.D. GIKAS. Τεχνολογίες που συνδέονται με την διαχείριση υδατικών λεκανών. Δρ. Γεώργιος Δ. Γκίκας Επικ. Καθηγητής

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download ".D. GIKAS. Τεχνολογίες που συνδέονται με την διαχείριση υδατικών λεκανών. Δρ. Γεώργιος Δ. Γκίκας Επικ. Καθηγητής"

Transcript

1 Τεχνολογίες που συνδέονται με την διαχείριση υδατικών λεκανών Δρ. Γεώργιος Δ. Γκίκας Επικ. Καθηγητής Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος Πολυτεχνική Σχολή Δ.Π.Θ. Τηλ./Fax:

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ορισμοί Μοντέλα μη-σημειακής ρύπανσης Διάκριση πηγών ρύπανσης Παράδειγμα περιβαλλοντικής διαχείρισης λεκάνης απορροής Περιγραφή-εφαρμογή υδρολογικού μοντέλου

3 Ορισμοί Λεκάνη απορροής ή υδρολογική λεκάνη: Είναι μια ηπειρωτική λεκάνη με τη μορφή κοιλώματος που διοχετεύει νερό και ιζήματα από τις κλιτίες των λόφων στις κοίτες των υδρορευμάτων. Πρόκειται για την εδαφική έκταση από την οποία συγκεντρώνεται το σύνολο της απορροής μέσω διαδοχικών ρευμάτων, ποταμών ή και λιμνών και παροχετεύεται στη θάλασσα με ενιαίο στόμιο ποταμού, εκβολές ή δέλτα. Υδροκρίτης : Είναι η νοητή γραμμή που διαχωρίζει τη ροή του νερού σε παρακείμενες λεκάνες απορροής.

4 Ορισμοί Μέγεθος Λεκάνης Απορροής: Για την εκτίμηση του μεγέθους μιας λεκάνης απορροής απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο καθορισμός του υδροκρίτη της λεκάνης. Το μέγεθος της λεκάνης μπορεί να κυμαίνεται από μερικές χιλιάδες km 2, όπως π.χ. το μέγεθος των λεκανών μεγάλων ποταμών, μέχρι και λίγα m 2.

5 Ορισμοί Διαχείριση Λεκάνης Απορροής: είναι η μελέτη των σχετικών χαρακτηριστικών μιας λεκάνης απορροής με στόχο την βιώσιμη κατανομή των πόρων της και τη διαδικασία για τη δημιουργία και την εφαρμογή σχεδίων, προγραμμάτων και έργων για τη διατήρηση και την ενίσχυση της. Μια τέτοια μελέτη μπορεί να περιλαμβάνει: ανάλυση και χαρακτηρισμό των υδάτινων σωμάτων, επισκόπηση των σημαντικών επιπτώσεων που ασκούνται στα ύδατα από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, οικονομική ανάλυση της χρήσεως ύδατος, ανάπτυξη και εφαρμογή προγράμματος παρακολούθησης της κατάστασης των επιφανειακών και υπόγειων νερών, ανάπτυξη και εφαρμογή μαθηματικών μοντέλων προσομοίωσης.

6 Ορισμοί Φυσικό σύστημα (natural system): είναι ο υδρολογικός κύκλος ή μέρος αυτού. Υδρολογικό μοντέλο (hydrological model): είναι μια απλουστευμένη απεικόνιση του φυσικού συστήματος. Μαθηματικό μοντέλο (mathematical model): είναι ένα σύνολο μαθηματικών εξισώσεων που προσομοιώνουν ένα φυσικό σύστημα. Προσομοίωση (simulation): είναι η χρονικά μεταβαλλόμενη περιγραφή ενός φυσικού συστήματος που υπολογίζεται από το υδρολογικό μοντέλο.

7 Μοντέλα μη-σημειακής ρύπανσης Τύποι μοντέλων Προσδιοριστικά (deterministic models): Τα μοντέλα αυτά έχουν το χαρακτηριστικό ότι για δεδομένο σετ εισόδου λαμβάνεται ένα μόνο σετ εξόδου. Μοντέλα φυσικής βάσης (physically based): Τα μοντέλα φυσικής βάσης περιγράφουν ένα φυσικό σύστημα βασιζόμενα στις εξισώσεις της φυσικής δηλαδή στις εξισώσεις της συνέχειας, της αρχής διατήρησης της μάζας κ.α. Παραμετρικά ή Εννοιολογικά μοντέλα (conceptual models): Τα μοντέλα αυτά βασίζονται σε ένα σύνολο απλουστευτικών παραδοχών του φυσικού συστήματος.

8 Μοντέλα μη-σημειακής ρύπανσης Στοχαστικά (stochastic models): Ένα στοχαστικό μοντέλο περιέχει ποσότητες που αναπαρίστανται με στοχαστικές μεταβλητές δηλαδή έχουν ορισμένα τμήματα με «τυχαία» είσοδο. Ενιαία (lumped models): είναι τα μοντέλα όπου η λεκάνη απορροής θεωρείται ως μια ενότητα. Κατανεμημένα (distributed models): τα κατανεμημένα μοντέλα λαμβάνουν υπόψη την χωρική κατανομή των μεγεθών εισόδου και εξόδου στη λεκάνη απορροής. Εμπειρικά (empirical or black box models): Τα μοντέλα αυτά αναπτύσσονται χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τις φυσικές διαδικασίες που πραγματοποιούνται στη λεκάνη απορροής. Βασίζονται στην ανάλυση χρονοσειρών εισόδου και εξόδου.

9 Μοντέλα μη-σημειακής ρύπανσης

10 Μοντέλα μη-σημειακής ρύπανσης Αξιοπιστία των μοντέλων: οποιαδήποτε προσομοίωση του «πραγματικού κόσμου» μπορεί να επιτευχθεί μόνο κατά προσέγγιση 10

11 Μοντέλα μη-σημειακής ρύπανσης Βαθμονόμηση των μοντέλων Στα υδρολογικά και μοντέλα ποιότητας νερού χρησιμοποιούνται πολλές εξισώσεις και τύποι που είναι εμπειρικοί και απαιτούν την γνώση πολλών συντελεστών. Συχνά μόνο κατά προσέγγιση τα μεγέθη αυτών των συντελεστών είναι γνωστά. Επομένως είναι απαραίτητη η λεγόμενη βαθμονόμηση των μοντέλων με την οποία προσδιορίζονται οι τιμές των συντελεστών. Η βαθμονόμηση σημαίνει να δώσουμε στους συντελεστές τιμές μέσα στα αποδεκτά όρια μέχρι να λαμβάνεται μια συμφωνία μεταξύ των μετρημένων και υπολογισμένων τιμών.

12 Μοντέλα μη-σημειακής ρύπανσης Βαθμονόμηση των μοντέλων Η προσπάθεια να ρυθμιστούν είκοσι ή και περισσότεροι συντελεστές για κάθε χρήση εδάφους στον ίδιο χρόνο είναι κουραστική και συχνά αδύνατη. Ευτυχώς, όλα τα μοντέλα είναι πιο ευαίσθητα, σε μερικές σημαντικές μεταβλητές και λιγότεροι σε άλλες. Μετά τη βαθμονόμηση του μοντέλου γίνεται η επαλήθευση αυτού η οποία περιλαμβάνει το τρέξιμο του μοντέλου με συντελεστές που ορίστηκαν κατά τη διάρκεια της βαθμονόμησης και με τιμές εισόδου που αντιστοιχούν σε μια άλλη περίοδο μετρήσεων (διαφορετικό σετ μετρήσεων).

13 Μοντέλα μη-σημειακής ρύπανσης Κριτήρια βαθμονόμησης μοντέλων 1. Οι μετρηθείσες και προβλεπόμενες τιμές από το μοντέλο τιμές μπαίνουν σε διαγράμματα χρονοσειράς. Με τη βοήθεια των διαγραμμάτων αυτών γίνεται οπτικός έλεγχος και σύγκριση των τιμών που μετρήθηκαν στο πεδίο και αυτών που εκτιμά το μοντέλο. 2. Γίνεται γραφική παράσταση προβλεπόμενων τιμών από το μοντέλο σε συνάρτηση με τις τιμές που μετρούνται στο πεδίου (διαγράμματα διασποράς). Η καλύτερη σύγκριση είναι όταν όλα τα σημεία στα διαγράμματα αυτά συμπίπτουν με τη γραμμή απόλυτης ταύτισης (γραμμή 1:1). Μια άλλη παράμετρος ελέγχου είναι και ο συντελεστής συσχέτισης R 2, ο οποίος δείχνει τη διασπορά των τιμών γύρω από την γραμμή τάσης. Όταν η τιμή του R 2 είναι κοντά στο 1,0, τότε έχουμε τη μικρότερη διασπορά των σημείων γύρω από την ευθεία γραμμή και επομένως την καλύτερη βαθμονόμηση.

14 Μοντέλα μη-σημειακής ρύπανσης Παραδείγματα μοντέλων Το HSPF είναι ένα μαθηματικό μοντέλο που αναπτύχθηκε κάτω από την εποπτεία της US EPA. Το μοντέλο αυτό μπορεί να κάνει προσομοίωση σε αστική και σε αγροτική περιοχή της απορροής, της μεταφοράς φερτών, θρεπτικών (φώσφορος άζωτο) αλλά και των φυτοφαρμάκων. Το AGNPS είναι ένα μοντέλο προσομοίωσης ενός γεγονότος βροχόπτωσης, δεν δουλεύει δηλαδή σε συνεχή κλίμακα, χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό των παραγόμενων ιζημάτων σε μια λεκάνη απορροής, καθώς και του φορτίου των θρεπτικών συστατικών και φυτοφαρμάκων που παράγονται σ αυτήν. Το CREAMS αναπτύχθηκε για να αποτιμήσει την ρύπανση από μη σημειακές πηγές στην άκρη των αγρών (edge-of-field) που οφείλεται στην εναλλαγή των καλλιεργειών από έτος σε έτος και επομένως στην διαφορετική εφαρμογή λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Το SWRRB είναι ένα μοντέλο στο οποίο η λεκάνη απορροής μπορεί να διαιρεθεί σε έναν αριθμό σχετικά ομογενών υπολεκανών. Το μοντέλο λειτουργεί σε συνεχή χρονική κλίμακα και μπορεί να κάνει προσομοίωση υδρολογίας, ιζηματογένεσης, μεταφοράς θρεπτικών και φυτοφαρμάκων σε μεγάλες και πολύπλοκες λεκάνες απορροής. Για την δημιουργία του τροποποιήθηκε το μοντέλο CREAMS.

15 Μοντέλα μη-σημειακής ρύπανσης Παραδείγματα μοντέλων Το SWAT είναι ένα μοντέλο που προέκυψε από την βελτίωση του SWRRB, και μπορεί να εφαρμοστεί σε μεγάλες πολύπλοκες λεκάνες με διαφορετικά εδάφη, χρήση γης και συνθήκες διαχείρισης, για μεγάλη χρονική περίοδο. Το GLEAMS (Groundwater Loading Effects of Agricultural Management Systems) αναπτύχθηκε με τροποποίηση του μοντέλου CREAMS ώστε να είναι δυνατή η προσομοίωση της κατακόρυφης κίνησης των φυτοφαρμάκων. Το ANSWERS (Aerial, Nonpoint Source, Watershed) μπορεί να προσομοιώσει την διείσδυση του νερού, την επιφανειακή αποθήκευση, την ροή πάνω στο έδαφος, την μεταφορά ιζημάτων και την κίνηση θρεπτικών στη λεκάνη απορροής. Το ARM είναι ένα συνεχές μοντέλο που εφαρμόζεται για προσομοίωση απορροής, ιζημάτων, φυτοφαρμάκων και θρεπτικών στα επιφανειακά νερά. Το PRZM μπορεί να εφαρμοστεί σε αγροτικές και δασικές περιοχές και προσομοιώνει την κίνηση χημικών σε μια ακόρεστη ζώνη αμέσως κάτω από την ζώνη των ριζών των φυτών.

