" ΕΚΘΕΣΗ ΟΡΘΟΔΡΟΜΗΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΑΣ " " Το θαύμα του μήνα των θεών "

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "" ΕΚΘΕΣΗ ΟΡΘΟΔΡΟΜΗΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΑΣ " " Το θαύμα του μήνα των θεών ""

Transcript

1 " ΕΚΘΕΣΗ ΟΡΘΟΔΡΟΜΗΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΑΣ " " Το θαύμα του μήνα των θεών "

2 Α ΠΡΟΛΟΓΟΣ (των Θεών ) ΠΟΣΕΙΔΩΝ Η ζωή μου εκ του άφατου πυρός πίνακας μετασχηματισμού αυτονομίας ΗΦΑΙΣΤΟΣ Σχέδια αειδίνητα των διαρρηκτών ανάβρυτες οι λέξεις κάμψεις τους οι πινελιές ρωγμογόνες παραθέσεις η πολυνησία μουσαμάς των αδιάνυτων οδών στο επίκεντρο ένας ναός άδερκτος καθεδρικός. ΔΙΑΣ Πατρός Αγνώστου σταυροθόλιο μετάθεση του ανέμου φέρει στο λίκνο ο πρόκριτος φρουρός αγόμωτος διαλεκτικός από τρούλο θολωτό ο Αντιποιητής νοήματα κακέμφατα πάλι καταδένει διχογνωμίας τα πολύπτυχα πολυτροπίας οι διαβιβάσεις τόξα οξυκόρυφα τ αγάλματα ασκίωτων αδιάσκοπων μορφών παραδοξολογιών μεσολαβητές οι ακτινωτές νευρώσεις φυσαλλίδων αναφών τοκετών των αντηρίδων προαγορεύσεις ηγήτορες αδιάληπτοι πολυκύμαντων πυλών αντωνυμικά κλίτη ευλάβειας διαμερίζουν το εσύ απ το εγώ στο αμφιθέατρο οι άλλοι πάπυροι παρμένοι απ τη Βίβλο των νεκρών οι ρόδακες των αισυμνητών θυρών κίονες ανερμήνευτοι υπογραφών σταγόνες μέτρων μεγάλων τετραλόβων φατνωματικών τούτα τα νόστιμα τραγανιστά αστέρια αέτωμα στο Πάνθεον του ανόλβιου ζωντανού κοβάλου προς συμμόρφωση και τέρψη ο οβελίσκος με φανό παγωνιού η δήμευση της σκιαμαχίας πομφόλυγες ανάπλασης κόγχες πολυχρωμίας ένας έφιππος στρατηγός με τ όπλο του σήμαντρον ορίων έρημων αρωμάτων διαπεραστικών ή λειμώνων ανάπνευστων κοπετών.

3 ΑΡΗΣ Εντοιχισμένο μίλτου μητροπόλεως ξόανο καθίζησης το νυκτερωπό στις κηλίδες του ανάδρομου χαρτιού συνεργοί σ έγκλημα με θύτη εσένα πατούν δώδεκα οροσειρές ολοφυρμού αντιλαλούν δίχως άγκυρες, λουριά, κανέναν... Στο στόμα ουλή σύκου αδίαντου διαπνέω ακεσφόρου επισκόπηση ερωτοδίνης στο εφετείο αναψηλάφηση η «αγλευκής». ΔΗΜΗΤΡΑ Τρεις ευκάλυπτοι παχυδερμίας της περισπούδαστης μας παροικίας με των περιπετών κλαδιών τους τον ηλιογενή ιδρώτα αποκαθαίρουν του ιερού την καταβόθρα τριάντα σκαλιά όλα κι όλα δίοδος νεκρόπολης ηλίανθου απόσυρσης κουπί τραβούνε σε τριήρη ελληνική οι άλλοι απλώς την κατωνόμασαν «ΑΠΟΝΗ ΑΤΟΚΙΑ» ΑΡΤΕΜΙΣ Θέσεις τριαρχίας, λέξεις αλχημείας Σίσυφος Αφροδίτη Πλούτων ΕΡΜΗΣ Συνθημάτων παρωνυμία διεισδύσεως νωμητήρας ΗΡΑ Διακτινισμός αυτάρκειας μύδρου νοοδρομίας νωπογραφίες Τζιότο ή Τσιμπαμπούε κιονοστοιχίες προγυμνάσεων της λωτοφαγίας τα περιδέραια της άρκτου αστρικής υαλουργήματα ισχαιμίας ψηφιδωτά οι διάσπαρτοι μύτιλοι μορφίνη εις τον μπάτη απόηχος των αχράντων πολυγηθών προσφύσεων οι αείχλωρες ακτίνες του παλιούρου παραθύρι τόξα παλινόρθωσης μεταβάσεων ο ανήνυτος μου μηνιθμός. Τράπεζα Αγία της λεοντής μου της πολύγναμπτης ο θυρεός

4 κιβώριο του μύστη ο αμάραντος σεισμός προηγιασμένο τρίπτυχο μολγοί παραλλαγής. ομφαλός της γης της ευλογίας ναρκοπέδια, πρόστυπα υποστασιοποιημένα σ ένα βαπτιστήριο μυελού μηκυθμοί μωμητών περαστικών για το νεοκηδή μονόκερω. εμένα στ ακτήμονα νεκρόδειπνα Μουσών άμβωνας του ποταμού μου η εκβολή μουλάς τ άλλο μου μισό μόρφωμα βωμού Θεού Αλίστονου Μυριοπρόσωπου των παγανιστών οι ευφωνίες χοροστάσι ασβεστοκονίαμα αιθέριων ελαίων πλευροκοπήματα διαβρώσεως του δυϊκού μου «εγώ». ΑΦΡΟΔΙΤΗ Πια λαιμότμητο... Ένα ξυλόγλυπτο πολύφωτο θρηνώ κανόνων μαυροπίνακα κονιορτός ακμή καιρού ανείπωτου το μαδημένο μου «εγώ» φωτοστέφανο αμμόχωστο των γιασεμιών η γύρη. Κάτι μου λείπει. Μου λείπει η ζωή. Η άλλη... Κάποιας βελανιδιάς πανωραίας ο κορμός τα παμφανόωντα χαμόγελα τ ουρανού. η αιμοστασία. Ένα πρόσωπο στην λύπη... Στην παρασπονδία το «εσύ». Στο «εγώ» σου μόνος σου πεθαίνεις. Στου αναιμικού σου εαυτού την αγνωσία οι άλλοι πάντα θα σου φταίνε για εκείνον που δεν γνώρισες καλά. δε θέλησες ποτέ σου να τον ψάξεις. Αναδιφώ... Αναδιφώ πολύβια φωνή πέραν του γαλαξιακού «εγώ» μου. ΕΣΤΙΑ Του πάρεδρου της Υψηλής Τραπέζης η φωνή στην παννυχίδα αντηχεί των ημιπολύτιμων ορυκτών μου προσκαλεί στον ίσκιο της φτελιάς σε θλάση σθεναρή πεισματική που κάποτε παράκουσες εκείνον που δεν ήθελες υπόψιν σου να λάβεις:

5 ΑΘΗΝΑ «Του Καλιγούλα είναι ο καιρός των μεσαιωνικών ειδώλων όχι πίσω τριγύρω μην κοιτάς ως υπερερωτικός Ορφέας ενός Προύστ ηρώων, υποσχόμενων εμπειρικών απροσμέτρητες οι σπουδές υδατογραφίες οδαλίσκων αληθινές διαγνώσεις τα μανιτάρια στους κήπους των εθνών η φύτρα τους δεν είναι πια στις σήραγγες των βουνών οι τρίποδες κούκλες ανεπίγνωτων εφήμερων παιδιών. Έκρινε ορθώς απ τη φυλή σου ο Γιατρός της Διάσκεψης πως τα περιστέρια του κακού ήσαν πάντα οι Σειρήνες στην Ανατολή η αποτύπωση τηλεκινούμενων ψευδαισθητικών γραμμών κανόνας τα μαρτύρια οι αριθμοί των επιταγών καταδικάζεσαι εις αγαπανάπαυση. Είθε εις τους αιώνας των αιώνων να σ ακολουθεί ο κύκλωψ της αγάπης». ΑΠΟΛΛΩΝ Προορισμένη στο θάνατο μια φωνή σε βιβλίο ακουμπησμένο ακέραια και σκονισμένο μ οδηγεί εις τον άμβωνα ο μίτος των αισθήσεών μου των κραιπνών αέρας η ορχήστρα των νυκτέλιων ψιθύρων μου από τ' ανεμομαζώματα των ζυγών οι σελίδες τρεμοπαίζουν σ έναν κύβο σταματούνε. Παναίολη εικόνα η πρώτη συλλαβή ιάματος ο πρόλογος σε μαρτυρία αζωϊκή Β ΚΥΡΙΩΣ ΘΕΜΑ (του μηνός) ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ Τώρα πλέον ίσταμαι μελανόμορφο αγγείο στων εκλογών μου τον αιγιαλό μοναχός μονολογώ με το κακό στα τέσσερα σημεία του πελάγους ανέξοδα τα οικόσημα της παπαρούνας διασκορπώ

6 απονενοημένο διάβημα εκπονώ μαργαρίτα είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο δεν κληρονομώ στην πανοπλία μου αδιάστικτα σφικτά περιδεμένα προεξοφλώ κάποιας σοκολάτας γεύση αλεξίπονη θαρρώ πως πρέπει να' ναι ως αντέκταση των φώτων του «εσύ» με βάθος τ ολόγιομο φεγγάρι. ΠΗΝΕΛΟΠΗ Με το δεξί να διαχωρίσω της θαλάσσης τη σταγόνα προσπαθώ απ την ανταγωνίστριά της. Δϊυλίζω κάτι δεν μπορώ. Δύσκαμπτη και δύσπλαστη του χωρισμού η ώρα αιώνας το σημείο Τα χείλη σου εκπεφρασμένα σε πηλό ακρογιαλιάς. Θα σβήσουνε. Το ξέρω... Οι μαίανδροι του Τρίτωνα θα ναι οι κουκουλαφόροι. Στων κελιών μου τ' άδυτο αδρέπτως θα κρατώ. Άωρα, Παμφεγγή, Αγνόρυτα, Ρυώδη, Ακραιφνή, Λιθόδμητα, Λευχείμωνα, Αλώφητα, Χρυσά, Τρικυμιώδη, Απέθαντα ονείρατα. Πτερόεσσας Ολύμπιας Κοινωνίας Θείας. ΟΙΔΙΠΟΥΣ Θυμάσαι όταν έτρωγες από τον οίνο των σκιών μου ; Θυμάμαι ότι έπινα τον άρτο των παλμών σου, σαν αντεραστής μας ο θεός στα Ιμαλάϊα μας ράντιζε με τις χορδές της άρπας του και μειδιούσε... Έκπτωτης ψυχής η παρηγορία σε σχισμές δίχως κάποια δεκανίκια. ΔΑΙΔΑΛΟΣ Φόρος της τιμής, παιχνίδι αδυναμίας. Ο κόκκορας που νόμιζα πως είχα πια νεκρός τον παρασέρνει στον κευθμό του ο ωκεανός συνουσία με τη Λίλιθ του αχνού ο ουρανός ίστωρ αδυσώπητος χαράζει ένα προικοσύμφωνο παλινωδίας υπόμνηση του λίθου ιεροφάντη της Αγγλίας. Η Αμφιτρίτη εντέλει δεκτική νύφης σεντόνι σε λέκτρον καθρεπτίζει αρχαϊκού κουφάρι ποταμιού εαυτού κυλιόμενου μοναστηριού.

