" ΕΚΘΕΣΗ ΟΡΘΟΔΡΟΜΗΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΑΣ " " Το θαύμα του μήνα των θεών "

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "" ΕΚΘΕΣΗ ΟΡΘΟΔΡΟΜΗΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΑΣ " " Το θαύμα του μήνα των θεών ""

Transcript

1 " ΕΚΘΕΣΗ ΟΡΘΟΔΡΟΜΗΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΑΣ " " Το θαύμα του μήνα των θεών "

2 Α ΠΡΟΛΟΓΟΣ (των Θεών ) ΠΟΣΕΙΔΩΝ Η ζωή μου εκ του άφατου πυρός πίνακας μετασχηματισμού αυτονομίας ΗΦΑΙΣΤΟΣ Σχέδια αειδίνητα των διαρρηκτών ανάβρυτες οι λέξεις κάμψεις τους οι πινελιές ρωγμογόνες παραθέσεις η πολυνησία μουσαμάς των αδιάνυτων οδών στο επίκεντρο ένας ναός άδερκτος καθεδρικός. ΔΙΑΣ Πατρός Αγνώστου σταυροθόλιο μετάθεση του ανέμου φέρει στο λίκνο ο πρόκριτος φρουρός αγόμωτος διαλεκτικός από τρούλο θολωτό ο Αντιποιητής νοήματα κακέμφατα πάλι καταδένει διχογνωμίας τα πολύπτυχα πολυτροπίας οι διαβιβάσεις τόξα οξυκόρυφα τ αγάλματα ασκίωτων αδιάσκοπων μορφών παραδοξολογιών μεσολαβητές οι ακτινωτές νευρώσεις φυσαλλίδων αναφών τοκετών των αντηρίδων προαγορεύσεις ηγήτορες αδιάληπτοι πολυκύμαντων πυλών αντωνυμικά κλίτη ευλάβειας διαμερίζουν το εσύ απ το εγώ στο αμφιθέατρο οι άλλοι πάπυροι παρμένοι απ τη Βίβλο των νεκρών οι ρόδακες των αισυμνητών θυρών κίονες ανερμήνευτοι υπογραφών σταγόνες μέτρων μεγάλων τετραλόβων φατνωματικών τούτα τα νόστιμα τραγανιστά αστέρια αέτωμα στο Πάνθεον του ανόλβιου ζωντανού κοβάλου προς συμμόρφωση και τέρψη ο οβελίσκος με φανό παγωνιού η δήμευση της σκιαμαχίας πομφόλυγες ανάπλασης κόγχες πολυχρωμίας ένας έφιππος στρατηγός με τ όπλο του σήμαντρον ορίων έρημων αρωμάτων διαπεραστικών ή λειμώνων ανάπνευστων κοπετών.

3 ΑΡΗΣ Εντοιχισμένο μίλτου μητροπόλεως ξόανο καθίζησης το νυκτερωπό στις κηλίδες του ανάδρομου χαρτιού συνεργοί σ έγκλημα με θύτη εσένα πατούν δώδεκα οροσειρές ολοφυρμού αντιλαλούν δίχως άγκυρες, λουριά, κανέναν... Στο στόμα ουλή σύκου αδίαντου διαπνέω ακεσφόρου επισκόπηση ερωτοδίνης στο εφετείο αναψηλάφηση η «αγλευκής». ΔΗΜΗΤΡΑ Τρεις ευκάλυπτοι παχυδερμίας της περισπούδαστης μας παροικίας με των περιπετών κλαδιών τους τον ηλιογενή ιδρώτα αποκαθαίρουν του ιερού την καταβόθρα τριάντα σκαλιά όλα κι όλα δίοδος νεκρόπολης ηλίανθου απόσυρσης κουπί τραβούνε σε τριήρη ελληνική οι άλλοι απλώς την κατωνόμασαν «ΑΠΟΝΗ ΑΤΟΚΙΑ» ΑΡΤΕΜΙΣ Θέσεις τριαρχίας, λέξεις αλχημείας Σίσυφος Αφροδίτη Πλούτων ΕΡΜΗΣ Συνθημάτων παρωνυμία διεισδύσεως νωμητήρας ΗΡΑ Διακτινισμός αυτάρκειας μύδρου νοοδρομίας νωπογραφίες Τζιότο ή Τσιμπαμπούε κιονοστοιχίες προγυμνάσεων της λωτοφαγίας τα περιδέραια της άρκτου αστρικής υαλουργήματα ισχαιμίας ψηφιδωτά οι διάσπαρτοι μύτιλοι μορφίνη εις τον μπάτη απόηχος των αχράντων πολυγηθών προσφύσεων οι αείχλωρες ακτίνες του παλιούρου παραθύρι τόξα παλινόρθωσης μεταβάσεων ο ανήνυτος μου μηνιθμός. Τράπεζα Αγία της λεοντής μου της πολύγναμπτης ο θυρεός

4 κιβώριο του μύστη ο αμάραντος σεισμός προηγιασμένο τρίπτυχο μολγοί παραλλαγής. ομφαλός της γης της ευλογίας ναρκοπέδια, πρόστυπα υποστασιοποιημένα σ ένα βαπτιστήριο μυελού μηκυθμοί μωμητών περαστικών για το νεοκηδή μονόκερω. εμένα στ ακτήμονα νεκρόδειπνα Μουσών άμβωνας του ποταμού μου η εκβολή μουλάς τ άλλο μου μισό μόρφωμα βωμού Θεού Αλίστονου Μυριοπρόσωπου των παγανιστών οι ευφωνίες χοροστάσι ασβεστοκονίαμα αιθέριων ελαίων πλευροκοπήματα διαβρώσεως του δυϊκού μου «εγώ». ΑΦΡΟΔΙΤΗ Πια λαιμότμητο... Ένα ξυλόγλυπτο πολύφωτο θρηνώ κανόνων μαυροπίνακα κονιορτός ακμή καιρού ανείπωτου το μαδημένο μου «εγώ» φωτοστέφανο αμμόχωστο των γιασεμιών η γύρη. Κάτι μου λείπει. Μου λείπει η ζωή. Η άλλη... Κάποιας βελανιδιάς πανωραίας ο κορμός τα παμφανόωντα χαμόγελα τ ουρανού. η αιμοστασία. Ένα πρόσωπο στην λύπη... Στην παρασπονδία το «εσύ». Στο «εγώ» σου μόνος σου πεθαίνεις. Στου αναιμικού σου εαυτού την αγνωσία οι άλλοι πάντα θα σου φταίνε για εκείνον που δεν γνώρισες καλά. δε θέλησες ποτέ σου να τον ψάξεις. Αναδιφώ... Αναδιφώ πολύβια φωνή πέραν του γαλαξιακού «εγώ» μου. ΕΣΤΙΑ Του πάρεδρου της Υψηλής Τραπέζης η φωνή στην παννυχίδα αντηχεί των ημιπολύτιμων ορυκτών μου προσκαλεί στον ίσκιο της φτελιάς σε θλάση σθεναρή πεισματική που κάποτε παράκουσες εκείνον που δεν ήθελες υπόψιν σου να λάβεις:

5 ΑΘΗΝΑ «Του Καλιγούλα είναι ο καιρός των μεσαιωνικών ειδώλων όχι πίσω τριγύρω μην κοιτάς ως υπερερωτικός Ορφέας ενός Προύστ ηρώων, υποσχόμενων εμπειρικών απροσμέτρητες οι σπουδές υδατογραφίες οδαλίσκων αληθινές διαγνώσεις τα μανιτάρια στους κήπους των εθνών η φύτρα τους δεν είναι πια στις σήραγγες των βουνών οι τρίποδες κούκλες ανεπίγνωτων εφήμερων παιδιών. Έκρινε ορθώς απ τη φυλή σου ο Γιατρός της Διάσκεψης πως τα περιστέρια του κακού ήσαν πάντα οι Σειρήνες στην Ανατολή η αποτύπωση τηλεκινούμενων ψευδαισθητικών γραμμών κανόνας τα μαρτύρια οι αριθμοί των επιταγών καταδικάζεσαι εις αγαπανάπαυση. Είθε εις τους αιώνας των αιώνων να σ ακολουθεί ο κύκλωψ της αγάπης». ΑΠΟΛΛΩΝ Προορισμένη στο θάνατο μια φωνή σε βιβλίο ακουμπησμένο ακέραια και σκονισμένο μ οδηγεί εις τον άμβωνα ο μίτος των αισθήσεών μου των κραιπνών αέρας η ορχήστρα των νυκτέλιων ψιθύρων μου από τ' ανεμομαζώματα των ζυγών οι σελίδες τρεμοπαίζουν σ έναν κύβο σταματούνε. Παναίολη εικόνα η πρώτη συλλαβή ιάματος ο πρόλογος σε μαρτυρία αζωϊκή Β ΚΥΡΙΩΣ ΘΕΜΑ (του μηνός) ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ Τώρα πλέον ίσταμαι μελανόμορφο αγγείο στων εκλογών μου τον αιγιαλό μοναχός μονολογώ με το κακό στα τέσσερα σημεία του πελάγους ανέξοδα τα οικόσημα της παπαρούνας διασκορπώ

