Λίστες. Lista=[ red, green, blue ] Το πλήθος των στοιχείων μια λίστας δίνεται από τη συνάρτηση len(): Len(Lista)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Λίστες. Lista=[ red, green, blue ] Το πλήθος των στοιχείων μια λίστας δίνεται από τη συνάρτηση len(): Len(Lista)"

Transcript

1 Λίστες Η πιο σημαντική ακολουθία της Python, μοιάζουν με τους πίνακες των παραδοσιακών γλωσσών αλλά είναι πολύ ποιο ευέλικτες: μπορεί να περιέχουν στοιχεία διαφορετικού τύπου και μας παρέχουν τη δυνατότητα να αυξομειώνουμε το μέγεθός τους κατά βούληση. Μια λίστα αποτελείται από στοιχεία χωρισμένα με κόμμα ανάμεσα σε ένα ζεύγος τετράγωνων αγκυλών : Lista=[ red, green, blue ] Το πλήθος των στοιχείων μια λίστας δίνεται από τη συνάρτηση len(): Len(Lista)

2 Λίστες Η πρόσβαση στα στοιχεία μιας λίστας γίνεται μέσω δεικτοδότησης (indexing). Το πρώτο στοιχείο της λίστας έχει δείκτη 0. Η εξαγωγή ενός τμήματος μιας λίστας γίνεται με τη λειτουργίας της διαμέρισης όπως και στα αλφαριθμητικά:

3 Λίστες Για να ορίσουμε μια κενή λίστα εκχωρούμε ένα άδειο ζευγάρι αγκυλών: Lista=[] Η Python υποστηρίζει επίσης της λεγόμενες «υπολογιζόμενες λίστες» (list comprehensions) και μας παρέχει μια συντακτική δομή για δημιουργία λιστών από υπάρχουσες: comprehensionslist=[έκφραση for μεταβλητή in ακολουθία] NeaLista=[2**i for i in range(11)] #δημιουργια λιστας των δυνάμεων του 2 για τους αριθμούς 0-10

4 Λίστες Επεκτείνοντας το προηγούμενο παράδειγμα χρησιμοποιούμε και την εντολή if για να υπολογίσουμε τις δυνάμεις του 2 για τους περιττούς αριθμούς: NeaLista=[2**i for i in range(11) if i%2==1]

5 Λίστες Μια Λίστα μπορεί να αποτελείται και από άλλες λίστες: Lista=[['Χρήστος',47],['Κωνσταντίνος',11],['Αναστασία',15]] Η εντολή Lista[0] θα δώσει έξοδο: [ Χρήστος,47] Για να προσπελάσουμε τα επιμέρους στοιχεία από τα οποία αποτελείται το πρώτο στοιχείο (που είναι και αυτό λίστα), χρησιμοποιούμε και δεύτερο δείκτη: Lista[0][0] θα δώσει στην έξοδο Χρήστος Lista[0][1] θα δώσει στην έξοδο 47

6 Βασικές Λειτουργίες Λιστών Η συνένωση των λιστών γίνεται με τον τελεστή + όπως και στα αλφαριθμητικά: Πολλαπλασιάζοντας μια λίστα με έναν ακέραιο αριθμό Ν έχουμε ως αποτέλεσμα μια νέα λίστα που αποτελείται Ν φορές τα στοιχεία της αρχικής:

7 Βασικές Λειτουργίες Λιστών H προσθήκη ενός νέου στοιχείου σε μια λίστα γίνεται με τη μέθοδο append(): Η αφαίρεση ενός στοιχείου από τη λίστα γίνεται με τη μέθοδο remove():

8 Βασικές Λειτουργίες Λιστών Η μέθοδος pop() χωρίς όρισμα αφαιρεί το τελευταίο στοιχείο και μας το επιστρέφει. Εναλλακτικά μπορούμε να την καλέσουμε με όρισμα έναν δείκτη, ώστε να επιστρέψει/αφαιρέσει το αντίστοιχο στοιχείο:

9 Βασικές Λειτουργίες Λιστών Οι μέθοδοι append() και pop() μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία στοίβας (stack) ή ουράς (queue). Η append() προσθέτει ένα στοιχείο στο τέλος της λίστας και η pop() το αφαιρεί (LIFO), ενώ η κλήση pop(0) αφαιρεί το πρώτο στοιχείο της λίστας (FIFO) Η μέθοδος insert() έχει δύο ορίσματα έναν δείκτη και ένα στοιχείο το οποίο προσθέτει στη συγκεκριμένη θέση:

10 Βασικές Λειτουργίες Λιστών Η μέθοδος extend() στη πραγματικότητα συνενώνει λίστες. Δέχεται ένα όρισμα που είναι λίστα και προσθέτει τα στοιχεία της στο τέλος: Η μέθοδος reverse() μας επιστρέφει τα στοιχεία της λίστας:

11 Βασικές Λειτουργίες Λιστών Η μέθοδος count() δέχεται ένα όρισμα και μας επιστρέφει το πλήθος των εμφανίσεων της τιμής του ορίσματος στη λίστα: Η μέθοδος sort() ταξινομεί τα στοιχεία της λίστας κατά αύξουσα σειρά:

12 Βασικές Λειτουργίες Λιστών Η μέθοδος Index() επιστρέφει τη θέση της πρώτης εμφάνισης ενός στοιχείου στη λίστα: Ένα στοιχείο μιας λίστας συμπεριφέρεται όπως ακριβώς και μια μεταβλητή. Ο απλούστερος τρόπο αλλαγής της τιμής ενός στοιχείου είναι μέσω του δείκτη του: Λίστα μπορούμε να δημιουργήσουμε και με τη μέθοδο κατασκευαστή της κλάσης (constructor) που είναι η list():

13 Βασικές Λειτουργίες Λιστών Η σάρωση μιας λίστας γίνεται με ένα βρόγχο for:

14 Βασικές Λειτουργίες Λιστών Αν κατά τη σάρωση χρειαζόμαστε το στοιχείο και τη θέση του χρησιμοποιούμε την ενσωματωμένη συνάρτηση enumerate():

15 Βασικές Λειτουργίες Λιστών H Python δε διαθέτει πίνακες με τη μορφή που υπάρχουν σε άλλες γλώσσες προγραμματισμού, (υπάρχουν βιβλιοθήκες που κάνουν αυτή τη δουλειά όπως η NumPy). Στη βασική έκδοση μπορούμε να υλοποιήσουμε δομές πινάκων με τη βοήθεια λιστών. Ένας πίνακας μιας διάστασης αντιστοιχεί σε μια λίστα, ενώ ένας πίνακας 2 διαστάσεων αποτελείται από μια λίστα της οποίας κάθε στοιχείο είναι μια άλλη λίστα. matrix = [] for i in range(3): #δηλώνουμε μια κενή λίστα matrix.append([]) #προσθέτουμε ως στοιχεία 3 λίστες for j in range(3): matrix[i].append(i+j) #περνάμε δεδομένα σε κάθε μια από της 3 λίστες print(matrix)

16 Βασικές Λειτουργίες Λιστών Ένας πιο γρήγορος τρόπος δημιουργίας πίνακα 2 διαστάσεων είναι με τη λειτουργία υπολογιζόμενης λίστας (list comprehensions). To Επόμενο πρόγραμμα δημιουργεί έναν πίνακα 4χ4 με τυχαίες μονοψήφιες τιμές: (4.02) import random print('array 4x4 with random values:') Α = [[random.randint(0,9) for x in range(4)] for x in range(4)] for i in range(len(α)): for j in range(len(α[0])): print('%3d' % Α[i][j], end='') print() print('transpose rows and columns:') Α = [[row[i] for row in Α] for i in range(4)] for i in range(len(α)): for j in range(len(α[0])): print('%2d' % Α[i][j], end='') print()

17 Πλειάδες Οι πλειάδες (tuples) ή αλλιώς διατεταγμένες λίστες, είναι δομές παρόμοιες με τις λίστες με τη διαφορά ότι δεν μπορούν να μεταβληθούν (immutable) Συνήθως οι λίστες χρησιμοποιούνται για ομοιογενείς ακολουθίες, ενώ οι πλειάδες για ανομοιογενείς. Μια πλειάδα είναι ιδανική δομή δεδομένων για την αντιστοίχιση μιας εγγραφής ενός πίνακα μιας βάσης δεδομένων Οι πλειάδες ορίζονται με παρόμοιο συντακτικό αλλά με παρενθέσεις () αντί για []:

18 Πλειάδες Η πλειάδα παραμένει σταθερή καθ όλη τη διάρκεια εκτέλεσης του προγράμματος. Η πρόσβαση στα στοιχεία της γίνεται με δεικτοδότηση, όπως ακριβώς και με τις λίστες. Και στις πλειάδες το πρώτο στοιχείο έχει δείκτη 0 Αν προσπαθήσουμε να αλλάξουμε κάποιο στοιχείο της παραπάνω λιστας:

