Γίνετε Ανεξάρτητη Ενας Οδηγός για Γυναίκες με Αναπηρίες

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Γίνετε Ανεξάρτητη Ενας Οδηγός για Γυναίκες με Αναπηρίες"

Transcript

1 Γίνετε Ανεξάρτητη Ενας Οδηγός για Γυναίκες με Αναπηρίες Οταν ήμουν παντρεμένη του άρεσε να ελέγχει τα πάντα... Αισθανόμουν φυλακισμένη μέσα στο ίδιο μου το σπίτι. Είστε μια γυναίκα με κάποια αναπηρία που ανησυχεί για τον τρόπο με τον οποίο σας συμπεριφέρονται στο σπίτι; Αν ναί, δεν είστε η μόνη. Ο οδηγός αυτός βασίζεται σε πραγματικές εμπειρίες γυναικών με αναπηρίες. Οι γυναίκες αυτές μας είπαν τις ιστορίες τους με την ελπίδα ότι μπορούν να βοηθήσουν άλλες γυναίκες να αντιμετωπίσουν την κακομεταχείρησή τους από άλλους. Ο οδηγός αυτός σας βοηθάει να αναγνωρίζετε τα προειδοποιητικά σημάδια κακομεταχείρησης από τον σύντροφο, ένα μέλος της οικογένειας, έναν φροντιστή ή κάποιον άλλο. Σας λέει πως η βία στο σπίτι ή στην οικογένεια μπορεί να σας επηρεάσει και το τί μπορείτε να κάνετε αν κάποιος σας κακομεταχειρίζεται. Μπορείτε να πάρετε συμβουλές από άλλες γυναίκες με αναπηρίες, και διαβάστε για τις εμπειρίες τους πως αντιμετώπισαν την κακομεταχείρηση. Τί είναι κακομεταχείρηση; Η κακομεταχείρηση στο σπίτι είναι γνωστή επίσης σαν βία στο σπίτι ή στην οικογένεια. Το άτομο που σας κακομεταχειρίζεται μπορεί να είναι ο σύζυγός ή σύντροφος σας, ο γονέας ή το παιδί ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς σας. Το άτομο που σας κακομεταχειρίζεται μπορεί να είναι και ο φροντιστής σας ή κάποιος που μένει στο σπίτι σας. Κάθε γυναίκα, κάθε ηλικίας μπορεί να την κακομεταχειριστούν. Η κακομεταχείρηση δεν είναι πάντοτε σωματική. Μπορούν να σας πληγώσουν και με άλλους τρόπους. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι κακομεταχείρησης: Η συναισθηματική κακομεταχείρηση μπορεί να πληγώσει το μυαλό σας και τα αισθήματά σας. Περιλαμβάνει περιπτώσεις που κάποιος: συνέχεια σας λέει ότι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα σωστά, ότι είστε ηλίθια, σας λέει ότι κανένας άλλος στον κόσμο δεν μπορούσε να σας αγαπήσει, σας λέει ότι κανένας δεν θα σας επιτρέψει να κρατήσετε τα παιδιά σας αν φύγετε από το σπίτι. Στην αρχή μαγείρευε και έπαιζε τον καλό. Τελικά πίστεψα ότι δεν μπορούσα πια να μαγειρεύω για τον εαυτό μου γιατί θα τα έκανα θάλασσα. Με έκανε να αισθάνομαι ότι δεν είχα δικαιώματα στην δικαιοδοσία του σπιτιού, ήμουν οικότροφος, και ο γιός μας ήταν οικότροφος. Δεν μας επιτρεπόταν να θέλουμε και να μας θέλουν. Δεν μας επιτρεπόταν να έχουμε μαξιλάρια στον καναπέ, έπρεπε να παίρνουμε άδεια. Η κοινωνική κακομεταχείρηση μπορεί να πληγώσει όλες τις σχέσεις σας.

2 Περιλαμβάνει περιπτώσεις όπου κάποιος: σας σταματάει να βλέπετε τους φίλους σας, την οικογένειά σας και τους κοινωνικούς λειτουργούς, σας κάνει να αισθάνεστε ένοχες όταν πηγαίνετε στη δουλειά ή γίνεστε μέλη μιας λέσχης απαιτεί να ξέρει που βρίσκεστε κάθε στιγμή. Οταν μέναμε μαζί ήταν πολύ αυστηρός όσο αφορά με ποιον πήγαινα. Δεν μπορούσα να βγαίνω εύκολα έξω με άλλο κόσμο, γυναίκες ή άνδρες. Δεν είχα ζωή. Αισθανόμουν φυλακισμένη μέσα το ίδιο μου το σπίτι. Η κοινωνική κακομεταχείρηση περιλαμβάνει περιπτώσεις όπου κάποιος σας εμποδίζει να μιλάτε σε άλλους. Είχαμε ΤΤΥ στο σπίτι για 10 χρόνια αλλά δεν είχε συνδεθεί ποτέ, Οι φροντιστές μου δεν είχαν τα κατάλληλα προσόντα επικοινωνίας δεν μπορούν να υπογράφουν. Ο σύζυγός μου θέλει να είναι ο μόνος που θα επικοινωνεί με τους φροντιστές μου. Η οικονομική κακομεταχείρηση γίνεται όταν κάποιος ελέγχει τα χρήματά σας ενώ δεν το θέλετε αυτό ή δεν σας επιτρέπει να έχετε καθόλου χρήματα. Με προσέχει ο σύζυγός μου. Παίρνει όλα τα χρήματα. Ελέγχει όλα τα χρήματα. Ανησυχώ όταν σκέφτομαι ότι έχει τον πλήρη έλεγχο των χρημάτων μας. Ο σύζυγός μου έχει το σπίτι δικό του. Είναι μόνο στο όνομά του. Το θέλει έτσι για να έχει τον έλεγχο. Η σεξουαλική κακομεταχείρηση γίνεται όταν κάποιος σας υποχρεώνει να κάνετε σεξουαλικές πράξεις που δεν θέλετε. Το να σας υποχρεώνει κάποιος να κάνετε έρωτα αποτελεί αδίκημα, ακόμα και όταν είστε παντρεμένοι. Το μόνο πράγμα που ενδιέφερε τον σύζυγό μου ήταν το σεξ και αυτό ήταν μεγάλο πρόβλήμα για μένα. Κοιμόμουν και πηδούσε επάνω μου. Ποτέ δεν μπορούσα να του πω πως αισθανόμουν, θα άρχιζε να με βρίζει και να με ταπεινώνει. Τότε ήμουν πολύ ήσυχη, δεν τολμούσα να βγάλω μιλιά, ήμουν σαν μαριονέττα. Η σωματική κακομεταχείρηση γίνεται όταν κάποιος σε σπρώχνει, σε χτυπάει, σου πετάει πράγματα ή σε φοβερίζει ότι θα χτυπίσει εσένα, τα παιδιά, την οικογένεια, τα ζωάκια του σπιτιού ή το σκύλο για τυφλούς. Ο σύζυγός μου ήταν βίαιος με το σκύλο που με πονούσε πολύ γιατί αγαπώ πολύ τα ζώα, νομίζω, περισσότερο από άλλους. Με φοβέριζε με όπλο αλλά το ποτήρι ξεχείλισε όταν με έπιασε από το λαιμό. Με κακομεταχειρίζονται; ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΚΟΜΕΤΑΧΕΙΡΗΣΗΣ Συμβαίνει αυτό σε μένα; Είναι μια ερώτηση που κάνουν πολλές γυναίκες στον εαυτό τους.

3 Μερικές φορές είναι δύσκολο να αφήσετε τον εαυτό σας να πιστέψει ότι σε κακομεταχειρίζονται. Είναι δύσκολο να παραδεχτείτε ότι σε κακομεταχειρίζονται γιατί το άτομο που σε κακομεταχειρίζεται δεν το κάνει πάντα μερικές φορές μπορεί να είναι τρυφεροί και καλοί μαζί σας. Είναι δύσκολο να παραδεχτείτε ότι σε κακομεταχειρίζεται γιατί το αγαπάς αυτό το άτομο και εξαρτιέσαι από αυτό και ίσως να φοβάσαι το πως θα ήταν η ζωή σας χωρίς αυτόν. Αλλά αν συχνά φοβάστε μήπως στενοχωρήσετε το άτομο αυτό και δεν κάνετε αυτό που θέλετε για να μην θυμώσει, αυτό είναι μια ένδειξη ότι σας κακομεταχειρίζονται. ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΚΟΜΕΤΑΧΕΙΡΗΣΗΣ Ανησυχείτε για τη σχέση σας αλλά δεν είστε σίγουρη αν σας κακομεταχειρίζονται; Διαθέσετε λίγα λεπτά και συμπληρώσετε το παρακάτω ερωτηματολόγιο. Ο σύντροφός σας, το αγόρι σας, το κορίτσι σας, ο φίλος σας, ο φροντιστής σας ή ενα μέλος της οικογένειάς σας: Σας κάνουν να μην αισθάνεστε άνετα ή να φοβάστε; Συχνά σας ταπεινώνουν, σας γελιοποιούν ή σας κάνουν να αισθάνεστε άχρηστη; Πάντα ελέγχουν το τί κάνετε ή πού πηγαίνετε; Προσπαθούν να σας εμποδίζουν να βλέπετε τους φίλους ή την οικογένειά σας; Σας κάνουν να αισθάνεστε ότι δεν θα σας πιστέψει κανένας αν πείτε πως είστε δυστυχισμένη; Σας εμποδίζουν να έχετε χρήματα ή σας λένε σε τί μπορείτε να ξοδεύετε τα χρήματά σας και σε τί όχι; Αρνούνται να σας βοηθήσει με τις ανάγκες προσωπικής βοήθειας όταν τους το ζητάτε; Σας κάνουν να φοβάστε να διαφωνήσετε μαζί τους ή να τους πείτε όχι ; Λένε στους άλλους ότι τα φαντάζεστε και εύκολα μπερδεύεστε; Σας φοβερίζουν ή σας πονούν με το γίνονται βίαιοι (π.χ. σας χτυπούν, σας πιάνουν από το λαιμό, σπάνε πράγματα, σπάζουν ή απομακρύνουν εργαλεία για ανάπειρους, σας κλειδώνουν, οδηγούν επικίνδυνα για να σας φοβήσουν); Σας πιέζουν, σας υποχρεώνουν ή σας ξεγελούν να κάνετε σεξουαλικές πράξεις που δεν θέλετε να κάνετε; Επιμένουν πάντα να μπαίνουν μέσα μαζί σας όταν πηγαίνετε να δείτε το γιατρό; Σας φοβερίζουν ότι θα χάσετε τα παιδιά σας; Σας φοβερίζουν ότι δεν θα έχετε κανέναν να σας βοηθάει άν χαλάσετε τις σχέσεις που έχετε μαζί τους; Σας φοβερίζουν ότι θα σας βάλουν σε ίδυμα; Σας φοβερίζουν να σας κάνουν κακό όταν τους λέτε ότι θέλετε να διακόψετε τις σχέσεις σας μαζί τους; Βάζουν τα παιδιά σας να ακούν και να βλέπουν αυτά που σας λένε και σας κάνουν, ή χτυπούν τα παιδιά σας; Αν απαντήσετε ναι σε οποιαδήποτε από τα παραπάνω, τότε υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν σας φέρονται καλά ή ότι σας κακομεταχειρίζονται. Αν δεν αισθάνεστε ασφαλείς, ότι σας σέβονται και σας προσέχουν, τότε κάτι δεν πάει καλά.

