ΠΕΛΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΖΗ TO ONEIΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΟΙΚΕΙΟ. ΜΙΕΤ Σχεδιασμός και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων: Σοφία Πελοποννησίου- Βασιλάκου Μάιος-Ιούνιος 2013

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΕΛΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΖΗ TO ONEIΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΟΙΚΕΙΟ. ΜΙΕΤ Σχεδιασμός και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων: Σοφία Πελοποννησίου- Βασιλάκου Μάιος-Ιούνιος 2013"

Transcript

1 ΠΕΛΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΖΗ TO ONEIΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΟΙΚΕΙΟ ΜΙΕΤ Σχεδιασμός και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων: Σοφία Πελοποννησίου- Βασιλάκου Μάιος-Ιούνιος 2013

2 Βιογραφικά στοιχεία Η Πελαγία Κυριαζή, με καταγωγή από τη Λέσβο, γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών με δασκάλους τον Μόραλη και τον Κοκκινίδη. Το 1993 πήγε με υποτροφία Fulbright στη Νέα Υόρκη όπου συνεργάστηκε με τον Βασίλη Λαμπρινό. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα στη γκαλερί Ώρα, Ιλεάνα Τούντα, Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, Galerie 3, στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος και και στην Αμερική στο AS Onassis Cultural Center, στο Tenri Cultural Institute και στη New York Public Library κατά τη διάρκεια του Ελληνικού Φεστιβάλ που διοργάνωσε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.Έχει επίσης συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και τη Νέα Υόρκη: στο Μουσείο Φρυσίρα, στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη και στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης, καθώς και στο Center for Book Arts, την Kouros Gallery στην γκαλερί Cheim & Read στο πλαίσιο του Visual Aids Postcards. Έργα της έχουν εκτεθεί ως συμμετοχή της Ελλάδας στο Kunst,Europa στο Βερολίνο και στην International Biennial of Drawing and Graphic Arts στο Μουσείο Györ στην Ουγγαρία. Εχει συμμετάσχει τρεις φορές στην Art- Athina.

3 Στη Νέα Υόρκη, το καλλιτεχνικό περιβάλλον της έδωσε το ερέθισμα να πειραματιστεί με τα ψηφιακά μέσα. Δημιούργησε τρεις ενότητες ψηφιακών έργων με τίτλο «Κοιμωμένη», το 1997, «Οριστική Διαμονή», το 1999 και την Τυραννία του Φωτός, το 2002, ένα βίντεο με ψηφιακή φωτογραφία, ποίηση του Καβάφη και μουσική. Στη χαρακτική, χρησιμοποίησε βιομηχανικά υλικά για να τυπώσει τα χαρακτικά της με τίτλο «Sandworks».Τα χαρακτικά αυτά διακρίθηκαν δύο φορές σε διαγωνισμό στο Διεθνές Κέντρο Χαρακτικής IPCNY και εκτέθηκαν στη Νέα Υόρκη και στο Σικάγο. Το 2009 σχεδίασε ένα χειροποίητο βιβλίο σε περιορισμένη έκδοση με τον τίτλο VIA: παράλληλα με την ομώνυμη έκθεση στο βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ.

4 Οι πρώτες επιρροές Σύμφωνα με τα λεγόμενα της Πελαγίας Κυριαζή ο άνθρωπος που την μύησε στον κόσμο της τέχνης υπήρξε η αδελφή της μητέρας της, η ζωγράφος Ελένη Καλύβα η οποία έμενε μαζί τους. Η κασετίνα με τις μπογιές της αγαπημένης θείας, οι μυρωδιές των χρωμάτων και η διάθεση αυτής της γυναίκας να μεταδώσει τις γνώσεις της, άνοιξε ένα καινούργιο κόσμο στην Πελαγία Κυριαζή και έβαλε τις βάσεις για την καλλιτεχνική πορεία της δημιουργού.

5 Ιδιαίτερη επιρροή άσκησαν στην καλλιτέχνη, τα σχέδια του Leonardo da Vinci, τα έργα του Willem de Kooning, τα χρώματα των εξπρεσιονιστών, τα έργα του Οικονόμου και του Παρθένη.

