Παραγωγή BMW i: Επανάσταση στην παραγωγή αυτοκινήτων: Περιεχόμενα.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Παραγωγή BMW i: Επανάσταση στην παραγωγή αυτοκινήτων: Περιεχόμενα."

Transcript

1 Page 1 Παραγωγή BMW i: Επανάσταση στην παραγωγή αυτοκινήτων: Περιεχόμενα. 1. Φιλοσοφία παραγωγής BMW i: Μονάδες Life και Drive. 2. Εκκίνηση μιας νέας εποχής αυτοκίνητα από CFRP Η Παραγωγή ανθρανοκονήματος με χρήση υδροηλεκτρικής ενέργειας στο Moses Lake, USA. Επεξεργασία σε φύλλα ανθρανοκονημάτων στο Wackersdorf. Παραγωγή εξαρτημάτων από CFRP σε Landshut και Λειψία. Νέες μέθοδοι ακριβείας στην κατασκευή αμαξωμάτων από CFRP. 3.Ελαφρύ και ανθεκτικό: θερμοπλαστικό, εξωτερικό κέλυφος αμαξώματος. Οδηγός Διαδρομών καθοδηγεί οδηγούς αυτοκινήτων, ποδηλάτες και πεζοπόρους στην καρδιά των Άλπεων. 4. Μονάδα Drive: βασική δομή, μπαταρία υψηλής τάσης και ηλεκτροκινητήρας κατασκευάζονται σε Βαυαρικά εργοστάσια. Μπαταρία υψηλής τάσης. Ηλεκτρικό σύστημα κίνησης 5. Cockpit. 6. Παράλληλες διαδικασίες: συναρμολόγηση. Συναρμολόγηση ολόκληρου του οχήματος. 7. Βιώσιμη παραγωγή στη Λειψία.

2 Page 2 1. Φιλοσοφία BMW i: Μονάδες Life και Drive. Με το BMW i3, το BMW Group προτίθεται να λανσάρει ένα ηλεκτρικό όχημα παραγωγής που αντιπροσωπεύει μία νέα μορφή βιώσιμης μετακίνησης σε αστικές περιοχές. Ως το πρώτο premium ηλεκτρικό όχημα, το BMW i3 απαντά στις κοινωνικές, οικολογικές και οικονομικές προκλήσεις της εποχής μας. Η επαναστατική αρχιτεκτονική του απαιτεί τη χρήση σύγχρονων υλικών και καινοτόμων διαδικασιών παραγωγής. Η βιωσιμότητα παίζει κυρίαρχο ρόλο για το BMW Group και σε αυτό τον τομέα. Το BMW i3 ήταν το πρώτο αυτοκινητιστικό project για το οποία συμφωνήθηκαν στόχοι βιωσιμότητας και στη συνέχεια επιδιώχθηκαν με το ίδιο σθένος όπως οι αντίστοιχοι του κόστους, βάρους και ποιότητας. Στόχος είναι επίσης η μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την παραγωγή, εστιάζοντας σε παράγοντες όπως η παροχή ενέργειας και η κατανάλωση νερού, τα απόβλητα διαλυτών και η συνολική επεξεργασία των αποβλήτων. Είναι ένας στόχος στον οποίον έχουν δεσμευτεί όλες οι εγκαταστάσεις του δικτύου παραγωγής BMW i όπως Moses Lake στην Πολιτεία Washington (παραγωγή ανθρακονημάτων) και Wackersdorf (παραγωγή φύλλων ανθρακονημάτων). Τη διεύθυνση των δύο αυτών μονάδων έχει η SGL Automotive Carbon Fibers (ACF), μία κοινοπραξία του BMW Group με το SGL Group. Οι μονάδες πλαισιώνονται από τα εργοστάσια του BMW Group σε Dingolfing, Landshut και Λειψία. Η καινοτόμος αρχιτεκτονική του BMW i3 αποτελείται από δύο στοιχεία: την αλουμινένια μονάδα Drive που περιλαμβάνει το σύστημα κίνησης, το πλαίσιο, τη μπαταρία και τα συστήματα παθητικής ασφάλειας και τη μονάδα Life ή κλωβό επιβατών, που κατασκευάζεται από πλαστικό ενισχυμένο με ανθρακονήματα (CFRP). Η φιλοσοφία LifeDrive και η χρήση του CFRP επιτρέπουν τη μείωση του χρόνου παραγωγής στο μισό συγκριτικά με ένα εφάμιλλο αυτοκίνητο σε συμβατικές γραμμές. Η διαδικασία απαιτεί μικρότερη επένδυση αφού το υψηλό κόστος που χαρακτηρίζει ένα συμβατικό τμήμα πρεσών και το βαφείο δεν υφίσταται πλέον, ενώ οι μονάδες Life και Drive μπορούν να κατασκευάζονται παράλληλα. Η χρήση CFRP στην κλίμακα που απαιτείται για τα μοντέλα BMW i είναι πρωτοφανής στη βιομηχανία αυτοκινήτου παγκοσμίως και το BMW Group έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο.

3 Page 3 2. Εκκίνηση μιας νέας εποχήςαυτοκίνητα από CFRP. Η απόλυτη δέσμευση στην δομή ελαφρού βάρους είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα επειδή, πέρα από τη χωρητικότητα της μπαταρίας, το βάρος του αυτοκινήτου είναι περιοριστικός παράγοντας στην αυτονομία του: όσο ελαφρύτερο είναι ένα όχημα, τόσο μεγαλύτερη η αυτονομία του. Για να αντισταθμίσει το πρόσθετο βάρος των ηλεκτρικών εξαρτημάτων, το BMW i χρησιμοποιεί εκτενώς τεχνικές ελαφριάς δομής και καινοτόμα υλικά. Η μονάδα Life του BMW i3 κατασκευάζεται κυρίως από πλαστικό ενισχυμένο με ανθρακονήματα (CFRP). Αυτό το καινοτόμο υλικό παράγεται από την κοινοπραξία SGL Automotive Carbon Fibers (SGL ACF). Παραγωγή ανθρακονημάτων με χρήση υδροηλεκτρικής ενέργειας: Moses Lake, ΗΠΑ. Το εργοστάσιο της SGL ACF στο Moses Lake των ΗΠΑ παράγει ανθρανονήματα από θερμοπλαστικό ύφασμα βασισμένο σε πολυακρυλονιτρίλιο. Με μία περίπλοκη διαδικασία πολλαπλών σταδίων, τα διάφορα συστατικά στοιχεία του νήματος αφαιρούνται με αεριοποίηση, με αποτέλεσμα να απομένει ένα νήμα που αποτελείται από σχεδόν καθαρό άνθρακα με σταθερή δομή γραφίτη. Τα παραγόμενα ανθρακονήματα έχουν πάχος μόλις επτά microns (0,007 mm). Μία ανθρώπινη τρίχα, αντίστοιχα, έχει διάμετρο 50 microns. Για εφαρμογή στο αυτοκίνητο, περίπου ξεχωριστά νήματα πλέκονται δημιουργώντας τα λεγόμενα «βαριά σχοινιά» και τυλίγονται σε ράουλα πριν από κάθε περαιτέρω επεξεργασία. Όλη η ενέργεια που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ανθρακονήματος στο Moses Lake προέρχεται από τοπική μονάδα ανανεώσιμης υδροηλεκτρικής ενέργειας χωρίς εκπομπές CO2. Το προηγμένο εργοστάσιο των ΗΠΑ θέτει επίσης νέα πρότυπα στην απόδοση ενέργειας. Το Moses Lake κατασκευάζει πολύ ελαφρές high-tech ίνες από τα τέλη του Δύο γραμμές παραγωγής με συνολική δυναμικότητα τόνων το χρόνο παρέχουν τις απαιτούμενες ποσότητες. Οι δύο μητρικές εταιρίες BMW Group και SGL Group έχουν επενδύσει περίπου 72 εκατομμύρια ευρώ (100 εκατομμύρια δολάρια) στις εγκαταστάσεις παραγωγής του Moses Lake μέχρι σήμερα και έχουν δημιουργήσει 80 νέες θέσεις εργασίας. Επεξεργασία σε φύλλα από ανθρακονήματα στο Wackersdorf. Τα ράουλα με τις πλεξούδες που παράγονται στο Moses Lake στέλνονται στο δεύτερο εργοστάσιο της κοινοπραξίας στο Wackersdorf Innovation Park για βιομηχανική επεξεργασία σε ελαφρά φύλλα ανθρακονημάτων.

4 Page 4 Μετά από μία επένδυση 20 εκατομμυρίων ευρώ και τη δημιουργία περίπου 150 νέων θέσεων εργασίας, σήμερα αρκετές χιλιάδες τόνοι φύλλων από ανθρακονήματα κατασκευάζονται ετησίως στις εγκαταστάσεις του Wackersdorf. Φύλλα από ανθρακονήματα με διαφορετικό προσανατολισμό των ινών ταξινομούνται σε στοίβες που αποτελούνται από αρκετά στρώματα με διάφορες κατευθύνσεις πριν διαμορφωθεί το τελικό σχήμα τους. Τα φύλλα αυτά αποτελούν την πρώτη ύλη για τη κατασκευή εξαρτημάτων και πάνελ από CFRP στα εργοστάσια της BMW στο Landshut και τη Λειψία. Τα υπολείμματα από CFRP ανακυκλώνονται στο Wackersdorf και στη συνέχεια ξαναχρησιμοποιείται σε μοντέλα BMW i, για παράδειγμα. Αυτή τη στιγμή, περίπου το 10% του ανθρακονήματος που χρησιμοποιείται στο BMW i3 είναι ανακυκλωμένο υλικό. Επεξεργασία σε εξαρτήματα CFRP σε Landshut και Λειψία. Οι στοίβες που προέρχονται από το Wackersdorf μετατρέπονται σε εξαρτήματα αμαξώματος για τα BMW i3 και BMW i8 στις καινοτόμες εγκαταστάσεις παραγωγής της BMW σεlandshut και Λειψία, που λειτουργούν τρεις γραμμές παραγωγής για εξαρτήματα αμαξώματος από CFRP. Την τελευταία δεκαετία, οι ειδικοί CFRP του BMW Group έχουν βελτιώσει σταθερά και αυτοματοποιήσει τη διαδικασία παραγωγής στο εργοστάσιο του Landshut, ώστε για πρώτη φορά, υπάρχει δυνατότητα μαζικής παραγωγής εξαρτημάτων αμαξώματος από CFRP χωρίς υψηλό κόστος, με υψηλή ποιότητα και με υψηλή παραγωγική αξιοπιστία. Έτσι, το κόστος παραγωγής των εξαρτημάτων αμαξώματος από CFRP στο διάστημα αυτό έχει μειωθεί περίπου 50%. Μία πηγή θερμότητας χρησιμοποιείται για να δώσει στην υφασμάτινη μάζα μία σταθερή, τρισδιάστατη μορφή. Αρκετά από αυτά τα προδιαμορφωμένα τμήματα μπορούν να ενωθούν για τη δημιουργία ενός μεγαλύτερου εξαρτήματος. Με αυτό τον τρόπο, το CFRP μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παράδειγμα, για την παραγωγή εξαρτημάτων με μεγάλη επιφάνεια, η οποία θα ήταν δύσκολο να κατασκευαστεί από αλουμίνιο ή φύλλο ατσαλιού. Μετά την προ-διαμόρφωση και ένωση ακολουθεί το επόμενο στάδιο της διαδικασίας: χύτευση με ψεκασμό ρητίνης υπό υψηλή πίεση - Resin Transfer Moulding (RTM). Η τεχνική αυτή υιοθετεί ψεκασμό υγρής ρητίνης υπό πίεση στις προ-φόρμες. Καθώς τα νήματα με τη ρητίνη συγκολλώνται και στη συνέχεια σκληραίνουν, το υλικό αποκτά την ακαμψία που είναι βασική για τις έξοχες ιδιότητές του. Τηρώντας με ακρίβεια προκαθορισμένες παραμέτρους χρόνου, πίεσης και θερμοκρασίας, οι πρέσες CFRP ασκούν πίεση μέχρι t, μέχρις ότου αλληλεπιδράσει πλήρως η ρητίνη με το σκληρυντικό και «στεγνώσει» και η ρητίνη.