16 Διάκριση πηγών ρύπανσης Σημειακές πηγές Οι ρύποι εισέρχονται στα υδατικά συστήματα σε καθορισμένα σημεία (υπόνομοι, βιομηχανίες κ.λ.π.). Μη σημειακές πηγές (αγροτική δραστηριότητα) Η ρύπανση εισέρχεται στα επιφανειακά νερά με διάχυτη μορφή, σε διακοπτόμενα χρονικά διαστήματα. Η παραγωγή των ρύπων γίνεται σε μια εκτεταμένη περιοχή. Η ρύπανση δεν μπορεί ή είναι δύσκολο να ελεγχθεί στη θέση παραγωγής.

17 Διάκριση πηγών ρύπανσης Μη σημειακές πηγές. Η μη σημειακή ρύπανση είναι δύσκολο να αναγνωριστεί και να ποσοτικοποιηθεί. Οι λόγοι είναι οι εξής: Ο σχετικά μεγάλος αριθμός των διάχυτων μη σημειακών πηγών ρύπων. Η σύνθετη αλληλεπίδραση που συμβαίνει στα κανάλια απορροής των αγροτικών περιοχών, π.χ., οι χημικές αντιδράσεις μεταξύ των φυτοφαρμάκων και των εντομοκτόνων. Η μεγάλη διακύμανση των βροχοπτώσεων (βροχοπτώσεις διαφορετικής έντασης) και της παραγωγής απορροής. Η έλλειψη γνώσης για τις ζημιές και το κόστος από τις μη σημειακές πηγές ρύπανσης, η οποία είναι απαραίτητη για τη θέσπιση ορίων ποιότητας στα νερά απορροής αγροτικών περιοχών.

18 Διάκριση πηγών ρύπανσης Ο έλεγχος των σημειακών και μη σημειακών πηγών ρύπανσης είναι απαραίτητος για τη διατήρηση ή βελτίωση της ποιότητας του νερού. Έλεγχος σημειακών πηγών: Σχετικά εύκολος με την κατασκευή κατάλληλων έργων στις εξόδους τους προς τους αποδέκτες. Έλεγχος μη σημειακών πηγών: Για τον έλεγχο αυτό θα πρέπει να γίνει εκτίμηση της ποιοτικής και ποσοτικής ρύπανσης από τις πηγές αυτές. Έμμεση προσέγγιση. Χρησιμοποιεί δεδομένα μετρήσεων σε επιφανειακά νερά και δίνει γενικές ενδείξεις για την ποιότητα και ποσότητα της μη-σημειακής ρύπανσης. Η προσέγγιση αυτή περιορίζεται στην ποιότητα του νερού του αποδέκτη και όχι στις πηγές ή στα αίτια της ρύπανσης. Άμεση προσέγγιση. Επικεντρώνεται απ ευθείας στις μη σημειακές πηγές με δειγματοληψίες σε μικρές ομογενείς λεκάνες απορροής (χρήσεις γης, παραγωγή αποβλήτων, συσχέτιση αποβλήτων με βροχοπτώσεις και απορροή, μεταφορά αποβλήτων, στατιστική ανάλυση).

19 Πηγές ρύπανσης Οι κυριότερες πηγές ρύπανσης σε μια λεκάνη απορροής είναι: Αστικές Βιομηχανικές Γεωργικές Φυσικές

20 Γεωργικές πηγές Οι κυριότεροι ρύποι προερχόμενοι από αγροτικές μησημειακές πηγές είναι: Φερτά (Sediments) Θρεπτικά άλατα (π.χ. αζώτου και φωσφόρου) Μέταλλα (π.χ. όξινες απορροές ορυχείων, βαριά μέταλλα, αλατότητα) Φυτοφάρμακα, εντομοκτόνα Απόβλητα ζώων Παθογόνα

21 Επίδραση των αγροτικών πρακτικών στην ποιότητα των νερών Αλλαγή στην παροχή των φερτών υλών (θολότητα, μεταφορά Ρ, ΝΗ 4 ). Χειροτέρευση της ποιότητας του νερού λόγω εφαρμογής λιπασμάτων (ευτροφισμός, βλάβες στην υγεία λόγω νιτρικών στο πόσιμο). Αύξηση της συγκέντρωσης των αλάτων του εδάφους (Ca, Mg, Na, K, CO 3 κλπ). Υποβάθμιση της ποιότητας του νερού υδατικών συστημάτων λόγω των φυτοφαρμάκων (λίμνες, κόλποι, παράκτιες περιοχές).

22 Διαχείριση επιφανειακών υδατικών συστημάτων Παράδειγμα περιβαλλοντικής διαχείρισης λεκάνης απορροής

23 Περιοχή μελέτης Θέση: Ν. Ροδόπης Έκταση: 340 km 2 Μήκος ποταμού: 40 km Εκβολές: Λίμνη Ισμαρίδα Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας

24 Σύστημα συλλογής δεδομένων Δημιουργία δικτύου 3 σταθμών μέτρησης: Σταθμός «Φωλιά»: Έξω από το χωριό Φωλιά, βόρεια της Κομοτηνής. Δίνει πληροφορίες για την ποιότητα του νερού, όταν αυτό εξέρχεται από το ορεινό δίκτυο. Σταθμός «Παραδημή»: Έξω από το χωριό Παραδημή. Δίνει πληροφορίες για την ποιότητα του νερού στο πεδινό κομμάτι της περιοχής μελέτης. Σταθμός «Ισμαρίδα»: Ανάντι της λίμνης Ισμαρίδας. Δίνει πληροφορίες για την ποιότητα του νερού του ποταμού, πριν αυτό εισέλθει στη λίμνη. Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας

25 Σύστημα συλλογής δεδομένων Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας

26 Rainfall (mm) (a) Rainfall (mm) (c) Σύστημα συλλογής δεδομένων Mountainous area Mean rainfall Mean temperature J F M A M J J A S O N D Mean rainfall Mean temperature J F M A M J J A S O N D Air Temperature ( ο C) Air Temperature ( ο C) Rainfall (mm) (b) Rainfall (mm) Lowland area Mean rainfall Mean temperature J F M A M J J A S O N D Mean rainfall Mean temperature Εργαστήριο Οικολογικής 0 Μηχανικής και Τεχνολογίας 0 Τμήμα (d) Μηχανικών Περιβάλλοντος, Δ.Π.Θ. J F M A M J J A S O N D Air Temperature ( o C) Air Temperature ( o C) ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ Μέσες μηνιαίες τιμές βροχόπτωσης και θερμοκρασίας: (a), (b) μέσες τιμές από το 1985 μέχρι το 2004 (c), (d) μέσες τιμές για την περίοδο των μετρήσεων

27 Σύστημα συλλογής δεδομένων Μετρήσεις στο πεδίο: Παροχή Θερμοκρασία (Τ) Διαλυμένο Οξυγόνο (D.O.) ph Ηλεκτρική Αγωγιμότητα (EC) Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας

28 Σύστημα συλλογής δεδομένων Αναλύσεις στο εργαστήριο: Βιοχημικά απαιτούμενο οξυγόνο (BOD) Χημικά απαιτούμενο οξυγόνο (COD) TKN Νιτρώδη Νιτρικά Ορθοφωσφορικά Ολικός Φώσφορος Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας

29 Αποτελέσματα μετρήσεων Παροχή Vosvozis Discharge (m 3 /s) /08/05 31/08/05 30/09/05 GS1 GS2 GS3 [GS2-GS3] 30/10/05 29/11/05 29/12/05 28/01/06 27/02/06 29/03/06 28/04/06 28/05/06 Η παροχή του Βοσβόζη παρουσιάζει εποχιακή διακύμανση με μέγιστες τιμές κατά την υγρή περίοδο (Νοέμβριος-Μάιος). 27/06/06 Οι διαφορές στη ροή μεταξύ της Παραδημής και της Ισμαρίδας αποτελούν δείκτη φόρτισης του υπόγειου υδροφόρου, όταν είναι θετικές. 27/07/06 26/08/06 25/09/06 25/10/06 24/11/06 1,0 0,5 0,0-0,5-1,0 Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας Discharge Difference: GS2-GS3 (m 3 /s)

30 Τ ( o C) Αποτελέσματα μετρήσεων Θερμοκρασία /08/05 30/09/05 GS1 GS2 GS3 29/11/05 28/01/06 29/03/06 28/05/06 27/07/06 25/09/06 Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας 24/11/06 Η θερμοκρασία και παρουσιάζει εποχιακή διακύμανση, με τις μέγιστες τιμές να παρατηρούνται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο

31 ph ph 9,5 9,0 8,5 8,0 7,5 7,0 6,5 Αποτελέσματα μετρήσεων 01/08/05 30/09/05 GS1 GS2 GS3 29/11/05 28/01/06 29/03/06 28/05/06 27/07/06 25/09/06 Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας 24/11/06 Το ph δεν παρουσιάζει σημαντικές διαφοροποιήσεις, με τις μέσες τιμές να βρίσκονται στην αλκαλική περιοχή.

32 DO (mg/l) Αποτελέσματα μετρήσεων Διαλυμένο οξυγόνο /08/05 30/09/05 GS1 GS2 GS3 29/11/05 28/01/06 29/03/06 28/05/06 27/07/06 25/09/06 Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας 24/11/06 Το διαλυμένο οξυγόνο όπως και η θερμοκρασία παρουσιάζει εποχιακή διακύμανση, με τις μέγιστες τιμές διαλυμένου οξυγόνου να παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια των χαμηλών θερμοκρασιών.

33 EC (μs/cm) Αποτελέσματα μετρήσεων Ηλεκτρική Αγωγιμότητα /08/05 30/09/05 GS1 GS2 GS3 29/11/05 28/01/06 29/03/06 28/05/06 27/07/06 25/09/06 24/11/06 Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας Η αγωγιμότητα είχε την τάση να αυξάνει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και να μειώνεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Χαμηλότερες τιμές εμφανίζονται στο σταθμό GS1και μεγαλύτερες στο σταθμό GS2.

34 NOx-N (mg N/L) Αποτελέσματα μετρήσεων Νιτρώδη και Νιτρικά 3,5 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 0,0 01/08/05 30/09/05 GS1 GS2 GS3 29/11/05 28/01/06 29/03/06 28/05/06 27/07/06 25/09/06 Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας 24/11/06 Η συγκέντρωση των νιτρικών και των νιτρωδών κυμαίνεται από 0,0 έως 3,12 mg/l (αθροιστικά), με τη συγκέντρωση των νιτρικών να είναι 12 φορές μεγαλύτερη από αυτή των νιτρωδών.

35 NH4-N (mg N/L) Αποτελέσματα μετρήσεων Αμμωνία 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 0,0 01/08/05 30/09/05 GS1 GS2 GS3 29/11/05 28/01/06 29/03/06 28/05/06 27/07/06 25/09/06 Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας 24/11/06 Η μεγαλύτερη συγκέντρωση της αμμωνίας μετρήθηκε στο σταθμό GS1.

