Η σύνταξη του βιογραφικού σημειώματος και της συνοδευτικής επιστολής. Εισηγήτρια: Μπούρα Έφη

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η σύνταξη του βιογραφικού σημειώματος και της συνοδευτικής επιστολής. Εισηγήτρια: Μπούρα Έφη"

Transcript

1 Η σύνταξη του βιογραφικού σημειώματος και της συνοδευτικής επιστολής Εισηγήτρια: Μπούρα Έφη

2 Το βιογραφικό σημείωμα δεν είναι ένα τυποποιημένο έγγραφο αλλά μια δυναμική παρουσίαση του εαυτού μας. Μια έντυπη «εικόνα» του εαυτού μας. Είναι ένα επίσημο έγγραφο το οποίο απεικονίζει περιληπτικά την προσωπική, μορφωτική και επαγγελματική μας ταυτότητα και εικόνα. Αφορά την καταγραφή των γνώσεων, της πείρας και των δεξιοτήτων μας, που αναπτύχθηκαν κατά την εκπαίδευση και την επαγγελματική σταδιοδρομία.

3 Ευανάγνωστο και καθαρό(να διαβάζεται εύκολα) Δομημένο (Ενότητες) Γραμματικά σωστό (Ορθογραφία, Σύνταξη, Στίξη) Σαφές κατανοητό Σύντομο (να μην ξεπερνά τις 3 σελίδες) Πρόσφατο (Updated) Ο λόγος μεστός και περιεκτικός, με όλα εκείνα τα προσόντα που έχουν να κάνουν με τις απαιτήσεις του υποψήφιου εργοδότη

4 Να μην αναφέρει ανακρίβειες, υπερβολές ή ψευδή στοιχεία. Να είναι πρωτότυπο και όχι φωτοαντίγραφο Να είναι τυπωμένο σε χαρτί μεγέθους Α4, χρώματος λευκού (ή κάποιο απαλό χρώμα) Να μην είναι τσαλακωμένο Να υπάρχει ενιαία γραμματοσειρά (Arial, Times New Roman, στιγμές) και σελιδοποίηση.

5 Ελλιπής στοίχιση ή χωρίς στοίχιση ή διαφορετική στοίχιση Πολύ μικρή ή πολύ μεγάλη γραμματοσειρά ή πολλές διαφορετικές γραμματοσειρές Ακατάλληλη φωτογραφία Εκτύπωση διπλής όψης

6 Ορθογραφικά λάθη Λανθασμένη χρονολογική σειρά στοιχείων Πολύ λεπτομερής αναφορά - Εκτενές Βιογραφικό σημείωμα Αναληθείς πληροφορίες

7 Η σύνταξη του βιογραφικού σημειώματος είναι μια οργανωμένη διαδικασία η οποία στηρίζεται σε βήματα τα οποία έχουν τη δική τους βαρύτητα στο τελικό αποτέλεσμα. Τα βήματα αυτά είναι τα ακόλουθα: Προετοιμασία Συγγραφή Έλεγχος - Ολοκλήρωση

8 Προσωπική Αναζήτηση ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ Καθορισμός θέσης εργασίας που μας ενδιαφέρει. Ανάλυση περιεχομένου αγγελίας και προσφοράς εργασίας (στοχεύουμε σε αυτές που μας ενδιαφέρουν). Μελέτη του φορέα που προσφέρει την θέση εργασίας. Ταξινόμηση Στοιχείων Δημιουργία λίστας στοιχείων που θα χρειαστούμε Κατηγοριοποίηση των στοιχείων σε θεματικές ενότητες

9 Συγκέντρωση εγγράφων τεκμηρίωσης Συλλογή συνοδευτικών εγγράφων που τεκμηριώνουν τα στοιχεία από το προηγούμενο βήμα (φροντίζουμε να είναι σε καλή κατάσταση)

10 Στην περίπτωση των φοιτητών ή/και των αποφοίτων υπάρχει η δυσκολία της έλλειψης ποικιλίας στις πληροφορίες του βιογραφικού σημειώματος. Η έλλειψη της επαγγελματικής εμπειρίας, που συνήθως παρατηρείται, μπορεί να αντικατασταθεί από άλλες, σχετικές με τη θέση εργασίας, πληροφορίες, όπως: Μαθήματα Πτυχιακή Εργασία ή επιμέρους εργασίες Πρακτική Άσκηση

11 1. Προσωπικά Στοιχεία 2. Σπουδές 3. Επαγγελματική /Εργασιακή Εμπειρία 4. Πρόσθετη Κατάρτιση-Σεμινάρια Συνέδρια 5. Ξένες Γλώσσες 6. Εργασίες Μελέτες Δημοσιεύσεις 7. Γνώσεις Ηλεκτρονικών Υπολογιστών 8. Ενδιαφέροντα 9. Συστάσεις

12 Στην ενότητα αυτή θα πρέπει να αναφέρονται τα ακόλουθα: Ονοματεπώνυμο Διεύθυνση (οδός, αριθμός, ταχυδρομικός κώδικας, πόλη) Τηλέφωνο (ή/και κινητό) Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο ( ) Υπηκοότητα (συνήθως για θέσεις εργασίας στο εξωτερικό) Ημερομηνία γέννησης Οικογενειακή κατάσταση (έγγαμος, άγαμος, διαζευγμένος) Εκπλήρωση στρατιωτικών υποχρεώσεων (για άνδρες) Προαιρετικά μπορεί στην ενότητα αυτή να αναφέρεται και το φύλο Φωτογραφία του υποψηφίου, εφόσον τη ζητήσει ο εργοδότης.

