Γίνετε Ανεξάρτητη Ενας Οδηγός για Γυναίκες με Αναπηρίες

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Γίνετε Ανεξάρτητη Ενας Οδηγός για Γυναίκες με Αναπηρίες"

Transcript

1 Γίνετε Ανεξάρτητη Ενας Οδηγός για Γυναίκες με Αναπηρίες Οταν ήμουν παντρεμένη του άρεσε να ελέγχει τα πάντα... Αισθανόμουν φυλακισμένη μέσα στο ίδιο μου το σπίτι. Είστε μια γυναίκα με κάποια αναπηρία που ανησυχεί για τον τρόπο με τον οποίο σας συμπεριφέρονται στο σπίτι; Αν ναί, δεν είστε η μόνη. Ο οδηγός αυτός βασίζεται σε πραγματικές εμπειρίες γυναικών με αναπηρίες. Οι γυναίκες αυτές μας είπαν τις ιστορίες τους με την ελπίδα ότι μπορούν να βοηθήσουν άλλες γυναίκες να αντιμετωπίσουν την κακομεταχείρησή τους από άλλους. Ο οδηγός αυτός σας βοηθάει να αναγνωρίζετε τα προειδοποιητικά σημάδια κακομεταχείρησης από τον σύντροφο, ένα μέλος της οικογένειας, έναν φροντιστή ή κάποιον άλλο. Σας λέει πως η βία στο σπίτι ή στην οικογένεια μπορεί να σας επηρεάσει και το τί μπορείτε να κάνετε αν κάποιος σας κακομεταχειρίζεται. Μπορείτε να πάρετε συμβουλές από άλλες γυναίκες με αναπηρίες, και διαβάστε για τις εμπειρίες τους πως αντιμετώπισαν την κακομεταχείρηση. Τί είναι κακομεταχείρηση; Η κακομεταχείρηση στο σπίτι είναι γνωστή επίσης σαν βία στο σπίτι ή στην οικογένεια. Το άτομο που σας κακομεταχειρίζεται μπορεί να είναι ο σύζυγός ή σύντροφος σας, ο γονέας ή το παιδί ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς σας. Το άτομο που σας κακομεταχειρίζεται μπορεί να είναι και ο φροντιστής σας ή κάποιος που μένει στο σπίτι σας. Κάθε γυναίκα, κάθε ηλικίας μπορεί να την κακομεταχειριστούν. Η κακομεταχείρηση δεν είναι πάντοτε σωματική. Μπορούν να σας πληγώσουν και με άλλους τρόπους. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι κακομεταχείρησης: Η συναισθηματική κακομεταχείρηση μπορεί να πληγώσει το μυαλό σας και τα αισθήματά σας. Περιλαμβάνει περιπτώσεις που κάποιος: συνέχεια σας λέει ότι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα σωστά, ότι είστε ηλίθια, σας λέει ότι κανένας άλλος στον κόσμο δεν μπορούσε να σας αγαπήσει, σας λέει ότι κανένας δεν θα σας επιτρέψει να κρατήσετε τα παιδιά σας αν φύγετε από το σπίτι. Στην αρχή μαγείρευε και έπαιζε τον καλό. Τελικά πίστεψα ότι δεν μπορούσα πια να μαγειρεύω για τον εαυτό μου γιατί θα τα έκανα θάλασσα. Με έκανε να αισθάνομαι ότι δεν είχα δικαιώματα στην δικαιοδοσία του σπιτιού, ήμουν οικότροφος, και ο γιός μας ήταν οικότροφος. Δεν μας επιτρεπόταν να θέλουμε και να μας θέλουν. Δεν μας επιτρεπόταν να έχουμε μαξιλάρια στον καναπέ, έπρεπε να παίρνουμε άδεια. Η κοινωνική κακομεταχείρηση μπορεί να πληγώσει όλες τις σχέσεις σας.

2 Περιλαμβάνει περιπτώσεις όπου κάποιος: σας σταματάει να βλέπετε τους φίλους σας, την οικογένειά σας και τους κοινωνικούς λειτουργούς, σας κάνει να αισθάνεστε ένοχες όταν πηγαίνετε στη δουλειά ή γίνεστε μέλη μιας λέσχης απαιτεί να ξέρει που βρίσκεστε κάθε στιγμή. Οταν μέναμε μαζί ήταν πολύ αυστηρός όσο αφορά με ποιον πήγαινα. Δεν μπορούσα να βγαίνω εύκολα έξω με άλλο κόσμο, γυναίκες ή άνδρες. Δεν είχα ζωή. Αισθανόμουν φυλακισμένη μέσα το ίδιο μου το σπίτι. Η κοινωνική κακομεταχείρηση περιλαμβάνει περιπτώσεις όπου κάποιος σας εμποδίζει να μιλάτε σε άλλους. Είχαμε ΤΤΥ στο σπίτι για 10 χρόνια αλλά δεν είχε συνδεθεί ποτέ, Οι φροντιστές μου δεν είχαν τα κατάλληλα προσόντα επικοινωνίας δεν μπορούν να υπογράφουν. Ο σύζυγός μου θέλει να είναι ο μόνος που θα επικοινωνεί με τους φροντιστές μου. Η οικονομική κακομεταχείρηση γίνεται όταν κάποιος ελέγχει τα χρήματά σας ενώ δεν το θέλετε αυτό ή δεν σας επιτρέπει να έχετε καθόλου χρήματα. Με προσέχει ο σύζυγός μου. Παίρνει όλα τα χρήματα. Ελέγχει όλα τα χρήματα. Ανησυχώ όταν σκέφτομαι ότι έχει τον πλήρη έλεγχο των χρημάτων μας. Ο σύζυγός μου έχει το σπίτι δικό του. Είναι μόνο στο όνομά του. Το θέλει έτσι για να έχει τον έλεγχο. Η σεξουαλική κακομεταχείρηση γίνεται όταν κάποιος σας υποχρεώνει να κάνετε σεξουαλικές πράξεις που δεν θέλετε. Το να σας υποχρεώνει κάποιος να κάνετε έρωτα αποτελεί αδίκημα, ακόμα και όταν είστε παντρεμένοι. Το μόνο πράγμα που ενδιέφερε τον σύζυγό μου ήταν το σεξ και αυτό ήταν μεγάλο πρόβλήμα για μένα. Κοιμόμουν και πηδούσε επάνω μου. Ποτέ δεν μπορούσα να του πω πως αισθανόμουν, θα άρχιζε να με βρίζει και να με ταπεινώνει. Τότε ήμουν πολύ ήσυχη, δεν τολμούσα να βγάλω μιλιά, ήμουν σαν μαριονέττα. Η σωματική κακομεταχείρηση γίνεται όταν κάποιος σε σπρώχνει, σε χτυπάει, σου πετάει πράγματα ή σε φοβερίζει ότι θα χτυπίσει εσένα, τα παιδιά, την οικογένεια, τα ζωάκια του σπιτιού ή το σκύλο για τυφλούς. Ο σύζυγός μου ήταν βίαιος με το σκύλο που με πονούσε πολύ γιατί αγαπώ πολύ τα ζώα, νομίζω, περισσότερο από άλλους. Με φοβέριζε με όπλο αλλά το ποτήρι ξεχείλισε όταν με έπιασε από το λαιμό. Με κακομεταχειρίζονται; ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΚΟΜΕΤΑΧΕΙΡΗΣΗΣ Συμβαίνει αυτό σε μένα; Είναι μια ερώτηση που κάνουν πολλές γυναίκες στον εαυτό τους.

3 Μερικές φορές είναι δύσκολο να αφήσετε τον εαυτό σας να πιστέψει ότι σε κακομεταχειρίζονται. Είναι δύσκολο να παραδεχτείτε ότι σε κακομεταχειρίζονται γιατί το άτομο που σε κακομεταχειρίζεται δεν το κάνει πάντα μερικές φορές μπορεί να είναι τρυφεροί και καλοί μαζί σας. Είναι δύσκολο να παραδεχτείτε ότι σε κακομεταχειρίζεται γιατί το αγαπάς αυτό το άτομο και εξαρτιέσαι από αυτό και ίσως να φοβάσαι το πως θα ήταν η ζωή σας χωρίς αυτόν. Αλλά αν συχνά φοβάστε μήπως στενοχωρήσετε το άτομο αυτό και δεν κάνετε αυτό που θέλετε για να μην θυμώσει, αυτό είναι μια ένδειξη ότι σας κακομεταχειρίζονται. ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΚΟΜΕΤΑΧΕΙΡΗΣΗΣ Ανησυχείτε για τη σχέση σας αλλά δεν είστε σίγουρη αν σας κακομεταχειρίζονται; Διαθέσετε λίγα λεπτά και συμπληρώσετε το παρακάτω ερωτηματολόγιο. Ο σύντροφός σας, το αγόρι σας, το κορίτσι σας, ο φίλος σας, ο φροντιστής σας ή ενα μέλος της οικογένειάς σας: Σας κάνουν να μην αισθάνεστε άνετα ή να φοβάστε; Συχνά σας ταπεινώνουν, σας γελιοποιούν ή σας κάνουν να αισθάνεστε άχρηστη; Πάντα ελέγχουν το τί κάνετε ή πού πηγαίνετε; Προσπαθούν να σας εμποδίζουν να βλέπετε τους φίλους ή την οικογένειά σας; Σας κάνουν να αισθάνεστε ότι δεν θα σας πιστέψει κανένας αν πείτε πως είστε δυστυχισμένη; Σας εμποδίζουν να έχετε χρήματα ή σας λένε σε τί μπορείτε να ξοδεύετε τα χρήματά σας και σε τί όχι; Αρνούνται να σας βοηθήσει με τις ανάγκες προσωπικής βοήθειας όταν τους το ζητάτε; Σας κάνουν να φοβάστε να διαφωνήσετε μαζί τους ή να τους πείτε όχι ; Λένε στους άλλους ότι τα φαντάζεστε και εύκολα μπερδεύεστε; Σας φοβερίζουν ή σας πονούν με το γίνονται βίαιοι (π.χ. σας χτυπούν, σας πιάνουν από το λαιμό, σπάνε πράγματα, σπάζουν ή απομακρύνουν εργαλεία για ανάπειρους, σας κλειδώνουν, οδηγούν επικίνδυνα για να σας φοβήσουν); Σας πιέζουν, σας υποχρεώνουν ή σας ξεγελούν να κάνετε σεξουαλικές πράξεις που δεν θέλετε να κάνετε; Επιμένουν πάντα να μπαίνουν μέσα μαζί σας όταν πηγαίνετε να δείτε το γιατρό; Σας φοβερίζουν ότι θα χάσετε τα παιδιά σας; Σας φοβερίζουν ότι δεν θα έχετε κανέναν να σας βοηθάει άν χαλάσετε τις σχέσεις που έχετε μαζί τους; Σας φοβερίζουν ότι θα σας βάλουν σε ίδυμα; Σας φοβερίζουν να σας κάνουν κακό όταν τους λέτε ότι θέλετε να διακόψετε τις σχέσεις σας μαζί τους; Βάζουν τα παιδιά σας να ακούν και να βλέπουν αυτά που σας λένε και σας κάνουν, ή χτυπούν τα παιδιά σας; Αν απαντήσετε ναι σε οποιαδήποτε από τα παραπάνω, τότε υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν σας φέρονται καλά ή ότι σας κακομεταχειρίζονται. Αν δεν αισθάνεστε ασφαλείς, ότι σας σέβονται και σας προσέχουν, τότε κάτι δεν πάει καλά.