19 Πλειάδες Tuple packing: λειτουργία δημιουργίας μιας πλειάδας μέσω εκχώρησης τιμών χωρισμένων με κόμμα: Tuple unpacking: Η αντίστροφη λειτουργία δηλαδή η κατανομή των τιμών μιας πλειάδας σε μεταβλητές

20 Πλειάδες Μια πλειάδα ορίζεται επίσης μ ένα ζευγάρι κενών παρενθέσεων ή με ένα στοιχείο ακολουθούμενο από κόμμα: Η συνένωση δύο πλειάδων γίνεται με τη χρήση του τελεστή + όπως και στις λίστες:

21 Πλειάδες Στις πλειάδες επίσης λειτουργούν και οι τελεστές *,==,!= και in τους οποίους γνωρίσαμε από τις λίστες Η μετατροπή ενός αντικειμένου σε πλειάδα γίνεται με τη συνάρτηση tuple(). Το πρόγραμμα που ακολουθεί μετατρέπει μια πλειάδα σε λίστα, την ταξινομεί κατά φθίνουσα σειρά και την μετατρέπει πάλι σε πλειάδα: # 4-03.py mytuple = ('delta', 'sigma', 'alpha', 'beta', 'theta') mylist = list(mytuple) mylist.sort(reverse=true) mytuple = tuple(mylist) print('sorted tuple:', mytuple)

22 Πλειάδες Εκτός από τη συνάρτηση sort() εφαρμογή στις πλειάδες έχουν και οι συναρτήσεις: len(), min(),max(),count(),index() που είδαμε στις λίστες. Ο τελεστής In εφαρμόζεται επίσης για να δώσει πληροφορία σχετική με τον αν κάποιο στοιχείο περιέχεται στην πλειάδα:

23 Λεξικά Ένα λεξικό (dictionary) είναι μια δομή δεδομένων που αποτελείται από ζεύγη τη μορφής κλειδί τιμή (key-value). Τα κλειδιά είναι μοναδικά και καθένα από αυτά αντιστοιχεί σε μια τιμή. Τα στοιχεία του λεξικού δεν έχουν συγκεκριμένη σειρά και η αναφορά σε κάποιο στοιχείο γίνεται μέσω του κλειδιού. Ένα κλειδί μπορεί να είναι αριθμός, αλφαριθμητικό ή και μια πλειάδα (με αριθμούς και αλφαριθμητικά), η δε τιμή μπορεί να είναι οποιουδήποτε τύπου. Το λεξικό της Python είναι το αντίστοιχο ενός πίνακα κατακερματισμού (hash table) άλλων γλωσσών προγραμματισμού. Ένα κενό λεξικό δημιουργείται με ένα ζευγάρι κενών αγκίστρων και στη συνέχεια χρησιμοποιούμαι το όνομα του λεξικού και τετράγωνες αγκύλες για να προσθέσουμε ζευγάρια δεδομένων:

24 Λεξικά Η αλλαγή τιμής γίνεται με τη χρήση του τελεστή ανάθεσης. Αν το κλειδί υπάρχει θα ενημερωθεί με τη νέα τιμή αν δεν υπάρχει θα γίνει εισαγωγή νέου ζεύγους: Στην περίπτωση που ζητήσουμε από το λεξικό να μας επιστρέψει τη τιμή ανύπαρκτου κλειδιού θα εμφανιστεί μήνυμα λάθους:

25 Λεξικά Εναλλακτικά μπορούμε να ορίσουμε ένα νέο λεξικό χρησιμοποιώντας την άνω και κάτω τελεία για το διαχωρισμό κλειδιών και τιμών και κόμμα μεταξύ των στοιχείων: Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον κατασκευαστή της κλάσης για τη δημιουργία ενός νέου λεξικού από μια ακολουθία ζευγών κλειδιού τιμής :

26 Λεξικά Η λειτουργία υπολογιζόμενα λεξικά (dict comprehensions) εφαρμόζεται με την ίδια σύνταξη με αυτή των υπολογιζόμενων λιστών (αντί για τις τετράγωνες αγκύλες των λιστών χρησιμοποιούμε άγκιστρα) Η προσπέλαση στα επιμέρους στοιχεία ενός λεξικού γίνεται με ένα βρόχο for και τη μέθοδο key() που επιστρέφει μια λίστα με τα ονόματα των κλειδιών του:

27 Λεξικά Η μέθοδος values() επιστρέφει μια λίστα με όλες τις τιμές του λεξικού Η μέθοδος items() μας επιστρέφει μια λίστα με πλειάδες ζευγαριών (κλειδί, τιμή):

28 Λεξικά Ο έλεγχος για το αν κάποια τιμή βρίσκεται στο λεξικό γίνεται με τον τελεστή in : Η μέθοδος get(key[,d]) επιστρέφει το στοιχείο με κλειδί key. Αν δεν υπάρχει το κλειδί επιστρέφει το d. Η προκαθορισμένη τιμή επιστροφής είναι το None

29 Λεξικά Η μέθοδος pop(key[,d]) διαγράφει το στοιχείο με κλειδί key και επιστρέφει την τιμή του στοιχείου ή d αν δεν υπάρχει το στοιχείο: Η μέθοδος clear() διαγράφει όλα τα στοιχεία ενός λεξικού. Η μέθοδος fromkeys(seq[,d]) δημιουργεί ένα νέο λεξικό με κλειδιά από την ακολουθία seq και τιμές d ή None αν δεν καθοριστεί. Η μέθοδος setdefault(key[,d]) επιστρέφει την τιμή του key εφόσον το key υπάρχει στο λεξικό. Αν το κλειδί δεν υπάρχει, το προσθέτει στο λεξικό με αντίστοιχη τιμή d. Η μέθοδος αυτή έχει ως προκαθορισμένη τιμή του d το None

30 Λεξικά # 4-04.py icc = {}.fromkeys(['gr', 'de', 'fr'], 2) print(icc) icc.setdefault('it', 2) icc.setdefault('uk') icc.setdefault('usa', 3) print('length of dictionary is', len(icc)) del icc['de'] print(icc) icc.clear() print('length of dictionary is', len(icc)) H len() μας επιστρέφει το πλήθος των στοιχείων μια ακολουθίας και με την εντολή del διαγράφουμε ένα στοιχείο της. Η εντολή del με όρισμα το όνομα του λεξικού μόνο, διαγράφει ολόκληρο το λεξικό

31 Σύνολα Τα σύνολα (set) είναι συλλογές από μη διατεταγμένα μοναδικά στοιχεία και χρησιμοποιούνται σε μαθηματικές πράξεις συνόλων (ένωση, τομή κλπ). Ένα σύνολο μπορεί να αποτελείται από διαφορετικού τύπου στοιχεία, αλλά δεν μπορεί να περιέχει στοιχεία που μεταβάλλονται (mutable) όπως είναι για παράδειγμα οι λίστες. Ένα σύνολο δημιουργείται με την κλήση της συνάρτησης set(): Ένα σύνολο ορίζεται με άγκιστρα και τα στοιχεία της ακολουθίας είναι μοναδικά και μη διατεταγμένα, έτσι μπορούμε να ορίσουμε ένα σύνολο και ως εξής:

32 Σύνολα Προσοχή: δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα σύνολο που να περιέχει ως στοιχείο μια λίστα ή ένα λεξικό, μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε μία λίστα για να δημιουργήσουμε ένα σύνολο από τα στοιχεία της:

33 Σύνολα Η προσθήκη ενός στοιχείου σε ένα σύνολο γίνεται με τη μέθοδο add() και πολλαπλών στοιχείων με τη μέθοδο update(): Η αφαίρεση ενός στοιχείου από ένα σύνολο γίνεται με τη μέθοδο remove(). Ο έλεγχος αν ένα στοιχείο είναι μέλος ενός συνόλου γίνεται με τον τελεστή In και το πλήθος των στοιχείων μας το δίνει η συνάρτηση len():

34 Σύνολα Οι μέθοδοι issubset() και issuperset() εξετάζουν αν ένα σύνολο είναι υποσύνολο ή υπερσύνολο ενός άλλου: Η τομή και η ένωση δύο συνόλων δίνονται από τις μεθόδους intersection() και union() αντίστοιχα: Η μέθοδος difference() μας δίνει τη διαφορά δύο συνόλων. Αν χρειαζόμαστε ένα σύνολο που δεν τροποποιείται μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη συνάρτηση frozenset()

35 Λίγος κώδικας # 4-05.py alist = [1, 2, 3, 4, 5] blist = [1, 2, 3, 4, 5] clist = alist alist[2] = 'Θάσος' print(alist is clist) print(alist == blist)

