ΕΑΔΣΑ. Basic. Design ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΕΜΠΤΟ ΟΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΤΙΕΡΑTEXTURE

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΑΔΣΑ. Basic. Design ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΕΜΠΤΟ ΟΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΤΙΕΡΑTEXTURE"

Transcript

1 ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΑΔΣΑ Design A Basic ΜΑΘΗΜΑ ΠΕΜΠΤΟ ΟΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΤΙΕΡΑTEXTURE

2 Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι στην οπτική σχεδίαση η επιλογή της ποιότητας του χαρτιού ή του όποιου υλικού του επιπέδου αναφοράς, η επιλογή του μέσου δηλαδή των εικαστικών ή άλλων υλικών ή εργαλείων, η επιλογή της τεχνοτροπίας κλπ. μπορεί να επηρεάσουν την πραγματική υφή.. Ματιέρα είναι το οπτικό στοιχείο που περιγράφει τα χαρακτηριστικά επιφανειών, αλλιώς υφή. Η υφή, σύμφωνα με το λεξικό, είναι η αίσθηση που δημιουργείται από την επαφή μας με υλικό σώμα, συνώνυμο η σύσταση των υλικών. Στο περιβάλλον μας, η ματιέρα αναφέρεται στις φυσικές ποιότητες των επιφανειών οι οποίες έλκουν σε συμμετοχή την αντίληψη του θεατή με δυο διαφορετικούς τρόπους: είτε μεταφορικά, δηλαδή οπτικά, υποκειμενικά, φανταστικά, συναισθηματικά ή κυριολεκτικά δηλαδή απτικά μέσω της αίσθησης της αφής. Η οπτική ματιέρα είναι εμφανής ή προσομοιωμένη επιφάνεια και γίνεται αντιληπτή με τα μάτια. Η απτική ή ανάγλυφη ματιέρα είναι πραγματική γίνεται αντιληπτή πρωτίστως με το άγγιγμα. Στην πρώτη περίπτωση, η υφή υπονοείται διαμέσου του ύφους του σχεδιασμού. Πλούσια, πολυεπίπεδα γραφικά καθώς και εικαστικές τεχνικές μπορεί να δημιουργήσουν οπτικές ματιέρες που αντανακλούν πραγματικές υφές. Στη δεύτερη περίπτωση, το κοινό μπορεί να αισθανθεί πραγματικά την υφή, καθιστώντας τη ένα μοναδικό συστατικό ανάμεσα στα άλλα στοιχεία του σχεδιασμού

3 ΣΕ ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ Η ΜΑΤΙΕΡΑ ΚΑΙ Π Ο Ι Α Ε Ι Ν Α Ι Η Σ Η Μ Α Σ Ι Α Τ Η Σ Η ματιέρα αναφέρεται στο πως ένα έργο τέχνης ή σχεδιασμού είναι φτιαγμένο. Μπορεί να αφορά τόσο τις μεθόδους που χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης/σχεδιαστής, τις δεξιότητές του, τα υλικά κλπ. ή μπορεί να αναφέρεται στο πώς, με ποιες μεθόδους και με ποια υλικά ένα αντικείμενο είναι κατασκευασμένο. Πολύ περισσότερο όμως, στα χέρια ενός εφευρετικού δημιουργού, η ματιέρα μπορεί να δουλέψει με στόχο τη φυσική χειραγώγηση των μέσων του για δημιουργικούς και αισθητικούς σκοπούς. Από την άλλη, η ματιέρα μπορεί να είναι φυσική/απτή/πραγματική, όπως ακριβώς βρέθηκε και επιλέχθηκε, κατευθείαν από φυσικούς πόρους (πχ. άμμος) ή προϊόντα (πχ. υφασμάτινο κουρέλι), από τον ίδιο τον καλλιτέχνη/σχεδιαστή.

4 ΣΕ ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ Η ΜΑΤΙΕΡΑ ΚΑΙ Π Ο Ι Α Ε Ι Ν Α Ι Η Σ Η Μ Α Σ Ι Α Τ Η Σ Οι άνθρωποι έχουν την τάση να δημιουργούν δεσμούς συνάφειας μεταξύ της υφής και των συναισθημάτων ή των αισθήσεων. Κάνουμε ευχάριστες ή δυσάρεστες συσχετίσεις καθώς η πολυμορφία της αντίδρασης που ενεργοποιείται είναι απεριόριστη. Επίσης, αναφερόμαστε σε υφές χρησιμοποιώντας τις εμπειρίες μας όταν για παράδειγμα λέμε ευαίσθητη αφή, μαλακό δέρμα, σκληροί μυς. Επιπλέον, συσχετίζουμε την υφή συνδέοντας τη με γνωστά, μέσω της επαφής, αντικείμενα. Λέμε για παράδειγμα φρεσκοκομμένα ή ξηρά χόρτα, εύθραυστα μαλλιά, λείο, λαμπερό πρόσωπο κ.α.

5 ΣΕ ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ Η ΜΑΤΙΕΡΑ ΚΑΙ Π Ο Ι Α Ε Ι Ν Α Ι Η Σ Η Μ Α Σ Ι Α Τ Η Σ Ανεξάρτητα από το αν η επίδρασή της είναι ντελικάτη ή ισχυρή, ευχάριστη ή δυσάρεστη, η ματιέρα χρησιμεύει ως οπτική αναφορά ως μια ειδική πληροφορία, διότι προκαλεί σημαντικές, απτές και ορατές, ανταποκρίσεις στους θεατές. Αν και η ματιέρα δεν είναι ένα τόσο δυναμικό οπτικό στοιχείο όπως ίσως είναι η αξία και το χρώμα που είναι πιο δραστικά στην οργάνωση της σύνθεσης εντούτοις η επιτήδεια χρήση της μπορεί να αυξήσει το ενδιαφέρον σε μια σύνθεση προσθέτοντας ποικιλία και λεπτομέρεια. Οι άνθρωποι έχουν την τάση να δημιουργούν δεσμούς συνάφειας μεταξύ της υφής και των συναισθημάτων ή των αισθήσεων. Κάνουμε ευχάριστες ή δυσάρεστες συσχετίσεις καθώς η πολυμορφία της αντίδρασης που ενεργοποιείται είναι απεριόριστη. Επίσης, αναφερόμαστε σε υφές χρησιμοποιώντας τις εμπειρίες μας όταν για παράδειγμα λέμε ευαίσθητη αφή, μαλακό δέρμα, σκληροί μυς. Επιπλέον, συσχετίζουμε την υφή συνδέοντας τη με γνωστά, μέσω της επαφής, αντικείμενα. Λέμε για παράδειγμα φρεσκοκομμένα ή ξηρά χόρτα, εύθραυστα μαλλιά, λείο, λαμπερό πρόσωπο κ.α.

6 Frank Auerbach Head of E.O.W. IV. Oil on plywood ΑΤΙΕΡΑ Οι καλλιτέχνες διαχρονικά αντιλαμβάνονται τη σημασία της ματιέρας και της επίδρασής της ως οπτικής αναφοράς οπότε τη χρησιμοποιούν προκειμένου να αποδώσουν τα θέματα που επεξεργάζονται και για να επικοινωνήσουν τα μηνύματά τους. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, συχνά οδηγούνται σε προσωπικές τεχνοτροπίες που παραμένουν χαρακτηριστικές της τέχνης τους. Άλλες φορές επειδή χρησιμοποιούν επιδέξια τα υλικά τους και άλλοτε μιμούμενοι την υφή των υλών που απεικονίζονται. ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ Τ Ε Χ Ν Ο Τ Ρ Ο Π Ι Ε Σ το υλικό, συνήθως παχύρευστο χρώμα, χρησιμοποιείται αδιάλυτο, με υπερβολικό πάχος IMPASTO Για την τεχνική ιμπάστο τα λάδια και τα ακρυλικά είναι καταλληλότερα ενώ τα υδατοχρώματα και η τέμπερα δεν συνιστώνται. Τα παστέλ επίσης μπορούν να παράγουν το εφέ εάν χρησιμοποιηθούν με κατάλληλο τρόπο. Οι Rembrandt, Tiziano και Vermeer εφάρμοσαν την τεχνική για να αναπαραστήσουν πτυχώσεις και κοσμήματα. Αργότερα εφαρμόστηκε από τους ιμπρεσσιονιστές και εξπρεσσιονιστές ζωγράφους.

7 Vincent W. van Gogh Vase with Twelve Sunflowers. Oil on canvas ΑΤΙΕΡΑ Οι καλλιτέχνες διαχρονικά αντιλαμβάνονται τη σημασία της ματιέρας και της επίδρασής της ως οπτικής αναφοράς οπότε τη χρησιμοποιούν προκειμένου να αποδώσουν τα θέματα που επεξεργάζονται και για να επικοινωνήσουν τα μηνύματά τους. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, συχνά οδηγούνται σε προσωπικές τεχνοτροπίες που παραμένουν χαρακτηριστικές της τέχνης τους. Άλλες φορές επειδή χρησιμοποιούν επιδέξια τα υλικά τους και άλλοτε μιμούμενοι την υφή των υλών που απεικονίζονται. ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ Τ Ε Χ Ν Ο Τ Ρ Ο Π Ι Ε Σ το υλικό, συνήθως παχύρευστο χρώμα, χρησιμοποιείται αδιάλυτο, με υπερβολικό πάχος IMPASTO Για την τεχνική ιμπάστο τα λάδια και τα ακρυλικά είναι καταλληλότερα ενώ τα υδατοχρώματα και η τέμπερα δεν συνιστώνται. Τα παστέλ επίσης μπορούν να παράγουν το εφέ εάν χρησιμοποιηθούν με κατάλληλο τρόπο. Οι Rembrandt, Tiziano και Vermeer εφάρμοσαν την τεχνική για να αναπαραστήσουν πτυχώσεις και κοσμήματα. Αργότερα εφαρμόστηκε από τους ιμπρεσσιονιστές και εξπρεσσιονιστές ζωγράφους.

8 Hans Hofmann The Gate ΑΤΙΕΡΑ Οι καλλιτέχνες διαχρονικά αντιλαμβάνονται τη σημασία της ματιέρας και της επίδρασής της ως οπτικής αναφοράς οπότε τη χρησιμοποιούν προκειμένου να αποδώσουν τα θέματα που επεξεργάζονται και για να επικοινωνήσουν τα μηνύματά τους. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, συχνά οδηγούνται σε προσωπικές τεχνοτροπίες που παραμένουν χαρακτηριστικές της τέχνης τους. Άλλες φορές επειδή χρησιμοποιούν επιδέξια τα υλικά τους και άλλοτε μιμούμενοι την υφή των υλών που απεικονίζονται. ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ Τ Ε Χ Ν Ο Τ Ρ Ο Π Ι Ε Σ το υλικό, συνήθως παχύρευστο χρώμα, χρησιμοποιείται αδιάλυτο, με υπερβολικό πάχος IMPASTO Για την τεχνική ιμπάστο τα λάδια και τα ακρυλικά είναι καταλληλότερα ενώ τα υδατοχρώματα και η τέμπερα δεν συνιστώνται. Τα παστέλ επίσης μπορούν να παράγουν το εφέ εάν χρησιμοποιηθούν με κατάλληλο τρόπο. Οι Rembrandt, Tiziano και Vermeer εφάρμοσαν την τεχνική για να αναπαραστήσουν πτυχώσεις και κοσμήματα. Αργότερα εφαρμόστηκε από τους ιμπρεσσιονιστές και εξπρεσσιονιστές ζωγράφους.

9 Jacques Mahe de la Villegle Jazzmen. Printed papers on canvas Οι καλλιτέχνες διαχρονικά αντιλαμβάνονται τη σημασία της ματιέρας και της επίδρασής της ως οπτικής αναφοράς οπότε τη χρησιμοποιούν προκειμένου να αποδώσουν τα θέματα που επεξεργάζονται και για να επικοινωνήσουν τα μηνύματά τους. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, συχνά οδηγούνται σε προσωπικές τεχνοτροπίες που παραμένουν χαρακτηριστικές της τέχνης τους. Άλλες φορές επειδή χρησιμοποιούν επιδέξια τα υλικά τους και άλλοτε μιμούμενοι την υφή των υλών που απεικονίζονται. ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ Τ Ε Χ Ν Ο Τ Ρ Ο Π Ι Ε Σ επίπεδα υλικά επικολλούνται ή στερεώνονται στην επιφάνεια ως μέρος της σύνθεσης ή προκειμένου να συνθέσουν ένα νέο σύνολο COLLAGE Για το κολάζ χρησιμοποιούνται εφημερίδες ή άλλο έντυπο υλικό, ταινίες, χρωματισμένο χαρτί, αποσπάσματα από άλλες εργασίες τέχνης, φωτογραφίες κλπ. Η προέλευσή του εντοπίζεται εκατοντάδες χρόνια παλαιότερα, εντούτοις έκανε μια εντυπωσιακή επανεμφάνιση στις αρχές του 20ου αιώνα σα μια από τις καινοτομίες του. Ο όρος συνδέθηκε αρχικά με τους Braque και Picasso όταν το κολάζ έγινε ένα διακριτό μέρος της μοντέρνας τέχνης.

10 Kurt Schwitters Χωρίς Τίτλο ΑΤΙΕΡΑ Οι καλλιτέχνες διαχρονικά αντιλαμβάνονται τη σημασία της ματιέρας και της επίδρασής της ως οπτικής αναφοράς οπότε τη χρησιμοποιούν προκειμένου να αποδώσουν τα θέματα που επεξεργάζονται και για να επικοινωνήσουν τα μηνύματά τους. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, συχνά οδηγούνται σε προσωπικές τεχνοτροπίες που παραμένουν χαρακτηριστικές της τέχνης τους. Άλλες φορές επειδή χρησιμοποιούν επιδέξια τα υλικά τους και άλλοτε μιμούμενοι την υφή των υλών που απεικονίζονται. ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ Τ Ε Χ Ν Ο Τ Ρ Ο Π Ι Ε Σ επίπεδα υλικά επικολλούνται ή στερεώνονται στην επιφάνεια ως μέρος της σύνθεσης ή προκειμένου να συνθέσουν ένα νέο σύνολο COLLAGE Για το κολάζ χρησιμοποιούνται εφημερίδες ή άλλο έντυπο υλικό, ταινίες, χρωματισμένο χαρτί, αποσπάσματα από άλλες εργασίες τέχνης, φωτογραφίες κλπ. Η προέλευσή του εντοπίζεται εκατοντάδες χρόνια παλαιότερα, εντούτοις έκανε μια εντυπωσιακή επανεμφάνιση στις αρχές του 20ου αιώνα σα μια από τις καινοτομίες του. Ο όρος συνδέθηκε αρχικά με τους Braque και Picasso όταν το κολάζ έγινε ένα διακριτό μέρος της μοντέρνας τέχνης.