7 ΚΛΥΤΑΙΜΗΣΤΡΑ Παιχνίδι της ισχύος, ο φόρος ατιμίας. Πολύευκτοι οι κύκλοι που κτιζα τετράγωνα της μέγγενης στο σκάκι τα πιόνια μου μαύρα στο μεταίχμιον. Των άλλων είναι τ άσπρα. Μα ξεχνώ...των άλλων να επέχω λησμονώ. Μακάρι ο πόνος ένα κοχύλι να τανε. Παράφασης χαρτί στην άδεια τη φιάλη Τους άκλωνους καλλίνικους πύργους που είχαμε διαπλάσει το ετερολευκόφωτο το νόμισμα κατέλυσε στην λάσπη οι τρικυμίες του θεάτρου, της παραμνησίας οι πυξίδες η εκπνοή των αλυσίδων στο τιμόνι της καρδιάς. Γέλια τα κύματα των άλλων σαρδόνια κατάφορα παρεμφατικά γελούνε δίχως τίποτε τ'αστείο. οι ουρανοί με τα παγόβουνά τους τα εικονικά. Όλα είναι αστεία. δε γελώ. Η πνοή του μελλοθάνατου για κάποιον ανεύλογο σκοπό. Και εσύ τελειώνεις...αργά. Βασανιστικά. Αμετάκλητα. Για της φύσης το καλό γιατί τέλεια σαν τα φτιάχνει όλα πρέπει να τα ισοπεδώνει. ΑΝΤΙΓΟΝΗ Δύο ευκάλυπτοι του ανέμου θεσφατοφόροι στο μονοπάτι του πηλού αφόρμηση πρόδρομη στην απαγγελία των άθλαστων κρηνών μου η επικάλυψη θρηνωδίας αδρεναλίνη κατεχόμενη : ΙΟΚΑΣΤΗ «Το ρολόϊ απ τα στήθη μου παλίντονο με τις βελόνες του, του ήλιου μου το ρίγος ταλαντώνει. Ας το προγράψει κάποιος ή μ ένα δεκανίκι πίστης τον εαυτό του με βέλος ας τελειώσει». ΕΡΑΤΩ «Θυμάσαι που μου 'λεγες πως στον παράδεισο δεν υπάρχουν οι καθρέπτες;». Στην άμμο της σιωπής μου έγραφες σχήματα δικά σου και δικά μου.

8 Ανάλεκτα, Γραφήματα, Ακύθηρα, Πολύκεστα, Αλκίνοα εξέδιδες την επιφάνειά μου. Παλίμψιστη, Αδήωτη, Λεπτόρρυτη, Ιωνική περίγραμμα καθάριο αυτοκρατορικού κύκλου κότινο αιθαλομίχλης του αδιακλάδωτου τοξότη ένα παπαγάλου οπάλι θέρους μεσημέρι. ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ Στην αμμόλοφο της σιωπής πονούσες μα περίμενες των πλοίων το τέρμα ν' αντικρίσεις την αφετηρία τους ν απηχεί δικανικούς λόγους μακρινούς χιλιοειπωμένους από εμένα ένα φιλί ραδινού αναχωρητή αεροβασία παχύρρευστη σε ιέρακος φτερούγα από ένα πόθου σμάλτο νυχτολούλουδου ημέρας προπομπός οσμής. ΑΤΛΑΣ Ανέμενες πονούσες ένα σκύλο ημιθανή κεκορεσμένο από έναν καταρράκτη υψηλών ναρκωτικών εκλεκτικών. Πανομοιότυπη ο σκηνοθέτης την απόδοση σου έκρινε στο μονόπρακτο που επάξια το χέρι μου κρατούσες για βεντάλια το κερί σου πέρασες σε νήμα τεντωμένο ένας κούρος ήσουνα με τήβεννο και κάρτα καθυπόταξης νηοψία οι τίτλοι έπαινοι τα βραβεία για ένα παμμέγιστο τίποτε ή όλα σε ζαφειριών πάρκο ζώων λογικό πειράματα ετερωνυμίας κλειδοκύμβαλα αιχμοφορίας. Απ το καλειδοσκόπιο έναν γέροντα κορυνήτη επιτηρώ απ το τραπέζι πάνω με την λουτροφόρο του των συστολών. Τα πιάτα απόγιναν πλέον πινακίδες. Εγχειρίδιον -κατάθλιψη- περόνη. Ανακογχυλιασμός του Κρόνου η ολική αγάπη τροχονόμου. ΣΙΣΥΦΟΣ Ένα νεύμα καλλίμορφης πυγμής στην άκρη πούπουλο υπολογιστή αμόργη τρένου παυσίλυπης αμβροσίας σε αγκαθιώνα αναστρεφόμενης οδοιπορίας τόξο άδραστου ανάπαιστου παραμερισμού ακατάληπτης τροπόσφαιρα αγαθαρχίας.

9 Στο νώτο μου μισόσβηστο τσιγάρο έπαινος κατάγματος άγλιθος η οκτάβα επιτοκιοφορία αποπρασινισμένων πετρελαιοπηγών η έκδοση ρεμβωδών μετοχών. Του σκύμνου ενδοχώρα «αλόη η αγαλιανή» τα πάντα εγχωρεί. Ένα δελφίνι που θελε στον πάγο της Ισημερίας να γίνει ωδικό. Όταν είναι κανείς εντός του άπλετου φωτός δεν ξεχωρίζει το σκοτάδι. Η αγιότητα δεν πρέπει εντέλει να υπάρχει. Η απόδειξη στα χαρτιά μουσικών λογαριασμών. ΟΥΡΑΝΙΑ Και όπως ολίγοι σ ένα μπουρίνι να περιμένω εξακολουθώ. Ένας αστερίας διάττων στον ωκεανό... ΘΑΛΕΙΑ Θυμάμαι... «Θυμάσαι τότε που στην προκυμαία της ζωής η αμμουδιά μας φάνταζε χλόη πλασμένη από γιρλάντες ;» «Θυμάσαι τότε που εκκλησία ήταν η θάλασσα και όνειρο μαζί;» «Θυμάσαι τότε που σχεδία ήτανε μια λίμνη από νούφαρα σωστός περιστερώνας;» ΕΥΤΕΡΠΗ Η νουμηνία ανεκχώρητη. αρχιερέας αδόκιμο υποκατάστατο πολίχνης. Κύκλοι φωτεινοί απ τις κάρες μας πλανήτες που είχαμε γιορτάσει υπόκρουσης γαμήλιας η αρμονία τα νεοφώτιστα θρύψαλα της Βοημίας κατόπτες αδιάσειστοι στην τελετή τ απρόσωπα κοράλια τα περίσημα τότε πάνω εξοβελίσαμε από τους χιονάνθρωπους τα χιόνια οι καρχαρίες ξεβράζονταν μίλια μακριά μας

10 η παραλία στην επικράτεια της ήτανε ολοδικιά μας φλογέρας οι ίππουροι αρυθμικής ένα σκεύος αμφιβόλου ηδονής. Παραφωνία στην απόκοσμη αγλαόδωρη γιορτή μας τα ίχνη σκότους θεραπείας γλυφά μνησικακίας τα φυλλοβόλα βότσαλα τα διχαλωτά μας. Εσύ η άμπωτις του ύπνου μου. εγώ η πλημμυρίδα των παθών σου σ ένα ακανόνιστο παιχνίδι λυγμών από του ανέγκλιτου πνιγμού το φόβο. Παλίμβολο τ ακρωτήρι σου στην νήσο των αγνισμών μου. Το διάδημά σου ασύμμετρο υπερνηκερδής αναπλήρωση της πένας μου, στης ανακόλουθης ροής τον αμφιβληστροειδή μου η έπαρση γλαύκωμα ασπίδος τρωϊκής ακιδογράφημα αδιάτακτο ταινίας εμπορικής : «ΑΡΧΕΤΥΠΙΚΑΑΟΡΑΤΑΚΙΝΟΥΜΕΝΑΣΧΕΔΙΑΕΝΠΛΩΙ» ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ Δεσμώτης ήμουνα εκεί κάπου κοντά στο τέλος.σαν Τιτάνας Αλληγορητής στων χεριών μου η πρωτοκαθεδρία παπαρούνα αλλοτυπίας μετάσταση βραχογραφίας δίχως αμφίκρημνες πιστώσεις ή αναθήματα. ΚΑΛΛΙΟΠΗ Χελώνη απ το ράσο της μονολογεί και κλαίει: «Το κόκκινο το μαύρο πάντα επιφέρει.» Τ ομοίωμα σε ανάκλαση κυλίνδησης διαγγέλει σε ανήλιας ανάγκης έναν πρόβολο παρέχει: Αποσύνθεση Διασποράς Εκτοπισμού Ιδρώτας Ονειροπαγίδας Σταυροπροσκύνημα

11 «Αγάπη εις τη νιοστή ίσον έρωτας. ρίζα του το μίσος. Οι δίκες των αθέων δεκαδικοί ακταιωρών» ο Κάϊν της υπόταξης τούρτα ξυραφιού πόλος αδελφού αντιφέγγει κάρτες ανείμονων μορφών στις Θερμοπύλες ο Άβελ της ανίζησης πόρισμα προνύμφης δρεπάνι οξυγόνου που μισοκαίει ανέλκυση Φοίνικα κεριών στις Βερσαλλίες ΑΧΙΛΛΕΑΣ Προαγωγή νεόδμητου στρατιώτη άνευ παρακαμπτηρίων μονογραφιών σε λεωφορειολωρίδων λόφων στεφανιών ανακριβών βασιλέων διαδραστικού Νιαγάρα πάγκαρπης αυτογνωσίας φάσμα. ΜΕΛΠΟΜΕΝΗ Μάτια από την παρθενοφθορία σου κορδέλες πορφυρές γαλάζιες δακτύλιος παρακέντησης ο βωμός της χορηγίας προτύπωμα παραφορών γήρας σε κατετμημένες φλέβες στις σφριγηλές μου λάρνακες οι αρτηρίες των μικρογραφιών προθήκες με σήμαντρα φανάρια τους οδοστρωτήρες στην μεταρσιωμένη κώμη του Σαμψών νύγμα φωτός νιφόβολου κόρυμβος πελαγοδρομίας χαμαιλέοντος την προμετωπίδα μου αλλάζει παλιγγενεσία. «Των κρίνων σου πρέπει να χει ένα τέλος η ευμορφία.»