6 «Φανταστικές Φυλακές» Tziovanni Piranesi Σε σχέση µε τα έργα που παρουσιάζονται στη έκθεση η Κυριαζή µας αποκαλύπτει τα ακόλουθα: «Το ανθρώπινο στοιχείο είναι παρόν στα έργα µέσα από µορφές που ζουν παράδοξες ιστορίες και συνοµιλούν εικαστικά µε αγαπηµένους µου δηµιουργούς, τον Piranesi, τον Munch, τον Χαλεπά. Και ακόµη πιο αισθητή είναι η ζωντάνια του σώµατος που µε αποσπασµατικό τρόπο φωνάζει την ύπαρξή του και τη συνέχειά του µέσα στο οικείο.»

7 «Το άρρωστο παιδί» Edvard Munch

8 «Η Σκέψη» Γιαννούλης Χαλεπάς

9 Προτού περάσουμε στα έργα που παρουσιάζουν τους προβληματισμούς της Πελαγίας Κυριαζή, ας σταθούμε σε δύο έργα της νεανικής της ηλικίας που σηματοδοτούν για τη ζωγράφο το ξεκίνημα της προσωπικής της μυθολογίας. Για εκείνην είναι «η πολυτιμότητα των αντικειμένων» που εδώ συμβολίζεται με ένα παλαιομοδίτικο ρολόι, ένα πράσινο δίσκο που πάνω του ακουμπούν αντικείμενα από την Ανατολή και στο βάθος το φόρεμα της μητέρας Στα δεξιά εικονίζεται ένα σπιτάκι που στοίβαζε η ζωγράφος τα τελάρα της. Και στα δύο έργα δίνεται έμφαση στην υφή των πραγμάτων.

10 «ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΒΛΕΠΩ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ ΜΟΥ ΤΗΝ ΘΕΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ Ο ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗΣ ΣΤΗ ΘΕΛΗΣΗ Η ΘΕΙΑ Ο ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗΣ ΣΤΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ»

11 Γέφυρα «Στο λιμάνι της Μυτιλήνης τη νύχτα, περπατώντας μέσα σε μπλε βαθύ στον λιμενοβραχίονα, βλέποντας σκιές με ποδήλατα καθιστές. Γέφυρα-φιγούρες μέσα σ έναν ατέρμονα χώρο και χρόνο. Τα μπλε έχουν την κίνηση, τα χρυσαφιά το φώς. Το χρώμα της μνήμης, το χρώμα του ονείρου».

12 «Το όνειρο και το οικείο συνδέουν την ετερογένεια της δουλειάς, ως στοιχεία που ενώ φαινομενικά διαφέρουν, μπορούν να συνθέτουν μια ολότητα. Πρόκειται για δύο πόλους μιας εσωτερικής τάσης που σε ανοίγει. Δέχεσαι ότι η πραγματικότητα μπορεί να είναι σύνθεση ονείρου και ότι η οικειότητα απλώνεται σε όλες μας τις σχέσεις και έχει πολλές μορφές»

13 Το όνειρο και το οικείο «Οι διαδοχικές καταστάσεις που ζούμε είναι κύματα, σα να ξυπνάμε από μια φάση ζωής να μπαίνουμε σε μια καινούρια ένα καινούριο όνειρο και ξανά να βγαίνουμε και κάθε φορά το όνειρο να ισχύει, να γίνεται η πραγματικότητα... μπορεί να είναι όνειρο, μπορεί να είναι εφιάλτης... αυτό δε σταματάει και πάντα μας ακολουθεί»

14 Ο ρόλος του σχεδίου στο έργο της Η Κυριαζή δίνει μεγάλη σημασία στην τέχνη του σχεδίου. Το θεωρεί ένα είδος βιώματος που της επιτρέπει να επανέρχεται σε αυτό και να προσθέτει καινούργιες σκέψεις. Τα έργα της βασίζονται στις αισθήσεις και το όνειρο έχει κυρίαρχο ρόλο. Οι αισθήσεις δεν είναι πάντα ευχάριστες και όπως το όνειρο περικλείει τον εφιάλτη έτσι και οι αισθήσεις γίνονται ανοίκειες.