11 Οι καλλιτέχνες διαχρονικά αντιλαμβάνονται τη σημασία της ματιέρας και της επίδρασής της ως οπτικής αναφοράς οπότε τη χρησιμοποιούν προκειμένου να αποδώσουν τα θέματα που επεξεργάζονται και για να επικοινωνήσουν τα μηνύματά τους. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, συχνά οδηγούνται σε προσωπικές τεχνοτροπίες που παραμένουν χαρακτηριστικές της τέχνης τους. Άλλες φορές επειδή χρησιμοποιούν επιδέξια τα υλικά τους και άλλοτε μιμούμενοι την υφή των υλών που απεικονίζονται. ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ Τ Ε Χ Ν Ο Τ Ρ Ο Π Ι Ε Σ επίπεδα υλικά επικολλούνται ή στερεώνονται στην επιφάνεια ως μέρος της σύνθεσης ή προκειμένου να συνθέσουν ένα νέο σύνολο COLLAGE Για το κολάζ χρησιμοποιούνται εφημερίδες ή άλλο έντυπο υλικό, ταινίες, χρωματισμένο χαρτί, αποσπάσματα από άλλες εργασίες τέχνης, φωτογραφίες κλπ. Η προέλευσή του εντοπίζεται εκατοντάδες χρόνια παλαιότερα, εντούτοις έκανε μια εντυπωσιακή επανεμφάνιση στις αρχές του 20ου αιώνα σα μια από τις καινοτομίες του. Ο όρος συνδέθηκε αρχικά με τους Braque και Picasso όταν το κολάζ έγινε ένα διακριτό μέρος της μοντέρνας τέχνης. Romare Bearden Pittsburgh Memory. Collage of printed papers with graphite on cardboard

12 Hannah Höch Cut with the Kitchen Knife through the Beer- Belly of the Weimar Republic. Collage of pasted papers ΑΤΙΕΡΑ Οι καλλιτέχνες διαχρονικά αντιλαμβάνονται τη σημασία της ματιέρας και της επίδρασής της ως οπτικής αναφοράς οπότε τη χρησιμοποιούν προκειμένου να αποδώσουν τα θέματα που επεξεργάζονται και για να επικοινωνήσουν τα μηνύματά τους. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, συχνά οδηγούνται σε προσωπικές τεχνοτροπίες που παραμένουν χαρακτηριστικές της τέχνης τους. Άλλες φορές επειδή χρησιμοποιούν επιδέξια τα υλικά τους και άλλοτε μιμούμενοι την υφή των υλών που απεικονίζονται. ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ Τ Ε Χ Ν Ο Τ Ρ Ο Π Ι Ε Σ στη σύνθεση σκόπιμα περιλαμβάνονται φωτογραφίες οι οποίες σε έναν βαθμό διατηρούν την ταυτότητά τους PHOTOMONTAGE Ο όρος φωτομοντάζ συνδέεται με το κίνημα Dada του Βερολίνου (περίπου 1918) και αρχικά υπηρετήθηκε από καλλιτέχνες όπως οι Grosz, Hausmann, Höch οι οποίοι αντλούσαν το βασικό τους υλικό από έντυπα μαζικής επικοινωνίας (περιοδικά, εφημερίδες). Η τεχνική χρησιμοποιήθηκε ως σχόλιο για το χάος που προκάλεσε ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος, σαν ένας μηχανικός, εναλλακτικός τρόπος για να εκφράσει μια διαμαρτυρία, μια θέση απέναντι στην τέχνη. Από τα μέσα του 20 ου αιώνα και μετά αποκαταστάθηκε η θέση του στην εικαστική εργαλειοθήκη.

13 Aleksandr Rodchenko Εικονογράφηση βιβλίου ΑΤΙΕΡΑ Οι καλλιτέχνες διαχρονικά αντιλαμβάνονται τη σημασία της ματιέρας και της επίδρασής της ως οπτικής αναφοράς οπότε τη χρησιμοποιούν προκειμένου να αποδώσουν τα θέματα που επεξεργάζονται και για να επικοινωνήσουν τα μηνύματά τους. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, συχνά οδηγούνται σε προσωπικές τεχνοτροπίες που παραμένουν χαρακτηριστικές της τέχνης τους. Άλλες φορές επειδή χρησιμοποιούν επιδέξια τα υλικά τους και άλλοτε μιμούμενοι την υφή των υλών που απεικονίζονται. ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ Τ Ε Χ Ν Ο Τ Ρ Ο Π Ι Ε Σ στη σύνθεση σκόπιμα περιλαμβάνονται φωτογραφίες οι οποίες σε έναν βαθμό διατηρούν την ταυτότητά τους PHOTOMONTAGE Ο όρος φωτομοντάζ συνδέεται με το κίνημα Dada του Βερολίνου (περίπου 1918) και αρχικά υπηρετήθηκε από καλλιτέχνες όπως οι Grosz, Hausmann, Höch οι οποίοι αντλούσαν το βασικό τους υλικό από έντυπα μαζικής επικοινωνίας (περιοδικά, εφημερίδες). Η τεχνική χρησιμοποιήθηκε ως σχόλιο για το χάος που προκάλεσε ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος, σαν ένας μηχανικός, εναλλακτικός τρόπος για να εκφράσει μια διαμαρτυρία, μια θέση απέναντι στην τέχνη. Από τα μέσα του 20 ου αιώνα και μετά αποκαταστάθηκε η θέση του στην εικαστική εργαλειοθήκη.

14 Klutsis Gustav Postcard for the Spartakiada, Moscow ΑΤΙΕΡΑ Οι καλλιτέχνες διαχρονικά αντιλαμβάνονται τη σημασία της ματιέρας και της επίδρασής της ως οπτικής αναφοράς οπότε τη χρησιμοποιούν προκειμένου να αποδώσουν τα θέματα που επεξεργάζονται και για να επικοινωνήσουν τα μηνύματά τους. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, συχνά οδηγούνται σε προσωπικές τεχνοτροπίες που παραμένουν χαρακτηριστικές της τέχνης τους. Άλλες φορές επειδή χρησιμοποιούν επιδέξια τα υλικά τους και άλλοτε μιμούμενοι την υφή των υλών που απεικονίζονται. ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ Τ Ε Χ Ν Ο Τ Ρ Ο Π Ι Ε Σ στη σύνθεση σκόπιμα περιλαμβάνονται φωτογραφίες οι οποίες σε έναν βαθμό διατηρούν την ταυτότητά τους PHOTOMONTAGE Ο όρος φωτομοντάζ συνδέεται με το κίνημα Dada του Βερολίνου (περίπου 1918) και αρχικά υπηρετήθηκε από καλλιτέχνες όπως οι Grosz, Hausmann, Höch οι οποίοι αντλούσαν το βασικό τους υλικό από έντυπα μαζικής επικοινωνίας (περιοδικά, εφημερίδες). Η τεχνική χρησιμοποιήθηκε ως σχόλιο για το χάος που προκάλεσε ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος, σαν ένας μηχανικός, εναλλακτικός τρόπος για να εκφράσει μια διαμαρτυρία, μια θέση απέναντι στην τέχνη. Από τα μέσα του 20 ου αιώνα και μετά αποκαταστάθηκε η θέση του στην εικαστική εργαλειοθήκη.

15 Laslo Moholy-Nagy The Law of Series Photomontage ΑΤΙΕΡΑ Οι καλλιτέχνες διαχρονικά αντιλαμβάνονται τη σημασία της ματιέρας και της επίδρασής της ως οπτικής αναφοράς οπότε τη χρησιμοποιούν προκειμένου να αποδώσουν τα θέματα που επεξεργάζονται και για να επικοινωνήσουν τα μηνύματά τους. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, συχνά οδηγούνται σε προσωπικές τεχνοτροπίες που παραμένουν χαρακτηριστικές της τέχνης τους. Άλλες φορές επειδή χρησιμοποιούν επιδέξια τα υλικά τους και άλλοτε μιμούμενοι την υφή των υλών που απεικονίζονται. ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ Τ Ε Χ Ν Ο Τ Ρ Ο Π Ι Ε Σ στη σύνθεση σκόπιμα περιλαμβάνονται φωτογραφίες οι οποίες σε έναν βαθμό διατηρούν την ταυτότητά τους PHOTOMONTAGE Ο όρος φωτομοντάζ συνδέεται με το κίνημα Dada του Βερολίνου (περίπου 1918) και αρχικά υπηρετήθηκε από καλλιτέχνες όπως οι Grosz, Hausmann, Höch οι οποίοι αντλούσαν το βασικό τους υλικό από έντυπα μαζικής επικοινωνίας (περιοδικά, εφημερίδες). Η τεχνική χρησιμοποιήθηκε ως σχόλιο για το χάος που προκάλεσε ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος, σαν ένας μηχανικός, εναλλακτικός τρόπος για να εκφράσει μια διαμαρτυρία, μια θέση απέναντι στην τέχνη. Από τα μέσα του 20 ου αιώνα και μετά αποκαταστάθηκε η θέση του στην εικαστική εργαλειοθήκη.

16 El Lissitzky Illustration ΑΤΙΕΡΑ Οι καλλιτέχνες διαχρονικά αντιλαμβάνονται τη σημασία της ματιέρας και της επίδρασής της ως οπτικής αναφοράς οπότε τη χρησιμοποιούν προκειμένου να αποδώσουν τα θέματα που επεξεργάζονται και για να επικοινωνήσουν τα μηνύματά τους. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, συχνά οδηγούνται σε προσωπικές τεχνοτροπίες που παραμένουν χαρακτηριστικές της τέχνης τους. Άλλες φορές επειδή χρησιμοποιούν επιδέξια τα υλικά τους και άλλοτε μιμούμενοι την υφή των υλών που απεικονίζονται. ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ Τ Ε Χ Ν Ο Τ Ρ Ο Π Ι Ε Σ στη σύνθεση σκόπιμα περιλαμβάνονται φωτογραφίες οι οποίες σε έναν βαθμό διατηρούν την ταυτότητά τους PHOTOMONTAGE Ο όρος φωτομοντάζ συνδέεται με το κίνημα Dada του Βερολίνου (περίπου 1918) και αρχικά υπηρετήθηκε από καλλιτέχνες όπως οι Grosz, Hausmann, Höch οι οποίοι αντλούσαν το βασικό τους υλικό από έντυπα μαζικής επικοινωνίας (περιοδικά, εφημερίδες). Η τεχνική χρησιμοποιήθηκε ως σχόλιο για το χάος που προκάλεσε ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος, σαν ένας μηχανικός, εναλλακτικός τρόπος για να εκφράσει μια διαμαρτυρία, μια θέση απέναντι στην τέχνη. Από τα μέσα του 20 ου αιώνα και μετά αποκαταστάθηκε η θέση του στην εικαστική εργαλειοθήκη.

17 Daniel Spoerri Prose Poems ΑΤΙΕΡΑ Οι καλλιτέχνες διαχρονικά αντιλαμβάνονται τη σημασία της ματιέρας και της επίδρασής της ως οπτικής αναφοράς οπότε τη χρησιμοποιούν προκειμένου να αποδώσουν τα θέματα που επεξεργάζονται και για να επικοινωνήσουν τα μηνύματά τους. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, συχνά οδηγούνται σε προσωπικές τεχνοτροπίες που παραμένουν χαρακτηριστικές της τέχνης τους. Άλλες φορές επειδή χρησιμοποιούν επιδέξια τα υλικά τους και άλλοτε μιμούμενοι την υφή των υλών που απεικονίζονται. ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ Τ Ε Χ Ν Ο Τ Ρ Ο Π Ι Ε Σ δισδιάστατες ή τρισδιάστατες συνθέσεις με φυσικά και βιομηχανικά αντικείμενα, παραδοσιακά μη καλλιτεχνικά ASSEMBLAGE Το assemblage σχετίζεται με το κολάζ και επομένως τον κυβισμό αν και η προέλευσή του είναι παλαιότερη. Στην τεχνική αυτή συνηθισμένα, φτηνά αντικείμενα (σχοινί, ξύλο, ύφασμα, δέρμα, σύρμα, ψάθα κ.ά.) διατηρούν τη φυσική και δομική ταυτότητά τους παρά την καλλιτεχνική επεξεργασία. Στην έννοια, δόθηκε πλατιά δημοσιότητα το 1961 εξαιτίας της διεθνούς έκθεσης με θέμα «The Art of Assemblage» του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, στην οποία συμμετείχαν 140 σημαντικοί καλλιτέχνες.

18 Robert Rauschenberg Cloth, metal, leather, electric fixture cable, oil paint on composition board with automobile tire and wood plank Οι καλλιτέχνες διαχρονικά αντιλαμβάνονται τη σημασία της ματιέρας και της επίδρασής της ως οπτικής αναφοράς οπότε τη χρησιμοποιούν προκειμένου να αποδώσουν τα θέματα που επεξεργάζονται και για να επικοινωνήσουν τα μηνύματά τους. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, συχνά οδηγούνται σε προσωπικές τεχνοτροπίες που παραμένουν χαρακτηριστικές της τέχνης τους. Άλλες φορές επειδή χρησιμοποιούν επιδέξια τα υλικά τους και άλλοτε μιμούμενοι την υφή των υλών που απεικονίζονται. ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ Τ Ε Χ Ν Ο Τ Ρ Ο Π Ι Ε Σ δισδιάστατες ή τρισδιάστατες συνθέσεις με φυσικά και βιομηχανικά αντικείμενα, παραδοσιακά μη καλλιτεχνικά ASSEMBLAGE Το assemblage σχετίζεται με το κολάζ και επομένως τον κυβισμό αν και η προέλευσή του είναι παλαιότερη. Στην τεχνική αυτή συνηθισμένα, φτηνά αντικείμενα (σχοινί, ξύλο, ύφασμα, δέρμα, σύρμα, ψάθα κ.ά.) διατηρούν τη φυσική και δομική ταυτότητά τους παρά την καλλιτεχνική επεξεργασία. Στην έννοια, δόθηκε πλατιά δημοσιότητα το 1961 εξαιτίας της διεθνούς έκθεσης με θέμα «The Art of Assemblage» του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, στην οποία συμμετείχαν 140 σημαντικοί καλλιτέχνες.

19 Οι καλλιτέχνες διαχρονικά αντιλαμβάνονται τη σημασία της ματιέρας και της επίδρασής της ως οπτικής αναφοράς οπότε τη χρησιμοποιούν προκειμένου να αποδώσουν τα θέματα που επεξεργάζονται και για να επικοινωνήσουν τα μηνύματά τους. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, συχνά οδηγούνται σε προσωπικές τεχνοτροπίες που παραμένουν χαρακτηριστικές της τέχνης τους. Άλλες φορές επειδή χρησιμοποιούν επιδέξια τα υλικά τους και άλλοτε μιμούμενοι την υφή των υλών που απεικονίζονται. ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ Τ Ε Χ Ν Ο Τ Ρ Ο Π Ι Ε Σ δισδιάστατες ή τρισδιάστατες συνθέσεις με φυσικά και βιομηχανικά αντικείμενα, παραδοσιακά μη καλλιτεχνικά ASSEMBLAGE Το assemblage σχετίζεται με το κολάζ και επομένως τον κυβισμό αν και η προέλευσή του είναι παλαιότερη. Στην τεχνική αυτή συνηθισμένα, φτηνά αντικείμενα (σχοινί, ξύλο, ύφασμα, δέρμα, σύρμα, ψάθα κ.ά.) διατηρούν τη φυσική και δομική ταυτότητά τους παρά την καλλιτεχνική επεξεργασία. Στην έννοια, δόθηκε πλατιά δημοσιότητα το 1961 εξαιτίας της διεθνούς έκθεσης με θέμα «The Art of Assemblage» του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, στην οποία συμμετείχαν 140 σημαντικοί καλλιτέχνες. Meret Oppenheim Object. Fur-covered cup, saucer and spoon

20 Rebeca Trevino Big Red, Not just a horse ΑΤΙΕΡΑ Οι καλλιτέχνες διαχρονικά αντιλαμβάνονται τη σημασία της ματιέρας και της επίδρασής της ως οπτικής αναφοράς οπότε τη χρησιμοποιούν προκειμένου να αποδώσουν τα θέματα που επεξεργάζονται και για να επικοινωνήσουν τα μηνύματά τους. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, συχνά οδηγούνται σε προσωπικές τεχνοτροπίες που παραμένουν χαρακτηριστικές της τέχνης τους. Άλλες φορές επειδή χρησιμοποιούν επιδέξια τα υλικά τους και άλλοτε μιμούμενοι την υφή των υλών που απεικονίζονται. ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ Τ Ε Χ Ν Ο Τ Ρ Ο Π Ι Ε Σ δισδιάστατες ή τρισδιάστατες συνθέσεις με φυσικά και βιομηχανικά αντικείμενα, παραδοσιακά μη καλλιτεχνικά ASSEMBLAGE Το assemblage σχετίζεται με το κολάζ και επομένως τον κυβισμό αν και η προέλευσή του είναι παλαιότερη. Στην τεχνική αυτή συνηθισμένα, φτηνά αντικείμενα (σχοινί, ξύλο, ύφασμα, δέρμα, σύρμα, ψάθα κ.ά.) διατηρούν τη φυσική και δομική ταυτότητά τους παρά την καλλιτεχνική επεξεργασία. Στην έννοια, δόθηκε πλατιά δημοσιότητα το 1961 εξαιτίας της διεθνούς έκθεσης με θέμα «The Art of Assemblage» του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, στην οποία συμμετείχαν 140 σημαντικοί καλλιτέχνες.

