ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ"

Transcript

1 ΕΙ ΙΚΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ Β ΚΥΚΛΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΗΡΙΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2005 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΝΟΤΗΤΑ Α ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 1. Όντως ο πόλεµος είναι ο "δάσκαλος της βίας". Ως γνωστό ο πόλεµος φέρνει τη στέρηση και η στέρηση φέρνει τη βία, που ανατρέπει τις αξίες και οξύνει τα πάθη και τα µίση ανάµεσα στους ανθρώπους. Ο άνθρωπος δεν ενδιαφέρεται πια για το συνάνθρωπό του και εκείνο που κυριαρχεί στη ζωή τους δεν είναι άλλο παρά το προσωπικό συµφέρον και ο ρεβανσισµός. Ο πόλεµος αποπροσανατολίζει τον άνθρωπο και τους στόχους ζωής. Εξαφανίζει τη χαρά και τη δηµιουργία από τη ζωή του ανθρώπου, ο οποίος γίνεται περισσότερο εγωιστής και αλαζόνας. Στο µυαλό του υπάρχει µόνο η ανάγκη για προσωπική προβολή. Παύει να αγαπά και να νοιάζεται για την κοινωνία στην οποία ζει και το µόνο που τον ενδιαφέρει είναι το πώς θα αποκτήσει περισσότερη δόξα και περισσότερο χρήµα. Γι αυτό και δε διστάζει να φτάσει σε ακρότητες και ωµότητες, αδιαφορώντας παντελώς για το αν οι συνέπειες είναι µακροπρόθεσµες και καταστρεπτικές για την κοινωνία ολόκληρη. Επίσης ο πόλεµος έχει ως αποτέλεσµα τον αφανισµό των πολιτικών αντιπάλων, την ανάδυση των βίαιων ενστίκτων του ανθρώπου και ευνοεί την επικράτηση των δυνατότερων, οι οποίοι εκφράζουν την ισχύ τους καταπατώντας τα δικαιώµατα των άλλων και την ισχύ των κειµένων νόµων, γεγονός που συµβάλλει στη δηµιουργία µιας κοινωνίας ανθρώπων που στην κυριολεξία αλληλοτρώγονται. 2. Σύµφωνα µε το απόσπασµα του Θουκυδίδη ο εµφύλιος πόλεµος επιφέρει πολλές αλλαγές στις σχέσεις των ανθρώπων. Συγκεκριµένα, µε τη φράση «τώρα όµως που άρχισαν προσεταιριστεί» αποδεικνύεται η προσπάθεια των ανθρώπων να «προσεταιριστούν» τους αντιπάλους µέσω της βίας. Επίσης, µε τη φράση «η συγγένεια στον κίνδυνο» φαίνεται ότι οι άνθρωποι δεν υπολόγιζαν πια τους δεσµούς αίµατος, αλλά αντίθετα θεωρούσαν πιο σηµαντικό το πολιτικό συµφέρον. Τέλος, στην περίοδο «όσο για τους πολίτες... να επιζήσουν» δηλώνεται η κακία και ο φθόνος για όσους προσπαθούσαν να παραµείνουν αµέτοχοι και να αποφύγουν τη βία. ΕΝΟΤΗΤΑ Β 1. «Κι από τον εµφύλιο πόλεµο ασυνήθιστες εκδικήσεις»