12 ΝΑΡΚΙΣΣΟΣ Του μονολόγου μου ο καύσωνας φρικτός γοργόνα άνουρη σε δάσος τη γυρεύω οιακιστής ερωτολογίου αδιάρμιστος ο λύχνος δίχως όστρακα, μαργαριτάρια ονόματα θα πρέπει να ναι. Δυστυχίας σταλαγμίτης στην περίμετρό του της άλλης ο κορμός κοιλότητα πυκνούμενη άστρο γραμμάτων ιδεατό. Η αλήθεια στην σκοτοσύνθεσή της απόγνωσης το έλος στην αποκατάστασή της προσκομίζει ένα πυρσό μικρό όσο συ δορυφορείς νιφάδες ενδοιασμών αμφηρεφών θούρια στην ύφανση ληκύθου λιτανικής πνοής παραμυθία ομόκλητων εναλλαγών η ευωδία. Εφαπτόμενη στην ευτυχία η δυστυχία. γωνίες αναπλήρωσης τ αγλάϊσμα στλεγγίδος σπονδή πολύχαρμη παρεκτροπών απόχη. Η προπόρευση έχει τη ρητίνη της. όχι η πορεία σ έναν αφρό πολύκμητης διαπάλης ανάσκελη ή ύπτια η διάγνωση ιός χωρίς αιτία εχθρός ο ισκιοχαράκτης «πολύφορβη αμεμβράνωτη κλεψύδρα» αυτό θα είναι το έμβλημα του αγκιδαφόρου αγγέλου καθώς σβήνει τα πανιά του σε κάποιας κονιορτογέννησης πορθμό στην ακραφέτηση των ανταίων του κρουνών ΙΚΑΡΟΣ Απορώ «Γιατί σ εμένα ;» Μονήρης τα καρυκεύματα αζώγρητα ναρκοθετώ.

13 ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ «Σύγκλιση ουρανοκίνητη των ετερόκλητων ορογραμμών σε αήττητους μανδραγόρες καλλίπρωρων θα πρέπει να εδράζεις ακροβολιστών!» ΑΡΙΑΔΝΗ Περγαμηνές παραχαράξεων σχεδιασμένων στιγμών τα πέταλα της μαργαρίτας ανεύθετος ιππόκαμπος αμύντωρ πια μαδώ. Στ' ακροτελεύτια του Ειρηνικού προσυπογράφω έναν παιάνα δίχως νικητές, νεκράνθεμα, απολωλότες παράσημα παρατροπών. ΦΑΙΔΡΑ «Ποιά της αστεφάνωτης μαργαρίτας η νιρβάνα ;» Ξέρω. Οι μαργαρίτες δεν ανθίζουνε εις τον αιγιαλό μόνον της εποχής των κλασικών οι αμφορείς από τα περιώνυμα ναυάγια τ ανώνυμα επεξηγώντας κείμενοι αινικτωδώς : «ΑΝΥΓΡΑΕΡΩΤΟΣΠΕΡΜΑΤΑΘΑΛΑΣΣΗΣ» ΤΑΝΤΑΛΟΣ Δίχως στολίδια ναυαγός επιπλέει αφημένος ο θυρσός στων ακαθόρατων τις πέτρες αικισμών περικοπή από καμβά φλωρεντινό εξεικονίζει Ανένδυτη Γυναίκα να μη δεικνύει το «εσένα» σεπτό τρωτό. ΚΛΕΙΩ «Αμφήριστου προελεύσεως σπάραγμα παλλαδίου Βάαλ διεγράφη ερμινών φωταψιών καθ υπαγόρευση ρήτρας ενός Αθώρηκτου Περισκελούς Σεπτέμβρη,εντούτοις έλαβον δύο πλάκες λίθου, μνημόνιο κάστρου φυτικού, πρόπλασμα αλκαίων ιδεών». «Έναστρο δεν είχε πλοηγό μόνον ανεμοδούρα συμβουλών διότι η ζωή στην άκρη της βραχονησίδος με σημαία μοιάζει». «Δύο βυζαντινές εικόνες Παλίμπλαγκτου Δεκέμβρη

14 σχέδια θέσπια λεξήματα στην τύχη στο βάθος του διαδρόμου διεσπαρμένα, ιχνογραφούν όπως η Ευρυδίκη σε ό,τι παρήλθε ανεπιστρεπτί και ότι θε να λθει αλλιώς ας προσπεράσει ένα όνομα αμβρόσιο αλλοφυή αετιδέα». «Πυρήνας λεμφωμάτων το πρόγευμα γυπαετού αιώνιας τιμωρίας στον τένοντα η ελικοειδής εσάρπα αντινομίας η διακύμανση αναλαμπών του φίλου Δαλματίας αναβρυτήριον ο καθετήρ αμφίλεκτης κακοδικίας». Όνομα Αποστέρηση Σφιγκτήρος Νόστου Οριοθέτηση Θαμισμός ΟΔΥΣΣΕΑΣ Με αγγελόκρουστη πυξίδα ένα κούτσουρο Απ του λουτήρα μου την κατάνυξη θ απαλλαγώ στην ακτή των συλλογών μου προσορμίζω στην στέππα των αδιέκβατών μου συνειρμών χουρμαδιά δίχως χουρμάδες καρτερώ. Τα χαλίκια πως πονούνε! Παρηγορητές οι άλιμοι ανεμόμυλοι τους πρωτομάρτυρες κινούνε σε παρόδους άθλων ομαίμιων αγραμμάτων πυγολαμπιδαφορία στη μαρμαρυγή του καταλύτη αιώνα ένα αγιολόγιο εναγώνιο επιστράτευσης εξ αυτοκλήτου κάλπη αινολαμπής παρήχηση επιτάχυνσης ακερματίστου ανάκληση φυτογόνος διαφιλονεικία υποφαινόμενου παράτυπου θριάμβου λαμπτήρας ανεπίγνωτη η ετεροίωση περιαγωγές απαρενθεσίας του αγνεώνος γείωση επίκεντρη τεταρτημόρια ακαμπύλωτα. ΗΒΗ «Τι είναι ο ήλιος δίχως το φεγγάρι του ;» Παπαρούνα δίχως φρύδια ανέγερτη συνάρτηση φυτολόγιου άγλυφου αποστραγγισμένη αίγλη.

15 ΘΕΜΙΣ Το δακτυλικό της αποτύπωμα μυσταγωγώ περόνη καταιόνισης εις τον αμμίτη των ανεπίρρεκτών μου συνειδήσεων των προσπεραστικών πίδακας περιγεγραμμένος πελμάτων η σύνοδος ταγμάτων πρωτανθρώπων ιχνηλατών στης καθοσίωσης την κατακόμβη η συντυχία πάπυρος του ομοούσιου προσώπου του νόμου ως είθισται σε υπερφίαλους διθυράμβους χαίτη με πλαίσια κομψοτεχνήματα παγκευθή κλιμακωτά απάνθισμα αδιαφορίας άστατος λεωφορείου ο ανασχηματισμός προγραφή ψυχών ασώτων διαύγεια σκοτοχυσίας το εναπομείναν αίσθημα σ ένα σήμα δολαρίου αμβλυωπικό μετουσία σε κομήτη πολικό. Όλα μου φέρνουνε υπόσχεση φωτοβολίδας. Ένα θύμα στο λυκόφως εις το νερό διαπλέει για μία λέξη σαρκασμού, για έναν Παυσανία, για μια παράνευση αλκής χλεύη τα βάγια μου και υποτίμηση τα στάχυα του στρατιώτη μυροδοχείο σώμα«για σένα» παραπληγικό κρηπίδα διελκυνστίδος. Παράδοσης φιλί από των λατομείων των αλυκών η εκσκαφή κλαυσίγελως της κοκαΐνης στην κέλευθο ο γρανίτης οι θύλακες των καγχασμών το βήρυλλό μου καθιστούν ανενεργό. Της ρυμούλκησης η χίμαιρα σωστή απαντοχή το επιδόρπιο του πύθωνα εντεταλμένο στο κλουβί φωτομηχάνημα της κίνησης στην έκλειψη της γης μουσκέτο των καστών εκ ναφθαλίνης διαλεκτό νήκεστη οικείωση στην ιστουργία της πλοκής

16 το νάμα μαιμακτής σε μονοκράτορες ισάνεμους λευστήρ πέραν και πλησίον τσίρκου νεκροπέδιο ανάρμοστο σε μουσελίνας αταραξία περιφρούρηση στην πολύοδμη λατρεία. Στου Λάζαρου η ανάταση ένα κεντρί σκορπιού στο μεσουράνημα του ρόδου αιγίδα απομαγνητισμού ο πορθητής αιμορραγίας επευφημίες ευτραπελίας μάκτρον αποψίλωσης στης καλύβας τη γωνία εγχείρημα πολυπήμον όστιας συγκοινωνίας δοχείων στην λαβυρινθοθητεία. ΛΑΟΚΟΩΝ Μαθητής μου λώρο μηκώνιου αποθέτει ένα αβαλσάμωτο μωρό ενώπιον μου τα κλαδιά του μινυρίσματος νήκερως μετεωρισμός δυσδιάκριτα σημεία τρία ρούνων έχω ν αντιπαλέψω δεν ξέρω ποιό τ ανάδοχο για να υπεξαιρέσω εξ ανακόνητης παραγραφής ορίζοντα εις τον αγχίθεο αστερισμό του Ωρίωνα. Εκεί οι προτάσεις δεν πληγιάζουν σαν τις πράξεις της βροχής μόνον μορφεάζουν και μας χειροκροτούν σε πολυήρατη αντλία περιστολής αδέξιοι χειρισμοί αγρευτικοί μετόρχιον λιποθυμίας ο δείκτης ο αντίχειρας ΠΟΛΥΜΝΙΑ Άσματος επίκληση σ ένα Απροσπελάσιμο Ον πανόραμα μετάγγισης φωνών απ των εξισώσεων το ανεκφώνητο υπερπέραν αλιτήριων ανισώσεων η ρώμη σε εξάντα αλάξευτων ισηγοριών ως αγέρας σε κοχύλι που φυσά καρφίτσα εις το πέτο του αγνώστου αρχέγονη πριν το παρελθόν υπάρξει αχειραφέτητο αιωρούμενο αντιστάθμισμα σε αντίβαρο χειμώνα.

