Εμπλουτισμένο μάθημα της Ιστορίας για τη Γ Δημοτικού. Κωνσταντίνος Πατσαρός

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Εμπλουτισμένο μάθημα της Ιστορίας για τη Γ Δημοτικού. Κωνσταντίνος Πατσαρός"

Transcript

1 Εμπλουτισμένο μάθημα της Ιστορίας για τη Γ Δημοτικού Κωνσταντίνος Πατσαρός Master in Education University of Manchester

2 Σκοπός: Να γνωρίσουν οι μαθητές την ακρόπολη των Μυκηνών. Να γνωρίσουν την αρχιτεκτονική των Μυκηναίων. Να κατανοήσουν τους λόγους που ώθησαν τους Αχαιούς να κατασκευάσουν τείχη. Να ασκηθούν στην παρατήρηση και περιγραφή αρχαιολογικών ευρημάτων. Να γνωρίσουν βασικά στοιχεία της τέχνης των Μυκηναίων. Να διαπιστώσουν την επίδραση της μινωικής τέχνης.

3 Να εφαρμόσουν όσα έμαθαν για να δημιουργήσουν την ακρόπολη. Να αναλύσουν και να συνθέσουν όσα γνώρισαν για να παράγουν δικό τους, πρωτότυπο έργο. Να αξιολογήσουν την προσπάθειά τους. (Bloom)

4 Να κατακτήσουν οι μαθητές έννοιες όπως: ακρόπολη, ανάκτορο, μέγαρο, εστία, κυκλώπεια τείχη. Προεργασία Επίσκεψη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και ειδικότερα στη συλλογή της Μυκηναϊκής τέχνης. Προβολή στο θέατρο του σχολείου ντοκιμαντέρ για τις Μυκήνες. Μέσα στο πλαίσιο του μαθήματος των Ελληνικών, τα παιδιά έχουν ως ανάγνωση την επόμενη διδακτική ενότητα της Ιστορίας.

5 Διαθέτει ηλεκτρονικό υπολογιστή συνδεδεμένο με προτζέκτορα και πίνακα αφής (smartboard). Αποτελείται από είκοσι τέσσερις μαθητές, οι οποίοι κάθονται σε έξι ομάδες των τεσσάρων μαθητών. Δύο από τους μαθητές είναι ο Γιώργος και η Ηρώ.

6 Έχει ταλέντο στο σχέδιο και στη ζωγραφική. Οι δάσκαλοί της λένε ότι έχει «μαγικό χέρι». Ο πατέρας της είναι Κινέζος και η μητέρα της Ελληνίδα. Η ίδια μιλάει και τις δύο γλώσσες. Επηρεάζεται πολύ από τη συνεσταλμένη μητέρα της. Ο αδερφός της πήρε υποτροφία από αμερικανικό πανεπιστήμιο σε τμήμα καλών τεχνών. Η Ηρώ απολαμβάνει να δουλεύει με το δικό της ρυθμό. Το αδύνατό της μάθημα στο σχολείο είναι τα ελληνικά, ιδιαίτερα στην ορθογραφία και στη γραπτή έκφραση.

7 Ο Γιώργος είναι ευρυμαθής. Η μεγάλη του αγάπη όμως είναι η Ιστορία. «Αν έχεις το Γιώργο στην τάξη σου πρέπει να κάνεις τη διπλή προετοιμασία για να παραδώσεις το επόμενο μάθημα». Η μητέρα του τον πιέζει αρκετά. Αν και δεν είναι το δυνατό του σημείο ο αθλητισμός, είναι πολύ αγαπητός από όλη την τάξη. Λατρεύει το διάβασμα και ιδιαίτερα ό,τι έχει σχέση με τους δύο παγκόσμιους πολέμους. Αν και είναι ακόμα ούτε εννιά ετών, επιχειρεί ήδη να κάνει ιστορικούς συσχετισμούς.

8 Αφόρμηση Ποια ήταν η τελευταία φρυκτωρία, όταν μεταφέρθηκε το νέο ότι έπεσε το κάστρο της Τροίας;

9 Εντοπισμός του λόφου του Προφήτη Ηλία (η τελευταία φρυκτωρία) και των Μυκηνών στο χάρτη του Google Earth.

