Γίνετε Ανεξάρτητη Ενας Οδηγός για Γυναίκες με Αναπηρίες

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Γίνετε Ανεξάρτητη Ενας Οδηγός για Γυναίκες με Αναπηρίες"

Transcript

1 Γίνετε Ανεξάρτητη Ενας Οδηγός για Γυναίκες με Αναπηρίες Οταν ήμουν παντρεμένη του άρεσε να ελέγχει τα πάντα... Αισθανόμουν φυλακισμένη μέσα στο ίδιο μου το σπίτι. Είστε μια γυναίκα με κάποια αναπηρία που ανησυχεί για τον τρόπο με τον οποίο σας συμπεριφέρονται στο σπίτι; Αν ναί, δεν είστε η μόνη. Ο οδηγός αυτός βασίζεται σε πραγματικές εμπειρίες γυναικών με αναπηρίες. Οι γυναίκες αυτές μας είπαν τις ιστορίες τους με την ελπίδα ότι μπορούν να βοηθήσουν άλλες γυναίκες να αντιμετωπίσουν την κακομεταχείρησή τους από άλλους. Ο οδηγός αυτός σας βοηθάει να αναγνωρίζετε τα προειδοποιητικά σημάδια κακομεταχείρησης από τον σύντροφο, ένα μέλος της οικογένειας, έναν φροντιστή ή κάποιον άλλο. Σας λέει πως η βία στο σπίτι ή στην οικογένεια μπορεί να σας επηρεάσει και το τί μπορείτε να κάνετε αν κάποιος σας κακομεταχειρίζεται. Μπορείτε να πάρετε συμβουλές από άλλες γυναίκες με αναπηρίες, και διαβάστε για τις εμπειρίες τους πως αντιμετώπισαν την κακομεταχείρηση. Τί είναι κακομεταχείρηση; Η κακομεταχείρηση στο σπίτι είναι γνωστή επίσης σαν βία στο σπίτι ή στην οικογένεια. Το άτομο που σας κακομεταχειρίζεται μπορεί να είναι ο σύζυγός ή σύντροφος σας, ο γονέας ή το παιδί ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς σας. Το άτομο που σας κακομεταχειρίζεται μπορεί να είναι και ο φροντιστής σας ή κάποιος που μένει στο σπίτι σας. Κάθε γυναίκα, κάθε ηλικίας μπορεί να την κακομεταχειριστούν. Η κακομεταχείρηση δεν είναι πάντοτε σωματική. Μπορούν να σας πληγώσουν και με άλλους τρόπους. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι κακομεταχείρησης: Η συναισθηματική κακομεταχείρηση μπορεί να πληγώσει το μυαλό σας και τα αισθήματά σας. Περιλαμβάνει περιπτώσεις που κάποιος: συνέχεια σας λέει ότι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα σωστά, ότι είστε ηλίθια, σας λέει ότι κανένας άλλος στον κόσμο δεν μπορούσε να σας αγαπήσει, σας λέει ότι κανένας δεν θα σας επιτρέψει να κρατήσετε τα παιδιά σας αν φύγετε από το σπίτι. Στην αρχή μαγείρευε και έπαιζε τον καλό. Τελικά πίστεψα ότι δεν μπορούσα πια να μαγειρεύω για τον εαυτό μου γιατί θα τα έκανα θάλασσα. Με έκανε να αισθάνομαι ότι δεν είχα δικαιώματα στην δικαιοδοσία του σπιτιού, ήμουν οικότροφος, και ο γιός μας ήταν οικότροφος. Δεν μας επιτρεπόταν να θέλουμε και να μας θέλουν. Δεν μας επιτρεπόταν να έχουμε μαξιλάρια στον καναπέ, έπρεπε να παίρνουμε άδεια. Η κοινωνική κακομεταχείρηση μπορεί να πληγώσει όλες τις σχέσεις σας.

2 Περιλαμβάνει περιπτώσεις όπου κάποιος: σας σταματάει να βλέπετε τους φίλους σας, την οικογένειά σας και τους κοινωνικούς λειτουργούς, σας κάνει να αισθάνεστε ένοχες όταν πηγαίνετε στη δουλειά ή γίνεστε μέλη μιας λέσχης απαιτεί να ξέρει που βρίσκεστε κάθε στιγμή. Οταν μέναμε μαζί ήταν πολύ αυστηρός όσο αφορά με ποιον πήγαινα. Δεν μπορούσα να βγαίνω εύκολα έξω με άλλο κόσμο, γυναίκες ή άνδρες. Δεν είχα ζωή. Αισθανόμουν φυλακισμένη μέσα το ίδιο μου το σπίτι. Η κοινωνική κακομεταχείρηση περιλαμβάνει περιπτώσεις όπου κάποιος σας εμποδίζει να μιλάτε σε άλλους. Είχαμε ΤΤΥ στο σπίτι για 10 χρόνια αλλά δεν είχε συνδεθεί ποτέ, Οι φροντιστές μου δεν είχαν τα κατάλληλα προσόντα επικοινωνίας δεν μπορούν να υπογράφουν. Ο σύζυγός μου θέλει να είναι ο μόνος που θα επικοινωνεί με τους φροντιστές μου. Η οικονομική κακομεταχείρηση γίνεται όταν κάποιος ελέγχει τα χρήματά σας ενώ δεν το θέλετε αυτό ή δεν σας επιτρέπει να έχετε καθόλου χρήματα. Με προσέχει ο σύζυγός μου. Παίρνει όλα τα χρήματα. Ελέγχει όλα τα χρήματα. Ανησυχώ όταν σκέφτομαι ότι έχει τον πλήρη έλεγχο των χρημάτων μας. Ο σύζυγός μου έχει το σπίτι δικό του. Είναι μόνο στο όνομά του. Το θέλει έτσι για να έχει τον έλεγχο. Η σεξουαλική κακομεταχείρηση γίνεται όταν κάποιος σας υποχρεώνει να κάνετε σεξουαλικές πράξεις που δεν θέλετε. Το να σας υποχρεώνει κάποιος να κάνετε έρωτα αποτελεί αδίκημα, ακόμα και όταν είστε παντρεμένοι. Το μόνο πράγμα που ενδιέφερε τον σύζυγό μου ήταν το σεξ και αυτό ήταν μεγάλο πρόβλήμα για μένα. Κοιμόμουν και πηδούσε επάνω μου. Ποτέ δεν μπορούσα να του πω πως αισθανόμουν, θα άρχιζε να με βρίζει και να με ταπεινώνει. Τότε ήμουν πολύ ήσυχη, δεν τολμούσα να βγάλω μιλιά, ήμουν σαν μαριονέττα. Η σωματική κακομεταχείρηση γίνεται όταν κάποιος σε σπρώχνει, σε χτυπάει, σου πετάει πράγματα ή σε φοβερίζει ότι θα χτυπίσει εσένα, τα παιδιά, την οικογένεια, τα ζωάκια του σπιτιού ή το σκύλο για τυφλούς. Ο σύζυγός μου ήταν βίαιος με το σκύλο που με πονούσε πολύ γιατί αγαπώ πολύ τα ζώα, νομίζω, περισσότερο από άλλους. Με φοβέριζε με όπλο αλλά το ποτήρι ξεχείλισε όταν με έπιασε από το λαιμό. Με κακομεταχειρίζονται; ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΚΟΜΕΤΑΧΕΙΡΗΣΗΣ Συμβαίνει αυτό σε μένα; Είναι μια ερώτηση που κάνουν πολλές γυναίκες στον εαυτό τους.

3 Μερικές φορές είναι δύσκολο να αφήσετε τον εαυτό σας να πιστέψει ότι σε κακομεταχειρίζονται. Είναι δύσκολο να παραδεχτείτε ότι σε κακομεταχειρίζονται γιατί το άτομο που σε κακομεταχειρίζεται δεν το κάνει πάντα μερικές φορές μπορεί να είναι τρυφεροί και καλοί μαζί σας. Είναι δύσκολο να παραδεχτείτε ότι σε κακομεταχειρίζεται γιατί το αγαπάς αυτό το άτομο και εξαρτιέσαι από αυτό και ίσως να φοβάσαι το πως θα ήταν η ζωή σας χωρίς αυτόν. Αλλά αν συχνά φοβάστε μήπως στενοχωρήσετε το άτομο αυτό και δεν κάνετε αυτό που θέλετε για να μην θυμώσει, αυτό είναι μια ένδειξη ότι σας κακομεταχειρίζονται. ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΚΟΜΕΤΑΧΕΙΡΗΣΗΣ Ανησυχείτε για τη σχέση σας αλλά δεν είστε σίγουρη αν σας κακομεταχειρίζονται; Διαθέσετε λίγα λεπτά και συμπληρώσετε το παρακάτω ερωτηματολόγιο. Ο σύντροφός σας, το αγόρι σας, το κορίτσι σας, ο φίλος σας, ο φροντιστής σας ή ενα μέλος της οικογένειάς σας: Σας κάνουν να μην αισθάνεστε άνετα ή να φοβάστε; Συχνά σας ταπεινώνουν, σας γελιοποιούν ή σας κάνουν να αισθάνεστε άχρηστη; Πάντα ελέγχουν το τί κάνετε ή πού πηγαίνετε; Προσπαθούν να σας εμποδίζουν να βλέπετε τους φίλους ή την οικογένειά σας; Σας κάνουν να αισθάνεστε ότι δεν θα σας πιστέψει κανένας αν πείτε πως είστε δυστυχισμένη; Σας εμποδίζουν να έχετε χρήματα ή σας λένε σε τί μπορείτε να ξοδεύετε τα χρήματά σας και σε τί όχι; Αρνούνται να σας βοηθήσει με τις ανάγκες προσωπικής βοήθειας όταν τους το ζητάτε; Σας κάνουν να φοβάστε να διαφωνήσετε μαζί τους ή να τους πείτε όχι ; Λένε στους άλλους ότι τα φαντάζεστε και εύκολα μπερδεύεστε; Σας φοβερίζουν ή σας πονούν με το γίνονται βίαιοι (π.χ. σας χτυπούν, σας πιάνουν από το λαιμό, σπάνε πράγματα, σπάζουν ή απομακρύνουν εργαλεία για ανάπειρους, σας κλειδώνουν, οδηγούν επικίνδυνα για να σας φοβήσουν); Σας πιέζουν, σας υποχρεώνουν ή σας ξεγελούν να κάνετε σεξουαλικές πράξεις που δεν θέλετε να κάνετε; Επιμένουν πάντα να μπαίνουν μέσα μαζί σας όταν πηγαίνετε να δείτε το γιατρό; Σας φοβερίζουν ότι θα χάσετε τα παιδιά σας; Σας φοβερίζουν ότι δεν θα έχετε κανέναν να σας βοηθάει άν χαλάσετε τις σχέσεις που έχετε μαζί τους; Σας φοβερίζουν ότι θα σας βάλουν σε ίδυμα; Σας φοβερίζουν να σας κάνουν κακό όταν τους λέτε ότι θέλετε να διακόψετε τις σχέσεις σας μαζί τους; Βάζουν τα παιδιά σας να ακούν και να βλέπουν αυτά που σας λένε και σας κάνουν, ή χτυπούν τα παιδιά σας; Αν απαντήσετε ναι σε οποιαδήποτε από τα παραπάνω, τότε υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν σας φέρονται καλά ή ότι σας κακομεταχειρίζονται. Αν δεν αισθάνεστε ασφαλείς, ότι σας σέβονται και σας προσέχουν, τότε κάτι δεν πάει καλά.