2 Η παράγραφος κείµενο οργανώνεται σύγκριση - αντίθεση, καθώς αντιπαραθέτει το τι συµβαίνει στους ανθρώπους στην περίοδο του πολέµου µε αυτήν της ειρήνης. Ακόµη υπάρχουν ενδείξεις αιτιολόγησης ( συγκεκριµένα µε τη χρήση του αιτιολογικού συνδέσµου «γιατί» αιτιολογεί την ύπαρξη του πολέµου, ανάλογα µε τις µεταβολές συνθηκών ζωής των ανθρώπων που εµπλέκονται σ' αυτόν). Επιπλέον τρόπος ανάπτυξης θα µπορούσε να θεωρηθεί η χρήση αιτίου - αποτελέσµατος, θεωρώντας ως αίτιο τη φράση «όσο η φύση του ανθρώπου µένει ίδια» και ως αποτέλεσµα «θα συµβαίνουν πάντοτε συνθηκών». «Οι περισσότεροι άνθρωποι να επιζήσουν» Η παράγραφος οργανώνεται αίτιο - αποτέλεσµα, αφού παρουσιάζει την επιδίωξη της εξουσίας ως κύρια αιτία των δεινών του πολέµου (αποτελέσµατα). 2.α. υποστήριξη ενθάρρυνση δεινές φοβερές υπερισχύει επικρατήσει µεταβολές αλλαγές φθόνο ζήλεια β. Ευσέβειας: Πολλοί κατηγορούν τους νέους για έλλειψη ευγένειας και ευσέβειας προς τους µεγαλύτερους. Γενναιοφροσύνη: Οι αγώνες των Ελλήνων εναντίον των επικείµενων κατακτητών αποδεικνύουν τη γενναιοφροσύνη τους µέσα στη διάρκεια της ιστορίας. Φιλοδοξία: Είχε πάντα τη φιλοδοξία να ανέβει στην ιεραρχία της εταιρείας και τελικά τα κατάφερε. προσχήµατα: Έφυγε εκνευρισµένος χωρίς εξηγήσεις µε το πρόσχηµα ότι βιαζόταν. Συνδιαλλαγή: Η ψήφιση του νοµοσχεδίου ήταν αποτέλεσµα της αθέµιτης συνδιαλλαγής των κοινοβουλευτικών οµάδων. ΕΝΟΤΗΤΑ Γ 1. Περίληψη Ο Θουκυδίδης καταγράφει τα αίτια και τις συνέπειες του πελοποννησιακού πολέµου. Αρχικά αναφέρεται στο διαχωρισµό του ελληνικού κόσµου σε αντίπαλα στρατόπεδα και τις εντάσεις που αναπτύχθηκαν µεταξύ τους, ώστε να ξεσπάσει ανάµεσα τους µια σειρά εµφυλίων πολέµων, στους οποίους επικράτησαν βιαιότητες, συνδεδεµένες µε την ανθρώπινη φύση. Στη συνέχεια εξηγεί πώς οι δύο αντίπαλοι διαστρέβλωσαν τη σηµασία των λέξεων και πώς επιστράτευσαν τη γλώσσα στην υπηρεσία του πολέµου.