6 απονενοημένο διάβημα εκπονώ μαργαρίτα είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο δεν κληρονομώ στην πανοπλία μου αδιάστικτα σφικτά περιδεμένα προεξοφλώ κάποιας σοκολάτας γεύση αλεξίπονη θαρρώ πως πρέπει να' ναι ως αντέκταση των φώτων του «εσύ» με βάθος τ ολόγιομο φεγγάρι. ΠΗΝΕΛΟΠΗ Με το δεξί να διαχωρίσω της θαλάσσης τη σταγόνα προσπαθώ απ την ανταγωνίστριά της. Δϊυλίζω κάτι δεν μπορώ. Δύσκαμπτη και δύσπλαστη του χωρισμού η ώρα αιώνας το σημείο Τα χείλη σου εκπεφρασμένα σε πηλό ακρογιαλιάς. Θα σβήσουνε. Το ξέρω... Οι μαίανδροι του Τρίτωνα θα ναι οι κουκουλαφόροι. Στων κελιών μου τ' άδυτο αδρέπτως θα κρατώ. Άωρα, Παμφεγγή, Αγνόρυτα, Ρυώδη, Ακραιφνή, Λιθόδμητα, Λευχείμωνα, Αλώφητα, Χρυσά, Τρικυμιώδη, Απέθαντα ονείρατα. Πτερόεσσας Ολύμπιας Κοινωνίας Θείας. ΟΙΔΙΠΟΥΣ Θυμάσαι όταν έτρωγες από τον οίνο των σκιών μου ; Θυμάμαι ότι έπινα τον άρτο των παλμών σου, σαν αντεραστής μας ο θεός στα Ιμαλάϊα μας ράντιζε με τις χορδές της άρπας του και μειδιούσε... Έκπτωτης ψυχής η παρηγορία σε σχισμές δίχως κάποια δεκανίκια. ΔΑΙΔΑΛΟΣ Φόρος της τιμής, παιχνίδι αδυναμίας. Ο κόκκορας που νόμιζα πως είχα πια νεκρός τον παρασέρνει στον κευθμό του ο ωκεανός συνουσία με τη Λίλιθ του αχνού ο ουρανός ίστωρ αδυσώπητος χαράζει ένα προικοσύμφωνο παλινωδίας υπόμνηση του λίθου ιεροφάντη της Αγγλίας. Η Αμφιτρίτη εντέλει δεκτική νύφης σεντόνι σε λέκτρον καθρεπτίζει αρχαϊκού κουφάρι ποταμιού εαυτού κυλιόμενου μοναστηριού.

7 ΚΛΥΤΑΙΜΗΣΤΡΑ Παιχνίδι της ισχύος, ο φόρος ατιμίας. Πολύευκτοι οι κύκλοι που κτιζα τετράγωνα της μέγγενης στο σκάκι τα πιόνια μου μαύρα στο μεταίχμιον. Των άλλων είναι τ άσπρα. Μα ξεχνώ...των άλλων να επέχω λησμονώ. Μακάρι ο πόνος ένα κοχύλι να τανε. Παράφασης χαρτί στην άδεια τη φιάλη Τους άκλωνους καλλίνικους πύργους που είχαμε διαπλάσει το ετερολευκόφωτο το νόμισμα κατέλυσε στην λάσπη οι τρικυμίες του θεάτρου, της παραμνησίας οι πυξίδες η εκπνοή των αλυσίδων στο τιμόνι της καρδιάς. Γέλια τα κύματα των άλλων σαρδόνια κατάφορα παρεμφατικά γελούνε δίχως τίποτε τ'αστείο. οι ουρανοί με τα παγόβουνά τους τα εικονικά. Όλα είναι αστεία. δε γελώ. Η πνοή του μελλοθάνατου για κάποιον ανεύλογο σκοπό. Και εσύ τελειώνεις...αργά. Βασανιστικά. Αμετάκλητα. Για της φύσης το καλό γιατί τέλεια σαν τα φτιάχνει όλα πρέπει να τα ισοπεδώνει. ΑΝΤΙΓΟΝΗ Δύο ευκάλυπτοι του ανέμου θεσφατοφόροι στο μονοπάτι του πηλού αφόρμηση πρόδρομη στην απαγγελία των άθλαστων κρηνών μου η επικάλυψη θρηνωδίας αδρεναλίνη κατεχόμενη : ΙΟΚΑΣΤΗ «Το ρολόϊ απ τα στήθη μου παλίντονο με τις βελόνες του, του ήλιου μου το ρίγος ταλαντώνει. Ας το προγράψει κάποιος ή μ ένα δεκανίκι πίστης τον εαυτό του με βέλος ας τελειώσει». ΕΡΑΤΩ «Θυμάσαι που μου 'λεγες πως στον παράδεισο δεν υπάρχουν οι καθρέπτες;». Στην άμμο της σιωπής μου έγραφες σχήματα δικά σου και δικά μου.

8 Ανάλεκτα, Γραφήματα, Ακύθηρα, Πολύκεστα, Αλκίνοα εξέδιδες την επιφάνειά μου. Παλίμψιστη, Αδήωτη, Λεπτόρρυτη, Ιωνική περίγραμμα καθάριο αυτοκρατορικού κύκλου κότινο αιθαλομίχλης του αδιακλάδωτου τοξότη ένα παπαγάλου οπάλι θέρους μεσημέρι. ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ Στην αμμόλοφο της σιωπής πονούσες μα περίμενες των πλοίων το τέρμα ν' αντικρίσεις την αφετηρία τους ν απηχεί δικανικούς λόγους μακρινούς χιλιοειπωμένους από εμένα ένα φιλί ραδινού αναχωρητή αεροβασία παχύρρευστη σε ιέρακος φτερούγα από ένα πόθου σμάλτο νυχτολούλουδου ημέρας προπομπός οσμής. ΑΤΛΑΣ Ανέμενες πονούσες ένα σκύλο ημιθανή κεκορεσμένο από έναν καταρράκτη υψηλών ναρκωτικών εκλεκτικών. Πανομοιότυπη ο σκηνοθέτης την απόδοση σου έκρινε στο μονόπρακτο που επάξια το χέρι μου κρατούσες για βεντάλια το κερί σου πέρασες σε νήμα τεντωμένο ένας κούρος ήσουνα με τήβεννο και κάρτα καθυπόταξης νηοψία οι τίτλοι έπαινοι τα βραβεία για ένα παμμέγιστο τίποτε ή όλα σε ζαφειριών πάρκο ζώων λογικό πειράματα ετερωνυμίας κλειδοκύμβαλα αιχμοφορίας. Απ το καλειδοσκόπιο έναν γέροντα κορυνήτη επιτηρώ απ το τραπέζι πάνω με την λουτροφόρο του των συστολών. Τα πιάτα απόγιναν πλέον πινακίδες. Εγχειρίδιον -κατάθλιψη- περόνη. Ανακογχυλιασμός του Κρόνου η ολική αγάπη τροχονόμου. ΣΙΣΥΦΟΣ Ένα νεύμα καλλίμορφης πυγμής στην άκρη πούπουλο υπολογιστή αμόργη τρένου παυσίλυπης αμβροσίας σε αγκαθιώνα αναστρεφόμενης οδοιπορίας τόξο άδραστου ανάπαιστου παραμερισμού ακατάληπτης τροπόσφαιρα αγαθαρχίας.

9 Στο νώτο μου μισόσβηστο τσιγάρο έπαινος κατάγματος άγλιθος η οκτάβα επιτοκιοφορία αποπρασινισμένων πετρελαιοπηγών η έκδοση ρεμβωδών μετοχών. Του σκύμνου ενδοχώρα «αλόη η αγαλιανή» τα πάντα εγχωρεί. Ένα δελφίνι που θελε στον πάγο της Ισημερίας να γίνει ωδικό. Όταν είναι κανείς εντός του άπλετου φωτός δεν ξεχωρίζει το σκοτάδι. Η αγιότητα δεν πρέπει εντέλει να υπάρχει. Η απόδειξη στα χαρτιά μουσικών λογαριασμών. ΟΥΡΑΝΙΑ Και όπως ολίγοι σ ένα μπουρίνι να περιμένω εξακολουθώ. Ένας αστερίας διάττων στον ωκεανό... ΘΑΛΕΙΑ Θυμάμαι... «Θυμάσαι τότε που στην προκυμαία της ζωής η αμμουδιά μας φάνταζε χλόη πλασμένη από γιρλάντες ;» «Θυμάσαι τότε που εκκλησία ήταν η θάλασσα και όνειρο μαζί;» «Θυμάσαι τότε που σχεδία ήτανε μια λίμνη από νούφαρα σωστός περιστερώνας;» ΕΥΤΕΡΠΗ Η νουμηνία ανεκχώρητη. αρχιερέας αδόκιμο υποκατάστατο πολίχνης. Κύκλοι φωτεινοί απ τις κάρες μας πλανήτες που είχαμε γιορτάσει υπόκρουσης γαμήλιας η αρμονία τα νεοφώτιστα θρύψαλα της Βοημίας κατόπτες αδιάσειστοι στην τελετή τ απρόσωπα κοράλια τα περίσημα τότε πάνω εξοβελίσαμε από τους χιονάνθρωπους τα χιόνια οι καρχαρίες ξεβράζονταν μίλια μακριά μας

10 η παραλία στην επικράτεια της ήτανε ολοδικιά μας φλογέρας οι ίππουροι αρυθμικής ένα σκεύος αμφιβόλου ηδονής. Παραφωνία στην απόκοσμη αγλαόδωρη γιορτή μας τα ίχνη σκότους θεραπείας γλυφά μνησικακίας τα φυλλοβόλα βότσαλα τα διχαλωτά μας. Εσύ η άμπωτις του ύπνου μου. εγώ η πλημμυρίδα των παθών σου σ ένα ακανόνιστο παιχνίδι λυγμών από του ανέγκλιτου πνιγμού το φόβο. Παλίμβολο τ ακρωτήρι σου στην νήσο των αγνισμών μου. Το διάδημά σου ασύμμετρο υπερνηκερδής αναπλήρωση της πένας μου, στης ανακόλουθης ροής τον αμφιβληστροειδή μου η έπαρση γλαύκωμα ασπίδος τρωϊκής ακιδογράφημα αδιάτακτο ταινίας εμπορικής : «ΑΡΧΕΤΥΠΙΚΑΑΟΡΑΤΑΚΙΝΟΥΜΕΝΑΣΧΕΔΙΑΕΝΠΛΩΙ» ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ Δεσμώτης ήμουνα εκεί κάπου κοντά στο τέλος.σαν Τιτάνας Αλληγορητής στων χεριών μου η πρωτοκαθεδρία παπαρούνα αλλοτυπίας μετάσταση βραχογραφίας δίχως αμφίκρημνες πιστώσεις ή αναθήματα. ΚΑΛΛΙΟΠΗ Χελώνη απ το ράσο της μονολογεί και κλαίει: «Το κόκκινο το μαύρο πάντα επιφέρει.» Τ ομοίωμα σε ανάκλαση κυλίνδησης διαγγέλει σε ανήλιας ανάγκης έναν πρόβολο παρέχει: Αποσύνθεση Διασποράς Εκτοπισμού Ιδρώτας Ονειροπαγίδας Σταυροπροσκύνημα