10 Συζήτηση στην τάξη για όσα είδαμε στο ντοκιμαντέρ στο θέατρο. Γενεαλογία Από τον μύθο του Περσέα μέχρι τον Ατρέα και τον Αγαμέμνονα. Διαφορά Μινωικού και Μυκηναϊκού κόσμου. Ανάγκη δημιουργίας ακρόπολης για την προστασία από τους εχθρούς.

11 Τι περιλαμβάνει η Ακρόπολη των Μυκηνών;

12 Χρονικό πλαίσιο Μεταφερόμαστε γύρω στο 1250 π.χ., όταν οι Μυκήνες πράγματι χτυπήθηκαν από έναν ισχυρό σεισμό, ο οποίος δεν άφησε τίποτε όρθιο και προκάλεσε ακόμα και μερικές τοπικές πυρκαγιές. Σενάριο Ο βασιλιάς, μπροστά σε αυτή την καταστροφή, καλεί έκτακτο συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν εκλεκτοί Μυκηναίοι, επιστήμονες και καλλιτέχνες, οι οποίοι καλούνται να εκφράσουν τις απόψεις τους για να ανακατασκευάσουν την ακρόπολη.

13 Κάθε ομάδα μαθητών πρέπει να παραδώσει μια πρόταση για το πώς σκέφτεται να φτιάξει την ακρόπολη. Έξι ομάδες Έξι προτάσεις θα δημιουργηθούν

14 Το κάθε παιδί από τα τέσσερα επιλέγει το ρόλο του στην ομάδα. Μπορεί να γίνει είτε καλλιτέχνης είτε αρχιτέκτονας. Καλό είναι κάθε ομάδα να έχει δύο αρχιτέκτονες και δύο καλλιτέχνες. Αν δεν είναι εφικτό αυτό, τουλάχιστον ένας καλλιτέχνης ή ένας αρχιτέκτονας να υπάρχει σε κάθε ομάδα.

15 Κάθε ομάδα πρέπει να παραδώσει μια μακέτα με την πρότασή της για τη νέα ακρόπολη των Μυκηνών. (Αρχιτέκτονες) Οι αριστουργηματικές τοιχογραφίες στο ανάκτορο και στο θρησκευτικό κέντρο καταστράφηκαν σε μεγάλο βαθμό. Προτάσεις πρέπει να γίνουν για τη διακόσμηση με χρωματισμένα προσχέδια σε χαρτί. (Καλλιτέχνες)

16 Ο βασιλιάς επιθυμεί η νέα ακρόπολη να είναι βασισμένη σε μεγάλο βαθμό στα σχέδια της προηγούμενης. Γι αυτό μόνο ένα από τα πέντε παρακάτω χαρακτηριστικά της μπορεί να αλλάξει. Τοποθεσία της ακρόπολης Πύλη Πύργος Θέση του ανακτόρου Θέση του θρησκευτικού κέντρου

17 Στο βασιλιά δεν αρέσουν όμως οι ιδέες, χωρίς επιχειρήματα. Γι αυτό: κάθε νέα ιδέα που θα προταθεί για τα πέντε παραπάνω θα πρέπει να δικαιολογηθεί με ισχυρά επιχειρήματα. Τον βασιλιά δεν τον ευχαριστεί ούτε η επιμονή στην παράδοση, αν δεν είναι δικαιολογημένη. Γι αυτό: οτιδήποτε μένει το ίδιο, πρέπει να επίσης να δικαιολογείται. π.χ. «Η θέση της ακρόπολης δεν πρέπει να αλλάξει γιατί είναι χτισμένη ανάμεσα»

18 Οι αρχιτέκτονες οφείλουν λοιπόν σε πρώτη φάση να μελετήσουν γιατί τα πέντε παραπάνω χαρακτηριστικά της ακρόπολης έγιναν με αυτό τον τρόπο. Στη συνέχεια να εξετάσουν τη δομή άλλων ακροπόλεων για να προτείνουν μία ιδέα για το νεωτεριστικό στοιχείο που θα εισάγουν. Επειδή οι μαθητές είναι σε μικρή ηλικία θα τους δοθεί συγκεκριμένο υλικό που θα περιέχει αφενός απαντήσεις για το λόγο που χτίστηκε κατ αυτό τον τρόπο η ακρόπολη και αφετέρου πληροφορίες για άλλες ακροπόλεις, από τις οποίες μπορούν να κλέψουν ιδέες: Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα, τόμοι 3, 5, 44 National Geographic, Ελλάδα, Το Ηρωικό Έπος Βαλαβάνης Π. Ο λόφος με τα κρυμμένα μυστικά

19 Οι τοιχογραφίες της ακρόπολης των Μυκηνών προκαλούν ακόμα το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Αν μην ξεχνάμε τη «Μυκηναία» που βρέθηκε στην οικία του ιερέα.