3 Επιπλέον, επισηµαίνει ότι οι δύο αντίπαλοι κατέλυσαν κάθε ηθικό φραγµό, αφού προσηλωνόµενοι στην κοµµατική παράταξη, αδιαφορούσαν ακόµη για τη συγγένεια, ενώ µέληµά τους ήταν πια ο δόλος και η εκδίκηση. Τέλος, η πλεονεξία και φιλοδοξία θεωρούνται οι αιτίες των εκφυλιστικών φαινοµένων ενός εµφυλίου πολέµου. 2. Κυρίες και κύριοι, Συγκεντρωθήκαµε όλοι εδώ σήµερα για να καταθέσουµε την άποψή µας σχετικά µε τις µεταβαλλόµενες συνθήκες που διαµορφώνουν τον σύγχρονο κόσµο, αποτέλεσµα των οποίων πολλές φορές είναι η διεξαγωγή πολεµικών συγκρούσεων και η κατάλυση κάθε ειρηνικού δεσµού µεταξύ των αντιµαχοµένων πλευρών. Σε κάθε γωνιά του πλανήτη οι συνθήκες διαµορφώνονται µε τέτοιο τρόπο, ώστε ο πόλεµος να πλανάται ως διαρκής απειλή για την ανθρωπότητα. Γι' αυτό και ο λόγος για την ειρήνη είναι πάντοτε επίκαιρος και επιτακτικά αναγκαίος. Η σηµασία της ειρήνης στο σύγχρονο κόσµο 1. Η ειρήνη ως περίοδος οµαλότητας ενισχύει το αίσθηµα της ασφάλειας του πολίτη και συµβάλλει τη γαλήνη και την ψυχική του ηρεµία. 2. Θέτει τις προϋποθέσεις για µόρφωση, κριτική και πνευµατική αναβάθµιση. Το άτοµο συµµετέχει ανεµπόδιστα στις εκπαιδευτικές διαδικασίες, λαµβάνει πληροφορίες και γνώσεις και αποκτά πνευµατικό υπόβαθρο που ωφελεί τόσο τον ίδιο, όσο και την κοινωνία στην οποία ζει. 3. Επιπλέον, σε περίοδο ειρήνης ο άνθρωπος απολαµβάνει τις προϋποθέσεις που του είναι απαραίτητες για να διαµορφώσει την προσωπικότητα του, να συγκροτήσει ηθικές αρχές και να µείνει συνεπής σε αυτές. 4. Η κοινωνία εξελίσσεται οµαλά και ευηµερεί. Τα µέλη της συµµετέχουν στην παραγωγή, αποδίδουν στην εργασία τους και συντελούν στην αύξηση της παραγωγικότητας. Η ειρήνη αποτελεί συντελεστή της οικονοµικής ανάπτυξης, αφού διευκολύνει τις συναλλαγές, ευνοεί την παραγωγική δραστηριότητα και συµβάλλει στην οικονοµική ανάπτυξη, 5. Σε ειρηνικό κλίµα διαδίδονται ελευθέρα οι ιδέες, προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιώµατα και δροµολογείται ο διάλογος ως µέσο επίλυσης των όποιων διαφορών. Συνεπώς οι δηµοκρατικοί θεσµοί εξυγιαίνονται, αφού οι έννοιες ειρήνη και δηµοκρατία είναι σαφώς αλληλένδετες. 6. Οι πολίτες διακατέχονται από κλίµα εµπιστοσύνης, συνεργάζονται, επικοινω νούν, µε αποτέλεσµα να ενισχύεται η κοινωνική συνείδηση. Έτσι, καλλιεργούνται κοινωνικές αρετές, όπως η αλληλεγγύη, ο αλληλοσεβαςµός, η αλληλοβοήθεια. 7. Σε περίοδο ειρήνης ξεπερνιούνται οι εθνικές διαφορές και οι ρατσιστικές προκαταλήψεις, µε συνέπεια να επιτυγχάνεται η αρµονική συνύπαρξη των λαών, ενώ τα προβλήµατα επιλύονται µε διακρατική και διεθνή συνεργασία άµεσα και αποτελεσµατικά. 8. Η ειρήνη αποτελεί το γόνιµο έδαφος όπου καλλιεργούνται και αναπτύσσονται οι τέχνες, τα γράµµατα, οι επιστήµες. Με την επιστηµονική συνεργασία και τις πολιτισµικές ανταλλαγές προωθείται η πρόοδος της κοινωνίας σε όλους τους τοµείς.