11 «Αγάπη εις τη νιοστή ίσον έρωτας. ρίζα του το μίσος. Οι δίκες των αθέων δεκαδικοί ακταιωρών» ο Κάϊν της υπόταξης τούρτα ξυραφιού πόλος αδελφού αντιφέγγει κάρτες ανείμονων μορφών στις Θερμοπύλες ο Άβελ της ανίζησης πόρισμα προνύμφης δρεπάνι οξυγόνου που μισοκαίει ανέλκυση Φοίνικα κεριών στις Βερσαλλίες ΑΧΙΛΛΕΑΣ Προαγωγή νεόδμητου στρατιώτη άνευ παρακαμπτηρίων μονογραφιών σε λεωφορειολωρίδων λόφων στεφανιών ανακριβών βασιλέων διαδραστικού Νιαγάρα πάγκαρπης αυτογνωσίας φάσμα. ΜΕΛΠΟΜΕΝΗ Μάτια από την παρθενοφθορία σου κορδέλες πορφυρές γαλάζιες δακτύλιος παρακέντησης ο βωμός της χορηγίας προτύπωμα παραφορών γήρας σε κατετμημένες φλέβες στις σφριγηλές μου λάρνακες οι αρτηρίες των μικρογραφιών προθήκες με σήμαντρα φανάρια τους οδοστρωτήρες στην μεταρσιωμένη κώμη του Σαμψών νύγμα φωτός νιφόβολου κόρυμβος πελαγοδρομίας χαμαιλέοντος την προμετωπίδα μου αλλάζει παλιγγενεσία. «Των κρίνων σου πρέπει να χει ένα τέλος η ευμορφία.»

12 ΝΑΡΚΙΣΣΟΣ Του μονολόγου μου ο καύσωνας φρικτός γοργόνα άνουρη σε δάσος τη γυρεύω οιακιστής ερωτολογίου αδιάρμιστος ο λύχνος δίχως όστρακα, μαργαριτάρια ονόματα θα πρέπει να ναι. Δυστυχίας σταλαγμίτης στην περίμετρό του της άλλης ο κορμός κοιλότητα πυκνούμενη άστρο γραμμάτων ιδεατό. Η αλήθεια στην σκοτοσύνθεσή της απόγνωσης το έλος στην αποκατάστασή της προσκομίζει ένα πυρσό μικρό όσο συ δορυφορείς νιφάδες ενδοιασμών αμφηρεφών θούρια στην ύφανση ληκύθου λιτανικής πνοής παραμυθία ομόκλητων εναλλαγών η ευωδία. Εφαπτόμενη στην ευτυχία η δυστυχία. γωνίες αναπλήρωσης τ αγλάϊσμα στλεγγίδος σπονδή πολύχαρμη παρεκτροπών απόχη. Η προπόρευση έχει τη ρητίνη της. όχι η πορεία σ έναν αφρό πολύκμητης διαπάλης ανάσκελη ή ύπτια η διάγνωση ιός χωρίς αιτία εχθρός ο ισκιοχαράκτης «πολύφορβη αμεμβράνωτη κλεψύδρα» αυτό θα είναι το έμβλημα του αγκιδαφόρου αγγέλου καθώς σβήνει τα πανιά του σε κάποιας κονιορτογέννησης πορθμό στην ακραφέτηση των ανταίων του κρουνών ΙΚΑΡΟΣ Απορώ «Γιατί σ εμένα ;» Μονήρης τα καρυκεύματα αζώγρητα ναρκοθετώ.

13 ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ «Σύγκλιση ουρανοκίνητη των ετερόκλητων ορογραμμών σε αήττητους μανδραγόρες καλλίπρωρων θα πρέπει να εδράζεις ακροβολιστών!» ΑΡΙΑΔΝΗ Περγαμηνές παραχαράξεων σχεδιασμένων στιγμών τα πέταλα της μαργαρίτας ανεύθετος ιππόκαμπος αμύντωρ πια μαδώ. Στ' ακροτελεύτια του Ειρηνικού προσυπογράφω έναν παιάνα δίχως νικητές, νεκράνθεμα, απολωλότες παράσημα παρατροπών. ΦΑΙΔΡΑ «Ποιά της αστεφάνωτης μαργαρίτας η νιρβάνα ;» Ξέρω. Οι μαργαρίτες δεν ανθίζουνε εις τον αιγιαλό μόνον της εποχής των κλασικών οι αμφορείς από τα περιώνυμα ναυάγια τ ανώνυμα επεξηγώντας κείμενοι αινικτωδώς : «ΑΝΥΓΡΑΕΡΩΤΟΣΠΕΡΜΑΤΑΘΑΛΑΣΣΗΣ» ΤΑΝΤΑΛΟΣ Δίχως στολίδια ναυαγός επιπλέει αφημένος ο θυρσός στων ακαθόρατων τις πέτρες αικισμών περικοπή από καμβά φλωρεντινό εξεικονίζει Ανένδυτη Γυναίκα να μη δεικνύει το «εσένα» σεπτό τρωτό. ΚΛΕΙΩ «Αμφήριστου προελεύσεως σπάραγμα παλλαδίου Βάαλ διεγράφη ερμινών φωταψιών καθ υπαγόρευση ρήτρας ενός Αθώρηκτου Περισκελούς Σεπτέμβρη,εντούτοις έλαβον δύο πλάκες λίθου, μνημόνιο κάστρου φυτικού, πρόπλασμα αλκαίων ιδεών». «Έναστρο δεν είχε πλοηγό μόνον ανεμοδούρα συμβουλών διότι η ζωή στην άκρη της βραχονησίδος με σημαία μοιάζει». «Δύο βυζαντινές εικόνες Παλίμπλαγκτου Δεκέμβρη

14 σχέδια θέσπια λεξήματα στην τύχη στο βάθος του διαδρόμου διεσπαρμένα, ιχνογραφούν όπως η Ευρυδίκη σε ό,τι παρήλθε ανεπιστρεπτί και ότι θε να λθει αλλιώς ας προσπεράσει ένα όνομα αμβρόσιο αλλοφυή αετιδέα». «Πυρήνας λεμφωμάτων το πρόγευμα γυπαετού αιώνιας τιμωρίας στον τένοντα η ελικοειδής εσάρπα αντινομίας η διακύμανση αναλαμπών του φίλου Δαλματίας αναβρυτήριον ο καθετήρ αμφίλεκτης κακοδικίας». Όνομα Αποστέρηση Σφιγκτήρος Νόστου Οριοθέτηση Θαμισμός ΟΔΥΣΣΕΑΣ Με αγγελόκρουστη πυξίδα ένα κούτσουρο Απ του λουτήρα μου την κατάνυξη θ απαλλαγώ στην ακτή των συλλογών μου προσορμίζω στην στέππα των αδιέκβατών μου συνειρμών χουρμαδιά δίχως χουρμάδες καρτερώ. Τα χαλίκια πως πονούνε! Παρηγορητές οι άλιμοι ανεμόμυλοι τους πρωτομάρτυρες κινούνε σε παρόδους άθλων ομαίμιων αγραμμάτων πυγολαμπιδαφορία στη μαρμαρυγή του καταλύτη αιώνα ένα αγιολόγιο εναγώνιο επιστράτευσης εξ αυτοκλήτου κάλπη αινολαμπής παρήχηση επιτάχυνσης ακερματίστου ανάκληση φυτογόνος διαφιλονεικία υποφαινόμενου παράτυπου θριάμβου λαμπτήρας ανεπίγνωτη η ετεροίωση περιαγωγές απαρενθεσίας του αγνεώνος γείωση επίκεντρη τεταρτημόρια ακαμπύλωτα. ΗΒΗ «Τι είναι ο ήλιος δίχως το φεγγάρι του ;» Παπαρούνα δίχως φρύδια ανέγερτη συνάρτηση φυτολόγιου άγλυφου αποστραγγισμένη αίγλη.

