αργυρώ Μαργαρίτη, 2014 φωτογραφιών εξωφύλλου: Eky Studio/www.shutterstock.com, Malgorzata Maj/Arcangel Images

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "αργυρώ Μαργαρίτη, 2014 φωτογραφιών εξωφύλλου: Eky Studio/www.shutterstock.com, Malgorzata Maj/Arcangel Images"

Transcript

1

2 τιτλοσ βιβλιου: Vinsanto. Το κρασί της λάβας συγγραφεασ: αργυρώ Μαργαρίτη επιμελεια Διορθωση κειμενου: ελένη γεωργοστάθη συνθεση εξωφυλλου: θοδωρής πιτσιρίκος ηλεκτρονικη σελιδοποιηση: ελένη σταυροπούλου, ραλλού ρουχωτά αργυρώ Μαργαρίτη, 2014 φωτογραφιών εξωφύλλου: Eky Studio/www.shutterstock.com, Malgorzata Maj/Arcangel Images εκδοσεισ ΨυΧογιοσ α.ε., αθήνα 2014 πρώτη έκδοση: οκτώβριος 2014, αντίτυπα ιsbn Τυπώθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε χαρτί ελεύθερο χημικών ουσιών, προερχόμενο αποκλειστικά και μόνο από δάση που καλλιεργούνται για την παραγωγή χαρτιού. το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται κατά τις διατάξεις του ελληνικού νόμου (ν. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και τις διεθνείς συμβάσεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας. απαγορεύεται απολύτως η άνευ γραπτής αδείας του εκδότη κατά οποιονδήποτε τρόπο ή μέσο αντιγραφή, φωτοανατύπωση και εν γένει αναπαραγωγή, διανομή, εκμίσθωση ή δανεισμός, μετάφραση, διασκευή, αναμετάδοση, παρουσίαση στο κοινό σε οποιαδήποτε μορφή (ηλεκτρονική, μηχανική ή άλλη) και η εν γένει εκμετάλλευση του συνόλου ή μέρους του έργου. εκδοσεισ ΨυΧογιοσ α.ε.. PSICHOGIOS PUBLICATIONS S.A. Έδρα: Tατοΐου 121 Head office: 121, Tatoiou Str Μεταμόρφωση Metamorfossi, Greece τηλ.: Tel.: Telefax: Telefax:

3

4 αλλα εργα τησ αργυρωσ Μαργαριτη Το μυστικό του κόκκινου σπιτιού, Δέλτος, 1998 Λελού, καστανιώτης, 2000 Μαύρο κανταΐφι, εμπειρία εκδοτική, 2004 IPAD: Ένα Ανείπωτο Παραμύθι, διαδραστικό παραμύθι

5 Στη Μιμή, τη μεταξωτή μου κορδελίτσα

6 Βασικοί ήρωες Το νησί με το ηφαίστειο: στο λιμάνι καράβια φορτωμένα χρυσάφι, στο βουνό το παλάτι του βασιλιά, στην άκρη της θάλασσας ο ναός της θεάς. κι από κάτω, μια λάβα πυρακτωμένη. ακόμα καίει, δεν έσβησε. είναι στα έγκατα της γης φυλακισμένη, ανταριασμένη μα σιωπηλή. οι παλιοί λέγανε πως θα ξεχυθεί όταν θα βρει τρύπα ξεβούλωτη. Βισάντο: το κρασί της λάβας. σαν λιωμένο ρουμπίνι. αρώματα φουντουκιού και κάστανου ανακατεμένα με υπόνοιες φρούτων. Δεκαπέντε μέρες το απλώνουν στον ήλιο, να έρθει να ροζιάσει το σταφύλι, να γλυκάνει ο χυμός του. Ύστερα το πατάνε στον ληνό*, μαζεύουν το πολύτιμο υγρό και το φυλακίζουν σε δρύινα βαρέλια. πέντε χρόνια. πέντε χρόνια εκεί στα άσπρα, μέσα στις σπηλιές, στα υπόσκαφα**. το βισάντο το φτιάχνει ο ήλιος και το ηφαίστειο Τα πρόσωπα Οι γυναίκες Νίνα: γύρω στα σαράντα. Όμορφο σώμα, η σάρκα των ποδιών μαυρισμένη. το πρόσωπο άγριο, με κείνη την αφάνα * πατητήρι. ** σπηλιές σκαλισμένες σε βράχο, σπίτια λαξεμένα στην άσπρη άμμο.

7 ΑΡΓΥΡΩ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ των μαλλιών να κρύβει τα μάτια. Χωμένη στη μικρή κουζίνα, να παρατάει το μαγείρεμα και να γράφει σαν παλαβή ρίμες ασυνάρτητες, να μιλάει μόνη της, να κάνει αχταρμά λέξεις και φράσεις, ό,τι περνούσε απ το μπερδεμένο της μυαλό, να την πιτσιλίζουν τα λάδια, να λύνει και να δένει τα μαλλιά, πάντα μ εκείνο το παράξενο φουστάνι, κάθε μέρα το ίδιο μαύρο φουστάνι, λαδωμένο, τσαλακωμένο. και κάθε βράδυ, πολύ μετά τα μεσάνυχτα, να παρατάει ό,τι κι αν κάνει, να πετάει τα παπούτσια, να πηδάει τον μικρό μαντρότοιχο και να την καταπίνει η νύχτα. Κάρμεν: είκοσι τριών ετών. κόρη της νίνας. η πολυτέλεια το αδύνατο σημείο της. Χοντρά χείλια, μαύρα μαλλιά, κορμί γεμάτο, θηλυκό. Έχει το μπόι που ταιριάζει σε μια γυναίκα για να χωρά στα μπράτσα του άντρα. κουβαλούσε τη βαβουριασμένη αντάρα που της μετάγγισε το μαυριτάνικο αίμα του πατέρα της και την ολισθηρή ομίχλη που τη βύζαξε η μάνα της. Ένα παράλογο τατουάζ πάνω στο όμορφο κορμί της κόρης του Ζοζέ και της νίνας. Τασία: πενήντα ετών. η γεροντοκόρη αδερφή της νίνας. Δυο τύχες έδιωξε. το δικό της το κορμί κάποιος το καταράστηκε να μείνει αχάιδευτο. ταγμένη από τότε που γεννήθηκε να κουβαλάει το στίγμα της πρωτότοκης. η ζωή την καταδίκασε να σέρνει πάνω της τη στάμπα της ανέραστης γεροντοκόρης. αφιερώθηκε στο μεγάλωμα των παιδιών της αδερφής της. κρατάει το στόμα της κλειστό για το καλό της οικογένειας. Κυρα-Λούλα: γειτόνισσα τότε, μαζεμένη, ονειροπαρμένη λιγάκι, θεοσεβούμενη. καλή γυναίκα, πάντα τους συμπαραστεκόταν. Ήξερε παλιές ιστορίες αυτή. «Έτσι κάνει το ηφαίστειο», έλεγε, «θέλει ανθρώπους για να μερώσει».

8 VINSANTO. ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΤΗΣ ΛΑΒΑΣ Άννα Λιόντου: Ένα κορίτσι στα είκοσι, με μαλλιά στο χρώμα που έχουν τα στάχυα. ποτέ δεν είχε φανταστεί πως θα ερωτευόταν έτσι ξαφνικά. ονειρευόταν να βρει και να μελετήσει αρχαία μυστήρια, να μυηθεί σε μυστικά κρατημένα με σκληρούς όρκους. Κυρα-Μαρίτσα: η μάνα της νίνας. καρπερή η κοιλιά της, πρώτα την τασία, μετά τον γιώργη, τη φωτούλα ύστερα, αργότερα τη νίνα, και τέλος τη Μαρουλιώ κι εκείνο τ αβάφτιστο. πήγανε στράφι τα δυο τελευταία Ροζάριο: η μάνα του Ζοζέ. Φωτούλα: αδερφή της νίνας, η τρίτη κατά σειρά κόρη του κυρ αντώνη του Ξαβέρη. Ζει στη γερμανία. Οι άντρες Σπύρος: σαράντα εφτά ετών. αθλητικό σώμα, μια γοητεία ιδιόρρυθμη, αρκετές γκρίζες τρίχες στα μαλλιά του, παράστημα στητό, ένας ελκυστικά αρρενωπός τύπος. ρεμάλι, αδίστακτος. φόνο δεν είχε κάνει μέχρι τώρα, όχι γιατί είχε αναστολές, αλλά γιατί ήταν αρκετά καπάτσος να παίρνει αυτό που ήθελε χωρίς ν ανοίξει ρουθούνι. σε τούτη την ιστορία τον έπνιγε το άδικο. πρώτη φορά τέτοιο δούλεμα. κι όταν το μυαλό του πήρε να αφυδατώνεται απ το χαμόγελο μιας μικρής πλανεύτρας, θέλησε να πιάσει το ξεφτισμένο νήμα της ζωής του απ την αρχή. Ζοζέ: κοντά στα πενήντα θα ήταν αν ζούσε σήμερα. ανάστημα μέτριο, σουλούπι βαρύ, αλλά τα μπράτσα του στιβαρά, τα μούσκλια του γυαλίζανε αντρίκειο ιδρώτα σαν σήκωνε φορτώματα στο λιμάνι. είχε και μια σκιά μυστήριο πάνω

9 ΑΡΓΥΡΩ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ του, αφού στις φλέβες του κυλούσε αίμα μαυριτάνικο. Δεν ήταν όμορφος, δεν ξενυχτούσαν τα κορίτσια για χατίρι του, μα είχε την τραχιά παλικαριά των άγριων ζώων. Με καρδιά και μυαλό γεμάτα πυρωμένο σίδερο, φίδια τύψεων και φαρμακωμένη τρέλα. Έφτασε στο νησί κουβαλώντας το βαρύ μυστικό του, που όμως κατάφερε να το θάψει στην τέφρα του ηφαίστειου. Μόνο που φορτώθηκε και ένα άλλο εκτός από τον έρωτα. Στράτος: τριάντα τριών ετών ο στράτος, μοναχοπαίδι. Όμορφος άντρας, γεροδεμένο κορμί. Χωμένος στο σκάμμα του να ψάχνει για σημάδια αυτών που κατοικούσαν σε τούτο τον τόπο πριν από χιλιάδες χρόνια. ο έρωτάς του για την κάρμεν ακροβατούσε με τη λαχτάρα του να βρει την άκρη ενός αρχαίου θρύλου που ήταν σκεπασμένος από τη στάχτη του ηφαίστειου. Ο παππούς: ογδόντα χρονών άνθρωπος, μπορεί και παραπάνω. Ήταν ομορφάντρας στα νιάτα του ο κυρ αντώνης φραγκίσκος Ξαβέρης. ο παππούς και ο πατέρας του ήτανε βουτσάδες στο επάγγελμα, που πα να πει βαρελάδες. Όσο κι αν δε θα το πίστευε κανείς βλέποντάς τον τώρα έτσι που τον μασκάρεψε ο άτιμος ο χρόνος, αυτό το χουφταλιασμένο, ανήμπορο κατάντημα κάποτε έπιανε την πέτρα και την έστυβε. Ισίδωρος: Ένα ρεμάλι του κερατά ήτανε στα νιάτα του ο αξιοσέβαστος και θεοσεβούμενος ηγούμενος, μα τώρα ένα στραπατσαρισμένο απολειφάδι που γύρευε συχώρεση, που έψαχνε λαγούμια να παραχώσει τις ερινύες του. ορίστηκε κορυφαίος του χορού σε τούτο το παράλογο θέατρο, που πα να πει ανήμπορος να αντιδράσει. ποιον να κρίνει, με τι δικαίωμα πολλά τα μυστικά. είχε βαριά καταδίκη ο δόλιος: ισόβια εις τύψεις.