5 Page 5 Αυτή η αυτοματοποιημένη διαδικασία καταργεί την ανάγκη για μία πρόσθετη, χρονοβόρα διαδικασία σκλήρυνσης σε ξεχωριστό φούρνο, που κανονικά θα απαιτούνταν για τα νέα εξαρτήματα CFRP. Η διαδικασία CFRP δεν είναι πλέον συγκρίσιμη με τη συμβατική παραγωγή φύλλων ατσαλιού. Η βιομηχανοποιημένη παραγωγή του CFRP είναι εξαιρετικά οικονομική και κάνει εφικτή για την αυτοκινητοβιομηχανία τη μαζική παραγωγή μεγάλων εξαρτημάτων από CFRP για πρώτη φορά. Ακόμα και τα περίπλοκα συγκροτήματα με πολλά δομικά στοιχεία ήδη ενσωματωμένα, όπως ένα ολόκληρο πλαϊνό πλαίσιο για τη μονάδα Life του BMW i3, παράγονται στο εργοστάσιο με υψηλό επίπεδο αυτοματοποίησης. Ένα ακόμα στάδιο επεξεργασίας είναι το φινίρισμα, δηλαδή η ακριβής κοπή των περιγραμμάτων και η προσθήκη οπών/ανοιγμάτων. Αυτή η εργασία εκτελείται μέσω ενός ειδικού συστήματος κοπής με ψεκασμό νερού. Ακολουθεί αμμοβολή και τριβή των επιφανειών συγκόλλησης πριν από κάθε περαιτέρω επεξεργασία. Ένα συμβατικό πλαϊνό πλαίσιο από φύλλο ατσαλιού, αντίθετα, θα έπρεπε να κατασκευαστεί στη συνέχεια από διαφορετικά εσωτερικά και εξωτερικά εξαρτήματα. Νέες διαδικασίες υψηλής ακρίβειας στην κατασκευή αμαξωμάτων από CFRP. Τα νέα συνθετικά εξαρτήματα από CFRP συγκολλούνται στο νέο τμήμα αμαξωμάτων στη Λειψία. Εκεί παίρνει σχήμα η βασική δομή της μονάδας Life. Υψηλό επίπεδο γεωμετρικής ενσωμάτωσης σημαίνει ότι η δομή CFRP χρειάζεται μόνο το ένα τρίτο του αριθμού των εξαρτημάτων που απαιτείται για ένα συμβατικό, ατσάλινο αμάξωμα. Η βασική δομή της μονάδας Life μιας BMW i3 αποτελείται από περίπου 150 εξαρτήματα. Δεν υπάρχει θόρυβος από το βίδωμα ή το πριτσίνωμα, ούτε σπινθήρες από τη συγκόλληση. Αντί αυτών, χρησιμοποιείται μόνον η τελευταία τεχνολογία συγκόλλησης, που είναι 100% αυτοματοποιημένη. Σε αυτή τη μοναδική διαδικασία συναρμολόγησης της BMW, τα ατομικά εξαρτήματα τοποθετούνται σε τέτοια απόσταση ώστε οι αρμοί να είναι 1,5 mm για να διασφαλίζεται βέλτιστη αντοχή της συγκόλλησης. Το συνολικό μήκος συγκολλήσεων ανά όχημα είναι προκαθορισμένο με ακρίβεια στα 160 m. Προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τους χρόνους σκλήρυνσης για τη μαζική παραγωγή του BMW i3, η BMW έχει επιταχύνει διαδικασία σκλήρυνσης. Χάρη στην πολύ εξελιγμένη μορφή της, η κόλλα μπορεί να δουλευτεί μόνο για 90 δεύτερα από τη στιγμή που θα απλωθεί σε ένα εξάρτημα πριν ξεκινήσει η συγκόλληση.

6 Page 6 Μιάμιση ώρα αργότερα έχει στεγνώσει προσφέροντας μέγιστη αντοχή. Αυτό μεταφράζεται δεκαπλάσια επιτάχυνση του χρόνου σκλήρυνσης συγκριτικά με τις συμβατικές κόλλες. Για περαιτέρω μείωση του χρόνου σκλήρυνσης σε κάτω από 10 λεπτά, η BMW έχει εξελίξει μία συμπληρωματική θερμική διαδικασία σε ειδικά σημεία των CFRP εξαρτημάτων, επιταχύνοντας επομένως τη διαδικασία σκλήρυνσης ακόμα περισσότερο.

7 Page 7 3. Ελαφρύ και ανθεκτικό: θερμοπλαστικό, εξωτερικό κέλυφος αμαξώματος. Το BMW i3 είναι το πρώτο μοντέλο BMW με εξωτερικό κέλυφος αμαξώματος κατασκευασμένο αποκλειστικά από θερμοπλαστικό. Μοναδική εξαίρεση είναι η οροφή που κατασκευάζεται από ανακυκλωμένο CFRP. Το βάρος των πλαστικών τμημάτων είναι περίπου το μισό από αυτό των ατσάλινων εξαρτημάτων. Το πλαστικό προσφέρει επίσης αντιδιαβρωτική εξωτερική προστασία και καταναλώνει λιγότερο ενέργεια για την παραγωγή του ενώ παράλληλα είναι ανθεκτικό στις μικροζημιές. Το θερμοπλαστικό κέλυφος παράγεται με χρήση 25% ανακυκλωμένων ή ανακυκλώσιμων υλικών. Ολόκληρο το εξωτερικό κέλυφος του BMW i3 παράγεται στο εργοστάσιο της BMW στη Λειψία. Όπως οι εμπρός και πίσω ποδιές των συμβατικών μοντέλων BMW, τα πλαστικά τμήματα του BMW i3 κατασκευάζονται με μία από τις τρεις διαφορετικές διαδικασίες θερμοπλαστικής χύτευσης μέσω ψεκασμού, ανάλογα με το εξάρτημα. Αυτές οι τρεις τεχνικές περιλαμβάνουν: Μία διαδικασία χύτευσης ψεκασμού TWIN, όπου το εξωτερικό κέλυφος και τα δομικά εξαρτήματα κατασκευάζονται ξεχωριστά και στη συνέχεια συγκολλούνται μεταξύ τους σε ανεξάρτητα, διαδοχικά στάδια, μέσω συγκόλλησης, επίσης μέσω χύτευσης ψεκασμού, μιας επίσης αυτοματοποιημένης διαδικασίας. Η τελική διαδικασία βαφής δίνει στα τμήματα του εξωτερικού κελύφους τη λάμψη τους ενώ παράλληλα τα προστατεύει από την έκθεσή τους στο περιβάλλον, για παράδειγμα ξεφλούδισμα από πέτρες ή ηλιακή ακτινοβολία. Το νέο βαφείο στη Λειψία χρησιμοποιεί στεγνό διαχωρισμό του σπρέι βαφής και επομένως έχει μηδενικά απόβλητα νερού, ενώ η ενέργεια που καταναλώνει είναι μόλις το ένα τρίτο σε σχέση με ένα συμβατικό βαφείο. Ταυτόχρονα, η κατανάλωση νερού μειώνεται κατά 70% επειδή η διαδικασία δεν περιλαμβάνει αστάρωμα, βαφή και στέγνωμα ολόκληρου του αμαξώματος, όπως γίνεται στα συμβατικά μοντέλα. Αντί αυτού, οι προφυλακτήρες, τα εμπρός πίσω και πλαϊνά τμήματα του BMW i3 μπορούν απλά να βάφονται ατομικά, κάτι που εξοικονομεί πόρους. Η κατάργηση του συμβατικού αντιδιαβρωτικού στρώματος μέσω μπάνιου ηλεκτροφόρησης μειώνει το βάρος του οχήματος κατά 10 kg. Περίπου 300 εργαζόμενοι απασχολούνται μόνο στην παραγωγή πλαστικών εξωτερικών εξαρτημάτων του αμαξώματος για το BMW i3 στη Λειψία.

8 Page 8 4. Μονάδα Drive: βασική δομή, μπαταρία υψηλής τάσης και ηλεκτροκινητήρας κατασκευάζονται στα Βαυαρικά εργοστάσια. Η βασική φέρουσα δομή της μονάδας Drive του BMW i3 που κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της BMW στο Dingolfing, αποτελείται από αλουμινένια στοιχεία (με αντιδιαβρωτικό στρώμα μέσω μπάνιου ηλεκτροφόρησης) και αλουμινένια χυτά εξαρτήματα. Η σχεδίαση ξεχωριστού πλαισίου από το αμάξωμα προσφέρει ιδανική θέση για τη μπαταρία και πετυχαίνει βέλτιστη κατανομή βάρους με πολύ χαμηλό κέντρο βάρους, που ωφελεί τη δυναμική συμπεριφορά. Η χρήση αλουμινίου συνδυάζει τα πλεονεκτήματα της δομής ελαφρού βάρους και εξαιρετικά χαρακτηριστικά σε συγκρούσεις και επομένως συμβάλλει στη συνολική ασφάλεια των μοντέλων BMW i. Η βασική αρχιτεκτονική της μονάδας Drive του BMW i3 είναι μία περίπλοκη συγκολλημένη δομή που αποτελείται από περίπου 160 ατομικά εξαρτήματα τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με πάνω από 19 m ραφών συγκόλλησης. Τα χυτά εξαρτήματα της προέρχονται από το χυτήριο ελαφρών κραμάτων του εργοστασίου της BMW στο Landshut. Αυτά προσφέρουν ένα υψηλό επίπεδο λειτουργικής ενσωμάτωσης και είναι σχεδόν έτοιμα για τοποθέτηση. Περίπου 120 άτομα εργάζονται στην κατασκευή της βασικής μονάδας Drive του BMW i στο εργοστάσιο του Dingolfing, σε μία πλήρως αυτοματοποιημένη high-tech μονάδα. Η μονάδα σχεδιάστηκε με βάση τη βιομηχανική τεχνογνωσία και την εμπειρία που απέκτησαν οι τεχνικοί του Dingolfing πάνω στην τεχνολογία του αλουμινίου κατασκευάζοντας επί πολλά χρόνια εμπρός και πίσω άξονες από αλουμίνιο. Μπαταρία υψηλής τάσης. Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο του BMW i που παράγεται στο Dingolfing είναι η μπαταρία υψηλής τάσης. Η διαδικασία ξεκινά με μία δοκιμή στην αρχή της γραμμής παραγωγής, στην οποία οι κυψέλες ιόντων λιθίου ενός εξωτερικού προμηθευτή υποβάλλονται σε έναν αρχικό έλεγχο της απόδοσής τους. Στη συνέχεια, οι κυψέλες καθαρίζονται (μέσω τεχνικής plasma). Μετά από αυτό, οι ατομικές κυψέλες συνδέονται σε μονάδες και συγκολλούνται με μία πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία στην οποία συμμετέχουν πάνω από 20 ρομπότ. Αυτή η ειδική συναρμολόγηση της μπαταρίας βασίζεται στην εκτενή τεχνογνωσία της BMW. Συνολικά, η διαδικασία συναρμολόγησης περιλαμβάνει περίπου 400 εργασίες. Το κέλυφος της μπαταρίας προστατεύει τις κυψέλες ιόντων λιθίου και ταυτόχρονα βελτιώνει τη στιβαρότητα του οχήματος συνολικά. Αφού οι κυψέλες συνδεθούν σε μονάδες, ξεκινά η διαδικασία συναρμολόγησης.