15 ΘΕΜΙΣ Το δακτυλικό της αποτύπωμα μυσταγωγώ περόνη καταιόνισης εις τον αμμίτη των ανεπίρρεκτών μου συνειδήσεων των προσπεραστικών πίδακας περιγεγραμμένος πελμάτων η σύνοδος ταγμάτων πρωτανθρώπων ιχνηλατών στης καθοσίωσης την κατακόμβη η συντυχία πάπυρος του ομοούσιου προσώπου του νόμου ως είθισται σε υπερφίαλους διθυράμβους χαίτη με πλαίσια κομψοτεχνήματα παγκευθή κλιμακωτά απάνθισμα αδιαφορίας άστατος λεωφορείου ο ανασχηματισμός προγραφή ψυχών ασώτων διαύγεια σκοτοχυσίας το εναπομείναν αίσθημα σ ένα σήμα δολαρίου αμβλυωπικό μετουσία σε κομήτη πολικό. Όλα μου φέρνουνε υπόσχεση φωτοβολίδας. Ένα θύμα στο λυκόφως εις το νερό διαπλέει για μία λέξη σαρκασμού, για έναν Παυσανία, για μια παράνευση αλκής χλεύη τα βάγια μου και υποτίμηση τα στάχυα του στρατιώτη μυροδοχείο σώμα«για σένα» παραπληγικό κρηπίδα διελκυνστίδος. Παράδοσης φιλί από των λατομείων των αλυκών η εκσκαφή κλαυσίγελως της κοκαΐνης στην κέλευθο ο γρανίτης οι θύλακες των καγχασμών το βήρυλλό μου καθιστούν ανενεργό. Της ρυμούλκησης η χίμαιρα σωστή απαντοχή το επιδόρπιο του πύθωνα εντεταλμένο στο κλουβί φωτομηχάνημα της κίνησης στην έκλειψη της γης μουσκέτο των καστών εκ ναφθαλίνης διαλεκτό νήκεστη οικείωση στην ιστουργία της πλοκής

16 το νάμα μαιμακτής σε μονοκράτορες ισάνεμους λευστήρ πέραν και πλησίον τσίρκου νεκροπέδιο ανάρμοστο σε μουσελίνας αταραξία περιφρούρηση στην πολύοδμη λατρεία. Στου Λάζαρου η ανάταση ένα κεντρί σκορπιού στο μεσουράνημα του ρόδου αιγίδα απομαγνητισμού ο πορθητής αιμορραγίας επευφημίες ευτραπελίας μάκτρον αποψίλωσης στης καλύβας τη γωνία εγχείρημα πολυπήμον όστιας συγκοινωνίας δοχείων στην λαβυρινθοθητεία. ΛΑΟΚΟΩΝ Μαθητής μου λώρο μηκώνιου αποθέτει ένα αβαλσάμωτο μωρό ενώπιον μου τα κλαδιά του μινυρίσματος νήκερως μετεωρισμός δυσδιάκριτα σημεία τρία ρούνων έχω ν αντιπαλέψω δεν ξέρω ποιό τ ανάδοχο για να υπεξαιρέσω εξ ανακόνητης παραγραφής ορίζοντα εις τον αγχίθεο αστερισμό του Ωρίωνα. Εκεί οι προτάσεις δεν πληγιάζουν σαν τις πράξεις της βροχής μόνον μορφεάζουν και μας χειροκροτούν σε πολυήρατη αντλία περιστολής αδέξιοι χειρισμοί αγρευτικοί μετόρχιον λιποθυμίας ο δείκτης ο αντίχειρας ΠΟΛΥΜΝΙΑ Άσματος επίκληση σ ένα Απροσπελάσιμο Ον πανόραμα μετάγγισης φωνών απ των εξισώσεων το ανεκφώνητο υπερπέραν αλιτήριων ανισώσεων η ρώμη σε εξάντα αλάξευτων ισηγοριών ως αγέρας σε κοχύλι που φυσά καρφίτσα εις το πέτο του αγνώστου αρχέγονη πριν το παρελθόν υπάρξει αχειραφέτητο αιωρούμενο αντιστάθμισμα σε αντίβαρο χειμώνα.

17 ΟΡΦΕΑΣ Στων προϋπολογισμών μου των αδακτύλων την επιτομή επιστολογράφος καρδιόδηκτος κατέντησα αδαμνής. ανάργυρος μ ένα ραβασάκι οι λέξεις τη μελάνη τους απώλεσαν και οι άλλοι το «συγγνώμη». «Η μαγεία πρέπει να ναι της πραγματικότητος η αδελφή του Ιούνη» Γ ΕΠΙΛΟΓΟΣ (το θαύμα) ΚΛΩΘΩ (Σταύρωση ) Από την καταδρομή της λήθης μου ξυπνώ. Σ ένα λουλούδι ανοικτό μισοφθαρμένες οι παλάμες μου σελίδες δυό. Τ όνομά μου ένας πολυσινής και μελανείμων ξενηλάτης μεταλαμπαδεύει κεφαλαία γράμματα επίχρυσα στιλπνά σε οδηγιών χάρτη. Μετάσχεση αγριόχορτου αμβροσίας προτομή στης σιωπής την απραξία. ΛΑΧΕΣΙΣ (Αποκαθήλωση ) Η παράσταση έφθασε στο τέλος της μόνος εγώ και ο ρόλος μου αυτομολούμε απ τη δερματοστιξία της αβραμηλιάς η πούδρα φεύγει σαλιγκάρι συναισθημάτων ένα χαρτί όλο εξηγήσεις η φενάκη στο καλάθι των ράκων μια σονάτα φθινοπώρου απηχεί πενθητήριες περιφορές αναγνωσμάτων.

18 ΑΤΡΟΠΟΣ (Ανάσταση ) «Εν κατακλείδι κάποιο ατόφιο διάστημα πρέπει να ναι η ζωή εν πλήρει ανομία. δύο ομόκεντροι κύκλοι διαφορετικοί στης δράσης την ακτίνα - στην διάμετρο της ελευθερίας»ο παφλασμός του επιλόγου μου στα λοίσθια της ταινίας το διάγραμμά μου υδρατμός πτυχή κακοφορμισμένη στο κωδωνοστάσι μου η απάρνηση έσχατη ευδαιμονία. Στην Α.Γ. Στην Ανώνυμη Γυναίκα

" ΕΚΘΕΣΗ ΟΡΘΟΔΡΟΜΗΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΑΣ " " Το θαύμα του μήνα των θεών " 2 0 0 3 Α ΠΡΟΛΟΓΟΣ (των Θεών ) ΠΟΣΕΙΔΩΝ Η ζωή μου εκ του άφατου πυρός πίνακας

 ΕΚΘΕΣΗ ΟΡΘΟΔΡΟΜΗΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΑΣ   Το θαύμα του μήνα των θεών  2 0 0 3 Α ΠΡΟΛΟΓΟΣ (των Θεών ) ΠΟΣΕΙΔΩΝ Η ζωή μου εκ του άφατου πυρός πίνακας " ΕΚΘΕΣΗ ΟΡΘΟΔΡΟΜΗΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΑΣ " " Το θαύμα του μήνα των θεών " 2 0 0 3 Α ΠΡΟΛΟΓΟΣ (των Θεών ) ΠΟΣΕΙΔΩΝ Η ζωή μου εκ του άφατου πυρός πίνακας μετασχηματισμού αυτονομίας ΗΦΑΙΣΤΟΣ Σχέδια αειδίνητα των διαρρηκτών

Διαβάστε περισσότερα

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα σαν κι αυτή μια νύχτα σαν κι αυτή θέλω να σου πω πόσο σ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 [3] Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αφιερωμένο στον πατέρα μου Αλκιβιάδη Copyright

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ Μη µου µιλάς γι' αυτά που ξεχνάω Μη µε ρωτάς για καλά κρυµµένα µυστικά Και µε κοιτάς... και σε κοιτώ... Κι είναι η στιγµή που δεν µπορεί να βγεί απ' το µυαλό Φυσάει... Κι είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΟΟΥΠ ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΟΟΥΠ ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΟΟΥΠ ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ Ευτυχής που ποθεί και που νοιάζεται Την πατρική γη να φυλάξει, Το γενέθλιο αγέρι, Στο χώμα του να ανασαίνει Που με γάλα ή ξερό ψωμί τρέφεται Και στους φίλους του πάει στολισμένος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Μακρυνίτσα 2010 Ύμνος της ομάδας «Ευαγγέλιο» Βιβλία και μαθήματα ζωγραφισμένα σχήματα και τόσα βοηθήματα να μη δυσκολευτώ Απ όλους τόσα έμαθα

Διαβάστε περισσότερα

Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Β Περίοδος

Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Β Περίοδος Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Β Περίοδος Μακρυνίτσα 2012 Ύµνος της οµάδας «Αγία Παρασκευή» Θα θελα να µαι εκεί την Άγια αυτή

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

Όταν φεύγουν τα σύννεφα μένει το καθαρό

Όταν φεύγουν τα σύννεφα μένει το καθαρό Ημερομηνία 9/6/2016 Μέσο Συντάκτης Link http://plusmag.gr/ Αλεξάνδρα Παναγοπούλου http://plusmag.gr/article/%cf%84%ce%b1%ce%bd_%cf%86%ce%b5%ce%b3%ce%bf%cf %85%CE%BD_%CF%84%CE%B1_%CF%83%CE%BD%CE%BD%CE%B5%CF%86%CE%B1_%CE%B

Διαβάστε περισσότερα

Α ΒΡΑΒΕΙΟ Το άσπρο του Φώτη Αγγουλέ

Α ΒΡΑΒΕΙΟ Το άσπρο του Φώτη Αγγουλέ Α ΒΡΑΒΕΙΟ Το άσπρο του Φώτη Αγγουλέ Σε γέννησε η σιωπή και σ έθρεψε η δίψα, μα βρέθηκες γυμνός, γερτός και πονεμένος στα δίχτυα τού «γιατί». Ρυάκι ήταν ο λόγος σου τραγούδι στην ψυχή σαν βάλσαμο κυλούσε

Διαβάστε περισσότερα

Στη μέση μιας ημέρας μακρύ ταξίδι κάνω, σ ένα βαγόνι σκεπτικός ξαναγυρνώ στα ίδια. Μόνος σε δύο θέσεις βολεύω το κορμί μου, κοιτώ ξανά τριγύρω μου,

Στη μέση μιας ημέρας μακρύ ταξίδι κάνω, σ ένα βαγόνι σκεπτικός ξαναγυρνώ στα ίδια. Μόνος σε δύο θέσεις βολεύω το κορμί μου, κοιτώ ξανά τριγύρω μου, Στη μέση μιας ημέρας μακρύ ταξίδι κάνω, σ ένα βαγόνι σκεπτικός ξαναγυρνώ στα ίδια. Μόνος σε δύο θέσεις βολεύω το κορμί μου, κοιτώ ξανά τριγύρω μου, την περιπλάνησή μου. Ξεκίνησε ο συρμός, αφετηρία ή προορισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ Πήγα στην αγορά με τα πουλιά Κι αγόρασα πουλιά Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα λουλούδια Κι αγόρασα λουλούδια Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα σιδερικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ Η ΑΓΑΠΗ

ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ Η ΑΓΑΠΗ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ Η ΑΓΑΠΗ Μεθοδολογία: Συνεργατική Βιωματική προσέγγιση. Στόχοι: Ανάπτυξη δεξιοτήτων δημιουργικού χειρισμού εννοιών σε κλίμα καλής επικοινωνίας και συνεργασίας. Απόπειρα δημιουργικής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΗΝΑ. Η Αθηνά είναι η θεά της σοφίας Γονείς:Δίας Παππούς:Κρόνος Γιαγιά: Ρέα

ΑΘΗΝΑ. Η Αθηνά είναι η θεά της σοφίας Γονείς:Δίας Παππούς:Κρόνος Γιαγιά: Ρέα ΑΘΗΝΑ Η Αθηνά είναι η θεά της σοφίας Γονείς:Δίας Παππούς:Κρόνος Γιαγιά: Ρέα Τι προστάτευε Προστάτευε τους αδικημένους και τους ήρωες Σύμβολα Ελιά Κουκουβάγια Κόκορας Φίδι Ομάδα Μαρσέλ Τρίφκας Νίκος Λιάγκας

Διαβάστε περισσότερα

Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω Δεν είσαι εδώ Τα φώτα πέφταν στην πλατεία, η πόλις ένα σκηνικό και δεν είσαι δώ! Κρατάω μια φωτογραφία στην τσέπη μου σαν φυλακτό και δεν είσαι δώ! Στους

Διαβάστε περισσότερα

Ένα βήμα μπροστά στίχοι: Νίκος Φάρφας μουσική: Κωνσταντίνος Πολυχρονίου

Ένα βήμα μπροστά στίχοι: Νίκος Φάρφας μουσική: Κωνσταντίνος Πολυχρονίου Ένα βήμα μπροστά στίχοι: Νίκος Φάρφας μουσική: Κωνσταντίνος Πολυχρονίου η αγάπη ξαπλώνει όταν έχεις ευχές να σπαταλήσεις ο αέρας τελειώνει κι οξυγόνο ζητάς να συνεχίσεις όσα πρόλαβες πήρες της ψυχής σου

Διαβάστε περισσότερα

Νεφελώματα του χρόνου

Νεφελώματα του χρόνου Κυριακή Κουτσουρίδου Νεφελώματα του χρόνου Ποίηση ΝΕΦΕΛΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Κυριακή Κουτσουρίδου Διορθώσεις: Χαρά Μακρίδη Σελιδοποίηση: Ζωή Ιωακειμίδου Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ι. Κορίδης Σχεδιασμός εξωφύλλου:

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών Γυµνασίου - Λυκείου

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών Γυµνασίου - Λυκείου Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών Γυµνασίου - Λυκείου Μακρυνίτσα 2007 Ύµνος της οµάδας της Αντίστασης Με µνήµη κενή µε όνειρα ξένα γρανάζι κι εσύ στην ίδια µηχανή! Γυρνάς στον τροχό

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών Γυµνασίου - Λυκείου

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών Γυµνασίου - Λυκείου Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών Γυµνασίου - Λυκείου Μακρυνίτσα 2008 Ύµνος της οµάδας των Αρχαγγέλων Στον κόσµο που όλοι νιώθουν µοναξιά Η Αγάπη Του υπάρχει και ελπίζω Κι αν έφυγα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ MATHEMATICS

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ MATHEMATICS ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ MATHEMATICS LEVEL: 5 6 (E - Στ Δημοτικού) 10:00 11:00, 20 March 2010 THALES FOUNDATION 1 3 βαθμοί 1. Γνωρίζοντας ότι + + 6 = + + +, ποιόν αριθμό αντιπροσωπεύει το ; A) 2 B) 3 C) 4 D) 5 E) 6

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΕΙΝΗ ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥ Ι ΓΙΑ ΤΟΝ Γ

ΕΚΕΙΝΗ ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥ Ι ΓΙΑ ΤΟΝ Γ Πέρος Ζαχαρίας Ζαχαρίας Πέρος ψευδώνυμο, του σπουδαστή της Αντιρύπανσης Ζαχαρία Περογαμβράκη. Στην Κοζάνη ασχολήθηκε με το Θέατρο σαν ερασιτέχνης ηθοποιός σε αρκετές παραστάσεις, συμμετείχε σε μία ταινία

Διαβάστε περισσότερα

Είσαι ένας φάρος φωτεινός

Είσαι ένας φάρος φωτεινός Είσαι ένας φάρος φωτεινός Του Προμηθέα η φωτιά βάζει τη σπίθα στην καρδιά και θα γεμίσει απ αυτή λάμψη ολόκληρη η γη φιλόξενα την πόρτ ανοίγεις κι απλόχερα το φως σου δίνεις αθάνατη εσύ θα μείνεις κρατάς

Διαβάστε περισσότερα

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε!

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε! 20 Χειμώνας σε μια πλατεία. Χιονίζει σιωπηλά. Την ησυχία του τοπίου διαταράσσουν φωνές και γέλια παιδιών. Μπαίνουν στη σκηνή τρία παιδιά: τα δίδυμα, ο Θανούλης και ο Φανούλης, και η αδελφή τους η Μαριάννα.

Διαβάστε περισσότερα

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. ''

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. '' 1. '' Τίποτα δεν είναι δεδομένο. '' 2. '' Η μουσική είναι η τροφή της ψυχής. '' 3. '' Να κάνεις οτι έχει νόημα για σένα, χωρίς όμως να παραβιάζεις την ελευθερία του άλλου. '' 4. '' Την πραγματική μόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

Kangourou Greek Competition 2014

Kangourou Greek Competition 2014 Thales Foundation Cyprus P.O. Box 28959, CY2084 Acropolis, Nicosia, Cyprus Kangourou Greek Competition 2014 Level 3 4 Γ - Δ Δημοτικού 15 Νοεμβρίου/November 2014 10:00 11:15 Ερωτήσεις 1 12 = 3 βαθμοί η

Διαβάστε περισσότερα

15 ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισµός Αστρονοµίας και Διαστηµικής 2010 Θέµατα για το Γυµνάσιο

15 ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισµός Αστρονοµίας και Διαστηµικής 2010 Θέµατα για το Γυµνάσιο 15 ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισµός Αστρονοµίας και Διαστηµικής 2010 Θέµατα για το Γυµνάσιο 1.- Από τα πρώτα σχολικά µας χρόνια µαθαίνουµε για το πλανητικό µας σύστηµα. Α) Ποιος είναι ο πρώτος και

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Μακρυνίτσα 2008 Ύµνος της οµάδας Ύµνος των Αγίων Ανδρόνικου και Αθανασίας Έχει του «αύριο» κρυµµένη την ελπίδα και τη φυλάει σαν τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογημένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ημοτικού

Ευλογημένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ημοτικού Ευλογημένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ημοτικού Μακρυνίτσα 2009 Ύμνος της ομάδας «Στη σκέπη της Παναγίας» Απ τα νησιά τα ιερά στην Πάτμο φτάνω ταπεινά απ τα νησιά όλης της γης ακτίνες ρίξε

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις µικρές γοργόνες και ήταν πολύ ευτυχισµένος. Όµως, ήταν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Επικοινωνία ΣυνΚίνησις 2155304973, 6973933877 info@sinkinisis.com www.sinkinisis.com ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου Δύο Σε μια σπουδαία αρχαία πόλη που την έλεγαν Ουρούκ, ζούσε ένας νεαρός βασιλιάς, ο Γκιλγκαμές. Πατέρας του Γκιλγκαμές ήταν ο βασιλιάς Λουγκαλμπάντα και μητέρα του η

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΑΕΙ ΜΟΥΣΕΙΟ! Η Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΟΥ Μ.Σ.Θ.

ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΑΕΙ ΜΟΥΣΕΙΟ! Η Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΟΥ Μ.Σ.Θ. ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΑΕΙ ΜΟΥΣΕΙΟ! ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΕΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ, 2012-2013 ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: Α. ΑΡΖΟΓΛΟΥ & Ε. ΤΖΗΜΟΥΛΗ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ-ΣΥΝΟΔΟΙ: Τ. ΚΥΡΙΑΖΙΚΙΔΟΥ & Δ. ΤΖΟΒΑΝΑΚΗΣ Παρασκευή,

Διαβάστε περισσότερα

Πέτερ Κούρµαν. Πανορµίτης

Πέτερ Κούρµαν. Πανορµίτης Πέτερ Κούρµαν Πανορµίτης Σ αυτό το άσπρο µοναστήρι, κρυµµένο δίπλα σε µια λιµνοθάλασσα στην ορεινή Σύµη, ψάχνω µια παρουσία µέσα µου µακριά από τις πόλεις και τις περιστάσεις. Σαν κρυφά ποτάµια κελαρύζουν

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο Ήρθε ο Γενάρης και ο ήλιος κρύφτηκε αμέσως πίσω από τα σύννεφα. Οι φίλοι του οι συλλέκτες τον περιμένουν με αγωνία αλλά απ ότι φαίνετε θα συνεχίσουν να τον περιμένουν

Διαβάστε περισσότερα

Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ ΠΟΙΗΜΑΤΑ

Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ ΠΟΙΗΜΑΤΑ Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ ΠΟΙΗΜΑΤΑ Η κάθε του Θεού αυγή είναι γι αυτόν και μια καινούργια έκπληξη είναι τα δάκρυα της γης που κάνουνε τα γέλια της ν ανθούνε, Ποια γλώσσα είναι η δική σου θάλασσα; Η γλώσσα της