13 Στοιχεία που πρέπει να ακολουθούνται Αναφέρουμε το πλήρες ονοματεπώνυμό μας. Εάν υπάρχουν περισσότερα του ενός επώνυμα ή/και ονόματα, γράψτε πρώτο αυτό που χρησιμοποιείτε συνήθως. Η ημερομηνία γέννησης αναγράφεται με την εξής σειρά Ημέρα Μήνας Έτος (π.χ. 25/2/1991) Το τηλέφωνο αναγράφεται στη διεθνή μορφή του (π.χ ). Αναγραφή του συμβόλου «+» (χωρίς να ακολουθεί διάστημα) πριν από τον κωδικό χώρας. Μετά τον κωδικό χώρας και διάστημα, αναγράφεται ως ενιαίο σύνολο χωρίς κενά ο πλήρης αριθμός, συμπεριλαμβανομένου του κωδικού περιοχής, εφόσον υπάρχει.

14 Στοιχεία που θα πρέπει να αποφεύγονται Χρήση υποκοριστικών του ονόματός μας. Αναγραφή μη επαγγελματικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (π.χ. Χρήση φωτογραφίας η οποία είναι χιουμοριστική (μην ξεχνάτε ότι ετοιμάζετε το επαγγελματικό σας προφίλ).

15 Περιλαμβάνει όλους τους εκπαιδευτικούς τίτλους (απολυτήριο, πτυχίο, πιστοποιήσεις, εξ αποστάσεως εκπαίδευση). Διατάσσονται κατά χρονολογική σειρά, ξεκινώντας από τον πιο πρόσφατο αποκτηθέντα τίτλο. Στην ενότητα αυτή συμπεριλαμβάνεται και η τυχόν συμμετοχή σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών (ERASMUS).

16 Στοιχεία που πρέπει να ακολουθούνται Αναγράφουμε τον ακριβή τίτλο του διπλώματος ή της πιστοποίησης και την χρονολογία απόκτησής του. Συνοψίζουμε τα κύρια θέματα ή τις επαγγελματικές δεξιότητες που αποτέλεσαν αντικείμενο του αντίστοιχου κύκλου σπουδών μας. Αναφέρουμε τα πλήρη στοιχεία του φορέα που εκδίδει τον τίτλο κατά ιεραρχία (π.χ. Ακαδημαϊκός φορέας). Εφόσον επιθυμούμε αναγράφουμε και το βαθμό του διπλώματος ή της πιστοποίησης (καλό θα είναι να σκεφτείτε αν αυτό θα βοηθήσει) Χρησιμοποιούμε τρίτο ρηματικό πρόσωπο ή ουσιαστικά (π.χ. Παρακολούθηση Εξ αποστάσεως μαθημάτων).

17 Στοιχεία που θα πρέπει να αποφεύγονται Χρήση συντομογραφιών (ειδικά για τις πιστοποιήσεις). Προτιμούμε να γράφουμε τον πλήρη τίτλο και σε παρένθεση την συντομογραφία. Λεπτομερή αναφορά σε μαθήματα ή σε οποιαδήποτε δευτερεύουσα πληροφορία. Μπορούμε να αναφέρουμε μαθήματα που σχετίζονται με τη θέση εργασίας που επιθυμούμε για να αιτιολογήσουμε το κύριο θέμα των σπουδών μας και των δεξιοτήτων μας. Αναγραφή ψευδών στοιχείων. Οποιαδήποτε αναληθή πληροφορία θα αποδειχθεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιλογής στελεχών, με αποτέλεσμα να έρθουμε σε πολύ δύσκολη θέση και να μας απορρίψουν. Χρήση πρώτου ρηματικού πρόσωπου (π.χ. κατέχω την πιστοποίηση ECDL). Xρονολογικά κενά ή λανθασμένη χρονολογική σειρά στοιχείων.

18 Μόλις ολοκληρώσουμε την ενότητα των σπουδών μας και πριν περάσουμε στην καταγραφή της επαγγελματικής μας εμπειρίας, είναι καλό να αναφέρουμε σε ξεχωριστό πεδίο, τα βασικά στοιχεία των σπουδών μας. Πιο συγκεκριμένα είναι καλό να αναφέρουμε, ξεχωριστά, την πτυχιακή μας εργασία και πρακτική μας άσκηση. Πρακτική Άσκηση Καλό είναι να αναφέρετε την επωνυμία της εταιρείας στην οποία εκπονήσατε την πρακτική σας άσκηση, τις αρμοδιότητες που σας ανατέθηκαν στο πλαίσιο αυτό (ισχύουν οι κανόνες που παρουσιάζονται στην ενότητα «Επαγγελματική Εμπειρία»). Πτυχιακή Εργασία Θα πρέπει, κατ ελάχιστο, να παρουσιάσετε τον πλήρη τίτλο της εργασίας, μια συνοπτική περιγραφή της (3-4 γραμμές) και την βαθμολογία που αυτή έλαβε (ισχύουν οι κανόνες που παρουσιάζονται στην ενότητα «Εργασίες Μελέτες -Δημοσιεύσεις»).