4 Να θυμάστε ότι, αν σας κακομεταχειρίζονται, δεν φταίτε εσείς. Μόνο επειδή κάποιος σας συμπεριφέρθηκε άσχημα, δεν σημαίνει ότι κάτι συμβαίνει με σας. Είναι αυτοί που κάνουν κάτι κακό. Δεν ευθύνεστε σεις για την κακομεταχείριση. Εχετε το δικαίωμα να αισθάνεστε ασφαλείς, και να ζείτε χωρίς φόβο. Τώρα, που πέρασαν σχεδόν δέκα χρόνια από τότε που ξέφυγα απ αυτό, καταλαβαίνω πως είχα συνηθίσει τόσο πολύ να με κακομεταχειρίζονται που πίστευα ότι μου άξιζε. Πως με επηρεάζει η κακομεταχείριση; Ολες οι μορφές κακομεταχείρισης μπορούν να επηρεάσουν το πως αισθάνεστε για τον εαυτό σας. Μπορεί να επηρεάσουν και τα παιδιά σας. Αν στη σχέση που έχετε σας κακομεταχειρίζονται μπορεί: Να φοβάστε να το πείτε στους άλλους. Να νομίζετε ότι φταίτε εσείς. Να αισθάνεστε κατάθλιψη και πως είστε μόνη. Να αισθάνεστε μπερδεμένη. Να φοβάστε ότι δεν υπάρχει κανένας να σας βοηθήσει όταν χαλάσετε τις σχέσεις σας. Να φοβάστε ότι δεν θα σας πιστέψει κανένας. Να φοβάστε να χάσετε τα παιδιά σας. Να φοβάστε πως θα σας βάλουν σε ίδρυμα. Είναι ευνόητο να φοβάστε, να ανησυχείτε και να μπερδεύεστε. ** Αν σας έχουν κακομεταχειριστεί, πώς σας έχει επιδράσει αυτό επάνω σας στα αισθήματά σας, στις σχέσεις σας, στη ζωή σας; Ποια επίδραση μπορείθ να έχει στα παιδιά σας; Νοιώσετε καλύτερα για τον εαυτό σας Αν κάποιος σας συμπεριφέρεται άσχημα, μπορεί να καταβάλλει την αυτοπεποίθησή σας. Μπορεί να αρχίσετε να πιστεύετε ότι σας αξίζει η κακομεταχείριση ή ότι είστε κακός άνθρωπος. Αλλά να θυμάστε ότι αυτοί είναι εκείνοι που έκαναν κάτι κακό, όχι εσείς. Και άν ακόμα η αναπηρία σας μπορεί να σημαίνει ότι κάνετε τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο ή επικοινωνείτε διαφορετικά με τους γύρω σας, έχετε ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με τους άλλους. Οπως μας είπε μια γυναίκα που μιλήσαμε μαζί της: Χρειάζεται να βάλετε στο μυαλό σας νέα θετικά πράγματα γιατί η κακομεταχείριση είναι τόσο αρνητική χρειάζεται να βάζετε κάτι καλό στο μυαλό σας. Μπορεί να σας βοηθήσει να σκεφτείτε:

5 Ποια είναι τα καλά μου χαρακτηριστικά; Για ποια πράγματα είμαι περήφανη; Τί έχω πετύχει στη ζωή μου; Τί θέλω από τη ζωή μου; Τί θέλω να κάνω στο μέλλον; Τί μπορώ να κάνω; Δεν είναι απαραίτητο να το κάνετε μόνη σας. Μιλώντας σε κάποιον μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε το τι θα κάνετε. Πέστε σε έναν συγγενή, φίλο, γείτονα ή κοινωνικό λειτουργό που εμπιστεύεστε τό πόσο δυστυχισμένη είστε. Η οικογένεια και οι φίλοι σας μπορεί να σας υποστηρίζουν, αλλά ίσως οι ίδιοι να μην ξέρουν τί πρέπει να κάνουν. Γι αυτό επικοινωνήστε με την υπηρεσία οικογενειακής βίας ή χρησιμοποιείστε τους διαδικτυακούς τόπους όπως αυτόν για πάρετε πληροφορίες και να σκεφτείτε για το τί μπορείτε να κάνετε. Αν αυτός που σας κακομεταχειρίζεται σας εμποδίζει να χρησιμοποιείτε το τηλέφωνο ίσως να πρέπει να παρακαλέσετε κάποιον που εμπιστεύεστε να σας βρει τις πληροφορίες που χρειάζεστε. Τί θέλουν να ξέρετε οι άλλες γυναίκες με αναπηρίες: Δεν φταίτε εσείς. Δικαιούστε να αισθάνεστε ασφαλείς. Δικαιούστε να είστε ασφαλείς. Μιλήστε με κάποιον. Ζητήστε βοήθεια. Πιστεύετε στον εαυτό σας. Η συμβουλή μου στις άλλες γυναίκες είναι να στραφούν στην οικογένεια και τους φίλους τους. Αν δεν έχετε οικογένεια, βρείτε κάποιον που εμπιστεύεστε να του μιλήσετε. Πάτε σε μια υπηρεσία για γυναίκες καταλαβαίνουν και βρίσκονται εκεί για να σας βοηθήσουν. Οταν ήμουν στο νοσοκομείο ανέπτυξα μια δυνατή έμπιστη σχέση με μια κοινωνική λειτουργό. Μιλώντας την για πολλές ώρες σιγά σιγά άρχισα να καταλαβαίνω πόσο ήμουν κάτω από τον έλεγχο αυτού του ανθρώπου που με κακομεταχειριζόταν και ίσως να μην μου άξιζε να μου συμπεριφέρεται έτσι. Πως μπορώ να προφυλάσσομαι; Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ

6 Εχετε το δικαίωμα να αισθάνεστε ασφαλείς και να είστε ασφαλείς. Αν υπάρχει κακομεταχείριση στο σπίτι σας είναι απαραίτητο να σκεφτείτε προσεκτικά την ασφάλειά σας. Θα πρέπει να είστε προετοιμασμένη σε περίπτωση που εσείς ή τα παιδιά σας βρίσκονται σε σωματικό κίνδυνο. Αν βρίσκεστε σε άμεσο κίνδυνο ή σας έχουν επιτεθεί σωματικά ή σεξουαλικά ή σας φοβερίζουν μπορείτε να καλέσετε την αστυνομία στον αριθμό 000. Αν χρειάζεστε βοήθεια για να αποφασίσετε πως μπορείτε να καλυτερέψετε την ασφάλειά σας, επικοινωνήστε με μία Υπάλληλο Βοηθείας Βίας στο Σπίτι. Αν δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να διακόψετε τις σχέσεις σας μαζί τους προς το παρόν υπάρχουν ορισμένοι τρόποι που μπορείτε να αυξήσετε την ασφάλειά σας. Οι υπάλληλοι Βοηθείας Βίας στο Σπίτι μπορούν να σας προσφέρουν υποστήριξη και να σας δώσουν πληροφορίες οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν να είστε από κακομεταχείρηση από δω και πέρα. Πήγα σε μια υπηρεσία και μου έδωσαν ένα φυλλάδιο για την τοπική υπηρεσία βοηθείας βίας στο σπίτι. Με βοήθησε με τις πληροφορίες του. Κουβέντιασα με την οικογένειά μου τις πληροφορίες που βρήκα στο φυλλάδιο και κατόπιν με την υποστήριξή τους αποφάσισα να τηλεφωνήσω στον αριθμό της υπηρεσίας βοηθείας βίας στο σπίτι που βρήκα σ αυτό. Μιλώντας με το προσωπικό της υπηρεσίας βοηθείας με βοήθησε πολύ. Μου έδωσαν καλές συμβουλές και δεν θα μπορούσα να ανταπεξερχόμουν σ αυτή την κατάσταση χωρίς αυτούς. Αν θα πρέπει να μείνετε κάπου ασφαλείς, επικοινωνήστε με την τοπική σας υπηρεσία βίας στο σπίτι/οικογένεια για να σας πουν για τα καταφύγια γυναικών, αν υπάρχει άμεση ανάγκη τηλεφωνήστε στην Υπηρεσία Κρίσεων Βίας στο Σπίτι. Τα καταφύγια γυναικών είναι ασφαλή μέρη όπου εσείς και τα παιδιά σας μπορείτε να μείνετε για μερικές μέρες, εβδομάδες ή μήνες ανάλογα με το καταφύγιο. Θα σας προσφέρουν υποστήριξη και θα σας συμβουλέψουν σχετικά με οικονομικά και νομικά θέματα. Κατάλαβα ότο δεν μπορούσα να ζώ έτσι. Τηλεφώνησα σε κάνα δυο μέρη. Με συμβούλεψαν και μου είπαν Οταν είστε έτοιμη εμείς είμαστε εδώ. Τους είπα είμαι έτοιμη τώρα. Αν δεν το κάνω τώρα δεν θα το κάνω ποτέ. Οχι όλα τα καταφύγια γυναικών έχουν πρόσβαση για ανάπηρους έτσι ανάλογα με την αναπηρία σας μπορεί να πάρει καιρό να βρήτε μια κενή θέση αλλά μην ξεχνάτε ότι πολλές γυναίκες με αναπηρίες έχουν υποστηριχθεί από τις υπηρεσίες των καταφυγίων. Οταν σκεφτόμουν να πάω σε καταφύγιο σκεπτόμουνα ότι εγώ θα τα κατάφερνα αλλά δεν ήμουν σίγουρη για τον γιό μου. Οταν άκουσα λοιπόν ότι θα μπορούσα να πήγαινα στο καταφύγιο με τον γιο μου ήταν θαυμάσια νέα. Ηταν καταπληκτικό, γιατί δεν το έκανα νωρίτερα; Δεν ήξερα ότι είχαν σπίτι για ανάπηρους. Αν ανήκετε σε μια μη αγγλόφωνη κοινότητα ίσως να αμφιβάλλετε άν η υπηρεσία οικογενειακής βίας θα καταλάβαινε το πως είναι για κάποιον από την κοινότητά σας να μιλήσει για κακομεταχείριση στην οικογένεια. Η Υπηρεσία Βίας στο Σπίτι για Μετανάστριες Γυναίκες αποτελεί μια εξειδικευμένη πολιτειακή υπηρεσία που εργάζεται με γυναίκες και παιδιά από διάφορες πολιτισμικές καταγωγές που βιώνουν οικογενειακή βία.

7 Κάνοντας το πρώτο βήμα και ερχόμενες σε επαφή με μια υπηρεσία οικογενειακής βίας μπορεί να είναι δύσκολο αλλά να θυμάστε ότι οι υπάλληλοι βρίσκονται εκεί για να σας βοηθήσουν να πάρετε αποφάσεις. Αρχισα να σκέφτομαι για μια ζωή έξω από το γάμο μου. Πήρε πολλές συζητήσεις και πολλή αγωνία για να πάρω την τελική απόφασηνα φύγω, μια και ο φόβος μου ότι δεν θα μπορούσα να φροντίζω τον τρίχρονο γιό μου ήταν πολύ μεγάλος. Μου έλεγε και μου ξαναέλεγε ότι δεν ήμουν ικανή να κοιτάζω τον γιο μας και τον πίστεψα. Ολες οι συζητήσεις που έκαναγια να φύγω έγιναν με τη βοήθεια της τηλεφωνικής γραμμής βοηθείας για βία στο σπίτι ή με την κοινωνική λειτουργό αυτού του νοσοκομείου. Οταν επικοινωνείτε με την Υπηρεσία Οικογενειακής Βίας, να περιμένετε ότι: Θα σας πιστέψουν. Θα σας φερθούν με σεβασμό. Θα σας ακούσουν. Η κακομεταχείρισή σας θα αντιμετωπισθεί σοβαρά. Οι επιλογές σας θα γίνουν σεβαστές, αν αποφασίσετε να αφήσετε ή να μείνετε με το άτομο που σας κακομεταχειρίζεται. Ποτέ δεν μπόρεσα να ευχαριστήσω την γυναίκα που βρισκόταν στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής του τηλεφώνου βοηθείας, αλλά αν μπορούσα θα το έκανα και τώρα. Θυμάμαι που πολλές φορές έκλαιγα στο τηλέφωνο και ρωτούσα γιατί δεν έχω καθόλου δύναμη να φύγω; ** Σκεφτείτε αν υπάρχουν βήματα τα οποία μπορείτε να κάνετε για να ξεφύγετε από την κακομεταχείριση. Υπάρχει κανένας στον οποίο μπορώ να μιλήσω; Χρειάζεστε βοήθεια για να προφυλάξετε τον εαυτό σας; Συμβουλές από άλλες γυναίκες Οι παρακάτω πληροφορίες βασίζονται σε συνεντεύξεις με γυναίκες με αναπηρίες που βίωσαν την κακομεταχείριση. Μοιράζονται τις εμπειρίες τους με την ελπίδα ότι θα βοηθήσουν άλλες που τις κακομεταχειρίζονται. Το τί μπορείτε να κάνετε για την κακομεταχείριση εξαρτάται από την περίπτωσή σας. Οι πληροφορίες αυτές μπορούν να σας δώσουν ορισμένες ιδέες για το τί θα μπορούσατε να κάνετε. Πώς να τα βγάλετε πέρα με την κακομεταχείριση Ολοι μας βρίσκουμε τον δικό μας τρόπο για να τα βγάλουμε πέρα με πράγματα που συμβαίνουν στην ζωή μας. Οι γυναίκες με αναπηρίες με τις οποίες μιλήσαμε μοιράστηκαν μαζί μας τον τρόπο με τον οποίο τα έβγαλαν πέρα όταν ζούσαν σε μια σχέση που τις κακομεταχειρίζονταν. Να ζείτε με κακομεταχείριση δεν είναι εύκολο. Ισως ο τρόπος με τον οποίο την αντιμετωπίσατε να είναι παρόμοιος με τις γυναίκες με τις οποίες μιλήσαμε ή ίσως να έχετε το δικό σας τρόπο αντιμετώπισης.

8 Οταν η κατάσταση έγινε πολύ κακή κατάφερα και την αντιμετώπιζα καθημερινά προσπαθώντας να τον αγνοώ. Εκανα τα δικά μου πράγματα στο σπίτι, προσπαθώντας να μην του δίνω σημασία. Οταν άρχιζε να μου γκρινιάζει ή ό,τιδήποτε άλλο έμπαινα στο αυτοκίνητό μου να πάω κάπου ή πήγαινα να επισκεφτώ τη μητέρα μου ή τους φίλους μου στα σπίτια τους μόνο και μόνο για να τον αποφύγω. Αυτό που με βοήθησε να τα βγάζω πέρα όταν ζούσα με τον άντρα μου ήταν να καταλαβαίνω το τί γινόταν, να βρίσκομαι τρία βήματα πιο μπροστά απ αυτόν... Οταν μπορούσα να κρατώ το γιο μας χαρούμενο και να τον απασχολώ, αυτό βοηθούσε πολύ στην ψυχική διάθεση του ανδρός μου. Τα έβγαζα πέρα με την κακομεταχείριση αποφεύγοντας τις σχέσεις μας. Εμενα όρθια όλη νύχτα. Είχα φίλους, θα πρέπει να έχετε φίλους. Συνέχισα να ζω για τα παιδιά μου. Εμαθα να του απαντώ και να τον ρωτώ για τη συμπεριφορά του απέναντί μου. Εγραψα την ιστορία της ζωής μου για να βγάζω τις σκέψεις που από το μυαλό μου και να τις βάζω στο χαρτί. Ηταν ένα τρόπος να εκφράζω τις σκέψεις μου για το τί γινόταν και να βάζω τα πράγματα στη σωστή τους θέση. Ηταν ένας τρόπος να μην τρελαίνομαι, να μην μου πονάει η καρδιά. Αντιμετώπιζα την κατάσταση βγαίνοντας έξω να πιω έναν καπουτσίνο. Μου άρεσε πολύ να πίνω έναν καπουτσίνο. Θεέ μου, μου άρεζε πολύ. Κέικ με μπόλικη κρέμα, αυτό ήθελα όταν είχα άσχημη μέρα. ** Σκεφτείτε τί έχετε κάνει μέχρι τώρα για να αντιμετωπίσετε την κακομεταχείριση. Θυμίσετε στον εαυτό σας ότι ήδη έχετε τη δύναμη να αντιμετωπίζετε την κακομεταχείριση. Αλλάξτε την κατάσταση Οι γυναίκες με τις οποίες μιλήσαμε όλες κατάφεραν να τα βγάλουν πέρα με την κακομεταχείριση και τελικά να επιτύχουν να αλλάξουν την κατάστασή τους. Ορισμένες είχαν συναντηθεί με κάποιο σύμβουλο ή κοινωνικό λειτουργό, ή είχαν μιλήσει με κάποιο φίλο ή μέλος της οικογένειάς τους και αυτό τους βοήθησε να καταλάβουν ότι αυτό που τους γινόταν δεν ήταν καλό. Αλλες άρχισαν να σπουδάζουν ή βρήκαν δουλειά. Αυτό τις έκανε κάπως ανεξάρτητες και τους έδωσε το χρόνο να σκεφτούν το τί ήθελαν από τη ζωή τους. Οι αλλαγές δεν είναι εύκολες γιατί μπορεί να φοβάστε ή είστε εξαντλημένες από την κακομεταχείρισή σας. Να ορισμένα πράγματα που οι γυναίκες στις οποίες μιλήσαμε μπόρεσαν να κάνουν. Αυτό που άλλαξε στις σχέσεις μας ήταν πως βρήκα τον εαυτό μου. Κέρδισα την ανεξαρτησία μου. Ηθελα να μάθω να οδηγώ και να πηγαίνω κάπου με το αυτοκίνητο. Βρήκα δουλειά. Σκεφτόμουνα πως ήταν θαυμάσιο να μπορώ να πηγαίνω στη δουλειά, να έρχομαι στο σπίτι, να μπορώ να συναντώ άτομα για παρέα και να ζω για τον ΕΑΥΤΟ μου. Οταν άρχισα να έχω κάποια ανεξαρτησία, προσπαθούσε να με πιέζει. Αρχισα να βλέπω έναν ψυχολόγο όταν βρισκόμου στο έτος 11 του σχολείου και η υποστήριξή του είχε πολύ μεγάλη επίδραση επάνω μου. Αυτό που με βοήθησε να αποφασίσω να φύγω και να κάνω μια νέα αρχή ήταν να έχω έναν φίλο να του μιλώ, έναν φίλο που θα με υποστήριζε.