4 Να θυμάστε ότι, αν σας κακομεταχειρίζονται, δεν φταίτε εσείς. Μόνο επειδή κάποιος σας συμπεριφέρθηκε άσχημα, δεν σημαίνει ότι κάτι συμβαίνει με σας. Είναι αυτοί που κάνουν κάτι κακό. Δεν ευθύνεστε σεις για την κακομεταχείριση. Εχετε το δικαίωμα να αισθάνεστε ασφαλείς, και να ζείτε χωρίς φόβο. Τώρα, που πέρασαν σχεδόν δέκα χρόνια από τότε που ξέφυγα απ αυτό, καταλαβαίνω πως είχα συνηθίσει τόσο πολύ να με κακομεταχειρίζονται που πίστευα ότι μου άξιζε. Πως με επηρεάζει η κακομεταχείριση; Ολες οι μορφές κακομεταχείρισης μπορούν να επηρεάσουν το πως αισθάνεστε για τον εαυτό σας. Μπορεί να επηρεάσουν και τα παιδιά σας. Αν στη σχέση που έχετε σας κακομεταχειρίζονται μπορεί: Να φοβάστε να το πείτε στους άλλους. Να νομίζετε ότι φταίτε εσείς. Να αισθάνεστε κατάθλιψη και πως είστε μόνη. Να αισθάνεστε μπερδεμένη. Να φοβάστε ότι δεν υπάρχει κανένας να σας βοηθήσει όταν χαλάσετε τις σχέσεις σας. Να φοβάστε ότι δεν θα σας πιστέψει κανένας. Να φοβάστε να χάσετε τα παιδιά σας. Να φοβάστε πως θα σας βάλουν σε ίδρυμα. Είναι ευνόητο να φοβάστε, να ανησυχείτε και να μπερδεύεστε. ** Αν σας έχουν κακομεταχειριστεί, πώς σας έχει επιδράσει αυτό επάνω σας στα αισθήματά σας, στις σχέσεις σας, στη ζωή σας; Ποια επίδραση μπορείθ να έχει στα παιδιά σας; Νοιώσετε καλύτερα για τον εαυτό σας Αν κάποιος σας συμπεριφέρεται άσχημα, μπορεί να καταβάλλει την αυτοπεποίθησή σας. Μπορεί να αρχίσετε να πιστεύετε ότι σας αξίζει η κακομεταχείριση ή ότι είστε κακός άνθρωπος. Αλλά να θυμάστε ότι αυτοί είναι εκείνοι που έκαναν κάτι κακό, όχι εσείς. Και άν ακόμα η αναπηρία σας μπορεί να σημαίνει ότι κάνετε τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο ή επικοινωνείτε διαφορετικά με τους γύρω σας, έχετε ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με τους άλλους. Οπως μας είπε μια γυναίκα που μιλήσαμε μαζί της: Χρειάζεται να βάλετε στο μυαλό σας νέα θετικά πράγματα γιατί η κακομεταχείριση είναι τόσο αρνητική χρειάζεται να βάζετε κάτι καλό στο μυαλό σας. Μπορεί να σας βοηθήσει να σκεφτείτε:

5 Ποια είναι τα καλά μου χαρακτηριστικά; Για ποια πράγματα είμαι περήφανη; Τί έχω πετύχει στη ζωή μου; Τί θέλω από τη ζωή μου; Τί θέλω να κάνω στο μέλλον; Τί μπορώ να κάνω; Δεν είναι απαραίτητο να το κάνετε μόνη σας. Μιλώντας σε κάποιον μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε το τι θα κάνετε. Πέστε σε έναν συγγενή, φίλο, γείτονα ή κοινωνικό λειτουργό που εμπιστεύεστε τό πόσο δυστυχισμένη είστε. Η οικογένεια και οι φίλοι σας μπορεί να σας υποστηρίζουν, αλλά ίσως οι ίδιοι να μην ξέρουν τί πρέπει να κάνουν. Γι αυτό επικοινωνήστε με την υπηρεσία οικογενειακής βίας ή χρησιμοποιείστε τους διαδικτυακούς τόπους όπως αυτόν για πάρετε πληροφορίες και να σκεφτείτε για το τί μπορείτε να κάνετε. Αν αυτός που σας κακομεταχειρίζεται σας εμποδίζει να χρησιμοποιείτε το τηλέφωνο ίσως να πρέπει να παρακαλέσετε κάποιον που εμπιστεύεστε να σας βρει τις πληροφορίες που χρειάζεστε. Τί θέλουν να ξέρετε οι άλλες γυναίκες με αναπηρίες: Δεν φταίτε εσείς. Δικαιούστε να αισθάνεστε ασφαλείς. Δικαιούστε να είστε ασφαλείς. Μιλήστε με κάποιον. Ζητήστε βοήθεια. Πιστεύετε στον εαυτό σας. Η συμβουλή μου στις άλλες γυναίκες είναι να στραφούν στην οικογένεια και τους φίλους τους. Αν δεν έχετε οικογένεια, βρείτε κάποιον που εμπιστεύεστε να του μιλήσετε. Πάτε σε μια υπηρεσία για γυναίκες καταλαβαίνουν και βρίσκονται εκεί για να σας βοηθήσουν. Οταν ήμουν στο νοσοκομείο ανέπτυξα μια δυνατή έμπιστη σχέση με μια κοινωνική λειτουργό. Μιλώντας την για πολλές ώρες σιγά σιγά άρχισα να καταλαβαίνω πόσο ήμουν κάτω από τον έλεγχο αυτού του ανθρώπου που με κακομεταχειριζόταν και ίσως να μην μου άξιζε να μου συμπεριφέρεται έτσι. Πως μπορώ να προφυλάσσομαι; Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ

6 Εχετε το δικαίωμα να αισθάνεστε ασφαλείς και να είστε ασφαλείς. Αν υπάρχει κακομεταχείριση στο σπίτι σας είναι απαραίτητο να σκεφτείτε προσεκτικά την ασφάλειά σας. Θα πρέπει να είστε προετοιμασμένη σε περίπτωση που εσείς ή τα παιδιά σας βρίσκονται σε σωματικό κίνδυνο. Αν βρίσκεστε σε άμεσο κίνδυνο ή σας έχουν επιτεθεί σωματικά ή σεξουαλικά ή σας φοβερίζουν μπορείτε να καλέσετε την αστυνομία στον αριθμό 000. Αν χρειάζεστε βοήθεια για να αποφασίσετε πως μπορείτε να καλυτερέψετε την ασφάλειά σας, επικοινωνήστε με μία Υπάλληλο Βοηθείας Βίας στο Σπίτι. Αν δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να διακόψετε τις σχέσεις σας μαζί τους προς το παρόν υπάρχουν ορισμένοι τρόποι που μπορείτε να αυξήσετε την ασφάλειά σας. Οι υπάλληλοι Βοηθείας Βίας στο Σπίτι μπορούν να σας προσφέρουν υποστήριξη και να σας δώσουν πληροφορίες οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν να είστε από κακομεταχείρηση από δω και πέρα. Πήγα σε μια υπηρεσία και μου έδωσαν ένα φυλλάδιο για την τοπική υπηρεσία βοηθείας βίας στο σπίτι. Με βοήθησε με τις πληροφορίες του. Κουβέντιασα με την οικογένειά μου τις πληροφορίες που βρήκα στο φυλλάδιο και κατόπιν με την υποστήριξή τους αποφάσισα να τηλεφωνήσω στον αριθμό της υπηρεσίας βοηθείας βίας στο σπίτι που βρήκα σ αυτό. Μιλώντας με το προσωπικό της υπηρεσίας βοηθείας με βοήθησε πολύ. Μου έδωσαν καλές συμβουλές και δεν θα μπορούσα να ανταπεξερχόμουν σ αυτή την κατάσταση χωρίς αυτούς. Αν θα πρέπει να μείνετε κάπου ασφαλείς, επικοινωνήστε με την τοπική σας υπηρεσία βίας στο σπίτι/οικογένεια για να σας πουν για τα καταφύγια γυναικών, αν υπάρχει άμεση ανάγκη τηλεφωνήστε στην Υπηρεσία Κρίσεων Βίας στο Σπίτι. Τα καταφύγια γυναικών είναι ασφαλή μέρη όπου εσείς και τα παιδιά σας μπορείτε να μείνετε για μερικές μέρες, εβδομάδες ή μήνες ανάλογα με το καταφύγιο. Θα σας προσφέρουν υποστήριξη και θα σας συμβουλέψουν σχετικά με οικονομικά και νομικά θέματα. Κατάλαβα ότο δεν μπορούσα να ζώ έτσι. Τηλεφώνησα σε κάνα δυο μέρη. Με συμβούλεψαν και μου είπαν Οταν είστε έτοιμη εμείς είμαστε εδώ. Τους είπα είμαι έτοιμη τώρα. Αν δεν το κάνω τώρα δεν θα το κάνω ποτέ. Οχι όλα τα καταφύγια γυναικών έχουν πρόσβαση για ανάπηρους έτσι ανάλογα με την αναπηρία σας μπορεί να πάρει καιρό να βρήτε μια κενή θέση αλλά μην ξεχνάτε ότι πολλές γυναίκες με αναπηρίες έχουν υποστηριχθεί από τις υπηρεσίες των καταφυγίων. Οταν σκεφτόμουν να πάω σε καταφύγιο σκεπτόμουνα ότι εγώ θα τα κατάφερνα αλλά δεν ήμουν σίγουρη για τον γιό μου. Οταν άκουσα λοιπόν ότι θα μπορούσα να πήγαινα στο καταφύγιο με τον γιο μου ήταν θαυμάσια νέα. Ηταν καταπληκτικό, γιατί δεν το έκανα νωρίτερα; Δεν ήξερα ότι είχαν σπίτι για ανάπηρους. Αν ανήκετε σε μια μη αγγλόφωνη κοινότητα ίσως να αμφιβάλλετε άν η υπηρεσία οικογενειακής βίας θα καταλάβαινε το πως είναι για κάποιον από την κοινότητά σας να μιλήσει για κακομεταχείριση στην οικογένεια. Η Υπηρεσία Βίας στο Σπίτι για Μετανάστριες Γυναίκες αποτελεί μια εξειδικευμένη πολιτειακή υπηρεσία που εργάζεται με γυναίκες και παιδιά από διάφορες πολιτισμικές καταγωγές που βιώνουν οικογενειακή βία.

7 Κάνοντας το πρώτο βήμα και ερχόμενες σε επαφή με μια υπηρεσία οικογενειακής βίας μπορεί να είναι δύσκολο αλλά να θυμάστε ότι οι υπάλληλοι βρίσκονται εκεί για να σας βοηθήσουν να πάρετε αποφάσεις. Αρχισα να σκέφτομαι για μια ζωή έξω από το γάμο μου. Πήρε πολλές συζητήσεις και πολλή αγωνία για να πάρω την τελική απόφασηνα φύγω, μια και ο φόβος μου ότι δεν θα μπορούσα να φροντίζω τον τρίχρονο γιό μου ήταν πολύ μεγάλος. Μου έλεγε και μου ξαναέλεγε ότι δεν ήμουν ικανή να κοιτάζω τον γιο μας και τον πίστεψα. Ολες οι συζητήσεις που έκαναγια να φύγω έγιναν με τη βοήθεια της τηλεφωνικής γραμμής βοηθείας για βία στο σπίτι ή με την κοινωνική λειτουργό αυτού του νοσοκομείου. Οταν επικοινωνείτε με την Υπηρεσία Οικογενειακής Βίας, να περιμένετε ότι: Θα σας πιστέψουν. Θα σας φερθούν με σεβασμό. Θα σας ακούσουν. Η κακομεταχείρισή σας θα αντιμετωπισθεί σοβαρά. Οι επιλογές σας θα γίνουν σεβαστές, αν αποφασίσετε να αφήσετε ή να μείνετε με το άτομο που σας κακομεταχειρίζεται. Ποτέ δεν μπόρεσα να ευχαριστήσω την γυναίκα που βρισκόταν στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής του τηλεφώνου βοηθείας, αλλά αν μπορούσα θα το έκανα και τώρα. Θυμάμαι που πολλές φορές έκλαιγα στο τηλέφωνο και ρωτούσα γιατί δεν έχω καθόλου δύναμη να φύγω; ** Σκεφτείτε αν υπάρχουν βήματα τα οποία μπορείτε να κάνετε για να ξεφύγετε από την κακομεταχείριση. Υπάρχει κανένας στον οποίο μπορώ να μιλήσω; Χρειάζεστε βοήθεια για να προφυλάξετε τον εαυτό σας; Συμβουλές από άλλες γυναίκες Οι παρακάτω πληροφορίες βασίζονται σε συνεντεύξεις με γυναίκες με αναπηρίες που βίωσαν την κακομεταχείριση. Μοιράζονται τις εμπειρίες τους με την ελπίδα ότι θα βοηθήσουν άλλες που τις κακομεταχειρίζονται. Το τί μπορείτε να κάνετε για την κακομεταχείριση εξαρτάται από την περίπτωσή σας. Οι πληροφορίες αυτές μπορούν να σας δώσουν ορισμένες ιδέες για το τί θα μπορούσατε να κάνετε. Πώς να τα βγάλετε πέρα με την κακομεταχείριση Ολοι μας βρίσκουμε τον δικό μας τρόπο για να τα βγάλουμε πέρα με πράγματα που συμβαίνουν στην ζωή μας. Οι γυναίκες με αναπηρίες με τις οποίες μιλήσαμε μοιράστηκαν μαζί μας τον τρόπο με τον οποίο τα έβγαλαν πέρα όταν ζούσαν σε μια σχέση που τις κακομεταχειρίζονταν. Να ζείτε με κακομεταχείριση δεν είναι εύκολο. Ισως ο τρόπος με τον οποίο την αντιμετωπίσατε να είναι παρόμοιος με τις γυναίκες με τις οποίες μιλήσαμε ή ίσως να έχετε το δικό σας τρόπο αντιμετώπισης.

8 Οταν η κατάσταση έγινε πολύ κακή κατάφερα και την αντιμετώπιζα καθημερινά προσπαθώντας να τον αγνοώ. Εκανα τα δικά μου πράγματα στο σπίτι, προσπαθώντας να μην του δίνω σημασία. Οταν άρχιζε να μου γκρινιάζει ή ό,τιδήποτε άλλο έμπαινα στο αυτοκίνητό μου να πάω κάπου ή πήγαινα να επισκεφτώ τη μητέρα μου ή τους φίλους μου στα σπίτια τους μόνο και μόνο για να τον αποφύγω. Αυτό που με βοήθησε να τα βγάζω πέρα όταν ζούσα με τον άντρα μου ήταν να καταλαβαίνω το τί γινόταν, να βρίσκομαι τρία βήματα πιο μπροστά απ αυτόν... Οταν μπορούσα να κρατώ το γιο μας χαρούμενο και να τον απασχολώ, αυτό βοηθούσε πολύ στην ψυχική διάθεση του ανδρός μου. Τα έβγαζα πέρα με την κακομεταχείριση αποφεύγοντας τις σχέσεις μας. Εμενα όρθια όλη νύχτα. Είχα φίλους, θα πρέπει να έχετε φίλους. Συνέχισα να ζω για τα παιδιά μου. Εμαθα να του απαντώ και να τον ρωτώ για τη συμπεριφορά του απέναντί μου. Εγραψα την ιστορία της ζωής μου για να βγάζω τις σκέψεις που από το μυαλό μου και να τις βάζω στο χαρτί. Ηταν ένα τρόπος να εκφράζω τις σκέψεις μου για το τί γινόταν και να βάζω τα πράγματα στη σωστή τους θέση. Ηταν ένας τρόπος να μην τρελαίνομαι, να μην μου πονάει η καρδιά. Αντιμετώπιζα την κατάσταση βγαίνοντας έξω να πιω έναν καπουτσίνο. Μου άρεσε πολύ να πίνω έναν καπουτσίνο. Θεέ μου, μου άρεζε πολύ. Κέικ με μπόλικη κρέμα, αυτό ήθελα όταν είχα άσχημη μέρα. ** Σκεφτείτε τί έχετε κάνει μέχρι τώρα για να αντιμετωπίσετε την κακομεταχείριση. Θυμίσετε στον εαυτό σας ότι ήδη έχετε τη δύναμη να αντιμετωπίζετε την κακομεταχείριση. Αλλάξτε την κατάσταση Οι γυναίκες με τις οποίες μιλήσαμε όλες κατάφεραν να τα βγάλουν πέρα με την κακομεταχείριση και τελικά να επιτύχουν να αλλάξουν την κατάστασή τους. Ορισμένες είχαν συναντηθεί με κάποιο σύμβουλο ή κοινωνικό λειτουργό, ή είχαν μιλήσει με κάποιο φίλο ή μέλος της οικογένειάς τους και αυτό τους βοήθησε να καταλάβουν ότι αυτό που τους γινόταν δεν ήταν καλό. Αλλες άρχισαν να σπουδάζουν ή βρήκαν δουλειά. Αυτό τις έκανε κάπως ανεξάρτητες και τους έδωσε το χρόνο να σκεφτούν το τί ήθελαν από τη ζωή τους. Οι αλλαγές δεν είναι εύκολες γιατί μπορεί να φοβάστε ή είστε εξαντλημένες από την κακομεταχείρισή σας. Να ορισμένα πράγματα που οι γυναίκες στις οποίες μιλήσαμε μπόρεσαν να κάνουν. Αυτό που άλλαξε στις σχέσεις μας ήταν πως βρήκα τον εαυτό μου. Κέρδισα την ανεξαρτησία μου. Ηθελα να μάθω να οδηγώ και να πηγαίνω κάπου με το αυτοκίνητο. Βρήκα δουλειά. Σκεφτόμουνα πως ήταν θαυμάσιο να μπορώ να πηγαίνω στη δουλειά, να έρχομαι στο σπίτι, να μπορώ να συναντώ άτομα για παρέα και να ζω για τον ΕΑΥΤΟ μου. Οταν άρχισα να έχω κάποια ανεξαρτησία, προσπαθούσε να με πιέζει. Αρχισα να βλέπω έναν ψυχολόγο όταν βρισκόμου στο έτος 11 του σχολείου και η υποστήριξή του είχε πολύ μεγάλη επίδραση επάνω μου. Αυτό που με βοήθησε να αποφασίσω να φύγω και να κάνω μια νέα αρχή ήταν να έχω έναν φίλο να του μιλώ, έναν φίλο που θα με υποστήριζε.

9 Η Υπηρεσία Προστασίας Παιδιών με ρώτησε τί σκόπευα να κάνω για τον τρόπο που συμπεριφερόταν ο άντρας μου στο γιό μας. Του είπα ότι προσπαθούσα να φύγω και μου είπαν ότι ήταν πολύ καλή σκέψη. Μου είπαν ότι θα άλλαζαν γνώμη και δεν θα μου έπαιρναν το παιδί μου αν άφηνα τον πατέρα του. ** Σκεφτείτε τι μπορείτε να κάνετε για να αλλάξετε την κατάσταση παίρνοντας ακόμα και ένα μικρό βήμα θα βοηθήσει. Υπάρχει κανένας με τον οποίο μπορείτε να μιλήσετε; Μπορείτε να επικοινωνήσετε με κάποια υπηρεσία για βοήθεια; Πως βοηθούν οι υπηρεσίες, οι φροντιστές, η αστυνομία και άλλα άτομα Οι εμπειρίες που είχαν ορισμένες γυναίκες όταν μιλούσαν στους φροντιστές, στις υπηρεσίες υποστήριξης, στις υπηρεσίες βίας στο σπίτι, ή άλλους ειδικούς ήταν πολύ καλές. Να μερικά από αυτά που μας είπαν: Εχω μία που με φροντίζει και μου προσφέρει πολύ καλή υποστήριξη. Αισθάνομαι ασφαλής μαζί της. Είναι καλό να έχεις κάποια που μπορείς να την εμπιστεύεσαι και να αισθάνεσαι ασφαλής μαζί της. Την εμπιστεύομαι να συζητά τα προβλήματά μου με τον άντρα μου. Με βοηθούσαν και με υποστήριζαν. Μου έδιναν καιρό να σκεφτώ για το επόμενό μου βήμα. Μία καλή κοινωνική λειτουργός βλέπει το πρόβλημα με τα μάτια μιας γυναίκας. Το να έχεις κάποια να αναλαμβάνει τα παιδιά σου για λίγο σου δίνει χρόνο να σκέφτεσαι. Από το καταφύγιο πήγα σε μια κατοικία της υπηρεσίας υποστήριξης γυναικών. Εκεί ήταν που βρήκα την πρώτη πραγματική βοήθεια. Αισθάνεσαι ότι σε αποδέχονται. Υπάρχει ένα δυνατό αίσθημα ότι βρίσκεσαι σε χώρο γυναικών. Σαν θετό παιδί είχα άντρες κοινωνικούς λειτουργούς δεν είχα επιλογή. Εκτίμησα ιδιαίτερα την ευκαιρία που μου δόθηκε να δεχτώ την υποστήριξη της υπηρεσίας για γυναίκες και να έχω επικοινωνία σαν γυναίκα. Χρησιμοποιώντας τα χρήματα της Ποινικής Αποζημείωσης που πήρα επισκέφθηκα έναν ψυχολόγομεπου με βοήθησε πολύ. Ο ψυχολόγος ήταν η γραμμή σωτηρίας μου. Γνωρίζω πως ο ψυχίατρός μου έπαιξε το ρόλο του με τα φάρμακα που χρειαζόμουν αλλά τώρα πάντα προτιμώ έναν ψυχολόγο από ένα ψυχίατρο. Με τη βοήθεια της υπηρεσίας βοήθειας βίας στην οικογένεια πήρα μια Δικαστική Εντολή Παρέμβασης και ζήτησα από τον άντρα μου να φύγει από το σπίτι. Η κατάσταση έχει αλλάξει τώρα για μένα και είναι θαυμάσιο, είναι καταπληκτικό, αισθάνομαι ότι βρήκα την ελευθερία μου. Μπορώ να βγω έξω και να ευχαριστηθώ και μετά να επιστρέψω σπίτι μου ήρεμη. ** Σκεφτείτε τί μπορεί να σας είχε βοηθήσει όταν αντιμετωπίζατε την κακομεταχείριση. Προσφέρονται υπηρεσίες που μπορούν να σας βοηθήσουν ή μπορείτε να ζητήσετε μία αίτηση Δικαστικής Εντολής Παρέμβασης. Τί θέλουν οι γυναίκες με αναπηρίες να θυμάστε: Οι γυναίκες με τις οποίες μιλήσαμε είχαν τα παρακάτω μηνύματα να στείλουν στις γυναίκες που βιώνουν κακομεταχείριση: Πιστεύετε στον εαυτό σας.

10 Είναι σημαντικό να σας ακούν. Χρειάζεται να βάλετε στο μυαλό σας θετικές σκέψεις γιατί η κακομεταχείριση έχει τόσο αρνητικές επιπτώσεις που χρειάζεστε να σκέφτεστε τα καλά πράγματα στη ζωή σας. Αν βρίσκεστε σε μια σχέση που σας κακομεταχειρίζονται καταλάβετε ότι δεν σας αξίζει, δεν έχει σημασία πόσο ευτυχισμένη σας κάνει μόνο όταν έχετε μια καλή μέρα. Να είστε περήφανη που σας σφυριλάτησε η βία στο σπίτι. Η ανάρρωση από κακομεταχείρηση είναι ένα ταξίδι που δεν τελειώνει ποτέ. Βρείτε κάποιον να μιλάτε. Αν δεν είστε ευχαριστημένη με αυτά που ακούτε τότε ζητήστε δεύτερη και τρίτη γνώμη. Αν έχετε παιδιά ίσως να σκεφτείτε να κάνετε το σωστό πράγμα με το να τα κρατήσετε εκεί αλλά όταν είναι επίσης κόλαση γι αυτά τότε δεν είναι ούτε γι αυτά δίκαιο. Αν είστε ήρεμη, θα είναι ευκολότερο για τα παιδιά γιατί θα βλέπουν την μητέρα τους ήρεμη και θα σκέπτονται δεν χρειάζεται να προστατεύουμε την μητέρα μας. Πρέπει να υπάρχει ελπίδα γιατί κάποτε είναι το μόνο από το οποίο μπορείτε να κρατηθείτε. Θα πρέπει να σκέφτεστε ότι υπάρχει ένα καλύτερο αύριο. Που μπορείτε να απευθύνεστε: Women s Domestic Violence Crisis Service Victoria (Υπηρεσία Κρίσεων Βίας στο Σπίτι Γυναικών Βικτωρίας) Συμβουλές από τηλέφωνο και παραπομπή σε ασφαλή στέγαση (καταφύγιο) Τηλέφωνο (03) ή χωρίς χρέωση ώρες Domestic Violence Outreach Services (DVRC) Υπηρεσίες Βοήθειας Βίας στο Σπίτι Υποστήριξη, πληροφορίες και πρακτική βοήθεια Τηλεφωνήστε στο DVRC (03) Δευτέρα Παρασκευή από 9 μέχρι 5 να πάρετε τον αριθμό της τοπικής σας Υπηρεσίας Βοηθείας Immigrant Women s Domestic Violence Service (Υπηρεσία Βίας στο Σπίτι Μεταναστριών) Υποστήριξη και πληροφορίες για μετανάστριες στην γλώσσα τους Τηλέφωνο (03) Δευτέρα με Παρασκευή 9.30 μέχρι 5.30 Elizabeth Hoffman House Aboriginal Women s Family Violence Service (Elizabeth Hoffman House Υπηρεσία Βίας στο Σπίτι Ιθαγενών Γυναικών) Υποστήριξη, στέγαση και πληροφορίες για ιθαγενείς γυναίκες και γυναίκες ιθαγενών ανδρών. Τηλέφωνο Δευτέρα με Παρασκευή 9 με 5 ή ώρες

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς A...Τα αισθήματα και η ενεργεία που δημιουργήθηκαν μέσα μου ήταν μοναδικά. Μέσα στο γαλάζιο αυτό αυγό, ένιωσα άτρωτος, γεμάτος χαρά και αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε περισσότερα

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα.

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα. Ήρθε ένας νέος μαθητής στην τάξη. Όλοι τον αποκαλούν ο «καινούριος». Συμφωνείς; 1 Δεν είναι σωστό να μη φωνάζουμε κάποιον με το όνομά του. Είναι σαν να μην τον αναγνωρίζουμε. Σωστά. Έχει όνομα και με αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups INTERVIEWS REPORT February / March 2012 - Partner: Vardakeios School of Hermoupolis - Target group: Immigrants, women 1 η συνέντευξη Από την Αλβανία Το 2005 Η γλώσσα. Ήταν δύσκολο να επικοινωνήσω με τους

Διαβάστε περισσότερα

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ Τί σε απασχολεί; Διάβασε τον κατάλογο που δίνουμε παρακάτω και, όταν συναντήσεις κάποιο θέμα που απασχολεί κι εσένα, πήγαινε στις σελίδες που αναφέρονται εκεί. Διάβασε τα κεφάλαια, που θα βρεις σ εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!»

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!» 26 σχεδιασε μια ΦωτογρΑΦιΑ τήσ προσκλήσήσ που ελαβεσ Απο τον ΔΑσκΑλο σου. παρουσιασε το λογοτυπο και το σλογκαν που χρήσιμοποιει το σχολειο σου για τήν εβδομαδα κατα τήσ παρενοχλήσήσ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΕΓΓΟΝΟΣ: Παππού, γιατί προτιμάς να βάζεις κανέλα και όχι κύμινο στα σουτζουκάκια; ΠΑΠΠΟΥΣ: Το κύμινο είναι κομματάκι δυνατό. Κάνει τους ανθρώπους να κλείνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν.

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Αποστόλη Λαμπρινή (brines39@ymail.com) ΔΥΝΑΜΗ ΨΥΧΗΣ Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Θα σε χτυπάνε, θα σε πονάνε,

Διαβάστε περισσότερα

Όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε διάφορα συναισθήματα και διαθέσεις. Ορισμένες φορές νιώθουμε ευτυχισμένοι και ενθουσιασμένοι.

Όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε διάφορα συναισθήματα και διαθέσεις. Ορισμένες φορές νιώθουμε ευτυχισμένοι και ενθουσιασμένοι. Μελαγχολία Το φυλλάδιο θα σου φανεί χρήσιμο στην περίπτωση που νιώθεις θλίψη ή μελαγχολία. Θα σε βοηθήσει να καταλάβεις αν έχεις συμπτώματα κατάθλιψης και πώς μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου ή κάποιον

Διαβάστε περισσότερα

Τα περισσότερα παιδιά έχουν κατοικίδια στην αυλή τους. Υπάρχουν πολλά αδέσποτα στο Δήμο που δηλητηριάζονται. Η επιθυμία των παιδιών να γνωρίσουν τα

Τα περισσότερα παιδιά έχουν κατοικίδια στην αυλή τους. Υπάρχουν πολλά αδέσποτα στο Δήμο που δηλητηριάζονται. Η επιθυμία των παιδιών να γνωρίσουν τα ΣΤ τάξη Δημοτικού Σχολείου Μακρυγιάλου 2009-2010 1 Τα περισσότερα παιδιά έχουν κατοικίδια στην αυλή τους. Υπάρχουν πολλά αδέσποτα στο Δήμο που δηλητηριάζονται. Η επιθυμία των παιδιών να γνωρίσουν τα άγρια

Διαβάστε περισσότερα

Συμπτώματα συνεξάρτησης

Συμπτώματα συνεξάρτησης Συμπτώματα συνεξάρτησης Οι συνεξαρτητικές συμπεριφορές είναι αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές. Το συνεξαρτητικό άτομο προσπαθεί να βοηθήσει τους άλλους καταστρέφοντας τον εαυτό του. Τέτοιου είδους συμπεριφορές

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του!

Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του! Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του! Όλοι οι γονείς, αλλά ιδιαίτερα οι μονογονείς, έχουν ένα άγχος παραπάνω σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του παιδιού τους. Μία φίλη διαζευγμένη με ένα κοριτσάκι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (για τους μαθητές Γυμνασίων, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ, Καλλιτεχνικών, Μουσικών, Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.)

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (για τους μαθητές Γυμνασίων, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ, Καλλιτεχνικών, Μουσικών, Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.) Ημερομηνία:.. Σχολείο:. Τάξη:. ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (για τους μαθητές Γυμνασίων, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ, Καλλιτεχνικών, Μουσικών, Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.) Πρόλογος Αγαπητέ/ή μαθητή/τρια, Το ερωτηματολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος Ασφαλώς Κυκλοφορώ (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού Tάξη & Τμήμα:... Σχολείο:... Ημερομηνία:.../.../200... Όνομα:... Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

Μάθετε στο παιδί σας τον Κανόνα των Εσωρούχων.

Μάθετε στο παιδί σας τον Κανόνα των Εσωρούχων. 1. Μάθετε στο παιδί σας τον Κανόνα των Εσωρούχων. Υπολογίζεται ότι περίπου ένα στα πέντε παιδιά πέφτει θύμα σεξουαλικής βίας, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής κακοποίησης. Μπορείτε να βοηθήσετε να μη

Διαβάστε περισσότερα

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική Πόλεμος για το νερό Συγγραφική ομάδα Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική 3 ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου Τάξη ΣΤ1 Θεσσαλονίκη 2006 ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ Άκουγα

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

Το παραμύθι της αγάπης

Το παραμύθι της αγάπης Το παραμύθι της αγάπης Μια φορά και ένα καιρό, μια βασίλισσα έφερε στον κόσμο ένα παιδί τόσο άσχημο που σχεδόν δεν έμοιαζε για άνθρωποs. Μια μάγισσα που βρέθηκε σιμά στη βασίλισσα την παρηγόρησε με τούτα

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Ο Ηλίας ανεβαίνει Ψηλά Ψηλότερα Κάθε Μάρτιο, σε μια Χώρα Κοντινή, γινόταν μια Γιορτή! Η Γιορτή των Χαρταετών. Για πρώτη φορά,

Διαβάστε περισσότερα

«Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr»

«Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr» Επεξήγηση web site με λογικό διάγραμμα «Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr» Web : www.e-base.gr E-mail : support@e-base.gr Facebook : Like Twitter : @ebasegr Πολλοί άνθρωποι

Διαβάστε περισσότερα

Ποσοτική Μελέτη για την Διερεύνηση Αναγκών των Μεταναστών. Τμήμα Έρευνας

Ποσοτική Μελέτη για την Διερεύνηση Αναγκών των Μεταναστών. Τμήμα Έρευνας Ποσοτική Μελέτη για την Διερεύνηση Αναγκών των Μεταναστών Τμήμα Έρευνας Κοινωνιοδημογραφικά Χαρακτηριστικά ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ 2 1,6 % 1 8,9 2 % 1 4,8 6 % 1 2,1 6 % 6,7 6 % 8,1 1 % 8,1 1 % 1,3 5 % 2,7 % 1,3 5 %

Διαβάστε περισσότερα

The Keele STarT Back Screening Tool

The Keele STarT Back Screening Tool The Keele STarT Back Screening Tool Σκεπτόμενος (-η) τις 2 τελευταίες εβδομάδες σημειώστε την απάντησή σας στα ακόλουθα ερωτήματα: Διαφωνώ Συμφωνώ 0 1 1 Ο πόνος στην μέση μου απλώθηκε κάτω στο (-α) πόδι

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ. Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί;

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ. Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί; www.agaliazo.gr ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ Λεωσθένους 21-23, 18536 Πειραιάς - Τ: 210 4181641 - F: 210 4535343 e: oekk@otenet.gr - www.oekk.gr ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ν. ΑΧΑΙΑΣ Πατρέως 8-10, 26221 Πάτρα - Τ/F: 2610 226122 e:

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Χάρτινη αγκαλιά Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Εργασίες 1 α ) Κατά τη γνώμη μου, το βιβλίο που διαβάσαμε κρύβει στις σελίδες του βαθιά και πολύ σημαντικά μηνύματα, που η συγγραφέας θέλει να μεταδώσει

Διαβάστε περισσότερα

Το παιδί μου κι εγώ: Πώς να κερδίσω το «παιχνίδι» του σχολείου

Το παιδί μου κι εγώ: Πώς να κερδίσω το «παιχνίδι» του σχολείου Το παιδί μου κι εγώ: Πώς να κερδίσω το «παιχνίδι» του σχολείου Προσαρμογή κειμένου ενημερωτικό φυλλάδιο των εκδόσεων «Ελληνικά Γράμματα»: Γιώργος Ραφαηλίδης υπεύθυνος στο ΓραΣΕΠ Αιγινίου 1 Σύγχρονη µορφή

Διαβάστε περισσότερα

1) Γιατί ασχοληθήκατε με το Έργο EduRom

1) Γιατί ασχοληθήκατε με το Έργο EduRom Στις 28 Φεβρουαρίου, δύο από τους εθελοντές του Edurom από το Μεσογειακό Σχολείο της Ταρραγόνα βρέθηκαν στην Ημέρα Εκπαίδευσης του «Δικτύου για τη δημοκρατική εκπαίδευση των ενηλίκων: μπροστά με τη δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

Η τέχνη της συνέντευξης Martes, 26 de Noviembre de 2013 12:56 - Actualizado Lunes, 17 de Agosto de 2015 18:06

Η τέχνη της συνέντευξης Martes, 26 de Noviembre de 2013 12:56 - Actualizado Lunes, 17 de Agosto de 2015 18:06 No hay traducción disponible. του Χουάν Μαγιόργκα 4 ΠΡΟΣΩΠΑ: 3 Γυναίκες (γιαγιά, μητέρα και εγγονή) και ένας άντρας γύρω στα 30. Το τελευταίο έργο του μεγάλου Ισπανού δραματουργού που ανέβηκε στο Εθνικό

Διαβάστε περισσότερα

Πως μπορώ να υποστηρίξω τον άνθρωπό μου. να αντιμετωπίσει το λέμφωμα;

Πως μπορώ να υποστηρίξω τον άνθρωπό μου. να αντιμετωπίσει το λέμφωμα; Πως μπορώ να υποστηρίξω τον άνθρωπό μου να αντιμετωπίσει το λέμφωμα; Το λέμφωμα είναι δυνητικά ιάσιμη νόσος Με την επιστημονική συνεργασία του Αιματολογικού Τμήματος, Γ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής,

Διαβάστε περισσότερα

Ζώντας με Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση

Ζώντας με Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση H Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδας ευχαριστεί την PH EUROPE για την συνδρομή της στην δημιουργία αυτού του εργαλείου Ζώντας με Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδας - HPH Δερβενακίων 11β

Διαβάστε περισσότερα

Schools for Change Αξιολογήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών από τα εκπαιδευτικά εργαστήρια του προγράμματος

Schools for Change Αξιολογήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών από τα εκπαιδευτικά εργαστήρια του προγράμματος Schools for Change Αξιολογήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών από τα εκπαιδευτικά εργαστήρια του προγράμματος Λίγα λόγια για τις εκπαιδευτικές δράσεις της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της, εδώ

Διαβάστε περισσότερα

Θα σε βοηθούσε για παράδειγμα να γράψεις και εσύ μια λίστα με σκέψεις σαν αυτή που έκανε η Ζωή και εμφανίστηκε ο «Αγχολέων»!

Θα σε βοηθούσε για παράδειγμα να γράψεις και εσύ μια λίστα με σκέψεις σαν αυτή που έκανε η Ζωή και εμφανίστηκε ο «Αγχολέων»! Η Ζωή είναι 8 χρονών και πριν 3 χρόνια ο παιδιάτρος και οι γονείς της, της εξήγησαν πως έχει Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα. Από τότε η Ζωή κάνει όλα αυτά που τη συμβούλεψε ο παιδορευματολόγος της και είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Το να είσαι γονιός δεν είναι εύκολο πράγμα. Δεν υπάρχει ευκαιρία για πρόβα, δεν υπάρχουν σχολεία. Το μόνο που κουβαλάμε

Διαβάστε περισσότερα

Προσπάθησα να τον τραβήξω, να παίξουμε στην άμμο με τα κουβαδάκια μου αλλά αρνήθηκε. Πιθανόν και να μην κατάλαβε τι του ζητούσα.

Προσπάθησα να τον τραβήξω, να παίξουμε στην άμμο με τα κουβαδάκια μου αλλά αρνήθηκε. Πιθανόν και να μην κατάλαβε τι του ζητούσα. Μια μέρα πήγαμε στην παιδική χαρά με τις μαμάδες μας. Ο Φώτης πάντα με το κορδόνι στο χέρι. Αν και ήταν ένα χρόνο μεγαλύτερός μου, ένιωθα πως έπρεπε πάντα να τον προστατεύω. Σίγουρα δεν ήταν σαν όλα τα

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Επιμέλεια εργασίας: Παναγιώτης Γιαννόπουλος Περιεχόμενα Ερώτηση 1 η : σελ. 3-6 Ερώτηση 2 η : σελ. 7-9 Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 2 Ερώτηση 1 η Η συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

1 / 15 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 3 ης Γυµνασίου. Μάρτιος 2007

1 / 15 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 3 ης Γυµνασίου. Μάρτιος 2007 1 / 15 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Έρευνα υποστηριζόµενη από τη Γενική ιεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισµού της Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράµµατος Σωκράτης «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

Οι εντυπώσεις μας από την επίσκεψη της SAPT Hellas

Οι εντυπώσεις μας από την επίσκεψη της SAPT Hellas Την Πέμπτη 26/3/15 η SAPT Hellas επισκέφτηκε το σχολείο μας. Η Sapt είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση η οποία μαζεύει αδέσποτα σκυλιά και τα φροντίζει. H φιλοζωική ομάδα του σχολείου μας, που οργάνωσε

Διαβάστε περισσότερα

Από την Διονυσία Γιαννοπούλου Ψυχοθεραπεύτρια Οικογενειακή Σύμβουλο Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κ.Π «ΠΡΟΝΟΗ»

Από την Διονυσία Γιαννοπούλου Ψυχοθεραπεύτρια Οικογενειακή Σύμβουλο Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κ.Π «ΠΡΟΝΟΗ» ΤΙ ΤΗΝ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΝΕΙ? ΠΩΣ ΘΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!! Από την Διονυσία Γιαννοπούλου Ψυχοθεραπεύτρια Οικογενειακή Σύμβουλο Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κ.Π «ΠΡΟΝΟΗ» Αυτοεκτίμηση είναι η θετική εικόνα που

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΕΣ

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΕΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΕΣ Αγγελική Γουδέλη, 2011 Κοινωνικό Άγχος Αμηχανία Φόβος Το κοινωνικό άγχος, ή αλλιώς κοινωνική φοβία, θεωρείται

Διαβάστε περισσότερα

σόκ. Σιώπησε και έφυγε μετανιωμένος χωρίς να πει τίποτα, ούτε μια λέξη.» Σίμος Κάρμιος Λύκειο Λειβαδιών Σεπτέμβριος 2013

σόκ. Σιώπησε και έφυγε μετανιωμένος χωρίς να πει τίποτα, ούτε μια λέξη.» Σίμος Κάρμιος Λύκειο Λειβαδιών Σεπτέμβριος 2013 Εμπειρίες που αποκόμισα από το Διήμερο Σεμινάριο που αφορά στην ένταξη Παιδιών με Απώλεια Ακοής στη Μέση Γενική και Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση Είχα την τύχη να συμμετάσχω στο διήμερο σεμινάριο

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Κωνσταντινοπούλου Ψυχολόγος - ειδική παιδαγωγός

Μαρία Κωνσταντινοπούλου Ψυχολόγος - ειδική παιδαγωγός ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ Ένα παραμύθι για τη διαφορετικότητα, για μικρούς αλλά και για μεγάλους (αυτισμός) Τα παιδιά είναι ελεύθερα να ζωγραφίσουν τις παρακάτω σελίδες όπως αυτά αισθάνονται... Μαρία Κωνσταντινοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 4 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 4 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ το Δημοτικό η δασκάλα λέει στους μαθητές της: -Παιδιά, ελάτε να κάνουμε ένα τεστ εξυπνάδας! Ριχάρδο, πες μου ποιο είναι αυτό το ζωάκι: Περπατά στα κεραμίδια, έχει μουστάκι, κάνει νιάου και αλλά έχει και

Διαβάστε περισσότερα

Οι ιχνηλάτες ταξιδεύουν σε άγνωστα νερά

Οι ιχνηλάτες ταξιδεύουν σε άγνωστα νερά Οι ιχνηλάτες ταξιδεύουν σε άγνωστα νερά Μια φορά κι έναν καιρό μια παρέα από μαθητές και μαθήτριες που αγαπούσαν την περιπέτεια και ήθελαν να γνωρίσουν τον κόσμο αποφάσισε να κάνει ένα ταξίδι μακρινό.

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 0 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ

Διαβάστε περισσότερα

Λαµβάνοντας τη διάγνωση: συναισθήµατα και αντιδράσεις

Λαµβάνοντας τη διάγνωση: συναισθήµατα και αντιδράσεις Λαµβάνοντας τη διάγνωση: συναισθήµατα και αντιδράσεις Πιθανότατα αισθάνεστε πολύ αναστατωµένοι αφού λάβατε µια διάγνωση καρκίνου. Συνήθως είναι δύσκολο να αποδεχθείτε τη διάγνωση αµέσως και αυτό είναι

Διαβάστε περισσότερα

κάνουμε τι; Γιατί άμα είναι να είμαστε απλώς ενωμένοι, αυτό λέγεται παρέα. Εγώ προτιμώ να παράγουμε ένα Έργο και να δούμε.

κάνουμε τι; Γιατί άμα είναι να είμαστε απλώς ενωμένοι, αυτό λέγεται παρέα. Εγώ προτιμώ να παράγουμε ένα Έργο και να δούμε. Εισήγηση του Ν. Λυγερού στη 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας "Οι προκλήσεις του 21ου αιώνα, η ποντιακή νεολαία και ο ρόλος της στο οικουμενικό περιβάλλον". Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης

Διαβάστε περισσότερα

Διάβαστε αναλυτικά την συνέντευξη που έδωσε στην Stadio, ο Χαράλαμπος Λυκογιάννης.

Διάβαστε αναλυτικά την συνέντευξη που έδωσε στην Stadio, ο Χαράλαμπος Λυκογιάννης. Διάβαστε αναλυτικά την συνέντευξη που έδωσε στην Stadio, ο Χαράλαμπος Λυκογιάννης. Στην αρχή της σεζόν ήσουν μεταξύ ομάδας νέων και πρώτης ομάδας. Τι σκεφτόσουν τότε για την εξέλιξη της χρονιάς; Στην αρχή

Διαβάστε περισσότερα

Μεγάλο βραβείο, μεγάλοι μπελάδες. Μάνος Κοντολέων. Εικονογράφηση: Τέτη Σώλου

Μεγάλο βραβείο, μεγάλοι μπελάδες. Μάνος Κοντολέων. Εικονογράφηση: Τέτη Σώλου Συλλογή Περιστέρια 148 Εικονογράφηση εξωφύλλου: Εύη Τσακνιά 1. Το σωστό γράψιμο Έχεις προσέξει πως κάποια βιβλία παρακαλούμε να μην τελειώσουν ποτέ κι άλλα, πάλι, από την πρώτη κιόλας σελίδα τα βαριόμαστε;

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτύσσοντας Υγιείς σχέσεις με τα παιδιά στο οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον μέσα από την βελτίωση της επικοινωνίας

Αναπτύσσοντας Υγιείς σχέσεις με τα παιδιά στο οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον μέσα από την βελτίωση της επικοινωνίας Αναπτύσσοντας Υγιείς σχέσεις με τα παιδιά στο οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον μέσα από την βελτίωση της επικοινωνίας Δρ. Χρήστος Παναγιωτόπουλος Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδικής και Εφηβικής Ψυχικής

Διαβάστε περισσότερα

2. Μην διαφωνείς με έναν ηλίθιο. Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα σε νικήσει με την εμπειρία του.

2. Μην διαφωνείς με έναν ηλίθιο. Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα σε νικήσει με την εμπειρία του. 1. Ζήτησα από τον Θεό ένα ποδήλατο, αλλά ξέρω ότι ο Θεός δεν λειτουργεί με αυτό τον τρόπο. Για αυτό, έκλεψα ένα ποδήλατο και ζήτησα από τον Θεό συγχώρεση. 2. Μην διαφωνείς με έναν ηλίθιο. Θα σε ρίξει στο

Διαβάστε περισσότερα

ΖΩΔΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΑΠΟ 16 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΛΕΝΤΙΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

ΖΩΔΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΑΠΟ 16 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΛΕΝΤΙΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΖΩΔΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΑΠΟ 16 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΛΕΝΤΙΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΚΡΙΟΣ Αυτήν την εβδομάδα κοίτα να τακτοποιήσεις κενά του παρελθόντος και να επεξεργαστείς στο μυαλό σου τις ιδανικότερες λύσεις

Διαβάστε περισσότερα

Η οικονομική κρίση & η σεξουαλική υγεία των νέων

Η οικονομική κρίση & η σεξουαλική υγεία των νέων Public Opinion Strategies Communication Η οικονομική κρίση & η σεξουαλική υγεία των νέων Member of Επωνυμία Εταιρείας ΚΑΠΑ RESEARCH A.E. ΑΡ. ΜΗΤΡ : 5 Επωνυμία όνομα Εντολέα Σκοπός δημοσκόπησης Ιδιαίτερα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ. Κινδυνεύει κάποιο από τα αγαπημένα σας πρόσωπα;

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ. Κινδυνεύει κάποιο από τα αγαπημένα σας πρόσωπα; www.agaliazo.gr ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ Λεωσθένους 21-23, 18536 Πειραιάς - Τ: 210 4181641 - F: 210 4535343 e: oekk@otenet.gr - www.oekk.gr ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ν. ΑΧΑΙΑΣ Πατρέως 8-10, 26221 Πάτρα - Τ/F: 2610 226122 e:

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Κατανόηση προφορικού λόγου Επίπεδο Γ Δεύτερη διδακτική πρόταση Μυθολογία Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα-στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Υλικό: Ενσωμάτωση δραστηριοτήτων: 1 διδακτική ώρα έφηβοι και

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση και διαχείριση άγχους για τα παιδιά

Αντιμετώπιση και διαχείριση άγχους για τα παιδιά Αντιμετώπιση και διαχείριση άγχους για τα παιδιά Άρτεμις Τσίτσικα Επίκ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής Παν/μιου Αθηνών Επιστ. Υπεύθυνος Μονάδας Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) Β Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα: Γνώσεις και στάσεις των μαθητών/τριών του Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λακατάμειας σχετικά με την σεξουαλική και αναπαραγωγική τους υγεία.

Έρευνα: Γνώσεις και στάσεις των μαθητών/τριών του Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λακατάμειας σχετικά με την σεξουαλική και αναπαραγωγική τους υγεία. Έρευνα: Γνώσεις και στάσεις των μαθητών/τριών του Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λακατάμειας σχετικά με την σεξουαλική και αναπαραγωγική τους υγεία. Οικογενειακή Αγωγή Ι Σχολική Χρονιά: 2007 2008 Καθηγήτρια Οικιακής

Διαβάστε περισσότερα

Οι «μύθοι» της κυριαρχίας των σκύλων. Ο σκύλος, σας γαβγίζει, για να σας δείξει ποιος είναι ο αρχηγός!

Οι «μύθοι» της κυριαρχίας των σκύλων. Ο σκύλος, σας γαβγίζει, για να σας δείξει ποιος είναι ο αρχηγός! Οι «μύθοι» της κυριαρχίας των σκύλων Συμπεριφορά ο μύθος Ο σκύλος, σας γαβγίζει, για να σας δείξει ποιος είναι ο αρχηγός! Υπάρχουν πολύ κρυμμένοι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν στο υπερβολικό γάβγισμα

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02 Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20. «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20. «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20 «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια εδώ Δεκαοχτώ ψωμιά

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπα Υπηρεσιών Αναπηρίας και Η Υπηρεσία Σας Eύκολη Ελληνική Απόδοση

Πρότυπα Υπηρεσιών Αναπηρίας και Η Υπηρεσία Σας Eύκολη Ελληνική Απόδοση Πρότυπα Υπηρεσιών Αναπηρίας και Η Υπηρεσία Σας Eύκολη Ελληνική Απόδοση 1 Greek Σχετικά με αυτό το βιβλίο Αυτό το βιβλίο σάς λέει τα πάντα σχετικά με τα 12 Πρότυπα Υπηρεσιών Αναπηρίας (Disability Services

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Κατανόηση γραπτού λόγου Επίπεδο Β Τρίτη διδακτική πρόταση Κατοικίδια ζώα Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Ενσωμάτωση δεξιοτήτων: Υλικό: 1 διδακτική ώρα παιδιά ή ενήλικες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΩ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΜΟΥ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΟ ΛΕΜΦΩΜΑ;

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΩ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΜΟΥ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΟ ΛΕΜΦΩΜΑ; ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΩ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΜΟΥ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΟ ΛΕΜΦΩΜΑ; Με την επιστημονική συνεργασία της Αιματολογικής Μονάδας, Γ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών Με

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΑΙΑΚΩΝ ΤΑΞΗ Β Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Παιδεία για ένα μέλλον χωρίς Κάπνισμα και Αλκοόλ» Σχολικό Έτος 2014-15

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΑΙΑΚΩΝ ΤΑΞΗ Β Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Παιδεία για ένα μέλλον χωρίς Κάπνισμα και Αλκοόλ» Σχολικό Έτος 2014-15 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΑΙΑΚΩΝ ΤΑΞΗ Β Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Παιδεία για ένα μέλλον χωρίς Κάπνισμα και Αλκοόλ» Σχολικό Έτος 2014-15 Το παρακάτω ερωτηματολόγιο είναι αυθεντικό και διαμορφώθηκε στις συναντήσεις της

Διαβάστε περισσότερα

WICHTIGER HINWEIS: Bitte fertigen Sie keine Kopien dieses Fragebogens an!

WICHTIGER HINWEIS: Bitte fertigen Sie keine Kopien dieses Fragebogens an! Test-Umfrage Αγαπητές μαθήτριες και αγαπητοί μαθητές, η γνώμη σας είναι σημαντική για εμάς! Θέλουμε να βελτιώσουμε το σχολείο μας. Για να βρούμε ποια είναι τα δυνατά σημεία του σχολείου μας και που θα

Διαβάστε περισσότερα

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω.

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω. 1 Εδώ και λίγες μέρες, ένα από τα πάνω δόντια μου κουνιόταν και εγώ το πείραζα με τη γλώσσα μου και μερικές φορές με πονούσε λίγο, αλλά συνέχιζα να το πειράζω. Κι έπειτα, χτες το μεσημέρι, την ώρα που

Διαβάστε περισσότερα

G-I E Q-E U. Ερωτηματολόγιο Αξιολόγησης Συμμετοχής στη Φροντίδα. Ευρωπαϊκή Έκδοση

G-I E Q-E U. Ερωτηματολόγιο Αξιολόγησης Συμμετοχής στη Φροντίδα. Ευρωπαϊκή Έκδοση Στοιχεία εξεταζομένου :... G-I E Q-E U Ερωτηματολόγιο Αξιολόγησης Συμμετοχής στη Φροντίδα Ευρωπαϊκή Έκδοση Μετάφραση, προσαρμογή και στάθμιση από την Κλινική Κοινωνικής & Οικογενειακής Ιατρικής, Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ

Διαβάστε περισσότερα

KEΦΑΛΑΙΟ 1 AN HMΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟΣ. Όταν είσαι μικρός ένα πράγμα είναι σίγουρο. Ότι θέλεις να μεγαλώσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται.

KEΦΑΛΑΙΟ 1 AN HMΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟΣ. Όταν είσαι μικρός ένα πράγμα είναι σίγουρο. Ότι θέλεις να μεγαλώσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται. KEΦΑΛΑΙΟ 1 AN HMΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟΣ Όταν είσαι μικρός ένα πράγμα είναι σίγουρο. Ότι θέλεις να μεγαλώσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται. Ο μπαμπάς μου λέει ότι αυτά είναι χαζομάρες και ότι όταν μεγαλώσω θα θέλω να ήμουν

Διαβάστε περισσότερα

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε!

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε! 20 Χειμώνας σε μια πλατεία. Χιονίζει σιωπηλά. Την ησυχία του τοπίου διαταράσσουν φωνές και γέλια παιδιών. Μπαίνουν στη σκηνή τρία παιδιά: τα δίδυμα, ο Θανούλης και ο Φανούλης, και η αδελφή τους η Μαριάννα.

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΦΑΣΗ 1 η )

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΦΑΣΗ 1 η ) ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΦΑΣΗ 1 η ) 1 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ JACKSON POLLOCK ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ WILLIAM WRIGHT ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 1950. Το καλοκαίρι του 1950 o δημοσιογράφος William Wright πήρε μια πολύ ενδιαφέρουσα ηχογραφημένη

Διαβάστε περισσότερα

Το κυνηγί της φώκιας νέο index Το κυνήγι της φώκιας...2 Λεξιλόγιο...2 Ερωτήσεις...4 Κείμενο...5 Το κυνήγι της φώκιας...5

Το κυνηγί της φώκιας νέο index Το κυνήγι της φώκιας...2 Λεξιλόγιο...2 Ερωτήσεις...4 Κείμενο...5 Το κυνήγι της φώκιας...5 Το κυνηγί της φώκιας νέο index Το κυνήγι της φώκιας...2 Λεξιλόγιο...2 Ερωτήσεις...4 Κείμενο...5 Το κυνήγι της φώκιας....5 Page 1Τ Το κυνήγι της φώκιας Λεξιλόγιο Καταλαβαίνεις τις λέξεις; 1. Ολοκληρώνομαι

Διαβάστε περισσότερα

02/06/15. Όταν αισθανθούμε ότι κάτι μας απειλεί ο οργανισμός μας ετοιμάζεται για το σύνδρομο Fight or Flight, δηλαδή παλεύω ή φεύγω.

02/06/15. Όταν αισθανθούμε ότι κάτι μας απειλεί ο οργανισμός μας ετοιμάζεται για το σύνδρομο Fight or Flight, δηλαδή παλεύω ή φεύγω. Αντιμετωπίζοντας το στρες για μια χαρούμενη και δημιουργική ζωή Το στρες μπορεί από εχθρός μας να γίνει σύμμαχος Ένα ποσοστό άγχους είναι αναγκαίο στη ζωή μας γιατί μας βοηθάει να ενεργοποιηθούμε και να

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη με τη Φανή Αναστασίου Ευδοκίας Κοτσώνια και Νάσιας Χαραλάμπους. Η Φανή Αναστασίου γεννήθηκε στη Λεμεσό σε μια επταμελή οικογένεια.

Συνέντευξη με τη Φανή Αναστασίου Ευδοκίας Κοτσώνια και Νάσιας Χαραλάμπους. Η Φανή Αναστασίου γεννήθηκε στη Λεμεσό σε μια επταμελή οικογένεια. https://ucy.ac.cy/psifides-gnosis/el/ Συνέντευξη με τη Φανή Αναστασίου Ευδοκίας Κοτσώνια και Νάσιας Χαραλάμπους Η Φανή Αναστασίου γεννήθηκε στη Λεμεσό σε μια επταμελή οικογένεια. Έχω άλλα τέσσερα αδέλφια

Διαβάστε περισσότερα

Δεύτερη διδακτική πρόταση Έλεγχος επίδοσης στο σχολείο. 1 φωτοτυπία ανά μαθητή με τον έλεγχο παραγωγή προφορικού λόγου, παραγωγή γραπτού λόγου

Δεύτερη διδακτική πρόταση Έλεγχος επίδοσης στο σχολείο. 1 φωτοτυπία ανά μαθητή με τον έλεγχο παραγωγή προφορικού λόγου, παραγωγή γραπτού λόγου Κατανόηση προφορικού λόγου Επίπεδο B Δεύτερη διδακτική πρόταση Έλεγχος επίδοσης στο σχολείο Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα-στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Υλικό: Ενσωμάτωση δραστηριοτήτων: 1 διδακτική

Διαβάστε περισσότερα

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι.

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι. 0001 00:00:11:17 00:00:13:23 Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18 Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10 Ναι. 0004 00:01:06:17 00:01:07:17 Σου έδειξα τη φωτογραφία; 0005 00:01:07:17 00:01:10:10

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt - Ι - Αυτός είναι ένας ανάπηρος πριν όμως ήταν άνθρωπος. Κάθε παιδί, σαν ένας άνθρωπος. έρχεται, καθώς κάθε παιδί γεννιέται. Πήρε φροντίδα απ τη μητέρα του, ανάμεσα σε ήχους

Διαβάστε περισσότερα

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Ελάτε να ζήσουμε τα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Χριστούγεννα (μέσα από ιστορίες και χριστουγεννιάτικα παιχνίδια) 1 Στόχοι: Μέσα από διάφορες

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02 Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηµατολόγιο ποσοτικής εκτίµησης του κοινωνικού κεφαλαίου

Ερωτηµατολόγιο ποσοτικής εκτίµησης του κοινωνικού κεφαλαίου Ερωτηµατολόγιο ποσοτικής εκτίµησης του κοινωνικού κεφαλαίου SOCIAL CAPITAL QUESTIONNAIRE Τη σύνταξη του ερωτηµατολογίου έκαναν οι: Jenny Onyx Paul Bullen Tην επιµέλεια της ελληνικής µετάφρασης και στάθµισης

Διαβάστε περισσότερα

Οι γυναίκες μπορεί να περάσουν ώρες ή ακόμα και μέρες χωρίς να έχουν οποιαδήποτε σεξουαλική σκέψη

Οι γυναίκες μπορεί να περάσουν ώρες ή ακόμα και μέρες χωρίς να έχουν οποιαδήποτε σεξουαλική σκέψη Ο ανδρικός και ο γυναικείος εγκέφαλος διαφέρουν χημικά και θυμικά, με αποτέλεσμα οι άνδρες και οι γυναίκες να βλέπουν τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία. Τα διαφορετικά συναισθήματα των δύο φύλων

Διαβάστε περισσότερα

Ένα ερωτηματολόγιο που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα τον αγωνιστικό σας εαυτό!

Ένα ερωτηματολόγιο που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα τον αγωνιστικό σας εαυτό! Επιμέλεια-μετάφραση: Αλέξανδρος Νικολόπουλος, Ph.D. Ένα ερωτηματολόγιο που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα τον αγωνιστικό σας εαυτό! Πόσο ψυχολογικά προετοιμασμένος μπορεί να είστε πριν από έναν

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΠΟΡΤΑ ΑΝΟΙΓΕΙ

ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΠΟΡΤΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΠΟΡΤΑ ΑΝΟΙΓΕΙ #6005 ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΠΟΡΤΑ ΑΝΟΙΓΕΙ Σας καλωσορίζουμε στην πρώτη σας συγκέντρωση των Ανώνυμων Οικογενειών! Δείξατε ότι έχετε πολύ θάρρος και ότι στα αλήθεια νοιάζεστε με το να

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ Π ρ ώ τ ο μ έ ρ ο ς Πώς σας λένε; Από πού είστε; Πού μένετε; Τι δουλειά κάνετε; Πόσα μέλη έχει η οικογένειά σας; Γιατί μαθαίνετε ελληνικά; Ξέρετε άλλες ξένες γλώσσες; Γιατί τις

Διαβάστε περισσότερα

Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας. Ιωαννίνων. Αριθμητικός Γραμματισμός. Εισηγήτρια : Σεντελέ Καίτη

Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας. Ιωαννίνων. Αριθμητικός Γραμματισμός. Εισηγήτρια : Σεντελέ Καίτη Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ιωαννίνων Αριθμητικός Γραμματισμός Εισηγήτρια : Σεντελέ Καίτη ΘΕΜΑ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ «Προγραμματισμός-Οργάνωση και υλοποίηση μιας διδακτικής ενότητας στον Αριθμητικό Γραμματισμό» ΠΡΟΣΘΕΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1. Ποιο από τα παρακάτω αποτυπώνει τη διαμονή σας, αυτό το ακαδημαϊκό έτος;

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1. Ποιο από τα παρακάτω αποτυπώνει τη διαμονή σας, αυτό το ακαδημαϊκό έτος; ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Το παρόν ερωτηματολόγιο αφορά έρευνα για τις συνήθειες των φοιτητών. Οι πληροφορίες που θα συγκεντρωθούν μένουν αυστηρά προσωπικές και χρησιμοποιούνται μόνο για στατιστικούς λόγους. Σας

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α

Διαβάστε περισσότερα

Το συγκλονιστικό άρθρο. του Γλέζου στη Welt. Διαβάστε το συγκλονιστικό άρθρο του Μανώλη Γλέζου στη 1 / 5

Το συγκλονιστικό άρθρο. του Γλέζου στη Welt. Διαβάστε το συγκλονιστικό άρθρο του Μανώλη Γλέζου στη 1 / 5 άρθρο του Μανώλη Γλέζου στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, στο οποίο εξηγεί στους Γερμανούς Το συγκλονιστικό άρθρο του Γλέζου στη Welt Διαβάστε το συγκλονιστικό άρθρο του Μανώλη Γλέζου στη 1 / 5 γερμανική

Διαβάστε περισσότερα

«Το δαμαλάκι με τα χρυσά πόδια»

«Το δαμαλάκι με τα χρυσά πόδια» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #39 «Το δαμαλάκι με τα χρυσά πόδια» (Ρόδος Δωδεκάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #39 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Ντίνο Ελεφαντίνο και η παρέα του»

«Ο Ντίνο Ελεφαντίνο και η παρέα του» 6/θ Δημοτικό Σχολείο Πολυδενδρίου Τάξη Γ «Ο Ντίνο Ελεφαντίνο και η παρέα του» Ζνα παραμφθι για το δικαίωμα των παιδιών ςτη φιλία, ςτο παιχνίδι και ςτο ςεβαςμό τησ προςωπικότητάσ τουσ. 6/Θ Δθμοτικό Σχολείο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΘΕΜΑΤΟΣ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΘΕΜΑΤΟΣ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΘΕΜΑΤΟΣ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Μαρία Λαγουδάκη ΠΕ19 ΣΕΛ. 1 1 Ο ΜΑΘΗΜΑ: 12/11/2013 7 η ώρα Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στο εργαστήριο Πληροφορικής. Αρχικά δόθηκαν πληροφορίες σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

Το ερωτηµατολόγιο του Beck (B.D.I.). ερωτηµατολόγιο τύπου Α, ανδρική µορφή.

Το ερωτηµατολόγιο του Beck (B.D.I.). ερωτηµατολόγιο τύπου Α, ανδρική µορφή. Το ερωτηµατολόγιο του Beck (B.D.I.). ερωτηµατολόγιο τύπου Α, ανδρική µορφή. Α. Συναίσθηµα 0. δεν αισθάνοµαι λυπηµένος 1. αισθάνοµαι λυπηµένος ή µελαγχολικός 2. είµαι λυπηµένος ή µελαγχολικός συνεχώς και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ Συμπληρωματικό ερωτηματολόγιο Β Πράσινο ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ F-2-F Β (4 ος Γύρος 2008) Οδηγ. Προς ΣΥΝΕΝΤΕΥΚΤΗ: AN ΤO ΕΡΩΤΩΜΕΝΟ ΑΤΟΜΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΡΑΣ, ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΗΝ GF1. ΑΝ

Διαβάστε περισσότερα

e-seminars Εξυπηρετώ 1 Επαγγελματική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων

e-seminars Εξυπηρετώ 1 Επαγγελματική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων e-seminars Πρωτοποριακή Συνεχής Επαγγελματική και Προσωπική Εκπαίδευση Επαγγελματική Βελτίωση Εξυπηρετώ 1 e Seminars Copyright Seminars & Consulting Page 1 Περιεχόμενα 1. Η εξυπηρέτηση ως το πλέον δυναμικό

Διαβάστε περισσότερα

1 00:00:08,504 --> 00:00:11,501 το σχολείο της Τσιάπας παρουσιάζει: 2 00:00:14,259 --> 00:00:17,546 "ποιοί είναι οι Ζαπατίστας;"

1 00:00:08,504 --> 00:00:11,501 <i>το σχολείο της Τσιάπας παρουσιάζει:</i> 2 00:00:14,259 --> 00:00:17,546 <b>ποιοί είναι οι Ζαπατίστας;</b> 1 00:00:08,504 --> 00:00:11,501 το σχολείο της Τσιάπας παρουσιάζει: 2 00:00:14,259 --> 00:00:17,546 "ποιοί είναι οι Ζαπατίστας;" 3 00:00:17,967 --> 00:00:20,395 Οι Ζαπατίστας είναι ένα κίνημα.

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνής συμφωνία για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία Κείμενο για όλους

Διεθνής συμφωνία για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία Κείμενο για όλους Διεθνής συμφωνία για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία Κείμενο για όλους Σελίδα 1 από 72 Αυτό το κείμενο είναι όλη η συμφωνία. Η συμφωνία είναι νόμος της Ελλάδας από τις 11 Απριλίου 2012. Μπορείς να

Διαβάστε περισσότερα