4 Να θυμάστε ότι, αν σας κακομεταχειρίζονται, δεν φταίτε εσείς. Μόνο επειδή κάποιος σας συμπεριφέρθηκε άσχημα, δεν σημαίνει ότι κάτι συμβαίνει με σας. Είναι αυτοί που κάνουν κάτι κακό. Δεν ευθύνεστε σεις για την κακομεταχείριση. Εχετε το δικαίωμα να αισθάνεστε ασφαλείς, και να ζείτε χωρίς φόβο. Τώρα, που πέρασαν σχεδόν δέκα χρόνια από τότε που ξέφυγα απ αυτό, καταλαβαίνω πως είχα συνηθίσει τόσο πολύ να με κακομεταχειρίζονται που πίστευα ότι μου άξιζε. Πως με επηρεάζει η κακομεταχείριση; Ολες οι μορφές κακομεταχείρισης μπορούν να επηρεάσουν το πως αισθάνεστε για τον εαυτό σας. Μπορεί να επηρεάσουν και τα παιδιά σας. Αν στη σχέση που έχετε σας κακομεταχειρίζονται μπορεί: Να φοβάστε να το πείτε στους άλλους. Να νομίζετε ότι φταίτε εσείς. Να αισθάνεστε κατάθλιψη και πως είστε μόνη. Να αισθάνεστε μπερδεμένη. Να φοβάστε ότι δεν υπάρχει κανένας να σας βοηθήσει όταν χαλάσετε τις σχέσεις σας. Να φοβάστε ότι δεν θα σας πιστέψει κανένας. Να φοβάστε να χάσετε τα παιδιά σας. Να φοβάστε πως θα σας βάλουν σε ίδρυμα. Είναι ευνόητο να φοβάστε, να ανησυχείτε και να μπερδεύεστε. ** Αν σας έχουν κακομεταχειριστεί, πώς σας έχει επιδράσει αυτό επάνω σας στα αισθήματά σας, στις σχέσεις σας, στη ζωή σας; Ποια επίδραση μπορείθ να έχει στα παιδιά σας; Νοιώσετε καλύτερα για τον εαυτό σας Αν κάποιος σας συμπεριφέρεται άσχημα, μπορεί να καταβάλλει την αυτοπεποίθησή σας. Μπορεί να αρχίσετε να πιστεύετε ότι σας αξίζει η κακομεταχείριση ή ότι είστε κακός άνθρωπος. Αλλά να θυμάστε ότι αυτοί είναι εκείνοι που έκαναν κάτι κακό, όχι εσείς. Και άν ακόμα η αναπηρία σας μπορεί να σημαίνει ότι κάνετε τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο ή επικοινωνείτε διαφορετικά με τους γύρω σας, έχετε ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με τους άλλους. Οπως μας είπε μια γυναίκα που μιλήσαμε μαζί της: Χρειάζεται να βάλετε στο μυαλό σας νέα θετικά πράγματα γιατί η κακομεταχείριση είναι τόσο αρνητική χρειάζεται να βάζετε κάτι καλό στο μυαλό σας. Μπορεί να σας βοηθήσει να σκεφτείτε:

5 Ποια είναι τα καλά μου χαρακτηριστικά; Για ποια πράγματα είμαι περήφανη; Τί έχω πετύχει στη ζωή μου; Τί θέλω από τη ζωή μου; Τί θέλω να κάνω στο μέλλον; Τί μπορώ να κάνω; Δεν είναι απαραίτητο να το κάνετε μόνη σας. Μιλώντας σε κάποιον μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε το τι θα κάνετε. Πέστε σε έναν συγγενή, φίλο, γείτονα ή κοινωνικό λειτουργό που εμπιστεύεστε τό πόσο δυστυχισμένη είστε. Η οικογένεια και οι φίλοι σας μπορεί να σας υποστηρίζουν, αλλά ίσως οι ίδιοι να μην ξέρουν τί πρέπει να κάνουν. Γι αυτό επικοινωνήστε με την υπηρεσία οικογενειακής βίας ή χρησιμοποιείστε τους διαδικτυακούς τόπους όπως αυτόν για πάρετε πληροφορίες και να σκεφτείτε για το τί μπορείτε να κάνετε. Αν αυτός που σας κακομεταχειρίζεται σας εμποδίζει να χρησιμοποιείτε το τηλέφωνο ίσως να πρέπει να παρακαλέσετε κάποιον που εμπιστεύεστε να σας βρει τις πληροφορίες που χρειάζεστε. Τί θέλουν να ξέρετε οι άλλες γυναίκες με αναπηρίες: Δεν φταίτε εσείς. Δικαιούστε να αισθάνεστε ασφαλείς. Δικαιούστε να είστε ασφαλείς. Μιλήστε με κάποιον. Ζητήστε βοήθεια. Πιστεύετε στον εαυτό σας. Η συμβουλή μου στις άλλες γυναίκες είναι να στραφούν στην οικογένεια και τους φίλους τους. Αν δεν έχετε οικογένεια, βρείτε κάποιον που εμπιστεύεστε να του μιλήσετε. Πάτε σε μια υπηρεσία για γυναίκες καταλαβαίνουν και βρίσκονται εκεί για να σας βοηθήσουν. Οταν ήμουν στο νοσοκομείο ανέπτυξα μια δυνατή έμπιστη σχέση με μια κοινωνική λειτουργό. Μιλώντας την για πολλές ώρες σιγά σιγά άρχισα να καταλαβαίνω πόσο ήμουν κάτω από τον έλεγχο αυτού του ανθρώπου που με κακομεταχειριζόταν και ίσως να μην μου άξιζε να μου συμπεριφέρεται έτσι. Πως μπορώ να προφυλάσσομαι; Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ

6 Εχετε το δικαίωμα να αισθάνεστε ασφαλείς και να είστε ασφαλείς. Αν υπάρχει κακομεταχείριση στο σπίτι σας είναι απαραίτητο να σκεφτείτε προσεκτικά την ασφάλειά σας. Θα πρέπει να είστε προετοιμασμένη σε περίπτωση που εσείς ή τα παιδιά σας βρίσκονται σε σωματικό κίνδυνο. Αν βρίσκεστε σε άμεσο κίνδυνο ή σας έχουν επιτεθεί σωματικά ή σεξουαλικά ή σας φοβερίζουν μπορείτε να καλέσετε την αστυνομία στον αριθμό 000. Αν χρειάζεστε βοήθεια για να αποφασίσετε πως μπορείτε να καλυτερέψετε την ασφάλειά σας, επικοινωνήστε με μία Υπάλληλο Βοηθείας Βίας στο Σπίτι. Αν δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να διακόψετε τις σχέσεις σας μαζί τους προς το παρόν υπάρχουν ορισμένοι τρόποι που μπορείτε να αυξήσετε την ασφάλειά σας. Οι υπάλληλοι Βοηθείας Βίας στο Σπίτι μπορούν να σας προσφέρουν υποστήριξη και να σας δώσουν πληροφορίες οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν να είστε από κακομεταχείρηση από δω και πέρα. Πήγα σε μια υπηρεσία και μου έδωσαν ένα φυλλάδιο για την τοπική υπηρεσία βοηθείας βίας στο σπίτι. Με βοήθησε με τις πληροφορίες του. Κουβέντιασα με την οικογένειά μου τις πληροφορίες που βρήκα στο φυλλάδιο και κατόπιν με την υποστήριξή τους αποφάσισα να τηλεφωνήσω στον αριθμό της υπηρεσίας βοηθείας βίας στο σπίτι που βρήκα σ αυτό. Μιλώντας με το προσωπικό της υπηρεσίας βοηθείας με βοήθησε πολύ. Μου έδωσαν καλές συμβουλές και δεν θα μπορούσα να ανταπεξερχόμουν σ αυτή την κατάσταση χωρίς αυτούς. Αν θα πρέπει να μείνετε κάπου ασφαλείς, επικοινωνήστε με την τοπική σας υπηρεσία βίας στο σπίτι/οικογένεια για να σας πουν για τα καταφύγια γυναικών, αν υπάρχει άμεση ανάγκη τηλεφωνήστε στην Υπηρεσία Κρίσεων Βίας στο Σπίτι. Τα καταφύγια γυναικών είναι ασφαλή μέρη όπου εσείς και τα παιδιά σας μπορείτε να μείνετε για μερικές μέρες, εβδομάδες ή μήνες ανάλογα με το καταφύγιο. Θα σας προσφέρουν υποστήριξη και θα σας συμβουλέψουν σχετικά με οικονομικά και νομικά θέματα. Κατάλαβα ότο δεν μπορούσα να ζώ έτσι. Τηλεφώνησα σε κάνα δυο μέρη. Με συμβούλεψαν και μου είπαν Οταν είστε έτοιμη εμείς είμαστε εδώ. Τους είπα είμαι έτοιμη τώρα. Αν δεν το κάνω τώρα δεν θα το κάνω ποτέ. Οχι όλα τα καταφύγια γυναικών έχουν πρόσβαση για ανάπηρους έτσι ανάλογα με την αναπηρία σας μπορεί να πάρει καιρό να βρήτε μια κενή θέση αλλά μην ξεχνάτε ότι πολλές γυναίκες με αναπηρίες έχουν υποστηριχθεί από τις υπηρεσίες των καταφυγίων. Οταν σκεφτόμουν να πάω σε καταφύγιο σκεπτόμουνα ότι εγώ θα τα κατάφερνα αλλά δεν ήμουν σίγουρη για τον γιό μου. Οταν άκουσα λοιπόν ότι θα μπορούσα να πήγαινα στο καταφύγιο με τον γιο μου ήταν θαυμάσια νέα. Ηταν καταπληκτικό, γιατί δεν το έκανα νωρίτερα; Δεν ήξερα ότι είχαν σπίτι για ανάπηρους. Αν ανήκετε σε μια μη αγγλόφωνη κοινότητα ίσως να αμφιβάλλετε άν η υπηρεσία οικογενειακής βίας θα καταλάβαινε το πως είναι για κάποιον από την κοινότητά σας να μιλήσει για κακομεταχείριση στην οικογένεια. Η Υπηρεσία Βίας στο Σπίτι για Μετανάστριες Γυναίκες αποτελεί μια εξειδικευμένη πολιτειακή υπηρεσία που εργάζεται με γυναίκες και παιδιά από διάφορες πολιτισμικές καταγωγές που βιώνουν οικογενειακή βία.