9 Η Υπηρεσία Προστασίας Παιδιών με ρώτησε τί σκόπευα να κάνω για τον τρόπο που συμπεριφερόταν ο άντρας μου στο γιό μας. Του είπα ότι προσπαθούσα να φύγω και μου είπαν ότι ήταν πολύ καλή σκέψη. Μου είπαν ότι θα άλλαζαν γνώμη και δεν θα μου έπαιρναν το παιδί μου αν άφηνα τον πατέρα του. ** Σκεφτείτε τι μπορείτε να κάνετε για να αλλάξετε την κατάσταση παίρνοντας ακόμα και ένα μικρό βήμα θα βοηθήσει. Υπάρχει κανένας με τον οποίο μπορείτε να μιλήσετε; Μπορείτε να επικοινωνήσετε με κάποια υπηρεσία για βοήθεια; Πως βοηθούν οι υπηρεσίες, οι φροντιστές, η αστυνομία και άλλα άτομα Οι εμπειρίες που είχαν ορισμένες γυναίκες όταν μιλούσαν στους φροντιστές, στις υπηρεσίες υποστήριξης, στις υπηρεσίες βίας στο σπίτι, ή άλλους ειδικούς ήταν πολύ καλές. Να μερικά από αυτά που μας είπαν: Εχω μία που με φροντίζει και μου προσφέρει πολύ καλή υποστήριξη. Αισθάνομαι ασφαλής μαζί της. Είναι καλό να έχεις κάποια που μπορείς να την εμπιστεύεσαι και να αισθάνεσαι ασφαλής μαζί της. Την εμπιστεύομαι να συζητά τα προβλήματά μου με τον άντρα μου. Με βοηθούσαν και με υποστήριζαν. Μου έδιναν καιρό να σκεφτώ για το επόμενό μου βήμα. Μία καλή κοινωνική λειτουργός βλέπει το πρόβλημα με τα μάτια μιας γυναίκας. Το να έχεις κάποια να αναλαμβάνει τα παιδιά σου για λίγο σου δίνει χρόνο να σκέφτεσαι. Από το καταφύγιο πήγα σε μια κατοικία της υπηρεσίας υποστήριξης γυναικών. Εκεί ήταν που βρήκα την πρώτη πραγματική βοήθεια. Αισθάνεσαι ότι σε αποδέχονται. Υπάρχει ένα δυνατό αίσθημα ότι βρίσκεσαι σε χώρο γυναικών. Σαν θετό παιδί είχα άντρες κοινωνικούς λειτουργούς δεν είχα επιλογή. Εκτίμησα ιδιαίτερα την ευκαιρία που μου δόθηκε να δεχτώ την υποστήριξη της υπηρεσίας για γυναίκες και να έχω επικοινωνία σαν γυναίκα. Χρησιμοποιώντας τα χρήματα της Ποινικής Αποζημείωσης που πήρα επισκέφθηκα έναν ψυχολόγομεπου με βοήθησε πολύ. Ο ψυχολόγος ήταν η γραμμή σωτηρίας μου. Γνωρίζω πως ο ψυχίατρός μου έπαιξε το ρόλο του με τα φάρμακα που χρειαζόμουν αλλά τώρα πάντα προτιμώ έναν ψυχολόγο από ένα ψυχίατρο. Με τη βοήθεια της υπηρεσίας βοήθειας βίας στην οικογένεια πήρα μια Δικαστική Εντολή Παρέμβασης και ζήτησα από τον άντρα μου να φύγει από το σπίτι. Η κατάσταση έχει αλλάξει τώρα για μένα και είναι θαυμάσιο, είναι καταπληκτικό, αισθάνομαι ότι βρήκα την ελευθερία μου. Μπορώ να βγω έξω και να ευχαριστηθώ και μετά να επιστρέψω σπίτι μου ήρεμη. ** Σκεφτείτε τί μπορεί να σας είχε βοηθήσει όταν αντιμετωπίζατε την κακομεταχείριση. Προσφέρονται υπηρεσίες που μπορούν να σας βοηθήσουν ή μπορείτε να ζητήσετε μία αίτηση Δικαστικής Εντολής Παρέμβασης. Τί θέλουν οι γυναίκες με αναπηρίες να θυμάστε: Οι γυναίκες με τις οποίες μιλήσαμε είχαν τα παρακάτω μηνύματα να στείλουν στις γυναίκες που βιώνουν κακομεταχείριση: Πιστεύετε στον εαυτό σας.

10 Είναι σημαντικό να σας ακούν. Χρειάζεται να βάλετε στο μυαλό σας θετικές σκέψεις γιατί η κακομεταχείριση έχει τόσο αρνητικές επιπτώσεις που χρειάζεστε να σκέφτεστε τα καλά πράγματα στη ζωή σας. Αν βρίσκεστε σε μια σχέση που σας κακομεταχειρίζονται καταλάβετε ότι δεν σας αξίζει, δεν έχει σημασία πόσο ευτυχισμένη σας κάνει μόνο όταν έχετε μια καλή μέρα. Να είστε περήφανη που σας σφυριλάτησε η βία στο σπίτι. Η ανάρρωση από κακομεταχείρηση είναι ένα ταξίδι που δεν τελειώνει ποτέ. Βρείτε κάποιον να μιλάτε. Αν δεν είστε ευχαριστημένη με αυτά που ακούτε τότε ζητήστε δεύτερη και τρίτη γνώμη. Αν έχετε παιδιά ίσως να σκεφτείτε να κάνετε το σωστό πράγμα με το να τα κρατήσετε εκεί αλλά όταν είναι επίσης κόλαση γι αυτά τότε δεν είναι ούτε γι αυτά δίκαιο. Αν είστε ήρεμη, θα είναι ευκολότερο για τα παιδιά γιατί θα βλέπουν την μητέρα τους ήρεμη και θα σκέπτονται δεν χρειάζεται να προστατεύουμε την μητέρα μας. Πρέπει να υπάρχει ελπίδα γιατί κάποτε είναι το μόνο από το οποίο μπορείτε να κρατηθείτε. Θα πρέπει να σκέφτεστε ότι υπάρχει ένα καλύτερο αύριο. Που μπορείτε να απευθύνεστε: Women s Domestic Violence Crisis Service Victoria (Υπηρεσία Κρίσεων Βίας στο Σπίτι Γυναικών Βικτωρίας) Συμβουλές από τηλέφωνο και παραπομπή σε ασφαλή στέγαση (καταφύγιο) Τηλέφωνο (03) ή χωρίς χρέωση ώρες Domestic Violence Outreach Services (DVRC) Υπηρεσίες Βοήθειας Βίας στο Σπίτι Υποστήριξη, πληροφορίες και πρακτική βοήθεια Τηλεφωνήστε στο DVRC (03) Δευτέρα Παρασκευή από 9 μέχρι 5 να πάρετε τον αριθμό της τοπικής σας Υπηρεσίας Βοηθείας Immigrant Women s Domestic Violence Service (Υπηρεσία Βίας στο Σπίτι Μεταναστριών) Υποστήριξη και πληροφορίες για μετανάστριες στην γλώσσα τους Τηλέφωνο (03) Δευτέρα με Παρασκευή 9.30 μέχρι 5.30 Elizabeth Hoffman House Aboriginal Women s Family Violence Service (Elizabeth Hoffman House Υπηρεσία Βίας στο Σπίτι Ιθαγενών Γυναικών) Υποστήριξη, στέγαση και πληροφορίες για ιθαγενείς γυναίκες και γυναίκες ιθαγενών ανδρών. Τηλέφωνο Δευτέρα με Παρασκευή 9 με 5 ή ώρες

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups INTERVIEWS REPORT February / March 2012 - Partner: Vardakeios School of Hermoupolis - Target group: Immigrants, women 1 η συνέντευξη Από την Αλβανία Το 2005 Η γλώσσα. Ήταν δύσκολο να επικοινωνήσω με τους

Διαβάστε περισσότερα

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ Τί σε απασχολεί; Διάβασε τον κατάλογο που δίνουμε παρακάτω και, όταν συναντήσεις κάποιο θέμα που απασχολεί κι εσένα, πήγαινε στις σελίδες που αναφέρονται εκεί. Διάβασε τα κεφάλαια, που θα βρεις σ εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του!

Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του! Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του! Όλοι οι γονείς, αλλά ιδιαίτερα οι μονογονείς, έχουν ένα άγχος παραπάνω σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του παιδιού τους. Μία φίλη διαζευγμένη με ένα κοριτσάκι

Διαβάστε περισσότερα

Μάθετε στο παιδί σας τον Κανόνα των Εσωρούχων.

Μάθετε στο παιδί σας τον Κανόνα των Εσωρούχων. 1. Μάθετε στο παιδί σας τον Κανόνα των Εσωρούχων. Υπολογίζεται ότι περίπου ένα στα πέντε παιδιά πέφτει θύμα σεξουαλικής βίας, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής κακοποίησης. Μπορείτε να βοηθήσετε να μη

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική Πόλεμος για το νερό Συγγραφική ομάδα Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική 3 ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου Τάξη ΣΤ1 Θεσσαλονίκη 2006 ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ Άκουγα

Διαβάστε περισσότερα

«Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr»

«Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr» Επεξήγηση web site με λογικό διάγραμμα «Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr» Web : www.e-base.gr E-mail : support@e-base.gr Facebook : Like Twitter : @ebasegr Πολλοί άνθρωποι

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

Πως μπορώ να υποστηρίξω τον άνθρωπό μου. να αντιμετωπίσει το λέμφωμα;

Πως μπορώ να υποστηρίξω τον άνθρωπό μου. να αντιμετωπίσει το λέμφωμα; Πως μπορώ να υποστηρίξω τον άνθρωπό μου να αντιμετωπίσει το λέμφωμα; Το λέμφωμα είναι δυνητικά ιάσιμη νόσος Με την επιστημονική συνεργασία του Αιματολογικού Τμήματος, Γ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής,

Διαβάστε περισσότερα

1) Γιατί ασχοληθήκατε με το Έργο EduRom

1) Γιατί ασχοληθήκατε με το Έργο EduRom Στις 28 Φεβρουαρίου, δύο από τους εθελοντές του Edurom από το Μεσογειακό Σχολείο της Ταρραγόνα βρέθηκαν στην Ημέρα Εκπαίδευσης του «Δικτύου για τη δημοκρατική εκπαίδευση των ενηλίκων: μπροστά με τη δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

Ζώντας με Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση

Ζώντας με Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση H Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδας ευχαριστεί την PH EUROPE για την συνδρομή της στην δημιουργία αυτού του εργαλείου Ζώντας με Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδας - HPH Δερβενακίων 11β

Διαβάστε περισσότερα

Ποσοτική Μελέτη για την Διερεύνηση Αναγκών των Μεταναστών. Τμήμα Έρευνας

Ποσοτική Μελέτη για την Διερεύνηση Αναγκών των Μεταναστών. Τμήμα Έρευνας Ποσοτική Μελέτη για την Διερεύνηση Αναγκών των Μεταναστών Τμήμα Έρευνας Κοινωνιοδημογραφικά Χαρακτηριστικά ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ 2 1,6 % 1 8,9 2 % 1 4,8 6 % 1 2,1 6 % 6,7 6 % 8,1 1 % 8,1 1 % 1,3 5 % 2,7 % 1,3 5 %

Διαβάστε περισσότερα

σόκ. Σιώπησε και έφυγε μετανιωμένος χωρίς να πει τίποτα, ούτε μια λέξη.» Σίμος Κάρμιος Λύκειο Λειβαδιών Σεπτέμβριος 2013

σόκ. Σιώπησε και έφυγε μετανιωμένος χωρίς να πει τίποτα, ούτε μια λέξη.» Σίμος Κάρμιος Λύκειο Λειβαδιών Σεπτέμβριος 2013 Εμπειρίες που αποκόμισα από το Διήμερο Σεμινάριο που αφορά στην ένταξη Παιδιών με Απώλεια Ακοής στη Μέση Γενική και Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση Είχα την τύχη να συμμετάσχω στο διήμερο σεμινάριο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ. Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί;

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ. Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί; www.agaliazo.gr ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ Λεωσθένους 21-23, 18536 Πειραιάς - Τ: 210 4181641 - F: 210 4535343 e: oekk@otenet.gr - www.oekk.gr ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ν. ΑΧΑΙΑΣ Πατρέως 8-10, 26221 Πάτρα - Τ/F: 2610 226122 e:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20. «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20. «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20 «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια εδώ Δεκαοχτώ ψωμιά

Διαβάστε περισσότερα

ΖΩΔΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΑΠΟ 16 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΛΕΝΤΙΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

ΖΩΔΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΑΠΟ 16 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΛΕΝΤΙΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΖΩΔΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΑΠΟ 16 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΛΕΝΤΙΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΚΡΙΟΣ Αυτήν την εβδομάδα κοίτα να τακτοποιήσεις κενά του παρελθόντος και να επεξεργαστείς στο μυαλό σου τις ιδανικότερες λύσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Το να είσαι γονιός δεν είναι εύκολο πράγμα. Δεν υπάρχει ευκαιρία για πρόβα, δεν υπάρχουν σχολεία. Το μόνο που κουβαλάμε

Διαβάστε περισσότερα

Θα σε βοηθούσε για παράδειγμα να γράψεις και εσύ μια λίστα με σκέψεις σαν αυτή που έκανε η Ζωή και εμφανίστηκε ο «Αγχολέων»!

Θα σε βοηθούσε για παράδειγμα να γράψεις και εσύ μια λίστα με σκέψεις σαν αυτή που έκανε η Ζωή και εμφανίστηκε ο «Αγχολέων»! Η Ζωή είναι 8 χρονών και πριν 3 χρόνια ο παιδιάτρος και οι γονείς της, της εξήγησαν πως έχει Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα. Από τότε η Ζωή κάνει όλα αυτά που τη συμβούλεψε ο παιδορευματολόγος της και είναι

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικός εκφοβισμός Στο σχολείο μας υλοποιήθηκε ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας. Εισηγήτρια ήταν η Παπαδημητρίου Αλεξάνδρα.

Σχολικός εκφοβισμός Στο σχολείο μας υλοποιήθηκε ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας. Εισηγήτρια ήταν η Παπαδημητρίου Αλεξάνδρα. Σχολικός εκφοβισμός Στο σχολείο μας υλοποιήθηκε ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας. Εισηγήτρια ήταν η Παπαδημητρίου Αλεξάνδρα. Η εισήγηση ξεκινά με μια συζήτηση με τα παιδιά για την

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Χάρτινη αγκαλιά Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Εργασίες 1 α ) Κατά τη γνώμη μου, το βιβλίο που διαβάσαμε κρύβει στις σελίδες του βαθιά και πολύ σημαντικά μηνύματα, που η συγγραφέας θέλει να μεταδώσει

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΕΣ

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΕΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΕΣ Αγγελική Γουδέλη, 2011 Κοινωνικό Άγχος Αμηχανία Φόβος Το κοινωνικό άγχος, ή αλλιώς κοινωνική φοβία, θεωρείται

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ)

ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ) ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ : Ελληνικά ΕΠΙΠΕΔΟ : 2 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ) Να αναπτύξετε ΕΝΑ από τα πιο κάτω θέματα (150-180 λέξεις ή 15-20 γραμμές) 1. Πώς πέρασα το περασμένο

Διαβάστε περισσότερα

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι.

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι. 0001 00:00:11:17 00:00:13:23 Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18 Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10 Ναι. 0004 00:01:06:17 00:01:07:17 Σου έδειξα τη φωτογραφία; 0005 00:01:07:17 00:01:10:10

Διαβάστε περισσότερα

Ο Αυστραλιανός Καταστατικός Χάρτης Δικαιωμάτων Υγειονομικής Περίθαλψης στη Βικτώρια GREEK

Ο Αυστραλιανός Καταστατικός Χάρτης Δικαιωμάτων Υγειονομικής Περίθαλψης στη Βικτώρια GREEK Ο Αυστραλιανός Καταστατικός Χάρτης Δικαιωμάτων Υγειονομικής Περίθαλψης στη Βικτώρια GREEK 2 Ο Αυστραλιανός Καταστατικός Χάρτης Δικαιωμάτων Υγειονομικής Περίθαλψης Ο Αυστραλιανός Καταστατικός Χάρτης Δικαιωμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 0 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ

Διαβάστε περισσότερα

Οι «μύθοι» της κυριαρχίας των σκύλων. Ο σκύλος, σας γαβγίζει, για να σας δείξει ποιος είναι ο αρχηγός!