21 Max Ernst The Sea and the Rain. One from a portfolio of 34 collotypes after frottage ΑΤΙΕΡΑ Οι καλλιτέχνες διαχρονικά αντιλαμβάνονται τη σημασία της ματιέρας και της επίδρασής της ως οπτικής αναφοράς οπότε τη χρησιμοποιούν προκειμένου να αποδώσουν τα θέματα που επεξεργάζονται και για να επικοινωνήσουν τα μηνύματά τους. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, συχνά οδηγούνται σε προσωπικές τεχνοτροπίες που παραμένουν χαρακτηριστικές της τέχνης τους. Άλλες φορές επειδή χρησιμοποιούν επιδέξια τα υλικά τους και άλλοτε μιμούμενοι την υφή των υλών που απεικονίζονται. ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ Τ Ε Χ Ν Ο Τ Ρ Ο Π Ι Ε Σ συνθέσεις όπου με ξεπατίκωμα αποτυπώνεται μια ανάγλυφη εικόνα χρησιμοποιώντας κραγιόνια ή μαλακό μολύβι FROTTAGE Στην τέχνη, το φροτάζ συνδέεται με τους σουρεαλιστές και την «αυτόματη» δημιουργική διαδικασία παραγωγής τέχνης. Συγκεκριμένα συνδέεται με τον Ernst, ο οποίος την εμπνεύστηκε και την εφάρμοσε στην τέχνη του. Στη σχεδίαση, το φροτάζ μπορεί να παραμείνει όπως είναι ή να αποτελεί τη βάση για περαιτέρω επεξεργασία.

22 Max Ernst The Fascinating Cypress. One from a portfolio of 34 collotypes after frottage ΑΤΙΕΡΑ Οι καλλιτέχνες διαχρονικά αντιλαμβάνονται τη σημασία της ματιέρας και της επίδρασής της ως οπτικής αναφοράς οπότε τη χρησιμοποιούν προκειμένου να αποδώσουν τα θέματα που επεξεργάζονται και για να επικοινωνήσουν τα μηνύματά τους. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, συχνά οδηγούνται σε προσωπικές τεχνοτροπίες που παραμένουν χαρακτηριστικές της τέχνης τους. Άλλες φορές επειδή χρησιμοποιούν επιδέξια τα υλικά τους και άλλοτε μιμούμενοι την υφή των υλών που απεικονίζονται. ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ Τ Ε Χ Ν Ο Τ Ρ Ο Π Ι Ε Σ συνθέσεις όπου με ξεπατίκωμα αποτυπώνεται μια ανάγλυφη εικόνα χρησιμοποιώντας κραγιόνια ή μαλακό μολύβι FROTTAGE Στην τέχνη, το φροτάζ συνδέεται με τους σουρεαλιστές και την «αυτόματη» δημιουργική διαδικασία παραγωγής τέχνης. Συγκεκριμένα συνδέεται με τον Ernst, ο οποίος την εμπνεύστηκε και την εφάρμοσε στην τέχνη του. Στη σχεδίαση, το φροτάζ μπορεί να παραμείνει όπως είναι ή να αποτελεί τη βάση για περαιτέρω επεξεργασία.

23 Οι καλλιτέχνες διαχρονικά αντιλαμβάνονται τη σημασία της ματιέρας και της επίδρασής της ως οπτικής αναφοράς οπότε τη χρησιμοποιούν προκειμένου να αποδώσουν τα θέματα που επεξεργάζονται και για να επικοινωνήσουν τα μηνύματά τους. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, συχνά οδηγούνται σε προσωπικές τεχνοτροπίες που παραμένουν χαρακτηριστικές της τέχνης τους. Άλλες φορές επειδή χρησιμοποιούν επιδέξια τα υλικά τους και άλλοτε μιμούμενοι την υφή των υλών που απεικονίζονται. ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ Τ Ε Χ Ν Ο Τ Ρ Ο Π Ι Ε Σ συνθέσεις όπου με ξεπατίκωμα αποτυπώνεται μια ανάγλυφη εικόνα χρησιμοποιώντας κραγιόνια ή μαλακό μολύβι FROTTAGE Στην τέχνη, το φροτάζ συνδέεται με τους σουρεαλιστές και την «αυτόματη» δημιουργική διαδικασία παραγωγής τέχνης. Συγκεκριμένα συνδέεται με τον Ernst, ο οποίος την εμπνεύστηκε και την εφάρμοσε στην τέχνη του. Στη σχεδίαση, το φροτάζ μπορεί να παραμείνει όπως είναι ή να αποτελεί τη βάση για περαιτέρω επεξεργασία. Max Ernst Scarecrows. One from a portfolio of 34 collotypes after frottage

24 Οι καλλιτέχνες διαχρονικά αντιλαμβάνονται τη σημασία της ματιέρας και της επίδρασής της ως οπτικής αναφοράς οπότε τη χρησιμοποιούν προκειμένου να αποδώσουν τα θέματα που επεξεργάζονται και για να επικοινωνήσουν τα μηνύματά τους. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, συχνά οδηγούνται σε προσωπικές τεχνοτροπίες που παραμένουν χαρακτηριστικές της τέχνης τους. Άλλες φορές επειδή χρησιμοποιούν επιδέξια τα υλικά τους και άλλοτε μιμούμενοι την υφή των υλών που απεικονίζονται. ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ Τ Ε Χ Ν Ο Τ Ρ Ο Π Ι Ε Σ συνθέσεις όπου με ξεπατίκωμα αποτυπώνεται μια ανάγλυφη εικόνα χρησιμοποιώντας κραγιόνια ή μαλακό μολύβι FROTTAGE Στην τέχνη, το φροτάζ συνδέεται με τους σουρεαλιστές και την «αυτόματη» δημιουργική διαδικασία παραγωγής τέχνης. Συγκεκριμένα συνδέεται με τον Ernst, ο οποίος την εμπνεύστηκε και την εφάρμοσε στην τέχνη του. Στη σχεδίαση, το φροτάζ μπορεί να παραμείνει όπως είναι ή να αποτελεί τη βάση για περαιτέρω επεξεργασία. Max Ernst The Fugitive. One from a portfolio of 34 collotypes after frottage

25 John F. Peto Old Souvenirs. Oil on canvas ΑΤΙΕΡΑ Οι καλλιτέχνες διαχρονικά αντιλαμβάνονται τη σημασία της ματιέρας και της επίδρασής της ως οπτικής αναφοράς οπότε τη χρησιμοποιούν προκειμένου να αποδώσουν τα θέματα που επεξεργάζονται και για να επικοινωνήσουν τα μηνύματά τους. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, συχνά οδηγούνται σε προσωπικές τεχνοτροπίες που παραμένουν χαρακτηριστικές της τέχνης τους. Άλλες φορές επειδή χρησιμοποιούν επιδέξια τα υλικά τους και άλλοτε μιμούμενοι την υφή των υλών που απεικονίζονται. ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ Τ Ε Χ Ν Ο Τ Ρ Ο Π Ι Ε Σ σκόπιμα επιτυγχάνεται η ψευδαίσθηση πραγματικής υφής φτάνοντας στα όρια του λεγόμενου φωτογραφικού ρεαλισμού TROMPE L OEIL Η οφθαλμαπάτη είναι μια τεχνική που στόχο έχει να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι τα αντικείμενα που απεικονίζονται είναι πραγματικά. Στοχεύει να δώσει την εντύπωση του βάθους, του όγκου και της πραγματικής υφής, εκεί που δεν υπάρχουν. Η φράση έχει την προέλευσή της στην εποχή του Μπαρόκ αλλά η τεχνική έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα (Παρράσιος και Ζεύξις). Χρησιμοποιείται επίσης στην αρχιτεκτονική, τη διακόσμηση και στις μεγάλης κλίμακας τοιχογραφίες (murals).

26 Οι καλλιτέχνες διαχρονικά αντιλαμβάνονται τη σημασία της ματιέρας και της επίδρασής της ως οπτικής αναφοράς οπότε τη χρησιμοποιούν προκειμένου να αποδώσουν τα θέματα που επεξεργάζονται και για να επικοινωνήσουν τα μηνύματά τους. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, συχνά οδηγούνται σε προσωπικές τεχνοτροπίες που παραμένουν χαρακτηριστικές της τέχνης τους. Άλλες φορές επειδή χρησιμοποιούν επιδέξια τα υλικά τους και άλλοτε μιμούμενοι την υφή των υλών που απεικονίζονται. ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ Τ Ε Χ Ν Ο Τ Ρ Ο Π Ι Ε Σ σκόπιμα επιτυγχάνεται η ψευδαίσθηση πραγματικής υφής φτάνοντας στα όρια του λεγόμενου φωτογραφικού ρεαλισμού TROMPE L OEIL Η οφθαλμαπάτη είναι μια τεχνική που στόχο έχει να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι τα αντικείμενα που απεικονίζονται είναι πραγματικά. Στοχεύει να δώσει την εντύπωση του βάθους, του όγκου και της πραγματικής υφής, εκεί που δεν υπάρχουν. Η φράση έχει την προέλευσή της στην εποχή του Μπαρόκ αλλά η τεχνική έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα (Παρράσιος και Ζεύξις). Χρησιμοποιείται επίσης στην αρχιτεκτονική, τη διακόσμηση και στις μεγάλης κλίμακας τοιχογραφίες (murals). Rene Magritte The Treachery of images, This is not a Pipe. Oil on canvas

27 Alphonse Mucha Studies 2. Gouache ΑΤΙΕΡΑ Οι καλλιτέχνες διαχρονικά αντιλαμβάνονται τη σημασία της ματιέρας και της επίδρασής της ως οπτικής αναφοράς οπότε τη χρησιμοποιούν προκειμένου να αποδώσουν τα θέματα που επεξεργάζονται και για να επικοινωνήσουν τα μηνύματά τους. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, συχνά οδηγούνται σε προσωπικές τεχνοτροπίες που παραμένουν χαρακτηριστικές της τέχνης τους. Άλλες φορές επειδή χρησιμοποιούν επιδέξια τα υλικά τους και άλλοτε μιμούμενοι την υφή των υλών που απεικονίζονται. ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ Τ Ε Χ Ν Ο Τ Ρ Ο Π Ι Ε Σ σκόπιμα επιτυγχάνεται η ψευδαίσθηση πραγματικής υφής φτάνοντας στα όρια του λεγόμενου φωτογραφικού ρεαλισμού TROMPE L OEIL Η οφθαλμαπάτη είναι μια τεχνική που στόχο έχει να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι τα αντικείμενα που απεικονίζονται είναι πραγματικά. Στοχεύει να δώσει την εντύπωση του βάθους, του όγκου και της πραγματικής υφής, εκεί που δεν υπάρχουν. Η φράση έχει την προέλευσή της στην εποχή του Μπαρόκ αλλά η τεχνική έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα (Παρράσιος και Ζεύξις). Χρησιμοποιείται επίσης στην αρχιτεκτονική, τη διακόσμηση και στις μεγάλης κλίμακας τοιχογραφίες (murals).

28 Rene Magritte The Big Family. Oil on canvas ΑΤΙΕΡΑ Οι καλλιτέχνες διαχρονικά αντιλαμβάνονται τη σημασία της ματιέρας και της επίδρασής της ως οπτικής αναφοράς οπότε τη χρησιμοποιούν προκειμένου να αποδώσουν τα θέματα που επεξεργάζονται και για να επικοινωνήσουν τα μηνύματά τους. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, συχνά οδηγούνται σε προσωπικές τεχνοτροπίες που παραμένουν χαρακτηριστικές της τέχνης τους. Άλλες φορές επειδή χρησιμοποιούν επιδέξια τα υλικά τους και άλλοτε μιμούμενοι την υφή των υλών που απεικονίζονται. ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ Τ Ε Χ Ν Ο Τ Ρ Ο Π Ι Ε Σ σκόπιμα επιτυγχάνεται η ψευδαίσθηση πραγματικής υφής φτάνοντας στα όρια του λεγόμενου φωτογραφικού ρεαλισμού TROMPE L OEIL Η οφθαλμαπάτη είναι μια τεχνική που στόχο έχει να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι τα αντικείμενα που απεικονίζονται είναι πραγματικά. Στοχεύει να δώσει την εντύπωση του βάθους, του όγκου και της πραγματικής υφής, εκεί που δεν υπάρχουν. Η φράση έχει την προέλευσή της στην εποχή του Μπαρόκ αλλά η τεχνική έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα (Παρράσιος και Ζεύξις). Χρησιμοποιείται επίσης στην αρχιτεκτονική, τη διακόσμηση και στις μεγάλης κλίμακας τοιχογραφίες (murals).

29 Οι καλλιτέχνες διαχρονικά αντιλαμβάνονται τη σημασία της ματιέρας και της επίδρασής της ως οπτικής αναφοράς οπότε τη χρησιμοποιούν προκειμένου να αποδώσουν τα θέματα που επεξεργάζονται και για να επικοινωνήσουν τα μηνύματά τους. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, συχνά οδηγούνται σε προσωπικές τεχνοτροπίες που παραμένουν χαρακτηριστικές της τέχνης τους. Άλλες φορές επειδή χρησιμοποιούν επιδέξια τα υλικά τους και άλλοτε μιμούμενοι την υφή των υλών που απεικονίζονται. ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ Τ Ε Χ Ν Ο Τ Ρ Ο Π Ι Ε Σ σκόπιμα επιτυγχάνεται η ψευδαίσθηση πραγματικής υφής φτάνοντας στα όρια του λεγόμενου φωτογραφικού ρεαλισμού TROMPE L OEIL Η οφθαλμαπάτη είναι μια τεχνική που στόχο έχει να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι τα αντικείμενα που απεικονίζονται είναι πραγματικά. Στοχεύει να δώσει την εντύπωση του βάθους, του όγκου και της πραγματικής υφής, εκεί που δεν υπάρχουν. Η φράση έχει την προέλευσή της στην εποχή του Μπαρόκ αλλά η τεχνική έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα (Παρράσιος και Ζεύξις). Χρησιμοποιείται επίσης στην αρχιτεκτονική, τη διακόσμηση και στις μεγάλης κλίμακας τοιχογραφίες (murals). Rene Magritte Memory of a Voyage. Oil on canvas

30 Anthony van Dyck Portrait of Agostino Pallavicini. Oil on canvas. Flemish ΑΤΙΕΡΑ Οι καλλιτέχνες διαχρονικά αντιλαμβάνονται τη σημασία της ματιέρας και της επίδρασής της ως οπτικής αναφοράς οπότε τη χρησιμοποιούν προκειμένου να αποδώσουν τα θέματα που επεξεργάζονται και για να επικοινωνήσουν τα μηνύματά τους. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, συχνά οδηγούνται σε προσωπικές τεχνοτροπίες που παραμένουν χαρακτηριστικές της τέχνης τους. Άλλες φορές επειδή χρησιμοποιούν επιδέξια τα υλικά τους και άλλοτε μιμούμενοι την υφή των υλών που απεικονίζονται. ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ Τ Ε Χ Ν Ο Τ Ρ Ο Π Ι Ε Σ σκόπιμα επιτυγχάνεται η ψευδαίσθηση πραγματικής υφής φτάνοντας στα όρια του λεγόμενου φωτογραφικού ρεαλισμού TROMPE L OEIL Η οφθαλμαπάτη είναι μια τεχνική που στόχο έχει να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι τα αντικείμενα που απεικονίζονται είναι πραγματικά. Στοχεύει να δώσει την εντύπωση του βάθους, του όγκου και της πραγματικής υφής, εκεί που δεν υπάρχουν. Η φράση έχει την προέλευσή της στην εποχή του Μπαρόκ αλλά η τεχνική έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα (Παρράσιος και Ζεύξις). Χρησιμοποιείται επίσης στην αρχιτεκτονική, τη διακόσμηση και στις μεγάλης κλίμακας τοιχογραφίες (murals).