10 VINSANTO. ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΤΗΣ ΛΑΒΑΣ Ελευθερίου: πενήντα τριών ετών, καλοβαλμένος, ανάστημα μέτριο, σώμα δουλεμένο από προσωπικό γυμναστή. Διευθυντικό στέλεχος μιας διεθνούς τουριστικής εταιρείας. ερωτικός μέντορας της κάρμεν, σκλάβος του κορμιού της εδώ και λίγο καιρό. Ένας σεξουαλικά έμπειρος άντρας, που της δίδασκε την ύψιστη ηδονή, τη μάθαινε να εκμεταλλεύεται χωρίς αναστολές τις δυνατότητες, κρυφές και φανερές, του κορμιού. Αφόνσου: ο πατέρας του Ζοζέ. είχε μια ταβέρνα εκεί στο τρας ος Μόντες, που φρόντιζε με πολύ μεράκι, μαγειρεύοντας μεζέδες για τους καλοφαγάδες του χωριού. οι ομελέτες με κόλιαντρο, γλυκάνισο και καυτερές πιπεριές που τηγανίζονταν σε μπόλικο λάδι είχαν μεγάλη ζήτηση. Γιώργης: αδερφός της νίνας, έχει εγκαταλείψει το νησί. Τα παιδιά Παναγιωτάκης: Δεκαπέντε ετών, ο μοναχογιός της νίνας. πρόσωπο μες στο σπυρί, οι φίλοι του αλώνιζαν στις παραλίες κι αυτός αγγαρεμένος να κουβαλάει ποτήρια, μαχαιροπίρουνα, πετσέτες. Μαρίτσα και Ρόζα: οι δίδυμες κόρες της νίνας. είναι σχεδόν έξι ετών και περνάνε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους ανάμεσα στο σιδερόφρακτο παράθυρο και την κλειδωμένη πόρτα. Έχουν έναν μοναδικό τρόπο αυτές οι μικρές να συνεννοούνται ακόμα και χωρίς να κοιτάζονται, χωρίς να ανταλλάσσουν έναν λόγο. Μια κοινή εσωτερική οδός τις κάνει να καταλαβαίνουν αμέσως η μία τη σκέψη της άλλης. σαν τα πουλιά που πετούν όλα μαζί.

11 ΑΡΓΥΡΩ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ Αγγελικούλα: κόρη της νίνας πριν γεννήσει τις δίδυμες. το κοριτσάκι εξαφανίστηκε και ποτέ δε βρέθηκε κανένα ίχνος του. Μόνο κάτι βδομάδες αργότερα, ο παναγιωτάκης, μια σταλιά τότε, βρήκε τα καλτσάκια της μικρής στο υπόγειο, τα πεδιλάκια της πουθενά. Μαρουλιώ: η μικρότερη κόρη του κυρ αντώνη, που την κλότσησε η φοράδα. Το αβάφτιστο: αδερφάκι της νίνας, το μωρό που βρέθηκε μέσα στη στέρνα.

12 1 µε βισάντο και άρτο λειτουργιάς την ξύπνησε η μυρωδιά του κρασιού που εξατμιζόταν στα ποτήρια. κρατήθηκε για μια μικρή στιγμή στην κατηφόρα του ονείρου της και μετά, μόλις εκείνο γλίστρησε, ανασηκώθηκε σιγά να δει το ρολόι. κοντεύει δέκα, τους πήρε ο ύπνος. στράφηκε στον άντρα που κοιμόταν δίπλα της, με την αύρα του χορτασμένου έρωτα να καίει ακόμα πάνω του. Άπλωσε τα δάχτυλα να του φτιάξει κάποιο τσουλούφι, να του ρίξει το λινό σκέπασμα, μα τράβηξε το χέρι απότομα. θα τον ξυπνούσε, θα της γύρευε και πάλι πάθος, μα εκείνη ήθελε λίγο χρόνο μόνη της, να βάλει τις σκέψεις της σε μια σειρά, να ελέγξει τα περιθώρια στο πρόγραμμα της μέρας και της ζωής της. είχε χρόνο, θα προλάβαινε. Άλλωστε ο γέροντας της είχε ζητήσει να πηγαίνει λίγο μετά το μεσημέρι ή, τουλάχιστον, αρκετά πριν από τον εσπερινό. στη σκέψη της ασκητικής μορφής, μια κόκκινη ντροπή την άγγιξε και βιάστηκε να σκεπάσει το κορμί με την άκρη του σεντονιού. Έμεινε για λίγο ακίνητη, να βιώσει το συναίσθημα, μην το απορρίψει κι αυτό ξαναγυρίσει φουσκωμένο από θυμό, πήρε ανάσα και βούλιαξε στα μαλακά μαξιλάρια.

13 ΑΡΓΥΡΩ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ Άναψε τσιγάρο με την τελευταία φλόγα του κεριού που έλιωνε δίπλα της. κανένας θόρυβος πέρα απ τις ανάσες τους, ούτε καν ήχος σπίρτου, κανένας θόρυβος, να μην τρομάξει τους μικρούς απόηχους από τ αγγίγματα, τα μοναδικά ερωτόλογα, τις κραυγές ηδονικών συμπλεγμάτων, τις βρόμικες κουβέντες τις ξετσίπωτες, κώδικες ατομικούς που ξεκλειδώνουν οργασμούς, προκαλούν το βάσανο των αισθήσεων, απελευθερώνουν γογγυτά για να επιβεβαιώσουν πως το κορμί δόθηκε για την απόλαυση. της φάνηκε πως είδε να κυλούν σκανταλιάρικα πάνω στα σεντόνια λέξεις γλυκές που της έλεγε λίγο πριν φιλώντας τρυφερά τις ματωμένες από τη μάχη θηλές της. Έπρεπε να βλέπει μόνο αυτά που η φαντασία και η καρδιά της έφτιαχναν. γιατί ο χώρος τής προξενούσε αποστροφή. το μικρό εργένικο δωμάτιο του στράτου, τακτοποιημένο βιαστικά για να την υποδεχτεί, ο μίζερος διάκοσμος, χωρίς κουρτίνες, χωρίς βάζο με λουλούδια, χωρίς εκείνα τα αντικείμενα που δε βρίσκονται μόνο για να στολίζουν αλλά για να θυμίζουν τις ευτυχισμένες στιγμές της αγοράς τους ή τον λόγο που χαρίστηκαν. η κάρμεν αποστρεφόταν τη μιζέρια της αστικής καθημερινότητας. Δεν της αρκούσε η βολεμένη στα αναγκαία επάρκεια. Ήθελε το παραπάνω του ξοδέματος, το πολύ της πολυτέλειας, το περίσσιο της χλιδής. σ αυτό το θρύψαλο της γης που γεννήθηκε, ο αέρας φέρνει μαντάτα απ το κοιμισμένο ηφαίστειο προλάβετε, αδράξτε, απολαύστε πριν ξεχυθώ ξανά και σας κάψω. το είχε υποσχεθεί στον εαυτό της, το ορκιζόταν καθημερινά στο χαμόγελο της φωτογραφίας που την κοιτούσε μέ-

14 VINSANTO. ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΤΗΣ ΛΑΒΑΣ σα από την ξύλινη κορνίζα. είναι κάποιες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν, λες, για να μπουν σε μνήματα όταν πεθάνεις, να κρεμαστούν στο σαλόνι, να γίνουν πολύ μικρές ώστε να μην πιάνουν ακριβό χώρο στην εφημερίδα την τοπική, «τον αγαπημένο μας σύζυγο και πατέρα, θανόντα πριν από δέκα μέρες οχτώ μέρες τον ψάχναμε». είχε ορκιστεί πολλές φορές η κάρμεν πως δεν είναι μακριά ο καιρός που θα ξυπνάει σε μια κάμαρη γεμάτη ήλιο, με κουρτίνες από δαντέλα να εμποδίζουν την αρμύρα του πελάγου ν αγγίζει το δέρμα της. πάνω σε σεντόνια μεταξωτά. Δεν την ένοιαξε καθόλου που η καύτρα του τσιγάρου έπεσε στο φτηνό πανί που σκέπαζε το στρώμα. Μια τρύπα παραπάνω. Ένα μπαούλο γεμάτο από ασπρόρουχα της είχε έτοιμο η μάνα της, προίκα αχρησιμοποίητη από τη μάνα τη δική της, σεντόνια καλά, μην τα λερώσουμε, μόνο σε γιορτές. γι αυτό δε στρώθηκαν ποτέ. υπολόγιζε πως γύρω στις τρεις θα έφτανε στο μοναστήρι. να περάσει μόνο πρώτα από το σπίτι, ν αλλάξει, να φορέσει ένα ρούχο σοβαρό. το καράβι θα έφτανε κατά τις έξι, προλάβαινε, σίγουρα. το αργότερο οχτώ, οχτώμισι στην πανσιόν, να ελέγξει την κουζίνα, να ετοιμάσει τον κατάλογο με τις δουλειές και τα ψώνια της επομένης, να βοηθήσει στο σερβίρισμα, δόξα τω θεώ, είναι φίσκα, ούτε κρεβάτι άδειο. το ραντεβού με τον ελευθερίου ήταν στις έντεκα. θα πήγαινε μισή ώρα αργότερα. τράβηξε το σεντόνι και σηκώθηκε. η γύμνια της δεν την ενοχλούσε πια. αυτές οι αιχμηρές στίξεις ηθικότητας, αν κρατήσουν για πολύ, σε διαλύουν. πήγε στο μπάνιο στις μύ-

15 ΑΡΓΥΡΩ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ τες των ποδιών, έριξε κρύο νερό, να παρασύρει ό,τι τη βάραινε, κοιτάχτηκε στον καθρέφτη, το στήθος της βαρύ, η κοιλιά επίπεδη, το στρογγύλεμα των γοφών παραπανίσιο. Έψαξε με προσοχή μπράτσα και λαιμό μήπως υπήρχαν σημάδια που θα την πρόδιδαν. τον γέροντα ντρεπόταν, κανέναν άλλο. Μάζεψε τα πράγματά της και ντύθηκε. Άφησε στο μαξιλάρι ένα σημείωμα, «Σ αγαπώ, θα σε σκέφτομαι, τηλεφώνησέ μου», δεν την ενδιέφεραν λάθη ορθογραφικά, ο στράτος θα τη μάλωνε μετά με τον τρόπο του, υπέγραψε μ ένα φιλί απ το κραγιόν της, συνηθισμένο σημάδι ερωτευμένων, και ξεκίνησε να φύγει. λίγο πριν φτάσει στην πόρτα, το μετάνιωσε ξαφνικά, στράφηκε, πήρε ένα ποτήρι που κράταγε στην κοίτη του μια γουλιά κρασί, έριξε μέσα λίγα ψίχουλα ξερά, ανακίνησε να βραχεί το ψωμί και το ήπιε. Με βισάντο και άρτο λειτουργιάς κοινωνούσαν πάντοτε τότε που ήταν παιδιά, αφού πρώτα είχαν ξομολογηθεί. εκείνη, τώρα, το έκανε ανάποδα. φανουρόπιτα µε χαρίσµατα στην Τρας Ος Μόντες, τη μικρή πανσιόν κοντά στην ανασκαφή, επικρατούσε η γνωστή φασαρία αυτής της ώρας. Μεσημέρι, περασμένες δυόμισι, τα τραπέζια γεμάτα, όλοι πεινασμένοι, βιαστικοί, να φάνε γρήγορα, να ξαπλώσουν λιγάκι, να προλάβουν το μπάνιο το απογευματινό, ν αντέξουν το ξενύχτι. η κουζίνα ανάστατη. Όπως πάντα. η νίνα,

16 VINSANTO. ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΤΗΣ ΛΑΒΑΣ σκυμμένη πάνω στις αχνιστές κατσαρόλες, ανακάτευε με ξύλινες κουτάλες, οι μυρωδιές σε λίγωναν, γύριζε τα σουβλάκια στη σχάρα, οι καπνοί την έπνιγαν, ο απορροφητήρας ήθελε άλλαγμα. η τασία κουβαλούσε τους ξέχειλους δίσκους, προσπαθούσε να ισορροπήσει τα ποτήρια, τα μάτια της δεκατέσσερα στα απλωμένα χέρια που την καλούσαν ασταμάτητα, το μυαλό της στο δωμάτιο των κοριτσιών, κάθε που σέρβιρε ένα τραπέζι, το βλέμμα στρεφόταν στο φραγμένο παράθυρο, οι δίδυμες της έγνεφαν με παράπονο, στράβωνε το στόμα σε κάτι που ήθελε να μοιάζει με χαμόγελο, κάντε υπομονή, σε λιγάκι έρχομαι. η νίνα κοίταξε τα κολλημένα χαρτάκια με τις παραγγελίες. το βουητό που ξεχυνόταν από το παράταιρο ανθρωπομάνι, το ανακάτεμα των γλωσσών, τα γέλια, οι φωνές, το τσούγκρισμα των ποτηριών, είκοσι και βάλε κολλημένα χαρτάκια, πάνω από εκατό πιάτα που περίμεναν το γευστικό περιεχόμενο, άλλα τόσα λερωμένα στον νεροχύτη, τι να πρωτοπρολάβει, δυο χέρια έχω μόνο, παράτησε την κουτάλα κι έψαξε το λιγδωμένο τετράδιο. σκούπισε με ασυγκράτητη βιασύνη τα δάχτυλα στο μαύρο της ρούχο, έβγαλε το μολύβι απ το συρτάρι, άρπαξε το τετράδιο, τα σουβλάκια θέλαν γύρισμα να μην καούν, μα δεν προλάβαινε. το βουητό τους μ έπνιξε, οι άχνες με ζαλίζουν, μες στα τσουκάλια χώθηκα, τα μάτια μου δακρύζουν, γύρω μου καίνε κάρβουνα, φωτιά και στην καρδιά μου, αχ, καραβάκι να σουνα, τσουκάλι φουντωμένο, μακριά να με ταξίδευες, άδικα περιμένω