Διαβάστε περισσότερα

Αφροδίτη, Κρόνος, Ερμής, Ουρανός, Δίας, Ποσειδώνας, Άρης

Αφροδίτη, Κρόνος, Ερμής, Ουρανός, Δίας, Ποσειδώνας, Άρης Αφροδίτη, Κρόνος, Ερμής, Ουρανός, Δίας, Ποσειδώνας, Άρης Το χρώμα της Αφροδίτη είναι κίτρινο προς κόκκινο. Το μέγεθός της είναι 9,38-10 χλ. Η απόσταση από τη γη είναι 41.400.000 χλ. Δεν είναι αρκετή απόσταση

Διαβάστε περισσότερα

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς A...Τα αισθήματα και η ενεργεία που δημιουργήθηκαν μέσα μου ήταν μοναδικά. Μέσα στο γαλάζιο αυτό αυγό, ένιωσα άτρωτος, γεμάτος χαρά και αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ: Η ΘΕΣΗ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ: Η ΘΕΣΗ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Το ερωτικό παιχνίδι του άντρα και της γυναίκας είναι μια μικρή εκδήλωση του παιχνιδιού όλης της ζωής. Το ζευγάρι γνωρίζει και ζει τους κραδασμούς που το διαπερνούν, συμμετέχοντας έτσι στις δονήσεις του

Διαβάστε περισσότερα

Απάνθισμα, με πρόλογο του Ντίνου Ηλιόπουλου

Απάνθισμα, με πρόλογο του Ντίνου Ηλιόπουλου Συλλογή ποιημάτων, τα οποία έφεραν τους τίτλους: Εσύ, Δύση, Χαραυγή, Λευτεριά, Λιθόδμητη, Φαντασία, Αγέρας, Προσμονή, Χρόνος, Ψες, Γιατί, Βροχή, Έρημος, Τιμή, Αύριο, Φόβος, Γυρεμός, Διάκριση, Επιμονή,

Διαβάστε περισσότερα

Ηλιανθέμια. Θα βρεθούμε μαζί σε μιας αλυκής τη γεύση. Ισμήνη Πάττα

Ηλιανθέμια. Θα βρεθούμε μαζί σε μιας αλυκής τη γεύση. Ισμήνη Πάττα 1 Ηλιανθέμια Θα βρεθούμε μαζί σε μιας αλυκής τη γεύση Ισμήνη Πάττα 2 * * * * * ** * * * ** Θα γίνω ξανά ένα βέλος, να διασχίσει το σκοτεινό αδιέξοδο των ματιών σου Όταν το καταμεσήμερο διψάσει, ο ισχνός

Διαβάστε περισσότερα

Γυμνάσιο Αγ. Βαρβάρας Λεμεσού. Τίτλος Εργασίας: Έμαθα από τον παππού και τη

Γυμνάσιο Αγ. Βαρβάρας Λεμεσού. Τίτλος Εργασίας: Έμαθα από τον παππού και τη Γυμνάσιο Αγ. Βαρβάρας Λεμεσού Σχολείο Ετος: 2013-2014 Τίτλος Εργασίας: Έμαθα από τον παππού και τη γιαγιά μου Όνομα Μαθήτριας: Νικολέττα Χρίστου Τάξη: Γ 4 Όνομα Καθηγήτριας: Σταυρούλας Ιωάννου Λεμεσός

Διαβάστε περισσότερα

Έρικα Τζαγκαράκη. Τα Ηλιοβασιλέματα. της μικρής. Σταματίας

Έρικα Τζαγκαράκη. Τα Ηλιοβασιλέματα. της μικρής. Σταματίας Έρικα Τζαγκαράκη Τα Ηλιοβασιλέματα της μικρής Σταματίας στην μικρη Ριτζάκη Σταματία-Σπυριδούλα Τα Ηλιοβασιλέματα της μικρής Σταματίας ISBN: 978-618-81493-0-4 Έρικα Τζαγκαράκη Θεσσαλονίκη 2014 Έρικα Τζαγκαράκη

Διαβάστε περισσότερα

http://www.namuseum.gr/object-month/2012/jul/jul12-en.html

http://www.namuseum.gr/object-month/2012/jul/jul12-en.html Ο Οινοπίωνας, ήταν γιος του θεού Διόνυσου και της Αριάδνης, κόρης του Μίνωα και θεωρείται ο πρώτος μυθικός βασιλιάς της Χίου. Δίδαξε στους κατοίκους την τέχνη της αμπελουργίας και την παραγωγή του καλύτερου

Διαβάστε περισσότερα

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός;

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός; 1α) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. Aν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

Τη μέρα που έχω πεθάνει. Μέσα από την Αγάπη

Τη μέρα που έχω πεθάνει. Μέσα από την Αγάπη Τη μέρα που έχω πεθάνει Τη μέρα που έχω πεθάνει, η αύρα μου προχωράει - Αλλά δεν νομίζω ότι η καρδιά μου είναι ακόμα στη γη! Μην κλαις και μη λυπάσαι: "Αχ αλίμονο, πόσο τρομερό!" Θα πέσεις στου διαβόλου

Διαβάστε περισσότερα

Κατερίνα Κατράκη. Παράθυρο. Ποίηση

Κατερίνα Κατράκη. Παράθυρο. Ποίηση Κατερίνα Κατράκη Παράθυρο Ποίηση ΠΑΡΑΘΥΡΟ Κατερίνα Κατράκη Διορθώσεις: Χαρά Μακρίδη Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ι. Κορίδης Σελιδοποίηση: Ζωή Ιωακειμίδου Χαρακτικό εξωφύλλου - Προμετωπίδα: Βάσω Κατράκη Σχεδιασμός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ: Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΚΑΤΩ ΚΟΣΜΟΥ ΜΥΘΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ. www.zero-project.gr

ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ: Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΚΑΤΩ ΚΟΣΜΟΥ ΜΥΘΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ. www.zero-project.gr ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ: Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΚΑΤΩ ΚΟΣΜΟΥ ΜΥΘΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ www.zero-project.gr Πολύ πριν τη δική µας εποχή, όταν τον κόσµο κυβερνούσαν ακόµα οι Ολύµπιοι Θεοί, γεννήθηκε η Περσεφόνη, κόρη του θεού ία

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργίες...με θέμα το 2015

Δημιουργίες...με θέμα το 2015 Φτερό παγωνιού: σύμβολο της αθανασίας και της ανανέωσης... σύμβολο της ανάστασης. Δημιουργίες Σχεδιασμός: 1 105 105M 111K 111M 112 112Θ 119K 119P 103 103P Μενταγιόν Τα κοσμήματα διατίθενται σε ασήμι 925

Διαβάστε περισσότερα

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ''

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 1 2 Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 3 Τα λουλούδια χωρίς όνομα, τα έχει ο καθένας από μας, αλλά δεν το ξέρουμε. Δεν μας μαθαίνουν τίποτα και ψάχνουμε μόνοι μας άσκοπα να βρούμε κάτι, για να

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτη έκδοση: Απρίλιος 2013 Εκδόσεις ΤΟ ΔΟΝΤΙ, ISBN: 978 960 9772 02 0 Επιµέλεια κειµένου: Ιωάννα Χαµακιώτη

Πρώτη έκδοση: Απρίλιος 2013 Εκδόσεις ΤΟ ΔΟΝΤΙ, ISBN: 978 960 9772 02 0 Επιµέλεια κειµένου: Ιωάννα Χαµακιώτη ªÂı ÛÌ Ó Ú È Συγγραφέας: Βικτωρία Αγγελοπούλου Τίτλος: Μεθυσµένα καράβια Βικτωρία Αγγελοπούλου και Εκδόσεις Γιάννη Σκ. Πικραµένου Πρώτη έκδοση: Απρίλιος 2013 Εκδόσεις ΤΟ ΔΟΝΤΙ, ISBN: 978 960 9772 02 0

Διαβάστε περισσότερα

Συμμετοχή στην έκθεση για τις προσωπικότητες της " Μη βίας"

Συμμετοχή στην έκθεση για τις προσωπικότητες της  Μη βίας Συμμετοχή στην έκθεση για τις προσωπικότητες της " Μη βίας" Στις 25-2-2013 οι ομάδα των Έμπιστων Διαμεσολαβητών του σχολείου μας πραγματοποίησε επίσκεψη στην έκθεση για τις προσωπικότητες της " Μη βίας"

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών Γυµνασίου-Λυκείου

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών Γυµνασίου-Λυκείου Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών Γυµνασίου-Λυκείου Μακρυνίτσα 2012 Ύµνος της οµάδας «Θεοτόκε, Παρθένε» Το άλµα έχει γίνει βήµα, η φλόγα έχει αλλάξει πλέον σχήµα. Ξεφλουδίζω την ψυχή

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών Γυµνασίου - Λυκείου

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών Γυµνασίου - Λυκείου Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών Γυµνασίου - Λυκείου Μακρυνίτσα 2008 Ύµνος της οµάδας των έντρων Απ τους Κέδρους του Λιβάνου στην ελιά της προσευχής απ του «εγώ» την άδεια χώρα ως την

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης. Στάλες. Ποίηση

Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης. Στάλες. Ποίηση Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης Στάλες Ποίηση ΣΤΑΛΕΣ Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης Διορθώσεις: Χαρά Μακρίδη Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ι. Κορίδης Σελιδοποίηση: Ζωή Ιωακειμίδου Σχέδιο βιβλίου: Λαμπρινή Βασιλείου-Γεώργα

Διαβάστε περισσότερα

Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ηµοτικού

Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ηµοτικού Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ηµοτικού Μακρυνίτσα 2013 Ύµνος της οµάδας της Προσευχής Όµορφη ώρα στο προσευχητάρι αηδόνια, τζιτζίκια και

Διαβάστε περισσότερα

Μήνυμα από τους μαθητές του Ε1. Σ αυτούς θέλουμε να αφιερώσουμε τα έργα μας. Τους έχουν πάρει τα πάντα. Ας τους δώσουμε, λοιπόν, λίγη ελπίδα»

Μήνυμα από τους μαθητές του Ε1. Σ αυτούς θέλουμε να αφιερώσουμε τα έργα μας. Τους έχουν πάρει τα πάντα. Ας τους δώσουμε, λοιπόν, λίγη ελπίδα» Μήνυμα από τους μαθητές του Ε1 «Εμείς, τα παιδιά της Ε1 τάξης, κάναμε μερικά έργα με θέμα τους πρόσφυγες, για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας σ αυτούς τους κυνηγημένους ανθρώπους. Τους κυνηγάει ο πόλεμος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 4η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΣΤ ΤΑΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Κυριακή, 7 Ιουνίου 2015 Ώρα: 10:00-11:00 ΘΕΜΑ 1 ο - 2 ο : O Διομήδης χρησιμοποίησε όμοιους κύβους για να φτιάξει τις πιο κάτω κατασκευές. Οι κατασκευές

Διαβάστε περισσότερα

18 ο Δ.Σχ.Κοζάνης. Τάξη: Δ2. -Από πού είσαι κουταβάκι; -Από κείνο το χωριό. -Πώς τον λέγαν τον παππού σου; -Κυνηγόσκυλο σοφό.