17 ΟΡΦΕΑΣ Στων προϋπολογισμών μου των αδακτύλων την επιτομή επιστολογράφος καρδιόδηκτος κατέντησα αδαμνής. ανάργυρος μ ένα ραβασάκι οι λέξεις τη μελάνη τους απώλεσαν και οι άλλοι το «συγγνώμη». «Η μαγεία πρέπει να ναι της πραγματικότητος η αδελφή του Ιούνη» Γ ΕΠΙΛΟΓΟΣ (το θαύμα) ΚΛΩΘΩ (Σταύρωση ) Από την καταδρομή της λήθης μου ξυπνώ. Σ ένα λουλούδι ανοικτό μισοφθαρμένες οι παλάμες μου σελίδες δυό. Τ όνομά μου ένας πολυσινής και μελανείμων ξενηλάτης μεταλαμπαδεύει κεφαλαία γράμματα επίχρυσα στιλπνά σε οδηγιών χάρτη. Μετάσχεση αγριόχορτου αμβροσίας προτομή στης σιωπής την απραξία. ΛΑΧΕΣΙΣ (Αποκαθήλωση ) Η παράσταση έφθασε στο τέλος της μόνος εγώ και ο ρόλος μου αυτομολούμε απ τη δερματοστιξία της αβραμηλιάς η πούδρα φεύγει σαλιγκάρι συναισθημάτων ένα χαρτί όλο εξηγήσεις η φενάκη στο καλάθι των ράκων μια σονάτα φθινοπώρου απηχεί πενθητήριες περιφορές αναγνωσμάτων.

18 ΑΤΡΟΠΟΣ (Ανάσταση ) «Εν κατακλείδι κάποιο ατόφιο διάστημα πρέπει να ναι η ζωή εν πλήρει ανομία. δύο ομόκεντροι κύκλοι διαφορετικοί στης δράσης την ακτίνα - στην διάμετρο της ελευθερίας»ο παφλασμός του επιλόγου μου στα λοίσθια της ταινίας το διάγραμμά μου υδρατμός πτυχή κακοφορμισμένη στο κωδωνοστάσι μου η απάρνηση έσχατη ευδαιμονία. Στην Α.Γ. Στην Ανώνυμη Γυναίκα

" ΕΚΘΕΣΗ ΟΡΘΟΔΡΟΜΗΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΑΣ " " Το θαύμα του μήνα των θεών " 2 0 0 3 Α ΠΡΟΛΟΓΟΣ (των Θεών ) ΠΟΣΕΙΔΩΝ Η ζωή μου εκ του άφατου πυρός πίνακας

 ΕΚΘΕΣΗ ΟΡΘΟΔΡΟΜΗΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΑΣ   Το θαύμα του μήνα των θεών  2 0 0 3 Α ΠΡΟΛΟΓΟΣ (των Θεών ) ΠΟΣΕΙΔΩΝ Η ζωή μου εκ του άφατου πυρός πίνακας " ΕΚΘΕΣΗ ΟΡΘΟΔΡΟΜΗΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΑΣ " " Το θαύμα του μήνα των θεών " 2 0 0 3 Α ΠΡΟΛΟΓΟΣ (των Θεών ) ΠΟΣΕΙΔΩΝ Η ζωή μου εκ του άφατου πυρός πίνακας μετασχηματισμού αυτονομίας ΗΦΑΙΣΤΟΣ Σχέδια αειδίνητα των διαρρηκτών

Διαβάστε περισσότερα

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ Μη µου µιλάς γι' αυτά που ξεχνάω Μη µε ρωτάς για καλά κρυµµένα µυστικά Και µε κοιτάς... και σε κοιτώ... Κι είναι η στιγµή που δεν µπορεί να βγεί απ' το µυαλό Φυσάει... Κι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Μακρυνίτσα 2010 Ύμνος της ομάδας «Ευαγγέλιο» Βιβλία και μαθήματα ζωγραφισμένα σχήματα και τόσα βοηθήματα να μη δυσκολευτώ Απ όλους τόσα έμαθα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΟΟΥΠ ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΟΟΥΠ ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΟΟΥΠ ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ Ευτυχής που ποθεί και που νοιάζεται Την πατρική γη να φυλάξει, Το γενέθλιο αγέρι, Στο χώμα του να ανασαίνει Που με γάλα ή ξερό ψωμί τρέφεται Και στους φίλους του πάει στολισμένος

Διαβάστε περισσότερα

Στη μέση μιας ημέρας μακρύ ταξίδι κάνω, σ ένα βαγόνι σκεπτικός ξαναγυρνώ στα ίδια. Μόνος σε δύο θέσεις βολεύω το κορμί μου, κοιτώ ξανά τριγύρω μου,

Στη μέση μιας ημέρας μακρύ ταξίδι κάνω, σ ένα βαγόνι σκεπτικός ξαναγυρνώ στα ίδια. Μόνος σε δύο θέσεις βολεύω το κορμί μου, κοιτώ ξανά τριγύρω μου, Στη μέση μιας ημέρας μακρύ ταξίδι κάνω, σ ένα βαγόνι σκεπτικός ξαναγυρνώ στα ίδια. Μόνος σε δύο θέσεις βολεύω το κορμί μου, κοιτώ ξανά τριγύρω μου, την περιπλάνησή μου. Ξεκίνησε ο συρμός, αφετηρία ή προορισμός

Διαβάστε περισσότερα

Νεφελώματα του χρόνου

Νεφελώματα του χρόνου Κυριακή Κουτσουρίδου Νεφελώματα του χρόνου Ποίηση ΝΕΦΕΛΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Κυριακή Κουτσουρίδου Διορθώσεις: Χαρά Μακρίδη Σελιδοποίηση: Ζωή Ιωακειμίδου Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ι. Κορίδης Σχεδιασμός εξωφύλλου:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΗΝΑ. Η Αθηνά είναι η θεά της σοφίας Γονείς:Δίας Παππούς:Κρόνος Γιαγιά: Ρέα

ΑΘΗΝΑ. Η Αθηνά είναι η θεά της σοφίας Γονείς:Δίας Παππούς:Κρόνος Γιαγιά: Ρέα ΑΘΗΝΑ Η Αθηνά είναι η θεά της σοφίας Γονείς:Δίας Παππούς:Κρόνος Γιαγιά: Ρέα Τι προστάτευε Προστάτευε τους αδικημένους και τους ήρωες Σύμβολα Ελιά Κουκουβάγια Κόκορας Φίδι Ομάδα Μαρσέλ Τρίφκας Νίκος Λιάγκας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ Η ΑΓΑΠΗ

ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ Η ΑΓΑΠΗ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ Η ΑΓΑΠΗ Μεθοδολογία: Συνεργατική Βιωματική προσέγγιση. Στόχοι: Ανάπτυξη δεξιοτήτων δημιουργικού χειρισμού εννοιών σε κλίμα καλής επικοινωνίας και συνεργασίας. Απόπειρα δημιουργικής

Διαβάστε περισσότερα

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ Πήγα στην αγορά με τα πουλιά Κι αγόρασα πουλιά Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα λουλούδια Κι αγόρασα λουλούδια Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα σιδερικά

Διαβάστε περισσότερα

Α ΒΡΑΒΕΙΟ Το άσπρο του Φώτη Αγγουλέ

Α ΒΡΑΒΕΙΟ Το άσπρο του Φώτη Αγγουλέ Α ΒΡΑΒΕΙΟ Το άσπρο του Φώτη Αγγουλέ Σε γέννησε η σιωπή και σ έθρεψε η δίψα, μα βρέθηκες γυμνός, γερτός και πονεμένος στα δίχτυα τού «γιατί». Ρυάκι ήταν ο λόγος σου τραγούδι στην ψυχή σαν βάλσαμο κυλούσε

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Μακρυνίτσα 2008 Ύµνος της οµάδας Ύµνος των Αγίων Ανδρόνικου και Αθανασίας Έχει του «αύριο» κρυµµένη την ελπίδα και τη φυλάει σαν τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

15 ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισµός Αστρονοµίας και Διαστηµικής 2010 Θέµατα για το Γυµνάσιο

15 ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισµός Αστρονοµίας και Διαστηµικής 2010 Θέµατα για το Γυµνάσιο 15 ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισµός Αστρονοµίας και Διαστηµικής 2010 Θέµατα για το Γυµνάσιο 1.- Από τα πρώτα σχολικά µας χρόνια µαθαίνουµε για το πλανητικό µας σύστηµα. Α) Ποιος είναι ο πρώτος και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΕΙΝΗ ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥ Ι ΓΙΑ ΤΟΝ Γ

ΕΚΕΙΝΗ ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥ Ι ΓΙΑ ΤΟΝ Γ Πέρος Ζαχαρίας Ζαχαρίας Πέρος ψευδώνυμο, του σπουδαστή της Αντιρύπανσης Ζαχαρία Περογαμβράκη. Στην Κοζάνη ασχολήθηκε με το Θέατρο σαν ερασιτέχνης ηθοποιός σε αρκετές παραστάσεις, συμμετείχε σε μία ταινία

Διαβάστε περισσότερα

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε!

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε! 20 Χειμώνας σε μια πλατεία. Χιονίζει σιωπηλά. Την ησυχία του τοπίου διαταράσσουν φωνές και γέλια παιδιών. Μπαίνουν στη σκηνή τρία παιδιά: τα δίδυμα, ο Θανούλης και ο Φανούλης, και η αδελφή τους η Μαριάννα.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Επικοινωνία ΣυνΚίνησις 2155304973, 6973933877 info@sinkinisis.com www.sinkinisis.com ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογημένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ημοτικού

Ευλογημένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ημοτικού Ευλογημένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ημοτικού Μακρυνίτσα 2009 Ύμνος της ομάδας «Στη σκέπη της Παναγίας» Απ τα νησιά τα ιερά στην Πάτμο φτάνω ταπεινά απ τα νησιά όλης της γης ακτίνες ρίξε

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις µικρές γοργόνες και ήταν πολύ ευτυχισµένος. Όµως, ήταν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΑΕΙ ΜΟΥΣΕΙΟ! Η Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΟΥ Μ.Σ.Θ.

ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΑΕΙ ΜΟΥΣΕΙΟ! Η Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΟΥ Μ.Σ.Θ. ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΑΕΙ ΜΟΥΣΕΙΟ! ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΕΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ, 2012-2013 ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: Α. ΑΡΖΟΓΛΟΥ & Ε. ΤΖΗΜΟΥΛΗ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ-ΣΥΝΟΔΟΙ: Τ. ΚΥΡΙΑΖΙΚΙΔΟΥ & Δ. ΤΖΟΒΑΝΑΚΗΣ Παρασκευή,

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

Γυμνάσιο Αγ. Βαρβάρας Λεμεσού. Τίτλος Εργασίας: Έμαθα από τον παππού και τη

Γυμνάσιο Αγ. Βαρβάρας Λεμεσού. Τίτλος Εργασίας: Έμαθα από τον παππού και τη Γυμνάσιο Αγ. Βαρβάρας Λεμεσού Σχολείο Ετος: 2013-2014 Τίτλος Εργασίας: Έμαθα από τον παππού και τη γιαγιά μου Όνομα Μαθήτριας: Νικολέττα Χρίστου Τάξη: Γ 4 Όνομα Καθηγήτριας: Σταυρούλας Ιωάννου Λεμεσός

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών Γυµνασίου-Λυκείου

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών Γυµνασίου-Λυκείου Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών Γυµνασίου-Λυκείου Μακρυνίτσα 2012 Ύµνος της οµάδας «Θεοτόκε, Παρθένε» Το άλµα έχει γίνει βήµα, η φλόγα έχει αλλάξει πλέον σχήµα. Ξεφλουδίζω την ψυχή

Διαβάστε περισσότερα

Ηλιανθέμια. Θα βρεθούμε μαζί σε μιας αλυκής τη γεύση. Ισμήνη Πάττα

Ηλιανθέμια. Θα βρεθούμε μαζί σε μιας αλυκής τη γεύση. Ισμήνη Πάττα 1 Ηλιανθέμια Θα βρεθούμε μαζί σε μιας αλυκής τη γεύση Ισμήνη Πάττα 2 * * * * * ** * * * ** Θα γίνω ξανά ένα βέλος, να διασχίσει το σκοτεινό αδιέξοδο των ματιών σου Όταν το καταμεσήμερο διψάσει, ο ισχνός

Διαβάστε περισσότερα

http://www.namuseum.gr/object-month/2012/jul/jul12-en.html

http://www.namuseum.gr/object-month/2012/jul/jul12-en.html Ο Οινοπίωνας, ήταν γιος του θεού Διόνυσου και της Αριάδνης, κόρης του Μίνωα και θεωρείται ο πρώτος μυθικός βασιλιάς της Χίου. Δίδαξε στους κατοίκους την τέχνη της αμπελουργίας και την παραγωγή του καλύτερου

Διαβάστε περισσότερα

Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ ΠΟΙΗΜΑΤΑ

Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ ΠΟΙΗΜΑΤΑ Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ ΠΟΙΗΜΑΤΑ Η κάθε του Θεού αυγή είναι γι αυτόν και μια καινούργια έκπληξη είναι τα δάκρυα της γης που κάνουνε τα γέλια της ν ανθούνε, Ποια γλώσσα είναι η δική σου θάλασσα; Η γλώσσα της

Διαβάστε περισσότερα

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς A...Τα αισθήματα και η ενεργεία που δημιουργήθηκαν μέσα μου ήταν μοναδικά. Μέσα στο γαλάζιο αυτό αυγό, ένιωσα άτρωτος, γεμάτος χαρά και αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε περισσότερα

Πέτερ Κούρµαν. Πανορµίτης

Πέτερ Κούρµαν. Πανορµίτης Πέτερ Κούρµαν Πανορµίτης Σ αυτό το άσπρο µοναστήρι, κρυµµένο δίπλα σε µια λιµνοθάλασσα στην ορεινή Σύµη, ψάχνω µια παρουσία µέσα µου µακριά από τις πόλεις και τις περιστάσεις. Σαν κρυφά ποτάµια κελαρύζουν

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτη έκδοση: Απρίλιος 2013 Εκδόσεις ΤΟ ΔΟΝΤΙ, ISBN: 978 960 9772 02 0 Επιµέλεια κειµένου: Ιωάννα Χαµακιώτη

Πρώτη έκδοση: Απρίλιος 2013 Εκδόσεις ΤΟ ΔΟΝΤΙ, ISBN: 978 960 9772 02 0 Επιµέλεια κειµένου: Ιωάννα Χαµακιώτη ªÂı ÛÌ Ó Ú È Συγγραφέας: Βικτωρία Αγγελοπούλου Τίτλος: Μεθυσµένα καράβια Βικτωρία Αγγελοπούλου και Εκδόσεις Γιάννη Σκ. Πικραµένου Πρώτη έκδοση: Απρίλιος 2013 Εκδόσεις ΤΟ ΔΟΝΤΙ, ISBN: 978 960 9772 02 0

Διαβάστε περισσότερα

Τη μέρα που έχω πεθάνει. Μέσα από την Αγάπη

Τη μέρα που έχω πεθάνει. Μέσα από την Αγάπη Τη μέρα που έχω πεθάνει Τη μέρα που έχω πεθάνει, η αύρα μου προχωράει - Αλλά δεν νομίζω ότι η καρδιά μου είναι ακόμα στη γη! Μην κλαις και μη λυπάσαι: "Αχ αλίμονο, πόσο τρομερό!" Θα πέσεις στου διαβόλου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ: Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΚΑΤΩ ΚΟΣΜΟΥ ΜΥΘΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ. www.zero-project.gr

ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ: Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΚΑΤΩ ΚΟΣΜΟΥ ΜΥΘΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ. www.zero-project.gr ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ: Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΚΑΤΩ ΚΟΣΜΟΥ ΜΥΘΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ www.zero-project.gr Πολύ πριν τη δική µας εποχή, όταν τον κόσµο κυβερνούσαν ακόµα οι Ολύµπιοι Θεοί, γεννήθηκε η Περσεφόνη, κόρη του θεού ία

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργίες...με θέμα το 2015

Δημιουργίες...με θέμα το 2015 Φτερό παγωνιού: σύμβολο της αθανασίας και της ανανέωσης... σύμβολο της ανάστασης. Δημιουργίες Σχεδιασμός: 1 105 105M 111K 111M 112 112Θ 119K 119P 103 103P Μενταγιόν Τα κοσμήματα διατίθενται σε ασήμι 925

Διαβάστε περισσότερα

Συμμετοχή στην έκθεση για τις προσωπικότητες της " Μη βίας"

Συμμετοχή στην έκθεση για τις προσωπικότητες της  Μη βίας Συμμετοχή στην έκθεση για τις προσωπικότητες της " Μη βίας" Στις 25-2-2013 οι ομάδα των Έμπιστων Διαμεσολαβητών του σχολείου μας πραγματοποίησε επίσκεψη στην έκθεση για τις προσωπικότητες της " Μη βίας"

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 4η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΣΤ ΤΑΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Κυριακή, 7 Ιουνίου 2015 Ώρα: 10:00-11:00 ΘΕΜΑ 1 ο - 2 ο : O Διομήδης χρησιμοποίησε όμοιους κύβους για να φτιάξει τις πιο κάτω κατασκευές. Οι κατασκευές

Διαβάστε περισσότερα

Ιωάννα Μουσελιμίδου. Ανοίκειος νόστος. Ποίηση

Ιωάννα Μουσελιμίδου. Ανοίκειος νόστος. Ποίηση Ιωάννα Μουσελιμίδου Ανοίκειος νόστος Ποίηση ΑΝΟΙΚΕΙΟΣ ΝΟΣΤΟΣ Ιωάννα Μουσελιμίδου Διορθώσεις: Χαρά Μακρίδη Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ι. Κορίδης Σελιδοποίηση: Ζωή Ιωακειμίδου Σχεδιασμός εξωφύλλου: Γιώργος

Διαβάστε περισσότερα

Σ.Δ.Ε. ΦΥΛ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ. Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό Π.Μ.

Σ.Δ.Ε. ΦΥΛ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ. Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό Π.Μ. Σ.Δ.Ε. ΦΥΛ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό Π.Μ. Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό. Πριν από πάρα πολλά χρόνια, ένα πρωινό, ξύπνησε ο

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο Ήρθε ο Γενάρης και ο ήλιος κρύφτηκε αμέσως πίσω από τα σύννεφα. Οι φίλοι του οι συλλέκτες τον περιμένουν με αγωνία αλλά απ ότι φαίνετε θα συνεχίσουν να τον περιμένουν

Διαβάστε περισσότερα

Κατερίνα Κατράκη. Παράθυρο. Ποίηση

Κατερίνα Κατράκη. Παράθυρο. Ποίηση Κατερίνα Κατράκη Παράθυρο Ποίηση ΠΑΡΑΘΥΡΟ Κατερίνα Κατράκη Διορθώσεις: Χαρά Μακρίδη Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ι. Κορίδης Σελιδοποίηση: Ζωή Ιωακειμίδου Χαρακτικό εξωφύλλου - Προμετωπίδα: Βάσω Κατράκη Σχεδιασμός

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών Γυµνασίου - Λυκείου

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών Γυµνασίου - Λυκείου Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών Γυµνασίου - Λυκείου Μακρυνίτσα 2008 Ύµνος της οµάδας των έντρων Απ τους Κέδρους του Λιβάνου στην ελιά της προσευχής απ του «εγώ» την άδεια χώρα ως την

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Σημείο Αναγνωρίσεως άγαλμα γυναίκας με δεμένα χέρια Όλοι σε λένε κατευθείαν άγαλμα, εγώ σε προσφωνώ γυναίκα κατευθείαν. Στολίζεις κάποιο πάρκο. Από μακριά

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΤΡΑΓΟΥ ΙΑ

ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΤΡΑΓΟΥ ΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΤΡΑΓΟΥ ΙΑ 1 Πάλης ξεκίνηµα Πάλης ξεκίνηµα νέοι αγώνες οδηγοί της ελπίδας Όχι άλλα δάκρυα κλείσαν οι τάφοι λευτεριάς λίπασµα Λουλούδι φωτιάς βγαίνει στους τάφους µήνυµα στέλνουν Απάντηση

Διαβάστε περισσότερα

Έρικα Τζαγκαράκη. Τα Ηλιοβασιλέματα. της μικρής. Σταματίας

Έρικα Τζαγκαράκη. Τα Ηλιοβασιλέματα. της μικρής. Σταματίας Έρικα Τζαγκαράκη Τα Ηλιοβασιλέματα της μικρής Σταματίας στην μικρη Ριτζάκη Σταματία-Σπυριδούλα Τα Ηλιοβασιλέματα της μικρής Σταματίας ISBN: 978-618-81493-0-4 Έρικα Τζαγκαράκη Θεσσαλονίκη 2014 Έρικα Τζαγκαράκη

Διαβάστε περισσότερα

Γρίφος 1 ος Ένας έχει μια νταμιτζάνα με 20 λίτρα κρασί και θέλει να δώσει σε φίλο του 1 λίτρο. Πώς μπορεί να το μετρήσει, χωρίς καθόλου απ' το κρασί να πάει χαμένο, αν διαθέτει μόνο ένα δοχείο των 5 λίτρων

Διαβάστε περισσότερα

18 ο Δ.Σχ.Κοζάνης. Τάξη: Δ2. -Από πού είσαι κουταβάκι; -Από κείνο το χωριό. -Πώς τον λέγαν τον παππού σου; -Κυνηγόσκυλο σοφό.