36 Λίγος κώδικας Η συνάρτηση sorted() μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην ταξινόμηση μιας λίστας. Στο παράδειγμα που ακολουθεί ταξινομούμε μια λίστα με αλφαριθμητικά σύμφωνα με το μήκος τους και τα εμφανίζουμε με ένα βρόγχο for # 4-06.py names = ['Klaus', 'Ted', 'Vladimir', 'Peter', 'Anna'] snames = sorted(names, key=len, reverse=true) #Με το key=len καθορίζουμε τη συνάρτηση σύμφωνα με την for name in snames: # οποία θέλουμε να γίνει ταξινόμηση και με το reverse=true print(name + ' has ' + str(len(name)) + ' chars') # δηλώνουμε ότι θέλουμε αντίστροφη σειρά ταξινόμησης

37 Λίγος κώδικας # 4-07.py import random rlist = [random.randint(1,1001) for i in range(10)] #Δημιουργούμε μια λίστα 10 στοιχείων με τυχαίους αριθμούς από 1 μέχρι το 1000 MIN = MAX = rlist[0] for i in range(len(rlist)): if rlist[i] < MIN: MIN = rlist[i] if rlist[i] > MAX: MAX = rlist[i] print('minimum is', MIN, 'and maximum is', MAX) print('with built-in functions:', min(rlist), max(rlist)) #χρησιμοποιούμε τις ενσωματωμένες συναρτήσεις min() και max() για να βρούμε τις ίδιες τιμές της ακολουθίας

38 Λίγος κώδικας πολλαπλασιασμός τετραγωνικών πινάκων 1. # 4-09.py 2. n = int(input('enter the dimension: ')) 3. print('enter values for the Matrix A') 4. A = [] 5. for i in range(0, n): 6. A.append([int(x) for x in input('').split(' ')]) #προσθέτουμε στοιχεία στο πίνακα, ο τεμαχισμός των δεδομένων γίνεται με τη split() 7. print('enter values for Matrix B') #προκαθορισμένος χαρακτήρας διαχωρισμού είναι το κενό 8. B = [] 9. for i in range(0, n): 10. B.append([int(x) for x in input('').split()]) #προσθέτουμε στοιχεία στο πίνακα 11. C = [[0 for i in range(n)] for j in range(n)] #δημιουργούμε νέο πίνακα με τις ίδιες διαστάσεις και μηδενικά στοιχεία 12. for i in range(len(a)): 13. for j in range(len(b[0])): 14. for k in range(len(b)): 15. C[i][j] += A[i][k] * B[k][j] 16. print('matrix C = A * B') 17. for item in C: 18. print(item)

39 Λίγος κώδικας τηλεφωνικός κατάλογος 1. # 4-11.py 2. phones = {} 3. phones['soula'] = '2138'; phones['koula'] = '2156' 4. phones['toula'] = '2133'; phones['roula'] = '2128' 5. ch = 0 6. while ch!= 4: 7. print('\n=== Menu ===') 8. print('1. Search\n2. Print List\n3. Clear List\n4. Exit') 9. ch = int(input('your choice please:')) 10. if ch < 1 or ch > 4: 11. print('1, 2, 3 or 4 only permitted') 12. continue 13. if ch == 1: 14. name = input('give name to search:') 15. if name in phones.keys(): 16. print('%s : is %s' % (name, phones[name])) 17. else: 18. print('%s is not in dictionary' % (name)) 19. if ch == 2: 20. if len(phones) == 0: 21. print('phone book is empty!') 22. else: 23. print('\nname', 'Phone') 24. print('=============') 25. for k,v in phones.items(): 26. print(k, v) 27. if ch == 3: 28. ans = input('are you sure? (y/n)') 29. if ans == 'y': phones.clear()

Θέματα Προγραμματισμού Η/Υ

Θέματα Προγραμματισμού Η/Υ Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Πληροφορική και Υπολογιστική Βιοϊατρική Θέματα Προγραμματισμού Η/Υ Ενότητα 10: Θεματική Ενότητα: Λίστες (Lists) και Πλειάδες (Tuples) ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Η/Υ Θεματική

Διαβάστε περισσότερα

Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός -Python. Κ.Π. Γιαλούρης

Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός -Python. Κ.Π. Γιαλούρης Κ.Π. Γιαλούρης Στόχοι του σημερινού μαθήματος Χειρισμός εξαιρέσεων Μεταβλητές τύπου Tuple Dictionary Set 2 Χειρισμός εξαιρέσεων-δομή try: Εντολή-try-1 Εντολή- try- 2 Except Error_type : Εντολή exept_1.1

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις του εργαστηριακού μαθήματος Πληροφορική ΙΙ. Εισαγωγή στην γλώσσα προγραμματισμού

Σημειώσεις του εργαστηριακού μαθήματος Πληροφορική ΙΙ. Εισαγωγή στην γλώσσα προγραμματισμού Σημειώσεις του εργαστηριακού μαθήματος Πληροφορική ΙΙ Εισαγωγή στην γλώσσα προγραμματισμού Ακαδημαϊκό έτος 2016-2017, Εαρινό εξάμηνο Οι σημειώσεις βασίζονται στα συγγράμματα: A byte of Python (ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι (Python) Ενότητα 5. Λεξικά (Dictionaries)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι (Python) Ενότητα 5. Λεξικά (Dictionaries) ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι (Python) Ενότητα 5 Λεξικά (Dictionaries) Τα λεξικά είναι μια μεταβλητή δομή δεδομένων της Python για την αποθήκευση συλλογών δεδομένων της μορφής: κλειδί τιμή. Δηλαδή, κάθε στοιχείο σε ένα

Διαβάστε περισσότερα

Standard Template Library (STL) C++ library

Standard Template Library (STL) C++ library Τ Μ Η Μ Α Μ Η Χ Α Ν Ι Κ Ω Ν Η / Υ Κ Α Ι Π Λ Η Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Η Σ Standard Template Library (STL) C++ library Δομές Δεδομένων Μάριος Κενδέα kendea@ceid.upatras.gr Εισαγωγή Η Standard Βιβλιοθήκη προτύπων

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική ΙΙ Θεματική Ενότητα 10

Πληροφορική ΙΙ Θεματική Ενότητα 10 Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Πληροφορική ΙΙ Θεματική Ενότητα 10 Λίστες (Lists) και Πλειάδες (Tuples) Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

Δομές Δεδομένων Standard Template Library (STL) 23/3/2017 ΜΠΟΜΠΟΤΑΣ ΑΓΟΡΑΚΗΣ

Δομές Δεδομένων Standard Template Library (STL) 23/3/2017 ΜΠΟΜΠΟΤΑΣ ΑΓΟΡΑΚΗΣ Δομές Δεδομένων Standard Template Library (STL) 23/3/2017 ΜΠΟΜΠΟΤΑΣ ΑΓΟΡΑΚΗΣ mpompotas@ceid.upatras.gr Εισαγωγή - STL Η Standard Βιβλιοθήκη προτύπων (STL) είναι μια βιβλιοθήκη λογισμικού για την C++ Δημιουργήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Επιστήμη Υπολογιστών. Εισαγωγή στην Python

Εισαγωγή στην Επιστήμη Υπολογιστών. Εισαγωγή στην Python Εισαγωγή στην Επιστήμη Υπολογιστών Εισαγωγή στην Python Python scripts Ένα πρόγραμμα στην Python (συχνά αποκαλείται script) αποτελείται από μία ακολουθία ορισμών και εντολών. H ακολουθία των ορισμών και

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 3. Μια γρήγορη επανάληψη από τα προηγούμενα

Φύλλο Εργασίας 3. Μια γρήγορη επανάληψη από τα προηγούμενα 3 Φύλλο Εργασίας 3 Στο φύλλο εργασιών 3 θα ασχοληθούμε με τις λίστες μια δομή της γλώσσας python που έχει την δομή ενός πίνακα. Θα χρησιμοποιήσουμε τις βασικές εντολές από τις λίστες και θα κατασκευάσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ AΙΓΑIΟΥ & ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ. Τμήματα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών & Μηχ. Αυτοματισμού ΤΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ Εισαγωγή στη Python Νικόλαος Ζ. Ζάχαρης Αναπληρωτής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ AΙΓΑIΟΥ & ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ. Τμήματα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών & Μηχ. Αυτοματισμού ΤΕ. Εισαγωγή στη Python

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ AΙΓΑIΟΥ & ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ. Τμήματα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών & Μηχ. Αυτοματισμού ΤΕ. Εισαγωγή στη Python ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ AΙΓΑIΟΥ & ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ. Τμήματα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών & Μηχ. Αυτοματισμού ΤΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ Εισαγωγή στη Python Νικόλαος Ζ. Ζάχαρης Αναπληρωτής

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 2. Μεταβλητές - Δομές Δεδομένων - Eίσοδος δεδομένων - Έξοδος: Μορφοποίηση - Συναρτήσεις. Διοργάνωση : ΚΕΛ ΣΑΤΜ