36 TKN (mg N/L) ΤΚΝ Αποτελέσματα μετρήσεων /08/05 30/09/05 GS1 GS2 GS3 29/11/05 28/01/06 29/03/06 28/05/06 27/07/06 25/09/06 Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας 24/11/06 Δεν παρατηρούνται μεγάλες διαφορές στη συγκέντρωση του ΤΚΝ μεταξύ των σταθμών. Λαμβάνοντας υπόψη και τη συγκέντρωση της αμμωνίας στους τρεις σταθμούς συμπεραίνουμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του ΤΚΝ (73.9%, 77.4% and 86.3%) βρίσκεται σε οργανική μορφή.

37 PO4-P (mg P/L) ΟΡ 1,4 1,2 1,0 0,8 0,6 0,4 0,2 0,0 Αποτελέσματα μετρήσεων 01/08/05 30/09/05 GS1 GS2 GS3 29/11/05 28/01/06 29/03/06 28/05/06 27/07/06 25/09/06 Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας 24/11/06 Η μέση συγκέντρωση των ορθοφωσφορικών στους τρεις σταθμούς ήταν 0.16, 0.27 και 0.15 mg/l. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση μετρήθηκε στο GS2 τον Αύγουστο.

38 TP (mg P/L) ΤΡ 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 0,0 Αποτελέσματα μετρήσεων 01/08/05 30/09/05 GS1 GS2 GS3 29/11/05 28/01/06 29/03/06 28/05/06 27/07/06 25/09/06 Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας 24/11/06 Η συγκέντρωση του ολικού φωσφόρου δεν παρουσίασε εποχιακή διακύμανση. Η μεγαλύτερες συγκεντρώσεις μετρήθηκαν στον GS2, πιθανόν λόγω επίδρασης του βιολογικού. Μέση συγκέντρωση 0,29, 0,55, 0,34 (mg P/L) στους σταθμούς GS1, GS2, GS3, αντίστοιχα.

39 COD (mg/l) /08/05 Αποτελέσματα μετρήσεων COD και BOD 30/09/05 GS1 GS2 GS3 29/11/05 28/01/06 29/03/06 28/05/06 27/07/06 25/09/06 24/11/06 BOD5 (mg/l) Το COD παρουσίασε εποχιακή διακύμανση με τις μεγαλύτερες τιμές να εμφανίζονται στις αρχές του φθινοπώρου.. Η συγκέντρωση του BOD κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας 0 01/08/05 30/09/05 GS1 GS2 GS3 29/11/05 28/01/06 29/03/06 28/05/06 27/07/06 25/09/06 24/11/06

40 Συσχέτιση φορτίων και ροής Σε περίοδο χαμηλής ροής οι σημειακές πηγές έχουν μεγαλύτερη συνεισφορά και σε περίοδο μεγάλης ροής μεγαλύτερη συνεισφορά έχουν οι μη σημειακές πηγές Low flow Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας High flow GS1 GS2 GS3 GS1 GS2 GS3 log(no x -N) ** ** ** ** ** * log(nh 4 -N) ** ** ** * log(tkn) ** ** ** * * log(op) ** ** ** * * log(tp) ** ** ** * log(cod) ** ** ** log(bod) ** ** ** ** : Correlation is significant at the 0.01 level (1-tailed). * : Correlation is significant at the 0.05 level (1-tailed).

41 Ευτροφισμός Parameter Mean benthic Chla (mg/m 2 ) Suspended Chl-a (μg/l) Oligotrophic (I) Trophic state category Mesotrophic (II) Eutrophic (III) Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας Vosvozis GS1 GS2 GS3 < >70 n/d n/d n/d < >30 n/d n/d n/d TN (μg/l) < > (III) TP (μg/l) < > (III) n/d: No data; (I, II or III) : trophic category: Dodds et al., (III) 554 (III) 5584 (III) 342 (III)

42 Περιγραφή και εφαρμογή υδρολογικού μοντέλου Αναπτύχθηκε και βαθμονομήθηκε το μοντέλο S.W.A.T. (Soil & Water Assessment Tool). Το μοντέλο S.W.A.T.: Υποστηρίζεται από την Agricultural Research Service (A.R.S.) του U.S. Department of Agriculture (USDA). Δημιουργήθηκε ως εργαλείο για να προβλέπονται οι επιδράσεις των χρήσεων γης και της ανθρώπινης δραστηριότητας που συμβαίνουν σε μια λεκάνη απορροής, στην ποιότητα του νερού (συγκεντρώσεις θρεπτικών Ν, Ρ) και στην ποσότητα των ιζημάτων που παράγονται σ αυτήν. Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας

43 Εφαρμογή του μοντέλου Αρχική οθόνη Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας

44 Εφαρμογή του μοντέλου Λεκάνη απορροής Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας

45 Εφαρμογή του μοντέλου Χρήσεις γης Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας

46 Εφαρμογή του μοντέλου Χάρτης εδαφών Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας

47 Εφαρμογή του μοντέλου Υπολεκάνες Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας

48 Εφαρμογή του μοντέλου Εισαγωγή δεδομένων υπολεκανών Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας

49 Εφαρμογή του μοντέλου Εισαγωγή παραμέτρων εδαφών Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας

50 Εφαρμογή του μοντέλου Καθορισμός παραμέτρων προσομοίωσης Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας

51 Εφαρμογή του μοντέλου Πίνακες αποτελεσμάτων Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας

52 Rainfall (mm) (a) Εφαρμογή του μοντέλου Μετεωρολογικά δεδομένα από τους σταθμούς: Θερμών Πόρπης Γρατινής Mean rainfall Mean temperature J F M A M J J A S O N D Air Temperature ( ο C) Rainfall (mm) Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας 0 Mean rainfall Mean temperature (b) J F M A M J J A S O N D Air Temperature ( o C)

53 Εφαρμογή του μοντέλου Βαθμονόμηση Η βαθμονόμηση του μοντέλου πραγματοποιήθηκε για την περίοδο Αύγουστος Μάιος 2006 χρησιμοποιώντας τις μετρήσεις πεδίου. Σε πρώτη φάση πραγματοποιήθηκε η βαθμονόμηση του μοντέλου για την παροχή και κατόπιν για τα θρεπτικά. Επαλήθευση Η βαθμονόμηση του μοντέλου πραγματοποιήθηκε για την περίοδο Ιούνιος Νοέμβριος Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας

54 Flow (m 3 /s) /08/05 Αποτελέσματα βαθμονόμησης Παροχή 31/08/05 30/09/05 30/10/05 29/11/05 GS1 29/12/05 28/01/06 27/02/06 29/03/06 28/04/06 Measured Predicted 28/05/06 27/06/06 Predicted Flow (m 3 /s) 1,0 0,8 0,6 0,4 0,2 0,0 Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας y = 1,00x R 2 = 0,72 0,0 0,2 0,4 0,6 0,8 1,0 Measured Flow (m 3 /s)

55 Nitrate Nitrogen (kg/d) Αποτελέσματα βαθμονόμησης Νιτρικά 01/08/05 31/08/05 30/09/05 30/10/05 29/11/05 GS1 29/12/05 28/01/06 27/02/06 29/03/06 28/04/06 Measured Predicted 28/05/06 27/06/06 Predicted Nitrate (kg/d) Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας y = 0,87x R 2 = 0, Measured Nitrate (kg/d)

56 Total Phosphorus (kg/d) Αποτελέσματα βαθμονόμησης ΤΡ 0 01/08/05 31/08/05 Measured Predicted 30/09/05 30/10/05 29/11/05 GS1 29/12/05 28/01/06 27/02/06 29/03/06 28/04/06 28/05/06 27/06/06 Predicted TP (kg/d) Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας y = 1,03x R 2 = 0, Measured TP (kg/d)

57 Flow (m 3 /s) /07/06 Αποτελέσματα επαλήθευσης Παροχή 16/07/06 Measured Predicted 31/07/06 15/08/06 30/08/06 GS1 14/09/06 29/09/06 14/10/06 29/10/06 13/11/06 28/11/06 Predicted Flow (m 3 /s) 0,5 0,4 0,3 0,2 0,1 0,0 Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας y = 1,07x R 2 = 0,98 0,0 0,1 0,2 0,3 0,4 0,5 Measured Flow (m 3 /s)

58 Nitrate Nitrogen (kg/d) Αποτελέσματα επαλήθευσης Νιτρικά 01/07/06 16/07/06 Measured Predicted 31/07/06 15/08/06 30/08/06 GS1 14/09/06 29/09/06 14/10/06 29/10/06 13/11/06 28/11/06 Predicted Nitrate (kg/d) Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας y = 0,95x R 2 = 0, Measured Nitrate (kg/d)

59 Toatal Phosphorus (kg/d) Αποτελέσματα επαλήθευσης ΤΡ 0 01/07/06 16/07/06 Measured Predicted 31/07/06 15/08/06 GS1 30/08/06 14/09/06 29/09/06 14/10/06 29/10/06 13/11/06 28/11/06 Predicted TP (kg/d) Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας y = 1,01x R 2 = 0, Measured TP (kg/d)

60 Αποτελέσματα βαθμονόμησηςεπαλήθευσης Station GS 1 GS 2 GS 3 Parameter Flow Calibration Nitrate Nitrogen Total Phosphorus Flow Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας Verification Nitrate Nitrogen Total Phosphorus γ R NOF NSE γ R NOF NSE γ R NOF NSE

61 Έλεγχος εναλλακτικών σεναρίων Το μοντέλο SWAT χρησιμοποιήθηκε για τον έλεγχο εναλλακτικών σεναρίων διαχείρισης της λεκάνης απορροής του ποταμού Βοσβόζη. Δημιουργήθηκαν 9 εναλλακτικά σενάρια: 7 σενάρια αφορούν τη μη σημειακή ρύπανση. 2 σενάρια αφορούν τη σημειακή ρύπανση. Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας

62 Έλεγχος εναλλακτικών σεναρίων Α. Σενάρια που αφορούν τη μη σημειακή ρύπανση: Η αγροτική απορροή αποτελεί την κυριότερη πηγή μη σημειακής πηγής ρύπανσης στη λεκάνη. Σχεδόν τα 2/3 της λεκάνης του ποταμού Βοσβόζη αποτελούνται από καλλιεργήσιμες εκτάσεις (228,5 km 2 ). Κάθε καλλιέργεια απαιτεί διαφορετικές ποσότητες λιπασμάτων, οπότε μία αλλαγή στις καλλιέργειες έχει άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα των νερών του ποταμού. Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας

63 Έλεγχος εναλλακτικών σεναρίων Α. Σενάρια που αφορούν τη μη σημειακή ρύπανση: Καλλιέργεια Ολικό Άζωτο (Kg/ha) Ολικός Φώσφορος (Kg/ha) Σιταρι μαλακό Σιτάρι σκληρό Κριθάρι Αραβόσιτος Καπνός Βαμβάκι Ζαχαρότευτλα Μηδική Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας

64 Έλεγχος εναλλακτικών σεναρίων Α. Σενάρια που αφορούν τη μη σημειακή ρύπανση: 1. Καμία καλλιέργεια 2. Μόνο σιτάρι 3. Μόνο ζαχαρότευτλα 4. Μόνο καπνός 5. Μόνο αραβόσιτος 6. Μόνο κριθάρι 7. Μόνο μηδική Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας

65 Έλεγχος εναλλακτικών σεναρίων Β. Σενάρια που αφορούν τη σημειακή ρύπανση: Η σημαντικότερη σημειακή πηγή ρύπανσης είναι ο βιολογικός καθαρισμός της πόλης της Κομοτηνής. Για να ελεγχθεί η συνεισφορά της σημειακής αυτής πηγής στα φορτία αζώτου και φωσφόρου που καταλήγουν στο ποτάμι πραγματοποιήθηκαν δύο σενάρια: 1. Βλάβη στο βιολογικό καθαρισμό 2. Απομάκρυνση του βιολογικού καθαρισμού Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας

66 Έλεγχος εναλλακτικών σεναρίων Όλα τα ανωτέρω σενάρια συγκρίθηκαν με την παρούσα κατάσταση, στην οποία: Το 55% της αγροτικής έκτασης καλύπτεται με καλαμπόκι, το 23% με βαμβάκι, το 10% με καπνά και το υπόλοιπο 12% με ζαχαρότευτλα, αραβόσιτο και μηδική. Η παροχή εξόδου του βιολογικού καθαρισμού είναι m 3 /d και οι συγκεντρώσεις εξόδου είναι 0.2 mg/l ολικού φωσφόρου και 1.3 mg NO - 3 -N /L. Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας

67 Αποτελέσματα εναλλακτικών σεναρίων Εναλλακτικό σενάριο Άζωτο νιτρικών Ολικός φωσφόρος διαχείρισης Φορτίο (tn) % αλλαγή Φορτίο (tn) % αλλαγή Υφιστάμενη κατάσταση Καμία καλλιέργεια Μόνο σιτάρι Μόνο ζαχαρότευτλα Μόνο καπνός Μόνο αραβόσιτος Μόνο κριθάρι Μόνο μηδική Βλάβη στο βιολογικό Απομάκρυνση του βιολογικού Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας

68 Αποτελέσματα εναλλακτικών σεναρίων Από τα εναλλακτικά σενάρια διαχείρισης προκύπτει ότι: 1. Η ρύπανση με φορτία αζώτου νιτρικών και ολικού φωσφόρου εξαρτάται από το είδος της καλλιέργειας στην αγροτική περιοχή της λεκάνης. 2. Η απομάκρυνση του βιολογικού καθαρισμού προκαλεί μία μικρή μεταβολή στο φορτίο αζώτου νιτρικών (-1,4%) και στο φορτίο ολικού φωσφόρου (-0,3%). Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας

69 Αποτελέσματα εναλλακτικών σεναρίων 3. Οι μη σημειακές πηγές ρύπανσης παίζουν πολύ σημαντικότερο ρόλο στη ρύπανση του ποταμού Βοσβόζη, σε σχέση με τις σημειακές πηγές ρύπανσης. 4. Το γεγονός αυτό κάνει δυσκολότερη την αντιμετώπιση της ρύπανσης Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας

70 Συμπεράσματα Από την παρακολούθηση του ποταμού προκύπτει ότι: Η διαφορά παροχών μεταξύ Παραδημής- Ισμαρίδας αποτελεί ένδειξη για εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφορέα. Οι σποραδικά υψηλές τιμές θρεπτικών, αγωγιμότητας και BOD φανερώνουν ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την ποιότητα των νερών του ποταμού. Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας

71 Συμπεράσματα Από τη μοντελοποίηση της περιοχής μελέτης προκύπτει ότι: το βαθμονομημένο μοντέλο SWAT προσομοιώνει με επιτυχία τις φυσικές διεργασίες που πραγματοποιούνται στη λεκάνη του ποταμού Βοσβόζη και κρίνεται ικανό να εξετάσει και να αξιολογήσει διαφορετικά σενάρια που αφορούν διάφορες πρακτικές διαχείρισης στη λεκάνη. Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας

72 Συμπεράσματα Από τον έλεγχο των εναλλακτικών σεναρίων διαχείρισης προκύπτει ότι: Η μη σημειακή ρύπανση ασκεί πολύ σημαντικότερη επίδραση στο σύστημα του ποταμού, σε σχέση με τη σημειακή ρύπανση. Η ρύπανση με φορτία αζώτου νιτρικών και ολικού φωσφόρου εξαρτάται από το είδος της καλλιέργειας στην αγροτική περιοχή της λεκάνης και τις απαιτήσεις σε λιπάσματα της κάθε καλλιέργειας. Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας

73 Γενικά Συμπεράσματα Ο ποταμός Βοσβόζης δέχεται ανθρωπογενείς επιδράσεις οι οποίες έχουν άμεση επίπτωση στην ποιότητα των νερών του ποταμού και κατ επέκταση στο οικοσύστημα της λίμνης Ισμαρίδας. Το γεγονός αυτό κάνει ιδιαίτερα σημαντική την συνεχή παρακολούθηση του ποταμού και τον περιορισμό της ρύπανσης, ώστε να προστατευθεί και να διατηρηθεί το οικοσύστημα αυτό. Το μοντέλο που αναπτύχθηκε στην παρούσα εργασία έχει τη δυνατότητα να ελέγχει και να προβλέπει με ικανοποιητική ακρίβεια τις φυσικοχημικές διεργασίες του ποταμού Βοσβόζη. Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας

74 Προτάσεις Η μη σημειακή πηγή ρύπανσης, που οφείλεται στην αγροτική απορροή, θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί με την υιοθέτηση Μεθόδων Βέλτιστης Διαχείρισης. Αυτές οι Μέθοδοι περιλαμβάνουν μέτρα για τον περιορισμό των ρύπων που καταλήγουν στους υδατικούς αποδέκτες που μπορεί να είναι: κατασκευαστικά και μη κατασκευαστικά Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας

75 Προτάσεις Κατασκευαστικά μέτρα: Φίλτρα από γρασίδι. Τεχνητοί υγροβιότοποι. Μη κατασκευαστικά μέτρα: Εκπαίδευση των γεωργών σε νέες πρακτικές καλλιέργειας. Επιλογή νέων καλλιεργειών με μικρότερες απαιτήσεις λιπασμάτων και νερού. Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας

76 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ

Ι. Μποσκίδης, Γ. Γκίκας, Β. Πισινάρας, Γ. Συλαίος, Χ. Πεταλάς, Α. Γκεμιτζή, Κ. Μουτσόπουλος, Χ. Ακράτος, Β.Α. Τσιχριντζής

Ι. Μποσκίδης, Γ. Γκίκας, Β. Πισινάρας, Γ. Συλαίος, Χ. Πεταλάς, Α. Γκεμιτζή, Κ. Μουτσόπουλος, Χ. Ακράτος, Β.Α. Τσιχριντζής Ι. Μποσκίδης, Γ. Γκίκας, Β. Πισινάρας, Γ. Συλαίος, Χ. Πεταλάς, Α. Γκεμιτζή, Κ. Μουτσόπουλος, Χ. Ακράτος, Β.Α. Τσιχριντζής Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής & Τεχνολογίας Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος Πολυτεχνική

Διαβάστε περισσότερα

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα INTERREG IIIB- MEDOCC Reseau Durable d Amenagement des Ressources Hydrauliques (HYDRANET) (

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα INTERREG IIIB- MEDOCC Reseau Durable d Amenagement des Ressources Hydrauliques (HYDRANET) ( Ποιότητα νερού στραγγιστικών καναλιών πεδιάδας Χρυσούπολης - Προτάσεις επαναχρησιμοποίησης Καθηγητής Βασίλειος Α. Τσιχριντζής Διευθυντής Εργαστηρίου Οικολογικής Μηχανικής & Τεχνολογίας Πρόεδρος Τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Γεώργιος Γκίκας. Τηλ./Fax: Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας. Πολυτεχνική Σχολή Δ.Π.Θ.

Δρ. Γεώργιος Γκίκας. Τηλ./Fax: Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας. Πολυτεχνική Σχολή Δ.Π.Θ. Η Χρήση Μοντέλων στη Διερεύνηση της Ανθρώπινης Δραστηριότητας στο Υδατικό Σύστημα της Βιστωνίδας. Δρ. Γεώργιος Γκίκας Λέκτορας Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΛΕΚΑΝΗΣ ΠΟΤΑΜΟΥ ΝΕΣΤΟΥ

ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΛΕΚΑΝΗΣ ΠΟΤΑΜΟΥ ΝΕΣΤΟΥ INTERREG IIIA / PHARE CBC ΕΛΛΑΔΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΛΕΚΑΝΗΣ ΠΟΤΑΜΟΥ ΝΕΣΤΟΥ Καθηγητής Βασίλειος A. Τσιχριντζής Διευθυντής, Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση επιφανειακών υδατικών συστημάτων

Διαχείριση επιφανειακών υδατικών συστημάτων Διαχείριση επιφανειακών υδατικών συστημάτων Δρ. Γεώργιος Δ. Γκίκας Επικ. Καθηγητής Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος Πολυτεχνική Σχολή Δ.Π.Θ. Τηλ./Fax: 25410-79381

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΨΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: «ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΛΕΚΑΝΗΣ ΠΟΤΑΜΟΥ ΝΕΣΤΟΥ»

ΣΥΝΟΨΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: «ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΛΕΚΑΝΗΣ ΠΟΤΑΜΟΥ ΝΕΣΤΟΥ» ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ 2000-2006 ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ 75% ΑΠΟ ΤΟ Ε. Τ. Π. Α. ΚΑΙ 25% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Εργαστήριο Οικολογικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΗΜΕΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΟΝ ΜΑΛΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ. Αν. Καθηγητης Μ.Δασενακης. Δρ Θ.Καστριτης Ε.Ρουσελάκη

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΗΜΕΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΟΝ ΜΑΛΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ. Αν. Καθηγητης Μ.Δασενακης. Δρ Θ.Καστριτης Ε.Ρουσελάκη ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΗΜΕΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΟΥ ΕΥΤΡΟΦΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΜΑΛΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ Αν. Καθηγητης Μ.Δασενακης Δρ Θ.Καστριτης Ε.Ρουσελάκη Φ.Σάλτα Κύκλος αζώτου Κύκλος φωσφόρου Kύκλος πυριτίου

Διαβάστε περισσότερα

Ποιοτική κατάσταση υδάτων λεκάνης Ανθεμούντα. Ανδρέας Ανδρεαδάκης Καθηγητής ΕΜΠ

Ποιοτική κατάσταση υδάτων λεκάνης Ανθεμούντα. Ανδρέας Ανδρεαδάκης Καθηγητής ΕΜΠ Ποιοτική κατάσταση υδάτων λεκάνης Ανθεμούντα Ανδρέας Ανδρεαδάκης Καθηγητής ΕΜΠ Γενικά στοιχεία Έκταση 319 km 2 Αριθμός υπολεκανών 9 3 λίμνες 35 ΥΣ ποταμών 5 ΥΣ υπόγειων υδάτων Εκτίμηση Πιέσεων σε επίπεδο

Διαβάστε περισσότερα

Εμπειρία από τη λειτουργία του αυτόματου σταθμού παρακολούθησης ρύπανσης του ποταμού Νέστου στη θέση Δέλτα, στην περιοχή Ποταμών Ν.

Εμπειρία από τη λειτουργία του αυτόματου σταθμού παρακολούθησης ρύπανσης του ποταμού Νέστου στη θέση Δέλτα, στην περιοχή Ποταμών Ν. Εμπειρία από τη λειτουργία του αυτόματου σταθμού παρακολούθησης ρύπανσης του ποταμού Νέστου στη θέση Δέλτα, στην περιοχή Ποταμών Ν.Δράμας Εισηγήτρια: Κωστή Αγγελική-Χημικός Μηχανικός Προϊστάμενη Τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί μας ενδιαφέρει; Αντιπλημμυρική προστασία. Παροχή νερού ύδρευση άρδευση

Γιατί μας ενδιαφέρει; Αντιπλημμυρική προστασία. Παροχή νερού ύδρευση άρδευση Ζαΐμης Γεώργιος Γιατί μας ενδιαφέρει; Αντιπλημμυρική προστασία Παροχή νερού ύδρευση άρδευση Πλημμύρες Ζημίες σε αγαθά Απώλειες ανθρώπινης ζωής Αρχικά εμπειρικοί μέθοδοι Μοναδιαίο υδρογράφημα Συνθετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΥΔΡΟΜΕΝΤΩΡ»

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΥΔΡΟΜΕΝΤΩΡ» ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΥΔΡΟΜΕΝΤΩΡ» Συντονιστής: Καθ. Αθανάσιος Λουκάς Επιστ. Υπεύθυνος: Αναπλ. Καθ. Νικήτας Μυλόπουλος Δρ. Λάμπρος Βασιλειάδης Εργαστήριο Υδρολογίας και Ανάλυσης Υδατικών Συστημάτων, Πεδίον Άρεως,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ: 1893. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 03/06/2011 Προς: Σύλλογο Φίλων Πηνειού και του Παραποτάμιου Πολιτισμού του Υπόψη Δ.Σ.