9 Page 9 Οι μονάδες τοποθετούνται μία-μία σε μια αλουμινένια βάση, και μετά συνδέονται με το χέρι εν σειρά μέσω καλωδίωσης επικοινωνίας. Τέλος, τοποθετείται το πάνω και κάτω κάλυμμα της μπαταρίας και οι ολοκληρωμένες μπαταρίες υποβάλλονται σε μία τελική δοκιμή. Η μπαταρία είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε οι ατομικές μονάδες να αντικαθίστανται εύκολα σε περίπτωση βλάβης. Μία νέα, εξαιρετικά αυτοματοποιημένη, high-tech μονάδα παραγωγής, που εκτείνεται σε μία επιφάνεια άνω των τετραγωνικών μέτρων, στήθηκε στο Dingolfing για την κατασκευή των μπαταριών των μοντέλων BMW i. Ταυτόχρονα, στην ίδια γραμμή κατασκευάζονται οι μπαταρίες υψηλής τάσης για τα υβριδικά μοντέλα των Σειρών 3, 5 και 7. Περίπου 100 πολύ έμπειροι τεχνικοί εργάζονται εδώ, φορτώνοντας, ελέγχοντας και παρακολουθώντας τα συστήματα παραγωγής και διεξάγοντας ελέγχους ποιότητας. Αυτοί έχουν περάσει από ειδική εκπαίδευση προκειμένου να εργαστούν στις μπαταρίες υψηλής τάσης. Ηλεκτρικό σύστημα κίνησης. Η BMW έδινε ανέκαθεν ιδιαίτερη έμφαση στο σχεδιασμό του συστήματος κίνησης το οποίο ήταν και παράγοντας διαφοροποίησης. Γι αυτό, το BMW Group αποφάσισε να εξελίξει τον ηλεκτροκινητήρα 125 kw του BMW i3 και τα ηλεκτρονικά συστήματα κίνησης εσωτερικά στο εργοστάσιο της BMW στο Landshut. Τα εσωτερικά εξαρτήματα του ηλεκτροκινητήρα αποτελούνται από το εσωτερικό κέλυφος, ένα στάτη και έναν ρότορα. Ο στάτης ποτ σχηματίζει τον πυρήνα του ηλεκτροκινητήρα φέρει περίπου 2χλμ σύρματος από χαλκό. Αντίθετα με άλλους ηλεκτροκινητήρες στην ίδια κατηγορία ισχύος, ο ηλεκτροκινητήριας του BMW i3 είναι πολύ μικρός και συμπαγής λόγω εξειδικευμένης περιέλιξης του χάλκινου σύρματος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα περαιτέρω εξοικονόμηση βάρους και χώρου. Πριν τοποθετηθεί ο ρότορας στο κέλυφος περιβάλλεται από ένα λεπτό στρώμα ρητίνης. Πριν ολοκληρωθεί η συναρμολόγηση στάτη, ρότορα και κελύφους, το εσωτερικό κέλυφος προθερμαίνεται στους 150 βαθμούς Κελσίου.

10 5. Cockpit. Page 10 Στο εργοστάσιο του Landshut κατασκευάζεται επίσης το ταμπλό του BMW i3. Το πρώτο βήμα είναι η θέρμανση πλαστικών μεμβρανών για να αποκτήσουν τρισδιάστατη δομή. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας τοποθέτησης του αφρώδους υλικού, τοποθετείται ένα προσωρινό εξωτερικό κέλυφος από σιλικόνη που στη συνέχεια αφαιρείται για να αντικατασταθεί από την πλαστική ή δερμάτινη επένδυση. Αυτή η εξαιρετικά οικονομική λύση έχει το πλεονέκτημα ότι για μία σειρά μοντέλων κατασκευάζονται αρκετές διαφορετικές εκδόσεις ταμπλό (βασικά μοντέλα και προαιρετικές εκδόσεις εξοπλισμού) χρησιμοποιώντας ένα και το αυτό εργαλείο. Ο σταθμός εργασιών φρεζαρίσματος που χρησιμοποιείται από το BMW Group για την παραγωγή του ταμπλό είναι μοναδικός παγκοσμίως. Το τμήμα παραγωγής για τα ταμπλό και τα διακοσμητικά ένθετα έχει ήδη κάνει αίτηση κατοχύρωσης ευρεσιτεχνίας γι αυτό το μηχάνημα (φρέζα), ενώ η όποια σκόνη και ρινίσματα απορροφώνται από το σχετικό ενσωματωμένο σύστημα. Η μόλυνση του αέρα αλλά και του μηχανήματος μειώνονται έτσι κατά 98%. Το περιττό υλικό που συλλέγεται ανακυκλώνεται και επιστρέφει στη διαδικασία παραγωγής.

11 Page Παράλληλες διαδικασίες: συναρμολόγηση. Αντίθετα με τα οχήματα που έχουν αυτοφερόμενη δομή αμαξώματος και πλαισίου, το BMW i3 έχει οριζόντια διαιρούμενη αρχιτεκτονική LifeDrive, που αποτελείται από δύο ξεχωριστές, ανεξάρτητες μονάδες. Έτσι το εργοστάσιο συναρμολόγησης της Λειψίας, είναι το πρώτο στην ιστορία της BMW που έχει δύο ανεξάρτητες, παράλληλες γραμμές παραγωγής μία για τη μονάδα Life και μία για τη μονάδα Drive. Αυτό βοήθησε σημαντικά να βελτιωθεί η εργονομική σχεδίαση των σταθμών εργασίας, που παρέχουν βέλτιστη προσβασιμότητα για όλες τις εργασίες συναρμολόγησης. Κατά τη διάρκεια της συναρμολόγησης της μονάδας Drive στη Λειψία, γίνεται η τοποθέτηση της μπαταρίας και της μονάδας του ηλεκτροκινητήρα/συστήματος μετάδοσης στο αλουμινένιο πλαίσιο. Πρώτα απ όλα, η μπαταρία που ζυγίζει 230 kg, τοποθετείται στο πάνελ του πατώματος και βιδώνεται στη βασική δομή της μονάδας Drive. Η ενσωμάτωση της μπαταρίας στο πάτωμα του αλουμινένιου πλαισίου έχει σαν αποτέλεσμα τη βέλτιστη κατανομή βάρους, με περαιτέρω οφέλη στη δυναμική συμπεριφορά. Στη συνέχεια, τοποθετείται η μονάδα ηλεκτροκινητήρα/κιβωτίου στο Drive η οποία έχει έρθει από το εργοστάσιο του Landshut και ομοίως βιδώνεται στη θέση της. Προαιρετικά, διατίθεται σύστημα επέκτασης αυτονομίας (ένας δίλιτρος βενζινοκινητήρας), που αυξάνει την αυτονομία του οχήματος στα 300 km. Αφού τοποθετηθούν και άλλα βασικά εξαρτήματα στο υποπλαίσιο του εμπρός άξονα που προ-συναρμολογείται στο Dingolfing η μονάδα Drive του BMW i3 είναι έτοιμη να προχωρήσει στο τελικό στάδιο συναρμολόγησης. Συναρμολόγηση ολόκληρου του οχήματος. Εν τω μεταξύ, ο κλωβός επιβατών (αμάξωμα) από CFRP φτάνει από το τμήμα αμαξωμάτων στο τμήμα συναρμολόγησης όπου στη λεγόμενη γραμμή Life γίνεται η τοποθέτηση του εξοπλισμού που έχει παραγγείλει ο πελάτης. Αυτό είναι το τελευταίο βήμα πριν το πάντρεμα με την αλουμινένια μονάδα Drive, κατά τη διάρκεια του οποίου ο κλωβός επιβατών από CFRP ενώνεται με το αλουμινένιο πλαίσιο. Οι δύο μονάδες συνδέονται με βίδες σε τέσσερα σημεία. Το αποτέλεσμα είναι βέλτιστη ακαμψία και αντοχή. Αφού γίνει η επίστρωση του υλικού συγκόλλησης στη μονάδα Drive από δύο ρομπότ, αυτή μεταφέρεται στον ειδικό σταθμό όπου ανυψώνεται και κεντράρεται. Ένας ρομποτικός γερανός κατεβάζει τη μονάδα Life μέσα στη Drive και η διαδικασία σύνδεσης ξεκινά από το βάρος του ίδιου του αμαξώματος. Σ αυτό το στάδιο γίνεται η τοποθέτηση του εξωτερικού πλαστικού κελύφους του BMW i3. Το βαμμένο κέλυφος αποτελείται κυρίως από θερμοπλαστικό (χύτευση μέσω ψεκασμού).

12 Page 12 Ο συνολικός χρόνος επεξεργασίας 20 ώρες - στο τμήμα αμαξωμάτων και στη γραμμή συναρμολόγησης είναι ο μισός συγκρινόμενος με αυτόν μιας συμβατικής διαδικασίας παραγωγής. Αυτό οφείλεται στις παράλληλες διαδικασίες συναρμολόγησης και στο γεγονός ότι η δομή CFRP περιλαμβάνει λιγότερα εξαρτήματα. Μαζί με τα υπόλοιπα μοντέλα BMW που κατασκευάζονται στη Λειψία, το BMW i3 προχωρά στο σταθμό φινιρίσματος. Εδώ, εκτελούνται ολοκληρωμένοι έλεγχοι ποιότητας, διασφαλίζοντας ότι το πρώτο ηλεκτρικό μοντέλο μαζικής παραγωγής του BMW Group πληροί τα υψηλά πρότυπα ποιότητας της εταιρίας, όπως οποιοδήποτε άλλο προϊόν του γκρουπ. Παράλληλα, επιτυγχάνονται σημαντικά οφέλη λόγω συνεργειών. Συνολικά, 400 εκατομμύρια ευρώ έχουν επενδυθεί στο εργοστάσιο της Λειψίας για την παραγωγή του BMW i και έχουν δημιουργηθεί 800 νέες θέσεις εργασίας.