19 Επιτεύγματα Βραβεία Διακρίσεις Εκπροσωπήσεις

20 Αναφέρουμε την προϋπηρεσία μας, σε χρονολογική σειρά, ξεκινώντας πάντα από την πιο πρόσφατη. Στην ενότητα αυτή, στις περιπτώσεις φοιτητών ή/και αποφοίτων, συμπεριλαμβάνονται: τυχόν εποχικές εργασίες, συμμετοχή σε διάφορες Δραστηριότητες κατά τη διάρκεια των σπουδών (συμμετοχή σε προγράμματα, κλπ). Μπορείτε επίσης να αναφέρετε και περιπτώσεις εθελοντικής εργασίας.

21 Αναγράφουμε την πλήρη επωνυμία της εταιρείας καθώς και το χρονικό διάστημα κατά το οποίο απασχοληθήκαμε. Απαραίτητη είναι η αναφορά στη θέση εργασίας που κατέχατε (τι τίτλο είχε, π.χ. βοηθός λογιστή). Σε μορφή λίστας αναφέρουμε τις κύριες αρμοδιότητες που μας είχαν ανατεθεί στο πλαίσιο της εργασίας. (αρμοδιότητεςκαθήκοντα) Όσο απλή και να είναι η προηγούμενη μας εμπειρία θα πρέπει να αναφέρεται και όχι να υποτιμάται. Χρησιμοποιούμε τρίτο ρηματικό πρόσωπο ή ουσιαστικά (π.χ. συγγραφή επενδυτικών σχεδίων).

22 Αποφεύγουμε: Λεπτομερή αναφορά των αρμοδιοτήτων που είχαμε στο πλαίσιο της εργασίας. Αναφορά σε θέσεις εργασίας μη σχετικές με την προσφερόμενη θέση εργασίας. Αναγραφή ψευδών στοιχείων. Οποιαδήποτε αναληθή πληροφορία θα αποδειχθεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιλογής στελεχών, με αποτέλεσμα να έρθουμε σε πολύ δύσκολη θέση και να μας απορρίψουν. Χρήση πρώτου ρηματικού πρόσωπου (π.χ. ήμουν υπεύθυνος επικοινωνίας με τους προμηθευτές). Ανεξήγητα χρονολογικά κενά ή λανθασμένη χρονολογική σειρά.

23 Καταγράφουμε χρονολογικά ξεκινώντας από τα πιο πρόσφατα, τα σεμινάρια και τα συνέδρια που έχουμε συμμετέχει. Αναφέρουμε τα εξής στοιχεία: Τίτλο σεμιναρίου ή συνεδρίου Φορέα διοργάνωσης Τόπος διεξαγωγής Χρονική διάρκεια (μπορεί να είχε κάποιες ώρες παρακολούθησης ή να ήταν διήμερες συναντήσεις) Ακριβή τίτλο που λάβατε

24 Αναφέρουμε τα στοιχεία έτσι ακριβώς όπως αναγράφονται στον τίτλο που σας απονεμήθηκε. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται καλύτερη συνοχή στο βιογραφικό σημείωμα (πλήρης αντιστοίχιση δικαιολογητικών με τα αναγραφόμενα στο βιογραφικό σημείωμα). Στοιχεία που θα πρέπει να αποφεύγονται Αναλυτικά στοιχεία σχετικά με το σεμινάριο ή/και συνέδρια (π.χ. να αναφερθεί το πρόγραμμα). Αναντιστοιχίες μεταξύ των πιστοποιητικών και των αναγραφόμενων στοιχείων. Λανθασμένη χρονολογική σειρά στοιχείων.

25 Καταγράφουμε χρονολογικά ξεκινώντας από τα πιο πρόσφατα πτυχία ή/ και πιστοποιήσεις που έχουμε λάβει. Αναφέρουμε τα εξής στοιχεία: Τίτλο ξένης γλώσσας (πχ. Αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, κλπ). Τύπος πτυχίου που σας απονεμήθηκε (π.χ. στα αγγλικά το proficiency, στα ιταλικά το celi, κλπ). Επίπεδο γνώσης της ξένης γλώσσας (βασικό, μέτριο/ικανοποιητικό, άριστο). Χρονολογία λήψης πτυχίου.

26 Η γνώση ξένων γλωσσών επιβεβαιώνεται με έγκυρες πιστοποιήσεις και πτυχία. Απαιτείται προσοχή στην αντιστοίχιση επιπέδου γνώσης μιας ξένης γλώσσας με το πραγματικό επίπεδο κατανόησής της (π.χ. δεν μπορώ να πω ότι γνωρίζω άριστα μια γλώσσα μόνο επειδή μπορώ να διαβάζω με άνεση κείμενα). Αναφέρουμε τα στοιχεία έτσι ακριβώς όπως αναγράφονται στον τίτλο που μας απονεμήθηκε. Στοιχεία που θα πρέπει να αποφεύγονται Αναντιστοιχίες μεταξύ των πιστοποιητικών και των αναγραφόμενων στοιχείων. Λανθασμένη χρονολογική σειρά στοιχείων. Αναγραφή ψευδών στοιχείων. Οποιαδήποτε αναληθή πληροφορία θα αποδειχθεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιλογής στελεχών, με αποτέλεσμα να έρθουμε σε πολύ δύσκολη θέση και να μας απορρίψουν.