17 ΑΡΓΥΡΩ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ παράτησε το μολύβι, παράχωσε το τετράδιο σε κάποιο συρτάρι και, ήρεμη, λες κι άφησε κατάχαμα φορτίο που της έτσουζε τις χούφτες, ξεκόλλησε το πρώτο χαρτάκι κι άρχισε να γεμίζει τα πιάτα. Χωρίς να σηκώσει το κεφάλι, δυνάμωσε τη φωνή να την ακούσει ο γιος της. «παναγιωτάκη, άσε την μπάλα κι έλα, έχουμε δουλειά, βάλε ποτήρια στους ιταλιάνους, απ το πρωί παίζει μπάλα, δεν μπορώ να τον μαζέψω, μόνο δυο χέρια έχω, πόσα κομμάτια να γίνω πια, η κόρη μου άργησε πάλι, πήγε να φέρει τους γάλλους, από χτες λείπει, πανάθεμά τη, παναγιωτάκη, βάλε και πιρούνια, να τα τυλίξεις σε χαρτοπετσέτες, θα σας φέρω, να τους πεις, και σαγανάκι με γαρίδες, το φτιάχνω μούρλια» Χωρίς ανάσα, χωρίς ειρμό. Όταν οι σκέψεις είναι σμάρι άγριου μελισσιού, οι λέξεις χάνουν τον δρόμο τους, πασχίζουν να βγουν στην επιφάνεια, η στενωπός αδιόρατη, πώς να συμμαζέψεις τον ατμό, να τον πακετάρεις, να του δώσεις σχήμα, να κρατήσουν τα χρώματα την ατομική τους νομοτέλεια; ο παναγιωτάκης εμφανίστηκε μουτρωμένος, πρόσωπο μες στο σπυρί, κοντά στα δεκαπέντε βλέπεις, οι φίλοι του αλώνιζαν στις παραλίες κι αυτός αγγαρεμένος να κουβαλάει ποτήρια, μαχαιροπίρουνα, πετσέτες. τέτοια ώρα, η ζωή στην πανσιόν στο φόρτε της. οι ιταλοί χειρονομούσαν γελώντας, οι γερμανοί είχαν ήδη μεθύσει, η φάβα είχε την τιμητική της, οι ντοματοκεφτέδες αφανίστηκαν, οι πελάτες έτριβαν με απόλαυση τις φουσκωμένες κοιλιές, οι δίδυμες περίμεναν να αδειάσει η αυλή από το χορτασμένο λεφούσι, να έρθει επιτέλους η θεία τασία να τις

18 VINSANTO. ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΤΗΣ ΛΑΒΑΣ λευτερώσει. Ήταν σχεδόν έξι ετών και είχαν περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους ανάμεσα στο σιδερόφρακτο παράθυρο και την κλειδωμένη πόρτα. η νίνα ξεκόλλησε άλλο ένα χαρτάκι, το πέταξε κι άρπαξε το τετράδιο. η φωνή της πελάτισσας έκρυβε ευγενική απαίτηση. «Μου δίνετε, παρακαλώ, μια κανάτα νερό παγωμένο!» η νίνα δεν της έδωσε σημασία, αποτύπωσε με απίστευτη ταχύτητα δυο στιχάκια, τα διάβασε, χαμογέλασε δειλά κι αυτάρεσκα. «πώς σε λένε;» η γυναίκα την κοίταξε με απορία. «ευαγγελία» η νίνα έσβησε μια λέξη, έγραψε άλλη, γέμισε μια κανάτα νερό και, κρατώντας τη σφιχτά, απάγγειλε: «Βαγγελιώ με τα βαγγέλια, όλο χάρη κι όλο γέλια, Βαγγελίτσα παινεμένη, να σε δω, να σ αγαπήσω και νερό να σου χαρίσω, τώρα το σκέφτηκα, δεν είν ωραίο; Μόνη μου, έτσι, χωρίς να ζοριστώ, έχω το χάρισμα ξαφνικά, πριν από δυο χρόνια, πριν μείνω χήρα, πριν από τρία χρόνια, λάθος έκανα, νομίζω τέσσερα, είχα πάει μια πίτα στον άγιο φανούρη, την κάνω πολύ νόστιμη, νηστίσιμη, ανακατεύω το λάδι με βισάντο, τον πιστεύεις; Ό,τι χάσεις, του λες, άγιε φανούρη μου, βρες το μου, και σ το βρίσκει, αλλά πρέπει μετά να κάνεις πίτα» ο ατέρμων λόγος χανόταν μέσα στο βουητό των ανθρώπων, στο τσιτσίρισμα των τηγανιών, στον θόρυβο του απορροφητήρα. η πελάτισσα άρπαξε την κανάτα κι έφυγε μουρμουρίζοντας. η νίνα, μαύρη σβούρα, σβούριζε στο στενό-

19 ΑΡΓΥΡΩ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ χωρο κουζινάκι, άνοιγε βαζάκια με διαφορετικό περιεχόμενο, έριχνε σκόνες κόκκινες, κίτρινες, πράσινες στα φαγητά, έσβηνε με μπόλικο κρασί τους ήχους της φωτιάς που έπινε, μεθούσε, καταλάγιαζε. είχε τον τρόπο της να δραπετεύει. Ξεκλείδωνε ζωγραφιές, έδιωχνε τον κόσμο, σταματούσε τη φασαρία, το πορτάκι του χρόνου άνοιγε, χωνόταν μέσα, έβγαινε στο βουνό να πάρει αέρα. Μέχρι τα δέκα έτρεχε να μαζέψει τα πρόβατα, αλλά έβγαλε μερικές τάξεις, όχι μαζεμένες, κι ο δάσκαλος έλεγε «η νίνα έχει μυαλό, αν μένατε στην πόλη, θα μάθαινε πολλά γράμματα», αλλά τέσσερα παιδιά, κυρα-βαγγελίτσα μου, ποιο να πρωτοπάει σχολείο; κι ο αδερφός της ούτε μια τάξη, σταυρό βάζει στα επίσημα, όμως στην αριθμητική δεν τον παραβγαίνει κανείς, έξυπνος κι αυτός, με χαρίσματα. «πήγαινέ τους κρασί, βρε παναγιωτάκη, δεν ακούς; βίνο φωνάζουνε, βίνο θα πει κρασί» Ξεχνιόταν όμως στο βουνό, εκείνη η θάλασσα όλο το νησί ζωσμένο νερό, εκείνη η θάλασσα μιλούσε με τα κύματα, ο παφλασμός ήτανε λόγος, είχε μυστικά, θησαυρούς στον βυθό της, η νίνα χανόταν, μαγευόταν, το γαλάζιο την παράσερνε, τα πρόβατα σκορπίζαν, έτρεχε να τα μαζέψει, ο πατέρας της τη σάπιζε στο ξύλο. «Εγώ γοργόνα θα γενώ, τα κύματα θα σκίζω, από φουρτούνες, κύματα εγώ δε χαμπαρίζω» Άνοιξε το τετράδιο την ίδια ώρα που γέμιζε δυο βαθιά πιάτα με μακαρόνια. σάλιωσε το δάχτυλο, το ξεφύλλισε, το βλέμμα της άστραψε. σε κάποιο σημείο δεν έβγαζε τα γράμματα, οι λαδιές, οι σάλτσες αλλοίωναν τις λέξεις. σήκωσε

20 VINSANTO. ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΤΗΣ ΛΑΒΑΣ τους ώμους. είχε το χάρισμα, θα έγραφε άλλο. την έπνιξε η συγκίνηση. να θυμηθεί, μόλις ξελασκάρει, να φτιάξει μια πίτα στον άγιο, να τον ευχαριστήσει. Όταν η τασία εμφανίστηκε απότομα δίπλα της, η νίνα έχωσε βιαστικά το τετράδιο στο συρτάρι. «πόσα σουβλάκια μού είπες;» ρώτησε με παιδιάστικη ενοχή. η τασία δεν καταδέχτηκε να απαντήσει. Με τα μούτρα κατεβασμένα, την οργή φυλακισμένη στα πενήντα της χρόνια, έβαλε μια ποδιά, το κακογερασμένο κορμί της άκαμπτο, και στάθηκε μπροστά στον κατάμεστο νεροχύτη. οι δυο αδερφές έμειναν ώρα πλάτη με πλάτη, η καθεμιά ρουφηγμένη στη δική της δίνη. η μία στον θυμό και στους φόβους της, η άλλη στις ρουφήχτρες της θάλασσας. η νίνα έλυσε τα μαλλιά, κράτησε το λάστιχο στο χέρι, τίναξε το κεφάλι, τα ξαναμάζεψε, δυο τσουλούφια πετάχτηκαν, τα έβαλε με τα λαδωμένα δάχτυλα στη θέση τους, στάθηκε στην άκρη της πόρτας. Δε θα την έλεγες αδύνατη. Μεστό κορμί, καλοφτιαγμένο, τυλιγμένο στο άχαρο μαύρο φουστάνι που δεν αποχωριζόταν ούτε στον ύπνο της. γύρω στα σαράντα, το βλέμμα σαν πεινασμένου κυνηγόσκυλου που γυρεύει απεγνωσμένα τη λεία του εκείνη μάζευε στιχάκια. τα περισσότερα τραπέζια είχαν αδειάσει. κάτω από την πέργκολα, μια ιταλιάνα, φορώντας ακόμα το μαγιό της, παίδευε τον παναγιωτάκη προσπαθώντας να του εξηγήσει τι ακριβώς ήθελε. το παιδί συγκρατιόταν με το ζόρι. η νίνα συννέφιασε. πού είναι επιτέλους η κάρμεν; γιατί αργεί; Όλο το βράδυ πηδιότανε σαν σκύλα, δεν το χόρτασε πια;

21 ΑΡΓΥΡΩ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ «παναγιωτάκη, έλα, γιε μου, βόηθα με λίγο, μη λες πουτάνα, βρε συ, την καταλαβαίνουν αυτή τη λέξη οι ιταλοί, δε βλέπεις που γελάνε;» το παιδί μπήκε στην κουζίνα, την προσπέρασε και χώθηκε στη βρεγμένη αγκαλιά της τασίας. η νίνα βγήκε στην αυλή, πλησίασε το τραπέζι των ξένων, που την υποδέχτηκαν με γέλια. «Μαντζάρε μπόνο; Μπράβο, πομερίτζο, θα ψήσω καλαμπόκια, νον καπίσι; Δεν πειράζει, πομερίτζο θα φάτε μπόνο, σαρπράιζ βεντέρε, εκατό χέρια να είχα δε θα με φτάνανε, τι άλλο βολέτε; αριβάτο σούμπιτη, βολέτε καφέ, άισκριμ, οι γάλλοι θα χουνε φάει στο καράβι, κι αν πεινάνε, θα τους βγάλω μουζάκα, σβήνω τον κιμά με βισάντο, το φτιάχνω πολύ ωραίο». λίγο την ένοιαζε αν δεν καταλαβαίναν γρυ απ όσα τους έλεγε. Δικό τους πρόβλημα. εκείνη πέταξε όσες λέξεις ήξερε από κάθε γλώσσα. το σημαντικό ήταν να φχαριστιούνται το φαγητό, κι αυτό φαινόταν στα άδεια από κάθε μπουκιά πιάτα. σήκωσε το κεφάλι, έσυρε το βλέμμα μια γύρα στα δωμάτια. Διώροφο το παλιό κτίσμα. Μικρό στη αρχή, αργότερα, κάθε δυο τρία χρόνια, το μεγάλωναν, το έφτασαν να έχει είκοσι δωμάτια. κρατούσαν τέσσερα για τον εαυτό τους, νοίκιαζαν τα υπόλοιπα. είδε τις μικρές της κόρες στο παράθυρο και τους έστειλε από ένα φιλί. «ελάτε κάτω, δεν έχει πια κόσμο», φώναξε κουνώντας τα χέρια. οι μικρές τη χαιρετούσαν χαρούμενα μα ξαφνικά βιάστηκαν να τραβήξουν τις κουρτίνες και λούφαξαν κάτω απ το περβάζι. η νίνα είδε την κίνηση των παιδιών της, δαγκώθηκε, έστρεψε το βλέμμα στη στέρνα της αυλής, το άφη-