31 Tom Wesselmann Still Life. Mixed media Οι καλλιτέχνες διαχρονικά αντιλαμβάνονται τη σημασία της ματιέρας και της επίδρασής της ως οπτικής αναφοράς οπότε τη χρησιμοποιούν προκειμένου να αποδώσουν τα θέματα που επεξεργάζονται και για να επικοινωνήσουν τα μηνύματά τους. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, συχνά οδηγούνται σε προσωπικές τεχνοτροπίες που παραμένουν χαρακτηριστικές της τέχνης τους. Άλλες φορές επειδή χρησιμοποιούν επιδέξια τα υλικά τους και άλλοτε μιμούμενοι την υφή των υλών που απεικονίζονται. ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ Τ Ε Χ Ν Ο Τ Ρ Ο Π Ι Ε Σ η χρήση διάφορων παραδοσιακών οπτικών μέσων στη δημιουργία της σύνθεσης MIXED MEDIA Πολλά διαφορετικά εφέ μπορούν να επιτευχθούν με τη χρήση της μικτής τεχνικής. Έτοιμα φτιαγμένα αντικείμενα μπορούν να συνδυαστούν μαζί με παραδοσιακά εικαστικά υλικά (λάδια, κολάζ κ.α.), δίνοντας περισσότερη ευελιξία στο δημιουργό και πλούσια εμπειρία στο θεατή καθώς προσπαθεί να ανακαλύψει τα πολλαπλά στρώματα που χαρακτηρίζουν την τέχνη αυτή. Η μικτή τεχνική συνδέεται με τη σύγχρονη τέχνη δεδομένου ότι μπορεί να συνδυαστεί καλά με τη εννοιολογική εικαστική διατύπωση.

32 Kurt Schwitters Merzbild mit Kette. Assemblage ΑΤΙΕΡΑ Οι καλλιτέχνες διαχρονικά αντιλαμβάνονται τη σημασία της ματιέρας και της επίδρασής της ως οπτικής αναφοράς οπότε τη χρησιμοποιούν προκειμένου να αποδώσουν τα θέματα που επεξεργάζονται και για να επικοινωνήσουν τα μηνύματά τους. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, συχνά οδηγούνται σε προσωπικές τεχνοτροπίες που παραμένουν χαρακτηριστικές της τέχνης τους. Άλλες φορές επειδή χρησιμοποιούν επιδέξια τα υλικά τους και άλλοτε μιμούμενοι την υφή των υλών που απεικονίζονται. ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ Τ Ε Χ Ν Ο Τ Ρ Ο Π Ι Ε Σ η χρήση διάφορων παραδοσιακών οπτικών μέσων στη δημιουργία της σύνθεσης MIXED MEDIA Πολλά διαφορετικά εφέ μπορούν να επιτευχθούν με τη χρήση της μικτής τεχνικής. Έτοιμα φτιαγμένα αντικείμενα μπορούν να συνδυαστούν μαζί με παραδοσιακά εικαστικά υλικά (λάδια, κολάζ κ.α.), δίνοντας περισσότερη ευελιξία στο δημιουργό και πλούσια εμπειρία στο θεατή καθώς προσπαθεί να ανακαλύψει τα πολλαπλά στρώματα που χαρακτηρίζουν την τέχνη αυτή. Η μικτή τεχνική συνδέεται με τη σύγχρονη τέχνη δεδομένου ότι μπορεί να συνδυαστεί καλά με τη εννοιολογική εικαστική διατύπωση.

33 Wolf Vostell. La Revolucion del Consumo No3 ΑΤΙΕΡΑ Οι καλλιτέχνες διαχρονικά αντιλαμβάνονται τη σημασία της ματιέρας και της επίδρασής της ως οπτικής αναφοράς οπότε τη χρησιμοποιούν προκειμένου να αποδώσουν τα θέματα που επεξεργάζονται και για να επικοινωνήσουν τα μηνύματά τους. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, συχνά οδηγούνται σε προσωπικές τεχνοτροπίες που παραμένουν χαρακτηριστικές της τέχνης τους. Άλλες φορές επειδή χρησιμοποιούν επιδέξια τα υλικά τους και άλλοτε μιμούμενοι την υφή των υλών που απεικονίζονται. ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ Τ Ε Χ Ν Ο Τ Ρ Ο Π Ι Ε Σ η χρήση διάφορων παραδοσιακών οπτικών μέσων στη δημιουργία της σύνθεσης MIXED MEDIA Πολλά διαφορετικά εφέ μπορούν να επιτευχθούν με τη χρήση της μικτής τεχνικής. Έτοιμα φτιαγμένα αντικείμενα μπορούν να συνδυαστούν μαζί με παραδοσιακά εικαστικά υλικά (λάδια, κολάζ κ.α.), δίνοντας περισσότερη ευελιξία στο δημιουργό και πλούσια εμπειρία στο θεατή καθώς προσπαθεί να ανακαλύψει τα πολλαπλά στρώματα που χαρακτηρίζουν την τέχνη αυτή. Η μικτή τεχνική συνδέεται με τη σύγχρονη τέχνη δεδομένου ότι μπορεί να συνδυαστεί καλά με τη εννοιολογική εικαστική διατύπωση.

34 Οι καλλιτέχνες διαχρονικά αντιλαμβάνονται τη σημασία της ματιέρας και της επίδρασής της ως οπτικής αναφοράς οπότε τη χρησιμοποιούν προκειμένου να αποδώσουν τα θέματα που επεξεργάζονται και για να επικοινωνήσουν τα μηνύματά τους. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, συχνά οδηγούνται σε προσωπικές τεχνοτροπίες που παραμένουν χαρακτηριστικές της τέχνης τους. Άλλες φορές επειδή χρησιμοποιούν επιδέξια τα υλικά τους και άλλοτε μιμούμενοι την υφή των υλών που απεικονίζονται. ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ Τ Ε Χ Ν Ο Τ Ρ Ο Π Ι Ε Σ η χρήση διάφορων παραδοσιακών οπτικών μέσων στη δημιουργία της σύνθεσης MIXED MEDIA Πολλά διαφορετικά εφέ μπορούν να επιτευχθούν με τη χρήση της μικτής τεχνικής. Έτοιμα φτιαγμένα αντικείμενα μπορούν να συνδυαστούν μαζί με παραδοσιακά εικαστικά υλικά (λάδια, κολάζ κ.α.), δίνοντας περισσότερη ευελιξία στο δημιουργό και πλούσια εμπειρία στο θεατή καθώς προσπαθεί να ανακαλύψει τα πολλαπλά στρώματα που χαρακτηρίζουν την τέχνη αυτή. Η μικτή τεχνική συνδέεται με τη σύγχρονη τέχνη δεδομένου ότι μπορεί να συνδυαστεί καλά με τη εννοιολογική εικαστική διατύπωση. Claes Oldenburg Floor Cake. Synthetic polymer paint and latex on canvas

35 Willem de Kooning Untitled. Oil on newspaper mounted on paper mounted on linen ΑΤΙΕΡΑ Οι καλλιτέχνες διαχρονικά αντιλαμβάνονται τη σημασία της ματιέρας και της επίδρασής της ως οπτικής αναφοράς οπότε τη χρησιμοποιούν προκειμένου να αποδώσουν τα θέματα που επεξεργάζονται και για να επικοινωνήσουν τα μηνύματά τους. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, συχνά οδηγούνται σε προσωπικές τεχνοτροπίες που παραμένουν χαρακτηριστικές της τέχνης τους. Άλλες φορές επειδή χρησιμοποιούν επιδέξια τα υλικά τους και άλλοτε μιμούμενοι την υφή των υλών που απεικονίζονται. ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ Τ Ε Χ Ν Ο Τ Ρ Ο Π Ι Ε Σ η χρήση διάφορων παραδοσιακών οπτικών μέσων στη δημιουργία της σύνθεσης MIXED MEDIA Πολλά διαφορετικά εφέ μπορούν να επιτευχθούν με τη χρήση της μικτής τεχνικής. Έτοιμα φτιαγμένα αντικείμενα μπορούν να συνδυαστούν μαζί με παραδοσιακά εικαστικά υλικά (λάδια, κολάζ κ.α.), δίνοντας περισσότερη ευελιξία στο δημιουργό και πλούσια εμπειρία στο θεατή καθώς προσπαθεί να ανακαλύψει τα πολλαπλά στρώματα που χαρακτηρίζουν την τέχνη αυτή. Η μικτή τεχνική συνδέεται με τη σύγχρονη τέχνη δεδομένου ότι μπορεί να συνδυαστεί καλά με τη εννοιολογική εικαστική διατύπωση.

36 Hannah Hoch The Bride Οι καλλιτέχνες διαχρονικά αντιλαμβάνονται τη σημασία της ματιέρας και της επίδρασής της ως οπτικής αναφοράς οπότε τη χρησιμοποιούν προκειμένου να αποδώσουν τα θέματα που επεξεργάζονται και για να επικοινωνήσουν τα μηνύματά τους. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, συχνά οδηγούνται σε προσωπικές τεχνοτροπίες που παραμένουν χαρακτηριστικές της τέχνης τους. Άλλες φορές επειδή χρησιμοποιούν επιδέξια τα υλικά τους και άλλοτε μιμούμενοι την υφή των υλών που απεικονίζονται. ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ Τ Ε Χ Ν Ο Τ Ρ Ο Π Ι Ε Σ η χρήση διάφορων παραδοσιακών οπτικών μέσων στη δημιουργία της σύνθεσης MIXED MEDIA Πολλά διαφορετικά εφέ μπορούν να επιτευχθούν με τη χρήση της μικτής τεχνικής. Έτοιμα φτιαγμένα αντικείμενα μπορούν να συνδυαστούν μαζί με παραδοσιακά εικαστικά υλικά (λάδια, κολάζ κ.α.), δίνοντας περισσότερη ευελιξία στο δημιουργό και πλούσια εμπειρία στο θεατή καθώς προσπαθεί να ανακαλύψει τα πολλαπλά στρώματα που χαρακτηρίζουν την τέχνη αυτή. Η μικτή τεχνική συνδέεται με τη σύγχρονη τέχνη δεδομένου ότι μπορεί να συνδυαστεί καλά με τη εννοιολογική εικαστική διατύπωση.

37 Οι καλλιτέχνες διαχρονικά αντιλαμβάνονται τη σημασία της ματιέρας και της επίδρασής της ως οπτικής αναφοράς οπότε τη χρησιμοποιούν προκειμένου να αποδώσουν τα θέματα που επεξεργάζονται και για να επικοινωνήσουν τα μηνύματά τους. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, συχνά οδηγούνται σε προσωπικές τεχνοτροπίες που παραμένουν χαρακτηριστικές της τέχνης τους. Άλλες φορές επειδή χρησιμοποιούν επιδέξια τα υλικά τους και άλλοτε μιμούμενοι την υφή των υλών που απεικονίζονται. ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ Τ Ε Χ Ν Ο Τ Ρ Ο Π Ι Ε Σ η χρήση διάφορων παραδοσιακών οπτικών μέσων στη δημιουργία της σύνθεσης MIXED MEDIA Πολλά διαφορετικά εφέ μπορούν να επιτευχθούν με τη χρήση της μικτής τεχνικής. Έτοιμα φτιαγμένα αντικείμενα μπορούν να συνδυαστούν μαζί με παραδοσιακά εικαστικά υλικά (λάδια, κολάζ κ.α.), δίνοντας περισσότερη ευελιξία στο δημιουργό και πλούσια εμπειρία στο θεατή καθώς προσπαθεί να ανακαλύψει τα πολλαπλά στρώματα που χαρακτηρίζουν την τέχνη αυτή. Η μικτή τεχνική συνδέεται με τη σύγχρονη τέχνη δεδομένου ότι μπορεί να συνδυαστεί καλά με τη εννοιολογική εικαστική διατύπωση. Robert Rauschenberg Palladian Xmas Solvent Transfer. Acrylic, fabric and collage on wood panel

38 Οι καλλιτέχνες διαχρονικά αντιλαμβάνονται τη σημασία της ματιέρας και της επίδρασής της ως οπτικής αναφοράς οπότε τη χρησιμοποιούν προκειμένου να αποδώσουν τα θέματα που επεξεργάζονται και για να επικοινωνήσουν τα μηνύματά τους. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, συχνά οδηγούνται σε προσωπικές τεχνοτροπίες που παραμένουν χαρακτηριστικές της τέχνης τους. Άλλες φορές επειδή χρησιμοποιούν επιδέξια τα υλικά τους και άλλοτε μιμούμενοι την υφή των υλών που απεικονίζονται. ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ Τ Ε Χ Ν Ο Τ Ρ Ο Π Ι Ε Σ η χρήση διάφορων παραδοσιακών οπτικών μέσων στη δημιουργία της σύνθεσης MIXED MEDIA Πολλά διαφορετικά εφέ μπορούν να επιτευχθούν με τη χρήση της μικτής τεχνικής. Έτοιμα φτιαγμένα αντικείμενα μπορούν να συνδυαστούν μαζί με παραδοσιακά εικαστικά υλικά (λάδια, κολάζ κ.α.), δίνοντας περισσότερη ευελιξία στο δημιουργό και πλούσια εμπειρία στο θεατή καθώς προσπαθεί να ανακαλύψει τα πολλαπλά στρώματα που χαρακτηρίζουν την τέχνη αυτή. Η μικτή τεχνική συνδέεται με τη σύγχρονη τέχνη δεδομένου ότι μπορεί να συνδυαστεί καλά με τη εννοιολογική εικαστική διατύπωση. Richard Hamilton Interior II. Oil paint, cellulose paint and printed paper on board

39 ΒΑΣΙΚΕΣ Τ Ε Χ Ν Ο Τ Ρ Ο Π Ι Ε Σ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ Σ Τ Η Σ Χ Ε Δ Ι Α Σ Η είναι η πιο απλή μέθοδος δημιουργίας οπτικής ματιέρας. Εδώ η υφή δημιουργείται με γραμμές ή πινελιές που κατασκευάστηκαν επιμελώς με ελεύθερο χέρι. Η δομή τους, τακτική ή άτακτη, είναι πυκνή συγκεντρωμένη και με λεπτομέρεια Οι οπτικές ματιέρες δημιουργούνται ουσιαστικά μέσα από τη χειραγώγηση των φώτων και των σκιών, των γραμμών, του ρυθμού και άλλων οπτικών συστατικών. Μπορεί να υλοποιηθούν χρησιμοποιώντας μια ποικιλία μέσων, δηλαδή είτε χειροποίητα ή με την εφευρετική χρήση εργαλείων και μηχανημάτων ενώ οι υπολογιστές και συγκεκριμένα τα προγράμματα επεξεργασίας εικόνας κάνουν εύκολη και γρήγορη την παραγωγή εικονικής ματιέρας και βοηθούν τους κάθε είδους πειραματισμούς. ΣΧΕΔΙΟ-ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