27 Στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται ατομικές ή ομαδικές εργασίες που έχουμε εκπονήσει κατά τη διάρκεια των σπουδών μας. Καταγράφουμε χρονολογικά ξεκινώντας από την πιο πρόσφατη Αναφέρουμε τα εξής στοιχεία: Τίτλος Εργασίας Μάθημα στο πλαίσιο του οποίου εκπονήθηκε η εργασία Συνοπτική περιγραφή αντικειμένου (να μην ξεπερνά τις 2 3 γραμμές) Βαθμολογία που έλαβε η εργασία

28 Δεν αναφέρουμε το σύνολο των εργασιών που έχουμε εκπονήσει αλλά όσες είναι σχετικές με τη θέση που μας ενδιαφέρει. Το βαθμό των εργασιών τον αναφέρουμε εφόσον αυτός θα ενισχύσει την παρουσία μας. Η παρουσίαση να είναι συνοπτική και περιεκτική ώστε να προϊδεάζει τον αναγνώστη. Στοιχεία που θα πρέπει να αποφεύγονται Λανθασμένη χρονολογική σειρά στοιχείων. Αναλυτική παρουσίαση των εργασιών με αποτέλεσμα να μεγαλώσει η έκταση του βιογραφικού σημειώματος. Εκτενής χρήση τεχνικής ορολογίας με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται ο αναγνώστης να το παρακολουθήσει (μην ξεχνάτε ότι πολλές φορές η διαδικασία επιλογής προσωπικού γίνεται από το Τμήμα Προσωπικού και ενδεχομένων να μην έχουν τέτοιου είδους κατάρτιση).

29 Καταγράφουμε χρονολογικά ξεκινώντας από τα πιο πρόσφατα πτυχία ή/ και πιστοποιήσεις που έχουμε λάβει. Τίτλος πιστοποίησης Φορέας που απονέμει τον τίτλο Αντικείμενο πιστοποίησης (π.χ. γλώσσες προγραμματισμού, λειτουργικά συστήματα, εφαρμογές λογισμικού, βάσεις δεδομένων, δίκτυα, κλπ). Χρόνος απόκτησης τίτλου

30 Για άλλη μια φορά χρειάζεται πιστοποίηση καθώς η εμπειρία είναι προσόν αλλά δεν αποδεικνύεται. Αναφέρουμε τα στοιχεία έτσι ακριβώς όπως αναγράφονται στον τίτλο που μας απονεμήθηκε. Αποφύγετε Χρήση συντομογραφιών. Αναντιστοιχίες μεταξύ των πιστοποιητικών και των αναγραφόμενων στοιχείων. Λανθασμένη χρονολογική σειρά στοιχείων. Αναγραφή ψευδών στοιχείων. Οποιαδήποτε αναληθή πληροφορία θα αποδειχθεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιλογής στελεχών, με αποτέλεσμα να έρθουμε σε πολύ δύσκολη θέση και να μας απορρίψουν. Η απλή αναφορά «καλή γνώση χειρισμού Ηλεκτρονικών Υπολογιστών»

31 Αναφέρονται όλα εκείνα τα στοιχεία που δεν έχουν ενταχθεί σε κάποια από τις παραπάνω θεματικές ενότητες και συνδέονται με την προσωπικότητά μας. Δίνουμε στοιχεία για τα ενδιαφέροντα (hobbies) καθώς και πώς αξιοποιούμε τον ελεύθερο μας χρόνο. Είναι καλό να αναφέρετε πράγματα που εμφανίζουν έναν άνθρωπο δραστήριο, με πνευματικά, αθλητικά ή καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα, με συμμετοχή σε συλλόγους, στα οποία συμμετέχει ενεργητικά και όχι ως απλός παρατηρητής. Με τον τρόπο αυτό συμπληρώνεται η σφαιρική σκιαγράφηση της προσωπικότητάς μας

32 Θα πρέπει να αποπνέουν στοιχεία της προσωπικότητάς μας. Μπορείτε να συμπεριλάβετε πληροφορίες όπως συμμετοχή σε αθλητικές, θεατρικές, κλπ ομάδες, η ενασχόληση με την μουσική, κλπ. Το ενδιαφέρον για τις τέχνες και τα γράμματα και η συμμετοχή σε συλλόγους, πάντα εκτιμάται. Στοιχεία που θα πρέπει να αποφεύγονται Αντιθέσεις μεταξύ των υπόλοιπων στοιχείων του CV. Προσοχή στα ενδιαφέροντα που θα αναφέρετε. Αντενδείκνυται η αναφορά π.χ. παρακολούθηση αγώνων στο γήπεδο αλλά, αντ αυτού, μπορεί να αναφέρετε ότι είστε μέλος μιας ομάδας ή ότι αθλείστε. Μην το παρακάνετε!

33 Στην ενότητα αυτή, αναφέρονται τα στοιχεία των ανθρώπων που μπορούν να ενισχύσουν την υποψηφιότητά σας, σε περίπτωση που ζητηθούν επιπλέον πληροφορίες. Οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να προέρχονται από τον ακαδημαϊκό χώρο (καθηγητές) είτε από την επαγγελματική σας σταδιοδρομία (προηγούμενοι εργοδότες). Μπορούμε να παραθέσουμε τα στοιχεία των ανθρώπων αυτών(ονοματεπώνυμο, ιδιότητα, φορέας ακαδημαϊκό ίδρυμα ήεπιχείρηση τηλέφωνο επικοινωνίας και αν μπορούμε και mail). Μπορούμε, επίσης, να αναφέρουμε τη φράση «Διαθέσιμες κατόπιν σχετικού αιτήματος» (Σημ.: θα πρέπει να αναφερθεί ότι αυτή η περίπτωση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση αίτησής σας σε κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα, διότι οι συστάσεις αποτελούν απαραίτητο δικαιολογητικό).