7 Κάνοντας το πρώτο βήμα και ερχόμενες σε επαφή με μια υπηρεσία οικογενειακής βίας μπορεί να είναι δύσκολο αλλά να θυμάστε ότι οι υπάλληλοι βρίσκονται εκεί για να σας βοηθήσουν να πάρετε αποφάσεις. Αρχισα να σκέφτομαι για μια ζωή έξω από το γάμο μου. Πήρε πολλές συζητήσεις και πολλή αγωνία για να πάρω την τελική απόφασηνα φύγω, μια και ο φόβος μου ότι δεν θα μπορούσα να φροντίζω τον τρίχρονο γιό μου ήταν πολύ μεγάλος. Μου έλεγε και μου ξαναέλεγε ότι δεν ήμουν ικανή να κοιτάζω τον γιο μας και τον πίστεψα. Ολες οι συζητήσεις που έκαναγια να φύγω έγιναν με τη βοήθεια της τηλεφωνικής γραμμής βοηθείας για βία στο σπίτι ή με την κοινωνική λειτουργό αυτού του νοσοκομείου. Οταν επικοινωνείτε με την Υπηρεσία Οικογενειακής Βίας, να περιμένετε ότι: Θα σας πιστέψουν. Θα σας φερθούν με σεβασμό. Θα σας ακούσουν. Η κακομεταχείρισή σας θα αντιμετωπισθεί σοβαρά. Οι επιλογές σας θα γίνουν σεβαστές, αν αποφασίσετε να αφήσετε ή να μείνετε με το άτομο που σας κακομεταχειρίζεται. Ποτέ δεν μπόρεσα να ευχαριστήσω την γυναίκα που βρισκόταν στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής του τηλεφώνου βοηθείας, αλλά αν μπορούσα θα το έκανα και τώρα. Θυμάμαι που πολλές φορές έκλαιγα στο τηλέφωνο και ρωτούσα γιατί δεν έχω καθόλου δύναμη να φύγω; ** Σκεφτείτε αν υπάρχουν βήματα τα οποία μπορείτε να κάνετε για να ξεφύγετε από την κακομεταχείριση. Υπάρχει κανένας στον οποίο μπορώ να μιλήσω; Χρειάζεστε βοήθεια για να προφυλάξετε τον εαυτό σας; Συμβουλές από άλλες γυναίκες Οι παρακάτω πληροφορίες βασίζονται σε συνεντεύξεις με γυναίκες με αναπηρίες που βίωσαν την κακομεταχείριση. Μοιράζονται τις εμπειρίες τους με την ελπίδα ότι θα βοηθήσουν άλλες που τις κακομεταχειρίζονται. Το τί μπορείτε να κάνετε για την κακομεταχείριση εξαρτάται από την περίπτωσή σας. Οι πληροφορίες αυτές μπορούν να σας δώσουν ορισμένες ιδέες για το τί θα μπορούσατε να κάνετε. Πώς να τα βγάλετε πέρα με την κακομεταχείριση Ολοι μας βρίσκουμε τον δικό μας τρόπο για να τα βγάλουμε πέρα με πράγματα που συμβαίνουν στην ζωή μας. Οι γυναίκες με αναπηρίες με τις οποίες μιλήσαμε μοιράστηκαν μαζί μας τον τρόπο με τον οποίο τα έβγαλαν πέρα όταν ζούσαν σε μια σχέση που τις κακομεταχειρίζονταν. Να ζείτε με κακομεταχείριση δεν είναι εύκολο. Ισως ο τρόπος με τον οποίο την αντιμετωπίσατε να είναι παρόμοιος με τις γυναίκες με τις οποίες μιλήσαμε ή ίσως να έχετε το δικό σας τρόπο αντιμετώπισης.

8 Οταν η κατάσταση έγινε πολύ κακή κατάφερα και την αντιμετώπιζα καθημερινά προσπαθώντας να τον αγνοώ. Εκανα τα δικά μου πράγματα στο σπίτι, προσπαθώντας να μην του δίνω σημασία. Οταν άρχιζε να μου γκρινιάζει ή ό,τιδήποτε άλλο έμπαινα στο αυτοκίνητό μου να πάω κάπου ή πήγαινα να επισκεφτώ τη μητέρα μου ή τους φίλους μου στα σπίτια τους μόνο και μόνο για να τον αποφύγω. Αυτό που με βοήθησε να τα βγάζω πέρα όταν ζούσα με τον άντρα μου ήταν να καταλαβαίνω το τί γινόταν, να βρίσκομαι τρία βήματα πιο μπροστά απ αυτόν... Οταν μπορούσα να κρατώ το γιο μας χαρούμενο και να τον απασχολώ, αυτό βοηθούσε πολύ στην ψυχική διάθεση του ανδρός μου. Τα έβγαζα πέρα με την κακομεταχείριση αποφεύγοντας τις σχέσεις μας. Εμενα όρθια όλη νύχτα. Είχα φίλους, θα πρέπει να έχετε φίλους. Συνέχισα να ζω για τα παιδιά μου. Εμαθα να του απαντώ και να τον ρωτώ για τη συμπεριφορά του απέναντί μου. Εγραψα την ιστορία της ζωής μου για να βγάζω τις σκέψεις που από το μυαλό μου και να τις βάζω στο χαρτί. Ηταν ένα τρόπος να εκφράζω τις σκέψεις μου για το τί γινόταν και να βάζω τα πράγματα στη σωστή τους θέση. Ηταν ένας τρόπος να μην τρελαίνομαι, να μην μου πονάει η καρδιά. Αντιμετώπιζα την κατάσταση βγαίνοντας έξω να πιω έναν καπουτσίνο. Μου άρεσε πολύ να πίνω έναν καπουτσίνο. Θεέ μου, μου άρεζε πολύ. Κέικ με μπόλικη κρέμα, αυτό ήθελα όταν είχα άσχημη μέρα. ** Σκεφτείτε τί έχετε κάνει μέχρι τώρα για να αντιμετωπίσετε την κακομεταχείριση. Θυμίσετε στον εαυτό σας ότι ήδη έχετε τη δύναμη να αντιμετωπίζετε την κακομεταχείριση. Αλλάξτε την κατάσταση Οι γυναίκες με τις οποίες μιλήσαμε όλες κατάφεραν να τα βγάλουν πέρα με την κακομεταχείριση και τελικά να επιτύχουν να αλλάξουν την κατάστασή τους. Ορισμένες είχαν συναντηθεί με κάποιο σύμβουλο ή κοινωνικό λειτουργό, ή είχαν μιλήσει με κάποιο φίλο ή μέλος της οικογένειάς τους και αυτό τους βοήθησε να καταλάβουν ότι αυτό που τους γινόταν δεν ήταν καλό. Αλλες άρχισαν να σπουδάζουν ή βρήκαν δουλειά. Αυτό τις έκανε κάπως ανεξάρτητες και τους έδωσε το χρόνο να σκεφτούν το τί ήθελαν από τη ζωή τους. Οι αλλαγές δεν είναι εύκολες γιατί μπορεί να φοβάστε ή είστε εξαντλημένες από την κακομεταχείρισή σας. Να ορισμένα πράγματα που οι γυναίκες στις οποίες μιλήσαμε μπόρεσαν να κάνουν. Αυτό που άλλαξε στις σχέσεις μας ήταν πως βρήκα τον εαυτό μου. Κέρδισα την ανεξαρτησία μου. Ηθελα να μάθω να οδηγώ και να πηγαίνω κάπου με το αυτοκίνητο. Βρήκα δουλειά. Σκεφτόμουνα πως ήταν θαυμάσιο να μπορώ να πηγαίνω στη δουλειά, να έρχομαι στο σπίτι, να μπορώ να συναντώ άτομα για παρέα και να ζω για τον ΕΑΥΤΟ μου. Οταν άρχισα να έχω κάποια ανεξαρτησία, προσπαθούσε να με πιέζει. Αρχισα να βλέπω έναν ψυχολόγο όταν βρισκόμου στο έτος 11 του σχολείου και η υποστήριξή του είχε πολύ μεγάλη επίδραση επάνω μου. Αυτό που με βοήθησε να αποφασίσω να φύγω και να κάνω μια νέα αρχή ήταν να έχω έναν φίλο να του μιλώ, έναν φίλο που θα με υποστήριζε.