4 Τρόποι αντίδρασης των λαών στο ενδεχόµενο ενός πολέµου Ο πόλεµος προτού κάνει την εµφάνισή του µε τη µορφή ενόπλων συγκρούσεων µεταξύ αντιµαχοµένων κρατών, γίνεται ορατός µέσω οξυµένων αντιπαλοτήτων που αργότερα θα εκφραστούν πολεµικά και συγκρουσιακά. Τότε οι λαοί κατανοώντας τις συνθήκες µπορούν: 1. να ασκούν πίεση στα κέντρα λήψης αποφάσεων για την κήρυξη του πολέµου, προκειµένου αυτός να αποτραπεί. 2. να διεξάγουν συλλαλητήρια που στόχο τους θα έχουν τη διατράνωση του αιτήµατος όλων των λαών για ειρήνη. 3. να επιµένουν για τη διεξαγωγή σχοινοτενούς αναλυτικού και ειλικρινούς διαλόγου γι την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών µεταξύ των κρατών που λειτουργούν ως αίτια πολεµικών µεταξύ τους συγκρούσεων. 4. να πιέζουν τους διεθνείς οργανισµούς προκειµένου αυτοί να παρεµβαίνουν για την αποκλιµάκωση των εντάσεων µεταξύ των κρατών που λειτουργούν ως αφορµή για την έναρξη πολεµικών µεταξύ τους συγκρούσεων. 5. να απαιτούν την ενεργοποίηση των ΜΜΕ, ώστε αυτά να προϊδεάζουν αρνητικά τους δέκτες για τη φρίκη του πολέµου και για τις εστίες του στα διάφορα µήκη και πλάτη του πλανήτη, ευαισθητοποιώντας τους να αγωνιστούν για την ειρήνη. 6. να παροτρύνουν τους πνευµατικούς ηγέτες των λαών να αναλαµβάνουν πρωτοβουλίες περιεχόµενο των οποίων να είναι η καταδίκη των πολεµικών συγκρούσεων και η ανάδειξη της αξίας της ειρήνης. Οι λαοί δεν πρέπει να αντιδρούν µόνο, όταν είναι ορατό το ενδεχόµενο κήρυξης του πολέµου, αλλά θα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση, ώστε να αποτρέπονται οι πολεµικές συγκρούσεις, οι οποίες επωάζονται στο τώρα και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν στο µέλλον. Κατά αυτόν τον τρόπο οι λαοί µπορούν 1. να ασκούν πιέσεις στις κυβερνήσεις για τον άµεσο περιορισµό των εξοπλισµών. 2. να απαιτούν την αύξηση των κονδυλίων για την καταπολέµηση της πείνας, της οικολογικής καταστροφής και του εκσυγχρονισµού της παιδείας. 3. να απαιτούν τη χρήση των επιστηµονικών κατακτήσεων για ειρηνικούς σκοπούς και για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου της ανθρωπότητας. 4. να επιζητούν την πολιτική και ισορροπιστική λειτουργία των διεθνών οργανισµών και συγκεκριµένα του Συµβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειµένου ιδιαίτερα το τελευταίο να αποτρέπει τους πολέµους και όχι να τους δικαιολογεί µε τη χρήση διαφόρων προσχηµάτων. 5. να επιδιώκουν την κατίσχυση των ανθρωπιστικών ιδανικών και ιδεωδών προκειµένου αυτά να επικρατήσουν πανανθρώπινα και να αποτελούν το «modus vivendi» των ανθρωπίνων σχέσεων. Τελειώνοντας όλα αυτά µπορεί να ακούγονται ως υπεραισιόδοξες παρατηρήσεις, ωστόσο η ανθρώπινη φύση αποτελεί µια πλατιά δυναµικότητα η

5 οποία καθιστά τον άνθρωπο ικανό για τη διάπραξη του µεγαλύτερου εγκλήµατος όσο και την τέλεση µεγίστων έργων. Ας ελπίσουµε ότι τα δεύτερα θα κυριαρχήσουν στο µέλλον ως στόχοι της ανθρώπινης δράσης. Ευχαριστώ που µε ακούσατε.

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Β ΚΥΚΛΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΤΕΕ 2005

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Β ΚΥΚΛΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΤΕΕ 2005 ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Β ΚΥΚΛΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΤΕΕ 2005 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΚΕΙΜΕΝΟ Θουκυδίδης Ιστορία Γ, 82-82 Με τέτοιες ωµότητες προχώρησε ο εµφύλιος πόλεµος και φάνηκε ακόµα πιο άγριος, καθώς ήταν ο πρώτος στην Ελλάδα. αργότερα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΕΜΟΣ-ΕΙΡΗΝΗ επιμέλεια: Μαρία Κάππου ΠΟΛΕΜΟΣ-ΕΙΡΗΝΗ [1]

ΠΟΛΕΜΟΣ-ΕΙΡΗΝΗ επιμέλεια: Μαρία Κάππου ΠΟΛΕΜΟΣ-ΕΙΡΗΝΗ [1] ΠΟΛΕΜΟΣ-ΕΙΡΗΝΗ [1] ΠΟΛΕΜΟΣ- ΕΙΡΗΝΗ ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ Πόλεμος είναι η ένοπλη σύγκρουση ανάμεσα σε δύο ή περισσότερα κράτη ή ανάμεσα σε ομάδες εντός του ίδιου κράτους (εμφύλιος). Ο τρόπος επίλυσης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΙΜΕΝΟ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΕΙ ΙΚΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ Β ΚΥΚΛΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΗΡΙΩΝ ΕΥΤΕΡΑ 3 ΜΑΪΟΥ 2010 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: EΞΙ (6) ΚΕΙΜΕΝΟ Θουκυδίδης