34 Θα πρέπει να έρθετε σε επικοινωνία με τα άτομα που μπορούν να σας παρέχουν κάποια συστατική επιστολή και να τους ενημερώσετε ότι πρόκειται να χρησιμοποιήσετε τα στοιχεία τους στο πλαίσιο του βιογραφικού σας σημειώματος. Μόνο μετά τη συναίνεσή τους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα στοιχεία τους. Στοιχεία που θα πρέπει να αποφεύγονται Χρήση ψευδών στοιχείων. Η αναφορά στοιχείων για τα οποία δεν έχουμε ενημερώσει σχετικά.

35 Ελέγξτε προσεκτικά το βιογραφικό σας μόλις το ολοκληρώσετε για να διορθώσετε τυχόν ορθογραφικά λάθη και να βεβαιωθείτε ότι το έχετε συντάξει κατά τρόπο σαφή και με λογική σειρά. Δώστε σε κάποιον τρίτο να διαβάσει το βιογραφικό σας προκειμένου να βεβαιωθείτε ότι το περιεχόμενό του είναι σαφές και ευνόητο

36 Η συνοδευτική επιστολή (Cover Letter) που προηγείται του βιογραφικού σημειώματος, δίνει μία πρώτη εικόνα για εσάς σαφώς πιο ευανάγνωστη από τις κουκκίδες του βιογραφικού, καθώς έχει ειρμό και συνέπεια στο λόγο. Επιπρόσθετα, έχει πιο προσωπικό χαρακτήρα απ ότι το βιογραφικό σημείωμα, καθώς απευθύνεται σε κάποιο συγκεκριμένο άτομο. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργεί μία αίσθηση προσωπικής επαφής, καθώς αναφέρονται μέσα σε αυτή, σε πρώτο πρόσωπο, οι επαγγελματικοί σας στόχοι, οι επιδιώξεις σας και βέβαια οι λόγοι που πιστεύετε ότι είστε κατάλληλος/-η για μία συγκεκριμένη θέση ή οι λόγοι που θέλετε να εργαστείτε στη συγκεκριμένη εταιρεία. Τέλος, μέσω της συνοδευτικής επιστολής επιδιώκετε τη σύνοψη τωνσχετικώνσαςπροσόντωνκαιτηνέμφασητωνσημείωνπου ευνοούν την υποψηφιότητά σας.

37 Η επιστολή πρέπει να είναι γραμμένη στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα, ανάλογα με τη γλώσσα που έχετε συντάξει το βιογραφικό που τη συνοδεύει. Θα πρέπει να απευθύνεται στον υπεύθυνο της διαδικασίας επιλογής, εάν γνωρίζετε το όνομά του. Αν όχι, η προσφώνηση να γίνεται προς το αρμόδιο τμήμα, π.χ. Προς Υπεύθυνους τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού. Η έκταση της δε θα πρέπει να υπερβαίνει τη μία σελίδα και να μην ξεπερνά τις 2-3 παραγράφους. Γραμμένη στο ίδιο φόντο με το βιογραφικό και τυπωμένη σε ίδιο χαρτί. Η γραμματοσειρά μπορεί να είναι διαφορετική, αλλά αποφύγετε τη χρήση κουκκίδων, αρίθμησης, καθώς και έντονης, πλάγιας και υπογραμμισμένης γραφής. Θα πρέπει να υπάρχει πλήρης εσωτερική διεύθυνση (κάποιο όνομα υπεύθυνου ή τμήμα της εταιρείας), ημερομηνία, κατάλληλη προσφώνηση, κατάλληλο κλείσιμο και υπογραφή (σε περίπτωση που την αποστείλετε ταχυδρομικώς). Όπως και στην περίπτωση του βιογραφικού σημειώματος, θα πρέπει να έχετε φροντίσει να μην περιέχει ορθογραφικά ή συντακτικά λάθη.

38 Απαραίτητα στοιχεία. Η συνοδευτική επιστολή θα πρέπει να περιλαμβάνει τα απαραίτητα στοιχεία του υποψηφίου όπως: Ονοματεπώνυμο, Διεύθυνση, τηλέφωνο, το ή fax,η διεύθυνση της επιχείρησης ή του φορέα που απευθύνεται, η ημερομηνία σύνταξης της επιστολής, το ονοματεπώνυμο και τη θέση του παραλήπτη. Καλό θα είναι να αποφεύγεται ένας απρόσωπος και γενικός παραλήπτης και να απευθύνεται σε συγκεκριμένο πρόσωπο της επιχείρησης ώστε η επιστολή να φτάσει στα σωστά χέρια χωρίς να περιφέρεται χωρίς σκοπό και προοπτική να διαβαστεί. Προσφώνηση Η προσφώνηση θα πρέπει να είναι τυπική όπως: κύριε Τάδε ή Αξιότιμε κύριε Τάδε ενώ αποφεύγουμε το Αγαπητέ κύριε Τάδε γιατί χρησιμοποιείται κυρίως σε περιπτώσεις που υπάρχει κάποια οικειότητα και για άτομα που έχουμε συναντήσει τουλάχιστον μία φορά Εισαγωγή Στο σημείο αυτό ο υποψήφιος συστήνεται και εξηγεί το λόγο για τον οποίο στέλνει την επιστολή.

