uoi.gr http://pc164.materials.uoi.gr/dpapageo Επαφή p n Ανάστροφη πόλωση Πολώνουμε

Διαβάστε περισσότερα