18 ο Δ.Σχ.Κοζάνης. Τάξη: Δ2. -Από πού είσαι κουταβάκι; -Από κείνο το χωριό. -Πώς τον λέγαν τον παππού σου; -Κυνηγόσκυλο σοφό. 18 ο Δ.Σχ.Κοζάνης Τάξη: Δ2 -Από πού είσαι κουταβάκι; -Από κείνο το χωριό. -Κυνηγόσκυλο σοφό. Μαργαρίτα Πρένγκα Δοκίμασε να παραλλάξεις τους στίχους του Ζαχαρία Παπαντωνίου. -Από πού είσαι ποταμάκι; -Από

Διαβάστε περισσότερα

Το φως αναφέρεται σε σχετικά έντονο βαθμό στη μυθολογία, τόσο στην ελληνική όσο και στη μυθολογία άλλων αρχαίων λαών που το παρουσιάζουν σε διάφορες

Το φως αναφέρεται σε σχετικά έντονο βαθμό στη μυθολογία, τόσο στην ελληνική όσο και στη μυθολογία άλλων αρχαίων λαών που το παρουσιάζουν σε διάφορες Το φως αναφέρεται σε σχετικά έντονο βαθμό στη μυθολογία, τόσο στην ελληνική όσο και στη μυθολογία άλλων αρχαίων λαών που το παρουσιάζουν σε διάφορες μορφές (ήλιος, σελήνη, αστέρια, κ.ά) και σε ένα μέρος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΤΑ ΒΑΡΚΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΗΛΑ

ΚΟΤΑ ΒΑΡΚΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΗΛΑ ΚΥΚΛΩΣΕ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ Α ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΛΕΞΕΙΣ: ΚΟΤΑ ΒΑΡΚΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΗΛΑ ΜΟΛΥΒΙ ΣΚΥΛΟΣ ΣΗΜΑΔΙ ΩΜΟΣ ΛΙΒΑΔΙ ΛΑΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΥΣΤΡΑ ΛΙΜΑΝΙ ΣΩΜΑ ΒΕΛΟΣ ΣΕΛΑ ΨΕΙΡΕΣ ΧΟΡΟΣ ΓΥΡΗ ΔΕΜΑ ΚΥΚΛΩΣΕ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ Β ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΛΕΞΕΙΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΥΡΜΟΥΡΙΖΟΝΤΑΣ...... στο όνειρο

ΜΟΥΡΜΟΥΡΙΖΟΝΤΑΣ...... στο όνειρο ΜΟΥΡΜΟΥΡΙΖΟΝΤΑΣ...... στο όνειρο Κατά παραγγελία γράψιμο και κατά παραγγελία ψυχές... γίνεται; Κι όμως γίνεται... Οι πιο πολλοί είναι τους είδους, αλλά της ψυχής, δεν είναι κανείς... Εγώ με της πένας μου

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης. Στάλες. Ποίηση

Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης. Στάλες. Ποίηση Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης Στάλες Ποίηση ΣΤΑΛΕΣ Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης Διορθώσεις: Χαρά Μακρίδη Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ι. Κορίδης Σελιδοποίηση: Ζωή Ιωακειμίδου Σχέδιο βιβλίου: Λαμπρινή Βασιλείου-Γεώργα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ ΩΣ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ ΤΡΙΒΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΝΟΜΙΚΟΥ ΤΣΑΜΠΙΚΑ-ΡΟΖΑ ΧΑΡΙΤΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΚΟΥΡΑ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ-ΡΑΦΑΕΛΛΑ ΛΟΓΓΑΚΗ ΑΝΝΑ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ ΩΣ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ ΤΡΙΒΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΝΟΜΙΚΟΥ ΤΣΑΜΠΙΚΑ-ΡΟΖΑ ΧΑΡΙΤΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΚΟΥΡΑ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ-ΡΑΦΑΕΛΛΑ ΛΟΓΓΑΚΗ ΑΝΝΑ ΦΥΣΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ ΩΣ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ ΤΡΙΒΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΝΟΜΙΚΟΥ ΤΣΑΜΠΙΚΑ-ΡΟΖΑ ΧΑΡΙΤΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΚΟΥΡΑ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ-ΡΑΦΑΕΛΛΑ ΛΟΓΓΑΚΗ ΑΝΝΑ Τ Ι Ε Ι Ν Α Ι Τ Ο Σ Ε Λ Α Σ ;

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ. Τρίγωνα, κάλαντα σκόρπισαν παντού. κάθε σπίτι μια φωλιά του μικρού Χριστού. ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά

ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ. Τρίγωνα, κάλαντα σκόρπισαν παντού. κάθε σπίτι μια φωλιά του μικρού Χριστού. ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ Τρίγωνα, κάλαντα, σκόρπισαν παντού κάθε σπίτι μια φωλιά του μικρού Χριστού, τρίγωνα κάλαντα μες στη γειτονιά ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά Άστρο φωτεινό, θα βγει γιορτινό μήνυμα

Διαβάστε περισσότερα

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας...

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Διαβάστε αποσπασματικά το παραμύθι: Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Το παραμύθι είναι και για αγοράκι αλλά, για της ανάγκες του δείγματος σας παρουσιάζουμε πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα

Διαβάστε περισσότερα

Αν δούµε κάπου τα παρακάτω σήµατα πώς θα τα ερµηνεύσουµε; 2. Πού µπορείτε να συναντήσετε αυτό το σήµα; (Κάθε σωστή απάντηση 1 βαθµός)

Αν δούµε κάπου τα παρακάτω σήµατα πώς θα τα ερµηνεύσουµε; 2. Πού µπορείτε να συναντήσετε αυτό το σήµα; (Κάθε σωστή απάντηση 1 βαθµός) ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 Φύλλο εργασίας 1 Ερµηνεύουµε σύµβολα! Αν δούµε κάπου τα παρακάτω σήµατα πώς θα τα ερµηνεύσουµε; Επικοινωνούµε έτσι κι αλλιώς 26 2. Πού µπορείτε να συναντήσετε αυτό το σήµα; Σύνολο: (Κάθε σωστή.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ 13 14 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ 13 14 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015 ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ 13 14 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015 ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΑΣΤΕ ΕΣΕΝΑ ΔΙΑ ΚΡΑΤΙΣΤΕ ΑΡΧΟΝΤΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΜΟΝΑΔΙΚΕ ΑΜΕΘΕΚΤΕ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕ ΝΟΥ ΓΙΑ ΔΙΑΝΟΗΣΗ ΚΑΙ ΥΠΕΡ ΝΟΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΤΟΥΣΙΩΣΕΙΣ ΣΕ ΝΟΗΣΗ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Κεφάλαιο 5 Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Έφτασε μια μισάνοιχτη πόρτα, ένα μικρό κενό στο χώρο και το χρόνο, σαν ένα ασήμαντο λάθος της Ιστορίας για να πέσει η Πόλη. Εκείνο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑΑΝΤΙ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ: «Ο ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΤΑ ΡΟΔΑ» ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΔΑΜ

ΣΑΑΝΤΙ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ: «Ο ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΤΑ ΡΟΔΑ» ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΔΑΜ ΣΑΑΝΤΙ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ: «Ο ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΤΑ ΡΟΔΑ» ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΔΑΜ Τα παιδιά του Αδάμ είναι τα άκρα ενός σώματος, Μοιράζονται όλα την ίδια ρίζα. Όταν ένα άκρο περνάει τις μέρες του

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

Όσκαρ Ουάιλντ - Ο Ψαράς και η Ψυχή του

Όσκαρ Ουάιλντ - Ο Ψαράς και η Ψυχή του Όσκαρ Ουάιλντ - Ο Ψαράς και η Ψυχή του Μια φορά και έναν καιρό, σε ένα μακρινό ψαροχώρι, ένας ψαράς πήγαινε κάθε βράδυ στη θάλασσα και έριχνε τα δίχτυα του στο νερό. Όταν ο άνεμος φυσούσε από τη στεριά,

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΙΛΙΟΥ, ΑΧΑΡΝΩΝ ΚΑΙ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΕΩΣ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΙΛΙΟΥ, ΑΧΑΡΝΩΝ ΚΑΙ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΙΛΙΟΥ, ΑΧΑΡΝΩΝ ΚΑΙ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΕΩΣ Η αλήθεια για τους Μάρτυρες του Ιεχωβά Ιστορία της Εταιρείας Η οργάνωση των «Μαρτύρων του Ιεχωβά», των γνωστών χιλιαστών, είναι μια πολυεθνική εταιρεία.

Διαβάστε περισσότερα

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν.

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Αποστόλη Λαμπρινή (brines39@ymail.com) ΔΥΝΑΜΗ ΨΥΧΗΣ Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Θα σε χτυπάνε, θα σε πονάνε,

Διαβάστε περισσότερα

Το ψέμα είναι ένας εύκολος τρόπος να αποφύγεις την πραγματικότητα : συνέντευξη του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη στο elniplex

Το ψέμα είναι ένας εύκολος τρόπος να αποφύγεις την πραγματικότητα : συνέντευξη του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη στο elniplex Το ψέμα είναι ένας εύκολος τρόπος να αποφύγεις την πραγματικότητα : συνέντευξη του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη στο elniplex Η Έμη Σίνη μεγάλωσε στη Ρόδο, σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Μετσόβιο

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Μακρυνίτσα 2009 Το σπίτι του Θεού Με αχνό το φως που µπαίνει στ Άγιο Βήµα και ξεθάρρεψε στου τέµπλου τις εικόνες πόσα χρώµατα ξεσπάνε κύµα

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΙΑΚΟ ΡΟΛΟΙ. Ρώτησε τη φύση, θα σου απαντήσει! Παρατηρώντας την, κάτι το σημαντικό θα βρεις.