20 Ο βασιλιάς επιθυμεί πιστά αντίγραφα τόσο της «Μυκηναίας» όσο και των «οχτώσχημων» ασπίδων.

21 Ο βασιλιάς είναι άνθρωπος όμως που αγαπάει την πρόοδο ακόμα και στις τέχνες. Σκέφτεται λοιπόν στη νέα ακρόπολη να αφιερώσει χώρο και στις νέες καλλιτεχνικές δημιουργίες. Αρκεί βέβαια να δένουν αρμονικά και με τα παραδοσιακά μυκηναϊκά στοιχεία.

22 Οι μαθητές οφείλουν να μελετήσουν όλες τις σωζόμενες μυκηναϊκές τοιχογραφίες: tination=19&destinationtype=city&page=26 Αλλά και τα αγγεία, τα οποία άλλωστε φωτογράφισαν κατά την επίσκεψή τους στο μουσείο.

23 Επίσης πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη ότι τόσο σχεδιαστικά, όσο και χρωματικά η μυκηναϊκή τέχνη βασίστηκε στον μινωικό πολιτισμό. Χωρίς αυτή τη σημαντική επιρροή, οι μυκηναϊκές δημιουργίες θα είχαν εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα. Οι μαθητές λοιπόν πρέπει να διερευνήσουν και τα στοιχεία της μινωικής τέχνης, πριν σχεδιάσουν τις νέες τοιχογραφίες.

24 Ο Γιώργος και η Ηρώ θα είναι δύο από τα μέλη των ομάδων. Σύμφωνα με τις κλίσεις τους είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Γιώργος θα επιλέξει το ρόλο του αρχιτέκτονα (ιστορική έρευνα, σύνθεση πληροφοριών) και η Ηρώ το ρόλο του καλλιτέχνη (αγάπη για τη ζωγραφική, ικανότητα στο σχέδιο). Αν και τα δύο αυτά παιδιά θα έχουν τις ίδιες αρμοδιότητες με τους συμμαθητές τους, οι προσδοκίες του δασκάλου για τη δική τους συνεισφορά είναι σίγουρα μεγαλύτερες. Περιμένουμε ότι και οι δύο, θα εργαστούν περισσότερο μελετώντας όσα τους ζητήθηκε. Επίσης στο μικρό αλλά σημαντικό τμήμα της εργασίας που απαιτούνται πρωτότυπες ιδέες, βασισμένες στην έρευνα, οι προσδοκίες είναι και εδώ υψηλές.

25 Στην εργασία ο εκπαιδευτικός έχει κυρίως το ρόλο του facilitator, του ανθρώπου δηλαδή που βοηθάει τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν τους κοινούς σκοπούς τους και την ίδια στιγμή τα διευκολύνει να οργανώσουν αποδοτικότερα την εργασία τους. Ο στόχος του είναι να δημιουργήσει τις ιδανικότερες συνθήκες έτσι ώστε οι μαθητές να αυτοανακαλύψουν τη νέα γνώση.

26 To πρότζεκτ θα έχει διάρκεια από τρεις έως πέντε εβδομάδες. Όταν ολοκληρωθεί το έργο κάθε ομάδας, τα παιδιά θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους στην υπόλοιπη τάξη και θα δικαιολογήσουν τις επιλογές τους. Όλοι οι μαθητές έχουν ταυτόχρονα το ρόλο του λαού των Μυκηνών, ο οποίος στο τέλος θα αποφασίσει ποια από τις προτάσεις που ακούστηκαν είναι η πιο ολοκληρωμένη και θα εφαρμοστεί στην πόλη τους. Τα έργα των μαθητών θα εκτεθούν τόσο στο χώρο του σχολείου όσο και στην ιστοσελίδα του στο διαδίκτυο, δίνοντας ένα ακόμα κίνητρο στις ομάδες εργασίας.