22 VINSANTO. ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΤΗΣ ΛΑΒΑΣ σε να χωθεί στον σκοτεινό χώρο, χαμογέλασε, γύρισε το πρόσωπο στην πόρτα της κουζίνας. η τασία κοιτούσε μια την αδερφή της, μια το παράθυρο με τις κλειστές πια κουρτίνες. η νίνα έδειξε με μια κίνηση τη στέρνα κι έκλεισε πονηρά το μάτι. η τασία έσπρωξε τον παναγιωτάκη κι έφερε το χέρι στο στόμα να πνίξει την κραυγή. απεκδυόταν ενδύµατα αγκαθωτά ο δρόμος ήταν ανηφορικός, σχεδόν κάθετος στο βουνό, είχες την εντύπωση πως εκεί στην κορυφή σταματούσε απότομα. κανονικά, δε θα πρεπε να κόψει ταχύτητα, αλλά κάθε φορά που έφτανε στο σημείο αυτό, ειδικά όταν κουβαλούσε κόσμο που δεν είχε ξανάρθει στο νησί, πατούσε ελαφρά το φρένο και για λίγα λεπτά ξεχνούσε τα πάντα. οι γάλλοι επιβάτες της, ένα νεαρό ζευγάρι που μάλλον έκαναν το ταξίδι του μέλιτος, ήταν σφιγμένοι σε όλη τη διαδρομή. Δεν ήξεραν πόσο μπορούσαν να είναι ασφαλείς με μια τόσο νεαρή οδηγό σ έναν δρόμο απρόοπτα δύσκολο, γεμάτο κλειστές στροφές, έτοιμο να σε καταπιεί έπειτα από κάθε γύρισμα. Μέσα από τον καθρέφτη έκλεψε το ανήσυχο βλέμμα τους και, χωρίς να τους βλέπει, ήξερε πως είχαν μπλέξει τα χέρια αναζητώντας αμοιβαία στήριξη. πάτησε γκάζι απότομα και το αμάξι μούγκρισε από την αλλαγή ταχύτητας. θα μπορούσε να έχει κάνει πήδημα θανάτου στον γκρεμό που σίγουρα υπήρχε σε λίγα μέτρα.

23 ΑΡΓΥΡΩ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ και ξαφνικά, εκεί μπροστά στα απροετοίμαστα μάτια τους, συντελέστηκε η αβάσταχτη ομορφιά της απέριττης τελειότητας. Μπροστά τους αναδύθηκε με αργές κινήσεις ένα γκριζογάλανο συνονθύλευμα ουρανού και θάλασσας με γιγάντιους βράχους, που δεν ήταν σαφές αν έβγαιναν απ το νερό ή αιωρούνταν στο σύμπαν. το υγρό στοιχείο σε αρμονική ή εξωπραγματική ζεύξη με το απέραντο κενό. η ακίνητη ζωγραφιά των εραστών που μένουν ασάλευτοι μια μικρή στιγμή μετά το τέλος του ηδονικού σπαραγμού τους. Ήταν η ώρα που ξεκινούσε η ιεροτελεστία του ηλιοβασιλέματος κι ο ήλιος κρεμόταν λίγο ακόμα, αλαζόνας. παρόλο που ήξερε το δέος που προκαλούσε τόσους αιώνες τώρα, ακόμα το απολάμβανε, ο ξιπασμένος. οι γάλλοι ξεφώνισαν, έψαχναν τρελαμένοι να βρουν τη φωτογραφική μηχανή, την κάμερα, να απαθανατίσουν το αθάνατο. η κάρμεν τούς συγκράτησε. «Μη βιάζεστε, θα ξανάρθουμε. Άλλωστε, αν σταματάμε σε κάθε ωραίο σημείο, δε θα φτάσουμε ποτέ. το νησί είναι γεμάτο μαγεία». τους μίλησε σε σωστά γαλλικά, χωρίς αυτό να σημαίνει πως μιλούσε τόσο καλά τη γλώσσα. την ίδια φράση, όπως και αρκετές άλλες, ειδικές για κάθε περίπτωση, μπορούσε να τις πει σε πέντε γλώσσες. Ήξερε όσα χρειαζόταν για να συνεννοηθεί με τους πελάτες της. πριν παραλάβει τους ξένους τουρίστες που θα έμεναν στην πανσιόν, άκουγε ξανά και ξανά ηχογραφημένους διαλόγους. από τα δεκαπέντε της, εδώ και οχτώ χρόνια δηλαδή, συνόδευε τον πατέρα της στις παραλαβές. σήκωνε τις βαλί-

24 VINSANTO. ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΤΗΣ ΛΑΒΑΣ τσες, τακτοποιούσε τα συμπράγκαλα, ενοχλημένη πάντα από εκείνο το γλωσσικό τσάτρα πάτρα, που ήταν περισσότερο μορφασμοί και κινήσεις παρά συντεταγμένος λόγος. εδώ και δύο χρόνια που ανέλαβε μόνη της την ευθύνη της μεταφοράς, φρόντισε να μάθει σωστά ό,τι χρειαζόταν. Έκανε μερικά μαθήματα από κάθε γλώσσα, έτσι, για να μπει στη νοοτροπία, και είχε ζητήσει να της ηχογραφήσουν μια σειρά από επιλεγμένες φράσεις, που άκουγε όταν οδηγούσε μόνη και τις αποστήθιζε. η συνεχής τριβή με τόσους ξένους έκανε πιο εύκολα τα πράγματα. Όταν έφτασαν στην πανσιόν, είχε πια σουρουπώσει. ησυχία. η τρέλα θα ξανάρχιζε σε δυο περίπου ώρες. ο παναγιωτάκης κλότσαγε μια μπάλα έχοντας βάλει για τερματοφύλακα την μπουκαμβίλια του τοίχου. προσποιήθηκε πως δεν την είδε αλλά το επίμονο βλέμμα της μεγάλης του αδερφής τον υποχρέωσε να εκτελέσει το άχαρο καθήκον του να κουβαλήσει τις βαλίτσες. η κάρμεν οδήγησε τους γάλλους στο δωμάτιο, τους ενημέρωσε ότι μπορούσαν να πιουν καφέ ή να δειπνήσουν, τους έδωσε έναν φάκελο με τον χάρτη του νησιού, τα δρομολόγια των λεωφορείων, τους χαμογέλασε ζεστά και την ώρα που έφευγε κοίταξε το ρολόι της. οχτώ παρά είκοσι. Ένα σωρό δουλειές την περίμεναν μέχρι αργά. θύμωσε με τον εαυτό της, πάλι δεν κατάφερε να πάει στο μοναστήρι. Ήταν δικό της καταφύγιο εκείνος ο αγιασμένος χώρος, χαμένος, λες, σε καιρούς αλλοτινούς. είχε δικούς της ανθρώπους εκεί. Ήταν ο ηγούμενος που κουβαλούσε αιχμηρές αμαρτίες, ήταν ο παπα-σίλας που χρόνια προσπαθεί

25 ΑΡΓΥΡΩ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ να τη μάθει να προσεύχεται, άχρηστη διδασκαλία, αν υπάρχει κάποιος που θα μπορούσε να την ακούσει, βρίσκεται πολύ ψηλά, δε φτάνουν ως εκεί τα αιτήματα των ανθρώπων. αλλά και κάμποσοι από τους άλλους καλόγερους, που τους ήξερε με τα μοναστικά μα και τα κοσμικά τους ονόματα. Μια ξεκομμένη παροικία ρασοφόρων που είχαν το χάρισμα να της προσφέρουν συναισθήματα αδοκίμαστα. σαν περνούσε τη βαριά πύλη, απεκδυόταν ενδύματα αγκαθωτά και γινόταν ένα κορίτσι αθώο, με όνειρα καθαρά, με σκέψεις ατάραχτες. θα τη μάλωναν καθώς τη φιλούσαν και μύριζαν το τσιγάρο, θα την κανάκευαν, «Μια χαρά είσαι, ολόκληρη γυναίκα, πώς μεγάλωσες, μια σταλιά ήσουνα». θα της έλεγαν ιστορίες, για τότε που ήταν μικρή και σκαρφάλωνε με τον μπαμπά της στο μοναστήρι, εκείνος να μαθαίνει την τέχνη του κρασιού, να βοηθάει στις δουλειές, εκείνη να κάνει σκανταλιές. Μέρες είχε να πάει και η ανάγκη να κατευνάσει την οργή, την κούραση της ψυχής της, γινόταν επιτακτική. Έριξε γύρω μια ματιά και ο θυμός της ξεχείλισε. η κουζίνα ήταν άνω κάτω. Δίσκοι γεμάτοι πιάτα, αποφάγια, χαρτιά, ποτήρια, μαχαιροπίρουνα, στον νεροχύτη κατσαρόλες, τσουκάλια, τηγάνια με ταγκισμένα υπολείμματα. κάτι συνέβη και η τασία έφυγε βιαστικά. Έκανε έναν γρήγορο έλεγχο. στον φούρνο ψηνόταν ο μουσακάς, το κύριο πιάτο της επομένης, στο ψυγείο οι πίτσες έτοιμες και τα σουβλάκια ξεπαγωμένα, ο τοματοπελτές στα τσίγκινα δοχεία, μια λεκάνη γεμάτη ντομάτες πλυμένες, η νίνα σ ένα τραπέζι έγραφε μανιωδώς. θεέ μου, πώς μπορούσε να είναι τό-

26 VINSANTO. ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΤΗΣ ΛΑΒΑΣ σο ηλίθια; ο παναγιωτάκης πήρε τα βρόμικα ποτήρια, άρχισε να τα ξεπλένει και να τα βάζει στο πλυντήριο, δουλειά που όφειλε να έχει ήδη κάνει. τον κοίταξε θυμωμένα μα αποφάσισε να μην τον μαλώσει. «οι μικρές δεν είναι εδώ», τον άκουσε να μουρμουρίζει, «τις πήρε η θεία τασία, πάνε στον παππού, στο βουνό». είχε καταλάβει την ανοχή της και δε σκεφτόταν να την εκμεταλλευτεί. εδώ που τα λέμε, ήθελε απλώς να πάει να παίξει. η κάρμεν έβαλε μια ποδιά, μάζεψε τα μαλλιά της και στάθηκε μπροστά στον νεροχύτη. στις εννιά ακριβώς, λες και είχαν ραντεβού, έφτασαν οι περισσότεροι από τους ενοίκους. οι ιταλοί, οι γάλλοι, η κυρία ευαγγελία μετά του συζύγου, ένα ζευγάρι συνταξιούχων δασκάλων. οι άλλοι ή θα κοιμόντουσαν ακόμα ή θα είχαν φύγει για βόλτα. το βράδυ δε σέρβιραν φαγητό. Μόνο αναψυκτικά και κρασί. στον πάγκο, ο δίσκος γεμάτος ποτήρια, δίπλα η καράφα με το βισάντο. κρασί μοναδικό, δικό τους. η νίνα πετάχτηκε σαν ελατήριο. «Μπιεν βενούτι, καλώς τους, μπον σουάρ, καθίστε, έρχομαι αμέσως, καθίστε, ασεγεβού». ένα παλιόχαρτο µ αµύθητο θησαυρό το καράβι έκανε μισή στροφή και ετοιμάστηκε να μπει στο λιμάνι. οι περισσότεροι από τους επιβάτες είχαν κιόλας πά-

27 ΑΡΓΥΡΩ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ρει θέση στο κατάστρωμα. συνωστισμός, σπρωξίματα. οι φωτογραφικές μηχανές έτοιμες να φυλακίσουν αναμνήσεις. ο σπύρος κατάλαβε πως φτάσανε απ τα επιφωνήματα θαυμασμού. κοίταξε το ρολόι του, ήπιε μια γουλιά απ το ποτό του. η στενόχωρη καμπίνα τού φάνηκε φυλακή. τι τους ήρθε κι απαγόρεψαν το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους; πήρε τη βαλίτσα και βγήκε. περίμενε να φύγει ο κόσμος, η φασαρία στις σκάλες τον ενοχλούσε αφάνταστα. η θέα του νησιού τού έφερε αποστροφή. τα σκαρφαλωμένα στον γκρεμό σπίτια, εικόνες που προκαλούσαν εντύπωση στον κόσμο ολόκληρο, αυτό το πέτρινο λευκό τσαμπί, τον τρόμαζαν. Άντε τώρα να βγεις, λέει, στο παράθυρο, να χαζέψεις κανένα θηλυκό, να σου ρθει ζαλάδα, να πέσεις και να μη βρούνε ούτε το κοκαλάκι σου. Έσπρωξε κάποιους από το πλήθος στην αποβάθρα, αδιαφόρησε για τα βλέμματα επίπληξης και χώθηκε στο πρώτο ταξί που βρήκε μπροστά του. «στο Άπλετον», έδωσε τη διεύθυνση στον ταξιτζή κι άναψε τσιγάρο. εκείνος του έδειξε ενοχλημένος την ταμπελίτσα που απαγόρευε το κάπνισμα, ο σπύρος τον κοίταξε με θυμό. «λέω ν αλλάξουμε τον νόμο, ρε φίλε», του πέταξε ένα χαρτονόμισμα στο μπροστινό κάθισμα. η διαδρομή δεν τον αφορούσε. Χωμένος στις σκέψεις του, αναρωτιόταν αν θα έβρισκε εύκολα τον Ζοζέ. ούτε το όνομα της πανσιόν δεν είχε. Όσο κι αν έψαξε στον τουριστικό οδηγό μήπως και κάτι τον βοηθήσει να καταλάβει πού να στραφεί, δε βρήκε τίποτα.