Οι «μύθοι» της κυριαρχίας των σκύλων. Ο σκύλος, σας γαβγίζει, για να σας δείξει ποιος είναι ο αρχηγός! Οι «μύθοι» της κυριαρχίας των σκύλων Συμπεριφορά ο μύθος Ο σκύλος, σας γαβγίζει, για να σας δείξει ποιος είναι ο αρχηγός! Υπάρχουν πολύ κρυμμένοι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν στο υπερβολικό γάβγισμα

Διαβάστε περισσότερα

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011)

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) 3 ο βραβείο Βασιλεία Παπασταύρου 1 ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ερυθραίας 2 Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ο Καραγκιόζης

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΠΟΡΤΑ ΑΝΟΙΓΕΙ

ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΠΟΡΤΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΠΟΡΤΑ ΑΝΟΙΓΕΙ #6005 ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΠΟΡΤΑ ΑΝΟΙΓΕΙ Σας καλωσορίζουμε στην πρώτη σας συγκέντρωση των Ανώνυμων Οικογενειών! Δείξατε ότι έχετε πολύ θάρρος και ότι στα αλήθεια νοιάζεστε με το να

Διαβάστε περισσότερα

[ΠΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ]

[ΠΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ] 2014 14ο Λύκειο Θεσσαλονίκης Ερευνητική εργασία των μαθητών : Αλεξίου Δημήτρη, Γεωργιάδου Αλεξάνδρας, Ζαχάρωφ Μανώλη, Κατσούλη Απόστολου, Τρέμμα Λουκίας [ΠΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

DVD Παραπόνων Καταναλωτών Φροντίδας Ηλικιωμένων ΣΕΝΑΡΙΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΓΙΑ ΒΙΝΤΕΟ

DVD Παραπόνων Καταναλωτών Φροντίδας Ηλικιωμένων ΣΕΝΑΡΙΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΓΙΑ ΒΙΝΤΕΟ DVD Παραπόνων Καταναλωτών Φροντίδας Ηλικιωμένων ΣΕΝΑΡΙΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΓΙΑ ΒΙΝΤΕΟ «Έχω μια ανησυχία - Ένα βίντεο για τους ηλικιωμένους που λαμβάνουν φροντίδα, τις οικογένειες και φίλους τους» Noeline Brown

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα: Γνώσεις και στάσεις των μαθητών/τριών του Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λακατάμειας σχετικά με την σεξουαλική και αναπαραγωγική τους υγεία.

Έρευνα: Γνώσεις και στάσεις των μαθητών/τριών του Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λακατάμειας σχετικά με την σεξουαλική και αναπαραγωγική τους υγεία. Έρευνα: Γνώσεις και στάσεις των μαθητών/τριών του Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λακατάμειας σχετικά με την σεξουαλική και αναπαραγωγική τους υγεία. Οικογενειακή Αγωγή Ι Σχολική Χρονιά: 2007 2008 Καθηγήτρια Οικιακής

Διαβάστε περισσότερα

e-seminars Εξυπηρετώ 1 Επαγγελματική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων

e-seminars Εξυπηρετώ 1 Επαγγελματική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων e-seminars Πρωτοποριακή Συνεχής Επαγγελματική και Προσωπική Εκπαίδευση Επαγγελματική Βελτίωση Εξυπηρετώ 1 e Seminars Copyright Seminars & Consulting Page 1 Περιεχόμενα 1. Η εξυπηρέτηση ως το πλέον δυναμικό

Διαβάστε περισσότερα

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο Μικρός Πρίγκιπας. Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα. Διασκευή: Ανδρονίκη

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο Μικρός Πρίγκιπας. Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα. Διασκευή: Ανδρονίκη Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ Ο Μικρός Πρίγκιπας Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα Διασκευή: Ανδρονίκη 2 Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα νεαρό αγόρι, που του άρεσε πολύ να ζωγραφίζει. Μια μέρα ζωγράφισε ένα βόα

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες

Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες Είναι άνοιξη και, όπως και πέρυσι, ο Τόμπυ επισκέπτεται τον θείο του στο αγρόκτημα. «Επιτέλους, έχω διακοπές!» φωνάζει ο Τόμπυ. Ανυπομονεί να ξαναδεί την αγαπημένη του αγελάδα,

Διαβάστε περισσότερα

Λένα Μαντά : «Προσπαθώ να μην πονέσω κάποιον, παρά να του οφείλω μια συγνώμη»

Λένα Μαντά : «Προσπαθώ να μην πονέσω κάποιον, παρά να του οφείλω μια συγνώμη» Λένα Μαντά : «Προσπαθώ να μην πονέσω κάποιον, παρά να του οφείλω μια συγνώμη» Συνέντευξη στην Ελευθερία Καμπούρογλου Το «Μια συγνώμη για το τέλος» είναι η νέα συγγραφική δουλειά της Λένας Μαντά, που μόλις

Διαβάστε περισσότερα

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο.

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ Παραδείγματα με συμπληρωμένα Φύλλα εργασίας Φύλλο εργασίας Α α. Συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα, χρησιμοποιώντας τη φαντασία σας. Δώστε ταυτότητα στο παιδί της φωτογραφίας. Όνομα Ίντιρα Ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση και διαχείριση άγχους για τα παιδιά

Αντιμετώπιση και διαχείριση άγχους για τα παιδιά Αντιμετώπιση και διαχείριση άγχους για τα παιδιά Άρτεμις Τσίτσικα Επίκ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής Παν/μιου Αθηνών Επιστ. Υπεύθυνος Μονάδας Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) Β Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη από τη. ηµοσιογράφοι. κα Τατιάνα Στεφανίδου. Είµαι πολλά χρόνια δηµοσιογράφος, από το 1992.

Συνέντευξη από τη. ηµοσιογράφοι. κα Τατιάνα Στεφανίδου. Είµαι πολλά χρόνια δηµοσιογράφος, από το 1992. ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΙΑΒΑΣΕΙΣ Συνέντευξη από τη δηµοσιογράφο κα Τατιάνα Στεφανίδου ηµοσιογράφοι Χάρης Μιχαηλίδης ηµήτρης Μαρούδας Φένια Πάσσα Αµαλία Τζήµα Λυδία Τούµπη Συντονισµός -επιµέλεια κειµένου Όµιλος δηµοσιογραφίας

Διαβάστε περισσότερα

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΗΡΕΙΑ ΤΟΥ ΑΛΚΟΟΛ-ΜΙΑ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΒΕΡΟΙΑΣ -ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7-12-2012, 18:00

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΗΡΕΙΑ ΤΟΥ ΑΛΚΟΟΛ-ΜΙΑ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΒΕΡΟΙΑΣ -ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7-12-2012, 18:00 Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΗΡΕΙΑ ΤΟΥ ΑΛΚΟΟΛ-ΜΙΑ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΒΕΡΟΙΑΣ -ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7-12-2012, 18:00 Το άρθρο αυτό δημοσιεύεται με αφορμή την πραγματοποίηση ενημέρωσης συζήτησης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ Π ρ ώ τ ο μ έ ρ ο ς Πώς σας λένε; Από πού είστε; Πού μένετε; Τι δουλειά κάνετε; Πόσα μέλη έχει η οικογένειά σας; Γιατί μαθαίνετε ελληνικά; Ξέρετε άλλες ξένες γλώσσες; Γιατί τις

Διαβάστε περισσότερα

Η χαμηλή αυτοπεποίθηση - Βοηθείστε το παιδί σας. Επιμέλεια football-academies Τρίτη, 27 Μάρτιος 2012

Η χαμηλή αυτοπεποίθηση - Βοηθείστε το παιδί σας. Επιμέλεια football-academies Τρίτη, 27 Μάρτιος 2012 Εισηγήσεις που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά σας - Μια μαγική λέξη που κάνει τους ανθρώπους και κυρίως τα παιδιά να αισθάνονται άνετα, πολύ καλά με τον εαυτό τους και τους άλλους. ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ τα αρνητικά

Διαβάστε περισσότερα

Λαµβάνοντας τη διάγνωση: συναισθήµατα και αντιδράσεις

Λαµβάνοντας τη διάγνωση: συναισθήµατα και αντιδράσεις Λαµβάνοντας τη διάγνωση: συναισθήµατα και αντιδράσεις Πιθανότατα αισθάνεστε πολύ αναστατωµένοι αφού λάβατε µια διάγνωση καρκίνου. Συνήθως είναι δύσκολο να αποδεχθείτε τη διάγνωση αµέσως και αυτό είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ Συμπληρωματικό ερωτηματολόγιο Β Πράσινο ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ F-2-F Β (4 ος Γύρος 2008) Οδηγ. Προς ΣΥΝΕΝΤΕΥΚΤΗ: AN ΤO ΕΡΩΤΩΜΕΝΟ ΑΤΟΜΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΡΑΣ, ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΗΝ GF1. ΑΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ 1. Σηκωνόμαστε όρθιοι και καρφιτσώνουμε μια κόλλα χαρτί στην πλάτη του κάθε παιδιού. Ας γράψουμε πάνω στην πλάτη του καθενός ανώνυμα κάτι που μας αρέσει πραγματικά

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήρι 2: Εν αρχή ην ο λόγος των κοινοτήτων

Εργαστήρι 2: Εν αρχή ην ο λόγος των κοινοτήτων Εργαστήρι 2: Εν αρχή ην ο λόγος των κοινοτήτων Στο εργαστήρι αυτό οι μαθητές καλούνται να παρουσιάσουν ένα θεατρικό διάλογο και να προβληματιστούν για τα κριτήρια επιλογής των αντιπροσώπων τους στα μαθητικά

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους Μάθημα 1 Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους μήνες και θα μοιραστούμε πολλά! Ας γνωριστούμε λοιπόν. Ο καθένας από εμάς ας πει λίγα λόγια για τον

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ Με τους μαθητές τις μαθήτριες και τη δασκάλα της P2ELa 2013-2014 Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ- ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Μια μέρα ξεκινήσαμε από τις Βρυξέλλες

Διαβάστε περισσότερα

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε!

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε! 20 Χειμώνας σε μια πλατεία. Χιονίζει σιωπηλά. Την ησυχία του τοπίου διαταράσσουν φωνές και γέλια παιδιών. Μπαίνουν στη σκηνή τρία παιδιά: τα δίδυμα, ο Θανούλης και ο Φανούλης, και η αδελφή τους η Μαριάννα.