Διάλεξη 2. Μεταβλητές - Δομές Δεδομένων - Eίσοδος δεδομένων - Έξοδος: Μορφοποίηση - Συναρτήσεις. Διοργάνωση : ΚΕΛ ΣΑΤΜ Διάλεξη 2 Μεταβλητές - Δομές Δεδομένων - Eίσοδος δεδομένων - Έξοδος: Μορφοποίηση - Συναρτήσεις Διοργάνωση : ΚΕΛ ΣΑΤΜ Διαφάνειες: Skaros, MadAGu Παρουσίαση: MadAGu Άδεια: Creative Commons 3.0 2 Internal

Διαβάστε περισσότερα

ακολουθία (sequence)

ακολουθία (sequence) Λίστες στην Python Η βασικώτερη δομή δεδομένων στην Pyhton είναι η ακολουθία (sequence). Σε κάθε στοιχείο μιας ακολουθίας ανατίθεται ένας ακέραιος που ονομάζεται δείκτης (index) ή θέση του στοιχείου. Ο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι (Python) Ενότητα 4

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι (Python) Ενότητα 4 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι (Python) Ενότητα 4 Λίστες (Lists) Λίστα (list) στην Python ονομάζεται μια δυναμική δομή δεδομένων (στην πραγματικότητα, ένα αντικείμενο) που περιέχει πολλαπλά δεδομένα. Ουσιαστικά, η λίστα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΥΥ105: Εισαγωγή στον Προγραμματισμό. Ακολουθίες: Λίστες και Πλειάδες Χειμερινό Εξάμηνο 2016

ΜΥΥ105: Εισαγωγή στον Προγραμματισμό. Ακολουθίες: Λίστες και Πλειάδες Χειμερινό Εξάμηνο 2016 ΜΥΥ105: Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Ακολουθίες: Λίστες και Πλειάδες Χειμερινό Εξάμηνο 2016 Δομές δεδομένων Μια δομή δεδομένων είναι μια δομημένη (οργανωμένη) συλλογή στοιχείων (π.χ., ψηφίων, χαρακτήρων,

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις. Ο αριθμός των στοιχείων μίας λίστας μπορεί να βρεθεί με χρήση της συνάρτησης len:

Σημειώσεις. Ο αριθμός των στοιχείων μίας λίστας μπορεί να βρεθεί με χρήση της συνάρτησης len: Προηγούμενο Σημειώσεις Επόμενο Λίστες Σειρά στοιχείων Μία σειρά στοιχείων (αριθμών, συμβολοσειρών κλπ) μπορούν να οργανωθούν σε μία δομή η οποία ονομάζεται λίστα. Η σειρά των στοιχείων ορίζεται από ορθογώνιες

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις. Ο αριθμός των στοιχείων μίας λίστας μπορεί να βρεθεί με χρήση της συνάρτησης len:

Σημειώσεις. Ο αριθμός των στοιχείων μίας λίστας μπορεί να βρεθεί με χρήση της συνάρτησης len: Προηγούμενο Σημειώσεις Επόμενο Λίστες Σειρά στοιχείων Μία σειρά στοιχείων (αριθμών, συμβολοσειρών κλπ) μπορούν να οργανωθούν σε μία δομή η οποία ονομάζεται λίστα. Η σειρά των στοιχείων ορίζεται από ορθογώνιες

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Υπολογιστών & Εφαρμογές Python. Κ.Π. Γιαλούρης

Προγραμματισμός Υπολογιστών & Εφαρμογές Python. Κ.Π. Γιαλούρης Προγραμματισμός Υπολογιστών & Κ.Π. Γιαλούρης Στόχοι του σημερινού μαθήματος Εξοικείωση με τα περιβάλλοντα της Python Κατανόηση βασικών εννοιών & τεχνικών Τύπος δεδομένων Μεταβλητή Εντολή ανάθεση τιμής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ (6)

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ (6) ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ HMEΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017 ΘΕΜΑ Α ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ:

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά Στοιχεία Python 3

Βασικά Στοιχεία Python 3 Βασικά Στοιχεία Python 3 Compiler Lecture s 1.0 documentation Βασικά Στοιχεία Python 3 Στη συνέχεια παρουσιάζονται ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία της Python 3. Αυτό που ακολουθεί δεν είναι tutorial, αν

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Ασκήσεις από τα Εργαστήρια της Python. Πέμπτη Εργ. 3 17:15 και 19:15

Βασικές Ασκήσεις από τα Εργαστήρια της Python. Πέμπτη Εργ. 3 17:15 και 19:15 Βασικές Ασκήσεις από τα Εργαστήρια της Python Πέμπτη Εργ. 3 17:15 και 19:15 Αντί να χρησιμοποιούμε πολλές ομοειδείς μεταβλητές του ίδιου τύπου, όπως παραδείγματος χάριν, οι 7 μέσες θερμοκρασίες μίας εβδομάδας,

Διαβάστε περισσότερα

Οι βασικές λειτουργίες (ή πράξεις) που γίνονται σε μια δομή δεδομένων είναι:

Οι βασικές λειτουργίες (ή πράξεις) που γίνονται σε μια δομή δεδομένων είναι: ΔΟΜΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Μια δομή δεδομένων στην πληροφορική, συχνά αναπαριστά οντότητες του φυσικού κόσμου στον υπολογιστή. Για την αναπαράσταση αυτή, δημιουργούμε πρώτα ένα αφηρημένο μοντέλο στο οποίο προσδιορίζονται

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις του εργαστηριακού μαθήματος Πληροφορική ΙΙ. Εισαγωγή στην γλώσσα προγραμματισμού

Σημειώσεις του εργαστηριακού μαθήματος Πληροφορική ΙΙ. Εισαγωγή στην γλώσσα προγραμματισμού Σημειώσεις του εργαστηριακού μαθήματος Πληροφορική ΙΙ Εισαγωγή στην γλώσσα προγραμματισμού Ακαδημαϊκό έτος 2016-2017, Εαρινό εξάμηνο Οι σημειώσεις βασίζονται στα συγγράμματα: A byte of Python (ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

ΜΥΥ105: Εισαγωγή στον Προγραμματισμό. Λεξικά Χειμερινό Εξάμηνο 2016

ΜΥΥ105: Εισαγωγή στον Προγραμματισμό. Λεξικά Χειμερινό Εξάμηνο 2016 ΜΥΥ105: Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Λεξικά Χειμερινό Εξάμηνο 2016 Γιατί Λεξικά; Στις ακολουθίες (π.χ. λίστες, αλφαριθμητικά) μπορούμε να αναφερόμαστε σε ένα στοιχείο με τον αριθμητικό δείκτη του (π.χ.

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματιστικά Εργαλεία και Τεχνολογίες για Επιστήμη Δεδομένων

Προγραμματιστικά Εργαλεία και Τεχνολογίες για Επιστήμη Δεδομένων Προγραμματιστικά Εργαλεία και Τεχνολογίες για Επιστήμη Δεδομένων Παράδοση 1/1/2019, Νίκος Παπασπύρου. Εργαστηριακή εξέταση, πρόβλημα bigpair Δίνονται δύο ακολουθίες a(1),..., a(n) και b(1),..., b(m), αποτελούμενες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ΚΑΙ Β ) ΤΡΙΤΗ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ΚΑΙ Β ) ΤΡΙΤΗ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΘΕΜΑ Α ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ΚΑΙ Β ) ΤΡΙΤΗ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Α1. Να χαρακτηρίσετε

Διαβάστε περισσότερα

Πληρουορική Γ Γσμμασίοσ

Πληρουορική Γ Γσμμασίοσ Πληρουορική Γ Γσμμασίοσ Προγραμματισμός και Αλγόριθμοι Από το και τημ Χελώμα στημ Ευριπίδης Βραχνός http://evripides.mysch.gr/ 2014 2015 1 Προγραμματισμός Ζάννειο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Πειραιά Ενότητα:

Διαβάστε περισσότερα

Διορθώσεις σελ

Διορθώσεις σελ Διορθώσεις σελ. 73-74 # Τώρα ο άνθρωπος σκέφτεται έναν αριθμό από 1 έως 1000 Ν = 1000 print Σκέψου έναν αριθμό από το 1 έως το, Ν guesses = 0 found = False first = 1 last = N while not found and guesses

Διαβάστε περισσότερα

ΜΥΥ105: Εισαγωγή στον Προγραµµατισµό. Λίστες και Πλειάδες Χειµερινό Εξάµηνο 2014

ΜΥΥ105: Εισαγωγή στον Προγραµµατισµό. Λίστες και Πλειάδες Χειµερινό Εξάµηνο 2014 ΜΥΥ105: Εισαγωγή στον Προγραµµατισµό Λίστες και Πλειάδες Χειµερινό Εξάµηνο 2014 Δοµές δεδοµένων Μια δοµή δεδοµένων είναι µια δοµηµένη (οργανωµένη) συλλογή στοιχείων (π.χ., ψηφίων, χαρακτήρων, αριθµών,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΣ

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΣ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΣ Η συνθήκη WHERE βάζει περιορισμούς στις εγγραφές που επιστρέφονται. Ο όρος ORDER BY ταξινομεί τις εγγραφές που επιστρέφονται. Παράδειγμα: SELECT * FROM table_name ORDER

Διαβάστε περισσότερα

Python 8. Δομές Δεδομένων ΙΙ

Python 8. Δομές Δεδομένων ΙΙ Συμβολοσειρές (strings) Τα αλφαριθμητικά ή συμβολοσειρές στην Python είναι ακολουθίες από χαρακτήρες που έχουν σταθερό μέγεθος και μη μεταβαλλόμενα περιεχόμενα. Δηλαδή, δεν μπορούμε να προσθέσουμε ή να

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα Προγραμματισμού Η/Υ

Θέματα Προγραμματισμού Η/Υ Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Πληροφορική και Υπολογιστική Βιοϊατρική Θέματα Προγραμματισμού Η/Υ Ενότητα 8: Θεματική Ενότητα: Συναρτήσεις ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Η/Υ Θεματική Ενότητα 8 Συναρτήσεις Πληροφορική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ & Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ & Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ HMEΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΤΡΙΤΗ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΠΤΑ (7) ΘΕΜΑ Α Α1. Να χαρακτηρίσετε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ΚΑΙ Β ) ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ΚΑΙ Β ) ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΘΕΜΑ Α ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ΚΑΙ Β ) ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Α1. Να χαρακτηρίσετε

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Α. 1. Η δυαδική αναζήτηση χρησιμοποιείται μόνο σε ταξινομημένες συλλογές δεδομένων.

ΘΕΜΑ Α. 1. Η δυαδική αναζήτηση χρησιμοποιείται μόνο σε ταξινομημένες συλλογές δεδομένων. ΘΕΜΑ Α ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ) & ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 19/04/2017 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) Α1. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που

Διαβάστε περισσότερα

ΜΥΥ105: Εισαγωγή στον Προγραµµατισµό. Λεξικά Χειµερινό Εξάµηνο 2014

ΜΥΥ105: Εισαγωγή στον Προγραµµατισµό. Λεξικά Χειµερινό Εξάµηνο 2014 ΜΥΥ105: Εισαγωγή στον Προγραµµατισµό Λεξικά Χειµερινό Εξάµηνο 2014 Γιατί Λεξικά; Στις ακολουθίες (π.χ. λίστες, αλφαριθµητικά) µπορούµε να αναφερόµαστε σε ένα στοιχείο µε τον αριθµητικό δείκτη του (π.χ.

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα: Δυαδική Αναζήτηση Σχέδιο Δραστηριότητας: Παιχνίδι: Βρες τον αριθμό

Ενότητα: Δυαδική Αναζήτηση Σχέδιο Δραστηριότητας: Παιχνίδι: Βρες τον αριθμό Ενότητα: Δυαδική Αναζήτηση Σχέδιο Δραστηριότητας: Παιχνίδι: Βρες τον αριθμό 1 Εισαγωγή Σκεφτείτε έναν αριθμό από το 1 έως το 1000 και απαντήστε στην ερώτηση: Ο αριθμός που σκεφτήκατε είναι μεγαλύτερος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΗΛΗ Β ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ 1. float(10) α pow(2,3) β abs(-10) γ int(5.6) δ. 10 ε. 5.6 Μονάδες 8 ΣΤΗΛΗ Α ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ

ΣΤΗΛΗ Β ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ 1. float(10) α pow(2,3) β abs(-10) γ int(5.6) δ. 10 ε. 5.6 Μονάδες 8 ΣΤΗΛΗ Α ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ HMEΡΗΣΙΩΝ KAI ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΠΕΜΠΤΗ 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΕΠΤΑ (7)

Διαβάστε περισσότερα

2.1. Εντολές. 2.2. Σχόλια. 2.3. Τύποι Δεδομένων

2.1. Εντολές. 2.2. Σχόλια. 2.3. Τύποι Δεδομένων 2 Βασικές Εντολές 2.1. Εντολές Οι στην Java ακολουθούν το πρότυπο της γλώσσας C. Έτσι, κάθε εντολή που γράφουμε στη Java θα πρέπει να τελειώνει με το ερωτηματικό (;). Όπως και η C έτσι και η Java επιτρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Γλώσσα Προγραμματισμού Python. 12/10/16 1

Εισαγωγή στην Γλώσσα Προγραμματισμού Python. 12/10/16 1 Εισαγωγή στην Γλώσσα Προγραμματισμού Python 12/10/16 costis@teicrete.gr 1 Διάφορες Γλώσσες Προγραμματισμού C or C++ Java Perl Scheme Fortran Python Matlab 12/10/16 costis@teicrete.gr 2 Περίληψη Παρουσίασης

Διαβάστε περισσότερα

ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. Python & NLTK: Εισαγωγή

ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. Python & NLTK: Εισαγωγή ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Python & NLTK: Εισαγωγή Εισαγωγή Γιατί Python? Παρουσίαση NLTK Πηγές και χρήσιμα εργαλεία Φροντιστήριο σε Python Στο φροντιστήριο: Εισαγωγή στην Python Ζητήματα προγραμματισμού για

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Πειραιώς Σχολή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων ομές εδομένων

Πανεπιστήμιο Πειραιώς Σχολή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων ομές εδομένων Πανεπιστήμιο Πειραιώς Σχολή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων 3. Στοίβες & Ουρές 2 ομές εδομένων 4 5 Χρήστος ουλκερίδης Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων 19/10/2017 Ανακεφαλαίωση:

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Πειραιώς Σχολή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων ομές εδομένων

Πανεπιστήμιο Πειραιώς Σχολή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων ομές εδομένων Πανεπιστήμιο Πειραιώς Σχολή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων 3. Στοίβες & Ουρές 2 ομές εδομένων 4 5 Χρήστος ουλκερίδης Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων 4/11/2016 Ανακεφαλαίωση:

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός ΙI (Θ)

Προγραμματισμός ΙI (Θ) Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κεντρικής Μακεδονίας - Σέρρες Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Προγραμματισμός ΙI (Θ) Δρ. Δημήτρης Βαρσάμης Επίκουρος Καθηγητής Μάρτιος 2017 Δρ. Δημήτρης Βαρσάμης Μάρτιος 2017

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Πίνακες Δημήτρης Μιχαήλ Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Ακ. Έτος 2012-2013 Πίνακες Πολλές φορές θέλουμε να κρατήσουμε στην μνήμη πολλά αντικείμενα

Διαβάστε περισσότερα

Αναφορά (1/2) Μπορούμε να ορίσουμε μια άλλη, ισοδύναμη αλλά ίσως πιο σύντομη, ονομασία για ποσότητα (μεταβλητή, σταθερή, συνάρτηση, κλπ.

Αναφορά (1/2) Μπορούμε να ορίσουμε μια άλλη, ισοδύναμη αλλά ίσως πιο σύντομη, ονομασία για ποσότητα (μεταβλητή, σταθερή, συνάρτηση, κλπ. ΤΡΙΤΗ ΔΙΑΛΕΞΗ Αναφορά (1/2) Μπορούμε να ορίσουμε μια άλλη, ισοδύναμη αλλά ίσως πιο σύντομη, ονομασία για ποσότητα (μεταβλητή, σταθερή, συνάρτηση, κλπ.): Σύνταξη τύπος όνομαα; τύπος όνομαβ{όνομαα}; όνομαβ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 1 ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο : ΔΟΜΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ & ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο : ΠΙΝΑΚΕΣ ΜΕΡΟΣ 1 ο : ΔΟΜΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΙΝΑΚΕΣ 1 & 2 ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ http://eclass.sch.gr/courses/el594100/

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 1. Πράξεις Τελεστές Έλεγχος Ροής

Διάλεξη 1. Πράξεις Τελεστές Έλεγχος Ροής Διάλεξη 1 Πράξεις Τελεστές Έλεγχος Ροής Διοργάνωση : ΚΕΛ ΣΑΤΜ Διαφάνειες: Skaros, MadAGu Παρουσίαση: MadAGu Άδεια: Creative Commons 3.0 Αριθμητικοί Τελεστές- Αριθμητικές Πράξεις 2 Internal use only Αριθμητικοί

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ (6)

ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ (6) ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ HMEΡΗΣΙΩΝ Δ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΑΥΤΟΤΕΛΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ & ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΥΝΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Στόχοι και αντικείμενο ενότητας. Πέρασμα Πίνακα σε Συνάρτηση (συν.) Πέρασμα Πίνακα σε Συνάρτηση. #8.. Ειδικά Θέματα Αλγορίθμων