28 VINSANTO. ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΤΗΣ ΛΑΒΑΣ το ξενοδοχείο ήταν πολυτελέστατο. Μικρό συγκρότημα, για όσους είχαν και ήξεραν να ξοδεύουν για την άνεση. πάνω στην παραλία με τα κοκκινόμαυρα βότσαλα, όλα τα δωμάτια να δέχονται το φως, τεχνητό πράσινο, πανέμορφα λουλούδια. Ύστερα από τόσο καιρό πίσω από τα σίδερα, οι μικροί χώροι τον έπνιγαν. Ήθελε ένα τεράστιο δωμάτιο στη διάθεσή του, γι αυτό κι έκλεισε τη σουίτα. Άλλωστε η βαλίτσα ήταν γεμάτη λεφτά. είχε διαβάσει το γράμμα του Ζοζέ πάνω από διακόσιες φορές, μη σου πω και χίλιες. τέσσερα χρόνια τώρα, αυτό το παλιόχαρτο, γραμμένο με ανορθόγραφα ελληνικά και σκόρπια πορτογαλέζικα, φώτιζε τις σκοτεινές μέρες, έδινε άπλα στο κελί. Έβαλε το χέρι στη θήκη του πορτοφολιού, έπιασε το γράμμα, το χάιδεψε να βεβαιωθεί πως ήταν εκεί. και να το χανε, δε θα συνέβαινε και τίποτα. απέξω κι ανακατωτά το ήξερε. Έκανε ένα ντους, άλλαξε ρούχα και ετοιμάστηκε να κατέβει στο εστιατόριο. πεινούσε σαν λύκος, μα, πάνω απ όλα, ήθελε ένα ποτό. Άνοιξε το μικρό μπαρ, κοίταξε με περιφρόνηση τα μπουκαλάκια και κατέβασε τα μισά μονορούφι. πιο πριν, είχε ζητήσει να του φέρουν τον τοπικό τηλεφωνικό κατάλογο. Δεν περίμενε να βρει αμέσως κάτι, αλλά δεν μπορούσε να αγνοήσει την πιθανότητα. Έψαξε προσεχτικά για το όνομα. Ζοζέ Μπρανγκάτσα. Νιέντε, που θα λεγε κι ο τρίτος της παρέας, ο τζίνο. από πού ν αρχίσει; να πάρει σβάρνα το νησί και να ρωτάει; Δε θα τον χάλαγε να περιμένει λίγο. στο κάτω κάτω, τόσα χρόνια στη στενή, είχε κι αυτός το δικαίωμα να το ρίξει έξω. Άνοιξε τη βαλίτσα, πήρε ένα μάτσο χαρτονομίσματα και το μύρισε. Όχι, έπρεπε να βιαστεί. αν

29 ΑΡΓΥΡΩ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ αυτό το κάθαρμα ο Ζοζέ έλεγε αλήθεια, αυτά τα λεφτά ήταν σταγονίτσα στον ωκεανό. Δεν επέτρεψε στον εαυτό του να ονειρευτεί. το είχε κάνει τόσα βράδια καθώς στριφογυρνούσε στο σκληρό κρεβάτι. Ένας αμύθητος θησαυρός! αν, φυσικά, δεν τον παραμύθιαζε ο πορτογάλος. Έβαλε τα λεφτά στο χρηματοκιβώτιο, κλείδωσε το δωμάτιο και κάλεσε το ασανσέρ. είχε ήδη έτοιμο το σχέδιο και έπρεπε να το θέσει αμέσως σε εφαρμογή. όµορφες εποχές, πριν τους βάλει η µοίρα στο σηµάδι το περιβόλι ήταν χαρά θεού. οι ντοματιές στηριγμένες στα καλάμια, τα ζαρζαβατικά, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, δροσίζονταν στο ποτισμένο χώμα, βλίτα και μυρωδικά σπαρμένα εδώ κι εκεί. Ένας μικρός παράδεισος. Μακάρι να μπορούσε να μείνει για πάντα εδώ. αν ήταν στο χέρι της, θα κρατούσε τις μικρές, η κάρμεν μεγάλωσε πια, ο παναγιωτάκης ολόκληρος άντρας, μακάρι να καθόταν εδώ με τις δίδυμες να προσέχει και τον πατέρα της. αρνιόταν πεισματικά ο κυρ αντώνης ο Ξαβέρης να εγκαταλείψει το βουνό του. το σπίτι δεν ήταν μεγάλο μα τους χωρούσε. εδώ μεγάλωσε. εδώ θυμάται τον εαυτό της να κάνει κοριτσίστικα κι εφηβικά σχέδια. σ αυτό το σπιτάκι περνούσαν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, απ τον Μάρτη μέχρι και τα τέλη του νοέμβρη. τον χειμώνα, με τα κρύα, κατέβαιναν στο σπίτι κοντά στην

30 VINSANTO. ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΤΗΣ ΛΑΒΑΣ ανασκαφή, αυτό που δώσανε προίκα στη νίνα. τριγύρω ήταν τα λιγοστά τους κτήματα, πιο πάνω το υπόσκαφο. Όμορφες εποχές, μέχρι να τους βάλει η μοίρα στο σημάδι. η τασία δε χάρισε στον εαυτό της το δικαίωμα του αναστεναγμού. τίποτα δε θα μπορούσε να αφαιρέσει έστω και λίγο από το βάρος της. ούτε να σκέφτεται ήθελε. Μαμούνιαζε η ψυχή της. προτίμησε να κοιτάζει τις ανιψιές της, τη ρόζα και τη Μαρίτσα, να τρέχουν σαν ζουζούνια γύρω από τον παππού. σκαρφάλωναν στην αγκαλιά του, του πετούσαν την τραγιάσκα, μάλωναν ποια θα τον πρωτοφιλήσει, ο γέροντας δεχόταν καρτερικά τα παιδικά μαρτύρια. οι δίδυμες παράτησαν ξαφνικά αυτό το παιχνίδι, βούτηξαν στην πρασινάδα κι άρχισαν να κυλιούνται σαν τις κάμπιες, τα ρούχα τους γέμισαν χώμα. Ύστερα σηκώθηκαν και ξεχύθηκαν στο αμπέλι, τσιμπολογούσαν ρώγες από τα μεστωμένα τσαμπιά, τις πετούσαν η μία στην άλλη, το γέλιο τους τρυπούσε τον αέρα, η καρδιά της τασίας ξεσφίχτηκε προς στιγμήν. είχαν έναν μοναδικό τρόπο αυτές οι μικρές να συνεννοούνται ακόμα και χωρίς να κοιτάζονται, χωρίς ν ανταλλάσσουν έναν λόγο. Μια κοινή εσωτερική οδός τις έκανε να καταλαβαίνουν αμέσως η μία τη σκέψη της άλλης. σαν τα πουλιά που, καθώς πετούν όλα μαζί, αλλάζουν πορεία ξαφνικά, ο δικός τους χορός στον ουρανό. το αγαπούσε πολύ το μέρος αυτό η τασία. από παιδί, τότε που όλοι, μικροί και μεγάλοι, δούλευαν καταθέτοντας μόχθο για την αδηφάγα καθημερινότητα. η νίνα στα πρόβατα, η φωτούλα τους στο υπόσκαφο, να φροντίζει τη μεγά-

31 ΑΡΓΥΡΩ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ λη σπηλιά, να πήζει τυρί, η μάνα κι ο πατέρας στ αμπελοχώραφα, ο γιώργης παντού. κι εκείνη εδώ, να πλένει, να μαγειρεύει, μεγάλη λάτρα για τόσους νοματαίους, να προσέχει το νεογέννητο την άλλη, τη μικρότερη αδερφή της, την έσερναν μαζί τους οι γονείς. το μυαλό της πήγε να μαυρίσει πάλι, απόδιωξε τη σκέψη των χαμένων παιδιών, κάθε μέρα η εικόνα τους μπροστά της. η μάνα φρόντιζε το σπίτι αυτό, με το περιβόλι πάντα γεμάτο λουλούδια και κηπευτικά, εκείνα τα ντοματάκια, δώρο του νησιού, σαν κόκκινες χάντρες έλαμπαν ανάμεσα στα πράσινα φύλλα. η τασία, κοπελίτσα στα δεκάξι, ήξερε τότε να τραγουδάει. απ το παράθυρο της κουζίνας έβλεπε στο λιμάνι τα καράβια που μπαινόβγαιναν, άκουγε, λες, ακόμα και τις κουβέντες των ναυτικών, τα παζάρια των πραματευτάδων, μιλούσε στο κοιμισμένο ηφαίστειο, όλο το νησί απάνω του κούρνιαζε. Έσυρε τη ματιά γύρω, βεβαιώθηκε πως κανείς δεν απειλούσε τις μικρές της πεταλούδες, τις πρόσεχε κι ο πατέρας της. Όχι πως θα κατάφερνε να κάνει και τίποτα. ογδόντα χρονών άνθρωπος, μπορεί και παραπάνω. αλλά, όσο να πεις, μια φωνή θα την έβαζε αν έβλεπε τη μάνα τους ν ανηφορίζει. φοβόταν κι αυτός όσο κι εκείνη. «Μου φαίνεται πως παραλογίζεσαι, κυρα-τασία», μονολόγησε. να δεις που όλα τα γεννούσε το μυαλό της. Έτσι είναι, κι όσο περνούν τα χρόνια, όσο γεροντοκοριάζει, γίνεται χειρότερη. αλλά με ποιον θα μπορούσε να τα πει; να μοιραστεί την αβάσταχτη αγωνία; Με τον πατέρα δεν τα μίλησαν

32 VINSANTO. ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΤΗΣ ΛΑΒΑΣ τότε που έπρεπε. τι να ψάξει τώρα πια με έναν γέρο που το μυαλό του ξέφτιζε μέρα με τη μέρα είναι κάποια πράγματα που οφείλεις να τα αντιμετωπίσεις στην ώρα τους. τότε που είναι ακόμα νωπά, δεν έχουν μεστώσει. Μετά γίνονται σαν το φίδι του μύθου. Ένα κεφάλι κόβεις εσύ, δέκα φυτρώνουν στον λαιμό του. ανατρίχιασε. είχε τον δικό της τρόπο να διώχνει τα τέρατα. Έλυσε την ποδιά, την ξανάδεσε σφιχτότερα και μπήκε στο σπίτι. «εγώ πάω μέσα να συγυρίσω. εσύ πρόσεχε τις μικρές». ο κυρ αντώνης ο Ξαβέρης δεν απάντησε. το δικό του φίδι στεκόταν ολόρθο μπροστά του. κάθε κεφάλι πρόσωπο παιδιού. Ή μήπως έκανε κι αυτός λάθος

33

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ Μη µου µιλάς γι' αυτά που ξεχνάω Μη µε ρωτάς για καλά κρυµµένα µυστικά Και µε κοιτάς... και σε κοιτώ... Κι είναι η στιγµή που δεν µπορεί να βγεί απ' το µυαλό Φυσάει... Κι είναι

Διαβάστε περισσότερα

2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ»

2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ» 2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ» Δεν είχε καλά χαράξει και η κυρία Μαίρη άνοιξε το μαγαζί. Πέταξε τα

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό:

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: - "Η πρώτη απάντηση είναι 1821, η δεύτερη Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η τρίτη δεν ξέρουμε ερευνάται

Διαβάστε περισσότερα

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011)

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) 3 ο βραβείο Βασιλεία Παπασταύρου 1 ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ερυθραίας 2 Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ο Καραγκιόζης

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας...

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Διαβάστε αποσπασματικά το παραμύθι: Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Το παραμύθι είναι και για αγοράκι αλλά, για της ανάγκες του δείγματος σας παρουσιάζουμε πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ Πήγα στην αγορά με τα πουλιά Κι αγόρασα πουλιά Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα λουλούδια Κι αγόρασα λουλούδια Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα σιδερικά

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ. Μαύρα, σαν τον έβενο, μαλλιά

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ. Μαύρα, σαν τον έβενο, μαλλιά ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ Μαύρα, σαν τον έβενο, μαλλιά Στη γιαγιά Φωτούλα, που δεν πρόλαβε να το διαβάσει, γιατί έφυγε ξαφνικά για τη γειτονιά των αγγέλων. Και στον παππού Γιώργο, που την υποδέχτηκε εκεί ψηλά,

Διαβάστε περισσότερα

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε!