9 Η Υπηρεσία Προστασίας Παιδιών με ρώτησε τί σκόπευα να κάνω για τον τρόπο που συμπεριφερόταν ο άντρας μου στο γιό μας. Του είπα ότι προσπαθούσα να φύγω και μου είπαν ότι ήταν πολύ καλή σκέψη. Μου είπαν ότι θα άλλαζαν γνώμη και δεν θα μου έπαιρναν το παιδί μου αν άφηνα τον πατέρα του. ** Σκεφτείτε τι μπορείτε να κάνετε για να αλλάξετε την κατάσταση παίρνοντας ακόμα και ένα μικρό βήμα θα βοηθήσει. Υπάρχει κανένας με τον οποίο μπορείτε να μιλήσετε; Μπορείτε να επικοινωνήσετε με κάποια υπηρεσία για βοήθεια; Πως βοηθούν οι υπηρεσίες, οι φροντιστές, η αστυνομία και άλλα άτομα Οι εμπειρίες που είχαν ορισμένες γυναίκες όταν μιλούσαν στους φροντιστές, στις υπηρεσίες υποστήριξης, στις υπηρεσίες βίας στο σπίτι, ή άλλους ειδικούς ήταν πολύ καλές. Να μερικά από αυτά που μας είπαν: Εχω μία που με φροντίζει και μου προσφέρει πολύ καλή υποστήριξη. Αισθάνομαι ασφαλής μαζί της. Είναι καλό να έχεις κάποια που μπορείς να την εμπιστεύεσαι και να αισθάνεσαι ασφαλής μαζί της. Την εμπιστεύομαι να συζητά τα προβλήματά μου με τον άντρα μου. Με βοηθούσαν και με υποστήριζαν. Μου έδιναν καιρό να σκεφτώ για το επόμενό μου βήμα. Μία καλή κοινωνική λειτουργός βλέπει το πρόβλημα με τα μάτια μιας γυναίκας. Το να έχεις κάποια να αναλαμβάνει τα παιδιά σου για λίγο σου δίνει χρόνο να σκέφτεσαι. Από το καταφύγιο πήγα σε μια κατοικία της υπηρεσίας υποστήριξης γυναικών. Εκεί ήταν που βρήκα την πρώτη πραγματική βοήθεια. Αισθάνεσαι ότι σε αποδέχονται. Υπάρχει ένα δυνατό αίσθημα ότι βρίσκεσαι σε χώρο γυναικών. Σαν θετό παιδί είχα άντρες κοινωνικούς λειτουργούς δεν είχα επιλογή. Εκτίμησα ιδιαίτερα την ευκαιρία που μου δόθηκε να δεχτώ την υποστήριξη της υπηρεσίας για γυναίκες και να έχω επικοινωνία σαν γυναίκα. Χρησιμοποιώντας τα χρήματα της Ποινικής Αποζημείωσης που πήρα επισκέφθηκα έναν ψυχολόγομεπου με βοήθησε πολύ. Ο ψυχολόγος ήταν η γραμμή σωτηρίας μου. Γνωρίζω πως ο ψυχίατρός μου έπαιξε το ρόλο του με τα φάρμακα που χρειαζόμουν αλλά τώρα πάντα προτιμώ έναν ψυχολόγο από ένα ψυχίατρο. Με τη βοήθεια της υπηρεσίας βοήθειας βίας στην οικογένεια πήρα μια Δικαστική Εντολή Παρέμβασης και ζήτησα από τον άντρα μου να φύγει από το σπίτι. Η κατάσταση έχει αλλάξει τώρα για μένα και είναι θαυμάσιο, είναι καταπληκτικό, αισθάνομαι ότι βρήκα την ελευθερία μου. Μπορώ να βγω έξω και να ευχαριστηθώ και μετά να επιστρέψω σπίτι μου ήρεμη. ** Σκεφτείτε τί μπορεί να σας είχε βοηθήσει όταν αντιμετωπίζατε την κακομεταχείριση. Προσφέρονται υπηρεσίες που μπορούν να σας βοηθήσουν ή μπορείτε να ζητήσετε μία αίτηση Δικαστικής Εντολής Παρέμβασης. Τί θέλουν οι γυναίκες με αναπηρίες να θυμάστε: Οι γυναίκες με τις οποίες μιλήσαμε είχαν τα παρακάτω μηνύματα να στείλουν στις γυναίκες που βιώνουν κακομεταχείριση: Πιστεύετε στον εαυτό σας.

10 Είναι σημαντικό να σας ακούν. Χρειάζεται να βάλετε στο μυαλό σας θετικές σκέψεις γιατί η κακομεταχείριση έχει τόσο αρνητικές επιπτώσεις που χρειάζεστε να σκέφτεστε τα καλά πράγματα στη ζωή σας. Αν βρίσκεστε σε μια σχέση που σας κακομεταχειρίζονται καταλάβετε ότι δεν σας αξίζει, δεν έχει σημασία πόσο ευτυχισμένη σας κάνει μόνο όταν έχετε μια καλή μέρα. Να είστε περήφανη που σας σφυριλάτησε η βία στο σπίτι. Η ανάρρωση από κακομεταχείρηση είναι ένα ταξίδι που δεν τελειώνει ποτέ. Βρείτε κάποιον να μιλάτε. Αν δεν είστε ευχαριστημένη με αυτά που ακούτε τότε ζητήστε δεύτερη και τρίτη γνώμη. Αν έχετε παιδιά ίσως να σκεφτείτε να κάνετε το σωστό πράγμα με το να τα κρατήσετε εκεί αλλά όταν είναι επίσης κόλαση γι αυτά τότε δεν είναι ούτε γι αυτά δίκαιο. Αν είστε ήρεμη, θα είναι ευκολότερο για τα παιδιά γιατί θα βλέπουν την μητέρα τους ήρεμη και θα σκέπτονται δεν χρειάζεται να προστατεύουμε την μητέρα μας. Πρέπει να υπάρχει ελπίδα γιατί κάποτε είναι το μόνο από το οποίο μπορείτε να κρατηθείτε. Θα πρέπει να σκέφτεστε ότι υπάρχει ένα καλύτερο αύριο. Που μπορείτε να απευθύνεστε: Women s Domestic Violence Crisis Service Victoria (Υπηρεσία Κρίσεων Βίας στο Σπίτι Γυναικών Βικτωρίας) Συμβουλές από τηλέφωνο και παραπομπή σε ασφαλή στέγαση (καταφύγιο) Τηλέφωνο (03) ή χωρίς χρέωση ώρες Domestic Violence Outreach Services (DVRC) Υπηρεσίες Βοήθειας Βίας στο Σπίτι Υποστήριξη, πληροφορίες και πρακτική βοήθεια Τηλεφωνήστε στο DVRC (03) Δευτέρα Παρασκευή από 9 μέχρι 5 να πάρετε τον αριθμό της τοπικής σας Υπηρεσίας Βοηθείας Immigrant Women s Domestic Violence Service (Υπηρεσία Βίας στο Σπίτι Μεταναστριών) Υποστήριξη και πληροφορίες για μετανάστριες στην γλώσσα τους Τηλέφωνο (03) Δευτέρα με Παρασκευή 9.30 μέχρι 5.30 Elizabeth Hoffman House Aboriginal Women s Family Violence Service (Elizabeth Hoffman House Υπηρεσία Βίας στο Σπίτι Ιθαγενών Γυναικών) Υποστήριξη, στέγαση και πληροφορίες για ιθαγενείς γυναίκες και γυναίκες ιθαγενών ανδρών. Τηλέφωνο Δευτέρα με Παρασκευή 9 με 5 ή ώρες

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς A...Τα αισθήματα και η ενεργεία που δημιουργήθηκαν μέσα μου ήταν μοναδικά. Μέσα στο γαλάζιο αυτό αυγό, ένιωσα άτρωτος, γεμάτος χαρά και αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε περισσότερα

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups INTERVIEWS REPORT February / March 2012 - Partner: Vardakeios School of Hermoupolis - Target group: Immigrants, women 1 η συνέντευξη Από την Αλβανία Το 2005 Η γλώσσα. Ήταν δύσκολο να επικοινωνήσω με τους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!»

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!» 26 σχεδιασε μια ΦωτογρΑΦιΑ τήσ προσκλήσήσ που ελαβεσ Απο τον ΔΑσκΑλο σου. παρουσιασε το λογοτυπο και το σλογκαν που χρήσιμοποιει το σχολειο σου για τήν εβδομαδα κατα τήσ παρενοχλήσήσ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ Τί σε απασχολεί; Διάβασε τον κατάλογο που δίνουμε παρακάτω και, όταν συναντήσεις κάποιο θέμα που απασχολεί κι εσένα, πήγαινε στις σελίδες που αναφέρονται εκεί. Διάβασε τα κεφάλαια, που θα βρεις σ εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα.