13 7. Βιώσιμη παραγωγή στη Λειψία. Page 13 Η παραγωγή του BMW i εγκαινιάζει νέα πρότυπα και προβλέπεται μείωση περίπου 50% στην κατανάλωση ενέργειας και 70% στην κατανάλωση νερού συγκριτικά με τις τρέχουσες μέσες τιμές του BMW Group, που είναι ήδη πολύ αποδοτικές. H πρόσθετη ενέργεια που απαιτείται για την παραγωγή των μοντέλων BMW i στο εργοστάσιο της Λειψίας παράγεται από τέσσερις ανεμογεννήτριες, εγκατεστημένες στο χώρο του εργοστασίου. Το Αμερικανικό Συμβούλιο για «Πράσινες» Κτιριακές. Εγκαταστάσεις (U.S. Green Building Council) έχει ήδη απονείμει στο νέο κτίριο της Λειψίας χρυσή πιστοποίηση LEED (Leadership in Energy & Environmental Design) για το βιώσιμο σχεδιασμό του. Με την εφαρμογή μιας σειράς μέτρων έχει μειωθεί σημαντικά η κατανάλωση ενέργειας στις μονάδες παραγωγής. Ένα έξυπνα ελεγχόμενο σύστημα εξαερισμού διασφαλίζει ότι ο αέρας στις εγκαταστάσεις παραγωγής ανανεώνεται πλήρως αρκετές φορές την ημέρα μέσω των παραθύρων στην οροφή. Ο φυσικός εξαερισμός μειώνει τα επίπεδα οσμών και σκόνης στο τμήμα αμαξωμάτων και συναρμολόγησης. Επίσης προσφέρει την απαραίτητη ψύξη για το τμήμα πρεσών αντισταθμίζοντας τη θερμότητα που παράγεται από τις πρέσες. Ολόκληρο το σύστημα εξαερισμού δεν απαιτεί πρόσθετους ανεμιστήρες ή συστήματα AC. Λευκή πλαστική μεμβράνη στις λωρίδες των φωταγωγών ανακλά το ηλιακό φως και μειώνει την ανάγκη για τεχνητό φωτισμό. Επομένως, τα νέα κτίρια στη Λειψία εγκαινιάζουν νέα πρότυπα στη βιομηχανία αυτοκινήτου και στον τομέα της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Παραγωγή BMW i8. Περιεχόμενα.

Παραγωγή BMW i8. Περιεχόμενα. Page 1 Παραγωγή BMW i8. Περιεχόμενα. 1. Φιλοσοφία παραγωγής BMW i....2 2. Μονάδα Life: πλήρης ενσωμάτωση παραγωγής του CFRP στη διαδικασία παραγωγής των αυτοκινήτων...3 3. Ελαφρύ και ανθεκτικό: Θερμοπλαστικά

Διαβάστε περισσότερα

Ολιστική Μέθοδος από την Παραγωγή Μέχρι και το Service

Ολιστική Μέθοδος από την Παραγωγή Μέχρι και το Service Παραγωγή και Ποιότητα Ολιστική Μέθοδος από την Παραγωγή Μέχρι και το Service Rüsselsheim: προηγμένες εγκαταστάσεις για ένα προηγμένο αυτοκίνητο Φιλοσοφία Service: Έμφαση σε μικρού κόστους επισκευές Ασφάλεια:

Διαβάστε περισσότερα

Pioneering for You. Πληροφορίες για διαχειριστές εµπορικών κτιρίων και εγκαταστάσεων Ενεργειακές Λύσεις Wilo

Pioneering for You. Πληροφορίες για διαχειριστές εµπορικών κτιρίων και εγκαταστάσεων Ενεργειακές Λύσεις Wilo Pioneering for You Πληροφορίες για διαχειριστές εµπορικών κτιρίων και εγκαταστάσεων 02 03 Μια αλλαγή με αντίκτυπο: για την τεχνολογία, τον ισολογισμό σας και το περιβάλλον. Μια πρωτοβουλία για ενισχυμένη

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ!

ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ! ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ! ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ: Η ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΑΞΙΑ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ - Μια εταιρία δεν μπορεί να θεωρείται «πράσινη» αν δεν

Διαβάστε περισσότερα

Περισσότερη ποιότητα, περισσότερη απόδοση, περισσότερο design

Περισσότερη ποιότητα, περισσότερη απόδοση, περισσότερο design Περισσότερη ποιότητα, περισσότερη απόδοση, περισσότερο design Schüco ηλιοθερμικοί συλλέκτες με καινοτόμο τεχνολογία θερμικής αγωγιμότητας Πράσινη Τεχνολογία για το Γαλάζιο Πλανήτη Καθαρή Ενέργεια από Ηλιακά

Διαβάστε περισσότερα

Heating 61AF Μ Ο Ν Α Δ Α Θ Ε Ρ Μ Α Ν Σ Η Σ Υ Ψ Η Λ Ω Ν Θ Ε Ρ Μ Ο Κ Ρ Α Σ Ι Ω Ν

Heating 61AF Μ Ο Ν Α Δ Α Θ Ε Ρ Μ Α Ν Σ Η Σ Υ Ψ Η Λ Ω Ν Θ Ε Ρ Μ Ο Κ Ρ Α Σ Ι Ω Ν Heating αντλία θερμότητας 61AF Αέρα/νερού Μ Ο Ν Α Δ Α Θ Ε Ρ Μ Α Ν Σ Η Σ Υ Ψ Η Λ Ω Ν Θ Ε Ρ Μ Ο Κ Ρ Α Σ Ι Ω Ν Τεχνολογία και βιωσιμότητα SINCE 1902 Μια αξιόπιστη μάρκα Όταν ο Willis Carrier το 1902 έφηυρε

Διαβάστε περισσότερα

Συνεργάτες μας είναι Γερμανικές Εταιρείες - Κατασκευαστές επαγγελματικού φωτισμού LED.

Συνεργάτες μας είναι Γερμανικές Εταιρείες - Κατασκευαστές επαγγελματικού φωτισμού LED. Συνεργάτες μας είναι Γερμανικές Εταιρείες - Κατασκευαστές επαγγελματικού φωτισμού LED. Τα προϊόντα που διαθέτουμε αναπτύσσονται σύμφωνα με τις ανάγκες των πελατών μας και βλέπουμε τους εαυτούς μας ως ηγέτες

Διαβάστε περισσότερα

Μειώνοντας τις εκπομπές άνθρακα

Μειώνοντας τις εκπομπές άνθρακα Μειώνοντας τις εκπομπές άνθρακα Ανάλυση περιβαλλοντικής ανταπόδοσης με τους ρυθμιστές στροφών της ΑΒΒ Οι περιβαλλοντικές δηλώσεις παραγωγής (EPD Environmental Product Declaration) επιχειρούν να περιγράψουν

Διαβάστε περισσότερα

Έργα Υποδομών: μπορούμε να συμβάλουμε στην επιτυχή σύζευξή τους με το «αστικό» περιβάλλον και την αειφορία;

Έργα Υποδομών: μπορούμε να συμβάλουμε στην επιτυχή σύζευξή τους με το «αστικό» περιβάλλον και την αειφορία; Διεπιστημονική προσέγγιση στα ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ :Τεχνολογία, Περιβάλλον, Πολιτισμός Έργα Υποδομών: μπορούμε να συμβάλουμε στην επιτυχή σύζευξή τους με το «αστικό» περιβάλλον και την αειφορία; Κλειώ Αξαρλή,

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικές & Περιβαλλοντικές ιαστάσεις του Marketing

Κοινωνικές & Περιβαλλοντικές ιαστάσεις του Marketing Κοινωνικές & Περιβαλλοντικές ιαστάσεις του Marketing 1 Περιεχόµενα Σηµερινή κατάσταση - Ενέργειες για καθαρό περιβάλλον Ιδιότητες Αλουµινίου Ποιότητα, Περιβάλλον, Υγεία & Ασφάλεια «Πράσινες» Καινοτόµες

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΒΗΤΑΣ ΑΕΡΙΟΥ ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗΣ 3 ΕΩΣ 33KW Η ΙΔΑΝΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΤΥΠΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

ΛΕΒΗΤΑΣ ΑΕΡΙΟΥ ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗΣ 3 ΕΩΣ 33KW Η ΙΔΑΝΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΤΥΠΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ PROJECT MPX ΛΕΒΗΤΑΣ ΑΕΡΙΟΥ ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗΣ 3 ΕΩΣ 33KW Η ΙΔΑΝΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΤΥΠΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ www.klimatika.gr ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΟΝ ΛΕΒΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΓΙΣΤΗ ΑΠΟΔΟΣΗ Ονομαστική απόδοση >109% Μεταβλητή ισχύς λειτουργίας

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Tα υβριδικά αυτοκίνητα»

ΘΕΜΑ: «Tα υβριδικά αυτοκίνητα» ΘΕΜΑ: «Tα υβριδικά αυτοκίνητα» Καράμπελα Καράπαπα Επιμέλεια εργασίας: Ζωή Ιωάννα ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΥΒΡΙΔΙΚΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ; Αυτός ο τύπος αυτοκινήτου ονομάζεται έτσι επειδή συνδυάζει δύο μορφές ενέργειας για να

Διαβάστε περισσότερα

Οι εγκαταστάσεις ΟΤΕ COSMOTE στην Παιανία: Ολοκληρωμένη περιβαλλοντική διαχείριση στην πράξη

Οι εγκαταστάσεις ΟΤΕ COSMOTE στην Παιανία: Ολοκληρωμένη περιβαλλοντική διαχείριση στην πράξη Οι εγκαταστάσεις ΟΤΕ COSMOTE στην Παιανία: Ολοκληρωμένη περιβαλλοντική διαχείριση στην πράξη 1 Συνεδριο :3 ο Ετήσιο Capital Link CSR Forum Εισηγητής: Kατερίνα Περίσση Προϊστ. Τμήματος Περιβαλλοντικής ιαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΦΡΕΝΑ ΜΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΜΑΤΙΑ

ΤΑ ΦΡΕΝΑ ΜΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΜΑΤΙΑ ΤΑ ΦΡΕΝΑ ΜΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΜΑΤΙΑ www.hella.com/brakesystems 12 1 ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΟΜΕΑ Συνδυάζουμε την μοναδική τεχνολογία φρένων με επαγγελματική υποστήριξη πελατών, έμφαση στην καινοτομία με κορυφαία τεχνική

Διαβάστε περισσότερα

«Ενεργειακή Αποδοτικότητα με Α.Π.Ε.»

«Ενεργειακή Αποδοτικότητα με Α.Π.Ε.» «Ενεργειακή Αποδοτικότητα με Α.Π.Ε.» Δρ. Γιώργος Αγερίδης Μηχανολόγος Μηχανικός Διευθυντής Ενεργειακής Αποδοτικότητας Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας Κ.Α.Π.Ε. Πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου

Διαβάστε περισσότερα

Το HydroGen4 Κυκλοφορεί στους Ευρωπαϊκούς Δρόμους

Το HydroGen4 Κυκλοφορεί στους Ευρωπαϊκούς Δρόμους 26 Νοεμβρίου, 2008 Το HydroGen4 Κυκλοφορεί στους Ευρωπαϊκούς Δρόμους Το Ευρωπαϊκό τμήμα του παγκοσμίως μεγαλύτερου στόλου οχημάτων κυψελών καυσίμου κυκλοφορεί στο δρόμο Τεχνικές βελτιώσεις σε επιδόσεις

Διαβάστε περισσότερα

Κινητήρες μιας νέας εποχής

Κινητήρες μιας νέας εποχής Κινητήρες μιας νέας εποχής H ABB παρουσιάζει μια νέα γενιά κινητήρων υψηλής απόδοσης βασισμένη στην τεχνολογία σύγχρονης μαγνητικής αντίστασης. Η ΑΒΒ στρέφεται στην τεχνολογία κινητήρων σύγχρονης μαγνητικής

Διαβάστε περισσότερα

Το νέο Arocs Loader. Το νέο Arocs Grounder.