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε! 20 Χειμώνας σε μια πλατεία. Χιονίζει σιωπηλά. Την ησυχία του τοπίου διαταράσσουν φωνές και γέλια παιδιών. Μπαίνουν στη σκηνή τρία παιδιά: τα δίδυμα, ο Θανούλης και ο Φανούλης, και η αδελφή τους η Μαριάννα.

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο αυτό ανήκει στην:...

Το βιβλίο αυτό ανήκει στην:... 20 κλασικά αλλά και καινούρια παραμύθια με πριγκίπισσες Το βιβλίο αυτό ανήκει στην:... ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: PRINCESS STORIES Από τις Εκδόσεις Igloo Books, Μεγάλη Βρετανία 2009 ΤΙΤΛΟΣ BIBΛΙΟΥ: Ιστορίες για

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20. «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20. «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20 «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια εδώ Δεκαοχτώ ψωμιά

Διαβάστε περισσότερα

Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος ΑΠΟ ΦΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΦΩΣ

Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος ΑΠΟ ΦΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΦΩΣ Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος ΑΠΟ ΦΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΦΩΣ Λεμεσός 1995-1998 2 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΤΗ 3 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Ένα τρελό αστέρι Εκείνη τη νύχτα του Μάη ο ουρανός ήταν ολοκάθαρος. Μια απαλή ομίχλη θόλωνε το φως των

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Μακρυνίτσα 2010 Ύμνος της ομάδας «Ευαγγέλιο» Βιβλία και μαθήματα ζωγραφισμένα σχήματα και τόσα βοηθήματα να μη δυσκολευτώ Απ όλους τόσα έμαθα

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΎΛΑ ΚΟΝΤΈΑ. Μοναξιές που ταιριάζουν

ΡΟΎΛΑ ΚΟΝΤΈΑ. Μοναξιές που ταιριάζουν ΡΟΎΛΑ ΚΟΝΤΈΑ Μοναξιές που ταιριάζουν KEΦAΛAIO 1 Τη συνάντησε τυχαία στον δρόμο για την Ομόνοια, Κυριακή μεσημέρι. Η κίνηση στην Πανεπιστημίου περιορισμένη και για μια στιγμή νόμισε πως γέμισε ο δρόμος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ g Μια ιστορία για µικρούς και µεγάλους ένα παραµύθι τεχνολογίας και ζαχαροπλαστικής. ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ Μια ιστορία της. Λίνα ΣΤΑΡ!!! Τ.Ε.Ε. ΕΙ ΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΥΡΟΥ Μαθήτρια: Λίνα Βαρβαρήγου (Λίνα

Διαβάστε περισσότερα

Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα

Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα 1. Παντοτινά δικός σου Ξέρεις ποιος είσαι, ελεύθερο πουλί Μέσα σου βλέπεις κι ακούς µιά φωνή Σου λέει τι να κάνεις, σου δείχνει να ζεις Μαθαίνεις το δρόµο και δεν σε βρίσκει

Διαβάστε περισσότερα

Ο Φώτης και η Φωτεινή

Ο Φώτης και η Φωτεινή Καλλιόπη Τσακπίνη Ο Φώτης και η Φωτεινή Μια ιστορία για ένα παιδί με αυτισμό Επιστημονική επιμέλεια: Σοφία Μαυροπούλου Εικονογράφηση: Κατερίνα Μητρούδα Βόλος 2007 Περιεχόμενα Προλογικό σημείωμα...1 Ο

Διαβάστε περισσότερα

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα.

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. 1. Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. Καιρό είχες να ρθεις, Κλουζ, μου είπε ο κύριος Κολχάαζε, ανοιγοκλείνοντας το ψαλίδι του επικίνδυνα κοντά στο αριστερό μου αυτί. Εγώ τα αγαπώ τ αυτιά μου. Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΜΑ, ΘΑ ΜΕ ΘΗΛΑΣΕΙΣ;

ΜΑΜΑ, ΘΑ ΜΕ ΘΗΛΑΣΕΙΣ; ΜΑΜΑ, ΘΑ ΜΕ ΘΗΛΑΣΕΙΣ; Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται από τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας (Ν. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και από τις διεθνείς συμβάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ. Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα

ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ. Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ Κωνσταντίνα Αστερίου Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα μαγαζιά να αγοράσει χριστουγεννιάτικα δώρα και στολίδια για το δένδρο. Η πόλη είναι πανέμορφα στολισμένη.

Διαβάστε περισσότερα

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο Μικρός Πρίγκιπας. Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα. Διασκευή: Ανδρονίκη

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο Μικρός Πρίγκιπας. Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα. Διασκευή: Ανδρονίκη Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ Ο Μικρός Πρίγκιπας Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα Διασκευή: Ανδρονίκη 2 Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα νεαρό αγόρι, που του άρεσε πολύ να ζωγραφίζει. Μια μέρα ζωγράφισε ένα βόα

Διαβάστε περισσότερα

2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΙΤΛΟΣ: «ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ» «Στερνή μου γνώμη, να σε είχα πρώτα», λέει ο σοφός λαός μας. Και πόσο δίκιο έχει, μονολογεί ο Κωνσταντής,

Διαβάστε περισσότερα

«Η τύχη του άτυχου παλικαριού»

«Η τύχη του άτυχου παλικαριού» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #15 «Η τύχη του άτυχου παλικαριού» (Κοζάνη - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #15 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε

Διαβάστε περισσότερα

Ζήτησε να συναντηθούμε νύχτα. Το φως της μέρας τον

Ζήτησε να συναντηθούμε νύχτα. Το φως της μέρας τον Μια φωνή τρυφερή και ευάλωτη Ζήτησε να συναντηθούμε νύχτα. Το φως της μέρας τον ενοχλούσε, είπε. Η νύχτα είναι πιο τρυφερή, πιο ευάλωτη. Η φωνή του χανόταν. Μια φωνή τρυφερή και ευάλωτη, σαν τη νύχτα του

Διαβάστε περισσότερα

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι.

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι. 0001 00:00:11:17 00:00:13:23 Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18 Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10 Ναι. 0004 00:01:06:17 00:01:07:17 Σου έδειξα τη φωτογραφία; 0005 00:01:07:17 00:01:10:10

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

Ο χαρούμενος βυθός. Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα.

Ο χαρούμενος βυθός. Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα. Ο χαρούμενος βυθός Σχόλιο [D2]: Σπανουδάκης Κύματα Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα. Ψαροτουφεκάδες, δύτες και ψαράδες

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα)

Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα) Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα) Μπήκα στο χωριό, νύχτωνε πια, οι πόρτες όλες σφαλιχτές, μες στις αυλές τα σκυλιά μυρίστηκαν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Κεφάλαιο 5 Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Έφτασε μια μισάνοιχτη πόρτα, ένα μικρό κενό στο χώρο και το χρόνο, σαν ένα ασήμαντο λάθος της Ιστορίας για να πέσει η Πόλη. Εκείνο

Διαβάστε περισσότερα

Θα κάνω δίαιτα! Τι κάνει η Χριστίνα; Τι σκέφτεται;

Θα κάνω δίαιτα! Τι κάνει η Χριστίνα; Τι σκέφτεται; 6. Τι κάνει η Χριστίνα; Τι σκέφτεται; Θα κάνω δίαιτα! Χριστίνα: Μαμά, γιατί έπλυνες το παλιό τζιν; Μαμά: Δεν το έπλυνα, αγάπη μου. Είναι στην ντουλάπα σου εδώ κι ένα μήνα. Χριστίνα: Δεν είναι δυνατό! Ενάμισι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ Με τους μαθητές τις μαθήτριες και τη δασκάλα της P2ELa 2013-2014 Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ- ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Μια μέρα ξεκινήσαμε από τις Βρυξέλλες

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ

Διαβάστε περισσότερα

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική Πόλεμος για το νερό Συγγραφική ομάδα Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική 3 ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου Τάξη ΣΤ1 Θεσσαλονίκη 2006 ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ Άκουγα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΟΟΥΠ ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΟΟΥΠ ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΟΟΥΠ ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ Ευτυχής που ποθεί και που νοιάζεται Την πατρική γη να φυλάξει, Το γενέθλιο αγέρι, Στο χώμα του να ανασαίνει Που με γάλα ή ξερό ψωμί τρέφεται Και στους φίλους του πάει στολισμένος

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης. Στάλες. Ποίηση

Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης. Στάλες. Ποίηση Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης Στάλες Ποίηση ΣΤΑΛΕΣ Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης Διορθώσεις: Χαρά Μακρίδη Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ι. Κορίδης Σελιδοποίηση: Ζωή Ιωακειμίδου Σχέδιο βιβλίου: Λαμπρινή Βασιλείου-Γεώργα

Διαβάστε περισσότερα

για παιδιά (8-12 ετών) Κατανόηση γραπτού λόγου

για παιδιά (8-12 ετών) Κατανόηση γραπτού λόγου Α1 για παιδιά (8-12 ετών) Διάρκεια: 30 λεπτά Επίπεδο Α1 για παιδιά (8-12 ετών) Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Η Χαρά γράφει ένα γράμμα στη Νικολέτα. Θέλεις να δεις αν καταλαβαίνεις αυτά που διαβάζεις, γι αυτό σημειώνεις

Διαβάστε περισσότερα

Η Αλφαβητοχώρα. Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα. A sea of words 5 th year

Η Αλφαβητοχώρα. Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα. A sea of words 5 th year Η Αλφαβητοχώρα Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα Η μέρα έμοιαζε συνηθισμένη στην Αλφαβητοχώρα. Ο κύριος ې διαφήμιζε τα φρέσκα λαχανικά του στο μανάβικο δείχνοντας με καμάρι πως το μαρούλι είχε ακόμα την πρωινή

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ)

ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ) ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ : Ελληνικά ΕΠΙΠΕΔΟ : 2 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ) Να αναπτύξετε ΕΝΑ από τα πιο κάτω θέματα (150-180 λέξεις ή 15-20 γραμμές) 1. Πώς πέρασα το περασμένο

Διαβάστε περισσότερα

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, 2015. Πρώτη έκδοση: Ιανουάριος 2015. Έντυπη έκδοση ISBN 978-618-01-0908-5 Ηλεκτρονική έκδοση ΙSBN 978-618-01-0909-2

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, 2015. Πρώτη έκδοση: Ιανουάριος 2015. Έντυπη έκδοση ISBN 978-618-01-0908-5 Ηλεκτρονική έκδοση ΙSBN 978-618-01-0909-2 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Η Ντανιέλα και τα Επτά Λυκάκια ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Σπύρος Γούσης ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Άννα Μαράντη ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Βάσω Βύρρα ΜΑΚΕΤΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ

Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ Π Ε Ν Τ Ε Ν Ε Α Π Ο Ι Η Μ Α Τ Α Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ / Κανιάρης Μην πας στο Ντητρόιτ Ουρανός-λάσπη Ζώα κυνηγούν ζώα Η μητέρα του καλλιτέχνη πάνω σε

Διαβάστε περισσότερα

Η Λίμνη. Κείμενο: Μαρίνα Μιχαηλίδου - Καδή Εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη

Η Λίμνη. Κείμενο: Μαρίνα Μιχαηλίδου - Καδή Εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη Η Λίμνη Κείμενο: Μαρίνα Μιχαηλίδου - Καδή Εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη Κείμενο Μαρίνα Μιχαηλίδου - Καδή Εικονογράφηση Ελίζα Βαβούρη Γραφιστική επιμέλεια Χριστιάνα Χαραλάμπους Επιμέλεια κειμένου και εικόνων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΛΜΟΥΖΟΣ» ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΛΜΟΥΖΟΣ» ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΛΜΟΥΖΟΣ» ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ» ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΗ ΔΑΣΚΑΛΑ:

Διαβάστε περισσότερα

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο.

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ Παραδείγματα με συμπληρωμένα Φύλλα εργασίας Φύλλο εργασίας Α α. Συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα, χρησιμοποιώντας τη φαντασία σας. Δώστε ταυτότητα στο παιδί της φωτογραφίας. Όνομα Ίντιρα Ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΕΤΩΝ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΕΤΩΝ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8 - ΕΤΩΝ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Μ Ν Α Δ Ε Σ Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΦΕΥΡΕΤΕΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ Αϊνστάιν Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης Περιεχόµενα Κεφάλαιο 1:...3 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ

Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ EURO RUN www.nea-trapezogrammatia-euro.eu Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ - 2 - Η Άννα και ο Αλέξης είναι συμμαθητές και πολύ καλοί φίλοι. Μπλέκουν πάντοτε σε φοβερές καταστάσεις.