Στόχοι και αντικείμενο ενότητας. Πέρασμα Πίνακα σε Συνάρτηση (συν.) Πέρασμα Πίνακα σε Συνάρτηση. #8.. Ειδικά Θέματα Αλγορίθμων Στόχοι και αντικείμενο ενότητας Πέρασμα Πίνακα σε Συνάρτηση #8.. Ειδικά Θέματα Αλγορίθμων Προβλήματα Αναζήτησης Γραμμική Αναζήτηση (Linear Search) Ενημέρωση Μέτρηση Δυαδική Αναζήτηση (Binary Search) Προβλήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Κλάσεις και Αντικείμενα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Κλάσεις και Αντικείμενα ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Κλάσεις και Αντικείμενα Στην άσκηση αυτή θα υλοποιήσετε μια κλάση RandomVector η οποία διαχειρίζεται ένα τυχαίο διάνυσμα ακεραίων το οποίο μπορεί να έχει οποιοδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

Γραφικά υπολογιστών Εργαστήριο 4 Εισαγωγή στις λίστες

Γραφικά υπολογιστών Εργαστήριο 4 Εισαγωγή στις λίστες Γραφικά υπολογιστών Εργαστήριο 4 Εισαγωγή στις λίστες Σκοπός της 3ης άσκησης είναι να μάθουμε να φτιάχνουμε και να προσπελαύνουμε λίστες, να δούμε τι διαφορά έχουν από τα tuples και επίσης πώς μπορούμε

Διαβάστε περισσότερα

Πως θα αποθηκεύσει τη λίστα με τα ψώνια του και θα την ανακτήσει στο Σ/Μ; και πως θα προσθέσει στη λίστα του επιπλέον προϊόντα;

Πως θα αποθηκεύσει τη λίστα με τα ψώνια του και θα την ανακτήσει στο Σ/Μ; και πως θα προσθέσει στη λίστα του επιπλέον προϊόντα; Λίστα για ψώνια Έννοιες: αρχεία- άνοιγμα- εγγραφή διάβασμα Προαπαιτούμενα : δομή επιλογής, επανάληψης, συναρτήσεις, λίστες Ο Άκης, τώρα που έμαθε και τις λίστες στην Python αποφάσισε να φτιάξει μια λίστα

Διαβάστε περισσότερα

Δυναμικές Ιστοσελίδες Εισαγωγή στην Javascript για προγραμματισμό στην πλευρά του client

Δυναμικές Ιστοσελίδες Εισαγωγή στην Javascript για προγραμματισμό στην πλευρά του client ΕΣΔ 516 Τεχνολογίες Διαδικτύου Δυναμικές Ιστοσελίδες Εισαγωγή στην Javascript για προγραμματισμό στην πλευρά του client Περιεχόμενα Περιεχόμενα Javascript και HTML Βασική σύνταξη Μεταβλητές Τελεστές Συναρτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Μέρος 2 Κατασκευή Συντακτικού Αναλυτή

Μέρος 2 Κατασκευή Συντακτικού Αναλυτή Αντίρριο, 05/04/2017 Προδιαγραφές Εργαστηριακής Εργασίας για το μάθημα «Μεταγλωττιστές» To δεύτερο μέρος της εργασίας έχει ως στόχο την ανάπτυξη του συντακτικού αναλυτή με χρήση του bison / byacc. Στο

Διαβάστε περισσότερα

Δομές δεδομένων (2) Αλγόριθμοι

Δομές δεδομένων (2) Αλγόριθμοι Δομές δεδομένων (2) Αλγόριθμοι Παράγωγοι τύποι (struct) σύνοψη προηγουμένων Πίνακες: πολλές μεταβλητές ίδιου τύπου Παράγωγοι τύποι ή Δομές (struct): ομαδοποίηση μεταβλητών διαφορετικού τύπου struct Student

Διαβάστε περισσότερα

Σημειωματάριο Δευτέρας 13 Νοε. 2017

Σημειωματάριο Δευτέρας 13 Νοε. 2017 Σημειωματάριο Δευτέρας 13 Νοε. 2017 Bubble sort Εδώ δείχνουμε το πώς λειτουργεί μια πολύ απλή μέθοδος ταξινόμησης, η bubble sort. Έχουμε να ταξινομήσουμε μια λίστα L αριθμών σε αύξουσα σειρά. Ο τρόπος

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Python Μάθημα 4: Συναρτήσεις (functions) και δομοστοιχεία (modules) στην Python

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Python Μάθημα 4: Συναρτήσεις (functions) και δομοστοιχεία (modules) στην Python Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Python Μάθημα 4: Συναρτήσεις (functions) και δομοστοιχεία (modules) στην Python Νοέμβριος 2014 Χ. Αλεξανδράκη, Γ. Δημητρακάκης Συναρτήσεις (Functions) Στον προγραμματισμό,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ ΤΡΙΤΗ 11 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ ΤΡΙΤΗ 11 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ ΤΡΙΤΗ 11 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΘΕΜΑ Α Α1. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν, γράφοντας στο τετράδιό σας, δίπλα στο

Διαβάστε περισσότερα

Λίστα. Το διάνυζμα (vector) στο Mathematica είναι μια λίστα που έχει τα στοιχεία. Ο πίνακας ( matrix ) είναι λίστα απο τις λίστες.

Λίστα. Το διάνυζμα (vector) στο Mathematica είναι μια λίστα που έχει τα στοιχεία. Ο πίνακας ( matrix ) είναι λίστα απο τις λίστες. Λίστα Το διάνυζμα (vector) στο Mathematica είναι μια λίστα που έχει τα στοιχεία. Ο πίνακας ( matrix ) είναι λίστα απο τις λίστες. Η λίστα είναι ένα σύνολο αντικειμένων των οποίων τα σύμβολα περιέχονται

Διαβάστε περισσότερα

ΓΛΩΣΣΑ ΑΛΦΑΒΗΤΟ ΤΥΠΟΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ

ΓΛΩΣΣΑ ΑΛΦΑΒΗΤΟ ΤΥΠΟΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ ΓΛΩΣΣΑ ΑΛΦΑΒΗΤΟ Κεφαλαία και μικρά γράμματα ελληνικού αλφαβήτου: Α Ω και α ω Κεφαλαία και μικρά γράμματα λατινικού αλφαβήτου: A Z και a z Αριθμητικά ψηφία: 0 9 Ειδικοί χαρακτήρες: + - * / =. ( ),! & κενός

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομες εισαγωγικές σημειώσεις για την. Matlab

Σύντομες εισαγωγικές σημειώσεις για την. Matlab Σύντομες εισαγωγικές σημειώσεις για την Matlab Δήλωση Μεταβλητών Για να εισάγει κανείς δεδομένα στη Matlab υπάρχουν πολλοί τρόποι. Ο πιο απλός είναι στη γραμμή εντολών να εισάγουμε αυτό που θέλουμε και

Διαβάστε περισσότερα

Σημειωματάριο Τετάρτης 18 Οκτ. 2017

Σημειωματάριο Τετάρτης 18 Οκτ. 2017 Σημειωματάριο Τετάρτης 18 Οκτ. 2017 Περισσότερα για λίστες και ανακύκλωση Είδαμε σήμερα διάφορα προβλήματα και λύσεις για λίστες. Είδαμε επίσης την ανακύκλωση while. Στο επόμενο βλέπουμε πώς μπορούμε να

Διαβάστε περισσότερα

Δομημένος Προγραμματισμός

Δομημένος Προγραμματισμός ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Δομημένος Προγραμματισμός Ενότητα: Συναρτήσεις θεωρία Δ. Ε. Μετάφας Τμ. Ηλεκτρονικών Μηχ. Τ.Ε. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Τυπικές χρήσεις της Matlab

Τυπικές χρήσεις της Matlab Matlab Μάθημα 1 Τι είναι η Matlab Ολοκληρωμένο Περιβάλλον Περιβάλλον ανάπτυξης Διερμηνευμένη γλώσσα Υψηλή επίδοση Ευρύτητα εφαρμογών Ευκολία διατύπωσης Cross platform (Wintel, Unix, Mac) Τυπικές χρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5: Δομές δεδομένων

Κεφάλαιο 5: Δομές δεδομένων Κεφάλαιο 5: Δομές δεδομένων Η έννοια της δομής δεδομένων (data structure) είναι πολύ ευρεία στην επιστήμη της Πληροφορικής. Με τον όρο δομή δεδομένων εννοούμε τον τρόπο αποθήκευσης δεδομένων, οργανωμένα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Κλάσεις και Αντικείμενα Αναφορές