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ: 1893. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 03/06/2011 Προς: Σύλλογο Φίλων Πηνειού και του Παραποτάμιου Πολιτισμού του Υπόψη Δ.Σ. ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ: 193 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 3//11 Προς: Σύλλογο Φίλων Πηνειού και του Παραποτάμιου Πολιτισμού του Υπόψη Δ.Σ. ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ ΜΗΝΩΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ- ΜΑΡΤΙΟΥ- ΑΠΡΙΛΙΟΥ- 11 ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Υδατικοί Πόροι -Ρύπανση

Υδατικοί Πόροι -Ρύπανση Υδατικοί Πόροι -Ρύπανση Γήινη επιφάνεια Κατανομή υδάτων Υδάτινο στοιχείο 71% Ωκεανοί αλμυρό νερό 97% Γλυκό νερό 3% Εκμεταλλεύσιμο νερό 0,01% Γλυκό νερό 3% Παγόβουνα Υπόγεια ύδατα 2,99% Εκμεταλλεύσιμο νερό

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγία Πλαίσιο για τα νερά 2000/60/ΕΕ και ευτροφισμός

Οδηγία Πλαίσιο για τα νερά 2000/60/ΕΕ και ευτροφισμός Οδηγία Πλαίσιο για τα νερά 2000/60/ΕΕ και ευτροφισμός Η Οδηγία Πλαίσιο αντιμετωπίζει το φαινόμενο του ευτροφισμού ως μία επιμέρους ένδειξη της οικολογικής κατάστασης των επιφανειακών υδάτων, αναγνωρίζει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΦΑΛΜΥΡΩΣΗΣ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ

ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΦΑΛΜΥΡΩΣΗΣ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΦΑΛΜΥΡΩΣΗΣ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Χ. ΓΑΛΑΖΟΥΛΑΣ: ΓΕΩΛΟΓΟΣ,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΔΑΤΩΝ

ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΔΑΤΩΝ Υδατικό Διαμέρισμα Θεσσαλίας - Σημαντικά Θέματα Διαχείρισης Νερού - Μέτρα Οργάνωσης της Διαβούλευσης ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΔΑΤΩΝ Κ/ΞΙΑ Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, Ηπείρου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας Η

Διαβάστε περισσότερα

Συνολικός Προϋπολογισμός: Χρηματοδότηση Ευρωπαϊκής Ένωσης: Ελλάδα Ισπανία. Ιταλία

Συνολικός Προϋπολογισμός: Χρηματοδότηση Ευρωπαϊκής Ένωσης: Ελλάδα Ισπανία. Ιταλία 2009 2012 Συνολικός Προϋπολογισμός: 1.664.986 Χρηματοδότηση Ευρωπαϊκής Ένωσης: 802.936 Ελλάδα Ισπανία Ιταλία Η παρουσίαση Η κατάσταση στην Ελλάδα Τι κάνουν στην Ισπανία Τι κάνουν στην Ιταλία Τι θα μπορούσαμε

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος Το περιβάλλον Περιβάλλον και οικολογική ισορροπία Η ροή της ενέργειας στο περιβάλλον... 20

Πρόλογος Το περιβάλλον Περιβάλλον και οικολογική ισορροπία Η ροή της ενέργειας στο περιβάλλον... 20 Πίνακας περιεχομένων Πρόλογος... 7 1. Το περιβάλλον... 19 1.1 Περιβάλλον και οικολογική ισορροπία... 19 1.2 Η ροή της ενέργειας στο περιβάλλον... 20 2. Οι μικροοργανισμοί... 22 2.1 Γενικά... 22 2.2 Ταξινόμηση

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΕΠΙΠΕ Ο ΛΕΚΑΝΗΣ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΙ GIS

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΕΠΙΠΕ Ο ΛΕΚΑΝΗΣ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΙ GIS ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΩΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ Υπεύθυνος Καθηγητής: Καρατζάς Γεώργιος ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Ι ΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΒΗΣ Κουργιαλάς Ν. Νεκτάριος ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΥΔΡΟΜΕΝΤΩΡ»

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΥΔΡΟΜΕΝΤΩΡ» Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΥΔΡΟΜΕΝΤΩΡ» http://www.hydromentor.uth.gr/ Συντονιστής: Αθανάσιος Λουκάς, Καθηγητής Επιστ. Υπεύθυνος: Νικήτας Μυλόπουλος, Αν. Καθηγητής Εργαστήριο Υδρολογίας και

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνητοί υγροβιότοποι για την επεξεργασία αστικών λυμάτων - τεχνολογία και προοπτικές Γεράσιμος Λυμπεράτος

Τεχνητοί υγροβιότοποι για την επεξεργασία αστικών λυμάτων - τεχνολογία και προοπτικές Γεράσιμος Λυμπεράτος Τεχνητοί υγροβιότοποι για την επεξεργασία αστικών λυμάτων - τεχνολογία και προοπτικές Γεράσιμος Λυμπεράτος Καθηγητής Σχολής Χημικών Μηχανικών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Πρόεδρος Ελληνικού Υδατικού Συνδέσμου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΕ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΕ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΕ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΑΠΟΞΥΓΟΝΩΣΗ ΕΥΤΡΟΦΙΣΜΟΣ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΑΠΟ ΠΑΘΟΓΟΝΑ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ (ΝΗ4, Βαρέα Μέταλλα, Μικροοργανικά ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ (Επιπλέοντα κλπ ΘΕΡΜΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ (Αύξηση θερμοκρασίας λόγω

Διαβάστε περισσότερα

ιάρθρωση παρουσίασης 1. Ιστορικό διαχείρισης της λίµνης Πλαστήρα 2. Συλλογή και επεξεργασία δεδοµένων 3. Μεθοδολογική προσέγγιση

ιάρθρωση παρουσίασης 1. Ιστορικό διαχείρισης της λίµνης Πλαστήρα 2. Συλλογή και επεξεργασία δεδοµένων 3. Μεθοδολογική προσέγγιση Ανδρέας Ευστρατιάδης, υποψήφιος διδάκτορας Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τοµέας Υδατικών πόρων Ποσοτική και ποιοτική θεώρηση της λειτουργίας του ταµιευτήρα Πλαστήρα Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις από Υδραυλικά

Διαβάστε περισσότερα

15η Πανελλήνια Συνάντηση Χρηστών Γεωγραφικών Συστηµάτων Πληροφοριών ArcGIS Ο ΥΣΣΕΥΣ

15η Πανελλήνια Συνάντηση Χρηστών Γεωγραφικών Συστηµάτων Πληροφοριών ArcGIS Ο ΥΣΣΕΥΣ η Πανελλήνια Συνάντηση Χρηστών Γεωγραφικών Συστηµάτων Πληροφοριών ArcGIS Ο ΥΣΣΕΥΣ Ολοκληρωµένη ιαχείριση Υδατικών Συστηµάτων σε Σύζευξη µε ΕξελιγµένοΥπολογιστικόΣύστηµα Μοντέλα Ποιότητας ΜΟΝΤΕΛΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Πτυχιακή εργασία

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Πτυχιακή εργασία ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Πτυχιακή εργασία ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΥ ΤΗΣ ΑΛΥΚΗΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΗ ΑΠΟΡΡΟΗ

Διαβάστε περισσότερα

Επίκουρος Καθηγητής Π. Μελίδης

Επίκουρος Καθηγητής Π. Μελίδης Χαρακτηριστικά υγρών αποβλήτων Επίκουρος Καθηγητής Π. Μελίδης Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος Εργαστήριο Διαχείρισης και Τεχνολογίας Υγρών Αποβλήτων Τα υγρά απόβλητα μπορεί να προέλθουν από : Ανθρώπινα απόβλητα

Διαβάστε περισσότερα

ΥΨΗΛΗ ΚΑΛΗ ΜΕΤΡΙΑ ΕΛΛΙΠΗΣ ΚΑΚΗ

ΥΨΗΛΗ ΚΑΛΗ ΜΕΤΡΙΑ ΕΛΛΙΠΗΣ ΚΑΚΗ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΗ HELECO ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΕΕ Σχεδιασμός και εφαρμογή συστήματος παρακολούθησης ποιότητας επιφανειακών και υπόγειων νερών, σύμφωνα με τις Οδηγίες της Ε.Ε. Σπύρος Παπαγρηγορίου Μελετητής,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΓΓΕΙΟΒΕΛΤΙΩΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ Καπερώνης Ι. Σπυρίδων,

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ Υ ΑΤΩΝ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΣΜΟΚΟΒΟΥ

ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ Υ ΑΤΩΝ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΣΜΟΚΟΒΟΥ ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ Υ ΑΤΩΝ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΣΜΟΚΟΒΟΥ.Π.Μ.Σ. «ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υ ΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ» Ρόπης Κων/νος Επιβλέπουσα : Α. Κατσίρη ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ ΘΕΣΗ: Ν. ΚΑΡ ΙΤΣΑΣ ΛΕΚΑΝΗ ΑΠΟΡΡΟΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ. Σοφοκλής Λογιάδης

Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ. Σοφοκλής Λογιάδης Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ Σοφοκλής Λογιάδης Τι ειναι ρυπανση του νερου -ορισμος Το νερό είναι η πηγή ζωής στον πλανήτη μας. Περίπου το 70% της επιφάνειας του σκεπάζεται με νερό. Από το συνολικό διαθέσιμο νερό

Διαβάστε περισσότερα

Μοντέλο Υδατικού Ισοζυγίου

Μοντέλο Υδατικού Ισοζυγίου Μοντέλο Υδατικού Ισοζυγίου ΥΔΡΟΚΡΙΤΗΣ Η νοητή γραμμή που συνδέει τα ψηλότερα σημεία των υψωμάτων της επιφάνειας του εδάφους και διαχωρίζει τη ροή των όμβριων υδάτων. ΥΔΡΟΚΡΙΤΗΣ Κουτσογιάννης και Μαμάσης,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ. Μ.Δασενάκης ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ. Μ.Δασενάκης ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΗΜΕΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ Μ.Δασενάκης ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ Ο ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ Επιφάνεια: 2600 km 2 Μέγιστο βάθος: 450 m

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΛΟΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑ ΕΣ ΤΕΧΝΗΤΩΝ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΩΝ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗΣ ΡΟΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΚΑΙ ΙΛΥΟΣ ΑΠΌ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥΣ

ΠΙΛΟΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑ ΕΣ ΤΕΧΝΗΤΩΝ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΩΝ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗΣ ΡΟΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΚΑΙ ΙΛΥΟΣ ΑΠΌ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥΣ ΠΙΛΟΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑ ΕΣ ΤΕΧΝΗΤΩΝ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΩΝ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗΣ ΡΟΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΚΑΙ ΙΛΥΟΣ ΑΠΌ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥΣ Υποψήφιος ιδάκτορας: Α. Στεφανάκης Επιβλέπων Καθηγητής: Β. Τσιχριντζής