39 Κύριο Μέρος Εδώ ο υποψήφιος αναφέρει την πηγή από την οποία πληροφορήθηκε για την συγκεκριμένη προσφερόμενη θέση (αγγελία, το όνομα του ατόμου που τον παρέπεμψε κλπ). Στη συνέχεια αναφέρει συγκεκριμένα τη θέση για την οποία ενδιαφέρεται ή το είδος της εργασίας που τον ενδιαφέρει. Επίσης, ο υποψήφιος δείχνει ότι γνωρίζει κάποια πράγματα για την εταιρεία. Κατόπιν, αναφέρει περιληπτικά τι σπουδές του, τις ικανότητες του, την προϋπηρεσία του και στοιχεία του χαρακτήρα του, τα οποία συμπεριλαμβάνονται και στο βιογραφικό του. Ο υποψήφιος συνδέει άμεσα τα προσόντα του με τις απαιτήσεις της επιθυμητής θέσης. Επίλογος Ο υποψήφιος πρέπει να έχει βεβαιωθεί ότι έχει εξηγήσει στον μελλοντικό εργοδότη τι πρέπει να κάνει για να μπορέσει να επικοινωνήσει μαζί του. Μπορεί και ο ίδιος ο υποψήφιος να πάρει την πρωτοβουλία και να αναφέρει συγκεκριμένη μέρα που εξυπηρετεί και τους δύο να έρθουν σε επαφή για συνέντευξη. Τέλος, Η επιστολή κλείνει τυπικά με κάποια από τις εκφράσεις «Με τιμή» ή «Με εκτίμηση». Η επιστολή υπογράφεται και προσθέτεται το όνομα του υποψηφίου ολογράφως.

40 Ονοματεπώνυμο Δ/νση Τηλ. Ιωάννινα, Ημερομηνία Προς: Επωνυμία Εταιρίας ή Φορέα Ημερομηνία Δ/νση Υπόψη: Αγαπητέ κ., Ενδιαφέρομαι για τη θέση του ερευνητή στην εταιρία σας, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στις μικρές αγγελίες στην εφημερίδα. Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Στην διπλωματική μου εργασία μελέτησα συστήματα προσροφητικών υλικών στο Εργαστήριο Βιομηχανικής Χημείας όπου εκπαιδεύτηκα στη χρήση υγρού και αέριου χρωματογράφου. Συνέχισα τις σπουδές μου στον τομέα της Περιβαλλοντικής Χημείας σε επίπεδο Master στο Πανεπιστήμιο UMIST της Μ. Βρετανίας, όπου και είχα τη δυνατότητα σύντομης εκπαίδευσης στις εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού της εταιρίας πετρελαιοειδών BP. Στην προσπάθεια μου να αξιοποιήσω και να αναπτύξω τις γνώσεις που έχω αποκτήσει μέχρι σήμερα, θα επιθυμούσα να εργαστώ στην εταιρία σας και στη συγκεκριμένη θέση, θεωρώντας ότι έτσι προωθώ με τον καλύτερο τρόπο την επαγγελματική μου σταδιοδρομία Εσωκλείω το βιογραφικό μου σημείωμα, από το οποίο μπορείτε να αξιολογήσετε τις σπουδές και τα προσόντα μου ελπίζοντας να μου δώσετε την ευκαιρία για μια συνέντευξη μαζί σας. Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για το χρόνο σας, Mεεκτίμηση [Όνομα]»).

41

42 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ! Μπούρα Έφη Ψυχολόγος Γραφείο Διασύνδεσης Τ.Ε.Ι Λαμίας 3 ο χλμ. Π.Ε.Ο Λαμίας-Ᾱθηνών, Κτίριο Βιβλιοθήκης, 1ος όροφος τηλ. επικοινωνίας:

ΣΥΝΤΑΞΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ (CV)

ΣΥΝΤΑΞΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ (CV) ΣΥΝΤΑΞΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ (CV) Στόχοι του Σεμιναρίου Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου θα είστε σε θέση να γνωρίζετε: Τα χαρακτηριστικά ενός Βιογραφικού Σημειώματος Τι περιέχει και πως συντάσσεται

Διαβάστε περισσότερα

Βιογραφικό σημείωμα και Συνοδευτική επιστολή ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΟΜΑΔΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ

Βιογραφικό σημείωμα και Συνοδευτική επιστολή ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΟΜΑΔΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ Βιογραφικό σημείωμα και Συνοδευτική επιστολή ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΟΜΑΔΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ Βιογραφικό σημείωμα Τι είναι; Το βιογραφικό σημείωμα είναι ένα από τα σημαντικότερα βοηθήματα ενός υποψηφίου για την εύρεση

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Βιογραφικού Σηµειώµατος

Οδηγός Βιογραφικού Σηµειώµατος Ευσταθίου Κατιάνα Μουστακαλή Βιολέττα Οδηγός Βιογραφικού Σηµειώµατος Γραφείο ιασύνδεσης Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών «Το έντυπο αυτό δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της Πράξης «Δομή Απασχόλησης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΦΑΚΕΛΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΦΑΚΕΛΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΦΑΚΕΛΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ Ο οποίος μπορεί να περιλαμβάνει: Α. Βιογραφικό σημείωμα Β. οργανωμένα πρωτότυπα και αντίγραφα βεβαιώσεων όλων όσων αναφέρονται στο βιογραφικό σημείωμα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Τεχνικές Συγγραφής ενός Επιτυχημένου Βιογραφικού Σημειώματος (CV Curriculum Vitae)

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Τεχνικές Συγγραφής ενός Επιτυχημένου Βιογραφικού Σημειώματος (CV Curriculum Vitae) Πανεπιστήμιο Αιγαίου Τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικών Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Τεχνικές Συγγραφής ενός Επιτυχημένου Βιογραφικού Σημειώματος (CV Curriculum Vitae) =============================