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΘΟΔΟ ΣΥΣΤΗΜΑ & ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ www.2001.gr Ν.ΓΡΗΓΟΡΑ & ΦΡΟΥΡΙΟΥ 9 ΤΗΛ. 2531024049

Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΘΟΔΟ ΣΥΣΤΗΜΑ & ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ www.2001.gr Ν.ΓΡΗΓΟΡΑ & ΦΡΟΥΡΙΟΥ 9 ΤΗΛ. 2531024049 ΔΕΜΙΡΗ ΒΑΣΩ 7 η ΕΚΔΟΣΗ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΘΟΔΟ ΣΥΣΤΗΜΑ & ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ www.2001.gr Ν.ΓΡΗΓΟΡΑ & ΦΡΟΥΡΙΟΥ 9 ΤΗΛ. 2531024049 2 3 4 Αγαπητοί μου μαθητές. Οι σημειώσεις αυτές αποτελούν

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΗΘΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ Ι ΕΩΝ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ & ΣΧΕ ΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΒΑΣΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:

ΒΟΗΘΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ Ι ΕΩΝ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ & ΣΧΕ ΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΒΑΣΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: 1 ΘΕΜΑ: Είναι γενικά αποδεκτό πως µέσα στα πλαίσια της ελληνικής πολιτιστικής παράδοσης εµφανίζεται έντονο, τα τελευταία χρόνια, το φαινόµενο της κρίσης της γλώσσας. Ιδιαίτερα επικεντρώνεται το πρόβληµα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ

ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Έργο του Κοµοτηναίου καλλιτέχνη Άγγελου Γεωργίου 5 η ΕΚ ΟΣΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΒΑΣΩ ΕΜΙΡΗ 2 3 Αγαπητοί µου µαθητές. Οι σηµειώσεις αυτές αποτελούν ένα σηµαντικό βοήθηµα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ

ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Έργο του Κοµοτηναίου καλλιτέχνη Άγγελου Γεωργίου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΒΑΣΩ ΕΜΙΡΗ 3 4 5 Αγαπητοί µου µαθητές. Οι σηµειώσεις αυτές αποτελούν ένα σηµαντικό βοήθηµα στο µάθηµα

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Β ΚΥΚΛΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΤΕΕ 2002

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Β ΚΥΚΛΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΤΕΕ 2002 ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Β ΚΥΚΛΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΤΕΕ 2002 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΚΕΙΜΕΝΟ Μαρία Ιορδανίδου Λωξάντρα (απόσπασμα) Η μεγάλη πράσινη πήλινη σόμπα φλοκάριζε 1 με δύναμη σαν μπήκαν στην τραπεζαρία. Μοσχοβολούσε η κάμαρα πεύκο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2003 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΕΙΜΕΝΟ

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2003 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2003 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΕΙΜΕΝΟ Με δεδοµένη την οικολογική κρίση, την ακραία ανισότητα της κατανοµής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Υπό την επίβλεψη του καθηγητή ΤΕΠΑΕ κ. Α. Μπακιρτζή ΘΕΜΑ «Βιωματική και γραμματισμός