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα. Ήρθε ένας νέος μαθητής στην τάξη. Όλοι τον αποκαλούν ο «καινούριος». Συμφωνείς; 1 Δεν είναι σωστό να μη φωνάζουμε κάποιον με το όνομά του. Είναι σαν να μην τον αναγνωρίζουμε. Σωστά. Έχει όνομα και με αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικός και Διαδικτυακός Εκφοβισμός Πρόληψη και καταπολέμηση του. Β Περιφερειακό Γυμνάσιο Λευκωσίας

Σχολικός και Διαδικτυακός Εκφοβισμός Πρόληψη και καταπολέμηση του. Β Περιφερειακό Γυμνάσιο Λευκωσίας Σχολικός και Διαδικτυακός Εκφοβισμός Πρόληψη και καταπολέμηση του Β Περιφερειακό Γυμνάσιο Λευκωσίας Στόχος της Έρευνας Η έρευνα γίνεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Σχολικός και Διαδικτυακός

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΛ ΚΑΤΩ ΑΧΑΪΑΣ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ

ΓΕΛ ΚΑΤΩ ΑΧΑΪΑΣ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΓΕΛ ΚΑΤΩ ΑΧΑΪΑΣ 2012-2013 Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΝΕΩΝ ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ Το ερωτηματολόγιο αυτό δημιουργήθηκε με σκοπό να μελετηθεί η αυτοεκτίμηση και ο αυτοέλεγχος που διαθέτουν οι νέοι

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτα διάβασε και κατανόησε τις δηλώσεις και μετά κύκλωσε την απάντηση που πιστεύεις ότι ταιριάζει καλύτερα σε εσένα

Πρώτα διάβασε και κατανόησε τις δηλώσεις και μετά κύκλωσε την απάντηση που πιστεύεις ότι ταιριάζει καλύτερα σε εσένα ΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ Για μαθητές Παράρτημα 1: συναισθήματα που βιώνεις στο σχολείο Στον παρακάτω πίνακα υπάρχουν μερικές δηλώσεις με αρίθμηση από το 1 μέχρι το 5. Πρώτα διάβασε και κατανόησε τις δηλώσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β Ερώτηση 1 α Το βιβλίο με τίτλο «Χάρτινη Αγκαλιά», της Ιφιγένειας Μαστρογιάννη, περιγράφει την ιστορία ενός κοριτσιού, της Θάλειας, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Φεύγει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Αγαπητέ μαθητή/ αγαπητή μαθήτρια, Διεξάγουμε μια έρευνα και θα θέλαμε να μάθουμε την άποψή σου για τo περιβάλλον μάθησης που επικρατεί στην τάξη σου. Σε παρακαλούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΕΓΓΟΝΟΣ: Παππού, γιατί προτιμάς να βάζεις κανέλα και όχι κύμινο στα σουτζουκάκια; ΠΑΠΠΟΥΣ: Το κύμινο είναι κομματάκι δυνατό. Κάνει τους ανθρώπους να κλείνονται

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Πρόλογος Εισαγωγή Ευχαριστίες Το ξεκίνημα μιας σχέσης Βήμα πρώτο: Τι χρειάζομαι, τι επιθυμώ, πώς αντιδρώ;...

Περιεχόμενα. Πρόλογος Εισαγωγή Ευχαριστίες Το ξεκίνημα μιας σχέσης Βήμα πρώτο: Τι χρειάζομαι, τι επιθυμώ, πώς αντιδρώ;... Περιεχόμενα Πρόλογος... 15 Εισαγωγή... 17 Ευχαριστίες... 21 Το ξεκίνημα μιας σχέσης... 23 «Τι πρέπει να προσέχω στην αρχή μιας σχέσης, ώστε να ξέρω ότι θα ταιριάξουμε;»... 24 «Πόσο να περιμένω για να μου

Διαβάστε περισσότερα

Το φυλλάδιο αναφέρεται σε προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις στο χώρο του σχολείου και προτείνει λύσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν...

Το φυλλάδιο αναφέρεται σε προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις στο χώρο του σχολείου και προτείνει λύσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν... Σχολείο Το φυλλάδιο αναφέρεται σε προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις στο χώρο του σχολείου και προτείνει λύσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν... ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Πληροφορίες για το φυλλάδιο Το σχολείο αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό - Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό μου να παίξουμε; Αν θέλει, ναι. Προσπάθησε να μην

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος Ασφαλώς Κυκλοφορώ (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού Tάξη & Τμήμα:... Σχολείο:... Ημερομηνία:.../.../200... Όνομα:... Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Χάρτινη αγκαλιά Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Εργασίες 1 α ) Κατά τη γνώμη μου, το βιβλίο που διαβάσαμε κρύβει στις σελίδες του βαθιά και πολύ σημαντικά μηνύματα, που η συγγραφέας θέλει να μεταδώσει

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

«Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη!

«Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη! «Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη! Οι καταπληκτικοί γονείς κάνουν καταπληκτικά πράγματα! Και δεν εννοώ περίπλοκα, δύσκολα, ή κάτι τέτοιο,

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο: «ημέρα της αποχώρησης Αγαπημένο μου

Διαβάστε περισσότερα

Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης

Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης 1. Εισαγωγή στη διαμεσολάβηση (30 ) Στόχοι Να εντοπίσουν παρακολουθήσουν τη διαδικασία διαμεσολάβησης. Διαδικασία Έχουμε από πριν καλέσει δυο μέλη (ένα αγόρι Α και ένα κορίτσι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Εργασία για το σπίτι Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 1 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Απαντά η Μαρίνα Βαμβακίδου Ερώτηση 1. Μπορείς να φανταστείς τη ζωή μας χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (για τους μαθητές Γυμνασίων, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ, Καλλιτεχνικών, Μουσικών, Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.)

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (για τους μαθητές Γυμνασίων, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ, Καλλιτεχνικών, Μουσικών, Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.) Ημερομηνία:.. Σχολείο:. Τάξη:. ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (για τους μαθητές Γυμνασίων, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ, Καλλιτεχνικών, Μουσικών, Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.) Πρόλογος Αγαπητέ/ή μαθητή/τρια, Το ερωτηματολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας 29.05.2015 Ερωτήματα που μας απασχολούν Τι κάνουμε όταν αμφιβάλλουμε για το αν θα τα καταφέρουμε να κρατήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ 1η Σελίδα Η Γιώτα θα πάει για πρώτη φορά κατασκήνωση. Φαντάζεται πως θα περάσει πολύ άσχημα μακριά από τους γονείς και τα παιχνίδια της για μια ολόκληρη εβδομάδα. Αγχώνεσαι ή νοιώθεις άβολα όταν είσαι

Διαβάστε περισσότερα

Όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε διάφορα συναισθήματα και διαθέσεις. Ορισμένες φορές νιώθουμε ευτυχισμένοι και ενθουσιασμένοι.

Όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε διάφορα συναισθήματα και διαθέσεις. Ορισμένες φορές νιώθουμε ευτυχισμένοι και ενθουσιασμένοι. Μελαγχολία Το φυλλάδιο θα σου φανεί χρήσιμο στην περίπτωση που νιώθεις θλίψη ή μελαγχολία. Θα σε βοηθήσει να καταλάβεις αν έχεις συμπτώματα κατάθλιψης και πώς μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου ή κάποιον

Διαβάστε περισσότερα

Συμπτώματα συνεξάρτησης

Συμπτώματα συνεξάρτησης Συμπτώματα συνεξάρτησης Οι συνεξαρτητικές συμπεριφορές είναι αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές. Το συνεξαρτητικό άτομο προσπαθεί να βοηθήσει τους άλλους καταστρέφοντας τον εαυτό του. Τέτοιου είδους συμπεριφορές

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

1) Γιατί ασχοληθήκατε με το Έργο EduRom

1) Γιατί ασχοληθήκατε με το Έργο EduRom Στις 28 Φεβρουαρίου, δύο από τους εθελοντές του Edurom από το Μεσογειακό Σχολείο της Ταρραγόνα βρέθηκαν στην Ημέρα Εκπαίδευσης του «Δικτύου για τη δημοκρατική εκπαίδευση των ενηλίκων: μπροστά με τη δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

ISSP 1998 Religion II. - Questionnaire - Cyprus

ISSP 1998 Religion II. - Questionnaire - Cyprus ISSP 1998 Religion II - Questionnaire - Cyprus Για σας. Είμαστε από το Κέντρο Ερευνών του Cyprus College. Kάνουμε μια διεθνή έρευνα για κοινωνικές και ηθικές αντιλήψεις. Η έρευνα αυτή γίνεται ταυτόχρονα

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του!

Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του! Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του! Όλοι οι γονείς, αλλά ιδιαίτερα οι μονογονείς, έχουν ένα άγχος παραπάνω σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του παιδιού τους. Μία φίλη διαζευγμένη με ένα κοριτσάκι

Διαβάστε περισσότερα

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES.

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγγελέας: Δευτέρα 03/10/2011, η ημέρα της δολοφονίας της Souzan Anders. Παρατηρήσατε κάτι περίεργο στην συμπεριφορά του κατηγορούμενου;

Εισαγγελέας: Δευτέρα 03/10/2011, η ημέρα της δολοφονίας της Souzan Anders. Παρατηρήσατε κάτι περίεργο στην συμπεριφορά του κατηγορούμενου; Εισαγγελέας Γνωρίζετε τον κατηγορούμενο; Ναι, τον γνωρίζω καλά. Δουλεύουμε μαζί, τα τελευταία 8 χρόνια, στο ταμείο της Τράπεζας «Goliath». Και έχουμε μια, αρκετά στενή, φιλική σχέση. To θύμα το γνωρίζατε;

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν.