Το νέο Arocs Loader. Το νέο Arocs Grounder. Το νέο Arocs Loader. Το νέο Arocs Grounder. Κορυφαία ισχύς για υψηλές απαιτήσεις. Το Arocs Loader και το Arocs Grounder. Για ιδιαίτερα υψηλό ωφέλιμο φορτίο και ακραία φορτία. Με το Arocs Loader και το

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΗΛΙΑΚΟΥ ΣΥΛΛΕΚΤΗ

ΗΛΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΗΛΙΑΚΟΥ ΣΥΛΛΕΚΤΗ ΗΛΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ Η Sedna Aire είναι προσφέρει με υπερηφάνεια το σύστημα κλιματισμού SolarCool. Είναι ο συνδυασμός ενός πατενταρισμένου ηλιακού συλλέκτη κενού με ένα διβάθμιο μηχάνημα

Διαβάστε περισσότερα

Δόμηση. Επαγγελματισμός. Όραμα. Άνθρωπος

Δόμηση. Επαγγελματισμός. Όραμα. Άνθρωπος ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ-ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΞΗΡΑΣ ΔΟΜΗΣΗΣ ΣΥΜΜΕΙΚΤΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ Δόμηση Επαγγελματισμός Όραμα Άνθρωπος Εμπειρία Αξιοπιστία Αναζητούμε τους τρόπους, τα υλικά, τις προδιαγραφές

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικό φυλλάδιο Αντλίες θερμότητας Yutaki S80

Τεχνικό φυλλάδιο Αντλίες θερμότητας Yutaki S80 Τεχνικό φυλλάδιο Αντλίες θερμότητας Yutaki S80 Yutaki S80 Τεχνικά χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα Θερμοκρασία εξόδου ζεστού νερού έως 80 o C ακόμα και με εξωτερική θερμοκρασία περιβάλλοντος -20 o C. Αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Η επαναπαραγόμενη ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη φόρτιση μπαταριών ενός EV ή ενός HEV.

Η επαναπαραγόμενη ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη φόρτιση μπαταριών ενός EV ή ενός HEV. ΑΝΑΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΠΕΔΗΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ένα από τα πλεονεκτήματα της χρήσης των ηλεκτρικών κινητήρων για την κίνηση οχημάτων είναι η εξοικονόμηση ενέργειας κατά τη διάρκεια της πέδησης (φρεναρίσματος) του οχήματος.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ

Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ Ξεκινά με μια δέσμευση για περιβαλλοντικά φιλικές λύσεις: Καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες που μειώνουν το κόστος και την κατανάλωση ενέργειας. Αφήστε την Otis να σας δείξει την Πορεία προς το Πράσινο.

Διαβάστε περισσότερα

Place n Plug. N.S.E Ltd. Hybrid System. Το πιο «εύκολο» υβριδικό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Networking System Exellence

Place n Plug. N.S.E Ltd. Hybrid System. Το πιο «εύκολο» υβριδικό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Networking System Exellence Hybrid System Place n Plug Το πιο «εύκολο» υβριδικό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Copyright NSE Ltd. 2011 N.S.E Ltd Networking System Exellence Η εταιρεία μας Pn P Η NSE Ltd (Networking System

Διαβάστε περισσότερα

PERFECTA PERFECTA PLUS επιτοιχοι λεβητεσ συμπυκνωσησ. italian technology - italian design

PERFECTA PERFECTA PLUS επιτοιχοι λεβητεσ συμπυκνωσησ. italian technology - italian design PERFECTA PERFECTA PLUS επιτοιχοι λεβητεσ συμπυκνωσησ italian technology - italian design Θέρμανση. Θερμική άνεση και εξοικονόμηση ενέργειας. PERFECTA Νέος εναλλάκτης ειδικά σχεδιασμένος για μέγιστη απόδοση

Διαβάστε περισσότερα

For Zeme Eco Fuels & Alloys Ltd ΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ

For Zeme Eco Fuels & Alloys Ltd ΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ For Zeme Eco Fuels & Alloys Ltd ΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ 2 Η εταιρεία ZEME ECO FUELS & ALLOYS LTD πρόκειται να προβεί στην κατασκευή και λειτουργία μονάδας που θα περιλαμβάνει την παραγωγή υψηλής αξίας κραμάτων

Διαβάστε περισσότερα

4 ο Συνέδριο ΕNERTECH 09

4 ο Συνέδριο ΕNERTECH 09 4 ο Συνέδριο ΕNERTECH 09 Ξεν. Holliday Inn, Αττική, 23-24 Οκτωβρίου 2009 ΠΡΑΣΙΝΑ ΚΤΙΡΙΑ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Δρ. Γ. Αγερίδης, Α. Ανδρουτσόπουλος,

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΒΗΤΑΣ ΑΕΡΙΟΥ ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗΣ 3 ΕΩΣ 33kW Η ΙΔΑΝΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΤΥΠΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

ΛΕΒΗΤΑΣ ΑΕΡΙΟΥ ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗΣ 3 ΕΩΣ 33kW Η ΙΔΑΝΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΤΥΠΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ PROJECT MPX ΛΕΒΗΤΑΣ ΑΕΡΙΟΥ ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗΣ 3 ΕΩΣ 33kW Η ΙΔΑΝΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΤΥΠΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ www.klimatika.gr ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΟΝ ΛΕΒΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΓΙΣΤΗ ΑΠΟΔΟΣΗ Βαθμός απόδοσης >109% Μεταβλητή ισχύς λειτουργίας

Διαβάστε περισσότερα

www.ecobike.com www.lamdagreen.gr

www.ecobike.com www.lamdagreen.gr Ηλεκτρικά ποδήλατα που κατασκευάζονται στην Ισπανία με την τελευταία τεχνολογία. www.ecobike.com www.lamdagreen.gr Αντιπρόσωποι για την Ελλάδα: ΛΑΜΔΑ ΑΕ Α. Μεταξά 2 & Καλυφτάκη, Κ. Κηφισιά Τηλ: 210 620

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΑΝΑΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΠΕΔΗΣΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΑΝΑΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΠΕΔΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΑΝΑΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΠΕΔΗΣΗ Ένα από τα πλεονεκτήματα της χρήσης των ηλεκτρικών κινητήρων για την κίνηση οχημάτων είναι η εξοικονόμηση ενέργειας κατά τη διάρκεια της πέδησης (φρεναρίσματος) του οχήματος.

Διαβάστε περισσότερα

Επισκευή & συντήρηση σωλήνων

Επισκευή & συντήρηση σωλήνων Επισκευή & συντήρηση σωλήνων Ευρεία γκάμα από μία πηγή. Μοναδικός ανθεκτικός σχεδιασμός. Γρήγορη και αξιόπιστη απόδοση. Τύπος μοντέλων Σελίδα Πρέσες δοκιμής κυκλωμάτων 2 9.2 Ψύκτες σωλήνων 2 9.3 Αντλίες

Διαβάστε περισσότερα

Σκούπες πολλαπλών εφαρμογών MV 3 Premium

Σκούπες πολλαπλών εφαρμογών MV 3 Premium Σκούπες πολλαπλών εφαρμογών MV 3 Premium Η ισχυρή και αποδοτική σκούπα πολλαπλών εφαρμογών MV 3 Premium είναι εξοπλισμένη με ένα ανθεκτικό, αντιδιαβρωτικό, ανοξείδωτο δοχείο 17 λίτρων, πτυχωτό φίλτρο και

Διαβάστε περισσότερα

Παρακάτω είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του σχεδιασμού ενός Συλλέκτη EasySolar

Παρακάτω είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του σχεδιασμού ενός Συλλέκτη EasySolar Ηλιακός Συλλέκτης EasySolar. ΓΕΝΙΚΑ: Ο συλλέκτης EasySolar ή ηλιακός θερμοσίφωνας είναι μια συσκευή που απορροφά τη θερμική ενέργεια του ήλιου και το μετατρέπει σε αξιοποιήσιμη θερμότητα. Η θερμότητα συνήθως

Διαβάστε περισσότερα

Σκούπες πολλαπλών εφαρμογών MV 2 *EU-I

Σκούπες πολλαπλών εφαρμογών MV 2 *EU-I Σκούπες πολλαπλών εφαρμογών MV 2 *EU-I Η ισχυρή και ενεργιακά αποδοτική σκούπα πολλαπλών εφαρμογών MV2 περιλαμβάνει ένα ανθεκτικό και στιβαρό πλαστικό κάδο 12l και είναι η ιδανική συσκευή αρχικής κατηγορίας

Διαβάστε περισσότερα

Toyota Hybrid. Ηλίας Καραϊσκός Αγγελική Τσενέ

Toyota Hybrid. Ηλίας Καραϊσκός Αγγελική Τσενέ Toyota Hybrid Ηλίας Καραϊσκός Αγγελική Τσενέ Η σημερινή μας agenda Toyota & Hybrid Η τεχνολογία Toyota Hybrid Μοναδικά οφέλη Toyota Hybrid Γκάμα Test Drive Η Toyota στον κόσμο Δηλαδή Kaizen προκαλώντας

Διαβάστε περισσότερα

Δυναμικό, Ευέλικτο με Λιγότερα από 40 g CO 2 /km: Opel Flextreme

Δυναμικό, Ευέλικτο με Λιγότερα από 40 g CO 2 /km: Opel Flextreme 10 Σεπτεμβρίου, 2007 Δυναμικό, Ευέλικτο με Λιγότερα από 40 g CO 2 /km: Opel Flextreme Σπορ πρωτότυπο ενός όγκου λανσάρει καινοτομίες και παρουσιάζει την επαναστατική αρχιτεκτονική E-Flex Αυτονομία 55 km,

Διαβάστε περισσότερα

Σφυρήλατες ζάντες αλουμινίου Alcoa. Στοιχεία & Αριθμοί

Σφυρήλατες ζάντες αλουμινίου Alcoa. Στοιχεία & Αριθμοί Σφυρήλατες ζάντες αλουμινίου Alcoa Στοιχεία & Αριθμοί ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ; Οι ζάντες Alcoa είναι οι πιο ανθεκτικές ζάντες Κάθε ζάντα ξεκινάει ως ένα ενιαίο κράμα αλουμινίου υψηλής αντοχής και ανθεκτικότητας στη

Διαβάστε περισσότερα

Ζώντας στο φως! Σύστημα Φυσικού Φωτισμού

Ζώντας στο φως! Σύστημα Φυσικού Φωτισμού Ζώντας στο φως! Σύστημα Φυσικού Φωτισμού Green roo fing Θόλος Κάτοπτρο Στεγάνωση Σωλήνας μεταφοράς και αντανάκλασης Απόληξη 2 Φωτοσωλήνες Νέα τεχνολογία φυσικού φωτισμού Η χρήση φωτοσωλήνων για την επίλυση

Διαβάστε περισσότερα

>> >> >> << www.klimatika.gr >> S ustainable Comfor t. Vivadens. Η καλύτερη επένδυση στην συμπύκνωση

>> >> >> << www.klimatika.gr >> S ustainable Comfor t. Vivadens. Η καλύτερη επένδυση στην συμπύκνωση ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΑ ΣΤΕΡΕΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΝΤΛΙΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ / ΑΕΡΙΟΥ Vivadens ΕΠΙΤΟΙΧΙΟΙ ΛΕΒΗΤΕΣ ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗΣ ΑΕΡΙΟΥ EASYLIFE Η καλύτερη επένδυση στην συμπύκνωση >> >> >> Εξοικονόμηση ενέργειας Ζεστό

Διαβάστε περισσότερα

Η θέρμανση του μέλλοντος. naoseurope.gr

Η θέρμανση του μέλλοντος. naoseurope.gr Η θέρμανση του μέλλοντος naoseurope.gr εξαιρετικοί λόγοι να επιλέξετε θερμαντικό φιλμ Εξαιρετικά λεπτό, πάχος μόλις 0,5 mm βασισμένο σε τεχνολογία εκπομπής μακρών κυμάτων υπέρυθρου φωτός Υγιεινή θέρμανση

Διαβάστε περισσότερα

Ηλιακή ενέργεια. Φωτοβολταϊκά Συστήματα

Ηλιακή ενέργεια. Φωτοβολταϊκά Συστήματα Ηλιακή ενέργεια Είναι η ενέργεια που προέρχεται από τον ήλιο και αξιοποιείται μέσω τεχνολογιών που εκμεταλλεύονται τη θερμική και ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία του ήλιου με χρήση μηχανικών μέσων για τη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΟΥΖΙ CHAMPION TURN IT ON ΜΕΡΟΣ 3 Ο - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ. Αφοσιωμένοι στην εξυπηρέτηση. Με κίνητρο την ποιότητα.