ΗΛΙΑΚΟ ΡΟΛΟΙ. Ρώτησε τη φύση, θα σου απαντήσει! Παρατηρώντας την, κάτι το σημαντικό θα βρεις. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στα πλαίσια του προγράμματος περιβαλλοντικής Αγωγής, τη σχολική χρονιά 2012-2013, αποφασίσαμε με τους μαθητές του τμήματος Β 3 να ασχοληθούμε με κάτι που θα τους κέντριζε το ενδιαφέρον. Έτσι καταλήξαμε

Διαβάστε περισσότερα

Η Νίκη ήταν κόρη της Στύγας και του Πάλλαντα. Είχε αδέρφια της το Κράτος, το Ζήλο και τη Βία.

Η Νίκη ήταν κόρη της Στύγας και του Πάλλαντα. Είχε αδέρφια της το Κράτος, το Ζήλο και τη Βία. Η Νίκη σε νομίσματα Νίκη: θεά της ελληνικής μυθολογίας προσωποποιούσε τη δόξα του ελληνικού πολιτισμού. Η Νίκη στέλνονταν από το Δία για να εξυμνήσει μία νίκη, να προσφέρει σπονδές ή να στεφανώσει ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙ ΟΙΚΩΝ. Τεταρτημόρια

ΠΕΡΙ ΟΙΚΩΝ. Τεταρτημόρια ΠΕΡΙ ΟΙΚΩΝ Οι οίκοι είναι ένα από τα κυριότερα ερμηνευτικά μέσα που χρησιμοποιεί η αστρολογία. Μαζί με τους πλανήτες, τα ζώδια και τις όψεις αποτελούν τις βασικές αρχές στις οποίες στηρίζεται η ερμηνεία

Διαβάστε περισσότερα

Ιερα Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού

Ιερα Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Ιερα Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Μακρυνίτσα 2011 Ύμνος της ομάδας «Υπακοή» Σιγανά βαδίζεις πάντα σιωπηλή άγρυπνη ν ακούσεις των

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: "ΕΛΕΝΗ" ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Α. ΚΕΙΜΕΝΟ: Β ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ στίχοι: 987-1098

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΕΛΕΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Α. ΚΕΙΜΕΝΟ: Β ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ στίχοι: 987-1098 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: "ΕΛΕΝΗ" ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Α. ΚΕΙΜΕΝΟ: Β ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ στίχοι: 987-1098 ΕΛΕΝΗ: Ικέτισσα, ω! παρθένα, σου προσπέφτω και σε παρακαλώ απ της δυστυχίας

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΚΤΩΡ ΟΥΓΚΩ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ

ΒΙΚΤΩΡ ΟΥΓΚΩ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΒΙΚΤΩΡ ΟΥΓΚΩ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ Το Ελληνόπουλο - L' enfant Μετάφραση: Κωστής Παλαμάς Τούρκοι διαβήκαν. Χαλασμός, θάνατος πέρα ως πέρα. Η Χίο, τ` όμορφο νησί, μαύρη απομένει ξέρα, με τα κρασιά, με τα δεντρά

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ YΠΟ-ΕΝΟΤΗΤΑ V: ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ

ΘΕΜΑΤΙΚΗ YΠΟ-ΕΝΟΤΗΤΑ V: ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ ΘΕΜΑΤΙΚΗ YΠΟ-ΕΝΟΤΗΤΑ V: ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΣΤΑΛΩΣ Η παρουσία σου σκηνοθετεί, η παρουσία σου σκηνογραφεί, η παρουσία σου διαδραματίζει, η παρουσία σου συγγράφει Κύπρο, συγγράφει Λευκωσία και Κερύνια

Διαβάστε περισσότερα

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 4 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 4 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Ήταν ο Σοτός στην τάξη και η δασκάλα σηκώνει την Αννούλα στον χάρτη και τη ρωτάει: Αννούλα, βρες μου την Αμερική. Σην βρίσκει η Αννούλα και ρωτάει μετά τον Σοτό η δασκάλα: -Σοτέ, ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

Διαβάστε περισσότερα

6 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 2013-2014. Νηπιαγωγοί Σοφία Καπετανάκη Μαρία Κουτεντάκη. Ευέλικτη ζώνη. «χώμα. και νερό ταξίδι στην ΚΝΩΣΣΟ»

6 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 2013-2014. Νηπιαγωγοί Σοφία Καπετανάκη Μαρία Κουτεντάκη. Ευέλικτη ζώνη. «χώμα. και νερό ταξίδι στην ΚΝΩΣΣΟ» 6 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Ευέλικτη ζώνη 2013-2014 2014 Νηπιαγωγοί Σοφία Καπετανάκη Μαρία Κουτεντάκη «χώμα και νερό ταξίδι στην ΚΝΩΣΣΟ» ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ: ζούσε ο Μίνωας,ο Δαίδαλος έφτιαξε το παλάτι, μαζί με

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίζω Δεν ξεχνώ Διεκδικώ

Γνωρίζω Δεν ξεχνώ Διεκδικώ 2014-2015 Γνωρίζω Δεν ξεχνώ Διεκδικώ Η τουρκική εισβολή μέσα από φωτογραφίες Εργασίες από τα παιδιά του Γ 2 Το πρωί της 20 ης Ιουλίου 1974, οι Κύπριοι ξύπνησαν από τον ήχο των σειρήνων. Ο ουρανός ήταν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΟΛΟΙ: Αφηγητής 1(Όσους θέλει ο κάθε δάσκαλος) Αφηγητής 2 Αφηγητής 3 Παπα-Λάζαρος Παιδί 1 (Όσα θέλει ο κάθε δάσκαλος) Παιδί 2

ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΟΛΟΙ: Αφηγητής 1(Όσους θέλει ο κάθε δάσκαλος) Αφηγητής 2 Αφηγητής 3 Παπα-Λάζαρος Παιδί 1 (Όσα θέλει ο κάθε δάσκαλος) Παιδί 2 ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΟΛΟΙ: 1. Αφηγητής 1(Όσους θέλει ο κάθε δάσκαλος) 2. Αφηγητής 2 3. Αφηγητής 3 4. Παπα-Λάζαρος 5. Παιδί 1 (Όσα θέλει ο κάθε δάσκαλος) 6. Παιδί 2 7. Παιδί 3 8. Παιδί 4 9. Παιδί 5 10. Μητέρα

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ Η ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ Η ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ Η ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΗ ΘΑΛΑΣΣΑ Να γελάσεις απ' τα βάθη των χρυσών σου ματιών είμαστε μες στο δικό μας κόσμο Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν έχουμε ακόμα ταξιδέψει Τα πιο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 27-05-2004

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 27-05-2004 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 27-05-2004 1. Πράγματι, τα προαναφερθέντα αποτελούν κυρίαρχα χαρακτηριστικά της ποίησης του Ελύτη, που πιστοποιούνται σαφέστατα- και στο δοθέν ποίημα. Συγκεκριμένα:

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια για την προσευχή με το κομποσχοίνι.

Λίγα λόγια για την προσευχή με το κομποσχοίνι. Λίγα λόγια για την προσευχή με το κομποσχοίνι. Το κομποσχοίνι είναι φτιαγμένο για να κάνουμε προσευχή. Δεν είναι διακοσμητικό, ούτε κάτι μαγικό. Είναι όπλο ιερό, μας υπενθυμίζει την προσευχή την οποία

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Ο Ηλίας ανεβαίνει Ψηλά Ψηλότερα Κάθε Μάρτιο, σε μια Χώρα Κοντινή, γινόταν μια Γιορτή! Η Γιορτή των Χαρταετών. Για πρώτη φορά,

Διαβάστε περισσότερα

Οδυσσέας Ελύτης: Η Μαρίνα των βράχων (Κ.Ν.Λ. Γ Λυκείου, σσ. 55-58)

Οδυσσέας Ελύτης: Η Μαρίνα των βράχων (Κ.Ν.Λ. Γ Λυκείου, σσ. 55-58) 1. ΚΕΙΜΕΝO Οδυσσέας Ελύτης: Η Μαρίνα των βράχων (Κ.Ν.Λ. Γ Λυκείου, σσ. 55-58) 2. ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ 2.1. Στοιχεία που αφορούν στο συγγραφέα, λογοτεχνικό περιβάλλον και λοιπά γραµ- µατολογικά στοιχεία:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΧΕ ΙΟ ΡΑΣΗΣ ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΥΘΡΟ ΟΝΤΑ 2007-2008 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΧΕ ΙΟ ΡΑΣΗΣ ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΥΘΡΟ ΟΝΤΑ 2007-2008 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΕΝΟΤΗΤΕΣ 1) Γνωρίζω καλύτερα τον εαυτό μου ( ιαστάσεις της Αυτοαντίληψης, Αυτοεκτίμηση *) ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΧΕ ΙΟ ΡΑΣΗΣ ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΥΘΡΟ ΟΝΤΑ 2007-2008 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ (α)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ Ι ΤΩΝ ΥΠΟ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΙΔΩΝ. 1. Αστέρες Ανώτερου Ταξιάρχη Τάγματος Φοίνικα τεμάχια 6. 2. Μετάλλια Στρατιωτικής Αξίας τεμάχια 160

ΠΙΝΑΚΑΣ Ι ΤΩΝ ΥΠΟ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΙΔΩΝ. 1. Αστέρες Ανώτερου Ταξιάρχη Τάγματος Φοίνικα τεμάχια 6. 2. Μετάλλια Στρατιωτικής Αξίας τεμάχια 160 ΠΙΝΑΚΑΣ Ι ΤΩΝ ΥΠΟ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΙΔΩΝ 1. Αστέρες Ανώτερου Ταξιάρχη Τάγματος Φοίνικα τεμάχια 6 2. Μετάλλια Στρατιωτικής Αξίας τεμάχια 160 3. Μετάλλια Ευδοκίμου Υπηρεσίας τεμάχια 160 4. Μετάλλια Αξίας και Τιμής

Διαβάστε περισσότερα

OPΓANΩΣH: ΠOΛITIΣTIKOΣ ΣYΛΛOΓOΣ ΓEPΓEPHΣ. Στο Pούβα... Γιορτές της φύσης & των ανθρώπων! Γιορτές της φύσης. & των ανθρώπων!