Διαβάστε περισσότερα

«Φιλολογικό» Φροντιστήριο. Έκθεση έκφραση Διαγώνισμα 1 ο

«Φιλολογικό» Φροντιστήριο. Έκθεση έκφραση Διαγώνισμα 1 ο «Φιλολογικό» Φροντιστήριο Έκθεση έκφραση Διαγώνισμα 1 ο Διδάσκοντες: Άρτεμις Μάνθου Νίκος Δημητρακάς Η κρίση της παιδείας: Η ανεπάρκεια του εκπαιδευτικού συστήματος του Ορέστη Β. Τσάγκλα* (23/03/2014)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ-ΕΛΛΑΔΑ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ-ΕΛΛΑΔΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ-ΕΛΛΑΔΑ [1] ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1.Εννοιολογικές διευκρινίσεις -Τι είναι η ΕΕ; -Πότε και γιατί δημιουργήθηκε -Ποια είναι τα θεσμικά της όργανα; -Πως λαμβάνονται οι αποφάσεις; (δημοκρατικότητα) 2.Ομοιότητες

Διαβάστε περισσότερα

«Δημόσιες Σχέσεις κι Επικοινωνία»

«Δημόσιες Σχέσεις κι Επικοινωνία» Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας Τμήμα Λογιστικής ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Δημόσιες Σχέσεις κι Επικοινωνία» Με πρακτικό θέμα : «Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αμυνταίου»

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ & Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ & Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ Διπλωματική Εργασία Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ & Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΙΣΜΟΣ επιμέλεια: Μαρία Κάππου

ΔΙΕΘΝΙΣΜΟΣ επιμέλεια: Μαρία Κάππου ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΙΣΜΟΣ Διεθνής κοινωνία - διεθνής χώρος ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ Τα κράτη και οι κοινωνικές ομάδες που δρουν στον διεθνή ή παγκόσμιο χώρο συνιστούν τη διεθνή

Διαβάστε περισσότερα

ύο ορισµοί για την παγκοσµιοποίηση

ύο ορισµοί για την παγκοσµιοποίηση 1 Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΚΘΕΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ύο ορισµοί για την παγκοσµιοποίηση 1 Για τους αρχαίους Ρωµαίους, ο ελληνικής καταγωγής θεός Ιανός συµβόλιζε την είσοδο, το ξεκίνηµα και το τέλος. Την είσοδο, γιατί κάθε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εννοιολογικές διευκρινίσεις 2. Εποπτικός πίνακας 3. Τριτοβάθμια εκπαίδευση (σκοποί- προβλήματα) 4. Στροφή των νέων προς την ανώτατη εκπαίδευση (αιτίες αποτελέσματα-τρόποι

Διαβάστε περισσότερα

1. TΟ ΓΕΝΙΚΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΌ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ (Α.Π.Σ.)

1. TΟ ΓΕΝΙΚΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΌ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ (Α.Π.Σ.) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Η ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Εισαγωγή Στο κεφάλαιο αυτό θα παρουσιαστούν τα ευρήματα της έρευνας που πραγματοποιείται και θα γίνει και κριτική θεώρηση αυτών. Καταρχήν θα ερευνηθεί το γενικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΡΑΣΗ ΕΚΘΕΣΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΕΚΦΡΑΣΗ ΕΚΘΕΣΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΥΛΙΚΟΥ: Α. Ε. ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΕΚΦΡΑΣΗ ΕΚΘΕΣΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 1 Παιδεία Εκπαίδευση Αγωγή σ. 24-27, 262-266, 190-193, 183-187 * Παιδεία δύναμις θεραπευτική ψυχής σ.260-263 Σχολική αξιολόγηση 1-23 2 Ανθρώπινα

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Γ' Λυκείου

Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Γ' Λυκείου Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Γ' Λυκείου 1.2 Η Επιχείρηση 1.2.1 Εισαγωγικές έννοιες Η Σημασία της Επιχείρησης Η Επιχείρηση αποτελεί ένα στοιχείο της κοινωνίας μας, το ίδιο σημαντικό με την

Διαβάστε περισσότερα

94 διαγράμματα γ Λυκείου

94 διαγράμματα γ Λυκείου 94 διαγράμματα γ Λυκείου ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 1 Ο Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ «Η εποχή μας περισσότερο από ποτέ απαιτεί την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης». Να γράψετε ένα άρθρο για την τοπική εφημερίδα

Διαβάστε περισσότερα

Με την ολοκλήρωση της παρούσας πτυχιακής εργασίας νιώθουμε μεγάλη συγκίνηση και χαρά. Δεν είναι μόνο η ολοκλήρωση που μας κάνει χαρούμενες, είναι η