ΜΠΟΥΖΙ CHAMPION TURN IT ON ΜΕΡΟΣ 3 Ο - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ. Αφοσιωμένοι στην εξυπηρέτηση. Με κίνητρο την ποιότητα. TURN IT ON Αφοσιωμένοι στην εξυπηρέτηση. Με κίνητρο την ποιότητα. ΜΠΟΥΖΙ CHAMPION ΜΕΡΟΣ 3 Ο - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΑΦΛΕΞΗΣ I ΦΙΛΤΡΑ I ΥΑΛΟΚΑΘΑΡΙΣΤΗΡEΣ Champion is a registered trademark of Federal-Mogul

Διαβάστε περισσότερα

ενεργειακή επανάσταση ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΡΙΑ ΒΗΜΑΤΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

ενεργειακή επανάσταση ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΡΙΑ ΒΗΜΑΤΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ενεργειακή επανάσταση 3 ΜΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΡΙΑ ΒΗΜΑΤΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ Ενεργειακή Επανάσταση Τεχνική έκθεση που δείχνει τον τρόπο με τον οποίον εξασφαλίζεται ενεργειακή επάρκεια παγκοσμίως

Διαβάστε περισσότερα

Νέο επίπεδο απόδοσης.

Νέο επίπεδο απόδοσης. Nέα BMW M8 GTE Η BMW Motorsport παρουσίασε το νέο, κορυφαίο μοντέλο της για τη διεθνή αγωνιστική σκηνή GT στο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης: την BMW M8 GTE. Πριν η BMW Σειρά 8 Coupé κυκλοφορήσει

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΙΑΚΟΙ ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ ΚΕΝΟΥ AP

ΗΛΙΑΚΟΙ ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ ΚΕΝΟΥ AP ΗΛΙΑΚΟΙ ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ ΚΕΝΟΥ AP Oι σωλήνες κενού AP της APRICUS, είναι κατάλληλοι για κατοικίες, αλλά και για επιχειρήσεις. Ο σχεδιασμός αυτών των σωλήνων, είναι αποτέλεσμα 10ετούς μελέτης, εφαρμογής και πειραματισμού

Διαβάστε περισσότερα

Εξοπλισμός κουρμπαρίσματος

Εξοπλισμός κουρμπαρίσματος Εξοπλισμός κουρμπαρίσματος Ευρεία γκάμα για συγκεκριμένες ανάγκες κουρμπαρίσματος και διαμόρφωσης άκρων. Ποιότητα που μπορείτε να εμπιστευτείτε. Τύπος μοντέλων Σελίδα Κουρμπαδόροι Υδραυλικές εγκαταστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικές Προδιαγραφές καθισμάτων σειράς SYNTHIA

Τεχνικές Προδιαγραφές καθισμάτων σειράς SYNTHIA H σειρά SYNTHIA καλύπτει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών στις οποίες πρωτεύουσα σημασία έχει η αντοχή και η άνεση χρήσης σε συνδυασμό με την λειτουργικότητα. Δίνει λύσεις σε συνεδριακούς χώρους σχολείων, ιδρυμάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α ΠΕΡΙΟΔΟΥ Διδάσκων: Ιωάννης Ψαρράς

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α ΠΕΡΙΟΔΟΥ Διδάσκων: Ιωάννης Ψαρράς ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α ΠΕΡΙΟΔΟΥ Διδάσκων: Ιωάννης Ψαρράς 1) Με την ενεργειακή διαχείριση: α) εξασφαλίζονται οι αναγκαίες συνθήκες και υπηρεσίες με μικρή υποβάθμιση της

Διαβάστε περισσότερα

Σχήμα 8(α) Σχήμα 8(β) Εργασία : Σχήμα 9

Σχήμα 8(α) Σχήμα 8(β) Εργασία : Σχήμα 9 3. Ας περιγράψουμε σχηματικά τις αρχές επί των οποίων βασίζονται οι καινοτόμοι σχεδιασμοί κτηρίων λόγω των απαιτήσεων για εξοικονόμηση ενέργειας και ευαισθησία του χώρου και του περιβάλλοντος ; 1. Τέτοιες

Διαβάστε περισσότερα

Κορυφαίος έλεγχος του ηλιακού φωτός και θερμομόνωση

Κορυφαίος έλεγχος του ηλιακού φωτός και θερμομόνωση Ε ξ ο ι κ ο ν ό μ η σ η * Σ ε ι ρ ά Σημαντική εξοικονόμηση αποτελεσματική θερμομόνωση σημαίνει μειωμένη ενεργειακή κατανάλωση. Με το, το κόστος ψύξης και θέρμανσης μειώνεται σημαντικά! Διαθέσιμα πάχη Διαμέρισμα

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα : Παραγωγή ενέργειας μέσω του ήλιου

Θέμα : Παραγωγή ενέργειας μέσω του ήλιου 1ο ΓΕ.Λ. Ελευθερίου-Κορδελιού Ερευνητική εργασία Α Λυκείου 2011-2012. Τμήμα PR4 ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ Θέμα : Παραγωγή ενέργειας μέσω του ήλιου Όνομα Ομάδας : Ηλιαχτίδες Σεϊταρίδου

Διαβάστε περισσότερα

GREEN PANEL ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΜΑΣ

GREEN PANEL ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΜΑΣ GREEN PANEL ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΜΑΣ SIP ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΟΜΗΣΗΣ SIP H ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ 21 ΟΥ ΑΙΩΝΑ DIP -ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΑ ΜΟΝΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΛΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟΦΕΡΟΜΕΝΗΣ ΤΟΙΧΟΠΟΙΙΑΣ EVOTHERM PLUS ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΘΕΡΜΟΠΡΟΣΟΨΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ανακύκλωση. Τα χαρτιά, τα γυαλιά, τα μέταλλα, δεν είναι σκουπίδια. Γιατί ανακυκλώνουμε;

Ανακύκλωση. Τα χαρτιά, τα γυαλιά, τα μέταλλα, δεν είναι σκουπίδια. Γιατί ανακυκλώνουμε; Ανακύκλωση Τα χαρτιά, τα γυαλιά, τα μέταλλα, δεν είναι σκουπίδια Είναι πρώτη ύλη και ενέργεια. Είναι η διαλογή τους προστασία για το περιβάλλον. Εσύ συμμετέχεις στην ανακύκλωση; Γιατί ανακυκλώνουμε; Γιατί

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Φ ο ρ έ α ς υ λ ο π ο ί η σ η ς Δ Η Μ Ο Σ Ι Ο Σ Τ Ο Μ Ε Α Σ Άξονες παρέμβασης Α. Κτιριακές υποδομές Β. Μεταφορές Γ. Ύ δρευση και διαχείριση λυμάτων Δ. Διαχείριση αστικών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΕΣΑΡΙΣΤΗ ΣΥΣΦΙΞΗ. Αρ. μοντέλων. Δυνατότητα mm. Τύπος. Σελίδα

ΠΡΕΣΑΡΙΣΤΗ ΣΥΣΦΙΞΗ. Αρ. μοντέλων. Δυνατότητα mm. Τύπος. Σελίδα Πρέσες σύσφιξης Διαθέτουν αυτόματη ολοκλήρωση κύκλου για να διασφαλίζεται η ίδια αξιόπιστη, στεγανή σύνδεση κάθε φορά. Κατασκευασμένες με υψηλά στάνταρ για υψηλή ποιότητα και μεγάλη ανθεκτικότητα συνοδευόμενες

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικές Προδιαγραφές καθισμάτων σειράς SYNTHIA

Τεχνικές Προδιαγραφές καθισμάτων σειράς SYNTHIA H σειρά SYNTHIA καλύπτει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών στις οποίες πρωτεύουσα σημασία έχει η αντοχή και η άνεση χρήσης σε συνδυασμό με την λειτουργικότητα. Δίνει λύσεις σε συνεδριακούς χώρους σχολείων, ιδρυμάτων

Διαβάστε περισσότερα

2015 Η ενέργεια είναι δανεική απ τα παιδιά μας

2015 Η ενέργεια είναι δανεική απ τα παιδιά μας Εκπαιδευτικά θεματικά πακέτα (ΚΙΤ) για ευρωπαϊκά θέματα Τ4Ε 2015 Η ενέργεια είναι δανεική απ τα παιδιά μας Teachers4Europe Οδηγιεσ χρησησ Το αρχείο που χρησιμοποιείτε είναι μια διαδραστική ηλεκτρονική

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ III ΤΥΠΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ III ΤΥΠΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ III ΤΥΠΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Ι. Γιαννατσής ΒΑΣΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Φύση Προϊόντος/Υπηρεσίας και Αγορά Απαιτούμενος βαθμός διαφοροποίησης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Εφαρμογές Α.Π.Ε. σε Κτίρια και Οικιστικά Σύνολα Μαρία Κίκηρα, ΚΑΠΕ - Τμήμα Κτιρίων Αρχιτέκτων MSc Αναφορές: RES Dissemination, DG

Διαβάστε περισσότερα

VIII ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ. Βοηθητικός εξοπλισμός. Περιεχόμενα. 1. Συσκευές φίλτρων-εξαερισμού 124 2. Μετρητές συγκόλλησης 127

VIII ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ. Βοηθητικός εξοπλισμός. Περιεχόμενα. 1. Συσκευές φίλτρων-εξαερισμού 124 2. Μετρητές συγκόλλησης 127 VIII ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ Περιεχόμενα 1. Συσκευές φίλτρων-εξαερισμού 124 2. Μετρητές συγκόλλησης 127 123 1. ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΦΙΛΤΡΩΝ-ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΥ Ώμοι αναρρόφησης MOSTAIR n Όι ωμοι αναρρόφησης MOST χαρακτηρίζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΕΙΔΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ III ΕΙΔΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Ι. Γιαννατσής ΒΑΣΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Φύση Προϊόντος/Υπηρεσίας και Αγορά Απαιτούμενος βαθμός διαφοροποίησης Απαιτούμενος

Διαβάστε περισσότερα

Ενδοδαπέδια Θέρμανση Νέας Γενιάς

Ενδοδαπέδια Θέρμανση Νέας Γενιάς Ενδοδαπέδια Θέρμανση Νέας Γενιάς H Ενδοδαπέδια Θέρμανση είναι σε όλους γνωστή ως η πιο Aποτελεσματική, Ποιοτική Υγιεινή μέθοδος θέρμανσης Η θέρμανση μεταφέρεται αποτελεσματικά με τον πιο φυσικό τρόπο από