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ (ΓΣΠ-GIS) ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΟΝΤΕΛΩΝ

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ (ΓΣΠ-GIS) ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ (ΓΣΠ-GIS) ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΟΝΤΕΛΩΝ Ελένη Σαββίδου Διδακτορική Φοιτήτρια Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Γεωπληροφορικής Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου ΕΙΣΑΓΩΓΗ Τα

Διαβάστε περισσότερα

Σημερινές και μελλοντικές υδατικές ανάγκες των καλλιεργειών της δελταϊκής πεδιάδας του Πηνειού

Σημερινές και μελλοντικές υδατικές ανάγκες των καλλιεργειών της δελταϊκής πεδιάδας του Πηνειού Σημερινές και μελλοντικές υδατικές ανάγκες των καλλιεργειών της δελταϊκής πεδιάδας του Πηνειού Σπυρίδων Κωτσόπουλος Καθηγητής, Διαχείριση Υδατικών Πόρων Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε. ΤΕΙ Θεσσαλίας AGROCLIMA

Διαβάστε περισσότερα

Μοντέλο Υδατικού Ισοζυγίου

Μοντέλο Υδατικού Ισοζυγίου Μοντέλο Υδατικού Ισοζυγίου ΥΔΡΟΚΡΙΤΗΣ Η νοητή γραμμή που συνδέει τα ψηλότερα σημεία των υψωμάτων της επιφάνειας του εδάφους και διαχωρίζει τη ροή των όμβριων υδάτων. ΥΔΡΟΚΡΙΤΗΣ Κουτσογιάννης και Μαμάσης,

Διαβάστε περισσότερα

LIFE STRYMON «Διαχείριση των υδατικών πόρων στη λεκάνη του Στρυμόνα για τη μείωση των επιπτώσεων από τη γεωργία με τη χρήση σύγχρονων μεθόδων»

LIFE STRYMON «Διαχείριση των υδατικών πόρων στη λεκάνη του Στρυμόνα για τη μείωση των επιπτώσεων από τη γεωργία με τη χρήση σύγχρονων μεθόδων» LIFE STRYMON «Διαχείριση των υδατικών πόρων στη λεκάνη του Στρυμόνα για τη μείωση των επιπτώσεων από τη γεωργία με τη χρήση σύγχρονων μεθόδων» Map1.1 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΟΤΟΠΩΝ- ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ LIFE STRYMON «Διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

Γκανούλης Φίλιππος Α.Π.Θ.

Γκανούλης Φίλιππος Α.Π.Θ. Σύστηµα Υποστήριξης Αποφάσεων για την Ολοκληρωµένη ιαχείριση Υδάτων της ιασυνοριακής Λεκάνης Απορροής των Πρεσπών Γκανούλης Φίλιππος Α.Π.Θ. Ολοκληρωµένη ιαχείριση Υδατικών Πόρων Global Water Partnership

Διαβάστε περισσότερα

Ποιοτικά Χαρακτηριστικά Λυµάτων

Ποιοτικά Χαρακτηριστικά Λυµάτων Ποιοτικά Χαρακτηριστικά Λυµάτων µπορούν να καταταχθούν σε τρεις κατηγορίες: Φυσικά Χηµικά Βιολογικά. Πολλές από τις παραµέτρους που ανήκουν στις κατηγορίες αυτές αλληλεξαρτώνται π.χ. η θερµοκρασία που

Διαβάστε περισσότερα

15η Πανελλήνια Συνάντηση Χρηστών Γεωγραφικών Συστηµάτων Πληροφοριών ArcGIS Ο ΥΣΣΕΥΣ

15η Πανελλήνια Συνάντηση Χρηστών Γεωγραφικών Συστηµάτων Πληροφοριών ArcGIS Ο ΥΣΣΕΥΣ 15η Πανελλήνια Συνάντηση Χρηστών Γεωγραφικών Συστηµάτων Πληροφοριών ArcGIS Ο ΥΣΣΕΥΣ Ολοκληρωµένη ιαχείριση Υδατικών Συστηµάτων σε Σύζευξη µε ΕξελιγµένοΥπολογιστικόΣύστηµα Υ ΡΟΓΕΙΟΣ: Μοντέλο γεω-υδρολογικής

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος, Τμήμα Χημείας Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος, Τμήμα Χημείας Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Επίκ. Καθηγήτρια Δήμητρα Βουτσά Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος, Τμήμα Χημείας Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Η Συνέδριο Πολιτιστικών Φορέων Νομού Θεσσαλονίκης «Εκτός των τειχών» Πολιτισμός

Διαβάστε περισσότερα

Τα υδρολογικά µοντέλα του Υδροσκοπίου

Τα υδρολογικά µοντέλα του Υδροσκοπίου Προς µια ορθολογική αντιµετώπιση των σύγχρονων υδατικών προβληµάτων: Αξιοποιώντας την Πληροφορία και την Πληροφορική για την Πληροφόρηση Υδροσκόπιο: Εθνική Τράπεζα Υδρολογικής & Μετεωρολογικής Πληροφορίας

Διαβάστε περισσότερα

Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή μέσω του σχεδιασμού διαχείρισης υδάτων στην Κύπρο 4/9/2014

Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή μέσω του σχεδιασμού διαχείρισης υδάτων στην Κύπρο 4/9/2014 Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή μέσω του σχεδιασμού διαχείρισης υδάτων στην Κύπρο 4/9/2014 1. Υφιστάμενη Κατάσταση Οι υδάτινοι πόροι συνδέονται άμεσα με το κλίμα καθώς ο υδρολογικός κύκλος εξαρτάται σημαντικά

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Υδατικών Πόρων

Διαχείριση Υδατικών Πόρων Διαχείριση Υδατικών Πόρων Εισαγωγή Βασικές Έννοιες Μοντέλο Υδατικού Ισοζυγίου Δρ Μ.Σπηλιώτη Λέκτορα ΔΠΘ Χρυσάνθου, 2013 Λειψυδρία Προσωρινή κατάσταση Φυσικά Αίτια Ξηρασία (drought) Ανθρωπογενή Αίτια Έλλειμμα

Διαβάστε περισσότερα

Παράκτια Ωκεανογραφία

Παράκτια Ωκεανογραφία ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διάλεξη 1η: Φυσικές Παράμετροι Θαλασσίων Μαζών Γιάννης Ν. Κρεστενίτης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΥΑΛ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 07/10/2011 Προς: Σύλλογο Φίλων Πηνειού και του Παραποτάμιου Πολιτισμού του Υπόψη Δ.Σ.

ΔΕΥΑΛ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 07/10/2011 Προς: Σύλλογο Φίλων Πηνειού και του Παραποτάμιου Πολιτισμού του Υπόψη Δ.Σ. ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ: 1924 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 07/10/2011 Προς: Σύλλογο Φίλων Πηνειού και του Παραποτάμιου Πολιτισμού του Υπόψη Δ.Σ. ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ ΜΗΝΩΝ ΜΑΙΟΥ- ΙΟΥΝΙΟΥ- ΙΟΥΛΙΟΥ 2011 ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Εκμετάλλευση και Προστασία των Υπόγειων Υδατικών Πόρων

Εκμετάλλευση και Προστασία των Υπόγειων Υδατικών Πόρων ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εκμετάλλευση και Προστασία των Υπόγειων Υδατικών Πόρων Ενότητα 5: Πηγές και Τύποι Ρύπανσης Αναπληρωτής Καθηγητής Νικόλαος Θεοδοσίου ΑΠΘ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ GIS ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ ΜΙΚΡΗ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΕΣΠΑ ΑΠΟ ΜΗ-ΣΗΜΕΙΑΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΕΚΑΝΗΣ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΠΡΕΣΠΩΝ & ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΩΝ ΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ Λάζαρος

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΕΩΧΗΜΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ Βιογεωχημικός κύκλος

ΒΙΟΓΕΩΧΗΜΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ Βιογεωχημικός κύκλος ΒΙΟΓΕΩΧΗΜΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ Βιογεωχημικός κύκλος ενός στοιχείου είναι, η επαναλαμβανόμενη κυκλική πορεία του στοιχείου στο οικοσύστημα. Οι βιογεωχημικοί κύκλοι, πραγματοποιούνται με την βοήθεια, βιολογικών, γεωλογικών

Διαβάστε περισσότερα

http://www.eu-water.eu

http://www.eu-water.eu 2ο Ενημερωτικό Δελτίο του έργου EU-WATER Διακρατική ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων στη γεωργία http://www.eu-water.eu Παρουσίαση της υδρογεωλογικής κατάστασης της λεκάνης Σαριγκιόλ και των

Διαβάστε περισσότερα

Υδρολογική και ποιοτική θεώρηση της λειτουργίας του ταμιευτήρα Πλαστήρα

Υδρολογική και ποιοτική θεώρηση της λειτουργίας του ταμιευτήρα Πλαστήρα ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ» Παρουσίαση στα πλαίσια του μαθήματος: Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις από Υδραυλικά Εργα Υδρολογική και ποιοτική

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΑΤΙΝΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΥΔΑΤΙΝΗ ΡΥΠΑΝΣΗ-ΟΡΙΣΜΟΣ

ΥΔΑΤΙΝΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΥΔΑΤΙΝΗ ΡΥΠΑΝΣΗ-ΟΡΙΣΜΟΣ Τι είναι ρύπανση: Ρύπανση μπορεί να θεωρηθεί η δυσμενής μεταβολή των φυσικοχημικών ή βιολογικών συνθηκών ενός συγκεκριμένου περιβάλλοντος ή/και η βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη βλάβη στην ευζωία, την ποιότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΚΑΙ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟ ΓΕΩΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΚΑΙ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟ ΓΕΩΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΚΑΙ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟ ΓΕΩΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ενότητα 9: Υγρά αστικά απόβλητα Διάθεση λυμάτων στο έδαφος (φυσικά συστήματα επεξεργασίας) (Μέρος 1 ο ) Ζαγγανά Ελένη Σχολή : Θετικών Επιστημών

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΚΠΣ ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ ΜΕΤΡΟ 2.2, ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΗΣ ια. ΕΡΓΟ: «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ-Ενίσχυση ερευνητικών ομάδων του ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ»

Γ ΚΠΣ ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ ΜΕΤΡΟ 2.2, ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΗΣ ια. ΕΡΓΟ: «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ-Ενίσχυση ερευνητικών ομάδων του ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ» Γ ΚΠΣ ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ ΜΕΤΡΟ 2.2, ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΗΣ 2.6.1.ια ΕΡΓΟ: «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ-Ενίσχυση ερευνητικών ομάδων του ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ» ΥΠΟΕΡΓΟ 1: «Εφαρμογή του Περιβαλλοντικού Συστήματος Στήριξης Αποφάσεων Expert

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Εκτίµηση Εκποµπών Θρεπτικών µε το µοντέλο MONERIS στον ποταµό Κράθι» ΝΙΚΗ Ε. ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΚΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ρ.ν. ΝΙΚΟΛΑΪ ΗΣ (επιβλέπων)

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ H Οδηγία 2006/118/ΕΚ ορίζει τα υπόγεια ύδατα ως πολύτιμο φυσικό πόρο, που θα πρέπει να προστατεύεται από την υποβάθμιση και τη ρύπανση. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντική Διαχείριση Εκβολών & Παράκτιας Ζώνης π. Νέστου