40 ΒΑΣΙΚΕΣ Τ Ε Χ Ν Ο Τ Ρ Ο Π Ι Ε Σ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ Σ Τ Η Σ Χ Ε Δ Ι Α Σ Η ένα εγχάρακτο σχέδιο σε πέτρα, ξύλο, μέταλλο, λινόλαιο ή ακόμη και χαρτί, αφού δεχτεί μελάνες μπορεί στη συνέχεια να τυπωθεί σε μια άλλη επιφάνεια για τη δημιουργία οπτικής υφής. Επίσης, αντικείμενα και υλικά (υφάσματα, μουσαμάδες, σφουγγάρια κλπ) με ανάγλυφη, αδρή υφή οποιουδήποτε είδους μπορούν να χρωματιστούν και αφήσουν το αποτύπωμά τους σε επιφάνειες. Τέλος, σχέδια που δημιουργήθηκαν σε μια επιφάνεια μπορούν να μεταφερθούν σε μια άλλη, όσο η βαφή είναι ακόμη υγρή Οι οπτικές ματιέρες δημιουργούνται ουσιαστικά μέσα από τη χειραγώγηση των φώτων και των σκιών, των γραμμών, του ρυθμού και άλλων οπτικών συστατικών. Μπορεί να υλοποιηθούν χρησιμοποιώντας μια ποικιλία μέσων, δηλαδή είτε χειροποίητα ή με την εφευρετική χρήση εργαλείων και μηχανημάτων ενώ οι υπολογιστές και συγκεκριμένα τα προγράμματα επεξεργασίας εικόνας κάνουν εύκολη και γρήγορη την παραγωγή εικονικής ματιέρας και βοηθούν τους κάθε είδους πειραματισμούς. ΕΚΤΥΠΩΣΗ-ΜΕΤΑΦΟΡΑ

41 ΒΑΣΙΚΕΣ Τ Ε Χ Ν Ο Τ Ρ Ο Π Ι Ε Σ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ Σ Τ Η Σ Χ Ε Δ Ι Α Σ Η ένα εγχάρακτο σχέδιο σε πέτρα, ξύλο, μέταλλο, λινόλαιο ή ακόμη και χαρτί, αφού δεχτεί μελάνες μπορεί στη συνέχεια να τυπωθεί σε μια άλλη επιφάνεια για τη δημιουργία οπτικής υφής. Επίσης, αντικείμενα και υλικά (υφάσματα, μουσαμάδες, σφουγγάρια κλπ) με ανάγλυφη, αδρή υφή οποιουδήποτε είδους μπορούν να χρωματιστούν και αφήσουν το αποτύπωμά τους σε επιφάνειες. Τέλος, σχέδια που δημιουργήθηκαν σε μια επιφάνεια μπορούν να μεταφερθούν σε μια άλλη, όσο η βαφή είναι ακόμη υγρή Οι οπτικές ματιέρες δημιουργούνται ουσιαστικά μέσα από τη χειραγώγηση των φώτων και των σκιών, των γραμμών, του ρυθμού και άλλων οπτικών συστατικών. Μπορεί να υλοποιηθούν χρησιμοποιώντας μια ποικιλία μέσων, δηλαδή είτε χειροποίητα ή με την εφευρετική χρήση εργαλείων και μηχανημάτων ενώ οι υπολογιστές και συγκεκριμένα τα προγράμματα επεξεργασίας εικόνας κάνουν εύκολη και γρήγορη την παραγωγή εικονικής ματιέρας και βοηθούν τους κάθε είδους πειραματισμούς. ΕΚΤΥΠΩΣΗ-ΜΕΤΑΦΟΡΑ

42 ΒΑΣΙΚΕΣ Τ Ε Χ Ν Ο Τ Ρ Ο Π Ι Ε Σ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ Σ Τ Η Σ Χ Ε Δ Ι Α Σ Η λιγότερο ή περισσότερο ρευστά χρώματα σε κάθε επιθυμητή πυκνότητα ψεκάζονται, ραντίζονται ή κυλούν ελεγχόμενα πάνω σε επιφάνεια Οι οπτικές ματιέρες δημιουργούνται ουσιαστικά μέσα από τη χειραγώγηση των φώτων και των σκιών, των γραμμών, του ρυθμού και άλλων οπτικών συστατικών. Μπορεί να υλοποιηθούν χρησιμοποιώντας μια ποικιλία μέσων, δηλαδή είτε χειροποίητα ή με την εφευρετική χρήση εργαλείων και μηχανημάτων ενώ οι υπολογιστές και συγκεκριμένα τα προγράμματα επεξεργασίας εικόνας κάνουν εύκολη και γρήγορη την παραγωγή εικονικής ματιέρας και βοηθούν τους κάθε είδους πειραματισμούς. ΨΕΚΑΣΜΑ-ΡΑΝΤΙΣΜΑ-ΡΟΗ

43 ΒΑΣΙΚΕΣ Τ Ε Χ Ν Ο Τ Ρ Ο Π Ι Ε Σ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ Σ Τ Η Σ Χ Ε Δ Ι Α Σ Η μια επιφάνεια μπορεί να έρθει σε επαφή με μια φλόγα για να αποκτήσει ένα είδος υφής. Μερικές φορές ίσως χρειάζεται να καούν ορισμένα σημεία της Οι οπτικές ματιέρες δημιουργούνται ουσιαστικά μέσα από τη χειραγώγηση των φώτων και των σκιών, των γραμμών, του ρυθμού και άλλων οπτικών συστατικών. Μπορεί να υλοποιηθούν χρησιμοποιώντας μια ποικιλία μέσων, δηλαδή είτε χειροποίητα ή με την εφευρετική χρήση εργαλείων και μηχανημάτων ενώ οι υπολογιστές και συγκεκριμένα τα προγράμματα επεξεργασίας εικόνας κάνουν εύκολη και γρήγορη την παραγωγή εικονικής ματιέρας και βοηθούν τους κάθε είδους πειραματισμούς. ΑΧΝΙΣΜΑ-ΚΑΨΙΜΟ

44 ΒΑΣΙΚΕΣ Τ Ε Χ Ν Ο Τ Ρ Ο Π Ι Ε Σ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ Σ Τ Η Σ Χ Ε Δ Ι Α Σ Η η ζωγραφισμένη ή χρωματισμένη επιφάνεια μπορεί να χαράσσεται ή να σκαλίζεται με σκληρό αμβλύ εργαλείο για την απόκτηση υφής Οι οπτικές ματιέρες δημιουργούνται ουσιαστικά μέσα από τη χειραγώγηση των φώτων και των σκιών, των γραμμών, του ρυθμού και άλλων οπτικών συστατικών. Μπορεί να υλοποιηθούν χρησιμοποιώντας μια ποικιλία μέσων, δηλαδή είτε χειροποίητα ή με την εφευρετική χρήση εργαλείων και μηχανημάτων ενώ οι υπολογιστές και συγκεκριμένα τα προγράμματα επεξεργασίας εικόνας κάνουν εύκολη και γρήγορη την παραγωγή εικονικής ματιέρας και βοηθούν τους κάθε είδους πειραματισμούς. ΧΑΡΑΞΗ-ΞΥΣΙΜΟ-ΣΚΑΛΙΣΜΑ

45 ΒΑΣΙΚΕΣ Τ Ε Χ Ν Ο Τ Ρ Ο Π Ι Ε Σ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ Σ Τ Η Σ Χ Ε Δ Ι Α Σ Η τα σχετικά προγράμματα Η/Υ διαθέτουν εκτός από βιβλιοθήκες με έτοιμα δείγματα προς χρήση και επιπλέον δυνατότητες για παραγωγή ματιέρας με τη χρήση φίλτρων αλλά και εικονικών εργαλείων που προσομοιάζουν τα εικαστικά εργαλεία. Ειδικές τεχνικές τύπου σκοτεινού θαλάμου αποδίδουν ενδιαφέρουσες υφές στις φωτογραφικές εικόνες. Γενικά, οι περισσότερες από τις χειροποίητες τεχνικές μπορούν να προσομοιωθούν στα ψηφιακά περιβάλλοντα, πλην όμως απαιτούνται ειδικές γνώσεις στη χρήση των κατάλληλων προγραμμάτων. Για κάθε είδος υφής (άγριο, σκληρό, απαλό, λείο, μεταξένιο, χνουδωτό, μαλλιαρό, γλιτσερό, γλοιώδες, λασπώδες, γρατζουνισμένο, τσαλακωμένο, ζαρωμένο, ρυτιδιασμένο κλπ.) και τις δυνατότητες και τη χρήση των κατάλληλων εργαλείων, υπάρχουν διαθέσιμα tutorials στο διαδίκτυο. Οι οπτικές ματιέρες δημιουργούνται ουσιαστικά μέσα από τη χειραγώγηση των φώτων και των σκιών, των γραμμών, του ρυθμού και άλλων οπτικών συστατικών. Μπορεί να υλοποιηθούν χρησιμοποιώντας μια ποικιλία μέσων, δηλαδή είτε χειροποίητα ή με την εφευρετική χρήση εργαλείων και μηχανημάτων ενώ οι υπολογιστές και συγκεκριμένα τα προγράμματα επεξεργασίας εικόνας κάνουν εύκολη και γρήγορη την παραγωγή εικονικής ματιέρας και βοηθούν τους κάθε είδους πειραματισμούς. ΤΕΧΙΚΕΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ

46 Rene Magritte The thought which sees. Pencil on paper ΑΤΙΕΡΑ Προκειμένου να μπορούμε να συντάξουμε ένα προσωπικό ρεπερτόριο από ματιέρες, κατάλληλο για μελλοντική χρήση, ωφέλιμο είναι να τις ταξινομήσουμε σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Ιεραρχικά, δυο είναι οι βασικές κατηγορίες η οπτική και η απτική ματιέρα. Δευτερευόντως, κάθε μια από αυτές μπορεί να διακριθεί σε επιπλέον κατηγορίες. ΤΑ Ε Ι Δ Η ΤΗΣ ΜΑΤΕΡΑΣ Η οπτική ματιέρα κατά κανόνα δισδιάστατη, είναι ορατή με το μάτι και κάποτε ενεργοποιεί τη μνήμη προκαλώντας συναισθήματα αφής. ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΗ Η διακοσμητική ματιέρα παραμένει στο σχέδιο βοηθητική. Αποτελεί ένα πρόσθετο στοιχείο που μπορεί να μετακινηθεί, να αφαιρεθεί ή να προστεθεί χωρίς να επηρεάζει ιδιαίτερα τη σύνθεση και τις αμοιβαίες σχέσεις των σχημάτων της. Μπορεί να δημιουργηθεί με το χέρι ή με ειδικά μέσα να είναι αυστηρά κανονική ή ακανόνιστη, πλην όμως διατηρεί γενικά ένα κάποιο βαθμό ομοιομορφίας.

47 A. Rehse ΑΤΙΕΡΑ Composition of Impressions of Textures. Berlin Προκειμένου να μπορούμε να συντάξουμε ένα προσωπικό ρεπερτόριο από ματιέρες, κατάλληλο για μελλοντική χρήση, ωφέλιμο είναι να τις ταξινομήσουμε σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Ιεραρχικά, δυο είναι οι βασικές κατηγορίες η οπτική και η απτική ματιέρα. Δευτερευόντως, κάθε μια από αυτές μπορεί να διακριθεί σε επιπλέον κατηγορίες. ΤΑ Ε Ι Δ Η ΤΗΣ ΜΑΤΕΡΑΣ Η οπτική ματιέρα κατά κανόνα δισδιάστατη, είναι ορατή με το μάτι και κάποτε ενεργοποιεί τη μνήμη προκαλώντας συναισθήματα αφής. ΑΥΘΟΡΜΗΤΗ Η λειτουργία της αυτογενούς ή αυθόρμητης ματιέρας δεν είναι διακοσμητική αλλά αποτελεί ουσιαστικό μέρος της πορείας της οπτικής δημιουργίας. Σχήμα και υφή δεν διαχωρίζονται, επειδή τα σημάδια της ματιέρας πάνω στην επιφάνεια, είναι και σχήματα ταυτόχρονα. Σχήματα που σχεδιάστηκαν με το χέρι και συμπτωματικά, συχνά περιλαμβάνουν αυθόρμητη ματιέρα. Τα ελεύθερα σχέδια τις περισσότερες φορές περιέχουν ένα τέτοιο είδος υφής.

48 Προκειμένου να μπορούμε να συντάξουμε ένα προσωπικό ρεπερτόριο από ματιέρες, κατάλληλο για μελλοντική χρήση, ωφέλιμο είναι να τις ταξινομήσουμε σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Ιεραρχικά, δυο είναι οι βασικές κατηγορίες η οπτική και η απτική ματιέρα. Δευτερευόντως, κάθε μια από αυτές μπορεί να διακριθεί σε επιπλέον κατηγορίες. ΤΑ Ε Ι Δ Η ΤΗΣ ΜΑΤΕΡΑΣ Η οπτική ματιέρα κατά κανόνα δισδιάστατη, είναι ορατή με το μάτι και κάποτε ενεργοποιεί τη μνήμη προκαλώντας συναισθήματα αφής. ΜΗΧΑΝΙΚΗ Η μηχανική ματιέρα δεν αναφέρεται στη ματιέρα που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια μηχανικών μέσων σχεδίασης (όπως πχ. ο χάρακας ή ο διαβήτης). Αναφέρεται στη ματιέρα που δημιουργήθηκε με ειδικά μηχανικά μέσα, με αποτέλεσμα να μην είναι απαραίτητα εξαρτημένη από το σχήμα. Ένα τυπικό παράδειγμα του είδους αυτού, είναι ο φωτογραφικός κόκκος ή οι κουκίδες ράστερ που συχνά συναντάμε στις εκτυπώσεις ή τα πίξελ σε χαμηλής ανάλυσης εικόνες που δημιουργήθηκαν στον Η/Υ. Robert Rauschenberg Surface Series from Currents. Print

ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Β Ενιαίου Λυκείου (Μάθημα : Κατεύθυνσης)

ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Β Ενιαίου Λυκείου (Μάθημα : Κατεύθυνσης) ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Β Ενιαίου Λυκείου (Μάθημα : Κατεύθυνσης) ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ Το μάθημα απευθύνεται σε μαθητές με ειδικό ενδιαφέρον για το ΣΧΕΔΙΟ (Ελεύθερο και Προοπτικό) και που ενδέχεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Γ' Ενιαίου Λυκείου (Μάθημα : Κατεύθυνσης) ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ Το μάθημα απευθύνεται σε μαθητές με ειδικό ενδιαφέρον για το ΕΛΕΥΘΕΡΟ-ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ( Εικαστική και Αρχιτεκτονική

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Τίτλος: Φιλαράκος - Το δικό μου μαλακό υφασμάτινο παιχνίδι Βαθμίδα: 1 Τάξη: Β Διάρκεια: 4 Χ 80 Περιγραφή Ενότητας στη συνέχεια για έκφραση. Οι μαθητές/τριες ανακαλούν εμπειρίες

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 6. ΧΩΡΟΣ

Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 6. ΧΩΡΟΣ Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 6. ΧΩΡΟΣ Ο καλλιτέχνης μπορεί να συμπεριλάβει ή να αγνοήσει τη διάσταση του χώρου στην απεικόνιση που εκτελεί. Όταν περιγράφει το βάθος του οπτικού πεδίου με διάφορους

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΙΚΟΝΩΝ

ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΙΚΟΝΩΝ ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΙΚΟΝΩΝ ΣΥΝΘΕΣΗ: Οργάνωση ενός συνόλου από επιμέρους στοιχεία σε μια ενιαία διάταξη Αρχική ιδέα σύνθεσης Μορφή της σύνθεσης Δομή της σύνθεσης ΟΠΤΙΚΗ ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ Βασικό λεξιλόγιο

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Τίτλος: Ιστορίες δωματίων Βαθμίδα: 2 Τάξη: Ε Διάρκεια: 6 Χ 80 Περιγραφή Ενότητας Οι μαθητές και οι μαθήτριες μέσα από διάφορες δραστηριότητες που αφορούν στο δωμάτιό τους