Διαβάστε περισσότερα

Η Αλφαβητοχώρα. Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα. A sea of words 5 th year

Η Αλφαβητοχώρα. Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα. A sea of words 5 th year Η Αλφαβητοχώρα Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα Η μέρα έμοιαζε συνηθισμένη στην Αλφαβητοχώρα. Ο κύριος ې διαφήμιζε τα φρέσκα λαχανικά του στο μανάβικο δείχνοντας με καμάρι πως το μαρούλι είχε ακόμα την πρωινή

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ

Διαβάστε περισσότερα

3.2. Περιεχόμενο της συνέντευξης

3.2. Περιεχόμενο της συνέντευξης 3. Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ (INTERVIEW) Για να είσαι εδώ σημαίνει οτι το βιογραφικό σου ή οι συστάσεις σου έπιασαν τόπο. Το επόμενο βήμα είναι να πετύχεις και στη προσωπική συνέντευξη που σε καλούν. Αν έχεις

Διαβάστε περισσότερα

εργαστηρι 3 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Η ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ «ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΜΑΚΡΗ» ΠΡΩΤΗ ΠΡΑΞΗ

εργαστηρι 3 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Η ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ «ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΜΑΚΡΗ» ΠΡΩΤΗ ΠΡΑΞΗ εργαστηρι 3 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Η ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ «ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΜΑΚΡΗ» Αφηγητής: Ο Λευτέρης είναι μαθητής της Γ Γυμνασίου, μέτριος στην επίδοση, με πολλές όμως δυνατότητες, δημοφιλής, ποδοσφαιρόφιλος

Διαβάστε περισσότερα

«Το δαμαλάκι με τα χρυσά πόδια»

«Το δαμαλάκι με τα χρυσά πόδια» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #39 «Το δαμαλάκι με τα χρυσά πόδια» (Ρόδος Δωδεκάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #39 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε

Διαβάστε περισσότερα

«Η τύχη του άτυχου παλικαριού»

«Η τύχη του άτυχου παλικαριού» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #15 «Η τύχη του άτυχου παλικαριού» (Κοζάνη - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #15 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε

Διαβάστε περισσότερα

1 00:00:08,504 --> 00:00:11,501 το σχολείο της Τσιάπας παρουσιάζει: 2 00:00:14,259 --> 00:00:17,546 "ποιοί είναι οι Ζαπατίστας;"

1 00:00:08,504 --> 00:00:11,501 <i>το σχολείο της Τσιάπας παρουσιάζει:</i> 2 00:00:14,259 --> 00:00:17,546 <b>ποιοί είναι οι Ζαπατίστας;</b> 1 00:00:08,504 --> 00:00:11,501 το σχολείο της Τσιάπας παρουσιάζει: 2 00:00:14,259 --> 00:00:17,546 "ποιοί είναι οι Ζαπατίστας;" 3 00:00:17,967 --> 00:00:20,395 Οι Ζαπατίστας είναι ένα κίνημα.

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι τα διατροφικά προβλήματα και οι διατροφικές διαταραχές;

Τι είναι τα διατροφικά προβλήματα και οι διατροφικές διαταραχές; Διατροφή και εφηβεία Το φυλλάδιο θα σε ενημερώσει για προβλήματα και διαταραχές που σχετίζονται με τη διατροφή - όπως βουλιμία και ανορεξία - και προτείνει μεθόδους αντιμετώπισής τους... Σε ποιους απευθύνεται

Διαβάστε περισσότερα

(*Λάβετε υπόψη πως το τεστ που ακολουθεί δεν αποτελεί µέθοδο ή εργαλείο διάγνωσης ή/και θεραπείας)

(*Λάβετε υπόψη πως το τεστ που ακολουθεί δεν αποτελεί µέθοδο ή εργαλείο διάγνωσης ή/και θεραπείας) Quiz για την Αξιολόγηση της Ψυχικής Υγείας στο Εργασιακό Περιβάλλον Η ψυχική υγεία διαδραµατίζει σηµαντικό ρόλο στην καθηµερινή ζωή και κυρίως στην εργασία. Το εργασιακό περιβάλλον που προσφέρει τα βασικά,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙONOMIKHΣ ΣΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΠΑΡΤΕ ΜΕΡΟΣ

Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙONOMIKHΣ ΣΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΠΑΡΤΕ ΜΕΡΟΣ Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙONOMIKHΣ ΣΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΠΑΡΤΕ ΜΕΡΟΣ Η Χρηματοδοτιση του εργου Εγινε απο το Υπουργειο Υγειας και Μακροχρονης Φροντιδας του Ονταριο. www.oha.com 1. Συμμετεχετε στην φροντιδα της υγειονομικης

Διαβάστε περισσότερα

Greek Translations of Brad Yates Videos

Greek Translations of Brad Yates Videos Greek Translations of Brad Yates Videos Contents: Allowing and Receiving Feeling Betrayed Tapping with Brad Yates Allowing and Receiving http://www.youtube.com/watch?v=4iftrjbas5o Translation by Vicky

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια για την προσευχή με το κομποσχοίνι.

Λίγα λόγια για την προσευχή με το κομποσχοίνι. Λίγα λόγια για την προσευχή με το κομποσχοίνι. Το κομποσχοίνι είναι φτιαγμένο για να κάνουμε προσευχή. Δεν είναι διακοσμητικό, ούτε κάτι μαγικό. Είναι όπλο ιερό, μας υπενθυμίζει την προσευχή την οποία

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΤΡΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΓΟΥΡΟΥΝΑΚΙΑ

ΤΑ ΤΡΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΓΟΥΡΟΥΝΑΚΙΑ ΤΑ ΤΡΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΓΟΥΡΟΥΝΑΚΙΑ 2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός «Λέμε ΟΧΙ στο σχολικό εκφοβισμό» (Μια διασκευή παραμυθιού από τους μαθητές) Ομάδα : Αστυπάλαια ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ Σεπτέμβριος- Νοέμβριος

Διαβάστε περισσότερα

KIDSCREEN-27. Ερωτηµατολόγιο Υγείας για Παιδιά και Νέους. Έκδοση για Παιδιά και Εφήβους. 8 έως 18 ετών

KIDSCREEN-27. Ερωτηµατολόγιο Υγείας για Παιδιά και Νέους. Έκδοση για Παιδιά και Εφήβους. 8 έως 18 ετών KIDSCREEN-27 Ερωτηµατολόγιο Υγείας για Παιδιά και Νέους Έκδοση για Παιδιά και Εφήβους 8 έως 18 ετών Page 1 of 5 Γειά σου, Ηµεροµηνία: Μήνας Χρόνος Πώς είσαι; Πως νιώθεις; Αυτά είναι τα πράγµατα που θα

Διαβάστε περισσότερα

2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΧΡΥΣΟΒΕΡΓΗ 2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Α ΤΑΞΗ και ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣΗΣ Α ΤΑΞΗ

2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΧΡΥΣΟΒΕΡΓΗ 2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Α ΤΑΞΗ και ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣΗΣ Α ΤΑΞΗ 2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΧΡΥΣΟΒΕΡΓΗ 2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Α ΤΑΞΗ και ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣΗΣ 2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Α ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΑΡΗ» Ένα δωδεκάχρονο

Διαβάστε περισσότερα

Hug4Dogs.com. Μωρά και Σκυλιά

Hug4Dogs.com. Μωρά και Σκυλιά Μωρά και Σκυλιά Ο ερχομός ενός μωρού στην οικογένεια είναι μία συναρπαστική αλλά συγχρόνως και πολυάσχολη εποχή. Υπάρχουν μεγάλες αλλαγές για τον καθένα και αυτό περιλαμβάνει και τα κατοικίδια ζώα μας

Διαβάστε περισσότερα

Ενσωματωμένες υπηρεσίες Συμπεριφορικής Υγείας στις δομές υγείας. Β Μέρος

Ενσωματωμένες υπηρεσίες Συμπεριφορικής Υγείας στις δομές υγείας. Β Μέρος Ενσωματωμένες υπηρεσίες Συμπεριφορικής Υγείας στις δομές υγείας Β Μέρος Κατάθλιψη Αξιολόγηση Χρήση ψυχομετρικών εργαλείων Ερωτήσειςγια: Συναίσθημα Ύπνο Ενδιαφέροντα Ενοχή Ενέργεια Συγκέντρωση Όρεξη Ψυχοκοινωνική

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί πρέπει να κάνω εμβόλια;

Γιατί πρέπει να κάνω εμβόλια; Για τους μικρούς μας φίλους Γιατί πρέπει να κάνω εμβόλια; Σε ύ Είµαι το µικρόβιο. Μου αρέσει να κάνω τα µικρά παιδιά να αρρωσταίνουν. Εγώ και η οικογένειά µου βρισκόµαστε παντού στο περιβάλλον που ζεις,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ

Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ EURO RUN www.nea-trapezogrammatia-euro.eu Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ - 2 - Η Άννα και ο Αλέξης είναι συμμαθητές και πολύ καλοί φίλοι. Μπλέκουν πάντοτε σε φοβερές καταστάσεις.