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Αποστόλη Λαμπρινή (brines39@ymail.com) ΔΥΝΑΜΗ ΨΥΧΗΣ Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Θα σε χτυπάνε, θα σε πονάνε,

Διαβάστε περισσότερα

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου - από τον Φουάτ σε τρεις εταιρίες χρήματα... μπλου μπρουμέλ, άλλη μια P.A κάπως έτσι και άλλη μία που μου είχες πει

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ. Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί;

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ. Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί; www.agaliazo.gr ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ Λεωσθένους 21-23, 18536 Πειραιάς - Τ: 210 4181641 - F: 210 4535343 e: oekk@otenet.gr - www.oekk.gr ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ν. ΑΧΑΙΑΣ Πατρέως 8-10, 26221 Πάτρα - Τ/F: 2610 226122 e:

Διαβάστε περισσότερα

Ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Είναι κάτι που μπορεί να το ζουν πολλά παιδιά και να τα τρομάζει τόσο πολύ.

Ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Είναι κάτι που μπορεί να το ζουν πολλά παιδιά και να τα τρομάζει τόσο πολύ. Ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Είναι κάτι που μπορεί να το ζουν πολλά παιδιά και να τα τρομάζει τόσο πολύ. Γενικά, εκφοβισμός είναι όταν ένα παιδί (ή μια ομάδα παιδιών) προσπαθεί

Διαβάστε περισσότερα

Τα περισσότερα παιδιά έχουν κατοικίδια στην αυλή τους. Υπάρχουν πολλά αδέσποτα στο Δήμο που δηλητηριάζονται. Η επιθυμία των παιδιών να γνωρίσουν τα

Τα περισσότερα παιδιά έχουν κατοικίδια στην αυλή τους. Υπάρχουν πολλά αδέσποτα στο Δήμο που δηλητηριάζονται. Η επιθυμία των παιδιών να γνωρίσουν τα ΣΤ τάξη Δημοτικού Σχολείου Μακρυγιάλου 2009-2010 1 Τα περισσότερα παιδιά έχουν κατοικίδια στην αυλή τους. Υπάρχουν πολλά αδέσποτα στο Δήμο που δηλητηριάζονται. Η επιθυμία των παιδιών να γνωρίσουν τα άγρια

Διαβάστε περισσότερα

KIDSCREEN-52. Ερωτηµατολόγιο Υγείας για Παιδιά και Νέους. Έκδοση για Γονείς

KIDSCREEN-52. Ερωτηµατολόγιο Υγείας για Παιδιά και Νέους. Έκδοση για Γονείς KIDSCREEN-52 Ερωτηµατολόγιο Υγείας για Παιδιά και Νέους Έκδοση για Γονείς Page 1 of 8 Ηµεροµηνία: Μήνας Χρόνος Αγαπητοί Γονείς, Πώς είναι το παιδί σας; Πως νιώθει; Αυτά είναι τα πράγµατα που θα θέλαµε

Διαβάστε περισσότερα

Μανώλης Ισχάκης - Πνευματικά δικαιώματα - για περισσότερη εκπαίδευση

Μανώλης Ισχάκης - Πνευματικά δικαιώματα -  για περισσότερη εκπαίδευση 1 Τρίτο Μάθημα Οδηγός Δραστηριότητας Επισκόπηση... 3 Περίληψη... 3-6 Ώρα για δράση... 7-17 Σημειώσεις... 18 2 Μάθημα Τρίτο - Επισκόπηση Σε αυτό το μάθημα θα μάθεις τις 7 συνήθειες των πετυχημένων ανθρώπων.

Διαβάστε περισσότερα

Το ημερολόγιο της Πηνελόπης

Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Κωνσταντίνα Τσαφαρά Αγαπημένο μου ημερολόγιο, Πάνε δέκα χρόνια που λείπει ο σύζυγός μου, ο Οδυσσέας. Τον γιο του τον άφησε μωρό και τώρα έχει γίνει πια ολόκληρος άντρας και

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ JOSTEIN GAARDER

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ JOSTEIN GAARDER ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ JOSTEIN GAARDER 1 Α Ομάδα «Κάθεσαι καλά, Γκέοργκ; Καλύτερα να καθίσεις, γιατί σκοπεύω να σου διηγηθώ μια ιστορία για γερά νεύρα». Με αυτόν τον τρόπο ο συγγραφέας του βιβλίου

Διαβάστε περισσότερα

«Ο ξεχωριστός κόσμος των διδύμων», η Εύη Σταθάτου μιλά στο Mothersblog, για το πρώτο της συγγραφικό εγχείρημα!

«Ο ξεχωριστός κόσμος των διδύμων», η Εύη Σταθάτου μιλά στο Mothersblog, για το πρώτο της συγγραφικό εγχείρημα! Ημερομηνία 14/02/2017 Μέσο Συντάκτης Link www.mothersblog.gr Κατερίνα Ηλιάκη http://www.mothersblog.gr/synenteyxeis/item/43377-o-ksexoristos-kosmos-tondidymon--i-eyi-stathatou-mila-sto-mothersblog--gia-to-proto-tis-syggrafikoegxeirima

Διαβάστε περισσότερα

Το παραμύθι της αγάπης

Το παραμύθι της αγάπης Το παραμύθι της αγάπης Μια φορά και ένα καιρό, μια βασίλισσα έφερε στον κόσμο ένα παιδί τόσο άσχημο που σχεδόν δεν έμοιαζε για άνθρωποs. Μια μάγισσα που βρέθηκε σιμά στη βασίλισσα την παρηγόρησε με τούτα

Διαβάστε περισσότερα

Co-funded by the European Union Quest. Quest

Co-funded by the European Union Quest. Quest 1 Καλωσορίσατε στο παιχνίδι "Δώσε το στον επόμενο". Co-funded by the European Union Ένα εργαλείο για να σας βοηθήσει να γνωρίσετε μια δικαιοσύνη φιλική προς το παιδί. Παίκτες Ηλικία 14-18 4-6 2 χρονών

Διαβάστε περισσότερα

The Keele STarT Back Screening Tool

The Keele STarT Back Screening Tool The Keele STarT Back Screening Tool Σκεπτόμενος (-η) τις 2 τελευταίες εβδομάδες σημειώστε την απάντησή σας στα ακόλουθα ερωτήματα: Διαφωνώ Συμφωνώ 0 1 1 Ο πόνος στην μέση μου απλώθηκε κάτω στο (-α) πόδι

Διαβάστε περισσότερα

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια Δευτέρα, Ιουνίου 16, 2014 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΞΙΑΣ ΚΡΑΛΛΗ Η Μεταξία Κράλλη είναι ένα από τα δημοφιλέστερα πρόσωπα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Μετά την κυκλοφορία του πρώτου της βιβλίου, "Μια φορά

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας: Μαρίνα Ματθαιουδάκη Δεξιότητα: Κατανόηση προφορικού λόγου Τύπος κειμένου: Συνέντευξη Θεματική: Αναγνώριση ταυτότητας

Συγγραφέας: Μαρίνα Ματθαιουδάκη Δεξιότητα: Κατανόηση προφορικού λόγου Τύπος κειμένου: Συνέντευξη Θεματική: Αναγνώριση ταυτότητας Συγγραφέας: Μαρίνα Ματθαιουδάκη Δεξιότητα: Κατανόηση προφορικού λόγου Τύπος κειμένου: Συνέντευξη Θεματική: Αναγνώριση ταυτότητας Θα ακούσετε δύο (2) φορές δύο συνεντεύξεις μεταξύ μιας δημοσιογράφου και

Διαβάστε περισσότερα

KIDSCREEN-52. Ερωτηµατολόγιο Υγείας για Παιδιά και Νέους. Έκδοση για Παιδιά και Εφήβους 8 έως 18 ετών

KIDSCREEN-52. Ερωτηµατολόγιο Υγείας για Παιδιά και Νέους. Έκδοση για Παιδιά και Εφήβους 8 έως 18 ετών KIDSCREEN-52 Ερωτηµατολόγιο Υγείας για Παιδιά και Νέους Έκδοση για Παιδιά και Εφήβους 8 έως 18 ετών Page 1 of 8 Γειά σου, Ηµεροµηνία: Μήνας Χρόνος Πώς είσαι; Πως νιώθεις; Αυτά είναι τα πράγµατα που θα

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Το να είσαι γονιός δεν είναι εύκολο πράγμα. Δεν υπάρχει ευκαιρία για πρόβα, δεν υπάρχουν σχολεία. Το μόνο που κουβαλάμε

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας. Αξιολόγηση Ικανοτήτων

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας. Αξιολόγηση Ικανοτήτων 3 Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας Αξιολόγηση Ικανοτήτων Αξιολόγηση Ικανοτήτων Γενική Περιγραφή της Ενότητας: Αυτή η ενότητα στοχεύει στην αξιολόγηση των ηγετικών ικανοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Σκηνή 1 η. Μπαίνει η γραμματέας του φουριόζα και τον διακόπτει. Τι θες Χριστίνα παιδί μου; Δε βλέπεις που ομιλώ στο τηλέφωνο;

Σκηνή 1 η. Μπαίνει η γραμματέας του φουριόζα και τον διακόπτει. Τι θες Χριστίνα παιδί μου; Δε βλέπεις που ομιλώ στο τηλέφωνο; Σκηνή 1 η Βρισκόμαστε στο γραφείο του ψυχίατρου Σωτήριου Σώθηκες! Ο γιατρός μιλά στο τηλέφωνο με έναν πελάτη Τι μου λέτε αγαπητέ μου! `Ώστε έτσι έχουν τα πράγματα λοιπόν! Αν σας καταλαβαίνω; Μα είναι ερώτηση

Διαβάστε περισσότερα

«Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr»

«Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr» Επεξήγηση web site με λογικό διάγραμμα «Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr» Web : www.e-base.gr E-mail : support@e-base.gr Facebook : Like Twitter : @ebasegr Πολλοί άνθρωποι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ/ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ/ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ/ΜΕΝΤΟΡΕΣ: Συναισθηματικές δεξιότητες