Διαβάστε περισσότερα

>> >> << www.klimatika.gr >>>> Η συμπύκνωση με την αιχμή της καινοτομίας. Φιλικοί προς το περιβάλλον για μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας

>> >> << www.klimatika.gr >>>> Η συμπύκνωση με την αιχμή της καινοτομίας. Φιλικοί προς το περιβάλλον για μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας ΕΠΙΤΟΙΧΙΟΙ ΛΕΒΗΤΕΣ ΑΕΡΙΟΥ ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗΣ Innov Inn oven ens s ADV ADVANCE ANCE Η συμπύκνωση με την αιχμή της καινοτομίας >>> >> Φιλικοί προς το περιβάλλον για μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

Επεμβάσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας EUROFROST ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΚΑΣ

Επεμβάσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας EUROFROST ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΚΑΣ Επεμβάσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας EUROFROST ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΚΑΣ Εξοικονόμηση χρημάτων σε υφιστάμενα και νέα κτίρια Ένα υφιστάμενο κτίριο παλαιάς κατασκευής διαθέτει εξοπλισμό χαμηλής ενεργειακής απόδοσης,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΚΡΟΚΑΝΑΛΙΚΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ. Novation. Η απόλυτη τεχνολογία για διάφορα περιβάλλοντα

ΜΙΚΡΟΚΑΝΑΛΙΚΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ. Novation. Η απόλυτη τεχνολογία για διάφορα περιβάλλοντα ΜΙΚΡΟΚΑΝΑΛΙΚΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ Novation microchannel Η απόλυτη τεχνολογία για διάφορα περιβάλλοντα Η Carrier παρουσιάζει μια ακόμα καινοτομία Η Carrier ήταν η πρώτη εταιρεία που παρουσίασε

Διαβάστε περισσότερα

Industry. Sika No. 1 στα Συστήματα Συγκόλλησης Παρμπρίζ Απλοποιούμε την Εργασία σας

Industry. Sika No. 1 στα Συστήματα Συγκόλλησης Παρμπρίζ Απλοποιούμε την Εργασία σας Industry Sika No. 1 στα Συστήματα Συγκόλλησης Παρμπρίζ Απλοποιούμε την Εργασία σας Sika Ο Συνεργάτης σας με την τεχνολογική πρωτοπορία στα συγκολλητικά Παρμπρίζ Χρόνος Με τα Α Η Τεχνολογική Υπεροχή εξασφαλίζει

Διαβάστε περισσότερα

Προστατεύουν τα ευπαθή προϊόντα από αλλαγές θερμοκρασίας αλλά και από μολύνσεις και αλλοιώσεις τροφίμων.

Προστατεύουν τα ευπαθή προϊόντα από αλλαγές θερμοκρασίας αλλά και από μολύνσεις και αλλοιώσεις τροφίμων. Kollias Industrial Doors ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΠΤΥΣΣΟΜΕΝOY ΥΠΟΣΤΕΓOY ΦΟΡΤΩΣΗΣ FDS 0 Τεχνικά Χαρακτηριστικά Οι φυσούνες σκέπαστρα, εξασφαλίζουν ασφαλή φορτοεκφόρτωση χωρίς τον παραμικρό επηρεασμό από καιρικές

Διαβάστε περισσότερα

Θερμοσυσσωρευτές ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ - ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ

Θερμοσυσσωρευτές ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ - ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ Θερμοσυσσωρευτές Οι θερμοσυσσωρευτές αποτελούν την ιδανική λύση θέρμανσης για πολλά σπίτια. Είναι ιδιαίτερα αποδοτικοί και οικονομικοί. Καθώς αποθηκεύουν θερμότητα με τη φθηνότερη χρέωση, συνήθως κατά

Διαβάστε περισσότερα

Τα τελευταία νέα από το χώρο του αυτοκινήτου

Τα τελευταία νέα από το χώρο του αυτοκινήτου Τα τελευταία νέα από το χώρο του αυτοκινήτου Πληροφορίες Πωλητή Όνομα: Autotrader team Ηλεκτρονικό support@autotrader.com.cy Ταχυδρομείο: Όνομα: Autotrader team Τηλέφωνο: 70 000 886 Στοιχεία καταχώρησης

Διαβάστε περισσότερα

1. BMW i8. Με μια ματιά... 2. 2. Το σπορ αυτοκίνητο του μέλλοντος: Φιλοσοφία... 5. 3. Ένα όραμα γίνεται πραγματικότητα: Σχεδίαση...

1. BMW i8. Με μια ματιά... 2. 2. Το σπορ αυτοκίνητο του μέλλοντος: Φιλοσοφία... 5. 3. Ένα όραμα γίνεται πραγματικότητα: Σχεδίαση... Page 1 BMW i8. Περιεχόμενα. 1. BMW i8. Με μια ματιά.... 2 2. Το σπορ αυτοκίνητο του μέλλοντος: Φιλοσοφία.... 5 3. Ένα όραμα γίνεται πραγματικότητα: Σχεδίαση.... 10 4. Τα καλύτερα δύο κόσμων: Σύστημα κίνησης

Διαβάστε περισσότερα

4. Τα καλύτερα δύο κόσμων: Σύστημα κίνησης και οδηγική εμπειρία... 14

4. Τα καλύτερα δύο κόσμων: Σύστημα κίνησης και οδηγική εμπειρία... 14 Page 1 BMW i8. Περιεχόμενα. 1. BMW i8. Με μια ματιά.... 2 2. Το σπορ αυτοκίνητο του μέλλοντος: Φιλοσοφία... 5 3. Ένα όραμα γίνεται πραγματικότητα: Σχεδίαση.... 10 4. Τα καλύτερα δύο κόσμων: Σύστημα κίνησης

Διαβάστε περισσότερα

Το νέο Honda Civic στην Ελλάδα

Το νέο Honda Civic στην Ελλάδα Το νέο Honda Civic στην Ελλάδα Η νέα δέκατη γενιά του Honda Civic είναι ένα δυναμικό, πεντάθυρο, σπορ hatchback. Αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προόδου για τη Honda στην κατηγορία C, επωφελούμενη από

Διαβάστε περισσότερα

Ενσωμάτωση Βιοκλιματικών Τεχνικών και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα Σχολικά Κτήρια σε Συνδυασμό με Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

Ενσωμάτωση Βιοκλιματικών Τεχνικών και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα Σχολικά Κτήρια σε Συνδυασμό με Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Ενσωμάτωση Βιοκλιματικών Τεχνικών και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα Σχολικά Κτήρια σε Συνδυασμό με Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Κατερίνα Χατζηβασιλειάδη Αρχιτέκτων Μηχανικός ΑΠΘ 1. Εισαγωγή Η προστασία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΓΝΗΣΙΑ CUMMINS ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ. Μια καλύτερη εγγύηση που ισχύει διαρκώς. Δεν κατασκευάζονται όλα τα εξαρτήματα με τον ίδιο τρόπο.

ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΓΝΗΣΙΑ CUMMINS ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ. Μια καλύτερη εγγύηση που ισχύει διαρκώς. Δεν κατασκευάζονται όλα τα εξαρτήματα με τον ίδιο τρόπο. Δεν κατασκευάζονται όλα τα εξαρτήματα με τον ίδιο τρόπο. Καλύτερα εξαρτήματα. Καλύτερη διαθεσιμότητα. Μια καλύτερη εγγύηση που ισχύει διαρκώς. Συχνά, αυτό που δεν μπορείτε να δείτε κάνει όλη τη διαφορά.

Διαβάστε περισσότερα

Συχνές ερωτήσεις για τον πετροβάμβακα

Συχνές ερωτήσεις για τον πετροβάμβακα Συχνές ερωτήσεις για τον πετροβάμβακα - Τι είναι ο πετροβάμβακας; - Πώς κατασκευάζεται ο πετροβάμβακας; - Ποια είναι τα πλεονεκτήματα; - Τί είναι η Καλλιέργεια Ακριβείας; - Τί είναι η Διαχείριση του ριζικού

Διαβάστε περισσότερα

Gasification TECHNOLOGY

Gasification TECHNOLOGY www.gasification-technology.gr ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ Gasification TECHNOLOGY συστηματα ηλεκτροπαραγωγησ με αεριοποιηση βιομαζασ www.gasification-technology.gr Gasification TECHNOLOGY συστηματα ηλεκτροπαραγωγησ

Διαβάστε περισσότερα

>> Μέγιστη εξοικονόμηση >> Μηδενικές εκπομπές CO2 >> Απόλυτη άνεση

>> Μέγιστη εξοικονόμηση >> Μηδενικές εκπομπές CO2 >> Απόλυτη άνεση ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΑ ΣΤΕΡΕΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΝΤΛΙΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ/ΑΕΡΙΟΥ Inisol ΟΙΚΙΑΚΑ ΗΛΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ EASYLIFE Ήλιος για όλους, ηλιακή ενέργεια για όλους >> Μέγιστη εξοικονόμηση >> Μηδενικές εκπομπές

Διαβάστε περισσότερα

Εξοπλισμός αυλάκωσης

Εξοπλισμός αυλάκωσης Εξοπλισμός αυλάκωσης Εργαλεία σχεδιασμένα να βελτιώνουν την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα για συστήματα πυρόσβεσης και άλλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Ευρεία επιλογή μηχανικών και υδραυλικών μονάδων

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΡΙΖΙΚΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. Τίνα Μπιρμπίλη Υπουργός ΠΕΚΑ

Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΡΙΖΙΚΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. Τίνα Μπιρμπίλη Υπουργός ΠΕΚΑ Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΡΙΖΙΚΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Τίνα Μπιρμπίλη Υπουργός ΠΕΚΑ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ Η μέση συνδυασμένη θερμοκρασία εδάφους ωκεανού τον Ιούλιο 2010 ήταν η

Διαβάστε περισσότερα

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΘΕΡΜΙΚΑ ΗΛΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ 5o Μάθημα Διδάσκων: Επ. Καθηγητής Ε. Αμανατίδης ΤΡΙΤΗ 2/5/2017 Τμήμα Χημικών Μηχανικών Πανεπιστήμιο Πατρών Περίληψη Ηλιακά θερμικά συστήματα: Ορισμοί

Διαβάστε περισσότερα

Μονάδα νερού 42N ΝΈΑ ΓΕΝΙΆ ΚΟΜΨΌΤΗΤΑ, ΥΨΗΛΉ ΑΠΌΔΟΣΗ, ΆΝΕΣΗ

Μονάδα νερού 42N ΝΈΑ ΓΕΝΙΆ ΚΟΜΨΌΤΗΤΑ, ΥΨΗΛΉ ΑΠΌΔΟΣΗ, ΆΝΕΣΗ Μονάδα νερού 42N ΝΈΑ ΓΕΝΙΆ ΚΟΜΨΌΤΗΤΑ, ΥΨΗΛΉ ΑΠΌΔΟΣΗ, ΆΝΕΣΗ ΣΙΓΟΥΡΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΧΑΡΗ ΣΤΗΝ ΥΨΗΛΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ Το IDROFAN εναρμονίζεται άριστα με τα νέα πρότυπα για κτίρια χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης,