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΑΞΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ

ΣΥΝΤΑΞΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ ΣΥΝΤΑΞΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ Το βιογραφικό σημείωμα αποτελεί μία συνοπτική περιγραφή των γνώσεων, της πείρας και των δεξιοτήτων, που αναπτύχθηκαν κατά την εκπαίδευση και την επαγγελματική σταδιοδρομία,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ Προφίλ ωφελουμένου Εξατομικευμένη προσέγγιση για τη διερεύνηση και αξιολόγηση των αναγκών, ικανοτήτων κλίσεων, ενδιαφερόντων και εμπειριών των ωφελουμένων Ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες σύνταξης ενός κατάλληλου βιογραφικού σημειώματος. Guidelines for conducting an appropriate Curriculum Vitae

Οδηγίες σύνταξης ενός κατάλληλου βιογραφικού σημειώματος. Guidelines for conducting an appropriate Curriculum Vitae EΙΔΙΚΟ ΑΡΘΡΟ Οδηγίες σύνταξης ενός κατάλληλου βιογραφικού σημειώματος Φασόη Γεωργία 1, Κελέση-Σταυροπούλου Μάρθα 2 1. Επίκουρος Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΤΕΙ Αθήνας 2. Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

Σύνταξη Εγγράφων-Φορμών

Σύνταξη Εγγράφων-Φορμών ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Σύνταξη Εγγράφων-Φορμών ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας Αγγελική Μπουρμπούλη Υπεύθυνος διαμόρφωσης επιστημονικών

Διαβάστε περισσότερα

Επιλογή Προσωπικού. Ως γνωστό, η επιλογή ενός στελέχους περνάει από τα εξής στάδια:

Επιλογή Προσωπικού. Ως γνωστό, η επιλογή ενός στελέχους περνάει από τα εξής στάδια: Επιλογή Προσωπικού Xωρίς καμία αμφιβολία οι επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό είναι για μια επιχείρηση ίσως πολύ πιο σημαντικές από τις αντίστοιχες σε κεφαλαιουχικό εξοπλισμό ή σε υψηλή τεχνολογία. Παρόλα

Διαβάστε περισσότερα

g Οδηγός Σταδιοδρομίας

g Οδηγός Σταδιοδρομίας g Οδηγός Σταδιοδρομίας g Πίνακας περιεχομένων Σχετικά με τη Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας 2 Με δυο λόγια 3 Τι είναι η ΔΑΣΤΑ 3 Το Γραφείο Διασύνδεσης 4 Το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης 4 Η Μονάδα Καινοτομίας

Διαβάστε περισσότερα

Βιογραφικό Σηµείωµα. Η διαδικασία επιλογής

Βιογραφικό Σηµείωµα. Η διαδικασία επιλογής Βιογραφικό Σηµείωµα Κάποια στιγµή οι περισσότεροι από µας καλούµαστε να καταθέσουµε το Βιογραφικό µας Σηµείωµα (Β.Σ.), καθώς συχνά αποτελεί ένα απαραίτητο έγγραφο και σηµαντική προϋπόθεση τόσο για την

Διαβάστε περισσότερα

ιαβάστε προσεκτικά τις πληροφορίες που ακολουθούν πριν συµπληρώσετε το υπόδειγµα που σας προτείνεται.

ιαβάστε προσεκτικά τις πληροφορίες που ακολουθούν πριν συµπληρώσετε το υπόδειγµα που σας προτείνεται. Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ EUROPASS (http://europass.cedεfop.eu.int) ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η σύνταξη του βιογραφικού σηµειώµατος αποτελεί σηµαντικό βήµα για την αναζήτηση οποιασδήποτε θέσης εργασίας.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΩΝ

ΕΚΘΕΣΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΩΝ ΕΚΘΕΣΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΩΝ Η έκθεση ακαδημαϊκών ενδιαφερόντων συνοδεύει σχεδόν πάντα την αίτηση για την είσοδο σε οποιοδήποτε πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών. Την έκθεση ακαδημαϊκών ενδιαφερόντων

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΞΕΥΡΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΞΕΥΡΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΞΕΥΡΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Πρόγραµµα Αγωγής Σταδιοδροµίας ΕΠΑΣ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ Τµήµα: Α Κοµµωτικής Τέχνης Σχολικό έτος: 2011-2012 Υπεύθυνοι Καθηγητές: Καλαϊτζή Αικατερίνη Κυρατζή Μαρία 1 Συµµετέχοντες µαθητές:

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΑΥΤΟΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΛΗΠΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΩΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ/ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΥΤΟΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΛΗΠΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΩΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ/ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΓΕΦΥΡΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΛΗΠΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΑΥΤΟΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΛΗΠΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΩΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ/ ΣΤΕΛΕΧΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ OΔΗΓΟΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ OΔΗΓΟΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ OΔΗΓΟΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΟΠΑ Πρόλογος Σκοπός παρόντος οδηγού Σκοπός του παρόντος οδηγού είναι η αποτύπωση πληροφόρησης που σχετίζεται με τα πρώτα βήματα του

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο ΗΓΟΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ. Εργασία, άτοµο, κοινωνία. 1.1. Το άτοµο στη σύγχρονη κοινωνία

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο ΗΓΟΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ. Εργασία, άτοµο, κοινωνία. 1.1. Το άτοµο στη σύγχρονη κοινωνία ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Εργασία, άτοµο, κοινωνία 1.1. Το άτοµο στη σύγχρονη κοινωνία Στη σηµερινή κοινωνία είµαστε αντιµέτωποι καθηµερινώς µε ραγδαίες εξελίξεις. Στα πλαίσια αυτών των καθοριστικών αλλαγών που συντελούνται,

Διαβάστε περισσότερα

Μικρά, χρήσιμα μυστικά στη σύνταξη του βιογραφικού σημειώματος.