Με την ολοκλήρωση της παρούσας πτυχιακής εργασίας νιώθουμε μεγάλη συγκίνηση και χαρά. Δεν είναι μόνο η ολοκλήρωση που μας κάνει χαρούμενες, είναι η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΙΚΟ ΕΚΠΑΙΙΔΕΥΤΙΙΚΟ ΙΙΔΡΡΥΜΑ ΚΡΡΗΤΗΣ Σ..Ε.Υ.Π.. ΤΜΗΜΑ: : ΚΟΙΙΝΩΝΙΙΚΗ ΕΡΡΓΑΣΙΙΑ ««ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΙΚΕΣ ΠΡΡΟΣΔΟΚΙΙΕΣ ΕΚΠΑΙΙΔΕΥΟΜΕΝΩΝ ΚΟΙΙΝΩΝΙΙΚΩΝ ΛΕΙΙΤΟΥΡΡΓΩΝ ΛΙΙΓΟ ΠΡΡΙΙΝ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΑ-ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ επιμέλεια: Αθανασία Παπαγεωργίου, Μαρία Κάππου ΒΙΑ-ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΒΙΑ-ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ επιμέλεια: Αθανασία Παπαγεωργίου, Μαρία Κάππου ΒΙΑ-ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 ΒΙΑ-ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εποπτικός πίνακας 2. Ιστορική αναδρομή 3. Μορφές βίας 4. Συνέπειες 5. Αιτίες 6. Τρόποι αντιμετώπισης 7. Κείμενο 2 ΒΙΑ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΑ-ΑΝΤΙΒΙΑ (ηθικά δικαιολογημένη βία)

Διαβάστε περισσότερα

«ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΑ»

«ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΑ» ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 «ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΑ» 1. ΟΡΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Από τότε που χρησιμοποιήθηκε ο όρος πολλοί ήταν εκείνοι που προσπάθησαν να δώσουν έναν ορισμό, που να καλύπτει την ταχύτητα της εξέλιξης

Διαβάστε περισσότερα

Διαπολιτισμικές δεξιότητες για όλους: Προετοιμασία για τη ζωή μέσα σ έναν ετερογενή κόσμο.

Διαπολιτισμικές δεξιότητες για όλους: Προετοιμασία για τη ζωή μέσα σ έναν ετερογενή κόσμο. Διαπολιτισμικές δεξιότητες για όλους: Προετοιμασία για τη ζωή μέσα σ έναν ετερογενή κόσμο. Εισαγωγή Josef Huber, Επικεφαλής του προγράμματος Pestalozzi Το περιεχόμενο και η καθημερινή πραγματικότητα του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΤΗΜΗ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ ΑΞΙΕΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Επιστήμη και τεχνολογία δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ Ν. ΡΟΥΣΑΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗ - ΕΚΦΡΑΣΗ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ Ν. ΡΟΥΣΑΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗ - ΕΚΦΡΑΣΗ 1 ΕΝΟΤΗΤΑ 1η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Επιστήμη: Αναζήτηση και συστηματική γνώση των αιτιών και των αναγκαιοτήτων, που διέπουν τη φυσική, ατομική και κοινωνική πραγματικότητα. Τεχνολογία:Το σύνολο των μέσων που έχουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔ ΑΓΩΓΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔ ΑΓΩΓΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔ ΑΓΩΓΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΠΛΑΓΓΕΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

«Τα Μέσα Επικοινωνίας σε µια τουριστική επιχείρηση.»

«Τα Μέσα Επικοινωνίας σε µια τουριστική επιχείρηση.» ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Τα Μέσα Επικοινωνίας σε µια τουριστική επιχείρηση.» Φοιτήτρια: Παπαδοπούλου Στέλλα Α.Μ.:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΟ ΟΥ ΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΟ ΟΥ ΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΟ ΟΥ ΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Πρόλογος ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΑΙ ΕΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΗ Η παιδεία είναι δικαίωµα, όχι προνόµιο. Νεοφιλελευθερισµός -

Διαβάστε περισσότερα