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Κλάσεις και Αντικείμενα Αναφορές ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Κλάσεις και Αντικείμενα Αναφορές Μαθήματα από το lab Υπενθύμιση: Η άσκηση ζητούσε να υλοποιήσετε μία κλάση vector που να διαχειρίζεται διανύσματα οποιουδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Επιστήμη Υπολογιστών. Εισαγωγή στην Python

Εισαγωγή στην Επιστήμη Υπολογιστών. Εισαγωγή στην Python Εισαγωγή στην Επιστήμη Υπολογιστών Εισαγωγή στην Python Β Μέρος Δομή Ελέγχου if-elif-else Επαναληπτική Δομή Ελέγχου while Επαναληπτική Δομή Ελέγχου for Αλληλεπίδραση χρήστη-προγράμματος Συναρτήσεις Η δομή

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Αριθμητική Ανάλυση

Εισαγωγή στην Αριθμητική Ανάλυση Εισαγωγή στην Αριθμητική Ανάλυση Εισαγωγή στη MATLAB ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΚΡΙΒΗΣ ΒΟΗΘΟΙ: ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ, ΣΚΟΡΔΑ ΕΛΕΝΗ E-MAIL: SDIMITRIADIS@CS.UOI.GR, ESKORDA@CS.UOI.GR Τι είναι Matlab Είναι ένα περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στον Προγ/μό Υπολογιστών

Εισαγωγή στον Προγ/μό Υπολογιστών Εισαγωγή στον Προγ/μό Υπολογιστών Διάλεξη 7 Ακολουθίες (Sequences) Περιεχόμενα 1. Ακολουθίες 2. Λίστα (list) 3. Επαναληπτικοί υπολογισμοί ακολουθιών 4. Επεξεργασία ακολουθιών 5. Τελεστές ακολουθιών 6.

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε στοιχείο που γίνεται αντιληπτό με μία από τις πέντε αισθήσεις μας

Κάθε στοιχείο που γίνεται αντιληπτό με μία από τις πέντε αισθήσεις μας Κάθε στοιχείο που γίνεται αντιληπτό με μία από τις πέντε αισθήσεις μας είναι ένα δεδομένο. Τα δεδομένα μπορούν να αναπαραστήσουν αφαιρετικά την πραγματικότητα δηλαδή να μας δείχνουν μία απλοποιημένη όψη

Διαβάστε περισσότερα

Αντίρριο, 14/03/2017 Προδιαγραφές Εργαστηριακής Εργασίας για το μάθημα «Μεταγλωττιστές»

Αντίρριο, 14/03/2017 Προδιαγραφές Εργαστηριακής Εργασίας για το μάθημα «Μεταγλωττιστές» Αντίρριο, 14/03/2017 Προδιαγραφές Εργαστηριακής Εργασίας για το μάθημα «Μεταγλωττιστές» Η εργασία έχει ως στόχο τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός μεταγλωττιστή για την γλώσσα Ciscal, χρησιμοποιώντας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 2 ο ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ Οι ασκήσεις αυτού του φυλλαδίου καλύπτουν τα παρακάτω θέματα: Συναρτήσεις (κεφάλαιο Functions)

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στον Προγ/μό Υπολογιστών

Εισαγωγή στον Προγ/μό Υπολογιστών Εισαγωγή στον Προγ/μό Υπολογιστών Διάλεξη 1 Εκφράσεις, κλητικές εκφράσεις, ονόματα Περιεχόμενα Εκφράσεις (expressions) Τελεστές (operators) της Python Κλητικές εκφράσεις (call expressions) Ονόματα (names)

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Δομές δεδομένων. Τεχνικές σχεδίασης αλγορίθμων. Εισαγωγή στον προγραμματισμό. Υποπρογράμματα. Επαναληπτικά κριτήρια αξιολόγησης

Περιεχόμενα. Δομές δεδομένων. Τεχνικές σχεδίασης αλγορίθμων. Εισαγωγή στον προγραμματισμό. Υποπρογράμματα. Επαναληπτικά κριτήρια αξιολόγησης Περιεχόμενα Δομές δεδομένων 37. Δομές δεδομένων (θεωρητικά στοιχεία)...11 38. Εισαγωγή στους μονοδιάστατους πίνακες...16 39. Βασικές επεξεργασίες στους μονοδιάστατους πίνακες...25 40. Ασκήσεις στους μονοδιάστατους

Διαβάστε περισσότερα

3ο σετ σημειώσεων - Πίνακες, συμβολοσειρές, συναρτήσεις

3ο σετ σημειώσεων - Πίνακες, συμβολοσειρές, συναρτήσεις 3ο σετ σημειώσεων - Πίνακες, συμβολοσειρές, συναρτήσεις 5 Απριλίου 01 1 Πίνακες Είδαμε ότι δηλώνοντας μία μεταβλητή κάποιου συγκεκριμένου τύπου δεσμεύουμε μνήμη κατάλληλη για να αποθηκευτεί μία οντότητα

Διαβάστε περισσότερα

Γράψτε ένα πρόγραμμα που να τυπώνει τον Αριθμό Μητρώου σας με χρήση της συνάρτησης print.

Γράψτε ένα πρόγραμμα που να τυπώνει τον Αριθμό Μητρώου σας με χρήση της συνάρτησης print. Εργαστήριο 1 Γράψτε ένα πρόγραμμα που να τυπώνει τον Αριθμό Μητρώου σας με χρήση της συνάρτησης print. Πρίν από τον αριθμό (και στην ίδια γραμμή) προσθέστε επεξηγηματικό κείμενο (π.χ. Ο αριθμός μητρώου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1) Τι είναι πρόβλημα (σελ. 3) 2) Τι είναι δεδομένο, πληροφορία, επεξεργασία δεδομένων (σελ. 8) 3) Τι είναι δομή ενός προβλήματος (σελ. 8)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ & ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ & ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ & ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ Μέρος 4ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥΛΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 1 ΟΙ ΤΕΛΕΣΤΕΣ ΣΥΓΚΡΙΣΗΣ Με τους τελεστές σύγκρισης, συγκρίνουμε τις

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Ι. Δυναμική Διαχείριση Μνήμης. Δημήτρης Μιχαήλ. Ακ. Έτος 2011-2012. Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Προγραμματισμός Ι. Δυναμική Διαχείριση Μνήμης. Δημήτρης Μιχαήλ. Ακ. Έτος 2011-2012. Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Προγραμματισμός Ι Δυναμική Διαχείριση Μνήμης Δημήτρης Μιχαήλ Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Ακ. Έτος 2011-2012 Ανάγκη για Δυναμική Μνήμη Στατική Μνήμη Μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαμε

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ. Κάθε υποπρόγραμμα έχει μόνο μία είσοδο και μία έξοδο. Κάθε υποπρόγραμμα πρέπει να είναι ανεξάρτητο από τα άλλα.

ΥΠΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ. Κάθε υποπρόγραμμα έχει μόνο μία είσοδο και μία έξοδο. Κάθε υποπρόγραμμα πρέπει να είναι ανεξάρτητο από τα άλλα. ΥΠΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Τμηματικός προγραμματισμός ονομάζεται η τεχνική σχεδίασης και ανάπτυξης των προγραμμάτων ως ένα σύνολο από απλούστερα τμήματα προγραμμάτων. Όταν ένα τμήμα προγράμματος επιτελεί ένα αυτόνομο

Διαβάστε περισσότερα

6. ΠΙΝΑΚΕΣ & ΑΛΦΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ

6. ΠΙΝΑΚΕΣ & ΑΛΦΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ 6. ΠΙΝΑΚΕΣ & ΑΛΦΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ 6.1 Η Έννοια του Πίνακα Συχνά είναι προτιμότερο να αντιμετωπίζουμε ένα σύνολο μεταβλητών σαν ενότητα για να απλοποιούμε το χειρισμό τους. Έτσι οργανώνουμε σύνθετα δεδομένα σε

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Python Μάθημα 3: πίνακες και βρόγχος επανάληψης for (για) Νοέμβριος 2014 Χ. Αλεξανδράκη, Γ.