15 Η μεγάλη κλίμακα στα έργα «Να μπορεί ο θεατής να περπατήσει μέσα στα έργα και εκείνα να αναπνέουν μέσα στην αρχιτεκτονική του χώρου. Ο θεατής να έχει τη φυσική αίσθηση, όπως όταν βλέπεις τοιχογραφίες». Η Κυριαζή δημιουργεί έργα που πηγάζουν από την οραματική φαντασία και από τη μνήμη του κόσμου και τη δική της. Στο έργο της διακρίνει κανείς εξωπραγματικούς κόσμους-χώρους αλλά και μορφές που μπορεί να είναι και οικείες για την ίδια ή τον θεατή. Μέσα από τα σχήματα και την εναλλαγή κυρίως του φωτεινού-σκοτεινού, άσπρου-μαύρου και των ενδιάμεσων τόνων δημιουργεί ρευστούς ποιητικούς χώρους και καλεί τον θεατή να τους ερμηνεύσει με τον δικό του τρόπο.

16

17 Αν παρατηρήσει κανείς το συγκεκριμένο έργο και τολμήσει μια ερμηνεία θα μπορούσε να διακρίνει μια διαδρομή που αρχίζει από τα δεξιά με μία σφαίρα που δυνητικά είναι ο κόσμος. Στη συνέχεια εμφανίζονται τα διάφορα «τέρατα» που συναντά κανείς, για να καταλήξει στον κόσμο της γνώσης μέσα από την απεικόνιση ενός βιβλίου. Όπως τονίζει και η ίδια, αυτό που την ενδιαφέρει περισσότερο είναι στο να μπορέσει ο καθένας από εμάς να ερμηνεύσει με τον δικό του τρόπο αυτό που η καλλιτέχνης έχει καταγράψει. Επιθυμία της είναι τα έργα της να λειτουργήσουν ως οθόνες πάνω στις οποίες ο θεατής θα προβάλει τη δική του ερμηνεία και σκέψη. Για αυτό τα έργα της θα τολμούσαμε να πούμε πως είναι σαν ανοιχτά βιβλία που κρύβουν απεικονίσεις και ιστορίες, όνειρα και εφιάλτες, φως και σκοτάδι.

18 Αιώρηση «Τα γυμνά ανθρώπινα σώματα, γίνονται θα λεγες μια μεταφορά της ίδια της περιπέτειας της καλλιτεχνικής δημιουργίας σε μια συνεχή αναζήτηση της φόρμας και της μορφής Τίποτα το στατικό, το οριστικό, το ευανάγνωστο».

19 Μερική άποψη της Έκθεσης

20 Παράδοξες Ιστορίες

21 Χωρίς Τίτλο Ομφάλιος Λώρος

22 Στο βάθος διακρίνονται τα έργα: Η Πτώση και η Σπηλιά

23

24 Χειρόγραφο του «ΟΝΕΙΡΟΥ»

25 Παράδοξες Ιστορίες Μια σειρά από χρωματικά παστέλ που ξεκίνησαν το 2003 σηματοδοτούν την πιο πρόσφατη ενότητα της Πελαγίας Κυριαζή με τον τίτλο «Παράδοξες ιστορίες». Σε αυτά τα έργα η δημιουργός συνεχίζει να ερευνά την ανθρώπινη υπόσταση, τις αγωνίες, τις προσδοκίες, τους φόβους και τις ανθρώπινες σχέσεις με τις αμοιβαίες υποχωρήσεις και συμβιβασμούς. Η Κυριαζή παρουσιάζει έναν κόσμο που μοιάζει φανταστκός. Μέσα σε αυτό τον ονειρικό κόσμο δημιουργεί μορφές που παρουσιάζονται μεν σφιχταγκαλιασμένες και στριμωγμένες να βρίσκονται σε διαρκή κίνηση. Μερικές φορές έχει κανείς την αίσθηση ότι τις βλέπει να παλεύουν να ελευθερωθούν, να γίνουν αυτόνομες και άλλοτε πάλι να ενωθούν με άλλες.