27 Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα ζητηθεί από τους μαθητές να γράψουν ένα μικρό κείμενο για να αξιολογήσουν την προσπάθεια που έκαναν, αλλά και να γράψουν τις εντυπώσεις τους από τη δραστηριότητα. Απόκτησαν νέες γνώσεις για την ακρόπολη των Μυκηνών; Μυήθηκαν στα μυστικά της τέχνης των Μυκηναίων; Είναι ευχαριστημένοι από τον τρόπο που συνεργάστηκαν στην ομάδα τους; Αν έκαναν μια παρόμοια εργασία στο μέλλον, τι ήταν αυτό που θα προσπαθούσαν να κάνουν καλύτερα;

28 Είναι τέτοια η δομή της εργασίας που η επίτευξη των αρχικών στόχων είναι βασική προϋπόθεση για να προχωρήσουν στα επόμενα στάδια. π.χ. Αν δε γνωρίσουν τους σημαντικούς παράγοντες που οδήγησαν τους Μυκηναίους να χτίσουν την ακρόπολη σε αυτό το σημείο, δε θα μπορέσουν κατασκευάσουν τη μακέτα τους εφαρμόζοντας όσα έχουν μάθει. Επιπλέον αν δεν ερευνήσουν την ακρόπολη της Αθήνας, για παράδειγμα, δε θα καταφέρουν να συνθέσουν νέες γνώσεις για να δημιουργήσουν κάτι καινούριο.

Εκπαιδευτικό Σενάριο Ιστορίας με την αξιοποίηση εκπαιδευτικού λογισμικού.

Εκπαιδευτικό Σενάριο Ιστορίας με την αξιοποίηση εκπαιδευτικού λογισμικού. Εκπαιδευτικό Σενάριο Ιστορίας με την αξιοποίηση εκπαιδευτικού λογισμικού. Α. Ταυτότητα του Σεναρίου Α1. Τίτλος: Η τέχνη των Μινωιτών (Ιστορία Γ Δημοτικού) Α2. Κοινό: Μαθητές της Γ τάξης του Δημοτικού Α3.

Διαβάστε περισσότερα

Ο υπολογιστής ως εργαλείο ενίσχυσης της μάθησης σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Ο υπολογιστής ως εργαλείο ενίσχυσης της μάθησης σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ο υπολογιστής ως εργαλείο ενίσχυσης της μάθησης σε παιδιά προσχολικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ: 1. ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Α ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ - Α ΤΑΞΗ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ

ΠΡΟΣ: 1. ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Α ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ - Α ΤΑΞΗ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ---- Μαρούσι, 6-11-2012 Αρ. πρωτ. : 138371 ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

«Εξερευνώντας το κάστρο του Μυστρά»: Μία διδακτική προσέγγιση για μαθητές Ε και Στ Δημοτικού

«Εξερευνώντας το κάστρο του Μυστρά»: Μία διδακτική προσέγγιση για μαθητές Ε και Στ Δημοτικού «Εξερευνώντας το κάστρο του Μυστρά»: Μία διδακτική προσέγγιση για μαθητές Ε και Στ Δημοτικού Α. Βουδούρη 1, Α. Μπούρας 1, Ε. Τριανταφύλλου 2, Α. Κοντοσώρου 3 1 Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΞΓ

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΞΓ ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ / 1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΞΓ Ο τόμος αυτός, 1 με τίτλο Οδηγός του Εκπαιδευτικού των Ξένων Γλωσσών, αποτελεί εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Τα παρακάτω λογισμικά επιδεικνύονται στο ΚΣΕ (αφιερώνονται το πολύ 2 ώρες ανά λογισμικό αν και κάποια χρειάζονται λιγότερο χρόνο)

Τα παρακάτω λογισμικά επιδεικνύονται στο ΚΣΕ (αφιερώνονται το πολύ 2 ώρες ανά λογισμικό αν και κάποια χρειάζονται λιγότερο χρόνο) 365 Ενδεικτικά εκπαιδευτικά σενάρια Γ. Λογισµικά γνωστικών αντικειµένων Τα παρακάτω λογισμικά επιδεικνύονται στο ΚΣΕ (αφιερώνονται το πολύ 2 ώρες ανά λογισμικό αν και κάποια χρειάζονται λιγότερο χρόνο)

Διαβάστε περισσότερα

Οι μύθοι του Αισώπου: Δημιουργία πολυμεσικών παραμυθιών για τη διδασκαλία μίας εφαρμογής παρουσιάσεων