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Python Μάθημα 3: πίνακες και βρόγχος επανάληψης for (για) Νοέμβριος 2014 Χ. Αλεξανδράκη, Γ. Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Python Μάθημα 3: πίνακες και βρόγχος επανάληψης for (για) Νοέμβριος 2014 Χ. Αλεξανδράκη, Γ. Δημητρακάκης Πίνακες/Λίστες Σε πολλές περιπτώσεις στον προγραμματισμό υπάρχει η

Διαβάστε περισσότερα

Λογικός τύπος Τελεστές σύγκρισης Λογικοί τελεστές Εντολές επιλογής Εμβέλεια Μαθηματικές συναρτήσεις Μιγαδικός τύπος ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΙΑΛΕΞΗ

Λογικός τύπος Τελεστές σύγκρισης Λογικοί τελεστές Εντολές επιλογής Εμβέλεια Μαθηματικές συναρτήσεις Μιγαδικός τύπος ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΙΑΛΕΞΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΙΑΛΕΞΗ Λογικός τύπος ( ) Ο τύπος είναι κατάλληλoς για την αναπαράσταση ποσοτήτων που μπορούν να πάρουν δύο μόνο τιμές (π.χ. ναι/όχι, αληθές/ψευδές, ). Τιμές ή Δήλωση Εκχώρηση Ισοδυναμία με ακέραιους

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6. Συμβολοσειρές, λίστες, πλειάδες, λεξικά. 6.1 Εισαγωγή

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6. Συμβολοσειρές, λίστες, πλειάδες, λεξικά. 6.1 Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 Συμβολοσειρές, λίστες, πλειάδες, λεξικά Σύνοψη Στο κεφάλαιο αυτό θα εμβαθύνουμε στην κατανόηση σημαντικών δομών δεδομένων, όπως οι συμβολοσειρές (strings), οι λίστες (lists), οι πλειάδες (tuples)

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Αντικείμενα με πίνακες. Constructors. Υλοποίηση Στοίβας

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Αντικείμενα με πίνακες. Constructors. Υλοποίηση Στοίβας ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Αντικείμενα με πίνακες. Constructors. Υλοποίηση Στοίβας Στην άσκηση αυτή θα υλοποιήσετε μια κλάση Geometric η οποία διαχειρίζεται μια γεωμετρική ακολουθία ακεραίων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 231 Δομές Δεδομένων και Αλγόριθμοι 4-1

ΕΠΛ 231 Δομές Δεδομένων και Αλγόριθμοι 4-1 Εφαρμογές στοιβών Στην ενότητα αυτή θα μελετηθεί η χρήση στοιβών στις εξής εφαρμογές: Αναδρομικές συναρτήσεις Ισοζυγισμός Παρενθέσεων Αντίστροφος Πολωνικός Συμβολισμός ΕΠΛ 231 Δομές Δεδομένων και Αλγόριθμοι

Διαβάστε περισσότερα

Η γλώσσα προγραμματισμού Strange

Η γλώσσα προγραμματισμού Strange Προγραμματιστική άσκηση: Η γλώσσα προγραμματισμού Strange Η Strange είναι μια μικρή γλώσσα προγραμματισμού. Παρόλο που οι προγραμματιστικές της ικανότητες είναι μικρές, η εκπαιδευτική αυτή γλώσσα περιέχει

Διαβάστε περισσότερα

Η SQL αποτελείται από δύο υποσύνολα, τη DDL και τη DML.

Η SQL αποτελείται από δύο υποσύνολα, τη DDL και τη DML. Κεφάλαιο 5 Η γλώσσα SQL 5.1 Εισαγωγή Η γλώσσα SQL (Structured Query Language) είναι η πιο διαδεδομένη διαλογική γλώσσα ερωταπαντήσεων που χρησιμοποιείται για την επικοινωνία του χρήστη με σχεσιακές ΒΔ.

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 10 Υποπρογράμματα. Καραμαούνας Πολύκαρπος

Κεφάλαιο 10 Υποπρογράμματα. Καραμαούνας Πολύκαρπος Κεφάλαιο 10 Υποπρογράμματα 1 10.1 Τμηματικός προγραμματισμός Τμηματικός προγραμματισμός ονομάζεται η τεχνική σχεδίασης και ανάπτυξης των προγραμμάτων ως ένα σύνολο από απλούστερα τμήματα προγραμμάτων.

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά. Συστήματα Ι. Φ ρ ο ν τ ι σ τ ή ρ ι ο. Αριστείδης Ηλίας. Εργαστήριο Ηλεκτρονικών Υπολογιστών

Λειτουργικά. Συστήματα Ι. Φ ρ ο ν τ ι σ τ ή ρ ι ο. Αριστείδης Ηλίας. Εργαστήριο Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Λειτουργικά Αριστείδης Ηλίας Συστήματα Ι Φ ρ ο ν τ ι σ τ ή ρ ι ο Shell Scripting Εισαγωγή Ένα shell script είναι μια λίστα εντολών που εκτελούνται ακολουθιακά Εκτελούνται ανάλογα με το κέλυφος και για

Διαβάστε περισσότερα

ΑΕΠΠ 7o Επαναληπτικό Διαγώνισμα

ΑΕΠΠ 7o Επαναληπτικό Διαγώνισμα ΑΕΠΠ 7o Επαναληπτικό Διαγώνισμα Ονοματεπώνυμο: ΘΕΜΑ Α Α1. Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμίας από τις παρακάτω προτάσεις 1-5 και, δίπλα, τη λέξη ΣΩΣΤΟ, αν η πρόταση είναι σωστή, ή τη λέξη ΛΑΘΟΣ,

Διαβάστε περισσότερα

Σύνοψη Προηγούμενου (1/2) Στοίβες, Ουρές, Ουρές Προτεραιότητας. Σύνοψη Προηγούμενου (2/2) Σημερινό Μάθημα. Πίνακες. Εισαγωγή, σε χρόνο O(1).

Σύνοψη Προηγούμενου (1/2) Στοίβες, Ουρές, Ουρές Προτεραιότητας. Σύνοψη Προηγούμενου (2/2) Σημερινό Μάθημα. Πίνακες. Εισαγωγή, σε χρόνο O(1). Σύνοψη Προηγούμενου (1/2) Στοίβες, Ουρές, Ουρές Προτεραιότητας Ορέστης Τελέλης telelis@unipi.gr Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων, Πανεπιστήμιο Πειραιώς Πίνακες Εισαγωγή, σε χρόνο O(1). Αναζήτηση, σε χρόνο O(n).

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι υποπρόγραμμα; Τμήμα προγράμματος το οποίο επιτελεί ένα αυτόνομο υπολογιστικό έργο (γράφεται χωριστά από το υπόλοιπο πρόγραμμα)

Τι είναι υποπρόγραμμα; Τμήμα προγράμματος το οποίο επιτελεί ένα αυτόνομο υπολογιστικό έργο (γράφεται χωριστά από το υπόλοιπο πρόγραμμα) Τι είναι υποπρόγραμμα; Τμήμα προγράμματος το οποίο επιτελεί ένα αυτόνομο υπολογιστικό έργο (γράφεται χωριστά από το υπόλοιπο πρόγραμμα) Επικοινωνία Το υποπρόγραμμα δέχεται τιμές από το πρόγραμμα Επιστρέφει,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 Η ΓΛΩΣΣΑ PASCAL

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 Η ΓΛΩΣΣΑ PASCAL 8.1. Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 Η ΓΛΩΣΣΑ PACAL Πως προέκυψε η γλώσσα προγραμματισμού Pascal και ποια είναι τα γενικά της χαρακτηριστικά; Σχεδιάστηκε από τον Ελβετό επιστήμονα της Πληροφορικής Nicklaus Wirth to

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΕΠΤΑ (7)

ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΕΠΤΑ (7) ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΤΡΙΤΗ 11 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΕΠΤΑ (7) ΘΕΜΑ Α Α1. Να χαρακτηρίσετε

Διαβάστε περισσότερα

Ταξινόμηση κάδου και ταξινόμηση Ρίζας Bucket-Sort και Radix-Sort

Ταξινόμηση κάδου και ταξινόμηση Ρίζας Bucket-Sort και Radix-Sort Ταξινόμηση κάδου και ταξινόμηση Ρίζας Bucket-Sort και Radix-Sort 1, c 3, a 3, b 7, d 7, g 7, e B 0 1 3 4 5 6 7 8 9 1 BucketSort (Ταξινόμηση Κάδου) - Αρχικά θεωρείται ένα κριτήριο κατανομής με βάση το οποίο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Εισαγωγή στη Java II

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Εισαγωγή στη Java II ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Εισαγωγή στη Java II Strings Η κλάση String είναι προκαθορισμένη κλάση της Java που μας επιτρέπει να χειριζόμαστε αλφαριθμητικά. Ο τελεστής + μας επιτρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Ι. Δείκτες. Δημήτρης Μιχαήλ. Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Προγραμματισμός Ι. Δείκτες. Δημήτρης Μιχαήλ. Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Προγραμματισμός Ι Δείκτες Δημήτρης Μιχαήλ Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Τι είναι ο δείκτης Ένας δείκτης είναι μια μεταβλητή που περιέχει μια διεύθυνση μνήμης. Θυμηθείτε πως

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη και Σχεδίαση Λογισμικού

Ανάπτυξη και Σχεδίαση Λογισμικού Ανάπτυξη και Σχεδίαση Λογισμικού Η γλώσσα προγραμματισμού C Γεώργιος Δημητρίου Βασικά Στοιχεία Το αλφάβητο της C Οι βασικοί τύποι της C Δηλώσεις μεταβλητών Είσοδος/Έξοδος Βασικές εντολές της C Αλφάβητο

Διαβάστε περισσότερα