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ/ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ/ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ/ΜΕΝΤΟΡΕΣ: Συναισθηματικές δεξιότητες ΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ/ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ/ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ/ΜΕΝΤΟΡΕΣ: Συναισθηματικές δεξιότητες Μέσω της χρήσης μιας κλίμακας αξιολόγησης από το 1 μέχρι το 5, αξιολογήστε σε ποιο βαθμό

Διαβάστε περισσότερα

Ο δάσκαλος που με εμπνέει

Ο δάσκαλος που με εμπνέει Είναι πολύ σημαντικό για μένα η δασκάλα που μου κάνει μάθημα να με εμπνέει, γιατί έτσι θα ενδιαφέρομαι περισσότερο για τα μαθήματά μου και θα προσπαθώ να γίνομαι κάθε φορά καλύτερη. Θα προτιμούσα η δασκάλα

Διαβάστε περισσότερα

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ»

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» «Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» ΚΕΦΆΛΑΙΟ 1 ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ τι πιστεύω για την εξαφάνιση, αλλά δώσε μου λίγο χρόνο. Όχι,

Διαβάστε περισσότερα

Είναι το Life Coaching για εσένα;

Είναι το Life Coaching για εσένα; Τι είναι το life coaching; Είναι το Life Coaching για εσένα; Το life coaching, όπως αναγράφεται στην ιστοσελίδα της International Coach Federation, και σε δική μου μετάφραση, είναι η διαδικασία μέσα από

Διαβάστε περισσότερα

Η τέχνη της συνέντευξης Martes, 26 de Noviembre de 2013 12:56 - Actualizado Lunes, 17 de Agosto de 2015 18:06

Η τέχνη της συνέντευξης Martes, 26 de Noviembre de 2013 12:56 - Actualizado Lunes, 17 de Agosto de 2015 18:06 No hay traducción disponible. του Χουάν Μαγιόργκα 4 ΠΡΟΣΩΠΑ: 3 Γυναίκες (γιαγιά, μητέρα και εγγονή) και ένας άντρας γύρω στα 30. Το τελευταίο έργο του μεγάλου Ισπανού δραματουργού που ανέβηκε στο Εθνικό

Διαβάστε περισσότερα

GREEK. Οι Κοινοτικές Υπηρεσίες Υγείας Merri Health και εσείς

GREEK. Οι Κοινοτικές Υπηρεσίες Υγείας Merri Health και εσείς GREEK Οι Κοινοτικές Υπηρεσίες Υγείας Merri Health και εσείς Απλά αγγλικά 2017 Σχετικά με αυτό το βιβλίο Το βιβλίο αυτό είναι για: Τις Κοινοτικές Υπηρεσίες Υγείας Merri Community Health Services. Και. για

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Β - Γ Δημοτικού

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος Ασφαλώς Κυκλοφορώ (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Β - Γ Δημοτικού Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Β - Γ Δημοτικού Tάξη & Τμήμα:... Σχολείο:... Ημερομηνία:.../.../200... Όνομα:... Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς

Διαβάστε περισσότερα

Ποσοτική Μελέτη για την Διερεύνηση Αναγκών των Μεταναστών. Τμήμα Έρευνας

Ποσοτική Μελέτη για την Διερεύνηση Αναγκών των Μεταναστών. Τμήμα Έρευνας Ποσοτική Μελέτη για την Διερεύνηση Αναγκών των Μεταναστών Τμήμα Έρευνας Κοινωνιοδημογραφικά Χαρακτηριστικά ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ 2 1,6 % 1 8,9 2 % 1 4,8 6 % 1 2,1 6 % 6,7 6 % 8,1 1 % 8,1 1 % 1,3 5 % 2,7 % 1,3 5 %

Διαβάστε περισσότερα

σα μας είπε από κοντά η αγαπημένη ψυχολόγος Θέκλα Πετρίδου!

σα μας είπε από κοντά η αγαπημένη ψυχολόγος Θέκλα Πετρίδου! σα μας είπε από κοντά η αγαπημένη ψυχολόγος Θέκλα Πετρίδου! 12/11/2018 Katerina Christou Student Εφημερίδα Λεμεσός Στις 9 Νοεμβρίου είχα την τιμή και τη χαρά να γνωρίσω από κοντά την αγαπημένη ψυχολόγο,

Διαβάστε περισσότερα

μονόλογος. του γιώργου αθανασίου.

μονόλογος. του γιώργου αθανασίου. μονόλογος. του γιώργου αθανασίου. δεν μπορώ άλλο. δεν αντέχω. τι σ έπιασε αυτή τη φορά; δεν μπορώ. τρελαίνομαι. με τι; δεν ξέρω τι να γράψω. δεν ξέρω τι να δημιουργήσω. αυτό είναι μόνο; δεν καταλαβαίνεις,

Διαβάστε περισσότερα

Το παιδί μου κι εγώ: Πώς να κερδίσω το «παιχνίδι» του σχολείου

Το παιδί μου κι εγώ: Πώς να κερδίσω το «παιχνίδι» του σχολείου Το παιδί μου κι εγώ: Πώς να κερδίσω το «παιχνίδι» του σχολείου Προσαρμογή κειμένου ενημερωτικό φυλλάδιο των εκδόσεων «Ελληνικά Γράμματα»: Γιώργος Ραφαηλίδης υπεύθυνος στο ΓραΣΕΠ Αιγινίου 1 Σύγχρονη µορφή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ Καταρχάς, βασική προϋπόθεση για το κλείσιμο μιας συνάντησης είναι να έχουμε εξακριβώσει και πιστοποιήσει ότι μιλάμε με τον υπεύθυνο που λαμβάνει μια απόφαση συνεργασίας ή επηρεάζει

Διαβάστε περισσότερα

Co-funded by the European Union Quest

Co-funded by the European Union Quest 1 Καλωσορίσατε στο παιχνίδι "Δώσε το στον επόμενο". Co-funded by the European Union Ένα εργαλείο για να σας βοηθήσει να γνωρίσετε μια δικαιοσύνη φιλική προς το παιδί Παίκτες Ηλικία 14-18 4-6 Χρονών Βάλτε

Διαβάστε περισσότερα

Μάθετε στο παιδί σας τον Κανόνα των Εσωρούχων.

Μάθετε στο παιδί σας τον Κανόνα των Εσωρούχων. 1. Μάθετε στο παιδί σας τον Κανόνα των Εσωρούχων. Υπολογίζεται ότι περίπου ένα στα πέντε παιδιά πέφτει θύμα σεξουαλικής βίας, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής κακοποίησης. Μπορείτε να βοηθήσετε να μη

Διαβάστε περισσότερα

- Γιατρέ, πριν την εγχείρηση δεν είχατε μούσι... - Δεν είμαι γιατρός. Ο Αγιος Πέτρος είμαι...

- Γιατρέ, πριν την εγχείρηση δεν είχατε μούσι... - Δεν είμαι γιατρός. Ο Αγιος Πέτρος είμαι... - Γιατρέ, πριν την εγχείρηση δεν είχατε μούσι... - Δεν είμαι γιατρός. Ο Αγιος Πέτρος είμαι... - Γιατρέ, βλέπω μπλε και πράσινους κόκκους.. - Οφθαλμίατρο έχετε δει; - Οχι! Μόνο μπλε και πράσινους κόκκους...

Διαβάστε περισσότερα

Co-funded by the European Union Quest. Quest

Co-funded by the European Union Quest. Quest 1 Καλωσορίσατε στο παιχνίδι "Δώσε το στον επόμενο!" Co-funded by the European Union Ένα εργαλείο για να σας βοηθήσει να γνωρίσετε μια δικαιοσύνη φιλική προς το παιδί Παίκτες Ηλικία 14-18 4-6 2 Χρονών Βάλτε

Διαβάστε περισσότερα

...Μια αληθινή ιστορία...

...Μια αληθινή ιστορία... ...Μια αληθινή ιστορία... Στην αρχή ήταν μια άδεια σελίδα. Την είχε ο Καλός Ζωγράφος, που ήταν γνωστός για την ικανότητά του να ζωγραφίζει τέλειες εικόνες. Μια μέρα ο Ζωγράφος άρχισε να ζωγραφίζει αυτή

Διαβάστε περισσότερα

«Μιλώντας με τα παιδιά μας για όλα»: 2η βιβλιοπαρουσίαση στο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει»

«Μιλώντας με τα παιδιά μας για όλα»: 2η βιβλιοπαρουσίαση στο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει» 27/11/2018 «Μιλώντας με τα παιδιά μας για όλα»: 2η βιβλιοπαρουσίαση στο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει» / Νέοι και Εκκλησία Για να επικοινωνήσουμε, για να καταλάβουμε, για να συμπονέσουμε τον άλλον, χρειάζεται να έχουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ. Τραγούδι:

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ. Τραγούδι: Ανακύκλωση Είμαι πολύ περήφανος που θα σας πω για μένα πως μια λέξη έμαθα με ύψιλον κι ωμέγα. Όχι, δε μου την έβαλε κανείς ορθογραφία, εγώ όμως την έμαθα απ έξω με τη μια. Θα πρέπει να την ξέρετε, μικροί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΕΙΡΗΝΗ ΡΗΓΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΕΙΡΗΝΗ ΡΗΓΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΕΙΡΗΝΗ ΡΗΓΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΟΔΗΓΙΕΣ: ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΧΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ 6 ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ Η ΚΑΘΕ ΟΜΑΔΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΗΣΕΤΕ ΤΙΣ 6 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΟΜΑΔΑΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΘΜΟ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Η ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ Η ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ Γράφει η Μαρία Παπαδοπούλου, Συμβουλευτική Ψυχολόγος Παίδων & Ενηλίκων, Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Παιδιών Εφήβων, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΥΠΑΚΟΗ - ΑΝΥΠΑΚΟΗ Τα πρώτα

Διαβάστε περισσότερα

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις;