Διαβάστε περισσότερα

Όταν η μαμά έχει στομία

Όταν η μαμά έχει στομία Coloplast Όταν η μαμά έχει στομία Μια αληθινή ιστορία ζωής Εισαγωγή Αυτό το φυλλάδιο γράφτηκε από την Tina η οποία έχει κάνει επέμβαση στομίας. Η επέμβαση έγινε το 1994, τη στιγμή που ο γιος της ήταν ακόμα

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:M. Maillot Διασκευή:E. Frischbutter; Sarah S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ. Όλα όσα θέλετε να ξέρετε αν κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο είναι ασθενής

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ. Όλα όσα θέλετε να ξέρετε αν κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο είναι ασθενής www.agaliazo.gr ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ Λεωσθένους 21-23, 18536 Πειραιάς - Τ: 210 4181641 - F: 210 4535343 e: oekk@otenet.gr - www.oekk.gr ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ν. ΑΧΑΙΑΣ Πατρέως 8-10, 26221 Πάτρα - Τ/F: 2610 226122 e:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ από τον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ από τον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ από τον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού Σταύρος Κούλας Γραφίστας - Πώς ορίζεται το επάγγελμά σας, και ποιες είναι οι παραλλαγές του; H γραφιστική είναι ένα επάγγελμα που ορίζει τη σχέση του ανθρώπου

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή ατοµικής περίπτωσης µεσήλικης γυναίκας µε Aποφευκτική ιαταραχή Προσωπικότητας και Αγοραφοβία 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχολογικής Έρευνας 14 17 Μαϊου 2009, Βόλος, Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας Χ. Βαρβέρη-Γ.

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηµατολόγιο ποσοτικής εκτίµησης του κοινωνικού κεφαλαίου

Ερωτηµατολόγιο ποσοτικής εκτίµησης του κοινωνικού κεφαλαίου Ερωτηµατολόγιο ποσοτικής εκτίµησης του κοινωνικού κεφαλαίου SOCIAL CAPITAL QUESTIONNAIRE Τη σύνταξη του ερωτηµατολογίου έκαναν οι: Jenny Onyx Paul Bullen Tην επιµέλεια της ελληνικής µετάφρασης και στάθµισης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. του Prem Rawat

ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. του Prem Rawat ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ του Prem Rawat TΙΣ ΠΡΟΑΛΛΕΣ σκεφτόμουν τι είναι η ειρήνη. Και κατάλαβα κάτι: η ειρήνη είναι το άρωμα. Όταν ο Θεός βρίσκεται κοντά σου, αναδύεται αυτό το άρωμα. Είναι εξαίσιο. Είναι όμορφο.

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02 Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 0 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΟΜΕΝΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΟΜΕΝΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 5η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ & ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΟΜΕΝΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ Θα πρέπει να συμπληρώσετε αυτό το ερωτηματολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

Τι σημαίνει αστικά πεδία σε μετάβαση για εσάς και την καλλιτεχνική σας δημιουργία;

Τι σημαίνει αστικά πεδία σε μετάβαση για εσάς και την καλλιτεχνική σας δημιουργία; Τι σημαίνει αστικά πεδία σε μετάβαση για εσάς και την καλλιτεχνική σας δημιουργία; Δύσκολη ερώτηση Για την καλλιτεχνική μου δημιουργία δεν παίζει κανένα ρόλο. Αυτό που με πικραίνει είναι ότι έζησα την

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02 Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ

Διαβάστε περισσότερα

Ένα ερωτηματολόγιο που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα τον αγωνιστικό σας εαυτό!

Ένα ερωτηματολόγιο που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα τον αγωνιστικό σας εαυτό! Επιμέλεια-μετάφραση: Αλέξανδρος Νικολόπουλος, Ph.D. Ένα ερωτηματολόγιο που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα τον αγωνιστικό σας εαυτό! Πόσο ψυχολογικά προετοιμασμένος μπορεί να είστε πριν από έναν

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό:

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: - "Η πρώτη απάντηση είναι 1821, η δεύτερη Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η τρίτη δεν ξέρουμε ερευνάται

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:M. Maillot Διασκευή:E. Frischbutter; Sarah S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children

Διαβάστε περισσότερα

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΠΟ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ FS-ICU (24)

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΠΟ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ FS-ICU (24) ΕΡΕΥΝΑ ΝΟΥΜΕΡΟ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ: : ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΠΟ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ FS-ICU (24) ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ; Οι απόψεις σας για την πρόσφατη εισαγωγή του μέλους της οικογενείας σας στην

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2009 2010 Μάθημα: Ελληνικά Επίπεδο: 2 Διάρκεια: 2 ώρες Ημερομηνία:

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Αθλήματα σπορ

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Αθλήματα σπορ Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Αθλήματα σπορ Ενότητα: Αθλητισμός (3 Φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Α1, Α2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 6 ώρες (3 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή: 1. Για τον διδάσκοντα: 1 υπολογιστής με

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΕΡΡΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ III 18/11/2013 ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ Το έργο αυτό βρίσκεται υπό άδεια Creative Commons Αναφορά-Μη-Εμπορική 3.0 Ελλάδα ΕΙΡΗΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ, ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ, ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ, ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 5ο μάθημα Διδάσκουσα Δήμητρα Ιορδάνογλου ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΡΕΣ Διεθνές Εθνικό Οργανισμού Πανεπιστημίου Διαπροσωπικό Ατομικό ΜΕΡΙΚΟΙ ΟΡΙΣΜΟΙ ΑΓΧΟΣ: Ένας "μη

Διαβάστε περισσότερα

Το μυστικό για παιδιά ευτυχισμένα

Το μυστικό για παιδιά ευτυχισμένα Το μυστικό για παιδιά ευτυχισμένα Μην αναγκάζετε τετράγωνα παιδιά να περάσουν από στρογγυλές τρύπες Γ. ΚΟΡΑ Μια μητέρα ρώτησε ένα διάσημο παιδαγωγό, από πότε πρέπει ν αρχίσει την αγωγή που πεντάχρονου

Διαβάστε περισσότερα

Η ΦΥΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ:

Η ΦΥΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ: Η ΦΥΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ: Γειά σας. Είμαι κοινωνικός ερευνητής στο πανεπιστήμιο της Λισσαβώνας ISCTE. Διεξάγω μια έρευνα για τη διαφορετική φύση των ανθρώπων στις διάφορες χώρες της Δύσης. Οι

Διαβάστε περισσότερα

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΦΕΥΡΕΤΕΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ Αϊνστάιν Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης Περιεχόµενα Κεφάλαιο 1:...3 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

Ο Φ ίλος μου ο Ποδη λατάκιας

Ο Φ ίλος μου ο Ποδη λατάκιας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ Ο Φ ίλος μου ο Ποδη λατάκιας Κείμενο: Κατερίνα Βαϊμάκη Εικονογράφηση: Ρεβέκκα Βεδέ Ο Φ ίλος μου ο Ποδη λατάκιας Ευρωπαϊκή Ένωση Ταµείο Συνοχής «Επενδύοντας στο

Διαβάστε περισσότερα

«ΠΩΣ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ;» Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 2011-2012

«ΠΩΣ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ;» Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 2011-2012 «ΠΩΣ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ;» Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 2011-2012 1 ΠΩΣ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ; Γράφει ο Ηλίας Δερμετζής «Τη ζωή μου χωρίς αριθμούς δεν μπορώ να τη φανταστώ,

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΣ Τεχνική Διαπραγματεύσεων Καθηγητής Δημήτριος Σουμπενιώτης Θα αναφερθώ σε μια εμπορική διαπραγμάτευση από την εργασιακή μου πείρα. Πρόκειται για μία τηλεφωνική

Διαβάστε περισσότερα

Ζήτησε να συναντηθούμε νύχτα. Το φως της μέρας τον

Ζήτησε να συναντηθούμε νύχτα. Το φως της μέρας τον Μια φωνή τρυφερή και ευάλωτη Ζήτησε να συναντηθούμε νύχτα. Το φως της μέρας τον ενοχλούσε, είπε. Η νύχτα είναι πιο τρυφερή, πιο ευάλωτη. Η φωνή του χανόταν. Μια φωνή τρυφερή και ευάλωτη, σαν τη νύχτα του

Διαβάστε περισσότερα

Κατάθλιψη. Αυτό το φυλλάδιο εξηγεί τι ειναι η Kατάθλιψη και πώς μπορείτε να βρείτε βοήθεια.

Κατάθλιψη. Αυτό το φυλλάδιο εξηγεί τι ειναι η Kατάθλιψη και πώς μπορείτε να βρείτε βοήθεια. Αυτό το φυλλάδιο εξηγεί τι ειναι η Kατάθλιψη και πώς μπορείτε να βρείτε βοήθεια. Αισθάνεστε λύπημενος/η ή στεναχωρημένος/η; Κλαίτε χωρίς λόγο; Αισθάνεστε κουρασμένος/η; Εχετε απώλεια ενδιαφέροντος για

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Ο ΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Ο ΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Ο ΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Σκοπός: Να αντιληφθούν τα παιδιά ότι κάποιες επικίνδυνες συμπεριφορές κατά τη διακίνηση στο δρόμο μπορεί να είναι αποτέλεσμα των συναισθημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ Ατομικό Ερωτηματολόγιο

ΕΡΕΥΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ Ατομικό Ερωτηματολόγιο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ KAI ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ο Μιχάλης Κάσιαλος γεννήθηκε στην Άσσια. Ήταν γεωργός, αργότερα όμως έμαθε και την τέχνη του τσαγκάρη. Μερικά αρχαία Ελληνικά νομίσματα, που βρήκε

Ο Μιχάλης Κάσιαλος γεννήθηκε στην Άσσια. Ήταν γεωργός, αργότερα όμως έμαθε και την τέχνη του τσαγκάρη. Μερικά αρχαία Ελληνικά νομίσματα, που βρήκε Ελισσαιος καβαζη Ο Μιχάλης Κάσιαλος γεννήθηκε στην Άσσια. Ήταν γεωργός, αργότερα όμως έμαθε και την τέχνη του τσαγκάρη. Μερικά αρχαία Ελληνικά νομίσματα, που βρήκε μια μέρα στο χωράφι του, έδωσαν στην

Διαβάστε περισσότερα