Διαβάστε περισσότερα

Όταν η μαμά έχει στομία

Όταν η μαμά έχει στομία Coloplast Όταν η μαμά έχει στομία Μια αληθινή ιστορία ζωής Εισαγωγή Αυτό το φυλλάδιο γράφτηκε από την Tina η οποία έχει κάνει επέμβαση στομίας. Η επέμβαση έγινε το 1994, τη στιγμή που ο γιος της ήταν ακόμα

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογημένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ημοτικού

Ευλογημένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ημοτικού Ευλογημένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ημοτικού Μακρυνίτσα 2009 Ύμνος της ομάδας «Στη σκέπη της Παναγίας» Απ τα νησιά τα ιερά στην Πάτμο φτάνω ταπεινά απ τα νησιά όλης της γης ακτίνες ρίξε

Διαβάστε περισσότερα

2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΧΡΥΣΟΒΕΡΓΗ 2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Α ΤΑΞΗ και ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣΗΣ Α ΤΑΞΗ

2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΧΡΥΣΟΒΕΡΓΗ 2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Α ΤΑΞΗ και ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣΗΣ Α ΤΑΞΗ 2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΧΡΥΣΟΒΕΡΓΗ 2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Α ΤΑΞΗ και ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣΗΣ 2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Α ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΑΡΗ» Ένα δωδεκάχρονο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ

ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ Copyright Συνοδινού Ράνια Follow me on Twitter: @RaniaSin Smashwords Edition ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή

Διαβάστε περισσότερα

Πες μου για τα ζώα που κάνουν αυγά μεγάλα και μικρά

Πες μου για τα ζώα που κάνουν αυγά μεγάλα και μικρά Πες μου για τα ζώα που κάνουν αυγά μεγάλα και μικρά Όλα τα πουλιά γεννούν αυγά. Δεν είναι όμως μόνο αυτά! Και άλλα από τα ζώα κάνουνε αυγά. Θα σου πω για μερικά Η κότα Κάθε μέρα η κότα γεννάει ένα με δύο

Διαβάστε περισσότερα

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ Τί σε απασχολεί; Διάβασε τον κατάλογο που δίνουμε παρακάτω και, όταν συναντήσεις κάποιο θέμα που απασχολεί κι εσένα, πήγαινε στις σελίδες που αναφέρονται εκεί. Διάβασε τα κεφάλαια, που θα βρεις σ εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΗΣ ΚΟΛΑΣΗΣ

ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΗΣ ΚΟΛΑΣΗΣ ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΗΣ ΚΟΛΑΣΗΣ ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΗΣ ΚΟΛΑΣΗΣ 3 Δημήτρης Π. Βαρτζιώτης Εκδόσεις Λευκή Σελίδα ΠΟΙΗΣΗ Δημήτρης Π. Βαρτζιώτης Το ρολόι στο μπαλκόνι της κόλασης Διορθώσεις: Ελένη Ζαφειρούλη

Διαβάστε περισσότερα

Aφιερωμένο στην Παυλίνα Κ. για το νόστο και τη θλίψη πού έχει για το Μαγικό Ψάρι του Αιγαίου

Aφιερωμένο στην Παυλίνα Κ. για το νόστο και τη θλίψη πού έχει για το Μαγικό Ψάρι του Αιγαίου Aφιερωμένο στην Παυλίνα Κ. για το νόστο και τη θλίψη πού έχει για το Μαγικό Ψάρι του Αιγαίου Ένα Ψάρι στο Αγκίστρι Μια φορά και έναν καιρό πριν περίπου δυο αιώνες μεγάλη καταιγίδα με βροντές και αστραπές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ. Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις... 7. Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου... 17

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ. Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις... 7. Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου... 17 3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις................ 7 Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου.............. 17 Μαθαίνω να µεγαλώνω τις προτάσεις µου............... 25 Μαθαίνω να γράφω

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2009 2010 Μάθημα: Ελληνικά Επίπεδο: 2 Διάρκεια: 2 ώρες Ημερομηνία:

Διαβάστε περισσότερα

Σιδερένιες γροθιές, χάρτινες άγκυρες

Σιδερένιες γροθιές, χάρτινες άγκυρες Νικόλας Ελπινιώτης Σιδερένιες γροθιές, χάρτινες άγκυρες Μια ποιητική συλλογή για την κρίση και την διέξοδο από αυτή Αθήνα 2014 Copyright Νίκος Κοκκοράκης, 2014 Επιτρέπεται η αναδηµοσίευση και η αναπαραγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Η φίλη μας η ανακύκλωση. Ειδική έκδοση για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου

Η φίλη μας η ανακύκλωση. Ειδική έκδοση για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Η φίλη μας η ανακύκλωση Ειδική έκδοση για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Στην όμορφη πολιτεία με το γαλάζιο ουρανό μια μικρή παρέα από σκουπίδια συναντήθηκε για να κουβεντιάσει το μέλλον της. Ο Αλουμίνης,

Διαβάστε περισσότερα

Σ.Δ.Ε. ΦΥΛ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ. Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό Π.Μ.

Σ.Δ.Ε. ΦΥΛ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ. Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό Π.Μ. Σ.Δ.Ε. ΦΥΛ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό Π.Μ. Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό. Πριν από πάρα πολλά χρόνια, ένα πρωινό, ξύπνησε ο

Διαβάστε περισσότερα

Ο ποταμός του Αγίου Επιφανίου Ο ποταμός βρίσκεται στον Άγιο Επιφάνιο μέσα στο δάσος, δίπλα από το σπίτι μου. Μερικές φορές πηγαίνω με την αδερφή μου,

Ο ποταμός του Αγίου Επιφανίου Ο ποταμός βρίσκεται στον Άγιο Επιφάνιο μέσα στο δάσος, δίπλα από το σπίτι μου. Μερικές φορές πηγαίνω με την αδερφή μου, Ο ποταμός του Αγίου Επιφανίου Ο ποταμός βρίσκεται στον Άγιο Επιφάνιο μέσα στο δάσος, δίπλα από το σπίτι μου. Μερικές φορές πηγαίνω με την αδερφή μου, την ξαδέρφη μου και τον μπαμπά μου στον ποταμό. Ο ποταμός

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι η ερώτηση αν η απάντηση είναι: Τι έχει τέσσερις τοίχους;

Ποια είναι η ερώτηση αν η απάντηση είναι: Τι έχει τέσσερις τοίχους; Τι έχει τέσσερις τοίχους; Ένα δωμάτιο. Τι υπάρχει απέναντι από το πάτωμα; Το ταβάνι η οροφή. Πού υπάρχουν λουλούδια και δέντρα; Στον κήπο. Πού μπορώ να μαγειρέψω; Στην κουζίνα. Πού μπορώ να κοιμηθώ; Στο

Διαβάστε περισσότερα

Μετάφραση: Χριστίνα Μανιά

Μετάφραση: Χριστίνα Μανιά Μετάφραση: Χριστίνα Μανιά Millénium 3 & 4 Dupuis 2014, by Man, Homs and Runberg Millenium 2014 Stieg Larsson and Moggliden AB www.dupuis.com All rights reserved. EÊÄÏÓÅÉÓ ØÕ ÏÃÉÏÓ Á.Å., ÁèÞíá 2015 ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

Τι σημαίνει αστικά πεδία σε μετάβαση για εσάς και την καλλιτεχνική σας δημιουργία;

Τι σημαίνει αστικά πεδία σε μετάβαση για εσάς και την καλλιτεχνική σας δημιουργία; Τι σημαίνει αστικά πεδία σε μετάβαση για εσάς και την καλλιτεχνική σας δημιουργία; Δύσκολη ερώτηση Για την καλλιτεχνική μου δημιουργία δεν παίζει κανένα ρόλο. Αυτό που με πικραίνει είναι ότι έζησα την

Διαβάστε περισσότερα

Κώστας Κυριακίδης Ο Μενέλαος η Αντριάννα και η Οικογένεια των Δράκων

Κώστας Κυριακίδης Ο Μενέλαος η Αντριάννα και η Οικογένεια των Δράκων Κώστας Κυριακίδης Ο Μενέλαος η Αντριάννα και η Οικογένεια των Δράκων ΠΑΡΑΜΥΘΙ Copyright Kostas Kiriakidis 2013 Published in England by AKAKIA Publications, 2013 Κώστας Κυριακίδης Ο Μενέλαος, η Αντριάννα

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία από τα παιδιά της. Α 1 τάξης

Εργασία από τα παιδιά της. Α 1 τάξης Εργασία από τα παιδιά της Α 1 τάξης Τετάρτη, 15 του Μάη Χθες πέρασα μια όμορφη μέρα. Το πρωί ξύπνησα και ετοιμάστηκα για το σχολείο. Φόρεσα τη στολή μου, έφαγα το πρόγευμά μου και ξεκίνησα για το σχολείο.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013. Χρόνος: 1 ώρα. Οδηγίες

ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013. Χρόνος: 1 ώρα. Οδηγίες ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΤΑΞΗ Α ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ 19/05/2013 Χρόνος: 1 ώρα Οδηγίες 1. Έλεγξε ότι το γραπτό που έχεις μπροστά σου αποτελείται από τις σελίδες 1-11. 2. Όλες τις

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους Μάθημα 1 Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους μήνες και θα μοιραστούμε πολλά! Ας γνωριστούμε λοιπόν. Ο καθένας από εμάς ας πει λίγα λόγια για τον

Διαβάστε περισσότερα

Τι φασαρία είναι αυτή; Τι ξεχωριστό συμβαίνει φέτος τις Αποκριές. φωτογραφική της μηχανή και βγήκε μας. Τι να δει;

Τι φασαρία είναι αυτή; Τι ξεχωριστό συμβαίνει φέτος τις Αποκριές. φωτογραφική της μηχανή και βγήκε μας. Τι να δει; ΑΠΟΚΡΙΕΣ 2011 Τι φασαρία είναι αυτή; Τι ξεχωριστό συμβαίνει φέτος τις Αποκριές στους δρόμους της Πλάκας; Τι ακούω; Ένα νταούλι; Κουδουνάκια; Τύμπανα; φωτογραφική της μηχανή και βγήκε μας. Τι να δει; Όλο

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ Η ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ Η ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ Η ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΗ ΘΑΛΑΣΣΑ Να γελάσεις απ' τα βάθη των χρυσών σου ματιών είμαστε μες στο δικό μας κόσμο Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν έχουμε ακόμα ταξιδέψει Τα πιο

Διαβάστε περισσότερα

ΒΕΝΤΑΤ ΤΟΥΡΚΑΛΙ ΣΕΜΠΑΧΑΤ ΑΛΤΙΠΑΡΜΑΚΟΓΛΟΥ

ΒΕΝΤΑΤ ΤΟΥΡΚΑΛΙ ΣΕΜΠΑΧΑΤ ΑΛΤΙΠΑΡΜΑΚΟΓΛΟΥ ΦΑΤΜΑΓΚΙΟΥΛ Ο ΝΟΥΣ ΤΗΣ ήταν στο χαρτί που της έβαλε με τρόπο στο χέρι ακριβώς την ώρα του αποχωρισμού. Περίμενε να φύγουν οι γειτόνισσες για να το διαβάσει. Ποτέ δεν το διάβαζε αμέσως όταν έπαιρνε γράμμα

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες

Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες Είναι άνοιξη και, όπως και πέρυσι, ο Τόμπυ επισκέπτεται τον θείο του στο αγρόκτημα. «Επιτέλους, έχω διακοπές!» φωνάζει ο Τόμπυ. Ανυπομονεί να ξαναδεί την αγαπημένη του αγελάδα,

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι έναν καιρό, όχι πολλά χρόνια πριν, μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, είχε τόση ζέστη, καύσωνα, που μέχρι και ο ήλιος αναγκάστηκε να φορέσει

Μια φορά κι έναν καιρό, όχι πολλά χρόνια πριν, μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, είχε τόση ζέστη, καύσωνα, που μέχρι και ο ήλιος αναγκάστηκε να φορέσει Κατευθυνόμενη συμμετοχική δουλειά όλης της τάξης 2ο Δημοτικό Σχολείο Συκεών Θεσσαλονίκης Τάξη Γ1 2005-2006 Μια φορά κι έναν καιρό, όχι πολλά χρόνια πριν, μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, είχε τόση ζέστη, καύσωνα,

Διαβάστε περισσότερα

«Τρόποι για να βελτιώσω την πόλη μου»