Οι μύθοι του Αισώπου: Δημιουργία πολυμεσικών παραμυθιών για τη διδασκαλία μίας εφαρμογής παρουσιάσεων 3ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Ημαθίας ΠΡΑΚΤΙΚΑ Οι μύθοι του Αισώπου: Δημιουργία πολυμεσικών παραμυθιών για τη διδασκαλία μίας εφαρμογής παρουσιάσεων Κουκουρίκος Παναγιώτης Καθηγητής Πληροφορικής

Διαβάστε περισσότερα

«Πάμε Κρήτη ή Μυκήνες; : εκπαιδευτικό σενάριο διδασκαλίας με αξιοποίηση του διαδικτύου»

«Πάμε Κρήτη ή Μυκήνες; : εκπαιδευτικό σενάριο διδασκαλίας με αξιοποίηση του διαδικτύου» «Πάμε Κρήτη ή Μυκήνες; : εκπαιδευτικό σενάριο διδασκαλίας με αξιοποίηση του διαδικτύου» Κατσούλη Βασιλική Φιλόλογος, 1 ο Γυμνάσιο Νεάπολης Θεσσαλονίκης bkatsouli@gmail.com ΠΕΡΙΛΗΨΗ Το κείμενο περιγράφει

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΞΓ

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΞΓ ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ / 1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΞΓ Ο τόμος αυτός, 1 με τίτλο Οδηγός του Εκπαιδευτικού των Ξένων Γλωσσών, αποτελεί εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Βαθμός Ασφαλείας: Να διατηρηθεί μέχρι: Βαθμός Προτεραιότητας: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Βαθμός Ασφαλείας: Να διατηρηθεί μέχρι: Βαθμός Προτεραιότητας: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΤΜΗΜΑ Α ----- Ταχ. Δ/νση: Ανδρέα Παπανδρέου 37 Τ.Κ.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ 1. Τρόποι και διαδικασίες παρέμβασης Το θέμα αντιμετώπισης των μαθησιακών δυσκολιών αποτελεί ίσως την πιο σημαντική διάσταση του όλου προβλήματος και τον τελικό στόχο

Διαβάστε περισσότερα

LEAP21. Learning Educators, Advancing Pedagogy for the 21st Century. Οι διαστάσεις μια μαθησιακής δραστηριότητας

LEAP21. Learning Educators, Advancing Pedagogy for the 21st Century. Οι διαστάσεις μια μαθησιακής δραστηριότητας LEAP21 Learning Educators, Advancing Pedagogy for the 21st Century Οι διαστάσεις μια μαθησιακής δραστηριότητας 19 Μαρτίου 2012 Οι πέντε διαστάσεις της μάθησης του 21ου αιώνα Εισαγωγή Ο σκοπός του οδηγού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΠΟΛΥΜΕΣΑ

ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΠΟΛΥΜΕΣΑ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΠΟΛΥΜΕΣΑ «ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΟΑΕ» ΜΑΡΙΑ ΜΟΥΝΤΡΙ ΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αλφαβητισμός της εικόνας

Αλφαβητισμός της εικόνας Κεφάλαιο 2o Αλφαβητισμός της εικόνας Αλφαβητισμός της εικόνας Τάς ἐπιδόσεις ἴσμεν γιγνομένας καί τῶν Τεχνῶν καί τῶν ἄλλων ἁπάντων οὐ διά τούς ἐμμένοντας τοῖς καθεστῶσιν ἀλλά διά τούς ἐπανορθοῦντας καί

Διαβάστε περισσότερα

"Τα μουσικά σύνολα στα μουσικά σχολεία" Φοιτήτρια: Τζανάκη Ερασμία Υπεύθυνος καθηγητής: Μάρκος Σκούλιος

Τα μουσικά σύνολα στα μουσικά σχολεία Φοιτήτρια: Τζανάκη Ερασμία Υπεύθυνος καθηγητής: Μάρκος Σκούλιος "Τα μουσικά σύνολα στα μουσικά σχολεία" Φοιτήτρια: Τζανάκη Ερασμία Υπεύθυνος καθηγητής: Μάρκος Σκούλιος Άρτα 2011 Αντί προλόγου Όταν ήμουν ακόμα μαθήτρια του Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου το 2006, το κυρίαρχο

Διαβάστε περισσότερα

Δημήτρης Κουτσογιάννης (2007) Θεσσαλονίκη - Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας dkoutsog@lit.auth.gr. Έρευνα του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Έκδοση 1.0.