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις; Πρόλογος Όταν ήμουν μικρός, ούτε που γνώριζα πως ήμουν παιδί με ειδικές ανάγκες. Πώς το ανακάλυψα; Από τους άλλους ανθρώπους που μου έλεγαν ότι ήμουν διαφορετικός, και ότι αυτό ήταν πρόβλημα. Δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Ο Ηλίας ανεβαίνει Ψηλά Ψηλότερα Κάθε Μάρτιο, σε μια Χώρα Κοντινή, γινόταν μια Γιορτή! Η Γιορτή των Χαρταετών. Για πρώτη φορά,

Διαβάστε περισσότερα

Διάλογος 4: Συνομιλία ανάμεσα σε φροντιστές

Διάλογος 4: Συνομιλία ανάμεσα σε φροντιστές Ενότητα 1 Σελίδα 1 Διάλογος 1: Αρχική επικοινωνία με την οικογένεια για πρόσληψη Διάλογος 2: Προετοιμασία υποδοχής ασθενούς Διάλογος 3: Η επικοινωνία με τον ασθενή Διάλογος 4: Συνομιλία ανάμεσα σε φροντιστές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΕΣ ΒΟΥΛΗΤΙΚΕΣ ΕΝΔΟΙΑΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. Εισάγονται με τους συνδέσμους: ότι, πως, που

ΕΙΔΙΚΕΣ ΒΟΥΛΗΤΙΚΕΣ ΕΝΔΟΙΑΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. Εισάγονται με τους συνδέσμους: ότι, πως, που ΕΙΔΙΚΕΣ ΒΟΥΛΗΤΙΚΕΣ ΕΝΔΟΙΑΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Εισάγονται με τους συνδέσμους: ότι, πως, που Χρησιμοποιούνται ως 1. αντικείμενο σε ρήματα: λεκτικά: λέω, υπόσχομαι, ισχυρίζομαι, διδάσκω, ομολογώ,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ. Μια ολοκληρωμένη περιγραφή της εικόνας: Βρέχει. Σήμερα βρέχει. Σήμερα βρέχει όλη την ημέρα και κάνει κρύο.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ. Μια ολοκληρωμένη περιγραφή της εικόνας: Βρέχει. Σήμερα βρέχει. Σήμερα βρέχει όλη την ημέρα και κάνει κρύο. ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ (Γ ΤΑΞΗ) ΟΝΟΜΑ; ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΜΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ (ρήμα) Μια ολοκληρωμένη περιγραφή της εικόνας: ΜΕ ΔΥΟ ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΟΣΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΘΕΛΕΙΣ Βρέχει.

Διαβάστε περισσότερα

Ο δάσκαλος που θα μου κάνει μάθημα είναι σημαντικό να με εμπνέει γιατί θα έχω καλύτερη συνεργασία μαζί του. θα έχω περισσότερο ενδιαφέρον για το

Ο δάσκαλος που θα μου κάνει μάθημα είναι σημαντικό να με εμπνέει γιατί θα έχω καλύτερη συνεργασία μαζί του. θα έχω περισσότερο ενδιαφέρον για το Ελένη Κουννή Ε 2 Ο δάσκαλος που θα μου κάνει μάθημα είναι σημαντικό να με εμπνέει γιατί θα έχω καλύτερη συνεργασία μαζί του. θα έχω περισσότερο ενδιαφέρον για το μάθημα και θα μαθαίνω περισσότερα πράγματα.

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Περιγραφή μίας αποτελεσματικής μεθοδολογίας σε μορφή διαλόγου

ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Περιγραφή μίας αποτελεσματικής μεθοδολογίας σε μορφή διαλόγου ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Περιγραφή μίας αποτελεσματικής μεθοδολογίας σε μορφή διαλόγου 1 Από το Παράρτημα: SOLUTIONS FOR BULLYING IN PRIMARY SCHOOLS της Sue

Διαβάστε περισσότερα

Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Αυτοβιογραφία

Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Αυτοβιογραφία Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Αυτοβιογραφία Ποιά ηρωικά χαρακτηριστικά έχει η ηρωίδα κατά τη γνώμη σας; Κατά τη γνώμη μου και μόνο που χαρακτηρίζουμε την Ελισάβετ Μουτζάν Μαρτινέγκου ηρωίδα δείχνει ότι

Διαβάστε περισσότερα

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την αποδοχή στην Γλώσσα 2 και χαιρετίσματα από την Ιταλία"

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την αποδοχή στην Γλώσσα 2 και χαιρετίσματα από την Ιταλία Aurora Μου άρεσε πολύ Γλώσσα 2. Σπούδασα Ελληνικά όταν ήμουν στο Πανεπιστήμιο και με αυτό το πρόγραμμα μπόρεσα να ασκήσω πάλι αυτή. Ήταν πολύ εύκολο για μένα να σπουδάσω στο σπίτι μου και στον ελεύθερο

Διαβάστε περισσότερα

Ζώντας με Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση

Ζώντας με Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση H Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδας ευχαριστεί την PH EUROPE για την συνδρομή της στην δημιουργία αυτού του εργαλείου Ζώντας με Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδας - HPH Δερβενακίων 11β

Διαβάστε περισσότερα

«Η απίστευτη αποκάλυψη του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε»

«Η απίστευτη αποκάλυψη του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε» «Η απίστευτη αποκάλυψη του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε» της Άννας Κουππάνου Στις σελίδες που ακολουθούν υπάρχουν δραστηριότητες σχετικά με το βιβλίο: «Η απίστευτη αποκάλυψη του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε» Οι δραστηριότητες

Διαβάστε περισσότερα

Μαριέττα Κόντου ΦΤΟΥ ΞΕΛΥΠΗ. Εικόνες: Στάθης Πετρόπουλος

Μαριέττα Κόντου ΦΤΟΥ ΞΕΛΥΠΗ. Εικόνες: Στάθης Πετρόπουλος Ιστορίες που ζεις δυνατά Μαριέττα Κόντου ΦΤΟΥ ΞΕΛΥΠΗ Εικόνες: Στάθης Πετρόπουλος Στο τώρα Έχω δώσει τόσες υποσχέσεις που νομίζω ότι έχω χάσει το μέτρημα. Δεν είναι που λέω ψέματα όταν δεν τις τηρώ, είναι

Διαβάστε περισσότερα

Σχολείο: Τμήμα: Βαθμός στη φυσική αγωγή:

Σχολείο: Τμήμα: Βαθμός στη φυσική αγωγή: 1 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Ηλικία:. Φύλο: Αγόρι Κορίτσι Ασχολείσαι με κάποιο άθλημα εκτός σχολείου; ΝΑΙ ΟΧΙ Σχολείο: Τμήμα: Βαθμός στη φυσική αγωγή: Πόσο συμφωνείς με κάθε μία από τις παρακάτω προτάσεις; Βάλε σε

Διαβάστε περισσότερα

Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες

Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες ΑΛΚΗ ΖΕΗ ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ: ΚΥΔΩΝΑΚΗ ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ, ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΝΕΦΕΛΗ Η Κωνσταντίνα είναι το μόνο παιδί που έχουν αποκτήσει οι γονείς της, όχι όμως και το μόνο εγγόνι που έχει αποκτήσει

Διαβάστε περισσότερα

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. ''

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. '' 1. '' Τίποτα δεν είναι δεδομένο. '' 2. '' Η μουσική είναι η τροφή της ψυχής. '' 3. '' Να κάνεις οτι έχει νόημα για σένα, χωρίς όμως να παραβιάζεις την ελευθερία του άλλου. '' 4. '' Την πραγματική μόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο ΕΝΕΡΓΟΊ ΚΑΙ ΥΠΕΎΘΥΝΟΙ ΠΟΛΊΤΕΣ Ο ΣΕΒΑΣΜΌΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΆΛΛΟΥΣ ERASMUS +

Εγχειρίδιο ΕΝΕΡΓΟΊ ΚΑΙ ΥΠΕΎΘΥΝΟΙ ΠΟΛΊΤΕΣ Ο ΣΕΒΑΣΜΌΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΆΛΛΟΥΣ ERASMUS + Εγχειρίδιο 2016-2017 ΕΝΕΡΓΟΊ ΚΑΙ ΥΠΕΎΘΥΝΟΙ ΠΟΛΊΤΕΣ Ο ΣΕΒΑΣΜΌΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΆΛΛΟΥΣ ΙΑΚΟ Ε Ρ Ε Φ Ι Ρ Ε B Π Σ ΥΚΩΣΙΑ Ε Λ Ο Ι Σ Α ΜΝ ΓΥ ERASMUS + Bullying and Cyber bullying: How to Prevent and Fight the violence

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ (Αόρατος) ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Κάποτε στη γη γεννήθηκε το Όνειρο. Το όνομά του δεν ήταν έτσι, όμως επειδή συνεχώς ονειρευόταν, όλοι το φώναζαν Όνειρο. Δεν ήταν κάτι το σπουδαίο, ήταν σαν

Διαβάστε περισσότερα

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018 Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018 by Rena Mavridou Αγαπητή Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 0 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ

Διαβάστε περισσότερα

Εντυπώσεις σεμιναρίου Σεξουαλικότητα & Εφηβεία

Εντυπώσεις σεμιναρίου Σεξουαλικότητα & Εφηβεία Εντυπώσεις σεμιναρίου Σεξουαλικότητα & Εφηβεία Καλύτερη πληροφόρηση Ένιωσα σίγουρη για τον εαυτό μου Πολλές απορίες που δεν είχα φανταστεί με σιγούρεψαν Η σημερινή ενημέρωση ήταν από τις καλύτερες που

Διαβάστε περισσότερα

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική Πόλεμος για το νερό Συγγραφική ομάδα Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική 3 ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου Τάξη ΣΤ1 Θεσσαλονίκη 2006 ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ Άκουγα

Διαβάστε περισσότερα