Διαβάστε περισσότερα

Ψυγεία - Βιτρίνες 2016/2017

Ψυγεία - Βιτρίνες 2016/2017 Ψυγεία - Βιτρίνες 201/2017 1 Πλεονεκτήματα με μια ματιά Αναστρέψιμοι μεντεσέδες για ευκολία στην τοποθέτηση Η μετώπη εί βέβαιο ότι θα προσελκύσει τα βλέμματα στο περιεχόμενο. Η μετώπη μπορεί να χρησιμοποιηθεί

Διαβάστε περισσότερα

SUNNY MINI CENTRAL. Ακριβής σχεδιασμός και υλοποίηση φωτοβολταϊκών συστημάτων

SUNNY MINI CENTRAL. Ακριβής σχεδιασμός και υλοποίηση φωτοβολταϊκών συστημάτων SUNNY MINI CENTRAL Ακριβής σχεδιασμός και υλοποίηση φωτοβολταϊκών συστημάτων Προσγείωση Ακριβείας Εξαιρετικά ακριβής σχεδιασμός φωτοβολταϊκών συστημάτων Ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο απλό να σχεδιαστούν και

Διαβάστε περισσότερα

COSMOSUN ΗΛΙΑΚΟΙ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΕΣ GLASS ΕΥΡΩ ΤΥΠΟΣ BOILER ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΚΩΔΙΚΟΣ. 08H10815 80 1x1.50 1,50 1,00 x 1,50 450 x 900 480,00 -

COSMOSUN ΗΛΙΑΚΟΙ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΕΣ GLASS ΕΥΡΩ ΤΥΠΟΣ BOILER ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΚΩΔΙΚΟΣ. 08H10815 80 1x1.50 1,50 1,00 x 1,50 450 x 900 480,00 - ΗΛΙΑΚΟΙ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΕΣ GLASS 08H10815 80 1x1.50 1,50 1,00 x 1,50 450 x 900 480,00-08H11220 120 1x1.89 1,89 1,23 x 1,50 500 x 1050 600,00 640,00 - Εξωτερικό περίβλημα από βαρέως τύπου ναυπηγικό αλουμίνιο.

Διαβάστε περισσότερα

Αντλίες θερμότητας. Οικονομία με ενέργεια από το περιβάλλον

Αντλίες θερμότητας. Οικονομία με ενέργεια από το περιβάλλον Αντλίες θερμότητας Οικονομία με ενέργεια από το περιβάλλον . Yutaki-S80, S και M, Αντλίες θερμότητας αέρος-νερού Εξωτερική Μονάδα Εσωτερική Μονάδα Yutaki S80 Ασύρματο Χειριστήριο Η ιδανική λύση για οικονομική

Διαβάστε περισσότερα

Το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» και η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε., Μέλος της Συμμαχίας «Δρόμοι στο Μέλλον» ενημερώνουν για τα οφέλη της Οικολογικής Οδήγησης

Το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» και η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε., Μέλος της Συμμαχίας «Δρόμοι στο Μέλλον» ενημερώνουν για τα οφέλη της Οικολογικής Οδήγησης Το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» και η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε., Μέλος της Συμμαχίας «Δρόμοι στο Μέλλον» ενημερώνουν για τα οφέλη της Οικολογικής Οδήγησης Γιατί Οικολογική Οδήγηση; Η έννοια της αυτοκίνησης είναι συνδεδεμένη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΟΥ ΔΙΑΙΡΟΥΜΕΝΟΥ ΡΟΛΟΥ E.M.D.R.S

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΟΥ ΔΙΑΙΡΟΥΜΕΝΟΥ ΡΟΛΟΥ E.M.D.R.S ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΟΥ ΔΙΑΙΡΟΥΜΕΝΟΥ ΡΟΛΟΥ E.M.D.R.S 0 Τα Ηλεκτροκίνητα Διαιρούμενα Ρολά αποτελούν διατάξεις οι οποίες προορίζονται για την κάλυψη μεγάλων ανοιγμάτων (>12m), όπου καθίσταται αδύνατη η τοποθέτηση

Διαβάστε περισσότερα

SL Συρόμενο Θερμομονωτικό. για μοναδικές. επιδόσεις

SL Συρόμενο Θερμομονωτικό. για μοναδικές. επιδόσεις SL 2900 Συρόμενο Θερμομονωτικό Σύστημα για μοναδικές συναρπαστικές επιδόσεις SL 2900 Το πνεύμα της εποχής; Το έχει προσπεράσει προ πολλού 3 SL 2900 Το SL 2900 είναι το μοναδικό συρόμενο σύστημα με εκτροπή

Διαβάστε περισσότερα

Λεβεντάκη Φιλιώ ΓΤΠ 61 Πολυμέσα Τρισδιάστατη Εκτύπωση Πρόσφατες Τεχνολογίες και Χρήσεις στα Πολυμέσα

Λεβεντάκη Φιλιώ ΓΤΠ 61 Πολυμέσα Τρισδιάστατη Εκτύπωση Πρόσφατες Τεχνολογίες και Χρήσεις στα Πολυμέσα Λεβεντάκη Φιλιώ ΓΤΠ 61 Πολυμέσα 2014 2015 Τρισδιάστατη Εκτύπωση Πρόσφατες Τεχνολογίες και Χρήσεις στα Πολυμέσα Εισαγωγή Η τρισδιάστατη εκτύπωση (3d printing) είναι η διαδικασία με την οποία ο τρισδιάστατος

Διαβάστε περισσότερα

ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΣΤΕΡΕΩΣΗΣ ΚΑΙ ΒΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΣΤΕΡΕΩΣΗΣ ΚΑΙ ΒΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΣΤΕΡΕΩΣΗΣ ΚΑΙ ΒΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σύντομο λεξικό όρων ηλιακής ενέργειας ZEBRA Σύστημα στερέωσης φωτοβολταϊκών πάνελ - Τα πλεονεκτήματα με μιά ματιά 8-9 Σύνδεσμοι

Διαβάστε περισσότερα

Εγγυημένη σταθερή θερμοκρασία στον χώρο σας, ενώ οι εποχές αλλάζουν.

Εγγυημένη σταθερή θερμοκρασία στον χώρο σας, ενώ οι εποχές αλλάζουν. Εγγυημένη σταθερή θερμοκρασία στον χώρο σας, ενώ οι εποχές αλλάζουν. Οι αντλίες θερμότητας αέρα-νερού της σειράς KK της ADTHERM παρέχουν το επιθυμητό θερμικό ή ψυκτικό αποτέλεσμα στο χώρο σας, κάτω από

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Σκίασης Οριζόντιων Περσίδων

Συστήματα Σκίασης Οριζόντιων Περσίδων Εσωτερική σκίαση Συστήματα Σκίασης Οριζόντιων Περσίδων Model Classic Οριζόντιες περσίδες Classic 16, 25 mm Συστήματα σκίασης οριζοντιών περσίδων με πλευρικό μηχανισμό κορδόνι, μπαστουνι ή ηλεκτροκίνησης

Διαβάστε περισσότερα

Α.Ι. ΑΓΓΕΛΑΚΟΣ Ε.Π.Ε.

Α.Ι. ΑΓΓΕΛΑΚΟΣ Ε.Π.Ε. Πλεονεκτήματα Περιβάλλον Έχουμε βελτιώσει όλα τα μέρη των μηχανημάτων μας προκειμένου να μειώσουμε στο μέγιστο βαθμό ενδεχόμενη ρύπανση. Δημιουργήσαμε συστήματα φιλικά προς το περιβάλλον χρησιμοποιώντας

Διαβάστε περισσότερα

// COMFORT. THERMOBELT Ultra. Low-E Insulating Glass

// COMFORT. THERMOBELT Ultra. Low-E Insulating Glass THERMOBELT Ultra Low-E Insulating Glass GR THERMOBELT Ultra Low-E Insulating Glass Η ενεργειακή απόδοση και η υψηλή αισθητική πρέπει να συνυπάρχουν. Με τη σειρά υαλοπινάκων THERMOBELT Ultra μπορούμε να

Διαβάστε περισσότερα

Φυλλάδιο εφαρμογών. Λύσεις της Wilo για εφαρμογές πυρόσβεσης. Συστήματα πυρόσβεσης για κτιριακές εγκαταστάσεις.

Φυλλάδιο εφαρμογών. Λύσεις της Wilo για εφαρμογές πυρόσβεσης. Συστήματα πυρόσβεσης για κτιριακές εγκαταστάσεις. Φυλλάδιο εφαρμογών Λύσεις της Wilo για εφαρμογές πυρόσβεσης. Συστήματα πυρόσβεσης για κτιριακές εγκαταστάσεις. 02 Η υπόσχεση 03 Wilo Pioneering for You. Τεχνολογία στην οποία μπορείτε να βασιστείτε. Με

Διαβάστε περισσότερα

Αποδοτικότητα με ευκολία χρήσης

Αποδοτικότητα με ευκολία χρήσης Αποδοτικότητα με ευκολία χρήσης Οι νέοι μετατροπείς στοιχειοσειράς της ΑΒΒ για Φ/Β συστήματα Οι τεχνολογικές εξελίξεις συνεχώς βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα και την απόδοση σε σχέση με το κόστος των

Διαβάστε περισσότερα

Αξιόπιστοι λέβητες με μέγιστη ενεργειακή απόδοση B O I L E R S

Αξιόπιστοι λέβητες με μέγιστη ενεργειακή απόδοση B O I L E R S Αξιόπιστοι λέβητες με μέγιστη ενεργειακή απόδοση B O I L E R S Προσφέρουμε οικονομικές και βιώσιμες λύσεις Δεδομένου ότι η αγορά ακολουθεί την πορεία της περιβαλλοντικής προστασίας και τα ενεργειακά κόστη

Διαβάστε περισσότερα

NEA ΠΡΟΪΟΝΤΑ Μάιος 2015

NEA ΠΡΟΪΟΝΤΑ Μάιος 2015 NEA ΠΡΟΪΟΝΤΑ Μάιος 2015 ΧΑΡΤΟΤΑΙΝΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ Ταινία κάλυψης από κορεσμένο ημιρυτιδωμένο (κρεπ) χαρτί, επικαλυμμένη με ειδικά ανεπτυγμένη συγκολλητική ουσία από φυσικό καουτσούκ με βάση διαλύτη. Συνιστάται

Διαβάστε περισσότερα

Connected to the Sun ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΤΡΟΧΙΑΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΔΥΟ ΑΞΟΝΩΝ

Connected to the Sun ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΤΡΟΧΙΑΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΔΥΟ ΑΞΟΝΩΝ Connected to the Sun ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΤΡΟΧΙΑΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΔΥΟ ΑΞΟΝΩΝ 20 χρόνια εγγύηση Όραμά μας στη Mechatron είναι να βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις της τεχνολογίας, ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΥΠΝΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΠΙΤΙ.

ΕΞΥΠΝΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΠΙΤΙ. ΕΞΥΠΝΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΠΙΤΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1.ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΠΙΤΙ 1.1. Γενικά 1.2. Πλεονεκτήματα - Λειτουργίες 2. ΕΞΥΠΝΟ ΣΠΙΤΙ 2.1. Τι είναι το έξυπνο σπίτι; 2.2. Πλεονεκτήματα Λειτουργίες 2.3. Κόστος 3. ΕΞΥΠΝΟ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟ

Διαβάστε περισσότερα