26 «Πλησιάζω την προσωπική µυθολογία µέσα από µικρές αυτοτελείς αφηγήσεις. Με τα παστέλ κρατώ το αίσθηµα αφής, επικαλούµαι την οικειότητα των αισθήσεων»

27 Αν παρατηρήσουμε το συγκεκριμένο έργο βλέπουμε ότι απεικονίζεται ένα είδος σκάφους με επιβάτες που μπλέκονται οι μορφές τους η μία μέσα στην άλλη, αλλά και με τις μορφές άλλων σχημάτων με τρόπο που δύσκολα αναγνωρίζεται η κάθε μορφή. Τα ζωηρά χρώματα προσδίδουν ελπίδα για τη μοίρα των επιβαινόντων αλλά στην ίδια εικόνα η παρουσία και των σκουρόχρωμων αποχρώσεων θυμίζει τον κίνδυνο που καιροφυλαχτεί. Άραγε η βάρκα θα λειτουργήσει ως κιβωτός ή σαν ένα μέσο που οδηγεί τα παράδοξα πλάσματα που φιλοξενεί στον κίνδυνο; Τα έργα της Πελαγίας Κυριαζή και ιδιαίτερα της ενότητας των Παράδοξων Ιστοριών δεν έχουν σαν στόχο να μας εφησυχάσουν και να είναι ευχάριστα. Οι εικόνες είναι τόσο δυνατές και ανήσυχες που μας μεταδίνουν τις αγωνίες τους και μας αφυπνίζουν για τις πραγματικότητες της ανθρώπινης μοίρας. Δεν θα τις ξεχάσουμε εύκολα και αυτό είναι ένα από τα στοιχεία της τέχνης της δημιουργού.

28 Πως θα ερμηνεύατε αυτή την εικόνα; Τι συναισθήματα σας προκαλεί;

29 Πίσω από το Πλέγμα «Στη Νέα Φιλαδέλφεια-ένα πλέγμα ξαφνικά κατέβηκε μπροστά μου στον ορίζοντα. Πλέγμα/ κάναβος/ δίχτυ. Ο χώρος Τους δεν κομματιάζει μόνο τη φιγούρα αλλά και την αλλοιώνει. Ο κάναβος δημιουργεί χώρο, δεν είναι δυσδιάστατος. Το πλέγμα δεν είναι μόνο οπτικό γεγονός, αλλά και ψυχικό γεγονός αποξένωσης, ή κατάσταση της συνείδησης που εμποδίζεται». Η εικόνα των ζώων στα κλουβιά στον κήπο της Νέας Φιλαδέλφειας στάθηκε το έναυσμα για ένα θέμα που την απασχόλησε πολύ στην τέχνη της: τι σημαίνει περιορισμένος χώρος και πως είναι να βλέπεις τα πράγματα πίσω από ένα πλέγμα.

30 Κλουβιά

31 ΦΩΣ Το πρόγραμμα αυτό πραγματοποιήθηκε με την πολύτιμη βοήθεια της Πελαγίας Κυριαζή και έχει στοιχεία από τα όσα έχουν γραφτεί για την τέχνη της από την Ιστορικό Τέχνης Αφροδίτη Κούρια καθώς και από την Κριτικό Τέχνης Lilly Wei. Ιδιαίτερες ευχαριστίες και στην Κατερίνα Τζιγκοτζίδου για τις φωτογραφίες της και στον κ. Ανέστη Κυριακίδη για το ψηφιακό υλικό.

32 Τι τίτλο θα βάζατε σε αυτό το έργο; Το εκπαιδευτικό έντυπο πραγματοποιήθηκε στo πλαίσιο της έκθεσης: ΠΕΛΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΖΗ TO ONEIΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΟΙΚΕΙΟ Σχεδιασμός προγράμματος και επιλογή υλικού: Σοφία Πελοποννησίου - Βασιλάκου Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης Εκπαιδευτικά Προγράμματα, Αθήνα 2013

ΓΙΏΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΆΛΗΣ Ο ΖΩΓΡΆΦΟΣ Α.Κ.

ΓΙΏΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΆΛΗΣ Ο ΖΩΓΡΆΦΟΣ Α.Κ. ΓΙΏΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΆΛΗΣ Ο ΖΩΓΡΆΦΟΣ Α.Κ. ΈΝΑ ΜΥΘΙΣΤΌΡΗΜΑ Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για το Γυμνάσιο και το Λύκειο Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει την έκθεση Γιώργος Χατζημιχάλης - Ο Ζωγράφος Α.Κ.

Διαβάστε περισσότερα

Χρόνης Μπότσογλου Αναδρομική ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ

Χρόνης Μπότσογλου Αναδρομική ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ Χρόνης Μπότσογλου Αναδρομική ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για το Γυμνάσιο και το Λύκειο Οργάνωση Εκπαιδευτικού Προγράμματος Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Διαβάστε περισσότερα

Μια πρόταση οργανωμένης διδακτικής παρέμβασης για την καλύτερη κατανόηση εννοιών των Φυσικών Επιστημών με την αξιοποίηση της εικαστικής τέχνης

Μια πρόταση οργανωμένης διδακτικής παρέμβασης για την καλύτερη κατανόηση εννοιών των Φυσικών Επιστημών με την αξιοποίηση της εικαστικής τέχνης Έρκυνα, Επιθεώρηση Εκπαιδευτικών Επιστημονικών Θεμάτων, Τεύχος 3ο, 54-69, 2014 Μια πρόταση οργανωμένης διδακτικής παρέμβασης για την καλύτερη κατανόηση εννοιών των Φυσικών Επιστημών με την αξιοποίηση της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ Ζιώγα Χρυσούλα, Νηπιαγωγός, Αρχαιολόγος, Κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής του

Διαβάστε περισσότερα

σπουδάστρια: Μ α ρ ο υ σ ώ Μ α ρ ι ν ο π ο ύ λ ο υ

σπουδάστρια: Μ α ρ ο υ σ ώ Μ α ρ ι ν ο π ο ύ λ ο υ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ - ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ - ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Α : ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ - ΧΩΡΟΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ σπουδάστρια:

Διαβάστε περισσότερα

Συντελεστές. ISBN: Copyright Έκδοσης ΠΑΡΙΣΙΑΝΟΥ Α.Ε. Ιωάννου Ράλλη 21, 144 52 Μεταμόρφωση Αττικής Τηλ.: 2103306880, 2103610519, 2102855183

Συντελεστές. ISBN: Copyright Έκδοσης ΠΑΡΙΣΙΑΝΟΥ Α.Ε. Ιωάννου Ράλλη 21, 144 52 Μεταμόρφωση Αττικής Τηλ.: 2103306880, 2103610519, 2102855183 Συντελεστές Έκθεση Γενικός Συντονισμός: Μιχάλης Δουλγερίδης, Μανώλης Ι. Παπαγρηγοράκης Επιμέλεια έκθεσης: Νεκταρία Θεοδωροπούλου, Αθηνά Ρηγάτου Μουσική επένδυση έκθεσης: Κωνσταντίνος Βήτα Μεταφορά έργων:

Διαβάστε περισσότερα

Εικαστικά Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. 21-0133_EIKASTIKA G GYMN.indb 1

Εικαστικά Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. 21-0133_EIKASTIKA G GYMN.indb 1 Εικαστικά Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 21-0133_EIKASTIKA G GYMN.indb 1 1/7/13 1:18 PM ΣυγγραφειΣ: Ιωάννης Αντωνόπουλος, ζωγράφος, Χαράκτης, εκπαιδευτικός Β/θμιας Εκπαίδευσης Μαρία Δουκάκη, ζωγράφος, εκπαιδευτικός Β/θμιας

Διαβάστε περισσότερα

Καίτη Στεφανίδου (1925-2012) 1

Καίτη Στεφανίδου (1925-2012) 1 Καίτη Στεφανίδου (1925-2012) 1 Η Καίτη Στεφανίδου είναι μια ξεχωριστή περίπτωση στην κυπριακή τέχνη. Κατ αρχάς, αποτελεί (όπως και η Ελένη Χαρικλείδου) μια από τις πρώτες σημαντικές γυναικείες παρουσίες