«Τρόποι για να βελτιώσω την πόλη μου» Γράψε ένα Τίτλο για την εφημερίδα εδώ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟ τα ΠΑΙΔΙΑ ΤΕΧΝΗ σελ. 4 γράψε την ημερομηνία εδώ «Τρόποι για να βελτιώσω την πόλη μου» Αφιέρωμα για την σχέση «Πόλη + Φύση» «Να μεγάλωναν ας πούμε οι

Διαβάστε περισσότερα

O xαρταετός της Σμύρνης

O xαρταετός της Σμύρνης ...... O xαρταετός της Σμύρνης Σελιδοποίηση: Ευθύµης Δηµουλάς Διορθώσεις: Νέστορας Χούνος 2009 MANOΣ KONTOΛEΩN & EKΔOΣEIΣ «AΓKYPA» Δ.A. ΠAΠAΔHMHTPIOY A.B.E.E. Λάµπρου Κατσώνη 271 & Γεωργίου Παπανδρέου

Διαβάστε περισσότερα

Τζοάνα Μπάσφορντ. Μυστικός Κήπος. Ένα παραμυθένιο κυνήγι θησαυρού

Τζοάνα Μπάσφορντ. Μυστικός Κήπος. Ένα παραμυθένιο κυνήγι θησαυρού Τζοάνα Μπάσφορντ Μυστικός Κήπος Ένα παραμυθένιο κυνήγι θησαυρού Τζοάνα Μπάσφορντ Μυστικός Κήπος Ένα παραμυθένιο κυνήγι θησαυρού Σχεδιασμός: Jason Ribeiro, Johanna Basford 203 Johanna Basford Johanna Basford

Διαβάστε περισσότερα

6 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 2013-2014. Νηπιαγωγοί Σοφία Καπετανάκη Μαρία Κουτεντάκη. Ευέλικτη ζώνη. «χώμα. και νερό ταξίδι στην ΚΝΩΣΣΟ»

6 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 2013-2014. Νηπιαγωγοί Σοφία Καπετανάκη Μαρία Κουτεντάκη. Ευέλικτη ζώνη. «χώμα. και νερό ταξίδι στην ΚΝΩΣΣΟ» 6 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Ευέλικτη ζώνη 2013-2014 2014 Νηπιαγωγοί Σοφία Καπετανάκη Μαρία Κουτεντάκη «χώμα και νερό ταξίδι στην ΚΝΩΣΣΟ» ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ: ζούσε ο Μίνωας,ο Δαίδαλος έφτιαξε το παλάτι, μαζί με

Διαβάστε περισσότερα

εργαστηρι 3 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Η ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ «ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΜΑΚΡΗ» ΠΡΩΤΗ ΠΡΑΞΗ

εργαστηρι 3 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Η ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ «ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΜΑΚΡΗ» ΠΡΩΤΗ ΠΡΑΞΗ εργαστηρι 3 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Η ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ «ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΜΑΚΡΗ» Αφηγητής: Ο Λευτέρης είναι μαθητής της Γ Γυμνασίου, μέτριος στην επίδοση, με πολλές όμως δυνατότητες, δημοφιλής, ποδοσφαιρόφιλος

Διαβάστε περισσότερα

Διαφήμιση. Χρώματα κόλλες στεγανωτικά και προϊόντα δομικά Νικόλας υπάρχει λύση Νικόλας για κάθε χρήση.

Διαφήμιση. Χρώματα κόλλες στεγανωτικά και προϊόντα δομικά Νικόλας υπάρχει λύση Νικόλας για κάθε χρήση. Διαφήμιση Χρώματα κόλλες στεγανωτικά και προϊόντα δομικά Νικόλας υπάρχει λύση Νικόλας για κάθε χρήση. Υπάρχει πρόβλημα στο σπίτι?ο Νικόλας είναι εδώ για να σας βοηθήσει. Με εξειδικευμένο προσωπικό από

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕ ΕΝΑ ΚΟΥΒΑΡΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΑΠ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΩΣ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!!

ΜΕ ΕΝΑ ΚΟΥΒΑΡΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΑΠ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΩΣ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!! ΜΕ ΕΝΑ ΚΟΥΒΑΡΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΑΠ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΩΣ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!! etwinning συνεργασία του Νηπιαγωγείου Σεισίου και του 1 ου Νηπιαγωγείου Μουρικίου στα πλαίσια του προγράμματος «Ας ζήσουμε ένα ταξίδι με τους

Διαβάστε περισσότερα

«Το δαμαλάκι με τα χρυσά πόδια»

«Το δαμαλάκι με τα χρυσά πόδια» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #39 «Το δαμαλάκι με τα χρυσά πόδια» (Ρόδος Δωδεκάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #39 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε

Διαβάστε περισσότερα

Αλέξιος Δανιάς. 5 ο Δημοτικό Σχολείο Χολαργού. 1 ο BΡΑΒΕΙΟ

Αλέξιος Δανιάς. 5 ο Δημοτικό Σχολείο Χολαργού. 1 ο BΡΑΒΕΙΟ Αλέξιος Δανιάς 5 ο Δημοτικό Σχολείο Χολαργού 1 ο BΡΑΒΕΙΟ ΠΑΙ ΙΚΟΣ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ 2010-2011 ΠΑΙ ΙΚΟΣ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ 2010-2011 Αλέξιος Δανιάς 5 ο Δημοτικό Σχολείο Χολαργού 1 ο BΡΑΒΕΙΟ 2 Γεια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΧΩ ΜΙΑ ΙΔΕΑ Προσπαθώντας να βρω θέμα για την εργασία σχετικά με την Δημοκρατία, έπεσα σε τοίχο. Διάβαζα και ξαναδιάβαζα, τις σημειώσεις μου και δεν

ΕΧΩ ΜΙΑ ΙΔΕΑ Προσπαθώντας να βρω θέμα για την εργασία σχετικά με την Δημοκρατία, έπεσα σε τοίχο. Διάβαζα και ξαναδιάβαζα, τις σημειώσεις μου και δεν ΕΧΩ ΜΙΑ ΙΔΕΑ Προσπαθώντας να βρω θέμα για την εργασία σχετικά με την Δημοκρατία, έπεσα σε τοίχο. Διάβαζα και ξαναδιάβαζα, τις σημειώσεις μου και δεν έφτανα πουθενά. Στο μυαλό, μου έρχονταν διάφορες ιδέες:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ (Ε1) ΣΤΗΝ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ (Ε1) ΣΤΗΝ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ (Ε1) ΣΤΗΝ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ Την ημέρα του γάμου μαζεύονται οι κοπέλες στο σπίτι της νύφης και την ντύνουν. Μετά η μάνα της, της πλένει τα πόδια για να

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του!

Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του! Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του! Όλοι οι γονείς, αλλά ιδιαίτερα οι μονογονείς, έχουν ένα άγχος παραπάνω σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του παιδιού τους. Μία φίλη διαζευγμένη με ένα κοριτσάκι

Διαβάστε περισσότερα

Εάν όμως πείτε να κάνετε το πάρτι γενεθλίων στο σπίτι ή τον κήπο σας, τα πράγματα δυσκολέυουν. Πρέπει να οργανώσετε μόνοι σας ένα σωρό πράγματα.

Εάν όμως πείτε να κάνετε το πάρτι γενεθλίων στο σπίτι ή τον κήπο σας, τα πράγματα δυσκολέυουν. Πρέπει να οργανώσετε μόνοι σας ένα σωρό πράγματα. Ιδέες για Γενέθλια παιδιών Πόσες φορές σπάσατε το κεφάλι σας, που να κάνετε το πάρτι γενεθλίων των παιδιών σας; Στο σπίτι, στον κήπο ή τελικά σε κάποιον παιδότοπο; Εάν επιλέξετε έναν παιδότοπο, τα πράγματα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΟ3 Η ΠΙΟ ΩΡΑΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ

ΘΕΑΤΡΙΚΟ3 Η ΠΙΟ ΩΡΑΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΘΕΑΤΡΙΚΟ3 Η ΠΙΟ ΩΡΑΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ Ένα παιδικό θεατρικό μιούζικαλ για παιδιά Διαμορφώνουμε κατάλληλα την τάξη μας, σε μια γωνιά έχουμε βάλει ένα τραπέζι και πάνω σ αυτό κατσαρόλες, ένα ξύλο κοπής, κουτάλες

Διαβάστε περισσότερα

THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ Δ ΤΑΞΗ

THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ Δ ΤΑΞΗ THE G C SCHOOL OF CAREERS ΔΕΙΓΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ Δ ΤΑΞΗ Χρόνος: 40 λεπτά Αυτό το γραπτό αποτελείται από 6 σελίδες, συμπεριλαμβανομένης και αυτής. Να απαντήσεις σε ΟΛΕΣ τις

Διαβάστε περισσότερα

Ποιος πήρε το τυρί μου; για εφήβους

Ποιος πήρε το τυρί μου; για εφήβους Ποιος πήρε το τυρί μου; για εφήβους Περιεχόμενα Κάτι από τον εαυτό μας.... 15 Μια συγκέντρωση: Δημόσιο λύκειο, ώρα του μεσημεριανού φαγητού... 17 Ποιος πήρε το τυρί μου; Η ιστορία... 23 Οι τέσσερις ήρωες

Διαβάστε περισσότερα

αντονυμ ίες ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΈΣ Α Ό Ρ Ι Σ Τ Ε Σ Κανίναζ Se* μ* αχαη&ω. Κανένας ε^ ρου

αντονυμ ίες ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΈΣ Α Ό Ρ Ι Σ Τ Ε Σ Κανίναζ Se* μ* αχαη&ω. Κανένας ε^ ρου αντονυμ ίες ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΈΣ Α Ό Ρ Ι Σ Τ Ε Σ Κανίναζ Se* μ* αχαη&ω. Κανένας ε^ ρου r $fr m - Ποιος είσαι; - Ποιοι είστε; - Ο Πέτρος. - Ο Αλέξανδρος και ο Τάσος. - Ποιον θέλεις; - Ποιους θέλετε; A - Τον Αλέξανδρο.

Διαβάστε περισσότερα

«Πούλα τα όσο θες... πούλα ας πούµε το καλάµι από 200 ευρώ, 100. Κατάλαβες;»

«Πούλα τα όσο θες... πούλα ας πούµε το καλάµι από 200 ευρώ, 100. Κατάλαβες;» «Πούλα τα όσο θες... πούλα ας πούµε το καλάµι από 200 ευρώ, 100. Κατάλαβες;» Οπου (Α) ο καλούµενος - χρήστης της υπ' αριθ. 698... (µέλος της Χ.Α.) Οπου (Β) ο καλών Ηµεροµηνία: 20/09/2013 Εναρξη: 22:12':00''

Διαβάστε περισσότερα

Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, 2013. Ðñþôç Ýêäïóç: Οκτώβριος 2013 ÉSBN 978-618-01-0222-2

Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, 2013. Ðñþôç Ýêäïóç: Οκτώβριος 2013 ÉSBN 978-618-01-0222-2 TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Το λουλουδόπαιδο και άλλες ιστορίες ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου ÅÉÊÏÍÏÃÑÁÖÇÓÇ: Αιµιλία Κονταίου ÅÐÉÌÅËÅÉÁ ÄÉÏÑÈÙÓÇ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Χρυσούλα Τσιρούκη ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Θοδωρής

Διαβάστε περισσότερα

Τρύπωνας ο φαφαγάλος

Τρύπωνας ο φαφαγάλος 10-0086_D3_GLOSSA_TEYXOS C GLOSSA 12/19/12 10:44 AM Page 20 Τρύπωνας ο φαφαγάλος Η κυρία Καλλιόπη έχει στο σπίτι της ένα καναρίνι και έναν παπαγάλο που τον λένε Τρύφωνα. Ο Τρύφωνας μιλάει αλλά μπερδεύει

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:M. Maillot Διασκευή:E. Frischbutter; Sarah S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children

Διαβάστε περισσότερα

Καλοκαιρινές διακοπές

Καλοκαιρινές διακοπές Καλοκαιρινές διακοπές Βιβλία γνώσεων και δραστηριοτήτων για παιδιά προσχολικής ηλικίας και Δημοτικού Tα βιβλία θα τα βρείτε στο βιβλιοπωλείο: ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΥ Για παιδιά 0-5 ετών Πάνινα βιβλία 0-3

Διαβάστε περισσότερα

Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ ΠΟΙΗΜΑΤΑ

Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ ΠΟΙΗΜΑΤΑ Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ ΠΟΙΗΜΑΤΑ Η κάθε του Θεού αυγή είναι γι αυτόν και μια καινούργια έκπληξη είναι τα δάκρυα της γης που κάνουνε τα γέλια της ν ανθούνε, Ποια γλώσσα είναι η δική σου θάλασσα; Η γλώσσα της

Διαβάστε περισσότερα