OPΓANΩΣH: ΠOΛITIΣTIKOΣ ΣYΛΛOΓOΣ ΓEPΓEPHΣ. Στο Pούβα... Γιορτές της φύσης & των ανθρώπων! Γιορτές της φύσης. & των ανθρώπων! OPΓANΩΣH: ΠOΛITIΣTIKOΣ ΣYΛΛOΓOΣ ΓEPΓEPHΣ Στο Pούβα... Γιορτές της φύσης Γιορτές της φύσης & των ανθρώπων! & των ανθρώπων! συνδιοργάνωση Kαλοκαίρι 2012 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΡΓΕΡΗΣ Και να αδερφέ μου που

Διαβάστε περισσότερα

Θεατρικό. Σκηνή 1η Σκηνικό: Αυλή σπιτιού Πρόσωπα: Παππούς, γιαγιά, Ηλίας, Ξανθούλα

Θεατρικό. Σκηνή 1η Σκηνικό: Αυλή σπιτιού Πρόσωπα: Παππούς, γιαγιά, Ηλίας, Ξανθούλα Θεατρικό Ηλίας Ξανθούλα παππούς γιαγιά μαμά αρκούδα αρκουδάκι Σκηνή 1η Σκηνικό: Αυλή σπιτιού Πρόσωπα: Παππούς, γιαγιά, Ηλίας, Ξανθούλα Παππούς: Καλώς τα παιδιά! Γιαγιά: Καλώς τα εγγονάκια μας. Ηλίας: Γεια

Διαβάστε περισσότερα

Θεογονία: Πώς ξεκίνησαν όλα.

Θεογονία: Πώς ξεκίνησαν όλα. Θεογονία: Πώς ξεκίνησαν όλα. Μέσα από τα πολύχρωµα σύννεφα του ουρανού της Μυθοχώρας ξεπροβάλλει ο Πήγασος, το φτερωτό άλογο που χάρισε ο θεός της θάλασσας, ο Ποσειδώνας, στο γιο του τον Βελλερεφόντη.

Διαβάστε περισσότερα

ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ Α ΚΑΙ Β

ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ Α ΚΑΙ Β ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ Α ΚΑΙ Β ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στο έγγραφο παρουσιάζονται οι ορισμοί λέξεων που αντιπροσωπεύουν έννοιες που απαντώνται στις ενότητες των τάξεων Α και Β. Η ερμηνείες που δίνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΛΜΟΥΖΟΣ» ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΛΜΟΥΖΟΣ» ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΛΜΟΥΖΟΣ» ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ» ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΗ ΔΑΣΚΑΛΑ:

Διαβάστε περισσότερα

Μεγάλο βραβείο, μεγάλοι μπελάδες. Μάνος Κοντολέων. Εικονογράφηση: Τέτη Σώλου

Μεγάλο βραβείο, μεγάλοι μπελάδες. Μάνος Κοντολέων. Εικονογράφηση: Τέτη Σώλου Συλλογή Περιστέρια 148 Εικονογράφηση εξωφύλλου: Εύη Τσακνιά 1. Το σωστό γράψιμο Έχεις προσέξει πως κάποια βιβλία παρακαλούμε να μην τελειώσουν ποτέ κι άλλα, πάλι, από την πρώτη κιόλας σελίδα τα βαριόμαστε;

Διαβάστε περισσότερα

Η ΈΞΟΔΟΣ ΤΩΝ 66. Καίτη Καρβούνη-Γκατζή. Captainbook.gr. ποίηση

Η ΈΞΟΔΟΣ ΤΩΝ 66. Καίτη Καρβούνη-Γκατζή. Captainbook.gr. ποίηση Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΩΝ 66 Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται από τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας (Ν. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και από τις διεθνείς συμβάσεις περί

Διαβάστε περισσότερα

Ευάγγελος Ρήγας. Ευάγγελος Ρήγας. Ο Κήπος. του Ανάγερτου. Με την ευγενική υποστήριξη των Εκδόσεων iwrite και των Πρότυπων Εκδόσεων Πηγή.

Ευάγγελος Ρήγας. Ευάγγελος Ρήγας. Ο Κήπος. του Ανάγερτου. Με την ευγενική υποστήριξη των Εκδόσεων iwrite και των Πρότυπων Εκδόσεων Πηγή. Ευάγγελος Ρήγας Ευάγγελος Ρήγας Ο Κήπος του Ανάγερτου Με την ευγενική υποστήριξη των Εκδόσεων iwrite και των Πρότυπων Εκδόσεων Πηγή. 1 τίτλος συγγράμματος Ο Κήπος του Ανάγερτου συγγραφέας Ευάγγελος Ρήγας

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ»

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» «ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» ΤΑΞΗ Γ1 2 ο Δ Σ ΓΕΡΑΚΑ ΔΑΣΚ:Αθ.Κέλλη ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Κατά τη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς η τάξη μας ασχολήθηκε με την ανάγνωση και επεξεργασία λογοτεχνικών βιβλίων

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΑ 2014-2015 www.fisiolatris.gr

ΘΕΑΤΡΑ 2014-2015 www.fisiolatris.gr ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ & ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΕΗ ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1963 ΓΡΑΦΕΙΑ: ΧΑΛΚΟΚΟΝΔΥΛΗ 22-4 32 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 2-5293240, 2-5233187 FAX: 2-5233187 ΘΕΑΤΡΑ 2014-20 www.fisiolatris.gr ΘΕΑΤΡΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Τα παραμύθια της τάξης μας!

Τα παραμύθια της τάξης μας! Τα παραμύθια της τάξης μας! ΟΙ λέξεις κλειδιά: Καρδιά, γοργόνα, ομορφιά, πυξίδα, χώρα, πεταλούδα, ανηφόρα, θάλασσα, φάλαινα Μας βοήθησαν να φτιάξουμε αυτά τα παραμύθια! «Χρυσαφένια χώρα» Μια φορά κι έναν

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικές Ασκήσεις Ιστορία Γ - 2 η Ενότητα: Ηρακλής. Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη. Πηγή πληροφόρησης: e-selides.

Επαναληπτικές Ασκήσεις Ιστορία Γ - 2 η Ενότητα: Ηρακλής. Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη. Πηγή πληροφόρησης: e-selides. Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη Πηγή πληροφόρησης: e-selides.gr 1. Τι ανέθεσε ο Ευρυσθέας στον Ηρακλή και γιατί; 2. Πώς σκότωσε ο Ηρακλής το λιοντάρι της Νεμέας; 3. Η ακροστιχίδα του λιονταριού.

Διαβάστε περισσότερα

Ο χαρούμενος βυθός. Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα.

Ο χαρούμενος βυθός. Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα. Ο χαρούμενος βυθός Σχόλιο [D2]: Σπανουδάκης Κύματα Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα. Ψαροτουφεκάδες, δύτες και ψαράδες

Διαβάστε περισσότερα

Είμαι ο Kaypacha με την εβδομαδιαία έκθεση Πέλε, και αυτή είναι η 15η Σεπτεμβρίου του 2015.

Είμαι ο Kaypacha με την εβδομαδιαία έκθεση Πέλε, και αυτή είναι η 15η Σεπτεμβρίου του 2015. Η Έκθεση Πέλε 15 Σεπτεμβρίου, 2015 Γεια σας! Namaste! * Το έκανα στη Λίμνη των Θαυμάτων στο Boulder του Κολοράντο! Είμαι ο Kaypacha με την εβδομαδιαία έκθεση Πέλε, και αυτή είναι η 15η Σεπτεμβρίου του

Διαβάστε περισσότερα

Ταξίδι σε αχαρτογράφητα νερά

Ταξίδι σε αχαρτογράφητα νερά Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται από τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας (Ν. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και από τις διεθνείς συμβάσεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Διαβάστε περισσότερα

Α. Γαλανού: «Οι ήρωες των βιβλίων μου με ακολουθούν πάντα»

Α. Γαλανού: «Οι ήρωες των βιβλίων μου με ακολουθούν πάντα» Ημερομηνία 20/01/2015 Μέσο Συντάκτης Link prosopakritis.gr Αμαλία Αγγελάκη http://goo.gl/a1tyfd Α. Γαλανού: «Οι ήρωες των βιβλίων μου με ακολουθούν πάντα» H Άννα Γαλανού γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Διαλέξεων ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ

Πρόγραμμα Διαλέξεων ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ Πρόγραμμα Διαλέξεων ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ Κύκλος επτά (7) διαλέξεων, με την συμμετοχή εννέα (9) κορυφαίων ομιλητών, με κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα την πρωτοποριακή σκέψη. Στόχος των ομιλιών είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2014 Αστροφωτογραφίες Ελλήνων Ερασιτεχνών Αστρονόμων. Επιμέλεια: Γ. Μποκοβός - Α. Βοσινάκης

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2014 Αστροφωτογραφίες Ελλήνων Ερασιτεχνών Αστρονόμων. Επιμέλεια: Γ. Μποκοβός - Α. Βοσινάκης ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 204 Αστροφωτογραφίες Ελλήνων Ερασιτεχνών Αστρονόμων Επιμέλεια: Γ. Μποκοβός - Α. Βοσινάκης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 204 Νεφέλωμα NGC 6888 στον Κύκνο - Αντώνης Αγιομαμίτης ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΡΙΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ξεκίνησα τεχνοκράτισσα... Να υπολογίζω νούμερα και αριθμούς... Τα πάντα να είναι λογική και υπολογισμοί... Αυτά συνήθως φέρνουν και απαισιοδοξία.

Ξεκίνησα τεχνοκράτισσα... Να υπολογίζω νούμερα και αριθμούς... Τα πάντα να είναι λογική και υπολογισμοί... Αυτά συνήθως φέρνουν και απαισιοδοξία. Λίγα λόγια... Ξεκίνησα τεχνοκράτισσα... Να υπολογίζω νούμερα και αριθμούς... Τα πάντα να είναι λογική και υπολογισμοί... Αυτά συνήθως φέρνουν και απαισιοδοξία. Στην πορεία άρχισα να αλλάζω. Όχι πώς δεν

Διαβάστε περισσότερα

5ήµερη προσκυνηµατική εκδροµή στην Αµοργό

5ήµερη προσκυνηµατική εκδροµή στην Αµοργό 5ήµερη προσκυνηµατική εκδροµή στην Αµοργό Η Αµοργός, το νησί του ''Απέραντου Γαλάζιου'', βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο των Κυκλάδων, σε απόσταση 136 ναυτικών µιλίων από τον Πειραιά. Είναι µακρόστενο

Διαβάστε περισσότερα