Δημήτρης Κουτσογιάννης (2007) Θεσσαλονίκη - Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας dkoutsog@lit.auth.gr. Έρευνα του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Έκδοση 1.0. Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και Επικοινωνίας στη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων και κυρίως στη διδασκαλία της ελληνικής. Έρευνα στους φιλολόγους που επιμορφώθηκαν στο πλαίσιο του έργου

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία μου, οι ιστορίες μου, η ιστορία μας, οι ιστορίες μας

Η ιστορία μου, οι ιστορίες μου, η ιστορία μας, οι ιστορίες μας Η ιστορία μου, οι ιστορίες μου, η ιστορία μας, οι ιστορίες μας Εισαγωγή Στην παρούσα ενότητα τα παιδιά εξερευνούν θέματα που σχετίζονται με την προσωπική τους ιστορία, την ιστορία της οικογένειάς τους,

Διαβάστε περισσότερα

της «Εισαγωγής στην Υγιεινή Εργονομία και Ασφάλεια Εργασίας»

της «Εισαγωγής στην Υγιεινή Εργονομία και Ασφάλεια Εργασίας» ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΦΥΛΛΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ για την διδασκαλία της «Εισαγωγής στην Υγιεινή Εργονομία και Ασφάλεια Εργασίας» Επιμέλεια Εργασίας: Χαρκιολάκης Μιχάλης

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟ ΔΑΣΚΑΛΟΥ. Η ΣΠΙΘΑ, Ο ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΠΤΟΣ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΑΝΕΜΩΝ Γλώσσα Δ Δημοτικού Έκδοση 1.0

ΒΙΒΛΙΟ ΔΑΣΚΑΛΟΥ. Η ΣΠΙΘΑ, Ο ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΠΤΟΣ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΑΝΕΜΩΝ Γλώσσα Δ Δημοτικού Έκδοση 1.0 ΒΙΒΛΙΟ ΔΑΣΚΑΛΟΥ Η ΣΠΙΘΑ, Ο ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΠΤΟΣ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΑΝΕΜΩΝ Γλώσσα Δ Δημοτικού Έκδοση 1.0 Δημιουργός Εκδότης, 2008 SIEM Τηλ. 210-7299571, Fax: 210-7299572 email: siem@siem.gr ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ...

Διαβάστε περισσότερα

Βιβλίο δασκάλου «Ταξίδι στο Χρόνο με Νόημα» Ιστορία Γ, Δ, Ε & ΣΤ Δημοτικού

Βιβλίο δασκάλου «Ταξίδι στο Χρόνο με Νόημα» Ιστορία Γ, Δ, Ε & ΣΤ Δημοτικού Βιβλίο δασκάλου «Ταξίδι στο Χρόνο με Νόημα» Ιστορία Γ, Δ, Ε & ΣΤ Δημοτικού Περιεχόμενα Εισαγωγή... 2 Γλώσσα, επικοινωνία και εκπαίδευση κωφών μαθητών... 3 Οι νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση του κωφού

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Εκπαιδευτικά προγράμματα-καινοτόμες δράσεις στα πειραματικά σχολεία

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Εκπαιδευτικά προγράμματα-καινοτόμες δράσεις στα πειραματικά σχολεία ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Εκπαιδευτικά προγράμματα-καινοτόμες δράσεις στα πειραματικά σχολεία ΤΙΤΛΟΣ: Το λιμάνι της Πάτρας από τον 19 ο αιώνα έως και σήμερα: Δυσκολίες και προβλήματα στην υλοποίηση μίας δράσης

Διαβάστε περισσότερα

IffiffflL 0 ΤΑΜΜ1Μ@ ΟΤΑΝ ΜΕΓΑΛΩΣΩ, ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΙΝΩ... Σε αυτή την ενότητα θα μάθουμε:

IffiffflL 0 ΤΑΜΜ1Μ@ ΟΤΑΝ ΜΕΓΑΛΩΣΩ, ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΙΝΩ... Σε αυτή την ενότητα θα μάθουμε: IffiffflL 0 ΤΑΜΜ1Μ@ I Σε αυτή την ενότητα θα μάθουμε: για τις σπουδές και τα προσόντα που χρειαζόμαστε γιο Η βρούμε μια δουλειά για τα παιδιά που δουλεύουν από μικρή ηλικία πώς εξηγούμε και δικαιολογούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ Κοτρώτσου Ελένη Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία Πίνακας περιεχομένων Ευρετήριο

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγικά Στοιχεία. Ειδικότερα, το ημερολόγιο:

Εισαγωγικά Στοιχεία. Ειδικότερα, το ημερολόγιο: 5. Ημερολόγιο Εισαγωγικά Στοιχεία Το ημερολόγιο αποτελεί μια γραπτή απεικόνιση γεγονότων κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου, από την οπτική του συντάκτη ή των συντακτών του. Ανάλογα με τις απαιτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή στο CLIL 6 1.1. Η πρόοδος του CLIL...6 1.2. Λοιπόν, τι ακριβώς είναι το CLIL;...6 1.3. Χαρακτηριστικά του CLIL...

Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή στο CLIL 6 1.1. Η πρόοδος του CLIL...6 1.2. Λοιπόν, τι ακριβώς είναι το CLIL;...6 1.3. Χαρακτηριστικά του CLIL... ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ CLIL ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ CLIL Ορολογία:...4 Δομή του Εγχειριδίου...5 Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή στο CLIL 6 1.1. Η πρόοδος του CLIL...6 1.2. Λοιπόν, τι ακριβώς είναι το CLIL;...6 1.3. Χαρακτηριστικά του CLIL...7

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Κοτσώνια Ευδοκία 955655 Κυριάκου Θεοδοσία 974923 Τσιάτσιου Ιωάννης 885175

Μέθοδοι περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Κοτσώνια Ευδοκία 955655 Κυριάκου Θεοδοσία 974923 Τσιάτσιου Ιωάννης 885175 Μέθοδοι περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Κοτσώνια Ευδοκία 955655 Κυριάκου Θεοδοσία 974923 Τσιάτσιου Ιωάννης 885175 Εαρινό Εξάμηνο 2012 ΕΠΑ488 Μανώλη Κωνσταντίνος 1 P a g e Περιεχόμενα ΤΙΤΛΟΙ ΣΕΛΙΔΕΣ Πρόλογος..

Διαβάστε περισσότερα

Α-Ω. Το λεξικό μας για ευτυχισμένα παιδιά από το Α έωs το Ω

Α-Ω. Το λεξικό μας για ευτυχισμένα παιδιά από το Α έωs το Ω Α-Ω Το λεξικό μας για ευτυχισμένα παιδιά από το Α έωs το Ω Aνακαλύψτε τον κόσμο του Σχολείου μας και δείτε πώς κάθε λέξη μπορεί να μεταμορφωθεί σε διαφορετικές σχολικές εμπειρίες καλωσήλθατε στο σχολείο

Διαβάστε περισσότερα

Νεοελληνική Γλώσσα. Α Γυμνασίου. Τίτλος: «Ψηφιακή Ανάγνωση και αναγνωστικά γεγονότα»

Νεοελληνική Γλώσσα. Α Γυμνασίου. Τίτλος: «Ψηφιακή Ανάγνωση και αναγνωστικά γεγονότα» Π.3.2.1 Εκπαιδευτικά σενάρια και μαθησιακές δραστηριότητες, σύμφωνα με συγκεκριμένες προδιαγραφές, που αντιστοιχούν σε 30 διδακτικές ώρες ανά τάξη Νεοελληνική Γλώσσα Α Γυμνασίου Τίτλος: «Ψηφιακή Ανάγνωση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΛΗΨΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΛΗΨΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ 1 Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής & Ψυχολογίας Τομέας Ψυχολογίας Κέντρο Έρευνας και Αξιολόγησης στην Επαγγελματική Συμβουλευτική (ΚΕΑΕΣ) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Π.3.2.5 Πιλοτική εφαρμογή και αξιολόγηση αντιπροσωπευτικού αριθμού σεναρίων από κάθε τύπο σε διαφοροποιημένες εκπαιδευτικές συνθήκες πραγματικής τάξης

Π.3.2.5 Πιλοτική εφαρμογή και αξιολόγηση αντιπροσωπευτικού αριθμού σεναρίων από κάθε τύπο σε διαφοροποιημένες εκπαιδευτικές συνθήκες πραγματικής τάξης Π.3.2.5 Πιλοτική εφαρμογή και αξιολόγηση αντιπροσωπευτικού αριθμού σεναρίων από κάθε τύπο σε διαφοροποιημένες εκπαιδευτικές συνθήκες πραγματικής τάξης Νεοελληνική Γλώσσα Α Λυκείου Τίτλος: «Πρόσκληση σε

Διαβάστε περισσότερα