18 ο Δ.Σχ.Κοζάνης. Τάξη: Δ2. -Από πού είσαι κουταβάκι; -Από κείνο το χωριό. -Πώς τον λέγαν τον παππού σου; -Κυνηγόσκυλο σοφό. 18 ο Δ.Σχ.Κοζάνης Τάξη: Δ2 -Από πού είσαι κουταβάκι; -Από κείνο το χωριό. -Κυνηγόσκυλο σοφό. Μαργαρίτα Πρένγκα Δοκίμασε να παραλλάξεις τους στίχους του Ζαχαρία Παπαντωνίου. -Από πού είσαι ποταμάκι; -Από

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Κεφάλαιο 5 Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Έφτασε μια μισάνοιχτη πόρτα, ένα μικρό κενό στο χώρο και το χρόνο, σαν ένα ασήμαντο λάθος της Ιστορίας για να πέσει η Πόλη. Εκείνο

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΤΡΑΓΟΥ ΙΑ

ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΤΡΑΓΟΥ ΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΤΡΑΓΟΥ ΙΑ 1 Πάλης ξεκίνηµα Πάλης ξεκίνηµα νέοι αγώνες οδηγοί της ελπίδας Όχι άλλα δάκρυα κλείσαν οι τάφοι λευτεριάς λίπασµα Λουλούδι φωτιάς βγαίνει στους τάφους µήνυµα στέλνουν Απάντηση

Διαβάστε περισσότερα

Το φως αναφέρεται σε σχετικά έντονο βαθμό στη μυθολογία, τόσο στην ελληνική όσο και στη μυθολογία άλλων αρχαίων λαών που το παρουσιάζουν σε διάφορες

Το φως αναφέρεται σε σχετικά έντονο βαθμό στη μυθολογία, τόσο στην ελληνική όσο και στη μυθολογία άλλων αρχαίων λαών που το παρουσιάζουν σε διάφορες Το φως αναφέρεται σε σχετικά έντονο βαθμό στη μυθολογία, τόσο στην ελληνική όσο και στη μυθολογία άλλων αρχαίων λαών που το παρουσιάζουν σε διάφορες μορφές (ήλιος, σελήνη, αστέρια, κ.ά) και σε ένα μέρος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

Σ.Δ.Ε. ΦΥΛ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ. Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό Π.Μ.

Σ.Δ.Ε. ΦΥΛ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ. Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό Π.Μ. Σ.Δ.Ε. ΦΥΛ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό Π.Μ. Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό. Πριν από πάρα πολλά χρόνια, ένα πρωινό, ξύπνησε ο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ. Τρίγωνα, κάλαντα σκόρπισαν παντού. κάθε σπίτι μια φωλιά του μικρού Χριστού. ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά

ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ. Τρίγωνα, κάλαντα σκόρπισαν παντού. κάθε σπίτι μια φωλιά του μικρού Χριστού. ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ Τρίγωνα, κάλαντα, σκόρπισαν παντού κάθε σπίτι μια φωλιά του μικρού Χριστού, τρίγωνα κάλαντα μες στη γειτονιά ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά Άστρο φωτεινό, θα βγει γιορτινό μήνυμα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Σημείο Αναγνωρίσεως άγαλμα γυναίκας με δεμένα χέρια Όλοι σε λένε κατευθείαν άγαλμα, εγώ σε προσφωνώ γυναίκα κατευθείαν. Στολίζεις κάποιο πάρκο. Από μακριά

Διαβάστε περισσότερα

Η γυναίκα με τα χέρια από φως

Η γυναίκα με τα χέρια από φως ΛIΛH ΛAMΠPEΛΛH Σειρά: Κι αν σου μιλώ με Παραμύθια... Η γυναίκα με τα χέρια από φως Εφτά παραμύθια σχέσης από την προφορική παράδοση Τρεις τρίχες λύκου Ζούσε κάποτε, σ ένα μικρό χωριό, ένας άντρας και μια

Διαβάστε περισσότερα

Αν δούµε κάπου τα παρακάτω σήµατα πώς θα τα ερµηνεύσουµε; 2. Πού µπορείτε να συναντήσετε αυτό το σήµα; (Κάθε σωστή απάντηση 1 βαθµός)

Αν δούµε κάπου τα παρακάτω σήµατα πώς θα τα ερµηνεύσουµε; 2. Πού µπορείτε να συναντήσετε αυτό το σήµα; (Κάθε σωστή απάντηση 1 βαθµός) ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 Φύλλο εργασίας 1 Ερµηνεύουµε σύµβολα! Αν δούµε κάπου τα παρακάτω σήµατα πώς θα τα ερµηνεύσουµε; Επικοινωνούµε έτσι κι αλλιώς 26 2. Πού µπορείτε να συναντήσετε αυτό το σήµα; Σύνολο: (Κάθε σωστή.

Διαβάστε περισσότερα

Γρίφος 1 ος Ένας έχει μια νταμιτζάνα με 20 λίτρα κρασί και θέλει να δώσει σε φίλο του 1 λίτρο. Πώς μπορεί να το μετρήσει, χωρίς καθόλου απ' το κρασί να πάει χαμένο, αν διαθέτει μόνο ένα δοχείο των 5 λίτρων

Διαβάστε περισσότερα

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας...

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Διαβάστε αποσπασματικά το παραμύθι: Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Το παραμύθι είναι και για αγοράκι αλλά, για της ανάγκες του δείγματος σας παρουσιάζουμε πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΤΑ ΒΑΡΚΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΗΛΑ

ΚΟΤΑ ΒΑΡΚΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΗΛΑ ΚΥΚΛΩΣΕ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ Α ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΛΕΞΕΙΣ: ΚΟΤΑ ΒΑΡΚΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΗΛΑ ΜΟΛΥΒΙ ΣΚΥΛΟΣ ΣΗΜΑΔΙ ΩΜΟΣ ΛΙΒΑΔΙ ΛΑΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΥΣΤΡΑ ΛΙΜΑΝΙ ΣΩΜΑ ΒΕΛΟΣ ΣΕΛΑ ΨΕΙΡΕΣ ΧΟΡΟΣ ΓΥΡΗ ΔΕΜΑ ΚΥΚΛΩΣΕ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ Β ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΛΕΞΕΙΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Η πορεία προς την Ανάσταση...

Η πορεία προς την Ανάσταση... Η νύχτα της Ανάστασης Τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου χτυπούν χαρούμενα οι καμπάνες. Οι χριστιανοί φορούν τα γιορτινά τους και πηγαίνουν στην εκκλησία για να γιορτάσουν την Ανάσταση του Χριστού. Στα

Διαβάστε περισσότερα

Ιωάννα Μουσελιμίδου. Ανοίκειος νόστος. Ποίηση

Ιωάννα Μουσελιμίδου. Ανοίκειος νόστος. Ποίηση Ιωάννα Μουσελιμίδου Ανοίκειος νόστος Ποίηση ΑΝΟΙΚΕΙΟΣ ΝΟΣΤΟΣ Ιωάννα Μουσελιμίδου Διορθώσεις: Χαρά Μακρίδη Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ι. Κορίδης Σελιδοποίηση: Ζωή Ιωακειμίδου Σχεδιασμός εξωφύλλου: Γιώργος

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν.

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Αποστόλη Λαμπρινή (brines39@ymail.com) ΔΥΝΑΜΗ ΨΥΧΗΣ Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Θα σε χτυπάνε, θα σε πονάνε,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΥΡΜΟΥΡΙΖΟΝΤΑΣ...... στο όνειρο

ΜΟΥΡΜΟΥΡΙΖΟΝΤΑΣ...... στο όνειρο ΜΟΥΡΜΟΥΡΙΖΟΝΤΑΣ...... στο όνειρο Κατά παραγγελία γράψιμο και κατά παραγγελία ψυχές... γίνεται; Κι όμως γίνεται... Οι πιο πολλοί είναι τους είδους, αλλά της ψυχής, δεν είναι κανείς... Εγώ με της πένας μου

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια... Περιεχόμενα

Λίγα λόγια... Περιεχόμενα ΟΔΗΓΙΕΣ Λίγα λόγια... Το επιτραπέζιο παιχνίδι «Μάντεψε Τι + Ποιος» περιλαμβάνει 6 συναρπαστικά παιχνίδια, που θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους. Εξάλλου, το ζητούμενο είναι η διασκέδαση και αυτό το παιχνίδι

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ Α1 Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ Α1 Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ Α1 Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΧΟΙΡΟΚΟΙΤΙΑΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΑΓΙΑΣ ΝΑΠΑΣ ΕΝΕΤΙΚΑ ΤΕΙΧΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΙΝΑ ΓΙΩΤΗ: «Η επιτυχία της Στιγμούλας, μου δίνει δύναμη να συνεχίσω και να σπρώχνω τα όριά μου κάθε φορά ακόμα παραπέρα»