Περιβαλλοντική Διαχείριση Εκβολών & Παράκτιας Ζώνης π. Νέστου Περιβαλλοντική Διαχείριση Εκβολών & Παράκτιας Ζώνης π. Νέστου Γ. Συλαίος 1, Ν. Καμίδης 1,2, & Β. Τσιχριντζής 1 1 Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής & Τεχνολογίας, Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, Δημοκρίτειο

Διαβάστε περισσότερα

«Βελτίωση της γνώσης σχετικά με τον καθορισμό της ελάχιστα

«Βελτίωση της γνώσης σχετικά με τον καθορισμό της ελάχιστα Αποτελέσματα και προκλήσεις της Πράξης: «Βελτίωση της γνώσης σχετικά με τον καθορισμό της ελάχιστα απαιτούμενης στάθμης/παροχής υδάτινων σωμάτων» Πρόγραμμα «GR02 ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Υδατικών Πόρων

Διαχείριση Υδατικών Πόρων Διαχείριση Υδατικών Πόρων Εισαγωγή Βασικές Έννοιες Μοντέλο Υδατικού Ισοζυγίου Δρ Μ.Σπηλιώτη Λέκτορα ΔΠΘ Χρυσάνθου, 2013 Λειψυδρία Προσωρινή κατάσταση Φυσικά Αίτια Ξηρασία (drought) Ανθρωπογενή Αίτια Έλλειμμα

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνική Υδρολογία (Ασκήσεις)

Τεχνική Υδρολογία (Ασκήσεις) Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων Εργαστήριο Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων και Διαχείρισης Κινδύνου Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Τεχνική Υδρολογία (Ασκήσεις) Κεφάλαιο 1 ο : Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ Υ ΡΟΛΟΓΙΑ. Εισαγωγή στην Υδρολογία. Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Εργαστήριο Υδρολογίας και Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων

ΤΕΧΝΙΚΗ Υ ΡΟΛΟΓΙΑ. Εισαγωγή στην Υδρολογία. Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Εργαστήριο Υδρολογίας και Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων ΤΕΧΝΙΚΗ Υ ΡΟΛΟΓΙΑ Εισαγωγή στην Υδρολογία Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Εργαστήριο Υδρολογίας και Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων ιάρθρωση του µαθήµατος Εισαγωγή στην Υδρολογία Κατακρηµνίσεις

Διαβάστε περισσότερα

Κατανάλωση νερού σε παγκόσμια κλίμακα

Κατανάλωση νερού σε παγκόσμια κλίμακα Κατανάλωση νερού σε παγκόσμια κλίμακα ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ - ΜΟΡΦΗ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Προέλευση Μορφή έργων Χρήση Επιφανειακό νερό Φράγματα (ταμιευτήρες) Λιμνοδεξαμενές (ομβροδεξαμενές) Κύρια για

Διαβάστε περισσότερα

Ιωάννα Ανυφαντή, Μηχανικός Περιβάλλοντος Επιβλέπων: Α. Ευστρατιάδης, ΕΔΙΠ ΕΜΠ. Αθήνα, Ιούλιος 2018

Ιωάννα Ανυφαντή, Μηχανικός Περιβάλλοντος Επιβλέπων: Α. Ευστρατιάδης, ΕΔΙΠ ΕΜΠ. Αθήνα, Ιούλιος 2018 ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Δ.Π.Μ.Σ. «ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ» ΥΔΡΟΛΟΓΙΑ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Ιωάννα Ανυφαντή, Μηχανικός Περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις από τη ιάθεση Επεξεργασµένων Υγρών Αποβλήτων στο Υπέδαφος

Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις από τη ιάθεση Επεξεργασµένων Υγρών Αποβλήτων στο Υπέδαφος Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις από τη ιάθεση Επεξεργασµένων Υγρών Αποβλήτων στο Υπέδαφος Μαρία Π. Παπαδοπούλου ρ. Πολιτικός Μηχανικός Τµήµα Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πολυτεχνείο Κρήτης Πολυτεχνειούπολη, 73100,

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΑΤΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ Β. ΤΣΙΟΥΜΑΣ - Β. ΖΟΡΑΠΑΣ ΥΔΡΟΓΕΩΛΟΓΟΙ

ΥΔΑΤΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ Β. ΤΣΙΟΥΜΑΣ - Β. ΖΟΡΑΠΑΣ ΥΔΡΟΓΕΩΛΟΓΟΙ ΥΔΑΤΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ Ε.Κ.Β.Α.Α. - Ι.Γ.Μ.Ε.Μ. Β. ΤΣΙΟΥΜΑΣ - Β. ΖΟΡΑΠΑΣ ΥΔΡΟΓΕΩΛΟΓΟΙ Διαθεσιμότητα των υδατικών πόρων και διαφοροποίηση των αναγκών σε νερό στις χώρες της της

Διαβάστε περισσότερα

Μη μετρούμενες λεκάνες απορροής: Διερεύνηση στη λεκάνη του Πηνειού Θεσσαλίας, στη θέση Σαρακίνα

Μη μετρούμενες λεκάνες απορροής: Διερεύνηση στη λεκάνη του Πηνειού Θεσσαλίας, στη θέση Σαρακίνα Μη μετρούμενες λεκάνες απορροής: Διερεύνηση στη λεκάνη του Πηνειού Θεσσαλίας, στη θέση Σαρακίνα Βασίλειος Γουργουλιός και Ιωάννης Ναλμπάντης ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΑΤΑΚΡΗΜΝΙΣΕΙΣ ΕΞΑΤΜΙΣΗ. Μ 1 450 mm 150 mm. Μ 2 560 mm 190 mm. Μ 3 480 mm 165 mm. Μ 4 610 mm 173 mm.

ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΑΤΑΚΡΗΜΝΙΣΕΙΣ ΕΞΑΤΜΙΣΗ. Μ 1 450 mm 150 mm. Μ 2 560 mm 190 mm. Μ 3 480 mm 165 mm. Μ 4 610 mm 173 mm. Στην περιοχή που φαίνεται στον χάρτη υπάρχουν πέντε µετεωρολογικοί σταθµοί. Ποίος είναι ο µέσος ισοδύναµος όγκος νερού µε τον οποίο τροφοδοτείται ο υπόγειος υδροφορέας από την κατείσδυση στην περιοχή αυτή

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΥΓΡΟΤΟΠΙΚΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΥΓΡΟΤΟΠΙΚΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΥΓΡΟΤΟΠΙΚΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ Ε. Ντόνου 1, Γ. Ζαλίδης 1, A. Μαντούζα 2 1 Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Γεωπονική Σχολή, Εργαστήριο

Διαβάστε περισσότερα

Αειφορική Διαχείριση Εδάφους στην Yδρογεωλογική Λεκάνη Ανθεμούντα με βάση την Ευρωπαϊκή Θεματική Στρατηγική για το Έδαφος

Αειφορική Διαχείριση Εδάφους στην Yδρογεωλογική Λεκάνη Ανθεμούντα με βάση την Ευρωπαϊκή Θεματική Στρατηγική για το Έδαφος Αειφορική Διαχείριση Εδάφους στην Yδρογεωλογική Λεκάνη Ανθεμούντα με βάση την Ευρωπαϊκή Θεματική Στρατηγική για το Έδαφος Σωκράτης Φάμελλος, Msc Χημικός Μηχανικός, project manager Συντονιστής Δικαιούχος

Διαβάστε περισσότερα

Newsletter ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ CONDENSE: ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΚΟΠΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΣΙΓΑΡΟ ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ

Newsletter ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ CONDENSE: ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΚΟΠΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΣΙΓΑΡΟ ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ Newsletter 12 η Έκδοση ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ CONDENSE: ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΚΟΠΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΣΙΓΑΡΟ ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΕΠΙΔΕΙΞΗΣ Ο οργανισμός ανάπτυξης Δυτικής

Διαβάστε περισσότερα

(LIFE00/GR/NAT/7242) Χημική ανάλυση ιζήματος από θέσεις περιφερειακά της λίμνης Χειμαδίτιδας Ν. Φλώρινας. Γεωπόνος

(LIFE00/GR/NAT/7242) Χημική ανάλυση ιζήματος από θέσεις περιφερειακά της λίμνης Χειμαδίτιδας Ν. Φλώρινας. Γεωπόνος Έργο LIFE-Nature : Διατήρηση-Διαχείριση των λιμνών Χειμαδίτιδα-Ζάζαρη (LIFE/GR/NAT/7242) Χημική ανάλυση ιζήματος από θέσεις περιφερειακά της λίμνης Χειμαδίτιδας Ν. Φλώρινας Μανώλης Αναστασιάδης Γεωπόνος

Διαβάστε περισσότερα

Κώστας Κωνσταντίνου Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης

Κώστας Κωνσταντίνου Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης Έρευνες για τεχνητό εμπλουτισμό των υπόγειων νερών της Κύπρου με νερό τριτοβάθμιας επεξεργασίας (παραδείγματα από Λεμεσό και Κοκκινοχώρια) Κώστας Κωνσταντίνου Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης Υπουργείο Γεωργίας,

Διαβάστε περισσότερα

Προσδιορισμός φυσικοχημικών παραμέτρων υγρών αποβλήτων και υδάτων

Προσδιορισμός φυσικοχημικών παραμέτρων υγρών αποβλήτων και υδάτων Προσδιορισμός φυσικοχημικών παραμέτρων υγρών αποβλήτων και υδάτων (DO - BOD - COD - TOC) Χ. Βασιλάτος Οργανική ύλη Αποξυγόνωση επιφανειακών και υπογείων υδάτων Οι οργανικές ύλες αποτελούν πολύ σοβαρό ρύπο,

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΗΝΕΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ ΣΕ ΚΡΙΣΗ

Ο ΠΗΝΕΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ ΣΕ ΚΡΙΣΗ Διεθνές συνέδριο «Πηνειός Ποταμός: Πηγή Ζωής και Ανάπτυξης στη Θεσσαλία» Ο ΠΗΝΕΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ ΣΕ ΚΡΙΣΗ Συλλογική εισήγηση των Μ.Ε. Περιβάλλοντος και Μ.Ε. Υδάτων του ΤΕΕ/ΚΔΘ Παρουσίαση: Ζωή Παπαβασιλείου,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ. Γενικά περί ατµόσφαιρας

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ. Γενικά περί ατµόσφαιρας ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ Γενικά περί ατµόσφαιρας Τι είναι η ατµόσφαιρα; Ένα λεπτό στρώµα αέρα που περιβάλει τη γη Η ατµόσφαιρα είναι το αποτέλεσµα των διαχρονικών φυσικών, χηµικών και βιολογικών αλληλεπιδράσεων του

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΔΙΕΘΝΩΣ & ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ελπίδα Κολοκυθά- Αναπλ. καθηγήτρια Α.Π.Θ Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη Ποτάμιου Συστήματος Ομάδα Μαθητριών: Συντονιστές Καθηγητές: Εξωτερικός Ερευνητής: Λύκειο Αγίου Αντωνίου Εισαγωγή

Μελέτη Ποτάμιου Συστήματος Ομάδα Μαθητριών: Συντονιστές Καθηγητές: Εξωτερικός Ερευνητής: Λύκειο Αγίου Αντωνίου Εισαγωγή Μελέτη Ποτάμιου Συστήματος Ομάδα Μαθητριών: Θεοδώρου Γεωργία, Παπαθεοδούλου Μαρία, Αριστείδου Ιφιγένεια Συντονιστές Καθηγητές: Νικόλας Νικολάου, Μαργαρίτα Μαρκίδου Β.Δ. Εξωτερικός Ερευνητής: Αθηνά Παπαθεοδούλου