Μικρά, χρήσιμα μυστικά στη σύνταξη του βιογραφικού σημειώματος. Σύνταξη βιογραφικού σημειώματος Ο σύμβουλος πρέπει να εξηγήσει στο μαθητή το ρόλο του βιογραφικού σημειώματος (Curriculum Vitae). Ότι δηλαδή μέσα από αυτό ο υποψήφιος προβάλει και διαφημίζει τον εαυτό

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματική Συμβουλευτική για Νέους και Νέες

Επαγγελματική Συμβουλευτική για Νέους και Νέες Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Δρ Κατερίνα Κεδράκα Εκπαιδευτικός - Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού Γραφείο Διασύνδεσης Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Επαγγελματική Συμβουλευτική για Νέους

Διαβάστε περισσότερα

Το βιογραφικό είναι στην ουσία το πρώτο στάδιο προσέγγισης πριν την συνέντευξη αξιολόγησης και χρειάζονται να τονίζονται τα εξής σημεία:

Το βιογραφικό είναι στην ουσία το πρώτο στάδιο προσέγγισης πριν την συνέντευξη αξιολόγησης και χρειάζονται να τονίζονται τα εξής σημεία: Σύνταξη βιογραφικού σημειώματος Το βιογραφικό σημείωμα αποτελεί μια από τις βασικές τεχνικές αναζήτησης εργασίας. Μέσα από ένα δομημένο και σύντομο κείμενο μπορούν να δοθούν στον υποψήφιο εργοδότη ή άλλο

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΥΣΤΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΥΣΤΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΥΣΤΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ Είτε κάνετε αίτηση για θέση εργασίας, είτε για τη συμμετοχή σας σε πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών (ή ακόμα και σε πρόγραμμα προπτυχιακών σε περίπτωση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Μάρτιος-Απρίλιος Έτος 2008, Τεύχος 2 Join us Ηλεκτρονικό Περιοδικό Mάρτιος-Απρίλιος 2008 Άρθρα ειδικού ενδιαφέροντος: Περιεχόμενα ΠΜΣ στην Ελλάδα 1 Απαραίτητα Δικαιολογητικά για τα ΠΜΣ 2 ΠΜΣ στο Εξωτερικό

Διαβάστε περισσότερα

Εσωτερικός κανονισμός εκπόνησης πτυχιακών εργασιών Αντίρριο, Απρίλιος 2014. Σελίδα 1 από 21

Εσωτερικός κανονισμός εκπόνησης πτυχιακών εργασιών Αντίρριο, Απρίλιος 2014. Σελίδα 1 από 21 Εσωτερικός κανονισμός εκπόνησης πτυχιακών εργασιών Αντίρριο, Απρίλιος 2014 Σελίδα 1 από 21 Περιεχόμενα Περιεχόμενα... 2 Γενικό πλαίσιο Σκοπός της πτυχιακής εργασίας... 2 Διαδικασία υποβολής και έγκρισης

Διαβάστε περισσότερα

1. ΕΥΡΕΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

1. ΕΥΡΕΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 6 ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΑΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ Η μετάβαση από την φοιτητική στην επαγγελματική ζωή μπορεί να αποβεί δύσκολη. Συχνά η φάση της υποβολής αιτήσεων εργασίας είναι

Διαβάστε περισσότερα

Δομή εργαστηρίου. Ενημερωτικό Εργαστήριο. του έγγραφα. πέντε του έγγραφα. Το πρόγραμμα Europass και τα πέντε. του έγγραφα

Δομή εργαστηρίου. Ενημερωτικό Εργαστήριο. του έγγραφα. πέντε του έγγραφα. Το πρόγραμμα Europass και τα πέντε. του έγγραφα Ενημερωτικό Εργαστήριο Δομή εργαστηρίου 1. Το πρόγραμμα Europass και τα πέντε του έγγραφα 2. Γνωριμία με την ιστοσελίδα του Εθνικού Κέντρου Europass Κύπρου 3. Συγγραφή επαγγελματικού και επιτυχημένου βιογραφικού

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟ ΕΙΓΜΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ

Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟ ΕΙΓΜΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟ ΕΙΓΜΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ Εισαγωγή Η σύνταξη του βιογραφικού σηµειώµατος αποτελεί σηµαντικό βήµα για την αναζήτηση οποιασδήποτε θέσης εργασίας. ιαβάστε

Διαβάστε περισσότερα

Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας

Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας Αικατερίνη Κεδράκα Υπεύθυνος διαμόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ- ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ. Οδηγός Εκπόνησης Διπλωματικής Εργασίας

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ- ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ. Οδηγός Εκπόνησης Διπλωματικής Εργασίας ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ- ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Μ Ε Τ Α Π Τ Υ Χ Ι Α Κ Ω Ν Σ Π Ο Υ Δ Ω Ν ΣΤΗΝ «ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ» Οδηγός Εκπόνησης Διπλωματικής

Διαβάστε περισσότερα