Διαβάστε περισσότερα

A' Γυμνασίου maketa_eikastika_a_gymnasiou.indd 1 3/1/2013 10:50:18 πμ

A' Γυμνασίου maketa_eikastika_a_gymnasiou.indd 1 3/1/2013 10:50:18 πμ A' Γυμνασίου maketa_eikastika_a_gymnasiou.indd 1 3/1/2013 10:50:18 πμ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: ΚΡΙΤΕΣ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΕΣ: ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Ειρήνη Ανούση, Ζωγράφος, Χαράκτρια, Εκπαιδευτικός Β/θµιας Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ. Πτυχιακή διατριβή

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ. Πτυχιακή διατριβή ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Πτυχιακή διατριβή ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΑΛΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Χρυστάλα Δούβλη Λεμεσός 2012 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΚΟΣ ΚΑΜΠΑΝΗΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

ΜΑΡΚΟΣ ΚΑΜΠΑΝΗΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΜΑΡΚΟΣ ΚΑΜΠΑΝΗΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΙΩΑΝΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ Συνέντευξη στο περιοδικό «Ερμής» τ.22, Ιανουάριος-Μάρτιος 2008. (Τριμηνιαία έκδοση του συλλόγου αποφοίτων Kολλεγίου Aθηνών ) ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΗ ΤΕΧΝΗ

ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ: Βεράρου Αντωνία Α.Μ.: 11564 Κονδύλη Κωνσταντίνα Α.Μ.: 11916 ΕΠΟΠΤΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Γιωτάκη

Διαβάστε περισσότερα

4 Σειρά «Ο Φρόυντ σε διακοπές» 6 Βιβλία καλλιτεχνών 11 Κατάλογοι 19 Μονογραφίες 20 Ημερολόγια

4 Σειρά «Ο Φρόυντ σε διακοπές» 6 Βιβλία καλλιτεχνών 11 Κατάλογοι 19 Μονογραφίες 20 Ημερολόγια Εκδόσεις 2001 2014 4 Σειρά «Ο Φρόυντ σε διακοπές» 6 Βιβλία καλλιτεχνών 11 Κατάλογοι 19 Μονογραφίες 20 Ημερολόγια Οι Κύβος Εκδόσεις Τέχνης ιδρύθηκαν το 2001 από την Ελένη Σαρόγλου και εκδίδουν βιβλία τέχνης,

Διαβάστε περισσότερα

LLOYD S. Συνέντευξη με τον Δημήτρη Σακελλίων. σελ. 15-17. Κωδικός: 4526

LLOYD S. Συνέντευξη με τον Δημήτρη Σακελλίων. σελ. 15-17. Κωδικός: 4526 Συνέντευξη με τον Δημήτρη Σακελλίων σελ. 15-17 Κωδικός: 4526 ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ART PRESS, Αγαθουπόλεως 4, T.K. 112 57 ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΧΡΟΝΟΣ 20ός, Νο 190, ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΟΥΤΣΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΟΥΤΣΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟ (1963 2013) ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ!!! (& ΜΙΑ ΕΞΟΔΟ ) ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΟΥΤΣΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ 1 Το βιβλίο «Η θεατρική αγωγή στο Εκπαιδευτήριο TO ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ

Διαβάστε περισσότερα

«Η φωτεινή πλευρά των δημόσιων χώρων ιστορίες σκηνοθεσίας»

«Η φωτεινή πλευρά των δημόσιων χώρων ιστορίες σκηνοθεσίας» «Η φωτεινή πλευρά των δημόσιων χώρων ιστορίες σκηνοθεσίας» Beforelight, 2012 Περίληψη H ομάδα Beforelight σχηματίστηκε το 2007 για να πειραματιστεί με το φως. Τα μέλη της έχουν καταπιαστεί με τον αρχιτεκτονικό

Διαβάστε περισσότερα

«Η ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΩΣ ΜΕΣΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ» «Entertainment as a remedy»

«Η ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΩΣ ΜΕΣΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ» «Entertainment as a remedy» ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ «Η ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΩΣ ΜΕΣΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ» «Entertainment as a remedy» ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΡΙΑΝΘΗ Ζ.

Διαβάστε περισσότερα

Αλέξανδρος Αβρανάς: «Τελικά δεν ξέρω ποια είναι η Miss Violence και θέλω οι θεατές να δουν την ταινία και να το ανακαλύψουν. Η βία είναι εκεί.