Διαβάστε περισσότερα

Η οδηγία για τα νερά κολύμβησης και η επίδραση της μυδοκαλλιέργειας στην ποιότητα νερών του Θερμαϊκού κόλπου (Βόρειο. Αιγαίο)

Η οδηγία για τα νερά κολύμβησης και η επίδραση της μυδοκαλλιέργειας στην ποιότητα νερών του Θερμαϊκού κόλπου (Βόρειο. Αιγαίο) Η οδηγία για τα νερά κολύμβησης και η επίδραση της μυδοκαλλιέργειας στην ποιότητα νερών του Θερμαϊκού κόλπου (Βόρειο Αιγαίο) Δρ. Σοφία Γαληνού-Μητσούδη Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης Τμήμα Τεχνολογίας Αλιείας

Διαβάστε περισσότερα

2.4 Ρύπανση του νερού

2.4 Ρύπανση του νερού 1 Η θεωρία του μαθήματος με ερωτήσεις 2.4 Ρύπανση του νερού 4-1. Ποια ονομάζονται λύματα; Έτσι ονομάζονται τα υγρά απόβλητα από τις κατοικίες, τις βιομηχανίες, τις βιοτεχνίες και τους αγρούς. 4-2. Ποιοι

Διαβάστε περισσότερα

Υ ΡΟΓΑΙΑ. Συνοπτική περιγραφή υπολογιστικών συστηµάτων και συστηµάτων πληροφοριών ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Υ ΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

Υ ΡΟΓΑΙΑ. Συνοπτική περιγραφή υπολογιστικών συστηµάτων και συστηµάτων πληροφοριών ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Υ ΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΝΑΜΑ, Σύµβουλοι Μηχανικοί και Μελετητές ΕΜΠ, Τοµέας Υδατικών Πόρων Marathon Data Systems ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Υ ΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ Υ ΡΟΓΑΙΑ Συνοπτική περιγραφή υπολογιστικών συστηµάτων και συστηµάτων πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Ι. ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Ι. ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ Αρ. Μελέτης: 2 / 2015 ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ: Υπηρεσίες περιβαλλοντικής παρακολούθησης και ελέγχου του ανενεργού ΧΥΤΑ και του αποκαταστημένου ΧΔΑ Δήμου Σερρών έτους

Διαβάστε περισσότερα

ιαχείριση Παράκτιων Υδατικών Συστημάτων

ιαχείριση Παράκτιων Υδατικών Συστημάτων ιαχείριση Παράκτιων Υδατικών Συστημάτων Κεφάλαιο 1 Ορισμοί και Ταξινόμηση Παράκτιων Υδατικών Συστημάτων ρ. Γιώργος Συλαίος Ωκεανογράφος Επ. Καθηγητής ΤΜΠ- ΠΘ 1. Παράκτια & Μεταβατικά υδατικά συστήματα:

Διαβάστε περισσότερα

Ρύπανση Νερού. Η ρύπανση μπορεί να είναι : χημική με την εισαγωγή επικίνδυνων τοξικών ουσιών ενεργειακή, βιολογική κτλ.

Ρύπανση Νερού. Η ρύπανση μπορεί να είναι : χημική με την εισαγωγή επικίνδυνων τοξικών ουσιών ενεργειακή, βιολογική κτλ. Ρύπανση Νερού Ρύπανση του νερού είναι οποιαδήποτε ανεπιθύμητη αλλαγή στα φυσικά, χημικά και βιολογικά χαρακτηριστικά του νερού, η οποία είναι ή μπορεί να γίνει,ζημιογόνος για τον άνθρωπο και τους υπόλοιπους

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΓΕΙΟ ΥΔΡΟΦΟΡΕΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΡΛΑΣ

ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΓΕΙΟ ΥΔΡΟΦΟΡΕΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΡΛΑΣ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΓΕΙΟ ΥΔΡΟΦΟΡΕΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΡΛΑΣ Γιώργος Τζιάτζιος, Παντελής Σιδηρόπουλος, Λάμπρος Βασιλειάδης, Γιάννης Τζαμπύρας, Άγγελος Αλαμάνος,

Διαβάστε περισσότερα

LIFE ENVIRONMENT STRYMON

LIFE ENVIRONMENT STRYMON LIFE ENVIRONMENT STRYMON Ecosystem Based Water Resources Management to Minimize Environmental Impacts from Agriculture Using State of the Art Modeling Tools in Strymonas Basin Διαχείριση των υδατικών πόρων

Διαβάστε περισσότερα

Συμπίεση Αστικών Εδαφών Αιτίες-Επιπτώσεις-Έλεγχος

Συμπίεση Αστικών Εδαφών Αιτίες-Επιπτώσεις-Έλεγχος Συμπίεση Αστικών Εδαφών Αιτίες-Επιπτώσεις-Έλεγχος ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΤΖΙΡΗΣ Δρ. Δασολόγος Περιβαλλοντολόγος Προϊστάμενος Τμήματος Συντήρησης Κήπων Δήμου Θεσσαλονίκης Το έδαφος είναι το δημιούργημα της ζωής και

Διαβάστε περισσότερα

«Η επίδραση του ανθρώπου στο οικοσύστημα του ποταμού Πηνειού»

«Η επίδραση του ανθρώπου στο οικοσύστημα του ποταμού Πηνειού» 1 «Η επίδραση του ανθρώπου στο οικοσύστημα του ποταμού Πηνειού» Dr. Θωμάς Σαββίδης, Καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Τμήμα Βιολογίας, Τομέας Βοτανικής 1. Θερμοκρασία Στον ποταμό Πηνειό,

Διαβάστε περισσότερα

Σύνοψη και Ερωτήσεις 5ου Μαθήματος

Σύνοψη και Ερωτήσεις 5ου Μαθήματος Σύνοψη και Ερωτήσεις 5ου Μαθήματος - ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΝΕΡΟΥ Ιδιότητα Θερμοχωρητικότητα Θερμική Αγωγιμότητα Λανθάνουσα Θερμότητα εξάτμισης Λανθάνουσα Θερμότητα Τήξης Διαλυτική Ικανότητα Επιφανειακή Τάση Φυσική

Διαβάστε περισσότερα

Ανάκτηση φωσφόρου από επεξεργασμένα αστικά λύματα Αξιολόγηση εναλλακτικών διεργασιών

Ανάκτηση φωσφόρου από επεξεργασμένα αστικά λύματα Αξιολόγηση εναλλακτικών διεργασιών Ανάκτηση φωσφόρου από επεξεργασμένα αστικά λύματα Αξιολόγηση εναλλακτικών διεργασιών 1525-ΒΕΤ-2013 PhoReSΕ: Ανάκτηση φωσφόρου από τη δευτεροβάθμια εκροή εγκαταστάσεων επεξεργασίας αστικών λυμάτων ΠΡΑΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

Διαταραχές των βιογεωχημικών κύκλων των στοιχείων από την απελευθέρωση χημικών ουσιών στο περιβάλλον

Διαταραχές των βιογεωχημικών κύκλων των στοιχείων από την απελευθέρωση χημικών ουσιών στο περιβάλλον Διαταραχές των βιογεωχημικών κύκλων των στοιχείων από την απελευθέρωση χημικών ουσιών στο περιβάλλον Διεύθυνση Ενεργειακών, Βιομηχανικών και Χημικών Προϊόντων ΓΧΚ Δρ. Χ. Νακοπούλου Βιογεωχημικοί κύκλοι

Διαβάστε περισσότερα

Έδαφος μικρής διαπερατότητας

Έδαφος μικρής διαπερατότητας ΔΠΜΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΜΙΚΡΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΤΕΧΝΗΤΟΙ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΙ Χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία: αστικών λυμάτων (κυρίως για μικρές κοινότητες)

Διαβάστε περισσότερα

1ο Ενημερωτικό Δελτίο του έργου EU-WATER Διακρατική ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων στη γεωργία http://www.eu-water.eu Εισαγωγή Η Ευρώπη και κυρίως οι ανατολικές και Μεσογειακές χώρες, αντιμετωπίζουν

Διαβάστε περισσότερα

Newsletter ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ CONDENSE: ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΚΟΠΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΣΙΓΑΡΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Newsletter ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ CONDENSE: ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΚΟΠΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΣΙΓΑΡΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Newsletter 10 η Έκδοση ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ CONDENSE: ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΚΟΠΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΣΙΓΑΡΟ ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΕΠΙΔΕΙΞΗΣ Ο οργανισμός ανάπτυξης Δυτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ

ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ Το νερό των κατακρημνισμάτων ακολουθεί διάφορες διαδρομές στη πορεία του προς την επιφάνεια της γης. Αρχικά συναντά επιφάνειες που αναχαιτίζουν την πορεία του όπως είναι

Διαβάστε περισσότερα

Αθανάσιος Λουκάς Καθηγητής Π.Θ. Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Εργαστήριο Υδρολογίας και Ανάλυσης Υδατικών Συστημάτων

Αθανάσιος Λουκάς Καθηγητής Π.Θ. Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Εργαστήριο Υδρολογίας και Ανάλυσης Υδατικών Συστημάτων Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Πολυτεχνική Σχολή Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Εργαστήριο Υδρολογίας και Ανάλυσης Υδατικών Συστημάτων Η Επίπτωση του Σχεδίου Διαχείρισης του ταμιευτήρα της λίμνης Κάρλας στον Υπόγειο

Διαβάστε περισσότερα

Ξηρασία (drought) Ξηρότητα (aridity)

Ξηρασία (drought) Ξηρότητα (aridity) Δρ Μ.Σπηλιώτη Λειψυδρία Προσωρινή κατάσταση Φυσικά Αίτια Ξηρασία (drought) Ανθρωπογενή Αίτια Έλλειμμα Νερού (water shortage) Μόνιμη κατάσταση Ξηρότητα (aridity) Λειψυδρία Ερημοποίηση (Desertification)

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία στο μάθημα: ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ. Θέμα: ΕΥΤΡΟΦΙΣΜΟΣ

Εργασία στο μάθημα: ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ. Θέμα: ΕΥΤΡΟΦΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Εργασία στο μάθημα: ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ Θέμα: ΕΥΤΡΟΦΙΣΜΟΣ 1 Ονομ/μο φοιτήτριας: Κουκουλιάντα Στυλιανή Αριθμός μητρώου: 7533 Υπεύθυνος καθηγητής:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 6: ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΩΝ ΚΑΤΑΝΟΜΩΝ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 6: ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΩΝ ΚΑΤΑΝΟΜΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 6: ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΩΝ ΚΑΤΑΝΟΜΩΝ ΑΓΡΙΝΙΟ, 2016 ΑΣΚΗΣΗ 6:

Διαβάστε περισσότερα

«Η επίδραση του ανθρώπου σε αστικά ποτάμια οικοσυστήματα»

«Η επίδραση του ανθρώπου σε αστικά ποτάμια οικοσυστήματα» «Η επίδραση του ανθρώπου σε αστικά ποτάμια οικοσυστήματα» Θωμάς Σαββίδης Καθηγητής Τομέας Βοτανικής Τμήμα Βιολογίας Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης sawidis@bio.auth.gr Οι μεγαλύτερες πόλεις του

Διαβάστε περισσότερα

ιαχείριση υγρών α οβλήτων

ιαχείριση υγρών α οβλήτων ιαχείριση υγρών α οβλήτων Χαρακτηριστικά αποβλήτων και λυµάτων Α όβλητα & Λύµατα Υγρά α όβλητα: τα υγρά και οι λάσπες που ρέουν εύκολα και αποβάλλονται από κατοικίες, βιοµηχανικές εγκαταστάσεις, µεταφορικά

Διαβάστε περισσότερα