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιαστικά Προγράμματα Επίπλου

Σχεδιαστικά Προγράμματα Επίπλου Σχεδιαστικά Προγράμματα Επίπλου Καθηγήτρια ΦΕΡΦΥΡΗ ΣΩΤΗΡΙΑ Τμήμα ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ - ΕΠΙΠΛΟΥ Σχεδιαστικά Προγράμματα Επίπλου Η σχεδίαση με τον παραδοσιακό τρόπο απαιτεί αυξημένο χρόνο, ενώ

Διαβάστε περισσότερα

Β. ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 5. ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΣ ΡΥΘΜΟΣ

Β. ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 5. ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΣ ΡΥΘΜΟΣ Β. ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 5. ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΣ ΡΥΘΜΟΣ Ο ρυθμός είναι μια έννοια που ξεκινάει από την επαναλαμβανόμενη αλλαγή κατά τακτά χρονικά διαστήματα κάποιας χαρακτηριστικής κατάστασης. Στη μουσική

Διαβάστε περισσότερα

Βασικοί κανόνες σύνθεσης στη φωτογραφία

Βασικοί κανόνες σύνθεσης στη φωτογραφία Βασικοί κανόνες σύνθεσης στη φωτογραφία Πάτρα, Δεκέμβρης 2012 Ποια είναι η σχέση ανάμεσα στην τέχνη και την πληροφόρηση; Πώς μπορεί η φωτογραφία να είναι τέχνη, εάν είναι στενά συνδεδεμένη με την αυτόματη

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ I Β Ενιαίου Λυκείου. (μάθημα ενδιαφέροντος)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ I Β Ενιαίου Λυκείου. (μάθημα ενδιαφέροντος) ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ I Β Ενιαίου Λυκείου (μάθημα ενδιαφέροντος) 1 ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ Με τη διδασκαλία του μαθήματος επιδιώκεται η μύηση των μαθητών στον κόσμο της φωτογραφίας ώστε να: 1. Αντιλαμβάνονται οι

Διαβάστε περισσότερα

Δομή και Περιεχόμενο

Δομή και Περιεχόμενο Υπουργείο Παιδείας & Πολιτισμού Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης Δομή και Περιεχόμενο Ομάδα Υποστήριξης Νέου Αναλυτικού Προγράμματος Εικαστικών Τεχνών Ιανουάριος 2013 Δομή ΝΑΠ Εικαστικών Τεχνών ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

51 εικόνες για μικρά παιδιά Η ΜΑΚΕΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΑΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ 1

51 εικόνες για μικρά παιδιά Η ΜΑΚΕΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΑΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ 1 51 εικόνες για μικρά παιδιά Η ΜΑΚΕΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΑΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ 1 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ Επ. καθηγητής Τμ. Αρχιτεκτόνων Παν. Πατρών ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ 1 2015-16 Κατά την αρχαιότητα

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Θέμα/τίτλος: Η δική μου πολιτεία-διάσημα Κτίρια Βαθμίδα: 2 Τάξη: Ε 2 Διάρκεια: 7Χ80 λεπτά Περιγραφή Ενότητας Οι μαθητές/μαθήτριες ανακαλούν εμπειρίες, εκφράζουν συναισθήματα

Διαβάστε περισσότερα

Η 6η Δέσμη ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

Η 6η Δέσμη ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ Η 6η Δέσμη ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ Η Δέσμη Καλών Τεχνών προσφέρεται ως επιλογή στους μαθητές της Β' και Γ' λυκείου. Για την 6η Δέσμη δεν υπάρχει στην Α' λυκείου αντίστοιχη ΟΜΠ (Ομάδα Μαθημάτων Προσανατολισμού), έτσι

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: Εικαστικές Τέχνες. ΒΑΘΜΙΔΑ 1 (Α Β Δημοτικού)

ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: Εικαστικές Τέχνες. ΒΑΘΜΙΔΑ 1 (Α Β Δημοτικού) ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: Εικαστικές Τέχνες ΒΑΘΜΙΔΑ 1 (Α Β Δημοτικού) ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ Οι μαθητές και οι μαθήτριες να είναι σε θέση: ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ Διδακτέα:

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική σχεδίαση με ηλεκτρονικό υπολογιστή

Αρχιτεκτονική σχεδίαση με ηλεκτρονικό υπολογιστή Γ Αρχιτεκτονική σχεδίαση με ηλεκτρονικό υπολογιστή Η χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών στο τεχνικό σχέδιο, και ιδιαίτερα στο αρχιτεκτονικό, αποτελεί πλέον μία πραγματικότητα σε διαρκή εξέλιξη, που επηρεάζει

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΣΧΟΛΗ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ Ε.Α.Δ.Σ.Α. Μάθημα: ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Δ2

Τ.Ε.Ι. ΣΧΟΛΗ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ Ε.Α.Δ.Σ.Α. Μάθημα: ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Δ2 Τ.Ε.Ι. ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ _ ΤΜΗΜΑ Ε.Α.Δ.Σ.Α. _ Μάθημα: ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Δ2 ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Θεωρητικό + Εργαστηριακό ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

André Derain. Emil Norde. Εικόνα 1. Portrait of Henri Matisse, 1906

André Derain. Emil Norde. Εικόνα 1. Portrait of Henri Matisse, 1906 André Derain Εικόνα 1. Portrait of Henri Matisse, 1906 Η τεχνική του André Derain, στην ζωγραφική, συμβαδίζει με εκείνη του Henri Matisse και γενικότερα με το κίνημα του φοβισμού. Καθαρές χρωματικές φόρμες,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ

ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 7. ΧΡΟΝΟΣ - ΚΙΝΗΣΗ

Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 7. ΧΡΟΝΟΣ - ΚΙΝΗΣΗ Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 7. ΧΡΟΝΟΣ - ΚΙΝΗΣΗ Οι καλλιτέχνες ανέκαθεν αντιμετώπιζαν με πολλά εφευρήματα τη στατικότητα των μέσων τους στην αναπαράσταση του πραγματικού κόσμου. Ο χρόνος και η

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ Α Εργαστήριο Ζωγραφικής Διευθυντής Εργαστηρίου : ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Διδακτικό Προσωπικό 1 2 3 4 5 6 Διδακτέα ύλη & κατανομή

Διαβάστε περισσότερα

Οι δικές σας ιδέες...γίνονται η δικιά μας δημιουργία

Οι δικές σας ιδέες...γίνονται η δικιά μας δημιουργία Οι δικές σας ιδέες...γίνονται η δικιά μας δημιουργία ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΑ ΠΑΝΕΛΣ 3D WALL PANELS Ένα αποκλειστικά δικό μας προϊόν, ένα επίτευγμα στη διακόσμηση εσωτερικού χώρου. Διατίθενται σε διάφορα σχέδια,

Διαβάστε περισσότερα

Β. ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 4. ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΚΑΙ ΕΜΦΑΣΗ

Β. ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 4. ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΚΑΙ ΕΜΦΑΣΗ Β. ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 4. ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΚΑΙ ΕΜΦΑΣΗ Στις πολύπλοκες συνθέσεις πολλά διαφορετικά στοιχεία χρησιμοποιούνται για την ιεράρχηση της σειράς παρατήρησης από τον θεατή. Ο καλλιτέχνης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΈΝΩΝ ΤΕΧΝΏΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. Μάθημα: Τεχνολογία Υλικών. Όνομα: Νικόλαος Καρναμπατίδης ΑΕΜ:438

ΤΜΗΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΈΝΩΝ ΤΕΧΝΏΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. Μάθημα: Τεχνολογία Υλικών. Όνομα: Νικόλαος Καρναμπατίδης ΑΕΜ:438 ΤΜΗΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΈΝΩΝ ΤΕΧΝΏΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Μάθημα: Τεχνολογία Υλικών Όνομα: Νικόλαος Καρναμπατίδης ΑΕΜ:438 Εξάμηνο: 8 ο (εικ.1) Νίκη της ΣαμοθράκηςParis, Musée du Louvre Φθορά:

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΣΗ ΝΕΩΝ ΟΠΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΧΛΟΥΒΕΡΑΚΗ 2014

ΧΡΗΣΗ ΝΕΩΝ ΟΠΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΧΛΟΥΒΕΡΑΚΗ 2014 ΧΡΗΣΗ ΝΕΩΝ ΟΠΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΧΛΟΥΒΕΡΑΚΗ 2014 ΧΡΗΣΗ ΝΕΩΝ ΟΠΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ Η χρήση

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο 3DS Max 2009

Εισαγωγή στο 3DS Max 2009 Μάθημα 1ο Εισαγωγή στο 3DS Max 2009 Σε αυτό το μάθημα πραγματοποιείται εκμάθηση του περιβάλλοντος του προγράμματος 3DS Max 2009. Το 3D Studio Max είναι ένα από τα ισχυρότερα προγράμματα δημιουργίας και

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Τίτλος: Ο μικρόκοσμος μας Βαθμίδα: 3 Τάξη: Στ Διάρκεια: 3 Χ 80 Περιγραφή Ενότητας Η ενότητα διερευνά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τα παιδιά τον κόσμο γύρω τους.

Διαβάστε περισσότερα

Η κλίμακα στην τέχνη

Η κλίμακα στην τέχνη Η κλίμακα στην τέχνη Μια σύνθεση κι επομένως ένα έργο διέπεται από διάφορες παραμέτρους, οι οποίες καθορίζουν την αισθητική αξία του έργου αλλά και το χαρακτήρα του. Αυτές οι παράμετροι είναι κατά κύριο

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Σκιαγραφώντας το σχολείο / τη γειτονιά μου

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Σκιαγραφώντας το σχολείο / τη γειτονιά μου Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Σκιαγραφώντας το σχολείο / τη γειτονιά μου Ομάδα Εικαστικής Αγωγής 2014 Σκιαγραφώντας το σχολείο/τη γειτονιά μου Τάξεις: Γ Στ Περιγραφή ενότητας: Οι μαθητές/τριες καταγράφουν

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εικαστικής Αγωγής στη Δημοτική Πινακοθήκη Πάφου. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εικαστικής Αγωγής στη Δημοτική Πινακοθήκη Πάφου. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εικαστικής Αγωγής στη Δημοτική Πινακοθήκη Πάφου ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης 2014 2015 Ταυτότητα του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Το Εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εικαστικής Αγωγής για τα παιδιά της Δ τάξης του Δημοτικού Σχολείου, στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης στη

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εικαστικής Αγωγής για τα παιδιά της Δ τάξης του Δημοτικού Σχολείου, στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης στη Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εικαστικής Αγωγής για τα παιδιά της Δ τάξης του Δημοτικού Σχολείου, στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης στη Λευκωσία Επαρχιακό Γραφείο Παιδείας Λευκωσίας 2012-2013

Διαβάστε περισσότερα

OMΑΔΑ Μ. Κωστάκη Ιωάννα Μπερκάκης Αντώνης Πετρίδης Γιάννης

OMΑΔΑ Μ. Κωστάκη Ιωάννα Μπερκάκης Αντώνης Πετρίδης Γιάννης OMΑΔΑ Μ Κωστάκη Ιωάννα Μπερκάκης Αντώνης Πετρίδης Γιάννης 1 Στην εικονική πραγματικότητα στον τομέα της εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα στην περιήγηση σε μουσεία. Στην σχεδίαση του εικονικού μουσείου Σολωμού(ΕΜΣ).

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ - ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ Ι A ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ Θέμα: Χώρος και Μορφή. 3 ο τμήμα Υπ.Καθηγητής Τάκης Κοζόκος γλύπτης Το NEO blog του μαθήματος υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

8/θ Π.Π.Σ.Π.Π. Τάξεις:Ε1-Ε2 Πολιτιστικό Πρόγραμμα "Τέχνη και Ψευδαίσθηση"

8/θ Π.Π.Σ.Π.Π. Τάξεις:Ε1-Ε2 Πολιτιστικό Πρόγραμμα Τέχνη και Ψευδαίσθηση 8/θ Π.Π.Σ.Π.Π. Τάξεις:Ε1-Ε2 Πολιτιστικό Πρόγραμμα "Τέχνη και Ψευδαίσθηση" Σχολικό έτος 2012-2013 Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Κεκεμπάνου Αθανασία Συνεργαζόμενοι: Ρουσσάκη Μαρία,Κουτσομητρόπουλος Δημήτριος Θεματολογία

Διαβάστε περισσότερα

«Η θάλασσα μάς ταξιδεύει» The sea travels us e-twinning project 2014-2015. Έλληνες ζωγράφοι. Της Μπιλιούρη Αργυρής. (19 ου -20 ου αιώνα)

«Η θάλασσα μάς ταξιδεύει» The sea travels us e-twinning project 2014-2015. Έλληνες ζωγράφοι. Της Μπιλιούρη Αργυρής. (19 ου -20 ου αιώνα) «Η θάλασσα μάς ταξιδεύει» The sea travels us e-twinning project 2014-2015 Έλληνες ζωγράφοι (19 ου -20 ου αιώνα) Της Μπιλιούρη Αργυρής Η ιστορία της ζωγραφικής στην νεοελληνική ζωγραφική Η Ελληνική ζωγραφική

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ PROJECT

ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ PROJECT ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ PROJECT Βασιλίσιν Μιχάλης, Δέφτο Χριστίνα, Ιλινιούκ Ίον, Κάσα Μαρία, Κουζμίδου Ελένη, Λαμπαδάς Αλέξης, Μάνε Χρισόστομος, Μάρκο Χριστίνα, Μπάμπη Χριστίνα, Σακατελιάν Λίλιτ, Σαχμπαζίδου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΕΑΣ ΥΛΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΕΑΣ ΥΛΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΕΑΣ ΥΛΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΕΑΣ ΥΛΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Γνωριμία, συζήτηση Περιγραφή του μαθήματος, στόχοι Παρουσίαση σχεδίων διαφόρων μορφών φωτογραφίες -3 Διαγνωστικό

Διαβάστε περισσότερα

Λεβεντάκη Φιλιώ ΓΤΠ 61 Πολυμέσα Τρισδιάστατη Εκτύπωση Πρόσφατες Τεχνολογίες και Χρήσεις στα Πολυμέσα

Λεβεντάκη Φιλιώ ΓΤΠ 61 Πολυμέσα Τρισδιάστατη Εκτύπωση Πρόσφατες Τεχνολογίες και Χρήσεις στα Πολυμέσα Λεβεντάκη Φιλιώ ΓΤΠ 61 Πολυμέσα 2014 2015 Τρισδιάστατη Εκτύπωση Πρόσφατες Τεχνολογίες και Χρήσεις στα Πολυμέσα Εισαγωγή Η τρισδιάστατη εκτύπωση (3d printing) είναι η διαδικασία με την οποία ο τρισδιάστατος

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός και ανάπτυξη εικονογραφημένων ιστοριών με τη βοήθεια ελεύθερου λογισμικού επεξεργασίας εικόνων

Σχεδιασμός και ανάπτυξη εικονογραφημένων ιστοριών με τη βοήθεια ελεύθερου λογισμικού επεξεργασίας εικόνων Σχεδιασμός και ανάπτυξη εικονογραφημένων ιστοριών με τη βοήθεια ελεύθερου λογισμικού επεξεργασίας εικόνων Ι. Πετρολιάγκης, Ν. Ευκολίδης, Dr Γ. Φραγκούλης, Dr Ing. Π. Κυράτσης Ακαδημαϊκή Κοινότητα Ανοικτού

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΘΕΩΡΙΑ ο ΜΑΘΗΜΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΘΕΩΡΙΑ ο ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΘΕΩΡΙΑ 2017 9 ο ΜΑΘΗΜΑ Τα (ΔΥ) είναι μία μη καταστροφική μέθοδος που βασίζεται στην οπτική παρατήρηση. Τα ΔΥ αυξάνουν την πιθανότητα παρατήρησης ενδείξεων επιφανειακής

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2012

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2012 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2012 ΣΧΕΔΙΟ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (355) Μάθημα: ΣXEΔΙΟ ΕΠΙΠΛOY ΚΑΙ ΞΥΛΟΥΡΓΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση Διδασκαλίας. Ενότητα: Γ Γυμνασίου. Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος. Α: Στόχοι. Οι μαθητές/ τριες:

Πρόταση Διδασκαλίας. Ενότητα: Γ Γυμνασίου. Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος. Α: Στόχοι. Οι μαθητές/ τριες: Πρόταση Διδασκαλίας Ενότητα: Τάξη: 7 η - Τέχνη: Μια γλώσσα για όλους, σε όλες τις εποχές Γ Γυμνασίου Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος Α: Στόχοι Οι μαθητές/ τριες: Να

Διαβάστε περισσότερα

Β. ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 1. ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΡΜΟΝΙΑ

Β. ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 1. ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΡΜΟΝΙΑ Β. ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 1. ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΡΜΟΝΙΑ Ανέκαθεν η οπτική επικοινωνία συγκρίνεται με τη μουσική. Η έννοια της σύνθεσης αρμόζει τόσο στη μουσική όσο και στον εικαστικό σχεδιασμό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΓΙΑ «ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ - ΧΕΙΜΩΝΑ 2015/16»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΓΙΑ «ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ - ΧΕΙΜΩΝΑ 2015/16» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΓΙΑ «ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ - ΧΕΙΜΩΝΑ 2015/16» Οι τάσεις για το 2016/2017 είναι μοναδικές και φαίνεται να διαφοροποιούνται από τις καθαρά vintage γραμμές που μας επηρέασαν τις προηγούμενες χρονιές.