ΜΑΡΙΝΑ ΓΙΩΤΗ: «Η επιτυχία της Στιγμούλας, μου δίνει δύναμη να συνεχίσω και να σπρώχνω τα όριά μου κάθε φορά ακόμα παραπέρα» Ημερομηνία 27/11/2015 Μέσο trikalakids.gr Συντάκτης Link http://www.trikalakids.gr/bookcorner/%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%b9%ce%bd %CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CF%89%CF%84%CE%B7-%CE%B7- %CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%84%CF%85%CF%87%CE%AF%CE%B1-

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Μακρυνίτσα 2009 Το σπίτι του Θεού Με αχνό το φως που µπαίνει στ Άγιο Βήµα και ξεθάρρεψε στου τέµπλου τις εικόνες πόσα χρώµατα ξεσπάνε κύµα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ ΩΣ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ ΤΡΙΒΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΝΟΜΙΚΟΥ ΤΣΑΜΠΙΚΑ-ΡΟΖΑ ΧΑΡΙΤΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΚΟΥΡΑ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ-ΡΑΦΑΕΛΛΑ ΛΟΓΓΑΚΗ ΑΝΝΑ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ ΩΣ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ ΤΡΙΒΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΝΟΜΙΚΟΥ ΤΣΑΜΠΙΚΑ-ΡΟΖΑ ΧΑΡΙΤΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΚΟΥΡΑ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ-ΡΑΦΑΕΛΛΑ ΛΟΓΓΑΚΗ ΑΝΝΑ ΦΥΣΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ ΩΣ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ ΤΡΙΒΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΝΟΜΙΚΟΥ ΤΣΑΜΠΙΚΑ-ΡΟΖΑ ΧΑΡΙΤΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΚΟΥΡΑ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ-ΡΑΦΑΕΛΛΑ ΛΟΓΓΑΚΗ ΑΝΝΑ Τ Ι Ε Ι Ν Α Ι Τ Ο Σ Ε Λ Α Σ ;

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης

Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης Νικομάχου 18, τ.κ. 16341, τηλ: 2109948344 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΟΥΝΙΟΥ Δευτέρα, 16 Ιουνίου, 11:00-12:00 το πρωί Ξεκινάμε να γνωρίσουμε τους αντίθετους κόσμους Σκέψου κάτι και το αντίθετό

Διαβάστε περισσότερα

Διάστημα. Βάλε στη σωστή απάντηση (μία κάθε φορά). Για να κάνει η Γη μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον Ήλιο, χρειάζεται:

Διάστημα. Βάλε στη σωστή απάντηση (μία κάθε φορά). Για να κάνει η Γη μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον Ήλιο, χρειάζεται: 3ST TET ASKISEON_XPress_Hamster_temp.qxp 27/04/2011 7:45 μ.μ. Page 1 Διάστημα Βάλε στη σωστή απάντηση (μία κάθε φορά). Για να κάνει η Γη μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον εαυτό της, χρειάζεται: μια μέρα

Διαβάστε περισσότερα

Τίτσα Πιπίνου: «Οι ζωές μας είναι πολλές φορές σαν τα ξενοδοχεία..»

Τίτσα Πιπίνου: «Οι ζωές μας είναι πολλές φορές σαν τα ξενοδοχεία..» Ημερομηνία 11/8/2016 Μέσο Συντάκτης Link artpress.sundaybloody.com Βασόλης Κάργας http://artpress.sundaybloody.com/?it_books=%cf%84%ce%af%cf%84%cf%83%ce%b1- %CF%80%CE%B9%CF%80%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85-%CE%BF%CE%B9-

Διαβάστε περισσότερα

Η Νίκη ήταν κόρη της Στύγας και του Πάλλαντα. Είχε αδέρφια της το Κράτος, το Ζήλο και τη Βία.

Η Νίκη ήταν κόρη της Στύγας και του Πάλλαντα. Είχε αδέρφια της το Κράτος, το Ζήλο και τη Βία. Η Νίκη σε νομίσματα Νίκη: θεά της ελληνικής μυθολογίας προσωποποιούσε τη δόξα του ελληνικού πολιτισμού. Η Νίκη στέλνονταν από το Δία για να εξυμνήσει μία νίκη, να προσφέρει σπονδές ή να στεφανώσει ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑΑΝΤΙ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ: «Ο ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΤΑ ΡΟΔΑ» ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΔΑΜ

ΣΑΑΝΤΙ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ: «Ο ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΤΑ ΡΟΔΑ» ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΔΑΜ ΣΑΑΝΤΙ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ: «Ο ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΤΑ ΡΟΔΑ» ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΔΑΜ Τα παιδιά του Αδάμ είναι τα άκρα ενός σώματος, Μοιράζονται όλα την ίδια ρίζα. Όταν ένα άκρο περνάει τις μέρες του

Διαβάστε περισσότερα

«Ο ΥΠΕΡΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ & ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Υπ. Καθηγήτριες: Ουρανία Φραγκουλίδου & Έλενα Κελεσίδου

«Ο ΥΠΕΡΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ & ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Υπ. Καθηγήτριες: Ουρανία Φραγκουλίδου & Έλενα Κελεσίδου «Ο ΥΠΕΡΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ & ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Υπ. Καθηγήτριες: Ουρανία Φραγκουλίδου & Έλενα Κελεσίδου Ένα μικρό κομμάτι της δουλειάς των μαθητών-τριών που συμμετέχουν Δώσαμε

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Ο Ηλίας ανεβαίνει Ψηλά Ψηλότερα Κάθε Μάρτιο, σε μια Χώρα Κοντινή, γινόταν μια Γιορτή! Η Γιορτή των Χαρταετών. Για πρώτη φορά,

Διαβάστε περισσότερα

Όσκαρ Ουάιλντ - Ο Ψαράς και η Ψυχή του

Όσκαρ Ουάιλντ - Ο Ψαράς και η Ψυχή του Όσκαρ Ουάιλντ - Ο Ψαράς και η Ψυχή του Μια φορά και έναν καιρό, σε ένα μακρινό ψαροχώρι, ένας ψαράς πήγαινε κάθε βράδυ στη θάλασσα και έριχνε τα δίχτυα του στο νερό. Όταν ο άνεμος φυσούσε από τη στεριά,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ YΠΟ-ΕΝΟΤΗΤΑ V: ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ

ΘΕΜΑΤΙΚΗ YΠΟ-ΕΝΟΤΗΤΑ V: ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ ΘΕΜΑΤΙΚΗ YΠΟ-ΕΝΟΤΗΤΑ V: ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΣΤΑΛΩΣ Η παρουσία σου σκηνοθετεί, η παρουσία σου σκηνογραφεί, η παρουσία σου διαδραματίζει, η παρουσία σου συγγράφει Κύπρο, συγγράφει Λευκωσία και Κερύνια

Διαβάστε περισσότερα

Ο Πλίνιος μάλιστα γράφει ότι η Κρήτη ήταν η πατρίδα δύο δένδρων με μεγάλη ιατρική χρησιμότητα του κρητικού πεύκου και του κρητικού κυπαρισσιού, από

Ο Πλίνιος μάλιστα γράφει ότι η Κρήτη ήταν η πατρίδα δύο δένδρων με μεγάλη ιατρική χρησιμότητα του κρητικού πεύκου και του κρητικού κυπαρισσιού, από ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ Ο Ιπποκράτης υποστηρίζει πως η τροφή μπορεί να γίνει και φάρμακο. Τα βότανα χρησιμοποιήθηκαν σε θεραπευτικές πρακτικές ως φαρμακευτικά είδη αλλά και ως φορείς της θεϊκής ευλογίας. Οι

Διαβάστε περισσότερα

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 4 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 4 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Ήταν ο Σοτός στην τάξη και η δασκάλα σηκώνει την Αννούλα στον χάρτη και τη ρωτάει: Αννούλα, βρες μου την Αμερική. Σην βρίσκει η Αννούλα και ρωτάει μετά τον Σοτό η δασκάλα: -Σοτέ, ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

Διαβάστε περισσότερα

Ο χαρούμενος βυθός. Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα.

Ο χαρούμενος βυθός. Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα. Ο χαρούμενος βυθός Σχόλιο [D2]: Σπανουδάκης Κύματα Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα. Ψαροτουφεκάδες, δύτες και ψαράδες

Διαβάστε περισσότερα

Το καράβι της Κερύνειας

Το καράβι της Κερύνειας Το καράβι της Κερύνειας Το αρχαίο Καράβι της Κερύνειας Το 300π.Χ. το αρχαίο εμπορικό πλοίο ξεκινούσε από τη Σάμο απ όπου φόρτωσε κρασί. Αφού πέρασε από τα νησιά Κω και Ρόδο και πήρε αμφορείς ταξίδευε προς

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια για την προσευχή με το κομποσχοίνι.

Λίγα λόγια για την προσευχή με το κομποσχοίνι. Λίγα λόγια για την προσευχή με το κομποσχοίνι. Το κομποσχοίνι είναι φτιαγμένο για να κάνουμε προσευχή. Δεν είναι διακοσμητικό, ούτε κάτι μαγικό. Είναι όπλο ιερό, μας υπενθυμίζει την προσευχή την οποία

Διαβάστε περισσότερα

Η Ισμήνη Μπάρακλη, απαντά στο «κουτσομπολιό» της αυλής!!!

Η Ισμήνη Μπάρακλη, απαντά στο «κουτσομπολιό» της αυλής!!! Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2016 Η Ισμήνη Μπάρακλη, απαντά στο «κουτσομπολιό» της αυλής!!! «Ώρες να χα να σ ακούω», ήταν μια αυθόρμητη πρόταση που... έφυγε από το στόμα μου, αναγκάζοντας την Ισμήνη να χαμογελάσει

Διαβάστε περισσότερα