Αλέξανδρος Αβρανάς: «Τελικά δεν ξέρω ποια είναι η Miss Violence και θέλω οι θεατές να δουν την ταινία και να το ανακαλύψουν. Η βία είναι εκεί. Αλέξανδρος Αβρανάς: «Τελικά δεν ξέρω ποια είναι η Miss Violence και θέλω οι θεατές να δουν την ταινία και να το ανακαλύψουν. Η βία είναι εκεί. Και ειδικά σε εποχές που όλοι είναι πολύ πιεσμένοι, στενοχωρημένοι,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΕΤ ΝΕΛΛΗ ΑΝ ΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ Η ΖΑΛΑ Α ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ Η ΣΑΓΗΝΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ. Εκπαιδευτικό Πρόγραµµα, 2014 Σοφία Πελοποννησίου- Βασιλάκου

ΜΙΕΤ ΝΕΛΛΗ ΑΝ ΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ Η ΖΑΛΑ Α ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ Η ΣΑΓΗΝΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ. Εκπαιδευτικό Πρόγραµµα, 2014 Σοφία Πελοποννησίου- Βασιλάκου ΜΙΕΤ ΝΕΛΛΗ ΑΝ ΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ Η ΖΑΛΑ Α ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ Η ΣΑΓΗΝΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ Εκπαιδευτικό Πρόγραµµα, 2014 Σοφία Πελοποννησίου- Βασιλάκου 1 Ποια είναι η Νέλλη Aνδρικοπούλου; Στο συγκεκριµένο πρόγραµµα, θα φωτίσουµε

Διαβάστε περισσότερα

Άννα Αγγελοπούλου (φιλόλογος) Βούλα Λιόλιου (καθηγήτρια εικαστικών) Μαρία Πατιώ (καθηγήτρια μουσικής) Στοιχεία Αγγελοπούλου Άννας

Άννα Αγγελοπούλου (φιλόλογος) Βούλα Λιόλιου (καθηγήτρια εικαστικών) Μαρία Πατιώ (καθηγήτρια μουσικής) Στοιχεία Αγγελοπούλου Άννας ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Β : ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Τίτλος Όταν τα μαθήματα συνομιλούν...διαβάζοντας, ζωγραφίζοντας και τραγουδώντας την ποίηση του Γ. Ρίτσου: μία δραστηριότητα της

Διαβάστε περισσότερα

ποδράσηη Σχέδια εργασίας σχολείων-μουσείων σχολικού έτους 2011-2012 Το δικό μου ταξίδι ή Τα παπούτσια που έβγαλαν ρίζες

ποδράσηη Σχέδια εργασίας σχολείων-μουσείων σχολικού έτους 2011-2012 Το δικό μου ταξίδι ή Τα παπούτσια που έβγαλαν ρίζες ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ 9 ποδράσηη 5 Σχέδια εργασίας σχολείων-μουσείων σχολικού έτους 2011-2012 Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης 6ο Νηπιαγωγείο Περαίας Το δικό μου ταξίδι ή Τα παπούτσια που

Διαβάστε περισσότερα

OΚΤΩΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2013 www.efe.com.gr

OΚΤΩΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2013 www.efe.com.gr OΚΤΩΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2013 www.efe.com.gr Φωτογραφία Εξωφύλλου: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΙΓΚΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ (Διανέμεται δωρεάν στα μέλη της ΕΦΕ) ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Θεατρικό Εργαστήρι: Η χώρα με τους παράξενους ανθρώπους Χάρις Πολυκάρπου ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Θεατρικό Εργαστήρι: Η χώρα με τους παράξενους ανθρώπους Χάρις Πολυκάρπου ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Θεατρικό Εργαστήρι: Η χώρα με τους παράξενους ανθρώπους Θεατρικό Εργαστήρι: Η Χώρα με τους Παράξενους ανθρώπους ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Χρώματα (Διαφορετικότητα, Διαπολιτισμικότητα, Ξενοφοβία)

Διαβάστε περισσότερα

Σκιές, αντικατοπτρισμοί και αναδίπλωση: Η μυθοπλαστική περιπέτεια του Στέλιου Ξεφλούδα

Σκιές, αντικατοπτρισμοί και αναδίπλωση: Η μυθοπλαστική περιπέτεια του Στέλιου Ξεφλούδα Η ΜΥΘΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΞΕΦΛΟΥΔΑ Σκιές, αντικατοπτρισμοί και αναδίπλωση: Η μυθοπλαστική περιπέτεια του Στέλιου Ξεφλούδα Μαρία Παλακτσόγλου Να γράψω ένα μυθιστόρημα. Αν δεν υπήρχε η υπόθεση.

Διαβάστε περισσότερα

2 Θ α ν ά σ η ς Π ά ν ο υ

2 Θ α ν ά σ η ς Π ά ν ο υ 2 Θ α ν ά σ η ς Π ά ν ο υ Ι ε ρ ά Μ α ν ί α 3 Θανάσης Πάνου, Ιερά Μανία ISBN: 978-618-80951-2-0 Οκτώβριος 2013 Επιμέλεια έκδοσης: schooltime.gr ελιδοποίηση, χεδίαση εξωφύλλου: Θανάσης Πάνου Εκδόσεις schooltime.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΣΟΥΛΑ ΜΗΤΑΚΙΔΟΥ - ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΡΕΣΣΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΤΤΑΣ Η Μαίρη Πινέζα ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ Το παρόν έργο αποτελεί συνοδευτικό υλικό του μεγάλου βιβλίου Η Μαίρη Πινέζα και προστατεύεται

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΚΥ ΤΣΑΛΑΜΑΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΤΟΠΙΑ

ΒΙΚΥ ΤΣΑΛΑΜΑΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΤΟΠΙΑ ΒΙΚΥ ΤΣΑΛΑΜΑΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΤΟΠΙΑ «Πλάθω τις εικόνες μου χαράζοντας κατευθείαν πάνω στο υλικό μου, όπως ο ζωγράφος σχεδιάζει ή πλάθει τις εικόνες του πάνω στον καμβά.» Η Βίκυ Τσαλαματά γεννήθηκε στην Αθήνα και

Διαβάστε περισσότερα

Μεθόριος... γραφές διαφυγής

Μεθόριος... γραφές διαφυγής Μεθόριος... γραφές διαφυγής Μεθόριος... γραφές διαφυγής Επιμέλεια δρ Παρασκευή Γκόλια, Διευθύντρια 5ου Δ. Σχ. Φλώρινας «Θ. Κάστανος» δρ Στέλλα Κασίδου, Σχολική Σύμβουλος Π. Ε. Φλώρινας Ανδρέας Ν. Τσώκας,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΗ Α Σέβη Σούνα Δήμητρα Καρακωνσταντάκη Μαριαρένα Μαστορακάκη Λίνα Σημαντηράκη Αιμιλία Χαϊδεμενάκη Ελένη Τζινευράκη. Σέβη Σούνα

ΤΑΞΗ Α Σέβη Σούνα Δήμητρα Καρακωνσταντάκη Μαριαρένα Μαστορακάκη Λίνα Σημαντηράκη Αιμιλία Χαϊδεμενάκη Ελένη Τζινευράκη. Σέβη Σούνα ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΘΡΑΝΙΟΥ Μαθητικό περιοδικό του 5ου Γυμνασίου Χανίων Τεύχος 12ο, Άνοιξη 2015,Τιμή 3 ευρώ Γερασίμου Παρδάλη1, Τ.Κ.73131 Χανιά Τηλ.28210 91763, http//5gym-chanion.chan.sch.gr ΤΑΞΗ Α Σέβη Σούνα Δήμητρα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΑΡΚΑΣ. ΘΕΜΑ Θέατρο Απόλλων

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΑΡΚΑΣ. ΘΕΜΑ Θέατρο Απόλλων ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΘΕΜΑ Θέατρο Απόλλων ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Σταυρούλα Βασιλείου dpsd06008 Ιωάννης Μαρκακής dpsd06029 Μαριάννα Παππά dpsd06037 Ειρήνη Πιταούλη dpsd05067 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ Στις μέρες μας η

Διαβάστε περισσότερα