Διαβάστε περισσότερα

ΛΑΝΙΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ MAΪOY - ΙΟΥΝΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: Θέματα Τέχνης Ημερομηνία: 02/06/2017

ΛΑΝΙΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ MAΪOY - ΙΟΥΝΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: Θέματα Τέχνης Ημερομηνία: 02/06/2017 ΛΑΝΙΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2016-17 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ MAΪOY - ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 Όνομα:. Βαθμός:.. ΜΑΘΗΜΑ: Θέματα Τέχνης Ημερομηνία: 02/06/2017 ΤΑΞΗ: Β Διάρκεια: 2 ώρες και 30 λεπτά Το εξεταστικό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΗ ΜΕ ΠΙΝΕΛΟ ΚΑΙ ΜΕ ΣΜΙΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ & ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΤΕΧΝΗ ΜΕ ΠΙΝΕΛΟ ΚΑΙ ΜΕ ΣΜΙΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ & ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΕΧΝΗ ΜΕ ΠΙΝΕΛΟ ΚΑΙ ΜΕ ΣΜΙΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ & ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Η βαλίτσα με τα βιβλία για τις εικαστικές τέχνες προτείνει στα παιδιά να γνωρίσουν, με διαφορετικούς τρόπους, θέματα που

Διαβάστε περισσότερα

185 Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης Ιωαννίνων

185 Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης Ιωαννίνων 185 Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης Ιωαννίνων Το Τμήμα Επιστημών της Τέχνης αποτελεί ανεξάρτητο Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2000-01. Το Τμήμα ιδρύθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ. Κόντου Έλενα. Μητρόπουλος Δημήτρης. Παπαθανασίου Ανθή. Παπακίτσος Αλέξανδρος. Πατρίκιος Σπύρος. Y.K: Κα.Περάκη

ΕΙΔΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ. Κόντου Έλενα. Μητρόπουλος Δημήτρης. Παπαθανασίου Ανθή. Παπακίτσος Αλέξανδρος. Πατρίκιος Σπύρος. Y.K: Κα.Περάκη ΕΙΔΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ Κόντου Έλενα Μητρόπουλος Δημήτρης Παπαθανασίου Ανθή Παπακίτσος Αλέξανδρος Πατρίκιος Σπύρος Y.K: Κα.Περάκη 1 Περιεχόμενα Διαφημιστική φωτογραφία Φωτοειδησεογραφία (φωτορεπορτάζ) Αρχιτεκτονική

Διαβάστε περισσότερα

quality design experience

quality design experience quality design experience company The Small Design Factory Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2007 με σκοπό την κατασκευή συρόμενων πορτών ντουλάπας, την εισαγωγή και χονδρική διάθεση βιομηχανικών προφίλ αλουμινίου

Διαβάστε περισσότερα

Ο Μ Α Δ Α Ε Ι Κ Α Σ Τ Ι Κ Η Σ Α Γ Ω Γ Η Σ Μ Α Ρ Τ Ι Ο Σ 2014

Ο Μ Α Δ Α Ε Ι Κ Α Σ Τ Ι Κ Η Σ Α Γ Ω Γ Η Σ Μ Α Ρ Τ Ι Ο Σ 2014 Ο Μ Α Δ Α Ε Ι Κ Α Σ Τ Ι Κ Η Σ Α Γ Ω Γ Η Σ Μ Α Ρ Τ Ι Ο Σ 2014 Σ Υ Ν Ε Ρ Γ Α Τ Ι Κ Ε Σ Ε Ι Κ Α Σ Τ Ι Κ Ε Σ Δ Ρ Α Σ Ε Ι Σ Σύντομη Περιγραφή Ενότητας Η ενότητα φέρει τον τίτλο «Εγώ, εσύ, εμείς Συνεργατικές

Διαβάστε περισσότερα

Τελικός τίτλος σπουδών:

Τελικός τίτλος σπουδών: Επωνυμία προγράμματος: Τελικός τίτλος σπουδών: ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ (ΠΤΥΧΙΟ) Πτυχίο Ο γραφίστας ασχολείται με τη μελέτη, τη διαμόρφωση και γενικότερα την αισθητική επιμέλεια κάθε είδους εκτυπωτικής εργασίας.

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΔΡΟΣΙΑΣ

1 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΔΡΟΣΙΑΣ Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ» 1 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΔΡΟΣΙΑΣ Mεικτό τμήμα (1 κλασικό και 1 ολοήμερο σε συνδιδασκαλία) Συμμετέχουν: Γιαμά Μαρία Πάττα Βασιλική Πιάνα Ανδρονίκη Χρόνος υλοποίησης: Νοέμβριος

Διαβάστε περισσότερα

min i mal ism sculptures & light sculptures

min i mal ism sculptures & light sculptures ΟΡΕΣΤΗΣ ΧΑΡΟΣ min i mal ism sculptures & light sculptures ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ Dan Flavin James Turrell Stephen Antonakos Robert Irwin Donald Judd Richard Serra Dan Flavin 1933-1996. Robert Irwin 1928- James Turrell

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική είναι η τέχνη της «ικανοποίησης των ανθρωπίνων αναγκών στο χώρο μέσω σχεδιασμού μεθόδων και υλικών κατασκευών».

Αρχιτεκτονική είναι η τέχνη της «ικανοποίησης των ανθρωπίνων αναγκών στο χώρο μέσω σχεδιασμού μεθόδων και υλικών κατασκευών». Αρχιτεκτονική είναι η τέχνη της «ικανοποίησης των ανθρωπίνων αναγκών στο χώρο μέσω σχεδιασμού μεθόδων και υλικών κατασκευών». που εφαρμόζεται ευρύτερα στην οίκησε και δόμηση του χώρου, ως εφαρμοσμένη επιστήμη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ

ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθηµα: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία Υφασματογραφίας

Δημιουργία Υφασματογραφίας Δημιουργία Υφασματογραφίας Δημιουργία υφασματογραφίας Με την τεχνική αυτή μπορούμε να δημιουργήσουμε μια σύνθεση με το ράψιμο διάφορων υφασμάτων και άλλων υλικών μεταξύ τους, πάνω σε μια βάση από ανθεκτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ. Ελένη Γκλίνου Κατερίνα Αντωνάκη

ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ. Ελένη Γκλίνου Κατερίνα Αντωνάκη Ελένη Γκλίνου Κατερίνα Αντωνάκη 1 1. ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ 2. ΛΟΓΟΤΥΠΟ / ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ 3. ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΕΣ 4. ΛΟΓΟΤΥΠΟ #1 ΛΟΓΟΤΥΠΟ #2 5. ΧΡΩΜΑΤΙΚΗ ΠΑΛΕΤΑ 6. ΜΟΤΙΒΑ 7. ΕΤΑΙΡΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ 2 1. ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η περιβαλλοντική εκπαίδευση είναι μια παιδαγωγική διαδικασία που επιδιώκει αυθεντικές εμπειρίες των εκπαιδευόμενων.

Η περιβαλλοντική εκπαίδευση είναι μια παιδαγωγική διαδικασία που επιδιώκει αυθεντικές εμπειρίες των εκπαιδευόμενων. Η περιβαλλοντική εκπαίδευση είναι μια παιδαγωγική διαδικασία που επιδιώκει αυθεντικές εμπειρίες των εκπαιδευόμενων. Τις εμπειρίες αυτές τις αναζητούμε βγαίνοντας και από την όποια αίθουσα και από το όποιο

Διαβάστε περισσότερα

Είμαστε όλοι διαφορετικοί μεταξύ μας. είμαστε όμως ίσοι. και άξιοι να μας σέβονται. Στέφανος Τόκα Δ τάξη

Είμαστε όλοι διαφορετικοί μεταξύ μας. είμαστε όμως ίσοι. και άξιοι να μας σέβονται. Στέφανος Τόκα Δ τάξη Είμαστε όλοι διαφορετικοί μεταξύ μας είμαστε όμως ίσοι Στέφανος Τόκα Δ τάξη και άξιοι να μας σέβονται Ζήτημα: Διαφορετικότητα Μάθημα: Εικαστική Αγωγή Θεματικές Περιοχές: -Tαυτότητα -Πολιτισμός της Εικόνας

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση

Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών του Μαθήµατος Β Τάξη 1 ου Κύκλου Τ.Ε.Ε. 3 ώρες /εβδοµάδα Αθήνα, Απρίλιος 2001 Μάθηµα: «Σχέδιο Υφάσµατος Χρώµα Ι». Α. ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ Ι ΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Βασικό Σχέδιο 1 ΒΑΣΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ( Α εξ) 4,5 5. Γραμμικό Σχέδιο Δεν αντιστοιχείται 3,5. ECTS ΠΑΔΑ Ιστορία Τυπογραφίας & Εισαγωγή στις Γραφικές Τέχνες

Βασικό Σχέδιο 1 ΒΑΣΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ( Α εξ) 4,5 5. Γραμμικό Σχέδιο Δεν αντιστοιχείται 3,5. ECTS ΠΑΔΑ Ιστορία Τυπογραφίας & Εισαγωγή στις Γραφικές Τέχνες Α ΕΞΑΜΗΝΟ Πρόγραμμα Χρώμα - Ελεύθερο Σχέδιο ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ( Α εξ) ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ- ΣΥΝΘΕΣΗ- ΜΟΡΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ (Α εξ) 9 5 5 Βασικό Σχέδιο 1 ΒΑΣΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ( Α εξ) 4, Γραμμικό Σχέδιο Δεν αντιστοιχείται

Διαβάστε περισσότερα

Piet Mondrian. Η ζωή και το έργο του Piet Mondrian! Ο πίνακάς του.

Piet Mondrian. Η ζωή και το έργο του Piet Mondrian! Ο πίνακάς του. Piet Mondrian Η ζωή και το έργο του Piet Mondrian! Ο πίνακάς του. Περιεχόμενα: Βιογραφικό του Piet Mondrian Μοντέρνα τέχνη Φωβισμός Κυβισμός Νεοπλασικισμός Ενδεικτικά έργα του Piet Mondrian Μαθηματική

Διαβάστε περισσότερα

7.Α.1 Παρουσιάσεις. 7.Α.2 Περιγραφή περιεχομένων της εφαρμογής

7.Α.1 Παρουσιάσεις. 7.Α.2 Περιγραφή περιεχομένων της εφαρμογής Μάθημα 7ο Πολυμέσα 7.Α.1 Παρουσιάσεις Οι παρουσιάσεις είναι μια εφαρμογή που χρησιμεύει στην παρουσίαση των εργασιών μας. Αποτελούν μια συνοπτική μορφή των εργασιών μας. Μέσω δημιουργίας διαφανειών, μορφοποιήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Οπτική Επικοινωνία & εμπορικός χώρος. Οργανώνοντας μια στρατηγική για την προώθηση του προϊόντος

Οπτική Επικοινωνία & εμπορικός χώρος. Οργανώνοντας μια στρατηγική για την προώθηση του προϊόντος Οπτική Επικοινωνία & εμπορικός χώρος Οργανώνοντας μια στρατηγική για την προώθηση του προϊόντος Οπτική επικοινωνία Η καλλιτεχνική επίδειξη εμπορεύματος και θεατρικών στοιχείων με στόχο την οργάνωση σκηνογραφικού

Διαβάστε περισσότερα

Η προσεγγιση της. Αρχιτεκτονικης Συνθεσης. ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΓΡΑΦΑΚΟΥ Καθηγητρια της Σχολης Αρχιτεκτονων Ε.Μ.Π.

Η προσεγγιση της. Αρχιτεκτονικης Συνθεσης. ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΓΡΑΦΑΚΟΥ Καθηγητρια της Σχολης Αρχιτεκτονων Ε.Μ.Π. 1ο χειμ. Εξαμηνο, 2013-2014 Η προσεγγιση της Αρχιτεκτονικης Συνθεσης Εισαγωγη στην Αρχιτεκτονικη Συνθεση Θεμα 1ο ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΓΡΑΦΑΚΟΥ Καθηγητρια της Σχολης Αρχιτεκτονων Ε.Μ.Π. Εικονογραφηση υπομνηση του

Διαβάστε περισσότερα

ΔΑΜΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Βιολογία A λυκείου. Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μαριλένα Ζαρφτζιάν Σχολικό έτος:

ΔΑΜΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Βιολογία A λυκείου. Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μαριλένα Ζαρφτζιάν Σχολικό έτος: ΔΑΜΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Βιολογία A λυκείου Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μαριλένα Ζαρφτζιάν Σχολικό έτος: 2013-2014 Ένα αισθητικό σύστημα στα σπονδυλωτά αποτελείται από τρία βασικά μέρη: 1. Τους αισθητικούς υποδοχείς,

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 2. ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ Ποικιλία χρωμάτων και οσμών, πυκνότητα, σκληρότητα, θερμική και ηλεκτρική αγωγιμότητα

Μάθημα 2. ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ Ποικιλία χρωμάτων και οσμών, πυκνότητα, σκληρότητα, θερμική και ηλεκτρική αγωγιμότητα Μάθημα 2 ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ Ποικιλία χρωμάτων και οσμών, πυκνότητα, σκληρότητα, θερμική και ηλεκτρική αγωγιμότητα Καθένας από εμάς διακρίνεται από τους άλλους από τα ιδιαίτερα γνωρίσματά του, όπως, το

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική Εργασία Project 6 ΒΙΒΛΙΟ Υ Π Ε Ύ Θ Υ Ν Ο Ι Κ Α Θ Η Γ Η Τ Έ Σ : Ε. Μ Π Ι Λ Α Ν Ά Κ Η Φ. Α Ν Τ Ω Ν Ά Τ Ο Σ

Ερευνητική Εργασία Project 6 ΒΙΒΛΙΟ Υ Π Ε Ύ Θ Υ Ν Ο Ι Κ Α Θ Η Γ Η Τ Έ Σ : Ε. Μ Π Ι Λ Α Ν Ά Κ Η Φ. Α Ν Τ Ω Ν Ά Τ Ο Σ Ερευνητική Εργασία Project 6 ΒΙΒΛΙΟ Υ Π Ε Ύ Θ Υ Ν Ο Ι Κ Α Θ Η Γ Η Τ Έ Σ : Ε. Μ Π Ι Λ Α Ν Ά Κ Η Φ. Α Ν Τ Ω Ν Ά Τ Ο Σ ΓΕΝΙΚΑ Παγκοσμίως σήμερα ως βιβλίο εννοείται η συνηθέστερη κατηγορία έντυπου αντικειμένου,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΑΙ ΤΟ ΦΩΣ

ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΑΙ ΤΟ ΦΩΣ 1 ΦΩΣ Στο μικρόκοσμο θεωρούμε ότι το φως έχει δυο μορφές. Άλλοτε το αντιμετωπίζουμε με τη μορφή σωματιδίων που ονομάζουμε φωτόνια. Τα φωτόνια δεν έχουν μάζα αλλά μόνον ενέργεια. Άλλοτε πάλι αντιμετωπίζουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΑΡΤΗ. 10/7/2006 Λύσανδρος Τσούλος Χαρτογραφία Ι 1

ΟΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΑΡΤΗ. 10/7/2006 Λύσανδρος Τσούλος Χαρτογραφία Ι 1 ΟΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΑΡΤΗ 10/7/2006 Λύσανδρος Τσούλος Χαρτογραφία Ι 1 Τοποθέτηση του προβλήµατος Ο σχεδιασµός είναι δηµιουργία -- οσχεδιασµός του χάρτη είναι µια δηµιουργική και όχι τυποποιηµένη διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

Μιλώντας με τα αρχαία

Μιλώντας με τα αρχαία Επίσκεψη στο μαντείο της Δωδώνης Πώς έβλεπαν το μέλλον οι αρχαίοι; Πώς λειτουργούσε το πιο αρχαίο μαντείο της Ελλάδας; Τι μορφή, σύμβολα και ρόλο είχε ο κύριος θεός του, ο Δίας; Τι σημασία είχαν εκεί οι

Διαβάστε περισσότερα

1/7/2015 «ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΖΟΥΣΑ ΜΑΘΗΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ» Παναγιώτης Κουτρουβίδης

1/7/2015 «ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΖΟΥΣΑ ΜΑΘΗΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ» Παναγιώτης Κουτρουβίδης «ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΖΟΥΣΑ ΜΑΘΗΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ» Παναγιώτης Κουτρουβίδης ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Η ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ Υποκινεί τη σκέψη, το συναίσθημα, τη φαντασία. Έτσι το άτομο

Διαβάστε περισσότερα

Μιλώντας με τα αρχαία

Μιλώντας με τα αρχαία Μιλώντας με τα αρχαία Μέσα στο μουσείο θα συναντήσετε παράξενα αντικείμενα άλλων εποχών. Μπορείτε να τα κάνετε να μιλήσουν για πανάρχαιους ανθρώπους και πολιτισμούς; Πάρτε φακούς, μέτρα, μολύβι και χαρτί

Διαβάστε περισσότερα

ΞΥΛΕΙΑ ΣΤΕΓΗΣ - ΣΥΝΘΕΤΗ ΞΥΛΕΙΑ

ΞΥΛΕΙΑ ΣΤΕΓΗΣ - ΣΥΝΘΕΤΗ ΞΥΛΕΙΑ http://www.e-stergiu.cm/index.php?lang=1 ΞΥΛΕΙΑ ΣΤΕΓΗΣ - ΣΥΝΘΕΤΗ ΞΥΛΕΙΑ Πλανισμένες δοκοί σύνθετης συγκολλητής ξυλείας εισαγωγής. Προσφέρουν υψηλή μηχανική αντοχη (GL24),διαθέτουν μικρό ειδικό βάρος (450kg/m

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΕΣ 2015-2016. User-Pc

ΕΓΓΡΑΦΕΣ 2015-2016. User-Pc ΕΓΓΡΑΦΕΣ 2015-2016 User-Pc Θ έ μ ι δ ο ς 9, Π α λ α ι ό Φ ά λ η ρ ο e - m a i l : b o r g i a s - @ o t e n e t. g r w w w. b o r g i a s - a r t. g r w w w. f a c e b o o k. c o m / b o r g i a s a r

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 4. TONIKOTHTA

Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 4. TONIKOTHTA Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 4. TONIKOTHTA Η τονικότητα αναφέρεται στον βαθμό φωτεινότητας κάθε χρώματος που χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης κατά τη σύνθεση του έργου του. Ακόμη και σε μία ασπρόμαυρη

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία μοντέλου αισθητικών κριτηρίων για αποτελεσματικό οπτικό σχεδιασμό εκπαιδευτικών ιστότοπων

Δημιουργία μοντέλου αισθητικών κριτηρίων για αποτελεσματικό οπτικό σχεδιασμό εκπαιδευτικών ιστότοπων 8 ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Εκπαιδευτικών για τις ΤΠΕ «Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στη Διδακτική Πράξη» Σύρος, 26-28 Ιουνίου 2015 ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ I. 7 η ΔΙΑΛΕΞΗ Γραφικά με Υπολογιστή

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ I. 7 η ΔΙΑΛΕΞΗ Γραφικά με Υπολογιστή ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ - ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ I 7 η ΔΙΑΛΕΞΗ Γραφικά με Υπολογιστή ΧΑΣΑΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΩΝ Α.Π.Θ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΚΘΕΣΗΣ

ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΩΝ Α.Π.Θ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΚΘΕΣΗΣ Θεσσαλονίκη, 18 Σεπτεμβρίου 2018 Αριθ. Πρωτοκόλλου: 3228 ΠΡΟΣ: Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης ΘΕΜΑ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΝΕΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας Προτεινόμενων Πτυχιακών Εργασιών

Πίνακας Προτεινόμενων Πτυχιακών Εργασιών ΤΜΗΜΑ: ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ & ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ: Β ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 208-9 Α/Α Τίτλος Θέματος Μέλος Ε.Π. Σύντομη Περιγραφή (μέχρι 00 λέξεις) Προαπαιτούμενα γνωστικά πεδία Αριθμός

Διαβάστε περισσότερα

Μοντεσσόρι: Ένας κόσμος επιτευγμάτων. Το πρώτο μου βιβλίο για τους ΑΡΙΘΜΟΥΣ. με πολλά φανταστικά αυτοκόλλητα

Μοντεσσόρι: Ένας κόσμος επιτευγμάτων. Το πρώτο μου βιβλίο για τους ΑΡΙΘΜΟΥΣ. με πολλά φανταστικά αυτοκόλλητα Μοντεσσόρι: Ένας κόσμος επιτευγμάτων Το πρώτο μου βιβλίο για τους ΑΡΙΘΜΟΥΣ με πολλά φανταστικά αυτοκόλλητα ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ Η απόκτηση μιας δεξιότητας ή η ανάπτυξη της γνώσης απαιτεί

Διαβάστε περισσότερα

Μοντεσσόρι: Ένας κόσμος επιτευγμάτων. Το πρώτο μου βιβλίο για τα. Χρώματα. με πολλά φανταστικά αυτοκόλλητα

Μοντεσσόρι: Ένας κόσμος επιτευγμάτων. Το πρώτο μου βιβλίο για τα. Χρώματα. με πολλά φανταστικά αυτοκόλλητα Μοντεσσόρι: Ένας κόσμος επιτευγμάτων Το πρώτο μου βιβλίο για τα Χρώματα με πολλά φανταστικά αυτοκόλλητα ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ Η απόκτηση μιας δεξιότητας ή η ανάπτυξη της γνώσης απαιτεί ορισμένες

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ VALLENTUNA. Σύστημα καναπέ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ VALLENTUNA. Σύστημα καναπέ ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ VALLENTUNA Σύστημα καναπέ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Andreas Fredriksson Eva Lilja Löwenhielm Lisa Hilland ΜΕΡΗ Μονάδα καθίσματος Μονάδα καθίσματος με αποθηκευτικό χώρο Μονάδα καθίσματος με κρεβάτι Πλάτη

Διαβάστε περισσότερα

Το φως στη βυζαντινή ζωγραφική

Το φως στη βυζαντινή ζωγραφική 23 Νοεμβρίου 2016 Το φως στη βυζαντινή ζωγραφική Πολιτισμός / Ζωγραφική & Εικαστικές Τέχνες Μαρία Ι.Καζαμία-Τσέρνου, Αναπλ. Καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Τμήμα Θεολογίας ΑΠΘ «Καί ε πεν Θεός γενηθήτω

Διαβάστε περισσότερα

ένα φωτοευαισθητοποιημένο χαρτί από άλατα αργύρου. Ωστόσο, ο

ένα φωτοευαισθητοποιημένο χαρτί από άλατα αργύρου. Ωστόσο, ο Είναι γνωστό πως η φωτογραφία αποτελεί πλέον ένα σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης εποχής καθώς κυριαρχεί τόσο στο διαδίκτυο και τα περιοδικά, όσο και στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων που απαθανατίζουν διάφορες

Διαβάστε περισσότερα

Κουλτούρα μας η καινοτομία

Κουλτούρα μας η καινοτομία Κουλτούρα μας η καινοτομία KLEEMANN Design για μια ζωή. Δεν περιοριζόμαστε στον απλό σχεδιασμό ανελκυστήρων, αλλά καλλιεργούμε μια κουλτούρα Design, που απογειώνει κάθε πλευρά της επιχείρησής μας. To

Διαβάστε περισσότερα

Οι μαθητές μετά την φοίτησή τους μπορούν να εργαστούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες όπως επίση

Οι μαθητές μετά την φοίτησή τους μπορούν να εργαστούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες όπως επίση Η αισθητική αντίληψη είναι το μεγαλύτερο προσόν για την ειδικότητα του τομέα καλλιτεχνικών εφα Οι μαθητές μετά την φοίτησή τους μπορούν να εργαστούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες όπως επίση - Ιδιωτικές Επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Παρκέτα. Το χειρόγραφο της κατασκευής

Παρκέτα. Το χειρόγραφο της κατασκευής Παρκέτα Το χειρόγραφο της κατασκευής Τι συμβαίνει στο ξύλο όταν έρθει στα κατάλληλα χέρια Απόφαση ποιότητας Ως γερμανική οικογενειακή επιχείρηση από το Münsterland, έχουμε αφιερωθεί εδώ και περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική Εργασία µε. Ζωγραφική και Μαθηµατικά

Ερευνητική Εργασία µε. Ζωγραφική και Μαθηµατικά Ερευνητική Εργασία - Ζωγραφική και Μαθηµατικά Ηλίας Νίνος Ερευνητική Εργασία µε θέµα: Μαθηµατικά και Τέχνη Υποθέµα: Μαθηµατικά και Ζωγραφική Οµάδα: Μαρία Βαζαίου- Ηρώ Μπρούφα- Μαθηµατικά εννοούµε την επιστήµη

Διαβάστε περισσότερα

Βυζαντινή Τεχνη. Περίοδοι της χριστιανικής ζωγραφικής:

Βυζαντινή Τεχνη. Περίοδοι της χριστιανικής ζωγραφικής: Βυζαντινή Τεχνη Περίοδοι της χριστιανικής ζωγραφικής: 1. Παλιαοχριστιανική Τέχνη και Πρωτοβυζαντινή περίοδος (4ος-7ος αιώνας) 2. Εικονομαχία και βυζαντινή τέχνη (8ος-12ος αιώνας) 3. Περίοδος των Παλαιολόγων

Διαβάστε περισσότερα

Υλικά, Γραμμές και Τεχνικές στο Ελεύθερο Σχέδιο

Υλικά, Γραμμές και Τεχνικές στο Ελεύθερο Σχέδιο Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο Α Υλικά, Γραμμές και Τεχνικές στο Ελεύθερο Σχέδιο Σκοπός Σκοπός του κεφαλαίου αυτού είναι να γνωρίσουν οι μαθητές τα υλικά που χρειάζονται για το ελεύθερο σχέδιο και τον τρόπο που θα τα

Διαβάστε περισσότερα

Εσωτερικός φωτισµός κτιρίων σε σχέση µε τη χρήση ΓΡΑΦΕΙΑ

Εσωτερικός φωτισµός κτιρίων σε σχέση µε τη χρήση ΓΡΑΦΕΙΑ Στεφανία Κέτση Ο αρχιτεκτονικός φωτισµός προκύπτει από τις χρήσεις για την οποία προσδιορίζεται ο χώρος και είναι απαραίτητος για τη σωστή λειτουργία των χώρων του κτιρίου. Ο διακοσµητικός φωτισµός δεν

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη σχεδίαση κινούμενων γραφικών

Εισαγωγή στη σχεδίαση κινούμενων γραφικών ΕΣΔ200 Δημιουργία Περιεχομένου ΙI Εισαγωγή στη σχεδίαση κινούμενων γραφικών Νικόλας Τσαπατσούλης Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Επικοινωνίας & Σπουδών Διαδικτύου Εισαγωγή Εφαρμογές Κύρια Χαρακτηριστικά Flash

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΙΚΟΝΩΝ

ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΙΚΟΝΩΝ ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΙΚΟΝΩΝ ΤΙ ΡΩΤΑΜΕ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ; ΤΙ ΜΑΣ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ; ΠΩΣ ΜΑΣ ΤΟ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ; ΣΥΝΘΕΣΗ: Οργάνωση ενός συνόλου από επιμέρους στοιχεία σε μια ενιαία διάταξη Αρχική ιδέα σύνθεσης

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές σχεδιασμού των αστικών υπαίθριων χώρων για τους ηλικιωμένους που πάσχουν από άνοια και Alzheimer

Αρχές σχεδιασμού των αστικών υπαίθριων χώρων για τους ηλικιωμένους που πάσχουν από άνοια και Alzheimer 9th Pan-Hellenic Interdisciplinary Conference of Alzheimer's Disease and Related Disorders Αρχές σχεδιασμού των αστικών υπαίθριων χώρων για τους ηλικιωμένους που πάσχουν από άνοια και Alzheimer Πιπερίδου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ 19 ΖΩΓΡΑΦΟΙ, 19 ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ 19 ΟΥ ΚΑΙ 20 ΟΥ ΑΙΩΝΑ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ 19 ΖΩΓΡΑΦΟΙ, 19 ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ 19 ΟΥ ΚΑΙ 20 ΟΥ ΑΙΩΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ 19 ΖΩΓΡΑΦΟΙ, 19 ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ 19 ΟΥ ΚΑΙ 20 ΟΥ ΑΙΩΝΑ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 3 Paul Sézanne 4 Georges Seurat 5 Vincent Van Gogh 6 Claude Monet 7 Henri Matisse 8 André Derain 9 Emil Norde

Διαβάστε περισσότερα

Γράμματα και αριθμοί

Γράμματα και αριθμοί 5 Γράμματα και αριθμοί 5.1 Γενικά Στα τεχνικά σχέδια χρησιμοποιούμε γράμματα και αριθμούς, όταν θέλουμε να δώσουμε περισσότερες πληροφορίες, όπως να χαρακτηρίσουμε χώρους ή υλικά, να δείξουμε την πορεία

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ & ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Α.Τ.Ε.Ι. ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΑΡΙΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: AΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ / ΧΩΡΟΙ ΑΝΑΨΥΧΗΣ

ΣΧΟΛΗ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ & ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Α.Τ.Ε.Ι. ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΑΡΙΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: AΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ / ΧΩΡΟΙ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΣΧΟΛΗ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ & ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Α.Τ.Ε.Ι. ΤΜΗΜΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ, ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΑΡΙΝΟ 2011-12 ΜΑΘΗΜΑ: AΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ / ΧΩΡΟΙ ΑΝΑΨΥΧΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ. καταστροφές υπό το πρίσμα των ψηφιακών τεχνολογιών»

ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ. καταστροφές υπό το πρίσμα των ψηφιακών τεχνολογιών» ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ του Ευάγγελου Ι. Φιλιππίδη για τη συμμετοχή στο έργο «Εκπαιδευτική εμβάθυνση στις φυσικές καταστροφές υπό το πρίσμα των ψηφιακών τεχνολογιών» και επιστημονικό υπεύθυνο τον κ. Δημήτριο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ. Χειμερινό Εξάμηνο

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ. Χειμερινό Εξάμηνο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Χειμερινό Εξάμηνο 2012-2013 ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα